oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 19. 06:44,  Norvégia egy autista gyermekkel 155 komment

2017. január 19. 06:44 Határátkelő

Norvégia egy autista gyermekkel

A múlt héten olvashattátok Tamás történetét egy norvég faluból, és akkor ígéret volt arra, hogy az ottani élet bizonyos részeit egy külön írásban részletesebben is kifejti. Nos, most jött el ennek az ideje, így eltöltünk majd egy napot egy óvodában, megnézzük, milyen lehetőségei vannak egy autista gyermeknek az északi országban, és kis összegzésre is futja majd. 

cim_2.JPG

Egy nap az óvodában 

„Arra gondoltam, leírok egy óvodai napot (gondolom a festés és az autószerelősdi senkit sem érdekel itt), úgyis volt itt a határátkelőn ilyesfajta poszt már, hogy milyen egy munkanapod. 

Telefonos helyettes voltam, ha valaki szabadságra ment vagy megbetegedett, akkor engem is tudtak hívni. A végén már heti négy napot dolgoztam, és nem csak én voltam vikar. Beteges egy népség, főleg az állami / kommune alkalmazott, érdekes. 

Nem csak én voltam egyedül hapsi, és nagyon szeretik itt északon, ha van férfi is az oviban. Különbözik az egész rendszer az otthonitól, főleg mert van pénz a megfelelő számú alkalmazottra. Három-négy gyerekre jut egy felnőtt. Volt olyan, hogy egy „osztályon” három pasi szolgáltunk. Ez ráadásul az 1-3 éves korú gyerkőcöknél.

ovi1.jpg

Tehát ha egyszerűen akarok fogalmazni, akkor olykor a festékben, olykor az olajban, és olykor sz..ban voltam. Na, nem volt azért ilyen vészes, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor gondoltam, hogy kész, ilyen nem létezik, ennyi nem lehet egy gyerekben (teljes generál, ruha... minden - akinek van gyereke, tudja, mire gondolok). 

A reggeli nem közös étkezés volt, mindenki mikor érkezett, akkor ült le az asztalhoz általában fél 8 és fél 9 között mindenki megérkezett. Délelőtt némi játék bent, aztán kint, csak nagyon extrém esetben nem mentünk ki. Eső az nem számít rossz időnek. 

Ebéd előtt kis gyűlés (ének, „tanulás”, játék), közben én rendszerint megterítettem, előszedtem a hideg kaját és vártam a lurkókat. Ebéd, majd alvás. Ki-ki bent vagy kint. A szülő döntötte el hol, és azt is, hogy mennyi időt aludjon a gyerek. 

Mi szépen írtuk, ki mikor aludt el, és a megfelelő időben volt az ébresztés. Ébredés után gyümölcs, majd játék és utána mindenki haza. Akik nem aludtak, természetesen játszottak, rendszerint kint, de ha elég nagy eső volt aznap, akkor bent, elég volt a délelőtti „elázás”. Nagyon röviden ennyi, bár rengeteget tudnék még írni, aranyos sztorikat, hisz majd egy évet szolgáltam.

ovi_2_1.jpg

Egyet azért elmesélek. Farsang volt, én kitaláltam, hogy doktor (műtős) leszek (asszony a munkahelyről tudott hozni nekem felszerelést). Mikor reggel beállítottam az oviba már jópáran ott voltak, reggeliztek. Mikor beléptem... szerintetek?, enyhe kifejezés, hogy megfagyott a levegő. Nálam fecskendő... 

Volt egy kisfiú. Én voltam a kedvence, mindig velem akart csak lenni, ha baja volt hozzám jött. Ő félős egyébként, és egyáltalán nem ismert meg. Szegény, annyira megijedt... Amúgy tudtam csinálni bent az őrületet időnként, a kolléganők csak néztek, rólam meg folyt a víz. 

Lehetőségek egy autista gyerekkel 

A mérleg eddig eléggé pozitív, szóval most jöjjön az, ami nem működik, vagy nem úgy működik, ahogy kellene. Ezidáig szándékosan csak érintettem a gyermekünk helyzetét. Kell egy kis ismertető, magyarázat kezdésként. 

Barnaby 8 éves volt a nyáron. Autista, nem beszél. A fő ok a kiköltözéskor az ő lehetőségei voltak. A három év ittlét (hihetetlen, hogy már 3 év) tapasztalata: nem biztos, hogy aki az előrelépésben bízik, jó helyen jár. 

Azért nem biztos, mert lehetnek eltérések, és vannak is Norvégia-szerte. Nem tudjuk még pontosan kitől vagy kiktől függ, de vannak makacs dolgok errefelé. Pedig eszközhiányra, forráshiányra nem lehet panasz. Nem ez az akadály. 

Barnabás kapott külön szobát (részleget) az oviban, külön szobát az iskolában, elvileg 150%-os (ezek a százalékosdik a halálom itt) „lefedettséget”. Ehhez képest most ott tartunk, hogy kivettük a suliból, és az anyja fejleszti itthon. Ez messze nem tökéletes megoldás, nem így kellene lennie. Viszont Barnaby sokkal kiegyensúlyozottabb. 

A fő ok a szakemberhiány. Nincs, nem jut megfelelően képesített szakember autista gyerekek mellé (sem). Mi hiába próbáltuk elérni, hogy változtassanak a szakmai stábon, az nem úgy megy. 

Felvett emberek, fast job-bal, nem lehet csak úgy elküldeni őket, sőt egyáltalán nem lehet. Senki nem mondja, hogy egyszerű egy autista gyerekkel, csak kérdezzük, aki elvállalta, miért is vállalta el? Három ember volt a 150%-ra, de ezen felül nagyon gyakran kellett a 4., 5. vagy a sokadik ember. Egy autistáról beszélünk. 

Egyszerűen azt szűrtük le, mondhatunk, javasolhatunk mi bármit (hiszen csak mi ismerjük a legjobban a gyermekünket), az nem számított. Nem, mert nem szakemberekkel volt dolgunk. 

Hiába speciál pedagógusok voltak (bár inkább nem), ez nem elég. Ide egy általános tudás nem elég. Így megoldottuk mi a helyzetet, Barnabás ki a suliból. Nem vagyunk népszerűek, azt hiszem, a faluban (nem is kell, nem vagyok egy CR7, vagy inkább Rooney - itt mindenki arra a szar angol focira bukik). 

Egyébként nem ment olyan simán, vagyis így utólag igen, de azért résen kellett lenni. Itt sem tudja szinte senki a jogot, mit és hogyan lehet. 

Megkérdőjelezhető hozzáállás 

Példaként megemlítek pár egyszerű esetet. Mert hagyján, hogy nem megfelelő szakképesítéssel megáldott emberek foglalkoztak Barnussal, de gyakran a hozzáállás is megkérdőjeleződött. 

Azt már írtam, hogy a kommune alkalmazottak nagyon könnyen megbetegszenek. Ez van. De Barnabásnak kitalálták a lovaglást heti egy alkalommal. Sikerült is ezt megvalósítani havi egy lovaglással átlagban. Valami mindig közbejött. Szerencsére azóta privátba járunk vele, és hogy az eszközhiányra nem lehet fogni ez is mutatja. 

A NAV (munkaügyi központ, ők intézik a segélyeket, plusz ellátásokat, mindenféle szociális és egyéb juttatásokat többek között) támogatja a felét a lovaglásnak, és kaptunk (ingyen) egy tandem kerékpárt is, hátha Barnaby megtanul egyedül is biciklizni. 

Úszás dettó. Heti egy helyett kb. havi egy volt. Itt újra szerencsénk van, mert a faluban van egy uszoda és egy kisebb fizioterápiás medence is (különböző helyen vannak). Oda lett jogunk eljárni, csak mi, így akár heti hét nap is tudunk esténként (átlagban heti 3-szor megyünk) lejárni. 

32 fokos a víz, nekünk is nagyon jó. Barnabás közben pedig megtanult úszni, volt/van értelme. Ezeket ingyen használhatjuk. Rajtunk kívül talán ha ketten használják a medencét (munkaidőn kívül). 

Barnabás már itt kint lett szobatiszta, de ez is csak rajtunk állt, mert nem gondolták a suliban, hogy együtt kellene ezen dolgoznunk. Igen, egyébként rendes osztályba járt, vagyis volt egy külön szobája, az ő speciális oktatása ott folyt (ha folyt valami).

A suliból való kivétel kissé nehézkesen indult. Mikor elkezdtük mondogatni, hogy most már igencsak elégedetlenek vagyunk, és az lesz a vége, hogy kivesszük Barnabást a suliból, megkaptuk, hogy nem lehet, és akár szólnak a barnevern-nek is. A mostani hírek és események teszik talán ezt érdekessé, nem?

Ilyenre nem került sor, mert Barnaby anyját félteni nem igazán kell (egy anyatigris maximum egy kis nyuszi hozzá képest), és megtalálta az interneten a hjemmeundervisning (otthoni oktatás, képzés?) szervezetet, és az egyik munkatársukat onnan, aki történetesen Ulvikből ( a szomszéd faluból) származik, van is hytte-je, gyakran van itt, már meg is hívott minket egy alkalommal vendégségbe).

Na, ő jött velünk aztán néhány megbeszélésre, szépen elmagyarázta az iskolaigazgatónak, a kommunában az oktatásfelelősnek (őt egyébként ismerte is, mert szintén ulviki), hogy mik a jogaink.

Utána már semmi probléma nem volt, ment minden, mint a karikacsapás. Itthon egyébként többet tanult Barnus eddig, mint a suliban. De mégsem ez a legjobb megoldás, ezt tudjuk mi is. 

Nem tudom, igazából elég hihetetlenek ezek a barnevern-es történetek. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz belőle, az biztos, hogy itt sokkal lazább a nevelés, viszont tényleg érinthetetlen egy gyerek minden téren. Mindenkinek azonos jogai vannak, senkit sem lehet semmilyen módon sem „terrorizálni”, kényszeríteni. A mobing hasonló egyébként most itt, több eset is volt. 

Tehát itt tartunk most. Gyerek otthon, mi próbáljuk, amit tudunk, de ismétlem, nem ez a legjobb megoldás. Pont ezért nem tudjuk, hogyan lesz a jövőben. Mert egyrészről erős a menni kellene, viszont Barnabás nagyon jó barátra lelt Trausten és Svarten személyében. Ők norvég munka- és egyben terápiás lovak. 

Barnabás soha sem érdeklődött az állatok iránt (sőt észre sem veszi lényegében őket), viszont őket egyből elfogadta. Kapaszkodás nélkül, térdelve ül a lovon, azért ezt nehéz lenne itt hagyni. 

Szintén siker a medence használata is, hiszen megtanult úszni. Nem tudhatjuk máshol találunk-e ilyen lehetőséget. Az biztos, ha megyünk, nagyon nagy előkészületet igényel majd, ott mindennek klappolni kellene (főleg az iskolai személyzetnek). 

Példaként hozhatnám Barnabást, és a nyaralást. Kicsi Németország, francia Riviéra / Monaco, egy kis Olaszország volt a nyáron. Persze Barnabás olykor ledobta a láncot. 

Na, már most. Nem hittem volna, hogy az említett három országban ekkora shownak számítunk. Nem győztek bámulni minket, na, ez Norvégiában nincs meg. Ennyire semmiképpen sem. 

Ezért is húztunk el otthonról, akkor odahaza mi a helyzet (tudom, sajnos)? Hogy a franc vinné el az előítéletet az emberekben. A kérdés adott. Csak Norvégiában van „különc” gyerek vagy felnőtt? Vagy csak itt nem dugják el őket? Na, ez a nem mindegy... élhető, nem csak az átlag felhasználónak. 

Jó a suli, de mikor van a szünet? 

Egy történet. Van a faluban egy litván nőci, aki buszsofőr. Két fiával él itt. Mikor kiköltöztek és a gyerekek elkezdtek járni a suliba, megkérdezte pár nap után, milyen az iskolában? 

Tök jó, jött a válasz, az egyetlen baj, nem tudom, mikor van a szünet, és mikor az óra. Kemény, mi? Na, nem a suli... mennyivel jobb, bárhogy is nézzük ez a rendszer a gyerekeknek, mint az otthoni agyongyötrés (most főleg aktuális). Azt hiszem, én is tudnék javasolni néhány reformot. 

Még valami eszembe jutott. Nagy ritkán belefutok az itteni sztárcsinálós műsorokba. És tudjátok, mi az én meglátásom? Egészen mások a tehetségek. Nem csak kiáll a többség, simán több mint a fele akusztikus gitárral teszi. 

Tudnak zenélni (odahaza???), egyszerűen minden gyereknek adott a lehetőség, hogy kipróbálja magát valamiben. Ez nekem nagyon kimaradt a gyermekkoromból.

Az iskoláról még annyit, hogy ugye Barnabás járt egy évet. Nagyon érdekes az első osztály kialakítása. Én egyébként inkább előkészítőnek hívnám az ovi után. A teremben van egy kanapés sarok is, gyakran ott folyik az óra például. 

A sulinak nagyon jó a technika terme (van eszterga, kerámiaégető kemence), sőt van főzőterme is, igen, van időnként főzőórájuk is a nagyobbaknak. Valahogy jobban felkészítenek az életre, azt kell hogy mondjam.

Összegzek így a végén 

Nem tagadom, azért nekem hiányzik olykor a nyüzsgés, de nem tudom, be akarnám-e cserélni az állandó pörgést az állandó nyugalomra, természetben élésre. De talán itt Norvégiában nem lehetetlen megtalálni az egészséges középutat (mondjuk Vancouver, ja, nem, az nem Norvégia, bocsi). 

Ezzel csak azt akarom mondani, nem biztos, hogy helyben fogunk maradni, és ami nagyon jó egy határátkelésben, hogy felszabadul az ember. Már nincs megkötve. Mehet bárhová. Szerintem ez nagy szabadság. 

Kapom is az ívet, miért nem indultunk meg előbb (10 éve hallgatom), és mekkora igazság. Menni kell, ha most újra kezdhetném, suli után szereztem volna egy furgont (benne éléssel), és nekiindulni a világnak. Nagy kár, hogy elkényeztetett lusta dög voltam. 

Ami most biztosnak tűnik, hogy Norvégia az új otthonunk, nekem nagyon bejött. Asszonynak is tetszik, annyi, hogy ő néhány dolgot, amit mi másképpen szoktunk meg, nehezebben emészt meg. 

Ami hátrány, innen nem oly olcsó hazaruccanni. Nem oly jellemző a fapados járat Magyarországra. Nekünk Bergen két és fél óra autóval, Oslo 5. Ezek a költségek összeadva nem éppen rövid látogatásra ingerlő megoldások. 

Így marad a szabi alatti hazalátogatás. Már ha arra megyünk... Sajnálom, hiába hogy emberek hiányoznak otthonról, valahogy mégis sokkal nagyobb még bennem az ellenszenv, minthogy hazamenjek. Mélyek a nyomok... 

Ideje volt a lelépésnek 

Sokáig lehetne még folytatni, az biztos, soha nem éltünk ilyen jól (pedig odahaza is próbálkoztunk mindennel), ilyen gondtalanul, persze azt is tudom, nem minden vágyunkat elégíti ki jelenlegi életterünk (azért az emberiség jó, ha 0,001% mondhatja ezt el magáról szerintem), de majd osztunk-szorzunk, hogy mik a legfontosabbak (persze egyértelműen Barnabás), és az alapján alakítjuk a jövőnket. De továbbra is itt északon, mert Skandinávia nagyon jó hely.

Lehetett volna ez a végszó, de nem, én folytatom még egy kicsit. Nem azért, hogy osszam az észt, annyi nincs, hogy felesleg is lenne, de... Kicsit belekeverem még Magyarországot is a mondókámba.

Bevallom, leginkább magyar oldalakat nézek a neten (csupán azért, mert adott idő alatt több mindet tudok beszippantani), és minél többet olvasok, annál jobban érzem, hogy tényleg ideje volt a lelépésnek.

Hihetetlen utálat jön át az olvasottakból, a reakciókból. Nem új dolog ez, de azt hihette az ember, csak „kinőjük”, de nem. Rosszabb és rosszabb lesz. Aztán ezt lehetne kibővíteni Európára, majd az egész bolygónkra. 

Itt fent is érezni, hogy nem mindenki lelkes a külföldiek miatt, de nagyon az az érzésem, hogy az egész Föld nevű „szemétdombon” (azért ha megnézzük mennyi háború van, nem mondhatunk mást) itt az egyik legjobb kapirgálni, hogy megtaláljuk a sok szemét közül azt a kis keveset, ami az élethez kell. 

Szavaimból lehet valaki a keserűséget szűri le, ami bizonyos szempontból igaz is, mert nem értem a világ folyását, hogy miért kell állandóan az embereknek egymással versengeniük, utálkozniuk. 

Ami megdöbbentő, hogy a liberális szó negatív töltetű lett a többség szemében. Fel sem fogják, mit mondanak. Ember, a liberális azt jelenti, mindenki azt csinál, amit akar, ha azzal nem árt senkinek (fontosabb mint a tízparancsolat, vagy ez a baj? nehogy már szabadok legyünk?). Ezt a hozzáállást (liberális) érezni itt a trollok földjén. Talán mert tényleg Trollok ezek? 

De ha nem így van, az sem számít, mert én így élek, és így gondolkodom. Egy áldás vagyok, hogy elhúztam Magyarországról, ha az általános gondolkodást nézem. 

Liberális, aki úgy él, hogy meg sem házasodott, ráadásul egy román nő (erdélyi, kolozsvári) oldalán, és még csak a szlovákokat sem utálom, hosszú a hajam, nem nyalom senki seggét. 

Az utolsó rész bár szimplán trollkodás (belém ivódott talán a 3,5 év alatt) és önirónia, de attól még igaz. 

Ők tiszták lesznek mindig 

A jövő, amint már említettem, északon tart jelenlegi elképzeléseink szerint, és van nem kevés tervem is. Nem töröm értük magamat, norvég nyugis tempóban, mondjuk úgy, hagyom érni, és az idő eldönti, mi is az igazán lényeges ezek közül. 

Speciális helyzetünk okán (Barnabás), másképpen kell gondolkodnunk, mert nem tudhatjuk, milyen szinten is fog tudni élni, beilleszkedni a társadalomba. Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy egy kis „reklámot” csináljak az autistáknak: a világ szempontjából az lenne a legjobb, ha mindenki az lenne, mert ők tiszták lesznek mindig is, ők nem tudnak hazudni, őket nem lehet holmi mennyországgal és egyéb mesékkel megvezetni. 

Mielőtt még valaki azzal jönne, hogy de a társadalomnak kell őket eltartani, mert életre képtelenek, annak csak azt üzenem, hogy várjuk ki a végét, mert még senki sem tudja biztosan, mitől is van az állapotuk, és nagyon nincs kizárva, hogy a sok-sok méreg és egyéb dolog, amit a szervezetünkbe bevittünk az életünk során, felelős mindezért. Akkor pedig, benyújthatnák a számlát...

Na, most már voltam minden. Vidám, komor, pozitív, negatív, troll, liberális, aztán remélem ember is. De nem hagyhatom így lezárni a sztorit, mivel alapjában én egy örök gyerek vagyok, így muszáj egy kicsit játszani a végén. 

Játszani a gondolattal például, hogy végre a földön mindenki békében él, nem zavar senkit sem a másik dolga, élete, nem akarja senki megmondani, hogy mit és hogyan csinálj, mert hála az égnek nem vagyunk egyformák, és ezért mindenkinek más a fontos. 

Nem is jelenthetem ki éppen ezért, hogy Norvégia a legjobb hely, mert ha számomra így is lenne, Neked nem biztos. Most gyenge a korona, ha van rá lehetőséged használd ki, és nézd meg, szerintem tetszeni fog...”

Ha tetszett a poszt, akkor látogass el Tamásék blogjára is, érdemes!

HÍRMONDÓ 

Hol a legjobb élni a világon – és mi van Magyarországgal?

Érdekes rangsort állított össze a Világgazdasági Fórum, melyben azt vizsgálja, hogy a gazdasági fejlődésből mennyire részesül a társadalom minden rétege. Magyarország nem áll túl jól.

Soha ennyi külföldi nem élt még a cseheknél 

És ami a meglepő: nem a szlovákok vannak a legtöbben

Az olaszok kidobják az eurót? 

Egy neves gazdasági elemző szerint akkor járnának a legjobban, ha kukáznák a közös pénzt.

Hasítanak a svédek 

Miközben Európa nagy része azon siránkozik, hogy folyamatosan fogy a népesség, Svédországban éppen ellenkező a tendencia. Nem véletlenül...

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1412134855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2017.01.19. 18:05:27

én voltam egyedül hapsi, és nagyon szeretik itt északon, ha van férfi is az oviban

az alatta lévo képet nézve megeskudtem volna hogy az egy no .. dehat a mai vilagban ki tudja :-)

gabors 2017.01.19. 18:11:20

@Határátkelő: ez a blog motor ugy szar ahogy van Adblock megoldja (legalabbis firefox on ... minden mast is ki lehet irtani vele pl nalam semmilyen ad blog.hu-rol nem jon )

montroyal ( CAN qc) 2017.01.19. 18:12:29

azert a kepeket latva foleg amit errol az utrol lattam , rajta van a bakancslistamon The classic fjord route
8 - 14 days / 1557 km / 6 ferries..

gabors 2017.01.19. 18:20:38

@rebel rebel: "Oral sex is considered a crime against nature." ha erre gondolsz ? akkor igen ez meg mindig igy van NC-ban (latszik hogy ott csak konzervative keresztenyek laknak)

montroyal ( CAN qc) 2017.01.19. 18:23:31

@rebel rebel: azert legalabb zacskobol isszak sokan a sort a parkba vagy utcan

montroyal ( CAN qc) 2017.01.19. 18:31:42

@hagyma: kiulhetek egy parkba egy spang;ival meg 2 doboz sorrel?
nem artok senkinek, cask eppen a torveny tiltja

ugye ez a példa santit egy kicsit ,mert nem akarjuk latni , foleg a gyerekekkel , hogy 2(?) vagy kitudja hany sort igyanak a csovesek vagy akarki a lereszegedesig , meg szetdobalva a dobozokat .. azt ugy se lehetne hogy ihatsz, de csak egyet .. es az ettermek barok adobeveteleinek is artana ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 18:36:52

@montroyal ( CAN qc): most ne a hajlektalanokrol beszeljunk
meg hat allama /sot varosa/ valogatja
en itt nem setalgatnek a barna zacskoba beletett sorosdobozzal
vasarnap voltam chalotteben, kicsit tobb mint 2 ora innen, sziten north Carolina
eg es a fold
bezartamm a kocsim ajtajat

Shaktee 2017.01.19. 18:38:47

@montroyal ( CAN qc): kvebek az kvebek monti komám,
bizonyos dolgokban nagyon liberók vagytok, ha egy bj-t lát a parkban a rendőr, akkor sincs nagy baj, de fejkendős muszlim nőket gyakran inzultálják a metrón, buszokon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.19. 18:41:23

Nem tudom, csak nekem jelenik meg Tamas blogjara kattintva a Content warning figyelmeztetes? Lehet, hogy a norveg trollok feltettek par sello-lany kepet vagy valami hasonlot?
norvegeletunk.blogspot.hu/

Content Warning

The blog that you are about to view may contain content only suitable for adults. In general, Google does not review nor do we endorse the content of this or any blog. For more information about our content policies, please visit the Blogger Terms of Service.

gabors 2017.01.19. 18:42:46

@rebel rebel: 'en konzervativ vagyok es torvenytisztelo'

nem tudom nem eszrevenni az ironiat ebben.

az elobb emlitett szorakozason kivul a fu is illegalis NC-ban (meg a gyogyaszati celbol szivott is), a palinka leparloval egyutt,

Csodabogár 2017.01.19. 18:42:52

@rebel rebel: Szép kis disznóságokat csinál az elnökötök. Tegnap olvastam.:-(

gabors 2017.01.19. 18:45:11

@Zsuzsi65: nalam is megjelenik de ezt valszeg maga a blog tette oda lehet azert hogy meg kivancsibba tegyen ??? a Policy-t nem olvastam el

Shaktee 2017.01.19. 18:45:20

@Csodabogár: Mienk? Nincs nekünk elnökünk.

Ha a Justinra gondolsz(prime minister)..mit tett?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.19. 18:47:03

@gabors: en sem...de nem akartam tovabb kattintani, mert munkahelyi geprol olvasok :)

Hari Seldon 2 2017.01.19. 18:47:52

@geegee:
Irigyled a "félszigetetek" másik oldalát? :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 18:49:51

@montroyal ( CAN qc): OK, akkor mit tehetek meg mindent ami masnak nem art?
valami akkor mindenkinek art
itt santit a liberalis felfogas, amit ideztem a posztbol
nem azt kell nezni artok-e masoknak, hanem hogy normalisan eljek es viselkedjek
nalam ez kiveri a biztit, hogy barmit megtehetek ami masoknak nem art
kik azok a masok?
honnan tudjam mi nem tetszik masoknak?

egy csokolozo par az utcan art masnak?
van aki leszarja, nekem art
ne eljenek az utcan nemi letet
2 ferfi csokolozik?
art valakinek?
nem
de ne tegyek
sorolhatnam
az embernek tudnia kell viselkedni es nem ebbe belebujni, hogy mindent megtehetek ami masoknak nem art

Shaktee 2017.01.19. 19:05:26

Flatley táncol Trumpnak.

összetörte a kicsi szivem, mert nagyon szerettem a tüzét, amit az ír kultúráért tett.

Dikusz 2017.01.19. 19:06:36

@sellőlány: nem vagyok/voltam érintett ebben a témában, de olvastam cikkeket. Rengetegen dicsérik a Dévény-módszert, azt hiszem méltán híres messze földön. Pető Intézetet nem próbáltátok? Látod, azért itthon is vannak olyan területek, amire büszkék lehetünk.

Csodabogár 2017.01.19. 19:25:35

@rebel rebel: Az Aga Kan nyaralójában telelt, az ő privát helikoperével ment a kis szigetre, na meg Nassauba is kormánygéppel. Az utóbbit állítólag befizeti. A többiről meg beszélgetnek. Nálatok ez nem hír?

montroyal ( CAN qc) 2017.01.19. 19:28:23

@rebel rebel: nem jarok buszon metron meg kulomben is TMR ban nincs is senki az utcan ... reggelente latom a philippin hazi szolgakat elvétve az uton mennek a villakba dolgozni mas gyalogos nincs .. amugy en pl utalom hogy Calipsot megszaltak a kendosok es szazaval vannak a vizben teljes jelmezben a millio neveletlen gyerekeikkel .. nem vagyok rassist , de ...

puhacica 2017.01.19. 19:30:50

@hagyma: "nem azt kell nezni artok-e masoknak, hanem hogy normalisan eljek es viselkedjek
(...) honnan tudjam mi nem tetszik masoknak?" - na es honnan tudjuk, kinek mi a normalis elet?

montroyal ( CAN qc) 2017.01.19. 19:30:55

@Csodabogár: ezert nagyon megpiszkaljak persze van hir rola .. a kiralyno helytartojat be is bortonoztek par jogosulatlanul elszamolt szamlaert ...

Shaktee 2017.01.19. 19:34:04

@Csodabogár: Persze hogy hír, a Toryk(konzervatívok) keresnek ezzel fogást rajta.

Egy Trumphoz hasonló reality tv üzletember akarja majd kihívni. Egyenlőre franciául tanul..egy arrogáns szarházi ő is, kanadai, finomabb változatban natűrlich..

Szivesen fizetem a nyaralásait, mert jó dolgokat tesz értünk, s kitűnő embereket tesz kulcspoziókba, különösen a Trumppal várható cirkuszokat előrelátva.

sellőlány 2017.01.19. 19:35:02

@Dikusz: A Pető Intézet még nem indokolt, ráadásul ott másféle diagnózis alapján értékelik és későbbi életkor alapján kezelik a gyerekeket, mint a Koraiban. Persze, ha indokolt, ott is felmérik majd a gyerkőcöt, de egyelőre úgy tűnik, az integratív irány elég lesz. A Dévény terápia itthon 5000-6000 Ft/alkalom, korais támogatással a fele, rászoruló családoknak 500 Ft. Londonban 3 magyar Dévényes volt fellelhető, a NHS nem ismeri el (az ottani gyermekgyógyászok még nem is hallottak róla és kb. sarlatánság kategóriának tekintik, helyette esetleg van kiscsoportos alapítványi occupational therapy - mindenféle szindrómák összeömlesztve és egyéni physio) és nem is támogatja, magánúton pedig bármilyen kezelés 70£-tól kezdődik/alkalom (45-60 perc). Azért ez nem kis különbség. A TSMT torna másik csodaterápia. Az szomszédunk autista kisfia teljesen integrálható lett általa a közeli normál-integratív oviba.

Shaktee 2017.01.19. 19:35:34

@montroyal ( CAN qc): ? van erről linked, kire gondolsz?

Shaktee 2017.01.19. 19:37:52

@montroyal ( CAN qc): Ha a fejünkre nő monsieur szelfi akkor kűldjük a Harper után..:-)

gabors 2017.01.19. 19:48:20

@rebel rebel: epp ezt linkeltem be mielott idaig jutottam volna .. remelem kanadaban trump utan komolyabban fognak venni egy ilyen kihivast :-) mert ha ezek a millardosok osszefognak ... meg a szart is kifacsarjak a kemenyen dolgozi kisemberekbol :-)

Shaktee 2017.01.19. 19:54:21

@gabors: Hát, ha nem bacik el semmit a Justin, akkor lesz 8 éve..

kopp kopp kopp

gabors 2017.01.19. 19:57:22

@rebel rebel: a masik Justin-t nem vennetek vissza ?? egyre tobb balheja van CA-ban (csak kerdezem) elobb utobb neki is lesz 8 eve valahol a huvoson.

Shaktee 2017.01.19. 19:59:29

@gabors: Nem tudom kire gondolsz..

montroyal ( CAN qc) 2017.01.19. 20:00:31

@rebel rebel: most hasonlo problema .. nincs ki helyette PC meg vezetojuk sincs masok meg kicsik ..

Shaktee 2017.01.19. 20:01:22

@montroyal ( CAN qc): Nemigen tudok erről, azt hiszem ez inkább kvebeki hír, olvasom a linked..

Shaktee 2017.01.19. 20:04:06

@montroyal ( CAN qc): Jó franciatudás nélkül esélytelen a Kevin, hisz mindig nálatok dől el a választás..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 20:06:26

@gabors: igen mert Obama volt a szegeny emberek vedelmezoje, a csoro
sznjal ra 600 dollart az allampolgarsagra, jobban jarsz
mi, amerikaiak valtozast akartunk
meglatjuk mi less, de 8 ev demokrata kormanyzas alatt amerika rengeteget gyengult
kivul-belul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 20:06:32

@puhacica: na ebbe ne menjunk bele, biztos mas egy indianiak, egy muszlimnak, vagy egy eszkimonak
ahh azert azt lehet tudni, mi a normalisabb elet

2017.01.19. 20:10:15

Ha családról meg gyerekekről olvasok, mindig totál lehangol. Ha még iskola is van benne, még az életkedvem is elmegy.

Meh.

2017.01.19. 20:11:44

@rebel rebel: teny h gaz ugy indulni h az orszag negyedet nem erti vki, de Harper quebec nelkul nyert , mondjuk a kovetkezot meg quebec nelkul vesztette el :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.19. 20:12:48

@London2009: Áhh, egy ivarszervet van hideg.Én az északi sarkkör felett (Izland magassága volt, kb...) is tudtam fürödni nyáron tóban.Jó, oké, rajtam kívül senki se volt a vízben, hát na és...
:-)))))))))
Egy sz@ros seggű magyar kellett megmutassa a svédeknek és a lappoknak, hogy ki a faxa gyerek...
:-))
26-27 fok nyáron itt/ott is van, meg huszonegypár fokos vizek, az már bőven jó... :D

puhacica 2017.01.19. 20:19:42

@hagyma: nem kell ahhoz eszkimo, eleg ha csak kettonket nezzuk. :D ahogy en elek, az neked tuti nem normalis.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.19. 20:21:23

@Hari Seldon 2: Én holnap indulnék egy fél évre, ha tehetném...Itt is vannak szép helyek, de a legkomolyabb hegyek-völgyek ott vannak.Már így skandi viszonylatban komolyak, olyan Magas-Tátra magasságúak csak...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.19. 20:24:15

@gabors: "a masik Justin-t nem vennetek vissza ?? egyre tobb balheja van CA-ban "
Le vagy maradva :) Justinnak mar benott (?) a feje lagya, es kicsit uj iranyba mozdult (akar marketing ez, akar igaz, bar az teny, hogy kezd "lenyugodni" :)
www.premierchristianity.com/Past-Issues/2016/March-2016/Belieber-How-Justin-Bieber-s-Christian-Faith-got-Reborn

DieNanny CH 2017.01.19. 20:53:00

@Dikusz:

Bár nem tudom, mennyi az autista gyerek az országban, de én elég sok alapfokú intézményt találtam:
www.autism.hu/intezmenyek.shtml

gabors 2017.01.19. 20:54:39

@hagyma: "mi, amerikaiak valtozast akartunk" kb 3 millioval tobb amerikai meg nem akarta (a futottak meg kategoriat mar hozza sem adom) es most 38%-on all a tamogatottsaga .. ez valszeg lefele fog menni

"sznjal ra 600 dollart az allampolgarsagra" le vagy maradva jelenleg $680 es mar bejelentettek egy $75 elmelest ami hamarossan eletbe lep ... ezenkivul nekem evente $5000 tobblet kiadast jelentene (SE adoban) nem tudom megeri-e de majd ertesitelek az eskurol ha eljon az ideje

2017.01.19. 20:58:19

@geegee: Izlandot epp, hogy erinti az Eszaki Sarkkor, de nem igazan megy at rajta, raadasul azt legalabb futik is a vulkanok, szoval amugy valoban tokos vagy, ha ezt szeretted volna mondani. :D

En is nagyon vonzodom az ilyen klimahoz amugy, de nem minden tetszik ezekben az orszagokban, de a targyakkal, etelekkel kapcsolatban kb minden. A krimikkel meg a deathmetallal viszont tenyleg ki lehet kergetni a vilagbol. :D

Sajnos en kb csak ennyit tudok hozzaszolni ehhez a poszthoz, mar az elejen elvesztettem a fonalat, hogy apuka akkor most festo, autoszerelo, vagy telefonos ovobacsi (?), ugy erzem, hogy ez a poszt szemelyes blogjukrol lett atemelve, amit ok a rendszeres olvasoiknak irnak, akik kepben vannak a csaladdal es en ezert nem ertem, vagy az is lehet, hogy en vagyok mar szellemileg leepulve, dehat ilyenkor jonnek jol a kepek, azok mar a multkor is nagyon tetszettek :)

gabors 2017.01.19. 21:03:49

ma van fenn az Index-en a tegnapi HA poszt May-el....

erdemes lesz vissza nezni hatha vannak jo kis kommnented :-)

Shaktee 2017.01.19. 21:07:22

@Zsuzsi65: Tartsátok meg még 10 évig :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.01.19. 21:11:26

@rebel rebel: eh... Khm... ír táncért. Amiből aztán show-t csinált és giccset.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 21:14:49

@gabors: ezt az ervelest ismerem
akik meg el semm entek total nem akartak Trumpot
ezt hagyjuk
halistennek Trump nyert
tehat adozas miatt nem akrsz allampolgarsagot felvenni ahol 25 eve elsz
vendegmunkas vagy es sosem leszel amerikai:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 21:14:56

@puhacica: fogalmam sincs hogy elsz
mindketten feher keresztenyek vagyunk, tehat nagy kulonbsegek nem lehetnek
mert mi allna kozenk?
ha egy Istenben hiszunk
azok reszletkerdesek, hogy szereted-e a pacalt, vagy a rantottat
sorozatkoat nezel vagy amerikai focit
ezek nem fontosak
nyitottnak kell lenni, de emellett el kell mondni a velemenyunket

Shaktee 2017.01.19. 21:15:33

@Mrs Rumcajsz CA: Igazad van :-)

2008 11 seat in quebec
2011 5

en.wikipedia.org/wiki/Canadian_federal_election,_2008

en.wikipedia.org/wiki/Canadian_federal_election,_2011

Nem kellene elhinnem minden népi bölcsességet :-)

Shaktee 2017.01.19. 21:16:31

@hagyma: Tivike..honnan tudod hogy milyen a cica vallása?

gabors 2017.01.19. 21:21:44

@rebel rebel: " Egyenlőre franciául tanul" A BBC cikk szerint Montreal-ban szuletett akkor ott csak ragadt-ra valami a francia krem-bol nem ?

Shaktee 2017.01.19. 21:34:02

@gabors: Sok anglo kvebeker nem beszél egy kukkot se franciául..érteni, az ragad.
Nem olyan régi a kétnyelvűség kanadában...

gabors 2017.01.19. 21:37:11

@hagyma: " allampolgarsagot felvenni ahol 25 eve elsz
vendegmunkas vagy es sosem leszel amerikai:) " bocs 26 es fel lesz az :-)

allampolgarsagot kerelmezni szoktak es adott szabalyok alapjan a befogado orszag megadja (lehet te felvetted)

En mar 2004-ben kertem es meg is kaptam a letelepedesi engedelyt, ket evvel kesobb megszunt a felteteles allapot is, igy azota (2006) allando letelepedesi engedelyem van. Mint torvenytisztelo allampolgar (igaz "csak" magyar), Illegalis egy napig sem voltam. (feher kartyaval sem trukkoztem) Az legalis tartozkodashoz es munkavallalashoz az osszes erre vonatkozo papirom rendben megvolt es meg is van.

Az hogy szerinted ez vendegmunkast jelent csak teged minosit nem engem,

Ugy tunik a konzervativ keresztenysegbol valahogy ez „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!” nalad kimaradt (nem gond a jo pap is holtig tanul)

gabors 2017.01.19. 21:44:54

@rebel rebel: dolgoztam egyutt egy Montrealival alapbol angol anyanyelvu de franciauls is jol tud azt meselte kotelezo volt tanulni talan meg egyetemen is (azt nem tudom allami vagy magan iskolakba jart) most kb 36-38 eves koruli

Persze lehet hogy ez joval O'Leary gyerekkora utan valt altalanossa nem tudom.

Amikor Montrealba jartam 90-es evek kozepen voltak varoszreszek ahol nem igen alltak szoba velem angolul, mig Ottawaban szinte nem is hallottam senkit franciaul beszelni (persze ezt csak felszines turistakent lattam igy)

Shaktee 2017.01.19. 21:51:54

@gabors: Vannak majd teljesen francia városrészeink ottawában, voltak inkább, Vanier, Orleans, s kis városok a közelben mint Embrun, Casselman..a lakosság főleg franco-ontariennek vallja magát, s elsősorban kanadainak, csak aztán franciának..francophonnak

En franciák között dolgozom, a muszlim s fekete kartácsak is elsősorban francia nyelvüek. Calise de ostie de la tabarnak! :-)

Shaktee 2017.01.19. 21:54:02

@gabors: A vagyonos nyugat mindig inkább angol, keleten a francuzok - s ez is egy változó trend - itt is, Montrealban is.

Csodabogár 2017.01.19. 21:58:25

@geegee: Nem is a hideggel volt bajom, hanem a sötétséggel. Az ember úgy érzi magát mint egy vakondok, mikor heteken át csak sötétség van.

gabors 2017.01.19. 22:12:05

@Csodabogár: '"Nem is a hideggel volt bajom, hanem a sötétséggel." ugyanezt hallottam egy ismerostol aki sok evig (10+) elt Norvegiaban (meg allampolgar is lett hagyma kedveert)... ezt tobbszor elmeselte hogy telente nagyon nem birtak a sotet foleg az elso evekben (nyaron spalettaztak este, azt meg lehetett oldani)... pedig valahol az orszag delebbik felen laktak.

2017.01.19. 22:18:50

@gabors: en is belefutottam egy rakas onkentesbe meg regebben es ok mondtak h a szervezet nem engedi oket 1 evnel tovabb dolgozni olyan helyeken mert nem tudjak garantalni h nem lesznek alkeszek

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.19. 22:20:52

@rebel rebel: na majd a magyarhazban egyszer osszefutunk lol

gabors 2017.01.19. 22:20:59

@rebel rebel: koszi erdekes volt ez ragadott meg a legjobban

"he represents capitalism in its very worst form — a soulless system that bases decisions solely on dollars and cents, profit and margin."

Ebbol konnyen lehet prime minister ... :-)

puhacica 2017.01.19. 22:22:29

@hagyma: "ha egy Istenben hiszunk" - na de ugye itt mar meg is bukott a tortenet, mert en nem hiszek semmifele Istenben. viszont ettol meg normalisnak erzem magam, vagyis inkabb ugy mondanam, hogy ettol nem erzem magam nemnormalisabbnak mint altalaban. :)

gabors 2017.01.19. 22:23:02

@Mrs Rumcajsz CA: "mert nem tudjak garantalni h nem lesznek alkeszek " ezt a meleg karib szigeteken sem lehet garantalni :-) pedig ott csak a csinos lanyok bore sotet :-)

Shaktee 2017.01.19. 22:26:05

@gabors: azért az Arlene is egy karakter, ne félj :)

Kevin az amerikai Dragon's Denben is látható, én a kanadai verziót kedvelem.

Jól szétoffoltuk az autizmust :/

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.19. 22:28:12

@gabors: LOL ez igy igaz :D

Shaktee 2017.01.19. 22:29:42

@rebel rebel: Shark's Tank az amcsi verzió neve

Shaktee 2017.01.19. 22:31:08

@Mrs Rumcajsz CA: egy kis tökfõzelék mellett :)

A két pianós koncerten voltál?

gabors 2017.01.19. 22:39:23

@rebel rebel: igen, tudom nezem is idonkent, akartam is irni de megeloztel. abban sem Kevin a lagyszivu filantropist ...

"Jól szétoffoltuk az autizmust :/ " ahhoz mit lehetett volna hozzatenni?? evtizedek ota azt sem tudjak megallapitani hogy mi is ez vagy mitol is van (kerem az oltast nem iderni arrol mar tudni hogy NEM attol !!!) ahhoz meg hogy mit lehetne tenni terapia vagy gyogyszer plane semmi otletuk nincs...

en mindig azon filozok hogy mi lesz veluk mikor felnonek es kesobb mikor mondjuk az addig mindenrol gondoskodo szulok pl meghalnak ...

tűzcsucsu 2017.01.19. 22:52:21

üdv.
A szerző jelentkezik...
Köszönöm a pár építő jellegű hozzászólást. Pár sort még hozzáfűznék.
TSMT, FST terápia, ezeket mind csináltuk odahaza, a gyerkőcöt a Vadaskert diagnosztizálta. Nem kevés anyagi ráfordítások ezek (hiába volt a viszonylagos jólétünk). Speciális csoportba járt oviba (autista csoport Fehérváron), ahol a "személyzet" tökéletes, a feltételek meg magyarosak (forráshiány), és nem integrált csoport (ez nagy hiba odahaza azt kell, hogy mondjam).
Mivel elegünk Mo-ból, és úgy láttuk a gyereknek is több lehetősége lesz külföldön belevágtunk. Az infók szerint Eu-ban, Hollandia, Svédország, Anglia a legjobbak, és persze Amerika. Aztán lett Norvégia, itt pedig, hááát... ha valamit a fejükbe veszenk az úgy van, nem tartják a lépést a kutatásokkal, mi ezt látjuk. Ezért is van most itthon a gyerek.
Mi egy másik utat gondolunk, ami diétával és egyebekkel jár. Rengeteg pénz, de nem mindegy, hogy ezt a magyar valóságból, vagy a norvégból kell megtenni. Az egyik működik, a másik nem, átlag polgár )értsd, szaros melós) számára.
Ez van, de majd mi "idomítjuk" Norvégiát. Egyébként kezd beszélni, úszik, lovagol, és annyit röhög...

NorthPier 2017.01.19. 22:54:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nagyjabol minden szazadik ember rendelkezik a spektrumzavar valamilyem fokaval, tehat kb. szazezren lehetnek.
Pontos szamok azert sincsenek, mert sok idos idosnel nem diagnosztizaltak (vagy felre) annakidejen.
Sok gyerkocnel meg meg nem kerult felismeresre.
A szornyu az, amikor a szulo harit, aaa, nem beteg a gyerek, csak lassan fejlodik, majd kinovi... Es jo nehany, a gyerek koruli szakember is (gyerekorvos, ovodapedagogus, tanito) mintha sosem hallott volna az autizmusrol, nemhogy nem ismerik fel a tuneket, de meg csak a gyanuja sem fordul meg a fejukben. Konkret esetekrol beszelek.

tűzcsucsu 2017.01.19. 23:07:18

@gabors: nehéz kérdés, jó kérdés.
Gondolhatod vajon mi (a szülők) mennyit törjük a fejünket rajta, hogyan is lesz azután? Viszont itt Norvégiában (talán nem csak itt), nagyon jó a szociális ellátó rendszer. Vannak külön bentlakásos házak/lakások autistáknak is. Állapotuktól függően kapnak segítséget, és akár teljes életet élhetnek, munkát is találnak nekik. Ha már csak ebből indulok ki, tényleg Norvégiában kell maradnunk. Egyébkét van sok-sok ötletem, meglátjuk Barnaby később melyikre lesz vevő, ha lezs egyáltalán. És még az sincs kizárva, hogy minden a helyére kerül.

tűzcsucsu 2017.01.19. 23:23:43

Néhány dolog, ami magyarázatot követel. Nincs sötét (a mi magasságunkban), viszont két hónapot a faluba nem süt be a nap a tél közepén (a hegyek ölelése miatt), ilyenkor el kell menni a napért. Lehet itt is fürdeni a körülmények szerencsés találkozásakor (azért van olyan kép is, bizonyítéknak), és tavasszal kell jönni (mifelénk), mert akkor van a legtöbb napsütés, és a legjobb idő, bár a hegyekbe nem kell még akkor menni, mert tiszta hó.
Valaki "ráérzett" a tóparti házakra. Az nyaraló, az egész déli part ilyen, az összes picike sziget meg van hódítva. Kát érte.
A norvégok nem szeretnek köszönni, némelyik azt gondolja, ha életünkben egyszer már köszöntünk egymásnak, az vonatkozik az összes találkozásra onnantól.

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.20. 00:44:15

@rebel rebel: na bakker most jol megkivantam egy kis fasirttal :D jah amugy nem voltam meg sosem, ranezek neha a programra, de valahogy mindig kozbejott valami vagy igy nem volt eleg eros a motivacio vagynemistudom :) kicsit ambvivalens nekem ez a magyarhazasdi, de ez hosszu majd egyszer hatha lesz a temakorrol szo es akkor kifejtem :)

Shaktee 2017.01.20. 01:53:24

@Mrs Rumcajsz CA: Osztozom az ambivalens érzéseidben, de nem a tökfőzelékkel kapcsolatban :D fasírtban sem :)

Mi múlt évben voltunk egy a követséggel együtt rendezett koncerten, fogadáson..s azt imádtuk, Muzsikásék voltak, s ott fedeztem fel a Mókust, énekelve, hegedűlve..arany pofa, nagyon tehetséges.

Néha akarunk náluk lángost venni, csak mindig közbejön valami :)

Shaktee 2017.01.20. 02:21:58

@gabors: mi lesz, mi lesz..ez is elmúlik egyszer, remélem hamar, s lesz lágy kenyér.

Itt van viditónak Little G Weeveltől facebookról

"I heard that from todays On trumpet classes will be mandatory in US schools"

gabors 2017.01.20. 03:50:24

@tűzcsucsu: minden elismeresem es empatiam veletek van de egyelore semmi tudomanyos segitseg nincs a latohataron (persze mivel nem vagyok erintett lehet nem tudom)

amit csinaltatok (menni valahova ahol erre tobb jut teljesen ertheto, szinten az ottaniak huzodozo szajat is ertem) teljesen racionalis ... en a kutyamert is megtennem nemhogy a gyerekemer (ha lenne)....

gabors 2017.01.20. 03:53:45

@rebel rebel: ""I heard that from todays On trumpet classes will be mandatory in US schools"

ez tenyleg funny ha nem is igazan fasza angol :-) de van aki fagot-tolni fog (a kemenyen dolgozo white old man)

pappito · http://pappito.com 2017.01.20. 03:57:35

@Határátkelő: " Ha másnak is van vele gondja, akkor szóljatok, megpróbálok rákérdezni, vagy max. leveszem."

utóbbi, please.

blackhairlady 2017.01.20. 04:10:45

@tűzcsucsu: Nagyon tetszett a posztod, foleg, hogy igencsak at tudom erezni a helyzeteteket egy fogyatekos gyerekkel, bar az enyem mas fajta fogyatekossagokkal szuletett.
Nalunk az otthoni korai fejlesztes nagyon bejott, foleg, hogy a pedagogusok kozul is a legjobbat kaptuk.
Itt (usa) az iskolai korzetunkben is megvan mindenre a megfelelo ember, a targyi feltetelrol nem is beszelve, csak utana kell jarni es sok sok kerdest feltenni, aztan csak ugy nyilnak ki az ajtok.

Mi is jartuk otthon lovas terapiara, hihetetlen, hogy mit tudnak kihozni a gyerekekbol ezek a joszagok. O is mar lovastornazott szinte a setalo lo hatan:)
Nagyon sok sikert kivanok nektek akarhol is tervezitek a tovabbi eleteteket, es remelem meg a Barnabas idejeben kikutatjak az okozot es a megoldast is megtalajak. Meg mi is varunk az egyik gyogymodra, sajnos nem sok sikerrel jartak eddig meg az okos emberek.
A kepek most is lenyugozoek, bar osszerazkodtam a havas tajak lattan, de igy kepeken johet meg tobb:)

Shaktee 2017.01.20. 11:24:13

@gabors: G-t nem az angolja miatt szeretjük :)

Cynthia nagyon jól beszélt, Cher megríkatott. NY city is free.

youtu.be/dyqjElWgMK8

Borkabarka 2017.01.20. 13:55:54

@tűzcsucsu: nagyon tetszett az írásotok. :)
Azért regisztráltam, mert mi is hasonló helyzetben vagyunk, egy aspergeres kisifúval vagyunk itt Norvégiában.
Arra nem gondoltatok, hogy átmenetileg (mert nyilván nagyon szeretitek azt, hogy egy pici helyen vagytok) egy nagyobb városba menjetek? Szerintem, ezért is nehéz megszervezni azt a színvonalú segítséget, amivel elégedettek lennétek, mert ha egyetlen gyerkőc van ilyen helyzetben, akkor nem biztos, hogy biztosítani tudják a szakembereket.
Ahova a kisfiam jár, itt van egy auti csoport az iskolában (normál önkormányzati suli), de délelőtt a többiekkel, integráltan van. Olyankor egy gyógypedagógus van mellette, suli után meg az sfo-ban (napközi) van a spec. csoportban, itt külön is foglalkoznak vele.
Mi a diétázást nem próbáltuk, nekem meggyőzőek, amiket a szakemberek mondanak, hogy csak kínzás egy egyébként is válogatós gyerek számára és pont elég arra odafigyelni, hogy ne ugráljon a gyerkőc vércukorszintje, mert arra valóban érzékenyek. De ehhez nem kell spec. diéta. De nem akarok beleszólni, csak talán egy könnyítés, ha nem gaps-oztok, csak a szénhidrátbevitelre figyeltek.
A sulival meg az ovival kapcsolatban én pont azt vettem észre, hogy mindig a miénk, szülőké az utolsó szó, a döntés joga. Bár az tény, hogy a malmok elég lassan őrőlnek (pedig dg-sunk is megvolt angol nyelven, szintén a Vadaskertből), mint ahogy otthon, de velünk mindig nagyon segítőkészek voltak, minden kérdést alaposan át tudtunk beszélni.
Én úgy látom, higy egy picit más a mentalitás, KK-Európában mindenki a fejlesztésre koncentrál, itt meg arra, hogy a hátrányaival együtt is teljes életet tudjon élni az ember. Nem is dugják el a fogyatékosokat. Erről is szól az integrálál, az osztályban van egy nagyothalló kislány is. Úgy veszik, hogy az ép gyerekek is tanulnak egy olyan helyzetből, amikor valaki mas, mint ők.
Ettől függetlenül az otthonoktatás nagyon jó tud lenni, nem biztos, hogy mindenkinek a suli a legjobb megoldás. És szurkolok, hogy Barnaby egyre ügyesebben tudjon kommunikálni, egyre önállóbb legyen és találjon majd valami olyan tetületet, amiben ki tud bontakozni.

Határátkelő 2017.01.20. 13:56:38

@Borkabarka: Szia! Nem lenne kedved megírni a ti történetetek? Biztosan nagyon érdekes lenne - engem mindenesetre nagyon érdekelne!

szent eltvíz 2017.01.20. 14:29:14

@tűzcsucsu: Köszi a posztokat (az előzőt és ezt), na és a blogotokat. Mindig nagyon örülök, ha Skandináviából van poszt, gyűjtöm az erőt, hogy megint nekivágjunk... immár gyerekkel.

Borkabarka 2017.01.20. 16:59:35

@Határátkelő: oké, összehozok valamit, csak egy kis türelmet kérek. :)
Én szívesen olvasnék arról, hogy más országban hogyan alakul a speciális igényű gyerekek fejlesztése vagy egy felnőtt beilleszkedése.

tűzcsucsu 2017.01.20. 18:59:23

@Borkabarka:
Igazad lehet bizonyos dolgokban, de mi is nagyon sokat utána olvasunk. Nem gaps-ozunk, viszont nagyon alapos labor eredményeink vannak. Barnabás egyáltalán nem válogatós, mindent megeszik. A mi tapasztalatunk az, bár ugye nem tudhatjuk mi az ami segített, hogy van fejlődés.
Nem így akarjuk mi sem, hogy itthon legyen Barnaby. Tervben van, hogy költözünk egy nagyobb városba, de előtte meg fogjuk nézni mit kínálnak. Amit írtál az igaz, hogy itt nem a fejlesztésre mennek, pedig pénz van, megtehetnék. Mi azt az infót kaptuk, hogy például Amerikában (ami ugye az élen ját ezene a téren is), csak akkor kap állami támogatást (vagy bármit), ha betartják a diétát. Nagyon nehéz kérdések ezek, senki nem biztos még semmiben, sajnos.
Mi anno azt hittük mennyire profik. Nagy létszámú team, aztán mikor láttuk, mi sokkal többet tudunk az autizmusról (az autisme time-től Bergenből jöttek) mint ők, és a hozzállás... mondták, nem menjünk máshova, mert ez egy gazdag település (kommune), sehol sem jobb a helyzet, ezt kétlem. Jó, mi is makacsok vagyunk (azt hiszem), de nem feltétlen értjük miért nem előre mennek, miért helyben járnak, pedig megvan rá a keretük.
Ja, és nekünk is annyi møtte volt (ez a norvégoknak valami perverziójuk), és persze minden úgy lesz ahogy mi gondoljuk, aztán persze hogy ment minden mint előtte.
Minden jót Nektek is, és milyen Norvégia? Várom én is az írást ide a határátkelőre.
www.tv2.no/v/845281/

ookma 2017.01.20. 20:42:18

@sellőlány: A korai fejlesztes egyertelmuen Mo-n jobb, de amikor mar fixalodik a gyerek, es nem "novi" ki, es jon az iskola, onnantol sajnos az angol vagy uk jobb. De pont ebbol a tortenetbol latszik, a penz meg nem teremt szakertelmet, tehetsz 20 embert is egy autista vagy serult gyerek melle, ha nincs mellette terv, szakertelem. En azt szoktam mondani, mi Mo-n legalabb alig penzbol oldjuk meg szarul, de pl. (en Skociat ismerem) az itteniek egy vagyont koltenek erre.

ookma 2017.01.20. 20:59:18

@tűzcsucsu: Ha van kedved levelezhetunk privatban, nekunk is nem beszelo auti, csak mar vagy 10 evvel idosebb, es mi veletek szemben vagyunk, nem Norvegia. De ugyanez, amit tudok az autizmusrol en Mo-n tanultam , annyi itt a strategiaban benne van, a szulo a legjobb szakerto, tessek hasznalni. Illetve van advocacy, meg megis van durvan felmilla ember igaz eleg nagy teruleten elszorva. De ugyanez a szitu, kb. az isten hata mogott, cserebe gyonyoru ... Raadasul errefele altalaban cecos esetekben, foleg ha a szulo perre viszi kifizetik a Camphill-t (delebbre a NAS iskolakat), ami egy spiral, mert annyival kevesebb jut a tobbire. Es nem igazan tudom egy Camphill pl. mivel masabb (az aran kivul) mint Mo-n a kastelyokban levo intezetek (jo egy fokkal biztos jobb...). Egy nem beszelo auti sajnos olyan kicsit mint a siket vak, mindketto, es megse, de a problemaid hatvanyozottak, es meg csak nem is a negyzeten.

Borkabarka 2017.01.20. 23:22:12

@tűzcsucsu: Na igen, makacsságra elég nagy szükség van. Nekünk az oviban mindták, amikor mentünk a ppt-hez, hogy talaljuk ki, hogy mit akarunk és ragaszkodjunk hozzá. Tudtak valamit.
Ezt az amerikai szabályt a diétával kapcsolatban nem hallottam, nekem furi, hogy egy szakmailag eléggé megkérdőjelezett módszert kötelezővé tegyenek, de arrafelé elég sok különos dolog előfordul...
Egyébként valószínű, hogy kommunánként eltérő, higy mit biztosítanak, mert olvastam olyanról is, ahol az ovis gyerekek minden hónapban x óra segítséget kaptak, higy a ferjével kettesben elmehessenek valahová kikapcsolódni. De pl. ilyen nálunk sincs.
De alapvetően szeretünk itt lenni, nekem a kultúra is bejön, sok mindenben egyetertek azzal, amit leírtal arról, hogy miért jon be nektek Norvégia.

Borkabarka 2017.01.20. 23:22:18

@ookma: ezt, hogy a szülő a legjobb szakértő, én Magyarországon is hallottam. Szerintem, elég nyomasztő, mert gyakorlatilag az az intézmenyrendszer, amelyiknek a feladata lenne a segítés, támogatás (akár lelki megerősítés) a családra hárítja a felelősséget. Mert való igaz, hogy a szülők vannak a legtöbbet a gyerekekkel, de egy néhány alkalmas szülőtréning vagy egy internetes fórum nem fogja azzá tenni.

Borkabarka 2017.01.20. 23:22:31

@tűzcsucsu: nagyon édes Barnabás a filmben, mennyire örül a teherautóknak!

tűzcsucsu 2017.01.21. 00:12:27

@Borkabarka:
Igen, nagy eltérések vannak kommunánként. És hogy a szülő a legnagyobb szakértő, ez nagy baj, bár ebből látszik, hogy nagyon az út elején járunk... Igazából csak látjuk, hogy mi az ami a gyereket érdekli és mi az ami nem. Talán van javaslatunk, hogy mi az ami működhetne. De ez tényleg olyan terület, ahol én azt gondolom nem lehet általánosítani, itt nagyon rugalmasan kell "dolgozni", ami persze nem könnyű, viszont kell, hogy elfogadják az észrevételt. Valahogy érdekelté kell tenni a "pácienst", mert őket aztán ha valami nem érdekli, tótágast lehet állni (ez a mi esetünkben így van) akkor sem fog működni. Amúgy milyen igazuk van.

tűzcsucsu 2017.01.21. 00:30:02

@ookma:
Igen, valami ilyesmi. Nagyon nehéz megértetni az emberekkel, hogy nem olyan egyszerű ám. Mert mit látnak esetünkben? Egy állandóan jókedvű gyereket.
Milyen érdekes, hogy a nyugati világban is vannak eltérések, pedig azt gondolhatnánk, hogy a "krémje" egy irányba halad, azonos tudományos kutatási elveket követve. És ha a saját eredményeiket összeadják, akkor az jobban előre visz. Viszont ebben az is benne van, mi van ha rossz az irány, mégis legyenek saját utat járó országok, inkább? Tojás meg a tyúk esete.
Mi egyébként most úgy vagyunk, hogy mindent bele (kivéve a suli), így lovaglás, úszás, speciális étrend (az összes olyan étel kivétele amire allergiás),fst terápia, nem aba hanem más fejlesztések (mármint az alapján próbálunk magunk valamit összehozni), de hogy pontosan mitől van javulás azt nem tudjuk, de lehet ez a mix így együtt. De már kezd beszélni, utánozn iamit mondunk, úszik, számol 1-100-ig, tudja a norvég ABC-t, elég érthetően kiejtve. Lassan de történik valami. De az asszony igazából ennek a tudója, én mindent kritikus oldalról közelítek, de alapjában minden lehetőségre nyitottan.
A blogon egyébként szerintem találsz privát elérhetőséget.
norvegeletunk.blogspot.no/2016/12/negy-laba-van-megis.html

sellőlány 2017.01.21. 09:02:59

@ookma: Nálunk (azaz húgoméknál) 2 év 5 hós a gyerkőc, és ezalatt az idő alatt több mindenen mentünk át, mint egy 5 gyerekes család. Sajnos a brit rendszerről nem tudunk semmi jót mondani, teljesen félrediagnosztizálják a gyereket, ami alapján speciálisan fejleszteni se lehetett ott. Ezért teljesen más lenne a fejlődése útja és az élete is. Ott jelenleg autizmus kategóriába sorolták volna, (egy 45 perces, gyerekkel érdemszerűen nem foglalkozó, féléves status check up alapján - ami hajmeresztő!) itthon egyelőre pszichomotorikus fejlesztésén dolgoznak, mert az autizmust, amíg a fejlődésében halad, egyelőre nem valószínűsítik. Szóval nagyon igaz, hogy a szülőnek (és a rokonoknak) nagy szerepük van abban, hogy mennyire használják ki egy adott rendszer adta lehetőségeket. Itt ez adott, pénzért, de megfizethető módon, ott lehetett igényelni alapítványi ömlesztett foglalkozást heti 1x, 40 perces autókázással és eszközöket, illetve havi 1 physiot, aztán good luck. Itthon 7 hós kora óta fejlesztik 2 hónapos ciklusokban és minden foglalkozás kerületben belül van. Ennek köszönhetően megtanult helyesen ülni, mászni, bizonyos műveleteket elvégezni egyedül. És amióta ideköltöztek, a gyereknek pontos napirendje lett, dedikált szakemberek foglalkoznak vele 4x egy héten. Itthon további 2-3 nap külön TSMT (nagyon fontos a kitartó gyakorlás). Egy hete tette meg magától az első lépéseket, sokkal interaktívabb lett, érdeklődőbb, jobb kedvű. Nem tudjuk, mi lesz később, most féléves ciklusokban élünk. Egyelőre úgy tűnik, a magyar ovi (vagy bölcsi) jobb lesz neki, mint a brit. Az iskolát majd meglátjuk. Illetve, hogy ő mire lesz felkészülve addig.

sellőlány 2017.01.21. 10:00:29

@tűzcsucsu: Teljesen átérzem a helyzeteteket, és minden egyes családét, akinek speciális gyermeke van. Jó értelemben, persze. A küzdés formál és az eredmények, apró élmények pedig csodálatosak. Egy ilyen helyzetben mindig az a kérdés, mi a gyereknek a legjobb. A hol-on pedig az egész család boldogulása múlik. Szerintem ti hárman ezt nagyon jól csináljátok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása