oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 30. 06:30,  Hol mit esznek szilveszterkor a nagyvilágban? 51 komment

2017. december 30. 06:30 Határátkelő

Hol mit esznek szilveszterkor a nagyvilágban?

Olyan sokat komolykodtunk az elmúlt napokban, hogy arra gondoltam, ha már úgyis nyakunkon a szilveszter, akkor ma legyünk egy kicsit lazábbak és nézzünk szét a nagyvilágban, hol mi kerül az asztalra, de legalábbis a hasakba az év utolsó napján. Már ha még egyáltalán bárki gondolni bír a kajára ilyenkor. Jöjjön tehát egy nagy világ körüli út a gyomrokon keresztül! Utána pedig kíváncsi vagyok, ti mit esztek ilyenkor.

tamales_foto_pixabay_com_martenh.jpg(Fotó: pixabay.com/martenh)

Tamale, Mexikó 

A tamale voltaképpen egy kukoricahéjba vagy banánlevélbe tekert étel, lehet sütemény (ekkor masából, azaz őrölt kukoricalisztből készítik), de gyakran töltik meg hússal vagy sajttal. Magyarán van édes és sós változata is, gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni, és utána akár kávéval vagy forró csokival megenni. 

Sok családban a nők ilyenkor összejönnek és akár több száz kis csomagocskát készítenek, amit aztán barátoknak, családtagoknak, szomszédoknak osztogatnak szét. Szilveszterkor nem ritkán menudóval párosítják, ami állítólag jó a másnaposságra. 

Hoppin' John, Egyesült Államok 

Az amerikai Dél egyik újévi hagyománya a Hoppin’ John, ami tulajdonképpen egy babból (a legendás black eyed pea-ből) és rizsből, valamint némi sertéshúsból (általában baconből) készült étel. 

hoppin_john_foto_wikimedia_srjenkins.JPG(Fotó: wikimedia/Srjenkins)

Aligha lep meg bárkit is, hogy a pénznek komoly szimbolikus értéke van a Hoppin’ John esetében is, a babok a pénzérméket jelentik, és elég gyakran egyéb zöldségekkel is tálalják (a zöld szín ugye a dollárt jelképezi), így nem csoda, ha az étel a hagyomány szerint szerencsét hoz az újévben. 

Az étel állítólag afrikai és nyugat-indiai karibi eredetű, és alighanem a rabszolgák vitték magukkal Amerikába, mindenesetre a 19. század közepéről már írásos emlékek vannak róla. 

Ami a nevet illeti, a legelterjedtebb elmélet szerint a bab haiti kreol nevének (pois pigeons) torzulásából alakult ki. 

Soba (vagy szoba) tészta, Japán 

A magyarul kissé furcsán hangzó szoba a hajdina japán neve, és rengeteg felhasználási módja ismert, gyakorlatilag bármilyen, hajdinából készült tésztát, vagy más vékony tésztát jelenthet, hidegen is tálalják (mártással) vagy forró levesként. 

A szobát hagyományosan szilveszterkor eszik a japánok, ezt hívják Tosikosi szobának. A szokás a 17. századig megy vissza, akkor búcsúztatták ezzel az étellel az óévet és köszöntötték az újat. A hosszú tésztaszálak a prosperitást és a kitartást, a hosszú életet szimbolizálták. 

Érdemes még megemlíteni a mochitsuki. A mochi egy desszertkülönlegesség, alapja egy különleges rizs, amit gyakorlatilag tésztává vernek szét. A mochi püfölése a mochitsuki, aminek lényege, hogy apró darabokra kell szétverni, majd megenni a mochit, ami (ki nem találnátok) szerencsét hoz. 

Szőlőszemek, Spanyolország 

Méghozzá pontosan 12 darab, természetesen az év minden egyes hónapjára, és mondanom sem kell, hogy ez is szerencsét hoz. Éjfélkor kell minden egyes harangütésre egy szemet megenni, ami nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. (Olyannyira nem egyszerű, hogy sokan elő is készítik, meghámozzák és kimagozzák, nehogy valami gikszer jöjjön közbe.) 

A szokás a XX. század elején alakult ki, és (minő meglepetés!) a szőlőtermesztők találták ki, némileg fellendíteni az év végi eladásokat. Ami olyan jól sikerült, hogy a hagyomány azóta sok spanyol nyelvű országban elterjedt (például Chilében). 

Oliebollen, Hollandia

oliebollen_foto_pixabay_com_eliens.jpg(Fotó: pixabay.com/Eliens)

A holland oliebollen egy hagyományos, speciális, cukros fánk, szó szerint olajlabdát jelent, de ez inkább csak a sütésének módját jelenti, és nem annyira olajos, mint például a magyar fánk. 

Kis golyókat kell elképzelni, amiben almát, mazsolát (esetleg körtét) tesznek bele, és gyakran adnak hozzá reszelt narancshéjat is. Én még nem kóstoltam, aki igen, az nagyon szerette, egyébként a hollandok is nagy lelkesedéssel fogyasztják nem csak szilveszterkor, hanem ősztől a tél végéig. Amszterdamban például utcai árusoknál is lehet kapni, kis tölcsérekben árulják. 

Cotechino con lenticchie (Olaszország) 

Avagy lencse kolbásszal. Olyan sokat nincs mit magyarázni rajta, a lencse hagyományosan szerencsét (és sok pénzt) hozó ételnek számít. Noha alapvetően farsangi étel, sokszor zárják a szilveszteri étkezést is chiacchierével, ami egy csörögefánkhoz hasonló vékony, olajban kisütött tészta, porcukorral (esetleg csokoládéval) ízesítve. 

Pácolt hering (Lengyelország, Skandinávia) 

Mivel jó sok van belőle (a színe ráadásul kicsit az ezüstpénzre emlékeztet) a lengyelek és a skandináv országok lakói is előszeretettel fogyasztanak heringet szilveszterkor (is). A kérdés elsősorban a tálalás, van, ahol krémes szósszal, van, ahol hagymával eszik. 

A lengyelek hagyományos szilveszteri pácolt heringje a Sledzie Marynowane, amit 24 órán át vízben áztatnak, majd hagymával, fűszerekkel, cukorral és ecettel tartósítanak, aztán persze megeszik. 

A skandinávoknál gyakran van hering szilveszterkor a smörgåsbordon (azaz az egyszerűség kedvéért svédasztalon) füstölt és egyéb pácolt halak, húsgombócok és egyebek társaságában. 

Kransekage (Dánia, Norvégia)

kransekage_foto_wikimedia.jpg(Fotó: Wikimedia/Jeremy Noble)

Ha már Skandináviában járunk, ne hagyjuk ki a kransekagét sem, ami tulajdonképpen egy koszorú alakú sütemény, amit szilveszterre (és egyéb különleges alkalmakra) készítenek főleg Dániában és Norvégiában. 

Legfontosabb alapanyaga a marcipán, és egyre kisebb darabokat készítenek belőle, amiket aztán toronyszerűen egymásra pakolnak. 

Marzipanschwein vagy Glücksschwein (Ausztria, Németország)

marzipanschwein_foto_alice_wiegand.jpg(Fotó: Alice Wiegand / CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons)

Malacok minden mennyiségben, de ezzel szerintem semmi újat nem mondok, hiszen Magyarországon is az egyik fő szerencsehozó állat az év végén. Minden lehet gyakorlatilag, csak malac legyen, készülhet marcipánból, csokoládéból. 

Szilveszteri sütemény (világszerte) 

A különleges szilveszteri süteményeket egyrészt az elkészítés és az elfogyasztás időpontja köti össze (nyilván éjfélkor vágják fel), másrészt az, hogy a legtöbben van valamilyen elrejtett pénzérme vagy figura, ami természetesen szerencsét hoz. 

A görögöknél Vasilopita, a franciáknál gateau vagy galette des rois, Mexikóban Rosca de Reyes a neve. Aki az érmét vagy a figurát megtalálja a sütiben, annak szerencsés és gazdag éve lesz. 

Ezt kívánom nektek is! 

(Az alapötlet a CNN összeállításából jött.)

HÍRMONDÓ 

„Nekem Anglia a jackpot” – egy magyar orvos vallomása 

Rengeteg magyar orvos él úgy, hogy miközben Magyarországon dolgozik, időről időre külföldre jár dolgozni egy-egy hosszú hétvégét, vagy akár egy-két hetet. Most egyikük mesélt arról, milyen élet is ez. 

A kormány szerint már többen jönnek, mint mennek 

Az Emmi család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerint ma már nem a fiatalok elvándorlása jelenti a legnagyobb problémát a népességcsökkenés szempontjából.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szilveszter gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6413533485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.12.30. 07:06:04

Nekem a mexikói,meg a dán tetszik.

portugéza 2017.12.30. 10:41:13

"Az étel állítólag afrikai és nyugat-indiai eredetű"

Nem néztem utána, de az angol nyelvű forrásokban valószínűleg itt nem az indiai szubkontinensről van szó, hanem a "West Indies"-ről, ami kb. a Karib-tenger szigeteit jelenti.

Határátkelő 2017.12.30. 10:44:26

@portugéza: Jogos, javítottam. Kösz! :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.30. 11:35:54

Marcipan, barmilyen mennyisegben! Csinalok is. majd malacot.

Amugy sor, mustar, tea, sajat kenyer, tengerpart a mi hagyomanyunk.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.30. 11:43:58

A francia galette des rois nem szilveszterhez kapcsolódik, hanem vízkereszthez január 6-án. Érdekesség, hogy a francia elnöki asztalról kitiltották az állam és a vallás szétválasztására hivatkozva.

Határátkelő 2017.12.30. 11:44:42

@kisrumpf: Jól hangzik! Ne felejts majd fotót róla! :)

Határátkelő 2017.12.30. 11:45:24

@Étteremkritikus: Ez érdekes. Nagyon remélem, hogy jönnek még hasonló kommentek egyéb érdekességekkel is. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.30. 12:20:40

@Étteremkritikus: tenyleg kitiltottak? Nahat, ez azert furcsa. Kap valami mast helyette vajon?

Arthamyr 2017.12.30. 12:35:07

@kisrumpf: Ugyan miért kapna, a franciák arról híresek, hogy milyen aszkéták. :)

Csodabogár 2017.12.30. 12:49:47

Engem egyik étel se tudott megfogni.
Ifjuságomban, no meg hazajáró koromban mindig hatalmas és remek hideg tálak voltak szilveszterkor. Éjfél után valamivel korhely leves. Többnyire a virsli se maradhatott el, frissen reszelt tormával.
Ez a virsli dolog alighanem megmaradt, mert amerre jártam tegnap mindenütt óriási kínálat volt virliből.
Nálam a január elsejei ünnepi ebéd, lencsefőzelék malacsült. Magamnak már néhány éve lencse salátát csinálok, de a vendégek arra nem vevők. Tavaly még volt zellerkrém leves is, de erről most már lebeszéltek. Túl sok. Narancsos tiramisu azért persze lesz.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.30. 13:15:20

@Határátkelő: @kisrumpf: Pontosítok, nem magát a galette süteményt tiltották ki, hanem a galette des rois hagyományt, amikor belesütnek egy kis porcelán figurát (eredetileg nagy babszemet) és akinek az jut, az lesz aznap a király. És ez Franciaországban tényleg a mai napig széles körben elterjedt szokás, legfeljebb nem otthon sütik, hanem pékségben-cukrászdában veszik meg, sőt, valaki gyűjti a belesütött figurákat.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.30. 14:03:45

@Étteremkritikus: ismerem a hagyomanyt, a sutit is, ket Brest-i kolleganak hala, csak nem ertettem, igazából most sem, hogy ez miert nem kerulhet Macron asztalara.

Ujabb erdekes adat, kosz! :-D

gabors 2017.12.30. 14:56:02

@Határátkelő: @portugéza:

"Nem néztem utána, de az angol nyelvű forrásokban valószínűleg itt nem az indiai szubkontinensről van szó, hanem a "West Indies"-ről, ami kb. a Karib-tenger szigeteit jelenti. "

Nem akarok vitat nyitni ... de ez West-Indies kb azt jelenti hogy a karibi szigetekre "behivottak" kulturaja vagyis az afrikai rabszolgak kulturajabol szarmazik (keveredve szigettol fuggoen pl valodi indiai kulturaval is mert sok szigeten a masodk legnagyobb kisebbseg az indiai szubkontinensrol valo) mert a tobbi vagy angol vagy spanyol eredetu lenne meg ha a szigetekrol jon is ... pl jamaica hires rastafarian "kulturaja" ...

tanato 2017.12.30. 16:47:45

Nálunk lencseleves,virsli,somlói galuska szokott lenni.
Most nem otthon leszünk, nosztalgia retro buliba megyünk fiatalságunk zenéit fogjul hallgatni.

Íme az étlap,csak győzzük végig enni:

www.sport-life.hu/index.php/buek-2018-a-plazaban

P.Elliot 2017.12.30. 16:51:04

Nalunk nincs semmi hagymanyos etel ami szilveszterkor eszunk kiveve a virslit, ehhez a ferjem ragaszkodik, meg otthoni emlekek a szilveszterrol. A januar elsejei lencse felesleges, azt sem hiszem el hogy a szarnyas elviszi a szerencset, csakugy mint a sult malac sem hoz amitol egyebkent is undorodok.
Esszuk amihez eppen kedvunk kerekedik vagy kimegyunk enni valamelyik etterembe.
Valahogy nem erzem akkora unnepnek az evi elso napot, a 8-as szamot meg egyebkent sem szeretem.

P.Elliot 2017.12.30. 16:54:05

@tanato: Nagyon jol hangzo etlap es abszolut nem draga. Jo szorakozast es etvagyat hozza.

tanato 2017.12.30. 17:32:50

@P.Elliot: Köszönöm szépen és Boldog ÚJévet kívánok mindenkinek!

gabors 2017.12.30. 18:15:45

OFF

esik a ho New York kornyeken (es jo hideg is van)

ON

gabors 2017.12.30. 18:24:34

@P.Elliot: ott is esik a ho ?? igertem karacsonyra .. de nem VOT (baratom weschester-ben meg alig gyozte ellapatolni ) ...

blackhairlady 2017.12.30. 18:49:42

Nagyon finom tamalet tudok kesziteni, nem nehez egyaltalan, csak idoigenyes a kukorica csuhejt megtolteni. Nagyon finom kaja, Karacsonykor is nepszeru a mexikoiak koreben. Sokan keszitik rendelesre is.

P.Elliot 2017.12.30. 19:02:30

@gabors: Esik. Elmentem uszni mert csak 10 orara igertek a havat, erre 8-kor amikor kileptem a gym ajtajan mar volt vagy felujjnyi ho, mire hazaertem mar csuszott is mert egy pasas ket kocsival elottem nekivagodott egy jelzotablanak es be is gorbitette a kocsi oldalat, nagy ho nincs de nem erdemes az utakon jarkalni.
Ma csendes napunk lesz, almaspitet sutok mert hirtelenul kedvem lett ra hogy vacakoljak vele, osszeulunk filmet nezni majd, akad meg megsutetlen gesztenye, bor is hozza, lazitani fogunk olunkben a macskakkal....
Tegnap lattam az ablakbol a rokat akit etetgetek mert serult volt/ valaki osszeharapdalta a hatat/, szorevesztett, veres es minden bordaja kinnt, adtam neki jobb hijan aszpirint a husba titkolva nehany hettel ezelott.
Jellegzetes farka miatt ismerem meg/ 3-an vannak/, a hata begyogyult, a szore visszanott es felhaboritoan kover lett a kitett nyers, foleg zsiros disznohus cafatoktol amit a hentestol hoztam neki.
Minden este itt szobrozik az ablak alatt es varja a vacsorat. Hat a ho miatt meg adok neki de aztan gyerunk oregem visszaterni az egerfogasra mert arra szulettetek, en csak segito voltam a bajban.
Egyebkent ugy befogadnam ha megengedett lenne, olyan muris, szep lett a szine es olyan furcsan ugralva megy....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.30. 19:12:16

@P.Elliot: jaj, küldj képet! Egyik kedvenc állatom a roka London ota, tegnap rendeltem egy ujabb rokas kiszurot...

gabors 2017.12.30. 19:38:18

@P.Elliot: "adtam neki jobb hijan aszpirint a husba titkolva nehany hettel ezelott."

ez nagyon nem jo otlet mert kutyafeleknek az aszpirin eletveszelyes is lehet ... nagyon oda kell figyelni mennyit adsz egy normal pil 325 mg nagyon sok lehet egy 10-15 lb-os rokanak ...

ha tenyleg meg akarod menteni hivd ki inkabb az alatmentoket ok jobban tudjak mit lehet tenni..... az hogy odaszoktatod meg abszolut nem egy jo otlet (meg ha annak is tunik mert aranyos)

gabors 2017.12.30. 19:43:57

@blackhairlady: "Karacsonykor is nepszeru a mexikoiak koreben. " a mexikoiak MINDIG ezt eszik es hogy eppen karacsony van nem nagyon szami :-)

blackhairlady 2017.12.30. 20:27:24

@tanato: Jol nez ki a menu, de szarnyast es halat nem kene enni szilveszterkor, mert elkaparja a szerencset, illetve eluszik a szerencse :D

blackhairlady 2017.12.30. 20:39:49

"lehet sütemény (ekkor masából, azaz őrölt kukoricalisztből készítik), de gyakran töltik meg hússal vagy sajttal. "
A hussal toltott tamalet is kukoricalisztbe toltik. Be kell aztatni a kukoriccsuhejt, arra ra a fuszeres aztatott kukoricaliszt, arra a hus, es feltekerni, atkotni es tamale parolo edenyben vizgozben megparolni.

P.Elliot 2017.12.30. 22:05:04

@gabors: Ennek a kis rokanak mar nem sok eselye volt, az aszpirin vagy segitett, vagy nem, / fel tabletta volt/, az allatvedok nem tudtak volna vele mit csinalni. Nem o az elso akit valahogy rendbehoztam, nem muszaj elhinni volt egy meztelen racoon is, elvesztette a szoret valami betegsegben, / nem, nem volt veszett/ vagy igy szuletett de egy januarban lattuk eloszor hogy a csapatban el es egyre kevesebb a szore, mint egy gusztustalan oriaspatkany olyan volt, vegul csupasz lett de ha te lattal volna eroszakos vinnyogo kis allatot ez az volt, kitepte a tobbi szajabol az ennivalot, estente vonultak el erre, persze tettem ki neki is jo taplalo dolgokat, valoszinu hogy nappal a tobbi mosomedve melegithette ahogy egyutt aludtak mert maskeppen megfagyott volna ez biztos. Tavasz fele jartunk amikor eszrevettuk hogy sotetedik a rozsaszinu bor, szor kezd rajta lenni, mire nyar lett egeszen rendesen kinott, a mai napig nem ertem hogy mi lehetett vele.Ja, es a szore olyan furcsa sargas, voroses arnyaltu lett, ferjem szokta mondani trefasan hogy anyad felrelepett a rokaval, hehehe.... Nyaron nem szoktam etetni, keressek meg maguknak az etelt de ha beteg akkor kivetel...Altalaban nem etetek de ha van valami maradekom ami eheto allatnak azt nem dobom ki hanem leviszem es elszorom az erdoben.
Nem, nem szoknak ide mert azert az erdei allat felos am es magam sem akarom hogy itt tanyazzanak, mondom, csak a betegeken segitek...

Ha beteg allatot latok azon segiteni szoktam, van hogy bevisszuk az allatmentokhoz ha tudjuk, / madar-mokus/

P.Elliot 2017.12.30. 22:07:58

@kisrumpf: Majd lefotozom de csak villanyfenyes kep lesz mert csak este jon es csak most koveren tudom, nem csinaltam rola fotot amikor le volt robbanva bar lehet hogy a lanyom igen, majd megkerdezem tole.

Arthamyr 2017.12.30. 22:42:48

@geegee: Az elsőt olvastam én is, gondoltam is, hogy belinkelem tegnap, hogy itt van az USA másik oldala is, de aztán elvetettem, mert nem olyan stílusban írt, mint a poszter, és a téma megközelítése is teljesen más volt.

Az Írországba jött embernél azt nem tudom, mit kellett neki ügyintézni. Az első hónap után 3.5 évig nem kellett érintkezni semmiféle bürokráciával, akkor is csak azért, mert vettünk egy lakást, de ez nem tudom, melyik országban megy anélkül... Amúgy a kevés dolog, amit mondott, kb. úgy is van.

tanato 2017.12.30. 23:40:59

@blackhairlady: Mindet úgysem lehet végigenni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.31. 00:54:13

@geegee: o mintha irt volna ide, nem? Vagy legalábbis idezve volt. Mirjam.

adg 2017.12.31. 01:20:34

@kisrumpf: ez nem a mi mirjamunk, o londonba menekult eloszor, majd onnan szaudiba menekult igazi penzt keresni, hogy abbol megvalosithassak almaikat indiaban. Es tanar volt, nem ujsagiro, tovabba mirjam sem volt igazabol. :)

gabors 2017.12.31. 02:37:32

@kisrumpf: igen volt nem is olyan regen hasonlo kerdez felelek modon nem posztot irt .

ne feledd es egy reklam a konyv eladasahoz most meg a multkorinal is teatrialisabb !!! Sajnalom hogy nyomorgott new yorkban meg hogy az ENSZbol kellett tudositani igy aztan mar talan orult is hogy menekulhetett ,,,,,,, vissza

kék madár 2017.12.31. 03:15:41

volt a Donath Mirijammal cikk az indexszen ha erdekel valakit.
Nekem egy kicsit nagykepu a csaj, es fontoskodo (persze az sose hatrany egy ironal, de azert van sok erdekes gondolata

gabors 2017.12.31. 05:26:37

@kék madár: "Nekem egy kicsit nagykepu a csaj, "

reklam volt a konyvhoz ez mar csak igy van az itt megjelent interju egy kicsit eletszerubb volt dehat igy van ez a tortenet az ido mulasaval "tisztul" (vagy novekszik)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.31. 10:19:47

@adg: neeem, nem a "mi" mirjamunkra gondoltam, látod, ö már ki is ment a fejemböl...

adg 2017.12.31. 10:22:06

@kisrumpf: oh, elnezest kivanok. Nemreg eszembe jutott valamirol, es valahogy osszekapcsoltam a kommentedet vele. Errol a masikrol sose hallottam meg...

Amugy buek! :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.31. 10:25:54

@adg: buék és happy new year, egészséget és megelégedettséget.

Dikusz 2017.12.31. 10:32:56

@tanato: Ezhek szerint Szegeden töltitek a szilvesztert, nekem egyik kedvenc városom:)
Most mentek haza a szegedi barátaim, pár napot együtt töltöttünk.

A somlói galuska volt nálunk a karácsonyi desszert, az eredeti recept alapján. Nem volt egyszerű elkészíteni, de nagyon finom, megérte.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.31. 10:34:57

@adg: most olvashatom a cikkeit, hogy valami képem legyen róla. Marcipánmalac és a süti már várják az éjfélt.

Dikusz 2017.12.31. 10:52:14

@kisrumpf: pár héttel ezelőtt késő este volt már, itt volt a fiam nálam. Nem lakunk messze egymástól -két villamosmegállónyira-
sokszor hazagyalogol. Alighogy leért telefonált, azt hittem valamit itt hagyott, de nem. Azt mondta, hogy látott egy rókát, ami jóval nagyobb volt, mint az átlag. Mondtam is neki, biztos hogy róka volt? Az volt, a neten is megtaláltuk, mások is látták már. Halványlila segédfogalmunk nincs, honnan keveredhetett ide a forgalmas városközpontba:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.31. 11:03:01

@Dikusz: talan kukazik... itt sok van, latni oket viszonylag gyakran, meg itt a telepen is, bar miota zartak a kukak, ritkan jonnek. Van egy fotosorozatom arrol, ahogy egy roka fekszik a parkolo autok mellett s a szomszedek macskaja megy el elotte s latvanyosan semmibe veszik egymast. Reggel 6-kor, mar feny is volt... itt nincs veszettseg, ami irtsa oket, igy sok van, igazi varosi lakok mar. Klassz latvany lehett az a nagy róka!

tanato 2017.12.31. 11:49:22

@Dikusz: Én ugye Szegeden végeztem./APám is ott végzett,de ő még BUdapesten kezdett, és Szegeden folytatta/Feleségem szegedi eleve, sógoromék is ott laknak meg apósom.Plussz mindkét lányom SZegeden végzett,illetve a kisebbik még 3.-éves.GYH./Így sűrűn megfordulok arrafelé.
A somlói nálunk mindig készül szilveszterkor egyébként.

tanato 2017.12.31. 11:56:42

@geegee: Úgy látom ez a Nemzeti TV amiről még nem hallottam,Jobbikos SImicskás vonalat képvisel és rámegy a kivándorlás témára,ezzel froclizza a kormányt.

tanato 2017.12.31. 11:58:34

hirtv.hu/magyar_exodus

Ez meg az előbbi Jobbikos sorozat testvére.

tanato 2017.12.31. 12:05:02

@kisrumpf: Én is felkaptam a nevem a Mirjam névre,meg a Donáthra is,ugyanis a városomban a DOnáth híres családnév,nagyvállalkozók a húsiparban.A cikket még nem olvastam,de a jövő héten el fogom.

Burgermeister 2017.12.31. 20:07:11

Lencse vmilyen formaban. Virsli. Pezsgo. Retes (almas,turos)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.01. 15:03:35

@tanato: erdekeseket ir, erdekes élete volt eddig is, de azonnal atjon hogy nem erezte ott jol magat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása