oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 06. 06:39,  A határátkelők első öt témája 443 komment

2015. szeptember 06. 06:39 Határátkelő

A határátkelők első öt témája

Nyilván mindenki hosszan tudna mesélni arról, melyek azok a kérdések, amik gyakorlatilag mindig felmerülnek, amikor magyarok külföldön találkoznak. Így van ezzel Bandirepublic is, aki egy ilyen élményét írta meg. Aztán megnézzük, milyen is egy gyermek születése Máltán, majd az is kiderül, mit esznek az amerikaiak, és főleg, hol vásárolják meg a hozzávalókat.

ovoda_foto_flickr_com_woodleywonderworks.jpg(fotó: flickr.com / woodleywonderworks)

A Bezzeg a svédek blog szerzője ír arról, hogy gyermeke óvodájában megjelent egy helyettesítő, akiről rögtön kiderült, hogy magyar, majd kezdődött is a beszélgetés. Innen átadom a szót Bandirepublicnak.

„A kissé távolabb álló óvónéni – közel-keleti második generációs bevándorló -, akivel jóban vagyunk nem bírta elviselni a furcsa helyzetet és megszólított, hogy képzeljem el, a mellettem álló új nő MAGYAR! (...)

Nem tudom, te mennyire utálod az első 5 témát, ami rendszerint feljön két külföldön élő magyar találkozásakor, de én nagyon. Mindegy, small talk, meg örült, hogy a lányommal tudott napközben magyarul beszélni, próbáltam a legszimpatikusabb arcomat mutatni.

Mióta laknak itt (6 éve), hány gyereke van, mit dolgozik a férje (üveges – majdnem bedobtam a poént, hogy akkor az ő gyerekeire nem lehet rászólni, amikor a tv elé állnak), akarunk-e visszaköltözni Magyarországra, hol laknak.

Már csak a konkrét fizetés felőli érdeklődés maradt ki, viszont az nem, hogy megemlítse, már nagyon utálnak a külvárosban lakni és szeretnének elköltözni a sok büdös bevándorló miatt. Nincs egy darab fehér ember a környékükön(!). (...)

Ha valaki / bárki faji alapon kíván megítélni egyes embereket vagy emberek csoportját, akkor én biztosan nem leszek képes még egy picit sem egyetérteni vele.

Továbbá minden kedves Svédországba gazdasági bevándorolni kívánó honfitársamat szeretném arról tájékoztatni, hogy ez egy hagyományosan baloldali-liberális ország, ahol a helyi jobbik (sd) sajnálatos előretörése ellenére sem fogja jól érezni magát jobbos nacionalistakánt.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

Szülni Máltán

Az MP Goes To Malta blog írójának felesége immár másodszor adott életet a szigetországban (ezúton is gratulálunk), úgyhogy a család már felkészülten indult a nagy eseményre. Sajnos akadt némi komplikáció, de hála Istennek mindenki egészséges. Lássuk, hogyan is ment mindez!

baba_apjaval_foto_flickr_com_alan_bruce.jpg(fotó: flickr.com / Alan Bruce)

„Már tudtuk, mire számítsunk, és a kórházi koszt nem éppen a mi ízlésünket célozta. A tapasztalt kulináris élmény számunkra elmaradt a gulyás-paprikás krumpli-rántott hús krumplipürével jellemezhető háromszögtől, inkább a brit konyha elemei fedezhetők fel benne, és az ízvilág részleges vagy teljes hiánya.

Az élmény ugyanakkor teljesen más, mint a legutóbb. Segítőnk és szülésznőnk Pauline, aki nagyon kedvesen elmondott mindent, megkérdeztünk mindent, és próbálta a félelmeinket és a feszültségünket maximálisan csökkenteni. (...)

Rendkívül meglepődött, amikor megemlítettük, hogy otthon milyen összegeket kell az orvosok zsebébe fizetni, ráadásul mindezt államilag finanszírozott intézményben, ahol eleve fizetést kapnak az emberek. (...)

A szülők elméletileg 0-24 látogathatják a baba intenzívet, azonban, ha új vendég érkezik, illetve, ha vizit van, akkor kiküldik az aggódó felmenőket a helységből. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy olyan reggel 6 és 11 között nem lehetett ott lenni.

A mi apróságunk egy közös terembe került, ahol a fal mellett körülbelül 10 férőhely volt, de mivel a páciensek eléggé fluktuáltak, volt, hogy a szoba közepén található nővérpult oldalába is odatoltak kiságyakat.

Ezen kívül láttunk egyágyas szobákat is, igazából bele sem merek gondolni, mi kellhet ahhoz, hogy egy kisbaba oda kerüljön, annyi biztos, hogy ott a szülök benn laktak, nekik is volt ágy beállítva. (...)

A harmadik nap közepére azért sikerült megnyugodnunk, egyrészt, mert a vizsgálati eredmények végre teljesen normálisnak kezdtek tűnni, másrészt a háromnapos statisztika azt mutatta, hogy a három alapfunkcióval (input, output, alvás) semmilyen probléma nincs. Az oxigénről már második nap levették, a harmadik napra pedig az inkubátorból is kikerült.

A gyermekorvos, aki először vizsgálta meg, a negyedik napon azt is kijelentette, hogy ő igazából túl jól van ahhoz, hogy itt legyen, de a biztonságból elkezdett antibiotikumos kezelés miatt az egy hetet itt kell töltenie. Anyukát viszont a szülés utáni harmadik napon elbúcsúztatták az osztályról, úgyhogy ő a továbbiakban otthonról járt be. (...)

A hetedik napon viszont megkaptuk a kazal papírt, az előre egyeztetett időpontokat az orvosokkal, majd megkértek, hogy az osztályon dolgozó, félretaposott papucsban csoszogó mindenessel menjek a számlázási osztályra.

Nagyjából tíz perc alatt abszolváltuk a távot, ahol rövid számolgatás („Ja, hogy ez intenzív volt? Az feláras!”), illetve az előző havi fizetési papírom járulékfizetési igazolásként való bemutatása után szabadon távozhattunk. (...) Visszafelé sétálva rápillantottam a papírra, hogy mennyibe kerültünk az adófizetőknek: €6600.”

A teljes poszt itt olvasható el, érdemes kattintani!

Mit is esznek Amerikában?

Nyilván sokan sokfélét, és egy ekkora országban nem is nagyon lehet általánosítani, de azért vannak olyan hatalmas láncok, amelyek nagyjából ugyanazt kínálják mindenhol. A Modern Wandering posztjából kiderül az is, érdemes nagyon észnél lenni.

amerika_hus_foto_modernwandering_com.jpg(fotó: modernwandering.com)

„Én amikor 3 évvel ezelőtt kijöttem, közel egy hónapig alig bírtam bármit is megenni, ugyanis Amerikában MINDEN édes. A hústól kezdve, a felvágotton keresztül egészen a kenyérig, de sok esetben még a zöldségek is, amelyeknek egyáltalán nem kellene. (...)

A Walmart (vagy más néven ahogy hívni szoktuk: az „amcsi Tesco”) Amerika egyik legolcsóbb üzletlánca. (...) Itt mindent kedvezményes áron tudunk megvenni, a gyümölcsök hatalmasak és élénk színűek, talán sokkal élénkebb a színük mint annak valójában lennie kellene, és az év minden napján kapható az összes gyümölcs. (...)

Gondolom a génkezelt ételekről és gyümölcsökről már mindenki hallott. Bizony-bizony ezek az élénk színek, és a méretek megkérdőjelezik jócskán az import szó eredetiségét. (...)

Ahol én lakom abban a Walmartban csak előre csomagolt húst lehet kapni, de szerintem van olyan, ahol lehet hentespultból is kérni. Én személy szerint bármennyire is olcsó, semmi pénzért nem vennék a Walmartban húst.

Valójában amióta Amerikában vagyok, szinte nem is eszek húst, szerintem ha 20 alkalommal ettem az elmúlt 3 év alatt, akkor még sokat is mondok. Nem vagyok vegetáriánus, de valahogy nem kívánom egyáltalán, hiszen még a szaga is más. (...)

A Walmart (de itt nyugodtan beszélhetünk a többi diszkont üzletről is, mint pl. a BJ's, Target, Costco stb.) hatalmas ellentétje a Trader Joe's valamint a Whole Foods Market. Ebben a két üzletben szinte csak organikus termékeket kapunk, bár a kenyér ezekben az üzletekben is nagyon sok cukrot tartalmaz. (...)

Itt nem találkozunk vákuum csomagolt hússal, itt csak „friss” termékek vannak (legalábbis ezt mondják ők). Nagyon drága a hústermék, viszont állításuk szerint csakis farmon, mindenféle táp hozzáadása nélkül, csakis kizárólag fűvel és lucernával, kukoricával stb. etetett marha, disznó vagy csirkehúst kapunk. (...)

No, de akkor hol is vásároljunk, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon?! (...) Húst vásárolni egyáltalán nem szoktam. Ami a zöldség- és gyümölcs dolgot illeti, szerintem a legjobb, ha elmegyünk egy Farmer's Marketre, ami az otthoni piacnak felel meg.

Itt őstermelőktől tudjuk közvetlenül megvenni az adott zöldséget, gyümölcsöt, sok esetben kaphatunk házi sajtot, mézet és tojást is, valamint még a pénztárcánk is jól jár, ugyanis szinte potom összegért jutunk hozzá ezekhez a termékekhez.

Én azt javaslom mindenkinek, hogy mielőtt megveszi az édességet, vagy a mirelitet magának, nézze meg alaposan a hátoldalon feltüntetett listát, hogy miket tartalmaz az adott termék.”

Utóbbi mondat természetesen nem csak az Egyesült Államokra érvényes – teszem már én hozzá. A teljes írásért egyébként ide kell kattintani.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Egyesült Államok Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr567763556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.07. 14:28:14

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Lehet hogy szerinted igen, de ezt a britek nagy resze nem igy latja, es ok fognak szavazni.

2015.09.07. 14:31:00

@adg: :((( Raadasul ugy tudom, Svedorszagban valamelyik part amellett kampanyolt hogy szuntessek meg a hadsereget mert nincs ra szukseg, de lehet hogy tevedek...

2015.09.07. 14:54:59

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Magyarország és az EU jövője szempontjából jelenleg teljesen lényegtelen, hogy a magyar kormány mennyit lop és kinek osztogat. Az, hogy az elkövetkező években mi lesz Európa sorsa sokkal jobban fogja befolyásolni Magyarországon az emberek hétköznapjait is, mint az, hogy mennyit lop egy jelentéktelen zsebdiktátorjelölt. Szerintem. Csak valahogy Magyarországon szeretünk a lényegtelen dolgokkal foglalkozni, azokat kimaxolni és közben teljesen úgy tenni, mintha számítana bármit. Pedig a lényeges, és számunkra is meghatározó döntések egy teljesen másik játszótéren születnek, és ott most megy rendesen a harc a homokozóban...

P.Elliot 2015.09.07. 15:02:03

@Mirjam2: Ne felejtsd el hogy ha a repulon terrorista robbant ott legalabb 300 ember ropul a levegobe rogton, a gep ararol meg a sok fajdalomrol nem is beszelve. Es ha nem ellenoriznek akkor rendesen lennenek onkentes ongyilkos terroristak ott.

2015.09.07. 15:03:16

@Mirjam2:

Amit jelenleg Németország csinál számomra is nagy csalódás és teljesen érthetetlen. Lassan jobban tudok az UK politikájával azonosulni, mint a németekével, ami azért valljuk be, hogy az én esetemben keményen hangzik, mivel nekem sosem volt a szívem csücske a szigetek mindent másképp csináló omladozó monarchiája...

P.Elliot 2015.09.07. 15:07:15

@Mirjam2: Ja, es kepzeld csak el hogy rogton megbenitana a repulos kozlekedest, el lenne zarva az adott orszag a tobbi orszagtol mert az emberek nem mernenek ra felszallni.
Jovatehetetlen dolog lenne ha a repulok nem lennenek ellenorizve.

adg 2015.09.07. 15:07:44

@P.Elliot: bizony. Es ha a terrorista a bombajaval beballag a skala metroba szombat delelott, vagy egy nagyobb meccsre, stb, akkor sokezer embert is ki tud nyirni. Es ennel szofisztikaltabb merenyletek is letezhetnek. Es ugy megy at a hataron, ahogy csak akar. Nulla ellenorzes mellett. Azt sem tudjak, hogy itt van.

2015.09.07. 15:08:41

@Mirjam2: Szerintem az a fajta szociális háló, ahol a gyerekedre úgy kapsz családit, hogy nem is veled él, igen pazarló és bőkezű. Hogy kiragadjak egy példát a sok közül. Az, hogy az angol vezetők nem merik felvállalni, hogy elbaszták, és más a hibás, természetesen nem meglepő. A populizmus nemcsak Mo.-n működik, és nemcsak Mo.-n van rá kereslet.

2015.09.07. 15:10:29

@Ödenburger [Hu/At]: Így van, minden maradjon úgy ahogy van. Minek is bármin is változtatni. Hihetetlen figura vagy. :(

P.Elliot 2015.09.07. 15:12:09

@Mirjam2: Kepzeld el hogy mekkora cirkusz lesz az amikor kiderul hogy a menekultek olcso munkaerok es azok nem ugy kepzeltek hanem hogy keresnek eleget ahhoz hogy hazat vagy lakast vegyenek, asszonyaik a gyerekekkel otthon maradjanak mint Sziriaban es a csaladfo rendesen el tudja oket tartani.
Szerintem lesz meg ebbol hatalmas cirkusz hogy a nemetek nem ezt igertek a piros szonyeg, viragcsokorral...

P.Elliot 2015.09.07. 15:15:29

@adg: Egy percig sem mondtam hogy nem mehet at a hataron, dehogynem, a menekultekkel is jottek szerintem, csak azt hogy micsoda nagy baj lenne ha nem ellenoriznek a repuloket.
Az is lehet hogy vonatot robbant, persze. De gondolj bele hogy a legikozlekedessel mekkora baj lenne. Mert vonatnal nem pusztul mindenki de repulon igen, sot meg a lezuhant gep is csinal meg tobb bajt ha lakott teruletre esik es az emberek nem mernenek repulni.

Mr Long 2015.09.07. 15:21:57

@P.Elliot: Auto, hajo. Europabol a Fold nagy resze elerheto kocsival, vagy hajoval az egesz. Leglabb lassulna az elet es rajonnenek az emberek, hogy az utazas maga is lehet izgalmas.

blackhairlady 2015.09.07. 15:33:41

@FutureFry: ezzel egyet ertek, a pultnal a peksegbol kell kenyeret, bagettot venni, nagyon finom. Igaz nem 75 cent hanem 3$ felett van, de hat valamit valamiert.

2015.09.07. 15:38:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem ezt mondtam. De igazából már párszor megfogadtam, hogy nem állok le veled vitatkozni, mert számodra kb minden a "mocskos Orbán, szar Magyarország és lopnak"-ra egyszerűsödik le. Számomra viszont ennél jóval komplexebb a világ és a politika, nem fekete-fehér, nem pártokról és emberekről szól, hanem ügyekről és folyamatokról, és amíg egyik ügyben egyik párt álláspontjával értek egyet, addig másban a másikkal. És tisztában vagyok azzal, hogy közben mindkettő ugyanúgy lop, csal, hazudik a hatalomért, mert erről szól a politika. Ha tetszik, ha nem.

P.Elliot 2015.09.07. 15:43:21

@Mr Long: Ez itt Amerika. Ha te dolgozo vagy te aztan nem fogsz elmenni hajoval Europaba mert az oda-vissza ut elvinne az idot ha kaptal egyaltalan annyit es akkor meg nem is lattal semmit. Az europaiaknak jo csak a vonat, Szoval nem orulnenek az idegenforgalombol elo orszagok. Orszagon belul is nagyok a tavolsagok, szoval nem mukodne anelkul hogy valaki nem lenne vesztes.
Abban egyetertek hogy sokfele latnivalo van vonattal, kocsival amit a repulobol nem latsz.

blackhairlady 2015.09.07. 15:43:52

@Mirjam2: akkor igerem, nem foglak megszolitani ha netan osszefutunk valahol a vilagban :)

Mr Long 2015.09.07. 15:47:16

@P.Elliot: Hat akkor gyujti ket evig a szabijat es ugy megy el. Tulsagosan elharapodzott a most es azonnal nezet. Lehet aztan en vagyok ilyen nyugodt cask, hogy ha most nem fer bele az idombe, majd belefer holnap, vagy jovo hetvegen.

2015.09.07. 15:48:43

@P.Elliot:

Osztrak kollegam most jott haza egy USA beli 4 hetes vakaciorol. Azt mondta, a legmegdobbentobb az volt, hogy a baratai, akiknel volt, ki voltak akadva, hogy van 4 het szabija, amit raadasul egyeben kivehet. A haverja valami biologus kutato LA-ban, de allitolag 2 het szabija van egy evben... Ez szamomra hihetetlen, en nem tudnek igy elni, jelenleg 5 het szabim van, plusz meg amikor beteg vagyok, plusz az osszes katolikus unnep, ami Ausztriaban szabadnap, de nekem meg ez igy is kevesnek tunik neha....

gabors 2015.09.07. 15:49:33

@Mirjam2: igy van a lejart utlevelet csak 1 evig (de lehet hogy csak 6 honapig) fogadjak el mint hivatalos iratot ... de ezt kulfoldon is lehet hosszabbitani ... de csak szemelyesen ... es NAGYON maceras az allampolgarsagi vizsgalat eredeti anyakonyvi kivonattal kezdodik joval tobbe kerul meg hosszutavon kulfoldon eloknek is erdemes lehet a megujitas...

viszont szemelyit csak Mo-on lehet hosszabitani ... elvileg idopont keres stb... de mint minden mast el lehet ugyesbe intezni ...

P.Elliot 2015.09.07. 15:59:19

@Ödenburger [Hu/At]: Azt ugy erthette hogy egyszerre van 2 hete amit levehet, csak friss dolgozo kezd 2 hettel de egy komolyabb foglalkozasu mar eleve 3-al vagy tobbel.Es itt is megvan a 4-5 het idovel de nem egyszerre.
Ez itt egy ilyen orszag. A dolgozok orszaga.

P.Elliot 2015.09.07. 16:01:11

@Mr Long: Nem lehet osszegyujteni es ugy elmenni. Akkor mindenki azt csinalna. Az illeto dolgozonak ritkan van helyettese de az is csak rovid idore. Mit gondolsz miert latsz vilagszerte nyugdijas amerikai turistakat. Mert vegre raernek....

Galaxhopen [Swe] 2015.09.07. 16:01:54

@Mirjam2: Erről még nem hallottam. Valami forrás esetleg?...

Mostanában hadseregügyben az a fő téma, hogy belépjen-e Svédország a NATO-ba vagy sem. Nem egyszerű kérdés.

Itt az oroszok mellett ugyebár felmerül ilyen-olyan probléma. Top Gun-t megszégyenítő jelenetek pl.

2015.09.07. 16:03:51

@Ödenburger [Hu/At]: Maradjunk annyiban, hogy eléggé szelektíven szoktál olvasni. ;)

A többi blődségre meg inkább nem is reagálok.

2015.09.07. 16:05:53

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Nem akarok én vitatni semmit sem. Csak kíváncsi vagyok, hogyha nem lesznek multik, ki fog munkát adni az embereknek.

2015.09.07. 16:09:15

@P.Elliot:

Nem tul szimpatikus rendszer... Nekem az alap, hogy evente legalabb ket, de inkabb harom hetre egyben elmenjek szabira, szerintem enelkul nem tudod kipihenni magad. Egyszeruen nem tudsz kiszagadni a munkadbol, es lazitani, mert amire elkezdened, mar messz is vissza dolgozni. Es 3 het szabi eseten eleg nehez 3 hetet egyben kivenni, mert azert evkozben is kell 1-2 nap hol erre, hol arra...

P.Elliot 2015.09.07. 16:17:29

Regen itt is lazabb volt, kaphattal fizetesnelkulit meg tobb embert alkalmaztak arra a poziciora, volt helyettes de mara nagyon leepitettek.
Viszont azert most sem kell megszakadni a munkaban, az irodas emberek nincsenek nagy hajtas alatt. Van jopar allami unnep, tobb ugy datumozva hogy hetvege elott vagy utan hogy legyen nehany hosszu hetvege is, szoval azert nem dolgozza magat hullara senki de a szabadsag bizony nem veheto ki egyben.

2015.09.07. 16:18:53

Csak erdekessegkent: az oktoberben esedekes becsi tartomanyi valasztasokon a legutobbi felmeres szerint 34%-on all az SPOe (szocialistak) es 32%-on az FPOe (szelsojobb), 13% a Gruene (zoldek), 11% az OeVP (konzervativok) es 6% a Neos (liberalisok). Allitolag a magyar menekult-balhe legalabb 3-4-%-ot hozott az FPOe-nek... Lessz meg itt vilag, ha tenyleg nem tudnak az FPOe nelkul tartomanyi kormanyt alakitani itt sem, arrol nem is beszelve, hogy ha veletlenul nyernek, amire azert kicsi az esely, de nem lehetetlen...

P.Elliot 2015.09.07. 16:19:22

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "kismultik", hehehe....
Gondolod hogy nem ragadjak meg a lehetoseget a befektetok hogy ok legyenek a multik?

Mr Long 2015.09.07. 16:33:38

@Ödenburger [Hu/At]: Azert 32% huzos, de hat megertem oket.

Mr Long 2015.09.07. 16:37:47

Azert kivancsi leszek a nyugati orszagok lepesere, ha befeszulnek a keletiek. Mert, hogy helyesen befeszulnek az hetszentseg.

2015.09.07. 16:40:35

@Mr Long:

Nagyon sok embernek van elege abbol pl., hogy az osztrak kormany es media mindenfele a befogado Ausztriat kommunikalja, mikozben azert itt is eleg sokan kivagnak a francba az osszes menekultet, csak itt az ellenvelemenyeknek eleg kis nyilvanossag jut. Kevesebb, mint Magyarorszagon a menekult-barat allaspontnak. De ettol meg nincsenek kevesen, akiknek nagyon nem tetszik, amit az osztrak kormany csinal. Tobb olyan kollegamrol is kiderult, hogy FPOe szavazok, akikrol almomban nem gondoltam volna. Es egyiknek sem a magyarokkal vagy a szlovakokkal van baja. A romanoknak es bulgaroknak mar nem orulnek annyira, de foleg az Europan kivuli bevandorlokra vannak ok is kiakadva. Tobben mondtak, hogy nagyon egyetertenek a magyar allasponttal, Ausztrianak is egy ilyen tokos kormany kellene. Csak ezeket legfeljebb akkor olvashatod el, ha nem moderaljak ki a Die Presse es a Kurier kommentjeibol. Legtobbszor kimoderaljak oket.

tanato 2015.09.07. 16:43:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Hát a kelet-európai polgároknak mindenképp értelmét veszti,eddig nekik ez volt a fő előny.A hazai bérek többszöröséért dolgozni.Az áru és a tőke szabad mozgása kevésé dobogtatja meg a K-európai polgár szívét,keleti bére mellett az nem vigasztalja.

tanato 2015.09.07. 16:45:48

@adg: És be is engednek mondjuk egy fiatal párt akiről esetleg gyaníthatják hogy szeretne ott is maradni/esetleg illegálban mint néhai Hagyma kollégánk?

2015.09.07. 16:47:05

@P.Elliot: Milyen befektetők? A magyar holdudvar? Vagy majd a kkv-k nem omlanak össze, mert nem lesz megrendelésük a multiktól?

2015.09.07. 16:49:18

@tanato: Ez így van. Rossz lenne, ha megszűnne az a lehetőség, hogy máshová tudjál menni. Kanada, Ausztrália, USA, Új-Zéland nem tartoznak azon úti célok közé, ahova veszel egy fapados jegyet és csak úgy elindulsz.

Mr Long 2015.09.07. 16:50:21

@tanato: Mert a nyugati tenyleg almatlanul forgolodik emiatt? Kb leszarja (kiveve, ha ezzel bizniccel.

Mr Long 2015.09.07. 16:51:17

@Ödenburger [Hu/At]: Es ott azokat lenacizzak, mint itt a Jobbikosokat?

tanato 2015.09.07. 16:51:50

@Ödenburger [Hu/At]: Na erről van szó én már több éve mondogatom itt is hogy vége lehet hamar a pünkösdi királyságnak,ezáltal retróvá fog válni a blogunk,mert igazán új pl. londoni szállodai dolgozó,gépkezelő pincér stb tagunk nem lehet majd a szigorítás miatt.Erre a menekültválság még rátehet egy lapáttal.
Marad esetleg a feketemunka lebukás veszélyével persze család nélkül,meg a külföldre házasodás,meg az óceánjárói munka,,esetleg az au pairkedés mint határátkelő com.
Egyébként anno tableno is mondta itt többször hogy aki akar most menjen,mert ő is érzett valamit mint világlátott,közgazdász.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.07. 16:52:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Majd ezt vesd fel nekem egy másik blogban, ahol a blogtulaj szereti a közéleti vitákat. De ez egyszerűen nem való ide.

tanato 2015.09.07. 16:53:06

@Mr Long: Nemhogy leszarja hanem magában örülni is fog.Úgysem tartotta a szíve mélyén a keletieket egyenrangúnak soha.

2015.09.07. 16:55:56

@Mr Long:

Le, kemenyen. En is lenacizom az FPOe-t es a Jobbikot is, mert szereny velemenyem szerint az. Habar a Strache fele alakulat ketsegkivul szalonkepesebb, mint a Jobbik, vagy legalabbis azt nem ismerem belulrol, mint a Jobbikot, ezert jobbnak tunik. A Jobbik egy neonaci bagazs, ez szamomra nem kerdes. Az FPOe valahol feluton van a Fidesz es a Jobbik kozt, amennyire en latom.

2015.09.07. 16:58:02

@tanato:

Azt nem gondolom, hogy nem lehet majd menni, aki nagyon akart, meg a kommunizmus alatt is megoldotta. De ennyire kunnyu nem lesz, az biztos. Legfeljebb majd kell munkavallalasi engedelyt kerni, meg mindenfele papirokat.

Mr Long 2015.09.07. 16:58:51

@Ödenburger [Hu/At]: Es a szavazoit is? Marmint nem te, hanem a kozvelemeny. Mert azert a harmada a lakossagnak elegnagy tomeg a kiutalashoz.

2015.09.07. 17:00:32

@tanato: "Egyébként anno tableno is mondta itt többször hogy aki akar most menjen,mert ő is érzett valamit mint világlátott,közgazdász."

És tényleg. Ezt többször is mondta. :)

tanato 2015.09.07. 17:02:19

@Ödenburger [Hu/At]: Természetesen,azt nem mondta én sem hogy megáll majd az élet,az ország működni fog,de alacsonyabb anyagi szinten. a családok egy részében.

2015.09.07. 17:03:53

@Mr Long:

En sem a szavazokat nacizom, otthon sem, es itt sem. A partot, es foleg a partvezetest, mivel ismerek sok embert a Jobbikos felso korokbol. De itt is van egy szeles retege a lakossagnak, pl. tipikusan ilyenek a zoldek es a liberalisok, akik izombol naciznak, meg politikusi szinten is. Kb pont annyira megosztott es osszezavarodott a mersekelt osztrak az FPOe-vel kapcsolatosan, mint a mersekelt magyar a Jobbikkal... Amennyire en latom.

Mr Long 2015.09.07. 17:04:19

@Ödenburger [Hu/At]: Ha lesz igeny a munkajara kapni fog munkavallalasit. Majd legfoljebb kevesebb szerencselovag less, aki harom honap mulva visszajon, hogy szar kint.

Mr Long 2015.09.07. 17:08:38

@Ödenburger [Hu/At]: Azert "jo" latni, hogy Mo nem egy egyedi eset es mashol is hasonlo reakciok, esemenyek vannak.

2015.09.07. 17:09:23

@Mr Long:

En sem latom tragedianak a dolgot, de nyilvanvaloan 5 ev kinti munkaviszonnyal, jo szakmaval es stabil nyelvtudassal konnyen pofazik az ember. Ezek nelkul lehet en is panikolnek, pakolnek es huznek kifele...

tanato 2015.09.07. 17:11:51

@Mr Long: Az nagyon kevés lesz,pincér bolti kisegítő mosogató,szállodai szobalány minimális nyelvtudással/ami a legnagyobb rész/itthon ragad majd jó KIS magyar bérezésért.

tanato 2015.09.07. 17:12:53

@Ödenburger [Hu/At]: Nem is tragédia lesz hanem változás lefelé.de mint mondtam attól persze még az ország működni fog csak másképpen.

adg 2015.09.07. 17:19:06

@tanato: hagyma nem volt fiatal par. :))

Amugy szerinted nem engednek be fiatal parokat? Van szuroproba szeruen ellenorzes, es ha tele vagy pl cv-vel, akkor megbuksz, de ez mas eset.
Szerintem te is sejted, hogy mind az usa, mind au igen nepszeru turistacelpont, szoval igen, beengednek fiatal parokat, termeszetesen.
A maganyos hugomat, es a sogornomet is gond nelkul, valamint az ismeroseink osszes vendeget is. Soha nem hallottam, hogy ne engedtek volna be ausztraliaba valakit az ismerettsegi korombol.

Es ugye hagymat is beengedtek az usaba, nem igazan jo pelda. Mitobb, egesz hamar allampolgar is lett.

Virago_1000 2015.09.07. 17:21:04

@Mirjam2: "nem varhato drasztikus valtozas rovid idon belul. Persze hogy 5-10 ev mulva mi lesz, az mas kerdes."

- ezt hangoztatom mar igen regota de senki sem hallgat ram, mindenki hulyemek nez. Gb 5-10 ev mulva sem lep ki az eubol ebben biztos lehetsz. Ha valami valtozas lesz, az a kapcsolat szorosabbra fonodasa. Kilepes nem tortenik, az eu szetesesere van esely hiszen a szovjetunio is szetesett. Az eu is szovjet tipusu, felulrol eroszakkal osszetakolt valami. Tehat sorsa ugyanaz.

2015.09.07. 17:28:01

@tanato:

En is, es hozzam hasonloan valoszinuleg csak itt a blogon is sokan, meg a munkaeropiac megnyitasa elott jottunk ki kulfoldre dolgozni. Megoldhato volt, gond nelkul, ha szukseguk volt rad, felvettek. Legfeljebb ugyanez lesz. Ha egyaltalan lesz. Ha meg nincs rad szukseguk, ma sem vesznek fel.

2015.09.07. 17:38:05

Szerintem nem fog kelleni munkavallalasi, ha megszigoritjak az EU-n beluli mozgast. Viszont valoszinuleg haza kell majd menni bizonyos honap utan, ha nincs munka addig, es nincs segely sem addig. Valahogy igy van a nem EU-tag europai orszagokkal is, es szerintem ennyit akar az EU tagallamok is bevallalnak, hogy megmaradjon az unio es ne lepjen ki senki, szerintem ha ez megtortenne az sok gazdasagi bizonytalansaggal jarna, es akar szeteshet az unio is tole, akkor pedig nem a munkavallalas miatt aggodhatunk, hanem, hogy ne legyen haboru, mert ha ez tenyleg megtortenik, es szetesik az unio, akkor egy ujabb hideghaboru biztosan lesz. :(

Mr Long 2015.09.07. 18:00:09

@Ödenburger [Hu/At]: Ok, valszeg rank lesz szukseg es siman menne, igy konnyen ugatunk.

@tanato: Mindig az van itt, hogy olyat kell tanulni/tudni amire kereslet van. Ebben az esetben is ez lenne. Ha kell pincer kapni fog engedelyt, ha kell markolos kapni fog. Ha meg nem kell, akkor nem.fog.

2015.09.07. 18:25:00

@tanato: Persze, hogy fog működni. Kérdés, hogy meddig.

2015.09.07. 18:49:19

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Írd le digger blogjában. Onnan nem fog eltűnni...

2015.09.07. 18:57:27

@Ödenburger [Hu/At]: Ugyanez van a brit sajtoban is, a kommentelok 99%-a azt irja hogy egyetert a magyar kormany allaspontjaval menekultugyben, meg a 'baloldali' lapokban is mint a Guardian.

2015.09.07. 19:03:34

@Virago_1000: Mondjuk abban nem vagyok biztos hogy nem lepnek ki, mar csak azert sem mert en leszek az egyike annak a par millio britnek aki az elso adando alkalommal a kilepesre fog szavazni. De egyaltalan nem biztos hogy ez a tobbseg lesz, minden felmeres azt mutatja hogy kb. fele-fele aranyban szavaznanak a kilepes mellett vagy ellen az emberek. Barmi is lesz, meg ha kilepes is, a folyamat evekig fog tartani, kizart dolog hogy egyik naprol a masikra ne tudjanak magyarok munkat vallalni UK-ben.

Virago_1000 2015.09.07. 19:28:48

@Mirjam2: az hogy te mire szavazol, az eppen ugy nem fog erdekelni senkit mint a tobbi angol szavazata, hiszen a profitehes multik erdekei miatt alakult anno az eu es pontosan az o erdekeik miatt is fog megmaradni. Amennyiben a nep a kilepesre szavazna (amit nem tudok megjosolni szerintem kozel felefele lesz az eredmeny) a szavazatok meg lesznek hamisitva ervenytelenitve stb mondvacsinalt okok miatt. Jegyezz meg egy alapveto torvenyszeruseget: mindig gazdasagi es sosem politikai erdekek iranyitanak egy orszagot. Ez mar az okorban is igy volt de most meg inkabb. Tobb Ceo felszolitotta (ertsd: megfenyegette) David C.t h ne merjen kilepni. Nem is akar csak szavazatszerzesre ment ki a jatek.

blackhairlady 2015.09.07. 20:08:38

@adg: A fiamat bevittek a hataron az irodaba csutortokon amikor jott ki hozzank ismet. Kivancsiak voltak hogy tud 3 havonta 3 honapokat maradni, milyen munkaja van vagy ki tartja el, mennyi penz van nala. Nem ellenoriztek le semmit.
Kicist megizzadt, de igazabol azt mondja, hogy korrektek voltak, o felelt normalisan a kerdesekre, igy kb 5 perc utan atengedtek.
Azt mondaj, voltak elotte akik erosen izzadtak, nem is nagyon ertettek a kerdeseket, latszott rajtuk, hogy valami nem stimmel. nem lettem volna a helyukben

2015.09.07. 20:13:23

@adg: Hagyma illegális volt sokáig...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.07. 20:21:47

@Mirjam2: nem igazán vagyok Orbán fan de azért ezt jó tudni. Nem kicsit nyílt ki a bicska a zsebemben az elmúlt n apokban.

blackhairlady 2015.09.07. 20:39:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: De legalisan ment be az orszagba csak nem ment haza a vizum lejarta utan. Tehat ot is beengedtek.

2015.09.07. 20:57:44

@Signora con i capelli neri: És ha elkapják, akkor pedig kitoloncolják és 10 évig az az amerikai határ közelébe sem megy. Nem hiszem, hogy illegális bevándorlóként jó érzés rettegni, hogy mikor igazoltatnak.

2015.09.07. 21:06:42

@Mirjam2: "Other nations, such as Slovakia, have said they do not want to take in Muslims."
news.sky.com/story/1548298/britain-will-take-20000-refugees-cameron

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.07. 21:23:58

@Ödenburger [Hu/At]: nono ha jol emlekszem engem lenaciztal amikor azt irtam hogy a jobbiknak van letjogosultsaga...

M. Péter 2015.09.07. 21:37:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az USA-ban nincs olyan igazoltatás, mint Mo.-n volt. A mexikói határ felől északra tartó utakon vannak határőrségi ellenőrző pontok, de egyébként a legtöbb rendőr valamelyik állam, megye vagy város alkamazásában áll, és nem foglalkozik a szövetségi bevándorlási törvények betartatásával, mert nem azért fizetik.

tanato 2015.09.07. 21:39:46

@Mr Long: Szakképzetleneknél lehet válogatni hogy melyik országból jöttet vegyem fel melózni.

2015.09.07. 21:41:07

@M. Péter: Hagymát pedig igazoltatták, ha hihetünk a sztorijának. És miért ne hinnénk? Valami olyasmi rémlik, hogy elengedték, de kapott egy figyelmeztetést is, hogy többször ne kelljen találkozniuk, mert akkor repülni fog.

Én csak azt mondom, hogy baromira könnyű a kényelmes székből osztani az észt, hogy jaj hát nyugodtan ülj fel az első repülőre, menj az USA-ba, aztán felejtsd ott magadat. Majd pedig házasodj be v. éld túl az 5(?) évet illegálisként. Sokan meg is teszik. Nekem nem menne. Többet lehet rajta bukni, mint amennyit nyerni.

©________ 2015.09.07. 21:54:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hagyman kivul ket baratnom ment ki, es felejtette kinn magat.
Egyik se ment ferjhez allampolgarsagert.

2015.09.07. 21:58:04

@Dragonlady (Bp, Hun): A brit kommentelok szemeben Orban egy hos. Rengeteg olyan kommentet olvastam hogy 'miert nem nekunk van ilyen miniszterelnokunk', stb. Es nem csak Daily Mail stilusu lapokban, hanem mindenhol. Viszont pont ma vettem eszre hogy betiltottak a kommenteket a Guardianen is meg a Spiegelben is az ezzel kapcsolatos cikkeknel, vajon miert... Ennyit a 'sajtoszabadsagrol'.

2015.09.07. 22:03:15

@charlieharper: Ez van, Charlie, a bunko kelet-europaiak ilyen intoleransak :). Ma olvastam azt hiszem a Gulf Timesban hogy Mo. mennyire lejaratta magat ezzel az akcioval (szerintuk). Tiszta szerencse hogy a Gulf countries nem jarattak le magukat azzal hogy egyetlen egy szirt sem fogadtak be menekultkent...

blackhairlady 2015.09.07. 22:30:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: En sem hiszem, csak arra reagaltam, hogy bejutni nem annyira nehez az orszagba, letelepedni mar sokkal inkabb.

FutureFry 2015.09.07. 22:57:39

@Czóbel Minka: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az állampolgárral való házasság (már elég régóta) nem automatikus út ahhoz, hogy egy illegálisan Amerikában levő helyben legalizálja magát. Azaz a legalizáláshoz el kell hagyni az USA-t és - a "túlmaradás" mértékétől függően - akár 10 évig is az országon kívül kell várni a bevándorlási papírokra.

M. Péter 2015.09.08. 00:20:25

@FutureFry: Alapvetően, ha valaki legálisan lépett be az USA-ba, akkor USA állampolgár házastársaként kaphat zöldkártyát az USA-n belül maradva még akkor is, ha illegálisan dolgozott vagy az engedélyezettnél tovább maradt. Ilyen esetekben viszont érdemes nem elhagyni az USA-t, amíg nincs meg a zöldkártya, meg megeshet, hogy nem engedik vissza.

blackhairlady 2015.09.08. 00:40:24

@FutureFry: Hagymanak nem kellett elhagynia az USA-t.

FutureFry 2015.09.08. 00:45:15

@P.Elliot: Most is lehet fizetésnélküli szabadságot kérni - és cégtől/beosztástól/főnöktől függően kapni is. Meg (bár egyelőre csak elég szűk körben, de) terjedőben van (az egyszer itt már említett) "korlátlan szabadság" is (pl. a Netflix-nél). Igaz ez nem teljesen önzetlen, mert a vállalat egyenlegét is javítja (mert nem kell számontartani a ki nem vett szabadságot mint bértartozást).
Persze a fentiek (főleg az utóbbi) leginkább csak a "white collar" munkakörökben (azon belül is a tech. cégeknél) fordul elő, "blue collar" körökben valószínű (még?) nem igazán.

2015.09.08. 00:51:06

@Hari Seldon 2: "Sajnos (szerencsére) az amerikaiak tömegei túl idalisták, (nem nevetni) tényeleg. Azt hiszik, hogy ha elzavarnak egy diktátort, attól kezdve demokrácia lesz. Hát nem, ki kell választani egy pár csoprtot, és hatalomra segíteni őket, és fogni a kezüket, pár évig. "

Szerintem ez nem idealizmus, hanem totalis fogalmatlansag. :D Meggyozodesem, hogy az osszes amerikai geopolitikai kavaras abbol ered, hogy halvany lila fogalmuk sincsen, hogy milyen a _hianygazdalkodas_, pedig ez van az osszes "problemas", vagy "diktatorikus" K-Europai, Balkani, Kozel-Keleti, Azsiai, stb orszaggal. A hiany nem ugyanaz, mint a szegenyseg. A hianybol nem lehet kijonni, vagy kihuzni masokat, a hiany azt jelenti, hogy nincs, nem volt, ami van, azt is csak ellopni lehet. Es egyszeruen Amerikaban nem ertik, hogy milyen az, hogy annyira nincs semmi, hogy a korrupcio es az autoriter alakok szolgalelku imadata a viszonylagos kiszamithatosag egyetlen garanciaja, es amikor ezeket ledozeroljak, csodalkoznak, hogy szazmillio meg korruptabb es meg autoriterebb alak palyazik arra az egyetlen helyre a felig szottyadt husosfazek korul amit perceken belul elmoshat egy szokoar. Ez nem velemeny a reszemrol amugy, csak megfigyeles, nem partolom a korrupciot, meg az autoriter alakokat, a kiszamithatosag, stabilitas, viszonylagos biztonsag viszont jo lenne, ha lenne, a hiany ellenere is.

Amugy azt gondolom, hogy az iszlam meg nem ertese is valahonnan innen eredhet, hogy mi, europaiak nem igazan ertjuk, hogy van a hianynak egy olyan extrem fokozata is, amiben a tuleles egyetlen kulcsa az individualitas teljes hatterbe helyezese es a kozossegi alarendeles, vagy legalabbis azt veszem eszre a sajat erzelmeimen is, hogy az ebbol a szemleletbol eredo dolgokat tartom felelmetesnek vagy nem szimpatikusnak ezekben a kozossegekben, pl. az oltozkodesi, viselkedesi eloirasok, ill. az egyeni felelossegtudat hianya, vagy valami ilyesmi, ez sem velemeny amugy, ez is csak megfigyeles, bennem nincsen gyulolet es eloitelet, en csak megerteni probalom.

A problema amugy, hogy a vilaggazdasag folyamatai es a klimavaltozas nem pont arrafele terelte a vilagot, hogy felszamolodjon a hiany, es elhetobb korulmenyeket sikeruljon teremteni magunkak, hanem pont az ellenkezoje. :(

Talan, egyszer, egy parhuzamos univerzum masik galaxisaban ketmilliard evvel kesobb talan nem igy alakul, es lehet, hogy tobbet ertenenk egymasbol. :( Namindegy.

FutureFry 2015.09.08. 00:54:44

@Signora con i capelli neri: @M. Péter: Régebben nem kellett elhagyni az USA-t. Manapság (egy-két éve?) tudtommal külön kérvényezni lehet, hogy ne kelljen elhagyni, de ennek megadása nem automatikus és a bevándorlási interjúhoz továbbra is el kell utazni az illetékes amerikai konzulátusra.

adg 2015.09.08. 01:19:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nezzuk elolrol.

Tanato azt mondta, hogy nem lehet utazni, csak nagyon nehezen.
Erre en, hogy nem nehez, ket perc plussz munka a gep elott.
Tanato: De beengedik a fiatal parokat is, akik esetleg bent akarnak maradni, mint hagyma.
En: Be, mint ahogy hagymat is beengedtek nyilvanvaloan, tehat o nem jo pelda, meg nem is fiatal par.

Erre te: hagyma illegalis volt.
Persze, de eloszor legalis volt, csak nem ment haza. Tehat tovabbra sem jo peldanak, mert beengedtek, pedig nem akart hazamenni.
Erre te: Nem jo illegaliskent rettegni. stb.

Gongyolithetjuk ezt a vegtelensegig, hogy minden valaszhoz hozzateszel (hozzatesztek, mert Tanato is pont ezt csinalja) egy ujabb szempontot, amit addig nem mondott senki, es azt cafolva probaljatok az eredeti gondolatot cafolni.
De ezzel nem az eredeti, hanem az azota hozzatoldott dolgokat cafoljatok. Erted, mire akarok kilyukadni?

Kb igy vitaztok (nem csak ti, masok is jatszak ezt):

-Minden alma kukacos.
-Nem, az nem igaz, nem minden alma kukacos.
-de an mar lattam kukacos almat.
-ez nem bizonyitja, hogy mind az.
-Na de ki szeret kukacos almat enni?
-De hat arrol volt szo, hogy mind kukacos.
-Tudod milyen rossz a kukacos alma, es a meggy is mindig kukacos.
-Nem minden meggy kukacos.
-Borzaszto ize van a kukacnak. Es sok alma rohadt is. Te talan szereted a rohadt almat?
.
.
.
.
.
.
.
Es soha nincs vege, mindig van egy ujabb allitas, gondolat, akarmi.

P.Elliot 2015.09.08. 03:55:27

@FutureFry: Diplomas korokben mozgunk, a ferjem maga is mernok, hat fizetestelen szabadsag sincs, jo ha a fizetesest el lehet idore intezni. Nagyon nagy cegek ahol tobb ember van egy temakorben ott biztosan meg tudjak csinalni ha akarjak. Orulok ha fejlodik bar minket mar nem erint a dolog, nyugdijasok lettunk. Ezelott vagy 20-30 evvel nem volt problema akar heteket levenni fiztes nelkul.
Most, pl. a ferjemeknel a titkarno menye korhazba kerult sulyos betegseggel, az anyos kert fizetesnelkulit hogy a 4 eves unokaval otthon legyen, a valasz, nem tudunk kivel helyettesiteni, hozd be magaddal a gyereket.

2015.09.08. 06:36:56

@Czóbel Minka: Régebben egy alternatív út volt a legális maradáshoz. Manapság -ezt is itt mondta valaki- megnézik, hogy nem kamu-e a házasság. Szóval azt az utat is nehezebb végigjárni, mint régebben.

2015.09.08. 06:39:09

@Mirjam2: Akkor is ennyire szeretnék, ha bevezetné ott is a magyar gazdasági reformokat? :))))

tanato 2015.09.08. 07:05:58

@adg: Én már nem,én most már csal várom merre megyünk tovább.

M. Péter 2015.09.08. 10:27:46

@FutureFry: Erre van valami forrásod?

©________ 2015.09.08. 12:02:58

@FutureFry: igen, tudom, van róla egyezmény, de házastársnak -ha jól emlékszem- egyszerűbb az eljárás.

©________ 2015.09.08. 12:04:04

@FutureFry: hagyma tavaly tette le az esküt.

©________ 2015.09.08. 12:05:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nyugi, csak azért tettem hozzá, hogy monti ne tudjon belekötni:D

FutureFry 2015.09.08. 18:28:40

@M. Péter: Bocs igazad van, én kevertem a legálisan (vízummal vagy ESTA-val) belépőket, akik “túlmaradtak” és az eredetileg is illegálisan az USA-ba lépőket. Az utóbbiaknál (akiknek is el kellett hagyniuk az USA-t a legalizáláshoz) változtak a dolgok pár éve úgy, hogy a delikvens országon belülről előre meg tudja szerezni (a méltanyosságból, alapos indoklással kért) felmentést, ami alapján biztosítani tudja, hogy - az “adjustment of status” papírok konzulátusi beadása után - vissza tudjon térni az USA-ba:
www.uscis.gov/news/fact-sheets/uscis-propose-changing-process-certain-waivers
Ez előtt tudtommal az egész papírmunkát az USA-n kívülről kellett intézni (és ha valaki nem kapta meg a “métányossági felmentést” akkor 3-10 évig is országon kívül ragadhatott).

FutureFry 2015.09.08. 18:32:00

@Bezerédj Amália: Az állampolgárság kérvényezése/megszerzése az más dolog, azt a “legalizálás” (azaz a permanens rezidens státusz (aka “zöldkártya”)) megszerzése után minimum 2 évvel kérhető (házasság alapján). A procedúra hosszúsága miatt viszont az eskütételig 3-4 év is eltelhet. És persze a zöldkártya után nem kötelező kérni az állampolgárságot, szóval sokkal több idő is eltelhet a kettő (zöldkártya - állampolgárság) között.

De egyébként a, ahogy @M. Péter: is írta, és én is javítottam magam (@FutureFry: ) az eredetileg legálisan az USA-ba lépőknek (ha "túlmaradtak" is) az ország elhagyása nélkül is megoldható a házasság alapú zöldkártya.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása