oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 19. 06:43,  Bárcsak lenne otthon jövőm 572 komment

2015. június 19. 06:43 Határátkelő

Bárcsak lenne otthon jövőm

Laci történtét nem igazán szeretném előre kommentálni, engem megrázott. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett. Olvassátok! 

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

laki.jpg

„Előre is elnézést szeretnék kérni mindenkitől írástudatlanságom miatt, nem vagyok nagy írós ember. László vagyok éppen a mai nap 35 éves. (amikor a poszt érkezett 04.30. – a szerk.) Nem bírtam aludni, forgolódtam az ágyban, azon kapva magam, hogy még mindig a történetemen gondolkodom, amit meg kéne írni.

Napi rendszerességgel olvasom a beszámolókat, és én is úgy terveztem megpróbálom.

Vidéken születtem árvaként nőttem fel, erről van egy saját tézisem hogyan is. Mikor megszülettem látványos rendellenességgel rendelkeztem, dongalábnak hívják. A lényeg, hogy anyunak ez nem jött be, lelépett a kórházból, otthagyva engem. Ennek következtében automatikusan állami gondozott lettem 18 éves koromig.

Nem, nem akartak örökbe fogadni, sorozatos műtétek, tolószékezés, betegeskedés. Esélytelen voltam az elvárásokkal rendelkező nevelőszülők jelöltekkel. Így hát éppen az aktuális intézményrendszerben cseperedtem fel. Bölcsőde, óvoda, általános iskola, szakiskola. Mindegyik különböző helyszín, falvacska. Hozzá kell tennem, imádtam azokat a kastélyokat, kúriákat, arborétumokat, amik közvetlen környezetében illetve benne éltem.

Kilépés a valóságba

Szóval felnőttem, és azon vettem észre magam, hogy a kapu másik oldalán vagyok. A biztonságos, ismert világ nincs többé, vége.

Budapestre költözés, a nagy ismeretlen, kíváncsi voltam és közben nagyon féltem a nagyvilágtól, bizonyos konkrétumok voltak a fejemben, tisztességes munkavállas, albérlet, többségi társadalomba való beilleszkedés, ha ezeket tartom, nem lehet nagy baj.

Kezdetben jártam az egyik gyorséttermet a másik után, mindig volt valami gond. Nem tudom mi, de volt. Azt hiszem, azért mert kisebbségi vagyok, vagyis a nevem, rasszjegyek, amiről én nem is tudtam ez idáig. Nagy nehezen leesett az évek során, hogy cigány származású vagyok. Basszus, mondom magamnak. Még ez is. Pedig aztán én nem vallom magam semminek. Embernek oszt annyi. Itt élek egészséges, boldog vagyok és ennyi.

Szertefoszló remények

Volt lehetőségem elhelyezkedni egy barátom által egy céghez fűnyírósként, keményen végigdolgoztam a nyarat a főállásom mellett, (látványpékség). Majd nyár végén felkínáltak egy fél állást adminisztrátorként, amit azonnal el is fogadtam.

Éveken keresztül minimális jövedelemmel elég jól elvoltam, hisz kitaníttattak, magasabb pozícióba helyeztek, (irodavezető) alternatívát állítottak elém, jövőt.

2012-őt írunk, mikor azon veszem észre magam, hogy valami nagyon, de nagyon nem stimmel a munkahelyemen, velem, meg úgy az egész országgal sem. Akárhova néztem, mentem, fordultam csak az idiotizmus láttam, övezett engem.

Mint említettem kezdődött a munkahelyem, ahol olyannyira elhatalmasodott a politikai befolyás, korrupció, mocskosság hogy nem bírtam, besokalltam. Nesze neked 10 év kitartás, tanulás és jövő. Minden, amiben hittem szertefoszlott.

Új igazgató, apparátus, munkahelytől való megválás.

Ha valaki az esélyt sem kapja meg

Gyorsan elkezdtem munkát keresni, napi 10 önéletrajz elküldése, semmi. Persze tudtam miért, de nem akartam bevallani magamnak: újra a szokásos lemez, halmozottan hátrányos… tudom, ez olyan önsajnálatosan hangzik, de ez van. Hiába akar az ember bizonyítani, esélyt sem kap.

Tanulmányaimnak megfelelően csak raktári pakolós alkalmazottként, fekete mosogatóként, takarítóként tudtam volna elhelyezkedni minimálbérért. Némelyiket ki is próbáltam, 1-2 napot eltöltöttem, hogy tényleg szembesüljek a valósággal.

Itt egy kis kitérő: (Az állatkert közvetlen tövében egy étteremben mosogatóként volt a csúcs. Minden nap munkaeszközként kezembe kaptam félliteres kólás flakonban a napi mosogatószer folyadék adagom, negyed liter, egy szivacs, nettó 350Ft. feketén, este 6, reggel 4. Azért bementem a harmadik munkanapomon is, ennyi a magyar igazság nem? Vicces volt.) Jó volt látni a valóságot.

Imádom, hogy imádnak

Aztán már mikor kilátástalan volt a helyzet munkavállalás szempontjából, összepakoltam, felraktam a bicajomat a vonatra és kimentem Horvátországba egy könyvvel, egy sátorral, azzal az tervvel, míg ki nem olvasom, és rá nem jövök, hogyan tovább én maradok. Pár hét után visszamentem Pestre, kiadtam a lakásom, kocsiba ültem és meg sem álltam Amszterdamig.

Egy-két hét relax után elkezdtem munkát keresni, ami azonnal összejött egy újonnan nyílt szállodában.  Azt tudtam, hogy ilyen meló bármikor összejön, nem kell sok ész, csak kitartás, sok munkabírás meg egy kis nyelv, és ezek adottak voltak.

Most ott tartok, hogy havi nettó 300 ezret teszek félre. Két éve vagyok itt. Imádok dolgozni, pörögni, imádom az embereket a vendéglátópart, imádom néha az eltérő munkabeosztásom, néha napi 10-14 óra munkát. Imádom, hogy imádnak.

Csak valahogy ez engem nem boldogit. Nem egy másik országban kéne hogy imádjam a munkám, imádják a munkám. Bár csak otthon tölthetném ezeket az éveket. Bárcsak lenne otthon jövőm.

 Csak had sétálhassak a rakparton egy nyári délután, sört vedelve, táncolni késő este a Parkban, Gödörben kedvenc zenekaromra, Nemzetibe egy színdarabot láthassak, vagy Művészben egy jó filmet, körúton esti mámorban bringázni, tiszai holtágat megpillantani, pesti házak tűzfalait bámulni, fonyódi partszakaszon pecázni, csak a Lehel állomáson leszállni a kék metróról, beugrania egy üde piros vidéki almáért, körtéért, paradicsomért, paprikáért. Egy mosolyért."

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Hollandia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr397555732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.19. 07:21:46

Az életútja előtt le a kalappal. Látszik, hogy halmozottan hátrányos helyzetből is fel lehet állni.
Az írás nem jött át. Bocs.
Boldog születésnapot és minden jót!

LittleG (uk) 2015.06.19. 07:37:30

Az eleje tetszett, aztan kezdett kusza lenni. Vagy kamu vagy csak elsikkadtak reszletek... A nyelv adott volt? Melyik, a holland? Az fura lenne. Gondolom az angol.
Honnan volt lakasa, amit kiadott?
Maga a stilus is erdekes, irja hogy egyszeru ember, ami nehol mar mar eroltetetten is latszik, majd bedob nehany "koltoi" kepet..
Az egesz megis kicsit szaraz valahogy.
Ha igaz az egesz, gratulalok a szerzonek es fel a fejjel

Golf2 2015.06.19. 07:38:40

Nem stimmel.Felköltözött,albérlet,minimálbér.Aztán kiadta a saját lakását...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.19. 07:52:19

Egész jó poszt lenne ha nem lenne ilyen hiányos és néhol ellentmondásosnak tűnő.

adg 2015.06.19. 07:55:18

Miert nem stimmel, eltelt kozben tiz ev? Akar vehetett is egy lakast annyi ido alatt.
Eleg hamar eljutottunk a kamuzasig... :(

Na mindegy, sok sikert, hatha osszejon majd otthon is. Elobb utobb.

HardPötty 2015.06.19. 07:56:53

Gondoltam írok valami okos kommentet de csak ennyire futotta. Lesz ma off? :)

adg 2015.06.19. 07:56:56

@adg [Au, Darwin]: pontosabban:
Miert nem stimmel? Eltelt kozben tiz ev.

Határátkelő 2015.06.19. 07:57:10

@Golf2: A "felköltözött, albérlet, minimálbér" és a "kiadta a saját lakását" között eltelt 10 év. "Kitaníttattak, magasabb pozícióba helyeztek, (irodavezető) alternatívát állítottak elém, jövőt." Szóval egy lakás nálam ebbe azért beleférhet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.19. 07:59:36

Igen, Mo-on kisebbek a fizetések, mint a leggazdagabb országokban. Te pedig a szupergazdagok életvitelét szeretnéd magadnak.

Nos, erre a megoldás leginkább az, amit te is próbálsz: elmenni az egyik leggazdagabb országba és megpróbálni ott beilleszkedni.

Közben sajnálod a hazádat? Hiányzik? Nos, ez esetben le kellett volna venned extra magas anyagi céljaidból.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.19. 08:00:55

@Határátkelő: plusz állami gondozottak kapnak valamennyi induló tőkét is ( abszolút jogosan)

adg 2015.06.19. 08:07:37

@maxval bircaman szerkesztő: Ez szep volt, es legalabb egy cseppet sem lekezelo.

adg 2015.06.19. 08:10:41

@Határátkelő: Ugyan mar! Posztot ugy olvasunk, hogy a cim felet, majd a szovegbol 6-8 random szo, es ennyi. Ez mar boven eleg egy sziklaszilard, majd' mindig negativ velemeny kialakitasahoz.
Nem kell vele sokat veszodni, 3 perc alatt megvan tokkal vonoval.

Amugy tok mindegy, a szerzo valoszinuleg ugyis kiiratkozott a magyarsagbol...

Taxomükke (UK) 2015.06.19. 08:13:56

@maxval bircaman szerkesztő: Birca, te mirol beszelsz? Extra magad igenyek? Bazmeg, 350 forintos oraberert mosogatott!

Taxomükke (UK) 2015.06.19. 08:17:05

Honnan volt lakasa? 35 eves mult... Lehet, hogy VETTE?
Édesjóistenem......

Határátkelő 2015.06.19. 08:18:27

@adg [Au, Darwin]: +1 (de nem örülök neki, hogy igazad van...)

adg 2015.06.19. 08:18:59

@Taxomükke: "Bazmeg, 350 forintos oraberert mosogatott!"

Es meg az sem volt eleg neki!!

puhacica 2015.06.19. 08:34:55

@Taxomükke: dehogy vette, lopta! o maga irta, hogy cigany szarmazasu. azok meg ugyse csinalnak mast. ja de. hazudnak is. ez gyorsan ki is derult, rogton az elejen.
edesjoistenem, megertem, hogy hianyzik minden, amit szerettel Magyarorszagban, de minek mennel vissza? ezert? felejtsd el. ami fontos, benned van ugyis.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.19. 08:41:17

Soha nem az a baj ha vallaki cigánynak születik, hanem ami lesz belöle.
Ő cigánynak született és nem lett cigány belöle.
Sok ilyennel dolgoztam, dolgozok.
Tisztelet nekik.

kék madár 2015.06.19. 08:44:35

ebbol filmet kene csinalni, az mar szinte vicces, (persze rettento szomoru) hogy testi fogyatekossaggal, szulok nelkul intezetben felnove a vilag elso visszajelzese, hogy meg cigany is.Ezeket a cinkelt lapokat valami nagy gazember osztotta le. Tiszta Ciganyok ideje. Kicsit eld az eleted utazz, 3-szor annyi optimizmus es energia van benned, mint azokban akik sokkal tobbel szulettek. Budapest megvar.

Határátkelő 2015.06.19. 08:46:20

@diggerdriver: Én értem, mit akarsz mondani, de kérlek téged (és mindenki mást is), hogy ne használjátok a "cigány" szót szinonimaként. Kösz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.19. 08:50:40

@Határátkelő:
Ok. Itt most muszáj volt.
Ma nehéz lesz kikerülni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 09:04:10

@Golf2: @adg [Au, Darwin]: @ChristineK:

Az állami gondozottK elég komoly kezdotoket kapnak 18 évesen, azzal simán bele lehet vagni lakásvásárlásra.

Golf2 2015.06.19. 09:07:30

@ChristineK: ilyen hiányos és néhol ellentmondásosnak...
Hú mit kapna ezért más...

Buchhalter 2015.06.19. 09:10:07

@ChristineK: @Golf2: egyetértek veletek.Nekem is ellentmondásos és elnézést kissé kamus a poszt.@adg [Au, Darwin]: ha nem bántalak meg te meg egy kissé naiv vagy.Semmit sem ír,hogy milyen végzettsége van.Ha lett vagy van neki esetleg diploma vagy szakma akkor 10 év tapasztalattal biztos , hogy nem mosogatnia kell.Ennyire azért nem vacak Magyarország.A sógorom és a párja 1 hónapja jöttek vissza Angliából.Hotelben voltak pincér és szobalány.Kaptak kaját és olcsón szállást(1 szoba heti 70 Ł) és fejenként így is csak 100-ast tudtak összespórolni.Valami sántit ezzel a 300-zal.Vagy talán ő a főlondiner?

Határátkelő 2015.06.19. 09:12:41

@Buchhalter: Most vagy az van, hogy nem akarsz, vagy az, hogy nem tudsz olvasni. (Vagy ami még rosszabb, direkt csúsztatsz.) Nem írja, hogy mosogat. Azt írja, hogy Hollandiában dolgozik a vendéglátóiparban.

Komolyan mondom, mi lenne, ha el is olvasnátok azt, amihez hozzászóltok?

KaMon 2015.06.19. 09:17:45

@Határátkelő: "Komolyan mondom, mi lenne, ha el is olvasnátok azt, amihez hozzászóltok?"

Csoda :)

nemor 2015.06.19. 09:21:00

@~~Babette~~: Nem olyan sok az. Sokaknak ahhoz volt elég, hogy egy nagy hitel önrészébe beleforgassák. Több ilyen személyt is ismerek konkrét összegekkel, de nem tudtam pontosan, hogyan áll össze a teljes juttatás, ezért rákerestem:

"Legtipikusabban a családi pótlék, illetve az árvaellátás képezi az alapját az államilag nevelt gyerekek majdani kezdőtőkéjének. Ezek a havi járandóságok minimálisan a gyermek nagykorúságáig a megfelelő gyermekvédelmi szakember (vagyonkezelői jogú gyám, illetve vagyonkezelő eseti gondnok) felügyelete mellett erre a célra elkülönített bankszámlán halmozódnak. A családi pótlék összege a gyermekotthonban élők esetében jelenleg havi 5400 forint, és amennyiben a növendék tanul, ez az ellátás egészen húszéves koráig gyarapítja a pénzmagját. Az árvaellátás havi összege attól függ, hogy az elhunyt szülőt halála pillanatában milyen összegű nyugdíj illette (volna) meg. Egy szülő halála esetén ennek 30 százaléka, mindkét szülő elhunytával pedig 60 százaléka az ellátás, mely egészen 25 éves korig is járhat, ha az elárvult fiatal nappali tagozaton tanul. Ha ezenfelül tekintetbe vesszük a különféle egyesületek és alapítványok nyújtotta segítségeket, valamint a nagykorúvá válással - bizonyos feltételek fennállása esetén - megkapható egyéb támogatásokat, illetve a növendék esetleges saját keresményét, akkor beláthatóvá válik, hogy miként gyűlik össze az állami gondoskodás évei alatt a fiatalok néhány százezres, ritkábban pár milliós indulópénze. Furcsa módon ebből a szempontból sokszor szerencsésebb az a gyerek, aki már korán állami nevelésbe került, s így a fenti járandóságok a hamar elkezdődött biztonságos kezelés és értő felügyelet mellett tényleg az ő számára gyűlhettek, mint az, aki nemcsak hogy sokáig őrlődött egy alkalmatlan (pl. brutálisan bántalmazó) szülő dominálta környezetben, de a gondviselője hozzá nem értése vagy morális alkalmatlansága miatt a neki szánt állami ellátásoktól is elesett."
(magyarnarancs.hu/lelek/az_allami_gondozottak_indulotokeje_fogd_a_penzt_es_fuss-59752)

sasfészkes 2015.06.19. 09:32:51

@Buchhalter: Inkább a sógorodéknál sántít valami.

sasfészkes 2015.06.19. 09:32:52

@Buchhalter:
Nem kell hogy sántítson, ha 10-14 órát dolgozik, van olcsó szállása és esetleg kap kaját is, egy ezrest simán félre tud rakni ha jól spórol, van aki többet is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.19. 09:32:52

Rájöttem, mi a baj ezekkel az írásokkal, mindamellett, hogy a legtöbb nagyon érdekes. Olyanok, mint az élet: felszínesek. És ilyen a legtöbb reakció, hozzászólás is. Nem is lehet másmilyen.

Ebben az esetben például egy gazdag szókinccsel és jó kifejezőkészséggel rendelkező ember csak az intézeti évekről legalább 30-40 A4-es oldalt tele tudna gépelni, és akkor hol van még a többi?

Ezek a bejegyzések remekül passzolnak a reggeli kávé mellé, hogy a politika és a sport között legyen valami érdekfeszítő olvasmány is, de ezekhez objektíven hozzászólni legalább annyira lehetetlen, mint egy egész életet belesűríteni egy 500 szavas dolgozatba.

A posztolónak sok sikert kívánok!

(Furcsa, de bennem fel sem merült, hogy kamu az írás. Lehet, hogy én vagyok túl jóhiszemű?)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.19. 09:33:03

A hátrányos megkülönböztetésről pedig pont tegnap írtam egy szösszenetet. Talán érdemes elgondolkodni rajta.
megnevelo.wordpress.com/2015/06/18/eloitelet/

adg 2015.06.19. 09:43:37

@Buchhalter: Ez van, naiv vagyok. Jon egy vadidegen faszi, leirja, hogy mi van vele, en meg naivan elhiszem.
Miert hazudna? Mivel lesz elorebb? A nevet sem tudom, annyit tudok, amit leirt. Annyit nem befolyasol az eletemben, mint a szomszedban lako posszum tetvenek a torokfajasa. Ot tobbe teszi, ha engem jol atver, es valojaban nem minden ugy van?

Szoval abbol indulok ki, hogy igazat mond. Aztan ha nem teljesen, akkor sincs semmi baj.

Melyik reszet nem kellene elhinnem? Hogy dongalaba van, hogy allami gondozott, hogy dolgozott, hogy 10 evet, hogy vett egy lakast, kiadta, hollandiaba vagy hova ment, vagy mit? Latod? Mar arra sem emlekszem, hogy hova ment...

Na mindegy, en mar csak ilyen vagyok. Nem okoz kulonosebb oromet, ha valami csusztatast fedezek fel a sztoriban. Elolvasom, tetszik, nem tetszik, ennyi. Eddig erdekel a dolog.

Golf2 2015.06.19. 09:46:35

@Határátkelő: Mondjuk ha jönne a szerző és elmondaná,akkor nem kéne találgatni.Ja és nézd már vissza mikor írtam negatívat és azóta hány pozitívat vagy semlegest,ha már ilyen rossz véleménnyel vagy! Kösz

Buchhalter 2015.06.19. 09:47:46

@sasfészkes: én nem személyeskedtem veled te se tedd!A sógorommal beszéltem pár perce nem hazudik,ennyi.Nálad van valami tévedés.Anglia tele van és ezt a munkaadók is tudják.Nem fogják a zsebed kitömködni ezresekkel , főleg amikor van olcsóbbért is.Mindenki nyugatra akar menni már lassan mert azt hallja hogy ott kő gazdag lesz.Ébresztő!Vagy valami speckó hiány szakmád van ,vagy keresel minimál bért kint is amiből nem mész messzire.Én Németországban élek,itt mérnökre ,orvosra van kereslet amit tényleg jól megfizetnek,de vannak itt magyarok akik gyárban ,vagy étteremben dolgoznak havi 1000 €-t abból te nem sokat raksz félre.Valakinek bejön ,de sokaknak itt sem.Ennyi.

Taxomükke (UK) 2015.06.19. 09:48:27

@Határátkelő: "Komolyan mondom, mi lenne, ha el is olvasnátok azt, amihez hozzászóltok?"
Túl sokat vársz, nem olvasni járnak ide, hanem kommentelni.

Határátkelő 2015.06.19. 09:48:58

@Golf2: Ezt most nem értem. Én annyit írtam neked, hogy az albérlet és a lakáskiadás között eltelt 10 év. Nem írtam semmi bántót.

Buchhalter 2015.06.19. 09:54:55

@Határátkelő: bocs,rosszul fogalmaztam.De a posztban az van,hogy itthon mosogatot,nem?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 10:01:38

@nemor: sokkal több, mint a minimálbér, sokkal több, mint a nulla, és sokkal több, mint amit én tudtam adni a kölköknek.
a lényeg úgyis az, hogy amikor kilökik a kapun őket, kapnak pénzt, és ha szereznek munkát, simán munkát, simán tudnak venni egy aprócska lakást a kezdőtőkével és hitellel. csak ez volt a lényeg.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.19. 10:02:07

@Megnevelő Ember: Alapvetően kevered a hátrányos megkülönböztetést a tapasztalatokkal. Ha Bécsben a bolti lopások 30 %-át magyarok követik el akkor a boltosok jobban fogják figyelni a magyar vásárlókat. Ez diszkrimináció?

HardPötty 2015.06.19. 10:02:23

A pályázat ideje alatt elkezdett valami félre menni a komment szekcióba. Reggelente éhes farka falkaként csapunk le a napi áldozatra. Mindegy mit ír. Ha maga a jó Isten írná is bele lehetne kötni hogy mé' 6 nap alatt lett kész a világ és miért pihent meg...
Legyen már a következő pàlyázat az hogy ki tudja megírni a tökéletes posztot. Amir mindenki csak elismerően tud bólogatni. :)
Értem én hogy kell negatìv kritika is, sőt abból lehet tanulni. De a negatív vélemény, a kötekedés és a személyeskedés és sértegetés nem ugyanaz a fogalom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.19. 10:08:19

En nem szeretnek olyan vilagban elni, ahol nem hihetek el semmit, amit masok mondanak, ahol allandoan abbol kene kiindulnom, hogy vajon korulottem ki mikor miert es hogyan hazudik es ver at.....

tilcsakbea 2015.06.19. 10:15:08

@kék madár:
Juhász Veronika, paralimpiai érmes vívó, szinte ugyanez az élettörténet. Azzal a különbséggel, hogy ő itthon van.

firg_firg 2015.06.19. 10:16:25

1) Minden rasszistanak, gyulokodonek, self-made "csak akarni kell" meg "minden lehettseges" balfasznak kivanom, hogy kovetkezo eletben negerkent, ciganykent, zsidokent, arabkent, melegkent szulessen ujra. Vagy eppen Lacikent.

2) "Az állatkert közvetlen tövében" - az gundel vagy melyik is van ott?

3) Nem ertem Lacit. Orulok, hogy sikerult neki, de en a helyeben utalnam ezt az orszagot 1000-el es orulnek hogy elhuzhattam inennen, sporolok, megbecsulnek es egyenesben van az eletem. Keresnek valami part, letelepednek, es vissza se neznek Mordorba.

adg 2015.06.19. 10:22:39

@Határátkelő: Azt en irtam. Mi szeretjuk egymast csipkedni. Most benezte. :)

qkuc 2015.06.19. 10:24:39

@maxval bircaman szerkesztő: Szerintem a leírt munkakörei alapján nem éppen extra magas elvárásai voltak. Szerintem ne osszad az észt, ha nem intézetben nevelkedtél, család és a támogatásuk (anyagi/szellemi) nélkül.

tnt 2015.06.19. 10:28:07

@Buchhalter:

"Szertefoszló remények

Volt lehetőségem elhelyezkedni egy barátom által egy céghez fűnyírósként, keményen végigdolgoztam a nyarat a főállásom mellett, (látványpékség). Majd nyár végén felkínáltak egy fél állást adminisztrátorként, amit azonnal el is fogadtam.

Éveken keresztül minimális jövedelemmel elég jól elvoltam, hisz kitaníttattak, magasabb pozícióba helyeztek, (irodavezető) alternatívát állítottak elém, jövőt.

2012-őt írunk, mikor azon veszem észre magam, hogy valami nagyon, de nagyon nem stimmel a munkahelyemen, velem, meg úgy az egész országgal sem. Akárhova néztem, mentem, fordultam csak az idiotizmus láttam, övezett engem.

Mint említettem kezdődött a munkahelyem, ahol olyannyira elhatalmasodott a politikai befolyás, korrupció, mocskosság hogy nem bírtam, besokalltam. Nesze neked 10 év kitartás, tanulás és jövő. Minden, amiben hittem szertefoszlott.

Új igazgató, apparátus, munkahelytől való megválás."

Isteni adomány és tanult dolog a szöveg értelmezése és értése...

qkuc 2015.06.19. 10:35:13

@maxval bircaman szerkesztő: Érdekes, ha nem lenne testi fogyatéka, nem intézetben nő fel, és hófehér a bőre, valószínűleg itthon is jobb munkákat kaphatott volna. Szóval nem, nem ennyit tud nyújtani ez a bolygó ..........

qkuc 2015.06.19. 10:39:46

@Buchhalter: Ugye most nem a sógorod helyzetéből (1 db ember a 7 milliárdból) fogsz mélyenszántó következtetéseket levonni?

SzZoole 2015.06.19. 10:42:43

"Bölcsőde, óvoda, általános iskola, szakiskola. Mindegyik különböző helyszín, falvacska. Hozzá kell tennem, imádtam azokat a kastélyokat, kúriákat, arborétumokat, amik közvetlen környezetében illetve benne éltem"
Ez a leírás ráillik a tiszadobi nevelő otthonra,valóban varázslatos környék,en nagyon sokat jártam ott.
Egyébként meg elismerést érdemel a poszter,hogy igy kinőtte magat a származása es a testi fogyatékossága ellenére,nem kene el taposni egyeseknek Őt,mint egy cigi csikket.

Es az,hogy a mostani politikai"elit" a származása miatt el lehetetlenítette az otthoni életet,hat mit mondjak....semmit.
Talan megis,kezdhettek volna ezt a hon szeretett vezirukel is......

tanato 2015.06.19. 10:48:03

Ha megvan az akarat egy roma származású is fel tud emelkedni.Van nekem egyetemista roma betegem is aki most az USA-ban gyakornokoskodik oda kapott ösztöndíjat pl.De van zeneművész aki meg most éppen Dél Koreában tanít a zeneművészeti egyetemen már 5 éve a párja is koreai lett.Olyan is van aki meg Londonban vendéglátózik.Többen meg főiskolára járnak.Pedig mind ezen felsorolt személyek családja egyszerű fizikai munkás 8 általánossal a nők meg annál is kevesebbel.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.19. 10:48:29

A kommenteket olvasva jó, hogy szemem előtt van a szavazás (188:16), talán a csendes többség olvasási hajlandóságát képviselendő...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.19. 10:48:59

@maxval bircaman szerkesztő: Mivel az általad leírt példa az egyenlő bánásmód elvével ellentétes eljárás, így igen, ez diszkrimináció; azt feltételezi, hogy az illető egy bizonyos csoporthoz tartozik, így a megbélyegzés, kirekesztés nem a valós cselekedetre, hanem előítéletre alapul.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.19. 10:48:59

@firg_firg: Lehet a Robinson is (mondjuk az a másik oldalon van), csak gondolom, nem akar a szerző pert kapni a nyakába, ezért nem nevezte meg a éttermet.

nemor 2015.06.19. 10:48:59

@~~Babette~~: a lényeg az, amit mondasz: kilökik őket a kapun. Nem mert rosszak, hanem mert ez a rendszer. Sokszor nagyon rossz tanácsokkal: az én fenti példámban összegyűlt kb. 1 millió forint. A nevelők tanácsára vett a fiatal egy vidéki családi házat kb. 6 millióért (abban az időben, amikor nulla önrészre is adtak a bankok bármennyit) - a nevelő is jót akart, hogy ne pocsékolja el a pénzt a fiatal, de rosszul segített (olyanban adott tanácsot, amihez nem ért).
A hitel mára gyakorlatilag törleszthetetlenné vált. Így lesz a "sokkal több, mint a nulla" nagyon nagy mínusszá pár év alatt. És akkor ott áll a volt állami gondozott családi, baráti stb. védőháló nélkül - nincs pénze, nincs fedele, nincs támasza.
Értem, amit mondasz, én nagyon szegény családból jövök és sose esett az ölembe semmi, de mégse a semmi közepén álltam egyedül soha, mert legalább volt kivel együtt szegénynek lenni.

Ezért is minden tiszteletem a posztolóé. És puhacicával mélységesen egyetértve mondom, ha hiányzik neked a rakpart, a Balaton vagy bármi más, Laci, gyere haza látogatóba, ahányszor csak szeretnél, de olyan helyre, ahol a cigány nem melléknév, hanem főnév, ne költözz.

letreh 2015.06.19. 10:48:59

@tilcsakbea: Jó napot!
Újságíró barátom cikke a Veronikáról.Témába vág.
nol.hu/kultura/20090811-sinen-344848

Határátkelő 2015.06.19. 10:50:42

@adg [Au, Darwin]: Nem is igaz, mert én is azt írtam! :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.19. 10:55:50

@Zoole[uk]:
Meg pontosan ráillik fatornyos falum Batthyany kastélyában mai napig müködö gyermekotthonra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.19. 11:00:55

@SZIZS:
Egy másodpetc különbség van a kommentünk között.
Meg 80kilométer.
:))))))))))))))))

soad1221 2015.06.19. 11:03:42

@kék madár: gondolom a semmirekellő szinonimájára gondolt... de írhatnánk durvábbakat...

egyébként ez egy igazán jó poszt, bár tényleg hiányoznak részletek amik érdekesek lehetnének, de az albérlet - saját lakáson tényleg nagy kár fenn akadni...

Buchhalter 2015.06.19. 11:06:32

@qkuc: mindig belekötsz valamibe,de amikor múltkor kérdeztem tőled,hogy mi a szakmád és hol élsz arra nem válaszoltál.Úgye azért egy ember tapasztalata is számít valamit és ez kettő mert a párja szintén ezt tapasztalta.Vannak jó és rossz tapasztalatok.Miért kell ezen csodálkozni?

soad1221 2015.06.19. 11:06:48

@~~Babette~~: nem annyira sok, egy hitel önrésze lehet kb... persze az is jobb a semminél...

London2009 2015.06.19. 11:20:09

Egy baratja segitett a poszternek bekerulni az adminisztratori munkakorbe, ahol 10 evig dolgozott a munkahely megszuneseig. Hogy miert nem talalt utana masik rendes munkat? Errol van egy elkepzelesem.
Van egy ficko itt Londonban, aki eredetileg gaz es futes szerelo, de ha kell teraszt epit, gyepesit, falat fest stb. Anyukaja tanarno volt, apukaja roma. A beszede tokeletes, a bore nem feher, a vezeteknevebol is teljesen egyertelmu, hogy mi a szarmasa. Azt meselte nekem, hogy o ujja szuletett itt Londonban. Eleteben eloszor teljesen mindegy volt, hogy milyen szinu a bore, mi a vezetekneve stb. Csak az szamitott, hogy milyen szakember. Sajat kis vallalkozast alapitott azota, megnosult, gyereke lett. Tobb magyar tarsaval vallalnak builder munkakat es elnek boldogan.
Mint ahogy a poszter is tobbszor utalt ra, valoszinuleg azert nem hivtak be interjura, vagy adtak neki lehetoseget, mert mondjuk a vezetekneve Kolompar, Lakatos, Olah…
Ugyhogy engem nagyon meglep, hogy a posztolo haza vagyik. Ulj fel a repulore es setalj egyet a Tisza partjan, aztan a helyedben en mennek is vissza. Sok sikert kivanok es minden elismeresem az eddigiekhez!

Golf2 2015.06.19. 11:28:24

@Határátkelő: igazad van...
Még ha a föld másik oldalára is írtad,és nem nekem,attól még ez egyetértés a mostanában indokolatlan kritikával.Lapozzunk.

Taxomükke (UK) 2015.06.19. 11:28:39

@Határátkelő: Nem is csoda, hogy olykor belezavarodsz, épp kinek a nevében is írsz...

Taxomükke (UK) 2015.06.19. 11:29:50

@diggerdriver: ... tehát a gondolat sebessége 80km/sec...

soad1221 2015.06.19. 11:34:26

@adg [Au, Darwin]: Te kis naiv... :)
@Buchhalter: akkor mosogatott, amikor kurvára nem talált semmi állást mert cigány...
előtte 10 évig egy fix helyen dolgozott, ahol meg volt becsülve.. gondolom valamelyest fizetésben is..
és a mosogatásból nem igen tudott megélni, ezért lépett le Hollandiába, ahol meg tud és az a fájdalma, hogy ezt itthon nem tudja megtenni. ez a kimaradt rész zanzásítva.. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 11:36:35

@maxval bircaman szerkesztő: szinte mindenki keveri a hátrányos megkülönböztetést a tapasztalatokkal.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 11:37:26

@firg_firg: nekem is a gundel jutott eszembe...

fhdgy 2015.06.19. 11:38:30

Őszintén megvallva, reggel, amikor elolvastam a mai posztot ( mindig a határátkelővel kezdek, kivéve, ha már reggel korán nem tudok aludni és nincs még kint a napi friss betevő ), arra gondoltam, hogy ma isten bizony csak elismerő hozzászólások jöhetnek. Nagyon megdöbbentem, hogy tévedtem!

Mi az isten-eke-taliga kellene itt néhány hozzászólónak, hogy ne tudjanak kötözködni???

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 11:40:54

@Taxomükke: meg hogy melyik nicket használom.

:DDD

2015.06.19. 11:43:39

Termeszetesen kamu a sztori, nem azert, mert nem hiszem el, hanem mert ugy sokkal jobban alszik a szorongo, kozeposztalybeli, kivaltsagos lelkem, hogy nem kell szembeneznem a sajat kozepszerusegemmel, es azzal, hogy vannak, akik tobbre viszik nalam pedig nehezebb helyzetbol indultak, szamomra az elet ugye egy ilyen verseny mert nulla az onbecsulesem es tele vagyok szorongassal es az egom csak ugy erzi jol magat, hogy allandoan masokhoz hasonlitom magam es ujraertekelem onmagam masokhoz kepest, meggyozodve rola, hogy mennyivel tobb vagyok masoknal, es mivel ez a mai poszt is egy ujabb ilyen ujraertekelesre kenyszeritene, de egy olyanra amit keptelen vagyok megtenni, mivel tudom, hogy az eredmeny hatrasorolna ebben a kepzeletbeli versenyben amivel a sajat eletemet nehezitem, ezert egesz egyszeruen ugy dontok innen a messzi tavolbol a Sztarbaxos kapucsinot szurcsolve, hogy nem igaz, sokkal egyszerubb igy.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.19. 11:47:33

@Megnevelő Ember: Pedig ez a világ normális működése. Ha x utca sarkán elgázoltak már 2 embert tavaly akkor idén az emberek jobban oda fognak figyelni ugyanott.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.19. 11:47:33

@qkuc: Sok mindentől függ ez. Az persze kétségtelenül tény hogy egy magyarnak könnyebb a dolga mint egy cigánynak. Sok helyre a cigányokat kedvelő munkaadó sem vesz fel cigányt mert ezt diktálja az üzleti érdek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.19. 11:47:33

@firg_firg: Én ezt jól megértem. Keresztényként erősen kisebbségi vagyok az ateista kontinensen.

fhdgy 2015.06.19. 11:49:05

@mojyo: Mi volt ez? Irónia vagy önvallomás?

soad1221 2015.06.19. 11:53:41

@mojyo: ez szép volt :)

@maxval bircaman szerkesztő: mondjuk nem hasonlítanám a keresztényi kisebbségi létet a cigány+állami gondozottéhoz...
a párhuzam rettentően hamis

sasfészkes 2015.06.19. 11:59:07

@Buchhalter: Tapasztalatból "beszélek". A havi ezres nagyon karcsú, én ilyen keveset keresővel még nem találkoztam.Ha te igen , készséggel elhiszem, ahogy azt is hogy a poszt írója ennyit spórol. Én is megtettem ezt. Vannak nagyon jó spórolási stratégiák.

2015.06.19. 11:59:46

@fhdgy: Hiszek a szabad interpretacioban. :D

2015.06.19. 12:01:50

Na, akkor kovezzetek meg, de nekem ez a sztori nem all ossze. Ki tudnam vesezni, szet tudnam szedni, hogy miert, nem fogom. Maradjunk annyiban, hogy kedves tortenet, barcsak igaz lenne, de nalam nagyon Norbi-gyanus a dolog... Remelem csak tevedek...

Határátkelő 2015.06.19. 12:02:16

@Taxomükke: Ja, bocs, elfelejtettem, hogy az összes posztot én írom, meg a kommenteket is. Mindig kimegy a fejemből. De akkor te is én vagyok, nem? Ajjaj...

soad1221 2015.06.19. 12:04:00

@Határátkelő: baszki, hogy neked... öö bocs, nekem mennyi szabadidőm.. ööö vagyis időd van...?!?!

adg 2015.06.19. 12:06:34

@mojyo: na ez nem volt rossz, de most ird csak at szepen ujra, de most ne felejtsd ki belole azt a szot, hogy kertvaros. :D

2015.06.19. 12:07:21

@Buchhalter:

Nem tudom te hol kapsz 1000 eurot... Nalunk a gyarban a KV szerint 1.692,27 euro brutto a minimalber a legalacsonyabb kategoriaban. Ez 1.248,19 euro netto, plusz 13-14. havi fizetes. Es ez a belepo minimalber, amit evente kotelesek emelni a KV szerint.

Reszletek:

Mindestlohn/Mindestgehalt
• Einfache Tätigkeiten: € 1.692,27 (Einstiegsgehalt)
• Qualifizierte Tätigkeiten: von € 2.005,48 bis 2.590,97 (Einstiegsgehalt)
• Hochqualifizierte Tätigkeiten: € 2.979,81 (Einstiegsgehalt)

www.kollektivvertrag.at/kv/elektro-u-elektronikindustrie-ang

soad1221 2015.06.19. 12:07:54

@Ödenburger [Hu/At]: eltalált? :)
na és mi nem áll össze? hagyjuk az albérlet - lakás témát, kb 1000 verziót fel lehet vázolni...
volt más?

2015.06.19. 12:08:09

@adg [Au, Darwin]: Haha, benne volt eredetileg, de kitoroltem, hogy most mar eleg, mar tegnap is elohozakodtam vele foloslegesen. :D

Mr Long 2015.06.19. 12:09:08

@mojyo: A lenyeg, hogy az utleveled a lakcimkartyaval teljesen jo. Azzal nyitottam a bankban szamlat, azzal vagyok a melohelyen bejelentve.

abaya-oman 2015.06.19. 12:14:32

@LittleG (uk): 14-15 évig dolgozott otthon. Gondolom félretett. A "magyar" fiatalok többségének is van mar lakása ilyen korában.

sasfészkes 2015.06.19. 12:14:47

@Buchhalter:
" kissé kamus a poszt. " Ez a személyeskedés.
" Ennyi " Ez olyasmi mint az szvsz?

Mr Long 2015.06.19. 12:16:05

@maxval bircaman szerkesztő: Az mondjuk.igaz, hogy ha valaki kereszteny sokszor lehulyezik, mert minek hisz valamiben. Talalkoztam mar ilyennel. Ellenben a muszlimokat "csak" eroszakosnak tartjak, a zsidosagot nem is firtatjal, mas vallasokat meg nem is ertenek.

2015.06.19. 12:16:31

@soad1221:

Ok, akkor egyetlen, ami engem nagyon piszkal: "Előre is elnézést szeretnék kérni mindenkitől írástudatlanságom miatt, nem vagyok nagy írós ember. " Ehhez, es a leirt korulmenyekhez kepest nagyon osszeszedett es valasztekos poszt, helyenkent latvanyosan eroltett szleng elemekkel, amik pont az irast jellemzo osszeszedettseg es valasztekossag miatt ki is lognak a posztbol. Nekem ez volt benne a legellentmondasosabb.

De maradjunk annyiban, hogy igaz is lehet, barcsak az lenne... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 12:17:48

@Ödenburger [Hu/At]: a valóság meg a tények sosem zavarták a hintus hungaricusokat.

2015.06.19. 12:20:33

@Mr Long (UK): Igen, mar eldontottem, hogy akkor nem fogom meghosszabbitani a szemelyit, nem tervezem, hogy visszakoltozom Magyarorszagra es eddig is utlevellel utaztam mindenhova. Gondolom a tegnapira szolt, de koszi. :D

abaya-oman 2015.06.19. 12:21:19

@maxval bircaman szerkesztő: melyik rész mutat arra, hogy a szupergazdagok életmódotjat akarja? Az éjszakai bicajozas vagy a megnézni egy darabot a Nemzetiben? Szerintem nem sokat tenne félre, ha igy volna.

Határátkelő 2015.06.19. 12:22:16

@Ödenburger [Hu/At]: Erre csak két dolgot: az egyik, hogy mindenki látja magát valamilyennek, ami nem feltétlenül egyezik azzal, amilyennek a külvilág látja. (Hogy egy teljesen ide nem illő példát mondjak, egy szupermodell is láthatja magán elsősorban a hibákat, ettől még mások szemében ő egy gyönyörű nő.)

A másik: simán lehet, hogy azért írta, hogy megpróbálja előre kivédeni legalább a kritikák egy részét. Sajátos, hogy végül pont ez lett a kritika tárgya. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen poszt nem egy komment, lehet, hogy többször átírja, végiggondolja, javítja. (No meg én is átfésültem azért, sokat mondjuk nem kellett, de mégis.)

2015.06.19. 12:25:35

@Határátkelő:

Ezert mondtam, hogy inkabb hagyjuk es maradjunk abban, hogy akar igaz is lehet, barcsak az lenne. En meg hadd ketelkedjek, ha egyszer elkezdem, nagyon nehez kibillenteni belole.. :)

adg 2015.06.19. 12:30:06

@soad1221: errol jut eszembe, hogy par hete meghalt Nash doktor, a csodalatos elmes matematikus. Neki volt ilyen tehetsege, mint HA-nak, hogy kitalalok egy csomo embert magam kore, akikkel jol elbeszelgetek, es meg mindenfele hattertortenetet is gyartunk hozza. Aztan megbeszelem igy egymas kozt magunkkal. Sot, vannak szakadar enjeim is, akikkel kulon torteneteket gyartok mas enjeimrol.
Valojaban kurt vonegutnak -aki szinten en voltam - is van egy ilyen tortenetem, amiben minden szereplo csak egy robot es egyetlen celja a foszereplo szorakoztatasom.
Innen mar csak egy enhye kanyar georgiadesz, vagy mi a neve(m), elmelkedese, mely szerint semmi sem letezik a vilagon. Minden csak a kepzelet szulemenye. Marmint nyilvan az enyem, ki mase. Hogy en letezem-e, azt nem tudom, de gondolkodom.

Nos, miutan ezt ilyen jol megvitattam magunkkal, ideje valami szabadidos tevekenyseg utan nezni, mielott becsavarodunk.

Es azt talan meg hozzatennem, csak hogy konzisztens maradjak, hogy megjottek a feleves bizonyitvanyok, lanyaim az osztalyaik legjobbjai kozott vannak angolbol, pedig 2,5 eve egy szot sem tudtak kb. Ha az en agyam fele olyan gyorsan szivna a nyelvet, mint az oveke...

tnt 2015.06.19. 12:31:09

@fhdgy: +1 nagy igazság.... és ahogy olvasom többeknek gondot okoz a poszt értelmezése vagy megértése... :-)

soad1221 2015.06.19. 12:31:18

@Ödenburger [Hu/At]: értem én ezt, de ebben én még a kamut nem találom... nem tartja magát kifejezetten jó írónak. És nem is az, a fogalmazás, a nyelvhasználat nem egy képzett íróra vall. Attól még egy közepesen művelt ember is tud jó szöveget írni..

Tudod a jól képzett író sokkal jobban ír ennél. Ez ma már annyira nem számít, lényegében annyi az amatőr író, hogy kifejezetten nehéz találni valódi írót. Szerintem erre utalt az írástudatlansággal.
Ő amatőr, nem tanulta ezt, gondolom sokat olvasott, emiatt viszont tud választékosan és érthetően beszélni.
erőltetett szleng? talán csak az "oszt ennyi" volt benne, amit így hirtelen visszalapozva észrevettem..
De ez meg nem egy olyan ami miatt ne lenne hihető...
Na mindegy, számomra nem hihetetlen, hogy van egy ember aki a hazájában élne, de itt mo-n árvaként+cigányként ez igen nehéz...

2015.06.19. 12:32:33

@Határátkelő:

Azt hiszem a szo, amit kerestem, az, hogy az egesz igy egyben nem eletszeru. Ettol meg lehet igaz, hiszen rengeteg dolog letezik, ami nem eletszeru, gondoljunk csak a kacsacsoru emlosre... :) Viccet felreteve, lehetne igaz, sot siman lehet, hogy az is, de nekem ott valamiert ott villog a figyelmezteto jelzes a fejemben. De mindentol fuggetlenul kedves tortenet. :)

Mr Long 2015.06.19. 12:38:28

@Ödenburger [Hu/At]: Te csak ne kegyel kulonutas mar megint. Norbi sem kamuzott, csak mashogy latta belulrol az eletet, mint ahogy az valojaban tortent...

sasfészkes 2015.06.19. 12:46:16

@Ödenburger [Hu/At]:

. " Ki tudnam vesezni, szet tudnam szedni, hogy miert, nem fogom"

Mert betojtál ( 281-18 ) : ))))))))))))

sasfészkes 2015.06.19. 12:46:16

@adg [Au, Darwin]:
" Hogy en letezem-e, azt nem tudom, de gondolkodom. "
Van erre egy latin mondás: " cogito ergo iszom " vagy vmi ilyesmi

sasfészkes 2015.06.19. 12:46:16

@mojyo: Te most olyan lány vagy aki szereti a focit?

2015.06.19. 12:51:49

@sasfészkes: Ja, nem, en csak egy japan rajzfilmfigura vagyok amugy.

P.Elliot 2015.06.19. 12:52:26

@soad1221: En azt gondolom hogy azon a biztos munkahelyen elkezdhettek a szarmazasara utalni, elohoztak ezzel kapcsolatban mindent, ha meg meg politikat is belekevertek akkor megertem hogy teljesen ellehetetlenitettek hogy ott dolgozzon, / van egy partfeleseg aki pont a fajtaja ellen beszel, elnezest de ez az igazsag/, nem csodalkozok hogy otthagyta a helyet.
Pedig az o peldaja mutattta volna meg leginkabb hogy allami gondozasban felnove, szuletesi hibaval, senki csaladi hatterrel is van olyan mint barki, sot! Nem az szamit hogy ki minek szuletett hanem hogy mive lett es hogy segitseggel, leirva a szeretetlen anyat, rokonsagot akik leirtak, mire vitte es hogy masok is mire vihetik ha normalis helyen nonek fel ahol torodnek veluk.
Nekem mindig is az volt az allaspontom hogy kiemelni a kozonyos, nevelesre alkalmatlan csaladokbol a gyerekeket/ nem ciganybol is/ es alkalmas neveloszulokkel mar a kovetkezo hatranyos gyerekek is normalis felnottek lesznek.
A posztolot nagyon sajnalom hogy a nagy igyekvese dacara ilyen elmenyek ertek.
A helyeben nem koltoznek vissza csak latogatoba jarnek, csaladot is csak az uj orszagban alapitanek, magyarorszagi lannyal hogy megis legyen otthoni ize annak a hazassagnak.
Sok boldogsagot es szerencset kivanok a jovoben.
Amit itt leirt hogy hol szeretne setalni, bringazni, tancolni azt megtalalhatja az uj orszagaban is csak kezdje meg a beolvadast, erdeklodest hogy ott hogy van. Nagyon gyorsan ra fog jonni hogy kozos a vilag, jo lenni mashol is, nem lesz boldogtalan.....

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 13:00:19

@Ödenburger [Hu/At]: ajánlom figyelmedbe az alábbi blogot.
boholy.blog.hu/
kurvára nem életszerű a te mikrovilágodban, mégis megtörtént esetet ír le.

nl_eni 2015.06.19. 13:00:31

Ismét egy mély emberi történet. Gratulálok a szerzőnek, nehéz utat járt és jár be. Sok erőt és kitartást a továbbiakhoz!

P.Elliot 2015.06.19. 13:01:47

@adg [Au, Darwin]: Gratulalok a lanyaidhoz. Gondolom milyen buszkek voltatok rajuk!

soad1221 2015.06.19. 13:03:18

@P.Elliot: még csak nem biztos, hogy így indult (bár tény, hogy erre is van esély..) Feltételezem az államnak volt köze ahhoz a munkahelyhez, ott pedig, ha csere van, cserélődik a vezetés, ha cserélődik a vezetés, ők hozzák a saját sleppjüket (akik persze lehetnek dolgos emberek, végül is valaki akkor is elvégzi a munkát) - szóval lehet, hogy a srác ennek lett az áldozata...
aztán ha nem nagyon képzett, hanem csak sok mindent megtanult már, de papírja szinte semmiről nincs, na akkor cigányként tényleg nagyon kevés az esélye itthon..

nl_eni 2015.06.19. 13:04:49

@Réka ‎: 10:48
@Határátkelő ‎:
és vajon mitől csendes a teccikelők többsége?

Csodabogár 2015.06.19. 13:05:19

Nagyon jó poszt és csak gratulálni tudok az írójának. Sajnálom azokat, akik egyből kamunak vélik. Rossz lehet állandó gyanakvással élni, azt gondolni mindenkiről, hogy hazudik. Talán magukból indulnak ki?
Itt aztán semmi ok nincs valótlanságok állítására. Senki nem ismer senkit, név és arc nélküli a legtöbb poszt.
Megértem a posztolót, hogy haza vágyik, illetve, hogy itthon szeretné ugyanazt elérni mint Hollandiában. Ez bennem is megvolt mindig. Imádom Budapestet és nem akarnék már sehol másutt élni. Ha lett volna szabadság anno... akkor soha nem mentem volna el.
Posztoló még fiatal, kivánom, hogy megélje azt, hogy itthon is sikere legyen, munkában, magánéletben, mindenben.

Taxomükke (UK) 2015.06.19. 13:09:41

@~~Babette~~: Azért téged... úgy értem, ezt a személyiségedet nem volt egyszerű kitalálni.
:))))))))

nl_eni 2015.06.19. 13:09:48

@Ödenburger [Hu/At]: tényleg nem életszerű, mert a hozzá hasonlók többsége közel nem jut el idáig. De mit mond ez a poszt írójáról? Akkor egy ember se léphet ki a korlátai közül?
Van, akinek sikerül, ami még közel sem jelenti azt, hogy mindenkinek sikerülhet, aki eléggé akarja, eleget tesz érte.

nl_eni 2015.06.19. 13:11:12

Ismét egy mély emberi történet. Gratulálok az írójának, és kitartást kívánok a továbbiakhoz!

adg 2015.06.19. 13:11:18

@~~Babette~~: koszonom szepen, ezzel a kedves ajanloval teljesen felcsigaztal. Meg ma leto, vagy nem is, inkabb megveszem valahol, biztos megeri. Hu, egy film rolam. Ideje volt mar. :))

P.Elliot 2015.06.19. 13:11:18

@nl_eni: Attol csendes hogy nincs kedve ahhoz hogy belekossenek a velemenyebe, ugy gondolom...

P.Elliot 2015.06.19. 13:12:46

@soad1221: Hat akkor majd kulfoldon megtalalja a helyet.

2015.06.19. 13:17:13

@nl_eni:

Dubito ergo sum... :)

@~~Babette~~:

Tudod, a kacsacsoru emlos:
www.youtube.com/watch?v=6mj6TXGIT0A

(ugy latom a nagyerdemu nem igazan koveti mely figyelemmel Jay es Nema Bob mesterek munkassagat...;)

Taxomükke (UK) 2015.06.19. 13:18:27

@~~Babette~~: @Ödenburger [Hu/At]: Az pl. életszerű, ha valaki 15-20-25 évig iszik, lecsúszik, elveszíti szinte mindenét, majd talpraáll, és boldog, sikeres ember lesz?
Mert vannak ilyenek is.
Attól, hogy valamit nem tudok elképzelni, vagy hogy még sosem láttam, éppenséggel akár létezhet is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 13:18:58

@Ödenburger [Hu/At]: valóban elég képzetlen vagyok belőle, és így is kívánok maradni.

de azért elmagyarázhatod.

nl_eni 2015.06.19. 13:21:01

@P.Elliot: köszönöm, gondoltam...
@Határátkelő: neked mi a véleményed?

Amúgy tegnap én is leírtam az enyémet. Érdemes lenne végiggondolni, hogy hogy beszélünk emberek történeteiről. Több tisztelet, az nagyon hiányzik.

adg 2015.06.19. 13:21:04

@P.Elliot: hat igen. Sajnos nem csak angolt tanitanak az iskolaban. :)
Mondjuk azok sem lettek rosszak, de ott meg maradt a jovore nezve némi fejlodesi lehetoseg.

nl_eni 2015.06.19. 13:25:10

@Ödenburger [Hu/At]: sem a dubito, sem a cogito nem jelenti mindenek rossz oldalának feltételezését, és nem zárja ki a jóhiszeműséget sem :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 13:25:41

@Taxomükke: pont a múltkor láttam egyet egy műsorban...

2015.06.19. 13:33:24

@nl_eni:

valamiben ketelkedni meg nem jelenti azt, hogy a rossz oldalat nezed a dolgoknak. Hol van a johiszemuseg a es a naivsag kozti hatarvonal? :)

@Taxomükke:

Nem azt irtam, hogy nem igaz, hanem hogy eletszerutlen/valoszinutlen. Attol meg nem lehetetlen... :)

2015.06.19. 13:38:29

De egyebkent pont ezekben az esetekben lenne jo, ha itt lenne a szerzo, es lehetne kerdezni tole..

nl_eni 2015.06.19. 13:39:06

@Ödenburger [Hu/At]: nem kellene azt jelentse. Jóhiszeműség az, amikor félreteszed az előítéleteidet (mert az mindenkinek van valamilyen szinten), és megadod a veled szemközt állónak, hogy a lehető legjobb önmaga lehessen. Naivság talán az, amikor csak kened a mázat, nem figyelsz, magadat is becsapva, nem akarod meglátni, ami az orrod előtt van.
Néha valóban vékony a kettő közötti vonal, de itt nem azokkal van baj, amiről nem lehet eldönteni, hogy most melyik csoportba tartozna...

soad1221 2015.06.19. 13:41:12

@adg [Au, Darwin]: igazuk van, nem kell minden lehetőséget rögtön kiaknázni...
nézd a jó oldalát, gondolnak a jövőre is :)

2015.06.19. 13:49:19

@nl_eni:

"Naivság talán az, (...) nem figyelsz, (..) nem akarod meglátni, ami az orrod előtt van. "

:) Szerintem pont ez tortenik ezzel a poszttal kapcsolatosan sokaknal. :)

DE! En itt tenyleg befejeztem, leirtam a velemenyemet, ami oszefoglalva annyi, hogy a mai poszt szerintem eletszerutlen, es nekem nem all ossze, de ettol meg lehet igaz. Ennyi. Azt gondolom, a nagy atlagtol eltero velemenyhez jogom van, azt meg mar megszoktam, hogy a nagy atlagnak ez nem tetszik. :)

En letettem a lantom erre a hetre, es megyek elvezni a hetvegi langyos esot. Kellemes hetveget mindenkinek! :)

Bredpitt Monika 2015.06.19. 14:03:11

Hu. Eloszor ezer olelest kuldok a poszt irojanak.

halmozottan hátrányos… tudom, ez olyan önsajnálatosan hangzik, de ez van. Hiába akar az ember bizonyítani, esélyt sem kap.

Tudom mirol beszelsz, ma egesz nap a gep elott fogok ulni ugy latom.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 14:09:15

@Ödenburger [Hu/At]: Kar, hogy meg semmit nem olvastam, kivancsi vagyok mit irtal idaig, most kotozkodes nelkul. Orulnek ha utolag elolvasnad a hozzaszolasaim, bar meg tenyleg nem tudom mi var itt ram ma. En ugy fogok ehhez hozzaszolni ma, hogy ebben a rendszerben dolgoztam, olyan kis cigany gyerekek kozott, akik leelik ugy az eletuket egy gyermekotthonban, hogy nem mondjak el n ekik mi fog rajuk varni, ha kimennek a nagybetus eletbe. Ezek a gyerekek nem tudjak letezik a cigany Magyar ellentet es igy kezdeni felnottkent oriasi sokk az elet otthon illetve fogalmazzunk ugy korrekten, egy kelet europai orszagban, ahol a ciganysag megrekedt........innen folytatom.

Laci remelem majd Te is belepsz, barcsak tudnank neked olyan orszagot varazsolni, ahol boldog Magyar lehetnel.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 14:11:21

Elnezest a Magyar nagybetuert, ez nem valami minosites, de a szovegszerkeszto automatikusan nagybetut varazsol nekem.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 14:23:18

Kedves Laci, nagyon szeretnem ha itt lennel ma. Az idoeltolodas miatt en most kesobb reagalok. Mar latom ma less par velemeny.
Gyere ide legyszi es ha ugy gondolod bantani akarnak ne engedd. Pont ez az egyik nagy baj, hogy annyi ember nem tudja otthon megvedeni magat, mert eselye sincs ra........es persze ott a masik oldal is, arrol is irni fogok, azt is latjuk.......azt meg ne vedd a szivedre.

Határátkelő 2015.06.19. 14:47:24

@nl_eni: Én azt gondolom, hogy mindenkinek maximális tisztelet jár, aki leírja a történetét, megoszt saját magáról, az életéről valamit, kiáll egy nagy (és arctalan) tömeg elé, akik végül is a névtelenség mögül kritizálhatják. Én mindenkit nagyon becsülök, aki ilyen feltételek között hajlandó írni.

A dolog másik oldala persze, hogy aki ezt vállalja, annak azt is vállalnia kell, ha kritikát kap. A magam részéről szerencsésebbnek gondolom, ha a szerző is megjelenik és hozzászól, válaszol a kérdésekre, de azt is meg tudom érteni, ha valaki ezt nem akarja. Sok embernek az a fontos, hogy elmondhassa a történetét, kiírhassa magából, átgondolva kicsit a döntését, az elmúlt hónapokat-éveket.

Nagyon sokan nem értik meg, hogy azért, hogy ez megmaradhasson, muszáj volt elérni azt, hogy a hozzászólások ne süllyedjenek egy bizonyos színvonal alá. Nem állítom, hogy ez mindig sikerül, de azt igen, hogy én megpróbálok mindent megtenni ennek érdekében. Aki azt mondja, milyen jó volt régen, amikor mindenki szabadon kommentelhetett, annak csak azt tudom mondani, hogy én visszamenőleg is sajnálom, hogy nem rögtön ezzel a rendszerrel nyitottam itt, az Indexen és hogy (túl) sokáig hittem abban, hogy a közösség kiveti magából a rosszindulatúakat és a trollokat. Ez nem sikerült, de ez nem a közösség hibája, hanem az anonim rendszeré.

Most azt gondolom, hogy a Határátkelőn az esetek többségében elég kulturált beszélgetés folyik. Vita van, de az nem baj, a többség viszont felfogta, hogy lehet vitatkozni, csak tiszteljük a másikat. Nagyon komoly tanulópénz volt idáig eljutni, vannak olyan emberek, akiket sajnálok, hogy már nincsenek itt, de remélem, mostanra azért kialakult a kommentelésnek valamifajta elvárt színvonala itt. Természetesen ahhoz képest, hogy más blogokon, oldalakon mi megy.

Buchhalter 2015.06.19. 14:47:50

@Ödenburger [Hu/At]: ha jól tudom,de javíts ki te Ausztriában dolgozol.Itt Németországban Kölnben - Észak Rajna Vesztfáliában minimálbér Bruttó 8,50 . Én mint szocmunkás egy alapítványtól Bruttó 9 az órabérem havi 160 órában elszámolva.A bruttó 1440-re kaptam 1045-t.És nem is a legrosszabb Steuerklasseben vagyok:4-es mint házas.De állítólag az osztrákoknál kevesebb az adólevonás.Nem tudom ,ezt csak mondták.

SZIZS 2015.06.19. 14:48:30

@diggerdriver: Ez azért van mert irányítassz!!!! :))))))))

Buchhalter 2015.06.19. 14:49:34

@sasfészkes: tényleg?Nem mondod!Konzerv kaja, egy kis szobában hálózsák év számra.Ja és télen letekerjük a fűtést alapra.Ez nem élet,de ha neked igen akkor oké.És te is olyan vagy ,hogy külföldön a "nyugaton" mindenki csak jól kereshet.Szerintem meg nem.Lehet ez neked nem tetszik és nem akarsz ezzel egyet érteni.Van aki jól keres : orvos,mérnök,programozó és emberhez méltóan tud élni.De aki gyárban dolgozik ,vagy takarít minimálbéren annak nyugaton is nehezebben megy.Lehet keresel átszámolva 400 max 500 ezret ,de azt gondolom az itteni élethez kevés.Kölnben egy normális albi kaltmitében min 500 fűtéssel + egy százas.De ebbe ne menjünk bele.Sokan korrektül leírták mi mennyibe kerül és mi az a kereset aminél tudsz félre rakni.Különben te hol is élsz és mit is csinálsz?Persze ha nem vagyok tolakodó.

Narina 2015.06.19. 14:49:34

Juhu! Csak egy erdekesseg! A tegnapelotti posztolot dragaim izekre szedtettek! (megjegyzem jogosan) A mai sracot viszont felkaroljatok. Azaz erdekes ebbe, hogy pl nl_eni megvadolta a jonepet tiszteletlenseggel es, hogy udvariatlanok a posztoloval, (nem mondom, hogy itt-ott nincs igaza)ez ma is elokerult pedig momentan egeszen kellemes az osszhatas a poszt es a kommentek stilusa kozott.Elmondanam az elmeletem ez, hogy lehet! A srac aki most ir csupa hit, bizalom es akarat. Latszik, hogy minden tole telhetot megtesz annak erdekeben, hogy boldoguljon. Annak ellenere, hogy nagyon csunyan elbant vele az elet es az orszag ahol szuletett toretlen a szeretette. Tenyszeruen szepen elmondta, hogy mik tortentek, de nem vadolt senkit es semmit. Fantasztikusan elfogadta magat es ez latszik is. Abba meg szerintem semmi baj nincs, hogy a szulofoldjen szeretne inkabb boldogulni(sajnos ezt nem fogjak hagyni, sajnalom )
A masik poszterina viszont valljuk meg oszinten mast sem csinalt csak nyuszogott, pedig semmi olyan oka nem volt ra mint a jelenlegi posztolonak.
Persze ez egy magan velemeny, de szerintem meg az itt kisse negativkodok is inkabb pozitivak ezzel a poszttal szemben, mert valahol kilehet erezni belole a tenni akarast. Valszeg ez hatarozza meg a kommenteket is.
Laci draga csillaga az egieknek ne menj haza vegleg. Tudom, hogy vagysz, de hidd el ott csak szenvedes es megalaztatas lesz a sorsod.
Ja Odenburger az elet a logika szerint nem eletszeru :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.19. 14:49:34

@maxval bircaman szerkesztő: Nem, ez csak a te világod "normális működése". Az enyémnek nem része a faji vagy származási alapon történő megkülönböztetés.

Amúgy pedig – már bocsáss meg, hogy ezt írom – egyre hülyébb példákkal állsz elő.

Ha egy kereszteződésben már két embert elgázoltak, akkor a harmadik maximum óvatos lesz, de nem fogja automatikusan azt gondolni a következő autósról, hogy az szándékosan el akarja gázolni.

A kirekesztés témához ajánlom figyelmedbe a Ha ölni kell, az Ütközések, valamint a Philadelphia című filmeket. De ha már tapasztalatokat emlegettél, akkor elolvashatod ezt a bejegyzésemet is.
megnevelo.wordpress.com/2015/06/02/ne_itelj_elsore/

Narina 2015.06.19. 14:49:34

No kesik? Vagy tiltva lettem?

l.laszlo 2015.06.19. 14:49:54

Tisztelt Blogovasók!
Laszló vagyok a fenti iromány szerzője.
Èppen Balatonfoldvarrol tartok Budapestre. Köszönöm.

En123 2015.06.19. 14:50:39

Kedves Író,

nagyon büszke lehetsz magadra. Isten áldása kísérjen, és segítse minden lépésedet a továbbiakban is. :-)
Valahol én is árva vagyok, és meg tudom érteni, hogy mit érzel, mert nekünk annyira nincs hová hazameni, mert otthon nem vár senki, még a körülmények sem, ha esetleg elfáradna az ember, és már nem akar a világ körül élni.
Nekem is nagyon fáj, hogy gyakorlatilag nem érdemes hazamenni, pedig most már jó lenne letelepedni valahol így 30 évesen.
Igazából én is sokat keresem, hogy hol van az otthon.
bár nem vagyok egy nagy TED rajongó, de a minap megnéztem egyet, mert az volt a címe, hogy Where is home? (Pico Iyer).
és érdekes volt a definíció, amit adott: It's a place where you become yourself.
Én ezt próbálom keresni. :-)

l.laszlo 2015.06.19. 14:55:03

Mihelyst géphez érek.azonnal készsegesen rendelkezésre állok.

SZIZS 2015.06.19. 14:57:56

@Ödenburger [Hu/At]: Ebben igazad van, nagyon tanulságos lenne. Ezért érdemes szinkronban a Facebook - on kitett poszt hozzászólásait is elolvasni.

nl_eni 2015.06.19. 15:04:34

@Határátkelő: Köszönöm, hogy leírtad ezeket, fontos, hogy itt (időnként) megjelenjen!
A magam részéről úgy látom, hogy önmagával a kritikával nem lenne gond. A kritikán alulival annál több. Sok nagyon építő hozzászólás (kritika is) marad leíratlanul. Kár értük, mert ezek mind emelnék a blog színvonalát és hasznosságát, értelmes, építő vitát szülnének.
Mindazonáltal tisztelet a munkádért, ami sokkal több, mint amennyit látni belőle, és gyakran sokkal többet igényel, mint amit egy ember meg tud tenni.

nemor 2015.06.19. 15:04:42

@l.laszlo: jó utat. hosszú távra is:-)

**mimi** 2015.06.19. 15:05:35

Maximális tiszteletem a posztolónak!!!!!
Nagyon megrázó írás...
Kedves László, a halmozottan hátrányos helyzetűt elfelejtheted, mert bebizonyítottad, hogy Te nem vagy az!

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:16:39

@Taxomükke: Bulgariaban front van. Ezt en sem ertem szerkeszto ur.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:21:30

@diggerdriver: Nem less nehez kikerulni, ahogy te leirtad az tenyleg nem helyenvalo, lehet mashogy is fogalmazni. Szintiszta rasszizmus a mondatod, megha nem is annak szantad. Udv

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:27:07

@**mimi**:
2013. augusztus 31-éig a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, tanuló fogalmát a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény tartalmazta. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben azonban e fogalom már nem szerepel.

2013. szeptember 1-jei hatállyal a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek (fiatal felnőtt) fogalma és e tény fennállásának megállapítása, mint a gyermekvédelmi gondoskodás körébe tartozó hatósági intézkedések egyike, a gyermek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben került szabályozásra. A szabályozás célja a gyermek hátrányainak kompenzálása, esélyeinek növelése kora gyermekkortól fiatal koráig, minél sikeresebb társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.

A gyermekvédelmi törvény értelmében a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet szempontjából meghatározó tényezők a következők:

- a szülő, a családba fogadó gyám ( a továbbiakban: gyám) iskolai végzettsége alacsony; legfeljebb alapfokú végzettség;
- a szülő, gyám alacsony foglalkoztatottsága;
- az elégtelen lakáskörülmények;
- a nevelésbe vétel, valamint a tanulói, hallgatói jogviszonyban álló fiatal felnőtt számára nyújtott utógondozói ellátás.

Hátrányos helyzetű gyermek: az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, aki esetében az alábbi körülmények közül egy fennáll:

- a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének időpontjában a gyermeket együtt nevelő mindkét szülő, a gyermeket egyedül nevelő szülő, illetve a gyám legmagasabb iskolai végzettsége alapfokú- (az alacsony iskolai végzettség igazolása a kérelmen megtett önkéntes nyilatkozattal történik)

- a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének időpontjában a gyermeket nevelő szülők bármelyike vagy a gyám a szociális törvény szerinti aktív korúak ellátására (foglalkoztatást helyettesítő támogatás vagy rendszeres szociális segély) jogosult vagy a kedvezmény igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként tartotta nyilván a munkaügyi központ- (az alacsony foglalkoztatottság fennállását az eljáró hatóság ellenőrzi)

- a gyermek szegregátumnak nyilvánított lakókörnyezetben, vagy az eljárás során felvett környezettanulmány szerint félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve olyan lakáskörülmények között él, ahol korlátozottan biztosítottak az egészséges fejlődéshez szükséges feltételek- (elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmény az integrált településfejlesztési stratégia, illetve ennek hiányában környezettanulmány által megállapítható. )

Halmozottan hátrányos helyzetű gyermek: az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, aki esetében fenti három körülmény közül (alacsony iskolai végzettség; alacsony foglalkoztatottság; elégtelen lakókörnyezet, lakókörülmény) legalább kettő fennáll.

A jegyzői gyámhatóság a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapítására irányuló eljárás során- az ügyfél erre irányuló kérelme esetén- megvizsgálja a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállását is. Amennyiben a feltételek fennállnak, a jegyző a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosító határozat meghozatalával egyidejűleg, azzal azonos időtartamra, de külön döntéssel megállapítja, hogy a gyermek hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű.

A hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet új szemlélettel történő meghatározása nem érinti a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kötődő kedvezményeket. Így a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek- függetlenül attól, hogy hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű- továbbra is jogosult az ingyenes tankönyvre, a bölcsődében, az óvodában és az iskola 1-8. évfolyamán az ingyenes gyermekétkeztetésre, a szociális nyári gyermekétkeztetésben való részvételre és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó minden egyéb juttatás, kedvezmény igénybevételére.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:28:57

a fenti infot azert tettem be, mert van kulonbseg hatranyos es halmozottan hatranyos helyzet kozott, nem art ezt is tudni,

Mimi, mi ujsag?

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:43:27

@nemor: Koszi, mar irni akartam errol. Nagyon sok esetben ezek a gyerekek ugy jarnak, hogy a szulok akik egesz eletukben lapitottak megjelennek mindenfele igeretekkel es egyszeruen elszedik a penzt a gyerektol, aki boldog hogy verge megkapja a szuleit.
A masik oldal pedig, hogy nem tudjak mit kell kezdeni a penzzel, nagyon sokban m ulik az eletkezdes azon is, hogy a gyam mennyit segit. A gyermekotthon egy burok es abbol kikerulni a valo vilagba fuggetlenul a borszintol egy igazi sokk.

Most cask a nevelootthonokrol. En 85 ben kezdtem allami gondozott gyerekek kozott dolgozni es az intezmenyben nem sok cigany gyerek volt. Volt olyan Magyar anyuka akinek jottek sorban a gyerekei, itt is egy, ott is egy. Nem mondott le roluk. Eleg volt az, hogy egy evben egy kepeslapot kuldjon a gyereknek. Ez jelenti nalunk a gyerek jogat a ver szerinti szuleihez. Hanynom kell. Es aztan ezek a szulok jonnek, hogy a felretett penzt megkaparintsak. 85 regen volt. Azota sajnos en ugy latom egyre tobb a cigany csaladbol intezmenybe bekerulo gyerek. Neha a gyerekek jelennek meg a kuszobon es kerik a felveteluket. Lehet, hogy hihetetlen , de igy van.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:49:52

@Megnevelő Ember: En elolvastam ketszer amikor azt lattam, hogy paran kamunak hiszik.
Van aki nem valtozik soha.

nl_eni 2015.06.19. 15:53:43

@**mimi**: de, halmozottan hátrányos helyzetből indult, amiből kikerülni nagyon sok munka. Ezt a munkát a posztíró becsülettel végzi, megérdemli, hogy megbecsülés járjon a munkájáért ugyanúgy, mint bárki másnak a becsületes munkájáért.

A hátrányos helyzet igen nagy hátrány. Sajnos sokan gondolják úgy, hogy azért a hátrányos helyzetű az egyedüli felelős, fordítva pedig azt, hogy, aki ki akar abból törni, az ki is tud. Sajnos a legtöbb történet nem a posztban leírtakhoz hasonlóan végződik (még akkor sem, ha egy ideig hasonlóan alakul... ). Sok minden egybenállása szükséges egy ilyen helyzetben minden előrelépéshez. Ilyen előre vivő tényező lehet a szerencse, egy megragadt biztató szó, egy sikeres munka, ha bizalommal fordulnak feléd stb.

A posztolónak a kellemetlen helyzetei mellett adódtak olyan helyzetei is, amiben meg lehetett kapaszkodni, és ő meglátta ezeket, és lehetőségeinek megfelelően lépett is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 15:54:13

@Narina: igen, ezt tegnap is írta valaki;)

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:54:39

@l.laszlo: Akkor te most szepeket latsz, mi nem feltetlenul, itt a gep elott.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 16:01:10

@adg [Au, Darwin]: Mar azt hittem cask en vagyok ilyen johiszemu. Szerintem is ez a lenyeg.

nl_eni 2015.06.19. 16:03:07

Romániában, az egyetemen romáknak fenntartott (pár) helyre 90%-ban nevelőintézetből jött fiatal kerül, vér szerinti családból szinte alig vannak. Még mielőtt valaki azt hinné, hogy ott az intézetek remek munkát végeznek, elmondanám, hogy nem, embertelenek, intézmény szerűek, az a pár nevelő, aki értékes homokszem a rendszerben hamar kiég vagy ellehetetlenítik.

Végig lehet gondolni, hogy mennyi onnan a kitörési esély, ha még az ilyen nevelőintézet is esélyt jelent...

FutureFry 2015.06.19. 16:04:55

@soad1221: "... a keresztényi kisebbségi létet..."
Nincs keresztényi kisebbségi lét, az "ateista" európai kontinens több mint háromnegyede keresztény (2011-es adat).

Bredpitt Monika 2015.06.19. 16:11:52

@tanato: Ajanlom mindenki figyelmebe Snetberger Ferencet.
Volt olyan szerencsem, hogy talalkoztam vele egy aranylag kis rendezvenyen. Hihetetlenul tehetseges ember, o az aki a zenenek lelket tud adni, szoveg nelkul is erted mirol szol.

A kezet tordelve beszelt arrol, milyen az amikor valaki nagyon szegeny gyerekkent eli le az eletet.

Most Felsoorson mukodtet egy zenei tehetsegkutato tabort. Imadom ezt az embert. ja es o sem Magyarorszagon el.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.06.19. 16:16:44

Kedves posztoló!
Elárulok egy titkot: írástudó vagy.
Nekem ez volt a legjobb poszt.
Remélem megtalálod a boldogságod otthon.

DieNanny CH 2015.06.19. 16:25:30

@Zoole[uk]:

Dégre is ráillik a leírás, az ottani kastély is gyönyörű, valamint Előszálláson is a kastély régen gyermekotthon volt... Szerintem nincs is olyan nevelőotthon, ami nem kastélyban működött...

Narina 2015.06.19. 16:25:55

@l.laszlo: Orulok, hogy megjelenttel! Nagyon ritkan mondok ilyet, azonban ez most kikivankozik belolem! Minden tiszteletem es megbecsulesem a tied. Kerem majd az egieket, hogy mosolyogjanak rad. Legyen szerencse aldas a munkadon es az eleteden! Azonban kerve kerlek, ne terj haza vegleg. Mi most voltunk kenytelenek elindulni, remelem neked mas lesz, ha ugy dontesz haza tersz. Bar tudnam azt mondani, hogy jobb lesz, de nem biztos. Nehez szivvel, mondom, de te nem Magyarorszagra tartozol. Te tul jo es szep vagy, hogy eltiporjanak, eltemessenek az ottani gondolkodas modok, hozzaallasok.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 16:31:16

@Ödenburger [Hu/At]: /elolvastam mit irtal idaig, nem tudok mit mondani ra, azon en is csodalkoztam, hogy milyen jo az iras annak ellenere, hogy szabadkozik az elejen, de en keptelen vagyok azt gondolni, hogy kamu.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 16:33:16

Laszlo, te irtal mar ide egyszer, jol emlkekszem? Nagyon ismeros vagy. Sok sikert es ne foglalkozz a hitetlenkedokkel !!!!

Miutan mar magamnak valaszolgatok ideje elvonulni.

Határátkelő 2015.06.19. 16:47:49

@Bredpitt Monika: Amit véletlenül magadnak írtál, kivettem. :)

DieNanny CH 2015.06.19. 17:04:48

@adg [Au, Darwin]:

"lanyaim az osztalyaik legjobbjai kozott vannak angolbol"

...De ugye tisztában vagy azzal, hogy mindez szintén a képzelet szüleménye, és lányaid is csupán a saját kivetüléseid???
_
:-)

Rajtammaradt télikabát 2015.06.19. 17:09:30

"Most ott tartok, hogy havi nettó 300 ezret teszek félre. Két éve vagyok itt. Imádok dolgozni, pörögni, imádom az embereket a vendéglátópart, imádom néha az eltérő munkabeosztásom, néha napi 10-14 óra munkát. Imádom, hogy imádnak."

Ebből azért nem sok derül ki. Nyilván dolgozik havonta 240 órát, mindennap hullafáradt, és jattos melója van. Az érdekelne, hogy ki imád? Ezt nem értem.A vendégek? A főnök? Vagy kik?

A 300 ezret félreteszek pedig nagyon megtévesztő. Ha euróban fizetnek, akkor euró megtakarítást írj, mert semmi értelme a nyugati országokban forintba számolni bármit is.

Mások a viszonyok, más az árszínvonal, más dimenzióban mozognak a szolgáltatások árai, ingatlanárak, minden más!

"Csak valahogy ez engem nem boldogit. Nem egy másik országban kéne hogy imádjam a munkám, imádják a munkám."

Ha nem boldogít a több pénz, akkor miért nem mész haza? Van egy lakásod, ilyen kondícióval azért meg lehet élni Magyarországon, meg betanított munkásként is. Igaz, nem lesz félretéve 300 ezer HUF, de nem is kerülnek annyiba az egyéb dolgok, mint kint.

"Bár csak otthon tölthetném ezeket az éveket. Bárcsak lenne otthon "

Van otthonod. Ott van jövőd ahol csinálsz magadnak. Magyarországon is lehet jövőt építeni.

l.laszlo 2015.06.19. 17:20:06

Kedves blogolvasok. Minden hozzászolasnak örulok.
Még mindig úton. De itthon.
Megvolt a rakpart és Balaton-baratok nem bírnak magukkal.

nl_eni 2015.06.19. 17:29:18

@Rajtammaradt télikabát:
1.Van az úgy, hogy valaki elégedett akkor is, ha a lelkét kidolgozza, ha azért legalább a minimális elismerés is hozzátartozik, akár egy munkatárs, akár a közvetlen felettes részéről.
Az, hogy jó-e, ha valaki a lelkét is kidolgozza, hosszú távon az mit jelent, az más kérdés. Van az a start, amikor nagyon kevés elég, hogy valaki elégedett lehessen, ugyanez egy másvalakinek édes kevés a boldogsághoz.

2.A semmihez viszonyítva havi 300-nak (akármilyen pénznemben is van) lehet akár örülni is, vagy egyáltalán pozitívumként tekinteni rá.

3. A pénz nem minden, nem csak akkor ha sok, de még akkor sem, ha kevés van belőle. Akadnak azért egyéb tényezők is, amik adott esetben annyira zavarhatnak egy embert, hogy nem tud, vagy nem szívesen él velük együtt. Ezekből a posztoló sorolt párat.

4. "Ott van a jövőd, ahol csinálsz magadnak." egyszerű és igen jól hangzik, de a dolog némivel összetettebb.

l.laszlo 2015.06.19. 17:32:28

@Rajtammaradt télikabát: tudom. Ez nem egyszerű. Az èlet eléggé összetett. Ha PC elé kerülök szépen levezetem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.19. 17:42:07

@Bredpitt Monika:
Ezt most pont nem annak szántam de a rasszizmust vállalom soha nem tagadtam.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 17:46:20

@Határátkelő: Koszi, majd kesobb meg visszajovok, nem art egy kis csaladi elet sem.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 17:52:10

@diggerdriver: Valaki fent jol megfogalmazta, amig a cigany szot nem fonevkent hasznaljuk addig baj van es ezt en is igy gondolom.
Mar reg szoltunk egymashoz. Jo Pato Pal modjara mint aki minden ev majus 20 an este 8kor adja le az adobevallasat, lemaradtam a darabrol legalabbis oszig. Ha minden igaz, akkor ujra menni fog, igaz ez?

Tudom, nem ugy tunik, de en utalok a gep elott ulni. A blogod olvasnam ha kiadnad konyv formaban. Oskovulet vagyok, na. Szeretem a papir illatat es a konyveket. Erre meg nem gondoltal?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 17:56:25

@Bredpitt Monika: 15ezerért már elég jó nyomtatót lehet venni:)

tanato 2015.06.19. 17:59:28

@Bredpitt Monika: Nem lehetetlen a kitörés.Én aztán tudom mert a körzetem legalább 30%-roma lakos.Őrült nagy színvonalbeli különbségek vannak köztük.Ha a család támogató ,eljutnak a felsőfokú végzettségig.Meg egyre többen dolgoznak közülük is nyugaton,ahol ugyan van némi rasszizmus a színesbőrűek ellen,de általában cigányellenesség nincs.És igaz a nevelőotthonokból kikerülteknek tényleg jobb esélyeik vannak mint egy cigánytelepen felnövőének.

tanato 2015.06.19. 18:00:16

@abaya-oman: Jé te még megvagy?De régen nem írtál ide.

soad1221 2015.06.19. 18:09:56

@FutureFry: fogalmam sincs, hogy mi a keresztények és ateisták aránya, sőt nem tudom, ki a valódi keresztény vagy bármi... igazából nem is érdekel, és ezért nem is szálltam bele abba a vitába, hogy most max a kisebbséghez tartozik-e vagy sem ebben a kérdésben.
Az összehasonlítás volt eleve hamis, ugyanis ő ezt a "kisebbségét" olyannal vonta párhuzamba ami valódi hátrányt jelent, az életben. erre reagáltam mindössze..

soad1221 2015.06.19. 18:13:22

@adg [Au, Darwin]: hohóóó vonnegut... igen, ő nagy kedvenc volt :)

afribea 2015.06.19. 18:16:57

@l.laszlo: Meddig vagy itthon? Újságíró vagyok, szeretnék veled találkozni, kérlek írj: beliczab@gmail.com

fhdgy 2015.06.19. 18:19:02

@Rajtammaradt télikabát: Mi nem érthető abban, hogy havi 300 ezer Ft-ot tud félretenni. Vagy nem tudod kiszámolni, hogy ez kb. havi 1000 EUR megtakarítás? Ezt az összeget félreteszi havonta. Hogy mennyit keres összesen, mennyi a megélhetés havonta, az másik kérdés. Hogy ezt spórolósan éri el vagy lazábban, megint egy másik kérdés!

Bredpitt Monika 2015.06.19. 18:20:54

@~~Babette~~: Ennyit a csaladi eletrol. HA beszippant, tul erdekes tema ez. Marmint Lacie.

En konyvet akarok. KOnyvet !!!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.19. 18:41:58

@soad1221:

Amikor az ember a hivatalos ideológia ellenzője, az mindig hátrányos megkülönböztetést jelent.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.19. 18:41:58

@FutureFry:

Nem nominális keresztényekről van szó. Lenin, Sztálin és Hitler is nominális keresztények voltak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.19. 18:41:58

@Rajtammaradt télikabát:

"A 300 ezret félreteszek pedig nagyon megtévesztő. Ha euróban fizetnek, akkor euró megtakarítást írj, mert semmi értelme a nyugati országokban forintba számolni bármit is"

A pénz értéke nem változik attól, hogy átszámolják.

A te logikád alapjan én nem mondhatom, hogy 5 láb 9 hüvelyk magas magas vagyok, csak azt, hogy 181 cm magas.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 18:48:33

@diggerdriver: Fogalmazd meg nekem a rasszizmus fogalmat.

Lehet, te annak hivod magad, de nem biztos hogy az vagy.

Szerintem az a fiu a rasszista, aki most lelotte a feketeket itt egy templomban Del Karolinaban (ha jol emlekszem).

Az a rasszista, aki nem fog bemenni egy medencebe, amiben feketek, vagy eppen ciganyok usznak. Az a rasszista, aki az egyenrol elfeledkezik es igen, azert mert cigany, vagy fekete, vagy zsido soha semmilyen korulmenyek kozott nem fog vele szoba allni nem akar vele azonosulni semmilyen szinten.

Ilyen lennel?

Es ha mar rasszizmus. Az eloiteletek es a rasszizmus kozott van kulonbseg. Otthon illetve Europan belul ugy latom nagyon sok helyen ezt a ket fogalmat osszekeverik alsagos, kepmutato modon. Regulacio Cigarorum. II Jozsef es Maria TErezia. VAlamit probaltak tenni akkor az ellen , hogy megallitsak azt az eletmodot, ami nyilvan nem fer meg a nyugati kulturakban.
Nem sikerult. Az lett belole (javitson ki valaki ha nem jol latom), hogy a ciganysag itt rekedt Kelet Europaban, mi nem tudunk es nem tudtunk mit kezdeni, nem segitettuk az integraciot, viszont most azt kapjuk a kulfoldtol, hogy rasszistak vagyunk, mikozben mindenhonnan hazakuldik a satoros ciganyokat. Ld Nemetorszag pl. ahol par eve egy satoros ciganytabor alakult egy civilizalt varos kellos k ozepen. Mindenki megerti a helyi lakosokat akik fel voltak haborodva. Ki akar igy elni?
A megoldas , amihez nagyon sok penz kell egy eu altal tamogatott nagyon athato felvilagosito program. Mellette pedig szigoru torvenyek azokkal szemben, akik megallas nelkul szulnek es a gyerekeik nagy resze nevelootthonokban van.
Talalkoztam Osztolykan Agnessel, akinek felhoztam ezt a temat. Arrol kerdeztem minek ennyi gyereket szulni a nyomorba? O azt mondta erre, hogy ez a cigany kultura resze, a no otthon marad es gyereket szul. Visszakerdezett: az en nagyszuleim nem ezt csinaltak? De, ezt csinaltak, de konyorgom a nagyapaink elmentek dolgozni a banyaba, meg a foldekre, volt penzkereso. ERtem amit Agnes mondd, de a ciganysag mar ott tart, hogy a gyerekek azert nem jarnak iskolaba, mert egy egesz falu nem jar dolgozni, a szulok, a nagyneni, nagybacsi. Ezert sem volt rossza otlet a kozmunka. Igenis, valahogyan el kell kezdeni visszavezetni a munkaeropiacrol leszakadt felnotteket. De hat ebbol is mi lett..........
Mar megy fel a pumpam. Ritok Nora blogjat azert nem is birom mar olvasni, mert ujra es ujra odalyukad ki, hogy a politika leszarja az egesz problemat. Siralmas helyzet, de mindig van jo pelda es vannak nagyon jo programok. Ez is egy konyv tema.
Ne hivd magad rasszistanak. A rasszista ember igazan buta, szerintem te nem vagy. Remelem.

blackhairlady 2015.06.19. 18:53:12

@mojyo: Te most leirtad a vilag leghosszabb mondatat szerintem :DDD

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 18:53:30

Az volt már, hogy milyen jóképű a Laci? :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 18:55:49

@Bredpitt Monika:
"Visszakerdezett: az en nagyszuleim nem ezt csinaltak"

Mondhattad volna, hogy nagyanyáink nem a kultúra miatt szültek annyi gyereket, hanem hogy 1. maradjon belőlük életben pár 2. nem volt fogamzásgátló gyógyszer.

fhdgy 2015.06.19. 18:55:58

@fhdgy: Birca BOCS, nagyon mellé ment, nagyon félreértettem!
Ezer bocsánat!

Bredpitt Monika 2015.06.19. 18:58:26

@tanato: Igen, ki lehet torni. Meg en is talalkozhatok Brad Pittel.
NEkem aztan van hitem, de olyan nehez kitorni, egy olyan lanynak, akiket en is lattam a suliban. Okos volt, tanult volna es a csalad visszahuzta. Ott van a Gandhi Intezet Pecsett. Minden meg van adva es meg Csovcsics ERika is azt mondta, hogy hiaba a sok tanulas , ha a csaladi minta szerint a lany cask szuljon. Itt is mi tortent , mivel o nem volt cigany szarmazasu ( aferje igen, aki meghalt autobalesetben) levaltottak. O volt a Gandhi Intezet igazgatoja . Dilettans banda.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 19:01:24

@~~Babette~~: Igen, mondhattam volna sok mindent, de nem olyan konnyu am egy cigany szarmazasuval cigany temarol beszelgetni. Igazi kihivas. ne legy kepmutato, de kozben el tudd mondani mi az ami bant.
Erre irtam Pink Petschnek amultkor , hogy biztos nem hivna majomnak egy feketet ha beszelgetne vele.

Jogos, amit irtal. Sok minden jogos, de olyan nehez a masik felnek elmondani ugy hogy ne legyen serto.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 19:03:02

@Bredpitt Monika: tudom. cigány ismerőseim is vannak.
(basszus, tényleg annyiféle ismerősöm van, sose fogom tudni ezt megmagyarázni bpetyának:))))

Bredpitt Monika 2015.06.19. 19:05:31

Laci, ilyen az amikor mi magyarok beszelunk egymas kozott. Te mit mondasz, aki kimaradtal a cigany kulturabol, Te cask azt kaptad, amikor kileptel az eletbe, hogy rajossz cigany vagy.
Nem irigyellek, gorcsbe randul a gyomrom, ha arra gondolok milyen lehetett neked ezt felismerni.
Meg ezer olelest kuldok. Most elvonulok, latni akarom mit nez a lanyom valami cyber bullying tema a netflixen, nem art ha nezi, de en is kene hogy nezzem vele.

nemor 2015.06.19. 19:14:57

@~~Babette~~: húúú ezt én nem mertem leírni, pedig de mennyire!! :)

tanato 2015.06.19. 19:15:45

@Bredpitt Monika: Éppen ma volt nálam egy Kolompár gyerek aki intézetben nőtt fel,nem húzta vissza a cigánytelepi környezet,jelenleg a ref. teológián tanul,református hitoktató lesz,nemrégen volt egy félévet egy holland ref. teológián ösztöndíjjal.

qkuc 2015.06.19. 19:23:15

@nemor: plusz egy tetszikelés vagy mi ......., :D

2015.06.19. 19:23:26

Rövid volt a poszt. Amúgy meg nagyon tetszett.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 19:24:32

@nemor: ilyenkor szóljál nekem, majd segítek:)

fhdgy 2015.06.19. 19:26:54

@qkuc: Sajnos, nincsenek csodák!

Rajtammaradt télikabát 2015.06.19. 19:35:43

@fhdgy:

Pont ez a lényeg! Hogy nagyon nem mindegy hogy milyen életvitellel éri el az ember egy nyugati országban ezt a megtakarítást. Budapesten rengeteg pénz 1000 eur, egy nyugati országban már azért jóval kevesebbet ér. A főhősünk pedig nem tudni hogy hol szeretne igazából élni,de úgy tűnik hogy otthon. Így persze van értelme forintosítani, ha tudja hogy mondjuk 5 év múlva ő biztosan otthon lesz és mondjuk lesz várhatóan x összeg.

@maxval bircaman szerkesztő:

Félreérthető voltam. Szerintem zavaró a forintosítás minden esetben. Különösen a magasabb bérszínvonalú nyugati országokban lehet nagyon megtévesztő. Mert lehet mondjuk félretesz az ember 500 eurót, de ha bedöglik a kocsija, akkor azt az 500 eurót ott is hagyja, mivel a szolgáltatások annyival drágábbak mint mondjuk amennyivel több a bér.

Szerintem a többség ezt nem érti...annyit lát hogy az illető megtakarít x összeget és automatikusan úgy gondolja hogy az egy másik országban is akkora vásárlóerővel bír. Ez azonban a legritkább esetekben igaz csak! A megtakarítás lényege pont az hogy az alapvető létfenntartási dolgokon kívül megmarad valamennyi pénz. Azonban itt jönnek be azok a dolgok amik Nyugaton is nagyon drágák, pontosabban ugyanolyan drágák mint otthon. Szolgáltatások, ingatlan.

Szóval szerintem a lényeg az hogy Nyugaton több a lóvé, de ott élve, ez már annyira nem is igaz, mert az árak is magasabbak. És itt most nem a szalámira gondolok a hipermarketben meg a tusfürdőre. Hanem mindenre ami szembejön az emberrel és kiadás.

Az átlagember Nyugaton is a megélhetésért dolgozik, szerintem ennyi a lényeg, ezt kellene mindenkinek megértenie.

blackhairlady 2015.06.19. 19:42:52

@adg [Au, Darwin]: Gratulalok a lanyaid eredmenyehez, nagyon ugeysek:)

fhdgy 2015.06.19. 19:45:29

@Rajtammaradt télikabát: Akkor könnyen elképzelhető, hogy a posztoló megtakarít egy adott havi összeget és pont azért közölte forintban, mert a későbbi tervei szerint forintban szeretné elkölteni. Akár így van, akár nem, értékelendő dolog ennyit magtakarítani. Magyarországon egy átlag embernek erre reménye sincs! Ahhoz, hogy én Mo.-on ennyit megtakarítsak, kb. 500 ezer ft havi nettómnak kelett volna lennie.

kék madár 2015.06.19. 19:46:01

@fhdgy: "Mi az isten-eke-taliga kellene itt néhány hozzászólónak, hogy ne tudjanak kötözködni???"

sapka!!!!!

fhdgy 2015.06.19. 19:54:20

@kék madár: Mondd kérlek, milyen sapka? Mert örömmel vennék néhány kötözködőnek, ha az meggátólná őket.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 19:54:58

@Rajtammaradt télikabát: pont nem ez a lényeg.
a lényeg az, hogy a posztírót már bárhova sodorja az élet, meg fogja állni a helyét.
ennyi és semmi több.

kék madár 2015.06.19. 20:00:00

@~~Babette~~: Babette, mit gondolsz ide en szopni jarok, mindig belemkotsz valamiert :)

nemor 2015.06.19. 20:06:05

@qkuc: aha, de jó nagy ;) sok mindenért. Az csak utoljára ugrott be, hogy milyen szép is.

kék madár 2015.06.19. 20:06:39

@l.laszlo: " Minden hozzászolasnak örulok"
Isten hozott! Mi se olvasunk el miinden hozzaszolast, de meg a posztot se!!

soad1221 2015.06.19. 20:15:46

@l.laszlo: na most aki balaton barát,rossz ember nem lehet.... :)

Határátkelő 2015.06.19. 20:42:33

@diggerdriver: Azt gondolom, ez elég durva általánosítás, és szerintem itt nincs helye, ezért kimoderálom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.19. 20:46:08

@Határátkelő:
Most nem értek egyet de természetesen elfogadom.

qkuc 2015.06.19. 20:48:46

@kék madár: érezd a feléd áradó "szeretetet", :D

kék madár 2015.06.19. 20:48:47

@Határátkelő: akkor mar az enyemet is erdemes lenne mert ertelmetlen lesz

kék madár 2015.06.19. 20:53:46

@qkuc: bennem van a hiba, mindenben a negativomot keresem :)

sasfészkes 2015.06.19. 21:16:02

@Buchhalter: 96nm. Két gyermek. A kőkemény spóroláson már túl vagyok, nagyon szép időszak volt. Igaz nem szociális munlkás vagyok, és nem most kezdtem.
Az volt a legszebb amikor még hálózsákkal nyomtuk, igaz az még otthon volt.

Bud Taste 2015.06.19. 21:16:07

@blackhair-lady: "@mojyo: Te most leirtad a vilag leghosszabb mondatat szerintem :DDD"

Eszterházy Függő című regénye is egy mondat, fura, hogy nem ismered, pedig a Te korostályodnak írta:)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.19. 21:21:17

nekem tetszett .. remelem fizikailagkiheverte a szuletesi problemait .. valszeg mert eleg sok nehez fizikai munkat vegzett tobb helyen tehat labara erejere szukszege volt ..
sok sikert kivanok...es ne menj vissza , akarmilyen koltoien fejezted be a postot..

montroyal ( CAN qc) 2015.06.19. 21:25:46

@diggerdriver: felelmetes megdobbento .. meg sajnalatra melto is .... innen kikerulni felemelkedni nem egyszeru ..

soad1221 2015.06.19. 21:38:28

@maxval bircaman szerkesztő: ezzel tudnék vitatkozni,de nem teszem,mert nem is fontos. Viszont az összehasonlítás hamis.

sasfészkes 2015.06.19. 22:06:51

@Buchhalter:

".És te is olyan vagy ,hogy külföldön a "nyugaton" mindenki csak jól kershet"
Én elhiszem neked is hogy te keveset keresel, a posztolónak is hogy spórolni is tud.

"Lehet ez neked nem tetszik és nem akarsz ezzel egyet érteni."
Ez nem szimpátia kérdése, egyszerűen hiszek a posztolónak.

"Van aki jól keres : orvos,mérnök,programozó és emberhez méltóan tud élni."
Továbbá: építőipari szakemberek, cnc esztergályosok, mozdonyvezetők, buszvezetők, lakatosok, szerkezetlakatosok, hegesztők, stb,stb...

".Sokan korrektül leírták mi mennyibe kerül és mi az a kereset aminél tudsz félre rakni."

Mielőtt holnap vásárolni megyek, visszaolvasok mi mennyibe kerül, miheztartás végett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.19. 22:19:46

@Buchhalter:
Hintázunk?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Világpolgár2012 2015.06.19. 22:31:01

@Ödenburger [Hu/At]:
Úgy tűnik tévedsz :) Már kommentelt a FB-n és elég életszerűnek néz ki :)

nincs1itt 2015.06.19. 22:32:46

...amúgy intézetis gyerekként, utána minimálbéresként miből is volt a srácnak lakása, amit ki tudott adni?

Határátkelő 2015.06.19. 22:34:14

@nincs_itt: Ezen már reggel túllendültünk, ha gondolod, a kommentfolyam elején olvasd el.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.06.19. 22:41:34

@Határátkelő:
Megkerhetlek, kuldenel neki egy emailt, mert itt mar bo 5000 ember varhatja. Koszi

Határátkelő 2015.06.19. 22:49:59

@Simon Hasonmasa (Roch): Ha a szerzőről beszélsz, akkor már bejelentkezett itt is és a Facebookon is. Majd jön, ha ráér, gondolom.

l.laszlo 2015.06.19. 23:26:14

Tisztelt blogolvasók!
Jelenleg az ország másik felén tartózkodom. Gyerekkori barataimnak a mai nap frissen jelent meg képzőművészeti albumuk. Ennek apropóján sűrű programnak nézek elébe. Ígérem, vasárnap este készsegesen reagálok minden kérdésre, megjegyzesre.
Köszönök minden hozzászolàst.
Szép estét mindenkinek.

László

SzZoole 2015.06.20. 00:05:15

@Simon Hasonmasa (Roch): na Simi,ezért kar volt ébren maradnod:)

blackhairlady 2015.06.20. 00:18:15

@Bud Taste: Nem ismertem, de koszi, hogy felhivtad ra a figyelmem, letoltottem, el fogom olvasni. Illetve mar el is kezdtem, de nem olyan egyszeru ez mint ahogy gondoltam, idobe fog telni :)
Mit ertesz azon, hogy az en korosztalyomnak irta?

Simon Hasonmasa (TW) 2015.06.20. 00:23:45

@Zoole[uk]:
Ilyen ez. Mindenki lehet elfoglalt;)

Bredpitt Monika 2015.06.20. 01:09:32

@Határátkelő: @diggerdriver: most latom hogy ezt nekem irtad, meg jo hogy legalabb emailben el tudtam olvasni. varoom az otleted a konyvvel kapcsolatban

Bredpitt Monika 2015.06.20. 01:10:39

@l.laszlo: a masik fel mihez kepest masik fel, cask nem Berettyoujfalu kozeleben vagy?

Bredpitt Monika 2015.06.20. 01:11:09

@Zoole[uk]: Te hogy birod a nyari turistakat?

pappito · http://pappito.com 2015.06.20. 01:21:18

@fhdgy: szegény birka képtelen feldolgozni a szomorú tényt, hogy nem üldözi senki és fehér kiváltságosként kell leélnie az életét aki szabadon gyakorolhatja a vallását és egyéb hobbijait, jólétben és szólásszabadságban él, számos egyéb emberi joggal alaposan felruházva.

pappito · http://pappito.com 2015.06.20. 01:35:33

szerintem ez igen fasza kis poszt volt, ami már onnan is látszik, hogy 2-300 komment van, cincáláskor simán felmegy ez nyolcszázig :)

meg mondjuk érzékeny téma is, és szerintem mi nagyon sokan kurvára nem tudun semmit az állami gondozottként felnövésről (jó, engem anyám néha fenyegetett, hogy bead fótra, de sose adott be) kurvára nem tudunk semmit a cigányként élésről, mert igencsak a cerka jobbik oldalán élünk és ott is nőttünk fel.

Szóval egyrészt kösz a szerzőnek, hogy megírta, másrészt kösz az ismételt tudatosításáért annak, hogy mennyire szerencsések vagyunk és mekkora versenyelőnnyel indultunk az életben.

És persze igen szomorú látni, hogy egy ennyire komoly hátrányokkal induló csávót simán megemészt elfogad egy másik ország közössége, miközben Mo-n "csak egy cigány"

Remélem lesz neki családja és nyugodt jólétben fogja tudni majd megadni a saját gyerekeinek amit ő nem kapott meg.

FutureFry 2015.06.20. 03:01:45

@pappito: Dehát ő a keresztény kisebbség tagjaként nagyon is kirekesztett Európában! Lehet az amerikai kontinensre kéne költöznie mert errefelé nem csak potom 76%, hanem 86% a keresztények aránya. Persze csak névleg. Igazából itt is mindenki ateista.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.20. 03:46:58

@sasfészkes: Mielőtt holnap vásárolni megyek, visszaolvasok mi mennyibe kerül, miheztartás végett.

errol az jut eszembe, hogy nekem meg vasarlas kozben kellene megneznem , mi mennyibe kerul .. mert azert ez is jo ,hogy nem tudom mennyibe kerul a kenyer hus, tojas stb ... berakom a kosaramba ami kell, es a penztarnal megmondjak mennyi lesz osszesen ... es biztos ki tudom fizetni ... ez nem gazdagsag csak sima letbiztonsag , mert dolgozok ..egyszeru fizikai szakmunkat ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.20. 06:14:12

Ugy tudom, mostanra mar 14 even alatti gyerekek nincsenek nevelointezetben, csak neveloszuloknel lehetnek, kvazi "csaladban". Azt nem tudom, hogy ez az atmenet tenyleg teljesen megtortent-e a torveny szerint, vagy meg mindig csak torekves.anyak napja kornyeken volt par cikk hivatasos neveloszulokrol, nagyon erdekes es szomoru volt, akit erdekel a tema, erdemes rakeresni.
(En meg megvagyok.)

abaya-oman 2015.06.20. 06:15:45

@pappito: Koszi, olvasni szoktam de ritkán van idom hozzászólni. Nagyon tetszett a Milo írásod. Mi is rendesen kiakadtunk :-)

abaya-oman 2015.06.20. 06:33:46

@Bredpitt Monika: a rasszizmus sajnos nem intelligencia kérdése. Ha az lenne, akkor sose lettek volna igazságtalan törvények a feketek ellen Amerikában, hiszen a törvényhozók tanult emberek. Nem lett volna Apartheid Dél-Afrikában, ahol szinten kormány szinten határoztak a szisztematikus elnyomasrol. Azzal viszont egyetértek, hogy nem minden negatív érzés egy bizonyos származás ellen rasszizmus. Ha az ember hajlandó egy csoport bizonyos tagjait elfogadni, de azonos csoport más tagjainak a hibáját a származásra próbálja visszavezetni annak valóban "csak" előítéletei vannak.

SzZoole 2015.06.20. 06:34:07

@Bredpitt Monika: hogy,hogy?Hat mint a telieket,csak kicsivel szagosabbak,főleg azok akik messziről jönnek,pl. Amerikából:)))
Lenne egy pár erdekes sztorim.

kardio1 2015.06.20. 07:06:29

@FutureFry: A vallásukat gyakorló, templomba járó keresztények aránya kb. 5%. Magyarországon és Franciaországban is például. Ez azért vastagon kisebbség.

kék madár 2015.06.20. 07:16:19

@pappito: "szegény birka képtelen feldolgozni a szomorú tényt"
ha valaki uldozne, azt majd ő ugyis bojkottalja

kardio1 2015.06.20. 07:19:55

@FutureFry: Amerika ilyen szempontból is nagyon más, mint Európa.

FutureFry 2015.06.20. 07:20:48

@kardio1: Persze mindig található egy rész-csoport aki a keresztényeken belül "kisebbséget" alkot. Attól még a keresztény többséggel több közös vonásuk van mint a más vallásúakkal vagy ateistákkal.

kardio1 2015.06.20. 07:25:55

@pappito: Itt Franciaországban nem üldöznek, ha keresztény vagy, csak kreténnek tartanak többnyire. A muzulmánokat és a zsidókat nem merik bírálni, de a keresztényeket igen.
Egyébként birca nem kiváltságos helyzetű, mert a "sötét Balkánon" első körben él...:-)

kardio1 2015.06.20. 07:31:17

@FutureFry: te mint ateista, a névleg keresztényeket a keresztények közé sorolod, én meg azt mondom, hogy sokkal több a közös bennük az ateistákkal.

FutureFry 2015.06.20. 07:31:24

@kardio1: Amerika az ország: igen. Mint kontinens (amire vonatkozóan a statisztikát közöltem): kevésbé.
Egyébként meg a vallást illletően már Reverend Lovejoy is megmondta: "they are all pretty much the same."

abaya-oman 2015.06.20. 07:53:30

@tanato: Szia tanato, olvasni szoktam, legalábbis a cikkeket, a hozzászólásokra mar nincs idom. Viszont mar csak 2 hét van az iskolából, hazi feladat alig, igy most van idom. Az elso par mondat után nagyon érdekelt a cikk. ...Őrült nehéz lehet a kettős hatrany, állami gondozott es roma.

FutureFry 2015.06.20. 07:54:02

@kardio1: Egy nem gyakorló keresztény márpedig (vallási alapon) per definíció közelebb áll egy gyakorlóhoz mint egy ateistához. Egyébként érdekesség, hogy a rómaiak az őskeresztényekre hivatkoztak úgy mint "ateisták"-ra, mert nem hittek elég számú istenségben. Úgyhogy te és én is ateisták vagyunk, a különbség csak az, hogy én eggyel kevesebb Istenben hiszek mint te.

fhdgy 2015.06.20. 07:54:19

@pappito: Igen, nem vettem észre az idézőjeleket a hozzászólásában, így neki tulajdonítottam a dolgot. Utána vettem észre, pont azt kritizálja, ami nekem sem tetszett. Azért kértem tőle bocsánatot, mert úgy volt tisztességes.

kardio1 2015.06.20. 08:00:28

@FutureFry: egy névleg keresztény azt mondja, hisz Istenben, de úgy él, mintha nem hinne benne. Így az élete az ateistákehoz hasonló.
Mindegy. Más a nézőpontod.

fhdgy 2015.06.20. 08:00:50

A vallásosság, ateizmus kérdésköréhez: Ha a vallás oldaláról nézzük, akkor én is ateista vagyok. Ha kulturálisan, akkor keresztény. Nem tudok hinni istenben, ezért ateista vagyok. Viszont keresztény kulturális kőrben nőttem fel, élek, így a műveltségem, viselkedésem alapja mégis csak a kereszténység.

kardio1 2015.06.20. 08:02:35

@FutureFry: a rómaiak azért hivhattak a keresztényeket ateistáknak, mert egy római istenben se hittek. De akkor a zsidókat is ateistáknak kellett volna hivniuk...

kardio1 2015.06.20. 08:05:33

@fhdgy: keresztény gyökerű, hitehagyott társadalomban élünk. A mai liberális demokráciát jobban meghatarozza a "felvilágosodás" időszaka, mint a kereszténység.

FutureFry 2015.06.20. 08:05:46

@kardio1: Ebben lehet igazad van, és én speciel jónak tartanám ha több ilyen "névleg vallásos" ember vállalná nyíltan, hogy ő tkp. ateista.

FutureFry 2015.06.20. 08:12:53

@kardio1: Ezt a "hitehagyott" szót úgy érzem negatív tulajdonságként írod, szerintem viszont nagyon is pozitív dolog. Ahogy mondod, más a nézőpontunk.

FutureFry 2015.06.20. 08:16:35

@kardio1: Tudtommal a zsidókat is ateistának hívták.

pappito · http://pappito.com 2015.06.20. 08:22:32

@kardio1: "Itt Franciaországban nem üldöznek, ha keresztény vagy, csak kreténnek tartanak többnyire. "

ezzel nincs semmi probléma, pláne nem számít megkülönböztetésnek, van aki a macskatartókat van aki a vizisielőket tartja kreténnek, de hát az sem érdekel senkit.

pappito · http://pappito.com 2015.06.20. 08:28:09

@kardio1: a kisebbségnek levés és a hátrányosan megkülönböztetettség két teljesen külön dolog, nincs összefüggés
európában a keresztények szabadon gyakorolhatják a vallásukat, a keresztény származás nem jelent hátrányt semmiben az életben, sem oktatásban, sem politikában, se mindennapos életvitelben, plusz az állam sok helyen hatalmas pénzeket költ a mindenféle kereszténységgel kapcsolatos dolgokra, szóval a keresztények leginkább erősen privilegizált kisebbség.

ez persze nem baj, de az erősen zavaró, amikor egy erősen privilegizált kisebbség egy tagja sipákol, hogy ő hátrányos helyzetben van... viszont nem érdekli, hogy minden nemkersztény ugyanúgy állja az ő hobbijának a cehhjét.

ráadásul pont ezen poszt alatt hátrányos helyzetről lamentálni... hát ez leginkább ízléstelen

pappito · http://pappito.com 2015.06.20. 08:31:05

@FutureFry: így van, a betegségekből is kigyógyulunk, majd ebből is lassan. illetve helyére kerül a dolog

nemor 2015.06.20. 08:47:26

@kardio1: és milyen hátrányuk származik ebből a kisebbségi létformából?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.20. 08:47:26

@Rajtammaradt télikabát:

Az átlagember nyugaton gazdag. Ezt szögezzük le. Míg Mo-on az átlagember csak szerény jólétben él.

A nyugati átlagember számára nem gond a megélhetés, ő csak az extra igényeire spórol esetleg. Mo-n sincs gond az átlagember túlélésével, ezt maximálisan biztosítja a magyar átlagjövedelem, de a két szint között komoly különbség van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.20. 08:47:26

@FutureFry:

A nominális keresztény kereszténysége csakis egyetlen dolgot jelent: a hagyományos keresztény ünnepek a kozösség szekuláris ünnepeivé váltak, így azokat az illető megünnepli. Viszont ezek számára csupán szekuláris ünnepek, azaz nem ünnepli azok tartalmát, sőt sokszor azt sem tudja, mi az illető ünnep lényege.

A nominális keresztény számára a Karácsony, a Húsvét, a Pünkösd teljesen ugyanaz, mint az Újév ünneplése.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.20. 08:47:26

@kardio1:

A zsidók beilleszkedtek a római rendbe, a keresztények nem.

A zsidók római szemszögből egy voltak a sok nép közül. melynek van saját istene. Így nem jelentettek gondot.

soad1221 2015.06.20. 08:55:02

@FutureFry: @kardio1: @maxval bircaman szerkesztő: pontosan ezért mondtam,hogy ez értelmetlen vita. Az összehasonlítás viszont hamis volt, mert ok,elfogadom,hogy keresztenykent kisebbségben van,de ez nem ugyanaz, mint egy cigány államigondozottkent.... Nagyon nem...

soad1221 2015.06.20. 08:56:21

@pappito: köszi,erre utaltam én is...

tanato 2015.06.20. 09:35:54

@abaya-oman: Oké,nekem is ezer dolgom van a két évvel ezelőttihez képest.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.20. 09:43:17

@soad1221:

A cigánykérdés Mo-on tipikusan szociális probléma, nem etnikai.

Az egész világon hátrányt jelent egy elmaradott közösség tagjának lenni.

kardio1 2015.06.20. 10:17:40

@FutureFry: Sokan vannak, akik hisznek egy felsőbbrendű szellemi lenyben, de nem hívei egy vallásnak sem. Ők sem ateisták.

kardio1 2015.06.20. 10:19:11

@FutureFry: negatívnak is gondolom. Sok jelenlegi társadalmi problema gyökere ez.

kardio1 2015.06.20. 10:21:41

@pappito: ezzel kapcsolatban írtam azt, hogy itt a keresztényeket gúnyos szemmel nézik, a zsidók és muzulmánok pozitív megkülönböztetésben részesülnek.

tucano 2015.06.20. 10:30:22

@l.laszlo: nagyon jó poszt volt, köszi.

kardio1 2015.06.20. 12:03:35

@pappito: ugyanaz a különbség a nézeteink között, mint a magyar kisebbség helyzetét illetően a románok és az érintett közösség tagjai között. Hivatalosan nincs hátrányos megkülönböztetés. Ha például itt a keresztényeket kigunyoljak, a muzulmánok és a zsidók pedig pozitív megkülönböztetésben részesülnek, akkor hozzájuk képest mindenképpen hátrányos megkülönböztetés ér, mint keresztényt. Természetesen nem keverjük össze ezt a posztiro helyzetével. Vilagszinten viszont jelenleg jó eséllyel a kereszténység a leguldozottebb vallás. Ebben talán egyeterthetunk. Másfelől betegségnek nevezni más vallási meggyőződését csöppet sem toleráns. Mintha én azt mondanám, hogy az ateisták szellemi vaksága, korlatoltsaga is majdcsak elmulik egyszer és kigyogyulnak ebből. Neked ez jólesne?

kardio1 2015.06.20. 12:05:51

@nemor: en például nem lehettem nőgyógyász annak idején, mert nem akartam abortuszt végezni.

2015.06.20. 12:20:20

@pappito: Ez egy jo komment volt, egyetertek :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.20. 12:52:52

@kardio1: " Vilagszinten viszont jelenleg jó eséllyel a kereszténység a leguldozottebb vallás."

én elfogadom, hogy szerinted így van, szerintem az iszlám az (és nem európa miatt)

" Neked ez jólesne?"

tökmindegy, hogy jólesik-e, ez egy vélemény, pont annyit ér, mint másé
nyilván vannak emberek akiknek a véleménye fontos annyire, hogy számítson

a lényeg az, hogy te teljesen szabadon hisztizhetsz amiatt, hogy te mennyire üldözve vagy, miközben ez nem igaz, és sem ezét, sem a hited miatt nem ér semmiféle hátrány. A társadalom megbecsült, elismert és hasznos tagja vagy és sosem kell olyasmit hallgatnod, hogy pl. "jó orvos, pedig keresztény" senki nem bántalmaz vagy gúnyol, ha templomba akarsz menni vagy éppen ott vagy, vagy a vallásod egy jelképét viseled mondjuk.

szóval ha nem haragszol a mai európai kersztényüldözéssel engem nem tudsz meghatni, és nem, mielőtt nekifognál, nekem semmi bajom a kereszténységgel, se veled, csak tényszerűen európa is tele van valódi üldözöttekkel (meg maxxal) és szerencsére ezek a legkevésbé sem keresztények (bár annak köszönhetik átmeneti biztonságukat, hogy Európa viszont az)

kardio1 2015.06.20. 13:56:50

@pappito: hol üldözik a muzulmánokat? Európában nem, Ázsiában nem, Afrikában nem, Amerikában nem, Oceaniaban nem. Kihagytam volna valamit ?
Egyébként meg ne keverj össze max-szal, én nem hisztiztem, hogy üldöznek, csak azt mondtam, hogy Európa nem keresztény jelenleg, és mindent megtesz, hogy a múltja se legyen az. A menekülteket sem azon az alapon fogadja be.
A szabad véleménynyilvánítás sem korlátlan. De ezt te csak akkor érzed, ha a neked fontos dolgokat szólja le valaki kíméletlenul. Van ilyen.
Egyébként vallási jelképet oktatási vagy egészségügyi dolgozó nem viselhet. Bár a muzulmán fejkendot vsz hamarosan megengedik bizonyos helyeken...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.20. 14:05:08

@maxval bircaman szerkesztő: És még most sem veszed észre, hogy minden szavadból árad az előítélet.

Ki mondja meg, hogy melyik közösség "elmaradott", és melyik nem az? Szerinted mi a különbség egy fekete és egy fehér bőrű ember között? Mi a különbség a cigány és a magyar között? Mi a különbség a keresztény és a zsidó között?

Nem illetne minden embert egyenlő bánásmód? Nem ugyanolyan ártatlan csecsemőként jön minden ember a világra?

Szóval mit jelent az a megfogalmazás, hogy "elmaradott közösség"? Ez nem egy előítéletből fakadó hátrányos megkülönböztetés? Hol van ebben a mai modern ember, aki a józan gondolkodásával átlát a környezet szülte szándékos provokáción? Hová vezet a gyűlölet? Vagy te esetleg újabb világégésre vágysz? Ezek szerint a népirtás is helyes, hiszen vannak emberek, akik egy "elmaradott közösséghez" tartoznak? Akik kevesebbet érnek, mint a többiek, mert mások ezt állítják? Te ezt tényleg így gondolod? Nem tanultál semmit az elmúlt évezredek történelméből?

A megosztottság. Ez a világ legnagyobb baja.

Bár lehet, hogy hiába beszélek hozzád, mert sajnos csak nagyon keveseknek adatik meg az a képesség, hogy egy bizonyos kor után változni tudjanak.

pappito · http://pappito.com 2015.06.20. 14:07:39

"hol üldözik a muzulmánokat? Európában nem, Ázsiában nem, Afrikában nem, Amerikában nem, Oceaniaban nem. Kihagytam volna valamit ?"

hát úgy tűnik, hogy igen. Afrikában mit gondolsz a boko haram kiket öldös ezerszámra? Közelkeleti konfliktusokban kik halnak meg és lesznek földönfutók, kínoztatnak meg és mészároltatnak le? Muszlimok, akik éppen nem úgy muszlimok, ahogy más muszlimok akarják. Mit gondolsz a menekültek miért muszlimok többségében?

"Európa nem keresztény jelenleg, és mindent megtesz, hogy a múltja se legyen az."

Európa nem csinál semmit a múltjával, bár a jelene az igaz, hogy távolodik a vallásoktól. A kultúrája az erősen keresztény alapokon nyugszik, nincs azzal semmi baj, az tette olyanná amilyen.

"A szabad véleménynyilvánítás sem korlátlan. De ezt te csak akkor érzed, ha a neked fontos dolgokat szólja le valaki kíméletlenul."

a véleménnyilvánítás szabadsága továbbra is Európában a legszélesebb, a korlátlansága pedig más jogok korlátaiig tart

"Egyébként vallási jelképet oktatási vagy egészségügyi dolgozó nem viselhet."

mondjuk ez helyes

"Bár a muzulmán fejkendot vsz hamarosan megengedik bizonyos helyeken..."

ja, vagy nem. egyébént szerintem nem helyes, ha más vallási jelképeket meg lehet. vagy mindenki vagy senki

soad1221 2015.06.20. 14:10:02

@kardio1: igen,de e a te dontesed. Az hogy kreol borod van vagy lakatosnak hívnak és emiatt tovább sem olvassák az oneletrajzod meg nem. és ugyebár ettől a parhuzamtol indult... És bocs de nem üldözi itt senki a keresztenyeket...

adg 2015.06.20. 14:22:29

@Megnevelő Ember: Nem akartam ebbe beleszolni, es lehet, hogy meg is banom.
Szerinted a tipikus magyarorszagi cigany kozossegek nem elmaradottak a tipikus nem cigany kozossegekhez kepest? Nem azt irta max, hogy cigany emberek elmaradottak (mondjuk osemberek, vagy ilyesmi), hanem a kozosseg, amiben elnek. Rosszul ellatott, nem megfelelo korulmenyeket biztosito, egeszsegtelen, nincs viz, nincs villany sok helyen stb. Ez elmaradott. Szerinted nem az?

Ebben hol az eloitelet?? Hogy sikerult ebbol kihozni, hogy max ujabb vilagegesre vagyik, es nepirtast akar??
Komolyan mondom, teljesen el vagyok kepedve...

Azt irja, hogy szocialis problema. Nem az? A legtobb problema abbol van, hogy borzaszto szocialis korulmenyek kozt elnek, amibol a kitores is marha nehez. Ezen segitve valahogy, a "problema" nagy resze megoldodna.
Ezt is irja: "Az egész világon hátrányt jelent egy elmaradott közösség tagjának lenni." Szerintem ez is tok igaz. Szerinted nem?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.20. 14:55:21

@adg [Au, Darwin]: Akkor tőled is megkérdem: ki dönti el, hogy mit nevezünk "elmaradott közösségnek"?

Egy New York-i tőzsdecápa családjához képest egy átlag hamburgi melós család "elmaradott közösség".

Egy hongkongi milliárdoshoz képest a hongkongi halpiacon áruló öregember és családja "elmaradott közösség".

Ki határozza meg, hogy hol a határ?

Mi az, hogy "tipikus magyarországi cigány"? Én meg ettől vagyok elképedve. A cigányokról úgy írtál, mintha ez minden cigány családra érvényes lenne. Hol vannak a rézműves cigányok? És a muzsikusok? Ők is "elmaradott közösség", akik "rosszul ellátott, nem megfelelő körülményeket biztosító" helyen élnek? És hol vannak azok, akik nagyon rossz körülmények közül jöttek, mégis szorgalmasan tanultak, hogy vigyék valamire? Hozzáteszem, hogy az általad megformált "tipikus" véleménynek köszönhetően az ilyen embereknek tízszer többet kell lerakniuk az asztalra, hogy elismerjék őket.

Ez így rendben van szerinted?

És akkor az Újpalotán élő hófehér bőrű magyar család, amelynek nincs pénze a távhő számlára, vagy éppen nincs mindennap főtt étel az asztalon, az is "elmaradott közösség"?

Tehát még egyszer megkérdem: mit jelent az a megfogalmazás, hogy "elmaradott közösség", és ki határozhatja meg, hogy kik tartoznak oda? Mert ezek szerint elég, ha valaki rossz helyre, rossz családba születik, és valakik azonnal rányomják a bélyeget. Így volt ez 75 éve is (bélyeg helyett csillag), a következmények pedig ismertek.

Hari Seldon 2 2015.06.20. 15:35:56

@kardio1:
"ezzel kapcsolatban írtam azt, hogy itt a keresztényeket gúnyos szemmel nézik, a zsidók és muzulmánok pozitív megkülönböztetésben részesülnek. "

Hát azért az inkább csak a politikai PR része, hogy a muzulmánok "pozitív" megkülönböztetésben részesülnek. Az átlag ember azért nagyon is ellenérzésekkel tekint rájuk. Nem hiába jön be Marie vonala... És ez csak egy jelenlegi helyzet. Ahogy változik a politikai száljárás, változik ez is. Tudod, az inga lendül. Hol erre hol arra. Ezt tanítja a történelem is.

kardio1 2015.06.20. 15:44:19

@pappito: jó, hogy te ott NZ-on tudod, hogy itt hol tart a fejkendo viseles kérdése. Szóval, a jelenlegi oktatási miniszter (Najat Vallaud-Belkacem...) szorgalmazza, hogy ne legyen olyan szigorú a tiltás.

kardio1 2015.06.20. 15:46:27

@Hari Seldon 2: pontosan azért népszerű. Marine, mert egyre több embernek van elege a polkorrektsegbol, és ebből sajnos ő profitál.

adg 2015.06.20. 15:47:44

@Megnevelő Ember: "Mi az, hogy "tipikus magyarországi cigány"? Én meg ettől vagyok elképedve."
Ha visszanezed, nem ezt irtam!! Kihagytal egy fontos szot, ami egesz mas ertelembe helyezi a szoveget. Ez eleg ovon aluli.

"A cigányokról úgy írtál, mintha ez minden cigány családra érvényes lenne."
Nem, nem, nem ugy irtam, ahogy latni akarod! Direkt nem minden cigany kozosseget, embert, stb irtam. Ellenben sajnos a tobbseguk rosszabb korulmenyek kozott el, mint a nem ciganyok tobbsege.
Es igen, egy rossz korulmenyek kozt elo nem roma csalad is elmaradottnak tekintheto. NEM KULTURALISAN, NEM ANTROPOLOGIAILAG, NEM AGYILAG, SZELLEMILEG. Meg akkor sem, ha te ezt ugy akarod bemagyarazni, lattatni. A korulmenyeikrol van szo.
A mai Magyarorszagon egy ormansagi vagy borsodi kistelepules igenis elmaradottnak tekinheto. A tobbseghez kepest. Es nem csak ciganyok laknak ilyen helyeken, ilyen kozossegekben, de kozuluk sokkal tobben.
A tozsdecapas hasonlatod egy marhasag termeszetesen.

"És hol vannak azok, akik nagyon rossz körülmények közül jöttek, mégis szorgalmasan tanultak, hogy vigyék valamire? "
Sajnos nagyon nehez dolguk van, ha ki akarnak emelkedni. Eleve nem egyszeru mindenhol szorgalmasan tanulni, ennek anyagi es csaladi oka is lehet, meg egy vilagvegi falun a lehetosegek is elegge korlatozottak. (=elmaradott, nem tudja azt a lehetoseget biztositani, amit egy nagyobb telepules, varos, fovaros.)
Ahogyan ezt te is tudod. Azonban ha valahogy megkapjak a lehetoseget, csodak tortennek veluk. Nezd meg Tanato peldait fentebb.

"És akkor az Újpalotán élő hófehér bőrű magyar család, amelynek nincs pénze a távhő számlára, vagy éppen nincs mindennap főtt étel az asztalon, az is "elmaradott közösség"?"
Megint kiforditod. Nem egy csaladrol volt szo szerintem. De pl egy hofeher boru falu egy delbekesi lepukkant kis faluban mar lehet elmaradott, es hasonlo gondokkal kuzdo. De akar egy nagyvaros gettoja is, habar onnan talan egyszerubb a kitores.

"Tehát még egyszer megkérdem: mit jelent az a megfogalmazás, hogy "elmaradott közösség", és ki határozhatja meg, hogy kik tartoznak oda? Mert ezek szerint elég, ha valaki rossz helyre, rossz családba születik, és valakik azonnal rányomják a bélyeget. Így volt ez 75 éve is (bélyeg helyett csillag), a következmények pedig ismertek."
Es visszatertunk ide. Gratulalok. En is uj nepirtast akarok?
Ertsd meg, nem arrol beszelunk, hogy ki hova szuletik, hanem arrol, hogy igenis vannak olyan helyek, ahonnan hatranybol indulnak az emberek. Nem azert mert cigany, hanem mert olyanok a korulmenyek. Ez sajnos a ciganyokat nagyobb aranyban erinti.
Az valami egeszen bravuros, hogy ebbol azt szurod le, hogy en ki akarom oket irtani, vagy belyeget, meg csillagot akkarok rajuk nyomni.
Nem kell valaki, aki meghatarozza, es nyomja a belyeget. Ez hulyeseg. Segiteni kell az ilyen regiokat, embereket, kozossegeket, hogy fel tudjanak zarkozni, es hasonlo eselyeik legyenek, mint a tobbsegnek.
Ugyanez van nagyobban is, tobb kevesebb sikerrel. Az e is probalja felzarkoztatni az elmaradott tersegeket. Kerdezd meg a pocs Junkert, hogy hogy meri, es tedd fel neki ugyanezeket a hulye es provokativ kerdeseidet. Miert segitik kelet szlovakiat, vagy magyarorszag egyes regioit, vagy romaniat, stb. Csillagot is adnak nekik majd? Esetleg kiirtjak oket? Hatha kapsz te is taslit tole.

Igazam volt sajnos, tenyleg megbantam, hogy beleszoltam. Itt abba is fejeztem.
Nevelgessel inkabb krumplit.

adg 2015.06.20. 15:48:31

Az e is probalja felzarkoztatni = Az EU is ...

kardio1 2015.06.20. 15:53:34

@pappito: Sem a Boko Haram, sem az is nem a muzulmán vallást üldözi. Ez utóbbi éppen megsemmisíti a keleti keresztény és jazidi közösségeket. A BH célja is egy iszlám állam a mai vegyes, keresztény és muzulmán lakosságu Nigériában.
A menekültek tömege meg nem a vallasuldozes elől menekül pont a nem hithű iszlám Európába. Ha így lenne, egy békés iszlám országot céloznanak meg.

kardio1 2015.06.20. 15:55:43

@pappito: a keresztény alapoktól ma már igen távol van Európa. Sajnos. Minden relativva lett.

kardio1 2015.06.20. 15:58:07

@soad1221: az sem véletlen, hogy Hollandiában a cigány származás nem probléma. Valószínűleg ha indonéz, vagy Suriname-i lenne, érezne némi ellenszelet...

kardio1 2015.06.20. 16:04:23

@adg [Au, Darwin]:
Vannak olyan "szent tehén" témák, amiről nem nagyon érdemes itt, de máshol se nagyon beszélgetni, mert nem jutunk előrébb.:-(

FutureFry 2015.06.20. 16:15:52

@kardio1: Természetesen olyanokra gondoltam aki teljesen "hitehagyott" és nem hisz valami (bizonyíthatatlan) "felsőbbrendű lény" létezésében.
Egyébként nem csoda, hogy nem vallják nyíltan hitetlenségüket, hiszen sok helyen a világban elég kemény büntetés jár az ilyesmiért. Még az (egyébként vallásügyileg tényleg liberális és toleráns) USA sem elfogadó az ateistákkal szemben: több állam alkotmányában van benne, pl. hogy ateista nem tölthet be hivatalos állami pozíciót.

adg 2015.06.20. 16:23:06

@kardio1: A legjobb, hogy o akar itt nevelni (!), de nincs egy mondat, amit ne tekerne ki a beteges elkepzeleseinek megfeleloen. :-)
Raneztem a blogjara. Kepzeld, atadta a helyet egy kisgyerekes ciganyasszonynak. Hat mik vannak? Es akkor kiteszi magat a vilag ele peldanak. Ilyet meg a vilag em latott. A het vicce... :-D Egyszer mar megtalalt valamivel a heten.

Szent meggyozodesem, hogy az allandoan rasszizmussal vagdalkozok sokkal-sokkal tobbet artanak barmilyen kisebbsegnek, mint azt el tudjak kepzelni. Egy csomo fejlodesi lehetoseget kerekbetornek, megakadalyoznak, raadasul teljesen normalis emberek allando vadolasaval meg azokat is az adott kisebbseg ellen hangoljak.

nemor 2015.06.20. 16:46:44

@adg [Au, Darwin]: ne bánd, mert nagyon jó pontokat vetsz fel. És a vitátok is jól szemlélteti azt, hogy a politika milyen ügyesen oszt meg jószándékú, jóérzésű és jóeszű embereket pusztán azzal, hogy szándékosan olyan körülményeket teremt vagy ezen körülmények felszámolását elmulasztja egyes embercsoportoknak (mikor melyiknek), amivel folyamatos ellenségképet teremt és frontvonalakat hoz létre, ezzel tematizál, és máris az ő utcájában vagyunk. Ahogy akarta. A kisebbik baj, hogy mi itt "ölre megyünk". A nagyobbik az a tömeg, aki emiatt kénytelen generációkon át minőség nélküli élete élni. Amit ők gyakran nem is érzékelnek, mert itt harapott a róka a saját farkába.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.20. 16:46:57

@adg [Au, Darwin]: Az utolsó, személyeskedő mondatod a legárulkodóbb. Egyébként tök jól megmagyaráztad magadnak, hogy a bizonyos embercsoportokat érintő hátrányos megkülönböztetés nem is az, aminek látszik.

Mert itt sajnos nem az hangzott el, hogy "elmaradott térség", vagy hogy "elmaradott életkörülmények", hanem az, hogy "elmaradott közösség".

Lehet, hogy szerinted én marhaságot írtam, de biztos vagyok abban, hogy ezen gondolat mentén haladva egy limuzinban terpeszkedő tőzsdecápa szerint a buszon zötykölődő, egymás lábán taposó tömeg egy "elmaradott közösség". Nem több, mint a vagonokban szállított állatok, akik egymás bűzét szagolják, míg ő pezsgőt kortyolgat a hátsó ülésen.

Minden csak viszonyítás kérdése.

És még mindig nem tudom, hogy kinek van joga kijelenteni, hogy egy bizonyos közösség elmaradott-e vagy sem.

De hogy ne csak a második világháborút hozzam fel példának, ott van a rabszolgaság kérdése is. Valakik kitalálták, hogy a feketék "elmaradott közösség", aztán áthurcolták őket a birtokaikra, hogy ott haszonállatként dolgoztassák őket. Ez biztos így van jól.

White Power meg árja közösség, igaz?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.20. 16:50:40

@adg [Au, Darwin]: A kardio1-nek címzett válaszodban pedig végképp kifogytál az észérvekből. Az egész hozzászólás csupa személyeskedés, így megállapítom, hogy nem vagy méltó vitapartner.

Határátkelő 2015.06.20. 16:52:25

@adg [Au, Darwin]: @Megnevelő Ember: Szerintem most már sikerült eljutni arra a pontra, ahol akár abba is hagyhatjátok, mielőtt teljesen méltatlan személyeskedéssé fajul a dolog.

2015.06.20. 18:27:38

@Megnevelő Ember:

"Mert ezek szerint elég, ha valaki rossz helyre, rossz családba születik, és valakik azonnal rányomják a bélyeget. Így volt ez 75 éve is (bélyeg helyett csillag), a következmények pedig ismertek."

illetve

"White Power meg árja közösség, igaz?"

Itt egy érvelési hibát követsz el, az a neve, hogy "slippery slope".

a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto
en.wikipedia.org/?title=Slippery_slope

Semennyire sem következik adg vagy birca írásából az, amit te a szájukba adsz. Ők egész egyszerűen nem erről beszéltek.

"És még mindig nem tudom, hogy kinek van joga kijelenteni, hogy egy bizonyos közösség elmaradott-e vagy sem."

Ezt meg kár túlmisztifikálni. Van egy olyan, hogy medián. Tehát például az ember megnézi a magasságeloszlást a nemek között, és máris mondhatja, hogy az átlagos nő alacsonyabb, mint az átlagos férfi (noha vannak langaléta nők), mondhatja, hogy az átlagos vas megyei kevésbé iskolázott, mint az átlagos fejér megyei (ezt itt most csak kitaláltam a példa kedvéért), és tök nyugodtan mondhatja, hogy egy közösség elmaradottabb, mint egy másik.

Kevesebb a várható élettartam, rosszabb az egészség, rosszabbak a kilátások, mint a medián, végül is ezt hívják elmaradottnak, és adg és birca egész pontosan erre utalt, amikor erről beszéltek.

Ha meggondolod, az ilyen különbségtétel éppenséggel szükséges is, ha mondjuk arról van szó, hogy egy térséget fel kell zárkóztatni. Ezért van az, hogy a nyugat-európaiak támogatnak minket, és nem mi őket. Mert igen, az eu-mediánhoz képest mi, a tök fehérek is, elmaradottak vagyunk. Ez van.

"Valakik kitalálták, hogy a feketék "elmaradott közösség", aztán áthurcolták őket a birtokaikra, hogy ott haszonállatként dolgoztassák őket."

Én azt hiszem, hogy ez nem így történt. Meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről, de amennyire tudom, még a fentieket elkövető derék spanyolok fejében sem játszódott le, vagy nem úgy játszódott le ez a slippery slope, mint ahogy te írod.

Ezzel együtt a rasszizmus ellen jó fellépni, tök igazad van, de sztem éppenséggel a rossz ember(ek)nek ugrottál neki, rosszul. És szvsz adg tök vitaképes.
(Bár a mangóm még mindig éretlen, és a mellé betett őszibaci megpenészedett, szóval a franc essen az egészbe.)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.20. 20:22:09

@Th's child: Igen, én egy "csúsztatott" és "lehetséges" következményt írtam le, ami elsőre túlzásnak tűnhet, de ha jobban belegondolsz, akkor az általad linkelt "érvelési hibának" akár még valóságalapja is lehet.

Nem olyan nehéz eljutni a látszólagos bűnbak keresésétől a fajgyűlöletig. Az utóbbi időben egyre erősödő szélsőséges politikai pártok is ezeket a kártyákat kevergetik a pakliban.

Értem azt, amire felhívtad a figyelmemet, tehát mindenképpen elgondolkodom rajta, csak jelezni szerettem volna, hogy szerintem jobb csírájában elfojtani a gyűlöletet, ami a legtöbbször egy félreérthető mondattal kezdődik, amit valaki szándékosan félre is ért.

kardio1 2015.06.20. 21:47:24

@FutureFry: nekem szimpatikus, ahogy az amerikaiak állnak ehhez a kérdéshez. Olyan furcsa, torz képet sugallják többnyire a filmek, mintha a nagyvárosi Amerika lenne az egyetlen, pedig, amennyire én tudom, a vidéki, kisvárosi Amerika nagyon más. Az is tetszik, hogy nyíltak és sallangmentesek.

kardio1 2015.06.20. 21:48:53

@kardio1: nem szeretem ezt a prediktiv szovegbevitelt. Szóval: sugallanak.

kardio1 2015.06.20. 22:03:35

@Megnevelő Ember: a radikális pártok erősödésenek több oka is van, és most, hogy egyre inkább kikerulnek a politikai karanténbol, a táboruk is nagyon vegyes. A gazdaságilag lecsúszo munkásság nagy hányada is oda szavaz.
Ami meg a rasszizmust, előítéletesseget illeti, Magyarországon a budai villaikban elő hivatalos aggódok nem segítették pl a romák felzarkozasat, sem a társadalmi elfogadottsagukat...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.20. 23:55:27

@kardio1: Bocsáss meg, hogy ezt mondom, de azért ebben az egyénnek is van felelőssége. Hiába bármilyen felzárkóztató program, ha az egyén előre ítélkezik pusztán a bőrszín vagy a származás alapján. És itt most nem csak Magyarországról, és nem csak a cigányokról beszélek.

Nem lenne egyszerűbb minden embert a konkrét cselekedete, nem pedig egy bizonyos társadalmi csoporthoz való tartozása alapján megítélni? Mert ha már a poszt kapcsán szóba kerültek a cigányok, akkor legyen szabad megjegyeznem, hogy én bizony ismerek jó pár fehér bőrű gazembert is, az esélyeik mégis jobbak, mint a cigányoknak, csupán a bőrük színe vagy éppen a nevük csengése miatt.

Ha pedig segíteni nem tudok/akarok azokon, akik rászorulnának, legalább ne rúgjak beléjük, nem igaz? Mert mondjuk nekem sem esne jól, ha valakik rám ragasztanának egy megideologizált bélyeget, és onnantól kezdve én lennék a "kisebbség", amelyet mindenki kikerül, mint egy leprást.

Amúgy biztosan feltűnt, hogy bár fehér ember vagyok, borzasztóan zavar a fehérek által képviselt felsőbbrendűségi tudat, vagy rassztudat, ahogy mostanában divatos hívni. Roppant igazságtalannak tartom, és minden létező békés eszközzel küzdök ellene.

adg 2015.06.21. 02:34:49

@nemor: de, sajnos banom. Van akivel nem lehet ilyen dolgokrol beszelni ertelmesen. Ha megnezed, azert vagyok gyulolkodo rasszista, mert szerintem segiteni kellene a tarsadalom peremen eloknek feljebb emelkedni, mert ez jelentene nekik kitorest. Csak hat ki vagyok en, hogy eldontsem ki a tarsadalom lereme, meg ki legyen aki eldonti, es akkor csillag meg belyeg, es lehet is kiirtani oket. Nonszensz az egesz gondolkodas.

Valahogy ugy latom, hogy nem en ulok forditva a magas lovon, es nem en vagyok az, aki gyulolkodik kettonk kozul.

Birca sok "erdekeset" beszel neha, de most annyit mondott, hogy a problema foleg szocialis termeszetu, es nem jo hatranyos helyzetu csoporthoz tartozni. Melyik nem igaz ezek kozul? Ebbol derult ki, hogy nepirtasra vagyik. (?)

Na mindegy, reszemrol tema lezarva, tobbet nem szolok hozza ilyen temahoz, most sem kellett volna. Tenyleg sajnalom.

@Th's child: az oszibarack nem tudom, mennyire utoero, szerintem nem az. Nem segit a mangodon. A banan a legjobb talan erre, szerintem en is azt mondtam.
De mondom, ha nagyon zold a mango, nem biztos, hogy beerik.
Legkozelebb olyat vegyel, ami egy kicsit mar puhabb. Kb olyan, mint az a barack, ami mar majdnem eheto, de nem tulerett.
Meg turelem, meg osszejohet. :)

abaya-oman 2015.06.21. 06:37:30

@maxval bircaman felelős szerkesztő: te melyik nyugati országban éltél, ahol az ÁTLAG ember gazdag? En eddig éltem Angliában, Németországban, Uj-Zelandon es egy par mas országban fejlett országból jött közösségben, mindig középosztálybeliek között. Az átlag sehol sem volt gazdag. Egy relatív kényelemben éltek, Magyarorszagi átlagnál valóban jobban. Egyáltalán nem volt ritka, hogy valaki hétköznapi dolgokra megjegyezte "erre nem tellik" vagy "na ezt hogy fizetjük ki". Lehetett ez óvoda, fogorvos, par száz dollár hirtelen a gyerek uj szemüvegere, stb. Akikről te beszélsz, az a felső középosztály. Uj-Zelandon sok diplomás jo állású középosztálybelit ismertem, akik évekig nagyon spóroltak, hogy le tudjak tenni a házra az önrészt. Olyan kisgyerekes családot is ismertem, ahol anyuka tanár volt de epp otthon volt a gyerekkel, férj normális diplomás állásban, de alig futottak télen ( bar nem a mi telunkhoz hasonlítható, azert a házak rendesen lehűlnek ott is) mert arra mar nem telt. Az pedig egyáltalán nem kivételes eset, hogy a gyerek diák kölcsönt vesz fel, ha tanulni akar. Es nem csak azert, mert anyuci-apuci nem erre akarja költeni a pénzét. Nem kivételes esetekről beszélek. Petsze egyszer megkaptam egy Amerikaban elő magyar nőtől "te jo lusta lehetsz, ha meg Uj-Zelandon sem vagy gazdag. Nem, nem voltunk lusták, de a férjem diakkolcsone (akkor meg kamat volt rajta, azt hiszem 7 vagy 7,5%) akkora teher volt, hogy végül külföldi munka mellett döntöttünk.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.21. 09:28:54

@abaya-oman:

Aki a világszint dupláján él, az gazdag.

Persze értem, hogy a gazdagok egy része kellemetlenül érzi magát, ezért tagadják gazdagságukat. De ez legyen az ő belső lelki problémájuk.

Hari Seldon 2 2015.06.21. 11:26:35

@kardio1:
Csak egy megjegyzés, a budai villákban aggódók többnyire a orbánmaffia szavazói/kedvezményezettjei, az "liberális aggódók" inkább csak bizonyos kerületrészekben voltak, ott sem többségben.
Egyébként sok szempontból egyetértek veled, hogy az "aggódók" sokszor eltúlozzák a bevándorlók "istápolását".
Azonban fordulni fog a trend. Minden politikai trend fut 20-30 évig, aztán lassan megváltozik, ha nem válik be.

Hari Seldon 2 2015.06.21. 12:10:47

@kardio1:
Igazad van, nekem sem tetszik ez. De nyilván van oka. Franciaország most nagyon fut az arab országokban a fegyverexport vonalon. Eladtunk Egyiptomnak, Katarnak Rafale-ket, és most folyik egy jó vastag biznisz az UAE-vel további 70 gépről... Kis rásegítés. Sok pénz az államnak. Munkahely a francia embereknek... - tudom nehéz balanszírozni, a dolgok között, de lehet egy ilyen - elismerem - cinikusabb magyarázata. Most sok arab állam kezd beállni abba, hogy kevésbé szeretne függeni az USA-tól, így ez egy jó lehetőség. Márpedig csak mi és az oroszok kínálunk teljes USA független rendszereket a légierőnél. Az oroszok, technológiailag lemaradtak, és éppen a szankciók hatására még inkább lemaradnak. Ezért most van egy kis "rásegítés". (mondom nekem sem tetszik, igazán, de lehet egy ilyen olvasta is)

Bud Taste 2015.06.21. 15:13:43

@blackhair-lady: "Mit ertesz azon, hogy az en korosztalyomnak irta?"

Bocsi, de a kommentjeid alapján 49-50 évesnek gondoltalak, ha tévedtem. elnézést kérek.
Eszterházy a 70-es évek végén a Fancsikóval meg a Termelésivel a tinédzser és az egyetemista korosztálynak írt. A Függő (ha jól emlékszem) a Mozgó Világban is megjelent amire szintén a lázadó fiatalok gerjedtek akkoriban, Hajnóczy és Hobó dolgai is ott jelentek meg (utóbbi Szerémi László álnéven). Ezért gondoltam, hogy akkor lehettél tizenéves, tehát olvastad az írásait, ha máshol nem, a Mozgó Világban.

kardio1 2015.06.21. 17:08:27

@Megnevelő Ember: azért azt remélem tudod, hogy a rasszizmus korántsem a fehérek hitbizomanya. A feketék feherellenes rasszizmusa legalább annyira létező dolog, sőt az idegenekkel szembeni előítéletek minden emberi csoportra jellemzőek. Volt itt egy nagysikeru film "Qu'est-ce qu'on a fait au bon Dieu?" címmel, most jelent meg Magyarországon Bazi nagy francia lagzik címmel. Angol verziója is van. Pont ezt a témát járja körül a vígjáték. Nézd meg, érdemes.

kardio1 2015.06.21. 17:12:23

@Hari Seldon 2: a mostani trend már 68 óta fut nyugaton...
Amikor divat volt a romakert aggódni, persze csak messziről, azt pont nem az Orbán-párti budaiak tették szakmanyban...

blackhairlady 2015.06.21. 17:25:01

@Bud Taste: Jaj, felreertheto voltam, nekem nincs bajom a korommal, sot buszken vallalom, csak arra voltam kivancsi, hogy milyen szempontbol irt az en korosztalyormrol. Egyaltalan nem volt serto, hogy ezt irtad:)
Nem olvastam Mozgo Vilagot, a letezeserol sem tudtam, sajnos (vagy nem) lazado sem voltam:( Csak egy tanyarol kiszabadult, kis videki varosban elo fiatal.
Viszont Hobot imadtam, es egyszer elottem ult a szinhazban, lejott, hogy megnezze az uj premiert. Emlekszem, merges voltam ra, mert a nagy fejetelo nem lattam semmit:)

nincs1itt 2015.06.21. 17:49:28

@Határátkelő: kikerestem, sajnos nem lettem okosabb a kérdésben. ugyanis 10 év alatt Mo.-on igen keveseknek sikerül tehermentes(ezt sem tudjuk) saját tulajdonú lakáshoz jutni.
de tényleg semmi kötekedés, csak érdekes a sztori, megindító csak azok a fránya ellentmondások, amik ilyenkor felmerülnek más határátkelőkben is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.21. 18:20:36

@kardio1: Persze, hogy tudom. Akkor helyesbítek, mert valóban rosszul fogalmaztam: hibásnak és károsnak tartom azt a fajta gondolkodást, amely egy egyént nem a konkrét cselekedete, hanem egy vélt tulajdonsága alapján ítél meg.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.21. 18:20:39

@nincs_itt: Köthetett például eltartási szerződést. Ez lehetett akár egy önkormányzati lakásra vonatkozó is, melynek a főbérleti joga az eltartott halála után őt illette meg, majd az elidegenítési eljárás során ezt a lakást pár százezer forintért megvásárolhatta az önkormányzattól, s így az a saját tulajdonába került.

Amúgy nem értem, miért kell automatikusan megkérdőjelezni egy embertársunk szavait. Ez talán még rosszabb, mint a faji előítélet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.21. 19:04:41

Van egy fajta tanulasi folyamat, aminek soran megismerjuk a vilagot, es megtanulunk epsegben tulelni.
Megegetjuk a kezjnket es megtanuljuk, hogy a tuz eget.
Megharap a kigyo es megtanuljuk, hogy a kigyot nem simogatjuk.
A forro leves megegeti a szankat, es megtanuljuk megfujni.
Tudjatok, mirol beszelek.

A tuzet a piros langokrol ismerjuk meg, a kigyot a formajarol, a levest az allagarol stb.-
Igen, van hideg tuz, igen, van bekes kigyo, igen, neha anyank elore megfujja a levest. De az ovatossag attolmeg nem art.

Ha ugyanezt az ovatossagi metodust viszont emberekre használjuk, a tobbiek egybol rasszistat kialtanak.

Erdekes ez, mi?

Hari Seldon 2 2015.06.21. 19:15:01

@kardio1:
OK. De Magyarországon soha nem volt (jelentős) igazán 68-as generáció, a nyugati értelemben. Időnként volt egy két hulláma a médiába, de igazán nagyobb befolyása csak rövid időkre volt.

kardio1 2015.06.21. 20:20:40

@Hari Seldon 2: Hàt pedig Europàt ez a szellemiség hatàrozza meg. Ez ugyan most màr vàltozoban van, de még ez dominàl. Mit gondolsz magyarorszàgon a reformkommunistàk és a liberàlisok szellemisége honnan szàrmazik?

FutureFry 2015.06.21. 20:32:15

@~~Babette~~: Két kígyót nem tudok személyisége alapján megkülönböztetni. Két embert igen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.21. 20:48:18

@FutureFry: jon a sarkon szembe, es egybol latod a szemelyiseget?

Pont annyira, amennyire en el tudom kuloniteni a viperat a siklotol.

Semennyire.

Az exfergemnek kb 10 ev utan derengeni a szemelyisege....

FutureFry 2015.06.21. 20:55:51

@~~Babette~~: A viperával nincs esélyem beszélgetni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.21. 21:00:12

@~~Babette~~: Javaslom, hogy ezt a magasröptű gondolatmenetet add elő az illetékes hatóság előtt is.
www.egyenlobanasmod.hu/

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.21. 21:00:13

@~~Babette~~: Ezzel most mit akartál mondani? Azt, hogy ha téged meglopott egy cigány, akkor az összes cigányt máglyára kell küldeni? Ugye, ezt a butaságot te sem gondoltad komolyan? Mondd, hogy csak provokálni akarod az embereket, és akkor talán még mosolyogni is tudok ezen a rendkívül primitív hozzászóláson. Máskülönben inkább sírok, mert tudom, hogy sajnos élnek köztünk olyan emberek, akik valóban ezen gondolat mentén mozognak.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.21. 21:00:13

Kedves Határátkelő!

Neked mi a véleményed a ~~Babette~~ 2015.06.21. 19:04:41 által előadott csúsztatott rasszizmusról, amely nem mondja ki konkrétan, mire gondol, de sugallja a gyűlöletet? Szerintem az ilyen hozzászólásnak nagyon nincs itt helye. Szerinted?

Határátkelő 2015.06.21. 21:03:46

@~~Babette~~: @Megnevelő Ember: @FutureFry:

Kedves Babette!

Jóindulatúságom bizonyítandó szó szerint kérdésként veszem a kérdésed, és a válaszom: igen, ez rasszizmus. Ugyanis míg a tűz és a forró leves tulajdonsága minden esetben ugyanolyan, addig minden ember más, személyisége van, ezért nem lehet általánosítani. A rasszizmus lényege éppen ezért az, hogy külső jegyek alapján általánosít, nem véve figyelembe az egyes embert.

Szeretném hinni, hogy ez megválaszolta a kérdésed. Meg azt is szeretném hinni, hogy valóban kérdés volt.

Üdv

kék madár 2015.06.21. 21:28:03

@maxval bircaman felelős szerkesztő:
Milyen nyugati orszagban eltel hany evet?
Az megvan hogy a vilagatlag ketszeresebol a legtobb nyugati nagyvarosban csak ehezni lehet nagyvonaluan?

abaya-oman 2015.06.21. 21:53:42

@maxval bircaman felelős szerkesztő: India lakosainak nagy része pedig ugy gondolja, hogy a magyarok tagadjak, hogy gazdagok. Nézz utána, a nagyon szegény hajléktalan vagy fűtetlen roskadozó házban elők kivételével a magyarok többsége a föld lakosságának a felső 20%-ba tartozik. Ehhez csak annyi kell, hogy normális fedél legyen a fejed felett, naponta rendesen egyel, legyen tiszta ivovized, legyen iskola es alap egészségügy.
Meglehet, hogy a gazdag szó nem a leg megfelelőbb, hiszen aki nálunk jobban el az gazdag a szemünkben.

kék madár 2015.06.21. 22:18:52

@Megnevelő Ember: szerintem nagyon atestel a hintalo masik oldalara. Ha ejfelkor az utcan szembejon velem ket roma szarmazasu fiatal es en felek, akkor en rasszista vagyok?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.21. 22:26:47

@kardio1: Szerintem ebben a történetben nem én vagyok a rossz fiú, úgyhogy ne engem támadj, kérlek! Ez a téma nagyon kényes, így szerintem nem árt némi intelligencia ahhoz, hogy valaki úgy tudjon rá reagálni, hogy közben ne lépje át azt a bizonyos határt. A személyes sértettségből eredő, esetleg egy korábbi rossz tapasztalatból levont elhamarkodott ítélkezés csak árt a jó hangulatnak, rosszabb esetben pedig semmibe veszi az egyenlő bánásmód elvét. Remélem, hogy ebben nincs vita köztünk. Béke.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.21. 22:28:03

Én emlékszem rosszul vagy tényleg volt ígéret a posztolótól hogy vasárnap megjelenik?

2015.06.21. 22:29:33

@abaya-oman: Hogyan tudnád másképp kifejezni, ha nem így? Tény és való, hogy mi is sokkal jobban élünk, mint a harmadik világbeliek. Mondjuk az is tény, hogy nekem mások nyomora nem okoz örömet, és attól függetlenül még mindig több potenciál van Magyarországban, mint ahol vagyunk. Viszont én a saját szintemhez képest akarok jobban élni, és az -jelenleg- csak gazdagabb országban oldható meg. Kevés kivételtől eltekintve Mo.-n teljesen mindegy, hogy mit csinálsz, mert a bérek a béka segge alatt vannak, és még ráadásul értéktelen is a forint.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.21. 22:39:40

@kék madár: Már a felvetés megfogalmazása is sértő a romákra nézve. Talán úgy akartad mondani, hogy ha éjfélkor az utcán szembejön veled két fiatal, akik származásuktól függetlenül lehetnek jók vagy rosszak, akkor te inkább óvatosságból átmész a túloldalra. Érzed a különbséget? Csak azért kérdem, mert én már találkoztam nem roma származású bűnözővel is, tehát csupán a bőrszín alapján szerintem te sem döntheted el, kitől kell tartanod. Ha mégis, akkor előítélettel viseltetsz egy bizonyos csoport iránt. Nem hiszem, hogy te örülnél annak, ha más bánna veled így, csak azért, mert valamelyik néphez, csoporthoz tartozol. Gondold végig!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.21. 22:42:18

@diggerdriver: A korábbi megnyilvánulásaid alapján az ellenkezőjén csodálkoztam volna a legjobban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.21. 22:56:46

@Megnevelő Ember:
Nézd, az hogy neked rasszizmus ha a fekete macskának azt mondom hogy sicc, attól még én azt mondom neki hogy sicc.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.21. 23:01:43

@Megnevelő Ember:
Nem döntheti el?
Nekem megengeded hogy eldöntsem hogy rasszista legyek vagy nem?

kék madár 2015.06.21. 23:02:08

@Megnevelő Ember: mi ebben a serto? A mondat melyik resze? Melyik szo? Engem parszor keso este roma fiatalok osszevertek a nyolcker kornyeken. Ettol en meg nem kivanok nekik semmi rosszat megkulonboztetest, de Ne akard mar nekem megmondani, hogy mikor mehetek at az utca tuloldalara?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.21. 23:03:02

@Megnevelő Ember: jacaslom, h tartsd magad a minapi igeretedhez, miszrint beken hagsz a hulyesegeiddel.

kardio1 2015.06.21. 23:28:12

@Megnevelő Ember: nézd, ha valakinek folyamatosan azt mondják, hogy rosszfiu, az előbb vagy utóbb az "elvarasoknak" megfelelően fog viselkedni. Neked például eloiteleteid vannak bizonyos emberekkel kapcsolatban és rasszistának tartod őket. Akkor te velük szemben éppúgy egy prekoncepcio alapján viselkedsz.
Egyébként szerintem az előítélet és a rasszizmus két különböző dolog. Lehetnek eloiteleteid egy konkrét embercsoporttal kapcsolatban, de ha egy ehhez tartozó konkrét embernél tullepsz ezeken, akkor szerintem nem vagy rasszista.
Ha ott is rasszizmust kiáltanak, ahol nincs, az többet árt, mint használ.

kék madár 2015.06.21. 23:57:14

Szerintem a rasszizmus nem az egyen altal megelt tapasztalatok felismerese es az ezekre adott artalmatlan reakciok. A nyolcker kornyeken ejszaka kerulom a roma fiatalokkal valo maganyos talalkozast Nem egyenlo azzal hogy hatranyos megkulonboztetesben reszesitem oket sot semmi koze hozza

adg 2015.06.22. 00:33:24

kivancsi leszek, mi lesz a vege, ki meddig birja.

kék madár 2015.06.22. 00:52:17

@adg [Au, Darwin]: En suru szarnycsapasokkal kiszallok. Meglattam hogy diggerrel egy oldalon all ok es lefagytam :)

Bredpitt Monika 2015.06.22. 03:32:39

Kedves Laci, hol vagy? Remelem nem lett eleged belolunk.

2015.06.22. 03:34:30

@~~Babette~~:

"Erdekes ez, mi?"

Igen, érdekes, ámbátor főképp nyelvészeti, definíciós kérdés, nem?

Amit mondasz, az a rasszizmus, ez a definíciója. Ennyiben nincs benne semmi érdekes. Mivel tettél kérdőjelet, válaszolok: igen, ha így gondolkodsz, rasszista vagy. Ha én így gondolkodom, én is. Ennyike.

Azon már lehet lamentálni, hogy rasszistának lenni kell-e vagy jó-e, vagy mennyire kell és mennyire jó, de a szó jelentése ettől még nagyjából adott.

Ezt most nem hozzád kapcsolódva mondom, de van egy csomó nyilvánvalóan rasszista/náci/homofób/nőgyűlölő (a sort lehet folytatni) közszereplőnk/politikai szereplőnk, és mindig elcsodálkozom rajta, hogy ha ezt valami nyilvános helyen el is mondják róluk, képesek perre menni. Hogy "úúú, én nem is vagyok náci/rasszista". Hát pedig dehogynem, az vagy, te vagy a nácik/rasszisták öntőformája, barátom, ráadásul szeretnéd, ha mindenki más is így gondolkodna, és akkor már nem volna-e előremutatóbb a te szempontodból is, ha inkább arról beszélgetnénk, hogy ez jól van-e így.
Na mindegy.

kék madár 2015.06.22. 06:29:08

@Th's child: visszarepkednek, erveid vannak erre?

bpetya75 2015.06.22. 06:46:09

@Határátkelő:

Szerintem Babette felvetése tejesen jogos, és nem értek egyet a válaszodban írtakkal. Amiről írt, az nem rasszizmus, hanem előítélet, és valóban csak egyfajta óvatosságról van szó alapból. Rasszizmussá szerintem akkor válik, amikor a hozzájuk való viszonyulásomat az óvatosság helyett a gyűlölet/megvetés/lenézés kezdi dominálni.

Az előítélet önmagában nem rossz. Akkor válik azzá, ha az adott emberről a megjelenése, első megnyilvánulása alapján kialakított képemet semmi esetre sem vagyok hajlandó megváltoztatni.

bpetya75 2015.06.22. 06:48:03

@Th's child:

Értelmezd: "A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külsejében megfigyelhető eltéréseket kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között – feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel."

kardio1 2015.06.22. 08:11:18

@bpetya75: egy véleményen vagyunk. Valami hasonlót fogalmaztam meg megnevelonek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.22. 08:50:53

@kardio1: Én nem mumust kerestem, mindössze elolvastam a hozzászólásokat, melyek egy része erősen kirekesztő egy bizonyos társadalmi réteggel szemben. Nem viseltettem a hozzászólók iránt előítélettel, hiszen egy konkrét cselekedetükre reagáltam. A hozzászólások elolvasása után mondtam el a hozzászólóról a véleményemet, nem pedig előtte, feltételezésekbe bocsátkozva.

Ha erre a folyamatra valaki rámutat, akkor megy a mismásolás, mert senki nem akarja felvállalni, hogy ő igenis faji vagy más ideológiai alapon szelektál. Jönnek a mellébeszélések, a csúsztatott példák, de a lényeg nem változik: nem tudják elfogadni a másságot. Félnek tőle, távol akarják tartani maguktól, mintha az valami fertőző betegség volna. Bele sem gondolnak abba, vajon nekik milyen érzés lenne, ha ők lennének annak az embernek a helyében, akit pusztán a bőrszíne vagy a származása miatt, előítéletektől vezetve, már a konkrét cselekedete előtt véleményeznek. Szerintem érted te nagyon is, hogy miről beszélek.

Az előítélet szó pontosan ezt takarja. Előre ítéletet alkotok, csak mert az illető egy bizonyos vélt vagy valós tulajdonsággal rendelkezik. Meg sem várom, hogy bebizonyítsa a feltételezésem ellenkezőjét.

Ha pedig ezt egy olyan emberrel szemben teszem, aki a külsejében eltér másoktól (ahogy azt olvashattuk: "éjfélkor az utcán szembejön velem két roma származású fiatal"), akkor az bizony rasszizmus, akárhogy próbáljuk is kozmetikázni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.22. 08:53:02

@kék madár: Mondom én, hogy ehhez a témához szükséges némi intelligencia. Ha csak és kizárólag a roma fiatalokkal való találkozást kerülöd, akkor bizony őket hátrányosan megkülönbözteted mondjuk a fehérekkel szemben. Vagy más, tisztességes romákkal szemben. Mert lehet, hogy téged a Szigony utcai lakótelep egyik tömbjének kilencedik emeleti roma családja támadott meg, de te a hetediken lakó (ártatlan, neked semmit sem ártó) romákat is kikerülöd, ezzel alaptalanul, elhamarkodottan vádolod őket, más szóval előítéletet alkotsz. És mivel a te "ártatlan" reakciód csak egy bizonyos társadalmi rétegnek szól, így ez rasszizmus. Nem bántani akarlak ezzel, csak talán nem árt, ha tisztában vagy a fogalmak jelentésével. Azt is tudom, hogy ezt egy társaságban nagyon kínos lenne bevallanod (még magadnak is), így megértem, hogy ha a rasszizmusodat átkereszteled inkább rossz tapasztalatból eredő óvatossággá, de ettől még a lényeg nem változik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.22. 08:53:08

@Th's child:

A rasszizmus UGYANOLYAN rossz dolog, mint a liberalizmus. Mindkettő jól hangzik, de méyebbre nézve mindkettő zsákutca, egyik sem ad valódi választ a problémákra.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.22. 08:54:38

@bpetya75:

Pontosan így van.

Ha felszáll a villamosra egy szakadt cigány, az emberek jobban kezdik magukhoz szorítani táskájukat.

De ha egy nyakkendős, öltönyös cigány száll fel, nem történik ugyanez.

Vajon miért?

bpetya75 2015.06.22. 09:25:24

@Megnevelő Ember:

"A hozzászólások elolvasása után mondtam el a hozzászólóról a véleményemet"

És nem is érzed, hogy ez mennyire gáz? Nem a hozzászólásáról alkotsz véleményt, hanem a személyről? És még van képed magas lóról osztani az észt rasszizmus dolgában?

bpetya75 2015.06.22. 09:28:03

@kardio1:

"Ha ott is rasszizmust kiáltanak, ahol nincs, az többet árt, mint használ. "

Így igaz. Bár én a hasznát nem látom, csak romboló hatást látok.

@maxval bircaman felelős szerkesztő:

Nem kell, hogy cigány legyen. A szakadtság szembeállítva a jólöltözöttséggel önmagában elegendő.

soad1221 2015.06.22. 09:41:15

@Megnevelő Ember: Te figyu, ez most mind nem igaz amit írtál..
sem adg, sem birca nem írt olyanokat, amiket leírtál...

Amit Te írsz, na pont abból lettek problémák mindenhol, csukjuk be a szemünket, még véletlenül se beszéljünk bizonyos problémákról, csak hogy a polkorrektség határain belül mozogjunk. És akkor én is simán visszakérdezhetek, hogy mi a polkorrektség azon határa, amit még véletlenül se lépjünk át, és egyébként is azt ki határozza meg?!

Ha engem vki rasszizmussal vádol, akkor konkrétan idióta, de a helyzet, hogy jellemzően a cigány közösségek elmaradottak. Nem csak cigány, de az elmaradott közösségek igen nagy része cigány. nem a bőr színe miatt, hanem a helyzetükből fakadóan.
Hogy ki és mi határozza meg, hogy mi az elmaradott? Hát kérlek a mellette/körülötte élő emberek helyzete, az a megfoghatatlan átlag, amiben ők is élnek. pl., ha nincs villany, víz, gáz, a lakásukban, ha 1 emberre 2 m2 hely jut a lakásban, ha anyagi lehetőségükből adódóan nem tehetik meg, hogy minden nap 1x meleg ételt egyenek, ha az iskoláztatás is problémát jelent (nem feltétlenül csak anyagilag), stb... lehetne sorolni még nagyon sokáig...

ne becsukd a szemed, hanem éppen hogy nyisd ki. Ezekben a közösségekben sokszor nem tudják, hogy az iskola miért fontos a gyereknek. Nem genetikailag, nem a bőrszín miatt, hanem az élethelyzet miatt. Ez mind-mind szociológiai probléma, mindössze ennyit írt birca és adg is...
Megkülönböztetés, előítélet? Nem, ez nem az. Az lenne, ha azt írná, hogy nem is alkalmasak rá, de amit írtak, pont hogy nem ez, hanem, hogy az élethelyzetben ez nekik nem adatik meg -> ez gond, kezdeni kell vele valamit... (tehát már magában foglalja, hogy természetesen alkalmasak)

Ha meg vki kitör ebből, na annak max respect... De akkor Te mit is mondtál ezzel, hogy ennek ellenére kitör? hogy nehezebb az élethelyzet? hoppá, akkor tán már el is maradt az ő élethelyzete az átlagtól, tehát neki többet kellett teljesítenie? Te akkor most ki akarod irtani őket? Komolyan?

Na, így érted már mit írtak?

soad1221 2015.06.22. 09:44:30

@nemor: akkor most én: +1, köszi :)

l.laszlo 2015.06.22. 09:53:40

@svájci sapka (ch): Szia.

Nem azért írtam hogy átmenjen valamin is, ezt ki kellett írnom magamból...

soad1221 2015.06.22. 09:55:43

@Megnevelő Ember: bocs, de ez alapján a kommented alapján Te tetted a leginkább rasszista kijelentést..
"Mert ha már a poszt kapcsán szóba kerültek a cigányok, akkor legyen szabad megjegyeznem, hogy én bizony ismerek jó pár fehér bőrű gazembert is"

szükséges hozzáfűznöm, hogy miért?
itt senki nem beszélt ilyenről...

l.laszlo 2015.06.22. 09:59:50

@diggerdriver: Sajnos vasárnap nagyon későn értem haza...elnézést...de most már Budapesten tartózkodom.
Illetve egész nap gép előtt ülök. Bármilyen kérdésre válaszolok.
Nincs tabu.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:03:19

Ráadásul én ezt írtam:

"Ha ugyanezt az ovatossagi metodust viszont emberekre használjuk, a tobbiek egybol rasszistat kialtanak."

ismétlem: "emberekre"
@kardio1: pontosan.

-------------------------------------------------------------------------
Kissé demagóg kártya, de kénytelen vagyok elővenni:
látatlanban betippelném, hogy a jelenlévő megszólalók közül nálam csak Laci élt többet cigányok között.
Úgyhogy szerintem hagyjuk ezt a Babette rasszista dumát, mert anélkül is elég gáz, hogy aki rá akarja sütni, annak először a maga portáján kéne söprögetni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.22. 10:05:45

@l.laszlo: Nem megbántani akartalak, és legfőképp nem kritizálni. Le a kalappal előtted.
Csak mint írás, kevésbé fogott meg, de lehet, ez az én hibám.
További sikereket!
:)

l.laszlo 2015.06.22. 10:08:06

@LittleG (uk): Nem kamu a történet. a lakás 18m2 az autóm 25 éves részletre havi 10ezerFt-osszesen 50eFt.
Minimalistán élek, ami nálam azt jelenti hogy mindent kerülök ami ami a nagy fogyasztási társadalmat illeti...
Se pláza, se tömeg mozi, se meki, se hús, se lisztártalmú ételek.
imádok olvasni, egy jó rendezésű darabot megnézni...
legutóbb olvasott könyv címe és szerzője: Börtöntöltelék -Kurt Vonnegut

l.laszlo 2015.06.22. 10:11:15

@ChristineK: Az egész élet egy ellentmondás, de ha tiszták és nyitottak vagyunk ami ebben a világban elég nehéz, végulis minden lehetséges...és ez, az.

l.laszlo 2015.06.22. 10:15:39

@svájci sapka (ch): Nem, dehogy is.
Tisztában voltam azzal a ténnyel, ha ezt a történetet megjelentetem akkor lesznek reakciók:)

Szóval, kedves vagy...

és köszönöm.

2015.06.22. 10:28:32

@kék madár:

Parancsolsz?

@bpetya75:

"Az előítélet önmagában nem rossz. Akkor válik azzá, ha az adott emberről a megjelenése, első megnyilvánulása alapján kialakított képemet semmi esetre sem vagyok hajlandó megváltoztatni."

Igen, akkor is rosszá válik, meg számos más esetben.
Ha például zaklatnak a rendőrök a külsőd miatt, vagy nem engednek be egy szórakozóhelyre a külsőd miatt, az probléma-e vajon? Segít-e rajtad, ha a konkrét rendőr vagy konkrét kidobóember veled személyesen megismerkedve esetleg módosítja az álláspontját, ergo tkp. nem is rasszista, csak előítéletes.

Amit pedig babette írt, idézem:
"igen, van bekes kigyo ... De az ovatossag attolmeg nem art."

Ha ebbe belehelyettesítjük az ismert magyar előítéletet, hogy a cigányok lopnak, akkor nos: "igen, van cigány, amelyik nem lop, és igen, van cigány, amelyik nem ver össze bandában tanárembereket az utcán... de attól még". Pontosan az a morális, társadalmi, blabla különbségtétel, amiről a wiki-idézet beszél. Szóval igen, szerintem ez továbbra is a rasszizmus iskolapéldája.

Plusz hozzátenném, hogy a legtöbbünk előítéletei nem is személyes tapasztalatokon nyugszanak, és ha meg kellene védenünk őket statisztikákkal meg mindenfélékkel, nem is nagyon sikerülne.

@maxval bircaman felelős szerkesztő:

Szerintem ez a magyar valóság nem ismerete. Biztos vannak esetek, amikor segít (például a rendőröket kifejezetten el lehet kápráztatni egy öltönnyel), de állásinterjún vagy face-controllos szórakozóhelyen a hajadra kenheted. És ha például a család lánygyermeke roma kérővel állít be, ott tuti felszaladnak a szemöldökök, tök mindegy, milyen ruha van a kérőn.

l.laszlo 2015.06.22. 10:28:37

@maxval bircaman felelős szerkesztő:

nekem aztán nincs extra igényem...sőt.
egyre kevesebbre vágyom...nem többre mint az adott világban elvárt. Fedél, étel, télen meg nem fagyni, egészség, napfény, vidámság, mosoly, kapcsolat és ezeket lehet fokozni....

bpetya75 2015.06.22. 10:28:48

@l.laszlo:

Ha már nincs tabu, érdekelne a véleményed, ha van, a romák integrációjában elég egyedi módszereket alkalmazó cserdi polgármesterről, Bogdán Lászlóról.

soad1221 2015.06.22. 10:32:19

@Megnevelő Ember: nem igaz, amit itt írsz...
Ha vki kijelenti azt, hogy a cigány közösségek valamekkora része elmaradott, és ez szociológiai probléma (amin egyébként segíteni kellene), akkor abban az ég világon semmi kirekesztő nincs. sőt, ha nagyon belemegyünk, akkor a zárjeles rész pont, hogy befogadó szemléletet feltételez...

és már többen írták, kevered az előítéletet és a rasszizmust.
A példa, ha éjfélkor két cigány szembejön velem, lehetne tovább bontogatni öltözködés, kinézet, viselkedés kérdésekre, de ehhez valamiért mindenki (Te is!!!) társítod is ezeket a NEGATÍV elemeket. Miért teszed? Azért mert előítélettel bírsz Te is. Mint mindenki,. Ez önmagában nem baj, bár nem jó annak a személynek aki szembesül vele, de ha látsz egy nagyon kövér nőt az utcán, aki éppen mohón tömi a kaját magába, akkor már megint bizonyos előítéletekkel állsz hozzá (pl sokat eszik, lusta, ez nem vonzó, stb...), pedig lehet, hogy alapvetően hormonális problémái vannak és még cukor beteg is, és azt a kekszet azért eszi, mert leesett a vércukra... Egyébként nagyon egészséges ételeket eszik, és amennyire a súlya engedi mozog is... Előítélet? Az.
Ezeket az előítéleteket az emberek igen nagy része le is vetkőzi, ha egy konkrét személlyel kapcsolatban mást tapasztal. Ez mind-mind tapasztalati kérdés.
A rasszizmus esetében pedig erre semmi esetre sem hajlandó. A bőrszín meghatározta a helyét, és még semmilyen tapasztalt pozitív példa sem változtathat ezen.
Javaslom, hogy ne keverd a kettőt, mert ez káros!

bpetya75 2015.06.22. 10:33:15

@Th's child:

Lomtalanítás van, jön a vasas cigány. "Főnök! Van valami vasa, amit elvihetnék?" "Várjon, mindjárt hozok valamit." "Ne fáradjon főnök! Majd én kihozom!" "Nem. Én hozom ki."

Rasszista volnék? Szerintem csak óvatos.

l.laszlo 2015.06.22. 10:35:37

Nos, mivel tudatosan nagyon nagy ívben kerülöm a politikát és az ebből fakadó kissebbségi ''probléma'' megoldást így sajnos nem nagyon tudok nyilatkozni-véleményt alkotni.

De most hogy be linkeltem a nevét a google-ba majd kép... be is ugrott...:)

elég drasztikus véleményem...és több oldalas lenne...

l.laszlo 2015.06.22. 10:38:15

@kék madár: Köszönöm, ez nagyon kedves volt:)

soad1221 2015.06.22. 10:40:34

@Megnevelő Ember: szintén nem igaz.
Mert ha a 7-ik emleten lévő nem támadja meg, akkor az előítélet velük szemben nem volt jogos, legközelebb, ha ŐKET látod, már nem mész át.... Viszont az ismeretlen csoport, vagy a 9-ik emeletivel szemben még mindig óvatos vagy...

l.laszlo 2015.06.22. 10:54:25

@Buchhalter: Igen, én sántitok, vagyis a lábam...

végzettségeim: középiskola, angol vizsga, webdesinger, irodavezető, hangtechnikus, vendéglátó, bőrdíszműves, hobbi kiadványszerkesztő (az íráshoz készült fotót is én készítettem, szerkesztettem).

Akkor most elmondom hogyan lehet havi 300ezret félre rakni.

Én mindig olyan munkát vállaltam külföldön ami biztosította a szállást, ha lehet közvetlen a szállodában.
Havi kereset 1600 euro netto + borravaló 150-
ebből szállás kaja min. 300-

és mivel havi 210-250 órát melózok így nagyon kevés idom van bármire is. főleg pénzt költeni....

de mire is? könyveket hoztam ki, cigizni néha, pia néha...

iphone? ipad? Imac? LED-TV? nem nézek tv-t.
olyat nem veszek amitől más azt gondolja hogy több leszek.

Csak a szükséges...

soad1221 2015.06.22. 10:59:00

@l.laszlo: pedig szerintem sokunkat érdekelne.. :)

@bpetya75: nem, előítéletes...

soad1221 2015.06.22. 11:00:39

@l.laszlo: párkapcsolat? Erről nem írsz semmit, sem kommentben, sem a posztban..

l.laszlo 2015.06.22. 11:24:38

Nincs párkapcsolat.
Gondolom a szocializálódásból ez kimaradt.
Mivel erre tényleg nincs recept...

Nem tudok teremteni, megtartani.

Ez összetettebb mint beilleszkedni, munkát vállalni.

soad1221 2015.06.22. 12:14:25

@l.laszlo: ez tény...

és a fenti beszélgetésről Te, mint (akaratlanul is) érintett, mi a véleményed?
nyilván rengeteg előítélettel szembesültél itthon, ez nem is kérdés...

adg 2015.06.22. 12:18:48

@l.laszlo: erre nem kell recept. Ez csak ugy tortenik. Belenk van kodolva. Egy sor allat is kepes ra, mi meg megiscsak emberek vagyunk, vagy mi.
szoval csak engedd tortenni, ne foglalkozz receptekkel, az nem mukodik. :)

l.laszlo 2015.06.22. 12:21:19

Ha az ember nem lesz tanult, intelligens, marad kis buta cigánynak és örül az adott dolgoknak, akkor nem foglalkozik ilyen kérdésekkel.
Hisz nem szembesul ezekkel a tényekkel, vagy ha igen, nem tudatosodik benne egy szituacióban hogy ez éppen ebben az esetben diszkrimináció.

Szóval nekem tudatosan nem kell észrevennem, megvizsgálnom, következtetnem az -az nem elgondolkodni, keresni az egyszerűbb dolgokat.

Pl. mosolyokat

nehéz, de jobb volt mikor tudatlan ember voltam...

l.laszlo 2015.06.22. 12:28:04

Nos, Egy sor állat is képes, mert "tiszta" nem sok mindennel kell foglalkozni hogy rendben érezze magát.
Pl. megtömni a pocakját, szomját oltani, egy jó párt találni magának, fajt fenntartani, lubickolni, nemzeni, élni...

Az ember a nagy "intelligenciájából" adódóan tulajdonította a vele kódolt állati ösztönt....

Nem vagyunk képesek semminek örülni, még egy automataváltósnak sem:)

bpetya75 2015.06.22. 14:02:20

@l.laszlo:

Engem érdekel. Akár privátban is ;-)

Observer99 2015.06.22. 15:22:53

@bpetya75:
Az Elqotechnél (Pécs) viselt dolgai is megérnének egy szagos misét!!

bpetya75 2015.06.22. 15:37:18

@Observer99:

Már hallottam erről a sztoriról, de évek óta reflektorfényben áll, mégsem cincálták szét vele. Ez jelent valamit szerintem.

soad1221 2015.06.22. 15:59:19

@Observer99: én nem tudom mi volt a sztori pontosan, de az elcoteq nem a legpatinásabb név az adózás terén, szóval az ő szavahihetőségükre sem adnék 10 Ft-ot sem..

kék madár 2015.06.22. 17:29:55

@Megnevelő Ember:
"Mondom én, hogy ehhez a témához szükséges némi intelligencia"
nyugodtan sertegess, ha mar nincsenek erveid :) Sajnos amit eloadsz, az mar annyira vad, hogy szinte remenytelen valaszolni ra. Leraszisszistazol olyasmiert aminek koze sincs a rasszizmushoz. Szerintem olvass utana a temanak mert igy ertelmetlen vitatkozni.

kék madár 2015.06.22. 18:20:48

@l.laszlo: nagyon sok mindenhez ertesz, es nagyon szereny vagy minden szempontbol, ilyenkor csak eg a pofamrol a bor. Jo tudni, hogy a sikernek sok fajtaja van, nemcsak az amirol a "tömegek" almodnak. A fenykepen a tekintetedben minden benne van. Van itt par nagyon profi fotos a blogon, ha vannak valahol fenykepeid es publikus szivesen megneznem

abaya-oman 2015.06.22. 18:36:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Igazad van, tenyleg nehez másképp kifejezni. Mikor elgondolkodtam rajta arra is rájöttem, hogy minden panaszkodas ellenére akiket ismertem megfelelően éltek, csak mas volt a fontossági sorrendjük. Szóval az átlag nyugati tényleg jol el ha nem is gazdag.
Masok nyomora nekem sem vigasz, viszont emlekeztet, hogy halas legyek azert ami van.

abaya-oman 2015.06.22. 18:44:30

@l.laszlo: Nagyon tetszett az írásod. Nekem ugy tunik te tudsz örülni az életnek es ez szimpatikus. Azert azt hozzátenném, hogy a tanutlság es intelligencia nem ugyanaz. Az előbbi megszerezhető, az utóbbi nem. Pedig ahhoz, hogy másokat elfogadjunk előítéletek nélkül epp a másodikra van szükség.

kardio1 2015.06.22. 18:51:00

@Megnevelő Ember: tehát te minden emberhez, minden esetben úgy kozelitesz, hogy semmi prekoncepcio nincs? Ez már maga a tökéletesség.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.22. 19:04:52

Egészen különleges érzés az egyértelműen kinyilvánított rasszizmust jobbról-balról megmagyarázó hozzászólásokat olvasni egy olyan oldalon, melynek olvasói/hozzászólói túlnyomórészt nagyon is élvezik mások elfogadását. Mert milyen remek érzés, amikor Magyarországot elhagyva egy befogadó nép vár a melósra Nyugaton, viszont ugyanezt a befogadást, elfogadást, toleranciát, előítéletek nélküli gondolkodást a saját hazájában már nem tudja/akarja magáévá tenni az illető.

Elég görbe tükör ez azok számára, akik most is más nemzetek vendégszeretetét élvezik idegenben, ugyanakkor itthon szemrebbenés nélkül mutatják ki a másik ember ellen érzett ellenszenvüket (például látványosan átmennek az utca túloldalára), csak azért, mert annak más színű a bőre.

Szerintem ez szégyenletes, de persze ez csak az én személyes véleményem.

kék madár 2015.06.22. 19:06:25

@kardio1: @Megnevelő Ember: szerintem a rasszizmus es a hatranyos megkulonboztetes annyira arnyalt, sokretu fogalmak, hogy nem tudja nem lerasszistazni azt aki a neven nevez valamit. De ha behelyettesitjuk melegekkel, lenne ez a 3 szint:
1. nem szeretnek a Jozsival aludni, zuhanyozni, de elmegyek vele focizni, sorozni, stb. mint barki massal = nem vagyok homofob (Megmondo ember szemeben homofob vagyok, vagyok)
2 nem szeretnek vele focizni sorozni, hatha elkapom tole, meg kulonben is .... [ide birca leirja az erzeseit] = homofob vagyok
3. se foci se meleghazassag = nemcsak homofob vagyok de egy onzo begyepesedett bigott is, hiszen eletem soran soha semmlyen kar nem er engem ha ket ferfi osszehazasodik, meg akkor se ha a szomszednal tartjak az eskuvoi vacsorat es kezenfogva latok ferfiakat az utcan

Egyebkent kezdek rajonni: az rasszista aki rasszistabb mint en, a definicio mindenkinek mas :)

kék madár 2015.06.22. 19:18:07

@Megnevelő Ember: te ugy az a tipus vagy akinek nemcsak a szaja jar de orulsz is ha egy szomaliai koltozik a szomszedodba?
Most meg egyebkent latvanyosan hazudsz is: "például látványosan átmennek az utca túloldalára" ilyet SENKI nem irt, de ez megmagyarazza, hogy keptelen vagy az arnyalt es osszetett gondolkodasra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 19:54:06

@kék madár:
Nem tudom ki hogy van vele de nem szeretem az úton heverő üvegcserepeket. Mert sok közülük kiszúrja az autóm kerekét.
Nem mind de sok. Ezért aztán elkerülöm mindet ha lehet. Persze van aki áthajt rajtuk, mert esélyt kell adni nekik hogy hátha nem szúrják ki a kerekét. Ezzel semmi baj nincs csak ne mondják meg nekem hogy én hogyan viselkedjek ha üvegcserepet látok.

Pedig az üvegnek vannak más megnyilvánulási formái is amiket kifejezetten kedvelek. Például a teli sörösüveget.:))))))))))))))))))))

2015.06.22. 19:56:10

@abaya-oman: "Masok nyomora nekem sem vigasz, viszont emlekeztet, hogy halas legyek azert ami van."

Pontosan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 20:01:57

@l.laszlo:
Ha valaki szinte az egész életét dolgozó cigányok között élte le az én vagyok. Tisztelem becsülöm a dolgozó cigányt. Jobban mint a fehér embert mert a cigánynak sokkal nehezebb munkát találni.

Mégis:

diggerdriver.blog.hu/2013/04/16/rasszizmus_784

kék madár 2015.06.22. 20:04:23

@diggerdriver: en ehhez mar nem merek hozzatenni semmit, inkabb setalok egy nagyot par uvegcserepen :)

kardio1 2015.06.22. 20:26:47

@Megnevelő Ember: itt Franciaországban sem mindenkit fogadnak be. Tenni is kell érte.

kardio1 2015.06.22. 20:28:36

@kék madár: és ha foci igen, de meleghazassag nem?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.22. 20:33:11

@diggerdriver: Azért az megvan, hogy Indiai évtizedekig (közel 100 évig) brit gyarmat volt? Ezzel sok minden együtt járt/jár, többek között az is, hogy a legtöbb Indiát elhagyó indiai gyakorlatilag anyanyelvi szinten beszéli az angolt (a hindi mellett az angol a hivatalos nyelv). A föld bármely pontjára ledobod őket, boldogulni fognak. Hogy a fészkes fenébe lehet összehasonlítani egy világnyelvet tökéletesen értő és beszélő indiait, akinek a munkaerőpiacon is magas értéke van, és akinek így integrálódnia sem olyan túl bonyolult, a hazai cigánysággal? De még a hazai magyarsággal is elég meredek próbálkozás.

Igazából nem várok választ.

kék madár 2015.06.22. 20:35:20

@kardio1: jo kis beugratos kerdes, 2 hazassag utan en se kivanok senkinek rosszat :)

kék madár 2015.06.22. 20:46:17

@Megnevelő Ember: igazabol en se varok toled valaszt azokra a csusztatasokra amiket a szamba adtal.

l.laszlo 2015.06.22. 20:48:31

@bpetya75: Erről? Én még soha senkinek nem mondtam el, vagy tettem volna a nagy nyilvánosság elé.

l.laszlo 2015.06.22. 20:50:31

@kék madár: Köszönöm, eddig csak a facebookon postoltam. és minden publikus ami én vagyok

kardio1 2015.06.22. 20:52:37

@Megnevelő Ember: nem válaszoltál a kérdésemre...

kardio1 2015.06.22. 20:55:25

@Megnevelő Ember: azért ha callcenter angol nyelvű szolgálatánal egy indiai a beszélgetőtarsad, érzed, hogy nem az az igazi brit angol...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 21:15:00

@Megnevelő Ember:
Nem emlékszem hogy kérdeztelek volna.
Akkor mire válaszolnék?

l.laszlo 2015.06.22. 21:20:51

@abaya-oman: Igen, ez is eléggé összetett.. ezért is keverem néha a kettőt.

Feltételezem hogy az adott közösség (bölcsi, óvoda, általános iskola, gimi, főiskola...) rendszerben ahol szabályok vannak és ott szocializálódik az ember, abból több lesz mint "Maugli" bár ez egy rossz példa nem de?

azonban a tudás, amit tanul az tényleg már iskolai-szakmai-intelligencia...

l.laszlo 2015.06.22. 21:28:16

@diggerdriver: Itt nem erről szól kit miért tisztel az ember, kit jobban vagy kevésbé.
Nem szabad ilyen gondolkodásba belemenni, gondolkodni.
Emberek vagyunk, különbözünk...
de ha szeretjük magunkat, elfogadjuk magunkat akkor könnyebb lesz a világot is...

Nehéz, de működik

abaya-oman 2015.06.22. 21:31:37

@Megnevelő Ember: Rengeteg indiai nem beszél angolul. Itt a Közel-Keleten az az indiai munkás a kirívó, aki beszél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 21:36:35

@l.laszlo:
Nem érünk egyet. Szeretem magam és elfogadom magam de a világot csak akkor ha emberformájú résztvevői betartják a társadalmi együttélés szabályait. Miért mindig nekem kell alkalmazkodni? Miért mindig nekem kell elnézőnek, toleránsnak, elfogadónak lenni?
Nem érdekel hogy ki honnan jött. Emberként bánok vele ha emberként viselkedik.

abaya-oman 2015.06.22. 21:39:51

@diggerdriver: "Nem emlékszem, hogy kérdeztelek volna. Akkor mire válaszolnék?"

Digger, te a királyi család tagja vagy es csak akkor válaszolsz valaki kérdésére ha te kezdeményeztek, vagy ez csak valami elírás volt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 21:44:05

@abaya-oman:
Neked megengedem hogy soron kérdezz:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 21:44:49

@abaya-oman:
Neked megengedem hogy soron kívül kérdezz:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

l.laszlo 2015.06.22. 21:45:07

Egyett értünk, hidd el:)

Teljesen, és jogosan kikérheted magadnak az elvártakat...
Igen, és itt kezd meredek lenni a történet...

abaya-oman 2015.06.22. 21:45:31

@l.laszlo: "Itt nem erről szól kit miért tisztel az ember, kit jobban vagy kevésbé.
Nem szabad ilyen gondolkodásba belemenni, gondolkodni."

Jo gondolat. Azonos tettért azonos tisztelet jár. Ezzel fogadjuk el a másikat egyenlonek.

abaya-oman 2015.06.22. 21:48:02

@diggerdriver: Nahát, megtisztelve érzem magam. Petsze csak azert méltatlak válaszra, mert en szóltam hozzad először :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 21:51:20

@abaya-oman:
Köszönöm Felség.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

l.laszlo 2015.06.22. 21:55:19

@London2009: Azért szeretnék Magyarországon élni mert itt van ami nekem kijár, ami nekem közvetlen - rendeződik egy színdarab, egy Odett dal, vagy egy Carbonfools, Titusz, Belga, Punnany, Borsodi-Köbányai-sör, Lakatos Levente vagy Simon Tamás által irt könyv, Magyar Narancs mint heti lap gasztro-beszámoloja, hetente egyszer a Dandár fürdőben megmártózás...és még sorolhatnám mik azok mi kijár nekem...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 21:58:31

@abaya-oman:
Tudod mikor otthon a norvég cserediák beállt elém a sorba a SPAR-ban akkor miközben leordítottam a fejét akkor azonos tiszteletben részesítettem.:))))))))))))))))))))))))

l.laszlo 2015.06.22. 22:02:42

@abaya-oman: Ez így is van, de csak az aktuális személlyel szemben.

és nem általánosítva, mert mint tudjuk, minden ember más...

persze, értem én, fárasztó is ez, és én ezt is tolerálom, nem ítélkezem aki így gondolkodik érez....

abaya-oman 2015.06.22. 22:04:51

@diggerdriver: Ha másnak is lefordítod ugyanezért a fejet akkor minden rendben. Azert ha ennyiért leorditod valaki fejet ...

kék madár 2015.06.22. 22:09:51

@l.laszlo: "ami nekem kijár" igen neked es sok embernek, az adojaert, a munkajaert, a torvenytiszteleteert sok minden jarna. De ez a kormanynak masodlagos, merem remelni, nem cel, hogy ne jarjon ki.

kék madár 2015.06.22. 22:11:00

@diggerdriver: "norvég cserediák" > szociologus volt, az egyenlo banasmodot tesztelte

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 22:18:23

@abaya-oman:
Természetesen másnak is. Valahogy mégis a norvég cserediákok megszokott próbálkozása ez.

Ennyiért?
Vérét veszem...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 22:20:19

@kék madár:
Egészségére...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.23. 07:24:26

Big like azoknak, akik a toleranciát minimális szinten sem tudják alkalmazni, miközben idegenben élve minden egyes nap élvezik mások toleranciáját. Így is kell ezt csinálni. Vastaps.

bpetya75 2015.06.23. 07:29:43

@l.laszlo:

Úgy éreztem, hogy ezt: "Nos, mivel tudatosan nagyon nagy ívben kerülöm a politikát és az ebből fakadó kissebbségi ''probléma'' megoldást így sajnos nem nagyon tudok nyilatkozni-véleményt alkotni.

De most hogy be linkeltem a nevét a google-ba majd kép... be is ugrott...:)

elég drasztikus véleményem...és több oldalas lenne... "

a Bogdán Lászlós kérdésemre írtad válaszul, ezért írtam, hogy ha több oldalas és drasztikus akkor is érdekelne ;-)

kék madár 2015.06.23. 08:06:42

@Megnevelő Ember: az feltunt mar neked hogy soha semmire se valaszolsz, keptelen vagy ervelni vagy masok erveit megerteni, csak alaptalanul vadaskodsz?

soad1221 2015.06.23. 08:47:50

@Megnevelő Ember: " ugyanakkor itthon szemrebbenés nélkül mutatják ki a másik ember ellen érzett ellenszenvüket (például látványosan átmennek az utca túloldalára), csak azért, mert annak más színű a bőre."

ilyet senki nem írt. 1. nem azt írták, hogy látványosan átmegyek, tüntetőleg, hogy mindenki lássa és érezze, hogy: 2, a bőrszíne miatt.
két olyan állítást tettél, amit senki nem írt. Ez maga lenne a rasszizmus, de még egyszer: ilyet nem írt senki

LittleG (uk) 2015.06.23. 08:52:59

@l.laszlo: Bocsánat a kamuzásért. Le a kalappal előtted :)

soad1221 2015.06.23. 09:00:18

@Megnevelő Ember: most kezdesz úgy viselkedni, mint anno hinta... teszel kinyilatkoztatásokat, de amikor valaki válaszol, kijavít, pontosít, vagy kérdez, arra nincs semmi reakció csak egy újabb kinyilatkoztatás, ami már tele van csúsztatással és aztán az egész átmegy szapulásba, amiből értelmes vita biztosan nem lesz.
Ennek így nem sok értelme van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 09:05:15

@soad1221: igazából te vagy a hibás. mindez első pillantásra látszott róla.
te megis szoba álltal vele.

:)

l.laszlo 2015.06.23. 09:36:07

@bpetya75: Akkor azt inkább személyesen egy kávé mellett osztanám meg.

soad1221 2015.06.23. 09:51:58

@l.laszlo: @diggerdriver: a probléma ott van, hogy amikor megvan pl. Laci részéről az integrálódás, ő megtette azt, hogy az elvárásoknak megfelel, de pont leszarja ezt mindenki, és egy kalap alá veszik azzal, aki nem... pusztán a név és a rasszjegyek miatt.

Digger, Te írtad, hogy a rasszjegyek és a viselkedés... kiemelve, hogy a viselkedés a legfontosabb, ami rendben is van.. a kérdés, hogy miért nem csak az. A megjelenés mit változtat?

l.laszlo 2015.06.23. 09:58:18

@kék madár: Remélem, és hajtok érte, de nem harcolok.

adg 2015.06.23. 10:04:19

@soad1221: Dehogyis, sokkal rosszabb, mint Hinta. Frocsog a gyulolettol, mindenkibe belemagyaraz mindent, es megvaltoztathatatlan prekoncepciokkal rendelkezik mindenkirol. Mindenkirol azonnal eldonti, hogy kirekeszto, gyilkolni akar, nepirtasra vagyik, stb.
Es o beszel eloiteletrol, mikor egy fel mondat utan pl eldontotte, hogy Max ujabb vilagegest akar.
Es akkor a hihetetlen nagykepu, kioktato stilust meg sem emlitettuk.

Szerencsere en nem vagyok vitakepes neki. Sebaj, egy gonddal kevesebb.

soad1221 2015.06.23. 10:13:44

@~~Babette~~: @adg [Au, Darwin]: én naiv barom meg még számítok válaszra...
Nem baj, már az év felén túl vagyunk és újra jön a télapó és a jézuska... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 10:15:01

@soad1221: hát te én nemtom, ezzel az integrálódással nekem általában problémáim vannak, legalábbis azzal, ahogy ma használják.
ha csak arról szólna, hogy illeszkedjünk a társadalomba, és működjünk együtt, akkor semmi baj. de újabban kezdi azt jelenteni, hogy add fel az identitásodat, legyél egyforma, ne legyen saját kultúrád, fogadd el a miénket, na és ez nagyon nagy baj.
arról nem is beszélve, amikor mindenféle magasztos eszmékre hivatkozva erőszakkal akarunk bárkit is integrálni, miközben ő nem akarja, és nem is érzi, hogy az jó lenne neki.

(igen tudom, kissé szociáldarwinista vagyok most is)

soad1221 2015.06.23. 10:48:49

@~~Babette~~: tehát kezdjük azzal, hogy az integráció alatt én feltételezem mindkét féltől az alkalmazkodást...
ha bárkire megpróbálsz ráerőltetni olyat amit nem akar semmit nem érsz el.. de ha még olyat akarsz ráerőltetni, amit alapvetően elfogadna, az erőszakosság miatt akkor sem fogja elfogadni. ez ilyen...

én azt gondolom haladunk az úton, csak nagyon lassan. a 90-es években tilos volt kimondani, hogy cigány.csak kreol bőrű, esetleg roma... ma már megint lehet cigánynak hívni, anélkül, hogy ez bármi rosszat jelentene.. persze ettől még nem sikerült megfogni a probléma lényegét, de egy hülyeséggel már leszámoltunk... igaz ehhez kellett vagy 20 év...

azt gondolom alapjaiban az oktatáson múlik minden.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.23. 11:07:47

@soad1221:
Nagyon egyszerű.
A viselkedést külsö jegyekhez kötik.
Az oroszlántól miért félsz és a gazellától miért nem?
Tapasztalati alapon élnek előítéletekkel az emberek és ez hátrányosan érinti a becsületesen dolgozó cigányokat.
Az üvegcserepet is azért kerülöd ki mert látod hogy üvegcserép. Nem biztos hogy kiszúrja a gumidat de a külsö jegyek alapján feltételezed.

soad1221 2015.06.23. 11:24:42

@diggerdriver: igen, de emberként pont ezt tudjuk tudatosan elkerülni.
A kreol bőrt nem kell társítani a viselkedéshez. Tök komolyan mondom, hogy amikor olyan cigány emberrel találkozom, mint pl amit a Laciról is feltételezek, akkor szó szerinte észre sem veszem, hogy cigány. Látom, de nem tűnik fel. Aztán, ha valaki felhívja a figyelmem rá, akkor persze "leesik" - ami persze nem változtat semmin, lévén már túl vagyok a tapasztalaton, hiszen a viselkedése nem ad okot az ellenszenvre.
Erre mondom, hogy a kinézetet nem kell ebbe belekeverni.
Az öltözködés már más - az a viselkedés egyik velejárója, egy rendezetlen/igénytelen külső mindenképp taszító, de itt megint nem a fajtajelleget nézzük...

Tudom, hogy a tapasztalat ebbe az irányba visz (persze ahogy child megjegyezte sokszor nem valódi személyes tapasztalat, hanem hallott!tanult dolgok vannak mögötte), de egy részét tudatosan meg tudja változtatni mindenki.
Ami mondjuk abban jelenne meg, hogy Laci önéletrajzát elolvassa, és egy interjúra azért behívja.. abban 10 percben meg már van esélye ezeket a prekoncepciókat elfelejteni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.23. 11:35:42

@soad1221:
Én teljesen igazat adok neked.
Nálam a helyszín is módositja az előítéletemet.
A munkahelyen Magyarországon a cigány ugyanolyan ember volt mint bárki más. Fel sem merült megkülönböztetés.
Aztán mikor este hazamentem akkor a telek négy sarkán az őrtornyokban lőszerek kiosztva fokozott harckészültség elrendelve, homokzsákok megtöltve barikádok felállítva.
Tapasztalati alapon.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 11:55:23

no onne@soad1221:
de en nem hiszem el, h nem veszed eszre

azt elhiszem, h nem erdekel, mwrt nincs jelentősége

en is eszreveazem. ahogy a melegwkwt is feliamerem .
annak sincs jelentosege

nem tudom, mennyi elutesem van, de kedves HA, jo lenne ezt amobil vwrziot feljelenteni, mwrt kvara nem latom, amit irok....

soad1221 2015.06.23. 13:19:31

@~~Babette~~: ok, nem jó kifejezés a nem veszem észre...
inkább vhogy úgy, hogy fel sem merül, hogy ez megfogalmazódjon. Pl. a nyitó képről kurvára nem ugrott be a gondolat, hogy Laci egy cigány gyerek. Lehet, hogy csak felületesen néztem meg a képet és ezért, lehet, hogy mert fekete-fehér kép, fene sem tudja, de amikor a szövegben olvastam, hogy cigány, akkor visszanéztem a képet... és láttam a vonásain, hogy ja.. de előtte nem.. és semmi nem változott, de akkor sem volt meg gondolatban.

volt néhány téma, aminél már előjött és én mindig mondom, hogy nem éltem közöttük. Mellettük igen, de közöttük nem, a kultúra, neveltetés, szokások egészen mások. Mellettük se sokat, de lehet, hogy emiatt egészen természetes látvány számomra a kreol bőr. nem társítok a külsőhöz más tulajdonságokat. Lévén találkoztam rengeteg olyan cigánnyal aki valóban csak a külsejében különbözik, hát istenem ő éppen nem szőke.. a viselkedése, mindene teljesen természetes abban a közegben semmivel sem lóg ki...
ahogy írta @diggerdriver: , a helyszín is meghatározza ezt...

soad1221 2015.06.23. 13:39:00

@~~Babette~~: ja és elég sok az elütés :)

a melegeket pedig kb csak akkor, ha az viselkedésből, öltözködésből egyértelmű...
több munkatársam volt, akiről nem tudtam nagyjából 1 éven keresztül, és csak beszélgetésből derült ki...
na meg olyan is volt akinek még csak nem is köszöntem és már tudtam, hogy az, de ő kifejezetten rá is játszott..

de mondjuk ez nem ugyanaz a téma, a melegek elutasítottsága lényegesen kisebb valójában...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.23. 14:05:17

@soad1221:
Nézd, az ember megtanul alkalmazkodni a körülményekhez.
London Tottenham kerületében este ha valakinek szembejön egy indiai aki pontosan azokat a jegyeket viseli mint egy roma akkor senkinek sem jut eszébe hogy átmenjen az út másik oldalára.
Ha néhány fekete fiatal jön szembe akkor viszont igen.
Mert ott az a tapasztalat.
Tapasztalati alapon való döntés nélkül az ember már a kezdetekkor kihalt volna.
Hogy ebbe aztán mit magyaráznak bele...

soad1221 2015.06.23. 14:23:21

@diggerdriver: ezzel egyet értek. igazából minden élőlény a tanultak alapján tud túlélni..

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.23. 14:44:47

Számtalanszor rámutattam a korábbi hozzászólásaimban az egyértelmű rasszizmusra (amely ellen ráadásul már a blog gazdája is felszólalt), minek válaszoljak hát az olyan kérdésekre, amik azzal kezdődnek: "nem igaz, amit mondasz"?

Mindenkinek saját magával kell szembenéznie. Szerintem undorító, hogy néhány ember már jó előre elítél egy másik embert, csak azért, mert annak más színű a bőre, esetleg egy másik népcsoporthoz tartozik, aztán még ahhoz is van képe, hogy ezt a nyilvánvaló rasszizmust óvatosságnak, tapasztalatnak hívja, mintha ezzel már el is lenne sikálva a dolog.

Szerintem rettenetes, hogy pont azok az emberek, akik ebben a másodpercben is egy másik országban élvezik egy másik nép jóindulatát, toleranciáját, elfogadását, a saját hazájukban simán előítéletet alkotnak másokról. Aztán egymást győzködik, hogy márpedig ez így rendben van. Mert mi is a cigány? Nem több, mint egy üvegcserép, ugye? Nem ember, akit megillet az egyenlő bánásmód.

Ez lenne a 21. századi modern gondolkodás? Ehhez kéne tapsolni? Erre kell lájkokat nyomni, és az ilyen kirekesztő megnyilvánulások mellé kell nagy szmájlikat rajzolni? Támogassuk azt a gondolkodást, miszerint a másik ember biztosan bűnös, noha még el sem követte azt a bűnt? Csak azért, mert más körülmények közül származik, vagy mert eltérő színű a bőre?

Hát nem! Én ehhez nem fogok asszisztálni, és soha nem leszek hajlandó elfogadni a kirekesztést, a rasszizmust, vagy bármilyen más hátrányos megkülönböztetést mások kedvéért. Még akkor sem, ha a gyáva tömeg csak ráutaló szavakat használ, kibújva ezzel a felelősség alól.

kardio1 2015.06.23. 15:27:12

@Megnevelő Ember: ramutattal, igen. Nem lehetne, hogy válaszolj inkább a feltett kérdésekre ? Akkor nem kinyilatkoztatás lenne, amit tennél, hanem párbeszéd folyna. Bár ha te vagy a megnevelo ember, akkor érthető a viselkedésed. Cimkezed az embereket prekoncepciok alapján, anélkül, hogy ismerned őket...

soad1221 2015.06.23. 16:02:13

@Megnevelő Ember: egyik kérdés sem azzal kezdődött, hogy nem igaz amit mondasz.
Amikor azt írtam, hogy nem igaz amit mondasz, az egy adott kijelentésedre vonatkozott, ami konkrétan nem volt igaz.
Nem fogok másképp fogalmazni, mert egy állítást fogalmaztál meg, amiben olyan dolgok szerepeltek, amik nem történtek meg.
Ha én azt mondom, hogy szeretem a töltött csirkét, és te eztán azt mondod, hogy én módszeresen irtom a madarakat, akkor nem mondasz igazat...
És a nagy hévben nem vetted észre, hogy a legrasszistább kijelentést éppen Te tetted, amire azért felhívtam a figyelmed, de Te nagyvonalúan erre sem reagáltál. A probléma, hogy ebben a kommentben sem hozol konkrétumokat, pl hol tett rasszista/kirekesztő kijelentést mondjuk adg? Sehol. De még max sem mondott ilyet. Problémáról volt szó, és hogy meg kellene oldani. és nem, Veled ellentétben kiirtásról és hasonlókról senki nem is beszélt...

soad1221 2015.06.23. 16:06:19

itt van ez a kommentem:

soad1221 2015.06.23. 08:47:50
@Megnevelő Ember: " ugyanakkor itthon szemrebbenés nélkül mutatják ki a másik ember ellen érzett ellenszenvüket (például látványosan átmennek az utca túloldalára), csak azért, mert annak más színű a bőre."

ilyet senki nem írt. 1. nem azt írták, hogy látványosan átmegyek, tüntetőleg, hogy mindenki lássa és érezze, hogy: 2, a bőrszíne miatt.
két olyan állítást tettél, amit senki nem írt. Ez maga lenne a rasszizmus, de még egyszer: ilyet nem írt senki

tehát Te tettél egy olyan kijelentést, ami teljesen jogosan elítélendő... LENNE... ugyanis az amit leírtál nem történt meg. Ha megtörtént volna elsőként állnék melléd, hogy ez rasszizmus. DE, ilyet nem írt le senki,és körül írva sem volt. menj vissza kommentekben mi volt leírva. És bocs, de ehhez Te is pontosan ugyanazt a képzeletbeli csoportot társítottad, ugyanazt feltételezted. A különbség, hogy az utcán átmenni részt kiforgattad és egy olyan szövegkörnyezetbe tetted, amiről az ég világon szó sem esett...
Tehát?

SzZoole 2015.06.23. 16:22:05

@Megnevelő Ember: a nyakam tennem ra,hogy te regen Eddie nick-el voltál itt a blogon:)

soad1221 2015.06.23. 16:25:31

@soad1221: hozhatnám ezt a kommentet is.. tulajdonképpen innen indult a dolog, hogy "elavult közösség"
minek nevezed a mai Mo-n azt a közösséget, ahol nincs se villany, se ivóvíz, télen fűtés, lehetőség napi egyszeri meleg ételre, gyerek iskoláztatására, stb...
milyen szóval tudod leírni az ilyen közösséget? az elavult az már kirekesztő? egyben rasszista? ja, vagy ahhoz az kell, hogy megvizsgáljuk szociológiai szempontok alapján a közösség összetételét, hogy visszakereshessük az okokat? innen már rasszistának kell nevezni? még akkor is, ha ennek a megváltoztatása lenne a cél?

Tudod a legtöbb kárt akkor okozod a cigányságnak, ha újra romát kell mondani, vagy kisebbségi személyt, és nem a valós és sajnos létező problémát keressük. Ez a szemlélet is csak abban segít, hogy a posztoló önéletrajzát ne olvassák tovább, hogy ne hívják be... Ezzel csak a problémát elfeded.
Harcolhatsz azzal, hogy milyen ócsmány dolog ez, és valóban nem szép, de azzal, hogy erőszakosan, a szavait kiforgatva próbálod ráerőltetni, népirtást előrevetítve bizonyítani, hogy ő bizony tévúton jár, akkor nem fogsz elismerő szavakat kapni, hogy bakker, tényleg, ezután majd, ha jön egy Lakatos névvel, és kreol bőrű képpel egy önéletrajz, majd el is olvasom.... Tudod inkább arra kellene fordítanod ezeket az energiákat, hogy a már létező képet változtasd meg a cigányságról. Mert így csak ellenállást váltasz ki, ami meg biztosan nem fog használni... pont az érintetteknek nem..

soad1221 2015.06.23. 16:26:12

@Zoole[uk]: ha igen, abba is hagytam, elnézést mindenkitől :)

SzZoole 2015.06.23. 16:32:18

@soad1221: ez nem állítás volt,csak feltételezés
A régiek közül biztos,hogy emlékeznek ra
Ismétlem,hogy nem biztos hogy a 2 nick azonos,de a stílus nagyon hasonló

soad1221 2015.06.23. 16:33:45

@Zoole[uk]: jaja, értettem és előre vetítve, ha így van, akkor tényleg én vagyok a hülye... :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.23. 18:11:44

@soad1221: Ezek szerint én értettem félre az összes fentebb leírt mondatot.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.23. 18:12:13

@Zoole[uk]: Ezt már más is kérdezte tőlem, neki privátban válaszoltam. Fogalmam nincs, ki az az Eddie, és nem is érdekel. Én erre a blogra nemrég találtam rá, mint ahogy a sajátomat is csak két hónapja vezetem.

Lipót László a nevem, nem titok. A Megnevelő Ember csak a blogom kedvéért kellett. Valahogy a Facebook oldalon keresztül keveredtem ide, de ez talán nem is számít.

Az viszont biztos, hogy nem nagyon fogom többé olvasni a hozzászólásokat. A történetek tök jók, érdekesek, tanulságosak, de amit néhány hozzászóló itt művel, az kritikán aluli. Hozzáteszem, így van ez más blogokon is (meg talán máshol is, ahol hozzá lehet szólni a témákhoz), de hogy egy olyan oldalon, ami alapvetően az elfogadásról kéne, hogy szóljon (hiszen hogyan akarhatja valaki, hogy külföldre költözve elfogadják a kintiek, ha ő maga sem képes ezt gyakorolni), ezerrel megy a bujtatott diszkrimináció, ez teljesen megdöbbent.

Néhány user részéről olyan kirekesztő és megbélyegző módon lett kitárgyalva ez a cigánykérdés, hogy ilyet legfeljebb szélsőséges, gyűlölettel teli oldalakon látni. Utána pedig az, hogy még meg is próbálják elkenni a dolgot azzal, hogy a "tapasztalat" és az "óvatosság" szó alá bebújtatják a rasszista véleményüket, mindennek a teteje. Szégyelljék magukat azok, akik képesek előítélettel viseltetni egy embertársuk iránt!

Csodálom, hogy ilyen fogadtatás után van még valaki, aki egyáltalán meg meri osztani az élete történetét.

Azt hiszem, nekem itt ez volt az utolsó hozzászólásom.

Ez egy nagyon-nagyon jó blog lenne, ha...

kék madár 2015.06.23. 18:20:28

@Megnevelő Ember: mindenre van energiad csak arra nem, hogy a kerdesekre valaszolj. Megismeteljem?

2015.06.23. 18:35:02

@Zoole[uk]:

"a nyakam tennem ra,hogy te regen Eddie nick-el voltál itt a blogon"

Igen-igen, nekem is ez jutott eszembe, én voltam, aki már rákérdezett, de ezek szerint mellélőttünk.:)

SzZoole 2015.06.23. 18:44:26

@Megnevelő Ember: figyelj,en nem hiszem,hogy akar egy szóval is bantottalak volna,de,ha te igy gondolod,tégy a belátásod szerint.Amit kérdeztem tőled az csak feltételezés volt,semmi bántó szándék nem volt benne.

2015.06.23. 18:46:03

@Megnevelő Ember: Nem olvastam vegig ezt a beszelgetest, csak reszleteket, de ha mar igy bemutatkoztal, azt megkerdezhetem, hogy miert valasztottad ezt a missziot, marmint, ezt a megneveloi szerepet?

Ez egy kivandorolt magyaroknak szolo blog, ide tobbnyire vilaglatott, jolnevelt emberek jarnak, akik kozott akadnak kifejezetten muveltek es tapasztaltak is. Meg persze aljas tahok is, de ez mindenhol igy van, szoval nem tudom, miert gondolod, hogy az itt levo embereket meg kell nevelni? Nem lehet, hogy... es ezt kerlek ne vedd szemelyeskedesnek, bar ezt nehez elkerulni, ha mar igy belementel ebbe a kuldetesbe, szoval az nem lehet, hogy az van, hogy kalapacs van a kezedben es most eppen szerinted minden szog? :D Vagyis, hogy ket honapja irod a megnevelo blogodat nagy lelkesen, ezert mindenki, aki csak megszolal, az most eppen megnevelesre szorul? :D Esetleg, ha egy kicsit kevesbe komolyan venned ezt a missziot, akkor lehet, hogy tobbet lehetne elerni masokkal abban, hogy komolyan vegyek amit mondasz? Vagy ha peldaul nem az lenne a neved, hogy @Megnevelo Ember, hanem peldaul @Mourinho08, vagy @kakaoscsiga, vagy ilyesmi, akkor valami mast mondanal magadrol, es nem azt, hogy ti itt mind bunkok vagytok akiket meg kell nevelni :D Nem vagyok pszichologus amugy, de szerintem az emberek szeretik, ha felnott embereknek, partnereknek nezik oket a beszelgetesekben, es nem megnevelendo hulyegyerekeknek, az ilyesmit meg a gyerekek sem szeretik.

Az valo igaz, hogy jol jon az eszmecsere, utbaigazitas, szemfelnyitas, stb, es a bloggazda is moderal rendesen, szoval azt nem allitom, hogy nincs hova fejlodni :D De ezen szerintem nem a "megneveles", hanem az ertelmes kommunikacio segit, es foleg, a kerdezes, ugymint "Mit ertesz az alatt, hogy...?", esetleg "Miert gondolod, hogy...?". Tudom, hogy a magyaroknak ez nem szokasuk de nagyon hasznos amugy. Rengeteg felreertest lehet vele elkerulni, es ez reszemrol most csak egy eszrevetel, nem megneveles, jo? :D

Na mindegy kell amugy valaszolni, ha nem akarsz, csak beleolvastam ebbe a threadbe.

Amugy szegyelljetek magatokat, az embert ignoralva mar harom napja azon vitatkoztok, hogy ki a toleransabb, meg mi az a rasszizmus, egyszeruen csak azert, mert az ember, akirol ez a poszt szol, erintve van a kerdesben. Lattam, hogy itt volt amugy a srac, es beszelgetett volna, de keves kommentet talaltam meg tole a nagy kupacban, egyszeruen mellekszereplo lett a sajat posztja alatt, mert eppen arrol volt szo, hogy mi az elfogadas. :D

SzZoole 2015.06.23. 18:47:10

@Th's child: lehet,hogy melle lőttünk,de a stílus akkor is kísértetiesen hasonló es ezek szerint nem csak nekem

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.23. 19:26:40

@Zoole[uk]: Erre válaszolok. Nem éreztem bántónak, mint ahogy remélem, te sem érezted annak a válaszomat (zanzásított véleményemet). Béke.

2015.06.23. 19:52:56

@Zoole[uk]: Valamelyik nap pont én is erre gondoltam. De nem tudom, hogy honnan jött. Mindenesetre Eddie beharangozott nagy hazatérése pont egybeesik Megnevelő Ember feltűnésével. Persze, lehet a véletlen műve is.

bpetya75 2015.06.23. 19:56:09

@l.laszlo:

Azt nehéz lesz összehozni. Te Hollandiában és Somogyban...

SzZoole 2015.06.23. 19:58:27

@Megnevelő Ember: nekem semmi bajom veled,akivel nekem bajom van,ahoz meg nem szólok

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 20:06:06

@Zoole[uk]: ja,annak is ilyen eszes kommentjei voltak:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 20:07:43

@soad1221:
plane, hogy kozben ok is ciganynak hivjak magukat, a melegek meg buzinak. Mert ez a koznyelvi megnevezés.
A tulzott piszi sem jo.

kék madár 2015.06.23. 20:10:48

@mojyo: "Amugy szegyelljetek magatokat, az embert ignoralva mar harom napja azon vitatkoztok, hogy ki a toleransabb"
ebben igazad lenne, ha ez egy ilyen csutortok delutani menetrendszeru 3PM-es szuletesnapos felkoszonto lenne a kollegakkal, amikor nem illok a szuletesnapos ele vagni a tortas sorban.
Es valoban en is hulyen es kinosan ereztem magam, hogy l.laszlonak ezt kell olvasnia, de erdekes vita volt, sikerult kihozni a legnormalisabb oldalat sokakbol. (digger!!!!!) De most mit irjak, az 1000 jo elmenyemet ciganyokkal szemben azzal az 1 rosszal? (A ciganyt be lehet helyettesiteni penteken szuletettekkel vagy barmivel). Vagy, hogy a legjobb baratom is, a kedvenc zeneszerzom is, meg hogy egy ciganyasszony nevelt fol, amig nem jott meg ertem anyukam 9 eves koromban amikor rajott, hogy a szuloszobaban osszecsereltek? A rasszizmusrol nem lehet finomkodva beszelgetni, ertelmetlen, Eljutottam egy olyan szintre, hogy eltolthetek 3 evet egy vilagkoruli uton valakivel es ha azt mondja egy nap, hogy egyebkent tudtad, hogy en meleg/ cigany/fekete/zsido/transznemu/stb. vagyok, csak annyi jut eszembe, hogy nem, nem tunt fel es? De ha beszelgetni kell rola, akkor minden szavamba bele lehet kotni, a szovegkornyezet es a joszandekom ismerete nelkul. Na nem fenyezem magam tovabb, arra ott van megmondo ember :))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.23. 20:19:24

@mojyo: Erre is válaszolok. Teljesen igazad van, és elnézést kérek, amiért kicsit túlpörögtem a témát. A helyzet az (ez most egy példa), hogy ha egy felnőtt emberre rászólok egyszer, ötször, tízszer, hogy ne szemeteljen, de tizenegyedszerre is eldobja a szemetet, akkor kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy az a felnőtt mégsem annyira felnőtt. Talán ez a "misszió" lényege, de ezt itt nem akartam gyakorolni. Arra ott van a saját oldalam. Itt csak belefolytam egy beszélgetésbe, amibe nagyon nem kellett volna. Béke.

l.laszlo 2015.06.23. 20:31:46

@bpetya75: Nem, dehogy, Most élvezem az alábbit:)

Libben a függöny, nyikorog az ajtó
bepréselődik a kinti zajból
egy rozétól ázott szerelmes szó
meghalni nyáron csak veled lesz jó
most húzzuk túl, most álljunk bele
most guruljunk együtt a házunk fele
ízlik a szezon, bírom, mint a jó bort
felettem nap le, alattam longboard
ez jó, nem számít, hogy így van-e rendben
a csókod, az arcod, insta effektben
minden lány, kinek titka lehettem
a sztorikat a rakpart írta helyettem

Közhely lenne?

Most itthon vagyok Budapesten...

SzZoole 2015.06.23. 20:41:21

@l.laszlo: Laci,azt elarulod,hogy hol neveltek fel,mert a leirasod alapján en Tiszadobra tippeltem

SzZoole 2015.06.23. 20:44:17

Es most nosztalgiazok Ganxta Zolee best off hallgotok:)

l.laszlo 2015.06.23. 20:44:28

Igen, köztük volt Tiszadob, meg Berkesz, Balkány...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.23. 20:45:32

@kék madár:
Ha én a normális oldalamat mutatom akkor valami baj van velem...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

l.laszlo 2015.06.23. 20:50:34

Nem, az nem volt. Általában csak az adott régióban Szabolcs Szatmár Bereg Megye...könnyebb adminisztráció miatt.
Akkor még nem volt kötelező Budapest vagy más megyében született gyerek elhelyezése az adott régióban.
Oda rakták ahol éppen hely volt, néha több százan is voltunk.

kék madár 2015.06.23. 20:50:46

@Megnevelő Ember: hat ez kb ugy hangzott hogy lementem a kocsmaba, megfogdostam a pincerlanyt aztan felpofoztam az oregembert aki ramszolt, aztan hazamentem es elmeseltem, hogy fociztam par arvagyerekkel, megtanitottam nekik nehany trukkot aztan vettem nekik egy langost. Te is egy parhuzamos vilagban elsz, es mi sokan mind hulyek vagyunk, hogy mast eltunk at.

Boy Hivatalos Oldala Orphan 2015.06.23. 20:51:39

Mivel lacit személyesen is ismerem és osztálytársam és együtt nevelkedtem vele biztatlak hogy lile és osztd

SzZoole 2015.06.23. 21:24:28

@l.laszlo: tudtam Laci,en nyíregyházi vagyok ezekbe a városokban nagyon sokat jártam,azt tudtad,hogy berkeszen mar megszűnt az otthon?
Dobot ismerem mint a tenyerem,ugyanis en voltam a sofőrje annak a csapatnak,akik a kul es belteruletet felmerte a 2000-es évek közepe táján
Az is lehet,hogy találkoztunk:)
Ibit pl.azelott ismertem,hogy Megasztáros lett.
Nyiregyen a sostoi úti gyiviben is voltal?

l.laszlo 2015.06.23. 21:55:56

Mivel nem birok magammal mindig visszajövők Mo-ra, ahogyan most is. És ilyenkor elmegyek ezekre a helyekre, éppen a hétvégén voltam Berkeszen és Tiszadobon. kár hogy nem tudok ide csatolni képeket:(

Berkesz a kastély régen megszűnt gyermekotthonként, kb. 12. éve..most közel 9.milliárdos beruházás folyik, ugyan úgy mint Tiszadobon. Beruházások az aktuális hatalom saját hasznára arculatára tervezve. Nagyon durva mi lett a kastéllyal, igazán modern szerkezettel, belsőépítészettel ellátva..WOW. Elméletileg már nem látogatható ezek a helyek, nagyon szigorúan őrzik. Szerencsésnek érzem magam, hogy bejutottam. de félek, kb. 1-2 év és csak fizetős vendégként tehetem meg. Ha megtehetem.
Lásd Széchenyi fürdő 100 éve adófizetők pénzéből épült, az évi alapköltségvetése is abból van a mai napig + belépők, amit már én sem tudok megfizetni, még 5 éve rendszeres látogatója voltam.

És igen, Ibolya, vele van azonosítva Tiszadob-média által.
Igazából nem szerettem volna közölni Tiszadobot, mert az mindegy, kúriákat - kastélyokat az egész országban erre használták második világháborút követően-unióig, ( juj de hülyén jött ez le:)
pedig akkoriban kb. 200 voltunk...és jól megvoltunk

SzZoole 2015.06.23. 22:10:08

@l.laszlo: mikor kerültél el dobrol?

l.laszlo 2015.06.23. 22:14:49

Ez jó kérdés, kb. 17 éve.

SzZoole 2015.06.23. 22:47:47

@l.laszlo: '96-óta rendszeresen jártam dobra,lehet,hogy találkoztunk is:)

kardio1 2015.06.23. 23:14:20

@Megnevelő Ember: Ne haragudj, de megmondanàd, mi alapjàn vàlaszolsz egyeseknek, màsoknak miért nem? Nem merek arra gondolni, hogy elôitélettel vagy egyesek irànt. Vagy aki nem ért egyet veled, és mégis szeretné megérteni az àllàspontodat, annak màr nem vàlaszolsz?

kék madár 2015.06.23. 23:18:08

@kardio1: rasszistakkal mint te meg en, nem all szoba :)

kardio1 2015.06.23. 23:28:09

@kék madár: De ha ô dönti el, ki rasszista és ki nem, Akkor hogy is van ez?
Vagy itt van példàul egy érdekes kérdés. magyarorszàgon àltalàban nem szokàs szeretni a franciàkat. Sokan fennhéjàzo, gôgös, a külvilàgrol mit sem tudo népnek gondoljàk ôket, akik ràadàsul felelôsek Trianonért. Akkor ez elôitélet, tapasztalat, vagy rasszizmus ezen magyarok részérôl.? Es ha én itt élek, és szeretem a franciàkat, hogy lehetek rasszista, ezek utàn? :)

adg 2015.06.23. 23:34:26

@kardio1: @kék madár: A, veletek nem tud mit kezdeni. Remenytelenul neveletlenek vagytok.
Amugy pedig utalja a gyulolkodoket es ignoralja a kirekesztoket. Csalhatatlanul, egy betubol felismeri az eloitelettel rendelkezoket, es tisztan latja a masik lelki bugyrainak melysegeit, ezert jobban tudja, mire gondolt volna az valojaban.

Kar, hogy nincs itt Pink, szivesen osszeeresztenem oket egy meccsre. :)

labirintus1 2015.06.23. 23:35:00

@l.laszlo: Szerinted, jó vagy rossz, hogy meg akarják szüntetni (vagy talán már meg is szüntették) az ennyire nagy otthonokat?

Én ugyan csak egyszer voltam Tiszadobon 2001-ben, amikor Lengyelországba vittem fiatalokat táborozni onnan, de nekem túl nagynak és emiatt személytelennek tűnt az egész. De simán lehet, hogy tévedek, és nem jobb egy néhány fős lakásotthon.

kék madár 2015.06.23. 23:55:28

@kardio1: ez jo pelda, szerintem a magyarok 70%-a meg nem latott kozelrol franciat. Viszont mindent tudunk roluk

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.24. 07:06:59

@kardio1: megnevelo@hotmail.com
Ezen az email címen elérsz. Természetesen megtisztellek azzal, hogy válaszolok a kérdéseidre. Ezen a blogon nem kívánok többet párbeszédet folytatni a hozzászólókkal. Megértésedet köszönöm!

soad1221 2015.06.24. 08:53:40

@Megnevelő Ember: nem tudom, hogy ezt olvasod-e még, vagy válaszolsz-e, mindegy...

Akkor most elmesélek egy sztorit amit már megtettem itt egyszer, de picit kapcsolódik..

régebben történt, két cigány srác egy felüljáróról köveket dobált az elhaladó kocsikra, csak úgy brahiból. nagy baj szerencsére nem történt, pár kocsi összetört, mentek a rendőrök, begyűjtötték őket, és végig még nekik volt nagy pofájuk, nagyjából leszarták a rendőröket és a lehetséges következményeket. Majd a rendőrök elmentek a helyi vajdáért, és bevitték a srácokhoz. A srácok arca fal fehér lett, mikor meglátták, az kiráncigálta őket az udvarra és brutálisan összeverte mindkettőt... a két cigány srác nagyjából védekezni sem mert... amikor már tényleg brutálissá vált a verés az egyik rendőr szedte le róluk, hogy ezt azért mégse kéne csinálni, majd a vajda közölte a két sráccal a következőnél nem lesz ott rendőr.
A két srácot ellátták, hazaengedték, másnaptól rendesen jártak suliba és éltanulók lettek, aztán már nem tudom mi lett velük.
Nem akarok különösebb tanulságot levonni belőle, nem vagyok a gyerekbántalmazás híve. Viszont láttam, hogy ennek volt eredménye. Másnak nem.
Minden közösségben olyan megoldást kell találni a problémákra, amit az adott közösség tagjai elfogadnak.

Na akkor térjünk vissza Diggerhez. Tett egy-két meredek kijelentést, fogalmazott úgy, ahogy az nekem sem fér bele. a cigány szó, szinonimaként, üvegcserép, stb. Ez mind előítélet. Ezeket le kell küzdeni, hogy ne legyen olyan, hogy bőrszín alapján egyből kizárt, hogy legyen vkinek normális munkája.

Jött a Te verziód: mocsok rasszista, hogy képzeled, nem szégyelled magad, stb? ..
eredmény mi lett?

és az én verzióm: én megértem, hogy "óvatos". Az hogy védi a kertjét valószínű tapasztalat, ahogyan az is, hogy akiktől védte valószínű cigányok voltak. Konkrét események és személyek, akik miatt általánosít, ő is, ahogyan sokan mások - ez teljesen természetes dolog (bár nem jó). Ez az előítélet alapja - ez alapvetően büntetőjogi kérdés, persze érdemes ennek az okait is nézni, de most ebben a pillanatban ez mindegy...
Viszont a beszélgetés során eljutottunk oda, hogy nem azt jelenti ki, hogy rasszista, mint az elején, hanem azt hogy vannak olyan cigányok, akiket nagyon tisztel, a munkatársai, konkrét személyek, élmények. Eljutunk oda, hogy hely, helyzet, egyén függő, hogy az előítélet előkerül vagy sem... Tehát rasszizmusról már nem kell beszélni, ugyanis nem a bőrszín a lényeg...

A helyzet, hogy ebben a pillanatban a fejében már nem "mocskos, bűnöző cigányság" szerepel, hanem a konkrét személyek akiket vagy utál, vagy tisztel. akik mellesleg cigányok, de ez itt amikor konkrétan fogalmazódik meg már nem számít.

Akkor most ki tett többet az előítélet ellen? Ez nem egy vezényszóra, ahogy te teszed. Ez úgy megy, hogy meg kell, tapasztalnia a pozitív példát, és akkor nem lesz általánosítva a negatív... Csak így megy.

És ezt még azzal tetézni, hogy birca és adg mondatait kiforgatod, és olyan jelentést adsz neki, ami nem volt, még többet árt. Mindenkit visz a negatív irányba.

adg 2015.06.24. 09:15:16

@soad1221: Nincs egy masik nicked Szent Rita neven? :)

adg 2015.06.24. 09:37:05

@soad1221: guglizd meg, minek a vedoszentje. :)

soad1221 2015.06.24. 09:39:26

@adg [Au, Darwin]: ja azt tudom, ezzel nincs is gond, de azért én zárdába tutira nem fogok vonulni... :)

soad1221 2015.06.24. 09:51:01

@adg [Au, Darwin]: na azért utána olvastam... nem tudom, hogy bóknak vagy sértésnek vegyem... ?:D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.24. 10:00:26

@soad1221: Oké, elsimerem, hogy birca és adg szavait kiforgattam, és ezzel talán többet ártottam, mint használtam.

Akkor most próbáljuk értelmezni az előítélet szót, bár ha jól emlékszem, akkor korábban már megtörtént.

Előre elítélek valakit egy olyan cselekményért, amit még nem követett el, de én azt feltételezem róla (korábbi tapasztalatból kiindulva), hogy el fogja követni. Ez biztosan nem jó irány.

Azt mondod, hogy hagyni kell a másikat, hadd éljen át pozitív dolgokat is, mert csak így jöhet rá magától arra, hogy minden ember hibázhat, nem csak egy bizonyos típus, illetve arra, hogy a korábban rossznak gondolt ember valójában jó. A problémát abban látom, hogy ha valaki előítélettel közelít a másikhoz, akkor nem lesz nyitott a pozitív dolgokra, hiszen már jó előre eldöntötte magában, hogy a másik csak rossz lehet. Lehet, hogy ezt nem mondja ki, de a ráutaló magatartásával ezt érezteti (például inkább átmegy az utca túloldalára).

Ha én vagyok az, aki elől inkább átmennek a túloldalra, noha én pontosan tudom, hogy nincs félnivalójuk, mert a látszat ellenére rendes gyerek vagyok, akkor egy idő után igazságtalanul megbélyegezettnek fogom érezni magam. Ezért amúgy valószínűleg haragudni fogok a saját népem, illetve népcsoportom azon tagjaira, akik ezt az előítéletet másokban kialakították (sok cigányt ismerek, aki utálja az illetlenül viselkedő cigányokat, mert azok rossz fényt vetnek őrá is).

Az én kérdésem annyi, hogy nem lenne egyszerűbb mindenkit a konkrét (tehát a már megtörtént) cselekedete UTÁN elítélni (ha valóban elítélendő), nem pedig ELŐTTE?

Hamarosan írok a saját blogomon a gúnyolódásról, ami kissé érinti ezt a témát. A szitu ugyanez. Valakire ismeretlenül bélyeget ragasztok.

Tehát én továbbra is azt mondom, hogy nem vagyok híve az előítéletnek, a faji alapon megfogalmazott előítéletnek pedig végképp nem, ami ugye már kimeríti a rasszizmus fogalmát. Senki nem tehet arról, hogy hová és minek születik. Majd ha később úgy viselkedik, hogy szembemegy a társadalom szabályaival, esetleg megszegi a törvényeket (szemetel, ordibál, lökdösődik, kirabol másokat, lop a boltból), akkor én is ennek megfelelően kezelem az illetőt, de addig nem. Viszont ez igaz mindenkire, nem csak a cigányra. Erre írtam fentebb, hogy ismerek jó pár fehér bőrű gazembert is.

Én azt hiszem, hogy most elég józanul válaszoltam a kérdésedre, egyben megragadom az alkalmat, hogy a korábbi, kissé sarkított hozzászólásaimért elnézést kérjek.

Kérlek, hogy ha a későbbiekben kérdésed vagy észrevételed van, akkor azt privátban írd meg a megnevelo@hotmail.com címre. Köszönöm!

adg 2015.06.24. 10:33:03

@soad1221: Mondhattam volna Don Quijote-t is. Mar eszembe jutott a multkor is, amikor Hintaval volt egy kis eszmecsered diggernel. Semmikepp nem sertes, no worries.

Mindenesetre az el kell ismernem, hogy komoly eredmennyel jart most, es egyaltalan nem szamitottam ra.

@Megnevelő Ember: Koszonom, en is elnezest, ha kicsit szemelyesebbre sikerult. Bar ezt nem vetted eszre, vagy akartad eszrevenni, mi kb ugyanazon az oldalon allunk, csak talan maskepp kicsit. Ezert erintett kulonosen rosszul, hogy akkor en vagy birca nepirtasra vágyunk, csak mert szerintunk segiteni kellene az elmaradottabb kozossegeket.

Uj lap...

soad1221 2015.06.24. 10:59:18

@Megnevelő Ember: ne haragudj, ide válaszolok..

először is kösz, ez már normális válasz..

"Előre elítélek valakit egy olyan cselekményért, amit még nem követett el, de én azt feltételezem róla (korábbi tapasztalatból kiindulva), hogy el fogja követni. Ez biztosan nem jó irány."
Igen, ez rossz. De egyben teljesen természetes és normális reakció. Ugyanakkor mivel rossz, kezdeni kell vele valamit, ennek egyik lehetséges módját vázoltam...

"Az én kérdésem annyi, hogy nem lenne egyszerűbb mindenkit a konkrét (tehát a már megtörtént) cselekedete UTÁN elítélni (ha valóban elítélendő), nem pedig ELŐTTE?"

Nem. Illetve ez nem így megy, az agy egyszerűen nem így működik.
Ha egy személy alaptalanul áldozata egy előítéletnek, akkor az neki nagyon szar. Nincs ebben vita. pontosan emiatt kell ezen változtatni. De szeretném hangsúlyozni, hogy nem "faji alapon" történik mindez, hanem tapasztalati alapon, egy adott viselkedésformához, öltözködéshez, stb-hez kötik az emberek.
Az egyik probléma, hogy hozzá teszik, hogy cigány. Valójában persze van ilyen nem cigány is - sok esetben azokat is simán lecigányozzák... mondjuk itt is lehet kezdeni a dolgot...
Viszonylag szerintem ritka, hogy a képzeletbeli cigány csoport, akiknek a viselkedése okot ad arra, hogy átmenjek az út túloldalára, na őket alaptalanul ítéltem meg... és nem a cigányságuk miatt, hanem a viselkedés miatt... ezt a képzeletbeli csoportot persze rögtön tudod ártatlan ovis csoporttá alakítani, de aki tapasztalta, hogy belökik a kapualjba, megrugdossák és kirabolják, az nem fogja...
Aki ezt tapasztalta azzal biztos, hogy nem fogod elhitetni, hogy márpedig ne menj át, nem lesz bajod. Hiszen akár még lehet is... A feladat ebben az esetben, hogy ezt ne általánosítsa, ne a cigánysághoz kösse, lévén ezt nem a cigányság egésze követte el.
Hogyan tapasztalja meg a pozitív példát? számos lehetőség van rá, látod pl digger dolgozott velük együtt - ez egy pozitív példa. Na ennek a pozitív példának van egyedül bármi haszna az előítélettel szemben. És mindenkinek van ilyen pozitív tapasztalata, ha valamilyen módon emlékezteted és "kimondatod" vele a pozitív példát, akkor azt az agy rögzíti - erősebb lesz az az élmény, adott esetben újabb pozitív példa fog eszébe jutni. Egyszerűen így működik az agy...
Amit meg kell érteni, az előítélet az nem egy szándékosan, könyvből olvasott, és bemagolt reakció, hanem egy rossz tapasztalat alapján kialakult érzés - ezt nem szünteted meg, csak azzal, ha tapasztal mást is..

Ez kurva lassú munka, és macerás is.. de tapasztalatom szerint csak ilyen módon lehet eredményt elérni.

Térjünk rá a másik félre, a kifejezetten cigánygyűlölőre.. Azzal rövidtávon igazából nincs mit kezdeni. neki kell egy vmilyen körülhatárolható csoport, amit gyűlöl. a legjobb ellenszer az oktatás,de ez meg még lassabb munka... A helyzet, hogy mindig lesz egy olyan "brand" (jobbik), aki előállít ilyen terméket (cigánybűnözés), és sajnos mindig lesz rá vevő.. Az oktatással tudjuk elérni, hogy ez a réteg minél szűkebb legyen.

Szó sincs róla, hogy az előítéletet támogatni kellene, sőt, küzdjünk ellene.. Ehhez viszont szükséges az, hogy az miért és hogyan alakul ki, és hogyan lehet azt semlegesíteni.
Erőből viszont nem megy. Ha vki tapasztalt valami rosszat, akkor azt ő tapasztalta, erővel csak azt éred el, hogy azt a rosszat erősíti az agyában. És ezt Te erősíted ezzel!

soad1221 2015.06.24. 11:17:22

@adg [Au, Darwin]: megmondom őszintén, hogy hinta esetében nem látok reményt.. ő képtelen tévedni, márpedig tévedhetetlen emberrel vitatkozni lehetetlen...az részben edzés, részben szórakozás is volt.. ő minden esetben sértegetésbe viszi a beszélgetést...ott meg már veszett ügy...

soad1221 2015.06.24. 11:22:12

@adg [Au, Darwin]: ja egyébként persze, hogy nem vettem sértésnek :)

kék madár 2015.06.24. 16:12:49

@Megnevelő Ember: az en szavaimat forgattad ki, de ugorjunk, hagyjuk a kicsinyes szemelyeskedest :)

kék madár 2015.06.24. 16:24:04

"Az én kérdésem annyi, hogy nem lenne egyszerűbb mindenkit a konkrét (tehát a már megtörtént) cselekedete UTÁN elítélni (ha valóban elítélendő), nem pedig ELŐTTE?"
ez versenyben van a honap beszolasaert, de nem is elitelesrol volt szo, hanem vedelmi mechanizmusokrol es ezzel a hozzaallassal mar kihalt volna az emberiseg, meg ugy az osszes faj a foldon.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 16:26:53

@kék madár:

--mondta az oroszlán, de a gazella vállát megvonva a biztonság kedvéért ismét elinalt.

kék madár 2015.06.24. 16:37:13

@~~Babette~~: 2 gazella beszelget:
- te ezt az oroszlant lattad mar gazellat uldozni, legyilkolni, felfalni.
- nem ezt meg soha
- akkor legelesszunk tovabb

kék madár 2015.06.24. 17:05:54

@~~Babette~~: 2 gazella meglat egy oroszlant Az egyik el akar futni, mire a masik lerasszistazza. Legelesznek tovabb

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 17:11:36

@kék madár: bocs, aszittem, viccesbe' nyomjuk, nem sértegetősbe'
kiszálltam.

kék madár 2015.06.24. 17:17:36

@~~Babette~~: en is aszittem, mikor kezdted el sertegetosbe nyomni?

bpetya75 2015.06.27. 09:25:03

@l.laszlo:

És meddig maradsz? Egyébként a kávézás szempontjából sájszegál, nem engedhetem meg magamnak, hogy egy mégoly ígéretes beszélgetés kedvéért felutazzam :-(

fesun 2015.07.12. 08:58:52

@l.laszlo: Kedves Laci! Megadnád nekem azt a könyvet, amivel kiutaztál Horvátországba? Köszönöm! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása