oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 28. 06:42,  Meg kell tanulni váltani 196 komment

2016. február 28. 06:42 Határátkelő

Meg kell tanulni váltani

Aki a határátkelésre adja a fejét, az alighanem tisztában van azzal (vagy ha még nincs, majd megtanulja), hogy az alkalmazkodás, a váltás, változás képessége egyike a legfontosabb tulajdonságoknak. Emellett tanácsokat olvashatnak az Ausztriába készülők és az is kiderül, mitől rendesek a japánok.

amerika_foto_modernwandering_com.jpg

Kezdjük hát Amerikával, azon belül is Dél-Floridával! Nehéz elképzelni, miért is akarna valaki elmenni onnan, de ilyen is van, és a Modern Wander blog írását olvasva meg is értem az indokait.

„Közel 2 hete kezdődött el bennem zajlani egy nagyobb hiányérzet, egy honvágy szerű érzés. Valami különös okból kifolyólag, amit én magam sem tudok megmagyarázni, hogy hogyan jött, de elkezdett hiányozni New York, a barátnőm és a fia, valamint a többi ismerős onnan, akikkel elég jó kapcsolatot alakítottam ki a két év alatt.

Elég sok helyen éltem már Magyarországon, valamint ebben az országban. Mindenhol volt jó és rossz. Mindenhol otthon éreztem magam, és mégis idegennek. Nincsenek gyökereim az Egyesült Államokban.

Az első másfél évben csak vendégnek éreztem magamat, nem éreztem azt, hogy ide tartozom. Itt jöttem rá arra, hogy mennyire európai vagyok. Ég és föld a különbség egy európai és egy amerikai ember gondolkodása, mentalitása és a dolgokhoz való hozzáállása között.

Olyan apró pici dolgok tudnak hiányozni, hogy amiket ha bármikor az Európában maradtaknak említek, akkor kiröhögnek. Csak azok nem szoktak, akik innen mentek vissza Európába.

New Yorkban egy pincében éltem 2 és fél évig egy tömegszálláson. Annak ellenére, hogy nagyon jó munkám volt, viszonylag a szállás is olcsó és tiszta hely volt, de a nyár elejére besokalltam és semmi mást nem tudtam csak azt, hogy nekem el kell mennem New Yorkból.

Szó szerint menekültem abból a városból. Az utolsó két hónapban már minden idegesített. A metró, az emberek, a zaj, az utcán lévő kosz. Mindenben csak a negatívumot láttam, mert azt akartam.

Semmi más nem lebegett a szemem előtt csak az, hogy nekem innen mennem kell, és szünetet kell tartanom, egy csendes helyre kell mennem. Így érkeztem meg Floridába, Miamiba. New Yorkhoz képest ez igenis egy nagyon csendes és unalmas helynek számit.

Most, így 6 hónappal az ideérkezésem után, 3 munkahellyel a hátam mögött úgy érzem, hogy eljött az ideje annak, hogy újra váltsak. Nem akarok beragadni ide. Imádom a kisbabát, akivel vagyok, gyönyörű a lakókörnyezet, tényleg szavakkal leírni iszonyatosan nehéz, de ez, ami így megy 6 hónapja, nem engedhetem meg magamnak, hogy tovább folytatódjon.

Idén szeptemberben fogom a 30-at betölteni és nagyon fiatalnak tartom magamat ahhoz, hogy ennyi idősen egy 6 napos bentlakásos munkám legyen. (…) Lépni kell.

Szeretnék azokkal az emberekkel újra együtt lenni, akik a családommá váltak itt Amerikában, akikkel a mai napig ugyanolyan jó a kapcsolatom, mint ha el sem váltunk volna egymástól. Még ha nem is vagyunk vér szerint rokonok, de egymás családjává váltunk és nekem ez mindennél többet jelent. Eljött az ideje, hogy elköszönjek újra Floridától.”

A teljes posztot itt találjátok.

Gyakorlati(as) tanácsok Ausztriába készülőknek

Szerintem akkor jó egy blog, ha egyszerre informatív és személyes, ha mindehhez a szerzőnek saját stílusa is van, akkor hurrá! Nos, a Made in Austria pont ilyen, ráadásul most éppen az oda készülőknek (is) szóló poszt jelent meg rajta. Szóval nem lehetett kihagyni.

ausztria_snowboard_foto_gaben82_blogspot_hu.jpg

„Ha bevállalod, és nekivágsz, nem lesz egyszerű az első 1-1,5 év. Annyi kell, mire kiismered magad az új környezetben és többnyire jó néhány szívás és kemény pénzek árán a saját károdon megtanulod, hogy itt mit érdemes, mit lehet és mit nem:

1. Tömegközlekedés

Vonat: Fasza és ajánlott.

Az esetek 95%-ban +/- 3-4 percen belül pontos és 30km-re a hetijegy 26 Euro. Bringát szinte mindre fel tudsz rakni, alkalmanként 2, havi 20 euróért távolságtól függetlenül. HA bringával jársz, ezt viszont fizesd ki, és cipeld szépen a szarod.

Busz ugyan van, de többnyire csak a nagyvárosokon belül, helyközi járat viszont csak elvétve. Jól jellemzi a jelentőségét (és az átlag osztrák pénzügyi helyzetét), hogy egy átlag osztrák annyit használja, mint Habony Árpád az adóbejelentő lapot: „hallott már róla hogy van”.

2. Adóbevallás

Ha már megemlítettük... Azok a cégek, akik be is jelentenek, azok meg is csinálják neked. Neked csak annyi a dolgod, hogy ha találnál helyet 3-600 000Ft egyszeri juttatásnak, akkor az első 3 éven belül keresel egy könyvelőt, aki az első évedre (amikor nem teljes évet dolgoztál itt) segít visszaigényelni az adót.

Ha szerencséd van, itt is találsz olyat, aki ismer valakit, aki szintén ismer valakit, aki számla nélkül megcsinálja... Akkor megúszod az egészet 30-50 Euróból, a maradék 1970-et meg elteheted biciklikre. :-P

3. Biztosítás(ok)

Lakásbiztosítás erősen ajánlott, tűz, víz, lopás, Godzilla, és egyéb kárra... havi 7-15 Eurót megér.

A kocsi kötelező bonustól és teljesítménytől függ, de ha nem szerzel otthonról német nyelvű igazolást, kapásból beraknak 9-es kat.-ba (itt az a legrosszabb) és onnantól még egy 3 hengeres Swift-re is fizetsz HAVI 20-25 ezret. Mondom Havi! A Casco meg nagyjából +30-40%... Látod... ezért járok két év után is inkább vonattal. :-P

Rechtschutz - azaz jogi biztosítás: havi 10-15 euró, de ERŐSEN AJÁNLOTT. HA egy sori melós 3-500 000-et keres átszámolva, akkor szeretnéd-e megtudni, hogy mennyi az óradíja egy ügyvédnek, akit fel kell fogadnod, mondjuk egy vitás karambol után...? Na, ugye hogy megéri az a havi 10 eurócska?

4. Lakás/lakhatás

Tudom, már épp eleget rugóztam rajta, hogy milyen nehéz itt lakást találni, de ehhez azért lenne még egy javaslatom. Tudom, hogy van lakás havi 500-ért is, közös költségestül, mindenestül, de az vagy egy 3 házas tanyán van egy sertésteleppel szemben, vagy 2 hónap múlva bontják, mert olyan...

A jó lakás viszont kuurva drága (7-8-900 Eur közös költségestül, vízzel, de általában még a villany nélkül) de megéri. Meló után az időd 90%-át úgyis otthon töltöd, mert vagy esik, vagy még mindig esik, és mivel itt Pufi bácsi kocsmájában egy pofa sör az 900 Ft, itt nem fogod homlokkal tükörre polírozni a pultot, mint otthon. :-P

Fizess meg egy olyan lakást, ahova szívesen mész haza. Ezért (is) csinálod végül is az egészet.

5. A tél & a szabadidős alternatívái

Itt a tél az rosszabb esetben vagy 5 hónap, úgyhogy hacsak nem vagy haladó váliumfogyasztó, hogy 2 pislogás alatt lemenjenek az ünnepek, akkor találj magadnak valami elfoglaltságot.

Szedd össze magad, és húzz el konditerembe! Még mínusz 30-60Euró/hó helytől és a szerződéskötéskor bevállalt évektől függően, de sajnos ez is többnyire az itteni munkamorállal működik - szóval a 0-24-es nyitvatartást élből felejtsd el.

A vasárnapit is...

...meg a szombat estit is...

...sőt, igazából a legjobb az lenne, hogy ha idekocognál szigorúan softshellben délután 4 és 5 között, bekurjantanál egy „Malzeit”-ot, beadnád az 50-est, azt húznál haza szépen, mielőtt nagyon megerőltetnéd magad. Mi itt vigyázunk az egészségünkre, tudod?

Végül, de nem utolsósorban az egyik legfontosabb: ha nem akarod az év felét a 4 fal közé zárva tölteni és valaha is el akarod érni, hogy az osztrákok emberszámba vegyenek, akkor kezdj el síelni vagy snowboardozni.”

A helyzet az, hogy ez csak egy nagyon kivonatos összefoglaló volt a teljes posztból, ami tele van vicces képekkel is, szóval aki a teljes élményre vágyik, az feltétlenül kattintson ide!

Miért rendesek a japánok?

Egy ország, ahol sohasem kell félni este a sötét utcán, az elhagyott értéktárgyak többnyire megkerülnek, mi több, a laptopot is ott lehet hagyni a kávéházban, ha a mosdóba megy az ember. Igen, ez Japán. Na de miért is ilyenek a japánok? Ezen gondolkodott el a Tokyo Reloaded blog szerzője és választ is talált rá. Lássuk!

tokio_metro_foto_flickr_com_max_froumentin.jpg(Fotó: flickr.com/Max Froumentin)

„A szabályok betartása, a tekintélynek való engedelmeskedés, illetve annak ellenkezője, a kötöttségek semmibe vétele, a lázadásra való hajlam az egyénben genetikailag meghatározott, legalábbis mint egy erős valószínűsítő tényező.

Ha ezt a fajta gént (vagy géncsoportot) egy embercsoportban módszeresen diszpreferáljuk, akkor az a csoport szabálykövetőbb lesz. Nem kell mást tenni ehhez, mint hogy a szaporodásnál előnyben kell részesíteni azokat az egyéneket, akikben ezek a nemkívánatos tulajdonságok nem ütköznek ki.

Ha például egy darabig megakadályozzuk, vagy legalábbis megnehezítjük, hogy a vörös hajúaknak gyereke legyen, egy idő után garantáltan kevesebb gyufafejű embert fogunk látni magunk között.

Az Edó-korban, más nevén Edó-bakufu vagy Tokugawa-shogunátus, pontosan ez történt: aki lázadozott, annak konkrétan levágták a fejét, de gyakran ennél kreatívabb halálnemekkel is büntettek, és nem ritkán nem csak őt, hanem egész családját is kiirtották.

Az ilyetén elhalálozott egyén/család vérvonala megszakad, és ezzel egyidejűleg egy pici előnyt szereznek a népességben azok, akik nem emberkedtek, hanem meghúzták magukat szép csendben. A rendesség elfogadása hosszabb életet és több gyereket garantált, vagy fordítva: aki rebellis volt, annak kevesebb esélye volt a génállományát tovább örökítenie.

Mielőtt még valaki felkiált, hogy „hát ez az, ezt kellene itt is csinálni!”, szeretném felhívni a figyelemet arra, hogy Tokugawa shogunátus egy kőkemény katonai diktatúra volt, amihez képest Észak-Korea igazságszolgáltatása, a légelhárító ágyús kivégzéseivel és koncentrációs táboraival, egyfajta liberális mintaállamnak tűnhet.

Az engedelmesség persze még nem morál; nem gondolom, hogy a japánok csak puszta meghunyászkodásból vagy a büntetéstől való félelem miatt nem lopják el a laptopom, amikor kimegyek vécére. A kulturális evolúció párhuzamos a biológiaival és az egyik kölcsönösen hat a másikra.

Egyfelől a Tokugawa kormányzat sem csak a fejeket vagdosta, hanem ezzel egyidejűleg útmutatást is adott arra, hogy hogyan lehet ezt elkerülni. Az alsóbb osztályoknak szánt ideológia alapvetően konfuciánus volt, a Zen csak a szamuráj osztály filozófiája volt, és ez az engedelmesség mellett a morálra is nagy súlyt helyez, a kettő szerves egységben van.

Akárhogy is nézzük, a shogunátus véget ért 1868-ben, és bár utána jó ideig még korántsem lehetett az igazságszolgáltatást puhánysággal vádolni, hiába van szigor a második világháború vége óta erősen csökkenőben, a rendesség nem látszik eltűnni. Így marad ez most már mindörökre, megcáfolva, amit állítottam a nemzeti karakterek változékonyságáról?

Rossz hírem van, előbb-utóbb el fog tűnni.

Az eszmék, és persze a most sem annyira gyengekezű igazságszolgáltatás, még egy darabig fenn fogja ezt tartani majd, de szerintem csak idő kérdése, hogy az evolúciós tényező megszűntével mikor áll helyre a rebellisek és a rendesek aránya, én még úgy 30-50 jó évet saccolok, és utána menthetetlenül elkezdenek a japánok is átmenni a piros lámpánál. De addig is élvezzük ki ezt a biztonságos világot, amit a shogunátus lázadóinak vérével nyertünk el...”

A teljes posztot itt találjátok, kattintsatok!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Ausztria Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr428423746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2016.02.28. 06:58:53

"New Yorkban egy pincében éltem 2 és fél évig egy tömegszálláson. Annak ellenére, hogy nagyon jó munkám volt, viszonylag a szállás is olcsó és tiszta hely volt, de a nyár elejére besokalltam és semmi mást nem tudtam csak azt, hogy nekem el kell mennem New Yorkból."

En lehet, hogy megprobaltam volna elobb kiszabadulni a tomegszallasrol, ha mar "nagyon jo munkam" van. De lehet, hogy en vagyok ufo, vagy csak nincs minden reszlet kibontva.
Amugy ja, ha menni kell, hat menni kell. Plane, ha egyedul van az ember, nem koti oda semmi tovabb, akkor miert ne.
En azert inkabb maradnek Miamiban, mint NY-ban, de ez a donteskenyszer nem fenyeget egyelore.

A japanos is jo volt, az osztrakos meg biztos masnak lesz jo, engem nem izgat ausztria, es digger blogjan eleget hallottam rola, es az nyilvan mind igaz is, mert hat mi mas lenne ha nem.

Golf2 2016.02.28. 07:02:10

Pincêben New Yorkban...

DieNanny CH 2016.02.28. 07:15:10

1. Hasonlót éreztem én is itt az első 2-3 évben, rettenetesen hiányzott Ausztria. Aztán, beletörődtem, és már nagyon szeretek Svájcban is lenni.

2. Háát, a stílus nekem nagyon durva. Érdekes, hogy a posztoló csak pénzbefizetéses időkitöltésre koncentrál. A gyönyörű erdők, parkok, azokat vétek kihagyni. A séta ezekben is fenntartja a kondíciót. Vagy, az erdei mászóparkok (oké, ezek fizetősek). Azokból is van sok. A Niederösterreich Card-dal több száz lehetőség van múzeumoktól, mászóparkoktól kezdve kisvasutazáson keresztül olcsóbban szórakozni. Ausztriában aki panaszkodik az egyhangúságra, az magára vessen.
(Az már csak zárójelben, hogy MIÉRT SZÁMOL FORINTBAN IS? Teljesen felesleges.)

3. Japán... A Shogun-könyv óta rajongója vagyok, és sajnálnám, ha beigazolódna az a 30-50 év. Ja, és a kőkemény diktatúra ellenére mégis jutottak valamire - sőt!!! - tehát valószínűleg diktatúra és diktatúra között óriási különbségek vannak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.28. 07:17:53

Hm. Az elsőt nem értem, a második hasznos, Japánban soha nem tudnék élni.
Szép napot!

Golf2 2016.02.28. 07:18:33

Mitől "kurva drága" 1 jó lakás 7-900 euróêrt,itt budán is ennyi rezsivel.

adg 2016.02.28. 07:20:59

@Golf2: ott is kurva draga...

adg 2016.02.28. 07:51:55

@svájci sapka (ch): Fogalmam sincs, mennyire szamit draganak. :) Arra reagaltam, hogy attol nem lesz olcso, mert pesten is annyi, lehet mindket helyen draga. Mondjuk pesten azert erzem, hogy 900 euro tenyleg eleg draga lenne, nem is nagyon gondolom, hogy annyi egy atlagos lakas, az nagyon sok lenne.

Amugy az uberelhetetlen valasz, hogy biztos forrasbol tudom, hogy senki, SENKI(!!!) nem keres tobbet becsben 1500-nal, ha megis, akkor meg leadozza a felette levo reszt ugyis. Ha nem hiszed, olvasd digger blogjat, minden informacio ott van ausztriarol. Elso kezbol. Még a lukas majer sem keres tobbet. :DD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.28. 07:54:53

@adg: Nem is írtam komolyan.
Nem lehet almát a körtével összehasonlítani.
:D
Ez a 2500.- nekem pl. olcsó.
:)

adg 2016.02.28. 08:05:48

@svájci sapka (ch): Alma korte igen, meg azt sem tudjuk, mi van benne. Mi az a jo lakas? A jo lakas az, ami 900 euro. Kesz. :DD

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.28. 08:54:08

"Az ilyetén elhalálozott egyén/család vérvonala megszakad, és ezzel egyidejűleg egy pici előnyt szereznek a népességben azok, akik nem emberkedtek, hanem meghúzták magukat szép csendben. A rendesség elfogadása hosszabb életet és több gyereket garantált, vagy fordítva: aki rebellis volt, annak kevesebb esélye volt a génállományát tovább örökítenie."

Gyakorlatilag a török uralom ugyanígy működött a Balkánon, ráadásul hosszabb ideig, az eredmény mégis más.

Azaz a lázadozót legyilkolták. Az árulót megjutalmazták. A nagy átlag meg megértette: a legjobb, ha csendben van.

Az eredmény viszont nem az lett, hogy mindenki jól nevelt, törvénytisztelő ember lett, hanem pont az ellenkezője: mindenki megtanulta, hogy a hatalommal nem szabad sosem vitázni semmiben, de ha viszont a hatalom nem tud éppen figyelni, akkor meg SEMMIT se kell betartani.

KIalakult egy kettős rendszer: a saját életszabályok, melyeket mindenki betartott, mert ezeket nem a hatalom adta, hanem ezek "szokások", s minden külső jogrend ekutasítása, mert a jogrendet a hatalom adja, az meg mindig az emberek ellen van.

A balkáni ember alaplényege: a hatalom rossz, de nem szabad nyíltan szembemenni vele, mert képes bosszút állni.

Innen aztán minden egyéb: mivel a hatalom rosssz, a gonosz bűnöző mindig a kisebbik rossz.

S bár már a hatalom nem idegen (török), az alapvető hozzáállás ugyanaz.

Csak egy példa, melyet személyesen tapasztaltam nyugaton és keleten. Ugyanaz a helyzet: az ellenőr felszáll a buszra és talál jegy nélkül utazó embert. Nyugaton: az érvényes jeggyel utazó emberek fel vannak háborodva, hogy egyesek nem vesznek jegyet, s úgy érzik, az ellenőr jót tesz. A Balkánon: az érvényes jeggyel utazó emberek fel vannak háborodva, hogy a gonosz ellenőr miért bántja a jegy nélkül utazó kisembert.

Din Serpahis 2016.02.28. 08:54:21

Hmm hát izé.. Ausztriában a menő senior ITs melók olyan 3000 nettót fizethetnek havonta, na most ehhez képest a 900 az sok. A legtöbb munkavállalónak a 2000 sincs meg. Szóval ez akkor működhet ha apu / anyu is dolgozik, és lehetőség szerint nem minimálbéres melóban, hát ez az ami nem nagyon jellemző a határátkelők esetében. (Az elején legalábbis)

Szerencsével egyébként olcsóbb lakásokat is ki lehet fogni, én 600ért béreltem Floridsdorfban egy egész jót - igaz, hogy a ház tele volt afrikaiakkal meg törökökkel, de nyugisak voltak, szóval jól el lehetett lenni. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.28. 08:54:50

New Yorkot csak az értheti meg, aki huzamosabb időt tölt ott, mondjuk legalább 6 hónapot. Egy igazi kretén város, kretén emberekkel, ami vonz és taszít egyszerre. Jó volt egy kicsit ott is élni, hiszen valahol mégiscsak a világ fővárosa, de soha nem költöznék vissza. Ha viszont Florida, akkor sokkal inkább a nyugati, semmint a keleti partvidék. Naples, Siesta Key, Treasure Island; az igazi Floridát ott kell keresni. Miami valahogy semmilyen. A Beach sem egy nagy szám, hacsak nem egy jacht fedélzetén szürcsölöd a pezsgőt. Amúgy egy szürke, állandó építés alatt álló betondzsungel. Egy magyar kisvárosból indulva vonzó célpont lehet, de ha már ott van az ember, akkor hamar rájön, hogy kihagyható.

Japán megint érdekes. Egyszer mindenkinek látnia kell, hiszen ott tényleg minden működik, és ez valahol tök jó dolog, de a merev tökéletesség miatt szerintem mégsem európai embernek való hely.

©________ 2016.02.28. 09:18:43

Najo, ezt az adovisszateritest magyarazza el valaki, miert kell ehhez konyvelo???????
Ott nem soralateten megy a cucc vagy mi?

tanato 2016.02.28. 09:33:13

@BircaHang Média: nagyon jól, összefoglaltad,a Kádár- rendszerben ugyanígy működtek a dolgok,nyíltan nem lázadtak,sokan,árulók,besúgók sem túl sokan,de többen persze mint a nyílt ellenállók,a legtöbben sunyítottak, lapítottak,meghúzták magukat,túlélésre játszottak.
A buszos példa is jó.ha elkapnak a kisboltban egy idős nénit aki kiflit lop,minden vásárló a nénivel szolidáris,kivéve a boltost.Kissé más a helyzet ha az asszony cigány,de ez már megint egy más téma.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.02.28. 09:55:12

@BircaHang Média: Egyetértek veled abban, amit a Balkánról írsz. A török uralom alatt az emberek itt is kettős rendszer szerint éltek. Belátták, hogy jobban járnak, ha mondjuk felveszik a muszlim hitet, mert akkor nem/vagy kevesebb adót kell fizetniük. De ugyanakkor ugyanúgy a saját, belső ősi szabályaik szerint éltek. Az albánoknál ez különösen erős a Kanun miatt.
A hatalommal való szembeszegüléssel kapcsolatban a buszjegyes példádról az jutott eszembe, hogy nemrég emeltek árat itt a fővárosi tömegközlekedésben, eddig 30 Lek (kb. 60 Ft) volt egy buszjegy, most 40 lett. Ezt tavaly még meg tudták akadályozni tüntetéssel, idén már nem. :)

Japánban úgy látszik már nemcsak a várható élettartam csökken, hanem a konformizmus erőssége is. Minden elmúlik egyszer...

2016.02.28. 09:58:53

Japán tényleg ilyen, de a japán cégek is. Rendszer van az életben és működik, de a szabályok, tekintélyelv nagyon erős, mindenkit egyformára nyír az iskola meg a kultúra, cserébe kapsz egy életet, amit leélhetsz kényelemben, biztonságban, többnyire magányosan. Ha másra vágysz, mert mondjuk nem japánnak születtél (Dél-Amerikába vándorolt majd visszatelepült japánok nem tudtak visszailleszkedni), akkor egy befőttesüvegben eltett kanárinak érzed magad a polcra rakva a többi üveggel egy sorban. Fojtogató. Ha pedig kínai, koreai, más ázsiai vagy európai vagy, akkor ha folyékonyan is beszéled a nyelvet, sose tekintenek egyenrangúnak. Az ázsiaiaknak (koreai, kínai, filippínó) különösen nehéz, ők tényleg saját kis buborékokban tudnak ott létezni. Fehérként más.

Olyanoknak való Japán, akiknek nincs túlcsorduló személyiségük, nem akarnak mást, mint fogaskerekek lenni, követni a szabályokat vagy az életüket online tudják élni, online terekbe tudnak menekülni. Anyagilag megéri és ha bírja az ember a magányt, akkor szuper hely.

2016.02.28. 09:58:53

New York nekem turistaként, látogatóban jó volt, élmény, de én azt a felárat nem fizetném meg, hogy ott éljek.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.28. 09:58:53

@tanato:

Mo. azért más: nem egyértelműen balkáni, de nem is nyugati. A magyar jelleg e kettő sajátos ötvözése.

Pont a tömegközledés kapcsán:
- nyugati modell: a jeggyel utazók a jegyellenőr pártját fogják,
- balkáni modell: a jeggyel utazók a bliccelő pártját fogják,
- magyar verzió: a jeggel utazók semlegesek.

Pernilla 2016.02.28. 10:24:20

@Babette©: ez az interneten megy, három kattintás, és csorog vissza a pénz. Hogy a poszternek miért kell ehhez könyvelő, rejtély, de azért aranyos, hogy mennyire örül neki, hogy számla nélkül csinálták meg neki :)

@Din Serpahis: a poszter egyértelműen nem Bécsben van, és belenézegettem a blogjába, elég fullos, 60-90 m2-es lakásokról van ott szó a lakáskeresésnél, szóval nem igazán értem a panaszkodást a lakásárakkal kapcsolatban.

Mondjuk szvsz elég béna így kiragadva a blogjából ez a poszt, hogy "tanácsok Ausztriába érkezőknek", úgy, hogy ki se derül, hogy hol van, mert amiket leír, annak a 80%-a nem igaz egy nagyvárosban.

tanato 2016.02.28. 10:25:51

@BircaHang Média: Mondjuk ez igaz,bele nem szólnak az ellenőr és a bliccelő,vagy a kiflitolvaj néni meg a boltos vitájába.

Bal 2016.02.28. 11:00:25

@BircaHang Média: Japánban az alá-fölérendelt viszony, az autoritás jelentősége is mindenek fölött álló. A japán férfiakról az az ember benyomása, hogy csak rangsor alapján képesek egymáshoz viszonyulni. De mindez aligha genetikai következmény. Néhány rebellis kivégzése nem irt ki géncsoportokat, pláne nem egy olyan emergens fenotípusnál, mint a "lázadó hajlam".

Ez az egész a hatalom jellegén múlik. A balkáni típusú államok szeretnek nagy mennyiségű, gyengén definiált, betarthatatlan törvényt létrehozni, viszont a betartásukat erőforrások hiányában képtelenek ellenőrizni, illetve nem is akarják, hiszen maguk is tudják, hogy betarthatatlanok. Így létezik az írott törvény, amelyeket lényegében mindenki megszeg, illetve kialakul egy árnyék-törvénykezés, amit a gyakorlat definiál. Ez a szánalmas szabálykörnyezet kiválóan illeszkedik egy diktatúrához, ahol a tömegből időnként ki kell emelni embereket valamilyen mondvacsinált alapon. A japán / német gyakorlat ezzel szemben be is tartatja a törvényeket, így kialakul az a közösségi norma, hogy a törvényeket nem érdemes megszegni.

Hadd mondjak egy tökéletes példát innen Angliából, ami a kedvencem, a 70 mérföldes sebességkorlátozás az autópályán. Az elején betartottam, de aztán hamar kiderül, hogy ezzel a sebességgel haladni az autópályán életveszélyes, mert rendkívül gyakran kényszerít sávváltásra a külső sávok 60 és a belső sávok 80-as átlaga között. Kísérletbe kezdtem tehát, lehet-e 80-nal mint az emberek többsége. Aztán 85-el, mint minden negyedik. Három évig tartott a kísérlet, aztán egyszer elkaptak (pedig már egy héttel előtte figyelmeztetettek, hogy ott most mérnek, elfelejtettem).

Angliában ilyenkor első esetnél elmehetsz egy tanfolyamra bünti helyett. Az esemény az elmúlt év legérdekesebb szociológiai tanulmányának bizonyult. Noha a második slide-on rajta volt, hogy a britek 55%-a gyorshajt az autópályán (azaz nyílt titok, hogy ennek az egésznek semmi értelme), a teremben ülő negyven résztvevő egy emberként bizonygatta, hogy ő ilyet sosem soha többet. A mellettem ülő nagydarab férfi szabályosan remegett az idegességtől, és engedelmes kisgyerekként ismételgette kórusban az elit kiejtéssel beszélő, II. Erzsébetre hasonlító anyafigura kurzusvezető után, hogy mit nem fog csinálni. Mint amikor öt évesen rajtakapták lekvározáson a kamrában.

A kurzus után odaoldalogtam a nénihez megkérdezni, hogy mi értelme van hozni egy törvényt, ami kriminalizálja a társadalom felét, de a betartását nem ellenőrizzük. Láthatóan fel volt háborodva azon, hogy nem játszottam együtt a többiekkel (a k-európai gyakorlat cinizmusa ...), és amikor kérdeztem, miért nem lehetne mondjuk 80-ra felemelni mint a kontinensen de szigorúan betartatni, hidegen közölte, hogy ez sose fog megtörténni. Arra a kérdésre hogy akkor miért nem raknak ki *egyetlen* működő kamerát az M25-re, ami TÉNYLEG megbünteti a 70-nél gyorsabban haladókat - ezzel szerény becslésem szerint egy nap alatt úgy kétszázezer ticketet összeszednének - akkor azt mondta, hogy az megbénítaná az országot ...

Hát nem tudom mi a jobb: a brit pretense, vagy a balkáni cinkos összekacsintás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 11:27:50

@adg:
Mivanmivanmivan? Én egy kúrva szót nem írtam Ausztriáról.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

gabuschka 2016.02.28. 11:33:52

Sziasztok!
Tetszik a válogatás, köszi HÁ!
Az elsőt még olvastam volna tovább, azóta is azon gondolkodom, hogy melyek azok az alapvető dolgok, amelyek hiányoznak az írónak Amerikában. Kedves Modern Wander, ne hagyj kétségek között, írd meg, hogy mik azok. :-)

Nekem a sajtos pogácsa hiányzik. Állítólag a németeknél híresen finomak a péksütik, de a kenyéren kívül semmi nem jó. A kívül ropogós, belül puha sajtos pogácsát sajnos nem lehet itt venni. És most sütőm sincsen. :-(

adg 2016.02.28. 11:34:34

@diggerdriver: Ugyanmar, a blogodon a kommentek 80%-a ausztriarol szol, a kivalo tarsszerzoid publikalasaban. :D

Csodabogár 2016.02.28. 11:36:33

Amerikában soha nem tudnék élni, kész.
Ausztria azért kicsit árnyaltabb, mint ahol a posztíró leirja. Külön zavaró az álllandó ár emlegetés, hol EUR-ban hol meg forintban. Mennyi ideje van ott, hogy még mindig forintra számolgat át?
Japánban a rend és nyugalom nagyon tetszene, de gondolom azért az ottani mentalitáshoz ott kellene születni. Sajnos soha nem jutottam el oda, pedig nagyon érdekelt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 11:44:49

@adg: Nemnem.
Pontosan arról szól hogy MÁS országok milyen tündérkertek és milyen csövesek. Aztán ezek a MÁS országok mindig cserélődenek. Mindegyik MÁS ország volt már tündérkert és csöves. Jobb esetben óránként változva, de igen gyakran egyszerre mindkettő.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

adg 2016.02.28. 11:52:30

@diggerdriver: "Pontosan arról szól hogy MÁS országok milyen tündérkertek és milyen csövesek."
...Ausztriahoz kepest, ahol még a lyukas gyerek sem keres 1500 felett, pedig o INFORMATIKUS. Még diplomaja is van neki, de csak egy auslander vagy micsoda, mindenki lekopi, a nok kulonosen, akar ketszer is.
Szoval mindent tudok ausztriarol.
Micsoda kulonbseg, csak ket betu valasztja el, hogy igazi tuncikert legyen. :DD

Na jo, nem offolom szet a mai napot, eddig egesz mederben van a beszelgetes. :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 11:58:45

Érdekes hogy itt többen fennakadtak a PINCE szón. Ez miért önmagában degradáló szó? Láttam én már olyan pincéket hogy szívesen leéltem volna benne az életem. Mégis. Elhangzik hogy PINCE és mindenki az otthoni penészes borospincére gondol.
Ez körülbelül olyan hogy egy angol nehezen tudja elképzelni hogy bungalóban éljen. itt valahogy alap hogy a háznak több szintje van.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 12:12:03

@Bal: egyszeubb lett volna bekapcsolnod a tv-t v elolvasni par kommentet a neten, akkor megtudtad volna h a 80 km a hatar ott meg nem buntetnek, a fix kamerak se fotoznak le, ezert megy mindenki 80-nal, vagy ha tudod h nincsenek kamerak, akkor annyival amennyivel jol esik, en a 10%+1 mph-re allitom a tempomatot

2016.02.28. 12:12:21

@adg: "engem nem izgat ausztria, es digger blogjan eleget hallottam rola, es az nyilvan mind igaz is, mert hat mi mas lenne ha nem."

:DDDDDD

Herr Géza 2016.02.28. 12:13:36

Jajjj.....auf Ausztriástól sikítottam. Adóvisszatérítéshez könyvelő?? Max. adótanácsadó, ha cifra az ügy. Egy adóbevallást kb. 100-300 €-ért csinálnak meg egyébként számlával. Aki 3 különböző helyről kap jövedelmet, off-shore cégei vannak, stb., és/vagy nem tud németül, igen, annak kell. Egyébként elég hozzá két-három óra egy esős vasárnap délután...
Ez az "1 db lakás bérlése ennyibe kerül" is fáj. Hol, mekkora, milyen komfortú, stb paraméterek nélkül értékelhetetlen.
Forintos árakkal ki számol, minek? Ha itt tart, akkor régen rossz....
Autóbiztosítás? Szimplán hülyeséget ír. A (volt)casco ugyanis sokkal drágább (nem csak +30-40%, mint ő írja), mint a KGFB.
Otthon is, mellesleg.
Egyetlen szót írt le németül, azt is rosszul. Helyesen: Mahlzeit. Aztán még rosszul is használná, ugyanis du. 4-5 körül az már nem járja köszönésképpen.
Lekezelő megjegyzés az osztrák munkamorálról.... Tipikusan a nagy arcok sajátossága.
Lapozzunk.

Herr Géza 2016.02.28. 12:14:43

@Herr Géza: Az a (volt)casco helyesen Vollcasco akart lenni... Sorry.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 12:16:17

@Bal: de egyebkent a kerdesed is hulyeseg, ugyanis a kocsid sebessegmeroje eleve nem kalibralt muszer, szoval szemetseg lenne elvarni h pont 70-nel menj, egyebkent az en kocsim amikor 80-at mutat csak 75-tel megyek, ezert kell a satnav is, mert london fele az m1-en nem akarom megjegyezni h melyik oszlopon van kamera es melyiken nincs, igy elore tudom, masreszt a 60-as korlatozasnal boven mehetek 65-tel mert nem fogok buntetest kapni

M. Péter 2016.02.28. 12:17:45

@Bal: Mi az 55%? Átlagban a járművek 55%-a gyorshajt, vagy az autósok 55%-a beismerte, hogy életében legalább egyszer gyorshajtott? Ha magasabb lenne a sebességkorlátozás, akkor azt szegnék meg ugyanilyen arányban, szóval az alacsonyabb sebességkorlátozás csökkenti a sebességet. Egyébként pedig az Egyesült Királyságban a világon a legalacsonyabbak között van a közúti balesetek aránya akár a lakossághoz, akár a járművek számához viszonyítva.

M. Péter 2016.02.28. 12:26:31

@Bal: Mi az 55%? Átlagban a járművek 55% gyorshajt, vagy az autósok 55%-a beismerte, hogy életében legalább egyszer gyorshajtott? Ha magasabb lenne a sebességkorlátozás, akkor azt szegnék meg ugyanilyen arányban, szóval az alacsonyabb sebességkorlátozás csökkenti a sebességet. Egyébként pedig az Egyesült Királyságban a világon a legalacsonyabbak között van a közúti balesetek aránya, akár a lakossághoz, akár a járművek számához, akár a vezetett km-ek számához viszonyítva.

adg 2016.02.28. 12:29:22

@Herr Géza: Itt a tunderkertben javasoljak, hogy csinaltasd meg az adovisszateritesedet szagemberrel, hogy ne maradjanak benne kiaknazatlan lehetosegek, ugyanis eleg sok minden utan lehet ezt-azt visszaigenyelni. Eddig meg nem vetemedtem ra, mindig megcsinaltam magam. Pedig annyira akarjak, hogy fogadj adotanacsadot, hogy a tarifajat a kovetkezo evi adobol leirhatod.
Mondjuk lehet, hogy mashol is igy van, de engem meglepett.

Egyszer lehet, hogy kiprobalom.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 12:29:23

@Bal: meg egy okossag eszembe jutott, 80-90 kozt csak szabalysertes ezert valaszthatsz h pont v tanfolyas es penzbunti, afolot mar buncselekmeny es jo esellyel el is tiltanak egy idore a vezetestol es meg penzbunti is lesz, raadasul a criminal recordodon is ott fog figyelni

2016.02.28. 12:31:47

Erdekes ez a japan eszmefuttatas, szerintem egeszen biztosan nem ez van a japan mentalitas mogott. Kelet-Europaban is sok kemeny korszak volt, amelyekben megbuntettek a lazadokat, megoltek oket vagy elvettek toluk a vagyonukat, es hat ha valahol tobbsegben vannak azok, akik meghuzzak magukat, es elonyt elvez a szervilizmus, hat az pont Kelet-Europa, no de ettol meg megkerulnek-e az ellopott dolgok? Na ugye. :D

Szerintem sok faktor egyuttallasa allhat inkabb emogott, peldaul az egyuttmukodes kenyszere az a foldrengesek miatt is fennall, es az nem hinnem, hogy el fog tunni 30-50 ev mulva peldaul. Egyszer azt is olvastam, hogy a rizstermesztes miatt is egyuttmukodobb tarsadalmak alakultak ki a Tavol-Keleten, mert azt egyutt kell csinalni, osszhangban az egesz kozosseggel es a termeszettel is, szemben az europai gabonakkal. Es lehet, hogy a vallasi beallitottsag is valahonnan innen jon, a buddhista "belso" kenyszer az erkolcsossegre (szemben peldaul a keresztenyseg "kulso" megfelelesenek), es ez mar tovabb elhet akkor is, amikor mar nem rizsbol el a tobbseg, illetve gondolom meg van egy csomo mas dolog is amit nem is lehet felsorolni egy kommentben, es akkor ezek mind egyutt jatszanak. Es azt is gondolom, hogyha ez esetleg felhigul 30-50 ev mulva, az nem hinnem, hogy azert lesz, mert kihal az Edo-era oroksege, hanem valoszinuleg a technologiai fejlettsegnek koszonheto eletmodbeli valtozasoknak lehet azt betudni. Szerintem.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 12:37:12

@M. Péter: igen folyamat ezt mondjak, en meg nem neztem utana a statisztikanak, viszont a tv-ben egy interceptor mondta h ez azert van mert itt kell muszaki a kocsira meg jogsi a soforre es van biztositas is, na en ekkor elrohogtem magamat mert szerintem ezek meg indiaban meg afrikaban is kellenek, plusz miota en itt elek 3 balesett tortent kozvetlen korulottem, persze ez lehet azert is mert itt kb 100x annyi autos van az utakon mint Mo-n, de en voltam reszese 3 balesetnek de egy sem tortent az orrom elott

2016.02.28. 12:41:46

@Bal: Huu, pedig a kedvencem az angol kozlekedesben a vilagito mellenyes sebessegmerok :D Mindenhol mashol elbujnak a bokorba ezek a radarosok, a franciak raadasul +1 km/h-nal is buntetnek, 0 tolerancia van, de Magyarorszagon is azt hiszem, meg pl civil autonak alcazzak magukat, de az oroszoknal van zoldsegesstand moge bujo kisradar is :D Az angolok viszont olyan udvariasak, hogy sarga mellenyben mernek, hogy mindenki jol lassa, hogy ok most mernek, raadasul, ha jol tudom, nem is mer a muszer csak +7-8 km/h utan (de ebben nem vagyok biztos), hat ez is milyen jofejseg mar!

Mrs. Clayton 2016.02.28. 12:47:59

@mojyo: volt is errol egy hir nem regen, egy civil ruhas rendorno civil autobol merte a sebesseget, egy gyorshajto ezt eszrevette, kiszalt es kerdore vonta h mit csinal, es aZt h kepzeli, mire a n se szo se beszed elhajtott, vagy ezt mar emlitettem h nalunk a megyeben ki vannak kapcsolva a fix kamerak mert draga volt uzemeltetni, ezt a rendorseg bejelentette, nekem a volt fonokom mondta azzal h de azert legyek ovatos, nem regen ez eszembe jutott amikor a ferjem szoba hozta, kerdeztem tole es honnan fogjuk tudni ha visszakapcsoljak, mire o, hat onnan h a rendorseg ki fog adni egy kozlemenyt h a kamerak ujbol mukodnek

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 12:50:13

@mojyo:
Öt év ittlétem alatt egyszer láttam mobilmérőt. Autópályán egy felüljáró tetején.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 12:53:06

Unalmamban....

www.szeretlekmagyarorszag.hu/ilyen-szupernok-lennenek-az-egyes-automarkak/

Az első a Mercedes az általam ábrázolthoz nagyon hasonló. Kicsit bujább nőt képzeltem de vele is megragadták a lényeget..

A Ferrari egyáltalán nem passzol. A Ferrari nő nem lesz a piros ruhától Ferrari. Ez a nő egyértelműen Porche. Ha hátulról megnézel egy Porche Carrerat ugyanazt a széles csípőt keskeny derekat látod mint a Ferrari nőnél. A Ferrari nem ilyen.

A Hummer az jó. Kigyúrt izmos, talán az egyértelműbb utalás miatt terepszínű nadrág vagy katonai sisak kellene rá de egyébként jó.

A Toyota okostojás mégis szexi nője telitalálat. Talán kicsit konzervatívabb ruha illene rá de így is jó.

Az Impala is jól el van kapva. Ha egy kicsit pin-uposra vették volna a ruhát utalva a korra és ugyanilyen lázadóra a gesztust akkor még jobb lenne.

A KIA megintcsak jó. A Konvencionális távol keleti tekintélyelvű társadalom fiatalja ki akar lépni a kötöttségekből és szakadt laza ruhában demonstrálja hogy márpedig ő a nyugati társadalom fiatalja.

A Rolls-Royce fukszokkal teletömött prémekkel fedett drága frizurával, sminkkel megtámogatott dámája hozza a Rolls fílinget.Jó.

A 60-as Corvettre rá kell nézni és ilyen nőt képzelünk el benne mellettünk utasként. Pin-up autó pin-up lánnyal. Tökéletes páros.

Jeep. A színösszeállítás tökéletes. A Jeephez nehezen társítható szőke nő. A ruházatot tekintve én egy kicsit Marlboro manre vettem volna a figurát de legalább egy hangsúlyozott cowboy kalappal hangsúlyoztam volna a vidéki hangulatot.

Aston Martin? Igen. Határozottan igen.Kihívó mégis jólöltözött. Konzervatív mégis szexi. Ilyen az Aston.

Volkswagen vintage van. A hippi autó, a hippi nő.Az indiai motívumos felsőrész az indián kacika poncsó mind mind a hippi életérzés kifejezője. Jó páros.

Tesla. Az extravagáns, hagyományokkal szakító nő. Ordít róla a jólét, a nagybetűvel írt STÍLUS. A cyborg nő aki harcol a világgal, szembemegy a konvenciókkal.A nő aki vegytiszta TECHNOLÓGIA. Mint a Tesla.

Azt kell mondanom hogy a Ferrarin kívül mind jó választás.

diggerdriver.blog.hu/2016/01/19/lazuljunk_445#comment-form

2016.02.28. 12:54:19

@Mrs. Clayton: Zsenialis. :D Errol eszembe jutott az a mondas, hogy Europa a mennyorszag, ha a rendorok angolok, a szakacsok franciak, a szeretok olaszok, a mernokok nemetek es az egeszet a svajciak szervezik, es a pokol, ha angolok a szakacsok, a franciak a mernokok, a svajciak a szeretok, a nemetek a rendorok es az egeszet az olaszok szervezik. :D

Bal 2016.02.28. 13:02:08

@Mrs. Clayton: az hogy 80 mph az effektív határ nagyjából öt perc autópályán töltött idő után bárkinek világos, nem erről szól a posztom. Azt elemeztük, hogy miként alakul ki a szabálykövetés vs. szabályáthágás normaként egy országban. A brit korlát azért érdekes, mert bemutatja, hogy egy alapvetően szabálykövető országban is létrejöhet izolált szabályszegés normaként - ha nem tartatjuk be.

Lehet, hogy a valóság nyilvánvaló szembenállása a szabályozással neked nem okozott semmiféle morális dilemmát. K-euból jőve ez nyilván kapásból adott lehetőség: van aki vállat von és gyorshajt, ha látja a gyakorlatot, meg keresztbe partkol a mozgássérült helyen mint otthon. Nekem viszont sokáig nem volt nyilvánvaló, hogy hogyan viszonyul a brit társadalom ehhez a kirívóan balkáni, de mégis mindenkit érintő hétköznapi dologhoz. Miért tűrik meg ezt a hatalmas elefántot a szobában?

A múlt héten aztán végre kikristályosodott, hogy a klasszikusan brit "tagadjuk a valóságot" vegytiszta esetéről van szó, amit Cleese zseniálisan kifiguráz a Faulty Towersben. Kultúrsokk: úgy csinálunk, mintha, aztán ha rajtakapnak akkor meg visítunk. Gondolom családi körben azt is hozzáteszik, hogy részeg voltam, mert az validál minden felelőtlen viselkedést.

Bal 2016.02.28. 13:07:48

@Mrs. Clayton: biztos ízlések és pofonok, de engem baromira zavar a szürke zóna. Nem lenne egyszerűbb a korlátot felemelni értelmesre, viszont egyetlen mph eltéréssel büntetni keményen? Nem kötelező 80-nal menni akkor sem. Mi értelme egy törvénynek, amit az emberek fele áthág? Ez balkáni tempó.

Svájcban például ez a gyakorlat úgy tudom. És akkor senkinek se kéne találgatni, hogy akkor van-e itt kamera, és épp ma mennyit enged a rendőr.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 13:12:39

@Bal: ez minden normalis europai orszagban de szerintem meg amerikaban is igy van, nem a sebesseghatarnal buntetnek, mert mint irtam a te muszered nem egy kalibralt muszer csak tajekozodasi pontnak jo, ezert pl magyarorszagon sem 50-nel kattan a trafi hanem olyan 60 korulde errol nem ad hoc a rendor dont hanem szultett rola szabalyozas

Vagy

Mert nezem ezt az interceptoros musort neha volt benne egy srac aki ket sor utan vezetett, persze elkapta a rendor ezert volt a musorban, ilyenkor megszondaztatja, ami hatarertek feletti alkoholszintet mutatott, mi lesz ilyenkor? Egyebkent mo-n is ugyanez van
Szoval a srac kerte a a. Kalibralt rendorsegi muszerrel is merjek meg, mondjuk mo-val szemben a rendor szondaja is kalibralt, de kerhetsz vervetelt, szoval mivel a srac kicsit rohangalt a rendor elol meg mire beertek a rendorsegre eltelt egy kis ido, a maja kozben nem allt les, tehat bontotta az alkoholt, igy a szonda meg mindig kicsivel hatarertek felett volt, vegul kerte h analizaljak ki a pisijet, vagy valami hasonlo zajlott le, eddigrevorak is elteltek, igy mi lett a harom honapos vizsgalat vege? Egy szazaddal szint alatti erteket talaltak, tehat semmi

Herr Géza 2016.02.28. 13:12:45

@adg: Itt is leírhatod költségként az adótanácsadó számláját.... :-) Nálunk van ilyen "Jövelemadósegítő" (szebben nem tudom fordítani..:D) egyesület, aminek éves, jövedelemfüggő tagdíja van, ennek fejében megcsinálják abszolút profi szinten az adóbevallásodat, be is adják a nevedben, aminek megvan az az előnye is, hogy az adóhivatal látja, hogy profik csinálták, így ritkán kezdik el tételesen ellenőrizgetni, azaz hamarabb jutsz a visszatérítésedhez. Nálunk azért nagyon sokmindent lehet az adóból leírni, így van ennek létjogosultsága, bár egyszerűbb években én is megcsináltam mindig sk. Ja, és a szakembernek (ha számlával csináltatod ugye....) van biztosítása, így ha ő ront el valamit, amiért megizélne az adóhivatal, akkor a büntetést, kamatot, stb. fizeti a biztosítása, nem a te sarad lesz. Persze ez nem az általad megadott fals infókra vonatkozik.

Bal 2016.02.28. 13:14:56

@M. Péter: útra lehelyezett csíkokkal mérték, biztos láttál már ilyet. Az autópályákon a közlekedők 55%-a 70 felett megy, a közlekedők 19%-a pedig 80 felett.

Sokan jönnek ezzel, hogy akkor biztos onnan gyorshajtanának. Hát nem, ha szigorúan betartatnák. Semmi értelme, hogy a törvényben lefektetett gyakorlat és a valóság eltérjen.

A brit autópályák EU-ban az egyik a legjobb minőségűek (ebben benne van az utaknak kedvező időjárás is), és alig van rajtuk átmenő kamionforgalom. Mo-on vezetve nekem halálfélelmem van, amikor a dögöket kerülgetem, itt ilyen nincs. Amúgy a sérüléssel járó balesetek alig 5%-a történik autópályán, szóval a jó statisztikák tutira nem a 70 mph-s korlátozás miatt vannak.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 13:16:40

@mojyo: ez a poen mar nem igen all,mmert az angol szakacsok igen jok lettek, de a rendorok embersegessege hihetetlen, sokszor meg a legalparibb sutykoval is tok normalis, aki erre megenyhul, mondjuk epp most iteltek el azt hiszem egy helyi nyomozot, mert megolte a feleseget, na o nem annyira volt emberseges, bar lehet csak a felesege volt tul goromba, ezt nem tudom

Bal 2016.02.28. 13:17:11

@mojyo: szerintem ez képmutatás, nem jófejség.

sellőlány 2016.02.28. 13:17:53

@diggerdriver: Pedig pont, hogy Angliában nagy kultusza van a bungalow típusú házaknak. Igaz, inkább egy idősebb vagy kevésbé tehetős réteg életformája, de arrafelé abszolút ismert jelenség.

©________ 2016.02.28. 13:23:42

@Pernilla: pedig mar tobb helyen is olvastam. Mintha a konyvelo lenne a varazslo, ugy tunik.

Bal 2016.02.28. 13:24:12

@Mrs. Clayton: ezt a sebmérős érvet is hallottam már, de hogy emiatt lenne szürke zóna, ez nekem új. Szerintem meg nem kéne tekintettel legyen a szabályozó arra, hogy milyen elállítódott ronccsal vezet valaki. Ha bizonytalan vagy a kocsid sebességében, vidd el szervízbe, vagy vezess jóval a limit alatt, és akkor nem lesz gond.

Szerintem nem fogsz meggyőzni arról, hogy van értelme olyan törvényt hozni, amit következetesen nem tartatunk be.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 13:33:10

@Bal: Nem tudom hogy az EUban máshol milyenek az autópályák de az UKban egyáltalán nem kiemelkedően jók. A Magyar autópályák nagyságrendekkel jobbak, igaz annyival fiatalabbak is.
Itt A vadkerítés szinte ismeretlen. A sáv közepén rágcsáló nyúllal már én is találkoztam. Az aszfalt minősége kilométerenként változik. A futóműzaj egyből jelzi milyen aszfalton haladunk éppen. Ha a Magyar autópályát veszem 100%-nak ahhoz képest az angol talán 60%.

adg 2016.02.28. 13:34:33

@Herr Géza: Na akkor ez sem itteni talalmany, micsoda egy csoves hely, rajtunk rohognek a nemetek is már. :)
Valamikor olvastam az itteni apeh honlapjan ket figyelemremelto mondatot. Az egyik kb az volt, hogy: "Lehetoleg a hataridoig add be az adobevallasodat, hogy hamarabb megkapd a visszajaro penzt". Hat ezen testuletileg beszartunk.
A masik: " Az adohatosag csak akkor buntet a hibas bevallas miatt, ha velelmezheto, hogy szandekos csalas miatt hibas." Elirtal valamit, vagy rossz sorba kerult valami, akkor legfeljebb szolnak, ha egyaltalan.
Nekem meg szerencsere nem volt eddig konfliktusom veluk, de ezek eleg szokatlanok a korabbi hivatalos tapasztalataink utan, mint pl: "felhivom adost, hogy 8 napon belul, ellenkezo esetben ... buntetessel sulytom... dr raczne dr hegedus hildegard foosztalyvezeto fohelyettes." :)
Szokasos hivatali email oz style: "Hi Adg (keresztnev), just letting you know... Cheers, Katie"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 13:35:02

@sellőlány: Nagyon keveset látni. Vidéken lehet hogy több van.

2016.02.28. 13:35:54

@Bal: Lehet, hogy az, de az is lehet, hogy onismeretbol fakado egyszeru esszeruseg. :D Egy viszonylag mukodo megoldas a klasszikus ketrec-dilemmara. Tul liberalisnak nem erdemes lenni, mert az emberek tobbsege onzo es vissza fognak elni a szabadsagukkal. Betarthatatlan szabalyt viszont nem lehet hozni, mert akkor az emberek tobbsege jarna rosszul, es tomeges korrupcio, kiskapuzas indulna el. A brit megoldas a tolerancia, hogy van egy szabaly, amihez illik tartani magunkat, cserebe mi is elnezzuk egy hatarig, ha meg van szegve. Legalabbis igy jon le a leirasodbol.

Vagyis amit irsz igy jon le: van egy szabaly, ehhez tartsd magad, de elismerjuk, hogy az emberek tobbsege tul segg ahhoz, hogy ezt betartsa, tehat, ahelyett, hogy az emberek tobbseget buntetnenk, inkabb toleraljuk a seggeket, es csak bizonyos ertek felett fogunk buntetni. Ezzel szemben szerinted a svajci rendszer: ez a szabaly, ehhez tartsd magad, szerintunk mar igy is eleg nagy engedmenyt teszunk, hogy ennyit megengedunk, tehat, ha fole ersz, rab*sztal, ne legyel segg.

Az angolok megturik a seggeket, ez azert nyilvan nem jo, mert egy ido utan sok seggel kell egyutt elni. A svajciaknak kisebb a tureshataruk, viszont emiatt sok altalanos, emberi dologtol mar mindannyian seggnek szamithatunk, es annak is megvan a hatranya.

Amugy hozzam is szemely szerint kozelebb all az utobbi, de az angol gondolkodasnak is megvannak az elonyei, peldaul jobban kimeli az allampolgart a torvennyel szembenallastol, birosagra jarkalastol, ilyesmiktol, ami azert konnyebbseg a tobbi europaihoz kepest, nem? :D

©________ 2016.02.28. 13:36:27

@Bal: ?

"korlátot felemelni értelmesre, viszont egyetlen mph eltéréssel büntetni keményen?"

Hitelesitetlen, pontatlan kilometeroraknal?
Hat remelem, senkinek nem jut eszebe.

adg 2016.02.28. 13:37:21

@diggerdriver: Es repa is no a sav kozepen, vagy mit ragcsalt ott a nyul? Hozott magaval egy kis hazai ragcsalnivalot? :)

©________ 2016.02.28. 13:38:17

@diggerdriver: a tuncikertben rosszak az utak?????
Nem hiszem el.

sellőlány 2016.02.28. 13:40:04

@diggerdriver: Igen, ez inkább vidékre jellemző. És hát Anglia inkább vidékből áll. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 13:43:56

@Mrs. Clayton:
Ez pontosan így van. Az autó sebességmérője nem hivatalosan kalibrált műszer. Magyarországon ráhagyják ezt a hibahatárt sőt még a KALIBRÁLT trafipaxnak is van egy tól-ig hibahatára amit szintén pozitív irányban számítanak be sebességtúllépés esetén.
Egyébként gyakorlatilag nincs olyan autó ahol lefelé csal a mérő tehát kevesebbet mutat mint amennyivel megy. Nekem volt olyan autóm hogy 120-at mutatott és az valójában 90volt.
Azokban az országokban ahol már 1%ot is büntetnek pontosan tudják hogy 1% az a sebességmérőn már legalább 5-10km/óra túllépést mutatott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 13:49:18

@Babette©: Sok ország van ahol kis eltérést büntetnek. Minden óra lefelé csal. Nyolcvanat mutat az valójában 75. Ha 80 a megengedett akkor minden ok. Ha ebben az esetben 81-el megbüntetnek akkor az órán legalább 86-nak kellett látszódni. Mi a probléma?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 13:50:12

@adg: Nem kéne itt sokat menned hogy rágcsálnivalót találj az út közepén.

P.Elliot 2016.02.28. 13:51:23

Ezt a New Yorki szitut nem ertem. Pincelakas, tomegszallas de jo kereset. Nem gondolt arra hogy lakast kellene valtoztatni?
Nemregen kijott vagy akar regebben itt elt bevandorlo, foleg az illegalis allandoan a lakbereken sir hogy milyen sok de arra nincs esze hogy idot vegyen maganak es jobb utan nezzen, lehet hogy nincs hozza erzeke de nem is akar.
Egyik szitu,ismeretsegi korbol, a hazaspar ahhoz hogy semmi papirja es az epitoiparban dolgozik jol keres, igen, a no is ott, csempeket vag a geppel meretre meg tesz-vesz konnyu dolgokat, 18 dollart kap orankent es mint mondja, nem szakad meg, raadasul a ferjevel dolgozhat, szombaton is csinaljak, nagyjabol 10 orat naponta, a ferfinek kijon a 25 is mert nagyon jo munkas, mivel feketen dolgoznak nem fizetnek adot, ki lehet szamolni hogy mit keresnek naponta. Egy ketszobas,/ apro szobak /mint mondja pincelakasban laknak ami koszos mert nem festette ki az elozo lako es ok sem, ilyen igenyesek.
Mondom nekik amikor panaszkodtak a pincelakasra hogy bereljenek egy szebbet, jobban, azt mondjak hogy az draga. Otthon van egy lakasuk kiadva a masik ami a szep nagy csaladi haz azt csak tartjak es azokhoz mernek minden itteni berletet hogy ezek itt szarok. Ezert a pincelakasert fizetnek 900-at es New York. Azt mondtak hogy egy centtel sem fognak tobbet adni ra/ legalabb kifestenek/, nem is tudom mit csinalnak a penzzel mert arra is panaszkodnak hogy nem tudnak eleget felretenni. Vajon mire megy el amikor nem jarnak sehova? Nem ertem oket.
A masik hasonlo csalad szinten nem keres rosszul, ennel azert kevesebbet joval, volt egy szep kis New Yorki lakasuk de kiadtak felujitva ket masik embernek 200 dollarral tobbert mint a beruk, ugy nezem hogy ok egy szarevo kategoria, szinten egy nyomorult kis lakasban huzzak meg magukat ahelyett hogy a szep kis lakasnak orulnenek. Szinten feketen vannak itt, szinten panaszkodnak hogy milyen rohadt sokba kerul itt minden de nem mozdulnak, szamolgatjak a penzuket.
Miami? Annak az ejszakai elete jo csak aki kedveli a szorakozast es van ra penze. Legtobb ejszakai meno helyre ugy hallottam a tevebol hogy a belepo a 2-4 szemelyes tarsasagnak a minimum egy uveg ital, vodka vagy akarmi, nagyjabol 500 dollarert. Egyetlen uveg. Persze ezek top helyek, nem feketemunkasoknak valok. Na meg a gazdagoknak. Miami Beach valaha gyonyoru volt, az ejszakai eletbe is belekostolgattunk amikor ott voltunk az is klassz volt es nem ilyen veszett aru.
Manapsag beepitettek az epuleteket elvalaszto kokuszligetes parkocskakat, ronda korengeteg lett az egesz, a viz kristalytiszta volt, kineztem egy kagylot es lebuktam erte felhozni. Most a viz zavaros, sargas, szerintem meg a kagylo sem no meg ott, tonkre van teve.
Az elegedetlen topikolo megjosolom hogy akkor fogja felfogni hogy milyen jo dolga volt azokban a jol fizetett babysitter allasokban amikor mar nem lesz neki. Ha nem kap tobbet netan mert az is elofordul akkor dolgozhat majd minimum munkaberert es a pincelakasbol kitorni sem tud.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 14:07:29

@Bal: en nem vagyok bizonytalan, mint mondtam pontosan tudom, h mennyivel megyek, mert en nem probalkozom, meg blikkre gyorshajtok, hanem elolvasom a szabalyt es van satnavom, ami persze nem atom pontos, de kozel van, te voltal az aki kiprobalta h meddig mehet el buntetlenul es csodalkozott, h 85-nel kivettek a sorbol, gondolom magyarorszagon sem sokat autoztal, mert akkor ez nem lett volna uj, de mar ezt is 2x mondtam
a fenti erved a szabalyozasra meg teljesen neveteges....
lsd fent, ahol kifejtettem h miert

Mrs. Clayton 2016.02.28. 14:17:36

@Babette©: nalunk ez ugy megy h a munkaltato un PAYEban tudatja az adot a HMRC-vel, aki az adohivatal, na most mi lecsereltuk a berszamfejto proginkat es elkoltoztettuk mashova a szekhelyunket
ennek az lett az eredmenye, h a regi szoftver a regi helyen volt az uj szoftver fizikailag a regi helyen de a cim mar az uj volt, igy egy darabig ugy nezett ki h pl nelem 2 munkahelyem volt es ket fizetesem, erre jott egy kedves level az apehtol, h akkor ugy nez ki adohatralekom van mert tulleptem a 100k-s hatart es igy mar nem vehetem tobbet igenybe a 10500-as adomentes hatart az nekem csak vmi 9800 lesz
felhivtam oket mondtam h ez nincs igy en nem keresek sajnos ennyit, erre korrigaltak, kaptam is egy levelet a kov heten, mondjuk igaz addigra mi is lezartuk a regi programot, szoval az is ott volt a szavamat erositendo
de a lenyeg, h nem bonyolult adot visszakapni, v a bevallast elkesziteni, mert gyak. a munkaltatok csinaljak, vagy az adokodot a keresedre megvaltoztatjak es mar jon is vissza a penz

nyuszigonosz 2016.02.28. 14:32:27

Azokat a gyakorlati tanácsokat kár volt idetenni. :-(

Bal 2016.02.28. 14:33:34

@diggerdriver: nyilván a tegnap épült szakaszokon Mo-on jobb az aszfalt, de nagyjából pont ugyanabban az ütemben is túrják fel a toldozások és teszik tönkre a fagyok. A lehajtók íve, a korlátozások logikája, a tájékoztató táblák minősége össze se hasonlíthatók. Mo-on simán van rendszeresen olyan a kihajtónál, hogy hirtelen 130-cal menve szembetalálod magad egy hajtűkanyarral és egy 40-es táblával. Angliában hasonlóval sosem találkoztam.

Volt szerencsém pár éve németben egy hét alatt úgy 1500km-t vezetni, gondoltam na majd most a híres korlátozás nélküli autópályák milyen jók lesznek. Aztán a 80-as évek m7-ese szintjén éreztem magam minden döccenőnél.

Persze egyedi élmények nem igazán mérvadók, mert a teljes hálózatnak csak egy töredékét használjuk.

Bal 2016.02.28. 14:38:22

@Mrs. Clayton: Nem érted. Magyarországon nem csodálkozom a balkáni módszereken, ott persze hogy van szürkezóna, ebben ne lenne, amikor mindenben van? De UK-ban ettől még nem kicsit meglepő.

geeeteee 2016.02.28. 14:39:26

@adg: Stiptistopi:) 2500-nél kevesebbre nem emlékszem, 2006 előtt

Shanarey 2016.02.28. 14:44:15

Nem sokat tudok Ausztriáról, legalábbis azon szempontokról amelyek a posztban szerepelnek, de ez a poszt így logikátlan. Olyan mintha egy bizonyos, innen kitiltott személy írná, amikor józan, vagy van neki egy másik énje, és az a domináns, a jó ég tudja.

A Japánról szóló poszt levezetése nettó hülyeség. A Tokugawa Shogunátust összevetni a mai Észak-Koreával, értelmetlen. Nem beszélve arról az egyszerű tényről, hogy abban az időben a távol-keleti régió, nem arról volt híres hogy kedvesen bánnak a bűnözőkkel, avagy a lázadókkal.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 14:45:45

@Bal: te nem erted, h ebben semmi balkani nincs....
de ha neked az, akkor miert nem tartod be a szabalyt?

nemor 2016.02.28. 14:48:43

@diggerdriver: én voltam olyan gyárban, ahol az órákat állították be. Alapból 10%-kal alulkalibrálják mindet. Addig is +10%-kal vezettem, de azóta teljesen nyugodtan teszem :)

Bal 2016.02.28. 14:55:18

@mojyo: nagyjából így van, ahogy írod. Viszont ez az egyént felesleges dilemmák elé helyezi. Próbáljak meg szabálykövető lenni, és éveken át elviselni az egyedi hátrányt, ami ebből akad? De miért legyek én az egyedüli nem segg, ha mindenki az? Feleségem most kezdett autópályán gyakorolni, és döbbenten veszi ő is észre, hogy lényegében a szabálykövetés a legköltségesebb és legveszélyesebb opció. Ha 70-nel mész, folyamatosan cikáznod kell a sávok között, mert bentebb letolnak, kint meg a lassú járművek lassabban mennek. Miért hagyjuk, hogy olyan helyzet keletkezzen, ahol a törvényszegés lényegében kötelezővé válik?

Ráadásul az egészben van rejtett retorzió is. Ha ugyanis túllépés közben okozol balesetet, az súlyosbító körülmény. Azaz lehet hogy jófejnek tűnnek az angolok, hogy nem büntetnek kicsinek tűnő szabályszegésre, csak ez egyáltalán nem biztos, hogy ez ugyanígy fog kinézni a bírósági tárgyaláson egy halálos baleset okozójaként. Márpedig nagyrészt véletlen, hogy épp kinek jön ez össze. Nagy kitolás, ha azért lesz súlyosabb az ítélet, mert csak azt csináltad, mint mindenki más.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.28. 15:15:19

@mojyo: Ha már látod, hogy van-e mellény rajta, vagy nincs, akkor már tökmindegy, egész biztosan bemértek...Viszont a mellényben sötétben, ha csak úgy tesznek-vesznek a kocsi körül, vagy pl helyszínelnek, eget verően jobban látszódnak...Szóval szerintem csak van eszük, nem udvariasak... :D

Bal 2016.02.28. 15:30:09

@Mrs. Clayton: egy olyan törvény ami szerint a lakosság 55%-a törvényszegő, az balkáni stílusú. Ez nem egy negatív jelző önmagában, csak annyit jelent, hogy az írott és az íratlan törvény nem egyezik meg. Én személy szerint ha a Balkánon lakom, akkor is felveszem a helyi tempót. Ha UK-ban is vannak balkáni törvények, akkor simán alkalmazkodom hozzájuk.

De ettől még engedd meg nekem hogy ne tetsszen. Főleg azért nem, mert az ilyen bonyolulttá teszi az életet. Itt például azt kell eldöntenem, mi ér többet: három éven át 10 százalékkal gyorsabban odaérni a célomhoz, cserébe kockáztatva száz fontos büntit és balesetnél börtönt? De meg tudom valójában becsülni egy ilyen kockázatát? Meg hogy mennyit is ér nekem valójában a gyorshajtás? Egy szakértői team se tudna egy ilyen komplex kérdésben valóban megalapozott döntést hozni.

Ha ez az elnézős szemlélet máshol is uralkodik, nem csoda, hogy a brit hatékonyság a japán / német nyomába se ér.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.28. 15:32:30

@adg: Elhiszem, én is besz@rnék...És milyen igazuk van, mi a motiváció, ha nem ez? :D
Úgy kéne mindenhol, ahogy nálatok van.Télleg egy tündérkert.Ja, ma melyik másik népen röhögtél a legjobban?
:-)))
Én s olvasom a csetposztot, de általában sok nap késéssel, akkor már nincs sok érterme belenyeríteni...

@diggerdriver: szerintem csinálj kétezrenként egy újabb posztot (szöveg nem kell, csak, hogy itt folytatódik), mert ez a sz@r blog.hu nincs erre felkészülve, hogy tízezer kommenteket megjelenítsen egyszerre.Sajnos valszeg csak az utolsó párezret jeleníti meg, így nem fog megmaradni az utókor számára ez az épületes csetfolyam...
:-))))

P.Elliot 2016.02.28. 15:32:41

@Bal: Igen, probalj meg szabalykoveto lenni, peldat mutatni aztan lassan lesznek kovetoid, en is az vagyok, abszolut betartok minden kozlekedesi szabalyt, nem hajtok a megengedetten felul es ha valaki dudalgat mogottem annak a kezemmel jelzem hogy nono-nincs gyorshajtas, ez a leggyakrabban ott fordul elo a varosunk kulso reszen ahol a 35-miles zonat 25-re csereltek az egyetemistak miatt akik hetente tortek ki a sebessegjelzo femrudat a kocsijaikkal mert ugye gyerunk csak, most lejjebb vette a hatart a hatosag es a tobbi autosnak sem akarodzik megszokni. Mosolyogva szoktam kimutatni a segesseghatar tablakra amibol pont az egyetemistak meg a tobbi viszketeg nepseg miatt tobb van kiteve azon az utszakaszon. Kinnt a nagy utakon is betartok mindent, ha valaki vadulni akar, tessek, ugyis elkapjak elobb utobb de engemet lesznek szivesek nem belekeverni, nem hajtani hogy gyerunk csak.
Itt egyebkent egeszen jo es turelmes vezetok vannak, ez koszonheto a rendorok figyelmenek meg a magas penzbuntetesnek. Meg maga anak a felismeresnek hogy az a keves ido amit gyerek a gyorshajtassal nem eri meg, Egyszer elunk es mas is, vigyazzunk csak egymasra. Meg sosem volt balesetem es sosem kaptam buntetest. Nekem megerti.

2016.02.28. 15:32:54

@Bal: Aham, hat en valoszinuleg azert nem ertem a problemadat, mert bennem nincsen olyan kenyszer, hogy azt csinaljam, mint a tobbiek, oszinten szolva en azt leszarom, ami termeszetesen nem jelenti azt, hogy en mindig betartom a szabalyokat, es sosem hibazok, csak azt, hogy nekem inkabb a "nagykonyv" sulyozottabban diktal peldaul a feher furgonnal meg a piros BMW-nel. :D Raadasul azt allitod, hogy 70 a hatar (gondolom merfold/ora), de csak 80-tol buntetnek, teged pedig 85-tel kaptak el (gondolom ez merfoldben van), "mint minden negyedik". Minden negyedik az nem a tobbseg, az 25%. Ha az szeretned, hogy 80 legyen a hatar, es 81-tol buntessenek, 85-tel pont ugyanigy rab*sztal volna, nem? Illetve, magasabb hatar nem jelenti azt, hogy a kulsoben ezutan tobbe nem fognak 50-nel vacakolni, tehat ebben az esetben is valoszinuleg cikazni kellene a savok kozott. A forgalom az ilyen. En is szeretnem, ha csak en lennek az egesz autopalyan amikor megyek valahova es nem lennenek rendorok se ott eppen akkor, akkor sokkal gyorsabban eljutnek oda, ahova szeretnek, dehat ez van :D

2016.02.28. 15:36:31

@Mrs. Clayton: Egyetertek, szamomra pont a masokra hivatkozas, es az "en csak azt csinalom, amit a tobbiek" a balkani ebben a vitaban, nem a viszonylag-szigoru-szabaly-cserebe-magas-tureshatarral-kombinacio. :D

Bal 2016.02.28. 15:45:42

@mojyo: ja én nem azért kezdtem mesélni ezt a sztorit mert sírni akartam hogy elkaptak. Ez csak a normakövetés / normaszegés témához ment, meg kis színesnek a brit lélekről. Engem egyáltalán nem zavar, hogy elkaptak, pont erről szólt a kísérletem: szerettem volna elérni, hogy *végre* elkapjanak. De a "85-nél egyszer három évente" gyakoriság is felülbecsül, mert csak durván figyelmetlen voltam.

Most lejjebb raktam a speed limiterem 85-ről 79-re, így már számításom szerint sosem fognak megbüntetni. Ez még elég jó középső sávhoz, de persze még mindig gyorshajtok. Röhej.

Bal 2016.02.28. 15:55:03

@mojyo: javaslom majd próbálj meg egyszer egy olyan országban vállalkozást indítani moral high groundról, ahol a konkurrenciád a gyengébb íratlan és nem az írott szabályokhoz alkalmazkodik. Akkor majd megérted, miért a törvénykezéssel van a baj, és nem a polgárral.

geeeteee 2016.02.28. 16:03:18

Nyújorkos lehetne bárhol, korfüggő, majd kinövi, első nejem volt ilyen, de ő napi szinten:)
Ausztria? Gyakorlati tanácsok? '91-től-'06-ig ott nyomultam, kérdezzetek inkább engem. A legjobb belépő, bárhol vagy országon belül, a helyi dialektus, még az sem baj, ha karikatúrába hajlik. Nekem mindig bejött.:) Mai napig tartanak fenn nekem állásokat, tíz év után, sofőrnek, kengurunak:)
Japán a legizgalmasabb számomra a posztok közül, annak ellenére, hogy nem jártam ott. Dehogynem, milliószor reinkarnálódtam, inkább megszámolhatatlanszor, utoljára szerencsémre nem oda. Birca nagyon leegyszerűsíti, talán túlontúl, annyira, hogy maga sem ért vele egyet. Balkáni, karibi kötődés, nem tudom:) A mai napig a legkisebb morális ficam legkevesebb önkéntes izolációra kötelez. A harakiri jobb volt.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.28. 16:03:29

@Bal:

Bulgáriában hatalmas mértékű lett a bűnözés a török uralom alól való felszabadulás után, ráadásul a legveszélyesebb típusú bandabűnözés volt jellemző.

A bandák két típusúak voltak:
- török és muszlim bandák, akik egyszerűen nem fogadták el az új rendet - velük gyorsan elbánt a rendszer, mert itt a közvélemény a hatalmat támogatta,
- volt szabadságharcosokból álló bolgár bandák, na ez volt a gond.

A volt harcosok nagy részéből persze katona és rendőr lett, azaz fel tudta őket szívni az új rend. De egy kisebb rész úgy érezte, neki a bolgár hatalom sem kell, mert semmilyen hatalmat nem akar. Velük nehéz volt, mert a lakosság együttérzett velük, s a hatalom egyes emberei SZEMÉLYES barátságban voltak velük sokszor.

Kb. 20 év kellett a probléma megoldására.

De az, hogy az adófizetés rossz dolog máig él. Mert igaz ugyan, hogy már nem az elnyomó török államnak kell adózni, de azért valahogy máig mindenki úgy érzi: mégsem tisztességes dolog, hogy bárki is adót akar szedni. Aki pedig kibújik alóla, az nem gonosz alak, hanem népi hős.

Volt egy bolgár ismerősöm, aki 20 éve az USA-ba költözött és ott szlavisztika szakon tanított, ha jól emlékszem valahol Chicagóban. Mesélte: az amerikai hallgatók képtelenek voltak megérteni egyes bolgár irodalmi műveket. Pl. van egy olyan történet, ahol a parasztember megöli az adószedőt. Az amerikai hallgatóknak hosszasan kellett magyarázni, ez a parasztember mitől POZITÍV hős.

geeeteee 2016.02.28. 16:03:41

@Bal: Józan paraszti ész, common sense. A biztonságod legyen a legfontosabb, a szabályok ezután. Sokan nyugszanak a valós igazukkal kiengesztelve szebbnél szebb sírkertekben. Én életemben már valszeg többet ültem volán mögött, mint jártam kétlábon, nekem bevált és még élek. Becsúsztak büntetések, de átlagolva nem számottevő. Gyorshajtás, napi három piros lámpa, ami már akár reggel nyolckor meg van:) Ausztráliában 10 év alatt még nem költöttem erre egy ezrest, demerit pont most épp "0", de soha nem ment "5" fölé. Nem kötelező törvényt szegni, de sokszor jól jön.

geeeteee 2016.02.28. 16:03:46

Állítólag jön divatba az átlagsebesség utáni ellenőrzés-büntetés. Sietősöknek tuti bukta, nem is tudom, mi lesz velem?

Herr Géza 2016.02.28. 16:05:55

@nemor: Ez nem véletlen, hanem szabvány/előírás. Az autó sebességmérője SOHA nem mutathat kevesebbet, mint a tényleges speed. Azaz 0/+-os tűréssel kell beállítani. Éppen ezért erre nem számítanak a rendőrök toleranciát, csak az ő mérőmüszerükre, aminek a kalibrálása is csak (típustól függően) +/- "x" km/h pontossággal történhet meg. Ezt a maximális "x" km/h-t mindig a javadra számítják be, azaz a mért eredményből az "x"-et levonják, és az alapján büntetnek (vagy sem).
Azt az ominózus "1 km/h-ért megbüntettek" esetet is úgy kell érteni, hogy te biztosan jobban átlépted a sebességhatárt ( a saját km-órád alapján meg pláne), de a tolerancia levonása után maradt még meg az 1 km/h. Az meg speciel pl. Svájcban már bünti... Én is kaptam már náluk ezért 30 frankos "ajándékcsomagot".

geeeteee 2016.02.28. 16:16:19

@Bal: @BircaHang Média: Viszkis betyárok b+:) Közhely.

2016.02.28. 16:25:56

@Bal: De akkor a tanfolyamon se sirjal, hogy miert nem olyan a britek rendszere, mint a kontinentalis Europaban, ezt igazan folosleges rajtuk szamon kerni, illetvehat, nem sokra mesz vele. Ez egy kicsit olyan, mint Pakisztanbol megerkezve es a sok alkoholistat latva a sariat kovetelni. :D Azert, mert te ismersz mas szabalyt, ahonnan te jottel, es ott szerinted jobban mukodik, mint azon az uj helyen, ahol jelenleg tartozkodsz, az a te sajat problemad. A vallalkozos beszolasod pedig elegge nyitott kapukat donget. :D Csak az en taktikam mondjuk nem a haborgas es az ertetlenkedes, hanem az alkalmazkodas es az iratlan szabalyok minel alaposabb megismeresere valo torekves. Nyilvan igy sem egy eletbiztositas az ilyesmi, de a koltozes ezzel jar.

Shanarey 2016.02.28. 16:28:29

@geeeteee:

Skóciában sok helyen az átlagsebesség alapján büntetnek, legalábbis a táblákon szereplő kiírás szerint.

@Bal:

Részemről a forgalom ritmusát veszem fel, mert a helyi lakosság mindig jobban tudja mit lehet mit nem, és eddig ebből nem lett baj, de az is igaz hogy 80 felett sosem mentem, legalábbis ott nem ahol nem voltam ismerős terepen. Ismerős terepen, ahol egy kamera sincs, egyszer mentem ennél többel is, konkrétan 100 mph ig toltam, de akkor is megelőztek, pedig nem autópályán mentem, hanem egy átlagos közúton lakott területen kívül.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 16:44:45

@mojyo: a vicces az egeszben h o egyaltalan nem azt csinalta amit a tobbikek, hanem annal is tovabb ment, mint mar irtam, ha latod h a sebessegmerok ki vannak forditva az autopalyan akkor lehet menni, de normalisan senki sem megy 80-nal gyorsabban mert kivesznek a sorbol
en 5 ev alatt egyszer lattam ilyen sebessegmero pisztolyos merest, szoval ezzel annyira nem kell szamolni, de benne van a pakliban, igy ezert sem erdemes eldugott helyeken 80 fole menni, bar sokan csinaljak
sot vannak civilnek alcazott rendorautok is, azok is siman kivesznek ha 80 fole mesz

egyszer megesett h a ferjemmel kulon kocsiban jottunk haza, o ment elol, 80-at tartott, en mentem mogotte, egyszer csak egy rendorauto villogva tolt le, de a ferjem nem vette eszre merfoldeken keresztul ment a villogo rendor elott 80-nal, gondolom fontosabb dolga is volt, mint ilyennel foglalkozni, de meg csak ra se integetett amikor megelozte, h lassitson mar le
ennyire nem szamit kihagasnak, ha 80-nal mesz

Golf2 2016.02.28. 16:44:48

@Herr Géza: 30 frank az semmi,magyarban 30000 a beugrò.Ha a keresetekkel összevetnénk 300 frank lenne a reális nyugatabbra.Gondolom egyből zendülés lenne...

Herr Géza 2016.02.28. 16:54:03

@Golf2: Na ja. A németeknél 10€-ról indul a buli, de ők szerintem még kerekítenek is, azaz 1 km/h pluszért még annyit se kapsz. Vagy csak itt még nem futottam bele ennyivel.... Otthon viszont én is tudom, hogy ha mondjuk városon belül mérnek, akkor a határt eleve 55-re vagy 60-ra állítják be, az az alattiakkal élből nem is foglalkoznak....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 17:09:18

@Herr Géza: De Géza a tiedre is számítanak toleranciát. Vagyis feltételezik hogy kevesebbet mutat mint amennyivel mész. Azt hiszem ez 10%. A saját műszerükre talán ha jól emlékszem 2% a tűréshatár. Mindkettőt pozitívan számolják bele a sebességedbe és ez FÖLÖTT büntetnek. Én is fizettem már 1km/órás túllépésért a rakparton amikor ha jól emlékszem 62-vel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 17:11:13

@Shanarey: Itt is van autópálya amin átlag alapján büntetnek.

FutureFry 2016.02.28. 17:12:20

@Bal: @P.Elliot: @Mrs. Clayton: "szerintem meg amerikaban is igy van, nem a sebesseghatarnal buntetnek"
Igen, tapasztalatom szerint (nyugati államok), a sebességhatár felett 5-10mph-nál "szokás" csak büntetni (főleg a kihaltabb útszakaszokon). Amikor (a 70-es évek elején) eldöntötték - eredetileg az olajválság miatti takarékosság jegyében - a szövetségi szintű, egységes 55mph maximumot (az államokat úgy "megzsarolva", hogy nem kapnak pénzt az autópályakarbantartásra ha nem vezetik be) az ellenállásnak több módját választották helyileg. Több nyugati államban divat volt a pár dolláros gyorshajtás büntetés, még a sebességhatár nagyléptékű átlépésénél is (és ami egyébként semmilyen egyéb következménnyel nem járt).
Érdekességképpen még: Pár államban törvényileg megengedett a sebességhatár átlépése bizonyos mértékben (+10mph), kétsávos úton, előzés közben.

geeeteee 2016.02.28. 17:12:37

@Herr Géza: Tökéletes, így van. Tartsátok magatok hozzá.

geeeteee 2016.02.28. 17:12:42

@mojyo: Itt-ott lehet szüretelni pár tízezer dollárt azért a ködös szántókon való bukdácsolásért:) Életbiztosítás egyszerűbb, az megy, mint a filmeken.

DieNanny CH 2016.02.28. 17:13:51

@geegee:

Igen, szerintem is ez egy hátrány... Nem tudom, mikor kezdődött a mantrázás, hiszen a poszt eredetileg másról szólt.

blackhairlady 2016.02.28. 17:20:10

@diggerdriver: ez tulajdonkppen a szuteren, az egyeduli hatranya, hogy nem tul vilagos. En is voltam amr vendeg szupermodon kialakitott szuteren lakasban, szivesen elfogadtam volna.

nemor 2016.02.28. 17:24:22

@Herr Géza: hát nem tudom, ott nem ezt láttam és nem is ezt mondták, több hitetlenkedő kérdésünkre válaszul, mindenesetre ezen a tartományon belül még soha nem büntettek meg (az 1 km-es példa nem az enyém volt).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.28. 17:25:14

@Herr Géza: Itt nagyon vastagon fog a cerka. A lányom most kapott egy csekket 2000.- frankról. :(

DieNanny CH 2016.02.28. 17:27:07

@P.Elliot:

Én Au-Pair koromban gyakran vittem kocsival a gyerekeket ide-oda. Bécs közelében (Maria Enzensdorf, ha jól emlékszem) 2x4 sávos úton, de tele lámpával, rossz sávba mentem és nem tudtam volna, csak kilométerekkel odébb megfordulni. Velem volt a 13 éves nagyfiú. Na, akkor, mivel szembe sávban nem volt senki egy távoli piros lámpának köszönhetően, megfordultam ezen az úton. Majd szigorúan közöltem a gyerekkel, hogy ez nagyon-nagyon szabálytalan volt, és soha de soha ne csinálja...
:-)))))))
Azt is hozzá kell tennem, hogy a gyerekek azért nem szerettek velem utazni, mert, mint mondták: Nanny minden szabályt betart, és ooolllyan lassan megyünk!!!
:-))))
Példaképük az apukájuk volt, akinek hetente jött gyorshajtásért csekkje; egyszer még a rendőrség is kijött, de csak én voltam otthon; az autóját akarták megnézni. Persze, mondtam, az apa sincs itthon, meg az autója sem.

Shanarey 2016.02.28. 17:28:12

@diggerdriver:

Tudom, de én eddig csak út felújításoknál láttam ezt, Skóciában pedig normál utakon. De ahogy írtam, alapban szabálykövető vagyok, és figyelem a táblákat is, na meg nem arra járok amerre te, London és környéke nekem nem esik útba, s nem esett útba a tavaly év végi két skóciai kiruccanásomkor sem. Vagyis arrafelé nincs sok tapasztalatom. Azért, mert kétszer voltam kocsival Londonban, még nem állítanám hogy ismerem a várost és a környékét. A kocsim kilométerórája, pedig 30 mph-ig-oké, utána egyre többet téved felfelé a valódi sebesség rovására, például 70 Mph-nál a valódi sebességem 62 Mph.

Bal 2016.02.28. 17:33:04

@mojyo: kicsit már túl vagyok az idegen vagy, ne pofázz bele állapoton. Brit állampolgár vagyok, itt élek tíz éve. Jogom van beleszólni, hogy működik az ország, szót emelni jobb megoldásokért, tanfolyamon vagy akárhol, és arra szavazni, aki ezeket meg is valósítja. Miért is ne lehetne itt is alkalmazni azt, ami máshol jól működik? Miért is ne adjanak fel a hagyományos képmutatásból? Mindenki boldogabb lenne tőle.

Ha te jobban bírod az íratlan szabályokat találgatni meg centizgetni, lelked rajta. Különbözőek vagyunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 17:34:20

@ladyamerica:
Persze. Én is láttam már szuper alagsori lakásokat.

nemor 2016.02.28. 17:40:00

@Herr Géza: most látom, hogy félreérthetően fogalmaztam: az óra nem kevesebbet mutat, hanem többet => mehetsz 10%-kal gyorsabban, akkor mész jól.

2016.02.28. 17:55:27

@Bal: Nem azt mondtam, hogy idegenkent ne pofazz bele, hiszen persze, hogy jogod van beleszolni, ertetlenkedni, haborogni, idegenkent es allampolgarkent is, en csak mondtam, hogy szamits ra, hogy az lesz a valasz, hogy csak, mert nalunk igy szokas, es kesz. :D Az, hogy szerinted "mindenki boldogabb lenne tole", az a te szubjektiv benyomasod, es egeszen biztosan lesz valaki, aki azt fogja neked mondani, hogy "de en nem!" :D Szoval erted. Lehet, hogy nem egyszeru az iratlan szabalyoknak megfelelni, de szamomra konnyebb megerteni, hogy miert alakult ki az en uj orszagomban az ami, mint azon sipakolni, hogy miert nem olyanok, mint ahonnan en jottem. Tenyleg kulonbozoek vagyunk. Akkor ezt megbeszeltuk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.28. 17:56:04

@Golf2: Jaja, ez így van.Nekem kb első és utolsó osztrákiai büntetésem olyan volt, hogy vasárnap este, kihalt üres autópályán, de még világosban egy 60 as táblánál (valami jelentéktelen útfelbontás volt) nem satuztam be 60-ra (én a briganti...) hanem már jó előre elvettem a gázt és hagytam kigurulni.Valahonnan bemértek és megállítottak, hogy volt az 80 is.Mondtam, hogy lehet, kicsit valszeg elbambultam.De a rendőr is látta, hogy nem vagyok bűnöző, meg balesetveszély se volt se közel, se távol.Úgyhogy megbeszéltünk egy 20 eurós összeget..Még szinte ő kért elnézést, hogy meg kell büntessen...Mikor magamban kiszámoltam, hogy olyan ötezer forint lehetett, elkezdtem röhögni, már utólag.Akkor még nem volt 300 felett az ojró, viszont odahaza voltak már a beugró harmincezres csekkek...Hát, így van ez...

Cserébe bosszúból úgy büntettem meg az osztrák államot, hogy már nem vettem ki aznap estére szállást (nesze neked osztrák idegenforgalmi bevételek...), hanem Pestig hazaautóztam... :D
Egy büszke renitens magyart nem lehet betörni!
:-))))))

P.Elliot 2016.02.28. 18:00:58

@BircaHang Média: "Volt egy bolgár ismerősöm, aki 20 éve az USA-ba költözött és ott szlavisztika szakon tanított, ha jól emlékszem valahol Chicagóban. Mesélte: az amerikai hallgatók képtelenek voltak megérteni egyes bolgár irodalmi műveket. Pl. van egy olyan történet, ahol a parasztember megöli az adószedőt. Az amerikai hallgatóknak hosszasan kellett magyarázni, ez a parasztember mitől POZITÍV hős. "

Ugy elkapott a nevetes.....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.28. 18:01:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Dehogy szólt másról... :D
Már a címe is előrelátóan beletrafált a közepébe.A sötétség birodalma...hahaha, apszolút helytálló...
:D
Digger, hogy voltál ilyen jövőbelátó?
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.28. 18:04:25

@svájci sapka (ch): Húúú, bakker, az nem sz@rral gurigáz...
De gondolom volt is vagy 110 helyett 200km/h a gyorshajtás, nem?
:-o

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.28. 18:12:45

@geegee: A gyorshajtás nem volt sok, 120 helyett 134, a nagyobb baj, hogy a követési távolság túl kicsi volt.
Plusz még 3 hónapra be is vonták a jogsit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.28. 18:15:09

@svájci sapka (ch): Jaa, hogy úgy.De még ezzel együtt is elég túlzó az összeg.Nem volt visszaeső a cselekedet?

©________ 2016.02.28. 18:35:36

@diggerdriver: hat az eleg baj, ha buntetik.meg itthon is csak +15 felett van bunti, pont ezert.

©________ 2016.02.28. 18:39:16

@nemor: @diggerdriver: ez tok erdekes, egyszer osszeneztem a gps sebessegmerojevel, es stimmelt.

Herr Géza 2016.02.28. 18:44:21

@nemor: Kvittek vagyunk, mert én meg az 1 km/h-ás témát tulajdonítottam neked véletlenül.... :))))

Herr Géza 2016.02.28. 18:49:31

@Babette©: A mai műszerek az autókban ugye egyre pontosabbak, azaz simán lehet, hogy pont tényleg annyit mutat, amennyivel mész (a lényeg az, hogy kevesebbet nem mutathat). A másik meg: az ilyen szimpla navikba rejtett GPS-ek sem igazán pontosak, szóval az azzal mért sebesség sem "halálpontos".

Mrs. Clayton 2016.02.28. 18:57:29

@Babette©: sehogy, nehezen alszom azota is :-)
de azt azert elmondom h azoknak akik onadozna volt egy reklam valamikor januarban talan, h jaj igy nem tudtam aludni, meg jaj ugy izgultam h mi lesz az adommal, de miota bevallotta azota vissza is jott es olyan jol alszik h meg
majd vegul egy szigoru hang felszolitotta az erintetteket h ovakodjanak a keso n=benyujtastol mert mittomen 100 font a birsag

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 19:08:39

@Mrs. Clayton: Na erről van szó. Ezt pincének nevezik és hűha...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 19:10:47

@geegee: Ezért nem is akarom máshova vinni.:)))))))))))))))))

blackhairlady 2016.02.28. 19:12:43

@Herr Géza: Na bakker, akkor most baj vagy nem baj, hogy konyvelo csinalja a bevallast?:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 19:13:09

@Babette©:
Azért hagyjuk már meg minden országnak az önrendelkezési jogát hogy honnan és mit büntet. Ha már az uborka görbületét központilag szabályozzák...
:)))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2016.02.28. 19:13:37

@geegee:

Ezt én is megkérdeztem tőle egy hete... :-DDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.28. 19:13:43

@Babette©: Szar autód van.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2016.02.28. 19:44:12

@FutureFry: szerintem a belteruleteken is kb ennyi a + rahagyas, en ezt tapasztaltam. 65-nel ha 70-nel mesz akkor mar leszirenazhatnak, de ez alatt nem nagyon szoktak.Illetve kivetel az iskolai korzet 20-as tablaja ha villog a lampa ami fel oraval az iskolakezdes elott es befejezes utan van ezt ha jol tudom duplan buntetik, jo nagy szamla johet. A mi iskolainknal ahol elhaladok ebben az idoben, mindig all rendor a nagy tavcsoves merojevel es konyortelenul levillog akar ha 2-vel is tulmentel a 20 merfoldes sebesseggel.
A masik hely ahol mindig allnak es mindig buntetnek az az HOV lane. Itt ugye ha mnden jol meg, folyamatos a haladas csucsidoben is, ezert hajlamosak sokan a 60-65-os hatar helyett joval 70 folott menni, amit legtobbszor nem usznak meg.

FutureFry 2016.02.28. 20:13:56

@P.Elliot: A vidéki USA-ban nem kell sokat magyarázni egyeseknek, hogy az adószedő (vagy bármilyen hatóság, pláne szövetségi) ellen fellépő lakos/közösség az gyakran "pozitívum". De persze nem kell feltétlenül mindig a felfegyverzett "redneck" szintre gondolni (lásd Apple vs. FBI)

FutureFry 2016.02.28. 20:14:42

@ladyamerica: Igen, ezt kifelejtettem, az iskolai körzeteket (meg iskolabuszokat) sokkal komolyabban veszik, ott nincs ilyen "ráhagyás".

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2016.02.28. 20:29:32

@Herr Géza:

Kedves Herr Géza,

Köszönettel vettük pocskondiázó hozzászólásait, kérem engedje meg hogy reflektáljak rájuk:
1: Igen, létezik Steuerberater - azaz adótanácsadó, de egy könyvelő IS meg tudja csinálni - adott esetben olcsóbban - kizárólag az ön preferenciáin múlik hogy mit választ.

2: A lakás részletei az eredeti blogban belinkelve megtalálhatók - az itt és itt szavak külön az ön kérésére kékkel világítanak, hogy könnyebben megtalálja őket (...megjegyzem másoknak ment... :-P)

3.: Forintos árakkal azért számol - hogy:
a: éreztesse az összegek súlyát
b: aki gondolkodik emigráláson gondolkodik, könnyebben számoljon vele
c: húsleves
d: tolmácsot kérek

4: a blogban sehol nem szerepel se az ön által említett "volt" casco, sem pedig voll casco. Amennyiben ön a blogban írtakban jellemzett váliumfogyasztó, kérjük ne kommenteljen badarságokat. Pislogjon inkább mégegyet, mindjárt Pünkösd.

5: A gépelési hibát korrigáltuk, köszönjük. Az ajándék fogyi 2000 5 alkalmas aerobicbérletét postázzuk az ön által megadott "szupernyelvérzék@nélkül.hu-ra"

6: Az osztrák munkamorálról nem lekezelően írtunk, pusztán egy szubjektív ténymegállapító vélemény volt. Amennyiben mégis tud 0-24-ben / vagy akárcsak vasárnap nyitvatartó fittnesstermet, kérem jelezze és egy csokor virággal minden elnézést kérünk

Köszönjük megtisztelő figyelmét:
A Hello Austria Blog.

DieNanny CH 2016.02.28. 20:34:43

@Hello Austria blog:

A forintosításnak azért nincs értelme, mert fizetést euróban kapsz. És mindenért euróban fizetsz.

blackhairlady 2016.02.28. 20:51:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Viszont aki eloszor van kint annak kell valami tampont, foleg, hogy a nagysagrendeg igen elteroek. Eloszor nem sokat mond az, hogy valami 5 euro, mert nem erzed a sulyat a szmanak, ezert emgprobalod atvaltani forintba, hogy ez otthon mennyibe is kerult. Persze par het, egy honap utan atveszi az ember a ritmust es mar nem szamolgat.
En termeszetesen csak a sajat tapasztalatomat mondom, de bizony kellett egy honap, hogy aterezzem a "szamok sulyat":))))

Mrs. Clayton 2016.02.28. 21:03:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ezt itt valaki egyszer kitalalta h nincs ertelme, azota mindenki ezt hurrogja ha meghallja forintra atszamolva ez ennyi meg annyi
mivel a ket devizanak van atvaltasi arfolyama, nem igazan ertem, miert ne lehetne ezt igy feltuntetni
mondok valamit, vannak orszagok, ahol ket ar van kint, pl Mo-n is vannak ilyen boltok, reptereken, hatarhoz kozel, miert ne lehessen tudni, h valami orosz rubelben meg magyar forintban mennyi, az csak ket szam, nem art senkinek
szerintem le kellene mar errol szokni, mint arrol is h a de viszont helytelen, meg essel nem kezdunk mondatot

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.28. 21:47:51

Megint írta valaki, hogy Amerika szóba sem jöhet.

A feleségemmel éppen most néztük Európát mint desztinációt, és megállapítottuk, hogy az Államokhoz képest megdöbbentően drága. Elég csak megnézni a horvátországi apartmanok árait (olasz szinten vannak az árak, szinte euróra pontosan), és elmegy az ember kedve attól, hogy oda menjen pihenni. De említhetném bármelyik országot az Alpok lábainál is. Arányait tekintve baromi sokba kerül.

Amerikában olcsó a kocsibérlés, olcsó a benzin, olcsó a belépő a nemzeti parkokba, óriási adag kajákat adnak, és hát azért bejárni mondjuk a nyugati partvidéket életre szóló élmény. Még a repülőjeggyel együtt sem katasztrófa (ha ügyes az ember, fejenként 450 euróból simán megvan), nem úgy, mint Európa egyes országai, ahol a legcsövesebb szállásokért is elkérnek 50 eurót/éj/fő. És akkor a drága kajáról, a rengeteg fizetős útszakaszról, a jóval drágább benzinről, az egyéb költségekről nem is beszéltünk.

Ezt azoknak írtam, akik Amerikára mint valami elérhetetlen úti célra gondolnak. Gondos rákészüléssel szinte olcsóbban megúszható, mint Európa szomszédos országai.

2016.02.28. 21:55:32

Majd Géza bácsi is biztos megszólal a témában, de nem gondolom, hogy aki blogot ír, az nem számít arra, hogy valaki másnak is lehet véleménye a felvetett dologról és urambocsá nem ért egyet a posztolôval, mert neki más a tapasztalata. Nagyon érdekes viták szoktak itt kialakulni. Nem vagyunk egyformák.

Kicsit olyan az írás, mintha az írója tojta volna a spanyol viaszt és bocsánat, de ez a stílus nekem nem nagyon jön be...

Ha én írnék valamilyen dologról és valaki kijavítana, nem venném személyes sértésnek, mert nem vagyok mimóza típus.

Vagy oda kellene írni, hogy aki másképp gondolja, az tartsa meg magának.

2016.02.28. 22:05:20

Azert arra fel lehetett volna hivni a t. olvasokozonseg figyelmet zarojelben, hogy a japanos blog szerzoje nem kimondottan genetikus-professzor :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.28. 22:20:27

tündérkert found
kepfeltoltes.hu/view/160228/tunderkert_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
én is csak addig álltam meg a piros lámpánál akkor is, ha nem jött éppen senki, amíg belém nem jött valaki ezért hátulról, aki ugye úgy értelmezte, hogy mivel nem jön senki, lehet menni. milyen szabály? minek is ugye?
nem is mernék a kinti beidegződéseimmel itthon vezetni, pl totál immunis lettem a táblákra is.

2016.02.28. 22:30:22

@Mrs. Clayton:
Az interceptorost én is nézem és nagyokat döbbenek, hogy milyen felelötlen barmok is vannak az utakon. /Személy szerint nagyon örültem, mikor Skóciában bevezették a zero toleranciát a drink driving temaban./
Pl részegen, forgalommal szemben megy stb. Meg a mútkor az a fiatal srác, aki engedély nélkül elvitte az anyja kocsiját és nekihajtott a rendörautónak majd a végén még neki állt feljebb.
Ami viszont tetszett, hogy a rendörök teljesen emberi módon beszélnek azokkal, akik szabályt szegnek, nem arra mennek ki, hogy lehetne a vétkest megszivatni, a saját felsöbbrendüségüket igazolni.
Úgy látom, hogy itt tisztelik a rendöröket, bár lehet, hogy tévedek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.28. 22:39:12

@ladyamerica:
ha valaha is írni fogok, mindent csakis burmai kyatban írok le, menjen csak a sok hülye lusta nép guglizni, hogy az mennyi is, hogy mondjuk nyolcvamezerbe volt a sim-kártyám 3 éve.
vagy általános műveltség a font, az euró, a dollár, az ausztrál dollár, netán a rubel aktuális árfolyama, plusz / mínusz 10% tévedéssel?
naszóval értem én is.
:-)

P.Elliot 2016.02.28. 22:40:52

@A nagy kékség: Igy igaz. Mindig meglepodok amikor europai arakat irnak utazasnal hogy milyen ektelenul draga. Hotel, kaja, belepok, minden. Friss elmenyem hogy valakinek kuldtem valamit ami szerinte abban az europai orszagban draga, egyeztettuk az arat es kiderult hogy 3x olcsobb itt.
Mas is, szinte minden. Nem, igazan nem draga egy amerikai vakacio, erdemes tetelesen atszamolgatni hogy mibe kerul egy hasonlo europai utazas.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.28. 22:46:57

@diggerdriver: Igen, vannak nagyon szuperek, sokan kiadjak pl. nalunk is, sot direkt tv-musorok is vannak, amelyekbol otleteket lehet meriteni basement lakasok kialakitasara. Siman ellaknek ilyenekben: www.hgtv.com/remodel/interior-remodel/design-a-basement-apartment

Mrs. Clayton 2016.02.28. 22:55:50

@Halbajusz75: van ilyen is meg olyan is, az egyik adasban mutattak egy pasit, aki sort vagy mit lopott az asdabol, mire a rendor kiert mar megitta az sszeset, ott bufogott szerncsetlenek arcaba, meg szidta-hordta oket
aztan ott volt egy masik pali, az meg ellopta a szankokat egy masik boltbol, meg valami elemes lampat, o pl szepen elismerte es visszaadta, nem szolt egy rossz szot sem
de nekem nagyon tetszik, h nem alaznak, nem probalnak meg kelepcebe csalni, hanem vazolja a tenyeket es megkerdezi, h ezek utan is ugy gondolja-e h artatlan es nem az o hibaja
persze vannak a hirekben olyan rendorok is, akik nem igy viselkednek, de amennyire en latom ez egy igen eredmenyes viselkedesi forma

Shanarey 2016.02.28. 23:14:53

@Hello Austria blog:

Az első értelmes tanács minden határátlépőnek aki hosszabb távra tervez, hogy ne számolgassa át forintba, te átszámoltad, és a miértre adott válaszodnak nincs sok értelme. Ugyanis Átlag Józsi Soványröcögéről a nettó 75 ezres fizetéséből nem igazán tudja majd megérteni hogyan is vannak a te általad megadott árak. A fittness terem mint hű, de fontos dolog, na az szintén érthetetlen az Átlag Józsik számára.

2016.02.28. 23:24:25

@Mrs. Clayton:
Ezt a sörös részt nem láttam, de többször meg szokták ismételni, hátha egyszer elkapom.
Szerintem is totál korrektek a rendörök /a kivétel meg erösíti a szabályt/ elég nehéz rendörsuliba bekerülni, mindig túljelentkezés van. A gyerekek általános iskolájába is bementek már többször, közlekedést oktatni, ilyesmi.
Tény, hogy fontos, hogy jól értsenek az emberek nyelvén, mert a felsöbbrendü, kioktató modor olyannál föleg nem fog bejönni, aki egyébként is magasról tesz a szabályokra.
Talán nem hiába nincsen itt annyi rendörvicc.

2016.02.28. 23:33:34

Off
Az Oscart nézi élöben valaki? 3 óra múlva kezdödik /GMT szerint/
Saulnak van esélye szerintetek és Di Caprionak terem végre babér? Vajon csak azon múlik, ki hogy lobbizik?

Shanarey 2016.02.28. 23:41:29

@Halbajusz75:

Az itteni rendőrökkel nincs sok tapasztalatom, de amit látok, hogy sokkal normálisabban működnek mint a Magyar rendőrök, de az is igaz hogy az átlagember szintén normálisan áll hozzájuk.

Mrs. Clayton 2016.02.28. 23:42:41

@Halbajusz75:nekem eddig egyszer volt veluk dolgom, egyik ejjel egy parkolobol elindulva elfelejtettem felkapcsolnia vilagitast es meg el is tevesztettem a korforgalomban a kihajtot, na, pont ott allt a rendor es amikor jottem vissza lattam h zseblampazik nekem, mondom mi a szosz, mit felejtettem e,/csinltam rosszul
mire melleertem rajottem es felkapcsoltam
tok rendes volt mert hagyott tovabbmenni, en meg leengedett ablaknal elnezest kertem

Mrs. Clayton 2016.02.28. 23:42:42

@Halbajusz75:nekem eddig egyszer volt veluk dolgom, egyik ejjel egy parkolobol elindulva elfelejtettem felkapcsolnia vilagitast es meg el is tevesztettem a korforgalomban a kihajtot, na, pont ott allt a rendor es amikor jottem vissza lattam h zseblampazik nekem, mondom mi a szosz, mit felejtettem e,/csinltam rosszul
mire melleertem rajottem es felkapcsoltam
tok rendes volt mert hagyott tovabbmenni, en meg leengedett ablaknal elnezest kertem

2016.02.28. 23:45:35

@Zsuzsi65:
Jól néz ki, amit belinkeltél. Én laktam pár hónapig egy
földszintes lakásban, aminek a padlója a talajszinttel volt egy szintben,kertre nézett egy 4 emeletes téglaházban, de nagyon sötét volt és hideg és marhára zavart, hogy szinte bárki egy kis lendülettel simán beugorhatott volna az ablakon. De ha jól van szigetelve és sok az ablak, akkor talán még jô is lehet. Egyébként jártam már sok körfolyosós házban levö emeleti lakásban, ami uolyan sötét volt, mint a földszintes. Kivancsi vagyok, mikor lesz majd olyan, amikor az ablakra pl tengerparti tájat vetíthetsz. Nem tudom melyik repülögeogyartorol olvastam, hogy tervezik az átlátszó tetejü repülöket.

geeeteee 2016.02.28. 23:58:11

@Hello Austria blog: Hello Australia, nem láttam az előzményeket, ennek ellenére nem tudom kihagyni, Ausztriával kapcsolatban a forintosítás szerintem szinte kötelező, már a közelsége miatt is. 15 évet húztam le burgenlandi és alsó-ausztriai cégeknél, eleinte ingázóként, majd nemzetközi tgk.-vezetőként onnan "keleteztem". Épp csak fillérre meg kopekra nem számoltam át, de rengeteg volt, hidd el, azokban a korai kilencvenes években pontosan ezen lehetett nagy pénzeket ütni. Ott nyomtatták a Lohnzettel-t, és valamelyik tschusch, pusztatschusch desztináción vertem el. Nem hiszem, hogy vitathatnád, mai napig fél Nyugat-Magyarország(kis túlzással) ingázik. De még Voralberg sincs fél napi járásnál messzebb, sima ügy onnan is a hétvégenkénti hazaruccanás. Légyszíves számoljad már át az utolsó ischlinges papíromat(35001ATS), júróst is(3149EUR). 2006-ban lecsúsztam a másik féltekére, nem napi szinten, de itt is van értelme az átváltásnak, nem forintra feltétlen, dollár-euro, körülbelül eligazítást nyújt a gazdasági helyzetről. Pár éve az ozzi dollár még verte az amerikait, most csak hetven cent körül van, és örülhetünk, amíg csak hetvenkedik. Tíz éve nem voltam Európában, annak ellenére érezni, hogy a guriga már inkább fél mázsa csak. A válium meg az aerobic nem tudom, hogy került ide, mindegy, twerk:)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.28. 23:58:25

@P.Elliot: Hát, mi ma nagyon kiakadtunk. Oké, hogy Európának idősebb a kultúrája, és vannak csodálatos épületek (ami azért az Államokról nem mondható el annyira), de azért mindennek van határa. És mindenhol vannak rejtett költségek: a szállásokon sok esetben csak pénz ellenében adnak lepedőt, vagy éppen az egyhetes nyaralás végén hozzácsapnak 50 eurót a számlához takarítás címmel. Szóval itt van Európa egy ugrásra, és sok embernek pont a költségek miatt válik elérhetetlenné. Nem is értem, hogy mitől vannak így elszállva az árak.

geeeteee 2016.02.29. 00:03:49

Az Átlag Józsikat emlegetni merész fitnesstermekből Oscar-gálát nézve. Átlag Józsik addig megduplázzák a párnacihában. Eszedbe se jusson átszámolni. Átlag Józsi falnak támasztott talicska aljára különböző nevezőjű törteket krikrakszol. Nagyon lenézőnek találom az ilyen hozzáállást, még a lomis cigányok is értik, mit ragoztok?

2016.02.29. 00:12:26

@Mrs. Clayton:
Szerencse, hogy megúsztad, a magyar valszeg büntetett volna és ez meg Murphy törvénye, hogy pont akkor volt ott a rendör, amikor nem kapcsoltad fel a vilagitast. Az udvariasság itt totál jellemzö, hálistennek.

2016.02.29. 00:17:23

@Shanarey:
Én csak egyszer talalkoztam velük eddig, amikor a megtalált jogsiért mentem be. De még egyik itteni barátom és ismerosom se szidta öket. Az udvariasság ebben az országban nagyon bejön nekem meg az, hogy sose vágnak be eléd a sorban a busznál vagy sehol máshol.

Halbajusz75 (törölt) 2016.02.29. 00:20:20

@geeeteee: :-)

Herr Géza 2016.02.29. 00:35:58

@Hello Austria blog:
Kedves igen vicces barátom!
Látom meg lettem találva rendesen, a stílusra nem is reagálnék, mert minek.... Azért néhány megjegyzést a tartalmi részéhez tennék:
1. Egy szóval nem állítottam, hogy a könyvelő nem tud adóbevallást csinálni, de pont arra próbáltam utalni, hogy a Steuerberater alapvetően célszerűbb választás, többek között az ára miatt is. (Feltéve, ha nem a környék legmenőbb sztáradótanácsadójához fordulsz...). A könyvelők jellemzően hosszú távú megbízással végzik cégek könyvelését, ezért egy olyan ember adóbevallására, aki külföldi, és mint írtad az év egy részét külföldön is dolgozta le, finoman szólva sem a legalkalmasabb partnerek. Az adótanácsadó viszont csak ezzel foglalkozik naponta, neki egy ilyen bevallás nagyon cifra esetben sem lehet 1-2 óra munkánál több (sőt....), így enyhén szólva is sci-fi-nek tűnik a 2000.- eurós ajánlat egy magánszemély adóbevallására. Na ezért bátorkodtam megjegyezni, hogy jobb lett volna Steuerberaterhez fordulni. Sorry, de az "okosba megoldjuk" típusú hazai mentalitás importját nem igazán tartom követendő példának. Persze a te dolgod, de az osztrákok előtt annyira ne dicsekedj vele.
2. Nem a blogodról nyilvánítottam vélményt, hanem az itt posztként megjelent részletről. Abban meg csak az állt, hogy a "lakás kurva drága". Megint bocs, hogy e magvas axióma után nem álltam neki a blogodon bogarászni, hogy mégis milyen lakás az a kurva drága. Mondjuk az itt olvasott részlet sem csalogatott azonnal a blogod tanulmányozására.
3. A forintos árakról nem is írnék többet, mint amit már mások is leírtak fentebb, de az meg különösen zavaró (és nehezen is magyarázható), hogy miért használsz egy mondatban forintos meg eurós összegeket is.
4. Igen, te valóban csak cascót írtál, de mivel M.o.-on nem ismert a Teil- ill. Vollcasco közötti különbség, ill. az átlagmagyar a casco alatt pont az annak itt megfelelő Vollcascóra gondol, ezért nem stimmel a + 30-40%-os felár ill. többletköltség, ugyanis a Vollcasco nagyságrendekkel drágább.
5. A gépelési hibán és az izzadságszagú vicceden tényleg sikerült jót röhögnöm, nyilvánvaló a találat, pláne, hogy a szót (ill. a köszöntést) rosszul is használtad. Ha ugyanis tényleg gépelési hiba lett volna, akkor elég lett volna egy " bocs, elírtam" is.
6. Igen, lekezelően írtál. Ugyan nem a konditermek nyitvatartásáról szólt a lényeg, de ha már itt tartunk (bár tudom, hogy nem Bécsben laksz): McFit Studio, Wien, Mariahilferstrasse 96 - Nyitvatartás 0-24, az év 365 (idén 366 :D) napján. A virág jöhet.

blackhairlady 2016.02.29. 02:06:25

@Halbajusz75: en nezem, eppen az iment mutattak Nemeseket amint interjut adtak.

Herr Géza 2016.02.29. 02:22:23

@Hello Austria blog: Közben mégis belenéztem a blogodba... Olvastalak én korábban, méghozzá nagy élvezettel. Ha ebbe az irányba változtál meg az elmúlt 1,5 évben, akkor csak annyit tudok mondani, hogy kár.... Az a fiatalabb éned szimpatikusabb volt.
Csak még egy apróság: ha jól értettem, most Seekirchenben laktok. Hány fitneszstudiót ajánlhatok Salzburgban, ami ha nem is 0-24-ben, de hétköznap 6-23-ig, szombat-vasár- és ünnepnapokon meg 9-20-ig nyitva van????
Tulajdonképpen nagy ívben le....om az osztrák edzőtermek nyitvatartását, csak arra szeretnélek kérni, hogy ha a poén kedvéért megpróbálnál valami egyéni tapasztalatot általános igazságnak eladni, akkor legalább a Goggle-ra vess egy rövid pillantást...
Köszi és üdv.

Herr Géza 2016.02.29. 02:24:20

@Herr Géza: A franc essen a javítóprogramba: milyen barom algoritmus alapján lesz már a Google-ből Goggle ????? :)))))

pappito · http://pappito.com 2016.02.29. 03:16:01

@Herr Géza: izé, van a sebességmérő műszerre tűrési előírás. Ez sokáig általánosan 10% volt vagyis maximum ennyivel mutathatott többet a sebességmérő a valós sebességednél. Az ausztráloknál a regula 10%+4km/h, ennek minden Ausztráliában forgalomba hozott járműnek meg kell felelnie.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindig a biztonságos oldalon kell maradni, a jármű valós sebessége sosem haladhatja meg a sebességmérőn leolvashatót. A tűrés meg azt jelenti, hogy a valóban 100km/h-val haladó jármű sebességmérője 100-114km/h között kell mutasson, illetve, ha a sebességmérő 100-at mutat, a jármű valós sebessége bele kell essen a 87.3-100km/h tartományba. (Australia Design Rule for Road Vehicles)

2012 óta (kb, a dátumban nem vagyok biztos) a jobb minőségű járművek 3%-os toleranciával készülnek (minden elektronikus) tehát messze pontosabbak, mint a jogszabályban előírt tűrés. Zolee kocsija tuti ilyen. :)

Az EU szabályozás ezt mondja:
A kijelzett sebesség a jármű tényleges sebességénél nem lehet kisebb. A vizsgálathoz használt, a fenti 5.2.5. szakaszban meghatározott sebességeken a kijelzett sebesség (V1) és a tényleges sebesség (V2) között a következő viszonynak kell fennállnia:

0 ≤ (V1 – V2) ≤ 0,1 V2 + 4 km/h

eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A42010X0513(03)
de az eu-ban járműkategóriánként eltérhet a +4km/h

DieNanny CH 2016.02.29. 06:26:49

@Halbajusz75:

"de nem gondolom, hogy aki blogot ír, az nem számít arra, hogy valaki másnak is lehet véleménye a felvetett dologról és urambocsá nem ért egyet a posztolôval, mert neki más a tapasztalata."

Főleg, mert a blogjában azt írta, hogy lehet vele vitatkozni, neki magas az ingerküszöbe.

geeeteee 2016.02.29. 06:32:43

@Halbajusz75: Nem akartam iróniának álcázni :)

geeeteee 2016.02.29. 06:32:54

Mekkora dzsentrisztájl hétfő reggel kávé helyett pilseni mellett nézni az aranybányákat a tőzsdén? Not a big thing rake in a few grand. Itchy palms:)

geeeteee 2016.02.29. 06:33:05

@pappito: D: Keep crack the shit. +9. Minden angolszász országra igaz.

DieNanny CH 2016.02.29. 06:40:11

@Dragonlady (Bp, Hun):

Szerintem, az euró életkorát nézve - 14 év - az emberek nagy része ismeri az árfolyamot. Aki pedig kintre készülődik, az napi szinten figyeli is.

DieNanny CH 2016.02.29. 06:42:52

@Halbajusz75:

Én is jelenleg egy olyan lakásban lakom, aminek a padlószintje a kinti utcával egyenlő. Viszont, délre nyugatra és északra hatalmas ablakaim vannak, így az én legfőbb gondom, hogy olyan csipkefüggönyt feltenni, ami akadályozza a belátást.
:-)

DieNanny CH 2016.02.29. 06:47:59

@ladyamerica:

Ó, ennek nagyon örülök!!! :-)

Halbajusz75 (törölt) 2016.02.29. 08:19:30

@ladyamerica:
Szuper hir, köszi!

Halbajusz75 (törölt) 2016.02.29. 08:25:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Az jó lehet és mivel a svájciak építették, biztos sokkal melegebb, mint a mienk volt.
Itt meglepodnel, az utcankban pl 100bol kb 1 helyen van behuzva a függöny, a nappalik mind az utcara neznek, de az ablaknak hattal vannak a kanapek, igy a jardarol csak fejeket latni, hatulrol. Kerites az elokertnel sehol. Nappal mi se huzzuk be a fuggonyt, de sotetedes utan mar igen. Mondjuk itt nem nagy az atmeno forgalom.

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2016.02.29. 09:12:29

@Herr Géza: Kedves továbbra is kioktató barátom,

Általában tartom magam az elvemhez, hogy növel, GPS-szel és alfahímekkel ne vitázzak, mert mindig a másiknak van igaza, de a válaszaid alapján továbbra is maradt némi zavar a készülékben, amit nem könnyen hagynék szó nélkül - úgyh a teljesség igénye nélkül:
A nyitvatartásokról googleban: Ha már szerinted "általános igazságokról" beszélünk:
- Te Bécs és Mr. Google alapján kijelented, hogy amit írtam nagyjából egy 60km-es körzet, 3 kisváros és fél tucat kisebb községben tapasztaltak alapján, az egy rossz poén... Nos, ha ebből a mondatból nem érzed,hogy melyik a kevésbé helyes általánosítás, akkor megsúgom, a Google Petőfi sírjára is kidob 127 ezer találatot, még sincs meg azóta sem... :-P

Te tényleg fennakadtál azon hogy hánykor mondhat valaki Mahlzeit-ot? Mert "4-5 körül már nem járja?" Ez ugye nem komoly...? Az amúgy szarkazmus volt de mindegy...
(Apró betűbe mások kedvéért: A németek és az osztrákok is előszeretettel használják az 1Ft-os, szarkasztikus poénként a "Morgen" (jó reggelt) dél-kora délutánig ha valaki elkésik - a Mahlzeit-ot szinte bármikor odaszúrva kicsit, hogy a tengi-lengi helyett "most meló jön".)

Kérlek részletezd hol láttál 2000-eurós sci-fi adóbevallás ajánlatot, mert akkor én is sikítok mint te. Ott valamit nagyon félreolvastál...

Meg a "lakás kurva drága"-nál is.
Mert ugye szerinted "csak az állt benne", az viszont hogy az ezt követő Második karakter már a konkrét ár volt, illetve hogy az mit tartalmaz az ezek szerint neked kiesett.
A konkrét háztömb, emelet, ajtó, energiaosztály és a WC-deszka színe tényleg hiányzik, de az hogy Ezen a Környéken egy lakás NAGYJÁBÓL ennyi, az sokaknak már ad egy támpontot..

"Nem a blogról nyilvánítottál véleményt" Félre ne érts, nem az zavar, hogy "nagy arcúnak" titulálsz, sem az hogy sok mindenben nem értesz egyet. Szíved joga.
Mint ahogy az enyém is, hogy nem kedvelem a felületesen átfutott, félreolvasott részletek alapján kényszeresnek ható, post-it tételes hibalistákat, amiről 2 sor után kiderül - ahogy te fogalmaztál - hogy "izzadtságszagú".
De ezt egyáltalán nem csak rád és nem erre az esetre értem, hanem egyszerűen rühellem a foteltrollokat akiknek mindent jobban tudnak, mint az aki megéli az adott dolgot.
És mielőtt ezen megint páran kiakadnak, és "csakazértis" beszúrnak fél tucat (google alapú) ellenpéldát, ismét elmondom: Ez csak az én Véleményem. Ennyi.

A Ft-ban számolásra már megírtam az indoklást, az általad írt "nehezen magyarázható" alapján, te ezek szerint a "d" választ választottad.
Mint ahogy 1-2 másik kommentelö is.
Sajnos ez sem helyes, mint ahogy a "c: húsleves" sem volt az.
Nem tudom honnan vettétek ezt az "átszámolni tilos" hozzáállást, de ez a hülyeség túl gyorsan terjed.
Ha elvonatkoztatnátok kicsit a saját világotoktól, elgondolkodhatnátok a következőkön:
- Elég sokan ingáznak az osztrák munkahely és a magyar lakóhely között akiknek ez napi szinten ALAP.
- Aki gondolkodik ilyen ingázáson annak ALAP lesz
- Aki sokat / rendszeresen jár haza, annak is fontos.
Az hogy egy páran itt bedobtátok az égő gyufát a otthon pecóba mielőtt kijöttetek, az a TI életetek, de ettől még az nem lesz a Guttenberg Biblia. Van akinek kell és fog is kelleni számolgatni, pont.

Az meg hogy 1-1 embernek itt ledobja az agya a szíjat ha egy mondatban egyszerre lát eurót meg Ft-ot, az is magánügy. Max remélhetjük, hogy ők pont nem könyvelőként dolgoznak :-P

©________ 2016.02.29. 10:09:46

@ladyamerica: ugy erted, a magyar szarmazasu rendezo filmje ;)

Herr Géza 2016.02.29. 11:29:20

@Hello Austria blog:
Mondhatnám azt is, hogy köszönöm megtisztelö válaszodat, de nem tudom...:D
Kezdjük azzal, hogy a "foteltrollt" kikérem magamnak. Olcsó poén lenne, ha azt mondanám, hogy már akkor külföldön dolgoztam, amikor te talán még nem is éltél? Az.....:)))
Minden esetre, ha ezt a blogot valamennyire is olvastad, akkor föl kellett volna tünnie, hogy általában többé-kevésbbé megalapozott, sokéves tapasztalaton alapuló hozzászólások jellemzök rám, nem két turistaút alapján lövöldözök a nagy igazságokkal. És bizony, az elsö tapasztalatom nekem is az volt, hogy (leginkább a saját érdekemben) jobb, ha villámgyorsan elfelejtem az itteni árak forintra számolgatását. A 900 forintos kenyeret én is csak sikítva venném meg (vagy nem), viszont ha azt nézem, hogy hány kilót tudok venni az órabéremböl, már nem is olyan csúnya az az ár. Arról nem is beszélve, hogy azért itt nem a szváziföldi sztotyinka átszámolásáról van szó, hanem az euróról, amivel azért otthon is megbirkózik mindenki (Google nélkül... :D), aki egy kicsit is ebben a világban él.
Az adótanácsadó témáról meg: ha csak az itt közölt részletet olvassa valaki (próbáld meg), akkor szerintem más is arra gondol rögtön, amire én, miszerint az általad emlegetett "ha találnál helyet 3-600 000Ft egyszeri juttatásnak, akkor az első 3 éven belül keresel egy könyvelőt" ill. a következö mondat: "Akkor megúszod az egészet 30-50 Euróból, a maradék 1970-et meg elteheted biciklikre." vélt vagy valós összefüggése alapján azt hiszi, hogy az egyszeri juttatás alatt a könyvelö/adótanácsadó díját érted. Az ominózus részlet ötödszöri átolvasása és a blogod ismerete után immár én is sejtem, hogy másra vonatkozott az az összeg. Persze nyilván én vagyok nehéz felfogóképességü. Akkor, bocsi... :)))
Lakás: ismét csak erre a részletre hivatkozva: "A jó lakás viszont kuurva drága (7-8-900 Eur közös költségestül, vízzel, de általában még a villany nélkül)" Szerinted ebböl látszik, hogy az a lakás hol van, mekkora, hány szobás, új/lepusztult, bútorozott/meztelen, stb.??? Mert ismét csak a blogodból kiderül ugyan minden, ami a posztban nincs benne, de ez így egy elég általános, semmire se jó kijelentés. Ha pl. Bécsben lenne ez a lakás, akkor még drága sem lenne, nemhogy "kuurva" drága.
Fitnessz. ugyan nem igazoltad vissza, hogy Seekirchenben laksz-e még, de ha igen, akkor milyen 60 km-es körzetröl beszélünk? Ott van Salzburg 20 km-re, ott meg találsz kedvedre való, vasárnap is nyitva tartó konditermet iziben. (Ld. késöbbi kommentem...) Nem mellesleg, ha már az osztrák munkakedvvel jössz referenciaként: M.o.-on, Alsócsalánoson és a környékbeli falvakban és kisvárosokban sem hiszem, hogy jellemzö lenne a 0-24-ben nyitva tartó konditerem, igaz a Google-t még nem néztem meg...:)) Akkor a magyarokról is leírható, hogy szar a munkamoráljuk?
Ja, és nem könyvelöként dolgozok. :D

Herr Géza 2016.02.29. 11:42:15

@Hello Austria blog: A "Mahlzeit" szarkasztikus mivoltját sajna nem kaptam el, sorry.
Ellenben a blogodon a mai napig ott virít egy vidámság: az egyik lakáshirdetésböl idézett "ab April 2014 beziehbar" mondatot egy (nyilván) szarkasztikus kommentárban "áprilistól füthetö"-nek nézted, amit a megfelelö gúnnyal is tálaltál. Talán most már te is érted, hogy a félrefordításod miatt az a poén nagyon mellé ment, esetleg nem ártana kiszedni....
Nem neked, hanem a németül nem tudóknak: a "beziehbar" azt jelenti, hogy beköltözhetö, a füthetö németül úgy néz ki, hogy "beheizbar". Maga a tévesztés vicces, de gúnyolódni inkább magadon kellett volna legkésöbb akkor, amikor már elvárható, hogy neked is feltünjön a félrefordítás ténye.
Na, maradjunk abban, hogy: Peace....

Herr Géza 2016.02.29. 11:56:16

@Golf2: Vagy inkább ö...??? :))))

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2016.02.29. 13:11:14

@Herr Géza: Igen, igazad van, emberemre találtam. Te pont az a típusú ember vagy akivel nem szeretek vitatkozni, mert feleslegesnek érzem egy idő múlva...

Örülök hogy találtál még egy hibát, és megnyugtatlak, tied lesz az utolsó szó.
Tudom, tudom, találsz még 3-at bármikor.
A beziehbar-t is már rég tudom, mert valaki egy éve kb jóval kedvesebb módon felhívta rá a figyelmemet, de akkor anno benéztem és így írtam tényleg. Ettől függetlenül megígérem ha nagyon frusztrál téged majd átírom.
Azért köszönöm, hogy a többi fals kijelentésedet legalább félig "korrigáltad". De tényleg.

u.i.:Virág helyett viszont asszem inkább egy post-it blokkot küldök, szerintem hasznát veszed még :-)

Herr Géza 2016.02.29. 13:21:03

@Hello Austria blog: Csak az utolsó szó miatt :D: a post-it-tal ajándékozd meg magad inkább, hiszen ezt a stílust (vö. elsö kommented nekem) te kezdted, én csak ugyanígy reagáltam...
Veled ellentétben viszont úgy tünik én a "bocsi" szót is ismerem....
Na akkor hajrá KTM!

blackhairlady 2016.02.29. 15:03:19

@Babette©: Nem. Ugy ertettem ahogy irtam. A magyar film nyert.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.29. 22:59:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
nekem egyszer volt csak a kezemben euró, Portugáliában, 10 éve. csak a HÁ miatt tudom nagyjáól az árfolyamot.
mi az, amit illik még vágni, árfoyamilag, nagyságrendileg? hol a határ? dollár, font, svájci frank, rubel, yen, yuan?
lehet, sőt biztos, hogy szinte felesleges forintosítani az eurót, de azért annyira nem nagy marhaság, hogy pont ezért legyen lehúzva egy blogger.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.29. 23:06:04

@Hello Austria blog:
azért nem kicsit vicces, hogy a blog egyik leghiggadtabb, legértelmesebben véleményt tálaló, évtizedes tapasztalatból tanácsot adó kommentelőjét trollozod le tök agresszív stílusban :-)

Géza, szerintem ilyet még nem kaptál,mi? :-p

Herr Géza 2016.02.29. 23:32:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Látod, ezt is meg kellett érnem.... :)))

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2016.03.01. 06:45:57

@Dragonlady:
...Remélem mindezt azután mondod, hogy megnézted a kommenteket az elejétől és tudod,hogy hogy jutottunk a mesterrel erre a konszenzusra.
..Ha igen, akkor nincs több kérdésem, köszönöm.

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2016.03.01. 06:50:47

@Dragonlady (Bp, Hun): Bocsánat, az előbb nem írtam be a teljes nick-ed (az értesítéshez)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása