oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 05. 06:30,  Új élet északon 65 komment

2018. március 05. 06:30 Határátkelő

Új élet északon

Finnországról általában rengeteg szépet és jót lehet olvasni, nyilván nem minden alap nélkül. Ezzel együtt is a kezdetek ott sem sokkal könnyebbek, mint máshol, nem véletlenül írja a mai poszt szerzője, Zoltán, hogy az első három hónap élete talán leginkább sokkoló időszaka volt. (A képeket köszönöm.)

cim_141.jpgRovaniemi

Megérkezés, integráció indul

Három év északi tartózkodás után késznek érzem magam arra, hogy írjak finnországi életemről, annak minden furcsaságáról és ellentmondásosságáról. Korábbi ismereteim Finnországról a gimnáziumi tananyag alapján kimerültek a következő szavakban: Joulupukki, Korvatunturi, Rovaniemi. 

A hatalmas erdőségek és a Mikulás országában aztán sikerült gimisként eljutnom édesapámmal és húgommal, amikor kinn élő barátainkat látogattuk meg. Nekem szerelem volt első látásra, belégzésre. 

Akkoriban csak délen, illetve a nyugati partvidéken jártunk, de lenyűgözött a tömérdek erdő, a friss levegő, a méregzöld természet, a tavak és sziklák rengetege. Úgy éreztem, hogy az ég sokkal közelebb van, és a felhők könnyedén elérhetőek. 

Bevallom irigység is volt bennem, látva a jól felszerelt iskolákat, a falusi iskola atlétikai centrumát, a természet közelségét, érezve a jó levegőt. 

Nyaralás északon, télen 

Később még néhányszor jártam délen és az ország középső részén, de csak 2014-ben jutottam el északabbi területre. Mindig is vágytam északra és Lappföldre eljutni, de nem gondoltam volna, hogy ez a vágy több, mint teljesül. 

Aztán eljött 2014 karácsonya, és egy Ouluban lévő barátunk meghívására északra látogattunk barátokkal két hét karácsonyi szünetre. A karácsonyozás jól is sikerült, azonban az újév után kiderült, hogy az otthoni állásomat elvesztettem, és a pesti albérletem is felmondásra került. 

Ez a két információ nem ért teljesen váratlanul, de a sokk mégis egy külföldi kiránduláson ért, és úgy éreztem kihúzták alólam a talajt, és valami új kezdődik. A megelőző években sokszor vágytam arra, hogy kipróbáljam a külföldi életet, és én belevágtam egy gyors lendülettel. 

A kéthetes nyaralás többévessé nőtt, mivel regisztráltam magam a munkaügyi központban friss munkakeresőként, és kaptam is időpontot felmérő interjú készítésre. 

A kinti barátunk felajánlotta, hogy maradhatok nála, és segít az integrációban. Ez nagyon gyorsan indult, és másnapra lett saját mobiltelefonom előfizetéssel, valamint regisztráltam magam interneten a bevándorlási hivatalnál. 

A rendőrségen sajnos nem fogadtak valami vidáman, és elsőre elutasították a regisztrációmat, aztán egy hónappal később másodszorra is, míg végül harmadszorra a kinti pártfogóm velem jött, és beszólt a rendőrnek, hogy eltelt három hónap, és befizettük a bevándorlási illetéket. 

Az ügyintéző eltűnt, majd visszatérve szólt, hogy fogok kapni értesítést. Egy hétre rá meg is kaptam az EU-s tartózkodási engedélyt.

fa_ho.jpgMárcius

Az első sokk 

Az első három hónap talán életem legsokkolóbb időszaka volt. Minden hirtelen történt, és amíg intéztem a hazai ügyeimet interneten, már egy kezdő nyelvi kurzuson találtam magam számos harmadik világból érkezett menekülttel egy teremben. 

A tanár csak finnül beszélt, nem használt egyáltalán közvetítő nyelvet, ami elsőre meghökkentő volt, de néhány hét múlva észrevettem, hogy értem, amit beszél, sőt válaszoltam is rövid kérdésekre. Mire megkaptam a tartózkodásit, már néhány mondatban be tudtam mutatkozni finnül. 

A heti kétszer kétórás kurzus mellett rengeteget aludtam, pótolva több éves munka miatt kiesett pihenést. Aztán jöttek az e-mail záporok egykori tanítványaimtól, barátaimtól. Alig győztem rájuk válaszolni. 

Visszanézve az időt, rendkívüli honvágyam volt, amit nem vallottam be akkor. Ezt pótolandó, elkezdtem hazai ételeket főzni, amibe úgy belejöttem, hogy első év alatt végig főztem a magyar gasztro repertoárt, illetve annak valamilyen másolatát. 

Azért másolatát, mivel itt sem kapható minden alapanyag, vagy nem ugyanolyan minőségű. Zsír például semmilyen formában nem áll rendelkezésre (nincs étkezi zsír, tepertő, szalonna, zsíros hús, stb…). 

Aztán a legtöbb élelmiszer íze teljesen más, a tejföl teljesen zsírmentes vagy zsírszegény, őrölt paprika alig kapható, és az is csak kis adagokban, nincs nagyobb kiszerelésű darált mák, gesztenyepüré, rendes túró. Nincs íze a paprikának, paradicsomnak, a diónak. Ritka a teljes fehér friss kenyér, pláne szeleteletlenül, nincsen a boltba kifli, normális zsemle. 

És ezekre ráébredni még csak a kezdet. Darált húsból nem lehet magyaros ízű ételt készíteni, mindennek más íze van, zsírtalan, ízetlen. 

Álmok és csodák a tajgán 

A külföldre költözők többségében él egy igazán naiv és csodaváró gondolat, melyben nagy szerepet játszik az anyagiak kérdése. Hamar meg fogok ott gazdagodni, sőt maga a szociális ellátás elég lesz arra, hogy jobb minőségű életem legyen. Ha nem is azonnal, de kemény munkával biztosan milliomos leszek egyszer. 

Ezek szép álmok, de a valóság az, hogy egy bevándorló, még ha nem is menekült, és nem is Afrikából érkezik, hanem az EU-n belülről, azért csak külföldi, és sokszorosan kiszolgáltatott anyagilag, lelkileg. Távol él a családjától és elszigetelt kulturálisan, nyelvileg is. 

Ennek következményeként, még ha el is tud gyorsan helyezkedni, a társadalom alsóbb fokán kényszerül várakozni egy ideig, lehet mindvégig. Szorgalom és szerencse szükségesek, ahogy tudás és rugalmasság is. 

Mindezek mellett fontos tudni, hogy északi országokba érkezni meghívás nélkül, nem sok jóval kecsegtet. Ha nincs hol laknod, akkor például az első éjszakán összefagysz az év nagy részében. 

Éppen ezért is a szociális háló erőteljes és uralja az itteni életet, kezdve a lakhatással, a kötelező bejelentett lakcímmel, a bankszámla általi azonosítási rendszerrel, az egészségügyi ellátással, a szociális juttatásokkal, a munkaügyi központ folyamatos ellenőrzésével. 

A hálóba viszont valahogyan be kell tudni kerülni. Ez elérhető egy előre leegyeztetett munkaszerződéssel, amiben a munkaadó hostess-ként intéz mindent a dolgozónak, mivel szüksége van szaktudására hosszútávon. 

Be lehet kerülni házastárs, vagy igazolt partneri kapcsolat által is, persze ez nehezített út, valamint be lehet kerülni, ha önellátóként fel tud az illető mutatni egy komoly vagyont, amiből hosszútávon meg tud élni. 

Nos, mivel én ad hoc maradtam kinn, egyik kategóriába sem tudtak sorolni, viszont volt egy segítőm, aki befogadott, ráadásul EU-ból jöttem, valamint regisztráltam magam munkakeresőként, ezért az első három hónap gond nélkül eltelt. 

A harmadik hónapban azonban kiutasíthattak volna, de nem tették, hanem csodával határos módon tartózkodási engedélyt kaptam, amivel megnyílt az út az integráció felé. Ez viszont azt jelentette, hogy nem voltam benne a szociális hálóban határozatlan időre, de minimum egy évre.

meses_lappfold.jpgMesés Lappföld – Sarki fény

Álom és várakozás 

A gyakorlatban egy évig félig-meddig a levegőben lógtam, kiszolgáltatva mások segítségének, és a majdnem hasznavehetetlen EU egészségügyi kártyámnak. Sokan névvel vagy névtelenül segítettek, rengetegszer tapasztaltam, hogy az égiek is velem voltak. 

A kritikus időpontokban a postaládámban találtam borítékot egy kevés pénzzel, vagy egy látogató a könyvlapok közé gyűrt néhány bankót. Az a néhány fogászati kezelésem pedig átcsúszott a rostán, még kártyát se kellett felmutatnom. 

Persze sokszor imádkoztam és elmélkedtem, hogy hogyan fogom túl élni. Az otthoni számláimat, diákhitelemet is fizetnem kellett, és néhány újat is… 

Rögtön az érkezésem után kaptam egy biztató álmot, ami azóta sem hagy nyugodni. Nem szoktam megjegyezni az álmaimat, mivel a legtöbbre már reggelre kelve nem emlékszem. Viszont volt néhány olyan álmom, amit a mai napig fel tudok idézni, annak képi gazdagsága, és erőteljes üzenete miatt. 

Az álom a következő volt: egy északi jellegű erdőben álltam egy patak partján, télen, hó lepett mindent. A patakmederből hirtelen egy hatalmas medve lépett elő, és megállt előttem, a szemembe nézve. A hó olvadni kezdett, és tavaszias érzés lett rajtam úrrá. 

A következő képen a patak partján öt lapos kő jelent meg előttem, és rájuk léptem gyorsan egymás után, nehézség nélkül, majd gyorsan ugráltam rajtuk egyenként. Ez volt az álom, és a megfejtése hosszabb időt vett igénybe. 

A medve ősi totemállat, törzsi szimbólum és a finnugor (és északi) népek egyik fontos jelképes állata. Felébredése a tavaszt, a megújulást jelképezi. A lapos kövek, pedig azt a benyomást keltették bennem, hogy országokba fogok utazni gyorsan, egymás után, nehézség nélkül, határok nélkül. 

Ez az álom, most évek múlva is jól leírták az új életemben bekövetkező változásokat, új feladatokat, valamint azt a rengeteg utazást, amit sokszor pénz nélkül, munkanélküliként megtettem az elmúlt években, legalább öt országban. Az álom központi képe azonban elsősorban az északi országok jövőjéről beszél…” 

Ha szívesen olvasnál még Zoltántól, látogass el a blogjára!

HÍRMONDÓ 

„Nem azért tanultam, hogy nélkülözzek” 

Friss diplomásként minél előbb ki kell próbálnom magam külföldön. Erről sokat beszélgetek másokkal, és szinte mindenkinek ez a véleménye.” 

Új őrület hódít a svédeknél 

Az egy dolog, hogy a testmozgás jó és fontos, az meg egy másik, mit szólnánk hozzá, ha a munkahelyünkön kötelező lenne. Tényleg, te mit szólnál hozzá? 

Borított a brit kormányfő 

Öt alapelvet fogalmazott meg Theresa May a Brexitről, mintegy reagálva az Európai Bizottság minapi tervezetére.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr313710804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.03.05. 06:42:52

Pár hét után kezdte érteni a finnt,ez igen.

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.05. 08:27:22

Igen. Értettem amit a szakember, a tanár egyszerű nyelven elmond az osztályteremben speciális célcsoportnak, azaz a bevándorlóknak. Ezt úgy hívják, hogy finn csoda vagyis felkészült és sikéres oktatási rendszer, ahol a tanulók igényeihez van igazítva az oktatás és nem azért oktatnak, hogy letudják a munkájukat.

Bredpitt Monika 2018.03.05. 08:54:35

@dzsoli06: kar, hogy ilyen rovid volt, meg olvastam volna szivesen, az jo, hogy itt vagy

Engem erdekelne, hogy harom ev utan milyen az elet kicsit reszletesebben, mit dolgozol, milyenek az emlitett bevandorlok, honnan jottek, ok hogy illeszkedtek be..

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.05. 08:57:54

@Bredpitt Monika: jövő hétfőn folytatódik a cikk. A blogon folyamatosan írok az elmúlt 3 évről. Utonallas.blog.hu

Bredpitt Monika 2018.03.05. 09:04:00

@dzsoli06: erdekes vilag, mostanaban tobb konyvet is olvastam, ami eszaki orszagban jatszodik, tegnap fejeztem be Per Petterson Megtagadom c konyvet, nagyon jo, kicsit nyomaszto
nekem ezekben a tortenetekben az a nehezen emesztheto, hogy a neveket nem tudom hova tenni, abbol hogy Berit en egy ferfit kepzelnek magam ele, pedig a tortenet szerint no az illeto...

Svedorszagban el egy ismeros volt neje a ket gyerekukkel, amikor a fiuk 18 lett a sved allamtol apanazs cimen kapott egy osszeget valami eletkezdes cimen..

Bredpitt Monika 2018.03.05. 09:10:07

@dzsoli06: orulok a folytatasnak, a nyelvtanulas tenyleg ugy hatasos, ha nincs kozvetito nyelv, en nemetet tanultam igy, a ceg fizette a nemet holgyet es meglepodtem mennyire hatekony, de ahogy egyszer valaki jol megfogalmazta, a nemet ugy hangzik, mint a fegyver ropogas....az meg nem jol hangzik, igy feladtam az elejen

Bredpitt Monika 2018.03.05. 09:12:55

@dzsoli06: egyszer ment a tv ben egy musor, amiben Finnorszag volt a tema, csak del fullel figyeltem, azt hittem magyarul enekelnek korusban a gyerekek, de finnul enekeltek, a hanglejtes nagyon magyaros volt..

Mennyire tanultad meg a nyelvet?

Bredpitt Monika 2018.03.05. 09:14:56

@Bredpitt Monika: fel fullel, del fulem nincs csak eszaki,
utalom a telefonom, csak hogy folytassam az utalom listat......

sörm 2018.03.05. 09:16:14

Lesz még folytatás, ugye?

Bredpitt Monika 2018.03.05. 09:25:50

@dzsoli06: engem az is erdekel hogyhogy a szunet alatt rugtak ki itthon

Csodabogár 2018.03.05. 09:31:31

@Bredpitt Monika: A Berire nekem rögvest egy nő ugrik be.

A skandináv irodalom és az élet is nekem elég nyomasztó volt van és lesz. Kivéve a nyári néhány világos hetet, pláne ha nem esik az eső.

lapetiteparisinne 2018.03.05. 09:35:20

Én azt nem értem, hogy miért gondoltad, h EU s állampolgárként majd kiztasítanak? Vagy ez a történet nagyon régen kezdődött ( még az EU előtt?)

sörm 2018.03.05. 09:35:33

Jól látom h a posztoló tanár? Kaphatunk posztot a finn oktatási rendszerről?

Határátkelő: egy kommetem után kaptam néhány privátot hogy magyarázzak el ezt és ezt a svéd oktatásról. Ez érdekes mint poszt, vagy volt már ilyen/keveseket érdekel?

Csodabogár 2018.03.05. 09:35:45

@Bredpitt Monika: Én Brightonban próbáltam egyszer egy intenziv nyelvtanfolyamon így tanulni. Semmi siker nem mutatkozott. Sajnálatos módon, véletlenül, úgy alakult, hogy az első nap az egyik oldalamon egy osztrák lány űlt, a másikon meg egy svéd. Miután én mindig erőltettem az olvasva tanulást, több szót tudtam mint ők. Igy egész nap jobbra és balra fordítottam a hallottakat.:-(

Határátkelő 2018.03.05. 09:36:08

@sörm: Persze, hogy érdekes! Jöhet! :)

Bredpitt Monika 2018.03.05. 09:42:55

@Csodabogár: ez jo, legalabb nem zsibbadt el a nyakad...

En sokat olvastam Kanadaban, eloszor szotarral, aztan rajottem, hogy a szotar nem kell,
Azt sajnalom, hogy sp anyolul nem tanultam az USA ban. ...

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.05. 09:44:37

Nem automatikusan kapsz tartózkodási engedélyt EU állampolgárként sem. Kell hozzá munkahely vagy házastárs/élettárs. Ezek nélkül nem kerülsz bele az itteni rendszerbe. Persze maradhatsz, ha van hol laknod... De a társadalombiztosításba és az integrációba nem kerülhetsz be. Na most kérdezem, hogy lakhatás és nyelv nélkül mihez kezdesz akár csak egy napra itt??

Golf2 2018.03.05. 10:00:05

@Bredpitt Monika: A gépfegyverropogásra értettem:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.03.05. 10:33:20

@sörm: "magyarázzak el ezt és ezt a svéd oktatásról"

Kíváncsi lettem/vagyok, hogy mennyire egyezik/különbözik a véleményünk/tapasztalatunk.
:-)

labirintus1 2018.03.05. 11:13:31

@lapetiteparisinne: Belgiumban is így van. Három hónapod van, hogy megvesd a lábad. (Ez egyébként abból az EU-s szabályból jön, hogy csak az maradhat 90 napnál tovább egy másik EU-s országban, aki nem jelent terhet a helyi társadalombiztosításra.)

Alapvetően lehet diákként, konkrét munkaszerződéssel (vagy elég magas nyugdíjjal), Belgiumban dolgozó hozzátartozójaként és álláskeresőként regisztrálnod. Ha álláskeresőként regisztrálsz, akkor együtt kell működnöd a munkaügyi központtal. Ha nem sikerül állást találnod és esélyed se nagyon van rá (nem beszélsz franciául/hollandul, nincs szakképesítésed), akkor simán elbúcsúznak tőled. Kiutasítani azokat szokták, akik elvesztik a munkájukat és semmilyen támogatásra nem jogosultak. Villámgyorsan be szokták vonni a belga személyit, ami nélkül marha nehéz legálisan létezni az országban. Nyilván nem legálisan lehet, de nem hiszem, hogy az tömegeknek lenne opció.

sörm 2018.03.05. 11:53:53

@Hobbiszakács Meglátjuk! :) Egy olyan posztnak lenne értelme ahol én leírom amit én tudok és mindenki más kiegészíti azzal a résszel amibe ő lát bele szülőként, tanárként stb. Én elég sokat szenvedtem az információhiánytól az elején, hátha össze tudnánk rakni egy képet, az utánunk jövők munkáját megkönnyítendő :)

gabors 2018.03.05. 13:54:09

"Persze sokszor imádkoztam" ez tetszett ... :-) inkabb csinaltal volna valamit porszivozni a lakast vagy kimosni a klogyot hatha jezus meglatogat es pisilni akar ... :-)

gabors 2018.03.05. 14:11:12

"A tanár csak finnül beszélt, nem használt egyáltalán közvetítő nyelvet, ami elsőre meghökkentő volt,"

pedig ez mar jo ideje az etalon nyelvanulas/nyelvtanitasi fronton ... mert EZ mukodik amig konyvbol szotarazol es foleg kozvetito nyelvet hasznalsz ... addig nem fogsz az adott nyelven "gondolkodni" es eszre sem veszed esetleg az uj nyelv logikajat .. van a blogon mas is akinek ez a szakmaja talan hozza szol !!

szerencsed volt hogy ilyen nyelv oktatast talaltal !!!

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.05. 14:48:05

@Bredpitt Monika: megtanultam. Középfokú nyelvvizsgát szereztem az érkezésem után másfél évvel

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.05. 14:51:52

@gabors: ima nélkül lehetsz nagy okos, ha nincs semmid :)

Bredpitt Monika 2018.03.05. 16:34:00

@dzsoli06: hűha, gratulálok a nyelvvizsgádhoz

Bredpitt Monika 2018.03.05. 16:42:24

@sörm: bocs, nem engem kérdeztél, de pont most volt nemrég egy vitaműsor az oktatási rendszerekről és Finnországot nagyon pozitív példának hozták fel,

ha jól emlékszem az 1969 es évszám hangzott el azzal kapcsolatban, hogy akkor leültek szakértők és azt mondták, hogy megtervezik az oktatási rendszert,

az egyik alapelv az volt, hogy soha nem fogják engedni, hogy a politika hatással lehessen az oktatási rendszerre

hetedik osztályig nincs osztályzat, az elektronikus segédeszközöket nem az iskola biztosítja, hanem a sajátjukat kell bevinni (arra hivatkoztak, hogy ezzel sokkal jobban megbecsülik a gyerekek ezeket)

a tanárok szabad kezet kapnak arra vonatkozólag, hogy milyen módszerekkel tanítanak....(és persze nincs egységes tankönyvhasználat)

erről beszéltem most egy konduktor-gyógypedagógus kolléganőmmel, aki élt Finnországban másfél évig, ő azt mondta erre, hogy ami neki nem tetszett, az a tanuló-tanár viszony,

szerinte nagyon puszi pajtás módjára viselkedhetnek a gyerekek még az igazgatóval is, és ő elkényeztetettnek (nem tudom már pontosan milyen szót használt, de nekem ez jött le) tartja ezeket a fiatalokat, és túl nagy szabadságot kapnak az ő véleménye szerint

Csodabogár 2018.03.05. 18:14:17

@sörm: Az "én időmben" a svéd oktatási rendszer nagyon lezser volt. Barátaim gyerekét mikor beiratták, eleinte szülők bemehettek az iskolába nézni az oktatást Irtó lelkesek voltak, hogy milyen jó, a gyerekeknek nem is kell a padban űlni, hanem járkálhatnak és fogalalkozhatnak akármivel, mert a tanárok megengedik. Nem kell szegény gyereknek csöndben ülni és figyelni, Azt hiszem osztályzat se volt. Aztán, mikor a közgazdász apuka észre vette, hogy a harmadikos fia nemigazán tud még mindig irni, olvasni számolni, vége lett az örömnek. Kénytelenek voltak maguk megtanítani a gyereket ezekre a dolgokra. Nyelvi probléma nem volt, gyerek már ott született és a szülök is kiválóan beszéltek svédül.
Gondolom később csak lett valami, mert a "gyerek" már 50 éves és nagyon jó állása van. Érettségizett és valami főiskolát végzett.

gabors 2018.03.05. 20:29:14

@dzsoli06: ja es ha semmid sincs az ima mit segit ??? telik vele az ido ...... addig sem csinalsz valami hasznosat ....

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.05. 20:39:45

@gabors: abba segített, hogy nem haltam éhen. hasznos dolog az ima, te is kipróbálhatod

gabors 2018.03.05. 20:45:57

@dzsoli06: " abba segített, hogy nem haltam éhen. hasznos dolog az ima, te is kipróbálhatod "

viccelsz ?? vagy imaert kaptal kenyeret ?? akkor ne is csinalj mast

en ima helyett dolgozom (vagy ha mar mas nem jut eszembe alszok) de imara nem pocsekolok idot ...

tovabbra sem ertem hogyan segitett nem ehen halni az ima ... ? csak nem aldoztal is minden templomba es a keksz mentett meg ?

gabors 2018.03.05. 21:51:09

@dzsoli06: csak kerdezem akkor TE miert mast csinalsz ... ha imabol megeltel volna most sem csinalnal mast ...

koszi eleg sok hulyeseget kiprobaltam az imara mar nincs idom csak kerdezem allahoz imadkozol ??? mert most az a meno foleg arrafele eszakon

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.05. 22:04:54

@gabors: nem ismerem allahot. Vészhelyzetben fordultam Istenhez segítségért és sokszor meg is hallgatott. Természetesen ez nem ment fel a tanulás és munka alól...

somlobodog 2018.03.05. 22:39:09

@gabors: te komolyan leallsz vitatkozni valakinek a vallásosságan, az imára való igenyen, ebbe kötsz bele?! Wtf? Nem értem én sem a vallás szükségét de emiatt baszogatni valakit még a nyelvtannaciskodasnal is lejjebb van, ráadásul totál értelmetlen.

sörm 2018.03.05. 22:39:13

@Csodabogár: Ezt el tudom képzelni :)

puhacica 2018.03.05. 22:40:05

@gabors: szerinted budipucolas kozben nem lehet elmondani egy miatyankot?
es egyebkent toled kert kenyerre valot? hagyjad mar beken, mi a szart kell kotekedni allandoan? farok.

Csodabogár 2018.03.05. 23:26:44

@gabors: Nem kellene ilyen szarkasztikusnak lenned. Van aki hisz az imában és van aki nem.Ilyesmibe tényleg nem kellene belekötni. Egyébként azt szokták mondani, hogy zuhanó repülön nincs hitetlen. Mondjuk, nekem se szokott lenni imádkozni időm, mikor nyelvtudás nélkül friss disszidens voltam, örültem ha volt időm néhány órát aludni. Volt egy főállásom és reggel meg este egy-egy + irodatakarítás. De nem vetem meg azt aki imádkozik.

Shaktee 2018.03.05. 23:46:36

Telihold van, vagy a fagyhalál dúl britanniában?? :)

gabors 2018.03.06. 00:53:49

@somlobodog: nem elsore masodszorra sem de haromszor !!

baszus ide mikor jon jezus ??? kiashatna mar a fat

$50 a mexicoi akat megcsinalnak de varok meg ...

gabors 2018.03.06. 01:24:35

@Csodabogár: " Nem kellene ilyen szarkasztikusnak lenned. Van aki hisz az imában "

a gond hogy MEG MINDIG VANNAK ITT IS ... akik ilyen BAROMSAGBAN is hisznek

????

kerdes ?????

adg 2018.03.06. 01:40:45

@gabors: szerintem nagyobb gond, hogy vannak, akik mindenkibe belekotnek, osszefuggestelen, tokeletesen ertelmetlen szovegeket irogatnak, amire maguk sem emlekeznek mar masnap, es fogalmuk sincs miert irtak. Raadasul mindezt ilyen vilageszevagyok, felsobbrendu, kioktato, az abszolut igazsagot hirdeto, kozben vegtelenul alpari, bunko stilusban teszik.

Herr Géza 2018.03.06. 02:11:45

@gabors: Ez mijafaszom már: “$50 a mexicoi akat megcsinalnak de varok meg ...”
B+, igaz, hogy Hinta is permanensen dupla sorközzel írt (biztos az úgy hatásosabb...), de legalább össze tudott rakni komplett, értelmezhető mondatokat.

adg 2018.03.06. 06:09:51

@Herr Géza: biztos a mexikoiak is fideszesek, mint svajci sapka repuloje, most mit varsz toluk. Amugy szerintem arra gondol a kolto, hogy 50 dollarert megcsinaljak a mexikoiakat. Lehet, ez arrafele egy jo ar, mittudomen. Ha valakinek az kell...

swfla 2018.03.06. 07:08:41

@Bredpitt Monika: "orulok a folytatasnak, a nyelvtanulas tenyleg ugy hatasos, ha nincs kozvetito nyelv"

ez bizti...? mer szerintem kinek a pap, kinek a paplan

arabok balrol 2018.03.06. 10:38:32

Hat biztos gyonyoruek azok az erdok meg minden de azer oda nem koltoznek soha-ha

Erdok mondjuk Erdelyben is vannak, meg medve is.

gabors 2018.03.06. 12:28:39

@Herr Géza: meg mindig varom (a csodat) mert a halakat is meg kene koszonni de hiaba csak a mexicoiak jonnek ... es $50 most eppen nincs el kellen mennem a bankba csekket meg jezus se fogad el manapsag

gabors 2018.03.06. 12:57:12

@adg: hogy mik vannak ....

na megyek mert megint harangoznak

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.06. 21:54:31

Én nem ócsároltam senki hitét, viszont egyesek igen tiszteletlen hangnemben tudnak csak kommunikálni olyan dolgokról, ami másoknak komoly.

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.06. 22:04:25

@swfla: a közvetítő nyelv nélkül sokkal inkább rá vagy kényszerítve hogy figyelj az új nyelv kifejezéseire. A hallás által vésődik be. Persze ehhez kell adottság is. Sok bevándorlót láttam évtizedekig küzdeni a nyelvvel. Szerintem könyvből nem lehet megtanulni.

montroyal ( CAN qc) 2018.03.07. 05:45:20

Nyaralás északon, télen? ........ hat nem tudom ... most jottem vissza 2és fél honapos caribi nyaralasunkbol 32 helyen voltunk ismét cruise, kulombozo szigeteken ... szoval inkabb vakacio akkor a melegbe....

montroyal ( CAN qc) 2018.03.07. 14:56:12

@dzsoli06: koszi .. van nekem tél elég Montrealban 28 éve ..:-)

Golf2 2018.03.07. 18:56:56

@montroyal ( CAN qc): Újra itt? Mikor indul a hajód?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása