oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 30. 06:43,  Magyarország: a ráncfelvarrás nem lesz elég 120 komment

2016. augusztus 30. 06:43 Határátkelő

Magyarország: a ráncfelvarrás nem lesz elég

Sok minden kellene ahhoz, hogy lehessen egy Magyarország 2.0, a mai poszt szerzője, Kishableány 7 pontban foglalta össze, mik lennének ezek. Persze a változás nem történne egyik napról a másikra, inkább évtizedekben mérhető, de minél később kezdődik, annál tovább tart. (A pályázatra eddig megjelent írásokat itt olvashatod el.)

Az írásra természetesen ma is a poszt végén és/vagy a Facebookon szavazhattok. Tegyétek is meg!

atlathatosag_foto_n-r-c_com.jpg

„Rendhagyó módon több különböző országra és nemzetközi szervezetek gyakorlatára is fogok hivatkozni. Magyarországon a probléma nagyon sokrétű, egy szimpla kormányváltás nem fogja megoldani a problémákat, mert generációk óta halmozódó feszültségeket, hibás szemléletet, megszokássá vált rossz gyakorlatokat kellene egészen mélyen átgondolni és megváltoztatni.

Ha tényleg van igény és elszántság a megoldásra, és egy élhetőbb ország kialakítására, és ha tényleg megvan egy kritikus tömeg, amely ezért tenni is hajlandó, akkor van esély egy új, élhetőbb verzióra, de hosszú, kemény munka lesz, és évekig, ha nem évtizedekig nem lesz látványos eredménye.

Húsz éve az egyetemen politikatudományi előadáson hallottam a következő mondatot: „politikai változáshoz elég hat hónap, gazdasági átalakításhoz elegendő hat év, a társadalom és a szemlélet megváltoztatásához viszont hatvan év kell". Sajnos nem emlékszem kitől idézett az előadó tanár, de a mondat igazságát naponta a saját bőrünkön tapasztaljuk meg.

Nézzük tehát, mi lenne a következő hatvan év feladata:

1. Megérteni, hogy a másiknak is fáj

Magyarország 2.0-hoz első körben abban kellene megállapodni, hogy az elmúlt száz évben minden család sokat szenvedett és sok igazságtalanság érte.

Természetes emberi reakció, hogy mindenkinek a maga baja fáj a legjobban, de ha sikerülne megérteni, hogy a másiknak is fáj, akkor közelebb tudnánk kerülni egymáshoz, es végre meghallgatni, megérteni és támogatni egymást az évtizedek óta tartó széthúzás helyett.

2. A fogalmi zavar feloldása

A második lépés a fogalmi zavar feloldása. Az elmúlt évek során azt figyeltem meg a fórumokon és blogokon, hogy nagy a káosz a szavak körül, néhány fogalom társult jelentést kapott és ma már nem ugyanazt jelenti a köznyelvben, mint a szótári jelentése.

Ugyanígy közmegyegyezésre lenne szükség arról, hogy milyen demokráciát szeretnénk, milyen államot, milyen szavazati rendszert stb. Erre megvan az alkalmas IT lehetőség: honlapokon, blogokon, fórumokon széles réteg bevonásával lehetne ezeket a vitákat lefolytatni.

3. Tudatos állampolgárrá válni

Ugyanígy fontos lenne az állampolgári ismeretek terjesztése is, hogy mindenki megértse a jogait és kötelezettségeit és ezzel tudatos állampolgárrá váljon, ne a politika kiszolgáltatott és manipulált áldozatává. Nem leegyszerűsített üzenetek kellenek, hanem tények.

Hiszem, hogy a magyar embereknek van esze, és ha nem gyereknek nézik, hanem gondolkodó lénynek, akit be lehet vonni a döntések előkészítésébe, akkor meg fogja érteni és támogatni a változásokat.

Utópia lenne? Nem teljesen! A reformkorban vagy a nyelvújításkor széles néprétegek vettek részt az ország jobbításában és ezért sajátjuknak érezték. Ha akkor, papíron és tollal meg tudtak csinálni, mennyivel inkább meg tudjuk csinálni most, a számítástechnika korában, ahol van internet, Twitter, Facebook, blogok es fórumok, ahova könnyedén, nagy tömegek tudnak regisztrálni és kifejteni a véleményüket, hozzászólni, javaslatokat tenni, együtt gondolkodni, közösen kidolgozni.

4. A szakértői kormány

Aztán következhet egy, nem politikai alapon álló, hanem szakértői kormány felállítása. Erre azért van szükség, mert a rendszerváltás óta eltelt 26 évben teljesen elveszett a bizalom a politikusok és a pártok iránt. Talán nagyobb bizalmat élvezne egy nem politikai alapon szerveződött kormány.

Ehhez szintén közmegegyezésre van szükség: milyen ember legyen a gazdasági miniszter? Legyen vállalkozó, aki a gyakorlatban megtapasztalta, hogyan működik a gazdaság? Legyen egyetemi tanár, aki ismeri az elméleteket?

Milyen ember legyen a pénzügyminiszter? Ki legyen egészségügyi miniszter? Legyen menedzser, vagy inkább orvos? Mindenképpen kell egy munkaköri leírás, amely ezt tisztázza.

Végül a kinevezési okmánya tartalmazzon átlátható és számonkérhető mutatókat, hogy ne politikai alapon történjen a kinevezés vagy az elbocsátás, hanem az elvégzett munka alapján. Mindannyiunkat így alkalmaznak, a politikusokra miért legyen másként?

Kanada már elkezdett valami hasonlót, amikor például a bevándorlási miniszter egy asszimilálódott bevándorló lett, olyan ember, aki érti a problémát. Izlandon éppen mostanában nyert választást egy pártoktól független elnök jelölt, ez is mutatja, hogy igenis lehetséges túllépni a pártokon alapuló politizáláson.

A nemzetközi szervezeteknél pedig működik, hogy a vezetők célorientált munkaköri leírás alapján, mutatókkal alátámasztott teljesítményértékeléssel dolgoznak.

5. Az átláthatóság javítása

A közbizalom elvesztése a másik nagy problémahalmaz. Ezen csak az átláthatóság és közérthetőség javítása segíthet. A mai IT lehetőségek mellett ez nem is olyan bonyolult, megfelelő honlapokon keresztül átláthatóvá és megérthetővé lehetne tenni például a költségvetést, a döntéshozatalt, az állam és a közigazgatás működését.

Az ország talpra állításának legnehezebb része, hogy csak addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takaró ér. Anglia a mai jólétét Margaret Thatcher „háziasszonyos” gazdálkodásával alapozta meg: azt lehet elkölteni, ami van.

El kell fogadni, hogy a költségvetés véges és csak lépésenként lehet haladni. Előbb az alapvető szolgáltatásokat kell biztosítani, és csak utána lehet tovább lépni, akkor, ha beindul a gazdaság.

6. Meggyőzni az embereket: van értelme

Ma az állam a politikusoké, a nép csak szenvedő alany, nem is érzi fontosnak a közügyekben való részvételt, az adózást, a szavazást, mondván a közpénzt ellopják, a szavazat nem számít.

Ezt a hangulatot kell visszafordítani, és újból meggyőzni az embereket, hogy van értelme. Erős civil kontroll kell az állam és a kormány fölé. Dániában működik: az emberek véleménye számít, a köz véleménye számít.

Aarhusban például a városháza építésekor az építész nem akart óratornyot, a lakosság viszont igen. Végül bíróság mondta ki, hogy a közpénzből épült városháza olyan lesz, amilyet a lakosság akar, mert az ő adójukból épül. A kulcsszó a közpénz volt, az áll mindenek felett.

Észtországban a szavazás elektronikus úton történik es mindenki könnyedén részt tud venni, bárhol is legyen éppen a szavazás napján. Belgiumban kötelező a szavazáson való részvétel, mert a felelős állampolgári magatartás része.

Svájcban rendszeresek a népszavazások, sok témában megkérdezik a lakosság véleményét helyi és országos szinten is. Be lehet tehát vonni a lakosság széles körét a döntésekbe.

7. Az átláthatóság

A világháború után nagyszüleink téglajegyekkel építették újjá az országot, de sikerült nekik, és az épületeket a magukénak érezték. Az adó 1%-ának népszerűsége mutatja, hogy a lakosság szeretne rendelkezni az adója felhasználásáról, de miért ne tehetné meg esetleg ennél nagyobb mértékben is?

Miért nincs lehetőség kifejezni a prioritásokat: jobb utat kérünk vagy új stadiont? Nyugdíjasotthon vagy óvodabővítés? A döntés nehéz, de utána talán kevesebb lenne a keserűség, hogy ez is rosszul megy, az is rosszul megy, csak „prédálják a pénzt odafönn".

Ha van átláthatóság, talán lenne adakozás is: hogy lehet az, hogy az emberek szívesen adakoznak közösségi célra, de ha tudják, elkerülik az adózást? Azért, mert az adórendszerben nincs bizalom, míg a közösségi gyűjtések gazdálkodása átlátható. Ha átlátható lenne a költségvetés, visszatérne a bizalom.

Utópia? Nem, néhány nemzetközi szervezet már teljes átláthatósággal működik: interaktív honlapon visszakereshető, hogy a jóváhagyott költségvetéshez képest mi valósult meg, melyik program mennyit költött, és működik: javult az átláthatóság és a bizalom, a tagállamok szívesebben adnak a kötelezőn túli hozzájárulást a programokhoz, mert látják, hogy mire fordítódik, a pénz nem tűnik el valami feneketlen zsákban, hanem arra megy, amire adták és ezt le lehet ellenőrizni.

Miért ne lehetne állami szinten is megcsinálni? A technikai lehetőség megvan hozzá, egy honlap kérdése az egész, csak akarat kell. Ahogy az EU pénzekből megvalósuló beruházásoknál ki kell tenni a táblát, a saját befizetett adóforintjaink miért nem lekövethetőek? Miért nem tudjuk, hogy az állam mire, mennyit, és miért annyit költ?

Tudom, ez most hosszú poszt lett, de a korábban megszólalókhoz hasonlóan engem is a jobbító szándék vezet, és az az elégedetlenség, hogy egy jó lehetőségekkel bíró országban emberek tömegei nem jutnak ötről a hatra, és ezzel kezdeni kellene valamit.

Szeretnék végre tenni a változásért, ha mást nem legalább leírni. Itt a Határátkelőn értelmes, jó viták zajlanak, együtt talán ki tudunk hozni valami használhatót.”

HÍRMONDÓ

A politika is ráugrott a béremelés-vonatra

Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre komolyabb téma a béremelés szükségessége, a szakmai szervezetek után most már a politika is beszállt a dologba. Az LMP például a minap sürgetett jelentős béremelést, mert az ellenzéki párt úgy véli, ezzel meg lehetne fékezni az alacsony bérek tovagyűrűző társadalmi hatásait. Ti mit gondoltok? (Itt olvashattok részleteket.)

„Innen nincs jövő”

„Magyarországon élek és tűkön ülök, hogy kijussak Angliába. Az indok igencsak egyszerű: Nincs más választásom! Én nem akarok egész életemben panaszkodni, hogy erre sem telik, és arra sem.” A teljes levelet itt olvashatjátok el.

Ahol csak le kellett hajolni az aranyért

Az ausztráliai Victoria államban nemrég egy több mint 4 kilós (!) aranyrögöt talált egy szerencsés férfi. A sztorit a Melbourne-ben élő Eddie küldte be, aki aztán hosszabban is írt az Arany Háromszögről - érdemes elolvasni mit, nem akármilyen sztori!

(Fotó: n-r-c.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat pályázat Magyarország 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8011660742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Auralianus 2016.08.30. 10:03:19

@Gerusz:

Nyugodtan kihagyhatod a pontjaidból a "magyar" szót... ez egy általános jelenség.. ezt nem "valaki elrontotta" hanem "valaki nem vette észre/tudomásul" hogy megváltozott a világ... mint mikor a 3 éves gyerek megáll.. rád néz.. és közli, hogy hiába kérted tőle menjen át a másik szobába megnézni, hogy "Ott vagy-e?" nem kell átmennie már, mert tudja, hogy nem vagy ott....

... akármennyire is 50-es IQ-zik pár t. fórumtárs, itt igenis arról van szó, hogy deklasszifikálódott a valódi függetlenség. Eddig csakis az elitek voltak magukat képesek kivonni egy-egy döntés kedvezőtlen következményei alól.. ma meg bármely munkavállaló képes rá, mert a közös piaci tagság azt jelenti, hogy oda költözik ahová akar... mert JOGA van hozzá... ez precedens nélkli eset... (aki nem hiszi, gondolja át, miért volt nagy vívmány a jobbágyfelszabadítás 1848-ban)

A hagyományos, "parlamentáris" demokráciának valóban befellegzett, de nem azért mert a demokrácia halott, hanem azért, mert a nemzetállami keretek szűntek meg... fából vaskarika úgy törvénykezni, hogy nincs eszközöd a döntéseidnek érvényt szerezni... érvényt szerezni a határokon belül tudsz.. azon kívül meg nem.. a szomszéd kertjében legelő birkát nehéz dolog jogszerűen megnyírni....

.. tehát a "nép 2.0" már igenis itt van... és bizony inkompatibilis az illiberális demokráciával.. meg a "többség diktatúrája" demokráciával.. csakis az élhető(bb) országokkal és a szabad társadalmakkal :) .. éppen ezért - akármi is a szmeélyes véleményem - én mindenkit arra intenék, hogyha nem szeretne egy üres országban önmagával vitatkozni, akkor gondolja át a mások véleményének és személyiségének tiszteletben tartásának szükségességéről hangoztatott véleményét....

Scorpion82 2016.08.30. 10:24:37

Először is, amíg mindenki csak beszélget arról, mit hogyan kellene csinálni, de senki konkrét lépéseket nem tesz (névvel, arccal, idő-és energiaráfordítással) addig semmi nem lesz, csak ami van.
Semmiből semmi nem lesz.
Ilyenkor jön a kérdés, hogy "mit tehetek én?"
Szerveződni kell, toborozni, és dolgozni a célért.
Amíg elolvassa mindenki az ilyen írásokat, aztán elmegy másnap dolgozni, hazamegy, tévézik, másnap megint megy, hétvégén meg szórakozik, majd megint olvas, dolgozik...
Addig mindez ima. Ráolvasás.
Nem a mostani politikai elit fogja mindezt megvalósítani, mert ha akarnák, megtették volna.
Nekünk kellene, más nem teszi meg. Az ufók, Jézus, az EU, az USA, az oroszok se...

Golf2 2016.08.30. 10:31:56

@fhdgy: Ma reggel 13 év fegyházat kapott Budaházy feltételesen se szabadulhat elöbb gyilkosok nem kapnak ennyit a cél a megfélemlítés.Sikerült:(

Golf2 2016.08.30. 10:37:27

@Scorpion82: konkrét lépések esetén lásd az előző,aktuális történésről szóló beírásomat.

Csodabogár 2016.08.30. 10:39:40

Poszt nagyon tetszett, sajnos messze vagyunk még a 60 évtől.
Mindjárt az elején megjelenik, hogy ha van igény, akkor lehet valamit csinálni. Szerintem nincs igény, jóformán semmire. Majd a következő választáson is elmegy az ország fele talán szavazni és a fele megint nagy többséggel megszavazza a jelenlegi kormányt.
Mikor a jelenlegi kormányt először megválasztották, már mondtam, hogy most jönnek az éhes farkasok. Amint látjuk jöttek. Az előzőek legalább nem voltak ennyire éhesek. Persze a magot dicső első "szabad" kormányunk vetette el. Az uram bátyám wirtschaftot és a szabad zsákmányolást ök kezdték, sajnos.

fhdgy 2016.08.30. 10:40:53

@Golf2: Nem tudok állást foglalni, ezért kérdezem: Teljesen normális a fazon és semmi terror cselekmény nem volt?

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2016.08.30. 10:53:31

@CrazyLali: Régen én is így gondoltam, aztán jött Trump....

Irbisz 2016.08.30. 11:03:16

Szep lista, de tenyleg utopia, mert hogy a vezetök nem felelnek meg ezeknek a kriteriumoknak semmiylen ertelemben, az egy dolog, sokkal nagyobb problema hogy a "nep" sem alkalmas alkalmasabb vezetök helyzetbe hozasara.
Hogy igeny, vagy akarat nincs, vagy egyik sem, azt nem tudom, de ugy is a vegeredmeny szamit.
Es a helyzet csak egyre rosszabb lesz, hisz a kormany lathato celja a minel hülyebb ujabb nemzedek kinevelese (lasd ami az oktatasban zajlik), es akinek elege van, az gondolkodni tud önalloan, es nem tetszik neki az a pöcegödör ahova viszi a fidesz az orszagot, az lelep - egyre csökken az eselye barmilyen elörevivö valtozasnak.

Golf2 2016.08.30. 11:08:40

@fhdgy: ennyit biztos nem érdemelt ebbe tuti hogy beleszóltak az elvtársak.

CrazyLali 2016.08.30. 11:31:22

@Scorpion82: én jövő nyáron költözöm haza 5 év Svájcot követően, és kezdem ezt a munkát. Folyamatosan azon dolgozom, hogy gyűjtsem az itt látott, megélt, hallott tapasztalatokat, amiket sikeresen át lehetne ültetni egy kisebb környezetbe (Szentendrére költözünk 2 gyerekkel).
Nagyon remélem, hogy fogok társakra találni, mert más külföldön élő embereknek is biztos vagyok benne, hogy vannak olyan ötletei, amik lehet nekem nem ugrottak be, vagy nem volt jellemző Svájcban, de hasznos, előrébb visz.

Hogy milyen formában, milyen gyűléseken jövünk össze, azt még nem tudom, kezdetben pár ember elég lesz, aztán majd növünk :)
30 éves leszek, a pozitív szemléletem megvan, és a tenni akarás, mások segítése is közel áll hozzám.
Nem feltétlen kell rögtön puccsra és sokmilliós reformokra gondolni, sokkal több alap dolog van, ami pénzt sem igényel, csak odafigyelést, igényességet, toleranciát, és mégis látványos változásokat tud eszközölni.

Pár otthon élő ismerősömnek meséltem a terveimről már, újfent meggyőződtem, hogy aki nem élt külföldön (elsősorban nyugaton), az nem lesz társam az úton :)

CrazyLali 2016.08.30. 11:31:46

@zebralany: én nem a multimilliárdos rétegről beszéltem, akinek irányítani kéne. Túl magasan vannak. A gazdagság ugye relatív fogalom.

Látom, milyen emberek vannak akár lokális szinten is pl. a svájci politikában: nem annyit láttak, hogy kijövök a Corvinus Egyetem kollégiumából, csinálok egy pártot, és abból élek 30 éve, hogy szétlopom az országot.
Valós, piaci tapasztalatok kellenek, akik helyt álltak, és megfeleltek az életben, és tudják, hogy mitől működik valami, és mitől sz@r az a valami. Önzetlen jótevők, jóakarók. Én hiszem, hogy vannak ilyen emberek otthon, csak össze kell őket gyűjteni, orvost, könyvelőt, mérnököt, bölcsészt, filozófust, kertészt, stb.
Ja, és megszűntetném azt is, hogy valaki 100%-ban politikus lehessen. Mi az? Az nem egy szakma... folytassák tovább a valós életbeli tevékenységüket, és mellette adják át a tapasztalatukat a közös célokért.

Ráadásul olyan emberek kellenek, akik megküzdöttek a jólétükért, viszonylag magas életszínvonalukért, hiszen a munka nemesíti az embert. Ha az öledbe hullanak dolgok, azokat nem tudod értékelni. Hogy egyik kedvenc írómat, Wass Albertet idézzem:
"Ha szolgálnod kell, csak uraságot szolgálj, sohase koldusból lett urat, mert az lenyúzza a bőrödet is. Inkább úrból lett koldust, mint koldusból lett urat!"

Azt mondanom sem kell, hogy akinek az utóbbi 30 évben köze volt a húsos fazékhoz, annak semmi keresnivalója ott a továbbiakban nem lenne...

CrazyLali 2016.08.30. 11:31:53

@Scorpion82: én jövő nyáron költözöm haza 5 év Svájcot követően, és kezdem ezt a munkát. Folyamatosan azon dolgozom, hogy gyűjtsem az itt látott, megélt, hallott tapasztalatokat, amiket sikeresen át lehetne ültetni egy kisebb környezetbe (Szentendrére költözünk 2 gyerekkel).
Nagyon remélem, hogy fogok társakra találni, mert más külföldön élő embereknek is biztos vagyok benne, hogy vannak olyan ötletei, amik lehet nekem nem ugrottak be, vagy nem volt jellemző Svájcban, de hasznos, előrébb visz.

Hogy milyen formában, milyen gyűléseken jövünk össze, azt még nem tudom, kezdetben pár ember elég lesz, aztán majd növünk :)
30 éves leszek, a pozitív szemléletem megvan, és a tenni akarás, mások segítése is közel áll hozzám.
Nem feltétlen kell rögtön puccsra és sokmilliós reformokra gondolni, sokkal több alap dolog van, ami pénzt sem igényel, csak odafigyelést, igényességet, toleranciát, és mégis látványos változásokat tud eszközölni.

Pár otthon élő ismerősömnek meséltem a terveimről már, újfent meggyőződtem, hogy aki nem élt külföldön (elsősorban nyugaton), az nem lesz társam az úton :)

DieNanny CH 2016.08.30. 11:42:15

@CrazyLali:

Sok sikert! Jövő ősszel írhatnál a folyamatról.

DieNanny CH 2016.08.30. 11:46:20

@CrazyLali:

"Ráadásul olyan emberek kellenek, akik megküzdöttek a jólétükért, viszonylag magas életszínvonalukért, hiszen a munka nemesíti az embert. Ha az öledbe hullanak dolgok, azokat nem tudod értékelni. Hogy egyik kedvenc írómat, Wass Albertet idézzem:
"Ha szolgálnod kell, csak uraságot szolgálj, sohase koldusból lett urat, mert az lenyúzza a bőrödet is. Inkább úrból lett koldust, mint koldusból lett urat!""

Hát, Wass Albert ennek pont ellentmond. Ő azt mondja, olyat szolgálj, aki beleszületett a gazdagságba, ne pedig olyat, aki lentről kapaszkodott és megküzdött a vagyonáért...

Szóval akkor most hogy is van ez?

(Mert én is azzal értek egyet, hogy a lentről felkapaszkodott tudja csak, milyen részfolyamatokból áll össze az egész, ezért hülye rendeleteket nem fog hozni.)

CrazyLali 2016.08.30. 12:42:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: igen, én is azzal értek egyet, ahogy Te is leírtad, ezt a mostani munkahelyemen is tapasztalom néhány közép- és felsővezetőnél (mármint ennek a hiányát).

Én úgy értelmezem ezt az idézetet a mai világban, hogy pl. dolgoztam M.országon egy cégnél (1. munkahely), fix alacsony bejelentett bruttó, többi zsebbe számla ellenében... mérnökként. Alulról tört fel a magyar "sikeres" vállalkozó, és megmaradt belül ugyanolyan kicsinyes, sóher embernek, mint amilyen a meggazdagodása előtt volt. Természetesen tudnék mesélni, hogyan zajlottak ott a dolgok, könyveléstől kezdve a munkák, projektek megnyeréséig... fél év után dobbantottam is máshová. A tipikus pár tíz fős magyar kkv cég, ahogy él az emberek fejében.

Vagy vegyünk egy klasszikus svájci példát: csóri magyar kijön, hogy majd itt jó lesz, elmegy egy törökhöz, albánhoz, stb. dolgozni magasan kvalifikált szakképzettséget nem megkívánó munkát végezni, majd csodálkozik, hogy nem fizetik ki, túlórázik orrba-szájba, nincsenek szabadnapok.

Szóval csak arra akarok kilyukadni, hogy vannak, akik hiába alulról kezdik, feltörve is ugyanolyan szemét alakok maradnak, és kihasználják embertársaikat. Gazdag, de mégis koldus.

Így ok? :)

Scorpion82 2016.08.30. 13:11:21

@Golf2:
Budaházy minden, csak nem viszonyítási alap. Aki az internetre tölti fel a toborzó videókat, amin kődobálásos utcai harcot gyakoroltat az embereivel egy erdőben, mindezt betyárruhában, lóhátról vezényelve, valamint nyíltan erőszakos cselekményekre buzdít, az ne csodálkozzon, ha eszerint is bánnak vele.

Scorpion82 2016.08.30. 13:11:26

@CrazyLali:
Attól is függ mit szeretnél csinálni, és az mennyire kompatibilis a magyar viszonyokkal.
Amit a cikk ír, az igaz, de a helyzeten csak értelmiség tudna változtatni. A tömeg nem fog varázsütésre kiszakadni a Való Világ 8 elől, és országot építeni.
Az értelmiség feladata lenne a véleményformálás, a motiválás a vezető szerep felvállalása, stb.
Azé az értelmiségé, ami Magyarországon vagy a hatalomhoz törleszkedve részt vesz a lehúzásban, vagy sértődötten elefántcsont-toronyba zárkózva, belterjesen egymást oktatja, milyen rossz itt minden, vagy elmegy külföldre.
Nem mostani dolog ez már, hanem történelmi hagyomány.
Olyan, mint amikor amikor a szobafestő csak szóba festő.
Mindenki csak megmondani szeret, de tenni nem hajlandó, azt csinálja más, hiszen neki "erre nincs ideje"

Csodabogár 2016.08.30. 13:22:20

@szakasz2: Hogy 1848 magasztos volt-e azt nem tudom, de 56 csodálatos volt, azt tudom, mert felnőtt fejjel végig éltem/élveztem. Persze, hogy mi lett volna belőle az más kérdés. De az a néhány nap a legszebb volt az életemben.

Csodabogár 2016.08.30. 13:27:29

@CrazyLali: Mi éltünk külföldön és gondolatban máris támogatlak, sajnos erősen tulkorosak vagyunk, bár még nem nyilvánvalóan demensek..-) Kiváncsian várom a folytatást!

szakasz2 2016.08.30. 13:42:29

@Csodabogár: Én 1977-ben születtem, még a szüleim is gyerekek voltak akkor. De feleségem anyukájának pl. 11 évesen már vannak emlékei, illetve pl. Göncz Árpád és mások is mondtak 'érdekeset', ami nem igazán a 'hivatalos' álláspontot támasztja alá.
Hogy élvezted-e, azt nem kétlem, bizonyára így volt. De beszéltem pl. olyannal is, aki azért ment a 2006-os tévészékház-ostromhoz, mert mekkora buli lesz már. Szóval az éremnek mindig két oldala van, és néha nagyon apró dolgokon múlik, hogy valami forradalom vagy puccskisérlet vagy lázadás esetleg randalírozás néven jut be a történelem-könyvekbe - lásd a közelmúltbeli török eseményeket is.

puhacica 2016.08.30. 13:46:42

@CrazyLali: nezd meg a Tarsasag az Elheto Szentendreert facebook oldalt, szerintem ott jo embereket talalsz majd a projectedhez.

M. Péter 2016.08.30. 14:10:50

@Golf2: Politikai célból robbantgattak többször, ez pontosan beleillik a terrorizmus definíciójába. Csak a szerencsén múlt, hogy senkit nem öltek meg. Mi bajod van azzal, hogy sok időre lecsukják?

CrazyLali 2016.08.30. 14:41:37

@puhacica: igen, köszönöm, ismerem ezt az oldalt, illetve szoktam látni ismerősök révén a posztokat facebookon.

@Scorpion82: nagyon egyetértek, így van, ahogy leírod. Ezért gondolom, hogy aki nem szakadt ki abból az otthoni közegből, az sajnos/nem sajnos nem tud segíteni.

@Csodabogár: pár éve olvasom már ezt a blogot (nagyjából azóta, hogy 2012-ben Svájcba mentem gazdasági migránsnak, ill. kicsit már előtte is), úgy gondolom, hogy nem a kor számít, hanem a szellemi teljesítmény. Abban meg nem hiszem, hogy hiányt szenvednél :) legalábbis így rémlik a kommentjeid alapján

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.08.30. 14:59:28

@CrazyLali: mindössze emlékeztetni szeretnélek rá, Mo. eddigi történelme során döntően - kb. 33 évet leszámítva és jóindulatúan számoltam - autoriter-totalitárius rendszerek irányították az országot. sikerült-e akár egy rezsimnek is felzárkóztatni az országot? Mátyás királlyal kérlek, ne gyere.

jut eszembe: topictársak közül még jópáran éltünk a 80as években. nem hullott mindenkinek lego, nem volt mindenhol sky csatorna és hosszasan folytathatnám a kötelező oroszig. és ez még csak az a Kádár-rendszer, ahol voltak Búvár zsebkönyvek, 2,80ért Gondolat kiadó kisesszéi és elemzései.

szóval részemről maradok a demokráciánál, mégha Trumppal, brexittel, vagy kriptonácikkal és álkeresztényekkel van tele. szerencsére lesz másképp is és ehhez nem kell egy újabb háborút, forradalmat, fegyveres konfliktust átélni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.08.30. 15:28:31

poszthoz - amúgy nagyon tetszik, minden álmodozása ellenére becsülendő a poszterina hozzáállása.

1. teljesen egyetértek. a legnagyobb hazugság, hogy Mo. és a "magyarok" egyfélék. nagyon is különbözőek vagyunk és ennek számtalan oka van (kulturális, származási, munka, ismerősök, barátok, stb.).

2. nem rossz ötlet, de egy sarkos és erőteljes példával:
ha az ország negyede polgárnak hívja magát és pártja kétharmados többséget szerez az országgyűlésben, akkor számos ember kerülni fogja a polgár szót. a társadalmi többletjelentést nem lehet varázsütésre eltüntetni.
wiki viszont jó ötlet, ismeretterjesztő anyagként is.

3. oktatás, oktatás és oktatás.
méghozzá nem hoffman rózsai neoporoszos betanított segédmunkási céllal. azaz nem egy totalitárius rendszer betagozott biorobotjait, hanem gondolkodó és cselekvő, tárgyalásra, párbeszédre és vitára képes embereket nevelve.

4. pusztán a választóktól függ, milyen kormány és milyen párt kerül hatalomra. Mo. többször is választott 2010 óta, látható eredménnyel.

5. szerencsére vannak civil kezdeményezések, ha már a magyar állam az állampolgárok kifosztásában, meglopásában és az esetleges ellenőrzési lehetőségek felszámolásában érdekelt.

6. kifejezetten örülök az említett észt példának! ebből is látszik, hogy együttes célokkal lehet eredményt elérni.

7. igen fontos pont és ugyan a jelenlegi alaptörvény pont ellentétes ezzel a szándékkal - igen, baszki - de alapvető emberi igény, hogy az általam megtermelt javakat, mint pl. a béremből befizetett adóm követhessem és jogomban áll tudni, mire költik, mire használják.
speciel ehhez a 7es ponthoz borítani kéne a jelenlegi magyar kormányt, ügyészséget és bíróságot, az ún. gazdasági és politikai elitet, ergo földgyaluval kéne simára csiszolni a nagy magyar ugart. nem látok rá esélyt, mint ahogy az eddigi akárhányszáz évben sem volt rá soha valós esély. pedig.

CrazyLali 2016.08.30. 15:48:09

@adamskij: hogy is fogalmazzak finoman, hogy senkit ne bántsak meg: nincs olyan rendszer, ami mindenkinek jó. Nem érdekelne, hogy az emberek 80%-a egyetért e egy-egy változással, döntéssel. A lényeg, hogy ha nem is értik meg, de utána jó legyen nekik, magától, majdhogynem automatikusan, logikus lépések következményeként.
Hogy ez nekik nem logikus? Na bumm. Ezért nem ér semmit a demokrácia, mert nincsenek egy szinten se szellemileg, se máshogy az emberek. Nem vagyunk egyenlőek, bármennyire is ezt sulykolják belénk mindenhonnan. Ezzel azt hiszem, nem mondok újat.
Habár a szavazati joga mindenkinek 1-et ér--> na ez viszont gáz :)

Nem tudom felzárkóztatni az országot, nem is célom. Egy leigázott gazdaság a magyar, hogyan érhetné el az igázók szintjét? Egyébként sem célom a politikai karrier, arra vannak jóval jobb retorikai képességgel megáldott emberkék :)

De ebben a helyzetben is lehet alkalmazkodni, úgy alakítani a dolgokat, hogy jobbak legyenek, kezdetben lokális szinten, egy kisebb közösségnél. Modellt kell felállítani, ami a gyakorlatban is működik, kicsiben, aztán lehet másoknak mutogatni, hogy na, csináljátok utánunk a ti közösségetekben is.
Túl nagy dolgok ezek a Trump, Brexit és társai, ezekhez úgysincs sok közünk.

Én biztos nem fogok a babérjaimon ülni, legalábbis a saját környezetemben egészen biztosan nem.

Csodabogár 2016.08.30. 16:09:52

@szakasz2: Nincs ezen mit vitatkozni. Akkoriban még nem ismertük a bulizást ilyesmiben. Ha demonstrálsz egy tömegben és közétek lőnek, az már biztos nem buli. Akkori társaságom nagy része, 1953-ban Nagy Imre amnesztiával szabadult politikai elitélt volt. Nem huszonéves srácok.
Manapság már elképzelhetetlen szellemi elnyomásban éltünk, rossz anyagi körülmények közt. Ez alatt azt értem, hogy az ország minden rétege rossz körülmények közt élt. Elsősorban az oroszoktól akartunk megszabadulni, persze velük ment volna a kormány is.

Csodabogár 2016.08.30. 16:21:07

@CrazyLali: Nekem a svájci államrendszer nagyon megfelelt. A nagyon szociális svédből elmenekültem. Persze Svájcban sem értettem mindennel egyet és sokszor volt, hogy nem én nyertem a referendumot.:-) De nagy általánosságban jónak tartom, hogy a svájci polgár tudja, hogy magáért felelős. Nem várja a segélyeket, dolgozik és boldogul is. Természetesen óriási előny, hogy közel 200 éve békében élnek. Szerintem itthon is a népi demokratikus gondolkodásmódot kellene kiirtani a fejekből, aztán megértetni azt hogy semmiből csak semmi lesz, tehát adót fizetni kell és kész. Nyilván nem kellene ellopni, de ez már egy másik fejezet.

montroyal ( CAN qc) 2016.08.30. 16:50:18

nem akarok ironizalni , de kérjétek meg Viktort ,vagy valamelyiket a gangjébol, majd azok adnak megvalosithato dolgokat a kovetkezo 20 évre .. ki legyen a miniszter, melyik huseges alattvalo , milyen legyen az oktatas , hova menjenek az EU-s pénzek stb es hogyan legyen a szavazas hogyan kell 30 partot csinalni , hogy kell elerni hogy 70+% nem szavaz a fideszre vagy senkire megis 2/3 tobseguk van ... legalabb ok megvalositjak amit akarnak szarnak mindenkire .. atlathatosag tokeletes reszukre meggyozni az embereket hogy erdemes ... még lopni is mert a komcsit is lpoptak legalabb most jo helyen van biztonsagban a penz .. inkabb ok mint a Gyurcsany ... ja ot sem ismerem de a postba amirol szo volt o gazdagbol lett politikus

CrazyLali 2016.08.30. 16:53:13

@Csodabogár: én is ezt szeretem Svájcban, hogy munka alapú a társadalom. Aki nem dolgozik, az kb. mehet, ahonnan jött... nem is jön ide annyi söpredék ember, mint az EU többi nyugati területére. Kicsit rendőrállam-feelingem van időnként, ami persze külföldiként néha ellened is szól, előítélet megvan, na meg a picivel több, mint egészséges nacionalizmus, egoizmus.
Cserébe viszont tudatosan élnek, gondolkodnak, magukért felelősek, ahogy mondod.
Egészségbiztosítás az egyik legjobb példa. Otthon levonják az x%-ot mindenki jövedelméből, aztán onnantól kezdve minden "ingyen" van. Ezért aztán a sok unatkozó nyugdíjas a háziorvoshoz jár trécselni, a legkisebb megfázással is viszik az anyukák a gyereküket az orvoshoz.
Szemben vele a svájci példa, ahol magánbiztosítókkal szerződnek le az emberek, maguknak!! találják meg az igényeikhez, problémáikhoz, életkorukhoz, stb. megfelelőt, és annak fejében kötnek szerződést.
A társadalom a tudatos, előrelátó gondolkodásra nevel.
Szemétszedést, kartongyűjtést, környezettudatos életmódot ne is mondjam. Nyilván bunkók itt is vannak, távol álljon tőlem a svájciakat ajnározni, van bajom velük elég :)

Ellenben otthon még mindig él az emberekben ez a "majd az állam megoldja" hozzáállás.
Ebből aztán olyan baromságok adódnak, hogy majd az állam ad munkát, majd az állam ez, az állam az, aztán az emberek csak várnak a sült galambra.
Nem! És ezt kellene már végre megérteni: az állam feladata nem a munkaadás, hanem olyan környezet teremtése, hogy az egyén tudjon munkát vállalni, céget fenntartani.
Jelenleg azonban ez sem biztosított, de itt már mélyen bele lehetne nyúlni a kakiba...

Viszont amíg ennyi a buta, funkcionálisan analfabéta, Maunika-són nevelkedett "tömeg", addig nem feltétlen ez az első lépés, és nem feltétlen kell tudatos gondolkodást elvárni a majd 10 millió emberkétől, ehhez évek, évtizedek kellenek, és óriási reformok nagyon sok szinten.

Sir Galahad 2016.08.30. 18:17:59

Ez egy közhely-gyűjtemény. A megváltoztatandó dolgok egy része nem elhatározás vagy választás kérdése, hanem történelmi-gazdaságtörténeti adottság, ami sok száz év eredménye. A többi sima álmodozás. A legnevetségesebb a szakértői kormány ötlete. Persze, milyen jó lenne egy hozzáértőkből álló kormány... de ki dönti el, hogy ki a hozzáértő? A szerző? Vagy én? vagy ki? És hogyan fog működni demokratikus felhatalmazás nélkül? Az első népszerűtlen intézkedésnél elsöpörné a népharag azzal a jelszóval, hogy "ez nem a mi kormányunk, ezekre nem szavazott senki" és ez történetesen még igaz is volna.

oRiGiNaL 2016.08.30. 18:18:05

@CrazyLali: Ha kormányra kerülnék, én is "jóhiszemű diktatúrát" alakítanék ki...
Csak hát, ott lennének az ellenszavazóim, akiknek a szempontjából, már nem tűnne olyan jóhiszeműnek.
A "jóhiszemű diktatúra" végső soron, egy diktatúra.
Éppen az lenne a lényeg, hogy egy olyan feddhetetlen demokratikus kormány irányítsa az országot, amely valamilyen úton, megtanítja az embereknek használni a demokráciát.

Jazo 2016.08.30. 18:18:12

Szerintem a "hogyan?"-ra a választ sok politikus ismeri. Orbán Viktor is tudja, hogy hogyan lehetne jobb, sikeresebb, boldogabb ez az ország...csak ő ebben ellenérdekelt. Neki az kell ami most van. Ha sikeres és független vagy...mondhatni a saját sorsod kovácsa, akkor nem tudnak manipulálni, akkor nincs hatalmuk feletted. Sőt ő már révbe is ért, hiszen megalkotta a maga "Kádár" rendszerét. Ők jól élnek, a többiek meg nem számítanak. Ettől kezdve csak a foci és az olimpia rendezése a célja bármi áron...még akkor is, ha beledöglik az ország.

Szóval felesleget tanácsokat adni, mert a szándékon múlik és nem azon, hogy ne tudnák, mit kellene tenni. Nem teszik azt, mert az csak 9,5 millió magyarnak jó, de nekik nem annyira.

excopp 2016.08.30. 18:18:18

- ha jól emlékszem, a 60 éves átalakulási folyamatot Dahrendorf mondta
- szakértői kormány nincs, sohasem volt és vszeg nem is lesz (nem lehet úgy milliókat érintő döntést hozni, hogy annak hatásait valaki ne mérlegelné - ha másért nem, a szavazatok maximalizálása miatt) - a szakértői kormány csőlátására tökéletes példa az uniós biztosok működése...
- a szakértői kormány (nemzetállamban) egy mantra, ameddig a politikai elit lélegzethez jut (és elvégezteti a piszkos munkát)
- az átalakulással - amelynek kapcsán a felsorolt pontokat nagyjából elfogadom - több generáció erőfeszítése megy "láthatóan" kárba, de az erőfeszítések nem spórolhatók el
- a baj az, hogy aki itthon változtat, az egyénileg bukik, és erre még nincs meg a kritikus tömeg (nem véletlen, hogy hazánkfiai külföldön fel tudják venni a ritmust, és legalább elviselik a körülményeket, legjobb esetben pedig hozzá is idomulnak)
- figyelembe kell venni, hogy Mo-n a tisztesség manapság aránytalanul nagy ráfordítással jár
- hát ezért kellene még egy-két generáció békesség (az a bizonyos hatvan év)

Behajtó70 2016.08.30. 18:18:25

Igaz lehetne, ha éppen a szoci kormány, gyurcsányi, szdsz uralkodna. De szerencsére ennek hosszú időre vége. Szerencsére most pont olyan szakértői kormány van, akik végere a magyarok, magunk érdekeit képviselik, és ellenállnak a károgó, rosszakaratú varjaknak.

Muscari 2016.08.30. 19:00:07

Azt vettem észre, hogy ezek a posztok már teljesen hidegen hagynak, nincs kedvem elolvasni. Annyira ben érdekel, mert úgysem fog változni semmi, mindegy, hogy ki mit ötletel itt.

bloglegelő 2016.08.30. 19:31:52

biztos érdekes a cikk annak, aki el is olvassa

engem mondjuk, ekkora önelégültség -ami a címből kifolyt, mint a hasmenés - messze hajított tőle

ja, egyébként nem akarom, hogy másokat kényszerítsenek az otthonomba, ha már megkérdezik okt. 2,-án

a válaszom tehát NEM

porthosz 2016.08.30. 19:32:17

@Auralianus:
"A "Magyarország 2.0" projekt tehát nem hajtható végre az "Európa 2.0" projekt sikere nélkül..."

Az a gond, hogy az Európa 2.0-át ám a nyugati politikusok sem úgy képzelik ahogy itt sokan álmodoznak.

Nyugatiaknak ugyanis pont addig jó amig nincs szoros integráció, mert igy a szakképzett magyar munkásokat dolgoztathatják itthon bagórét vagy náluk egy kicsit többért, miközben a kitanitásuk egy fillérbe nem került nekik.

A szoros integráció - normális esetben - azt jelentené hogy például a jövedelem különbségek az egyes tagországok között minimalizálódnak. Na ez az amitől kiveri őket a víz.

Nem véletlen hogy Orbán éli világát, mert nekik még mindig jobb egy nacionalista vezető elmaradt világnézettel, mint valami bősz eu párti aki közölné hogy akkor mostantól legyenek szivesek a magyar audiban is annyi bért és adót fizetni mint otthon.

agarik 2016.08.30. 19:32:24

Mit szólnátok ehhez:

#1 Visszaadni a nemkeresztényeknek az állampolgárságát.
#2 A hatályos jogforrásoknak megfelelő alkotmány/alaptörvény.
#3 A hatályos jogszabályoknak megfelelő nemzeti jelképek.
#4 Kiskorú személy ne vehessen részt szervezett vallási életben az egészséges szellemi fejlődéshez való jogának biztosítása érdekében. (<-- alapvető emberi jog lenne)
#5 Sávos adózás.
#6 A politikusok elszámoltathatósága, a választási ígéretek számonkérhetősége, a vagyonnyilatkozat stb. valódiságának számonkérése és hiba/hazugság esetén szankcionálása stb.
#7 A kettős állampolgárság megszűntetése. Külföldiek ne dönthessenek az ország működéséről.
#8 A nyári ítélkezési (<- bíróságok) és ülésezési (<- Parlament) szünetek megszűntetése, a parlamenti közvetítés biztosítása a résztvevők láthatóságával, a megválasztott képviselők jelenlétének kötelezése - elmaradás esetén igazolatlan munka-nemvégzés miatt azonnali elbocsátás.
#9 Munkanélkülieket (0 jövedelem/vagyoni helyzet esetén) mentesíteni mindenfajta fizetési kötelezettségtől (értsd:TB, személyi okmányok kiváltása, bármiféle munkához szükséges igazolás/igazolvány - pl. erkölcsi stb.), munkaügyi hivatallal való együttműködés esetén ingyenes BKV-bérlet, vagy annak megfelelő.
#10 Az ország lakosságának célzott csökkentése (ha már munkahelyeket nem sikerül teremteni).
#11 A nemzetiességi érzés csökkentése, az EU-tagság érzésének erősítése.
#12 Nyilatkozat Trianon elismeréséről (túl régen volt már hogy sírjon vki Erdély, vagy bármi más után).
#13 A KDNP végleges felszámolása alkotmánysértés miatt.
#14 Az egyházaknak való mindenfajta állami támogatás azonnali megszűntetése.
#15 Kötelezni minden egyházat, hogy a törvénynek megfelelően hitelveinek összefoglaló gyűjteményét (keresztényeknél Biblia, katolikusoknál pluszban katekizmus, iszlámnak a Korán, judaizmusnak az "Ószövetség" és a Babilóniai Talmud stb.) az Állam hivatalos nyelvén (= magyar) beadják, azokat - ismételten a törvénynek megfelelően - az egyéb törvényekkel egyeztessék (az adott felekezet számára hivatalos, midnenhol érvényes, egységes értelmezés, kommentár, törlések eredményeként), ingyenesen hozzáférhetővé tegyék. Amennyiben ennek eleget nem tesznek, a jelenleg is hatályos egyházügyi törvények értelmében betiltasson működésük.
#16 Egységes angol nyelvtanítás az iskolákban. Cél legalább 80%a a diákoknak középfokú nyelvtudással végezzen középiskolát.
#17 A tankötelezettség visszaállítása 18 (évvesztesek esetén 19) éves korig.
#18 A hadsereg leszerelése. Csak EU-s hadtestek maradjanak.
#19 Ésszerű, a mai kornak megfelelő oktatási rendszer.
#20 Népességtervezés, munkaerőtervezés, képzéstervezés folyamatosan, rövid- és hosszútávra egyaránt. A jövőkutató intézet, az oktatási szervezetek, a statisztikaihivatal, a munkaügyi hivatal VÉGRE VÉGEZZE A DOLGÁT!
#21 Létminimum megállapítása. Ezt az összeget heti 40 órás munkaviszony mellett mindneki kapja meg. Közmunkások is.
#22 A közmunka legyen közmunka, ne munka!
#23 A gyerekrabszolgaságot (50 óra ingyenesen végzett közmunka érettségihez) eltörölni.
#24 Találjanak ki vmit amitől ez az ország ország maradhat (Svájc a bankjaitól, Monte Carlo a kaszinóitól, ki tudja mi a számítógépparkjától stb.) - vagy adjuk fel és olvadjunk be egy másik országba.

laci_52 2016.08.30. 19:32:29

Jók a cikkíró meglátásai, de mindez kis hazánkban manapság utópia.

2016.08.30. 19:32:38

@Muscari: Egy dolgot nem értek. Nem az itthon élő embereknek kellene olyan igényeket támasztani, ami élhetőbbé tenné az országot? Vagy ők is úgy gondolják, hogy minden mindegy, és felesleges erőlködni? Miért akarják külföldön élő emberek, hogy megváltozzon bármi is? Ha én külföldön élnék, magasról leszarnám, hogy mi megy itthon.

"Annyira ben érdekel, mert úgysem fog változni semmi, mindegy, hogy ki mit ötletel itt."

Pontosan. :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.30. 19:54:47

Nahát, a 4.es ponttal khuuuurvára egyetértek.
És én is abból indulok ki, hogy politikusokra bízni az országot, az elmúlt 26-27 év után nettó felelőtlenség.
Ezért sima visszahívható, számonkérhető, ellenőrizhető munkavállalókat helyeznék én is mindenféle pozíciókba (miniszterelnőknek is, államtitkárnak is, mindenhova), akik az adott területen szakértőknek számítanak.Adnék nekik kiváló, de eredményfüggő fizetést is.Viszont ha nincs eredmény (egy reálisan megcélzott fejlődési utat kellene bejárni), vagy mutyizással lebuknak, akkor teljes vagyonelkobzás és kőfejtő.
Lenne itt (ott) olyan fejlődésnek indulás, hogy ihaj, nem győznénk kapkodni a fejünket.

csárlszbrunzol 2016.08.30. 20:11:02

két gondolat a poszthoz:
- nem létezik szakértői kormány, nem lehetséges ilyen
- hetes pontnál adózási kedv: sokan nem azért csalják el az adót, mert ellopják, nem átlátható, hanem mert előnyhöz akarnak jutni. Csalnak a társasban. Ezen a közpénzek átláthatósága nem javít. Legalábbis nem direktben, nem azonnal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.30. 20:28:45

nagy szavak repkednek
nem
a lenyeg
tanulni /nyelvet is/
dolgozni, dolgozni, dolgozni
olyat is ami lehet faj /takaritas, mosogatas, szureteles, ha kell a penz a tanulashoz/
kevesebbet alkohlizalni
eldobni a cigit
nem foglalkozni /sokat/ a politikaval
nem stresszelni, nem kell a busz utan rohangalni, ha 10 perc mulva jon a kovetkezo
mosolyogni
csaladot alapitani es osszetartani
ilyen egyszeru

csárlszbrunzol 2016.08.30. 20:28:48

@Auralianus: "Hacsak.... az ellátórendszerei nem központilag finanszírozott és nincsenek egységes bérek.. akkor ugyanis simán lehet egy "értékalapú társadalmat létrehozni" megközelítőleg azonos gondolkodású egyénekből (akinek nem tetszik mehet anélkül, hogy katasztrófát okozna a hiánya)"

Ezt 45 éven keresztül próbáltuk. Nem jött be.
Valahogy a társadalom mintázata nem nagyon akarta kiadni a megközelítőleg azonos gondolkodást.(bár, bizonyos szempontból viszont nagyon is megközelítőleg azonos módon gondolkodott a társadalom. Mondjuk sok akkori dologról most is...)

Auralianus 2016.08.30. 20:47:33

@csárlszbrunzol:

Szerintem még senki sem próbált európai szintenegységes ellátórendszereket felállítani (a nemzeti szintűek mindenhol megbuktak, még Németországban is, azért kell nekik a külföldi befizető, mint egy falat kenyér) :)

Nzoltan 2016.08.30. 20:47:34

@CrazyLali: A demokrácia halott dolog. Ha túlsúlyba kerül a demokráciát elutasítók tábora, már meg is szűnt létezni. Márpedig a nyugat iszlamizációja ehhez vezet. Jó példa erre Törökország.

Még élvezzük ki a megmaradt 3-4 évtizedet.

Nzoltan 2016.08.30. 20:47:34

@hagyma: Pontosan.
A cikkböl nekem az jött le, hogy a hiba inkább a más gépében van mint a sajátban. Pedig mindenki a saját szerencséjének a kovácsa.

Nzoltan 2016.08.30. 20:47:34

Mindenki elveti a királyságot, mint alternatívát. Pedig egy rátermett király sokkal hatékonyabb mint a parlament. Csak hát a tőke kevesbé tud egy tudatos uralkodót befolyásolni, mint a korrupt es megosztott képviselőket. Emiatt el kellett érni, hogy megszűnjenek a világ vezető dinasztiái. Az angol királynő nem má mint a britek túrórudija. Az ottani hungarikum. Csak azért mutogatják, mert akkor csilingel a kassza.

A nyugat le is marad ázsia mögött.

Auralianus 2016.08.30. 21:08:25

@porthosz:

A politikai rövidlátás nem magyar találmány, nem is magyar szabadalom ;) Lásd Brexit, vagy a "Merkel-féle" bevándorlási politika. (Merkel céljai szépek és egyetértek az elvi alapokkal, de egy harmadrangú közigazgatási hivatalnok képes lett volna ezt jobban leszervezni.. a Brexit meg olyan szinten vicc, hogy még az sem gondolta komolyan, aki kitalálta)

Rohadtul mindegy mit hisz, gondol vagy szeretne a politikai elit.. a 4 alapszabadság pontosan azt jelenti, amit senki sem hisz el.. hogy simán átléphet rajtuk az átlagpolgár. NEM csak a magyar, de az angol, a német az olasz, francia stb. parlament döntései sem kötelező érvényűek a határaikon kívül.... egységes szabályozás nélkül ők ugyanazt fogják tapasztalni, mint most Orbánék.. csak esetleg kicsit később.. ráadásul egy olyan helyzetben amikor - pontosan a saját rövidlátásuk következtében - nem lesz más aki átvegye a vállaikra nehezedő terheket...

... a képzett munkaerőt az eU-ból szívesen fogja látni Ausztrália és Kanada.. helyük van ;) És aki tőlünk költözik oda, annak még valószínűleg pénz is lesz a zsebében... nem gazdasgi menekültként fog érkezni, hanem kivonja magát a hülyeség hatásai alól....

.. ilyen egyszerű a helyzet matematikája...

2016.08.30. 21:08:30

Nem rossz, de annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy "a szakértői kormány" egy mítosz.
A "szakértők" semmivel sem megbízhatóbbak, mint a politikusok, továbbá tévedés a politikusi munkát összekeverni a szakértőivel. Persze nem baj, ha egy politikus szakértője is egy adott szakterületnek, de a politikusi munka alapvetően más.
Politikai sikereket ismer a történelem, de olyanról nem tudok, hogy "szakértői kormány" hosszú távon sikeres lett volna.
Ezt inkább úgy tudom elképzelni - és erre vannak példák -, hogy egy jó politikus miniszterelnök úgy állítja össze a kormányát, hogy van benne egy vagy két terület vonatkozásában szakértő is. De a "szakértői kormány"...
Azért vannak a minisztériumokban szakemberek, hogy biztosítsák a szakértelmet.

montroyal ( CAN qc) 2016.08.30. 21:23:42

@Behajtó70: narancskod , sotetseg ... es szakérto .. fizetest is kapsz vagy ingyen vagy ....

Csodabogár 2016.08.30. 22:15:39

@CrazyLali: Csak egyetértően tudok bólogatni. Svájc rendőrállam, hivatalosan támogatják a besúgást. Óriási botrány volt annak idején, ha jól emlékszem valamikor a 80-as években. Újságírók kihozták, hogy mindenkinek van aktája Bernben. Volt olyan magyar ismerősöm aki ki is kérte. Persze a besúgók nevei be voltak feketítve, de a tartalomból ő nagyjából tudta, hogy ki irigyelné tőle az állampolgárságot. Nagy késéssel tudta csak megszerezni. Persze aktája nem csak a külföldieknek van, nem kell ettől megijedni. Lehet, hogy ez a rendőrállam dolog is hozzájárult a jó működéshez.

Ezmiértkell 2016.08.30. 22:26:59

Utopia...lepjunk is tovabb!

Tamáspatrik 2016.08.30. 22:27:05

A pontok teljesen jók, látszik hogy olyan helyen születtek meg, ahol világosabbak, rendezettebbek a viszonyok a fejekben is. Kérdés, hogy mikor alakul meg végre egy ilyen programú, mondjuk "Magyarország 2.0" nevű politikai párt?

macamuca [IHUN] 2016.08.30. 22:31:02

@hagyma:
Üdv a málnásban ismét. ☺

1ghost 2016.08.30. 23:22:08

@Nzoltan: "A nyugat le is marad ázsia mögött."

Én édes jó istenem! A homo sapiens mögött kétmillió éves evolúció van. Ugyan áruld már el Zolika kisfiam, hogy a fenébe sikerült ezt néked teljes egészében elsunnyognod.

Egyébként pedig a cikk remek. Különösen a szakértői kormány gondolata releváns. A dilettáns, rövid látó - tolvajlásra berendezkedő - politikusokat, nyugodtan el lehet hajtani a fészkes fenébe.

M. Péter 2016.08.30. 23:23:29

@Nzoltan: Királyaink hány %-a volt rátermett? Ha valaki ma rátermett, mi a garancia arra, hogy 5 év múlva is az lesz?

Golf2 2016.08.31. 08:07:08

A ráncfelvarrás kevés lesz,fejcsere kéne.

gmihaly621 2016.08.31. 08:11:54

A magyar munkaadókat - tisztelet a kivételnek - a "nyugati" "tanítómesterek" dresszírozták genyákká, a magyar "komprádoraik" segítségével. Azok a vérlázítóan szemét közgizda és egyéb dumák! És a rájuk hivatkozó politika! Emlékezzünk! Ja, hogy firkászék abban bíznak, hogy másnapra elfelejtjük, vagy addig sulykolnak valamit, amíg a sulykolás guanóként megkeményedve eltakarja az előzőleg mondottakat...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.31. 08:11:55

@macamuca [IHUN]: neha benezek ha amerika szoba kerul
tudnom kell, hogy elek, mit eszek stb.
innen megtudom:)

Bambano 2016.08.31. 08:11:55

hehe, legyen elektronikus demokrácia, másnap estétől csak valóvilág meg bingbrother menne az állami tévékben :P

szóval ez a poszt cselekvési tervnek jó is lehetne, de előtte magasabb szintű, filozófiai kérdéseket kellene rendezni.
az alapkérdés, hogy paternalista vagy szabadelvű társadalmat akarsz? ettől ugyanis alapvetően függ, hogy milyen szakértői kormányt kell felállítani. olyanokat is el kellene dönteni, hogy ha két jog ütközik, akkor mi a fontosabb? ha egy rabló épp hasba lő téged egy uzival, annak a jogai számítanak, vagy a gyereked jogai számítanak, aki a hátad mögött fél éppen? hogy az anya jogai számítanak vagy a magzat jogai? hogy a társadalom tájékoztatási joga számít vagy a tömeggyilkos személyiségi jogai? vagy hogy az egyszerű hétköznapi közember jogai tényleg annyira hátrasorolandó, mint manapság?

ilyeneket kellene először eldönteni, és lefektetni egyfajta demokrácia- vagy társadalmi minimumként. utána lehet eldönteni, hogy milyen kormány legyen, meg mit építsünk, addig semmi értelme.

utána pedig meg kellene küzdeni az eu-val meg a többi nagyhatalommal, mert az eu-s politikusok rohadtul nem bírják az okos embereket.

Sandor Akarki 2016.08.31. 08:11:55

@CrazyLali: "Viszont a demokrácia nem működik, az emberek elég nagy része funkcionális analfabéta"
Ez itt a lényeg.

kronikas 2016.08.31. 08:11:55

@Behajtó70: szakértő kormány? Orbán gyóntatója, meg a kakadu akit már maximum más külügyminiszterek papagájai fogadnak aztán győzzön a jobb? A messzelátóba védőkupakkal tekintő? Jó vicceid vannak, tényleg!

kronikas 2016.08.31. 08:11:55

@bloglegelő: senkit nem kényszeritenek, nem a te otthonodba vágynak. Orbanisztán csak utba esik nekik, de nem olyan hülyék, oda vágynának. Amugy azóta jönnek, mióta Putyin birodalma ellen eu embargo van. Az oroszok mindent bevetnek, pincsijük meg mindent végrehajt. Akad olyan abszurd ország, ahol a pincsit Vezénylő Tábornoknak nevezik s mindent elhisznek neki, mert igéri, ő fog megvédeni...aztán megjönnek az orosz tankok s a hős bátran, elszántan élükre áll.

CrazyLali 2016.08.31. 08:11:55

@Csodabogár: 74-ben Svájcba menekült, mára már 80 év körüli házaspár lakott a szomszédunkban. A férfit a 80-as években vissza akarták vinni Magyarországra a bőrkabátos urak innen... de a svájciak nem engedték.
Róla is volt akta, nem is keskeny... tele rágalommal és hazugsággal. Érdekes dolgokat mesélt az öreg, élvezet volt hallgatni.

Másik sztori, ismerős fiatal magyar párt megállítottak a határnál autóval befelé jövet, munkavállalásit elkérték, szokásos szúrós szöveg, minek jön, hány kiló hús van a kocsiban, mit visznek, stb.
Eltelt 5 perc, és a határőr mosolyogva jön vissza, a műtét utáni hogylétéről érdeklődött a lánynak, megkérdezte, hogy a költözés hogy ment, stb. Merthogy volt egy balesetük, ami után műtötték, meg akkoriban váltottak lakást.
Egyszerűen a rendszerben minden, de minden nyilván van tartva rólunk itt, szóval ez a mai napig megvan.

csárlszbrunzol 2016.08.31. 08:11:55

@Balango: Nem a megbízhatóság megléte vagy hiánya a kérdés. Inkább az, hogy döntéseket mindig úgy lehet hozni, hogy az valakinek kedvez, valakinek fájni fog. Tehát nem létezik olyan szakértelem, ami semleges döntést hoz, ami mindenkinek jó. Innentől kezdve pedig politikává is válik a dolog.
Nyilván, az jó, ha az adott politikusnak van szakértelme az adott területre, de a döntések meghozása akkor is politika.
Nem nagyon értjük még ezt; vagy inkább nem fogadjuk el, de ez egyrészt természetes egy ilyen fiatal demokráciánál. Másrészt legutóbb akkor próbálta ezt a mítoszt kialakítani a szoci kormány, amikor a válság utáni megszorításokat próbálta úgy megodlani, hogy ne sározódjon be nagyon. Akkor hirdette nagy erővel a szakértő, technokrata cuccot, amit vígan meg is kajált a nép.

ggaborx 2016.08.31. 08:11:55

A társadalmi fejlődés kulcsa új eszmék születése és nem a régiek felidézése. A gond az, hogy a konkrét valóságban a megtörtént történelem ismeretében nagyon nehéz új világot álmodni.

A gondolatainkat általában megkötik a saját ismereteink határai. Elmondták az iskolában, otthon, a szomszédban és más országokban, hogyan működik a világ. Mi meg ebből próbálunk következtetni. Lényegében csak komponálunk meglévő elemekből, gondolatokból. A választék adottnak látszik.

Változás akkor lesz, ha a választék új elemekkel bővül. Ki döntötte el, hogy a világ működési modelljének alkotóelemei (polgár, képviselő, miniszter, elnök, király stb.) és struktúrája (kormány, bíróság, hatóság, szavazófülke, stb.) a meglévők és semmi más?

Az van, hogy az élet egy hatalmas játék, ahol a játékszabályok adottnak tűnnek és senki sem teszi fel a kérdést, hogy ki alkotta meg ezeket? Merthogy ezek - közmegegyezés alapján, jobb híján - inkább csak kialakultak.

Nah a sok szöveg után néhány előremutató gondolat:
1. A társadalom működését modernizálni kell az aktuális technológiai fejlettségnek megfelelően. Az állam működése valahogy mindig őskövületnek tűnik a mindennapi, megszokott technológiák használata mellett. Nem csak most, évtizedek/századok óta.
2. Ha a mai technológiára építve - viszonylag - biztonságosan működik a banki, pénzügyi szolgáltatások területe, miért ne működhetne az állam is hasonlóképpen?
3. A technológiai eszközök által lehetővé kell tenni a közvetlen, egyéni részvételt a politikai döntéshozatalban.
4. Korlátozni kell ugyanakkor a döntések körét az egyén képességeinek megfelelően.
5. Meg kell szüntetni a hivatásos politikusi/képviselői szerepkört, hiszen ez a pozíció egyfajta mindenhez értő polihisztort feltételez, miközben a valóságban jellemzően nincs mögötte valódi szakmai/mérnöki tudás.
6. A megszüntetett politikusi/képviselői szerepek helyébe az egyént, a polgárt kell tenni, biztosítva a közvetlen, személyes szavazati lehetőségének infrastrukturális hátterét.
7. A döntések tárgyát kategorizálni kell és a döntéshozatalhoz szükséges ismereteket, tapasztalatot meg kell határozni.
8. Az egyéni döntéshozatali jogot korlátozni kell az egyén végzettségének/tapasztalatának megfelelően, az adott kérdés tárgyi kategóriája szerint.
9. Az egyén számára biztosítani kell a képviselő kijelölési jogot azokban a konkrét kérdésekben, melyek eldöntésére saját végzettsége és tapasztalata alapján nem jogosult.
10. Kötelezővé kell tenni az egyén részvételét minden egyes szavazásban - személyesen vagy esetileg kijelölt képviselő útján.

A fentiekhez ma minden technológiai és infrastrukturális feltétel adott. Összefoglalva egy szakmai ismeretek, tapasztalatok alapján korlátozott közvetlen képviseleti demokráciát jelent. Kiegészítve az eseti képviselő kijelölési joggal és kötelezettséggel.

Vagy legyen inkább királyság megint! :)

tomfree 2016.08.31. 08:11:55

A szakertoi kormany hulyeseg. Ez feltetelez egy politikiailag erteksemleges, szakmajaban elismert technokratat ami nem letezik mert mindenkinek vannak politikai ertekelvei. Meg mindig azok a kormanyok neveznek ki szakertoi kormanyoknak gunyolt alakulatokat akik befurodtek a kormanyzassal.

Terézágyú 2016.08.31. 08:11:55

"Magyarország 2.0-hoz első körben abban kellene megállapodni, hogy az elmúlt száz évben minden család sokat szenvedett és sok igazságtalanság érte."

Erről van szó.

Én mindig csodálkozom, hogy az az ember, aki egyfolytában azzal kel fel és fekszik le, hogy x millió magyart elszakítottak Magyarországtól, miért nem érti meg azokat, akik viszont egyfolytában azzal kelnek és fekszenek le, hogy x millió zsidót megöltek???
Miért nem érti meg, hogy mindkettő hatalmas tragédia?
Miért csak a sajátját látja annak??

Nzoltan 2016.08.31. 08:27:41

@1ghost: A történeleben szinte mindig ázsiáé volt a gazdasági vezető szerep. Kivéve az utóbbi 200-300 évet. És most ismét átveszi a vezető szerepet.
Ha nem veszed észre a trendeket, vak vagy. Vajon az általad vásárolt termékek hány százaléka származik ázsiából?

Kína, japán mindent felvásárol . A balfasz európaiak beg el is adják nekik. Csak nézz szét az autóiparban. Hány nagy gyártó van maláj és kínai kézben? Vagy a számítástechnika? Ott is piacot vesztett a nyugat. A telefóniát most kebelezik be. És már nem a bérgyártásról beszélünk, hanem a fejlesztésről is.

Nzoltan 2016.08.31. 08:27:53

@M. Péter: Nem sok. De ez köszönhető a történelmi megosztottságnak. De akkor megkérdezhetjük, hogy a választott kormányzatok hány százaléka volt sikeres?
Már nyugaton sem az. Európa soha nem volt ilyen gyenge mint most.

histar007 2016.08.31. 08:28:11

Ez egy merően utópisztikus gondolat, ami sajnos nélkülözi az emberi tényezőt. Nem kalkulál az önzőséggel a gyarlósággal és a hülyeséggel.
Egyátalán: hogyan dönthet pl bárki olyan beszerzésben aminek az értéke több ezerszeresen haladja meg a fizetését? Márpedig pár dolgot meg kell építeni. Hogy lehet a lobbistákat kidobálni a rendszerből, ha az Európai Uniót is ilyenek vezetik?
Minden emberbek van múltja, valahonnan jött. A pozícióba pedig pont ezek miatt került. Lehetséges ezután függetlenedni ezektől? A jövőről nem is beszélve.

Gépekkel talán megoldható lenne. De azt akarnánk biztosan?

chrisred 2016.08.31. 08:51:02

Elsődlegesen azt a szocializmusban belénk táplált alapvetést kellene kitörölni az emberek tudatából, hogy az állam mindenki papája, aki cukrot vagy pofont osztogat a kedve szerint, és nekünk pitizni kell, hátha mi leszünk a kedvencei. Nem. Az állam a mi porontyunk, ha a saját feje után megy, mindig tudatlan és önző marad. A mi felelősségünk, hogy jólnevelt és értelmes kölyköt faragjunk belőle, és ne egy olyan elkényeztetett, hisztis és kiszámíthatatlan lurkó legyen, amilyen most.

macamuca [IHUN] 2016.08.31. 09:38:53

@hagyma:
Igen, az információ létfontosságú :)))
No, és hogy élsz? Mit eszel (=van mit enned? :D ), de komolyan, mizujs?

szakasz2 2016.08.31. 14:25:10

@adamskij: +1. Pont én is ezt akartam belinkelni. De akkor már a Mo. 2.0 pályázathoz kapcsolódóan a cikkben levő tudományos alaposságú felzárkozási feltételeket ideteszem:
"- egy olyan politikai rendszer, amely képes hatékonyan és kezelni az ország problémáit és válaszokat adni a kihívásokra,
- miközben elszámoltatható és transzparens marad;
- a megfelelő jogrend, amely biztosítja a vállalkozás szabadságát és védi a magántulajdont;
- egy olyan igazságszolgáltatási rendszer, amely hatékonyan, részrehajlás nélkül és szakmai alapon tartatja be a játékszabályokat;
- egy olyan gazdaságpolitika, amely versenyre és hatékonyságnövelésre készteti a cégeket és támogatja az innovációt;
- egy olyan oktatási rendszer, amely modern tudást ad át a gyerekeknek, és olyan képességekkel ruházza fel őket, amelyek sikeressé tehetik őket a munka 21. századi világában;
- továbbá egy olyan felnőtt- és továbbképzési rendszer, amely segít továbblépni azoknak, akik mégsem találták meg a számításukat, vagy akiknek a korábbi munkakörét és/vagy tudását meghaladta az idő."
Mindenki maga eldöntheti, hogy mennyi előre(vagy hátra)lépés történt az elmúlt 5/10/25 évben ezekben a pontokban.

CrazyLali 2016.08.31. 14:28:14

@adamskij: nagyon jó cikk, szépen leírja az aktuális lejtőt. És amíg mindenkinek annyi esze van, hogy kereskedésből meg ilyesfajta bénázásokból akar nagyot szakítani, addig ez nem is változik. Termelni kell. Értéket teremteni. Nem x-ért venni, 1,2x-ért pedig eladni a hülyéknek, mert ebből soha nem lesz semmi. Csak adódik ugye a kérdés, hogy miből?
Hogy Magyarországon miből lesz tőke? Semmiből, mert már mindent eladtak, elkótyavetyéltek, privatizáltak, lenyúltak. Semmi nem maradt már magyar tulajdonban, minden pénz külföldi zsebeket töm. És ezért nem Nyugat a hibás, hanem azok az emberek, akik ezt meglépték. Büntetlenül.

Másrészt pedig nem vagyunk egy kalapban Hollandiával, ahol Rotterdamban évszázadok óta egy olyan kikötő működik, ahová az Európába érkező összes árut mondjuk megdobják 4% vámmal.
Vagy Svájccal, ahol tudjuk, milyen pénzeken ülnek, plusz évszázadok óta nem verték szét háborúban.
Vagy Németországgal, akit kihúztak a sz@rból a Marshall-segéllyel, hogy újraépíthesse magát.
Angliát, Franciaországot és a többi gyarmatból élő, és abból a mai napig pazarló, királykodó országot ne is említsem.
Ez egy másik polc, egy másik szint.
Ezekben az országokban úgymond "magától" termelődik, fial a pénz. Ebből van tőkéjük, hiába élnek sokkal pazarlóbban a nyugati emberek, még mindig nem bírnak annyit elpazarolni, mint amennyi "bejön" a másik oldalon.
És az olló egyre csak nyílik...

Ja, persze, jól dolgoznak a németek... Ez rohadtul nem a munkásokon múlik. Mert ne mondja nekem senki, hogy nyugaton élő magyar ismerősei nem teszik ki jobban a lelküket a melóhelyen, mint svájci/német/francia/angol társaik. Simán hatékonyabban dolgozik a kelet-európai munkaerő, mert rá van kényszerítve. Magáról az emberről beszélek, nem a technológiai és egyéb körítésről, mert az tényleg sokkal faszább nyugaton.

Hát, így állunk, kitörési lehetőség is van ám, és ez pedig a szellemi tőke, valamint a termelés, áru, érték előállítása. Mert a semmiből semmi lesz.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.08.31. 14:47:33

@CrazyLali: az első és utolsó bekezdéseddel teljesen egyetértek, a másodikkal nem igazán.
ugyanis lehetett volna az a kikötő Lisszabonban, Vigoban, akár Brightonban is és mégis Rotterdamban lett. Marshall-segélyt nem csak Németország kapott, mégis a német gazdaság vált mára a kontinens húzóerejévé. Svájcot én nem különösebben komálom, de mégis ők voltak az első államalakulat, akik egyrészt mások háborújából éltek meg, másrészt okosan fialtatták a maguk és mások pénzét. csupán arra akarok világítani, hogy máshol tettek is azért, hogy ne csak semmi maradjon, ammiből semmit sem lehet termelni.

kelet-európai munkaerő kérdésben: teljesen egyetértek azok oldaláról, akik dolgoznak is. viszont a munkanélküli segélyen élő honfitársainkat hadd ne védjem, az én érdekem is az, hogy lehetőleg ne itt héderezzenek. sőt, sehol se héderezzenek, de ez már az ő érdekük is lehetne.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.08.31. 14:49:10

@szakasz2: pontosan.
részemről már annak is nagyon örülnék, ha csak törekednének ezen célok felé, mégha nem tökéletesek is. de ugye ez is hiú ábránd.

csárlszbrunzol 2016.08.31. 16:19:58

@CrazyLali: "És amíg mindenkinek annyi esze van, hogy kereskedésből meg ilyesfajta bénázásokból akar nagyot szakítani, addig ez nem is változik. Termelni kell. Értéket teremteni. Nem x-ért venni, 1,2x-ért pedig eladni a hülyéknek, mert ebből soha nem lesz semmi."

A cikk azt is leírja ám, hohgy a legvaskosabb rész a szolgáltatói szektor. Nem véletlen, hogy a különböző gazdaságok fejlettségét abban is mérik, hogy mely szektorok erősek.
Alap a mezőgazdaság, második az ipar, aztán a következő fejlettségi szinten lép be a kereskedelem. A teteje a szolgáltatás. Szóval a termelés után is van (volna) élet. Nézd csak meg, mi az, amire mostanában egyéni szinten a legkevesebbet költjük: igen, épp a szolgáltatás az. Ha erősebb volna a gazdaság, akkor a szolgaltató szektor is jobban jelen volna.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.31. 18:58:42

@macamuca [IHUN]: hazat keresunk ezerrel, lehet ma meg is vesszuk
2 eve voltunk otthon
jovo marciusban megyunk megint
a nejem imadja magyarorszagot es van is igazsaga
magyarorszag jo hely
dehata vilag legszebb helyen elunk, great smoky mountains
ugyhogy aprilisban jovunk haza
elotte Kansas mert leszerel a lanya 12 ev utan
szoval zajlik...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.09.01. 20:45:45

@diggerdriver: Bős-Nagymarosra mikor írtak ki népszavazást?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.09.01. 21:13:19

@agarik: #1 milyen nem keresztényektől vették el az állampolgárságot?

#2 Kettős állampolgárok magyarok nem külföldiek.

-------------

Nekem tetszik a poszt. különösen az első pont. Az egéz idealisztikus de jó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 06:44:50

@flash.gordon: soha
@agarik: megszuntetned a Magyar allampolgarsagonat, mert amerikaba nosultem?
mondjuk a tobbi is hulyeseg
hany eves vagy?

DieNanny CH 2016.09.02. 06:48:36

@porthosz:

"Nyugatiaknak ugyanis pont addig jó amig nincs szoros integráció, mert igy a szakképzett magyar munkásokat dolgoztathatják itthon bagórét vagy náluk egy kicsit többért, miközben a kitanitásuk egy fillérbe nem került nekik."

Pont tegnap olvastam egy újságban egy svájci gazdasági embertől, hogy őket - a svájciakat -, pont hogy rosszul érinti, emiatt lelkiismeret-furdalásuk is van, és arra törekednek, hogy pl több orvost meg egyéb hiányzó embert az országban képezzenek ki.

DieNanny CH 2016.09.02. 06:56:01

@gmihaly621:

"A magyar munkaadókat - tisztelet a kivételnek - a "nyugati" "tanítómesterek" dresszírozták genyákká"

Ez hogyan lehetséges? Legtöbbje még nyelvet sem beszél, nemhogy külföldi tanítómestert tudott volna fogadni!
Biztos vagyok abban, hogy a "genyák" maguktól lettek ilyenek, nem kellett ehhez nyugati segítség...

2016.09.02. 07:00:42

@hagyma: Távolról a legkönnyebb szeretni az országot. A mindennapokat nem képzi le az évenkénti pár látogatás. Ha van pénzed, Mo. is egy remek hely tud lenni. Plusz, le kell szarni a politikát, mert csak mérgez.

DieNanny CH 2016.09.02. 07:19:12

@CrazyLali:

"Ezekben az országokban úgymond "magától" termelődik, fial a pénz. Ebből van tőkéjük, hiába élnek sokkal pazarlóbban a nyugati emberek, még mindig nem bírnak annyit elpazarolni, mint amennyi "bejön" a másik oldalon."

A következők miatt nem értek egyet:

Fordítsuk meg a dolgot: Ha Mo-nak odaadnák azt az összeget, amit mondjuk Hollandia szed össze a vámmal - vajon 4 év múlva lenne valami látszatja? Akkor Mo-on min út, még a négyszámjegyű is, tükörsimára lenne aszfaktozva? Minden járda a legutolsó faluban térköves lenne? Minden távolsági busz fiatalabb lenne 4 évnél? A kórházak mindegyikében lenne wc-papír és kéztörlő?

Félek, nem.
Mert az egy dolog, ha egy országnak van pénze. Na de a vezetésen múlik, hogy meddig! Vajon miért éri meg a nyugati pénzesebb államok vezetőinek az, hogy ezekkel a pénzekkel nem a saját zsebüket tömik, vagy külföldi bankszámlákat, hanem a saját országukat gazdagítják?
Majd ha erre tudjuk a választ, akkor tudunk megfelelő embereket a magyar kormány élére helyezni, akik kevés pénzből is tudnak gazdálkodni.

Ginix 2016.09.02. 16:28:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nekem is mindig az jut eszembe, h ha pl olajat találnának nálunk, sajnos nem lenne belőlünk norvégi, sokkal inkább venezuela...:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.03. 00:52:47

@flash.gordon: soha nem volt nepszavazas bos-nagymarosrol
cask helyeseltem
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: amerikaban hetkoznapi embernek van annyi gondja mint otthon
/ha kivancsi vagy ra nezz utana anyugdijrendszernek az egeszseguynek az oktatasnak, meglepo less/
meg azt is megnezheted hany ember megy vakaciozni barhova
otthon nagy a jolet a korulmenyekhez kepest
ha valaki azon problemazik hgy horvatba vagy olaszba mennyek...
haggyuk

M. Péter 2016.09.03. 01:48:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az EU-ba behozott árut az EU-n belül akárhol el lehet vámoltatni, nem csak ott, ahol behozzák. A vám 80%-a megy Brüsszelbe, 20%-át megtartja az az ország, ahol a vámolást végzik.

2016.09.03. 17:47:43

@hagyma: Mindenhol vannak problémák. De az is nyilvánvaló, hogy mekkora életszínvonalbeli különbségek vannak tőlünk nyugatabbra v. éppen az óperenciás tengeren túl. Az egész kivándorlás mizéria alapvetően sokkal többről szól, mint a jobb életszínvonal és a pénz. De ezt csak az látja, aki itthon éli a mindennapokat.

"otthon nagy a jolet a korulmenyekhez kepest
ha valaki azon problemazik hgy horvatba vagy olaszba mennyek...
haggyuk"

Demagóg baromság. Milliók meg nélkülöznek v. épphogy megélnek a fizetésükből.

kardio1 2016.09.03. 19:11:59

@agarik: mit szolnék? Ostoba lozunggyûjtemény.

Bredpitt Monika 2016.09.04. 12:53:54

@CrazyLali: Átküldöm a hozzászólásod egy kedves ismerősömnek, aki a FB-n aktív és aki Szentendrén fog dolgozni és hasonló a hozzáállása a tiédhez,

CrazyLali 2016.09.04. 13:34:33

@Bredpitt Monika: Szuper, köszi :)
Írtam egy privát üzit az elérhetőségemmel

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása