oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 06. 06:39,  A határátkelők első öt témája 443 komment

2015. szeptember 06. 06:39 Határátkelő

A határátkelők első öt témája

Nyilván mindenki hosszan tudna mesélni arról, melyek azok a kérdések, amik gyakorlatilag mindig felmerülnek, amikor magyarok külföldön találkoznak. Így van ezzel Bandirepublic is, aki egy ilyen élményét írta meg. Aztán megnézzük, milyen is egy gyermek születése Máltán, majd az is kiderül, mit esznek az amerikaiak, és főleg, hol vásárolják meg a hozzávalókat.

ovoda_foto_flickr_com_woodleywonderworks.jpg(fotó: flickr.com / woodleywonderworks)

A Bezzeg a svédek blog szerzője ír arról, hogy gyermeke óvodájában megjelent egy helyettesítő, akiről rögtön kiderült, hogy magyar, majd kezdődött is a beszélgetés. Innen átadom a szót Bandirepublicnak.

„A kissé távolabb álló óvónéni – közel-keleti második generációs bevándorló -, akivel jóban vagyunk nem bírta elviselni a furcsa helyzetet és megszólított, hogy képzeljem el, a mellettem álló új nő MAGYAR! (...)

Nem tudom, te mennyire utálod az első 5 témát, ami rendszerint feljön két külföldön élő magyar találkozásakor, de én nagyon. Mindegy, small talk, meg örült, hogy a lányommal tudott napközben magyarul beszélni, próbáltam a legszimpatikusabb arcomat mutatni.

Mióta laknak itt (6 éve), hány gyereke van, mit dolgozik a férje (üveges – majdnem bedobtam a poént, hogy akkor az ő gyerekeire nem lehet rászólni, amikor a tv elé állnak), akarunk-e visszaköltözni Magyarországra, hol laknak.

Már csak a konkrét fizetés felőli érdeklődés maradt ki, viszont az nem, hogy megemlítse, már nagyon utálnak a külvárosban lakni és szeretnének elköltözni a sok büdös bevándorló miatt. Nincs egy darab fehér ember a környékükön(!). (...)

Ha valaki / bárki faji alapon kíván megítélni egyes embereket vagy emberek csoportját, akkor én biztosan nem leszek képes még egy picit sem egyetérteni vele.

Továbbá minden kedves Svédországba gazdasági bevándorolni kívánó honfitársamat szeretném arról tájékoztatni, hogy ez egy hagyományosan baloldali-liberális ország, ahol a helyi jobbik (sd) sajnálatos előretörése ellenére sem fogja jól érezni magát jobbos nacionalistakánt.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

Szülni Máltán

Az MP Goes To Malta blog írójának felesége immár másodszor adott életet a szigetországban (ezúton is gratulálunk), úgyhogy a család már felkészülten indult a nagy eseményre. Sajnos akadt némi komplikáció, de hála Istennek mindenki egészséges. Lássuk, hogyan is ment mindez!

baba_apjaval_foto_flickr_com_alan_bruce.jpg(fotó: flickr.com / Alan Bruce)

„Már tudtuk, mire számítsunk, és a kórházi koszt nem éppen a mi ízlésünket célozta. A tapasztalt kulináris élmény számunkra elmaradt a gulyás-paprikás krumpli-rántott hús krumplipürével jellemezhető háromszögtől, inkább a brit konyha elemei fedezhetők fel benne, és az ízvilág részleges vagy teljes hiánya.

Az élmény ugyanakkor teljesen más, mint a legutóbb. Segítőnk és szülésznőnk Pauline, aki nagyon kedvesen elmondott mindent, megkérdeztünk mindent, és próbálta a félelmeinket és a feszültségünket maximálisan csökkenteni. (...)

Rendkívül meglepődött, amikor megemlítettük, hogy otthon milyen összegeket kell az orvosok zsebébe fizetni, ráadásul mindezt államilag finanszírozott intézményben, ahol eleve fizetést kapnak az emberek. (...)

A szülők elméletileg 0-24 látogathatják a baba intenzívet, azonban, ha új vendég érkezik, illetve, ha vizit van, akkor kiküldik az aggódó felmenőket a helységből. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy olyan reggel 6 és 11 között nem lehetett ott lenni.

A mi apróságunk egy közös terembe került, ahol a fal mellett körülbelül 10 férőhely volt, de mivel a páciensek eléggé fluktuáltak, volt, hogy a szoba közepén található nővérpult oldalába is odatoltak kiságyakat.

Ezen kívül láttunk egyágyas szobákat is, igazából bele sem merek gondolni, mi kellhet ahhoz, hogy egy kisbaba oda kerüljön, annyi biztos, hogy ott a szülök benn laktak, nekik is volt ágy beállítva. (...)

A harmadik nap közepére azért sikerült megnyugodnunk, egyrészt, mert a vizsgálati eredmények végre teljesen normálisnak kezdtek tűnni, másrészt a háromnapos statisztika azt mutatta, hogy a három alapfunkcióval (input, output, alvás) semmilyen probléma nincs. Az oxigénről már második nap levették, a harmadik napra pedig az inkubátorból is kikerült.

A gyermekorvos, aki először vizsgálta meg, a negyedik napon azt is kijelentette, hogy ő igazából túl jól van ahhoz, hogy itt legyen, de a biztonságból elkezdett antibiotikumos kezelés miatt az egy hetet itt kell töltenie. Anyukát viszont a szülés utáni harmadik napon elbúcsúztatták az osztályról, úgyhogy ő a továbbiakban otthonról járt be. (...)

A hetedik napon viszont megkaptuk a kazal papírt, az előre egyeztetett időpontokat az orvosokkal, majd megkértek, hogy az osztályon dolgozó, félretaposott papucsban csoszogó mindenessel menjek a számlázási osztályra.

Nagyjából tíz perc alatt abszolváltuk a távot, ahol rövid számolgatás („Ja, hogy ez intenzív volt? Az feláras!”), illetve az előző havi fizetési papírom járulékfizetési igazolásként való bemutatása után szabadon távozhattunk. (...) Visszafelé sétálva rápillantottam a papírra, hogy mennyibe kerültünk az adófizetőknek: €6600.”

A teljes poszt itt olvasható el, érdemes kattintani!

Mit is esznek Amerikában?

Nyilván sokan sokfélét, és egy ekkora országban nem is nagyon lehet általánosítani, de azért vannak olyan hatalmas láncok, amelyek nagyjából ugyanazt kínálják mindenhol. A Modern Wandering posztjából kiderül az is, érdemes nagyon észnél lenni.

amerika_hus_foto_modernwandering_com.jpg(fotó: modernwandering.com)

„Én amikor 3 évvel ezelőtt kijöttem, közel egy hónapig alig bírtam bármit is megenni, ugyanis Amerikában MINDEN édes. A hústól kezdve, a felvágotton keresztül egészen a kenyérig, de sok esetben még a zöldségek is, amelyeknek egyáltalán nem kellene. (...)

A Walmart (vagy más néven ahogy hívni szoktuk: az „amcsi Tesco”) Amerika egyik legolcsóbb üzletlánca. (...) Itt mindent kedvezményes áron tudunk megvenni, a gyümölcsök hatalmasak és élénk színűek, talán sokkal élénkebb a színük mint annak valójában lennie kellene, és az év minden napján kapható az összes gyümölcs. (...)

Gondolom a génkezelt ételekről és gyümölcsökről már mindenki hallott. Bizony-bizony ezek az élénk színek, és a méretek megkérdőjelezik jócskán az import szó eredetiségét. (...)

Ahol én lakom abban a Walmartban csak előre csomagolt húst lehet kapni, de szerintem van olyan, ahol lehet hentespultból is kérni. Én személy szerint bármennyire is olcsó, semmi pénzért nem vennék a Walmartban húst.

Valójában amióta Amerikában vagyok, szinte nem is eszek húst, szerintem ha 20 alkalommal ettem az elmúlt 3 év alatt, akkor még sokat is mondok. Nem vagyok vegetáriánus, de valahogy nem kívánom egyáltalán, hiszen még a szaga is más. (...)

A Walmart (de itt nyugodtan beszélhetünk a többi diszkont üzletről is, mint pl. a BJ's, Target, Costco stb.) hatalmas ellentétje a Trader Joe's valamint a Whole Foods Market. Ebben a két üzletben szinte csak organikus termékeket kapunk, bár a kenyér ezekben az üzletekben is nagyon sok cukrot tartalmaz. (...)

Itt nem találkozunk vákuum csomagolt hússal, itt csak „friss” termékek vannak (legalábbis ezt mondják ők). Nagyon drága a hústermék, viszont állításuk szerint csakis farmon, mindenféle táp hozzáadása nélkül, csakis kizárólag fűvel és lucernával, kukoricával stb. etetett marha, disznó vagy csirkehúst kapunk. (...)

No, de akkor hol is vásároljunk, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon?! (...) Húst vásárolni egyáltalán nem szoktam. Ami a zöldség- és gyümölcs dolgot illeti, szerintem a legjobb, ha elmegyünk egy Farmer's Marketre, ami az otthoni piacnak felel meg.

Itt őstermelőktől tudjuk közvetlenül megvenni az adott zöldséget, gyümölcsöt, sok esetben kaphatunk házi sajtot, mézet és tojást is, valamint még a pénztárcánk is jól jár, ugyanis szinte potom összegért jutunk hozzá ezekhez a termékekhez.

Én azt javaslom mindenkinek, hogy mielőtt megveszi az édességet, vagy a mirelitet magának, nézze meg alaposan a hátoldalon feltüntetett listát, hogy miket tartalmaz az adott termék.”

Utóbbi mondat természetesen nem csak az Egyesült Államokra érvényes – teszem már én hozzá. A teljes írásért egyébként ide kell kattintani.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Egyesült Államok Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr597763556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.06. 06:48:56

Hát én biza fenntartom a jogot, hogy fehér emberként döntően fehér emberek között szeressek élni. Többek között ezért is mozgok a Svédország-Magyarország és nem mondjuk a Botswana-Fiji tengelyen. Hogy más emiatt minek tart - magasról leszarom.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.06. 06:56:29

Ja és: a fehér emberek közé vágyókat valahogy általában nem a bevándorlógettókban élők szokták rászizmussal vádolni. Mondjuk én vagyok annyira rasszista, hogy nekem önmagában a bőrszín is számít, de aki élt már nemfehérek közelében, az tudja, hogy messze nem az a legfontosabb tényező a white flight mögött.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.06. 07:05:32

Igen, én sem szeretem a tipukus kérdéseket, amikor magyarral akadok össze, de kár volt elvinni a témát a jobb, meg a baloldal fele.
:(
Mindenkinek szíve-joga eldönteni, hol és kik között akar élni. Ez alapján megítélni valakit szintén butaság.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2015.09.06. 07:24:43

@svájci sapka (ch): engem az bosszantott föl, hogy egy vadidegen ember miért kezdi el nyomatni nekem a gyűlölet beszédet faji alapon bevándorlóként. főleg úgy, hogy a 3,5 éves gyerekem rá van bízva egész nap

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.06. 07:34:25

@bandirepublic: Ebben igazad van, a politikai hovatartozás kérdése magánügy. Felesleges a másik arcába tolni.
Sajnos, befészkelte magát az első pár témába, már megelőzte a "mennyit keresel" c. kérdést.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2015.09.06. 07:43:14

@svájci sapka (ch): na ezért írtam, mert nekem ez sokkoló élmény volt

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.09.06. 08:12:45

A Máltai családnak gratula a babához.

A másik két poszt.....
"Ha valaki / bárki faji alapon kíván megítélni egyes embereket vagy emberek csoportját, akkor én biztosan nem leszek képes még egy picit sem egyetérteni vele."
Nos, akkor ne érts velük egyet. Attól még neki szíve joga eldönteni kit szeret és kit nem. Akárcsak neked. Ugye?

Az amerikai poszt íróján csak vigyorogni tudok magamban. Kényes ízlésű vásárlóként rossz országot választott magának. Viszont megfelelő árért kaphat valóban bio termékeket és ott nem csak rámondják hogy az. A húsnak pedig azért van időnként fura szaga mert más a vágási eljárás.

csőcsere 2015.09.06. 08:28:07

Ezek most nagyon jó posztok!

Bandirepublic írása: big like. Mindenki magából indul ki. Mi, magyarok, bevándorlók vagyunk K-K- Európában. Keletről. Túl jól tanították meg nekünk Árpád apánk népvándorlását és most valami ilyentől tartanak "bölcs" vezéreink? :-)))))

A svédek hozzáállása alapvető, mélyen fekvő önbizalmat mutat. Biztosak abban, hogy svédek, hogy az övék az ország, a kultúra és ezt megőrzik akkor is, ha 17 % bevándorlójuk van. Aztán ha valaki mégsem azonosul, sag schon, majd azonosul más, ők továbbra is köszönik szépen, svédek maradnak.

Sanyi9 2015.09.06. 08:36:20

@Réka ‎: white flight. Mar megint tanultam valami ujat.

©________ 2015.09.06. 09:11:14

@Réka ‎: nem ez a baj.
Hanem bevandorlokent szidni a bevandorlokat, hat ,...humm...eleg ciki.

firg_firg 2015.09.06. 09:11:38

@csőcsere: tenyleg, Arpad apank meg a pereputtya is bevandorlo vala.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.06. 09:11:41

"Továbbá minden kedves Svédországba gazdasági bevándorolni kívánó honfitársamat szeretném arról tájékoztatni, hogy ez egy hagyományosan baloldali-liberális ország, ahol a helyi jobbik (sd) sajnálatos előretörése ellenére sem fogja jól érezni magát jobbos nacionalistakánt."

Nem baj, majd átalakítják a társadalmat. A svédek meg bólogatnak hozzá.

Observer99 2015.09.06. 09:12:04

"Én azt javaslom mindenkinek, hogy mielőtt megveszi az édességet, vagy a mirelitet magának, nézze meg alaposan a hátoldalon feltüntetett listát, hogy miket tartalmaz az adott termék."

Már csak az a kérdés, hogy ezt a terméket meg szabad-e venni, vagy véletlenül sem, mert tele van kemikáliákkal és mindenféle gonosz "E" adalékokkal?

i.imgur.com/ZXjzL22.jpg

létkoktél 2015.09.06. 09:12:14

@csőcsere: Svédországban élsz svédek között? Beszélgetsz velük? Tudnál egy konkrét példát mondani, hogy őrzik meg a kultúrájukat vs bevándorlók? Csak azért kérdem, mert számomra ez most így nem elég világos.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.06. 09:19:29

@Pulszky Romola: azt hinni, hogy minden bevándorló egyforma és csak a bevándorlói mivoltuk definiálja őket, végtelenül cikibb.

tanato 2015.09.06. 09:28:40

www.origo.hu/nagyvilag/20150906-a-britek-a-menekultvalsag-miatt-lephetnek-ki-az-eu-bol.html

Off: De fontosnak tűnik,mégis kilépnek és akkor innen oda nincs tovább,maximum háborús menekültként,munkaválallóként vége.

nemor 2015.09.06. 10:20:39

@bandirepublic: nekünk is volt ilyen kalandunk tanítónénivel. másnap mondtam neki, hogy mi teljesen más elveket vallunk és legyen szíves tartózkodni a gyerek átnevelésétől (ami esélyes volt, mert a 8 éves iszonyú szerelmes volt bele:)).
gondoltam, ezzel örökre vége a jó kapcsolatnak, de érdekes módon nem: ő betartotta ezt, mi meg minden egyebet, amit ő kért.

2015.09.06. 10:21:26

@tanato:

A napokban több ingázó ismerőssel is beszélgettem, nagyjából mindenki azt gondolja, hogy ha nem történik valami radikális változás az EU álláspontjában, akkor ki kell lépni schengenből. Max a határon meg majd újra lobogtatja mindenki az útlevelét és 15 perccel tovább tart a menetidő emiatt. De amit jelenleg az EU csinál, az öngyilkosság.

2015.09.06. 10:24:58

@tanato:

Sőt, egyre többen mondogatják az EU-ból való kilépést is... És már én sem vagyok benne biztos, hogy hosszú távon mi lenne jobb. Rövid távon persze katasztrófa lenne, de hosszú tavon lehet, hogy mi járnánk jobban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.06. 10:36:28

@Ödenburger [Hu/At]:

Így igaz. Rövid távon baj lenne belőle, de a fejlődés megalapozása nem lehetséges EU-tagsággal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 10:42:00

@bandirepublic:
Na várjunk egy kicsit. Itt nem az a probléma hogy az illetőnek milyen nézetei vannak, hanem hogy neked elmondta. Ha nem mondja el akkor boldog vagy hogy ő neveli a gyereked pedig ugyanaz az ember aki elmondta. Különbség nincs csak annyi hogy tudsz egy információt vagy nem.
Régen rossz ha tanárokat főnököket bolti eladókat vízvezetékszerelőket aszerint ítélünk meg hogy milyen nézeteik vannak. Az óvónénit akkor lehet felelősségre vonni ha a gyerek egyszer büdösarabozva megy haza. Amíg ez nem történik meg addig ugyanolyan előítélettel vagy iránta mint ő az arabok iránt.
Sokkal rosszabb gyakorlat az ha emberektől elvárjuk hogy mást hazudjanak mint akik valójában.

tanato 2015.09.06. 10:42:24

@Ödenburger [Hu/At]: Én a szabad munkavállalás befejeződésétől tartok.Bár személyesen engem ez már nem érint,de szerintem a következő nemzedék számára kataszrtrófa lesz/lenneí/Marad a magyar bér vagy közmunka.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 10:44:49

@svájci sapka (ch):
Egyébként ez is igaz. Első találkozáskor elmondani lehet hogy nem helyes. Talán örült hogy egy magyarral beszélhet és jobban megnyílt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 10:46:06

@ChristineK: Na erről van szó...

Miben más a vágási eljárás?

Muscari 2015.09.06. 10:48:05

@Pulszky Romola: Laborfalvy Róza voltál már? Holnapra jó lenne :-)

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 10:48:51

Csak halkan jegyzem meg, hogy szerintem igenis érdemes megnézni ezt az interjúrészletet, amiben egy svéd professzor (szakterülete: globális egészség) egy dán műsorvezető állításaira reflektál:

www.youtube.com/watch?v=xYnpJGaMiXo

(Aztán van neki több előadása is a TED Talks-on is.)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.06. 10:49:54

@diggerdriver: Engem igazából az zavar, hogy gyakorlatilag az első kérdések egyike lett, hogy kiderüljön valaki jobb, vagy baloldali. Ezek után "dönt" a másik fél, hogy "barát avagy ellenség" vagy-e.
És ez nem normális. Szerintem.
@bandirepublic: Megértem. Ugyanakkor, - ha megdobálsz rohadt paradicsommal is, - én is jobban érzem magam európai (azon belöl is ny-i) szomszédokkal. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 10:54:45

@Pulszky Romola: Nem.
Itt van egy alapvető tévedés. Ugyanaz mint mikor a kintlévő szidja Magyarországot. Nem azt szidja hanem az ott kialakult helyzetet.
A bevándorló nem a másik bevándorlót szidja hanem azoknak a normáknak a be nem tartását amit ő mint bevándorló betart.
Nem az emberrel van baj, nem a bőrszínnel van baj nem azzal van baj hogy kinek születik valaki hanem hogy mi lesz belőle.
Az én rasszizmusom sem bőrszín alapú, hanem viselkedés alapú.
Az már másik kérdés hogy az a viselkedésforma amit elítélek az bizonyos fajtajelleget mutató népcsoportra jellemző.
Ugyanabból a népcsoportból származó egyéneknél ha más viselkedésformát tapasztalok teljesen elfogadom őket.

Muscari 2015.09.06. 11:36:56

@Observer99: egyszer valaki elkezdett egy olyat terjeszteni, hogy tiltsák be a dihidrogén monoxidot, mert mérgező. Az emberek nagy része bele se gondolt, hogy a vízről van szó és simán elhitte.
Ezzela kémiai dolgoktól való félelmet akarták demomstrálni.

©________ 2015.09.06. 11:38:20

@Réka ‎: @diggerdriver:

Nos, a posztban ennyi szerepelt: "sok budos bevandorlo"

Reklamaciokat oda tessek cimezni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.06. 11:47:40

@Rakosi Szidi: ez olyan dolog, hogy aki akarja érteni, az érti. Aki nem akarja - az is érti, csak leáll problémázni.

tanato 2015.09.06. 11:49:09

@svájci sapka (ch): Így van nem szabad elárulni a politikai pl. menekültüggyel kapcsolatos véleményedet.Ez egy nem normális ország.

2015.09.06. 12:15:46

@Galaxhopen [Swe]: Elkezdtem nezni, az elso 48 masodpercben annyi hulyeseget es valotlansagot mondott, hogy ott megallitottam a videot. Ez az ember valoszinuleg egy feher emberek lakta gettoban el valahol Europaban :)

2015.09.06. 12:15:53

En konkretan ehenhalnek Amerikaban azt hiszem. :D

2015.09.06. 12:23:04

@tanato: En megvilagosodtam a menekult-ugy kapcsan, rajottem valamire ami eddig nem tunt fel (gondolom foleg azert, mert annyira regen nem elek magyar kornyezetben). Ugy tunik hogy a magyarok nagy resze keptelen arnyalatokban gondolkodni. Muszaj neki hogy legyen ket, vilagosan elkulonitheto tabor, es o azok kozul valamelyikhez tartozik, es mindenki masrol is tudni akarja hogy a valasztovonal melyik oldalan all. Regen azt hittem hogy ez csak a politikara korlatozodik, de most kiderult szamomra hogy ez valami magyar sajatossag, ami mas helyzetekben is megmutatkozik. Vagy 'menekultellenes' neonaci az illeto, vagy 'liberalis' menekultbarat hippi. A ketto kozott semmi nincsen, kesz. Az a baj ezzel a gondolkodassal, hogy erosen eletidegen, mivel a valo eletben nincsenek ilyen fekete-feher kategoriak, a valosag mindig sokkal komplexebb ennel.

2015.09.06. 12:30:46

@svájci sapka (ch): Igen, amig nem szidalmazzak egymast az emberek, en sem ertem mi a baj azzal ha bizonyos kornyezetben akarnak lakni. Peldaul itt vagyok en, ha valasztani lehet, kimondottan keresem az indiaiak, vagy legalabbis del-azsiaiak altal lakott kornyekeket, mert pl. ott vannak olyan boltok ahol vasarolni szeretnek, stb. El tudom kepzelni, hogy valaki meg az europai kornyekkel van igy, ezzel onmagaban nem tudom mi a problema. Az mas kerdes hogy nem feltetlenul kell ezeket a preferenciakat mindenkivel megvitatni pl. a munkahelyen. Egyebkent meg Londonban sem szeretnek olyan helyen lakni, ahol nagyreszt munkanelkuli feher drogosok vannak akik pitbullokat tartanak, ez szerintem elegge ertheto, nem mindegy hogy milyen kornyeken lakik az ember.

2015.09.06. 12:33:44

@Mirjam2: Ez nem tudom miert ujdonsag, mindig is igy volt, kisiskolatol kezdve kb, nem lehetsz jo matekbol, ha szeretsz olvasni mert akkor te humanos vagy, aki meg jo az meg realos de annak kotelezo utalnia a konyveket. Es angolra vagy nemetre jarsz? Es amugy te rokker vagy, vagy diszkos? :D Es hova jartok vasarolni, tescos vagy vagy auchanos? Es a tv2-t nezed vagy az rtl-t, es pannonos vagy, vagy westeles? Stb stb stb, Magyarorszag a binaris ellentetek orszaga. :D

2015.09.06. 12:40:02

@mojyo: Tenyleg, most hogy mondod, van ez a 'human vagy real beallitottsag' meg hasonlok. Pont ezt irtam, hogy valoszinuleg csak nekem ujdonsag ez, regebben nem tunt fel, es mar nagyon regen nem vagyok ott.

2015.09.06. 12:41:41

@Mirjam2: Ketfele ember letezik, aki szereti ketfele osztani az embereket, es aki nem! :D

2015.09.06. 12:46:01

@Ödenburger [Hu/At]: Tenyleg, mi van most a hatarnal? Tovabb tart atmenni? Tudsz jarni dolgozni? Schengennel kapcsolatban: en mar hetek ota mondom hogy be kell vezetni megint a hatarellenorzest (de sajnos csak a ferjemnek, az EU vezetoi meg mindig nem tudjak hogy en hetek ota ezt mondom :))).

2015.09.06. 12:47:33

@mojyo: Hu, most akkor te meg en egy oldalon vagyunk, vagy nem? :)))))))))))

2015.09.06. 12:52:24

@tanato: En szeretnem ha kilepnenek, de mar joparszor leirtam en is meg masok is, egyaltalan nem biztos hogy ki fognak, es ha igen akkor sem a kozeljovoben, es egyaltalan nem vilagos hogy ez mit jelentene az ott dolgozni kivano magyarokra nezve. Nincs kizarva hogy tovabbra is dolgozhatnanak - akik mar most ott vannak, azok szerintem biztosan. Nem ilyen egyszeru ez a 'kilepes', nem varhato drasztikus valtozas rovid idon belul. Persze hogy 5-10 ev mulva mi lesz, az mas kerdes.

tanato 2015.09.06. 12:54:09

@Mirjam2: Nemrég jöttem a benzitkútról,a kutas meg a kuncsaftok egymást hergelve szidták a mocskos cigányokra hasonlító menekülteket akik erőszakosak félni kell tőlük,és legjobb volna mind agyonlőni a határnál.Persze nekem is harsogták.Nem mertem visszaszólni inkább más témáról beszéltem.Úgy éreztem magam mint Péter mikor megtagadta Jézust félelemből.
Hozzáteszem nálunk nincs menekült bár benne vagyunk a tranzitzónában itt nem szállnak le a vonatról.Nincs miért.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 12:54:12

@Mirjam2: Szerintem inkább azért állítottad meg a videót, mert nem passzolt a meggyőződésedhez, amit mondott. Mivel ezek szerint azt sem vártad meg, hogy elmondja, mire alapozza az állításait... Kár.

Az európai emberek jelentős többsége - valószínűleg a videóban szereplő jóvágású dán riporter is - "fehérek által lakott gettóban" lakik, ha úgy vesszük. De megkockáztatom, az itt kommentelők többsége is. De talán tényleg igaz, hogy nem a mainstream média talaján kellene világképet kialakítani.

tanato 2015.09.06. 12:56:50

@Mirjam2: Persze a jövő nemzedék számára lesz az aggasztó ha beszorulnak a fiatalok a jelenlegei országhatárok mögé.MInt régen.
Na majd nemsokára egy két éven belül kiderül.

wuaaa 2015.09.06. 12:57:29

Egyetlen külföldiként a munkahelyemen tudnák mesélni... ..a prezentált és a valódi nézetekről... De nem fogok, mert el csak kevesen hinnék, bele viszont sokan kötnének.

2015.09.06. 12:57:39

Nem szoktam olvasni a vasárnapi bejegyzéseket, de ma Svédország miatt rákattintottam. Nem biztos, hogy jó ötlet volt. Megerősítette egy korábbi benyomásomat, miszerint a magyarok nagy többsége csak szélsőségekben tud gondolkodni. Az óvónő egy rasszista türhő, aki jobb lett volna, ha megtartja magának a véleményét, de ez a bandi meg a másik véglet.

Azt hiszem @Mirjam2: írta előttem, hogy sokan nem képesek csak a két véglet között gondolkodni. Pont így látom én is menekültügyben is. A magyar lónak (megint) nincs közepe...

Az én mércém szerint ez a bezzegblog már sajnos radikális.

@diggerdriver: és @Réka ‎: nagy respect, nagyjából leírtátok a véleményem! :)

2015.09.06. 13:03:59

@Galaxhopen [Swe]: Nem, azert allitottam meg, mert hulyesegeket beszelt a 'professzor'. Mint peldaul, a vilagon a legtobb gyereket beoltanak, iskolaba jarnak, es a legtobb csaladnak ket gyereke van, stb. Na most nem tudom ki alakitja ki a 'mainstream media' alapjan a vilagkepet - en reszben annak alapjan alakitottam eddig ki az enyemet amit Azsiaban es a Kozel-Keleten elve lattam, es ott nem ezt lattam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.06. 13:22:28

@snygg panda: természetesen nem akarok beleszólni, hogy ki miről ír és mit tart fontosnak kiemelni. De a svéd országfelelős sorait árnyalnám a svéd társadalom jelenleg egyik leghevesebb vitájának rövid összefoglalójával. A nyár elején egy arab származású, a marxista baloldali párt (Vänsterpartiet) aktív tagja egy vitacikkben írt a lakhelyén, a "gettóban" uralkodó körülményekről, ahol önjelölt erkölcsrendőrség zaklatja a nőket és fiatalok tízezrei élnek törzsi és vallási elnyomás alatt. Az elnyomottakért egyébként oly lelkesen küzdő saját párttársai a saját hófehér enklávéikből nem átallották lerasszistázni és lehazugozni ezt a nőt és másokat, akik a bevándorlónegyedekben rohamosan kezelhetetlenné váló állapotokra hívják fel a figyelmet. Szegény ovónő, aki ebben a vitaklímában feltehetőleg a tabutémák nem ismeretében megeresztett egy ilyen kiszólást, jól helyre lett téve nem is egy, hanem rögtön két nyilvános blogon. Majd ezentúl jobban vigyáz, hogy mit mond a polkorrekt szülőknek. A véleménye pedig feltehetően egy életre be van betonozva.

P.Elliot 2015.09.06. 13:31:11

Az amerikai elelmiszerek kritizalojanak csak annyit hogy nem igaz hogy minden edes, inkabb nem olyan vadul sozott mint otthon.
A Wallmartban vasarol? Es olcson? En ott semmifele elelmiszert nem vennek mert elsosorban aruhaz, nem elelmiszerbolt, minden sokkal olcsobb mint mashol, olyan is a minosege, tele van ketes kinai aruval, 3 ev utan mar ha ennyire torodik az egeszsegevel ennyit illene tudni. A hus meg ki tudja honnan jott, szoval nem tudom egyaltalan mit keres ott.
A Whole Foodot sem kell dicsenie joparszor bepereltek a vasarlo megteveszteseert, iden ugy remlik hogy azert mert a kenyeret szerintuk ott sutik frissen, igazi pek kenyer, erre kiderult hogy a fenet, fagyasztott, elorekeszitett tesztat hoznak amit ott sutnek ki, fizettek egy csomo buntetespenzt de ahhoz kepest apropenzt amit beszednek a hiszekeny vasarlokon. Es nemcsak a kenyerrel probaljak becsapni a vasarlot.
A Farmer's Market sem csak a kornyekbeli farmerek cuccait arulja, sot, azt a legkevesbe.
Ugyebar nehez lenne telen friss zoldseget termelni, jonnek azok tavoli hatalmas termelo helyekrol ahol nem tudod hogy csinaltak. Van benne holland tapsoban nott paradicsom meg paprika, kinaban termelt/ nohiszen/ zoldbab meg mindenfele. A helyi farmokon erdemes vasarolni ideny termekeket, hust is szoktak.
Szamomra az is mulatsagos hogy a pl. Johnson&johnson -tol nem vasarol termekeket mert azok allatkiserletekkel neztek meg hogy az emberi szervezetre hogy reagal a termek, helyette megvesz esetleg rakos tuneteket okozo ismeretlen szart amit esetleg Kina gyart es messze nincs ellenorizve semmi hogy mit kaphat tole az ember.
Az az erzesem hogy a posztolo tulzasokba esik, tele van zavaros hiedelmekkel. .
Kis kutatassal eszrevehetne hogy hol arulnak biztosan jo elelmiszert jo aron mert van. Mi van a nagy elelmiszerboltokkal? Shop Rite, Foodtown es a tobbiek? Ott is elorecsomagolva teszik ki a fajta szerint szetszeletelt hus a pultba, am nekik egeszben jon a diszno, marha es tobbiek, ott vagjak fel a pult mogott az elokeszitoben, lehet is latni, sot egy csengo megnyomasaval kijonnek es megkerdezik hogy milyen hust akarsz, hogy vagjak fel, mennyi legyen.
Egyaltalan, a posztolo hol lakik az orszagban?
Nem sok gyakorlata lehet a vasarlasokban ahogy elnezem. Meg egy dolog, Hogy mi van irva a cimkere hogy csak fuvel taplaljak az allatot meg kukorica, ilyesmi, azt csak nagyon draga boltokban lehet elhinni, meg farmereknel is alig mert kap mas tapot is. Igazi tojast valoban megbizhato helyrol en is csak mostanaban veszek, picikek, szinuk, izuk nagyon jo, azelott en is bio tojast vettem amire csupa jo volt irva, ezek mar nagyobbak voltak, az izuk sem annyira jo es van a normal tojas, "gyarakbol" amiknek az ize a beka segge alatt ugyebar.
A tulszines gyumolcs es zoldseg nem feltetlenul annak a jele hogy valamit csinaltak vele.
Iden eloszor van eletemben kertem, olyan ragyogo szinu paprikakat, paradicsomokat, zoldfeleket termeltem amilyen uzletbe szinte sosem veszek. A jo fold es a napfeny teszi, ez itt biokert, se tapso, se permetezes.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 13:40:07

@Mirjam2: Igen, ő sem tagadta, hogy vannak ilyen országok is (ill. bizonyos országok lakosságának egy részére ez a jellemző), de szimplán a _tények alapján_ nem ez a többség. Vagyis nem "hülyeségeket beszél"... és persze nem 'idézőjelesen' professzor, hanem ténylegesen. Bár neki ezt sehol nem kell bizonygatnia, azért gondoltam, leírom :-)

A médiát azért emlegette ő is, mert az alapján viszont minden ország ilyen, minden család szegény, senki nem jár iskolába, stb. Mondom, érdemes megnézni, meghallgatni... ez az ő asztala.

Én még azt is elhiszem, hogy te jártál már pár ázsiai és közel-keleti országban jártál és sok mindent láttál (ami eléggé klappol a média által közvetített "valósággal"), de a látszat ugye gyakran csal.

Viszont az tetszik, hogy az árnyalatokban gondolkodást részesíted előnyben (a fekete-fehér, jó-rossz küzdelemmel szemben), mivel gyakorlatilag itt is pont erről lenne szó.

2015.09.06. 13:40:29

@P.Elliot: Enis tele vagyok zavaros hiedelmekkel, ha az amerikai elelmiszeriparrol van szo, kb semmit sem ennek :D Amit irtal, az persze arnyalja a kepet, es orulok, hogy vegre megjott az egyik amerikas kommentelo, de nem igazan szimpatikus az a hatalmas, monokulturas termeles, persze en nem ertek hozza, vannak itt kerteszek meg erdeszek meg mittudomen, en csak egy egyszeru, europai fogyaszto vagyok, de amugy pont az agrar/elelmiszeripar az egyik, ami miatt tartok a TTIP-tol.

2015.09.06. 13:41:16

@diggerdriver: Hat becsszo, nem rolad koppintottam, de tenyleg majdnem ugyanazt irtuk :)))

2015.09.06. 13:55:33

@Galaxhopen [Swe]: En nem csak 'jartam' par orszagban, hanem eltem es dolgoztam eddig osszesen, ha jol szamolom, majdnem negy evet Europan kivul, ja es egeszen veletlenul tarsadalomtudomanyt tanultam az egyetemen es olvasom a szakirodalmat, bar nem vagyok 'professzor'. A professzor azt probalja bebizonyitani hogy vilagszerte letezik egyfajta kozeposztaly amihez a legtobb ember tartozik, tehat nem kell attol tartani hogy sokmillio ember Europaba ozonlene, ha tehetne.

Ez nem igaz: a valosagban inkabb az a helyzet hogy vilagszerte nagyon polarizalt a tarsadalom, vannak sokan olyanok akik a nyugat-europai kozeposztaly szintjen elnek, es vannak sokan nagyon szegenyek is, a ket reteg kozott pedig oriasi szakadek van. Es foleg a masodik csoportbol sok millioan koltoznenek Europaba, ha lehetoseget kapnanak ra. Szerinted miert van az, hogy a mostani 'menekultek' kozott szinte minden azsiai es afrikai orszag kepviselteti magat, Nigeriatol Bangladeshig?

A menekult-ugy kapcsan en is szembesultem azzal, foleg magyar kommentelok reszerol, hogy sokan meg mindig le vannak ragadva annal a sztereotipianal hogy minden nem-feher ember rongyos es szegeny. Ez persze hulyeseg, de ugyanennyire az sem igaz hogy a legtobb nem europai ember valamilyen 'kozeposztaly' szintjen el. Es messze nem csak az eletszinvonalban vannak kulonbsegek: egy csomo olyan dolog van Europan kivul ami elol menekulnenek az emberek ha tehetnek, pl. jogbiztonsag es kozbiztonsag hianya.

P.Elliot 2015.09.06. 13:58:41

@mojyo: Na ez az. Pont az ilyen velemenyek terjesztik a rossz hirt ahelyett hogy az illeto valoban rendesen utananezne hogy hol vasarol es mit. A Wallmart? Josagos isten, soha!
Van olyan elelmiszerbolt, a Cosco, a Sam's club ahol nagyban vasarolhatsz, olcsobbert. Vannak jo dolgaik, van amit ott sem vennek meg.
Ott a papaya amit valamelyik szigetrol hoztak borkiuteseket okozott nekem, mar ott az uzletben, valamivel bekentek a csomagolasnal hogy ne romoljon gondolom vagy fertotlenito? Az nem azt jelenti hogy nem jo lemosva rola de nem ennek belole az biztos. Itt, az Usaban termelt nagy helyekrol sokkal szivesebben veszek ha kell tomegarut mert iszonyu nagy ellenorzes alatt tartjak a termeleset, eloallitasat hogy az a szabalyoknak megfeleljen. Kulfoldi arunal mar nem vagyok ebben biztos mint ahogy sok nagy botrany volt is belole.

2015.09.06. 14:03:12

@Réka ‎: Ha ez igaz, az borzaszto :(. Ez a 'kulturalis relativizmus' ami az europai kultura veget fogja jelenteni, ha nem valtozik meg a helyzet.

2015.09.06. 14:13:21

@mojyo: @Mirjam2: Istvannal es Koppannyal kezdodott a szekertaboros buli ;)

adg 2015.09.06. 14:15:03

@Réka ‎: Ez egesz hasonloan lezajlott nalunk is nemreg, miutan az allamunk mostani miniszterelnoke megpuccsolta elodjet.
Az tortent, hogy bejelentette, hogy sokkal szigorubban kivanja ellenorizni az aboriginal kozossegeket, javitani akarja az alkohol- es drogfogyasztasi statisztikaikat, es jelentosen csokkenteni a kozossegen beluli agressziot. Es igenis elni fog a jog lehetosegevel, es minden gyereket ki fog szakitani a csaladjabol, ha az gyermeknevelesre alkalmatlan, mert nem jarja, hogy a benszulott gyerekek jelentos resze fizikai es szexualis tamadas aldozatava valik a sajat csaladjaban, sot, sokan igy toltik teljes gyermekkorukat, mert a hatosagok nem mernek beavatkozni, mert akkor rogton eloveszi mindenki a stolen generation kerdeskort, meg a rasszizmust, es igy barmilyen kezdemenyezes azonnal kudarcba fullad, mig ezek az emberekk egyre melyebbre sullyednek.

Ne most a nyilatkozata utan egy csomo feher politikus es egyeb aktivista rasszizmussal vadolta a miniszterelnokot, aki egyebkent aboriginal szarmazasu.

2015.09.06. 14:17:41

@P.Elliot: az eszak-amerikai elelmiszer tomegtermeles egy katasztrofa. Vagy elautozol egy farmra es megveszed a termelotol kozvetlenul vagy megtermeled magadnak a tobbi esetben nincs garancia. Mondjuk meg a farmernal sem mindig...

2015.09.06. 14:28:51

@diggerdriver: re vagasi eljaras: tobb ido telik el a sokkolas es vagas kozott, mint otthon, tobb ver marad bent akar alvadasig is ,amitol tobbet nyom a hus es pirosabb ergo eladhatobb. Cserebe a ver altal hordozott korokozok jol benne mardnak. As e-coli bakterium is tipikusan ilyen es. eszak-amerekiai fertozes legtobbszor, mmint sokkal tobb ilyen megy at az emberre kajan keresztul( Nagy szamok torvenye alapjan is) EU elott asszem mi sem sokkoltunk csak vagtunk igy a ver hamarabb jobban kijott, mas az ize a husnak emiatt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.06. 14:32:01

@adg: mivel nekem valaszoltal, sejthettem volna a slusszpoent, de nem tettem. Szoval a vege nagyot utott :) nem tudom, nalatok divat-e, de errefele a bevandorlo szarmazasu, bizonyos viselkedesi mintakat vagy migracios/integracios problemakat kritizalo szemelyeket izombol "house n*gger" meg "uncle Tom" jelzokkel illeti az antirasszista baloldal...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 14:32:58

@P.Elliot:
Nézd, ha valaki egészségtelenül táplálkozik az én vagyok. Kilószámra tömöm magamba a vegyszereket a rákkeltő anyagokat és mindent ami káros. Mert jólesik, mert finom. Van az a mondás hogy ami igazán jólesik az vagy hízlal vagy erkölcstelen.
Na ennek fényében mindent elkövetek hogy jólesően éljek.
Szerintem az élelmiszerek körüli hepaj az kőkemény üzlet. Próbálják a vásárlókat az "egészségesebb" de ugyanakkor drágább élelmiszerek felé terelni. A vegyszereket ördögtől valónak állítják be.
Már az emberi szervezet is egy vegyi gyár. Nincs olyan hogy vegyszermentes táplálkozás. A só is vegyszer. A főzéssel sütéssel máris megváltozik az élelmiszerek vegyi szerkezete.
Én ha megkívánok valamit akkor megveszem függetlenül a származási helytől függetlenül a készítésének módjától.
Mindennek fényében ha holnap feldobnám a talpam akkor is megérte.
Azzal soha nincs semmi probléma ha valaki keresi az ilyen olyan egészséges ételeket. Tegye. A probléma az hogy az ilyenek többségének küldetéstudata van és mindenkit rá akar szoktatni a préribölény húsára. Mindig az egészségtudatúak agitálnak és sohasem fordítva. Én még soha senkit nem akartam meggyőzni hogy fogyasszon KFC csirkét de én már voltam minden csak úriember nem mert azzal mérgezem magam és a családom.
Ugyanakkor akik vegyszermentesen akarnak táplálkozni valahogy nem akarnak vegyszermentesen gyógyulni vagy mosni, vagy tisztálkodni, vagy sminkelni. Milyen érdekes.

2015.09.06. 14:39:24

@Mirjam2:

Sopronnál nem gáz a határ, reggel 6-8 közt van egy kis torlódás, olyan 10-15 perc, de előtte és utána semmi különbség, pont ugyanolyan mint az ellenőrzés előtti időkben. Ott áll nehány rendőr, le kell lassítani olyan10-20 km/h-ra, hogy be tudjon kukkolni az autóba, néhányat kiterelnek a régi kamion terminálhoz, de ennyi. Régen át lehetett 50-60-al zúzni a határon, most kicsit lassítani kell, Sopronnál kb ennyi a különbség. Hegyeshalom állítólag nagyon gáz.

2015.09.06. 14:41:44

@Réka ‎: Direkt nem akartam ilyen konkrét eseteket/példákat felhozni, mert ezekből számtalan lenne pro és contra, aztán mindenki emlegethetné a neki tetszőket, és sosem lenne vége a vitának. :)

Hol történt ez az általad leírt eset? Mármint melyik településre vonatkozik? Azt lehet tudni?

Fajankó 2015.09.06. 14:44:23

@wuaaa [nor]:
Én nem kötnék bele. Pontosan erről van szó. A kommunikáció más.

P.Elliot 2015.09.06. 14:44:38

@Mrs Rumcajsz CA: Mindenhol katasztrofa a tomegtermeles de a vilagban mar annyi ember van hogy maskeppen megoldhatatlan. Kepzeld csak el hogy mekkora elelmiszerhiany lenne abban a pillanatban ha leallnanak rola.Igen, en is farmrol veszem amit lehet es olyanrol amit ismerek. Most meg meg termelek is/ community garden, jokora darab, 200 font paradicsom jott le rola, teljesen elkepeszto volt, lett gyenge paprikatermesem de van karalabe, kelbimbo, kaposzta, mangold, zeller es mas dolgok is.
Abszolut bio, tilos permetezni, tapsozni, csak ellenorzott tragya, a kozeli egyetem anronomusokat kepezo reszlege ellenorzi hogy ugy legyen.

2015.09.06. 14:45:56

Az osztrák konvoj olyan prominenseket tudhat soraiban állítólag, mint Csekő Balázs és Borisz Kalnoky, a két Mo-ról talán legtöbbet és leggusztustalanabbúl hazudó ausztriai újságíró...

2015.09.06. 14:47:50

@adg: Az általad leírtakról jutott eszembe az az angliai eset, ahol (ha jól emlékszem) pakisztáni férfiak szexuálisan zaklattak / megerőszakoltak hosszú időn keresztül kiskorú angol lányokat (azt nem tudom, hogy az angol lányok milyen származásúak voltak, de úgy rémlik, hogy talán többedik generációs pakisztániak vagy ilyesmik voltak ők is, tehát nagyjából egy kultúrkör az elkövetőkével). A lényeg, hogy a média és a hatóságok valami szociális vagy gyermekvédelmi szolgálatot tettek (volna) felelőssé, akik viszont kerek-perec megmondták, hogy a mulasztásuk oka az, hogy bevándorló körökben nem nagyon mernek vizsgálódni és erélyesen fellépni, mert akkor rögtön rájuk sütik a rasszista bélyeget. Mekkora paradoxon!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 14:48:41

@Mrs Rumcajsz CA:
Aha. Értem. Ezt nem tudtam.
Ilyen alapon akkor minden vadhús potencionális veszélyforrás.
Nem is értem hogy az ősember hogy élte túl:)))))))))))))))
Én mondjuk kétpofára habzsolom a véreshurkát.
A ragadozó állatoknak van valami külön védelmi rendszere a kivérzetlen áldozatok fogyasztására?

P.Elliot 2015.09.06. 14:50:09

@diggerdriver: Neked is van igazsagod elismerem. Nem feltetlenul kap az rakot aki egeszsegtelenul etkezik, aztan nezd meg a hires embereket, a gazdagekat akik aztan igazan megnezik hogy mit vesznek a szajukba aztan hogy arat a rak ott is, meg mas bajok.
En azert probalok egeszsegesebb etkezest megvalositani de mondom, abban is van valami amit te mondasz.
Fene tudna hogy mitol leszunk betegek.
Azt a heti csulok evest ugy irigylem toled. A multkor vettem mert nem tudtam megallni holott tudtam hogy ocska lesz, meg is ettem. Valami sajat fustolo kellene de a gyerekek nem szeretik a fustolt arut, a kolbaszfeleket sem, a ferjemnek tilos a sozott aru, magamert csak meg nincs kedvem.

2015.09.06. 14:51:14

@Mrs Rumcajsz CA: Tenyleg, erre nem is gondoltam, de tok igaz. :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.06. 14:52:47

@snygg panda: Zeliha Dagli a hölgy neve és Husbyben lakik.

2015.09.06. 14:53:22

@diggerdriver: :D :D :D ez jo! Biztos ott is van emberre veszelyes bakter, ami mondjuk egy ragadozot meg sem hat. En vadhusnal csak a soretre koncentralok, meg, hogy ne legyen zsizsikes/ ferges :D

GERI87 2015.09.06. 15:02:54

@Ödenburger [Hu/At]:

"akkor ki kell lépni schengenből. Max a határon meg majd újra lobogtatja mindenki az útlevelét és 15 perccel tovább tart a menetidő emiatt. "

Szerintem meg több mindennel járna a kilépés az övezetből!
Nem lennék meglepve ha befektetésektől is elesnénk emiatt, ami meg nem jó a gazdaságnak, és a munkahelyeknek sem!

Te hová fektetnél be inkább külföldiként? Ahol szabadon ellenőrzés nélkül mozognak az áruk, személyek, vagy ahol órákat állnak a kamionjaid a határon és ellenőrizgetnek, esetleg még vám is van?

Nem kéne kilépni, nagyon nem.
eleve ha erre sor kerül a politikai légkör is olyan lesz hogy svarclistárra kerülünk, "velünk valami baj van.." , nem lesz kedvező a megítélésünk, ami megint csak ártalmas minden téren.

2015.09.06. 15:06:14

@P.Elliot: @diggerdriver: amugy a husteman kivul engem jobban erdekel, hogy lehetne a mehek tomeges pusztulasat megallitani. Nelkuluk kaksiban a haza... Csak az elmult 10 evben kb 2 milliard meh tunt el...

2015.09.06. 15:07:30

@Réka ‎: Köszi!

Husby az "szép" hely! Egyszer voltam Rinkeby-ben, olyan volt lekanyarodni az autópályáról és behajtani a városrészbe (ez kb. 50-100 m út), mintha beléptem volna a csillagkapun és kidobott volna egy másik bolygón.

2015.09.06. 15:07:38

@Ödenburger [Hu/At]: tipikus osztrak nevek;) amugy ok kik? Mmint azonkivul, hogy osztrak ujsagirok

GERI87 2015.09.06. 15:12:52

@Réka ‎:

Jogod van rá, csak egyre nehezebb lesz ez.
Nyugaton már most is eleve magas az aránya a 'nem európai (nem fehér)' származásúaknak, akik egyben mind szavazók, választók is, és több gyerekük is van...többek közt ezért sem viselkednek az EU nyugati vezetői "az európai ember és kultúra" követeiként és érdekérvényesítőiként!
Mert ott van a seggükben 10-30%-nyi nem európai szavazó.

2015.09.06. 15:13:36

@Ödenburger [Hu/At]: Schengen? :D

Hat, ezert a kommentert, amit most fogok irni, valoszinuleg terrorizmus vagy rendszerellenes uszitas vadjaval valoszinuleg bortonbe fognak csukni engem (ezuton is kerem a Hataratkelo kommenteloit, hogy gyujtsenek ertem alairast, nem szeretnek sokaig bortonben maradni, kerlekszepen :D).

En eddig csak egy vicces punk voltam, de szoval en ettol az egesztol, ami Magyarorszaggal (es Europaval) tortenik, kezdek meggyozodeses anarchistava valni, es allandoan csak azt kerdezem, hogy megis minek tartunk politikusokat? Minek vannak allamok, minek vannak hatarok, minek van kormany? Semmit sem csinalnak, azokon a haborukon kivul, amik elol az emberek menekulnek. Es nagyon ugy tunik, hogy az emberek mindenfeleszervezes nelkul is el tudnak jutni, ahova szeretnenek, es lassatok csodat, segitseget is kapnak, meg ilyet! Kiderult, hogy az emberek nem is allatok, es adnak nekik vizet, meg ennivalot, meg takarot, meg filmeket is vetitenek a gyerekeknek! A rendorok is ugy tunik, hogy improvizaltak, amugy nagyon jol, ossze kene dobni nekik kulon a fizetest, de adozni minek? Mit kap barki is cserebe? Minek tartjuk az allamot, meg a kormanyt? Ez alatt most nem csak a magyart ertem, hanem az osztrakot, a nemetet, a tobbi EU-t. Ezek utan meg mit lehet rajuk bizni? Erted, ez most csak annyi, hogy emberek jonnek. De mi van, ha kitor valami izlandi szupervulkan, vagy a madarinfluenza-jarvany? Mit fognak csinalni, osszehivnak egy bizottsagot ket honapon belul? Az alatt siman megszervezodik a gyogyszermaffia, es az emberek ugyis egymasnak fogjak adogatni, es az interneten fogjak egymast informalni, akkor meg tenyleg, minek vannak?

En csak kerdezek amugy, ha valaki valaszol, eskuszom, hogy meggyozheto vagyok, es nem buzditok senkit semmire, gyulolom az eroszakot, es egyaltalan. De ha nem irok tobbet, elvittek kihallgatni, legyetek jok, szeressetek egymast es hallgassatok jo zenet. :D

2015.09.06. 15:17:28

@GERI87:

Ugyanígy nyertek Svédországban a szociáldemokraták egy hajszál híján tavaly. A szavazóbázisuk igen nagy része arab és afrikai bevándorló, vagy azok leszármazottai.

A szavazat mindennél fontosabb, láthatjuk Ferkó is mit meg nem tesz otthon egy kis szereplésért és néhány szavazatért. Nem vette még észre az a bohóc, hogy az ő műsorszámának régen vége és le kéne már vonulni a színpadról.

2015.09.06. 15:18:31

@Mrs Rumcajsz CA:

Csekő Balázs a Der Standard osztrák újságban szokott írogatni, és már évekkel ezelőtt is olyan cikkeket irt Mo-ról, mintha kb a hitleri Németország lenne. Mivel gyakran olvasgatom a Standard-ot, így sajnos van szerencsém elég jól ismerni a munkásságát...

Boris Kalnoky egy Németországban született magyar emigráns, nemesi leszármazott, az ő munkásságát kevésbé ismerem, de tőle is olvastam már egy-két hajmeresztő dolgot. De a gusztustalan hazudozás valóban inkább a Csekő Balázsra igaz...

2015.09.06. 15:19:11

@Réka ‎: Elolvastam a cikket. Kisebb csoda, hogy ilyen megjelenhetett itt szerintem. :(((

2015.09.06. 15:22:42

@GERI87: En tenyleg nem ertek hozza, de pl. UK sem tagja a Schengen zonanak, es nem befolyasolta ez negativan a gazdasagukat ugy tudom... De lehet hogy Mo.on egesz mas a helyzet, meg azt sem tudom hogy egyaltalan ki lehet-e csak ugy lepni a Schengen-zonabol. Viszont ugy tudom hogy atmenetileg mindenkeppen be lehet vezetni hatarellenorzest Schengenen belul is, ugy tudom most is ezt csinaljak az osztrakok.

P.Elliot 2015.09.06. 15:23:15

@Mrs Rumcajsz CA: Nem lehet mert a permetezo folyadek ami a viragokat eri, meg a fak agaira tapad mergezo a szervezetuknek. En mar mezet sem veszek csak olyan helyrol ahol mezo mellett gyujtottek.
Egyebkent a gyomolcsfak viragait nagy farmokon mar ugy porozzak hogy szetfujjak a porzo port mert csak ugy szinte 100 szazalekos az eredmeny.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.09.06. 15:25:03

@diggerdriver: vágás előtt kb. egy hónappal ki kéne herélni a jószágot. Na nyugaton ezt nem teszik gondolom a szokásos állatvédelmi, stb. indokokkal. Így viszont azért van az (itt Angliában is) hogy a hentes környékén nem lehet sokszor megmaradni mert olyan szaga van.

P.Elliot 2015.09.06. 15:26:13

@mojyo: Ne aggodj, sokan ereznek igy hogy minek a vezetok ha nem torodnek a nep dolgaival, nem vagy egyedul.

2015.09.06. 15:28:53

@Ödenburger [Hu/At]: Ertem, orulok hogy annyira nem veszes a helyzet a hataron. Azt nem tudtam hogy tovabbra is Mo. fele tart a felszabaditok csapata :). Ha sikerul az akcio, akkor a kovetkezo par evben non-stop ingazni fognak a ket orszag kozott? Talan szolhatna nekik valaki, hogy van meg par millio megmentesre varo ember akik eppen Ausztria fele tartanak...

2015.09.06. 15:29:00

@GERI87:

Én oda fektetnék be, ahol alacsonyak a költségek és van elérhető munkaerő. De ez a befektetés fajtájától is függ. A határon várakozás nem sokat jelent ilyen szinten, főleg ha a logisztikai költségek megtérülnek máshol. Románia nem Schengen, messzebb is van, mint mi, megis van bőven befektetés. Az EGT a kérdés, onnantól necces a történet. Az EU és Schengen szerintem befektetési szempontból nem lényeges, a befektetők általában nem finnyásak, amíg a pénzük megtérül. Persze gondolom, hogy nem igazán maradhatnánk EGT tagok, ha kilépnénk az EU-ból.

qkuc 2015.09.06. 15:29:12

@wuaaa [nor]: írd meg levélkében, :). Engem érdekel.

Fura, de egyelőre csak egy csoportosulással szemben hallottam "meghökkenést" a többségében tősgyökeres ír kollégáimtól. Az pedig a full német sales koalíció, :D. Őket még sosem láttam nem németekkel vegyülni reggeli vagy ebéd alatt, lehet ezért.

nemor 2015.09.06. 15:34:04

@mojyo: huhhh... Van több válaszom.

1.Már írtam, de tényleg olvasd el a Feleségversenyt (ha mèg nem), ugyanazt vizionálja, mint te, mégis félelmetesen realistának tűnik.

2. Ha ilyen helyzet áll elő, mint most, kis hangyaként két dolgot tehetsz, segítesz vagy nem. Ennek semmi köze geopolitikai kilátásokhoz. Aki épp ott fázik/éhes/pelenkacserére vár, annak. Azt hiszem, az itteni vitákban is összemosódik ez a két dimenzió. Kár.

3. Ha elvisznek, esküszöm viszek be neked mákostésztát. Becsszó :)

nemor 2015.09.06. 15:34:07

@Mirjam2: Magyarországon az elmúlt 10 évben gyakorlatilag nem volt hazai tőkebefektetés.

2015.09.06. 15:34:47

@snygg panda: Arra gondolsz hogy Gyurcsany befogadott menekulteket a lakasaba? :) Ezt Bob Geldof is megprobalta megjatszani Angliaban a napokban, es a helyi onkormanyzat vezetoje beszolt neki hogy rengeteg brit van a varolistan szocialis lakasra, ha gondolja, barmikor befogadhat kozuluk parat. Gyurcsany egyebkent hanyat fogadott be az evek ota erdoben, kunyhoban elo magyarok kozul? Vagy azt nem jott volna ki filmezni a CNN?

adg 2015.09.06. 15:35:17

@Réka ‎: Nem hallottam meg ezeket a kifejezeseket. Szerintem itt meg nem megy ez olyan szinten, mint nalatok. Bar most allitolag epp fasiszta es naci miniszterelnokunk van. De koszoni, jol van. olyan nagyon nem megy a pc, mint europaban szerencsere. Bar mindig akadnak, akik megtorpedoznak nehany, egyebkent jo iranyba mutato javaslatot, mert meglatnak benne valami rasszista szalat, vagy ilyesmi.
De forditva is megy, most volt egy masik eset, hogy az egyik miniszternek feltettek valami szakmai kerdest egy sajtotajekoztaton, es lovese sem volt.
Majd amikor az ellenzek rakerdezett, hogy nem illett volna-e tudnia a valaszt, es ez mar amugy is a sokadik eset volt, ami a kompetenciaja hianyat mutatja, akkor siman kijelentette, hogy azert tamadjak, mert bennszulott szarmazasu.

Olaj volt a tuzre, nem jart jol vele. Teljesen szetszedtek. :D

@snygg panda: Emlekszem az esetre, kedves kis tortenet. :)

GERI87 2015.09.06. 15:42:39

@snygg panda:

Fogadjon be a ferike amennyit akar, de nem az a szánalmas hanem hogy teljesen nyilvánvaló hogy politikai okokból csinálja.
Ahogy a hülye Orbán is, de annak legalább van haszna mostanában.

@Mirjam2:

"UK sem tagja a Schengen zonanak, es nem befolyasolta ez negativan a gazdasagukat ugy tudom.."

Azért, ők némileg erősebb gazdaság, állam mint mi!
Mi jobban függünk másoktól, eleve az olcsó munkaerő, EU tagság, Schengen stb. az ok amiért egyáltalán jobban élünk mint Albánia...nem kéne ebből a képletből kivenni dolgokat mert azt erősen megérezzük.
(Na meg Britannia egy sziget, eleve másabb az áru és személyforgalom mint itt)

2015.09.06. 15:42:50

@GERI87: Lehet hogy naiv idealista vagyok, de ugy gondolom hogy az europai, helyesebben nyugati kulturalis ertekeket nem csak feher emberek kepviselhetik. Semmi akadalyat nem latom annak hogy nem feher boru emberek, foleg nyugati orszagokban elok, akiknek a jelentos resze Europaban / Nyugaton szuletett, magukeva tegyek ezeket es olyan partra szavazzanak ami ilyen ertekeket kepvisel.

Hari Seldon 2 2015.09.06. 15:50:25

@snygg panda:
Így van. A MAgyar egy "drukker nép". Fradi Dózsa. Fidesz-szocik. Ismerős. Ezt az amúgy is meglevő szakadékot mélytette annak idején 97-98-től Orbán. (emléxik valaki, hogy előtte valakit zavart, hogy a barátja hogy szavaz? - nem)
Most is ez van, Orbán felvett egy álláspontot, a Gyurcsány, meg követői, azonal a totál másik oldara álltak. (Ami elvileg nem lenne problémás, de ezek kétbites párbeszédek)
Arról kéne szólni/kommunikálni, hogy a görögök, és bulgárok, ellinkelték a regisztrációt, erre rájött a magyar kormány szándékos bajkeverése. Nem adott elég információt, azt is csak lassan. Hol kell regisztrálni meddig kell várni stb...

Egyébként meg a menekültek befogadása nem megoldás. Mert ha megindul 1 millió, és befogadják, 5 éven belül megindul 20 millió a környékről. (él ott 400-500 millió ember)

A cél az lenne, hogy oda kéne menni, katonai erővel szétcsapni a IS-t, és visszatelepíteni a menekülteket. Az EU 3-4 legerősebb országa egyedül is "meg tudná oldani" ezt, ha volna elszántság. Hogy ennek "költsége van". Hát van. De a menekültek elszállásásolásának, is mondjuk 20 év távlatában.

Ezeknek az embereknek ott kell legalább olyan szintű éltetet kialakítani, hogy "ne érje meg" idejönni. - Ha már van egy kis házacskája, meg valami bevétele, ÉS nincs háborús övezetben egyáltalán nem vágyna ide. (vagy legalábbis jóval kevesebben)

Hari Seldon 2 2015.09.06. 15:54:22

@Ödenburger [Hu/At]:
Köszi. Akkor arra fogok menni. (Most ősszel kétszer fordulok Magyarországra.)

GERI87 2015.09.06. 15:57:33

@Ödenburger [Hu/At]:

"A határon várakozás nem sokat jelent ilyen szinten, főleg ha a logisztikai költségek megtérülnek máshol."

Lehet, de valamiért mégis célja volt szinte mindenkinek a kontinensen hogy tag legyen ebben is.
Esetünkben apró dolgok is számíthatnak.

"Románia nem Schengen, "

Idővel az lesz!

"messzebb is van, mint mi, megis van bőven befektetés."

EU tag és ők is Schengen lesznek majd.

"Az EGT a kérdés, onnantól necces a történet. "

Arról nincs szó, a menekült helyzet ezt nem érinti amúgy sem.

"Az EU és Schengen szerintem befektetési szempontból nem lényeges, "

Az EU szinte biztos.
Az EU tagság valamiféle garancia is azért a befektetőknek.

"a befektetők általában nem finnyásak, amíg a pénzük megtérül. Persze gondolom, hogy nem igazán maradhatnánk EGT tagok, ha kilépnénk az EU-ból. "

Nem biztos ez...nem Eu tagok is EGT tagok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 15:58:12

@P.Elliot:
Ami füstölt az csak jó lehet. Vagy ami közvetlenül faszénen sült.
Mondjuk a füstölt marhanyelv együtt főzve kuktában babfőzelékkel az azért nagyon ott van.

Hari Seldon 2 2015.09.06. 16:00:36

@GERI87:
"többek közt ezért sem viselkednek az EU nyugati vezetői "az európai ember és kultúra" követeiként és érdekérvényesítőiként!
Mert ott van a seggükben 10-30%-nyi nem európai szavazó."

Nem csak erről van szó. Mi például eadtunk Rafale-ket Egyiptomnak meg Katarnak. Ezek az orszgáok azért vettek tőlünk, mert Franciaországban ilyen viszonyok lennének. Ha pőolitikai szinten "beszabályoznák" a muzulmánokat. Egyből nem lenne megrendelés, kiesne 10000 ember munkája. Stb. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a nyugat azért ezeket a hülyéket azért jól meg is kopasztja.
Szóval sokfél összefüggés van, nem csak a szavazók.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 16:00:59

@Mrs Rumcajsz CA:
A méztermelés meg nő.
Na ez hogy van? Csak nem....?

P.Elliot 2015.09.06. 16:06:33

@diggerdriver: De!!...hehehe...
El kell mennem majd jovok es valaszolok az elozo beirasodra.

2015.09.06. 16:08:18

@Mirjam2: Pontosan erre gondoltam. Szánalmas. Amihez magyar politikusnak köze van, az leginkább csak a szavazatok összelapátolásáról szól. Nem tudom, hogy van-e ember Mo-n, aki bedől ezeknek a Ferkó-féle színjátékoknak. Mint, amikor Budai Bernadett ájulást színlelt és Feri a karjában vitte ki! Hát az zseniális volt! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 16:10:08

@ChristineK:
A malacokat már hathetes koruk előtt ki szokták herélni.
A kannak büdös a húsa.

Hari Seldon 2 2015.09.06. 16:10:48

@snygg panda:
Hát amit Gyurcsány tesz, azzal pont nem szerez szavazókat....

©________ 2015.09.06. 16:12:41

@nemor: vegre valaki aki olvasta a feleségversenyt:)

©________ 2015.09.06. 16:14:15

@Mirjam2: nem ez a kerdes. a kerdes az, h a kritizalok befogadtak e barkit.

Hari Seldon 2 2015.09.06. 16:14:32

@Mirjam2:
Ebben igaza lehet. A feketék egy generáció után nagyjából elfogadják az európai világot. - Az muzulmán és főleg közel keleti arabokkal, kapcsolatban megy most a vita. (a magrebiek kicsit mások)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 16:15:52

@mojyo:
Majd viszek neked kocsonyát.
Azt élére fordítva is be lehet adni a rácson.:))))))))))))))))))))))))

GERI87 2015.09.06. 16:17:40

@Mirjam2:

"Semmi akadalyat nem latom annak hogy nem feher boru emberek, foleg nyugati orszagokban elok, akiknek a jelentos resze Europaban / Nyugaton szuletett, magukeva tegyek ezeket es olyan partra szavazzanak ami ilyen ertekeket kepvisel. "

Biztos van ilyen.
De:
-egy nem európai bevándorlónak/bevándorló leszármazottnak miért lenne érdeke hogy a "faji"/vallási arányok ne változzanak?
-Hogy ne legyen bevándorlás európán kívülről?
-hogy az iszlám, egy eltérő kultúra ne szivárogjon és nyerjen teret a kontinensen?

Persze lehet mondani hogy ez nem 'nyugati', hanem 'európai (fehér) érdek', de én úgy gondolom a "klasszikus nyugati értékek" (nem a pejoratív értelemben vett liberalizmus) alapja az hogy Európa többségében és dominánsan "európai"!

A nem európai bevándorlók/leszármazottaik jelentős része a társadalom alsóbb fokán él, alacsonyabb fizetéssel, egzisztenciával mint az átlag.
Számukra elvárás az állami gondoskodás, nem fognak olyan pártra szavazni ami ellenzi a bevándorlást és a migráns segélyezést, befogadást mert ők is kiszolgáltatott csoport és ez nekik negatív üzenet. így gondolom!

És ha magáévá teszi az "nyugati kultúrát"?
A mai "liberális európai kultúra" arról szól hogy "nincs európai kultúra".
Aki más vallású vagy rasszú azt hagyják gettósodni, elkülönülni, hagyják hogy ne integrálódjon, mert ezek ellen fellépni "rasszizmus"...
Az integráció és idomulás "önkéntes" és épp ezért sokan szarnak bele.
Nem azért mennek hogy európai módon éljenek hogy hanem hogy olyan életszínvonalon!
Nagy különbség.

2015.09.06. 16:25:15

Makosteszta, kocsonya, el fogok hizni a bortonben, de amugy ez igazan kedves :D Viszont legalabb lesz idom elolvasni azt a sok konyvet, amit ajanlottatok. :D

Abban bizom, hogy annyi hulye irogat az interneten, hogy engem lecsukni nem akkora prioritas, raadasul amugy sincsenek elveim, es eleg egy fel nap kave nelkul, es barmit bevallok :D

Ezen kivul pedig en szeretnem a legjobban, ha teljesen hagymazas hulyeseg volna, amit kerdeztem, es ertelmes, megnyugtato valaszokat kaphatnek rajuk amiket el tudnek hinni. :(

2015.09.06. 16:29:28

@Hari Seldon 2:

Alapvetően nem lenne bajom a menekültekkel és azok megsegítésével, és szerintem a legtöbb európai sem ez ellen tüntet. A probléma inkább azzal van, hogy ezek a menekültek egy teljesen más kulturális közegből jönnek, és nem fogják a török határon "eldobni" az eddigi kultúrájukat és identitásukat. Ez olyannyira különbözik az európaitól, hogy szerintem a kettő nagyon nehezen fér meg egymás mellett.

A teljes és feltétel nélküli befogás meg teljesen nonszensz, hiszen ahogy írtad még több millió ember van hasonló szituációban, mint a most ideérkezettek. Ha ezeket ilyen könnyen befogadja Európa, akkor megindulhat a többi sokmillió, de őket már egy idő után nem fogja elbírni ez a kontinens, sem gazdaságilag, sem kulturálisan.

Hari Seldon 2 2015.09.06. 16:32:00

@GERI87:
"Számukra elvárás az állami gondoskodás, nem fognak olyan pártra szavazni ami ellenzi a bevándorlást és a migráns segélyezést, befogadást mert ők is kiszolgáltatott csoport és ez nekik negatív üzenet. így gondolom!"

Viszont onnan is lehet nézni, hogy azt azért tudják, hogy ha többen vannak, csak "kisebb szelet torta jut majd nekik" a kiosztható segélyből. - Ezért nem felététlenül igaz, hogy egyöntetűen mindegyik korábbi bevándorló támogatja az újabb bevándorlókat. Így neki is kevesebb jut. POnt mint Izraelben: az izraeli arabok nem feltétzlenül szeretnék, azt, hogy a ciszjordánaiak menjenek Izraelbe, illetve egyszer felmerült hogy a Északi területeken az arab háromszög lakóit átcsatolják a Palesztín önkormányzathoz. - Gondolhatod, hogy kik ellenezték a legjobban.

Igaz ők kb 20-30 évvel elöttünk vannak ennek a folyamatnak.

Másrészt érdekes tanulmány, hogy ott már kezd megfordulni a demográfiai trend. A Ciszjordániai zsidóknál már több gyerek születik, mint az arab családokban (az izraeli zsidóknál MÉG nem, de hasonló elmozdulások vannak)

2015.09.06. 16:33:07

@Hari Seldon 2: egyik legnagyobb és legmegfejthetetlenebb kérdés számomra, hogy ez a Ferkó hogy a p...ba lehet még mindig szabadlábon!?!?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.06. 16:34:56

@mojyo: ne gondold:) csak meg kell talalni a megfelelo uzletet, ahol be tudod szerezni az izlesednek es penztarcadnak megfelelo arut:) a 3 ev lehet nem feltetlenul eleg, valiszinuleg Modern Wanderernek is meg vandorolni kell egy darabig :)

Hari Seldon 2 2015.09.06. 16:39:45

@snygg panda:

Értem. Mosdjuk nem választhatunk. Sajnos a földrajzi helyzet az, ami.
Gyakorlatilag Európa bárkivel jól együtt tudna élni (Dél amerikai indiántól kínaiig), kivéve pont a földrajzilag legközelebb eső népek jelentős része.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.06. 16:43:59

@P.Elliot: teljesen egyetertek veled, Modern Wandererbek 3 ev alatt meg nincs annyi ralatasa es tapasztalata, mint aki evtizedek ota lakik itt...sok infot pontositani, ill. arnyalni kell, szoval az amerikai elelmiszeripart, es kinalatot nem ez alapjan kell megitelni:) az altalanositas ismet csak veszekyes, mint mindig:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.06. 16:47:38

@P.Elliot: en sem vasarolok soha Walmartban, foleg nem elelmiszert:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.06. 16:53:04

@diggerdriver: igy van, a bioelelmiszer mania mogott is egy hatalmas marketing arzenal van. Az igazi hard core eco-, bio stb. freak ember viszont meg a szappanjat es mososzeret is maga csinalja ;)

2015.09.06. 16:56:09

@Hari Seldon 2:

"Viszont onnan is lehet nézni, hogy azt azért tudják, hogy ha többen vannak, csak "kisebb szelet torta jut majd nekik" a kiosztható segélyből."

Eeeeezt azért cáfolnám, legalábbis az alapján, ami itt van nálunk Svédországban. Ez a drága szocdem kormány a korábbi kijelentéseit leszarva most szépen emelgeti az adókat, ami a gazdagabbakat érinti elsősorban. Mindezt azért, hogy a csóró pórnépet és a pazarló politikájukat finanszírozni lehessen. Tehát nem a menekültsegélyeket nyirbálják meg, hanem a dolgozó népet sarcolják, hogy ne kelljen a segélyeket csökkenteni.

Csak egy gyakorlati példa: Emeltek valamit az szja-n, vagyis, ha túl magas a fizetésed, akkor többet adózol. Ez azt eredményezte, hogy az orvosok nem vállalnak a kötelező ügyeleti időn felül ügyeleteket, mert alig keresnek több pénzt, gyakorlatilag nem éri meg nekik az a többletmunka. Így ezzel szépen meglendítették a helyi orvoshiányt.

De mint azt a balliberális médiának hála már megtudtuk, szerencsére az arab menekültek nagy része képzett orvos, mérnök és hasonló, így ők bizonyára pótolni fogják ezt a hiányt, amint a "fasiszta magyar kormány" hajlandó lesz őket továbbengedni a Keleti pu-tól...

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 16:58:00

@snygg panda: Jaja, jó hogy mondod, én is tényleg nagyon sajnáltam szegény ultrákat, ahogy kénytelenek voltak szétverni a fél belvárost és megtámadni a menekülteket... Ld. még: "Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat". Hát ez is egyfajta kultúra. Európai.

DieNanny CH 2015.09.06. 16:58:26

@Zsuzsi65:

Van ennek a Walmartnak Mo-i "szinonímája"? Tehát olyan üzlet Mo-on, ahol nem ajánlatos vásárolni, főleg élelmiszert nem?

GERI87 2015.09.06. 17:02:55

@Hari Seldon 2:

"azt azért tudják, hogy ha többen vannak, csak "kisebb szelet torta jut majd nekik" a kiosztható segélyből"

Ugyan már, aki ilyen juttatásokra állami szociális ellátásra "rendezkedik be" az szokott hosszútávon gondolkodni? Nem.
Majd mások - nem ők - megoldják!
hogy hogyan meg miből nem érdekli az ilyeneket ma sem, nem hogy holnap meg azután...

"Ezért nem felététlenül igaz, hogy egyöntetűen mindegyik korábbi bevándorló támogatja az újabb bevándorlókat. "

Szerintem inkább azokra igaz ez akinek a jövedelme, egzisztenciája nem függ közvetlenül az állami ellátórendszertől.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.06. 17:06:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mondjuk en a Tescohoz v. Auchan-hoz tudnam hasonlitani, de javitsatok ki, ha nem jol mondom...olcso tomegaruk, leginkabb kinai minoseg. Alapveto dolgokat, ahol a minoseg nem annyira fontos, ott is lehet venni, de en pl.elelmiszert soha nem veszek nem elelmiszerre szakosodott aruhazban. Walmart, Target kifejezetten az olcso kategorias aruhazak koze tartozik Amerikaban.

2015.09.06. 17:06:37

@GERI87: UK-ben van egy nagyon jelentos nem feher bevandorlo reteg akik muveltek, magasan kvalifikalt munkat vegeznek es nagyreszt nyugati ertekrendjuk van. Termeszetesen masfele bevandorlok is vannak, olyanok mint amit leirtal, de szerintem egyelore ok a kisebbseg, legalabbis UK-ben. Nyilvan az europai oslakossag erdeke lenne hogy az utobbi csoport ne keruljon tobbsegbe.

GERI87 2015.09.06. 17:12:01

@snygg panda:

"A probléma inkább azzal van, hogy ezek a menekültek egy teljesen más kulturális közegből jönnek, és nem fogják a török határon "eldobni" az eddigi kultúrájukat és identitásukat. "

És szinte az is biztos hogy többé hazamenni sem fognak!
Itt maradnak, elláttatva.
Egyrészt mert NEM akarnak hazamenni, soha!
Másrészt meg azért mert nincs hová...

A nyugat túl töketlen ahhoz hogy a hazájukban rendet tegyen és ahhoz is hogy az idejutásukat meggátolja.

"Ez olyannyira különbözik az európaitól, hogy szerintem a kettő nagyon nehezen fér meg egymás mellett."

Persze.
Naiv lenne azt gondolni hogy csak azért mert trendi farmer meg tapiszar van nála, európaian is gondolkodik..és azért jön mert "liberális demokrata államban akar élni az elvei miatt"!
Nem!
Azért jön, mert a liberális demokrata állam fog neki olyan magas segélyt adni amit akar!
Az meg hogy mit mond a bociszemű jogvédőknek, meg a sajtónak:
Hát istenem, biztos nem fogja azt mondani hogy terrorista vagy veri az asszonyt és leszarja hogy itt ez nem szokás...

2015.09.06. 17:14:06

@Hari Seldon 2: Igy van, es pl. a volt gyarmatokrol szarmazo azsiaiak kozott olyanok is vannak akik jobban csodaljak a brit kulturat mint maguk a britek :). Illetve nagyon sok hindu pl. ellenzi a muszlimok ternyereset UK-ben.

2015.09.06. 17:20:31

@Rakosi Szidi: Szamomra oszinten szolva inkabb az a kerdes - es az egesz menekult-valsag kitorese ota ez foglalkoztat - hogy miert van az, hogy Mo.on evek ota allati sorban, az utcan elnek hajlektalan magyar emberek, es ezt mindenki termeszetesnek veszi, mig most a menekultek helyzeten sokan felhaborodnak. Es pl. konkretan Gyurcsany irrital ilyen szempontbol, mert o mint vezeto politikus, akar tehetett is volna valamit annak idejen az utcara kivert embertarsainak az erdekeben, de akkor a kisujjat sem mozditotta, most viszont megjelenik valaki Afrikabol es egybol befogadja az oriasi luxuslakasaba. Ezt nem ertem.

GERI87 2015.09.06. 17:23:41

@Mirjam2:

"...de szerintem egyelore ok a kisebbseg, legalabbis UK-ben. "

Nem hiszem.
Biztos van egy ilyen réteg aki jól képzett, de a többség nem az, ez egy mítosz...
Aki meg csadorba meg turbánban flangál és iszlám meg hindu hitű....az nálam nem nyugati semmiben, mert a kettő egyszerre nem megy....akárhány diplomája van!

"Nyilvan az europai oslakossag erdeke lenne hogy az utobbi csoport ne keruljon tobbsegbe. "

Lenne, csak épp senki nem képviseli ezen érdekeit:
Az egyik fél sík hülye náci, őket hagyjuk is a szemétdombon, próbálták, nem vált be...
A másik aki épp még a gazdasági és politikai elitet adja pedig rövidtávú érdekeket néző töketlen buzi.

2015.09.06. 17:29:03

@Hari Seldon 2: Azok az idok mar regen elmultak amikor az europai orszagok oldottak meg (szerintuk) a vilag problemait azzal hogy 'szetcsaptak', barmilyen beavatkozassal csak azt lehet elerni hogy oket teszik felelosse minden problemaert, lasd pl. Erdogan beszedet a napokban. Es igaza van sok mindenben, pl. a Daesh konkretan nem jott volna letre az iraki haboru nelkul. Sziriaban mar majdnem ot eve haboru van, a Daesh megjelenese csak a legutobbi fejlemeny. Komplex vallasi, torzsi, hatalmi konfliktusokat nem lehet ugy megoldani hogy a nyugati hatalmak 'szetcsapnak'.

2015.09.06. 17:31:57

@Galaxhopen [Swe]: Milyen ultrák? Ne haragudj, annyira azért nem követem a magyar híreket. Mi történt?

2015.09.06. 17:35:46

@GERI87: Ja hogy szerinted nem lehet nyugati az aki pl. hindu vagy muszlim, es fura ruhakat hord? :) Pedig egy jo par feher europai is van az ilyen emberek kozott. Egyebkent en tapasztalatbol mondom hogy UK-ben a nem europai bevandorlok tobbsege kepzett es 'elnyugatiasodott', ott nincsenek etnikai gettok mint amikrol mas orszagokbol hallani.

2015.09.06. 17:36:32

@GERI87:

Nem akarok általánosítani, és tipikus közhelyeket sem emlegetni, mert nyilván nem lehet általánosítani. Azok az arabok, akiket én megismertem Svédországban kifejezetten jó fejek, értelmesek, barátságosak. Nekem ez a személyes tapasztalatom ezzel a néhány emberrel.

Mindazonáltal én is látom, olvasom a problémákat, ami valószínűleg a kulturális különbségekből fakad. Legalábbis szerintem lényegében erre vezethető vissza.

Hari Seldon 2 2015.09.06. 17:44:09

@Mirjam2:
Én is azt állítom, hogy mi is hatunk a muzulmánok szokásaira (még "családtervezés" szintjén is). Igaz, nem olyan gyorsan mint jó lenne. De van egyfajta oda-vissza hatás.

Az meg hogy az angliai hinduk nem szereték a muzulmán befolyás növekedését az angol politikában az nem meglepő, elnézve a dél-ázsiai helyzetet.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 17:48:14

@snygg panda: Igen, nekem is le kellene már szoknom... Naszóval a román-magyar EB-selejtező meccs szokásos "mellékhatása". De szerencsére az ország focirajongó első embere (lehet találgatni, hogy melyik országé...) békében, nyugalomban, szotyolázva, a megérdemelt díszpáholyból tudta élvezni a 0-0-t.

Amúgy meg: 24.hu/belfold/2015/09/04/rendorautot-gyujtottak-fel-villamost-vertek-szet-a-fociultrak/

2015.09.06. 17:49:28

@Mirjam2:

Múlt héten olvastam valahol, hogy UK valami egész jó helyen van a bevándorlók integrálásában, míg Svédország az utolsó előtti. Náluk csak Norvégia rosszabb ebben.

GERI87 2015.09.06. 17:50:23

@Mirjam2:

Aki ilyen szinten követi a vallási előírásokat az nálam nem nyugati....

@snygg panda:

Azt kell látni hogy ezek a menekültek, illegálisan jönnek, nem hívta, szelektálta őket senki képzettség, nyelvtudás, szaktudás alapján.
Az ott felnövőkkel is van baj, akkor a most érkezőkkel, akikről azt sem lehet tudni pontosan kicsoda, honnan jött, milyen háttérrel miért lenne problémamentesebb?

2015.09.06. 17:51:36

@Galaxhopen [Swe]:

Na, ez "csodálatos". Már ezer éve kerülöm a magyar foci híreket, mint a leprást. Nem véletlenül. :)

Hari Seldon 2 2015.09.06. 17:53:16

@Mirjam2:
Márpedig meg lehene oldani, csak nem olyan hebehurgya módon, mint az amik. Hogy lőnek, aztán törik a fejüket, hogy utána milyen rezsimet támogassanak. Sajnos (szerencsére) az amerikaiak tömegei túl idalisták, (nem nevetni) tényeleg. Azt hiszik, hogy ha elzavarnak egy diktátort, attól kezdve demokrácia lesz. Hát nem, ki kell választani egy pár csoprtot, és hatalomra segíteni őket, és fogni a kezüket, pár évig.

Lásd Nyugat afrika. Ha kell szétcspnak a franciák, a saját gyarmataikon. (mert ne legyenek kétségeink, Mali Csád stb, most is gyarmat, legfeljebb saját országokként vannak feltüntetve a térképen.

Valahogy így kéne kezelni ott is a helyzetet.
Állítom, hogy ha Nigéria francia gyarmat lett volna, már nem lenne Boko Hanam. Ezzel nem azt akarom mondani hogy a franciák mindent jól csinálnak, de legalább amit a területüknek gondolnak "karban tartják", amennyire lehet. Sajnos a közel kelet az USA területe, ezért is van ott az ami.
Európának lépni kéne ensz nélkül is.

Egy időben volt róla szó, hogy az olaszokkal a líbiai hajókat visszafordítják, de ott megint csak a jelenlegi szocialista kormány szerencsétlenkedése volt. Vártak valami ENSZ felhatalmazásra, pedig jól tudják, hogy sem az oroszok, és valószínű, hogy a kínaiak, megvétózzák.

nemor 2015.09.06. 17:53:21

@GERI87: hm, mai utolsó irodalmi javaslatom ehhez meg a Behódolás.

P.Elliot 2015.09.06. 17:54:47

@Mirjam2: En ertem! Nepszeru akar lenni a nyugatiak szemeben azert csinalja. Otthon ugyis leszerepelt.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 17:56:08

@snygg panda: Focihíreket? Én soha nem olvastam olyat, viszont ebbe nehéz lett volna nem belefutni, mert a hírportálok címoldalai ilyen tudósításokkal voltak tele aznap, de még másnap is...

2015.09.06. 18:00:31

@Hari Seldon 2: Mit? Ezt az integrációs rangsort?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 18:08:00

@GERI87:
Nagyon rosszul látod.
elképesztően sok magasan képzett hindu és muszlim van akik még tartanak néhány hagyományt. Talán egy népcsoport sem tud olyan gyorsan és problémamentesen integrálódni mint a hindu vagy szikh.
Dolgoztam egy régi patinás angol kereskedelmi középiskolában.
Évi 19ezer font a tandíj. A tanulók 80%-a indiai volt akiket az anyukájuk Panamerával hordott iskolába reggelente.
A muzulmánoknál is kisebbség az akikkel baj van. Tény hogy többnek látszanak, pont a balhéik miatt.

Hari Seldon 2 2015.09.06. 18:09:07

@snygg panda:
Igen. Ha még emléxel. (nem nagyon fontos)

2015.09.06. 18:09:18

@svájci sapka (ch): Mennyit keresel?
Tudsz-e nekem munkát szerezni?
Mszp-t v. a fideszt szereted jobban?

Egyéb szokott még menni? Látszik az értelmi színvonal. :D

2015.09.06. 18:12:28

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Miből lesz fejlődés? Hogy nálunk lesz a legtöbb gyár, amiből végső soron nem az orszá g fog profitálni, hanem a külföldi tulajdonosok? Felvesszük Kínával a versenyt?

P.Elliot 2015.09.06. 18:13:19

@Hari Seldon 2: Igen, a befogado orszag is hat a bevandorolt szokasaira.
Itt olyat nemigen latsz hogy egy indiai csaladban tobb van mint 2 gyerek, ha igen akkor az a harmadik veletlen terhesseg volt holott meseli apa-anya hogy ok 9-10 vannak testverek meg hogy az otthoni fiatal paroknal is sok a gyerek.
Itt azert nem szulnek tobbet mert azt mondjak hogy iskolaztatni kell, sok a koltseg, inkabb ezeknek akarnak megadni mindent amit lehet. Latjak hogy mire viszi valaki ha megkap minden segitseget a tanulashoz. Az itt felnovo fiatal meg jobbjara tojik az osok szokasaira, valamit megtart hogy ne haborogjanak de jobbjara ugy el ahogy a tobbi fiatal, szuzesseg meg nem orizese, bulizas, amerikai fiatalok osszejovetelein vesznek reszt, egyutt sportolnak, mennek veluk mindenfele es persze ami a szulok egy reszet felhaboritja az hogy nem indiai lesz a hazastarsuk. Mert jobbjara nem is akarnak indiait mert azok nem olyan engedekeny ferjek. Azt meg lenyelik hogy a fiuk amerikai vagy mas, akar fekete boru not vesz el de azt jobban serelmezik hogy a vejuk feher ember, nem indiai.
Dolgoztam veluk, jol ismerem a felfogasukat mert nagyon kozlekenyek. Egy egyikuk kitagadta a lanyat mert az egyetem utolso eveiben elkoltozott egy fiuhoz, templomba sem volt hajlando menni veluk, abszolut amerikai eletet elt es ehhez nagyon vallasos testverek es szulok voltak hogy lenyeljek.
Aztan kesobb a testverek kezdtek titokban talalkozgatni a kitagadottal, aztan az anya is mert megiscsak az en gyerekem, nem indiaban vagyunk, vegul a makacs apat is osszehoztak valahogy a jovendobeli vejukkel aki ragaszkodott hozza hogy az eskuvon a masik csalad is legyen ott mert a jovendobeli gyerekeknek kell hogy ismerjek a masik nagyszuloket is.
Vegulis ott voltak, nem tudom hogy hogy alakult az eletuk a fiataloknak. Valoszinu jol mert az indiai anyos megszerette a vejet,/ az apa szerintem nem/, a fiatal no nagyon szep volt, sot pokoli szep, akarki buszke lett volna ra, lehet hogy ez is fajt a szuloknek hogy ekkora szepseget jobban is el lehetett volna "adni" mint egy kezdo orvosnak aki egyelore egy senki a szemukben.
Szoval, igen, a befogado orszag azert mindenkin valtoztat egy kicsit. Vagy nagyon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 18:13:57

@Hari Seldon 2:
Persze. A muszlim-hindu ellentét miatt osztották kétfelé az országot a háború után Pakisztánra és Indiára. Valamint Nyugat Pakisztánra amiből később Banglades lett. mivel a szikhek állama Punjab egy része Pakisztáni területre esett ezért nekik onnan menekülni kellett.
New York és London volt az a két város ahova a legtöbben mentek.
Ezért van például annyi szikh itt Londonban. Amúgy kiváló emberek.

2015.09.06. 18:14:08

@tanato: Eddig azt hittem, hogy a különböző kultúra és gazdasági háttér miatt nem lehet egységes az EU. De lehet, hogy a menekültek fogják beütni az utolsó szöget a koporsóba.

2015.09.06. 18:17:52

@Hari Seldon 2:

Huh, már nem hiszem, hogy megtalálom. A The Local oldalán volt egy cikk, egy angol faszi írta Svédországról, aki itt élt korábban, és most meg volt döbbenve, hogy mennyit változott Sv. néhány év alatt (persze nem pozitív irányba). És akkor ott hivatkozott erre, hogy integráció UK-ben és Sv-ban. De arra sem emlékszem, hogy megadta-e a forrást vagy csak úgy beleírta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 18:18:07

@GERI87:
Nebazzz...
Attól függ hogy valaki nyugati vagy nem hogy milyen ruhát visel?
A kipa az még belefér? A kaftán vagy pajesz?
Piros pötty a homlokon?
Kereszt a nyakban? Rózsafüzér a kocsi visszapillantóján?

2015.09.06. 18:23:16

@GERI87: Nem tudom milyen szintre gondolsz, de vannak nagyon vallasos nyugati es / vagy europai emberek is, termeszetesen. A vallas az emberi kultura fontos resze, nem lesz attol senki kevesbe nyugati vagy europai hogy vallasos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 18:23:50

@P.Elliot:
Pontosan erről akarok írni egy következő posztot a blogomban.
Teljesen egyetértek azzal amit írsz.

2015.09.06. 18:32:04

@diggerdriver: Igy igaz, a kelet-azsiai (kinai, japan stb.) bevandorlokrol nem is beszelve. Szerintem messze nem lenne senki annyira kiakadva mint most, ha parezer kinai ucsorogne a Keleti elott (foleg hogy, ahogy ismerem oket, mar regen elkezdtek volna valami olcso cuccokkal kereskedni es chow mein-t arulni a jarokeloknek :)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.06. 18:47:27

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nagyjából. A sorrebnd néha változik.
Múltkor felhív egy ismerős, hogy tudok- e munkát ajánlani. Nem tudtam. Otthonról hallom vissza, hgy egy másik ismerősnek mondja, hogy " az a szemét ... (én) nem akar segíteni." Már tényleg nem akarok.

2015.09.06. 18:47:52

@snygg panda:

Érdekes írás, habár nem én voltam a címzett, de azért én is köszönöm a linket!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.06. 18:49:06

Valaki meg tudja keresni azt a cikket amit én most felkezzel nem, hogy azért indult neki most ekkora tömeg, mert jelentősen romlottak a feltételek a Törökországi menekülttáborokban. Nincs elég élelmiszer, gyógyszer, iskola stb.es vannak akik 4-5 éve ott élnek. Oda kellene tolni a pénztmost, h eemberként lehessenek Libanonban Törökország ban stb.. mert ha valaha is rendeződik a helyzet, onnan meg hazamennenek.europabol nem fognak. Pedig a tobbseguknek nekik is az lenne jó valószínűleg.

svédnyugger 2015.09.06. 18:57:57

A legnagyobb baj nálunk, hogy a politikusok egymást akarják túllicitálni a ”jóságosságukban” . Mindenkire, akinek más a véleménye rásütik a rasszista bélyeget. Ez már odáig fajult, hogy lassan más (elnézôbb) törvények vonatkoznak a bevándorlókra, mint a lakosság többi részére. Márpedig ha ez folytatódik akkor már a jogállam is megkérdôjelezhetô. A másik nagy probléma, hogy nincs olyan elfogadható párt, aki mindezt fel merné vetni a programjában. Az SD egyelôre még nem teljesen szobatiszta, bár sokan álltak át a konzervatívok közül.
Az eredeti poszt sem tagadta ezt és nem errôl szólt, hanem ha valaki a volt honfitársunk akkor se érezze magát felhatalmazottnak, hogy kikérdezzen bennünket vagy hogy kényesebb témába kikényszerítse az állásfoglalásunkat.
Itt a svéd csak nagyon bizalmas körben meséli el a pártszimpátiáját, a fizetését vagy személyes dolgait. A máséra sem kiváncsi, legtöbbször kiéli magát a kommentálható újságcikkeken, közösségi oldalakon.

svédnyugger 2015.09.06. 19:01:37

@Dragonlady (Bp, Hun):
Nagyon sok nyugati ország, többek között svédország is lecsökkentette a támogatást, hogy az odaérkezô menekülteken segítsen, holott ezeknek a száma elenyészô a konfliktussal szomszédos országokba özönlöttekkel. Ök sem látnak tovább az orruknák.

2015.09.06. 19:05:03

@Dragonlady (Bp, Hun): En ugy tudom hogy mindig is nagyon rossz korulmenyek voltak a taborokban, plusz annyi ember van mar ott, hogy a legtobb orszag nem fogad tobbet, de siman lehet hogy most meg rosszabbak lettek a korulmenyek mint eddig. Ugy tudom mar eddig sem tudott a legtobb gyerek iskolaba menni, es mi itt mar regen hallunk sztorikat arrol hogy szerencsetlen csaladok a lanyaikat aruljak a taborban :(.

Viszont mindig ugy tunik nekem hogy Europaban a tehetosebbek kotnek ki, nem a legrosszabb helyzetben levok, mert ok meg a csempeszeknek sem tudnak fizetni. A taborokat allitolag a gazdag arab orszagok penzelik, ezt csak hallomasbol tudom, lehet hogy nem igaz. Mindenesetre amekkora korrupcio van ezekben az orszagokban (pl. Torokorszag), meg ha adnak is az europaiak penzt, nem tudom mennyi menne belole tenylegesen a taborokba, pedig tenyleg jo megoldas lenne ha ott tudnak a korulmenyeket javitani. Raadasul sokan meg a taborokba sem tudnak bejutni mert nincsenek megfelelo papirjaik meg ahhoz sem, mint pl. a szerencsetlenul jart kisfiu csaladja.

Egyebkent szerintem sok europai szeretne a szireknek segiteni, de ezt maskepp kene megoldani, pl. Maltan vagy valahol kialakitani nekik egy tabort, vagy csak oket beengedni az EU-ba. Az a mostani helyzettel a legnagyobb problema hogy a szireket urugynek hasznalva, mindenki megindult Europa fele Azsiabol es Afrikabol, es nem tudnak veluk mit kezdeni mert a politikusok tehetetlenek.

2015.09.06. 19:05:25

@Ödenburger [Hu/At]: aha ertem, koszi! Nem ismertem oket.

2015.09.06. 19:12:21

@Zsuzsi65: btw sokkal olcsobb ha magad csinalod, nemcsak eco hanem spur is. En is csinaltam arclemosot vajbol es zabpehelybol meg tejszinbol, joval olcsobb es ezerszer jobb, mint az antiallergen szerek, amiket tolnom kene, raadasul nincs tele kemikaliaval. Az eco, bio, onfenntarto elet joval olcsobb hosszutavon.

©________ 2015.09.06. 19:15:18

@Mrs Rumcajsz CA:

"csinaltam arclemosot vajbol es zabpehelybol meg tejszinbo|"

Es ezeketmindmagad termeltedmeg?
Vagy mitol oko meg bio?

tanato 2015.09.06. 19:19:34

gepnarancs.hu/2015/09/ez-az-ajto-klozd/

Egy pesti nő muszlim asszonynak öltözve tesztelte a magyar rendőröket és civileket,érdekes,tanulságos

2015.09.06. 19:21:32

@diggerdriver: hat bizony a meztermelesben is a kinai csoda a legnagyobb jatekos. Csak annyi a prucok a kinai mezzel, hogy azt nem szorgos kis mehecskek allitjak elo, hanem szorgos kis kinaiak. Vegyi keverek, ami mehet nem latott. Otthon kuln rairjak, hogy magyar termeloi mez, mert kilobbiztak maguknak a meheszek, hogy igy lehessen a kinaitol az oveket megkulonboztetni. Itt nincs rairva ill olyan szabalyok vannak, ha x%ban mar tartalmaz itteni mezet meg ha keverve is van keverve a kinaival, akkor siman irhatjak ra hogy hazai. Na jo bocs ugy gondolom olyan szinten kiveseztem a temat, amire nem is voltal kivancsi ;)

P.Elliot 2015.09.06. 19:22:33

@Mirjam2: Valahol olvastam hogy a taborokat minden nagyobb orszag penzeli es Saud Arabia is jokora penzt adott meg a tobbi is, de szerintem az nem megoldas hogy barki, foleg a csaladosok menekult taborokban elik az eletuket, eveken at, semmi remeny az onallosagra, ok is igy erzik. Sajat fedelet akarnak, igazi hazat nem satorlapot a fejuk felett, igazi butorokat es munkat, a penzt amit az apa hazahoz hetente, a gyerekeknek meg iskolat, igazit ahova igazi lakasokbol jarnak es nem azt a cimet rajuk ragasztva hogy menekultek.
Ezt a ideiglenes sehova sem tartozo erzest csak a sajat lakas tudja megadni. A taborok helyett inkabb szet kellene oket szorni az orszagokban, nem csoportosan telepiteni le, olvadjanak be es ne koloniakban eljenek. Es persze kedvesen fogadni. Iszonyu erzes lehet a sehova sem tartozas. Hazamenni szerintem sem fognak soha tobbe, egyszert nem hisznek tobbet a bekeben, masreszt nyugaton mar ugy bele fognak szokni hogy keptelenek lesznek visszaterni a regi, masfajta eletbe.

P.Elliot 2015.09.06. 19:27:35

@svájci sapka (ch): En ugyanigy jartam. Utana mar en sem ereztem kedvet hozza hogy segitsek.

2015.09.06. 19:28:33

@P.Elliot: Persze hogy a tabor nem idealis, de Europa nem igazan tud befogadni tobb mint 20 millio szirt, mas haborus orszagok neperol nem is beszelve.

P.Elliot 2015.09.06. 19:28:47

@diggerdriver: Kivancsi leszek ra hogy hogy megy ez Angliaban.
Gondolom nagyjabol ugy mint itt.

2015.09.06. 19:30:47

@P.Elliot: tetszik, meg a community garden is. Nem vagyok valami nagy kertesz de egyre inkabb foglalkoztat a sajat hasznalatra termeles, szerintem az a jarhato ut.

2015.09.06. 19:31:32

@P.Elliot: tetszik, meg a community garden is. Nem vagyok valami nagy kertesz de egyre inkabb foglalkoztat a sajat hasznalatra termeles, szerintem az a jarhato ut.

blackhairlady 2015.09.06. 19:35:43

@P.Elliot: Most eppen aMexikobol behozott ubork aokozott sulyos szalmonellafertozest sok embernel.

P.Elliot 2015.09.06. 19:40:23

@Mirjam2: Tudom. Itt mar nagyjabol 30 millio illegalis mexicoi van akit szinten atgyalogoltak, szamuk naprol napra no. De ezek nem taborban elnek, lakast berelnek, dolgozni kezdenek illegalisan de elnezik nekik. En sem tudom hogy miert engedik es mi lesz ebbol.
Megfordult a fejemben mivel nemreg Amerikat is megszalltak a csaladok mindenfele del-amerikai orszagbol, meg gyerekek is jottek, teljesen egyedul hogy most mivel Europaban ugyanez van hogy nem-e direkt van ez. Hogy kiemelni a beketlen orszagokbol, illetve kibiztatni a normalisakat aztan aki maradt azt vegigsoprik, eltuntetik a fold szinerol, / a politika mindenkor eleg mocskos volt ha intezkedni kellett/ visszatelepitik a normalisakat egy meghatarozott bekes allamba ahol tobbet nem fordulhatnak elo ISIS-ek, hogy ez lenne az egyeduli megoldasa annak ami most van. Hogy csak igy kerulheto el nagyobb baj, harmadik, egyben atomhaboru. Ki tudna belatni a politika bugyraiba hogy ki mit forral, ki ellen, hogy lehet vedekezni, kik kivel jatszanak egyutt, meg az is elkepzelheto hogy minden orszag, / marmint nagyobb jelentosebb orszagok akiknek vezeto szerepe van, tudnak errol/. Egyutt foztek ki de most artatlanul csodalkoznak.
Nem hiszek az osszeeskuvesi elmeletekben, tevedes ne essek..
Csak megfejteni probalom hogy mi folyik itt de ugysem fogom megtudni, majd idovel kiderul.
Persze ez durva elkepzeles de az ember hajlamos minden hulyesegre gondolni.

blackhairlady 2015.09.06. 19:45:04

@P.Elliot: En tudod mit szoktam venni? Fustolt pulykacombot. 2 darab van egy vakum foliaban, felteszem foni baberlevelle, egesz borssal, szinte teljesen ugyanolyan az ize mint a sertes fustolt csuloke.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.06. 19:45:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

A cél, hogy megszűnjön a jelenlegi helyzet, melyben a nyugat gigantikus porszívóként szívja ki Mo. vagyonát.

P.Elliot 2015.09.06. 19:48:57

@Signora con i capelli neri: Mrs Rumcajsz CA Nem csoda. A mexicoi munkas nem keresi meg a wc-t/ mar volt itt is baj ebbol hogy a farmokon ott vegeztek el a dolgukat ahol rajuk jott es aztan megvolt a problema.
Igen, probalj keresni egy community gardent, en ugy elvezem az enyemet. 28 1 literes paradicsomszosz, levet zartam uvegbe, , salsat, fuszerekkel parolt paradicsomot, 1 vodor bedobalos savanyu uborkat, rengeteg fuszernovenyt termeltem, / ugyetlen valahai pesti lany voltam valaha, itt is varosban elek/ es elsore sikerult. Van szep piros fuszerpaprikam is. A kaposztat naponta jottek megcsodalni, 6 darab volt, julius kopzepere ertek be, azt mondtak hogy ez nem igaz, milyen fajta? Hat nem tudyam csak azt hogy hol vettem es a cimkere volt irva hogy korai fajta palanta. Az egesz nyarat vegigettuk a kertbol, kulonbozo zoldfeleket es a szar zeller illatatol el lehet szedulni olyan jo.
A melyhuto is jol fel van pakolva a zoldfuszerekbol.

P.Elliot 2015.09.06. 19:52:42

@Signora con i capelli neri: Sutve probaltam enni ilyen egyszer Disneyworldon arultak, csak ugy minden nelkul kezbe fogva mint a kozepkorban. Eleg rossz volt de majd megprobalom ahogy irtad.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 19:54:54

@P.Elliot: +1

A szívemből szóltál. Mi el sem tudjuk képzelni, milyen lehet menekülni az ismeretlenbe, mindent hátrahagyva, garanciák nélkül, az életünket kockáztatva, hogy egy teljesen másféle kultúrába érkezhessünk. Bár ez számunkra az európai/nyugati az igazi, az egyetlen elfogadható kultúra, nekik rengeteg az ismeretlen, akár félelmetes tényező (akkor is, ha rugalmasak és alkalmazkodni akarnak)... Arról nem is beszélve, hogy az átéltek miatt sokan poszttraumatikus stressz szindrómával küzdenek, tehát nemcsak fizikai, hanem lelki segítségre is szoruln(án)ak.

Tartottam némi svéd nyelvtanfolyamot korábban (én, a bevándorló), ennek kapcsán beszéltem több, Svédországban élő, főleg Irakból menekült nővel+férfival, az volt a közös bennük, hogy mind azt mondta, hogy legszívesebben visszamennének, amint megtehetnék...ha olyan lenne az ottani helyzet. És ez az általános: ezek az emberek nem felforgatni jönnek, hanem tényleg az utolsó szalmaszál volt nekik a menekülés. És igen, nehéz beilleszkedniük, de az lenne meglepő, ha egyik napról a másikra menne.

menedek.hu/menekules-folyamata

Nem mondom, hogy mindegyikük angyal, de a svédek, magyarok, angolok között sem mindenki az... Pl. Breivikre emlékszünk még? Árnyalatok, hmm?

2015.09.06. 19:55:07

@P.Elliot: "Csak megfejteni probalom hogy mi folyik itt "

Semmi extra hattermunka, csak a klimavaltozas, szarazsagok, kiszamithatatlan mezogazdasag, kevesbe stabil gazdasag, nagyobb szegenyseg, kevesbe stabil politikai helyzet, stb. Jobb, ha hozzaszokunk.

P.Elliot 2015.09.06. 19:59:56

A politikai helyzet szerinted mellekes? Ezek amik felsoroltal mar eleve ki tudnak robbantani valamit, szerintem most egyebkent is eleg feszult a helyzet vilagszerte.
Sosem tudni hogy mikor kell futni. Sosem ereztem ezt annyira mint mostanaban.

2015.09.06. 20:00:57

@tanato: Azt hittem, hogy majd akkor szakad az EU, amikor az angolok ténylegesen kilépnek az EU zónából. Úgy látszik, hogy már nem kell megvárni azt a pár évet a kövi angol választásokig.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.06. 20:01:34

@P.Elliot: évek óta mindent megettek nekünk a csigák. A paradicsomnak foltos lesz a levele és mintha kiszáradna. A gyumolcsfakbol kB semmi nem marad meg (tüzelhalas stb). Idén már inkább nem is próbálkozott semmivel a család. Még a maradék málna és ribizli is kiszáradt. A piacinal meg tetteti az ember hogy ez így jó lesz, az egész élet erről szól amúgy is h atverjuk magunkat. Olykor hiányzik Indonézia, na ott bio volt minden alapból. De ott meg tej nincs és anélkül hogy lehet létezni. Mindig van valami.

2015.09.06. 20:02:37

@Mirjam2:

"Viszont mindig ugy tunik nekem hogy Europaban a tehetosebbek kotnek ki"

Hát, nem tudom. A médiában megjelenő felvételek nekem nem azt sugallják, hogy a szíriai felső tízezer gyalogol az autópályán (amiért egyébként a magyar v. európai embert súlyos pénzekre megb...k a rendőrök). :-\

"a szireket urugynek hasznalva, mindenki megindult Europa fele Azsiabol es Afrikabol"

Már cikkezgettek róla, hogy Törökországban szépen kiépült az irathamisító iparág, ami gyártja a hamis szír papírokat bárkinek, aki fizet nekik. Azzal meg már szabad az út az EU felé. (Guglizzon rá, akit érdekel, nem keresgélem a linkeket.)

"nem tudnak veluk mit kezdeni mert a politikusok tehetetlenek"

Európát a saját elvei, eszméi döntik a sírba. Ahogy fentebb szó volt már róla, annyira elharapózott ez a hiperérzékenység, a rasszistázás, a demokratúra és a liberális eszmék sajátos, eltorzult, szélsőséges értelmezése, hogy a politikusok, de az átlag emberek is akár már olyan lépéseket sem mernek megtenni a kritikától való félelmükben, amik hasznosak lennének az érintettek számára is.

2015.09.06. 20:04:58

@svájci sapka (ch): Nem lehet erre mit mondani.

P.Elliot 2015.09.06. 20:05:37

@mojyo: Masrol irva, ezt csak neked. A lanyom beszelget interneten mar egy eve egy japan parral, nem hazasok csak egyutt elnek, olyan edesek, csinosak, igazi fiatalok. Szoktak egymasnak kuldozgetni ezt-azt, utoljara egy kimonofelet/ elfelejtettem a nevet/ tudod, amit nyaron hordanak a melegben, a lanyomnak es a vejemnek is. Alig varjak a Halloweent hogy felvehessek vagy meg elobb valami japan osszejovetelre, a lanyom tudja hogy ok minek orulnenek de szerintem te jobban tudod. Mi ott a meno dolog innen?
Mondtam hogy hivjak meg oket ide vakaciozni de azok azt mondtak hogy maximum 3 nap amit egyben levehetnek. Sok japan turistat latok itt, azok hogy tudnak elszabadulni?

2015.09.06. 20:08:45

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: És pedig mihelyst kilépünk az EU-ból, szárnyalni fog az ország gazdasága. Igen, pontosan ez fog történni. Majd Orbán meg a holdudvara csinálják a melót nekünk. :)

P.Elliot 2015.09.06. 20:09:05

@Dragonlady (Bp, Hun): Milyen kar! Pedig micsoda gyumolcsok zoldsegek voltak odahaza, mindig meghatodok ha latok egy-egy gyumolcsos fotot otthonrol.
Most a kisfiad kicsike meg, valoban kell neki a tejtermek de nem mindig, illetve ott sem esznek mindig ilyesmit es megis megvannak, ha megis visszakoltoznel egyszer akkor tenyleg lehet biokerted.

2015.09.06. 20:16:38

@Galaxhopen [Swe]: @P.Elliot: ez most sajna aktualitasanal fogva eleg felkapott idezet lett, de nagyon igaz: "You have to understand,
No one puts their children in a boat
Unless the water is safer than the land"

2015.09.06. 20:17:07

@P.Elliot: A politikai helyzet nem mellekes, hanem ezektol fugg.

A nyari kimon az a yukata :) Nem tudom, minek orulnenek a lanyod ismerosei egyebkent, nem ismerem oket. Ugy tudom, hogy altalaban veve a japanok sokmindent szeretnek ami amerikai, a baseballert peldaul megorulnek. A japan turistak pedig mindenhol legenda szamba mennek, sokan vannak, sok penzt koltenek, es iszonyu meno fenykepezoik vannak. :D De egyebkent nem tudom, miert engem kerdezel, en nem Japanban lakom egyebkent. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:20:09

@P.Elliot:
Azt hallottad már hogy a borban is kimutatható a vizelet? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

GERI87 2015.09.06. 20:25:21

@diggerdriver:

"Attól függ hogy valaki nyugati vagy nem hogy milyen ruhát visel?"

Ki mondott ilyet?
Senki. mit értetlenkedsz?
A viselet következménye csak valaminek amit kultúrának és vallásnak hívunk, az meg lehet nyugati vagy nem nyugati.
Az iszlám nem nyugati kultúra ahogy a hindu sem...a britanniai tagjai pedig nem is európai származásúak jellemezően...
Szóval nem tudom mi ebben a fura és értelmezhetetlen.

@Mirjam2:

"vannak nagyon vallasos nyugati es / vagy europai emberek is, termeszetesen."

Persze európai keresztények is vannak.
A kereszténység domináns része kb 1500 éve európai központú és az európai (nyugati) kultúra egyik alapja.
Az iszlám meg nem.
(A közel-keleti arab keresztény sem nyugatiak kulturálisan.)
Én különbséget teszek, ha te nem akkor nem....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:30:47

@GERI87:
Ezt ki írta:

"Aki meg csadorba meg turbánban flangál és iszlám meg hindu hitű....az nálam nem nyugati semmiben, mert a kettő egyszerre nem megy....akárhány diplomája van!"

P.Elliot 2015.09.06. 20:31:15

@diggerdriver: Arra a humoros dologra gondolsz amikor a bort elemzik? Beirtad egyszer, azota mashol is olvastam.
Egyebkent a mai fejlett elemzesek talan valoban ki is tudjak mutatni egy szolotokenyi borban hogy ravizeltek, ki tudna.
Az biztos hogy gyerekkormban egyszer ettem azt a vilagoszold heju, cirmos dinnyet es majdnem meghaltam olyan beteg lettem tole. Hanyas, hasmenes, laz, azota sem tudok ranezni sem arra a dinnyefajtara, rogton emelyeg a gyomrom, csak a latvanyara is.
Lehet hogy azt is megkezelte valaki?

GERI87 2015.09.06. 20:31:37

@diggerdriver:

"A tanulók 80%-a indiai volt akiket az anyukájuk Panamerával hordott iskolába reggelente."

Szóval emiatt, az összes hindu meg szikh kizárólag magasan képzett és alig vallásos?
Nem hinném, de mindegy.

"A muzulmánoknál is kisebbség az akikkel baj van. Tény hogy többnek látszanak, pont a balhéik miatt."

És kik lesznek majd többen 20-30 év múlva?
A középosztálybeli muszlimok vagy a gettóban gyújtogató radikalizálható frusztrált gyökerek?
Valahogy Amerikában sem a középosztálybeli mexikóiakkal integrációjával és viselkedésével van a baj és ott sem ők lesznek többen...
Amúgy meg leszűkíthetjük ezt a kérdéskört az UK-ra, de nem lenne érdemes.
Itt európai problémákról van szó.

P.Elliot 2015.09.06. 20:32:25

@Mrs Rumcajsz CA: Na igen, persze...nagy igazsag van benne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:33:26

@GERI87:
Csak szólok hogy itt Angliában a turbánt viselők 99%-a szikh.
A szikh az ötödik legnagyobb vallás a világon. Ők nem hinduk.

P.Elliot 2015.09.06. 20:34:26

@mojyo: Hat gondoltam hogy jobban tudod mint en, hehehe...Koszi a baseball otletet, majd korulnezunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:35:16

@GERI87:
20-30év múlva az integrálódott középosztálybeli muszlimok lesznek többen és alig marad radikális muszlim.

GERI87 2015.09.06. 20:36:25

@diggerdriver:

"és iszlám meg hindu hitű."

.......ÉS ISZLÁM MEG HINDU HITŰ.....

tehát: nem pedig csak hagyományból viseli!

M. Péter 2015.09.06. 20:36:51

@Signora con i capelli neri: Kaliforniai salátától és spenóttól is haltak meg már.

GERI87 2015.09.06. 20:37:12

@diggerdriver:

Összekevertem igen..jajjj.

GERI87 2015.09.06. 20:40:06

@diggerdriver:

"20-30év múlva az integrálódott középosztálybeli muszlimok lesznek többen és alig marad radikális muszlim. "

Honnan veszed ezt?
-Akik most jönnek be azok a középosztályt fogják erősíteni a jövőben? Papírok és ellenőrizhető adatok, származás, végzettség nélkül?
-Akik most is már nyugaton élnek azok mindenképpen a középosztály tagjai lesznek?
Hol van ez megírva?
Kétségeim vannak...

P.Elliot 2015.09.06. 20:40:42

@diggerdriver: Oriasi volt, foleg a "fogmosas", hehehe...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:41:15

@GERI87:
Akkor összegezzünk.
Szerinted aki keleti vallásban hisz az nem lehet integrálódott nyugati ember. Ugyanakkor ha keresztény akkor igen.
Erről van szó?

P.Elliot 2015.09.06. 20:41:23

@diggerdriver: Az osanyakat is te irtad? Mert az mindent vert!

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 20:42:54

@GERI87: (az előbb linkelt oldalról:)

"Amennyiben a migráns megőrzi a saját kultúráját, ugyanakkor elfogadja, megérti és tiszteli a befogadó közösség kultúráját, akkor az egyén integrálódik. Az integráció mind az egyén, mind a befogadó társadalom számára a legkívánatosabb állapot. A befogadó közösség sok esetben az integráció alatt azt érti, hogy a külföldi "váljon magyarrá", azaz a befogadó társadalom kultúráját és szokásait tegye a magáévá úgy, hogy a közben a sajátját elveti. Ez valójában az asszimiláció, amit a monokulturális társadalmak sokszor összekevernek az integrációval."

...

"A többségi társadalomban a menekültekről és más jövevényekről élő kép is nagy mértékben befolyásolja a menekültek integrációjának sikerességét. A politikusok vagy a média által hangoztatott negatív vélekedések, valamint a magánbeszélgetésekben elhangzó negatív megjegyzések mind nagyon bántóan hatnak és igencsak aláássák a menekültek sikeres beilleszkedési törekvéseit."

...

"Menekültek élményei a beilleszkedésről

* Ha egy olyan országba érkezel, ahol mindenkinek egy szeme van. Akkor ki kell venned az egyik szemedet, hogy befogadjanak. A beilleszkedés ilyennyire fájdalmas.

* Az emberek azt hiszik, hogy tudják, milyenek vagyunk; amikor leírják, hogy milyennek látnak minket, csak a külsőségeket említik: sötét bőr, szomáliai, fátyol. Hogyan gondolhatják, hogy ismernek minket, mikor fogalmuk sincsen, hogy mi zajlik le a bensőnkben?

* Azért jöttem el otthonról, hogy békére találjak. Megmásztam a béke létráját és azt gondoltam, ez minden. A lángok elől menekültem el, de most burkolt lángokkal kell szembesülnöm. Hát ilyen érzés a beilleszkedés.

* Ez az ország technológiailag fejlett. Rossz érzés, mikor végre sikerül valakit elérnem, de ő is úgy viselkedik, mint egy újabb gép.

* Nem beszélek magyarul, de az arckifejezésekből tudok olvasni. Egy mosolygó arc "isten hozott"-ot jelent számomra, de nagyon fáj, mikor olyan arccal néznek rém, ami annyit tesz: "menj innen!" "

2015.09.06. 20:43:13

@GERI87: Nem, nem csak kereszteny vallasu europaiak vannak. Hanem pl. zsidok, muszlimok, buddhistak, es igen, meg hinduk es szikhek is, bar az utobbi nyilvan nem gyakori, de elofordul. Ettol semmivel sem lesznek kevesbe europaiak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:43:19

@GERI87:
Nem akarom most ezt itt taglalni mert a közeljövőben erről fogok írni egy posztot a blogomon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:44:31

@P.Elliot: Nem. Az valami babablogról van ha jól tudom.

©________ 2015.09.06. 20:44:44

@mojyo: ebbennemlehetunk biztosak!

©________ 2015.09.06. 20:48:58

@diggerdriver: mit akartok ebbol kihozni?

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Neves_buddhisták_listája

Eznemvallas,perszeperszeaham.

GERI87 2015.09.06. 20:49:29

@Mirjam2:

Jól van akkor szerinted igen, zárjuk le mert ez sehová nem vezet...

@diggerdriver:

rendben, el lesz olvasva.

2015.09.06. 20:49:38

@snygg panda: 'A médiában megjelenő felvételek nekem nem azt sugallják, hogy a szíriai felső tízezer gyalogol az autópályán'

Na most, ha nem is tartozom a felso tizezerhez semmilyen orszagban, de azt hiszem joggal mondhatom hogy 'kozeposztalybelinek' szamitok. Viszont egeszen biztos vagyok benne hogy semmivel nem neznek ki jobban kozeposztalybelinek, mint ok, ha a szetbombazott orszagomtol kb. 4000 kilometerre gyalogolnek egy autopalyan :)

2015.09.06. 20:51:52

@GERI87: Nem 'szerintem igen', hanem ez egy teny. Szemelyesen ismerek nagyon vallasos, europai szarmazasu hindut, buddhistat, sot szikhet is, zsidorol nem is beszelve. Es ok is 'fura' ruhaban jarnak idonkent, emellett az ertekrendjuk nyugati, tehat nem hisznek benne pl. hogy a nok alacsonyabbrenduek meg ilyenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:54:00

@P.Elliot:
Tudod mikor felemeli a szakértő a poharat, fény felé fordítja, meglötyköli és nézi ahogy lefolyik a pohár oldalán. Kortyol belőle és elkezdi öblögetni a száját vele.A végén "szakért".
"A Somlói Juhfark gyümölcsös utóíze remekül harmonizál a tanninok lecsengésével, a savak izlelőbimbókat borzongató karaktere előrevetíti a fajta jövőbeli sikerességét és érezni benne a cukor jelenlétét amit a szellő és a vihar belehordott"
(Szellő és Vihar a neve a gazda két lovának akik szekérderékszámra hordták bele a répacukrot mert nélküle olyan savanyú lett volna a bor hogy az uborka is kiugrik belőle)
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 20:56:52

@Mirjam2:
Mindig megdöbbenek milyen elképesztő tévhitek keringenek erről az országról.

GERI87 2015.09.06. 20:57:22

@diggerdriver:

Egy nem európai, aki nem európai gyökerű vallásban hisz mennyire lehet integrált....az kérdéses.
Persze az integrációs problémák érintik azokat is akik már sehová és még sehova nem tartoznak...a második, harmadik generációs "gyökértelen" alig/nem vallásos arabok pl.
Amúgy mondtam vannak arab keresztények akik szintén nem nyugati kultúrájúak...
De ha ennyire nem érthető amit mondok, akkor tényleg zárjuk le.

2015.09.06. 21:00:26

@Galaxhopen [Swe]: Ezeket mar mind annyiszor atragtuk itt a forumon... Nem arrol van szo hogy a nem nyugati bevandorlok rossz emberek vagy hogy direkt felforgatni jonnek, ettol fuggetlenul nem jo otlet amikor bizonyos csoportokbol akar tobb millio ember egyszerre atkoltozik egy masik orszagba. Ez meg a kelet-europai bevandorlok eseteben is problema volt UK-ben. Mindannyian hallottuk mar az erveket hogy a bevandorlok aranyosak, jo fejek, uldozik oket stb., ettol fuggetlenul felesleges ugy csinalni mintha mindenki orulne a tomeges bevandorlasnak.

2015.09.06. 21:01:25

@Mirjam2:

Igazad van, elhamarkodott kijelentés volt. Kicsit szégyellem is magam miatta.

Mindazonáltal az eredeti mondatoddal kapcsolatban, amire reagáltam, hogy a tehetősebbek jönnek Európába, továbbra is fenntartom, hogy ez szerintem nem helytálló. Lehet, hogy országonként változik, de itt Svédországban sok bevándorló/menekült elég csóró és lepukkant gettókban élnek.

Másfelől nem tudom, hogy hogy lehetnének annyira tehetősek, ha a vagyonukat (értsd pl. ingatlan, üzlet stb.) hátrahagyták a szétbombázott hazájukban, a pénzüket meg embercsempészeknek adták.

Ezeket nem kötözködésből írom, csak szerintem naiv volt a kijelentésed. De mondom, lehet, hogy ez országonként változik, én csak Svédo-t ismerem.

GERI87 2015.09.06. 21:03:30

@Mirjam2:

Szerintem meg ez nem nőverés/nemverés kérdése, de mindegy más fogalmaink vannak erről.....
Persze, nem is arról hallani hogy a hindu terrorizmus meg a szikh állam bassza szét épp a rendet valahol!
(a zsidókat senki nem említette mint nem európai vallást, európai már marha rég....)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 21:04:28

@GERI87:
Bocs de tényleg nem tudok mit kezdeni azzal hogy a vallás határozza meg az integrációt.

2015.09.06. 21:10:13

@GERI87: 'Egy nem európai, aki nem európai gyökerű vallásban hisz mennyire lehet integrált'

Ez egy jo kerdes, szerintem attol fugg, mit nevezunk integracionak. Mert pl. Indiaban is van egy egesz csomo, foleg fiatal kozeposztalybeli ember akiknek az ertekrendje, eletmodja szinte teljesen 'nyugati', ugyanakkor vallasos hinduk, muszlimok stb. Ugyanakkor lehet valaki nagyon tradicionalis indiai es kereszteny. Szerintem nem feltetlenul a vallas a donto tenyezo. Peldaul a zsido vallas sem europai eredetu vallas, a keresztenyseg pedig termeszetesen a zsidosagra epul. A valoban europai gyokeru vallasok kihaltak mar.

2015.09.06. 21:14:29

@snygg panda: Bocs ha felreertheto voltam. En most konkretan az elmult hetekben, honapokban Europaba meno szirekre gondoltam, hogy ok jellemzoen inkabb a kozeposztaly es nem a taborokban rekedt szegenyek. Tehat nem a menekultekrol mondtam altalaban hogy kozeposztalybeliek.

Hari Seldon 2 2015.09.06. 21:15:13

@Mirjam2:
"Es ok is 'fura' ruhaban jarnak idonkent, emellett az ertekrendjuk nyugati, tehat nem hisznek benne pl. hogy a nok alacsonyabbrenduek meg ilyenek."

Álljunk meg egy szóra. Nem akarok most ebben Geri oldalára állni, de egy kérdésem van: honnan tudod hogy a nyugati kúltúrának most nem a PC részét mondják fel neked? Úgy értem ezt szeretnéd hallani, és ezt visszamondják, mert ezt már levették hogy ez "jó szöveg" a helyieknél?
Csak kérés volt.

GERI87 2015.09.06. 21:16:11

@diggerdriver:

Amíg valaki egy adott vallás tanításait követi, aszerint él, addig igencsak jelentősen meghatározza őt és a gondolkodásmódját dolgokról és másokról. Szerintem ez világos.

Régebben is volt egy vitám az iszlám integrációjáról, ott pl épp arról próbáltak meggyőzni hogy a vallástalanság térhódítása fogja az arab származásúakat integrálni (én viszont úgy gondolom a gyökerek elvesztése is pont ugyanúgy gátja lehet ennek, mivel a radikalizálódás felé vihet..). Szóval eltérő vélemények vannak.

2015.09.06. 21:18:39

@GERI87: a keresztenyseg a kozel-keleti zsido gyokereken alapszik, nem nyugati vallas ;) csak az intezmeny nyugati, mikor utoljara neztem Jezus meg mindig Izraelben szuletett es elt :D szal durvan kozel-keleti :D es nem szoke hullamos haju kekszemu ;)

2015.09.06. 21:20:21

@Mirjam2: jah latom leirtad, hogy nem europai :)

GERI87 2015.09.06. 21:20:57

@Mirjam2:

"Peldaul a zsido vallas sem europai eredetu vallas, a keresztenyseg pedig termeszetesen a zsidosagra epul. A valoban europai gyokeru vallasok kihaltak mar. "

Ez igaz, csakhogy itt nem pusztán földrajzi értelemben beszélünk Európáról, meg nem Európáról....a mai értelemben vett európai/nyugati kultúra alapja sem a görög/római germán stb vallások és erkölcsök, hanem a kereszténység és a szekularizált állam/társadalom.

GERI87 2015.09.06. 21:22:57

@Mrs Rumcajsz CA:

"nem nyugati vallas ;) "

Már vagy 1500 éve az! Az európai kultúra alapja.
Míg a zsidó vallást és a kereszténységet a nem európai iszlám a közel-keleten fel-fel lángolva próbálja olykor elpusztítani...

M. Péter 2015.09.06. 21:24:16

@GERI87: Indián belül igenis van hinduk által elkövettet erőszakos cselekmények más vallásúak, köztük keresztények ellen is. en.wikipedia.org/wiki/Anti-Christian_violence_in_India

2015.09.06. 21:25:27

@Hari Seldon 2: @Mirjam2:

"honnan tudod hogy a nyugati kúltúrának most nem a PC részét mondják fel neked?"

Ez jó kérdés, pont én is fel akartam tenni. Én sok menekülttel és bevándorlóval találkoztam Svédországban, és egy dolog közös volt bennük: mindegyiknek megvolt a maga története/meséje. Aztán azt ki tudja eldönteni, hogy ez igaz-e?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.06. 21:26:11

@Hari Seldon 2:
Mint mondtam a szikh az ötödik legnagyobb vallás a világon. A szikh vallás szinte egyedülálló módon egyenrangúnak tekinti a nőt és a férfit.
Tudom hogy Mirjam nem erre gondolt de egyre inkább nem lesz létjogosulsága a nők megkülönböztetésének.

GERI87 2015.09.06. 21:26:22

@Mrs Rumcajsz CA:

Hát épp azon dolgoznak mások is hogy a Mohamed gyerek közel-keleti vallása is európai legyen.....csak akkor ne csodálkozzunk hogy ők nem épp szekularizált államban és társadalomban gondolkodnak és esetleg nem hagyják hogy más vallások is itt maradhassanak!

2015.09.06. 21:27:43

@GERI87: "Az európai kultúra alapja"

Ez egy erdekes dolog, szerintem az antik kultura az europai kultura alapja, Hellasz, es a Romai Birodalom. Ezutobbi valoban atvette a keresztenyseget kesobb, de nem ez volt az alap. (Ugyanigy amugy az iszlamot is at tudna venni, ha esetleg a jovoben akkora volna a nyomas, mint akkor volt.)

2015.09.06. 21:28:47

@Mirjam2:

"En most konkretan az elmult hetekben, honapokban Europaba meno szirekre gondoltam, hogy ok jellemzoen inkabb a kozeposztaly es nem a taborokban rekedt szegenyek."

Ezt honnan lehet tudni? Tényleg nem kötözködni akarok, csak kérdezem. Csak mert olyan sok pro és contra vélemény hangzik el "tényként" beállítva a menekültekről, és nem tudom, hogy honnan tájékozódnak pl. azok, akik a médiában nyilatkoznak. Ilyen adatokat ellenőríznek pl. a regisztrációjuknál?

Hari Seldon 2 2015.09.06. 21:29:59

@GERI87:
"Régebben is volt egy vitám az iszlám integrációjáról, ott pl épp arról próbáltak meggyőzni hogy a vallástalanság térhódítása fogja az arab származásúakat integrálni (én viszont úgy gondolom a gyökerek elvesztése is pont ugyanúgy gátja lehet ennek, mivel a radikalizálódás felé vihet..). Szóval eltérő vélemények vannak."

Szerintem én velem vitáztál. Vagy lehetséges, hogy velem, mert én is ezt gondolom.
A "gyökértelenség és vallástalanság miért okozhatna radikalizálódást? Aki vallástalan/ateista stb. mióta lesz potenciális IS tag nyugaton. Ha az lesz, már nem vallástalan. A radikális muzulmán, vallásos.

Ha vallásos még lehet radikális. Viszont ha nem vallásos nem lehet "radikális" ( - Legfeljebb időnként mérgelődik a régi dogmák miatt, de tettleg senkit nem fog felrobbantani vagy ilyesmi)

Na, jó mára ennyi. Jó éjszakát.

2015.09.06. 21:30:37

Jó kis gumicsont ez a menekült áradat. :D

2015.09.06. 21:31:50

@mojyo:

Az iszlámot tuti nem veszi át Európa, mert kiakadnának a feministák! Ők felveszik a versenyt az iszlamista terroristákkal is, ha küzdelemről van szó (bocs, ez csak vicc volt)! :)

GERI87 2015.09.06. 21:34:04

@M. Péter:

Buddhisták is szarakodnak néha...

P.Elliot 2015.09.06. 21:36:36

@diggerdriver: Nagyon jol lett osszeszedve az biztos....Irjatok meg ilyesmiket!

blackhairlady 2015.09.06. 21:40:15

@P.Elliot: A Disneys nem jo, San Antonioban is probaltuk, de az is xar volt. Minden nagyobb boltban lehet kapni vakomcsomagoltat, ahogy irtam egesz bors, baberlevel, kb fel ora fozes, magatol levalok a csontrol. Egyetlen hatulutoje van, a sok lapos csont ami ugye a pulykacomb jellemzoje.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 21:41:35

@Mirjam2: Jah, hogy nem örül mindenki nekik?... Esküszöm, fel sem tűnt. Ahogy az elmúlt napokban láthattuk, a magyar hivatalos szervek is olyannyira ragaszkodtak hozzájuk, hogy el sem akarták őket engedni. Mi ez, ha nem emberbaráti szeretet?

Naszóval, azért igazad lehet és a itteni kommenteket (is) olvasgatva nekem is támadtak néminemű gyanúim, azért merészeltem idekörmölni ezt-azt. Nem tudom, mik voltak már korábban átrágva - sorry, de nem olvastam minden korábbi poszt minden kommentjét -, de mintha az általad említett "nyilvánvaló" tények nem teljesen csapódtak volna le. Még(?).

GERI87 2015.09.06. 21:41:36

@mojyo:

"Ezutobbi valoban atvette a keresztenyseget kesobb,"

Igen és ez döntő volt.

"Ugyanigy amugy az iszlamot is at tudna venni,"

Szerintem ezt épeszű ember nem akarja...

@Hari Seldon 2:

"Szerintem én velem vitáztál. "

Nem, biztos nem, de mindegy...

"aki vallástalan/ateista stb. mióta lesz potenciális IS tag nyugaton."

Mert pl a származása, egzisztenciális helyzete miatt megrekedt a beilleszkedésben....ő már nem hithű muszlim és pl algír stb mint a szülei de nem is echte francia...
A radikálisok meg kihasználják ezt, identitást adnak neki, szerintem simán érthető.
Volt rá példa már...
Tehát arra felé vihet, vissza a vallásba, egy sokkal rosszabb formában...

P.Elliot 2015.09.06. 21:42:55

@Signora con i capelli neri: Koszi! Feltetlenul ki fogom probalni.

2015.09.06. 21:46:46

@GERI87: Azt en se mondtam, hogy ez jo lenne, en sem akarom, sot, a magam reszerol a keresztenyseget se kellett volna, de az mar mindegy :D

Galaxhopen [Swe] 2015.09.06. 21:51:48

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Jaja. Csak én láttam azt a cikkecskét valahol (már nem tudom hol), ami azt taglalta, hogy a menekültkrízis leple alatt többek között ilyen törvénytervezetek - majd törvények - születnek?

444.hu/2015/08/28/a-teljes-magyar-lakossag-arckepnyilvantartasat-es-profilozasat-tervezi-a-kormany/

És ez csak egy a sok közül. Sokan nem tudnak ezekről a csemegékről...most még.

2015.09.06. 21:52:02

@GERI87: mint irtam az intezmenyrendszer nyugati. Az europai keresztenyseg, amire utalsz az egy kohezios politikai ero volt anno es mivel nyilvan a vallassal lehet tomegeket mozgatni erre a celra kivalo eszkoz volt. Jezus tanitasa meg megint tok mas kategoria, annak az inrezmenyrendszerhez semmi koze csak lenyultak tole a legjobban eladhato mondasait es epitettek kore egy marketinget. Az iszlam megint mas teszta. Annak egyelore nincs politikai kohezios szerepe Europaban, csak a bevandorlok tartjak magukat hozza es nincsenek tomeges beteresek sem. A vallastalan europait nem fogja beszippantani. Europaban az apatia sokkal tobb ember sajatja, mint az iszlam valaha is lesz.

blackhairlady 2015.09.06. 21:54:57

@snygg panda: Ha megtennek, sajat magukat kopnek szembe. europa kritizalja mas orszogok humanitarizmus hianyat, most peldat kell mutatnia, hogy Europa meg nem sullyedt idaig, nem hagyja magara a raszorulokat.

M. Péter 2015.09.06. 22:03:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Majd jönnek az orosz, azeri, mongol, kínai befektetők, akik a gonosz nyugati kizsákmányoló kapitalistákkal ellentétben a magyar munkások jólétét tekintik legfontosabbnak.

GERI87 2015.09.06. 22:08:12

@mojyo:

A kereszténység anno elindult a reformok miatt a szekularizáció útján, ezzel megteremtődött az alapjait annak ami miatt aztán Európa a világ vezető domináns kultúrája lett....

@Mrs Rumcajsz CA:

Kohéziós politikai és társadalmi erő, hosszú ideig gyak. állam volt az államban és államok feletti hatalom, egy barbárok és belső viszályok által tönkrevert Európában és még utána sokáig...
A tudás, műveltség, kultúra hordozója...
Teológiai vitákhoz nem tudok hozzá szólni.

"Az iszlam megint mas teszta. Annak egyelore nincs politikai kohezios szerepe Europaban"

egyelőre..

"A vallastalan europait nem fogja beszippantani. "

Hát erről valóban nem beszélhetünk.

GERI87 2015.09.06. 22:13:39

@Galaxhopen [Swe]:

Az USA már levette az ujjlenyomatomat és arcképemet magának.. Szóval ha nagyon kell a kormányunknak tőlük elkérhetik:)

blackhairlady 2015.09.06. 22:14:44

@M. Péter: Elhittem am, csak vicceltem :) Jo regen volt ahogy latom.
Az uborka tema a heten volt napirenden, azthiszem 1 ember halt meg es kb 50 kapott sulyos fertozest.

2015.09.06. 22:19:35

@Hari Seldon 2: Ugy erted, hogy szerinted a kozeli barataim, lakotarsaim es a volt partnerem mind megvezettek, es valami PC szoveget nyomattak nekem mikor valojaban utaljak a nyugati kulturat? :) (Csak vicc volt!)

2015.09.06. 22:24:16

@GERI87: Akkor lehet, hogy 6-700 evvel az iszlam atvetel utan akarn ezzel a vallassal is megtortenhet viszont ugyanez, ne adjuk fel a remenyt. :D

2015.09.06. 22:27:28

@Signora con i capelli neri: Nem hagyja magara a raszorulokat? De a vilag eddig is tele volt raszorulo, szenvedo, nincstelen emberekkel. Most hirtelen sok ezren megindultak Europa fele, ha nem engedjuk be mindet, az magara hagyas? Ilyen alapon miert varjuk meg amig elgyalogolnak hozzank, miert nem kuldunk repuloket Bangladeshbe, Pakisztanba, Nepalba, Afrikaba es Del-Amerikaba, es szallitjuk mind Europaba a raszorulo embereket hogy igazan megmutassuk, mennyire jo fejek vagyunk?

GERI87 2015.09.06. 22:28:34

@mojyo:

Na, ez egy hosszútávú gondolkodás:) csak nem lesz aki megérje...és nem ezzel a népességgel történne meg.

2015.09.06. 22:31:49

@snygg panda: Nem lehet tudni, csak nehezen tudom elkepzelni hogy a valoban nyomorgo, nincstelen csaladok lennenek kepesek finanszirozni az Europaba tarto utat. A kepek, interjuk alapjan is kozeposztalybeli embereknek tunnek nagyreszt, meg ugye van ez a folyamatos 'kritika' hogy miert van okostelefonjuk, Nike cipojuk, stb.

montroyal ( CAN qc) 2015.09.06. 22:43:34

@Zsuzsi65: @P.Elliot: walmart soha ?
jo ég ... en oda jarok fodraszhoz ... lehet hogy genetikailag modifaljak a fejemet?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.06. 22:59:16

@montroyal ( CAN qc): nem is tudtam, hogy Walmartban fodrasz is van :)))) na, ebbol latszik, hogy tenyleg nem jarok oda vasarolni :)) a tinedzser lanyaim szerint a Walmartban mindig sok "weirdo" embert lehet latni :))))

blackhairlady 2015.09.06. 23:11:00

@Mirjam2: Nezd, mindkettonknek meg van a maga velemenye, de azt gondolom, abban egyet erthetunk, hogy nem te vagy en vagy a tobbi it tkommentelo fogja eldonteni mi legyen. En ezert is nem megyek bele semmi ezzel kapcsolatos beszelgetesbe, nem latom ertelmet, csak emg inkabb elmelyiti az ember kozti feszultseget. Mar az elobbi hozzaszolasomat is megbantam.

blackhairlady 2015.09.06. 23:15:27

@Zsuzsi65: En vasarolok a walmartban, a gabonapehely, dobozos dolgok, ugyanaz a marka, olcsobb ott mint a Krogerban ahol a tobbi elelmiszert veszem.

blackhairlady 2015.09.06. 23:17:12

@Zsuzsi65: A hozzam kozeli walmartban is van fodrasz, manikuros, bank, optikus, autogumi arus.

blackhairlady 2015.09.06. 23:31:03

Az elso blogajanlohoz akartam meg irni, ileltve kerdezni, hogy mi a helyes tarsalgasi mod ha ket magyar talalkozik egy masik orszagban? Mik azok a kerdesek amit fel lehet tenni ugy, hogy a masik ne menjen a falnak tole?

2015.09.07. 00:00:02

@GERI87: a menekultek is ugy gondoljak a keresztenyseg felvetelevel no az eselyuk az Europaban maradasra, mivel otthon megolik oket erte kb ezzel tudjak bebiztositani, hogy maradhassanak. Nem latom az iszlam eloretorest ;) ca.yahoo.com/news/berlin-church-muslim-refugees-iran-converting-christianity-droves-174521039.html

pappito · http://pappito.com 2015.09.07. 01:14:32

@Zsuzsi65: lehet, hogy nem fodrász van, hanem széles parókaválaszték :)

pappito · http://pappito.com 2015.09.07. 01:16:04

@Signora con i capelli neri: gondolom amit amúgy is kérdeznél valakitől, ha mondjuk nem külföldön találkoztok?

mondjuk az, hogy mennyit keres az sehol nem tartozik rád, a mivel foglalkozik az szerintem simán mehet, a tudsz-e munkát szerezni az megint nem, stb...

montroyal ( CAN qc) 2015.09.07. 01:27:05

@Zsuzsi65: a penztarok mogott etterem wc costum serviz es van fodrasz is .. szoval nem kell bemenni de igaz a legolcsobb 15$ mashol 20 felett van egy ukran srac hoz jarok ugyes es olcso nem kell sokat varni ...
tenyleg sok kep van fent wierd emberekrol a Walmartban
de az USA vezet soha nem lattam annyi deformalt elhizott embert mint ott ..
www.google.ca/search?q=walmart+people&espv=2&biw=1745&bih=890&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBwQsARqFQoTCOOr2ejG48cCFUOCPgod-CcC8w&dpr=1.1

montroyal ( CAN qc) 2015.09.07. 01:30:35

@pappito: arra gondolsz hogy ritka szép hajam van ? inkabb ritka?

na ezert szerencsere maradt annak ellenere hogy a nok hozzajarultak a ritkulashoz ...:-)

blackhairlady 2015.09.07. 01:35:06

@pappito: Szerintem azert nem ugyanaz a helyzet. Magyarorszagon magyarok vesznek korul, ezert nem allunk szoba uton utfelen mindenkivel. Kulfoldon, foleg ahol ritkabb is a magyar populacio, azert csak megszolitom ha hallom a magyar szot.
De ahogy sokszor olvasom, amr azt sem szabad megkerdezni miota van itt az illeto, illetve merrefele dolgozik. A penz az termeszetes, nem kerdezunk ra anyagi helyzetre, de a munkakorre csak ralehet, nem? Csaladrol lehet-e erdeklodni vagy az is tabu tema?

blackhairlady 2015.09.07. 01:40:07

@montroyal ( CAN qc): Szerintem itt a fotosok direkt ramentek a 'furcsa" emberek fenykepezesere, nalunk legalabbis nem ilyen rossz a helyzet. Vannak koverek, sovanyak, fiatalok, idosek, pont ugy mint a tobbi uzletben. A whole foodsban is tudtam volna 100+ kilosat fenykepezni.
Persze elhiszem en, hogy az elelmiszer szemet ebben a boltban, hust en sem vennek, de mint ahogy irtam is, vannak termeklek amelyek ugyanaz a marka mint a dragabb uzletekben es joval olcsobbak.

pappito · http://pappito.com 2015.09.07. 01:42:00

@Signora con i capelli neri: "Kulfoldon, foleg ahol ritkabb is a magyar populacio, azert csak megszolitom ha hallom a magyar szot. "

miért? attól mert magyar még vadidegen.

én nem vagyok egy illemtankönyv, szerintem use common sense, mi, ha véletlenül olyan magyarokba futunk akiket nem ismerünk ÉS beszélgetünk is a köszönésen kívül, akkor általában azt kérdezzük, hogy "családdal jöttél?" már ha nincs ott mellette a családja :)

mondjuk itt elég ritka a magyarral összefutás

a múltkor a gyerek ült a bevásárlókocsiban és kiszúrt valami magyarkákat és klasszik kisgyerekshow: mutatóujj rájuk szegezve, és üvöltve "apa, magyarul beszélnek!" :) mondtam ja, te is, mégse mutogat rád senki, mint a curkuszban, a párocska odaköszönt, visszaköszöntünk, oszt kész.

pappito · http://pappito.com 2015.09.07. 01:44:25

@Signora con i capelli neri: van is ilyen kifejezés, hogy "walmartians"

súlyosak a képtalálatok...

montroyal ( CAN qc) 2015.09.07. 03:29:58

@Signora con i capelli neri: a mai commenteken elgondolkoztam ; tenyleg mit is eszek ... legtobbszor a Costcoba vasarolunk (azert is mert 5 percre van tolunk ) nem hinnem hogy sokkal jobb a Walmartnal(az is 5 perc de nalunk nem tulsulyos emberek vannak inkabb szinesek ,meg mindenfele )
vegul is a diszno sem tudja mitol hizik ...

montroyal ( CAN qc) 2015.09.07. 03:33:32

@Signora con i capelli neri: A penz az termeszetes, nem kerdezunk ra anyagi helyzetre, de a munkakorre csak ralehet, nem

na errol az jut eszembe hogy ismerkedesnel ezt kerdezik rogton a nok .... anyagiakat nem azt rogton osztjak szorozzak fejben a munkahoz kepest ...:-)

blackhairlady 2015.09.07. 04:17:56

@montroyal ( CAN qc): Oh, nem ugy van az. Ha magyarral talalkozol akkor tok mindegy, mert mindegyikuk mosogat. Az csak a kulfoldi ferfiaknal ervenyes, azt mondjak :)))))
Toled is ezt kerdezte eloszor a mostani feleseged?

montroyal ( CAN qc) 2015.09.07. 04:44:47

@Signora con i capelli neri: nem nalam az utazasaimbol szorozgatnak mennyit kereshet ez ha ennyit utazgat ...pedig tolunk cuba, mexico, republik, nem nagy durranas meg ha 5-6x voltam mindegyikbe .... ja meg az a masik 32 orszag .... pedig csak nem iszok dohanyzoknem kavezok es nem nozok ... az utobbit en akarom csak a nok nem akarjak igy konnyu ellenallni ..

FutureFry 2015.09.07. 05:05:15

@Zsuzsi65: @Signora con i capelli neri: @P.Elliot:
A Walmart-ban is szokott lenni “bio” zöldség/gyümölcs - bár a választék kisebb mint a “health food” boltokban - viszont (ami van) az szinte mindig ott a legolcsóbb. A kenyérből manapság már ott is van “nem édes” (nem kell az előreszeletelt “wonderbread” szivacsot venni, mint azt már kibeszéltük itt), bár azért persze nem az igazi európai szemmel (minőség él választék tekintetében sem). Szerencsére a legtöbb helyen manapság már vannak nagyon jó helyi pékségek, ebben (is) rengeteget fejlődött (értsd: közeledett Európához) Amerika az utóbbi pár évtizedben. Már írtam itt egyszer (többször?): Személyes vélemény: Húsból a bölény a legjobb, pl. a törvény szerint nem kezelhető hormonnal, ráadásul kisebb a zsírtartalma a marhahúsnál. A lényeg viszont, hogy finom is (igaz elég drága és a legtöbb "rendes" szupermarket nem árulja, de manapság azért már megtalálható jópár helyen).

FutureFry 2015.09.07. 05:17:49

@M. Péter: @Signora con i capelli neri:
Itt van egy három évvel ezelőtti - indianai farmon termesztett sárgadinnyére visszavezethető - szalmonellajárvány amiben kb. 100-an fertőződtek meg és 3-an haltak bele:
www.cdc.gov/salmonella/typhimurium-cantaloupe-08-12/index.html
Egyébként a CDC weboldalán jól dokumentáltak az ilyen esetek.

pervie but hot (törölt) 2015.09.07. 07:12:47

@tanato: nagyon helyes, az angolszász országok valamiért nagyon tudatosan szembemennek azzal, amit a latin-germán EU tagok nyomnak, a korlátlan bevándorlás nem megy egyik angolszász államba se (USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, most pedig a UK szigorít).
Hogy ez a magyaroknak most kemény lesz, az egy dolog, de a briteket teljesen meg tudom érteni. Elegük lett és bár polkorrekt módon a szemedbe nem mondják, gondolják, amit gondolnak.
Ne tegyünk úgy, mintha semmi probléma nem lett volna UK-ban bevándorlás kapcsán. Ők úgy gondolják, hogy még időben lépnek. Szerintem kicsit későn.

@Réka ‎: én se értem ezt a szemellenzős multikultit. Vannak magatartásformák, amiket nem tolerálok, ezek pedig tapasztalatom szerint gyakoribbak bizonyos közegben. Igen, a bőrszín is lehet egy indikátora ennek és a vallás, kulturális háttér is egy fontos dolog.

pervie but hot (törölt) 2015.09.07. 07:13:19

@GERI87: "a mai értelemben vett európai/nyugati kultúra alapja sem a görög/római germán stb vallások és erkölcsök, hanem a kereszténység és a szekularizált állam/társadalom."

Nana! Az európai filozófia, államelmélet, jog alapja ezerszer inkább görög-római, mint zsidó-keresztény. Ami keresztény, az se zsidó gyökerű, hanem pont Pál által betoldott hellenisztikus hagyomány, filozófia, erkölcs.
Az USA államszervezetének kialakításakor egyértelműen a római köztársaság államszervezetét vették mintának.
A felvilágosodás, szekularizáció számos tekintetben visszatért az antik modellekhez. Ha a kereszténység hatalmi tényező marad, akkor maradt volna a feudalizmus is. Ugyanis a keresztény egyház abban nyakig benne volt.

Az ókori zsidó erkölcs, életmód nagyjából olyan lehetett, mint a mai muszlim. Patriarchális, szemet-szemért elvű, lázongó. Nem véletlenül nem szerettek a rómaiak Júdeában lakni, a legnagyobb szívásnak tartották, ha oda vezényeltek valakit.

Fajankó 2015.09.07. 07:14:15

1@Ödenburger [Hu/At]: Stern, Spiegel detto.
Telihazudják a lapokat, mindent úgy akarnak láttatni mintha egy fasiszta ország rendőrsége fenyegette volna a szerencsétlen embereket, holott Mao. csak a kötelességét akarta teljesíteni. Most már persze hogy az Osztrákok is megrogytak a regisztrációval, Münchenbe is egyre másra érkeznek a vonatok a menekültekkel, visszacsippentettek kicsit, meg kijelentették hogy ez a papírok nélküli utazás nem lehet példaértékű.

adg 2015.09.07. 07:18:39

@Galaxhopen [Swe]: van amugy jogositvanyod, szemelyid, utleved?
Mert ha igen, akkor ezek az adatok mar most is megvannak nekik, most csak egy adatbazisba kerulnek. Miert nem ertesz ezzel egyet?
Ha kell, ugyis megtalaljak, akkor talan ertelmesebb egy helyen tartani oket.

tanato 2015.09.07. 07:29:04

@pervie but hot: Az angolszász országoknak nyilván megvannak a saját érdekeik.Én mint egy már a Kádár rendszert is felnőttként megérő személy csak szomorú vagyok és sajnálom a következő magyar nemezedék fiataljait,hogy bezáródik előttük a kapu,és megint be lesznek zárva ebbe a kis országba/legalábbis munkavállalás ügyben mindenképpen,de lehetséges hogy a mozgás is korlátozva lesz mint jelenleg USA,Kanada,Ausztrália viszonylatban.Pont mint fiatalkoromban.Vissza a jövőbve.Sajnos úgy néz ki 2004-től kb 2016-ig tart AZ a szabadság amire jelen blogunk is alapult,mégpedig a szabad munka és lakhelyváltozásra.
Lehetséges persze hogy érdemesebb lesz fiataljainknak németet és/vagy franciát tanulni/hiába világnyelv az angol,az pont arra lesz alkalmatlan ami miatt most sok magyar/és kelet európai/tanulja,de nyilván a fokozódó angol területről kiszoruló nyomás miatt később ők is zárni fognak.Ez biz. visszalépés én már sokat éltem ilyen bezárt országban,és nem kívánom vissza.Ezért vagyok szomorú.

2015.09.07. 09:13:07

@Galaxhopen [Swe]: 444 mint hiteles hírforrás... De mondjuk az NSA botrány után semmin sem lepődök meg.

2015.09.07. 09:14:23

@M. Péter: Igen, bizonyosan ez fog történni. :)))

adg 2015.09.07. 09:15:25

@tanato: "lehetséges hogy a mozgás is korlátozva lesz mint jelenleg USA,Kanada,Ausztrália viszonylatban.Pont mint fiatalkoromban."

En inkabb a kontrollalva szot hasznalnam a korlatozva helyett. Pillanatnyilag kontroll nelkul aramlik a nep az euba.

Es szerintem fiatalkorodban egesz mas volt a helyzet, ugyanis a sajat orszagod korlatozta az utazasi jogaidat. Pont ugy mehettel volna az usaba, mint ma, csak nem kaptal utlevelet hozza. Ez azert egesz mas.

Minden orszag (Tekintsuk shengent vagy az uniot is egy orszagnak ilyen szempontbol) jol felfogott sajat erdeke, hogy tudja, kik vannak a teruleten, netan visszautasithasson belepni szandekozokat. Pillanatnyilag az nem megy az eu-ba, aki nem akar. Agyon ellenorzik a repuloket, reptereket terroristak meg bomba utan kutatva, kozben a hatar nyitva. Ha terrorista lennek, ott mennek be.
Es ezzel nem azt mondom, hogy a menekultek terroristak, hanem hogy a nyitott hatar hordoz némi kockazatot. Nem kicsit.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.07. 09:52:18

@adg: Ebből a háromból már csak személyim van, ami magyar, de lassan az is lejár. Nem biztos, hogy megújítom.

Amúgy megvan a jó oka, hogy ezek - és még mindenféle más adatod - külön adatbázisokban vannak. Akarom mondani, voltak. Az adatbázisok automatikus összekapcsolhatósága komoly dolog (mert kivételes esetekben, ha szigorúan engedélyhez kötött, akkor még rendben is lehet). Ha ezt az irányvonalat támogatod (vagy legyintesz rá), akkor lemondasz a személyes adataid védelméről. Nagy szavak, igaz? De vajon

---

"Miért kell védeni személyes adatainkat?

A személy azonosítására alkalmas, az őt jellemző adatok birtokában bárki, aki azokhoz hozzáfér, képet alkothat az adott emberről, anélkül, hogy őt személyesen ismerné. Ha személyes adataink hozzájárulásunk nélkül nyilvántarthatók és továbbíthatók lennének, akkor az állami vagy egyéb szervek tudtunk nélkül megismerhetnék személyestulajdonságainkat, magánéletünk tényeit, felfogásunkat, vagyoni helyzetünket, akár betegségeinket is. Betekintést nyerhetnének életünk legszemélyesebb rétegeibe, következtetéseket vonhatnának le rólunk, esetleg sorsunkat érintő döntéseket hozhatnának anélkül, hogy ehhez egyetértésünket adtuk volna. "

(forrás: tasz.hu/files/tasz/imce/adatmagyar_uv.pdf)

---
Nyugodtan bele lehet gondolni, élénk fantáziájúak előnyben.

Mivel a korábban linkelt hírben a lehallgatás kiterjesztése is benne volt - "a telefon- és netszolgáltatóknak a jövőben is biztosítaniuk kell az ügyfeleik teljes lehallgatását, sőt, olyan infrastruktúrát kell kiépíteniük, ami egyszerre akár több tízezer előfizető lehallgatását és nyomon követését is lehetővé teszi" -, csak még egy megjegyzés.

Klasszikus tévhit, hogy "engem aztán nem zavar, ha megfigyelnek/lehallgatnak, nem tettem semmi törvénybe ütközőt". Nekem baromi nagy eye-opener volt a Citizenfour, az Edward Snowdenről készült dok.film (érdemes megnézni!). A tömeges, gyakorlatilag korlátlan lehallgatás "veszélyes bűnözőt" tud csinálni _bárkiből_. És ez tény, nem paranoia.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.07. 09:57:12

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az már jó jel, ha kételkedsz!!! :-)

Keress rá, úgy látom, a legtöbb hírportálon megjelent a hír, biztos van olyan is, ami neked hitelesnek számít... Kivéve ha pont azon az oldalon nem jellemző, hogy megosztják az ilyen híreket a pórnéppel.

2015.09.07. 10:20:39

@Galaxhopen [Swe]:

Magyarország még bőven hátul kullog a nagy demokráciák mögött, ami a megfigyelést és lehallgatást illeti. Lehet, hogy kezdenek jogi hátteret teremteni (eddig ugye az sem nagyon volt), de a technika és az infrastruktúra kb 20-30 évvel van elmaradva pl a nyugat-európai országoktól, az angolszászokhoz képest meg kb kőkorszaki. Ott mégsem pörög rajta senki különösebben...

2015.09.07. 11:06:38

@Galaxhopen [Swe]: Az lényegtelen, hogy én mit hiszek. A 444 meg az index tökéletesen alkalmatlan a korrekt hírtájékoztatásra. Úgy alapvetően elmondható ez az egész magyar médiáról. Ritka az olyan forrás, ami ténylegesen pártatlan, és nem fizetik egyik oldalról sem... Tudom, hogy ez az ország a saját sírja ássa azzal, hogy nem fektet a jövőbe (oktatási színvonal), nincsen középosztály, nincsen komoly ipar v. szolgáltatási szektor. és a többi. Ezeknek a felismeréseknek nekem nem kellenek a rémhír portálok fizetett cikkei. Elég körülnézni az országban, meg látni a folyamatokat.

2015.09.07. 11:11:17

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Tételezzük fel, hogy az összes mocskos multi elhúz innen, miután kiléptünk. De akkor hol fognak dolgozni az emberek?

Az a probléma, hogy a magyaroknak igazából teljesen mindegy, hogy mi van itt, úgyis mindig más a hibás. 2004 előtt ugye nem volt eu tagság, akkor sem voltunk az a gazdasági tgv, hogy úgy mondjam. Nem emlékszem, hogy akkor kik voltak a hibásak érte, talán a zsidók.

tanato 2015.09.07. 11:11:25

@adg: Szó nincs róla 90-ig persze belső korlát volt,de 2004-ig 90-től utazni lehetett de munkát vállalni szabadon nem.Viszont Kanada USA AuSZTRÁLIA irányában most sem úgy van hogy felülök a repülőre érvényes jeggyel és beutazhatok szabadon.Attól tartok a nem túl távoli jövőben ez lesz szűkebb európai környezetünkben is.de sajnos az egyén szempontjából majdnem mindegy hogy belülről ne engedik ki vagy kívülről be.A lényeg az hogy marad aKARATA ELLENÉRE.

tanato 2015.09.07. 11:12:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Pontosan ha elmennek a multik maradunk egyedül vagy jönnek az oroszok,ez a valószínűbb.

2015.09.07. 11:14:39

@tanato: Attól függ, hogy honnan akarsz bejutni pl. az USA-ba. A magyarnak a repülőről nehezebb bejutni, mint egy mexikóinak a határ alatti alagútrendszerben. ;)

2015.09.07. 11:15:25

@tanato: Sajnos Oroszország sem az a tipikus jóléti állam. Szóval nem visszafele kellene fejlődni, ha egy mód van rá.

kilincs ami nincs 2015.09.07. 11:19:30

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Úgy látszik itt törlődnek a válaszok. Együttérzésem, máshol nincs lehetőség az ilyesmit leírni.

Hari Seldon 2 2015.09.07. 11:24:15

@Mirjam2:
Mondom, nem tudom. Nem ismerem az angliai helyzetet.
Csak kérdeztem, mint az ördög ügyvédje...

Hari Seldon 2 2015.09.07. 11:29:17

@Mrs Rumcajsz CA:
Igen, erről beszéltem, hogy a hatás kétirányú. Csak a média nagy része abból él, hogy a riasztó híreket nyomatják.
Mindazonáltal az iráni menekültek más megítélés alá esnek. Irán (hasonlóan a Kurdokhoz) mindig is világiasabb volt az arab vidéknél.

tanato 2015.09.07. 11:30:40

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Lehet így lesz ANgliával is nemsokára,visszadobnak majd a reptérről.

tanato 2015.09.07. 11:31:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Márpedig az lesz belőle,vissza jövőbe orosz érdekszférába.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.07. 11:43:10

@Ödenburger [Hu/At]: Nyilván mezei állampolgárként túl sok mindent nem tehetsz a lehallgatás, stb. ellen anélkül hogy azzal magad ellen gyártanád a szaftos "bűnjeleket", úgyhogy emiatt tényleg nem nagyon pörögnek azok sem, akik azért sokal jobban belátnak a kulisszák mögé. Mondjuk a többséget nem számítanám ide, amúgyis mindenkinek megvan a maga baja, pont majd ezen fognak agyalni. (És most nem is Mo.-ra gondoltam.)

2015.09.07. 11:48:02

@tanato:

Ne haragudj, de hogy tudsz ennyire negativ jovokeppel elni anelkul, hogy naponta nem kezded el felvagdosni az ereidet? Olyan szinten negativ tudsz lenni a jovovel kapcsolatosan, hogy az valami dobbenet...

Szerintem meg no para, EU nelkul is megvoltunk, es meg is lennenk, ha kiraknanak - egyebkent nem fognak, ebben biztos vagyok. Habar az Orban helyeben nem lennek az elkovetkezo evekben (es magyar diplomatak helyeben sem). Rajtuk meg kemenyen meg fogjak torolni Merkelek a jelenlegi helyzetet, amibe belekenyszeritette Magyarorszag oket. Probalnak jo pofat vagni hozza, de igazabol nagyon nem jo nekik, hogy odaengedtuk a menekulteket, mert ok igazabol csak szonokolni akartak, de eszuk agaban nem volt befogadni tomegeket, most pedig Orban kenyszerhelyzetbe hozta oket. Es ennek biztosan lesznek kovetkezmenyei.

Viszont az EU nem mukodhet ugy, hogy ha Kelet-Europa egyetert a nyugati orszagokkal, akkor "Isten hozott a klubban", ha meg valamiben nem ert egyet, akkor azonnal kiutat mutogatnak. Es lehet, hogy jelenleg meg magyar-EU ellentetnek tunik a dolog, de valojaban nem az, sokkal tobb annal. Sokkal inkabb kelet-nyugati ellentet, es ez egyre egyre inkabb vilagossa is fog valni, ha elkezdik nyomni a kvotakat.

2015.09.07. 11:50:39

@adg: +1, nem kicsit nevetseges hogy a repulotereken levetetik a cipodet meg atvilagitanak, mikozben barki besetalhat a hataron ellenorzes nelkul.

2015.09.07. 11:54:07

@Ödenburger [Hu/At]: Egyetertek. Erdekes dolgokat hozott felszinre ez a 'valsag'. En arra gondoltam, hogy ha katonai konfliktus lenne, pl. megtamadjak az EU-t katonailag kelet felol, akkor is csak ulnenek a nyugati kormanyok olbetett kezzel es a keleti orszagokra mutogatnanak, hogy oldjatok meg? Ez azert igy nagyon nem koser.

2015.09.07. 11:57:16

@tanato: Ha ez bármikor is meg fog történni, ahhoz még évek kellenek. Mondjuk a pár év múlva esedékes angol választásoknál nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki fogja meglovagolni a "lépjünk ki a EU-ból" című nótát. :)

2015.09.07. 11:57:20

@Galaxhopen [Swe]: Arra vigyazz, hogy ha a magyar szemelyid es utleveled is lejar, utana allampolgarsagi vizsgalatot kell lefolytatniuk a hatosagoknak ha utlevelet vagy szemelyit akarsz kerni a jovoben. Ha szukseged lehet barmikor a jovoben magyar okmanyokra, erdemes mindig megtartani ervenyes szemelyit vagy utlevelet.

2015.09.07. 11:58:10

@tanato: Akkor mondhatjuk, hogy a történelem ismétli önmagát.

2015.09.07. 11:59:51

@Ödenburger [Hu/At]: "Rajtuk meg kemenyen meg fogjak torolni Merkelek a jelenlegi helyzetet, amibe belekenyszeritette Magyarorszag oket. Probalnak jo pofat vagni hozza, de igazabol nagyon nem jo nekik, hogy odaengedtuk a menekulteket, mert ok igazabol csak szonokolni akartak, de eszuk agaban nem volt befogadni tomegeket, most pedig Orban kenyszerhelyzetbe hozta oket. Es ennek biztosan lesznek kovetkezmenyei."

Ez Orbánnak és az agymosott hívőinek csak jól jön, legalább lehet majd mutogatni megint, hogy ki a hibás. Ahelyett, hogy érdemi munkát végeznének.

2015.09.07. 12:01:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A nepszavazas a kovetkezo valasztasok elott lesz, bar azt meg nem tudjuk hogy pontosan mi lesz a kerdes. Az embereket nem a politikusok biztatjak a kilepesre egyebkent, pl. a mostani miniszterelnok is azt akarja hogy bent maradjon UK az EU-ban, de a szavazok jelentos resze tamogatja a kilepest, ezert muszaj lesz megtartani a nepszavazast mert ez volt az egyik fo valasztasi igeretuk, reszben ezert valasztottak ujra oket.

tanato 2015.09.07. 12:04:55

@Ödenburger [Hu/At]: Nem jó előjeleket vélek felfedezni.Ha korlátozva lesz a szabad munkaerővándorlás a jelenlegi EU tagállamok között azt én mindenképpen visszalépésnek fogom értékelni.De mivel engem személy szerint nem fog már/valószínűleg persze/ érinteni az fogja ezt negatívan értékelni aki mondjuk menne Londonba dolgozni/mert itthon nem tud vagy csak sz-ért,h-ért/néhány év múlva és nem mehet.

2015.09.07. 12:05:25

@Signora con i capelli neri: Engem speciel nagyon idegesit ha valaki csak azert szolit meg mert en is magyar vagyok. Esetleg valami olyan helyen tudnam ezt elkepzelni ahol nagyon keves magyar van (pl. Eszak-Korea :))), de pl. Londonban halalra idegesit ha valaki elkezdi hogy 'je, te is magyar vagy', nem akarok egy vadidegennel beszelni csak azert mert o is magyar. De lehet hogy csak en vagyok ilyen antiszocialis.

2015.09.07. 12:10:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ez az egesz ugy boven tulmutat Orbanon, de meg Magyarorszagon is. Szuklatokoruseg ezt csak ebbol a perspektivabol nezni, ez sokkal nagyobb hordereju ugy, es Orban is csak egy paraszt a sakktablan. Max. egy futo(bolond).

Viszont maga a problema egy nagyon aktualis problema, mert felszinre kerult a kulturalis kulonbseg a keleti es nyugati blokk emberei kozt. Nyugaton az egyre nagyobb bevandorlo tomeg, valamint a nagymennyisegu ultra-pollkorrekt valaszto miatt konnyen valasztast lehet vesziteni olyan megkozelitessel, amivel keleten nyerni lehet. Keleten pedig a nyugati ervrendszerekkel lehet tutira kiirni magad a politikabol. Nem csak Magyarorszagon, de a tobbi keleti orszagban is. Kerdes: miutan az EU-ban alapvetoen MINDEN politikusnak a hazai szavazatok a legfontosabbak, ezt a ket teljesen ellentetes iranyt hogyan lehet kozos nevezore hozni? Ha sehogy, akkor szakadni fog az EU. Nem Magyarorszag fog tavozni, hanem szakadni fog az EU. Egyetlen politikus sem fogja felaldozni a hazai pozicioit, csak hogy benntartsa az orszagat az EU-ban, mivel a kovetkezo valasztasokon tuti bukni fog, es az utodja ugy is ki fog lepni.

2015.09.07. 12:15:06

@tanato:

Sajnos a szabad munkaro-aramlas korlatozasa szerintem elkerulhetetlen es szuksegszeruen be fog kovetkezni, barki barmerre kapalozik. Egyszeruen azert, mert valakit hibaztatni kell nyugaton, az EU-n kivuli bevandorlokat nem lehet, mert az rasszizmus, es nem fer bele az EU ertekrendjebe, igy a keleti munkavallalok lesznek a bunbakok mindenert. De ez a folyamat mar tart, jol megfigyelheto, hogyan teljesedik ki. Es ezugyben valoban nem segit a menekultvalsag kapcsan kialakult nezopont kulonbseg sem a keletieken.

Galaxhopen [Swe] 2015.09.07. 12:59:33

@Mirjam2: Köszi az infót! Mondjuk pont ez a kérdés tárgya, hogy akarok-e magyar okmányokat a jövőben... We'll see.

adg 2015.09.07. 13:48:10

@tanato: A mozgasra reagaltam, nem a munkavallalasra. Mozgas szempontjabol nem sok korlatozas van. Usa vagy ausztralia, egyre megy, ket perc alatt kersz egy ausztral vizumot a neten, es mehetsz. Nem olyan veszelyesen nagy korlat ez. Usa sem sokkal nagyobb kavaras, oda vizum sem kell mar.

Szoval ugy utazhatsz ide, hogy a neten kersz egy vizumot egy pillanat alatt, majd megveszed a jegyedet, es johetsz. Vagy akar forditva.
Sima liba

@Mirjam2: Ugye? Es meg leukemias sem leszel az atvilagitastol. :D

2015.09.07. 13:56:08

@Ödenburger [Hu/At]: Igy van, raadasul Nemetorszag, amirol eddig azt gondoltam hogy tobb szazezer kelet-europai munkavallalot fog felszivni hamarosan, most ugy dontott hogy inkabb masik kontinensekrol importalnak olcso munkaerot (amit az o esetukben nehezen tudok megerteni, leven hogy nem volt gyarmattarto orszag, az uj bevandorlok nem beszelnek nemetul, stb.). Az EU kezd egyre ertelmetlenebbe valni.

adg 2015.09.07. 14:03:24

@Mirjam2: " hogy ha katonai konfliktus lenne, pl. megtamadjak az EU-t katonailag kelet felol, akkor is csak ulnenek a nyugati kormanyok olbetett kezzel es a keleti orszagokra mutogatnanak, hogy oldjatok meg?"

Dehogyis. Osszeulnenek megvitatni a helyzetet. Beterjesztenenek valami hatarozati javaslatot, amit valaki elutasit. Osszehivjak az ulest ujra. Ujabb javaslat, majd modosito inditvany. Elutasit.
Ujabb osszehivas, de valaki megvetozza az idopontot.
Nagy nehezen sikerulne, majd dontest hoznak, hogy melyik orszag mekkora aranyban vegyen reszt a vedelemben.
Valaki nem tartja be, ezert masok megvetozzak az egeszet.
.
.
.
.
.
.
.
Majd amikor az ellenseg mar svedorszagot ostromolja, akkor a svedek hoznak egy dontest, es orommel beengedik oket, mert az milyen pc. Viragozzek szaz szal virag, volt mar korabban sved gyilkos is, az ellensegnek is joga van gyilkolni. Meg amugy is jol meglesznek, ha valakinek nem tetszik, az valamilyen -fob vagy -ista legfeljebb

2015.09.07. 14:07:17

@Mirjam2: Az, hogy mi van az angoloknál, nem az EU hibája. Olyanfajta szociális rendszert tartottak és tartanak fent jelenleg is, ahol megéri parazitának lenni.

2015.09.07. 14:09:12

@Ödenburger [Hu/At]: Az, amit írtál, nem cáfolja meg azt, amit én írtam. Sajnos Mo.-n általában a kormány azzal van elfoglalva, hogy minél többet lopjon, és osztogasson a haveroknak. Ez volt az eu előtt is, ez lesz az eu után is...

2015.09.07. 14:10:53

@tanato: Ha korlátozva lesz a szabad munkavállalás, értelmetlenné válik az EU is.

2015.09.07. 14:28:14

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Lehet hogy szerinted igen, de ezt a britek nagy resze nem igy latja, es ok fognak szavazni.

2015.09.07. 14:31:00

@adg: :((( Raadasul ugy tudom, Svedorszagban valamelyik part amellett kampanyolt hogy szuntessek meg a hadsereget mert nincs ra szukseg, de lehet hogy tevedek...

2015.09.07. 14:54:59

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Magyarország és az EU jövője szempontjából jelenleg teljesen lényegtelen, hogy a magyar kormány mennyit lop és kinek osztogat. Az, hogy az elkövetkező években mi lesz Európa sorsa sokkal jobban fogja befolyásolni Magyarországon az emberek hétköznapjait is, mint az, hogy mennyit lop egy jelentéktelen zsebdiktátorjelölt. Szerintem. Csak valahogy Magyarországon szeretünk a lényegtelen dolgokkal foglalkozni, azokat kimaxolni és közben teljesen úgy tenni, mintha számítana bármit. Pedig a lényeges, és számunkra is meghatározó döntések egy teljesen másik játszótéren születnek, és ott most megy rendesen a harc a homokozóban...

P.Elliot 2015.09.07. 15:02:03

@Mirjam2: Ne felejtsd el hogy ha a repulon terrorista robbant ott legalabb 300 ember ropul a levegobe rogton, a gep ararol meg a sok fajdalomrol nem is beszelve. Es ha nem ellenoriznek akkor rendesen lennenek onkentes ongyilkos terroristak ott.

2015.09.07. 15:03:16

@Mirjam2:

Amit jelenleg Németország csinál számomra is nagy csalódás és teljesen érthetetlen. Lassan jobban tudok az UK politikájával azonosulni, mint a németekével, ami azért valljuk be, hogy az én esetemben keményen hangzik, mivel nekem sosem volt a szívem csücske a szigetek mindent másképp csináló omladozó monarchiája...

P.Elliot 2015.09.07. 15:07:15

@Mirjam2: Ja, es kepzeld csak el hogy rogton megbenitana a repulos kozlekedest, el lenne zarva az adott orszag a tobbi orszagtol mert az emberek nem mernenek ra felszallni.
Jovatehetetlen dolog lenne ha a repulok nem lennenek ellenorizve.

adg 2015.09.07. 15:07:44

@P.Elliot: bizony. Es ha a terrorista a bombajaval beballag a skala metroba szombat delelott, vagy egy nagyobb meccsre, stb, akkor sokezer embert is ki tud nyirni. Es ennel szofisztikaltabb merenyletek is letezhetnek. Es ugy megy at a hataron, ahogy csak akar. Nulla ellenorzes mellett. Azt sem tudjak, hogy itt van.

2015.09.07. 15:08:41

@Mirjam2: Szerintem az a fajta szociális háló, ahol a gyerekedre úgy kapsz családit, hogy nem is veled él, igen pazarló és bőkezű. Hogy kiragadjak egy példát a sok közül. Az, hogy az angol vezetők nem merik felvállalni, hogy elbaszták, és más a hibás, természetesen nem meglepő. A populizmus nemcsak Mo.-n működik, és nemcsak Mo.-n van rá kereslet.

2015.09.07. 15:10:29

@Ödenburger [Hu/At]: Így van, minden maradjon úgy ahogy van. Minek is bármin is változtatni. Hihetetlen figura vagy. :(

P.Elliot 2015.09.07. 15:12:09

@Mirjam2: Kepzeld el hogy mekkora cirkusz lesz az amikor kiderul hogy a menekultek olcso munkaerok es azok nem ugy kepzeltek hanem hogy keresnek eleget ahhoz hogy hazat vagy lakast vegyenek, asszonyaik a gyerekekkel otthon maradjanak mint Sziriaban es a csaladfo rendesen el tudja oket tartani.
Szerintem lesz meg ebbol hatalmas cirkusz hogy a nemetek nem ezt igertek a piros szonyeg, viragcsokorral...

P.Elliot 2015.09.07. 15:15:29

@adg: Egy percig sem mondtam hogy nem mehet at a hataron, dehogynem, a menekultekkel is jottek szerintem, csak azt hogy micsoda nagy baj lenne ha nem ellenoriznek a repuloket.
Az is lehet hogy vonatot robbant, persze. De gondolj bele hogy a legikozlekedessel mekkora baj lenne. Mert vonatnal nem pusztul mindenki de repulon igen, sot meg a lezuhant gep is csinal meg tobb bajt ha lakott teruletre esik es az emberek nem mernenek repulni.

Mr Long 2015.09.07. 15:21:57

@P.Elliot: Auto, hajo. Europabol a Fold nagy resze elerheto kocsival, vagy hajoval az egesz. Leglabb lassulna az elet es rajonnenek az emberek, hogy az utazas maga is lehet izgalmas.

blackhairlady 2015.09.07. 15:33:41

@FutureFry: ezzel egyet ertek, a pultnal a peksegbol kell kenyeret, bagettot venni, nagyon finom. Igaz nem 75 cent hanem 3$ felett van, de hat valamit valamiert.

2015.09.07. 15:38:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem ezt mondtam. De igazából már párszor megfogadtam, hogy nem állok le veled vitatkozni, mert számodra kb minden a "mocskos Orbán, szar Magyarország és lopnak"-ra egyszerűsödik le. Számomra viszont ennél jóval komplexebb a világ és a politika, nem fekete-fehér, nem pártokról és emberekről szól, hanem ügyekről és folyamatokról, és amíg egyik ügyben egyik párt álláspontjával értek egyet, addig másban a másikkal. És tisztában vagyok azzal, hogy közben mindkettő ugyanúgy lop, csal, hazudik a hatalomért, mert erről szól a politika. Ha tetszik, ha nem.

P.Elliot 2015.09.07. 15:43:21

@Mr Long: Ez itt Amerika. Ha te dolgozo vagy te aztan nem fogsz elmenni hajoval Europaba mert az oda-vissza ut elvinne az idot ha kaptal egyaltalan annyit es akkor meg nem is lattal semmit. Az europaiaknak jo csak a vonat, Szoval nem orulnenek az idegenforgalombol elo orszagok. Orszagon belul is nagyok a tavolsagok, szoval nem mukodne anelkul hogy valaki nem lenne vesztes.
Abban egyetertek hogy sokfele latnivalo van vonattal, kocsival amit a repulobol nem latsz.

blackhairlady 2015.09.07. 15:43:52

@Mirjam2: akkor igerem, nem foglak megszolitani ha netan osszefutunk valahol a vilagban :)

Mr Long 2015.09.07. 15:47:16

@P.Elliot: Hat akkor gyujti ket evig a szabijat es ugy megy el. Tulsagosan elharapodzott a most es azonnal nezet. Lehet aztan en vagyok ilyen nyugodt cask, hogy ha most nem fer bele az idombe, majd belefer holnap, vagy jovo hetvegen.

2015.09.07. 15:48:43

@P.Elliot:

Osztrak kollegam most jott haza egy USA beli 4 hetes vakaciorol. Azt mondta, a legmegdobbentobb az volt, hogy a baratai, akiknel volt, ki voltak akadva, hogy van 4 het szabija, amit raadasul egyeben kivehet. A haverja valami biologus kutato LA-ban, de allitolag 2 het szabija van egy evben... Ez szamomra hihetetlen, en nem tudnek igy elni, jelenleg 5 het szabim van, plusz meg amikor beteg vagyok, plusz az osszes katolikus unnep, ami Ausztriaban szabadnap, de nekem meg ez igy is kevesnek tunik neha....

gabors 2015.09.07. 15:49:33

@Mirjam2: igy van a lejart utlevelet csak 1 evig (de lehet hogy csak 6 honapig) fogadjak el mint hivatalos iratot ... de ezt kulfoldon is lehet hosszabbitani ... de csak szemelyesen ... es NAGYON maceras az allampolgarsagi vizsgalat eredeti anyakonyvi kivonattal kezdodik joval tobbe kerul meg hosszutavon kulfoldon eloknek is erdemes lehet a megujitas...

viszont szemelyit csak Mo-on lehet hosszabitani ... elvileg idopont keres stb... de mint minden mast el lehet ugyesbe intezni ...

P.Elliot 2015.09.07. 15:59:19

@Ödenburger [Hu/At]: Azt ugy erthette hogy egyszerre van 2 hete amit levehet, csak friss dolgozo kezd 2 hettel de egy komolyabb foglalkozasu mar eleve 3-al vagy tobbel.Es itt is megvan a 4-5 het idovel de nem egyszerre.
Ez itt egy ilyen orszag. A dolgozok orszaga.

P.Elliot 2015.09.07. 16:01:11

@Mr Long: Nem lehet osszegyujteni es ugy elmenni. Akkor mindenki azt csinalna. Az illeto dolgozonak ritkan van helyettese de az is csak rovid idore. Mit gondolsz miert latsz vilagszerte nyugdijas amerikai turistakat. Mert vegre raernek....

Galaxhopen [Swe] 2015.09.07. 16:01:54

@Mirjam2: Erről még nem hallottam. Valami forrás esetleg?...

Mostanában hadseregügyben az a fő téma, hogy belépjen-e Svédország a NATO-ba vagy sem. Nem egyszerű kérdés.

Itt az oroszok mellett ugyebár felmerül ilyen-olyan probléma. Top Gun-t megszégyenítő jelenetek pl.

2015.09.07. 16:03:51

@Ödenburger [Hu/At]: Maradjunk annyiban, hogy eléggé szelektíven szoktál olvasni. ;)

A többi blődségre meg inkább nem is reagálok.

2015.09.07. 16:05:53

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Nem akarok én vitatni semmit sem. Csak kíváncsi vagyok, hogyha nem lesznek multik, ki fog munkát adni az embereknek.

2015.09.07. 16:09:15

@P.Elliot:

Nem tul szimpatikus rendszer... Nekem az alap, hogy evente legalabb ket, de inkabb harom hetre egyben elmenjek szabira, szerintem enelkul nem tudod kipihenni magad. Egyszeruen nem tudsz kiszagadni a munkadbol, es lazitani, mert amire elkezdened, mar messz is vissza dolgozni. Es 3 het szabi eseten eleg nehez 3 hetet egyben kivenni, mert azert evkozben is kell 1-2 nap hol erre, hol arra...

P.Elliot 2015.09.07. 16:17:29

Regen itt is lazabb volt, kaphattal fizetesnelkulit meg tobb embert alkalmaztak arra a poziciora, volt helyettes de mara nagyon leepitettek.
Viszont azert most sem kell megszakadni a munkaban, az irodas emberek nincsenek nagy hajtas alatt. Van jopar allami unnep, tobb ugy datumozva hogy hetvege elott vagy utan hogy legyen nehany hosszu hetvege is, szoval azert nem dolgozza magat hullara senki de a szabadsag bizony nem veheto ki egyben.

2015.09.07. 16:18:53

Csak erdekessegkent: az oktoberben esedekes becsi tartomanyi valasztasokon a legutobbi felmeres szerint 34%-on all az SPOe (szocialistak) es 32%-on az FPOe (szelsojobb), 13% a Gruene (zoldek), 11% az OeVP (konzervativok) es 6% a Neos (liberalisok). Allitolag a magyar menekult-balhe legalabb 3-4-%-ot hozott az FPOe-nek... Lessz meg itt vilag, ha tenyleg nem tudnak az FPOe nelkul tartomanyi kormanyt alakitani itt sem, arrol nem is beszelve, hogy ha veletlenul nyernek, amire azert kicsi az esely, de nem lehetetlen...

P.Elliot 2015.09.07. 16:19:22

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "kismultik", hehehe....
Gondolod hogy nem ragadjak meg a lehetoseget a befektetok hogy ok legyenek a multik?

Mr Long 2015.09.07. 16:33:38

@Ödenburger [Hu/At]: Azert 32% huzos, de hat megertem oket.

Mr Long 2015.09.07. 16:37:47

Azert kivancsi leszek a nyugati orszagok lepesere, ha befeszulnek a keletiek. Mert, hogy helyesen befeszulnek az hetszentseg.

2015.09.07. 16:40:35

@Mr Long:

Nagyon sok embernek van elege abbol pl., hogy az osztrak kormany es media mindenfele a befogado Ausztriat kommunikalja, mikozben azert itt is eleg sokan kivagnak a francba az osszes menekultet, csak itt az ellenvelemenyeknek eleg kis nyilvanossag jut. Kevesebb, mint Magyarorszagon a menekult-barat allaspontnak. De ettol meg nincsenek kevesen, akiknek nagyon nem tetszik, amit az osztrak kormany csinal. Tobb olyan kollegamrol is kiderult, hogy FPOe szavazok, akikrol almomban nem gondoltam volna. Es egyiknek sem a magyarokkal vagy a szlovakokkal van baja. A romanoknak es bulgaroknak mar nem orulnek annyira, de foleg az Europan kivuli bevandorlokra vannak ok is kiakadva. Tobben mondtak, hogy nagyon egyetertenek a magyar allasponttal, Ausztrianak is egy ilyen tokos kormany kellene. Csak ezeket legfeljebb akkor olvashatod el, ha nem moderaljak ki a Die Presse es a Kurier kommentjeibol. Legtobbszor kimoderaljak oket.

tanato 2015.09.07. 16:43:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Hát a kelet-európai polgároknak mindenképp értelmét veszti,eddig nekik ez volt a fő előny.A hazai bérek többszöröséért dolgozni.Az áru és a tőke szabad mozgása kevésé dobogtatja meg a K-európai polgár szívét,keleti bére mellett az nem vigasztalja.

tanato 2015.09.07. 16:45:48

@adg: És be is engednek mondjuk egy fiatal párt akiről esetleg gyaníthatják hogy szeretne ott is maradni/esetleg illegálban mint néhai Hagyma kollégánk?

2015.09.07. 16:47:05

@P.Elliot: Milyen befektetők? A magyar holdudvar? Vagy majd a kkv-k nem omlanak össze, mert nem lesz megrendelésük a multiktól?

2015.09.07. 16:49:18

@tanato: Ez így van. Rossz lenne, ha megszűnne az a lehetőség, hogy máshová tudjál menni. Kanada, Ausztrália, USA, Új-Zéland nem tartoznak azon úti célok közé, ahova veszel egy fapados jegyet és csak úgy elindulsz.

Mr Long 2015.09.07. 16:50:21

@tanato: Mert a nyugati tenyleg almatlanul forgolodik emiatt? Kb leszarja (kiveve, ha ezzel bizniccel.

Mr Long 2015.09.07. 16:51:17

@Ödenburger [Hu/At]: Es ott azokat lenacizzak, mint itt a Jobbikosokat?

tanato 2015.09.07. 16:51:50

@Ödenburger [Hu/At]: Na erről van szó én már több éve mondogatom itt is hogy vége lehet hamar a pünkösdi királyságnak,ezáltal retróvá fog válni a blogunk,mert igazán új pl. londoni szállodai dolgozó,gépkezelő pincér stb tagunk nem lehet majd a szigorítás miatt.Erre a menekültválság még rátehet egy lapáttal.
Marad esetleg a feketemunka lebukás veszélyével persze család nélkül,meg a külföldre házasodás,meg az óceánjárói munka,,esetleg az au pairkedés mint határátkelő com.
Egyébként anno tableno is mondta itt többször hogy aki akar most menjen,mert ő is érzett valamit mint világlátott,közgazdász.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.07. 16:52:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Majd ezt vesd fel nekem egy másik blogban, ahol a blogtulaj szereti a közéleti vitákat. De ez egyszerűen nem való ide.

tanato 2015.09.07. 16:53:06

@Mr Long: Nemhogy leszarja hanem magában örülni is fog.Úgysem tartotta a szíve mélyén a keletieket egyenrangúnak soha.

2015.09.07. 16:55:56

@Mr Long:

Le, kemenyen. En is lenacizom az FPOe-t es a Jobbikot is, mert szereny velemenyem szerint az. Habar a Strache fele alakulat ketsegkivul szalonkepesebb, mint a Jobbik, vagy legalabbis azt nem ismerem belulrol, mint a Jobbikot, ezert jobbnak tunik. A Jobbik egy neonaci bagazs, ez szamomra nem kerdes. Az FPOe valahol feluton van a Fidesz es a Jobbik kozt, amennyire en latom.

2015.09.07. 16:58:02

@tanato:

Azt nem gondolom, hogy nem lehet majd menni, aki nagyon akart, meg a kommunizmus alatt is megoldotta. De ennyire kunnyu nem lesz, az biztos. Legfeljebb majd kell munkavallalasi engedelyt kerni, meg mindenfele papirokat.

Mr Long 2015.09.07. 16:58:51

@Ödenburger [Hu/At]: Es a szavazoit is? Marmint nem te, hanem a kozvelemeny. Mert azert a harmada a lakossagnak elegnagy tomeg a kiutalashoz.

2015.09.07. 17:00:32

@tanato: "Egyébként anno tableno is mondta itt többször hogy aki akar most menjen,mert ő is érzett valamit mint világlátott,közgazdász."

És tényleg. Ezt többször is mondta. :)

tanato 2015.09.07. 17:02:19

@Ödenburger [Hu/At]: Természetesen,azt nem mondta én sem hogy megáll majd az élet,az ország működni fog,de alacsonyabb anyagi szinten. a családok egy részében.

2015.09.07. 17:03:53

@Mr Long:

En sem a szavazokat nacizom, otthon sem, es itt sem. A partot, es foleg a partvezetest, mivel ismerek sok embert a Jobbikos felso korokbol. De itt is van egy szeles retege a lakossagnak, pl. tipikusan ilyenek a zoldek es a liberalisok, akik izombol naciznak, meg politikusi szinten is. Kb pont annyira megosztott es osszezavarodott a mersekelt osztrak az FPOe-vel kapcsolatosan, mint a mersekelt magyar a Jobbikkal... Amennyire en latom.

Mr Long 2015.09.07. 17:04:19

@Ödenburger [Hu/At]: Ha lesz igeny a munkajara kapni fog munkavallalasit. Majd legfoljebb kevesebb szerencselovag less, aki harom honap mulva visszajon, hogy szar kint.

Mr Long 2015.09.07. 17:08:38

@Ödenburger [Hu/At]: Azert "jo" latni, hogy Mo nem egy egyedi eset es mashol is hasonlo reakciok, esemenyek vannak.

2015.09.07. 17:09:23

@Mr Long:

En sem latom tragedianak a dolgot, de nyilvanvaloan 5 ev kinti munkaviszonnyal, jo szakmaval es stabil nyelvtudassal konnyen pofazik az ember. Ezek nelkul lehet en is panikolnek, pakolnek es huznek kifele...

tanato 2015.09.07. 17:11:51

@Mr Long: Az nagyon kevés lesz,pincér bolti kisegítő mosogató,szállodai szobalány minimális nyelvtudással/ami a legnagyobb rész/itthon ragad majd jó KIS magyar bérezésért.

tanato 2015.09.07. 17:12:53

@Ödenburger [Hu/At]: Nem is tragédia lesz hanem változás lefelé.de mint mondtam attól persze még az ország működni fog csak másképpen.

adg 2015.09.07. 17:19:06

@tanato: hagyma nem volt fiatal par. :))

Amugy szerinted nem engednek be fiatal parokat? Van szuroproba szeruen ellenorzes, es ha tele vagy pl cv-vel, akkor megbuksz, de ez mas eset.
Szerintem te is sejted, hogy mind az usa, mind au igen nepszeru turistacelpont, szoval igen, beengednek fiatal parokat, termeszetesen.
A maganyos hugomat, es a sogornomet is gond nelkul, valamint az ismeroseink osszes vendeget is. Soha nem hallottam, hogy ne engedtek volna be ausztraliaba valakit az ismerettsegi korombol.

Es ugye hagymat is beengedtek az usaba, nem igazan jo pelda. Mitobb, egesz hamar allampolgar is lett.

Virago_1000 2015.09.07. 17:21:04

@Mirjam2: "nem varhato drasztikus valtozas rovid idon belul. Persze hogy 5-10 ev mulva mi lesz, az mas kerdes."

- ezt hangoztatom mar igen regota de senki sem hallgat ram, mindenki hulyemek nez. Gb 5-10 ev mulva sem lep ki az eubol ebben biztos lehetsz. Ha valami valtozas lesz, az a kapcsolat szorosabbra fonodasa. Kilepes nem tortenik, az eu szetesesere van esely hiszen a szovjetunio is szetesett. Az eu is szovjet tipusu, felulrol eroszakkal osszetakolt valami. Tehat sorsa ugyanaz.

2015.09.07. 17:28:01

@tanato:

En is, es hozzam hasonloan valoszinuleg csak itt a blogon is sokan, meg a munkaeropiac megnyitasa elott jottunk ki kulfoldre dolgozni. Megoldhato volt, gond nelkul, ha szukseguk volt rad, felvettek. Legfeljebb ugyanez lesz. Ha egyaltalan lesz. Ha meg nincs rad szukseguk, ma sem vesznek fel.

2015.09.07. 17:38:05

Szerintem nem fog kelleni munkavallalasi, ha megszigoritjak az EU-n beluli mozgast. Viszont valoszinuleg haza kell majd menni bizonyos honap utan, ha nincs munka addig, es nincs segely sem addig. Valahogy igy van a nem EU-tag europai orszagokkal is, es szerintem ennyit akar az EU tagallamok is bevallalnak, hogy megmaradjon az unio es ne lepjen ki senki, szerintem ha ez megtortenne az sok gazdasagi bizonytalansaggal jarna, es akar szeteshet az unio is tole, akkor pedig nem a munkavallalas miatt aggodhatunk, hanem, hogy ne legyen haboru, mert ha ez tenyleg megtortenik, es szetesik az unio, akkor egy ujabb hideghaboru biztosan lesz. :(

Mr Long 2015.09.07. 18:00:09

@Ödenburger [Hu/At]: Ok, valszeg rank lesz szukseg es siman menne, igy konnyen ugatunk.

@tanato: Mindig az van itt, hogy olyat kell tanulni/tudni amire kereslet van. Ebben az esetben is ez lenne. Ha kell pincer kapni fog engedelyt, ha kell markolos kapni fog. Ha meg nem kell, akkor nem.fog.

2015.09.07. 18:25:00

@tanato: Persze, hogy fog működni. Kérdés, hogy meddig.

2015.09.07. 18:49:19

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Írd le digger blogjában. Onnan nem fog eltűnni...

2015.09.07. 18:57:27

@Ödenburger [Hu/At]: Ugyanez van a brit sajtoban is, a kommentelok 99%-a azt irja hogy egyetert a magyar kormany allaspontjaval menekultugyben, meg a 'baloldali' lapokban is mint a Guardian.

2015.09.07. 19:03:34

@Virago_1000: Mondjuk abban nem vagyok biztos hogy nem lepnek ki, mar csak azert sem mert en leszek az egyike annak a par millio britnek aki az elso adando alkalommal a kilepesre fog szavazni. De egyaltalan nem biztos hogy ez a tobbseg lesz, minden felmeres azt mutatja hogy kb. fele-fele aranyban szavaznanak a kilepes mellett vagy ellen az emberek. Barmi is lesz, meg ha kilepes is, a folyamat evekig fog tartani, kizart dolog hogy egyik naprol a masikra ne tudjanak magyarok munkat vallalni UK-ben.

Virago_1000 2015.09.07. 19:28:48

@Mirjam2: az hogy te mire szavazol, az eppen ugy nem fog erdekelni senkit mint a tobbi angol szavazata, hiszen a profitehes multik erdekei miatt alakult anno az eu es pontosan az o erdekeik miatt is fog megmaradni. Amennyiben a nep a kilepesre szavazna (amit nem tudok megjosolni szerintem kozel felefele lesz az eredmeny) a szavazatok meg lesznek hamisitva ervenytelenitve stb mondvacsinalt okok miatt. Jegyezz meg egy alapveto torvenyszeruseget: mindig gazdasagi es sosem politikai erdekek iranyitanak egy orszagot. Ez mar az okorban is igy volt de most meg inkabb. Tobb Ceo felszolitotta (ertsd: megfenyegette) David C.t h ne merjen kilepni. Nem is akar csak szavazatszerzesre ment ki a jatek.

blackhairlady 2015.09.07. 20:08:38

@adg: A fiamat bevittek a hataron az irodaba csutortokon amikor jott ki hozzank ismet. Kivancsiak voltak hogy tud 3 havonta 3 honapokat maradni, milyen munkaja van vagy ki tartja el, mennyi penz van nala. Nem ellenoriztek le semmit.
Kicist megizzadt, de igazabol azt mondja, hogy korrektek voltak, o felelt normalisan a kerdesekre, igy kb 5 perc utan atengedtek.
Azt mondaj, voltak elotte akik erosen izzadtak, nem is nagyon ertettek a kerdeseket, latszott rajtuk, hogy valami nem stimmel. nem lettem volna a helyukben

2015.09.07. 20:13:23

@adg: Hagyma illegális volt sokáig...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.07. 20:21:47

@Mirjam2: nem igazán vagyok Orbán fan de azért ezt jó tudni. Nem kicsit nyílt ki a bicska a zsebemben az elmúlt n apokban.

blackhairlady 2015.09.07. 20:39:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: De legalisan ment be az orszagba csak nem ment haza a vizum lejarta utan. Tehat ot is beengedtek.

2015.09.07. 20:57:44

@Signora con i capelli neri: És ha elkapják, akkor pedig kitoloncolják és 10 évig az az amerikai határ közelébe sem megy. Nem hiszem, hogy illegális bevándorlóként jó érzés rettegni, hogy mikor igazoltatnak.

2015.09.07. 21:06:42

@Mirjam2: "Other nations, such as Slovakia, have said they do not want to take in Muslims."
news.sky.com/story/1548298/britain-will-take-20000-refugees-cameron

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.07. 21:23:58

@Ödenburger [Hu/At]: nono ha jol emlekszem engem lenaciztal amikor azt irtam hogy a jobbiknak van letjogosultsaga...

M. Péter 2015.09.07. 21:37:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az USA-ban nincs olyan igazoltatás, mint Mo.-n volt. A mexikói határ felől északra tartó utakon vannak határőrségi ellenőrző pontok, de egyébként a legtöbb rendőr valamelyik állam, megye vagy város alkamazásában áll, és nem foglalkozik a szövetségi bevándorlási törvények betartatásával, mert nem azért fizetik.

tanato 2015.09.07. 21:39:46

@Mr Long: Szakképzetleneknél lehet válogatni hogy melyik országból jöttet vegyem fel melózni.

2015.09.07. 21:41:07

@M. Péter: Hagymát pedig igazoltatták, ha hihetünk a sztorijának. És miért ne hinnénk? Valami olyasmi rémlik, hogy elengedték, de kapott egy figyelmeztetést is, hogy többször ne kelljen találkozniuk, mert akkor repülni fog.

Én csak azt mondom, hogy baromira könnyű a kényelmes székből osztani az észt, hogy jaj hát nyugodtan ülj fel az első repülőre, menj az USA-ba, aztán felejtsd ott magadat. Majd pedig házasodj be v. éld túl az 5(?) évet illegálisként. Sokan meg is teszik. Nekem nem menne. Többet lehet rajta bukni, mint amennyit nyerni.

©________ 2015.09.07. 21:54:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hagyman kivul ket baratnom ment ki, es felejtette kinn magat.
Egyik se ment ferjhez allampolgarsagert.

2015.09.07. 21:58:04

@Dragonlady (Bp, Hun): A brit kommentelok szemeben Orban egy hos. Rengeteg olyan kommentet olvastam hogy 'miert nem nekunk van ilyen miniszterelnokunk', stb. Es nem csak Daily Mail stilusu lapokban, hanem mindenhol. Viszont pont ma vettem eszre hogy betiltottak a kommenteket a Guardianen is meg a Spiegelben is az ezzel kapcsolatos cikkeknel, vajon miert... Ennyit a 'sajtoszabadsagrol'.

2015.09.07. 22:03:15

@charlieharper: Ez van, Charlie, a bunko kelet-europaiak ilyen intoleransak :). Ma olvastam azt hiszem a Gulf Timesban hogy Mo. mennyire lejaratta magat ezzel az akcioval (szerintuk). Tiszta szerencse hogy a Gulf countries nem jarattak le magukat azzal hogy egyetlen egy szirt sem fogadtak be menekultkent...

blackhairlady 2015.09.07. 22:30:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: En sem hiszem, csak arra reagaltam, hogy bejutni nem annyira nehez az orszagba, letelepedni mar sokkal inkabb.

FutureFry 2015.09.07. 22:57:39

@Czóbel Minka: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az állampolgárral való házasság (már elég régóta) nem automatikus út ahhoz, hogy egy illegálisan Amerikában levő helyben legalizálja magát. Azaz a legalizáláshoz el kell hagyni az USA-t és - a "túlmaradás" mértékétől függően - akár 10 évig is az országon kívül kell várni a bevándorlási papírokra.

M. Péter 2015.09.08. 00:20:25

@FutureFry: Alapvetően, ha valaki legálisan lépett be az USA-ba, akkor USA állampolgár házastársaként kaphat zöldkártyát az USA-n belül maradva még akkor is, ha illegálisan dolgozott vagy az engedélyezettnél tovább maradt. Ilyen esetekben viszont érdemes nem elhagyni az USA-t, amíg nincs meg a zöldkártya, meg megeshet, hogy nem engedik vissza.

blackhairlady 2015.09.08. 00:40:24

@FutureFry: Hagymanak nem kellett elhagynia az USA-t.

FutureFry 2015.09.08. 00:45:15

@P.Elliot: Most is lehet fizetésnélküli szabadságot kérni - és cégtől/beosztástól/főnöktől függően kapni is. Meg (bár egyelőre csak elég szűk körben, de) terjedőben van (az egyszer itt már említett) "korlátlan szabadság" is (pl. a Netflix-nél). Igaz ez nem teljesen önzetlen, mert a vállalat egyenlegét is javítja (mert nem kell számontartani a ki nem vett szabadságot mint bértartozást).
Persze a fentiek (főleg az utóbbi) leginkább csak a "white collar" munkakörökben (azon belül is a tech. cégeknél) fordul elő, "blue collar" körökben valószínű (még?) nem igazán.

2015.09.08. 00:51:06

@Hari Seldon 2: "Sajnos (szerencsére) az amerikaiak tömegei túl idalisták, (nem nevetni) tényeleg. Azt hiszik, hogy ha elzavarnak egy diktátort, attól kezdve demokrácia lesz. Hát nem, ki kell választani egy pár csoprtot, és hatalomra segíteni őket, és fogni a kezüket, pár évig. "

Szerintem ez nem idealizmus, hanem totalis fogalmatlansag. :D Meggyozodesem, hogy az osszes amerikai geopolitikai kavaras abbol ered, hogy halvany lila fogalmuk sincsen, hogy milyen a _hianygazdalkodas_, pedig ez van az osszes "problemas", vagy "diktatorikus" K-Europai, Balkani, Kozel-Keleti, Azsiai, stb orszaggal. A hiany nem ugyanaz, mint a szegenyseg. A hianybol nem lehet kijonni, vagy kihuzni masokat, a hiany azt jelenti, hogy nincs, nem volt, ami van, azt is csak ellopni lehet. Es egyszeruen Amerikaban nem ertik, hogy milyen az, hogy annyira nincs semmi, hogy a korrupcio es az autoriter alakok szolgalelku imadata a viszonylagos kiszamithatosag egyetlen garanciaja, es amikor ezeket ledozeroljak, csodalkoznak, hogy szazmillio meg korruptabb es meg autoriterebb alak palyazik arra az egyetlen helyre a felig szottyadt husosfazek korul amit perceken belul elmoshat egy szokoar. Ez nem velemeny a reszemrol amugy, csak megfigyeles, nem partolom a korrupciot, meg az autoriter alakokat, a kiszamithatosag, stabilitas, viszonylagos biztonsag viszont jo lenne, ha lenne, a hiany ellenere is.

Amugy azt gondolom, hogy az iszlam meg nem ertese is valahonnan innen eredhet, hogy mi, europaiak nem igazan ertjuk, hogy van a hianynak egy olyan extrem fokozata is, amiben a tuleles egyetlen kulcsa az individualitas teljes hatterbe helyezese es a kozossegi alarendeles, vagy legalabbis azt veszem eszre a sajat erzelmeimen is, hogy az ebbol a szemleletbol eredo dolgokat tartom felelmetesnek vagy nem szimpatikusnak ezekben a kozossegekben, pl. az oltozkodesi, viselkedesi eloirasok, ill. az egyeni felelossegtudat hianya, vagy valami ilyesmi, ez sem velemeny amugy, ez is csak megfigyeles, bennem nincsen gyulolet es eloitelet, en csak megerteni probalom.

A problema amugy, hogy a vilaggazdasag folyamatai es a klimavaltozas nem pont arrafele terelte a vilagot, hogy felszamolodjon a hiany, es elhetobb korulmenyeket sikeruljon teremteni magunkak, hanem pont az ellenkezoje. :(

Talan, egyszer, egy parhuzamos univerzum masik galaxisaban ketmilliard evvel kesobb talan nem igy alakul, es lehet, hogy tobbet ertenenk egymasbol. :( Namindegy.

FutureFry 2015.09.08. 00:54:44

@Signora con i capelli neri: @M. Péter: Régebben nem kellett elhagyni az USA-t. Manapság (egy-két éve?) tudtommal külön kérvényezni lehet, hogy ne kelljen elhagyni, de ennek megadása nem automatikus és a bevándorlási interjúhoz továbbra is el kell utazni az illetékes amerikai konzulátusra.

adg 2015.09.08. 01:19:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nezzuk elolrol.

Tanato azt mondta, hogy nem lehet utazni, csak nagyon nehezen.
Erre en, hogy nem nehez, ket perc plussz munka a gep elott.
Tanato: De beengedik a fiatal parokat is, akik esetleg bent akarnak maradni, mint hagyma.
En: Be, mint ahogy hagymat is beengedtek nyilvanvaloan, tehat o nem jo pelda, meg nem is fiatal par.

Erre te: hagyma illegalis volt.
Persze, de eloszor legalis volt, csak nem ment haza. Tehat tovabbra sem jo peldanak, mert beengedtek, pedig nem akart hazamenni.
Erre te: Nem jo illegaliskent rettegni. stb.

Gongyolithetjuk ezt a vegtelensegig, hogy minden valaszhoz hozzateszel (hozzatesztek, mert Tanato is pont ezt csinalja) egy ujabb szempontot, amit addig nem mondott senki, es azt cafolva probaljatok az eredeti gondolatot cafolni.
De ezzel nem az eredeti, hanem az azota hozzatoldott dolgokat cafoljatok. Erted, mire akarok kilyukadni?

Kb igy vitaztok (nem csak ti, masok is jatszak ezt):

-Minden alma kukacos.
-Nem, az nem igaz, nem minden alma kukacos.
-de an mar lattam kukacos almat.
-ez nem bizonyitja, hogy mind az.
-Na de ki szeret kukacos almat enni?
-De hat arrol volt szo, hogy mind kukacos.
-Tudod milyen rossz a kukacos alma, es a meggy is mindig kukacos.
-Nem minden meggy kukacos.
-Borzaszto ize van a kukacnak. Es sok alma rohadt is. Te talan szereted a rohadt almat?
.
.
.
.
.
.
.
Es soha nincs vege, mindig van egy ujabb allitas, gondolat, akarmi.

P.Elliot 2015.09.08. 03:55:27

@FutureFry: Diplomas korokben mozgunk, a ferjem maga is mernok, hat fizetestelen szabadsag sincs, jo ha a fizetesest el lehet idore intezni. Nagyon nagy cegek ahol tobb ember van egy temakorben ott biztosan meg tudjak csinalni ha akarjak. Orulok ha fejlodik bar minket mar nem erint a dolog, nyugdijasok lettunk. Ezelott vagy 20-30 evvel nem volt problema akar heteket levenni fiztes nelkul.
Most, pl. a ferjemeknel a titkarno menye korhazba kerult sulyos betegseggel, az anyos kert fizetesnelkulit hogy a 4 eves unokaval otthon legyen, a valasz, nem tudunk kivel helyettesiteni, hozd be magaddal a gyereket.

2015.09.08. 06:36:56

@Czóbel Minka: Régebben egy alternatív út volt a legális maradáshoz. Manapság -ezt is itt mondta valaki- megnézik, hogy nem kamu-e a házasság. Szóval azt az utat is nehezebb végigjárni, mint régebben.

2015.09.08. 06:39:09

@Mirjam2: Akkor is ennyire szeretnék, ha bevezetné ott is a magyar gazdasági reformokat? :))))

tanato 2015.09.08. 07:05:58

@adg: Én már nem,én most már csal várom merre megyünk tovább.

M. Péter 2015.09.08. 10:27:46

@FutureFry: Erre van valami forrásod?

©________ 2015.09.08. 12:02:58

@FutureFry: igen, tudom, van róla egyezmény, de házastársnak -ha jól emlékszem- egyszerűbb az eljárás.

©________ 2015.09.08. 12:04:04

@FutureFry: hagyma tavaly tette le az esküt.

©________ 2015.09.08. 12:05:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nyugi, csak azért tettem hozzá, hogy monti ne tudjon belekötni:D

FutureFry 2015.09.08. 18:28:40

@M. Péter: Bocs igazad van, én kevertem a legálisan (vízummal vagy ESTA-val) belépőket, akik “túlmaradtak” és az eredetileg is illegálisan az USA-ba lépőket. Az utóbbiaknál (akiknek is el kellett hagyniuk az USA-t a legalizáláshoz) változtak a dolgok pár éve úgy, hogy a delikvens országon belülről előre meg tudja szerezni (a méltanyosságból, alapos indoklással kért) felmentést, ami alapján biztosítani tudja, hogy - az “adjustment of status” papírok konzulátusi beadása után - vissza tudjon térni az USA-ba:
www.uscis.gov/news/fact-sheets/uscis-propose-changing-process-certain-waivers
Ez előtt tudtommal az egész papírmunkát az USA-n kívülről kellett intézni (és ha valaki nem kapta meg a “métányossági felmentést” akkor 3-10 évig is országon kívül ragadhatott).

FutureFry 2015.09.08. 18:32:00

@Bezerédj Amália: Az állampolgárság kérvényezése/megszerzése az más dolog, azt a “legalizálás” (azaz a permanens rezidens státusz (aka “zöldkártya”)) megszerzése után minimum 2 évvel kérhető (házasság alapján). A procedúra hosszúsága miatt viszont az eskütételig 3-4 év is eltelhet. És persze a zöldkártya után nem kötelező kérni az állampolgárságot, szóval sokkal több idő is eltelhet a kettő (zöldkártya - állampolgárság) között.

De egyébként a, ahogy @M. Péter: is írta, és én is javítottam magam (@FutureFry: ) az eredetileg legálisan az USA-ba lépőknek (ha "túlmaradtak" is) az ország elhagyása nélkül is megoldható a házasság alapú zöldkártya.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása