oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 20. 06:45,  Jobb életet szeretnénk mindannyian 68 komment

2016. július 20. 06:45 Határátkelő

Jobb életet szeretnénk mindannyian

Az utóbbi hetekben érdekes vita bontakozott ki a Brexitről, illetve az Egyesült Királyságról, az ott élő magyar és más uniós bevándorlókról. Kiskacsa írása egy héttel a referendum után jelent meg, erre jött válaszul (és kavart némi vihart) bbb posztja, amiről sokan elmondtátok a véleményeteket a kommentekben. Nos, Resident Alien tovább ment és egész posztban fejtette ki véleményét – ez következik most. Még az is kiderül, mi a közös Neumann Jánosban és Cristiano Ronaldóban.

Az Egyesült Királyságban élsz? Vagy nem, de van véleményed a Brexitről? Másként viselkednek az emberek a népszavazás óta? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

brexit_7_nagyon_jo_foto_pixabay_com_mih83.jpg

„Az elején szeretnék tisztázni egy ellentmondást: mi habzószájú magyarok törtetünk, mégis a semmittevésért kapjuk meg az állampolgárságot, jól értem? Ez egymásnak erőteljesen ellentmond. Lehet valaki törtető vagy semmittevő, de semmiképpen sem mindkettő egyszerre. Abban egyetértünk, hogy a semmittevő egyik országban sem kívánatos.

Ha már viszont törtetünk, nem értem, mi ezzel a baj. Jobb életet szeretnénk mindannyian, nem? Nem gondolom, hogy ezzel kiszorítjuk az angolok gyerekeit, elvesszük a jogaikat, mindössze versenyt generálunk (ahogy ők is, amikor külföldre költöznek), amivel őket is arra késztetjük, hogy többet hozzanak ki magukból és ne hatalmasodjon el az „angol vagyok, tehát nekem ez jár” gondolkodás.

Az, aki elhagyja a hazáját, hogy egy másik országban próbáljon szerencsét, távol a családtól és a barátoktól, rengeteg nehézséggel néz szembe. Soha nem fogja a nyelvet úgy beszélni, mintha ott született volna, és emiatt, illetve a kapcsolatrendszer hiánya miatt hátrányból indul. Aki mindezek mellett meg tudja állni a helyét, az becsülendő.

Neumann János és Cristiano Ronaldo

Miért baj, ha egy tehetségesebb külföldi kap lehetőséget egy jó angol iskolában vagy munkahelyen? Ha egy lengyel villanyszerelő jobban dolgozik, mint egy angol, ráadásul még veszi is a fáradtságot, hogy Angliába költözzön, miért kellene rosszabbul élnie, mint az angolnak? Mert peches volt és Lengyelországban született?

Alapvetően nekem ez a kijelentés azt sugallja, hogy minden úgy jó, ahogy van, minek változtatni, régen minden jobb volt, és azt, hogy hogyan élünk, annak kellene befolyásolnia, hogy hol születtünk, nem pedig, hogy milyen eredményeket értünk el. Ezzel nem tudok egyetérteni.

Persze, ipari forradalom is minek volt, meg Neumann János. Talán Cristiano Ronaldónak sem kellett volna a Manchester Unitedben játszani, az Ubernek sem kellene Magyarországon jelen lennie és nekem sem kellene Angliában élnem.

Hadd legyünk csalódottak

Igaz, hogy mindenkinek joga van kifejezni a véleményét. Az angoloknak is. Meg is tették a népszavazással és ezt tiszteletben kell tartani, de az elsődleges érzelmi kirohanásokat nehéz kontrollálni.

Beengedtek minket, mi meg is köszöntük, dolgozunk, adózunk, de most hadd érezzük magunkat csalódottnak és álljunk értetlenül a történtek előtt. Én is el fogom hagyni ezt az országot, ha lehetetlenné válnak a körülmények, de ettől még nem kell egyet értenem az eredménnyel. Még akkor sem, ha megpróbálok az „átlag angol” eszével gondolkodni.

Ha már átlag angol... Először is válasszuk ketté az érzelmi és gazdasági érveket, illetve az Unión belüli és az Unión kívüli bevándorlást. A gazdasági érvekre most külön nem térnék ki, van erről elég tanulmány, statisztika, nem az én reszortom erről beszámolni.

Egyértelműbb jelenlétre lenne szükség

Azonban az igaz, hogy az előnyök sosem voltak világosak számukra, ahogy nagyon sok tagország állampolgárai számára sem, azokat különben is nehezebb felismerni (német autó adómentesen, olcsó benzin, nemzetközi kereskedelmet folytató cégek által történt munkahelyteremtés stb.), ellenben a játszótéren a csadoros anyukák látványa azonnal eléri a hatását. (Az épülő mecsetek látványa nem tudja, ugyanis nem hinném, hogy van ilyen, legalább is én nem látom, hogy egymás után húznák fel ezeket.)

Ebben része van az Uniónak és az egyes kormányoknak, valószínűleg láthatóbb, egyértelműbb jelenlétre lenne szükség, mert tényleg baromira messze vagyunk attól, hogy csak megközelítsük az Egyesült Államok egységességét.

Arról viszont megjelent több cikk, hogy az angolok jelentős része nem is tudta, hogy mit jelent az Unióból való kilépés, sokukat valóban „csak” az Unión belüli és/vagy kívüli bevándorlók zavarták, illetve könnyen meggyőzhetők voltak a kampánnyal. Nem hiszem, hogy felmerült volna bennük, hogy „eddig lehetett az üzleti érdekek miatt szivatni, de ne tovább”.

Ha megnézzük a szavazási eredményeket, ott szavaztak a legtöbben a kilépésre, ahol kevés a bevándorló. Ez nem azt jelenti, hogy az átlag angol hülye. Leginkább csak tájékozatlan (ebben hasonlít az átlag magyarra) és véleményem szerint az ember attól fél, amit nem ismer.

Ha nem ismeri a kelet-európai bevándorlókat, a muszlim vallást, esetleg negatív tapasztalatai is vannak, ha még sosem járt/élt külföldön, akkor könnyű megnyerni a szavazatát. Ráadásul sokan, szigetlakók lévén, hajlamosak határozottan elkülöníteni magukat mind etnikai, mind gazdasági, mind földrajzi szempontból Európától és a világtól.

Érdekességképpen megjegyezném, csak hogy identitástudatukra utaljak, hogy a minap akadtam rá az Expats Radio nevű rádióállomásra, ami az Unióban élő britek rádiója. Csak szemléltetésképp, minket immigrantseknek hívnak, míg magukat expatnek gondolják. Bár a két fogalom azonos, mégis van közöttük egy elég erős érzelmi töltetbeli különbség.

Ezen kívül nem csak az átlag angolok szavaztak a kilépésre, amennyiben az átlag angol alatt a több generáció óta Angliában élőket értjük. Az egyik kolléganőm bevándorló család lánya, ő már itt született, angolnak vallja magát, és egy percre sem gondolt bele, hogy az ő szülei hogyan kerültek ide, illetve, hogy egy olyan divatcégnek dolgozik, aminek jelentős bevétele és a beszállítóinak egy része az Unióban van. Ő arról beszélt, hogy az ország újra erős lesz és meg fog állni a saját lábán. Érzelemből szavazott, nem gondolta végig a következményeket.

Ne általánosítsunk!

Ami az Uniós és nem Uniós bevándorlókat illeti, a kettőt szét kell választanunk. Arra már utaltam, hogy nem értem miért baj, ha a keményen dolgozni akaró kelet-európai fogja magát es Angliába költözik, ahol megküzd az elismerésért.

Ami a muszlim bevándorlókat illeti, az ő nagy részük pakisztáni, akiknek ittléte nem írható az uniós tagság számlájára, sokkal inkább az egykori gyarmatosításéra, ezért nem csoda, ha számukra az elsődleges desztináció az Egyesült Királyság. Az ő helyzetüket a Brexit nem befolyásolja.

Nem vagyok álszent, én is tartok a terroristáktól és látom, hogy sokan a muszlimok közül kerülnek ki. Azonban ha én általánosítok, rólam is bárki gondolhatja, hogy egy semmittevő, állampolgárságért ácsingózó magyar vagyok.

Sadiq Khan polgármesterré válása erre egy jó példa. Még mindig van olyan, aki azon van fennakadva, hogy muszlim, és nem beszél arról, hogy vajon több tapasztalata van-e, mint Zac Goldsmith-nek, a másik jelöltnek.

Ezt a kérdést sokféleképpen meg lehet közelíteni. Számomra az egészben az a legrosszabb, hogy feszültséget szít a különböző csoportok között. Beszólásokhoz, fizikai támadásokhoz vezet.

Prédát mindig könnyű találni, lehet az fekete, zsidó, muszlim, kelet-európai, idős és még sorolhatnám. Legközelebb kik kerülnek sorra? A fogszabályzósok, a diabéteszesek vagy a középkorú fehér férfiak? Esetleg az Unióban élő angolok?”

HÍRMONDÓ

Megrajzolták a tipikus határátkelő portréját

A három legfontosabb célország még mindig Nagy-Britannia, Németország és Ausztria. Inkább férfiak indulnak útnak, zömében 39 év alattiak – de hogy pontosan milyen is a magyar határátkelő, azt itt olvashatod el.

Amikor a negyvenesek lépnek le

Az, hogy a fiatalok külföldre mennek, egy dolog. Amiről talán kevesebb szó esik, az a negyvenes korosztály elindulása, ami azt jelenti, hogy már nem csak a jövő, de a jelen is elmegy. A spanyolok helyében mi elkezdenénk aggódni. Hogy miért, azt ide kattintva tudhatod meg.

„Mindenkinek hazudtak”

Nagyon érdekes látleletet ad nem csak a Brexitről, hanem (és ebben az esetben talán elsősorban) a közösségi oldalak, mint a Twitter és a Facebook működéséről a Hullban élő Will. A fiatalember elszánt maradás-párti volt a brit vitában, így most vesztesként érthetően kissé elkeseredett. Viszont nagyon érdekes dolgokat mondott a brit SkyNews hírtelevíziónak.

(Fotó: pixabay.com/MIH83)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr48900826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verkagrafomanka 2016.07.20. 07:17:49

Ez nagyon jó volt, köszi.

Muscari 2016.07.20. 08:34:37

Nyomok egy tetsziket. Viszont lassan már nem nagyon tudok újat hozzáfűzni a Brexit témához, jelenleg úgy tűnik, hogy Teri anyánk halogatásba kezdett. Állítólag az idén már nem is kezdik meg a tárgyalásokat, pedig látszólag semmi sem indokolja az időhúzást.

szaszo71(D) 2016.07.20. 08:57:49

Ehhez nincs nagyon mit hozzáfűzni.

Bredpitt Monika 2016.07.20. 09:24:04

Koszonjuk a posztot.
En az utolso bekezdest kihagytam volna.

Egy konyvet szeretnek ajanlani, amit en meg nem tudtam beszerezni. Nincs belole , csak rendelni lehet.

Udo Ulfkotte A menekultipar
egy ujsagiro menekult taborokban elt es leirja, milyen haszna van a menekultekbol ujsagiroknak, civil szrvezeteknek es politikusoknak

fhdgy 2016.07.20. 09:30:34

A cikk egésze elfogadható számomra. Főleg a nyugodt hangneme tetszik.

"Lehet valaki törtető vagy semmittevő, de semmiképpen sem mindkettő egyszerre." nos erről viszont az a véleményem, hogy sokkal árnyaltabb a kép.

Elég sok olyan emberkét ismertem, akik szakmailag semmittevők voltak, de a könyöküket keményen használták a törtetésben.

Akkor hogy is áll ez a dolog?

takarék-láng 2016.07.20. 09:35:55

A masik oldalvelemenye nem hallgattatik meg. A brexites posztok itt is egyoldaluak.

joskapista52 2016.07.20. 10:21:35

Ha magyarországból kijössz egy másik országba, ahol ugyanazért a melóért többet kapsz, az nem törtetés, hanem jól helyezkedés, opportunista hozzáállás, te is bele akarsz ülni a jóba. A törtetés az az, amikor te több, értékesebb munkát csinálsz mint a másik, és azért több jutalmat kapsz, ezt otthon is lehetne csinálni minden további nélkül.

Az is oké, hogy te az egészre úgy tekintesz, hogy miért ne mehessen bárki bárhova, meg versenyhelyzetet generálsz, aztán éljen jól a jobbik, de az átlag angol, aki eddig is benne volt a jóban, az köszöni szépen kiválóan elvolt az ő nyugis jólétében, anélkül hogy te idejöttél volna és versenyhelyzetbe kényszeríted. Pont ugyanúgy ahogy te, ő is minél kevesebb melóval minél többet akar szakítani.

Meg ne te mondd már meg nekik, hogy az ő országukba bárki idejöhessen. Majd azt ők eldöntik, aztán ha akarnak beengednek, ha nem akkor meg nem.

Ez a baj a hozzáállással, hogy ezek itt egy szó nélkül beengednek, ugyanolyan lehetőséget adnak neked, mint a saját gyerekeidnek, de még vered a tamtamot, hogy neked milyen nehéz anyanyelvi angol, meg kapcsolatrendszer nélkül. Nos, ha ennyire szar, akkor nem kell idejönni. Vagy mit szeretnél, tanuljon meg mindenki magyarul? Jöjjenek ők haverkodni veled, nyomuljanak nálad, hogy legyen kapcsolatrendszered? Szavazzon mindenki úgy, hogy neked jó legyen, ne úgy ahogy nekik jó?

Kicsit talán magasak az elvárások.

Ha az gazdag svájciak, cristiano ronaldók, vagy neumann jánosok jönnének angilába, akik tudnak viselkedni, azokkal semmi baj nem lenne. Sajnos a keurópai bevándorlók többsége egészen más tészta...

Amiket felsorolsz, munkahelyek, benzinárak, azoknak semmi köze nincs ahhoz, hogy különálló állam, vagy EU tag egy ország. Merkel, meg a remain pártiak persze szeretnék hogy elhidd - na ez az igazi rémhírterjesztés.

A valóság ezzel szemben az, hogy Spanyolország pl. EU tag, mégis óriási munkanélküliség van.

Aztán a benzinár hogy jön ide? Angoloknak megvan a saját British Petrol-juk, ami a világpiaci árakon dolgozik, ráadásul a benzinár nagy része adó, amit tollvonással lehet változtatni, nulla köze van az EU-hoz az egésznek.

A remain oldal persze nyomatja a propagandát, de a valóságban sokkal nagyobb hatása van egy ország gazdaságára annak, hogy az ország maga hogyan intézi dolgait, mint hogy EU-tag e vagy nem. Magyarország pl. hiába EU tag, svájc meg hiába nem, azért van különbség... USA, se EU tag, mégis olcsó a benzin.

Rémhír, hogy az EU-n kívűl nincs élet, a világ legnagyobb gazdaságai, USA, Kína, Japán, mind az EU-n kívűl vannak.

A másik amit nem értek, hogy te akarod megmagyarázni az angolnak, hogy tudatlan? Ők élik meg a bevándorlást évtizedek óta első kézből, neked meg fogalmad sincs miről beszélsz, sose tapasztaltad. Hadd tudják már jobban egy saját országukban évtizedek óta történő jelenségről hogy kell-e nekik, vagy nem.

Ők különböztetik meg az embereket etnikai alapon? Magyarországon a tizede nem menne el annak, ami itt van. Az angol kb. a legtoleránsabb nemzet az egész világon, és te, a magyar, aki a saját országában tizedennyire se toleráns, te akarod nekik megmondani, hogy még mindig nem elég toleránsak, meg etnikai alapon megkülönböztetik az embereket? Vicces.

fhdgy 2016.07.20. 10:47:47

@Resident Alien: A törtetés számomra egyértelműen pejoratív. A pozitív párja a törekvés.

Karma17 2016.07.20. 10:55:57

En hatarozottan remain parti voltam. Mostanaban kezdem meggondolni a dolgot. Nemreg jottunk vissza Magyarorszagrol, ahol termeszetesen szobakerult a brexit is, aminek hatasara tobb embertol hallottam, hogy az "angolokat jol meg kell buntetni". Rakerdeztem, miert is, azert mert ki mertek mondani a velemenyuket? Vagy azert, mertmost feltek, hogy vege lesz a kanaannak, amit ugy hivnak, hogy EUs penzszivattyu?

Gazdasagilag nem allitom, hogy joo dontes a kilepes, rovid tavon semmikeppen, de ha ilyen emberekkel kell egyutt elni, akik igy tudnak acsarkodni, akkor komolyan fontolora kell venni, hogy akarok-e veluk egy taborban lenni.

Masik kerdesem az volt az egyik illetohoz, akik meg szerettek volna buntetni az angolokat: OK, akkor legyen szorosabb egyuttmukodes az EU-ban. 2 ev mulva kotelezo az euro minden tagorszagnak, aki 10 evnel tobbet toltott az EU-ban, bevezetjuk a ket szintu AFA-t, mint az USA-ban (x % megy az EU-nak, y% marad az orszagban), mindenkinek kotelezo nemetul/franciaul megtanulni.

A valasz: nem akarunk szorosabb kotelekeket.

Kerdesem, akkor mit akartok?

P.S.: UK-ben elek a csaladommal, nincs allampolgarsagom (a kozeljovoben nem is lesz meg), dolgozom, es a sajat tozsgyokeres angol kolegaim hulyeztek le a kilepesre szavazokat.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.20. 11:23:13

remek összefoglalás, tetszik is. két megjegyzést fűznék hozzá:
1. immigrant - expat
szerintem fogalmilag nem azonos a kettő, ugyanis az expatriate fogalmában benne van az időlegesség, az átmenetiség. pár év külföldön itt-ott, majd úgyis hazatér.
ezzel szemben az immigrant új hazát keres és ott telepszik le, nem célja a visszatérés.

az, hogy immigrant névvel pont a közös piac miatt azonos jogállású EU-s állampolgárokat illette a leave kampány, egyértelmű hamis és érzelemvezérelt rágalmazás. egy lengyel állampolgárnak egészen mostanáig - még most is - ugyanannyi joga és kötelessége van az angol munkaerőpiacon, mint egy brit állampolgárnak.

2. bevándorlás Nagy-Britanniába
ugyan nem néztem utána statisztikáknak, de már csak történelmi okok miatt is elég egyértelmű, hogy nem az elmúlt 10 évben alakult ki ez a probléma, hanem egy több száz éve zajló folyamat egyik állomása volt ez a brexit szavazás.
a Commonwealth államaiból - pl India, Pakisztán, Banglades és a volt afrikai gyarmatok - továbbra is ugyanúgy érkeznek majd munkavállalók.
ha már piacféltés és bérszint probléma, speciel IT területen pont az indiai és pakisztáni munkavállalók törték le sikeresen az árakat.

szóval nagyszerű eredménnyel zárult ez a brexit, de most sem világos, hogy tulajdonképp mit is szeretnének elérni a brit politikusok ezen eredmény tudatában, másrészt egyáltalán nem oldja meg a kilépés a brit gazdaság meglévő problémáit. csöbörből vödörbe.

Bredpitt Monika 2016.07.20. 11:29:37

@takarék-láng: "A masik oldalvelemenye nem hallgattatik meg. A brexites posztok itt is egyoldaluak. "

Ezt nem értem, írt valaki a másik oldalt képviselve, amit nem rakna ki HA? Szerintem az is kikerülne, ha írna valaki egyet.

Bredpitt Monika 2016.07.20. 11:34:12

@joskapista52: " Az angol kb. a legtoleránsabb nemzet az egész világon,"

Ezt most minden gúny nélkül kérdezem, de mi az ami ezt mondatja veled? Tényleg nem akarok vitatkozni ezen, csak kíváncsi vagyok mivel tudod alátámasztani ezt a mondatod.

Bredpitt Monika 2016.07.20. 11:40:56

@joskapista52: közben találtam valamit én is, igaz itt Briteket emlegetnek, nem angolokat

www.ibtimes.co.uk/world-values-survey-racial-tolerance-britain-468205

Bredpitt Monika 2016.07.20. 11:48:22

Ez is kapcsolódik a témához:

"Az LMP politikusa szerint Orbán Viktor és kormánya a saját csapdájába esett, hiszen azt tűzték ki célul, hogy Magyarország az alacsony bérekkel versenyezzen a világpiacon, a magyar emberek viszont úgy döntöttek, hogy ilyen bérekért nem akarnak dolgozni, ezért sokan külföldön találtak munkát.

Az LMP szerint ugyanakkor ebben a helyzetben a külföldi munkaerő behívása nem megoldás, hanem a magyar emberek "legrútabb elárulása" lenne.

Szél Bernadett szerint a kormánynak és a Fidesznek négy "fő bűne" van, amivel tönkretették a foglalkoztatást: aránytalanul és egyoldalúan támogatták a külföldi nagyvállalatok magyarországi letelepedését, bevezették az egykulcsos adót és megszüntették az adójóváírást, nem emelték a közalkalmazotti béreket és tönkretették az oktatási rendszert.

Úgy vélte: ha ezen a négy ponton nem változtat a kormány, akkor Magyarországon gazdasági összeomlás következik be.

"Az LMP ebben a helyzetben úgy véli, hogy mielőbbi béremelésre van szükség, a közszférában is, emellett a párt adómentessé tenné a minimálbért, csökkentené az élő munkára nehezedő terheket, minőségi reformot javasol a szakképzésben, illetve hátrányos helyzetűekre célzott felnőttképzési programokat és állami bérlakásprogramot hozna létre.

Szél Bernadett kérdésre válaszolva közölte: közérdekű adatigénylést nyújtanak be, hogy kiderüljön mennyibe került a kormány új plakátkampánya. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egyoldalú üzenetekkel befolyásolja a magyar választópolgárokat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter euróbevezetésről szóló nyilatkozatával kapcsolatban az LMP társelnöke úgy vélte: amíg a magyar átlagbér a német minimálbér alatt van, addig csak álmodozni lehet erről a kérdésről. Szerinte azonban Magyarország felzárkózás helyett még a saját régiójától is leszakad a bérek tekintetében."

tanato 2016.07.20. 12:00:11

Brexit.Természetesen mi vagyunk ennek a vesztes oldalán/k-európaiak/Anglia köszöni szépen kiválóan meglesz EU tagság nélkül is meg káeurópai munkavállalók,bevándorlók nélkül is.Legfeljebb az általuk alantasnak tartott m unkákra majd hoznak a volt gyarmatokról munkaerőt.
A kelet európaiak, Angliába igyekvők pedig nem mondhatják majd el ezt ,mármint hogy köszönjük szépen megvagyunk mi angol munka és letelepedési lehetőségek nélkül is,jók nekünk a hazai jövedelmi és egyéb viszonyok is.Ez kicsit faramucin hangzik,hangzana.
SZóval egyoldalú nagyon a dolog.Hogy az innen eltŰnt Raptort idézzem,megint sz.-ágon vagyunk.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.20. 12:52:23

@tanato: "hogy az innen eltŰnt Raptort idézzem,megint sz.-ágon vagyunk."

;) hahh, ebben mi a meglepő? valaki mindig térdelni fog, ez is egy munka, helyt kell állni ekkor is.

joskapista52 2016.07.20. 13:10:32

@adamskij: "ugyan nem néztem utána statisztikáknak"

Ez elég nagy hiba, mert a statisztikák szerint a nyolcvanas évekig óriási volt a természetes szaporulat, a bevándorlás meg nagyon alacsony (konkrétan negatív legtöbb esetben!) és a nyolcvanas évektől indult a természetes szaporulat nagyléptékű csökkenése és ennek hatására a bevándorlás megugrása - pont ugyanúgy, ahogy minden modern nyugati orszában.

London lakosságát is ha megnézed, pár évtized alatt csökkent le túlnyomórészt fehér angolról a mostani 45% fehér angolra.

Nem többszázéves folyamatról beszélünk, pusztán 2-3 évtized.

macamuca [IHUN] 2016.07.20. 14:29:53

@joskapista52:
Tehát először volt a természetes szaporulat csökkenése, majd ennek hatására a bevándorlás megugrása. Kevés-egyre kevesebb-várhatóan egyre kevesebb leendő munkavállaló/adó -és járulékfizető (=a természetes szaporulat csökkenése), ennek hatására a bevándorlás növekedése /megugrása.
Vagyis nem a bevándorlók kezdték el ""kiszorítani"" az itt élőket, letörve a béreket, ezzel arra **kényszeríteni ** a briteket, hogy egyre nehezebb anyagiak miatt egyre kevesebb gyereket vállaljanak.

joskapista52 2016.07.20. 14:42:02

@Resident Alien: "ha vallalom, hogy itt elek, akkor nagyon is elfogadonak kell lennem."

Fordítva ülsz a lovon. Amikor elmész más országába, nem neked kell elfogadónak lenned, hanem annak, aki befogad és hajlandó megosztani veled a dolgait, amihez amúgy nem sok közöd lenne.

Ugye ha elmész vendégségbe valakihez, általában te köszönöd meg a szíves vendéglátást, nem még elkezded ragozni, hogy hát azért de messzire kellett eljönnöd, de fárasztó volt az út, mekkora teher volt neked ez, meg milyen nehéz, hogy nem olyan az evőeszköz, amit otthon megszoktál, érezzék már magukat megtisztelve, hogy vendégül láthattak. Ugye nem így szokott történni?

Az tökmindegy hogy te mennyire elfogadónak gondolod magad, az számít, hogy a házigazda mennyire elfogadó, mert az ő kenyeréből kapsz te is és neki van jogköre eldönteni, hogy te bejöhetsz vagy kinnmaradsz.

Te majd akkor tudod megmutatni mennyire elfogadó vagy, ha majd neked kell az országodban évtizedeken keresztül vendégül látni mondjuk a magyar átlag GDP negyedét termelő országból érkezett bevándorlókat, meg eltűrni a dolgaikat.

Így, hogy jelenleg te vagy a vendégségben, könnyű az elfogadásról papolni, majd ha csinálni kell, akkor mutasd meg.

macamuca [IHUN] 2016.07.20. 15:09:27

@joskapista52:
Nem vendégségben vagyok =nem szívességként jöttem, látogatóba, akit (mint vendéget) ellátnak mindennel, ingyen.
Hanem dolgozni jöttem. Olymindegy, mit dolgozok, és hogy mennyi ideig, de amíg dolgozom, addig magamat tartom fent/látom el a kapott keresetemből, melyből adó és járulék formájában hozzájárulok az itteni közös költségekhez is.
Maradva a példádnál: 2 féle ismerősöd van:
1: az egyik vendégségbe megy hozzád, megvendégeled valamivel (ellátod/kínálod valamivel, ingyen, szívességből)
2: a másik dolgozni megy, neki fizetsz a munkájáért, aztán a keresetéből úgy látja el magát, ahogy tudja/akarja.
Mindkét csoportban lehetnek/vannak szívesen látottak és nem szívesen látottak, ez igaz, de alapvetően nagyon nem mindegy, hogy aki érkezett, annak mi a célja, miért van nálad: vendégeskedni ment, vagy dolgozni, függetlenül attól, hogy legszívesebben elzavarnád a vendéget, vagy tartóztatód/újabb vendégségbe invitálod, illetve elégedetlen vagy a dolgozni érkezővel, vagy elégedett, és újabb megbízást/munkát/lehetőséget adsz neki.

2016.07.20. 15:38:03

@joskapista52:

Nagyon erdekes amit irsz, es szerintem nagyon szepen kihozza, hogy ResidentAlien mennyire maskepp gondolkodik ugyanarrol. Valoszinuleg ezen velemenyek jelentos resze szemelyes ertekrend kerdese, igy nehez ezekrol erdemben vitatkozni, de talan erdemes a kulonbozo allaspontokat jobban koruljarni a kovetkezmenyeket felterkepezni.

A legfontosabb kulonbseg a ket allaspont kozt, hogy ResidentAlien ugyerzi, hogy ha minden ember egyenlo, akkor szabadon meg kell tudnia valasztania, hogy hol el. Mig joskapista (ha jol ertem), ugy erzi, hogy ha valaki valamilyen privilegiumot korabban megszerzett (X orszagban lakhat) azt nem lehet tole elvenni. Meg akar ugy sem, ha masnak is megadjuk ugyanazt a jogot (barki bekoltozhet X orszagba), hiszen hosszutavon az csokkenti a privilegium erteket (noveli pl a munkaero kinalatot), es igy olyan mintha elvettuk volna azt (kozelednek a fizetesek X es Y orszag kozott).

Eddig mindket erveles logikusnak hat, es fairnek tunik. Ha azonban vegigvisszuk a ket gondolat menetet, es konzisztensen alkalmazzuk oket, akkor nagyon kulonbozo vilagokat kapunk. Mindenki eldontheti melyikben szeretne elni.

Ha arra torekszunk, hogy mindenki megorizhesse altala vagy osei altal szerzett privilegiumait, akkor egy nagyon szettagolt emberiseget kapunk. Ahol az emberek mikrokozossegekbe tomorulnek, hiszen egy varos elonyt jelent a videkhez kepest, igy az ott lakok meg akarjak orizni sajat privilegiumaikat (lasd kinai Hokou rendszer en.wikipedia.org/wiki/Hukou_system).

Ennek soran azonban az eroforrasokat, jelen esetben a munkaerot, tehetseget nem optimalisan osztjuk el, hanem reszben veletlenszeruen, hiszen a szuletes nagy mertekben meghatarozza, hogy kinek milyen lehetosegei vannak.

A privilegiumokra epulo tarsadalom egy extrem peldaja a feudalis tarsadalom, ami szemlatomast nem hozott joletet, csak egy nagyon szuk, a privilegiumakat birtoklo csoportnak. Osszessegeben meg a feudalis kiralyok is sokkal rosszabbul eltek mint egy mai kozep-osztalybeli Europa barmely orszagaban. Az eletszinvonval pedig evszazadokig nem fejlodott lenyegesen, mikozben az elmult 100-150 evben (privilegiumok eltorlesevel) rohamos volt a fejlodes minden tarsadalmi retegben.

A masik modell, amit ResidentAlien preferal, azt mondja, mindenki egyenlo, es szabadon megvalaszthatja hol el, altalanossagban nincsenek veleszuletett privilegiumok.

Ebben a modellben mindenki odakoltozik, ahol a legjobban erzi magat, ahol szamara a legjobbak a lehetosegek. Aki szorf oktato szeretne lenni az hawaiira, aki gabona kereskedo az ukrajnaba, aki programozo az San Franciscoba, stb.

A nap vegen ebben a modellben nincs olyan, hogy "beleulsz a joba", mert nincs "jo". Nincsenek privilegiumok, csak az van, amiert megdolgozol. Konnyen belathato, hogy a berek a hasonlo munkaert hamar kiegyenlitodnek, hiszen, ha a munkavallalo szabadon atkoltozhet az alacsonyabb fizetesu orszagbol a magasabb fizetesube, akkor az elobbiben nonek a fizetesek az utobbiban pedig csokkennek.

Ezt latjuk egyebkent Kelet-Europa es Nyugat-Europa viszonlataban. A fizetesbeli kulonbsegek rohamosan csokkenek azokban a szakmakban ahol nagy a kivandorlas (bar a kulonbsegek meg mindig nagyok).

En szemely szerint inkabb elnek ResidentAlien vilagaban, nagyobb szabadsagban, ahol rajtam mulik mi lesz belolem, es mindent megtehetek, hogy megtalaljam a boldogsagom.

Szemelyes velemenyem szerint az elmult evszazadokban a technologia fejlodese reven folyamatosan ebbe az iranyba mentunk, es megyunk meg ma is. Az egyre olcsobb utazas, lehetove teszi a koltozest. Az idegen nyelvek es kulturak tanulasa megkonnyiti a beilleszkedest. Az informacio egyre szabadabb aramlasa lehetove teszi, hogy megismerjunk mas orszagokat, igy felterkepezhetjuk a lehetosegeinket. A legfejletebb gazdasagok pedig igyekeznek is egyre konnyebbe tenni, hogy a megfelelo munkaero letelepedjen orszagukban.

Ti mit gondoltok?

joskapista52 2016.07.20. 15:38:14

@macamuca [IHUN]: Pontosan, csak egy dolog lemaradt még az elejéről a teljes képhez, a népesség boom + a hitelek deregulációja miatt felment a családalapítás szükségleteinek költsége, mint pl. saját ingatlan, így kitolódott a gyerekvállalás ideje + csökkent gyerekvállalási hajlandóság.

Emiatt csökkenni kezdett a természetes szaporulat, ami a kialakult jóléti rendszer alapköve, amire a politika válasza a bevándorlás ösztönzése volt. Emellett a hitelcsapot is egyre jobban kinyitották, jelenleg nagyrészt ebből a két tényezőből adódik a "növekedés".

A gond ezzel csak az, hogy a növekedő GDP, a családalapítás és az életszükségletek költségének a magasan tartása az csak a big biznisz (főleg a pénzügyi szféra) és így a politika érdeke, az átlag állampolgár meg éppenhogy ellenérdekelt mindkettőben, na ebből adódnak a jelenlegi feszültségek, meg a brexit szavazás eredménye, az elmúlt pár évtizedben ugyanis megtapasztalták már a nyugati EU állampolgárok, hogy mik a jelenlegi rendszer "előnyei".

Azt is látni kell, hogy a bevándorló, azaz a mi szerepünk ebben az egészben annyira korlátozódik, hogy a politika, merkel, meg a haverjai hívnak meg, a saját népük akarata ellen, megtűrt emberek vagyunk, cserébe, hogy még egy kicsit fenntartjuk a rendszert a "gazdagoknak".

A hitelcsap és a haldokló pénzügyi rendszer mentőcsomagja azok az dollártrilliárdok, amiket a bankrendszerbe nyomnak 2008 óta, a haldokó népességszaporulat mentőcsomagja meg a nagymértékű bevándorlás, de most éppen úgy tűnik, hogy itt az UK-ban lassan a rendszer mindkét támaszát kiherélik és nem tudni mi következik utána.

Egyelőre az a nagy terv, hogy próbálnak túlélni valahogy.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.20. 16:05:48

@joskapista52: kérlek, teljesen igazad van.
gyorsan fel is csaptam egyet - tudom, wikipedia oldal, de fel vannak tüntetve a források. tehát:
en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_the_United_Kingdom#UK_population_change_over_time
nos, a születések és halálozások számában a 60-70es évek óta nincs lényeges változás, ugyanazt a szintet tartják.
viszont a migrációs különbözet másképp alakul(t), mint gondoltam vagy említetted.

a természetes szaporulat pedig 1975 óta nem változott lényegesen, ingadozni kicsit ingadozik 1,7-1,9 átlagos gyerekszám között. (ugyanazon oldalon, a Vital statistics since 1960 táblázatban)

2016.07.20. 16:17:54

@joskapista52:

Nagyon erdekes amit irsz, es szerintem nagyon szepen kihozza, hogy ResidentAlien mennyire maskepp gondolkodik ugyanarrol. Valoszinuleg ezen velemenyek jelentos resze szemelyes ertekrend kerdese, igy nehez ezekrol erdemben vitatkozni, de talan erdemes a kulonbozo allaspontokat jobban koruljarni a kovetkezmenyeket felterkepezni.

A legfontosabb kulonbseg a ket allaspont kozt, hogy ResidentAlien ugyerzi, hogy ha minden ember egyenlo, akkor szabadon meg kell tudnia valasztani, hogy hol el. Mig joskapista (ha jol ertem), ugy erzi, hogy ha valaki valamilyen privilegiumot korabban megszerzett (X orszagban lakhat) azt nem lehet tole elvenni. Meg akar ugy sem, ha masnak is megadjuk ugyanazt a jogot (barki bekoltozhet X orszagba), hiszen hosszutavon az csokkenti a privilegium erteket (noveli pl a munkaero kinalatot), es igy olyan mintha elvettuk volna azt (kozelednek a fizetesek X es Y orszag kozott).

Eddig mindket erveles logikusnak hat, es fairnek tunik. Ha azonban vegigvisszuk a ket gondolat menetet, es konzisztensen alkalmazzuk oket, akkor nagyon kulonbozo vilagokat kapunk. Mindenki eldontheti melyikben szeretne elni.

Ha arra torekszunk, hogy mindenki megorizhesse altala vagy osei altal szerzett privilegiumait, akkor egy nagyon szettagolt emberiseget kapunk. Ahol az emberek mikrokozossegekbe tomorulnek, hiszen egy orszag, egy allas, egy kaszt, de meg egy varos is elonyt jelent a videkhez kepest, igy az ott lakok meg akarjak orizni sajat privilegiumaikat (lasd kinai Hokou rendszer en.wikipedia.org/wiki/Hukou_system).

Ennek soran azonban az eroforrasokat, jelen esetben a munkaerot, tehetseget nem optimalisan osztjuk el, hanem reszben veletlenszeruen, hiszen a szuletes nagy mertekben meghatarozza, hogy kinek milyen lehetosegei vannak.

A privilegiumokra epulo tarsadalom egy extrem peldaja a feudalis tarsadalom, ami szemlatomast nem hozott joletet, csak egy nagyon szuk, a privilegiumakat birtoklo csoportnak, es osszessegeben meg a feudalis kiralyok is sokkal rosszabbul eltek mint egy mai kozep-osztalybeli Europa barmely orszagaban. Az eletszinvonval pedig evszazadokig nem fejlodott lenyegesen, mikozben az elmult 100-150 evben (privilegiumok eltorlesevel) rohamos volt a fejlodes minden tarsadalmi retegben.

A masik modell, amit ResidentAlien preferal, azt mondja, mindenki egyenlo, es szabadon megvalaszthatja hol el, altalanossagban nincsenek veleszuletett privilegiumok.

Ebben a modellben mindenki odakoltozik, ahol a legjobban erzi magat, ahol szamara a legjobbak a lehetosegek. Aki szorf oktato szeretne lenni az hawaiira, aki gabona kereskedo az ukrajnaba, aki programozo az San Franciscoba, stb.

A nap vegen ebben a modellben nincs olyan, hogy "beleulsz a joba", mert nincs "jo". Nincsenek privilegiumok, csak az van, amiert megdolgozol. Konnyen belathato, hogy a berek a hasonlo munkaert hamar kiegyenlitodnek, hiszen, ha a munkavallalo szabadon atkoltozhet az alacsonyabb fizetesu orszagbol a magasabb fizetesube, akkor a elozoben nonek a fizetesek az utobbiban pedig csokkennek.

Ezt latjuk egyebkent Kelet-Europa es Nyugat-Europa viszonlataban. De meg Kina es a fejlett orszagok viszonylataban. A fizetesbeli kulonbsegek rohamosan csokkenek azokban a szakmakban ahol nagy a kivandorlas (bar a kulonbsegek meg mindig nagyok). Szamos iparagban mar nehany eve arrol beszeltek, hogy dragabb a gyarat Kinaba koltoztetni, es importalni a termeket, mint mondjuk Mexicoban vagy ne adj Isten az USA szegenyebb allamaiban gyartani. www.bcg.com/documents/file84471.pdf

En szemely szerint inkabb elnek ResidentAlien vilagaban, nagyobb szabadsagban, ahol rajtam mulik mi lesz belolem, es mindent megtehetek, hogy megtalaljam a boldogsagom.

Szemelyes velemenyem szerint az elmult evszazadokban a technologia fejlodese reven folyamatosan ebbe az iranyba mentunk, es megyunk meg ma is. Az egyre olcsobb utazas, lehetove teszi a koltozest. Az idegen nyelvek es kulturak tanulasa megkonnyiti a beilleszkedest. Az informacio egyre szabadabb aramlasa lehetove teszi, hogy megismerjunk mas orszagokat mielott odakoltoznenk, igy felterkepezhetjuk a lehetosegeinket. A legfejletebb gazdasagok pedig igyekeznek is egyre konnyebbe tenni, hogy a megfelelo munkaero letelepedjen orszagukban.

joskapista52 2016.07.20. 16:17:54

@macamuca [IHUN]: Ha neked van egy üres aranybányád, amiben alig találsz valamit, de én megengedem, hogy te idegyere és az én csurig levő aranybányámban dolgozz és szedd ki magadnak az aranyat, az sajnos szívesség, bárhogyan is nézem. Ha nem tennék ezzel jót veled, akkor minek jönnél ide? Ha meg jót teszek és általam előrébb jutottál, akkor bizony szívességről beszélünk.

A valóságban persze nem én hívtalak a bányámba, hanem a fenti indokok miatt az állam rámparancsolt, hogy márpedig muszály ideengedni. Jelenleg kb. ez a helyzet. Nyilván az államnak megvan rá az oka, megvan belőle a haszna, ebben igazad van, de azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy az átlag angol nem egyenlő az állammal és ő esetleg máshogy tekint rád.

Jelenleg éppen elég nagy veszélye van annak, hogy a jelenlegi rendszer helyett valami új jöjjön, talán nem is olyan sokára és abban valszeg nem lesz többet szükség a bevándorlókra, na onnantól pedig valóban csak az átlag angol jóindulatára leszünk bízva, szóval nem biztos, hogy okos dolog ezt a - jogom van itt lenni, te meg kussolj hülye angol, mert neked is jó - témát nagyon feszegetni.

joskapista52 2016.07.20. 16:17:54

@WanderingNerd: Én is szívesebben élnék az egyenlőség világában, a gond csak az, hogy mi számít egyenlőségnek.

Szerinted az az egyenlőség, hogy jogod van X országban élni ás dolgozni, úgyhogy az ottlakóknak meg kell velem osztani, mert nekem nincs ilyen lehetőségem.

Én erre mondhatnám azt, hogy nálam az az egyenlőség, ha jogom van ugyanolyan szép lakásban élni mint te, úgyhogy az ott lakóknak meg kell velem osztani, mert nekem nincs ilyen lehetőségem.

Egy harmadik ember meg mondhatná azt, hogy nekem ugyanúgy jogom van a szexuális élethez, mint neked, szóval a csajodat is meg kell osztanod, mert nekem nincs lehetőségem szexelni máshogy.

Miért pont ott húzzuk meg az egyenlőség határát, ahol neked kényelmes és miért ne ott, amit a harmadik ember mond?

joskapista52 2016.07.20. 16:17:54

@adamskij: Az "UK population change over time" részt nézd.

A természetes szaporulat egészen 71-ig, 2-300.000, onnantól élesen visszaesik 100 köré, alá.

A bevándorlás -100,000-ről indul és 0 körül van egészen 91-ig, onnan lódul meg nagy ütemben +200K-ra, most meg évente 300K-nál vagyunk, mint látható, sose volt még a közelében sem.

2016.07.20. 16:35:07

@joskapista52:

Koszi, nagyon jo kerdes.

Szerintem (es az emberi jogok altalnos ertelmezese szerint) a hatar ott van, ameddig nem korlatozod masok alapveto es emberi jogait.

Tehat azert nincs joga valakinek a elvenni mas lakasat, mert az magantulajdonhoz valo jogot korlatozza.

A 3-nak pedig azert nincs joga egy masik emberrel a beleegyezese nelkul szexelni (nem a hazastarsa, hanem a konkret illeto beleegyezese) mert az a szemelyes szabadsaghoz, es a meltosaghoz valo jogat korlatozna.

Ezzel szemben, ha valaki atkoltozik egy masik orszagba azzal, senkinek az alapveto emberi jogait nem csorbitja. Csorbithatja bizonyos nem alapveto privilegiumait. De pontosan errol szol a ket vilagnezet kulonbsege, hogy ResidentAlien szerint ez OK, szerinted pedig, ha jol ertem, nem OK.

Mindketto onmagaban koherens vilagnezet, csak en szemely szerint preferalom, az egyiket.

joskapista52 2016.07.20. 16:35:13

@WanderingNerd: Az egyenlőség az jó szerintem is, ami engem igazán zavar a dologban az az, hogy az egyenlőség nagy szószólói mindig a gazdagabbhoz mennek, hogy te, csináljunk egyenlőséget, oszd meg velem, amid van (és így ők jobban járnak).

Pedig mehetne éppen a szegényebbhez is, csinálhatna vele is egyenlőséget, hogy nézd ennyim van, de megosztom veled.

Ez így megint csak víz prédikálása, a másiktól elvárod, hogy megossza a gazdagságát, de neked eszedbe sincs megosztani a szegényebbel. Ez így haszonszerzési szándék, mohóság, az egyenlőség zászlaja alatt.

Majd ha olyan posztok születnek, hogy eladtam mindenem és a milliós vagyont kongóban szétosztottam a testvéreim között, akkor beszéljünk majd egyenlőségről, meg szeretetről, amíg az angolt akarom, hogy megossza velem a gazdagságát, hogy nekem jobb legyen, addig nyugodtan beszéljünk csak arról, hogy bele akarok ülni a jóba.

Amúgy nincs ezzel baj, én is ezért vagyok külföldön, csak legalább magunknak ne hazudjunk.

tanato 2016.07.20. 17:09:53

@joskapista52: Bibliában olvasunk egy ilyen becsületes, erkölcsös, gazdag emberről, aki szintén azt gondolta, hogy tetteivel érdemelheti ki mennyei helyét. Ezért odarohant Jézushoz s leborulva előtte kérdezte meg tőle, hogy mit kell tennie, hogy üdvözülhessen? A Márk 10:17-30-ból idézem történetét, melyben Jézus útnak indult, s ekkor: "...odafutott hozzá egy ember, és térdre borulva előtte, azt kérdezte tőle: "Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Jézus így szólt hozzá:...Tudod a parancsolatokat: Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, ne károsíts meg senkit, tiszteld apádat és anyádat!" Az pedig ezt mondta neki: "Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva."
Jézus... megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a Mennyben: azután jöjj, és kövess engem."
A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.
Jézus ekkor... így szólt tanítványaihoz: "Milyen nehezen mennek be Isten országába a gazdagok!"
A taníványok megdöbbentek szavain, Jézus azonban ismét megszólalt ...
"Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint gazdagnak az Isten országába bejutni."
Ők mégjobban megrökönyödtek, és ezt kérdezgették egymás közt: "Akkor ki üdvözülhet?"

Úgy érzem ez az idézet éppen idepasszol.

Taxomükke (UK) 2016.07.20. 18:27:38

@joskapista52: Szerintem többségünkben nem azt akarjuk, hogy az angolok osszák meg velünk a gazdagságukat. A "beleültünk a jóba" szerintem azt jelenti, hogy betagozódtunk (vagy megpróbálunk betagozódni) egy normálisabb, emberbarátibb, könnyebben élhető társadalomba, egy erősebb, jobban működő gazdaságba.
Nem akarunk szerintem elvenni semmit az angoloktól, dolgozunk, és illő javadalmazást akarunk kapni a munkánk fejében.
Vendégek vagyunk-e? Igen is meg nem is. Valóban nem ide születtünk, de nem eltartatjuk magunkat, nem várjuk, hogy kiszolgáljanak, hogy kifizessék az enni-innivalónkat, de persze ez az ő országuk. Ugyanakkor szidom őket szinte minden nap, mert szemetelnek a parkban meg a Temze-parton, ahol naponta kétszer sétáltatom a kutyámat, és én összeszedem a kutyaszart, az övékét meg kerülgetem.
Persze, ha nem tetszik, vagy befogom a pofámat, vagy elköltözöm.
Vagy összeszedem én a szemetüket meg a kutyájuk ürülékét. (Volt már rá példa.)
De nem várom, hogy eltartsanak.
Szóval összetett kérdés ez.
Ismétlem a két kulcsszót: 1. szerintem, 2. többnyire.

DieNanny CH 2016.07.20. 19:09:40

@macamuca [IHUN]:

"Nem vendégségben vagyok =nem szívességként jöttem, látogatóba, akit (mint vendéget) ellátnak mindennel, ingyen.
Hanem dolgozni jöttem."

Szó szerint ezt akartam válaszolni! :-)
Még jó, hogy továbbolvastam... :-)

DieNanny CH 2016.07.20. 19:13:30

@WanderingNerd:

Hú, gyere máskor is, nagyon-nagyon tetszett, amit írtál!!!
:-)

DieNanny CH 2016.07.20. 19:20:04

@joskapista52:

Várjál, te nem szoktál minden posztot olvasni? Mert nagyon sokan mennek Spanyol-, Görögországba, a Szu. tagországaiba, Közel-, vagy távolkeletre, vagy egyéb volt cuclista országba.

Sok olyan országba is mennek magyarok, amik szegényebbek nálunk. Úgy gondolod, aki oda megy, csak az beszélhet igazán szabad akaratról?

Én és Énke 2016.07.20. 20:19:18

"Az, aki elhagyja a hazáját, hogy egy másik országban próbáljon szerencsét [...] soha nem fogja a nyelvet úgy beszélni, mintha ott született volna, és emiatt, illetve a kapcsolatrendszer hiánya miatt hátrányból indul. Aki mindezek mellett meg tudja állni a helyét, az becsülendő. [...] Ha egy lengyel villanyszerelő jobban dolgozik, mint egy angol, ráadásul még veszi is a fáradtságot, hogy Angliába költözzön, miért kellene rosszabbul élnie, mint az angolnak? Mert peches volt és Lengyelországban született?"

Egy bosnyák apa és egy horvát anya svéd gyermeke a napokban "vette a fáradságot" és Manchesterbe költözött. A kezdeti - és a további - nehézségek lekűzdésére _heti_ 220 000 (kétszázhúszezer) font áll a rendelkezésére. Hogy meddig "dolgozik" majd a ködös Albionban, az nem a Brexittől, hanem a portugál munkaadójától és az amerikai tulajdonosoktól függ.

:-)

.

Taxomükke (UK) 2016.07.20. 21:04:41

@Én és Énke: Tudod, *barki* elott ott ez a lehetoseg. Csak akarni kell.
:)))))

macamuca [IHUN] 2016.07.20. 22:49:22

@Én és Énke:
Véletlenül nem keres(nek) egy magyarul jól beszélő mosogatót? Vagy takarítót?
Beajánlhatnál. Léééccccíííí!
:DDDDDDD

FutureFry 2016.07.21. 01:26:41

@Karma17: "... bevezetjuk a ket szintu AFA-t, mint az USA-ban (x % megy az EU-nak, y% marad az orszagban), ..."
Nem tudom mit értesz pontosan "ket szintu AFA"-n, de ilyesmi tudtommal nem létezik az USA-ban.

M. Péter 2016.07.21. 02:03:29

@Karma17: @FutureFry: Kanadában van a szövetségi kormány által kivetett goods and services tax és a tartomány által kivetett provincial sales tax.

FutureFry 2016.07.21. 02:19:45

@M. Péter: Mondjuk az USA-ban is néhol van többszintű (városi, megyei, stb.) sales-tax (de csak államon belül).

montroyal ( CAN qc) 2016.07.21. 03:35:48

@M. Péter: federal 5% quebec provicial 9.975%...tehat osszesen 14.975 de a provincial mashol valtozo .. ugyanugy jovedelem adot 2 helyre fizetunk ..

LyukasBogrács 2016.07.21. 07:24:52

@Karma17:
"akkor legyen szorosabb egyuttmukodes az EU-ban. 2 ev mulva kotelezo az euro minden tagorszagnak, aki 10 evnel tobbet toltott az EU-ban, bevezetjuk a ket szintu AFA-t, mint az USA-ban (x % megy az EU-nak, y% marad az orszagban), mindenkinek kotelezo nemetul/franciaul megtanulni."

www.youtube.com/watch?v=kA8UqBBu4oU

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.21. 07:59:00

@joskapista52: látom, elkerülte a figyelmed az 1975ös évszám említése előző válaszomban. arra utaltam ugyanis, hogy 40 éve állandó folyamatok kapcsán nevetséges bármilyen szavazást kiírni, pl brexitet.
ha 40 éve egyféle módon működik a társadalom, akkor azt se szavazás, se más intézkedés sem fogja megváltoztatni, ott az emberek habitusa a döntő. úgy látszik, a briteknek ez megfelel, sok sikert hozzá!

migrációs számadat: egészen 1920ig Írország is Nagy-Britannia része volt, több hullámban vándoroltak át az éhínség elől az USAba, ennek az utolsó évtizedeit látod a statisztikán.

amit korábban írtál: van benne igazság, de a végkövetkeztetéseiddel rendre nem értek egyet (WanderingNerd finomabban vezette le és utalt rá) és figyelembe sem veszed a többségi társadalom közti kapcsolati háló szerepét: egy összetartóbb, homogénebb társadalom simán kihasználja - akár intézményesítetten is - a betelepülőket.

azért ezen a fórumon is munkából élünk szinte mind, munka nélkül pedig nem héderezünk, hanem keresünk más állást. számos ellenpéldát tudok mondani minden oldalról (pl bevándorlók fél évig dolgoznak, fél évig nem; ugyanez megjelenik a tősgyökeres lakosok körében is amikor jópáruknak már évek óta nem fűlik a foguk rendes munkát keresni vagy csak legalább valahova bejárni dolgozni).
szóval csinos mondat ez a "beleülni a jóba" de egyrészt nagyot fordult a világ '89 óta, már nincs olyan nagy jóság sehol Európában, másrészt az itteni posztolók derékhadára pont nem jogos ez az észrevétel.

Karma17 2016.07.21. 11:51:22

@FutureFry: Bocsanat, fejbol irtam anelkul, hogy utananeztem volna. Mea culpa. De valami hasonlora gondoltam.

Most mi a meroszam ami alapjan egy allamnak be kell fizetnie az EU penztarcaba? Mintha az AFA lenne...

janegirl36 2016.07.21. 14:40:14

Eddig meg nem szoltam a topicok-hoz de hagy fuzzek valamit most hozza. Magamrol annyit hogy 23 eve elek itt, en meg az unios szabad mozgasa elott erkeztem.
Kornyezetemben es csaladomban elok kozul aki kilepest valasztotta, nem azert tette mert meg akarja akadalyozni az unios tagok ide erkezeset, itt dolgozasat stb. Sot az ellenkezoje - 16 eve dolgozom az epitoiparban ami nagy szazalekaban kulfoldi munkaerovel dolgozik. A kilepes mellett dontottek hogy a valasztas, a dontes lehetosege visszakeruljon angol kezekbe. Nem csak az immigraciorol de peldaul az EU tagsag dijairol - Az uk £18milliard fontbol csak £5-ot kap vissza. Osszehasonlitas keppen a lengyelek 2 x annyit kapnak az EU-tol mint amit befizetnek.
Aki nagyon felvan haborodva a kilepesen annal ajanlom ezt fontolja meg: Ha az EU eldonti hogy Magyarorszagon belepo osszes menekulnek Mo-n kell letelepednie, es ok ingyen egyeszsegugyi gondozast, iskolazast es segelyeket kapnak az elso naptol es ebbe Mo-nak semmi beleszolasa nem lehet, es a gyerekednek Szeptembertol egy 25-km-re levo iskolaba kell jarnia mivel a regi iskolaban nem lesz hely, meg az orvosi ellatasra hasonloan masik megyebe kell indulnotod, akkor is ilyen hevesen fogod majd az angol dontest kritizalni?

DieNanny CH 2016.07.21. 16:45:41

@janegirl36:

"Ha az EU eldonti hogy Magyarorszagon belepo osszes menekulnek Mo-n kell letelepednie,"

Ebben csak az a bibi, hogy nem Mo. területén lépnek be az EUba.

janegirl36 2016.07.21. 17:02:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Egeszen pontosan ez volt az egyik pontom. Tobb ezer menekult honapok ota Franciaoszagban varakozik hogy Angliaba johessen. Nem Anglia partjainal ertek foldet, de abban hogy bejohetnek vagy nem, az Uknak nincs most dontese.

M. Péter 2016.07.21. 19:07:50

@Karma17: A legnagyobb rész az ország bruttó nemzeti jövedelmétől (GNI) függ, a vámok is a közösbe mennek, de az ország, ahol elvámolják a terméket, ez nem feltétlenül az, ahol az áru belép, megtartja a vám 20%-át, és ezenkívül minden ország befizeti az egységes szabályok alapján kiszámolt áfa-alap 0,3%-át, kivéve a hollandokat, németeket és svédeket, akik valamilyen okból csak a felét fizetik.

2016.07.24. 08:23:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez miert bibi? Nincs olyan jogszabaly,hogy ott kell letelepiteni oket,ahol beleptek:)

2016.07.24. 08:51:30

@WanderingNerd: logikai elemzesed nem all osszhangban a valosaggal. Az elvandorlas nem emelte a bereket azokban az orszagokban,ahol massziv munkaerohiany alakult ki az elvandorlas nyoman, pl Magyarorszagon

,de abban igazad van,hogy a bevandorlas csokkentette a bereket szamos orszagban,pl Uk-ben

Erdemes eltunodnod azert,hogy vajon miert nem a kereslet- kinalat torvenyeinek megfeleloen alakul a munkaero ara a munkaber

Logikai oldalrol kozelitesz ,pedig a valosagban meg a kozgazdasagtan alaptetelei sem mukodnek ebben a kerdesben es ennek az oka a politika es a karvalytoke

2016.07.24. 08:51:43

@Taxomükke (UK): ez az eltartas is relativ..megpedig azert,mert en ugy tudom,hogy a a UK- ben mèg dolgozó emberek is jogosultak segèlyekre,mert olyan mèrtèkben elszabadultak az àrak,pl ingatlan,hogy egyszeruen a fizetesbol megelni lehetetlen,ha teszem azt egy picer 1000 euronyi fontot keres havonta,hogyan fizeti ki az 1500 euronyi fontba kerulo ingatlanbèrleti dijat

2016.07.24. 08:51:46

@janegirl36: figyi,mar a referendum masnapjan olyan szamsorok lattak napvilagot,hogy Uk tobb tamogatast kapott,mint amennyit befizetett!

Ha pedig meg azt is beleszamolom,hogy mennyit nyert Uk azzal,hogy nem neki kellett iskolaztatnia,egeszsegugyi ellatasban reszesitenie azokat a lengyeleket,magyarokat,akik csak az aktiv eveiket fogjak Uk- ben tolteni,hasznot hajtva a britt gazdasagnak es,amikor mar gondoskodni kell roluk,akkor az mar megint Lengyelorszag es Maguarorszag szamlajara megy majd..

uk ket dolgot kapott: 1 piacokat kelet - europaban, a piacnyitasnak àra van ,ezt sem akarja Uk megfizetni,pedig meg nem Eu tagok is megfizetik...2 olyan felnötteket,akik felnevelese,kepzese,szoc es eü ellatasa neki semmibe nem kerult,akiknek a munkaerejet csak kiaknaznia kell es akik oregkorukban nem fogjak megterhelni a szoc es eü ellatorendszereket es mindezert uk semmit szeretne adni....

Uk- ben is hazudtak a politikusok az eu- rol a nepnek es minden bajert az eu- t okoltak, a nep erre a hazugsagra szavazott

Es arra ,hogy eljatszotta az utolso eselyet,hogy europaiakkal töltsenek fel egy europai orszagot pakisztaniak,indiaiak helyett

PannonBoy 2016.07.27. 03:12:23

"Soha nem fogja a nyelvet úgy beszélni, mintha ott született volna". Ez nem igaz, tudok erre ellenpéldát. Minden az agyban dől el és kitartással és gyakorlással elérhető, hogy úgy beszéljen, mint aki ott született. Ennek az az ára, hogy a magyarja fog meggyengülni.
Persze a kint élő magyarok többségénél ez sohasem fog bekövetkezni, mivel magyar "burokban" élnek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása