oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 28. 06:41,  Nagymamaként nekivágni Németországnak 257 komment

2015. július 28. 06:41 Határátkelő

Nagymamaként nekivágni Németországnak

Valamiért mindig nehezebb szívvel olvassa az ember azokat a történeteket, melyekben 50 fölöttiek írnak arról, hogy elhagyták Magyarországot. Ez történt a mai poszt szerzőjével, Klárával is, aki Németországba költözött.

nemetorszag_tengerpart_foto_wikipedia.jpg(fotó: Wikipedia)

„Az 54. évemet töltöm be az idén novemberben, ha olyan szerencsés leszek. 2015. április 12-én én is elhagytam hazámat, mint annyi sok más honfitársam. A fiam, a menyem és az unokám már lassan 3 éve élnek Bajorországban.

Én 4 éve vagyok özvegy, a férjem halála óta teljesen egyedül éltem, mivel szüleim is meghaltak, így gyakorlatilag Magyarországon magányosan, egyedül voltam. Ezek után számomra mindegy volt, hogy hol keresek társat magamnak.

A családom elköltözése Németországba természetesen nagy szerepet játszott a döntésemben. Egy német társkereső oldalon tavaly karácsony táján megismertem a páromat, aki a Nordsee mellett él egy kisvárosban. 66 éves özvegyember, és már ő is egyedül él 6 éve.

Mindkettőnkben kialakult egymás iránt a közös szimpátia, így azt a döntést hoztuk, hogy összekötjük az életünket. Én kijöttem hozzá látogatóba egy hétre február végén, majd ő jött el hozzám húsvét tájékán 3 hétre. Ezek után április 12-én már együtt hagytuk el Magyarországot.

Hogy mi zajlott le a lelkemben, amikor elhagytam a hazámat, azt nehéz szavakba önteni, nem is próbálkozom meg vele. Hiszen ott éltem le az eddigi éveimet. Mikor a magyar határt elhagytam, úgy éreztem, hogy ami az eddigi életem volt, az nincs tovább, mintha az eltelt 53 év meg sem történt volna velem.

Nem találtam a helyem

31 évet dolgoztam pedagógusként, köztisztviselőként, majd tavaly ismét visszatértem a pedagógus pályára. Sajnos férjem halála és a családom elköltözése óta nem találtam a helyemet, úgy éreztem, hogy egyedül nem tudom megoldani az élet dolgait.

Nagyon fájdalmas volt meghozni a döntést arról, hogy a pedagóguspályát és a gyerekeket elhagyjam. De mégis a szerelem volt az erősebb, ami engem 53 évesen Észak-Frizlandra, az Északi-tenger mellé hozott, és nem a kalandvágy.

Egyelőre próbálkozom az időjárást megszokni és teljes energiával tanulom a német nyelvet, mivel minimális nyelvtudással érkeztem ki. Sajnos így állást is nehezen találok magamnak, nem számit, hogy van két diplomám.

A párom nyugdíjas és minijob-ban dolgozik, így azért ketten megvagyunk az ő jövedelméből. Júliusban lesz az esküvőnk, és bízom benne, hogy a féléves nyelvtanfolyam végére már állást is sikerül találnom a városban.

Az itt élő észak-friz emberek elfogadtak, segítőkészek, szinte kuriózum vagyok itt számukra a Nordsee mellett. Ez a vidék Németország annyira távoli, ritkán lakott vidéke, hogy ide mi magyarok már nem jövünk el, annyira távol van hazánktól.

A közlekedés sem egyszerű, nehéz eljutni Budapestről ide a tenger mellé. Kocsival például 14-15 óra hossza. Az idősebb friz emberek az észak-friz nyelvjárást beszélik, a fiatalok már az irodalmi németet.

A vidék, a táj megszokása nem okozott gondot, mert ez Németország alföldi része, a táj szinte olyan, mint nálunk otthon a Duna-Tisza köze, ahol én is éltem.

Az itt élő emberek főleg a mezőgazdaságból élnek, hatalmas parasztgazdaságok vannak. Egy friz sajátosság, ami számomra először furcsa volt, hogy minden épület piros klinkertéglából épült.

Itt ezen a tengerparti részen már nagyon erős az angol és a holland hatás. Például friz sajátosság, hogy délutánonként 4-5 óra tájban a szomszédok, barátok összejönnek egymásnál és teáznak a friz hagyományok szerint.

Jó érzés nekem, hogy érdeklődnek Magyarország iránt, kérdéseket tesznek fel, én pedig örömmel próbálom velük megismertetni hazánkat. Úgy érzem, hogy egy kis missziós tevékenységet is végzek Magyarország számára.

Elzártságban

Jellemző, hogy ezek a német emberek mennyire elzártan élnek még Németországon belül is, hogy Magyarországról szinte semmi konkrét ismeretük nincs.

Például egy családi összejövetelen az egyik családtag azt a kérdést tette fel nekem, hogy van-e Magyarországon kóla, mert éppen azt ittunk a grillpartin.

Ez engem nagyon elgondolkoztatott, és úgy gondolom, hogy érdemes lenne hazánkat közelebbről megismertetni az itt élő német emberekkel.

Szintén egy baráti összejövetelen hallottam, hogy a nyaralást inkább Horvátországba tervezik, és nem Magyarországra. Ez a tény is az előbbi gondolatomat erősíti meg.

Sajnos a honvágy keltette érzéseimmel nagyon nehezen birkózom meg, de gondolom ez érthető, hiszen az életem nagy részét Magyarországon éltem le. A honvágy mellett nem könnyű az időjárást sem megszokni. Mi, magyar emberek az itteni időjárási viszonyokat nem vagy csak nagyon nehezen tudjuk megszokni.

Jellemző, hogy ezen a nyáron is csak 13-15 fok között van a hőmérséklet. A 30 fokos hőséget itt nem tudják elképzelni. Folyamatosan szükséges a kabát, legalábbis én abban járok. A sós tengeri levegő viszont kiválóan alkalmas az asztma gyógyítására.

Úgy látom, én már itt maradok

Tudok egy magyar családról, amelyik közvetlenül egy tengerparti kisvárosban él. Ők Bajorországból költöztek ide, mivel egyik gyermekük asztmás volt, és orvosi javaslatra hozták meg ezt döntést. Tudomásom szerint a kislány kigyógyult a betegségből.

Párommal úgy tervezzük, hogy évente kétszer hazalátogatunk, mivel neki is tetszik a mi kis országunk. Most úgy látom, hogy én már itt maradok, ezen a magyarok számára meglehetősen idegen és távoli német alföldön. 

Úgy gondolom, hogy nem sok magyar, velem egyidős honfitársnőm tudta volna ezt a döntést meghozni. Döntésemen az odahaza élő ismerőseim, még a huszonéves fiatalok is elképedtek, nem egy olyan döntést hoztam, ami Magyarországon szokványos, mármint az én korosztályomat tekintve. Ennyi tehát az én határátkelési történetem 53 éves nagyiként.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr227654204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleG (uk) 2015.07.28. 16:41:01

@Herr Géza: "Kíváncsi vagyok, ma mennyit értenék belöle... :))))"
án is, nem próbálod ki, aztán meséled el? :)

Golf2 2015.07.28. 16:47:58

Csak nyerhet a bulin,még az is lehet hogy pár év múlva rendes német nyugdíjat kap.

létkoktél 2015.07.28. 16:48:08

@Ginix: A Gravitációt én is nagyon élveztem, de nekem mondjuk a sztori is bejött, mert én ezt egy szimbólumnak fogtam fel, az űr magánya meg a nő magánya, gondolom, érted. De nekem pl. az Avatar is tetszett, mert én abban is találtam valamit, ami elgondolkodtatott. Volt még a Millenárison egy ilyen jövő kiállítás, és ott volt egy játék, hogy valami csöveket kellett meghatározott sorrendben fogdosni, és a meleget hidegnek érezted, a hideget melegnek - és emlékszem, ettől én teljesen kikészültem. Aztán kicsit utánanéztem a témának, hogy mennyire lehet becsapni az agyunkat, pontosabban fogalmazva, az agyunk mennyire képes becsapni minket - és azóta ez egyre jobban érdekel.

@Evain: ezek játékok? ha lenne ilyesmi nem lövöldözősből, ezt is baromira kipróbálnám. Egyszer volt egy kísérlet, emberek virtuálisan másik lábat "kaptak" hasonló technológiával, idővel az agyuk ráállt az új láb érzetére, látványára és az alany teljesen azonosult a barbi baba lábbal, hiába tudta valahol, hogy ez nem az övé. Mint az amputáltak fantomfájdalma, na az is milyen már: fáj a nem létező láb, de ha az tud fájni, ami nincs, annyi minden lehet, hogy ugyanígy csak egy agyszülemény. Pl. a színek, épp tegnap volt erről cikk az indexen.

Amúgy visszatérve a poszthoz, az nagyon érdekelne, milyen állásban gondolkodik a cikk szerzője fél év nyelvtanulás után 2 humán diplomával, csak mert nagyjából azonos cipőben járok vele, aztán érdekelne, ő hogy oldja meg ezt a kérdést, főleg ebben az életkorban, ami ugye Sandra Bullocknak és Sophie Marcaunak k..ra jól áll, de egy nullárólkezdéshez tán nem épp a legideálisabb.

Demi78 2015.07.28. 16:48:18

@LittleG (uk): Igaz lehet ez az alabecsles. Ha arra gondolok, hogy hol vagyok most (37) az ot - tiz evvel ezelotti koromhoz kepest, akkor azt mondom, hogy barcsak ennyi "erettsegem" lett volna mar akkor! Cigi le, sport(ok) elkezdve stb. Most az a teny, hogy azota nem MO-n lakom, nem jatszik...
Es ez folytatodik. Mi lesz velunk ot ev mulva?

Amugy ezt a kerdest feltehetne a Hataratkelo is. Ki mit akar, remel ot ev mulva? Es hol?

qkuc 2015.07.28. 16:49:37

@FutureFry: Ez azért ciki, :D. Hát nem tanítják az 50 + 2 államot legalább? :D

qkuc 2015.07.28. 16:56:08

@FutureFry: Asszem a nyurga pokahontasz törpöket "csak" 3D-ben néztem volna, ha nem kapok migrnt tőle, így leginkább szemüvegtelenül nézegettem a homályos filmet, :D).

Herr Géza 2015.07.28. 16:56:24

@LittleG (uk): De, meg is tettem iziben. Háát, sokat fejlödik az ember, ma már azért nem tünik olyan veszélyesnek. Többet értek belöle, mint csak azt, hogy kb. miröl van szó, de egy-egy mondatnál bizony teljes lehet a sötétség. Egyébként a platt a német, holland, flamand és a svéd egyfajta "keveréke", saját nyelvtannal, és önálló nyelv volt, nem pusztán egy német nyelvjárás Segít persze az is, hogy valamicskét konyítok az angolhoz is, meg sokat értek a hollandból, bár úgy pl. nem tudok megszólalni.
Tehát "platt snaken" - nem az én világom. :D

LittleG (uk) 2015.07.28. 17:02:47

@Demi78: En 10 evvel ezelott azt mondtam, hogy en aztan meg a szulovarosombol sem koltozom el (ehhez kepest holvagyok :) Nem mentem egy fel egyetemi evet osztondijjal Nemetorszagba (luuzer...), mert milyen honvagyam lenne. 10 eve nem gondoltam, hogy en valaha is meg fogok hizni, ugy hogy majd fogyni akarjak ("vekony fajta vagyok"). Nem hogy arra nem gondoltam, ki lesz a kedvenc egyuttesem, de meg nem is leteztek :)
Ot ev mulva a sajat hazam reszleteit szeretnem fizetni (vagyis inkabb a lotton szeretnek addigra sokat nyerni, csak kicsi az eselye). Ja, es folyekonyan tudni spanyolul. Magam mogott tudni par nyaralast, foleg meleg tengerpartit. A tobbi nem tudom :)

Ginix 2015.07.28. 17:03:48

@létkoktél: persze, a sztori nélkül mit sem ért volna. én az avatart pont ezért nem tudom szeretni, mert annyit rontott rajta a sztori nekem legalábbis. én a 3d-től mindig vmi pluszt várok, szóval nem azt, h majd kivált egy gyengus filmet, de nagyon sokszor erre próbálják használni, sztem ezért nem jön be annyira. most hrohannom kell, de majd írok holnap még az agybecsapásról meg izé:) szép délutánt!

LittleG (uk) 2015.07.28. 17:04:19

@Herr Géza: Köszi :) akkor van remény(em) skót terén is

kék madár 2015.07.28. 17:18:08

@LittleG (uk): 40 folott meg elkezdi az ember lehuzogatni a listat, hogy ááá ebbol se lesz semmi, meg ebbol se.... :)

kék madár 2015.07.28. 17:38:09

@LittleG (uk): egy rovidebb listabol viszont sokkal nagyobb az esely a sikerre :)

LittleG (uk) 2015.07.28. 17:48:53

@kék madár: nem feltétlenül, mert könnyebb 20-ból hármat teljesíteni, mint háromból hármat...

Demi78 2015.07.28. 18:01:18

@LittleG (uk): Hat igen, nalam is vannak hasonlo dolgok, kb 10 eve rossz kapcsolatban dekkoltam, cigi, pia, hajtos, de fizetos munkahely. Azota valas, orszagvaltas, uj kapcsolat, minden szartol (mar elnezest:D) megszabadulva, sportosan (nem sakk, hanem sziklamaszas es szorf) tervezem a jovomet ott, ahol elek, azzal a novel, akivel vagyok es boldogan, ahogy kell. Boldogan, ha nem szamolok a csaladi rosszul titkolt elvarassal, miszerint jo lenne mar hazamenni, de ez masik tortenet. Es mit akarok mondjuk ot ev mulva? Fenntartani ezt, ami most van, egy kis csaladbovitessel osszehozva + hàzat sajàt hàzra vàltva.

nincs1itt 2015.07.28. 18:01:44

Én 45 évesen jöttem ki, a férjem 44 éves volt, mindketten magyarok vagyunk. Nagyon tetszett az írás, nagyon szép, nagyon sok boldogságot kívánok az írójának!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.28. 18:03:48

Kedvencem az a magyar gyakornok lány volt 2006-ban, aki Thaiföldre hozott mosogatoszert, mosóport, tusfurdot, sampont stb. Mert hátha ott nem lehet ilyesmit kapni. Igen bakker bevallom én is a Ping folyóhoz jártam hamubol főzött szappannal mosni.juteszembe 2002 Laosz: láttunk embereket a Mekongban ffürdeni de ők is Sunsilkkel mostak hajat.
Az lehet, hogy angolul beszélgetnek? Ötvenesek is tudhatnak angolul.

Sanyi9 2015.07.28. 18:11:16

@Mrs Rumcajsz CA: nem ertem pontosan, hogy mire gondolsz. Mit kellett volna mondjon? Nemet egy eszak-nemetnek vagy eszak-nemet egy nemetnek? Vagy mi van?

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:13:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Rolad mindig az Indokina c. film jut eszembe. Catherine Denevue jatszik benne, szivszorito tortenet. Ajanlom mindenkinek akinek melyponton van az elete. Gyonyoru tajakon jatszodik es nagyon jo film.

A poszt irojanak sok sikert, irigylem a 15 fok miatt. Nekem az a tippem, hogy Magyar ferfival talalkozott a neten. Ez is lehetseges?

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:16:03

Nekem a legvadabb ki nem tudja hol van Magyarorszag elmenyem, egy baratnomtol azt kerdezte valaki, aki egyebkent foiskolat vegzett: nalunk latni e a Holdat. Nem irom le melyik orszagban tortent, mert nem akarom a honfitarsait befeketiteni.

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:18:29

Kedves Digger. Nekem van egy baratom, aki ulve pisil, nem is no, nem is buzi. Hidd el, egy parszor leteszteltem mindket dolgot.

A ferjem probaltam ravenni, hogy tanuljon meg ulve pisilni, nem akarta. Nyilvan, hiszen az indianok allva pisilnek. Viszont megkertem, hogy minden pisilis utan legyen oly kedves es torolje le maga utan a kis sarga foltokat. Szot fogad. Szeretem ot.

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:25:21

Ricky Martin azert vonult vissza szerintem, mert igen, homoszexualis es vannak orokbefogadott gyerekei. Nagyon jo ember, egyszer lattam vele egy elo interjut, amiben azt meselte, hogy az a nagy azsiai cunami milyen elmeny volt neki.

Elment o is onkentesnek segiteni, es azt meselte, hogy voltak emberek akik azert voltak ott, mert kicsi arvan maradt gyerekekre vadasztak es neki szemely szerint egy csecsemoert 10ezer dollart ajanlott egy pedofil. Meg egyszer mondom ezt nem egy pletykalapban olvastam, hanem lattam az interjut vele.
Szeretem Ricky Martint, meg igy is hogy ulve pisil valoszinuleg.

**mimi** 2015.07.28. 18:29:38

ülve pisilés rulez :))))

@Bredpitt Monika: Indokínát nem láttam...de megnézem

**mimi** 2015.07.28. 18:30:20

jaaaa. és nem nagymamázzuk az 50+ -osokat!!!!

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:31:24

Elovastam tegnap Rezsoatya blogjat unalmamban. Kavarognak bennem az erzesek, irtam is neki egy emailt es ezzel kapcsolatban szeretnek egy hosszabb hozzaszolast irni. Udv, megyek uszni.

kék madár 2015.07.28. 18:48:50

@LittleG (uk): akkor kettonk kozul egyikunk mernok, a masikunk statisztikus, es valamelyikunk ne menjen a piacra mert nagyon atverik :)

kék madár 2015.07.28. 18:50:18

@Bredpitt Monika: Moni ennyi martini utan szerintem mar ne menjel uszni :)

©________ 2015.07.28. 18:54:08

@Golf2: ha nem dolgozott ott, nem kaphat.

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:57:06

@kék madár: Fel ora mire a medencehez erek, tehat ma meg nem ittunk semmit. Martinit nem is fogok. A kedvenc italom a Bacardi, amit sajnos leginkabb colaval szeretek, ezert inkabb visszafogom magam, mert a kola szerintem artalmasabb mint a Bacardi. Otthon meg meg soha nem vettem BAcardit, mert annyira draga, hogy nem iszom. Szoval, annak ellenere, hogy ugy tunik nagy ivos vagyok, nem vagyok. A medencezes elott meg azert nem celszeru uszni, mert abbol biztos hogy vizbepisiles lenne. Akkor most megyek. Itt is dog meleg a mai napon.

©________ 2015.07.28. 18:57:46

@Herr Géza: hát így sokkal szebb a német nyelv!

Bredpitt Monika 2015.07.28. 18:58:25

Kedves Kekmadar. Mindig kiugrasztod a nyulat a bokorbol.

qkuc 2015.07.28. 19:08:53

OFF

Egyszer már volt róla szó, de naná, hogy akkor még nem figyeltem. Miylen módszerek léteznek pénz hazaküldésére. álíltólag koboldföldön x ideig nem lehet külföldre pénzt küldeni netbankon/bankon keresztül ..... A western uniont, azt hagyjuk, :D.

kék madár 2015.07.28. 19:17:34

@Bredpitt Monika: :) mostmar nagyon mely a godor ne asd tovabb!!! Csak szellemeskedtem, soha nem irok semmit komolyan!

kék madár 2015.07.28. 19:20:29

@qkuc: ha talalsz egy jo nagy nemzetkozi bankot, akkor nem feltetlenul kuldenem haza a penzt. Csak adnek az otthoniaknak egy kartyat amivel ATM-bol Magyarorszagon kivehetik. Nekem legalabbis arra nem szamoltak fel semmit (talan 2%-ot) mig az utalgatasnak nyoma van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.28. 19:38:29

@létkoktél: " sarkkörtől kb 150 km-re lakom " Whoa, nocsak, még egy északi?Merrefelé, ha nem titok.Csak mert mi is éltünk arra két évet.Sajnos csak kettőt...Ma más nem, privátba?

ABL CA 2015.07.28. 19:47:39

@Beth A.: Nagyi,maga nem cicozik, ket talalkozas utan koltozik:-)

En egy talalkozas utan koltoztem. De persze azert volt elotte fel ev e-mailezes. Nagyi is hasznalja, mint latod :) Egyszer elunk.

ABL CA 2015.07.28. 19:47:50

@Evain: tudtommal Jennifer Anniston 51 éves idén :D Jójó, tudom, ő ebből él, de akkor is.

Jen iden csak 46 eves. Es abbol el, hogy hetente esik teherbe, hetente vetel el, majd ujra ikreket var, kidobjak, aztan megis eskuvo... Cimlaplany
A heti "nagy hir" hogy Brad Pitt-et megcsalta Matt LeBlanc-kal anno....

ABL CA 2015.07.28. 19:48:08

@soad1221: "Mindkettőnkben kialakult egymás iránt a közös szimpátia, így azt a döntést hoztuk, hogy .."
és
"...és teljes energiával tanulom a német nyelvet, mivel minimális nyelvtudással érkeztem ki."

ez hogy? addig milyen nyelven kommunikáltak?

En 2010 szeptembereben mentem ki Angliaba nyelvet tanulni egy yes es no tarsasagaban. Fel evvel kesobb kozos ismeros altal lett egy amerikai levelezopartnerem. 2011-novembereben hazasodtunk ossze. Elmondhatom, hogy soha, egyetlen pillanatig nem voltak kozottunk a nyelv hianyossagabol adodo felreertesek. Addig beszelt(unk), amig meg nem volt a megertes. Azota pedig nehanapjan visszasirja azokat az idoket, amikor meg nem beszeltem angolul... :D

DieNanny CH 2015.07.28. 19:52:06

@Sanyi9:

Csak ékezethiány: "Mondott volna nem-et (vagyis az 'igen' ellentettjét) egy észak-németnek, mert neki egy dél-német kell"
:-)

kék madár 2015.07.28. 19:53:32

@qkuc: ja, csak tenyleg bankfuggo, es valahol egy kiskapu, sokszor meg ok sincsenek vele tisztaban, hogy Mianmarban mennyit szamol fel a helyi bank

DieNanny CH 2015.07.28. 19:56:54

@geegee:

Ezt én nem mertem megkérdezni, mert azt hittem alapműveltség. De akkor most én is szeretném tudni a választ.
:-)

2015.07.28. 20:00:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En is.... es ugy egyaltalan, mi a gond az allva pisilessel? En nagyon szeretnek megtanulni, sokkal higienikusabbnak tunik. :D

ABL CA 2015.07.28. 20:26:33

@Zizifull: Veszmadarkodom egy kicsit: lassuk hol lesz a par 4 ev mulva.

Hasonlo kor, hasonlo szituacio, 4 ev hazassag maholnap, jelentem a tokeletes szerelem, szeretet es harmonia toretlen...

az a titok, hogy tanulni kell a mult hibaibol.

kék madár 2015.07.28. 20:27:46

@mojyo: nem lenne egyszerubb kitiltani engem, ez a pisilos tema eluldoz innen. Mi lett itt, 444?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.28. 20:34:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Tudod, vannak ilyen filmek is, hogy Amit mindig is tudni akartál a pisilésről, de sosem merted megkérdezni...
:-)))))))))))

qkuc 2015.07.28. 20:51:02

@wuaaa [nor]: Miszter, szoktad is ezt használni? :)

Herr Géza 2015.07.28. 20:52:46

@geegee: Hát ha a brunyálással egyidejüleg akarsz lábat is "mosni", akkor semmi. :)

wuaaa 2015.07.28. 21:04:37

@qkuc: Aha, már azokban az időkben is használtam, amikor még moneybookers-nek hívták...

2015.07.28. 21:14:28

@kék madár: Hat bocsanat, lehet, hogy alpari, de valojaban a WC ugyanolyan technologiai furcsasag az orszagok kozott mint a konnektorok meg a sebessegvaltok, eshat hataratkelok vagyunk, biztos sokfelet lattunk mar a vilagban, akkor miert ne lehetne errol is beszelgetni? :D Sokszor elokerult mar amugy, egyszer peldaul nemreg az albanokkal kapcsolatban azt hiszem a balkani WC-rol volt szo, meg volt az a csunya kep is valakinek a blogjarol valami lepukkant azsiai mellekhelysegrol, akkor is el akartal szaladni? :D

2015.07.28. 21:32:02

@kék madár: Ja es a 444-et ne is emlegesd, csak azert szoktam olvasni, hogy tisztaban legyek azzal, hogyan gondolkodnak azok, akik velem pont ellentetesen latnak mindent. :D Ha ide is ilyenek jarnak akkor enis megyek! :D

kék madár 2015.07.28. 21:41:50

@mojyo: en vagyok a finnyas, nem birom ezt a WC temat. Hiaba a neveltetesem :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.28. 21:57:54

@kék madár: Myanmarban kb tavaly sszeptember óta lehet kkülföldi kártyát használni de én nem aajánlanám

kék madár 2015.07.28. 22:06:04

@Dragonlady (Bp, Hun): en nem le se tudom irni, jobb ha csondbe maradok :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.28. 22:33:45

@Herr Géza: Hátőőő, eddig valahogy még nem "mostam" lábat sose, állva vizeléskor, rövidnadrágban...De nem zárom ki, hogy valaki esetleg megrekedt valahol a szellemi , vagy fizikai fejlődésben... :-)))

Nem is értem, akkor rövidgatyában nem szabad vécére menni?
:-o

Herr Géza 2015.07.28. 22:39:08

@geegee: Ha két-három sör után még nem sikerült összefröcskölni magad (nem piszoárnál), akkor SOS keresd fel a prosztata-tanácsadódat.... :))) Az egyébként is nagy élmény... :))))))))))

macamuca [IHUN] 2015.07.28. 22:47:03

@Bredpitt Monika:
Ne tippelj, felesleges, mivel egyertelmuen leírta a posztolo, hogy fríz férfival találkozott, hozzá költözött ki. Vagy neked a fríz azt jelenti, hogy magyar?

macamuca [IHUN] 2015.07.28. 22:51:03

@ABL CA:
+1

(én is várom mar nagyon, hogy idáig jussak nyelv-ügyileg... Szeretem pontosan megfogalmazni a mondandómat /ok, Bevallom, beszélni is szeretek, meg ha ez esetleg meglepő is valakinek.... :))))))) /, es ez most még angolul nem megy.... Viszont egy türelmes partnerrel ez inkább humor, nem pedig problema-forrás

Muscari 2015.07.28. 22:51:30

@qkuc: Transfervise. Sokkal kedvezobb, mint a WU

montroyal ( CAN qc) 2015.07.28. 23:01:29

@Zoole[uk]: jo van mar milyen szerelem kinezett egy nemetben lako pasit es szerelmes lett hany eves hogy nezki mar nem szamit vigyen ki es eljunk meg az o keresetebol ..

szimpla érdekegyeztetes ... ennyi ... nem azert mondom hogy az rossz ..

na jo én is kolbaszoltam magyar tarskereson es tobben szerelmesek lettek belem , anelkul hogy talalkoztunk volna ...

de automatikusan jott - aki engem akar a gyerekemet is el kell fogadja .. akar teged a bu banatos ... a gyerekeddel egyutt ..

montroyal ( CAN qc) 2015.07.28. 23:03:19

@Zoole[uk]: Ricky Martin ? nem tudod ki az ? ne szégyeld mert o se tudja Te ki vagy ..

kék madár 2015.07.28. 23:03:52

@montroyal ( CAN qc): sokkal konnyebb beleszeretni valakibe amig nem latod : )

FutureFry 2015.07.28. 23:30:50

@Herr Géza: (Sajnos) piszoárnál is "kitűnően" lehet fröcskölni, ha a "urinal cake" (nem tudom mi a magyar neve) valamilyen védőhálóban van [1], mert némelyiket szinte mintha direkt úgy fejlesztették, hogy egyenletesen eloszlassa a csészén kívülre az áldást. Persze azóta már tudatosabban célzok (plusz ugye van a legyes változat [2], meg a focis változat [3], igaz ez utóbbival még nem találkoztam az USA-ban, de @mojyo: -nak biztos tetszene)

[1] www.uline.com/Product/Detail/S-8127/Bathroom-Supplies/Uline-Screen-with-Block
[2] www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=121310977
[3] geekologie.com/2010/06/gooooaaaaaal-soccer-goal-urina.php
[3]

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.28. 23:44:09

@Bredpitt Monika: hallottam már róla, jártam is abban a házban (Malajziában) ahol forgatták egy részét, csak valahogy soha nem láttam. valahogy egy csomó híres meg jó filmet soha nem láttam. ha holnap is egész napos szop(tat)ás lesz a program, lehet, hogy be kéne készítenem a laptopon a torrentet. köszi a tippet :-/

ha már pisilés a téma megint, mekkora gáz, hogy még a szülészeti osztályon sincs a kórházban bum gun. pont ahol a legjobban kellene az a bizonyos altesti higiénia, mert leírhatatlan állapotok bírnak uralkodni odalent hetekig. mászkálhat az ember be a zuhanyba másfél óránként :-( aztán itthon ugyanez szintén, vízcsövileg nem lehetett megoldani itthon sem, hogy legyen.

kék madár 2015.07.28. 23:53:23

@Dragonlady (Bp, Hun): "ha már pisilés a téma megint,"
de nem az!!!!!!

Herr Géza 2015.07.28. 23:55:43

@FutureFry: Ismert mindhárom verzió... :)))) És egyik nagyobb hülyeség, mint a másik, csak azért, mert néhány csökkent agyi képességü elöszeretettel köoi a rágót, dobja a csikket, stb. a piszoárba.... :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.28. 23:57:37

@kék madár:
ööö, akkor nemtom, mit néztem be.
Myanmarba készülsz, vagy miért vetetted fel fentebb? :-) tán te nem voltál itt régebben, nemtom, szóval én ott dolgoztam két évig, azért kotyogtam bele a dologba mégfentebb. ott olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy a tavaly szeptemberi tapasztalataim alapján se biztos, hogy merek tanácsokat adni akármilyen témában (mondjuk legalább a romok nem mnnek odébb - de pl tavaly március és szeptember között az ooredoo felhúzott egy komplett mobil rendszert és hirtelen töredékére esett vissza a sim-kártyák ára, ilyenek dögivel)

montroyal ( CAN qc) 2015.07.29. 00:04:55

@kék madár: ha arra gondolsz nem vagyok egy matyohimzes ...:-)
igaz tobb no meg akart halni miattam ... azt mondtam fekudjenek le velem ,azt mondtak inkabb meghalnak :-))
de ha az elvarasok egyeznek ... ilyen meg ilyen legyen(hol lakjom mi a munkaja ) - szerelmes leszek

ha ilyen meg ilyen akkor megyunk egy masik lapra ...

kék madár 2015.07.29. 00:05:53

@Dragonlady (Bp, Hun): ööö, te semmit, csak en vicceltem a sajat erzekenysegemmel
Nem voltam meg Myanmarban, csak egy ismerosom. Szep lehet. Csak egy tavoli hely szinonimajakent dobaloztam vele

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.29. 00:08:12

@kék madár:
bocs, kicsit lassú vagyok mostanság, csak próbálkozok azért azzal, hogy kövessem itt a hozzászólásokat és olykor írjak valamit.

kék madár 2015.07.29. 00:09:00

@montroyal ( CAN qc): nem a TE kulsodre utaltam, csak arra hogy messzirol minden (mindenki) szebb. En is orulten szerelmes tudtam lenni egy tavkapcsolatban, aztan eloben meg nem volt mar akkora az idill

kék madár 2015.07.29. 00:12:13

@montroyal ( CAN qc): a masik:
- majdnem megvolt Sharon Stone.
- Hogy-hogy majdnem?
- En nagyon benne lettem volna, neki fogalma sincs, hogy ki vagyok.

pappito · http://pappito.com 2015.07.29. 00:27:31

@kék madár:
- szeretném megint, ha meglenne Sharon Stone
- miért, egyszer már megvolt?
- ne de egyszer már szerettem volna

:)

montroyal ( CAN qc) 2015.07.29. 03:39:26

@kék madár: Sharon Stone ?

én szeretnék mégegyszer lefekudni vele ...

mert egyszer mar szerettem volna ...

kulomben is megoregedett..

montroyal ( CAN qc) 2015.07.29. 03:42:13

@pappito: na egyre gondoltunk de ha Te szeretned akkor elintezem ... egy szazasért ..

adj egy szazast es akkor én nem szeretnem ... es akkor Te egyedul szeretheted ..

montroyal ( CAN qc) 2015.07.29. 03:45:19

ha mar ilyen felnott temanal tartunk én mar az elso randevumon 3x elmentem ...

és a lany ? ja o el se jott..

Bredpitt Monika 2015.07.29. 04:37:54

@macamuca [IHUN]: Most meg egyszer elolvastam, lehet, hogy ennyire figyelmetlen vagyok, de nem latom azt a mondatod sehol, ahol le van irva, hogy pontosan ki a parja a holgynek. Masold mar be legyszi, ha mar igy voltal szives segitsegemre kelni. Koszi.

Bredpitt Monika 2015.07.29. 05:19:43

Azert batorkodom ezt a hozzaszolast felrakni, mert en is reszese lettem ennek a kis cyber kozossegnek, ami erdekes elmeny.
Megha nem is vagyok itt surun mostanaban azert majdnem minden nap elolvasom a posztokat es a hozzaszolasokat is, ha erdekesnek talalom es elobb utobb latok egy egy utalast erre a Rezsoatya Digger torzsalkodasra.

Azert is irom meg a velemenyem, mert akaratlanul is belecsoppentem azzal tobbek kozott , hogy kaptam egy szamomra eleg ijeszto uzenetet es en szeretnek ebbol kimaradni.

A HA talalkozon Rezsoatyaval beszelgettem a legtobbet, mert o ult mellettem, a masik oldalamon meg Digger. Rezsoatya nagyon kedves ember, nekem nagyon szimpatikus. Diggerrel nem sokat beszelgettem, de o meg olyan kedvesen fogadott itt HA oldalan, hogy nehezemre esne barmi rosszat mondani rola.

Unalmamban elolvastam Rezsoatya blogjat es ez volt a reakciom, nekem aki soha semmilyen internetes forumon nem vettem reszt: mit keresek en ezek kozott az emberek kozott?

Fogalmam nincs hogy eshet egymasnak ket felnott ilyen orult modon. En azt tanultam meg a 48 ev alatt amit leeltem, hogy nekunk emberi lenyeknek a legnagyobb ellensegunk a sajat egonk, amit rohadt nehez neha legyozni.

Nekem ebbol a tortenetbol az a nagyon nehezen emesztheto, hogy miert kellett Rezsoatyat levenni a white listrol, ugyanakkor Digger meg itt maradhatott? Most komolyan, mi volt az a mondat amivel ennyire elasta magat?

Ebbol a szemszogbol megertem, hogy meg vagy sertve, de meg ha nem is karomkodsz, mint Digger ezzel a bloggal nem tudom mit tudsz elerni. Az iskolaban azt szoktak mondani a gyerekeknek, hogy okos enged szamar szenved.

Engem azert zavar meg ez az egesz, mert kozben hataratkelo oldala is be van valahol sarozva. Az a hataratkelo, amirol mar ilyeneket is irt valaki, hogy ide csak a hulyek irkalnak ingyen. Ja, mint en.

Digger, annyit szeretnek mondani mint objektiv szemlelo, aki nem akar senkit bantani, hogy mar ilyet is lattam itt: Digger , nekem Te vagy az Isten........szoval ugy tunik sokan olvasnak teged es sokan figyelik amit mondasz. Innentol kezdve van egyfajta felelosseged azzal kapcsolatban, hogy mit irsz le.

En sok mindenhez nem tudok hozzaszolni, de volt egy mondatod a multkor valahol, amikor szoba kerult itt egy par ember kozott Detroit varos csodje. Akkor azt irtad, hogy szar autokat gyartanak. Pont. VAnnak emberek, akiknek ez a mondat is eleg lesz, mert Te irtad. Pedig nem ez tortent.......ennel sokkal komplexebb a tortenet. VAlahol te egy etalon lettel ezen az oldalon es teged sokan figyelnek, vigyazni kell azzal, hogy mennyi mindenhez szolsz hozza, na meg arra, hogy hogyan......mondom ezt en a bolcsek foldjerol.

Remelem helyre tudjatok meg hozni ezt a kis baklovest. Udv.

adg 2015.07.29. 05:21:49

@Bredpitt Monika: igy konkretan nincs benne, de eleg egyertelmu a szovegbol. Pl furcsa a rokonoknak, hogy magyar. Ha a ferje is az lenne, akkor azert ez nem lenne akkora erdekesseg.

Bredpitt Monika 2015.07.29. 05:34:38

@adg: Nekem valahogy nem egyertelmu, pont azert mert nincs leirva, de koszi.

Bredpitt Monika 2015.07.29. 05:37:26

@macamuca [IHUN]: @adg: majd cask osszerakom, Magyar az tenyleg nem lehet

kék madár 2015.07.29. 06:16:03

@Bredpitt Monika: ki mereszelt neked ijeszto uzenetet irni???

szépjuhászné 2015.07.29. 08:13:27

@geegee: Nekem semmi, én lány vagyok, de állítólag spriccel. :)

soad1221 2015.07.29. 09:42:45

@ABL CA: na így már azért kerekebb.. :)köszi

Evain 2015.07.29. 12:50:18

@létkoktél: Kissé megkésve, mert esténként nem járok erre.

Nem, ezek nem játékok. Az első az kvázi a lézeres lövöldözős árkádok új verziója, annyi a különbség, hogy nem csak fizikailag építik meg a környezettet, hanem virtuálisan is. Adnak egy spéci maszkot, és az adja a többit, de pl víz, légmozgás és hangeffekteket a környezet adja hozzá.
Mivel a környezet az fix, max a grafikát módosíthatják hozzá, de eléggé megköti a lehetőségeket.

A második pedig egy platform, ami játékfüggetlen. Mivel egyhelyben mozogsz, a virtuális tér nincs behatárolva, viszont a játékélmény a maszktól függ. Kvázi az új generációs xbox, vagy wii.

Ginix 2015.07.29. 13:07:38

@létkoktél: na itt vagyok megint, elnézést, kicsit megkésve.

szóval csak annyi, h klasszak ezek az agyat megviccelős dolgok és egy ilyesmi múzeumba valszeg úgy tölteném el az időm, mint egy hatéves, de se a 3d, se az imax 3d nekem nem nyúlt olyan nagy élményt és nagyítóval sem találok olyan különbséget, ami miatt bármelyiket preferálnám.
ettől még elhiszem, ha neked ad egy pluszt és hajrá:)

blackhairlady 2015.07.29. 17:45:37

@Bredpitt Monika: "Párommal úgy tervezzük, hogy évente kétszer hazalátogatunk, mivel neki is tetszik a mi kis országunk."

Ez a mondat szerintem arulkodo, nagy a valoszinusege, hogy nem magyar a ferj. Hogy nemet-e? Mivel nemet tarskereson volt fent, szerintem le lehet vonni azt a kovetkeztetest, hogy nemet az illeto.

En mindenesetre sok boldogsagot kivanok a posztolonak es parjanak, nem lehetett egyszeru egy ilyen dontest meghozni.

Az I-Max temahoz. Maga az I max a mereteiben es a kepfelbontasban kulonbozik, kb mintha egy kis junoszt tv-t cserelnenk fel a hd-s lapos tv-re. az I-max 3d az ugyanilyen nagy felbontas, orias kivetito, de mintha benne lennenk a filmben. A sima 3D meg mar szinte mindennapos, mi mar nem is nagyon megyunk sima filmre, szinte mindegyiknek van 3D-s valtozata is. A legutobbi a Minions voltak , reg rohogtem ennyit :)

A wc deszka le avagy felhajtas meg vihar a biliben. Ennyibol a ferfiak is mondhatjak, hogy miert nincs mindig felhajtva, miert nekik kell amikor pisilni akarnak?

blackhairlady 2015.07.29. 17:52:16

Meg annyit, hogy mindig megy a vad, hogy Magyarorszagon mennyi mindent megtanitanak a diakoknak, minek ezt, tul sok, semmi haszna, aztan jon vagy 100 hozzaszolas, hogy a kulfoldiek milyen tudatlanok, illene tudniuk ezt is meg azt is. Mert ugye oket a fontos dolgokra okitjak nyugati iskolakban.

ABL CA 2015.07.29. 19:16:05

@blackhair-lady: A wc deszka le avagy felhajtas meg vihar a biliben. Ennyibol a ferfiak is mondhatjak, hogy miert nincs mindig felhajtva, miert nekik kell amikor pisilni akarnak?

Csak egy pontot hadd adjak a WC-deszka lehajtok csapatanak: Tudod jol, hogy ezen a tajekon a klotyo teteje agyon van polcozva. Es miutan minden Made in China, a stabilitasa egyenlo a nullaval. Szoval a deszka lehajtasa praktikussagi szempontbol is mervado: nem esik bele az, aminek szaraznak kell maradni. (hazassagunk elso eveben rendszeresen mentem lecsukni emberem utan. Aztan amikor a dezodorja esett bele, gumikesztyus kezzel elenyomtam: Hasznald! Valahogy nem akarodzott neki, de azota nincs gond a "nevelessel" :D

Azonkivul, en vizualis tipusu leven, a nyitott fedel azonnal asszocialtat a rajta veghezvitt cselekmenyhez, vagyis ha nem is kell hasznalni, lelki szemeimmel latom a produktumot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.30. 16:00:02

@Herr Géza: Jaaaaaaaaaaa, hogy illuminált állapot, na erről eddig még nem volt szó... :D
Sört amúgy nem iszom, de lassan már más a-betűset se.Leszoktam erről is szinte, még mielőtt rászoktam volna. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása