oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 31. 06:41,  Ahol ősi étel a repülőegér 358 komment

2015. január 31. 06:41 Határátkelő

Ahol ősi étel a repülőegér

Pár hónappal ezelőtt volt egy sorozat itt, a blogon, melyben kedvenc (vagy nem kedvenc, de érdekes) helyi ételekről esett szó. Nos, részben ide kapcsolódik még Ferenc mai posztja (korábbi írását itt olvashatjátok el), ami Luxemburgtól Ausztrálián át Új-Kaledóniáig vezet. A nap kínzó kérdése: megkóstolnád-e a repülőegér húsát?

bougna_nc_.jpgNemzeti étel a bougna

„Augusztus vége óta újra Luxemburgban tengetem életem. Folytatom az egyetemet, és újra bevállaltam a munkát is mellé, azonban nemrég felmondtam. Sajnos idén nagyon nem fért össze a kettő.

Az itteni étkezésről annyit, hogy épp a szívpörköltet kísérem le mákos bejglivel (karácsony előtt nem volt időm, hát vizsgák után megcsináltam). Általánosságba véve minden alapanyagot lehet kapni, ami a magyar konyhához kell. Idén például már darált mákot is találtam szupermarketben.

Egy-két különleges dologhoz ott a román vagy az orosz ABC, kelljen erdélyi pálinka vagy füstölt sajt. Egyetlen hiánycikk a TV paprika, de a németországi Trierben az is fellelhető.

Luxemburgban, de legtávolabb Trierben lehet kapni magyar paprikaőrleményt, Pick szalámit, kolbászt, Piros Aranyat, Unicumot, néha magyar bort is, de ha valami nem lenne, repülővel, kocsival is simán el lehet hozni dolgokat.

judd_mat_gaardebounen_lux_.jpgJudd mat gaardebounen (Luxemburg)

A Hungarian Salami olyan, mint az ungarische Gulaschsuppe

Nem így volt ez Új-Kaledóniában, meg úgy általánosságban véve az összes csendes-óceáni szigetországban, beleértve magát a kontinenst, Ausztráliát is. Mivel sok betegség a földrajzi elszigeteltség miatt nem jelent meg, így hacsak nem tudja becsempészni az ember, sok alapanyag elérhetetlen.

Ettől ezt még a sydney-i, melbourne-i és welligtoni éttermekben / kürtőskalácsosoknál nagyon jól áthidalják. Ugyan Hungarian Salami van, de legalább akkora csalódás, mint a németországi ungarische Gulaschsuppe. Csak a magyar jelző értelmezhetetlen.

gromperekichelcher_lux_kicsi.jpgA luxemburgi konyha (jobbra a kis képen a Gromperekichelcher látható) amúgy körülbelül a német konyhával egyenlő. Persze rengeteg francia behatással, de a belga kékkagylóról sem szabad megfeledkeznünk.

Amúgy nem főznek rosszul, és az egészséges táplálkozásra sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek, mint otthon, ahol ez a fogalom szerintem nem létezik. Legalábbis ilyen mértékű kampány semmiképp nincs mellette.

Az ausztrál konyha az angol-ír konyhára hasonlít - erről mindenki maga alkosson véleményt -, de persze ne feledkezzünk meg a kenguru steakről meg a barbecue-ról, amit nemes egyszerűséggel csak barbie-nak neveznek.

A bougna és a repülőegér

Új-Kaledónia érdekesebb kérdés. Az őslakosok „nemzeti” étele a bougna, ami yam-gyökér, édesburgonya, és gyakorlatilag bármilyen hús vagy hal kókusztejjel megöntve, banánlevélbe csomagolva és forró köveken megsütve.

Nekem picit ízetlen volt, de kárpótolt, hogy egy kanak törzsben ettük, a csirkét is ott vágták le. Friss tej ugyan az országban nagyon ritka - szupermarketben is csak UHT tej van -, azonban nagyon nagy kultúrája van a húsmarhának.

Vadászatát védettsége miatt korlátozzák, de nagyon finom a helyi őzhús, és mivel egy csendes-óceáni szigetről beszélünk, a tenger gyümölcseit - homár, garnéla -, valamint a halakat (főleg ton), meg sem kell említeni.

Természetesen a konyhára nagy befolyással van a francia gyarmatosítás, valamint a sok ázsiai bevándorló is (főleg a curry révén). Szintén új-kaledóniai ősi étel a repülőegér, de ez teljesen védett, így nem lehet hozzájutni hivatalosan - több tesztelőjének nem ízlett, mint amennyinek igen.

Azt a tippet kaptam, Vanuatun próbálkozzak, ugyanis ott a törvények, szabályok szigorúan csak elméletiek, (az ember nem jelenti fel a nagybátyját a keresztapjánál, mert lelőtt egy denevért), és így a környezetvédelem is gyerekcipőben jár, azonban itt sem jártam sikerrel.”

Akit a Vanuatun történtek érdekelnek, a jövő héten elolvashatják az ott történtekről szóló posztot.

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat gasztronómia Ausztrália Luxemburg Új-Kaledónia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr557123487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.01.31. 07:11:13

Erdekes poszt, varom a folytatasat...

Annyit megjegyeznek, hogy "az egészséges táplálkozásra sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek, mint otthon" mondattal egy kicsit vitatkoznek... persze nyilvan attol is fugg, milyen kozegben elt otthon a posztiro...

rezsöatya 2015.01.31. 07:13:15

Es hogy a kinzo kerdesre valaszoljak: minden tovabbi nelkul!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 07:57:07

Hu ezt most nem ertem, ez egy posztolo tobb helyszinnel, vagy tobben vannak vagy mi van?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.31. 08:22:06

@Babette .: Olvasd el az előző posztját: Erasmus-os.

Amúgy az ominózus kérdésre a válaszom: naná! Csak ne legyen túl rágós. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.31. 08:23:14

Jó volt, Vanuatura kíváncsi vagyok. Kacérkodunk a gondolattal...
:)
Az egér látványától is infarktust kapok, megenni? Pfuj...
Ha már egér: ma reggel kaptam "ajándékba" egy élő cickányt a macskáimtól. Az egész család azt hajkurászta (rajtam kívül). Szerencsére sikerült elkapni, megint egérmentes a ház.
:D

Muscari 2015.01.31. 08:25:17

@Babette .: igen, nekem úgy rémlik. A vanuatui posztot nagyon várom, mert egyrészt onnan még nem volt, másrészt szeretem az ilyen egzotikus helyeket.

Ki nem bírnám, hogy nem lehet friss tejet kapni, az UHT az egy borzalom. Bár ha nincs más, akkor lehet, hogy ráfanyalodnék.

Muscari 2015.01.31. 08:39:15

@rezsöatya: atyám, nálunk esik a hó. Mi a helyzet felétek, az Északi sarkon?
Ez az első havazás, amit az utóbbi három évben láttam, bár itt sajnos elolvad.

Az étkezéssel kapcsolatban lehet, hogy a hagyományos magyar konyhára célzott a költő, a fiatalabb generáció jó része már egészségesebben táplálkozik. Gondolj bele, régen friss zöldséget jóformán csak a zsíroskenyérhez ettek. A szüleim a mai napig nem esznek olyan jellegű salátát, mint mi.

rezsöatya 2015.01.31. 09:14:22

@Muscari: itt meleg van, 4 fok. A vödör riport azt allitja, hogy negy perc mulva az eso is elall.

"a fiatalabb generáció jó része már egészségesebben táplálkozik"

Ez igy van. En mar a hatvanas evekben (hala anyukamnak) sok salatat, zoldseg-gyumolcsot ettem (s mind piacrol... nyaranta a farol, kertbol). :-)

Ha itt korulnezek, a fiatal generacio eszi a redi fúdot, gyors/gyros kajakat... :-P

A tescos kesz krumplipure mindent visz! Ez az, amit a legegyszerubb elkesziteni, csak hat az angolok merhetetlenul lustak...!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 09:49:03

@ChristineK: @Muscari:

Ketten is valaszoltatok, de nem a kerdesre:-D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 09:50:26

Aki a multkor Pinkit kereste, szoljon, meg tudom adni az elerhetoseget.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 09:54:44

Jaaa, hogy a repülőegér az a batman? :-)))))
De nem, akkor sem, köszönöm.Nagyon nagy inségnek éhínségnek kell lennie, hogy én bármilyen egérhúst megegyek. :D
Remélem, sose fog rá sor kerülni.

Viszont az a legény a talpán, aki a sunströminget meg tudja enni.Ez a norvég rohasztott hal, hagymakarikával és kenyérrel egy igazi ínyenccsemege...
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Én megkóstóltam, de lenyelni nem bírtam, maga a rettenet.
Érdemes guglin rákeresni.

Gulásszuppa: Az még a hagyján, mikor csak simán pocsék minőségű katyvaszra mondják rá, de igazából az a legfelháborítóbb, amikor mindenféle jugoszláv meg osztrák kajának akarják beállítani ezt a kitűnő magyar ételt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 09:57:30

@Muscari: Északi sarkon??Haggyadmár... :-))))))))))
Majd mikor Izland magassága felett mászkálsz, azt lehet így nevezni... :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.31. 10:04:11

@svájci sapka (ch):

"Ha már egér: ma reggel kaptam "ajándékba" egy élő cickányt a macskáimtól. Az egész család azt hajkurászta (rajtam kívül). Szerencsére sikerült elkapni, megint egérmentes a ház."

Megsütöttétek, kirántottátok vagy grillezve fogyasztottátok el?

Quercus a favágó 2015.01.31. 10:20:07

A repülő egér paradicsomos húsgolyó formájában jöhet.DDD

adg 2015.01.31. 10:22:03

@QUERCUS: kb ugy is nezne ki, ha beletenned a paradicsomszoszba. :)

rezsöatya 2015.01.31. 10:23:57

@geegee: lehet, nem emlekszel, ennek tortenete van! "Ezek" ott Londonban 3 fokban napfurdoztek, itt meg, nem messze toluk minusz 8 fok volt. Akkor neveztek el Berkshire megyét Eszaki sarknak...

nyuszigonosz 2015.01.31. 10:32:57

@geegee: Az a rothasztott hal, az valami szörnyü lehet. Doku-filmben láttam, ahogy jó messzire mindentöl, ahol emberek élnek kirakták-felakasztották az óriási halat és várták, míg megrohad, és büzlik- páran jártak pár hetenként a büzt és a rothadás fokát ellenörizni.
Amikor "kész" lett, akkor meg végtelenül örültek, és ették.

Amúgy meg denevért sem ennék.

Quercus a favágó 2015.01.31. 10:39:51

@Muscari:

Én az elmúlt 40 évben nem ittam meg összesen 5 liter tejet, nem ettem meg éves szinten 5 kilónál több gyümölcsöt.
Ehhez képest jól elvagyok(most lekopogom).

rezsöatya 2015.01.31. 10:43:01

A rantott denever meghozta az etvagyamat!

Es, nem lennek hű a nicknevemhez, ha nem vizet predikalnek es bort innek! Szoval, mai reggeli: modositott Full_English_Breakfast... a bacont jo kis magyar fustolt szalonna helyettesiti, a sausage-ot meg Pick Rakoczi vastagkolbasz... de, szigoruan az egeszseges taplalkozas jegyeben!!! :-)

kepfeltoltes.hu/150131/full_eng_br_hu_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tanato 2015.01.31. 10:47:43

@maxval bircaman szerkesztő: www.origo.hu/itthon/20150131-nincs-ertelme-magyarorszagnak-mondta-putyin-foideologusa.html

Te komolyan ezt akarod?Ezekhez húzol?Akik fel akarják számolni az országunkat?
Elnézést az offért.

2015.01.31. 11:06:23

@maxval bircaman szerkesztő: Nezd, en csak egy hetet toltottem Franciaorszagban, de ez alapjan azt tudom mondani hogy aki ott nem eszik bagettet, azzal tenyleg komoly gond van :). Egyebkent ez a 'dzsihadista' kategoria tenyleg rohejes, mi a ferjemmel vicckent hasznaljuk egymas kozott miota annyira felkapta a sajto (pl. 'ki ette meg az utolso darab csokit? Egy dzsihadista!').

2015.01.31. 11:10:03

@QUERCUS: En mar tobb mint tiz eve nem ittam tejet (vegan dietet probalok kovetni tobbe-kevesbe), meg mindig elek! Viszont hetente tobb kilo gyumolcsot megeszem, imadom a gyumolcsot. Tobben figyelmeztettek mar, es ujsagban is olvastam, hogy a tul sok gyumolcs nem egeszseges, pl. rontja a fogakat vagy valami ilyesmi... Ha folyton ezekre hallgatnank, a vegen nem ennenk semmit. Engem hidegen hagynak ezek a 'tanacsok' hogy mi egeszseges meg mi nem, rovid az elet, nem fogom ezzel idegesiteni magam.

2015.01.31. 11:12:36

@Mirjam2: (ugy akartam irni hogy 'dietat')

2015.01.31. 11:19:42

@rezsöatya: Ez nezopont kerdese, engem teljesen kiborit hogy itt nem lehet kesz vagy felig kesz eteleket kapni (mert az ittenieknek mindent a cseled keszit 'ingyen', igy nincs kereslet a keszetelre). Nekem semmi kedvem pl. krumplipuret csinalni, sokkal inkabb megvennem keszen, nagyon frusztralonak talalom hogy mindent nekem kell csinalnom amire se idom, se kedvem. Tenyleg igaz hogy az egyik dolog ami a legjobban hianyzik az embernek amikor masik orszagba koltozik az az etel. Nekem borzalmasan hianyoznak itt az etelek amikhez UK-ban hozzaszoktam, rendszeresen almodok roluk. A barataim utan messze az etelek hianyoznak legjobban napi szinten (meg persze egy csomo minden mas is, de az etelek mindenkeppen valahol elol vannak a sorban).

adg 2015.01.31. 11:28:28

@Mirjam2: lehet, hogy itt az ido szerezni egy cseledet, majd az "ingyen" megcsinalja a krumipuret. :)

"Engem hidegen hagynak ezek a 'tanacsok' hogy mi egeszseges meg mi nem, rovid az elet, nem fogom ezzel idegesiteni magam."
Erre mondta oreg kollegam, hogy "en nem fogom egy eleten keresztul szivatni magam vacak kajakkal azert, hogy ket evvel kevesebbet legyek halott." :)

2015.01.31. 11:31:25

@tanato: Ebben nem is az az ijeszto hogy ennek a pasinak koze van az orosz kormanyhoz, hanem hogy szoros kapcsolatokat apol a Jobbikkal, tehat egy olyan parttal akik jo esellyel kormanyra kerulhetnek nehany even belul Mo.on. Felelmetes.

Csodabogár 2015.01.31. 11:34:10

@tanato: Már Sztálin is megmondta anno, hogy Magyarország csak wagon krédése.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.31. 11:34:11

@tanato:

Mi a gond Dugin mondatával?

Egyébként jól ismerem Dugin eszméit. Úgy 80 %-ban egyetértek vele. Neki is elég érdekes életútja volt, náciként kezdte 25 éve.

Csodabogár 2015.01.31. 11:34:11

@nyuszigonosz(D) ESTP: Ipari módon konzervdobozba teszik. Akkor jó, ha már domborodik a doboz teteje. Nem szabad elfelejteni, hogy a svédek azt rengeteg "renat" nevű ki tudja miből készült erős pálinkával fogyasztják. Hagyma + renat, a hal ízét már nem is érzed. A bűzt meg ezekből a komponensekből, el lehet képzelni. Zárt helyen soha nem esznek surströmlinget.

2015.01.31. 11:37:22

@adg [Au, Darwin]: Ez egy hosszu tortenet, technikailag megoldhatatlan lenne a cseled a jelenlegi korulmenyeink kozott. Viszont iden vegre nem en takaritok hanem egy csapat indiai pasi, ez is valami.

2015.01.31. 11:39:20

@maxval bircaman szerkesztő: 'Neki is elég érdekes életútja volt, náciként kezdte 25 éve.'

Ez valamiert nem lep meg... Viszont nem tudom hogy ez tenyleg 'erdekes' eletutnak szamit-e, van meg rajta kivul par millio naci, annyira nem szamit eredeti gondolkodasmodnak.

tanato 2015.01.31. 11:39:27

@maxval bircaman szerkesztő: Kicsit furcsákat beszél,de az ő verziójában tényleg eltűnne Magyarország mint olyan.Mondjuk ha 1919-ben a vörös orosz csapatok elérik országunkat/volt rá esély/ és megsegítik Kun Bélát valszeg ugyanezen sorsra jutottunk volna,szovjet tagköztársaság vagy még az sem,csak egy ukrán megye,helytartóval,akár a krími tatárok.

tanato 2015.01.31. 11:45:30

@Mirjam2: Éppen a multkor beszéltem itt a neten egy régi HÁ-s kommenteleővel aki a térségedben lakik egy másik olajállamban.Először ő is elutasította hogy legyen cselédje,de mára idomult a helyi közösséghez és felvett egyet egy sri lankai nőt,miután kapott egy állást/egy iskolában természetesen/.Igaz nem klasszikus "cseléd",mert nem alszik ott csak bejár.Azt írja egy cseléd fizetése az ő tanárijának egy 15-öd része,a férje fizetésének meg egy 50-ede.Viccesen meg is jegyezte hogy bolond az az európai nő akinek nincs.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.31. 11:46:38

@Mirjam2: En naponta kb 1 liter tejet iszok. Elek :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.31. 11:50:00

@Mirjam2: En utalom a bolti krumplipuret, se ize , ze buze, es fogalmad sincs, mi van benne.

Sot mostanaban meginkabb rakaptam a sajat keszitesre, egy idoben vettunk bolti keszetelt, marmint lasagnet, meg ilyeneket, de erzem, hogy nem jo a szervezetemnek.

Az egyeduli keszetel ( marmint amit ebedre lehet fogyasztani), az a thai green curry a lidlbol. az iszteni. A tobbit inkabb neeee...

rezsöatya 2015.01.31. 11:52:01

@Mirjam2: tudod, azt nem ertem, hogy amikor egyszerubb kajakat pillanatok alatt ossze lehet dobni, akkor miert problema a fozes (altalanossagban beszelek, ne vedd magadra)? Alapanyag mindenutt van. Ha valami extrabbat keszitek, ahhoz persze tobb ido kell, de a haromfogasos vasarnapi ebedhez (sutemennyel) 11-kor fogok hozza. Mondjuk, a hust elozo este bepacolom...

2015.01.31. 11:53:35

@tildy[UK]: Ez jo hir, koszonjuk hogy megosztottad :))). A ferjem is nagy tejivo, foleg teat nem tud inni tej nelkul szoval gondolhatod, viszont nagyon hisz az egeszseges taplalkozasban (!) ezert csak es kizarolag 'zsirmentes' tejet iszik. Ne tudd meg, hanyszor egtem mar vele a vilag kulonbozo pontjain mikor pantomimmal probalja magyarazni, vagy egyre hangosabban angolul, hogy 'skim milk'! A legjobb az indiai kissrac volt aki tanacstalanul allt es kerdezte hogy 'milk from cow. Ok?', majd meg is mutatta hogy a tej a poharban kozvetlenul a tehenbol jott ami a hatso udvarban all, hol a problema? :)

rezsöatya 2015.01.31. 11:54:26

@tildy[UK]: igen! Es itt jo tejek is vannak! Nalam a fresh whole milk a minimum...

rezsöatya 2015.01.31. 11:55:56

@tildy[UK]: "mostanaban meginkabb rakaptam a sajat keszitesre"

ez a babanak is jo!

2015.01.31. 11:57:08

@rezsöatya: Ez szokas / hozzaallas kerdese. En ezerszer inkabb fizetek erte tobbet a Marks&Spencerben vagy mashol hogy megvegyem felkeszen vagy keszen mint hogy magam megcsinaljam. Inkabb tobbet dolgozok az irodaban es az extra penzbol tobbet koltok kesz kajara. Biztos hogy nem en vagyok az egyetlen, kulonben nem arulnanak annyi helyen felkesz kajakat UK-ben :). Persze ha te inkabb elkeszited magadnak, az teljesen oke, ezzel semmi gond. En ugy vagyok vele hogy pl. nem veszem meg a kenyeret ha nincs elore szeletelve, nincs is kenyervago kesunk, nem fogok otthon bajlodni vele meg a morzsakat takaritani stb.

2015.01.31. 12:01:46

@tildy[UK]: En vagyok az elo pelda, hogy semmi bajod nem lesz a keszeteltol, legalabbis nekem nem lett - napi szinten ettem evekig es tokeletesen egeszseges vagyok. Persze mindenki maga erzi ezt, ha neked jobban esik az otthoni, akkor azt eszed, oke, de objektiven semmi gond nincs a keszetellel.

adg 2015.01.31. 12:02:58

Elolvastam az origo cikket az orosz faszi interjujarol, majd elolvastam az eredeti interjut is. Vegig. Amellett, hogy a ficko biztos nem komp, sehol sem lattam a szovegben a "magyarorszagnak nincs ertelme" reszt, kizarolag az ujsagcikk cime irta ezt. A koma amit ezzel kapcsolatban mond, azt viszonylag sokan mondjak. Vagyis hogy lejart a nemzetallamok kora, egyesulni kellene orszagoknak, szorosabban vagy lazabban. Ez az europai unio is, csak o mas orszagokat kepzelt egybe. Ez megoldja szerinte az etnikai feszultsegeket, es a letrajott csoportok hatekonyabbak lennenek. Most ezt lehet elfogadni, vagy vitatni, es egy gondolat, vagy egy velemeny.
Ha valaki balrol mond ilyet, akkor az halado, de valakinek meg kell cafolni jobbrol, az lesz a maradi es nacionalista. Most ez jobbrol hangzott el, radasul a jobbik haverjatol, tehat ez a gondolat rossz, nyilvan fasiszta is.
Ezert kiforditva cimet csinalunk belole, a legtobben ugy sem olvassak el az egeszet. Legalabb annyi tisztesseg volt bennuk, hogy belinkeltek az eredetit is.

De mindenesetre a ficko biztos, hogy zizi, ehez eleg ranezni, de amit elmondott az alapjan is.

2015.01.31. 12:07:29

@rezsöatya: Na ez az. Mikor sok-sok evvel ezelott nanny-kent dolgoztam, az anyuka szinten ebben hitt hogy az otthon keszult etel jobb a kisbabanak. Ezert fizetett engem - reszben - hogy legyen aki megcsinalja az otthon keszult etelt. Kompetitiv oraberert, amit akkor tole kaptam, hajlando vagyok zoldsegeket vagdosni, daralni, jegkocka-tartoba rakosgatni, cimkezni, lefagyasztani stb. INGYEN nem, akkor mar inkabb a keszetel, ha valasztani lehet :). Persze ha valakinek ez a hobbija hogy otthon foz, az oke - nekem speciel nem. Illetve fozni szeretek (ha raerek), de az alapmuveletekhez - zoldsegpucolas, vagdosas, stb. - semmi kedvem, ezeket csak muszajbol csinalom ha nincs mas megoldas.

2015.01.31. 12:13:38

@adg [Au, Darwin]: Nem csak annyirol van szo hogy o mas orszagokat rakott ossze mint amik az EU-ban vannak; van ehhez egy egesz ideologiai hattere ami alapjan szerinte az orszagoknak rendezodni kene, ha valakinek ez az ideologia szimpatikus az szuper, nekem nem annyira. Raadasul az EU-ban fuggetlen nemzetallamok vannak, o es a haverjai pedig olyan felallast szeretnenek mint a regi szovjet unio ahol nincsenek nemzetallamok.

tanato 2015.01.31. 12:15:10

@adg [Au, Darwin]: Azért nem mindegy hogy az EU-ban ven egy nemzetállam vagy a SZU-ban volt,nem egy súlycsoport nem egy kategória.Ott azért egy hadsereg egy pénz és egy domináns nyelv volt valamint. teljes központi irányítás volt bár névleg tényleg független tagköztársaságok voltak.

tanato 2015.01.31. 12:18:24

@Mirjam2: Én most is főzök netezés közben,rohangálok ki a konyhába készül a sertéssült serpenyőben csípős fűszerekkel.Egyébként csodálkozom hogy még mindig élsz teljes húsmenetesség mellett,az ember mindenevő ezért a belső emésztése is erre van felkészítve.

P.Elliot 2015.01.31. 12:25:32

Az elso kepen ott gondolom parolt bananlevellel vannak kibelelve a talaloedenyek vagy kosarkak. Eleg gusztustalan. Az asztalon feldolt pohar, elszort viragfej/ mint a muskatli/, hat eleve nem tul etvagygerjeszto!
Nem, nem ennem meg a repuloegeret. Nem feltetlenul palyazok arra hogy mindent megkostoljak.
Gyerekkoromban rengeteg gyumolcsot ettem en is, nagyon sok fozelekfelet, zoldseget, mindig ami erett, en nem erzem hogy most tobbfelet ennek. Jo, az otthoni salatatol / leforrazott/ gyerekkoromban kihanytam a belemet mar a szagatol is, itt eszem a salatat ontettel de ne viszem tulzasba, kozel sem annyira erett es egeszseges, taplalok azok amit most eszek. Nalunk nem volt divat a rantotthushoz csak krumplit adni, ha volt friss zoldborso, fiatal repa akkor azt is mellekeltek.
A krumplipuret en is zacskobol keszitem, eszem agaban sincs fozogetni, torogetni, a szarazbabot is konzervbol teszem a leveshez a vege fele mert nem tudom ki hogy van vele, de mindig ugy jarok hogy a szaraz bab nem egyforma hekyrol valo mert egyik szem meg kemeny, a masik meg mar szetfott, nem vacakolok vele!

2015.01.31. 12:25:37

@tanato: Sok millio ember el a Foldon akiknek az osei generaciok ('idotlen idok') ota nem esznek hust, ez teljesen normalisnak szamit pl. Indiaban. Nem csak hogy elek, hanem nagyon egeszseges vagyok, sokkal jobban mint a legtobb kollegam akik hust esznek. Egyebkent ma mar az orvostudomany is azt mondja hogy a huseves egeszsegtelen, kulonosen a voros husok. Gyerekkoromban meg lattam olyan 'szocialista' orvosi konyvet amiben az volt hogy ha nem eszik hust valaki akkor ehen fog halni :))) mert a novenyi taplalekban nincs eleg kaloria az eletben maradashoz :). Ekkor szunt meg a hitem vegkepp az 'egeszseges taplalkozas' fogalmaban, mivel en mar akkor sem ettem hust es meg mindig nem haltam ehen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 12:27:12

@geegee: erre a halra kivancsi lennek....
a palpusztaitol is mennyien irtoznak, s mar felnott voltam, mire alkalmam volt rajonni, hogy a ruzsos sajtok az egyik legjobbak.
Foleg kecsketejbol.:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 12:27:56

@geegee: ja es a rohasztas fermentalast jelent vagy mit?

adg 2015.01.31. 12:36:31

@Mirjam2: @tanato: nem mondtam, hogy szimpatikus. Azt mondtam, szerintem a koma zizzent. De nem is ez a lenyeg.

Annyit jegyeztem meg, hogy az egesz interjuban nincs benne, hogy magyarorszagnak nincs ertelme. Ez csak a cimben van. Konkretan beleadtak a szajaba a tobbi hulyeseg koze, mert jol hangzik.

A tobbi meg az o velemenye, mas hibbant szerint meg az ufok iranyitjak amerikat.
Talan azert oroszorszag sem akar ilyesmit. Bar a sajnalatos ukrajnai esemenyek kicsit arnyaljak az optimizmusomat, de azert nem gondolom, hogy putyin valoban letre akarna hozni egy "birodmat" ausztria mo slovenia szlovakia romania egyesitesevel.

2015.01.31. 12:43:36

@adg [Au, Darwin]: A cim termeszetesen szenzacio-hajhaszo es mint ilyen, felrevezeto. Ettol fuggetlenul komoly gondok vannak szerintem azzal hogy ezt a fickot sajnos komolyan veszi az orosz vezetes es / vagy az egyik vezeto magyar politikai part. Az is legalabb ennyire zavarna ha ufo-hivokkel apolna szoros kapcsolatokat a Jobbik (kiveve hogy ez meg rosszabb, mert konkret orszagokrol van szo, ha a Sziriusszal akarnak egyesiteni Mo.ot annak talan kevesbe lenne realitasa).

P.Elliot 2015.01.31. 12:52:07

@Babette .: Hat, regebbi otthoni konyvekben olvastam hogy a lelott facant felakasztottak egy spargara es addig logott ott amig az elso tolla magatol kihullott, illetve vercsepp jelent meg a csorenel!
Vagyis azt is rohasztottak! A steaket is "erlelik"! Igaz hogy hutoben de akkoris.
Szoval minden orszagban lehet egy rohasztasi folyamat csak szebb szavakba burkoljak!

2015.01.31. 12:52:47

Nem is tudom. Azt nem tudjuk meg, hogy a vanuatui es az uj kaledon kulimelos (katamaranepito) tud e csirkemellet venni.
Legrosszabb gulyast 2 helyen ettem. Egyik budapesten valami setaloutcaban a Kalvin ternel, ahol a pincer folyamatosan magyarazta, hogg a turistak meg soha nem panaszkodtak. A masik, az eletem elso es utolso hajos turajan (Montroyal fele hajos tura).

A denever nem kosher. Eldolt a kerdes.

@Mirjam2: es akkor hogy viszel be mondjuk B12 vitamint? Mert mar mostansag letezik szintetikusan, de egy 100 eve meg nem volt. Tudom, hogy veganok akkoris voltak. Nade nem vagyok biztos, hogy nem volt bajuk, amnemic vagy vakami mas. A bajok jellemzoen nem fiatal korban jonnek ki, inkabb 40 utan.

2015.01.31. 12:54:09

@P.Elliot: a facant nem rohasztjuk. A ver megy le. Azt most is csinaljuk, mi a UKben is csinaltuk.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.31. 12:54:58

@tanato:

Nem valószínű ez.

Eleve semmi esélye nem volt Trockijéknak, hogy eljussanak ennyire nyugatra. Lásd breszt-litovszki béke.

Ha pedig ez megtörtént volna, Mo. szovjet tagköztársaság lett volna. S jelenleg nagyobb lenne az ország területe, mint ami most ténylegesen. Pl. Kárpátalja biztosan nem lenne Ukrajnában. De a határrevíziók is megmaradtak volna, hiszen Sztálin nem engedett volna győztesként a határokból.

P.Elliot 2015.01.31. 12:59:01

@Mirjam2: En egyszer ket evig vegetarianus voltam mert megtetszett az otlet. A ferjemnek megfoztem a hust de magamnak kulon. Soha olyan jo kajakat nem ettem! Eros voltam es mozgekony, 2 ev utan is csak azert hagytam abba mert hullott a hajam. Nagyon! A huseves utan megszunt, mostani eszemmel inkabb valami B vitamin tablettat kellett volna szednem . De hogy milyen nehezen tudtam visszamenni a husevesre! Hanyingerem volt tole, csak kicsi kockankent tudtam, beletelt ket honap mire meg tudtam enni egy szeletet. Nyalkasnak ereztem meg a jol megsutott darabokat is, a fott ment a legnehezebben.
Lehet hogy egyszer ujra megprobalom. Annyi finom etel van! Jo novenyi feherjek is!

2015.01.31. 12:59:41

Most elolvastam az elozot, hogy kepbe legyek, hogy most akkor mi van, de nem lettem okosabb. A posztolo Luxemburgban lakik, majd onnan Erasmusszal elment Uj-Kaledoniaba fel evre. Onnan hogyan jon a kepbe Vanuatu?

Amugy nagyon izgi, nagyon szivesen mennek Oceaniaba, nem tudom kibirnam-e, de kepeken iszonyu jol nez ki :D Hogy ennek-e olyan hogymicsodat, azt nem tudom... Lehet, ha valaki nem mondja meg, hogymicsoda, akkor igen, de ha elotte latom eloben akkor nem biztos :D Ha meg cuki allat, akkor azert nem, a fium ki akarta probalni a lundat Izlandon! Szerencsere nem volt epp. :D

Nem vagyok vallasos, es csak a magam komfortos modjan vagyok allatvedo :D Korlatozottan hordok szormebol meg borbol keszult dolgokat is, es heti 1-2x eszem halat, vagy mas hust... Azt viszont nem ertem, hogy a hagyomanyos etelek miert mindig ugy epulnek fel, hogy "hus + a tobbi", szerintem ez serti a zoldsegeket es a tobbi osszetevot, amiknek magukban is megvan az izuk, illatuk, szemelyiseguk, mind kaphat nyugodtan foszerepet. Meg nem szeretek hussal fozni amugy, gusztustalan :D A hal az OK, de azt is csak fenntarthato forrasbol, bar nem tudom, mennyire megbizhatoak ezek a modern uzletek. A keszetelekben nem bizom egyaltalan, elfogadom, hogy valoszinuleg nem karosak, de ha nem latom, hogy keszul, ki tudja mennyi szart tesznek bele, en egyszeruen nem vagyok a hivuk es szeretem a sajat izlesem szerint fuszerezni a dolgokat, imaaaaaadom a fuszereket, foleg a zoldeket, kar, hogy nem tudom, hogy kell oket frissen tartani. :D

Ez a hozzafuzni valom a ma elofordulo temakhoz, most pedig megyek dolgozni :D

tanato 2015.01.31. 13:05:35

@Mirjam2: @charlieharper: Egy idős orvos a városomban állandó veseköves rohamoktól szenvedett a sok növényi táplálék miatt,vegetáriánus volt.de amúgy tényleg egészséges pedig már jóval 80 fölött jár.Főleg szellemileg nagyon friss.

P.Elliot 2015.01.31. 13:05:37

@charlieharper:
Kozben eszembe jutott hogy hol olvastam, Grof Szechenyi Zsigmond valamelyik konyveben. Jo, csak a ver megy le mint irod. Hany nap alatt? Illetve az elso toll kiesese is azt jelenti hogy felbomlik a hus hogy elereszti a tollat. Nekem, nagyon gusztustalan. Az az emlitett hal hogy rohasztjak, mire jo az? Csemege? Nem hiszem! Talan voltak idok amikor a halat nem tudtak azonnal megenni, es sokkkal kesobb amikor mar budos lett nem volt mit enni, megkostoltak. Es nem haltak bele, ezert mindig tettek el tartalekot ha netan...., utana mar csemege lett belole!

2015.01.31. 13:07:42

@mojyo: Jah igen, meg annyit, hogy babot konzervbol, borsot mirelite-bol ugye meg nem szamit keszetelnek? Ezek csak osszetevok, aki csoro csoves, es kicsi a konyhaja, annak ez meg belefer ugye? :D

tanato 2015.01.31. 13:08:23

@maxval bircaman szerkesztő: Igen az akkori fiatal szovjet hadsereg több fronton is harcolt a fehérekkel és nem volt prioritás felénk terjeszkedni.ha sikerül valszeg tagköztársaság lettünk volna,az viszont igaz hogy nagyobb területen mint a jelenlegi.Most lennénk függetlenek 25 éve. No én szeretek elgondolkodni ma mi lett volna ha kérdésekben.Valszeg minden más mint most.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 13:19:47

@maxval bircaman szerkesztő: Ja igen, már emléxem, egyszer én is röhögtem ezen... :-))))

Nem, nem pont erre gondoltam, hanem amire az egérgyerek azt mondja, hogy -Nézd mama, tündér... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 13:20:36

@rezsöatya: Jajóóó, akkor bocsesz, a hülyeség az szent nálam is... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 13:21:31

@nyuszigonosz(D) ESTP: Azt nem tudom, hogy hogyan készül, de elhiszem, ha így... :D

adg 2015.01.31. 13:22:09

@Mirjam2: "Ettol fuggetlenul komoly gondok vannak szerintem azzal hogy ezt a fickot sajnos komolyan veszi az orosz vezetes es / vagy az egyik vezeto magyar politikai part."

A ficko arrol panaszkodik (nem az origo cikkben, hanem az interjuban), hogy kirugtak az egyetemrol (talan a nezetei miatt? most nem olvasom el meg egyszer, es nem emlekszem mar ra.), ahol professzor volt, es nem alltak ki mellette az orosz vezetok. Talan nem akkora befolyasolo tenyezo mar, mint amekkoranak a jobbik szeretne lattatni, ezzel is alatamasztva a sajat fontossagat, es/vagy a cimet kitalalo ujsagiro, alatamasztva a ficko altal jelentett nagy veszedelmet. Azert Putyin nagy haverjat szerintem nem rugnak csak ugy ki az egyetemrol, ilyet nem illik ma sem tenni a nagyon demokratikus oroszorszagban.

A jobbik nem vezeto magyar politikai part. Még nem. Ha a fidesz tovabbra is ilyen ugyes marad, akkor - ertelmes es potens baloldali formacio hijan - konnyen kormanyra segitheti a jobbikot. De ehhez mar nem fogok tudni hozzaszolni szavazatommal, mert en mar kiiratkoztam a magyarsagbol. Majd az otthoniak eldontik.

Mindegy is igazabol. Nem akarom nagyon elvinni a fonalat, hatha jon a szerzo, es mesel nekem uj kaledoniarol. Az meg jobban erdekel. mint putyin es baratai. :)

2015.01.31. 13:25:22

@P.Elliot: utananeztem. Mi csak par napig szoktuk a shed-ben (hogy a roka meg egyeb ne ferjen hozza). De szakirodalom szerint 1 het kellene game bird-re
En addig meg soha nem vartam szerintem.
ha belegondolsz az aged beef is nem veletlenul "aged".

The great Jean Anthelme Brillat-Savarin doesn’t give a timetable, but says, “the peak is reached when the pheasant begins to decompose; its aroma develops, and mixes with an oil which in order to form must undergo a certain amount of fermentation, just as the oil in coffee can only be drawn out by roasting it.” Sounds pretty hardcore.

Roy Wall wrote in 1945: “The flesh of either wild game or domesticated animals and fowl can certainly be improved by aging, but it is my opinion that there must be a limit to the aging process…aging in the open air for 10 days or a month, according to weather conditions, is, in my opinion, most beneficial to domestic and wild meat alike.”

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 13:27:27

@QUERCUS: "éves szinten 5 kilónál több gyümölcsöt." De hát miért sanyargatod magad, a gyümölcs az q finom!
Eper, cseresznye, meggy, málna, őszibarack, úristen; úgy tolnám befelé, hogy a fülemen jönne vissza.De itt nincs, nyáron is csak szegényesen... :-(

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 13:28:03

@P.Elliot: persze, telen.

Marhabol is a 35 naoig 4 fokon erlelt a legjobb.

A fermentalasnak olvass utana, h mi a kulonbseg kozte meg a rohadas kozott:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 13:31:27

@Mirjam2: Helyes, én is egyre inkább így gondolom.Annyi minden f@sságot hordanak össze a neten, újságokban, hogy csak na.És ami a legdurvább, hogy simán egymással ellentétes dolgokat is.Az egyik héten valami az egészség netovábbja, a következő héten meg mérgező... :-(

adg 2015.01.31. 13:36:35

@geegee: Mi kb 2 naponta eszunk meg ot kilot. :) Foleg a gyerekek.A kajapenz nagy resze gyumolcsre megy.
De most sajnos vege lett a mangoszezonnak, kicsit visszaesett a dolog, de mar kezdodok a sarkanygyumolcs, rabutan, pomelo, grapefruit ideny. Meg barack, alma, korte, banan, narancs, gorog- es sargadinnye egesz evben. Borzaszto.

A bogyosokat hianyoljuk nagyon, olyanok itt nincsenek, csak fagyasztva, vagy kis poharkaban meregdragan.

rezsöatya 2015.01.31. 13:36:45

@P.Elliot: itt, Angliaban is mindenutt lognak a madarak...! :-)

kepfeltoltes.hu/150131/2015-01-31_12.27.25_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/150131/2015-01-31_12.27.42_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

@tanato: joval nyolcvan folott mar mastol is lehet vesekove... valamit mar nekem is ossze kene szednem nathan kivul...! :-P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 13:37:58

@Mirjam2: Más valaki cselédjét nem tudod felbérelni, hogy főzzön neked?És mennél szépen ételhordóval.A 80-as években a Balaton környékén sokan főztek így helybéliek a nyaralóknak, akiknek nem volt amúgy vendéglőjük, helysiégjük, meg adót se akartak fizetni...

morsels (törölt) 2015.01.31. 13:40:39

@Mirjam2:
Najo, mondjuk neked nem is kell nagy ugyet csinalni belole.
Csak kihuzod a repat a foldbol es mar eheted is :-)

rezsöatya 2015.01.31. 13:44:26

@geegee: meg Jozsef Attila mamaja is kis laboskaban hazahozta kegyelmesektol vacsorajat...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 13:48:20

@Babette .: Nem tudom, mi az a fermentálás...A rohasztást se tudom, pontosan hogy csinálják, valszeg ahogy gonosz nyuszi korábban írta...

P.Elliot 2015.01.31. 13:50:21

@charlieharper:
Elhiszem! Mint mar irtam a marhahust is szoktak jegen erlelni, en abbol sem eszek mert nem szeretem.
Facant apam is kapott a vadaszo barataitol minden evben, azonnal meg lett kopasztva mint a tyuk es levesnek foztuk mindenfajta erleles nelkul.
Valami eszmeletlenul finom volt, azota sem ettem ilyet!
Probald meg egyszer a friss facanlevest.

P.Elliot 2015.01.31. 13:51:58

@rezsöatya:
Adhatnatok egyet meg logas elott!

P.Elliot 2015.01.31. 13:53:21

@Babette .:
Tudom a kulonbseget hogy mit jelent, en csak trefasan irtam hogy rohasztjak...hehehe..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 13:55:33

@mojyo: " fium ki akarta probalni a lundat Izlandon! Szerencsere nem volt epp. :D"

Ne bökje már meg, azt a gyönyörű jószágot megeszik???
Barbárok... :-(

Persze tudom, hülyeség így gondolkodni, ők meg lehet a fapados kacsáról gondolják ugyanezt... :-|

P.Elliot 2015.01.31. 13:57:06

@rezsöatya:
Ne is mond! Gyerekkoromban olvastam utoljara jozsef Attila eletrajzat meg most nagyhabol egy eve es nagyon felhaboritott! Az az ehezes, az a kiszolgaltatottsag, es meg erre mondjak hogy az a regi jo bekebeli vilag! Mar akinek! Egy retegnek maga volt a nyomor. En sem csodalom hogy a kolto belezavarodott, az a nyomor barkit tonkre tud tenni.
Gyerekkoromban fel sem tunt hogy micsoda borzalmas elete lehetett, felnottkent el tudom kepzelni.

P.Elliot 2015.01.31. 14:00:58

@geegee:
Mi is ettunk ilyen helyen Balatonlellen gyerekkoromban. A neni istentelenul jol fozott, hire volt a konyhajanak. Nem tudom hogy csinalta de meg a legegyszerubb levesnek is visszakivanos ize volt, en aki akkoriban eleg undorodos, rosszevo gyerek voltam mindig megettem mindent! Anyam messze lemaradt tole fozes tudomanyban..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 14:04:37

@P.Elliot: Igen, mi is ilyesmi helyről hoztuk.És filléres dolog volt, emlékeim szerint.Manapság az ilyen nénikéket halálra szívatnák a köcsög apechesek, stb...

Quercus a favágó 2015.01.31. 14:13:56

@geegee:

Teljesen hidegen hagy a gyümölcs. Amit esetleg megeszek, a szőlő, szilva, körte, dió.. A déligyümölcs abszolút nem izgat, pedig ilyenkor mindig van itthon, mert a lányok szeretik.
Én úgy vagyok a kajával, amitől nem lakom jól, az nem érdekel.
Ezért nem rajongok pl. a tésztákért sem. Túrós tésztából 3 tányérral szoktam megenni, de egy óra múlva éhes vagyok.

Muscari 2015.01.31. 14:15:40

@Mirjam2: tudod, hogy a zsírmentes tejbe titánium dioxidot tesznek, hogy fehér legyen? Egyébként olyan lenne majdnem, mint a víz. Ennyit arról, hogy egészséges.

P.Elliot 2015.01.31. 14:22:41

@Muscari: En organikus zsirmentes tejet szoktam venni, nem olyan nagyon feher, eleg vizes szine van de azert tejszeru!
Ezt nem tudtam amit irtal!
Egyebkent ujabban a teljes tejet veszem mert a masik nagyon hamar megromlik, zsir hianyaban.
Igen, nem tudjuk mit eszunk es iszunk, jobb ha nem kutatjuk!

Quercus a favágó 2015.01.31. 14:29:25

@adg [Au, Darwin]:

Duginnak rövidesen meg fog jelenni egy könyve magyarul. A negyedik politikai elmélet a címe.
Egyébként jól látod, Magyarországon nem az számít, mit mondasz, hanem az, ki mondja. Melyik oldalról.
Ezért nem olvasok én origót, indexet, HVG-t, Magyar Nemzetet, Magyar Hírlapot, stb.
Amit ma a médiában elhangzik bárhol a világon, az nem hír, hanem propaganda. Aminek a jelentős része hazugság.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.31. 14:35:10

@tanato:

Jó hobbi ezen gondolkozni. Egy időben szerettem ezt, a témának elég sok híve van.

Egyébként még valami érdekesség. Ha annak idején Sztálin elképzelése győzött volna a SZU megalakulásakor Leninével szemben, ma nem lenne az egész ukrajnai konfliktus.

Ugyanis Sztálin ellenezte az önálló szovjet köztársaságokat, helyette csak Oroszországot akart, kisebbségi jogokkal. Míg Lenin félt az orosz nacionalizmustól, így gyengíteni akarta Oroszországot, ezért lett Oroszország csak az egyik köztáraság az 5 közül (eredetileg 5 volt, a végén 15 volt, de egy időben 16 is volt).

Ha a sztálini verzió lett volna, akkor a SZU szétesése etnikai alapon ment volna, azaz ma egész Kelet-Ukrajna (nagyobb terület, mint amin most harc folyik) és Észak-Kazahsztán Oroszországban lenne.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.31. 14:35:10

@adg [Au, Darwin]:

Akkora diktatúra van Oroszországban, hogy az egyik moszkvai elitegyetem rektora ki tudja rúgni Putyin egyik közeli haverjét, s aztán ez a rektor a helyén marad!

Borzasztó, kőkemény diktatúra, ugye? :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.31. 14:35:10

@mojyo:

Új-Kaledónia gyakorlatilag az utolsó francia gyarmat. Az egyetlen külső francia terület, ahol jelentős szeparatista mozgalom van.

Valamikor a közeli években lesz is népszavazás a függetlenségről.

A másik érdekesség, hogy a pénznem nem az euró - Kaledónia kivételt élvez, ott nem vezették be az eurót, mint Franciaország többi részén (ugyanez igaz a másik 2 oceániai francia területre).

M. Péter 2015.01.31. 14:37:09

@Muscari: A nagyszüleimnek volt alma-, körte-, szilva-, meggy-, cseresznye- és sárgabarackfája, szőlője, málnája, dinnyéje, ha salátát nem is ettek, gyümölcs volt bőven.

puhacica 2015.01.31. 14:44:55

az egeszseges eletmod jegyeben epp az iment csaptam be egy mirelit tengeriherkentyus paellat, majd ittam ra egy jo kis Piroska narancsszorpit. :)

a reppeno egeret nem kernem, ha ingyen adnak se.

Quercus a favágó 2015.01.31. 14:50:51

@M. Péter:

A falusi ember rengeteg zöldséget, és gyümölcsöt evett. Szinte kivétel nélkül minden házhoz volt kert, szőlők(zártkertek), kenderföldek, stb.
Aztán a gengszterváltáskor jött a duma, hogy minek a falu, minek a földet túrni, minek jószágot tartani, mikor mindent meg lehet venni az üzletekben. Így a zártkerteket elcsapták, a kerteket nem művelték, az udvarokon meg nem kakas kukorékol, hanem fűnyíró zúg. Aztán mára rájöttek az emberek, hogy a gengszterváltás egy szűk rétegnek volt buli. A többségnek nem.
Így egyre több helyen látni, hogy az elhanyagolt földeket újra művelés alá vonják. és megint feljövőben van a háztáji állatállomány.

Aye aye 2015.01.31. 14:53:59

@geegee: Jól emlékszem, hogy te említetted fentebb a surströmminget? Namost, mint aki ott él és jobban rálát a helyiek szokásaira, áruld el, van, aki tényleg imádja ezt? Teljesen komoly a kérdés. Mint pl Mo is van, aki szereti a fejhúsos kocsonyát - míg mások rá sem bírnak nézni. Ok, sok tekintetben (pl illatanyag tekintetében) nem mérhető őssze a kettő, ezt belátom :D
Ez a video pl sok mindent elárul: www.youtube.com/watch?v=UlbT3NZRjtc (a halas konzerv 11:03-kor jon) - mondjuk én már a kagylóitalt sem tettem volna magamévá. Vegemite, eggs, no problem.

Muscari 2015.01.31. 14:54:37

@P.Elliot: miért nem tudod azokat a finom ételeket együtt enni a hússal vgy felváltva? Én is szeretek sok vega kaját, de a húsról nem tudnék lemondani.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.31. 14:55:19

@rezsöatya: nálam is. A 0.1%os minden, csak nem tej. Igaz én hazitejen nőttem fel.

@Mirjam2: lehet, de azt mondják ilyenkor nem véletlenül kifinomultabb a szaglas, meg az izleles. Ha a 2. falat már jönne vissza, ott valami nincs rendben. Házi eteleknel nem volt ilyen

Aye aye 2015.01.31. 14:57:00

Durian-pálesz, na jó, még talán azt is.. :D

Muscari 2015.01.31. 14:58:18

@M. Péter: nekünk is volt, a nagyszüleid nyilván nem nagyvárosban éltek, ahogy én sem gyermekkoromban.

Egy pesti barátom viszont sosem evett még gyümölcsöt a fáról, szegény azt sem tudja, hogy milyen a jó barack.

tanato 2015.01.31. 14:58:56

@rezsöatya: nem a veskövek azok fiatalabb korába voltak.

rezsöatya 2015.01.31. 15:11:44

@Muscari: titanium-dioxid!!! Nyamiii! :D

P.Elliot 2015.01.31. 15:11:53

@Muscari:
Igazabol nem mondtam le roluk csak van hogy nincs kedvem magamnak kulon fozni es hiszek abban hogy a vegetarianus etel jobb a szervezetnek mint a husos. Az enyemnek legalabbis. Igazabol ugy kene hogy hust egyszer egy heten aztan annyi eleg is belole!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.31. 15:13:51

@geegee: ez itt még mindig működik, nem meglepő módon, hogy pl esténként kipakolnak a curry árusok a külvárosokba vezető utak mellett. szeretem, hogy hagyják megélni az embereket, ha már az állam nem tudja /akarja eltartani őket.
krumplipüréből szakértő lettem :-) a félkész gyáriban van valami adalékanyag, nem? én legalábbis érzek rajta "műanyagot". hat gyerekre mondjuk én se szeretnék krumplit hámozni, de egyedül ok.
friss igazi joghurt nyammmmmm. az most mindennel jólesik. mirelit málnát lőttem a múlt héten, elfelejtettem teljesen, hogy létezik, pedig egy időben régen sokat ettem.
mondjuk ennyiben kb kimerül, amit eszek. bele se akarok gondolni, milyen lesz a következő vérképem (a vas már múltkor is a normális alsó határának a fele volt, és a net szerint ez összefüggésben van a brutális hajhullással is - valaki feljebb mondta a vegetáriánus + hajhullás esetét, ilyesmi lehetett?)

Quercus a favágó 2015.01.31. 15:17:46

@Muscari:

Fiatal koromban olvastam egy könyvet a cukorról. A lényege az volt, hogy a cukor halálos méreg. Na utána mindent édesítőszerrel ettem-ittam. Aztán egyszer elolvastam, mikből is rakták össze ezeket a cuccokat. Na azóta csak cukorral mindet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.31. 15:30:02

@Dragonlady (now in Thailand): Igen ,sok egyéb mellett az ok lehet vashiány, pajzsmirigy alul - vagy túlműködés, gyulladás a szervezetben, bakteriális góc, gomba a hajas fejbőrön, előfordul szoptatás alatt, terhesség után, daganatos betegségeknél, kemoterápia után, teljes hajvesztés / nem végleges/ és persze van a 6 évenkénti hajváltás anagén és katagén fázisa, ami teljesen normális folyamat, de nem is jellemző rá a nagyon drasztikus hullás, általában észre sem vesszük .:-)

Mingalány 2015.01.31. 15:33:41

@QUERCUS: én így vagyok a margarinnal. Majdnem 10 éve nem ettem, csak vajat . A család sem kap soha többet, amióta olvastam, hogy miből van, és hogy csinálják.

2015.01.31. 15:35:03

@maxval bircaman szerkesztő: Es akkor Francia Polinezia nem igazi gyarmat? Es ott nincs fuggetlensegi mozgalom, es euroval fizetnek?

Csak kerdezek, ha mar igy belekezdtel a temaba :) Egy idoben nagyon vagytam Tahitire meg ilyen helyekre es akkor ujra felfedeztem Gaugint. :D

@QUERCUS: Es ha se cukor se edesito? En igy csinalom mar egy jo ideje, igaz, sose ettem semmilyen edesseget a csokin kivul, abbol viszont mostis barmennyit :D

Mingalány 2015.01.31. 15:37:52

@Dragonlady (now in Thailand): Ne is. :-)
A terheseket úgyis halálra gyötrik a különböző elméletileg lehetséges problémákkal, amik ellen mindig akad valami csodaszer, amit ha megveszel, egycsapásra minden bajod elmúlik. Jó üzlet vagy sajnos.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.31. 15:38:59

@Dragonlady (now in Thailand): :-DD Jaj, tényleg...Bocsi!
Jut eszembe, azt mondtad nem is vagy ijedős ! :-DD
Na de komolyan, csak a lehetséges okokból soroltam fel párat.:-D Nyilván nálad zöme elő sem fordulhat.:-) Nálad most a normál felállás van : A kicsi bántja a nagyot :-Xo

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.31. 15:40:08

@geegee: a minap az ICA-ban találtam saját márkás mirelit cseresznyét "körsbär", ezek ugye nem ismerik a különbséget a meggy és a cseresznye között, szóval nem tudtam, mit tartalmaz a doboz. Nem tudtam eldönteni, cseresznyét eszem-e, vagy meggyet. Egyáltalán nem volt savanyú, még savanykás sem, de a színe sötét meggyszín volt és nem is volt olyan hersenős, mint a cserkó. Származási ország Bulgária/Magyarország, hát Magyarországon sosem ettem ilyen hibrid ízű gyümölcsöt. Jó fahéjasan azért megettem, de meggyes rácsost sajnos nem fogok belőle sütni :((

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.31. 15:46:38

@Mingalány: mondjuk én csak a dokira hallgatok, de nem is kell hogy mondjon semmit, magamtól is ki tudok akadni pl egy durván vashiányos leleten. vagy azon, hogy utánanézek, mit jelent az állandó epehányás. (bocs.)
@NagyságosSodalisO [eng]:
na ez minden, csak nem normális állapot, de ezt már megbeszéltük. csak ennél rosszabb ne legyen. csütörtökön megyek az utrahangra, kicsit be vagyok tojva, valami úgyis lesz, nem is én lennék, ha nem lenne. de nem vagyok ijedős, még mindig valami érzelmi vákumban vagyok, nem akarok és nem is tudok igazán felfogni semmit. jobb így.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.31. 15:50:22

@Réka ‎: nem tudom, hogy ilyesmi lehetett-e, nálunk volt a kertben egy "cseresznyemeggy" nven futó fa, állagra és kinézetre meggy, csak a nagyobbfajta, nem olyan ropogós mint a cseresznye, de az íze inkább tényleg a 2 között, egyszerre volt savanyú és édes.
majd a "kertészek" megszakértik :-)

Mingalány 2015.01.31. 15:55:56

@Dragonlady (now in Thailand): állandó epehányás? Ez nagyon brutálisnak hangzik. Lehet tenni ellene valamit ?

adg 2015.01.31. 15:58:18

@Mingalány: Regi elmeletem szerint a margarint ugyanigy keszitik, mint a dobozat, csak mas allagura egy kicsit.

Allitolag van fejlodes margarin teren is, es a maiak nem olyan veszesek, de azert nalunk tiltolistan marad. Szerencsere eleg jo vajak vannak errefele, es alig dragabb a margarinnal, ha egyaltalan.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.31. 15:59:18

@svájci sapka (ch): Ez ismerős. Hát a kedves gazdiért mindent ! :-)
Nálunk , anno, bérház, 3. emeleti lakás, nyílászárók, fém szúnyoghálóval bevonva, nehogy kizuhanjon, vagy bejöjjön darázs / azokat imádta hajkurászni/...mindezek ellenére egy reggel , úgy ébredtem, hogy az ágyam mellett egy szarrá kopasztott vadgalamb volt lerakva...nem sikerült megfejteni a rejtélyt sosem. :-Xo

adg 2015.01.31. 16:01:13

@maxval bircaman szerkesztő: En forditva gondoltam. Ha csak ugy ki lehet rugni, akkor nem volt olyan kozeli haver. :)

Mingalány 2015.01.31. 16:06:15

@adg [Au, Darwin]: Mondjuk érdekes, hogy a margarinnal egyidőben elhagytuk a sovány tejet is, csak full zsírosat veszünk, és mindenki azzal rigatott, hogy jól meghízunk majd a vajon meg a tejen...De azóta sem.

2015.01.31. 16:07:14

@charlieharper: @P.Elliot: Nem tudom szaz eve hogy oldottak meg, en a magam reszerol B-vitaminokkal es kalciummal dusitott szojatejet iszom, azt meg itt Szaudiban is lehet kapni sot Indiaban nagyon elterjedt, meg kis helyeken is mindig volt illetve a faluban ahol laktam kulon rendeltek nekem a boltban :). Mondjuk azt is olvastam hogy a szojatejben arzen van vagy valami ilyesmi, de szeretek veszelyesen elni...

2015.01.31. 16:09:32

@tildy[UK]: Persze, az a lenyeg hogy olyat egyel ami neked bevalik.

P.Elliot 2015.01.31. 16:14:17

@Mirjam2: Pajzsmirigy alulmukodo vagyok, szojat csak nagyon keveset ehetek.
Az arzen nem azert van benne szerintem de nem tudom persze biztosan,hanem a permet talan a novenyre, pl. a rizst is permetezik uszkosodes ellen/ japanoknal nagyon sok a gyomorrak, vajon nem-e ezert? Azt tanacsoljak hogy a rizst emiatt nagyon jol mossuk meg, tobb vizben hasznalat elott, lehet hogy a friss szojat is kellene?

2015.01.31. 16:14:51

@geegee: Az a baj hogy itt nem olyan egyszeru, ugye nincs tomegkozlekedes es a nok nem vezethetnek, igy a noi cseled csak akkor tudna eljutni hozzam ha taxival jonne, az meg macera es tobbe kerulne sokkal mint a cseled munkabere. Raadasul nem tartozkodhatna a lakasban a ferjemmel egyszerre mert velunk nem rokoni kapcsolatban allo nonemu egyen, stb. Van egy ismerosunk akinek egy azsiai pasi segit a konyhaban, pont ezek miatt a problemak miatt, de nekem meg fura lenne hogy egy idegen pasi mosogat meg zoldsegeket vag a konyhamban, akkor inkabb megcsinalom en (bar pont ma a ferjem mosogatott es panaszkodott is rendesen hogy kene vennunk mosogatogepet...). Nehez az elet, na! :)))

2015.01.31. 16:16:59

@P.Elliot: Nem tudom. Ha valaki nem ehet szojat akkor lehet mas formaban is B-vitaminokhoz jutni, tablettaban peldaul. En csak azert iszom a szojatejet mert nekem az a legegyszerubb es kalcium is van benne.

2015.01.31. 16:19:29

@geegee: Pontosan igy van. Nemreg olvasott a ferjem egy cikket hogy kiderult hogy a napi egy pohar vorosbor egeszsegtelen, elotte meg evekig nyomattak hogy egeszseges. Mindig van valami.

2015.01.31. 16:23:20

@tanato: Elhiszem, mondjuk azt nem tudom honnan lehet tudni hogy a veseko a novenyi taplalektol volt, hiszen nem vegetarianus embereknek is vannak vesekovei. Ha pl. sokkal gyakoribb Indiaban (ahol sokan vegetarianusok) a veseko mint mashol, akkor esetleg lehetseges hogy van osszefugges, bar ekkor is lehet szo teljesen mas okokrol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.31. 16:25:12

@Mirjam2: szoja pl ferfiaknak sem tul jo. Mondjuk neked nem gond.

Amugy ja, allunk vissza a feldolgozatlan elelmiszerre, hadd lassam mi megy bele, jobb az. Viszont most kaliumforras utan kell neznem, elvileg relaxin lazitja az izmokat, ettol meg faj a labszaram a bokam folott kegyetlenul. nem csontfajas, inkabb izom vagy in.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.31. 16:34:21

@Mirjam2: de hat a ferjed helyi? vagy ez a kulfoldiekre is all? Mi a f.szt szolnak egyaltalan bele kulfoldiek eletebe, hazon belul is.

2015.01.31. 16:35:30

@Muscari: Na ez az, ennyit az egesz 'egeszseges taplalkozas' temarol. Mindegy, en nem abranditom ki a ferjemet, latom hogy jobban erzi magat (lelkileg!) az ilyentol hogy zsirmentes tej, alacsony zsirtartalmu keksz, stb. Mondjuk neha kicsit kikeszit, pl. mikor az egesz varost fel kell kutatni 'cukormentes' datolyaert es zabpehelyert :), de ennyi belefer.

2015.01.31. 16:35:42

@Mirjam2: Nem vagyok konteos, de szerintem az, hogy mi "egeszseges" a media szerint, attol fugg, hogy az adott heten melyik gazdasagi erdekcsoport altal finanszirozott kutatast publikaltak. A KGST-rol vannak ilyen sztorik, hogy ha tul sok volt a magyar sertes es nem lehetett eladni a SZU-ba, akkor baromi egeszseges volt, es ajanlott volt egy heten egyszer enni legalabb, de ha meg keves volt, es mind kellett a tobbieknek, akkor az jelent meg, hogy borzaszto egeszsegtelen es korai halalhoz vezet a disznohus fogyasztas. (Maxval sem vagyok, a szuleim meseltek regebben ilyeneket :D)

mertcsak 2015.01.31. 16:39:34

"Mivel sok betegség a földrajzi elszigeteltség miatt nem jelent meg, így hacsak nem tudja becsempészni az ember, sok alapanyag elérhetetlen."

Wtf, ha nincs betegseg, akkor nincs elelmiszer alapanyag?! :-D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.31. 16:39:34

@QUERCUS:

Én így mérgeztem meg magamat pár éve.

Volt egy rossz szokásom akkoriban: megittam napi átlag 3-4 liter diétás kólát.

Orvos mondta: ha kell a kóla, csakis a normál, cukrosat igyam, az árt a legkevésbé.

ganjagym 2015.01.31. 16:39:34

@QUERCUS: a cukor, meg a komplex szenhidratok is tenyleg mereg, legalabbis igy, ilyen formaban, miota joletben elunk. A gyujtogeto-vadaszo ember/eloember ennek nem volt kiteve. Ha szerencses a genetikad, akkor meguszod, de a kettes tipusu cukorbetegseg nagy gyilkos. Mellesleg en teszta-kenyer-kemenyitotartalmu gumo/bogyo-fuggo vagyok.

2015.01.31. 16:39:35

@tildy[UK]: Ezek a helyi torvenyek, mindenkire vonatkoznak aki eppen itt van. Ugyanugy mint pl. UK-ben, nem lehet a feleseget verni, ez a torveny, ha egy szaudi pasi odamegy, hiaba hivatkozik arra hogy naluk oke a feleseget bezarni, eheztetni, verni stb., nem hiszem hogy meghatna a brit rendorseget az erveles :)

ganjagym 2015.01.31. 16:41:27

@QUERCUS: tenyesztenek meg nutriat a magyarok? letezik meg ez a meretes csupasz patkanyra hajazo faj, vagy kiirtottak a privat hamburgersutok?

ganjagym 2015.01.31. 16:41:28

@maxval bircaman szerkesztő: mostanaban neztem Uj-Kaledoniarol valami utazos musort valamelyik francia teven. Csunya rasszita tomeggyilkossagot muveltek ott ok annak idejen, mely nyonot hagyott az oslakosokban. Karembeu a vilagbajnok futballvalogatottbol van onnan, mas hires emberrol nem tudok.

ganjagym 2015.01.31. 16:41:28

@maxval bircaman szerkesztő: az elszakadasmaniat nem ertettem, regen meg faja volt, uj otlet, nemzeti buszekeg, de mostanra rajohettek volna, h jobb biznisz gyarmatnak / csatolt resznek/ DOM/TOM-nak lenni, lasd Algeria, etc. Milyen buszkek voltak, hogy leraztak a rablancot, azt most mindegyik be akar vandorolni.

2015.01.31. 16:42:25

@maxval bircaman szerkesztő: Na de demokráciának sem nevezhető, ami Oroszországban megy.

FutureFry 2015.01.31. 16:42:49

@mojyo: "hal az OK, de azt is csak fenntarthato forrasbol ..."
Én csak akkor eszem pl. csirkét, hat tudom mi volt a neve, és le tudom ellenőrizni a farmot ahol felnevelték:
www.youtube.com/watch?v=V8SjkDq2ZwI#t=25

2015.01.31. 16:43:18

@tildy[UK]: @Mirjam2: Ja ha compoundon lennenk akkor lehet hogy nem lenne gond, de mi csak egy sima tarsashazban lakunk szoval nem lehet nagyon ugralni, be kell tartani a szabalyokat.

2015.01.31. 16:48:03

@maxval bircaman szerkesztő: @ganjagym: @QUERCUS: Bar nem nagyon erdekelnek az aktualis 'egeszseges taplalkozas' hirek, azert par alapveto dolgot betartok, pl. nagyon minimalis a cukor-fogyasztasom es edesitoszert sem hasznalok. Uditoitalokat nem iszom, csak gyumolcslevet (olyat amiben nincs se cukor, se edesitoszer). Es olajat sem hasznalunk otthon, csak minimalis mennyisegu olivaolajat (fozeshez is). Persze olyat is olvastam mar hogy az olivaolaj is egeszsegtelen...

rezsöatya 2015.01.31. 17:02:11

@Mirjam2: "Raadasul nem tartozkodhatna a lakasban a ferjemmel egyszerre mert velunk nem rokoni kapcsolatban allo nonemu egyen, stb. Van egy ismerosunk akinek egy azsiai pasi segit a konyhaban, pont ezek miatt a problemak miatt, de nekem meg fura lenne hogy egy idegen pasi mosogat..."

Na, most ha pasi lenne a cseled, akkor te lennel a "nem rokoni kapcsolatban allo nonemu egyen", igy te sem lehetnel otthon, ha a ferjed tavol van?

Quercus a favágó 2015.01.31. 17:02:35

@Mingalány:

A baj az, hogy a vaj nagyságrendileg drágább, mint a margarin, ezért sokan nem engedhetik meg maguknak.
Sokan visszaálltak a házi zsírra.

@mojyo:

Én sok teát iszom( zöld, gyümölcs, galagonya, csalán), és cukorral. Édességet elsősorban kalácsot. Nekem minden sütemény(a torta is ) kalács. Viszont soha nem iszom üdítőt, csak ásványvizet.

@ganjagym:

Nutriát? Hát már évek óta nem hallok róla. Ez kb. olyan átverés volt mint a biogiliszta.

@Mirjam2:

Én azon már régen túl vagyok, hogy azt figyeljem, a sajtó szerint mi az egészséges. A lányaim gyakran nyúznak, menjek már el laborvizsgálatra, mert fogalmam nincs, mennyi a koleszterinszintem, a vércukrom, stb. Lehet, hogy igazuk van.
De hát Szép Ernő is azt mondta, mikor a barátai korholták az életvitele miatt: Legfeljebb az lesz írva a fejfámra: élt 40 évet, de jól.

rezsöatya 2015.01.31. 17:03:29

@tanato: na latod! Elmult, mert nem evett hust...! :-)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.31. 17:05:04

@mojyo: Igazad van.
Pl.
A busa, ami telepitett pontyfele nagyon elszaporodott es nem lehetett mit kezdeni vele.
A 80 evekben hirtelen nagyon egeszseges lett a hus bizonyos olajtartalma miatt (gondolom omega3).
A disznozsir a 80-as evekre magyarorszagon teljesen kiment a divatbol mint fozo zsiradek, viszont szinte nem is lehetett kapni, mert az egesz husipari termeles Ukrajna ment, ahol rendkivul egeszsegesnek szamitott.

A margarin ami egy nemet mernok talalmanya azert szuletett, mert a gyapottermeles felfutasa miatt hatalmas, gyapotmag/gyapotolaj keszletek halmozodtak fel az USA deli allamaiban. Egy nemet mernok talamanya volt az olaj hidrogenizalasa (remelem jo irom) ami megszilarditotta, vajhoz hasonlova tette az olajat.
A margarin marketing kampanyt azota is az legsikeresebbnek tartjak vilagszerte. (Novenyi vs. allati eredet. ismeros?)
Csak par eve kezd az ellenkampany sikere erzodni.

New York City par eve betiltotta a fozesi celu hidrogen kezelt fozoolajokat.
A margarin egeszsegtelen a vajjal osszehasonlitva. stb.

2015.01.31. 17:10:02

@QUERCUS: "Én sok teát iszom( zöld, gyümölcs, galagonya, csalán), és cukorral."

En is imadom ezeket, rengeteg teat iszok*, de en cukor nelkul iszom mind, es nagyon szeretem az izuket. En nem tudnam elkepzelni, hogy cukorral igyak ilyeneket.

*Kerlekszepen, ne kossetek bele, hogy most iszom, vagy iszok, en nem tudom, de mindkettot hasznaltam direkt, hogy mindenki boldog legyen. :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.31. 17:17:19

@ctboy (US) ENTP:

Itt talalhato a Procter & Gamble margarin story.

www.npr.org/blogs/money/2012/02/03/146356117/who-killed-lard

A hundred years ago, the company they founded had a problem. Procter & Gamble owned a bunch of cottonseed oil factories that produced oil for use in soap and candles. But with the invention of the light bulb, the candle business wasn't looking so hot. What to do with all that extra oil?

rezsöatya 2015.01.31. 17:18:21

@mojyo: "Kerlekszepen, ne kossetek bele, hogy most iszom, vagy iszok..."

Babette! Te jossz...! :DDD

ganjagym 2015.01.31. 17:19:30

@Mirjam2: 'gyumolcsle' is full cukor sajnos. de a komplex szenhidratok (teszta, pizza, krumli, stb) is 'cukrokra' esnek szet a szervezetben, szoval kesleltetett bombak. hogy mennyire artalmas, az vastagon genetika.
feherrjere, zsirokra szuksege van a szervezetnek, cukorra nincs (mivel azt tud fabrikalni).
a szenhidrat olcso, a zsir finom, a feherje meg feherje, hosszu tavon meg mind halottak vagyunk (amig ujja nem szuletunk)

Quercus a favágó 2015.01.31. 17:19:33

@mojyo:

Amikor dolgozom, naponta minimum 5 kilométert gyalogolok, de van amikor többet. Az esetek többségében fával "megpakolva", és nem sík terepen. Na ehhez azért kell némi szénhidrát. Fát termelni joghúrttal,meg müzlivel nem nagyon lehet.

2015.01.31. 17:19:34

@ganjagym: Egyszerű szénhidráttal van a "baj", nem az összetettel. Az egyszerű hirtelen emeli meg a vércukorszintet, majd hirtelen visszaesik, ezáltal az ember éhesnek érzi magát, és újra enni fog. Arról nem is beszélve, hogy az egyszerű szénhidrát hirtelen vált ki inzulin reakciót.

Van olyan teória is, ami szerint minimalizálni kell a szénhidrát bevitelt, és csak "jó" zsír és fehérje mehet nagyobb mennyiségben. Ketogén étrend.

2015.01.31. 17:22:44

@QUERCUS: Hat igen, ezt ertem. En csak magamrol beszeltem, nem akartam tanacsokat adni, elnezest, ha ugy tunt :D

Azt tudom, hogy mindenkinek kell szenhidrat, meg nekem is, csak nekem kevesebb... csokibol boven kijon, sot :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 17:24:55

@rezsöatya: kerlek.:-)
mindegy, amelyik jolesik,
ez vitas darab,mint a konyorgom/k.
:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 17:26:10

@rezsöatya: egyebkent meg eszek-iszok, dinok-danok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 17:28:27

@Philosoraptor: keves dolog bosszant, de ezigen.
pl kecske legnagyobb veszelye a ketozis. Nyilvan nincs ez maskent embernel sem. Ld diabetes..

Quercus a favágó 2015.01.31. 17:31:18

@ganjagym:

Na igen.Végül is mindenki meghal, de nem mindenki él. Én mondjuk hallhatatlan vagyok. Egyenlőre.
Abban azért reménykedem, egyszer leszek olyan öreg, mint amilyennek látszom.

Mingalány 2015.01.31. 17:33:01

@QUERCUS: szerintem a disznózsír is sokkal jobb, mint a margarin. Nem olyan "feldolgozott" és újabban megint nem mondják a zsírt olyan kártékonynak.

qkuc 2015.01.31. 17:36:34

Ezt a szárnyas egeret kihagynám, :).

OFF

Érdekelne egy krumplilológus véleménye, hogy mi a tökért nem akar mostanában a krumpli megfőni és megpuhulni ... Csernobili mutánsok vannak a boltban?

2015.01.31. 17:45:46

@QUERCUS: Izraelben a legnagyobb gyilkos a betegsegek kozul a diabetesz es a rak, de a rak ott a legkisebb az OECD orszagok kozul. A cukorra vezetik vissza. Pedig a regi tradicionalis zsido konyhaban nem volt cukor.

Gyumolcsok kozul kettot tudok korlatlan mennyisegben enni; meggy es a lychee.

2015.01.31. 17:47:32

@ganjagym: nem az van, hogy van az a fajta szenhidrat, ami "slow release" es az jo? Azt hiszem a rozskenyer meg igazabol minden kenyer, kiveve a feher kenyeret?

2015.01.31. 17:50:21

@tildy[UK]: mar nem irod a blogod?
Hogy viseled a terhesseget? Pont valamelyik.nap gondolkodtam, hogy ezen a blogon nagyobb lehet a baby boom, mint a noklapjan

2015.01.31. 17:50:59

@rezsöatya: Persze, ez igy van. Es nem is vagyok soha egyedul a ferfi takaritokkal, mindig itt van a ferjem, ha veletlenul megsem, kimegyek es az ajto elott allok amig vegeznek. Ezek a takaritok egyebkent a tarsashaz 'szemelyzetehez' tartoznak, igy nem gyanusak senkinek a hazban. Viszont ha egy kivulallo csaj elkezdene hozzank jarni, akkor konnyen lehet hogy kerdesek merulnenek fel egyesekben... Valahogy a ferfiak kevesbe gyanusak ilyen szempontbol, gondolom ezert is alkalmazzak oket takaritokent gyakrabban mint a noket (ugy ertem itt Szaudiban, mivel mashol meg pont forditva van - a takarito altalaban no).

Quercus a favágó 2015.01.31. 17:52:23

@Mingalány:

Az egészséges életmóddal egy baj van. Kurva drága.

@qkuc:

Már nem mindegy milyen krumplit veszel. Van ami főzni jó, van ami sütni, van ami salátának. A Desire szerintem minden felhasználásra megfelel.

qkuc 2015.01.31. 17:54:38

@QUERCUS: Áhh, csak sehova nem írják ki, hogy mire jó és milyen fajta, :(. A mai adag az nem főzésre való volt, :D.

Quercus a favágó 2015.01.31. 17:56:54

@charlieharper:

A méz lenne az igazi édesítőszer szerintem, csak már erre a "feladatra" megfizethetetlen. A meggy szerintem is finom. Ha eldől végre, hogy maradunk itt ahol vagyunk, ültetek egy csomó gyümölcsfát a kertbe.

ganjagym 2015.01.31. 17:57:16

@Philosoraptor: ja, valami hasonlot probalok mondani. de a komplex szenhidratok is megemilk/felboritjak a vercukorhaztartast, igaz, alattomosabban.
olyan, hogy idealis etrend, nincs. evmilliokoig elvolvalodtunk, az elerheto elelemforrasok nagyon korlatozottak voltak, par tizezer eve vadasztubk-gyujtogettunk, majd a letelepedett eletmod, mezogazdasag megteremtette a szenhidrat tulsulyu dietat, s az alapot a nepessegrobbanashoz.
tul sokat eszunk, ez teny,

2015.01.31. 17:58:04

@ganjagym: :))) Igazad van, a gyumolcsle is cukor stb., keveset is iszom belole es ritkan. Kenyeret, tesztat is keveset eszek, viszont sok lencset, babot, zoldseget. Sajnos a burgonya a gyengem, de a ferjem szerencsere nem hagyja hogy minden nap az legyen. Most megyek is es megkavargatom a courgette-lentil kevereket amit eppen fozok :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 18:04:52

@QUERCUS: akkor esetleg egy kaptart is letehetsz a kertben. Pici befeketetes, de utana mar szinte csak pergetni kell.

Quercus a favágó 2015.01.31. 18:05:47

@qkuc:

Ha üzletben veszed, betűvel van jelölve, milyen felhasználásra alkalmas.

A burgonyafajták csoportosítása főzési típus szerint

Főzési típus: A (A-B)

Főzés után is szilárdan egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra. Nem szétfővő.
Felhasználás: burgonyasaláták, hideg konyhai készítmények.
Fajták: Cherie, Charlotte, Gülbaba, Somogyi Sárga Kifli, Pamela, Argos, Riviera

Főzési típus: B

Kissé szétfővő, kissé szappanos vagy lisztes konzisztencia, közepesen finom textura.
Felhasználás: vegyes hasznosítású burgonya, hasábburgonya alapanyag.
Fajták: Aladin, Stemster, Rodriga, Red Lady, Laura, Frieslander, Kondor, Amorosa, Cleopatra, Rosara, Arosa, Desiree, Arnova, Valor, Hópehely, Harmony, Impala

Főzési típus: C (B-C)

Szétfővő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz porhanyós.
Felhasználás: burgonya püré és pehely előállításra, chips készítésre, burgonyás tészták, gombóc, parázsburgonya, farmerburgonya alapanyagaként
Fajták: Agria, Blue Belle, Romeo, Bettina, Sante, Kánkán, Karlena, Kuroda, Rioja, White Lady, Pekaro

Quercus a favágó 2015.01.31. 18:07:52

@Babette .:

Ezen már régóta gondolkodom, de a szomszédom hisztizik, hogy ő fél a méhektől.

2015.01.31. 18:11:38

@Babette .: A ketogén étrend valami 50g szénhidrátot enged naponta. Azért az elég kemény. Persze, attól függ, hogy az ember mit dolgozik. Ha rakodómunkás, valószínűleg kevés lesz neki a zöldség meg a gyümölcs. :)

Quercus a favágó 2015.01.31. 18:13:38

@Babette .:

Lehet, hogy tavaszra megpróbálom, bár abszolút nem értek hozzá.

qkuc 2015.01.31. 18:29:03

@QUERCUS: Köszi, ezt kinyomtatom.

M. Péter 2015.01.31. 18:53:17

@QUERCUS: Ha annyira mérgező lenne a cukor, akkor a legtöbb ember már gyerekkorában meghalna.

ganjagym 2015.01.31. 18:58:02

@charlieharper: jonak nem jo. kevesbe rossz. egyszeruen az evolucio nem tervezett minket erre a szenhidratbevitelre. illetve nem tervez, atlagos genetikaval tovabbadod szaporodokepes utodnak a genjeidet mielott nyilvanvalova valna a karos mivolta.
szoval jo nincsen, hogy negyven eves koron tul elunk (elnek, en meg alatta), ott mar minden pillanat az Orokkevalo/Joszerencse adomanya :) :( (nem tudom, melyok smiley illenek ehhez)

2015.01.31. 18:58:02

@ganjagym: De az összetett szénhidrátok glikémiás indexe azon nyomban megváltozik, mihelyst nem önmagában fogyasztod, hanem valamivel. Azt vallom, hogy fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyér, cukorral teli reggeliző müzli helyett zabpehely, és így tovább. De kétségkívül sokkal drágább, mint a parizer+fehér kenyér kombináció. Viszont az ember egészsége megfizethetetlen, úgy gondolom.

ganjagym 2015.01.31. 18:58:02

@QUERCUS: hu, nagyon korrekt, marmar nemetes klasszifikacio. en 7 eve szembesultem ezzel, addig a krumpli az krumpli volt, elettudomanyi hatterem ellenere az etelek megkozelitese elegge primitiv volt, ha nem mozog, megeszem, az elso itteni lakos nom magyarazta el, hogy krumplibol, meg, hogy rizsabol nem csak A meg B van, hanem miliiard valtozat. (A propos rizsa, Felnottnek OK, de gyerekek ugy szana-szet tudjak spriccelni meg a ragados (glutenous) rizsat is, hogy sirok, mikor ejszaka aztat kell takaritnai)

ganjagym 2015.01.31. 18:58:02

@Philosoraptor: fizikai munkas meg eroatleta egyere kevesebb errefele (UK). de a segelyen segget noveszto, meg az irodai dolgozo mind jon a haziorvosoz a felborult cukorhaztartassal.

ganjagym 2015.01.31. 18:58:02

@Philosoraptor: azt kene megerteni, hogy amikor szelektalodtunk, nem volt szenhidratdus elelemforras, meg a kesoi (40 eves kor utani) egeszsegi allapotra nem hat a szelekcio igazabol.
szoval a szenhidrat gyilkos. (mondom a pepperonis pizzam uta

2015.01.31. 19:20:50

@ganjagym: Gondolom, zabálnak ész nélkül, és híznak is, mint a disznó. :)

ganjagym 2015.01.31. 19:20:52

@Philosoraptor: mondom, kevesbe rossz (hogy mennyivel, az genetika), de meg mindig nem jo - mondom en, aki elelvez egy pizzatol vagy quichetol

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 19:24:48

@ganjagym: "evolucio nem tervezett minket"

Ebben ott a tevedes, h az evolucio nem valami volt. Az evolucioban benne vagyunk folyamatosan.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 19:28:03

@ganjagym: "nem volt szenhidratdus elelemforras,"

Hogyne lett volna.
pl a gyumolcsok meg mez.

2015.01.31. 19:31:34

@ganjagym: Mert nem termesztettünk gabonákat. Csak ezért nem volt szénhidrátban gazdag étrendünk. Erre épül a paleo, ugye.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 19:44:23

@Philosoraptor: na ettol hiteltelen az egesz, hiszen van ahol meg a krumpli es kukorica osregtol fogva van....nem kene leragadni europanal.

Bebbi 2015.01.31. 19:52:50

Elnezest a nagy OFF-ert, de talan ilyen keson mar belefer. Talan masokat is erint, hogy elgondolkoztak azon, hogyan is lehetne megtanitani magyarul olvasni a gyerekuket. Szerencsere a tankonyvek nagy resze elerheto a neten, pl. itt:
flipbook.ntk.hu/index.php?r=flipbook/list&id=3

Nagy oromomben meg is neztem gyorsan egy elso osztalyos olvasokonyvet es mar rogton az elso oldalon elakadtam. Mit jelent ez? "Tapsold le a képek nevét!"

Ezt hogyan kell elkepzelni? Ha mondjuk egy szilva van egy kepen, akkor mit kell tapsolni?

DieNanny CH 2015.01.31. 20:02:01

@Bebbi:

Szerintem szótagra érti. Nem ismerem ezt a módszert, de ez kezdésnek túl nehéznek tűnik. Hiszen, ehhez tisztában kellene lenni a magánhangzó-mássalhangzó fogalmával. Legalábbis, szerintem. Azt hiszem, Turchi tanítónéni. De lehet, ő is tanár...
Nem tudom, tudtam segíteni?

Lunacica 2015.01.31. 20:10:08

@Bebbi: szia. ha jol emlekszem, -bar az en gyerekeim 18 es 16- a szotagolast tanitottak igy, tehat a szilva az ket tapsika :)

2015.01.31. 20:12:00

@Babette .: Nah de várj. Egy kanál méz után már a rosszullét fog kerülgetni (olyan émelyítően édes), ugyanakkor egy 100 grammos milkát úgy betolsz egyszerre, hogy észre sem veszed. Teljesen más a finomított cukor és a méz. Gyümölcsből valószínűleg megint nem fogsz annyit megenni, hogy cukorbeteg legyél. De 20 deka fornettit minden probléma nélkül bevágsz.

33621 2015.01.31. 20:12:27

@Mirjam2: Egy pohár vörösbor az tényleg egészségtelen! De egy fél liter na az már jó a szervezetnek!

nyuszigonosz 2015.01.31. 20:27:53

@Bebbi: Ha szllva van a képen, akkor kettöt kell tapsolni: szil - va.

Quercus a favágó 2015.01.31. 20:28:59

@diggerdriver:

Mindent én sem tudhatok.

A mai nap egyébként teljes egyetértésben telt el. A blogközönség közös nevezőre jutott abban, a repülő egér csak paradicsomos húsgombóc formájában fogyasztható. Emellett fölvetődött még néhány gondolat, de a fő csapásirány ez volt.

Quercus a favágó 2015.01.31. 20:30:35

@nyuszigonosz(D) ESTP:

"Ha szllva van a képen, akkor kettöt kell tapsolni: szil - va."

Ha Orbán Viktor, akkor meg tapsvihar.

Bebbi 2015.01.31. 20:31:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Lunacica: @nyuszigonosz(D) ESTP:

Koszi! Alapvetoen en is erre gondoltam, de nekem nagyon nem remlett ez a tapsolas. Maximum kopogni az asztalon, vagy valami ilyesmi.

nyuszigonosz 2015.01.31. 20:32:48

@QUERCUS: Ha te tapsolsz ilyennek... és még vihar is van....tudomisén?

nyuszigonosz 2015.01.31. 20:35:00

@Bebbi: Nekem sem rémlett volna, ha az anyám nem elsösöket tanított volna a legtöbbször.

tanato 2015.01.31. 20:39:07

@Mirjam2: Na akkor hogy van,nem tartózkodhat idegen nő együtt egy férfi családtaggal Arábiában.És akkor a sok tízezer bentlakós ázsiai vagy etióp cselédlány esetén mi a helyzet?Elkerülhetetlen a találkozás, ha a felség éppen házon kívül van.

tanato 2015.01.31. 20:40:52

@Mirjam2: Ja és a vega élet tényleg jó pl. fogyókúrára.Sokaknak sikerült ilyen módon több tíz kilót leadni.

2015.01.31. 20:41:56

@33621: Ja ezt kifelejtettek a tanulmanybol...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.31. 20:57:18

@Mirjam2: Ezt jo lenne akkor, ha a fuggonyos ninjalanyoknak is mondanad itt ukben:)

Abszolut nem vagyok az etnikai jellegu oltozkodes ellen, az afrikai szines ruhak kulonosen tetszenek. De itt nem szokas eltakarni az arcot. Vegye le, vagy ...

33621 2015.01.31. 20:59:09

Kedves 40-es,50-es korosztály és a netán idősebbek!
Magyar TV reklám nosztalgia látható a linkelt cikkben!

www.origo.hu/teve/20150129-sandokan-trabanton-menekult-a-hiltonba.html

2015.01.31. 20:59:40

@tanato: Igen, pont ez a teljes hipokrita hozzaallas a rendszerben, hogy a valosagban mindenki tudja hogy a bentlako cseledeket rendszeresen 'hasznaljak' pl. a csalad ferfi tagjai, illetve nok rendszeresen kenyszerulnek egy nem csaladtag ferfivel (sofor) ulni az autoban mivel nem vezethetnek es nincs tomegkozlekedes. Ezek jogilag kivetelek, pl. a soforrel akkor lehet a no az autoban ha a csalad sajat soforje vagy hivatalos taxisofor. Ugyanigy a cseled akkor lehet a hazban ha a csalad sajat cseledje. Szaudiban csak ugy lehet hivatalosan dolgozni ha van egy 'szponzorod', tehat ez a sofor es a cseled eseteben azt jelenti hogy a csalad az illeto szponzora es igy legalisan lehetnek egy terben. De a szaudi hazak belul szegregaltak egyebkent, tehat van kulon ferfi es noi resz es elvileg nem keverednek a nemek hazon belul (sem). Az a torveny hogy semmilyen zart, privat terben nem lehetnek egyutt ferfiak es nok akik nem csaladtagok (ez vonatkozik pl. maganlakasra, autora).

2015.01.31. 21:08:00

@tildy[UK]: A torvenyt mindenkinek be kell tartani. UK-ben nincsen torveny a niqab ellen. Mindenkire ugyanaz a torveny vonatkozik, itt nem arrol van szo hogy neked vagy nekem mi szimpatikus. Peldaul tudom hogy nagyon sok szaudi embert zavar az hogy en pl. nem takarom el itt az arcomat, de nem tiltja a torveny hogy fedetlen arccal maszkaljak. (Csak hogy perspektivaba tegyem ezt: a szaudi nok 99%-anak eszebe nem jutna fedetlen arccal nyilvanossag elott mutatkozni.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 21:10:47

@Philosoraptor:

de a mez ugy felviszi a ver ukrot, mint a sicc

es a tudomany mai allasa szerint nem a cuklrok fogyasztasatol lesz a cukorbetegseg.

empoftla 2015.01.31. 21:21:42

@maxval bircaman szerkesztő: Persze, A. Dugin most már becsületes, igaz ember. Csak a nyugati liberális média félreinformál, pl. a mostani elméleteit is néha “gonosznak” néha őrültnek titulálják, pedig nyilvánvalóan logikus, tiszta ideológián alapszanak ami az emberiséget a leginkább pozitív út felé fezeti (tm NGY). Kár, hogy Putyin nem támaszkodik rá jobban (persze lehet, az egész kirugás csak figyelemelterelő hadművelet).

tanato 2015.01.31. 21:28:16

@Mirjam2: Oké ,így már értem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 21:31:32

@QUERCUS: Erjedt, desztillált, lepárolt állapotában sem fogyasztod a gyümölcsöt? :-)))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 21:35:38

@maxval bircaman szerkesztő: Melyik egyetem ez?Csak hogy ha olvassuk, hogy megtalálták xy egyetemi rektort a Néva közepén egy betoncsizmával a lábán, akkor tudjuk már összekapcsolni a két dolgot... :-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 21:40:00

@maxval bircaman szerkesztő: Olvastam nemrég, hogy ezek a tetű franciák még mindig micsoda rettenetes terror alkalmaznak a gyarmati területeken.Aki függetlenedni akar, ott fuccsot csinálnak, az a politikus véletlenül meg talál éppen halni, úgy hogy hátulről lelövi magát.Meg irtózatos gyarmati paktumokban leszabályozzák, hogy pl az aranykészletüket kötelesek Franciaországban őriztetni.Stb, stb.Hát így könnyű világszintű nagyhatalomnak lenni.Ha lesz kedvem, megkeresem a cikket...

Quercus a favágó 2015.01.31. 21:44:13

@geegee:

Egy pár hete már volt szó itt erről.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 21:45:22

@puhacica: Oda lehetne adni a cafka cicának, nem?
Micsoda műsort csinálnának a lakásban, a hajadat tépnéd, nem...?
:-))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 21:46:19

@QUERCUS: Akkor lehet, lemaradtam, vagy nem figyeltem.De megdöbbentő az egész...

2015.01.31. 21:49:47

@Babette .: Ahogyan a finomított szénhidrátok is. Fehér cukor és a fehér liszt. De a mézben legalább nemcsak cukor van. Amúgy is alkalmatlan a süteményekbe a hőhatás miatt, szóval nem lehet helyettesíteni vele.

"es a tudomany mai allasa szerint nem a cuklrok fogyasztasatol lesz a cukorbetegseg."

Tudtommal amiatt lesz, hogy túlságosan sok szénhidrátot fogyaszt az ember. Aminek a túlnyomó többsége finomított. Azt nem mondom, hogy a barna rizs/teljes kiőrlésű kenyér és/vagy tészta étrendnél nincsen esélyed cukorbetegnek lenned, de abban biztos vagyok, hogy a fehér kenyér/fornetti/csokoládé étrenden hamarabb leszel beteg.

FutureFry 2015.01.31. 21:52:25

@Mirjam2: "I intend to live forever. So far, so good.” - Steven Wright

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 21:54:20

@Aye aye: Áááh, nem én vagyok a megfelelő személy erre.Nem pont ott élünk, hanem ugye eggyel jobbra (tudtommal norvég eredetű ez a cucc) és nem is látok rá ennyire a dologra, sajnos.De engem is erősen érdekelne a kérdésre a válasz... :D Mivel foglalkoznak a dologgal és lehet kapni, valszeg van, aki meg tudja/akarja enni is...Illetve azt tudom még elképzelni, hogy ez egy régről, esetleg szegényebb időszakból itt maradt szokás, módszer.
És lehet, hogy már csak hagyománytiszteletből végzik...
De majd hátha jön valaki, pl. wuaaa, oszt jól kiokosít minket.

A fejhúsos kocsonya, meg a disznósajt az részemről is rettenetes, már látványra is.Azt se tudom, hogy ki eszi meg. :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 21:55:49

@Aye aye: Na még a durian a másik, szerencsére csak szagolni volt szerencsém.Merénylet az is... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 21:59:16

@Dragonlady (now in Thailand): Ja, ez így még egész korrekt állami viselkedés...
Vashiányra szöges alma nem megoldás?Ez még ilyen öreganyánk féle praktikum.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 22:10:33

@Réka ‎: Élő gyümölcs volt??Ilyenkor?Vagy fólia alatt megterem? Igen, a körsbár meg a bigarrá (most nem váltok át svéd kiosztásra... :D ) a két elnevezés, de valahogy nem következetes az egész.Én is inkább cseresznyébe futok bele, de azt is csak nyáron, egy pár hétig max.Nagyon nagy kár...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 22:11:45

@Réka ‎: Jó, bocsi, látom, hogy írtad, hogy mirelit...Lehet, kezd nekem késő lenni... :-))))))))))))))))))

2015.01.31. 22:15:05

@QUERCUS: @geegee:
Megtalaltam az eredeti "cikket" is. Meg 3-4 cikket angolul, amik mind egymasra hivatkoznak, franciaul meg alig van valami

Annyi a lenyeg, hogy 14 orszag tartja a valuta 65%-nak a tartalekat a francia kozponti bankban, ami utan 0.75% kamatot kapnak. Ezt a penzt kulon kezeli Fro, nem a sajatjakent.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 22:17:34

@Mirjam2: Na igen, én is elfelejtettem, hogy hol is élsz...Csodálkozom, hogy nem lett még tele a tököd/tökötök az egész arab bagázzsal és nem költöztök valami "élhetőbb" helyre...
:-))))

Igen ezek a leggyakoribbak

napi vörözsbor igen vagy ne
tojás igen vagy ne
mangalicahús igen vagy ne
margarin vagy vaj
tej igen vagy ne
fűszerek igen vagy ne
bizonyos halfélék igen vagy ne

...
Herótom van tőlük.

ganjagym 2015.01.31. 22:19:03

@Babette .: gyumolcsbol vagy
mezbol neb birsz megenni olyan szenhidratterhelst gyujtogeto-vadaszo eletmod mellett. ez teny. ma ott a kenyer, pasta, pizza, ez mind a letelepedett, mezogazdasaot folytato ember termeke, erre ne, keszithetett fel az evolucio. tizezer ev nagyon keves, es, mint emlitettem volt, annak csak addig van hatasa, amig szaporodokepes utodot hozol letre, szoval 40 felett kampo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 22:30:59

@QUERCUS: Atyavilág, ennyi fajta krumpli létezik? :-ooo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 22:38:05

@Mirjam2: Kövezésre bemehetnek-e nők? :-)))

ganjagym 2015.01.31. 22:49:34

@Babette .: rovid tavon (par ezer ev) eszrevehetetlen az evolucio, es ahogy irtam parszor, csak a szaporodokepes utod letrehozasaig hat

M. Péter 2015.01.31. 22:53:43

@geegee: Peruban, Kolumbiában, Ecuadorban, ahonnan a krumpli származik, 3000-4000 fajta van.

SzZoole 2015.01.31. 23:02:41

@QUERCUS: "Alkalmilag"???
Mindig amikor alkalmad van ra:)))

SzZoole 2015.01.31. 23:05:50

@Mirjam2: Ha nok mindig hijab-an jarnak es csak otthon a csaladtagjaik elot vehetik csak le,akkor hogy mennek ferjhez a lanyok?
A volegeny zsakba macskat kap?
(Lehet,hogy hule kerdes)

FutureFry 2015.01.31. 23:17:53

@Mirjam2: A nőnemű politikus látogatóknak (Michelle Obama, Merkel, stb.) azért nem írja elő a protokoll, hogy eltakarják akár csak a hajukat is. Így Ők hivatalosan teljesen fedetlen fővel találkozhatnak (a nyilvánosság előtt) szaudi elöljárókkal (férfiakkal is).

Muscari 2015.01.31. 23:25:09

@QUERCUS: @Mingalány: en is igy voltam ezzel a ket dologgal, az edesitoszerrel es a margarinnal.

@Zoole[uk]: igen, pontosan igy van. A menyasszony meg szinten zenesz, naluk csak elrendezett hazassagok vannak.

Muscari 2015.01.31. 23:28:28

@Dragonlady (now in Thailand): en sajnos ezt a gyumolcsot nem ismerem. Egyszer ettem valahol isteni edes meggyet, egyenesen a farol, de nem emlekszem, hogy hol, mert meg gyerekkoromban tortent.

Muscari 2015.01.31. 23:41:20

@QUERCUS: itt nalunk ezek kozul egyedul a Charlotte-ot lattam, szoktam is venni. Krumplipurenek a Maris Piper fajat hasznalom. Itt nincs betujelzes, de ra van irva a csomagolasra, hogy mire jo. Ledig krumpli csak a kis torok meg egyeb boltokban van, de azok nem valami jok. A szupermarketekben csak csomagoltat lehet kapni.

Muscari 2015.01.31. 23:44:23

@Babette .: ebbe meg bele sem gondoltam igy, milyen igazad van!

montroyal ( CAN qc) 2015.02.01. 00:20:55

akkor most magyar izek .... a Magyar iskola Farsangi balja ... eszem iszom dinom-danom. cigyany zenekar ... a gyerekek pedig musort adnak ... jo éjt nektek , mi meg mulatozunk ..:-)

2015.02.01. 00:27:34

@geegee: Egyik évben a tojás rákot kelt, másik évben pedig megelőzi. Tény, hogy nehéz kiigazodni manapság.

adg 2015.02.01. 00:34:35

@geegee: ma mar nem nagyon van vasszog. A horganyzott, galvanizalt huzalszogek meg nem az igaziak. :)
Regi hazak bontasanal lehet meg talalni almaba valot.

M. Péter 2015.02.01. 00:35:20

@ctboy (US) ENTP: A margarint egy francia vegyész, Hippolyte Mège-Mouriès, találta fel 1869.-ben, amikor III. Napóleon pályázatot írt ki a vaj helyettesítésére a hadsereg élelmezésében.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.01. 01:32:01

@charlieharper: Írnám én, csak az nem olyan,mint ide egy hozzászólás. Le kell ülni, meg kell csinálni, nálunk meg zajlik az élet. Amúgy ma raktam ki egyet. Meg megy majd ki pár, mert érdekes itt a terhesgondozás.
Amúgy köszönöm, most már jobban, néha csipked vagy nem tudom mit csinál, de ilyen hirtelen erős szúró érzések vannak, hányinger nincs, most tarotk 14 hét plusz pár napnál. Meg néha kavarog a bélrendszerem, amolyan hasi diszkomfort. Magyarországi uh szerint 80%, hogy fiú:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.01. 01:36:44

Csak hogy a posztra is visszatérjek, nem pont denevér fogyasztás miatt indult megint el ennyire az ebola? Mintha valami ilyesmi rémlene.

rezsöatya 2015.02.01. 01:55:24

@geegee: ha oket kovezik, akkor mindenkeppen! :-P

rezsöatya 2015.02.01. 02:02:11

@Philosoraptor: doktor ur, mit is mondott, kagylo, csiga? Ja, rák...!
:D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 02:05:33

Azt hiszem, én is passzolnäm a denevérevést.
@svájci sapka (ch): Mi a szomszéd egyik macskäjätol békät kaptunk karäcsonyi ajändéknak. Igaz, nem csomagolta be, csak egyszerüen lerakta a läbtörlöre. De végül is a szändék a fontos, nem? :-)
@Babette .: Sokan ha meghalljäk, hogy kecsketej, -sajt, -turo, akkor jön a fujjj, én azt soha nem, mert büdös. ??? Én soha nem éreztem azt, hogy büdös(ebb) lenne.
@geegee:
katemckinnon.files.wordpress.com/2012/10/angel.jpeg
@adg [Au, Darwin]: Ezért irigyellek is, de nagyon! A mangobol degeszre tudom tömni magam!
@tildy[UK]: Häzitejnél szerintem nincs is jobb! Ez az egyik, amiröl nem vagyok hajlando lemondani.
@qkuc: Mert manapsäg (régota amugy) mär vannak olyan fajtäk, amik "csak" fözésre, és vannak olyanok, amik meg "csak" sütésre "alkalmasak".
Àltaläban a zacsira rä van irva, hogy mire jo, de volt, hogy nälam ez nem igazän jött be... :-(
@ganjagym: És az miért van, hogy egyre több az allergiäs? Föleg gyerek. De pl terhesség-szülés utän elöjövö allergiärol is hallottam mär. (Meg pl nekem is csöpög az orrom, ha porszivozok, vagy port törlök. De lehet, hogy csak takaritäsallergiäs vagyok. :-) )
@QUERCUS: :-))))
@Bebbi: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Ha mär OFF.
Szerintetek mennyire van manapsäg arra igény, hogy magyar szülö(k) gyereke(i) ne csak beszéd szintjén sajätitsäk el a magyar nyelvet?
Férjem kérdezte ezt, mert ö anno a Misson Catolca-ba "kellett" hogy järjon évekig. Igaz, dräga volt, mint az ällat (szo szerint idéztem), de a szülei szo nélkül kicsöngettég mindhärom gyereknél.
Szoval. Fontos ez manapsäg, vagy ez is a dräga / nehogymär rajtam gazdagodjon meg a parasztja / minekaz, ugyse' veszi hasznät kategoriäba tartozik?
ON
@Philosoraptor: De a süteménykRE mär szerencsére nem. :-)))

rezsöatya 2015.02.01. 02:08:47

@adg [Au, Darwin]: sok etelben van vas. A spenotot tudtam, meg a brokkolit, aztan most, hogy megneztem...:

vassal dúsított müzlik és gabonapelyhek   30 grammban 4-6 mg vas van.
gomba (vargánya, shiitake, portabello, csiperke)   50 grammban 5 mg vas van.
mák   50 grammban 10-14 mg vas van.
mogyoró  50 grammban 15-20 mg vas van.
mandula   50 grammban 3-4 mg vas van.
dió   50 grammban 2 mg vas van.
kakaó (cukrozatlan, őrölt kakaóbab)  50 grammban 3-4 mg vas van.
európai szilva (prunus domestica, angolul prune), illetve ennek leve. 1 dl szilvalében vagy 6-8 szem átlagos friss szilvában 5-6 mg vas van.
ribizli (főleg a fekete, de a piros is)  100 grammban 4-6 mg vas van.
libamáj  100 grammban 6-7 mg vas van.
sertésmáj, marha-/borjúmáj  100 grammban 5-10 mg vas van.
kenőmájas, májpástétomok  100 grammban 4-5 mg vas van.
vörös húsok (marha, borjú, sertés)   100 grammban 3-4 mg vas van.
szardínia  az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 3 mg vas van.
lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó  megfőzött állapotban 50 grammban 2-4 mg vas van.
pulykahús   100 grammban 2-3 mg vas van.
spenót, sóska   megfőzött állapotban 100 grammban 2-5 mg vas van.
szamóca (földieper) 100 grammban 3 mg vas van.
sárgabarack  100 grammban 2 mg vas van.
aszalt sárgabarack   kb. 10 szemben kb. 2-3 mg vas van.
tonhal  az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 2 mg vas van.
bárányhús  100 grammban 2 mg vas van.
zöldborsó, zöldbab elkészítve 100 grammban 2-3 mg vas van.
körte  100 grammban 2 mg vas van.
hónapos retek  100 grammban 1-2 mg vas van.
almalé  1 dl-ben 1,5 mg vas van átlagosan.
tojás 1 tojássárgájában átlagosan 1-1,5 mg vas van.
paradicsomlé  1 dl-ben 1-1,5 mg vas van

Lehet, egyszerubb lett volna a "vasmentes" dolgokat osszeirni? :-)

rezsöatya 2015.02.01. 02:18:57

@adg [Au, Darwin]: Ja, meg valami!
Mi az?
Piros, nagy a vastartalma es nehez lenyelni?

Traktor...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 02:32:22

OFF
A sväjci részlegnek.
Kollégäm a szokäsos februär 1-jei nagy rendörségi ellenörzés äldozata lett. CHF 1000-re büntették meg, mert az auto ablakaira rä volt fagyva egy kis ho + az auto tetején is volt egy kisebb mennyiség belöle. Meg ugye nem volt érvényes matricäja, de ez ugye "csak" egy aprocska tétel.
ON

adg 2015.02.01. 03:11:44

@rezsöatya: a multkor valami hirhez volt linkelve egy kis video, ami egy no kovezeset mutatta. Nem a szokasos, tradicionalis modszer volt, beasva a delikvens, meg letakarva feher lepellel.
Itt csak ledobtak a foldre a szerencsetlent, korulotte alltak a hos igazsagosztok, es okolnyi kovekkel dobaltak kozvetlen kozelrol. Es ki volt keszitve a csaj mellé egy nagyobb, jo harminc centi atmerovel.
Es nem csak dobaltak, hanem rugdostak is, es kozben felcsuszott a ruhaja terdig.
Na most ekkor megallt hirtelen mindenki, az egyik lehuzta a ruhat vissza bokaig, majd foltattaknaz igazsagosztast. Amikor a no nem mozgott, akkor valaki a fejere dobta a nagy kovet, es vege lett a bulinak.
Hat eleg sokkolo volt...

Koszi a vasas gyujtest, igazabol geegee kerdezte. Engem nem annyira izgat. Valahol azt olvastam, hogy novenyekbol nehezebben hasznosul, mint voros husokbol. En nem tudom, mindennap valtozik. Egyunk voros hust, mert abban van a vas, de ne egyunk voros hust, mert az karos, stb. Igy inkabb azt eszek, ami megtetszik.

Doktor ur, mit mondott, mi van nekem? Darazsderek?
Mehnyakrak, neni, mehnyakrak...

rezsöatya 2015.02.01. 03:47:55

@adg [Au, Darwin]: na, ilyet meg nem néznék... persze gondolom, annyira sokkolt, hogy nem tudtad kikapcsolni..

blackhairlady 2015.02.01. 04:04:52

@Mirjam2: a megnezed a keszetelek osszetevojet, lathatod, hogy legalabb annyi nem tul egeszseges dolog van benne mint a mekis kajaban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 04:43:37

@M. Péter: Dzsízöz...megkülönböztetni íz alapján kettőt se tudnék, nem hogy 3000-t... :-ooo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 04:45:47

@Zoole[uk]: Volt már erről itt szó, valami olyasmi, hogy egy-két alkalommal láthatja a manusz a csajt.Csak esetleg ilyenkor előfordul, hogy egy másik, szebb leányt mutatnak meg, hogy a csúnyábbja is elkeljen... :-)))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 04:56:07

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Meg ugye nem volt érvényes matricäja, de ez ugye "csak" egy aprocska tétel. "

Biztos, hogy nem fordítva van?Nem tudom, milyen az a matrica, autópálya, útadó?De eléggé prüszkölnek, ha nem fizeti valaki, tudtommal...
A hóért itt is hallottam már, hogy büntetnek, pl egy erősebb fékezésnél előrecsúszik a szélvédőre; vagy egy nagy táblát felkap a menetszél és a következő kocsira ráesik...Végül is van benne valami.De szerintem a felfelé kerekítés inkább a hó miatt járhatott... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 04:58:46

@adg [Au, Darwin]: Asztak.rva, én aszittem ez már több száz éve nincs, csak a BLájen életére utaltam vele.

A vasat valaki más kérdezte, de télleg nincs jelentősége.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 05:01:12

Retró!

recorder.blog.hu/2015/01/25/heti_top_10_regi_magyar_tevemusorok_szignaljakent_hasznalt_dalok

Az Ablak féle oáoáoáoáoáoáoáoá-záson mindig röhögtem gyerekkoromban, nagyon ostobának tartottam...Igazából most is annak tartom... :-)))))))))))))

2015.02.01. 07:27:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): És a sütés nélküliekbe is jó akár, csak nem költséghatékony. Az asztali cukor jóval olcsóbb, mint a méz.

2015.02.01. 07:29:14

@Naschkatze (Mostindien / CH): Robotemberek azok, mindig is tudtuk. :)

Bebbi 2015.02.01. 07:31:38

@Naschkatze (Mostindien / CH): Azta, ez nem hangzik tul jol. Tenyleg csak ennyi gond volt? A kocsi tetejen levo ho nem igazan ertem, hogy miert zavaro.

Bebbi 2015.02.01. 07:36:43

@Naschkatze (Mostindien / CH): Pont tegnap jottem ra, hogy ez azert nem is lesz olyan egyszeru. Mar az olvasasnal erdekes lesz, hogy mikent mondod el, hogy az "a" betu a magyar nyelvben egy masik hanghoz tartozik, mint a nemetben mondjuk. Nem tudom, hogy erdemes-e ezzel osszekeverni oket, illetve ha igen, akkor hany eves korban. Itt azt hiszem 8 evesen ismerkednek meg az elso idegen nyelvvel, talan varunk majd addig barmifele strukturaltabb magyar "oktatassal". Addig meg igyekszunk sokat olvasni magyarul, hogy gyarapodjon a szokincse. :-)

A hetvegi sulirol viszont nincs igazan konkret velemenyem. Itt Baselben nem is az ara a gond, hanem egyszeruen en nem latom igazan a hozzaadott erteket, amellett, hogy ugye elveszi a gyerekek szombatjat. Nekem valahogy nem azt jelenti Magyarorszag, amit itt tanitanak belole. Arrol nem is beszelve, hogy ha jol lattam, akkor az itteni tanarok egy resze is mar nagyon regen elhagyta az "Ohazat", es ez bizony meg is latszik a beszedukon.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 07:54:48

@geegee:

"politikus véletlenül meg talál éppen halni, úgy hogy hátulről lelövi magát."
Biztos nincs nekik 80 eves kulfoldi nyugdijasuk,aki veletlenul elusse

"Meg irtózatos gyarmati paktumokban leszabályozzák, hogy pl az aranykészletüket kötelesek Franciaországban őriztetni."

Latod era multkor mirjamon kivul senki nem reagalt erre,amikor belinkeltem,
meg max sem!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 07:57:15

@Philosoraptor: rosszul tudod, nem attol lesz. Bar attol lenne, akkor el lehetne kerulni.
ha tanato nemszakerti meg, akkor majd laptoprol megirom a fo elmeleteket, ha erdekel.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 08:01:47

@adg [Au, Darwin]: ebben a hazban en leginkabb min 30 centis kovacsoltvas szogeket talaltam:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 08:03:12

@Naschkatze (Mostindien / CH): azt kell nekik mondani, hogy ahol tisztan kezelik,ott nem budos:-)

DieNanny CH 2015.02.01. 08:28:21

@Zoole[uk]:

Én úgy tudom, ilyenkor a házasodni kívánó férfi elküldi egy (kettő, több) női rokonát a lányhoz, hogy csekkolja le.

adg 2015.02.01. 08:35:19

@Babette .: tegyel felre kettot, orokre megoldja a vaspotlasodat. :-)

DieNanny CH 2015.02.01. 08:37:52

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Az unokaöcsém itt úgy tanult meg magyarul olvasni, hogy én csak magyart voltam hajlandó felolvasni neki esti meseként. De nem úgy csináltuk, hogy ő és tesója fekszenek az ágyban, én meg olvasok, hanem ott ült mellettem, és az ujjammal követtem a szót, amit éppen olvastam. Így rögzült benne a szó, a képe, és a kiejtése egyszerre. (Van nekem itt kint még a középiskolából egy kb 5 cm vastag Gyermekirodalmi szöveggyűjteményem, abból olvastam mindig, ott korosztályra lebontva vannak mesék, versek, mondókák. Kb '85-ben adták ki, úgyhogy vannak a szovjet irodalom hőskorából is, de maguk a mesék jók. Meg benne van a Sündisznócska lovagol. Emlékszik erre a bábfilmre valaki?)
Aztán, mikor elsős lett, akkor már külön tudta választani a magyar és német szavakat.

DieNanny CH 2015.02.01. 08:40:55

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Jé, erről nem is tudtam, hogy van ilyen minden febr. 1-jén. Jó, mondjuk nem járok kocsival... Amúgy ez alapból a matricák miatt van? (Meg milyen éberek már, hogy képesek 30 cm-es hóban hajnali 1-kor kint állni...)

2015.02.01. 09:15:33

@FutureFry: Optimista hozzaallas :)))

2015.02.01. 09:17:30

@blackhair-lady: Attol fugg mit nevezel 'keszetelnek'. En pl. nagyreszt olyasmit szoktam keszen venni hogy salata, elore szeletelt zoldseg / gyumolcs, bioleves amiben csak 'egeszseges' osszetevok vannak de nem nekem kell bajlodnom vele otthon, stb.

2015.02.01. 09:22:35

@FutureFry: A torveny senkinek nem irja elo hogy el kell takarni a hajat / fejet. Nagyvarosokban, mint ahol most peldaul en elek, sok kulfoldi no nem takarja el a hajat egyaltalan (en is csak azert mert nem szeretem ha bamulnak / molesztalnak / uldoz a vallasi rendorseg). Annyi a torveny / szokas hogy a testet eltakaro, bo ruhaban kell a noknek mutatkozni. Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy szinte mindenki abayat hord, de elvileg az sem kotelezo, pl. elofordul hogy egeszsegugyi dolgozok eppen kijonnek a munkahelyukrol nover szerelesben ami mindent takar de nem abaya es nem is fekete hanem feher vagy kek stb. Az mas kerdes hogy ha minel tovabb maszkalsz ilyen 'alternativ' cuccban, annal nagyobb az eselyed ra hogy zaklasson a vallasi rendorseg vagy masok.

2015.02.01. 09:35:31

@Zoole[uk]: Nem hulye kerdes, es a bolcs torvenyhozok gondoltak is erre :). Az a torveny hogy egyszer lathatja a leendo volegeny a lanyt 'normalis' ruhaban mielott eldonti hogy felesegul veszi-e. Hallottam ezzel kapcsolatban remtorteneteket - a legdurvabb az volt (ez allitolag az egyik kolleganom ismerosevel tortent) hogy a csaj csinosabb lanytestveret mutattak be az egyszeri talalkozon, aztan mikor mar megvolt az eskuvo, megprobaltak meggyozni rola az ujdonsult ferjet hogy biztos rosszul emlekszik arra akit latott, stb. :(. Sajnos nem volt happy end, valas lett a vege.

2015.02.01. 09:39:30

@geegee: Nem. Kivegzesen csak ferfiak lehetnek jelen, kiveve persze ha a halalraitelt no, ebben az esetben neki muszaj jelen lenni... Sajnos pont par napja volt a hirekben egy szornyu eset - errol video is keszult - ahol egy valoszinuleg artatlanul halalra itelt not lefejeztek.

2015.02.01. 09:41:58

@geegee: Eltunk mar rosszabb helyen is (most nem mondom meg hogy hol mert orokre 'persona non grata' leszek ezen a forumon...). Elegge szubjektiv hogy kinek mi 'elheto' hely.

2015.02.01. 10:01:57

@geegee: Igen, ez egy kulonosen szornyu eset volt.

tanato 2015.02.01. 11:17:29

@Babette .: Mi a probléma?Mit kell szakérteni?

DieNanny CH 2015.02.01. 11:21:11

@tanato:

Asszem, hogy mitől lesz valaki cukorbeteg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 11:21:26

@tanato: a diabetes kialakulasanak okairol beszeltunk.

tanato 2015.02.01. 11:21:26

@Babette .: Ja a cukorbetegség?Civilizációs betegség 90/-ban,kevés mozgás,túl sok zabálás.A maradék 10 meg genetikai teljes inzulinhiány miatt,ez súlyosabb,már gyerekeknél jelentkezik,sokszor vakság meg korai halál az eredménye.Az első meg kifejezetten idősebb vagy középkorú kövér felnőttek betegsége.

Bebbi 2015.02.01. 12:10:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jol hangzik, es sokkal egyszerubben is, mint rendes tankonyvbol tanulni. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 12:25:26

@tanato: oke, de konkretan mitol dont ugy a szervezet, mondjuk amikor 3-4-5-6-7 eves a gyerek, hogy akkor most elpusztitja a beta sejteket.
Van elmelet, amely szerint makacs fertozes pl felsoleguti hozzajarul, van, aki szerint oroklott, egyikre sincs teljes bizonyitek, es szol ellene par dolog.

2015.02.01. 12:57:04

@Babette .: en valaszoltam ra most is. Geegee ignoralta.
A multkor meg Bonjour valaszolt ra

tanato 2015.02.01. 13:51:27

@Babette .: természetesen nincs 100% bizonyíték,de halmozódik a családokban,ez a genetikai jelleget erősíti.

Aye aye 2015.02.01. 13:55:26

@geegee: "Nem pont ott élünk, hanem ugye eggyel jobbra (tudtommal norvég eredetű ez a cucc)" - én úgy tudom, ez speciel pont svéd dolog (norvégban pl nincs ilyen betű, bár ez ugye nem mindig mérvadó), ezért kérdeztelek téged. Na nem mintha nem lenne nekik is hasonló rohasztott haluk számtalan.. :D Persze, hogy az éhezéssel függ össze, csak kíváncsi lettem volna, hogy a fiatalok hogy tolják az ilyesmit - gondolom, az öregeknek inkább nosztalgia+megszokás. Meg gondolom, ha az ember sok halat (vagy szagos kajákat) eszik, egy idő után kevésbé érzi/kevésbé érinti érzékenyen.. :D Na mindegy, pár nap és mi is megkóstolhatjuk.. Jajjj..... :D :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 14:07:30

@tanato: igen, valoszinuleg genetikai megoldas lesz valamilyen formaban.

De mai tudasunk szerint nincs magyarazat arra, h miert lesz beteg egy gyerek, akinek egyenesagi felmenoi kozott 5 generacioban nincs diabeteses, csak a nagypapaja testvere.

tanato 2015.02.01. 14:18:49

@Babette .: Nincs teljes magyarázat csak a betegség van sajnos egyre több diabeteses.

Aye aye 2015.02.01. 14:20:36

A lutefisk az ugye classic norvég, de az nem herring (hanem talán tőkehal de nem biztos), de a baltic herringet még keresem, hogy mi lehet norvégul, talán sild vagy hasonló.

Aye aye 2015.02.01. 14:27:21

Na most rákerestem és javítanám: van svéd lutfisk is ("e" nélkül), szóval nem állítanám biztosan, hogy az norvég eredetű. Lehet svéd is, vagy az egész régióra jellemző. Mivel amúgy ki nem állhatom a halat, részemről a kutatómunkát mára itt befejezem :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.01. 14:40:29

@Mirjam2: ha compoundon laknátok idén is, akkor is vonatkozna ez, hogy idegen férfi és nő nem lehet egy lakáson belül?
csak mert régen azt írtad, hogy compoundon mindent lehet (majdnem), otthon mindenki azt csinál, amit akar, pl a nők akár autót is vezetnek bent. (szerintem ez zavart be nekem és másoknak is, akik ezen meglepődtünk.)
csak próbálom felfogni a szabályokat. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.01. 15:08:03

@Bebbi: szótagokat szokás tapsolni (bocs, ha már azóta írta valaki, csak most jutottam ide)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.01. 15:13:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
általában nagyon könnyen ráéreznek erre a gyerekek, nem kell magyarázni, mi az a "szótag", amikor te mondókázol stb velük, akkor simán elő van ez készítve.
angol videókban láttam, hogy az álluk alá teszik a kezüket, és amikor az áll hozzáér a kézhez, az egy szótag, van, akinek pont ez segít.

nah, tényleg meg lett válaszolva korábban :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.01. 15:25:17

@rezsöatya: a vassal az a baj, hogy a mindenféle élelmiszerekből de a táplálékkiegészítőkből is vacakul szívódik fel, messze nem az egész, ami benne van. különféle vegyületek formájában fordul elő, ezek is másképp szívódnak fel. segíti a felszívódást a B-vitamin pl, de tejjel meg nem érdemes, mert azzal az erővel majdnem minek.

2015.02.01. 16:11:32

@Dragonlady (now in Thailand): Compoundtol fugg, van ahol tenyleg 'mindent lehet' :), de pl. mi tavaly is egy nem kimondottan nyugati compoundon laktunk ahol a lakok nagy resze muszlim volt es a manager is az volt, szoval 'mindent' nem lehetett, pl. nem lehetett egyutt lakni ellenkezo nemueknek ha nem voltak osszehazasodva (de ott is volt ket csaladnak bentlako cseledje).

Voltak azsiai pasik akiket a tulaj alkalmazott, ok takaritottak es keresre mas hazimunkat is megcsinaltak, egyedulallo nok hazaban is, ebbol nem volt gond (pl. ez a lakotombunkben nem fordulhatna elo hogy egyedulallo nohoz bejar egy pasi).

Nokre jobban 'gyanakszanak' szerintem hogy ki tudja miert jar egy pasi hazaba, azt szerintem csak a legszabadosabb compoundokon engedik meg - van ahova direkt szallitjak oket allitolag, nem hazimunkara, de en ezt csak hallottam, lehet hogy nem igaz :).

A masik veglet meg pl. a kolleganoim akik egy all-female apartment blockban laknak: naluk az van hogy a taxisofor meg az ajtoig sem mehet el veluk hogy segitsen a csomagokkal pl., kint kell varnia, egyetlen ferfi sem lephet be az epuletbe a szemelyzeten kivul es kotelezoen meg kell adni a portasnak az auto rendszamat amivel tavoznak az epuletbol, hogy szukseg eseten ellenorizni lehessen, igazi taxisoforrol volt-e szo vagy valami gyanus ugylet :(((

2015.02.01. 16:14:58

@Dragonlady (now in Thailand): @Mirjam2: Ja azt elfelejtettem mondani hogy ha nem azon a compound-on laksz ahova be akarsz lepni akkor le kell adni a kapunal az ID-det es elmondani kihez jottel (csak meghivasra lehet bemenni) es a meghivo csak azonos nemu ember lehet. Ez ugy tudom altalanos szabaly minden compoundra.

blackhairlady 2015.02.01. 17:59:16

@Mirjam2: Ja, ertem. Nekem a kesz etel fogalom mast takar.
Persze en is vettem mar, nem egyszer, de csak azon nem tudnek elni.
A multkor vettem szeletelt hagymat, hat komolyan mondom, buntudatom volt, hogy 1 $-ral tobbet kiadtam erte:)

blackhairlady 2015.02.01. 18:03:27

@adg [Au, Darwin]: Az elso kepen legalul van 2 picike alma kinezetu gyumolcs. Annak mi a neve, es milyen ize van? Lattam a boltban multkor, megakadt rajta a szemem, mert rohadt draga volt, de a neve nem volt kiirva. Megkostolnam ha tudnam milyen izre szamitsak.

blackhairlady 2015.02.01. 18:11:52

@Aye aye: Mar csak par nap? Hu, akkor nagyon sok sikert, kitartast, turelmet es szerencset kivanok!:) Majd megirod, hogy hogy alakultak a dolgaitok? Ha csak kommentben is.

Herr Géza 2015.02.01. 18:32:46

@blackhair-lady: @Babette .: Sztem. nem nashi. Az nagyobb és szabályosabb alakú, legalábbis az errefelé kaphatók. De ha az, akkor az finom, mi nagyon szeretjük, kellemesen fanyarkás, üde íze van.

Herr Géza 2015.02.01. 18:34:52

@blackhair-lady: Jó ég, szeletelt hagymát??? Nem volt otthon kés?? :)))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 18:45:22

@geegee: A matrica CHF 40-be kerül, és egész évre szol.
@Bebbi: Azért, amit mär geegee is irt. Mert hirtelen sebességingadozäsnäl "lerepül". Vagy elöre és akkor nem lätsz, vagy hätra azzal meg telibe talälhatod a mögötted lévöt.
Igaz, hogy blikk, meg régebbi, de kb ilyet képzelj el.
www.blick.ch/auto/service/vereiste-frontscheibe-1000-fr-busse-fuer-guckloch-id65879.html
www.blick.ch/news/schweiz/polizei-warnt-guckloch-piloten-so-fahren-sie-sich-eine-busse-ein-id2569395.html
www.tagesanzeiger.ch/zuerich/region/400-Franken-Busse-fuer-schneebedeckte-Scheinwerfer/story/22187337?comments=1
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szegényeknek a szämitogép kidobja az idöt és a helyet. Ugyan ugy, mint a hatäröröknek. Azok is szoktak nagyobb ellenörzéseket tartani.

Bebbi 2015.02.01. 18:59:58

@Naschkatze (Mostindien / CH): Aaah, koszi, minden nap tanul valamit az ember. :-) Mondjuk logikusnak tunik, csak azert a CHF 1'000-et kicsit sokallom erte...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 19:07:37

@Bebbi: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igazsäg szerint nem csak a hétvégi sulira gondoltam.
Az ittenieknek amugy sem idegen a hétvégi suli, sokan szombat délelött is suliba järtak anno. Söt férjem magyaräzott még valami kisérleti jellegü délelött délutän vältäsos dolgot is, meg iskolai szünet variäläst is. Ök voltak a kisérleti osztäly.
Meg ugye ne feletkezzünk meg a szämunkra "szörnyü" délelött-délutäni ovirol / sulirol.
Én amugy ugy értettem, hogy ez a Missione Cattolica nem csak hétvégi suli volt. Meg ugye erösen kapcsolodott a valläshoz.
Ezek még léteznek amugy, söt Zürichben a szloväkoknak is van külön, pedig ök szerintem nincsenek annyian, mint mi. :-)
Szoval a kérdés kb a következö:
Szerintetek äldoznänak a magyar szülök külföldön arra, hogy mondjuk hetente 1x a különbözö koru gyerekek ilyen-olyan formäban gyakoroljäk a nyelvet? Ezzel esetleg egy hasonlo koru közösséget kialakitani, késöbb pl közös szabadidös tevékenységekkel? Lenne-e igény arra, hogy fiatal, ovonöi-tanitonöi / bäcsii végzettségü fölnöttek foglalkozzanak a gyerekekkel? Toväbbmenve, esetleg gyakorlati idöt eltöltö jövendöbeliek is foglalkoznänak velük. Hogy a gyerek(ek)nek és a szülö(k)nek (aki esetlen nem is ért hozzä) ne nyüg legyen.
Mert azt mär többektöl is hallottam, és tapasztaltam, hogy az elsö gyerek ältaläban jol megtanul az anya/apanyelven, a többedikek pedig mär nem igazän. A gyerekek egymäs között pedig csak és kizärolag a helyi nyelvet beszélik.
Bocs, hogy kicsit hosszan irtam...
Nem tudom mennyire érthetö amit szerettem volna irni? :-)

2015.02.01. 19:09:23

@Herr Géza: @blackhair-lady: Na en meg pont ezekre gondoltam, mert ilyenkor szoktak kiakadni hogy 'nem volt otthon kes' :))), miert nem csinaltad meg magadnak stb. Csak. En mindent szeletelten veszek ha lehet, illetve pl. elore hamozott fokhagymat, sot fokhagyma- es gyomber-pasztat, sutotok-konzervet, stb.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 19:17:34

@Bebbi: Ha mäsok veszélyeztetéséröl szol a dolog, akkor keményen büntetnek.
Az ilyeneknek pont az a lényege, hogy ne csinälj többet ilyet. Mert, ha 40-be kerülne, akkor legközelebb se érdekelne, hogy elkap-e a rendör. Kb, mint a parkoläsi büntik. Ha kapsz egy CHF 120-at, akkor valoszinüleg legközelebb nem ällsz be oda, ahol kaptad, függetlenül attol, hogy a többiek mindig oda parkolnak. :-)

Bebbi 2015.02.01. 19:21:59

@Naschkatze (Mostindien / CH): Persze, ez igaz. De talan lehetne egy olyan megoldas, hogy elsore kapsz egy CHF 100-as buntit es irasban kozli a rendor, hogy bekerultel egy rendszerbe es a kovetkezo hasonloert mar CHF 1'000-es bunti jar. Valahogy emberibb lenne.

Peldaul ha ezt most nem irod, akkor nem biztos, hogy mindig igy takaritottam volna le a kocsit. Mondjuk szerencsere nagyon ritkan fordul elo ilyen eset, garazs van es altalaban nagyon keves ho. :-)

Bebbi 2015.02.01. 19:25:27

@Naschkatze (Mostindien / CH): Teljesen jol leirtad, ertheto. :-) Nem tudom, en csak a magunk neveben tudom irni, hogy mondjuk nagyobb prioritasa van az uszasoktatasnak szombaton mint egy magyar sulinak. Kiveve persze, ha ez a magyar suli valami olyan, ahol nagyon jol erezne magat a fiunk es emiatt inkabb odajarna szivesen.

Par eve ismertem meg egy kollegamat aki Svajcban nott fel, magyar szulok gyerekekent. Mondta, hogy szombatonkent magyar iskolaba kellett jarnia, az apja ragaszkodott hozza. Ehhez kepest 35 eves korara mar nem tudott velem magyarul beszelni... Szoval, nem hiszem, hogy megerte neki ezzel tolteni a hetvegei nagy reszet.

blackhairlady 2015.02.01. 20:18:40

@Herr Géza: De volt, es 99%-ban en csinalom:) Ez most salataba ment a delutani vendegsegre, es nem akartam osszebudositeni a hazat, meg idom is alig volt mar, igy csak leemeltem a polcrol.

blackhairlady 2015.02.01. 20:21:05

@Babette .: @Herr Géza: Nekem meg a szentivanyi almara hasonlit. A kertunk tele volt vele, pici, apro zold alma, aminek meg a magjat is meg lehet enni. De nem hiszem, hogy adgeknel es nalunk lehet olyat olyat kapni, azert kerdeztem. Bar kitudja:)

blackhairlady 2015.02.01. 20:23:39

@Mirjam2: A fokhagyma pasztat nem szeretem, egesz mas ize van mint a rendes friss fokhagymanak. Viszont fokhagymaporom van itthon, hasznalom is.

2015.02.01. 20:34:41

@blackhair-lady: Fokhagymaporrol meg nem hallottam, majd utananezek. A pasztanak van amiben mas ize van, attol fugg mire hasznalod, en pl. majdnem minden nap fozok lentilt es kikiserleteztem hogy abban nem lehet eszrevenni a kulonbseget.

DieNanny CH 2015.02.01. 21:38:25

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Hát, hogy áldoznának-e, az szülőtől függ. Tesóm pl elhatározta, hogy majd a gyerekeit felhordja Zü-be szombatonként a magyar oviba. Aztán, hogy gyerekei lettek, azóta el is felejtette... Szerintem, ha a szomszéd utcában lenne, akkor elhordaná. De 1-1 órát vonatozni érte, plusz még Zü-ben tömegközlekedni... Hát, nem tudom, melyik szülőnek van hozzá kedve. Akkor már inkább magyar gyerekcsősz. Szerintem.

DieNanny CH 2015.02.01. 21:40:49

@blackhair-lady:

Én úgy tudom, a szeletelt hagyma, ha nincs rögtön légmentesen lezárva, akkor magába szívja a környezeti levegő mérgeit, és ezt gyakran fogyasztva mérgező hatású a szervezetre. Már 1 óra állás után is nagyon veszélyes.

adg 2015.02.01. 22:21:20

@blackhair-lady: ha minden igaz, akkor guava. Lehet, hogy kicsit meg erettlen volt, mert eleg savanyu volt, nem vettunk azota sem. Akkor a piacon azt mondta a kofa, hogy mar eleg erett.
Az ize nem lett volna rossz, ha kicsit kevesbe savanyu.
De legalabb nem volt draga, ingyen adta, mindig ratesz valamit a szatyor tetejere. :)

adg 2015.02.01. 22:28:04

@Babette .: @Herr Géza: sarga guava. Van pirosasabb is, meg narancs szinu. Nem ugy nezett ki belulrol, mint a nashi, de kivulrol io a kep.

blackhairlady 2015.02.01. 22:37:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez le van zarva, muanyag poharba van.
En egyebkent nem hallottam errol meg (nem azt jelenti, hogy nem igy van:), de akkor sokszor mergeztuk magunkat, mert imadjuk a sozott ecetes hagymat, aminek ugye allnia kell, sokszor orakat.

blackhairlady 2015.02.01. 22:43:47

@adg [Au, Darwin]:Akkor inkabb nem veszek ha savanyu. Valami 5$ korul volt 1 pound.

adg 2015.02.02. 00:03:46

@blackhair-lady: probald ki nyugodtan, lehet, hogy a mienk kicsit erettlen volt meg. Leszamitva a savanyusagat, kellemes izevolt.
Ha veszel kettot, az nem lesz fel font, szerintem megeri azt a 2 dollart kiprobalni.
Ha szeletelt hagymara van penz, akkor erre is jut. :DDDD

blackhairlady 2015.02.02. 02:37:20

@adg [Au, Darwin]: no de a szeletelt hagymanak tudom milyen ize van, igh nem veszek zsakba macskat:)
Na jo, kilrobalom, majd megirom hogy izlett.

pappito · http://pappito.com 2015.02.02. 03:23:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "akkor magába szívja a környezeti levegő mérgeit"

ezek mik pontosan? mármint, hogy ha a hagyma beszíjja akkor méreg, de ha te ott állsz a hagyma mellett és beszívod akkor nem?

tippem szerint a felvagdosott hagymából víz és illóolajok _távoznak_ de nem hiszem, hogy sokminden megy bele ha csak a levegőn áll

pappito · http://pappito.com 2015.02.02. 03:24:46

@pappito: meg lehet kapni a boltban mirelit hagymakockákat, azzal tényleg nem kell semmit csinálni és nem csípi a szemet sem

Bebbi 2015.02.02. 06:01:17

@Naschkatze (Mostindien / CH): Milyen hasznos linkeket ismersz! :-) Koszi!

DieNanny CH 2015.02.02. 07:50:50

@M. Péter: @pappito:

Ennek utánanézek pontosan, én sem tudom, csak úgy hallottam.

blackhairlady 2015.02.02. 15:39:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En tegnap rakerestem. 2011 korul indult el egy szoveg korbe az interneten amiben errol van szo, de mindenhol azt allitjak, hogy ez ugy hulyeseg ugy ahogy van.

ganjagym 2015.02.03. 16:25:40

bocsanat, lehetnek en is 'premium'kommentelo vagy mi a csuda? roppant frusztralo ez a kesleltetett mod. elore is koszonom

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása