oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 01. 06:30,  Hol van az otthonod? 217 komment

2017. június 01. 06:30 Határátkelő

Hol van az otthonod?

A kérdés felmerült már itt, a blogon, most újabb válasz érkezett rá Zitától, Hollandiából. Talán nem sértek titkot, ha annyit elárulok, hogy a kísérőlevélben azt írta nekem, hogy praktikus tanácsoktól mentes az írása, mert arról sokan jókat írtak már. Inkább elidőzött a neki fontos és érdekes lépcsőfokoknál.

Te hol érzed otthon magad? És miért ott? Esetleg több helyen is? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

hollandia_amszterdam_3_foto_pixabay_com_neshom.jpg

„Apám hitte az otthon melegét” (Sztevanovity Dusán)

 …az ünnep örömét, az apja örökét, az első éjszakát, a gyűrű aranyát, a szavak igazát, a hőstetteket, a bölcsességeket, a szép verseket…

Régóta készültem az „otthon” téma magamféle kicsontozására. Különös apropót a feltehetően utolsó költözés, egy nagy vágy beteljesülése, külön az összes gyerekemtől, határátkelést közbeiktatva, büszkén magamra, ahogy kikerekedett végre a történet, az érzések, a számvetés szolgáltatta.

Mindig is maradéktalanul hittem a dalszövegben felsorolt súlyos értékekben. Az otthon melegében, és az ott felépíthető feelingben. Ez az elvárás megvalósult úgy is, hogy örök költöző voltam, mostani friss lakásom épp a tizenharmadik a sorban.

Láss csodát! Jelen munkahelyem is épp a tizenharmadik a sorban. Jelen pasim is épp a tizenharmadik a sorban. Jelen pillanat pedig része az éppen 4,1538461538 x 13 éves nagy kalandnak, amit az életemnek hívnak. Azon kívül nincs fekete macskám, sose volt, és egyáltalán nem vagyok babonás, egyszerűen ezt dobta a rulett.

Otthonom volt a nagyapám háza, ahol felnőttem, ahol megtanultam vonalasan minden szabályt. Ezért ma is hálás vagyok, jóllehet néhányat bár nehezen, de átléptem azóta, mégis alapvető csapásirányt jelentettek az útelágazásokban a  „Namostakkormerremenjünk?” -döntéseinél.

Otthonom volt az egyetemista kollégium, a maga pezsgő, intellektuális élete, a régi szerelmek lábnyoma, kreatív, felejthetetlen miliője.

Azután jött még sok jelentőségteljes otthon: az első kislakás, az első építkezés, ahova születtek a gyerekek, azután néhány otthon, amibe a szerelem vitt, és ahova a szakítások kényszerítettek, volt lakáshitel, építkezés, örök felújítás, határátkelés, saját lakás, bérelt lakás etc.

„És én hiszek a folyóban s a hídban” (Sztevanovity Dusán)

...a dalban, a város zajában, apámban, magamban, a mikrobarázdában, a táguló világban, a lézersugárban, az ezredfordulóban, a kvadrofóniában, a fegyver halálában…

És mégis… otthonod lesz-e egy idegen ország? Mikortól érzed ott otthon magad? Ez egy folyamat része, vagy megfogható egy konkrét pillanatban? (Határátkelő kérdései)

Igen, otthonod lesz. Ha erősen akarod, hogy az legyen. Hogy mennyi idő alatt? Ez csak tőled, a határozottságodtól, az alkalmazkodó képességedtől, az asszimilációs hajlandóságodtól, nyitottságodtól függ. Átlagosan mégis két évbe telik.

Egy folyamat sok tanulással, odafigyeléssel, az elején rácsodálkozásokkal, kultúrsokkal, később apró, majd egyre nagyobb vágyak megvalósításával halad előre, azután bekúszik az életbe, mint napi rutin.

Közben megfoghatók pillanatok is, amikor észleled, hogy szintet léptél bizonyos dolgokban. Már nem kell a GPS. Először szólalsz meg úgy az új idegen nyelven, hogy elmosolyodsz magadban, mert tudod, hogy már megy.

Amikor rákérdezel, hogy hol van a városban a hely, ahová készülsz, és a válasz rá: tudod, a második utca az akármitől, amit meg tudsz, ahol az akárkivel voltunk, és ez és ez történt.

Szerte a városban van ezer hely, emléked, amihez történetek köthetők, élő hellyé váltak. Amikor képes vagy mindent egyedül intézni. Amikor már el tudod adni magad egy állásinterjún.

Amikor néhány dolog nevét már nem magyarul mondod. Amikor az itteni híreket nézed, hallgatod, akkor is, ha nem érted. Amikor felismered és képes vagy kihasználni a lehetőségeket.

Amikor észrevétlenül felveszed az itteni szokásokat. Már gondolkodás nélkül teszed azt is, ami valamikor a kultúrsokk része volt. Amikor full ismeretlen bennszülöttek kezdenek el segíteni neked.

Ezekről konkrétan nem szándékozok írni, nem tudom, hogy lehet-e, mert borzasztó sok jó szitum volt, mikor is az általam óvodásnak titulált hollandságommal megtaláltam a hangot és a kiskaput is Hollandországban. Ilyenkor mindig igazán otthon éreztem magam.

Ehhez váltig állítom, hogy kell a jobbik fajta magyar észjárás is, meg nagyon szimpatikusnak kell lenni, hogy szeressenek a hollandok, s elmondják, hogy van megoldás, csak neked, csak most.

Egészen vicces, mert oltárira vonalas és törvénytisztelő népnek mondják őket. Hát néha ők is átlépik a szabályokat, furcsa volt átélnem, hogy megtették pont miattam. És még egy nem elhanyagolható momentum: a nyelvükön kell tudni megszólalni.

Egyre inkább otthon vagy egy idegen országban, amikor egy idő után leszoksz a szülőhazádban zajló eseményeken való folyamatos bosszankodásról. Egyszerűen nem oda mégy nyári vakációra.

És amikor végre lesz saját otthonod, ami csak a tiéd! A tizenharmadik.

Az otthonod nem ott van, ahol ismered a kanálisokat és a hidakat, hanem ahol a kanálisok és a hidak ismernek téged.

Az otthonod ott van, ahol egyformán élvezed az esőt, a szabadságot, ahol mersz nagyokat álmodni, paranemnormáliskodni, megvalósítani az álmaidat. Az otthonod ott van, ahol végre ki mered csomagolni a múltad a banános ládákból, és végre tudsz vele együtt élni egy teljesen új életben is. Ez azt is jelenti, hogy a fejedben helyére került ezzel kapcsolatban minden.

Az otthonod Puzzle-földön van, ahol végre ismét összeillenek a dolgok. Az otthonod ott van, ahol a saját lábadon állsz, nincs szükséged ajándékot elfogadni, mert jól tudod, hogy a trójai falovat is több okból ajándékozták.

Az otthonod ott van, ahol egyre gyakrabban fordulsz magad felé és ettől egyre kevesebbet vagy magadon kívül. Az otthonod ott van, ahol egyszerűen boldog vagy.

Az otthonod ott van, ahová besüt a reggeli nap, átmelengeti a lelked, ahol az mellett ébredsz, akit szeretsz. Ahol nincs görcsös veszekedés, legfeljebb pezsdítő mókás, olaszos tányércsapkodás.

Ahol egyensúly van a kint és a bent, a csönd és a zaj, a hideg és a meleg, a „teljesenmindegykintmivan” és az „idebentakkorisszeretlek” között. Ahol képes felülkerekedni a káoszon a rend. Ahol minden szituáció magáért beszél.

„Boldog az, aki otthon boldog.” (Lev Tolsztoj)

Ha szívesen olvasnál még Zitától, akkor látogass el a blogjára, érdemes!

HÍRMONDÓ

Hollandia minden mennyiségben

Ha már a poszt Hollandiáról szólt, akkor válogattunk pár állásajánlatot onnan. Remélhetőleg azért azoknak is érdemes végignézni, akik még nem pontosan tudják, merre indulnának el.

„A magyarok színe-java dolgozik külföldön”

Komolyan, néha csak kapkodjuk a fejünket, olyanokat mondanak a magyar gazdaság és politika szereplői. Most például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke dobott le két nem akármilyen bombát.

Ingyen wifizhetsz az EU-ban!

120 millió eurót különítenek el azzal a céllal, hogy 2020-ra 8000, internet lefedettséggel nem rendelkező EU-s településben kiépítsék az ingyenes wifi hálózatot.

Ilyen lenne egy EU-mentes Európa

Olyan sötét képet festett fel az Európai Bizottság litván képviseletének vezetője, hogy a fal adta a másikat. Közben a német kancellár azt mondta, az európaiaknak össze kell fogniuk a saját sorsuk érdekében is.

Csak az kapna uniós pénzt, aki betartja az alapelveket

Tanulmányozza a német kormány annak lehetőségét, hogy a jövőben miként lehetne az alapvető jogállamisági elvek betartásához kötni az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára.

(Fotó: pixabay.com/neshom)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612556331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 07:04:30

Jó írás. Sugárzik a pozitívum és az jó.
Sokan nem hiszik el hogy bizony lehet így élni. Pedig de. Lehet. Fogok erről írni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.01. 07:25:06

Én még hiszek a lézerkabátban
És még hiszek a rugós nyalókában...
Gömbcsuklós kalácsban...
Valaki emléxik még ezekre?
:-))))))

Arthamyr 2017.06.01. 07:31:47

"Ez az elvárás megvalósult úgy is, hogy örök költöző voltam, mostani friss lakásom épp a tizenharmadik a sorban.

Láss csodát! Jelen munkahelyem is épp a tizenharmadik a sorban. Jelen pasim is épp a tizenharmadik a sorban. Jelen pillanat pedig része az éppen 4,1538461538 x 13 éves nagy kalandnak, amit az életemnek hívnak. Azon kívül nincs fekete macskám, sose volt, és egyáltalán nem vagyok babonás, egyszerűen ezt dobta a rulett." - Ez nekem egy kora reggeli facepalm volt, de legalább felébredtem. :)

Az egész írás túl "irodalmi", az én művészi hajlamom nagyon kevés ehhez.

DieNanny CH 2017.06.01. 07:53:19

Bennem ez a mondat ragadt meg:
"Az otthonod nem ott van, ahol ismered a kanálisokat és a hidakat, hanem ahol a kanálisok és a hidak ismernek téged."

Ha visszamegyek a szülővárosomba, bár még megismerem a házakat - bár a panelprogram keretében az összeset felújították, átszínezték -, a kopár grundok gyönyörűen beültetve fákkal, bokrokkal virágokkal, az ófalui részen eltévedtem... (új utcák nyíltak, új házak épültek a 13 év alatt), és senki nem köszönt rám, mert már nem ismertek engem.
A mostani Mo-i városomban még úgy-ahogy eltalálok, de ott is csak a 3 utcabeli szomszéd ismer, aki rámköszön.

Míg itt? Ezen a kis svájci településen? 5 éve élek itt, minden kis ösvényt, utcát ismerek, megismerem a 3 házzal arrébb lakó kutya ugatását (igen, néha ugat...), úton-útfélen ismerősbe botlok.

Szóval, itthon vagyok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.01. 07:54:11

@LittleG (uk): Azaz.A Voga-Turnovszky nevű páros volt az elkövető, a komplett 80-as éveket, meg mást is feldolgoztak, Pop-paródiák címszó alatt.Be lehetett sz@rni rajta, főleg, ha ismerte az ember az eredetit is. :D
Nem voltak teljes dalok, mint a Hónaljkutyáéknál, csak olyan refrénfélék.
Keresem ezt az átkozott számszöveget, de nem találom...

LittleG (uk) 2017.06.01. 08:12:39

@DieNanny CH: ez vicces, én is megismerem a kereken 3 házzal odébb lakó kutya ugatását (és a gazdája jellegzetes sikítását, hogy Jaaaaasooooooon) :)

Tavaly 3 év után először voltam otthon, és rosszul esett, hogy mindenfélét átépítettek és már nem olyan, mint emlékeimben volt...

És váltig állítottam, hogy én a kánikulát szeretem (amiben itt ugye nincs részem), erre hazamentem, még csak kánikula sem volt (33 fok), de tűzött a nap és nem volt oxigén a levegőben - legalábbis én úgy éreztem, hogy nem kapok levegőt. És folyton álmos és erőtlen voltam.

Mikor esett az eső és lehűlt 26 fokra - továbbra is napsütéssel, na az nagyon jó volt.

Nagyobbacska városban nőttem fel, régen se ismertem mindenkit, de a régi ismerőseim közül sokan szétszéledtek, jó részük külföldre...

LittleG (uk) 2017.06.01. 08:17:23

@geegee: csak annyit találtam, hogy a legóoktatás is benne van :)
én Markos-Nádast szerettem, még ma is nevetek rajtuk, bár vannak referenciáik, amiker nem értek :)

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.01. 08:46:08

@diggerdriver: Tudod, talán pont itt kérdeztek rám, hogy Magyarországon nem lehetett volna így pozitívkodni? És igazán miért adtam fel a működő egzisztenciámat, és igazán miért kezdtem újra a nulláról? Mindenkit megnyugtatok, hogy ez a verzió egyáltalán nem volt egyszerű, De egy biztos: a nyugalom, a kiszámíthatóság az nem fogható semmihez.

Nnegyzet 2017.06.01. 08:51:21

Ilyen az amikor valaki úgy érzelmes, hogy közben írni is tud.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.01. 09:00:54

@Golf2: Mindig mondom, hogy az irodalom azért nagyszerű, mert mindent le lehet írni. Van ami a stílusodhoz tartozik hozzá, van, ami azért van a szövegben, hogy olvastassa magát, hogy az olvasó ne tegye le az írást, gondolkozzon be rajta, mosolyodjon csak el olvasás közben. Tök mindegy, hogy a valóság számszerűen egyezik-e. Biztosan emléxetek azokra az irodalom órákra, amikor előjött a "költő-író azt gondolta"- mondat. Ilyen nincs. Nem azért írunk, hogy minden apró részlet valóságtartalmat hordozzon. Némely soroknak egészen más a feladatuk.

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 09:01:39

@geegee: én emlékszem!

na daráljon le egy kiló bélszínt a macskámnak viszem!

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 09:11:11

ne aggódjatok, nemsokára megtudhatjátok hol az otthon!
ezt most kaptam nem oly rég:

"nyugi hazátlan tetves cigány. Posztot is kapsz."

Dacára hazátlanságomnak és vélt vagy valós roma származásomnak, feltételezett idegállapotomnak, digger és pink petch nagy rajongója rám is szán egy kis időt.
Alig várom, jajj, csak aztán cuki legyen!

Szerencsére nem vagyunk egyedül!

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.01. 09:13:49

@DieNanny CH: Valóban ez az egyik kulcsmondata számomra is ennek az írásnak:
"Az otthonod nem ott van, ahol ismered a kanálisokat és a hidakat, hanem ahol a kanálisok és a hidak ismernek téged."

És ez a másik:
" Az otthonod ott van, ahol végre ki mered csomagolni a múltad a banános ládákból, és végre tudsz vele együtt élni egy teljesen új életben is. Ez azt is jelenti, hogy a fejedben helyére került ezzel kapcsolatban minden."

Míg az első az érzést fogja meg, az utóbbit a frissen megélt élmény szülte, nevezetesen, hogy kicsomagoltam a banánosládákból, amit 2,5 éve összepakoltam és kihoztam ide magammal, na és azóta úgy is voltak, pihenő üzemmódban. Ezek gyakorlatilag múzeumi tárgyak, és örömmel észleltem, hogy már körül tudom venni velük magamat a múltammal, a hozott anyagommal, hogy nincs abban már semmi keserűség, pedig volt bőven, hogy egyszóval a fejemben helyére kerültek a dolgok.

Dammiel 2017.06.01. 09:25:18

@geegee: és mi hiszünk a légióoktatásban. Voga-Turnovszky : sztárok '85-ben 33'-on, rojtosra hallgattam a kazit kisgyerekként.

szÖveges professzor 2017.06.01. 09:28:32

@pappito: ki volt ez a szerencsétlen? Publikus? :)))

Dikusz 2017.06.01. 09:35:06

@geegee: azt a paródiát ismered, amelyiknek a szövegét Verebes István (Boncz Géza által adott művészneve a bazitai Dártvéder) írta?
Ez az: Amikor feljöttél hozzám, majdnem meghaltam....

Beütögettem a gugliba, hogy "pop paródiák voga turnovszky" és a csomó találat közül előjött egy több, mint egyórás műsoruk is. Ez így nem jó neked?

Dikusz 2017.06.01. 09:37:00

@pappito: ez súlyos diszkrimináció!
Kirekesztve érzem magam, én semmi ilyesmit nem kapok. Milyen jó is nektek :))))

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 09:39:00

@Dikusz: hát ezt ki kell érdemelni, úgy túnik téged még nem irigyel :)

adj egy kis időt neki!

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 09:40:03

@szÖveges professzor: persze, hogy publikus, quercus parasztkodik

de sebaj, inkább ezt csinálja, mint verje az asszonyt vagy rugdossa a kutyát

Dikusz 2017.06.01. 09:46:12

@LittleG (uk): @DieNanny CH: bevezetőként: nem tudok más példával jönni újra-meg újra, csak azzal, ami a családomban élőkkel, ismerősökkel történt. Sokadszor őket emlegetem fel, lehet van akinek unalmas.

Édesapám már beteg volt, a régi emlékek még elő-előjöttek, ezért elvittük őt kocsival gyerekkora/felnőttkora színhelyeire. Kicsit sétálgattunk vele, idézgettük az emlékeit, amiről sokat mesélt nekünk. A rengeteg változás miatt, amit látott otthon azt mondta, hogy ez a Budapest már nem az ő Budapestje....

Dikusz 2017.06.01. 09:51:44

@pappito: az igazán érdekelne, mit tud irigyelni tőlem. Itthon élek, sosem éltem külföldön.
Biztos ez a baja veletek, hogy jól érzitek magatokat a világ azon részében, ahol éltek. Neki meg itthon sem sikerül, azt könnyebb irigykedni, mint tenni valamit azért, hogy -akár itthon is-, de valamiképpen jobb legyen neki.

szÖveges professzor:-nak írt válaszodban elsőre azt olvastam, hogy dugdossa a kutyát:))) Lehet azt kellene csinálnia...

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 09:56:03

@Dikusz: amíg a kutya is beleegyezik engem nem érdekel :)

de amúgy a jelenséget szerintem minden kisgyerekes szülő felismeri, a játszótéri tőgyparaszt bully-t egy idő után elkerülik a gyerekek, nélküle játszanak vidáman, ő meg hisztizik a kerítésnél, hogy a többi gyerek rohadék és beleköp a padnál hagyott szandáljukba

lehetett volna egyből nem büdösgyökérnek lenni, pláne ebben a társaságban azért időnként eléggé szanaszét vélemények is megjelennek, sokan ideférünk és tudunk kommunikálni

trollnak buta, agresszívnek messze lakik, csak sztrókot fog kopni az idegtől, az meg kinek jó?

Dikusz 2017.06.01. 10:00:40

@diggerdriver: mikor lesz az a hamarosan? Minél "hamarosabban" lenne jó:)

Szeretném kérni a véleményedet a következőben: valószínű nem jól látom, de nekem ennek az írásnak a stílusa, de csak a stílusa nagyon hasonlít a két nappal ezelőtti "miért gyere haza" nekem sem tetsző íráshoz.

Dikusz 2017.06.01. 10:09:23

@Dikusz: saját magam tapasztalatából jöttem rá a következőre:

Gyerekként -közel laktunk hozzá- gyakran jártunk a Városligetbe játszani. Semmi okom nem volt rá kisgyerekként, hogy megsértődjek, de egy idő után félrevonultam, és duzzogva néztem, hogy a húgom, meg apu milyen jól játszanak. A Szecskában meg a medence sarkában csináltam ugyanezt. De az tényvalóság, hogy a szandáljukba nem köptem:))))

Felnőttként rájöttem, hogy milyen hülyeség volt az egész. Ha valami piszlicsáré dolog miatt megsértődnék, mindjárt eszembe (abba a kevéskébe) idézem, hogy csak én járhatok rosszul, ha elmarok mindenkit magam mellől.

Arthamyr 2017.06.01. 10:34:10

@huisje,boompje,beestje: Ez az egész "otthon" koncepció teljesen értelmetlen. Én otthon is otthon éreztem magam. Most Dublinban is otthon érzem magam.
Teljes természetességgel, nagy gyakorlattal rántottam el a kormányt tegnap délután, amikor a tahó taxis rámhúzta a kormányt (sosem tudom meg, miért büntetett, mert középső ujjam felemelésére nem sértődött meg annyira, hogy megálljon és kiszálljon megbeszélni).
Megszokott nyugalommal csukom be az ablakot, amikor túl zajosak a közeli kocsmában vendégeskedő emberek. Szinte odafigyelés nélkül kerülöm ki a hányást, amit valakinek a tegnapi túl jól sikerült bulija eredményezett.
Reggel gépszerűen bejövök a gyárba, köszönök a kollégáknak, elolvasom a leveleim, megnézem ki mit rontott el, ha kell megjavítom, elmagyarázom hogyan kell használni.
Ismerem az összes utcát a környéken, fel sem veszem, hogy a hajnalban sirályok rikoltoznak, vagy a villamos zörög.

Otthon érzem magam, de azért meglennék ezek nélkül. Én nem otthon akarom magam érezni, hanem jól. Sőt, mindig jobban, mert a jóból nem árt meg a sok. :) Nem zavar, ha új, szokatlan, ismeretlen környezetbe kerülök, ahol egy csomó dolgot fel kell fedeznem, ha az kellemes, illetve ha nem, akkor abbahagyhatom. Nem a megszokás a célom, hanem hogy az igényeim ki legyenek elégítve, és ezért a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel kelljen fizetnem. Sőt, lehet, hogy vannak tök jó dolgok, amikre nem is tudom, hogy igényem lenne, mert még nem láttam, nem próbáltam, nem éltem meg. Az otthon szerintem értelmetlen.

verkagrafomanka 2017.06.01. 10:37:41

"Már gondolkodás nélkül teszed azt is, ami valamikor a kultúrsokk része volt." - ez egy nagyon gondolatébresztő mondat, az első olvasás óta azon töprengek, hogy nekem vajon mi lehet ilyen.

Dikusz 2017.06.01. 10:43:28

@verkagrafomanka: ha megtaláltad a megoldást, légyszi írd meg nekem.
Azt is írjátok meg nekem, hogy mi az a kultúrsokk.

Hari Seldon 2 2017.06.01. 10:44:25

‘ Igen, otthonod lesz. Ha erősen akarod, hogy az legyen. Hogy mennyi idő alatt? Ez csak tőled, a határozottságodtól, az alkalmazkodó képességedtől, az asszimilációs hajlandóságodtól, nyitottságodtól függ.’

Egyet ertek. Mar jo ideje nem mondom azt hogy hazamegyek, amikor kelet fele indulok.

‘ Közben megfoghatók pillanatok is, amikor észleled, hogy szintet léptél bizonyos dolgokban. Már nem kell a GPS. ‘

GPS soha nem kellett. Megneztem terkepen, aztan odamentunk. Tavaly is bejartuk a fel orszagot GPS nelkul. Furcsa modon, mostanaban kezdek elkenyelmesedni, es azon kapom magam, hogy ha idopontra kell menni egy uj helyre, akkor beirom a cimet.

A csak az kapna penzt, aki betartja a szabalyokat temaban: Guten Morgen Merkel! Eleg sok ido amig kapcsolt.

Hari Seldon 2 2017.06.01. 10:45:38

@Arthamyr:
Kene meg husz deka muveszi hajlam?
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 10:45:57

@huisje,boompje,beestje:
Én úgy vagyok vele hogy nem vagyok hajlandó rosszul érezni magam. Pedig vannak néhányan akik keményen dolgoznak rajta.
:)))))))))))

2017.06.01. 10:52:38

@huisje,boompje,beestje: Banános ládák? :DDD
Nekem ezek a Zorán idézetek kissé nyálasak, de nekem Zorán egész munkássága kissé nyálas. Ettől eltekintve jó kis poszt volt ez. Köszi.

Arthamyr 2017.06.01. 10:53:38

@Hari Seldon 2: Áá, én be vagyok oltva művészet ellen. :D A zenét is csak azért szeretem szerintem, mert matek. :)

2017.06.01. 10:55:40

@Hari Seldon 2: Megelőztél, épp ezt akartam irni :DDD

2017.06.01. 10:57:39

@Hari Seldon 2: Hát legalább kapcsolt. Tényleg nem ártana, ha lenne is belőle valami. Szeptemberben választások, addig szerintem sok lényeges nem fog történni a témában.

Hari Seldon 2 2017.06.01. 10:58:03

@Pink Petsch:
Egyszer voltam Zoran koncerten.
Jo szamai vannak, de a hatodik dalnal mar ugy elmegy az ember eletkedve...

2017.06.01. 11:01:25

@Dikusz: Fura fétiseid vannak, tetszik a dirty talk? :DDD Na, mert engem csak ilyesmiben részesitett :DDD

Határátkelő 2017.06.01. 11:02:31

@verkagrafomanka: Ha rájöttél, örülnék, ha megírnád akár egy posztban is. :)

2017.06.01. 11:02:45

@Hari Seldon 2: Ja, kicsit nyálas, kicsit depis :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 11:09:08

@pappito:
Vigyázz, ha blogjától nem megy tönkre az életünk akkor lehet az asszony meg a kutya következik...
:))))))))))))))))

2017.06.01. 11:10:33

@diggerdriver: Nekem egy külön posztot szánt. Igaz, csak rövidet ... meg is vagyok sértve :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 11:32:17

@Dikusz:
Mostanában irhatnékom van és most is van benn a HA-n egy posztom.
Viszont nem lehet Digger posztokkal kisajátítani ezt a blogot.

Mikor ezt olvastam nekem nem jutott eszembe az a poszt.
Ha van is stílusbeli hasonlóság, persze ellenkező előjellel az halvány.

Dikusz 2017.06.01. 11:35:32

@Hari Seldon 2: @Pink Petsch: most itt pillázok a monitor előtt, és úgy teszek, mintha érteném, vagy érteni vélném. De sajnálattal kell tudatnom, hogy nem értem:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 11:36:42

@pappito:
Itt kommentelt először.
Elment mert cenzúrázzák szerinte.
Az én blogomon elvolt egy darabig de mellesleg ott rúgott belém ahol tudott.
Ott nincs se cenzúra se moderáció. Az sem volt jó neki.
Most puszta szórakozásból egy Rezsőfater szerű ellenblogot indított a Digger meg a HA blog ellen.
Sok sikert neki.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.01. 11:39:49

@verkagrafomanka: :D nekem ez valami nagyon morbid dologról jutott eszembe, el is szörnyedtem magamon, azután jót röhögtem és mentem tovább.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.01. 11:40:43

@verkagrafomanka: :D nekem ez valami nagyon morbid dologról jutott eszembe, el is szörnyedtem magamon, azután jót röhögtem és mentem tovább.

Dikusz 2017.06.01. 11:44:02

@diggerdriver: nekem is van írhatnékom, de mire odajutok, hogy írjak, akkor rájövök, hogy már nem megy. :))))

Nem voltam jó tanuló, az egyetlen ami ment, a fogalmazás, meg a jó helyesírás volt.
Magyarórán, ha fogalmazást kellett írni, legtöbbször az enyémet olvasta fel a tanár. Már amikor mámorában nem aludt az asztalon. Egy idő után elkerült tőlünk (sokadik iskola volt már), nem tudjuk hová. Két évig tanított minket, de ő egyedül maradt meg az emlékezetemben. Kár volt érte, mert jó tanár volt, ha józan volt.

Mára már csak a jó helyesírás maradt meg, a fogalmazáskészség valahogy elkopott az idők folyamán.

London2009 2017.06.01. 11:45:40

@pappito: en is kaptam!! Tegnap mar leirtam. :D @Dikusz: Huzz bele Dikusz! :D

P.Elliot 2017.06.01. 11:46:05

"Boldog az aki otthon boldog", ezt Tolsztoj Irta?
Hat o nem igazan volt boldog, mar ami a feleseget illeti, allandoan marakodtak az otthonukban, ahogy visszaemlekszem a konyveire.
Meg eleg erosen jatszotta a boldog foldesurat aki egyutt dolgozik a munkasaival, / szep finoman hogy az ur jateknak nezze es gondolja hogy milyen egyszeru a paraszti munka, az o parasztjai boldog emberek, aztan hazament a hazaba ahol feher kesztyus inas talalta fel az ebedet, vacsorat mig a munkasainak aligha volt tobb mint egy tanyer kaposztaleves kenyerrel, en legalabbis nem emlekszem hogy nem igy lett volna ifjusagom idejen amikor olvastam a konyveit.
Na mindegy, nem Tolsztojrol van itt szo most.
A topik, hat akkor vagy otthon es ott ahol erzed ezt, igen, a targyak, az utcak, az emberek akkor kedvesek, otthoniasak ha boldog vagy, ha elegedett, ha erzed ezt belul magadban, akkor minden szep, szivheznott. Csak azert nem otthonos mert ismerek mar mindent, tudom a nyelvet, van akinek akkor is otthonos ha nem tudja.
Nem tudom mitol valik valami otthonossa es mikor de fontos persze hogy jo benyomasok erjek az embert. Ne piszkalja senki, ne bantsak meg, kiszamithato legyen az elet es legyenek baratai, kedves ismerosei es akkor jon az az erzes magatol hogy otthon van az uj helyen....
En az elso perctol kezdve itthon ereztem magamat, gondolom azert mert akkoriban oriasi dolog volt kulfoldre tudni menni ahol minden konnyebb volt, uj volt, szep volt, erdekes volt, mindebbe belevetni magat egy fiatal szemelynek aki meg kivancsi, alkalmazkodo az uj helyhez, halas is erte, nem volt nehez.
Egyebkent akkoriban / most se sokat/ nem is ismertem olyat aki visszakoltozott / legfeljebb nehany oreget a nyugdijaval, ok is inkabb csak azert mert nem volt itt kinnt senkijuk/ volna, egyetlen kivetelevel egy 30-as ferfi volt aki tanar volt otthon es itt nem erzett erot, kedvet, foleg tehetsege sem volt az angolt megtanulni csak alig kozepfokon es ujra kellett volna iskolaba jarni ahhoz hogy tanitson, na, o nem akarta lejjebb adni magat mas munkakhoz inkabb hazament.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.01. 11:47:38

Jut eszembe, @diggerdriver! Tegnap este megnéztük az ölfarakodás albán barátunk módján - videódat, ismét jó kedvünk lett. :D

2017.06.01. 11:48:41

@Dikusz: Egy Douglas Adams könyv, a Galaxis útikalauz stopposoknak. 42 a válasz, a Mi az élet értelme kérdésre.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 11:57:48

@pappito: jézusom. Ne olvasd már el őket. Ez élteti.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 12:02:08

@Dikusz: nem nem, Zita tud írni. A másik (mineve?) nem.

London2009 2017.06.01. 12:07:35

Otthon erezni magamat…hmmm… Nekem azert sok ido volt, mire otthon ereztem itt Londonban magam. Nalam ez eleg osszetett. Kellett hozza egy fizikai “otthon”. Keptelen vagyok szobakban, meg alberletekben otthon lenni. Aztan pedig, a szokasos dolgok, mint baratok, kollegak, csalad no es utoljara de nem utolsosorban a ferjem. No ez igy osszessegeben jelenti azt nekem, hogy itt vagyok otthon, ide jovok haza es nem mashova.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 12:16:02

@London2009:
Látod ez tök érdekes.
Nekem a munkám hozta meg az otthon érzetet.
Ahogy egyre jobban sikerült a munkában sikerélményeket elérni úgy lettem itt otthon.

P.Elliot 2017.06.01. 12:17:41

@pappito:
Gyalazkodo emailt en is kaptam, az illeto bemutatta alpari szokincseinek egy reszet, mindig mas nevek alatt, o ebben volt tehetseges.
Abszolut nem vettem figyelembe, egyszeruen kitoroltem ez kesz.

P.Elliot 2017.06.01. 12:20:09

@diggerdriver: En posztot csak akkor irok ha megmondjak hogy mirol. Valahogy egyebkent nem jut eszembe semmi hogy mirol kellene irnom.

P.Elliot 2017.06.01. 12:28:20

@Hari Seldon 2: Na, ez a GPS dolog nekem sem jon be.
Imadok terkepet bongeszni, azon nezegetni az utvonalat hogy merre hol megyunk el, most eppen hol allunk az orszagban, melyik helyen, mik vannak a kozelunkben, varos, folyo, erdekesseg, mikor varhatom a hegyvonulatokat, vakacion meg plane fontos mert nem vagyok hajlando feltetlenul a legrovidebb uton erni oda, en a legerdekesebben akarok, illetve folyton valtoztatni, lemenni a nagy utrol mert ott van valami vagy eppen semmi, hogy hol vannak kis telepulesek/ imadom oket/ vagy eppen a semmi csak a vegtelen ut, GPS-et kizarolag akkor hasznalok ha eltevedtem de sokszor meg akkor sem. Kinnt van a kocsiban, utoljara masfel eve hasznaltam mert egy specialis boltot kerestem amit terkeprol meg is talaltam de visszafele eltevedtem es nem tudtam kijutni a varosbol, na akkor fordultam a GPS-hez hogy lesz szives, ha mar van, haza is vezetett.
A terkepen valo kutatgatasrol az en eletemben mar nem fogok tudni leszokni az biztos....

fhdgy 2017.06.01. 12:29:20

Mindenütt jó, de legjobb otthon.

Tehát, szerintem, akkor van valaki otthon, ha pillanatnyilag úgy gondolja, hogy a reális lehetőségei szerint a legjobb helyen van.

Szerintem ennyi, nem kéne rajta állandóan rugózni. Ha valaki állandóan azt próbálja bizonygatni, hogy ő ezért, meg azért otthon van, akkor valami, még ha, a tudat alatt is, de nincs igazából a helyén.

Az érzés, hogy otthon vagyok, egy jó érzés, de sokunknál van egyfajta elvágyódás is. Az nem probléma, ha valamilyen szinten elégedetlen az ember és a legjobbnál is jobbat szeretne, a lehetőségek határain belül.

Lehet egy olyan érzésünk is, hogy itt is nagyon jó, de ott is az, így aztán nem tudjuk eldönteni, hogy a kettő ( vagy több ) jó közül melyik a legjobb. Lehet, hogy hol ez, hol meg amaz.

Konkrét példa: egy hétig voltam a somogyi fatornyos hazámban, jó volt, de vágyódtam vissza az Alföld közepén lévő jelenlegi otthonomban. Szerda hajnali egy órakor értem haza, de már alig várom, hogy holnap indulhassak vissza.

Akkor most mi van? Hülye vagyok, mert nem tudok dönteni vagy csak egyszerűen nyughatatlan vagyok, mehetnékem van?

szÖveges professzor 2017.06.01. 12:39:51

@London2009: Már meg ne haragudj az indiszkrét kérdésért, de Te nö vagy???

London2009 2017.06.01. 12:40:06

@diggerdriver: A munkam nekem valahogy annyira nem szamitott ilyen szempontbol. Igazabol minden londoni munkamat szerettem. Ezzel sosem volt gondom. A kollegak jobban szamitottak. Nem tudom miert van ez igy.

2017.06.01. 12:45:30

@fhdgy: Mehetnéked van ;) Én is igy vagyok vele nagyjából, sok olyan hely van, ahol jól érzem magam (szerintem ez az "otthon" legfőbb jellemzője).

Hari Seldon 2 2017.06.01. 12:45:53

@Hari Seldon 2:
Altalaban akkor mondom ezt, amikor az illeto, valami nagyon melyet akar mondani / kerdezni, de a vegen kiderul, hogy maga a kerdes nem igazan egzakt. - Illetve ha o maga sem tudja a mondat vegere, hogy miert kezdett bele az egeszbe.

Hari Seldon 2 2017.06.01. 12:48:05

@Pink Petsch:
Ami vegulis ertelmetlen kerdes, igy onnmagaban... :-)

nl_eni 2017.06.01. 12:50:41

@huisje,boompje,beestje: Se munkahelyem, se otthonom, se pasim nem volt 13 (bizonyára egy korosztály sem vagyunk), mégis úgy gondolom, egy kávé mellett tudnánk miről beszélgetni. Ha érdekel, egyeztessünk valamit.

2017.06.01. 12:51:26

@Hari Seldon 2: Hát végeredményben, jah, igen ..., mivel ugye a kérdést nem is ismerjük pontosan. ;)

London2009 2017.06.01. 12:52:35

@szÖveges professzor: nem latod? Ferfinek nezek ki? Kikerem magamnak! :D

szÖveges professzor 2017.06.01. 12:55:21

@London2009: Most, hogy mondod... Nagyon szexi a profilkeped! :D

De most beparaztattal, mert annyi mindenben egyet ertettunk az utobbi idoben, hogy ilyen csak a volt baratnommel volt, aki Londonban el. Szoval vicces lenne, ha Te lennel az! :D

2017.06.01. 12:57:38

Szuper bizarr, hogy az emberek mennyire másmilyenek.

Hogyan lehetséges hinni az otthon melegében meg a gyűrű aranyában, ha az ember válik, szakít, sodródik, és banános ládában tartja a keserű emlékeket? Bizarr.

Zorán témakörben a válasz részemről csakis a "Nem hiszek" a vad fruttiktól (www.youtube.com/watch?v=Wo9bF1DBUZY ), de igazán nem belekötni akarok az írásba vagy az iróba, tök jó, ha ilyen kis hepi, sok sikert meg minden.

London2009 2017.06.01. 12:59:06

@szÖveges professzor: Szexi mi? Jajj, ne mar. Most en is beparaztam. :D
Amugy nem hiszem azert, ugyhogy nyugi. Nem sok Magyar fickom volt. Nem vagy orvos veletlenul? Ha nem, akkor szerintem nincs okunk az aggodalomra. :D

Badeni lakos 2017.06.01. 13:04:45

@fhdgy: Szervusz!! :))

1000 bocsánatot kérek, hogy eltűntem, és nem írtam anno. De nagyon magam alatt voltam. Túl sokat akartam 1×re, hónapokba tellett legyűrni kihívásokat (költözés, egyetem, családi, munka, bécs) De azóta újra minden Rendben van! :) Remélem meg tudsz érteni..

A minap akartam neked e-mailt írni, de nem él már a címed. Itt megtaláltam egy kommentedet, írtam is neked: hataratkelo.blog.hu/2017/05/26/ennyi_volt_a_nagy_brit_kaland#comments

Mivel PM-et nem tudtam írni, új fiókot is kellett csináljak, ezt. Miújság veled? Hogy halad a v.m. projekt? érdekelne mi a meglátásod a distributed systems, distr. programing ban, a TU-n Bécsben új mester szak (SW Engineering & Internet Computing, érdekelne engem, van 1 ötletem.

Ezt is írtam volna e-mail ben, csak, az a cím már nem élt. pedig érdekelt volna mi a véleményed, tanácsod.
hát remélem nincs harag, és még1× bocsi hogy anno úgy eltűntem.

nl_eni 2017.06.01. 13:09:12

@huisje,boompje,beestje: írjak neked a blogodon? vagy máshol?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.01. 13:16:19

@Határátkelő: latom, meg az ellenvelemeny nalad tiltott kategoria ismet, pedig nem irtam semmi bantot amikor a gyokertelen farol irtam.

fhdgy 2017.06.01. 13:24:00

@Határátkelő: Az e-mail küldéssel még mindig gond van!

Megint kaptam azt a blőd üzenetet, hogy meg nem engedett karakter.

A tárgymezőbe azt írtam, hogy "erre az e-mailre legyen" és nem fogadta el, a fenti üzenetet írta.

Utána az "e-mail"-ből kihagytam a kötőjelet, és láss csodát, jó lett!

Szerintem az illetékesnek kb. 10-15 perc lenne kijavítani, helyette hónapok óta kínlódunk vele.

fhdgy 2017.06.01. 13:24:31

@Badeni lakos: Küldtem privátot, benne az új e-mail címmel.

szÖveges professzor 2017.06.01. 13:27:23

@London2009:

Ooo, elnezest kerek! Ezek szerint nalad magas a merce! :)

De megnyugtato, hogy nem az exem vagy. Bar, ha jobban belegondolok elegge erdekelne mi van vele, mar jo par eve nem beszeltunk... Lehet irok is neki :)

Dikusz 2017.06.01. 13:49:31

@P.Elliot: de ha hozzászólsz, akkor az felér egy jó poszttal:)
Szeretem is olvasni őket:))

macamuca [IHUN] 2017.06.01. 13:54:16

@Dikusz:
"Amikor elmentél tőlem, majdnem meghaltam"
Ez az eredeti szöveg, mármint egy (szintén) Zorán (által előadott, Dusán által írt) dal szövege, ennek a paródiája. :)
(csak úgy beugrott)

Badeni lakos 2017.06.01. 13:56:21

@fhdgy: Köszi! :) küldtem is e-mailt.

Herr Géza 2017.06.01. 13:56:39

@pappito: Welcome to the pleasuredome!!! :)))))

LittleG (uk) 2017.06.01. 14:31:10

@pappito: Hogyhogy mezitlabazas? A tengerparton?

London2009 2017.06.01. 14:33:06

@szÖveges professzor: Egy ilyen remekbeszabott lajharnal meg jo, hogy magas a merce. Csak viccelek. Azert kerdeztem csak mert akkor esetleg elkepzelheto lett volna, hogy en vagyok az excsajod. :D Mas magyar fickom nem nagyon volt, csak meg hatulgombolos koromban.

LittleG (uk) 2017.06.01. 14:34:29

@verkagrafomanka: Nekem az ecets chips ilyen, mostmar siman megeszem (meg ha nem is a kedvencem), de eloszor neztem, hogy ki volt az az orult, aki kitalalta. (Az ecetes szalmakrumpli viszont tovabbra is Na ne kategoria)

London2009 2017.06.01. 14:41:48

@szÖveges professzor: asztaaaaaaaaa! Most olvastam at a blogjat. Leesett az allam. De tenyleg, talan most nyert eloszor igazan ertelmet ez a kifejezes. Ez az ember orult!!!
Hogy a fenebe lehet valamit ennyire komolyan venni? Egy szar blogot, valotlan, vadidegen, azaz totalisan irrelevans embereket? Meg mindig le van esve az allam! Wow!!

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 14:48:37

@LittleG (uk): Huuh, most hogy mondod, nalam is az ecetes chips/crisp volt az elso sokk meg a mag nelkuli szolo.
Ill. az elso bevasarlasom a Streszkoban. Pakoltam a szalagra ki es utana el, mint az orult. Egyszer csak azt vettem eszre, hogy az elado/pasi egyre kerekebb szemmel nez ram. Vegul nem birta szo nelkul es nagyon komolyan ram nezett es kozolte: "Relax! Take it easy!"
Itt lefagytam egy pillanatra es korulnezve elnevettem magam. Meg sorban se alltak mogottem. Tenyleg, hova a fenebe sietek ennyire es miert csinalom ezt? Igen, a rossz beidegzodesek.
Kicsit beszelgettunk meg, vicceskedett a pasi. Ezert akkor en nagyon halas voltam es ugy ereztem jo helyen vagyok.

Visszafele is volt kultursokk Mo-gon, amikor 1-2 evi kintlet utan hoztam az itteni mar eleg raeros pakolast/tele kocsis bevasarlast/nem eticsiga modon azert. Na kaptam is megjegyzest az utanam sorban allotol. Nem maradtam ados a valasszal, de erdekes elmeny volt.

szÖveges professzor 2017.06.01. 14:58:39

@London2009:

Akkor nem voltal az ex-csajom. Bar az en ex-csajomnak lenni jo, na nem az "ex" miatt, hanem mert en mindig valogatos voltam, igy az exeimre a mai napig buszke vagyok. :D

szÖveges professzor 2017.06.01. 14:59:58

@London2009:

Nem mertem beleolvasni! :) Csak meglattam 6 kommentet az egyik poszt alatt, na mondom megnezem kik irnak ide, erre latom, hogy a sajat posztjat kommentelte! Aaaa!! :D

London2009 2017.06.01. 15:02:39

@szÖveges professzor: olvasd cask el. Pszichiatriai eset. Raadasul egy blog miatt! Meg olyan nickek miatt, akik mogott azt sem tudja ki az ember! Orult!
Kivancsi vagyok mekkora kozonsege lesz ennek a meses tartalomnak.

London2009 2017.06.01. 15:03:53

@LittleG (uk): @RecsölGrin: imadom az ecetes chipset! Nekem a marmite volt az, hogy ezek nem normalisak, soha nem fogok marmiteot enni. Aha... Ehhez kepest az a kedvenc most nincs kedvem fozni kajam. Piritos, vaj, marmite, sonka, koviubi. Legjobb cucc.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 15:05:07

@LittleG (uk): @RecsölGrin: jaaj, ecetes chips, tömött buszon, csomó ír kisdiák és mind azt eszi?! Illatfelhő, wtf pillanat.... aztán ugyanez, amikor a lakótárs vette elő a friss chipsét és megszórta ecettel.... megfagyott a hangulat egy csöppet a konyhában, aztán jót nevettünk, s rendes volt, többet nem ette, ha otthon voltunk, de ő egy áldott lélek, ma is barátok vagyunk. De az a sokk a legelső "illatfelhőnél", azt nehéz felejteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 15:18:39

@London2009:
Nem ő az első, abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy már hárman vették a fáradságot hogy blogot vagy fórumot vezessenek rólam.
Komoly ember mind.

London2009 2017.06.01. 15:24:32

@diggerdriver: ne idegesits mar! Ezt nem mondod komolyan!? De ez valami kegyetlen amiket ir! :D Irto vicces am! Mint egy szappanopera. Ez a hapsi szerintem orakon at itt ul es olvas mindent, jegyzetel, szamon tart mindent es mindenkit. NEM NORMALIS.
Viszont ha mar igy megtudtam, tenyleg mi van Zoleeval? Reg nem lattam itt.

Határátkelő 2017.06.01. 15:36:00

@szÖveges professzor: Ezt kiveszem, ha nem gond. Ne reklámozzuk.

sinus67 2017.06.01. 15:36:26

@szÖveges professzor: Saját magát szexuálja! Brutál idióta! Van baj bőven a toronyban.

Már bocs, hogy belevau, de nem gyenge! :)

P.Elliot 2017.06.01. 15:36:47

@szÖveges professzor: Ugyanezzel a szoveggel kaptam az elobb en is emailt. Toroltem, ha azt kepzeli az illeto hogy benezek a blogjaba akkor hatalmasat teved....

P.Elliot 2017.06.01. 15:41:30

@diggerdriver: Ez is valami Diggikem, hehehe....blogot vezetnek rolad, tobbet is, a blogvetetorol meg nem, itt a baj, gondolom szeretne pedig......
Azt hiszem nekem az eletben nem lesz blogom. Idom sincs ra, kedvem sincs hogy ilyen lokott alakok keressenek meg....

London2009 2017.06.01. 15:43:42

@P.Elliot: @sinus67: nekem is most irt. Igaza van HA-nek, ejtsuk a temat, nem kell reklamozni. Nyilvan ez a celja. Ne reagaljunk, annak nyilvan nem fog orulni.

London2009 2017.06.01. 15:49:52

Temavaltaskent, inkabb elmeselek valamit.
Mult hetvegen Bank Holiday volt Angliaban, ugyhogy 3 napot a tengernel toltottunk. Talalomra valasztottam egy hotelt. Megerkeztunk erre a recepcios magyar. Szoba is elegyedtunk, mire kiderult, hogy a 30 fos szemelyzetbol 28 magyar.
Egy csomot beszelgettem veluk a hotel barjaban, ettermeben. Begyujtottem rengeteg tortenetet. A tobbseguk fiatal, diplomas, a parjukkal erkeztek. Mig otthon egy fillerjuk nem maradt a honap vegere itt ket minimalberbol boven futja mindenre es meg felre is tesznek. Persze ez egy olcso kis tengerparti telepules, nem csak London letezik ugye. Eszuk agaban nincs egyelore elmenni onnan. Van aki 7 eve van ebben a hotelben.
Magyarorszag jobban teljesit. Megbecsuli fiataljait, tanultjait, tamogatja csaladalapitasukat es jovojuket. Eljen!

P.Elliot 2017.06.01. 15:53:24

@Dikusz: Ez meglepett, nagyon koszonom bar neha, nem is neha ugy erzem hogy ul sokat fecsegek, legfokeppen hosszan.
Az eletben is beszelgeto tipus vagyok, hallgatag csak akkor ha nem erdekel az illeto, illetve ellenszenves es imadom a sokat beszelo embereket , szeretem hallgatni oket. Ha humorosak akkor megjobban.
Van egy baratnom, amerikai, ha az megjelenik egy tarsasagban akkor ott mindenki elhallgat es tatott szajjal lesi, a tatott szaj azert van mert a nevetestol keptelenek becsukni, o a tarsasag kozpontja, amit az eload az ugy van eloadva hogy jobbra-bara dol mindenki a nevetestol, rendkivul jo megfigyelo, komikus alkat de nincs kedve ilyen teren ervenyesulni pedig meg most is, 50-en tul tudna ezzel mit kezdeni.
Van egy szomszedom, egy szinten no, az is eloado, anelkul el sem lehet kepzelni egy partit. A ferfiak is korulalljak, lesik a szavat, gurulnak a nevetestol es irigylik a ferjet hogy milyen jo dolga lehet odahaza, amit az meg is erosit hogy bizony nagyon jol elvannak egyutt.

Arthamyr 2017.06.01. 16:02:27

"Megbecsuli fiataljait, tanultjait, tamogatja csaladalapitasukat es jovojuket." - Ez egyébként valamennyire igaz is (a jövőjüket leszámítva). 7 év alatt az ember már komoly előrelépést szeretne, ott meg nem hinném hogy lett volna (hacsak nem pont ő volt a hoteligazgató :)).

Ne add a lovat az Orbanisztán-hívők alá! :)

London2009 2017.06.01. 16:08:33

@Arthamyr: que? Mivel adnam a lovat alajuk? Ezt nyilvan nem komolyan irtam.

A hotel manager magyar volt. Az elolepesrol meg annyit, hogy az egyik lany meselte, aki kulonben kozgazdasz volt, hogy 7 evig dolgozott pont egy adohivatalban. Nem volt 100k HUF a fizetese.

Na most leptem a Magyar Nagykovetsegre. Izgi! : )

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 16:18:25

@P.Elliot: csak nem a narancsolaj miatt kerested a boltot ;-)

Dikusz 2017.06.01. 16:24:34

@macamuca [IHUN]: a paródia szövegét írta Verebes. Mintha magáról írta volna. :)
Azt nem tudom, hogy a paródiát ki énekelte, nem hiszem, hogy Zorán. Sokan utánozták őt, nem tudom ki énekelte Verebes szövegét, talán Éles István.

P.Elliot 2017.06.01. 16:27:14

@kisrumpf: Nem, egy hentesboltot kerestem amire azt mondtak hogy kituno magyar aruja van, nem eleg hogy keves es kopedelem volt amit arult, nem is vettem semmit meg ki sem talaltam a varosbol ami tele volt szuk utakkal, lehetetlen tablakkal es itt szokatlanul sok udvariatlan vezetovel.
Legkozelebb messze ivben elkerulom.
A narancs olaj egy nagy Mall jofajta konyhafelszerelesek boltjaban volt, nagyon vilagosan elerheto helyen.

szÖveges professzor 2017.06.01. 16:28:32

@London2009: az exem is hotel manager lett :))))))

Dikusz 2017.06.01. 16:29:41

@London2009: én még nem találkoztam ecetes csipsszel itthon. Ez olyan, mintha leönteném ecettel, vagy belemártogatnám a salátalébe? Lehet egyszer ki is próbálom, sőt ízesített csipszekkel is, az már maga lehet a mennyország:)))

Dikusz 2017.06.01. 16:34:43

@London2009: tudom, hogy és megértem, hogy a billentyűzeted nem ékezetes, semmi bajon nincs vele.Viszont ezt hogy a "30 fos szemelyzetbol 28 magyar" szó szerint értelmeztem elsőre. Eddig jutottam, mert félrenyeltem a kávét:)))
Most olvasom tovább:)

Dikusz 2017.06.01. 16:39:58

@swing gitan: de az ecetes változatáról még nem is hallottam. Igaz, valamivel jobb lehet, mint a chilis csokoládé:)

Shaktee 2017.06.01. 16:44:31

@Dikusz: az tul amerikai nekem is :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 16:46:32

@Dikusz:
Nem vesztettél semmit.
Úgy szar ahogy van.
Tudod mia legjobb snack itten,?
A töpörtyű.

Itt olyan a csipsz hogy meg kell sózni.

Arthamyr 2017.06.01. 16:49:01

@London2009: Ezt nem értik meg, és tényleg van igazságtartalma, még ha te nem is gondoltad komolyan. :)

gabors 2017.06.01. 16:57:38

@Pink Petsch: "Egy Douglas Adams könyv, a Galaxis útikalauz stopposoknak. 42 a válasz, a Mi az élet értelme kérdésre. "

azonkivul arra is valasz hogy 6x7=?

En abbol a sorozatbol arra emlekszem leginkabb amit a delfin mond
"So Long, and Thanks for All the Fish" magyarul nem tudom mert csak angolul olvastam a sorozatot (meg van mind a 6?) kb Viszlat es koszonom a halakat (valszeg valami jobb muforditasa is van ennek)

egy igazi kulturalis ikon :-)

Dikusz 2017.06.01. 16:59:16

@diggerdriver: tavaly a hajdúszoboszlói Gasztrofesztiválon vettem egy békéscsabai hentestől töpörtyűt. Jó nagy darabokra volt kockázva, és nagyon fakó volt a színe. Azt hittem a kinézete alapján, hogy egy zsírcsomó az egész. Megkóstoltam, hát én még életemben olyan finomat nem ettem. Puha, könnyű, és mégis ropogós volt.
Ha ilyen a csipsz, akkor már inkább nyers krumplit eszem:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 17:02:42

@Dikusz:
Mondom itt a csipszek között árulják a töpörtyűt.
Igaz, a fogad beletörik.

gabors 2017.06.01. 17:11:55

@London2009: 'Eszuk agaban nincs egyelore elmenni onnan. Van aki 7 eve van ebben a hotelben. " nem te voltal aki allandoan arrol akar itt minket megyozni hogy a magyarok par eve utan mind "visszamennek" ???? bocs ha nem :-))))

akkor ez meg hogy van ?

gabors 2017.06.01. 17:13:47

@swing gitan: " chilis csokoládé:) " ilyet meg soha nem lattam az usa-ban de persze lehet keresnem kellene ? :-)))

gabors 2017.06.01. 17:18:24

@kisrumpf: mar bocs de ebben a cikkben egyetlen egyszer sem emlitik hogy magyar sot a nev sem "tipikus" (amugy is lenyegtelen az hogy hol szuletett pont itt a HA-n tudjuk ezt a legjobban)

puhacica 2017.06.01. 17:29:18

@Dikusz: az ecetes csipsz nagyon jo, az egyik kedvencem. eloszor en is idegenkedtem tole, de eleg jol belejottem. ennel mar csak az ecetes foldimogyoro jobb. :)

puhacica 2017.06.01. 17:30:13

de az igazsaghoz hozzatartozik, hogy otthon is a csilis lajmos csipsz volt a kedvencem. :D

Shaktee 2017.06.01. 17:38:34

@gabors: bármire képesek vagytok :-)

gabors 2017.06.01. 17:44:05

@swing gitan: az biztos ... csapataink elindultak covfefe felszabaditasara ... more later ...

Shaktee 2017.06.01. 17:50:08

@gabors: a gyengébbek s az én kedvemért puskáztam a covfefét :-)

www.wired.com/2017/05/internet-defines-covfefe/

sajnos nincs tolmács a kulsos a belsos bloggereknek :P

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 17:50:11

@gabors: Egy másik cikkben írják, hogy magyar tolmács útján nyilatkozott, hallgatták ki. Így is, Úgyis durva, na.

De amire igazán elnyílt a szemem, hogy óránként 3.60 fontot kapott nanny-ként. Ez nem legális, nem? S most ezt vegyük függetlenül a tragédiától...

gabors 2017.06.01. 18:02:38

@swing gitan: "a gyengébbek s az én kedvemért puskáztam a covfefét :-)" bocs tegnap akkora hire volt hogy egy magyarorszagi baratom email-t is irt hogy mi van a Trump-pal mondtam semmi ez a normalis mukodese :-)

A CBC mar cenzurazza Trump-os hireket ??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 18:05:54

Azért nagy királyság hogy vezetek és iszom a hideg sört...
:)))))))))))))

Shaktee 2017.06.01. 18:08:05

@gabors: áhhh, szidják mint a bokrot, én vagyok lemaradva pár brossúrával, vendégünk van..

macamuca [IHUN] 2017.06.01. 18:18:22

@Arthamyr:
" 7 év alatt az ember már komoly előrelépést szeretne, ..."
Nem feltétlenül van így, ráadásul nincs is rá szükség = gondolj bele (maradva a konkrét sztorinál, mint példánál): tényleg szükséges (=értve: helyes, követendő) az, hogy mindenki akarjon (!!) előrelépni, magasabb/vezető pozira váltani?, mert ha nem, akkor elvesztegeti az idejét, életét, stb? Mindenki akarjon hotelmanager lenni, sőt, váljon is azzá, mert ha 1: nem akar 2: nem sikerül, akkor nem tekinthető eredményes, teljes, sikeres, boldog, elégedett, stbstb élet/életvitel "tulajdonosának"? Egyszerű matek pedig: tizen-, huszon-akármennyi , "csak"-kategóriás munkakörben dolgozó ember +1, azaz egy magasabb beosztású vezető/valaki, minél feljebb lép, annál kevesebb hely=szükség van mégmagasabbszintűvezetőre, vagyis egyre kevesebb ember lehet mégsikeresebb/boldogabb/stb.
Nem kekeckedes, és nem is kimondottan csakis neked szól ez a gondolatmenet, csak most a te kommented kapcsán jutott eszembe (nem először), és most le is írtam (megpróbáltam megfogalmazni...).
Mert olvasom, hallom, tapasztalom, hogy bezony sokaknál jelen van ez a felfogás, az onkentelen (vagy tudatos...) lenézés, miszerint ha "csak"-kategóriás munkakörben dolgozol, pláne ha nem is akarsz feljebb lépni/változtatni, akkor emberileg is "csak"-kategóriás lehetsz = valamiképpen csökkentértékű, kevesebbet érő...
(a tudatos lenézés azért kicsit másabb, mert olyankor az illető önmagát is többre tartja jellemzően (okkal, vagy ok nélkül, mindegy), tehát esetében a lenézés szerves és logikus része a felfogásának, gondolkozásának, míg az önkéntelen lenézés "képviselője" elvileg=tudatosan nem néz le senkit, sőt, soxor hangoztatja az egyenlőséget, aztán jön egy spontán megnyilvánulás...)

Bredpitt Monika 2017.06.01. 18:22:43

k@diggerdriver: mi a neve a favago blogjanak, kerdem tisztelettel, meglatogatnam ot

kék madár 2017.06.01. 18:29:53

@diggerdriver:
"Viszont nem lehet Digger posztokkal kisajátítani ezt a blogot. "
Mar valoban nem lehet :)

LittleG (uk) 2017.06.01. 18:30:38

@RecsölGrin: Hat igen, itt ami szamomra csipsz, az nekik crisp ::P

Ez erdekes, eddig nem tudatosult bennem, de en is mar-mar szorongasosan-gyorsan pakolt el bevasarlaskor... Most mar azert nem annyira :)

Arthamyr 2017.06.01. 18:39:34

@macamuca [IHUN]: Bizonyos szakmákban lehet szakmailag is előrelépni, nem csak a hierarchiában felfele. Persze lehet, hogy a hotelezés is ilyen, csak én bennem él rossz kép róla?
Abban viszont sajnos teljesen igazad van, hogy nem mindenki fog szakmailag sem előrelépni, mert úgy sincs rá hely (ahogy a piramis feljebbi részén sincs). Ha valaki nem is akar, akkor nincs semmi gond, az is egy út a boldogsághoz, de nem hinném, hogy ez lenne a jellemző (a beletörődés nem ugyanez).
Ennek ellenére nem lettem meggyőzve, hogy a hoteli dolgozók 28/30-a vagy nem akar előrelépni vagy előrelépett, meg hogy egy hotelben lehúzott hét év a határátkelés kikezdhetetlen reklámja.

LittleG (uk) 2017.06.01. 18:41:50

@Dikusz: Akit en ecetes szalmakrumpli lattam enni, az meg ia locsolta a krumplit, mert martogatta is azt az ecetbe... A csipszben nem olyan durva, van egy rakkoktel izesitesu (ittenieknek" rozsaszin walkers), azon en semmi rakot nem erzek, viszont ecetet igen. A lanyom kedvence es ezt a fajtat en se vetem meg. Persze ha van sos, inkabb azt eszek.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.01. 18:53:05

a kérdés fel sem merul 29 év utan ... a Mo-i emlékek is halvanyodnak , ha visszatérek teljesen idegen vagyok amit a netrol tajekozodom megerositi, hogy nem az én otthonom tobbé... nem voltam ott a gangstervaltasnal , minden megvaltozott minden fel lett osztva , uj oligarchak kisajatitottak az orszagot .. minden az ovék az orszag az o otthonuk lett.. azt engednek be pl akit akarnak aki fizet nekik naluk van az orszag kulcsa ..

ami sziven utottt regebben egy latogatasomnal pest latképéért is fizettetni akartak ,mert egy csokos megkapta a Halaszbastyat es a latkép az ove lett, csak aki fizet az csodalhatja meg a Parlamentet ... na meg sok ilyen ... persze ha én benne lennek a lopas rablasban, sogor komakent az mas lenne ..

werecke 2017.06.01. 18:56:35

@szÖveges professzor: Majd ő eldönti hogy mi . Ne kérdezz nem fáj fejed ! :)

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:00:27

@swing gitan: tőled nem jött üzenet, vagy mégis? ne ijesztgess

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 19:11:48

@London2009 @kisrump: Miota megkostoltam nekem is bejon az ecetes chips, de az "illata" az tenyleg utos tud lenni. Ilyen meg a prawn-os valtozat, az is jo.

@diggerdriver: Kostoltad mar Mr Porkyt? Abba nem torik bele (annyira) es nem zsiros. En nem vagyok nagy toportyuevo, de ez finom.

Shaktee 2017.06.01. 19:20:32

@Bredpitt Monika: lehet hogy a rencer szaraxik

Shaktee 2017.06.01. 19:22:22

@LittleG (uk): kanadaiak is szeretik az az ecetet a sultkrumpin, valjon egeszsegukre :-) ennél csak a majonéz a cikibb..lásd Pulp Fiction/

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 19:26:07

@LittleG (uk):
Hahha, mar en is teljesen laza vagyok, tobb, mint 7 ev utan, most mar siman vissza is megyek ha valamit elfelejtettem. Persze elotte udvariasan megkerdezem az utanam allokat, hogy nem gond-e. Eddig nem volt gond, igaz max 1-2 percet vartak csak ram.
Ugyanilyen turelmesen allok en is a sorban amig az idos penztaros neni elbeszelget a nagyon idos nenivel elottem.
Reszemrol ez a nyugodtsag a megfizethetetlen kategoria.

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:27:18

Öreg tölgynek: írtam neked, jobb lenne , ha nem emailben leveleznénk, hiszen te akartad, hogy kijöjjünk a kényelmes HA blogról. Ezt még anno kékmadárnak és nekem írtad.

Üdv a mérges szórakozó embernek.

Dikusz 2017.06.01. 19:28:06

@LittleG (uk): Úgy csinálnám én is:)
Gyerekként ha fejes saláta volt a savanyúság, én a levét ettem csak meg (zöldséget most sem szeretem). A tiszta, 20%-os ecetből is ettem egy-egy kiskanállal, vagy a citrom belső héját (ha már kifacsartam a levét) megeszem most is.
Annak idején oroszórán fogadásból, amikor kihívtak felelni, megettem egy citrompótló tablettát. Nem hitték el, hogy kibírom pofavágás nélkül :)

Itt furcsa, ha vendéglőben csipszet kérnek köretnek - magyarul. Aki sok évtizede kinn él, megkérdezte, hogy mi akkor minek hívjuk. Mondtam, hogy egyszerűen sült krumplinak.

A rákcsipszről meg eszembe jutott, hogy a '60-as, '70-es években lehetett kapni vietnámi rákszirmot. Ez olyan tésztaféle volt, amit olajban kellett kisütni, hogy ehető legyen. Rákerestem a neten, kiderült most is kapható a Nagycsarnok melletti Ázsia boltban.

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:30:38

@swing gitan: hát , ja lehet,

még a forrongó Budapest alatt linkeltél valamit, amiről az jutott eszembe, hogy esetleg Bayer Zsolt ikertesója írhatta, jaj

erről viszont hallottál e már, most láttam a Travel csatornán?
egyből te jutottál eszembe

en.wikipedia.org/wiki/International_Soca_Monarch

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 19:31:06

@RecsölGrin:
Én a BP kútnál szoktam venni valami brutál keményet. A csipszek között van. Hogy a Béke Vallása emberei ne tévesszék el egy disznó van a zacskóján.

Vagy a töröknél veszek magyar töpörtyűt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 19:33:12

@Dikusz: Arra a rákcsipszre emlékszem. Tényleg jó volt.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 19:34:12

@swing gitan:
Nagyon szeretem a fish and chipset/persze nem mindegy hol veszem/UK. Tavaly nyaron a kedvenc fish barunkban vettem es kerdeztek hogy tegyenek-e a sult krumplira ecetet/soha azelott nem probaltam ki. Mondtam a sracnak/torokokuzemeltettek, usse kavics legyen, kiprobalom.
Erre mondta, hogy biztosan nem fogom megbanni es a kelet-europaiak azok akik sose kernek ecetet a krumplira.
Tenyleg nem bantam meg. Meg a hiresen finnyas ferjem is elegedetten csettintett mikor ette ;)

Dikusz 2017.06.01. 19:34:50

@diggerdriver: jaaa..., azt hittem, hogy töpörtyűízű csipsz. Ami azt illeti az én fogam már nem törik bele sajna.

Shaktee 2017.06.01. 19:35:08

@Bredpitt Monika: kedves vagy, de hogy a punába jutottam én az eszedbe?? :-))

Shaktee 2017.06.01. 19:38:27

@RecsölGrin: maradok a kecsopnel, a halra is csak kis citromot csavarok ha fich and chips a musor.

De leginkabb a nemzeti krumplink szeretem - bar nem tesz jot - a poutint. Elért már londonba is?

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 19:39:59

@swing gitan: Nem tudom, tavaly nyar vegen kikoltoztunk nagyon videkre ;)
Amugy nem tudom mi az.

Shaktee 2017.06.01. 19:47:09

@Bredpitt Monika: igen, de nem egészen abban a stilusban amire a linked utal :-)

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:50:31

@swing gitan: jól van, akkor elbúcsúzom mára ezzel a nótával, az egyik nagy kedvencem, üdv

www.youtube.com/watch?v=5-NlR54PqLw

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 20:14:07

@RecsölGrin: tegnap volt itt National Fish and Chips Day, az olaszok kezdeményezték (ugye, ők honosították meg a szigeteken). Olyan sorállás volt az egész városban az összes olasznál, hogy ihaj...

www.itica.ie/news/view/itica_announces_the_5th_national_fish_chips_day

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.01. 20:56:50

@Dikusz: Közben végól is megtaláltam, de csak egy rövid négysoros a kérdéses.Valamiért aszittem, hogy hosszabb volt.
A Boncz Gézásat nem ismerem, de nagy m@rhák voltak azok is, bármit elhiszek velük kapcsolatban... :D

gabors 2017.06.01. 21:03:01

@Dikusz: "Itt furcsa, ha vendéglőben csipszet kérnek köretnek - magyarul. Aki sok évtizede kinn él, megkérdezte, hogy mi akkor minek hívjuk. Mondtam, hogy egyszerűen sült krumplinak."

Nem tudom de az usa-ban a csipsz (chips) az tutti nem sultkrumpli ... itt french-fries-nek hivjak

(igaz volt mikor freedom fries volt egy darabig mert megharagudtak a franciakra :-))

tikk 2017.06.01. 21:13:23

Én soha nem akartam eljonni annak a világ végi kis falunak a kocka hazabol ahol felnottem. De így alakult az életem.Talán tizennégy évesen nagyon korai is volt. Azóta eltelt huszonnégy év, ebből mostmár három usaban, de soha nem éreztem még igazán otthon magam sehol , csak ott. Pedig szeretek, szeretnek , jól alakult az életem , panaszra nincs okom . Otthon mégsem vagyok . A cikk tetszett, amiről ír a legvágyottabb állapotom.

Dikusz 2017.06.01. 21:30:06

@geegee: Csak egy részlete Verebes ferdítésének:

"De amikor ott álltál előttem az ajtóban,
Oly ronda voltál, hogy attól majdnem meghaltam.

Én ilyen csúnyát még életemben nem láttam."
Nem nyert volna szépségversenyt ő sem, az tuti:)))
Boncz Géza adta neki a bazitai dartvéder nevet, a szörtyögése miatt.:))

Talán Fábry mesélte a műsorában Boncz Gézáról:
Egyik előadókörútjukon Géza (valószínű nem volt túl józan) belefi*gott a szobájukban lévő mosdóba. Majd megszólalt, hogy na, ezt hallgassátok le elvtársak:))

M. Péter 2017.06.01. 23:02:59

@kisrumpf: Két esetben lehet legális, ha tanonc (apprentice) vagy a tanulmányaihoz kapcsolódó gyakorlati képzésben vesz részt. Egyik sem tűnik valószínűnek ebben az esetben.

M. Péter 2017.06.01. 23:49:52

@gabors: Angliában viszont chips-nek hívják a sült krumplit, és crisps-nek azt, amit Amerikában chips-nek. Elegánsabb éttermekben van game chips, amely teljesen olyan mint a chips/crisps, csak nem boltban veszik, hanem helyben sütik, és vadszárnyasok mellé adják körítésnek.

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 23:51:58

@LittleG (uk): "Hogyhogy mezitlabazas? A tengerparton?"

Nem, hanem mindenhol. A tengerparton mondjuk nem meglepő, de tavasztól őszig simán látni mindenfelé mezítlábas népeket, erdőn, mezőn, falun, városon. Bankban, benzinkúton, boltban. Ez nekünk eleinte nagyon furcsa volt (pesten három métert nem lehetett megtenni kutyaszarba, üvegszilánkba, vöröshiganyba, kurvák patakvérébe lépés nélkül) úgyhogy eszünkbe se jutott ilyesmi. Itt viszont ez elég normális dolog és kutyaszar se nagyon van, eltartott egy darabig, hogy megszokjuk, hogy ez normális.

Most meg már teljesen természetes, hogy a gyerek azzal kezdi az iskolai napját, hogy lerúgja a cipőt, mi meg megkérdezzük tőle amikor felvesszük délután, hogy "cipőd a tatyóban?"

Tudom ez nem egy nagyon komoly kulturális sokkélmény, de különbség. Egyszer átestünk azon, hogy átugrottunk a pajtásokhoz és egyikünk se viselt lábbelit de ezt csak hazafelé vettük észre :)

LittleG (uk) 2017.06.01. 23:55:04

@Dikusz: olyan rákot én is sokat ettem gyerekkoromban, meg még a huszas éveim elején is, tetszett, ahogy kis rágós rács "kinyílik".

Itt most lehet kapni készen, a múltkor is majdnem egy egész zacskóval bevágtam... annak se tudom, mi köze van a rákhoz, szerintem nem sok :)

én meg az uborkabefőtt levét szeretem (már amelyiket), meg otthon ittuk a "hordós káposzta" levét, azt hogy szerettük..

hát, ha ez neked bejön, ha erre jársz, a vendégem vagy egy ecetes fish and chipsre :)

LittleG (uk) 2017.06.01. 23:58:42

@pappito: nahát, ez tényleg fura. Annyira patyolattiszta ott az út? nem félsz, hogy valaki cipős rádlép? (mondjuk cipőben se szoktak egymás lábán járni az emberek, de azért előfordul egy kis megtaposás..)

És nem fáj betonon mezítláb járni? Egyszer én is kipróbáltam azt a nagyon vékony, lapostalpú balerina-cipő divatot, amit rengeteg csajon látok itt, minden egyenetlenséget és kavicsot éreztem, de ami rossza, 3 napig ebben jártam munkába, de a harmadik napon már alig bírtam hazajnni, úgy fájt az egyik csont a talpamban..

Amúgy miért csinálják vajon?

DieNanny CH 2017.06.02. 00:21:32

@pappito:

Ezt a mezítláb-élést én nagyon meg tudnám szokni.

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 00:47:34

@kék madár: ne gonoszkodj, mindenkinek lehet egy mellékes blogja, diggernek a HÁ az :)

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 00:57:53

@LittleG (uk): nem patyolattiszta az út, de én még nem léptem bele semmibe - kivéve a parton valami szúrósba :) egymásra meg, ahogy írod, amúgy se lépnek az emberek

gondolom azért csinálják mert szeretik vagy csak nem izgatják magukat hülyeségeken, vagy igénytelenek mint a zuzmó, nem tudom. ilyenek és kész.

mezítláb járni nem fáj, a természet ezt jól kitalálta, szerintem a vékony talpú cipő rosszabb, mint a mezítláb. viszont nyáron néha rohadt meleg tud lenni a parkoló aszfaltja meg a fekete homokos partok

gabors 2017.06.02. 01:44:24

@swing gitan: koszi a linkert ezt pont nem lattam pedig nezem a CNN-t

LittleG (uk) 2017.06.02. 03:36:58

@pappito: akkor a cipősüzletek arrafelé nem virágozhatnak annyira :) kb milyen arányban járnak az emberek cipőben ill inkább mezítláb? meg gondolom egyazon személy néha cipőt húz, néha nem?

rákerestem, hát fura a képeket látni :)

itt azt írja, Ausztráliában is szokás, de ott biztos ritkább, a veszélyes fenevadak miatt

www.quora.com/Why-do-some-New-Zealanders-walk-on-the-street-without-wearing-shoes

LittleG (uk) 2017.06.02. 03:37:59

klassz lenne egy poszt arról, hogy hol milyen furcsaságokkal találkozik az ember :)

(ide sorolnám pl azt is, hogy az angol bocsánatot kér azért, hogy majdnem nekimentél :) )

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 05:18:22

@LittleG (uk): itt tél a nyakunkon, most gondolom azért a többség hord valamiféle lábbelit, bár vannak akik egész évben elvannak jandalsban.

a quora link elég jól összeszedi, de talán ez a mondat írja le a legjobban a jelenséget:

"Kiwi barefootedness is a combination of safety, culture, laidbackness and general laziness."

:)
azért megélnek a cipőboltok is, ne aggódj :) csomó helyre nem engednek be mezítláb, egyszer ültünk egy kocsmateraszon (jandalsban) iddogáltunk, telt-múlt az idő, aztán egyszer csak aszonták a kidobók, hogy kezdődik az este amikor kötelező a lábbeli, úgyhogy húzzunk, ha megittuk ami előttünk van. este nyolcig ok volt, utána nem :) gondolom van ennek valami healt and safety vetülete, nem tudom.
Meg pl. gymbe se mehetsz mezítláb.

6-7 éve tán még volt ilyen FAQ a nemzeti légitársaságnál, ahol az egyik Q az wolt, hogy "kötelező lábbelit viselni a repülőn?" a válasz meg az, hogy nem, de hűvös van a gépen, ha fázós a láb, akkor inkább vegyél fel valamit :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 09:08:22

@pappito: a legkedvesebb kultúrsokk élményemet már elmeséltem, hogy a reptéren a sietve pakolt és kissé koszos túracipőmre azt mondta az ember NZ-n: ha legközelebb jön, pucolja ám le. LEGKÖZELEBB! Még be sem léptem, s ez a kedvesség fogadott az egyébként teljesen jogos leszúrás helyett. Még be sem léptem, s már megnyertek maguknak. Ez még egy határon sem esett meg...

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 09:34:22

@kisrumpf: nekem ilyen határon megélt élményből az maradt meg leginkább, hogy amikor az oficer elkérte az útlevelem, megnézte benne a sztikkert, majd aszonta "welcome home, sir"

meg egyszer nagyon későn értünk haza, a legkisebb gyerek már fekete útlevéllel utazott, de még ölben jött, alig volt ember, a reptér már félig zárva volt, egy hatalmas, fülig érő szájjal vigyorgó néni odajött, aszondja, hadd lássam az útelveleket, odaaadtuk neki, 3 piros, egy fekete, ránk nézett, majd megkérdezte a félálomban levő legkisebbtől vigyorogva, hogy "wanna smuggle them in, eh?"

DieNanny CH 2017.06.02. 09:45:22

@pappito:

Mi a fekete és a piros útlevél között a különbség? (És mit mondott a néni?)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 09:47:42

@pappito: :-D így is lehet. S mennyivel kellemesebb mindkét fél számára, nem?

(Barátnőm ment haza Seattle-be, három csemetével, kérdezik, mi dolga ott. Mondja, itt élek. Akkor még magyar útlevéllel. Mire a fazon, ön nem itt él, hanem ideiglenesen itt dolgozik. Pár hónappal később már ő is megkapta a welcome home ma'am-et, amikor állampolgár lett, s amerikai útlevelet tudott átnyújtani, az ott született gyerekekeié mellett, de ezt azóta is meséli, pedig évekkel ezelőtt volt. Mosolygós amerikai határőrtiszttel vagy officiallal még nem találkoztam. Itt legalább egy kurta mosolyt ráküldenek az emberre, amikor belép.)

M. Péter 2017.06.02. 09:53:27

@DieNanny CH: Az új-zélandi fekete, magyar meg piros.

DieNanny CH 2017.06.02. 09:56:15

@M. Péter:

Köszi! (Nekem nincs magyar útlevelem, a legutolsó, ami volt, az kék volt.)

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 10:20:24

@DieNanny CH: a néni azt kérdezte a karonülőtől, hogy be akarja-e csempészni a nemkiwiket magával? :)

London2009 2017.06.02. 11:50:32

@gabors: dehogynem en voltam! : ) Ki is tartok a tapasztalatom mellett. No de nem kell keverni a dolgokat! Ez teljesen mas felallas. Egyreszt ez videk, masreszt minimalberes munka, harmadreszt mas korosztaly, miutan huszonevesek meg, negyedreszt pedig meg nem tizeneve vannak kint. Azert ketlem, hogy a tobbseguk ebben a hotelben szeretne megoregedni. Illetve, hogy ez az elet adhat e nekik perspektivat evtizedeken keresztul.

Payrollerwitch 2017.06.02. 13:17:04

@London2009: Vannak olyan típusú emberek, akik évtizedekig tudják ugyanazt csinálni. És akkor már inkább ott élnek jól, mint ugyanezt itthon, minimálbérért vagy bejelentés nélkül. Nem fogja mindenki megváltani a világot, van egy rakat átlagember. És ez így van jól. :)

London2009 2017.06.02. 15:54:21

@Payrollerwitch: nyelvet beszelo diplomasak. Meglepne ha ez lenne a vegallomas.

gabors 2017.06.02. 16:48:13

@London2009: "Azert ketlem, hogy a tobbseguk ebben a hotelben szeretne megoregedni." pedig ha hiszed ha nem vannak akik egesz eletukben kb ugyanazt (akar ugyanott) csinaljak

Volt egy ismerosom itt az usa-ban (mar meghalt) aki kb 20 evig volt hotel concierge es imadta ... azt hiszem mindvegig HIlton talan ket kulnbozo szalloda. Mivel szeretett utazni (is) minden Hilton-ban kedvezmennyel mehetett ... jo ez regebben volt mert tobb mint 20 eve halott :-((((

De

London2009 2017.06.02. 19:20:31

@gabors: de azert feltetelezem, hogy nem kozgazdasz volt. Ezek a csajok mind errol beszeltek, hogy kicsit jobban kell beszelniuk angolul ahhoz, hogy mas munka utan nezzenek, de azert hosszu tavon az a cel. Huszonevesen ez meg mas.

somlobodog 2017.06.02. 21:51:49

@verkagrafomanka: én már megiszom az amerikaiak által folyamatosan vedelt lötty-kavet. KB 1 év kellett hozzá. Addig csak normális presszot ittam. Most meg... Ha kell ha nem bárhol vagyok és van, iszom egyet:)).

Dikusz 2017.06.03. 00:29:09

@M. Péter: piros útlevél az nem most volt...
Most sötétbordó.

pappito · http://pappito.com 2017.06.03. 02:03:01

@Dikusz: a hivatalos neve burgundi vörös :)

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.06.03. 08:39:32

Az én otthonom mindig ott van, ahol a számítógépem :D

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 08:39:36

En barhol otthon tudom magam erezni,mert jol alakalmazkodom. Mimden orszagban van valami,ami egy masikban hianyozna.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása