oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 11. 06:44,  Svédország, a koldusok Mekkája 472 komment

2015. március 11. 06:44 Határátkelő

Svédország, a koldusok Mekkája

Van a jóléti állam mintájának számító Svédországnak egy másik, talán ritkábban látott oldala. Például a stockholmi „Szilícium-völgyben”, ahol egy hatalmas táborban élnek emberek. Ilyen táborból egyébként több is van, mint az Réka írásából kiderül. A képeket Roger Sahlström készítette, köszönet azért, hogy megjelenhetnek itt, a blogon.

1_65.jpg

„A legnagyobb stockholmi tábor Kista városrészben található, amelyet Svédország Szilícium-völgyének is neveznek, ugyanis rengeteg szoftver- és telekomcégnek van itt irodája: az Ericsson városrésznyi székhelyétől a Huaweig és Samsungig mindenki itt van, de a stockholmi egyetemnek, a műszaki főiskolának és a hadseregnek is vannak itt kirendeltségei.

Talán ezért is jöhetett létre ez a hatalmas tábor, hiszen a környéken csak napközben van mozgás, estére teljesen kiürül a környék. Nincsenek lakók, akik tiltakoznának. Illetve hát vannak. Vagy voltak.

A 3. számú fotón a háttérben a barakkszerű épületekben egyetemista kollégisták laknak. Illetve nem tudom, még ott laknak-e. Egy évvel ezelőtt az a hír járta, hogy az egyetem felbontotta a szerződést a lakáscéggel, mivel az errefelé EU-migránsoknak nevezett csoport ellehetetlenítette a diákok életét. Mindennapos volt a randalírozás, az üresen álló lakásokba betörtek, lelakták... a szemetelést pedig a képek illusztrálják.

Kista azért is stratégiai hely nekik, mert közel van a metró, amivel negyedóra alatt a város szívében vannak. Kistában található az egyik legnagyobb pláza is, amely mára valóságos melegedővé vált. A mosdókban mossák a ruhájukat, a kajáldás asztalok között bóklásznak és az evő emberek orra alá papírpoharat dugva kéregetnek. A földön ülve eszik az elemózsiát, hangoskodnak, tülekednek.

Sajnos a metró és a pláza környékét is a fotókon látható állapothoz hasonlóan lelakták, a közeli lakóövezetet elárasztotta a szemét és az ürülék. Videó csak erős idegzetűeknek, két étkezés között!

„Hol a főkefe?” - kérdezte valaki

Az „életvitelszerű” szemét hetekig, hónapokig hever a földön, az önkormányzat nem takarítja el. Nem tudom, miért. Azt megértem, hogy magukat az embereket nincs hova tenni.

Több önkormányzat kifizette nekik a hazautat, de egy héttel később ismét itt voltak. Ez az EU, szabad mozgás, nem igazán lehet őket ki- vagy bezárni, ez világos. De az egyik első táboruk felszámolása után 121 tonna hulladékot szállítottak el a kukás autók!

Nem értem, hogyan lehet hagyni a szemetelést, a környezet tönkretételét, hiszen a svédek híresek a szinte pedantériába hajló rendszeretetükről, a rendszer tiszteletéről és a környezetvédelemről. Sajnos nincs erre magyarázatom.

Mint írtam, csak Stockholmban mintegy 50-re duzzadt a táborok száma. Tavaly ilyenkor még „csak” 30 volt. Minden metrókijáratnál, minden élelmiszerbolt és áruház előtt, szinte minden trafik előtt ülnek. Persze a nagyvárosokban vannak a legtöbben, de a kisebb településeknek is megvan a maga kolduscsoportja.

Az újságok sok olyan incidensről számolnak be, ahol egyes csoportok összeverekedtek a legjobb helyeken, nemrégiben egy templom helyiségét is szétverték egy népes verekedés során - ételosztás közben.

2_47.jpg

A közhangulat

Bár mindenki egyetért azzal, hogy az egész helyzet szörnyű, a legtöbben nem a kéregetőket hibáztatják. Becslésem szerint a többség - egyelőre - úgy látja, hogy ezek az emberek kétségbeesésből koldulnak, és csak azért nem dolgoznak, mert a romániai diszkrimináció nem engedi őket.

Eszükbe se jut kételkedni abban, hogy ezek az emberek semmit nem szeretnének jobban, mint beilleszkedni a társadalomba. A svéd agyba egyelőre nem fér bele, hogy van, aki számára ez választott életmód és nem mindenki szeretne kispolgári „Svensson” életet élni.

Az is általános felfogás, hogy a romák Romániában nem kapnak semmilyen orvosi ellátást és az iskola is fizetős, ezért nem tudják iskolába járatni a gyerekeket (ami hatványozza a migránsok iránt érzett szánalmat és ezzel egyenes arányban az adományok mértékét is).

A legelső EU-migráns megjelenésétől kezdve egészen máig egyetlen szó sem esett az ő felelősségükről, annál többet hangoztatják azonban, hogy Romániának kötelessége gondoskodni az állampolgárairól.

3_46.jpg

Van, akinek ez az egész módi egyáltalán nem tetszik, de ilyen véleményt csak nagyon halkan és négyszemközt hallani. A sajtó és a véleményformálók szinte osztatlanul a kötelező szánalom és irgalmasság vonalat követik.

De nem csak szóban és apróval segítenek, hanem valódi közösségi összefogásra is van példa: egy civil szervezet használt mobiltelefonokkal, metróbérlettel segíti a migránsokat.

Sőt, amikor az önkormányzat felszámol egy-egy tábort, a szervezet tagjai megjelennek és segítenek máshol „felépíteni” a tábort, még sátorfóliát, kartondarabokat is visznek magukkal. Rengetegen vásárolnak élelmiszert, próbálnak munkát keresni a kéregetőknek. Nem csoda hát, hogy Svédország a koldusok Mekkája lett.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr567258293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quercus a favágó 2015.03.11. 22:10:48

A skandinávok kemény munkával összehoztak egy élhető jóléti társadalmat, amely éppen napjainkban bizonyítja életképességét.
Ehhez társítottak egy hülye migrációs politikát. Ami valószínűleg a vesztüket fogja okozni.

Sic transit gloria mundi.

2015.03.11. 22:13:57

@blackhair-lady: Hat TV-ben lattam, azokat is ugyanezek irjak tobbnyire :D Csak ilyen ingyentapasztalatom van, de nekem annyi boven eleg volt. :D @Nyuszigonosz sokkal muveltebbnek tunik e teren, inkabb tole kerdezz :D

Shanarey 2015.03.11. 22:14:28

@Taxomükke:

Nos majd ha összefutok egy ilyen "látóval" akkor ezt szívesen újra tárgyalom veled, de addig, a kétkedés joga okán, hagyjuk ezt a témát, mert szerintem marhaság.

nyuszigonosz 2015.03.11. 22:17:13

@blackhair-lady: Ezek Camilla Läckberg könyvek, mert azok játszódnak Fjällbacka-ban. Mivel én nem magyarul olvastam öket, így a címek csak részben "ismerösek", de neki jó könyvei vannak.

Taxomükke (UK) 2015.03.11. 22:17:57

@Shanarey(England) ISTP: Szerintem meg marhaság olyan dolgot elutasítani, amiről semmit sem tudok.
Szóval nincs mit újratárgyalni.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.11. 22:30:15

@Zoole[uk]: @QUERCUS: ki lettem moderalva, de semmi jelentosege ..csak arra utaltam, ahogy a feketeknek van joguk egymast niggerezni, tolem a ciganyozast nem kell komolyan venni... lehet bennem is van egy vonohuzas ... de tenyleg kulteruleten nottem fel es sok roma baratom ismerosom volt ... eleg sokat ismerek a nyelvukbol is ...
es az nem zarja ki ,hogy nem engedtem be oket a Randevu discoba , de Pesterzsebeten szinte csak ok jartak a Zsoka-bar nevu muintezmenybe ..

SzZoole 2015.03.11. 22:46:24

@montroyal ( CAN qc):nincs miert magyarazkodnod,en ertem mirol beszelsz.

FutureFry 2015.03.11. 23:05:11

@montroyal ( CAN qc):
A "No talent ass-clown" az Office Space-ből?
www.youtube.com/watch?v=ADgS_vMGgzY

De most látom, hogy legalább van humora, és bevágta magát ezekbe a jelenetekbe:
www.funnyordie.com/videos/6bff9b5b67/office-space-w-michael-bolton
Igaz a "no-talent"-et "extremely talented"-re cserélte...

tanato 2015.03.11. 23:11:10

@Dragonlady (Bp, Hun): @montroyal ( CAN qc): Köszi,most már rögzül,ott volt a szűrőállomás.

FutureFry 2015.03.11. 23:18:00

@Muscari: "A font most minden mas valutahoz kepest is erosodott."
Az (amerikai) dollárral szemben gyengült.
Egyébkent pont most nézem, hogy érdemesebb nekem euro-ban venni valamit online, mert még nem árazták át, és ezért a végösszeg (még az átváltási költséget is beleszámolva) is alacsonyabbra jön ki, mint ha eleve dollárban venném...

szöüke koula 2015.03.11. 23:18:55

@Réka ‎:
"ezelőtt valaki halál komolyan megkérdezte, hogy Magyarország monarchia-e, semmin nem lepődöm meg, ami az átlag svéd Kelet-Európáról való tudásszintjét illeti..."

lehet, hogy éppen többet tudnak az országról, mint gondolod. szerintem is monarchia magyarország, látens monarchia. az uralkodót I. Fülkefornak hívják.

amúgy meg, én biztos nem tudnám felsorolni az európai monarchiákat. manapság ez afféle úri huncutság: van egy mami, akit állami pénzen mutogatnak, meg palotában lakatják. hatalma nulla, akár egy viaszbábu is lehetne (bár, akkor biztos szebb lenne, mint a legtöbb kékhátú).

szóval ez a monarchiaság a cirkusz kategóriája, ezer fontosabb dolog van, ami egy országról tudható. nem ciki nem tudni, hogy svédországnak van-e monarchosza, vagy sem.

FutureFry 2015.03.11. 23:33:31

@montroyal ( CAN qc): @Dragonlady (Bp, Hun): @tanato: Egyébként ebben a "visszaküldjük aki nem megy át az egészségügyi rostán" az az érdekes, hogy az ott lévő Szabadságszobor talpazatában van egy táblán az a vers, aminek a híres sorai pont az ellenkezőjét sugallják:
"Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tost to me,
I lift my lamp beside the golden door!"

Vagy Jerry Seinfeld értelmezésében:
www.youtube.com/watch?v=8I_u5fvB15Q

FutureFry 2015.03.11. 23:41:42

@FutureFry: Egyébként "talapzat" vagy "talpazat"? Minél többször mondom magamban, annál inkább mindkettő teljesen értelmét veszti...

szöüke koula 2015.03.12. 00:07:30

@puhacica:
"az olyan emberek, akik elmennek otthonrol, mert ott rossz nekik, majd az uj helyukon ugyanazt az eletmodot folytatjak es eszukben sincs feljebb lepni vagy elni a felkinalt lehetosegekkel, olyanok, mint egy fertozo betegseg. es az a nagyon nagy baj, hogy ez a betegseg egyelore vilagszerte terjed es nincs ellenszere."

biztosan van egy szűk réteg, aki a társadalmon kívül élt otthon, és azon kívül él idegenben is. de hogy ez terjedne?
nem lényegtelen tényezője az egyenletnek, hogy az említett társadalmonkívüliek nagy része, ha akarna se tudna beilleszkedni. mert nem kapta meg a társadalomtól, a sorstól a lehetőséget a szocializációra.

nem állítom, hogy minden társadalmon kívüli "integrálódni" akar. de azt hiszem, az utcán sátorozók nagy része vágyik rá, és szeretne lóvét, s ezért hajlandó lenne keményen melózni is. nekem erről szóltak a "romános" channel 4 doku első epizódjai.
(más kérdés, hogy aki nem a napi munkábajáráson nőtt fel, az mennyire képes ezt megtanulni, hozzászokni felnőtt fejjel.)

***

a dolog másik oldala, hogy valóban egyre "rosszabb hely" az emberi társadalom. egyre kevésbé közösség. egyre többek számára inkább taszító, mint vonzó.
ezzel párhuzamosan (s számomra természetesen), egyre többen választják a társadalmon kívüli létet. persze, ők nem jelentkeznek segélyért, sőt, sokszor még orvosi ellátásért se.
aztán vannak, akik félúton megállnak, és korlátozott mértékben vesznek részt a társadalom életében. keveset kérnek és keveset adnak, csak a legszükségesebbekre korlátozzák a társadalommal való közösködést, anyag- és eszmecserét.

sem a teljes, sem a részleges kivonulók nem benefithuszárok. csak nem akarnak egy beteg társadalomban a többi mérgezett egérhez hasonlóan ész nélkül rohangálni, hajtani a mókuskereket. (igen, lehetnék akár hinta is, de nem vagyok. ;) )

szöüke koula 2015.03.12. 00:07:50

@FutureFry:
gyerekkorom egyik kedvenc tréfája:
mondd sokszor, hogy nagy árpi, nagy árpi... :)

(amúgy talapzat. ha már a nyelvérzéked cserbenhagy, hallgass hofit. az igazi klasszikusok a nehéz napokon sem hagynak cserben:
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/804/hofi-geza/probalj-meg-lazitani-zeneszoveg.html
"Talapzatán egy kőszobor")

már a gúglben se lehet bízni. nagyságrendileg hasonló találatszámot hoz mindkét szóra. /lehet, hogy mégis van talpazat is? ;) /

Muscari 2015.03.12. 01:06:37

@szöüke koula: szerintem talapzat, a másik variációt én még nem is hallottam.

Köszi a Nagy Árpit, kb 30 éve nem hallottam :-) Akkor gyerekként kellett egy kis idő, mire leesett :-)

2015.03.12. 02:32:57

Meg lehetne valamit tudni errol a Roger Sahlström-rol, a kepek keszitojerol?

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 03:35:19

@FutureFry: nem rossz ... de az igazival a concert is jo volt ..

szöüke koula 2015.03.12. 06:56:02

@bpetya75:
"Biológiai értelemben a faj nem egy gumifogalom, de ha neked így tetszik... "

birkát nem olvasom, így a vitátokhoz csak annyiban szólnék hozzá, hogy a biológiai faj egy meglehetősen rosszul, pontatlanul definiált fogalom. senki se tudja, mi a faj, ezer definíció van rá, az egyik biológ ezt érti alatta, a másik amazt. egy érdekes illusztráció ehhez a gyűrűfajok problémája:

'Gyűrűfajról akkor beszélünk, amikor populációk hosszú láncolata visszaér a kiindulási ponthoz, s a lánc két vége átfedi egymást. A lánc átfedő két végén lévő populációk már genetikailag annyira elkülönültek, hogy képtelenek szaporodni egymással, vagyis külön fajként viselkednek. A két összeérő populációt egymással szaporodni képes köztes populációk sora kapcsolja össze. A gyűrűfajok egyik legismertebb példája a heringsirály-ezüstsirály fajkör. Ennek a kiindulási faja a Földközi-tenger és a Kaszpi-tenger medencéjében elterjedt sárgalábú sirály (Larus cacchinnans), amelyből az európai atlanti-óceáni területen alakult ki a heringsirály (L. fuscus), a Bering-szoroson átvándorolva és izolálódva, Észak-Amerika atlanti partvidékén pedig az ezüstsirály (L. argentatus), amely másodlagosan szintén elterjedtté vált az Atlanti-óceán európai partvidékein is. Itt azonban, noha közös "ősfajból" erednek, a heringsirály és az ezüstsirály már egyértelműen, önálló fajként viselkednek egymással szemben.'
www.origo.hu/tudomany/20090210-uj-fajok-letrejotte-az-evolucio-folyaman-speciacio-fajkepzodes.html

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 07:34:08

@Taxomükke:

Szoktam nezni ezt a sorozatot a teveben:-P

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 07:35:16

@nyuszigonosz(D) ESTP: o nem azt mondja, h a jovobe lat. Mennyi mindent tud rolad=vagyis a multadrol

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 07:40:44

@FutureFry:

Ezt hivjak szemantikus szaturacionak.

nyuszigonosz 2015.03.12. 09:09:51

@~~Babette~~: A saját múltját ismeri az ember, és aki jóshoz megy, az azért szokott menni, hogy a jövöjéröl tudjon meg valamit.

svédnyugger 2015.03.12. 09:53:15

@snygg panda: Én még sose hallottam Bildt "becenevét", nem tudom a hátterét sem az elnevezésnek. Nagy tudású, igazi politikus, de borzasztóan arrogáns.
Annak ellenére, hogy a svédek nem igazán mutatják ki az érzélmeiket, engem zavar az általános ölelkezés. Inkább két puszi a levegôbe, mint félidegeneket ölelgetni.
@Cascabel: A fotográfus, újságíró, szélsôbb jobboldali, így persze a politikailag korrekt sajtó többször ki is kezdett vele. Belekeveredett egy vitába, ami verekedéssel végzôdött, elitélték pár hónapra.

svédnyugger 2015.03.12. 09:53:15

@maxval bircaman szerkesztő:
Kicsit el vagyok maradva, magyarázható a koromat jellemzô szenilitással, de azt hittem S.o még mindig monarchia.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 10:15:44

@nyuszigonosz(D) ESTP: ezek pont ezzel vezetnek meg. Mondanak par altalanossagot, amiben a multadra es a jelenedre ismersz,
majd toljak a kamut a jovodrol, ami viszont ott es akkor ellenorizhetetlen. De akkor mar be vagy vonva.
Ez olyannyira mukodik, hogy most neked is el kellett magyaraznom:-)

nyuszigonosz 2015.03.12. 10:21:34

@~~Babette~~: Dehogy kellett! :-) Pont ezt írtam ide tegnap 21.05.04-kor.

2015.03.12. 10:47:48

@svédnyugger:
" A fotográfus, újságíró, szélsôbb jobboldali"
Koszonom, csak ezt akartam tudni. Varom ezek utan az angol, nemet, gorog, dan, francia jobboldaltol is a posztokat. A csucs a magyar Jobbikat magasztalo iras lesz a HA-n:)
Erdekes, sok "kitantorgo" a hazai jobboldal ternyerese, politikaja elol menekult el Magyarorszagrol, de a befogado orszagok jobboldala szimpatikus nekik.
Nyugaton meg a tragyadomb is illatosabb, mint otthon:(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 11:17:40

@Cascabel: nem tudom, honnan veszed, hogy bárki szimpatizál a szélsőjobboldallal vagy akár a jobboldallal ennek a posztnak a kapcsán... eléggé élénk a fantáziád.

Határátkelő 2015.03.12. 11:36:38

@Cascabel: Őszintén szólva azért, mert valakitől bekerül 3 fénykép egy posztba leszélsőjobbozni az egészet elég merész ötlet. Hogy ne használjak erősebb szavakat.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 11:38:02

Vegre, cikk a szomszedaimrol :)

Akarmennyire is ellenzik a svedek a hivatasos koldusokat, egyszerüen nem tudnak mit tenni ellenük. EU van, szabad vandorlas. A taborokat elbonthatjak (eddig meg is tettek rendszeresen), de rögtön tovabballnak mashova, igy ez sem megoldas. Amig nincs visszaallitva a hatarellenörzes es/vagy a vizumkenyszer, addig nincs megoldas. (Az SD programjaban benne volt a vizum visszaallitasa "bizonyos" orszagok fele.)
A koldulas betiltasa esetleg segithetne a probleman.

De igazabol sajnos tök felesleges kiakadni a cigany koldusokon, ott vannak mindenhol Europaban. Most mar ide is elertek.

Most az az ujdonsag, hogy elkezdtek arulni dolgokat, hogy ne csak a "passziv" koldulast lassak az emberek. A belvarosban egy sved neni kötögetett sapkakat. a koldus mellett ülve, hogy aztan az arusithassa. Most Kistaban is lattam egy fakanalat arusito romat.

Lorinc 2015.03.12. 11:41:42

"Persze a nagyvárosokban vannak a legtöbben, de a kisebb településeknek is megvan a maga kolduscsoportja."

Ezt meg tudom erősíteni, Lundban is megjelentek 1-2 éve és azóta ott vannak minden áruház, bolt bejáratánál.
Nem svéd-specifikus probléma egyébként, pl. Franciaországban sem sokkal jobb a helyzet ilyen téren.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 11:41:53

Az egyetlen pozitivum a szituacioban hogy EU allampolgarokkent nem jogosultak allami segelyre. Mar csak az hianyozna ;)
(Az hogy egy labtörest ellat nekik is a korhaz, az azert tenyleg "belefer" az elösködesbe. Bar ez a korhazba beköltözö csalad maris ravilagit arra, hogy ezzel is csunyan vissza lehet elni :( )

2015.03.12. 12:02:16

@Cascabel: "Erdekes, sok "kitantorgo" a hazai jobboldal ternyerese, politikaja elol menekult el Magyarorszagrol"

Már megint nagyon élénk a fantáziád, le kellene állni a tudatmódosító szerekkel.

bpetya75 2015.03.12. 12:10:23

@szöüke koula:

Anno mi nem nagyon mentünk bele fogalmi kérdésekbe, de azért annál, hogy a fajon belüli eltérő rasszokat is fajnak nevezi valaki egy kicsikét csak egzaktabb dologról van szó ;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 12:12:29

@szöüke koula: az teljesen oké, hogy valaki nem kívánja a mókuskereket, az "off the grid" életmódnak is pont ugyanolyan létjogosultsága van a szememben, mint az én betáblázott kispolgári létemnek. Még az is oké, hogy a közjavakból, ellátórendszerből is - korlátozott mértékben - részesülhessenek, noha nem tesznek bele semmit.
DE. Ha valakinek nem kell a "normális" társadalmi berendezkedés, akkor ne is rombolja azt. Ne vegyen el semmit azoktól, akik a mókuskerékben termelik a közjavakat. Se erőszakkal, se csalással, se lopással. És ne rontsa le a környezetet szemeteléssel, ne keserítse meg a szomszédok életét.
Sajnos a fenti óhajokat ma egyáltalán nem képes teljesíteni a kéregetők nagyon nagy többsége. Ez a bajom velük.

2015.03.12. 12:14:55

@Réka ‎:
"A képeket Roger Sahlström készítette, köszönet azért, hogy megjelenhetnek itt, a blogon."
Meg is lett kosznve a jobboldali ujsagironak, hogy megjelenhetett itt a HA-n. Mi ez, ha nem "jol csomagolt" jobboldali (rasszista es nacionalista) propaganda?
@Philosoraptor:
Megkerhetnelek arra, hogy ne szemelyeskedj? Kezdem unni. Koszonom.

svédnyugger 2015.03.12. 12:20:32

@Cascabel:
A svéd SD és a magyar jobbik között azért a különbség nem árnyalatnyi.
Itt kitisztitották a nem vállalható tagokat, ennek ellenére a többi párt szinte kiközösíti, ezért sajnos az egyetlen oppositions parti maradt. A következô választásnál még jobban feljönnek, de ez csak idôszakos, mert a szavazatok többsége "protest röst" lesz.

svédnyugger 2015.03.12. 12:20:32

@Cascabel:
Mindegy ki készítette, a képek valódiak, nem fotomontage. Gondolom attól függetlenül még fényképezhet, hogy milyen a politikai beállítottsága. A HA meg a fényképekért adott köszönömöt.

morsels (törölt) 2015.03.12. 12:27:53

@svédnyugger:
Igazabol mindketto :-)

www.government.se/sb/d/2853
Sweden is a parliamentary democracy, which means that all public power proceeds from the people.

www.government.se/sb/d/2853/a/21785
Sweden is a monarchy in which the office of Head of State is held by a King or Queen. The title is inherited by the eldest child of the incumbent Head of State. Sweden's Head of State is the nations supreme representative but has no political powers.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 12:32:51

@Cascabel: "Mi ez, ha nem "jol csomagolt" jobboldali (rasszista es nacionalista) propaganda?"
elmesélem: a posztot illusztráló 3 fotó.
ha van még ilyen kérdésed, csak bátran, segítünk :)
@svédnyugger: "de ez csak idôszakos, mert a szavazatok többsége "protest röst" lesz"
én jó hosszú időszakot jósolok ennek, mert jelenleg egyik párt sem mutat hajlandóságot arra, hogy legalább az európai szinthez közelítsék a bevándorlást.
és a protest szavazatok is egyre inkább át fognak alakulni meggyőződéses voksokká, ahogy a többi párt struccpolitikája egyre nyilvánvalóbb lesz.
Amint megjelenik egy olyan párt, amely az SD és a többiek között félúton (=kb. normál szint) helyezkedik el bevándorlásügyileg és nincs az SD-hez hasonló szennyese, az SD el fog tűnni a süllyesztőben, de ilyen pártnak egyelőre nyoma sincs.

Határátkelő 2015.03.12. 12:47:30

@Cascabel: Majd ha az alapján válogatom a fotókat, hogy aki készítette, mit gondol a világról, akkor nagyon fogom szégyellni magam.

Miként nem az alapján hallgatok zenét sem, hogy aki énekel, mit gondol a gazdaságról vagy a bevándorlásról, a kábítószer-fogyasztásról vagy a fegyvertartásról.

svédnyugger 2015.03.12. 12:51:34

@morsels: Parlamentális demokrácia - igen, de nem köztársaság

svédnyugger 2015.03.12. 12:51:34

@Réka ‎: Sokáig abban reménykedtem, hogy a Folkparti lesz egy ilyen párt. Az elôzô, sôt már az azt megelôzô választások elött is voltak jó javaslataik, amibôl persze a koalició többi tagja miatt nem lett semmi.

2015.03.12. 12:56:57

@svédnyugger:
"Gondolom attól függetlenül még fényképezhet, hogy milyen a politikai beállítottsága."
Igen, fenykepezhet, de politikai beallitottsaga motivalja a kepeinek, videoinak a temajat. Miert nem keszitett a sved hajlektalanokrol, csovesekrol is hasonlo kepeket? Vancouverben a Hasting streeten ugyan ugy el a Kanadaban szuletett "white trash", mint a ciganyok Svedorszagban. Ha roluk tennek fel kepeket, sokan felhaborodnanak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 13:07:02

@Cascabel: honnan tudod, hogy nem fényképezett?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 13:09:18

@svédnyugger: szerintem csak csali volt. A valasztasi kampanyban ment a hozonges, hogy nyelvvizsga igy es megszoritasok ugy, a valasztadok utan meg azonnal nema csend. Ezt tul sokszor jatszottak el - a valasztok bizalmaval egyutt.

svédnyugger 2015.03.12. 13:22:54

@Cascabel: Tévedsz, nem hagy maga után szemetet és nem szarik az utcára. Nem sok hajléktalan van, az a kevés is csak nagyvárosokban. Legtöbbször azért nem megy a menedékhelyekre, mert belôve és részegen nem engedik be. Ha meg inzultálja a lakosságot, akkor a rendôrség begyûjti ôket és a rendôrnek nem kell félnie a rasszista bélyegtôl, mert hazai anyaggal dolgozik.

svédnyugger 2015.03.12. 13:59:49

@Réka ‎: Igazad van, de a saját választóikat is megvezették.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 14:39:07

@szöüke koula:
köszi, erről még nem hallottam korábban. (sarkvidéki sirályok.)

morsels (törölt) 2015.03.12. 14:47:21

@svédnyugger:
Alapvetoen a monarchia miatt tettem be a linkeket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:12:55

nol.hu/kulfold/kiallitason-koldult-luca-es-marcella-1521535

egy svédországi kiálljtásra raktak be két roma koldust mint élő installációt.

Muscari 2015.03.12. 15:32:23

@Dragonlady (Bp, Hun): "A látogatók éppen azért zavarodtak össze, mert rádöbbentek, hogy többet kellene tenniük másokért."

Basszus, ezek a szerencsetlen svedek a vilag minden bajat kepesek lennenek a nyakukba venni. Nagyon meg fogjak szivni, azok alapjan, amit itt a kommentekben olvastam, en nem igazan szeretnek Svedorszagban elni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:36:25

@Muscari: én azért nem szeretnék, mert hideg van :-)

egyébként nagyságrendileg mennyi menekültről és mennyi koldusmaffiás EU-s bevándorlóról lehet szó?

Muscari 2015.03.12. 15:46:02

@Dragonlady (Bp, Hun): ja az is egy eleg nyomos erv :-)

Szerintem a menekultek sokkal tobben vannak, a koldusak max parezren vagy annyian sem. Itt Angliaban hasonlo lehet a helyzet, nem tudom, van-e valami statisztika, most lusta vagyok utananezni, takaritanom kellene inkabb...

Nagyon szep megfogalmazas a koldusmaffiás EU-s bevándorló, tetszik :-D

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 16:04:20

Nehany kapcsolodo cikk, es nem neonaci blogokbol. Svedül tudok elönyben.

www.mitti.se/fick-nog-flyttar-fran-skrap-och-bajs/

http://www.metro.se/nyheter/nedskrapning-ger-fler-klagomal-an-tigger/EVHndc!2Q2ZWu2GQ8pJc/

www.dn.se/sthlm/femtontal-till-attack-mot-tiggare/

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 16:08:54

@Dragonlady (Bp, Hun):
@Muscari: az EU-migránsok csak Malmöben 900-an voltak tavaly nyáron a Sydsvenskan napilap szerint.
Menekültek és hozzátartozóik kb. 100.000 évente

2015.03.12. 16:14:48

@Réka ‎: fogalmam sincs hova tesznek ennyi embert... Es szerintem ezt utolag nem is tudjak megallitani vagy lecsokkenteni, mert akkor rogton kezdodne a hoborges! :S

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 16:26:04

@Réka ‎: köszi. - ez tényleg nagyon sok menekült.

FutureFry 2015.03.12. 16:27:04

@~~Babette~~: Na, ha ezt ("szemantikus szaturáció") egyszer mondom (nemhogy többször) már akkor sincs értelme számomra...
Talán angolul ("semantic satiation" vagy "semantic saturation").... Nope. Akkor sem.

FutureFry 2015.03.12. 16:28:19

@~~Babette~~: @FutureFry: Ja, de egyébként köszi, nem tudtam, hogy van erre tudományos fogalom.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 16:34:16

@snygg panda: hát Östersundba semmiképp :D (lásd a busz-sztrájkot)

2015.03.12. 16:35:43

@Réka ‎: lemaradtam valamirol? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 16:40:17

@snygg panda: biztosan nem maradtál le róla, a szilveszter fergetegesen vicces híre volt :)))
blog.rekafoto.com/2015/01/a-luxusbevandorlas-netovabbja.html

2015.03.12. 16:56:38

@Réka ‎: omg! Lemaradtam, mert hazan kivul voltam. :(

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 16:58:07

Reka, amugy lattad hogy a Kista Galleriaban leszereltek a "kilincseket" a bejarati ajtok belsö oldalarol? Tudod, ahol a ruhakat szaritottak estenkent.
Elöször csodalkoztam, hogy miert szereltek le (igy azert nehezebb kinyitni az ajtot), de kesöbb leesett, hogy csakis ez lehetett az oka.

Mondjuk azota lattam mar, hogy most csak siman az ajtok tetejeröl logatjak le a ruhakat, tehat nem valt be a terv.

Tehat probalkoznak tenni ellenük valamit, de elegge korlatozottak a lehetösegek.
(Pl. ha nem szolgaljak ki öket, mint egyszer a Max hamburgerlanc, akkor jön a 20.000 koronas birsag, nyilvanos bocsanatkeres, stb.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 17:06:13

@Bajen: feltűnt, de nem esett le, hogy emiatt... de azt láttam, hogy kint a padokon stb. lógtak a ruhák. A két ajtó között meg ment a táncika, hangoskodás, cigizés (este volt már). Mondjuk már rég nem járok abba a plázába.
@snygg panda: minden kabarénál jobb volt, még mindig rötyögök rajta :D

svédnyugger 2015.03.12. 17:41:44

@Dragonlady (Bp, Hun):
2013-ban 113 000, 2014-ben 125 000 idén várhatóan meghaladja a 400 000-et a bevándorlók száma.
Az EU-s kéregetôkrôl nincs adat, de elképzelheted, hogy itt is 100 000-nél nagyobb lehet a számuk, hiszen minden bolt elött még a legkisebb falvakban is ül egy, mondjuk télen északon nem nagyon vannak.

2015.03.12. 20:13:28

@Cascabel: Ha hülyeségeket beszélsz, akkor ne lepődj meg, hogy hülyeségeket olvasol válaszként. Te nyilván jobban tudod, hogy mi megy Mo.-n, mint azok, akik itt élnek, hiszen elolvasol naponta pár hírt, és kinyilatkoztatsz. Mert az úgy van, és kész. A személyeskedést pont te kéred ki magadnak, aki rendszeresen személyeskedett másokkal. Ne fárasszál.

2015.03.12. 21:18:33

@Réka ‎: mi lesz ennek a vege?!?!

Alapvatoen nincs bajom a menekultekkel, a mieink is menekultek '56-ban. De az nem tetszik, ha odamennek valahova es ott szetbasznak mindent! :S De ugy latom ez mar a svedeknek sem tetszik annyira.

2015.03.12. 21:19:51

@svédnyugger: ez a 400.000 egy evre vonatkozik? Nem ugy volt, h ezt 4 vagy 5 ev alatt fogjak teljesiteni???

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.12. 21:35:01

@svédnyugger: ezek lehetetlen szamok. A menekultek szama eddig sem erte el a szazezret (evente). Valamit felreerthettel szerintem. Ciganyokbol is csak nehany ezer lehet maximum.

GERI87 2015.03.12. 21:39:46

@szöüke koula:

"van egy mami, akit állami pénzen mutogatnak, meg palotában lakatják. hatalma nulla, akár egy viaszbábu is lehetne"

Egy uralkodó hatalma változó. Európában parlamenátlis és alkotmányos monarchiák vannak (kivétel a Vatikán), a Közel-Keleten meg abszolút monarchiák is vannak, tejhatalmú uralkodóval.
Európában maradva, Liechtensteinben és Luxemburgban alkotmányos monarchia van másutt parlamentáris. pl UK-ban és az összes többi Európai monarchiában. Az uralkodó az alkotmánynak vagy a parlamentek van alárendelve, így hatalmuk alapja és jogkörük kicsit más...

Amúgy egy átlagos, a parlament által választott Közt. elnök hatalma is közel nulla, egy "bábú" pl nálunk is.
A valódi hatalom a parlament és a miniszterelnök kezében van itt is ott is...

Az államfői tisztség inkább jelképes, az "állam és a nemzet egységét", "folytonosságát" a "rendszer legitimitását", fejezi ki.

De például egy évtizedeken (nemzedékeken) át államfői pozícióban lévő személy jobban megtestesítheti a nemzet, az állam, az alkotmányosság egységét és folytonosságát, ebben a titulusban sokáig csiszolódhat, tapasztalatot gyűjthet, személyes kapcsolatokat aknázhat ki a kül- és belpolitikában....jobban mint egy öltönyös "akárki", akit 4-5 évre az aktuális kormány (párt) a neki tetsző slepp közül kiválaszt.

Áder pl mit jelképez? És II.Erzsébet?
Melyikőjükkel lehet jobban azonosulni az adott nemzet tagjaként, polgárként?
Melyikőjük a politika és egy párt embere inkább?
Na ugye...

Én nem vagyok kifejezetten monarchia párti, (mert pl magyar viszonylatban ez nem döntő) a fontos és döntő úgy is hogy jogállam és demokrácia van e vagy sem.
Minden csak ezután (ebből) következik...

A legtöbb diktatúra vagy afelé hajló ország ma köztársaság, a monarchiák többsége pedig demokrácia, tehát az államforma önmagában ezt nem határozza meg.

Ország, hagyományfüggő is hogy hol melyik államforma kézenfekvőbb.

@maxval bircaman szerkesztő:

Értem én hogy mi az alapja ennek a megjegyzésnek....csak azt nem értem hogy mi a célja?
Inkább fárasztó mint vicces:/

Főleg hogy az uralkodót nem választják és nem pár évre hanem amíg él...tehát a párhuzam minimum sántít.
Malajziánál lődd el inkább ezt köztársaság dolgot...ha már:)

2015.03.12. 21:42:34

@Bajen: tevedsz, itt az evi atlag tenyleg 100.000 menekult!!!

A ciganyokat meg nem tarthatjak nyilvan, mert az rasszismus vagy mi lenne. De tenyleg ul legalabb 1 minden bolt, etterem, bankautomata elott. Add ossze oket!

GERI87 2015.03.12. 22:00:47

@GERI87:

Monaco, bocsánat...nem Luxemburg.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.12. 22:22:30

@snygg panda: de, valahogy úgy.
@Bajen: a menekültek és a menekültek hozzátartozói kb. 100 ezer/év.
A koldusok számát 10 ezer körülre saccolnám.

2015.03.13. 06:58:35

@Réka ‎:

Ez a "hozzátartozóik" az ún. családegyesítéssel idekerült embereket jelenti?

A koldusokat én inkább több 10 ezerre saccolnám. De ez is felmérhetetlen, mert ahogy írtam korábban, cserélgetik a posztokat. Most pl. 2-3 hónap távollét után visszatért a kiscsaj, akinek az "Ungern" tábla volt a kezében, tegnap találkoztam vele.

Illetve ugyanígy egy öregasszony, aki szintén máshol tölthetett 1 hónapot. Ezzel kapcsolatban egy személyes feltételezés/elképzelés: az öregasszony egy egész kedves és szerethető nénike, láttam, hogy sokan adtak neki pénzt, ételt, ilyesmiket. Az elmúlt időszakban, kb. 1 hónapig átvette a helyét egy fiatalabb nő, aki viszont rendkívül ellenszenves volt, valami ismeretlen nyelven (gondolom romául vagy románul) odaszólogatott az embereknek és érezhetően nem kedves kifejezéseket. Láttam, hogy kerülik is, és nem adnak neki semmit. Jelzem, hogy az attitűdje miatt volt ellenszenves, nem azért, mert cigány vagy koldus volt. Szóval feltételezésem szerint ő nem keresett olyan jól, mint az aranyos nénike, így leváltották a zsíros posztról. :)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.13. 09:22:09

@snygg panda: igen. Család vagy menyasszony kihozatala, sokan otthonról házasodnak.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.13. 10:46:56

@Réka ‎: Off: Úgy hallottam, hogy Svédországban nem csak a prostit büntetik meg hanem a kuncsaftot is, aki hozzájár. Kérdéseim:

- Ez tényleg így van?
- Ha igen mióta?
- Milyen eredményt hozott?
- Van legális formája a prostitúciónak vagy csak illegális?
- Ismeretségi körödben van olyan férfi aki, prostihoz megy vagy mindenki fél a következményektől?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.13. 10:55:20

@flash.gordon: nem egészen így van. A prostitúció nem tiltott, a szexvásárlás viszont igen. Magyarul a prostit nem, csak a kuncsaftot büntetik.Nem tudom, pontosan mióta, talán kb. 15 éve.
Ez nem csak a feminácizmus miatt van, hanem azért is, mert Svédországban a prostituáltak nagyon nagy többsége alkoholista/drogos nő, vagy emberkereskedelem áldozata. Nagyon kevés az olyan nő, aki "önszántából", valamennyire szabad választásból bocsátja áruba a testét. A törvény a roppant kiszolgáltatott nők védelmére készült, de pont ma olvastam egy jelentést, miszerint ezzel a törvénnyel sem sikerült visszaszorítani a prostitúciót, ami egyébként abszolút tabu, soha senkiről nem hallottam, aki Svédországban örömlányhoz járt volna. Ami a kábítószeres vagy rabszolgasorban kihasznált nőket tekintve nem is csoda. Szerintem nem is a törvény tartja vissza az embereket, hanem egészséges ember nem is menne ilyen helyre.
Persze gondolom a neten létezik másféle prostitúció is, pl. fiatal lányok shoppingpénzt dolgoznak össze, de nem mélyültem el a tanulmányozásában. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.13. 11:11:11

@Réka ‎: Oké. Induljunk ki abból, hogy nő vagy és nem veled beszélik meg ezt a témát az ismerőseid illetve abból, hogy a svéd férfi is férfi és a svéd feleségnek is gyakran fáj a feje, amikor a házastársi kötelességeinek kell(ene) eleget tennie.

Amit te leírtál az a BAZ megyéből származó hiányos fogú honfitársainkra illik, akik olcsón kínálják bájaikat de gusztus kell hozzá.

De hová mennek azok, akik nagyobb nívóra vágynak? Pl. mit reagál a svéd Google ha beütöd svédül a Stockholm rossz lányok (vagy vmilyen szinonima) illetve lakáson szavakat? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.13. 11:15:35

@flash.gordon: én teljesen biztos vagyok benne, hogy - több okból kifolyólag - a svéd férfiak nagyságrendekkel kevesebbet járnak prostihoz, mint magyar kollégáik. De ha neked erről más meggyőződésed van, meghagylak benne, ezen nem fogunk vitatkozni.
A svéd rosszlányos guglizásban nem áll módomban segíteni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.13. 11:24:44

@Réka ‎: Kevesebbet? Ez érdekes. :) Oké. Köszi a választ. :)

2015.03.13. 12:41:20

@flash.gordon:

Elnézést, hogy beleszólok. Egy dologról/módszerről hallottam, mégpedig ha valaki luxusabb kategóriára vágyik, akkor ezeket a hölgyeket állítólag bizonyos bárokban, klubokban lehet megtalálni. Néha teleszórják Stockholm központját is a szórólapjaikkal.

Útszéli csajokat itt még sehol nem láttam.

A svédekből én is kinézem, hogy nagyságrendekkel kevesebbet szexelnek, mint pl. a magyarok. Akár nők, akár férfiak. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.13. 13:54:28

@snygg panda: à lehet, hogy a temperamentum is közrejátszik? :)

2015.03.13. 15:05:27

@Réka ‎: akkor lehet, h csak nekem tul nagyok az igenyeim? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.13. 15:09:41

@snygg panda: ezt nem tudhatom :)
(hejjdepéntekvan :D)

2015.03.13. 16:56:22

@Réka ‎:
ezt inkább nem itt tárgyalnám ki! :D

"A nemérdekelpéntek már majdnem olyan, mint egy szombat!" ;)

www.youtube.com/watch?v=BFzgvmF73Hk

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.03.17. 13:26:17

A hetvegen Kirunaban voltam, ott is lattam harom koldust.
Nem tudom hogy kerültek oda önszantukbol, vagy hogy voltak kepesek a futtatoik meg ennyire eszakra is koldusokat küldeni...

2015.03.18. 10:25:17

@Bajen: Hát hogy!? Úgy, hogy ott is élnek emberek, akiktől lehet pénzt koldulni. Ilyen egyszerű. :(

Most olvastam ezt a cikket, majdnem sírtam... Nem az lesz a vége, amit a cím sugall.
www.st.nu/opinion/ledare/sjalvklart-ar-tiggeriet-organiserat

szarkafarka 2015.03.26. 07:21:37

@Bajen:

Bizony az evi menekultszam (100 Ezer) az igaz es az "uj" koldusok szama is a 10 ezer felett van (lesz) a nyaron....Összes ATM + uzletek ki es bejarata + metrolejarok, vasutallomasok + mozgo koldusok a HEV-en...add össze ezeket...

szarkafarka 2015.03.28. 15:44:19

@svédnyugger:

Nagyon sok kulönbseg van a dan Neppart (Folkpart) es a sved Neppart felfogasa, programmja között. Ahogy a danok csinaljak az sajnos TELJESEN elkepzelhetetlen lenne Svedorszagban a sok liberalis agymosott miatt, ugy a politikusok mint a tolerans nep miatt es ezt hasznaljak ki az embercsempeszek meg a többi erre szakosodott jomadar es az ezt igenybevevö "menekultek" tömege, raadasul ujabb követelözö delikvensek jelentek meg a piacon akiket EU migransoknak titulalnak (idaig abban a teves tudatban voltam hogy EU-n belul EU-s polgarok nem kaphatnak semmilyen tamogatast ha nem dolgoztak elötte, hat erre "bezzeg svedorszag" racafol...) "Hogyan lehet tönkretenni egy joleti tarsadalmat" cimmel valaki csak fog irni egy könyvet elöbb vagy utobb....

szarkafarka 2015.03.30. 21:20:56

Egesz europabol megprobaljak kiszoriani ezeket a roman-bolgar (nem tavaly lebarnult) koldulo embereket. Vilagos hogy az egesz es mashonnan mar kitiltott bagazs svedorszagban landol elöbb vagy utobb mert a politikusok, liberalisok (akik valtig tagadjak a bizonyitekok ellenere hogy ez az egesz a koldusmaffia szervezese es a koldusok altal összeszedett penz is odakerul) tart karokkal varjak öket. Szo sincs semmilyen korlatozasrol (aki ilyet szoba hozni mereszelne annak a politikai karrierjenek annyi, kiveve az ottani Jobbik amelyik fel mer szolalni ez ugyben). Mig a sved hajlektalanok (akiket ezek az ”uj” idegen koldusok kiszoritottak, elzavartak mindenhonnan) nem satorozhatnak a parkokban a varosok közepen, nem utazhatnak ingyen, az orszag törvenyei vonatkoznak rajuk, addig az ”idegenekre” ezek nem vonatkoznak, azt csinalnak amit akarnak es a rendörseg is TEHETETLEN mert a sok ganej politikus meg a liberalisok is ellene vannak minden korlatozasnak, pedig mindegyik hazavihetne 2-3 koldust ezekböl azutan majd meglatna… A törvenyek szarok, gyengek. Az eszaki emberek johiszemuek. Az embereket megvezetik a koldusoknal kiallitott fenykepek meg a hozzaköltött szöveg ( ki a gyereke operaciojara gyujt, ki a beteg nagymama eltartasara, stb. nagyon talalekonyak). Aki nem itt lakik es nem talalkozik veluk nap mint nap az el sem tudja kepzelni mi mindennel nem probalkoznak hogy atverjek (föleg az idöseket). Ujsagiroknak, rendörsegnek egyszeru lenne utananezni hogy honnan kerulnek elö reggelenkent mikor kiszallitjak öket autokkal az aznapi ”munkahelyre” (amiert naponta min. 50 Skr-t kell fizetniuk a maffiafönöknek, plusz törleszteni az orszagba beutazas költsegeit amit megelölegeztek nekik). Este pedig begyujtik öket es viszik a szallashelyukre a parkokba, közeli erdökbe. Sok forgalombol kivont autokban, lakokocsikban laknak amiert fizetnek a tulajnak, berbeadonak, vannak olyanok is akiknek a neven több ilyen kivont auto,lakokocsi is van es ez bizonyitott de ez a politikusoknak, rendörsegnek smafu (ha ezt mas tenne, itteni allampolgar akkor pillanatok alatt a rendörsegen talalna magat es egy szaftos buntetest kapna, bezzeg ezek az ”ujak”…) Sok sved arrol beszel hogy az orszag jövöjenek annyi es el kell költözni mashova mert ez tarthatatlan ami itt folyik es ez csak rosszabb lesz, mar elöre felnek sokan a tavasztol-nyartol mikor meg többen jönnek majd es elarasszak az orszag minden, meg a legkisebb sarkat is (honnan a francbol tudnak mi hol van ha ez nem lenne szervezett ?). Orszaguti kalozkodas (vägpirater), lopott telefonok lefoglalasa a postakon amiket ”talaltak” ezek az emberek itt-ott es kuldtek volna haza, hazalok meg viragcsokor eladok a villanegyedekben, temetöi viraglopasok es meg lehetne sorolni. Ezek a dolgok ismeretlenek voltak idaig errefele. Addig amig valakik is adnak penzt nem fognak tagitani innen, mar mindenfele ki es bejaratra jut mar 1-2 poharcsörgetö…

www.youtube.com/watch?v=NZZjpzDv9H8
www.youtube.com/watch?v=DIHoSVGPnVI
www.youtube.com/watch?v=6wjleKrW7LQ
www.youtube.com/watch?v=aHpYRgflzo8
www.youtube.com/watch?v=hHxCvc3NMTo
www.youtube.com/watch?v=PSprgVjLFgk

i61.tinypic.com/jrz66r.jpg
i57.tinypic.com/e6d150.jpg
i60.tinypic.com/14mqhie.jpg
i58.tinypic.com/x5zj3l.jpg
i62.tinypic.com/52wpy.jpg

i57.tinypic.com/krjv8.jpg
i59.tinypic.com/24o3b5x.jpg
i59.tinypic.com/10zdd8w.jpg
i57.tinypic.com/3500wad.jpg
i61.tinypic.com/33c52qt.jpg

i60.tinypic.com/2dty5vk.jpg
i57.tinypic.com/2q2epti.jpg
i58.tinypic.com/2wnbeyq.jpg
i58.tinypic.com/i3ujiw.jpg
i61.tinypic.com/2n6ca6e.jpg

i62.tinypic.com/16lh6k1.jpg
i58.tinypic.com/2zjku4y.jpg
i62.tinypic.com/2rr8lf6.jpg
i60.tinypic.com/2myn1wy.jpg
i60.tinypic.com/70x20z.jpg

i62.tinypic.com/16gqd2.jpg
i59.tinypic.com/2qk4abk.jpg
i62.tinypic.com/16gqd2.jpg
i61.tinypic.com/4scnzk.jpg
i60.tinypic.com/10znyxf.jpg

i59.tinypic.com/34efadg.jpg
i62.tinypic.com/8vyyj6.jpg
i62.tinypic.com/2v2gydc.jpg
i60.tinypic.com/2cnhver.jpg
i58.tinypic.com/21mu5hi.jpg

i57.tinypic.com/2ytweb8.jpg
i57.tinypic.com/r1a5qv.jpg
i59.tinypic.com/zyc2uu.jpg
i58.tinypic.com/eil1g.jpg
i62.tinypic.com/2iaxzzq.jpg

i61.tinypic.com/2diekpc.jpg
i61.tinypic.com/2z4zofs.jpg
i59.tinypic.com/28v6g00.jpg
i57.tinypic.com/2mfhm4y.jpg
i57.tinypic.com/dy40o7.jpg

i60.tinypic.com/2reioa0.jpg
i58.tinypic.com/168he9v.jpg
i60.tinypic.com/1z6b8tl.jpg
i57.tinypic.com/65y3ol.jpg
i62.tinypic.com/2q87xqd.jpg

i61.tinypic.com/2w4lg7k.jpg
i61.tinypic.com/68v2th.jpg
i59.tinypic.com/10p2fxc.jpg
i58.tinypic.com/aazxoi.jpg
i58.tinypic.com/9symaa.jpg

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.04.10. 16:36:40

@szarkafarka: ennyi s nem több... sajnos ha egy svédnek megpróbálod elmagyarázni, hogy ez egy VÁLASZTOTT életmód - bármennyire is buksisimogatós kíméletes szavakba burkolva - nem fogja elhinni, mert egyszerűen nem fér be a fejébe, hogy valaki önszántából így él.
Szerintem ez a legnagyobb baj, ami megakadályozza a tisztánlátást és a takarítást. Amíg a többség szent meggyőződése, hogy a munkanélküliség/diszkrimináció miatt koldulnak, addig nem lesz változás.
Az tud még felbőszíteni, amikor előadják, hogy a gyerekek iskoláztatására kell a pénz (pont arra, ez a pofátlanság Csimborasszója), a svédnek meg nem fura az állítás, hogy Romániában fizetős az elemi iskola meg az orvosi ellátás...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása