oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 11. 06:44,  Svédország, a koldusok Mekkája 472 komment

2015. március 11. 06:44 Határátkelő

Svédország, a koldusok Mekkája

Van a jóléti állam mintájának számító Svédországnak egy másik, talán ritkábban látott oldala. Például a stockholmi „Szilícium-völgyben”, ahol egy hatalmas táborban élnek emberek. Ilyen táborból egyébként több is van, mint az Réka írásából kiderül. A képeket Roger Sahlström készítette, köszönet azért, hogy megjelenhetnek itt, a blogon.

1_65.jpg

„A legnagyobb stockholmi tábor Kista városrészben található, amelyet Svédország Szilícium-völgyének is neveznek, ugyanis rengeteg szoftver- és telekomcégnek van itt irodája: az Ericsson városrésznyi székhelyétől a Huaweig és Samsungig mindenki itt van, de a stockholmi egyetemnek, a műszaki főiskolának és a hadseregnek is vannak itt kirendeltségei.

Talán ezért is jöhetett létre ez a hatalmas tábor, hiszen a környéken csak napközben van mozgás, estére teljesen kiürül a környék. Nincsenek lakók, akik tiltakoznának. Illetve hát vannak. Vagy voltak.

A 3. számú fotón a háttérben a barakkszerű épületekben egyetemista kollégisták laknak. Illetve nem tudom, még ott laknak-e. Egy évvel ezelőtt az a hír járta, hogy az egyetem felbontotta a szerződést a lakáscéggel, mivel az errefelé EU-migránsoknak nevezett csoport ellehetetlenítette a diákok életét. Mindennapos volt a randalírozás, az üresen álló lakásokba betörtek, lelakták... a szemetelést pedig a képek illusztrálják.

Kista azért is stratégiai hely nekik, mert közel van a metró, amivel negyedóra alatt a város szívében vannak. Kistában található az egyik legnagyobb pláza is, amely mára valóságos melegedővé vált. A mosdókban mossák a ruhájukat, a kajáldás asztalok között bóklásznak és az evő emberek orra alá papírpoharat dugva kéregetnek. A földön ülve eszik az elemózsiát, hangoskodnak, tülekednek.

Sajnos a metró és a pláza környékét is a fotókon látható állapothoz hasonlóan lelakták, a közeli lakóövezetet elárasztotta a szemét és az ürülék. Videó csak erős idegzetűeknek, két étkezés között!

„Hol a főkefe?” - kérdezte valaki

Az „életvitelszerű” szemét hetekig, hónapokig hever a földön, az önkormányzat nem takarítja el. Nem tudom, miért. Azt megértem, hogy magukat az embereket nincs hova tenni.

Több önkormányzat kifizette nekik a hazautat, de egy héttel később ismét itt voltak. Ez az EU, szabad mozgás, nem igazán lehet őket ki- vagy bezárni, ez világos. De az egyik első táboruk felszámolása után 121 tonna hulladékot szállítottak el a kukás autók!

Nem értem, hogyan lehet hagyni a szemetelést, a környezet tönkretételét, hiszen a svédek híresek a szinte pedantériába hajló rendszeretetükről, a rendszer tiszteletéről és a környezetvédelemről. Sajnos nincs erre magyarázatom.

Mint írtam, csak Stockholmban mintegy 50-re duzzadt a táborok száma. Tavaly ilyenkor még „csak” 30 volt. Minden metrókijáratnál, minden élelmiszerbolt és áruház előtt, szinte minden trafik előtt ülnek. Persze a nagyvárosokban vannak a legtöbben, de a kisebb településeknek is megvan a maga kolduscsoportja.

Az újságok sok olyan incidensről számolnak be, ahol egyes csoportok összeverekedtek a legjobb helyeken, nemrégiben egy templom helyiségét is szétverték egy népes verekedés során - ételosztás közben.

2_47.jpg

A közhangulat

Bár mindenki egyetért azzal, hogy az egész helyzet szörnyű, a legtöbben nem a kéregetőket hibáztatják. Becslésem szerint a többség - egyelőre - úgy látja, hogy ezek az emberek kétségbeesésből koldulnak, és csak azért nem dolgoznak, mert a romániai diszkrimináció nem engedi őket.

Eszükbe se jut kételkedni abban, hogy ezek az emberek semmit nem szeretnének jobban, mint beilleszkedni a társadalomba. A svéd agyba egyelőre nem fér bele, hogy van, aki számára ez választott életmód és nem mindenki szeretne kispolgári „Svensson” életet élni.

Az is általános felfogás, hogy a romák Romániában nem kapnak semmilyen orvosi ellátást és az iskola is fizetős, ezért nem tudják iskolába járatni a gyerekeket (ami hatványozza a migránsok iránt érzett szánalmat és ezzel egyenes arányban az adományok mértékét is).

A legelső EU-migráns megjelenésétől kezdve egészen máig egyetlen szó sem esett az ő felelősségükről, annál többet hangoztatják azonban, hogy Romániának kötelessége gondoskodni az állampolgárairól.

3_46.jpg

Van, akinek ez az egész módi egyáltalán nem tetszik, de ilyen véleményt csak nagyon halkan és négyszemközt hallani. A sajtó és a véleményformálók szinte osztatlanul a kötelező szánalom és irgalmasság vonalat követik.

De nem csak szóban és apróval segítenek, hanem valódi közösségi összefogásra is van példa: egy civil szervezet használt mobiltelefonokkal, metróbérlettel segíti a migránsokat.

Sőt, amikor az önkormányzat felszámol egy-egy tábort, a szervezet tagjai megjelennek és segítenek máshol „felépíteni” a tábort, még sátorfóliát, kartondarabokat is visznek magukkal. Rengetegen vásárolnak élelmiszert, próbálnak munkát keresni a kéregetőknek. Nem csoda hát, hogy Svédország a koldusok Mekkája lett.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr797258293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.11. 07:02:24

Köszi az írást. Jó, hogy nem csak a szép orcáját látjuk egy-egy országnak.
Így teljes a kép.
"A sajtó és a véleményformálók szinte osztatlanul a kötelező szánalom és irgalmasság vonalat követik."

Ez a magyar fogyatékos lány esetében valahogy nem jön le.
:(

Shebelle 2015.03.11. 07:05:51

Köszönjük a cikket. Számomra és gondolom sokak számára ez nem meglepő, tapasztaljuk ezt itthon is eleget. Addig nem is fog semmi változni, míg következetes döntés nem születik ezügyben, mint ahogy itthon is. Jól írtad Réka, a legtöbbje nem is akar beilleszkedni semelyik társadalmi rendbe. Kéne pár komoly de igazságos szabály, törvény vagy nem is tudom, lásd Szingapúr....

Hari Seldon 2 2015.03.11. 07:10:25

Igen, egy vaknak hiába ecseteled a színeket.
A svédek koordináta rendszerében nincs olyan, hogy "élősködés", ezért nem tudják értelmezni a jelenséget.
Persze, jó pár év után lesz, ez egy "tanulási folyamat", akkor majd másképp fognak hozzá állni a dologhoz.

Hari Seldon 2 2015.03.11. 07:11:47

@svájci sapka (ch):
Nem tudom mi van ezzel a lánnyal, nem követtem.
Csak azt, hogy a svédek nem akarták. - De miért is kellett volna akarniuk?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.11. 07:14:18

@Hari Seldon 2: Nem arról van szó, hogy kellett volna.
:)
Pont a kiragadott mondatra reagáltam.
Ha már ezekkel az emberekkel ilyen lojálisak, miért okoz gondot tartózkodási engedélyt adni olyannak, akinek biztosítva van az otthona?
Sőt, a család vállalja az ellátását.

Shebelle 2015.03.11. 07:21:06

@svájci sapka (ch): Mert hibás a rendszer...., hallottam hasonló esettről Németo.-ban, azt hiszem egy tajföldi nőről, elvált tőle a férje, és vissza akarták vagy vissza is küldték, nem követtem az eseményeket, pedig volt állása és a cég kiállt érte....

2015.03.11. 07:22:15

@svájci sapka (ch): Milyen lányról van szó?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.03.11. 07:23:02

Félő manapság több uniós országban is lehetne ilyesmit találni. Sajnos tényleg sok jóléti állam az idiotizmusig jóindulatú, aztán 10-15 év múlva rádöbbennek hogy valahol-valami nagyon el lett szúrva.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 07:24:33

Tovabbra is keresem Pepet Svedorszagbol!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 07:31:29

@svájci sapka (ch): na 1. kommentben el is ment a téma.
Örültem volna, ha legalább pár óra hosszat a posztról lett volna szó. Így jártam.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.11. 07:34:31

@Réka ‎: Bocsi, nem ez volt a szándék, de szerintem összefügg a két dolog.

2015.03.11. 07:45:34

@Réka ‎: Amit linkelt Tilmir, az felháborító, figyelembe véve a posztodat meg főleg...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 07:47:52

Nembaj ha akad valaki aki a posztban felvázolt dolgokról kérdezne, itt leszek ma és válaszolgatok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 08:02:58

@Hari Seldon 2: akkor már késő lesz. Vagy már most is késő, nem tudom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.11. 08:22:48

@Réka ‎:
"Az is általános felfogás, hogy a romák Romániában nem kapnak semmilyen orvosi ellátást és az iskola is fizetős, ezért nem tudják iskolába járatni a gyerekeket... "

Kicsit erős, de ez egyfajta tudatlansággal (?) magyarázható.
Egy perc utánajárni a dolgoknak és tiszta a kép.
Mit gondolsz, miért nem teszik?

Cyrus Sabien 2015.03.11. 08:42:23

@Réka ‎: Nekem csak az lenne a kerdesem, hogy a sator tabor epitesnel tenyleg nincs jobb dolguk az embereknek?

tanato 2015.03.11. 08:42:50

@Réka ‎: A román cigányoknak Magyarországon is népes kolóniájuk van,a körülmények hasonlóak.Itt felénk az Alföldön mezőgazdasági idénymunkára jönnek,de egyre többen téliesítik is magukat,itt maradnak állandóra,igyekeznek magyar papírokat szerezni a kettős állampolgárság alapján.Nemrégen voltam ügyeletben egy ócska romos viskóban ahol vagy 20-an szorongtak az újszülöttől a nagypapáig.Persze TAJ-számuk biztosításuk nincsen,viszont el kell látni őket,.De ugyanúgy mint a svédek mi is támogatjuk őket ha nem is azon indokkal mint a skandik,hanem kőkemény nacionalizmusból. Határontúli testvéreinknek és lelendő új magyar polgároknak/lakosság és születésszám növelőnek/ tekinti őket a hivatalos politika,pedig egyre több már köztük a magyarul nem csak vagy kicsit beszélő erdélyi románajkú cigány.Az előbbi esetben is a magyarul tudó cigány apuka szinkrontolmácsolt a csak románul beszélő beteg gyerekének.

2015.03.11. 08:46:34

Basszus Reka! Nagyon vartam ezt a cikket, rengeteg mondanivalom, ill meselnivalom lenne ezzel kapcsolatban, de sajnos ma csak du leszek normalis gepkozelben! Akkor majd kezdodik az osztas! :)))

Cyrus Sabien 2015.03.11. 08:47:17

@tanato: Az idenymunkat megoldanam a pesti hajlektalanok felhasznalasaval. A roman ciganyokat meg elkuldenem Svedorszagba :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 08:49:22

Milyen szepen hozzak 800 ev utan is az indiai utcakepet.... elkepeszto.

tanato 2015.03.11. 08:49:57

@Cyrus Sabien: lehet hogy majd továbbállnak ha rájönnek hogy ott nagyobbat szakíthatnak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 08:50:48

@Cyrus Sabien: erre szokták mifelénk azt mondani, hogy "jódolgukban nem tudják, mit csináljanak"
@svájci sapka (ch): nekem is nagyon gyanús, hogy Romániában fizetős lenne az általános iskola-szakiskola meg az orvosi ellátás, igaz adataim nincsenek... mondjuk azok után, hogy kb. 10 évvel ezelőtt valaki halál komolyan megkérdezte, hogy Magyarország monarchia-e, semmin nem lepődöm meg, ami az átlag svéd Kelet-Európáról való tudásszintjét illeti...
@snygg panda: nembaj addig jól összeszeded a gondolataidat. várlak :D

tanato 2015.03.11. 08:51:41

Mondjuk sátortáborok Pesten is vannak bőven pl. a KÖKI-nél,de másutt is sok helyen.Itt vegyesen laknak külföldi és magyar hajléktalanok.

tanato 2015.03.11. 08:52:40

@Réka ‎: Dehogy fizetős,román polgárnak ingyenes.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.11. 08:53:58

@Réka ‎: Nem is az átlagemberre gondolok, hanem a döntéshozókra.
Furcsa.

2015.03.11. 08:54:08

@Réka ‎: a gondolataim mar ossze vannak szedve, de ezt egy nap alatt sem tudnam telefonon bepotyogni. Remelem addig nem ul el a tema! :)

Cyrus Sabien 2015.03.11. 08:56:03

@Réka ‎: Kezdesz svedulni :)
Romaniaban az egyetemig a tanulas ingyenes. Egyetemen vannak direkt romaknak fenntartott, ingyenes helyek.
Az mas kerdes, hogy a szulok nem torodnek veluk es nem tanittatjak a gyerekeket.
Az orvosi ellatas is ingyenes.

Cyrus Sabien 2015.03.11. 08:57:11

@snygg panda: Nem fog. Megvan itt minden ami kell :)
Hanyatlo nyugat, ciganytaborok, vikingek, romanok... Ma 500 komment lesz minimum ;)

tanato 2015.03.11. 08:58:02

@svájci sapka (ch): A cikket már én is olvastam nemrégen.Sajnos minden ország igyekezik megszabadulni a más országok,beteg idős vagy fogyatékos bevándorlóitól.Ez már így volt kétszáz éve a nagy USA-beli bevándorlásainál.Azon a bizonyos fogadószigeten New Yorknál már bizony szelektáltak mint később dr. Mengele.A betegek rokkantak,fogyatékosak,Epilepsiásak azonnal vissza lettek fordítva a következő hajóval.Az embernél kegyetlenebb vadállat nincs sajnos.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.11. 09:01:34

Hú mi lesz itt ha megérkezik tudjukki :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.11. 09:01:56

@tanato: "Az embernél kegyetlenebb vadállat nincs sajnos."

Ez nagyon igaz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 09:03:59

@svájci sapka (ch): @Philosoraptor:
na mégis hozzászólok a dologhoz mert belegondolva tényleg kapcsolódik, akár kontraszt szinten is :)
"Sőt, a család vállalja az ellátását. "
Nem vállalja, Hogy is vállalhatná? Max. a lakhatását és a kosztját állhatja. De mi lesz, ha beteg lesz? Fogorvos? Napközis foglalkozás, esetleg személyre szabott pedagógiával? Ezek iszonyú összegekbe kerülnének, ha a lány nem kerül be a svéd ellátórendszerbe. Márpedig csak akkor kerül be, ha menekültstátuszt kap, arra pedig - bármennyire magyar, bármennyire sajnáljuk - nincs joga.
A koldusok egyébként az ellátórendszer peremén vegetálnak. Önkormányzati hozzájárulással önkéntes szervezetek nyitnak nekik melegedőt, ideiglenes szállást, napközi foglalkozásokat. A sürgősségi betegellátáshoz (pl. lábtörés, foghúzás) jelképes vizitdíjért (5 euró, nekem ugyanez akár az 50 eurót is eléri, fogorvos esetén a többszöröse) jutnak hozzá.

soad1221 2015.03.11. 09:06:52

@Réka ‎: én amit nem értek, az az, hogy ok, az emberek nem lépnek fel, a sajtó sajnálkozik - ez mind érthető, majd változni fog a közvélekedés.
De a szemetelés, a viselkedés, a verekedés, templom szétverés ésatöbbi, na azok gondolom törvényben megvannak határozva, hogy bizony nem szabad. Vagy ők ezt különválasztják gondolatban, és azok nem a kéregetők, hanem egyedi esetek ?
Vagy hogy van ez? még értem, hogy jó indulatúak, de mondjuk a földre szarás mindenképp gáz, bárhogyan álljak a földre szaróhoz... Ha jó indulatú svéd vagyok, oda viszek neki egy mobil wc-t, vagy nem tudom... de azt nem fogadom el, hogy azt neki a földre kell..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.11. 09:07:18

@Réka ‎: egyébként reálisan, objektíven. Egy távolról, minden vagyon nélkül (a tudást talán hagyjuk is) érkező menekültnek milyen lehetőségei vannak arra, hogy beilleszkedjen és lakhatást kapjon? Mit kapnak az államtól?
Ha kapnak eleget akkor miért vannak az utcán? Ha meg nem kapnak megfelelő lehetőséget a beilleszkedésre akkor miért engedi be őket az állam? Ezek merültek fel bennem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.11. 09:08:09

@Réka ‎: Ok, ez világos. Ilyen esetben kellene méltányosságot gyakorolni. Szerintem.
Gondolom, nem ennek az egy lánynak a költségei döntik romba a svéd gazdaságot.
:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 09:10:16

@Cyrus Sabien: ezt "tudtam" mármint meggyőzdésem, hogy így van, még ha nem is tudom forrásokkal igazolni :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 09:17:11

@Zka: válasszuk szét a dolgokat. A menekültek (afgán, szíriai, stb stb) nem kerülnek az utcára. ők (valaki írjon már be egy nagy ő-t mert svéd billem van és kommentekből másolgatom az ő-t meg ű-t)
Szóval a menekülteket elszállásolják, már a legpicibb lappföldi faluban is van menekültszálló. Ha később nem tudnak saját lakást szerezni, az állam kiutal nekik egyet.
A koldusok viszont nem menekültek, ezért nem is "jár" nekik szállás.
De egyébként egy szíriai menekült is feltette a kérdést, amit te is: ha nem tudnak nek¨nk megfelelő szállást biztosítani, miért fogadnak be minket? (Ezt azután, hogy egy eldugott faluban kapott szállást.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 09:20:29

@svájci sapka (ch): hjah, méltányosságot fehér, európai emberrel szemben? Azt itt nem szokás, az ilyet nem illik errefelé sajnálni. :)

@soad1221:
az újságokban halálosan komolyan írják a vezércikkeket arról, hogy ezek az emberek kétségbeesettek, elkeseredettek, egész életükben üldözték őket, ezért érthető, ha antiszociálisak, és a svéd társadalom erkölcsi kötelessége ezt az ördögi kört sok jócselekedettel, szeretettel megtörni.

soad1221 2015.03.11. 09:25:39

@Réka ‎: igen, a helyzet, hogy szerencsétlen lánynak sajnos pont a jogtisztelet miatt nincs esélye. Ugyanis ő nem lehet menekült... Ha a bevándorlási hivatal a jog szerint jár el, akkor nincs rá lehetőség, hogy maradjon, mert ilyen helyzetre nyilván nem készült fel a törvény (miért is lehetett volna). A szerencsétlen helyzet az, hogy ha 18 év alatt lett volna, akkor a rokon lehetett volna gyám, és akkor elvileg lenne rá lehetőség.

szerencsétlen helyzet, az biztos...

soad1221 2015.03.11. 09:27:53

@Réka ‎: ez oké, de akkor, ha törvényt sértenek, ezzel már felül is írják, hogy akkor nem is lehet őket a bűncselekményért büntetni?
na igen, itt jön képbe a kettős mérce...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.11. 09:28:49

@Réka ‎: aha, szóval a koldusok és az utcára szarók nem menekültek, hanem pl szegény EUn belüli migránsok, akiknek nem jár annyi támogatás, hogy nulláról saját életet kezdjenek? És ők így jobban élnek, mint otthon? Tényleg nem kötekedésből kérdezem, csak mert nem tudom.

puhacica 2015.03.11. 09:32:09

az olyan emberek, akik elmennek otthonrol, mert ott rossz nekik, majd az uj helyukon ugyanazt az eletmodot folytatjak es eszukben sincs feljebb lepni vagy elni a felkinalt lehetosegekkel, olyanok, mint egy fertozo betegseg. es az a nagyon nagy baj, hogy ez a betegseg egyelore vilagszerte terjed es nincs ellenszere. alig nehany hely van a vilagon, ami meg ugy ahogy egeszseges. meg. :(

bpetya75 2015.03.11. 09:42:59

@Réka ‎:

"méltányosságot fehér, európai emberrel szemben? Azt itt nem szokás, az ilyet nem illik errefelé sajnálni."

Ez egészen véletlenül nem rasszizmus? De legalább is gyomorforgató álszentség...

tanato 2015.03.11. 09:46:59

Ki tudja mi van Réka honfitársával a régebben nagyon bőbeszédű Kövérmadárral?Svédországban él még?Vagy repatriált?Teljes a homály.

Sanyi9 2015.03.11. 09:47:03

Erdekes. Mondjuk sok ujdonsag nincs benne, leven, hogy mi mind tobbe-kevesbe kepben vagyunk a ciganykerdessel kapcsolatban. 500 eve Kelet-Europaban vannak, de nem valtozott az eletmondjuk tul sokat. Meglatjuk, hatha a svedeknek sikerul oket integralni.

Golf2 2015.03.11. 09:47:41

@Réka ‎: Kérdezek a posztról.Szerinted hány év kell a svédeknek arra hogy rájöjjenek palira veszik őket? És akkor még visszafordítható lesz e a folyamat?

Golf2 2015.03.11. 09:48:07

Nem is az átlagemberre gondolok, hanem a döntéshozókra.
A döntéshozók nem mernek fellépni ellenük mert azonnal rasszistát kiáltanak.Ez egész Európára igaz,meg is lehet nézni Európát.
De vajon kiknek fontos hogy ne rasszistázhasson senki a fejlett világban???

adg 2015.03.11. 09:48:18

Hogy miert nem lepnek fel a svedek radikalisabban a jelenseggel szemben?
Egyszeru, akinek nem tetszik a jelenseg, az rasszista. Mindig jon valaki, aki megmagyarazza, hogy azert szarnak oda, azert lopnak, azert ilyenek meg olyanok, mert.
Ugyanez van minden fejlett orszagban. Ez a jelenseg eleg nagy kerekkotoje a helyzet javulasanak.

bpetya75 2015.03.11. 09:48:45

@Sanyi9:

Szerintem hamarabb esik le a szemükről a hályog, mint hogy kivárják az integrálódás pár száz évét.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 09:49:30

@bpetya75:

Nem, a rasszismus csak bizonyos fajokkal szemben lehetséges.

Ez olyan, mint a családon belüli erőszak. Csak nővel szemben lehetséges. Ha a férfi ellen irányul, akkor az nem családon belüli erőszak. S akkor se, ha a gyerek ellen irányul a nő részéről.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 09:49:33

@Zka:

A skandináv segéllyel egy odatántorgott bulgáriai cigány jobban élhet, mintha otthon maradna és dolgozna. Egy átlag cigány pl. dolgozhat takarítóként, ezzel maximum havi 75 ezer Ft-ot kereshet. Sokkal jobban megéri szülni 5 gyereket és elmenni Skandináviába.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 09:53:15

A probléma itt is létezik, bár egészen más megközelítést kap. Ide nem román menekültek jönnek, de itt is él cigány kisebbség. De az albán állam egészen másképp áll a dolgokhoz. Nem mennék bele, mert ez Réka napja. A lényeg: a cigány itt nem lop, nem árt, nem követelőzik. Mert nem mer és nem is akar. A koszovói helyzet pont az elcseszett cigánykérdés miatt alakult ki.... De az egy másik ország... Ahogyan Svédországi is.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 09:54:36

A probléma itt is létezik, bár egészen más megközelítést kap. Ide nem román menekültek jönnek, de itt is él cigány kisebbség. De az albán állam egészen másképp áll a dolgokhoz. Nem mennék bele, mert ez Réka napja. A lényeg: a cigány itt nem lop, nem árt, nem követelőzik. Mert nem mer és nem is akar. A koszovói helyzet pont az elcseszett cigánykérdés miatt alakult ki.... De az egy másik ország.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 09:55:06

Na, jól van, kétszer is elment...

bpetya75 2015.03.11. 09:58:56

@maxval bircaman szerkesztő:

Bizonyos fajok maximum vetélkedhetnek egymással ugyanannak az ökológiai niche-nek a betöltéséért. Rasszizmus csak fajon belül értelmezhető az eltérő rasszok között. Ekkora hibát, Max! ;-P

bpetya75 2015.03.11. 10:00:19

@VPBA:

Az "egészen másképp áll a dolgokhoz" részt kifejthetnéd. Szerintem passzolna ide, hogy felétek hogyan kezelik a problémát.

2015.03.11. 10:07:06

@Dragonlady (Bp, Hun): Tudom hogy te tudod, csak azok kedveert jegyzem meg akik esetleg nem tudnak, hogy pl. Angliaban vannak egesz varosreszek ahol 'igazi' indiaiak laknak es azok termeszetesen nem igy neznek ki. Egyetlen indiai ismerosom sem teregeti a ruhait a fakra az utcan.

A poszthoz: elkepeszto, kicsit elvette az eletkedvemet, eddig sem terveztem Svedorszagba menni csak maximum latogatoba nyaron, de ezek utan kevesbe vagyok motivalva mint valaha... Angliaban is megjelentek egy idoben az ilyen emberek akikrol a poszt szol, de valahogy a brit rendorsegnek sikerult viszonylag hatekonyan fellepni veluk szemben, bar teljesen nem lehet megszabadulni toluk. Az is lehet hogy onkent atkoltoztek mindannyian Svedorszagba...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 10:14:53

@soad1221: a mobil wc-vel csak az a baj, hogy utána következik a mobil ház, a barakk, a stb... és hipp hopp kialakultak Svédországban a favelák, nyomornegyedek. Ez sajnos nem megoldás. De megoldás itt nem igazán van.
@puhacica: ennyi...
@Golf2: Nem tudom elképzelni, hogy belátható időn belül rájönnek. A visszatérő "svéd" IS-harcosoknak most például államilag finanszírozott munkát, foglalkozásokat, pszichológusi segítséget ajánlanak, miközben a titkosszolgálat egyetlen intézkedése a harcosokkal szemben, hogy szépen megkéri őket, telefonáljanak, mielőtt újból útnak indulnak.
Szerintem nem visszafordítható már.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 10:17:49

@Réka ‎: latod, tolem is csak a helyes iras telt:-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 10:19:09

@tanato: es akkor ellatod oket es mi tortenik? Kapnak rola szamlat az oeptol?

Vagy nekik csak ugy jar?

tanato 2015.03.11. 10:19:25

@VPBA: Ha jól rémlik anno a a háborúban a koszovói cigányok a szerbek oldalán állak és részt vettek az albán lakosság elleni terrorcselekményekben.Ezért a győzelem után egész egyszerűen az albánok elzavarták őket onnan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 10:19:45

@Mirjam2:
tudom, hogy te is tudod, hogy ezt a népet még Indiából is "kidiszkriminálták" Jodhpur környékéről annó.
sokkolóan szépen megvannak ott még a rokon állapotok.

a gyerekeiket sajnálom nagyon, szerintem nem veleszületett igény szemétdombon élni, hanem tanult viselkedés.
és akkor persze itt jöhet be, hogy mit lehet csinálni, ausztrál bennszülöttek ellopott generációja, stb.
de persze közben "büfészak" a szociálpedagógia, a pszichopedagógia, a szocmunkás, a művészetterapeuta, és úgy kell a szerencsétlen hülyének, aki ebbe belemászik, Igazgyöngy és egyéb kezdeményezések.
ez most megint zavaros lett, mindegy :-(

tanato 2015.03.11. 10:20:47

@~~Babette~~: Nem kapnak,illetve kórházi ellátás esetén kapnak de úgysem lehet rajtuk behajtani.Nincs letiltható jövedelmük vagy ingatlanuk.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 10:22:31

@tanato: kint van. El. Boldog. Minden rendben van vele.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 10:23:14

@~~Babette~~:
ja basszameg, nekem is ezt kellett volna csinálni, csak bevonulni az orvoshoz, hogy ez nekem jár, és vonogatni a vállam, hogy majd valaki kifizeti :-(

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 10:24:07

@VPBA: Te! Mi van a Janival? Regota nem lattam.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 10:24:54

@Dragonlady (Bp, Hun): szerinted miert kerdeztem ra?
Felhaborito...
vannak, akiknek mindent szabad...

Bluely 2015.03.11. 10:29:05

Nekem ilyenkor mindig az a javaslatom, hogy aki annyira sajnálja, az költöztesse be a szomszédjába és próbáljon együtt élni velük.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 10:29:05

@bpetya75:

A faj szónak több jelentése van. Pl. az embereknél (akik biológiai értelemben egy fajt alkotnak) az egyes rasszok is fajnak számítanak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 10:29:05

@VPBA:

A koszovói helyzet alapja: az USA geopolitikai okokból ajéndékba adott egy országot az albán narkómaffiának. Azóta kiderült: a maffia nem képes országot működtetni. Ennyi.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 10:29:05

@bpetya75:

Ez olyan, mint a menekülthelyzet bolgár megoldása.

Aki bejön Szíriából, azokat elhelyezik 25 éve üres, félig leomlott munkásszállásokon. Ott betesznek egy szobába 3 családot, XIX. sz. végi körülmények közé. Aki akar dolgozni, annak felajánlanak napi 9 órás munkát, havi 40 ezer Ft-os bérrel.

El is terjedt a hír a szírek között milyenek a bolgár menekülttáborok. Azóta kevesebben jönnek.

A menekült meg megkérdezi: miért ilyen szarak a körülmények? A menekültszállás rosszabb állapotban van, mint otthon az USA által finanszírozott iszlamisták bombázta házak, ez hogy lehet? Válasz: mert szegény ország vagyunk, erre van keret.

Új kérdés: dehét Svédországban luxuslakást ad az állam a menekülteknek, havi 1500 euró zsebpénzt kapnak, pincér szolgál fel nekik prémium marhasültet szarvasgombával, s nagyobb ünnepekre aranyóra jár ajándékba, itt miért nem ugyanaz van, mikor az is EU, ez is EU? Válasz: tetszettek volna Svédországba menekülni.

Probléma megoldva.

Golf2 2015.03.11. 10:29:05

@Réka ‎: Szerintem nem visszafordítható már.
Pedig tök egyszerű lenne.Meg kell nézni hogy a többi skandináv országban miért vannak kevesebben,és ugyanolyan rendszabályokat kell hozni.Akkor elmennek jobb helyre.A leggyengébb láncszemet,országot keresik,nem hülyék.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 10:36:06

@bpetya75: Albánia speciális. Ebben a tekintetben is. Itt a gondoskodó állam szerepe minimális. Az emberek megtanulták, hogy csak magukra számíthatnak. Itt 10.000 évig háború volt (szerencsére már csak múlt időben), mert ez az ország mindig „mindenkinek” kellett. Az albánok meg mindig elvonultak a hegyekbe, aztán éltek, ahogy tudtak. De kialakult bennük a „csak magadra számíthatsz” mentalitás. Valahogy a cigányokat is így kezelik, és ők is így állnak hozzá. Alapesetben itt az az elv érvényesül, hogy keveset adunk, de keveset is veszünk el. Szóval, itt egy átlag cigány úgy él, hogy befizet 100 Lek-et (kb. 200 Ft-ot) az önkormányzathoz, azzal kiváltja úgymond a „vállalkozói engedélyét” :), és dolgozik. Vasat vásárol (nem gyűjt), műanyag palackot gyűjt (kilóját 30 Lek-ért veszik át), használt ruhát árul stb. és ezáltal- DOLGOZIK, ergo el tudja tartani a családját, tehát megmarad az önbecsülése.
Ilyen „röcsögékkel” járnak, a családot is ezzel szállítják :), amiket elvileg az állam már betiltott, de a rendőr egyszerűen nem bünteti meg őket, mert tudja, hogy azzal akadályozná a megélhetésüket, és magasabb szinten mindenki rosszabbul járna:
kepkezelo.com/images/8ehtcf43ee340ksp2b.jpg
kepkezelo.com/images/80bkyqvvfu0ojkdcq0t.jpg

Igaz, hogy ezért semmit nem kapnak az államtól, eü. ellátást stb, de nincsenek rákényszerülve segélyre sem, és nem is várják el. Sokszor, aki lomtalanít, szól egy ilyen dolgos cigánynak, és elviteti vele a ramatyát, mindketten jobban járnak. Ez a nagy többség. Aztán itt is van az a putri-réteg, aki semmit nem csinál, csak vegetál, de azokat meg úgy kezelik, hogy amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.
Lopni nem mernek, mert itt nagyon erős a társadalmi kontroll, az emberek annyira figyelnek egymásra, még a városokban is, hogy ez itt egyszerűen nem lehetséges. Hát, nem tudom, hogy melyik a működőképesebb hosszú távon, majd az idő megmondja.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 10:38:19

@tanato: Na, ezzel nagyjából meg is magyaráztad, kik hagyják el mostanság Koszovót....

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 10:39:56

@~~Babette~~: Megvan, köszöni szépen, csak most én vagyok többet a gépnél. :)

labirintus1 2015.03.11. 10:40:28

Brüsszelben is nagyon sokan vannak. Próbáltam belgákkal beszélni, hogy ők miért nem úgy látják, hogy itt óriási gond van.

Pl. a munkahelyemmel szemben van egy gyógyszertár, ahol télen-nyáron folyamatosan ül egy román cigány nő egy gyerekkel és koldul. Hetekig figyeltettem velük, hogy a gyerek folyamatosan válozik, ráadásul egy tuti 1 év alatti gyerek akár napi 8-10 órát csendben és nyugodtan fekszik.

Ők is egyetértettek abban, hogy a gyerekek egy része biztos nem a nőjé, mert soha nem látjuk terhesen és abban is, hogy valószínűleg adtak valamit a gyereknek, mert normálisan nem viselkedne így.

Ha felvetem, hogy ez nem szegénységi kérdés, hanem sima bűncselekmény, mert itt koldul egy nő egy valószínűleg idegen begyógyszerezett gyerekkel, akkor csak a vállukat vonogatják, meg hogy jaj szegény, biztos nem direkt csinálja.

Úgyhogy én arra jutottam, hogy a nyugat-európai élethazugságok egyikével van dolguk: ők tényleg elhitetik magukkal, hogy "segítenek" ennek a nőnek, ha pénzt adnak.

Az még egy plusz adalék itt, hogy az emberek úgy általában nem szívesen avatkoznak bele abba, hogy más hogy bánik a gyerekével.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 10:40:36

@tanato:

Terrorcselekmények eleve nem voltak. Ezt csak a propagandamédiák terjesztették.

Fegyveres albán bandák garázdálkodtak Szerbiában, s ezekkel harcolt a szerb rendőrség, katonaság. Aztán az albán bandák támogatást kaptak az USA-tól, mert éppen meg akarták dönteni a szerb kormányt. Ennyi az egész.

qkuc 2015.03.11. 10:40:52

@Réka ‎: "az újságokban halálosan komolyan írják a vezércikkeket arról, hogy ezek az emberek kétségbeesettek, elkeseredettek, egész életükben üldözték őket, ezért érthető, ha antiszociálisak, és a svéd társadalom erkölcsi kötelessége ezt az ördögi kört sok jócselekedettel, szeretettel megtörni."

Ez komoly? Szegény svédek ...., :D.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 10:41:30

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, igen Professzor úr.:) Azért van ott még más is...

qkuc 2015.03.11. 10:43:03

@Golf2: Amire erre ráébrednek, már tele lesznek 4. világbéli "menekültekkel".

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 10:50:25

@~~Babette~~:
szerintem teljesen elfogadható lenne, hogy aki ott helyben nem tudja igazolni a jogosultságát, azzal kifizettetik a számlát ott a rendelőben, és utána rendezze le a biztosítóval vagy akivel tudja. (illetve vannak olyan biztosítók, akik hajlandóak egyezkedni a kórházakkal közvetlenül.) természetesen nem arról beszélek, hogy addig ne nyúljanak hozzá a sürgősségi esethez, amíg nem lengeti be a húszezrest. nyilván ezeknek az embereknek egy része tudna fizetni, és rá lehetne venni őket. aki nem, azzal kapcsolatban még mindig lehet fenyegetőzni, segélyezni, alapítványt szervezni, vagy akármi.

qkuc 2015.03.11. 10:53:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Én úgy tudom régen ez így működött, hogy ha nincs TAJ, akkor adják a kezedbe a számlát (de még akkor is ha nem a körzetedben mentél orvoshoz ....).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.11. 10:54:55

@maxval bircaman szerkesztő: hát ez az USA, remélem szarni még elmehetek a beleegyezésük nélkül.

2015.03.11. 10:58:48

@labirintus1: Ez egyaltalan nem jellemzo minden nyugati emberre / tarsadalomra. Pl. Londonban megprobaltak a metron koldulni a szervezett koldusok a csecsemokkel, ilyenkor azt csinaljak hogy a metrovezeto bemondja: kedves kozonseg, uton van a metrorendorseg hogy letartoztassa a koldusokat, addig is amig ideernek, kerjuk onoket hogy ne tamogassak penzzel a koldusok illegalis tevekenyseget. Ennyi. Nyaron Parizsban megdobbenve tapasztaltam hogy az ottani metro tele van ugyanezekkel a koldusokkal, akik haboritatlanul folytatjak a tevekenyseguket, se rendorseg, se semmi. A belvaros is tele van veluk, ugy tunik a francia hatosagokat nem erdekli a dolog, pedig alapvetoen az a fajta koldulas amit csinalnak antiszocialis viselkedes es sok esetben gyerekbantalmazas.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 11:02:17

@VPBA:

Nyilván volt.

Egy adott területen egy idegen etnikum többségbe került. Ez mindig előbb-utóbb súlyos gondokhoz vezet.

Én egyébként azt szoktam mondani a szerbeknek: nézzék a dolgot pozitívan, s örüljenek, hogy megszabadultak egy kezelhetetlen problémától.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 11:02:21

@VPBA:

BG-ban ugyanezt csinálja a cigányok jobb része. Nem is velük van baj jellemzően, hanem azokkal, akik semmit sem csinálnak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 11:02:29

@Réka ‎:

A következő kör az lesz: ezeknek az embereknek az utcán szemetelés, hangoskodás, lopás része IDENTITÁSUKNAK, azaz csúnya fasiszta dolog lenne ebbe beleszólni. Te mit szólnál, ha valaki beleszólna abba, hogy decemberben fenyőfát állítasz? Na, nekik ugyanaz, ha valaki beleszólna az utcára szarásba! Tiszteljük tehát egymás nemzeti hagyományait!

:-)

bpetya75 2015.03.11. 11:02:57

@VPBA:

"nem tudom, hogy melyik a működőképesebb hosszú távon, majd az idő megmondja"

Én is tudom, te is tudod ;-)

@maxval bircaman szerkesztő:

Biológiai értelemben a faj nem egy gumifogalom, de ha neked így tetszik...

tanato 2015.03.11. 11:04:02

@~~Babette~~: Akkor csak a beszélőkéje merült ki.

2015.03.11. 11:07:35

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen, a 'ciganyok' Indian belul is alacsony tarsadalmi statuszu, szegeny, diszkriminalt csoport. Eppen ezert nem szerencses oket szerintem minden indiaival osszemosni. De szerintem te ezt jobban tudod mint barki mas a kommentelok kozul, szoval nem is neked magyarazom hanem a 'nagykozonsegnek'.

Ami a gyerekek illeti: nyilvan ok generaciok ota igy elnek, a mostani felnottek valamikor gyerekek voltak, nem kuldtek oket iskolaba, koldulni, bunozni tanitottak oket, felnottkent nem ismernek mas eletformat, ez van. Hogy a nyugati joleti tarsadalmak miert tamogatjak ezt az eletformat azt nem ertem, mindenesetre UK-ben az utobbi idoben megprobalnak fellepni ellene a hatosagok es vedeni probaljak a gyerekeket peldaul. Abban teljesen igazad van hogy azokban az orszagokban, ahonnan a 'problemas' reteg szarmazik, az allam nem tamogatja a szocialis munkasokat vagy barki mast aki esetleg valtoztatni probal a helyzeten. Nekik kenyelmesebb megvarni amig mindenki pl. Svedorszagba emigral.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.11. 11:10:39

@Dragonlady (Bp, Hun):
Igen, és ha ilyenkor elkezded feszegetni a genetikát akkor azonnal rasszista náci vagy.

tanato 2015.03.11. 11:13:02

@maxval bircaman szerkesztő: Na meg a cigánybandák is a szerb rendőrség és katonaság oldalán harcoltak az albánok ellen Koszovóban a maguk "sajátos" módszereivel főleg a civil albán lakosság ellen.Ugyanezt mondták el a szerbiai cigányokról anno a horvátországi magyarok is, szerb horvát és szerb magyar vonatkozásban.Szóval a cigányok a szerb államot támogatták akkor.

2015.03.11. 11:13:16

@Dragonlady (Bp, Hun): Itt az a gond hogy amint Tanato is leirta, az ilyen 'paciensek' rendszeresen megfelemlitik az egeszsegugyi dolgozokat, akiket a rendorseg nem tamogat, meg egy nyamvadt recepcios sincs sok helyen. Most kepzeld el hogy te haziorvos vagy egyedul egy rendeloben es egy potencialisan agressziv embernek azt kell mondanod hogy addig nem latod el amig ki nem egyenliti a kezeles koltseget... Sajnos a gyakorlatban ugy tunik megoldhatatlan lenne ez a jelenlegi feltetelek mellett.

soad1221 2015.03.11. 11:13:16

@Réka ‎: ja persze nem lenne megoldás.
Értem a mentalitást, hogy sajnáljuk, sőt még viszünk is nekik szemetet, hogy még nagyobb szemétkupacot építsenek, meg hát persze van rá okuk, satöbbi, szóval ok, ez így még feldolgozható az agyamnak, csak mindemellett a legkisebb céljuk között sincs, hogy "integrálják" őket. Lehet a nagy szeretet közepette azt mondani, hogy ok, barátom, most már jó helyen vagy, gyere itt egy wc ülj rá, hidd el sokkal kényelmesebb...
ami megdöbbent ilyenkor, hogy ilyet lehet, így, felháborodás nélkül...

bpetya75 2015.03.11. 11:15:30

@~~Babette~~:

Ők elesett emberek, nekik ez jár. Aki ezt nem érti, az nem elég civilizált. Vagy nem látja a szavazatvásárlás lehetőségét a dologban....

tanato 2015.03.11. 11:15:42

@qkuc: El kell látni,utána adhatod a kezébe a számlát,kisebb összegnél nyilván befizetik,nagyobb kórházi ellátásnál meg megpróbálják behajtani,sikertelenül.Nincs se letiltható jövedelmük,sem elvehető ingatlanjuk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 11:17:24

@diggerdriver: nem hiszem, hogy genetika, vagy hogy nagyrészben csak genetika, ennyire erősen tudják szocializálni maguknak a következő nemzedéket, inkább, szerintem.

2015.03.11. 11:18:45

@diggerdriver: Hidd el hogy egyik indiai ismerosom sem pisil az utcan genetikailag. Indiaban azert pisilnek sokan a szabadban mert nincs vecejuk. Akiknek van, azok nem. Ennyit a genetikarol. Egyebkent ezt te is tudod: elmesz Hounslow-ra vagy Londonnak barmely mas indiai reszere ahol igazi indiaiak laknak, senki sem pisil az utcan, nincsenek szemethegyek, senki nem teregeti az utcan a fakra a mosott ruhat.

TilosazA (UK) 2015.03.11. 11:18:57

@Mirjam2: Engem mondjuk érdekelne ez az indiai szál... Hogy akkor most ők egy alacsony kasztba tartozó csoport voltak, vagy mi is történt.
És érdekelne egy társadalomtudományban jártas valaki véleménye is, hogy ez miért alakult ki így, és miért nem változik.

tanato 2015.03.11. 11:20:40

@Mirjam2: Persze nem megoldás hogy nem látod el,el kell látni és a pénzügyi rész meg majd később sohanapján.Erről már volt tanácskozás a környékünkön az ANTSZ és a betegjogi képviselők bevonásával.,éppen a környékünkön élő nagyszámú biztosítatlan romániai cigány miatt.Nem lehet elküldeni pl. a lázas csecsemőt mert csak román személyi igazolványa van semmi más papírja nincs.Fel kell írni a nevet és később az OEP próbál behajtani ,sikertelenül 99%-ban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 11:21:00

mondjuk érdekes, hogy ide nem hoznak gyereket. Ebben az egyben roppant szigorú a hatósági fellépés, pikk pakk elvennék a gyereket és állami gondozásba helyeznék, ha akár egy napig is koldultatnák. Ezt valahogy kiszimatolták, mert nem látni (kicsi) gyereket. Tinik persze vannak, de azok is kevesen.
Egyébként azt szoktam mondani, addig jó, amíg "csak" koldulnak. Csak idő kérdése és tele lesznek az országúti pihenőhelyek prostikkal. A minap olvastam, hogy két koldust lefüleltek, amint koldulás közben két öreg hölgyről akasztottak le ékszert... zsebtolvajlásról már ne is beszéljünk.
@Mirjam2: hidd el, nekem sincs sok kedvem Stockhomhoz jelenleg de más városokhoz sem, mert mindent elleptek. Van 1-2 pláza, ahol gondolom diszkréten távoltartják őket, oda szoktunk menni mozizni meg ténferegni, egyébként pedig megkeressük azokat az erdős helyeket, ahol még nem sátoroznak és oda kirándulunk. Házat is ott nézünk, ahova nem jár tömegközlekedés... :(

bpetya75 2015.03.11. 11:21:11

@Dragonlady (Bp, Hun):

Van olyan ismerősöm, akinek a lánya 4 testvért fogadott örökbe a férjével, cigányokat. A legnagyobb azt hiszem 8, a két legkisebb 3 éves volt. A kicsikkel semmi baj nincs, a két nagyobb sokkal problémásabb. Ez azt mutatja szerintem, hogy nem genetika, hanem ahogy írod, a szocializálódás tehet róla.

bpetya75 2015.03.11. 11:24:08

@Réka ‎:

A prostitúció nem tiltott felétek? Ha a gyerekkel koldulást nem engedik, akkor az is féken tartható lenne. Csak fel kéne készülniük a jelenségre.

Nincs senki, aki elég hiteles az ottani vezetők előtt és képes lenne vázolni nekik a perspektívákat?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 11:24:14

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt most hogy kell érteni? Mert az illírek (az albánok ősei) voltak ott előbb (autokton). Pont ebből van a probléma, a két fél másképpen gondolja.

négyzet 2015.03.11. 11:25:34

Én azt nem értem, hogy 90 napon túli tartózkodást elvileg az egyes EU-s tagállamok saját hatáskörben szabályozzák - akkor miért is nem csinálnak semmit az ilyenekkel?
Azt sajnálom, hogy mire a svédek "felébrednek", jó eséllyel kivész belőlük az az elfogadás és kedvesség a jövevények iránt, ami most még megvan. Legalábbis a többségben.
Valószínűleg a mainstream média tartja vissza úgy általában az embereket és az újságokat, véleményformálókat attól, hogy a koldusmaffiáról és hasonlókról beszéljenek. Mert ugye ezek a tudatlan, nyelveket nem beszélő népek nem maguktól mennek oda, az tuti.

2015.03.11. 11:26:05

@Réka ‎: :((( Ez nagyon gaz. Nem akarlak elkeseriteni, de Londonban azt lattam hogy 'csak' koldulassal kezdtek, aztan kezdtek bolti lopasra specializalodni, majd rablasra az ATM-eknel stb. De lehet hogy eppen ezert kezdett a rendorseg fellepni ellenuk, meg azert is mert majdnem mindig gyerekkel koldulnak sajnos. Erdekes hogy Svedorszagban rajottek hogy az utobbi nem mukodik es igy nem is csinaljak. Parizsban is lattam egy not a metron aki ket kulonbozo napon ket kulonbozo gyerekkel koldult :(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 11:30:40

@bpetya75: Jó, jó, de akkor mi a megoldás? Hogy fognak kihátrálni ebből azok az államok, amik eddig túl sokat adtak?

négyzet 2015.03.11. 11:31:34

Egyébként mindig felidegesít a svéd államapparátus bevándorlóügyi kétszínűsége. Amikor a gyakornoki munkára ideiglenes PN-t sem voltak hajlandóak adni (hogy elkezdhessük a munkát és adózhassunk(!!!) a svéd államnak), mert jajaj, ezek a csúnya diplomás EU-s bevándorlók, fúj-fúj, inkább veszítsük el a papírjaikat, mondjuk azt, hogy hiánypótlás, mondjuk azt, hogy ez sem jó, küldjük el másik hivatalba, ami majd úgyis visszaküldi őket, aztán újra, hátha elmegy a kedvük, de ezeket, ezeket nos megnyúlt képpel sajnálják, és nem mernek csinálni velük semmit, még annyi basztatást sem, mint a normális munkakeresővel. Na, tényleg megint felidegesített.

qkuc 2015.03.11. 11:36:05

@négyzet: Nekem is ez veri le a biztosítékot, de nemcsak az EU-n belül. Kanadába legálisan bevándorolni egy kínszenvedés jól képzettként, keresett szakmával is, bezzeg ... És akkor ezt most nem folytatnám,mert rámsül az a bizonyos bélyeg, :D.

SzZoole 2015.03.11. 11:36:19

Most mi van???
Ma nyiltan lehet ciganyozni?Retorzio nelkul?
Mikor en probaltam a ciganyokrol irni,koldus,uzsora,qurvak,gyerekek szandekos megnyomoritasa a magasabb segelyek miatt,politikai stb stb...buncselekmenyeikrol,siman sarga lapos figyelmeztetest es legutobb decemberben a whitelist-rol valo lekerulesem is fel merult a HA.reszerol.
Akkor most lehet vagy nem lehet???
Vagy az csak szereny szemelyemnek szolt?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 11:36:31

@bpetya75: vagy szocialdarwinista.

Ja, az csunya szo.

qkuc 2015.03.11. 11:38:12

@tanato: Azért ez így kemény, mert gondolom az orvos nem mondhatja azt, hogy márpedig nem látja el a beteget, viszont a másik oldalról meg folyik ki a pénz az OEP-ből ...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 11:39:51

@bpetya75: nem tiltott. Csak a kuncsaftnak tiltott. a prostinak nem (na erre varrjál gombot!!). Szóval nyugodtan lehet folytatni ilyen tevékenységet, maximum a naiv ügyfél kockáztat.
@négyzet: mivel nincs határellenőrzés, nem lehet számon tartani, hogy mikor léptek be az országba. Ráadásul az idegenrendészetnek sincsenek forrásai belföldön vizsgálgatni az ilyesmit.
Aztán meg ha volna is erre forrás és elkezdenék kipecézni a rokolyás-papucsos népséget, akkor a közvélemény tiltakozna, hogy "racial profiling" alapján zaklatják az embereket. Ezt nem a kisujjamból szopom: pár éve volt, hogy megpróbálták kiszűrni az illegálisan itt tartózkodókat (pl. akinek elutasították a kérelmét, de lelépett és tilosban itt maradt, soksok ezer ilyen van) és hát nyilván nem a szőke kékszemű emberekhez mentek oda igazoltatni, na arról hónapokig cikkeztek meg hatalmas tüntetés is volt, hogy mitképzelnek bőrszín alapján igazoltatni a jónépet... a polkorrektizmus teljesen gúzsba kötötte az egész társadalmat, a rendőrség nem tudja végezni a dolgát, mert azonnal rászisták...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.11. 11:42:17

@Réka ‎: az hogy lehet hogy én egyszerre utálom a rasszizmust és a polkorrektséget? Simán van középút, nem értem, miért kell a ló egyik vagy másik oldalára átesni.

qkuc 2015.03.11. 11:48:55

@Réka ‎: Nagyon érdekel, mikor pattan el a svédeknél a cérna. Úgy az egész menekült témakör kapcsán, nem kis költséget jelenthetnek az államnak és azon keresztül az állampolgároknak ...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 11:49:29

@VPBA: hát egy magánszemély hadd adhassa ki annak a lakását, akinek akarja... szerintem
@Zka: normális vagy, már nem divat :)

soad1221 2015.03.11. 11:51:20

@Réka ‎: mondjuk erre simán csinálnám a rendőrök helyében hogy 2 szőke kék szemű, 1 barna bőrű...
hogy 33%-os lesz a találati arány, már más kérdés, de mondhatja, hogy bocs, teljesen véletlenszerűen igazoltatok

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 11:51:57

@Golf2: a jelenlegi nemzeti identitásukat a nyitottság (=nyitott határok, nyitott pénztárcák) jellemzi, legalábbis a 7 hagyományos parlamenti párt teljesen egybehangzó sulykolása szerint. Az elmúlt száz évben meg a nép hozzászokott ahhoz, hogy állambácsi mindent jobban tud és mindent a legjobban old meg.

2015.03.11. 11:53:33

@Zoole[uk]: Nem ciganyozunk. Senki nem mondta azt a mai kommentelok kozul hogy 'minden cigany' lusta, koldus, munkakerulo stb. Azt mondjuk hogy borszintol, szarmazastol fuggetlenul eliteljuk az olyan embereket akiknek az eletformaja agressziv koldulasra es a kornyezetuk tonkretetelere epul, foleg mikor lenne lehetoseguk arra hogy 'normalisan' eljenek. UK-ben az Irish travellerek ugyanigy elnek pedig feherebbek mint en es meg az oseik sem jartak Europan kivul. Nekem ez az eletforma nem szimpatikus, ettol nem tartom magam rasszistanak.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 11:55:16

@Réka ‎: Szerintem is. Te kiadnád egy roma családnak a lakásodat. :) Komolyan kérdezem.

Határátkelő 2015.03.11. 12:01:22

@Zoole[uk]: Szerintem nincs nyílt cigányozás, legalábbis próbálok nagyon figyelni. A retorzió lehetősége ugyanúgy fennáll. Nagyon kényes téma, nehéz is sokszor eldönteni, hol vannak a határok, de szerintem eddig még belül maradt mindenki.

@Mirjam2: +1

P.Elliot 2015.03.11. 12:01:26

@tanato: De ha nem szelektalnak az orszagok hogy kit engednek be hivatalosan elni akkor meg annak a hire terjed el hogy oda kell utaztatni a csalad nyakan levo serult rokont ha mar a sajat orszaga nem tudja ellatni es lepusztitjak a befogado orszagot!
Azt a magyar lanyt en is sajnalom de akik gondozzak maguk is idosebbek es a lany fiatal. Ki fogja ellatni? Nyilvan az allamnak muszaj, a nagyneni utan a tobbi rokonok ott valoszinutlen hogy torodnenek vele, legalabbis ott a sajat csaladjuk, nem hiszem hogy odafogadnak a hazukba, tehat mehet allami ellatasra.
Kepzeld csak el ezt kicsiben. Te olyan josagos vagy hogy kegyetlennek iteled az embereket, erre a rokonsag minden serult hozzatartozot a nyakadba varr, lepusztit!
Nagyban ugyanez! Minden orszag lesz szives ellatni a serult polgarait! Egyerbkent ez Magyarorszagon, legalabbis most meg mukodik, csaladi korben otthon van egy tavoli hozzatartozo aki keptelen ellatni magat, ertelmi serult, epilepszias egy maig sem tisztazott gyerekkori betegseg utan, nyugdijat kap, valami 70 ezer forintot vagy kicsit tobbet, 23 eves, valami foglalkoztatoba is jar, sok-sok elonyok is vannak ha valaki veszi a faradtsagot megkeresni, nyaron nehany napra tobbfele szervezet elviszi kirandulni, nyaralni, a szuleivel el, allandoan kijarnak hozzajuk ellenorizni hogy minden rendben menjen es nem csak toluk hallom, ha a szulok meghalnak akkor meg mindig lesz lehetosege egy rokon csaladban lakni a nyugdijaert.
Persze normalis szulok gyereke, nem a putriban elt, oroksege is lesz majd.

TilosazA (UK) 2015.03.11. 12:06:36

@VPBA: Tegye fel a kezét, aki nyugodt szívvel kiadná neki a lakását... :/

négyzet 2015.03.11. 12:07:01

@qkuc: Valószínűleg az van, hogy politikailag _jelenleg_ megéri az egyes kormányoknak úgy csinálni, mintha megvédenék az állampolgáraikat a képzett bevándorlóktól, hogy el ne vegyék a munkát. A menekültügy és a koldusok viszont a szegénység és üldöztetés témaköre, amiben minden ország tesz vállalásokat, bár pl. azt hiszem Ausztráliának ebből már elege lett. Más kérdés, hogy hosszú távon minden fejlett ország szarul jár, amelyik ilyen bevándorlópolitikát folytat, legalábbis Európában biztos. Svédországban is villámgyorsan gondok lesznek, ahogy öregszik majd a társadalom, és nem lesz elég képzett munkaképes ember.

Nem feltétlenül van ennek köze a rasszizmushoz, vagyis ha zavar ez a jelenség - engem is zavar, de nem érzem magam rasszistának. Ismerek én magyart is, aki éveken át húzta le a német jóléti rendszert valami külsős segítséggel. Nem tudom hogy csinálta, de nem is érdekelt, nem az én világom az ilyen.

Golf2 2015.03.11. 12:11:02

Próbálná csak nem ellátni az orvos őket! Rögtön nekiállhatna magát is kezelni zúzódások miatt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 12:11:02

@VPBA:

Az égvilágon semmi jelentősege annak ki volt előbb valahol.

S persze eleve az illír=albán egyezés erősen spekulatív.

GERI87 2015.03.11. 12:11:02

" Videó csak erős idegzetűeknek, két étkezés között!"

Há....10 éve még így nézett ki egy átlagos útszéle, földút mente MO-on:)
Nemcsoda hogy szemétszedés akció is állandóan volt.

"Van, akinek ez az egész módi egyáltalán nem tetszik, de ilyen véleményt csak nagyon halkan és négyszemközt hallani. A sajtó és a véleményformálók szinte osztatlanul a kötelező szánalom és irgalmasság vonalat követik."

Ez a fajta problémaelhallgatás, bagatellizálás, PC beszéd és tabusítás a leginkább ellenszenves dolog manapság.
Ez az "önkéntes cenzúra" semmivel nem jobb mint a hatalmi cenzúra.
A konformizmus ilyen mértéke már káros.

SzZoole 2015.03.11. 12:13:07

@Mirjam2: En sem raszista inditatasbol irtam,amit anno irtam,es meg csak nem is az ujsagbol/masoktol hallot dolgokat irtam le,sajat elmenykent probaltam irni rola.Nagy sok romat ismerek.Az ismeretsegi koreimbol a "putris ciganytol"az "uri romakig"mind megtalahatok.(a ket szo kozt oriasi a kulombseg a romak szemeben)

Az Ir vandorlo ciganyok kozt van olyan feherboru kek szemu,hogy azt barki megirigyelhetne akinek az az idealja.De ezt neked Nem kell mondanom.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 12:13:39

@TilosazA (UK): Igen, ez felvet bizonyos kérdéseket. Nem mindegy, hogy bizonyos dolgokat csak távolról szemlélünk, vagy magunk is részesei vagyunk...

tanato 2015.03.11. 12:14:40

@P.Elliot: Nem egyszerű kérdés,nem véletlen hogy Ausztráliába sem lehet bevándorolni egy bizonyos kor után.Lássák el csak az öregeket ott ahol éltek eddig.De azért minden államnak valamennyi humanitárius alapon bevándorlót be kéne engedni egy bizonyos szintig.Ha már egyszer keresztény gyökerűeknek tartjuk magunkat.Így illene.

négyzet 2015.03.11. 12:15:06

@Réka ‎: hát ha így igazoltatnának, az valóban gond lenne. De én inkább arra gondoltam, hogy ha már lehet tudni, hogy hol vannak ezek a táborok, akkor oda kimenni nem rasszizmus. Fényképek, igazoltatás, adatok felvétele, időpontok rögzítése stb. Ráadásul egy olyan országban, ahol az állam amúgy nagyon szeret beleszólni abba, hogy az emberek hány négyzetméteren kell hogy éljenek minimum, pl. két gyerekkel nem lehet pici lakásba költözni, nos akkor az ilyen táborokon is biztos találnának fogást, mert ez az ő mércéjük szerint embertelen kell, hogy legyen.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 12:16:56

@maxval bircaman szerkesztő: Nem-e? Azért a világ bizonyos pontjain ez ma a XXI. sz-ban igen komoly problémákat tud okozni.... Magyarázd ezt meg azoknak, akik érintettek a dologban!

SzZoole 2015.03.11. 12:17:09

@Határátkelő: Ok,ertem ez a Te baromfi udvarod es Te vagy a kakas benne.
Csak az a furcsa,hogy regebben ugyan ebben a stilusban probaltam irni,megis figyelmeztetve lettem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 12:19:22

Érdekes mód pont ma jelent meg egy cikk egy göteborgi napilapban arról, hogy az EU-migránsok életveszélyesen fenyegetik a (svéd hajléktalan) "fedélnélkül"-árusokat és elkergetik őket az engedélyezett helyükről.

P.Elliot 2015.03.11. 12:21:47

@Határátkelő: Varj nehany orat es majd lesz! Meg sosem lattam ciganyokrol szolo topikot ami nem fulladt volna bele a frocsogesbe ami legyunk csak oszintek nem egeszen jogtalan.
Most meg szepen probalja magyarazni mindenki hogy hol a problema de majd elszakad a cerna amit a ciganyok vekonyitanak...
Dolgos, rendes cigany mindig megtalalja a helyet a tarsadalomban, kozvetlen kornyezetemben is tudok 3 magyarrol akik azok, Megcsak fel sem merul hogy azok, annyira nem fontos tenyezo!
Otthon nagyon rosszul ment nekik, itt egy dolgozast elvaro kornyezetben ami baratsagosan fogadta, / itt ahol lakok nincsenek utan koldulo ciganyok,gyerekkel meg plane mert azonnak kiszallna a rendorseg meg a gyamhatosag/, szoval itt dolgoznak, hazat vettek, mindegyiknek csak 1 gyereke van, szepen megelnek.
Nem kellene otthon sem segelyezni, engedmenyeket adni, csereben normalisan fogadni oket, most ne azzal jojjenek egyesek hogy masnak sincs munka mert a segelyt amit adnanak nekik azt forditsak munkara! Vagyis koveteljenek meg erte valamit. Szemet osszeszedes az utakrol, szepiteni az orszagot hogy a turistanak legyen kedve jonni, igy nem megy ingyen a segely es lesz munka tudat is ha enni akar. A gyerekeknek nyomas az iskolaba, annyi mindent lehetne csinalni ami mindenkinek jo lenne. Ha fiatalabb lennek ehhez ereznek kedvet, ilyesmit csinalni, a lecsuszottak visszanyomasat a verkeringesbe de nem karitativ formaban hanem tele szabalyokkal, adok de kovetelek de ez mindenkinek jo lesz!
Meg egy orat itt ulok a gep elott, addig lehet nekem esni, aztan megyek a dolgomra....

soad1221 2015.03.11. 12:22:30

@P.Elliot: itt a probléma, hogy az egyetlen rokon aki vállalná, hogy gondoskodik róla Svédországban él. Mo-n otthonba kerülne, mert nincs aki vállalja.
A lány szülei meghaltak, öröksége ha jól sejtem nem igen van.
Az eltartása mindenképpen pénzbe kerül az államnak, a különbség az lenne, hogy Mo-n egy otthonban, Svédországban pedig egy rokonnál élne.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 12:24:59

@négyzet: nem lehet mit tenni. Ha kocsival érkezett, akkor azt mondhatja, hogy egy hete van itt. Senki nem tudja ellenőrizni, mert ugye nincs a határon pecsételés az útlevélbe. Ergo ezt a három hónapot nem lehet betartatni. Ha ki is küldenék, másnap már megint itt lenne.
A táborok felszámolásával is próbálkoztak. Mit értek el vele? Pár száz méterrel, kilométerrel odébb hurcolkodnak. Az sem old meg semmit. Ősszel az önkormányzat ügy döntött, hogy méltányossági okból szüneteltetik a kilakoltatásokat. Magyarul méltányossági okból véglegesítették a nyomornegyedeket.
@soad1221: köszönöm :D

négyzet 2015.03.11. 12:26:51

@Réka ‎: hát, kár érte. Stockholm volt a kedvencem az európai fővárosok közül :(

P.Elliot 2015.03.11. 12:27:45

@tanato: Persze, nem mondom hogy nem kellene de akkor meg az van hogy ha lehet ennek akkor nekem is!
Amelyik orszag kiengedi a gyeplot a kezebol az megnezheti magat!

SzZoole 2015.03.11. 12:29:19

@P.Elliot: Ne feszegesd a hatarokat,en is probaltam normalis hangnemben irni errol a temarol,de mar az elejen belem lett folytva a szo es figyelmeztetesben reszesitettek.

soad1221 2015.03.11. 12:29:38

@diggerdriver: mert az az egyszerűbb, és nem foglalkozik a következménnyel.
Azért mert a legkisebb befektetett munkával akarja elérni a hasznot a lehető legrövidebb időn belül, és a környezetére gyakorolt hatása semmilyen mértékben nem érdekli.
És ez érhető tetten bármelyik lépésüknél ennél a típusú embernél. A helyzet, hogy számtalan nem cigány is így él, a nagyobb kérdés, hogy miért van ez nagyobb számban, vagy legalábbis láthatóbban a cigányság körében.

P.Elliot 2015.03.11. 12:29:59

@soad1221: Csak addig elne rokonnal amig azok elnek, utana a Sved allam gondja hogy mi lesz vele. Maga a lany is, tud egyaltalan svedul? Meg tudja tanulni? Milyen erzes lehet kesobb elete vegeig kivulallonak erezni ott magat! Akkor mar jobb otthon egy intezetben ahol megis a maga emberei kozott van!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 12:30:01

@négyzet:

"Én azt nem értem, hogy 90 napon túli tartózkodást elvileg az egyes EU-s tagállamok saját hatáskörben szabályozzák - akkor miért is nem csinálnak semmit az ilyenekkel?"

Mert semmi értelme. ha kimegy a 90. napon határon, s visszajön 5 perc múlva, ismét 90 nap.

Meséltem már a franciák esetét a bulgáriai cigányokkal.

A francia állam pénzt adott azoknak, akik hajlandók voltak hazamenni. Igenám, de egy részük visszament aztán. Erre a francia hatóság balhézott, bírósági ügy is lett, hogy az illetők megsértették a kötött szerződést. S a bíróság döntése: az EU-állampolgár nyilatkozata, hogy elhagyja az országot semmis, azaz nem hivatkozhat arra a rendőrség, hogy valaki vállalta, hogy elmegy, mert EU-polgár nem mondhat le saját szabad mozgási jogáról.

GERI87 2015.03.11. 12:30:01

@maxval bircaman szerkesztő:

"A következő kör az lesz: ezeknek az embereknek az utcán szemetelés, hangoskodás, lopás része IDENTITÁSUKNAK,"

Ma olvastam újra a "metálfüggő" svéd (mi más) csávoról...ez egy 2007-es sztori:
"képtelen egy normális, teljes munkaidejű állást vállalni, mert valami mindig közbejön: hol egy koncertre kell elmenni, hol muszáj zenét hallgatnia"
Segélyt kap mert kezelhetetlenül "függő" és joga van a munkahelyen zenét hallgatni valamint koncertre járni amikor akar, amit később ledolgozik....részmunkaidős állása van és a többit kiegészíti az állam:)

Ki a nagyobb hülye? Ő, vagy az állam, amely a "fene nagy jólétben" ekkora baromságokra ad ki pénzt?

Golf2 2015.03.11. 12:30:01

@Réka ‎: A többi skandináv ország is így kezeli a helyzetet vagy szigorúbban?

GERI87 2015.03.11. 12:30:01

@VPBA:

A románok meg romanizált illírek/trákok, Koszovóból jöttek, tehát "ősi román föld":)

Golf2 2015.03.11. 12:30:01

@tanato: hány évestől nem engedik?Van még ország ahol ezt merik csinálni?

Golf2 2015.03.11. 12:30:05

@Zoole[uk]: az ombudszmannál panaszt lehet tenni,van olyan Angliában?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.11. 12:33:13

@VPBA:
Adtam ki cigányoknak albérletet.
Szimpatikus fiatal pár, megígértek mindent.
300ezer minusszal zártuk az egyenleget velük.
Háromszor adtuk ki romáknak a lakást.
Először, utoljára és soha többé.

P.Elliot 2015.03.11. 12:36:10

@Zoole[uk]: Ez hatarfeszegetes? Hogy elmondtam hogy mit kellene veluk csinalni? Mar az is baj hogy leirom hogy hogy kellene visszavezetni oket az eletbe a tobbi ember koze?
A hatarfeszegetes az lenne ha azt mondanam hogy lojuk oket halomra! Szo sincs errol! En azt szeretnem hogy ne csusszanak tovabb, legalabbis a gyerekeknek normalis eletuk, felnott koruk legyen! Mert en bizony rettenetesen sajnalom a kicsiket meg a fiatalokat, en azt szeretnem ha boldogabban elnenek a foldon mint most teszik. Mert ugye senki nem kepzeli hogy azok a kis kolykok nem vagynak normalis emberi eletre amit a szuloknek kellene biztositani nekik.

SzZoole 2015.03.11. 12:38:15

@Golf2: Hogyne lenne,szerintem innen vettek at a magyarok.
De Te nem Morgo neven voltal itt regebben?Mert nagyon hasonlo stilusban irtok.

tanato 2015.03.11. 12:41:17

@Golf2: Nem tudom pontosan,majd megmondja AUdg ha ideér.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 12:41:21

@GERI87: Ja, ja. Koszovót amúgy kéretik nem keverni Albániával. :)

Ladislav 2015.03.11. 12:41:29

@P.Elliot: "Nem kellene otthon sem segelyezni, engedmenyeket adni, csereben normalisan fogadni oket"
Pontosan. Ezt a pozitív diszkriminálós dolgot már be kellene fejezni.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 12:42:16

@diggerdriver: Ejnye, de butus voltál. Tanultál volna inkább Ludas Matyitól...:)))

soad1221 2015.03.11. 12:42:46

@P.Elliot: ilyen mélységben nem ismerem, mindegy is igazából, mert a rokon halála utáni helyzet semmivel nem lenne rosszabb, mint az itthoni helyzet. Itthon az "övéi" közé kerül, akik között pont annyira lenne idegen, mint ott.
A nyelv kérdése jogos, tudja-e, ha még nem egyáltalán képes-e megtanulni...

Ugyanakkor bármennyire is mondom, hogy jobb lenne neki ott, én abszolút értem, hogy ez a hatóságoknak nem érzelmi kérdés, hanem színtiszta jog. És annak alapján egyértelmű a helyzet, annak ellenére, hogy mi lenne jobb szegény lánynak.

SzZoole 2015.03.11. 12:43:55

@P.Elliot:en a c.bunozesrol probaltam irni,regebben
Nem megyek bele ebbe a temaba a tovabbiakban

P.Elliot 2015.03.11. 12:46:58

@soad1221: Nem tudom pontosan hogy hogy is volt az a cikk de valami olyasmi volt hogy a lany nagynenije azt mondta hogy most fog majd beiratkozni nyelviskolaba, tehat a 2 ev kinnt toltott ido alatt ez senkinek nem jutott eszebe. A nyelv ha kinnt marad legalabb kozepszinten nagyon fontos lenne neki.
Egyebkent szep kislany, igazan nagyon lehet sajnalni...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 12:48:15

@Golf2: nem tudom. Norvégiában önkormányzati szinten lehet tiltani a kéregetést, de nem tudom, hány önkormányzat tiltotta be ténylegesen.
Dániában nagyon-nagyon keveset láttunk tavaly nyáron. Egész Koppenhágában 2-3 darabot, nem tudom, hogy csinálják a dánok.

2015.03.11. 12:50:25

@Réka ‎:
Kár, hogy ilyen későn érkeztem, ilyenkor már nehéz bekapcsolódni...

P.Elliot 2015.03.11. 12:54:11

@diggerdriver:
Nincsenek mar vajdak? Az nagy hiba! Azok megis osszefogtak oket valahogy, szavuk volt!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 12:57:21

@snygg panda: na ne már, direkt a te mondanivalódra vártam ma!

soad1221 2015.03.11. 12:57:50

@P.Elliot: ezt egy értelmi fogyatékosnál azért nem ilyen egyszerű.. a nyelvre egyértelműen szüksége lenne, de ezt nem egy hétköznapi nyelviskolában lehet megtenni.
Ez részemről csak feltételezés: mivel hivatalosan nem is lehetett kint fejlesztő pedagógus semennyire sem látta. Ami 2 éven keresztül baj.
nem tudom milyen értelmi fogyatékossággal rendelkezik, sokuknak a cipó felvétel, wc használat, hűtő használat, röviden a mindennapi rutint is tanítani kell, még 20 évesen is, mindazt amit ez én 5 éves fiam kb tud.
Ha jól emlékszem, akkor a 8 éves értelmi szintet írtak, akkor könnyen lehet, hogy neki a nyelvet megtanulni olyan szinten, hogy a boltban kommunikálni tudjon kb 10 év. És nem nyelviskolában, hanem erre kifejezetten képzett pedagógusra van szükség, amit egyértelműen csak állami finanszírozásból lehet megoldani. (gondolom kint sem annyira könnyű az élet, hogy egy ember bérét kifizesse egy másik ember.)

Szóval igen, ez az államnak komoly terhet róhat, amibe nyilván nem rokkanna bele a svéd kormány, de ettől függetlenül nem is a pénz, hanem a jogszabályok, amik miatt ez nem megoldható.
Méltányosságot lehetne, de akkor az precedenst teremthetne, amit nyilván csakugyan nem szeretnének..

Szóval sajnálatos a dolog, de az lesz hogy hazajön a lány. Reméljük rendes intézetbe kerül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.11. 12:58:23

@P.Elliot:
Nincsenek már.
Próbálták visszaállítani de sikertelenül.
A politikába is bevonták őket, na azokat nevezzük díszcigányoknak.

soad1221 2015.03.11. 12:58:49

@P.Elliot: van, de jórészt jelentéktelen..

soad1221 2015.03.11. 12:59:27

@diggerdriver: van, egy két helyen van még vajda... a gond, hogy nagyon kis közösségek felett van szavuk..
jelentéktelenné váltak

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.11. 12:59:41

@GERI87: jaja én is ma olvastam újra és ma is az volt a véleményem, hogy élősködő, az állam pedig hülye.

SzZoole 2015.03.11. 13:00:21

@P.Elliot: Vannak meg vajdak egy bizonyos retegjuk kozt es ossze is fogja a tobbit eleg rendesen,gyakorlatilag kiskiralyok.
Eleg pompas tud lenni egy ilyen vajda valasztasi ceremonial.Az eskuvok meg pompasabbak(en voltam)
De nem akartam discriminative lenni.

adg 2015.03.11. 13:02:19

@tanato: be lehet, bizonyos esetekben. Nagyon egyedi es nagyon hiany szaktudassal lehet 50 felett is vizumot kapni, bar nem egyszeru.
Ezen kivul magara maradt rokont be lehet fogadni kulfoldrol. Persze a koltsegeit allni kell. Tehat adott esetben, ha a beteg lany kozvetlen hozzatartozo nelkul marad a hazajaban, de egy kozeli rokona ausztraliaban lakik, akkor be lehetett volna fogadni. Ugyan ez van idos szulok eseten is. Bar vegleges vizumot nem egyszeru szerezni, de van ra lehetoseg.

@négyzet: nem abbol lett elege. Abbol lett elege, hogy az ensz meg egy sor egyeb szervezet; ilyen AI es hasonlok folyton azzal szekaljak az orszagot, hogy nem biztosit megfelelo korulmenyeket a menekulteknek, meg azokat sok esetben a hatarokon kivul helyezi el, mas orszagokban.

Pl ilyen dobbenetes banasmod, hogy klimas kontenerekben helyezik el a sri lankai menekulteket, es ez nem emberhez melto. Van ahol csak katonai satrak jutnak, stb. Persze emellett teljes ellatasuk van.
Tudni kell, hogy ugye au mindossze huszonharom millios orszag, ennek ellenere europa utan gyakorlatilag az azsiai-afrikai terseg egyetlen komoly celorszaga a menekulteknek. Ez komoly teher.
Erdekessegkepp, es ez is az egyik nagy problema volt ausztraliaval a kritikusok szerint, aunak van egy sor kornyezo szegenyebb orszaggal szerzodese, hogy ott tartjak a menekulteket, vagy egyenesen ok fogadjak be, pl PNG, vietnam, nauru, mittudomen. Au ad penzt szallasra, ellatasr, oktatasra, mindenre. Ez jo lehet mindenkinek, a fogadonak is komoly bevetel, es az orszagot sem terhelik a menekultek, illetve kevesebb. A menekultek persze dohognak, mert ok ide akartak jonni. De ha szigoruan nezzuk, akkor az elhetetlen es veszelyes korulmenyek miatt kellett elhagyniuk a hazajukat, szoval biztonsagban vannak, minden oke.
Es van meg egy elonye, kevesebbet kell csonakazniuk a tengeren, ha mar kozelebb kihalasszak oket. Csak mult evben tobb mint 600 ember veszett a tengerbe, es ez csak a jeghegy csucsa, a tobbsegrol valoszinuleg nem tudnak.
Erdemes elolvasni, hogy mit mondott tony abbot, az okoskodokat kritizalta, nem a menekulteket.
Szerintem igaza is volt.

Sok esetben belulrol is futik ez a politikai ellenfelek. Emlekszem amikor a tvben nyivakolt egy csaj, es elfulo hangon mutatta be a berendezett, legkondis kontenerhazakat, ahol szerencsetlen menekultek sinylodnek, es ez mennyire nem embernek valo. Persze kaja, orvos, tanulas stb minden biztositva, semmit nem kell csinalniuk. Biztos a hazajukban uszomedences villakban laktak.

Na mindegy, nem egyszeru kerdes.

P.Elliot 2015.03.11. 13:05:56

@soad1221: A kis kozosseg is tobb mint a semmi, meg hatha lehetne kis kozossegekre bontani az embereket, valahol el lehetne kezdeni a dolgot. Meg azert akad ambiciozus az emberek kozott aki meg tisztan is lathatja hogy miert jo nekik ez a kis kozosseg, aki vezetonek termett.
Tudom hogy rengeteg munka de idovel megerne mert igy mi lesz? Megtobb gyerek, megjobban ellatatlanul, ezt senki nem akarhatja, ok sem!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 13:07:13

@GERI87:

A trákok benne vannak a görögök, bolgárok, szerbek elődei között is nem kisebb mértékben, mint az albánokében.

Genetikailag én magam is trák vagyok, azaz Európa első őslakosainak leszármazottja. Míg a fehér emberek 99 %-a későbbi bevándorló Európában, ázsiai kitántorgó, s alig 10-12 ezer éve lakik a kontinensen, mi már itt vagyunk 30-35 ezer éve.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 13:07:16

@VPBA:

Attól még ennek semmi értelme.

Eleve pl. az albánok mint nép csak a középkor közepe óta vannak. Azóta van ilyen identitás. A többi fantázia, mint a románoknál a dák kontinuitás.

Az illírek és a trákok megszüntek identitásként. Persze az emberek nem párologtak el, megmaradtak, de minden dél-balkáni népben megvannak ma. Genetikailag egy albán/szerb/görög/bolgár között nemigen vannak kimutatható különbségek.

soad1221 2015.03.11. 13:11:29

@Zoole[uk]: bizony, ilyenkor van az, ha suhancok csináltak vmit, akkor a rendőrökre szartak, de ahogy megjelent a vajda..
az én konkrét példám, hogy felüljárókról köveket dobáltak kocsikra, bevitték a rendőrök őket, még elképesztő pofájuk is volt, majd az egyik rendőr elment a vajdáért, hogy kellene egy kis segítség, és a srácok ahogy meglátták, falfehérek lettek, a vajda kivitte őket az udvarra, és brutálisan megverte őket. már a rendőrök mentek a vajdához, hogy oké, de most már elég aztán még egy pofon után mondta nekik, hogy legközelebb nem lesz rendőr...
a két srác évekig mintatanuló volt.. aztán nem tudom.. :)

P.Elliot 2015.03.11. 13:11:49

@diggerdriver: Ertem! Gyerekkoromban lattam vajdat, ott alltunk a katolikus templomnal mint gyerekek es vartuk a ciganyeskuvot amibol volt eleg, es a vajda ment elol, kezeben egy ezust bot, apam legalabbis igy magyarazta hogy azoknal ez a jele hogy o a vezeto. Szepek voltak a menyasszonyok, szep eskuvoi ruhakban, mindenki olyan szepen feloltozve, a vendegseseg is, dolgoztak mind valahol, gondolom a Teeszben foleg, annyira nem ismertuk az eletuket, ez a Kadar rendszerben volt. Igen, lehet hogy a vajdanak volt szava, csak az tartozhatott oda aki rendesen elt...
Borzaszto hogy mennyire megvaltozott minden!

2015.03.11. 13:14:00

@Réka ‎: na jó! :)

Úgy emlékszem kb. 1 éve szaporodtak el nagyon itt Svédországban. Előtte csak nagyobb városokban láttam őket, de tavaly megjelentek kisebb településeken is, gyakorlatilag elözönlötték az országot. Arra próbálok rávilágítani, hogy szerintem egyértelműen egy koldusmaffia áll a dolog mögött.

Először is az tűnt fel, hogy a kartonlapokra (de később már laminált lapokra!!!) egész érthető svéd nyelven volt felírva a kéregető szöveg. Amikor próbáltam velük svédül beszélni természetesen egy szót sem értettek. Ki készítette nekik ezeket a szép táblákat?

A másik érdekes dolog, hogy kb. 2 havonta váltják egymást, tehát ugyanarra a posztra új ember jön koldulni. Ezt először nem értettem, hiszen régebben mindig ugyanaz volt a munkamegosztás: a lányok koldultak, az öregasszony kukázott, a csávó meg harmonikázott. Aztán rájöttem, hogy elkezdték azt a szöveget tolni, hogy Romániában ők hatalmas diszkriminációnak vannak kitéve, idejöttek dolgozni, de nem kaptak munkát, és most arra kell a pénz, hogy hazamenjenek. Így ezzel a rotációs rendszerrel próbálják elkerülni, hogy számon kérjék őket, hogy nem jött-e még össze a pénz a hazaútra. Persze ez utóbbi már csak az én feltételezésem.

Hogy hol laknak azt nem tudom, de a Réka által is említett putrikat már láttam egyes újságcikkekben. Mindenesetre itt felénk most kicsit zordabb volt a tél, én kizártnak tartom, hogy mindenki kibírta volna egy ilyen lomokból összerakott kunyhóban, tehát valamiféle szállást kellett szerezniük, ami legális úton csak olyan személyen keresztül történhetett, akinek itt megvannak a kapcsolatai.

Egyszer láttam a saját szememmel, hogy egy román rendszámú kisbuszból reggel pakolták ki az embereket koldulni. Tehát a busz körbement és mindenkit kitett a "saját" helyén. De a legnagyobb sokk akkor történt, amikor a fent említett harmonikás faszi a "műszak végén" beszállt egy max. 5 éves svéd rendszámú Opelba, és mint aki jól végezte a dolgát elkocsikázott.

Ezek után ne mondja senki, hogy nem áll valami szervezet ezek mögött a dolgok mögött!

folyt köv

SzZoole 2015.03.11. 13:16:57

@soad1221: Latom Te tudod mirol beszelsz:)))
A tobbiek csak a masok altal hallott sokadik verziobol meritkeznek,fogalmuk sincs a romak eleterol/szokasaikrol.En nem vagyok roma,de nagyon sokat voltam koztuk.

GERI87 2015.03.11. 13:18:57

@VPBA:

Senki nem keverte.

@diggerdriver:

"A cigányság a teljes és sikeres integrálódáshoz a Kádár rendszerben állt a legközelebb. "

Persze, de nekik könnyebb is volt, mert az erőszak eszközével élhettek, na meg az állam által biztosított "munkahely" (felnőtt megőrző) is adott volt.
Az is egy pénztemető...

"Nem volt soha, nincs, és nem is lesz soha sikeres felzárkóztató program."

Amíg a számuk kicsi volt, munkából éltek, addig túl nagy probléma nem volt velük, "elfértek".
Így senki nem is erőltette magát hogy teljesen beillesszék őket.

Most meg már sokan vannak, továbbra sem akarnak beilleszkedni (ami nem akkora baj ha kevesen vannak és eltartják magukat) piacképes képzettségük sincs...és az életvitelük már nem az elzárkózáson, hanem az élősködésen alapul.

Én azt tudom megoldásnak elképzelni hogy a számukat csökkentjük:
Születésszabályozás, egy gyermekes családmodellen alapuló segélyezés/adókedvezmény...kötelező és szigorúan ellenőrzött oktatás, nevelés...
(Ami még beválhatna az az, hogy az amúgy sem megfelelő környezetben lévő cigány gyerekeket 'nemcigány' nevelőszülők gyámsága alatt nevelik fel....de ez jogilag, erkölcsileg eléggé megkérdőjelezhető dolog).

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 13:20:02

@maxval bircaman szerkesztő: Hát persze, ezt mondja a Wiki. De amikor egy nép nevei között az egyik leggyakoribb az Ilir/Illir, és az i/e lirë szó maga azt jelenti, hogy szabad/szabad ember/olcsó, akkor magyarázd meg nekik, hogy ők nem az illírek leszármazottai. :)

SzZoole 2015.03.11. 13:25:51

@maxval bircaman szerkesztő:
"Genetikailag én magam is trák vagyok, azaz Európa első őslakosainak leszármazottja. "

Eddig azt gondoltam rolad,hogy Adam es Eva leszarmazotja vagy:)
Csak vicc volt.

bpetya75 2015.03.11. 13:26:42

@VPBA:

Az egyik verzió, hogy megvárják, amíg szétverik a jóléti szocializmusukat. A másik verzió, hogy megértik, hogy az egészséges társadalmi önvédelem nem rasszizmus.

Bevándorlás szigorítása is játszhat gondolom.

@~~Babette~~:

Nem baj! Használjuk :-)

@Réka ‎:

Ez megint egy ilyen "szegény lány csak úgy álldogál az utcán, és néha megerőszakolják" dolog?

2015.03.11. 13:29:21

folyt...

Ahhoz, hogy ez így alakulhatott érdemes ismerni egy kicsit a svéd társadalmat és a svéd felfogást.

Svédország nagyon "formális" ország, vagyis tele van olyan íratlan társadalmi szabályokkal és elvárásokkal, amiknek meg kell felelni. Különben jobb esetben kirekesztenek, rosszabb esetben céltábla leszel.

Ami talán az egyik legsúlyosabb az a rasszizmus kérdése. Ha egyszer rád sütik, hogy rasszista vagy, akkor gyakorlatilag foghatod magad és költözhetsz innen tovább. Ez olyan súlyos méreteket öltött már, hogy az emberek nemcsak nem akarnak rasszistának tűnni a témák kerülésével, hanem már egymásra licitálnak, hogy ki milyen elfogadó és szó szerint "imádják" a színes bőrűeket. Ez olyan méreteket öltött, hogy színes bőrűt nem is kritizálhatsz, még objektív alapon vagy bőrszíntől függetlenül sem, mert már az is rád veti a rasszizmus árnyékát.

Tipikus svéd jelenség, amit itteni ismerőseim is megerősítettek saját magukkal kapcsolatban, hogy a svéd nép szereti szőnyeg alá söpörni a problémát. Ha valami szar, és nem lehet egyszerűen megoldani, akkor nem veszünk róla tudomást, nem foglalkozunk vele. Ha valami kellemetlen, és lenne rá egyszerű megoldás, de az valamiért nem felel meg a politikai korrektségnek vagy bármilyen társadalmi elvárásnak, akkor vagy szőnyeg alá söprik, vagy választanak egy sokkal bonyolultabb és drágább megoldást. Egy nagyszerű példa ennek szemléltetésére:

Szomáliai jelenség, hogy nem tudják használni az angol wc-t. Gyakran előfordul nyelviskolában vagy olyan helyen, ahol sűrűn megfordulnak, hogy a wc-ben mossák a seggüket vagy a lábukat. Az ürülék és egyebek viszont nem mindig ott köt ki, ahol annak kéne. Na nem ragozom, egyik ismerősöm azt látta a suli mosdójában és szólt a tanárának, hogy ezzel valamit kéne kezdeni, mert az nem állapot, hogy már délelőtt 10 órakor bokáig jár a húgyban egy olyan iskolában, ahol egyébként teljes a rend és a tisztaság. Magyar fejjel gondoltam, hogy akkor összehívják az érintett diákokat és tartanak nekik egy kis előadást a wc-használatról. Naiv voltam. Svéd megoldás: felvettek egy plusz takarítót, akinek csak az a dolga, hogy az ilyen emberek után takarítja a wc-ket. Eredmény: wc tiszta, konfliktus nincs, szomikat nem piszkáltuk, tehát nincs ránk nézve rasszista bélyeg. "Slut, punkt."

soad1221 2015.03.11. 13:31:26

@Zoole[uk]: én igazán sokat még nem is láttam, nem éltem közöttük. Ezt spec pont mesélte az egyik rendőr :) de mondjuk tény, hogy tudtam ki az összes szereplő, és bizony később látszódott is a srácokon az udvari buli nyoma... :)
Amennyit igen, az pedig annyira érthető volt, hogy nem is kétséges, hogyan élnek, és hogyan lehet hatni rájuk
Nem tudom, hogyan lehetne visszaállítani a vajda szerepét, de szükség lenne rá.
Mondjuk úgy nem is megy, ahogy próbálták, hogy páran kinevezettek lettek, aztán jó esetben a közösség egy része ismerte a vajdát.
Azt hiszem onnan indulhat el, hogy ők nagy többséggel választanak egyet.

@P.Elliot: persze, de ezzel ott a probléma, hogy ha nagyon pici közösségre van hatása, akkor jelentéktelen. a vajda pont attól tekintély, hogy ő a vezető. ha ez a vezető csak 100 főnek a vezetője, akkor az kis túlzással csak a nagypapa, nem a vajda..
Tehát mindenképpen olyan embernek kell lennie, akit az a környezet elfogad vezetőjének. Egy vajda nem egy falu vajdája, hanem egy nagyobb térség felett van szava.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 13:33:49

@GERI87:
"Én azt tudom megoldásnak elképzelni hogy a számukat csökkentjük: Születésszabályozás, egy gyermekes családmodellen alapuló segélyezés/adókedvezmény...kötelező és szigorúan ellenőrzött oktatás, nevelés..."
az a helyzet, illetve a probléma, hogy ilyen intézkedéseket rssz alapon nem lehet hozni. akkor "magyar" / fehér családból is csak az egygyerekesek kapnának adókedvezményt, pl.
oktatás-nevelés: na ez már jól megtörtént, idéntől már csak az fogja megkapni a családi pótlékot, aki a hároméves gyerekét jól bebassza az óvodába. akkor is, ha mondjuk otthon van két kisebbel. akkor is, ha a csoportban már 35 másik gyerek nyomul és még elég hely sincs lefektetni őket ebéd után. ja, mert a törvény csak szépen megemelte az óvodai létszámot meg lecsökkentette a négyzetmétert, férőhelyért sok városban tapossák egymást az emberek, de azért kötelező, mindenkinek. mert másképp nem lehet elérni, hogy a hátrányos helyzetűek, szegények, aluliskolázottak, akik fáznak és éheznek tényleg, berakják a gyereket az óvodába, ahol legalább kap enni.
egész napos iskola ugyanez, kötelező lesz hamarosan, annak ellenére, hogy a feltételek nem adottak, a tanterveket nem próbálták ki, a tanárok túlterheltek és alulfizetettek, az egész rendszer tele van kapkodással., ad hoc idióta megoldásokkal.
csak simán attól, sajnos, hogy az ember egész nap óvodában vagy iskolábn van, még nem fog megoldódni semmi, ehhez nagyon kellene tudni, hogy mit csinálnak, szakmailag, meg plusz pénz se ártana. de egyelőre most csak "kötelező" és kész, mindenkinek.
háááát.....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.11. 13:37:19

@snygg panda: "Svéd megoldás: felvettek egy plusz takarítót, akinek csak az a dolga, hogy az ilyen emberek után takarítja a wc-ket."

Nyilván kurvasok a felesleges pénz ott, de ha így folytatják, nem marad így sokáig.

SzZoole 2015.03.11. 13:40:05

@soad1221: En vezettem egynek,lattam hallottam melette dolgokat/dolgokrol.....
A magyarokra mondjak,hogy birka nepseg,holott ez a romakra inkabb igaz,mert kell nekik egy vezeto,aki rendben tartja a dolgokat koztuk.Lasd a nyoc ker. mindenhato ura es nepes csaladja(had' ne irjak neveket)

2015.03.11. 13:43:23

@Zka: Persze, a svéd gazdaság hihetetlenül erős, megengedhetik maguknak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 13:43:32

@snygg panda: igen a mostani helyzet nem egy elszigetelt jelenség, hanem nagyban összefügg a svéd mentalitással. A dánok karakánabbak, szókimondóbbak, ők már a bevándorlást is korábban megszorították (igaz nem kellő mértékben és ők is túl későn)

soad1221 2015.03.11. 13:45:14

@Dragonlady (Bp, Hun): érintettként egy percig sem támogatom ezt a döntést, de egy egyszerű jegyzői engedéllyel az egyébként is volt 5 éves korig tolható.
Illetve még orvosi oka is lehet, de az már más téma...
szóval egy levél a jegyzőnek, aki gondolom a védőnőtől és orvostól kérdez kettőt jobb esetben, aztán megadja az engedélyt....

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 13:46:34

@bpetya75: Nyilván minél tovább húzzák-halasztják, annál nehezebb lesz. Kérdés az is, hogy a "most húzunk egy vonalat" elvet követik, vagy a fokozatosság elvét. Egyik sem könnyű a már meglévő helyzetben.

soad1221 2015.03.11. 13:48:00

@maxval bircaman szerkesztő: egyébként ezt genetikai vizsgálatokkal tudod igazolni? :) vagy csak úgy genetikailag érzed magadban a trák vért? :)

soad1221 2015.03.11. 13:48:44

@Zoole[uk]: júúújj, hát igen a 8ker az klasszikus példa :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 13:48:56

@soad1221: igazad van, szerencsére a mindennapokban azok, akik gyerekkkel foglalkoznak, vagy láttak már egyet legalább, megoldják a problémát. de hogy állam szinten csak ez telik, azzal nagyon nagy baj van.

bpetya75 2015.03.11. 13:49:16

@snygg panda:

"Ez olyan méreteket öltött, hogy színes bőrűt nem is kritizálhatsz, még objektív alapon vagy bőrszíntől függetlenül sem, mert már az is rád veti a rasszizmus árnyékát. "

Ez nagyon beteg. Ennyire nincs önkorrekcióra való képesség a társadalomban?

soad1221 2015.03.11. 13:52:44

@Dragonlady (Bp, Hun): nem kétséges, ez is szép magyar szokás: hozzunk létre egy szabályt, aminek megnyitjuk a kiskapuit egyből, mert már amikor meghoztuk a szabályt tudtuk, hogy fizikailag lehetetlen, hogy működjön..
Mondjuk vegyük észre az erényt: legalább a fizikai korlátokat látjuk és elfogadjuk, hogy ott vannak, és egy kis kaput nyitunk megoldásképpen :)

2015.03.11. 13:59:45

Svédországról egyébként mi jut eszébe az embereknek? IKEA, tökéletes lakberendezés, kreativitás, szép erdők, havas táj, sarki fény stb... És ezt a látszatot, illetve nemzetközi hírnevet igyekeznek is fenntartani.

Az ország viszont tele van ellentmondásokkal és feszültségekkel.

Tavaly volt egy ünnepségsorozat, hogy Svédországban 200 éve béke van, vagyis az ország 200 éve nem állt háborúban. Arról már kevesebb szó esik, hogy a világ egyik legnagyobb fegyverexportőre. Ezt olyan szinten titkolják, hogy az egyik legnagyobb fegyvergyártó cégnek - most figyelj - még honlapja sincs, és szinte semmi infó nincs róla a neten! Pl. a Husqvarna-ról mindenkinek a láncfűrész meg a kerti gépek jutnak eszébe, véletlenül sem a tankok vagy a lőszergyártás, nem?

Nagyon jó példa, hogy ma tombol a Wallenberg-kultusz. OK, tényleg jó, hogy több ezer embert sikerült így megmenteni, ezt nagyszerű dolognak tartom. De közben a svéd fegyverlicenceket eladták szinte minden harcoló félnek a 2. világháború alatt, akik aztán rommá lőtték egymást ezekkel. Arról nem is beszélve, hogy Svédország 1943-ig támogatta Németországot, aztán 1943-44 körül hirtelen már a szovjetekkel kezdtek barátkozni olyan szinten, hogy a háború végén a Svédországba menekült kb. 6000 német katonát begyűjtötték és átadták a Szovjetuniónak.

Tudnám még sorolni a hasonló példákat...

Arról nem is beszélve, hogy itt olyan dolgok történnek, amiket Magyarországon elképzelni sem tudtam vagy tudnék jelenleg. Pl. nézegettünk egy várost nem messze Stockholmtól északra, oda akartunk költözni. Rákerestem a város nevére a neten, és találtam egy újságcikket, hogy pont akkoriban egyszerűen felrobbantottak egy autót kereszteződésben, amint azzel reggel ment munkába vagy akárhova a tulaj. Érted!? És ez egy hangyafasznyi cikkecske volt az újságban, miközben Magyarországon az Aranykéz utcai robbantást még mindig úgy emlegetik, mint az évszázad maffia leszámolását.

Vagy pl. szeptemberi cikk volt az újságban, hogy középiskolások (tehát 16 évesek gyerekek) felgyújtottak egy rendőrörsöt és több rendőrautót. A megkérdezett pszichológus erre azt mondta, hogy ez teljesen normális, mivel a gyerekek ezzel akarták megmutatni a nyári szünet után, hogy még mindig megtartották a korábban kiharcolt státuszukat a közösségben. Ezt felfogod??? Én egyszer eldobtam egy petárdát az iskolánk udvarán kb. 15 éves koromban, és olyan meghurcolást kaptam, hogy még ma is emlegetik a barátaim. Itt meg a rendőrség felgyújtása "normális".

Szóval vannak itt bajok...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.11. 14:03:55

@snygg panda: Látod, erről az a mondás jut eszembe, hogy mi a különbség a patkány és a mókus között??? A világon semmi, csak a mókusnak jobb a reklámja... :) ? :(

labirintus1 2015.03.11. 14:07:10

@Réka ‎: Ez azért ebben a formában nem igaz, mert pl. az autópályák végig be vannak kamerázva és Schengen megengedi a mélységi ellenőrzést.

Itt pl. az emberek azzal próbálkoznak, hogy spórolásból nem akarnak belga rendszámot, ami elvileg 90 nap után kötelező. A belga rendőrök simán megmondják, hogy mikor lépett be az országba a kocsival ilyen adatokra támaszkodva és keményen büntetik, aki nem cserél rendszámot.

2015.03.11. 14:07:36

@bpetya75:

Ez halál komoly. Olyan szinten komoly, hogyha - szinte szó szerint értsd - nem imádod pl. a muszlimokat, akkor szinte már automatikusan rasszista vagy.

Szerintem a svéd mentalitás és a külföldiek integrációja alapvető ellentmondásban van egymással. Ugyanis a svédek annyira mondanak ki semmit, annyira nem fogalmaznak meg elvárásokat, annyira nem adnak ki utasítást, hogy emiatt sok más kultúrából érkezett bevándorló nem is érzi szükségét, hogy többet tegyen. Mert nem vezetik rá. Nem mondják neki, hogy figyelj, ha összeszarod a wc-t, mármint a wc csészén kívüli területet, akkor nem járhatsz ide. Így nem is érzi úgy, hogy neki másképp kéne csinálni. Az iskolákban pl. semmiféle "magyaros" szigor nincs. Ha én órán telefonáltam volna, akkor engem minimum kizavarnak és rendre utasítanak otthon. De itt maximum egyszer szólt a tanár, hogy hát órán nem szabad telefonálni, de miután ugyanúgy folytatták már nem is szólt rájuk később.

soad1221 2015.03.11. 14:11:14

@snygg panda: az Mo-n is nagyon régen volt, hogy FÉG-nek hívtuk... :)
szoktam mosolyogni, amikor meglepődik mindenki, hogy pl a konzervgyárak, a cigigyárak és úgy egyébként minden létező gyártó sor bármikor átállítható lőszer és fegyvergyártásra..
Az internet is a hadseregnek lett fejlesztve. Minden létező gyár, minden fejlesztés alapvetően a fegyverkezés része, bármikor hadrendbe lehessen állítani.
Szóval a Husqvarna fűrészem mellett én sem szoktam gondolni a fegyvereket, de nem is lepődöm meg ezen :)

qkuc 2015.03.11. 14:11:46

@maxval bircaman szerkesztő: Nem is tudom mit mondana erre egy neandervölgyi ...

2015.03.11. 14:12:52

@VPBA: Jó példa volt! :)))

Sorolhatnám az ilyen negatív példákat, de néha tényleg úgy érzem, hogy Magyarország egy liberális paradicsom Svédországhoz képest.

Persze összességében jó itt élni, és szeretem ezt az országot. De kulturális értelemben nagyon különböző Magyarországtól vagy Kelet-Európától is.

Magyarországról és Kelet-Európáról jutott eszembe, hogy a svédeket milyen kultúrnépnek tartják. Hát tőlem az elején 5-ből 4 hivatalban megkérdezték, hogy Mo. EU-tagállam-e. Azt hittem rosszul hallok... De volt olyan svéd, aki megkérdezte, hogy hol van Magyarország. pedig légvonalban mindössze 1500 km délre, és csak két ország van közöttünk... :S Nekik Kelet-Európa valami sötét katyvasz, ahol egy csomó suttyó nép él, akik folyton egymást szívatják, kb. ez az általános vélemény. Egyedül Lengyelországot ismerik, az nekik olyan, mint Ausztriának Mo.

2015.03.11. 14:18:02

Ez erdekes, nem olvastam el meg a kommenteket, de ma pont azt gondoltam enis, hogy mindjart szedem a cokmokot, es irany Svedorszag :D

Ez volt az ebedidos kis szines ugyanis amit ma olvastam:
index.hu/tudomany/til/2015/03/11/a_metalfuggoseg_letezo_betegseg/

Ahahah besz*rok b*zmeg, enis kerek peeeeeenzt, hiszen enis sulyos fuggo vagyok, utalom a metalt, deeeee en peldaul allandoan utazasokra, meg ruhakra meg cipokre meg ekszerekre koltom a penzemet, emiatt enis feltunoen nezek ki, raadasul nem tudok rendesen felretenni, fejlodni a munkamban, vagy ertelmes dolgokra kolteni penzt, raadasul neha lustasag is gyotor, tehat beteg vagyok es hatranyos helyzetu, tehat nekem is jar a segely!!!!! :D Istenem.

Mostmar ugy erzem, hogy sokkal tobbet tudok Svedorszagrol, mint eddig, ezert a mai poszton se csodalkozom mar semennyire. Keszenvagyok. :D

2015.03.11. 14:19:21

@soad1221:
Amire Te gondolsz az az, hogy ezeket az üzemeket át lehet állítani szükség esetén fegyvergyártásra, állítólag ezért egyeznek meg a konzerv méretek a tüzérségi lőszerek méreteivel, cigi a gyalogsági lőszerével stb.

De én arról beszélek, hogy a Husqvarna gyártja a kerti gépeket, meg mellette kurva nagy üzemben ma is, meg mindig is a lőszereket, fegyvereket. Hogy kinek adják el, az titok persze. De pl. volt az Indexen egy cikk a közelmúltban, hogy svéd tankokat adtak el egy cseh közvetítőn keresztül asszem talán Ukrajnának (de lehet most hülyeséget írtam).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 14:20:12

OFF a hataratkelo.com-ra továbbra se tudok bejelentkezni, a helyes (felír, elmentettt!) névvel és jelszóval. ha azt mondom, elfelejtettem a jelszavam, ezt szövegeli vissza
"Az emailt nem tudtam elküldeni.
Lehetséges ok: a tárhelyszolgáltató letiltotta a mail() függvény használatát."
annyira nem fontos, csak a 28 négyzetméter totális lefikázására akartam volna első nekifutásból mondani valamit.

2015.03.11. 14:21:16

@mojyo:
Nem olvastam a metálfüggő cikket, de tény, hogy itt olyanok vannak, hogy egy kommersz műtét után 2-3 évig otthon maradnak az emberek, mert "annyira megviselte őket a műtét". Otthon meg irány vissza dolgozni két hét múlva.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 14:23:55

@snygg panda:
"Nekik Kelet-Európa valami sötét katyvasz, ahol egy csomó suttyó nép él, akik folyton egymást szívatják, kb. ez az általános vélemény."
hát mondjuk a koldusmaffiák ezen tevékenységéről elolvasgatva itt most nem is csodálom, hogy szépen karban van tartva ez a prekoncepció :-(

soad1221 2015.03.11. 14:25:28

@snygg panda: Akkor egyszer Mo-n kérdezd meg az átlag utcaemberét, de mondjuk ne Pesten, hanem Mátészalka környékén, hogy pontosan hol van Svédország. Hidd el, lesz olyan aki nem fogja tudni hová tenni, és simán keveri mondjuk Svájccal.

A lényeg, hogy a világon mindenhol az átlag ember nem tájékozódik, nem tudom a szűkebb környezetén kívül lépni még csak gondolatban sem... ez nem csak a svédeknél van így, és kétségtelen, hogy ott is jelen van.

kriosz 2015.03.11. 14:25:59

Norvégia pedig szépen követi a svédeket v. licitáljuk túl, ugyis az a módi. Igen itt önkormányzatonként eldönthetik hogy engedélyezett e a kéregetés.Megpróbálta egy politikus hogy hát nem kéne az egész országra egységesen kiterjeszteni de leszavazták. A mi megyénkben megint vannak, kisváros, ugyanazokkal a módszerekkel dolgoznak mint már le lett írva. Persze hogy maffia, de anorvég is a homokba dugja a fejét. Bár talán már nem annyian adnak nekik, max. az idősebbek de láttam már aki szózatot tartott a a nőnek majd hatalmas ölelkezés és puszilta a cigányasszonyt /mintha annyira jellemző lenne egyébként rájuk/ gondolom le lett tudva a hétre a a jócselekedett és nagyon büszke magára. Viszont az itt élő külföldieket nem játsszák át, mivel egyre többen lesznek itt is igy talán csak majd változik a koldusmaffiához való viszony is.Vagy egész egyszerűen a gazdaság fogja elnyomni, egyre kevesebb a pénz a jótékonykodásra, egyre jobban megnézik hogy ki miért támogatnak igy aztán már nem fogja annyira megérni.

2015.03.11. 14:26:20

Visszaolvastam a saját kommentjeimet. Nem akartam rámenni Svédország fikázására, a lényeg az lett volna, hogy adott ez a romániai - szerintem - koldusmaffia, és a svéd társadalom vagy politika képtelen megoldani a problémát. Ezt vezettem vissza a svéd társadalomban, mentalitásban rejlő hibákra. :)

2015.03.11. 14:28:50

@snygg panda: A metalfuggo cikk osszefoglalva arrol szol, hogy a pasas nem tudott munkahoz jutni, mert ki van varrva es tul sok koncertre jar, ezert elment pszichologushoz, aki kiallitott egy papirt rola, hogy beteg, de emiatt nem diszkriminalhatjak, es mostmar van munkaja es kap penzt is az allamtol :D Hat en mindjart megtanulok svedul, ez nagyon tetszik, en mar nem fogok tudni ma masrol beszelni szerintem, csak errol, nagyon le vagyok taglozva :D

qkuc 2015.03.11. 14:29:04

@soad1221: szerintem meglepődne a genetikai teszt végeredményén, :D. Egyszer megcsináltatom a natgeo genográfiai tesztjét vagy mijét: genographic.nationalgeographic.com/

soad1221 2015.03.11. 14:30:19

@snygg panda: persze értem a különbséget, de ne aggódj egy percig se, ha a Globusnak lenne megrendelése 6 tonna 92 mm-es lőszerre, akkor lenne egy gyár ahol lejönne :)

Szóval, persze jelenleg nem minden gyár fegyvert és lőszert, de nem szabad abba a hibába esni, hogy a 2 az különbözik. A polgári gyártó sor egyben hadi gyártósor, és bizony van, hogy a fűnyíró mellett készül egy tank is...
Nincs olyan haditechnikai cég, amelyiknek nincs polgári célú terméke...
A lényeg, hoyg ezt az emberek gondolatban erősen szétválasztják, pedig nem így van.. :)

Herr Géza 2015.03.11. 14:30:48

Hungarian külügy goes to Ottawa :))))
Diplomácia óvodás szinten angolul "beszélö", de nagy futsalmüvész káderekkel:

youtu.be/SlWwfj13_TU

Jesuuuus.

2015.03.11. 14:32:21

@Dragonlady (Bp, Hun):
Igen, és sajnos otthon sem tesznek érte sokat, hogy ez megváltozzon. Csak azért érdekes, hogy itt mondják nekem svédek, hogy "úúú, van ez a Jobbik, és micsoda antiszemitizmus van nálatok" stb. Hát erre vonogatom a vállam. Nem akarom szegényt felhomályosítani, hogy a svéd szélsőjobbnak (SD) ugyanannyi vagy néhol még erősebb a támogatottsága, mint a Jobbiknak, illetve az OECD szerint Svédország a 3. legantiszemitább ország Európában (Németország és Ausztria után), nem pedig Magyarország. De ugye ezt nem lehet mondani, mert hát bezzeg a Wallenberg! Kérdezzem meg, hogy "bezzeg a svéd acél Németországnak mi volt"? :)

2015.03.11. 14:33:10

@soad1221:
Valószínű igazad van, én sem tudok sokat mondjuk Azerbajdzsánról, pedig tudom hol fekszik.

Határátkelő 2015.03.11. 14:35:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Megnézzük. Nem tudom, mi lehet a baj, de szólok megint az IT-s srácnak. Bocs!

soad1221 2015.03.11. 14:35:48

@mojyo: ha kell én is kivarratom magam pénzért, súlyosabb zenét így is hallgatok néha.. persze a kollégáim megölnének, ha egy laza slipknot-ot betennék reggelire, de itt az állam nem véd meg a hasonló elnyomásoktól.. :D
ez van... :)

qkuc 2015.03.11. 14:35:50

@Dragonlady (Bp, Hun): Az a lakásos sztori meredek ..., :).

svédnyugger 2015.03.11. 14:36:00

Szívem szakad meg amikor látom, érzékelem, hogy Svédország hogyan csúszik egyre lejebb. Ugyanez az érzésem volt Magyarországgal is. A svéd annyira naiv, hogy amíg nem csap át katasztrófába, addig nem vesz tudomást a bajokról és olyan megoldásokat kínál, ami csak az átlag Svensson-nal mûködik. Nincs se jogi se erkölcsi alapja megkérdôjelezni a cigány jelenlétet. Eddig kevés incidens volt velük, lopás, agresszió stb, bár mióta egyre kevesebben adják a napi tizeseket, azóta becsengetnek lakásokba is. No ez ellen már néhányan felemelték a szavukat.
Ez a formája a bevándorlók támogatásának legalább az egyénre van bízva - adsz, nem adsz, de a tömeges bevándorlást mindenki megérzi, elöször is a gazdaság, a lakáspiac, az egészségügy, az oktatás. A saját lecsúszott rétegrôl vagy nyugdíjasaikról nem is beszélve Megoldás egyelôre nincs, de már a politikailag korrekt újságok is megengednek kritikus hangokat.
A magyar lánnyal kapcsolatban:
Tegyük fel, csak teoretikusan, hogy M.o jogállam, akkor a lánynak kellett, hogy hivatalosan kinevezett gyámja legyen ott, akik aláírtak valamilyen papírt és nyilván támogatást is kaptak államtól, önkormányzattól. Elöször is ôk a felelôsek. Utánaolvasva a story-nak, egyszerûen megunták a dolgot a nagynéniék és elküldték Sv.o-ba a másik nagynénihez. Na, ha a másik nagynéni átvállalja a gyámságot, akkor persze maradhat itt, de a törvény értelmében M.o-nak kell az anyagi hátteret megteremtenie. Ennyi.

GERI87 2015.03.11. 14:36:09

@maxval bircaman szerkesztő:

A románok ősei a Balkánról jöttek, Illíria romanizált népességének a maradványai akik a túlnépesedés miatt északra vonultak az Duna mellé...közben persze rengetek szláv hatás érte őket.

"A trákok benne vannak a görögök, bolgárok, szerbek elődei között is nem kisebb mértékben, mint az albánokében."

De. Kisebb mértékben!

A Balkán első ismert őslakosságát trákok és illírek adták, ez a népesség aztán a római (bizánci) uralom alatt elég komoly mértékben romanizálódhatott és hellenizálódhatott.
Majd a 6-7.századi szláv invázió özönlötte el a térséget, egészen le Hellászig...görög és latin nyelvű népesség csak a városokban (és környékén) és a partvidéken (pl Dalmácia) maradt meg, a többiek elmenekültek vagy elszlávosodtak.
A betelepülő szlávok tehát a helyi lakosságot részben magukba olvasztották, részben menekülésre kényszerítették.

-A görögség jelentős részét Kis-Ázsiából kell visszatelepíteni a szlávok beözönlése után. A trákokról pont az ókori görögökről tudunk, tehát párhuzamosan voltak jelen a térségben..
-A szerbek ősi azok a szláv törzsek, akiket Bizánc hívott be.
-A bolgároknál a megmaradt görög és latin lakosság (akik ősei meg trákok voltak, innen a trák eredet) elszlávosodásáról beszélhetünk, illetve szláv bevándorlókról, török eredetű elittel akik államba szervezték a térség lakosságát.

Az albánokat nem érintette a római/bizánci hatás.
Ők a kivétel. Őseik illírek vagy trákok voltak, vagy egyik sem...

"Genetikailag én magam is trák vagyok, azaz Európa első őslakosainak leszármazottja."

Remek:)

svédnyugger 2015.03.11. 14:36:13

@snygg panda:
Husquarna csak vadászfegyvereket gyárt, viszont tôle pár száz méterre van egy aknavetôket és speciális irányzékokat gyártó cég. Aztán sok sok nagynevû katonai cég is szerte az országban. (Bofors pl) Ericsson se csak telefonközpontokat gyárt, a Saab se csak repülôket.

2015.03.11. 14:37:03

@soad1221:
Tudomásom szerint a Globus nem ad el fegyvert és lőszert Afrikába vagy a Közel-Keletre. :)

A Husqvarna-t meg megértem, hiszen annyi alkatrész kimarad azokból a fűnyírókból. Most mit csináljanak, dobják ki??? Inkább összeraknak belőle 1-2 tankot. Aztán nini, hirtelen lesz is rá vevő.

Bár némelyik Globus konzervet eladhatnák vegyi fegyvernek. Egy jó kis halászlé- vagy paradicsomos húsgombóc konzervtől úgy összefosná magát az ellenség, hogy aztán harc nélkül le lehetne rohanni őket! :D:D:D

négyzet 2015.03.11. 14:39:11

@snygg panda: tuti a koldusmaffia, nem véletlenül tudják, hogy hova érdemes menni. Ilyen kiszállítós, egyentáblás koldusbizniszt Bp-en is láttam saját szememmel, azóta csak a Fedél Nélkül hivatalos terjesztői kapnak tőlem pénzt.

qkuc 2015.03.11. 14:39:38

@Herr Géza: Gumicsizmás diplomáciánk van, :D. Csak ne engednék beszélni őket, :D.

bpetya75 2015.03.11. 14:40:08

@Herr Géza:

Jó sokan bocsánatot kértek miatta a kommentekben.

@snygg panda:

Jó, hogy kontrollálod magadat ;-)

2015.03.11. 14:42:14

@svédnyugger:

Úgy hallottam azért voltak atrocitások, hogy néhányan túl agresszívan kéregettek, még valami verekedés is volt belőle. Talán Malmöben történt. Ennél többet nem hallottam.

Viszont tavaly októberben vagy novemberben volt, hogy a Göteborg-Stockholm vasútvonalon (ami talán a legforgalmasabb) két egymást követő napon ellopták a kábelt. Ez vajon véletlen egybeesés azzal, hogy a lopás helyén néhány hónappal korábban jelentek meg a kolduló romák?

2015.03.11. 14:43:54

@svédnyugger:
A fegyver témába nem ástam bele magam, Te biztos többet tudnál erről.

qkuc 2015.03.11. 14:44:10

@snygg panda: Na, azért időnként a Globus konzerv beltartalma felér egy vegyifegyverrel, :D.

négyzet 2015.03.11. 14:45:03

@snygg panda: "Kérdezzem meg, hogy "bezzeg a svéd acél Németországnak mi volt"? :)"

én megkérdeztem :) jó hát még nagyon új volt nekem Svédország meg a svédek általában. na nem is kaptam választ, csak elborult tekinteteket.

2015.03.11. 14:47:07

@négyzet: Tapasztaltam az elején, hogy ha nem tetszett nekik egy kérdésem, akkor volt, hogy egyszerűen nem válaszoltak. :) Azóta rájöttem, hogy ilyeneket nem illik kérdezni.

2015.03.11. 14:48:39

@svédnyugger:
Megkérdezhetem, hogy mikor költöztél Svédországba?

Csak mert ismerek néhány '45-ös és '56-os emigránst, és szerintük akkor itt még teljesen más világ volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 14:49:17

@mojyo: én utazásfüggő vagyok. simán tudnék papírt szerezni arról, hogy depressziós vagyok az európai téli klímán. vajon Svédország megfinanszírozná nekem a thaiföldi rezidenciámat? :-)

@qkuc: az ára az meredek! meg hogy ilyen hamar lecsaptak rá, és meg se nézte. de a standard magyar lakótelepi garzon az is 26 négyzetméteres, szerintem simán elég egy embernek, vagy egy fiatal párnak, nem lehet döbbenetes nyomorgásnak mondani.

qkuc 2015.03.11. 15:01:52

@Dragonlady (Bp, Hun): 10000 font fél évre? Úgy, hogy meg se nézte? Hát ő tudja, :D. Mondjuk a képek alapján jól karbantartott pecó.

Pernilla 2015.03.11. 15:04:02

@snygg panda: Csak igy röviden közbeszolnek, szerintem nem fikazol, nagyon jo dolgokat irsz. Nagyon jol megvilagitod a helyzetet a "kivülallok" szamara, hogy miert süllyed egyre nagyobb szarba Svedorszag, illetve hogyan jutottak ide. (En ugyan nem Svedorszagban elek, de egyeb okok miatt eleg szorosan követem a svedorszagi esemenyeket, föleg a bevandorlassal kapcsolatos dolgokat)

Határátkelő 2015.03.11. 15:04:59

@Dragonlady (Bp, Hun): Ja, küldd el a részleteket a hataratkeloKUKAChotmail.com-ban és megoldjuk!

svédnyugger 2015.03.11. 15:05:42

@snygg panda: Hozzá kell tennem, hogy még akkor is nagyon más világ volt itt. Kb. a 90-es évek végén kezdett romlani.

soad1221 2015.03.11. 15:07:15

@snygg panda: jó hát istenem, most mit kéne tenniük.. :D
Persze egyébként értem a különbséget, csak nem vagyok meglepve :)

2015.03.11. 15:07:56

@Zoole[uk]: Persze, nem is ellened irtam, csak magyarazatkeppen. Az ir 'travellerek' nem ciganyok, europai eredetuek, de hasonlo eletformat alakitottak ki maguknak mint regen a vandorlo ciganyok Kelet-Europaban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 15:10:08

@Dragonlady (Bp, Hun): azon én is felvontam a szemöldököm, javarészt hasonló méretű lakásokban laktam, volt közötte pár lyuk valóban, de az nem a mérete, hanem az állaga miatt volt az.

2015.03.11. 15:20:34

@soad1221: Hat ez az :D Amugy a kis irodankban a kollegaim peldaul egyszer eltekertek a radiot, es akkor az itteni bolgarurat kellett hallgatni nehany honapig, ilyen danubiusradio zenevel raadasul, meg a demjenrozsi helyi megfelelojevel egyutt! Ha ez Svedorszagban lett volna, lehet, hogy beperelhettem volna a munkahelyemet a mentalis allapotom romlasaert es kaptam volna penzt erte :D (De nem ott vagyok amugy ugyhogy vegul egyszeruen csak atallitottam az allomast amikor vegre egyedul voltam :D Aztan kesobb meg valaki mas tekerte at es most a kedvenc zeneim mennek es csak ugy szarnyalok, es igyekeztem megbeszelni a tobbiekkel is, hogy igy ugyehogy most tokre jo :D) De ez nem lenyeges, csak ugy mondom, hogy lehet, hogy a svedek lehet, hogy keptelenek igy szolni meg maguk kozott lerendezni a dolgokat, ezert van az, hogy az allam oldjon meg mindent... egyszer volt egy HA-s poszt Finnorszagrol, az nagyon megmaradt bennem, hogy a szomszed hangosan hallgatta a metalt (marmegint ez metaaaal! \m/ hrrr :D), es akkor kopogott az ajton (marmint a magyar posztiro), es akkor hallotta, hogy a hangerot lejjebb veszi, de ajtot nem nyitott az istenszerelmere, es a lepcsohazban is akkor mennek csak ki az ajton, ha mas nincs, nehogy talalkozni kelljen masokkal. :D Jo, hat ense vagyok egy tarsasagi leny, de ez azert mar tulzas :D Szoval siman lehet, hogy ezert ilyen szolidarisak a posztban szereplo koldusokkal is, mert nem mernek odamenni hozzajuk, es megkerdezni, hogy nekik mi a problemajuk, vagy egyaltalan barki mashoz, meg beszelgetni egymassal, de belul meg nem bunkok es tudjak, hogy ez nem tul jo, csak sulyos agorafobiasok mind ezert inkabb az allamra bizzak, hogy torodjenek a masikkal es inkabb befizetik a sulyos adot, csak ne kelljen talalkozni a lepcsohazban, vagy megmagyarazi a fonoknek, hogy en azert nezek ki igy, mert metalt szeretem, uristen, ahhoz beszelgetni kell! :D De az allam is csak ezt ismeri, marmint ezt az agorafobiat, es akkor ok is csak igy tudjak megoldani a sulyos penzekbol, hogy akkor toleraljak oket es irnak rola papirt, hogy nem diszkriminalhatjak, es akkor ennyi, meg van oldva, tovabb mar nem birjak mert ahhoz lehet, hogy a szemkontaktust is fol kell venni :D Na mindegy, lehet, hogy mar mondtak ezt, csak ugy elgondolkodtam, mondom, hogy nagyon letaglozott, dolgoznom kene de egyszeruen nem birom elfelejteni ezt a metalfuggos sztorit :D

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem siman. :D

2015.03.11. 15:24:44

@svédnyugger:

Tudod, én alapvetően elég liberális felfogású vagyok (a szó jobbik értelmében), szerintem minden ember megfér egymás mellett békében, csak tiszteletben kell tartani egymást.

Ami engem zavar, hogy a svédek nagy százaléka ellenzi ezt a nagymértékű menekültáradatot és bevándorlást, ezért most már egy kalap alá vesznek minden bevándorlót. Sajnos néha én is érzem a bőrömön a megkülönböztetést, pedig átlagos kinézetű fehér ember vagyok, 2 diplomával, 3 nyelven beszélek, és nincsenek deviáns szokásaim, ami eltér a svédekétől.

Kivéve a zsebkendő használatot. Mindig megkérdezik, hogy beteg vagyok-e, de én csak azt mondom, hogy nekem ezt ki kell fújnom, nem bírom bent tartani. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 15:25:28

@Határátkelő: ennél több részlet mi kell még? :-)
másoknak működik a jelszó emlékeztető? nem az én egyedi problémámat kell megoldani, hanem a jelenséget.
engem tényleg nem érdekel annyira az egész, csak egy hirtelen felindulás volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 15:29:26

@mojyo: meg kéne kérdezni a svéd kiküldötteket, plusz Kövérmadarat (madárt?) is, hogy elférnénk-e Minidragonnal a vendégszobában, amíg a svéd hatóságok feldolgozzák a kérelmemet :-)))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.11. 15:30:05

@snygg panda: "Pl. nézegettünk egy várost nem messze Stockholmtól északra, oda akartunk költözni."
nem ott laktok? mármint ha arra a városra gondolok.... minap megállapítottam, hogy közel vagy Stockholmhoz :)

2015.03.11. 15:30:38

@mojyo:
Zárkózottak a svédek, ez igaz, de többször láttam már, hogy próbáltak beszélgetni a kolduló cigányokkal. Persze nem nagyon ment.

Jaaaaj, erről eszembe jutott egy emlékezetes élmény. Koldult itt nálunk egy 18 körüli kiscsaj. Megláttam a tábláján, hogy "Ungern". Na mondom, ha már földik vagyunk, akkor beszélek vele. Kérdeztem svédül, semmi. Kérdeztem magyarul, semmi. Na mondom itt baj van, hát nem Mo-ról jöttél? Nagy nehezen megértette, hogy milyen országról beszélek. Azt mondja "Ukrájne". Mondom a tábládon az van, hogy Ungern, nem "Ukrájne", Teee! De akkor már nagyon röhögtem! :D Szóval nagy nehezen leesett neki, hogy a "futtatója", vagy akárki is írta neki a táblát vagy rosszul írta, vagy nem egyeztettek, hogy a hivatalos verzió szerint neki honnan is kéne származnia. :)))

SzZoole 2015.03.11. 15:31:16

@Mirjam2: Egy parszor volt szerencsem hozzajuk....

2015.03.11. 15:34:04

@Réka ‎:
Az említett hely úgy rémlik Åkersberga volt, ahol ez a robbantós dolog volt. Mi Stockholmtól észak-nyugatra lakunk, de Uppsala län-hez tartozunk. :)

Neked biztos nem mondok újat azzal, hogy itt egyes bevándorló csoportok szeretik felgyújtogatni egymás autóját. Aztán ezek néha fel is robbannak. Az első egy évben 3 ilyen eset történt ott, ahol lakunk, pedig egy viszonylag kis városról beszélek. :S

2015.03.11. 15:39:14

@mojyo: En most jottem ra hogy fuggo vagyok, India-fuggo. Mar gyerekkorom ota fennall a betegseg, abszolut kezelhetetlen. Szerintetek ha irok egy levelet a svedeknek, adnak nekem annyi penzt amibol eletem vegeig Indiaban elhetek es Bollywood-filmeket nezhetek reggeltol estig? Szerintem ez a minimum ami elvarhato toluk, meg olcson megusztak, oruljenek neki hogy nem Dania-fuggo vagyok!

SzZoole 2015.03.11. 15:40:05

Off.

£1=430.1Ft.
Enyire gyenge meg nem volt a forint a fontal szembe,miota az eszemet tudom.

On.

2015.03.11. 15:43:59

@qkuc: Kimondottan jo ar azon a kornyeken. Nyilvan nem ket fillert keres es akar havi tobb szaz fontot is megsporolhat azzal hogy nem kell metroberletre kolteni. 28 negyzetmeter teljesen normalis lakasmeret egy egyedulallo embernek.

2015.03.11. 15:47:53

@Dragonlady (Bp, Hun): Varjal, az en esetem sulyosabb mint a tied szoval nekem surgossegi elbiralasra, nagyobb lakasra es tobb penzre van szuksegem mint neked!! :) Ja es a ferjem koltsegeit is fizetniuk kell mert apolasra szorulok. Naponta haromszor indiai kajat kell foznie nekem, es a szabadidejeben egy fa korul tancol egy mezon, indiai kosztumben. Ezt muszaj kulonben rohamot kapok es nem vallalok felelosseget a kovetkezmenyekert.

2015.03.11. 15:50:15

@Mirjam2: Persze, hogy lehet, de vigyazz, nem neked kell a levelet irnod, hanem a pszichologusnak, le kell pecsetelni, az a lenyeg.

Amugy meggondoltam magam, ha megerkezem Svedorszagba, nem a segelyt fogom folvenni, hanem pszichologus praxist nyitok, es penzert fogok adni ilyen pecsetes papirt + 10%-ot elkerek a segelybol.

ENYEM az otlet, stipi-stopi, aki lenyulja beperelem. :D

Határátkelő 2015.03.11. 15:54:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Mondjuk az, hogy milyen email-címmel regisztráltál.

svédnyugger 2015.03.11. 15:56:13

@snygg panda:
Én sohasem éreztem megkülönböztetést, persze akkor más volt, ma meg már ismernek. Nem személyednek szól és sajnálatos.
Azt hiszem te említetted az antiszemitizmust itt S.o-ban. A furcsa az egészben, hogy a legnagyobb védelmezôje a zsidóságnak most éppen az itteni jobbik, akik egy ténylegesen nemzetisocialista pártnak indult, aztán a kényelmetlen tagokat kirakták a pártból. azóta sajnos alakult egy mégjobbikos párt, de azoknak kevés a követôjük és tényleg nem szalontiszták.

svédnyugger 2015.03.11. 15:56:14

@snygg panda:
Egyre több az atrocitás, ezért növekszik a kritikus hangok száma. A rézlopásokról eleinte a kis kékszemû svéd azt hitte, hogy szabotázs, azt hiszem ma már tudják, hogy kik állnak mögötte, fôleg, hogy ezeket a templomok réz teteje követte, meg minden ami szinesfém. Manapság nem hallani olyan sokat errôl, mióta a szervezett kéregetés lett a fôbb bevételi forrás, úgylátszik, hogy ez utóbbi eddig jövedelmezôbb volt.
Malmöt pedig nem tudom már svéd városnak nevezni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 15:56:14

@soad1221:

Elsők között végeztem magamon vérvonal vizsgálatot, amikor a szolgáltatás széleskörben elérhetővé vált. Kb. 15 éve. 170 dollárt fizettem érte.

Érdekes adatokat tudtam meg ebből. Plusz azt is kik tartoznak az én genetikai vérvomalamba a híres emberek közül. Pl. Einstein és Hitler.

svédnyugger 2015.03.11. 15:56:14

@snygg panda: Régebben, sôt még tavaly én is az itteni liberális párt tagja voltam, aztán egy kis helyi uli-buli pártgyûlésen majdnem kizártak egy tagot, mert nem teljesen értett egyet a bevándorláspolitikával, akkor csalódtam, mert tudtam, hogy a kizárók is olyan véleményen vannak, erre a decemberi "allians överenskommelse" tette be a kaput, akkor kiléptem.

2015.03.11. 15:56:42

@mojyo: Nem problema. Egyebkent Andaluzkutya, az egyik itteni kommentelo, nem pont Svedorszagban pszichiater? Megprobalhatnek szerezni tole egy papirt, megiscsak igazi orvos, azt lehet hogy komolyabban veszik mint holmi pszichologusoktol szarmazo papirokat. Most megyek gyorsan szamoszat enni, ha fel oranal tobbet toltok indiai etel nelkul, kezdodik a roham!!

SzZoole 2015.03.11. 15:58:47

@Mirjam2: Ő Norvégiában tengődik;)

SzZoole 2015.03.11. 16:00:02

@maxval bircaman szerkesztő: Max,te egy géniusz torzsbe tartozol,tudtam en mindig,hogy nem vagy te egy egyszerű:)

2015.03.11. 16:03:56

@Zoole[uk]: Oh akkor jo, mar megijedtem, de akkor igy nem fogja veszelyeztetni az uzleti koreimet, legfeljebb lenyulja az otletemet es Norvegiaban is lesz ilyen pecsetespapir-maffia amilyet en tervezek inditani Svedorszagban :D

qkuc 2015.03.11. 16:04:40

@maxval bircaman szerkesztő: Nem a vérvonaladba tartoznak, közös haplogroupjaid vannak és még több millió embernek. Tehát ezzel kérkedni tréfás kissé.

Muscari 2015.03.11. 16:04:52

@maxval bircaman szerkesztő: ezt meg honnan szedted? BPetyanak teljesen igaza van. Ne keverd a faj, fajta es rassz szavakat.

@Mirjam2: ugy vettem eszre en is, hogy itt Angliaban egeszsegesebben kezelik ezeket a dolgokat. A svedek szerintem total zsakutcaba navigaltak magukat, ebbol mar nem jonnek ki jol.

2015.03.11. 16:05:50

@Zoole[uk]: Na tessek, akkor most kereshetek egy sved pszichologust. Szerencsere vannak kapcsolataim, Goan megismertem egy nagyon jo fej sved nyugdijas not aki minden evben 6 honapot ott tolt. Egyebkent nem o az egyetlen, jo par skandinav nyugdijassal talalkoztam akik Indiaban telelnek. Siman lehet hogy csak az otthoni kosz es a koldusok elol menekulnek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 16:12:34

@maxval bircaman szerkesztő:
valahol olvastam olyat, hogy itt Mo-n bárki két random embernek van közös őse az elmúlt 500 évben.

2015.03.11. 16:13:15

@Muscari: Csak tippelek, de lehet hogy UK-ben pont azert tudjak jobban helyen kezelni az ilyen dolgokat mert mar generaciok ota elnek ott 'normalis' etnikai kisebbsegek, igy kevesbe fogadjak el urugynek a borszint az antiszocialis viselkedesre. Pl. nekem pont az indiai ismeroseim azok akik a legjobban fel vannak haborodva az agressziv koldulason stb. Es a hatosagok sem szivbajosak, en tanuja voltam annak pl. a belvarosban hogy a rendor uvoltozik a kelet-europai koldussal (rendorautoba tuszkolas kozben) hogy 'get a job!'. Es persze a rendorok jelentos resze fekete vagy azsiai, igy ok maguk nem vadolhatoak rasszizmussal.

morsels (törölt) 2015.03.11. 16:16:13

@Mirjam2:
"otthoni kosz es a koldusok elol menekulnek :)"

Igen, Indiaba :-)

SzZoole 2015.03.11. 16:16:24

@mojyo: ne félj,nem fogja.A doki amúgy sem olyan családból származik:)

@Mirjam2: miert nem veszed fel a kapcsolatot Nikivel,Ő az okosbanmindentmegtudoldani szakértője,olyan pecsétes szakvéleményt kreál neked,hogy jobb lesz mint az eredeti:)

soad1221 2015.03.11. 16:18:01

@mojyo: hát neked nincs gond a beszélgetéssel, azt tuti :) bocs, nem akartam bunkó lenni.
egyébként ja, nem értem én sem ezeket a népségeket, milyen marhaságokat tudnak csinálni, ahelyett, hogy 2 szót váltanának egymással...:D

2015.03.11. 16:18:54

@Muscari: Ami Maxot illeti, ma megint olyan dolgokat ir hogy azt kell gondolnom, direkt provokal. Nyilvan pontosan tudja a fogalmak kozotti kulonbseget, csak direkt probal itt feszultseget kelteni, szerintem.

soad1221 2015.03.11. 16:20:19

@maxval bircaman szerkesztő: hát van ez így... :) és milyen adatokat lehet ebből megtudni? már úgy értem, hogy csak érdekességképpen, vagy van haszna is egyébként?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 16:25:32

@qkuc:

Hapló ide, hapló oda, mi azért összetartunk...

A főbb csoportok, hozzáteszem ezek belül vannak alcsoportok:

A főcsoport: a hotentotta (koiszan) népeknél elterjedtsége 65 %, Dél-Szudánban az elterjedtsége 50 %, szintén ide tartozik a falasa zsidók (néger zsidók) 40 %-a.

B főcsoport: sehol sem éri el a 40 %-ot, de Északkelet-Afrikában a leginkább elterjedt.

C főcsoport: Polinéziában 60 %-ot ér el, szintén nagyon jelentős Mongóliában és Kelet-Szibériában (50 %), valamint Kazahsztánban (40 %).

D főcsoport: Tibetben és Japánban a legelterjedtebb.

E főcsoport: az afrikai négerek több mint fele ide tartozik, szintén nagy az elterjedtsége a berberek között, Észak-Afrika lakosságának fele ide tartozik, úgyszintén jelentős (20-35 % közötti) az aránya a Balkán déli részén, s Dél-Olaszországban, s a zsidók között. Egy pár híres ember, akik ide tartozik: Albert Einstein, Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler, Nelson Mandela, Barack Obama, s a leghíresebb pedig személyesen Max Birca. Ha ezt Hitler tudta volna, valószínűleg azonnal öngyilkos lett volna – semmi nordikus árja vérvonal, még nyugati szláv-balti sem, hanem az a rohadt “alantas” afrikai-mediterrán vérvonal. (Bár azért ránézéssel is elég jól meg volt tippelhető Hitlerről, hogy nem egy tipikus viking-leszármazott…)

G főcsoport: a Kaukázusban 50 % feletti az eltrejedtsége.

H főcsoport: Közép- és Dél-Indiában a legelterjedtebb. Magyarországon szinte kizárólag cigányoknál fordul elő.

I főcsoport: Észak-Európában 60 % feletti az aránya, szintén jelentős a Nyugat-Balkánon.

J főcsoport: a csecsenek és az ingusok 70 %-a ide tartozik, 65 % körüli az elterjedtsége az Arab-félszigeten és a közel-keleti arabok között, ide tartozik a zsidók 55 %-a.

L főcsoport: az indiai dravida népek között 50 % a elterjedtsége, a drúzok 30 %-a is ide tartozik.

M főcsoport: Melanéziában és Pápua Új Guineában a többségi csoport.

N főcsoport: Finnországban és Észtországban a többségi csoport, szintén nagyon gyakori a finnugor nyelvű népeknél, a magyarokat leszámítva, ahol alig 1 % az előfordulása.

O főcsoport: Vietnámban, Malájziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken a többségi csoport. A kínaiak 20 %-a is ide tartozik.

Q főcsoport: az amerikai indiánok túlnyomó többsége ide tartozik..

R főcsoport: a világ legelterjedtebb csoportja, az európai fehér emberek több, mint fele ide tartozik, úgyszintén a legnagyobb csoport Indiában.

S főcsoport: Pápua Új Guineában a lakosság 20 %-a tartozik ide.

T főcsoport: elszórt csoportok, 20 % körül Bangladesben.

2015.03.11. 16:26:29

@morsels: Pont ez volt a viccem lenyege - ahogy a ferjem mondani szokta, ez vicc volt, 'you are supposed to laugh'! :) Egyebkent Indiaban nem kellemes foglalkozas koldusnak lenni, ha eppen zavar egy koldus, azt csinalsz amit akarsz, uvolthetsz, megutheted stb., mindenki teged fog tamogatni... Nem ugy mint Svedorszagban. Goa pedig pont egy olyan resze Indianak ami viszonylag tiszta es ha jol emlekszem, egyetlen koldussal sem talalkoztam ott.

Hari Seldon 2 2015.03.11. 16:33:17

OFF:

index.hu/tudomany/egeszseg/2015/03/11/a_homeopatia_nem_tobb_mint_placebo/
Azért másoltam be, mert fontosnak tartom, hogy ezt a hiedelem a homeopátiáról oszoljon.

ON

morsels (törölt) 2015.03.11. 16:37:10

@Dragonlady (Bp, Hun):
Nem tudom, hogy a nyul mit szolna egy minidragonhoz :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 16:37:14

@soad1221:

Gyakorlati haszna persze nincs. Dehát blogot vezetni vagy azon kommentet írni sem tartozik a tipikusan hasznos tevékenységek közé...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 16:37:14

@Dragonlady (Bp, Hun):

Én egyébként pontosabban az E1b1b1 (M35.1) alcsoporthoz tartozom. Szóval neolítikus farmer családból származom. Amikor az átlag fehér ember még mamutot szelídetett Nyugat-Szibériában, mi már arattunk-vetettünk Szicíliában.

Muscari 2015.03.11. 16:40:48

@bpetya75: Petya, szerintem ez nem is kerdes. Ujszulott, vagy csecsemo ciganygyereket en is siman orokbefogadnek, a beszolasokhoz mar ugy is hozza vagyok szokva, a fiam is elegge pigmentalt (egy fogorvos fogalmazott egyszer igy :-))

2015.03.11. 16:53:54

@Zoole[uk]: Akkor jo. :D

@soad1221: Haha :D Hat en is csak az interneten vagyok ilyen beszelgetos, a valo eletben azert csendesebb vagyok, es persze en is csinaltam mar ugy, mintha nem vennek eszre valakit, hogy ne kelljen beszelgetni (ki nem?) :D Deeehhh, ez a skandinav mentalitas akkor is gaz, kifejezetten ijeszto szamomra. Lehet, szamukra is amugy, es ezert irnak ilyen elmebeteg krimiket is, mert mindenkirol azt feltetelezik, hogy van valami sulyos titka, hiszen nem beszelnek egymassal, peldaul mi van, ha azert nem akart ajtot nyitni a metalhallgatos szomszed, mert az elozo prosti hullajat meg nem takaritotta el, es akkor ez igy mint inspiracio bekerul egy durva krimi-konyvbe es abban meg a BILLY konyvespolcra az IKEA-ban az egesz vilagon, meg TV-sorozatba is beleirjak, megcsinaljak amerikai remake-ben meg minden, epulnek mindenhol a negativ sztereotipiak a rohadek perverz skandikrol, de kozben meg lehet, hogy csorikam csak szegyellte a tetkoit es a szakallat, es, hogy otthon is bornaciban van, mert stigmatizalva erzi magat a tarsadalom altal hiszen mar papirja is van rola, hogy a metalfuggoseg betegseg. :D

Muscari 2015.03.11. 16:55:33

@Mirjam2: +100000

Koszi, hogy ezt igy leirtad. Eddig elegge kulturalt hangnemben folyta beszelgetes, remelem igy is marad.

rezsöatya 2015.03.11. 16:57:10

@Zoole[uk]: de volt. Tegnap. 435.76

:-P

2015.03.11. 17:02:40

@Zoole[uk]: Koszi a tippet, lehet hogy megprobalom :)

Shanarey 2015.03.11. 17:04:12

Ujjé, szegény Svédek, majd rájönnek, hol rontották el.
:-)
Egyébként, eme népcsoport volt az amelyik sokra értékelte a munkámat. Ahová én szereltem be a riasztórendszert, oda csak a nagyon bátor és hülye egyedek mertek betörni.
Vagy csak szerettek sziréna hangra sprintelni, a jóég tudja.
:-)

@Mirjam2:

Bollywood filmek, azért egész nap talán mégsem.
:-)
Bollywood filmzenék, az mehet egész nap.

Hari Seldon 2 2015.03.11. 17:04:55

@Mirjam2:
"Ez egyaltalan nem jellemzo minden nyugati emberre / tarsadalomra. Pl. Londonban megprobaltak a metron koldulni a szervezett koldusok a csecsemokkel, ilyenkor azt csinaljak hogy a metrovezeto bemondja: kedves kozonseg, uton van a metrorendorseg hogy letartoztassa a koldusokat, addig is amig ideernek, kerjuk onoket hogy ne tamogassak penzzel a koldusok illegalis tevekenyseget."

Nagyon jó eljárás. Egyszer talán felénk is eljut azért, és azután a svédekhez is... :-)

Muscari 2015.03.11. 17:07:30

@P.Elliot: szerintem baromra el van tevedve mindenki azzal kapcsolatban hogy otthon mennyi segelyt fizetnek. Evrol evre kevesebbet, abbol megelni nem lehet.

Vannak orszagreszek, ahol 20 % a munkanelkuliseg. Mondd meg nekem, hogy teszel kulonbseget akozott, hogy valaki akar dolgozni, csak nem talal munkat, meg aki nem is akar? Az a 20% akarna, de megsem tud.

Mindenhol a vilagon van egy olyan eteg, akit sosem lehet ravenni arra, hogy dolgozzon, ezt a kormanyok bele is kalkulaljak a szamitasaikba. A teljes foglalkoztatottsag illuzio.
Most gondolj bele, hogy megvonjak a segelyt, munka nincs, kozmunka se, akkor mar tenyleg csak a lopas marad, vagy az illeto fel is kotheti magat, vagy megrosszabb esetben ehseglazadas tor ki.

Ajanlom figyelmedbe ezt a blogot: nyomorszeleblog.hvg.hu/

Ha van idod, olvasgass es bepillantast nyerhetsz egy olyan vilagba, amirol nagyon keveset tud az, aki nem erintett.

Muscari 2015.03.11. 17:16:36

@P.Elliot: bocs, hogy megint teged talallak meg, semmi szemelyes, csak lathatolag fogalmad sincs arrol, hogy Magyarorszagon milyen sorsuk van az ertelmi fogyatekosoknak.

Kozeli csaladtagom egy olyan otthonban dolgozik, ahol szellemi fogyatekos gyerekek elnek. Az allam neki adja a legkevesebb penzt, pocsek kajat esznek, nem futenek rendesen, szegenyek sokszor faznak, ocska ruhakat hordanak, programokat szinte egyaltalan nem szerveznek nekik es meg sorolhatnam.

Biztos vagyok benne, hogy Svedorszagban ezerszer jobb ellatast kapna. A nyelv az jo kerdes, nem tudom, hogy vajon meg tudja-e tanulni.

Muscari 2015.03.11. 17:22:14

@Golf2: persze, hogy van ombudsman, "kicsit" regebb ota is, mint otthon. Angliai datumot most hirtelen nem talaltam, de a Svedeknel eleg regota letezik, csekely 200 eve, lad a Wikipediat: "Use of the term began in Sweden, with the Swedish Parliamentary Ombudsman instituted by the Instrument of Government of 1809, to safeguard the rights of citizens by establishing a supervisory agency independent of the executive branch. "

En is jol meglepodtem, nem szamitottam ra, hogy ez ilyen regi intezmeny.

Muscari 2015.03.11. 17:26:49

@Mirjam2: Erre elfelejtettem reagalni. Mostanaban az a divat, hogy jon az emberke, letesz egy csomaag papirzsepit egy kis cetlivel a melletted levo ures ulesre, amin valami olyan szoveg van, hogy beteg gyerekei vannak vagy hasonlok. Kioszt joparat, aztan elindul visszafele es osszeszedi. Aki akar, az ad neki penzt es megtartja a zsepit. Mostanaban eleg sokszor osszefutottam veluk, ezek altalaban fiatal emberek.

blackhairlady 2015.03.11. 17:29:15

@snygg panda: Szerintem nem fikazod Svedorszagot. Legalabbis nekem nem ugy jon le, inkabb nagyon informativ amit irsz, biztos rajtam kivul meg sokaknak nincs melyebb ralatasuk a dolgokra. Jo lenne minden orszgrol olvasni ilyen ilyen "negativ" cikkeket, foleg, hogy ideig amit elolvastam, nem is fulladt durva eszmecserebe a komment folyam.

Reka, koszi, hogy megirtad a posztot, bar en szemely szerint el ssem tudtam volna kepzelni ezt Svedorszagrol.

Giddy Lamb 2015.03.11. 17:29:23

@Zoole[uk]: "Max,te egy géniusz torzsbe tartozol,tudtam en mindig,hogy nem vagy te egy egyszerű:)"

Dehonnem, én 7 dollárért uezt az eredményt hoztam volna ki neki és ha ráfizetett volna még 5-öt akkor a Hero Raptorral és a Duke of Burgerrel való rokonságot is megkapta volna bónuszként!

Apropó, ismered a viccet amikor a Trák bemegy a vérvonalkutatóba, hogy milyen örököst szeretne vérvonalilag és a kis púpos öntöget neki a kémcsövekből?

blackhairlady 2015.03.11. 17:30:56

@svédnyugger: No akkor te meg meg pontosan latod hogyan kezdtek emgvaltozni a folyamatok. Szomoru ezt olvasni.

blackhairlady 2015.03.11. 17:34:08

@mojyo: Lehet, hogy sokan megkerdeztek mar oket, de hat az a franya nyelvtudas, illetve nem tudas, nehez ugy erdemben valaszolni:)))

Shanarey 2015.03.11. 17:37:39

@Zoole[uk]:

Érdekes hogy Birca rendszeresen előjön efféle "érdekes" saját magát előtérbe hozó történettel. Amelyben kiderül, hogy Birca családjában mi minden történt, és miféle egyéb csuda dolgok vannak még a rokonságban is. Na ilyenkor jön a kérdés, miszerint egy állítólagos asperger szindrómás fickó hogyan is lehet ennyire nárcisztikus. Csak azért mert ez a két dolog üti egymást.

Muscari 2015.03.11. 17:37:47

@soad1221: Szijjarto Petike is telefonalt a lany ugyeben Svedorszagba, lehet, hogy megis meltanyossagot fognak gyakorolni. Sajnos nem tudom, hogy most hogyan all az ugy.

@Zoole[uk]: en is voltam roma eskuvon. Annyi aranyat egy helyen meg sosem lattam, ha osszeszedte volna valaki es beteszi egy talicskaba, tuti nem lett volna kepes tolni, annyira nehez lett volna :-)

Nagyon vendegszeretoek voltak kulonben, basszus mar nem is emlekszem, hogy hol volt, valahol Pest kornyeken, Fot, Maglod, vagy valami ilyesmi.

blackhairlady 2015.03.11. 17:39:38

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem mukodik, nincs vele problemam.

blackhairlady 2015.03.11. 17:48:28

@mojyo: Apropo sved krimik. Erdemes oket olvasni? Talaltam egy csomot, Kindlere letolthetoek, jok, vagy hagyjam a francba oket?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 17:54:00

@maxval bircaman szerkesztő: ez acsaladnak melyik aga? Y kromoszomat nezik vagy mitochondrialis dns vagy hogy? - bocs meg nem olvastam utana a dolognak, kicsit kesobb. egyebkent csak erre gondoltam a vicc kategoriaval,annyi osunk van, hogy barmi lehet a csaladfan meg az ellenkezoje is.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.11. 17:57:05

@tanato: .A betegek rokkantak,fogyatékosak,Epilepsiásak azonnal vissza lettek fordítva

még jo hogy nem hajigaltak le oket a hegyrol mint annak idejen a gorogok Tajgetosnal (?)
ma sokkal humanusabb amikor elvetetik a gyereket ha idoben megtudjak csinalni ..

SzZoole 2015.03.11. 18:13:46

@Shanarey(England) ISTP: Tudod olyan ez mikor elmesz egy josnohoz es jo penzert meg mondja neked amit hallani szeretnel,sokaig elsz,gazdag leszel,orok szerelem stb.stb....

Amugy en is voltam ilyen ver vizsgalaton,nekem azt mondtak,hogy Zeusz volt az osom es Herkules a feltestverem,igaz en a duplajat fizettem,mint Max
Na akkor most egy felistenel beszelgettek:)))

2015.03.11. 18:14:18

Visszatértem, csak el kellett mennem vásárolni Mademoiselle Pandával! :)

@svédnyugger:
Elég kusza ez a svéd politika is, nem sokkal különb a magyarnál sajnos. Szerintem az SD csakis azért védelmezi az itteni zsidóságot, mert a muszlimok meg támadják őket. Így 'az ellenségem ellensége a barátom' alapon taktikáznak. :( Carl Bildt-ről meg folyton csak úgy nyilatkoztak anno, hogy a "dán zsidó" (és ezt nyilván negatív értelemben írták).

"Vicces" volt, amikor volt ez a kábellopás, én meg olvastam a Trafikverket közleményét, hogy "sabotage" történt! :D Na, gondoltam most szegény szőke gádzsók is megtanulják a leckét itt északon. :)
Döbbenet volt belegondolni, hogy azt a több százezer utast úgy szállították el végül napokon keresztül, hogy az összes bérelhető buszt igénybe vette és kibérelte a svéd vasúttársaság, így kész buszkavalkád fogadta az utazni vágyókat a svéd buszos turisztikai társaságok legkülönbözőbb színeiben! Egy olyan szolgáltatás, mint pl. buszbérlés nagyon költséges errefelé, el sem tudom képzelni, hogy mi pénzt jelentett a vasúttársaságnak ezt kifizetni a cégeknek napokon keresztül. És mindezt néhány száz méter rézkábelért, aminek a feketepiaci értéke igen csekély lehetett. :(
Nem állítom, hogy ezek a romák tették, de pont egybe esett az itteni megjelenésükkel.

SzZoole 2015.03.11. 18:17:05

@rezsöatya: Na most meg mar csak 428.8.ezek trukkos zsidok minden manipulalnak:)))
Csak vicc volt.

2015.03.11. 18:24:44

Eszembe jutott még egy eset a koldus romákkal, szintén itt történt Svédországban. Ezt orvos ismerősöktől hallottam.

Szóval az egyik komának kihúzták vagy kiverték a fogát ott helyben a táborukban. Persze a higiénia hiánya miatt ez a sebhely borzalmasan begyulladt, faszi arca feldagadt, belázasodott stb. Végül bevitték a helyi kórházba, ahol kapott ingyenes ellátást, mivel akut helyzetről volt szó. Külön szobát kapott egy kis mosdóhelyiséggel és wc-vel. Természetesen az egész család kísérte, ismerősék kb. 20 emberről beszéltek. A faszinak 2 hétig kellett bent maradnia, de addig az egész család (!) bent maradt vele. Gyakorlatilag beköltöztek a kórterembe, tehát a beteg csókával együtt akár 21-en is lakhattak az egy szobában. Ott aludtak, fürödtek a kis mosdóban, ott voltak egész nap vele. Svédek egyszerűen nem is tudtak mit kezdeni a helyzettel. Mikor 2 hét után távoznia kellett, akkor elkezdték magyarázni az orvosnak, hogy valahogy nem maradhatnának-e itt a kórházban, mert amúgy nincs hol lakniuk, és akkor még tél volt -10-15 fokkal stb., és itt olyan jó volt nekik! :))) Hát erre én sem tudnék mit mondani, de egy átlag svédtől meg annyira idegen ez a szituáció, hogy nem is tudom hogyan reagáltak rá végül. Na, aztán valahogy elküldték őket, de búcsúzóul meg elkezdték a svéd orvos lábát csókolgatni, állítólag sorban állt a család és mindenki lehajolt megcsókolni a lábát! :D Hát ezt csak el tudom képzelni, hogy szegény orvos hogy le lehetett döbbenve. Az ilyen testi kontaktus és magatartás teljesen idegen az itteni társadalomtól. :)

2015.03.11. 18:32:28

@blackhair-lady:
Köszi a megerősítést! :)

Csak nem akartam elmenni ilyen irányba, mivel minden országnak megvannak a negatív tulajdonságai és a maga problémái.

Ez az egész koldulás probléma úgy kapcsolódik össze a svéd társdalom hozzáállásával, hogy szerintem részben ők is tehetnek róla, hogy ilyen állapotok kialakulhatnak. Egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Szerintem keresik a megoldást, hogy hogy lehetne bármilyen sérelem nélkül megoldani, de bármilyen döntést hoznak is, valakinek akkor sem fog tetszeni. Valaki biztos rosszabbul jár a végén.

Határátkelő 2015.03.11. 18:34:32

@Dragonlady (Bp, Hun): Úgy néz ki a dolog, hogy amikor át kellett költözni az eredeti szerverről egy nagyobbra, akkor történhetett valami gebasz. Már dolgoznak rajta. Még egyszer bocs!

tanato 2015.03.11. 18:48:09

@montroyal ( CAN qc): Igen,de súlyos fogyatékosságot okozó betegségek kialakulhatnak később teljesen egészségesen született egyéneknél is.Stroke,vakság,cukorbetegség miatti amputáció,vagy fertőző betegségek pl. járványos gyermekbénulás stb.
És nyilván az akkori USA is az egészséges,fiatal,munkabíró bevándorlókat preferálta,ezért kíméletlenül szelektált,a szigeten.Mi is volt a neve a szigetnek ki tudja,ahová érkeztek a bevándorló hajók?

Shanarey 2015.03.11. 18:59:16

@Zoole[uk]:

Amikor először és utoljára jósnőhöz mentem, majdnem meg haltam, annyit röhögtem rajta.
Biztos meséltem már, ő lett volna az én ügyfelem egy rablás okán aminek ő volt az áldozata, és nem tudta megjósolni magának.
:-)

Shanarey 2015.03.11. 19:02:58

Majdnem határátkelés, persze hogy a végén mi lesz belőle, azt a jóég tudja.

hvg.hu/itthon/20150311_Ide_is_menekulhetnek_a_magyar_egyetemista

SzZoole 2015.03.11. 19:11:56

@Shanarey(England) ISTP: Te voltal josnonel?
Csalodtam benned:)))

Rebarbaraa 2015.03.11. 19:13:07

Sziasztok, offolnek egy kicsit.

15. eletevet betoltott gyereknek a wizz airnel meg gyerekjegyet kell venni ugye? Nem talaltam semmit az uzletszabalyzatban errol, csak a csecsemokrol.

Shanarey 2015.03.11. 19:17:47

@Zoole[uk]:

Mint írtam, nem azért mentem hogy jósoljon, hanem mert ő neki kellett volna az én "valódi" szaktudásom. Isten, jóslatok , horoszkóp (még akkor is ha jókat mond rólam) kártyavetés stb. Nos ezek nem azok amiben én hiszek.

Shanarey 2015.03.11. 19:23:33

@Zoole[uk]:

A telefonban a nevét mondta és a címét, azt hogy mivel hülyíti a népet azt csak a személyes találkozó után tudtam meg.

Te minden utasodat le csekkolod hogy véletlenül valamelyik nem jós, vagy jósnő az illető ?

Shanarey 2015.03.11. 19:26:41

@NIKI LAURA:

Troll mint úgy általában.
Te belehalnál, ha nem sértegetsz valakit ?

Az utolsó mondatoddal, ettől függetlenül egyet értek.

SzZoole 2015.03.11. 19:30:25

@Shanarey(England) ISTP: Ne szivd mar fel ugy magad,elfelejtettem utanna irni,hogy csak vicceltem:)

Persze volt mar nekem is 1-2 hires utasom,de onnantol kezdve ahogy beult az automba,csak olyan olyan utas mint barki mas aki fizetett az utert.

nyuszigonosz 2015.03.11. 19:33:20

A svédek is majd rájönnek, hogy a koldusokat nem sajnálgatni kell, hanem fellépni ellenük. Ezekkel másképp nem lehet.

Rebarbaraa 2015.03.11. 19:55:08

@Rebarbaraa: ehh megtalaltam, felnott jegy kell neki:)

Muscari 2015.03.11. 20:05:22

@Zoole[uk]: juppi, jovo heten megyunk haza. Habzsi-dozsi lesz, ugy latom :-)

A font most minden mas valutahoz kepest is erosodott. Nem tudom, hogy mi az oka, de remelem sokaig igy marad :-)

Emlekszem, mikor elso nyaron hazamentunk, kemeny 300 forintot adtak egy fontert. Oriasi a kulobseg!

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 20:12:23

@Mirjam2: en meg tengerfuggo, es beerem az olcso spanyol v gorog v olasz tengerrel.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 20:13:04

@Mirjam2: en meg tengerfuggo, es beerem az olcso spanyol v gorog v olasz tengerrel.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.11. 20:14:55

@Réka ‎: Csak a kuncsaftnak tiltott. a prostinak nem

erre nalunk is rajottek.. a qrvat nem lehet megbuntetni behajtani penzt .. nagyobb uzlet az ugyfeleket buntetni azok nem akarnak kellemetlenseget birosagot inkabb befizetik a birsagot .. penzkerdes az egesz ..raadasul ha a drogos qurva 17es fél eves akkor szegeny aldozat( mar tobb eve a stricijevel )) es az ugyfel fiatalkoruak megrontasaval is vadolva lesz ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 20:26:08

@Határátkelő: nekem semmi baj, csak azért gondoltam, hogy szólok, mert másoknál is lehet gebasz, valami keretalkotó probléma :-) remélem, sikerül megbütykölni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 20:29:27

@tanato:
Ellis island. fent van a neten a kereshető bevándorló adatbázisuk.

SzZoole 2015.03.11. 20:37:08

@montroyal ( CAN qc):
"
amelyik meg nem ... olyannal még nem talalkoztam ..:-)))"

Valoszinu azert nem talalkoztal mert nincs olyan,neked ezt tudnod kell.
Amelyik meg "okosnak" tunt,annak a hata mogott mindig allt valaki aki megmondta neki,hogy mit kell tennie.
Te biztos erted mirol beszelek

SzZoole 2015.03.11. 20:40:38

@montroyal ( CAN qc): Ki moderaltak azt a kommented,amire valaszoltam.
Mi rossz volt abban a kommentben,nem ertem.......

Taxomükke (UK) 2015.03.11. 20:46:11

@Shanarey(England) ISTP: Nem hisz ezekben sok ember, aztán ha bemész valakihez, aki valóban rendelkezik a kellő adottságokkal, elcsodálkozol, hogy miket tud rólad.
Nem a szélhámosokról beszélek, hanem a valódi "látókról".

nyuszigonosz 2015.03.11. 21:05:04

@Taxomükke: Valahogy azért nehéz elképzelni, hogy vannak, lennének olyan igazi "látók".
Mert hát ha valaki eleve jóshoz megy, az egy egyszerü, szinte semmitmondó beszégetéskor annyi mindent el tud árulni magáról, annak ellenére, hogy közben meg van róla gyözödve, hogy semmit nem mondott el, hogy egy jobb emberismerö a válaszai, arckifejezése, mozdulatai alapján sok mindent "tud róla".
És aztán már elég egy kristálygolyó, pár gyertya meg misztikus környezet, és elhiszi a kliens , hogy a jós a jövöbe látott.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.11. 21:05:24

@tanato: Mi is volt a neve a szigetnek
ha tolem kerdezed de ha mas is volt a szabadsag szobornal az tudja , a komp megall Ellis islandnal is ...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.11. 21:08:26

@Zoole[uk]: nem irtad oda hogy vicc volt ...

SzZoole 2015.03.11. 21:10:41

@montroyal ( CAN qc): Batya,a Te kommented moderaltak ki,nem az enyemet.

Giddy Lamb 2015.03.11. 21:26:33

@Zoole[uk]: A Trák bemegy feleségestül a vérvonalkutatóba, mert egy tiszta vérvonalú trák gyereket szeretnének genetikai segítséggel. Egy ronda kis púpos tudóshoz kerülnek és a férj elkezdi sorolni neki, hogy milyen tulajdonságai legyenek a gyereknek, legyen a bajsza olyan mint Hitleré, az IQ-ja mint Einsteiné stb.
A púpos minden egyes tulajdonságra levesz a polcról egy-egy kémcsövet és a tartalmát beleönti egy korsóba, a végén pedig megitatja vele a házaspárt, akik rögtön elájulnak. A púpos rögtön elkezd dolgozni az asszonyon, közben hangosan kiabálja: nesze neked Einstein, Hitlert akartál te hülye f@sz?

SzZoole 2015.03.11. 21:26:58

@QUERCUS: Semmi sertot nem irt,szerintem.

2015.03.11. 21:27:54

@blackhair-lady: Ezt ne tolem kerdezd, en egyet sem olvastam, TV-sorozatot lattam amik ilyen konyvekbol keszultek, csak az elso tetszett, de az nagyon jo volt. (Forbrydelsen elso evad, ez pont dan mondjuk :D). Ezutan meg neztem par masikat, hogy hatha azok is olyan jok lesznek, de pont olyanok, amiket itt irnak Svedorszagrol: van egy csomo iszonyu gonosz ember, akik mindig kivetel nelkul befolyasosak es gazdagok, ok tobbnyire mind pedofilok is vagy egyeb perverziojuk van, esetleg noket tartanak a pinceben, vagy ilyesmi. Ha az elkovetok neadjisten szegenyek viszont, vagy drogosok is, akkor azert mindig a tarsadalom egesze a felelos, kozvetetten pedig ezek a nagyon gonosz es hangsulyosan nagyon jomodu emberek. A rendor, aki ezeket kinyomozza pedig mindig sulyos depresszios, elvalt minimum haromszor, alkoholista es buntudat gyotri, hogy nem eleg jo szulo a gyermekei szamara, vagy esetleg egy kapcsolatokra keptelen autisztikus zseni, gondolom ez jelkepezi az egesz tarsadalom agorafobiajat :D Szoval en feladtam eleg hamar ezeket, szerintem nagyon kiismerhetoek es elkepesztoen ostoban kozhelyesek, de csak nyugodtan asd bele magad, hatha neked bejon :D Ja es bocsi a sok spoilerert :D

SzZoole 2015.03.11. 21:29:29

@Giddy Lamb: Ez jo:)))
Meg nem hallottam,koszi:)

Taxomükke (UK) 2015.03.11. 21:38:18

@nyuszigonosz(D) ESTP: @Zoole[uk]: Lehet általánosítani bármilyen témában, csak értelme nincs.
Nincs harag, senkit nem akarok semmiről meggyőzni.

nyuszigonosz 2015.03.11. 21:43:31

@Taxomükke: Engem tényleg érdekelne, és nem azért, hogy most te gyözködj és én meg hitetlenkedjek.
Mert olvasni érdekes ilyeneket: könyvekben, vagy különbözö filmekben látni, de ténylegesen élöben megélni azt, hogy találkozik az ember egy "látó" -val, aki igazán lát is valamit a jövöböl, hát az gondolom nagyon érdekes lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.11. 21:45:35

@Zoole[uk]:
Na most azt hogy kivel beszélgetünk ha veled beszélgetünk azt hadd ne minősítsem.
Egyrészt neveltetésem, másrészt a moderálási feltételek tiltják hogy bizonyos jelzőket leírjak.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
A félisten egyébként akár stimmelhet is ha valamelyik Istent vesszük deréktól lefelé.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.03.11. 21:48:58

@Taxomükke: Nem altalanositottam,csak egyszeruen nem hiszek az ilyen okult dolgokban.

SzZoole 2015.03.11. 21:52:03

@diggerdriver: Velem nyugodtan szemelyeskedhetsz,tudod,hogy olyan jellemtelen vagyok,hogy ugy is lepereg rolam:)))

Quercus a favágó 2015.03.11. 21:52:16

@Zoole[uk]:

Olyat se írt, hogy: Je ne suis pas geci Orbán?

nyuszigonosz 2015.03.11. 21:53:32

@blackhair-lady: Vannak jó svéd krimik. Meg persze vannak az olyanok, amikrööl Moyjo ír. :-)

Helene Tursten könyvei jók.
Henning Mankell - bár ott inkább a régebbiek jók
Stieg Larsson trilógiája jó .
Hakan Nesser - ott is inkább a régebbiek
Camilla Läckberg - még eddig az összes tetszett
Maj Sjöwall-Per Wahlöö

Persze van még sok további svéd krimiíró, de ezek azok, akiknek a könyvei tetszettek.

puhacica 2015.03.11. 21:55:02

@Határátkelő: szia! megkaptad az e-mailem?

SzZoole 2015.03.11. 21:55:22

@QUERCUS: Nem,semmi ilyesmirol nem irt.
A lenyeg az volt,hogy Monti okos romaval meg nem talakozott.

blackhairlady 2015.03.11. 22:08:03

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Ezeket talaltam:

Fjällbacka teljes sorozat.
1. Jéghercegnő
2. A prédikátor
3. A kőfejtő
4. Vészmadár
5. Eltitkolt életek

blackhairlady 2015.03.11. 22:09:26

@mojyo: Bocsi, csak azt hittem a hsz.-ed alapjan, hogy olvastal mar ilyeneket:)
"Lehet, szamukra is amugy, es ezert irnak ilyen elmebeteg krimiket is, mert mindenkirol azt feltetelezik, hogy van valami sulyos titka,"

Quercus a favágó 2015.03.11. 22:10:48

A skandinávok kemény munkával összehoztak egy élhető jóléti társadalmat, amely éppen napjainkban bizonyítja életképességét.
Ehhez társítottak egy hülye migrációs politikát. Ami valószínűleg a vesztüket fogja okozni.

Sic transit gloria mundi.

2015.03.11. 22:13:57

@blackhair-lady: Hat TV-ben lattam, azokat is ugyanezek irjak tobbnyire :D Csak ilyen ingyentapasztalatom van, de nekem annyi boven eleg volt. :D @Nyuszigonosz sokkal muveltebbnek tunik e teren, inkabb tole kerdezz :D

Shanarey 2015.03.11. 22:14:28

@Taxomükke:

Nos majd ha összefutok egy ilyen "látóval" akkor ezt szívesen újra tárgyalom veled, de addig, a kétkedés joga okán, hagyjuk ezt a témát, mert szerintem marhaság.

nyuszigonosz 2015.03.11. 22:17:13

@blackhair-lady: Ezek Camilla Läckberg könyvek, mert azok játszódnak Fjällbacka-ban. Mivel én nem magyarul olvastam öket, így a címek csak részben "ismerösek", de neki jó könyvei vannak.

Taxomükke (UK) 2015.03.11. 22:17:57

@Shanarey(England) ISTP: Szerintem meg marhaság olyan dolgot elutasítani, amiről semmit sem tudok.
Szóval nincs mit újratárgyalni.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.11. 22:30:15

@Zoole[uk]: @QUERCUS: ki lettem moderalva, de semmi jelentosege ..csak arra utaltam, ahogy a feketeknek van joguk egymast niggerezni, tolem a ciganyozast nem kell komolyan venni... lehet bennem is van egy vonohuzas ... de tenyleg kulteruleten nottem fel es sok roma baratom ismerosom volt ... eleg sokat ismerek a nyelvukbol is ...
es az nem zarja ki ,hogy nem engedtem be oket a Randevu discoba , de Pesterzsebeten szinte csak ok jartak a Zsoka-bar nevu muintezmenybe ..

SzZoole 2015.03.11. 22:46:24

@montroyal ( CAN qc):nincs miert magyarazkodnod,en ertem mirol beszelsz.

FutureFry 2015.03.11. 23:05:11

@montroyal ( CAN qc):
A "No talent ass-clown" az Office Space-ből?
www.youtube.com/watch?v=ADgS_vMGgzY

De most látom, hogy legalább van humora, és bevágta magát ezekbe a jelenetekbe:
www.funnyordie.com/videos/6bff9b5b67/office-space-w-michael-bolton
Igaz a "no-talent"-et "extremely talented"-re cserélte...

tanato 2015.03.11. 23:11:10

@Dragonlady (Bp, Hun): @montroyal ( CAN qc): Köszi,most már rögzül,ott volt a szűrőállomás.

FutureFry 2015.03.11. 23:18:00

@Muscari: "A font most minden mas valutahoz kepest is erosodott."
Az (amerikai) dollárral szemben gyengült.
Egyébkent pont most nézem, hogy érdemesebb nekem euro-ban venni valamit online, mert még nem árazták át, és ezért a végösszeg (még az átváltási költséget is beleszámolva) is alacsonyabbra jön ki, mint ha eleve dollárban venném...

szöüke koula 2015.03.11. 23:18:55

@Réka ‎:
"ezelőtt valaki halál komolyan megkérdezte, hogy Magyarország monarchia-e, semmin nem lepődöm meg, ami az átlag svéd Kelet-Európáról való tudásszintjét illeti..."

lehet, hogy éppen többet tudnak az országról, mint gondolod. szerintem is monarchia magyarország, látens monarchia. az uralkodót I. Fülkefornak hívják.

amúgy meg, én biztos nem tudnám felsorolni az európai monarchiákat. manapság ez afféle úri huncutság: van egy mami, akit állami pénzen mutogatnak, meg palotában lakatják. hatalma nulla, akár egy viaszbábu is lehetne (bár, akkor biztos szebb lenne, mint a legtöbb kékhátú).

szóval ez a monarchiaság a cirkusz kategóriája, ezer fontosabb dolog van, ami egy országról tudható. nem ciki nem tudni, hogy svédországnak van-e monarchosza, vagy sem.

FutureFry 2015.03.11. 23:33:31

@montroyal ( CAN qc): @Dragonlady (Bp, Hun): @tanato: Egyébként ebben a "visszaküldjük aki nem megy át az egészségügyi rostán" az az érdekes, hogy az ott lévő Szabadságszobor talpazatában van egy táblán az a vers, aminek a híres sorai pont az ellenkezőjét sugallják:
"Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tost to me,
I lift my lamp beside the golden door!"

Vagy Jerry Seinfeld értelmezésében:
www.youtube.com/watch?v=8I_u5fvB15Q

FutureFry 2015.03.11. 23:41:42

@FutureFry: Egyébként "talapzat" vagy "talpazat"? Minél többször mondom magamban, annál inkább mindkettő teljesen értelmét veszti...

szöüke koula 2015.03.12. 00:07:30

@puhacica:
"az olyan emberek, akik elmennek otthonrol, mert ott rossz nekik, majd az uj helyukon ugyanazt az eletmodot folytatjak es eszukben sincs feljebb lepni vagy elni a felkinalt lehetosegekkel, olyanok, mint egy fertozo betegseg. es az a nagyon nagy baj, hogy ez a betegseg egyelore vilagszerte terjed es nincs ellenszere."

biztosan van egy szűk réteg, aki a társadalmon kívül élt otthon, és azon kívül él idegenben is. de hogy ez terjedne?
nem lényegtelen tényezője az egyenletnek, hogy az említett társadalmonkívüliek nagy része, ha akarna se tudna beilleszkedni. mert nem kapta meg a társadalomtól, a sorstól a lehetőséget a szocializációra.

nem állítom, hogy minden társadalmon kívüli "integrálódni" akar. de azt hiszem, az utcán sátorozók nagy része vágyik rá, és szeretne lóvét, s ezért hajlandó lenne keményen melózni is. nekem erről szóltak a "romános" channel 4 doku első epizódjai.
(más kérdés, hogy aki nem a napi munkábajáráson nőtt fel, az mennyire képes ezt megtanulni, hozzászokni felnőtt fejjel.)

***

a dolog másik oldala, hogy valóban egyre "rosszabb hely" az emberi társadalom. egyre kevésbé közösség. egyre többek számára inkább taszító, mint vonzó.
ezzel párhuzamosan (s számomra természetesen), egyre többen választják a társadalmon kívüli létet. persze, ők nem jelentkeznek segélyért, sőt, sokszor még orvosi ellátásért se.
aztán vannak, akik félúton megállnak, és korlátozott mértékben vesznek részt a társadalom életében. keveset kérnek és keveset adnak, csak a legszükségesebbekre korlátozzák a társadalommal való közösködést, anyag- és eszmecserét.

sem a teljes, sem a részleges kivonulók nem benefithuszárok. csak nem akarnak egy beteg társadalomban a többi mérgezett egérhez hasonlóan ész nélkül rohangálni, hajtani a mókuskereket. (igen, lehetnék akár hinta is, de nem vagyok. ;) )

szöüke koula 2015.03.12. 00:07:50

@FutureFry:
gyerekkorom egyik kedvenc tréfája:
mondd sokszor, hogy nagy árpi, nagy árpi... :)

(amúgy talapzat. ha már a nyelvérzéked cserbenhagy, hallgass hofit. az igazi klasszikusok a nehéz napokon sem hagynak cserben:
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/804/hofi-geza/probalj-meg-lazitani-zeneszoveg.html
"Talapzatán egy kőszobor")

már a gúglben se lehet bízni. nagyságrendileg hasonló találatszámot hoz mindkét szóra. /lehet, hogy mégis van talpazat is? ;) /

Muscari 2015.03.12. 01:06:37

@szöüke koula: szerintem talapzat, a másik variációt én még nem is hallottam.

Köszi a Nagy Árpit, kb 30 éve nem hallottam :-) Akkor gyerekként kellett egy kis idő, mire leesett :-)

2015.03.12. 02:32:57

Meg lehetne valamit tudni errol a Roger Sahlström-rol, a kepek keszitojerol?

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 03:35:19

@FutureFry: nem rossz ... de az igazival a concert is jo volt ..

szöüke koula 2015.03.12. 06:56:02

@bpetya75:
"Biológiai értelemben a faj nem egy gumifogalom, de ha neked így tetszik... "

birkát nem olvasom, így a vitátokhoz csak annyiban szólnék hozzá, hogy a biológiai faj egy meglehetősen rosszul, pontatlanul definiált fogalom. senki se tudja, mi a faj, ezer definíció van rá, az egyik biológ ezt érti alatta, a másik amazt. egy érdekes illusztráció ehhez a gyűrűfajok problémája:

'Gyűrűfajról akkor beszélünk, amikor populációk hosszú láncolata visszaér a kiindulási ponthoz, s a lánc két vége átfedi egymást. A lánc átfedő két végén lévő populációk már genetikailag annyira elkülönültek, hogy képtelenek szaporodni egymással, vagyis külön fajként viselkednek. A két összeérő populációt egymással szaporodni képes köztes populációk sora kapcsolja össze. A gyűrűfajok egyik legismertebb példája a heringsirály-ezüstsirály fajkör. Ennek a kiindulási faja a Földközi-tenger és a Kaszpi-tenger medencéjében elterjedt sárgalábú sirály (Larus cacchinnans), amelyből az európai atlanti-óceáni területen alakult ki a heringsirály (L. fuscus), a Bering-szoroson átvándorolva és izolálódva, Észak-Amerika atlanti partvidékén pedig az ezüstsirály (L. argentatus), amely másodlagosan szintén elterjedtté vált az Atlanti-óceán európai partvidékein is. Itt azonban, noha közös "ősfajból" erednek, a heringsirály és az ezüstsirály már egyértelműen, önálló fajként viselkednek egymással szemben.'
www.origo.hu/tudomany/20090210-uj-fajok-letrejotte-az-evolucio-folyaman-speciacio-fajkepzodes.html

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 07:34:08

@Taxomükke:

Szoktam nezni ezt a sorozatot a teveben:-P

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 07:35:16

@nyuszigonosz(D) ESTP: o nem azt mondja, h a jovobe lat. Mennyi mindent tud rolad=vagyis a multadrol

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 07:40:44

@FutureFry:

Ezt hivjak szemantikus szaturacionak.

nyuszigonosz 2015.03.12. 09:09:51

@~~Babette~~: A saját múltját ismeri az ember, és aki jóshoz megy, az azért szokott menni, hogy a jövöjéröl tudjon meg valamit.

svédnyugger 2015.03.12. 09:53:15

@snygg panda: Én még sose hallottam Bildt "becenevét", nem tudom a hátterét sem az elnevezésnek. Nagy tudású, igazi politikus, de borzasztóan arrogáns.
Annak ellenére, hogy a svédek nem igazán mutatják ki az érzélmeiket, engem zavar az általános ölelkezés. Inkább két puszi a levegôbe, mint félidegeneket ölelgetni.
@Cascabel: A fotográfus, újságíró, szélsôbb jobboldali, így persze a politikailag korrekt sajtó többször ki is kezdett vele. Belekeveredett egy vitába, ami verekedéssel végzôdött, elitélték pár hónapra.

svédnyugger 2015.03.12. 09:53:15

@maxval bircaman szerkesztő:
Kicsit el vagyok maradva, magyarázható a koromat jellemzô szenilitással, de azt hittem S.o még mindig monarchia.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 10:15:44

@nyuszigonosz(D) ESTP: ezek pont ezzel vezetnek meg. Mondanak par altalanossagot, amiben a multadra es a jelenedre ismersz,
majd toljak a kamut a jovodrol, ami viszont ott es akkor ellenorizhetetlen. De akkor mar be vagy vonva.
Ez olyannyira mukodik, hogy most neked is el kellett magyaraznom:-)

nyuszigonosz 2015.03.12. 10:21:34

@~~Babette~~: Dehogy kellett! :-) Pont ezt írtam ide tegnap 21.05.04-kor.

2015.03.12. 10:47:48

@svédnyugger:
" A fotográfus, újságíró, szélsôbb jobboldali"
Koszonom, csak ezt akartam tudni. Varom ezek utan az angol, nemet, gorog, dan, francia jobboldaltol is a posztokat. A csucs a magyar Jobbikat magasztalo iras lesz a HA-n:)
Erdekes, sok "kitantorgo" a hazai jobboldal ternyerese, politikaja elol menekult el Magyarorszagrol, de a befogado orszagok jobboldala szimpatikus nekik.
Nyugaton meg a tragyadomb is illatosabb, mint otthon:(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 11:17:40

@Cascabel: nem tudom, honnan veszed, hogy bárki szimpatizál a szélsőjobboldallal vagy akár a jobboldallal ennek a posztnak a kapcsán... eléggé élénk a fantáziád.

Határátkelő 2015.03.12. 11:36:38

@Cascabel: Őszintén szólva azért, mert valakitől bekerül 3 fénykép egy posztba leszélsőjobbozni az egészet elég merész ötlet. Hogy ne használjak erősebb szavakat.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 11:38:02

Vegre, cikk a szomszedaimrol :)

Akarmennyire is ellenzik a svedek a hivatasos koldusokat, egyszerüen nem tudnak mit tenni ellenük. EU van, szabad vandorlas. A taborokat elbonthatjak (eddig meg is tettek rendszeresen), de rögtön tovabballnak mashova, igy ez sem megoldas. Amig nincs visszaallitva a hatarellenörzes es/vagy a vizumkenyszer, addig nincs megoldas. (Az SD programjaban benne volt a vizum visszaallitasa "bizonyos" orszagok fele.)
A koldulas betiltasa esetleg segithetne a probleman.

De igazabol sajnos tök felesleges kiakadni a cigany koldusokon, ott vannak mindenhol Europaban. Most mar ide is elertek.

Most az az ujdonsag, hogy elkezdtek arulni dolgokat, hogy ne csak a "passziv" koldulast lassak az emberek. A belvarosban egy sved neni kötögetett sapkakat. a koldus mellett ülve, hogy aztan az arusithassa. Most Kistaban is lattam egy fakanalat arusito romat.

Lorinc 2015.03.12. 11:41:42

"Persze a nagyvárosokban vannak a legtöbben, de a kisebb településeknek is megvan a maga kolduscsoportja."

Ezt meg tudom erősíteni, Lundban is megjelentek 1-2 éve és azóta ott vannak minden áruház, bolt bejáratánál.
Nem svéd-specifikus probléma egyébként, pl. Franciaországban sem sokkal jobb a helyzet ilyen téren.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 11:41:53

Az egyetlen pozitivum a szituacioban hogy EU allampolgarokkent nem jogosultak allami segelyre. Mar csak az hianyozna ;)
(Az hogy egy labtörest ellat nekik is a korhaz, az azert tenyleg "belefer" az elösködesbe. Bar ez a korhazba beköltözö csalad maris ravilagit arra, hogy ezzel is csunyan vissza lehet elni :( )

2015.03.12. 12:02:16

@Cascabel: "Erdekes, sok "kitantorgo" a hazai jobboldal ternyerese, politikaja elol menekult el Magyarorszagrol"

Már megint nagyon élénk a fantáziád, le kellene állni a tudatmódosító szerekkel.

bpetya75 2015.03.12. 12:10:23

@szöüke koula:

Anno mi nem nagyon mentünk bele fogalmi kérdésekbe, de azért annál, hogy a fajon belüli eltérő rasszokat is fajnak nevezi valaki egy kicsikét csak egzaktabb dologról van szó ;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 12:12:29

@szöüke koula: az teljesen oké, hogy valaki nem kívánja a mókuskereket, az "off the grid" életmódnak is pont ugyanolyan létjogosultsága van a szememben, mint az én betáblázott kispolgári létemnek. Még az is oké, hogy a közjavakból, ellátórendszerből is - korlátozott mértékben - részesülhessenek, noha nem tesznek bele semmit.
DE. Ha valakinek nem kell a "normális" társadalmi berendezkedés, akkor ne is rombolja azt. Ne vegyen el semmit azoktól, akik a mókuskerékben termelik a közjavakat. Se erőszakkal, se csalással, se lopással. És ne rontsa le a környezetet szemeteléssel, ne keserítse meg a szomszédok életét.
Sajnos a fenti óhajokat ma egyáltalán nem képes teljesíteni a kéregetők nagyon nagy többsége. Ez a bajom velük.

2015.03.12. 12:14:55

@Réka ‎:
"A képeket Roger Sahlström készítette, köszönet azért, hogy megjelenhetnek itt, a blogon."
Meg is lett kosznve a jobboldali ujsagironak, hogy megjelenhetett itt a HA-n. Mi ez, ha nem "jol csomagolt" jobboldali (rasszista es nacionalista) propaganda?
@Philosoraptor:
Megkerhetnelek arra, hogy ne szemelyeskedj? Kezdem unni. Koszonom.

svédnyugger 2015.03.12. 12:20:32

@Cascabel:
A svéd SD és a magyar jobbik között azért a különbség nem árnyalatnyi.
Itt kitisztitották a nem vállalható tagokat, ennek ellenére a többi párt szinte kiközösíti, ezért sajnos az egyetlen oppositions parti maradt. A következô választásnál még jobban feljönnek, de ez csak idôszakos, mert a szavazatok többsége "protest röst" lesz.

svédnyugger 2015.03.12. 12:20:32

@Cascabel:
Mindegy ki készítette, a képek valódiak, nem fotomontage. Gondolom attól függetlenül még fényképezhet, hogy milyen a politikai beállítottsága. A HA meg a fényképekért adott köszönömöt.

morsels (törölt) 2015.03.12. 12:27:53

@svédnyugger:
Igazabol mindketto :-)

www.government.se/sb/d/2853
Sweden is a parliamentary democracy, which means that all public power proceeds from the people.

www.government.se/sb/d/2853/a/21785
Sweden is a monarchy in which the office of Head of State is held by a King or Queen. The title is inherited by the eldest child of the incumbent Head of State. Sweden's Head of State is the nations supreme representative but has no political powers.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 12:32:51

@Cascabel: "Mi ez, ha nem "jol csomagolt" jobboldali (rasszista es nacionalista) propaganda?"
elmesélem: a posztot illusztráló 3 fotó.
ha van még ilyen kérdésed, csak bátran, segítünk :)
@svédnyugger: "de ez csak idôszakos, mert a szavazatok többsége "protest röst" lesz"
én jó hosszú időszakot jósolok ennek, mert jelenleg egyik párt sem mutat hajlandóságot arra, hogy legalább az európai szinthez közelítsék a bevándorlást.
és a protest szavazatok is egyre inkább át fognak alakulni meggyőződéses voksokká, ahogy a többi párt struccpolitikája egyre nyilvánvalóbb lesz.
Amint megjelenik egy olyan párt, amely az SD és a többiek között félúton (=kb. normál szint) helyezkedik el bevándorlásügyileg és nincs az SD-hez hasonló szennyese, az SD el fog tűnni a süllyesztőben, de ilyen pártnak egyelőre nyoma sincs.

Határátkelő 2015.03.12. 12:47:30

@Cascabel: Majd ha az alapján válogatom a fotókat, hogy aki készítette, mit gondol a világról, akkor nagyon fogom szégyellni magam.

Miként nem az alapján hallgatok zenét sem, hogy aki énekel, mit gondol a gazdaságról vagy a bevándorlásról, a kábítószer-fogyasztásról vagy a fegyvertartásról.

svédnyugger 2015.03.12. 12:51:34

@morsels: Parlamentális demokrácia - igen, de nem köztársaság

svédnyugger 2015.03.12. 12:51:34

@Réka ‎: Sokáig abban reménykedtem, hogy a Folkparti lesz egy ilyen párt. Az elôzô, sôt már az azt megelôzô választások elött is voltak jó javaslataik, amibôl persze a koalició többi tagja miatt nem lett semmi.

2015.03.12. 12:56:57

@svédnyugger:
"Gondolom attól függetlenül még fényképezhet, hogy milyen a politikai beállítottsága."
Igen, fenykepezhet, de politikai beallitottsaga motivalja a kepeinek, videoinak a temajat. Miert nem keszitett a sved hajlektalanokrol, csovesekrol is hasonlo kepeket? Vancouverben a Hasting streeten ugyan ugy el a Kanadaban szuletett "white trash", mint a ciganyok Svedorszagban. Ha roluk tennek fel kepeket, sokan felhaborodnanak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 13:07:02

@Cascabel: honnan tudod, hogy nem fényképezett?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 13:09:18

@svédnyugger: szerintem csak csali volt. A valasztasi kampanyban ment a hozonges, hogy nyelvvizsga igy es megszoritasok ugy, a valasztadok utan meg azonnal nema csend. Ezt tul sokszor jatszottak el - a valasztok bizalmaval egyutt.

svédnyugger 2015.03.12. 13:22:54

@Cascabel: Tévedsz, nem hagy maga után szemetet és nem szarik az utcára. Nem sok hajléktalan van, az a kevés is csak nagyvárosokban. Legtöbbször azért nem megy a menedékhelyekre, mert belôve és részegen nem engedik be. Ha meg inzultálja a lakosságot, akkor a rendôrség begyûjti ôket és a rendôrnek nem kell félnie a rasszista bélyegtôl, mert hazai anyaggal dolgozik.

svédnyugger 2015.03.12. 13:59:49

@Réka ‎: Igazad van, de a saját választóikat is megvezették.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 14:39:07

@szöüke koula:
köszi, erről még nem hallottam korábban. (sarkvidéki sirályok.)

morsels (törölt) 2015.03.12. 14:47:21

@svédnyugger:
Alapvetoen a monarchia miatt tettem be a linkeket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:12:55

nol.hu/kulfold/kiallitason-koldult-luca-es-marcella-1521535

egy svédországi kiálljtásra raktak be két roma koldust mint élő installációt.

Muscari 2015.03.12. 15:32:23

@Dragonlady (Bp, Hun): "A látogatók éppen azért zavarodtak össze, mert rádöbbentek, hogy többet kellene tenniük másokért."

Basszus, ezek a szerencsetlen svedek a vilag minden bajat kepesek lennenek a nyakukba venni. Nagyon meg fogjak szivni, azok alapjan, amit itt a kommentekben olvastam, en nem igazan szeretnek Svedorszagban elni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:36:25

@Muscari: én azért nem szeretnék, mert hideg van :-)

egyébként nagyságrendileg mennyi menekültről és mennyi koldusmaffiás EU-s bevándorlóról lehet szó?

Muscari 2015.03.12. 15:46:02

@Dragonlady (Bp, Hun): ja az is egy eleg nyomos erv :-)

Szerintem a menekultek sokkal tobben vannak, a koldusak max parezren vagy annyian sem. Itt Angliaban hasonlo lehet a helyzet, nem tudom, van-e valami statisztika, most lusta vagyok utananezni, takaritanom kellene inkabb...

Nagyon szep megfogalmazas a koldusmaffiás EU-s bevándorló, tetszik :-D

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 16:04:20

Nehany kapcsolodo cikk, es nem neonaci blogokbol. Svedül tudok elönyben.

www.mitti.se/fick-nog-flyttar-fran-skrap-och-bajs/

http://www.metro.se/nyheter/nedskrapning-ger-fler-klagomal-an-tigger/EVHndc!2Q2ZWu2GQ8pJc/

www.dn.se/sthlm/femtontal-till-attack-mot-tiggare/

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 16:08:54

@Dragonlady (Bp, Hun):
@Muscari: az EU-migránsok csak Malmöben 900-an voltak tavaly nyáron a Sydsvenskan napilap szerint.
Menekültek és hozzátartozóik kb. 100.000 évente

2015.03.12. 16:14:48

@Réka ‎: fogalmam sincs hova tesznek ennyi embert... Es szerintem ezt utolag nem is tudjak megallitani vagy lecsokkenteni, mert akkor rogton kezdodne a hoborges! :S

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 16:26:04

@Réka ‎: köszi. - ez tényleg nagyon sok menekült.

FutureFry 2015.03.12. 16:27:04

@~~Babette~~: Na, ha ezt ("szemantikus szaturáció") egyszer mondom (nemhogy többször) már akkor sincs értelme számomra...
Talán angolul ("semantic satiation" vagy "semantic saturation").... Nope. Akkor sem.

FutureFry 2015.03.12. 16:28:19

@~~Babette~~: @FutureFry: Ja, de egyébként köszi, nem tudtam, hogy van erre tudományos fogalom.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 16:34:16

@snygg panda: hát Östersundba semmiképp :D (lásd a busz-sztrájkot)

2015.03.12. 16:35:43

@Réka ‎: lemaradtam valamirol? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 16:40:17

@snygg panda: biztosan nem maradtál le róla, a szilveszter fergetegesen vicces híre volt :)))
blog.rekafoto.com/2015/01/a-luxusbevandorlas-netovabbja.html

2015.03.12. 16:56:38

@Réka ‎: omg! Lemaradtam, mert hazan kivul voltam. :(

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 16:58:07

Reka, amugy lattad hogy a Kista Galleriaban leszereltek a "kilincseket" a bejarati ajtok belsö oldalarol? Tudod, ahol a ruhakat szaritottak estenkent.
Elöször csodalkoztam, hogy miert szereltek le (igy azert nehezebb kinyitni az ajtot), de kesöbb leesett, hogy csakis ez lehetett az oka.

Mondjuk azota lattam mar, hogy most csak siman az ajtok tetejeröl logatjak le a ruhakat, tehat nem valt be a terv.

Tehat probalkoznak tenni ellenük valamit, de elegge korlatozottak a lehetösegek.
(Pl. ha nem szolgaljak ki öket, mint egyszer a Max hamburgerlanc, akkor jön a 20.000 koronas birsag, nyilvanos bocsanatkeres, stb.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 17:06:13

@Bajen: feltűnt, de nem esett le, hogy emiatt... de azt láttam, hogy kint a padokon stb. lógtak a ruhák. A két ajtó között meg ment a táncika, hangoskodás, cigizés (este volt már). Mondjuk már rég nem járok abba a plázába.
@snygg panda: minden kabarénál jobb volt, még mindig rötyögök rajta :D

svédnyugger 2015.03.12. 17:41:44

@Dragonlady (Bp, Hun):
2013-ban 113 000, 2014-ben 125 000 idén várhatóan meghaladja a 400 000-et a bevándorlók száma.
Az EU-s kéregetôkrôl nincs adat, de elképzelheted, hogy itt is 100 000-nél nagyobb lehet a számuk, hiszen minden bolt elött még a legkisebb falvakban is ül egy, mondjuk télen északon nem nagyon vannak.

2015.03.12. 20:13:28

@Cascabel: Ha hülyeségeket beszélsz, akkor ne lepődj meg, hogy hülyeségeket olvasol válaszként. Te nyilván jobban tudod, hogy mi megy Mo.-n, mint azok, akik itt élnek, hiszen elolvasol naponta pár hírt, és kinyilatkoztatsz. Mert az úgy van, és kész. A személyeskedést pont te kéred ki magadnak, aki rendszeresen személyeskedett másokkal. Ne fárasszál.

2015.03.12. 21:18:33

@Réka ‎: mi lesz ennek a vege?!?!

Alapvatoen nincs bajom a menekultekkel, a mieink is menekultek '56-ban. De az nem tetszik, ha odamennek valahova es ott szetbasznak mindent! :S De ugy latom ez mar a svedeknek sem tetszik annyira.

2015.03.12. 21:19:51

@svédnyugger: ez a 400.000 egy evre vonatkozik? Nem ugy volt, h ezt 4 vagy 5 ev alatt fogjak teljesiteni???

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 21:35:01

@svédnyugger: ezek lehetetlen szamok. A menekultek szama eddig sem erte el a szazezret (evente). Valamit felreerthettel szerintem. Ciganyokbol is csak nehany ezer lehet maximum.

GERI87 2015.03.12. 21:39:46

@szöüke koula:

"van egy mami, akit állami pénzen mutogatnak, meg palotában lakatják. hatalma nulla, akár egy viaszbábu is lehetne"

Egy uralkodó hatalma változó. Európában parlamenátlis és alkotmányos monarchiák vannak (kivétel a Vatikán), a Közel-Keleten meg abszolút monarchiák is vannak, tejhatalmú uralkodóval.
Európában maradva, Liechtensteinben és Luxemburgban alkotmányos monarchia van másutt parlamentáris. pl UK-ban és az összes többi Európai monarchiában. Az uralkodó az alkotmánynak vagy a parlamentek van alárendelve, így hatalmuk alapja és jogkörük kicsit más...

Amúgy egy átlagos, a parlament által választott Közt. elnök hatalma is közel nulla, egy "bábú" pl nálunk is.
A valódi hatalom a parlament és a miniszterelnök kezében van itt is ott is...

Az államfői tisztség inkább jelképes, az "állam és a nemzet egységét", "folytonosságát" a "rendszer legitimitását", fejezi ki.

De például egy évtizedeken (nemzedékeken) át államfői pozícióban lévő személy jobban megtestesítheti a nemzet, az állam, az alkotmányosság egységét és folytonosságát, ebben a titulusban sokáig csiszolódhat, tapasztalatot gyűjthet, személyes kapcsolatokat aknázhat ki a kül- és belpolitikában....jobban mint egy öltönyös "akárki", akit 4-5 évre az aktuális kormány (párt) a neki tetsző slepp közül kiválaszt.

Áder pl mit jelképez? És II.Erzsébet?
Melyikőjükkel lehet jobban azonosulni az adott nemzet tagjaként, polgárként?
Melyikőjük a politika és egy párt embere inkább?
Na ugye...

Én nem vagyok kifejezetten monarchia párti, (mert pl magyar viszonylatban ez nem döntő) a fontos és döntő úgy is hogy jogállam és demokrácia van e vagy sem.
Minden csak ezután (ebből) következik...

A legtöbb diktatúra vagy afelé hajló ország ma köztársaság, a monarchiák többsége pedig demokrácia, tehát az államforma önmagában ezt nem határozza meg.

Ország, hagyományfüggő is hogy hol melyik államforma kézenfekvőbb.

@maxval bircaman szerkesztő:

Értem én hogy mi az alapja ennek a megjegyzésnek....csak azt nem értem hogy mi a célja?
Inkább fárasztó mint vicces:/

Főleg hogy az uralkodót nem választják és nem pár évre hanem amíg él...tehát a párhuzam minimum sántít.
Malajziánál lődd el inkább ezt köztársaság dolgot...ha már:)

2015.03.12. 21:42:34

@Bajen: tevedsz, itt az evi atlag tenyleg 100.000 menekult!!!

A ciganyokat meg nem tarthatjak nyilvan, mert az rasszismus vagy mi lenne. De tenyleg ul legalabb 1 minden bolt, etterem, bankautomata elott. Add ossze oket!

GERI87 2015.03.12. 22:00:47

@GERI87:

Monaco, bocsánat...nem Luxemburg.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 22:22:30

@snygg panda: de, valahogy úgy.
@Bajen: a menekültek és a menekültek hozzátartozói kb. 100 ezer/év.
A koldusok számát 10 ezer körülre saccolnám.

2015.03.13. 06:58:35

@Réka ‎:

Ez a "hozzátartozóik" az ún. családegyesítéssel idekerült embereket jelenti?

A koldusokat én inkább több 10 ezerre saccolnám. De ez is felmérhetetlen, mert ahogy írtam korábban, cserélgetik a posztokat. Most pl. 2-3 hónap távollét után visszatért a kiscsaj, akinek az "Ungern" tábla volt a kezében, tegnap találkoztam vele.

Illetve ugyanígy egy öregasszony, aki szintén máshol tölthetett 1 hónapot. Ezzel kapcsolatban egy személyes feltételezés/elképzelés: az öregasszony egy egész kedves és szerethető nénike, láttam, hogy sokan adtak neki pénzt, ételt, ilyesmiket. Az elmúlt időszakban, kb. 1 hónapig átvette a helyét egy fiatalabb nő, aki viszont rendkívül ellenszenves volt, valami ismeretlen nyelven (gondolom romául vagy románul) odaszólogatott az embereknek és érezhetően nem kedves kifejezéseket. Láttam, hogy kerülik is, és nem adnak neki semmit. Jelzem, hogy az attitűdje miatt volt ellenszenves, nem azért, mert cigány vagy koldus volt. Szóval feltételezésem szerint ő nem keresett olyan jól, mint az aranyos nénike, így leváltották a zsíros posztról. :)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.13. 09:22:09

@snygg panda: igen. Család vagy menyasszony kihozatala, sokan otthonról házasodnak.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.13. 10:46:56

@Réka ‎: Off: Úgy hallottam, hogy Svédországban nem csak a prostit büntetik meg hanem a kuncsaftot is, aki hozzájár. Kérdéseim:

- Ez tényleg így van?
- Ha igen mióta?
- Milyen eredményt hozott?
- Van legális formája a prostitúciónak vagy csak illegális?
- Ismeretségi körödben van olyan férfi aki, prostihoz megy vagy mindenki fél a következményektől?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.13. 10:55:20

@flash.gordon: nem egészen így van. A prostitúció nem tiltott, a szexvásárlás viszont igen. Magyarul a prostit nem, csak a kuncsaftot büntetik.Nem tudom, pontosan mióta, talán kb. 15 éve.
Ez nem csak a feminácizmus miatt van, hanem azért is, mert Svédországban a prostituáltak nagyon nagy többsége alkoholista/drogos nő, vagy emberkereskedelem áldozata. Nagyon kevés az olyan nő, aki "önszántából", valamennyire szabad választásból bocsátja áruba a testét. A törvény a roppant kiszolgáltatott nők védelmére készült, de pont ma olvastam egy jelentést, miszerint ezzel a törvénnyel sem sikerült visszaszorítani a prostitúciót, ami egyébként abszolút tabu, soha senkiről nem hallottam, aki Svédországban örömlányhoz járt volna. Ami a kábítószeres vagy rabszolgasorban kihasznált nőket tekintve nem is csoda. Szerintem nem is a törvény tartja vissza az embereket, hanem egészséges ember nem is menne ilyen helyre.
Persze gondolom a neten létezik másféle prostitúció is, pl. fiatal lányok shoppingpénzt dolgoznak össze, de nem mélyültem el a tanulmányozásában. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.13. 11:11:11

@Réka ‎: Oké. Induljunk ki abból, hogy nő vagy és nem veled beszélik meg ezt a témát az ismerőseid illetve abból, hogy a svéd férfi is férfi és a svéd feleségnek is gyakran fáj a feje, amikor a házastársi kötelességeinek kell(ene) eleget tennie.

Amit te leírtál az a BAZ megyéből származó hiányos fogú honfitársainkra illik, akik olcsón kínálják bájaikat de gusztus kell hozzá.

De hová mennek azok, akik nagyobb nívóra vágynak? Pl. mit reagál a svéd Google ha beütöd svédül a Stockholm rossz lányok (vagy vmilyen szinonima) illetve lakáson szavakat? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.13. 11:15:35

@flash.gordon: én teljesen biztos vagyok benne, hogy - több okból kifolyólag - a svéd férfiak nagyságrendekkel kevesebbet járnak prostihoz, mint magyar kollégáik. De ha neked erről más meggyőződésed van, meghagylak benne, ezen nem fogunk vitatkozni.
A svéd rosszlányos guglizásban nem áll módomban segíteni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.13. 11:24:44

@Réka ‎: Kevesebbet? Ez érdekes. :) Oké. Köszi a választ. :)

2015.03.13. 12:41:20

@flash.gordon:

Elnézést, hogy beleszólok. Egy dologról/módszerről hallottam, mégpedig ha valaki luxusabb kategóriára vágyik, akkor ezeket a hölgyeket állítólag bizonyos bárokban, klubokban lehet megtalálni. Néha teleszórják Stockholm központját is a szórólapjaikkal.

Útszéli csajokat itt még sehol nem láttam.

A svédekből én is kinézem, hogy nagyságrendekkel kevesebbet szexelnek, mint pl. a magyarok. Akár nők, akár férfiak. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.13. 13:54:28

@snygg panda: à lehet, hogy a temperamentum is közrejátszik? :)

2015.03.13. 15:05:27

@Réka ‎: akkor lehet, h csak nekem tul nagyok az igenyeim? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.13. 15:09:41

@snygg panda: ezt nem tudhatom :)
(hejjdepéntekvan :D)

2015.03.13. 16:56:22

@Réka ‎:
ezt inkább nem itt tárgyalnám ki! :D

"A nemérdekelpéntek már majdnem olyan, mint egy szombat!" ;)

www.youtube.com/watch?v=BFzgvmF73Hk

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.17. 13:26:17

A hetvegen Kirunaban voltam, ott is lattam harom koldust.
Nem tudom hogy kerültek oda önszantukbol, vagy hogy voltak kepesek a futtatoik meg ennyire eszakra is koldusokat küldeni...

2015.03.18. 10:25:17

@Bajen: Hát hogy!? Úgy, hogy ott is élnek emberek, akiktől lehet pénzt koldulni. Ilyen egyszerű. :(

Most olvastam ezt a cikket, majdnem sírtam... Nem az lesz a vége, amit a cím sugall.
www.st.nu/opinion/ledare/sjalvklart-ar-tiggeriet-organiserat

szarkafarka 2015.03.26. 07:21:37

@Bajen:

Bizony az evi menekultszam (100 Ezer) az igaz es az "uj" koldusok szama is a 10 ezer felett van (lesz) a nyaron....Összes ATM + uzletek ki es bejarata + metrolejarok, vasutallomasok + mozgo koldusok a HEV-en...add össze ezeket...

szarkafarka 2015.03.28. 15:44:19

@svédnyugger:

Nagyon sok kulönbseg van a dan Neppart (Folkpart) es a sved Neppart felfogasa, programmja között. Ahogy a danok csinaljak az sajnos TELJESEN elkepzelhetetlen lenne Svedorszagban a sok liberalis agymosott miatt, ugy a politikusok mint a tolerans nep miatt es ezt hasznaljak ki az embercsempeszek meg a többi erre szakosodott jomadar es az ezt igenybevevö "menekultek" tömege, raadasul ujabb követelözö delikvensek jelentek meg a piacon akiket EU migransoknak titulalnak (idaig abban a teves tudatban voltam hogy EU-n belul EU-s polgarok nem kaphatnak semmilyen tamogatast ha nem dolgoztak elötte, hat erre "bezzeg svedorszag" racafol...) "Hogyan lehet tönkretenni egy joleti tarsadalmat" cimmel valaki csak fog irni egy könyvet elöbb vagy utobb....

szarkafarka 2015.03.30. 21:20:56

Egesz europabol megprobaljak kiszoriani ezeket a roman-bolgar (nem tavaly lebarnult) koldulo embereket. Vilagos hogy az egesz es mashonnan mar kitiltott bagazs svedorszagban landol elöbb vagy utobb mert a politikusok, liberalisok (akik valtig tagadjak a bizonyitekok ellenere hogy ez az egesz a koldusmaffia szervezese es a koldusok altal összeszedett penz is odakerul) tart karokkal varjak öket. Szo sincs semmilyen korlatozasrol (aki ilyet szoba hozni mereszelne annak a politikai karrierjenek annyi, kiveve az ottani Jobbik amelyik fel mer szolalni ez ugyben). Mig a sved hajlektalanok (akiket ezek az ”uj” idegen koldusok kiszoritottak, elzavartak mindenhonnan) nem satorozhatnak a parkokban a varosok közepen, nem utazhatnak ingyen, az orszag törvenyei vonatkoznak rajuk, addig az ”idegenekre” ezek nem vonatkoznak, azt csinalnak amit akarnak es a rendörseg is TEHETETLEN mert a sok ganej politikus meg a liberalisok is ellene vannak minden korlatozasnak, pedig mindegyik hazavihetne 2-3 koldust ezekböl azutan majd meglatna… A törvenyek szarok, gyengek. Az eszaki emberek johiszemuek. Az embereket megvezetik a koldusoknal kiallitott fenykepek meg a hozzaköltött szöveg ( ki a gyereke operaciojara gyujt, ki a beteg nagymama eltartasara, stb. nagyon talalekonyak). Aki nem itt lakik es nem talalkozik veluk nap mint nap az el sem tudja kepzelni mi mindennel nem probalkoznak hogy atverjek (föleg az idöseket). Ujsagiroknak, rendörsegnek egyszeru lenne utananezni hogy honnan kerulnek elö reggelenkent mikor kiszallitjak öket autokkal az aznapi ”munkahelyre” (amiert naponta min. 50 Skr-t kell fizetniuk a maffiafönöknek, plusz törleszteni az orszagba beutazas költsegeit amit megelölegeztek nekik). Este pedig begyujtik öket es viszik a szallashelyukre a parkokba, közeli erdökbe. Sok forgalombol kivont autokban, lakokocsikban laknak amiert fizetnek a tulajnak, berbeadonak, vannak olyanok is akiknek a neven több ilyen kivont auto,lakokocsi is van es ez bizonyitott de ez a politikusoknak, rendörsegnek smafu (ha ezt mas tenne, itteni allampolgar akkor pillanatok alatt a rendörsegen talalna magat es egy szaftos buntetest kapna, bezzeg ezek az ”ujak”…) Sok sved arrol beszel hogy az orszag jövöjenek annyi es el kell költözni mashova mert ez tarthatatlan ami itt folyik es ez csak rosszabb lesz, mar elöre felnek sokan a tavasztol-nyartol mikor meg többen jönnek majd es elarasszak az orszag minden, meg a legkisebb sarkat is (honnan a francbol tudnak mi hol van ha ez nem lenne szervezett ?). Orszaguti kalozkodas (vägpirater), lopott telefonok lefoglalasa a postakon amiket ”talaltak” ezek az emberek itt-ott es kuldtek volna haza, hazalok meg viragcsokor eladok a villanegyedekben, temetöi viraglopasok es meg lehetne sorolni. Ezek a dolgok ismeretlenek voltak idaig errefele. Addig amig valakik is adnak penzt nem fognak tagitani innen, mar mindenfele ki es bejaratra jut mar 1-2 poharcsörgetö…

www.youtube.com/watch?v=NZZjpzDv9H8
www.youtube.com/watch?v=DIHoSVGPnVI
www.youtube.com/watch?v=6wjleKrW7LQ
www.youtube.com/watch?v=aHpYRgflzo8
www.youtube.com/watch?v=hHxCvc3NMTo
www.youtube.com/watch?v=PSprgVjLFgk

i61.tinypic.com/jrz66r.jpg
i57.tinypic.com/e6d150.jpg
i60.tinypic.com/14mqhie.jpg
i58.tinypic.com/x5zj3l.jpg
i62.tinypic.com/52wpy.jpg

i57.tinypic.com/krjv8.jpg
i59.tinypic.com/24o3b5x.jpg
i59.tinypic.com/10zdd8w.jpg
i57.tinypic.com/3500wad.jpg
i61.tinypic.com/33c52qt.jpg

i60.tinypic.com/2dty5vk.jpg
i57.tinypic.com/2q2epti.jpg
i58.tinypic.com/2wnbeyq.jpg
i58.tinypic.com/i3ujiw.jpg
i61.tinypic.com/2n6ca6e.jpg

i62.tinypic.com/16lh6k1.jpg
i58.tinypic.com/2zjku4y.jpg
i62.tinypic.com/2rr8lf6.jpg
i60.tinypic.com/2myn1wy.jpg
i60.tinypic.com/70x20z.jpg

i62.tinypic.com/16gqd2.jpg
i59.tinypic.com/2qk4abk.jpg
i62.tinypic.com/16gqd2.jpg
i61.tinypic.com/4scnzk.jpg
i60.tinypic.com/10znyxf.jpg

i59.tinypic.com/34efadg.jpg
i62.tinypic.com/8vyyj6.jpg
i62.tinypic.com/2v2gydc.jpg
i60.tinypic.com/2cnhver.jpg
i58.tinypic.com/21mu5hi.jpg

i57.tinypic.com/2ytweb8.jpg
i57.tinypic.com/r1a5qv.jpg
i59.tinypic.com/zyc2uu.jpg
i58.tinypic.com/eil1g.jpg
i62.tinypic.com/2iaxzzq.jpg

i61.tinypic.com/2diekpc.jpg
i61.tinypic.com/2z4zofs.jpg
i59.tinypic.com/28v6g00.jpg
i57.tinypic.com/2mfhm4y.jpg
i57.tinypic.com/dy40o7.jpg

i60.tinypic.com/2reioa0.jpg
i58.tinypic.com/168he9v.jpg
i60.tinypic.com/1z6b8tl.jpg
i57.tinypic.com/65y3ol.jpg
i62.tinypic.com/2q87xqd.jpg

i61.tinypic.com/2w4lg7k.jpg
i61.tinypic.com/68v2th.jpg
i59.tinypic.com/10p2fxc.jpg
i58.tinypic.com/aazxoi.jpg
i58.tinypic.com/9symaa.jpg

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.04.10. 16:36:40

@szarkafarka: ennyi s nem több... sajnos ha egy svédnek megpróbálod elmagyarázni, hogy ez egy VÁLASZTOTT életmód - bármennyire is buksisimogatós kíméletes szavakba burkolva - nem fogja elhinni, mert egyszerűen nem fér be a fejébe, hogy valaki önszántából így él.
Szerintem ez a legnagyobb baj, ami megakadályozza a tisztánlátást és a takarítást. Amíg a többség szent meggyőződése, hogy a munkanélküliség/diszkrimináció miatt koldulnak, addig nem lesz változás.
Az tud még felbőszíteni, amikor előadják, hogy a gyerekek iskoláztatására kell a pénz (pont arra, ez a pofátlanság Csimborasszója), a svédnek meg nem fura az állítás, hogy Romániában fizetős az elemi iskola meg az orvosi ellátás...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása