oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 27. 06:36,  Jogom van a normális életre 369 komment

2015. március 27. 06:36 Határátkelő

Jogom van a normális életre

Nem is olyan régen volt egy érdekes rendezvény a Menedék Egyesület szervezésében Variációk Migrációra címmel. A Menedék ugye alapvetően a bevándorlókkal, menekültekkel foglalkozik. A szervezet idén húsz éves, és a migráció éppen idén igen forró téma a politikai közbeszédben, úgyhogy van dolguk bőven. Hogy hogy jön ez az egész a Határátkelőre? Úgy, hogy a variációkba az eseményen a kivándorlás is belefért, ráadásul azok az emberek, akik „megélhetési” bevándorlóként érkeznek Magyarországra, (azon kívül, hogy általában tovább is akarnak menni) épp olyan vágyakkal és igényekkel rendelkeznek, esélyt szeretnének adni maguknak, mint a magyar határátkelők (ha a kiindulási helyzetük más is).

menekult.jpg

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület egyike volt annak a hat szervezeteknek, amelyek nyílt levélben fordultak az Országgyűléshez a bevándorlásról tartott parlamenti vitanap előtt, „hogy milyen veszélyes a bevándorlással kapcsolatos adatok szándékos elferdítése, a bevándorlókkal kapcsolatos kormányzati riogatás és bűnbakképzés, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak nincs szüksége költséges rendőrállami megoldásokra és az EU-ellenesség további szítására. Közös álláspontunk szerint mindezek helyett Magyarországnak a migrációs és a menekültügyi politika terén is az európai és jogállami értékek megőrzésére és hatékony eljárásokra van szüksége.”

Mint Szántó Diána az Artemiszió Alapítvány elnöke elmondta, Magyarországon évente mindössze 3000 fő kér menekültstátuszt. Tavaly 42 ezren érkeztek, idén eddig 27 ezren próbálták meg átlépni illegálisan a schengeni határt. Az érkezők nagy része Koszovóból, plusz a háborús válságövezetekből, mint Szíria, Afganisztán jöttek.
Szántó Diána idézte az egyik illegális migránst, aki azt mondta, „nem haladunk semerre, mint embernek jogom van a normális életre, hogy megadjam magamnak rá az esélyt”. Vagyis bár más körülmények között utazunk, mert a magyar migránsok autóba, vonatra vagy repülőre ülnek, a célok hasonlóak, hangsúlyozta az elnök.

Vízumegyenlőtlenség a világon

Illetve megemlített egy másik érdekes dolgot, ami az esélyegyenlőtlenség egyik komoly forrása a világon, amiről aránylag kevés szó esik, illetve kevesebben gondolnak bele ez a vízumegyenlőtlenség. Ugyanis attól függően, hogy valaki a világ mely országába születik az meghatározza azt is, hogy milyen esélyei vannak, hogy onnan továbbjusson. A legjobb helyzetben Svédország, Finnország és az Egyesült Királyság lakói vannak, ők 173 országba juthatnak el vízum nélkül, egyébként Magyarország is eléggé a lista felső traktusában foglal helyet a maga 153 országával, miközben Koszovóból mindössze 39 országba, Afganisztánból pedig csak 28 országba lehet így eljutni.

A vízumrendszer egyébként a XIX. században alakult ki, amely előtt már 55 millió ember távozott Európából Amerikába. Vajon milyen lenne ma az amerikai kontinens, ha már akkor is olyan szigorúak a vízumszabályok, mint manapság?

A Gallup felméréséből az is kiderül, hogy a délről északra irányuló mozgások nagyobbak, mint a keletről nyugatra tartók, de ennél is nagyobb a déli országok közötti mozgás. Valamint bár az OECD országok a leggazdagabbak, a migráció mégsem ezekbe az országokba irányul elsősorban, hanem a világ más részei között zajlik.

A migráció esély

A migrációt nem veszélyként, hanem esélyként kell szemlélni. Vannak olyan országok, ahol a külföldről hazautalt pénzek már jelentősebb mértéket érnek el, mint az állami segélyek. Általánosan elmondható, hogy a határátkelők általában aktívabbak, mint a fogadó ország saját lakossága, fiatalok, dolgoznak, fejlesztik és serkentik a gazdaságot.

Szántó Diána azzal zárta, hogy képzeljük el egy pillanatra, hogy Európa milyen szomorú, öreg hely lenne hamarosan a bevándorlók nélkül.

Ha már az esélyeknél tartunk, ezekről beszélt Kováts András a Menedék Egyesület igazgatója, az MTA kisebbségkutatója, aki tovább árnyalta a képet. A világ migránsainak mindössze 7-8 százaléka menekült, az emberek többi részének motivációja általában a munkavállalás, a tanulás, a családegyesítés illetve létezik életmódhoz köthető motiváció is, például északról délre azok vándorolnak, akik a nagyobb vásárlóerejüket viszik olyan helyre, ahol ebből kellemesebb életet, magasabb életszínvonalat tudnak maguknak biztosítani.

Arról már nem egyszer írtam itt a blogon is korábban, hogy mit mutatnak a statisztikák, kik mennek, elsősorban milyen okokból. Az általánosan igaz, hogy a migráció felgyorsulását eredményezi a küldő és fogadó országok közti egyenlőtlenségek növekedése, amely azonban így nemhogy mérséklődne, hanem a küldő országnak további veszteséget jelent (a meglévő pozitív hatások mellett). A fogadó országokban a már ott lévőkből kialakuló emberi hálózatok is motivációt jelentenek az új bevándorlók számára, mert például külföldön a növekvő magyar közösségek segítik az újonnan érkezők beágyazódását is, kialakul egy „saját” szolgáltatási rendszer is, intézmények szerveződnek az érkezőkre, amiről különösen Angliából az ember lépten-nyomon hall.

A nagyszámú távozás nyomán, amikor egyre többen lesznek érintettek, rokonok, ismerősök, osztálytársak nyomán, a határátkelés a hétköznapok részévé, természetessé válik, olyanok is meglépik, akik más helyzetben maradnának, jelezte Kováts András. A kivándorlás önmagában nem jó vagy rossz, a körülmények határozzák meg, hogy bizonyos szakmák, csoportok, társadalmi rétegek távozása probléma-e vagy sem.

Így például az egészségügyben dokumentálható hatása van az agyelszívásnak. Magyarországon kifejezetten magas a felsőfokú végzettségű és a frissdiplomás távozók aránya. Moldáviában például komoly demográfiai probléma a kivándorlás, ahol a fiatalok távozása miatt sok a magára hagyott idős és gyerek. Az elöregedés a társadalombiztosítás finanszírozása szempontjából is gondot jelenthet.

Bár a kapcsolat, a közösséghez tartozás, különösen a technológia segítségével élőbb lehet, mint évtizedekkel korábban volt, a tartósan külföldön élők is intenzíven tartják a kapcsolatot, ugyanakkor a külföldön töltött idő növekedésével a visszatérés esélye csökken.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bevándorlás migráció Menedék Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr747308414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 07:28:43

Ok és okozat keverése. S kettős mérce.

Egy részről joga van az egész világnak Nyugat-Európába költöznie? Ezt komolyan mondhatja bárki?

Másrészről az egyes országoknak nincs joguk a nyugatival ellenkező modellt építeniük?

A probléma valójában maga a modell. A hiba az alapojban van.

S erre az a válasz, hogy engedjünk be minden menekültet kb. olyan, mintha sok édesség fogyasztásával "kezelnénk" a cukorbetegséget.

A megoldás az lenne, ha minden ország fejlődhetne a mag útján, anélkül, hogy aztán valakik emiatt háborút indítanának ezen országok ellen, ha azok nem a nyugati modellt akarják.

Lásd: Líbia. Egy jól működő, regionális szinte fejlett államból mára lett a nyugati bevatkozás hatására 3 (három) darab állam, melyek egymással harcolnak.

Szóval ez a hozzáállás pont olyan, mint a hajléktalankérdésre a magyar liberális válasz: rögzítsük jogként az utcán alvást és pisilést. De szállást nekik semmiképpen ne adjunk, mert ezzel úgymond korlátozzuk emberi jogaikat.

MIndez annak eleme, ami miatt menthetetlen a nyugati rend.

Muscari 2015.03.27. 07:57:41

@maxval bircaman szerkesztő: megint mennyi hülyeséget írsz. A cikk is megemlíti, hogy a döntő többség gazdasági okokból migrál, nem a háborúk miatt.
A hajléktalan kérdést pont hogy nem liberális módon kezeli Mo.Nyugaton igenis vannak szállók, nem kell bódékban lakniuk, mint otthon.
De mennem kell dolgozni, basszus, nem tudok többet írni.

fhdgy 2015.03.27. 08:03:35

@maxval bircaman szerkesztő: "Másrészről az egyes országoknak nincs joguk a nyugatival ellenkező modellt építeniük? " Van joguk!

Csak a következményeket vállalni kell. Ne csodálkozzanak ezek az államok, ha az állampolgáraik ellenük "szavaznak", a lábukkal. Ha azok a modellek olyan nagyon jók lennének, akkor a nyugati modellekből oda áramlanának ez emberek és nem fordítva. El kellene fogadni, hogy az emberek nem hülyék, nem a rossz modelleket részesítik előnyben a jókkal szemben.

Tudomásul kellene venni, hogy többé-levésbé "szabad verseny" van, az államok, országok szintjén is. Amelyik ország rosszul teljesít ( lásd pl. orbanisztánt ) onnét dobbantanak az emberek.

Azt hiszed, hogy az emberek mazohisták, és csak azért mennek más országokba, hogy kiéljék a mazohista szenvedélyeiket???

tanato 2015.03.27. 08:17:54

@fhdgy: Ezt a hozzászólásodat lájkolom.

Golf2 2015.03.27. 08:23:29

Diana 'elnök' is elismerte hogy 92 százalékot nem üldőznek hanem a pénz miatt mennek najó a koszoviak a munka miatt Mert nekik joguk van a jobb életszínvonalhoz...Amit a befogadó ország teremtettet meg magának!Van kötelességük is?Vagy azt otthon felejtették?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 08:23:29

@Muscari:

Mo-on nincs menekültprobléma, azaz eleve felesleges erről beszélni.

Igen, a legtöbb ember gazdasági okokból megy el, én is ezt mondom.

pasztasuta 2015.03.27. 08:24:35

"Szántó Diána azzal zárta, hogy képzeljük el egy pillanatra, hogy Európa milyen szomorú, öreg hely lenne hamarosan a bevándorlók nélkül."
Kivancsi vagyok mekkora sikere lenne, ha tartana errol egy eloadast Lampedusan a helyieknek..

adg 2015.03.27. 08:29:17

Nem ugy volt, hogy Digger ir valamit az angol epitoipar csodairol?

Muscari 2015.03.27. 08:34:33

@pasztasuta: :-)

Azért bevándorlás nélkül Európa társadalma tényleg rohamtempóban öregedne, elég csak megnézni a japánokat. 30-40 év múlva az egész társadalom mamákból és papákból fog állni, alig lesz fiatal. Japánban a legalacsonyabb a termékenységi ráta, Mo. sincs sokkal jobb helyzetben.
Nem lesz, aki majd eltartsa a nyugdíjasokat.

Muscari 2015.03.27. 08:36:01

@adg [Au, Darwin]: az nem ma lesz, ilyen gyorsan szerintem nem tudja megírni :-)

pasztasuta 2015.03.27. 08:44:25

@Muscari: na akkor az olasz nyugdijasok fellelegezhetnek, mert a zsebkendo arus libiai meg az autoillatosito arus marokkoi el fogja tartani oket..

adg 2015.03.27. 08:48:52

@Muscari: Hogyne tudna, cask egy kicsit akarni kell. :))

@diggerdriver: Há' me' má' mé' ne? Egesz nap ott ulsz a traktorodon, nem raersz? Oledben a laptop, aztan hajra. :DD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.27. 08:53:45

@pasztasuta: "Szántó Diána azzal zárta, hogy képzeljük el egy pillanatra, hogy Európa milyen szomorú, öreg hely lenne hamarosan a bevándorlók nélkül."

én is erre akartam reagálni, és mégpedig azt, hogy Európa milyen szomorú hely lesz majd a jövőben

na de mindegy, nem akarok szítani itt semmilyen hangulatot

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.27. 08:55:55

Nem vitatom el senkinek a jogát a normális élethez.
Sok menekült számára viszont a normális élet az államon való élősködést és a befogadó ország társadalmi normáinak elutasítását jelenti. Ez a baj, nem az, hogy jönnek.
@Muscari: ja ezt sokszor halljuk. Viszont Svédországban jelenleg félmillió munkanélküli van. Az átlag bevándorlónak hét év után sincs munkája, egyharmaduk soha nem fog munkába állni. Nem látom értelmét a munkanélküliség és konfliktusok tömegimportjának.

Herr Géza 2015.03.27. 08:57:17

Valaki el tudná nekem mesélni, hogy mi volt ebben a cikkben a GONDOLAT, ill. mi volt benne újdonság??
Egyetlen eredménye az, hogy beindította Maxot, aki máris ezerrel ontja magából kedvenc elméleteit....
Na, én lapoztam.....:(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.27. 09:02:25

@Herr Géza: szerintem megy a propaganda, hogy a magyarok pozitívabban álljanak a bevándorláshoz, lásd "Általánosan elmondható, hogy a határátkelők általában aktívabbak, mint a fogadó ország saját lakossága, fiatalok, dolgoznak, fejlesztik és serkentik a gazdaságot."
LOL
persze ha úgy vesszük, akkor serkentik, elvégre a rendőrök, tűzoltók és ügyészek munkája is beleszámít a GDP-be...

tanato 2015.03.27. 09:06:56

@Muscari: A nyugdíjasokat egyre kevésbé fogják eltartani állami pénzből,akinek nem lesznek olyan gyermekei akik nem engedik éhenhalni őket,az le fog süllyedni a nyomorszintre.Mint most a harmadik világban ahol nincs állami nyugdíjrendszer csak nagyon keveseknek.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.27. 09:12:34

@Réka ‎: "persze ha úgy vesszük, akkor serkentik, elvégre a rendőrök, tűzoltók és ügyészek munkája is beleszámít a GDP-be"

:D

tanato 2015.03.27. 09:14:14

@Réka ‎: A határátkelők tényleg aktívabbak mint a befogadó ország átlaga,hisz a fiatal munkaképes egyének kelnek át a határon nem a rokkant,beteg, idős emberek nyilvánvalóan,azok otthon maradnak.Aki ebből tud pozitív egyenleget csinálni az lesz a nyerő,aki meg negatívat mint Mo.az meg bukta lesz rövid időn belül.Ugyanis az átlagéletkor növekedése és a vele járó szociális és eü.problémák minden országban jelentkeznek már most is és mi lesz majd később?Jobb nem belegondolni.Én látom szakmámból kifolyólag milyen óriási teher úgy a családoknak mint az államnak az egyre több nagyon idős,beteg,ápolásra szoruló,magatehetetlen ember.Ezek ellátása fiatal bevándorlók hiánya és a fiatal kivándorlók növekvő száma miatt hatalmas probléma,megoldhatatlan feladat lesz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.27. 09:19:35

@tanato: szerintem a valóság nem ilyen rózsaszín. Nagyon sok nyugati ország nem a dolgozni akaró réteget fogadja be, hanem a semmirekellőket hatalmas számban (és ebben a család is benne van, rengeteg öreg szomáliait lehet látni, drága kerekesszékekben, járókerettel stb). A befogadó országok sok esetben nem követelnek semmit a bevándoróktól.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.03.27. 09:21:24

Na tessék, elkiabàltàtok tegnap a jó posztokat!

tanato 2015.03.27. 09:25:09

@Réka ‎: Az a menekültügyi része a svédeknek,de az igazi bevándorlók kelet -európából mennek és sokszor magasan képezettek,fiatalok,szülőképes korban,vagy gyerekekkel akik biz.hasznos tagjai lesznek az elöregedő svéd társadalomnak.Innen idősek,betegek nem mennek.

**mimi** 2015.03.27. 09:25:09

@adg [Au, Darwin]:
majd a 4 napos ünnepben írja meg...

**mimi** 2015.03.27. 09:26:13

@adg [Au, Darwin]:
majd a 4 napos ünnepben írja meg...

Taxomükke (UK) 2015.03.27. 09:26:48

Ez volt a mai poszt?
Csalódott vagyok.
Viszlát holnap. :(

tanato 2015.03.27. 09:26:49

@Réka ‎: Nyilván ezentúl az arányokra jobban oda kell majd figyelniük a svédeknek,ha nem akarják a harmadik világ szintjére süllyeszteni az államukat.

**mimi** 2015.03.27. 09:26:53

@tanato:
erre mi is számíthatunk ...nincs is olyan messze

Sanyi9 2015.03.27. 09:31:15

@Réka ‎: te teszel valamit Svedorszagban is (a szavazason kivul) azert, hogy az orszag abba az iranyba menjen, amelyiket te szeretned? Marmint, hogy megvaltozzon a politika es "Svedorszag hozzaallasa" a bevandorlashoz/bevandorlokhoz? Mert amugy, itt a forumon ismetelgetni, hogy ez rossz, ez rossz, nem tul produktiv.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 09:32:25

@fhdgy:

Ez kb. olyan, hogy indítsunk a stadionban versenyt fociból.

Részt veszt rajta a Machester United, a Barcelona, a Real Madrid, a Bayern, s az Ököritófülpösi Nyugdíjas Csapat. Közben plusz szabály: az ökörifülpösiek csak 8 játékost küldhetnek be játszani. Aztán győzzön a jobb csapat. Amikor katonak az első meccsen 30 gólt, kijön a szakértői vélemény: ezek hülyék.

Azaz lásd be: aki nem teljesít nyugati szinten, az ÉPPEN a nyugat miatt nem teszi ezt. A nyugat elszívja a pénzeket máshonnan. S ha valaki ez ellen próbál tenni, azt bombázzák. Aki meg ki tudott menekülni a nyugat pénzpumpája elől (pl. Kína, Oroszország, stb.), azt meg rágalmazzák és igyekszenek ott "civilekkel" rendszert váltani, lásd Hodorkovszkij, hongkongi esernyős hőzöngés, stb.

Máshol, gyengébb országokban pedig nemzetközi kampány indul a függetlenség felé törekvő, kiutat kereső vezetés ellen. Lásd pl. az Orbán elleni összehangolt kampányt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 09:32:31

@Muscari:

Mo-nak pont nincs ilyen gondja. A határontúli magyarok egy természetes tartalékot alkotnak. Ez nagy szerencse: van bevándorló, de nem idegen fajú.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 09:32:43

@Golf2:

A menekülteknek egyébként a SAJÁT szemszögükből igazuk van: "a nyugat nem engedi országunkat fejlődni, elszív tudást és pénzt, ezért mi oda megyünk, s tartasanak el minket". Alapszabály: aki uralkodni akar, az fizessen.

A nyugati átlagpolgár célja: ne jöjjön senki más országból, de mi továbbra is éljünk luxus szinten a máshonnan elszívott pénzek révén. Ez nem fog menni, ez az idő elmúlt. A mai geopolitikai helyzet már egész más.

A szovjet rendszer ezt jobban tudta: ezért volt az, hogy a csatlósállamokban MAGASABB volt az életszínvonal, mint Moszkvában. A szovjet rendszerurak tudták: adni is kell valamit a csatlósállamok polgárainak. Ezért volt a szovjet az első gyarmatbirodalom, ahol a leigázottak jobban éltek, mint a leigázók.

Bluely 2015.03.27. 09:32:46

@Réka ‎: Teljesen egyetértek veled.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.27. 09:32:59

@adg [Au, Darwin]:
Nincs laptopom.
Nem ülök traktoron.
A többi stimmel.
:))))))

tanato 2015.03.27. 09:36:21

@**mimi**: KB. 15-20 év és robban,egész egyszerűen nem lesz se pénz sem szakember az eü. szoc. ágazatban a rengeteg elaggott beteg,mozogni alig tudó szellemileg is már leépülőben lévő egyre nagyobb számú nyugdíjas magyar ellátására.

tanato 2015.03.27. 09:36:57

@fhdgy: Minden szavaddal egyetértek.

tanato 2015.03.27. 09:40:07

@maxval bircaman szerkesztő: Ott eleve magasabb volt az életszínvonal,a MOnarchiában magasabb volt mint a cári Oroszországban.Nem beszélve Németország szovjetek megszállta részéről.Nem Sztálin és Brezsnyev nagylelkűsége miatt éltünk jobban mint a belső szovjet birodalomban.

soad1221 2015.03.27. 09:41:54

@maxval bircaman szerkesztő: mondjuk azért az a jól működő Líbia egy picikét tán diktatórikus volt, nem? mintha azért az ott élő emberek nem azt mondták, hogy jajj, de szupi ez a mi rezsimünk...
persze nem feltétlenül jobb a mostani állapot, de az akkor sem volt jobb a mostaninál..

tanato 2015.03.27. 09:43:38

@maxval bircaman szerkesztő: A nyugati polgár célja jöjjön a bevándorló,de csak szakképzett és fiatal aki segít az életszínvonal fenntartásában.Na meg jöjjenek szakképzetlenek is olyan munkára ami nekik már nem pálya.PIncér,szállodai segédszemélyzet,idősgondozó, háztartási alkalmazott,bébisintér stb.

Herr Géza 2015.03.27. 09:43:39

@maxval bircaman szerkesztő:

"Ez nagy szerencse: van bevándorló, de nem idegen fajú."

Mondod mindezt te Bulgáriából, ahol, mint tudjuk, abszolút nem számítasz "idegen fajú" bevándorlónak. Tehát a bolgároknak nagy pechjük van veled. Gratulálok.

soad1221 2015.03.27. 09:44:23

@adg [Au, Darwin]: de csak közölte, hogy nem a napokban lesz... :(

ganjagym 2015.03.27. 09:46:25

@Taxomükke: nem a poszt a lenyeg a HA-ban (elvetve olvasom oket), hanem a parbeszedek/vitak/diskurzusok utana a kommentfolyamben:)

ganjagym 2015.03.27. 09:48:44

@maxval bircaman szerkesztő:
'Ököritófülpösi Nyugdíjas Csapat'
Birca! Te minden masodik kommentedben kostolgatod az okoritofulposieket. Mi bajod Szatmar azon szegletevel? Je suis Okoritofulpos:)))

tanato 2015.03.27. 09:50:03

@Réka ‎: Visszatérve hozzád,Mirjammal sokat beszéltek,beszéltünk már arról,az angolok inkább preferálnak egy indiai,vagy pakisztáni szakképzetlent a közös gyarmat múlt miatt,kulturális szempontból,mint egy szakképzett,akár diplomás kelet európait.
Erre aztán később majd jól rá is fognak fizetni,ha megbillen az etnikai egyensúly és kezdi majd AngLIA FELVENNI EGY HARMADIK VILÁGBÉLi ország képét.Nem tudom mennyi idő múlva de 100-200 év elteltével bizonyosan.A svédek dettó,pedig nem is voltak gyarmatosítók.

ganjagym 2015.03.27. 09:52:35

@tanato: legalabb a keresleti piacon az egeszsegugyi dolgozok meg fognak tudni elni 9valahol Europaban). (az ellatottakat/ ellatandokat ez nem vigasztalja sajnos)

adg 2015.03.27. 09:53:05

@soad1221: mindegy, nem baj. Csak valami olyan cikket vartam, amit elolvasok.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 09:53:44

@tanato:

A jelenlegi nyugdíjrendszer tarthatatlan, mert növekvő és fiatal lakosságra épít. A fenntartásához akkora adók kellenének, melyek politikailag nem megvalósíthatóak.

Nyugat-Európában talán az egyetlen kivétel Norvégia, ahol a hatalmas nyersanyagkincsek bevételéből állami alap van képezve, s ez biztosítja a rendszer működését még évtizedekig.

2015.03.27. 09:56:57

@Herr Géza: Egyetertek, na ezert kell a t. kozonsegnek erdekes cikkeket irni mert HA hozott anyagbol dolgozik... @diggerdriver: , huzzal bele! :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 10:01:18

@Herr Géza:

Ugye tudod, hogy vér szerint én bolgár vagyok?

Szóval én BG-ban kb. olyan vagyok, mint mondjuk a burgelandi magyar, aki Mo-ra költözött.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 10:01:18

@ganjagym:

Az egyik legkevésbé kimondható nevű magyar helység, csak ezért.

fhdgy 2015.03.27. 10:01:18

Egy-két gonolat, úgy általában, a bevándorlásról:

Induljunk ki egy viccből: az egyszeri jóembert megkérdezték, hogy mióta dolgozik ennél a cégnél? Hát azóta, hogy megfenyegettek, hogy kirugnak!

Azt látni kell, hogy egy bevándorló valamivel mindig problémásabb eset, mint egy "bennszülött". Szerintem viszont nem kezelhetetlen a probléma.

Az elején biztos, hogy többet kell(ene) vele foglakozni. Egyszerűen nem várható el, hogy egyik pillanatról a másikra teljesítse a befogadók elvárásait. Tanítani, sőt bizonyos esetekben "nevelni" kellene őket.

Mindezt valahogy úgy kellene kezdeni, hogy elmondja a befogadó az elvárásait és tisztességes feltételeket szab.

Én a humánusabb megoldások híve vagyok, ezért korrekt, teljesíthető elvárásokat szabnék. Finoman, nem zsarolás szerűen, de elmondanám azt is, hogy nem teljesítés esetén el kell hagyni az országot. Megadnám a választás szabadságát. Ha nem akarja elfogadni a feltételeket, vagy ugyan az elején esküdözik, de utána "elfeledkezik" róla, akkor lehet figyelmeztetni, hogy ezek szerint inkább haza szeretne menni!

Én, amikor kimentem Németországban, nem nulláról indultam a nyelvvel, de nem is büszkélkedhettem vele. A cég szervezett német tanfolyamot, mert jópáran voltunk különböző országokból.

Tényleg néhány után én maradtam egyedül, aki rendesen járt, így ezért az egy szem emberért nem folytatódott a tanfolyam, hanem szépen, csendben elhalt. Ebbe valahogy mindenki belenyugodott. Pedig a cégnek erőteljesebben kellett volna fellépnie.

Ezt látom nagyban is. Megpróbálunk valamit, aztán belenyugszunk, hogy elhalt, de megnyugtatjuk magunkat, hogy mi mindent megpróbáltunk, de ...

Pedig a nagy frászt!

Nekem csak Németországról van valamennyi tapasztalatom. Ott azt láttam, hogy ugyan van valami féle jóindulat, de a megoldások felemásak.

Voltam pl. munkanélküli ott. Kötelező volt jelentkeznem egy három hónapos tanfolyamra. Hiába mondtam, hogy nekem az fölösleges, mert abban, amit ott fognak tanítani, már profi vagyok. Kértem, hogy valami más legyen inkább, javaslatokkal is éltem. Nem, azt nem lehet, mert az oktató cég olyan tanfolyamot nem vállal.

Hiába mondtam,hogy értelmetlen, nem hatott.

Pénz volt dögivel az oktatásra, de még Németországban is olyan kenjük be sárral volt a hozzáállás. Ha ott is, akkor milyen lehet másutt? Van tapasztalatotok?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.27. 10:06:19

@tanato: no igen, haverom szerb barátnőjét iszonyatos kálváriák során sikerült "kihozni" (építészmérnök egyébként a nő) míg a menedékjogot számolatlanul adják ki az olyan országból érkezőknek (félreértés ne essék, nem sajnálom a menedékjogot senki rászorulótól)

fhdgy 2015.03.27. 10:17:42

@maxval bircaman szerkesztő: Én is "részese" vagyok az orbán ( sic !) elleni "összeesküvésnek". Egyszerűen csak azért, mert hülye vagyok! Hülye vagyok, mert hiába akárják beleverni a fafejembe, hogy "Magyarország jobban teljesít", egyszerűen nem tudom megtanulni. Mondják egyszer, mondják kétszer, százszor, ezerszer stb. stb., de én csak állok, lesek ki a lyukon, csak motyogok, hogy nem értem, nem értem. Ők meg ordítanak, hogy mit nem értesz ezen, te barom???

Az istennek sem értik, hogy mi a bajom.

Menthetetlen vagyok.

soad1221 2015.03.27. 10:17:53

@adg [Au, Darwin]: igen, a hét annyira jó volt, hogy ez most kicsit lelombozott engem is... szar ez a péntek na, hát ez van..

qkuc 2015.03.27. 10:20:22

@fhdgy: Nem vagy narancs kompatibilitis és unortodox gondolkodású, üdv a klubban, :D.

Mrs. Clayton 2015.03.27. 10:20:29

@tanato: azokban a korokben, ahol en mozgok az angolok egyaltalan nem preferalnak egy indiait a kelet-europaiakkal szemben, semmilyen szinten, eleve Mirjam kisse elfogult az indiaiakkal, igy felteszem a baratai, ismerosei is ilyenek
nekem van szerencsem tobb, kifejezetten nagyon gazdag indiait ismerni, de sem uzleti kapcsolatot tekintve, sem magan emberkent nem ismerek olyat, akik lelkesednek ertuk
ezt csak azert mondom mielott azzal jonne barki, hogy ne a takaritokbol induljak ki, de megjegyzem hogy a takaritoi szinten is kifejezetten nem szeretjuk az indiaiakat, nem en, hanem ugy altalaban, akiket eddig megkerdeztem

tanato 2015.03.27. 10:23:29

@diggerdriver: mármint mi a sok közül?

2015.03.27. 10:24:15

@tanato: Nem errol beszeltunk, bocs. Jelenleg UK-ben az a helyzet hogy indiaiak, pakisztaniak stb. csak akkor vandorolhatnak be ha magasan kepzettek, mikozben a kelet-europai bevandorlok nagy resze szakkepzetlen es a nyelvet sem beszeli. Senki nem mondta hogy a legtobb britnek szimpatikusabb egy szakkepzetlen azsiai uj bevandorlo mint egy szakkepzett kelet-europai, ez nem igy van. A masik pedig hogy van egy csomo volt gyarmatokrol szarmazo ember akik generaciok ota elnek UK-ben, oket nyilvan kevesbe erzik 'idegennek' a feher britek mint egy ujonnan erkezett kelet-europait.

tanato 2015.03.27. 10:28:03

@Jess G: Na akkor ez egy más vélemény.

2015.03.27. 10:32:33

@Jess G: Takaritokat nem nagyon ismerek UK-ben szoval ezzel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Egy masodik-harmadik generacios, angolt anyanyelvkent beszelo, kulturalisan brit, magasan kepzett indiait szerintem a legtobb feher angol 'preferal' UK-ben egy uj bevandorlo kelet-europaihoz kepest, de ez nyilvan inkabb az egyentol fugg es nem az etnikumtol.

tanato 2015.03.27. 10:32:35

@Mirjam2: Nyilván egy harmadgenerációs indiai már majdnem angolnak számít,de az általam vázolt jövökép úgy 100-200 éves távlatban sajnos nem elképzelhetetlen/nem csak UK persze hanem az egész mai fejlett világra nézve/.Persze nyilván ezt már majd a dédunokák fogják csak tudni megmondani.De a trendek erre utalnak.

tanato 2015.03.27. 10:34:35

@fhdgy: Persze jobban teljesít,stadionépítésban pl.Meg a fent lévők rokonsága talpraállításában

fhdgy 2015.03.27. 10:38:39

@qkuc: "Nem vagy narancs kompatibilitis", hú ezt megjegyeztem. Tetszik! Magamra nézve megtiszteltetésnek vettem! Kellene valami klassz kitűzőt vagy pólót csinálni. Dögös lenne!

2015.03.27. 10:44:12

@tanato: Nem szamit 'angolnak', termeszetesen brit, de nem angol. A kelet-europai uj bevandorlok meg annyit latnak sokszor hogy 'je, itt van ez a rengeteg szinesboru fura ember es oket mind befogadjak az angolok, akkor minket miert nem'. Nem tudjak megerteni hogy pl. afrikai feketek tobb szaz eve elnek kisebbsegkent Angliaban. Egy fekete brit egyreszt etnikai kisebbseg, masreszt megis brit, szemben egy kelet-europaival aki most jar eleteben eloszor UK-ben, nem beszeli jol a nyelvet stb. Nyilvan egy atlagos angol szemeben a kelet-europai lesz a 'bevandorlo' es nem a fekete vagy azsiai brit, de ezt sok kelet-europai nehezmenyezi.

Határátkelő 2015.03.27. 10:46:51

@Mirjam2: @~~Babette~~: @Szilvana1[Bucks, UK]: @Taxomükke: @soad1221: @adg [Au, Darwin]: @Herr Géza: Igen, tárt karokkal várom a posztokat! Személyes történeteket, akár résztémákban, ha az alapsztori már megvolt. Egyébként pedig, ahogy eddig is, lesz ilyen, meg olyan cikk is. A héten szerintem tényleg nagyon jó, erős posztok voltak, arról persze lehet vitatkozni, hogy ez éppen jó vagy nem, de mint látom, legalább beszélgetni tudtok róla. Természetesen a felhívás mindenki másnak is szól!

qkuc 2015.03.27. 10:48:25

@fhdgy: :Az a gond, hogy időnként tartok attól, emiatt a narancs gőzös álmodozók meglincselnének ..., :D. Én egyébként egy félig megevett vérnarancsra gondoltam, de ez olyan agresszív, :D.

qkuc 2015.03.27. 10:50:15

@Határátkelő: Én örülnék több P. Elliotéhoz hasonló posztnak, is, :). Sajnos én nem tudok mit írni, :D.

adg 2015.03.27. 10:54:48

@Határátkelő: a heten kurta jo posztok voltak, nem is emlekszem, mikor volt ilyen eros het.
Most nincs temam, majd ha megjon az ihlet. En mar mindent leirtam, ez csak egy falu a vilag vegen.
Ha a tobbi olvaso is irna ennyi marhasagot, soha nem fogynanak el a posztok. :)))

@qkuc: miert nem?

tanato 2015.03.27. 10:54:50

@Mirjam2: Persze nehezményezi,mert a kelet európaiak a színesbőrűek láttán rögtön az otthoni cigányokra asszociálnak és azt gondolják hogy az angliai színesek is "olyanok" mint otthon a "színesek".Nem tudom,nem vagyok angliai lakos,ott UK-ban csak szakképzett egykori gyarmati bevándorlók vannak,vagy vannak szakképzetlen segélyekből élők ,afrikai ,indiai,pakisztáni tömegek is,?
A néhány évvel ezelőtti londoni zavargásokat milyen színesbőrű réteg követte el?
Mert ha ezt nézzük a kelet európaiak azért ilyeneket meg terrorcselekményeket nem csináltak.Ebből a szempontból érthető a kelet európaiak érzése.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.27. 11:00:38

@soad1221: biztos vagy benne hogy nem volt jobb a régi Líbia mint a mostani?

félreértés ne essék, nem vagyok diktatúrapárti ... de rendpárti vagyok a káosszal szemben

lehet hogy nem volt annyi szólásszabadságuk mondjuk, de azért a mostaninál tuti jobban éltek

nem beszélve a regionális biztonsági helyzetről

@Mirjam2: meg hát az is benne van ebben, hogy ha bőrszínről beszélnének, az már rasszizmus lenne, míg a fehér kelet európait lehet úgy "diszkriminálni" hogy nem számít diszkriminációnak (persze ez a vélemény is egy kicsit demagóg, de szerintem van benne valami)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 11:01:41

@fhdgy:

Orbán egy ember, semmi más. Nem róla szól az egész.

A kérdés egész más: folytassuk-e az eredménytelen nyugatmajmolást vagy igyekezzünk saját utakat találni.

A rendszerváltozás konszenzusa az volt: a nyugatot kell másolni. Ebben akkor minden, minden oldalról egyetértett. 1989-ben mindenki komolyan hitte: 5, de maximum 10 év alatt az ország eléri az osztrák szintet.

Én ezt akkor se hittem, de bevallom, hittem az osztrák szint megközelítését én is. Engem is becsaptak!

Aztán minden kormány (MDF, MSZP, FIDESZ) a nyugatot másolta. Eredmény nincs. Most először van Orbán személyében olyan vezető politikus, aki magát az alapkonszenzust vonja kétségbe. Ez a pozitív és támogatandó Orbánnak, s nem az, amit idezagyváltál.

labirintus1 2015.03.27. 11:01:41

@tanato: Mit értesz azon, hogy preferálja?

Mert szerintem, akit preferálsz, azzal házasodsz. Viszont én jóval több kelet-európai - brit házasságot látok, mint mondjuk pakisztáni - britet. (Itt most a white British a brit.)

Szerintem, ők is tökéletesen látják, hogy ha elveszem Ewat vagy hozzámegyek Jacekhez, akkor a következő generáció már fehér brit és ez senki nem fogja megkérdőjelezni még akkor sem, ha Kowalski a vezetékneve. Míg ez nem mondható el egy félig pakisztániról.

A kelet-európaiakkal kb. az történik, mint az írekkel történt 100 éve. Jöttek nagy tömegben és a 2.-3. generáció már annyira beolvadt, hogy csak a nevek meg esetleg a vallás utal rá, hogy nagypapa meg nagymama ír volt. A 3. generációs pakisztáninál nem ez a helyzet.

fhdgy 2015.03.27. 11:01:41

@tanato: Ha ilyen ütemben fejlődik a világ, ahogy ma körülöttünk látjuk, akkor könnyen lehet, hogy 100-200 év múlva nem lesz probléma az általad felvázolt jövőkép. Úgy összekeveredhet az emberiség, hogy nem lehet különbséget tenni származás szerint az emberek között. Lehet, hogy nem is lenne rossz, egy okkal kevesebb lenne a gyűlőlködésre. Bár vannak kreatív emberek ....

2015.03.27. 11:05:28

A mai posztban felvetett tema nagyon komplex, nem fekete-feher, vilagszerte nincs ra jo megoldas, mi sem fogjuk most itt megoldani a kerdest :).

En szemely szerint ugy erzem hogy az ilyen stilusu megkozelites, pl. a cim rogton 'jogom van a normalis elethez' (mi a normalis elet, miert es kinek lenne 'joga' hozza stb.?) illetve 'kepzeljuk el milyen szomoru hely lenne Europa bevandorlok nelkul' stb., ez a megkozelites nem segit senkinek, legkevesbe a bevandorloknak. Ettol csak ideges lesz a legtobb europai ember szerintem, meg en is, pedig en vagyok a blog antirasszista reme! :) Roviden: nem hiszem hogy barkinek 'joga' lenne ahhoz hogy Nyugaton eljen, azt sem hiszem hogy Europa szomoru hely lenne bevandorlas, bevandorlok nelkul. Felesleges az erzelmeket szitani ezzel a retorikaval.

A masik oldalon meg ott van az hogy vannak emberek akik haboru, uldoztetes elol menekulnek. Ebben reszben az a tragikus hogy a legtobben pont ezek kozul el sem jutnak soha pl. nyugati orszagok kozelebe. Ha megis eljutnanak akkor mi a megoldas, koltozzon sokmillio ember Nyugatra? A legtobben ezek kozul az emberek kozul akkor sem tudnanak dolgozni ha akarnanak, hiszen nem ismerik a helyi nyelvet es nincs hasznalhato kepzettseguk. Pl. ugy latom a tanulmanyokbol amiket olvastam hogy Mo.on a munkanelkuliseg legfobb oka hogy az embereknek nincsen olyan kepzettseguk amire a piacon szukseg van. Es ezek europai emberek akik anyanyelvkent beszelik az orszag nyelvet. Mit tudna egy irastudatlan afgan kezdeni magaval egy ilyen munkaeropiacon?

Persze a menekultek is emberi lenyek - nincs erre jo valasz. Az biztos hogy a posztban idezett Szanto Diana megkozelitese eleg naiv. Peldaul emliti a vizum-helyzetet - a legtobb ember tudja szerintem hogy nagy kulonbseg van az orszagok kozott vizum szempontjabol, es ez nem veletlenul van. Pl. ha afgan utlevellel konnyen lehetne vizumot kapni mas orszagokba, mar tobbe-kevesbe kiurult volna Afganisztan, ugyanez Pakisztannal es sok mas orszaggal. Ez pedig nyilvan nem erdeke azoknak az orszagoknak amiket az afganok stb. megceloznanak, szoval ezert nem adnak nekik vizumot. Annak a valoszinusege hogy egy brit allampolgar illegalisan ott maradjon egy masik orszagban nagyon alacsony, mig egy afgan, pakisztani, bangladeshi eseteben nagyon magas, ezert nehez nekik vizumot kapni, nem azert mert olyan csunya gonoszak mas orszagok es csak azert sem adnak nekik vizumot.

tanato 2015.03.27. 11:06:31

@labirintus1: Köszi ez is meglátás,ez is egy vélemény.

tanato 2015.03.27. 11:08:06

@fhdgy: Ez volna a legideálisabb ha megszűnnének a rasszok a keveredés miatt.Mint pl. kicsiben a braziloknál most.Bár állítólag ott is minél sápadtabb valaki annál magasabb a pozíciója úgy sacc per kb.

2015.03.27. 11:09:34

@labirintus1:
Ezt tapasztalom én is Svédországban. Találkoztam jó pár '56-os emigránssal, akiknek a gyerekei, unokái már egyáltalán nem beszélnek magyarul, nem követik a magyar kultúrát, teljesen "svédültek". Míg pl. az araboknál még a 4. generációs csaj is kendőben jár, miközben a segge már kilóg a miniszoknya alól.

2015.03.27. 11:14:57

@labirintus1: Hat ez nyilvan attol fugg kiket ismersz - en magunkon kivul egy kelet-europai / angol part sem ismerek, nyilvan nem azert mert nem leteznek hanem mert en pont nem ismerek ilyeneket. Viszont rengeteg azsiai-feher part ismerek, a feherek egy resze angol, egy resze kelet-europai. Egyaltalan nem szamit kirivonak nem feher britekkel hazasodni a feher brit lakossag koreben, lasd pl. www.economist.com/news/britain/21595908-rapid-rise-mixed-race-britain-changing-neighbourhoodsand-perplexing

tanato 2015.03.27. 11:15:28

@maxval bircaman szerkesztő: Majd meglátjuk Birca,majd meglátjuk hová tudja vezetni a népét Orbán meg Putyin.Majd az idő eldönti jó úton járnak e.Ha a lakosságnak békét és életszínvonal emelkedést tudnak hozni akkor hosszú idő távlatában pozitív hősök lesznek.Ha háborút és életminőség csökkenést akkor meg nem.Az viszont nem ér hogy ha pozitív dolgok vannak az a Vezér zsenijét mutatja,ha rosszak meg a nyugat aknamunkája miatt van.A felelősséget nem lehet eltolni.

tanato 2015.03.27. 11:17:30

@Mirjam2: Igen a keveredés nagyfokú,de ez világjelenség a nyitott határoknak köszönhető.itthon is nagyon sok pl a cigány fehér vegyespáros,egyre több.

Mrs. Clayton 2015.03.27. 11:24:31

@Mirjam2: egy anyanyelvi angolt meg ha indiai szarmazasu is nem fair egy kelet-europiai vagy barmilyen bevandorlohoz hasonlitani, ilyen alapon a 3. 4. Generacios lenyel, magyart is inkabb reszesitik elonyben mert hibatlanul beszel angolul. Bar sztem meg ez sem igaz. Az viszont nem igaz h inkabb jojjenek az indiaiak es ne a kelet-europaiak mert kozos a tortenelmi multjuk az angolokkal

Hari Seldon 2 2015.03.27. 11:26:52

@maxval bircaman szerkesztő:
"A megoldás az lenne, ha minden ország fejlődhetne a mag útján, anélkül, hogy aztán valakik emiatt háborút indítanának ezen országok ellen, ha azok nem a nyugati modellt akarják"

Az a helyzet, hogy csak a nyugati modell fejlődőképes. - Ebbe beletartozik Japán és távol-kelet is, ők is átvették a szabadpiaci rendszert.

Aki ettől eltér lecsúszik. (persze, amíg valahol van olaj, vagy valami más értékes nyersanyag, az egy ideig, még "oldalazhat")

Ezért képtelen a fejlődésre a muzulmán világnak az a része, aki elzárkózik a szabadpiactól. (jellemzően az arab államok)

Természetesen mindenhol vannak kivételek, de ezek csak ideig óráig működnek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 11:28:03

@qkuc:

Ez a dolog totális ballib félreértése.

Fanatikus orbánista kevés van. Ha csak ezek szavaznának, a Fidesz sose nyerne semmilyen választást.

A ballib mítosz: a magyarok többsége hülye orbánista, ezért vannak ilyen választási eredmények.

A valóság egész más: a magyarok többsége kiválóan tudja, hogy a fideszes érdekkör egy korrupt maffia, mely semmivel sem jobb a ballib korrupt maffiánál, de a Fidesz még így is valami újat mutat fel a politikájában, ami elfogadhatóbb, mint a csődöt mondott receptet ismételgető ballibek.

Ennyi az egész. S most látható is ez világosan. A Fidesz népszerűségének csökkenése NEM hoz támogatást a ballibeknek, hanem ez plusz támogatást ad főleg a Jobbiknak és kisebb mértékben az LMP-nek.

A veszprémi választások után ide is kommenteltem konkrét adatokkal: a ballib jelölt UGYANANNYI szavazatot kapott idén, mint tavaly, s csak azért nyert, mert a Fidesz-támogatók egy része nem ment el szavazni.

Éles helyzetben (pl. parlamenti választások) a ballibek harmadikok lennének, s az 1.-2. helyre meg a Fidesz és a Jobbik kerülne, s ma már abszolút nem biztos, hogy a Fidesz lenne az 1. és a Jobbik a 2.!

Azaz nem arról van szó, hogy a nép a nyugati modellt akarja (ezt képviselik a ballibek), hanem arról: a 3 nem-nyugati párt (Fidesz, Jobbik, LMP) között megy a valódi verseny.

fhdgy 2015.03.27. 11:28:03

@maxval bircaman szerkesztő: Nem tudom, hogy helyesen értelmezem-e, amit írtál, de én a következőt vontam le belőle:

Csalódtál, kiábrándultál, mert sem öt, sem tíz, ..., sem 25 év alatt sem értük el, amit ígértek. Én még hozzáteszem, hogy még nem is közeledtünk, sőt én egyre messzebnek látom az EU-t, ha úgy tetszik a Nyugatot.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy miből is ábrándultál ki?

Azt érzem, hogy Te a Nyugatból.

Nem gondolom, hogy ők abszolút "ártatlanok" lennének, de meggyőződésem, hogy alapvetően a mi sarunkról van szó. Akkor miért is belőlük lett eleged? Azért mert mi vagyunk az impotensek?

Egy impotens ne akarjon új figurát kitalálni, ha a jól begyakorolt sem megy neki.

A magunk hülyesége miatt nem másokra kellene kenni a dolgot, nekünk kellene leginkább saját magunkkal szembenézni. Aki mindenben másokban keresi a hibát, hát arra nem sok jó vár.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 11:28:03

@snygg panda:

Vannak nehezen és könnyen asszimilálódó népek. Ezek nemzeti sajátosságok.

S vannak ezen belül könnyen alkalmazkodó népek és olyanok, akik erre képtelenek.

A magyarok sajátossága (persze nem csak a magyaroké), hogy nehezen alkalmazkodnak, de könnyen asszimilálódnak. Azaz a magyarok 3. nemzedéke már szinte sosem magyar külföldön, sőt a 2. nemzedék zöme sem az, de az 1. nemzedék meg zömében képtelen alkalmazkodni. (Nyilván a kompakt közösségben élő magyar helyzetes más, de nem is erről van szó.)

Hozzáteszem: pl. a bolgárok identitikusak ebben a magyarokkal. Pl. Mo-ra kb. 30 ezer bolgár vándorolt be a XIX. sz. végén és az XX. sz. elején. Ezek nagy része bolgárral házasodott. Mára lennie kell minimum 70-80 ezer embernek, aki vér szerint bolgár. Ezzel szemben 4 ezer ember mondta magának a népszámláláson bolgárnak 2011-ben. Ez fantasztikus mértékű asszimiláció.

qkuc 2015.03.27. 11:29:13

@tanato: Az sem biztos, hogy jó dolog, elveszik a genetikai sokféleség. Csak olvastam róla, de nagyfokú keveredésnél elvesznek mondjuk azok a genetikai előnyök, hogy a betegségekkel szemben mindig lesz legalább pár százalék,a ki túléli (fekete himlő, AIDS, és a többi halálos ragály ...)

Szakértők nyugodtan tegyék helyre, ha hülyeséget írtam, :).

qkuc 2015.03.27. 11:30:13

@maxval bircaman szerkesztő: Ettől én még azért hadd tartsak a savval fenyegetőző bácsiktól, :).

2015.03.27. 11:30:36

@tanato: Persze, vannak a tobbedik generacios bevandorlok kozott is munkanelkuliek, alulkepzettek - csakugy mint a feherek kozott. Egy egesz csomo feher angol generaciok ota munkanelkuli es segelyekbol el. A londoni zavargasokat nem 'szinesboruek' kovettek el, hanem kb. mindenki aki eppen ott volt egy tarsadalmi retegbol, aminek a nagy resze fekete vagy 'mixed race', masik resze feher. En egesz veletlenul pont azon a varosreszen laktam (Tottenham) ahol kirobbant az egesz, par honappal a cirkusz kezdete elott koltoztem el. Londonban nem kulonulnek el az etnikumok. Tottenham egy nagyon lepattant resz ahol sokan segelyekbol elnek, van nagyon sok fekete de feherek meg masok is ott. Peldaul en is ott laktam, mondjuk nem en gyujtottam fel a volt lakasunktol par utcara levo szonyegboltot :)

qkuc 2015.03.27. 11:31:07

@adg [Au, Darwin]: Két mondatban összefoglalható (aka kalandvágy, :D), a lelki nyünnyögés meg kit érdekelne, de őszintén? :D

tanato 2015.03.27. 11:35:19

@qkuc: Ez még nem most lesz,de úgy egy 1000 év távlatábaN elképzelhető.

2015.03.27. 11:36:09

@maxval bircaman szerkesztő:
Ezt nagyon jól megfogalmaztad. Saját környezetünkben is látom az 1. generációs magyarokon, hogy mennyire küszködnek az alkalmazkodással. (Persze vannak kivételek, mint mi is. :)))

De a 2. és további generációk hihetetlen könnyen asszimilálódnak. Teljesen le vagyok döbbenve, amikor magyar nevű emberekkel hoz össze a sors, és akkor közlik, hogy nem beszélnek magyarul. És kiderül, hogy a szüleik pl. magyarok, vagy esetleg ők maguk is még Mo-n születtek.

Ehhez még hozzátenném a saját fajelméletemet: szerintem a magyar az egyik legkonformistább, leginkább alkalmazkodni képes népek közé tartozik, nem véletlenül sikerült túlélnie azt a sok száz évet. :)

tanato 2015.03.27. 11:36:30

@Mirjam2: Köszi az infót,az itteni média szerint ugye színesbőrűek csinálták a zavargáasokat.

2015.03.27. 11:36:50

@DavidT: Mindig ezt mondjak, en nem hiszek benne, foleg mivel igenis van rasszizmus szin alapjan is UK-ben, en tapasztaltam. Sokkal kevesbe mint mas orszagokban de van. Szoval nem az a helyzet hogy akiknek nem tetszenek a 'szinesek' azok nem merik kimondani, dehogynem. Viszont a legtobb feher britet valoban nem nagyon erdekli ez a faji kerdes szerintem, mivel gyerekkoruktol 'szines' emberek kozott nonek fel, igy ez nekik nem igazan egy nagy dolog, viszont a hirtelen megjeleno kelet-europai tomegek meg igen. De ezt mar rengetegszer megtargyaltuk ezen a forumon, tudom hogy sokan nem ertenek velem egyet, en igy gondolom, masok meg maskepp.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 11:41:35

@Hari Seldon 2:

"csak a nyugati modell fejlődőképes"

Mítosz...

Hozzáteszem: pont Japán és Korea a példa, ezek illiberális modellt alkalmaztak, azaz pl. az állam öntötte a pénzt a helyi nagytőkének, szóval NEM éppen nyugati modell.

Hari Seldon 2 2015.03.27. 11:41:45

@Mirjam2:
Elhiszem, hogy igazad van, amikor JELENLEG az angolok ezt így gondolják.
De könyörgöm: egy pár évet sem látnak a jövőbe?

Egy indiait- pakisztánit mikor tudnak kulturálisan integrálni? Soha. A vallás elválasztja őket (még a hindukat is, nemhogy a muzulmánokat)

Lehet, hogy britnek tartják a dél ázsiaiakat, de egy például lengyel bevándorló gyereke "angol" is lehet, egy két generáció után. ( - Lásd Tesco alapítót. Az is lengyel volt.)

Hari Seldon 2 2015.03.27. 11:46:07

@maxval bircaman szerkesztő:
Szokás szerint marhaságot beszélsz. Egyébként tudom, hogy ott az állam nagyon erősen támogatta a helyi nagytőkéseket.
(Ne nyomass olyat, amit mindenki tud, mert az csak szánalmas okoskodás.)

Arról beszéltem, hogy a szabad világpiacba való integrálódás az útja a felemelkedésnek, aki nem kereskedik (a világgal) az lecsúszik. A nyugati modell döntően ezen alapul.
(természetesen sok máson is, mielőtt megint elkezdesz okoskodni)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 11:48:18

@qkuc:

Ez oké. Fanatikus minden táborban van. Lásd a gyurcsányista keménymagot, akik megverték a pici ellenvéleményt megfogalmazó egyébként totál ballib tüntetőt és fideszeses kémnek nevezték.

Ezért nem csatlakozom párthoz, mert utálom a keménymagot mindenhol.

Próbálj meg keménymagos netes fórumokon BÁRMILYEN ellenvéleményt megfogalmazni, s megnézheted magadat.

qkuc 2015.03.27. 11:50:14

@maxval bircaman szerkesztő: Nem kívánok vitába szállni, de Japán, Kína, Korea, Oroszország is ugyanarra a modellre tekeredett rá, a kapitalizmusra. Ha félreteszem a személyes viszolygásom mindenféle diktatúrákkal szemben, akkor az én szememben a probléma forrása az aktuális gazdasági/világkereskedelmi berendezkedés.

Biztos láttátok már, de érdemes megnézni A Vállalat című dokumentumfilmet.

www.youtube.com/watch?v=IZ1vcafuPn4

Hari Seldon 2 2015.03.27. 11:51:04

@maxval bircaman szerkesztő:
"A veszprémi választások után ide is kommenteltem konkrét adatokkal: a ballib jelölt UGYANANNYI szavazatot kapott idén, mint tavaly, s csak azért nyert, mert a Fidesz-támogatók egy része nem ment el szavazni."

Akkor most én okoskodok neked:
TÖBBET kapott,körülbelül 800 szavazattal- Úgy hogy a részvételi arány sokkal alacsonyabb.

Na most okoskodj vissza, és keresd meg, hogy PONTOSAN mennyivel kapott többet....

Hari Seldon 2 2015.03.27. 11:52:36

@maxval bircaman szerkesztő:
Abban igazad van, hogy a magyar nép nagy többsége nem a nyugati modellt akarja. - Mint mondtam, mi is döntően azért jöttünk el.

qkuc 2015.03.27. 11:53:03

@maxval bircaman szerkesztő: Nem vagyok mazochista és minimálisra szorítom a politizálást is, :).

Egyik jelenlegi pártot sem tartom alkalmasnak még egy talicska vezetésére se, régi ideológia (lopj, csalj, hazzudj) kölykei mind kb.

Értelmét nem látom, türelmem meg nincs vitatkozni ebben a témában, főleg fanatikusokkal nem, de egy nagyon picit élek a szólásszabadsággal, amíg van :D.

2015.03.27. 11:53:25

@tanato: Tenyleg? :) Ezt nem tudtam. Most direkt utananeztem, azt irja a Wikipedia hogy: 'In February 2012 a report was published by the Ministry of Justice providing demographic statistics of the people charged over participation the riots up to 1 February 2012 which revealed that 41% of those brought before the courts identified themselves as being from the White group, 39% from the Black ethnic group, 12% from the Mixed ethnic group, 6% the Asian ethnic group, and 2% the Other ethnic group.' (en.wikipedia.org/wiki/2011_England_riots).

Mivel annyira keveredett a lakossag UK-ben, kizart dolog hogy ilyen lenne hogy 'te fekete vagy akkor gyere velunk rombolni, ha feher vagy akkor nem johetsz' :). Mindenki viszi a haverokat. Ugy tudom hogy a pasi, akinek a lelovese kirobbantotta az egeszet, mixed-race volt, legalabbis annak nezett ki.

labirintus1 2015.03.27. 11:57:16

@Mirjam2: Én az eredeti hozzászólásban felvetett jól képzett kelet-európaiakat ismerek fehér brit párral.

De az általad belinkelt cikk is azt mondja, hogy a keveredés a munkásoszály, meg az alatt (bár tudom, hogy van aki tagadja, hogy létezik underclass) van. pl. "Mixed black- African and white children are particularly common in working-class suburbs and commuter towns such as Croydon and Southend-on-Sea, possibly because black Africans are rarely tied to city centres through social-housing tenancies."

Nem mondom, hogy ritka a keveredés és hosszú hagyományai vannak. Volt is erről egy nagyon jó sorozat a BBC-n, de azt még ők sem állították, hogy a mai társadalom teljesen elfogadja a nem tök fehéreket. A sokadik generációs fehér bevándorló leszármazottaknál viszont a világon semmi probléma nincs.
www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/8806488/Mixed-Britannia-BBC-Two-review.html

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 11:57:17

@snygg panda:

A magyaroknál a nyelv a fő szempont. A magyar nyelvcentrikus etnikum. Még a név se számít igazán számít, de a nyelv nagyon is számít.

S egy csomó magyar nem tanítja a gyerekét magyarul külföldön.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 11:57:17

@qkuc:

Nem a kapitalizmusról van itt. Mindenhol az van, Észak-Koreán és Kubán kívül. Itt a kapitalizmus nyugat, liberális modelljéről van szó.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 11:57:17

@Hari Seldon 2:

Nagyjából ugyanannyi az eredmény. Te is írod, 800 szavazat plusz, ami gyakorlatilag semmi.

2015.03.27. 12:06:24

@Hari Seldon 2: En ezt nyilvan maskepp latom, de ez csak azert van mert engem hosszu evek utan sem sikerult integralni az europai kulturanak :). Szerintem neked egyszeruen felfoghatatlan hogy vannak akik nem akarjak az embereket 'integralni', vannak akiket nem zavar ha valaki nem kereszteny peldaul, vagy karacsony helyett Diwalit unnepel. Szamomra rejtely hogy pl. teged miert zavarnak ezek a dolgok, miert akarod hogy europai es raadasul vallastalan legyen mindenki. Barmennyire is szeretned, a vilag etnikailag es kulturalisan nem homogen, es nem, a vallasbol sem fognak 'kinoni' az emberek mivel ez az emberi kultura fontos resze.

adg 2015.03.27. 12:09:32

@qkuc: oke, ket mondatban osszefoglalhato, de attol meg kifejtheto egy posztban. :)
Tudod hany kalandvagyas poszt volt mar, es mennyi egesz jo volt koztuk?

Szoval rajta, jon a 4 napos hetvege! :D

qkuc 2015.03.27. 12:10:16

@maxval bircaman szerkesztő: Na mert az illiberális Kínában nem éppen a multik okoznak megint gazdasági buborékot (kissé érdekesen könyvelnek arrafelé is, olyan kreatív módon) ...? A politikai berendezkedés olyan mindegy, amíg a nagyvállalatok fütyülnek.

Meddig tartható fenn, hogy a nagyvállalatok minél több pénzt kaszáljanak és minél kevesebb kiadásuk legyen? Ezzel jobban növelve többek között a társadalmi ellentéteket is?

2015.03.27. 12:11:36

@labirintus1: Ha vegigolvasod a cikket, az is benne van hogy az azsiai-feher par a leggyakoribb a magasan kepzett, kozeposztalybeli emberek koreben: 'assimilation follows education: according to research by Raya Muttarak and Anthony Heath, Indians with degrees are far more likely to marry whites. Indians are not so much marrying into the white majority as into its suburban middle class, says Shamit Saggar at the University of Essex.' Az en ismeretsegi korom is ezt igazolja.

soad1221 2015.03.27. 12:14:12

@DavidT: nem, nem vagyok biztos. egyik líbiában sem éltem, így valójában fogalmam sincs. Nem, a káosz semmivel sem jobb, sőt, az egyik lehet legrosszabb, de az átlag líbiai életszínvonalán a közvetlen terror semmivel sem jobb, mint a káosz. A terror, amiben éltek meg a másik legrosszabb.
Valójában persze én ezt egy bp-i, viszonylag biztos állás és megélhetés közepén mondom, az itthoni átlagnál egy picivel jobb életszínvonallal, de így a helyzetet elképzelve, nem tudnám azt mondani, hogy egyik jobb vagy a másik...

Muscari 2015.03.27. 12:15:34

@pasztasuta: @Réka ‎: megint keveritek a bevándorlókat a menekültekkel. Én is csak a szakképzett bevándorlókat fogadnám tárt karokkal, akiknek a munkájára szükség van és hajlandóak is dolgozni.
A menekültek más lapra tartoznak, az lenne a jó, ha ők egy odő után vissza tudnának menni oda, ahonnan jöttek. Tudom, hiú ábránd :-(

Hari Seldon 2 2015.03.27. 12:19:08

@Mirjam2:
Az én értelmezésemben az integrálásnak a divergálás az ellentéte. Természetesen nagyon hosszú időtávban.
(a vallási vonalat most nem folytatnám, nehogy nagyon belelendüljek)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.27. 12:19:12

@soad1221: nem vagyok Líbia szakértő, szóval nem tudom milyen terror lehetett ott

csak azt tudom pl hogy csomó líbiait ismertem az egyetemen, és a csúnya terrorállam fizette nekik a tandíjat

persze ebből nem szabad általánosítani! de a káosznál biztos hogy jobb!

sajnos úgy tűnik hogy valamiféle kompromisszumot kell kötni a szabadság és a rend között olyan országokban amelyek még nem állnak készen egy nyugati típusú demokráciára

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.27. 12:21:43

lehet, hogy én nem olvasok elég politikát, de nekem eddig még nem jött le, hogy milyen pozitív elemek vannak az orbánék új, korszakalkotó, teljesen más fejlődési koncepciójában. szeretnék egy tételes, konkrét listát erről.
tőlem aztán lehetne kereskedni bárkivel vagy nyitni bárhova, ha abból eredmények lennének. ok, ne majmoljuk a nyugatot, legyen, teremtsünk valami szépet és újat - hát bocs, én ebből eddig semmit nem láttam.
közben nekem eddig az jött le, hogy 1, a bankokra rászállás miatt eszeveszett terhek a legmezítlábasabb folyószámlán is (hogy mondjuk egy kis aprósággal kezdjek - ó je leszámolunk a gonosz bankokkal és a nyugati tőkével, aha, ez lett belőle), 2, a világon a legmagasabban közé tartozó adóterhek és illetékek, amivel nem is lenne baj, ha közben az állami szolgáltatások, munkahelyteremtés, útépítés, oktatás fejlesztése stb stb felpörögtek volna, de az állam csak egyre többet elvesz és egyre kevesebbet ad (bocs, de a stadionépítés nekem nem elég), 3, az államilag finanszírozott sajtó teljes kisajátítása (érdemes megnézni az 1990-es fidesz akkori 12 pontos kiáltványát.....), 4, oktatás, egészségügy fokozatos lezüllesztése, források kivonása (az ideológiát nem akarom idekeverni, mert az szubjektív), 5, korrupció feneketlen bugyraiban iszonyú milliárdok tűnnek el, 6, munkanélküliséggel, szegénységgel kapcsolatos adatok további romlása a béka segge alá.
stb stb stb ez most csak egy hirtelen lista volt.
ezek elég nehezen vitatható tények és adatok.
ideológiák, koncepciók, megközelítések mentén lehetne és érdemes lenne vitatkozni, de tényekkel szerintem nem érdemes, vagy hülyét csinál magából, aki mégis megteszi.

soad1221 2015.03.27. 12:22:24

@Határátkelő: előbb-utóbb lesz, az a történet éppen alakul...vagy alakítás alatt van, ha pontosabb akarok lenni, így megírni még nem tudom :) Jelenleg max a történet első bekezdése lenne meg, kb bemutatkozás, okok, elhatározás, ilyesmi

félre ne érts, nem emiatt szar a péntek, csak a mai poszt nem tudta feldobni, szemben az igencsak erős héttel :)

ganjagym 2015.03.27. 12:23:28

@tanato: minden rassznak, etnikumnak megvan a maga 'scum', 'racaille', 'casssos' retege.
De a muszlim DK-Azsiaiak (pakisztani, bangladeshi), a travellerek (ir es masmilyen 'ciganyok'), meg talan a karibi fekak egy kisebb resze nem igazan sikeresen, vagy sehogy sem illeszkedett be.
Segelyen meg rengeteg feher angol ingyenelo szar van szintugy.

soad1221 2015.03.27. 12:32:51

@DavidT: a terror állam nyilvánvalóan van akinek jobb, van akinek rosszabb életkörülményeket képes nyújtani. Ettől még akinek jobb nem feltétlenül terrorizál, az lehet még jó ember is, egyszerűen szerencséje volt. Egyetlen líbiai embert nem ismerek, de amit tudok a régi Líbiánál egy pillanatra sem tűnik nekem jobbnak, annál amit a mostaniról tudok. Hangsúlyozom, a mostani sem jobb egyetlen pillanatra sem, mindössze úgy látom, hogy cseberből vederbe helyzet van. Ezért nem idealizálnám azt a diktatúrát. Rend pedig lehet diktatúra nélkül is. Teljesen természetes, hogy a szabadságban is rendnek kell lennie a magyar értelemben véve én sem vagyok liberális.
A szabadság rend nélkül anarchia lenne, abból meg sok fejlődés nem igen tud lenni.
Na mindegy, igazából csak egy internetről begyűjtött információk alapján megfogalmazott véleményem van, az biztos, hogy nem lett jobb nekik egy picikét sem... hogy rosszabb-e? Adott személyeknek nyilván igen, de összességében szerintem nem. Ugyanott topognak, csak most már rend sincs...

pasztasuta 2015.03.27. 12:43:58

@Muscari: En nem keverem. A poszt a migraciorol szol amibe minden kategoriat belevesz es szinonimakent hasznalja a bevandorlo es menekult kifejezeseket. Szerintem sem kellett volna ezt a ket temat osszemosni. A cim (ami ugye egy menekultet idez) meg a foto sem szakkepzett bevandorlora utal ugyebar..

qkuc 2015.03.27. 12:47:08

@adg [Au, Darwin]: Hogy a csudába jön ki nektek a 4? :D Az csak 3 nekem, de nem leszek gépközelben.

Maradjunk annyiban, hogy elgondolkodom rajta, ok?

pasztasuta 2015.03.27. 12:51:21

@qkuc: Nekem 5, hah! Nyertem? :D

qkuc 2015.03.27. 12:57:09

@pasztasuta: "utállak", jó, nem, irigyellek, :D. tényleg hol mennyi a húsvéti szabadság?

Ezek szerint eddig az olaszok nyertek az 5 napos hosszúhétvégével, :D.

adg 2015.03.27. 12:58:17

@qkuc: na, ez mar fejlodes. :)
4? Egyszeru, nagypentek, sz, v, husvet hetfo. Ez negy. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.27. 13:01:04

@Dragonlady (Bp, Hun): ugye,hogy itthonrol mennyivel jobban latszik?

2015.03.27. 13:01:14

@Muscari:
"A menekültek más lapra tartoznak, az lenne a jó, ha ők egy odő után vissza tudnának menni oda, ahonnan jöttek. Tudom, hiú ábránd :-( "
Mondd ezt peldaul az 56-os vagy a '89 elotti magyar "menekulteknek":) Vissza tudtak volna menni Magyarorszagra, mivel a rendszervaltaskor megszunt a kommunista diktatura, ami elol elmenekultek, de nagyobb reszuk maradt a befogado orszagban. A legfurcsabb az egeszben az, hogy paran kozuluk szidjak a menekulteket, elfelejtve azt, hogy valamikor ok is azok voltak:(

@ganjagym:
"Segelyen meg rengeteg feher angol ingyenelo szar van szintugy. "
Irigykedunk? :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.27. 13:02:38

@adg [Au, Darwin]: ha az egyszerut is beleveszed, akkor ot.

qkuc 2015.03.27. 13:03:34

@adg [Au, Darwin]: Áhhh, így könynű, itthon nagypéntek nem ünnep, inkább ebben buzkólkodott volna a KDNP, :D.

pasztasuta 2015.03.27. 13:12:58

@qkuc: Szerintem officially csak husvet hetfo lenne, nagycsutortok-nagypentek a munkaado jofejsege.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.27. 13:16:48

@~~Babette~~:
kintről is látszott, most se jobban (nem nézek tv-t, kimegyek a szobából, ha valaki politzál stb, szóval még mindig csak a net van igaziból, meg a szűkre szabott kis futnivaló köreim), de most jobban bosszant ugyanaz, amit tudok, mert itt vagyok!

Mr Long 2015.03.27. 13:19:42

Multkor hallott megnyilvanulas az indiai - angol kulturalis lozelsegre:
"Hat ti milyen furcsa kajakat esztek."
Feher kozeposztalybeli tanult angol szajabol :)
Az en kajamra meg sosem mondtak ilyet.

adg 2015.03.27. 13:26:11

@~~Babette~~: elszamoltam. :)

@qkuc: nehogy azt hidd, hogy jobban jottek volna ki belole. Akkor is megkaptak volna a maguket. :))

@pasztasuta: gondolod? :)
www.fairwork.gov.au/leave/public-holidays/list-of-public-holidays#NT

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.27. 13:27:34

@qkuc:
Indonéziában mindenhol és Malajziában néhány tartományban a nagypéntek munkaszüneti nap.

adg 2015.03.27. 13:32:39

@Mr Long (UK): mikor citromot tettem a teaba, az ozi kollegam kb rosszul lett. Mondta, hogy gusztustalan parositas, egyaltalan nem illik ossze. :))

Aztan a fel pohar teajaba beleontott egy kis tejet, majd a kapott folyadekot felontotte a csapbol langyos vizzel, es aztatta benne a filtert meg egy jo oraig. Az legalabb kivanatos volt. :D

pasztasuta 2015.03.27. 13:52:29

@adg [Au, Darwin]: az ozzi rendet en nem vitatom, ezt en az itteni helyzetre ertettem, marmint hogy nem az olaszok nyertek, csak en. :D

catnip cupcake 2015.03.27. 13:53:37

@adg [Au, Darwin]: Egyszer nekem is mondták, hogy miért teszek citromot a teába, hiszen az olyan, mintha egy Lemsipet (ugyanaz, mint a Coldrex ital) innék.
Mivel a tejet nem bírom, nem tudom meginni a tejes teát. Viszont lehet, hogy a napi egy nagy bögre mézes-citromos teának (is) köszönhetem, hogy egy évben kb. egyszer vagyok náthás (kop-kop).

2015.03.27. 13:57:56

@Dragonlady (Bp, Hun): +1, de hat a tenyek kit erdekelnek :)

qkuc 2015.03.27. 14:04:08

@Dragonlady (Bp, Hun): És gondolom hétfő is, érdekes pedig Indonéziában gondolom nem a keresztények vannak többségben.

2015.03.27. 14:06:26

@Mr Long (UK): 'Az en kajamra meg sosem mondtak ilyet.'

Lehet hogy udvariasak voltak :). Azert varjuk meg amig olyan nepszeru lesz a kelet-europai kaja (ha egyaltalan van ilyen) UK-ben mint az indiai. Egyebkent az en ferjemet is sokkolja a teaba citrom kombinacio, a napokban is ajanlottam neki a mentateahoz de nem...

2015.03.27. 14:09:24

@pasztasuta: Igen, igy van, ezt mar gondoltam nem is emlitem, majdnem mindig ez a helyzet 'bevandorlasos' cikkeknel... Es valoban nem te vagy mas kommentelok mostak ossze a kategoriakat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.27. 14:13:22

@qkuc:
én is inkább a hétfőre tippeltem volna, de megnéztem, nem.
akarácsony is munkaszüneti nap.
ez persze iskolákra, hivatalokra stb vonatkozik. állatokat etetni, kisboltot kinyitni stb úgyis igény szerint kell.
nem tudom pontosan milyen hatáskörben vannak az ünnepek, Balin pl tavaly 10 napra bezárták az iskolákat a két legnagyobb ünnepük között, a Carrefour meg mindig nyitva volt, a hivatal meg kedvük szerint (nekem úgy tűnt legalábbis). de dél-Balin könnyű, mert elég sok a muzulmán ahhoz, hogy pl egy postát vagy üztelet ki tudjanak nyitni, ha akarnak.
gondolom, hasonló a helyzet Timorban és Floresen a nagyhéten, az iskolát meg a hivatalt valami helyi rendelet bezárja, az emberek nagy része meg nem alkalmazott, hanem a saját dolgait csinálgatja, amikor éppen tudja.
(amire érdemes rákeresni, google képekben, semana santa in Larantuka, elég nagy felhajtást csinálnak)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.27. 14:13:56

@tanato:
A volt gyarmatok lakói semmilyen előnyben nincsenek senkivel szemben.

2015.03.27. 14:13:57

@Muscari: Nemcsak nyugdíj nem lesz, de valószínűleg mindennek esni fog a színvonala, ami az államhoz köthető, v. állami fenntartású.

2015.03.27. 14:16:33

@fhdgy: Hitetlen vagy... :(

2015.03.27. 14:18:59

@Jess G: Lehet hogy 'nem fair', es nem is en hasonlitom ossze, hanem itt a forumon irjak sokan - es magam is hallottam kelet-europai bevandorloktol - hogy milyen mar hogy az angolok a nem europai bevandorlokat jobban elfogadjak mint a kelet-europaiakat. Tehat azok mossak ossze a regi es uj nem-europai bevandorlokat akik ilyeneket mondanak, nem en. Sokan mintha nem ertenek meg hogy a most UK-ben elo azsiaiak, afrikaiak tobbsege nem tegnap szallt le a hajorol hanem generaciok ota ott el. Jelenleg Europan kivulrol nagyon nehez bevandorolni UK-be, szinte csak magasan kepzetteket engednek be, mig EU-n belulrol barki johet. Igy persze hogy jobban zavarjak a briteket a kelet-europai bevandorlok, mivel hirtelen nagyon sokan jottek egyszerre es a tobbseg nem tul kepzett, nem beszel angolul stb. A kelet-europaiak viszont sokszor a tobb generacio ota UK-ben elo azsiaiakra mutogatnak hogy 'utaljatok ezeket a ciganyokat, ne minket', kb.

2015.03.27. 14:19:36

@maxval bircaman szerkesztő: "Hozzáteszem: pont Japán és Korea a példa, ezek illiberális modellt alkalmaztak, azaz pl. az állam öntötte a pénzt a helyi nagytőkének, szóval NEM éppen nyugati modell."

Mo.-n pedig a holdudvarnak öntik a pénzt, aztán mégsem vagyunk Dél-Korea. :(

2015.03.27. 14:22:58

@diggerdriver:
Tegnap elott csinaltam ezt a videot valahol a Lake Superior mellett a Trans Canada Hwy-n. Utat szelesitettek, 4-5 markolo rendezte a lerobbantott koveket:
www.youtube.com/watch?v=BhBrW3y5cMY

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 14:44:25

@Philosoraptor:

Mert:
- nem öntenek eleget,
- más a gazdasági helyzet,
- Mo. alá van rendelve a nyugatnak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 14:44:25

@qkuc:

Nálunk munkanap péntek is, hétfő is. Mert nem fogadjuk el a nyugati számolás szerinti Húsvétet.

Mr Long 2015.03.27. 14:46:18

@Mirjam2: Egy angol kollegam volt lengyel eskuvon Lengyelorszagban es azt mondta meg sosem evett olyan jot mashol.

Mr Long 2015.03.27. 14:48:39

@adg [Au, Darwin]: Igazat megvalva felig igaza van. Marmint a te teaddal kapcsolatban :) De az ove kb ugyanannyi kivannivalot hagy maga utan

qkuc 2015.03.27. 14:48:50

@Cascabel: Mi az a csík a szélvédőn(?) ? :)

Mr Long 2015.03.27. 14:50:32

@Mirjam2: Ha nehez bejutni europan kivulrol, akkor miert vannak tele a gettok nem europaiakkal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.27. 14:55:44

@Muscari:
Azokat menedékesnek nevezik.

A menekült marad a menedékes visszamegy.

2015.03.27. 15:09:17

@qkuc:
" Mi az a csík a szélvédőn(?) ? :) "
Mi lenne, ha nem repedes:) Ez termeszetes ilyen utakon. Majd egyszer megcsinaltatom, ha lesz idom. A lenyeg az, hogy megy a kocsi (3500 km-t siman lenyomtam vele, van benne futes, kavetarto, 6 hangszoro, mi mas kell a boldogsaghoz?

Mrs. Clayton 2015.03.27. 15:15:09

@Mirjam2: en ilyet meg sosem hallottam, h az afrikaiak, indiaiak jobban el lennenek fogadva

qkuc 2015.03.27. 15:16:32

@Cascabel: Egy sofőr aki vezet helyettem, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.27. 15:19:23

@Cascabel:
Tudják mivel kell dolgozni.
Caterpillar, Komatsu.

2015.03.27. 15:23:25

Elegge egyoldalu poszt, ez semennyire sem olyan egyszeru, ahogyan le van irva itt szerintem, az ilyen nem tul arnyaltan megfogalmazott dolgok nem tesznek jot a populizmus elleni harcnak, dehat mar megszoktam, ilyen az uj media, igy mukodik az internet. :D

Az egy erdekes vita, ami kialakult, a britek vs feher vs szines bevandorlokrol, az jut eszembe, amit egyszer hallottam valakitol, a skot fuggetlenseg kapcsan, hogy a brit ertekek azok olyanok, hogy o peldaul pakisztani szarmazasu, a felesege sved, akinek francia az anyja es ok ettol britnek vallhatjak magukat, ahogyan a skotok is, es ezert hulyeseg a fuggetlenedes, mert a skot ertekekbe csak azok fernenek bele, amit ok kitalalnak maguknak es az nyilvan csak szukebb lehet, mint a brit, hiszen abba o is belefer. Vagy valahogy igy volt, mar nem emlekszem erre a parades ervelesre pontosan :D De szerintem ez csak olyan hagyomanyos brit arrogancia, vagyis: amit Europaban "hagyomanyos europai ertekeknek" hivnak, azt a britek "hagyomanyos brit erteknek", nekik az europai inkabb negativ fogalom, es nem azokra a dolgokra hasznaljak, amire mi magyarok itt a periferian nagyon szeretnenk buszkenek lenni. Szerintem ez csak ennyi.

esban 2015.03.27. 15:31:35

@catnip cupcake: Tea kerdesbe en is beszallok. En napi egy bogre zoldteat iszom, csak viz es filter, semmi mas. Nem volt meg olyan kollegam aki ne titulalta volna piss-nek es ne szornyulkodott volna el rajta :)

labirintus1 2015.03.27. 15:37:59

@Mirjam2: Nekem úgy tűnik, hogy nem muszlimokról van szó, bár ez nem biztos indiaiak esetében. Valószínűleg a jól képzett hinduk nyitottabbak a beolvadásra.

Egyébként kicsit félrevisz, hogy csak Angliáról beszélünk, mert a te idézetedből is kitűnik, hogy náluk a színhez hasonlóan fontos az osztály.

Más országban ez szerintem, nincs így. Mármint sokkal erősebb a szín meg a kultúra szerepe abban, hogy kivel házasodnak, mint a társadalmi osztályé.

Taxomükke (UK) 2015.03.27. 15:47:41

@esban: Eleve a filteres tea gyenge minőségű, mint tudjuk.
Csaxólok.
;)

ganjagym 2015.03.27. 16:18:51

@Cascabel: lebuktam, feltarult elottetek motivacios horizontom zenitje. Mar edzek a benefit streetre valo bekoltozesre, vettem angol nepviseletet a SportsDirectben (szurke mackonadrag kapucnis szinten szurke mackofelsovel). Meg a fogaimat kene rohasztani egy picit, sorhasat noveszteni meg behizott golyofejet. De lehet, hogy igy is csak lengyelnek hinnenek.:)

ganjagym 2015.03.27. 16:30:48

@Taxomükke: ez igy leegyszerusites. Lehet, regen a tormeleket , maradekot raktak bele, osszekeverve mindent, de manapsag mar mas a helyzet.
Itt van peldaul ez, takaros selyemzacskokban egyenest a Himalajabol, Darjeeling-szeru muskotalyos aromakkal:
www.newbyteas.com/eboutique/gifts/silken-pyramids/kan-junga.html.
Munkahelyen, (pl. muto elohelysegeben vagy rendeloben kicsit korulmenyes lenne szoszmotolni a teafuvel).

montroyal ( CAN qc) 2015.03.27. 16:31:53

off

uj alkatreszek eladok hoemberhez .... friss ma erkezett ..

magarul szakad a ho a budos pi...ba ...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 16:47:23

@Philosoraptor:

Sajnos nem az. Különben Mo. virágzana, hiszen 25 éve vadliberalizmus van.

labirintus1 2015.03.27. 16:47:24

@Mirjam2: Szerintem, soha nem lehet előre tudni, hogy mi lesz népszerű. Pár hete néztem egy Call the Midwife részt, amiben egy indiai nő hozott ételt ajándékba. Ha hihetünk a sorozatnak, az 50-es években még nagyon nem ismerték a indiai kajákat.

Nekem úgy tűnik, hogy ebben inkább divatok vannak. Aztán ami tényleg ízlik a népnek az beépül a mindennapokba. Lehet, hogy néhány kelet-európai étel is ilyen lesz majd és 100 év múlva már csodálkozni fognak a britek, hogy a káposztás tészta, meg a pierog nem is ősi angol recept. :-)

Csodabogár 2015.03.27. 16:47:24

@Muscari: Vannak szállók Magyarországon is. Sajnos sok hajléktalan nem akar bemenni, mert egyrészt nem lehet inni és dohányozni, másrészt egymás holmiját is ellopják.:-(((

Taxomükke (UK) 2015.03.27. 16:48:08

@ganjagym: A kapható filteres teák túlnyomó része (szerintem úgy 90 %-a) ma is a leggyengébb minőségű törmelék. Ezen a tényen nem változtat az, hogy lehet kapni jó minőségű filteres teát is.
Az persze biztos, hogy praktikusabb és bizonyos esetekben ez a jó megoldás, de a filteres tea és az instant kávé a lustaságunk miatt olyan népszerű.

qkuc 2015.03.27. 17:01:10

@montroyal ( CAN qc): :D :D :D Aztán mennyiért méred, szállítási költséget vállalod-e? :D

montroyal ( CAN qc) 2015.03.27. 17:14:35

@tanato: negatívat mint Mo.az meg bukta lesz rövid időn belül

vajon melyik mostani politikus aggodik e miatt .. neveket nem sorolok ..

www.fusz.hu/fuszdrupal/?q=content/olaj-%C3%BCgyek-orb%C3%A1n-500-milli%C3%A1rdos-vagyona

2015.03.27. 17:16:07

@Taxomükke: "de a filteres tea és az instant kávé a lustaságunk miatt olyan népszerű. "

En ezt a kettot egeszen biztosan betiltanam, ezzel kezdenem, ha diktator lennek, es az alkotmanyba is beleirnam, hogy a rendes szemes kavehoz es rendes leveles teahoz valo hozzajutas alapveto emberi jog. :D

montroyal ( CAN qc) 2015.03.27. 17:17:07

@qkuc: szallitast nem vallalok .- szedd magadnak akcio .. de 2 adok 1 araert .. ja garancia nincs .. csere,napot meg meleget elfogadok ..

Mr Long 2015.03.27. 17:38:49

@mojyo: Igy is kurva hosszu a sor a konyhaban... Ha meg nekiallnanak it baszakodni a teafuvekkel, sosem vegeznenk!

soad1221 2015.03.27. 17:38:51

@mojyo: mit jog? kötelesség! :D

2015.03.27. 17:39:04

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, hiszen a rendszerváltás óta az összes magyar kormányt az EU ültette be a Parlamentbe. Biztos így van, hiszen én mondom. :) Bárcsak felébredne a magyar társadalom, kihúzná a fejét a seggéből, és rájönne, hogy a mindig más a hibás mantrával sohasem fog előrébb jutni. Ha ez megtörténne, akkor megtörténhetne a politikai tisztulás is, hiszen onnantól kezdve senki sem szavazná kormányra xy pártot, amelyik valakit hibáztat a dilettáns hozzá nem értésük palástolása gyanánt.

tanato 2015.03.27. 17:39:36

@diggerdriver: Lehet hogy hivatalosan nincs előnyük a gyarmatokról jövőknek,de a tökéletes angol/vagy más országoknál.a holland vagy a francia/nyelvtudásuk hatalmas előny egy nem túl nagy szakképzettséget igénylő állás esetén mivel a kelet európaiak idegen nyelvtudása nem veszi fel velük a versenyt,mivel ők eleve angol vagy francia nyelvű iskolába jártak már kicsi koruktól kezdve az egykori gyarmati országokban.Itthon is előnyben van egy ukrajnai magyar az ukránnal szemben egy állásnál.

tanato 2015.03.27. 17:41:57

@montroyal ( CAN qc): Igen ebben hatalmasak vagyunk,hogy kell az uniós támogatásokat magánvagyonná változtatni,úgy hogy közben meg köpködünk a nyugatra.Próbálnának csak meg Putyintól kérni agrártámogatást,majd mutatna valamit.

2015.03.27. 17:44:21

@maxval bircaman szerkesztő: Most mondtam. Mindig más a hibás. Ezzel Mo.-n bármit el lehet adni. Ha nem léptünk volna be az EU-ba 2004-ben, akkor a szemét bankok, az imperialisták, vagy a gyíkemberek lennének a hibásak, miért nem megy a szekér.

2015.03.27. 17:44:27

@Mr Long (UK): Dehat pont ez a teaceremonia lenyege, hogy eltart egy ideig. Ha nagy a sor, nagyobb konyhaba kell koltozni, hogy senki fuvezesi joga ne csorbuljon, csokolom. :D

Mrs. Clayton 2015.03.27. 17:44:56

@tanato: hallottal mar egy jamaicait vagy egy igazi bennszulott africait angolul beszelni, foleg olyat aki szakkepzetlen? Elmondom h a k-europait elobb megerti barki, plus nem lesz egy sem olya egyszeru h egy szimpla problemRa ne legyen megoldasa. Takaritas es hasonlo munkakhoz tok m1 hogyan es mennyire beszel bki

2015.03.27. 17:47:52

@tanato: Nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz. Akit nem fognak ápolni/támogatni a gyerekei, azok majd az utcán fognak élni. Mire ez bekövetkezik, addigra valószínűleg már se sok orvos, se sok nővér nem lesz az országban, tehát kérdéses az egészségügyi ellátásuk is. Hacsak nem jönnek majd tömegével harmadik világbeli országokból letelepedni vágyók. Ők még talán megmenthetik a helyzetet.

tanato 2015.03.27. 17:49:23

@labirintus1: Pl.a kínai kaja az én gyermek és ifjú koromban ismeretlen volt Mo.on,ma meg már minden kisvárosban is vannak kínai gyorsbüfék.Így lesz az indiai ételekkel is.Egyetemi városainkban már mindenütt van indiai étterem.Én pl. nagyon szeretem őket.De mondhatnám ezt az olasz tésztaételekre is.Az sem létezett a gyermekkoromban,sem pizza sem spagetti.

tanato 2015.03.27. 17:51:33

@Jess G: Hát igen,az egyszerűbb munkákért biztosan nagy harc van és lesz a volt gyarmati emberek és a K-európaiak között.Angol és francia,esetleg még holland viszonylatban.

tanato 2015.03.27. 17:53:41

@Philosoraptor: Sajnos ehhez az kéne hogy olyan munka és fizetési feltételeket tudjunk biztosítani a harmadik világból jövőknek hogy megérje nekik ittmaradni.Per pillanat egy marokkói vagy egy török otthon is megkeres annyit mint itt közmunkával.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.27. 18:01:30

@Muscari: Sajnos ez a legnagyobb baromság az egészben...Mármint, hogy a fiataloknak kell eltartaniuk az öregeket.Tartsa el mindenki saját magát.Vagyis kapja vissza azt a pénzt nyugdíjba, amit egész életében levontak tőle, plusz kamatos kamat, plusz valamennyi állami pénz.
Aki ezt a kib@szott felosztó-kirovó nyugdíjrendszert kitalálta, annak három év kötelet, meg tíz év fejlövést adnék.Hogy rohadna meg...
Ja, és azoknak is ez a büntetés járna, akik a nyugdíjvagyont "megvédik" meg eltőzsdézgetik...

eagles 2015.03.27. 18:03:13

@maxval bircaman szerkesztő:

Úgy látom nem adod föl. Fogadd őszinte elismerésemet. Bár szerintem fölösleges időpocsékolás.

esban 2015.03.27. 18:06:12

@Taxomükke: piss-nek pont elmegy :))

esban 2015.03.27. 18:06:12

@tanato: Kepzetlen munkaero nem jart a gyarmaton se angol/amerika/francia iskolaba, mert ezeknek nagyon borsos tandija van odakint.
A kepzettek kozeben valoban soknak tokeletes a nyelvtudasa, igy lehet elonye is.

Ettol fuggetlenul az angolokkal kapcsolatban en azt tapasztalom, foleg a fiatalabb korosztalynal, hogy ok mindenkit elfogadnak aki probal beilleszkedni es legalabb kozepesen beszeli a nyelvet. Aki meg nem, azt meg nem annyira.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 18:06:12

@Philosoraptor:

Nem mindig más hibás. De ha valakik kiszívják a pénzt az országból, akkor a kiszívók a hibásak. S ráadásul ezt nem lehet nyíltan kimondani az embereknek, mert akkor bombázni fogják Budapestet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 18:06:12

@eagles:

Sosem felesleges, hidd el. Sokan elgondolkoznak, sok ember van, aki kommentben nyíltan nem akar beszélni velem, de magán emailben ír és pontosító kérdéseket tesz fel.

2015.03.27. 18:13:27

@Mr Long (UK): Milyen gettok? Angliaban pl. hol van getto?

2015.03.27. 18:18:10

@Jess G: Tobbek kozott itt a forumon irjak egy csomoszor. Ha legkozelebb latok ilyen kommentet, megprobalom belinkelni neked.

tanato 2015.03.27. 18:24:41

@esban: Nem tudom,én úgy gondolnám hogy a volt gyarmatokon azért az angol vagy francia nyelvű oktatás az alapfokú képzési rendszerben is benne van.Nem csak idegennyelvként tanítják az angolt vagy a franciát.De majd Mirjam kiigazít,hisz ő élt Indiában.PL. Madagaszkáron,Kamerunban,Algériában,Marokkóban biztosan tudom hogy nagyon erős francia nyelvű oktatás van ált, iskolában is,és nem csak idegen nyelvként,heti 2 órában.

2015.03.27. 18:25:20

@labirintus1: Minden lehet, de az teny hogy vannak olyan konyhak amik vilagszerte ismertek es nepszeruek (legalabbis a 'nemzetkozi' valtozatuk ami sokszor elegge kulonbozik az eredetitol), pl. indiai, kinai, olasz. A kelet-europai, skandinav stb. etelek peldaul nem ebbe a kategoriaba tartoznak. Bar ki tudja mit hoz a jovo - ahogy mar maskor is irtam, lattam en mar Kathmanduban Tibi csokit! :)

2015.03.27. 18:34:28

@tanato: India: hatalmas orszag, alapvetoen csak a 'muvelt' / kozeposztalybeli emberek beszelnek angolul, persze ez is sok millio embert jelent osszesen. Sajnos meg mindig rengeteg gyerek nem jut el az iskolaba egyaltalan, vagy ha megis akkor csak allami iskolaba, az pedig a helyi nyelven van. Elvileg tanitanak angolt de nem sokat er, par szot tanulnak meg maximum. Sok csalad aldoz arra hogy jobb iskolaba kuldje a gyerekeket ahol angolul folyik a tanitas egy resze vagy egesze. A jobb egyetemek mind angol nyelvuek, de ide persze az atlag indiai nem jut el. Tehat osszessegeben igen, egy csomo ember beszel valamennyire angolul, bar a statisztikai 'atlag' nem. Az elitben olyanok is vannak akik csak angolul beszelnek, egyetlen indiai nyelven sem, ez a masik veglet. Termeszetesen 'indiai angolt' beszelnek, a kiejtes es a kifejezesek egy resze mas mint a sztenderd brit angolban.

A tobbi orszagrol nem tudok nyilatkozni, annyit tudok hogy volt egy kameruni baratnom aki folyekonyan beszelt franciaul...

2015.03.27. 18:38:30

@tanato: Akkor az utolsó kapcsolja le a villanyt...

Mrs. Clayton 2015.03.27. 18:40:31

@Mirjam2: jo, akkor ugy ertem, h a valosagban, az hogy vannak egyesek, akik a beilleszkedesi nehezseguket ilyen marhasagokkal magyarazzak, az nem mervado
igaz, en is ismertem olyat, aki azt allitotta, hogy azert nem kaptak tobb munkanelkuli segelyt, mint a torvenyben eloirt, mondjuk szerintuk nem az van a torvenyben, mint amit nekik hivatalosan modtak, szoval azert kaptak kevesebbet, mert kulfoldiek
vagy azert kevertek el a jogositvanyat a dvla-ban, mert kulfoldiek, szoval a diszkriminacio szerintuk egyertelmu a kelet-europaiakkal szemben
de ez hulyeseg, eleve azert jon ide sok bevandorlo, mert nincs idegenellenesseg es megkulonboztetes

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.27. 18:41:20

@adg [Au, Darwin]: A marhája.Nem mondtad neki, hogy de, ez csakis így számít összeillőnek?Mármint hogy tea és citrom...
:D
Hülye angolok... :-))) És leszármazottaik... :D

Mrs. Clayton 2015.03.27. 18:42:59

@tanato: hat az biztos h olyan harc nincs semmilyen munkaert mint otthon a kozmunkaert, en konkretan nem talalok embert
az elmult hetekben volt, h 3 embernek ajanlottam fel egy poziciot es mind a 3 visszamondta, pedig nem is 6.50-et akartam fizetni

2015.03.27. 18:43:39

@maxval bircaman szerkesztő: Úristen. :DDD

Kérlek, mesélj arról, hogy mi történt volna Mo.-n akkor, ha nem lépünk be azeu-ba, és a zsidókarvalytőke nem lopja ki a pénzt az emberek párnájából. Merthogy ugye az lopás, ha én a profitomat nem akarom elkölteni az adott országban, de az már nem lopás, amikor az EU-s lóvék mennek a (most éppen) fideszes haverokhoz. :)))))

2015.03.27. 18:44:29

@maxval bircaman szerkesztő: Pedig a fidesz nyíltan kimondja, eddig mégsem dobtak atomot Budapestre. Nem is értem.

2015.03.27. 18:47:07

@Jess G: Mit kell takarítani? Mert az én értékrendemben vannak "jobbak" meg "rosszabb" helyek is. Mo.-n pl. arról tudok, hogy ilyen nagy multikban (pl. Tesco) nem leányálom takarítónak lenni, és ha választhatnék, akkor mennék inkább irodaházba, mert az kulturáltabb.

2015.03.27. 18:49:07

@Jess G: Teljesen egyetertek, de mindig vannak akik bunbakot keresnek. Peldaul egyszer egy noi hajlektalanszallon onkenteskedtem Londonban, ahol egy kozepkoru brit azsiai holgy (egyebkent mentalis problemai voltak szegenynek) azt fejtegette nekem hogy o azert nem kapott szocialis lakast mert a kelet-europai bevandorloknak adjak :). Halalra paraztam magam hogy leut ha rajon hogy kelet-europai vagyok, szerencsere nem tunt fel neki... Ebbol is latszik mennyit tudott valojaban a kelet-europaiakrol! :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 18:51:26

@Philosoraptor:

Ha minden csatornát ugyanazt sulykolják, te mire számítasz. S eddig minden csatornán ugyanaz ment: nyugat, nyugati modell, NATO, EU, integráció.

Az ébredés éppen mostanában történik. A Fidesz pont ezért népszerű, az emberek a nyugattól való elszakadásra vágynak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 18:51:26

@Sanyi9:

A nyugat vak majmolása, s egy olyan eszmerendszer támogatása, mely teljességgel alkalmatlan Mo. fejlődésére.

Asszonypajti 2015.03.27. 18:51:26

A cím elgondolkodtató volt. Bevallom, hogy nem tudtam végigolvasni. Hajléktalanokkal dolgoztam hosszú évekig (nem a kollégáim voltak). A baj az, hogy az egyén felelősségét a saját sorsában nem sokan ítélik a legfontosabbnak. Ez az első, az egyén felelőssége, az intézmények, az ellátó szervezetek pedig csak támogatnak a cél elérésében. Aki a rendszertől várja a megoldást, akárhol él megbukik. Na, én ebbe fáradtam bele, ha tudnátok, hogy mi pénz és energia megy el erre, elcsodálkoznátok.

tanato 2015.03.27. 18:54:35

@Mirjam2: Köszi az infót!Tehát akinek kicsit jobban megy az már jól beszél angolul.Gondolom középfokú oktatásban még jobban így van.Aki megjelenik az angol munkaerőpiacon az azért perfekt nyelvtudással rendelkezik a kelet-európaiakkal ellentétben.Mint ahogyan a kameruniak is Fr-ban.pl.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.27. 19:00:31

@mojyo: Egyetértek Longgal, a hátam közepére se kívánnám a teafűvel való baszaxást...
:-)))

Egy indiszkrét kérdés lehet?Te melyik országban mojyolsz?
Már ha nem titok...
:D

2015.03.27. 19:13:02

@tanato: Varjal, nem teljesen... Mondom egy egesz csomo ember iskolaba sem jut el, irastudatlan. Az allami iskolaba jarok sem fognak angolul megtanulni semmilyen szinten. 'Jol' a kozeposztalyban es attol felfele beszelnek, de ok is indiai angolt ami kulonbozik a brit angoltol.

A brit munkaeropiacon kulonbozo indiaiak jelennek meg, az orvosoktol es kutatoktol elkezdve akik termeszetesen folyekonyan beszelnek, az illegalis bevandorlokig akik gyakran egyaltalan nem beszelnek angolul es ehberert dolgoznak peldaul indiai ettermekben, boltokban.

Viszont ezek csak az 'uj' bevandorlok. UK-ben jelenleg tobb mint egymillio indiai szarmazasu ember el, akiknek a nagy resze mar ott szuletett es termeszetesen anyanyelvkent beszeli az angolt. Es ezek csak az indiaiak, ezen kivul van tobb szazezer brit pakisztani, bangladeshi stb.

Mrs. Clayton 2015.03.27. 19:21:27

@Philosoraptor: iskolat, magyarul osztalytermet, meg folyosot, meg wc-t

Mrs. Clayton 2015.03.27. 19:27:53

@tanato: angliaban az angol tudasnak nincs akkora jelentosege, mint mondjuk magyarorszagon a magyar tudasnak, vagy nemetorszagban a nemet tudasnak, tobbek kozt ezzel is magyarazhato, h miert jon annyi kevesbe jol, vagy sehogy sem beszelo kulfoldi ide
ez a nyelv dolog kicsit tul van spilazva, jo valszeg bbc bemondo nem lesz senki amig hibasan beszel, de minden mas siman

2015.03.27. 19:29:59

@Jess G: Értem. Azért az nem egy Tesco szint... :)

2015.03.27. 19:33:20

@maxval bircaman szerkesztő: "Az ébredés éppen mostanában történik. A Fidesz pont ezért népszerű, az emberek a nyugattól való elszakadásra vágynak."

Az emberek ténylegesen majd akkor fognak felébredni, amikor nem lesz egészségügy, meg nyugdíj. Addig meg ugyanúgy beszopják 4 évente az aktuális pártok ígéreteit. Ennek semmi köze a nyugathoz való elszakadáshoz, szvsz. Most divat lett megint utálni a nyugatot, mint az átkosban, hiszen, mint tudjuk, a történelem ismétli önmagát. :)

morsels (törölt) 2015.03.27. 19:33:45

@Philosoraptor:
Valoszinuleg most mar Albania lenne Magyarorszagon :-)

2015.03.27. 19:35:44

@morsels: Nem tudom, hogy mi lenne Mo.-n EU nélkül, de természetesen azok sem, akik annyira szeretik fikázni az EU-t... Biztos Svájci életszínvonal lenne, hiszen a semmit pont hasonló áron lehet értékesíteni a világpiacon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.27. 20:29:46

index.hu/kulfold/2015/03/27/pszichiatriai_kezeles_alatt_allt_a_masodpilota/

Idézet a cikkből:

"A zuhanás előtt a gép kapitánya baltával próbálta betörni a pilótafülke ajtaját, hogy megakadályozza a katasztrófát."

Bazzegh, honnan a faxomból húznak elő egy repülőn egy baltát?!?!?!?!?!négy?!?hatésfél!?!

Vagy a személyzet felvihet bármit?
:-oooooooooooooo

Ha én próbálnék ilyet felvinni, úgy bebaxnának egy böribe ((C) Zalatnay művésznő), hogy a műanyag lakat is rám rohadna...

:-ooooooooooooooooooooo

(Most oké, vágom, hogy ezt az állatkert másodpilótát akarták leállítani, de a kérdés az akkor is kérdés...)

P.Elliot 2015.03.27. 20:31:56

@Cascabel: Ez aztan a nagy utepites! Mekkora nagy szilkadarabok. Ezeket ugy vagjal le geppel az sziklafalrol ugye?
A Lake Superiornal en is jartam, szep arrafele...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.27. 20:33:16

@geegee: Persze értem én, sosem lehet tudni, mikor jön jól egy balta a repülőn.Hisz bármikor lezuhanhatnak mindenféle mágneses erőterek miatt egy lakatlan szigetre, ahol legalább a túlélők tudnak aprítani gyújtóst a jelzőtűzhöz...
De hát azért na... :-||||

nyuszigonosz 2015.03.27. 20:33:34

@geegee: Hát annyi mindent leírtak már mindenhol, hogy hihetetlen: mindenki megpróbál még egy lapáttal rátenni, az olvasottság miatt. :-(
Aztán meg a fele sem stimmel a sok szövegnek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 20:33:40

@Philosoraptor:

S ha csupa vadliberális kormány lenne, akkor ez másképp lenne? Nem, eddig ez ki volt próbálva, s az eredmény nem jó. Miért erőltetsük a kipróbált rosszat?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 20:33:40

@Philosoraptor:

Össze-vissza beszélsz. S magaddal vitatkozol: kitalálsz valamit, amit én nem mondtam, s azt cáfolod. Ez vicces "vita" így.

Én tényekről beszélek, arról, hogy az EU-periféria ki van zsákmányolva a centrum által, s ez egyszerűen tény.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 20:33:40

@tanato:

A valódi terrorcselelmény a CIA által hegyhez ütköztetett német gép Franciaországban. De erről nem szabad beszélni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 20:33:40

@Philosoraptor:

"Most divat lett megint utálni a nyugatot, mint az átkosban"

Nem éppen. Akkor mindenki istenítette a nyugatot.

2015.03.27. 20:35:46

@geegee: "A Germanwings légitársaság tájékoztatás szerint ez az eszköz része a fedélzeti mentőfelszerelésnek."

P.Elliot 2015.03.27. 20:38:28

@geegee: Ugy tudom hogy de igenis van balta a repulon. Azt az utas nem tudja hogy hol taroljak csak a szemelyzet. Persze van aki megis tudja mert egyszer volt valami ilyen cirkusz hogy a beszivott es feltehetoen unatkozo utas elokeritette es be akarta torni a pilotafulke ajtajat, az utasok ravetettek magukat es kishijan agyonutottek, tobb eve volt mar ez a sztori valami ausztraliai gepen vagy a pasas volt ausztraliai, nem emlekszem csak valami ezzel kapcsolatban remlik a historia. A geprol verbe fagyva vittek el a mentok a pasast akirol kiderult hogy nem terrorista, azt allitotta hogy csak trefalni akart valoszinuleg, nem emlekszik semmire. Voltak mar repulon meglepo viselkedesu utasok nemegyszer.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.27. 20:38:33

@maxval bircaman szerkesztő:
asszem innen kezdve nincs több kérdésem.....

morsels (törölt) 2015.03.27. 20:40:02

@Philosoraptor:
Csak vicceltem Albaniaval... de ahogy itt leirtak (marmint Albaniat), tenyleg olyan nagy baj lenne?
Vagy a viccet nem ertetted. Pedig szmajli is volt.

P.Elliot 2015.03.27. 20:40:51

@geegee: Gyujtost tuzelohoz? Hehehe....Lehetseges, de az is hogy esetleg egymast is ki lehet nyujtani vele ha az idegek ronggya lesznek tepve...Nincs minden lakatlan szigeten kokuszdio, de hajotorott meg akad, az is husbol all..

Simon Hasonmasa (TW) 2015.03.27. 20:42:43

@Jess G:
Ezt meg tudom erositeni.
Sot, vannak cegek ahol kifejezetten felvesznek 1-2 indiait/feketet ezzel demonstralva, hogy ok nem szemelyvalogatok.

morsels (törölt) 2015.03.27. 20:46:33

@maxval bircaman szerkesztő:
Gondolom most jon az, hogy paran nekiallnak vitatkozni azon, hogy te csak egy unalmas beszelgetest akartal erdekesse tenni, vagy egyszeruen hulyesegeket irsz, de utana lehet libsizni, meg fapinazni...

A baj az, hogy lesznek olyanok, akik el is hiszik neked ezt, amit irtal. Mert tokeletesen illik az elkepzeleseikbe.

qkuc 2015.03.27. 20:51:01

@geegee: gondolom azért van fenn, hogy szükség esetén segítsen kiszabadulni a repülőből (lezuhan, de a gép nagyjából egyben maad, azonban az ajtó nem nyitható), vagy valami hasonló miatt van

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.27. 20:56:59

Tisztelt kommentelőtársaim.
A HA-t hibáztatni azért hogy ilyen posztokat tesz ki az olyan mint amikor a szakács felelősségre vonja a pincért hogy miért nem szolgálta fel a bélszínt, amit el sem készített.
A HA feltálalja azt amit írunk. Ha nem írunk milyen alapon vonjuk felelősségre?
Pláne azok akik még egyetlen posztot sem írtak de bőszen követelőznek. Nem indok az sem hogy otthon él valaki hiszen a blog egyik legjobb posztját Puhacica írta amikor még otthon lakott. Mondom OTTHON lakott.
Ti mit tennétek a HA helyében? hogyan ösztönöznétek az embereket hogy írjanak?
Mit tehet a HA? Milyen lehetőségei vannak?
Lehetősége csak és kizárólag nekünk van.
A mi írásainkat rakják ki. Akkor mit is fikáztok?
Talán írni kéne.
Ez még nem jutott eszébe senkinek?
Én már nem akartam írni de most találkoztam egy olyan érdekes vetületével az itteni építőiparnak hogy megírom posztban.
Aztán majd nekem eshetnek a posztot sosem írt majomszigetek(talán emlékszik valaki a szó jelentésére) hogy megint egy építőipari Diggerposzt.

2015.03.27. 20:59:35

@maxval bircaman szerkesztő: Milyen érvelés ez? Ha x rossz, akkor biztosan y is az lenne. Teljesen mindegy, hogy ki van kormányon, van-e EU tagság vagy nincsen, ugyanolyan szar az összes. Mit nem lehet ezen megérteni? Eldobom az agyamat.

2015.03.27. 21:00:11

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor mi nem ugyanazt az adást nézzük.

2015.03.27. 21:05:28

@maxval bircaman szerkesztő: Az is tény, hogy kitömik Orbán haverjait az EU-s pénzből. Csak szerettem volna tisztán látni, hogy neked mi számít lopásnak. Ezért hoztam egy mostani, jelenleg is zajló folyamatot példának. Tehát az is lopásnak számít, vagy csak az (el nem tudom képzelni, hogy melyik egyetemen tanítják ezt), amikor a multi nem hajlandó a profitját ajándékba adni az adott országnak. Nem védem egyik multit sem, de minden embert megetetnek ezzel a faszsággal. Ha nem lennének multik, akkor meg a gyíkemberek lennének a hibásak. Mert mindig kell valakit hibáztatni, csak nehogy szembe kelljen nézni a saját hibáinkkal. Ez az ország sosem fog egyről a kettőre jutni. Ha nem lenne EU, akkor is ők lennének a hibásak, véletlenül sem a buta magyar, meg az általa megválasztott dilettáns, hozzá nem értő kormányok.

2015.03.27. 21:07:37

@maxval bircaman szerkesztő: A múltkor volt az a jópofa kutyás dia. Ott is pont ez jutott eszembe....

2015.03.27. 21:09:37

@morsels: Nem tudom, nem voltam eddig egyszer sem Albániában, írni meg mindenki azt ír, amit akar. Én csak azzal vagyok képben, hogy mi megy Mo.-n. Csak nem mindenki pocikája akarja megemészteni. Lerántom a leplet. Újra és újra. :DDD

P.Elliot 2015.03.27. 21:11:57

@diggerdriver: Ahhoz kepest hogy nagyon rovid ideje vagyok itt, en mar irtam kettot es ha HA elfogadja akkor a kezeben van mar a harmadik is...
Igen, mindenhonnan lehet irni, otthonrol is. A teme ugyis az eletunk barhol vagyunk.
HA helyeben bekovetelnek legalabb egy uj posztot 2 havonta mindenkitol.
Egyebkent amiket feltesz nekem tetszik, mindenen el lehet tunodni, megbeszelni, hasznositani, jol jarunk vele...

2015.03.27. 21:14:50

@diggerdriver: "Ti mit tennétek a HA helyében? hogyan ösztönöznétek az embereket hogy írjanak?"

Mivel HÁ fizetést kap azért, hogy felügyelje a blogot, plusz a Tudjukkik szolgálatában áll (ezt egy jól informált ember mondta innen a blogról...), ezért szerintem minden posztot írónak pénzt kellene adnia. És akkor annyi poszt érkezne, hogy el lehetne tenni jövő évre is befőttbe a maradékot. :)

TÁMOGASSÁTOK A FIZETETT POSZTOKAT!!!!! :DDDD

morsels (törölt) 2015.03.27. 21:19:07

@Philosoraptor:
Hat vannak itt, akik irnak Albaniarol.
En is onnan tudom.
:-)

2015.03.27. 21:26:38

@Jess G: Haaat... Minden mas azert nem lesz, persze takarito meg felszolgalo lehet hogy igen, de azert sokan vannak akik mas jellegu munkat szeretnenek csinalni hosszu tavon es ahhoz kell normalis angoltudas.

2015.03.27. 21:27:55

@morsels: Ahogy én is.... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.27. 21:33:14

@wuaaa [nor]:
Csakhogy a képen a pilótafülkén BELÜL van.
???

blackhairlady 2015.03.27. 21:35:32

@Mr Long (UK): Ilyet kell venni, tokeletes teat csinal teafubol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.27. 21:38:52

Baltaügyben mindenkinek: igen, oké, elismerem, írta a cikk is egy csökött mondatban, valszeg átfutottam.De akkor is furcsa, hogy engem pl nem engedtek fel egy tolómérő miatt (el kellett dobnom) de egy balta lazán fent lehet a fedélzeten...
Az meg hogy senki nem tudja, csak a személyzet, már ettől a hírtől is megdől, most már mindenki tudja...

P.Elliot 2015.03.27. 21:43:04

@Philosoraptor: En azt is tamogatom hogy HA -nak legyen munkaja. Hogy fizetest kapjon, egy emberrel kevesebb a munkanelkuli akkor, nem?
Es hat itt mi elszorakozunk a beirasokon ugye? Akkor nekunk is fizetni kellene erte, nem? Marmint a szorakozasert, belepo penzt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.27. 21:54:20

tudjuk, hogy az összes posztot HÁ írja, akkor csak az a kérdés, miért nem ír jobbakat? túl sok energiáját elveszi az egymásnak ugró kommentelők nézeteltéréseinek megtervezése, majd az összes egymást fikázó komment megírása? :-D

wuaaa 2015.03.27. 22:00:51

@diggerdriver: @geegee: Ez igaz. A kép mondjuk pont a B737, de az Airbus is alapból a cockpitba teszi.. www.airbus.com/aircraftfamilies/passengeraircraft/a320family/commonality/a320-cockpit-virtual-visit/?type=100&tx_airbusbanner_pi1%5Bcontent%5D=anim

Nyilván a megrendelő specifikációja szerinti helyre rakják és ez pont egy huszonéves gép volt, ki tudja a hányadik belső teret nyúzták benne már. Lehet anno még a pilótafülkén kívül volt. Nem tudom hogyan juthatott hozzá máskülönben. Amikor még csak annyi jelent meg a hírekben, hogy hallani a felvételen, ahogy próbálja betörni az ajtót, bevallom én arra gondoltam, hogy az italos "zsúrkocsival" próbálkozik. Azok azért elég masszívak és 50-60 kiló simán lehet.

morsels (törölt) 2015.03.27. 22:02:36

@diggerdriver:
Mondjuk en szemely szerint egy ember miatt nem irok posztot.
Shakti miatt.
Az is igaz, hogy nem szoktam kritizalni a posztokat.

blackhairlady 2015.03.27. 22:11:31

@Mr Long (UK): Ilyet kell venni, tokeletes teat csinal teafubol.
www.teavana.com/tea-products/tea-makers-infusers/p/teavana-perfectea-maker
Csak rateszi az ember a cseszere es szepen leszuri a tokeletes teat.

Shanarey 2015.03.27. 22:14:03

Na a mai napon megtudhattuk hogy abból is lehet élni hogy valaki összekeveri kiwit, az avokádóval, és megállapítja hogy a Magyarok, nem szeretik a déligyümölcsöket.

Kiderült az is hogy Birca vadonatúj köntösbe csomagolta a mondanivalóját, de így sincs sok értelme.
Digger ismét helyesli Birca "igazságát", s hogy miért abba bele sem merek gondolni. Illetve biztos van az a vitrinbe termett, porcelán, avagy fa kacsa készlet Bolgár verzióban, ami érdemes erre.
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Esetleg egy ólom partizán?
A link, a zene miatt történt, nem pedig a kép anyag miatt.

www.youtube.com/watch?v=sR9Y8_VqayY

:-))

Megtudhattuk továbbá hogy vannak itt a blogon olyan személyek akik olyasmit kérdeznek, amihez semmi közük.

Megtudhattuk azt is hogy a pár évvel ezelőtti Londoni zavargások aktív résztvevőinek, nem a szín, hanem a benefit rendszer kihasználása, volt a közös jellemző.
Na és napvilágra került az is hogy mindenki dolgozni akar, kivétel, aki nem. Magán vélemény: Aki pedig nem akar dolgozni, de van munkája, az gebedjen meg.

Konklúzió, az nincs, mert mennem kell dolgozni.
Így jár aki night shift-ben húzza az igát a hanyatló nyugat mosogató részlegén.

2015.03.27. 22:15:57

@P.Elliot: Mindenki fizessen, mindenért. :D

2015.03.27. 22:16:53

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen, ez is fontos. HÁ bizonyára az évek alatt elfáradt, nem is csodálom. Ennyi történetet meg kamu fiókot futtatni nem lehet egyszerű feladat.

Buff A Ló 2015.03.27. 22:19:34

@Philosoraptor: írhatnának a zemberek posztokat, és mindegyikhez lenne egy kalapozó oldal, ahol lehetne adakozni a szerzőnek.
és lehetne minden nap találgatni, hogy ez egy kamuposzt-e, amit csak a pénzért írtak, vagy netalán egy valódi. :)

nyuszigonosz 2015.03.27. 22:22:03

@Shanarey(England) ISTP: Ez a mai nap legjobb hozzászólása. :-)

P.Elliot 2015.03.27. 22:26:17

@Philosoraptor: Nem ertelek, mi ertelme van kotoraszni mas dolgaiban. Valahogy nekem rossz a szajizem attol amikor valaki a masikra mutogat, Miert? Neked mi hasznod szarmazik abbol ha ugy van ahogy allitod? Egyelore ugy latom hogy jo sok es hasznos informaciokat lehet olvasni annak aki kivandorolni keszul. Ingyen.....

Buff A Ló 2015.03.27. 22:42:16

@geegee:
most olvastam a cikket, amit ajánlottál ( hello90.blog.hu/2015/03/26/tervezni_luxus_kilenc_munkakereso_fiatal_a_jovotlensegrol )

ezt nem a kitiltott barátunk írta? néhol nagyon gyanús a hasonlóság egyes mantráihoz:

- "ahol elvileg mindenki a zsíros német eurókból dőzsöl"
- "Brigi elhitte, amit a világ mondott neki: ha az ember elég kitartó és talpraesett, akkor megtalálja a Tökéletes Állást. Már tudja, hogy ez hazugság."

most komolyan, kedvenc hamburgersütőnk webújságírónak állt? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.27. 23:00:39

@Buff A Ló:
ahogy most nézem a cikkeket, volt egy hamburgersütő, aki meg pilótának állt.

33621 2015.03.27. 23:38:40

@morsels: Mert ki neked ö, hogy nem mersz írni posztot?
Legyél már tökös Magyar csávó! :-)

2015.03.27. 23:43:29

@Buff A Ló: Ez nagyon jó ötlet, most röhögtem is rajta egy kicsit. :D

2015.03.27. 23:44:11

@P.Elliot: Te miről beszélsz? Hol van az irónia detektorod? :O

2015.03.27. 23:45:55

@Buff A Ló: Bezzeg a Szentanyaföldön. Ott aztán telik mindenre. :)))

Hari Seldon 2 2015.03.28. 00:17:36

@Mirjam2:
"A tobbi orszagrol nem tudok nyilatkozni, annyit tudok hogy volt egy kameruni baratnom aki folyekonyan beszelt franciaul... "

Azt hiszem kicsit más a helyzet az afrikai országokkal, meg az ázsiai országokkal.
Miután Ázsiában elvileg már volt egy másik nyelvű civilizáció, úgy értem hindi tamil stb... ezeknek az államoknak ez már bevett nyelv volt.
Afrikában viszont a gyarmatosítás korában nem etnikai nyelvi alapon húzták meg a határokat, így az új állam ha akarja ha nem, csak a régi gyarmatosító nyelvén tud oktatni, különben egymásnak esnének (még jobban) a helyi erők.
Ezért aki ott jár egyáltalán valamilyen iskolába az angol / francia stb lehet csak. - És eleve csak olyan tud elkerülni (van esélye) Európába, aki az iskolában már megtanult.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 08:38:06

@Philosoraptor:

A korrupció tény, ezt értelmes ember nem is tagadja.

De jelenleg a választék:
- korrupt, nyugatnyaló banda,
- korrupt, nemzeti érdeket is néző banda.

Te mit választanál?

Megteheted, hogy egyiket se. Ez választja a magyarok nagy része, azaz nem megy el szavazni.

De ha mégis bele akarsz szólni, ki legyen kormányon, mégis mi lenne fontosabb neked?

Miután mindkét banda korrupt, a korrupció továbbá nem is szempont.

Érted?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 08:38:06

@tanato:

Ez jó hír. Mo-on nem jellemző a terror.

Sajnos most Orbánék ezen rontani fognak, az Iszlám Állam elleni teljesen felesleges hadbalépéssel.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 08:38:06

@Hari Seldon 2:

Így van. Kivéve persze arab Afrikát, ahol az európai nyelvek nem tudták az arabot kiszorítani.

Csak Kelet-Afrika egy részein más a helyzet. Ott a szuahéli sikeresen tudott harcba kelni az európai nyelvekkel. Ennek az az oka, hogy eleve a térségben a szuahéli volt mindigis a fő összekötő nyelv a különböző népek között. Ez Tanzánia, Uganda, Kenya és a Kongói D. K. keleti fele, de még Ruanda és Burundi is részben, bár ez utóbbiakban a szuahéli a francia mögött van.

Hari Seldon 2 2015.03.28. 08:53:29

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem teljesen így van, illetve a helyzet komplexebb:
Jelenleg inkább növekszik a francia elterjedtsége Algériában, persze ennek is oka van, a Kabilok nem nagyon szeretik az arabokat, meg az arabok eleve a beszélt nyelvük itt a Darját beszélik, ami valami olyasmi mint a máltai, és nagyon kevéssé érthető egy irodalmi arabbal. (Mármost a kérdés ettől kezdve kézenfekvő: melyik nyelvre érdemes ráfeküdni a suliba?)

openaccesslibrary.org/images/Malika_Rebai_Maamri.pdf

Kicsit hasonló a helyzet Tunéziában is (bár ott nincs berber nyelv, ami még inkább csökkentené a helyi arab dominanciáját)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 09:31:28

@Shanarey(England) ISTP:

Komolytalan. Ez szimpla ballib okádás.

Ha akarsz szellemes Orbán-paródiát, akkor tehetséges humoristát nézz, pl. www.youtube.com/watch?v=_VcTLQp8bgI - Varga Ferenc József is ballib, de tehetséges, s még valami: tudja mi ízléses és mi nem.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 09:31:43

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nekem akkor lett az ügy gyanús, amikor megtudtam, egy teljes középiskolai osztály is utazott a gépen.

Nos, ez arra engedett következtetni, hogy az ügy célja a médiabotrány. Titkosszolgálati akció.

Amerika most hisztériás légkört akar, ez kell érdekei védelméhez.

Ha nem lesz elég hiszti, meglátod: a jövő héten ki fog "derülni", a pilóta nemrég tért át a muszlim vallásra.

tanato 2015.03.28. 09:58:10

@Hari Seldon 2: Igen amit írsz,tényleg igaz,közvetítő nyelv a francia vagy az angol/dél-Amerikában a spanyol vagy a portugál/ezért ez az alapfokú oktatás nyelve.

2015.03.28. 10:18:39

@Hari Seldon 2: Nem csak elvileg volt ott masik nyelvu civilizacio, hanem gyakorlatilag is! :) Tudod, Indus-volgyi civilizacio meg ilyenek. Eleg jol dokumentalt.

Hari Seldon 2 2015.03.28. 11:06:02

@Mirjam2:
Ezt mondtam én is.
Ott már volt egy régi írásbeli civilizáció, kialakult írással.

Afrikában ilyen nem nagyon volt, ezért kellett átvenniük a gyarmatosítók nyelvét.

Hari Seldon 2 2015.03.28. 11:20:00

@Hari Seldon 2:
Ja, most meg kétszer mondtam - kétszer mondtam az "írásbeli"-t

2015.03.28. 11:52:48

@maxval bircaman szerkesztő: Egy olyat szeretnék, akik a lopáson kívül máshoz is értenek. Mert ez a kishitű, válasszuk a kisebbik rosszat mentalitás nem fogja előrébb vinni az ország gazdaságát.

tralalala 2015.03.28. 13:52:45

@maxval bircaman szerkesztő: "Ha nem lesz elég hiszti, meglátod: a jövő héten ki fog "derülni", a pilóta nemrég tért át a muszlim vallásra. "

Nem is kell bejelenteni, elég nem kizárni. A fox newsen már most kézpénznek veszik a kommentelők.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 13:52:45

@Philosoraptor:

Értenek. Pl. tény, hogy Orbán távlatokban gondolkozó politikus, aki helyesen meglátta a valós problémár, serre igyekszik választ adni.

A gazdaságot NEM lehet előrébb vinni a alapprobléma megoldása nélkül.

Tudományos libsizmus 2015.03.28. 13:52:45

Ha valaki szabad akaratából él és fizet adót külföldön, annak miért van szavazati joga Magyarországon?

hunguard 2015.03.28. 13:54:15

„Jogom van a normális életre” Mindenkinek egyaránt joga van, volna és jár(na) is neki, de vajon kinek, hol és mi is juthat ebből? Hol és mi is az a normális élet, hiszen földrajzi elhelyezkedéstől, éghajlati körülményektől és történelmi, kulturális hagyományoktól függően és szokásjog szerint ez igen eltérő és különböző, nem mindig 1 az 1-ben összevethető és egyből azonnal átjárható! És ez különösen igaz azokra, akik pl. muszlin világból az ottani vallási és etnikai elnyomásra és üldöztetésre hivatkozva jönnek az EU-ba úgy, hogy saját törvényeiket akár másokat is ki- és megszorítvaszorítva, tolerenciájukat igen csak próbára téve és sokszor kárukra követelnek maguknak a „menekültek”. Azt, amit ők otthonukban nemhogy egymásnak ott nem adnak meg, de külföldieknek egyenesen még meg is tiltanak!? És a demokráciában élenjáró, volt gyarmataik évszázados kiszipolyozásából naggyá lett hatalmak nagyobb áldozatot is vállalhatnának a szülőföldjükön tartására, a saját határaik helyett az szövetségi határokon való feltartóztatásában is! Ahelyett, hogy a világ csendőrének cinkosaként távoli idegen földön élők gyilkolásában és ottani szülőföldjükről elűzésében bennünket is belekeverve segédkeznek, mert ennek árát és kárát hamarosan saját határainkon és szülőföldünkön is meglátjuk és megfizetjük!

szarkafarka 2015.03.28. 14:27:35

@diggerdriver: "Ti mit tennétek a HA helyében? hogyan ösztönöznétek az embereket hogy írjanak?"

Nos, en mar irtam mas poszthoz csak eppen nem jelentettek meg (nem indokoltak hogy miert nem)...ezek utan valahogy nem erzem a kesztetest az irashoz...neha beleolvasok a hozzaszolasokba azutan annyi...

Határátkelő 2015.03.28. 14:42:25

@szarkafarka: milyen témában és mikor írtál? volt már olyan, hogy véletlen olvasott lett egy levél és így elkavarodott, nem feltétlenül szándékosan. ha valami gond van a poszttal vissza szoktam jelezni, hogy nem írná-e át az illető vagy nem illik a blog profiljába.

2015.03.28. 15:03:51

@maxval bircaman szerkesztő: "A gazdaságot NEM lehet előrébb vinni a alapprobléma megoldása nélkül."

De mi az alapprobléma? Hogy a multik kilopják (?) a profitjukat az országból? És ha nem lenne ennyi multi, akkor kik lennének a hibásak?

GERI87 2015.03.28. 15:44:03

@maxval bircaman szerkesztő:

"A szovjet rendszer ezt jobban tudta: ezért volt az, hogy a csatlósállamokban MAGASABB volt az életszínvonal, mint Moszkvában. A szovjet rendszerurak tudták: adni is kell valamit a csatlósállamok polgárainak.

Azért éltek jobban mert eleve fejlettebb is volt mint a szovjet rész.
De a cári időkben is nyugatra csak olyan területeket hódítottak meg ami fejlettebb volt.
Amúgy Romániára, Albániára ez már kevésbé volt igaz.

"Ezért volt a szovjet az első gyarmatbirodalom, ahol a leigázottak jobban éltek, mint a leigázók."

-Mert az első gyarmatbirodalom volt ahol a gazdasági, társadalmi rendszer (szocializmus) fejletlenebb volt mint kezdetben a leigázottaké! És ez a különbség a kaptalista korszakban is így volt. Az erőforrásokat elpazarolták, nem hatékonyan használták fel...
-eleve nem túl gazdag vidéket szereztek meg (nyugat Európához képest és még kizsákmányolható nyersanyag sem volt), kb mint a német gyarmat birodalom: csak presztízsen volt jó, de vitte a pénzt...
De a szocializmus képtelen lett volna bármivel is kezdeni valamit...

@Muscari:

Bevándorlás kell.
Mert a jólét miatt tovább élnek az emberek és kevesebb a gyerek.
De ezzel nem lehet mit kezdeni mert nem korlátozhatod hogy ki meddig éljen ("jégtáblára rakás") és azt sem tehetjük kötelezővé hogy gyereket vállaljon és mennyit.

Nekem inkább azzal van bajom hogy "honnan" áramlik be a munkaerő.
Nem nagyon vagyok meggyőzve arról hogy nincs annyi fölös munkaerő Dél- és Kelet-Európában (pláne ilyen gyenge gazdasági teljesítmény mellett) hogy mindenképp az exgyarmati és ázsiai, török stb régióból kell "hozatni" embereket, akik különböző vallásúak, különböző kultúrális háttérrel bírnak és más rasszúak.
Persze amíg "minden jó" addig ez nem akkora probléma, bár most is van belőle elég baj...de gondolni kéne arra is mi lesz ha majd jön egy rosszabb, gyengébb korszak.
Olyankor jobban kijönnek a különbözőségek, kevésbé toleráns és türelmes az ember...volt már ilyen, nem hiszem hogy példát kéne hozni rá.
Szóval nem hiszem hogy ne lenne annyi ember az Oderától Vlagyivosztokig, Tallinntól Athénig, Lisszabontól Tiranáig hogy még mindenképp a Magreb övezetből, meg Nigériából is kell "munkaerőt igényelni".
Persze, abban van valami hogy magasan képzett, diplomás munkaerő talán nincs elég és az egész világot versenyeztetni kell, ha már teljesítmény alapú társadalom az alapja a jólétnek, de hogy villanyszerelőt, kukást, mosogatót stb európán kívülről is kell...és ők vannak, lesznek többen....hát nem, nem hiszem el.
Az hogy ez "az agy és kéz elszívás" a keletnek árt, hát istenem...működőképes rendszereket kell nyújtani és akkor az egy másik helyzetet ad.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 15:44:03

@Philosoraptor:

Az alapprobléma, hogy nem adhat az országnak fejlődést a gazdasági leigázottság, Nem a multikkal van baj, hanem a gazdasági szerkezettel. Egy egészséges szerkezet esetében nem gond a profit kivitele. Az egészségtelen szerkezet azt jelenti: alig van saját tőke, s a hazai tőkések nem tudnak versenyben lenni a túlerős idegenekkel.

GERI87 2015.03.28. 15:44:03

@maxval bircaman szerkesztő:

"Aztán minden kormány (MDF, MSZP, FIDESZ) a nyugatot másolta. Eredmény nincs."

Azért nincs mert akik hatalmon voltak, szarul csinálták és az emberek eleve nem voltak hajlandóak áldozatot is hozni érte. A szocializmus bedőlése és az ezzel járó életszínvonal esés valójában nem volt "áldozat" az emberek részéről, csak következménye egy nem működő rendszernek. Ezt aztán tévesen úgy fogta fel mindenki, hogy most már csak jobbat várt el, aztán mikor nem jött a Kánaán pár év alatt akkor visszahozták a komcsi utódpártot, most meg "illiberális" marhaságokkal etetik őket.
Erre még nem gondoltál? Nem azért nincs jólét mert nem lehet, hanem mert nincsenek meg hozzá a feltételek az embereknél sem.

"Most először van Orbán személyében olyan vezető politikus, aki magát az alapkonszenzust vonja kétségbe."

Magyarul minden eddiginél hibbantabb baromsággal eteti a népet.
Pont mint a kommunisták.

GERI87 2015.03.28. 16:26:30

@maxval bircaman szerkesztő:

És szerinted pont egy ilyen korrupt, demagóg, populista, szerinted is a többség által csak a "kisebbik rossz"-nak tartott párt és vezetője lenne az aki ezen változtat és "feltőkésíti" a magyar gazdaságot és a polgárokat?
Ugyan, vicc az egész, teljesen hiteltelenek!

Az alapprobléma hogy ilyen pártjaink vannak, mert ilyenekre szavaznak, mert ilyenek az emberek.

GERI87 2015.03.28. 16:26:31

@tanato:

Így van.

@diggerdriver:

Azért nem hiába van úgy hogy pl Hollandiában a legtöbb ázsiai az indonéz, Belgiumban a legtöbb fekete az Kongói, a briteknél a pakisztáni, indiai, karibi, nigériai...a franciáknál a magreb arab, a szenegáli stb.
Úgy emlékszem valóban vannak nemzetközi szerződések, egyezmények a nemzetközösségi országok, volt gyarmatok és az anyaországok között a bevándorlásra és a munkavállalásra vonatkozóan.

szarkafarka 2015.03.28. 16:26:31

@Határátkelő:

Svédország, a koldusok Mekkája
hataratkelo.blog.hu/2015/03/11/svedorszag_a_koldusok_mekkaja
2015.03.26 egy közephosszu, a temaval kapcsolatos cikk youtube es .jpg ajanlasokkal... (most ujra ellenöriztem, de nincs fent, pedig aktualis lenne meg, amit meg utana irtam az mar felkerult.).

2015.03.28. 16:29:42

@maxval bircaman szerkesztő: Ki akadályozta meg az egészséges gazdasági szerkezet megépítését? Nem volt rá igény. Ennyire egyszerű...

GERI87 2015.03.28. 17:51:35

@maxval bircaman szerkesztő:

Csakhogy ezzel semmire nem megyünk, mert Orbán arra jött rá hogy ezzel a problémakörrel hogyan tud hatalomra jutni, mit kell mondani és mutatni. De megoldani nem fogja, mert nem tudja és nem is akarja!
Még ha akarná, az eszközei amúgy sem jók ehhez.
Ebben szerinte mi a jó nekünk?
Semmi.

Quercus a favágó 2015.03.28. 18:12:55

@maxval bircaman szerkesztő:

Te Max, most komolyan, megbírod ezt az egészet állni röhögés nélkül?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 18:41:12

@Philosoraptor:

Szerinted mi lett volna, ha Mo. azt mondja 1990-ben "köszönjük, mi más utat szeretnénk"? Szerinted ezt megengedte volna a nyugat? Ne felejtsd el, hogy a Gorbacsov-Bush paktumban az SZU átadta Mo-ot a nyugatnak. Azaz reális esély se volt másra. Ez egy UGYANOLYAN kényszerhelyzet volt, mint Horthyék vagy Kádárék külpolitikai vonala - lehetett aprókat taktikázni, de az alapvonalat tartani kellett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 18:41:12

@GERI87:

Ha Orbán célja a hatalom lenne csak, nem azt csinálná amit csinál.

Gondold csak meg, ezzel a kétharmados támogatással a háta mögött mi lehetne Orbánnal, ha vakon a nyugatot támogatná? A magyar ellenzék ez esetben nulla támogatást kapna nyugatról, s Orbánt éljenezné Washington és Brüsszel. S amikor Orbán megunja a magyar politikát, komoly nemzetközi poziíciót kapna: NATO-főtitkár EB-elnök, stb.

Az, hogy Orbán mást tesz, számomra azt bizonyítja, valódi államférfi lett belőle, aki távlatokban gondolkodik, s nem a saját egyedi érdekeit nézi.

GERI87 2015.03.28. 18:41:12

@maxval bircaman szerkesztő:

"Az egészségtelen szerkezet azt jelenti: alig van saját tőke, s a hazai tőkések nem tudnak versenyben lenni a túlerős idegenekkel. "

progressziv.blog.hu/2015/01/09/bekeriteni_legyozni_es_utana_kormanyozni

"foglalkozzunk a magyar magántulajdonú versenyszféra megerősítésével!...sokan hisznek abban, hogy a jól teljesítő magyar gazdasághoz és az erős, stabil középosztály létrejöttéhez elengedhetetlenek a magyar tulajdonú vállalatok, ám ez az állítólagos oksági kapcsolat sosem lett még bizonyítva.

A vállalat nemzetgazdasági „hasznossága” szempontjából ugyanis nem a tulajdonos állampolgársága a döntő, hanem az adófizetés helye. A középosztály megerősítése felől vizsgálva pedig két tényező döntő: a vállalat stabilitása és az ott folyó munka szaktudás-igénye. A bezzegországoknak tekintett nyugat-európai társadalmakban sem a kis- és középvállalatok tulajdonosai teszik ki a középosztály többségét, hanem (többek között) az e vállalatoknál foglalkoztatott technokraták és menedzserek.

A széles középosztály szerepe nem az a gazdaságban, hogy vállalkozások tulajdonosa legyen, hanem az, hogy a magas jövedelméből származó megtakarításaival a bankrendszeren keresztül a vállalatok folyamatos finanszírozhatóságát biztosítsa. E szerep betöltésében lényegtelen az, hogy a jövedelmet tulajdonosként, vagy jólfizetett alkalmazottként szerezte-e....

A sok, önálló kis- és középvállalkozásra alapozni akaró gazdaság- és társadalompolitika csak egy romantikus és inkompetens ábránd, amelyet magyar közegben táplál a személyes függetlenség „eb ura fakó!”-szerű vágya és a csekély együttműködési készség is. Ezt tovább táplálni komoly károkat okozó politikai hiba!"

Régebben is írtam ugye, hogy ezért is jó alap lehet a külföldi tőke!
Persze ahhoz a társadalomnak és a politikának is a megfelelő hozzáállása is szükséges!

"A nyugat akadályozta meg. "

progressziv.blog.hu/2015/02/09/haboru_335

"... meg lehetett volna – és meg is kellett volna – tenni azt, hogy a nyugat gazdasági és kulturális „offenzívával” szállja meg a posztszovjet területet és ott (alkalmazkodva a helyi, felülről vezényeltségben gondolkodó közmentalitásnak) egyfajta „jozefinizmussal” új munkakultúrát és arra alapozva polgári jogállami viszonyokat teremt. Ez persze igen sokba került volna és évtizedeket vett volna igénybe, de tekintettel az akkori orosz állampolgári nyomorra és hatalmi erőtlenségre valószínűleg az orosz társadalom jó ajánlatnak tekintette volna ezt a nyugat részéről és a maga „muzsikos”, a dolgokat elfogadó módján nem is ellenkezett volna."

Ez Oroszország, de rávetíthető Köztes-Európára is.

"Nem a multikkal van baj, hanem a gazdasági szerkezettel"

Erről meg nem nyugaton tehetnek elsősorban.
A nyugat abban "hibázott" hogy azt hitték elég lesz ha megoldja mindenki házon belül a demokrácia, kapitalizmus dolgot, ők meg megjelennek ezen a piacon és kész.

Amúgy meg nem kötelező pénzt pumpálni senkinek! (bár az EU megteszi..)
Ezért is hülyeség amikor azt írod hogy "az EU-periféria ki van zsákmányolva a centrum által".
Hát baszki! Ha így érzik egyesek akkor talán tenni meg akarni is kellett volna azért, hogy ne csak egy "összeszerelő üzem" legyünk nem de?

Nem azért nem lettünk nyugat mert nem hagyták, hanem mert nem akartuk.

Az más kérdés hogy könnyebb lett volna ha "atyáskodva" megteszik ezt mások helyettünk, de hát ez ugye nem volt kötelező!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.28. 18:41:12

@GERI87:

Most a probléma felismerésénél tartunk egyelőre, nem a megoldásnál. Én sem hiszek Orbán minden megoldásában, ezt tegyük hozzá, de le a kalappal előtte, hogy felismerte a gondot. Ez rajta kívül csak egy másik kelet-európai vezetőről mondható el: Ficóról. Igen, a cseh elnökről is, de ő nem valódi vezető, Csehországban az elnök kb. olyan jelképes ember, mint Mo-on.

2015.03.28. 19:12:21

@maxval bircaman szerkesztő: Épp ez a baj. Oroszországhoz kellett volna csatolni minket, akkor mindenki jobban élne... :)

tanato 2015.03.28. 19:35:09

@Philosoraptor: Hát,hízna az oroszok mája az biztos ha újra orosz parancsra működnének az egykori kelet európai szovjet-orosz csatlós.gyarmatok.Próbálkozik is Putyin rendesen minden módon hogy éket verjen az egykori volt szovjet blockbéli államok közé.És már sikerei is vannak,a magyar-lengyel jó viszony is már a múlté hála az orosz aknamunkának.Sajnálatos hogy Birca is beállt a sorba.De amíg Orbán gyermeke Svájcban tanul meg Putyin szerelme Svájcban szül,meg Birca gyermeke osztrák sulit nézett ki magának,meg a magyar és orosz hatalomközeli személyek nem orosz bankokban,rubelben tartják a szerény megtakarításaikat,addíg nagy vész azért nincs.

tanato 2015.03.28. 19:42:39

@maxval bircaman szerkesztő: Nagyon remélem hogy magad sem gondolod komolyan,ha MO.-orosz érdekszféra lenne ,közelebb kerülnénk a vágyott osztrák életszínvonalhoz/egyik kedvenc szófordulatodat idézem/ mint most.Talán az oroszhoz igen.Nyugati munkavállalás lehetősége nélkül.

Quercus a favágó 2015.03.28. 20:06:18

@tanato:

Nem igazán akarok ezen a blogon véleményt formálni Doki, de azért most kivételt teszek. Magyarország az EU-tól 2013-ig nettó 22 milliárd euró támogatást kapott. Ez lenne hivatott a konvergencia, vagyis a felzárkózás érdekeit szolgálni. Ere mondjátok ti, és én is, hogy ezt a gazember politikusok jelentős részben ellopták. Mert ha nem így tettek volna akkor......Akkor mim a tököm lenne? Már boccs. Akkor utol értük volna a centrum országokat? Akkor osztrák életszínvonal lenne Magyarországon? Egy lófaszt.
A gogli mindenkinek a barátja. Miért nem próbáltok meg legalább utána olvasni dolgoknak, és nem kontroll nélkül elfogadni az agymosó liberális média baromságait.

A német egyesítés óta Németország közel 2 ezer milliárd eurót költött a volt NDK fölzárkóztatására. Érted Doki. 2 ezer milliárd eurót! A százszorosát mint amit Magyarország eu-s támogatásként kapott! És hol tart ez a felzárkóztatás? Sehol. A pénz jelentős része szociális ellátásra, a nyugdíjak emelésére, infrastrukturális fejlesztésre ment el.

Miért gondoljátok azt, hogy a centrum országok a szívükön viselik a periféria fölzárkózását? Hogy majd lemondanak saját jólétükről azért, hogy mi jobb színvonalon éljünk?

Az EU egy kétszintes épület, ahol a felső szint az északi centrum országok, az alsó szint a déli, és a periféria országok. A két szint között nincs átjárás. Azért nincs, mert az ajtó be van lakatolva. Felülről.

labirintus1 2015.03.28. 20:09:50

@Mirjam2: Katmanduban? És kiderült hogy hogyan került oda? Vicces lehetett.

Amúgy nem tudom, hogy igaz-e de a füstölt lazac eredetileg skandináv étel volt és mostmár nagyon sok helyen népszerű. Úgyhogy talán valami kelet-európainak is van esélye.

Korábban írtad, hogy az angolok néznek, mikor citromot teszel a teába. Ez azt jelenti, hogy Angliában nem népszerű az "ice tea" üdítő? Az elvileg citromos tea, még ha hideg is. Belgiumban még elég hideg van, de már óriásplakátokon hirdetik az idei nyári Lipton Ice Tea ízeket.

Buff A Ló 2015.03.28. 20:31:15

@QUERCUS: mindig vidám perceket szerez, amikor nagyon hozzáértők megmondják a nagyon igazat. most például arról, hogy az ndk felzárkóztatás sehol tart.
ez majdnem olyan ütős, mint amikor hinta magyarázta, mennyibe kerül a csirkemell németországban meg londonban.

Quercus a favágó 2015.03.28. 20:34:16

@Buff A Ló:

Na akkor hülyegyerek, csak hogy képben legyél: nem én mondom, hanem az egyik hírforrásotok.

hvg.hu/gazdasag/20140504_Hihetetlen_penzekbe_kerult_a_nemet_ujraeg

Quercus a favágó 2015.03.28. 20:45:56

@Buff A Ló:

És csak külön neked, nagyagy. Elmondtam már egy párszor, én nem a kocsmapult mellett szerzem be az információimat. Olvasok. Sokat. Nálam okosabb emberek írásait. Olvass te is. De csak ha érted is amit olvasol.

Ha meg vidám perceket akarsz magadnak, fordulj bizalommal a jobb kezedhez.

tanato 2015.03.28. 20:48:01

@QUERCUS: Nem mondom hogy most tökéletes,de az orosz parancsuralmi rendszert nem kívánom vissza amikor fingani sem lehetett a Nagy Testvér áldása és parancsa nélkül.És az életszínvonalunk is csak a környékbeli éhező országokhoz képest /Románia,Lengyelország/ volt kissé jobb.Az biztos hogy sosem lesz itt osztrák életszínvonal,de azért ne legyen kínai sem,vagy orosz.Putyin ugyan nagyon munkálkodik az EU felbomlasztásán,de azért Orbánék is tudják honnan jön a pénz.Ez az egyetlen reményünk.

tanato 2015.03.28. 20:50:25

@QUERCUS: Ha be volna a kapu lakatolva nem volna kint félmillió emberünk.Majd le lesz ha mégis orosz érdekszféra leszünk.Lehet akKOR majd menni Tengizbe,meg Szibériába vendégmunkásnak,vagy migránsnak.Jófajta konvertiblis rubelért.

Buff A Ló 2015.03.28. 21:09:00

@QUERCUS: ha csak felannyira lennél intelligens, mint amennyire bunkó vagy, talán odafigyelnék a böfögésedre.

Quercus a favágó 2015.03.28. 21:10:40

@tanato:

Nem a kivándorlók előtt van belakatolva a kapu, Doki. Az itthon maradottak előtt. Ha nem így lenne, akkor nem a termelési folyamat alacsony hozzáadott értékű szegmensét hoznák a periféria országaiba.

Egyébként az én véleményem a Kádár rendszerről szögesen ellentétben áll a tiéddel. Ezzel semmi gond.

Ami Kínát, Oroszországot illeti, nos itt alapvető tévedésben vagytok. Mindkét ország egy bevált modellt követ. A szingapúri modellt. Azt a modellt, amit a nemrégiben, 91 éves korában elhunyt Lee Kuan Yew talált ki. A konzervatív fejlesztőállam modelljét. Persze ezt a modellt például a korrupció kezelésében egyik ország sem követi(Magyarország sem). De ami tény. A szingapúri modell az északi modell mellett kiállta az idők próbáját.
Hogy hány ember akar Oroszországban, és Kínában élni? Nem sok. De hány ember akart a hatvanas években Szingapúrban élni? És ma? Hány szingapúri akar az USA-ba, vagy Angliába költözni? És fordítva?

Quercus a favágó 2015.03.28. 21:13:14

@Buff A Ló:

Csak ennyire telik kicsi huszár? Ez nem sok.

tanato 2015.03.28. 21:28:36

@QUERCUS: Prejudikálsz előre,hogy majd Oroszország és Kína nemsokára Szingapúri életszínvonalat tud majd adni a polgárainak.
Én meg azt prejudikálom hogy kőkemény egyszemélyi diktatúrák lesznek ott,amik bukni fognak.A Kádár rendszert pedig nem az USa és a Közös Piac tartotta pórázon hanem Brezsnyev,ebben nem. lehet vita köztünk.Nem a a nyugat tiltotta le pl. a 84-es Los-Angelesi Olimpián való részvételünket.Nem ők utasítottak prágai tavasz leverésében való részvételünkre.stb.FIngani nem volt szabad Brezsnyev engedélye nélkül.Milyen magas hozzáadott értékű szegmensét engedte Brezsnyev nekünk?Autógyárat engedett?repülőgépgyárat engedett?Mezőgazdaságot,élelmiszeripart igen,szovjet megrendelésre hitelbe vagy szovjet fegyverekért meg szovjet "védelemért".Nagyon felejtős vagy,én viszont nem.

2015.03.28. 21:30:54

@QUERCUS: "Nem a kivándorlók előtt van belakatolva a kapu, Doki. Az itthon maradottak előtt."

Költözzön mindenki külföldre. Persze mindenki nem költözhet külföldre, meg nem is akar. Nekik meg jó lesz a panaszkodás meg a bűnbakkeresés, mint úgy általában.

GERI87 2015.03.28. 21:48:39

@maxval bircaman szerkesztő:

"Ha Orbán célja a hatalom lenne csak, nem azt csinálná amit csinál."

Dehogynem, rájött hogy mi kell a többségnek.
Ahogy te mondtad:
-a "balliba ámokfutás" helyett a "kevésbé rossz" (...jobboldali populista-nacionalista demagógia)
-egy olyan gazdasági és társadalmi modell felvázolása (NER) amihez továbbra sem kell megváltozni, nem teljesítmény alapú, és nem verseny orientált...csak várni kell a "kisembereknek" hogy majd magától megoldják "ott fenn" és a javakat "elveszik azoktól akiknek van" és odaadják nekik stb. szokásos populista rizsa..

"Gondold csak meg, ezzel a kétharmados támogatással a háta mögött mi lehetne Orbánnal, ha vakon a nyugatot támogatná?"

Azért van "unortodoxia" meg "keleti déli nyitás" mert SEMMI érdemi válaszuk, programjuk nincs arra hogy lehetne MO-ot emelkedő pályára állítani!

Valamint azért, mert - ahogy te is megírtad már párszor - az embereknek elegük lett a "nyugatmajmolásból" a válság idejére, mert azt hiszik az az oka minden rossznak (persze ők az emberek, 'soha semmiben nem felelősek'...) ezért valami újat kellett virítani nekik.
Orbán meglépte a kézenfekvőt: eleve jobboldali pártként rágyúrt a nemzeti vonalra és kitalálta mellé a nyugat (kapitalizmus, demokrácia, liberalizmus) kritikus gazdasági /társadalmi modellt.

Ha Orbán továbbra is a szokásos "szent koronás, ezeréves-állam Európa stb" vonalat vinné akkor nem lett volna kétharmada, ennyire egyszerű.

"Az, hogy Orbán mást tesz, számomra azt bizonyítja, valódi államférfi lett belőle, aki távlatokban gondolkodik, s nem a saját egyedi érdekeit nézi. "

:D
Beszoptad ezt a marhaságot az van!

Mrs. Clayton 2015.03.28. 21:54:26

@Mirjam2: nem hinnem, hogy en vagyok az a nagyon kulonleges kivetel, aki a kis broken englishevel napi szinten targyal iskolaigazgatkkal es business managerekkel

S. szerint en elegge blunt vagyok ahhoz, hogy a kenyes kerdeseket lerendezzem
meg ha ugy is beszelek angolul, mint ahogy, a kivalotol szerintrem kva messze vagyok, sot szerintem az egy elerhetetlen szint nekem, minden esetre, uj es meglevo ugyfelekkel is en targyalok
nem mondom, h nem volt olyan, h nem fogadtak el, vagy atneztek rajtam, de ez elofordulhat anyanyelvi szemellyel is, ha nem szimpatikus, de ezeket soha nem veszem fel es csak csinalom, amit akarok es boldogulok

ha annyira irto fontos lenne a teljesen hibatlan beszed, akkor nem velem vetetnek fel a telefont es nem engem kuldenenek kenyes ugyeket intezni
mint irtam tv bemondo soha nem leszek ebben az orszagban, de barmi mas siman

Quercus a favágó 2015.03.28. 22:00:38

@tanato:

Szingapúrban 1959 óta kőkemény egyszemélyes diktatúra van. Nincs sajtó-, és szólásszabadság. Nem lehet kritizálni a rendszert, a kormányt. Nem lehet rágózni, szemetelni. Halálbüntetés jár a kábszer terjesztéséért. Nem lehetnek parabolaantennák, stb. Van viszont világszínvonalú eü. ellátás, nyugdíjrendszer, oktatás. Van egy olyan társadalombiztosítási rendszer(Central Provident Fund vagy CPF), amely biztosítja az egészségügyi ellátásodat, a nyugdíjadat, és a lakhatásodat. A bűnözés gyakorlatilag nulla, az életszínvonal a világon ha jól emlékszem a harmadik helyen áll.
Na most akkor kérdezd már meg Doki a magyar embereket, de kérdezz meg bármely nem a világ leggazdagabb országai közé tartozó polgárok bármelyikét: hol élnének szívesebben, egy neoliberális demokráciában, vagy egy Szingapúr féle diktatúrában?
És ha csak nagyon el nem kúrják, Kína, India, Dél-Amerika, és Oroszország is el fog jutni ide. És ha szerencsénk van, mi is. De ahhoz itthon előbb az összes, a gengszterváltás óta porondon levő politikust sittre kell vágni.

GERI87 2015.03.28. 22:25:54

@maxval bircaman szerkesztő:

"Most a probléma felismerésénél tartunk egyelőre, nem a megoldásnál. Én sem hiszek Orbán minden megoldásában, ezt tegyük hozzá, de le a kalappal előtte, hogy felismerte a gondot."

Felismerte hogy nem lesz jólét mert ők is és az egész magyar politikai garnitúra alkalmatlan arra hogy sikeres országot építsen fel és ezt a többség sem hitte már el. Ha pedig nem tesznek semmit a végén még jön valaki aki nem teljesen dilettáns és lenyomja őket szépen hozzáértésben, szakértelemben, mindenben...és nekik annyi. Ezért bedobott egy újabb, totálisan használhatatlan de jó hangzó és kényelmes "megoldást". Ennyi.

Ezen túl viszont minden következtetése hibás!

(Mint mikor a sofőr eltéved de nem ismeri be, mert egyből át kéne adnia a helyet, inkább letér egy olyan útra amiről tudja hogy sehová nem vezet, de addig is húzza az időt amíg lehet....majd lesz valahogy)

GERI87 2015.03.28. 22:25:54

@QUERCUS:

"Ami Kínát, Oroszországot illeti, nos itt alapvető tévedésben vagytok. Mindkét ország egy bevált modellt követ. A szingapúri modellt. Azt a modellt, amit a nemrégiben, 91 éves korában elhunyt Lee Kuan Yew talált ki. "

Oroszország nem követi, mert nem követheti!
Ugyanis nincsenek meg hozzá a feltételek!

progressziv.blog.hu/2014/08/26/lehetunk-e_szingapur

"Szingapúrban találkozott egymással a hatalom iránt engedelmes népmentalitás és a tehetséges, konstruktív, karizmatikus, meritokrata és köztiszteletnek örvendő vezető, akinek ténykedését és politikai gyakorlatát az eredmények igazolták. Így adott volt az az együttműködés-készség és a vezetők iránti bizalom, amely lehetővé tette a vezetés (jól átgondolt és megalapozott) távlatos gazdaságfejlesztési elképzeléseinek mentén való, hosszú éveken át tartó össznépi munkálkodást. Ez volt a szingapúri csoda humánerőforrás-oldala."

"A szingapúri modell az északi modell mellett kiállta az idők próbáját."

Ja, Ázsiában, de itt nem alkalmazható!

"Ehhez képest nyilvánvaló, hogy Magyarországon a nép mentalitására nem a szó konfuciánus értelmében vett, a hatalommal szembeni „konstruktív engedelmesség” a jellemző, hanem sokkal inkább egyfajta „meglapulás közbeni kitérő manőver” a gyakorlat. De baj van a vezetői konstruktivitással és meritokratasággal is: helyette célszerűtlen akarnokság és haverbiznisz dívik. (Megjegyzem: ez a hagyományos magyar vezetői attitűd!) E vezetői stílus szükségszerű következménye az eredménytelenség – ismét egy, a szingapúritól különböző „magyar elem”. Így nálunk semmi sem adott a fent leírt szingapúri humánerőforrás-oldalhoz."

GERI87 2015.03.28. 22:25:54

@QUERCUS:

"Na most akkor kérdezd már meg Doki a magyar embereket"

Az a baj hogy a magyar ember és a magyar vezetők alkalmatlanok ilyen társadalmi konszenzusra!

"engedelmes népmentalitás és a tehetséges, konstruktív, karizmatikus, meritokrata és köztiszteletnek örvendő vezető akinek ténykedését és politikai gyakorlatát az eredmények igazolták."

Az egyik oldalon.

VS.

„meglapulás közbeni kitérő manőver, célszerűtlen akarnokság és haverbiznisz"

a másikon.

Buff A Ló 2015.03.28. 22:25:54

@Jess G: egyetértek, és hasonlóak a tapasztalataim német nyelvterületen.
egy csomó anyanyelvű kollégám van, igen messze vagyok a tökéletes nyelvtudástól, de ez nem akadályozza a főnökeimet vagy a kollégáimat abban, hogy engem ugyanúgy beosszanak ügyfelezni és supportra, mint a többieket.
mondjuk, tévébemondónak biztos nem vennének fel, de más hátrányát nem igazán érzem a munkámban.

GERI87 2015.03.28. 22:26:29

@QUERCUS:

"És ha csak nagyon el nem kúrják, Kína, India, Dél-Amerika, és Oroszország is el fog jutni ide. És ha szerencsénk van, mi is"

Nem, így nem.

"De ahhoz itthon előbb az összes, a gengszterváltás óta porondon levő politikust sittre kell vágni. "

És kik jönnek helyette?
Ugyanolyanok csak még nem voltak hatalmon (nem loptak, pl jobbik)? És ez mennyivel jobb, minőségibb ugrás? Semmivel.

tanato 2015.03.28. 22:45:58

@QUERCUS: Megmondom én hol élnének szívesebben a magyar emberek meg mások is.Egy olyan demokratikus rendszerben,ahol az életszínvonal azért növekszik ,és a szingapúriéhoz közelít.Itthon a diktatúra mindig alacsony életszínvonallal járt.Innen a Kádár rendszerben disszidáltak az emberek,Szingapúrba viszont özönlenek a vendégmunkások/Igaz hogy majdnem rabszolgasorban tartják őket/.

Quercus a favágó 2015.03.28. 22:47:25

@GERI87:

Boccs fiatal barátom de:

1, elveimmel ellentéten túl sok időt töltöttem itt.

2, Prog.blog. Akkor inkább megpróbálom a szomszéd tehenét megtanítani énekelni. Értelmesebb elfoglaltság.

tanato 2015.03.28. 22:48:22

Egy biztos a Kádár rendszert sokan visszasírják,mert felejtősek az emberek,emberi tulajdonság,csak a szépre emlékezni.

Quercus a favágó 2015.03.28. 22:52:06

@tanato:

Boccs Doki, de mint fentebb írtam, a HA már nem az én világom. Írogatok Istentől elrugaszkodott dolgokról a blogomon. Ha kevés időm engedi, ott szívesen folytatok közös elmélkedést ezekről. Mert sok minden nem vagyok. Többek között tévedhetetlen sem.

tanato 2015.03.28. 23:01:52

@QUERCUS: Az enyém sem ,hiszen nem vagyok személyemben érintett.Viszont várom országunk és népünk sorsának jobbra fordulását veled együtt.Én mondjuk diktatúra nélkül jobban szeretném.Majd megyek a blogodra később.

2015.03.29. 13:44:27

@GERI87: Már csak 5 év elvtársak, és jobban fogunk élni. 5 év múlva pedig ugyanezt halljuk. :D Mo. akkor lesz Szingapúr, amikor befagy a pokol.

GERI87 2015.03.29. 15:53:46

@Philosoraptor:

Egyszerűen elképesztő hogy képes bárki az Orbánban/Fideszben bármi olyan (őszinte) vonást, tulajdonságot meglátni ami alapján 'jónak' látja!
Az elmúlt baloldali garnitúra sikertelensége, gyűlölete, a valami új iránti vágy és remény teljesen elsötétítette egyesek látását.

2015.03.29. 19:19:10

@GERI87: Az nyilvánvaló, hogy a bukott baloldal nem képes alternatívát kínálni. Dehogy miért kell akkor a másik szarhoz fordulni, ezt sosem fogom megérteni.

GERI87 2015.03.29. 20:59:19

@Philosoraptor:

Mert látszólag reményt és alternatívát kínál az embereknek anélkül hogy ehhez gyökeresen magukat kéne megváltoztatni, hisz a fájdalmas, nehéz és hosszú!
Nem fordulnak az olyan megoldások felé amik egyben rámutatnak a társadalom és az egyén elmaradottságára, gyengeségére, mert ez csak frusztrálja őket nem pedig inspirálja!

Tehát továbbra is csak olyanok közül válogatnak akik hazudnak nekik: azt sulykolják hogy "elég magyarnak lenni, ez már eredmény" vagy "dolgozó kisembernek" lenni is elég. Minden rossz "csak mások miatt van"....ez kétségtelenül baromi hízelgő és kényelmes álláspont csak épp hülyeség úgy ahogy van.

A magyarság életének nem képezi szerves részét az, hogy objektíven, alaposan és összefüggéseiben elemezze saját magát.
(pl Trianon okai, a holokauszt/II.Vh, a rendszerváltás sikertelensége..)

Látják persze sokan hogy az ország sikertelen, így nem megy, valami nem jó, de azt már nem tudják hogy pontosan miért és azt sem hogy hogyan kéne ebből kijönni, emiatt a frusztráció is.

Olyas valami "unortodoxia" amihez még csak "fel sem kell kelni a fotelből" vagy "épp csak békemenetelni meg szavazni kell" hát persze hogy tetszik nekik!

És ezt a végtelenségig lehet folytatni, ha az újabb generációk sem tanulnak más mintát és ugyanígy szocializálódnak.

2015.03.29. 22:52:08

@GERI87: Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy Mo.-n ennyire meg lehet vezetni az embereket. Mármint, hogy 89 óta volt már párt, de gyökeres változást egyik sem tudott felmutatni. Valahol azért szomorú, hogy így elpazarolunk egy ilyen szép országot.

GERI87 2015.03.30. 00:34:01

@Philosoraptor:

"Valahol azért szomorú, hogy így elpazarolunk egy ilyen szép országot. "

Sajnos...
Normális embernek itt semmi értelmes dolog nem fog teremni..
Gyereket meg aztán pláne bűn vállalni ilyen szocializációs környezetben, ilyen oktatási rendszerrel, hogy aztán csak "megrontsa" és egy szintén frusztrált, lehangolt, majd kiégett, reményvesztett ember legyen belőle, aki képtelen az itt tanult/szerzett mentalitással sikeres és boldog lenni!

2015.03.30. 01:00:53

@GERI87: Valószínűnek tartom, hogy azért még akadnak normális emberek Mo.-n is, csak nem hallatják hangjukat. Én csak őket sajnálom, a selejtet nem.

GERI87 2015.03.30. 11:13:45

@Philosoraptor:

Aki tud, van rá lehetősége, képessége az elmegy, őket annyiban kell sajnálni hogy nem itt tudnak boldogulni... a határátkelés meg nem mindenkinek egyszerű és kaland, csak muszáj.
A többség nem "selejt" csak nincs meg a képessége v. tapasztalata hozzá hogy másképp (más politika és rendszerek közül) döntsön, válasszon mint ami most van. Emiatt a társadalom a valós problémák miatt felmerülő (rossz) kérdésekre mindig rossz válaszokat fog kapni.

"Valószínűnek tartom, hogy azért még akadnak normális emberek Mo.-n is, csak nem hallatják hangjukat."

Igen, ez egy nagy hiányosság.
De nem mindenki alkalmas politikusnak, vezetőnek, párt alapítására...ami mindenképp a leghatékonyabb módszer az értékek, érdekek közvetítésére....de pár biztos akadna azok közül akik szakítani tudnának a bevett mucsai politizálással.

Igazából ezt a mai demagóg, érzelmi alapú politikai és közéleti tematikát fél kézzel meg lehet cáfolni, annyira gyenge, nevetséges és sehová nem vezet...a pártoknak még programjuk sincs, nemhogy valós mondanivalójuk!
Csak hát a törzsszavazó bázisnak ez kell.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása