oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 01. 06:30,  Hol van az otthonod? 217 komment

2017. június 01. 06:30 Határátkelő

Hol van az otthonod?

A kérdés felmerült már itt, a blogon, most újabb válasz érkezett rá Zitától, Hollandiából. Talán nem sértek titkot, ha annyit elárulok, hogy a kísérőlevélben azt írta nekem, hogy praktikus tanácsoktól mentes az írása, mert arról sokan jókat írtak már. Inkább elidőzött a neki fontos és érdekes lépcsőfokoknál.

Te hol érzed otthon magad? És miért ott? Esetleg több helyen is? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

hollandia_amszterdam_3_foto_pixabay_com_neshom.jpg

„Apám hitte az otthon melegét” (Sztevanovity Dusán)

 …az ünnep örömét, az apja örökét, az első éjszakát, a gyűrű aranyát, a szavak igazát, a hőstetteket, a bölcsességeket, a szép verseket…

Régóta készültem az „otthon” téma magamféle kicsontozására. Különös apropót a feltehetően utolsó költözés, egy nagy vágy beteljesülése, külön az összes gyerekemtől, határátkelést közbeiktatva, büszkén magamra, ahogy kikerekedett végre a történet, az érzések, a számvetés szolgáltatta.

Mindig is maradéktalanul hittem a dalszövegben felsorolt súlyos értékekben. Az otthon melegében, és az ott felépíthető feelingben. Ez az elvárás megvalósult úgy is, hogy örök költöző voltam, mostani friss lakásom épp a tizenharmadik a sorban.

Láss csodát! Jelen munkahelyem is épp a tizenharmadik a sorban. Jelen pasim is épp a tizenharmadik a sorban. Jelen pillanat pedig része az éppen 4,1538461538 x 13 éves nagy kalandnak, amit az életemnek hívnak. Azon kívül nincs fekete macskám, sose volt, és egyáltalán nem vagyok babonás, egyszerűen ezt dobta a rulett.

Otthonom volt a nagyapám háza, ahol felnőttem, ahol megtanultam vonalasan minden szabályt. Ezért ma is hálás vagyok, jóllehet néhányat bár nehezen, de átléptem azóta, mégis alapvető csapásirányt jelentettek az útelágazásokban a  „Namostakkormerremenjünk?” -döntéseinél.

Otthonom volt az egyetemista kollégium, a maga pezsgő, intellektuális élete, a régi szerelmek lábnyoma, kreatív, felejthetetlen miliője.

Azután jött még sok jelentőségteljes otthon: az első kislakás, az első építkezés, ahova születtek a gyerekek, azután néhány otthon, amibe a szerelem vitt, és ahova a szakítások kényszerítettek, volt lakáshitel, építkezés, örök felújítás, határátkelés, saját lakás, bérelt lakás etc.

„És én hiszek a folyóban s a hídban” (Sztevanovity Dusán)

...a dalban, a város zajában, apámban, magamban, a mikrobarázdában, a táguló világban, a lézersugárban, az ezredfordulóban, a kvadrofóniában, a fegyver halálában…

És mégis… otthonod lesz-e egy idegen ország? Mikortól érzed ott otthon magad? Ez egy folyamat része, vagy megfogható egy konkrét pillanatban? (Határátkelő kérdései)

Igen, otthonod lesz. Ha erősen akarod, hogy az legyen. Hogy mennyi idő alatt? Ez csak tőled, a határozottságodtól, az alkalmazkodó képességedtől, az asszimilációs hajlandóságodtól, nyitottságodtól függ. Átlagosan mégis két évbe telik.

Egy folyamat sok tanulással, odafigyeléssel, az elején rácsodálkozásokkal, kultúrsokkal, később apró, majd egyre nagyobb vágyak megvalósításával halad előre, azután bekúszik az életbe, mint napi rutin.

Közben megfoghatók pillanatok is, amikor észleled, hogy szintet léptél bizonyos dolgokban. Már nem kell a GPS. Először szólalsz meg úgy az új idegen nyelven, hogy elmosolyodsz magadban, mert tudod, hogy már megy.

Amikor rákérdezel, hogy hol van a városban a hely, ahová készülsz, és a válasz rá: tudod, a második utca az akármitől, amit meg tudsz, ahol az akárkivel voltunk, és ez és ez történt.

Szerte a városban van ezer hely, emléked, amihez történetek köthetők, élő hellyé váltak. Amikor képes vagy mindent egyedül intézni. Amikor már el tudod adni magad egy állásinterjún.

Amikor néhány dolog nevét már nem magyarul mondod. Amikor az itteni híreket nézed, hallgatod, akkor is, ha nem érted. Amikor felismered és képes vagy kihasználni a lehetőségeket.

Amikor észrevétlenül felveszed az itteni szokásokat. Már gondolkodás nélkül teszed azt is, ami valamikor a kultúrsokk része volt. Amikor full ismeretlen bennszülöttek kezdenek el segíteni neked.

Ezekről konkrétan nem szándékozok írni, nem tudom, hogy lehet-e, mert borzasztó sok jó szitum volt, mikor is az általam óvodásnak titulált hollandságommal megtaláltam a hangot és a kiskaput is Hollandországban. Ilyenkor mindig igazán otthon éreztem magam.

Ehhez váltig állítom, hogy kell a jobbik fajta magyar észjárás is, meg nagyon szimpatikusnak kell lenni, hogy szeressenek a hollandok, s elmondják, hogy van megoldás, csak neked, csak most.

Egészen vicces, mert oltárira vonalas és törvénytisztelő népnek mondják őket. Hát néha ők is átlépik a szabályokat, furcsa volt átélnem, hogy megtették pont miattam. És még egy nem elhanyagolható momentum: a nyelvükön kell tudni megszólalni.

Egyre inkább otthon vagy egy idegen országban, amikor egy idő után leszoksz a szülőhazádban zajló eseményeken való folyamatos bosszankodásról. Egyszerűen nem oda mégy nyári vakációra.

És amikor végre lesz saját otthonod, ami csak a tiéd! A tizenharmadik.

Az otthonod nem ott van, ahol ismered a kanálisokat és a hidakat, hanem ahol a kanálisok és a hidak ismernek téged.

Az otthonod ott van, ahol egyformán élvezed az esőt, a szabadságot, ahol mersz nagyokat álmodni, paranemnormáliskodni, megvalósítani az álmaidat. Az otthonod ott van, ahol végre ki mered csomagolni a múltad a banános ládákból, és végre tudsz vele együtt élni egy teljesen új életben is. Ez azt is jelenti, hogy a fejedben helyére került ezzel kapcsolatban minden.

Az otthonod Puzzle-földön van, ahol végre ismét összeillenek a dolgok. Az otthonod ott van, ahol a saját lábadon állsz, nincs szükséged ajándékot elfogadni, mert jól tudod, hogy a trójai falovat is több okból ajándékozták.

Az otthonod ott van, ahol egyre gyakrabban fordulsz magad felé és ettől egyre kevesebbet vagy magadon kívül. Az otthonod ott van, ahol egyszerűen boldog vagy.

Az otthonod ott van, ahová besüt a reggeli nap, átmelengeti a lelked, ahol az mellett ébredsz, akit szeretsz. Ahol nincs görcsös veszekedés, legfeljebb pezsdítő mókás, olaszos tányércsapkodás.

Ahol egyensúly van a kint és a bent, a csönd és a zaj, a hideg és a meleg, a „teljesenmindegykintmivan” és az „idebentakkorisszeretlek” között. Ahol képes felülkerekedni a káoszon a rend. Ahol minden szituáció magáért beszél.

„Boldog az, aki otthon boldog.” (Lev Tolsztoj)

Ha szívesen olvasnál még Zitától, akkor látogass el a blogjára, érdemes!

HÍRMONDÓ

Hollandia minden mennyiségben

Ha már a poszt Hollandiáról szólt, akkor válogattunk pár állásajánlatot onnan. Remélhetőleg azért azoknak is érdemes végignézni, akik még nem pontosan tudják, merre indulnának el.

„A magyarok színe-java dolgozik külföldön”

Komolyan, néha csak kapkodjuk a fejünket, olyanokat mondanak a magyar gazdaság és politika szereplői. Most például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke dobott le két nem akármilyen bombát.

Ingyen wifizhetsz az EU-ban!

120 millió eurót különítenek el azzal a céllal, hogy 2020-ra 8000, internet lefedettséggel nem rendelkező EU-s településben kiépítsék az ingyenes wifi hálózatot.

Ilyen lenne egy EU-mentes Európa

Olyan sötét képet festett fel az Európai Bizottság litván képviseletének vezetője, hogy a fal adta a másikat. Közben a német kancellár azt mondta, az európaiaknak össze kell fogniuk a saját sorsuk érdekében is.

Csak az kapna uniós pénzt, aki betartja az alapelveket

Tanulmányozza a német kormány annak lehetőségét, hogy a jövőben miként lehetne az alapvető jogállamisági elvek betartásához kötni az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára.

(Fotó: pixabay.com/neshom)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7612556331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Elliot 2017.06.01. 16:27:14

@kisrumpf: Nem, egy hentesboltot kerestem amire azt mondtak hogy kituno magyar aruja van, nem eleg hogy keves es kopedelem volt amit arult, nem is vettem semmit meg ki sem talaltam a varosbol ami tele volt szuk utakkal, lehetetlen tablakkal es itt szokatlanul sok udvariatlan vezetovel.
Legkozelebb messze ivben elkerulom.
A narancs olaj egy nagy Mall jofajta konyhafelszerelesek boltjaban volt, nagyon vilagosan elerheto helyen.

szÖveges professzor 2017.06.01. 16:28:32

@London2009: az exem is hotel manager lett :))))))

Dikusz 2017.06.01. 16:29:41

@London2009: én még nem találkoztam ecetes csipsszel itthon. Ez olyan, mintha leönteném ecettel, vagy belemártogatnám a salátalébe? Lehet egyszer ki is próbálom, sőt ízesített csipszekkel is, az már maga lehet a mennyország:)))

Dikusz 2017.06.01. 16:34:43

@London2009: tudom, hogy és megértem, hogy a billentyűzeted nem ékezetes, semmi bajon nincs vele.Viszont ezt hogy a "30 fos szemelyzetbol 28 magyar" szó szerint értelmeztem elsőre. Eddig jutottam, mert félrenyeltem a kávét:)))
Most olvasom tovább:)

Dikusz 2017.06.01. 16:39:58

@swing gitan: de az ecetes változatáról még nem is hallottam. Igaz, valamivel jobb lehet, mint a chilis csokoládé:)

Shaktee 2017.06.01. 16:44:31

@Dikusz: az tul amerikai nekem is :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 16:46:32

@Dikusz:
Nem vesztettél semmit.
Úgy szar ahogy van.
Tudod mia legjobb snack itten,?
A töpörtyű.

Itt olyan a csipsz hogy meg kell sózni.

Arthamyr 2017.06.01. 16:49:01

@London2009: Ezt nem értik meg, és tényleg van igazságtartalma, még ha te nem is gondoltad komolyan. :)

gabors 2017.06.01. 16:57:38

@Pink Petsch: "Egy Douglas Adams könyv, a Galaxis útikalauz stopposoknak. 42 a válasz, a Mi az élet értelme kérdésre. "

azonkivul arra is valasz hogy 6x7=?

En abbol a sorozatbol arra emlekszem leginkabb amit a delfin mond
"So Long, and Thanks for All the Fish" magyarul nem tudom mert csak angolul olvastam a sorozatot (meg van mind a 6?) kb Viszlat es koszonom a halakat (valszeg valami jobb muforditasa is van ennek)

egy igazi kulturalis ikon :-)

Dikusz 2017.06.01. 16:59:16

@diggerdriver: tavaly a hajdúszoboszlói Gasztrofesztiválon vettem egy békéscsabai hentestől töpörtyűt. Jó nagy darabokra volt kockázva, és nagyon fakó volt a színe. Azt hittem a kinézete alapján, hogy egy zsírcsomó az egész. Megkóstoltam, hát én még életemben olyan finomat nem ettem. Puha, könnyű, és mégis ropogós volt.
Ha ilyen a csipsz, akkor már inkább nyers krumplit eszem:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 17:02:42

@Dikusz:
Mondom itt a csipszek között árulják a töpörtyűt.
Igaz, a fogad beletörik.

gabors 2017.06.01. 17:11:55

@London2009: 'Eszuk agaban nincs egyelore elmenni onnan. Van aki 7 eve van ebben a hotelben. " nem te voltal aki allandoan arrol akar itt minket megyozni hogy a magyarok par eve utan mind "visszamennek" ???? bocs ha nem :-))))

akkor ez meg hogy van ?

gabors 2017.06.01. 17:13:47

@swing gitan: " chilis csokoládé:) " ilyet meg soha nem lattam az usa-ban de persze lehet keresnem kellene ? :-)))

gabors 2017.06.01. 17:18:24

@kisrumpf: mar bocs de ebben a cikkben egyetlen egyszer sem emlitik hogy magyar sot a nev sem "tipikus" (amugy is lenyegtelen az hogy hol szuletett pont itt a HA-n tudjuk ezt a legjobban)

puhacica 2017.06.01. 17:29:18

@Dikusz: az ecetes csipsz nagyon jo, az egyik kedvencem. eloszor en is idegenkedtem tole, de eleg jol belejottem. ennel mar csak az ecetes foldimogyoro jobb. :)

puhacica 2017.06.01. 17:30:13

de az igazsaghoz hozzatartozik, hogy otthon is a csilis lajmos csipsz volt a kedvencem. :D

Shaktee 2017.06.01. 17:38:34

@gabors: bármire képesek vagytok :-)

gabors 2017.06.01. 17:44:05

@swing gitan: az biztos ... csapataink elindultak covfefe felszabaditasara ... more later ...

Shaktee 2017.06.01. 17:50:08

@gabors: a gyengébbek s az én kedvemért puskáztam a covfefét :-)

www.wired.com/2017/05/internet-defines-covfefe/

sajnos nincs tolmács a kulsos a belsos bloggereknek :P

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 17:50:11

@gabors: Egy másik cikkben írják, hogy magyar tolmács útján nyilatkozott, hallgatták ki. Így is, Úgyis durva, na.

De amire igazán elnyílt a szemem, hogy óránként 3.60 fontot kapott nanny-ként. Ez nem legális, nem? S most ezt vegyük függetlenül a tragédiától...

gabors 2017.06.01. 18:02:38

@swing gitan: "a gyengébbek s az én kedvemért puskáztam a covfefét :-)" bocs tegnap akkora hire volt hogy egy magyarorszagi baratom email-t is irt hogy mi van a Trump-pal mondtam semmi ez a normalis mukodese :-)

A CBC mar cenzurazza Trump-os hireket ??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 18:05:54

Azért nagy királyság hogy vezetek és iszom a hideg sört...
:)))))))))))))

Shaktee 2017.06.01. 18:08:05

@gabors: áhhh, szidják mint a bokrot, én vagyok lemaradva pár brossúrával, vendégünk van..

macamuca [IHUN] 2017.06.01. 18:18:22

@Arthamyr:
" 7 év alatt az ember már komoly előrelépést szeretne, ..."
Nem feltétlenül van így, ráadásul nincs is rá szükség = gondolj bele (maradva a konkrét sztorinál, mint példánál): tényleg szükséges (=értve: helyes, követendő) az, hogy mindenki akarjon (!!) előrelépni, magasabb/vezető pozira váltani?, mert ha nem, akkor elvesztegeti az idejét, életét, stb? Mindenki akarjon hotelmanager lenni, sőt, váljon is azzá, mert ha 1: nem akar 2: nem sikerül, akkor nem tekinthető eredményes, teljes, sikeres, boldog, elégedett, stbstb élet/életvitel "tulajdonosának"? Egyszerű matek pedig: tizen-, huszon-akármennyi , "csak"-kategóriás munkakörben dolgozó ember +1, azaz egy magasabb beosztású vezető/valaki, minél feljebb lép, annál kevesebb hely=szükség van mégmagasabbszintűvezetőre, vagyis egyre kevesebb ember lehet mégsikeresebb/boldogabb/stb.
Nem kekeckedes, és nem is kimondottan csakis neked szól ez a gondolatmenet, csak most a te kommented kapcsán jutott eszembe (nem először), és most le is írtam (megpróbáltam megfogalmazni...).
Mert olvasom, hallom, tapasztalom, hogy bezony sokaknál jelen van ez a felfogás, az onkentelen (vagy tudatos...) lenézés, miszerint ha "csak"-kategóriás munkakörben dolgozol, pláne ha nem is akarsz feljebb lépni/változtatni, akkor emberileg is "csak"-kategóriás lehetsz = valamiképpen csökkentértékű, kevesebbet érő...
(a tudatos lenézés azért kicsit másabb, mert olyankor az illető önmagát is többre tartja jellemzően (okkal, vagy ok nélkül, mindegy), tehát esetében a lenézés szerves és logikus része a felfogásának, gondolkozásának, míg az önkéntelen lenézés "képviselője" elvileg=tudatosan nem néz le senkit, sőt, soxor hangoztatja az egyenlőséget, aztán jön egy spontán megnyilvánulás...)

Bredpitt Monika 2017.06.01. 18:22:43

k@diggerdriver: mi a neve a favago blogjanak, kerdem tisztelettel, meglatogatnam ot

kék madár 2017.06.01. 18:29:53

@diggerdriver:
"Viszont nem lehet Digger posztokkal kisajátítani ezt a blogot. "
Mar valoban nem lehet :)

LittleG (uk) 2017.06.01. 18:30:38

@RecsölGrin: Hat igen, itt ami szamomra csipsz, az nekik crisp ::P

Ez erdekes, eddig nem tudatosult bennem, de en is mar-mar szorongasosan-gyorsan pakolt el bevasarlaskor... Most mar azert nem annyira :)

Arthamyr 2017.06.01. 18:39:34

@macamuca [IHUN]: Bizonyos szakmákban lehet szakmailag is előrelépni, nem csak a hierarchiában felfele. Persze lehet, hogy a hotelezés is ilyen, csak én bennem él rossz kép róla?
Abban viszont sajnos teljesen igazad van, hogy nem mindenki fog szakmailag sem előrelépni, mert úgy sincs rá hely (ahogy a piramis feljebbi részén sincs). Ha valaki nem is akar, akkor nincs semmi gond, az is egy út a boldogsághoz, de nem hinném, hogy ez lenne a jellemző (a beletörődés nem ugyanez).
Ennek ellenére nem lettem meggyőzve, hogy a hoteli dolgozók 28/30-a vagy nem akar előrelépni vagy előrelépett, meg hogy egy hotelben lehúzott hét év a határátkelés kikezdhetetlen reklámja.

LittleG (uk) 2017.06.01. 18:41:50

@Dikusz: Akit en ecetes szalmakrumpli lattam enni, az meg ia locsolta a krumplit, mert martogatta is azt az ecetbe... A csipszben nem olyan durva, van egy rakkoktel izesitesu (ittenieknek" rozsaszin walkers), azon en semmi rakot nem erzek, viszont ecetet igen. A lanyom kedvence es ezt a fajtat en se vetem meg. Persze ha van sos, inkabb azt eszek.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.01. 18:53:05

a kérdés fel sem merul 29 év utan ... a Mo-i emlékek is halvanyodnak , ha visszatérek teljesen idegen vagyok amit a netrol tajekozodom megerositi, hogy nem az én otthonom tobbé... nem voltam ott a gangstervaltasnal , minden megvaltozott minden fel lett osztva , uj oligarchak kisajatitottak az orszagot .. minden az ovék az orszag az o otthonuk lett.. azt engednek be pl akit akarnak aki fizet nekik naluk van az orszag kulcsa ..

ami sziven utottt regebben egy latogatasomnal pest latképéért is fizettetni akartak ,mert egy csokos megkapta a Halaszbastyat es a latkép az ove lett, csak aki fizet az csodalhatja meg a Parlamentet ... na meg sok ilyen ... persze ha én benne lennek a lopas rablasban, sogor komakent az mas lenne ..

werecke 2017.06.01. 18:56:35

@szÖveges professzor: Majd ő eldönti hogy mi . Ne kérdezz nem fáj fejed ! :)

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:00:27

@swing gitan: tőled nem jött üzenet, vagy mégis? ne ijesztgess

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 19:11:48

@London2009 @kisrump: Miota megkostoltam nekem is bejon az ecetes chips, de az "illata" az tenyleg utos tud lenni. Ilyen meg a prawn-os valtozat, az is jo.

@diggerdriver: Kostoltad mar Mr Porkyt? Abba nem torik bele (annyira) es nem zsiros. En nem vagyok nagy toportyuevo, de ez finom.

Shaktee 2017.06.01. 19:20:32

@Bredpitt Monika: lehet hogy a rencer szaraxik

Shaktee 2017.06.01. 19:22:22

@LittleG (uk): kanadaiak is szeretik az az ecetet a sultkrumpin, valjon egeszsegukre :-) ennél csak a majonéz a cikibb..lásd Pulp Fiction/

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 19:26:07

@LittleG (uk):
Hahha, mar en is teljesen laza vagyok, tobb, mint 7 ev utan, most mar siman vissza is megyek ha valamit elfelejtettem. Persze elotte udvariasan megkerdezem az utanam allokat, hogy nem gond-e. Eddig nem volt gond, igaz max 1-2 percet vartak csak ram.
Ugyanilyen turelmesen allok en is a sorban amig az idos penztaros neni elbeszelget a nagyon idos nenivel elottem.
Reszemrol ez a nyugodtsag a megfizethetetlen kategoria.

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:27:18

Öreg tölgynek: írtam neked, jobb lenne , ha nem emailben leveleznénk, hiszen te akartad, hogy kijöjjünk a kényelmes HA blogról. Ezt még anno kékmadárnak és nekem írtad.

Üdv a mérges szórakozó embernek.

Dikusz 2017.06.01. 19:28:06

@LittleG (uk): Úgy csinálnám én is:)
Gyerekként ha fejes saláta volt a savanyúság, én a levét ettem csak meg (zöldséget most sem szeretem). A tiszta, 20%-os ecetből is ettem egy-egy kiskanállal, vagy a citrom belső héját (ha már kifacsartam a levét) megeszem most is.
Annak idején oroszórán fogadásból, amikor kihívtak felelni, megettem egy citrompótló tablettát. Nem hitték el, hogy kibírom pofavágás nélkül :)

Itt furcsa, ha vendéglőben csipszet kérnek köretnek - magyarul. Aki sok évtizede kinn él, megkérdezte, hogy mi akkor minek hívjuk. Mondtam, hogy egyszerűen sült krumplinak.

A rákcsipszről meg eszembe jutott, hogy a '60-as, '70-es években lehetett kapni vietnámi rákszirmot. Ez olyan tésztaféle volt, amit olajban kellett kisütni, hogy ehető legyen. Rákerestem a neten, kiderült most is kapható a Nagycsarnok melletti Ázsia boltban.

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:30:38

@swing gitan: hát , ja lehet,

még a forrongó Budapest alatt linkeltél valamit, amiről az jutott eszembe, hogy esetleg Bayer Zsolt ikertesója írhatta, jaj

erről viszont hallottál e már, most láttam a Travel csatornán?
egyből te jutottál eszembe

en.wikipedia.org/wiki/International_Soca_Monarch

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 19:31:06

@RecsölGrin:
Én a BP kútnál szoktam venni valami brutál keményet. A csipszek között van. Hogy a Béke Vallása emberei ne tévesszék el egy disznó van a zacskóján.

Vagy a töröknél veszek magyar töpörtyűt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.01. 19:33:12

@Dikusz: Arra a rákcsipszre emlékszem. Tényleg jó volt.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 19:34:12

@swing gitan:
Nagyon szeretem a fish and chipset/persze nem mindegy hol veszem/UK. Tavaly nyaron a kedvenc fish barunkban vettem es kerdeztek hogy tegyenek-e a sult krumplira ecetet/soha azelott nem probaltam ki. Mondtam a sracnak/torokokuzemeltettek, usse kavics legyen, kiprobalom.
Erre mondta, hogy biztosan nem fogom megbanni es a kelet-europaiak azok akik sose kernek ecetet a krumplira.
Tenyleg nem bantam meg. Meg a hiresen finnyas ferjem is elegedetten csettintett mikor ette ;)

Dikusz 2017.06.01. 19:34:50

@diggerdriver: jaaa..., azt hittem, hogy töpörtyűízű csipsz. Ami azt illeti az én fogam már nem törik bele sajna.

Shaktee 2017.06.01. 19:35:08

@Bredpitt Monika: kedves vagy, de hogy a punába jutottam én az eszedbe?? :-))

Shaktee 2017.06.01. 19:38:27

@RecsölGrin: maradok a kecsopnel, a halra is csak kis citromot csavarok ha fich and chips a musor.

De leginkabb a nemzeti krumplink szeretem - bar nem tesz jot - a poutint. Elért már londonba is?

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.06.01. 19:39:59

@swing gitan: Nem tudom, tavaly nyar vegen kikoltoztunk nagyon videkre ;)
Amugy nem tudom mi az.

Shaktee 2017.06.01. 19:47:09

@Bredpitt Monika: igen, de nem egészen abban a stilusban amire a linked utal :-)

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:50:31

@swing gitan: jól van, akkor elbúcsúzom mára ezzel a nótával, az egyik nagy kedvencem, üdv

www.youtube.com/watch?v=5-NlR54PqLw

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 20:14:07

@RecsölGrin: tegnap volt itt National Fish and Chips Day, az olaszok kezdeményezték (ugye, ők honosították meg a szigeteken). Olyan sorállás volt az egész városban az összes olasznál, hogy ihaj...

www.itica.ie/news/view/itica_announces_the_5th_national_fish_chips_day

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.01. 20:56:50

@Dikusz: Közben végól is megtaláltam, de csak egy rövid négysoros a kérdéses.Valamiért aszittem, hogy hosszabb volt.
A Boncz Gézásat nem ismerem, de nagy m@rhák voltak azok is, bármit elhiszek velük kapcsolatban... :D

gabors 2017.06.01. 21:03:01

@Dikusz: "Itt furcsa, ha vendéglőben csipszet kérnek köretnek - magyarul. Aki sok évtizede kinn él, megkérdezte, hogy mi akkor minek hívjuk. Mondtam, hogy egyszerűen sült krumplinak."

Nem tudom de az usa-ban a csipsz (chips) az tutti nem sultkrumpli ... itt french-fries-nek hivjak

(igaz volt mikor freedom fries volt egy darabig mert megharagudtak a franciakra :-))

tikk 2017.06.01. 21:13:23

Én soha nem akartam eljonni annak a világ végi kis falunak a kocka hazabol ahol felnottem. De így alakult az életem.Talán tizennégy évesen nagyon korai is volt. Azóta eltelt huszonnégy év, ebből mostmár három usaban, de soha nem éreztem még igazán otthon magam sehol , csak ott. Pedig szeretek, szeretnek , jól alakult az életem , panaszra nincs okom . Otthon mégsem vagyok . A cikk tetszett, amiről ír a legvágyottabb állapotom.

Dikusz 2017.06.01. 21:30:06

@geegee: Csak egy részlete Verebes ferdítésének:

"De amikor ott álltál előttem az ajtóban,
Oly ronda voltál, hogy attól majdnem meghaltam.

Én ilyen csúnyát még életemben nem láttam."
Nem nyert volna szépségversenyt ő sem, az tuti:)))
Boncz Géza adta neki a bazitai dartvéder nevet, a szörtyögése miatt.:))

Talán Fábry mesélte a műsorában Boncz Gézáról:
Egyik előadókörútjukon Géza (valószínű nem volt túl józan) belefi*gott a szobájukban lévő mosdóba. Majd megszólalt, hogy na, ezt hallgassátok le elvtársak:))

M. Péter 2017.06.01. 23:02:59

@kisrumpf: Két esetben lehet legális, ha tanonc (apprentice) vagy a tanulmányaihoz kapcsolódó gyakorlati képzésben vesz részt. Egyik sem tűnik valószínűnek ebben az esetben.

M. Péter 2017.06.01. 23:49:52

@gabors: Angliában viszont chips-nek hívják a sült krumplit, és crisps-nek azt, amit Amerikában chips-nek. Elegánsabb éttermekben van game chips, amely teljesen olyan mint a chips/crisps, csak nem boltban veszik, hanem helyben sütik, és vadszárnyasok mellé adják körítésnek.

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 23:51:58

@LittleG (uk): "Hogyhogy mezitlabazas? A tengerparton?"

Nem, hanem mindenhol. A tengerparton mondjuk nem meglepő, de tavasztól őszig simán látni mindenfelé mezítlábas népeket, erdőn, mezőn, falun, városon. Bankban, benzinkúton, boltban. Ez nekünk eleinte nagyon furcsa volt (pesten három métert nem lehetett megtenni kutyaszarba, üvegszilánkba, vöröshiganyba, kurvák patakvérébe lépés nélkül) úgyhogy eszünkbe se jutott ilyesmi. Itt viszont ez elég normális dolog és kutyaszar se nagyon van, eltartott egy darabig, hogy megszokjuk, hogy ez normális.

Most meg már teljesen természetes, hogy a gyerek azzal kezdi az iskolai napját, hogy lerúgja a cipőt, mi meg megkérdezzük tőle amikor felvesszük délután, hogy "cipőd a tatyóban?"

Tudom ez nem egy nagyon komoly kulturális sokkélmény, de különbség. Egyszer átestünk azon, hogy átugrottunk a pajtásokhoz és egyikünk se viselt lábbelit de ezt csak hazafelé vettük észre :)

LittleG (uk) 2017.06.01. 23:55:04

@Dikusz: olyan rákot én is sokat ettem gyerekkoromban, meg még a huszas éveim elején is, tetszett, ahogy kis rágós rács "kinyílik".

Itt most lehet kapni készen, a múltkor is majdnem egy egész zacskóval bevágtam... annak se tudom, mi köze van a rákhoz, szerintem nem sok :)

én meg az uborkabefőtt levét szeretem (már amelyiket), meg otthon ittuk a "hordós káposzta" levét, azt hogy szerettük..

hát, ha ez neked bejön, ha erre jársz, a vendégem vagy egy ecetes fish and chipsre :)

LittleG (uk) 2017.06.01. 23:58:42

@pappito: nahát, ez tényleg fura. Annyira patyolattiszta ott az út? nem félsz, hogy valaki cipős rádlép? (mondjuk cipőben se szoktak egymás lábán járni az emberek, de azért előfordul egy kis megtaposás..)

És nem fáj betonon mezítláb járni? Egyszer én is kipróbáltam azt a nagyon vékony, lapostalpú balerina-cipő divatot, amit rengeteg csajon látok itt, minden egyenetlenséget és kavicsot éreztem, de ami rossza, 3 napig ebben jártam munkába, de a harmadik napon már alig bírtam hazajnni, úgy fájt az egyik csont a talpamban..

Amúgy miért csinálják vajon?

DieNanny CH 2017.06.02. 00:21:32

@pappito:

Ezt a mezítláb-élést én nagyon meg tudnám szokni.

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 00:47:34

@kék madár: ne gonoszkodj, mindenkinek lehet egy mellékes blogja, diggernek a HÁ az :)

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 00:57:53

@LittleG (uk): nem patyolattiszta az út, de én még nem léptem bele semmibe - kivéve a parton valami szúrósba :) egymásra meg, ahogy írod, amúgy se lépnek az emberek

gondolom azért csinálják mert szeretik vagy csak nem izgatják magukat hülyeségeken, vagy igénytelenek mint a zuzmó, nem tudom. ilyenek és kész.

mezítláb járni nem fáj, a természet ezt jól kitalálta, szerintem a vékony talpú cipő rosszabb, mint a mezítláb. viszont nyáron néha rohadt meleg tud lenni a parkoló aszfaltja meg a fekete homokos partok

gabors 2017.06.02. 01:44:24

@swing gitan: koszi a linkert ezt pont nem lattam pedig nezem a CNN-t

LittleG (uk) 2017.06.02. 03:36:58

@pappito: akkor a cipősüzletek arrafelé nem virágozhatnak annyira :) kb milyen arányban járnak az emberek cipőben ill inkább mezítláb? meg gondolom egyazon személy néha cipőt húz, néha nem?

rákerestem, hát fura a képeket látni :)

itt azt írja, Ausztráliában is szokás, de ott biztos ritkább, a veszélyes fenevadak miatt

www.quora.com/Why-do-some-New-Zealanders-walk-on-the-street-without-wearing-shoes

LittleG (uk) 2017.06.02. 03:37:59

klassz lenne egy poszt arról, hogy hol milyen furcsaságokkal találkozik az ember :)

(ide sorolnám pl azt is, hogy az angol bocsánatot kér azért, hogy majdnem nekimentél :) )

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 05:18:22

@LittleG (uk): itt tél a nyakunkon, most gondolom azért a többség hord valamiféle lábbelit, bár vannak akik egész évben elvannak jandalsban.

a quora link elég jól összeszedi, de talán ez a mondat írja le a legjobban a jelenséget:

"Kiwi barefootedness is a combination of safety, culture, laidbackness and general laziness."

:)
azért megélnek a cipőboltok is, ne aggódj :) csomó helyre nem engednek be mezítláb, egyszer ültünk egy kocsmateraszon (jandalsban) iddogáltunk, telt-múlt az idő, aztán egyszer csak aszonták a kidobók, hogy kezdődik az este amikor kötelező a lábbeli, úgyhogy húzzunk, ha megittuk ami előttünk van. este nyolcig ok volt, utána nem :) gondolom van ennek valami healt and safety vetülete, nem tudom.
Meg pl. gymbe se mehetsz mezítláb.

6-7 éve tán még volt ilyen FAQ a nemzeti légitársaságnál, ahol az egyik Q az wolt, hogy "kötelező lábbelit viselni a repülőn?" a válasz meg az, hogy nem, de hűvös van a gépen, ha fázós a láb, akkor inkább vegyél fel valamit :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 09:08:22

@pappito: a legkedvesebb kultúrsokk élményemet már elmeséltem, hogy a reptéren a sietve pakolt és kissé koszos túracipőmre azt mondta az ember NZ-n: ha legközelebb jön, pucolja ám le. LEGKÖZELEBB! Még be sem léptem, s ez a kedvesség fogadott az egyébként teljesen jogos leszúrás helyett. Még be sem léptem, s már megnyertek maguknak. Ez még egy határon sem esett meg...

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 09:34:22

@kisrumpf: nekem ilyen határon megélt élményből az maradt meg leginkább, hogy amikor az oficer elkérte az útlevelem, megnézte benne a sztikkert, majd aszonta "welcome home, sir"

meg egyszer nagyon későn értünk haza, a legkisebb gyerek már fekete útlevéllel utazott, de még ölben jött, alig volt ember, a reptér már félig zárva volt, egy hatalmas, fülig érő szájjal vigyorgó néni odajött, aszondja, hadd lássam az útelveleket, odaaadtuk neki, 3 piros, egy fekete, ránk nézett, majd megkérdezte a félálomban levő legkisebbtől vigyorogva, hogy "wanna smuggle them in, eh?"

DieNanny CH 2017.06.02. 09:45:22

@pappito:

Mi a fekete és a piros útlevél között a különbség? (És mit mondott a néni?)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 09:47:42

@pappito: :-D így is lehet. S mennyivel kellemesebb mindkét fél számára, nem?

(Barátnőm ment haza Seattle-be, három csemetével, kérdezik, mi dolga ott. Mondja, itt élek. Akkor még magyar útlevéllel. Mire a fazon, ön nem itt él, hanem ideiglenesen itt dolgozik. Pár hónappal később már ő is megkapta a welcome home ma'am-et, amikor állampolgár lett, s amerikai útlevelet tudott átnyújtani, az ott született gyerekekeié mellett, de ezt azóta is meséli, pedig évekkel ezelőtt volt. Mosolygós amerikai határőrtiszttel vagy officiallal még nem találkoztam. Itt legalább egy kurta mosolyt ráküldenek az emberre, amikor belép.)

M. Péter 2017.06.02. 09:53:27

@DieNanny CH: Az új-zélandi fekete, magyar meg piros.

DieNanny CH 2017.06.02. 09:56:15

@M. Péter:

Köszi! (Nekem nincs magyar útlevelem, a legutolsó, ami volt, az kék volt.)

pappito · http://pappito.com 2017.06.02. 10:20:24

@DieNanny CH: a néni azt kérdezte a karonülőtől, hogy be akarja-e csempészni a nemkiwiket magával? :)

London2009 2017.06.02. 11:50:32

@gabors: dehogynem en voltam! : ) Ki is tartok a tapasztalatom mellett. No de nem kell keverni a dolgokat! Ez teljesen mas felallas. Egyreszt ez videk, masreszt minimalberes munka, harmadreszt mas korosztaly, miutan huszonevesek meg, negyedreszt pedig meg nem tizeneve vannak kint. Azert ketlem, hogy a tobbseguk ebben a hotelben szeretne megoregedni. Illetve, hogy ez az elet adhat e nekik perspektivat evtizedeken keresztul.

Payrollerwitch 2017.06.02. 13:17:04

@London2009: Vannak olyan típusú emberek, akik évtizedekig tudják ugyanazt csinálni. És akkor már inkább ott élnek jól, mint ugyanezt itthon, minimálbérért vagy bejelentés nélkül. Nem fogja mindenki megváltani a világot, van egy rakat átlagember. És ez így van jól. :)

London2009 2017.06.02. 15:54:21

@Payrollerwitch: nyelvet beszelo diplomasak. Meglepne ha ez lenne a vegallomas.

gabors 2017.06.02. 16:48:13

@London2009: "Azert ketlem, hogy a tobbseguk ebben a hotelben szeretne megoregedni." pedig ha hiszed ha nem vannak akik egesz eletukben kb ugyanazt (akar ugyanott) csinaljak

Volt egy ismerosom itt az usa-ban (mar meghalt) aki kb 20 evig volt hotel concierge es imadta ... azt hiszem mindvegig HIlton talan ket kulnbozo szalloda. Mivel szeretett utazni (is) minden Hilton-ban kedvezmennyel mehetett ... jo ez regebben volt mert tobb mint 20 eve halott :-((((

De

London2009 2017.06.02. 19:20:31

@gabors: de azert feltetelezem, hogy nem kozgazdasz volt. Ezek a csajok mind errol beszeltek, hogy kicsit jobban kell beszelniuk angolul ahhoz, hogy mas munka utan nezzenek, de azert hosszu tavon az a cel. Huszonevesen ez meg mas.

somlobodog 2017.06.02. 21:51:49

@verkagrafomanka: én már megiszom az amerikaiak által folyamatosan vedelt lötty-kavet. KB 1 év kellett hozzá. Addig csak normális presszot ittam. Most meg... Ha kell ha nem bárhol vagyok és van, iszom egyet:)).

Dikusz 2017.06.03. 00:29:09

@M. Péter: piros útlevél az nem most volt...
Most sötétbordó.

pappito · http://pappito.com 2017.06.03. 02:03:01

@Dikusz: a hivatalos neve burgundi vörös :)

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.06.03. 08:39:32

Az én otthonom mindig ott van, ahol a számítógépem :D

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 08:39:36

En barhol otthon tudom magam erezni,mert jol alakalmazkodom. Mimden orszagban van valami,ami egy masikban hianyozna.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása