oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 27. 06:30,  Hiányzott egy kis magyarság 90 komment

2017. március 27. 06:30 Határátkelő

Hiányzott egy kis magyarság

A magyar ízek sokaknak hiányoznak külföldön, és bár néhány, a magyarok által kedvelt nagyvárosban már akadnak vállalkozó szelleműek, akik nyitnak magyar éttermet, azért Hollandia, és ezen belül Amszterdam nem feltétlenül jutna az elsők közt az eszünkben ezen a téren. Márpedig a holland városban (illetve nem egészen pontosan ott, de majdnem) van egy magyar étterem, ennek tulajdonosával beszélgetett a Hollandokk blog szerzője.

tulajok.jpg

„Hollandia, bár kezd egyre népszerűbb célországgá válni a külföldre kiköltözni szándékozók számára, de azért még nincs a dobogón. Kicsit ezért is volt meglepő, amikor először egy amszterdami magyar étteremről hallottam.

Mire összehoztuk a beszélgetést, addigra felgyorsultak a dolgok az amszterdami étterem átköltözött a szomszédos Zaandamba. Lindával, a Paprika Csárda vezetőjével beszélgettünk.

Hogy kerültél egyáltalán Hollandiába? 

Kilenc éve döntöttem úgy, hogy elhagyom az otthonomat egy jobb jövő reményében. Az első 3 évben éltem többek között Egyiptomban, ahol turizmussal foglalkoztam. Ezt követően laktam Prágában, ahol a Wizz Air légitársaságnál dolgoztam. Mindkét ország érdekes volt számomra, de mégsem találtam meg az igazi énemet. 

A légitarsaságnál dolgozó holland barátom bíztatott, hogy próbáljam meg Hollandiát. A mai napig hálás vagyok neki, hogy az itteni élethez és az első lépésekhez segítséget nyújtott. 

Ennyi év külföldi tapasztalattal könnyen ment az országváltás? 

Sosem felejtem el az első napokat és heteket, mennyire nehezek voltak.  Nem ismertem senkit, nem beszéltem jól angolul, hollandul pedig semmit! Mint sok hasonló cipőben járó, de dolgozni akaró honfitársam, így én is takarítóként kezdtem. 

Az otthoni munkáim után nagyon fájó pont volt, hogy egy ilyen munkakörben kellett elhelyezkedjek, viszont annál több boldogságot és segítséget nyújtott a hollandiai élet megismeréséhez. 

A körülöttem lévő, több nemzetiségből származó kollégák bearanyozták a mindennapjaimat. Pár hónap elteltével már az éttermi részen dolgoztam, úgy a konyhában, mint az F&B részen. Három év után pedig egy biológiai hotel étterem supervisorjaként dolgoztam. 

Közben hazajártam barista tanfolyamokra, hogy hátha ebben a szakmában is érvényesülni tudok. Mondhatom azt, hogy 5 év alatt építettem fel a kis életemet és boldog vagyok azzal, amit elértem.

Továbbra is hiányzott viszont egy kis magyarság, az ételek, egy hely, ahol tudunk találkozni és beszélgetni, közös programokat szervezni. Ilyen annak idején nem volt, az 5 év alatt szinte nem is találkoztam magyarokkal.

Majd egy napon, amikor állásinterjúra mentem egy hotelbe, megismerkedtem a párommal, aki holland. Ettől a naptól kezdve változott meg az itteni életem. 

Honnan jött az ötlet, hogy Amszterdam közepén magyar éttermet nyissatok? 

Az ötlet egy budapesti nyaralás alatt fogalmazódott meg bennünk, amikor Hanssal első alkalommal jártam Magyarországon. Hans nagy rajongója lett a magyar ételeknek és a magyar kultúrának. 

Annyira lenyűgözték a magyaros ételek és a vendégszeretet, hogy ő volt az, aki azt mondta, hogy magyar éttermet kell nyitnunk Amszterdamban!

1_6.jpg

Rengeteg nemzet rengeteg étterme található Amszterdamban. Elfért mellettük még egy, ráadásul egy magyar konyhát képviselő? 

Természetesen elfért a magyar konyhát képviselő étterem. Amszterdamban is, illetve Hollandiában is persze, mivel – úgy tudom –, hogy annak idején mi voltunk az egyetlenek, akik ezt a vonalat képviselik. Annyi kis kiegészítést tennék, hogy idén márciustól elköltöztünk Zaandamba, ami bár önálló település, de gyakorlatilag összenőtt Amszterdammal. 

A Hollandiában élő magyarokra alapoztok, vagy nem csak magyarok térnek be hozzátok? 

Kezdetben a magyarokra gondoltunk és őket céloztuk meg. Szerettünk volna egy hangulatos kis helyet, ahol a nagymama receptje alapján készült ételekből fogyaszthatnak a vendégeink. 

Szerettünk volna egy helyet, ahol magyar zene szól és olyan érzést adni a hozzánk betérőknek, hogy akár csak pár órára is, de úgy érezzék magukat, mintha otthon lennének.

Az első hónapokban többnyire magyarok voltak kíváncsiak ránk, de ez folyamatosan átalakult és egyre többen jöttek más nemzetek tagjai közül is. Mára talán már elmondhatjuk, hogy szinte minden nemzet felkeres bennünket, és ami a lényeg, hogy nagyon szeretik az ételeinket! 

Mivel szólítottátok meg a nem magyarokat? 

Ez az, ami még számunkra is kicsit meglepő volt. Mert kimondottan külön a külföldieknek nem reklámoztunk. Ahogy a nem magyar vendégeink elmondták, a hírünk többnyire szájról szájra terjedt és így jutott el hozzájuk. Eleinte többnyire az itteni magyarok hozták el a kollégákat, családtagokat, aztán ők pedig meséltek rólunk az ő ismerőseiknek. 

Több próbálkozás is volt már magyar konyhát vivő étterem nyitására Hollandiában, de a legtöbben kénytelenek voltak feladni. Ti már több, mint egy éve nyitottatok, hogy bírjátok? 

Boldogan mondhatjuk el, hogy tavaly év végén megünnepelhettük 1 éves fennállásunkat! Hogy hogyan bírjuk? Nagyon sokan támogatnak, ötleteket adnak, így folyamatosan úgy tudjuk alakítani az üzleti vonalunkat, ahogy a vendégeinknek jó. 

A Hollandiában kapható alapanyagokról mit gondolsz? Van, amit helyben nem tudsz beszerezni? 

Az alapanyagok itt Hollandiában nem azok, amikre a magyar konyhának szüksége van, így mi mindent Magyarországról szerzünk be. Még akkor is így gondoljuk ezt és bízunk a magyar alapanyagokban, hogy itt tényleg a világ minden sarkából származó termékkel lehet találkozni. De mi hiszünk a magyar minőségben. :) 

Mi a véleményed a holland gasztronómiáról? 

A holland gasztronómia teljesen eltér a magyartól. Az étkezési szokásaik is teljesen mások, mint a miénk. Érdekesnek tartom a stampot nevű ételüket, ami minden variációban elkészíthető. Ez egyébként egy nagyon egyszerű népi eledel, gyakorlatilag krumpli zöldséggel. Az ételeik ízesítésével igen csak finoman bánnak, talán ezért is szeretik a magyar ételeket, mivel mi sok fajta fűszert használunk. 

Milyen terveitek vannak, hogyan tovább? 

Mivel nemrég költöztünk az új „otthonunkba”, először is szeretnénk belakni, csinosítani. Aztán ha az megvan, akkor is természetesen fejlesztünk tovább, hogy megvalósítsuk az álmunkat, hogy egy ízig-vérig magyar éttermet vezethessünk Hollandiában.” 

Ha érdekel Hollandia, szívesen olvasnál róla, akkor látogass el a Hollandokk oldalra!

HÍRMONDÓ

Orbán szerint „Európának leesett a tantusz”

Az EU tagországainak és az uniós intézményeknek a vezetői Rómában aláírták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása mellett. A magyar miniszterelnök szerint „most már talán leesett a tantusz (...), mindenki világosan látja, hogy Európát csak akkor lehet rendbe tenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről”.

Elképesztő mennyien mentek külföldre az építőiparból 

Hatalmas a kereslet a magyar ingatlanpiacon, rengeteg új ház és lakás épül, illetve épülne, ha lenne, aki megépítené. Ezzel viszont lehetnek gondok, hiszen a válság óta közel 50 ezer ember tűnt el az iparágból.

A tavasz legbiztosabb jele 

Beindultak az idénymunkák Európa-szerte, rengeteg munkaajánlat van Hollandiából, Spanyolországból, Németországból. Ezekből itt egy kis válogatás, ha más külföldi munka érdekelne, akkor itt keresgélj.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7112368469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.27. 08:51:21

Jól van ne komolytalankodjatok.
Jó poszt volt jól megírva nagy gratula a sikeres étteremért. Így kell ezt csinálni.

SzZoole 2017.03.27. 09:04:33

"Mint sok hasonló cipőben járó, de dolgozni akaró honfitársam, így én is takarítóként kezdtem. "

En masfajta cipoket latok ezekszerint,mert olyan cipoket latok akik nem takaritokent kezdtek.
Legalabb akkora altalanositas,mint minden Hollandiaban kezdett leanyzo a display soron kezdett dolgozni.....

Dikusz 2017.03.27. 09:41:25

Azt kívánom én is a posztot írónak (és mindenki másnak), hogy találja meg a számítását abban az országban, ahol él.

Ami érdekel, mely ételek azok, amit el tud valaki adni külföldön magyarosként. Éppen ezért szívesen megnézném az étterem étlapját. Talán ha már beindult egy ilyen étterem, akkor meg lehetne kérdezni az oda betérőket, hogy milyen hazai ízeket fogadnának még szívesen az étlapon.

Itthon ugyanis nemigen van magyaros ételeket készítő vendéglő szerintem. Amit annak mondanak, annak az étlapján a klasszikusokon kívül (pörkölt, gulyás, halászlé/túróscsusza) ritkán van másfajta hazai fogás.
Annyiféle nagyon ízes étel készül Magyarországon belül is, hogy egy teljes étlapot össze lehetne állítani belőlük. Nem tudom ismerős-e valakinek a Gasztroangyal című "főző"műsor. Nagyon kedvelem, amikor csak lehet mindig megnézem.
Országon belül is annyira sokszínű a választék, hogy igazán hosszú lehetne az étlap. Ráadásul úgy, hogy a hazai ízekben szerepelnének az itt élő nemzetiségek ételei is.

Persze lehet, hogy csak magyaros ételekből nem tudna megélni egy étterem, bár francia, olasz, görög, kínai egyéb éttermek jócskán találhatók itthon is.

M. Péter 2017.03.27. 10:11:32

@Dikusz: Keress rá Paprika Csárda Amsterdamra, ott megtalálod az étlapot is.

A tulajdonosnak vagy étteremvezetőnek azt üzenem, hogy nézesse át az angol nyelvű honlapot egy angolul jól tudó emberrel, mert tele van hibákkal.

DieNanny CH 2017.03.27. 10:14:09

Ügyesek, jó ötlet, hogy más népek étterme mellett magyar is nyílt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.27. 10:31:50

Biológiai hotel....? Biológiai hotel étterem...?

Nagyon sok sikert.

Dikusz 2017.03.27. 10:45:08

@M. Péter: teljesen igazad van, ez a lehetőség eszembe sem jutott. Mondjuk ez nem dicsőség, nem is veszem annak.

Tényleg ügyesek, remélem azt senki nem gondolja (a posztíró sem), hogy az ő több évtizedes szakmai tapasztalatukkal akarok vitába szállni, mi kelendő egy magyaros étteremben, az ételek is magyarosak.

Tudom vannak itt szakmabeli vendéglátósok a blogon (olvasók, hozzászólók), de másoktól is kérdezném, a posztolótól pláne: én ha nyitnék egy magyar éttermet, a főzelékektől, krumplilevestől a tökös-mákos rétesig, a dödölléig, és még lehetne sorolni az étlapra vennék. Tényleg az egyszerű, mindennapi ételeket készíteném. Persze nem állandóan, hanem beosztva, váltogatva a napi kínálatot. Ezt lehetetlen véghezvinni?

Főgebra 2017.03.27. 11:25:30

@Dikusz:
Kikre gondolsz, mint vendégkörre?

Golf2 2017.03.27. 11:52:37

A pápusztai sajtot kell nyomatni,már az ajtóból beszédülnênek.

SzZoole 2017.03.27. 12:08:19

@Dikusz: megpróbálni megpróbálhatott,de csak a pénzed és idoded vesztegetned.....

Golf2 2017.03.27. 12:10:42

Off. Minden hatodik! magyar gyerek külföldön születik, 2010-től 78000!

Dikusz 2017.03.27. 12:24:27

@kisrumpf: a főzelékekre gondolsz ugye? De én nem csak arra, hanem az itthoni tájak ízeire. Nem kötném egyik politikai szereplőhöz sem a magyar konyhát, legalább abba ne legyen.

Dikusz 2017.03.27. 12:26:55

@Főgebra: mindenkire, akit érdekelnek a magyar konyha ételei.

Benikuty 2017.03.27. 12:29:22

@Dikusz: szeretném megkérdezni tőled, hogy mi is a magyaros? Csak mert akkora volt nálunk a jövés-menés, hogy rendre bizonyul be, amit annak hittünk, a fele sem igaz.
A magyarosch főzelékről meg inkább ne beszéljünk, mivel az ismert változat bölcsőjét a Monarchia laktanyáinak konyháiban ringatták. Ennek ellenére a Lajtától nyugatra valahogy sikerült időben elfelejteni ezt a szörnyszülöttet.
Dödölle, és társai? Légy erős, inkább tót eredetűek, de hagyjuk is...

Benikuty 2017.03.27. 12:29:27

@Golf2: az is múltidő. A csermajori szakiskolát kinyírták, az igazán jó pálpusztai ezzel a sírba szállt.

Dikusz 2017.03.27. 12:29:58

@Golf2: a kvargli az büdösebb, pedig nem is itthon készül:)
A pálpusztai meg már árnyéka régi önmagának.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.27. 12:32:47

@Dikusz: Főzelékekre? Adnak ott mást is, nemcsak főzeléket. Nem értem a politikai szereplős megjegyzésedet, hacsak nem Kádár Jánosra gondolsz? A helynek semmi köze Kádár Jánoshoz, a tulajt hívták Kádárnak. Magyaros kajákat adnak, legalábbis eddig oda küldtünk minden ismerőst, aki erre volt kiváncsi, és mi is jót ettünk.

varosban.blog.hu/2012/05/15/a_legjobb_magyaros_budapesten_kadar_etkezde

Dikusz 2017.03.27. 12:40:50

@Benikuty: én meg szeretnék válaszolni neked, és nem kötözködni.
Magam is tudom, hogy a "jövés-menés" miatt igen változatosak az ételeink. A mostani Magyarország területén készült összes ételre gondoltam. Ebbe beletartozik számomra az itt élő tót, szlovén, sváb, stb. konyha is.
Írtam is, nem vagyok szakember. Éppen ezért megkérdezném tőled, komolyan: tudnál olyan ételt, bármit mondani, amire azt mondhatjuk igenis magyar? Megköszönném.

Dikusz 2017.03.27. 13:01:34

@kisrumpf: szeretnék az összes lehetséges módon elnézést kérni tőled. Mentségemre szolgáljon, hogy nem ismerem a helyet, ezért gondoltam a politikára, remélem nem haragszol.
Igen, ilyenre gondoltam én is. Ezen a környéken nőttem fel, a Rottenbiller utcában. Gyerekkoromban, a Wesselényi utca, Erzsébet körút majdnem sarkán volt egy hasonló: Kék néni kifőzdéje, az volt ilyen:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.27. 13:11:26

@Dikusz: ok, akkor csak félreértés. Semmi gond. Idén megint elmegyünk oda, csak a poén kedvéért. Meglep, hogy nem ismered, menj el egyszer, kiváncsi vagyok, hogy tetszene?

(Állítólag egy távoli rokonom nagyon-nagyon régen azzal csinált bizniszt, hogy Jókai bablevest árult Bécsben az irodistáknak. Valószínűleg csak családi legenda az egész - anyám emlékezete elég sokszor csalt.. Sopronban szerintem egyébként a Jégverem az, ahol ilyen magyaros kajákat lehet enni, legutóbb igen jó kis resztelt májat ettem, no és a bor sem rossz hozzá.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.03.27. 13:20:26

"Sok kitűnő ételünk van, amelyekről korábban, mint fiatal szakács, bátran állítottam, hogy eredeti magyar étel. Most, hogy a könyvtáramban fellelhető minden jelentősebb szakkönyv, és van rálátásom a tiszta forrásra, kicsit elbizonytalanodtam a receptek eredetét, illetve azok echte magyarságát illetően. Ennek ellenére minden olyan ételt elfogadok magyarnak, amely a Kárpát-medencei népek valamelyikétől származik és a mai napig nem ment feledésbe a készítési módja. Megnevezni nem kívánok belőlük, mert szinte mindegyikhez található hasonló karakterű étel valamelyik nemzet konyhájában. Számomra teljes mértékben elfogadhatók azok az álláspontok amelyek azokat tekintik nemzeti ételünknek, amelyeket sehol máshol nem kaphatnak meg ilyen íz világgal készítve mint nálunk. Példaként említeném a töltött káposztát. Csak Magyarországon legalább hatféle módon készítik, és akkor még nem számoltam bele a más levelekbe burkolt megoldásokat. Szinte az összes balkáni konyha is sajátjának tekinti. Mégis van olyan receptünk, amelyhez egyik készítési mód sem hasonlít. A WACS Európai Kongresszusán a séfek többsége az első naptól kezdve gulyáslevest szeretett volna enni. Amikor végre a Lajosmizsei Tanyacsárdában asztalra került a kívánt étel, az olasz főtitkár maga elé vette a háromliteres bográcsot, és egyedül elfogyasztotta a benne lévő bográcsgulyást. Ezt ők biztosan magyar ételnek tekintik. Természetesen, vannak más ételeink is, amelyek kiérdemelnék az eredeti magyar étel címet, de ezeknek az ismertségük meg sem közelíti a paprikával készült ételek tárgyköréhez tartozókét."

Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egykori elnöke.

hobbiszakacs.blog.hu/2009/01/06/ujevi_gasztrointerju

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.27. 13:25:08

@Hobbiszakács: de jó!

S ez után menjek el ebédelni.... Hahaha!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.03.27. 13:32:26

Nem tudom, ismeritek-e Turóczi Gábor és Sipos Tamás Paprikás csirke az Északi-Sarkon könyvét? Gábor az Északi-sarkon megfőzte a szerinte legmagyarabb fogást. (Interjú, és a posztokra tagolt könyv fent van a blogomon, ha valakit érdekel, akkor megadom a linket.)

Benikuty 2017.03.27. 15:12:47

@Hobbiszakács: én ismerem, de szerintem nem árt linkelni ;)

Benikuty 2017.03.27. 15:12:50

@Dikusz: nincs olyan, talán a wienerschitzel :D

P.Elliot 2017.03.27. 17:08:44

Jo poszt, sok szerencset kivanok az etteremhez. en csak magyar kavezorol hallottam ismerosoktol, meg a holland varos nevet sem tudom, az ment ha nem is olyan fenyesen de megeltek belole...

P.Elliot 2017.03.27. 17:31:14

@Dikusz: Nem lebeszelni akarlak az etteremnyitasrol csak jol gondold at hogy mivel es hogy lennel sikeres.
Itt ahol lakom amikor kijottunk sok magyar elt, haboru elottiek es az 56-osok, volt 3 magyar etterem is, valahogy megeltek belole de mara nincs egy darab sem. Az egyetlen cukraszda is regen bezart, egy magyar hentes kinlodik valahogy meg, / nem ert hozza, rossz az aruja/.
A magyar etelek az amerikaiak koreben egyaltalan nem menok, a gulyast azt ismerik, tobbnyire szeretik is, ugy altalaban jonak talaljak csak mint mondani szoktak, vastag, telire valo etelek. Amit tapasztalatom szerint szeretnek az a kaposztas teszta, a toltott kaposzta, ez utobbi nem mindig, masrol szinte nem is tudok amit tapsolva fogadnanak.
Ha itt a kornyekunkon valaki magyar ettermet nyitna annak csak magyar kozonsege lenne de keves mert az illegalis aki ide kijott es egyedul el az nem fogja erre kolteni a penzet inkabb foz vagy elmegy a magyar henteshez valamifele hazai izt keresve, aki magyar itteni lakos az meg foz otthon legalabb felereszben magyar etelt is, lehet hogy jobbat, az ha kinnt akar enni valahol nem ilyen helyre megy.
Ha engem megkerdeznenek hogy milyen ettermet nyitnek ha elmenne az eszem es lekotnem minden percemet a jovoben ilyesmire, akkor azt mondanam hogy leves, szendvics es pogacsa ettermet, finom sutikkel ahova be lehet terni es lehet becsomagolva is vinni illetve kivinni a megrendelt helyre ha sok rendeles van egy helyen.

A kave olcso de rohadt jo penzert el lehet adni ha jo az ize, izesitese, meg is fizetik, a kolakon is sok penz jon be, a sutemenyeken is, szendvicsek rengetegfele, szinten kiprobalt izek, kulonlegesek, a pogacsa, itteni nem az otthoni meg azert kellene hogy leves es pogacsa nagyon jol megy egyutt. A leveseket ott helyben foznem, legalabb 20 valtozatot es nagy hoallo edenyekben, hengetekben sorakoztatnam egymas melle hogy jol lassak hogy hogy nez ki, sot pici kis poharkakban kostolot is adnek minden szendvics melle hogy lassak milyen, szokjak es rendeljenek maskor.
Egy idos amerikai neni ismerosom aki egyutt lakott a fizaval es nagyon ritkan foztek ilyen leveses helyrol hozatta estente az ennivalot vagy ebedre, egy pohar leves kicsit tobb volt mint 5 dollar, / ok a lencset szerettek meg a sargaborsot/, onkoltsege, a lencse, a fuszete, kis mellepakolt fuszeres kenyer kockakcsak, nem lehet tobb nagyban fozve mint 50 cent.
Az elejen minden docog de hamar felfedeztetnem veluk a jo kavet, sutit, finom es mutatos szendvicseket, az uzleti fertelmes levesek utan ezeket a csodakat amit foznek.
Menne...
Hol szeretnel ettermet nyitni? Magyarorszagon vagy kulfoldon?

Határátkelő 2017.03.27. 17:57:23

@P.Elliot: Ez érdekes lenne akár kis sorozatnak is, hogy ki milyen éttermet nyitna ott, ahol él - azaz mi az, ami szerinte a magyar gasztronómiából passzol egy adott ország étkezési kultúrájához, szokásaihoz.

P.Elliot 2017.03.27. 18:16:47

@Határátkelő: Hirdetsd meg hogy irjanak belole posztot, valamit en is tudok osszeszedni, annal is inkabb mert sok ettermet lattam mar bezarni es azt is tudom vilagosan mint kozonseg hogy miert, hol toltak el, arrol meg szinte konyvet hogy miert maradtak el a kirandulohelyekrol meg a kulonbozo szorakozasokrol az emberek, mit hogy toltak el. Pont amikor jottem hazafele az uszodabol jutott eszembe a kedvenc helyem bezarasa ami mig elek fajni fog, a tonkretetele ami egy egeszen kicsi dolgon csuszott el, aztan mikor menteni probaltak akkor mifele tovabbi hibaba csusztak.
Tudod engem a konyvek nem arra tanitottak meg hogy hogy kell elni hanem hogy hogy ne!
Nahat, mindenfele masban azt szoktam nezni hogy mit ne! Az ettermeknel is tudom az elcsuszast, igaz hogy az en szempontombol de a bezart helyek azt mutattak hogy masok is valahogy hasonloan gondoljak.

SzZoole 2017.03.27. 19:06:04

@Határátkelő: halott ugy lenne,itt tobb magyar etteremrol es magyarboltrol tudok ami rovid idon belul elverzett.
De tudok 1-2 magyarrol akik sikeresen vezetnek masok shopjait es annak merten jol megis vannak fizetve.

kék madár 2017.03.27. 19:41:10

@M. Péter: szerintem teljesen elfogadhato az angol, nem ertelemzavaro, es megszokott, hogy egy nemzetisegi etterem honlapja ilyen bena es aranyos, pont arra utal, hogy nem sznobok, inkabb a fozesben elik ki magukat, mint egy agyonhypolt honlapban

Dikusz 2017.03.27. 20:08:26

@P.Elliot: Kérlek ne haragudj rám, ha félreérthetően írtam. Úgy látszik, mostanában fogalmazásgátlót szedek. Nem szándékozom éttermet nyitni, nem is vagyok szakember, öreg is (61) vagyok hozzá.

Feltételes módban kérdeztem tőletek -válaszoltál is rá-, hogy külföldön, ha igazán "magyaros" (értem ez alatt az itt élő nemzetiségek konyháját is) éttermet nyitna valaki, meg tudnának-e élni belőle.

Azért ha elmenne az eszed, és kávézót nyitnál, szólj nekem is, betársulok az eszement éttermes ötletemmel, lehet jó bolt lenne:)) (vicc volt)

Dikusz 2017.03.27. 20:11:28

@P.Elliot: érdekelne engem is a tapasztalatod, hogy mely üzletek miért mentek tönkre. A hozzászólásaidat olyan jó olvasni (a posztodat is), jól írsz:)

Határátkelő 2017.03.27. 20:16:49

@The Devil Himself as. Zoole: Pont ez az érdekes, hogy miért véreztek el. Az én tippem az, hogy annyira magyarok akartak lenni (azaz nem idomultak a helyi szokásokhoz), hogy ezért buktak el.

somlobodog 2017.03.27. 20:27:03

@Dikusz: Rosenstein. Messze a legjobb. Magyaros vonal. Zsidó elemekkel. Nyilvan az ár is ehhez mért szóval inkább ünnepi evés egy átlag embernek, nem mindennapi mint a Kádár etkezde, ami egyébként tok vállalható ár értékben. A Rosenstein nagyreszet már vegigettem de sose volt csalódás. A 21 a várban sem rossz egy turistáknak, mint magyar étterem de én nem voltam elajulva tőle. A zsírban tocsogo feldiszno adagok olcsón (klasszikus szar "magyar" konyha) pedig a Csalanosi Csárda. Sokan szeretik, általában azok akik igazán jót nem ettek és az a mérce hogy mennyi krumpli van a tányéron.

SzZoole 2017.03.27. 20:33:07

@Határátkelő: nos,a tipped helytallo,a masik meg hamar akartak X5-el jarni,too greedy(túl mohók)
Pl.ami Watfordban volt magyar bolt, 3x-4x dragabban adtak kacsazsirt mint az itteni shopokban.
Kerdeztem miert vegyem meg tobbszoros aron?
A valasz,azert mert magyar!!!!WTF???

kék madár 2017.03.27. 20:40:51

@Dikusz: erdekes kerdest feszegetsz, nekem egy elkepzelesem van arra, hogy miert mennek tonkre a magyar ettermek:
nincs egyetlen olyan etelunk se amiert visszajonnenek es nem tudunk versenyezni arban mas nemzetisegi konyhakkal. A high-end kategoriaban meg nem tudnank labdaba rugni,

Dikusz 2017.03.27. 21:22:29

@somlobodog: hallottam már én is róluk, csak jókat, sokan mondják Budapest egyik legjobb éttermének. Sőt láttam is őket az említett Gasztroangyal című tv-műsorban.

mojyo (törölt) 2017.03.27. 21:27:09

Erdekes, en se gondoltam volna, hogy a magyaros konyhat el lehet adni. Van nekem egy ilyen fozos TV csatornam, ahonnan kb az egesz vilagrol atvesznek ilyen szakacs musort, es vannak ezek a vetelkedok, tudjatok, mint pl az amerikai TV-bol atvett musorok, vagy talan ausztral vagy nem is tudom, es mindegyikben vannak nemzetisegi versenyzok, tobbnyire csodalatos, egzotikus orszagokbol, hogy peldaul malaj apam van meg indiai anyam, ugyhogy ez ilyen kurkumas homar mentas szezammagos rizses tengeriherkentyukkel, es akkor mindenki el van ezektol ajulva, es ilyenkor mindig elkepzelem, hogy en benn vagyok egy ilyen musorban, es jon felem a kamera, en meg viszem a tanyert a zsurinek, es akkor mondom, hogy en meg magyar vagyok, ez itten kerlekszepen egy tanyer so, hagymas, paprikas disznozsirban, fokhagymas-cukros tejfollel, kedves egeszsegetekre. :D

En amugy szeretem a magyar kajat, de egyszeruen van ez a teny, hogy ezekbol a hianygazdasagokbol tobbnyire nem szuletik vilaghiru gasztronomia, masreszt meg ez egy ilyen kicsit igazsagtalan imidzs is ez igy mar, es aki mindezek ellenere is kepes ilyen ettermet csinalni es sikerre vinni, azelott abszolute le a kalappal. :)

Dikusz 2017.03.27. 21:27:32

@The Devil Himself as. Zoole: tulajdonképpen itthon is ugyanez van, bár ez biztosan nem új hír számodra.
A magyar termékek nem egy esetben sokkal drágábbak, mint a többi, pl a tej (ami érdekes módon egyébként is drágult a többi tejtermékkel együtt). Szintén ugyanez a válasz: mert magyar, sok rajta az adó, drága a takarmány, stb.

SzZoole 2017.03.27. 21:39:38

@Dikusz: igen tudom,meg azt is,hogy a vallakozoknak muszaly/kell ugyeskedniuk,mert az allam a bort is lehuznak roluk,mondjuk egyik kutya a masik eb......

jojó78. 2017.03.27. 21:45:00

Eleinte mi örültünk ha eljutottunk egy Magyar boltba, de hamar leszoktunk róla. Volt olyan, hogy otthon vettem észre a rövid lejárati dátumot (tudom, miért nem figyeltem), illetve az árakat is jobban "elemeztem" mikor elmúlt a kezdeti lelkesedés. Nagyon nem olcsó.

jojó78. 2017.03.27. 21:46:34

@The Devil Himself as. Zoole: Mi van a Magyar étteremmel St. Albansban? Az még működik? Vagy nem is tudtál róla? :))

SzZoole 2017.03.27. 21:53:33

@jojó78.: a paprikára gondolsz?
Tudod hányszor elmentünk már előtte,de menjen be az aki akar:)

bistropaprika.co.uk/

jojó78. 2017.03.27. 21:57:20

@The Devil Himself as. Zoole: Igen, arra. Ne aggódj, még mi sem voltunk ott. Csak tudom hogy létezik. Ha hazai íz kell inkább főzök (vagy Rita, mert aggódik hogy kisérletezek, ha én főzök :)))) )

SzZoole 2017.03.27. 22:00:19

@jojó78.: ugyanezek en ki,mint aki aggodik?:))
De ahogy az etlapjukat nezegettem nem nagyon van rajta magyar etelek,lehet csak a neveben magyar

jojó78. 2017.03.27. 22:02:58

@The Devil Himself as. Zoole: Ahogy elnézem a profilképedet inkább én aggódok (persze nem) :))))))))))))))))))))

SzZoole 2017.03.27. 22:11:35

@jojó78.: na,de legalabb en vallalom magam,erted

SzZoole 2017.03.27. 22:13:01

@diggerdriver: ej Jani,ne legyel mar ilyen magyarosh:)))

jojó78. 2017.03.27. 22:13:35

@The Devil Himself as. Zoole: Én is :))) A profilképemen az én munkám van :P :))

SzZoole 2017.03.27. 22:17:40

@jojó78.: Na de az en avatarom mi,az ördög maga:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.27. 22:19:11

@kék madár: a fene tudja, én nem aranyosnak veszem, ha nem veszik a fáradtságot egy angolul (vagy hollandul, vagy bármilyen adott helyi nyelven) helyes oldalhoz. S ugyanígy zavar, ha egy magyar étterem mondjuk Budapesten képtelen egy angolul helyes menüt vagy kiírást megereszteni. Igényesség szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.27. 22:19:37

@jojó78.: Az enyémen is:))))))))))))))))))))))))))

jojó78. 2017.03.27. 22:20:06

@The Devil Himself as. Zoole: Nézd meg az enyémet alaposabban. Hozzád is köze van. Az ördög!!! a részletekben lakik!! :)))))))))))))

jojó78. 2017.03.27. 22:24:22

@diggerdriver: Ha így nézzük akkor a tied a legsikeresebb!!! Nem hiszem hogy egy konyhabútor készítésről valaki színdarabot szeretni csinálni. Ha meg megcsinálná valaki, az tuti hogy senkit nem érdekelne. :))))))))))))))) Szóval a tied a legjobb, igaz az ördög is eléggé magasan (vagy mélyen :)) ) van a ranglistán :)))))))))))

Shanarey 2017.03.27. 22:30:26

Magyar étterem, ez macerás ügy, mert az átlag "magyar" ételekre nem jellemző, hogy megfelel az átlag nyugat európai szájíznek.
De azért nem hiszem hogy egy jó és friss csirkepörkölt nokedlivel, az nem lenne jól eladható.

2 éve volt egy magyar étterem által szervezett bemutató ott ahol én lakom, és volt ott jó pár angol is a vegyes kapcsolatok okán, de senki nem reklamált a bemutató kaja miatt, s akiket én láttam angolokat, azok befalták a csirkepörköltet a nokedlivel.
Az a bizonyos magyar étterem Rushden-ben található, de ha valaki odamenne, előbb jelezze hogy majd mit is enne, mert az alap választék nem nagy, lévén ez nem egy nagy étterem.

www.tripadvisor.co.hu/Restaurant_Review-g504027-d7984673-Reviews-Hungarian_Restaurant_Kitchen_Rushden-Rushden_Northamptonshire_England.html

Csodabogár 2017.03.27. 22:35:24

@somlobodog: A Rosensteint szoktam felhozni példának, hogy igenis lehet jó éttermet megfizethető áron vezetni. Arról nem is beszélve, hogy milyen szörnyű helyen van és mégis hétköznapokon is mindig tele van délben is.

P.Elliot 2017.03.27. 22:56:27

@Dikusz: Hogy miert mentek tonkre itt a magyar ettermek?
Hat lassuk csak. Arrol beszelek amiket lattam csak.

1. Dekoracio.
Minden tulzas, a himzett kalocsai vagy mas asztalteritok szinte szembantoak es le van teritve vastag nejlonnal, ez kulon hidegrazo, persze-persze ha nem lenne akkor a csicsas teritok 2 perc alatt etelfoltosak lennenek de ki mondta hogy kell oda a magyaros terito? Egyszeru szep feher, nem kell faragott vagy festett sotarto, az egyszeru jobban mutat.
A falakon a dekoracio ne himzett matyo bluzok es szoknyak legyenek meg matyo babak, fotok legyenek a magyar tajakrol, epuletekrol, borpincekrol, a Balatonrol, ne feltetlenul a kek gatyas hortobagyi csikosokrol mert hajlamosak azt hinni az idegenek hogy meg ma is abban jarnak. Es olyan fotokat is mellozzek hogy disznotor ahol a felvagott hasu diszno log a kampon egy koszos udvarban, mellette a mester meg a tobbiek koccintanak...Nyugodtan lehet a falon nepmuveszeti dolog, faragott cuccok, meg a karikas ostor is elfer meg egy-ket csikoboros kulacs, egy-egy zaszlo de izlesesen.
Es keves.
A lenyeg az enni, innivalo legyen, azzal lehet megfogni a vendeget. Igen, moyo jol irta hogy a zsirban es olajban uszo tulpaprikazott porkolttol elmenekul a vendeg. Keves zsiradekon, keves paprikaval, konnyu szafttal keruljon a minosegi husbol keszult porkolt a vendeg ele es a paprikas csirke ne azt jelentse hogy egy suru szinte puddigszeru vastag micsodat raktak a csirkere ami undoritoan nez ki es az ize is rossz. Abba a porkoltszaftba csak egy kanalka teljol kell, mokkaskanal liszt, csak eppen megmutatni/ adagonkent/ neki, folyos legyen es ne merev.
Ami a legfontosabb hogy ne leves kockaval es hagyma-paprikaval varazsoljanak szaftot ami alig eheto es ha valaki olyanbol evett az a budos eletben nem fog visszamenni.
A palacsinta ne legyen vastag.
Itt ahol ettem az volt, es sajnaltak belole a tojast, egyaltalan mindenen erzodott az ugyeskedes hogy minel kevesebbol hozzak ki de az ara az magas volt mindennek. Egyiknel volt ciganyzenesz is estente, azt hivatlanul is odament a vendegekhez a fulukbe huzni, lehet hogy otthon ez nagy szam, itt nem szeretik az ilyesmit, jomagam sem.
A pincernokon nem kell a matyoruha meg a parta, olasz vagy francia helyeken sincsenek nepviseletben.
Ne ilyen modon mutassuk meg hogy mi az hogy magyar.
A magyar sutemenyekkel nincs baj, azok finomak, a borok is jok, legalabbis elfogadhatoak.

Herr Géza 2017.03.27. 23:09:35

@kék madár: Nekem se az ugrik be a honlapjukról, hogy "hú de aranyosak". Inkább az, hogy ha a honlap ilyen gagyi, milyen lehet a konyha??? :D
Sorry, ez magánvélemény, de ha sokan vannak így bekötve, akkor nem ártana elgondolkodni rajta. És nem csak a fordítás a fő gondom, hanem pl. azok a rettenetes kajafotók. Ha nincs keret profi fényképészre, inkább ne legyen kép. Ha nincs keret rendes fordításra, akkor inkább hagyjuk. Ha nincs keret rendes honlapra, akkor ne legyen honlap. És így tovább.... :DD

Herr Géza 2017.03.27. 23:12:58

@P.Elliot: Abszolút egyetértek. :D

kék madár 2017.03.27. 23:22:01

@Herr Géza: altalaban nekem is az a tapasztalatom, hogy ha egy honlap gaz, a ceg se lehet tul megbizhato. Kiveve a gasztronomiaban. Ugyancsak tapasztalatbol:
a legjobb nemzetisegi ettermek magasrol tesznek ra, hogy milyen a honlapjuk. Sokszor egy menut se tesznek ki a honlapra. Sot honlapjuk sincs. Mert nincsenek raszorulva, anelkul is allandoan telt haz van. Ennek a szelsoseges megnyilvanulasa az az amikor az ettermen meg felirat sincs. Es meg a menu is tele van hibaval, felet eredeti nyelven irtak.
Sot, meg nem is tul udvariasak a vendeggel.
Mert tudjak, hogy a vendeg:
nem bongeszni, nyelvi hibakat keresni, jopofizni akar, hanem egy jot enni.

kék madár 2017.03.27. 23:24:00

@kisrumpf: szerintem tolts el egy honapot egy etteremben es mas lesz a velemenyed arrol, hogy mire van idejuk es mi az igenytelenseg jele

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.27. 23:34:09

@kék madár: Nem értünk egyet, ez van.Ettől még ehetsz jót nemzetiségi étteremben.

Herr Géza 2017.03.27. 23:34:32

@kék madár: Az rlejével egyet is értek. Ha nem megy profin, inkább ne legyen...
A második felével viszont nagyon nem. A vendég nem csak enni (zabálni :D) megy oda. Illetve odamegy, de csak egyszer. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy hamarabb megbocsájtom azt, ha a kohyha aznap nem volt topon, mint azt, ha a személyzet kutyába vesz, "nem udvarias". A kohyhában lehet hibázni, de a személyzetnek nincs más feladata, mint a konyha teljesítményét prezentálnia, ha kell akár felülmúlnia. Ha érted, mire gondolok....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.27. 23:39:06

@kék madár: (Töltöttem. Szerencsére ott volt, aki nézett a menüre, s megtervezte, s meg is írta jól. Adtak arra is, hogy így mondjam.)

kék madár 2017.03.27. 23:42:54

@Herr Géza: en is egyetertenek veled, de nem Michelin kategoriarol beszelek, hanem csaladi vendeglokrol. En pont forditva preferalom, nekem inkabb a konyhaban ne hibazzanak

kék madár 2017.03.27. 23:48:12

@kisrumpf: nyilvan mas orszagban es kulturakban elunk, elhiszem, hogy neked mas jon be

Shaktee 2017.03.28. 00:56:16

@mojyo: Miket nem képzelsz mindig, gyermekem :))

Shaktee 2017.03.28. 01:06:06

A posztolónak sok szerencsét!

montroyal ( CAN qc) 2017.03.28. 05:00:51

Azt hiszem a magyar izek hianyozni fognak Indiaban ..4 nap azert egy nagy uveg vodkaval tulfogjuk elni ....a currytol hanyok ...

montroyal ( CAN qc) 2017.03.28. 05:15:59

@kék madár: igen jot enni lehet meg mindig proli vagyok de en azert eszek ,hogy eljek .. benyomom az arcomba persze izletes akkor annal jobb, es csinalom a dolgom elem az eletem .. ertem ez alatt hogy nekem nem az a szorakozas hogy szombet este beulok egy etterembe es ott toltom az egesz estet , amig at nem itat teljesen a kajaszag... eszek ,jot jol laktam megyek ...nem toltom a hetveget a barataimmal az etteremben mint az itteniek ....

tanato 2017.03.28. 06:20:51

@somlobodog: Rosenstein,itt dolgozott sokáig ,10 évig a mi kis alföldi városunk egyik akkor még híres éttermében/Nagyszülei innen származnak./Az étterem már megszünt néhány éve.

hetihirek.hu/2013/10/16/nagykorosrol-elszarmazott-hiresseg-friderikusz-musoraban/

Herr Géza 2017.03.28. 11:06:34

@kék madár: Én meg pláne nem Michelin csillagos szintről beszélek, mert ott a konyha se produkáljon hibát, az igaz.
Az amatőr szakács és háziasszony tudja/tapasztalja, hogy még akkor sem tudja ugyanazt a kaját kétszer tökéletesen egyformára megcsinálni, ha a technológiát szigorúan betartja, és a hozzávalókat patikamérlegen adagolja. Mert organikus alapanyagokat használ, és az a hús/zöldség/akármi, amit hétfőn az X boltban vett, nem lesz pont ugyanolyan, mint az, amit kedden az Y boltban vesz. Sőt, gyakran még akkor sem, ha kedden is X-nél vásárol. A profi vendéglátásban ezek a különbségek mérséklődnek, de akkor is megmaradnak egy szinten. Az ízlelőbimbók meg "szubjektív szervek". Na így értettem a konyha "hibázását", nem úgy, hogy pl. szénné sütött steaket kapok.
A személyzet bunkóságára meg nincs mentség, akkor meg pláne nincs, ha az az elmélet társul hozzá, hogy "minek mosolyogjak, úgyis visszajön, mert a kaja jó". Na az ilyen helyek mennek csődbe úgy, hogy a tulaj kurvára nem érti mi volt a baj.

Ginix 2017.03.28. 13:06:51

@jojó78.: itt luzernben is nyílt magyar bolt, nagyon örültünk először, de több sebből vérzett az egész és kb egy évre a nyitásra már be is zárt. egyrészt félig üres volt az egész bolt, mert úgy gondolták, h kipuhatolják, mi lesz kelendő és aszerint töltik fel. sztem az áruktól roskadozó polcok sokkal vonzóbbak. a kolbász az amolyan másodosztályú cucc volt, egyféle, vmi ismerős csinálhatta. a darabra vehető konyakos meggy bonbonok meg rendszeresen már kifakultak meg belül keménnyé szilárdultak (valszeg nem válatlenül árulták őket darabonként, úgy nem látható a szavidő). szóval sajnáltuk, h megint nincs almapaprika elérhtő közelségben, de meg nem lepett a dolog.

masada 2017.03.28. 14:02:54

Mondjuk a kaja undorító Hollandiában

jojó78. 2017.03.28. 19:44:20

@Ginix: Igen, én is ilyesmit tapasztaltam. Néha amikor megyek be Wimbledonba dolgozni, beugrok az ottani Magyar boltba. Az még valamennyire tartja a normális szintet. Na igen, hentesárúból sokszor teljesen ismeretlen gyártótól van árú. (nekem ismeretlen)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása