oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 26. 06:30,  Visszalépés lenne hazaköltözni 286 komment

2017. október 26. 06:30 Határátkelő

Visszalépés lenne hazaköltözni

Attila és családja tíz éve költözött Ausztriába, nem is olyan messze a határtól, de ma már elképzelni sem tudják, hogy visszaköltözzenek Magyarországra. Azok alapján, amiket leírt, és ahogyan érzik magukat a szomszédban, ez tulajdonképpen nem is olyan nagy csoda.

ausztria_klosterneuburg.jpg

„Tíz éve élek Ausztriában, családdal, Bécs mellett lakunk, Klosterneuburgban. Két gyerekünk van, egy 12 éves lány és egy 4 éves fiú. Én az informatikában dolgozom, egy regionális menedzseri állásba jöttem ki anno egy ismert német informatikai nagyvállalathoz. 

Eltekintve a kezdeti nehézségektől, nem voltak és nincsenek beilleszkedési problémáink. Én már tudtam németül, amikor kijöttünk, a feleségem itt tanult meg a nulláról. 

A lányunk perfekt beszéli a nyelvet, akcentus nélkül, úgy, mint a helyiek. A fiúnk is jól beszél, bár nyilván 4 évesen még nem lehet perfekt tudásról beszélni, de már most látszik, hogy nem lesznek nyelvi problémái. 

Öt éve saját informatikai és vállalati tanácsadó céget alapítottam, és sikeresen viszem. Megbízásom több van, mint amennyit el tudunk látni. Vállalati stratégiai tanácsadással, informatikai tanácsadással és projektvezetéssel foglalkozunk. 

Nem téma, ki honnan jött 

Én nem panaszkodom, soha nem volt problémám azzal, hogy elfogadjanak, mint például külsős tanácsadót, vagy projektvezetőt. Az informatikai cégeknél itt Ausztriában teljesen normális, hogy leülünk egy meetingre, és jelen van 5-6 náció, mindenféle, osztrák, német, magyar, cseh, szlovák, indiai, román, stb. 

Itt egyszerűen nem téma, ki honnan jött. Az itteni IT-cégek hozzá vannak szokva, hogy ma már csak nemzetközi csapattal lehet a cégeket felépíteni, csak osztrák munkaerővel egyszerűen lehetetlen. 

Sőt, a sikeres IT-cégek kifejezetten törekszenek arra, hogy nemzetközi csapatuk legyen, mert ahány nemzet, annyiféle látás- és gondolkodásmód lesz jelen a cégben, ami egy hatékony és versenyképes csapathoz vezet. 

Ezt nekünk magyaroknak még tanulnunk kell. Ezt az otthoni ismerőseim, barátaim általában nem hiszik el, nem értik, nem élik meg. Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes, stb. 

Az meg egyenesen katasztrofális, amit mi, magyarok gondolunk magunkról, hogy mi okosabbak, ravaszabbak vagyunk a többi népnél, divat és sikk minden körülöttünk élő nemzetet lenézni és tőlünk „bénábbnak” tartani, stb. Erre semmi okunk nincs. 

Meg hogy a magyarok már mennyi Nobel-díjat kaptak, mennyi mindent feltaláltak… igen. Ez igaz. Ugyanígy a többi nemzet fiai-lányai is. Úgy tűnik, hogy nekünk szükségünk van arra, hogy állandóan vállon veregessük saját magunkat, hogy „jól van, ügyesek és okosak vagyunk mi, nincs semmi baj”. Vagy ilyesmi. Itt generációk választanak el minket a nyugattól. Nem csak ebben. 

Elnézést, kicsit eltértem a tárgytól. 

Az oktatás is támogatja a sokszínűséget 

A gyerekeinknek sincs semmiféle integrációs problémája. A lányunk gimnáziumba jár, az osztályában hat nemzet van képviseltetve. Teljesen normális, senki nincs azon fennakadva, hogy ki melyik országból származik. 

Sőt, még érdeklődnek is egymás iránt, a tanárok is támogatják ezt a sokszínűséget, értékként kezelik. Például már az óvodában azt játszották, hogy minden nap, vagy héten egy bizonyos mondatot mindenki elmond a saját anyanyelvén, és azt mindenki megtanulja. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például azt, hogy „jó reggelt!”. 

Az is tény persze, hogy mi értelmiségi körökben mozgunk, itt azért eleve nem téma az, hogy ki honnan jön, illetve ha téma, akkor inkább pozitívumként. 

A nyugat már rég rájött, hogy egyedül nem megy. Csak saját erőforrásokkal nem lehet feltölteni a cégeket, nem lehet lefedni az ügyféligényeket. Enélkül nem működne a gazdaság. 

Az érem másik oldala 

Bizonyára vannak integrációs problémák, például hallja az ember itt, hogy a szerbek, törökök körében nem mindig nagy a hajlandóság németül megtanulni, Ausztriát kulturálisan megismerni. 

Ez is hozzátartozik az összképhez, az érem másik oldala. Ugyanakkor ismerek törököket, akik egyetemet végeztek, és például vezetőként dolgoznak jó cégeknél. Erre is van példa. 

Az osztrákok meg szerintem kedvelik a magyarokat. Nekem eddig soha sehol semmiféle hátrányom nem származott abból, hogy magyar vagyok. Egyébként tervezzük megigényelni az osztrák állampolgárságot az egész családnak (mármint nekünk és a gyerekeinknek). 

Nem fogunk hazaköltözni, nincs sok vonzó Magyarországban. Nem akarom kitenni a gyerekeimet a magyar oktatási rendszernek, egészségügynek, és az uralkodó közmorálnak. 

Ezek fényévekkel, de legalább egy emberöltővel vannak lemaradva a fejlett országoktól. Visszalépés lenne hazaköltözni. A gyerekeink nem is értenék meg… 

Magyarok tele előítélettel 

Vannak osztrák barátaink, akiket tényleg barátainknak mondhatunk. De ugyanez igaz lengyel vagy vegyes családokra is. 

Én úgy tapasztaltam, hogy mi, magyarok, tele vagyunk előítélettel a többi nemzettel szemben. Magunkat általában okosabbnak tartjuk. Én úgy látom, hogy sok itt dolgozó, vagy itt is élő magyar azért nem tud beilleszkedni, mert lesüt róluk, hogy mit gondolnak az osztrákokról. 

Ha én állandóan azt sugárzom magamból, hogy én vagyok az okos, te meg a hülye ilyen meg olyan osztrák, akkor nem várhatom el, hogy elfogadjanak egyenrangú partnerként. 

Pedig nagyon sok mindent tanulhatunk az osztrákoktól, szlovákoktól, bárkitől. Csak le kellene szállni a magas lóról kicsit… 

Sok mindenkinek meg kellene tanulnia, hogy kellő nyitottsággal álljon az osztrákokhoz, vagy más népekhez. Ha ez nincs meg, akkor tényleg nagyon nehéz a beilleszkedés. 

Én nagyon élvezem itt az életet, többek között azért, mert ennyire nemzetközi a porond. Tanítok a Fachhochschule Wien-en, Bécs egyik főiskoláján is. Simán elfogadnak a magyar akcentusommal együtt. 

De mi valószínűleg nyitottabbak vagyunk az átlagnál, ezt nem zárom ki.”

HÍRMONDÓ 

A végletek ajánlatai 

A határátkelés egyik végpontja magyar szempontból alighanem Bécs, hiszen az osztrák főváros rendkívül közel van Magyarországhoz. A másik véglet viszont Bhután, és akár hiszitek, akár nem, mindkét helyre találtunk ajánlatot.

Egyelőre marad az eltérő bérezés Európában 

Furcsa hírek érkeztek Luxembourgból, ugyanis egyáltalán ne egyértelmű, mi történt a foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes uniós miniszterek tanácskozásán. Pedig nem lenne rossz tudni, lévén, hogy a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozásról volt szó, ami elég sok magyar munkavállalót érint. 

Szexrabszolgaként tartott fogva a magyar pár egy lányt külföldön 

Nem kellemes ilyen hírt olvasni, nem is nagyon szoktuk megosztani, ám amiért most mégis kivételt teszünk az az, hogy időről időre nem árt figyelmeztetni mindenkit arra, milyen veszélyei is lehetnek a külföldi munkavállalásnak. Ráadásul ebben az esetben magyarok bántak el egy honfitársukkal. 

„Sajnálom, hogy a magyaroknak nincs kedvük mosolyogni” 

Ha én itt kimegyek az utcára, akkor mindenki szembemosolyog. Ha otthon kimegyek az utcára, akkor az egyre kevésbé van így. Ha itt segítségre van szükségem, akkor igaz, nem az anyanyelvemen kérem, de nagyon sok segítséget kaptam már eddig is”

(Fotó: HeinzLW)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr213085954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.10.26. 19:47:23

@geegee: de legalább tudod, hogy mondják:)))

Csodabogár 2017.10.26. 19:52:41

@swing gitan:
Off
láttam egy képet az elnökötökről, amint folytak a könnyei valami popsztár halála miatt. Megkérdezném, hogy ha egy közeli hozzátartozója, feleség, gyerek stb., halna meg, akkor mit tenne?
On

Csodabogár 2017.10.26. 20:02:42

@fhdgy: Nos erre elmondom, hogy 1954-ben, abszolut Rákosi idők, egy fatelepen dolgoztam az irodában. Új voltam 19 éves. Megjelent a párttitkár, aki alacsonyabb volt nálam, talán pár évvel idősebb és vörös szeplős. Simán letegezett. Mire én, kihúztam magam és megkérdeztem miért tegez, nem emlékszem hogy olyan intim viszonyban lennénk, hogy ezt megteheti. A főnököm kapkodta a levegőt és gyorsan elkezdett valamiről beszélni. Pasi soha többet nem szólt hozzám. A főnök és a még 3 férfi kollega, mind az apám lehetett volna. Tegeződésről szó se volt. Én ilyen olyan bácsinak hívtam őket magázódva persze.

DieNanny CH 2017.10.26. 20:02:44

@Dikusz:

A szüleim legjobb baráti házaspárja Celldömölkön él. Sajnos, a férfitagja már 4 éve, pont karácsonykor meghalt.
Nekem tetszik a település, párszor voltam ott.

Dikusz 2017.10.26. 20:10:05

@Pink Petsch: háthiszen mondtam, hogy pontosan 20 évvel vagyok idősebb nálad:)
Azt, hogy mit jelent a kishölgy, azt nem tudtam, az én időmben a kurvát azt annak is hívták.
Viszont egy alkalommal, amikor vonaton utaztunk, az egyik túratársnőnk észrevette, hogy egy fiatal hölgy ottfelejtette a kendőjét. Úgy kiabált utána, hogy "kisasszony". Mikor kérdeztük tőle, hogy ez a megszólítás hogy jutott eszébe, azt mondta nem tudta, mi mást mondhatott volna.

gabors 2017.10.26. 20:14:51

@London2009: '@Pink Petsch: Hinta mar RIP? " azt nem tudom valszeg Hagyma-ra gondold aki valoban meghalt...

2017.10.26. 20:16:52

@Zoole Reloaded: Nem fújtam fel, csak eltünődtem ... különben meg, mint emlitettem, nem különösebben érdekel, pléáne, hogy msot "reloaded" üzemben müködsz errefellé csak ...
Mi a helyzet az országos cimbiddel, diggerrel? Nem vagyok itt én sem túl gyakran, de őt meg még ritkábban látom ...

Dikusz 2017.10.26. 20:18:38

@Zoole Reloaded: monnyuk van még egy kifejezés, bár igencsak tiltakozik az a csikágóban nevelkedett hófehér lelkem, nem is merem leírni, csak virágnyelven: egy tisztálkodóhelységben ugyanazt a tevékenységet végzi két ember (viszketést szüntet meg)...

2017.10.26. 20:20:11

@gabors: Nem, Hintára gondoltam, a mi kis grázi "csodagyerekünkre", a blog megbecsült trolljára, akit te esetleg Horthy cselédjeként ismersz ...

SzZoole 2017.10.26. 20:24:10

@Pink Petsch: mondom, hogy csak gúnyolódtam :-))

Long story........

2017.10.26. 20:27:56

@Csodabogár: Oké, az én keresztnevem nemzetközi, olyannyira, hogy olaszul férfinév ;)))
De más van itt a háttérben ... a németeknél, már az echte németeknél, ha valakit a keresztnevén szólitanak, és nem "frau"-zák vagyv "herr"-ezik, akkor ez már a barátkozás egy bizonyos- nagyon halvány ugyan, de- jele.
Sokan hiszik azt, hogy a magázódás és a "Herr" avagy a "Frau" megszólitás a társadalmi tisztelet és elfogadás jele, pláne a magyarok közül, ami nem csoda, hiszen a mi, poroszos alapokra kultúránkban, ugye ....
Viszont egy echte németnél akkor értél célba, ha tegez és a keresztneveden szólit, már elfogadásilag ...

2017.10.26. 20:33:32

@szalka240: Ób+, tudod nagyon jól, hogy Németországra, és az elmúlt 10 évre gondoltam ... de ha neked számok is kellenek 2007-2017 között. Merkel b+ egy politikai csoda, ahogyan átvészelte a 2 évvel ezelőtti migránsos bakiját. Persze, kellett ehhez egy gazdaságilag erős -igen a VW-mesterségesen generált szar botrány ... Detroit megdöglött, hiába erőlködnek az amcsik :PPPP- hátország is.

Dikusz 2017.10.26. 20:38:36

@Zoole Reloaded: akkor nem kíméllek:))))
Hát azt szokták mondani, ha nem akarnak visszategeződni valakivel -a lábvizes idézet mellett-, hogy: nem vakaróztunk együtt a fertőtlenítőben...

2017.10.26. 20:42:39

@Dikusz: A mi familiánkban a "kishölgy" volt a kurva... és ezt is csak onnan tudtam meg, hogy az unokanagybátyám anno elvált a hites feleségétől (már ez skandallum volt a családra nézve!), és törvényes hitvesévé tett egy ilyen kishölgyet, aki azelőtt nemcsak az ő, hanem bármely kéjre vágyó úriemeber ágyasa volt. Egy ilyen "kishölgy"!
Mno, úgy kb. 12 éves korom körül lett teljesen tele a faszom a családom azon agának a sznob "finomkodásaival". A másik ágát meg nem is ismertem ... hál'istennek! Viszont a másik ág nem ismrése okán, nagyanyám valami kiaszott úrinőt akart belőlem nevelni ... szegényfeje .... De azt legalább megérte, hogy az egyetemre, amit nagyon szerettem volna anno, bejutottam ...

fhdgy 2017.10.26. 20:44:25

@geegee: Aki érti, nem röhög, aki nem érti, miért röhögne?

gabors 2017.10.26. 20:45:05

@fhdgy: ez nagyjabol teljesen igaz. De azert manapsag egy "modern" (ertsd lebutitott) vassal lehetnek gondok erdemes javasolni hogy aki Linux-ot akar hasznalni az nezze meg egy kompatibilitasi listan hogy mukodni fog-e/ A virtualis linux valszeg igy is jo (van ingyenes (es jo) virtulizcios szoftware ??? windos-ra ??) ... sajnos gyakoriak a software network kartyak foleg wifi lehet problemas.

Ezt "hazilagosan" en ugy csinaltam hogy bootolhato usb (vagy CD)-vel elinditom az adott cuccott es megneztem mit talal meg .. de ehhez elozetes Linux tudas szukseges.

Foleg ovatos lennek a $200-os tartomanyban levo mini laptopoknal .. nagy az esely hogy linux nem megy fel ra egykonnyen (foleg elozetes linux tudas nelkul) ....

M. Péter 2017.10.26. 20:49:24

@Pink Petsch: Szálloda csak a magyar fordításban/ferdítésben van.

gabors 2017.10.26. 20:51:17

@Virago_1000: " a terrorista gyurcsany elol menekultem, mar tepnek haza, "

ne baszsd fel az agyunkat ezzel megint !!! Nem tudom mikor mentel el de Gyrucsany 2009 aprlisaban LEMONDOTT annak mar 8,5 eve !!!

mar 8,5 eve nincs gyurcsany veszely ...es szerinted szinte minden jobb Orbanisztanban ahogy irod a nyugalom szigete ...

hogy milyen ketszinu a vilag (latasod)

2017.10.26. 20:52:06

@M. Péter: És az eredetiben mi is szerepel? Csak kérdem ...

M. Péter 2017.10.26. 20:52:30

@Virago_1000: @MRN: Van ám BBC is: www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-39963681 Egyébként pedig májusi hír, nem tudom miért pont most jelent meg a magyar sajtóban.

Shaktee 2017.10.26. 20:56:13

@Pink Petsch: don’t fucking say TO me

Alany, állitmány cecameca :)

Shaktee 2017.10.26. 20:56:13

@Csodabogár: megsirattam én is.

Justin elég emocionális típus az anyja, Margaret után.
Pierre mint tudod kemény, racionális ember volt.

Több volt mint egy popsztár, Gord Downie a neve.

Shaktee 2017.10.26. 20:56:13

@Zoole Reloaded: zip up loverboy, take a cold shower
:)

Shaktee 2017.10.26. 20:56:13

@Csodabogár: Elnökük az usákoknak van, a narancs orangután.

Errefelé miniszterelnök van :)

2017.10.26. 20:56:36

@gabors: Te, most komolyan .. leállsz vitatkozni egy trollal, aki, még mindig ott tart, hogy az "emúttnyócév"? :DDDD Komolyan érdemben válalszolsz egy ilyen senkiházi lófaszjóskának? :DDD

SzZoole 2017.10.26. 20:56:45

@Pink Petsch: "Oké, az én keresztnevem nemzetközi, olyannyira, hogy olaszul férfinév ;)))"

Rákérezkedhetek? Bandi? :-)))

SzZoole 2017.10.26. 20:58:48

@Kövérmadár [swe]: "En a valosagban is egy gyoker vagyok! :D"
Ne hazudj badaram :-))

2017.10.26. 20:58:52

@swing gitan: LESZAROM :PPPP Megértetted a mondanivalómat éppen akkor? Meg.
Grammar-nácizni húzzál el az amcsi vagy brit korrektor-blogra.
Danke, bitte! Tschüss! :PPP

SzZoole 2017.10.26. 21:02:51

@Dikusz: ja, hogy a bör es nemigondozora gondolsz :)))
Azt tudtad, hogy a tripper kankó egyutt frankó, nekem berletem volt oda, monta is a doki, tripper kankó szifilisz, ez a Zoole mindent haza visz :)))
Just kidding

fhdgy 2017.10.26. 21:04:07

@gabors: Persze, amit leírtam, az alapján nem lehet megcsinálni, csak a választások lényegét mutatja.

Mondjuk, ha a windows alatt virtualizáltról lenne szó, akkor pl. TeamVieweren keresztül konkrétan is tudnék segíteni.

M. Péter 2017.10.26. 21:21:11

@Pink Petsch: Az, hogy a házban, ahol laktak. a fogvatartott nő szobájának ajtaján kívül és belül is zár volt.

gabors 2017.10.26. 21:24:04

@swing gitan: ilyen aprosgba belekotni :-) (tudom annyi ev utan nekem is beletorik a szemem ha ilyet olvasok)

ez amugy hasonlo a magyarhoz semmi logika !!! "tell me" az jo "say me" nem "say to me" az jo "tell to me" nem igazan jo (mintha a kinai kollegamat hallanam 20+ ev utan sem talalja el meg veletlenul sem ...

gabors 2017.10.26. 21:30:49

@fhdgy: 'Mondjuk, ha a windows alatt virtualizáltról lenne szó, akkor pl. TeamVieweren keresztül konkrétan is tudnék segíteni. "

Mostanaben nem hasznaltam de par eve Ubuntu-nak volt olyan valtozata ami futott windows alatt valami sajat virtualis gepben ... es lehetett utanna installani is.

Az emlitett 3 variaciot ma is konnyen meg lehet csinalni akar Debiannal is de ez mar lehet tulmutat egy mai atlagfelhasznalo batorsagan ...

Shaktee 2017.10.26. 21:34:08

@Pink Petsch: szivesen, legalább ma is tanultál valamit.

Virago_1000 2017.10.26. 21:45:30

@M. Péter: a hirt en is lattam, csak toletek akartam hallani. Az angol media annyival becsuletesebb, hogy kiirja a bunozok teljes nevet.

Virago_1000 2017.10.26. 21:45:39

Amibol mindjart tudja mindenki, hogy hova valosi az illeto.

Határátkelő 2017.10.26. 21:46:34

@Virago_1000: A becsületnek semmi köze hozzá, a magyar törvények szerint nem lehet kiírni a teljes nevét.

2017.10.26. 21:52:55

@swing gitan: Naja, főleg tőled!!! :PPP Oh, wait ....!
Nein!

2017.10.26. 22:01:15

@fhdgy: @gabors: Értsétek már meg, hogy az egységsugarú felhasznaló, mint pl. én is, kifezet "x" száz wurót egy gépért, amnit utána csak simán használni akar. Nem akarja külön a programokat telepitgetni és szinkronizálni, nem akar semmi pluszt belevinni, ha a gép egyébkéjt alkalmas arra, hogy valamelyik szolgáltatóhoz kapcsolódva, a rajta futó op-rendszer bármikor kiszolgáljon. Ugyanis kibaszottul nem vagyok egy rendszergazda, hogy a gépem mélyén bányásszak azért, hogy letilthassam a kibaszott automatikus frissitéseket, amelyek miatt lefagy az egész kibaszott winfos rendszer. Nem erre fizettem ki több 100 eurót, hanem arra, hogy a gépem simán csak müködjön, mégcsak nem is player-gépként.

fhdgy 2017.10.26. 22:05:01

@gabors: Én Linuxban SuSE párti vagyok, mert elköteleztem magam mellette és ezért abban van is gyakorlatom.

fhdgy 2017.10.26. 22:07:28

@Pink Petsch: Értelek, pont ezért gondolkodom rajta, hogy hogyan tudnék konkrétan segíteni.

Holnap pár napra elutazom, de ha visszajöttem, folytatjuk.

Rendben?

fhdgy 2017.10.26. 22:13:06

@Pink Petsch: Még annyit:

Néha már szenilis vagyok, ezért nyugodtan szólj rám, ha elfelejteném. Terveim szerint hétfőn jövök haza, ha kedden nem jelentkezem, szólj!

2017.10.26. 22:16:54

@fhdgy: Köszi a jószándékot ... :) De tudod, ilyenkor az a leghőbb vágyam, hogy Bill Gatesnek "főzhessek" ... ugyanis elébasznám az alapanyagokat, meg a mozditható tüzhelyeket, oszt oldd-meg-apám-magadnak! Természetesen azért fizess is, csillagos árakat, borravalóstól! :PPP A rohadtmocskoskurvaanyját az ilyen kibaszott geci, okádék "szolgáltatónak"!

fhdgy 2017.10.26. 22:22:51

@Pink Petsch: Bocs, de egy kicsit had próbáljalak megnyugtatni.

A windows olyan, amilyen, ebben Bill Gecinek is van felelőssége, ez nem vitás. De nem mindenért ő a hibás.

Pl. egy windowsban több tízezer évnyi programozói munka van. Ennyi munkában akkor sok hiba van darabszámra, ha az relatíve elenyésző.

Tudod, mi programozók azt mondjuk, hogy nincs hibátlan program, csak még nem ismerjük a hibáit.

És tudod, hogy mi a program hibajavítás?

Ismert hibák, ismeretlenre cserélése.

2017.10.26. 22:28:46

@fhdgy: Leszarom, amikor nem tudok más gépet venni újonnan, csak ezt a kicseszett win10-es fossal ellátott szemétládákat, több száz euróért, mert a Windows egyetlen egy, valóban mükődő és felhasználóbarát win7-es programját rövid úton kinyirták .. akkor igenis közvetlenül Gates kurvaanyját, amiért rákenyszerit a fos, szar, semmit nem érő, hibákkal teli geci win 10 szarjának a megvételére. Amit saját bevallásod szerint, te sem használsz!
Dögöljön meg, ahogy én kivánom!

fhdgy 2017.10.26. 22:34:10

@Pink Petsch: Kérlek, ne légy ilyen mérges.

Amíg csak a Win 10-zel vannak egetrázó problémád, addig nincs nagy baj.

Képzeld el a következőt:

Kettő orvos beszélget:

Egyik mondja a másiknak, hogy nem is értem, hogy miért utálnak bennünket ezen a világon annyian!

Hát meg a másvilágon, hát még a másvilágon? Kérdi a másik.

Akkor végül is mi a bajod? Van egyáltalán bajod?

2017.10.26. 22:34:21

@fhdgy: Komolyan, visszasirom a Pentium I-esemet, mert akkora volt mint egy kutyaól, ugyan, de azt basztam rá, amit akartam ....

fhdgy 2017.10.26. 22:36:34

@Pink Petsch: erre meg azt szokta mondani egy öreg barátom, hogy az volt még a szép idő, amikor a ló volt a leggyorsabb közlekedési eszköz.

Ezt akarod?

2017.10.26. 22:38:42

@fhdgy: Kabbe a faszom, te is! Nem, nem akakrok az Ubuntuval bohóckodni, nem, nem akarok a winfos újabb "automatikus" frissitéseivel szopni ... azt akarom, hogy ha megveszek egy kibaszott glépet, és egy még kibaszottabb programot több száz euróért, az müködjön, akurvaistenbasszameg! Akkora elvárás ez tőletek, nyomi kockáktól?
Bezzeg, ha a mosógépetek leáll, vagy a sörötök meleg, esetleg a kajéátok hideg, akkor máris nyirvákoltok, hogy nem szolgálnak ki rendesen ... pedig ti sem teszitek azt ... a legcsekélyebb mértékben sem :P

2017.10.26. 22:41:35

@fhdgy: Igen, mert azt "lovat" én kezeltem, nem valami szilicium-völgyi faszparaszt a távolból :PPP

fhdgy 2017.10.26. 22:46:20

@Pink Petsch: Először is:

Jó kis lebaszkurálást kapta, de nem haragszom.

Akkor egy dolgot válaszolj meg nekem:

TI több száz éve ugyanazt a sört szolgáljátok fel, ugyanazon recept szerint főztök, mégis elbaszkuráljátok.

Mi csak pár évtizede csináljuk azt, amit, akkor miért nem vagytok türelmesebbek?

Mi is belejövünk, ne félj!

Három-négyszász év múlva folytassuk a vitát, hogy vagyunk-e mi már olyan rosszak mint ti?!

Shaktee 2017.10.26. 22:49:26

@gabors: lehet hogy a dákó nyelvi szokások kavarnak be nála? ;)

2017.10.26. 22:53:01

@fhdgy: Ha ugyanazon kajákat szolgálknánk fel, mint több száz éve akkor te azokat jó eséllyel kiköpnéd, ahogy a sört is.
Tudod mi bassza ya csőrömnet, ugye? Az, hogy a winfos, az egyetlen felhasználóbarát programjját, amit sikerült neki 25 év alatt összehozni, a win7-et, 1,5 alatt kinyairta. Az összes többi fos, szart mneg megtartotta, még azt a becvallottan kurvéára elcseszett Vistát is. Hát ennyit a fejlődőkéepességetekről .... úgy szakmailag.

Csodabogár 2017.10.26. 22:55:38

@Pink Petsch: Svájcban dolgoztam sokáig. A németeknél csak néhány hónapot. Viszont a svájci fönököt kirázta a hideg, mikor észre vette, hogy a két új kolleganő már tegeződik. Nálam a munkahely az munkahely volt a barátkozás csak azon kívűl létezett. Nem voltak svájci barátnőim, férjemnek volt néhány haverja akikkel tegeződött.

2017.10.26. 22:56:46

@swing gitan: Visszatértél az oviba? :PPP Ne reménykedj, mert te engem erről a fórumról nem fogsz elüldözni, mint moyjo-val tetted. Régebbi motoros vagyok én nálad, te szerencsétlen népi anyagedény :PPPP

fhdgy 2017.10.26. 22:59:32

@Pink Petsch: Nem tudom, hogy vigasztal-e, de hidd el, ilyenek miatt én is téptem a hajamat.

A további problémák megelőzésére kitaláltam azt, hogy már jó ideje nullás géppel levágatom a hajam, így legalább nem tudok magamban kárt csinálni.

Egyébként meg nem szeretem a pl. a modern söröket. A sör legyen sör, ne limonádé.

Pl. szeretem az 1400-as évek vége óta készített Stiegl söröket.

A négy decis söröket is utálom, ki az a hülye, akinek a 3 deci kevés, az öt meg sok?

Különben is, a sör rendes mértékegysége a Maß.

2017.10.26. 23:03:23

@Csodabogár: Jaja, a svájci németek egy kissé még keménygallérosabak, ha mondhatni ilyet. Viszont, az tuti, hogy egy echte németnél az jelenti az elfogadás alapvető szintjét, ha a keresztneveden szólit, és letegez. Akkor valamilyen szinten már elismert. Amig, "Herr"-ezik vagy "Frau"-zik ... esetleg még rosszabb esetben csak annyit mond rád, hogy "Sie" vagy "Er", addig felejtsd el ... A séfem a 3.-ik hónap végére mondta ki a nevemet ... addig "Sie" voltam, csak egy névmás .... hiába, echte, nyakas bajor ... sokszor nem is értem a dialketusát, pláne, ha ideges.

Csodabogár 2017.10.26. 23:04:22

@fhdgy: Azért nem értem ezt a sok nyűgöt a windows 10-el kapcsolatban. Én egy tök hülye és ügyetlen user vagyok, Nem csak szőke hanem öreg is. Megvettük a gépet még az USA-ban , haza hoztuk és tény, néhány napig szenvedtem meg káromkodtam, de azóta is használom a W10-el. Csak simán netezésre, olvasásra. Semmi baj nincs vele.

fhdgy 2017.10.26. 23:12:11

@Csodabogár: Jó, ez így igaz is meg nem is!

Én programozó vagyok, programokat írok, a mai igényeknek megfelelően sok tényezős, sok komponensűeket.

Az mindig egy tortúra, ha egyik windows verzióról át kell állni egy másikra. Hol ez, hol az nem működik rendesen.

Hiába mondanám a megrendelőimnek, hogy nem az én hibám, hanem a windowsé, tessék ott reklamálni.

Így talán érthető, hogy még mindig windows 7-tel dolgozom.

Ha majd sikerül egy valóban jobb gépet vennem, amin már Win 10 van, és próbálgathatom hónapokon keresztül csontmentesen, no,. majd akkor állok át, mert fő a biztonság.

gabors 2017.10.26. 23:21:18

@fhdgy: 'Én Linuxban SuSE párti vagyok, mert elköteleztem magam mellette és ezért abban van is gyakorlatom. "

ezt megertem ... en otthon Debian-t hasznalok mar regen server/laptop stb. korabbi munanal Debian volt, most munkanak RHEL es most hogy szolgaltatot valtunk ott meg a szinten RedHat alapu CentOs-t fogunk hasznalni ... nem igazan latok oriasi kulonbseget persze a Debian-nal van a legtobb tapasztalatom. Annak idejen SuSe-t is kiprobltam tetszett is de nem ragadt meg (amugy elso 5-6 evben megrogzott Slackware geek voltam) .. Ja amugy par evig Solaris-t is administraltam eredeti SUN hardware-en na "az volt az igazi " Ultra Proci meg minden de nagyon rossz volt az ar/ertek miutan intel procik kezdtek izmosodni ....

Nincsenek komolyabb kulonbsegek a disztribuciok kozott, persze nem mindegy hogy a regi bevalt System V vagy az ujabb systemd az alap es hat igen haladni kell, de mondjuk 15 ev gyakorlat utan ez nem gond...

2017.10.26. 23:24:05

@Csodabogár: Ez attól lehet, hogy a te géped valszeg egy laptop, nagyobb teljesitménnyel, és tárhelllyel. Az enyém viszont csak egy szaros notebook 28 gigás össztráhellyel, amelyet kötelezően a winfos 10-el árultak, és mivel csak egy szaros notebook a win7-et rá el is felejthetem .... bár nem tudom, a jó 3 éves installáló lemezeim érvényesek-e még?
Bár annyira ki van már a faszom ettől a winfos 10-től, hogy asszem feldobom az e-bayre, és veszek egy megbaszkurálható másik gépet, amire felrakhatom a win7-et, és legalább lekopik az a fasz Gates és a bandája rólam, hogy dögölnének meg!
Mert ha már infót gyüjtenek a winfos10 alatt, akkor legalább müködjön az a kibaszott rendszerük, de még erre sem képesek az agyonajnározott és baszottul túlfizetett IT-sek.
Vagy te esetleg más véleményen vagy, @fhdgy: ? :PPP

gabors 2017.10.26. 23:27:27

@swing gitan: "@gabors: lehet hogy a dákó nyelvi szokások kavarnak be nála? ;) " vagy csak a dákó vagy hogy nincs ki tudja ?? most eppen masnak osztogatja pedig egy rossz szot sem szolt :-)

SAD!!! (copyright DJT)

fhdgy 2017.10.26. 23:31:49

@gabors: Nézd, én is sok op. rendszer alatt dolgoztam, lehet, hogy olyan alatt is, amiről nem is hallottál.

IBM Dos 26.2, RTF, ABM, PC-és Dos-ok, majd Windows-ok, MVS, HP-UIX, AIX, SUN Solarisok, Linux különböző disztribúciói, stb.

Vannak olyanok is, amiknek a neveire már nem is emlékszem.

Linux disztribúciók nincs "nagy különbség", igaz, csak bele lehet hülyülni az installálásokba, meg a apró különbségekbe,

Pl. a Tomcat különböző verziói is csodákra képesek és lesel ki a lyukon, hogy miért nem működik vagy nem pont úgy mint a másik alatt.

London2009 2017.10.26. 23:35:43

@Pink Petsch: de ma gyurni voltam, nem futni! Sot, szaunaban es gozben is voltam. Bar azt gondolom a konyhan is meg tudnam oldani! : ) Ja es nem en fizetem, hanem a ceg. Utana pedig voltam magyar allasborzen! Na erre varrjal gombot! Mindezt par ora alatt! :D

Csodabogár 2017.10.26. 23:41:08

@Pink Petsch: Ez egy normál asztali gép, de Ember laptopján maga állt át a W10-re mikor felajánlotta neki a rendszer.
Megértem a dühöngést én is kb ugyanezt tettem, de aztán valahogy össze rázódtunk. Az én életemben eddig nekem az XP volt a legkedvesebb, de ugye az már rég nincs. A W7 nálam kimaradt, mert új gépet kellett venni és azt akkor már kizárólag a W10-el árulták.

London2009 2017.10.26. 23:46:14

@gabors: a Hagymarol tudok termeszetesen. Hintara gondoltam, de csak jatekibol.

fhdgy 2017.10.26. 23:49:45

@Csodabogár: Elhiszed-e, elfogadod-e, hogy hogy egy úrvezetőnek sokkal könnyebb átállni egy mechanikus vezérlésű autóról mikrókompjuter vezérlésű autóra, mint mondjuk a szerviznek, szerelőkre? Akkor még nem is beszéltünk az alkatrész ellátó bázisokról.

2017.10.26. 23:50:17

@London2009: Nos, akkor szeretettel meghivlak a német hosszúhétvégére hozzánk ... lesz szauna, meg terepgyakorlat, és a karizmaid is erősödni fognak, azt megigérhetem.
Mindenesetre, az én jobb csuklóm már szarrá ment, napok óta arra ébredek reggel, hogy kurvára fáj, nyilalás-szerüen ... és a kibaszott csont, nem is az izület, amivel esetleg lehetne kezdeni valamit. A csontfájdalommal viszont semmit ...
Igaz, pihentetés... naja :PPP

NorthPier 2017.10.26. 23:59:10

@fhdgy: "Ha nyugalmat akarsz, akkor használj Linux-ot."
Gafgyt? Kaiten? Remaiten? A linux sem vírgo már...

2017.10.27. 00:00:53

@Csodabogár: Úúúúú, asztalira azt raksz rá, amit csak akarsz ... ne mááár! ;))) Ha lenne állandó nyug-, izé illetve lakhelym, akkor abban majd egy baszom böszme nagy gép lesz, amire azt pakolok rá, amire éppen feláll, akár 3,5-ös floppyról is :PPP És persze lesz majd egy szar, semmit nem érő csili-vili táblagépem is, amiről majd csak simán netezek, ha éppen enm szarik be az aktuális winfos :PPP De be fog, mert azért fos ...
Egyébként a win7 az XP frehasználóbbbarát változata, ezért is nyirták ki cirka 1,5 éven elül. Hogy dögölnének meg a geci senkiháziak!

gabors 2017.10.27. 00:01:11

@fhdgy: "hogy olyan alatt is, amiről nem is hallottál." nalam a CP/M volt az elso :-) amit op rendszer szinten simogattam

a PC-sek kozul szinte minden megvolt nalam is akkoriban IBM PC-DOS-t tettem fel minden gepre az MS-DOS helyet amit sajnalok hogy az OS.2 kimaradt de linux-ot mar 1.x verzional kezdtem 1995-ben na akkor meg tenyleg kellett molyolni hogy valamire feltegye az ember eleinte csak a szemelyes hobbim volt ... de szerencsemre a cegnel 1996 korul egy ITs vezeto ki akarta probalni es szerencsemre onkentesen nekialltam .. "and the rest is history ... " (mivel ingyenes volt ... lehetett vele kiserletezni)

De en nem vagyok programozo maig sem ...

fhdgy 2017.10.27. 00:04:00

@gabors: Mikor kezdted a szakmát?

Én úgy 1973-ban-ban még Uralon.

gabors 2017.10.27. 00:10:44

@London2009: ' Hintara gondoltam, de csak jatekibol. " ja OK csak azert gondoltam mert csak egy ismertebb posztolorol lehetett nyilvanosan tudni hogy a kozelmultban elhunyt ... (lasd RIP)

2017.10.27. 00:16:13

@fhdgy: Hagyma .. pár hónapja ....

gabors 2017.10.27. 00:18:13

@fhdgy: "@gabors: Mikor kezdted a szakmát?"

hat ha az egyetemet bele lehet szamolni, hiszen programozast es szamitogepet ott hasznaltam igazan eloszor akkor 1985 korul ... mar nem emlekszem a reszletekre hasznaltunk valami time-sharing mainframet .. valamelyik PDP-t es valami Motorola based kozepkategorias gepet .. akkoriban kezdtek elofordulni a 286-os XT-k es talan utolso evben mar 386-AT is megjelent ... akkoriban progamoztam utoljara assembly-ben CP/M alatt Az elso sajat gepemet 1992-ben mar az usa-ban vettem egy 486-os Toshiba laptop volt 9600 modem es aol.com account !!! egeszen sokaig megvolt vegen a screen mar nem is ment csak mint DSL gateway ment linux-al :-)

fhdgy 2017.10.27. 00:20:00

@gabors: 1985-ben én már öreg bitfaragó voltam a szakmában.

gabors 2017.10.27. 00:21:37

@fhdgy: "Mi történt vele? " a fia beszamolt rola itt is (kesobb megkeresem ha gondolod) de a maja leallt valszeg rak es meglehetosen rovid idon belul elment talan 2 honap vagy annyi sem ... pedig kezdett mar revbe erni hazassag, allampolgarsag, sajat haz uj auto (stukker)

nezz be a blogjaba meg mindig online van az utolso bejegyzesek a reszvetnyilvanitasok voltak abbol kb megtudod mikor volt Marcius vegen Aprilis elejen valamikor

London2009 2017.10.27. 00:22:52

@Pink Petsch: ovatosan a meghivasokkal mert en kepes vagyok eleget tenni nekik!
Ez a szorongassunk a konyveket a honunk alatt ebed kozben nekem is megvan. Ha ezerszer nem hallottam, hogy "az apacakhoz jartam iskolaba es ott ugy kellett enni, hogy ket konyvet szoritottunk a honunk alatt" akkor legyek ugato kutya!
Azert persze kesobb ennek igen nagy hasznat vettem, foleg miutan messzire sodort a szel, hogy tudtam szepen asztalnal enni es ulni, de hat whatever. : )
@Dikusz: errol a kisholgyrol eszembe jutott az Urholgy! Nagymamam kapott leveleket ugy cimezve, hogy X Y-ne Urholgy!!! Ezt en imadtam! Ugyhogy az osszes szulinapi, nevnapi, karacsonyi stb. udvozlolapot mindig ugy cimeztem meg neki, hogy X Y-ne Urholgy reszere! :D

gabors 2017.10.27. 00:23:35

@fhdgy: "@gabors: 1985-ben én már öreg bitfaragó voltam a szakmában. " gondoltam ..... amugy ez a sereg elott vagy utan volt ?? mert szamitoget a seregben 1984-ben nem lattam akkoriban jo kis irogepek voltak

na most megyek akkor haza ... kesobb benezek meg ..

London2009 2017.10.27. 00:28:01

@Pink Petsch: pentium!!! Pinky... you made my day. Pentium...pentium. Kesz... azt hiszem mar eleget eltem. :D

fhdgy 2017.10.27. 00:30:09

@gabors: Én 1977-től voltam hivatásos katonatiszt. Akkor már voltak R-10-es számítógépek, akkor indult a Praticomp program és volt már R-40 számítógép ( IBM 360 klón ) is.

Én meg mentem aludni. Elteszem magam holnapra, vár szép Somogyország!

2017.10.27. 01:04:40

@London2009: Hm, hát igen tud néha előny is lenni, ha az ember tudja használni a csiga-villát ... bár a csigáért azért annyira nem vagyok oda, még zöldfüszeres vajas mártásban sem ;)
Különbben erről jut eszembe, már az illemről, az egyik pincér gyerek visszahozott egy tálka pestót, hogy a vendég szerint ez nem bazsalikom, majd elhülve bámulta, hogy a chef de partieval az ujjunkkal nyúlunk bele, kóstolásra :DDD De azán lenyugodott a lelke, mikor mondtuk, hogy ez már nem megy ki vendéghez, akkor sem, ha tévedett, megy a szemetesbe, a vendég újat kap :DDD

exterminador 2017.10.27. 10:59:41

Nos, az a helyzet, hogy Ausztriában máig sorkatonaság van. Teljesen értelmetlen módon. Ez mélyen ellenszenvessé teszi számomra az országot és lakóit is, akik a legutóbbi népszavazáson sem szavazták le ezt az intézményt.

libsi nóta bárki unja 2017.10.27. 11:38:53

"Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes, stb. "

Ezt még az osztrák választás előtt írta a poszter? Vagy csak olyan kötelező szöveg, ami nélkül nem tudna megjelenni?

Ellenőrzi valaki egyáltalán, hogy létező személyek akik ide blogokat írogatnak? A mai világban a kamu identitás simán belefér a gerillamarketingbe

alfacharlybravo 2017.10.27. 13:14:15

@exterminador: Előre látóak, mit lehet tudni, hogy megint jön egy piktor a legnagyobb német aki tulajképpen osztrák volt?

wiener 2017.10.27. 15:20:54

alapvetően jó a poszt, én is hasonlót írtam volna ha nem lennék lusta, plusz azt akarnám hogy még több magyar jöjjön ki de nem akarom, mert többnyire az alja jön ki és nagyon gáz figurák vannak, égetik a magyarságot csak

bzsoa 2017.10.27. 15:22:05

A blog írója még 2007 évben távozott érthető okokból kb. ötször vagy még többször annyi fizetés, magasabb életszínvonal, közegészségügy stb. Ezt meg is értem. De azt hogy ennyire oda van úgy általában a migránsoké már nem annyira érthető. Persze tudom ma már egyre gyakoribb az hogy az indiai vagy pakisztáni vagy arab informatikusok Európába jönnek dolgozni nem is velük van probléma hanem azokkal a szinte analfabéta gyakran a saját vallásukba kapaszkodó ahhoz ragaszkodó gazdasági menekültekkel akik elsősorban nem dolgozni érkeznek Európába, vagy ha akarnak is dolgozni, a nyelvtudás meg a szakértelem teljes hiánya miatt nem találnak munkát, törvényszerű hogy egy idő után radikalizálódnak. Az ő érveik is érthetőek gyakran az éhhalál elől menekülnek de jelenleg Ázsiában és Afrikában kb. 2 Milliárd ember éhezik. Ha ezeknek csak 10%-a elindul Európába az már megoldhatatlan konfliktusokat okozna. Ezt mára már az osztrákok is belátták.(lásd választási eredmények)

Alick 2017.10.27. 15:23:01

Függetlenül a hazai túltolt menekültellenességtől, az teljesen természetes hogy egy multi IT-s cégbe a világ minden tájáról jönnek dolgozni képzett emberek.
Ugyanakkor a szudáni analfabéta kecskeb@szó nemhogy IT-s cégbe, de más munkakörbe se nagyon tud beilleszkedni, jó esetben menő drogdíler lehet a gettóban.
Ez is az osztrák valósághoz tartozik...

DieNanny CH 2017.10.27. 15:30:12

@Csodabogár:

Ez fura, itt a bölcsiben - kisvárosi környezet - a legelső pillanattól mindenki tegezett mindenkit, szinte az összes szülőt is tegeztük.
A családjaimnál is magától értetődő volt, hogy a szülőkkel tegeződünk. Igaz, én 2012 márciusában kezdtem itt.

VT Man 2017.10.27. 16:18:02

Nagyreszt egyetertek, de miert kellene kisebbiteni magunkat mas nemzetekhez kepest.

"Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes"

Igen, de te nem a menekultekkel dolgoztal egyutt, hanem legalis vendegmunkasokkal.

Az osztrak menekultellenes part 22%-ot ert el a valasztasokon, gondolom nem azert, mert 22% magyar szavazo van az osztrakok kozott...

A nemzeti buszkesegrol meg annyit, hogy kerdezz meg egy igazi franciat arrol, hogy melyik a legjobb orszag a vilagon, es melyik a legjobb nemzet, buszken fogja mondani, hogy "a franciak a legjobbak!"

sellőlány 2017.10.27. 22:04:57

@P.Elliot: A network azért még működik, kedves, hogy hiányolsz. Engem nem konfliktus vagy sértettség űzött el, egyszerűen csak olyan irányba változott a társalgási stílus, amelynek nem tudtam/akartam már része lenni. Hozzád hasonlóan, nekem is hiányzik jó néhány ember, de ahogy később ki lett mondva... "ez itt nem fontos"... sajnálom. De privátban folytathatjuk... Üdv a macsekoknak!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása