oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 26. 06:55,  La vida Erasmus 1128 komment

2013. június 26. 06:55 Határátkelő

La vida Erasmus

A mai poszt alcíme akár az is lehetne, hogy könyvbeillő fordulatokat hozhat egy spanyolországi Erasmus-félév, mert szerzője, Ana valóban meg is írta egy könyvben élményeit. A mai poszt nem a könyvből való, külön ide, a blogra írta. Olvassátok, és szóljatok hozzá!

cím_43.jpg

Mi nők, gyakran álmodozunk reménytelennek tűnő szerelmi kalandról, szőke hercegről Colgate-vigyorral és könnyfakasztó repülőteres búcsúzkodásról. (Legalábbis az, aki Disney meséken nevelkedett és belefutott már pár C-kategóriás hollywoodi nyálfilmbe.)

Ezek a látomások megsokszorozódnak azelőtt, hogy határátkelőkké válnánk. Mert nincs is annál romantikusabb, mint odakint rátalálni a szerelemre. Ha pedig ez tényleg megtörténik, és ne adj isten még sok más izgalmas fordulat is közbejön, akkor adott a lehetőség arra, hogy papírra vessük élményeinket. Még a végén valami őrült kiadó meglátja benne a fantáziát.

Mindig mehetnékem volt

Engedjétek meg, hogy rendhagyó módon egy olyan bejegyzést tárjak elétek, amely nem a külföldi munkaerőpiacon való elhelyezkedés lehetőségeit, megélhetési körülményeket és egyéb, bürokratikus szervek színvonalát firtatja. Ez egy ösztöndíjprogram történetének rövid szelete, egy multikulturális egyveleg, amelyet könyv formátumába a napokban adtak ki.

csajok.jpg

Kezdeném ott, ahol a könyvemben kezdtem: mindig mehetnékem volt. A sztori kezdetének idején még nem az formált engem határátkelővé, hogy mennyivel jobb egy másik ország GDP-je (ez esetben tuti biztos, hogy nem Spanyolországba megyek) vagy, hogy melyik ország nyelvét szeretném jobban beszélni (nem tudok spanyolul) vagy hol rendezik meg éppen az Olimpiát.

A véremben van egyfajta kíváncsiság, ami afelé űz, hogy nehezebb és nehezebb helyzetekbe dobjam bele magamat. Ebből kifolyólag teljesen bagatell indokok vezéreltek akkor, amikor az Erasmus jelentkezési lapomon bejelöltem a spanyolországi Jaént kívánt úticélul.

Teli bőrönddel és üres szívvel

2010 szeptemberében jutottam el odáig, hogy összecsomagoltam a holmimat és kiköltöztem az andalúziai városkába tanulás címszójával. Teli bőrönddel, de üres szívvel. Barátok, családtagok mellett egy párkapcsolatot is magam mögött hagytam, amelynek stílszerűen a repülőtéren kellett véget érnie. A kalandok így kezdődtek.

Először volt szerencsém pár napot Benalmadénán (Málaga mellett) eltölteni rokonaim társaságában. Itt rácsodálkoztam a csodaszép spanyol tengerpartra, a fürge kis gekkókra (akik előszeretettel szöknek be az ablakon és tűnnek el az ágyad mögött) és arra, hogy milyen alacsonyak a spanyol férfiak (tisztelet a kivételnek).

tengerpart háttal.jpg

Minden költözéssel, szakítással kapcsolatos feszültséget egy tengerparti buli által próbáltam meg levezetni, ami elég tragikus végbe fulladt. Elég az hozzá, hogy a Másnaposok első része mindig felidéz bennem nosztalgikus érzéseket (nem emlékeket, merthogy azok sajnos nincsenek).

Az első pár napban, miközben a tengerpart homokjában megpróbáltam rátalálni önmagamra, sikerült megismerkednem a pánikroham kínzó tüneteivel is; azzal a félelemmel, amihez foghatót azóta se éreztem. Egy szó, mint száz: a kezdet nehéz volt és ha lehet, én még inkább megnehezítettem magamnak.

tengerpart_3.jpg

Nehéz volt megtalálnom magam

Miután megérkeztem Jaénba, rögtön volt hova mennem. A helyi egyetem ESN mentorai találtak nekem szobát két, szintén ösztöndíjas francia és olasz lány bérelt lakásában. Mindkét lakótársam olyan félénk, esetlen, egyszerű teremtés volt, hogy úgy éreztem, szakadék tátongott közöttünk. Az első napomon legszívesebben kiugrottam volna az erkélyről.

Később persze mindkettőjük belső értékeit felfedeztem, de ennek a felismerésnek a története lerántaná a leplet arról a jellemfejlődésről, amelyen keresztül mentem.

Visszakanyarodva az iménti hasonlatomhoz: nehéz volt megtalálnom magamat abban a bizonyos homoktengerben. Először is, teljesen egyedül voltam kint magyar. Ez egy részt jó, mert a nyelvgyakorlás így nincs akadályoztatva. Másrészről viszont az Erasmus első pár hónapjában a hallgatók saját nemzetiségük képviselőivel kötnek szorosabb barátságot.

népviseletben.jpg

Úgy kell ezt köbö elképzelni, mint a kis rókamangusztákat, akik szorosan egymás mellett, egymást átkarolva guggolnak, majd állnak fel ritmusra és kíváncsian merednek a messzi távolba; arra, ahol valami izgalmas újdonság vár rájuk.

Jómagam egyedül kémleltem a távolba és mindennél jobban vágytam rá, hogy megszerettessem magamat a többiekkel. Ezért akkor is elmentem buliba, társaságba, amikor semmi kedvem nem volt hozzá. Kényszerítettem magamat, mert hajtott az az érzés, hogy lemaradok valamiről.

A kulturális sokk első állomásán

Nagyon lassan sikerült csak lenyugodnom és azokra az emberekre rátalálnom, akiknek valóban élvezem a társaságát. Idővel arról is leszoktam, hogy a multikulturális közeget (leginkább spanyol, lengyel, német, litván, török, mexikói, görög, cseh és lett képviselőkkel) lebecsméreljem, az otthonról hozott értékeket pedig felértékeljem.

Ez ugyanis a kulturális sokk egyik ominózus állomása: az ember még nem elég befogadó ahhoz, hogy felfedezze a sokszínű világ szépségét. Itt volt számomra az a pont, amikor majdnem összepakoltam és hazaköltöztem.

pihenő pasas.jpg

Szerencsére nem tettem, inkább az asszimilálódás mellett döntöttem. Ehhez azonban hozzájárultak azok az otthoni jó barátok, akik kiutaztak hozzám és meglátogattak akkor, amikor a legnagyobb szükségem volt egy kis támogatásra.

Pozitív hatást gyakorolt rám a sok-sok utazás is, amelyeken részt vehettem az ESN áldásos munkásságának köszönhetően. Beutaztam az egész országot újdonsült barátaimmal: láttam a granadai Alhambra díszes termeit, Sevillában andalúz lovakat, Madridban a királyi palotát és a gibraltári majmokat, miközben egymást vakargatják a bozótos sziklákon. (Csalok, mert ez utóbbi nem is tartozik az országhoz. Érthető, hogy nem akarok újabb angliai posztot kreálni :) )

Jön a Szőke Herceg...

Ami pedig a rekeszizmokat megmozgató, leginkább mégis romantikus jelzővel emlegetett regényem vázát alkotja: az egyetemen megismerkedtem egy szőke német fiúval, aki az első pillanattól kezdve nagyon tetszett.

Minden órámon a közelében ültem, mélyen beszippantottam az illatát és rózsaszín felhőcskékkel a fejem fölött figyeltem öt, ahogyan tollát szigorúan 45°-os szögben a füzetén tartja, és minden szót lejegyzetel.

Beszélgetést nem nagyon kezdeményeztem, mert otthon megszoktam, hogy a férfi lép. Ö viszont sokáig vonakodott ezt a gesztust megtenni irányomban. Végül az alkohol lerombolt néhány vaskos falat közöttünk és egyben azt is megtanultam, hogy más nemzet kandúrjai más tempóval, stílusban közelítik meg a kiszemelt prédát.

Ana, a szerző.jpg

... és a görög filozófus

A Szőke Herceggel párhuzamosan egy teljesen más kaliberű, görög srác is az ujja köré csavart. Vele más volt a kapcsolatom: kevésbé „testi", gyönyörteljes, sokkal inkább lelki. Egy öntörvényű, arrogáns hólyagnak vélte őt az erasmusos köznép, aki közkedvelt mókamester barátjának oldalbordáját képezte.

Tény, hogy neki mindenről megvolt a véleménye és ezt nem is rejtette véka alá, de sokkal érdekesebb, mélyebb gondolatok keringtek a fejében, mint bárki másnak, akit megismertem odakint. Ö korunk görög filozófusa, akinek többek között határozott elképzelései vannak a politika helyreállításáról.

Efféle szerelmi háromszögben tengettem határátkelő hónapjaimat. Volt itt ezernyi félreértés, buli buli hátán, további szerelmi sokszögek, bűncselekmény, helyszínelés, megható önvallomás stb. Ennek bővebb kifejtése úgy érzem, nem illene a blog keretei közé. (Itt jöhetne az a rész, amikor egy csinos hostess előugrik fürdőruhában a számítógép képernyője mögül és felmutatja a könyvemet.)

Az elfogadás példái

Az elfogadással kapcsolatban két egyszerű példával élnék még, ami kifejezetten a befogadó országgal, Spanyolországgal kapcsolatos: mindenki számára közismert a spanyolok sziesztája.

Az első hónapban az agyamra ment, hogy 2 és 5 között minden zárva van. Nekem ilyenkor lett volna időm, kedvem vásárolni és az étvágyam is kb. 2-re jött meg. Ezen viszonylag könnyű volt változtatnom anélkül, hogy ne rugdossam meg az egyik tapas bár oldalát se. Na bumm, hát a spanyol ilyen.

pihenő pasas_1.jpg

Ami pedig a munkamorált illeti, ott a mañana életfelfogás működik. Magyarán: ej, ráérünk arra még. Ez akkor igazán kellemetlen, amikor valamiféle dokumentumot kell elküldeni az otthoni egyetemnek, amit a spanyolok vonakodnak időben kiadni.

Nem mondom, hogy ez nem bosszantó, de messzemenő következtetéseket levonni nem érdemes emiatt a spanyol népről. Olyanok amilyenek. Ők meg nem értik, minek ez a sok idegesség. Mondanom se kell: nem is szenvednek pánikrohamoktól.

város_2.jpg

Mi a történet tanulsága?

Nyilvánvalóan nem lövöm le a végkifejletet. Egy tanulságot azért megosztok veletek: amikor valaki úgy lépi át a határt, hogy nincsen támasza a saját országából és mindenféle furabogárral kell barátságot kötnie, az jobban teszi, ha maga mögött hagyja előítéleteit. Ezzel nem csak, hogy könnyít a saját dogán, de idővel sokkal szélesebb látószögre tehet szert."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás párkapcsolat Erasmus Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr225378239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.26. 22:55:38

@négyzethálós: Amíg otthon éltem a Jazzy-t hallgattam rendszeresen Ott mondták ki az igazságot, amikor elemzői jelentéseket vetettek össze. Kijött, hogy mindenre van magyarázat. Ha esik a részvény x miatt csinálja, ha növekszik y miatt. De senki sem tudja, hogy miért történik, csak kézelegnek valamit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.26. 22:56:32

@morsels:
Szomorú :(
Pedig szép lenne, ha visszanyalna a fagyi :)

morsels (törölt) 2013.06.26. 22:57:31

@tableno:
Mert a tozsde nem szerencsejatek? :-)

BTBTBT 2013.06.26. 22:59:47

@tableno:
Azt hittem, hogy a tőzsdézés is lutri. :)
Egyébként mibe érdemes fektetni?

Igényes 2013.06.26. 22:59:49

@morsels: Mostanában inkább már csak vallás. Mindenki hisz valamiben.

tableno 2013.06.26. 23:00:54

@morsels: Nem feltétlenül. Lehet arra is használni, de nem muszáj.

négyzet 2013.06.26. 23:02:39

@Barátusz: jáj, a következő az, hogy x és y árfolyama ma, holnap vagy tetszőleges időpontban mennyi lesz..

tableno 2013.06.26. 23:03:30

@Kovermadar: @Barátusz: Hoszzú távon két dologba érdemes: minőségi ingatlanba és minőségi részvényekbe. Hangsúlyozom: hosszú távon - nem azt kell várni, hogy egyik napról a másikra meggazdagodsz, hanem hogy lassan de biztosan nő a vagyonod.

BTBTBT 2013.06.26. 23:05:24

@négyzethálós:
Nem éppen, mert ahooz jobban bele kéne ásnom magamat a témába.

@tableno:
Köszi. Nem tartozom ahhoz a "máról holnapra kőgazdag leszek"-típushoz. :)

négyzet 2013.06.26. 23:06:17

@tableno: azt is tedd hozzá, hogy lehetőleg ne az ingatlan-/egyéb eszköz-lufi tetején vegyenek :D ha még lesz a jegybanki élénkítések visszaszívása után ilyen..

Igényes 2013.06.26. 23:06:53

@Barátusz: Ha mégis oda akarnál egyszer tartozni, akkor javaslom az aranyat. :)

négyzet 2013.06.26. 23:07:57

@Barátusz: csak arra céloztam, hogy a kérdésed ugyanannyira megválaszolhatatlan volt, mint az árfolyamos. mert az, hogy mibe fektess, igencsak sok mindentől függ, egyénileg is.

morsels (törölt) 2013.06.26. 23:09:08

@tableno:
Persze, tudom en, hogy a tozsde nem ordogtol valo, nagyon is fontos szerepe van a gazdasagi eletben. Vagyishat anelkul nem is mukodne.
De amikor mostanaban tozsdezesrol beszel valaki, meg cegek reszvenyeit akarja vasarolni.. na az mar inkabb szerencsejatek kategoria. Legalabbis az atlagembereknek. Mint en :-).

BTBTBT 2013.06.26. 23:10:08

@Igényes:
Az aranyhoz sok alaptőke kell meg az, hogy felfelé menjen az ára, miután megveszed.

@négyzethálós: Tableno azért tudott rá válaszolni. És az volt a lényeg.

morsels (törölt) 2013.06.26. 23:10:18

@négyzethálós:
Akkor viszont a parnaba varrt penz sem fog sokat erni, amit Kovermadar tett el :-).

tableno 2013.06.26. 23:10:54

@négyzethálós: ez benne a művészet, felismerni mikor nem túlértékelt egy eszköz. A befektetési bankároknak sem mindig sikerül... :)

morsels (törölt) 2013.06.26. 23:14:07

@tableno:
Hat jelen pillanatban minden tulertekelt :-).

tableno 2013.06.26. 23:14:44

@Igényes: Hát én aranyat pont most nem vennék gyors meggazdagodás céljából.

tableno 2013.06.26. 23:19:12

@morsels: Nem feltétlenül. A magyarországi ingatlanok például inkább alulértékeltnek tűnnek (persze ez még egy jó darabig így is fog maradni).

négyzet 2013.06.26. 23:21:41

@morsels: gyorsan ki kell rázni azt a cihát és elkölteni :D

Igényes 2013.06.26. 23:22:15

@Barátusz: @tableno: Sosem lehet tudni, mit hoz a jövő.

BTBTBT 2013.06.26. 23:24:08

@Igényes:
Ilyen alapon nem lenne érdemes felkelni holnap, mert rosszra fordulhat a sorsod.
Aztán lehet, hogy jobbra, de ezt éppen nem tudhatod.

Almandin 2013.06.26. 23:27:24

@szaszo71: Az még egy másik világ volt, más mentalitással. Akkoriban még többen kibírtak társ nélkül fél évet, ma nagyon "felgyorsult a világ" (irónia).

Amarante 2013.06.26. 23:28:34

@hagyma: es mivel folfele seperte a lepcsoket kirugtak:):

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.06.26. 23:29:01

@Mr. Long: Nem tudom, én nem jártam egyetemre. (Hopp, ezt lehet nem kellett volna elárulnom!) Egyáltalán, mi számít ma Magyarországon elitnek? Charlieharper írta, hogy a Marx Károlyra járt a Töki, az meg ugye a Corvinus....... Bár, ha jobban bele gondolok, volt kollégám aki ott végzett, szintén közgazdász, de sötét volt, mint az éjszaka, és kb olyan idegesítő, mint a Töki, szóval összezavarodtam.....

Igényes 2013.06.26. 23:35:06

@Barátusz: Hát pont ez teszi olyan szórakoztatóvá, nem? :)

Igényes 2013.06.26. 23:37:22

@Almandin: Amelyik nő nem viszket alulról, most is kibírja. A férfiaknál meg másképp számít. :)

Igényes 2013.06.26. 23:39:31

A ringyóknak persze mindig megvolt a maguk haszna.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.26. 23:39:44

@Amarante: oh fenet, mikor felfele soport, felvettek a jogi karra

Sanyi9 2013.06.26. 23:41:23

Elolvastam az utolso 100 hozzaszolast es az jutott eszembe, hogy

Igényes 2013.06.26. 23:47:28

@Barátusz: Lehet hogy brókerrel kellene beszélgetned akkor. :)

négyzet 2013.06.26. 23:48:02

@Sanyi9: az első 900 valószínűleg érdekesebb :)

BTBTBT 2013.06.26. 23:52:37

@Igényes:
Te ilyenkor piálsz?

@négyzethálós:
Csak sokkal időigényesebb. Bár ha bagoly a lelkem... :)

Igényes 2013.06.26. 23:55:06

@Barátusz: Miért, odáig szaglik? :D

négyzet 2013.06.26. 23:56:06

@Barátusz: én nagyjából végigmentem, de célirányosan. Töki például most egész szórakoztató volt. és a beidézett könyvrészletek

Igényes 2013.06.26. 23:57:54

@négyzethálós: Valószínűleg az egyetlen vagy itt, akinek esete a csaj. Viheted, nem lesz nagy harc érte.

BTBTBT 2013.06.26. 23:59:02

@Igényes:
Időnként eléggé összefüggéstelen a mondandód, és néha úgy tűnik, hogy "magadban beszélgetsz". :)

@négyzethálós:
Ritka, de ma volt időm - munkában is :D - viszonylag folyamatosan követni a fejleményeket.
Bár pont arról maradtam le, amikor erről a halas alakról "kiderült", hogy állítása szerint a poszterina tesója.
Töki igyekezett nem válaszolni a nagyon kényes kérdéseimre. :)

négyzet 2013.06.27. 00:02:23

@Igényes: meg lehet látni Tökiben a fejlődést a primitív törzsi hierarchikus gondolkodás felől a köcsög humor irányába. például amikor az arcába röhög a "lecsúszott" volt barátnőinek, ami nyilván nem igaz, mert kapott volna két pofont, hogy repül hazáig, szerintem. szóval jól kitalálja magát, valószínűleg mazo. meg szado is persze.

négyzet 2013.06.27. 00:03:34

@Barátusz: ne remélj egészalakos fényképet :)

Igényes 2013.06.27. 00:04:19

@Barátusz: Valamivel több mint egy hete 3-4 órákat alszom, valószínűleg kezd meglátszani. :)

Amarante 2013.06.27. 00:07:03

@Barátusz: kep-vilag-blog.com/2013/05/az-elet-nagy-pillanatai-fotok-amelyek-elgondolkodtatnak/

Toki ezekrol mind lemarad.....belegondoltam,hogy ennyi pezhajkuraszas utan,neha alkalmi sexel tarkitva,milyen sivar lehet az elet....

BTBTBT 2013.06.27. 00:07:22

@négyzethálós:
Igazából semmilyen képet nem remélek, hiszen bárki bárkiét küldhetné a neten, úgysem nem hinném el, hogy az övéké. :)

@Igényes:
Az meglehet. Annyival nem is tudnék üzemelni.

Igényes 2013.06.27. 00:07:34

@négyzethálós: Ebben az esetben a sarjaitok neve lehetne (nemtől függetlenül) NégyzetTök Kettő. Aztán amint kibújtak, egy jólirányzott rúgással indulhatnak is valami elit nevelőojjektumba. :)

Sanyi9 2013.06.27. 00:08:03

Szerintem az ilyen irasok mindig nagyon hasznosak, mert

négyzet 2013.06.27. 00:11:30

@Igényes: kapálni például :) (csak a világbéke miatt) ez a nickötlet egész jó amúgy, kár, hogy a tök olyan lejáratott név lett.... na majd más fórumban :D

Igényes 2013.06.27. 00:14:46

@Barátusz: Hát én sem vagyok kimondottan a helyzet magaslatán. :D
De most a panyolok tiszteletére megnézem a Torrentét.

BTBTBT 2013.06.27. 00:18:06

@Amarante:
A tolókocsisak jobb, ha nem részei az életnek.
Nem hiszem, hogy Tökinek ezek hiányoznának. Mindenkinek megvannak a saját kis igényei és megszállottságai, hogy mi fontos, és mi nem számít.
Ő másféle, csak majd az lesz érdekes, ha mondjuk 10 év múlva is magában lesz, mert azért jó tud lenni az egyedüllét hónapokig-évekig, de amikor ez átfordul magányba, az megsemmisítő lesz, és beindítja a kapkodást.

@Igényes:
Ha ilyenkor még nekiállsz filmet nézni, akkor nem lehetsz annyira fáradt. :)

Amarante 2013.06.27. 00:19:29

@Barátusz: Nekem az utolso tetszik.Es nem a zakok miatt:):)

Igényes 2013.06.27. 00:21:30

@Barátusz: 3 előtt úgysem fogok aludni. Akkor akár már szólhat is valami. Abban a filmben igen komoly igazságok vannak. :)

BTBTBT 2013.06.27. 00:25:53

@Amarante:
Nem leszel te még annyi idős 15 év múlva sem. :)

@Igényes:
Ha bírod, miért ne? Meg ha már láttad vagy kéttucatszor.

Amarante 2013.06.27. 00:29:21

@Barátusz: De kozel fogok jarni hozza:):):)

BTBTBT 2013.06.27. 00:34:30

@Amarante:
Az csak jót jelent, mert még sokáig élsz. :)

Amarante 2013.06.27. 00:36:45

@Barátusz: Na ennek erdekeben szepen elpalantalom magam ,olvasgatok aztan szundi:) Jo ejt.

Igényes 2013.06.27. 00:44:25

@Barátusz: És Te, miért kuvikkolsz itt éjnek idején?

BTBTBT 2013.06.27. 00:48:50

@Igényes:
Még éjfél sincs. Ez teljesen normális. 3-kor már biztosan a lóbőrt fogom húzni.
Online teszteket töltök ki.

Igényes 2013.06.27. 00:50:05

@Barátusz: Itt már van. Tesztek? Milyen témában?

BTBTBT 2013.06.27. 00:53:34

@Igényes:
Ja, te Mo.-on vagy?
Nem tudom, ezeket hogy mondják magyarul: personality/motivation/verbal reasoning assessment, ilyesmik.

Igényes 2013.06.27. 00:59:09

@Barátusz: Aha, pillanatnyilag még nemtudommeddig. Hiszel ilyesmikben? Muti, megnézem.

BTBTBT 2013.06.27. 01:07:00

@Igényes:
Nem hit kérdése. Munkához kell.
Csak regisztráció után juthatsz be a tesztre, de itt egy kis publikus ízelítő -
www.shldirect.com/en/practice-tests/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.27. 02:08:42

@Koós: En is voltam erasmuson, de mivel az egyik legdragabb europai orszagba mentem ( Norvegia) kicsit jobban meg lettunk tamogatva a norveg allam altal. Tulajdonkeppen annyit kaptunk, hogy kijott belole a koli ( 180 ezer forint 3 honapra) , a kaja, meg meg par dolog, igy semennyi osszegre nem votl otthorol szuksegem. Szakmai projektben vettunk reszt ( meg mellette a diplomamunkam irtam) , bepasizasrol, netan fektelen bulirol meg szo sem volt.

skylla 2013.06.27. 02:25:14

nekem tetszett ez a mai. szorakoztato, igenyes, vidam, ironikus, sokszor cinikus, odamondogato volt.

a poszt viszont unalmasan csitri.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.27. 03:35:42

@tildy:): esetedben ezt nem is gondoltuk
viszont milyen a tejfolproject norvegiaban?

2013.06.27. 03:38:20

@Tökfőzelék1: "nincs baj a diploma hiányával, mindig is szükség lesz minden társadalmi berendezkedésben alsó és felső rétegre, és mindig az alsó rétegből kell több ember, hogy a felsőt szolgálhassa"

Az intelligens ember nemcsak okos meg tanult, hanem van érzelmi intelligenciája, társadalmi érzékenysége. Belőled ez teljesen hiányzik, valahol megrekedtél egy 10-12 éves gyerek szintjén. Van mit fejlődni. :)

Jó ha tudod, hogy manapság leginkább szakképpett munkás emberekre van szükség - velünk diplomásokkal már Dunát, Thames-t, Fraser folyót, stb. lehet rekeszteni. Örüljünk még hogy ilyen jó dolgunk van de ne már hogy "felső réteg" legyünk.

Nyugi, de te és én, az érettségizett, a szakmunkás, vagy a kisvállalkozó ugyanabba a középosztályba tartozunk.

A felső réteg az esetleg Donald Trump, Oprah Winfrey, és a hozzájuk hasonló dollár milliárdosok. De még ők se hangoztatnának ilyen maradi nézeteket.

2013.06.27. 04:35:15

Már napok óta nem járt erre Zopilote, Calgaryből. Az árviz óta sok helyen még mindig nincs áram a városban. Hónapokba is telhet majd az eltakaritás. :(

A britek segitséget ajánlottak fel a Calgary Zoo helyrehozására. Köszönjük nektek UK-ben élő magyarok, nagyon rendesek vagytok.

Ha Montroyal tovább jutott Calgaryből akkor a Szigeten szerencséje lesz ugyanis jön a meleghullám a hosszú hétvégére.

pappito · http://pappito.com 2013.06.27. 04:38:17

na ezt nem gondoltam volna, egy ilyen poszt után 1000+ hsz...

miközben a poszt
- nem volt érdekes (10 éve lepörgött az erasmus-bolondéria)
- nem volt jól megírva
- aljára mehetett volna egy (X)

Ettől függetlenül a fiatalok ha összekerülnek, távol az otthontól, akkor bezony fűvelfával (egy részük) ezért mennek oda. Bulizni, ismerkedni más emberekkel, ezt számonkérni... az hülyeség. Az persze jó kérdés, hogy kit érdekel, hogy a szerző esetében ez hogy zajlott, de ez legyen a kiadó problémája. (aki egyébként simán kiadja az ízelítőt hibásan)

Ezen kívül csak annyi derült ki, hogy birca cukkol benneteket töki nickkel :)

DieNanny CH 2013.06.27. 05:48:14

@Amarante:

Kodolányitól olvastam Szent Margitot (Remélem nem keverem) Nagyon tetszett! Hogy régen Veszprémet Böszpörémnek hívták.

DieNanny CH 2013.06.27. 05:54:47

@Tökfőzelék1:

Szüleid, rokonaid? Mindenki diplomás?

(Az én nagynéném a szakmunkásképzőjével okosabb, és felvilágosultabb szerintem, mint én. Legalábbis élvezem a beszélgetéseket vele.)
Az én családomban van egy csomó unokatesó, de alig van valakinek érettségije is, mint diplomája. Családi összeröffenéseken ez elő sem kerül!

DieNanny CH 2013.06.27. 06:00:12

@Igényes:

Én németül boldogulok itt, de ha délebbre mész, az olasz is jó. Bár gondolom az olaszos stílus messze van tőled... (Tőlem nagyon!)

DieNanny CH 2013.06.27. 06:11:43

Birca, valld be! Valójában te vagy Tökfőzelék. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyen ember létezhet...! Bár lehet, naiv vagyok...

zopilote 2013.06.27. 06:13:53

@cougarcat:
Montroyal szerencsesen tovabbjutott, a repterrol a kocsi felvetele utan Edmonton - Jasper
utvonalat valasztotta (mas eselye nem volt ) Eredetileg Banff lett volna az uticelja, de az ut
le volt zarva arrafele. Nem egy tragedia, tobb ido marad neki British Columbiara. En a helye-
ben Kelownarol Kamloops fele vettem volna az iranyt, es onnan a regi TransCanada highway-
en mentem volna Vancouverbe, a Fraser Canyon at. Az egy csodalatos ut. Van egy kevesbe is -
mert ut is, Cache Creekbol Lillooet fele, a regi 99 - es, Whistleren at Vancouverbe, az is szep.
Ajanlottam neki, hogy a Szigetre Lions Baybol menjen at Nanaimora es onnan eszak fele ke -
resse fel a Cathedral Groove - ot, a 6- 800 eves es kozel 100 m magas fak miatt. Onnan vissza -
fordulva le lehet vezetni Victoriaba, hangulatos kisvarosokon at.
Itt Calgaryban kezd visszaterni az elet a rendes kerekvagasba, de a romeltakaritas, az arviz o -
lozta karok helyreallitasa hatalmas osszegeket ( 5 milliard $) es kb 10 evet fog igenyevenni.
En nem sokat vettem eszre az arvizbol, csak az Internet videokon lattam. Normalisan dolgo-
zunk, mintha mi sem tortent volna. Sajnos a storage placem a folyo partjan van, teljesen el -
ontotte a viz, ruhaim, konyveim mind elaztak. Kulonoskeppen nem zavar, anyagi dolgok csak.
A HA - t minden nap olvasom, de nincs kedvem kommentelni (neha nehezen allom meg, de
gyoz a jozan esz)

2013.06.27. 06:51:48

@zopilote: Kösz a tudósitást. Jó természeted van ha ilyen gyorsan túltetted magad a káron - de végül is mi mást lehet tenni. Hallom a Stampede-et is megtartják...

Szinte lehetetlen BC szép részeit egy út alatt bejárni. Fraser Canyon valóban gyönyörü, jártam arra. A kedvencem a Kootenays, és a Columbia Valley. Nagyon szeretem azokat a múltból ittragadt kis városkákat.

Lions Bay - nem Horseshoe Bayre gondolsz? Onnan jön a komp ide hozzánk a Departure Bay-be (Nanaimo városrésze, ahol lakom). Sajnos a Cathedral Grove-ot megtépázta évekkel ezelőtt egy nagy vihar. De még mindig nagyon érdemes megnézni.

Ja, a HA az amolyan szenvedély, ha elkezded, nem lehet abbahagyni, de talán majd a jó idő segit.... :)

zopilote 2013.06.27. 07:12:30

Tenyleg, Horseshoe Bay! Regen jartam arra:( En is laktam Nanaimoban, kozel 1 evig. Jobban tetszett, mint Victoria, igazi munkas varos. Bejartuk a kornyeket, a szigeteket, Salt Springstol Gabriolan, Lasquetin, Hornbyn at Quadraig. Sajnos munka nem nagyon volt (2001-2 korul) ami a hazassagomba kerult igy rossz emlekeim vannak az ottani " laid - back lifestylerol ":) Az exem Campbell Riveren el igy nem nagyon vagyom a Szigetre:) Az ex anyosek is odakoltoztek Calgarybol par eve. Itt is jo ido lesz, +27 C korul. Ideje mar!

2013.06.27. 07:58:10

@zopilote: Tiz évig éltem Ladysmith-ben és tiz éve vagyok Nanaimo-ban. Előző férjemmel (aki sajnos meghalt) motorcsónakkal bejártuk a Gulf szigeteket. Ladysmith-től Saltspring, Valdez, Thetis, Tent Island. A 90-es évek közepétől volt egy recesszió, tényleg nem volt munka. Ezért végeztem el az egyetemet, a magyar diplomát nem tudtam használni és kellett a papir. Most van munka bőven, meg se tudok szabadulni tőle. :)

Szeptemberben Hornby-n béreltem egy kis házat, alig várom! Férj Victoriában nőtt fel és Campbell River-ben élt évekig. Neki is ott az exe! De az tőlünk elég messze van....

Nanaimóban azóta megtorpant a papiripar, viszont költöznek ide egyre az Alberta nyugdijasok - jól fel is verték az ingatlan árakat. Fiatalok most mind Albertába mennek - Fort McMurray, stb., igazán ott lehet pénzt keresni.

Na megyek aludni, cakát.

2013.06.27. 08:14:18

@pappito: Én sem értem, mi történhetett. Sokan ráértek tegnap netezni. :)

Zka77 2013.06.27. 09:08:54

@pappito: mert szar és nincs jobb, mint a szarba beleferni a csúfot, azért lehet. Plusz ugye a sok időmilliomos szófosó nick :)

Zka77 2013.06.27. 09:09:46

@Zka77: nabaz nem tudok írni. De értettétek, remélem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.27. 09:17:15

@hagyma: norvegiaban jo etelek voltak. Es van tejfoluk
@cougarcat: veloszinuleg fejlesztheto, de nem tartom kizartnak az asperger szindromat ilyen esetekben. Ott siman ott van az erzelmi intelligencia alulfejlettsege, masokkal szembeni emptia hianya.

BTBTBT 2013.06.27. 09:21:01

@DieNanny:
Te inkább azt nem akarod elhinni, hogy ilyen nő létezik. :)

Mondjuk, amikor birca nem kommentel vehemensen a saját nick-je alatt, mindig ott a lehetőség, hogy másikat használ - vagy akadnak olyan napok, amikor még neki is dolgoznia kell.

@Philosoraptor:
Furcsa volt, hogy te viszont nem, pedig több időd lenne rá, mint sokunknak. :)

Robert N. Danahi 2013.06.27. 12:08:45

na ma se nincsen itten Töki vagy cukorhal? Esetleg Ana von Írónő?

2013.06.27. 12:35:18

@Barátusz: Látod látod, vannak ilyen furcsaságok az életben.

2013.06.27. 12:36:06

@Kovermadar: Hah, és váj mi nem is igazán szerepelt tegnap, pedig ő egy igazi szófosó.

BTBTBT 2013.06.27. 12:47:49

@Robert Noel Danahi:
Utobbi nem meri odatolni a kepet, ahol nem ajnarozzak.
Tudod, ahogy cukorhal irta, "technikai okok" miatt. Bezzeg von "irono" tegnap ki tudta bofogni a FB-oldalra, hogy ekezik a HA-n. Ott nem voltak technikai "problemak". :)

@Philosoraptor:
Merthogy szabin van - de majd jovoheten bepotolja.

Igényes 2013.06.27. 12:49:07

@DieNanny: Létezni létezik, a maga helyén baj sincs vele. Én abból gondolom hogy kamu, hogy ez az emberfajta nem a blog.hu-n osztja az észt. Rá sem nagyon ér, meg van jobb dolga is.
Inkább valami olyasmi lehet, hogy egyszer valaki ilyen mentalitással megbántotta.

smile750 2013.06.27. 14:52:36

Na, elolvastam most, de csak mert a thai posztnal annyira emlgettetek. Kar volt. Eleg gagyi, es teljesen nyilvanvaloan a konyv reklamja, amit a fenti poszt utan mar dafke sem olvasnek el.
Ennyi erovel en is adhatnek ki konyvet a "kalandjaimbol", hazai, es kulfoldi munka-, es elettapasztalataimbol, biztos izgalmasabb lenne. Tudjatok mit?! Fogok is! :)

2013.06.28. 03:21:06

@tildy:): "veloszinuleg fejlesztheto, de nem tartom kizartnak az asperger szindromat ilyen esetekben. Ott siman ott van az erzelmi intelligencia alulfejlettsege, masokkal szembeni emptia hianya."

Könnyen lehet hogy igazad van. Akkor megértőbb leszek legközelebb. :)

kék madár 2013.06.28. 09:12:06

@zopilote: @cougarcat: augusztusban megyek egy hetre fogalmatlanul Vancouverbe nyaralni, kerhetek toletek tippeket? A varos kb 1 napra erdekel inkabb a hegyek, erdok, szigetek, stb.

M. Úr 2013.06.28. 12:42:46

@Don Kartasch:
"MINDEN leányzó, aki facérként megy Erasmus-ra, kint automatikusan bepasizik."

Hát épp ezért. Mert *facér* megy ki :-) (pa-damm-tsszzzz, tapsvihar, meghajlás)

Amúgy meg:
1. Mert a külföldi (főleg a LATIN AMOROZÓ) férfi az isten, nem ám a slampig magyar.
2. A regényekben, filmekben francia, olasz, angol, spanyol, amerikai férfiakat mutogatnak, mint tökéletes hős szerelmes alfahím.
3. A magyar lány azt hiszi, hogy csak mert sikerült megfognia egy külföldi (ergo félisteni) farkat, akkor ő már olyan eszméletlen jó nő, hogy bármelyik egyszerű földi halandó magyart egy pillantással leveszi a lábáról. Ego boost.

2013.06.28. 19:26:55

@kék madár: Vancouverben Gastown, China Town, Stanley Park, Capilano Suspension Bridge (ez már természet kategória) - googlizd meg ezeket aztán el tudod dönteni hogy tényleg érdekel-e.

Hegyek, erdők, szigetek - Nagyon helyes, enélkül nem érzékelni a Nyugati Part szépségét.

Parti hegység - Whistler. Bár maga a falu elég kommersz de nagyon sok túrista út van errefelé és akinek kevés az ideje az gondolával is feljuthat a csúcsra.

Vancouver Island megérne egy kirándulást. Két nap lenne ideális, de lehet hogy ez nem fér bele. Ahogy Zopilote fentebb ajánlotta, Cathedral Grove egy igazi élmény a több száz éves hatalmas cédrusokkal. Itt lehetne érzékelni hogy mi is az a Pacific Rain Forest.

A Sziget nyugati oldalán található a Pacific Rim National Park. Nyers, vad, nagy hullámokkal robajló Csendes óceán. Teljesen más érzés mint a trópusokon. Long Beach, Chesterfield Beach - kötelező. Chesterfield apálynál érdekes amikor ki tudsz sétálni a tombolon.
Ha átjössz Nanaimo-nál gyere át, úgy közelebb - elég hosszú az út.

Ha nem, akkor Vancouver körül is találsz cédrus erdőt meg túristautakat. Ezt ne hagyd ki, egyedi látvány, más mint a fenyőerdő.

kék madár 2013.06.28. 21:46:00

@cougarcat: nagyon koszonom! Kb. 5 napunk lesz Kanadaban es tul sokat nem akarok vezetni, inkabb fel napos kirandulasokat szervezni. Ezek gondolom par oras utak Vancouvertol. Meg egy kerdes, melyik reszem erdemes megszallnom, hogy a varosi dugot is elkeruljem de megis kozponti helyen legyek?

2013.06.28. 22:12:19

@kék madár: Szivesen. :)

Értem, akkor a szigetre nem nagyon lesz időtök (csak a komp több mint három óra, oda-vissza), de Whistler pár óra vezetés. Menjetek fel és a Tourist Info-ban találtok térképeket, brosúrákat, stb. Hegyek, erdők, vizesések (útközben Brandy Falls). Talán láttok majd amerikai sast, fekete medvét, a hegy tetején pikát, mormotát.

Vancouver a dugók városa, ha vezettek akkor ezzel sok időt lehet elvesztegetni. Legjobb lenne ha a belvárosban találnátok valamit, akkor közel van Gas Town, China Town, Stanley Park. Ha ez nem lehetséges, akkor guglizd meg a Sky Train-t és próbálj olyan helyen lenni ami a vonalán van hogy mihamarabb bejuss a belvárosba. Burnaby még viszonylag közel van a központhoz. Richmond természetesen közel van a reptérhez de dugó dugó hátán a központig. Nézd meg a Greater Vancouver térképet és nézd meg hogy honnan hová mennyi hidon kellene átjutnod. Ha hidakon keresztül vezet az út, akkor többnyire: dugó!

Surrey-t kerüljétek el, itt a közbiztonság nem olyan jó, csak olyan menjen oda aki ismeri és tudja mit csinál. Ha már erről van szó akkor a belvárosnak egy része, a Downtown East Side, nem túristáknak való, tehát sötétedés után ide semmiképp se - de ezt amúgy is lehet érzékelni amikor az egy négyzetméterre eső drogos és hontalan ember népsürüség jelentősen fokozódik, tudod hogy hátra arc! :)

kék madár 2013.06.29. 00:59:03

@cougarcat: Koszi cougarcat, esetleg az segithet rajtam, hogy keson kelek, nem rohanok, 10-11 korul talan mar nem akkora a dugo. Megnezem a terkepet, de egyebkent a sziget is belefer nekem legfeljebb 2 napra megyunk.

Vágási Matyi 2013.07.03. 13:39:16

@tableno: Óriási!

Igazán írhatnának valamit közösen Oravecz Nórával, hatalmas sikere lenne!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása