oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 08. 06:30,  Ahol a rendőr sem mindig az, aminek látszik 50 komment

2017. november 08. 06:30 Határátkelő

Ahol a rendőr sem mindig az, aminek látszik

Némileg talán szokatlan poszt következik ma, és nem csak azért, mert főhőse, András igazi világutazó, aki perui élményei elmesélésével mutatkozik be, hanem azért is, mert az őt meginterjúvoló Tamás a blogon nem megszokott formában írta meg a történetet. Azért remélem, tetszeni fog nektek, csakúgy, mint András fotói. 

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_121.jpg

András igazi világutazó, saját számításai szerint eddig 77 országban járt szerte a nagyvilágban. Bakancslistáját tovább pipálgatná a következő években is. Nekem perui élményeiről mesél, és mint mondta, mindenkinek javasolja az országot, ahol rengeteg látnivaló van. 

Szokás mondani, hogy az első benyomás nagyon fontos, nos, ha ebből indulunk ki, akkor az András-Peru kapcsolat messze nem ideálisan indult, hiszen a Limába való megérkezés utáni néhány óra nem telt felhőtlenül. 

„Addig nem voltam Dél-Amerikában. Ide megérkezni nem ugyanaz, mint Európa bármely városába. Azon a napon ráadásul népszámlálás is volt Peruban, tehát az emberek nem mozdulhattak ki a lakásukból. Üresek voltak az utcák, és sötét is volt. Tisztára olyan volt, mintha egy szellemvárosban lettünk volna” – mesélte az első pillanatok nem túl szívderítő benyomását. 

Aztán nem sokkal később megváltozott a hangulat, hiszen mire beértek a szállásra, addigra már a helyiek is nekiindultak az utcáknak, vagy ahogyan ő fogalmazott, „már ők is mozgolódhattak”. 

no_2.jpg

„Szó szerint elözönlötték az utcákat. Ez felettébb furcsa, s egyben ijesztő is volt, ezért reagált a csoportunk legalább fele úgy, hogy azonnal repüljünk vissza Magyarországra” - mesélte András, akinek első Európán túli útja Mongóliába vezetett. 

(Egy későbbi interjúban az ottani élményekről is beszámol majd. Az azért több, mint érdekes, hogy hősünk kifejezetten tart a repüléstől, bár mostanra annyit repült, hogy megfogalmazása szerint mára ebből inkább csak az „egészséges félelem” maradt, amikor csak teheti, alszik a repülőn.)

lima_foter.jpg

Most azonban térjünk vissza Peruba, egészen pontosan a fővárosba, amitől András nem volt elájulva. Szerinte inkább csak Lima óvárosi része szép, az viszont tényleg az.

Egy perui látogatás esetében nem lehet kihagyni Machu Picchut és a talán kevéssé népszerű Huayna Picchut sem. Ők elmentek Cuscóba is, ahol van egy nagy katolikus katedrális, amit még a spanyolok építettek a XVII. században, miután lerombolták a helyén álló inka templomot.

Ebédre egy tengerimalac?

Ami még Andrást is meglepte gasztrofronton, az az, hogy a helyiek előszeretettel fogyasztják a tengerimalacot, olyannyira, hogy kifejezetten tenyésztik is. 

„A legtöbb háznál van egy homokból épített vár, ahol tenyésztik ezeket az állatokat. Megkóstoltam, nem voltam oda érte. A bundájuk nagy, ezért szinte semmi húsa nincs. Tányérra kitéve úgy néz ki, mint a szilveszteri malac miniben” – mondta András.

tengerimalacok.jpg

Az állat annyira a mindennapi gasztronómia része, hogy a már említett cuscói katedrálisban van egy festmény, amely az utolsó vacsorát ábrázolja, „ott Jézus Krisztus előtt tengerimalac van a tányéron”. 

András egyébként a lámát is megkóstolta, és bár az ember egy nem várt láma – tengerimalac gasztropárbajban inkább talán utóbbi mellett tenné le a voksát, nála a láma nyert, legalábbis a tengerimalaccal ellentétben finomnak találta.

1_155.jpg

sulo_hus.jpg

Piac csak erőseknek 

Ha már Cusco és gasztronómia, Andrásék elmentek a helyi piacra, ami európai szemmel nézve meglehetősen megdöbbentő élmény. Még fényképeken keresztül is elgondolkodtató a dolog… „A higiéniát felejtsük el. Hűtő nincs, az áru kint van az asztalon” – mesélte András.

piac_1_1.jpg

piac_2_2.jpg

„A vásárcsarnokból kilépve elsétáltunk volna egy másik irányba, ahol egy helyi rendőr határozott kézmozdulattal jelezte, hogy eddig nem tudtuk, de nem nagyon akarunk oda menni. Nem kockáztattunk, inkább visszafordultunk" - fogalmazott András, aki különösen figyel arra, hogy külföldön járva ne kerüljön konfliktusos helyzetbe. 

Külföldön (pláne Európán kívül) járva általában még Magyarországon lefénymásolja az útlevelét, az eredeti példányt pedig a helyszínen már a szállodai széfben hagyja. 

„Ha rendőr, vagy bármilyen hivatalos szerv megállít, csak a fénymásolt papírt mutatom meg neki. Ha nem elég, még mindig vissza lehet sétálni a szállodába” – érvelt és ebben lehet valami. 

Nem minden(ki) az, aminek látszik 

Annál is inkább, mert az embert Dél-Amerikában azért érhetik kellemetlen meglepetések, célszerű tehát elővigyázatosnak lenni. 

„Azt tanácsolták nekünk Dél-Amerikával kapcsolatban, hogy ne fogadjunk el se cigarettát, se italt. Csak olyat igyunk, amit előttünk bontanak fel. Ezekben az országokban előfordul, hogy a rendőr nem rendőr. Nagyon sok szegény ember van, ezért a fehéreket sokszor mozgó bankautomatáknak tekintik” – mondta. 

nepviselet.jpg

A nádszigetek 

András szerint érdemes meglátogatni a Titicaca-tavat is, amely a világ legmagasabb pontján levő, még hajózható tó, egyébként Peru és Bolívia határán terül el az Andokban. 

Mind víztérfogatát, mind területét tekintve Dél-Amerika legnagyobb taváról beszélünk. Olyan nagy, hogy több, mint 25 folyó ömlik bele, és összesen 41 szigete van. 

Nem ez az igazi különlegessége azonban, hanem azok a nádszigetek, melyeken emberek élnek, ami nem csoda, hiszen elég nagy a népsűrűség, minden adódó helyet ki kell használni.

uszo_szigetek_1.jpg

uszo_szigetek_3.jpg

„Ezek a szigetek hol kicsit jobbra, hol kicsit balra mozognak ezen a tavon, de ez nem nagyon zavarja azokat, akik még építkeznek is rajtuk. Konkrétan faházakat húznak fel, abban laknak, ott élnek” – mesélte András, aki be is jutott egy ilyen házba. 

„Aludtunk is ilyen helyen. Érdekes volt, a helyiek elmondása szerint ezek a házak átlagosan 20 év alatt rohadnak el, ezért raknak rá minden évben egy újabb réteget, az alja ugyanis a vízben van” - fogalmazott, majd hozzátette, hogy egy-egy ilyen szigeten iskola is van, s csónakkal közlekednek az emberek.

uszo_szigetek_2.jpg

A Nazca-vonalak és a piramisok 

A 2000 éves Nazca-vonalakat is felfedezték maguknak. Ezek érdekessége, hogy túl azon, hogy senki sem tudja, voltaképpen mi célból vésték a több száz alakzatot (köztük növények és állatok körvonalait) a sivatag vörös kőzetébe, az sem világos, hogyan készíthették. 

„Ez egy zárt részen van a sivatagban, amelyet lentről, a földről látni sem lehet. Az ottani őslakosság csinálta, máig nem tudni, hogyan. Kis repülőgéppel lehet csak megtekinteni” – mondta András.

Érdekesnek találta azt is, hogy a tengerpart egy részén hasonló piramisok vannak, mint Egyiptomban. Olyan sivatagos részen is megfordultak, sőt, laktak is, ahol oázis volt. Dél- és Közép-Amerikában a szállás igencsak drága, legalábbis Ázsiához viszonyítva.

„Annyi pénzért Ázsiában akár egy négycsillagos szállodában is lakhatunk. Sőt, oda még a repülőjegyek is olcsóbbak” - tette hozzá. Legközelebb, ha minden jól megy, az ottani élményeiről számol be.

HÍRMONDÓ 

„Rettegtem a jövőtől” 

A határátkelés nem kelet-európai sajátosság, Európa nyugati felén is elég komoly mozgás van, ráadásul néha az érvek is nagyon hasonlóak, mint a magyarok esetében. 

„A magyarok túl sokat panaszkodnak” 

Svédország egyike a legtöbbet emlegetett „bezzeg-országoknak” Európában, ami nem csoda, hiszen a szociális állam nagyszerű szolgáltatásokat nyújt. Ezekért persze meg is kell dolgozni, miként azt Viola is megtapasztalta, aki Miskolcról költözött Malmöbe. 

„A legnehezebb itthon: pozitívnak maradni" 

Újabb filmmel lép színre a Menjek/Maradjak stábja, akik New York, London és Hollandia után csavartak egyet a határátkelők történetén, és ezúttal három olyan történetet mutatnak be, melyek főszereplői úgy döntöttek, hazatérnek Magyarországra. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Peru

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7713203291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bredpitt Monika 2017.11.08. 07:12:36

Akkor mit is evett Jezus valojaban az utolso vacsorajan, ezt gyorsan le kell tisztazni, mert matol azt fogom hinni, hogy tengeri malacot?

Bredpitt Monika 2017.11.08. 07:15:28

Le vagyok maradva, en csak 15 orszagban jartam, ha jol szamolok.
Peruba nem vagyom, pedig az ott elo pansipos peruiakat nagyon kedvelem, a zenet is, amit jatszanak.

Bredpitt Monika 2017.11.08. 07:17:03

Ez a rohadt telefon...javitva

Az ITT elo peruiakat

Golf2 2017.11.08. 08:34:27

Népszámlálás miatt nem lehet elhagyni a lakást...Grat.

P.Elliot 2017.11.08. 12:51:34

Jezus az utolso vacsoran valoszinutlen hogy tengeri malacot evett volna, legalabbis nem emlekszem hogy barmilyen effele hust valaha is olvastam volna arrafele, persze semmi sem kizart.
Jezus az utolso vacsoran curryt evett, hehehe, ezt mondta egyszer a lanyom kis zsido osztalytarsa es baratnoje amikor egyszer valami olyasmirol volt szo hogy valaki milyen utolso vacsorat kert a bortonben es a gyerek beleszolt a felnottek beszelgetesebe a jatek mellol, lehettek 7 evesek. Azt hittem lefordulok a szekrol nevettemben, meg a mai napig is elnevetem magamat ha eszembe jut. Kerdeztem tole akkoriban hogy miert curryt evett, az indiai etel. Azt mondta nem tudja de o hallotta hogy azt evett a nagybacsi rabbitol, hemperegtunk a nevetestol, a gyerek is elmosolyogta magat a vidamsagon de komolyan ismetelgette a curryt. Igazan kivancsi lettem volna hogy hogy magyarazza a nagybacsi de vallasi dolgot nem akartam keverni a ket gyerek kapcsolataba akik nem voltak egy vallason es a kislany anyja meg azon is aggodott hogy az o gyereke ne segitsen karacsonyfat disziteni nalunk mert ok nem katolikusok. A 7 evest nem erdekelte, aggatta a diszt, az anyja a kanaperol nyavajgott amig kozbe nem leptem hogy ha nem engedik akkor tedd csak le, vegul mivel a gyerek nem fogadott szot az anyja beletorodott hogy igazabol ok nem ortodoxok es nem az ovek a karacsonyfa, ebben maradtunk.
De hogy a zsido nagybacsi honnan vette a curryt, nem tudni, talan o is olvashatta valahol?
Leonardo kepen ahogy visszaemlekszem csak talacskak voltak az asztalon meg bor es kenyer, ez alap volt ha mar megaldotta a kenyeret es a bort.
Lehetett meg olajbogyo, fuge meg datolya, ha Judas megkapta elore a 30 ezustpenzt akkor lehet hogy valami husfelet is keritett lelkiismeret csillapitas vegett....
Igazabol ez annyira regi tortenet hogy szerintem meg a festok sem tudhattak pontosan meg ha utana is olvastak hogy mi is volt az asztalon, csak elkepzeltek...
Engem inkabb az gondolkodtatott el hogy Maria Magdolna mit keresett a kepen a ferfiak kozott? Azt gondolom hogy pont ezen akadhattak fennt akik a DeVinchi kod-ot keszitettek/ tudom hogy nem igy irjak/, a filmet sosem lattam de ezek utan meg fogom nezni eppen eleget latom a teven a musorban. Van koze a filmhez?
Az is hirlik hogy Jezusnak felesege is volt. Nem akarom elvinni a temat vallasilag meg ma nem is erek ra beszelgetni csak eppen emlitem.
A poszthoz hozzaszolva, nem tetszenek azok a halalosan egyforma tetok madarnezetbol, a piaci hus arusitasnal meg eszembe jutott hogy valami husmentes napot tartson ma a csalad.
Sosem vonzott Peru valahogy...

Dikusz 2017.11.08. 13:31:13

@P.Elliot: a történeted megint megnevettetett:)))
De a tengerimalac-evés (pfejj) a cuscói templom Utolsó-vacsora festményén valami helyi művész ötlete lehet.

Peruba ellátogatni nekem az álombeli kívánságlistám egyik pontja lenne...

adg 2017.11.08. 14:02:29

@Dikusz: a kulonbozo vallasi torteneteket mindenhol a helyi izleshez igazitjak kicsit, igy konnyebb befogadni oket. Europaban jellemzoen fehernek vannak abrazolva a szereplok, afrikaban meg kevesbe. Ez a maria + gyerekjezus festmeny pl az itteni katedralisban lathato, tudomasom szerint egy kozeli aboriginal kozossegbol szarmazo muvesz adomanya.

i.pinimg.com/736x/e9/e4/03/e9e403cada21d8e23ce4ed663ee82247--of-the-seas-madonna.jpg

Kicsit mas...
Nem tudom, hogy turazasaid soran jartal-e Zalalovon? Ha meg nem voltal, nagyon erdekes megnezni a templomot belulrol, es kifaggatni a sekrestyest vagy aki epp ott van, a torteneterol. A szereplok mind jol oltozottek, oltonyben, szokek, feloldalra fesult hajjal, es Jezus homlokan van egy paca. Ez regebben egy voros csillag volt, ki lett takarva azota. A hatterben szogesdrotok es tankok. Nagyon erdekes, valahol talan meg van kepem rola. Ez volt az ara a templom epitesenek, vagy felujitasanak, nem emlekszem mar pontosan. Ugy engedtek, ha igy abrazoljak.

Es kicsit kevesbe tartozik ide, sajnos nem emlekszem melyik erdelyi varosban lattuk az ortodox templomban, ahogy a magyar huszarok kardlappal verik Jezust. Ez volt talan a temaban a csucs eddig. :)

SzZoole 2017.11.08. 14:24:13

@P.Elliot: Dan Brown írta a könyveket, DaVinci Code, Angels & Demons, Inferno, Origin stb.

Először a könyveket olvasd el, sokkal részletesebb és izgalmasabb.

London2009 2017.11.08. 14:44:24

@Dikusz: en is nagyon vagyom Peruba! Majdnem odamentunk aprilisban, de vegul Sri Lanka lett belole. Az inka trailt szeretnem vegigjarni. Azt olvastam, hogy fel evvel elotte mar be kell ra jelentkezni... Ugyhogy ez igy kisse nehez lesz, de majd egyszer. Amugy is szivem csucske Latin Amerika.

Shaktee 2017.11.08. 14:48:34

@P.Elliot: curryt? talán valami humuszt...

Shaktee 2017.11.08. 14:48:38

@Zoole Reloaded: Kamu a kobon kedves tirpák naivám :-)

London2009 2017.11.08. 15:02:15

@shakti djuri: nagyon koran van meg ehhez. Tessek szepen viselkedni egymassal! :D

Shaktee 2017.11.08. 15:40:58

@London2009: :P Tejis D.Brownbol muvelodsz lajhárkám?

Bredpitt Monika 2017.11.08. 15:46:03

Mi ez a pangás?

Férfiak, nincs jó hírem számotokra. Kezembe akadt egy könyv és lesújtó, ahogyan csúsztok lefelé a lejtőn.

Érdekes olvasmány (Hillaryt most félreteszem, bár ő a fényes példája, annak, amiről a könyvben szó van).

Angolul:
www.amazon.de/Man-Disconnected-technology-sabotaged-means/dp/1846044847

A hátsó borítón: "A környezet és a technológia változásai, az apa nélküli családok ijesztően magas száma, az iskolarendszer hiányosságai: mindezek együtt felelnek azért, hogy rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni a tanulmányaival, nem tud szót érteni a lányokkal, és szexuálisan is kudarcot vall a nőkkel. "

Nagyon, nagyon érdekes könyv. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy mennyi fegyver van az USA-ban, akkor kijön az eredmény.

Nem véletlenül van ennyi lövöldöző.

Akinek nem inge nem veszi magára. Persze vannak elvetemült baloldali beállítottságú nők, akik tönkreteszik a világot. Mik vannak?

Bredpitt Monika 2017.11.08. 15:47:05

Bocs, de valahogy ez is kapcsolódik a poszthoz. De hogy ? Majd mindjárt kitalálom.

Golf2 2017.11.08. 15:53:13

@Bredpitt Monika: Tehát azért lövöldöznek az utcán mert az ágyban besült a tár.Cherchez la femme...

Bredpitt Monika 2017.11.08. 15:58:44

a könyvből egy idézet:

"apa nélkül nőttem fel, kamaszkoromban sok időt töltöttem videojátékozással, és pornófüggő is voltam. Amint betöltöttem a 18-at, beléptem a hadseregbe és gyalogos katona lettem. A gyalogság nagyon szoros, már-már testvéri köteléket jelent. Részt vettem egy afganisztáni bevetésen.

Most, hogy már nem vagyok a hadsereg kötelékében nagyon hiányzik a bajtársiasság, amit ott megtapasztaltam, már arra is gondoltam, örülnék, ha újabb háború törne ki, mert ez jó ürügy lenne, hogy újra bevonuljak. Nehezen megy a tanulás, és alig bírok koncentrálni. Társaságban félénk és félszeg vagyok, és nincs sok sikerem a nőkkel. Bár már nem élek otthon, sőt két női lakótársam van, mégis elszigeteltnek és magányosnak érzem maga, és néha annyira lehangolt vagyok, hogy már az öngyilkosságot fontolgatom."

Döbbenetes adatok vannak a könyvben egyébként.

A poszthoz annyiban kapcsolódik, hogy két férfit is említ HA. Bocs fiúk, köszi, hogy megírtátok, de ma úgy látom nem izgatta senki fantáziáját Peru.

Viszont pár napja pont ilyesmiről folyt a beszélgetés.

A könyv viszont meggyőzött valamiről. Az, hogy itt vagyunk és beszélgetünk, az is sokkal jobb, mint az, ahogy egyes fiatalok élik az életüket a kütyükön, és képtelenek alapvető kommunikációra, mert egyszerűen nem tudnak már beszélgetni másokkal.

Bredpitt Monika 2017.11.08. 15:59:49

@Golf2: sokkal összetettebb az egész ld a továbbiakat, de az egész könyvet érdemes elolvasni, nagyon érdekfeszítő

Bredpitt Monika 2017.11.08. 16:02:17

Nem véletlenül mondják férfiak a Marsról, nők a Vénuszról jöttek.

Megvizsgálták, hogy például a Superbowl idején jóval kevesebben látogatják a pornóoldalakat (amit alapjáraton javarészt férfiak néznek).

Lányok, ki választaná a futballt a szex helyett? Most komolyan.
Fiúk, szörnyűek vagytok, na.

Shaktee 2017.11.08. 16:07:27

@Bredpitt Monika: 3 perc a szex, a foci(amerikai) 3 ora :-) Jut ido mindenre :D

Shaktee 2017.11.08. 16:07:29

@Bredpitt Monika: Soros keze van ebben is, és a homoklobbi hatása! :P

London2009 2017.11.08. 16:29:46

@shakti djuri: a Da vinci kodot olovastam, jo par evvel ezelott. Nyaralasra szerintem kivalo. A tobbit nem olvastam es nem is tervezem. Az ilyen tipusu filmeket pedig elkerulom. Nem kotnek le egyaltalan.

SzZoole 2017.11.08. 16:36:03

@shakti djuri: de hol írtam én olyat, hogy vanvalós alapja könyvnek, kamusi tyuri? :-))

Bredpitt Monika 2017.11.08. 17:02:12

@shakti djuri: 3 perc, három óra, hát, ja

A könyv magyarul , az látom kimaradt.

NINCS KAPCSOLAT
Hová lettek a férfiak?

puhacica 2017.11.08. 17:07:34

@P.Elliot: ez de jo sztori volt az utolso vacsorarol! :D

London2009 2017.11.08. 17:11:16

@Bredpitt Monika: sok irodalom foglalkozik ezzel. Olyanokat is talalsz, ahol meg pont azt firtatjak, hogy hova lettek a nok? Szerintem kicsit mar leragott csont a megvaltozott nemi szerepekkel foglalkozo bullshit.

London2009 2017.11.08. 17:15:29

@shakti djuri: milyen jokepuen ebredtel ma te kis skizo!

Bredpitt Monika 2017.11.08. 17:16:57

@London2009: nekem azért nem lerágott csont,mert látom magam körül a családban is, és a környezetemben a fiatal srácokat és kicsit ijesztőnek találom ezt a céltalanságot,

a könyv nekem azért érdekes, mert a tanulmány tényszerű adatokat dolgoz fel, nem egy közvélemény kutatás szintjén, hanem olyan adatokkal alátámasztva, hogy pl mennyi fiú illetve mennyi lány hagyja abba idejekorán az iskolát,

London2009 2017.11.08. 17:23:41

@Bredpitt Monika: ezek a problemak altalaban parban jonnek. A nok sem allnak jobban.

Shaktee 2017.11.08. 17:24:11

@London2009: new day new láljf nyuszikám :P

London2009 2017.11.08. 17:42:08

@shakti djuri: jajj, de gringok lettunk mar! :P

Shaktee 2017.11.08. 17:50:24

@London2009: valaki pizzát zabál itt.....
jáj

P.Elliot 2017.11.08. 18:45:54

@Dikusz: Na visszaertem. Hat igen, en is nevettem a curry vacsoran es meg fogok is ha valamikor eszembe jut meg.

P.Elliot 2017.11.08. 18:48:05

@Zoole Reloaded: Majd a telen ha lesz tobb idom el fogom olvasni, remelem nem fogok unatkozni rajta, nem igazan csipem a vallasi sztorikat.

P.Elliot 2017.11.08. 18:50:50

@shakti djuri: Hat a humusz valosagosabb lenne de ha curryt mondtak hat azt evett, ha evett, vajon honnan a fenebol szedte ezt a rabbi, elkepzelni sem tudom, talan erdeklodni kellett volna tole...

P.Elliot 2017.11.08. 18:53:09

@shakti djuri: En "zabalom" a pizzat, most hoztam az elobb, feher szoszos, rajta van valami spenotfele meg articsoka, kicsit csiposebb sajt is, nagyon finom....

London2009 2017.11.08. 18:57:28

@shakti djuri: nem ertem ez a pizza zabalas, hogy jon ide...

kardio1 2017.11.08. 19:05:42

Nem kelle sokat agyalni azon, mit ettek, Jézus és az apostolai azon a vacsorán. A "menü" benne van az Ószövetségben :). A zsidók az Egyiptomból való kivonulásra emlékeznek Húsvétkor.

London2009 2017.11.08. 19:13:57

@shakti djuri: de nincs ertelme te papsajt! :D

SzZoole 2017.11.08. 19:36:07

@kardio1: húsvétkor, akkor főt füstölt sonkát :-))
Just kidding

A passover nem mindig esik egybe húsvéttal, és ha passover akkor kovásztalan kenyeret, de Lukács evangéliuma szerint bárány is lehetett.

Shaktee 2017.11.08. 19:56:16

@London2009: mondok jogy itt zabált valaki pizzát s égös lettem libuci! ;)

fhdgy 2017.11.08. 21:42:16

@P.Elliot: Néger Mária, néger kis Jézus? Pedig van olyan, hogy a festett képen néger Mária tartja a néger Jézust. Ha emlékeim nem csalnak, a szegedi szerb templomban láttam ilyet,

M. Péter 2017.11.08. 23:25:36

@fhdgy: A lengyel Częstochowai Fekete Madonna a híres.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása