oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 28. 06:41,  Nagymamaként nekivágni Németországnak 257 komment

2015. július 28. 06:41 Határátkelő

Nagymamaként nekivágni Németországnak

Valamiért mindig nehezebb szívvel olvassa az ember azokat a történeteket, melyekben 50 fölöttiek írnak arról, hogy elhagyták Magyarországot. Ez történt a mai poszt szerzőjével, Klárával is, aki Németországba költözött.

nemetorszag_tengerpart_foto_wikipedia.jpg(fotó: Wikipedia)

„Az 54. évemet töltöm be az idén novemberben, ha olyan szerencsés leszek. 2015. április 12-én én is elhagytam hazámat, mint annyi sok más honfitársam. A fiam, a menyem és az unokám már lassan 3 éve élnek Bajorországban.

Én 4 éve vagyok özvegy, a férjem halála óta teljesen egyedül éltem, mivel szüleim is meghaltak, így gyakorlatilag Magyarországon magányosan, egyedül voltam. Ezek után számomra mindegy volt, hogy hol keresek társat magamnak.

A családom elköltözése Németországba természetesen nagy szerepet játszott a döntésemben. Egy német társkereső oldalon tavaly karácsony táján megismertem a páromat, aki a Nordsee mellett él egy kisvárosban. 66 éves özvegyember, és már ő is egyedül él 6 éve.

Mindkettőnkben kialakult egymás iránt a közös szimpátia, így azt a döntést hoztuk, hogy összekötjük az életünket. Én kijöttem hozzá látogatóba egy hétre február végén, majd ő jött el hozzám húsvét tájékán 3 hétre. Ezek után április 12-én már együtt hagytuk el Magyarországot.

Hogy mi zajlott le a lelkemben, amikor elhagytam a hazámat, azt nehéz szavakba önteni, nem is próbálkozom meg vele. Hiszen ott éltem le az eddigi éveimet. Mikor a magyar határt elhagytam, úgy éreztem, hogy ami az eddigi életem volt, az nincs tovább, mintha az eltelt 53 év meg sem történt volna velem.

Nem találtam a helyem

31 évet dolgoztam pedagógusként, köztisztviselőként, majd tavaly ismét visszatértem a pedagógus pályára. Sajnos férjem halála és a családom elköltözése óta nem találtam a helyemet, úgy éreztem, hogy egyedül nem tudom megoldani az élet dolgait.

Nagyon fájdalmas volt meghozni a döntést arról, hogy a pedagóguspályát és a gyerekeket elhagyjam. De mégis a szerelem volt az erősebb, ami engem 53 évesen Észak-Frizlandra, az Északi-tenger mellé hozott, és nem a kalandvágy.

Egyelőre próbálkozom az időjárást megszokni és teljes energiával tanulom a német nyelvet, mivel minimális nyelvtudással érkeztem ki. Sajnos így állást is nehezen találok magamnak, nem számit, hogy van két diplomám.

A párom nyugdíjas és minijob-ban dolgozik, így azért ketten megvagyunk az ő jövedelméből. Júliusban lesz az esküvőnk, és bízom benne, hogy a féléves nyelvtanfolyam végére már állást is sikerül találnom a városban.

Az itt élő észak-friz emberek elfogadtak, segítőkészek, szinte kuriózum vagyok itt számukra a Nordsee mellett. Ez a vidék Németország annyira távoli, ritkán lakott vidéke, hogy ide mi magyarok már nem jövünk el, annyira távol van hazánktól.

A közlekedés sem egyszerű, nehéz eljutni Budapestről ide a tenger mellé. Kocsival például 14-15 óra hossza. Az idősebb friz emberek az észak-friz nyelvjárást beszélik, a fiatalok már az irodalmi németet.

A vidék, a táj megszokása nem okozott gondot, mert ez Németország alföldi része, a táj szinte olyan, mint nálunk otthon a Duna-Tisza köze, ahol én is éltem.

Az itt élő emberek főleg a mezőgazdaságból élnek, hatalmas parasztgazdaságok vannak. Egy friz sajátosság, ami számomra először furcsa volt, hogy minden épület piros klinkertéglából épült.

Itt ezen a tengerparti részen már nagyon erős az angol és a holland hatás. Például friz sajátosság, hogy délutánonként 4-5 óra tájban a szomszédok, barátok összejönnek egymásnál és teáznak a friz hagyományok szerint.

Jó érzés nekem, hogy érdeklődnek Magyarország iránt, kérdéseket tesznek fel, én pedig örömmel próbálom velük megismertetni hazánkat. Úgy érzem, hogy egy kis missziós tevékenységet is végzek Magyarország számára.

Elzártságban

Jellemző, hogy ezek a német emberek mennyire elzártan élnek még Németországon belül is, hogy Magyarországról szinte semmi konkrét ismeretük nincs.

Például egy családi összejövetelen az egyik családtag azt a kérdést tette fel nekem, hogy van-e Magyarországon kóla, mert éppen azt ittunk a grillpartin.

Ez engem nagyon elgondolkoztatott, és úgy gondolom, hogy érdemes lenne hazánkat közelebbről megismertetni az itt élő német emberekkel.

Szintén egy baráti összejövetelen hallottam, hogy a nyaralást inkább Horvátországba tervezik, és nem Magyarországra. Ez a tény is az előbbi gondolatomat erősíti meg.

Sajnos a honvágy keltette érzéseimmel nagyon nehezen birkózom meg, de gondolom ez érthető, hiszen az életem nagy részét Magyarországon éltem le. A honvágy mellett nem könnyű az időjárást sem megszokni. Mi, magyar emberek az itteni időjárási viszonyokat nem vagy csak nagyon nehezen tudjuk megszokni.

Jellemző, hogy ezen a nyáron is csak 13-15 fok között van a hőmérséklet. A 30 fokos hőséget itt nem tudják elképzelni. Folyamatosan szükséges a kabát, legalábbis én abban járok. A sós tengeri levegő viszont kiválóan alkalmas az asztma gyógyítására.

Úgy látom, én már itt maradok

Tudok egy magyar családról, amelyik közvetlenül egy tengerparti kisvárosban él. Ők Bajorországból költöztek ide, mivel egyik gyermekük asztmás volt, és orvosi javaslatra hozták meg ezt döntést. Tudomásom szerint a kislány kigyógyult a betegségből.

Párommal úgy tervezzük, hogy évente kétszer hazalátogatunk, mivel neki is tetszik a mi kis országunk. Most úgy látom, hogy én már itt maradok, ezen a magyarok számára meglehetősen idegen és távoli német alföldön. 

Úgy gondolom, hogy nem sok magyar, velem egyidős honfitársnőm tudta volna ezt a döntést meghozni. Döntésemen az odahaza élő ismerőseim, még a huszonéves fiatalok is elképedtek, nem egy olyan döntést hoztam, ami Magyarországon szokványos, mármint az én korosztályomat tekintve. Ennyi tehát az én határátkelési történetem 53 éves nagyiként.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr57654204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2015.07.28. 06:51:59

ezt atengedem bircanak, nagyon magas labda, nem lenne sportszeru...

©________ 2015.07.28. 07:01:38

@kék madár: figyelj, irjal neki priviben, jeloldbe a fb-on, vagy latogasd meg,
de ne ot hozd ide minden aldott nap reggel az elso hozzaszolasoddal.

©________ 2015.07.28. 07:02:51

A posztra visszaterve

Nagyi,maga nem cicozik, ket talalkozas utan koltozik:-)
eszak-nemetorszag meg gyonyoru

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.28. 07:03:49

Csak gratulálni tudok.
Jó írás szép történet.

Mme Seldon 2015.07.28. 07:04:07

Bátor döntés! A párja vajon szintén fríz? Milyen nyelven beszélnek egymással?

kék madár 2015.07.28. 07:19:31

@Beth A.: jo rendben, ne haragudj, hogy ezzel bosszantalak minden aldott reggel. Majd leszokom arrol is, hogy en en legyek ::)

Sanyi9 2015.07.28. 07:26:58

Hmmm, most viszont pont olyan tavol el a fiatol, mint ha Magyaroszagon maradt volna.

Golf2 2015.07.28. 07:46:50

Bátor gyerek ez a 66 éves német,fél év után esküvő...Mal sehen.

tanato 2015.07.28. 07:49:53

Azért egy 53 éves nő mai világban még nagyon fiatalos,egyáltalán nem NAGYI kinézetű és gondolkodású.Jogos hogy egy országban kíván élni a leszármazottaival.Főleg hogy özvegy.

Taxomükke (UK) 2015.07.28. 07:53:00

@Golf2: Mire varjon 66 evesen... Biztosan megvan a kello vonzalom es kolcsonos megertes, ha ilyen dontest hozott.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.07.28. 08:04:45

Szép történet.
Szerintem nagyon sokan mennek el 50 + is, nincs egyedül.
:)
Sok boldogságot!

Evain 2015.07.28. 08:39:05

@tanato: tudtommal Jennifer Anniston 51 éves idén :D Jójó, tudom, ő ebből él, de akkor is. :)
Szóval ja, nem kéne leírni az 50 felettieket. :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.28. 08:44:13

Ezekszerint meg letezik szerelem elsölatasra:-) Sok sikert kivanok nekik.
Otthon felegetet mindent, vagy hagyott azert nyitva egy kis ajtot?
A gyerekeitöl most messzebb van mint elötte, hiaba van egy orszagon belül.
Egyebkent egyre több 50 feletti ember megy ki, meg egyedül elö szülök, nagyszülök költöznek ki a csaladjukhoz. Ezzel csökkeni fog az allitolagos hazautalasok szama + meg azt a kis nyugdijukat sem Mo-n fogjak elkölteni. Mi lesz ennek a vege?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.28. 08:46:39

@Evain:
Nem bizony.
51vagyok és egyre feljebb hord a cerkám.
Eddig a bokámat pisiltem le mostmeg már a térdem. :)))))))))))))))))

soad1221 2015.07.28. 08:55:48

"Mindkettőnkben kialakult egymás iránt a közös szimpátia, így azt a döntést hoztuk, hogy .."
és
"...és teljes energiával tanulom a német nyelvet, mivel minimális nyelvtudással érkeztem ki."

ez hogy? addig milyen nyelven kommunikáltak?

egyébként nincs abban semmi meglepő, hogy egy északon lévő vidéki német területen nem sokat tudnak Mo-ról...
menj el Mátészalkára és kérdezd meg az első szembejövőt, hogy hol van Frízland.. :)

Taxomükke (UK) 2015.07.28. 09:01:53

@soad1221: Nana...azert Magyarorszag megis csak egy orszag, nem egy tajegyseg. Eleg ostoba dolog nem tudni, hol van egy masik europai allam.

Golf2 2015.07.28. 09:19:01

@diggerdriver: Akkor lesz gáz ha majd a zacskòt pisiled le.

Golf2 2015.07.28. 09:19:11

@soad1221: milyen nyelven kommunikáltak? 2nyelvvel szò szerint.

SZIZS 2015.07.28. 09:25:56

Nagyon jó történet! Sok boldogságot! :)

soad1221 2015.07.28. 09:27:56

@Taxomükke (UK): nem az volt a szövegben, hogy nem tudják hol van hanem, hogy nem tudnak semmit.. mondjuk a van-e ott kóla kicsit fura, de hogy fingjuk sincs arról, hogy milyen ez az ország nem lep meg annyira...
de azon se csodálkoznék sokáig, ha fogalmuk sincs merre van, mert lefogadom, hogy egy vaktérképen sok ember elvérezne itthon is, mondjuk Dániával :)
más kérdés, hogy jól van-e így.. a válaszban valószínű egyetértünk

Evain 2015.07.28. 09:29:04

@diggerdriver: ez azé' van, mert nem ülsz le! :D

©________ 2015.07.28. 09:37:24

@kék madár: tudod, ez olyan mint a ket alternativ orosz muvesz
ahol az egyik megkerdezi, hogy -te szerinted raszarjak a zongorara?
mire a masik -hagyd,ugyse ertenek

szoval a kerdes az,kinek definialod magad

Herr Géza 2015.07.28. 09:38:11

Mo'in!
Mi van az 50 felettiekkel? Inkább gyereknek érzem magam, mint vénembernek....
Frízek: legendásan buták és együgyűek a német humor szerint, itt vastagabb fejezetük van a viccgyűjteményekben, mint nálunk a rendőrvicceknek.
Persze van némi történelmi alapja: a tengernek "szorítva" éltek, hatalmas birtokokon gazdálkodtak, szűk körben házasodtak, stb.

©________ 2015.07.28. 09:38:46

@Evain: es akkor meg Sharon Stone rol nem is beszeltunk:)

©________ 2015.07.28. 09:39:58

@soad1221: hat vannak,akik felszavakbol is megertik egymast,es nem pofaznak annyit mint mi az emberemmel.

©________ 2015.07.28. 09:41:24

@soad1221: o, en nezem a Madartavlatbol sorozatot,most eppen a baltikum megy,hathallod,annyi elvarazsolt ember irorszagban a koboldbarlangokban nem el mint ott.

verkagrafomanka 2015.07.28. 09:46:42

Magyarország és Horvátország közül nyaralási célpontként én is Horvátországot választanám, pedig ismerem Mo.-t.
Engem amúgy az érdekelne, hogy ha a gyerekek Bajoroszágban élnek, akkor miért nem költöznek közelebb hozzájuk, hogy ne legyen a nagymamának annyira honvágya, meg hogy az unokák is többet lássák? Elvégre ezért választotta Németországot eredetileg.

létkoktél 2015.07.28. 09:54:32

"Például egy családi összejövetelen az egyik családtag azt a kérdést tette fel nekem, hogy van-e Magyarországon kóla, mert éppen azt ittunk a grillpartin."

Hehe, tőlem azt kérdezte meg nemrég a nyugdíjas szomszédom (Északeurópa), hogy van-e számítógépünk. Azóta is azon röhögünk itthon, hogy szegény, ha tudná, hogy nálunk az egy főre jutó gépek száma lassan meghaladja a cipők számát, és hogy mekkora harcot vívok azért a családban, hogy ne kerüljön már több gép a házba, de valahogy mindig csak beszivárog egy új, "figyu, ezt csak zenegépnek akarom használni, és akkor a másik meg lehetne a filmnézős, és akkor az asztalit felvihetnénk a lányokhoz rajzolós gépnek, és a kis laptop meg nekem munkagép, okés?" :DD De kérdezték már azt is, van-e Magyarországon elegendő hús, miközben ugyenezen országban a nyelvtanárnőm elképedt, mikor felvilágosítottam, hogy A.A. Milne márpedig igenis egy író, aki a Micimackót írta, mondván: Jézusom, nem is tudtam, hogy a Micimackó egy könyv! :)
De ez nyilván Magyarországon sincs nagyon máshogy, lefogadom, hogy 100 magyarból a felének gőze sincs az európai fővárosokról, és nyilván van egy réteg, aki azt hiszi, hogy Svájcban svájciul beszélnek. Itt igazából az a szomorú, hogy a kólás és a számítógépes kérdés mögött valami önkéntelen lesajnálás lapul, ami azért nem jogos, mert én bár a fejlett nyugaton élek, de egy csomó dologban sokkal szélesebb választási lehetőséggel találkoztam Magyarországon, mint itt, szóval lesajnálásnak helye szerintem nincs. tehát nyilván nem gáz, ha azt kérdezi, hol van Magyarországon Hottó vagy Bugyi, de az igenis gáz, ha megkérdezi, ittam-e már Fantát, mikor ő még csak nem is hallott pl. IMAX moziról, és amikor meséltem neki,hogy azért az fasza, kerek szemekkel meredt rám, hogy tényleg van jobb, mint a 3D?

Amúgy a sztori kísértetiesen hasonlított egy régebbi történethez, ott egy zongoratanárnő költözött hasonló életkorban, hasonló indíttatásból egy fríz városkába, először azt hittem, a kettő ugyanaz a sztori.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.28. 09:55:43

Hogy miért költözött távolabb a családjától? mert esetleg fontosabb volt a szerelem mint az unokázás és 54 évesen megengedte magának, hogy a szívére hallgasson és saját magára gondoljon a gyerekek meg család helyett? Hajrá Klára :)

LittleG (uk) 2015.07.28. 10:04:35

Tudom, hogy kilogok a sorbol, de lehetek kicsit szkeptikus a szerelmet illetoen? Inkabb vagy legalabbis joreszt "praktikus" okokat sejtve a kozos nyelvet nem beszelo parvalasztas mogott? Minden jot a posztolonak, a racionalisan gondolkodok tobbnyire jobban jarnak "az eletben".

esban 2015.07.28. 10:26:56

@LittleG (uk): +1 de azert aranyos tortenet es sok sikert.

©________ 2015.07.28. 10:47:43

@LittleG (uk): szerintem senki nem gondolta, ez afféle lángoló, észveszejtő szerelem.
most azt hagyjuk, hogy szerintem A Szerelem nem létezik,
nézzük csak azt, hogy mi a fontos?
van egy társa, akivel jól működnek együtt
jó az illata
jó az érintése
lehet rá számítani
törődnek egymással
stb
ezek mind fontosabbak bármely életkorban, mint bármiféle lángolás

a lángolás csak arra jó, hogy megállítson valaki mellett, és eldöntsd, hogy a fentiek igazak-e vele kapcsolatban

Taxomükke (UK) 2015.07.28. 10:48:53

@soad1221: Na igen, mondjuk a keleti blokkban tudjuk jól, milyen propaganda ment a Nyugat ellen annak idején, de legalább ilyen erőteljes hülyítés folyt Nyugat-Európában a szoc. országokkal kapcsolatban. Aljas módon folytatták a hazug propagandájukat. Volt hatása. Úgy tűnik, ez nagyon erősen benne maradt az emberekben.

Herr Géza 2015.07.28. 10:51:06

Megy ám a találgatás, hogy boldogulnak közös nyelv nélkül, de hol írta a poszterina, hogy nincs olyan, akár egy harmadik nyelv? A frízekkel meg kommunikál, tehát valószínű, hogy ő (kivételesen) pesszimistán értékeli a saját némettudását.

LittleG (uk) 2015.07.28. 10:52:17

@Taxomükke (UK): Na ja, tolem a 90-es evek vegen, nemet diakokkal kozos taborban olyanokat kerdeztek, hogy vannak-e nalunk autok meg szines tv-k. es hogy megmarad-e telen a ho...

Hari Seldon 2 2015.07.28. 10:57:22

" Mi, magyar emberek az itteni időjárási viszonyokat nem vagy csak nagyon nehezen tudjuk megszokni.

Jellemző, hogy ezen a nyáron is csak 13-15 fok között van a hőmérséklet. A 30 fokos hőséget itt nem tudják elképzelni."

Tessék csak a saját nevében beszélni! :-)
Én szeretem az esőt. A 30 fok meg már nekem a határ. Felette már alig bírom. Szóval időjárásilag jó más szerint meg jó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.28. 10:58:41

@Evain:
Ülve a nők és a buzik pisilnek:)))))))))))

Hari Seldon 2 2015.07.28. 11:01:42

@létkoktél:
"mikor ő még csak nem is hallott pl. IMAX moziról, és amikor meséltem neki,hogy azért az fasza, kerek szemekkel meredt rám, hogy tényleg van jobb, mint a 3D?"

Ha-ha. Én sem voltam IMAX-ban. (igaz nem is fogalakoztatott soha a "vájt-fülű mozizás)

Tényleg jobb?

Evain 2015.07.28. 11:02:17

@diggerdriver: az előbbi nem igaz (nézd meg mi az a shewee), utobbit meg honnan tudod?!?! :D:D:D

Evain 2015.07.28. 11:03:22

@Hari Seldon 2: nem jobb, csak akkor, ha olyan technológiával forgatták, mint az Avatart. Sajnos az Avatar óta senki nem ölt annyi lét filmbe, mivel eléggé költséges. :)

labirintus1 2015.07.28. 11:13:24

Szerintem, ez a kólás kérdés nem is annyira durva.

Egy barátnőmtől azt kérdezte a leendő francia anyósa, hogy Magyarországon is borotválják-e a hónapljukat a nők. Perzse egy nagyobb társaság előtt. Azt meglepődött, amikor mondta neki, hogy igen. Ő úgy képzelte, hogy ott valami vad, szőrös hónaljú népek laknak, ahová még nem jutott el a civilizáció. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.28. 11:13:44

@Evain: Tudom mi az a húgycsúzda de jelentkezzen az aki használja

tsabus UAE 2015.07.28. 11:15:02

@soad1221: Pár napja a CDG-n, az ügyfélszolgálatos (!!!) is megkérdezte, hogy Magyarország Európában van-e ! Mikor a feleségem igennel válaszolt, még visszakérdezett: "Biztos ?"
Azért ez már a sötétség teteje. Igaz, a CDG már rég elnyerte nálam a világ legbunkóbb reptere címet - más ok(ok)ból is...
Szóval, az ilyen, "van-e kóla/számítógép/autópálya nálatok ?" és hasonló kérdésektől lassan meg se rezzenek.

tsabus UAE 2015.07.28. 11:19:32

@Hari Seldon 2: +1
Ha nem lennék házas, már Skandináviában, vagy Kanadában lennék. Vagy Szibériában... :-)

LittleG (uk) 2015.07.28. 11:22:22

errol jut eszembe, tavaly a lanyomnak szemuveget csinaltattunk, mert eltort es az elozo recept alapjan ingyen kapta, mert hogy bizonyitott, hogy kell neki szemuveg. A csako eloszor nezegette a receptet hogy hm hm kiallitva Romaniaban, az egy 3. vilagbeli orszag, mint Afrika? (szoval Afrika egy orszag...) Merthogy akkor jo, afrikai receptet is elfogadnak, ergo ez is jo kell legyen.

soad1221 2015.07.28. 11:28:19

@tsabus [UK]: nekem franciaországban meg a műanyag edényeket mutatták egyszer a háziak, hogy milyen praktikus és lehet benne mikróban melegíteni, meg hűtőben tárolni...
majdnem visszakérdeztem, hogy mi az a hűtő, meg a mikró.. :)
de nem tettem sajnos, akkor még kicsit szégyellősebb voltam :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.28. 11:28:47

@tsabus [UK]:
A 80-as években egy 56-os emigráns büszkén mesélte nekem hogy az USA-ban már géppel aratnak.

Evain 2015.07.28. 11:35:14

@diggerdriver: csak személyes tapasztalat, hogy bármilyen szabadtéri rendezvénynél kívánom, hogy lenne nálam, amikor használni kell azokat a toi-toi típusú budikat... :s

Ha már téma, szerintem pasiknak a piszoár a legideálisabb, nem a normál wc. Legalábbis takarítás szempontjából. Mondjuk én ezekre a tölcséres budikra is anyázok, aki ezt feltalálta, az se nő volt. :s

Hari Seldon 2 2015.07.28. 11:35:43

@Evain:
Igen, de számomra az Avatar a didaktikus hülye történet miatt nézhetetlen.

Hari Seldon 2 2015.07.28. 11:37:03

@Hari Seldon 2:
OK. Ezek szerint lehet, hogy a látvány IMAX-ban kárpótol a szájbarágós sztoriért.

Herr Géza 2015.07.28. 11:40:26

@verkagrafomanka: Hát pl. azért nem költöznek Bajorországba. mert a férj Frieslandhoz kötödik (dolgozik is) és lehet, hogy neki is van családja ott a környéken, vagy lehet még nyolc másik oka is....
Az viszont tény, hogy a poszterinának a fiáékhoz való távolság szempontjából csöbörböl vödörbe, ....
Autóval 8-10 óra, repülövel meg annyiba kerül, mint egy München-Budapest út.

Herr Géza 2015.07.28. 11:43:57

@diggerdriver: Nono, aki férfiként otthon állva brunyál, arra ráosztanám egy hónapra a buditakarítást. Rögtön rájönne, hogy lehet azt ülve is.... :))))

verkagrafomanka 2015.07.28. 11:46:21

@Herr Géza: igen, én is erre jutottam a térképet nézve, hogy igazából nincs közelebb hozzájuk, csak egy országban élnek megint.

verkagrafomanka 2015.07.28. 11:50:09

@Réka ‎: Ja, én nem "vádnak" szántam (hogy jönnék ahhoz), hogy miért nem Bajorországba költözött, ha már, mert tök jó, hogy a családja mellett van még valaki, aki miatt érdemes volt Németországot választania. Csak a posztból nekem az jön le, hogy Frízföldön még így, férjjel is elszigetelten érzi magát, és ezen a család közelsége (talán) segíthetne.

Herr Géza 2015.07.28. 11:50:55

@diggerdriver: Szegény apósom ezt sok évtized mintaszerü szófogadása után immár szellemi erejének hanyatlásával úgy oldotta meg, hogy a "kanócot" belógatta a mosdóba.... :D Akkor bukott le, amikor a kórházban éjszaka a sokágyas kórteremben a sarokban lévö mosdót is ilyen céllal vette igénybe. Hát nem aludt mindenki...... :))))

tsabus UAE 2015.07.28. 11:52:41

@diggerdriver: Az 56-osok durván el vannak szállva. (Legalábbis, akikkel eddig találkoztam.)
Az egyik megkérdezte, még valamikor 2002 körül, hogy van-e Magyarországon ("nálatok") számítógép. Aztán mondta, hogy otthon már ő is ilyen modern technikát használ és mutatott egy fényképet, amin a kalocsai mintás terítővel letakart dohányzóasztalon egy Commodore vigyorgott...
:-D

soad1221 2015.07.28. 11:54:27

@Herr Géza: már azt hittem csak én vagyok buzi... :D vagy nő...

soad1221 2015.07.28. 11:56:22

@tsabus [UK]: na nem lebecsülni azt a commodore-t! nagyon fasza kis gép volt az :)

qkuc 2015.07.28. 11:57:51

@tsabus [UK]: Nem tudom mit szólt volna az ügyifogyi, ha a biztos? kérdésre a válasz a talán ...., :D.

tsabus UAE 2015.07.28. 11:58:01

@Herr Géza: "kanóc" - :-))))))))))))))))))
Egy öreg rokonom szokta mondani: "Ha majd te is ilyen öreg leszel, akkor te is úgy találod majd meg reggelente, hogy kifésülöd a szőr közül azt az egy szálat, amelyik csöpög !"

2015.07.28. 11:58:42

Hat eloszoris, az ugynevezett nagymamakor 70 folott kezdodik, az 50-esek meg fiatalok, akkor is, ha esetleg unokajuk is van... esetleg MILF, de semmikepp sem nagyi! :D

Re: hulye kerdesek kulfoldiektol, olaszok egyszer kerdeztek, van-e Magyarorszagon eper, de a csucs egy angol volt, aki azt kerdezte, Magyarorszagon is volt-e masodik vilaghaboru... :D

2015.07.28. 11:59:17

@mojyo: Ja igen, egy kanadai pedig azt kerdezte, Magyarorszagon is ismerik-e Ricky Martint, wtf. :D

qkuc 2015.07.28. 12:00:49

@Hari Seldon 2: Anno a NASA visitor centerben láttam először IMAX mozit, hát leesett az állam. Tényleg elkaptuk a fejünket, mert azt hittük elcsap a meteor. Ahhoz a mozihoz képest még az Avatar is csak gyenge koppintásnak hat.

tsabus UAE 2015.07.28. 12:04:47

@qkuc: Drágám azt felelte, hogy két napja még tuti ott volt. Ha azóta el nem költöztették az országot, akkor most is ott kell lennie.
Mire az ügyifogyi: "Ne legyen olyan ideges ! Nem kötelességem nekem, hogy minden ilyesmit tudjak !"
Az eddigi szomorú tapasztalatok alapján, tiltólistára került nálam az összes francia reptér. Se uticél, se átszállás. Csupa tudatlan, lusta és arrogáns reptéri dolgozóba sikerült eddig belefutni náluk.

esban 2015.07.28. 12:06:31

@mojyo: Nekem egy Kelet-Nemet ismerosom meselte, hogy az angol lakotarsa, egy 1 hetes Berlini ut utan kerdezte tole: te, mi volt az a fal amirol minenki beszelt ott?

:D :D

tsabus UAE 2015.07.28. 12:06:43

@soad1221: Nekem még Commodore 16 is volt, bővítőkártyával, amitől fantasztikus 64 KB lett a memóriája ! :-)

tsabus UAE 2015.07.28. 12:07:38

@mojyo: Ki az a csávó ? :-DDDD

SzZoole 2015.07.28. 12:10:17

@Golf2:"milyen nyelven kommunikálnak?"
A szerelmet egy nyelven beszélik mindenhol e világban,vagyis inkabb csináljak:)

Herr Géza 2015.07.28. 12:10:51

@verkagrafomanka: Ki tudja mit terveznek a jövöt illetöen, de pl. a fríz férj (már ha tösgyökeres fríz) Bajorországban majdnem olyan idegen lenne, mint a poszterina magyarként Németországban.
Nekem van ismerösöm, ahol a férj (magyar) kb. 10 éve minden hétfön elrepül Brémába dolgozni, pénteken haza Svábországba a családhoz. A feleség itt született, de magyar származású, van gyerek is, a feleség 4 órás állásban dolgozik. Mindig kérdezem öket, hogy nincs még tele a búrájuk ezzel az életmóddal, miért nem költözik akkor a család oda? Egybehangzóan állítják, hogy soha nem tudnának ott északon élni. A férjnek viszont elektrotechnikusként álmai állása a brémai (Airbus) és anyagilag még úgy is megéri, hogy a repjegyeket és az ottani lakásbérletet sk. fizeti..... A családi élet meg beállt erre a módira.
Hát nem vagyunk egyformák, ennyit a ki, miért, hol él/lakik/dolgozik témában.

létkoktél 2015.07.28. 12:11:09

@Hari Seldon 2: nekem jobban bejött, vhogy élethűbb, nem olyan , mint a régi kínai 3D-s bélyegek, hanem azt az érzést kelti, benne vagy a filmben. De én alapból inkább otthon nézek filmet, szóval ezt csak mint érdekességet említettem, hogy fura kép él rólunk nyugaton.

az idöjáráshoz: sarkkörtől kb 150 km-re lakom és épp vakációzom a falunk tengerpartján, 22 fok, tűzö nap. Ezek szerint nem itt van a leghidegebb? amúgy ez a klíma nekem is sokkal jobban bejön, az milyen már, amikor nyáron nem tudsz egy jót sétálni, mert rádrohad a gatya? nem, ez itt pont tökéletes, a nyár enyhe és haragoszöld, a tél roppanósan friss és fehér, ahogy a mesekönyvekben.

2015.07.28. 12:13:42

@esban: Ez ugye nem igaz, csak viccelt az ismerosod? :D

qkuc 2015.07.28. 12:13:51

@létkoktél: Mit meg nem adnék majd azért a 22 fokért, az ír koboldoknál az már globális felmelegedés ... (a jól látom ma is 16 fok van ott ...)

Taxomükke (UK) 2015.07.28. 12:15:17

@mojyo: Ööö... khm... ki az a Ricky Martin?
Mondjuk én Angliában élek, lehet, hogy Magyarországon ismerik...

soad1221 2015.07.28. 12:17:37

@mojyo: nem, nem és nem és nem!!!!! :D

SzZoole 2015.07.28. 12:18:53

@mojyo: ki az a Ricky Martin?:)

soad1221 2015.07.28. 12:21:02

@Zoole[uk]: nem tudom neked mit mondtak a szüleid, de abból nem szerelem, hanem gyerek lesz...
hidd el, próbáltam, van 3 :)

2015.07.28. 12:22:46

Ja, meg az is eszembe jutott igy a hulye kerdesekrol, hogy tolem a fonokom megkerdezte tudok-e porszivozni :D (Mert kiborult valami az irodaban es fol kellett takaritani.)

Egyszer pedig teat csinaltam es vizet forraltam, marmint a munkahelyemen es elvittem a cseszet az asztalomhoz, mert nalam volt a sajat teafilterem, es a fonokom latta, hogy viszem a forro vizes cseszet es megkerdezte, hogy uresen iszom-e forro vizet. :D

SzZoole 2015.07.28. 12:23:57

@soad1221: ne ragozuk tovabb,mert ki tiltanak:)))

Herr Géza 2015.07.28. 12:25:56

@mojyo: Elég hátul állt a sorban a fönököd, amikor az IQ-t osztották.... :)))))))

adg 2015.07.28. 12:27:50

Hugom a kora 90-es evekben azzal inditott francia vendeglatoinal, hogy megmutattak neki a wc mukodeset, es kertek, hogy ne kiserletezzen a videomagnoval, majd ok elinditjak amit szeretne, mert az egy igen bonyolult berendezes, honnan tudna hogyan mukodik.
De hug elmeselte nekik, hogy a mienk ujabb es sokkal jobb is, es otthon nem csak wc van, de bide is, meg ugy osszessegeben nem sok szegyenkezni valonk volt veluk szemben mas teren sem.
Onnantol egyeneangu volt. (A bide valami furcsa divat volt akkoriban, szerintem 95%-ban senki sem hasznalta oket, a piszoar praktikusabb lett volna. Egy baratunk pont most szereltetett fel, mert kiesett az egyik furdoszobajuk lakasatalakitas soran, a maradekra meg sokan vannak 6-an. Igy legalabb a fiuk (4) nem blokkoljak a reteratot annyiszor. )

Rickey Martint ausztraliaban sem ismerik, en legalabbis biztos elmennek mellette az utcan. Biztos szinesz, vagy enekes, a neve ismerosnek tunik. :)

qkuc 2015.07.28. 12:28:37

@Herr Géza: Az élet igazságtalansága, hogy mégis belőle lett főnök, :D.

2015.07.28. 12:31:14

@Zoole[uk]: @soad1221: @Taxomükke (UK): @tsabus [UK]:

Ez a kerdes RIcky Martinrol a 90es evekben hangzott el amikor en meg iskolas voltam, amugy egy latino enekes aki a '98-as VB hivatalos dalat enekelte, La Copa De La Vida vagy mi volt a cime, tudjatok, az a gol gol gol allez allez allez... hatalmas slager volt, azota en sem tudom, hogy mi van vele, de akkor nagyon hires volt. :D

2015.07.28. 12:31:44

@qkuc: Igazsagtalansaga? Torvenyszerusege inkabb, a fonokok mindig ezekbol lesznek. :D

adg 2015.07.28. 12:32:33

Nem tudom, poszterinanak sikerult-e bankszamlat nyitnia, ugy hallottam Geza urtol, hogy csak akkor lehet kulfoldinek szamlat nyitni, ha a bundastag, vagy liga, vagy mi engedelyezni neked szemelyesen.
Vagy mar van van egy angol szamlad, mert ha azt sikerult elintezni, akkor nem mernek az utadba allni. :)

Taxomükke (UK) 2015.07.28. 12:34:20

@mojyo: Nálunk itt a kertvárosban nem ismerik...
;)

SzZoole 2015.07.28. 12:34:42

5 éve egy mosodaban dolgoztam es egy szombati reggel a sofőr nem jött dolgozni es a transport manager-el vittük ki a ki szállítandó dolgokat.
Kérdezi hogy honnan jöttem ,mondom neki hogy honnan,mire Ő,kitörő örömmel közölte;
Azt tudom hol van,közép Európában es Magyarország az Osztrák -Magyar Monarchia része.
Néztem ra értetlenül es mire bármit is válaszoltam volna neki ,Ő a mutató ujjával a halantekat bokdosve mondta;
Nem vagyok en hülye,tanultam történelemből.

Evain 2015.07.28. 12:37:18

@Hari Seldon 2: apropó, Avatar, had reklámozzam már Ward nicknévvel induló, számítógépes grafikusként kezdő, igen nagy tehetséget (irónia nélkül, iszonyat tisztelem a srác munkáit), akinek elég nagy része volt a film egyes jeleneteinek kidolgozásában. :)

Jó, az Avatar egy űr pokahontasz, nem is a sztorija volt a lényeg. :) Anno olvasgattam pár cikket, hogy miben más a technológia a normál felvételhez képest, azért volt akkora költségvetése a filmnek. Az egész látványvilágot ehhez dolgozták ki. Szerintem jól. Szerintem. :)

SzZoole 2015.07.28. 12:37:24

@mojyo: "azota en sem tudom, hogy mi van vele, de akkor nagyon hires volt. :D"
Megbuzult,úgyhogy nem sok esélyed van nála

LittleG (uk) 2015.07.28. 12:37:30

@mojyo: hat, azota bevallotta hogy meleg es par eve (10?) nagyon el van tunve. Meg azt is enekelte, hogy Livin' la vida loca :)

Evain 2015.07.28. 12:38:16

@Herr Géza: amindenit, hozzám jössz? :D:D:D

2015.07.28. 12:39:40

@Zoole[uk]: Hat abban en sose remenykedtem, szoval semmi baj. :D

@LittleG (uk): Tenyleg, arra nem is emlekeztem, de a golosat kivulrol tudtam. :D

soad1221 2015.07.28. 12:41:49

@mojyo: én sajnos tudom, és emlékszem erre. SAJNOS!!!!!!
és továbbra sem vagyok hajlandó ezt bevallani... :)

SzZoole 2015.07.28. 12:42:37

@mojyo: de igy viszont meg en remenykedhetek:)))

SzZoole 2015.07.28. 12:51:20

@soad1221: "hidd el, próbáltam, van 3 :)"
Csak probaltad???
Nekem elsőre sikerült:)))
Csak vicc volt

Herr Géza 2015.07.28. 12:54:12

@adg: Khm, khm. A bidé nem kompetens a piszoárral....A bidébe brunyálni állva még nagyobb disznóólat csinál, mint a WC-be pisilés. Mert alacsonyabban van és mert nincs öblítöpereme, mint a WC-csészének, így a magasból érkezö cseppek még inkább szóródnak a szélrózsa minden irányába.... Plusz össze-vissza lesz brunyálva a bidé vízcsapja is, aztán azt fogdossa a bidé következö, "esetleg" azt rendeltetésszerüen használó illetö. :-(
Ha valakinek esetleg nem tiszta: a bidé az altesti tisztálkodást (pl. WC-használat után) szolgáló, a felületes szemlélö számára a WC-csészére hasonlító szerkezet... :)) De: a peremén (általában) hideg-melegvizes speckó csaptelep található és sima "mosdólefolyóval" csatlakozik a csatornára. Ebböl következöen kisdologra használni is elég gáz, nagydologra viszont totál alkalmatlan (a "termés" nem fér át a szifonnal is ellátott szük lefolyón). Használható viszont pl. lábmosásra, de szintén nem alkalmas pl. csirkekopasztásra... :)))))))

Herr Géza 2015.07.28. 12:59:49

@Evain: Ezek szerint nálad még nem sikerült az átnevelés.... :))))
@puhacica: Nálad igen???

Nálam erös késztetés alakult ki az "életidegen megoldásra" már akkor, amikor évekig egyedül laktam, de a döntö lépést nekem is az asszonypajtás "ihlette" :DD

Golf2 2015.07.28. 13:02:17

@tsabus [UK]: Beauvais-on is kedvesek még ott volt a wizzair 10 percig mégse engedtek fel.2 nap várakozás 3szoros jegyár volt a bukta.Azt hittem csak a fapados repterek ilyenek.

Golf2 2015.07.28. 13:02:17

@mojyo: azòta mi van vele? Coming out-tolt.

Evain 2015.07.28. 13:05:00

@Herr Géza: hát a lányomnak nagyobb sikere volt, mint nekem. Ugyanis hajlamos utánunk jönni a budiba. Az apja után is. Na innentől a képzeletedre bízom. :D

Próbálkoztam én is, de alfát elég nehéz átnevelni. :D

2015.07.28. 13:07:29

@soad1221: Hat igen kicsit ciki, de nem volt az olyan rossz, vagyis nyilvan mas a megitelese, ha az ember onfeledt gyermekeveivel jar egyutt az emlekezes... :D De amire irtak annak szerintem tokre megfelelt, peldanak okaert hany utanakovetkezo hivatalos VB dalra emlekszunk? Na ugye. :D

szépjuhászné 2015.07.28. 13:08:22

@Herr Géza: Egy barátunk akkor határozta el, hogy lesz nála piszoár, mikor vendégségben elment pisilni. Rövidnadrágban. :)

Herr Géza 2015.07.28. 13:10:00

@Herr Géza: Most a fiunkkal küzdünk. Ö már eleve így (ülve) lett szoktatva, aztán az iskolában a hülye fiú osztálytársai cikizték emiatt. Azóta otthon is próbálkozik, de legkésöbb a felcsapva hagyott ülöke elárulja.... :))))) Na olyankor komoly konfliktus alakul ki az anya-fia viszonyban. :)))

Herr Géza 2015.07.28. 13:14:39

@Evain: @szépjuhászné: Én elég hamar átnevelödtem, mert
a. az egyedüllakás már legalább a késztetést kialakította
b. én is mentem brunyálni rövid- vagy alsónadrágban
c. fontos volt a házibéke
(Lehet, hogy fordított a valós sorrend?) :)))))))))))))))

soad1221 2015.07.28. 13:15:45

@mojyo: alkalmasnak alkalmas, ezt nem vitatom. azt is tudjuk, hogy mi van a vámház krt.9 alatt, de attól még nem biztos, hogy akarom is... :D

@Zoole[uk]: biztos? :D

puhacica 2015.07.28. 13:15:52

@Herr Géza: szepen kell kerni, logikusan ervelni es kesz.

Herr Géza 2015.07.28. 13:17:58

@szépjuhászné: Otthoni lakásunkban úgy alakult, hogy táncterem méretü lett a fürdöszoba. Na akkor én is belelkesedtem, hogy márpedig nekem kell piszoár. Majd jött a nejem pragmatikus kérdése: "És te fogod takarítani is?" Hát átértékeltem a fontosságát.... :))))))))

Mr Long 2015.07.28. 13:18:06

index.hu/gazdasag/2015/07/28/nem_a_gorogoktol_ettol_rettegnek_a_nemetek/

Jah, mert a legfontosabb az utlevel nelkuli mozgas lehetovetetele az euban :)

Herr Géza 2015.07.28. 13:18:56

@puhacica: Így volt ez nálunk is.... :D

Herr Géza 2015.07.28. 13:21:06

@puhacica: Bár vele nem találkoztam, de sejtettem, hogy jó fej lehet a Norbi.... :D

kardio1 2015.07.28. 13:27:52

@tsabus [UK]: nekem még nem volt ilyen gondom. Igaz, tudok franciául :)

adg 2015.07.28. 13:28:04

@Herr Géza: "A bidé nem kompetens a piszoárral." Marmint kompatibilis, gondolom. :) De nem ertem teljesen, miert irtad ezt nekem, szerintem nem kevertem oket.
Nekunk bide volt akkoriban, de a piszoar praktikusabb lett volna, ha mar valami extrat akar az ember a sima wc melle. Termeszetesen a piszoar nem alvazmosasra lett volna praktikusabb, ahogy a bide sem extra wc kagylo volt, es nem is lettek volna kompatibilisek, csak annak tobb ertelmet latom.
A baratek meg piszoart szereltettek fel termeszetesen, a kiesett kulon wc helyiseg helyett. Sajnos boviteni nem tudtak a hazat vicces epitesi eloirasok miatt, de az uj gyerek miatt kellett a szuloknek egy uj halofulke. Ezert eldoztak be a wc-t es az eloszoba egy reszet. A maradek egy darab furdoben koncentralodott minden ilyen tevekenyseg, igy a mosokonyhaba - ahol amugy is ott volt az osszes szukseges viz es csatornacsatlakozas - beszereltek a vizeldet. Kicsit szokatlan megoldas, de most mindenki hepi.

Alles ist clear jetzt, mate? :D
(Nemet halandzsaban verhetetlen vagyok.)

M. Péter 2015.07.28. 13:46:12

@Evain: Rosszul tudod, csak 46 éves.

P.Elliot 2015.07.28. 13:49:01

Nagyon tetszett a posztolo eletrevalosaga. Egyedul maradt, az ilyen koru nokert nemigazan kapkodnak otthon, nagyon sokan panaszkodtak erre, miert is elne le a ki tudja mennyi, valoszinuleg meg sok evet ami hatravan, egyedul.
Es ha nincs otthon megfelelo szemely akkor batran nyitott a kulfoldre is, szerintem meg erdekesebbek egymasnak, szerelemrol ritkan beszelunk ilyen korban mar/ nem kizart/, de szeretetrol, egymas jo megerteserol, kellemes egyuttelesrol arrol igen.
KIvanok neki sok szerencset, hosszu boldog eletet a ferje oldalan.
Itt Usaban is elegge kezd elterjedni hogy kulfoldrol valasztanak feleseget meg a fiatalok is, csupan azert mert erdekesebbnek tartjak a mas nemzetbelit. Az orosz nok az elsok ilyen teren, azokhoz fuzodk a legnagyobb erdeklodes, ki hinne, az embereket nem erdekli a politika hogy hivatalbol kene utalni azt a nemzetet, pokolba az eloiteletekkel, nicsak milyen kulonlegesek.
Latom szepen elojott a wc tema, baratnom meg fiatal korunkban meselte hogy amikor bekoltoztek az elso lakasukba a ferje elment a frissen takaritott wcbe pisilni, mire o ment oda megdobbenve latta hogy sarga foltok szerteszet, kijott belole a sarkany mint a ferje nevetve meselte, erterohant, belokte az ajton, kezebe nyomta a takaritoszereket, wc kefet , es olyan uvoltest csinalt hogy a szomszedok is hallottak, ezt onnan tudjak hogy nehany nap mulva ket szomszed is adott tanacsot a ferjnek hogy hogy lehet nyom nelkul pisilni, illetve uljon le a wc--re es kesz.
Nalu k ilyen nincs, nem tanacsolnam a ferjemnek hogy foltokat lassak en sem, de az biztos hogy ugy mos kezet hogy minden uszik.

Herr Géza 2015.07.28. 13:49:19

@adg: Természetesen kompatibilisre gondoltam (furcsa is volt, ahogy leírtam a "kompetenst" :)))))) )
Oké, mate, ahogy leírtad nekem az jött le, hogy vagy-vagy reláció áll fent a funkció szempontjából.... (Ez ugye szép mondat lett? Amolyan nagyon müszaki....)
Szóval megnyugtattál....
Alles clear, mate, no worries... :D

qkuc 2015.07.28. 13:49:20

@Evain: Űr Pokahontasz, nagyranőtt hupikék törpikékkel.

Evain 2015.07.28. 13:50:01

@M. Péter: hamu a fejemre, Sandra Bullock-kal kevertem. :( Ha most azt mondod, ő sem annyi, kardomba dőlök...

Herr Géza 2015.07.28. 13:59:14

@adg: És megkövetlek, a "Ha valakinek nem tiszta..." kezdetü részt tényleg nem neked írtam, csak úgy oda passzolt, és tapasztalatból tudom, hogy sokan nincsenek tisztában a bidé igazi rendeltetésével, még "magas kultúrkörökben" sem.
Különösen a feleségem tudna sokat mesélni erröl rövid szállodai szobalány-karrierje tapasztalataiból . :))))))))))))

2015.07.28. 14:12:18

Szerencséje hogy ebben a nagy melegben, egy kellemesebb helyen volt. A lakásban 36 fok volt, napokig. Kint meg 40 .
Bagdadi időjárás . Borzalom.

Golf2 2015.07.28. 14:12:18

@Herr Géza: most olvasom a zurulògusok szerint ülve a tuti üres lesz a zacsi.A fene gondolta!

Ginix 2015.07.28. 14:13:51

@Hari Seldon 2: sztem nem, én egyáltalán nem látom a különbséget, bár lehet, h csak azért, mert alapban nem csípem a 3d-t. amikor magyarázzák, h mennyivel jobb, akkor csak értetlenül nézek, mint amikor vmi azt magyarázza, h szerinte mitől jobb mondjuk egy nike cipő egy reeboknál. elhiszem, h számára jobban megfelel, de kétlem, h lenne egy nagy egyetemes megfogható minőségkülönbség. az olyanok meg, h nagyobb a vászon meg lejt a sor engem nem hoz lázba, én úgy is tudok élvezni egy filmet, ha 2d és a lépcsőről nézem:)

LittleG (uk) 2015.07.28. 14:17:54

off

www.youtube.com/watch?v=EbazdZ4erl0

gondolom, azt jegyzi meg a baba, ahogy egy leírt szó képe kinéz, de akkor is látványos :)

on

adg 2015.07.28. 14:20:30

@Herr Géza: "Ez ugye szép mondat lett? Amolyan nagyon müszaki...."
Igen, ez szep mondat valoban. A fenti kontextusban hasznalt terminuszok adekvat modon projektaljak mondanivalod intenciojat.

A barateknal nem irtam amugy, mit szereltek fel, utolag visszaolvasva az lehetett felreertheto. De en olyan vagyok, mint a Medgyessy Peter, azt ertem, hogy mire gondolok. :))

Masodik szakmam amugy vizes, bar kicsit nagyobb leptekben, mint egy furdoszoba, de azert némi ralatasom van. Meg en vonzom a vizes gondokat, nalunk minden vizes dolog folyik elobb-utobb, felevente csotores vagy dugulas kotelezo gyakorlat. Vakon cserelek csapbetetet, pucolom a dugulast, stb. Meg a kocsiknak is mindig folyadekos gondjai vannak. Hutofolyas, olajfolyas, valtoolajszivargas, klimaszivargas, soha semmi egyeb gondom nem volt kocsikkal, csak folyadek. Ez a karmam, nincs mit tenni.

soad1221 2015.07.28. 14:22:26

@adg: akkor vigyázz a prosztatádra.... :)

adg 2015.07.28. 14:28:47

@Ginix: ott is ilyen kek-voros mazgas kepet vetitenek? Mert akkor be sem teszem a labam oda. Azt sajnos nem fogom latni, mert az egyik szemem sokkal gyengebb, es semmilyen ilyen 3D dologra nem hajlando.
Pedig pont most tervezunk egy vasbeton dobozt iMax mozinak, gyerekeim meg a fiatalabb kollegak mar teljesen be vannak izgulva ra. En meg csak annyit latok belole, hogy gerenda meg fal, meg alap, meg minden teremnek fuggetlen szerkezet, hogy ne vigyek at a hangot, meg ilyesmi.
De ha nem mazgas a kep, akkor hajlando vagyok megnezni. Egye fene.

adg 2015.07.28. 14:30:58

@soad1221: Az jol van, koszoni. Ellenben a servmutetemnek maradt egy (szerencsere minimalis) kis hatasa. :D

2015.07.28. 15:12:51

jo kis poszt, tetszik a rugalmassag es az alkalomazkodasi kepesseg, meg az elvarasok figyelmen kivul hagyasa :D vagany :)
sok sikert!! remelem benez a poszterina kommentelni.

egyebkent pedig hol van @fhdgy: ? asszem o is ugyanez a korosztaly...

Zizifull 2015.07.28. 15:14:49

Veszmadarkodom egy kicsit: lassuk hol lesz a par 4 ev mulva.

létkoktél 2015.07.28. 15:15:00

@Ginix: szerintem is filmje válogatja, ha eleve IMAX-hoz forgatták, valahogy nem az lesz a benyomásod,. hogy nézel egy képet, aminek befelé van mélysége, hanem épp fordítva, ahogy írtam, így beszippant, mintha te bekerültél volna a filmbe. Amúgy én is Avatart, meg Gravitációt és ilyeneket néztem, ez nekem leginkább arról szól, hogy milyen faszán lehet már a valóságnak nevezett akármit reprodukálni, és ez engem izgat, mert sok izgalmas kérdést vet fel, jó ezzel eljátszani néha.

@mojyo: azért ez nagyon durva. :D Miért nem mondtad neki, jah, mi magyarok így simán, fehéren isszuk, megkóstolja?

2015.07.28. 15:19:29

@mojyo: hehe azt hittem Justin Bieberrol kerdez:D bar erzesem szerint a kanadaiak ha tehetnek valami szigoruan titkos katonai intezmenyben orizgetnek, hogy ne jusson a vilag tudomoasara ha tehetnek :D:D:D

tolem amugy csak azt szoktak kerdezni, hogy Magyarorszagon milyen nyelven beszelnek :) ill en hany nyelvet beszelek ezt igy tobben is megkerdeztek, lovesem sincs miert ez a fixa ideajuk...

amugy a barbar magyarok kerdeskorben eddigi nagy kedvencem volt az amcsi ismeroseink wc papir keszlete, amit szinte kivetel nelkul mindegyik begyomoszolt a borondjebe, mikor Magyarorszagra jot, gondolvan, hogy nalunk nincs puha wc papir :D:D:D

Herr Géza 2015.07.28. 15:22:10

@adg: A vízszerelés nálam is "gázos". Az új kéróban minden szaniter cuccot (a bidét is :D) én szereltem fel és magamon is megdöbbenve újságoltam otthon, hogy szokatlan módon elsö nekifutásra sikerült minden, semmi nem folyik, semmi nem csöpög.
Na ezt nem kellett volna. :)))
Rá két napra takaros tócsát fedeztem fel a fürdöszobaszekrényben a mosdó szifonja alatt. Szétszed, igazít, összerak: csöpög. Új kör: csöpög. Harmadszorra sikerült.
Egy hét múlva indulok este hazafelé, minden lekapcsolva, elzárva, de csak hallom, hogy valahol valami csöpög. Végigjárok mindent, zuhanyzó csaptelep hollandija mellett csöpög szép komótosan. Idö nincs, a tálcába csöpög, nem ázik semmi, majd holnap megnézem. Másnap nincs csöpögés, minden száraz. Anyád. Probléma "megoldva". :D Újabb három nap múlva megint csöpp-csöpp. Szétszed, tömítést cserél (gyanúsan kemény müanyag...), összerak, kipróbál, minden száraz. Két nap múlva megint vízcseppek a tálcában, de a hollandinál minden száraz. Biztonság kedvéért húzok még egy negyed-harmad fordulatot a hollandin, de már izgulok, hogy szakad-e a menet. Azóta csönd, ill. szárazság.... Várok.... :))))))

2015.07.28. 15:25:52

@Sanyi9: @Der echte Weihnachtsmann:
gondolom nem tette fel a bajor szurot a tarskereson es igy befigyelt egy friz :)
Igaz, hogy kb annyi tavoltsagra el most, mint otthon, de most komolyan mondott volna nemet egy eszak-nemetnek, mert neki praktikus unokazasi okokbol egy del-nemet kellene? :D:D:D

2015.07.28. 15:31:26

@Zizifull: nem kell... sok magyar 50+ osban tobb rugalmassagot latok, mint 20-30 evesekben

M. Péter 2015.07.28. 15:37:54

@Evain: Sandra Bullock nyert, pont most vasárnap volt az 51. születésnapja.

FutureFry 2015.07.28. 15:38:26

@létkoktél: @Hari Seldon 2: @qkuc:
!(3D xor IMAX). Azaz van film amit pár helyen 3D + IMAX-ban is adtak (pl. Gravity)

Ginix 2015.07.28. 15:42:33

@adg: hú te, én nem is értem a kérdésedet sem...sorry! annyit tudok mondani, h ha leveszem a 3d-s szemüveget, nekem nem látszik különbség a normál 3d meg az imax 3d között (de nekem szemüveggel sem:)). amúgy, h technikailag hogyan meg mitől lesz 3d, na arról halvány lila...

@létkoktél: én a gravitációt "csak" normál 3d-ben láttam és halálosan élveztem, azon kevés filmek közé tartozik, amiknél sztem volt értelme a 3d-nek. imaxban egyedül az interstellar-t láttam, és bár a film nekem bejött, nem láttam semmi különbséget közte meg a rendes 3d között és itt is azt kívántam, bárcsak 2d-ben láthatnám. (itt svájcban nagyon rá vannak csavarodva a 3d-re, ha vmiből van 3d-s verzió, akkor csak elvétve találni olyat, mint otthon, h 2d-ben is elérhető pár moziban). pedig néha elmegyünk zürichbe is v bernbe, ha nem adnak vmit luzernben v csak szinkronosan, amit utálok, stb (ezzel csak azt akarom mondani, h hajlandó vok kimozdulni is, h megnézhessek vmit úgy, ahogy szeretném, csak sokszor tényleg nem adják máshogy). de ettől elhiszem simán, h neked más élményt nyújt és az tuti, h sok ilyenben lesz még részed:)

Evain 2015.07.28. 15:43:10

apropó, Imax, ugyanugyan, én erre várok:
thevoid.com/
meg erre
www.virtuix.com/

Elképzeltem most azt a pár millió WoW előfizetőt, aki mostantól ilyennel lenne kénytelen játszani. Heti három alkalommal egy három órás raid. :D

FutureFry 2015.07.28. 15:57:44

@Mrs Rumcajsz CA: A "crepto" mondjuk tényleg nem a puhaság szinonímája. De nagyon talaló a neve!

Demi78 2015.07.28. 16:03:47

Le a kalappal!
A huszoneves egyedulallo szakmunkas "megszorultam otthon, nincs jovo", a harminceves fiatal par "menedzser voltam, de kellett a kaland" es a negyveneves gyerekes csalados "vallalkoztunk, de rohadt kormany" tipusu emigraciok labdaba sem rughatnak On mellett. Szeretnem leszogezni, hogy semmilyen intrika, guny nem szerepel a hozzaszolasomban es nagyon sok sikert kivanok.
Emellett kivancsi lennek, hogy a magyar vezetes mit fog szolni ahhoz, hogy evek multan a kivandorlok koraranya megvaltozik es mar nem csak a fiatalok hagyjak majd el az orszagot?

FutureFry 2015.07.28. 16:08:20

@mojyo: Hülye állítások belföldiektől: Anno egy új-mexikóból telefonáló, az 1996-os atlantai olimpia egyik eseményére jegyet vásárolni próbáló embernek az amerikai olimpiai bizottság irodája azért nem volt hajlandó jegyet eladni, mert hogy az USA-n kívülre ők nem árulnak. A delikvens megpróbálta elmagyarázni, hogy Új Mexikó az USA egyik állama, de még a szupervigyort sem sikerült meggyőznie: "Sir, new Mexico, old Mexico -- it doesn't matter. You still have to go through your country's Olympic Committee."

LittleG (uk) 2015.07.28. 16:11:27

@Demi78: Szerintem nem valtozik meg, mindig is a fiatalok fognak inkabb elmenni. Bar epp ma neztem egy pszihologus rovid eloadasat arrol (Dan Gilbert), hogy alabecsuljuk hogy a jovobeli enunk mennyire fog kulonbozni a mostanitol, akarhany evesek legyunk is. Ugy tartjuk, hogy a kor elorehaladtaval lassul a valtozasunk, ami igaz is, csak koveteses vizsgalatok alapjan amennyi valtozast egy 18 eves tippel maganak a kovetkezo evtizedre, annyit valtozik egy 50 eves.
Szoval, ki tudja :)

Csodabogár 2015.07.28. 16:16:51

Remek poszt csak gratulalni tudok. Keves nyelvtudassal külföldön keresni, eleg bator dolog. Eddig azt hittem vagany vagyok ezen a teren, de ennyire nem. Amugy nagy partoloja vagyok a netes tarskeresesnek, nem csak nalam jött be, hanem sok ismerösnel is. Otthon valahogy idegenkednek a dologtol, vagy csak titokban csinaljak, nem tudom. Külön dicseret a hölgynek, hogy nem a gyereke mellett kepzelte el a jövöt, hanem sajat kezebe vette az iranyitast. Ritka az ilyesmi mint a feher hollo.
Frizek tudtommal eleg fura nyelven beszelenek, platdütsch?vajon a poszterina most mit tanul? Normal hochdeutsch ott nem nyerö.

FutureFry 2015.07.28. 16:23:01

@Mrs Rumcajsz CA: Justin Bieber: A Fehér Ház weboldalán az Ő vízumának/zöldkártyájának visszavonására és deportálására kiírt petíciót több mint 270 ezren írták alá. Még egy szenátor is támogatta (bár inkább csak viccelődött). Kanadai kollégák irodaajtaján gyakran előfordul a "Bieber free zone" felirat (pláne miután az egyikük irodáját egyszer padlótól plafonig kitapétázták Bieber poszterekkel).

Herr Géza 2015.07.28. 16:27:46

@Csodabogár: A plattdütsch már nemigen beszélt nyelv(járás), az öregek még tudják, de a fiatalok már nemigen. Nem vethetö össze egy bajorral, vagy svábbal, szásszal, stb.-vel.Szóval szerintem a mindennapi életben nemigen találkozik vele.

Herr Géza 2015.07.28. 16:39:15

@Herr Géza: Egyébként az nagyon durva, amikor elöször hallottam simán azt hittem, hogy angolul beszélnek csak valami borzalmas akcentussal. Aztán kiderült, hogy az elvileg német akar lenni, hát mit mondjak, nem voltam beljebb. :D Azért még viszonylag zsenge német tudással is elkaptam legalább annyit a bajort, svábot, vagy a sviccert huzamosabban hallgatva, hogy a fociról beszélnek-e, vagy a politikáról, vagy a nökröl...A plattdüttsch-nél még ez is nehezen, vagy egyáltalán nem ment. Pedig edzettem rendesen, a suli alatt az NDR volt az alaprádió (na meg a RIAS), és ott ment azt hiszem minden nap egy félórás adás originál plattdütsch-ül, hát akár kínaiul is beszélhettek volna. Kíváncsi vagyok, ma mennyit értenék belöle... :))))

LittleG (uk) 2015.07.28. 16:41:01

@Herr Géza: "Kíváncsi vagyok, ma mennyit értenék belöle... :))))"
án is, nem próbálod ki, aztán meséled el? :)

Golf2 2015.07.28. 16:47:58

Csak nyerhet a bulin,még az is lehet hogy pár év múlva rendes német nyugdíjat kap.

létkoktél 2015.07.28. 16:48:08

@Ginix: A Gravitációt én is nagyon élveztem, de nekem mondjuk a sztori is bejött, mert én ezt egy szimbólumnak fogtam fel, az űr magánya meg a nő magánya, gondolom, érted. De nekem pl. az Avatar is tetszett, mert én abban is találtam valamit, ami elgondolkodtatott. Volt még a Millenárison egy ilyen jövő kiállítás, és ott volt egy játék, hogy valami csöveket kellett meghatározott sorrendben fogdosni, és a meleget hidegnek érezted, a hideget melegnek - és emlékszem, ettől én teljesen kikészültem. Aztán kicsit utánanéztem a témának, hogy mennyire lehet becsapni az agyunkat, pontosabban fogalmazva, az agyunk mennyire képes becsapni minket - és azóta ez egyre jobban érdekel.

@Evain: ezek játékok? ha lenne ilyesmi nem lövöldözősből, ezt is baromira kipróbálnám. Egyszer volt egy kísérlet, emberek virtuálisan másik lábat "kaptak" hasonló technológiával, idővel az agyuk ráállt az új láb érzetére, látványára és az alany teljesen azonosult a barbi baba lábbal, hiába tudta valahol, hogy ez nem az övé. Mint az amputáltak fantomfájdalma, na az is milyen már: fáj a nem létező láb, de ha az tud fájni, ami nincs, annyi minden lehet, hogy ugyanígy csak egy agyszülemény. Pl. a színek, épp tegnap volt erről cikk az indexen.

Amúgy visszatérve a poszthoz, az nagyon érdekelne, milyen állásban gondolkodik a cikk szerzője fél év nyelvtanulás után 2 humán diplomával, csak mert nagyjából azonos cipőben járok vele, aztán érdekelne, ő hogy oldja meg ezt a kérdést, főleg ebben az életkorban, ami ugye Sandra Bullocknak és Sophie Marcaunak k..ra jól áll, de egy nullárólkezdéshez tán nem épp a legideálisabb.

Demi78 2015.07.28. 16:48:18

@LittleG (uk): Igaz lehet ez az alabecsles. Ha arra gondolok, hogy hol vagyok most (37) az ot - tiz evvel ezelotti koromhoz kepest, akkor azt mondom, hogy barcsak ennyi "erettsegem" lett volna mar akkor! Cigi le, sport(ok) elkezdve stb. Most az a teny, hogy azota nem MO-n lakom, nem jatszik...
Es ez folytatodik. Mi lesz velunk ot ev mulva?

Amugy ezt a kerdest feltehetne a Hataratkelo is. Ki mit akar, remel ot ev mulva? Es hol?

qkuc 2015.07.28. 16:49:37

@FutureFry: Ez azért ciki, :D. Hát nem tanítják az 50 + 2 államot legalább? :D

qkuc 2015.07.28. 16:56:08

@FutureFry: Asszem a nyurga pokahontasz törpöket "csak" 3D-ben néztem volna, ha nem kapok migrnt tőle, így leginkább szemüvegtelenül nézegettem a homályos filmet, :D).

Herr Géza 2015.07.28. 16:56:24

@LittleG (uk): De, meg is tettem iziben. Háát, sokat fejlödik az ember, ma már azért nem tünik olyan veszélyesnek. Többet értek belöle, mint csak azt, hogy kb. miröl van szó, de egy-egy mondatnál bizony teljes lehet a sötétség. Egyébként a platt a német, holland, flamand és a svéd egyfajta "keveréke", saját nyelvtannal, és önálló nyelv volt, nem pusztán egy német nyelvjárás Segít persze az is, hogy valamicskét konyítok az angolhoz is, meg sokat értek a hollandból, bár úgy pl. nem tudok megszólalni.
Tehát "platt snaken" - nem az én világom. :D

LittleG (uk) 2015.07.28. 17:02:47

@Demi78: En 10 evvel ezelott azt mondtam, hogy en aztan meg a szulovarosombol sem koltozom el (ehhez kepest holvagyok :) Nem mentem egy fel egyetemi evet osztondijjal Nemetorszagba (luuzer...), mert milyen honvagyam lenne. 10 eve nem gondoltam, hogy en valaha is meg fogok hizni, ugy hogy majd fogyni akarjak ("vekony fajta vagyok"). Nem hogy arra nem gondoltam, ki lesz a kedvenc egyuttesem, de meg nem is leteztek :)
Ot ev mulva a sajat hazam reszleteit szeretnem fizetni (vagyis inkabb a lotton szeretnek addigra sokat nyerni, csak kicsi az eselye). Ja, es folyekonyan tudni spanyolul. Magam mogott tudni par nyaralast, foleg meleg tengerpartit. A tobbi nem tudom :)

Ginix 2015.07.28. 17:03:48

@létkoktél: persze, a sztori nélkül mit sem ért volna. én az avatart pont ezért nem tudom szeretni, mert annyit rontott rajta a sztori nekem legalábbis. én a 3d-től mindig vmi pluszt várok, szóval nem azt, h majd kivált egy gyengus filmet, de nagyon sokszor erre próbálják használni, sztem ezért nem jön be annyira. most hrohannom kell, de majd írok holnap még az agybecsapásról meg izé:) szép délutánt!

LittleG (uk) 2015.07.28. 17:04:19

@Herr Géza: Köszi :) akkor van remény(em) skót terén is

kék madár 2015.07.28. 17:18:08

@LittleG (uk): 40 folott meg elkezdi az ember lehuzogatni a listat, hogy ááá ebbol se lesz semmi, meg ebbol se.... :)

kék madár 2015.07.28. 17:38:09

@LittleG (uk): egy rovidebb listabol viszont sokkal nagyobb az esely a sikerre :)

LittleG (uk) 2015.07.28. 17:48:53

@kék madár: nem feltétlenül, mert könnyebb 20-ból hármat teljesíteni, mint háromból hármat...

Demi78 2015.07.28. 18:01:18

@LittleG (uk): Hat igen, nalam is vannak hasonlo dolgok, kb 10 eve rossz kapcsolatban dekkoltam, cigi, pia, hajtos, de fizetos munkahely. Azota valas, orszagvaltas, uj kapcsolat, minden szartol (mar elnezest:D) megszabadulva, sportosan (nem sakk, hanem sziklamaszas es szorf) tervezem a jovomet ott, ahol elek, azzal a novel, akivel vagyok es boldogan, ahogy kell. Boldogan, ha nem szamolok a csaladi rosszul titkolt elvarassal, miszerint jo lenne mar hazamenni, de ez masik tortenet. Es mit akarok mondjuk ot ev mulva? Fenntartani ezt, ami most van, egy kis csaladbovitessel osszehozva + hàzat sajàt hàzra vàltva.

nincs1itt 2015.07.28. 18:01:44

Én 45 évesen jöttem ki, a férjem 44 éves volt, mindketten magyarok vagyunk. Nagyon tetszett az írás, nagyon szép, nagyon sok boldogságot kívánok az írójának!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.28. 18:03:48

Kedvencem az a magyar gyakornok lány volt 2006-ban, aki Thaiföldre hozott mosogatoszert, mosóport, tusfurdot, sampont stb. Mert hátha ott nem lehet ilyesmit kapni. Igen bakker bevallom én is a Ping folyóhoz jártam hamubol főzött szappannal mosni.juteszembe 2002 Laosz: láttunk embereket a Mekongban ffürdeni de ők is Sunsilkkel mostak hajat.
Az lehet, hogy angolul beszélgetnek? Ötvenesek is tudhatnak angolul.

Sanyi9 2015.07.28. 18:11:16

@Mrs Rumcajsz CA: nem ertem pontosan, hogy mire gondolsz. Mit kellett volna mondjon? Nemet egy eszak-nemetnek vagy eszak-nemet egy nemetnek? Vagy mi van?

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:13:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Rolad mindig az Indokina c. film jut eszembe. Catherine Denevue jatszik benne, szivszorito tortenet. Ajanlom mindenkinek akinek melyponton van az elete. Gyonyoru tajakon jatszodik es nagyon jo film.

A poszt irojanak sok sikert, irigylem a 15 fok miatt. Nekem az a tippem, hogy Magyar ferfival talalkozott a neten. Ez is lehetseges?

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:16:03

Nekem a legvadabb ki nem tudja hol van Magyarorszag elmenyem, egy baratnomtol azt kerdezte valaki, aki egyebkent foiskolat vegzett: nalunk latni e a Holdat. Nem irom le melyik orszagban tortent, mert nem akarom a honfitarsait befeketiteni.

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:18:29

Kedves Digger. Nekem van egy baratom, aki ulve pisil, nem is no, nem is buzi. Hidd el, egy parszor leteszteltem mindket dolgot.

A ferjem probaltam ravenni, hogy tanuljon meg ulve pisilni, nem akarta. Nyilvan, hiszen az indianok allva pisilnek. Viszont megkertem, hogy minden pisilis utan legyen oly kedves es torolje le maga utan a kis sarga foltokat. Szot fogad. Szeretem ot.

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:25:21

Ricky Martin azert vonult vissza szerintem, mert igen, homoszexualis es vannak orokbefogadott gyerekei. Nagyon jo ember, egyszer lattam vele egy elo interjut, amiben azt meselte, hogy az a nagy azsiai cunami milyen elmeny volt neki.

Elment o is onkentesnek segiteni, es azt meselte, hogy voltak emberek akik azert voltak ott, mert kicsi arvan maradt gyerekekre vadasztak es neki szemely szerint egy csecsemoert 10ezer dollart ajanlott egy pedofil. Meg egyszer mondom ezt nem egy pletykalapban olvastam, hanem lattam az interjut vele.
Szeretem Ricky Martint, meg igy is hogy ulve pisil valoszinuleg.

**mimi** 2015.07.28. 18:29:38

ülve pisilés rulez :))))

@Bredpitt Monika: Indokínát nem láttam...de megnézem

**mimi** 2015.07.28. 18:30:20

jaaaa. és nem nagymamázzuk az 50+ -osokat!!!!

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:31:24

Elovastam tegnap Rezsoatya blogjat unalmamban. Kavarognak bennem az erzesek, irtam is neki egy emailt es ezzel kapcsolatban szeretnek egy hosszabb hozzaszolast irni. Udv, megyek uszni.

kék madár 2015.07.28. 18:48:50

@LittleG (uk): akkor kettonk kozul egyikunk mernok, a masikunk statisztikus, es valamelyikunk ne menjen a piacra mert nagyon atverik :)

kék madár 2015.07.28. 18:50:18

@Bredpitt Monika: Moni ennyi martini utan szerintem mar ne menjel uszni :)

©________ 2015.07.28. 18:54:08

@Golf2: ha nem dolgozott ott, nem kaphat.

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:57:06

@kék madár: Fel ora mire a medencehez erek, tehat ma meg nem ittunk semmit. Martinit nem is fogok. A kedvenc italom a Bacardi, amit sajnos leginkabb colaval szeretek, ezert inkabb visszafogom magam, mert a kola szerintem artalmasabb mint a Bacardi. Otthon meg meg soha nem vettem BAcardit, mert annyira draga, hogy nem iszom. Szoval, annak ellenere, hogy ugy tunik nagy ivos vagyok, nem vagyok. A medencezes elott meg azert nem celszeru uszni, mert abbol biztos hogy vizbepisiles lenne. Akkor most megyek. Itt is dog meleg a mai napon.

©________ 2015.07.28. 18:57:46

@Herr Géza: hát így sokkal szebb a német nyelv!

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:58:25

Kedves Kekmadar. Mindig kiugrasztod a nyulat a bokorbol.

qkuc 2015.07.28. 19:08:53

OFF

Egyszer már volt róla szó, de naná, hogy akkor még nem figyeltem. Miylen módszerek léteznek pénz hazaküldésére. álíltólag koboldföldön x ideig nem lehet külföldre pénzt küldeni netbankon/bankon keresztül ..... A western uniont, azt hagyjuk, :D.

kék madár 2015.07.28. 19:17:34

@Bredpitt Monika: :) mostmar nagyon mely a godor ne asd tovabb!!! Csak szellemeskedtem, soha nem irok semmit komolyan!

kék madár 2015.07.28. 19:20:29

@qkuc: ha talalsz egy jo nagy nemzetkozi bankot, akkor nem feltetlenul kuldenem haza a penzt. Csak adnek az otthoniaknak egy kartyat amivel ATM-bol Magyarorszagon kivehetik. Nekem legalabbis arra nem szamoltak fel semmit (talan 2%-ot) mig az utalgatasnak nyoma van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.28. 19:38:29

@létkoktél: " sarkkörtől kb 150 km-re lakom " Whoa, nocsak, még egy északi?Merrefelé, ha nem titok.Csak mert mi is éltünk arra két évet.Sajnos csak kettőt...Ma más nem, privátba?

ABL CA 2015.07.28. 19:47:39

@Beth A.: Nagyi,maga nem cicozik, ket talalkozas utan koltozik:-)

En egy talalkozas utan koltoztem. De persze azert volt elotte fel ev e-mailezes. Nagyi is hasznalja, mint latod :) Egyszer elunk.

ABL CA 2015.07.28. 19:47:50

@Evain: tudtommal Jennifer Anniston 51 éves idén :D Jójó, tudom, ő ebből él, de akkor is.

Jen iden csak 46 eves. Es abbol el, hogy hetente esik teherbe, hetente vetel el, majd ujra ikreket var, kidobjak, aztan megis eskuvo... Cimlaplany
A heti "nagy hir" hogy Brad Pitt-et megcsalta Matt LeBlanc-kal anno....

ABL CA 2015.07.28. 19:48:08

@soad1221: "Mindkettőnkben kialakult egymás iránt a közös szimpátia, így azt a döntést hoztuk, hogy .."
és
"...és teljes energiával tanulom a német nyelvet, mivel minimális nyelvtudással érkeztem ki."

ez hogy? addig milyen nyelven kommunikáltak?

En 2010 szeptembereben mentem ki Angliaba nyelvet tanulni egy yes es no tarsasagaban. Fel evvel kesobb kozos ismeros altal lett egy amerikai levelezopartnerem. 2011-novembereben hazasodtunk ossze. Elmondhatom, hogy soha, egyetlen pillanatig nem voltak kozottunk a nyelv hianyossagabol adodo felreertesek. Addig beszelt(unk), amig meg nem volt a megertes. Azota pedig nehanapjan visszasirja azokat az idoket, amikor meg nem beszeltem angolul... :D

DieNanny CH 2015.07.28. 19:52:06

@Sanyi9:

Csak ékezethiány: "Mondott volna nem-et (vagyis az 'igen' ellentettjét) egy észak-németnek, mert neki egy dél-német kell"
:-)

kék madár 2015.07.28. 19:53:32

@qkuc: ja, csak tenyleg bankfuggo, es valahol egy kiskapu, sokszor meg ok sincsenek vele tisztaban, hogy Mianmarban mennyit szamol fel a helyi bank

DieNanny CH 2015.07.28. 19:56:54

@geegee:

Ezt én nem mertem megkérdezni, mert azt hittem alapműveltség. De akkor most én is szeretném tudni a választ.
:-)

2015.07.28. 20:00:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En is.... es ugy egyaltalan, mi a gond az allva pisilessel? En nagyon szeretnek megtanulni, sokkal higienikusabbnak tunik. :D

ABL CA 2015.07.28. 20:26:33

@Zizifull: Veszmadarkodom egy kicsit: lassuk hol lesz a par 4 ev mulva.

Hasonlo kor, hasonlo szituacio, 4 ev hazassag maholnap, jelentem a tokeletes szerelem, szeretet es harmonia toretlen...

az a titok, hogy tanulni kell a mult hibaibol.

kék madár 2015.07.28. 20:27:46

@mojyo: nem lenne egyszerubb kitiltani engem, ez a pisilos tema eluldoz innen. Mi lett itt, 444?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.28. 20:34:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Tudod, vannak ilyen filmek is, hogy Amit mindig is tudni akartál a pisilésről, de sosem merted megkérdezni...
:-)))))))))))

qkuc 2015.07.28. 20:51:02

@wuaaa [nor]: Miszter, szoktad is ezt használni? :)

Herr Géza 2015.07.28. 20:52:46

@geegee: Hát ha a brunyálással egyidejüleg akarsz lábat is "mosni", akkor semmi. :)

wuaaa 2015.07.28. 21:04:37

@qkuc: Aha, már azokban az időkben is használtam, amikor még moneybookers-nek hívták...

2015.07.28. 21:14:28

@kék madár: Hat bocsanat, lehet, hogy alpari, de valojaban a WC ugyanolyan technologiai furcsasag az orszagok kozott mint a konnektorok meg a sebessegvaltok, eshat hataratkelok vagyunk, biztos sokfelet lattunk mar a vilagban, akkor miert ne lehetne errol is beszelgetni? :D Sokszor elokerult mar amugy, egyszer peldaul nemreg az albanokkal kapcsolatban azt hiszem a balkani WC-rol volt szo, meg volt az a csunya kep is valakinek a blogjarol valami lepukkant azsiai mellekhelysegrol, akkor is el akartal szaladni? :D

2015.07.28. 21:32:02

@kék madár: Ja es a 444-et ne is emlegesd, csak azert szoktam olvasni, hogy tisztaban legyek azzal, hogyan gondolkodnak azok, akik velem pont ellentetesen latnak mindent. :D Ha ide is ilyenek jarnak akkor enis megyek! :D

kék madár 2015.07.28. 21:41:50

@mojyo: en vagyok a finnyas, nem birom ezt a WC temat. Hiaba a neveltetesem :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.28. 21:57:54

@kék madár: Myanmarban kb tavaly sszeptember óta lehet kkülföldi kártyát használni de én nem aajánlanám

kék madár 2015.07.28. 22:06:04

@Dragonlady (Bp, Hun): en nem le se tudom irni, jobb ha csondbe maradok :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.28. 22:33:45

@Herr Géza: Hátőőő, eddig valahogy még nem "mostam" lábat sose, állva vizeléskor, rövidnadrágban...De nem zárom ki, hogy valaki esetleg megrekedt valahol a szellemi , vagy fizikai fejlődésben... :-)))

Nem is értem, akkor rövidgatyában nem szabad vécére menni?
:-o

Herr Géza 2015.07.28. 22:39:08

@geegee: Ha két-három sör után még nem sikerült összefröcskölni magad (nem piszoárnál), akkor SOS keresd fel a prosztata-tanácsadódat.... :))) Az egyébként is nagy élmény... :))))))))))

macamuca [IHUN] 2015.07.28. 22:47:03

@Bredpitt Monika:
Ne tippelj, felesleges, mivel egyertelmuen leírta a posztolo, hogy fríz férfival találkozott, hozzá költözött ki. Vagy neked a fríz azt jelenti, hogy magyar?

macamuca [IHUN] 2015.07.28. 22:51:03

@ABL CA:
+1

(én is várom mar nagyon, hogy idáig jussak nyelv-ügyileg... Szeretem pontosan megfogalmazni a mondandómat /ok, Bevallom, beszélni is szeretek, meg ha ez esetleg meglepő is valakinek.... :))))))) /, es ez most még angolul nem megy.... Viszont egy türelmes partnerrel ez inkább humor, nem pedig problema-forrás

Muscari 2015.07.28. 22:51:30

@qkuc: Transfervise. Sokkal kedvezobb, mint a WU

montroyal ( CAN qc) 2015.07.28. 23:01:29

@Zoole[uk]: jo van mar milyen szerelem kinezett egy nemetben lako pasit es szerelmes lett hany eves hogy nezki mar nem szamit vigyen ki es eljunk meg az o keresetebol ..

szimpla érdekegyeztetes ... ennyi ... nem azert mondom hogy az rossz ..

na jo én is kolbaszoltam magyar tarskereson es tobben szerelmesek lettek belem , anelkul hogy talalkoztunk volna ...

de automatikusan jott - aki engem akar a gyerekemet is el kell fogadja .. akar teged a bu banatos ... a gyerekeddel egyutt ..

montroyal ( CAN qc) 2015.07.28. 23:03:19

@Zoole[uk]: Ricky Martin ? nem tudod ki az ? ne szégyeld mert o se tudja Te ki vagy ..

kék madár 2015.07.28. 23:03:52

@montroyal ( CAN qc): sokkal konnyebb beleszeretni valakibe amig nem latod : )

FutureFry 2015.07.28. 23:30:50

@Herr Géza: (Sajnos) piszoárnál is "kitűnően" lehet fröcskölni, ha a "urinal cake" (nem tudom mi a magyar neve) valamilyen védőhálóban van [1], mert némelyiket szinte mintha direkt úgy fejlesztették, hogy egyenletesen eloszlassa a csészén kívülre az áldást. Persze azóta már tudatosabban célzok (plusz ugye van a legyes változat [2], meg a focis változat [3], igaz ez utóbbival még nem találkoztam az USA-ban, de @mojyo: -nak biztos tetszene)

[1] www.uline.com/Product/Detail/S-8127/Bathroom-Supplies/Uline-Screen-with-Block
[2] www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=121310977
[3] geekologie.com/2010/06/gooooaaaaaal-soccer-goal-urina.php
[3]

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.28. 23:44:09

@Bredpitt Monika: hallottam már róla, jártam is abban a házban (Malajziában) ahol forgatták egy részét, csak valahogy soha nem láttam. valahogy egy csomó híres meg jó filmet soha nem láttam. ha holnap is egész napos szop(tat)ás lesz a program, lehet, hogy be kéne készítenem a laptopon a torrentet. köszi a tippet :-/

ha már pisilés a téma megint, mekkora gáz, hogy még a szülészeti osztályon sincs a kórházban bum gun. pont ahol a legjobban kellene az a bizonyos altesti higiénia, mert leírhatatlan állapotok bírnak uralkodni odalent hetekig. mászkálhat az ember be a zuhanyba másfél óránként :-( aztán itthon ugyanez szintén, vízcsövileg nem lehetett megoldani itthon sem, hogy legyen.

kék madár 2015.07.28. 23:53:23

@Dragonlady (Bp, Hun): "ha már pisilés a téma megint,"
de nem az!!!!!!

Herr Géza 2015.07.28. 23:55:43

@FutureFry: Ismert mindhárom verzió... :)))) És egyik nagyobb hülyeség, mint a másik, csak azért, mert néhány csökkent agyi képességü elöszeretettel köoi a rágót, dobja a csikket, stb. a piszoárba.... :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.28. 23:57:37

@kék madár:
ööö, akkor nemtom, mit néztem be.
Myanmarba készülsz, vagy miért vetetted fel fentebb? :-) tán te nem voltál itt régebben, nemtom, szóval én ott dolgoztam két évig, azért kotyogtam bele a dologba mégfentebb. ott olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy a tavaly szeptemberi tapasztalataim alapján se biztos, hogy merek tanácsokat adni akármilyen témában (mondjuk legalább a romok nem mnnek odébb - de pl tavaly március és szeptember között az ooredoo felhúzott egy komplett mobil rendszert és hirtelen töredékére esett vissza a sim-kártyák ára, ilyenek dögivel)

montroyal ( CAN qc) 2015.07.29. 00:04:55

@kék madár: ha arra gondolsz nem vagyok egy matyohimzes ...:-)
igaz tobb no meg akart halni miattam ... azt mondtam fekudjenek le velem ,azt mondtak inkabb meghalnak :-))
de ha az elvarasok egyeznek ... ilyen meg ilyen legyen(hol lakjom mi a munkaja ) - szerelmes leszek

ha ilyen meg ilyen akkor megyunk egy masik lapra ...

kék madár 2015.07.29. 00:05:53

@Dragonlady (Bp, Hun): ööö, te semmit, csak en vicceltem a sajat erzekenysegemmel
Nem voltam meg Myanmarban, csak egy ismerosom. Szep lehet. Csak egy tavoli hely szinonimajakent dobaloztam vele

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.29. 00:08:12

@kék madár:
bocs, kicsit lassú vagyok mostanság, csak próbálkozok azért azzal, hogy kövessem itt a hozzászólásokat és olykor írjak valamit.

kék madár 2015.07.29. 00:09:00

@montroyal ( CAN qc): nem a TE kulsodre utaltam, csak arra hogy messzirol minden (mindenki) szebb. En is orulten szerelmes tudtam lenni egy tavkapcsolatban, aztan eloben meg nem volt mar akkora az idill

kék madár 2015.07.29. 00:12:13

@montroyal ( CAN qc): a masik:
- majdnem megvolt Sharon Stone.
- Hogy-hogy majdnem?
- En nagyon benne lettem volna, neki fogalma sincs, hogy ki vagyok.

pappito · http://pappito.com 2015.07.29. 00:27:31

@kék madár:
- szeretném megint, ha meglenne Sharon Stone
- miért, egyszer már megvolt?
- ne de egyszer már szerettem volna

:)

montroyal ( CAN qc) 2015.07.29. 03:39:26

@kék madár: Sharon Stone ?

én szeretnék mégegyszer lefekudni vele ...

mert egyszer mar szerettem volna ...

kulomben is megoregedett..

montroyal ( CAN qc) 2015.07.29. 03:42:13

@pappito: na egyre gondoltunk de ha Te szeretned akkor elintezem ... egy szazasért ..

adj egy szazast es akkor én nem szeretnem ... es akkor Te egyedul szeretheted ..

montroyal ( CAN qc) 2015.07.29. 03:45:19

ha mar ilyen felnott temanal tartunk én mar az elso randevumon 3x elmentem ...

és a lany ? ja o el se jott..

Bredpitt Monika 2015.07.29. 04:37:54

@macamuca [IHUN]: Most meg egyszer elolvastam, lehet, hogy ennyire figyelmetlen vagyok, de nem latom azt a mondatod sehol, ahol le van irva, hogy pontosan ki a parja a holgynek. Masold mar be legyszi, ha mar igy voltal szives segitsegemre kelni. Koszi.

Bredpitt Monika 2015.07.29. 05:19:43

Azert batorkodom ezt a hozzaszolast felrakni, mert en is reszese lettem ennek a kis cyber kozossegnek, ami erdekes elmeny.
Megha nem is vagyok itt surun mostanaban azert majdnem minden nap elolvasom a posztokat es a hozzaszolasokat is, ha erdekesnek talalom es elobb utobb latok egy egy utalast erre a Rezsoatya Digger torzsalkodasra.

Azert is irom meg a velemenyem, mert akaratlanul is belecsoppentem azzal tobbek kozott , hogy kaptam egy szamomra eleg ijeszto uzenetet es en szeretnek ebbol kimaradni.

A HA talalkozon Rezsoatyaval beszelgettem a legtobbet, mert o ult mellettem, a masik oldalamon meg Digger. Rezsoatya nagyon kedves ember, nekem nagyon szimpatikus. Diggerrel nem sokat beszelgettem, de o meg olyan kedvesen fogadott itt HA oldalan, hogy nehezemre esne barmi rosszat mondani rola.

Unalmamban elolvastam Rezsoatya blogjat es ez volt a reakciom, nekem aki soha semmilyen internetes forumon nem vettem reszt: mit keresek en ezek kozott az emberek kozott?

Fogalmam nincs hogy eshet egymasnak ket felnott ilyen orult modon. En azt tanultam meg a 48 ev alatt amit leeltem, hogy nekunk emberi lenyeknek a legnagyobb ellensegunk a sajat egonk, amit rohadt nehez neha legyozni.

Nekem ebbol a tortenetbol az a nagyon nehezen emesztheto, hogy miert kellett Rezsoatyat levenni a white listrol, ugyanakkor Digger meg itt maradhatott? Most komolyan, mi volt az a mondat amivel ennyire elasta magat?

Ebbol a szemszogbol megertem, hogy meg vagy sertve, de meg ha nem is karomkodsz, mint Digger ezzel a bloggal nem tudom mit tudsz elerni. Az iskolaban azt szoktak mondani a gyerekeknek, hogy okos enged szamar szenved.

Engem azert zavar meg ez az egesz, mert kozben hataratkelo oldala is be van valahol sarozva. Az a hataratkelo, amirol mar ilyeneket is irt valaki, hogy ide csak a hulyek irkalnak ingyen. Ja, mint en.

Digger, annyit szeretnek mondani mint objektiv szemlelo, aki nem akar senkit bantani, hogy mar ilyet is lattam itt: Digger , nekem Te vagy az Isten........szoval ugy tunik sokan olvasnak teged es sokan figyelik amit mondasz. Innentol kezdve van egyfajta felelosseged azzal kapcsolatban, hogy mit irsz le.

En sok mindenhez nem tudok hozzaszolni, de volt egy mondatod a multkor valahol, amikor szoba kerult itt egy par ember kozott Detroit varos csodje. Akkor azt irtad, hogy szar autokat gyartanak. Pont. VAnnak emberek, akiknek ez a mondat is eleg lesz, mert Te irtad. Pedig nem ez tortent.......ennel sokkal komplexebb a tortenet. VAlahol te egy etalon lettel ezen az oldalon es teged sokan figyelnek, vigyazni kell azzal, hogy mennyi mindenhez szolsz hozza, na meg arra, hogy hogyan......mondom ezt en a bolcsek foldjerol.

Remelem helyre tudjatok meg hozni ezt a kis baklovest. Udv.

adg 2015.07.29. 05:21:49

@Bredpitt Monika: igy konkretan nincs benne, de eleg egyertelmu a szovegbol. Pl furcsa a rokonoknak, hogy magyar. Ha a ferje is az lenne, akkor azert ez nem lenne akkora erdekesseg.

Bredpitt Monika 2015.07.29. 05:34:38

@adg: Nekem valahogy nem egyertelmu, pont azert mert nincs leirva, de koszi.

Bredpitt Monika 2015.07.29. 05:37:26

@macamuca [IHUN]: @adg: majd cask osszerakom, Magyar az tenyleg nem lehet

kék madár 2015.07.29. 06:16:03

@Bredpitt Monika: ki mereszelt neked ijeszto uzenetet irni???

szépjuhászné 2015.07.29. 08:13:27

@geegee: Nekem semmi, én lány vagyok, de állítólag spriccel. :)

soad1221 2015.07.29. 09:42:45

@ABL CA: na így már azért kerekebb.. :)köszi

Evain 2015.07.29. 12:50:18

@létkoktél: Kissé megkésve, mert esténként nem járok erre.

Nem, ezek nem játékok. Az első az kvázi a lézeres lövöldözős árkádok új verziója, annyi a különbség, hogy nem csak fizikailag építik meg a környezettet, hanem virtuálisan is. Adnak egy spéci maszkot, és az adja a többit, de pl víz, légmozgás és hangeffekteket a környezet adja hozzá.
Mivel a környezet az fix, max a grafikát módosíthatják hozzá, de eléggé megköti a lehetőségeket.

A második pedig egy platform, ami játékfüggetlen. Mivel egyhelyben mozogsz, a virtuális tér nincs behatárolva, viszont a játékélmény a maszktól függ. Kvázi az új generációs xbox, vagy wii.

Ginix 2015.07.29. 13:07:38

@létkoktél: na itt vagyok megint, elnézést, kicsit megkésve.

szóval csak annyi, h klasszak ezek az agyat megviccelős dolgok és egy ilyesmi múzeumba valszeg úgy tölteném el az időm, mint egy hatéves, de se a 3d, se az imax 3d nekem nem nyúlt olyan nagy élményt és nagyítóval sem találok olyan különbséget, ami miatt bármelyiket preferálnám.
ettől még elhiszem, ha neked ad egy pluszt és hajrá:)

blackhairlady 2015.07.29. 17:45:37

@Bredpitt Monika: "Párommal úgy tervezzük, hogy évente kétszer hazalátogatunk, mivel neki is tetszik a mi kis országunk."

Ez a mondat szerintem arulkodo, nagy a valoszinusege, hogy nem magyar a ferj. Hogy nemet-e? Mivel nemet tarskereson volt fent, szerintem le lehet vonni azt a kovetkeztetest, hogy nemet az illeto.

En mindenesetre sok boldogsagot kivanok a posztolonak es parjanak, nem lehetett egyszeru egy ilyen dontest meghozni.

Az I-Max temahoz. Maga az I max a mereteiben es a kepfelbontasban kulonbozik, kb mintha egy kis junoszt tv-t cserelnenk fel a hd-s lapos tv-re. az I-max 3d az ugyanilyen nagy felbontas, orias kivetito, de mintha benne lennenk a filmben. A sima 3D meg mar szinte mindennapos, mi mar nem is nagyon megyunk sima filmre, szinte mindegyiknek van 3D-s valtozata is. A legutobbi a Minions voltak , reg rohogtem ennyit :)

A wc deszka le avagy felhajtas meg vihar a biliben. Ennyibol a ferfiak is mondhatjak, hogy miert nincs mindig felhajtva, miert nekik kell amikor pisilni akarnak?

blackhairlady 2015.07.29. 17:52:16

Meg annyit, hogy mindig megy a vad, hogy Magyarorszagon mennyi mindent megtanitanak a diakoknak, minek ezt, tul sok, semmi haszna, aztan jon vagy 100 hozzaszolas, hogy a kulfoldiek milyen tudatlanok, illene tudniuk ezt is meg azt is. Mert ugye oket a fontos dolgokra okitjak nyugati iskolakban.

ABL CA 2015.07.29. 19:16:05

@blackhair-lady: A wc deszka le avagy felhajtas meg vihar a biliben. Ennyibol a ferfiak is mondhatjak, hogy miert nincs mindig felhajtva, miert nekik kell amikor pisilni akarnak?

Csak egy pontot hadd adjak a WC-deszka lehajtok csapatanak: Tudod jol, hogy ezen a tajekon a klotyo teteje agyon van polcozva. Es miutan minden Made in China, a stabilitasa egyenlo a nullaval. Szoval a deszka lehajtasa praktikussagi szempontbol is mervado: nem esik bele az, aminek szaraznak kell maradni. (hazassagunk elso eveben rendszeresen mentem lecsukni emberem utan. Aztan amikor a dezodorja esett bele, gumikesztyus kezzel elenyomtam: Hasznald! Valahogy nem akarodzott neki, de azota nincs gond a "nevelessel" :D

Azonkivul, en vizualis tipusu leven, a nyitott fedel azonnal asszocialtat a rajta veghezvitt cselekmenyhez, vagyis ha nem is kell hasznalni, lelki szemeimmel latom a produktumot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.30. 16:00:02

@Herr Géza: Jaaaaaaaaaaa, hogy illuminált állapot, na erről eddig még nem volt szó... :D
Sört amúgy nem iszom, de lassan már más a-betűset se.Leszoktam erről is szinte, még mielőtt rászoktam volna. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása