oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. szeptember 27. 19:02,  Ne menjen a gyerek iskolába, mert nincs tanár 302 komment

2022. szeptember 27. 19:02 Határátkelő

Ne menjen a gyerek iskolába, mert nincs tanár

Miközben Magyarországon tiltakozásokkal indult el az új tanév, a helyzet más országokban is problémás. Például Hollandiában, ahol Vera beszámolója szerint komoly gondokat okoz a tanárhiány.

hollandia_iskola.jpg

„Az ország oktatási szempontból három részre van osztva: észak, közép és dél elnevezéssel. Ezeken - többek közt a nyaralások miatt- a vakációk egymástól eltérő időkben kezdődnek és végződnek.

Egyszerű, de nagyszerű megoldás arra, hogy a lakosság ne ugyanabban az időpontban induljon neki a nyaralásának, a gyárak, egyéb munkahelyek dolgozói ne ugyanakkor akarják a szabadságukat kivenni. Így aztán a tanítás sem egyszerre kezdődött, először az ország közepén indult be, majd a következő héten jött észak, egy hétre rá pedig a déli régió.

Már most van olyan iskola, ahol a hiányzó tanárokat „okosan” kell pótolni. Az ilyen intézményekben pl. több osztályra jut egy pedagógus - aki így kérdés, hogy hogyan tud tananyagot leadni és azt visszakérdezni -, vagy/ és online oktatással próbálkoznak.

Illetve megint jön a gyakornokok időszaka: ők azok a diákok, akik a gyakorlati idejüket egy iskolában töltik. Elvileg csak segítőként, de a gyakorlatban gyakran rájuk bíznak egy komplett osztályt. Puff, mélyvíz.

A kormány próbálkozik a pedagógusok bérének rendezésével, hogy a tanári szakma ezzel vonzóbbá váljon. Az emelés „erejét” viszont az infláció elvitte, így kétséges, hogy ez mekkora eredménnyel jár majd.

A szellem, mint iskolaigazgató

A helyi általános iskola szintén hasonló gondokkal küszködik. Ennek eredményeképp tavaly(előtt?) az addig mindent is megoldó igazgatónk az egyik tanítási nap szünetében, az iskola udvarán lett annyira rosszul, hogy mentő vitte el.

Addig a gyerekeket a suli másik oldalára terelték, hogy a lehető legkevesebbet lássanak, fogjanak fel a dolgokból. Soha többé nem jött vissza, betegállomány után nyugdíjba ment.

Az iskola ezt követően egy ideig helyettes vezetővel működött, ami persze csak arra volt jó, hogy elmondhassuk: van valaki, nem áll le a rendszer. Gyakorlatban ez egyfajta szellem volt: senki sem látta, csak néha hallott valamit.

Ne menjen a gyerek iskolába, mert nincs tanár

Eztán jött egy új igazgató, egy nagyon temperamentumos fiatal hölgy. Ő állandóan, nagyon „jelen van”, próbálja a lyukakat befoltozni - sok energiával, nem mindig sikeresen. Nem hiszem, hogy rajta múlik, de sok szülő elégedetlen.

A gyermekem osztályában ebből nem sokat látni. A fiamnak szerencsénkre olyan tanára van, aki még azt is kibírja, ha fát vágnak a hátán. Kérdés, hogy meddig… Eddig csak egy-két nap volt olyan, hogy este szóltak: másnap ne menjen a gyerek iskolába, mert nincs tanár. Én szerencsére meg tudom ezt oldani.

A helyi, másik magyar anyuka viszont ilyen téren már pechesebb. Náluk már vagy másfél éve, minden (vagy majdnem minden) héten legalább egy nap kiesik. Időnként több.

A két osztályfőnöknek a korona után szövődményei léptek fel, ami miatt még mindig nem munkaképesek. Egy másik bevethető tanár pedig besokallt, azaz burn-out-ja lett.

Ezt lehetne egyszerűen úgy magyarázni, hogy „lusta”, meg „bezzeg Magyarországon próbálná meg”. Nem tudom… Szerintem néha ott is elkelne ennek a lehetősége.

Megalapozottságáról meg csak annyit, hogy nem tudom más iskolákban hogyan csinálják, de itt ahányszor megyek a suli mellett, a tanárok három-négy órával a gyerekek hazaindulása után is még benn ülnek és dolgoznak. Minden egyes nap. Ha meg neki is gyereke van… ?

Akik nélkül nem létezik a rendszer

A kieső tanárok helyére általában itt is a gyakornokok állnak be, nélkülük az egész nem működne. El sem tudom képzelni, hogy ezek a diákok milyen érzéssel mehetnek haza, főleg az első napokban.

Megérkeznek egy idegen helyre, ahol közlik velük, hogy ok, nem segítesz, hanem a tied az egész osztály, oldd meg. Bocs. Megteszik, mert tényleg megpróbálják. Az itteni gyerekek szeretik is őket és viszont. De kérdés, hogy ezek a srácok mit teszek hozzá az oktatás színvonalához? Általában épp annyit tudnak - és ez is szerencsének nevezhető -, hogy az osztály nincs magára hagyva. Valaki áll ott és tartja a frontot.

Jobb esetben van egy képzett pedagógus, aki két (három) osztály közt ingázik. Az egyikben kiad egy feladatot, majd átszalad a másikba, ott is ez történik. A kicsik meg dolgozzanak egyedül, a gyakornok felügyeletével. De legalább van ott valaki.

A gond itt van: sok szülő szerint ez így csak egyfajta gyermekmegőrző, miközben a valódi tanulás hátrányt szenved. Ez is jogos, de ezalatt a megmaradt pedagógusok vért izzadnak.

Ebből a kicsinek mondható, vidéki iskolából a tavalyi tanév végével három pedagógus ment el. Év végén már így is csak a réseket töltögették, hogy egyáltalán valahogy működésképes maradjon. Újakról nem tudni.

Meglátjuk, mi lesz…”

Ha szívesen olvasnál még Hollandiáról, látogass el Vera oldalára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8717941526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wilhelmus80 2022.10.14. 13:40:34

@fhdgy: Látom, már nagyon más irányt vett a társalgás. :)
De itt egy viszonylag friss válasz a poszt megjelenése után feltett kérdésedre (mennyit keresnek a tanárok Hollandiában) a cikkben szereplő táblázatban. Nem összegszerű, de a magyarországi adattal összevetve elég látványos a különbség.
www.portfolio.hu/gazdasag/20221004/ezert-menekulnek-a-tanarok-az-iskolakbol-magyarorszagon-570807

Golf2 2022.10.14. 14:33:32

@SzZoole: 2019 óta Kwarteng a negyedik pénzügyminiszer, akit kineveztek: ebben az időszakban több rekorder is akadt. Nadhim Zahawi (harmadik legrövidebb idő) 63 napig volt pénzügyminiszter, míg Sajaid Javig 204 napig, ezzel pedig övé a negyedik hely....Hát nincs 1 épkézláb angol a szigeten pénzügyminiszternek? Milyen nevek ezek...

P.Elliot 2022.10.14. 14:34:59

@fhdgy: Tudod en sem gondoltam volna hogy ilyen megtortenik Ukrajnaval, almomban sem.

Mar mindent el tudok kepzelni ezek utan.
Mar eleve az hogy latom a teven hogy a teljesen szetlott varoskaban egy kis oregember imbolyog a vodrevel es vizet keres mint mondta. Semmi esetre se mosdasra szerintem, a mosasrol jo ha nem is beszelunk.

Ilyennel tud megszakadni a szivem ha latom. Csaladja ha volt szetfutottak, mentettek magukat ezeket nem tudtak vinni, nem akartak akadeknak vagy nem is akartak menni.

Meg az elejen amikor voltak menekult vonatok, buszok, mondta egy kozepkoru no hogy menekulnek, az edesanyjat otthon kellett hagyniuk egyedul mert 90 folott van, agybanfekvo beteg evek ota, azt mondta a neni hogy csak tegyenek az agy melle vizet es menekuljenek, neki ugy is mindegy. Menekultek.

Nem letezett volna hogy otthagyjam az anyamat amikor lattam hogy masok igenis vittek a kerekesszekes, hordagyos oreg, beteg rokont, felsegitettek a vonatra, buszra oket is.

De mennyi kis kiszolgaltatott oreg bujkalhat a romok kozott rettegve vizet, ennivalot fedezeket keresve.
A felkeszules vagy csak elgondolni, tervezni elore nem felesleges dolog mert ki tudja mi es mikor er barkit a vilagon.

Rohadjon meg Putin!

Golf2 2022.10.14. 14:36:32

@fhdgy: lehet támogatni...érdekes a nagyrészt milliárdos politikusok miért nem támogatnak valakit? Őket meg furkósbottal kéne!

P.Elliot 2022.10.14. 14:38:18

@Golf2: Ezek mar angolok, ne a nevekkel akadjal meg.
Ha magyar nev lett volna fogadni mernek hogy nem reklamalsz. Az kerul oda aki okos, akire szamitani lehet.
Egyik szomszedom angliai szuletesu, 9 eves koraban kerult ide. Allampolgar es amerikai.
Nem, nem angol, nem is tartja magat annak, itt nott fel es bele az orszagba. Az orszag erdeke fontos neki mert a gyereke es unokaja szinten amerikai mar.

Golf2 2022.10.14. 14:39:02

@P.Elliot: Amerikában a legjobb.Erős a dollár,emelik a nyugdíjat,mi kell még?

SzZoole 2022.10.14. 14:39:10

@Golf2: ép most nézem a híreket. A baj nem a nevekkel van, hanem azzal, hogy alkalmatlan embereket tesznek pozícióba. Remények szerint Liz Truss is megy hamarosan a válogatott bandájával együtt. Azt mondják az okosok, hogy 3 hét alatt több kárt tettek az országban, mint Boris 3 év alatt.

Golf2 2022.10.14. 14:42:17

@P.Elliot: Soha nem lesznek angolok. Azért megnézném hogy 1 muszlim országba mernének fehér embert miniszternek kinevezni...Ilyen miért nincs vajon???

P.Elliot 2022.10.14. 14:43:18

@fhdgy: Nem art ha korulnezel azon a birtokon egy seta kereten belul hogy mit tudsz csinalni ha elfajulnanak a dolgok, fejben tervezgetni...

Golf2 2022.10.14. 14:45:03

@SzZoole: Úgy látszik ragályos a hülyeség Európában,kezdödött a Merkellel...Az tette a legtöbb kárt eddig.

P.Elliot 2022.10.14. 14:52:28

@Golf2: De, angolok lesznek/ ha hagyjak oket de ha mas is igy gondolkodik mint te akkor nem persze, meg a magyarok se jutnak tovabb, feljebb, mert ugye nem oda szulettek.

Halistennek itt nincs ilyen kivaltsag hogy le kell nezni a masikat, illetve le lehet nezni.

Az indiai okos nepseg, gyarban nem latod oket dolgozni legfeljebb ideiglenesen mert kozben iskolaba jarnak, mennek feljebb.
A diplomas indiai szama itt rettento magas, a szulok nyomjak oket meg maguk is igen tehetsegesek. Barmelyik vonalon van iskolas vagy fiatalkoruak versenye, a spelling, a sakk, a science a versenyzok tobbsege indiai, a nyerteseke is feltunoek sok.

En nagyra tartom oket pusztan ezert , a szulok nagyon odafigyelnek rajuk es a rendorsegi hirekben te indiait nem talalsz, se tolvajt, se gyilkost se utcalakot.
A kolkok tisztelik a szuloket, jol megfernek/ tanacsoljak is nekik/ a tobbi gyerekkel, felnottel, ezt is tanitani lehetne.

Tudjak hogy hogy kell elni es ezt jo lenne ha megtanitanak/ ha akarnak toluk megtanulni, nem kritizalni/ a tobbi embernek.

P.Elliot 2022.10.14. 14:53:43

Na, megyek a dolgomra itt meg reggel van, hideg, eso is esett, var a hazimunka.

Majd visszanezek kesobb...

SzZoole 2022.10.14. 14:57:36

@Golf2: nem tudom mit tett a Mutti, de a hülyeség tényleg futótűzként terjed manapság a világban.

Kettő stop oil aktivista bementek a London’s National Gallery-be és Van Gogh híres festményét a napraforgókról, ami kb. $84 milla, leöntötték konzerv paradicsom levessel. Idióták!!

Golf2 2022.10.14. 15:16:39

@SzZoole: Mit tett? Beengedett 2 millió akárkit papírok,múlt nélkül.Azóta hány szándékos tömeggyilkosság történt fehérek ellen? Nizza,Párizs,Berlin,London...De azért szeressük egymást emberek...

Golf2 2022.10.14. 15:19:13

@SzZoole: A 2 aktivista barmot 20 évre bezárnám+vagyonelkobzás.

SzZoole 2022.10.14. 15:22:16

@Golf2: azt már azóta megbánta :-)

Mondjuk itt azelőtt is voltak különféle merényletek, mielőtt a mutti be engedte volna őket Európába.

“ szeressük egymást gyerekek”. Ez nekem nem fog menni, mivel antiszociális misanthrope vagyok :-))

SzZoole 2022.10.14. 15:23:40

@Golf2: huszonévesek, nem igazán van az ilyeneknek vagyonuk :-)

Golf2 2022.10.14. 15:53:20

@SzZoole: Ja látom 2 b....atlan picsa volt,unatkoznak.Majd a sitten felváltva lesznek aktivisták,passzívisták.

fhdgy 2022.10.14. 16:24:27

@P.Elliot: Kérlek, Te látnok vagy? Voltam kint a birtokon, az erdő nagy részét bejártam. Tudtam szedni pár őzlábgombát.

És igen, eszembe jutott, hogy mit lehetne csinálni. Vizem lenne, mert van egy kút, csak párszor ki kellene teljesen merni belőle a vizet.

Van gy istállórom is, teteje van, oldalai nincsenek. Már az is előny lenne, hogy egész jól védene az eső ellen.

fhdgy 2022.10.14. 16:25:18

@P.Elliot: Amikor írtad a hozzászólásodat, akkor voltam kint.

SzZoole 2022.10.14. 16:54:49

@fhdgy: “ Van gy istállórom is, teteje van, oldalai nincsenek. ”

Mi tartja az istálló tetejét, ha nincs oldala, egy magas fáról kötelen lóg lefelé? :-))

Én is tudok ilyenek mondani.

Nekünk eco friendly házunk van. Reggel mielőtt megyünk dolgozni, hatalmas fekete zsákokat rakunk ki a ház elé az udvarra, ami szerencsére déli fekvésű, így egész nap míg oda vagyunk, a zsákba gyűjtjük a meleget és a napfényt.

Délután mire haza érünk a zsákok megtelnek csak gyorsan össze kell kötni a szájukat és bevinni a házba. A házban kinyitjuk a zsákok száját és ki engedjük a meleget és a fényt, ami egész késő estig kitart :-)))

fhdgy 2022.10.14. 19:00:21

@SzZoole: Csak a csupasz vasbetongerendák, amelyek függőlegesen állnak, tartják a födémszerkezetet.

Ez alul, valamikor a grófi időben, lóistálló volt, felül magtár.

fhdgy 2022.10.14. 19:02:43

@SzZoole: Mielőtt kiengeditek a fényt a zsákból, enni is kellene belőle. Nem pusztítanátok a sok drága kaját, hanem, fényevők lennétek.

SzZoole 2022.10.14. 19:23:55

@fhdgy: nem esszük, magunkba szívjuk :-)

fhdgy 2022.10.14. 19:30:39

@SzZoole: Én olyan fogalmat, hogy fényevő hallottam már, de olyat, hogy fényszívó, még nem!

Mit is takarna ez utóbbi?

SzZoole 2022.10.14. 20:29:59

@fhdgy: hát fényből vesszük ki a zenergiát :-)

fhdgy 2022.10.14. 20:37:35

@SzZoole: én azt hittem, hogy úgy szívjátok, mint egy cigarettát.

SzZoole 2022.10.14. 21:09:41

@fhdgy: nem cigizünk :-) a fény fele fordulunk, kinyitjuk a szánkat, szét tárjuk a kezünket oszt úgy szívjuk magunkba az energiát, teccik érteni kecskészbácsi :-)

fhdgy 2022.10.14. 21:12:39

@SzZoole: De hát így semmi értelme! Ha beszívod, utána ki is kell fújni, mert végtelenségig nem lehet csak szívni. Ha meg kifújod, akkor nem marad belőle bent semmi!

SzZoole 2022.10.14. 21:17:13

@SzZoole: nem fizikailag szívjuk magunkba, hanem bevonzuk :-)

Amúgy meg tudod nagyon jól, hogy hülyeségeket beszélek, nem? :-)

fhdgy 2022.10.14. 21:21:22

@SzZoole: Remélem, Te is rájöttél, hogy én is!

fhdgy 2022.10.14. 21:45:37

@SzZoole: Egyébként az istállóval nem hülyéskedtem.

A másik dolog: most este semmiféle fényevés, fényivás, fényszívás nem segített volna rajtam. Kint voltam az erdőben és bent a fák között gyalogoltam kb. 1500 métert. Jó, nem promenád, meg az utóbbi időben kissé gyengélkedtem, de nagyon elfáradtam. Jól is esett az erdőben bóklászni, friss levegő, kellemes idő.

Adtam is rendesen a diétának. Három szendvicset betömtem. Három zsömle, három ujjnyi vastag szalámi, ami kilógott a zsömléből.

Az erdőben fény helyett friss levegőt szívtam, itthon fényevés helyett szendvicset ettem, fényívás helyett meg most fröccsözgetek.

Amikor haza értem az erdőből, böngésztem a neten. Akkor értettem meg, hogy pont, amikor készülsz haza, esik a font.

És nem csak úgy magától, hanem kellőképpen hülye emberek segítenek neki.

Nyugi, hazajössz, egy kicsit beleszoksz, hisz itthon állandóan ez megy. Már az ötszáz forintos Euró sem tűnik túl távolinak.

P.Elliot 2022.10.15. 03:49:35

@fhdgy: Nem vagyok latnok de jol tetted hogy felmerted az esetleges lehetosegeket.
Az mar jo dolog hogy van vized, az az istalloteto sem jon rosszul, jo lesz valamire.

Egyebkent neztem a teve politikai musorat es itt azt mondtak tobb szakerto is hogy Putin ugy nez ki hogy kifogyott mindenbol, keves a katonaja, loszere, semmi nem ugy sikerult ahogy elkepzelhette, alaposan le is jaratta magat a vilag szemeben . Fenyegetozni tud de hosszabb tavon
nincs nagy eselye.

Hat majd kiderul. Az atomfenyegetes meg mindig megvan....

fhdgy 2022.10.15. 08:22:52

@P.Elliot: Annak ellenére, hogy már október közepe van, tegnap is jó idő volt, mára is az ígérkezik. Sütött a nap, nem volt hideg. Uccu, ki az erdőbe!

Nem bántam meg, csak egy kicsit elfáradtam. Féltem, hogy ma fájni fog a lábam, de csak annyi volt, hogy éjjel egyszer kicsit begörcsölt.

A hangulatomnak nagyon jót tett. Lehet, hogy ma is megyek. Holnap mindenképpen menni akarok, inkább a mait hagyom el, mert várható, hogy lesz őzlábgomba.

kajakibrahim 2022.10.15. 11:42:32

@Golf2: te rosszabb vagy, mint egy fityeszork.

20 évet még putler se fog kapni.

SzZoole 2022.10.15. 13:46:18

@fhdgy: “ Remélem, Te is rájöttél, hogy én is!”

Mármint én is rájöttem, hogy te is rájöttél? :-))

SzZoole 2022.10.15. 13:56:15

@fhdgy: jó neked, van egy erotikus erdőd, tőgyes erdő, sokan járnak oda makkot szedni? :-)))

“ És nem csak úgy magától, hanem kellőképpen hülye emberek segítenek neki.”

Ez így van, és nemtől/színtől/vallástól függetlenül ! Remélhetőleg hamar magához tér a gazdaság( mert nem olyan hülyék ezek az angolok ám ) mihelyt a megfelelő/hozzáértő ember kerül pozícióba.

fhdgy 2022.10.15. 15:56:22

@SzZoole: Ne nagyon reménykedj! Az ember mindig jobbat vár, aztán rosszabbat kap.

Akkora kontraszelekció van, hogy nem is értem, hogy nem pusztultunk ki!

P.Elliot 2022.10.15. 16:49:26

@fhdgy:
Na igen, engem is fel tud dobni ha kilepek az ajton es vagy a kertemben maszkalok vagy kimegyek a parkba ami 5 percre van, hatalmas, odebb 8 persze van egy masik, az megnagyobb es 10 perce van egy harmadik ami szinten nagyon nagy.

3 varoska van a kozelemben es mindharom sajat parkot tart, vannak szepen rendezett utak, parkolok, tortenelmi hazak, a kozepsonek sajat kis ingyenek allatkertje van, es mindharom egy / azonos/ folyo mellett van. Levagjak szepen mindig a fuvet de a fak/ osfak/ es a folyo mellett meg vannak hagyva a bokrok a termeszetes szepsegukben.
Van bennuk olyan ibgazi osi termeszetes hangulat, vannak vadmalna bokrok, csipegeto madarak, mokusok, szoval ide jarok ki a termeszetbe, ma is fogok menni.

Nagyon fel tud tolteni, tudom mirol beszelsz, nem is szabad kihagyni az ilyet.

A hatso kertem az erdosavba vezet, nagy tolgyfak foleg, elvalasztja tolem a kerites mert maskeppen az ozek lezabalnanak mindent de az is ad egy feltolto hangulatot.
En mar nem tudnek varosi hazban elni, vagy ha muszaj akkor csak valami termeszetvedelmi hely mellett.

Jol teszed ha te is kijarsz, plane ha sajatod van.
Egy sajatban tudnek rendezkedni. Gombat sosem szedek mert felek toluk, nem ismerem tul jol oket...

Zulu4321 2022.10.15. 19:23:14

Ha mar iskola tema...
www.youtube.com/shorts/oU3uE_wq544

Zsuzsi, te mit gondolsz errol?

fhdgy 2022.10.15. 19:28:41

@P.Elliot: Szánom-bánom bűneimet, de ma nem jutottam ki.

Ebéd után hirtelen elkezdtem szervezni egy tenyészbak vásárlást. Szerettem volna, ha holnap már mehettem is volna érte, de sok küzdés-kavarás után csak csütörtökre sikerült leszerveznem.

A Duna kanyarba kell érte mennem.

Remélem, hogy holnap kijutok. A gond az, hogy nem mehetek akármikor. Erre felé a föld jó, vendégmarasztaló agyag. Csak száraz útban tudok kimenni autóval. Gyalogolni sem egyszerű. Kövesúttól a birtok közepéig kb. 2 km.-et kell gyalogolni, ha autóval nem lehet bemenni. A birtok legtávolabbi pontja kb. 3 kb.

Ha otthonról indulok akkor 3,5 km. oda + annyi vissza.

Számoljuk csak 2-őt oda, kettőt, meg kettőt magán a birtokon és máris összejött 6 km. És hangsúlyozom, hogy nem promenád. Nagyon sok sár ráragad a cipőre, bakancsra és csúszik is.

Azt hiszem három éve gyalog voltam kint és a saját területemen úgy elsüllyedtem a szántásban GYALOG, hogy már azon voltam, hogy telefonon segítséget hívok. Gumicsizma volt rajtam, úgy tudtam megmenekülni, hogy ráfeküdtem a sáros földre, nagy nehezen kihúzkodtam a lábaim a csizmából, féllábszárig álltam zokniban a sárban mire ki tudtam kecmeregni. Szerencsére vaddisznók nem voltak a közelben, mert halálra röhögték volna magukat, hogy nézd milyen hülyén dagonyázik a hülye ember! Hogy még ezek a magasabb rendűek! A fejem búbjáig tiszta sár voltam. A fenét tiszta, csupa egy mosok!

Van egy kérdésem az őszi természettel kapcsolatban. Egyszer, valahol olvastam ,hogy Észak Amerikában ősszel nem az elsárgult levél hullik, hanem a megvörösödött, megpirosodott. Ez így van?

Persze, azt nem magyarázta meg, hogy miért vörös, miért nem sárga. Azt is jó lenne tudni, hogy ha egy európai fát elvinnénk hozzátok, akkor sárga maradna-e a levele vagy sem.

Ez fordítva is igaz, egy észak amerikai fa, itt Európában milyen színű leveleket hullatna?

P.Elliot 2022.10.15. 20:17:15

@fhdgy: Hat ez nagyon furcsa kerdes a falevellel mert nem tudom. Azt tudom hogy bizonyos fajta faknak az oszi levele sarga, erett citromszinu, valami eszmeletlenul szep ha olyan helyen jarsz/ en lattam a kedvenc Pennsylvaniai kirandulohelyemen hogy legalabb fel kilometer hosszan es befele ket oldalt az erdobe csak sarga volt, sosem lattam eletemben szebbet.
Majd kikutatom hogy melyik lehetett mert tobbfajta sargalevelu fa van.
A Maple fa az voros. Minden levele bevorosodik, na, az is nagyon szep. En azt hiszem hogy fajta szerint szinesedik be, nem hiszem hogy csak azert mert olyan foldben van bar ki tudja nem ertek ehhez a dologhoz de nem hiszem hogy egy otthonrol idehozott fa szint valtoztatna.

Vannak itt talan az olvasok kozott aki ert ehhez es hozza tud szolni.

Itt az erdocskemben tolgyfa van foleg, sargas, kisse voroses, zoldes a levele amikor hullik, nem olyan szep. Van viszont sarga ami teljesen az, majd megnezem hogy melyik es ha meg nem hullot le akkor kuldok rola fotot es azt is kikutatom hogy mifele fajta.

Szoval a birtokod saros. Ez viszont azt is jelenti hogy termofold. Nalam nem jarhatsz meg bokaig sem a sarban a hatso udvarban mert tele van az a keveske fold amit ugy hordattam ra, kis lemezes kovekkel.

Szivesen cserelnek veled....

fhdgy 2022.10.15. 20:28:31

@P.Elliot: Mindig a szomszéd kertje a zöldebb!

P.Elliot 2022.10.15. 20:31:21

@fhdgy: Kozben beleneztem a Youtube-nba es latom hogy a Maple sarga leveleket is hoz.
Ezek szerint ketfajta lehet...

P.Elliot 2022.10.15. 20:32:54

@fhdgy: Most a tied a nyero. Probalnal csak itt kerteszkedni ezen a koves alig foldu vackon. Azert probalkozok, igyekszek, valahogy megy. De komoly termelesrol itt nem lehetne szo...

fhdgy 2022.10.15. 20:47:42

@P.Elliot: Ha a maple alatt juharfákat kell érteni ( bizonyos fajaiból készül a juharszirup ), akkor kb. 200 faj tartozik ide, a wikipédia szerint.

Ha van ősszel sárga levelű is Észak Amerikában, akkor nagyon nem igaz, amit olvastam vagy csak nagyon korlátozottan.

Nálunk is vannak fák, amiknek a levelei ősszel inkább vörösek mint sárgák, de eddig soha nem néztem meg őket, hogy milyen fák, így azt sem tudom, hogy őshonosak-e vagy jövevények.

Ez után figyelni fogom a vörös levelű fákat.

fhdgy 2022.10.15. 20:52:40

@P.Elliot: Próbálnál meg itt kertészkedni, ezen a "kis" 72 hektáron!

Lehet, hogy nálad nehezebb kertészkedni, de biztos több marad neked, mint itt maradna. Maximum nézhetnéd, hogy a vadak hogyan eszik el előled. Ha körbe akarnám keríteni, akkor kb. 4,5 km. kerítésre lenne szükség.

fhdgy 2022.10.15. 20:56:28

@P.Elliot: Félő, hogy holnap elmarad az erdei túra.

A szomszédomnak is van kettő kecskéje, segítettem behajtani, mert kiszöktek. Vagy megrándult vagy meghúzódott a combom, de ahogy rápihentem, egyre fájdalmasabb. Kizárt, hogy ebből holnap séta legyen, ha csak nem lesz valami csoda!

P.Elliot 2022.10.15. 21:04:47

@fhdgy: Borogasd be, izomhuzodas. Nem, ne is menj sehova, pihend ki, sajnos van ez igy neha.

Akkor se menj ha kozben elmulik. Mindenesetre jobbulast kivanok!

fhdgy 2022.10.15. 21:26:18

@P.Elliot: Találtam közben Fastum gélt. Bekentem, mintha ...

Tényleg figyelnem kell, ha csütörtökön kb. 500 km.-et akarok vezetni, ráadásul utánfutóval. Ebből fele egy kecskével a hátam mögött. Amióta kecskéim vannak, elég sokat utánfutóztam. Előtte is valamennyit, de nem sokat.

A legrémesebb utam Budapestről hazáig, Somogyországba, 40 km. kivételével az M7-es autópályán volt. Egy Audi Allroad motort hoztam. Az M7-es egy sz.r! Úgy pattogott a motor, hogy hazáig kettő spanifert széttépett. Utánfutó nélkül nem érezni személyautóban, de ha az utánfutó ott van és meg van terhelve egy olyan tömeggel, ami nem "rugózik", akkor kiderül, hogy milyen borzalmas.

Mondjuk, rendszeresen szállítok 5 mázsa abrakot. Ez még rossz úton sem borzalmas, mert a zsákok nem "pattog"-nak, inkább mondható, hogy "rugóznak".

A leghosszabb távolság, amin kecskéket vittem 180 km. volt és ráadásul nyolcat. A mostani kb. 250 lesz, de csak egy kecske!

Vigyázni kell rájuk, mint a hímes tojásra. Óvatosan, komótosan kell vezetni, hogy ne legyen hirtelen fékezés, kanyarodás.

Mondjuk, kicsiben olyan, mint a városi busz, hogy az álló utasok ne dülöngéljenek, ne mint a ping-pong pattogjanak ide-oda. A kecskéknek még kapaszkodójuk sincs!

P.Elliot 2022.10.16. 02:15:33

@fhdgy: 500 kilometer, kecskevel.
Fogadd oszinte reszvetemet. Idonkent gondolom megallsz itatni meg egy kis abrakot adni annak a kecskenek lehiggasztas celjabol is meg gondolom nagyon ehes is lehet.

Amit irtal hogy a szomszed kecskeit zavargasztatok vissza az akolba, eleg lett volna egy repat felmutatni mar jott is volna befele. Egyaltalan kajat, szenat akarmit pakolni latvanyosan a jaszolba de ugy hogy lassak, siman hazahuztak volna.

En meg sem probalom zavargaszni a macskaimat ha nem akarnak bejonni.

Szaraz eleseget teszek egy kis poharba, jol megcsorgetem es mar futnak is utanam befele. Ha megis nem mert elotte ettek akkor van meg egy varazsszo. Csirke! Csirke?

Meg a labomrol is levernenek ugy futnak befele rogton....
Az viszont biztos hogy muszaj adnom nekik mert nem estek a fejukre, legkozelebb nem fognak bejonni mert hitelemet vesztettem, hazudok!

Igy aztan pici adagokban van lefagyasztott sult csirke falatkak ilyes esetekre.

fhdgy 2022.10.16. 07:27:20

@P.Elliot: 240 valahány kilométer oda plusz annyi vissza. Így jön ki a kb. 500 km. Kecskével csak hazafelé jövök.

Congeria 2022.10.16. 10:27:36

@fhdgy:

A legszinesebb árnyalatai a juharnak vannak. A juharszirupot termelő cukor-juhar csodálatos képet ad ősszel. Ezek főleg kelet Canadában alkotnak nagy kiterjedésű erdőket. Itt, a West Coast-on az örökzöldek dominálnak, de beültetett juharok is vannak, különösen a dísz japán-juharok.

Nekem 23-35 japán juharom van. Időnként egy-egy elpusztul, ezért nem tudom pontosan. Kétszer-háromszor cserélik a színüket. Pl. amelyik bordó tavasszal, zöld nyáron, vörös ősszel. Van amelyik sárga vagy narancssárga. Gyönyörű a Tatár-maple vagy Amur-maple is, ez bírja a nagy hideget is. A különböző fajták között sok hybrid van, azokat csak szemezéssel lehet szaporítani, de van sok alapfajta, amit magról is lehet. Több százat neveltem így a évek folyamán. Kicsit trükkös, de megéri.

fhdgy 2022.10.16. 11:34:28

@Congeria: Nem vagyok juharszakértő, eddig annyit tudtam ( a szirupot nem számítva ), hogy ezek azok a fák, amiknek a magjuk, mint egy kis helikopter viszonylag messze is el tud repülni a fájától.

Most hirtelen nem tudom, hogy mikor láttam juhar fát konkrétan, de emlékeim szerint egész nagyra, terebélyesre is megnőnek. Megnéztem a wikin, ott is írják, hogy 20-25 méter magas is lehet.

Aztán azt is írja a wiki, hogy fajai kis fák vagy cserjék. Akkor most mi van?

A japán juharról azt olvastam, 3-5 méternél nem igen nő magasabbra. A 23-35-nek így is elég nagy hely kell.

Hibridekről is írtál, azok mekkorák, hogy van helyed az évek folyamán több százat nevelni?

Az utolsó szó, hogy megéri, pontosan mit jelent?

Olyan szépek, hogy az esztétikai öröm minden fáradozást megér vagy még anyagi hasznot is jelent?

Néztem a neten az itteni japán juhar árakat. Kis híján lehidaltam.

A legolcsóbb hétezer, a legdrágább százhuszonnégyezer(!!! nem elírás). Ez dodóban kifejezve 7-től 290 $-ig.

fhdgy 2022.10.16. 11:38:47

@Congeria: Ugye, én somogyországi vagyok. Erre felé a juhart iharnak is mondják. Tőlem nem messze van kettő település, Iharos és Iharosberény. A juharról kapták a nevüket, csak tájszólásban.

fhdgy 2022.10.16. 11:50:56

@P.Elliot: Azért csak neki vágok az erdőnek. Gyönyörű idő van, vétek lenne kihagyni.

A lábam még kicsit fájdogál, de már nem vészes. Ha másra figyelek, akkor már fel sem tűnik, hogy fáj.

A kecskének a répa felmutatás nem tudom, hogy mit eredményezett volna.Még sötét nem volt, de már alkonyodott. Nem tudom, hogy mennyire jó a kecskék látása. Lehet, hogy látták volna, lehet, hogy nem

P.Elliot 2022.10.16. 14:32:33

@Congeria:

Egy veletlen rossz billentyu megnyomasa elvitte az egesz hozzaszolast amit majdnem befejeztem, igy rovidre fogom.
Rad gondoltam amikor beirtam hogy van aki ezekrol tobbet tud mert egyszer irtad hogy szenvedelyes kertesz van es irtal is a novenyeidrol, szoval nem is csalodtam.

Olyan japan maple nekem is volt, egy lepcsocsere odakinnt, jobban mondva a munkasok kipusztitottak, valoszinu hogy megserult a gyokere.

Valami iszonyu kemenyfa lehet mert a torzset nem tudtam kiasni, eveken at ott volt mint egy kodarab mire valaki kicsakanyozta holott kicsi , combig ero facska volt, iszonyu lassan no.

Meg nem vettem helyette masikat mert lesz ott mas foldet megpiszkalo munka a jovoben, majd utana.

Itt is draga, valoszinu ezert mert lassan no, nem tucataru.
Igen, olyan kicsi, kecses kis facska mint a japanok. Illik hozzajuk.

P.Elliot 2022.10.16. 14:39:31

@fhdgy:
Igen, hasznald ki a jo idot. en sem fogok itthon ulni az biztos bar itt is nagyon szep az erdo resze, szep csendesen hullanak a levelek, meg ritkasan, nem tomegben.

Tegnap a parkban nagyon szep volt. A kecsketet kajaval lehet meghatni, altalaban az allatokat. ha hozod haza azt az allatot, legyen nalad abrak.

fhdgy 2022.10.16. 14:48:59

@P.Elliot: @Congeria: Visszaértem az erdei túráról. Nagyon, nagyon szép idő volt és van még most is.

Az őzlábgombászásom nem igazán sikerült. Három nagyot találtam, de az egyik már elöregedett. Valamikor 1993-ban vagy kicsivel utána ettem nyersen őzlábgombát. Apám, aki erdész volt, egyet megpucolt bicskával ott, ahogy felvette és megkínált. Látta rajtam, hogy megrökönyödtem, hogy nyersen???

Nyugodtan, finom! Tényleg az volt! Azóta nyersen nem ettem, csak rántva, de ezt a kettő apámra emlékezve nyersen megeszem.

És tudjátok, hogy még mit találtam az erdőmben? Ha hiszitek, hanem ihart, juhart. Azt nem mondom, hogy fát, mert fának még kicsi, azt sem mondom, hogy bokrot, mert bokornak meg nagy.

Tévedés kizárva, mert a helikopterszerű termés egyértelmű. A levél forma is, mint a kanadai zászlóban. Nem lehet idős, mert kb. sodrófa vastagságúak, van belőlük négy. Jó helyre telepedtek, déltől késő délutánig éri őket a nap. Majd megnőnek!

fhdgy 2022.10.16. 15:09:15

@P.Elliot: Az első nyolc kecskét 2018-ban vettem. Kilométerben kifejezve közelebbről vettem őket, mint most fogom venni a bakot, de időben kb. ugyanannyi lesz, mert most kb. 150-160 km. autópálya lesz a majd 250-ből.

Akkor négy órát tartott az út, ebbe szerintem most is beleférek.

Akitől akkor vettem, egy országosan elismert tenyésztő. Azt az instrukciót adta, hogy négy óra nem probléma, nyugodtan mehetek megállás nélkül, útközben nem kell nekik semmi.

Amikor megérkeztem, lepakolom őket, az legyen az első, hogy vizet adjak nekik, de enni még ne. Majd egy-másfél óra múlva szénát, amennyi jól esik nekik, meg egy kis abrakot.

Ezt fogom követni most is.

levon 2022.10.16. 17:04:02

@fhdgy: Lahetne hogy visszaveszel a kecskékből, hátha mások is megszólalnak…

P.Elliot 2022.10.16. 17:41:21

@levon: Eddig se nagyon szolaltak meg, jomagad sem.

A kecskek nelkul kihalna ez a topik is, jobban mondva mar regen kihalt volna, nem szol mar hozza senki semmifele temahoz, a kecskek meg viszik valamennyire.

Nagyon ugy fest hogy vege a HA-nak amit sajnalok, jo kis blog volt.

SzZoole 2022.10.16. 18:00:59

“ The devil doesn't come to you with a red
face and horns, he comes to you disguised as everything you've ever wanted.”

Pont az kritizál, aki a legnagyobb kárt tett a blog életben az állandó ármánykodással, manipulálással, folyamatos nickcserével és a háttérben való szarkavarással az emberek szándékos összeugrasztásával, Ámen.

Ne legyen sértődés, mert nem nevesítettem, ugye akinek nem inge……

fhdgy 2022.10.16. 18:32:32

@levon: ha annyira lennének mások, akkor nem lennének kecskék. Ugye nem bonyolult?

SzZoole 2022.10.16. 19:04:41

@fhdgy: majd írd meg, hogy bakkol az új jövevény :-)

fhdgy 2022.10.16. 19:09:17

@SzZoole: De most kértek meg bennünket nagyon kedvesen, hogy kecskékről ...

fhdgy 2022.10.16. 19:10:35

@SzZoole: Erről igazából 5-6 hónap múlva tudok beszámolni, amikor már látszik az új nemzedék!

SzZoole 2022.10.16. 19:17:46

@fhdgy: szard le magasról mit mondanak :-)

SzZoole 2022.10.16. 19:18:28

@fhdgy: na most, egy új bak mennyire barátságos/szelid?

fhdgy 2022.10.16. 19:41:59

@SzZoole: Eddig kettő bakot vettem mástól. Egyikkel sem volt semmi gond. Sőt, az egyik kifejezetten szelídnek számít. Persze, a fejős kecskék, akiket minden nap fejek, más kategória.

Ma reggel pl. a kilenc fejős közül egyért kellett csak elmennem, a többi ott volt körülöttem és várta, hogy sorra kerüljön. Amelyikért el kellett mennem, az is csak azt jelenti, hogy odamentem hozzá, a hátára tettem a kezem és szépen elballagtunk a fejőállványhoz.

Néha vannak napok, amikor kicsit raplisak, de akkor szinte az összes.

Volt már pár sérülésem a kecskéktől, de egyik sem rossz indulatú volt, ha mégis, nem ellenem irányult.

Olyasmi szokott lenni, hogy ott van mellettem, hirtelen megijed, fölkapja a fejét, a szarva hegye meg nem kímél engem.

A másik vari, hogy az egyik kecske megtámadja a másikat és én, a kívülálló húzom a rövidebbet.

Párszor már az is előfordult, hogy akkorát estem, mint egy ólajtó.

Nagyon szelídek, körbefognak, nem tudok lépni, elvesztem az egyensúlyomat, aztán kalimpahupp! Főleg, mikor van valami a kezembe, vizeskanna, abrakos vödör, meg hasonló.

Most van egy idei kiskecske. Már nem is olyan kicsi, április 7.-én született, tegnap előtt 38 kg. 20 dkg. volt.

Elmondhatatlanul szelíd. Leguggolok, széttárom a karomat és hívom, hogy Pöttömke, gyere gyorsan!

És jön. Volt már olyan, hogy nem tudta időben behúzni a fékeket, aztán dobtam egy hátast!

fhdgy 2022.10.16. 19:42:43

@SzZoole: Azért a reakciómból érezhetted, hogy nem szívtam mellre!

P.Elliot 2022.10.16. 19:45:19

@fhdgy: Pontosan!

Tojd le a reklamalot, halljunk csak a kecskekrol.

Egyebkent sem art tudni roluk, a jovot ilyen haborus vilagban nem tudhatjuk, nem art egy kis ujrakezdo informacio ha talalunk nehany maradek kecsket, hehehe....

P.Elliot 2022.10.16. 19:48:29

@fhdgy: Egyebkent indithattal volna/ semmi se keso/ egy topikot a kecsketenyeszetrol tejfeldolgozasrol hogy otthon hogy megy.

Ez is egy informacio annak aki nem tud mit kezdeni magaval, ez is egy jovobeli valasztas lehet hogy csak azzal foglalkozik.
Otthon vagy kulfoldon, tokmindegy....

fhdgy 2022.10.16. 20:05:40

@P.Elliot: Szerintem, még pár ezer év evolúció és a kecskék egy csomó embert beelőznek.

Nem állítom, hogy egy kecske okosabb egy lónál vagy egy kutyánál.

A bronzérem viszont véleményem szerint jár nekik, bár lehet, hogy megosztva.

Erre van egy elméletem. Igazából az állatokat több szempont szerint lehet csoportosítani. Én most csak egyetlen szempontot veszek figyelembe. Csak élelmiszerforrásnak tekintjük vagy "munkatársnak" ( is ).

Pl. a kutyát mi nem nagyon esszük meg, de munkát végez nekünk ( ha nem csak kedvencként tartjuk ).

A lovak ( más vidékeken elefántok, tevék, lámák, stb. ) keményen dolgoztak értünk, sőt még háborúkban "bajtársak" is voltak.

Ezek a "munkatársak", "bajtársak" nem véletlenül okos állatok.

Én hiszem azt, hogy az embert a munka emelte ki az állatvilágból.

Ezek az állatok pedig munkát végezve, követnek minket!

A kecskéknek is kellene valami testhezálló feladatot adni ( ne káposzta őrzést ) és csodákra lennének képesek, mert nagyon kitartó állatok. Ha nem tudja egyre, akkor kettőre, tízre, ezerre, de szétveri, amit a fejébe vesz, hogy ő aztán azt szétveri. Nem nyugszik, amíg nem éri el a célját ( hogy miért jó neki, az egy másik kérdés )

Négy villanykapcsolót és lámpatestet kell cserélnem a "karámsoron" ( én Grand Búlvárnak hívom, ha díszkivilágításban van és magamban dúdolgatom, hogy a Grand Búlvár fényárban áll ), mert ennyit tönkretettek a szorgalmukkal, kitartásukkal.

fhdgy 2022.10.16. 20:14:10

@P.Elliot: Szerintem nem lenne hiteles. Én meg nem akarok olyanról pofázni, amiben nem érzem, hogy értek is hozzá.

Most egy nagy, beismerő vallomás:

Nekem a kecsketartás egy nagy kudarc! Nem is vagyok hajlandó elmondani, hogy már mennyi pénzembe kerültek. Anyagi eredmény semmi, csak veszteség, csak veszteség.

Egyetlen egy sikert tudok elkönyvelni. Vannak kedves, aranyos, szeretetre méltó kecskéim.

Vannak, akikre "pazarolhatom" a szeretetemet.

Vannak, akik szeretnek, mert én is szeretem őket.

Nem baj, hogy sokba kerülnek. Inkább rájuk, mint gyógyszerre!

Még nagyon sok pénzt és nagyon sokáig szeretnék rájuk költeni!

P.Elliot 2022.10.16. 20:16:15

@fhdgy: Itt fuldoklok a nevetestol hogy a Grand Bulvart, szetvertek a kecskek. Neked olyan is van?

Nezd, valamivel nekik is kell szorakozni ha mar egy meghatarozott helyen elhetnek csak!

Hat igen, a maguk vilagaban bizony okosak.
A macskak szerintem meg okosabbak. Azok nem dolgoznak, gatlastalanul kihasznalnak, neha ugy erzem hogy ebben a hazban en vagyok a rabszolgajuk.
Kizarolag dorombolassal, hizelgessel fizetnek de ahhoz nagyon kell hogy hajlongjal nekik mert ingyen azt sem adjak....

A kutya hazat oriz, neha dolgozik, a macska ilyesmire nem hajlando....Azert vagy te hogy ezeket csinald, ok felsobbrendu szemelyek....

Aki macskat tart hazban, maga korul elrontva az pontosan tudja hogy mirol beszelek...

A ferjem mindig ugy mondta humorosan de teljes meggyozodessel hogy a macskak a szepsegerzetunket fejlesztik....

P.Elliot 2022.10.16. 20:22:45

@fhdgy: Ahhoz hogy hasznod legyen rajtuk ahhoz nagyon ki kell hasznalni oket, a minimum raforditassal kizarolag.

Allatszereto ember ilyenre nem kepes, pontosan megertelek. Gondolom azert a haszon nelkul is megelsz, maskeppen nem tartanad oket, szorakozasnak is jo es persze a szeretet gondolom kolcsonos.

Sose band, en is mi penzt el nem koltok a macskakra, kerulhetne kevesebbe is de szeretem oket es megadok mindent nekik, hagyom hogy alaposan kihasznaljanak es gyonyorkodok bennuk, az okossagukban, a pimaszsagukban.

Pontosan tudom hogy mirol beszelsz.

fhdgy 2022.10.16. 20:27:10

@P.Elliot: A Grand Búlvár:

Most számolok: 12 lámpa van egy sorban, ez összesen kb. 50 méter. Mind energiatakarékos izzó ( van már olyan is, ami abszolút nem fogyaszt, de nem is világít, mert a kecskék szétverték ). Ha ezeket mind felkapcsolom, akkor csak a Grand Boulevard vagy a Champs-Élysées vetekedhetne ezzel a fényárral. Pontosítok, kettő fényvető, nem energiatakarékos. A többi százas égőnek felel meg, de azt hiszem, hogy 10 wattot fogyaszt.

A macska kérdés: A kutyának gazdája van, a macskának szolgája!

fhdgy 2022.10.16. 20:31:00

@P.Elliot: A macskák is nagy gazemberek! Már nem is tudom, hogy hány van, egyre hízelkedőbbek és egyre több pénzbe kerülnek. Most kb. 100 dodóba havonta. Kb. ennyibe kerül 32 kecske egy hétre, ha csak az abrakot számolom.

P.Elliot 2022.10.16. 20:38:13

@fhdgy: A dodo az ezrest jelent? Nem vagyok neha kepben ami az uj szavakat illeti, megrekedtem a 70-es evek szokincsenel...
A macskat ivartalanitani kell, a fiut de foleg a lanyt egyarant maskeppen elontenek.

Itt vannak allatvedo szervezetek akik csak ezzel foglalkoznak hogy kimennek egy-egy kobormacska telepre es osszeszedik a nostenyeket, kandurokat is, ivartalanitjak mielott visszaengednek.
Nekem a mostani fekete kandurt ezek muthettek meg mert amikor az elso orvosi vizsgalatra bevittuk, az allatorvos mondta hogy mar meg van fixalva es kinti kobor macska volt, sosem volt gazdaja.
Jott egy telefonom, megyek, mindjart atjon valaki....

fhdgy 2022.10.16. 20:40:30

@P.Elliot: A dodó a zöldhasú.

A zöldhasú meg USD!

Congeria 2022.10.16. 21:05:16

@fhdgy: @P.Elliot:

A juharok családja hatalmas, fa -bokor-cserje mind belefér. Kemény fa, szőke, szép erezetű, kedvelt bútor fa. Erre persze a nagy termetű fajtákat használják.

Általában a mérsékeltebb éghajlatot kedvelik, de amint írtam, van kimondottan hidegtűrő változat is.

A japán juhar nagyon kedvelt a díszkertekben az alacsony vagy kis hely igényük miatt. Nem igényel direkt napfényt, kiszáradásra viszont érzékeny. Nagy cserepekben ( nálam 35-50 literes) is tarthatóak a kisebb fajták. Van pl. a "vízesés" elnevezésű változat, majdnem a földhöz simul, japánkertek kedvenc fája. A levelük sokszor csipkézett kinézetű. Bonsai készítésre is alkalmasak.

Egyik kedvencem a "Full Moon", Telihold, változat. Tavasszal világos, majdnem világító zöld, most meg már sárga-narancs. Kerek formájú lombozat.

Amiket magról neveltem, azt hobbiból tettem, kipróbálni. Ilyenkor, ősszel néztem a kerteket, ahol szép szinű leveleket láttam, megkértem, hogy kaphatnék-e magokat. Ezeket aztán a fidgiderben kellett csíráztatni, utánozni a természetben lévő körülményeket. Talán 15-20 kis fát adtam el 3 éves korukban, addig neveltem. Most is van még 6, 20 évesek, nagy cserépben a teraszon, a madarak kedvenc leszálló helye az etető előtt. A többit elajándékoztam, hasonlóan a rengeteg évelővel, amit állandóan szét kellett választani.

Határátkelő 2022.10.16. 21:19:37

Sziasztok!

Kisebb (nagyobb?) szünet után új poszt. A hasunknak nem mindegy...

hataratkelo.blog.hu/2022/10/16/brutalis_elelmiszerarak_magyarorszagon_egy_korszak_vege

fhdgy 2022.10.16. 21:23:34

@Congeria: Régi, régi, talán 30-40-50 évvel ezelőtti emlékeimre hagyatkozom. Sajnos, ebbe belefér a tévedés lehetősége is.

Úgy emlékszem, hogy a juhar-, iharfa jó volt szerszámnyélnek. Fejsze, villa, stb., mert nem égette az ember tenyerét, mint pl. az akác. Meg könnyű is volt. Gyorsan hozzáidomult az ember kezéhez, így szinte összegyógyult az ember keze a nyéllel.

Megint, ha emlékeim nem csalnak, második és harmadik gimi közti nyáron papírfát kérgeltem fejszével egy erdészetben. Mivel önként és dalolva vállaltam ( tényleg ), apám azzal járult hozzá a dologhoz, hogy egy kováccsal nagyon spéci fejszét csináltatott nekem, egy bognárral meg nagyon finom fejszenyelet iharfából. Üvegcserepekkel csiszoltam a nyelet, hogy a lehető legsimább legyen. Akkor tanultam meg, hogy egy jó szerszám aranyat ér.

Ez maradt, van több fa is, amit ismerek, mint faanyag, de az iharról csak ennyi emlékem maradt.

Congeria 2022.10.17. 01:00:20

@fhdgy:

A magyar arborétikumokban nagyon szép japán juharokat lehet látni, most érdemes beütemezni egy kirándulást.

P.Elliot 2022.10.17. 01:02:07

@Congeria: Te tenyleg igazi kertesz vagy!

En csak kerteszkedek, van kulonbseg. Nem ertek a szemzeshez, a metszeshez, tudom hogy a youtubeon meg lehet nezni de egyszeruen azon sem tudok tobbnyire kiigazodni rendesen, nekem ezeket a dolgokat ott a helyszinen kell megmutatni hogy tudjam. Mar gondolkodtam hogy be kellene iratkoznom egy tanfolyamra, majd utananezek.

Egy nyavajas afonya metszest sem vagyok kepes rendesen, igazan megerteni. A kiwim azert terem/ evente kell metszeni/ mert nem tudja hogy nem ertek hozza. Valahogy talalomra ahogy vagdosom az agakat amirol gondolom hogy le kell vagni, ugy csinalom....

Congeria 2022.10.17. 09:38:14

@P.Elliot:

Én csak hobby kertészkedek, ill. kertészkedtem. Most már nem bírom fizikailag, bár még elültettem 600-700 virághagymát cserepekbe. Így tavasszal mindig a virágzót teszem a szemem körzetébe. Nagyon nedves a kertem, nem maradnak meg másként.

Rengeteget olvastam, tanultam, szak könyveket gyűjtöttem. Fogalmam se volt, milyen a japán kert, itt kezdtem tanulmányozni, növényeket, köveket, stílust hozzá. Szobrászkodtam is betonnal, kövekkel, hogy elérjem a kívánt hatást.

A rhododendronok gyerekkori kedvenceim voltak mióta olvastam Daphne du Maurier könyvét, a "Manderley ház asszonyá"-t, te talán "Rebecca" címszó alatt ismered. Többször megfilmesítették.
Amint volt helyem, kezdtem gyűjteni, csodálatos fajta az is, közel 90-100 van most a kertemben, azaleákat is beleértve.

Akinek kertje van (és macskája !), az sosem unatkozik, ezt te is tudod.

fhdgy 2022.10.17. 11:19:17

@SzZoole: Ma a lányok, a kilenc kecske, akiket fejek, rendkívül jól neveltek voltak.

Az első négyet úgy tudtam kifejni, hogy fel sem kellett állnom a kisszékről. Volt három, akikért kettő-három méterre kellett mennem a fejőgéptől. Volt egy, akiért olyan 7-8 métert és egy másik, akiért olyan 20-at.

Volt még egy, akiért egy centit sem kellett volna mennem,mert ő hívásra mindig jön, de egy másik, aki öklelni szokta, elállta az útját. 4-5 métert kellett mennem, hogy szabad utat biztosítsak.

P.Elliot 2022.10.17. 16:19:03

@fhdgy: Ha szepen beszelsz veluk akkor jo kezesek tudnak lenni. Minden allat.

P.Elliot 2022.10.17. 16:34:50

@Congeria: 700 virag hagyma?

Mit mondjak, had gratulaljak, igen, igazi kertesz vagy. Ezek kulonfele idokben nyilnak? Mifelek? Meselj egy kicsit roluk, lenne kedvem nehany cserepeshez. Az baj az hogy ha a mokus megtalalja es meg fogja talalni, kimeletlenul ki fogja szedni es megeszi vagy csak osszeharapdalja. Persze le tudom fedni drothaloval, legalabbis amig ki nem no a noveny.

Itt nalam nagyon nehez kerteszkedni. Eloszor is foldhiany, koves rossz minosegu talajom van. Hozatnek ra foldet de a legtobb olyan hogy megdaralt fakereg vagy rendes faagak, mar talaltam benne epitkezesi, bontasi famaradvanyt is, lett volna kedvem illetekes helyen jelezni hogy mit muvelnek.

Majd azert korulnezek igazi farmfold miatt, azok megbizhatoak.

Majd jovore ha meg el a HA akkor irok egy posztot az itthoni kertemrol, novenyeirol, az erdorol igen reszletesen es minden ezzel kapcsolatos tapasztalatrol fotokkal.

Orulnek ha te is irnal, illetve sok fotot kuldenel a tapasztalataidrol.

Van egy resze a kertemnek amit Piazzanak hivok, egy olasz terecske, hozzaillo novenyekkel. Amiota kihalt a nagy fugefam rola ami aztan total megvaltoztatta az egesz ter hangulatat, most masfajta lett bar nem ezt akarnam.

Egy latogatom aki meg nem latta azelott azt mondta rola ketszer is csodalkozva hogy ez egy ZEN kert. Abszolut olyan hangulatu .
Hat azert az olasz hangulatot vagyom vissza, lenne egy kis helyem egy zen kertre is/ sot egy szobrom is amivel nem tudok mit kezdeni mert nem illik sehova, na ott majd jo lesz.

Nagyon de nagyon szeretek kerteszkedni, majd ezen a telen nekilatok a youtubenak otleteket szerezni hogy milyen novenyeket szerezzek meg be.

Eddig csak a hangulatra mentem, amit ugy ereztem hogy kell.
Most mas a lehetosegeket is figyelembe fogom venni.

fhdgy 2022.10.17. 16:35:29

@SzZoole: 9 db., de csak 5 törzskönyves.

Ebből kettő van, ami nem saját nevelés. A saját nevelést nem használhatom beltenyészet miatt. Van hat nőstény, akik miatt új, idegen bakot kell vennem.

fhdgy 2022.10.17. 16:37:29

@P.Elliot: Úgy gondolom, hogy átlag fölött szépen beszélek és bánok velük. Átlag fölött kezesek is.

Ennek ellenére van, amikor raplisak. Ma reggel viszont angyalok voltak.

P.Elliot 2022.10.17. 16:58:41

@fhdgy: Raplisak? Vagyis olyan emberiek, mi, hehehe...

Van hogy a macskam is raplis, olyankor egyutt kutatjuk ki hogy mi a baj szivecskem?

Ki bantott? Csak nem en?
Adjak ezt, azt meg amazt?/ csirke, tunahal vagy esetleg szarazeleseg is eleg/...

Minden etelszot/ es mast is ismer, tudja mirol beszelek tehat a kepen latom hogy mit adjak.

Utana simogatas, osszeerintjuk az arcunkat es a rapli tovabbszallt...., hehehe....

Nem is erdemes macska nelkul elni, altalaban, allatok nelkul....
A papagalyaim is nagy francok am!

Szivecskem most elaludt en meg rohanok hazimunkazni mert nekem erre nincs idom.

Neki van.
A kovetkezo eletemben macska akarok lenni, itt nalunk.

fhdgy 2022.10.17. 20:48:49

@P.Elliot: Igen, olyan emberiek!

Nincs kettő egyforma kecske, nincs kettő egymás után nap, amikor egy és ugyanaz a kecske olyan, mint előző nap volt.

Vagyis, minden nap egy új csoda.

Döbbenet, de ez macskákra is igaz.

Ma tettem, egy számomra, új felfedezést. Ha egy macskát simogatsz, akkor általában dorombol. Ha sötétben simogatod, akkor nem! Te is tapasztaltad? Próbáld ki!

P.Elliot 2022.10.18. 01:30:53

@fhdgy:
Nem valaszoltam a beirasodra mert vartam az estet, a sotetet hogy lassam hogy dorombol-e sotetben a macska mert eddig ezt nem hallottam.

Dorombolt!
A tied talan azert nem mert kinti macska/ azok, ugye/?

Nincsenek annyira "emberiesitve" meg.
Mindenesetre erdekes, lehet hogy ez macskatol is fugg.
Hangulat kerdese lehet, este nem szereti ha zavarjak, foleg ha mar "megagyazott" maganak hogy az ember piszkalja oket, hehehe....

P.Elliot 2022.10.22. 01:23:26

@fhdgy: Ide irok most mert nem akarom elterelni a masik posztot a kecskek iranyaba, ott most masrol gyozkodik egymast.

Na mi van? Hogy sikerult hazaszallitani a kecsket?

Hogy erzi magat az uj helyen?
Meselj egy kicsit majd ha idod lesz, nem kell sietni, gondolom most kicsit tobb dolgod lett!

fhdgy 2022.10.22. 07:42:40

@P.Elliot: Az újabb posztba csak annyit írtam csütörtökön este, hogy szerencsésen megérkeztünk és remélem, hogy tavasszal szép kis kecskék lesznek.

Akkor egy kicsit bővebben:

Szerda este dupla szénát, abrakot adtam a kecskéknek, hogy reggel ezzel már ne kelljen foglalkozni. Korán keltem, reggel félhétre kifejtem őket, így 7 óra előtt 3 perccel már indultam is.

11:20-ra értem oda, egy óra volt a papírmunka, kis beszélgetés, meg a kecske felrakása az utánfutóra. 12:20-kor indultam vissza és 16:12-kor álltam meg itthon.

Basszus hang, nagyon elszámoltam magam, előző nap, amikor kalkuláltam, úgy számoltam, hogy 16:00-ra itthon leszek. De ennél nagyobb, rosszabb tévedés ne legyen az életemben!

Ma egy kis villanypásztor szerelés lesz.

Az új bakkecskét hétfőn fogom összeengedni az anyakecskékkel. Gondoltam, addig kicsit heverje ki az út fáradalmait, akklimatizálódjon.

Szóval, minden rendben volt, eddig rendben is van.

Apró zavaró tényezők voltak, de Magyarország így szeretlek!

Hogy ne kelljen vergődnöm utánfutóval Budapesten, Törökbálintnál lejöttem az M7-esről, Budakeszi, Hűvösvölgy, Kolozsi tér és már ott voltam a Flóriánnal. Az út minősége Törökbálinttól Hűvösvölgyig kész katasztrófa, mondtam is, hogy visszafelé nem erre. Utána jött a fekete leves, már Szentendre és utána Tahitótfaluig a 11-es út még nagyobb katasztrófa. Így már mindegy volt, visszafelé is úgy jöttem, ahogy mentem. Utánfutóval az M7-es is sok kívánni valót hagy maga után.

P.Elliot 2022.10.22. 18:32:38

@fhdgy: A kecske mit szolt az utazashoz?

Fedett kocsiban hoztad vagy nyitottban?

Nem nyugtalankodott?
Most mit csinal, szerinted hogy erzi magat?

fhdgy 2022.10.22. 22:26:16

@P.Elliot: Egy ponyvával le volt takarva az utánfutó, hogy ne érje közvetlenül a szél.

Útközben többször megálltam, ellenőriztem és mindig azt láttam, hogy fekszik és nyugodt volt. Amikor megérkeztünk, szállítottam le, akkor egy kicsit remegett. Most már jól érzi magát, velem is haverkodik. Szelíd jószág.

Holnap még had pihenjen, hétfőn beengedem a hárembe. Az lesz neki a menyország.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása