oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 14. 06:56,  Egy fiú levele édesanyjához 316 komment

2012. november 14. 06:56 Határátkelő

Egy fiú levele édesanyjához

Nem is olyan régen, a múlt héten volt egy poszt, melyben egy apa búcsúzott külföldre költöző lányától. Akkor az otthon maradó szülő szempontjából láttuk a történetet. Az a levél elég nagy visszhangot keltett, többek között Lászlót is írásra késztette. Ő a másik oldalról, a külföldre költözött gyerek szemszögéből mutatja be ezt a sokszor meglehetősen fájdalmas élethelyzetet.

Új-Zéland.JPG

„Édes Anyám,

Elköltöztem. A határon túlra. Az Óperenciás tengeren és az Üveghegyen is túlra. Új-Zélandra. Sokáig érlelődött bennem a gondolat. Napról napra erősödött a veríték csípése Magyarországon. Ahogy a mindennapokban próbáltam helyt állni, minden óra a nehézségek által generált frusztráció leküzdésével telt. Egyre csak az éreztem, nem lehet, hogy ennyi munka és odaadás csak ennyi eredményt és megbecsülést szüljön. Kell, hogy legyen értelme a mindennapok kínkeserves gyaloglásának.

Aztán eszembe jutott, hogy mit tanítottál. Szorgalmasan, csendesen helytállni bárhol. Mindenhol. Hogy fontos, mit mondanak rólam. De az még fontosabb, hogy én mit gondolok magamról. Meg hogy tanuljak, mert azt nem vehetik el tőlem. Igazad volt.

Mindezt elhoztam magammal, ahogy elhoztam feleségem és két kislányom is. Az unokáidat. Akik a sok szenvedés és lemondás után örömmel tölthették volna fel napjaidat. Akik kicsi kezükkel megfoghatták volna a szoknyád szélét és vezethettek volna a kertedben. Akik segíthettek volna az édes paprikát szedni. Akik csevegésükkel mosolyt csaltak volna elgyötört és ráncoktól szabdalt arcodra.

Elvettem őket tőled. Elvettem az egymás mellett töltött órák örömét és a csendes vagy néha néma beszélgetéseket. A kályha mellett ülést és a dió törését. A közös szőlőszedést és a téli hólapátolásokat. De ennél még többet. A nevetéseket.

El kellett indulnunk, mert úgy éreztük megfulladunk. Megöl bennünket a frusztráció. A tehetetlenség. Hogy a szorgalom és a csendesen helytállás nem elég. Hogy a tudást is elvehetik tőlünk, ha nem értékelik, amit általa alkotunk.

Elindultunk. Féltünk. Sokszor vissza akartunk fordulni. De inkább megküzdöttünk az ismeretlennel és alkalmazkodtunk nap mint nap, minthogy napról napra lemorzsoljanak a szívünkből. Mert itt napról napra előre léptünk. Tanultunk és alkalmazkodunk. De legalább egyenes irányban előre. Itt értékelik a csendes szorgalmat. Itt a sokszínűség érték. Itt meg tudtunk kapaszkodni. Nem pedig kapaszkodva lecsúszni.

De a szívünkből egy jókora darab Otthon maradt. Mert az szülőhazánk továbbra is Magyarország. A csodálatos ország, amelyik eltékozolja mindazt a jót, amiért a világ többi része vágyakozik. Amit kívülről színes, kreatív és életvidám emberek hazájának gondolnak. Vágyunk haza.

De maradunk. Maradunk mindaddig, amíg odahaza nem értékelik az alázatos munkát. Amíg biztonságban és tisztességben nevelhetjük majd a gyermekeinket. Amíg a játszótereken és parkokban odahaza is hagyhatjuk őket mezítláb szaladgálni. Amíg ha megtakarítunk, előre jutunk.

De addig maradunk. Fájó szívvel. Haza vágyakozva. Utánatok és mindazért a jóért, amit nekünk a szülőhazánk, Magyarország jelent. Tudva, hogy nekünk ugyanígy fájni fog, ha a gyermekeink fogják magunkat, és elutaznak az Óperencián Túlra. Nélkülünk.

Mert a mi gyermekeink is keresni fogják a megbecsülést, szeretet és biztonságot. Szeretném, ha mindez addigra Magyarország lenne. Akkor boldogan visszük haza mindazt a jót és értéket, amit itt összegyűjtöttünk. Hogy az Édes Otthonunk javára váljon. Majd akkor.

De a távolság ellenére egy dolog változatlan marad.

Szeretünk Téged.

Édes Anyám."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: levél Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr84906277

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válasz Lacikának, Új-Zélandra 2012.11.14. 10:28:00

Édes Lacikám, kicsi utyuli-mutyuli porontyom! Köszönettel vettem sírva vígadó, vígadva síró leveledet. Mi itt, az Üveghegyen innnen, a mi kis Büdösparasztfalvánkon megvagyunk. Helyt állunk, bár – mint ez te jól tudunk – nagyon nehéz az életünk, mert na...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2012.11.14. 07:06:27

Na, ezt a kínkeservet kár volt elolvasnom.

elkeseredett.polgar 2012.11.14. 07:33:10

@nyuszigonosz: Ja, az egész írás elviselhetetlenül csöpögős, szentimantalista cucc. Modorosra vele...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 08:13:51

mondom én, hogy nem kéne ezt a vonalat erőltetni.

Alice in Wonderland 888 2012.11.14. 08:21:26

Szerintem pedig nagyon szep...minden edesanya megerdemli, hogy szeretettel gondoljanak ra..meg akkor is, ha a gyermekek mashol elnek es o csak a jot akarja nekik. Nekem tetszett.

venator 2012.11.14. 08:27:08

Akkor poszt nem is lesz ma, csak gumicsont?

2012.11.14. 08:29:28

WTF. Ez kritikan aluli, kar volt megirni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 08:31:38

@Babette_: most mar nem hiszem el, hogy valaki nem ezzel szorakozik
kar pedig a blogert , erdekelnek a kis es hiteles elettortenetek, helyzetek, ki hogy boldogul
de ilyen erovel olvashatom a masszazs blogot is
ps. tovabbi otletek:
- level a testveremhez
- level a volt szerelmemhez
- level a volt tanaromhoz
- level a volt fonokomhoz
hupp hupp

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 08:40:33

es akkor tenyleg, most ki szedi le az edespaprikat?

(deleted) (törölt) 2012.11.14. 08:43:28

Szerintem nem kéne félni a beküldött írások válogatásától (vagy visszadobni jobb megírásra). Nyilván nem fog tetszeni annak, akié nem kerül ki, de a blogger joga szűrni, és nem is ártana.

poszeidon71 2012.11.14. 08:49:12

Miért mentetek olyan messze? Ha közelebb lennétek betakaríthatnád a fehér paprikát! Biztos nem szenvednék ennyit a helyedben,gyere haza anyucihoz!

xylon 2012.11.14. 08:56:30

már megint egy levél? Modor Tibor in action.

Bonca Lobonca 2012.11.14. 09:01:59

Hanyadik ilyen ez? Tartunk már a Ghost of Christmas Yet to Come-nál? Az legalább nem dumálna... Mert amúgy Scrooge már sírva könyörög a kegyelemért. Én is...

SziszkAnya (törölt) 2012.11.14. 09:02:51

sosem értettem miért kell a világ túlfelére menekülni a fenenagy magyar nyomor elöl?

hothead 2012.11.14. 09:06:16

ennek megint semmi köze nincs az országhoz. új-zélandról azért lehet érdekes dolgokat írni - pappito lécci! - el kell dönteni mi a fontosabb, külföldre eljutni, ott letelepedni, beilleszkedni, vagy maradni mo-n a felmenőkkel és bánni egész életünkben, hogy nem próbáltuk meg. amúgy ha ennyire fontos a (nagy)szülő(k) közelsége, vannak potenciális célországok valamivel közelebb is. esetleg javaslom még megigényelni az idős szülői vízumot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:07:45

@SziszkAnya: annyi konkretum nelkuli bejegyzes van es szinte sosem jelenik meg a posztolo a feltett kerdesekre....
szoval vannak fenntartasaim affelol, hogy aki ezt irta, volt-e mar akar Becsben is

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.14. 09:18:04

@hagyma: Na igen. Az utóbbi időben egyre ritkábban kerülnek elő az írók... :(

SziszkAnya (törölt) 2012.11.14. 09:21:55

@hagyma: a valóságtartalmától akár el is tekinthetünk. Ha lenne annyi esze, hogy mondjuk Európán belül marad és autóval egyszerűen haza tud jönni bármikor, akkor nem kellene sírni- picsogni. Én pl még Angliáig se szívesen mennék, mert onnan prompt csak aranyáron lehet hazajutni a legtöbb esetben. Biztos nagyon szép Új-Zéland, nekem is élnek ott rokonaim idestova 27 éve, de ettől függetlenül nem mennék addig a szebb élet reményében. Majd ha multitrillicsilliárdos leszek elmegyek szétnézni:)

Frőczy Sanyi 2012.11.14. 09:24:03

Maradjunk inkább a prózánál, nem kell erőltetni a lírát ennyire. Ettől eltekintve úgy nézem hosszúra fog elnyúlni a kinntartózkodás. Pénteken ráérek, majd írok én is egy búcsúlevelet. A macskámtól...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:24:12

@SziszkAnya: nezd ez sok mindenen mulik
en pl kifejezetten amerikaba akartam jonni
es bejott
anyukam meg akkor jon, -akar orokre is- amikor akar...

(deleted) (törölt) 2012.11.14. 09:25:20

@hagyma: ez azért is lehet, mert (ahogy más posztolók, akik viszont megjelentek kommentelni elmondták) a beküldésnél jóval később kerülnek ki a posztok, és nem tudni, hogy mikor, úgyhogy aki nem nézegeti minden reggel a blogot, az nem tudja, hogy éppen kiment az ő írása, másnap meg már kit érdekel, ha megjelenik, ugye

rajen 2012.11.14. 09:29:26

Vödör nyálba Hullik Könnyem
Új-Zéland az új Hazám
Írjátok meg Énnekem
Ki szed Otthon Paprikát?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.14. 09:32:29

@Karinette: Nekem is tetszik ha igaz ha nem. Nem értem mi baja a kommentelőknek.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.14. 09:36:49

Nem vagyok bunkó, nem vagyok bunkó… Istenemre nem! Ez a poszt szép, őszinte, mély. Anyuról szól és tiszta gyermeki, romlatlan érzelmekről. Nem modoros, valódi. Nem politikai, emberi. Nem vagyok bunkó…

Áááááá, nem bírom!!!

Csákó Mutter!
Bár buktam ötödikben, de asszem felkiáltójelet kell oda tenni, oszt lehet ezt is elcsesztem, mindegy. Amúgy is, itten másként mennek a dolgok, vágod ugye? Na az van, hogy király ez Pest. Pöpecül fasza. Ha messze vagyok hát messze vagyok, ne sírjál, úccse szerettem kapálni soha, ne is várjá haza egyhamar. Különben is, drága a máv, nekem meg a kölköknek együtt már tíz rúgó, felejtős. Figyeljé ancikám. Szerintem Bivalybasznád szar hely, érted. Sehol meló. Nincs dizsi, italboltban alig valami felhozatal. Hiába brékelek a fenyőmiki nyomdokain, nincs hol megmutatnom. Nézd a jó oldalát, senki nem rángassa le a szoknyádat és röhög a képedbe. Biztos uncsi neked ott a szomszéd banyákkal, hoználak is én ide, de Pest ez itten más, nem értenéd amit beszélnek, bakker, annyira túl van kúltúrálva. Jobb neked otthon. A paprikáért sem kell hajolnod, Lakatosék, meglásd, leszedik neked, najó, lehet nem adják oda végén, de legalább nem vész kárba. Figyeljé! Én szerettem Basznádot, tudod, szülőföldem meg minden, de nem becsült az meg engemet. Pedig a szívemet meg még a bökőmet is otthon hagytam. Méghogy megbecsült? Hát még a Rozi sem, pedig micsoda partija voltam néki, hát nem? De! Na akkor? Majd ha lesz otthon is mekkdonáld talán megyünk, addig húzzátok ki valahogy. Rozinak üzenem, hogy bekaphattya!
Hiányzol ésatöbbi…
Jani

venator 2012.11.14. 09:36:53

@rajen: Kezdetnek megteszi. ;-)

SziszkAnya (törölt) 2012.11.14. 09:37:43

@hagyma: igen, sok mindenen úlik. Gondolom Anyukád nem 70 év feletti ;)
Amcsiba mennék én is szívesen! Csak gyakorlatilag lehetetlen legálisan dolgozni és zöld kártyát szerezni:S Te megírtad már a történetedet a blogra?:)

2012.11.14. 09:38:20

@poszeidon71: "Miért mentetek olyan messze?". Erre legalabb 3 valaszt tudok elkepzelni:
1. tokeletesiteni a maori nyelvtudast, mindig is errol almodott a posztolo
2. megmutatni a lanyainak, hogy milyen, amikor a kadban a viz az oramutato iranyaban folyik le
3. a gyerekeit ugy megtanitani angolul, hogy kijelento mondatot kerdomondatban intonanljon.
Na, van meg kerdes?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:39:16

@flash.gordon: hat csak annyi, hogy normalis ember ilyen levelet nem ir az annyanak, mert eroltetett, csopogos
Te igy beszelgetsz anyaddal?
ha meg irodalom akart lenni, annak gyenge

2012.11.14. 09:39:51

@rajen: :)))

Valdd be, hogy leszerződtél a Határátkelővel, hogy olyan írásokat jelentet meg, amelyekre te tudsz paródiát írni, és ez által promotálja a készülő új blogodat. Kérlek, mondd, hogy ez van!! (Ugyanis az összes többi szóba jöhető lehetőség ennél jóval elszomorítóbb...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:42:53

@SziszkAnya: 74
de jo esellyel jovore kis is koltozik
nem irtam meg, ahhoz is lusta vagyok, hogy a sajat blogomat befejezzem, de ha videouzenet is megfelel a bloggernek, azt szivesen kuldok

G.Freeman 2012.11.14. 09:58:19

Első pár idétlennek: lesztek még ti is öregek. Szentimentálisak, a régi időkre emlékezők, és olyanok, akik felismerik az élet apró szépségeit, de ezek között azt is, amit kihagytak az életükből-de már bánják.

venator 2012.11.14. 09:59:27

Amugy naluk is szempont volt a hazakoltozes mellett hogy a nagyszulok ne evente ketszer lassak az unokakat. Sok mas egyeb mellett. Ugyhogy nem ordogtol valo dolog. En alig varom hogy szedhessem a paprikat. Ha kell leszedem a posztoloet is. ;-)

hothead 2012.11.14. 10:02:03

@hagyma: ez a blog a postr-en indult, majd technikai problémák miatt átkerült ide a blogponthu-ra, viszont a bloggazda (és még sokan rajta kívül) szeretné, ha az összes eddig megjelent poszt mind itt lenne egy helyen. ezt csak úgy tudja megoldani, hogy egyesével átrakosgatja őket. ez nem megy egyik napról a másikra. azok kedvéért, akik csak később kezdték el a napi olvasást, ill. kíváncsiak egy-egy történet esetleges előzményeire, nos miattuk van a régebbi posztok alatt az "archív" megjegyzés. leírták már ugyan sokszor, de nem lehet elégszer...

SziszkAnya (törölt) 2012.11.14. 10:02:07

@hagyma: laza Anyud van akkor:)))
hát a blogod elég vacakul jön be IExplorerben, így maradjunk a videóüzinél:)))

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.14. 10:02:28

@rajen:
Csendes hajtás, önszorgalom, csupa kapós erények,
Nade kapaszkodván is lecsúszva elszállnak a remények.

Ha menni kell hát menni kell, milyen messze juthatunk?
Átellenben a Glóbuszon biztos munkát kaphatunk!

Fodros szélű szoknyászegélyt ki fogja most fogdosni?
Öregecske édesanyám a kertben körbe lökdösni?

Csodás ország odahaza, mégis el kellett jönni,
Megfulladván, frusztráltságban nagyon nem jó szörfözni.

legszebbferfi 2012.11.14. 10:02:54

Az egész határátkelő kezd egy tökéletes modorosblog lenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 10:05:51

@hothead: nem hat
mindent nem lehet elolvasni
szerintem jot tenne a blognak /szerintem/ ha friss bejegyzesk lennenek, tehat utolerne magat
nagyon sokszor felmerulnek kerdesek es erdekelne a valasz, de nagyon ritkan jon, aki irta
erre mondtk, hogy azert mert ezer eve kuldte be es utana nem figyeli a blogot
esetleg kuldjetek neki valaszt, hogy ma megjelent a bejegyzesed?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.14. 10:07:23

@hagyma: Levél a volt főnökömhöz. :D Ez kész.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 10:07:45

@SziszkAnya: rancba kene szedni, de mar egy eve nem nyultam hozza
januarban lesz sok idom, majd rendbe teszem es befejezem
/vagy nem/:)
jo majd keszitek egy videot magamrol:)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.14. 10:10:37

@hagyma: Nem így beszélek de ha ennyire fájna az elszakadás lehet, hogy ilyen gondolatok születnének meg. Szerintem ma túl kritikusak a kommentelők.

hothead 2012.11.14. 10:15:38

@hagyma: én nem szerkesztem a blogot, csak olvasom. nagyon sokan írnak naponta, és ha napi egy poszttal számolunk, akkor bizony a többinek várni kell a sorára. ezt az e-mail dolgot már felvetette valaki, nem lenne rossz valóban, ha lehetne érdemben kérdezni (bár ma pont nem lenne kérdésem). ha nagyon aktuális a téma az kikerül rögtön, egyébként meg pár héten belül. mondjuk azt nem igazán értem, hogy ír valaki egy történetet, elküldi, aztán soha többet nem néz rá a blogra.

hothead 2012.11.14. 10:24:16

@flash.gordon: "ha ennyire fájna az elszakadás" akkor nem költöznék új-zélandra

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.14. 10:25:10

@hothead: Akkor én se. Egyáltalán van ott dió, amit meg lehet törni?

Neon Fu 2012.11.14. 10:26:02

Látjátok, ezért mondom mindig, hogy ecstasyval bulizni jó, de abban az állapotban sem e-mailt, sem sms nem szabad megírni, pláne elküldeni, mert másnap visszaolvasva veszed csak észre, hogy ami módosult tudatállapotban annyira szívszaggató volt, hogy még te magad is megkönnyezted, az józan fejjel egyszerűen csak hatasvadász szavak random összedobálása. És hiányos is: kimaradt a hűséges Bodrikutya, aki öreg szemeivel mindig a kertkaput nézi, de hiába... *.*

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 10:33:18

@flash.gordon: van dió :)

sőt nekem van paprika is, ha ültetek :)

hothead 2012.11.14. 10:36:05

@flash.gordon: "A diófák jól érzik magukat Újzélandon. Újzéland természeti feltételei ideálisak a diótermesztés számára. Bár a diónak nincs nagy hagyománya, komoly állami kutatások, nemesítések irányulnak a diótermesztésre. A diótermesztést néhány lelkes agrárvállalkozó karolta fel, akik komolyan veszik a diótermelés lehetőségeit. Mivel a déli féltekén márciusban érik a dió, megcélozták az európai piacot is( ...) A jelenlegi diótelepítések az elmúlt évek diónemesítésének, -kutatásának eredményei. Több új diófajta áll a helyi termesztők rendelkezésére, amelyekhez nagy reményeket fűznek. (Wilson's Wonder, Dublin's Glory, stb.)
Ezzel együtt az újzélandi diótermesztés még nem jelentős."
Orosz Péter: Könyv a dióról

remélem, megfelel a tájékoztatás :)

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 10:36:11

egyébként a sírásrívás tényleg kicsit fura, mintha a szerző itt jönne rá, hogy NZ messze van. Elinduláskor nem volt gyanús?

Nem tudok együttérezni, valószínűleg azért, mert nekem jót akart az anyám és kapacitált, hogy húzzunk el Mo-ról (mondjuk NZ kicsit sok volt neki szegénynek távolságból) hogy az unokájának ne ott kelljen felnőnie.

Szóval ez a délibábos izé nemtudom mitől jött elő, lehet, hogy a hétvégi magyar klubnap csapott be durván :)

horikeridávicsili 2012.11.14. 10:36:24

Szerintem ez az oldal eddig politika mentes volt.
Mostantól szerintem kitalált történetekkel, teszitek tele az oldalt,helyet adva a politikai csatározásoknak.Nem kéne,sem APABÚCSÚ,sem ANYABÚCSÚ,ez egy olyan oldal ahol emberek akik Új hazát választottak, azokat a tapasztalataikat, élményéket adják tovább, amik hozzá segítik a a külföldre készülőket a választásban.NEM MAGYARORSZÁGRÓL VAN TAPASZTALATUK?HANEM határon túlról beszélnek.
Ezt a moderátornak írom főleg,hogy ne engedje,hogy bal és jobb oldal csatározása ide is bejusson
Ennyit kérnék mindenkitől

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 10:41:36

@hothead: én szívesen írok a HÁ-nek is NZ-ről, meg kérte is már el korábban megírt posztomat, de ilyen ömlengőst nem tudok :)

Meg rajtam kívül mások is írtak már az országról, de hát ez nem London, nem érdekel senkit, nem lehet feketén mosogatni :)

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 10:44:03

de itt az egyetlen használható mondat a szvegből:

"A csodálatos ország, amelyik eltékozolja mindazt a jót, amiért a világ többi része vágyakozik."

ez sajnos igaz

horikeridávicsili 2012.11.14. 10:44:39

@hagyma: Szerintem az a baja a kommüntelőknek,hogy ez nem POLITIKAI NAPILAP ,senki ne írjon kitalált akár jobb,akár bal akár szélsőséges hovatartozásról cikket,ez a Határátkelő egy tájékoztató a tapasztalatokról azoknak,akik másik országban szeretnének élni,dolgozni

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.14. 10:46:38

@pappito: @hothead:
Hát ha van dió akkor már csak a mamát kell importálni és teljes az illúzió.

Ha dió van Bejgli is van?

hothead 2012.11.14. 10:48:37

@flash.gordon: ha ott lesz a mama, lesz bejgli is ;)

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 10:48:44

@flash.gordon: miért nem lenne? van dió meg liszt meg konyha...

killerbee 2012.11.14. 10:49:17

ezt böven eleg lett volna privatban elküldeni az anyukadnak.

Dr. Panasz Muki 2012.11.14. 10:51:16

Nekem tetszett ez a levél, körülbelül hasonló érzéseim vannak.
Irigylem a többi hozzászólót, hogy nem fáj a szívük. Sokan vagyunk így, akik nehezen mondanak le arról, amit eddig felépítettek, otthon kellett hagyni rokonokat, barátokat, de otthon ellehetetlenült a helyzetük.
Nekem nehezebb, én nagyon ragaszkodom Budapesthez, a gyerekem hazament, a párom annyira tele van frusztrációkkal, hogy hetente egyszer tud az indexen 2 cikket elolvasni, és esze ágában sincs hazamenni.

madscientist 2012.11.14. 10:52:30

@pappito:

Hát kb szerintem is ez az egyetlen valamirevaló, értelmes mondat ebben a szövegben.
A kommentek valószínűleg megint érdekesebbek és szórakoztatóbbak lesznek, ahogy a másik búcsúlevélnél is...

madscientist 2012.11.14. 10:54:25

@Lobelt Ledfold Reloaded:

XD made my day! :)

A végén ez a 'bekaphattya' , na ez mindent visz, felnyerítettem :D

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 10:55:15

@hagyma: az jó, nekem a múltkori is tetszett, amit anyudnak csináltál a házról.

hothead 2012.11.14. 10:55:28

@pappito: szerintem meg sokakat érdekel. azokat, akik oda készülnek és azokat, akik soha (vagy mostanában) nem jutnak el oda, de szeretnének. na de ebből a posztból csak azt tudtuk meg, hogy mo messze van új-zélandtól. ezt sejtettem eddig is.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 10:57:26

@Neon Fu:
bodri helyett volt egy fb spam az elefántokról, akik a nemtomki halálakor két napig vándoroltak a házához, majd egynapos mély csendet aposztrofáltak, majd még mindig étlen-szomjan hazaindultak, és milyen csodálatos az elefánt érzéke, hogy sok kilométerről megérezték a halálát, és még oda is mentek tiszteletüket tenni.

Bohooo 2012.11.14. 10:58:40

Koszonom mindenkinek a verseket es egyeb kiegeszito irasokat, konnyesre rohogtem magam annyira jok, meg annyira szanalmasan csopogos az eredeti poszt :D most komolyan, ez a blog azert indult, hogy betekintest adjon a kulfoldi eletbe (olykor osszehasonlitva a magyarral, azzal meg nem is volt gond) de ez a poszt pl semmi kulfoldoset nem tartalmaz egy orszag neven kivul... Sajnalatos.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 10:58:59

@flash.gordon: nincs. a diót meg kell törni hozzá.
na ezért nem sütök én zserbót, pedig teli a padlás dióval.

2012.11.14. 11:01:34

Egyszer egy turkálóban vettem egy falvédőt, és most hogy akutális otthon kiraktam a konyhában (egy 100 éves parsztház stilben elbírja)

Bármerre visz a sorsom útja
haza vágyom csendes kis faluba.

Kis patak mellette libák, templom torony, ami kell.

Hát ez jutott erről a posztról az eszembe.

Neon Fu 2012.11.14. 11:16:19

@Babette_:
Ne is mondd azt éppen tegnap küldték el nekem, méghozzá a saját anyósom..! És még csak nem is vagyok fent facen.. :)

an hero please 2012.11.14. 11:29:51

Megnézném mekkorát röhög most az aki ezt a kamu baromságot írta a legutóbbi "apa levelével" együtt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 11:33:57

@tilmir: es ez jelentos osszeeskuves elmeletekre ad okot, amit itt mar paran pedzegettek, hogy nem csak hangulatkeltesbol keletkeznek a bejegyzesek / vagy jo reszuk/ es itt nem csak a blogszerzokre gondolok
bar.... kit udja
sokszor ugy festik le az orszagot, hogy menekulnom kellett csaladostol a vilag vegere, mert hu de zar otthon, itt meg tart karokkal fogadtak, mert okos vagyok es szorgalmas
valahogy en jobban hiszek az ir lanynak aki mekiben van, a baratjaval ment ki, azutan szakitottak es most robotol, de meg mindig jobban el van mintha a magyar mekiben robotolna es utalja a ;engyel kollegait
tok normalis
ez a mai...
ez nem

váj mí 2012.11.14. 11:49:05

Jaj istenem, visszajött a reggeli kávé. Ez már több mint szánalmas, de tényleg.
Különben nagyon logikus is, ha az új hazában ott a megbecsülés és a biztonság, akkor mi a lófüttynek akarnának a csimoták azt keresve otthagyni a debil szüleiket?
Ja, és kérem vissza, azt a 1,5 percet, amit ez az izé elvett az életemből!

váj mí 2012.11.14. 11:55:10

@Dr. Panasz Muki: Nincs ezzel baj, mármint a honvággyal, csak ezt a levelet a mamának kell elküldeni, esetleg a mamát kell odacuccolni, és utána öröm-bodógsá'!

Taxomükke (UK) 2012.11.14. 11:55:25

Azoknak, akik szerint tartsuk távol a Határátkelőtől a politikát: maga az egész blog léte egy állásfoglalás.
A posztolónak üzenem: 1-2 évet bírjatok ki, ha nem jó, hazamentek, ha jó, mehet anyuci is. Amúgy meg már csak hat évet köll kibírnunk mindannyiunknak, utána hat ökörrel se lehet majd bennünket távoltartani kis hazánktól...
Valamiért még eszembe jutott ez is:
"Borneó és Celebesz
Magyar volt és magyar lesz!"

Taxomükke (UK) 2012.11.14. 11:58:53

Nna, még egy verset, most már úgyis mindegy (szabadvers):

Jónás Tamás

Rossz földön én ástam a gödröt,
A jón ásta más.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 11:59:33

@Taxomükke: mi lesz hat ev mulva?
amugy hat okorrel nem tavol tartanak, hanem huznak, mer huzni nagyon tudnak /lsd 6 okros szeker/ de tavoltartani kevesbe

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 11:59:36

@Dr. Panasz Muki: " Sokan vagyunk így, akik nehezen mondanak le arról, amit eddig felépítettek, otthon kellett hagyni rokonokat, barátokat, de otthon ellehetetlenült a helyzetük."

Látod, mi még azelőtt eljöttünk, hogy ellehetetlenült volna a helyzet. Miután sem gazdasági sem politikai sem semmilyen kényszer nem volt, saját szabad akaratunkból költöztünk másik országba, nem is feszengünk ennyit és nem disszidálásnak/hőstettnek éljük meg azt, hogy másik országot választottunk élőhelyül.

Taxomükke (UK) 2012.11.14. 12:02:16

@hagyma: Dehogynem, akarhatnak hat ökörrel visszahúzni, de nem fog sikerülni, mert mindannyian haza akarunk majd menni. A következő négy év Fidesz-kormányzás után. Annyira jó lesz otthon. Viktor megígérte.

TilosazA (UK) 2012.11.14. 12:09:16

Szerintem azért kamu a poszt, mert nem hiszem el, hogy létezik még olyan ember, aki képes őszintén leírni a véleményét és az érzelmeit, holott tudja, hogy utána szét fogjátok szedni. Nem normális, komolyan.

madscientist 2012.11.14. 12:19:40

@Frengi:

Na, pl ömlengés helyett meg lehet ezt így is fogalmazni szépen. :)

Amúgy nekem libák helyett galambok és 'tyikok', de a templom torony nekem is megvan. :D

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 12:21:00

@TilosazA: valószínűleg tényleg az érzelmeit próbálta megfogalmazni, de ilyen habos-dagályos izét persze, hogy szétszedünk, nincs ember aki így gondolkodna vagy fogalmazna normál életben.

padlas 2012.11.14. 12:23:00

@hagyma: ezt én sem értem, más emberek tényleg így beszélnek az anyjukkal? Hát lehet, hogy szívtelen vagyok, de én nem.

Amúgy azt értem, hogy a tágabb család hiányzik az embernek, ha külföldre megy, de azért ez a csöpögés... Meg valahogy az soha nem kerül elő, hogy azért ennek előnyei is vannak. Vagy lehet hogy én vagyok az ufó, de nekem pl pont anyámmal sokkal jobb a kapcsolatom, mióta itt kint élek. Halálra idegesített, mikor beleszólt a mindennapjaimba, hogy mit hogy kéne csinálni, akár a háztartásban, és tök sokszor veszekedtünk feleslegesen ilyen piszlicsáré dolgokon. Most meg jobban elfogadja a dolgaimat, egyrészt mert nem lát bele minden részletbe annyira, másrészt mert érzékeli hogy itt mások a körülmények és ezért jobban elfogadja ha valamit máshogy csinálok mint ő. De biztos én vagyok az ufó, és mindenki más telesírja a kispárnáját esténként amiért nem él a szüleitől 5 méterre.

padlas 2012.11.14. 12:23:41

@pappito: na az egy ideje eltűnt, nekem is hiányzik néha. Lehet, hogy szólni kéne HÁ-nak, hogy mi a pálya.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 12:24:07

@pappito: lofaszt
ez egy kamuposzt
hat ilyet ember nem ir le

"Ahogy a mindennapokban próbáltam helyt állni, minden óra a nehézségek által generált frusztráció leküzdésével telt. Egyre csak az éreztem, nem lehet, hogy ennyi munka és odaadás csak ennyi eredményt és megbecsülést szüljön. Kell, hogy legyen értelme a mindennapok kínkeserves gyaloglásának."

herezacskó 2012.11.14. 12:24:28

@padlas: Nem ufó vagy hanem egy gyökér.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 12:27:35

@padlas: hay a reszletebe ne is menjunk bele, van aki egy varosban lakik az annyaval es evente ketszer latja
meg az internet koraban napi szinten lehet skypolni ingyen
lehet segiteni anyagilag
lehet kihivni magadhoz a nagy joletbe
stb.
en azt szoktam mondani
magyarorszag az anyam
amerika a szerelmem
kulonseget nem lehet tenni melyiket szereted jobban, mert maskeppen szereted, de a szerelmeddel akarsz elni...

an hero please 2012.11.14. 12:27:47

Senki nem becsül meg pedig olyan király csávó vagyok... (;_;)

Olyan mint ha a magyar társadalom jó része elkényeztetett picsogó kamaszokból állna.

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 12:27:48

@padlas: " De biztos én vagyok az ufó, és mindenki más telesírja a kispárnáját esténként amiért nem él a szüleitől 5 méterre."

nem ufóság kérdése és sokmindneben igazad is van. (persze minden gyerek-szülő kapcsolat más) Amit viszont érdemes figyelembe venni, hogy a szülők, ha már nagyszülők, jogosan várnak el némi unokázást és ezt biztosan nem tudják igénybe venni, ha az unokák hetedhét határon túl vannak. Az, hogy ezért feláldozol-e olyasmit amitől a gyereknek viszont sokkal jobb lesz hosszú távon - na ez már egyéni döntés. (és nem, nincs jó vagy rossz megoldás, csak egyedi megoldások vannak)

rengeteg szempont van...

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 12:31:18

@an hero please: "Olyan mint ha a magyar társadalom jó része elkényeztetett picsogó kamaszokból állna."

posztolók =/= társadalom :)

egyébként meg ha valaki leírja, hogy sikeres, akkor azt kapja, hogy mér dicsekszik...

TilosazA (UK) 2012.11.14. 12:31:30

Én komolyan mondom, nem értelek titeket. Miért olyan fura, hogy vannak emberek, akiknek mély érzései vannak?
Nekem pl. gyerek koromban meghalt az anyukám. Szerintetek hogy éreztem magam? És mikor az életemben fontos eseményekkor nem volt ott, akkor hogyan? VANNAK olyan emberek, akik éreznek így.
Az a fura, hogy ezt le is írják. Mert hogy jót nem fognak kapni érte ebben a világban, az tuti. Főleg nem az indexes közönségtől.

an hero please 2012.11.14. 12:33:35

@pappito: Persze, hogy nem egyenlő de rohadt sokan rajta vannak ezen a minden rossz--->kivándorlás trippen. Majd ez is elmúlik. Egyébként a dicsekvés a ló másik oldala tehát szintúgy nem kívánatos mint ez a hiszti.

padlas 2012.11.14. 12:36:13

@pappito: persze, ezt a szempontot vágom, nekem is megvan, konkrétan ez az egyik dolog ami miatt nem akartam messzire menni, csak itt Európán belül mozogni.
Nekem csak az furcsa, hogy miközben ez a szempont tizenötmilliószor előjön, aközben a másik meg szinte soha. A blogot olvasva olyan, mintha külföld=szüleid elvesztése. És ez elég nagy kontrasztban áll az én tapasztalatommal.

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 12:39:30

@padlas: hát nekem speciel a külföld az tényleg anyám elvesztése volt, mert meghalt szegény, de nem azért, mert mi elköltöztünk Mo-ról és ez egy speciális eset, szerencsére soksok szülő, bánatosan bár, de éldegél tovább.

Ha valaki ennyire kötődik, akkor vagy vigye a szülőket is vagy maradjon otthon velük.

topi15 2012.11.14. 12:39:45

Én és a gyermekeim szülőföldünkön campingezunk tovább.
És! Ha! kicsináljuk itt a jót! Mi! Mi sokan!Akkor ezek visszajönnek a jóba'? Na ne!!!

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 12:41:22

@an hero please: "Egyébként a dicsekvés a ló másik oldala tehát szintúgy nem kívánatos mint ez a hiszti."

szövegértelmezés?

Ha panaszkodik az a baj, ha leirja, hogy faszán elvan, jól keres, akkor az se jó, mert dicsekszik. Akkor már csak azt nem értem miért olvasod ezt a blogot? (btw ezen a blogon nem te mondod meg mi a kívánatos)

Neon Fu 2012.11.14. 12:45:10

@padlas:
Nemcsak ez, de ne felejtsük már ki azt sem, hogy kinek-kinek - 60-70 éves anyukája kénytelen lenne versenyt futni a guberálókkal, a jobb környékeken... ehelyett külföldről havonta utaljuk az X összeget, ami nélkül a lakótelepi fűtészszámlákat sem tjudnák kifizetni, nemhogy megélni.

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 12:46:32

@Neon Fu: bizony-bizony, egy gyakran elhallgatott vagy nem sűrűn emlegetett érv.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 12:47:06

@TilosazA: Te meg dramazol egy egyertelmuen fake poszton

an hero please 2012.11.14. 12:47:31

@pappito: Akkor számomra nem kívánatos, azt hittem ez kiderül. Azt pedig, hogy számomra mi nem kívánatos azt leírhatom amíg ki nem basznak innen.
Szerintem nem csak a két véglet létezik (értsd: minden jó/minden szar) hanem átmenetek. Az olyan objektivitásra törekvő írásokat szeretem amik bemutatnak egy országot vagy egy helyzetet a jó és rossz oldalával együtt.

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 12:47:41

hát most aludnom kell menni, mert itt Új-Zélandon mgé SÖTÉT is van, nem csak messzeség :)

remélem holnap reggelre előkerül a szűrés gomb amikor majd a maradék kommenteket elolvasom :)

TilosazA (UK) 2012.11.14. 12:50:09

@hagyma: Hozzászóltam, nem drámáztam. Kicsit kiakadtam egyébként, bocsi.
Erősen gondolkozom, hogy nem járok ide többé. Igen, tudom, hogy senki nem fog zokogni.
Na hello.

an hero please 2012.11.14. 12:50:43

@TilosazA: Ezek a mély érzések? Szerintem egyszerűen szar giccs (lenne, ha nem egy kamu posztról beszélgetnénk).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 12:53:58

@hothead:

De hát hol van az idegenszívű, bennszülőtt, apró árnyékot adó, ehetetlen ízű új-zélandi állítólagos dió az igazi Magyar, dús árnyékú, Himnuszt éneklő, Szózatot szóvaló, ínyenc dióhoz képest???

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 12:54:54

@pappito:

"A csodálatos ország, amelyik eltékozolja mindazt a jót, amiért a világ többi része vágyakozik."

Milyen olyan csodás jó van Mo-n, ami máshol nincs?

CsíkosNapernyő · http://csikosnapernyo.blog.hu 2012.11.14. 12:56:23

@TilosazA: Én meg pont azon gondolkodtam, hogy szimpatikus vagy így látatlanban. ;)

váj mí 2012.11.14. 12:57:04

@TilosazA: Nem azzal van a baj, hogy mély érzései vannak valakinek, még az sem baj, ha leírja őket. Miért is lenne?
De ez az izé itt, amit posztnak csúfolnak, habos-nyálas-gennyes förtelem, amit valaki stílusgyakorlatnak szánt, mert ilyen szart élő ember, pláne mély érzésű komolyan nem ír le.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 12:57:06

@pappito:

Nem lehet szűrni. Ki kell élvezni minden kommentet.

an hero please 2012.11.14. 13:01:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Minden ország egyedi és különleges ennélfogva mindegyiknek megvannak a saját, speciális dolgai, értékei. Tudom, hogy azt várod, hogy valaki beírjon egy magyar unikumot és kéjesen citálhasd valamelyik kis listádat, hogy minden van máshol is etc.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 13:03:00

@TilosazA:

Ez nem mély érzés, ez BUTASÁG. Vagyis remélem, csak vicc az egész, stílusparódiának nagyszerű.

Egyszer régen volt egy fórum egy topikkal, közhelytopik volt a neve, a lényege az volt, hogy csakis közhelyeket lehetett beírni. Több ezer hozzászólás lett, s marha jó volt olvasni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 13:03:57

@an hero please:

Senki sem mondja, hogy nincs egyedi. De itt nem egyediről volt szó, hanem "jóról":

váj mí 2012.11.14. 13:06:59

@Réka ‎: Még jó, hogy te is befutottál, teljes a létszám.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.14. 13:10:12

@váj mí: fáj a tyúkszem? brühühü
@TilosazA: hagyd, disznók elé a gyöngyöt...

an hero please 2012.11.14. 13:13:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát ha a jót így definiáljuk akkor igazad van. Viszont akkor ez nagyjából az összes országra elmondható.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 13:17:15

@Réka ‎: idezzek meg?
hat olvasd mar el ujra!!
jo idezek:
" Mindezt elhoztam magammal, ahogy elhoztam feleségem és két kislányom is. Az unokáidat. Akik a sok szenvedés és lemondás után örömmel tölthették volna fel napjaidat. Akik kicsi kezükkel megfoghatták volna a szoknyád szélét és vezethettek volna a kertedben. Akik segíthettek volna az édes paprikát szedni. Akik csevegésükkel mosolyt csaltak volna elgyötört és ráncoktól szabdalt arcodra."

aki otthon szenvedett a gyerekeivel meg lemondott, az fogta magat es csaladostol kirepult uj-zelandra
ja
Teged eddig nem gondoltalak ilyen naivnak

an hero please 2012.11.14. 13:18:55

@hagyma: Te se jártál még Iróniában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 13:19:20

mert gondolom O is szenvedett , ha nem tudta segiteni szenvedo annyat
es akkor toltse el orommel, hogy most a joletbol majd tudja

kamu!!!
az eges zposzt egy kamu
kerek fotot a csaladrol ujzelandrol
videouzenetet
barmit
ha rohoges nelkul ezt felovassa akkor elhiszem
addig nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 13:20:35

@an hero please: nem tunik ironianak
egyaltalan nem
mivel nem az
vagy ha annak szanta, akkor nem sikerult

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.14. 13:20:51

@hagyma: ez nem mindenkinek ennyire egyszerű, mint neked. Döntöttek és úgy döntöttek, hogy a levélben foglaltaknál fontosabb az a jövő, amit Új-Zéland tud nyújtani - de ez miért jelentené azt, hogy nem hiányzik az édesanya? Vagy hogy nem szabad erről beszélni?

A stílus olyan, amilyen. Nem mindenki Petőfi. De ha valaki kiönti a lelkét, azon olyan stílusban gúnyolódni, mint azt itt jópáran tették, igenis kreténség, más szó erre nincs. Rettenetesen lelkiszegény ember lehet az, akinek ilyen rugdosódásra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Szánom őket.

an hero please 2012.11.14. 13:26:00

@hagyma: Oké, az utolsó kommentjéből kiderült, hogy tényleg komolyan gondolta. Mea culpa.

tsík 2012.11.14. 13:26:11

Csendben megfúltam a pátoszban. Még pár Coelho-idézet kellett volna. Ja, és még több személyes névmás és köznév nagybetűvel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 13:31:37

@Réka ‎: a mi problemank az, hogy kamunak gondoljuk
persze, hogy nem Petofi
nagyon ritka ember az aki nem szereti az anyukajat
nekem is hianyzik
de ilyen stilusban?
ide?
nevtelenul?
minek?
tudod ott kezdodik a problemam, hogy azt sem hiszem, hogy uj -zelandon van
innentol nincs mirol beszelni

Yeto 2012.11.14. 13:33:34

@hagyma: Nagyon érdekel hogy mi motivál arra hogy negyvenhetedszer leírd hogy ez a poszt kamu. Egyszer normális, háromszor belefér, de ez...

Ha pszichoanalizálni akarnálak azt gondolnám hogy ugyanígy érzel/éreztél, nem akarod bevallani magadnak és ezért borzasztóan zavar hogy más ugyanezt kimondja, és ezért tiltakozol ellene foggal-körömmel. De nem akarlak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.14. 13:36:48

@hagyma: azt, hogy kamu, Norbi óta nem sikerült rábizonyítani egy posztra sem, pedig a nagyrészüknél szerintem szóbajött a lehetőség... ha meg nem lehet bizonyítani, akkor kár is spekulálni erről, én inkább elhiszem, más meg nem... tudni úgysem fogjuk.

Én viszont kötelezővé tenném, hogy a posztok szerzői jelenjenek meg a kommentmezőben és reagáljanak a hozzászólásokra. Enélkül nincs sok értelme az egész blognak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 13:38:04

@Yeto: pscihoanalizald a kutyadat pl
ha van
unokatestveredet
nem semmi ilyesmi nem vezerel, megnyugtatlak, ne mennyel pszichologusnak
csak mikor elojon fel orankent valaki aki konnyezni kezd, akkor ugy gondoltam szolok neki, hogy ezt beszoptad

igen en mindig igy gondolok anyukamra
jajajaja, de jo lenne ha unokaim szoknyadat gfogva szednek veled az edespaprikat a kert vegibe, es ettol rancos meggyotort arcog kisimulna,

de legyen neked igazad, amig a posztolot nem latom kepen es videon, addig felfuggesztem ezt a bejegyzest is:)
mert alapjaban veve igazad van
a nagy semmiro beszelgetunk, mert ha nem mondtam volna a poszt egy KAMU:)

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.14. 13:39:22

@Réka ‎: Sokan nem értik... Pedig egyszerűen meg lehet világítani a dolgot.

Ha én egy mély érzésű, lelkemet kiöntő, szomorú, vérző szívű fiú/lány/apa/anya/gyermek/dinnye/rackajuh akármi vagyok, akkor ha levelt írok a csajomnak/pasimnak/gyerekemnek/szülőmnek/indámnak/báránykámnak akkor azt a lélekkiöntő levelet szeretetem tárgyának írom és ő van a középpontban.
Nem pedig PROPAGANDA jelleggel szidok valamit/valakit, vagy ha már nagy bánatomban olyan gerinctelen vagyok, hogy feltétlen másra akarom kenni saját döntésem felelősségét akkor sem teszem ezt lírainak szánt közhelyek ezreinek mélyére bújtatva, már csak pusztán azért sem, mert az nem természetes.

Ha olyasvalakinek írok akit szeretek akkor nem műanyagot gyártok, hanem tiszta és egyszerű szavakkal operálok, és nem azért, mert tudok írni. Hanem mert el vagyok telve szeretettel és fájdalommal, nem saját líraiságomat szeretném szerencsétlen pofájába nyomni, hanem tudatni szeretném vele mit érzek. És legkevésbé sem járom háromszor körbe, hogy mindez valaki más hibája. Ha mégis, akkor nagyon szar ember lehetek, aki még a nagy lélekkiöntés alatt is diplomáciai játékot játszik, ergó minden, csak nem őszinte.

Ha viszont arról szólok miért szopás az életem és miért lettem gazdasági menekült, akkor nem kell hozzá a mama.

váj mí 2012.11.14. 13:40:37

@Réka ‎: Csak örültem neked ... már asz is baj?

kriosz 2012.11.14. 13:41:26

Igen, nagyon csöpögős, nagyon édes és olyan zavarba ejtő de ez is az egyik negatív oldala a messzire költözésnek.
Én simán megértem azt aki ilyen miatt hazamegy mert annyival mégsem jobb neki külföldön mint amennyit az elvesz hogy nincs közel a családjához.

váj mí 2012.11.14. 13:42:49

@Réka ‎: Kötelezővé, mi? Arccal, névvel, igazolvánnyal, pontos címmel és oltási könyvvel .... Jézusom, normális vagy te?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.14. 13:49:31

@Lobelt Ledfold Reloaded: figy, a levelet én is csak felégi olvastam, mert szerintem túl privát, túl intim, nem másra tartozó - de ettől más még láthatja ezt máshogy anélkül, hogy belerúgjak.
Most elolvastam végig és nem látok benne különösebb propagandát. @kriosz: "zavarbaejtő" jelzője a legtalálóbb. Talán pont ezért kapálóznak úgy a kommentelők? Mert zavarban vannak és nem tudják kezelni az érzést?

A második bekezdéssel egyetértek, de a posztoló másképp gondolta - persze, aki kiáll a nyilvánosság elé, az bírjon egy kis kritikát, de így és ilyen stílusban? Ez azért sok.

váj mí 2012.11.14. 13:50:35

@kriosz: Hm, állítólag felnőtt emberek, szabad akaratukból költöznek más országokba, miután mindent meggondoltak, mindent megfontoltak.
Szóval, én nem, nem értem meg.

venator 2012.11.14. 13:52:13

@kriosz: Erről van szó, kezitcsókolom! :)

kriosz 2012.11.14. 13:52:40

Ja, mindent meggondoltak és megfontoltak. Én is mindig azt hiszem hogy mindig mindent olyan jól megfontolok és meggondolok aztán mikor ott vagyok a dolgok kellős közepében mégis sokszor más.

pfekete101 2012.11.14. 13:56:55

Jó, hogy a levél írója a saját édesanyját bünteti a Mo-i kilátástalan helyzetével.
"Kedves Anyám! Nekem/nekünk szar volt otthon, így eljöttünk. Sajnos az unokáidat már soha nem fogod látni. De azért szeretünk. Csókol, fiad/lányod."
Mi ez, ha nem a bunkóság/taplóság legalja? ;-)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.14. 13:58:13

@hagyma: mibõl gondolod, hogy egy poszt öncélúságtól mentes? Tipikus érzelmi infantilizmus eklatáns példája, hogy elsírja a bánatát, mindegy hol, mindegy kinek, az is tökmindegy érti-e a hallgató/olvasó. Visszatér pár semmitmondó közhelyért, amit szintjénél fogva lelki töltekezésnek érez, majd éli tovább gyermekien önzõ, irányítottan üres életét. Elég soxor errõl van szó. Akit meg konkrétumok, releváns momentumok foglalkoztatnak, jajj annak, az "kötöSZködik" tudniillik. Elkélne az a szûrés. De hogy még se maradjon semmikor parlagon e blog headline-ja, ím egy tipp. Ha nincs beküldô, tarthatnánk megemlékezõs-érzelgõs napot, "de jó volt otthon, mert az idõ szépít, viszont de szar itt most, deazért itt maradok jól"-napot. Direktebb lenne. Egyébként nagyon nem bírom a keserédes távolságirinyát. Nem fogja fel, de végeredményben az itthon élõket kínálja szemközt friss slejmmel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 13:58:42

@Réka ‎: ezt en mar ezerszer l;eirtam
ha nem is tennem kotelezove, de ajanlatossa
miert nem merik valllani magukat?
miert nem valaszolnak?
stb.
ez nekem fura

bknn 2012.11.14. 13:58:49

Nem tudom, volt-e már ilyen kérdés, de ha annyira fontos neki a nagyi-unoka viszony, miért nem költözteti ki magához New Z-ba? Ha ilyen messzire mentek, biztosan keres annyira jól, hogy megteheti. Ha csak nem a paprika meg a hólapátolás a lényeg.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.11.14. 13:59:01

Zseniális, már a felénél sírtam.

És amikor hazahoztam a pirospozsás arcú kis csimótákat, kivittük őket a kertbe, ahol csillogó szemekkel néztek végig a veteményeskerten, így szóltál, Anya.

-Kicsikéim, segítetek a Nagyinak paprikát szedni?
-What da fukk is she talkin abou'?

Nézett Tyrone kisfiam öccsére, Ronnie-ra.
Ronnie ezek után gyűlölettel szikrázó szemekkel trancsírozta szét kis 120 dolláros Nike-csukájával a primőr pritaminpaprikát.

váj mí 2012.11.14. 13:59:37

@kriosz: Ok, de azért egy másik országba való költözéskor nem érhet meglepetésként, hogy elszakadsz a családtól, barátoktól, haveroktól, a megszokott környezettől. Aki mindezektől nem tud elszakadni, az maradjon a seggén. De rinyálni, hogy itt-nincs-túró-rudi, meg hiányzik anyu, szánalmas.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.14. 14:01:27

@Réka ‎: Kezelni az érzést? Nem vagyunk egyformák és én nem vagyok 18 csak 8 ezer km-re a szeretteimtől, de ilyen érzésekről eddig még csak hollywoodi filmekben hallottam. Szerintem legkevésbé sem zavarbaejtő, hanem fájdalmasan dagályos, lírainak szánt de valójában nevetséges, közhelyes és művi.

Ahhoz hasonlatos, mint amikor A FILMBEN a hősi halált halt katona feleségének átadják a hősként kipurcanásért járó plecsnit, és közben a csaj mögül megszeppenve egy kiscsávó (a hulla fia, naná) les és mosolyog szomorkásan de mégis boldogan, és esetleg pólójának egésze véletlen egy amerikai zászló.

Érted? Megrendezett. Természetellenes. Mesterséges. Fájdalmasan nem őszinte. Mama nem a levél címzettje. Mama a céltábla a darts meccsen. Kellék, de nem a lényeg. A cél nem mama, hanem a pátosz, a fennkölt önigazolás illetve a felelősség áttolása, antiországimázs, ha úgy jobban tetszik.

Ennek annyi köze van az őszinte érzésekhez mint nekem az egyszerű fogalmazáshoz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 14:03:27

@Réka ‎: hat azert van benne boven...
egesz szepen korulira, hogy nagyon szar otthon es elhetetlen az orszag, pedig ok aztan szorgalmasak es igyekvoek
de tenyleg hagyom mar
vannak itt jo posztok
en pl. aki kijottem sok eve, sok mindent ateltem, szerintem egeszen jol kiszurom, hogy ki, hogy miert
persze nem vagyok tevedhetetlen
csak a tapasztalat es tapasztalas, az eletkor...
ami nem erdem tudom
hat igy

kriosz 2012.11.14. 14:04:07

@váj mí: Az hát, de benne van a pakliban. Az elején az ember, főleg ha még költözéskor gyerek sincs, nem igazán gondol bele ebbe dologba, ráadásul szép lassan érik meg az egész. Megszületnek a gyerekek és sokszor de jó lenne közel lenni, főleg ha mondjuk tesóknál is van gyerek és pont ott randalíroznak a nagyinál. Az már teljesen egyénfüggő hogy ez kinek mennyire fontos. Van akinek nagyon az lesz , van akinek szar de eszébe sem jut ezért váltani max. megpróbál többször hazamenni, van akinek meg eszébe sem jut.
Ez is csak egy ilyenf eldobott, nem igazi poszt hogy na vitatkozgassunk el rajta.

Neon Fu 2012.11.14. 14:05:14

@Réka ‎:
"A stílus olyan, amilyen. Rettenetesen lelkiszegény ember lehet az, akinek ilyen rugdosódásra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Szánom őket."

Én meg azokat a frusztrált lelkiszegényeket sajnálom, akiknek kényszerük van arra, hogy a magánéletüket -oda nem illő- blogokban éljék. Ha tényleg így érez valaki, hurrá, de miért nem az anyjának postázta el az agymenését, miért érezte szükségét, hogy mindenkivel tudassa a nyomoràt? Megkockáztatom, hogy csak azt várta, hogy dicsőítést kap majd a hozzád hasonló, elcsépelt ömlengésekre fogékony "művészlelkektől". Most bizonyára otthon duzzog, hogy a szívszaggatónak szánt közhelygyűjteménye nem váltotta ki az általa oly áhított népszerűséget, ahelyett, hogy királyunkká választottuk volna, csak értetlenkedünk, hogy jó-jó, de ezt miért ide..? EZ a szánalmas, hogy valaki egy kis netes népszerűségért próbál manipulálni.

kriosz 2012.11.14. 14:07:02

@Modor Tibi: Jót röhögtem :9 de igaz ,ez is előfordul.

kriosz 2012.11.14. 14:08:31

@Neon Fu: Én nem hiszem hogy ez egy igazi poszt, csak mint ahogy már valaki írta gumicsont.

sirokkó 2012.11.14. 14:14:48

Én most a másik oldalról nézem a dolgot.(Én vagyok az anya.)
Ő a legnagyobb vesztese ennek a kivándorlásnak,mert ő marad egyedül,gyerek,unoka nélkül.Nem sűrűn fogja látni őket,mert azért az utazás drága a családnak.Ő meg egyedül nem fog elindulni látogatóba.Nem lesz aki mellette legyen ha beteg,elkísérje az orvoshoz,ápolja,segítsen neki. Vagy behordja a fát télen,elintézzen valamit a "hatóságnál",stb. Lehet hogy pénzt tudnak neki küldeni,de sok dolog pénzzel nem intézhető el.Hiába van gyereke,egyedül maradt mind az ujjam.És nagyon sok szülőre szintén ez a sors vár.(arra is,akinek a gyerekei "csak"200 km-re vannak)Tudjuk,ilyen az élet és nem igazságos.De azért ez szomorú.
Eszükbe jutott ez az itt kommentelő,külföldön élőknek a saját szüleikkel kapcsolatban?
A posztoló szomorúságában ez is benne lehet,már ha valóban nem kamu az egész.
De amiről írtam az tény marad,minden kiköltöző esetében.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.14. 14:15:34

@Lobelt Ledfold Reloaded: mind alairnam, ha ez az iras egy amator költeszeti ujsagban jelenik meg, de nem ez volt a celja.
@Neon Fu: ebben lehet valami :) de az is lehet, hogy egy sima maganember legjobb kepessegei szerint kiirt magabol valamit, majd bekuldte ide, mert szegeny ugy erezte, a hasonlo helyzetben levok szamara relevams lehet.

váj mí 2012.11.14. 14:18:42

@kriosz: Ok, értem én, talán részben meg is értem. De azért az emberek általában bizonyos céllal költöznek másik országba, csak dolgozni, tanulni, végleg letelepedni. A "csak dolgozni" kategóriából kikerülők esetében még érthető valamelyest, ha másképp alakul az életük, lesz család, gyerek, miegymás, és aztán rájuk tör a honvágy. Olyan is van, aki hirtelen felindulásból hazaköltözik emiatt, aztán fél -egy év múlva meg menekül vissza.
A végleg kiköltözős kategória picsogása viszont szánalomtenger.
A poszt meg hülyeség, élő ember így nem fogalmaz, pláne nem az anyjának szánt levelében. Mikes Kelemennek meg gyenge.

Neon Fu 2012.11.14. 14:18:58

@sirokkó:
Attól tartok félreértesz minket. Az tiszta sor, hogy az itthon maradtaknak is és a kiköltözőknek is hiányzik a család, senki nem vitatja ezt. Ami miatt itt gúnyolódunk, az a hatásvadászat, ami ordít, illetve hogy ez az egész nem ide való.

sirokkó 2012.11.14. 14:21:13

@Neon Fu: Az tény,hogy nem ide való,egyetértünk.

2012.11.14. 14:22:33

@Neon Fu: telibe! Coelho, Danielle Steel, Júlia-füzetek rajongóknak viszont aranybánya, mély, őszinte, megindító. Normálisaknak hányinger és modoros.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 14:23:58

@sirokkó: bizony hogy igen
igyekszem is, hogy kikoltozhessen
sajnos sok nehezseg van
nem csak jogi
ahogy O mondja
"oreg fat mar nem lehet atultetni"
es hat igen, rajtam kivul nem lesz kivel beszelgetni, nem lesz magyar tv musor stb.
nehez ugy ez
de remelem rabeszelem:)

dr. saint555 2012.11.14. 14:26:36

Egy gyors kérdés.

"- Tessék mondani. Attól hogy én itthon maradtam, biztos nem lesz semmi bajom?"
Hofi után szabadon ....

hothead 2012.11.14. 14:31:56

@Réka ‎: nem értelek, először végig sem olvasod, aztán utalsz rá, hogy ez a stílus neked se jön be, majd kreténnek nevezed azokat, akik ugyanezt nyersebben fogalmazzák meg.
ez egyszerűen nem való ide, írhatta volna bármilyen országból, erőltetett és giccses, Lobelt-tel értek egyet. a te posztod pl. értelmes volt, kerek, feldolgozott egy fontos témát, amivel minden külföldre költözőnek meg kell küzdeni. de ez...?

sirokkó 2012.11.14. 14:32:07

@hagyma: Nem biztos,hogy rá kéne beszélned.Attól függ persze,hogy hány éves,tudja-e a nyelvet?
Az idős embernek a megszokottban a legjobb,kint nagyon egyedül lenne.Még magányosabb,mint most nélküled:(
Nehéz ez a helyzet nektek is és a szüleiteknek is.És azt hiszem megoldhatatlan.Én sem mondanám a gyerekemnek,h jöjjön haza miattam.Élje az életét,legyen neki jó,annak örülök én is.De valahol mélyen mindig szomorú leszek.

Svájcinéger 2012.11.14. 14:40:27

A mai nap láttam az index.hu oldalon. Érdemes végignézni!!!
indavideo.hu/video/Balazs_Varga

kriosz 2012.11.14. 14:41:36

@váj mí: Én ezért nem picsogok :) Bevállaltam, volt egy elképzelésem hogy milyen lesz, ilyen téren is, be is jött de néha azért jobban fáj, mint elképzeltem. De valamit valamiért. Én több utazással, mindkét részről próbálom kompenzálni és persze mindent meg lehet szokni.
A posztról már írtam hogy milyen de végül is maga az alaptéma benne az adott és élő.

SilentDreams 2012.11.14. 14:46:39

Alapvetöen jóhiszemüen állok hozzá mindenkihez, de már az elsö 3 sor elolvasása után nagyon fura érzésem volt...

"Édes Anyám,

Elköltöztem. A határon túlra. Az Óperenciás tengeren és az Üveghegyen is túlra. Új-Zélandra. Sokáig érlelődött bennem a gondolat. Napról napra erősödött a veríték csípése Magyarországon. "

Édes + "különírva" Anyám => ... ?

Operenciás tenger és Üveghegy => Szóval egy mese következik?

"Napról napra erösödött a veríték csípése Magyarországon" => Futás a szakadék felé vagy csak a fürdés hiányát érti ez alatt? :))

Ilyen lenne egy fiú levele a hiányzó édesanyjának? Meseszerü bevezetéssel, majd irodalminak (?) szánt sofordulatokkal elhalmozva....

Nem stimmel...

SilentDreams 2012.11.14. 14:50:16

@SilentDreams: Természetesen a téma érthetö lenne, hisz a külföldre költözéssel szülöket, rokonokat, barátokat hagyhatunk hátra, és nagyon nehéz lehet az elválás annak is, aki megy és annak is, aki marad, de ez az írás szerintem nem alkalmas a probléma reális felvázolására.

JonC 2012.11.14. 14:56:48

ugye ez csak valami vicc?! mi ez a mesterkélt kamu szar?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.14. 14:59:19

Én egyszer azt álmodtam, egyik szülém bejelenti - számomra teljesen váratlanul -, hogy költözik, végleg, Máltára. Na az volt egy nyomorult érzés. Ilyen irányú sztorival senki nem szolgál?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.14. 15:03:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát, jó például az, hogy nálunk nem lövik/robbantják fel egymást a népek (egyelőre). Sok olyan ország van, ahol a lakosság a fél karját odaadná egy kis nyugalomért (de ehhez képest mindkét karját elveszítheti, ha a piacra az út pont az xyz követség vagy a knm vallási központ mellett vezet). Meg az is jó, hogy nem kell napi ötször kötelező jelleggel térdreborulva hálát adni a nagybajuszú/százhúszcentis/mindkettő/egyiksem diktátornak (egyelőre). Meg van mit enni. Meg iható a víz. Meg van közoktatás (egyelőre). Meg közbiztonság (nagyjából). Minden adott lenne tehát ahhoz, hogy az ember jól érezze magát, és az, hogy relatíve nem kevesen mégsem érzik jól magukat, mindenképp gyanús (:
Függetlenül attól, hogy a poszt nálam is bőven a (hány)ingerküszöb fölé került (: Ha eltekintünk a drága jó őzikeszemű édesanyától meg a naplementében vágtató paprikáktól, akkor az jön le innen is és máshonnan is, hogy a kiköltözők legnagyobb problémája a kilátástalanság. Pl.: hiába küzd meg spórol az istenadta, nem bír kitörni az albérletből, hiába van valamilyen remek új gondolata, innovációs ötlete, stb. nem bírja tovább vinni, hiába szeretne vállalkozást indítani, azelőtt belerokkan, hogy az első kuncsafttal találkozhatott volna, meg hasonlók. Aki itthon síkhülye és élhetetlen, az persze külföldön is az lesz, de vannak jó páran, akik kint úgy "csinálják meg a szerencséjüket", hogy nem a McDonaldsban nyalták a padlót vagy a műlábukban csempészték a heroint (:
Basszus, de kár, hogy ilyen műtakonyból készült vattacukor ez a poszt (:

Bonca Lobonca 2012.11.14. 15:03:36

Senki nem mondta, hogy a probléma nem valós... A poszttal van a gond. Mert lehetett volna ezt a kérdést értelmesen is tárgyalni, pózok és manírok nélkül...
Három éve nagymamám (89) temetésére jöttem haza, a temetés után pár nappal arra ébredtem, hogy apukám (69) stroke-ot kapott. Féloldalára lebénult, és ilyenkor van az, amikor tényleg rossz! Mert ilyenkor nem elég pózokban tetszelegni, hanem dönteni kell: én maradtam, és azóta ápolom apukámat (az államtól kapok 26 ezer Ft-ot havonta érte, nem is tudtam, hogy van ilyen... és két éve nem ettem túró rudit itthon, viszont hiányzik egy csomó minden kintről).
Egy másik ismerősöm télen jött haza látogatóba Londonból. Utazás előtti este még beszélt az anyukájával, mire felszállt a gépe, már nem élt (persze ő nem tudta, erre érkezett haza). Infarktus... Ő nem maradt itthon, pedig ott volt a bazi nagy ház.
Vagy van az utcánkban egy idősebb nő, aki a gyereke miatt jött haza Kanadából, mert ki akarta rángatni a fiút az alkoholizmusából... Mert Kanadába a gyereknek nem akaródzott kimenni.
És még sorolhatnám. Az élet produkál helyzeteket. Nem picsogni kell blogokon, hanem megoldani őket...

hothead 2012.11.14. 15:03:42

@pappito: figyelted a felső legördülő menüt? na, ettől most helyreállhat a lelkivilágod :)

tinu 2012.11.14. 15:04:56

Mindenkivel egyetértek. :)
De leginkább azokkal, akik arra mutattak rá, inkább a valódi problémáról beszélgethetnénk (családi kapcsolatok meglazulása, gyökértelenség érzése stb.), mint a - szerintem - mellékesekről (kamu-e vagy sem, stílus stb.). Ugyanis számomra a legesleglényegibb érv jelent meg (úgy, ahogy) a posztban, ami amellett szól, hogy inkább itthon (talán szegényen, talán jövőtlenül egzisztenciálisan), mint külföldön új életet kezdeni a következő generációval együtt. Sokat tipródtam ezen én is, és számomra ez volt az igazán döntő érv a maradás mellett. Én (és ezzel a gyermekeim is) itt vagyok otthon (érzelmileg, kulturálisan), és ezt az érzést nem hiszem, hogy ugyanebben a teljességben külföldön is el lehetne érni. Ha (én is) patetikus akarnék lenni, akkor azt írom, hogy ez az én sorsom, karmám, vagy kevésbé patetikusan: ezt dobta a gép, hogy Magyarországra születtem. Szerencsére azért éhen halni nem fogunk (talán), viszont cserébe nem is kell átélnünk a gyökértelenség érzését, a gyerekeimnek sem az első generációs bevándorló érzését stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 15:07:01

@Kovácsné:

"Hát, jó például az, hogy nálunk nem lövik/robbantják fel egymást a népek (egyelőre). Sok olyan ország van, ahol a lakosság a fél karját odaadná egy kis nyugalomért"

Az átlag magyar olyan országba vándorol ki, ahol úgyszintén béke van, azaz nem hiszem, hogy ez releváns lenne.

Mrs.Columbo 2012.11.14. 15:08:58

Pfú. Ilyeneket nekünk miért kell??? Könnyezzen tele egy papírt meghitten az írás közben, nyalja rá a DNS-ét egy bélyegre, adja fel postán az Édes Anyának, úgy sokkal romantikusabb lett volna!

váj mí 2012.11.14. 15:14:11

@kriosz: Az alaptéma persze adott, létező mindazok számára, akik másik országban élnek, de picsogni nagyon nem ér, ugyanis mindenki magának választotta azt a másik országot. Ha rosszul választott, költözzön haza, vagy egy újabb országba, de állandó rinyálással csak azt éri el, hogy mindenki hülyének nézi, és kerülni fogja.

2012.11.14. 15:25:05

miért nem vitte magával az anyját is?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.14. 15:25:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze, de éppen itt van a gond. Hogy más országokban is béke van, meg az összes többi. Akkor ők miért tudnak ezzel többet/jobbat kezdeni, mint mi? - kérdezi a határon toporgó állampolgár. Azonnal adódik természetesen a válasz, hogy azért, mert volt 300 év fórjuk a polgárosodás terén, meg egy rakat gyarmatuk, akiket pofátlanul és látványosan kizsákmányolhattak. De ha abból indulunk ki, ami most per pillanat van, akkor nálunk ugyanolyannak tűnő feltételek mellett kilátástalanság van, máshol meg kilátások.

Merylla 2012.11.14. 15:27:42

Elképesztően szépen le van itt írva, hogy mennyire hiányzik a nagyi, meg a nagyinak a gyerekek, de azért vegyük már észre, hogy a pénz és a saját igények sokkal fontosabbak voltak, mint amit itthagyott.
Szerintem ez marhaság, hogy csak külfölfön lehet boldog az ember, mi itthon is boldogultunk és külföldön is. Minden fejben dől el! A posztoló tisztában van azzal, hogy vannak, pontosabban lennének kötelességei az anyukájával szemben, de egyszerűbb leszarni ezeket a saját gyerekeire hivatkozva.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.14. 15:28:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze, de éppen itt a gond. Ott toporog az állampolgár a határon, és azt látja, hogy máshol ugyanolyannak tűnő alapfeltételek mellett kilátás van, nálunk meg kilátástalanság. És kérdezi szegény, hogy ekkor ez most miért. (Nyilvánvalóan azért, mert Nyugatföldének van 300 év előnye a polgárosodás meg a demokrácia terén, illetve hosszasan és látványos zsákmányoltak ki mindenféle gyarmatokat.)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.14. 15:29:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na basszus, csak sikerült kétszer elküldeni... Elsőre eltűnt, én meg megírtam még egyszer fejből... Elnézést (:

Szelid sunmalac 2012.11.14. 15:30:24

Hal' Istennek ilyenek is mennek innen. Valamelyest javul kis hazank genallomanya. Mar amennyiben meg lehet itt javulasrol beszelni barmilyen tekintetben is. A baj az, hogy ezek szaporodnak. Inkabb lojuk le, mielott tojast rak!

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.11.14. 15:31:52

@hagyma: Enyhén költői, biztos valami bölcsészkaros hölgyemény írta :)

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.11.14. 15:34:19

Amúgy szerintem ez egy "jól megtervezett kampány blog", mert vannak arra fogékonyak akiket ezek az írások esetlegesen befolyásolni tudnak és pár cikk elolvasása után már stabilan gyökeret ver bennük, hogy rövid vagy középtávon, de innen le kell lécelni. (függetlenül attól, hogy sok mindenben tényleg ritka szar a helyzet Magyarországon és kint tényleg jobb a létbiztonság, ha nem lusta az ember és nem válogat).

Hari Seldon 2 2012.11.14. 15:36:03

Az egész szöveg nagyon nyálas.
Ellenben elég érdekes témát feszeget.

Csakhogy az az igazság, hogy egy szülőnek a saját gyerekeinek tartozik felelősséggel, amikor a jövőjükről dönt.
A kapcsolatok elsősorban "felülről lefelé" fontosak.
Bármennyire is szeretem a szüleimet, nekem a saját gyerekeim jövőjét kell szem előtt tartanom.
Az hogy a szüleim nem tudnak unokázni, az ehhez képest (természetesen csak ehhez képest) másodlagos.
Ahogy biztos vagyok benne, hogy amikor én születtem, az én szüleim is az én érdekeimet nézték, és nem a nagyszüleimét. Továbbá elvárom, hogy amikor a lányok felnőnek, az ő gyerekeik érdekét nézzék ne az enyémet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 15:38:26

@ProPrimo: najo, meg a kalyhat, a diot, meg az Edes Paprikat is?
es akkor meg nem beszeltem az ujzelandi holapatolasrol...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 15:45:02

@nemzetikonyves: bolcsesz nem kell uj-zelandra

ja amugy engemerdekel
aki jaratos benne
hogy lehet manapsag 2 gyerekkel kitelepulni uj-zelandra?
fogom magam es kimegyek
uj-zeland tagja az EU-nak
tenyleg nem tudom
en gondolkoztam annak idejen ausztaralian is /amerika melletti B terv/ de nem sok joval kecsegtettek
dehogy igy csaladostul csak fogom magam, kitelepulok....
szerintem aki ilyen kondiciokkal bir annak ki sem kell menni..

Hari Seldon 2 2012.11.14. 15:47:44

@Kovácsné:
hagyjuk már ezt a kirabolt gyarmat szöveget.

Ugye mennyi gyarmata volt Svédországnak vagy Finnországnak?
Alig tudom számolni. Vagy a most csodált Koreának. Azoké volt aztán a fél távol kelet. Vagy mégsem?
A németeknek sem volt valami nagy dobás a néhány százezer sivatagi harcos Namibiában, vagy Kelet Afrikában.

Kis adalék:
Ahhoz hogy a "nyersanyagokat" ki lehessen aknázni, először TŐKÉT kell beruházni abba az országba. Például vasutat építeni. Abból a vagyonból, amit még a 16-17 században tehát a klasszikus gyarmatosítás előtt Európában teremtettek. Tehát európai vagyont fektettek be először.
A németek meg kifejezetten rosszul jártak a gyarmatosítással. Befektettek egy csomó pénzt a gyarmatokba, és amikor kezdett volna visszacsorogni, addigra el is vették tőlük. És mégis milyen gazdagok. tehát nem a "gyarmat" miatt van a gazdagság.
Ezt csak azért írtam le mert bosszant a jobbikos szintű demagógia.

A kulcsszó a polgári társadalom, és az oktatás. Ebben viszont igazad van.

Nyomek 2012.11.14. 15:51:51

Ja, hogy valakiből külföldön előgyütt a honvágy?

De ez a blog nem azoknak kellene szólnia, akiknek itthonról elvágya van?

Riley? 2012.11.14. 15:55:11

@legszebbferfi: úgyis ritkulnak ott a posztok, majd átszokunk ide :D:D

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.14. 16:01:09

Nekem nem a poszt tartalmával van gondom, hanem az értelmével. A hatásvadászaton kívül sokat nem tudtam felfedezni benne.

elkoltozott. 2012.11.14. 16:05:54

ne erőltessétek már ezeket a leveleket mert semmi értelme.
Levél papának levél a lányának levél anyának levél a kutyának stb.

Értelmes, konkrét dolgokat közöljetek. Nem kell mindennap megjelenni valamivel csak hogy legyen látogatottság.
Köszi

2012.11.14. 16:10:06

@elkoltozott.: Lehet, hogy nem érkeznek mostanság írások, aztán az érdeklődést ettől függetlenül fent kell tartani. :)

Viktus 2012.11.14. 16:15:22

Még egy modoros sz*r.

bpetya75 2012.11.14. 16:17:34

"El kellett indulnunk, mert úgy éreztük megfulladunk. Megöl bennünket a frusztráció. A tehetetlenség. Hogy a szorgalom és a csendesen helytállás nem elég."

Nagyon sok ilyet lehet itt olvasni. Ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy én ennél sokkal kisebb frusztrációt élek meg Magyarországon.

Arra jutottam, hogy talán az lehet a különbség, hogy én hiszem a Legfőbb Jót (hogy Damjanich megszólításával éljek). Hiszem, hogy nem csak a páromba kapaszkodhatok, és e hitem megerősítést is nyer időnként.

Van fény az alagút végén, és "ha kinyújtod, ő majd fogja a kezed, és mindenen keresztül vezet." (Ez már nem Damjanich)

Viktus 2012.11.14. 16:29:02

@hagyma:

Megfelelő szakterületen képvisel v.mi komoly tudást pl. kutató vihette a pereputtyot is így. Nem mosogatni ment. Bár ezzel az erővel Európában is talált volna magának v.mit, ha már ... így mondjuk még mesésebb a sztori.

vernyul 2012.11.14. 16:31:17

Na ezt írhatta volna egy sierra leonei emigráns is, Budapesten

tinu 2012.11.14. 16:32:41

@bpetya75: Nekem meg azért kisebb(edett) a frusztrációm, mert nagyon szeretem a munkám. Keveset keresek vele (ahhoz képest, hogy ugyanezzel a munkával mennyit kereshet egy nyugaton élő saját nemzetbeli a saját országában) ugyan, de mégis szeretem. És egész életemben ezt akartam csinálni. Ettől aztán értelmessé válik az életem (a családomon túl is) még akkor is, ha röhögőgörcsöt kapok (kínomban) a fizetési papíromon írtaktól.

Viktus 2012.11.14. 16:32:45

@bpetya75:

"Hogy a szorgalom és a csendesen helytállás nem elég." - Ez mindenhol kevés, ahol ezt a kapitalizmust játsszák ilyen-olyan formában ... el kell tudni magad adni ilyen ez.

3006 2012.11.14. 16:37:11

Ne olVassalbertet, mert akkor csak ilyen giccset tudsz írni. Inkább nézzél tévét. Kevesebbet árt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 16:41:15

@Viktus: neked ebbol a beirasbol egy ilyen szemely jott le?
hogy O egy kutato Uj-zelandon?
haggyuk mar arankat

Viktus 2012.11.14. 16:44:53

@hagyma:

Nekem a sztoriból az jött le, hogy nincsen semmi újdonság bejegyzésügyileg így ezzel pótolják a hézagot. Egyik kreatívabb szerkesztő bedob hetente egy ilyen ganajt amire hemzseg aztán a jó nép, ahogyan a legyek szoktak a ganajra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 16:49:23

@Viktus: en szivesen jovok erdekelnek a tortenetek, ki hogy boldogul, ugy 2 hetente van valosagos is
a tobbi meg...
hat ez van

mojoking77 2012.11.14. 16:52:18

@ProPrimo: Oooo, nos igen. Az en kis agyamban is ez fordult meg. Adja el mami a kecot/hazat, es menen a draga kisfia es tundibundi unokai utan, az operncian tulra. A nyugdij amugy is a bankszmalara megy, akkor meg nem teljesen mindegy hol kolti el? Raadasul egyutt lehet az imadott csaladdal, akik szo nelkul otthagytak szegenyt, hogy utana az internet segitsegevel az egesz orszag elott osztassak az eszt.
Bocs, kicsit nyersre sikerult, tudom, de ez mar a masodik trollmagnes stilusgyakorlat egy heten belul. Jo, tudom uborkaszezon, es kulonben is, minek dumalok bele, amig en nem kuldtem jobbat. Gondolkodtam mar rajta, egyenlore meg egy parizsi post-nak nem latom ertelmet, de igerem ahogy kicsit jobban megvetem a labam New Jersey-ben kuldok.. Max 1-2 honap igerem..

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.11.14. 17:01:30

Iskola példája annak amikor valaki a tudást összekeveri az okoskodással, az érzelmeket az olcsó, bazári érzelgősséggel! Az ilyen birkák húzzanak is el tömött sorokba Új-Zélandra legelni, mindenkinek jobb ez így!

vernarancs 2012.11.14. 17:01:54

Majd viszik a nagyit is. Meg diot meg a kalyhat.

bpetya75 2012.11.14. 17:09:46

@tinu:

Na ez is sokat segít. Nekem is van ilyen szerencsém, hogy a munkámnak legalább egy számottevő részét szeretem.

@Viktus:

Nyilván, de azt azért szerintem lehet nagyon nem szeretni, amikor valaki a semmit adja el sikeresen. Mintha divat lenne nem észrevenni, hogy nem csak a király, de az udvari bolond is meztelen.

nál 2012.11.14. 17:10:27

A posztot a veríték csípéséig olvastam. Muszáj ilyet?

Na, most nekiugrok a kommenteknek.

alien power 2012.11.14. 17:12:34

@szájhúzó kutya: "az érzelmeket az olcsó, bazári érzelgősséggel"

Ettől függetlenül:
Lehet, hogy ami számodra érzelgősség, az másnak érzelem.
S ami számodra érzelem, az másnak érzelgősség.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.11.14. 17:22:38

@Jolika neni a szomszedbol: Igen, pont emiatt a hatásvadászat miatt gyanítom, hogy ez az egész blog és a hozzá hasonlók (pl. origós cikkek voltak azthiszem mostanság, hogy kint mi merre hány óra) valaki által kampány jelleggel vannak működtetve, és csak rátesznek az amúgyis szar helyzetre azzal, hogy "bíztatják" az embereket, főleg a fiatalokat, itthon már lehetetlen megélni, csak kint van lehetőséged.

Tehát tudatában vagyok annak, hogy gáz a helyzet, de szerintem azért még nem lehetetlen, nyilván sok minden összetevője van annak, hogy ki tud itthon boldogulni és ki nem.

Neon Fu 2012.11.14. 17:26:02

@Kovácsné:
"Ha eltekintünk a drága jó őzikeszemű édesanyától meg a naplementében vágtató paprikáktól"

Irigylésreméltóan összefoglalja ez a mondat a lényeget :)

nál 2012.11.14. 17:33:09

@Mrs.Columbo:
Szerintem ezt akarta a posztíró is, csak a bélyeg-nyalásnál összekeverte a dolgokat - nem a DNS-t fel, hanem az LSD-t le.

tobias2 2012.11.14. 17:35:34

Itt ugyanez a honvágydal Sylvie Vartan előadásában:

www.youtube.com/watch?v=uCg3CaRlLZY

Itt bolgár felirattal:

tekstove.info/browse.php?id=7562

Itt meg az eredeti macedón változat, macedón szöveggel alatta:

www.youtube.com/watch?v=DybpNsoEkf4

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.14. 17:42:32

@nemzetikonyves: Én a legelejétől követem a blogot, így ennyire nincsenek ilyen érzéseim. Sokkal inkább az, hogy HÁ látja (némi dorgálásos hang kedves HÁ), hogy erre érkezik a temérdek komment itt, tehát inkább ezt a vonalat erősíti. Kereslet-kínálat ugyebár. Kár érte. Nyulz valamelyik nap teljesen jól megfogalmazta, amit én is érzek.

komment2010 2012.11.14. 17:45:35

Sokat olvasom ezt a blogot, de leginkább a kommentek miatt! Igazi kis társadalomrajz ahogy sokan itt ossztják az észt! :D
A kedvencem a gyökértelen bevándorló eposz ami folyamatossan átlengi az összes "elmentem és kint maradtam mert ott jobb" post-ot követő kommenthalmazt. :)
Csak felvilágosításként (privát vélemény következik, nem mások véleményét szólom le vagy osztom az észt): az ember a Világban van otthon és csak rajta múlik hol érzi jól magát. A születési ország egy állapot amit kap az ember. A körülmények határozzák meg hogy a hazáját valaki szeretni fogja vagy sem. Mondjuk zengjetek pátoszos odákat azoknak az afrikai gyerekkatonáknak akik 10-12 évesen a a korukbeli gyerekeket lövik halomra a Hazájukért. Szép dolog a hazaszeretet és kívánom mindenkinek legyen ez neki elég hogy jól érezze magát. Vannak akiknek ez kevés közben a vérét szívják csak és nem jut egyről a kettőre. Külföldön is (mint idehaza is) a pénztárcádat nézik és nem a nagymagyar matricát a kocsidon. Úgy kell külföldre menni hogy tudd mit akarsz, beszéled a nyelvet lehetőleg de legalább 2 nyelvet jól és legyen egy szakmád amit jól tudsz. Ezek mellett ha dolgozni is akarsz akkor egy normális országben nem a bevándorlót látják benned hanem valakit aki akar és tud dolgozni, javára tenni az új hazájának. A többi meg demagógia, porhintés és a földműves emberek szemének fotonokkal történő elárasztása. Pro és kontra fröcsögni lehet de a tény tény marad: kis hazánk egy amortizált demokráci-karikatúra sok kiskirály hajlamú idegbeteggel az élén. A csúcspont épp most van... :( Mennyivel jobb hely lehetne Magyarország... Kár érte!

Kiváló Brigád 2012.11.14. 17:49:00

Ez még a Modoros blogon is erős lenne...

micsoda? 2012.11.14. 18:14:50

@Kovácsné: "Aki itthon síkhülye és élhetetlen, az persze külföldön is az lesz",

Az nem is megy külföldre: Szép jövőnk lesz itthon maradottaknak:D

Mindfield 2012.11.14. 18:28:21

Ok, akkor most már szabadesésben repül a blog színvonala lefele? Az előző bejegyzésben még volt némi remény, most meg tessék!

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.11.14. 18:30:32

Nekem is sokmindenki hiányzik minden nap.
De akkor előveszem a skype-ot, meg veszünk repülőjegyet az én anyámnak (anyósnak kevésbé) - amúgy is kell majd a kertben gereblyézni, legalábbis remélem lesz kert hamarosan. Kissé valóban olyan a poszt, mint a baklava, túúl sok cukor.

...meg értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja???

Überspannung 2012.11.14. 18:34:10

hehe, ez is nagy kamu, mint a múltkori

zaphodbeeb 2012.11.14. 18:35:25

Ez a poszt így vagy úgy (még ha kamu is) valós problémát és szomorúságot hordoz. Például nálunk. Csak nem Új-Zéland hanem Kanada és nem fia, hanem lánya. A húgom. Most 2,5 éve nincsenek itthon (jó, tavaly nyáron voltak itthon). Két kislány van, 7 és 9 évesek most, a kisebbnek problémái vannak a magyarral. A szülők szégyene. Itthon megvolt (van) a családi ház, autó, sógornak és a hugomnak munkahely, lehetőség másodállásra, gyerekeknek elfogadható iskola. A meglevő vagyonuk túlnyomórészt szüleim által van nekik. Nem volt elég jó, de szerintem meg túl jó volt nekik. Szüleimnek a két unoka a minden (nekem nincs családom) és mos tehetetlenek. 70-hez közeledve egy akkora darab van kiszakítva az eszükből és a szívükből, hogy csoda, hogy bírják. Nap mint nap forog bennük a kés amikor a rokonok és az ismerősök vidáman kérdezgetik, hogy mi van az unokákkal. És ők a végtelen szomorúság mellett mosolyogva mutogatják a fényképeket, videokat. 3x gyorsabban telik nekik az idő és ezt nekem kell végignéznem.
Remélem a kedves trollkodók szánnak kb 6 másodpercet arra, hogy ilyen szögből is nézzék a dolgokat.

odeon 2012.11.14. 18:44:11

Nekem is külföldön van a gyerek meg az unoka, sőt anyám dédunokája is. Ritkán vannak itthon, de legalább nem kell aggódnom értük, mert normálisan működő országban élnek.
Én itthon maradtam, mert mindig túl sok volt bennem a kalandvágy.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 18:48:02

@sofa king cool: pappito óta tudjuk, hogy nemcsak a paprika, de paradicsom meg az uborka is megterem NZ-on.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 18:52:57

@SilentDreams: tudod, mi nem stimmel?
hogy elmondja, mekkora szar van itthon,
de EBBEN hagyta az anyját, és nem azzal zárja, hogy gyere utánam a jóságba.

mert ugye, ha anyu egyedül van, akkor menjen, nem?

tinu 2012.11.14. 19:05:25

@komment2010: a gyökértelenség nem azt jelenti, hogy külföldön mennyire találsz - nem találsz megértést, befogadást, állást, egzisztenciát stb. Azt jelenti, amit írtam, hogy nem vagy otthon. Nem ismered a befogadó ország irodalmát, történelmét, politikáját, hogy mi foglalkoztatja az embereket, mi a többlet-jelentése egy-egy szónak, ami a múltban gyökerezik stb. Nincsenek ott azok a helyek, amik a családi vagy nemzeti múlt részéhez tartoznak. Hülyeség, de engem jóérzéssel tölt el, de legalábbis az ismerősség érzésével, hogy lehet, a lányom oda fog járni iskolába, ahova én is jártam. Ez nem hazaszeretet egyáltalán. Ez az egyén/család története, nem olyasmi, amit az iskolában vagy bárhol tanítanak. Igazából nem is értem, mit nem értesz. Gyökértelennek lenni épp azt jelenti, amit jelent szó szerint is: a gyökereid nem ott vannak, nem onnan származol, a szüleid, nagyszüleid nem ott éltek, az anyanyelved nem az a nyelv, amin mindennap beszélsz, és nem az, amit a gyerekeiddel használsz, akiknek már a te anyanyelved nem ugyanazt jelenti, mint neked. Ezt az én számomra nem tudja feledtetni az, hogy vastagabb a bankszámlám. Persze, ha az éhen halás vagy nem halás a tét, az megváltoztatja a felállást. De jelenleg azért nem Afrikában élünk.

dtk74 2012.11.14. 19:06:44

Olvasom a kommenteket. Ilyen semmit, ilyen hosszan, hát... Tudtok páran...

tobias2 2012.11.14. 19:28:55

Itt meg egy thai honvágydal: www.youtube.com/watch?v=S4upucnM4G4

Csupa diao-dai és kittüng...

monddazigazatmar 2012.11.14. 19:32:47

Levél Lászlónak!
Anyád megdöglött a kályha mellett diótörés közbem a szégyentől, hogy ilyen fattyat izzadt a világra. Apád is beadta a kulcsot. A kutya is, szoval nem muszáj vissza se nézned.
Rohadj meg te is-

van valaki olyan, aki ezt a nyálas ömlengést elhiszi? Minek ez?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.14. 19:34:37

Hogy egy semmiről nem szóló írás több mint 200 kommentet produkáljon, na az a nem semmi...
Az író előkerült egyébként?

Überspannung 2012.11.14. 19:37:03

@zaphodbeeb: pedig a szülőnek el kell tudnia engedni a gyerekét, pláne az unokát. Ők már megtették, amit lehetett, alea iacta est.

2012.11.14. 19:44:27

@SziszkAnya: Olvasd el Hagyma blogjat Firefoxban, erdemes!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 19:50:40

@Babette_: 7 vegen megcsinalom
ha ahataretkelo nem teszi ki, akkor megy a blogomra:)

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2012.11.14. 19:53:53

Persze...a rablóvezér fattyai majd kapnak vmi jó kis állást vmelyik simicska cégnél...nekik nem kell külföldre menniük boldogulni...
...egyelőre...
.
.
.
.
...majd 1szer...
...a népharag elől...

2012.11.14. 19:56:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez nagyon jo, hangosan rohogtem a kivi-aszalason...

Viktus 2012.11.14. 19:59:13

@bpetya75:

Bill Gates? Zuckberg ? ebből a szempontból semmik voltak mégis jól eladták magukat mások tudásával.

mikethebiker 2012.11.14. 20:03:17

ti mekkora hülyék vagytok azaz majdnem mind!

legeslegujabbkor 2012.11.14. 20:14:34

@tobias2: Az utolsónak az élvezeti értékéből sokat levon, hogy látom a képeket közben.

Publius Decius Mus 2012.11.14. 20:17:23

Valamit valamiért. Beáldozta a saját édes anyját is. Majd őt is beáldozzák amikor eljön az idő. Valamit valamiért.

venator 2012.11.14. 20:17:50

@komment2010:
"az ember a Világban van otthon és csak rajta múlik hol érzi jól magát. A születési ország egy állapot amit kap az ember."

Butaság, lásd: gyökértelen. Ám ha te világpolgár vagy, jó neked..

"Mondjuk zengjetek pátoszos odákat azoknak az afrikai gyerekkatonáknak akik 10-12 évesen a a korukbeli gyerekeket lövik halomra a Hazájukért."

Ennek mi köze bármihez is? Harmadik világ? Mond valamit?

"A többi meg demagógia, porhintés és a földműves emberek szemének fotonokkal történő elárasztása. Pro és kontra fröcsögni lehet de a tény tény marad: kis hazánk egy amortizált demokráci-karikatúra sok kiskirály hajlamú idegbeteggel az élén. A csúcspont épp most van.".

Az egész kommented demagógia volt, feltűnt? :))

legeslegujabbkor 2012.11.14. 20:18:59

@tobias2: Ez meg magyarul van, csak visszafelé énekli a szöveget.

A Tyne folyó déli partja 2012.11.14. 20:21:25

megint hányok. ahogy az előzőtől is.

miszpopi 2012.11.14. 20:24:58

A derék posztoló meg hazajön eltemetni a mamát, majd élete végéig kapálgatja a sírját. itt a vége fuss el véle...

paráznabillegető 2012.11.14. 20:34:01

most már bizony megírom én is a történetem!

nincsen apám,
se anyám,
se istenem,
se hazám.

jó tömör, mi?
akinek deja vuja van, jogosan, jah.

Vile Boy 2012.11.14. 20:38:39

Megint egy poszt amiböl semmit nem tudtam meg semmiröl, leszámítva hogy betekinthettem a posztoló lelkivilágába, vagy ami rosszabb, egy - elöttem ismeretlen céllal fabrikált - kamu szövegbe.

Lassan már az is kiemelkedö poszt lesz a Há-n, ha valaki a félresikerült londoni mosogatói életét mutatja be 150%-os szubjektivitással. Komolyan, nem lehetne szürni a felhozatalt?!

Vagy mondjuk létrehozni egy almenüt pl. 'Informatív' és 'Bulvár' pontokkal?!

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.11.14. 20:50:14

modoros és giccses és szar, de nem ez a lényeg.

3x 2012.11.14. 21:01:22

Mi ez a lavór takony? "Édes Anyám!"

Broáf!

100holdas 2012.11.14. 21:12:04

Jézusmáriaszentúristen! Mi ez a szar? "Elvettem az egymás mellett töltött órák örömét és a csendes vagy néha néma beszélgetéseket."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.14. 21:49:46

@sirokkó: Eszünkbe.

Elég gyakran látogatoma családom mostanában, majdnem gyakrabban, mint mikor otthon éltem. Ott is el kellett költözni faluróla fővárosba, hogy legyen munka. Most hogy 100 km, vagy 1000...

Egyébként roppantmód gáz ez a poszt.Természetesen csak szvsz.

Nadiposzi (törölt) 2012.11.14. 21:50:04

Ez kurva jó volt, még, még!
Függő leszek. Persze csak a kommentek miatt, amúgy se ezt, se az előző hasonló szart nem bírtam végig olvasni. A következőbe javasolnám beleírni azt, hogy:
Mátra alján falu szélén
lakik az én öreg néném.
Kevés szavú, dolgos, serény
tőle tudom ezt a mesét.
Őzgidácska sete-suta,
emigrált a bús picsába
Öreg néne le se szarja,
majd a fészen belájkolja

2012.11.14. 21:51:10

Nem tudom ti hogy vagytok vele - en azt vettem eszre, hogy eleinte a posztok voltak jok es a kommentek szinvonaltalanok igy csak a posztokat olvastam; kozben a kommentek egyre erdekesebbek lettek, de a posztok szinvonala csokkent. Viszont tovabbra is sok erdekes kommentelo kitart, es minel bizarabb posztok jelennek meg, annal kreativabban reagalnak. Ma legalabb 5 kommenten kellett hangosan nevetnem (a teljesseg igenye nelkul: rajen, Lobelt, Birca, mondazigazatmar, Modoros stb.).

Mi lenne ha mindenki akinek kedve, ideje van, megirna egy humoros verziojat az aznapi posztnak (vers, proza vagy barmilyen mas formaban)? Ennek persze nem a posztolo megbantasa lenne a celja, de ha van humorerzeke az illetonek, szerintem o is szorakoztatonak talalhatna ezt, es ez nem zarna ki hogy komoly gondolatok is megfogalmazodjanak posztokban. Aztan ha a poszt arra erdemes, elkezdhetnenk komolyabban hozzaszolni; ha meg olyan mint a mai, akkor legalabb jot rohogunk a kommenteken. Win-win situation, igy tovabbra is erdemes lenne olvasni a blogot (mert kulonben oszinten szolva egyre kevesebb ertelme van). Sot szerintem irhatnank direkt - bevallottan - fake posztokat is, en pl. szivesen irnek egy ilyet, szerintem feldobna kicsit a hangulatot.

Kuruttya 2012.11.14. 21:53:08

Ocsmány, modoros, giccses szar.

Ja, és az "anyám" kisbetű akkor is, ha nagyon szeretjük.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.14. 22:01:30

@venator: A gyökértelenezés szerintem ritka alpári , sunyi dolog.

Nem tudom miért nehéz elfogadni, hogy valakinek nem a szülőföldje az otthona. És nem kell feltétlenül a szülőföldjén jól éreznie magát. Ennyi erővel a szomszéd faluba se költözz el, maradj a sejhajodon. Maradj annak, akinek születtél.

Ha nem haragszol, én élnéka szabad választás jogával, és bár gyökértelenezhet, de ezzel csak magáról állít ki bizonyítványt.

rohadjmegARCgeci 2012.11.14. 22:08:54

Lehet hogy megvette a blogot a kormány titokban és most így próbálják meg feltartóztatni a fiatalokat?

billy reed 2012.11.14. 22:10:09

@SilentDreams: "lyen lenne egy fiú levele a hiányzó édesanyjának? Meseszerü bevezetéssel, majd irodalminak (?) szánt sofordulatokkal elhalmozva....
Nem stimmel..."

Ez egy elképzelt levél az író édesanyjának, de a nyilvánosságnak szól...

Amúgy meg, ha feltesszük is, hogy nem valódi /de az/, nem tök mindegy, ha egyszer igazat ír?
Van egy régi mondás: az evangélium akkor is evangélium marad, ha maga az ördög prédikálja.

@Kuruttya: "Ocsmány, modoros, giccses szar."

Neked is ezt üzenem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 22:19:13

@Kuruttya: hat hogy ez egy "elkepzelt"?/?/ level az iro edesannyanak evangelikus magassagokban a nyilvanossag fele, melyben az iro leirja gyotro fajdalmait a felmerult tavolsagok miatt
hat nem erted?

Kuruttya 2012.11.14. 22:20:08

@hagyma: ja ok, így már világos.

venator 2012.11.14. 23:01:31

@tildy:): Kedvesem! Olvas, ertelmez, kommentel.
Ha ezek kozul barmelyik is nehezedre esik, akkor szolj es segitek.
Es nekem ne alparizz meg sunyizz amikor arra is keptelen vagy, hogy visszaolvass par sort. Raadasul en is kulfoldon elek te Nobel dijas.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.14. 23:24:03

@venator: azt altalanossagban irtam.
De elnezesed kerem, tenyleg beneztem/felreertettem az irasod.

venator 2012.11.14. 23:26:42

@tildy:): Spongyat ra. En is tulreagaltam egy hangyanyit.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.15. 01:09:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: kar, hogy valaszleveled humorat a kommentelok nem ertekeltek, en igen :))))

hothead 2012.11.15. 01:10:40

@Hari Seldon 2: tokeletesen egyetertek veled. ez igy normalis. a nagyszulok felnott emberek, a gyerekek nem azok, ertuk a szuleik a felelosek.

hothead 2012.11.15. 01:12:36

@tilmir: ez igy szokott lenni :( es termeszetesen a poszt iroja nem velemenyezte a kommentfolyamot...

hothead 2012.11.15. 01:18:38

@tinu: igen, mulo divathobort az elvandorlas, semmi tobb... nem is ertem, miert kell ennyit foglalkozni vele (foleg annak akit az altalad emlitett dolgok boldogitanak es tenyleg elhiszi, hogy az emberek csupan a penzert mennek kulfoldre)

hothead 2012.11.15. 01:20:44

@Jolika neni a szomszedbol: tessen irni egy tisztesseges posztot! en szivesen latnam :)

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 04:21:03

@hothead: "figyelted a felső legördülő menüt? na, ettől most helyreállhat a lelkivilágod :)"

azért a lelkivilágom nem ezen múlik, de így kerek, örülök neki, hátha valaki Vanuatura költözik vagy Fijire, az is oda tartozik :)

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 04:45:37

@hagyma: "a amugy engemerdekel aki jaratos benne hogy lehet manapsag 2 gyerekkel kitelepulni uj-zelandra? fogom magam es kimegyek uj-zeland tagja az EU-nak
dehogy igy csaladostul csak fogom magam, kitelepulok....
szerintem aki ilyen kondiciokkal bir annak ki sem kell menni.."

ha tényleg érdekel nagyon szívesen elmesélem mi hogy csináltuk 5 éve. vagy olvasd el a blogomban (ott a link a nevem mellett) de pont 2-3 hete jött egy család két kisgyerekkel.

NZ persze nem tagja az EUnak, hogy is lenne?

Az, hogy milyen kondíciókkal érdemes Mo-n maradni azt én nem tudom, mi ott is jól voltunk, de itt akartunk élni, úgyhogy hónunk alá csaptuk a gyereket és jöttünk. (na jó, majdnem nem jött össze, de végül mégis)

Szerintem az USÁba sokkal komplikáltabb kijutni

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 04:54:58

@szájhúzó kutya: "Az ilyen birkák húzzanak is el tömött sorokba Új-Zélandra legelni, mindenkinek jobb ez így!"

kivéve nekünk itt Új-Zélandon, szóval ez nem volt az évszázad ötlete :)

hothead 2012.11.15. 05:04:30

@pappito: azt én se gondoltam ám komolyan, de én is örülök neki :)

hothead 2012.11.15. 05:23:08

@zaphodbeeb: nem szeretek személyeskedni, de most fogok: szerintem te szimplán irigykedsz a hugodra.
amúgy nem értem milyen nagyszülő az, akinek fontosabb az unokák ölelgetése - megkérdőjelezve a szülők döntését - mint az a tudat, hogy a csalad (beleértve a saját gyereküket) egy általuk választott helyen, (feltételezem) boldogan él.

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 05:33:36

@tinu: " gyökértelenség nem azt jelenti, hogy külföldön mennyire találsz - nem találsz megértést, befogadást, állást, egzisztenciát stb. Azt jelenti, amit írtam, hogy nem vagy otthon."

hm... két különböző dolgot maszatolsz össze. Az egyik, hogy a gyerek esetleg abba az iskolába jár ahova én is jártam és ugyanott sétál az első szerelmével ahol mi, stb. Ezek szép, romantikus és fontos dolgok.
A másik, hogy otthon vagy-e. Ez viszont leginkább a családon múlik, ezért derpegnek általában az egyedülállók (akik Londonban mosogatnak és nyolcadmagukkal laknak egy tó fenekén és minden este isznak egy csésze hideg mérget)

Ez utóbbi meg leginkább életkorfüggő szerintem. Nekem itt a családom (nej+gyerekek) és a család többi része, (apám, tesómék) tök másik országokban. Nem valószínű, hogy a lányaim oda járnak iskolába ahova én. De mindez az első generációs kivándorló sajátossága, ezt már az elején bele kell kalkulálni, mielőtt elindul az ember. Ezeknek a dolgoknak van ellentételezésük egyébként, az én lányomnak már az a hely lesz különleges emlék, ahol megtanult bringázni vagy először úszott a tengerben. Lehet, hogy ha nagy lesz ő nem itt akar élni és elmegy innen és az ő gyereke se oda fog járni iskolába, ahova ő járt.

Csak árnyalja a képet, hogy a nejem speciel 3 különböző országban járt iskolákba, mi meg most egy negyedikben lakunk :) Én jártam olyan iskolába amibe korábban apám járt. És?

Az én családomban az elmúlt száz+ év azzal telt, hogy a az egész banda jött-ment, közben országhatárok is jöttek-mentek, szóval pont a Kárpát-medence kellős közepén valamiféle romantikus, álmos állandósággal érvelni... hát nekem bicegős. Nejem családja ugyanezt csinálta, pedig különbözőbbek már nem is lehetnénk.

Szóval majd ha nagyobbak lesznek elvisszük őket a helyekre amelyek nekünk fontosak valamiért, hogy lássák Mo-t is, meg átadunk amennyit tudunk, de azért mi azért vagyunk, hogy lehetővé tegyük, hogy nekik is meglegyenek ezek a fontos helyeik a világban.

Majd tizenpár év múlva, ha nem akarnak NZ-on élni, akkor majd írok ilyen picsogó, dagályos ömlengést, hogy itthagytak engemet a kis kálya mellett egyedül diót törni :)

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 05:36:11

@hothead: amúgy se értem ezt igazán, a gyereket nem a nagyszülőknek csináljuk játékszer/szeretetpótlék gyanánt

egyébként itt van olyan család ahol egyik évben Mo-ra mennek másik évben a nagyi jön az unokákhoz.

Nadiposzi (törölt) 2012.11.15. 07:28:03

A posztolónak és mindenkinek akinek SZÍVE van...

www.youtube.com/watch?v=gR_sS088hIo

Hogyha ír majd, édesanyám, írjon a falunkról,
Küldjön egy szál virágot az öreg akácunkról!
Írja meg, hogy az emberek sajnálják-e, hogy el kellett mennem,
Írja meg, hogy magán kívül megsiratott-e valaki engem!

Írja meg, hogy házunk előtt áll-e még a nyárfa,
Írja meg, hogy arrafelé milyen nóta járja!
Él-e még az öreg cigány, járnak-e a fonóba, mint régen?
Mindenkiről írhat, anyám, csak egy lányról sose írjon nékem!

Írok, írok édesfiam, írok a falunkról.
Küldök egy szál virágot az öreg akácunkról.
/:Nem él már az öreg cigány, nem járnak a fonóba mint régen.
S az a kislány kit szerettél kinn nyugszik a csendes temetőben.:/

Visszaírja a jó Anya, hogy áll még a nyárfa
És a sarki kiskocsmában magyar nóta járja
Elfeledtek az emberek, nem is kérdez soha senki Téged
Csak akiről nem írhatok, csak az az egy siratott meg Téged

Haza megyek s elmegyek a kisházatok mellett
Benézek a kiskapudon, elnézem a kertet
Most is mennyi virág nyílik, illatozik, színesedik benne
Mintha, mintha a kis virág hívogatna, csalogatna engem.

De ne hívjatok, ne sírjatok orgona virágok
A kiskertbe belopózni engem már nem láttok
Nem nyílik már nékem többé kék nefelejcs, ibolya és rózsa
Mintha, mintha a kis kertben életemben sose jártam volna.

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 07:39:45

jézus, ezt a giccset még fokozni is lehet???

tinu 2012.11.15. 08:31:56

@tildy:): gyökértelen lehet valaki a saját hazájában is. Ez nem feltétlen külföld, bár szerintem aki külföldre megy, nagyobb eséllyel éli át. Nemcsak a lakóhely jelenti a gyökeret, de a saját kultúrád is (nyelv, irodalom, történelem). Amúgy mintha a gyökértelent összekevernéd a gyökérrel :)))). Az előbbi nem káromkodás szerintem.

@hothead: érzem a finom iróniát. :))) Én nem tartom divathóbortnak az elvándorlást. Inkább válasznak a kilátástalanságra, ami egy közhangulat mostanság. Én is éreztem, nem véletlen vagyok itt, hanem mert terveztem, hogy külföldön éljek, mint ahogy éltem is 2-3 évet. De aztán egyrészt a saját tapasztalatom alapján, másrészt a számvetés alapján (akarom-e vállalni az érzelmi megbicsaklást az anyagi biztonságért cserébe) máshogy döntöttem. Más dönthet máshogy más szempontok, más családi, érzelmi körülmények alapján. Az is lehet jó döntés.

@pappito: példákat hoztam, amelyek más szintűek, más-más oldalról fogják meg a hasonló érzéshalmazt. Mivel a te és a feleséged családjában hagyomány a vándorlás, mi sem természetesebb, hogy számodra is természetes. :))) Attól még igaz az, hogy az én családom nem egy vándorló típus (még ha a tesóm is élt külföldön egy ideig, munka miatt, én is éltem szintén munka miatt átmenetileg), van olyan családtagom, aki 56-ban meg akart pattanni, és már külföldről fordult vissza, hogy "á, mégsem" (vannak ilyen "hülyék" is :)))). És bár a másik nagybátyám meg külföldre disszidált, látom a gyerekein, hogy beilleszkedtek, de sok-sok hozadéka lett érzelmileg annak, hogy országot-kultúrát váltottak. Lehet persze, hogy itthon sem lettek volna boldogabbak, ezt aláírom. Mindenki azokkal az élményekkel gazdálkodik, amit a családjából hozott. És igen, "önző" vagyok, mert egy életem van nekem is, és mivel nagy valószínűséggel én csak szenvednék külföldön (többek közt, mert ugyanazt a munkát nem tudnám csinálni, mint itthon, csak a szakterületen belül ugyan, de más típusút), nem fogok olyan döntést hozni, amivel "feláldozom magam a gyerekeim jövőjének az oltárán". Lehet, hogy a leszármazottaimnak egyszer majd jó lenne, hogy nem magyar az identitásuk, hanem német, vagy amerikai, vagy akármi, de nekem baromira nem lenne jó (és szerintem a két már megszületett gyerekemnek sem).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.15. 09:34:31

@tinu: nem keverem. :) Nalam szitokszo, mert erzelmileg probal befolyasolni , aki mondja, csak azert , mert o nem mert, vagy nem akart elindulni, es elkepzelhetetlennek tartja, hogy van, aki nem a szulofoldjen. erzi magat otthon.

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 09:37:19

@tinu: "Mivel a te és a feleséged családjában hagyomány a vándorlás"

hát az, igen, de azért ez mind a Kárpát-medencében zajlott, szóval nem ők akartak vándorolgatni, szerintem örömmel megtartották volna a fűrészmalmot, birtokot, ezt-azt :)

"Lehet, hogy a leszármazottaimnak egyszer majd jó lenne, hogy nem magyar az identitásuk"

én fordítva gondolom, nem az identitáshoz igazítom a gyereket, hanem hagyom, hogy a valósághoz igazodjon az identitása. Nekem pont úgy a gyerekem, ha magyar (mer magyar) ha nem, pusztán a magyar identitás nem egy előny ami miatt lemondok a javukra szolgáló valós előnyről. De nem vagyunk egyformák.

tinu 2012.11.15. 09:37:39

@tildy:): a kulcsszó a "nálam". Lehet, hogy téged bánt ez a szó, ugyanakkor a jelentéstartalmának semmi köze nincs ahhoz, amiről te írsz. Ha te nem érzed magad gyökértelennek, az tök jó, miért gondolod, hogy bárki ezzel akarna téged befolyásolni? Fura.

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 09:43:48

amúgy ez az egész identitás mizéria kicsit túl van lihegve egy a sok k-európai frusztráció közül, sőt, köszönhetően mozgalmas történelmünknek és a mozgalmas elhelyezkedésnek, leginkább magyar frusztráció ez a kényszeres igazodás, bizonygatás, mások és saját magunk identitásalapú meghatározása és ez alapján az egymáshoz viszonyulás.

Ami persze tök vicces pont magyarok között, hála a keverencs származásnak :) Pedig ezzel semmi gond, csak el kéne tudni fogadni, hogy a rác dédi, tót dédpapi, zsidó apuka, sváb anyuka az mind magyar gyereket csinál :) a magyar gyerek meg ezekből a sok gyökerekből mind csak nyer

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.15. 09:44:24

@tinu: sokszor olyanok mondjak, akiktol mar valoban elszenvedtem kirekesztest. Az erzest - mint kirekesztettseg, gyokertelenseg , gyuttmentsegnek titulalas- ismerem , de nem kulfoldon megtapasztalva, hanem gyerekkent.

tinu 2012.11.15. 09:47:47

@pappito: én is úgy gondoltam a gyerek identitásának változását, ahogy te (csak nem írtam le). :) A vándorló léthez meg végképp nem akartam semmiféle értékítéletet társítani. Ez vagy megvan, mint családi történet, vagy nincs. Mivel az én apám kb. egyetlen munkahelyen dolgozta le az egész életét, nekem más jelent evidenciát, mint annak, aki a gyermekkorát végigvándorolta országról országra.

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 09:56:28

@tinu: nem is vitatkozni akartam, csak ugye ott az a speciális eset, hogy valaki végig otthon csücsült mégis 3-4x találta magát más országban...

tinu 2012.11.15. 10:37:00

@tildy:): értem, hogy nálad ezért piros posztó ez a szó, de alapvetően szerintem nem azt jelenti, amit neked jelent. Szerintem a gyökértelenség és a kirekesztettség nem ugyanazt a fogalmat takarja.

@pappito: hát az identitás szerintem nem csak a nemzeti identitást jelenti. Nekem mondjuk annyira nem fontos, hogy magyar, vagy tót, vagy sváb, vagy akármi (bennem is van mindenből). De ebben a kultúrában nőttem fel, ezt ismerem, értem, a szüleim, rokonaim itt élnek, itt értem a viszonyokat, itt kötődnek emlékek, élmények, fontosságok helyszínekhez, emberekhez, speciális értékekhez. Ezek miatt úgy határozom meg magam, mint X.Y., nő, ennyi éves, ilyen foglalkozású, magyar anyanyelvű és kultúrájú, ebből a városból való stb. Ezek is hozzátartoznak az identitásomhoz. Ez minden nép fia életében így van, nem kell hozzá k-európainak lenni.

HDia · http://reklamfail.blog.hu 2012.11.15. 12:13:37

@Modor Tibi: könnyezve-röfögve röhögök ezen a kommenten vagy 10 perce

már a reakciók miatt is érdemes volt elolvasni ezt a gyomorforgatóan giccses szar posztot. amúgy nem tudom mér gondoljátok h kamu, vki azt gondolta h hej de megható volt apa levele hát vaze én is tudok meghatót kinyomni magamból! és lőn... :D

venator 2012.11.15. 12:41:54

@tildy:): Látom ez még téma. :)

Én sem ilyen értelemben használom, hiszen Dániában én magam gyökértelen vagyok. Nem köt ide semmi, nem vagyok otthon a hagyományokban és a kultúrában, legfeljebb megtanultam néhány alapvető dolgot, hogy be tudjak illeszkedni.

A gyökereim Magyarországom vannak, ott vagyok otthon, ott értek mindent félszavakból is, oda kötnek gyerekkorom emlékei és ott járok ki a szeretteim sírjához.

Ettől azért még jól érezheti magát az ember máshol is és évek alatt, ha valóban gyökeret ver valahol, akkor a gyermekeinek akár a hazája is lehet az ország.

Én így élem meg a gyökértelenséget itt, hogy nem tartozom ide. Persze nem is akarok, de én nem is vagyok emigráns, de ez meg egy másik kérdés. :)

Egyszóval nem volt bennem rossz szándék.

komment2010 2012.11.15. 14:44:27

@venator: személyeskedés nélkül....
Akkor csak szép sorjában: ha a választott országod érdekel akkor pár év alatt Te is képben lehetsz ki a helyi Deutsch Tompika, vagy egyéb ügyeletes celeb. Ki a nemzet költője, vagy kik voltak azok az ősök akikre büszkék a helyiek. A gyerekkel mehetsz moziba, állatkertbe, kirándulni, más családokkal összejárni és láss csodát már is vannak közös emlékek és élmények az új hazában is. Ez nyitottság és hozzáállás kérdése és amennyiben te ezt tekinted gyökértelenségnek abban az esetben ezt igen könnyen orvosolhatod. Már ha akarod. Ahogy téged olvaslak tőled ez igen távol áll... :)
A gyerekkatonák egy példa volt arra amit írtam is hogy a hazaszeretet az azokból a benyomásokból alakulhat ki az emberben amik őt érik a hazájában. És így jöttek a gyerekkatonák... Ja és igen, tudom hogy mit szoktak harmadik világbelinek hívni...
Szóval csak téged tudlak idézni: "Kedvesem! Olvas, ertelmez, kommentel." Ahogy tildynak is írtad! Bocs ha nagyon összetett volt a kép nem hittem hogy van akinek gondot okoz egy "ekkora" ugrás.
És hogy a kommentem demagógia lenne? Alig hiszem, legfeljebb neked nem volt értelmezhető másoknak viszont igen. Épp mint írod te is külföldön vagy aminek meglehetnek az okai. A nagy hazaszeretetet csak legyőzte valami. Értelmes emberrel értelmes dolgokról értelmesen (értsd másokat nem fikázva) van értelme vitatkozni. Veled nem fogok.... A következtetést vond le magad! :)
P.S: a kommentem is azért születtet (mert sok az itt kommentelővel ellentétben van elég dolgom napközben hogy a napi 100+ hozzászólásomat legyártsam így nem szoktam billentyűzetet ragadni feleslegesen...) hogy hangot adjak azon véleményemnek miszerint attól hogy valaki kismillió kommentel bír és másokat lehülyéz az nem azt jelenti hogy igaza is van. De hozzád ez sem jutott el. Kár...

venator 2012.11.15. 15:10:17

@komment2010: Ismerős a stílusod és rá fogok jönni, hogy honnan. :)

A többire nem vesztegessünk szót, elbeszélünk egymás mellett.

Alikam 2012.11.15. 15:11:26

Ezek nem igazi levelek. Új-Zélandra? A Maorikhoz? Azokhoz a bocskoros parasztokhoz?

Hagyjuk már, azokból vagy kidobó vagy futball játékos lesz. És ott jobb? Hát maximum a táj az ami szebb...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.15. 19:04:33

@venator: Erdekes, mer tmindig, mikor szuleimtol visszaterek ide a szigetre, azt mondom, vegre itthon. Ez az tthonom, meg akkor is, ha szomoruan konstatalom, hogy nem ismerem azokat a dalokat, enekeket, vicceket, netan filmeket, ami az ittenieknek megszokott.

Apukam mondta mindig, ott az o otthona, ahol otthon erzi magat. Igy vagyok en is vele.

venator 2012.11.15. 19:23:06

@tildy:):
Persze, kinek így, kinek úgy. Nincs is ezzel semmi gond. Amikor otthonról jövünk vissza, akkor én is azt mondom, hogy hazamegyünk.
Bár nálunk a "haza", az csak a lakást, az otthont jelenti. Az országot kizárólag Dániaként említem, még véletlenül sem haza vagy otthon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.15. 21:24:33

@venator: Erdekes. Gondolom ti elobb utobb vissza is akartok menni. Egyeni dontes kerdese, en kihagynam. Aztam lehet valtozik, de sosem ereztem azt a "vonzodast" , amit masok igen. A kornyezetemert, akar ismeretlenekert is szivesen teszek, de igazandibol ugy vagyok vele, a szuletesi helyet nem valasztja meg az ember, azt "kapja" , nem kell , hogy ez orokre determinalja a sorsat.

venator 2012.11.15. 21:50:35

@tildy:): Persze, most úgy áll a dolog, hogy talán márciusban tudunk költözni.
Számomra a te álláspontod érdekes. :)

Nekem sem az határozza meg a sorsom, hogy magyarnak születtem, de nincs vele semmi gondom sem, sőt őszintén szólva engem jó érzéssel tölt el.
Szívesen költözünk haza és már nagyon várjuk az "új" életünket.

pappito · http://pappito.com 2012.11.15. 23:22:53

@Alikam: " Új-Zélandra? A Maorikhoz? Azokhoz a bocskoros parasztokhoz?"

látom alaposan megismerted az országot

John Deere & Rednecks (törölt) 2012.11.17. 20:52:28

Nem a kommentekhez, hanem a levélhez fűzném hozzá gondolataimat.
ÉN úgy gondolom, hogy nem kéne már a pénzügyi nyomorra hivatkozni a kivonulóknak - ennyi erővel szinte MINDENKI elmehetne...a másik, hogy ha már egyszer elmegy - és nyilván ezt normális ember százszor, ezerszer megrágja az utazás előtt - NE AKARJON HAZAFI LENNI KÜLFÖLDÖN!!!
Ne gondolja magyarnak magát, aki hűtlen a hazájához, s ne hívja Magyarországot hazájának - mert nem az!
"Itt élned, s halnod kell! "
Ez a MI HAZÁNK, azoké, akik itt maradunk és kitartunk, mindenkor! Ne tartsa velünk egyenrengúnak magát az, aki elmegy.
De az is eszembe jut, hogy amikor párkapcsolatban élünk - rendes esetben - nem hagyjuk ott a társunkat csak azért, mert a szomszéd fűje zöldebb.

Ne felejtsük, hogy nagyapáink, dédapáink meghaltak ezért az országért, a hazáért!

S Nektek, Kivonulók, köszönöm, hogy elmentek innen - nincs itt helyetek!

mazsola123 2012.11.18. 02:28:01

@John Deere & Rednecks:

"De az is eszembe jut, hogy amikor párkapcsolatban élünk - rendes esetben - nem hagyjuk ott a társunkat csak azért, mert a szomszéd fűje zöldebb."

Való igaz, de ha egymás után többször félrekúr, majd a pofádba hazudik, hogy "á, nem is, de mégis, vagy mégsem, de különben is, neked ez akkor is jó", no akkor azért otthagyjuk. De inkább b.sszuk ki, mint macskát...

pappito · http://pappito.com 2012.11.18. 04:04:19

@John Deere & Rednecks: idióta

John Deere & Rednecks (törölt) 2012.11.18. 09:04:35

@mazsola123:
Kedves mazsola123, az nem a haza, hanem a benne élők - s mivel nem a többség irányít ez csalóka lehet. Nem az országot irányító - vagy azok mögött álló - kisebbség a haza. DE a párkapcsolati példám csúszott - biztos azért, mert ilyenben nem volt részem - de igazad van. Azonban a kivonulást így sem pártolom - csak a véleményem írtam ide, köszönöm figyelmed, válaszod.

John Deere & Rednecks (törölt) 2012.11.18. 09:05:51

@pappito:
Tisztelt pappito, köszönöm - a fentebb vázoltakban megerősítő -megjegyzésed.

2012.11.18. 10:31:22

@John Deere & Rednecks: Hat ne aggodj, nem tartom veled egyenrangunak magam, az biztos :) Oszinten erdekelne, hogy ha szerinted nem magyar valaki akinek mindket szuloje magyar (mert nem Magyarorszagon el), akkor mi az illeto - belga?

Elmondom, miert rossz a parkapcsolatos peldad. (Nem fogod megerteni, de masok okulasara mondom el akik gondolkodni is tudnak.) Vannak olyan emberi kozossegek ahol a csalad valaszt a fiataloknak hazastarsat. Ez kb. ugyanolyan helyzet mint a 'haza'; az emberek nem valasztjak hova szuletnek. Sajnos az elrendezett hazassagokban neha (altalaban nem, de neha) elofordul hogy az egyik hazastars teljesen elfogadhatatlanul viselkedik, terrorizalja a masikat; es olyan is elofordul hogy egyszeruen nagyon nem illenek ossze a felek. Szerintem ilyen esetben teljesen ertheto ha szetvalnak es masik hazastarsat keresnek maguknak. Persze a 'hagyomanytisztelo', szuk latokoru, maradi csalad szamara ez a lepes sokszor elfogadhatatlan, kitagadjak a gyereket aki kilep az elrendezett hazassagbol. Pontosan ugyanez a reakcio figyelheto meg szuklatokoru magyar (vagy mas) nacionalistaknal, akik nem tudjak elfogadni, hogy nem feltetlenul ott el vagy oda kotodik az ember ahova szuletett.

John Deere & Rednecks (törölt) 2012.11.18. 10:33:55

Kedves Mirjam2, köszönöm, hogy időt szántál a válaszodra.

2012.11.18. 10:35:11

@John Deere & Rednecks: Jo de nem valaszoltal, ha nem vagyok magyar mert nem Magyarorszagon elek, akkor mi vagyok? Na?

patkányarcúáginéni 2012.11.18. 15:29:43

@Mirjam2:
Azt sem tudod mi vagy, és ezt tőle akarod megtudni? Na, bazzz...

Adri the Big 2012.11.18. 19:56:41

@tinu: én is erre gondolok... :) jó, hogy nem vagyok egyedül.

megsem 2012.11.21. 11:28:49

@Dr. Furia: Öreg! Feldobtad a mai estémet ...itt Új-Zélandon.. :)
Lassan ebben a blogba is csak a kommentek miatt erdemes benézni...és nézni aki bénázni.

DiosLaci 2012.11.28. 11:03:29

Koszonom az osszes reakciot. Tenyleg.
Erdekes volt olvasni hogyan reagaljuk le a kicsit atlagostol kilogo dolgokat. Par nap alatt ekkora felhordulest tud generalni egy blog bejegyzes... Mar megerte... Hehehe...

Valaszok sorban:

1. Eredetileg ez egy papir level lett volna kizarolag az anyamnak. De mivel hetente Skypeolunk, nem volt sok ertelme lekuldeni. Aztan jott a gondolat, hogy akar mast is erdekelhet. Vagy provokalhat. Talan hiba volt. De a reakciok miatt biztosan erdemes volt publikalni...
2. Tenyleg tul erzelmes es csopogosre sikerult. Mindig is tudtam hogy Irodalmi Nobel Dijat nem fogok kapni, de most mar bizonyitekom is van ra. A bulvar tobb erzelmet valt ki az emberekbol, mint a szepirodalom vagy a "normal" media.
3. Egyaltalan nem a tartalom volt a lenyeg, hanem hogy kiben mit valt ki ez az aktualis tema. Ha csopogni akartam volna anyamnak, elkuldtem volna papiron... :)
4. A blog azert nem hivatalos sajto, mert itt BARMI megjelenhet, es BARKI lereagalhatja. Ettol jobb, mint a tulszurt, iranyitott media. Ezert Kiraly a web. Eztispolitikamentesenirtam.
5. A moderator donthet a blogokban hogy mi kerul publikalasra. De koszonom a moderatornak, hogy nem korlatozza a kulonbozo allaspontok kinyilvanitasat. Talan en is visszadobtam volna atirasra, de a moderator velemenye a donto es ertekelem a batorsagat.
6. Hogy megnyugodjatok, ezutan viszont vallalom, hogy en a tenyek es szemelyes tapasztalatok talajan fogok maradni ezutan. :) Meghagyom az erzelmeket azokra akik jobban ki tudjak fejezni oket ugy hogy masokat is erdekeljen. Pl. Pszichologusokra, politikusokra es a marketingesekre...

7. Igen, csak ma neztem ra a blogra. Nem tudtam mikor jelenik meg, nem reagaltam azonnal a postokra. Jo szorakozas volt ennyi pro es kontra velemenyt, meg persze valogatott parasztsagot olvasni. Nem sokat valtozott a vilag.

8. Igen, itt is van edes paprika. A kertunkben.
9. Nem, meg nem ultettunk dio fat. De beiglit vki kuldhetne... vagy buktat...
10. Igen, itt is keressuk es vesszuk a Magyar termekeket es isszuk a palinkat. Akkor mar jo Hazafi vagyok?? Vagy csak otthonrol lehet korrektul ordibalni ivas utan?

11. Igen, amikor csak tudjuk meglatogatjuk a csaladunkat, baratainkat. Eddig minden evben szinte minden megtakaritasunkat erre koltottuk. Ja, es minden rokonunkat, baratunkat hivtuk jojjenek latogatoba...
12. Igen, a Hataratkelo tud erdemben segiteni azoknak akik tajekozodni szeretnenek a valos tenyekrol es az atelt elmenyekrol. De minden hezitalo figyelmebe ajanlom a www.google.com kereso szolgaltatast. Ne akarjatok hogy masok peldaja hozza meg a dontest az eletetekrol. En eleg sok statisztikat es tenyt osszegyujtottem mielott kikoltoztunk. Ha csak masokra halgattok, ti vagytok a BIRKAK.
13. Igen, eljutottam mar tavolabbra, mint a hataron tuli melyhuto soppingsziti Ausztriaban. Eltem tobb mint 3 honapot Angliaban, Hollandiaban, Svajcban, Nemetorszagban es az USA-ban. Szoval nem gondolom egy tapasztalatlan videki suttyonak magam. Bar meg van mit tapasztalni... De azert nehany kommentben felragasztottatok a Kultura Oltalara vagy Homlokara egy 10 Forintost.
14. Szerintem nem azon mulik hogy ki igazi Magyar hogy hol el, hanem hogy mit gondol, mond es tesz Mo-rol, Mo-ert. pl Soros az alapitvanyaval? Ezzel egyutt en is azt gondolom, hogy a Mo-n eloknek van elsosorban joga (es kotelessege) velemenyezni es javitani a helyzetet.

15. Igen, itt NZ-ben az elet egy kicsit konnyebb, mert a feltetelek egyszerubbek (politika mentesen irom):
a. Egyertelmu bevandorlasi feltetelek es pontrendszer van.
b. Az egyik legalacsonyabb a korrupcio.
c. Tiszta a levego, komolyan veszik a termeszet vedelmet es a zold energiat.
d. A kozlekedes, adozas, bevandorlas sokkal egyszerubb mint Mo-n.
e. A kozmuvekkel, allami hivatalokkal ugyintezes jelentosen egyszerubb mint Mo-n.
f. A vallalat alapitas az egyik legegyszerubb a vilagon.
g. Sportolni es sportos eletet elni es szabadban lenni sokkal konnyebb.
16. Igen, itt is vannak hatranyok:
a. Tavolsag Mo-hoz kepest. Meg mindenhez kepest.
b. Egeszsegugy hasonloan kiabrandito de sokkal dragabb.
c. Kulturalis elet, zene, epiteszet sokkal korlatozottabb mint Mo-n, Europaban.
d. Tomegkozlekedes a kozelebe sem erhet a magyarnak. Autos tarsadalom.
e. Itt is vannak ertelmetlen balesetek, reszegek, gyilkosok es rossz hirek a Hiradoban. Talan ezert nincs TV-nk de van internetunk itthon. Hogy en dontsem el kinek a hulyeseget zabalom meg.
f. Ja, es itt is vannak parasztok akik a kommentekben elik ki minden kreativitasukat. Kivancsi lennek, mernenek irni egy blog bejegyzest...? ;D

Na tessek, most ezt is lehet fikazni...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása