oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 15. 06:30,  Az élet digitális nomádként 44 komment

2018. május 15. 06:30 Határátkelő

Az élet digitális nomádként

Digitális nomádnak lenni érdekes, izgalmas és divatos dolog. Mint az általában az érdekes, izgalmas és divatos dolgokkal lenni szokott, a hátrányokról kevesebb szó esik. Ez nem igaz Tucano mai posztjára, aki tíz éve éli ezt az életet, és megtapasztalta mindkét oldalát. (A képeket is köszönöm.)

20180306_124231_1.jpg

„Idén tíz éve vagyok digitális nomád. Amikor elindultam géppel a hónom alatt, még nem is ismertem ezt a kifejezést, pláne nem gondoltam volna, hogy ez egyszer tömegmozgalom lesz. 

A „digitális nomád” egyébként egy 1997-es könyvben jelent meg, de gyakorlatilag a wi-fi és a mobilnet elterjedése óta szaporodunk, mint a gomba. 

Mit is jelent a digitális nomád? 

Olyan munkavégző személyt, aki nemcsak helyfüggetlenül tud dolgozni, de közben tényleg változtatja is a helyét. Azt sokkal könnyebb megmondani, hogy ki nem digitális nomád, mint azt, hogy ki igen. 

Ha nem kell gyakran bejárnod a munkahelyedre és otthonról melózol még nem vagy nomád, azért valamennyit illik mozogni, különben online távmunkás vagy, ami azért annyira nem hangzik romantikusan. 

De ha eközben elmész túrázni pár napra és néha bejelentkezel, esetleg melózol is pár órát akár belföldi utazgatás közben, akkor az már nomádság. 

A legtöbben csak pár hónapot nomádkodnak, láttad te is Facebookon, Balin vagy Thaiföldön issza az avokádó lattét és Buddha szoborral / pálmás stranddal a háttérben posztol, miközben jógázik / tengerbe lóg a lába / függőágyban henyél.

20180502_104543_1.jpg

Nehogy félreértsd, nincs ezzel semmi baj, sőt. Miért ne dolgozhatna valaki máshonnan pár hónapot? Miért ne köthetné össze valaki a kellemeset a hasznossal? 

Aztán sokan pár évre vagy akár egy egész életre EGY másik, külföldi országba költöznek, ők is tulajdonképpen nomádok, legfeljebb letelepedett nomádok, mint a te őseid kedves olvasóm. 

Árpádék is nomádok voltak, csak biztos elfáradtak vagy legyőzte őket a konformizmus és megálltak. (mondjuk én felbontottam a vérszerződést és továbbálltam a hordámmal). 

De vannak és jó sokan vannak olyan emberek, akik nem szándékoznak vagy nem tudnak megállni. Az előbbivel kezdtem és szép lassan csúsztam át a második kategóriába, de erről majd a negatívumoknál. 

Szóval, egyre többen lesznek azok, akik ráállnak az útra és nem is igazán akarják eldobni a vándorbotot. Az „egyre többen” alatt százezreket érthetünk már. 

A modern digitális világ lehetővé teszi a munkát és a megélhetéshez szükséges pénz beszerzését, az aránylag békés és főleg egyre inkább globalizálódó világ pedig az akadálymentes utazgatást és letelepedést rövidebb vagy hosszabb időre. 

Azt érdemes nagyon jól belevésni a fejekbe, hogy a világon minden ország sorban áll a digitális nomádokért. Jól költenek, általában kultúrlények (kivétel persze van bőven, de majd pont ebben a szakmában ne lennének igazi bunkók?) és vagy továbbállnak vagy mindenképpen jó adózó válik belőlük. 

Mivel foglalkoznak a digitális nomádok? 

Engem a nagy utazó újságírók/írók inspiráltak gyermekkoromtól kezdve. Ugye az én munkám eleve az volt, hogy letelepedjek egyes alacsony adózású országokban vagy ahová az aktuális megbízóm küld, ott átmenni személyesen mindenféle bürokratikus dolgokon (bevándorlás / cégalapítás / adózás / suliba íratás, stb) majd ezt megírjam érthetően szélesebb közönségnek vagy az ügyvéd uraknak néger üzemmódban. 

Ők aztán vagy ez alapján építik fel a szolgáltatásukat vagy ugye a saját nevük alatt megjelentetik. Ez kitűnően hangzik, de azért emellett voltam pincér, éjszakai portás szállodában, hivatásos táncos és előadóművész, bolti eladó, tolmács, idegenvezető, törvényszöveg előkészítő Afrikában (ez sok mindent megmagyaráz egy pár országról), utoljára pedig tanácsadó az EU szellemi jog hivatalában.

20180308_162539-effects_1.jpg

Mert ha nomád vagy és véget ér egy szerződés, akkor igencsak meglepve állsz majd a pálmafák árnyékában, ezt tudom garantálni és lesz nagy kapkodás, hogy mi legyen. 

Ez persze előfordul otthon is gyakran, de azért nem mindegy, hogy van-e kapcsolatod vagy panaszoddal fordulhatsz a legközelebbi selyemmajomhoz. 

Mondjuk annyi eszem nem volt két évvel ezelőttig, hogy bele merjek vágni valami saját vállalkozásba, még egy nyamvadt blogom se volt, mármint komoly, csak olyan firkálgatnivaló, de ezt hagyjuk is, mert azóta van a tucanoprod.

Viszont folyamatosan adtam és adok tanácsokat, főleg bevándorlásról és nemzetközi adózási lehetőségekről (mindig elmondom, hogy utánam jöjjön ügyvéd és könyvelő). 

Így nagyon sok digitális nomáddal találkoztam, illetve beszéltem. Ebből kiderült, hogy tényleg csak a vándorlás köt össze minket, meg az, hogy mindenhol rossz a wi-fi a tengerparton és hogy csak a Soggy Dollarban iható a capuccino reggelenként. 

Mivel foglalkoznak a digitális nomádok? 

Szóval a nomádság csak annyira összekapcsoló tényező, mint az ingázók, vagy az éjszakai műszakosok, az expatek vagy hasonló kategóriák. 

A lista nem teljes, de kérte már az ismereteimet blogger, vlogger, szakács, szerzetes, traktorgumi kereskedő, mérnök, IT összes, rengeteg dropshipper, nemzetközi luxusingatlanos, költő, befektetési tanácsadó, színész, online szexmunkás, webshop közeli mindenki, online hajókölcsönző (tankerek) és persze gazdag emberek, akik csak utazgatni szeretnek, de azt nagyon. És még ki tudja hány olyan profi, akik bárhonnan dolgozhatnak. 

Mert a lista bővül és előbb-utóbb az emberek felének teljesen felesleges lesz bemenni reggelenként egy munkahelyre, (mondjuk politikusoknak most is), mert megoldható technikailag, hogy ne kelljen utána áramot és vizet fizetni, nem is beszélve a boxról, ahol amúgy az életét töltené. Persze a főnököknek hiányozni fog a napi parancsolgatás, de majd megoldják máshogy, emiatt pont nem aggódom. 

Mégis vannak bizonyos összekötő elemeink nomádként, ezek közül engem a szokásos bevándorlás / cégalapítás / bankszámlanyitás / adózás érdekelt, de van jó sok egyéb közös probléma is, mint például egészségügyi biztosítás vagy az online meló technikai kihívásai, utazásszervezés, ideális munkakörnyezet (pl. közösségi munkavégző helyek), stb. 

Előnyök és hátrányok 

Nézzük, hogy mi a jó vagy rossz a nomádkodásban, persze ez az én szubjektív listám: 

 

Odamehetsz, ahová csak akarsz.

Ott élhetsz, ahol csak akarsz.

Azt csinálhatsz, amit csak akarsz.

Akkor dolgozol, amikor csak akarsz. 

Ezek persze egyéni lehetőségektől is függenek, de ez már a te dolgod. Ugyanígy egyéni lehetőségtől függ az adózásod, a szükséges bürokrácia (igen, simán megúszhatod legálisan adózás nélkül, máshogy fizeted majd meg az árát). 

Ha családod van, a kölkök sokkal, de sokkal többet látnak és értenek meg a világból, mintha otthon maradtak volna + nyelvismeret.

Úgy összekovácsol a pároddal az egymásrautaltság, mint semmi más.

20180505_191158-effects.jpg

Rossz 

Ha életformává válik, nehezen lépsz ki belőle

Sok ismerősöd lesz, de kevés barátod

Ha nem vagy legalább néha a melóhelyeden, mire megiszod a koktélodat, már ki is fúrtak.

(Ha magyar cégnek dolgozol, mindig lesz valaki, aki 5 forinttal olcsóbban csinálja, amit te és örömmel lohol a főnök alfele után kilógó nyelvvel. Ha külföldinek, akkor simán elhajtanak és te meg hajtsd be a pénzed, ha tudod).

Rángatod magad után a családod, még ha nem akarják is.

Ha bajba kerülsz, nincs, aki segítsen, csak magadra számíthatsz.

Rengeteg kapcsolatot láttam szétmenni, mert nem bírták az egymásrautaltságot. 

A nomádság mint tömegjelenség 

Az elmúlt tíz évben aztán a digitális nomádság már nem kuriózum, még csak nem is lehetőség, hanem tömegjelenség. A fene se gondolta volna, hogy ennyien keresik az ismereteket és ennyi ember akar vagy kényszerítik rá a körülmények, hogy nomádkodjon. 

Tanfolyamok, konferenciák, nemzetközi találkozók és mindenféle kiegészítő foglalatosságok jelent meg a piacon a nomádoknak. Úgy szaporodnak a kifejezetten szabadúszóknak és ezen belül digitális nomádoknak kínált munkák (portálok), hogy az egyszerűen fantasztikus. 

Magyarországon, mire megtaláltam a face-n, már több mint négyezer tagja volt a szakcsoportnak, azért az nem kevés. Aztán szerencsémre (mert mindig mindenbe belepofázok) meghívtak egy nomádoknak szóló online kurzussorozatba. 

Ha érdekel a téma, akkor most megy egy héthetes ingyenes rendezvény és tanfolyamsorozat, ahol egyébként nálam sokkal ügyesebb srácok/lányok tanítanak (meg én is), és csak tátom a szám, hogy miket nem tudok. (Itt találod meg.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy jó dolog-e a digitális nomádkodás, illetve neked való-e, akkor én csak olyan választ tudok erre adni, ami a szívemből jön és vagy megfelel neked vagy nem: 

Kalandra fel!”

A nap idézete

Az Országgyűlés elnöke hazugságnak nevezte, hogy Magyarországról menekülniük kell a fiataloknak. Az ellenzék pedig nem veszi észre, hogy az elvándorlással kapcsolatban folytatott katasztrófa-propagandájával felerősíti a negatív hangulatot - tette hozzá Kövér László.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: digitális nomád

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4813914914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.05.15. 06:51:33

Szerencsére még nem tömegjelenség.

Arthamyr 2018.05.15. 07:12:00

Király poszt! Személy szerint én erősen preferálom a kevésbé romantikus "online távmunkás" (sőt, inkább "távvállalkozó") vagy a gazdag emberes verziót (remélem mihamarabb sikerül átállni az utóbbira :)), minimális nomádsággal társítva, ezzel az életforma összes itt felsorolt előnye megmarad, míg a hátrányok közül meg jópárat megszüntet. Ez sem zárja ki a költözést, mozgást, de itt ez nem egy öncélú dolog, hanem valamilyen egyéb dolgot tesz lehetővé.

A linkelt bootcamppel kapcsolatban kérdés: milyen formátumban lesz? Élő, meeting jellegű, lehet kérdezni, vagy tetszőleges időpontban megnézhető előadások. Lehet, hogy én vagyok béna, de nem sikerült megtalálnom ezt.

Arthamyr 2018.05.15. 07:13:13

@Golf2: Miért szerencsére? Szerintem ez egy remek dolog, több előnye van társadalom és az egyén számára is.

Arthamyr 2018.05.15. 07:32:38

@Arthamyr: Elolvastam a tucanoprod-on a hogyan ne bérelj spanyol lakás cikket, mert valamelyest aktuális, kicsit lelohasztotta a lelkesedésem a bootcamppel kapcsolatban is. Aki hetek alatt akar lakást bérelni, meg ha leadja a kauciót, akkor nem tudja kifizetni az új lakást nekem annyira wtf dolgok, hogy ekkora életvitel-vezetés- és gondolkodásbeli eltérés után nem tudom, milyen/mennyi hasznos _és_ fontos tanácsot kaphatok. Lehet, hogy inkább a kevés spanyol ismerősömet húzom le pár tanácsra. :)

Golf2 2018.05.15. 08:04:35

@Arthamyr: 1 fokkal kézzelfoghatóbb munka mint az online szexmunkás.

tucano 2018.05.15. 08:23:26

@Arthamyr: Mindenkèppen spanyolt kèrdezz, jobban jársz!

Arthamyr 2018.05.15. 09:57:07

@tucano: Azt gondoltam, hogy te és a többi előadók profik vagytok (pl. te adóoptimalizálási szakember :)), ő csak hozzám hasonló laikus IT-s.
Mondjuk emiatt lehet a gondolkodása közelebb áll, pl. ő sem próbálna pár héttel az előtt lakást keresni, mielőtt kell, nekem valahogy az ilyen sietősség sosem fért bele az életembe.

A formátum amúgy milyen?

Arthamyr 2018.05.15. 09:58:38

@Golf2: Hogy jön az ide? Bár ha már ideírtad, kívülálló szemmel az online szexmunkás is jobb/tisztább munka, mint a nem online.

Hari Seldon 2 2018.05.15. 10:31:13

Ha ütvefóróról azt írtam, hogy polihisztor, akkor most Tucano-ról minimum annyi elomondható hogy ö "az igazi Trebitsh"...

Hari Seldon 2 2018.05.15. 10:34:19

@Hari Seldon 2:
Afrikai oszàgok törvényelõkészítõje...

tucano 2018.05.15. 11:00:06

@Arthamyr: @Arthamyr: meg ne mond a főnökeimnek, hogy nem vagyok adóoptimalizálási szakember, kérlek szépen :D
Viszont az értő orvasás, még IT-sként is fontos. A hogyan NE költözz... címből azért leszűrhetted volna, hogy nem egy sikertürténet lesz. Na, mindegy, köszönöm szépen, ha érdekel a dolog. Az én részem több mint érdekes, megint utazok végig azon a héten, de szerintem lesz egy hangouts, illetve válaszolok minden olyan kérdésre, amire tudok. Dehát nem értek hozzá, így majd énekelünk vagy vmi.

tucano 2018.05.15. 11:03:38

@Hari Seldon 2: Szia, nem vagyok kalandor, bár nyújtok kalandoroknak backoffice szolgáltatásokat, mármint a jó értelemben vett kalandoroknak, pl extrém sportolóknak, meg ugye nomádoknak. Trebitsch érdekes figura, de ő bűnöző volt, sikkasztó és nagyon sok embernek keserítette meg az életét politikusként, viszont biztosan szórakoztató egyéniség lehetett. Nálunk szóba sem szabad állni hasonló gazfickókkal, mert egyből veszik el az ember engedélyét, kivéve ha a magyar államnak dolgozik.

puhacica 2018.05.15. 11:11:11

@Golf2: melyik az egy fokkal kezzelfoghatobb munka, mint az online szexmunkas?

adg 2018.05.15. 11:18:17

@libslobsi fuszal: hat a nomad. Ul a tengerparton, tologatja az egeret a homokban es dol a penz. Ez szerinted munka? Lesz kerges a keze? Megizzad tole, koszos lesz? Olajos? Ugyanmar, it-sek...

Golf2 2018.05.15. 11:18:47

@Arthamyr: A posztíró említette hogy adott tanácsot online szexmunkásnak is.

2018.05.15. 11:24:44

@adg:

"Megizzad tole, koszos lesz?"

Ezt egyébként pont igen. A tengerparti homok meleg is meg piszkos is. :D

Arthamyr 2018.05.15. 11:25:09

@tucano: Nem siklottam át a cím felett (az értő olvasás képessége megvan, a figyelmes néha nincs), de úgy is sok volt, amibe ott beleléptél. Vagy csak demonstrációs céllal tetted, hogy legyen miről cikket írni? :D

Golf2 2018.05.15. 11:26:14

@libslobsi fuszal: Hát a konkrétan jelenlévő szexmunkás nyilván kézzelfoghatóbb.

puhacica 2018.05.15. 11:27:24

@adg: igaz lehet. bar az online szexmunkas is megizzad gondolom, akkor az megis kezzelfoghato munka? osszezavarodtam most kicsit.

Arthamyr 2018.05.15. 11:27:42

@Golf2: Nem értem, mi ezzel a gond... Vagy az online szexmunkással, az tudtommal törvényes tevékenység (már ahol a pornó bizonyos formái nem tiltottak).

puhacica 2018.05.15. 11:28:57

@Golf2: lehet, hogy ezt most nem ertem. mindegy, lepjunk tul rajta!

Arthamyr 2018.05.15. 11:29:57

@libslobsi fuszal: Bizonyos esetekben koszos (szennyezett?) is lesz, bár kérdés, mit tekintünk annak. :D

puhacica 2018.05.15. 11:32:25

@Arthamyr: ne feszegessuk szerintem :D

tucano 2018.05.15. 12:26:09

@Arthamyr: dehogy, csak ott sok mindent el is kapkodtam ingatlanügyileg, meg beleakadtam egy sor rajtam kívülálló szutyokságába is. Jól kiírtam magam és hátha páran jobban csinálják. Ha kiköltözöl spanyolokhoz, legalább 1-2 dolgot biztos találtál a cikkben, amire odafigyelsz vagy ahogy írtad, egészen máshogyan fogod csinálni. Már volt értelme.

Hari Seldon 2 2018.05.15. 13:54:20

@tucano:
Én Rejtö könyvben hallottam róla elõször. Aztàn valaki mondta, hogy létezett, és mindenfelé jàrt meg sokfélét csinàlt.

Virago_1000 2018.05.15. 18:03:46

"Az Országgyűlés elnöke hazugságnak nevezte, hogy Magyarországról menekülniük kell a fiataloknak. "

- mint hogy az is. A terseg legalacsonyabb, egyre csokkeno elvandorlasi rataja a mienk. A fizetesek 2020ig elorelathatolag 20-50%-t fognak emelkedno, tehat a hazakoltozok szama is novekvoben.
Sajnos ezzel egyutt az ingatlanoke is, sajathoz jutni majdnem olyan nehez, mint nyugaton.

tucano 2018.05.15. 20:12:09

@Virago_1000: ez mindenképpen tévedés, illetve kisebb csoda kell hozzá. Vannak nagy, nemzetközi kutatások, a mindenféle vándorlók és expatek hazaköltözési szokásairól is. A számok azt mutatják, hogy csak a módosabbak költöznek haza, a többiek megteremtik maguknak külföldön a megfelelő életkörülményeket és pont. Amit a statisztikában látsz, mint Magyarországon megjelenő adózót, az a kisebbségi beáramlás, az egymillió 2010 óta keletkezett állampolgár lassankénti fizikai megjelenése az országban. Ez a legnagyobb kutatás: www.expatexplorer.hsbc.com/#survey

M. Péter 2018.05.15. 20:12:46

@Virago_1000: 2 év alatt 20-50% fizetésemelkedés? Ezt megnézem.

nyuszigonosz 2018.05.15. 20:43:01

@tucano: Milyan gyakran költözik egy átlag digitális nomád, hogy még nomádnak legyen mondható :-) és lényegében miért költözik egy akárhonnan dolgozni tudó valaki mindig máshová?

Ez tényleg érdekelne.

tucano 2018.05.15. 22:47:55

@nyuszigonosz: nem tudom. Ha nagyon gyorsan nyomja, akkor legfeljebb 6 havonként, mielőtt adózóvá válna, de függ a vízumától is. Mi családdal 1,5 év és 3 év között maradunk egy-egy helyen. Az indokra tényleg egyetlen visszatérő motívumot találtam, mert visz a vér :D Más nevében nem tudok nyilatkozni. Például sokkal egyszerűbb ottmaradni valahol és nyugodtan, biztos életet felépíteni. De én nagyon sok mindent szeretnék megismerni és közölni. Ehhez másoknak elég odamenni, én szeretek oda is költözni és tapasztalni mindent.

nyuszigonosz 2018.05.15. 23:19:40

@tucano: Kösz a választ. Valahogy erre gondoltam szintén. Más valahol élni, és megélni, megtapasztalni az ottani életet mint ha csak pár napra-hétre megy oda valaki.
Aztán meg továbbállni, mást megélni. De mint írod 1,5 - 3 év.

Sajnos mostanság vannak olyan "gyors" állítólagos digitális nomádok, akik esetleg csak egy kép miatt telepednek le a tengerpartra egy pálmafa alá vagy egy sziklán ülve készül a kép, amivel aztán bizonyítani szeretnék digitális nomádságukat. :-) miközben csak egy rövidebb- hosszabb üdülésnyi idöt töltenek el valahol . Na de milyen jól hangzik, hogy digitális nomád. :-)

tucano 2018.05.16. 00:32:08

@nyuszigonosz: várjál, az én kedvenceim azok, akik egy kamerával kimennek vmi szigetre, felvesznek egy pálmafát 10 órán át, felteszik youtubera és ebből élnek jól.

2018.05.16. 01:07:37

@tucano:

"felteszik youtubera és ebből élnek jól"

Ebből hogyan/miért? Nézik az emberek a pálmafás videókat?

@nyuszigonosz:

" Na de milyen jól hangzik, hogy digitális nomád. "

Jaja, a digitális nomád az új vegán.
Nem minden utazó ember nárcisztikus, de hogy a nárcisztikusok szeretnek utazni meg fényképezni magukat a tengerparton, az hétszentség. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.16. 06:01:25

A második képet ugye Adégé rakta be...Mert hogy fejjel lefelé van.
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.16. 06:15:56

@adg: Neked ment az előző kommentem... :D

Simon Géza 2018.05.16. 06:53:38

"Azt érdemes nagyon jól belevésni a fejekbe, hogy a világon minden ország sorban áll a digitális nomádokért."

Hát persze. Az országok nem olajat, vizet, homokot, jól termelő multikat, befolyásolható adózókat keresnek. Nem. Digitális nomádokért folynak háborúk.

desw 2018.05.16. 08:01:47

@nyuszigonosz:

"Milyan gyakran költözik egy átlag digitális nomád, hogy még nomádnak legyen mondható :-) és lényegében miért költözik egy akárhonnan dolgozni tudó valaki mindig máshová?"

Mindenhol egyhangú egy idő után, kell egy kis izgalom/változatoság.

Meg lejár a túristavízum. :DD

desw 2018.05.16. 08:01:54

@Simon Géza:

" Hát persze. Az országok nem olajat, vizet, homokot, jól termelő multikat, befolyásolható adózókat keresnek. Nem. Digitális nomádokért folynak háborúk. "

Mondjuk ott van a nomád Kambodzsában, ahol az átlagkereset havi 100 dollár, de neki összejön 2-3000. Ez eléggé megdobja az életszínvonalat az adott városban, mégha közvetlenül egy fillér szját sem fizet be a nomád az adott országban.

tucano 2018.05.17. 14:51:05

@Simon Géza: sokféle nomád van. Ha pl veszel ott valamit és külföldön eladod, az igen tipikus és kölcsönösen előnyös. Ha eladsz egy fintech megoldást, az is igen jól jöhet, nem is beszélve egy kis ingyen marketingről, mert utazó bloggerből is van sok.

gabuschka 2018.05.17. 16:57:46

Jó kis összefoglaló, tetszik, hogy tárgyilagosan mutatta be a szerző ezt a világot.

Simon Géza 2018.05.17. 17:48:49

@tucano: Van esetleg statisztikád, hogy a nomádok nomádságából eredő GDP az hány százaléka az egésznek átlagosan? Mert szerintem a mérési hibahatár alatt van. Ha vesz három ananászt, akkor is. Meg ha 3000 dollárt keres havonta 100 helyett, akkor is. Meg az utazó bloggerek sem helyettesítenek egy Siemens vagy Ford gyárat gazdasági hatásban. Meg egy olajmezőt sem. De még ha számítana is, akkor is jobban jár az ország a nem nomáddal, mert egy élete során többet fizet be, mint a nomád, aki nem él ott folyamatosan. Persze ha létezik az a nomád, aki évente országot vált, ahol elkölt 1-100 milliárd dollárt beruházásra, de úgy, hogy csak helyi emberek költenek belőle, akkor ja, mondhatni, hogy jól járnak vele. De akkor sem a nomádsága, hanem a milliárdossága az, ami jelen esetben számít. Mert ha egy nem nomád milliárdos fektetne így be, akkor is ugyanolyan jó lenne. Ugye. Tehát az országok max. a befektetőkért és nem a nomádokért állnak sorba. Csak hogy reagáljuk a valóságra is.

2018.05.17. 18:11:05

@Simon Géza:

Én nem vettem észre, hogy sorba állnának a digitális nomádokért, viszont logikus volna, ha így lenne (és lehet, hogy a nem túl távoli jövőben lesz is).

Ugyanis ez, amit írsz:

"De még ha számítana is, akkor is jobban jár az ország a nem nomáddal, mert egy élete során többet fizet be, mint a nomád, aki nem él ott folyamatosan. "

...szóval ez dettó érvényes a turizmusra. Példádnál maradva a turista nem helyettesíti a Ford-gyárat meg az olajmezőt. Ugye?

Márpedig turistákért sorba állnak, a franciaországi gdp-nek kábé a tizedét adja a turizmus, thaiföldön ennél is többet. Magyarországon 5%-ot. Nem olyan rossz az.

Nyilván, a digitális nomád ennek csak alesete és pici szelete (egyelőre), de hogy érdemes volna bátorítani a jelenséget, meg versengeni meg sorba állni érte, az holtbiztos.

desw 2018.05.20. 21:15:33

@Simon Géza:

"Ha vesz három ananászt, akkor is. Meg ha 3000 dollárt keres havonta 100 helyett, akkor is. Meg az utazó bloggerek sem helyettesítenek egy Siemens vagy Ford gyárat gazdasági hatásban. Meg egy olajmezőt sem."

Olajmezője nem lesz csak úgy egy országnak.

Ford gyárhoz pedig képzett munkaerő kell, és csak addig lesz ott, amíg nincs olcsóbb alternatíva.

Nem mellesleg minél fejlettebb egy ország, kb annál kevésbé jelentős az ipar/mg, helyette a szolgáltatás jelentős.

És nem telepítheszt minden városba gyárat, hogy munkát adj az ottani embereknek, de egy nomád/túrista simán utazgathat/élhet itt-ott munkát adva így a helyieknek és akár 20-szor többet is költ.

"Since the late 1990s, tourism is fast becoming Cambodia's second largest industry, just behind the garment manufacturing."

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása