oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 31. 06:41,  Ahol ősi étel a repülőegér 358 komment

2015. január 31. 06:41 Határátkelő

Ahol ősi étel a repülőegér

Pár hónappal ezelőtt volt egy sorozat itt, a blogon, melyben kedvenc (vagy nem kedvenc, de érdekes) helyi ételekről esett szó. Nos, részben ide kapcsolódik még Ferenc mai posztja (korábbi írását itt olvashatjátok el), ami Luxemburgtól Ausztrálián át Új-Kaledóniáig vezet. A nap kínzó kérdése: megkóstolnád-e a repülőegér húsát?

bougna_nc_.jpgNemzeti étel a bougna

„Augusztus vége óta újra Luxemburgban tengetem életem. Folytatom az egyetemet, és újra bevállaltam a munkát is mellé, azonban nemrég felmondtam. Sajnos idén nagyon nem fért össze a kettő.

Az itteni étkezésről annyit, hogy épp a szívpörköltet kísérem le mákos bejglivel (karácsony előtt nem volt időm, hát vizsgák után megcsináltam). Általánosságba véve minden alapanyagot lehet kapni, ami a magyar konyhához kell. Idén például már darált mákot is találtam szupermarketben.

Egy-két különleges dologhoz ott a román vagy az orosz ABC, kelljen erdélyi pálinka vagy füstölt sajt. Egyetlen hiánycikk a TV paprika, de a németországi Trierben az is fellelhető.

Luxemburgban, de legtávolabb Trierben lehet kapni magyar paprikaőrleményt, Pick szalámit, kolbászt, Piros Aranyat, Unicumot, néha magyar bort is, de ha valami nem lenne, repülővel, kocsival is simán el lehet hozni dolgokat.

judd_mat_gaardebounen_lux_.jpgJudd mat gaardebounen (Luxemburg)

A Hungarian Salami olyan, mint az ungarische Gulaschsuppe

Nem így volt ez Új-Kaledóniában, meg úgy általánosságban véve az összes csendes-óceáni szigetországban, beleértve magát a kontinenst, Ausztráliát is. Mivel sok betegség a földrajzi elszigeteltség miatt nem jelent meg, így hacsak nem tudja becsempészni az ember, sok alapanyag elérhetetlen.

Ettől ezt még a sydney-i, melbourne-i és welligtoni éttermekben / kürtőskalácsosoknál nagyon jól áthidalják. Ugyan Hungarian Salami van, de legalább akkora csalódás, mint a németországi ungarische Gulaschsuppe. Csak a magyar jelző értelmezhetetlen.

gromperekichelcher_lux_kicsi.jpgA luxemburgi konyha (jobbra a kis képen a Gromperekichelcher látható) amúgy körülbelül a német konyhával egyenlő. Persze rengeteg francia behatással, de a belga kékkagylóról sem szabad megfeledkeznünk.

Amúgy nem főznek rosszul, és az egészséges táplálkozásra sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek, mint otthon, ahol ez a fogalom szerintem nem létezik. Legalábbis ilyen mértékű kampány semmiképp nincs mellette.

Az ausztrál konyha az angol-ír konyhára hasonlít - erről mindenki maga alkosson véleményt -, de persze ne feledkezzünk meg a kenguru steakről meg a barbecue-ról, amit nemes egyszerűséggel csak barbie-nak neveznek.

A bougna és a repülőegér

Új-Kaledónia érdekesebb kérdés. Az őslakosok „nemzeti” étele a bougna, ami yam-gyökér, édesburgonya, és gyakorlatilag bármilyen hús vagy hal kókusztejjel megöntve, banánlevélbe csomagolva és forró köveken megsütve.

Nekem picit ízetlen volt, de kárpótolt, hogy egy kanak törzsben ettük, a csirkét is ott vágták le. Friss tej ugyan az országban nagyon ritka - szupermarketben is csak UHT tej van -, azonban nagyon nagy kultúrája van a húsmarhának.

Vadászatát védettsége miatt korlátozzák, de nagyon finom a helyi őzhús, és mivel egy csendes-óceáni szigetről beszélünk, a tenger gyümölcseit - homár, garnéla -, valamint a halakat (főleg ton), meg sem kell említeni.

Természetesen a konyhára nagy befolyással van a francia gyarmatosítás, valamint a sok ázsiai bevándorló is (főleg a curry révén). Szintén új-kaledóniai ősi étel a repülőegér, de ez teljesen védett, így nem lehet hozzájutni hivatalosan - több tesztelőjének nem ízlett, mint amennyinek igen.

Azt a tippet kaptam, Vanuatun próbálkozzak, ugyanis ott a törvények, szabályok szigorúan csak elméletiek, (az ember nem jelenti fel a nagybátyját a keresztapjánál, mert lelőtt egy denevért), és így a környezetvédelem is gyerekcipőben jár, azonban itt sem jártam sikerrel.”

Akit a Vanuatun történtek érdekelnek, a jövő héten elolvashatják az ott történtekről szóló posztot.

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat gasztronómia Ausztrália Luxemburg Új-Kaledónia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr887123487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Péter 2015.02.01. 00:35:20

@ctboy (US) ENTP: A margarint egy francia vegyész, Hippolyte Mège-Mouriès, találta fel 1869.-ben, amikor III. Napóleon pályázatot írt ki a vaj helyettesítésére a hadsereg élelmezésében.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.01. 01:32:01

@charlieharper: Írnám én, csak az nem olyan,mint ide egy hozzászólás. Le kell ülni, meg kell csinálni, nálunk meg zajlik az élet. Amúgy ma raktam ki egyet. Meg megy majd ki pár, mert érdekes itt a terhesgondozás.
Amúgy köszönöm, most már jobban, néha csipked vagy nem tudom mit csinál, de ilyen hirtelen erős szúró érzések vannak, hányinger nincs, most tarotk 14 hét plusz pár napnál. Meg néha kavarog a bélrendszerem, amolyan hasi diszkomfort. Magyarországi uh szerint 80%, hogy fiú:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.01. 01:36:44

Csak hogy a posztra is visszatérjek, nem pont denevér fogyasztás miatt indult megint el ennyire az ebola? Mintha valami ilyesmi rémlene.

rezsöatya 2015.02.01. 01:55:24

@geegee: ha oket kovezik, akkor mindenkeppen! :-P

rezsöatya 2015.02.01. 02:02:11

@Philosoraptor: doktor ur, mit is mondott, kagylo, csiga? Ja, rák...!
:D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 02:05:33

Azt hiszem, én is passzolnäm a denevérevést.
@svájci sapka (ch): Mi a szomszéd egyik macskäjätol békät kaptunk karäcsonyi ajändéknak. Igaz, nem csomagolta be, csak egyszerüen lerakta a läbtörlöre. De végül is a szändék a fontos, nem? :-)
@Babette .: Sokan ha meghalljäk, hogy kecsketej, -sajt, -turo, akkor jön a fujjj, én azt soha nem, mert büdös. ??? Én soha nem éreztem azt, hogy büdös(ebb) lenne.
@geegee:
katemckinnon.files.wordpress.com/2012/10/angel.jpeg
@adg [Au, Darwin]: Ezért irigyellek is, de nagyon! A mangobol degeszre tudom tömni magam!
@tildy[UK]: Häzitejnél szerintem nincs is jobb! Ez az egyik, amiröl nem vagyok hajlando lemondani.
@qkuc: Mert manapsäg (régota amugy) mär vannak olyan fajtäk, amik "csak" fözésre, és vannak olyanok, amik meg "csak" sütésre "alkalmasak".
Àltaläban a zacsira rä van irva, hogy mire jo, de volt, hogy nälam ez nem igazän jött be... :-(
@ganjagym: És az miért van, hogy egyre több az allergiäs? Föleg gyerek. De pl terhesség-szülés utän elöjövö allergiärol is hallottam mär. (Meg pl nekem is csöpög az orrom, ha porszivozok, vagy port törlök. De lehet, hogy csak takaritäsallergiäs vagyok. :-) )
@QUERCUS: :-))))
@Bebbi: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Ha mär OFF.
Szerintetek mennyire van manapsäg arra igény, hogy magyar szülö(k) gyereke(i) ne csak beszéd szintjén sajätitsäk el a magyar nyelvet?
Férjem kérdezte ezt, mert ö anno a Misson Catolca-ba "kellett" hogy järjon évekig. Igaz, dräga volt, mint az ällat (szo szerint idéztem), de a szülei szo nélkül kicsöngettég mindhärom gyereknél.
Szoval. Fontos ez manapsäg, vagy ez is a dräga / nehogymär rajtam gazdagodjon meg a parasztja / minekaz, ugyse' veszi hasznät kategoriäba tartozik?
ON
@Philosoraptor: De a süteménykRE mär szerencsére nem. :-)))

rezsöatya 2015.02.01. 02:08:47

@adg [Au, Darwin]: sok etelben van vas. A spenotot tudtam, meg a brokkolit, aztan most, hogy megneztem...:

vassal dúsított müzlik és gabonapelyhek   30 grammban 4-6 mg vas van.
gomba (vargánya, shiitake, portabello, csiperke)   50 grammban 5 mg vas van.
mák   50 grammban 10-14 mg vas van.
mogyoró  50 grammban 15-20 mg vas van.
mandula   50 grammban 3-4 mg vas van.
dió   50 grammban 2 mg vas van.
kakaó (cukrozatlan, őrölt kakaóbab)  50 grammban 3-4 mg vas van.
európai szilva (prunus domestica, angolul prune), illetve ennek leve. 1 dl szilvalében vagy 6-8 szem átlagos friss szilvában 5-6 mg vas van.
ribizli (főleg a fekete, de a piros is)  100 grammban 4-6 mg vas van.
libamáj  100 grammban 6-7 mg vas van.
sertésmáj, marha-/borjúmáj  100 grammban 5-10 mg vas van.
kenőmájas, májpástétomok  100 grammban 4-5 mg vas van.
vörös húsok (marha, borjú, sertés)   100 grammban 3-4 mg vas van.
szardínia  az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 3 mg vas van.
lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó  megfőzött állapotban 50 grammban 2-4 mg vas van.
pulykahús   100 grammban 2-3 mg vas van.
spenót, sóska   megfőzött állapotban 100 grammban 2-5 mg vas van.
szamóca (földieper) 100 grammban 3 mg vas van.
sárgabarack  100 grammban 2 mg vas van.
aszalt sárgabarack   kb. 10 szemben kb. 2-3 mg vas van.
tonhal  az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 2 mg vas van.
bárányhús  100 grammban 2 mg vas van.
zöldborsó, zöldbab elkészítve 100 grammban 2-3 mg vas van.
körte  100 grammban 2 mg vas van.
hónapos retek  100 grammban 1-2 mg vas van.
almalé  1 dl-ben 1,5 mg vas van átlagosan.
tojás 1 tojássárgájában átlagosan 1-1,5 mg vas van.
paradicsomlé  1 dl-ben 1-1,5 mg vas van

Lehet, egyszerubb lett volna a "vasmentes" dolgokat osszeirni? :-)

rezsöatya 2015.02.01. 02:18:57

@adg [Au, Darwin]: Ja, meg valami!
Mi az?
Piros, nagy a vastartalma es nehez lenyelni?

Traktor...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 02:32:22

OFF
A sväjci részlegnek.
Kollégäm a szokäsos februär 1-jei nagy rendörségi ellenörzés äldozata lett. CHF 1000-re büntették meg, mert az auto ablakaira rä volt fagyva egy kis ho + az auto tetején is volt egy kisebb mennyiség belöle. Meg ugye nem volt érvényes matricäja, de ez ugye "csak" egy aprocska tétel.
ON

adg 2015.02.01. 03:11:44

@rezsöatya: a multkor valami hirhez volt linkelve egy kis video, ami egy no kovezeset mutatta. Nem a szokasos, tradicionalis modszer volt, beasva a delikvens, meg letakarva feher lepellel.
Itt csak ledobtak a foldre a szerencsetlent, korulotte alltak a hos igazsagosztok, es okolnyi kovekkel dobaltak kozvetlen kozelrol. Es ki volt keszitve a csaj mellé egy nagyobb, jo harminc centi atmerovel.
Es nem csak dobaltak, hanem rugdostak is, es kozben felcsuszott a ruhaja terdig.
Na most ekkor megallt hirtelen mindenki, az egyik lehuzta a ruhat vissza bokaig, majd foltattaknaz igazsagosztast. Amikor a no nem mozgott, akkor valaki a fejere dobta a nagy kovet, es vege lett a bulinak.
Hat eleg sokkolo volt...

Koszi a vasas gyujtest, igazabol geegee kerdezte. Engem nem annyira izgat. Valahol azt olvastam, hogy novenyekbol nehezebben hasznosul, mint voros husokbol. En nem tudom, mindennap valtozik. Egyunk voros hust, mert abban van a vas, de ne egyunk voros hust, mert az karos, stb. Igy inkabb azt eszek, ami megtetszik.

Doktor ur, mit mondott, mi van nekem? Darazsderek?
Mehnyakrak, neni, mehnyakrak...

rezsöatya 2015.02.01. 03:47:55

@adg [Au, Darwin]: na, ilyet meg nem néznék... persze gondolom, annyira sokkolt, hogy nem tudtad kikapcsolni..

blackhairlady 2015.02.01. 04:04:52

@Mirjam2: a megnezed a keszetelek osszetevojet, lathatod, hogy legalabb annyi nem tul egeszseges dolog van benne mint a mekis kajaban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 04:43:37

@M. Péter: Dzsízöz...megkülönböztetni íz alapján kettőt se tudnék, nem hogy 3000-t... :-ooo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 04:45:47

@Zoole[uk]: Volt már erről itt szó, valami olyasmi, hogy egy-két alkalommal láthatja a manusz a csajt.Csak esetleg ilyenkor előfordul, hogy egy másik, szebb leányt mutatnak meg, hogy a csúnyábbja is elkeljen... :-)))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 04:56:07

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Meg ugye nem volt érvényes matricäja, de ez ugye "csak" egy aprocska tétel. "

Biztos, hogy nem fordítva van?Nem tudom, milyen az a matrica, autópálya, útadó?De eléggé prüszkölnek, ha nem fizeti valaki, tudtommal...
A hóért itt is hallottam már, hogy büntetnek, pl egy erősebb fékezésnél előrecsúszik a szélvédőre; vagy egy nagy táblát felkap a menetszél és a következő kocsira ráesik...Végül is van benne valami.De szerintem a felfelé kerekítés inkább a hó miatt járhatott... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 04:58:46

@adg [Au, Darwin]: Asztak.rva, én aszittem ez már több száz éve nincs, csak a BLájen életére utaltam vele.

A vasat valaki más kérdezte, de télleg nincs jelentősége.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.01. 05:01:12

Retró!

recorder.blog.hu/2015/01/25/heti_top_10_regi_magyar_tevemusorok_szignaljakent_hasznalt_dalok

Az Ablak féle oáoáoáoáoáoáoáoá-záson mindig röhögtem gyerekkoromban, nagyon ostobának tartottam...Igazából most is annak tartom... :-)))))))))))))

2015.02.01. 07:27:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): És a sütés nélküliekbe is jó akár, csak nem költséghatékony. Az asztali cukor jóval olcsóbb, mint a méz.

2015.02.01. 07:29:14

@Naschkatze (Mostindien / CH): Robotemberek azok, mindig is tudtuk. :)

Bebbi 2015.02.01. 07:31:38

@Naschkatze (Mostindien / CH): Azta, ez nem hangzik tul jol. Tenyleg csak ennyi gond volt? A kocsi tetejen levo ho nem igazan ertem, hogy miert zavaro.

Bebbi 2015.02.01. 07:36:43

@Naschkatze (Mostindien / CH): Pont tegnap jottem ra, hogy ez azert nem is lesz olyan egyszeru. Mar az olvasasnal erdekes lesz, hogy mikent mondod el, hogy az "a" betu a magyar nyelvben egy masik hanghoz tartozik, mint a nemetben mondjuk. Nem tudom, hogy erdemes-e ezzel osszekeverni oket, illetve ha igen, akkor hany eves korban. Itt azt hiszem 8 evesen ismerkednek meg az elso idegen nyelvvel, talan varunk majd addig barmifele strukturaltabb magyar "oktatassal". Addig meg igyekszunk sokat olvasni magyarul, hogy gyarapodjon a szokincse. :-)

A hetvegi sulirol viszont nincs igazan konkret velemenyem. Itt Baselben nem is az ara a gond, hanem egyszeruen en nem latom igazan a hozzaadott erteket, amellett, hogy ugye elveszi a gyerekek szombatjat. Nekem valahogy nem azt jelenti Magyarorszag, amit itt tanitanak belole. Arrol nem is beszelve, hogy ha jol lattam, akkor az itteni tanarok egy resze is mar nagyon regen elhagyta az "Ohazat", es ez bizony meg is latszik a beszedukon.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 07:54:48

@geegee:

"politikus véletlenül meg talál éppen halni, úgy hogy hátulről lelövi magát."
Biztos nincs nekik 80 eves kulfoldi nyugdijasuk,aki veletlenul elusse

"Meg irtózatos gyarmati paktumokban leszabályozzák, hogy pl az aranykészletüket kötelesek Franciaországban őriztetni."

Latod era multkor mirjamon kivul senki nem reagalt erre,amikor belinkeltem,
meg max sem!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 07:57:15

@Philosoraptor: rosszul tudod, nem attol lesz. Bar attol lenne, akkor el lehetne kerulni.
ha tanato nemszakerti meg, akkor majd laptoprol megirom a fo elmeleteket, ha erdekel.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 08:01:47

@adg [Au, Darwin]: ebben a hazban en leginkabb min 30 centis kovacsoltvas szogeket talaltam:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 08:03:12

@Naschkatze (Mostindien / CH): azt kell nekik mondani, hogy ahol tisztan kezelik,ott nem budos:-)

DieNanny CH 2015.02.01. 08:28:21

@Zoole[uk]:

Én úgy tudom, ilyenkor a házasodni kívánó férfi elküldi egy (kettő, több) női rokonát a lányhoz, hogy csekkolja le.

adg 2015.02.01. 08:35:19

@Babette .: tegyel felre kettot, orokre megoldja a vaspotlasodat. :-)

DieNanny CH 2015.02.01. 08:37:52

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Az unokaöcsém itt úgy tanult meg magyarul olvasni, hogy én csak magyart voltam hajlandó felolvasni neki esti meseként. De nem úgy csináltuk, hogy ő és tesója fekszenek az ágyban, én meg olvasok, hanem ott ült mellettem, és az ujjammal követtem a szót, amit éppen olvastam. Így rögzült benne a szó, a képe, és a kiejtése egyszerre. (Van nekem itt kint még a középiskolából egy kb 5 cm vastag Gyermekirodalmi szöveggyűjteményem, abból olvastam mindig, ott korosztályra lebontva vannak mesék, versek, mondókák. Kb '85-ben adták ki, úgyhogy vannak a szovjet irodalom hőskorából is, de maguk a mesék jók. Meg benne van a Sündisznócska lovagol. Emlékszik erre a bábfilmre valaki?)
Aztán, mikor elsős lett, akkor már külön tudta választani a magyar és német szavakat.

DieNanny CH 2015.02.01. 08:40:55

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Jé, erről nem is tudtam, hogy van ilyen minden febr. 1-jén. Jó, mondjuk nem járok kocsival... Amúgy ez alapból a matricák miatt van? (Meg milyen éberek már, hogy képesek 30 cm-es hóban hajnali 1-kor kint állni...)

2015.02.01. 09:15:33

@FutureFry: Optimista hozzaallas :)))

2015.02.01. 09:17:30

@blackhair-lady: Attol fugg mit nevezel 'keszetelnek'. En pl. nagyreszt olyasmit szoktam keszen venni hogy salata, elore szeletelt zoldseg / gyumolcs, bioleves amiben csak 'egeszseges' osszetevok vannak de nem nekem kell bajlodnom vele otthon, stb.

2015.02.01. 09:22:35

@FutureFry: A torveny senkinek nem irja elo hogy el kell takarni a hajat / fejet. Nagyvarosokban, mint ahol most peldaul en elek, sok kulfoldi no nem takarja el a hajat egyaltalan (en is csak azert mert nem szeretem ha bamulnak / molesztalnak / uldoz a vallasi rendorseg). Annyi a torveny / szokas hogy a testet eltakaro, bo ruhaban kell a noknek mutatkozni. Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy szinte mindenki abayat hord, de elvileg az sem kotelezo, pl. elofordul hogy egeszsegugyi dolgozok eppen kijonnek a munkahelyukrol nover szerelesben ami mindent takar de nem abaya es nem is fekete hanem feher vagy kek stb. Az mas kerdes hogy ha minel tovabb maszkalsz ilyen 'alternativ' cuccban, annal nagyobb az eselyed ra hogy zaklasson a vallasi rendorseg vagy masok.

2015.02.01. 09:35:31

@Zoole[uk]: Nem hulye kerdes, es a bolcs torvenyhozok gondoltak is erre :). Az a torveny hogy egyszer lathatja a leendo volegeny a lanyt 'normalis' ruhaban mielott eldonti hogy felesegul veszi-e. Hallottam ezzel kapcsolatban remtorteneteket - a legdurvabb az volt (ez allitolag az egyik kolleganom ismerosevel tortent) hogy a csaj csinosabb lanytestveret mutattak be az egyszeri talalkozon, aztan mikor mar megvolt az eskuvo, megprobaltak meggyozni rola az ujdonsult ferjet hogy biztos rosszul emlekszik arra akit latott, stb. :(. Sajnos nem volt happy end, valas lett a vege.

2015.02.01. 09:39:30

@geegee: Nem. Kivegzesen csak ferfiak lehetnek jelen, kiveve persze ha a halalraitelt no, ebben az esetben neki muszaj jelen lenni... Sajnos pont par napja volt a hirekben egy szornyu eset - errol video is keszult - ahol egy valoszinuleg artatlanul halalra itelt not lefejeztek.

2015.02.01. 09:41:58

@geegee: Eltunk mar rosszabb helyen is (most nem mondom meg hogy hol mert orokre 'persona non grata' leszek ezen a forumon...). Elegge szubjektiv hogy kinek mi 'elheto' hely.

2015.02.01. 10:01:57

@geegee: Igen, ez egy kulonosen szornyu eset volt.

tanato 2015.02.01. 11:17:29

@Babette .: Mi a probléma?Mit kell szakérteni?

DieNanny CH 2015.02.01. 11:21:11

@tanato:

Asszem, hogy mitől lesz valaki cukorbeteg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 11:21:26

@tanato: a diabetes kialakulasanak okairol beszeltunk.

tanato 2015.02.01. 11:21:26

@Babette .: Ja a cukorbetegség?Civilizációs betegség 90/-ban,kevés mozgás,túl sok zabálás.A maradék 10 meg genetikai teljes inzulinhiány miatt,ez súlyosabb,már gyerekeknél jelentkezik,sokszor vakság meg korai halál az eredménye.Az első meg kifejezetten idősebb vagy középkorú kövér felnőttek betegsége.

Bebbi 2015.02.01. 12:10:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jol hangzik, es sokkal egyszerubben is, mint rendes tankonyvbol tanulni. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 12:25:26

@tanato: oke, de konkretan mitol dont ugy a szervezet, mondjuk amikor 3-4-5-6-7 eves a gyerek, hogy akkor most elpusztitja a beta sejteket.
Van elmelet, amely szerint makacs fertozes pl felsoleguti hozzajarul, van, aki szerint oroklott, egyikre sincs teljes bizonyitek, es szol ellene par dolog.

2015.02.01. 12:57:04

@Babette .: en valaszoltam ra most is. Geegee ignoralta.
A multkor meg Bonjour valaszolt ra

tanato 2015.02.01. 13:51:27

@Babette .: természetesen nincs 100% bizonyíték,de halmozódik a családokban,ez a genetikai jelleget erősíti.

Aye aye 2015.02.01. 13:55:26

@geegee: "Nem pont ott élünk, hanem ugye eggyel jobbra (tudtommal norvég eredetű ez a cucc)" - én úgy tudom, ez speciel pont svéd dolog (norvégban pl nincs ilyen betű, bár ez ugye nem mindig mérvadó), ezért kérdeztelek téged. Na nem mintha nem lenne nekik is hasonló rohasztott haluk számtalan.. :D Persze, hogy az éhezéssel függ össze, csak kíváncsi lettem volna, hogy a fiatalok hogy tolják az ilyesmit - gondolom, az öregeknek inkább nosztalgia+megszokás. Meg gondolom, ha az ember sok halat (vagy szagos kajákat) eszik, egy idő után kevésbé érzi/kevésbé érinti érzékenyen.. :D Na mindegy, pár nap és mi is megkóstolhatjuk.. Jajjj..... :D :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 14:07:30

@tanato: igen, valoszinuleg genetikai megoldas lesz valamilyen formaban.

De mai tudasunk szerint nincs magyarazat arra, h miert lesz beteg egy gyerek, akinek egyenesagi felmenoi kozott 5 generacioban nincs diabeteses, csak a nagypapaja testvere.

tanato 2015.02.01. 14:18:49

@Babette .: Nincs teljes magyarázat csak a betegség van sajnos egyre több diabeteses.

Aye aye 2015.02.01. 14:20:36

A lutefisk az ugye classic norvég, de az nem herring (hanem talán tőkehal de nem biztos), de a baltic herringet még keresem, hogy mi lehet norvégul, talán sild vagy hasonló.

Aye aye 2015.02.01. 14:27:21

Na most rákerestem és javítanám: van svéd lutfisk is ("e" nélkül), szóval nem állítanám biztosan, hogy az norvég eredetű. Lehet svéd is, vagy az egész régióra jellemző. Mivel amúgy ki nem állhatom a halat, részemről a kutatómunkát mára itt befejezem :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.01. 14:40:29

@Mirjam2: ha compoundon laknátok idén is, akkor is vonatkozna ez, hogy idegen férfi és nő nem lehet egy lakáson belül?
csak mert régen azt írtad, hogy compoundon mindent lehet (majdnem), otthon mindenki azt csinál, amit akar, pl a nők akár autót is vezetnek bent. (szerintem ez zavart be nekem és másoknak is, akik ezen meglepődtünk.)
csak próbálom felfogni a szabályokat. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.01. 15:08:03

@Bebbi: szótagokat szokás tapsolni (bocs, ha már azóta írta valaki, csak most jutottam ide)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.01. 15:13:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
általában nagyon könnyen ráéreznek erre a gyerekek, nem kell magyarázni, mi az a "szótag", amikor te mondókázol stb velük, akkor simán elő van ez készítve.
angol videókban láttam, hogy az álluk alá teszik a kezüket, és amikor az áll hozzáér a kézhez, az egy szótag, van, akinek pont ez segít.

nah, tényleg meg lett válaszolva korábban :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.01. 15:25:17

@rezsöatya: a vassal az a baj, hogy a mindenféle élelmiszerekből de a táplálékkiegészítőkből is vacakul szívódik fel, messze nem az egész, ami benne van. különféle vegyületek formájában fordul elő, ezek is másképp szívódnak fel. segíti a felszívódást a B-vitamin pl, de tejjel meg nem érdemes, mert azzal az erővel majdnem minek.

2015.02.01. 16:11:32

@Dragonlady (now in Thailand): Compoundtol fugg, van ahol tenyleg 'mindent lehet' :), de pl. mi tavaly is egy nem kimondottan nyugati compoundon laktunk ahol a lakok nagy resze muszlim volt es a manager is az volt, szoval 'mindent' nem lehetett, pl. nem lehetett egyutt lakni ellenkezo nemueknek ha nem voltak osszehazasodva (de ott is volt ket csaladnak bentlako cseledje).

Voltak azsiai pasik akiket a tulaj alkalmazott, ok takaritottak es keresre mas hazimunkat is megcsinaltak, egyedulallo nok hazaban is, ebbol nem volt gond (pl. ez a lakotombunkben nem fordulhatna elo hogy egyedulallo nohoz bejar egy pasi).

Nokre jobban 'gyanakszanak' szerintem hogy ki tudja miert jar egy pasi hazaba, azt szerintem csak a legszabadosabb compoundokon engedik meg - van ahova direkt szallitjak oket allitolag, nem hazimunkara, de en ezt csak hallottam, lehet hogy nem igaz :).

A masik veglet meg pl. a kolleganoim akik egy all-female apartment blockban laknak: naluk az van hogy a taxisofor meg az ajtoig sem mehet el veluk hogy segitsen a csomagokkal pl., kint kell varnia, egyetlen ferfi sem lephet be az epuletbe a szemelyzeten kivul es kotelezoen meg kell adni a portasnak az auto rendszamat amivel tavoznak az epuletbol, hogy szukseg eseten ellenorizni lehessen, igazi taxisoforrol volt-e szo vagy valami gyanus ugylet :(((

2015.02.01. 16:14:58

@Dragonlady (now in Thailand): @Mirjam2: Ja azt elfelejtettem mondani hogy ha nem azon a compound-on laksz ahova be akarsz lepni akkor le kell adni a kapunal az ID-det es elmondani kihez jottel (csak meghivasra lehet bemenni) es a meghivo csak azonos nemu ember lehet. Ez ugy tudom altalanos szabaly minden compoundra.

blackhairlady 2015.02.01. 17:59:16

@Mirjam2: Ja, ertem. Nekem a kesz etel fogalom mast takar.
Persze en is vettem mar, nem egyszer, de csak azon nem tudnek elni.
A multkor vettem szeletelt hagymat, hat komolyan mondom, buntudatom volt, hogy 1 $-ral tobbet kiadtam erte:)

blackhairlady 2015.02.01. 18:03:27

@adg [Au, Darwin]: Az elso kepen legalul van 2 picike alma kinezetu gyumolcs. Annak mi a neve, es milyen ize van? Lattam a boltban multkor, megakadt rajta a szemem, mert rohadt draga volt, de a neve nem volt kiirva. Megkostolnam ha tudnam milyen izre szamitsak.

blackhairlady 2015.02.01. 18:11:52

@Aye aye: Mar csak par nap? Hu, akkor nagyon sok sikert, kitartast, turelmet es szerencset kivanok!:) Majd megirod, hogy hogy alakultak a dolgaitok? Ha csak kommentben is.

Herr Géza 2015.02.01. 18:32:46

@blackhair-lady: @Babette .: Sztem. nem nashi. Az nagyobb és szabályosabb alakú, legalábbis az errefelé kaphatók. De ha az, akkor az finom, mi nagyon szeretjük, kellemesen fanyarkás, üde íze van.

Herr Géza 2015.02.01. 18:34:52

@blackhair-lady: Jó ég, szeletelt hagymát??? Nem volt otthon kés?? :)))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 18:45:22

@geegee: A matrica CHF 40-be kerül, és egész évre szol.
@Bebbi: Azért, amit mär geegee is irt. Mert hirtelen sebességingadozäsnäl "lerepül". Vagy elöre és akkor nem lätsz, vagy hätra azzal meg telibe talälhatod a mögötted lévöt.
Igaz, hogy blikk, meg régebbi, de kb ilyet képzelj el.
www.blick.ch/auto/service/vereiste-frontscheibe-1000-fr-busse-fuer-guckloch-id65879.html
www.blick.ch/news/schweiz/polizei-warnt-guckloch-piloten-so-fahren-sie-sich-eine-busse-ein-id2569395.html
www.tagesanzeiger.ch/zuerich/region/400-Franken-Busse-fuer-schneebedeckte-Scheinwerfer/story/22187337?comments=1
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szegényeknek a szämitogép kidobja az idöt és a helyet. Ugyan ugy, mint a hatäröröknek. Azok is szoktak nagyobb ellenörzéseket tartani.

Bebbi 2015.02.01. 18:59:58

@Naschkatze (Mostindien / CH): Aaah, koszi, minden nap tanul valamit az ember. :-) Mondjuk logikusnak tunik, csak azert a CHF 1'000-et kicsit sokallom erte...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 19:07:37

@Bebbi: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igazsäg szerint nem csak a hétvégi sulira gondoltam.
Az ittenieknek amugy sem idegen a hétvégi suli, sokan szombat délelött is suliba järtak anno. Söt férjem magyaräzott még valami kisérleti jellegü délelött délutän vältäsos dolgot is, meg iskolai szünet variäläst is. Ök voltak a kisérleti osztäly.
Meg ugye ne feletkezzünk meg a szämunkra "szörnyü" délelött-délutäni ovirol / sulirol.
Én amugy ugy értettem, hogy ez a Missione Cattolica nem csak hétvégi suli volt. Meg ugye erösen kapcsolodott a valläshoz.
Ezek még léteznek amugy, söt Zürichben a szloväkoknak is van külön, pedig ök szerintem nincsenek annyian, mint mi. :-)
Szoval a kérdés kb a következö:
Szerintetek äldoznänak a magyar szülök külföldön arra, hogy mondjuk hetente 1x a különbözö koru gyerekek ilyen-olyan formäban gyakoroljäk a nyelvet? Ezzel esetleg egy hasonlo koru közösséget kialakitani, késöbb pl közös szabadidös tevékenységekkel? Lenne-e igény arra, hogy fiatal, ovonöi-tanitonöi / bäcsii végzettségü fölnöttek foglalkozzanak a gyerekekkel? Toväbbmenve, esetleg gyakorlati idöt eltöltö jövendöbeliek is foglalkoznänak velük. Hogy a gyerek(ek)nek és a szülö(k)nek (aki esetlen nem is ért hozzä) ne nyüg legyen.
Mert azt mär többektöl is hallottam, és tapasztaltam, hogy az elsö gyerek ältaläban jol megtanul az anya/apanyelven, a többedikek pedig mär nem igazän. A gyerekek egymäs között pedig csak és kizärolag a helyi nyelvet beszélik.
Bocs, hogy kicsit hosszan irtam...
Nem tudom mennyire érthetö amit szerettem volna irni? :-)

2015.02.01. 19:09:23

@Herr Géza: @blackhair-lady: Na en meg pont ezekre gondoltam, mert ilyenkor szoktak kiakadni hogy 'nem volt otthon kes' :))), miert nem csinaltad meg magadnak stb. Csak. En mindent szeletelten veszek ha lehet, illetve pl. elore hamozott fokhagymat, sot fokhagyma- es gyomber-pasztat, sutotok-konzervet, stb.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 19:17:34

@Bebbi: Ha mäsok veszélyeztetéséröl szol a dolog, akkor keményen büntetnek.
Az ilyeneknek pont az a lényege, hogy ne csinälj többet ilyet. Mert, ha 40-be kerülne, akkor legközelebb se érdekelne, hogy elkap-e a rendör. Kb, mint a parkoläsi büntik. Ha kapsz egy CHF 120-at, akkor valoszinüleg legközelebb nem ällsz be oda, ahol kaptad, függetlenül attol, hogy a többiek mindig oda parkolnak. :-)

Bebbi 2015.02.01. 19:21:59

@Naschkatze (Mostindien / CH): Persze, ez igaz. De talan lehetne egy olyan megoldas, hogy elsore kapsz egy CHF 100-as buntit es irasban kozli a rendor, hogy bekerultel egy rendszerbe es a kovetkezo hasonloert mar CHF 1'000-es bunti jar. Valahogy emberibb lenne.

Peldaul ha ezt most nem irod, akkor nem biztos, hogy mindig igy takaritottam volna le a kocsit. Mondjuk szerencsere nagyon ritkan fordul elo ilyen eset, garazs van es altalaban nagyon keves ho. :-)

Bebbi 2015.02.01. 19:25:27

@Naschkatze (Mostindien / CH): Teljesen jol leirtad, ertheto. :-) Nem tudom, en csak a magunk neveben tudom irni, hogy mondjuk nagyobb prioritasa van az uszasoktatasnak szombaton mint egy magyar sulinak. Kiveve persze, ha ez a magyar suli valami olyan, ahol nagyon jol erezne magat a fiunk es emiatt inkabb odajarna szivesen.

Par eve ismertem meg egy kollegamat aki Svajcban nott fel, magyar szulok gyerekekent. Mondta, hogy szombatonkent magyar iskolaba kellett jarnia, az apja ragaszkodott hozza. Ehhez kepest 35 eves korara mar nem tudott velem magyarul beszelni... Szoval, nem hiszem, hogy megerte neki ezzel tolteni a hetvegei nagy reszet.

blackhairlady 2015.02.01. 20:18:40

@Herr Géza: De volt, es 99%-ban en csinalom:) Ez most salataba ment a delutani vendegsegre, es nem akartam osszebudositeni a hazat, meg idom is alig volt mar, igy csak leemeltem a polcrol.

blackhairlady 2015.02.01. 20:21:05

@Babette .: @Herr Géza: Nekem meg a szentivanyi almara hasonlit. A kertunk tele volt vele, pici, apro zold alma, aminek meg a magjat is meg lehet enni. De nem hiszem, hogy adgeknel es nalunk lehet olyat olyat kapni, azert kerdeztem. Bar kitudja:)

blackhairlady 2015.02.01. 20:23:39

@Mirjam2: A fokhagyma pasztat nem szeretem, egesz mas ize van mint a rendes friss fokhagymanak. Viszont fokhagymaporom van itthon, hasznalom is.

2015.02.01. 20:34:41

@blackhair-lady: Fokhagymaporrol meg nem hallottam, majd utananezek. A pasztanak van amiben mas ize van, attol fugg mire hasznalod, en pl. majdnem minden nap fozok lentilt es kikiserleteztem hogy abban nem lehet eszrevenni a kulonbseget.

DieNanny CH 2015.02.01. 21:38:25

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Hát, hogy áldoznának-e, az szülőtől függ. Tesóm pl elhatározta, hogy majd a gyerekeit felhordja Zü-be szombatonként a magyar oviba. Aztán, hogy gyerekei lettek, azóta el is felejtette... Szerintem, ha a szomszéd utcában lenne, akkor elhordaná. De 1-1 órát vonatozni érte, plusz még Zü-ben tömegközlekedni... Hát, nem tudom, melyik szülőnek van hozzá kedve. Akkor már inkább magyar gyerekcsősz. Szerintem.

DieNanny CH 2015.02.01. 21:40:49

@blackhair-lady:

Én úgy tudom, a szeletelt hagyma, ha nincs rögtön légmentesen lezárva, akkor magába szívja a környezeti levegő mérgeit, és ezt gyakran fogyasztva mérgező hatású a szervezetre. Már 1 óra állás után is nagyon veszélyes.

adg 2015.02.01. 22:21:20

@blackhair-lady: ha minden igaz, akkor guava. Lehet, hogy kicsit meg erettlen volt, mert eleg savanyu volt, nem vettunk azota sem. Akkor a piacon azt mondta a kofa, hogy mar eleg erett.
Az ize nem lett volna rossz, ha kicsit kevesbe savanyu.
De legalabb nem volt draga, ingyen adta, mindig ratesz valamit a szatyor tetejere. :)

adg 2015.02.01. 22:28:04

@Babette .: @Herr Géza: sarga guava. Van pirosasabb is, meg narancs szinu. Nem ugy nezett ki belulrol, mint a nashi, de kivulrol io a kep.

blackhairlady 2015.02.01. 22:37:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez le van zarva, muanyag poharba van.
En egyebkent nem hallottam errol meg (nem azt jelenti, hogy nem igy van:), de akkor sokszor mergeztuk magunkat, mert imadjuk a sozott ecetes hagymat, aminek ugye allnia kell, sokszor orakat.

blackhairlady 2015.02.01. 22:43:47

@adg [Au, Darwin]:Akkor inkabb nem veszek ha savanyu. Valami 5$ korul volt 1 pound.

adg 2015.02.02. 00:03:46

@blackhair-lady: probald ki nyugodtan, lehet, hogy a mienk kicsit erettlen volt meg. Leszamitva a savanyusagat, kellemes izevolt.
Ha veszel kettot, az nem lesz fel font, szerintem megeri azt a 2 dollart kiprobalni.
Ha szeletelt hagymara van penz, akkor erre is jut. :DDDD

blackhairlady 2015.02.02. 02:37:20

@adg [Au, Darwin]: no de a szeletelt hagymanak tudom milyen ize van, igh nem veszek zsakba macskat:)
Na jo, kilrobalom, majd megirom hogy izlett.

pappito · http://pappito.com 2015.02.02. 03:23:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "akkor magába szívja a környezeti levegő mérgeit"

ezek mik pontosan? mármint, hogy ha a hagyma beszíjja akkor méreg, de ha te ott állsz a hagyma mellett és beszívod akkor nem?

tippem szerint a felvagdosott hagymából víz és illóolajok _távoznak_ de nem hiszem, hogy sokminden megy bele ha csak a levegőn áll

pappito · http://pappito.com 2015.02.02. 03:24:46

@pappito: meg lehet kapni a boltban mirelit hagymakockákat, azzal tényleg nem kell semmit csinálni és nem csípi a szemet sem

Bebbi 2015.02.02. 06:01:17

@Naschkatze (Mostindien / CH): Milyen hasznos linkeket ismersz! :-) Koszi!

DieNanny CH 2015.02.02. 07:50:50

@M. Péter: @pappito:

Ennek utánanézek pontosan, én sem tudom, csak úgy hallottam.

blackhairlady 2015.02.02. 15:39:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En tegnap rakerestem. 2011 korul indult el egy szoveg korbe az interneten amiben errol van szo, de mindenhol azt allitjak, hogy ez ugy hulyeseg ugy ahogy van.

ganjagym 2015.02.03. 16:25:40

bocsanat, lehetnek en is 'premium'kommentelo vagy mi a csuda? roppant frusztralo ez a kesleltetett mod. elore is koszonom

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása