oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 30. 06:45,  Egy év Münchenben 535 komment

2015. január 30. 06:45 Határátkelő

Egy év Münchenben

Minga egy éve él Münchenben, ahová egy ingázó bécsi időszak után költözött. Tapasztalatai egyelőre inkább pozitívak, persze ő is tesz érte, hogy azok legyenek.

nemetorszag_munchen.jpg

„Már terveztem, hogy én is megírom a történetemet, és most így az újév nagyon jó apropó egy kis számvetésre, mert pontosan egy éve vagyunk Münchenben.

Régi vágyam volt ténylegesen is „igazi” német nyelvterületen élni, mert ugyan hosszú éveken keresztül dolgoztam bécsi székhelyű munkahelyen, az mégsem ugyanaz, hogy munka után - aminek sokszor a helyszíne is változott - az ember hazaingázott Magyarországra. Szeretem a nyelvet és mindig is jól értettem a mentalitást.

Így aztán amikor 2013 szeptemberében már nagyon érett az idő a változtatásra, Bécs mellett több német nagyvárosba is adtam be jelentkezést különböző álláslehetőségekre.

Picit drága, ámde hasznos tapasztalat volt ezeket az állásinterjúkat végigjárni Berlinben, Frankfurtban és Münchenben, jó volt meglátni, hová tart szakmánkban a világ.

Márpedig én megoldom

Egy alapos telefonos majd egy többórás személyes interjú után habozás nélkül mondtam igent a kétéves müncheni ajánlatra, 2014. január 1-jei kezdéssel, azzal a magabiztos kijelentéssel, hogy márpedig én megoldom - gyorsan, könnyedén - a lakáskeresést, amiről azt hiszem, mindenki hallotta a rémtörténeteket.

Az csak egy picit nehezítette a dolgot, hogy gyermekkel jöttem, szóval nagyjából emberi körülményeket kellett teremteni már az első naptól, mert a magyar iskolában január 1-i hatállyal „felmondtunk”.

Külön történet a lakás- és iskolakeresés, kiegészítve azzal a személyes tulajdonságommal, hogy nagyon utálok segítséget kérni, tehát hogy én megkérdezzek bármit is az új munkahelyemen vagy bárki mástól, bármilyen hivatalról, vagy eljárásról, az szóba sem jöhetett. Nyilván tettem így felesleges köröket, de nem bánom, remek edzés volt az adóbrosúrákat olvasgatni esténként.

A tervezett luxus

Most elmondhatom, hogy ebből a szempontból sem vagyunk eredménytelenek, jó a lakás, az iskola, passzol az adóosztály, jön a családi pótlék. Sajnos még fizetem az egyházadót, mert hiába jelentkeztem már ki, valami homokszem került az egyházi gépezetbe - hogy legyen valami negatívum is.

A másik szívfájdalmunk a havi bérleti díj a lakásra, de ez tervezett luxus volt, mert a belvároshoz közeli fekvés fontos feltétel, így ugyanis az iroda is perceken belül van gyalog, valamint az általános iskola is - a rendszer körzetes, ahol laksz, oda jár a purgyé.

Egyik kedvenc mondásom, hogy csak párszáz kilométert kellett jönni, hogy az ember jól működő körzetes állami iskolai rendszert találjon, egészen jó hétköznapokkal, kellemes légkörrel, ahonnan szépen haza lehet menni a tanítás végén egyedül, gyalog, vagy biciklivel, minden külön fárasztó hurcolászás nélkül.

Sokat momentán a lakás miatt nem halmozunk fel, de ez most nem is fontos, mert jó szervezés és iskolai napközi nélkül, ami már itt Münchenben - gondolom másutt is - nagyon általános, nem tudnék teljes munkaidőben dolgozni. Technikailag egyedülálló vagyok a hétköznapokon, és nyilván nagyszülők is kevésbé vannak kéznél, mint ezelőtt. :-)

Az elmúlt egy év nagyon tanulságos volt, és fáradságos is. A gyermek jelenleg 4. osztályos, tavaly januárban nulla nyelvtudással érkezett a 3.-ba, és a nyelvi előkészítésről (nagyon ki van találva) valamint az iskolai oktatásról is lehetne külön regényt írni, de röviden úgy foglalnám össze, hogy a fiúnk most minden energiával azon pedálozik, hogy az áprilisi bizonyítvány elég legyen az évveszteség nélküli váltáshoz a gimnáziumba (meglesz) én meg csak kötöm fel a gatyát, hogy eleget tudjak segíteni a házi feladatokban, a próbákban és az eltérő elvárások teljesítésében.

Ami más

Mert azért eltérések azok vannak jócskán. A gyermekkori és a munkahelyi szocializáció is nagyon más, máshol vannak a súlypontok, szóval az akklimatizációt párhuzamosan gyakorolhatjuk otthon is, iskolában is, munkahelyen is. Hiába a hat év „félbécsi” tapasztalat, azt a müncheni életformával nem lehet összemérni. Nem jobb vagy rosszabb, csak nagyon más. És akkor még nem a magyarral vetettem össze.

A magánytól egyelőre nem szenvedünk, de azért ebben nagy szerencsénk is van, elképesztő klassz az osztály, több kisgyerekkel együtt járunk fociedzésre ( az is körzetes, így aztán a közelben van az is), hétvégén meccsek, szülinapi bulik.

A fiam nem hogy nem szenved a honvágytól, hanem az első héttől úgy érzi magát, mintha soha nem lakott volna máshol. Lehet, volt neki egy titkos, ötödik német nagyszüleje egy fiókban, akiről mi nem tudunk. :-)

Nagyon jó, meglepően barátságos a munkahelyi légkör is, nyilván én nem tudok minden sörözésre elmenni, meg már olyan ifjú sem vagyok, hogy feltétlenül bírnám, de még így is jó pár alkalom van, meg mozi, színház, ilyesmi.

Ehhez tanulom a nyelvet a mai napig, nagyon szisztematikusan, fejlesztem a nyelvtant és a szókincset. Tapasztalatom szerint sokkal szebben használják itt a német nyelvet, mint Bécsben.

Üröm az örömben, hogy drága jó férjemmel kb. 15 éves történet, hogy menjünk vagy maradjunk, és eddig mindig maradtunk, mert ő nem olyan lelkes. Én meg már sajnos nem bírtam tovább maradni. Szóval ez még nehéz kérdés lesz, egyelőre marad az ingázás, inkább neki, mert én már azt túl hosszan csináltam. :)

Komolyra fordítva a szót, természetesen az ingázás hosszú távon nem jelenthet megoldást, de ahhoz, hogy eldöntsük, mi legyen, még el kell telni egy kis időnek. Reális lehetőség egy határozatlan idejű szerződéshosszabbítás, szóval vagy a férjem költözik idővel utánunk, vagy valahol Magyarországhoz közelebb telepszünk le.”

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr417122435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2015.01.30. 06:57:26

Köszi, tetszett, de a plusz történeteket is megírhatnád...(Lakás- iskolakeresés, oktatás.)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.30. 07:00:19

koszonjuk a posztot!

gratula a sikerekhez.

de hianyzik nekem is Munchen, jajj ... na a nemet nyelv azert kevesbe :)

rezsöatya 2015.01.30. 07:31:14

Maradtak kerdesek bennem...
Nyilvan az ironak termeszetes, az olvasonak kevesbe... Azt is tudom, hogy nem irodalmi muvek jelennek meg a blogon, de a tegnapi Hofeherkeset konnyebb volt olvasni...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 07:32:20

Milyen szakma?

Ja es egy vesszo hianyzik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 07:43:27

Az egész poszt egy limonádé.
Kellemes kis szösszenet mély világmegváltó mondanivaló nélkül.
Jól lenne megírva ha részletesebb lenne.
Így kicsit olyan rózsaszín felhő címszavakban. Az ember elolvassa és megy tovább.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.30. 07:56:35

Én is olvasnám részletesebben.
:)
"szeretem a nyelvet..."
Irigylem. Mi szeretnivaló van a németen? Soha sem fogom megérteni.
:)
Azon meglepődtem, hogy a férj otthon van.

Muscari 2015.01.30. 08:01:48

Nekem ez egy kicsit fura. Most akkor a férje otthon maradt, vagy mit takar pontosan az ingázâs? A férje ingázik hozzájuk Münchenbe? Ezen csak én akadtam így fent?

Azt is szívesen olvastam volna, hogy mi a szakmája a posztolónak, így az egész valahogy a levegőben lóg.

Az viszont nagyon jó, hogy a gyereknek bejött az iskola, meg a munkahelyi légkör sem utolsó szempont.

Quercus a favágó 2015.01.30. 08:02:33

Mi volt az akadálya, hogy a gyerek itthon ne tanuljon németül?

Muscari 2015.01.30. 08:02:55

@svájci sapka (ch): látom neked is szemet szúrt. Elég fura, nem?

Quercus a favágó 2015.01.30. 08:04:33

@svájci sapka (ch):

"Mi szeretnivaló van a németen"

Van az a pénz, amiért tudnám szeretni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.30. 08:06:59

@Muscari: A pasik általában mobilabbak. Lehet, ő kivétel. Vagy olyan jó a munkája. Talán,majd elmondja később...

@QUERCUS: Ahhoz nagyon sok pénz kellene (nekem).
Feláll a hátamon a szőr tőle.

Muscari 2015.01.30. 08:10:20

@svájci sapka (ch): lehet. Reméljük jön a posztoló és elmondja.

Aye aye 2015.01.30. 08:11:59

Jó volt a poszt!
Engem is a konkrétumok érdekelnének még, jó lenne azt is olvasni, hogy hogyan ment a lakásbérlés és iskolatalálás - akár egész részletesen is érdekelne (mert mi pont előtte állunk).

Ha jól értem, mivel körzetes rendszer van ott is, két megoldás van:
1) kinézi az iskolát és utána ahhoz és a munkahelyhez optimalizáltan keres a környéken albérletet

2) albérletet annyira nehéz találni, hogy ha végre talál egy minden szempontból megfelelőt, akkor az ember kiveszi és reménykedik benne, hogy a körzeti suli is jó lesz.
(vagy ha nem, akkor megpróbálja magát átkérni egy másikba, ahol még van hely =>az még kevésbé lesz jó..)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.30. 08:13:46

Idén Münchenben lesz a csapatépítőnk a német kollegákkal. Sajnos nem októberben :DDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.30. 08:18:51

@svájci sapka (ch): én se szeretem sajnos, pedig Németország nálam mindenképp benne van a hol élnék szívesen listában.
www.youtube.com/watch?v=9FXaB-F4pC0
:)

rezsöatya 2015.01.30. 08:20:38

@Babette .: egy??? Pont rad gondoltam, mikozben olvastam... :-)

Quercus a favágó 2015.01.30. 08:29:31

@rezsöatya:

Arról már nem is beszélve, hogy a bal felső ablakból hiányzik a muskátli. Hiába, már Németország is hanyatlik.

rezsöatya 2015.01.30. 08:30:45

@svájci sapka (ch): tobbeket ismerek, akik ferj nelkul jottek ki (itt a kommentelok kozott is vannak paran). Ez attol fugg, melyikuk a vallalkozobb szellem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.30. 08:32:22

@rezsöatya: Nem mondtam, hogy baj...
:)
Csak a nagy számok törvénye szerint inkább fordítva szokott lenni.
Nálunk pl. elképzelhetetlen lett volna.
Vagy együtt megyünk, vagy együtt nem megyünk.
:D

rezsöatya 2015.01.30. 08:36:10

@QUERCUS: hule!!! Most kepes voltam visszagorgetni, hogy megnezzem...! :-)

NIKI LAURA 2015.01.30. 08:36:31

Nem purgye,Pudre!:)

Egyedulallo magyar no Munchenbe,apa meg otthon hesszel?
Apa otthon estenkent nem a Nota Tv-t nezi,az fix.
(persze csak azert,mert Slager lett a neve!)

Muscari 2015.01.30. 08:38:47

@svájci sapka (ch): mi is pont így vagyunk vele. A legtöbb esetben a szükség viszi rá az embereket erre a döntésre, hogy külön éljenek, de itt érzésem szerint másról van szó.

Quercus a favágó 2015.01.30. 08:39:17

@NIKI LAURA:

Te Niki! Nem minden férfi kurvahajcsár! Vannak hűséges férjek is. Mint pl. én.
Most megyek, mert mintha recsegne a plafon fölöttem............

Muscari 2015.01.30. 08:41:26

@QUERCUS: több helyről is hiányzik az, nézd csak meg alaposan :-)

NIKI LAURA 2015.01.30. 08:41:33

@diggerdriver: semmi konkret,koznepet erdeklo adat:

- mikor ingazott,hogy jart be Becsbe
- mikor kellett kellni Sopronba,
- mennyi volt a havi megtakaritas igy,hogy ingazott
-hol latta a nemet munkat,hol palyazott( website)
- mennyi a nemet albi
- mennyit tud Munchenbe sporolni
- hol a legolcsobb a hus,kebab( pl yusuf osman kebabos)
Stb

rezsöatya 2015.01.30. 08:46:58

@NIKI LAURA: "... mennyi volt a havi megtakaritas..."

Oszt bankszamlakivonatot mutasson-é?

M. Péter 2015.01.30. 08:53:26

@Zka: Az Oktoberfest inkább szeptemberben van.

qkuc 2015.01.30. 08:57:36

@rezsöatya: No meg, adja meg a PIN kódját, is. :D

NIKI LAURA 2015.01.30. 08:59:47

@rezsöatya: fater,nem erre vagyunk kivancsiak,Te is tudod...

En szakmunkaval - nem hokuszpokusz IT- kb 4-450 e ft tudtam felrerakni,heti 60 h meloval.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 09:01:35

"Tapasztalatom szerint sokkal szebben használják itt a német nyelvet, mint Bécsben."

Ez a mondat mit jelent?

2015.01.30. 09:03:37

@Zka: Alkoholista! :DDD

Cyrus Sabien 2015.01.30. 09:03:46

Az utobbi napok elso posztja amit vegig olvastam. Nem szeretem ha tul informativ (pl. statisztika) es azt sem ha mesebeli. A hianyzo informaciokat pedig mar hianyoltak elottem is szoval azokert nem panaszkodom.

Mingalány 2015.01.30. 09:05:26

Jó reggelt kívánok, köszönöm az észrevételeket, ha lehet, kezdem úgy általában a válaszadást.

Nem volt semmi akadálya a nyelvtanulásnak, sajnos az általános iskolai pont ennyit ért. Semmit.

Nem voltam nenne biztos, mennyire érdemes részletesen írni róla, de szivesen kiegészítem a lakáskeresés témáját, mert az valóban nem könnyű.

Több mindennel ja így voltam, például a szakmával. Én a tervezés - építőipar egy eléggé speciális ágában dolgozom, szívesen részletezem, ha van rá igény, de talán fontosabb és általánosabb, hogyan ír az ember IDE megfelelő, tisztességes önéletrajzot, amivel behívják, és aztán az interjún hogyan viselkedik és mit mond, hogy fel is vegyék.

Mingalány 2015.01.30. 09:05:26

Én nagyon szeretem a nyelvet, sokkal inkább, mint az angolt, jobban is tudom. De mindig meglepődök, amikor valakiről azt mondják, tökéletesen tud. Szeretném tudni, hogyan csinálja. D

Mingalány 2015.01.30. 09:05:26

Az ilyen Nótatévés kommenteket én inkább hagynám, nem baj?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 09:05:30

@M. Péter:

Mint a nagy októberi forradalom, ami meg novemberben... :-)

Mingalány 2015.01.30. 09:07:45

Most sajnos mennem kell a nagggyyon limonádé életem nagggyyon limonádé munkahelyére, senyvedni kicsinykét, de később még visszajövök, és az asztali gépemről jobban tudok név szerinti kommentre válaszolni, mint telefonon görgetni.

nyuszigonosz 2015.01.30. 09:09:51

@Mingalány: Hogy hogy csinálja? :-)
Úgy, hogy nap mint nap használja, beszél, olvas, dolgozik. :-)

NIKI LAURA 2015.01.30. 09:17:57

@maxval bircaman szerkesztő: hat azt B+, hogy nem " cvo" hanem " cvej"!:)

DieNanny CH 2015.01.30. 09:18:21

@NIKI LAURA:

Az ugye átjött, hogy egy gyerek is van ott, akit nem tud heti 60 órában sehova se tenni? Tehát ez a kommented teljesen használhatatlan...

2015.01.30. 09:19:16

Munchenrol jot vagy semmit! :) Nem ertem mi a 'fura' azon hogy a ferj Mo.on van egyelore; racionalis dolognak tunik ket embernek nem egyszerre feladni az egzisztenciajat es elkoltozni egy masik orszagba bizonytalanra, hanem az egyik eloszor kialakit valamit es aztan a masik megy utana, foleg ha mar gyerek is van. Miert nem mindegy hogy melyikuk megy eloszor? Ha a no megy, ot megeszik a farkasok az ismeretlenben a pasi vedelme nelkul, vagy mi? :)

DieNanny CH 2015.01.30. 09:21:24

@NIKI LAURA:

Én úgy állítottam be magamat, hogy az első évben mínuszos leszek - több lesz a kiadásom, mint a bevételem (ez az előző évek spórolásából finanszírozható), a 2. évben nullszaldós - tehát ha kértem is kölcsön, akkor visszafizetni -, és a 3. évtől tudok szépen lassacskán félrerakni. Ezt kb tartom is... :-)

NIKI LAURA 2015.01.30. 09:21:56

@Mingalány: FFnek sose higgy,ezt Digger is meg tudja erositeni!)

Quercus a favágó 2015.01.30. 09:23:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Igen, és valószínűleg a gyerek lesz a kulcs a továbbiakban.
Mert ha ragaszkodik Németországhoz, az apának sem igen lesz más választása, mint utánuk menni.

NIKI LAURA 2015.01.30. 09:24:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: na jo,de a csemetere felmarja a csaladtamogatasit,mondjuk az egyre nem sok,

Igen,egy babysinter almalmazasa meg sokszor pont annyi kiadas,amennyi az anyuka keresete.( v nagy resze)

NIKI LAURA 2015.01.30. 09:29:09

@Mirjam2: hat erossen rendhagyo!
A ffi minden melora alkalmas( fizikai),az esetek tobbsegeben az O fizetese az alap,ezt egesziti ki a feleseg fizetese.

A lakas ( mint a fozes) teljesen gazdasagtalan egy - kereso-emberre nezve,ketto( v 3) kereso az idealis!
Altalaban az egyik fel fizetese megy lakasra,kajara...a masik megmarad,v abbol tesznek felre,utaznak,stb

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.30. 09:34:34

nekem tetszett a poszt, olyan valódi HÁ-poszt, az ilyeneket szeretem a legjobban :) a német nyelvet én is imádom. A francia soha nem ment, illetve középszerű voltam benne mindig, de a németre azonnal ráállt az agyam, gyönyörű logikája van.

**mimi** 2015.01.30. 09:34:35

@Mingalány:
engem érdekelne a munka egy kicsit részletesebben, és ha jól értettem részmunkaidőben dolgozol?
Elég pénzt lehet így keresni ahhoz, hogy normálisan megéljetek?

DieNanny CH 2015.01.30. 09:36:30

@NIKI LAURA:

Családi pótlék 1 gyerekere 184 euró... Miről is beszélünk? Kb ennyi a menza a suliban (már ha van menza).
Látod, hogy érdemes utánaszámolni? (- Olvasom a következő kommentedet.)
Eleve írta, hogy drága a lakás, tehát logikus, hogy félretenni is egyelőre keveset tud.

NIKI LAURA 2015.01.30. 09:41:07

@maxval bircaman szerkesztő: OFF

Most olvastam ,Bolgarok epitik a " berlini falat" a torok hataron.Mondjuk ott a tengeren legkonnyebb bejonni az Eu ba..nem?

NIKI LAURA 2015.01.30. 09:42:21

@**mimi**: Teilzeit- be kizart dolog!

**mimi** 2015.01.30. 09:50:09

újra olvastam....

Sokat momentán a lakás miatt nem halmozunk fel, de ez most nem is fontos, mert jó szervezés és iskolai napközi nélkül, ami már itt Münchenben - gondolom másutt is - nagyon általános, nem tudnék teljes munkaidőben dolgozni.

tehát teljesben dolgozik...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.30. 09:55:13

@Réka ‎: azt mondod gyonyoru logikaja van? :D ezt nekem meg nem sikerult felfedeznem, de biztos bennem van a hiba

Herr Géza 2015.01.30. 09:55:49

@Mingalány: Tudod NL-nél ez a bemutatkozás.... Mintha IQ-tesztet mutatott volna....:))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.30. 10:02:08

Rendben van ez teljesen, egy kis tip-top leírás, elegendő magánéleti részlettel /adott a farkasoknak is/.....,sikerült, működik, nincs rinyálás, sírás-rívás panaszkodás, nyálcsorgatás sem....
Az történik velük, úgy élnek , ahogy azt szerették volna.Ügyesek és kitartóak. És innen már csak felfelé vezet az út.
Hajrá, én szurkolok!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.30. 10:03:02

@DavidT: szerintem semmi szükség az iróniára, természetesen senkiben nincs hiba, nem vagyunk egyformák. Semmi forradalmit nem írtam, amin így meg kellene döbbenni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 10:03:36

@NIKI LAURA:

Ez nem törökök ellen irányul, hanem elsősorban a szíriai menekültek ellen.

Tengeren sokkal nehezebb bejutni BG-ba, ugyanis sokkal könnyebb egy vízfelületet ellenőrizni műszaki eszközökkel, mind egy dimbes-dombos vidéket.

Az a terv, hogy az egész török határon (összesen 240 km) fel lesz építve a kerítés, jelenleg csak kb. a harmadán van.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.30. 10:05:38

@Réka ‎: csak oszinten kerdeztem, hatha ki tudnad fejteni hogy mi a logikus benne neked

az ironia onironia volt

rezsöatya 2015.01.30. 10:07:32

@DavidT: a kiveteleken kivul tenyleg van logikaja... ja, hogy sok kivetel van...? :-P

NIKI LAURA 2015.01.30. 10:09:11

@Herr Géza: na,most mega Hollandokat is szidod Geza?

2015.01.30. 10:09:18

@NIKI LAURA: Hat szerintem meg a te felfogasod erosen 'rendhagyo' illetve inkabb maradi. Manapsag mar a legtobb csalad nem igy mukodik hogy a ferj fizeteset 'egesziti ki' a feleseg fizetese, ez persze szaz eve meg lehet hogy igy volt, de valtoznak az idok... Sok esetben a feleseg ugyanannyit vagy tobbet keres mint a ferj. Ami a fizikai munkat illeti: sokan nem fizikai munkat vegeznek (mint ahogy a posztolo sem), illetve a nok legalabb ugyanannyi gender-specifikus munkara alkalmasak mint a ferfiak, pl. gyerekekkel kapcsolatos munka, takaritas, szobalany, elado stb. Vilagszerte a 'vendegmunkasok' jelentos resze no.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.30. 10:11:27

@DavidT: nem tudom, illetve tudnám, de nincs annyi időm. Aki tanult franciát és németet, az pontosan tudja, miről beszélek. A többiek meg majd elhiszik.
@rezsöatya: A franciához képest szinte nincs is kivétel. Az igeragozásban, a szintaxisban gyönyörű minták, struktúrák vannak, a mondatrészek ragozása csodásan követi egymást és valahogy egybeolvad az egész mondat. A franciában több kivétel volt, mint szabály, és az igeragozás is nagyon elcseszett egy kalamajka volt. Brrr.

rezsöatya 2015.01.30. 10:11:39

@QUERCUS: igen a gyerek a kulcs. De hat igy vagyunk osszerakva! A szulo a gyereke(i) erdeket nezi. Ezert dolgozik, hataratkel, stb.

@NIKI LAURA: aztan van, hogy a feleseg keres tobbet es a ferj fizetese a kiegeszites...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.30. 10:12:00

@rezsöatya: :D

minden nyelvben van valami logika ... csak kinek mi logikus (tehat nem vagyunk egyformak, ezt jol mondta Reka)

es azert kerdeztem @Réka ‎: -t hogy neki mi a logikus benne

rezsöatya 2015.01.30. 10:13:28

@Réka ‎: na, a francia... foleg a nemet utan foleg! Ez igaz!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 10:42:11

@NIKI LAURA:

1. Amint lathatod itt rajtad kivul egeszen kevesen akarnak mas zsebeben turkalni.
2. Annyira cuki, amikor a £10-11-os oraberrel eljatszod a taplaleklanc csucsragadozojat. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.30. 10:44:12

@Réka ‎: láttam egyszer egy videót amiben ecsetelték, hogy a franciában nincsen szó a 30-40-50 stb-re, 20asokból rakják össze. Így pl a 90-t valahogy úgy mondják, hogy négy húsz tíz. Döbbenetes :D

NIKI LAURA 2015.01.30. 10:44:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: dehogy,egyszeruen csak arra lennnek kivancsi,mennyivel jobb nemetorszag...mint mashol,na.

Evain 2015.01.30. 10:47:04

@Mirjam2: ilyenkor én is fel szoktam rötyögni. Pont decemberben jegyezte meg a férjem, hogy ha ennyi bónuszt hozok haza, akkor ő inkább abbahagyja a munkát és inkább elmegy golfozni. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 10:47:20

@DavidT:

Igeragozásban pl. az általam ismert nyelvek közül a magyarban van a legkevesebb kivétel.

Mindenki, aki megtanulta az alaplogikát, képes aztán bármit helyesen ragozni. Gyakorlatilag két kézen meg lehet számolni az ÖSSZES magyar rendhagyó igét, ahol külön meg kell tanulni az alaplogikától való eltérést: megy, jön, tesz, van, eszik, hisz, lesz, a többi nem jut eszembe, talán van még 2-3 ilyen.

Aki ezt nem hisz, találjon ki halandzsaigéket, s ragozza azokat. Ez minden további nélkül fog menni, hiszen aki magyar anyanyelvű (vagy megtanulta a nyelvet), azonnal képes hibátlanul alkalmazni a ragozási alaplogikát.

Pl. ragozzuk az általam most kitalált "korbuzarbál" igét. Látható, semmi gond helyesen ragozni.

Ugyanez pl. spanyolul nem fog működni, egyes halandzsaigéket nem minden spanyol fog ugyanúgy ragozni, mert lehet több verzió is, asszociálva egyes hasonló spanyol igékre.

SzZoole 2015.01.30. 10:49:04

@NIKI LAURA: Niki,a jobb elso fekem visit fekezeskor,miert?
A rendszer meg nem jelzi,hogy a beteteket cserelni kell,Ja es hogy tudlak elerni,mert meg 1-2 dolgot szertenek kerdezni,(szigoruan szakmait)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 10:50:48

@NIKI LAURA: Nah, arra meg ott a google. Numbeo + Glassdoor, es maris 2 lepessel bentebb vagy.

En mindig furcsan nezek azokra, akik Hataratkelo posztok alapjan akarnak meghatarozo donteseket hozni. Ez csak egy nagy homokozo, nagyon messze van a hiteles, objektiv informaciok gyujtohelyetol. De tolem aztan... nem az en dolgom.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.30. 10:53:57

@maxval bircaman szerkesztő: meg mindig nem kapok emailt a te valaszaidrol, nem ertem

na mindegy, az igaz amit mondasz

de az igeragozast azert nagyban neheziti a targyas es alanyi ragozas

ha nem is a megtanulando ragok szamanak jelentos novekedese miatt, hanem mar csak a logikaja miatt is

es a ragokat persze konnyu osszekeverni ... de ettol persze mi meg ertenenk egy kulfoldit ha helytelenul is hasznalja

Herr Géza 2015.01.30. 10:55:24

@NIKI LAURA: Hát ha sátorban laktál, és/vagy feketén dolgoztál, akkor biztos.... No meg 60 órával, ami pont másfélszerese a szokványosnak.
Ilyenkor mindig falra mászok: ne egy egyedülálló ember átmeneti (mert gondolom ott sem dolgoztál sokáig) fizetéséböl, magadat munkásszállón meghúzva, otthoni májkrém- meg babkonzerven élve félretehetö pénzt hasonlítsd már az életvitelszerüen itt élö, gyerekes, családos polgárok fizujából megtakarítható pénzhez.
Grrrr....
Tudod te mennyi apró-cseprö fizetendö van pl. "rendesen" itt élve ? Esetleg gyerekkel?

DieNanny CH 2015.01.30. 10:56:38

@Zoole[uk]:

"1-2 dolgot szertenek kerdezni,(szigoruan szakmait)"

Ejnye. Nem tudod, hogy ő a zsebben turkálós kérdéseket szereti??? :-)

Herr Géza 2015.01.30. 10:57:58

@Mirjam2: 1++, én sem értem ezt a mai fanyalgást. Mi a gond emberek?

Herr Géza 2015.01.30. 11:00:28

@Zoole[uk]: Ha jót akarsz a csillagosnak, ne a nikihez.....
Visít? Simán lehet pl. vmi zárvány a betétben, mire elkopik, el is múlik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 11:01:39

@NIKI LAURA:
Teljesen így van.
Nálunk csak a nök megbízhatatlanabbak. :))))))

Herr Géza 2015.01.30. 11:02:17

@Evain: Szólj ha váltok és betölthetö a poszt, golfozni én is bírnék.... :)))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.01.30. 11:03:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az en zsebemben meg nem turkalt:)

adg 2015.01.30. 11:03:39

@Zoole[uk]: visit a fek? Legalabb mukodik. Ilyenek ezek a mercik, visit, zorog, csorog-csattog. Belovik az ablakat, stb. Vegyel valami rendes autot. :D
Csak vicceltem, onnan jutott eszembe, hogy meg ezer eve volt egy fiatom, aminek csorgott a feke. Amikor vittem szevizre, rekerdeztem a fekre, es azt mondta a szerelo, addig oruljek, amig csorog, az mutatja, hogy nem rohadt be. :) Azota az okat is tudom.
A mostani kocsinak is csorog a feke, de mar nem izgat. :)

Mi lett az ablakbelovos ugyedbol? Kiderult valami, vagy igy jartal es kesz?

Herr Géza 2015.01.30. 11:04:38

@Zka: Bizony, a fiam tanul franciául (mi a teljes sötétséget képviseljük e tárgyban), és amikor elmesélte, hogy milyen cifraságok vannak a számokkal kapcsolatban, azt hittem kajakra hülyít csak. :D

SzZoole 2015.01.30. 11:06:59

@Herr Géza: Egy betetcseret csak nem tud elrontani,azt Meg en is ki tudnam cserelni,ha lenne hozza szerszamom:)

Lehet,de az is lehet,hogy a sok londoni araszolastol feluvegesedett,de mar egy par hete csinalja es egy kicsit kezd agasztani a dolog.

Evain 2015.01.30. 11:08:52

@Herr Géza: Jó, ha válunk, feltétlenül szólok :D:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 11:10:46

@Zoole[uk]: Meg kell zsírozni a féktárcsát, jó vastagon, disznózsírral.Azonnal mexűnik a hangja...

SzZoole 2015.01.30. 11:14:29

@adg [Au, Darwin]: Ja visit,mar gondoltam ra,hogy jo vastagon le kenem egy kis zsiral,attol biztos megszunik a visitas:)))

Semmi,egyenlore all az ugy rendorsegi szakasza,nincs szemtanu,bizonyitek es CCTV sem volt azon a kornyeken anyit mondtak meg,hogy air soft rifle okozta a lyukat es az esetem nem egyedi azon a kornyeken.

Herr Géza 2015.01.30. 11:16:17

@Zoole[uk]: Nem tudja elrontani ? Nono.... :)))
Hát ha pár hete már visít, akkor nem túl valószínü az ötletem. Ha elkopott volna, akkor annak is nagyon durva hangja lenne már ennyi idö után.
Marad az üvegesedés, vagy vmi más...
De nem lehet, hogy a "back to the roots" elmélet alapján megint a régi fémlemezes, mechanikus kopásérzékelö van a Mercikben ?? Tudod, az nem romolhat el !!!! :)))))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.30. 11:16:42

"Hogy hívják azt az országot, ahol a mákkal vagy dióval töltött karácsonyi édességet állítják elő?

Bejglium."

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:16:54

@rezsöatya: hat ha igy, akkor internetezes kozben folyton ram gondolsz....
az asszony mit szol hozza?
:-)

SzZoole 2015.01.30. 11:18:15

@geegee: Erre mar en is gondoltam,vagy egy fecskendobe teszek fekolajat es hallom a visitast akkor a piroslampanal kiugrok a kocsibol a tarcsara raspricelek egy ads got es egy darabig abba hagyja:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:18:38

@M. Péter: akkor pont olyan, mint a nagy oktoberi forradalom

SzZoole 2015.01.30. 11:21:52

@Herr Géza: Gejza,ez egy 3 eves auto,ha kopik akkor a rendszernek jeleznie kell,a nejem 5 eves A Class-ban jelezte akkor ennek is jeleznie kell.
Ha az egyik gumi lapos azt is jelzi.

rezsöatya 2015.01.30. 11:21:54

@Zoole[uk]: a mai fekbeteteknek betett a kornyezetvedelem, mas az osszeteteluk, mint regen (most nem megyek bele a reszletekbe). Ugyanakkor volt mar nekem olyan korabban, hogy az erintkezo oxidalodasa folytan nem jelzett. En is a csikorgasra lettem figyelmes. Meg is dolgozta rendesen a fektarcsat. Szoval egy ellenorzes nem art. Ha nem suruosztasu a felnid, akkor kivulrol is lathato, van-e meg koporeteg.

rezsöatya 2015.01.30. 11:22:53

@Zoole[uk]: "a nejem 5 eves..."

ezt a torvenyek engedik? :-P

rezsöatya 2015.01.30. 11:24:02

@Zoole[uk]: ha kapsz egy golyot, azt is jelzi? :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:26:07

@maxval bircaman szerkesztő: te! Te biztos tudod, melyik bibliai falat romboltak le ezek az eszemadtak?

rezsöatya 2015.01.30. 11:26:36

@Babette .: azt azert nem irtam, hogy folyton...! Csak a helyesirasi hibaknal... drukkolj hat! :-P

SzZoole 2015.01.30. 11:29:00

@rezsöatya: Ja a kornyezet vedelem....
A tarcsa nem karcos/barazdas a betetet Nem latom es csak a jobb elso csinalja.

Ja engedik,februar 29.-en szuletett igy csak 4 evente van szulinapja:))))
Ez Csak vicc volt.

Igen jelzi azt is,bar attol fugg,hogy hova kapod:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:29:02

@Réka ‎: a ranciat nem iymerem, de a nemetben lenyugozo, amikor hallgtaod a mondatot ot perce, es akkor vegre megerkezik az ige, es megtudod, mit akar mondani.
mint amikor kalapaccsal az ujjad melle utsz, olyan jo erzes.

2015.01.30. 11:29:54

Fociedzes Munchenben... Errol irhatnal meg :D Iskolai fociorat lattunk egyszer keritesen keresztul Nemetorszagban, mindenkinel volt labda, senkinek se volt kulon futkoraszasi feladat, mindenki a tanarra figyelt, lehet, csak ennyi a titok, vagy legalabbis itt kezdodik :)

@Réka ‎: Enis az ilyen sztorikat szeretem :)

@Cyrus Sabien: +1.

@maxval bircaman szerkesztő: Toled kerdezhetek valamit? A volt Szovjetunio es Jugoszlavia tagallamok kozul melyikben engedik a kettos allampolgarsagot, es regen ezek engedtek-e? Egyszer mar a Google-ben is rakerestem, de nem talaltam egyertelmu valaszt, es nem kutakodtam az interneten tovabb nehogy gyanus legyek az amerikai titkosszolgalatoknak :D Nem kemkedni akarok egyebkent :D Focistak valogatottsaga kapcsan jott elo par hete, de azota is furdal a kivancsisag. Bar a FIFA szempontjabol nem is annyira relevans, szoval, ha nem tudsz valaszolni, nem fontos. :D

DieNanny CH 2015.01.30. 11:31:43

@rezsöatya:

Te máma naggyon hüle vagy! Ne hagyd abba! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:33:17

@adg [Au, Darwin]: oooo, az enyemnek ha csorog, akkor cserelni kell. Allitolag van benne egy ilyen jelzocsorgo biszbasz.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.30. 11:33:54

@QUERCUS: Hehe, miket észre nem veszel te kis viráglelkű! :-P

**mimi** 2015.01.30. 11:35:26

@Zoole[uk]:
óóóóóó...akkor esetleg van némi rálátásotok az A osztályra...:)
kérdezhetek?????? ..léccci....:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:36:45

@mojyo: "mindenkinel volt labda, senkinek se volt kulon futkoraszasi feladat,"

Ezt a meccsen is bevezethetnek, mennyivel bekesebb lenne...

**mimi** 2015.01.30. 11:36:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
erre valami desznó jutott eszembeeee :))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:38:06

@rezsöatya: hat ha nem folyton, akkor vagy jo oldalakon jarsz, vagy nem veszed eszre a hibakat:-D

**mimi** 2015.01.30. 11:40:22

@Zoole[uk]:
na...az enyém 12 éves, azt csinálja, hogy nem csinál semmit....:)
menet közben egyszer csak elmegy belőle az erő, nem áll le a motor, de nem csinál semmit...le kell állítanom, és az újra indításnál minden rendben...aszondják lehetséges, hogy turbo, ami nem occsó :((( jaaa és A 170 disel

2015.01.30. 11:40:39

@Babette .: :DDD Szegeny kapusok...

nyuszigonosz 2015.01.30. 11:45:54

@Zoole[uk]: Nem Merci, itt ott halkabban visító fék: a szakszerviz mestere azt mondta: fékezzek párszor erösen magas sebességröl, mert üvegesedik amúgy.

SzZoole 2015.01.30. 11:47:22

@**mimi**: Lehetseges,hogy a turbo,de nem biztos,ilyet az en regebbi S Class-om csinalt,(2009-es)ugyan ugy jartam,mint Te.
Elvittem a szervizbe es ott egy szelepet kellet kicserelni rajta csak,ami par tiz fontos javitasi koltseget vont maga utan,szoval vidd el egy olyan muhelybe,ahol ertenek is hozza,mert nem biztos,hogy egybol a turbot kell cserelni.

Aye aye 2015.01.30. 11:48:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Annyira cuki, amikor a £10-11-os oraberrel eljatszod a taplaleklanc csucsragadozojat. :) " :D :D :D :D

rezsöatya 2015.01.30. 11:49:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem csak máma! Szuletesem ota! ES NEM TUDOM ABBAHAGYNI!!! :D

SzZoole 2015.01.30. 11:50:55

@nyuszigonosz(D) ESTP: Igaza lehet,mert ha gyorsan megyek akkor nem hallom a visitast fekezeskor,csak,ha araszolok a varosi forgalomban.

nyuszigonosz 2015.01.30. 11:51:22

@Zoole[uk]: Nos nemtudom, de az elözö kocsinál: az Merci volt, minden müszaki elött féktárcsa és fékbetét cserének kellett lenni, merthogy a Mercedeseknél egyfolytában azok "fogynak el", pedig mivel az egy dízel kocsi volt, alig fékeztem. Tudomisén.
Elhittem, mit tehettem volna, autószerelö nem vagyok.
Igaz, az sosem visított.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.30. 11:52:07

@Babette .: jaja a tolmácsok álma az olyan mondat... mint a templomban, várnak az igére :D

SzZoole 2015.01.30. 11:54:35

@nyuszigonosz(D) ESTP: Igen,a fekbeteteket eleg suron kell cserelni,megis csak egy tobb mint 2.5 tonnas sulyt kell megfognia.

nyuszigonosz 2015.01.30. 11:57:25

@Zoole[uk]: Ez az, hogy maga a kocsi nehéz.

Aye aye 2015.01.30. 11:59:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Ez csak egy nagy homokozo, nagyon messze van a hiteles, objektiv informaciok gyujtohelyetol." Az a problémám, hogy pl iskola témában (melyik jobb?) abszolút képtelenség objektív infót bárhonnan is begyűjteni, így pl számomra marad ez, hogy olvasgatom mások tapasztalatait.. (tudom, nálatok az iskolaválasztás még nem téma..) - de ugyanez a helyzet a lakásbérléssel is, van, hogy egy környéktől óvva intenek, aztán mikor arra jársz látod, hogy abszolút rendben van, vagy egy negyed nagyon felkapott és "trendi" - de valaki megsúgja, hogy este 10 után már inkább ne menj arra..

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.30. 12:05:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: +1
@Aye aye: Valóban, ha teljesen pontos, hivatalos naprakész infókat akarsz, arra ott vannak a hivatalos oldalak, innen inkább tényleg csak személyes megtapasztalásokat tudsz összeszedegetni..De számomra ez is relatív nagyon. Pl. Amelyik utca nekem gáz, arra más azt mondta , ugyan már tök nyugis hely. Persze, leszámítva, hogy az egész utcában én jártam el dolgozni egyedül. Az összes többi 'szivárványszínű meg kint balhézott az utcán, rendőrség, mentő sűrűn jött felénk.
Nagyon szubjektív dolog ez, mindenkinek más az ingerküszöbe.

SzZoole 2015.01.30. 12:08:40

@nyuszigonosz(D) ESTP: Nehez,nehez,de en szeretem....
Tudod miert hivjak skrizofen autonak?
Mert lehet vele oregurasan is vezetni,olyankor ugy mozog mint egy balna az oceanban.
De lehet vele orult modon is menni a fizikai torvenyeket meghazudtolva es olyankor olyan konnyen mozog,mint egy balerina:)))

SzZoole 2015.01.30. 12:14:18

@NagyságosSodalisO [eng]: Ez igaz,vegyuk pl.a Shard kornyeket,nappal rengeteg ember,turista,ejszaka meg majd,minden alkalomal amikor arra jarok,van ugy,hogy naponta/ejjelente tobbszor is,rendorseg/mento kombo mindig jelen van.
Legutobb,kedd ejfel korul 3 rendorsegi busz+ rendorsegi vizagyu e/ mento auto .

adg 2015.01.30. 12:14:24

@Babette .: az enyemben meg ilyen csopogojelzo biszbasz van, folyadekcsopogessel jelzi, hogy be kene stoppolni a szervot valahol.
Meg csak harom honapja csinalja, ennyi ido keves volt ra, hogy elhatarozzam magam. Nem gond, tudom hova kell onteni. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 12:20:10

@DavidT:

Az az igazság, hogy az alanyi/tárgyas ragozás szabályai abszolút pontosak a magyarban, kivételmentesek.

Azaz csak meg kell szokni, hogy van ilyen, meg kell tanulni a szabályokat, s gyakorolni kell. Aztán nincs további tévedési lehetőség egy idegen számára. Semmiképpen sem olyasmi ez, mint a latin vagy német nemek, ahol a bemagoláson kívül nincs más lehetőség, mert nem létezik kivételmentes szabály arra, hogy melyik szó milyen nemű.

Azaz itt a nehézség maga a fogalom, hiszen az európai nyelvek 99 %-ában nem létezik ilyesmi. Azt hiszem, csak a baszkban van ilyen és egyes finnugor nyelvekben (de pl. a finnben nincs). Egyes szláv és újlatin nyelvekben van még valami hasonló, de csak kezdetleges alakban, azaz nem úgy, mint a magyarban, ahol minden rag kötelezően vagy az egyik, vagy a másik. Pl. a spanyolban van "sé" (tudok) és "lo sé" (tudom), de ez nem igazi alanyi/tárgyas megkülönböztetés, csak annak egyfajta kezdetleges verziója. Kb. mint ahogy a magyarban is van "tanár" és "tanárnő", még sincsenek nemek.

Giddy Lamb 2015.01.30. 12:20:13

@**mimi**: Nem biztos, hogy turbó, az én mercim 2 évesen ugyanezt csinálta, a szervizben nagy nehezen jöttek rá, hogy az egyik gumicső volt elrepedve és ott falsot szívott, ami aztán a katalizátor működésébe is bejátszott. Először nézesd át a gumicsöveket, állítólag gyakori a repedés, még fiatal autóknál is.

Aye aye 2015.01.30. 12:20:43

@NagyságosSodalisO [eng]: Mindenkinek más az ingerküszöbe, igy van..
Ilyen helyen mi is laktunk albérletben, egy háztömb a Váci úton (azóta már elbontották), az összes lakó kint üldögélt a gangon, ott élte az életét, a legtöbb lakáshoz wc a folyosó végén közös(!) (a mienk fel volt újítva fürdőszobával) az ajtónk már be volt nyomva korábban így nem volt jól zárható, de nem tartottunk betöréstől mivel nagyon tiszteltek minket mert csak mi dolgoztunk a párommal :D :D Jó volt a kapcsolatunk a többiekkel (mind romák). Egyszer a házmestert elvitték a rendőrök, mert állítólag megölte a feleségét... Egyszer meg ahogy jövök fel a lépcsőn, mögöttem a szomszéd egyik fia jött és ahogy felértünk, az egész gangon ülő népség megtapsolta - kiderült, aznap volt az első munkanapja!!! :D Dolgozik, érted!! :D Mi csak úgy hívtuk a házat, hogy "skanzen" :D

Mingalány 2015.01.30. 12:29:03

@Réka ‎: Teljesen egyetértünk, nagyon logikus nyelv a német. Szép a szabályrendszere, és nagyon választékosan tudod kifejezni magad.
Viszont egyelöre a német és az angol után nem áll rá a szám a franciára, pedig már próbálkozom néhány hónapja.
Még annyival szeretném a nyelvtudás kérdését kiegészíteni, egy másik kommentelő kérdésére, hogy azt hiszem, emeglehetősen jól tudok németül, gyakorlom is mindennap, ahogy írtam, de azt hiszem, a németet olyan igazán tökéletesen tudni, az eltart vagy tizenöt évig. Vagy örökké.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 12:30:30

@**mimi**:
Először az EGR szelepről vetesd le a kábelt. Köttesd ki.
Ha utána nem csinálja akkor azt tisztítani kell.
Az legyen az első mert az a legolcsóbb.
Vezetéket lehúzni.

Herr Géza 2015.01.30. 12:32:42

@Zoole[uk]: Tudom, hogy jeleznie kell. Csak ezekben a high-tech autókban mindig az elektronika a leggyengébb pont (na meg az "emberi tényezö"). Tudnék mesélni... :))
A mostani autómban is találtunk egy kósza szabadon lengedezö kábelt a jobb hátsó futómünél, na mi volt az?? A fékbetétkopás érzékelöjének a kábele. Valamikor, valamiért, valaki nem tette a helyére, de meg is buherálta, mert a diagnosztika sem jelezte. Így aztán én is úgy vettem volna észre a hátsó betét kopását, hogy már csörgött/zörgött volna....
De pl. a tolatóradar hetente kétszer megörül: akkor is visít, ha közel s távol nincs akadály. Persze az enyém 10+ éves, ez legyen a legnagyobb baja... Cserébe a motor/futómü/váltó álom...

nyuszigonosz 2015.01.30. 12:33:05

@Mingalány: Igen, eltart. :-)
Söt, a nyelv vátozik is. Új szavak kifejezések jönnek, mint minden nyelvben.
Szóval: akár örökké.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 12:35:31

@adg [Au, Darwin]:
Nekem azt tanította a mesterem hogy a csöpögés mindig nyugtalanító.
Mert előbb utóbb folyni fog.

Mingalány 2015.01.30. 12:37:23

@maxval bircaman szerkesztő:
Ausztriában sokkal egyszerübben használják a nyelvtant.
Például nem használják gyakran még írásban sem az összes múltidőt, teljesen simán mondják az ich habe gehabt szerkezeteket, ez itt elképzelhetetlen. Mindhárom múltidő, élőbeszédben is.
Aztán jellemzö az igazi feltételes mód is, nem a sima würden + infinitiv. Sokkal választékosabb a szókincs.

Herr Géza 2015.01.30. 12:37:25

@Mingalány: Mi az a "tökéletes" ? Mikor még a bennszülöttek nagy része is hibákat ejt a hétköznapi beszédben, pláne az írásban? Na ha azt észreveszed, akkor már a "tökéletes" tudás közelében vagy. Föleg, hogy tökéletes nincs is.... :)))))

nyuszigonosz 2015.01.30. 12:41:28

@Mingalány: De, minden nélkül hallod itt is az "ich habe gehabt"-ot, és még ennél hajmeresztöbbeket is lehet hallani, született németektöl.

@Herr Géza: Mint írod: a legbutább hibákat éppenhogy a bennszülöttek vétik. :-)

Mingalány 2015.01.30. 12:43:43

@**mimi**:
Meglehtösen nagy projektnek csinálok költség- és ütemtervezését, minden tervezési és kivitelezési fázisra lebontva. Mindezt egy építészirodában. Ezek csak németországi munkák, nincsen benne semmi nemzetköziség. A funkció jellemzően ipar, kutatás, laborépület, néha iroda.
Kérdezz nyugodtan még, ha ez kevés, csak nem akarlak untatni se. D
Ezt nem is nagyon lehetne részmunkaidőben csinálni, de anyagilag sem érné meg.

SzZoole 2015.01.30. 12:44:10

@Herr Géza: Mindegy ,ugyis nem sokara esedekes a szerviz,ott ugyis mindig at nezik,meg hat ugyis fogom mondani nekik,hogy mit eszleltem.

Az elektronikaval nincs baj(ez nem BMW,ami ugy nez ki,mint egy bethlehemes kocsi,bocs nem tudtam kihagyni:))))

A motor,valto,futomu nekem is jol szuperal,foleg az utobbi,leg rugos :)))

A tolatasal vagy a szembe beparkolasal nekem sincs gondom,radar elol,oldal ,hatul+ kamera elol hatul:)))

Herr Géza 2015.01.30. 12:44:12

@Aye aye: Volt részem nekem is ilyen skanzenben. Bp. IX. kerület, a sürüje.... :))) Az összes budai csili-vili helyen lakó haveromnak/ismerösnek/munkatársnak minimum egyszer már föltörték a kocsiját, jónéhányét el is lopták, lakásbetörések úgyszintén napirenden, én meg csak vigyorogtam... Ránk szó szerint vigyázott a galeri...:)) (Ja, és mérnök v. fönök úrnak szólítottak, azt sem tudtam, honnan tudják, hogy mit dolgozok...)

adg 2015.01.30. 12:45:09

@diggerdriver: es igaza is volt. Elobb-utobb eljut a szerelohoz. Itt lassan zajlik az elet. Addig meg naponta nezzuk. Szerencsere nem jarunk sokat. Havi egy liter folyik ki, ez meg nem olyan veszes talan. Legalabb mindig friss folyadek van benne. Oreg auto halas az ilyesmiert. :D

Muscari 2015.01.30. 12:45:21

@Mirjam2: az oké, hogy valaki előre megy a tetepet előkészíteni meg felmérni, de ilyenkor a gyerekek általában otthon maradnak a másik féllel. Itt szerintem nem erről van szó, de mindegy, ha akarja, majd elmondja, ha nem nem.

Herr Géza 2015.01.30. 12:46:06

@Zoole[uk]:
"A tolatasal vagy a szembe beparkolasal nekem sincs gondom,radar elol,oldal ,hatul+ kamera elol hatul:)))" Khm, nekem anélkül is megy..:))) Na ezt meg én nem tudtam kihagyni..... :DDD

nyuszigonosz 2015.01.30. 12:46:29

@Zoole[uk]: Nahát! Géza úr meg Zolika: radarcsipogással parkoltok.
Én meg csak úgy szemre.

SzZoole 2015.01.30. 12:48:46

@Herr Géza: Probaltal mar beparkolni 2 auto kozze parhuzamosan egy 5 meter 22 centis autoval?
Na az nem egyszeru:)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 12:49:38

@mojyo:

Az az igazság, hogy Kelet-Európában ez alapvetően mindenhol nemzetpolitikai kérdés. Azaz amelyik országnak kisebbségei vannak a szomszédos államokban, azok jellemzően erősen támogatják a többes állampolgárságot. Pl. az örmények, oroszok, szerbek, horvátok esetében ez nagyon erősen látszik. Ahol meg az ellenkező képlet van, azaz az ország lakosságának jelentős része kisebbségi, ráadásul "ellenséges" kisebbségi, ott meg harcolnak ellene, lásd a 3 balti államot.

Az örmények pl. masszívan adják az állampolgárságot díjként is kiemelkedő külföldi örményeknek. Megkapja minden híres örmény, aki valamiféle hasznos tevékenységet fejtett ki az örmény ügyek propagálásban.

Csodálkozom is, hogy Kim Kardashian még nem kapott ilyet, pedig még ő is szokott a bulvártevékenysége szüneteiben felszólalni örmény kérdésekben. S ez marha hatásos, a bulvárrajongók így a sok ökörség közben politikai üzenetet kapnak. Valószínűleg az átlag rajongónak halvány fogalma sem volt a témáról, de most már tudják: a törökök népírtást követtek el a múlt század elején az örmények ellen. Normál esetben el se olvasnának erről szóló cikket, de így, hogy Kim Kardashian mondja, ráadásul két bulvárhír között, elolvassák.

Számtalan ilyenje van mint ez www.youtube.com/watch?v=R3DrGyjI2hM

Ebből csak párat tudtam fejből, így utána kellett néznem.

Jugoszlávia:
- hivatalosan elismeri a többes állampolgárságot: Bosznia, Horvátország, Szerbia,
- hivatalosan nem ismeri el a többes állampolgárságot, de nem bünteti: Macedónia, Montenegró, Szlovénia
- hivatalosan tiltja a többes állampolgárságot: nincs ilyen.

(Koszovót nem tudom, s nem találtam infót rá.)

Szovjetúnió:
- hivatalosan elismeri a többes állampolgárságot: Abházia, Dél-Oszétia, Karabah, Moldova, Oroszország, Örményország, Transznisztria,
- hivatalosan nem ismeri el a többes állampolgárságot, de nem bünteti: Kirgizisztán, Üzbegisztán,
- hivatalosan tiltja a többes állampolgárságot: Azerbajdzsán, Belarusz, Észtország, Grúzia, Kazahsztán, Lettország, Litvánia, Ukrajna.

(A többi 2-re nem találtam adatot, biztos lenne, de nem volt időm hosszasan keresni.

Jugoszlávia annak idején engedte, a SZU is, kivéve a VSZ-tagállamokkal, azaz szovjet-magyar nem lehetett az
ember, de szovjet-amerikai igen.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 12:49:46

@Babette .:

Arra gondolsz, amikor Egyiptomból a zsidók 40 év sivatagi kirándulás után elkezdtek honfoglalni Palesztínában és az első komoly akadály Jerikó város volt (egyes adatok szerint a világ legrégebbi városa)?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 12:49:48

@Aye aye:

Én sokáig azt hittem, hogy a Skanzen az egy városrész Szentendrén.

SzZoole 2015.01.30. 12:51:29

@nyuszigonosz(D) ESTP: Radarcsipogasra Gejza parkol,nekem a kamerak segitenek,de mint fentebb is irtam egy 5 meter 22 centis autoval nem olyan egyszeru parkolni.

Herr Géza 2015.01.30. 12:53:51

@Zoole[uk]:
Különben pont tegnap gondoltam rád....
Vannak az embernek az élete folyamán "elvei", amiket aztán egyszer csak megszeg, mert rájön, hogy már saját magának sem tudja megmagyarázni a miértet. Egy ilyen volt nálam, hogy sose építenék készházat, mert a masszívház csak az igazi. Aztán most éppen azt építünk (igaz közben egyben laktunk/lakunk bérlöként és sokmindenröl megváltozott a véleményem, ami persze jórészt elöítélet volt inkább...). A feleségem pont ezzel cikizett, hogy mi van velem, mire úgy válaszoltam, hogy ezek után akár még egy Mercit is vehetek egyszer, ki tudja....:))) Gondoltam jót fogsz majd röhögni pl. te is. :)))))))))))

**mimi** 2015.01.30. 12:57:42

@Giddy Lamb: @diggerdriver: köszönöm a tippeket

:))@Mingalány: az tök jóóóó :)

@nyuszigonosz(D) ESTP: én is szemre...néha kis szégélykő lökettel :))

P.Elliot 2015.01.30. 12:58:35

Nem sok furcsat latok abban ha valaki egyedul megy ki elsonek kiegyenesiteni az utat a masiknak. Gyerekkel ritkabb es ugy hogy no a hataratkelo, gondolom a ferj nehezebben mozog agitalni kell, eredmenyeket felmutatni hogy o is elhiggye hogy jobb kinnt. Vagy a ferfinek van egy nagyon jo allasa es nem kockaztatjak mert mi van ha nem jon be a valtas, a no hazamegy es folyik az elet tovabb.
En itt ahol lakok meg olyan is ismerek akinek a ferje otthon van, nem dolgozik, alkoholista es a feleseg mar a harmadik eve penzeli, igaz hogy kihivni se akarja mert itt sem dolgozna szerinte, viszont szereti. Van ilyen hogy az anyagi dolgokon tul is van szeretet, megertes, / valahogy megsem irigylem ezt a nagy toleranciat/.
Sok szerencset a kis csaladnak, a noi vallalkozokedvnek, majd kialakul minden.
Azert az jobb ha egyutt megy ki a hazaspar, nincs magany, honvagy, van akivel meg lehet beszelni a dolgokat, egymast tamogatni a nehezebb napokon.
A ferjet vajon mi tartja vissza a kikoltozestol? Ez erdekelne!

Aye aye 2015.01.30. 13:00:19

@maxval bircaman szerkesztő: hehe, nyilván a szó "falumúzeum" jelentése miatt hívtuk így a mi kis házunkat :)

SzZoole 2015.01.30. 13:03:00

@Herr Géza: Felre ismersz,nem rohognek.En is elvek es a magam altal fel allitott szabalyok szerint elek( nejem ha majd itt lesz du.tudna meselni ezekrol,mert oket neha kiboritom ezekel)
Bar az esz szeruseg neha felul irja ezeket az elveket/szabalyokat:)))
Szoval biztos lehetsz benne,hogy nem foglak ki nevetni.

Herr Géza 2015.01.30. 13:04:08

@Zoole[uk]: Ebben mindig profi voltam, de komolyan. A csipogó nekem csak macera, söt több autómban is volt már kamera is, de inkább csak zavart (pl.mert torzítja a képet). Persze vannak olyan autók (mostanában egyre több), amiböl olyan katasztrofális a kilátás, hogy a kütyük nélkül tényleg orosz rulett a parkolás. Nekem a negatív csúcs az Opel Insignia....
A parkolóautomatikától is be voltam sz@rva, alig mertem kipróbálni (nehogy már jobban tudja, mint én :D), de tényleg müködött, onnantól meg halálra élveztem. Az összes alkalmi utasommal eljátszottam a laza csávót, gomb benyom, kéz karba téve, finom gáz, az autó meg, mint a szellemek csinálja a dolgát.. Mindnek leesett az álla. (Nem ma volt....)

Herr Géza 2015.01.30. 13:07:19

@Zoole[uk]: Akkor megnyugodtam, megyek is egy Mercit nézni....(majd ha beköltöztünk... :D).

Mingalány 2015.01.30. 13:11:37

@Aye aye: Elnezest, de most nem bajlodok az ekezetek beillesztesevel.
Szoval lakast keresni tenyleg nagyon nehez, mert minden nagyon draga, es elkepesztö a kereslet. Elmesz egy meghirdetett bejarasra, es te vagy a huszadik, es mindenki otthagyja a kitöltött jelentkezest, hogy komoly erdeklödö, leadja a fizetesi adatait, meg minden egyebet is, hogy latszodjon a bonitas, es hogy amugy is szuper megbizhato.

Alapelv, hogy valahogy szimpatikussa kell magad tenni magad a berbeadonak, vagy az ügynöknek. Komolyan, küldj fotot a csaladrol, milyen cukik a gyerekek, stb, szabadidödben jotekonykodsz, ilyesmik.

Biztos allas, szerzödes atküldve, mondjuk ez a minimum. Enelkül elhajtanak.

Nekem elsödleges volt a közelseg, szoval sokat fizetek egy ketszobas lakasert. De kicsi lakast sem berelhetsz, ket embernek nem adnak ki ötven negyzetmetert, legalabbis Münchenben, es a gyerek teljes felnöttnek szamit. Szoval mi majdnem 70 negyzetmeteren tengödünk.

Az iskola tenyleg ott van, ahol laksz, mindig jut hely a körzetben, ez a törveny, es be is tartjak. Nekünk ket iskola negy osztalyaval es öt tanarnenijevel van jo tapasztalatunk, tehat ettöl nem felnek annyira, de bizos itt is vannak különbsegek.

Ha kell egy konkret terv a lakaskeresesre, szivesen segitek meg.

P.Elliot 2015.01.30. 13:11:43

@Herr Géza: Mi a keszhaz? Es mi a masszivhaz?
Az utobbirol sejtem hogy tegla vagy beton.
Ha a konnyuszerkezetes haz a keszhaz akkor csak azt tudom mondani hogy javitani nagyon jol lehet, konnyu kivagni egy darabot a gipszkartonbol/ ugye otthon igy hivjak, benyulni, kijavitani a csovet, ezt-azt ami kell aztan vissza a darabot, begipszelni vagy mit, amig emlekszem hogy micsoda cirkusz volt ez odahaz ha ki kellett vesni a falat. Es a vastag szigeteles miatt nem kell sok futoanyag sem/.

Shanarey 2015.01.30. 13:11:48

@NIKI LAURA:

Amit te csinálsz a kommentelés ürügyén, az verbál szex és áskálódás.

Főleg hogy te is rosszul írtad a a szót mert a valódi az a Purdé.

Shanarey 2015.01.30. 13:14:43

@Mingalány:

Sok sikert a továbbiakban.
Niki Laurával ne törődj, ő már csak ilyen, ha nem tud érdemben hozzászólni akkor kötözködik.

2015.01.30. 13:15:11

@maxval bircaman szerkesztő: Nahat, ez igazan kimerito valasz volt, koszonom szepen! :)

Mingalány 2015.01.30. 13:16:51

Többeknek is köszönöm szepen a biztato kommenteket.
Azt nem banom, hogy nem a panaszos oldal jött at posztban, mert azt nem szerettem volna. Nyilvan nem mindig olyan nagyon rozsaszin minden, de nehezseg az mindig van.

Remelem, a ferjem is hamar megadja magat es költözik.

SzZoole 2015.01.30. 13:21:33

@Herr Géza: Az enyemben van egy olyan assistant is ami nagy forgalomban talan 40-50 km/h-ig magatol koveti az elotte levo autot,semmit nem kell csinalnod,akar olvashatsz is menet kozben.
Soha nem mertem meg ki probalni,pedig teszteket neztem rola.

Mingalány 2015.01.30. 13:22:03

@Shanarey(England) ISTP:
Köszönöm.
De azert nem lettem olyan izgatott. Az ember legyen felkeszülve a negativ velemenyekre is - nem kötelezö magad kitenni a kirakatba. :-)

SzZoole 2015.01.30. 13:29:22

@Mingalány: Ne haragudj,hogy bele offoltam a tortenetedbe,de mivel en a UK-ban elek egy ideje(5ev 3 honap)es itt is tervezem a tovabbi eletem,igy nemigen tudok hozza szolni a nemet dolgokhoz.
Amit leirtal a posztban es a kommentjeidben az elege kimerito volt szamomra.Az hogy mennyi a fizetesed es mennyire tudsz kijonni belole Meg ferjed nem akar egyenlore kimenni utanatok az engem nem igazan erdekel,mert ez a Te privat dolgod.
Termeszetesen tovabbi sok sikert kivanok nektek No.-an.

P.Elliot 2015.01.30. 13:32:15

@Mingalány:
Hivd ki tobbszor a ferjedet nehany napra vagy hosszabb hetvegere hogy erezze hogy az is az o lakasa is. Csaladdal egyutt. Hogy ott/ is/ lakik. Meg fogja szokni, szeretni a gondolatot!

NIKI LAURA 2015.01.30. 13:34:11

@Zoole[uk]: zoli,figyelj:

- homokos,foldes ut miatt,egyszeruen homokszem miatt,

- mikor cserelted/ tetted a fekbetetet,basztak kicserelni a z also- felso lemezt,ami fesziti a fekbetetet.Elveszti a regi lemez a rugalmassagat,es a betet le- fol mozog fekezeskor.
Ahogy a betet felso fule nekicsapodik a lemeznek,ez adja a hangot.

- neha nekier a fekalvany vedo lemeze a tarcsanak,de akkor mindig nyoszorog,Siman kezzel vissza tudod fesziteni.

Vigyazz,az ujaknal kiirja hogy "Worn" ha betet kopik,geppel is ki kel nyomni,mert hiaba csereled a betetet,a dashbordon marad a jelzes.

Ha a betet kemeny( uveges), v kopott,stb akkor sem szabad hangot adnia.

Aye aye 2015.01.30. 13:37:59

@Mingalány: Köszi, bár ennyit már magam is felderítettem. Mi Norvégiát céloztuk meg és egyelőre nem tudom, hogy törünk ki a "lakás nélkül nincs meló - meló nélkül nincs lakás" bűvös köréből...
Mo-ról kéne állást találni, aminek az esélye egyenlő a nullával..
Egy évre való kp-vel feltankoltunk, de attól tartok, még így sem kapunk albérletet munkaszerződés nélkül...

SzZoole 2015.01.30. 13:38:06

@NIKI LAURA: Niki,adj egy elerhetoseget,ahol tudunk beszelni,ne itt,mert HA ra lep a f....ra,hogy itt offolunk.

Mingalány 2015.01.30. 13:38:22

@Zoole[uk]: Nos, volt egy par kerdes, amit feltettek nekem, erröl a dögunalom Németországról, meg a munkámról, meg a családról, mert hogy nem írtam a posztban túl hosszan. En szivesen megvalaszoltam ezeket.
Nyugodtan atgörgettem a teljes OFF-odat, semmilyen rossz erzésem nem volt emiatt.

NIKI LAURA 2015.01.30. 13:39:18

@Herr Géza: no,no,no

Az igaz,hogy magyar autoval jarok,nem fizetek tax,kinti insurance,stb
Igaz,hogy Asda,Tesco,az heti 30£
De hetente Fisch and chp,es azert nem ehezek.

Csakhogy egyedul sokkal gazdasagtalanabb fizetni egy kecot,mint ket szemelyre,v fozni.
Kb 1 honap utan kaptam payslipet.

Szoval nem nagylabon,sot rosszabbul mint itthon,de azert meg konnyebb egy csaladnak - meg gyerekkel is- sporolni,mint egyedul.

NIKI LAURA 2015.01.30. 13:40:41

@Zoole[uk]: Szivesen,de ird nyugodtan ide,hatha masnak is segitseg.Ha gep elott vagyok,rogton valaszolok.( hagyjunk egy kis koncot masoknak is,hatha mas a tanacsuk)

SzZoole 2015.01.30. 13:43:20

@Mingalány: A munkadrol,foglalkozasodrol en is szivesen olvasonek tobbet.
Azt Meg nem gondolom,hogy egy 82 millios orszag dogunalom lenne.

NIKI LAURA 2015.01.30. 13:44:49

@Aye aye: ma delelott csinalt velem egy magyar ceg interjut skypon,eloszor nemetul aztan angolul.( Norveg munka miatt)

Aranyos kiscsaj,5 perc utan mondja,hat igy regen csinalt mar interjut,aki ilyen jo beszel idegen nyelven( sic, pedig messze vgyok a jotol), mert 99% nem ertik az elso kerdeseket,csak hebegnek habognak, es az elso interjun elbuknak:)

Mr Long 2015.01.30. 13:47:35

@NIKI LAURA: "Altalaban az egyik fel fizetese megy lakasra,kajara...a masik megmarad,v abbol tesznek felre,utaznak,stb"
Az egyik fizetesebol megelnek es felreraknak, a masik fizetest meg egyben felrerakjak. Ez nem mukodik?

SzZoole 2015.01.30. 13:48:02

@NIKI LAURA: Nem erted a lenyeget,nem akarok a szakszervizben fizetni £100,csak azert,hogy megmondjak azt amit mar en is tudok.ha Ti olcsobban is megtudjatok nezni/javitani,erted mar?

Aye aye 2015.01.30. 13:51:00

@NIKI LAURA: hát ja, vicces, de én is csináltam már másokkal interjút telefonon angolul, innen a világ több pontja felé (fejvadász vagyok), de ha norvégul kéne lenyomnom abba belezöldülnék. Persze, ott mindenki tud angolul, én is tudom. De ez mégis egy olyan meló, amihez kéne a folyékony norvég, és a helyi cégek ismerete. No ez nincs meg nálam, úgyhogy kezdetnek valami sokkal egyszerűbbet fogok csak jó eséllyel találni, de az olyan jellegű munkákat viszont nem igazán hirdetik neten - ha mégis, akkor sem hívnak fel valakit, akinek még át is kell költöznie, ügyintéznie, stb...

nyuszigonosz 2015.01.30. 13:51:18

@Mingalány: Nem, Németroszág nem dög unalmas. :-)
Én mindig örülök, ha a poszt innen van.

Amúgy meg: sok sikert!

Mr Long 2015.01.30. 13:52:29

@Herr Géza: Baszki, heti 60oraval nem ferne el a penzem a bankkartyamon. Viszont nem sokaig birnam, plusz az napi 12.5 ora bentletet jelent ebeddel. Az epulet ennyit nincs is nyitva...

Aye aye 2015.01.30. 13:52:33

De az is igaz, hogy még nem álltam neki az álláskeresésnek, csak negaítvkodok itt előre...sorry ... :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 13:54:38

@Mingalány:
Na most pont egy ütemterv nélküli építkezésen dolgozom.
Egy káosz az egész.

Mr Long 2015.01.30. 13:56:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Annyira cuki, amikor a £10-11-os oraberrel eljatszod a taplaleklanc csucsragadozojat."
Hat arra mar szoktam hallani, hogy nagyon jo fizetes idekint. :)

NIKI LAURA 2015.01.30. 13:59:24

@Mr Long (UK): Zoli,
En kb 2 hete Mo vgyok,mert Ausztriaba szeretnek munkat,mert ket hetente haza szeretnek menni.
Nem egettem fel mindent,sot fonokom hivogat,hogy menjek vissza,de meg mindig visszamehetek ha nem sikerul.

Irom mit csinalj:

- vedd le a kereket.
- forgasd korbe fektarcsat,kozbe finoman valaki nyomja meg a feket.
- fogod latni,hogy a betet mozog- e fel/ le
- ha igen,asszem 13 kulccsal kihajtod CSAK az also feknyereg csavart,es a felso csavar( palca) menten felhajtod a feknyerget.ha bonyolult mind a ket csavart vedd ki.
- csavarhuzoval kipattintod a betetet,asszem a jobb oldalon van a visszajelzo is,a kabeljat szetpattintod a dobbetet alatt.( szet kell szedni,mert egyutt van az abs jeladoval,de siman szetcsuszik)
- a betet tarto lemezeket felfele hajlitod csavarhuzoval,hogy szoros legyen a betet

Ha vekony a betet,akkor az " EUROPARTS" tol hozol egy set utangyartottat,ahoz jar lemezek es csavar is.
A feknyerget visszanyomod egy nagy fogoval.

qkuc 2015.01.30. 13:59:49

@Mingalány: Nehogy a lelkedre vedd, nem érdemes, :).

Mingalány 2015.01.30. 14:00:45

@diggerdriver: Nos, ennél csak akkor nagyobb a káosz, ha van egy kiváló, minden részletet lefedő ütemterv. :-)
Amit remek szakemberek készítettek.:-)

NIKI LAURA 2015.01.30. 14:04:42

@NIKI LAURA: feknyerget visszanyomod egy fogoval= a fek munkahengert visszanyomod,kozbe egy kis Wd40 a porvedo ala fujsz.

2015.01.30. 14:10:06

Tetszett a poszt. Munchent csak kicsit ismerem, de amennyit lattam az nagyon tetszett. Nagyon finom a pekarujuk. Tiszta. Voltam abban a hires soroxoben, aminek elfelejtettem a nevet.
Egy baj van. Nemetul beszelnek! Az ottani nemet kiejtes szamomra kb 30%-ban ertheto az angol alapjan.
Ettol meg bantja a fulem, de nem jobban, mint a holland

2015.01.30. 14:12:33

@Babette .: a flanszia logikus. Az ige ott van, ahol kell neki.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 14:13:31

@Zoole[uk]: meg nagy ducatoval is, es radar nelkul;P

Mingalány 2015.01.30. 14:14:03

@Aye aye: Azért ne írd le gyorsan az ügyet. Sokan csináltuk otthonról a pályázást, álláskeresést.:-) Kitartás.

NIKI LAURA 2015.01.30. 14:14:25

@**mimi**: nos,a toktolevego( turbo) nyomas a normalistol eltero,vagy kisebb,v nagyobb.
A motvez elektronika " beveszi" es utana letilt.
Ha leveszed a gyujtast,megint jo.

Az ok: a turbo nyomast szabalyzo szelep rossz,v vakumcso leesett,lyukas,v a turbo( tipusfuggo) nyomas szabalyzo mechanikus rostelyok nehezen mozognak a koromtol.( tisztitas,szetszedes)

Ritkan az EGR szelep atenged,le szoktuk dugozni.( csak a mechanikusat,persze ez magyar megoldad,kint csere)

Kiveteles esetben a toltolevego gumicso repedt,de ezt visito hang kiseri gazadaskor.

Mr Long 2015.01.30. 14:14:39

@Mingalány: Ennel csak nagyobb kaosz, amikor a marketingesek adnak a pm-eknek tanacsot, hogy milyen tervezesi idok erhetoek el a szoftvereikkel. Aztan amikor megkerdezem a szoftver fejlesztojet, hogy ugye csak hulyeskednek, akkor kozli, hogy igen, a marketingesek jobban tudjak ezt (is) :)

nyuszigonosz 2015.01.30. 14:17:25

@charlieharper: Mert ez a poszt kimondottan jó!

Ebben? s://http://www.google.de/search?q=hofbräuhaus+münchen&newwindow=1&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=GoTLVK6LEYGoUL_ngKAL&ved=0CEcQsAQ&biw=1062&bih=747

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 14:17:33

@maxval bircaman szerkesztő: nem, minap volt egy ilyen hir, csak nem maradt meg bennem , melyik fal....

SzZoole 2015.01.30. 14:19:14

@Babette .: Na,akkor gyere ki Londonba es tedd probara magad akar csak egy kisebb szemely autoval:)
Szerintem az ott elok tudjak mirol beszelek vagy csak kerdezd meg @charlieharper:

2015.01.30. 14:19:23

@Zoole[uk]: nem uszik el a Merci garaciad, ha "idegen" helyen csinaltatod? Mar ha kiderul....
Az enyem eluszott volna.

nyuszigonosz 2015.01.30. 14:20:47

@charlieharper: az elöbb rosszul ment.

http://www.google.de/search?q=hofbräuhaus+münchen&newwindow=1&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=DYXLVKqRF4WAUZnfg_AE&ved=0CEcQsAQ&biw=1062&bih=747

Aye aye 2015.01.30. 14:21:04

@Mingalány: Köszi, most belelkesültem, nekifekszem a dolognak, anélkül nem fair azt mondani, hogy nem megy.. :)

Mrs. Clayton 2015.01.30. 14:23:16

@charlieharper: az ilyen kikotest mar tizensok eve torveny tiltja az unioban, sot barmilyen az eredetivel azonos minosegu alkatrsz beepitheto, nem csak gyari

SzZoole 2015.01.30. 14:23:30

@charlieharper: De eluszik,csak a szakszerviz £100 ert mondja meg a hibat+anyag+munkadij.
Mindegy ugy is vinnem kellesz olajcserere es majd akkor jelzem nekik azt is,hogy nezzek meg.

2015.01.30. 14:24:38

@nyuszigonosz(D) ESTP: igen. Hofbrauhaus
visszaterve a gasztronomiara, Munchen elott nem ertettem mi a nagy szam a krumplisalataban. De ott tenyleg finom

es ami nagy szam, hogy ott vegre ertekelik a csillagos orru autokat. Egyszer erdemes lenne design es gyar latogatasra menni. Hatha csinaljak angolul is

2015.01.30. 14:26:20

@Jess G: nem. Nagy betukkel a konyvben rajta volt, hogy lifetime warranty csak Merci altal hitelesitett szervizben lehet. Nem feltetlenul a Mercinel, de csillagos certified garage

Muscari 2015.01.30. 14:28:06

@Mingalány: sok sikert és drukkolok, hogy a férjed beadja a derekát :-)

Mingalány 2015.01.30. 14:31:48

@qkuc: Köszönöm.Kemény vagyok ám, mint a háromnapos beton.:-)

NIKI LAURA 2015.01.30. 14:32:27

@charlieharper: nem veszti el,mert by low NEM KELL markaszervizbe,eleg a szakszerviz.
Ha fekbetetet cserel,es eredetit ( Genuine)hasznal,sose jonnek ra hogy O cserelte,csak azt latjak,hogy nem kopik,pedig benne a merfold...sokat jart autopalyan!

Mr Long 2015.01.30. 14:33:59

@charlieharper: Meg kulonben is @NIKI LAURA: biztos tud bele pecsetet is tenni (latszatra eredetit :)

Mrs. Clayton 2015.01.30. 14:35:50

@charlieharper: azt irnak ra amit akarnak, de a kotelezo torveny szerinti jotallast, akkor is biztositaniuk kell, ha mashol vegeztetted a kotelezo szervizeket, meg a Mercedes gyar sem irhat felul jogszabalyt, meg ha tularazott autokatt gyart akkor sem

Mr Long 2015.01.30. 14:37:50

@Jess G: Nem beleugatas, de te a sima garirl beszelsz, @charlieharper: meg lifetimerol, ami azert joesetben bovitettebb, mint a 3-5 ev.

NIKI LAURA 2015.01.30. 14:40:34

@Mr Long (UK): tudni tudnek,de a szerviz nyilvantartasa az egyik legjobb Europaban,ugy hogy bebuknank gyorsan,nem lenne semmi hatteranyag.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 14:41:15

@Mr Long (UK): Azzal sincsen vegulis semmi gond ha valakinek eleg a £10-11 orankent. De akkor nem adom elo a nagy szakertot hogy en aztan ismerem a dorgest, hogy UK-ben hogy lehet nagyot szakitani mert tudom, hogy a jo fizuk brutto £30-35/oranal kezdodnek.

NIKI LAURA 2015.01.30. 14:45:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: de hat En nem a kinti,hanem az otthoni penzekhez- es persze sajat magamhoz- irtam,hogy havi 4-450e ft felrerakas nem rossz.
Persze,jobb lenne 1mill,v 2, de hat mikor egy normal autoszerelo havi 150-200e kap bruttoba itthon,es abbol kolt az eletre...hat ahoz kepest nem rossz,sztem.

Mrs. Clayton 2015.01.30. 14:45:37

@Mr Long (UK): ez igaz, de pl fekek eseten meg a Halfordsban is eleg megvenni egy set betetet es lifetime garit adnak ra, akkor is ha eladod a kocsidat es ujat veszel

2015.01.30. 14:49:26

@NIKI LAURA: ha mar angolul irsz, "by law"

@Jess G: Merci certified kell . Privat garageban is ki van teve a Merci cert. A Merci nem fogja rendbehozni az egy csavarhuzos es egy kalapaccsal rendelkezo, 6 honapja meg birkapasztor/szamocat szuretelo "autoszerelo" munkajat. Csak mert o kikialtotta magat autoszerelonek. Biztos marha sok AMGt latott es megvan hozza a diagnosztikai tudasa.

NIKI LAURA 2015.01.30. 14:50:41

@Jess G: na,ez uj.Egy kopo anyagra hogy adnak " lifetime"garanciat?
Egy levego- gazolaj-benzin- pollen szurore,olajokra,fek- kuplung betetre,v gumikra hogy?
Ezek mind - altalaban egy rovidebb periodus alatt- elfogynak,elkopnak,elhasznalodnak.

2015.01.30. 14:52:04

@Mr Long (UK): a pecset mindegy. Ha a Merci rendszereben nincs benne, akkor ugrik.

Mr Long 2015.01.30. 14:54:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Multkor magyarorszagi rokonoktol, hogy miert nem megyunk londonba, ott nagyot lehet szakitani... Mivel a szomszedjuk gyereke ott csinal valamit egy kavezoban es jol megy neki. Mondtam is asszonyunak, hogy veszunk egy C mergat, jo szakadtat, vegyul is ugyis a csillag a lenyeg rajta, meg ket iphon 6-ot elofizuval, kb £70 a ket telo az elso havi elofizetesi dijjal, aztan megyunk paradezni. :)
Vagy maradunk a seggunkon es nem foglalkozunk ilyen hulyesegekkel. :)

Mrs. Clayton 2015.01.30. 14:54:30

@NIKI LAURA: passz, gondolom kinaban legyartjak 3 forintert a par betetet, eladjak 50-ert azert abbol ha evente is kell cserelni parszor elcsereberelik, aztan hanyan nem regelik be a kocsit amikor ujat vesznek, meg hat a Halfords egy rablo banda, nekem multkor 1300-ert csinaltak meg a kocsimat, pedig csak gumikat akartam ra venni, aztan kitalaltak, h ez se jo az se jo, en meg rajuk hagytam, mert a genyok adtak 20% diszkontot, erre S. mondja, h neki ceges vmi 70%-os kedvezmenye van naluk, miert nem kertem el a kartyajat....

NIKI LAURA 2015.01.30. 14:54:34

@charlieharper: Charlie,az egyik " company privacy policy", a masik Eu Law....melyiknek van prioritasa?

Mrs. Clayton 2015.01.30. 14:56:35

@charlieharper: a liftetime az kulon kategoria, azt ki lehet kotni, illetve a torvenynel hosszabb gari ido is adhato spec feltetelekkel, de a torvenyi gariidon belul oda viszed ahova kedved tartja, az nem erintheti a torvenyes jogodat a garanciara
az mas kerdes, ha az adott szerviz kontar, az mar az o felelosseguk, illetve a tied ha tudtad h Jozsi egyebkent bicikli szerelo es nem is ert a kocsikhoz, de megis odavitted

NIKI LAURA 2015.01.30. 14:59:58

@Jess G: Halfordba venni autoalkatreszt olyan,mintha a Tescoba venned.Ott max gumipokot v lathatosagi mellenyt vennek.

www.eurocarparts.com/

Mi innem rendeltunk mindent

2015.01.30. 15:00:55

@Jess G: nade ugyvedno, a lifetimerol irtam vegig. Amit Long is es a Zoli is ertett. Ok, a Niki nem

Mr Long 2015.01.30. 15:01:36

@Jess G: Ebbe most belegabalyodtam.
Gondolom a lifetime gari elvesz, de a minimum by law/low/live/love gari megmarad akkor is.

Mrs. Clayton 2015.01.30. 15:03:13

@NIKI LAURA: en is onnet rendelek ha pl a fekbetetet en cserelem, mert en olyan ugyes vagyok, h megcsinalom magamnak, sot az olajcseret is
de en gumikat rendeltem es ott volt olcso, majd adtak egy "ingyenes" atvizsgalast es minden szart kicsereltek, meg az akkumulator tarto biszbaszat is valami 50 fontert
hozzatartozik, h a lanyom jar a kocsival es ramhoztak a fraszt, h eletveszelyes

Mrs. Clayton 2015.01.30. 15:04:31

@Mr Long (UK): felteszem, h ez lehetseges, de ismerni kellene a Mercedes lifetime garanciara vonatkozo szabalyait

Mrs. Clayton 2015.01.30. 15:07:49

@charlieharper: pentek van es dolgoznom kell ezert nyugos is vagyok, bocsanat :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 15:08:43

@Mr Long (UK): Ha ez a cel, akkor mar inkabb ugorjatok le Kanari-szigetekre 1-2 hetre. Repjeggyel, airbnb-vel, etteremmel egyutt is olcsobb lesz mint 2 iPhone6 ara (nem a kezdoreszletrol beszelek, hanem a teljes arrol). Mo.-n sok helyen az van a fejekben, hogy aki a Kanari-szigeteket megengedheti maganak, az tuti dusgazdag. :) Vesztek a parton 2 Mai Tai-t, csináltok facebookra vagy 300 kepet es ti lesztek a csaszarok! ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.30. 15:09:43

OFF nekem nagyon tetszenek z ilyen "határátkelős" történetek is:
nol.hu/kultura/_az_ensz-fotitkar_elrabolt_-305168
(Pásztor János, ENSZ főtanácsadóról szól, aki tizenévesen került először Kenyába, és onnan az USÁ-ba.)

Mrs. Clayton 2015.01.30. 15:11:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hat a fene tudja jo otlet-e feltolni facre, meg ugy jarnak mint en, egy ismerosom megtudta mennyit er a haz, amit berelni fogunk, igaz o azt hitte, h megveszuk, erre kiosztott, h miert nem adunk neki kolcson vagy ajandekba inkabb penzt

nyuszigonosz 2015.01.30. 15:15:10

@charlieharper: Biztosan csinálják angolul is.

**mimi** 2015.01.30. 15:15:58

@Aye aye:
fejvadász????
és még nem álltál neki az álláskeresésnek??? ejjnyebejnye...:))))))

Mrs. Clayton 2015.01.30. 15:16:16

@NIKI LAURA: attol fugg,hogy mitol log, de szerintem is, fekbetetet lehet cserelni akarhol fuggetlenul a Mercedes altal adott elethosszig tarto garanciatol, sot szerintem ez csak fodarabokra vonatkozik, de nem ismerem a Mercedes ide vago rendelkezeset, csak gondolom, h igy van
bar ha van fekbetetre is elthosszig tarto gari, akkor nem ertem minek menne Zoli egy masik garazsba, es foleg miert fizetne x fontot, de ez mar legyen az en bajom

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 15:17:24

@Mingalány:

Oké, de ez hogy viszonyul a csúnya/szép kategóriához?

Iván Gábor · https://thomas.von.fuerstenfeld.blog 2015.01.30. 15:17:24

Hajrá, kiratás! Én is 2014 január 1.-én kezdtem itt dolgozni :)

Hozzáállás, akarás, és szerencse kérdése, na meg persze egy jó szakma is kell, és akkor megnyílnak a lehetőségek.

Személyes javaslatom, hogy meg se forduljon a fejedben hogy "...valahol Magyarországhoz közelebb telepszünk le." Ne hagyd magad visszarángatni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 15:17:24

@NIKI LAURA:

Én Mo-on csináltam ezt két éven keresztül. Bolgár rendszámmal közlekedtem, így nem fizettem semmilyen adót, biztosítást, nem kellett műszaki vizsgára járni, s bónuszként ingyen parkolhattam bárhol az országban (egyszer kaptam egy kerékbilincset, azt kénytelen voltam kifizetni, de ezt leszámítva minden ingyen ment).

Aztán a szép világ végetért, egy szép napon nekem jött 60 km/h sebességgel egy eszement nő, s totálkáros lettem. Mivel a nő volt a hibás, kaptam az ő biztosítójától 800 ezer Ft-ot. S eladtam a roncsot 150 ezerért. Ezután vettem új kocsit, de azon már magyar rendszám volt. Így elkezdtek gyűlni a parkoló-büntetések...

Giddy Lamb 2015.01.30. 15:17:24

@charlieharper: "es ami nagy szam, hogy ott vegre ertekelik a csillagos orru autokat.

Münchenben a BMW-t értékelik, a Mercit csak mint taxit használják...

**mimi** 2015.01.30. 15:18:19

@NIKI LAURA:
hüüüüühaaaaaaaa....:)
tisztára megokosodom....
gázadáskor nincs visító hang....az már jó...ugye? :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 15:25:43

@Mr Long (UK): En amugysem ertettem sose, hogy emberek mire fel mondjak, hogy itt (UK) utanad dobjak ingyen a telefont. Loszart. Most csereltunk telefonokat decemberben, alaposan megneztem a kulonfele elofizukat, csomagokat. Hat lehet, hogy a kezdoreszlet alacsony egy szerzodes eseten, de ha a havidijbol kivonja az ember a szolgaltatas arat, akkor konnyen szembesulhet vele hogy a szolgaltatas melle az ember kifizeti kb. a telefon bolti fuggetlen arat ugy 1,2-szer minimum. Meg is vettem inkabb kozvetlenul a gyartotol a telefonokat. Kartyafuggetlenek, gyartonal lehet garanciat intezni (ha kell) nem kell a szolgaltatonal szopni, nincs husegszerzodes, nincsenek magas havidijak eveken at. Tisztabb, szarazabb, boldogabb erzes. :)

Mingalány 2015.01.30. 15:28:06

@maxval bircaman szerkesztő: Azt hiszem, én nem mondtam egy másik nyelv rovására a német nyelv szépségét, legalábbis nem volt ilyen szándékom. De a szabályossága, a strukturája számomra nagyon ideális. Szép az, ami rendezett. :-)
Biztos szubjektiv is a dolog Szerintem sokan mások is szívesen emlekeznek a nyolcvanas évek elejéről a gagyi sorozatokra az orf1 - ről...

2015.01.30. 15:37:11

@Jess G: Igaza van az ismerosodnek. Sot nekem is adjal penzt, lehetoleg ajandekba, magyar vagyok, ennyit csak megtehetsz ertem. Kuldom privatban a bankszamlaszamomat mert nem kedvelem a nyilvanossagot, elore is koszi.

2015.01.30. 15:40:00

@Giddy Lamb: @nyuszigonosz(D) ESTP: Ez igy van, Munchenben halvanysarga szinu Mercedeseket hasznalnak taxinak.

Mr Long 2015.01.30. 15:40:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: En is a fuggetlenul vett telot preferalom, de a rossebet fizetnek ki £600 fontot egyben egy teloert. Mondjuk reszletre sem! Uj almasod lett? En a Balckberry Classiccal szemezek, vegre lenne egy telom, amin lehet irni.

2015.01.30. 15:42:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem arra ertik hogy a percdijak alacsonyabbak mint Mo.on (regen ez tenyleg igy volt, most nem tudom mi van). A telefont tenyleg erdemes megvenni ha megvan hozza a penze az embernek 'up front', aztan lehet kotni egy sim-only contractot, jobban megeri.

Mr Long 2015.01.30. 15:43:48

@Mirjam2: Persze, hogy a nok alkalmasabbak eladonak, hisz a ferfi, - akinel a penz van - elobb vesz kajat pl egy szep nonel, mint egy szakallas pasinal. Bar TV-t inkabb a szakallas pasinal, szoval osszetettebb a kerdes.

nyuszigonosz 2015.01.30. 15:45:26

@Mirjam2: Tudom, söt nem csak Münchenben, hanem szinte egész Németországban halványsárga színüek a taxik és legföképp Mercedesek.
A kijelenetés azon részére volt a kérdésem, hogy : Münchenben a BMW-t értékelik és a Mercit CSAK mint taxit használják.

Mert ez így leírva nem csak félrevezetö, de nem is így van. :-)

Igen, értékelik a Mercedest is, mint ahogy a BMWt is meg az Audit is. Söt, vannak akik Opelt vesznek.

Mr Long 2015.01.30. 15:45:40

@Mirjam2: A percdijak most is jobbak itt, plusz egy telo reszlete kisebb aranyu a fizuhoz kepest, mint Mon. Inkabb csak ezert terjedt el a nezet.

Mrs. Clayton 2015.01.30. 15:45:58

@Mirjam2: amikor mondtam h hello, nem megvesszuk, csak bereljuk, akkor annyit mondott, h jaaaaaaaaaaa, de akkor is biztos sokba kerul
erre mondtam, h ez igy igaz, epp ezert nincs penzunk arra, h meg masnak is adjunk :-)

es azt meg mindig nem tudom, mennyi lesz a gaztartalyunk feltoltese, mert errol fura mod a tulaj melyen hallgat

2015.01.30. 15:46:11

@Mr Long (UK): Csak egy peldat mondtam. Egyebkent nok is dolgoznak az epitoiparban, stb. Az a lenyeg hogy Niki felvetese - eros ferfi asszonyat hatrahagyva elindul kulfoldre szerencset probalni - nem igazan allja meg a helyet, ennel - ahogy mondod - osszetettebb a kerdes.

2015.01.30. 15:47:29

@nyuszigonosz(D) ESTP: Persze, ilyen ertelemben teljesen igazad van. Nem tudtam hogy mas varosokban is hasonlo taxik vannak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 15:48:11

@Mr Long (UK): Aha. De en ugy vagyok vele, hogy nem erzek ra ingerenciat, hogy surun cserelgessem a cuccaimat. Nalam 4 evig siman kitart egy okostelefon meg 5-6 evig egy laptop. Ruhadarabok kozul is van amit mar 5-6 eve hordok mert egyszeruen semmi baja, nem kopott, nem fakult ki. :) Szoval nem szurom tokon magam ha dragabb valami csak legyen cserebe tartos es megbizhato. Mottom: ritkan tobbet, mint surun kevesebbet. :)

Mingalány 2015.01.30. 15:49:38

@Iván Gábor: én úgy szeretném érteni, hogy itt Münchenben.:-) ahogy többen is írták, én is nagyon szupernek tartom a várost.
Remélem, te is ilyen elégedett vagy...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 15:51:25

@Mirjam2: Igen, dijcsomagok araban nagyon eros UK. Amugy szinte teljes Europaban itt a legjobb az ar/ertek aranyuk, ahogy beszelgettem kulonfele kulfoldi kollégákkal. Ez teny.
Cserebe a lefedettseg olyan amilyen (videken uber-szar).

Mr Long 2015.01.30. 15:52:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Ruhadarabok kozul is van amit mar 5-6 eve hordok mert egyszeruen semmi baja, nem kopott, nem fakult ki. :)"
Asszony ezzel egyetert? Hatizsakod lecserelted mar? :D

Tegnap voltam a varosotokban, de nem lattama melohelyed. Igaz csak a vonatablakon bamultam ki.

nyuszigonosz 2015.01.30. 15:53:15

@Mirjam2: Igen, a taxik mindenhol halványsárgák és valamikor majdnem mind Mecedesek voltak. Ma is még sok a Mercedes taxi, de már sok más kocsi is van taxi-kivitelezésben.

Mr Long 2015.01.30. 15:53:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A kedvencem, amikor Londonban nincs terero... Ahogy kozeledik a vonat Euston fele elmegy a terero...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 15:57:29

@Mr Long (UK): Hat amikor kozlom vele, hogy a "haloingemnek" hasznalt egyik polo pl. 10-11 eves, akkor azert tudja forgatni a szemet. :D Nem, tenyleg, hatizsakot is kene vennem. De az is latod 7-8 ev alatt ment szet, ugyhogy tuti hogy megint Eastpaket veszek.

Lehet latni a vonatbol is, felőletek nezve a jobb keze fele vagyunk a cementgyar utan kicsivel. Magas barna epuletek kozvetlenul a sinek mellett. De abbol az iranybol nincs logo kiteve, szoval nem csoda hogy nem ismerted meg. :)

Mr Long 2015.01.30. 16:01:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az eastpak-re nincs lifetime warranty? Mert a taskak merzsoja :) pl a hasitasimra azt adott. Mondjuk az elado ezt hugomnak mondta, aki ajandekba vette nekem es nem kerdezte meg ezt hogy kell erteni. Ha lifetime, akkor a taska sosem hal meg, igy mindig javitaniuk kellene. Ha viszont az en lifetime-omra van irva a gari, akkor remelem tovabb birom, mint a tatyod...

Sütemény1975 2015.01.30. 16:08:58

@Zoole[uk]: probaltal mar beallni, parhuzamosan 2 auto koze, egy 17 meteres szerelvennyel, kamera nelkul :)

Sütemény1975 2015.01.30. 16:15:57

@Herr Géza: egy bizonyos pontig jok ezek a technikak, de sajnod elobb-utobb oda vezetnek, hogy lenyegesen rosszabbul fognak vezetni azok az emberkek, akik mar ezekbe szuletnek bele. Sok dolgot, peldaul a jo manoverezest, mar nem fogjak ugy megtanulni, mint anno mi, mert a kocsi ugyis megcsinalja.

Mr Long 2015.01.30. 16:17:01

@Sütemény1975: Haver mutatott multkor ramparol kepet/ Parhuzamosan kellett beallni a akeriteshez, ugy, hogy a masik oldalrol ott volt az epulet sarka es az egesz lejt a rampa fele.. Olyan faszan megterveztek, hogy a hely kb 30 centivel volt nagyobb, mint a kamion. Ha nem a felfestett sarga vonalon volt a kereked tolatas kozben nem is tudtal beallni. Az csak a hab volt a tortan, hogy a keritesen es az epulet sarkan latszott valakik erosebbek akartak lenni a betonnal :D

Quercus a favágó 2015.01.30. 16:26:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Cserebe a lefedettseg olyan amilyen (videken uber-szar)."

Vagyis fillérekért tudnál beszélni......ha tudnál.D

Quercus a favágó 2015.01.30. 16:28:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Ruhadarabok kozul is van amit mar 5-6 eve hordok mert egyszeruen semmi baja, nem kopott, nem fakult ki. :)"

Mitől fakulna, ha 5-6 éve nincs mosva. Viszont az a jó, hogy a zokniba, nadrágba csak úgy belelépsz.DDD

Quercus a favágó 2015.01.30. 16:31:41

@nyuszigonosz(D) ESTP:

De azért remélem autót is lehet Németországban kapni. Mert az autó az ott kezdődik, hogy Japán.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 16:34:08

@QUERCUS: Fogalmam sincs mirol beszelsz, minden masnap zuhanyzom... Husvet masnapjan meg Karacsony masnapjan... :)

nyuszigonosz 2015.01.30. 16:35:25

@QUERCUS: Hát az autó nem ott kezdödik, hogy japán. :-)

Mindent lehet venni, biciklit is.

Quercus a favágó 2015.01.30. 16:38:50

@nyuszigonosz(D) ESTP:

Na aki engem rátud venni, hogy kerékpárra üljek, az valószínűleg egyéb csodákra is képes.

Quercus a favágó 2015.01.30. 16:41:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"minden masnap zuhanyzom... Husvet masnapjan meg Karacsony masnapjan... :) "

Hát ez az. Kimentek külföldre, aztán mingyá igényesek lesztek.DDD

Herr Géza 2015.01.30. 16:47:08

@P.Elliot: Kb. stimmel. A készház is könnyüszerkezetes, de nem úgy épül, mint a klasszikus amerikai házak (faszerkezet a helyszínen felépül, majd burkol kívül-belül, stb.).Itt a komplett falak egyben készülnek a gyárban, úgy jön a helyszínre, hogy ajtó-ablak (redöny-zsalugáter), teljes gépészet, elektromos hálózat már benne van. A helyszínen gyakorlatilag csak összelegózzák. Viszont utána a födémekre még esztrich megy, a házat kívülröl hagyományosan vakolják, tehát ha elkészült, ember meg nem mondja, hogy az nem tégla-beton. Ugyanakkor a höszigetelés ahogy mondod non plus ultra (a határoló falak 33,5 cm vastagok, gyakorlatilag csak höszigetelö anyagok vannak benne). Ezáltal konkrétan 7 kW fütésigénye van a háznak -10°C külsö hömérséklet mellett (134 m² lakótér). Rádásul ennek felét egy levegö/levegös hövisszanyerörendszer produkálja.... Ez még nem egy "passzívház", de közel van hozzá.

Herr Géza 2015.01.30. 16:56:22

@charlieharper: Doktor úr, az nem baj, hogy a Csillagos Gyár az Stuttgartban van??? München a BMW fellegvára.
Szóval gyárlátogatás, Merci-múzeum (ráadásként Porsche is) ügyben inkább errefelé készülj. De a pékáru + krumplisaláta itt is 1a. Söt......

2015.01.30. 16:56:49

@Mingalány: "Szép az, ami rendezett." Akkor te tenyleg hazamentel Nemetorszagba! :D Sok boldogsagot a muncheni eletedhez, remelem a ferj is csatlakozik a csaladhoz hamarosan :)

Szerintem is szep nyelv a nemet egyebkent, bar a dan jobban tetszik, az nagyon hasonlo, csak egy forro krumplit kell a szadba tenni es ugy kell nemetul beszelni. :D

Herr Géza 2015.01.30. 16:57:44

@Sütemény1975: Már vártam a te kommentedet.... :))))) Zolee meg az 5,22 m-es nokedlije... :))))

nyuszigonosz 2015.01.30. 17:01:11

@Herr Géza: Hát aki eljön NY-ból Münchenbe, annak már a Mercedes múzeum Stuttgartban nem távolság. :-)

Herr Géza 2015.01.30. 17:08:42

@nyuszigonosz(D) ESTP: És már nem is mindenhol halványsárgák. Errefelé újabban sok a fekete is.

DieNanny CH 2015.01.30. 17:12:13

@Jess G:

Nem semmi ismerőseid vannak... :-(

SzZoole 2015.01.30. 17:12:38

@Sütemény1975: miazhogy simán,meg olyan helyre is be parkolok vele,ahova csak az enyém férne be:)))

Herr Géza 2015.01.30. 17:14:26

@nyuszigonosz(D) ESTP: Mietwagen fekete? Sok az, tény, de nekem a "legszebb" színü autó pont mietwagenként jutott egyszer: amolyan libafos-zöldes-sárgás-metál Citroen-t kaptam egyszer az Avis-tól, amikor megálltam otthon az ablak alatt, a nejem egyszerüen közölte, hogy ha nem állok arrébb, elhányja magát....:))))

SzZoole 2015.01.30. 17:15:38

@Herr Géza: sokan szeretnének olyan nokedlivel csillapítani az ehseguket:)))

nyuszigonosz 2015.01.30. 17:16:13

@Herr Géza: Várjál, én nem azt gondoltam, amit kocsit bérelsz/bérelhetsz.

Van a taxi meg a bérkocsi soförrel.

www.lts-da.de/unterschied_zwischen_taxi_und_mietwagen.html

Na ezek általában feketék, de nem mindig.

P.Elliot 2015.01.30. 17:16:33

@Herr Géza:
Tudom mar mirol beszelsz, itt is vannak ilyenek de nincs ugy feldicserve hogy mit tud!
Ha igaz amit irsz akkor tenyleg nagyon praktikus, foleg azon almelkodtam el hogy benne van meg a villanyhalozat is. Annak a beszerelese egy vagyon! En csak cseret csinaltattam, igazi villanyszerelo csinalta, feligmeddig barat es fizettem 10 ezer dollart erte, / a hivatalos szerelok joval tobbet kertek volna, nem affele olcsobban megcsinalom a baratnak/, Tehat a hazepitesnel a villany egy nagyon komoly penz.
A szigeteles sem akarmi, egeszen megtetszett itt amit irtal, ha valaha a csaladban lesz hazepites, vasarlas, fel fogom hivni ra a figyelmuket. Annyit tudok hogy ezek a hazak itt olcsobbak de meg nem beszeltem senkivel akinek lett volna.
Koszi az informaciot!

Giddy Lamb 2015.01.30. 17:19:26

@Jess G: "attol fugg,hogy mitol log, de szerintem is, fekbetetet lehet cserelni akarhol fuggetlenul a Mercedes altal adott elethosszig tarto garanciatol, sot szerintem ez csak fodarabokra vonatkozik"

Persze, igazad van, de a Merci a kuncsaftjainak, akik csak a márkaszervizekbe járnak, mindenféle extra szolgáltatást nyújt.
Például ha lerobbansz, akkor a javítás idejére ingyen szállást kapsz egy jó szállodában, ahol a probléma történt.
A másik, ami velem történt meg, hogy a csehek az autópályát javították és egy 3x3 méteres darabon a pálya belső sávjában otthagyták a 30 cm mély gödröt jelzés nélkül. Péntek éjjel 160-nal belehajtottam és minden felnim megsérült, két abroncs leengedett.
Ott álltunk vagy 100-an az autópálya szélén defektes kerékkel sok autóban ijedt kisgyerekek...
Felhívtam a Mercedes Assistance számát, bemondtam az alvázszámot, ők leellenőrizték, hogy márkaszervízbe hordom-e rendszeresen az autót és mikor erről meggyőződtek, felhívták a földrajzilag legközelebbi márkaszerviz vezetőjét, kinyittatták vele a szervizt és bemondták a címet, hova menjek. Éjfélre ott is voltam, a szervízvezető meg egy dolgozó már vártak rám, kicserélték a kerekeket és hajnalban már indulhattam tovább. Gondolom ezért hiszik azt sokan, hogy elvész a garancia, ha más szervizbe hordják a kocsit, mert akkor nem jogosultak az Assistance szolgáltatásra.

Sütemény1975 2015.01.30. 17:32:32

@Mr Long (UK): es mennyi ilyen es ehhez hasonlo van :) multkor kb 2.53 m hely volt egy kis angol faluban, az utcan allo autok kozorr. Az enyem 2.5 m szeles. Gondolhatod :) a ponyvacsatokkal behajtottam par tukrot.

Aye aye 2015.01.30. 17:42:17

@**mimi**: Azért nem álltam neki még az álláskeresésnek, mert még nem mondtam fel.. Ha pedig mindenkit elárasztok a cv-mmel odakünn, az pikk-pakk visszaér a főnököm fülébe és az igencsak kellemetlen elválás lenne - ajánlólevél pedig nyista..

**mimi** 2015.01.30. 17:46:31

@Aye aye:
értem...:)
csak vicceltem ám.....:)))

Aye aye 2015.01.30. 17:46:35

@**mimi**: Úgy értem, ha az ottani fejvadász gégeknél jelentkezem be. De ha pl más, helyi cégeknél próbálkoznék, akkor kevésbé lenne veszélyes a dolog. Mindegy, igazából azt kartam megvárni, hogy eladjuk a lakást, mert onnantól jobban rálátunk, hogy pontosan mikor megyünk (mikor tudnék egy új helyen kezdeni). És ez most úgy néz ki, 3-4 héten belül lezajlik.

Aye aye 2015.01.30. 17:49:47

@**mimi**: Nem, jogos, mert elég f.snak érzem néha magam, mikor mások megkérdezik, hogy "fejvadász vagy és nem tudsz magadnak keríteni egy jó kis zsíros állást????" Hát nem bameg, mert nme vagyok közgazdász végzettségű felsővezető például... A szívem vágya egy jó kis nonprofit állás volna, állatjófej és laza munkatársakkal (és laza munkarákkal) értelmes célért küzdve, nagy fizetési igény nélkül. Namost mi nem ilyen kereséseket csinálunk.....de ilyet más se csinál, mert ebben nincs lóvé :))))))

Aye aye 2015.01.30. 17:50:50

Most le lettem moderálva vagy mi?? Eltűnt amit írtam és kiírta, h várnom kell :(

Aye aye 2015.01.30. 17:51:58

Na megjelent. És a munkarák az persze 'munkaórák' akart lenni.. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 17:54:15

@Zoole[uk]: uhh ne is mondd, ma ugy mentem a regi uton a 86os mellett, h jobbra esett, tok ijeszto volt

Herr Géza 2015.01.30. 17:57:49

@P.Elliot: Szívesen. Pont most kaptam az infót, március 20.-án állítják a miénket, majd teszek fel képeket.
Tegnap-tegnapelött raktak össze egy hasonlót az utcában (ugyanaz a gyártó, csak más típusú a ház..)
Reggel 7-kor kezdtek, délben már a födémet rakták, estére kész volt az emelet is (külsö-belsö összes fal). Másnap a tetöszerkezet (szintén elöreszerelt elemekböl) utána cserép+bádogozás. Estére komplett állt a ház. És ezt elvileg egy nap alatt megcsinálják, de náluk volt valami gubanc, meg egy kis hóvihar, így lett belöle két nap.
Itt van két kép az akcióról, kb. 2 óra idökülönbséggel:
kepfeltoltes.hu/view/150130/016b363c7ffb7aec64e415ab0b91e982b22099ee61_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/150130/013919ac1777cc47cd43e448f0bbe0565a3ef5f631_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Herr Géza 2015.01.30. 17:59:48

@P.Elliot: Na jó, ez gigamenö... Nemcsak a típusa, de a színe is! :))

P.Elliot 2015.01.30. 18:03:50

@Herr Géza:Azert ez oriasi ha meggondolom!
Pikk-pakk es ott all elotted a hazad!
Igen, majd rakj fel fotokat. Nagyon erdekelne. Mekkora egyebkent? Ha nem titok az ara akkor azt is szivesen vennem.

**mimi** 2015.01.30. 18:04:02

@Aye aye:
ne izgasd fel magad....:)
sok sikert a lakás eladáshoz. és hátha sikerül egy jó kis állás, jó fe munkatársakkal...sose lehet tudni, milyen lapot dob az élet!

P.Elliot 2015.01.30. 18:07:14

@Herr Géza:
Engem nem erdekelnek az autok, a lenyeg az hogy elvigyen ahova menni akarok, ha uj kocsi kell akkor besetalok a Fordhoz, / az utolso 3 kocsim onnan van mert nagyon megbizhatoak/ es megveszem, engem nem lehet meghatni autocsodakkal...
De ez a zold alom a foldre teritett amikor eloszor meglattam!
Nem is hittem hogy a valosagban ilyen letezzen, azelott meg arrol sem hallottam hogy van olyan automarka hogy Lambhergini, / ha jol irom/.

Aye aye 2015.01.30. 18:12:40

@**mimi**: ok, nem izgattam fel magam, az már megvolt délután... :D

Giddy Lamb 2015.01.30. 18:14:06

@Aye aye: "Azért nem álltam neki még az álláskeresésnek, mert még nem mondtam fel.. Ha pedig mindenkit elárasztok a cv-mmel odakünn, az pikk-pakk visszaér a főnököm fülébe és az igencsak kellemetlen elválás lenne - ajánlólevél pedig nyista.."

Komoly kollégáid lehetnek, ha a szakmai titoktartást felülírja a rosszul értelmezett "kollegialitás"!
Ez már büntető jogi kategória.
Eddig sem volt túl pozitív véleményem a "fejvadászok" többségéről, de ez kiverte nálam a biztosítékot, annak ellenére, hogy ismerek olyan "fejvadászt" aki az exét olyan vezetői állásokba nyomta be, hogy a volt férjet 2-3 hónap után kirugdosták mert semmilyen releváns munkatapasztalata nem volt

2015.01.30. 18:45:16

@Jess G: furcsa ismeroseid vannak

@Herr Géza: tudom. De (!) Nemetorszag = Merci
A Porsche-t vittem tesztre. De az AMG M class mellett a Porsche egy POS (piece of sh...) volt
A hazrol nincs foto osszeszerelve?

Aye aye 2015.01.30. 18:45:20

@Giddy Lamb: Hát amennyiben egy másik ország másik cégének a munkatársa a kollégám, úgy igen... :D
De csak annyit súgok, hogy ha a LI-en bejelöl valaki egy tökidegen cégtől, akkor annak mindig oka van, és azért az én kollégáim sem hülyék, hogy kimatekozzák, hogy mi a helyzet, ha pl 25 norvég kapcsolatom lesz hirtelen.. :D

Aye aye 2015.01.30. 18:46:28

Ha meg egy munkaadó felvesz valakit minden tapasztalat nélkül az készüljön fel rá, hogy a kolléga nem tapasztalt, nem? :D :D Ez azért nem túl bonyolult... :D

2015.01.30. 18:52:38

@Herr Géza: Ez hihetetlen. Nem ertem hogy a szaudiak miert nem alltak meg at erre a technikara. Olyan az egesz orszag mint egy hatalmas epitkezesi terulet a sivatag kozepen, es mindenhol azsiai epitomunkasok dolgoznak szorgosan a tuzo napon. Lehet hogy nevtelenul tovabbitom a kiralynak a fotoidat, ha megkapom valakitol az e-mail cimet...

Herr Géza 2015.01.30. 18:55:33

A müncheni feeling megcsapott, vacsira Weisswurst volt (ahogy illik édesmustárral és "lúgos" pereccel). Mahlzeit! :D

FutureFry 2015.01.30. 19:03:53

@adg [Au, Darwin]: Off (bocs ha már láttad). Ha jól gugliztam akkor ez a ti környéketeken történt:
www.youtube.com/watch?v=SVEkK_ZhKQo
Megérdemelne egy "Darwin awards"-ot, és nemcsak a helyszín miatt...

DieNanny CH 2015.01.30. 19:11:08

@P.Elliot:

:-) Lamborghini a neve. Ezt a családomnál már a 3 éves kisfiú is tudta! :-) (Ezt nem kioktatásképpen írom ám! Hanem, hogy ennyit számít, hogy autószerető fiúk közelében tartózkodsz-e.)

Itt egy kép az egyik szomszéd (Törökországból jöttek, 4 kisgyerek, anya nem dolgozik...) autójáról. Oké, ez csak Ferrari.

kepfeltoltes.hu/150130/20140520248_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

P.Elliot 2015.01.30. 19:18:02

@Herr Géza:
Egesz jo meret! Nagyon kivancsi vagyok hogy hogy fog kinezni!

pasztasuta 2015.01.30. 19:21:51

@Aye aye: Privacy&Settings-ben: Turn on/off your activity broadcasts, Select who can see your activity feed, Select who can see your connections
;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 19:22:01

@Herr Géza: Parkolóautomatika: ez az ami tekeri a kormányt jobbra balra, ugye?Jók ezek a dolgok, én is gondoltam már rá, hogy milyen lehet.Nem láttam még csak tévében, reklámokban.De mindig bennem van a kisördög, hogy mi lesz majd, ha ez egyszer el kezd elromlani, 8-12-15 évesen, vagy akár hamarabb, azt hogyan fogja tenni?130-nál, autópályán elkezd beletekergetni a kormányba?Na, szóval nem tudom, lehet, inkább maradok az egyszerűbb autóknál, ami nincs benne az nem romlik el.Bár már a mai kocsink sem egy egyszerű gép, és erre mutat a tendencia is, hogy mind egyre bonyolultabb lesz...

Quercus a favágó 2015.01.30. 19:22:55

UFF!!

Van valakinek rálátása arra, hidrogeológus mérnök végzettséggel milyen lehetőségek vannak külföldön?

P.Elliot 2015.01.30. 19:22:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Hat en a noi nemhez tartozok es az autok messze elkerultek az erdeklodesi koromet, igen, tudtam a Ferrarirol, a Bugattirol is de nem erdekelt.
De ez a zold, / nem mas szin, ez olyan mint egy femesen csillogo kerti bogar/, csoda leteritett!
Szep kocsikat latni itt is, foleg New Yorkban de sosem fordultam utanuk. Ezutan sem hiszem. Kiveve ezt a zold Lamborghinit!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 19:25:09

@Mingalány: "De kicsi lakast sem berelhetsz, ket embernek nem adnak ki ötven negyzetmetert, "

Na ne b@..a meg, beleugatnak, hogy mekkora lakást akarok bérelni???Kifizetik ők a különbséget? 50nm miért ne lenne elég két embernek...

Aye aye 2015.01.30. 19:25:34

@pasztasuta: Igen, ezt már asszem megjátszottam egyszer de ez valahogy azt is megszűrte, amit én láthatok, nem? Most lehet, hogy összekeverem vmi másik anonim beállítással, de azt vissza kellett állítsam, mert nekem lett tőle nehezebb a keresés(nem akaródzott másoknak visszaigazolni). De tesztelem újra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 19:30:32

@Aye aye: Volt már valami olyasmi sztori is itt (nem tudom melyik országban), hogy az illető kiköltözött tavasztól őszig egy kempingbe, és azt adta be lakcímnek.Nem járható út ez?

Aye aye 2015.01.30. 19:32:56

@pasztasuta: Az activity feedet meg kéne hogy hagyjam láthatóra a hirdetések miatt, a kapcsolatokat is, de azt most kiiktatom. Ha nem kerül szóba akkor megoldva :) Köszi! :)

Herr Géza 2015.01.30. 19:35:39

@charlieharper: Ez a 2. nap déli állapot:

kepfeltoltes.hu/view/150130/837082503image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Csinálok a hétvégén a mostani helyzetről is. Meg majd az enyémről márciusban némileg profibban, mert itt csak kibickedtem...

Aye aye 2015.01.30. 19:36:03

@geegee: Az emberem is hasonlót talált ki, hogy majd biztos lesz nyaraló/hytte, amit rendbentart ottlakásért cserébe és onnan jár be interjúkra. Járható út valószínűleg. Kicsit talán meghosszabbítja a külön töltött időt (a gyerekekkel nem költözöm ki oda szerintem), de ha végülis eredményt hoz, akkor legyen!

2015.01.30. 19:41:22

@geegee: Egyaltalan nem mindegy a tulajnak hogy hanyan laknak a lakasban, pl. lehet hogy egy tizfos csalad ugy gondolja hogy siman ellakna az egy szobas lakasomban, de nekem mas elkepzeleseim vannak... Nemetorszagban, Angliahoz vagy Mo.hoz kepest, tenyleg nagyobb egy fore juto eletteret gondolnak normalisnak, tehat siman elkepzelheto hogy a legtobb ottani lakastulajdonos szerint 50nm nem vagy szukosen eleg ket embernek, es ebben az esetben nem is fogjak kettonek kiadni.

Giddy Lamb 2015.01.30. 19:41:33

@Aye aye: "De csak annyit súgok, hogy ha a LI-en bejelöl valaki egy tökidegen cégtől"

Érdekes, engem mért nem tud senki sehol bejelölni?
Ja, talán azért, mert nincs 1500 barátom a fácsén...
Az LI-ről is 5 éve leiratkoztam, amikor rájöttem, hogy bárki 1 perc alatt átláthatja a szakmai kapcsolatrendszeremet.

"Ha meg egy munkaadó felvesz valakit minden tapasztalat nélkül az készüljön fel rá, hogy a kolléga nem tapasztalt, nem? :D :D Ez azért nem túl bonyolult... :D"
Feltéve, ha a "fejvadász" nem szabja a pozícióra a jelölt CV-jét nettó hazugságokkal és nem készíti fel az interjúra a delikvenst...

Herr Géza 2015.01.30. 19:41:34

@geegee: Ezt így én sem tapasztaltam soha, amolyan Urbán legend. De hát úgysem kell a tulajnak indokolnia, hogy miért nem te kapod... A nem mögé meg mindenki azt képzel, amit akar...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 19:44:07

@QUERCUS: Utana kell nezni alaposan, de en azt gyanitom, hogy hidrogeologia kepzessel lehet menni az olajcegekhez E&P reszlegre dolgozni (Exploration & Production - kutatas es kitermeles). Ha egy ilyen "Geoscientist" vagy "Geophysicist" poziciot meg tud csipni, akkor hulyere fogja keresni magat. Ilyen pozicioban most kb. £50k a kezdo fizu UK-ben, US-ben olyan evi 100k USD, kozel keleten meg a "bazd meg, nem irtak ezt el egy nullaval?" kategoria.
Bekerulni mondjuk nem a legkonnyebb, de azert kozel sem lehetetlen. Ha ez a vonal erdekelheti, akkor nyugodtan irj privatot, talan tudok adni 1-2 tippet, cegek listajat hol erdemes kopogtatni.

Ha ez nem erdekli, akkor meg olyan cegeket kell keresni ahol nagy tetelben alkalmaznak kornyezetmernokoket. Oda mindig kell 1-2 "vizgazdalkodas" szakerto is.

Herr Géza 2015.01.30. 19:45:07

@Herr Géza: Urbán = urban, a francba már, hogy automatice átáll a magyar helyesírásellenőrzésre :)))

Herr Géza 2015.01.30. 19:49:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"bazd meg, nem irtak ezt el egy nullaval?" kategoria. - na most én köptem le a képernyőt a röhögéstől :)))))

pasztasuta 2015.01.30. 19:50:27

@Aye aye: Szerintem erre gondolsz: Select what others see when you've viewed their profile , legalábbis ha jól tudom.
Ha fel akarsz mondani akkor végülis nem mindegy, hogy láthatóak-e a hirdetések? Vagy a főnököd csekkolja naponta a profilod? És a másik, szerintem lehetne Linkedint megkerülve, csak simán küldeni a kinézett városban székelő headhuntereknek a cv-det. :)

Mingalány 2015.01.30. 19:50:59

@geegee: de sajnos eldöntheti a bérbeadó. Van ahol előre ki is írják. Ahol minden lakásra van húsz jelentkező, addig inkább a jól kereső, egyedül költöző pasit választják, mint a béna gyerekest, ahol a kis nyavalyás esetleg tönkretesz valamit. D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 19:53:04

@Jess G: hinta megadta már a bankszamlaszamat?:-)

Herr Géza 2015.01.30. 19:55:06

@geegee: Úgy elromlani nem fog, hogy 130-nál elkezd kormányt tekergetni, hiszen külön kell bekapcsolni...

Mingalány 2015.01.30. 19:55:12

@Herr Géza: en kettő lakásért voltam komoly küzdelemben, mindegyik 65 m2 felett volt. A kisebbeknél nyíltan megmondták, hogy egy személynek való.

DieNanny CH 2015.01.30. 19:56:01

@geegee:

Sajnos Svájcban is legtöbbször úgy hirdetnek, hogy pl. 50 m2-es lakás 1!!! főnek... :-(

Quercus a favágó 2015.01.30. 19:56:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Köszi. Még nem aktuális a dolog, csak azért kérdezem, mert a kisebb lányom most fog jelentkezni mesterképzésre. Ezt a szakot akarja választani. Az alapképzést befejezte földtudományi szakon.
Ez már a második diplomája lesz, így a mesterképzés fizetős.Egy félév 380 ezer forint. Nem gyenge dolog lesz kiizzadni. Legalább is nekem. Nem szeretném, ha olyan diplomáért fizetnénk, amivel kevés esély van elhelyezkedni. A képzés egyébként angol nyelven lesz.

Akóolaj árzuhanás nem veti vissza a szakember igényt,és a fizetéseket?

DieNanny CH 2015.01.30. 19:57:58

@Herr Géza:

Hogy hívják az építő céget? Vannak minta-alaprajzaik?

Quercus a favágó 2015.01.30. 19:58:42

@QUERCUS:

Akóolaj a kőolaj akar lenni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 20:00:46

@Zoole[uk]: egyebkent olyan jol vezetek,h el sem tudod kepzelni.na ezt csak úgy mondom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 20:01:41

@Sütemény1975: Vazzegh, mi ez, kinek hosszabb a p*cse-játék?Mindjárt jön valami vonatvezető, meg hajóskapitány, hogy 100 ezer tonnás vassal két autó közé , kamera nélkül...
:-)))))))))))))

Mrs. Clayton 2015.01.30. 20:02:41

@Giddy Lamb: nem tudom, hogy mi a szerzodesi feltetele a Mercedes akarmilyen garanciajanak, de, ha ingyen adjak az autoikhoz az elethosszig tarto garanciat minden alkatreszre, akkor vagy az autoik kerulnek 3x annyiba mint amennyibe a konkurencia autoi kerulnek ilyen szolgaltatas nelkul, vagy rengeteget kell az orok garira fizetni,
ha figyelembe veszem, hogy assistsnce szolgaltatas pl az en bankszamla csomagomban is benne van, illetve az egyik automra a markaszerviz adott, a masikra a biztositasokat osszehasonlito oldal ingyenesen, magyarul csak ugy szorjak ezt a termeket ingyen is utanad, akkor azt gondolom, hogy nem erheti meg sem igy sem ugy a Mercedes sajat szolgaltatasat valasztani, viszont kiindulva abbol, hogy pusztan a korbe zart csillag miatt sokan hajlandok a 1,5-es arszorzot is lenyelni, es meg orulnek is, hogy ennyit fizethettek csak azert hogy ezt a matricat megkapjak, igy el tudom kepzelni, hogy a kiegeszito szolgaltatasokra is van naluk kereslet

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 20:03:29

@Herr Géza: a panelok anno pont igy keszultek:-)

Mr Long 2015.01.30. 20:04:30

@Sütemény1975: Es hogy irod a kamiont?
m.facebook.com/story.php?story_fbid=924642564213967&id=253028224708741
Azt nem is ertem, hogy akik terveznek egy gyarepuletet, ahova ertelem szeruen kamionnal hozzak a cuccot, mert ahhoz epitenek rampat, hogy nem veszik figyelembe az udvar meretet, helyzetet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 20:05:32

@P.Elliot: ezt nem hiszem el,h meg nem hallottal a lamborghinirol...

Mr Long 2015.01.30. 20:07:22

@geegee: Most hivott Kirk kapitany, hogy ha nem fejezik be kozejuk parkol. Bar lehet neki nem eleg 5,22 m hosszu es 2,5 m szeles hely.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 20:08:06

@Herr Géza: Ilyen könnyűszerkezetes háznak mennyi az élettartama?Nekünk itt több emeletes társasház is így készült, megmondom őszintén, kicsit lesápadtam, mikor megtudtam.Valahogy nem vagyok túl jó véleménnyel ezekről, bár igaz, hogy laikus vagyok.De az eddigi ilyen házakban mindenhol fáztam télen.Igaz, azok kis egyedi tulajdonú házak voltak és jóval régebbi építésűek.Viszont itt a mienkben egész jó eddig, bár még minusz 10-nél nem volt hidegebb.

Mr Long 2015.01.30. 20:13:51

@geegee: Itt epitenek nem kifejezetten konnyuszerkezetes hazat, hanem egy acelszerkezet kore epitik, kb mint a felhokarcolokat, ihgaz most par emeletrol beszelek. Azert szerintem az az acelvaz megbirja egy ideig tartani.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 20:14:33

@Giddy Lamb: Aztaqrvaélet, 30 centibe egy laposabb autó simán beleakad és szaltózik hármat...Na, nem véletlen kerültem én eddig is ezt a két rohadt cseszlovák bandát, asszem, eztán se megyek arra... :-((

Herr Géza 2015.01.30. 20:16:23

@Mingalány: Tudod, hogy ez sokszor jó érv ill. kimagyarázás is lehet, ha pl. nem vagy neki szimpi, stb. Igazából félreérthetően fogalmaztam: nyilván egy maszek lakástulajdonos annak adja a kéglit, akinek akarja, kiköthetné akár azt is, hogy csak kékszemű, homokos marslakó lehet a befutó. Csak ezt ugye nem lehet leírni, így maradnak az ilyen humanitárius dumák, hogy maguknak ez úgyis kicsi lenne. Nyilván a nagy kereslet miatt ő válogat, tehát a zord számító elmélet alapján naná, hogy egy egyedülálló csúcsmenedzserrel szemben nincs esélyed, meg azt is be kell látni, hogy az egyedülálló nő gyerekkel kevésbbé ideális bérlő, mint sok más verzió.

Mr Long 2015.01.30. 20:20:21

@Giddy Lamb: Multkor nezegettem a neten hasznalt mergakat. Ott siman azzal kezdtek a leirast, hogy csak markaszervizben volt csinaltatva. Ezekutan gondolom nem veletlenul.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 20:20:49

@QUERCUS: Az olaj ara mozog le es fel. Ez mindig is igy volt es meg lesz is. Van egy termeszetes hullamzasa. Most ugyan politikailag rasegitettek a termeszetes hullamazasra, de:

1. Nem tud ilyen alacsonyan maradni hosszu tavon. A legtobb mezo nem rentabilis ilyen aron. Ez most egy mestersegesen lent tartott arszint. Max. Szaud Arabia az egyeduli akinek ez profitot termel, mindenki mas tartalekokat eget el jelenleg. Nem fog igy maradni. Lehet 1-2 evig igen, aztan elindul majd felfele. Volt is mar ilyen alacsonyan az olaj es lesz is meg a jovoben. Az iparagat ettol meg korai lenne temetni szerintem.

2. Alacsony aron is szukseg van emberekre. Oke, kicsit kevesebb a beruhazas, kicsit kevesebb ember kell, de attol meg kell.

Jelenlegi felallas szerint meg jopar evtizedig az olaj meg a gaz lesz a meghatarozo energiaforrasunk.

Az jo, hogy angolul csinalja. Mindenkeppen hasznos. Viszont ha meg elotte all, akkor lehet ennek erdemes alaposabban utanakerdezni, hogy ez, vagy inkabb valami mas hasonlo foldtudomany.
Marcius kozepen szokott lenni a BME-n allasborze. A MOL mindig ott van. Ha el tud menni erdemes korbekerdezoskodni naluk is. Vagy Mayree-t kell betamadni, o konkretan geofizikus, hogy mondjon verdiktet, mennyiben ter ez el egy klasszikus geifizikus kepzestol. De lehet en a helyeben egyszeruen bekopogtatnek a Miskolci Egyetem Foldtudomanyi karan az olajos tanszekre egy idopontert es kerdezoskodnek a profoknal. Eleg komoly olajipari kapcsolatrendszeruk van. Aki ott olajmernoknek megy, diploamosztora mindnek van mar allasa. Kb. a 2/3-anak kulfoldon. Elegge kepben vannak az oktatok hogy mik az ipar elvarasai. Szerintem tudnak ilyen teren valaszokat adni.

Azert ne az en velemenyemre alapozd a lanyod jovojet. :)

Nameg youtube-on keressen ra a "Reservoir Engineer" kifejezesre. Olajcegek szoktak csinalni ilyen 1-2 perces bemutato videokat hogy kulonbozo poziciokban mibol all egy atlagos munkanap. Elvegre megiscsak az a lenyeg, hogy elvezze is a dolgot. Hiaba keresi hulyere magat, ha utalja. :)

Orom az uromben hogy ezek a munkak sokszor "rotaciosak". Szoval 1 honapig dolgozik valahol, utana 1 honap szabadsag. Ami a te szemszogodbol azert jo lehet mert tudod, hogy biztos a megelhetese es a jovoje, de azert evente tobb honapot tudtok egyutt tolteni Mo.-n. :)

Herr Géza 2015.01.30. 20:30:45

@geegee: Élettartam ? Mitől lenne kevesebb, mint egy hagyományos házé ? Mármint a lényeg, a technikai avulás mindkettőnél egyforma. A fűtés meg: soha fajlagosan még nem fizettem ilyen keveset fűtésre, mint ebben a szintén készházban, amiben most lakunk. Pedig ez tíz éves és még jóval gyengébb normák szerint készült, ráadásul tartályos PB-gázzal megy, ami itt sem a legolcsóbb fűtési mód.

pasztasuta 2015.01.30. 20:33:56

Oh Lamborghini? Múltkor láttam egy rendőr járőr Lamborghinit a belvárosban cirkálni, muris volt a szokásos fiat panda meg punto után.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 20:35:41

@Mirjam2: Jó, a 10fő/1 szoba az télleg durva.De az, hogy teszemazt két felnőtt meg egy kisgyerek ne férjen el 50nm-en, az nonszensz.Amikor éppen az van, hogy kezdő, kopasz kiköltözők, spórolni akarnak, nyilván nem 20 évre hanem 20 hétre akarják csak, szóval ez nevetséges...Ilyenkor áldom a mákunkat, hogy itt a svédeknél vannak lakáskiadó cégek is, és nem kell mindenféle köcsög magánemberrel vitatkozni, meg magyarázni...Meg száz hónap kauciót kifizetni, amit aztán az ember sose lát viszont mindenféle koholt vádak miatt... Lóf@$zt az ánuszrózsájukba...! :-)

Herr Géza 2015.01.30. 20:37:15

@Babette .: Nem egészen. Azok tipizált elemek voltak, ca. tíz-tizenötféle panelból épült a komplett lakótelep. Itt minden panel (komplett fal) egyedi. Ja és a panelok betonból voltak, az illesztéseknél meg fütyült be a szél.:)))))

Aye aye 2015.01.30. 20:39:16

@pasztasuta: Persze, én nem is a LI-en keresek állást, sem semmilyen nyilvános oldalon nem építek kapcsolatokat (a saját nevemmel :) Csak előfordulhat, hogy ők megnéznek engem. No de mindegy, ezt már túlragoztuk azt hiszem, majd elkezdem, csinálom és lesz, ahogy lesz. Valamit csak találok :)

Aye aye 2015.01.30. 20:40:00

@Giddy Lamb: Szerencsére sem a LI, sem a fb használata nem kötelező :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 20:41:12

@Mingalány: Na, szép, mondhatom.Ha előre kiírják, az még a korrektebb eset...Asszem sose fogunk bérelni magánszemélytől lakást...Lekopogom, jó úton vagyunk, hogy télleg sose kelljen. :D

Quercus a favágó 2015.01.30. 20:45:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A geofizikán gondolkodik, de azt mondja itt Miskolcon inkább geológia elméleti képzésen van a hangsúly. Neki meg a földtudományi alapszakon az már megvolt. Az olajmérnök nem akar lenni.
Gondolkodtunk azon is, hogy külföldön csinálja meg a mesterképzést, de egyrészről még ha ingyenes lenne is a képzés, a kinti megélhetési költségek jóval magasabbak lennének, mint amit itthon tandíjat fizetni kell. Másrészről a közgázon doktorandusz, még van egy éve, tehát csak utána mehetne külföldre.
Lehet, hogy ez a hidrogeológus dolog lesz a legjobb. Főleg,ha az olajiparban is el tud helyezkedni vele.

rezsöatya 2015.01.30. 20:46:44

@P.Elliot: ezeket a "(zold) álmokat" itt (is) arusitjak a sarkon... pici angol falucska, egy elelmiszerboltja van, de van egy Lamborghini, meg egy Bentley autoszalon helyben...! :-)
Mondjuk nekem ezek annyira nem tetszenek, szerencsere most epul egy Astn Martin showroom, na az mar valami, azt még megvarom...! :-P

kepfeltoltes.hu/150130/20140418_174942_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/150130/20140418_175055_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:-)

Herr Géza 2015.01.30. 20:54:11

@geegee: Pont ez is baj: "a kopasz kiköltözők nem húsz évre akarják". Márpedig a bérbeadónál az lenne a menő jelölt leginkább. Dehogy akar ő évente (akár többször) a kiadással szarakodni...Cégek itt is vannak erre, de hát ahhoz is pénz kell, a talpalás meg "ingyen" van. Na meg a cégeknél pont a legnagyobb fegyvered (néha ugyan hátrányod) nem játszik: a szimpátia-faktor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 20:59:38

@Mirjam2:
A dupla kereklámpás E osztály a Mercedes gyár szégyene.
A valaha gyártott legszarabb Mercedesek közé sorolják.
Sőt még rohad is.

Giddy Lamb 2015.01.30. 21:02:46

@Jess G: "de, ha ingyen adjak az autoikhoz az elethosszig tarto garanciat"

persze, hogy nem adják ingyen, van egy éves díja + a márkaszervizben kell szervizeltetni.
Ha az éves díjat hozzáadod a kötelező szervizeken kicserélt alkatrészek árához akkor hamar rájössz, hogy semmit nem spórolsz, sőt...
De hát ez a feeling része...
Mondjuk amikor egy téli viharos hétvégén hajnalban a feneked alá tesznek egy működő autót külföldön, hogy mehess haza a családhoz, az megfizethetetlen... Minden másra meg ott a MC:))

Giddy Lamb 2015.01.30. 21:02:55

@Aye aye: " Szerencsére sem a LI, sem a fb használata nem kötelező :)"

Furcsa egy "fejvadász" vagy, ha nem tudod, hogy sok állásnál kötelező a fb, az LI pedig nagyon erősen ajánlott.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 21:06:26

@QUERCUS: "Főleg,ha az olajiparban is el tud helyezkedni vele."

Ennek azert mindenkeppen alaposan nezzetek utana. Szerintem mukodik a dolog, de az en velemnyem itt edeskeves. :)
Ertem, hogy olajmernokit nem akar csinalni. Ertheto is mert az nagyon mas, az mar kozelebb van a mernokosdihez, mint a foldtudomanyhoz. De a tanszeken ettol fuggetlenul lehet erdemes korbekerdezoskodni az ipari elvarasok vegett. Jo tanacsokat biztosan tudnak adni. :) Ha osszessegeben erdekli az olaj es gaz vilaga, akkor azon belul fog talalni tobbfajta geologiai teruletet is, ami relevans. Nem kell olajmernoknek mennie.

Van amugy olyan opcio, hogy ingyenes kulfoldi oktatas es a megelhetesi koltsegeket reszmunkaidos melobol finanszirozza maganak. Felreertes ne essek, eleg jo a ME Foldtudomanyi kara, szoval nem jar vele rosszul.Nem lebeszelni akarom rola. Csak azt mondom, hogy az anyagiak hianya onmagaban ne legyen kizaro ok. Ha erdekli a kulfoldon tanulas onellatassal, akkor dobj egy privatot es kuldok szervezetet meg kontaktot kit kell keresni. Ok tudnak segiteni pl. daniai es sved felsooktatassal kapcsolatban. Felvetelit is egyengetik, segitenek kollegiumot szerezni, osztondijat igenyelni, munkat keresni, beilleszkedni, stb. Nekem is van 1 haverom, aki Koppenhagaban tanul. Heti 15-20 orat pincerkedik hetvegente. Ebbol meg az osztondijabol siman elvan. Mindent ki tud fizetni. Arrafele ez amugy bevett szokas. Az elso kapavagasokhoz kell egy nagyobb indulo toke, de szerintem kevesebb mint amennyibe az itthoni tandija kerulne.

Aye aye 2015.01.30. 21:06:41

@Giddy Lamb: Én még nem találkoztam olyan állással, ahol kötelező lett volna a fb vagy a LI. Nekem a LI munkaeszköz, segíti a munkámat, de még nekem sem kötelező egyik sem. Biztos nem vagyok még elég tapasztalt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 21:06:50

@QUERCUS:
Ugyehogyugye...
:))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2015.01.30. 21:06:51

@Giddy Lamb: Es mit lat az fb-n, ha minden ugy van beallitva, hogy csak az ismerosok lasak?

Mr Long 2015.01.30. 21:07:42

@Mr Long (UK): lassak, me' ket szemuk van!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:08:12

@Mr Long (UK): Na, ilyesmi ez az itteni is, asszem.Meg van valamennyi beton oszlop és fal is, gondolom a födémet csak meg kell tartani; de a többi fal, az kábé gipszkarton-osb-szigetelés.Valszeg egy csákányt simán át lehet verni az ilyen falon... :-(

Mr Long 2015.01.30. 21:09:33

@rezsöatya: Te! A lambieknal egy szabasminta van minden tipushoz? Legalabb nem kell sok designert alkalmazniuk. Bar a forma alapjan nem a kremet fogtak ki...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 21:11:34

@Mr Long (UK): Mondjuk en hallottam mar olyan remtorteneteket, hogy interjun megkertek az alanyt, hogy jelentkezzen be a profiljaba a HR-es laptopjan vagy hogy igazolja vissza a HR-es ismerosi felkereset most azonnal. Es akkor ugye mar beallitgatni meg posztokat/kepeket torolni sincs idod...

Hogy igaz-e vagy urbanus legenda azt nem tudom. Mondjuk ilyen Jabil szintu szemetladakbol siman kinezem...

Herr Géza 2015.01.30. 21:13:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Bien-Zenker a miénk (futnak Svájcban is), de van jónéhány másik is: talán a Schwörer meg a Weber a legnagyobbak. Vannak különböző termékcsaládjaik, pl. Landhaus, Stadtvilla, stb. mintaalaprajzokkal már eleve ezer verzióban, de gyakorlatilag a statika/technika és a pénztárcád határain belül bármit megváltoztathatsz. Nálunk se lehetne màr ráismerni a kiindulási alapra...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:13:50

@Herr Géza: Hát mondjuk, mert a fa szerkezet penészedhet, korhadhat, szétrághatja a szú, az egér, stb.Vizet magába szívhatja, rezgésekkel szemben lehet kevésbé ellenállóbb.De hát na, ne én írjam már ezeket, te vagy a szakmabéli. :-))))
Hát csak ezekért.Egy vazsbetonház mindezekre lehet, hogy kb immunis.Erre értettem.

Mr Long 2015.01.30. 21:14:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mondjuk akkor allnek fel. :) Meg akkor, ha egy HR-es interjuztatna.

P.Elliot 2015.01.30. 21:15:03

@rezsöatya:
Itt is aruljak szerintem csak az erdeklodesi koromon kivul esett!
A penzrol ne is beszeljunk, hehehe...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:17:08

@Herr Géza: Már csak azért is kérdezem, mert ismerős monja, hogy az ilyen könnyűszerkezetes háza egyik fala konkrétan rothad, mert domboldalba van építve a ház és gyűjti a nedvességet.Pedig az is nyilván le volt kezelve annó.Szóval biztos, hogy nem örökéletű ez a technológia...
Ja még az előbbiből kimaradt a vetemedés és a nyöszörgés.Ilyet beton szintén nem fog csinálni... :-)

Giddy Lamb 2015.01.30. 21:18:27

@Aye aye: "Biztos nem vagyok még elég tapasztalt."

Te mondtad...

A fb az elektronikus média bizonyos területein egy bizonyos szint felett pld. kötelező.
Az LI-re pedig te is tudnál példákat mondani ha akarnál...

Giddy Lamb 2015.01.30. 21:18:30

@Mr Long (UK): Nem tudom, nem vagyok ott...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.30. 21:18:41

@Mr Long (UK): En is. Csakhat ugye van akinek nem nagyon van valasztasa...

@Herr Géza: Nekem szerencsere sosem volt hozza kozom, de miskolcikent ismerek eleg sok embert, akiknek sajnos igen. Az a ceg egy meszarszek...

Mr Long 2015.01.30. 21:18:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A HR szerintem arra valo, hogy ha baj van a ceges kartyammal, akkor beszeljen a bankkal, vagy ha elromlik a telom cserelje ki. Meg talan, ha gubanc van a payslipemen oldja meg. Mast nem tudok, mire lennenek meg jok.

33621 2015.01.30. 21:19:41

@Zoole[uk]: Bekapott egy kavicsot! Már több autónál is előfordult nálam,a tárcsa és a takarólemez közzé szorult.

P.Elliot 2015.01.30. 21:20:34

@pasztasuta:
Hat ha itt az Usaban a rendorok Lamborghinivel jelennenek meg az utcakon, akkora tuntetes lenne hogy meg!
Hogy a mi, / lakossag/ befizetett adonkat amit folyton emelnek arra koltsek hogy a rendorok segge ala ilyen draga kocsikat nyomjanak, mikozben arrol sirnak hogy erre nem eleg az ado, arra sem, mindent vissza kell vagni, hu mi lenne abbol!
A feketek teljesen biztos hogy bevernek a kocsik ablakait de meg a feher lakossag nagy resze is szivesen resztvenne a dologban!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:21:19

@Herr Géza: De egy cég százszor korrektebb, nem kezd el trükközni, mismásolni, nem rakhat ki máról holnapra, mert kell a rokonnak a lakás, stb.Ott a szerződés, ami engem is véd, meg őt is védi.Ezek után szóba nem állnék magánszeméllyel.A szimpátia meg eléggé esetleges, ha már az kell számítson, az régen rossz...

Herr Géza 2015.01.30. 21:21:53

@geegee: A faszerkezet kezelt, vizet nem kap, a rezgésnek meg jobban ellenáll a beton? Nem gondolod komolyan.... Na persze a vasbeton tartósabb lehetne (?), de akarsz te vasbeton családi házban lakni? Én inkább a fára szavazok.

Quercus a favágó 2015.01.30. 21:22:02

@Herr Géza:

Tiszaújvárosban van egy gyáruk. Ahogy hallom, már Romániából verbuválnak munkaerőt, mert itthon már senki nem akar náluk dolgozni. Ha meghallják azt a szót, hogy Jabil, csak köpnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:26:17

@Mr Long (UK): Ezt nem értem én se, hogy mi a tökömnek akar bármilyen munkáltató "utánam nézni"...Persze énutánam biztos nem fog, hisz semmilyen fiókom nincs, úgyhogy csak hajrá...:D
Meg olyan nevem van, amiből lehet úgy félmillió is, hát sok sikert...
:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 21:26:19

@QUERCUS:
A hidrogeológus az az aki egy Y alakú ággal sétál és megmondja hol vannak a vízcsakrák a föld alatt?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

P.Elliot 2015.01.30. 21:26:47

@geegee: Nekem is egy domb oldalba van beepitve a hazam oldala, tobb mint 40 eves, en meg nem tapasztaltam rothadast pedig bontottak falat a villanyvezetek miatt es lattuk belulrol, sot a szerelo felhivta a figyelmemet hogy nezzem meg milyen vastag tarto oszlopok vannak, / szaraz/, manapsag mar sokkal vekonyabbak. Nem tudom annakidejen mivel szigeteltek de jol, ugy nez ki. bar azt is meg kell mondanom hogy a domb koves, talaj alig, talan a nedvesseget meg sem tartja rendesen a domb! Meg azert van betonalapja, magasan a talaj folott, bar az egyik sarkan mar a falak erintkeznek a dombbal/ pince/. Ott is szaraz ahogy latom.

P.Elliot 2015.01.30. 21:27:32

@pasztasuta:
Hat ezt Amerikaban nehezen tudnak bemeselni a jonepnek! Szerintem sehogy!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:28:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Haha, hát kábé ott állnék fel az asztaltól, vagy aszondanám, nincs faszbúkom.Ha nem tetszik, bekaphatja.Dehogy akarnék ilyen "bigbráhner" jellegű cégnél dolgozni....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:30:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: egyáltalán, ezt a szaxervezet nem tiltja, nem munkajog-ellenes?Kb olyasminek tartom, mint a mikor akar terhesnek lenni című kérdést, nőknél...

pasztasuta 2015.01.30. 21:31:05

@P.Elliot: Nem mesélte senki itt sem, mi is onnan tudjuk, hogy újságot olvasunk, ott van a cikkben is amit linkeltem, persze jó kis ingyen promo a Lambonak, de attól még tényleg ajándék.

Herr Géza 2015.01.30. 21:31:26

@geegee: Ácsi, ne a magyar viszonyokból indulj ki! Németországban olyan kőkeményen le van szabályozva ez az üzletág, hogy a bérlőnek majdhogynem több joga van, mint a tulajnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.30. 21:33:02

@Herr Géza:
Márpedig Angliában meg van szabva hogy hány főre mekkora lakást bérelhetsz.
Például két felnőtt egy gyerekkel egyszobás lakást nem bérelhet.
Igaz a nappali nem számít bele a szobák számába.
Például egy két felnőtt két gyerek felállású család simán bérelhet egy négyszobás lakást ahol az egyik szoba ki van nevezve nappalinak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:34:19

@Herr Géza: Hát, de na, neki kapott vizet...Nem hiszem, hogy hazudna, nem olyan ember.Meg minek?Én téglában laktam 30 évig, nekem a kőház "a" ház... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:35:42

@P.Elliot: Lehet, Usákoknál jobb ez a technológia...Én nem vitatom.

Shanarey 2015.01.30. 21:38:09

Facebook?

Mi a fenének kell oda mindent feltenni? Később pedig aggódni ki látja, és ki láthatja.
Na az én facebook profilom alapján nem sok dolog akad ami rólam kiderülhet, és nincs ott semmi, ami miatt aggódnom kellene.

Ha az mond valamit, a facebook csinált egy videót a tavalyi facebook tevékenységemről, és egy egész kép volt a videóban.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:38:57

@Herr Géza: Magánszemélyek közt is?
Szerencsére odahaza nem kellett sose albérletben lakni, így csak a netről, elmondásokból ismerem a horrorsztorikat.Ha annak csak a tizede is igaz, már az kurv@durva...De idekint, felénk is elég sok mindent lehet hallani, olvasni, szóval nem nagyon bízok én semmilyen magánszemélyben...Ellenben céggel eddig semmi baj nem volt, a bérlés kiválasztásást tekintve.

Quercus a favágó 2015.01.30. 21:40:43

@diggerdriver:

Nem. A hidrogeológus, az a kútásó tudományos elnevetése.

P.Elliot 2015.01.30. 21:41:37

@Mirjam2:
Itt ugy van a lakaskiadas ujabban hogy egy haloszobas/ plusz nappali es mellekhelyisegek/ csak ket embernek kiadhato, jobban mondva hazasparnak, ha gyerek is van akkor kulon haloszoba minden gyereknek. Nagyon meg lett szigoritva az utobbi evekben, kell fizetesi kimutatas hogy mit keresel es mennyi ideje van munkahelyed, jelentettel-e csodot valaha es kismillio szabaly! Persze van benne valami mert kitenni nagyon nehez az illetot, gyerekkel meg megnehezebb. Meg azt is el akarjak kerulni ami a regebbi idokben elharapozott hogy 1 halos lakast kivett egy frissen erkezett indiai hazaspar es oda szallasoltak be vagy 9 extra embert, amit a szomszed jogosan vett rossz neven meg az egeszsegugyi szervezetek, / 13 ember 1 wc-re/.
A maganhazakat ugy adja ki a tulaj ahogy akarja, rendszerint ilyen helyre megy aki nem kapott lakotelepeken lakast valamiert, nem szoktak megtepni az embert, masfel havi letet eleg nekik bar ott is szerzodest irnak. De sokkal konnyebb.

Aye aye 2015.01.30. 21:41:41

@Giddy Lamb: Nem, tényleg nem tudok példát mondani, pedig kerestem IT és HR területen is, de sehol nem volt kitétel, hogy ezeken fenn legyen a jelölt/használja ezeket az oldalakat. Ennél sokkal lényegesebb feltételek voltak megszabva ugyanis, s egy ilyen oldalt bárki képes használni, úgyhogy ne haragudj, de nem hiszem el, hogy ez volt egy komolyabb vezetői pozícióhoz a feltételek közt kiírva... A Facebook-nak és a Google-nak pedig még nem dolgoztam, csak pl az Apple-nek, de ott sem volt ilyen kitétel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 21:42:00

@Shanarey(England) ISTP: Ez az egyik.A másik, meg mi van ha én pont rájátszom erre, kirakok mindenféle pozitívan kamu (csemu) dolgot magamról, hogy a munkaadó jól megegye...Ez egy korrekt kiválasztás?Amelyik cég faszbúk-profiltól teszi függővé a kiválasztást, az egy komplett lúzer... :-)))

nyuszigonosz 2015.01.30. 21:43:30

@pasztasuta: Ezt meg tudom erösíteni: ez volt itt is akkor a hírekben meg mindenhol. Szükség is volt/van rá, hiszen a mindenféle apró Puntókkal nagyon sok gyorshajtót, mindenféle menekülö bünözöt bizony nem tudnának megállítani.

pasztasuta 2015.01.30. 21:44:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @geegee: Én is hallottam ilyen mende-mondákat meg láttam pár cikket ezzel kapcsolatban pl:
www.telegraph.co.uk/technology/facebook/9162356/Facebook-passwords-fair-game-in-job-interviews.html
Ilyet kérdezne tőlem az interjúztató egy mosolygós kapdbéval köszönném meg a lehetőséget..Ki akar ilyeneknek dolgozni??

P.Elliot 2015.01.30. 21:51:04

@diggerdriver:
Hat nem mindennapi szepsegu traktorok! Gyonyoru formak, igazan!

pasztasuta 2015.01.30. 21:53:02

@nyuszigonosz(D) ESTP: mondjuk a belvárosban a macskaköves szűk sikátorokban egy élmény lehet... :D

Herr Géza 2015.01.30. 21:54:17

@QUERCUS: Ismerem őket, mi cégesen dolgoztunk nekik ott M.o.-on, az én projektem volt. Így korrekt partnerek voltak, de hát láttam a szalagok mellett a melót, én egy percig sem tudnám csinálni, az biztos. Aztán, hogy munkaadóként milyenek, azt nem tudom, de olvasni olvastam egyet s mást.

nyuszigonosz 2015.01.30. 21:59:52

@pasztasuta: Gondolom autópályás üldözésekre azért jobb. :-)
A keskeny macskaköves sikátorokban meg az ötszázas Fiat a jobb.

Shanarey 2015.01.30. 22:09:41

@geegee:

Na az a másik hogy csak az ismerőseim láthatják a fotóimat.
Amiből amúgy sem sok van, és egy képen sem vagyok felismerhető.

pasztasuta 2015.01.30. 22:10:43

@Giddy Lamb: azóta kaptak még egy Huracàn-t a rend olasz őrei :)
@nyuszigonosz(D) ESTP: most olvastam, hogy sűrgősségi szervszállításra is használják.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 22:30:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: jabil helyett mar jqor van, csak a cegtablat csereltek le:-)

pasztasuta 2015.01.30. 22:32:32

@Babette .: lehet, hogy írták már fentebb az okosok, de Ninive? most azt írják lehet, hogy mégsem:
http://vs.hu/mind/osszes/valoszinuleg-hoax-volt-ninive-lerombolasanak-hire-0129#!s0

Giddy Lamb 2015.01.30. 22:33:34

@Aye aye: "nem hiszem el, hogy ez volt egy komolyabb vezetői pozícióhoz a feltételek közt kiírva..."

Szerinted egy munkakörben csak azt várják el a dolgozótól (különösen egy felső vezetőtől) ami le van írva a munkaköri leírásban?
Az LI-vel kapcsolatban: szerinted a network marketinges cégek dolgozóinak nem kötelező fenn lenni? A recruiterek közül ismersz olyat aki nincs fenn az LI-n? Esetleg kijelenti a főnökének, hogy nem hajlandó használni azt a munkájában? Vicces ez a hozzáállás a kérdéshez...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 22:34:11

@P.Elliot: szerintem egy kongoi egyperces ujszulotton kivul te vagy az egyeduli.

M. Péter 2015.01.30. 22:56:39

@P.Elliot: Pedig most különösen híres lett, miután Magyarországon valaki 300km/h feletti sebességgel összetört egyet, és utasa meg a mobiljával felvette. www.youtube.com/watch?v=LHp3jqRj-jg

M. Péter 2015.01.30. 23:06:24

@Giddy Lamb: De van sok állás az utcaseprőtől a szívsebészig, ahol a kutyát sem érdekli, hogy van-e az illetőnek facebookja vagy linkedinje, és ha van, akkor mi van rajta.

M. Péter 2015.01.30. 23:08:46

@pasztasuta: Egyes államokban már van törvény ez ellen. Ha valaki tényleg kiadja a jelszavát, azt meg nem szabad olyan állásba felvenni, ahol számítógéppel is kell dolgoznia.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 23:16:59

@M. Péter: van egy kedves ismerosom, o meg van orulve az aventadorokert....es lanybol van:-)

Herr Géza 2015.01.30. 23:20:47

@diggerdriver: Ki beszélt itt Angliáról? Germany, you know? :D

Herr Géza 2015.01.30. 23:29:10

@diggerdriver: Az nem "sőt még rohad is", hanem rohad és még szar is. De a korabeli C-Klasse sem volt piskóta, katasztrofálisan szar volt a korrózióvédelmük. Alig találni ép példányt, a korabeli Fiatok jobb állapotban vannak.....

Herr Géza 2015.01.30. 23:45:20

@geegee: Erről csak annyit, hogy faszerkezetű házat nyilván nem lehet csak úgy a domboldalba beásni. Mellesleg én is ez a vad készházellenes voltam, aztán beköltöztem egy ilyenbe és meggyőzött. De mint bármi másban, itt is óriási különbség lehet az A és a B termék között. Volt szerencsém a másik (negatív) végletet is látni (otthon), na az tényleg vicc volt. Papundekliház. :D

M. Péter 2015.01.30. 23:56:41

@diggerdriver: Ennél bonyolultabb a dolog. Az alapelv az, hogy kell hogy legyen elég szoba ahhoz, hogy 10 éven felüli ellenkező nemű személyeknek ne kelljen egy szobában aludni, ha nem házastárak vagy élettársak. Ezen kívül az is meg van határozva az alapterület függvényében, hogy egy szoba hány személy elhelyezésére alkalmas, 10 év alatti gyerek 1/2-nek számít, 1 év alatti baba 0-nak.

Bonjour 2015.01.30. 23:57:35

@Zka: ez a kelta húszas számrendszer, a franciába a bretonból jött át, persze ma màr bretonok is franciák, bár ezt ők nagyon kikérik maguknak. Nagyon szeretem őket, mármint a bretonokat, az eredetieket. Néha olyanok, mint az asterix és gall, persze kisebb helyeken.

Csak hatvan és 100 között érvényesül ez, vagyis nem 2x20 a negyven, ellenben a 80 az 4x20. Csak a 70, 80, 90 tér el, a 20-as számrendszer logikájának megfelelően. Dánoknák is létezik.

Meg most megugliztam neked és én is meglepődtem, a dánokon kívül a walesiben (beszéli még valaki :)), ez hagyján, de ... Kapaszkodj meg... Állítólag, a grúzban, az albánban és a baszkban is.

A tízes szerintem azért terjedhetett el, mert 2x5=10 ujjunk van. De állítólag voltak 5-ös számrendszerek... Ezt is most olvastam. Persze egy kezük volt.

Na de kinek volt 20 ujja? :))))

Bonjour 2015.01.30. 23:58:36

...meGGugliztam... sorry

catnip cupcake 2015.01.31. 00:14:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hát igen, a térerő egy misztikus dolog. Egy ismerősöm lakóhajón él az isten háta mögött és saját bevallása szerint rendesen van térerő (3G is). Én ugyanennél a szolgáltatónál vagyok (Three) és sokszor csak az ablakból félig kilógva tudok telefonálni (igaz, a város szélén lakom).

A másik kedvencem, hogy munkába menet, amikor átszállok az egyik vasútállomáson, az épületbe belépve semmi térerő nincs, tiszta Faraday kalitka.

Vicces, hogy mindenki attól fél, hogy mi lesz itt, amikor jönnek majd a robot-autók meg hasonlók... először talán azt oldják meg, hogy legyen rendesen térerő:)

Bonjour 2015.01.31. 00:14:34

A poszt nagyon jó, szeretem az ilyen egyszerű de összefoglaló jellegű posztokat.
Minden elismerésem, hogy gyerekkel ment ki, holott Apukának otthon több segítsége lett volna (nagyszülők), minden elismerésem, pedig még alsós a gyerek, ha jól értem. Jót tett a gyerekkel (nyelv, világjárás), és mint anya is letette a bizonyítványt dicséretesre.

FutureFry 2015.01.31. 00:45:43

@geegee: Lehet, hogy tartósak, de szinte mindegyik amerikai házban tapasztaltam recsegést itt-ott. Pláne ha egy kicsit "siet" az ember bennük. Egyébként ez engem nem zavar, a nagyobb gond SZVSZ ott van, hogy nemcsak a családi házakat építik így, hanem a legtöbb apartmant is. Ott pedig a hangszigetelés jobban számít(ana), de egy ilyen konstrukciónál az szinte nulla. Lásd:
www.youtube.com/watch?v=Uhe4BZ2wyic

Mingalány 2015.01.31. 01:00:51

@Herr Géza: igen, teljesen igazad van, hogy sokszor csak kamu amit mondanak. De amikor már az interneten, a hirdetésben így van megadva, hogy csak egy főre, akkor nem tudom személyesre venni a dolgot. Még nem is láttak, hogy gyerekes vagyok...
Egyébkénkt meg fehér kolbászt enni 12:00 után? Micsoda szentségtörés!

FutureFry 2015.01.31. 01:04:53

@M. Péter: @pasztasuta: Csak nehogy valaki elfelejtse a titkosításhoz használt jelszavát az Egyesült Királyságban, ha a rendőrség kéri. Két évre lecsukhatják. Amerikában elvileg (meg néha gyakorlatilag is) megvéd ilyen ellen az Alkotmány 5-ik kiegészítése.

Giddy Lamb 2015.01.31. 01:18:45

@M. Péter: "De van sok állás az utcaseprőtől a szívsebészig, ahol a kutyát sem érdekli, hogy van-e az illetőnek facebookja vagy linkedinje, és ha van, akkor mi van rajta."

Igen, én is közéjük tartozom, meg a balett táncosok, a kőfaragók és a szimbolisták is, de hogy jön ez így ide?

Giddy Lamb 2015.01.31. 01:18:49

Vivien Ward óta tudjuk, hogy a Lambo befekszik a kanyarba, mint cica az ágyba...

a zajtó kzáródnak 2015.01.31. 01:18:53

rendhagyó térkép, amelyen az országok mérete a lakosságukkal arányos:
i.imgur.com/NKiC8gH.png

pl. az ausztrálok és a kanadaiak együtt majdnem harmadannyian vannak, mint a nigériaiak.
vagy:
banglades, pakisztán és nigéria lakossága együtt meghaladja egész európáét.

FutureFry 2015.01.31. 01:20:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @catnip cupcake: Lefedettség amerika (nemcsak) gyéren lakott vidékein: Gyakran, ha van is térerő az nem a szolgáltatótól jön közvetlenül, hanem valamelyik magánházból, egy a szolgáltató által adott "externder" által (ami tkp. egy internetre kötött mini-adótorony). Érdekes, hogy (legalább az általam ismert változatban) a tulaj nem mondhatja meg hogy ne kapcsolódjanak rá a sajátján kívül más telefonok (bár a sajátja prioritást élvez), pedig a tulaj internetkapcsolatát használja. Ráadásul ugyan úgy levonják az "airtime"-t (amerikai módi, hogy bejövő-kimenő hívások is keretet fogyasztanak, mivel nincs külömbség a mobil és rendes telefonszámok között) mintha rendes adótornyhoz kapcsolódna. És megakadályozandó, hogy elhurcolja valaki máshova (pl. Európába), hogy onnan is tudjon így telefonálni, GPS van benne és (elvileg) csak az előre programozott területen belül működik.

adg 2015.01.31. 02:06:23

@FutureFry: nem lattam meg, de felesegem tudott rola. Itt egy rovid cikk rola. m.smh.com.au/national/atm-explosion-attempt-backfires-in-darwin-20141230-12fpub.html
Az a vicc, hogy a hulye egesz jol felrobbantotta az automatat, aztan ott hagyta. Bar lehet, hogy a penzhez nem jutott volna hozza.
Azt hiszem, egy ideig torlesztheti az atm arat.

Es igen, winnellie darwin egyik kulvarosi suburbje, gyakorlatilag nem lakik ott senki, kereskedelmi es ipari ovezet a nagy resze.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.01.31. 02:10:29

@P.Elliot: nekem van egy Lamborghini-m. Igaz, használt, és csak 2 kereke van ;) (bicikli)

adg 2015.01.31. 02:28:37

@Herr Géza: @geegee: mi is konnyuszerkezetes hazban lakunk, es meg tudom erositeni, hogy soha ilyen keveset nem fizettunk meg futesre. :)
Amugy a faszerkezetu hazaknal a vizszigetelesre es a fakezelesre kell odafigyelni, valamint a megfelelo faanyag valasztasara. Ha eloregyartva keszul, mint a kepen, akkor ez meg is van oldva. Hosszutavon meg a megfelelo merevites es a jo kapcsolatok szamitanak, hogy amikor oregszik a haz, ne kezdjen nyekeregni szeles idoben. Plusz a rovarok, mar ahol vannak olyanok, tudnak komoly kart okozni.
Acelszerkezeteknel kb ugyanez, azok tartosabbak altalaban, nem nyekegnek kesobb sem. Rovar sem gond.
Magamnak acelvazasat csinalnek, ha mar konnyuszerkezet.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.01.31. 02:31:19

@Zoole[uk]: én egy Mercedes (...) márkakereskedèsben dolgoztam egy ideig, az egyik srác most privàtban csinàlja az autómat, ha érdekel akkor megadom a számát és ő hátha tud tanácsot adni!

SzZoole 2015.01.31. 02:47:11

@Szilvana1[Bucks, UK]: persze,hogy érdekel,csak kérdés,hogy hol dolgozik a srác?
Amúgy köszi:)

adg 2015.01.31. 03:07:42

@geegee: a domboldalas hazad baja tervezesi/kivitelazesi hiba, meg kell oldani, mert csak rosszBb lesz.
Rezgesnek sokkal jobban ellenall a fa, mert rugalmas, konnyebben tud mozogni, mig a vasbeton rideg, es ha nem eleg eros a rezgesbol eredo erokkel szemben, akkor reped.

A keszhazak nagy elonye, hogy gyarban legyartjak elore, tudjak biztositani a minoseget, a szakszeru technologiat, merteket, stb. Nem lehet osszehasonlitano acs jozsibacsi altal elpitett "olyantot en is tudok epiteni maganak feleannyibul" konnyuszerkezetes hazzal. Az valoban egy kalap szar sok eseteben, es nem csak az ara a fele, hanem az erteke is toredeke.

Temeszetesen - szerkezetileg - egy tegla vagy betonhaz tartosabb, de dragabb is, nehezebben valtoztathato kesobb, es a mai tartossagi igenyeket kielegiti a masik is. Konfortra meg jobb is altalaban. Ma mar altalaban nem kell egy haznak kibirnia 200 evet. 50 evre tervezunk normalisan, addigra ugyis elavul a haz is, a gepeszete mindenestul ezerszer, a helye, minden.

nincs1itt 2015.01.31. 04:00:32

@Mingalány: Szia! Érdekelne, hogy mi az a munka pontosan, amivel annyit lehet keresni, hogy részmunkaidőben, egyedülálló anyukaként még MÜNCHEN-ben lakást is tudjál bérelni, ami alsó hangon ott, főleg a belvárosban kb. 1000 eur!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.31. 04:37:03

@NagyságosSodalisO [eng]: Hät Zürichbe tuti nem fog... :-( Érdekes modon semelyiknek nem éri meg ZRH-BUD-t müködtetni.
Mondjuk nem panaszkodom, mert 188€-ért vettem februär közepére jegyet 2hete.
Tegnap néztem, ZRH-LTN oda-vissza 90€ az easyjettel märcius közepén... Meg is kérdeztem jobbik felem, hogy mit szolna egy londoni hétvégéhez? :-)
@nyuszigonosz(D) ESTP: Az autoszerelö? :-)))
@Mingalány:
"Viszont egyelöre a német és az angol után nem áll rá a szám a franciára, pedig már próbálkozom néhány hónapja. "
Még csak itt tartok, de ilyet, ha jot akarsz magadnak digger és rezsöfater jelenlétében ne mondjäl többet! :-))))
Amugy tetszik a posztod, és én is beälltam a 2. fölvonäst követelök täboräba. ;-)
@Herr Géza: :-)))
Nälam az automatavälto volt. Mert én tudok vältani, az automatavältos auto a "bénäknak" van. Mostmär csak olyan autot keresünk, aminek automata vältoja van. :-)))
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az a baj, hogy sokan csak az "ingyentelot" lätjäk...matekorän meg melegedtek...
Na meg a mäsik az, hogy ki sem tudjäk csöngetni egyben a telo ärät...
@Mirjam2: Félsz mi, hogy a végén még mästol is kapsz pénzt, ugye? :-))))
@Zoole[uk]: És mit szoljon akkor szegény Süti? ;-)

P.Elliot 2015.01.31. 04:48:22

@M. Péter:
Oszinten szolva ritkan olvasok magyar hireket. Jo szam lehetett osszetorni egy ilyen kocsit, nahat!

P.Elliot 2015.01.31. 04:49:32

@Babette .:
Vegre valamiben kulonleges vagyok! Szerintem van meg egy par dolog amirol sejtelmem sincs, hehehe...

P.Elliot 2015.01.31. 04:50:43

@Giddy Lamb: Tenyleg akadnak itt-ott jobb kocsik. De nem itt ahol lakok, abbol nagy botrany lenne!

FutureFry 2015.01.31. 04:55:04

@adg [Au, Darwin]: Esetleg a veszélyeztetett ATM-ekbe rakhatnának festékpatront (ami a pénzt használhatatlanná teszi - de legalább is megjelöli). Persze lehet, hogy volt benne:
www.commbank.com.au/about-us/news/media-releases/2006/010806-news-dyebombs.html

FutureFry 2015.01.31. 05:06:06

@adg [Au, Darwin]: Ja és tetszik, hogy a YouTube videót az "Education" kategóriába rakták fel...

rezsöatya 2015.01.31. 06:33:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): ezt az utalast - kerlek - elmagyaraznad? Mert nem vagyok kepben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 06:56:46

@Herr Géza: Nem ismerem sajnos a technikai részleteket, hogy miért kapott nedvességet/hogyan volt beásva, stb.De én is papundekliháznak hívom, kábé...:D Engem csak akkor fog meggyőzni, ha ötven év múlva is ugyanígy áll, minden gond nélkül... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 07:08:30

@a zajtó kzáródnak: Húú, de jó ez, köszi.Kicsit mondjuk pixeles...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 07:16:22

@adg [Au, Darwin]: Hát ez az. Erre vagyok én is kéváncsi, hogy beletették-e rendesen az anyagot, megfelelően választották-e ki őket, stb...Mindegy, valszeg egy 15 éven belül úgyis költözni kell, mert a gyerek ki fog repülni, kettőnknek meg túl nagy lesz.Addig meg csak nem omlik ránk... :-)

Amúgy errefelé is igen elterjedt a könnyűszerkezet, ami magánház, villa, az tkp mind ilyen.Szinte csak a nagy közösségi épületek vannak kőből.Nekem ez a hatalmas szürke kocka építőanyag tetszik, nem tudom, mi a neve, ami akkora mint két emberfej egymás mellett és ilyen porózusnak látszik.Állítólag könnyű darabolni, és marha haladós vele az építkezés.Szívem szerint ilyenből építenék házat, ha tehetném.Burkolni meg szintén az ilyen négyzetméteres nagyságú csempével burkolnám, az is nagyon tetszetős és valszeg haladós is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 07:23:38

@adg [Au, Darwin]: Értem, köszi.Az a ház nem a mienk, majd megoldja a tulaja, ahogy akarja... :D
Értem én ezeket a megváltozott igényeket, meg hogy csak 50 évre, mert elavul, de akkor kicsikét legyenek már olcsóbbak, az isten ne bökje már meg... :-) Az mégiscsak vicc, hogy egy ilyen papírház 6-8x annyiba kerül, mint egy hasonló méretű kőház(beton vagy tégla) Magyarországon.És az jó 200 évig, ez meg csak 50...Hát hol van ez rendjén?Sehol.Pedig az építőanyagok ára világpiaci mindkét országban.Nekem ez nagyon baxxa a csőrömet.

DieNanny CH 2015.01.31. 07:24:32

@Mirjam2:

Erről volt nemrég Svájcban egy felmérés, hogy míg 60 évvel ezelőtt 35 m2 volt az egy főre jutó lakóterület, ez mára 45 körüli lett (kb!), és hogy ejnyebejnye, a svájciak igazán visszafoghatnák magukat. - Mármint, svájci tudósok vagy kik csinálták, tehát önmagukon csóválták a fejüket.

DieNanny CH 2015.01.31. 07:36:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Én erre azt az egyszerű beállítást alkalmazom, hogy az ismerőseimet többféle kategóriára osztottam: család, jóbarátok, munkakapcsolat, stb. A képeket, hozzászólásokat ugyanígy töltöm fel, mármint, hogy melyik kategória láthatja. Pl, mikor hullarészegen egy szál neglizsében asztalon táncolok, azt csak a legszűkebb barátaim láthatják. Vagy akár az ismerőseim névsorát is beállíthatom, mely kategória láthatja. Tehát ha oda is ültetnének a gép elé, hogy most aztán jelölj be ismerősnek!, az sem lehet túl veszélyes.
Minden beállítás kérdése.
Persze, még mindig van mit tanulnom fb-n.

pasztasuta 2015.01.31. 08:09:46

@FutureFry: oké, de nem állásinterjúkról volt szó?

pasztasuta 2015.01.31. 08:20:32

@M. Péter: örülök, hogy van ahol már törvény tiltja, de ugye elvileg azt sem kérdezhetik meg, hogy tervezel-e mostanában gyereket, aztán mégis..a számítógéppel dolgozókhoz pedig: nekem elég volt elolvasnom a szerződésem meg a cég security policy-ját, és megértettem anélkül, hogy megalázó próbáknak vetettek volna alá az interjún, nahát..

rezsöatya 2015.01.31. 08:50:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Pl, mikor hullarészegen egy szál neglizsében asztalon táncolok, azt csak a legszűkebb barátaim láthatják..."

Majd ok megosztjak nyilvanosan, ne aggodj...! :DDD

**mimi** 2015.01.31. 09:13:16

@nincs_itt:
teljes munkaidőben dolgozik, már írta...

**mimi** 2015.01.31. 09:16:52

@Bonjour:
és lábujjak???? az smafu??? :))

Giddy Lamb 2015.01.31. 09:42:01

@rezsöatya: "csak a legszűkebb barátaim láthatják"

Igen az a legszűkebb 20-30 barát...
Nem értem az embereket, tényleg elhiszik, hogy van 1500 barátjuk?
Mellesleg nekem a legszűkebb barátnőm az csak egy volt, az összes többi már második, harmadik, stb. legszűkebb volt:))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 09:45:00

Na a hr-eseket hagyjuk, a kollegaim normalisak voltak, de amugy nem vagyok nagy velemennyel roluk,
tegnap meg a radioban volt egy musor veluk, meg a "videocévé"-rol.
marott kapartam a kormanyt, amikor azzal kezdtek, milyen nepszeru, es milyen sokat elmond, hiszen latszik, mennyire tudjuk eladni magunkat. Lathatoan nem zavarta oket a teny, hogy pl egy kodolonak, vagy geoize mernoknek kurvara nem kell eladni magat, hanem a szakmajahoz kell ertenie, mindegy, h fiu vagy buzi vagy ket feje van. Utana jottek azzal, hogy egyebkent kulfoldon meg plane igy van, hiszen ott orulnek, ha egy fenykepet kapnak a cevehez.
mindezt egy hr szakerto nyilatkozta.
ugyhogy ugorjunk....

Egy erdekes adatot mondtak, emlitettek egy kutatast, amiben 251ezer cv-t megvizsgalva megallapitottak, hogy52%-ukban van hazugsag,de minimum csusztatas.

adg 2015.01.31. 10:09:12

@Babette .: errefele tilos fenykepet tenni a cv-be, ha teszel, akkor altalanos esetben kihajitjak a szemetbe. Nyilvan mondjuk egy fotomodell eseten mas.
Ugyanigy a szarmazas, vallas, csaladi allapot, gyerek szinten tabu a legtobb esetben.
Mondjuk a szarmazas az eleg vicces, mert ha chiang jiong, vagy nbala mustafa nem irja oda a szarmazasat, attol meg sejtheto.

Ah, gyonyoru pc vilag... :)

2015.01.31. 10:33:39

@Babette .: Angliaban nem tesznek kepet a CV-be. Sajnos lattam magyarok altal angol ceghez bekuldott CV-ket amikben volt fenykep, ettol rogton komolytalannak tunik a jelolt (nem modell munkakorrol volt szo...).

M. Péter 2015.01.31. 10:34:14

@Giddy Lamb: Mert az írtad, hogy sok álláshoz kötelező a facebook.

DieNanny CH 2015.01.31. 10:38:39

@adg [Au, Darwin]:

Gondolom, ez a fénykép-dolog munkafüggő. Pl az én szakmámban a szülőknek fontos a nanny külseje (bár ez tényleg nem mérvadó, ha csak Nanny McFee-re gondolunk... :-DDD), meg egy gyerek is automatikusan a szép (-királylány, -herceg, -gyémántpalota) felé húz. De persze ez idővel változik. Pl egyszer régen egy anyuka mesélte nekem, hogy a gyereke 2 óvónője közül az egyik mint egy Barbie-baba (jó értelemben, tehát szép, hosszú hajú, vékony stb), minden gyerek vele akart lenni, aki, igaz kedves volt, de még pályakezdő, és még csak téblábolt a csoportban, míg aztán 1 hónap után a gyerekek inkább átszoktak a másikhoz, aki tyúkanyó-típus, gömbölyded, idősebb, és tapasztaltabb is volt.

2015.01.31. 10:38:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igy van, 100% lehet kontrollalni hogy ki mit lathat a Facebookodon. Egyszeruen nem ertem ezt a parazast hogy 'mindenki lathatja a fenykepeidet'. Nekem pl. az az alapbeallitasom kepekre hogy csak en lathatom oket feltoltes utan, es aztan egyenkent kivalaszthatom hogy kinek akarom megmutatni, elofordul hogy csak egy bizonyos embernek. Raadasul az egesz profilom rejtett, a nevemen kivul (ami nem a hivatalos nevem) semmit nem lathat belole senki kiveve ha bejeloltem ismerosnek.

Igaz Barát 2015.01.31. 11:07:50

@rezsöatya: Ha magyarázni kell, akkor már késő. :) Sajnálatos, hogy atyám szája se áll már rá a franciára. :P

adg 2015.01.31. 11:19:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: latod a peldad pont ala is tamasztja, hogy miert jobb, ha nincs fenykep a cv-ben. Csak a cv-t megnezve konnyen lehet, hogy tyukanyo a kukaban landolna, holott ha mindkettot elhivjak egy interjura, probanapra, akarmi, akkor kiderulne, hogy valojaban jobb az adott allasra, mint a sokkal szebb barbie. De a kinezete miatt kiesik. Hiaba valasztottak a gyerekek is barbiet eloszor, kesobb csak atpartoltak a masikhoz.

2015.01.31. 11:28:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Persze ha egy csaladnak dolgozol kozvetlenul az mas, ilyen esetben en is ragaszkodnek a fenykephez, kulonosen ha masik orszagbol jon az illeto es nem is lathatom eloben pl. mielott bekoltozik a hazamba, ez teljesen mas helyzet mint mas allasok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 12:19:44

@Mirjam2: 0@adg [Au, Darwin]: igen, en mar tudom (toletek), de o hogyan mondja magat radioban szakertonek, ha ezt sem tudja??

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.01.31. 12:21:59

@Zoole[uk]: helyileg hol vagy melyik garage-ben?

FutureFry 2015.01.31. 13:04:47

@pasztasuta: Meg jelszóelkérésröl. De igazad van, kicsit szabadon asszociáltam.

pasztasuta 2015.01.31. 13:16:22

@FutureFry: No worries, csak előszörre nem tudtam hova tenni. :) De végülis a téma-réma kapcsolat alapján teljesen ok.

FutureFry 2015.01.31. 13:18:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hamár Nanny-filmek, németül úgy tűnik a Nanny lehet nőnemű ("Die Nanny"):
de.m.wikipedia.org/wiki/Die_Nanny
De hímnenű is ("Dér Nanny") (?) :
m.imdb.com/title/tt4201004/

Mondjuk (mint az itt már talán meg lett említve) a "DieNanny"-ről nszerintem nem éppen a német névelő jut eszébe az angol nyelvre állt agynak...

nincs1itt 2015.01.31. 14:35:48

@Dragonlady (now in Thailand): szerénysééééég!!! ugyanis, ismerem a müncheni viszonyokat. elég alaposan! előfordulhat, hogy nem olvastam a válaszát.

szóval, szerényséééég! Mert küldöm Szun Vu Kung-ot!

Mingalány 2015.01.31. 14:47:07

@nincs_itt: Mimi und Dragonlady arra céloztak, hogy egyszerűn a posztban írtam, hogy teljes munkaidőben dolgozom.
De rögtön szólj kérlek, ha tudsz olyat, amivel részmunkaidőben is megy a dolog. Az engem is nagyon érdekelne! :-)

Mingalány 2015.01.31. 14:56:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Mifelénk mindenki fényképes önéletrajzot ad le. A fényképek tök egyformák, fekete-fehérek, az alany hosszúujjú fehér ingben/blúzban van, nyakig begombolva néz ki féloldalasan a képből, nagyon koncentrálva. Bizonyára sokat segít a döntésben.

SzZoole 2015.01.31. 16:10:24

@Szilvana1[Bucks, UK]: Tudod mit,amit tudsz a sracrol,kuldj el mindent emailban.
Koszonom:)

FutureFry 2015.01.31. 16:11:19

@M. Péter: Ah, ezek szerint nem Osvárt Andrea a Nanny...

KissGecihuszár 2015.01.31. 16:41:28

HMMMMM,az ISTENI MIÜNCHEN! Ami engem illet; csak szuperlatívuszokban tudok beszélni az NSZK-ról úgy en bloc és ami Münchent illeti; nos az meg maga az erekció non plus ultrája! Először '89-ben töltöttem 3 hónapot -úgy volt, hogy disszidálunk, de Anyám befosott az arbeitsamtnál, aztán hazajöttünk, mert ő nagyon szerette az országot, mint ez utóbb kiderült...- Stuttgartban, majd '96-ban 2 hónapot Bonnban, úgyhogy van fogalmam arról milyen is az az igazi NSZK feeling. Münchenben eleddig sajnos csak 1-2 hetet töltöttem, de számomra már az is meggyőző volt abban a tekintetben, hogy igen, ezt a várost nekem találták ki. Bájdövéj; igen konkrét terveim közt szerepel, hogy én is "disszidáljak" ebből a k.oszlandből és épp egy Müncheni melólehetőség ügyében fogok a jövő héten konkrét tárgyalásokat folytatni, úgyhogy még az is elképzelhető, hogy akár összefuthatunk, feltéve, hogy van-e szándék?! "Szándék van..." További sok sikert és boldog életet kívánok Neked és más olyan honfitársamnak, aki úgy döntött, hogy az NSZK (GB, NL, CH, USA, CAN, AUS, etc) GDP-jének gyarapodásához kíván hozzájárulni. Minden tisztelet és megbecsülés nekik!!!!

nincs1itt 2015.01.31. 16:42:25

@Mingalány: elolvastam ismét a posztot, csak azt találtam, hogy 2 éves müncheni munkaszerződésed van.

blackhairlady 2015.01.31. 17:11:36

@geegee: Szerintem az Ytong. A mi otthoni hazunk is abbol keszult. Ugy fureszeltek a teglat ha kisebb meret kellett.

2015.01.31. 17:35:22

@nincs_itt: Elarulok egy titkot: control F gomb! Benyomod, beleirod hogy 'teljes', es csodak csodaja, az elso mondat ami feljon az ez: 'jó szervezés és iskolai napközi nélkül, ami már itt Münchenben - gondolom másutt is - nagyon általános, nem tudnék teljes munkaidőben dolgozni.'.

2015.01.31. 17:44:01

@Babette .: Hat lehet hogy nem talalt rendes munkat mert nem tudott egy normalis oneletrajzot osszehozni, igy lett, jobb hijan, szakerto :)

Herr Géza 2015.01.31. 19:32:06

@geegee: Ezt e marhaságot meg honnan vetted, hogy a készház drágább, mint a kő, ráadásul rögtön 6-8 szorosa... Soha, itt speciel kb. pariban vannak...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 00:24:43

@rezsöatya: Ne haragudj, nem akartalak megbäntani, vagy rossz szinben föltüntetni!
Régebben te és diggie rögtön lecsaptätok az ilyen és ehhez hasonlo magas labdäkat. :-)
Most ez @Igaz Barát: -nak sikerült. :-)
Még egyszer elnézést, ha valami rosszat mondtam (irtam)!

DieNanny CH 2015.02.01. 16:48:19

@FutureFry:

Jó kérdés, mint hogy ez előjött itt valamelyik nap a 'nővérke' esetében.
Szerintem csak úgy 15-20 éve jöhetett be a köztudatba, mint az 'óvóbácsi' vagy fiú-au-pair. Igazából, ezt nem is tudom pontosan, mit jelent. Francia szónak tűnik.
Szóval, talán ezért van a 'der Nanny', ami nem is rossz, végül is a 'nanny' szó dadusnak fordítható.
Vagy pl babysitter is lehet fiú.

DieNanny CH 2015.02.01. 16:53:58

@nincs_itt:

A posztból:

"... mert jó szervezés és iskolai napközi nélkül, (...) nem tudnék teljes munkaidőben dolgozni."

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 01:59:17

@Herr Géza: Nem marhaság, ez a való élet....
Itt a svédeknél egy szar papírház 6-8szor annyiba kerül, mint odahaza Magyarországon egy ugyanakkora téglaház...

adg 2015.02.02. 03:48:29

@geegee: de te most a kortet hasonlitod ossze az eti csigaval. Nezd meg az arat egy sved teglehaznak meg egy sved papirhaznak, majd a fentartasi koltsegeit hosszu tavon. Ugy tudod osszehasonlitani.
A te peldadban benne van a magyar komuves nyolcadannyi bere is, osszehasonlitva a sved munkaseval, aki a keszhazat barkacsolja. Arrol nem is beszelve, hogy a keszhazhoz is van egy csomo helyszini munka, mint alapozas, foldmunkak, osszeszerepes, burkolas, mindez sved munkaberekkel szamolva.

Magyarorszagon egy jo minosegu konnyuszerkezetes haz ara kicsivel alatta van egy hasonlo szinvonalu teglahaz aranak, hasonlo muszaki parametereket figyelembe veve. Szoval hotechnika, gepeszet, stb hasonlo. Ide sorolhato a normalis szinvonalu keszhaz is.
Acs jozsi bacsi altal takolt hazak olcsobbak persze. :)

A passziv vagy kozel passziv hazak ara kb 30%-kal magasabb, mint egy hagyomanyos haze. De ezt megint nehez osszehasonlitani, mert az ilyen hazakban neha nagyon durva gepeszet mukodik, hogy minel nagyobb hatasfokkal ki tudja hasznalni a termeszet energiait.

adg 2015.02.02. 03:59:48

@geegee: na meg annyi, hogy jo kozelitessel egy csaladi haznal a teljes koltseg 30-40%-a a szerkezet koltsege, a tobbi a jarulekos marhasagok, mint pl foldmunkak, burkolas, nyilaszarok, beepitett butorok, szaniterek, gepeszet, kozmuvek... Szoval ha ketszer annyiba is kerul egy epulet szerkezete, az is csak kicsit nyomja fel az egesz haz arat.

Amugy erdemes a helyi sajatossagokhoz szabni a hazat. Svedorszagban nem tudom, mit epitenek, mo-n valoszinuleg teglat, nagy tomegkalyhaval, mert az a maniam. Itt pedig acel szerkezetu hazat epitenek magamnak, akar keszhaz formajaban is, hogy sporoljak a munkaberen.
De ezen sajnos nem kell meg gondolkodnom. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 08:51:11

@adg [Au, Darwin]: Hasonlítanám én, de az a baj, hogy nincsen svéd téglaház.Ezért hasonlítottam a svéd papírházat a magyar papírházzal, mert azt még tudom.
De igazad lesz, köszönöm a válaszod.
Nekem a rönkházak tetszenek de qrvára, sajnos nem tudom, hogy fenntartásra, élettartamra mennyire nehézkesek, de kívülről szépek.Odahaza Óbudán is van egy a szülői ház közelében.Gyönyörűen körbeépítettek egy élő fát, útban lett volna, de nem vágták ki.Asszem a tulaj felfogása is lehet skandináv volt, nem csak az építési módszer.Maxiriszpekt az ilyeneknek...

1984. 2015.02.11. 22:42:09

jo a poszt. szivesen olvasnek meg arrol miben volt mas Becsben ,mint Münchenben ?
azt nem ertemm, mi ez a sok teljesen mas temaju hozzaszolas.... de meg uj vagyok...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása