oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 30. 06:45,  Egy év Münchenben 535 komment

2015. január 30. 06:45 Határátkelő

Egy év Münchenben

Minga egy éve él Münchenben, ahová egy ingázó bécsi időszak után költözött. Tapasztalatai egyelőre inkább pozitívak, persze ő is tesz érte, hogy azok legyenek.

nemetorszag_munchen.jpg

„Már terveztem, hogy én is megírom a történetemet, és most így az újév nagyon jó apropó egy kis számvetésre, mert pontosan egy éve vagyunk Münchenben.

Régi vágyam volt ténylegesen is „igazi” német nyelvterületen élni, mert ugyan hosszú éveken keresztül dolgoztam bécsi székhelyű munkahelyen, az mégsem ugyanaz, hogy munka után - aminek sokszor a helyszíne is változott - az ember hazaingázott Magyarországra. Szeretem a nyelvet és mindig is jól értettem a mentalitást.

Így aztán amikor 2013 szeptemberében már nagyon érett az idő a változtatásra, Bécs mellett több német nagyvárosba is adtam be jelentkezést különböző álláslehetőségekre.

Picit drága, ámde hasznos tapasztalat volt ezeket az állásinterjúkat végigjárni Berlinben, Frankfurtban és Münchenben, jó volt meglátni, hová tart szakmánkban a világ.

Márpedig én megoldom

Egy alapos telefonos majd egy többórás személyes interjú után habozás nélkül mondtam igent a kétéves müncheni ajánlatra, 2014. január 1-jei kezdéssel, azzal a magabiztos kijelentéssel, hogy márpedig én megoldom - gyorsan, könnyedén - a lakáskeresést, amiről azt hiszem, mindenki hallotta a rémtörténeteket.

Az csak egy picit nehezítette a dolgot, hogy gyermekkel jöttem, szóval nagyjából emberi körülményeket kellett teremteni már az első naptól, mert a magyar iskolában január 1-i hatállyal „felmondtunk”.

Külön történet a lakás- és iskolakeresés, kiegészítve azzal a személyes tulajdonságommal, hogy nagyon utálok segítséget kérni, tehát hogy én megkérdezzek bármit is az új munkahelyemen vagy bárki mástól, bármilyen hivatalról, vagy eljárásról, az szóba sem jöhetett. Nyilván tettem így felesleges köröket, de nem bánom, remek edzés volt az adóbrosúrákat olvasgatni esténként.

A tervezett luxus

Most elmondhatom, hogy ebből a szempontból sem vagyunk eredménytelenek, jó a lakás, az iskola, passzol az adóosztály, jön a családi pótlék. Sajnos még fizetem az egyházadót, mert hiába jelentkeztem már ki, valami homokszem került az egyházi gépezetbe - hogy legyen valami negatívum is.

A másik szívfájdalmunk a havi bérleti díj a lakásra, de ez tervezett luxus volt, mert a belvároshoz közeli fekvés fontos feltétel, így ugyanis az iroda is perceken belül van gyalog, valamint az általános iskola is - a rendszer körzetes, ahol laksz, oda jár a purgyé.

Egyik kedvenc mondásom, hogy csak párszáz kilométert kellett jönni, hogy az ember jól működő körzetes állami iskolai rendszert találjon, egészen jó hétköznapokkal, kellemes légkörrel, ahonnan szépen haza lehet menni a tanítás végén egyedül, gyalog, vagy biciklivel, minden külön fárasztó hurcolászás nélkül.

Sokat momentán a lakás miatt nem halmozunk fel, de ez most nem is fontos, mert jó szervezés és iskolai napközi nélkül, ami már itt Münchenben - gondolom másutt is - nagyon általános, nem tudnék teljes munkaidőben dolgozni. Technikailag egyedülálló vagyok a hétköznapokon, és nyilván nagyszülők is kevésbé vannak kéznél, mint ezelőtt. :-)

Az elmúlt egy év nagyon tanulságos volt, és fáradságos is. A gyermek jelenleg 4. osztályos, tavaly januárban nulla nyelvtudással érkezett a 3.-ba, és a nyelvi előkészítésről (nagyon ki van találva) valamint az iskolai oktatásról is lehetne külön regényt írni, de röviden úgy foglalnám össze, hogy a fiúnk most minden energiával azon pedálozik, hogy az áprilisi bizonyítvány elég legyen az évveszteség nélküli váltáshoz a gimnáziumba (meglesz) én meg csak kötöm fel a gatyát, hogy eleget tudjak segíteni a házi feladatokban, a próbákban és az eltérő elvárások teljesítésében.

Ami más

Mert azért eltérések azok vannak jócskán. A gyermekkori és a munkahelyi szocializáció is nagyon más, máshol vannak a súlypontok, szóval az akklimatizációt párhuzamosan gyakorolhatjuk otthon is, iskolában is, munkahelyen is. Hiába a hat év „félbécsi” tapasztalat, azt a müncheni életformával nem lehet összemérni. Nem jobb vagy rosszabb, csak nagyon más. És akkor még nem a magyarral vetettem össze.

A magánytól egyelőre nem szenvedünk, de azért ebben nagy szerencsénk is van, elképesztő klassz az osztály, több kisgyerekkel együtt járunk fociedzésre ( az is körzetes, így aztán a közelben van az is), hétvégén meccsek, szülinapi bulik.

A fiam nem hogy nem szenved a honvágytól, hanem az első héttől úgy érzi magát, mintha soha nem lakott volna máshol. Lehet, volt neki egy titkos, ötödik német nagyszüleje egy fiókban, akiről mi nem tudunk. :-)

Nagyon jó, meglepően barátságos a munkahelyi légkör is, nyilván én nem tudok minden sörözésre elmenni, meg már olyan ifjú sem vagyok, hogy feltétlenül bírnám, de még így is jó pár alkalom van, meg mozi, színház, ilyesmi.

Ehhez tanulom a nyelvet a mai napig, nagyon szisztematikusan, fejlesztem a nyelvtant és a szókincset. Tapasztalatom szerint sokkal szebben használják itt a német nyelvet, mint Bécsben.

Üröm az örömben, hogy drága jó férjemmel kb. 15 éves történet, hogy menjünk vagy maradjunk, és eddig mindig maradtunk, mert ő nem olyan lelkes. Én meg már sajnos nem bírtam tovább maradni. Szóval ez még nehéz kérdés lesz, egyelőre marad az ingázás, inkább neki, mert én már azt túl hosszan csináltam. :)

Komolyra fordítva a szót, természetesen az ingázás hosszú távon nem jelenthet megoldást, de ahhoz, hogy eldöntsük, mi legyen, még el kell telni egy kis időnek. Reális lehetőség egy határozatlan idejű szerződéshosszabbítás, szóval vagy a férjem költözik idővel utánunk, vagy valahol Magyarországhoz közelebb telepszünk le.”

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr517122435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2015.01.30. 21:54:17

@QUERCUS: Ismerem őket, mi cégesen dolgoztunk nekik ott M.o.-on, az én projektem volt. Így korrekt partnerek voltak, de hát láttam a szalagok mellett a melót, én egy percig sem tudnám csinálni, az biztos. Aztán, hogy munkaadóként milyenek, azt nem tudom, de olvasni olvastam egyet s mást.

nyuszigonosz 2015.01.30. 21:59:52

@pasztasuta: Gondolom autópályás üldözésekre azért jobb. :-)
A keskeny macskaköves sikátorokban meg az ötszázas Fiat a jobb.

Shanarey 2015.01.30. 22:09:41

@geegee:

Na az a másik hogy csak az ismerőseim láthatják a fotóimat.
Amiből amúgy sem sok van, és egy képen sem vagyok felismerhető.

pasztasuta 2015.01.30. 22:10:43

@Giddy Lamb: azóta kaptak még egy Huracàn-t a rend olasz őrei :)
@nyuszigonosz(D) ESTP: most olvastam, hogy sűrgősségi szervszállításra is használják.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 22:30:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: jabil helyett mar jqor van, csak a cegtablat csereltek le:-)

pasztasuta 2015.01.30. 22:32:32

@Babette .: lehet, hogy írták már fentebb az okosok, de Ninive? most azt írják lehet, hogy mégsem:
http://vs.hu/mind/osszes/valoszinuleg-hoax-volt-ninive-lerombolasanak-hire-0129#!s0

Giddy Lamb 2015.01.30. 22:33:34

@Aye aye: "nem hiszem el, hogy ez volt egy komolyabb vezetői pozícióhoz a feltételek közt kiírva..."

Szerinted egy munkakörben csak azt várják el a dolgozótól (különösen egy felső vezetőtől) ami le van írva a munkaköri leírásban?
Az LI-vel kapcsolatban: szerinted a network marketinges cégek dolgozóinak nem kötelező fenn lenni? A recruiterek közül ismersz olyat aki nincs fenn az LI-n? Esetleg kijelenti a főnökének, hogy nem hajlandó használni azt a munkájában? Vicces ez a hozzáállás a kérdéshez...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 22:34:11

@P.Elliot: szerintem egy kongoi egyperces ujszulotton kivul te vagy az egyeduli.

M. Péter 2015.01.30. 22:56:39

@P.Elliot: Pedig most különösen híres lett, miután Magyarországon valaki 300km/h feletti sebességgel összetört egyet, és utasa meg a mobiljával felvette. www.youtube.com/watch?v=LHp3jqRj-jg

M. Péter 2015.01.30. 23:06:24

@Giddy Lamb: De van sok állás az utcaseprőtől a szívsebészig, ahol a kutyát sem érdekli, hogy van-e az illetőnek facebookja vagy linkedinje, és ha van, akkor mi van rajta.

M. Péter 2015.01.30. 23:08:46

@pasztasuta: Egyes államokban már van törvény ez ellen. Ha valaki tényleg kiadja a jelszavát, azt meg nem szabad olyan állásba felvenni, ahol számítógéppel is kell dolgoznia.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 23:16:59

@M. Péter: van egy kedves ismerosom, o meg van orulve az aventadorokert....es lanybol van:-)

Herr Géza 2015.01.30. 23:20:47

@diggerdriver: Ki beszélt itt Angliáról? Germany, you know? :D

Herr Géza 2015.01.30. 23:29:10

@diggerdriver: Az nem "sőt még rohad is", hanem rohad és még szar is. De a korabeli C-Klasse sem volt piskóta, katasztrofálisan szar volt a korrózióvédelmük. Alig találni ép példányt, a korabeli Fiatok jobb állapotban vannak.....

Herr Géza 2015.01.30. 23:45:20

@geegee: Erről csak annyit, hogy faszerkezetű házat nyilván nem lehet csak úgy a domboldalba beásni. Mellesleg én is ez a vad készházellenes voltam, aztán beköltöztem egy ilyenbe és meggyőzött. De mint bármi másban, itt is óriási különbség lehet az A és a B termék között. Volt szerencsém a másik (negatív) végletet is látni (otthon), na az tényleg vicc volt. Papundekliház. :D

M. Péter 2015.01.30. 23:56:41

@diggerdriver: Ennél bonyolultabb a dolog. Az alapelv az, hogy kell hogy legyen elég szoba ahhoz, hogy 10 éven felüli ellenkező nemű személyeknek ne kelljen egy szobában aludni, ha nem házastárak vagy élettársak. Ezen kívül az is meg van határozva az alapterület függvényében, hogy egy szoba hány személy elhelyezésére alkalmas, 10 év alatti gyerek 1/2-nek számít, 1 év alatti baba 0-nak.

Bonjour 2015.01.30. 23:57:35

@Zka: ez a kelta húszas számrendszer, a franciába a bretonból jött át, persze ma màr bretonok is franciák, bár ezt ők nagyon kikérik maguknak. Nagyon szeretem őket, mármint a bretonokat, az eredetieket. Néha olyanok, mint az asterix és gall, persze kisebb helyeken.

Csak hatvan és 100 között érvényesül ez, vagyis nem 2x20 a negyven, ellenben a 80 az 4x20. Csak a 70, 80, 90 tér el, a 20-as számrendszer logikájának megfelelően. Dánoknák is létezik.

Meg most megugliztam neked és én is meglepődtem, a dánokon kívül a walesiben (beszéli még valaki :)), ez hagyján, de ... Kapaszkodj meg... Állítólag, a grúzban, az albánban és a baszkban is.

A tízes szerintem azért terjedhetett el, mert 2x5=10 ujjunk van. De állítólag voltak 5-ös számrendszerek... Ezt is most olvastam. Persze egy kezük volt.

Na de kinek volt 20 ujja? :))))

Bonjour 2015.01.30. 23:58:36

...meGGugliztam... sorry

catnip cupcake 2015.01.31. 00:14:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hát igen, a térerő egy misztikus dolog. Egy ismerősöm lakóhajón él az isten háta mögött és saját bevallása szerint rendesen van térerő (3G is). Én ugyanennél a szolgáltatónál vagyok (Three) és sokszor csak az ablakból félig kilógva tudok telefonálni (igaz, a város szélén lakom).

A másik kedvencem, hogy munkába menet, amikor átszállok az egyik vasútállomáson, az épületbe belépve semmi térerő nincs, tiszta Faraday kalitka.

Vicces, hogy mindenki attól fél, hogy mi lesz itt, amikor jönnek majd a robot-autók meg hasonlók... először talán azt oldják meg, hogy legyen rendesen térerő:)

Bonjour 2015.01.31. 00:14:34

A poszt nagyon jó, szeretem az ilyen egyszerű de összefoglaló jellegű posztokat.
Minden elismerésem, hogy gyerekkel ment ki, holott Apukának otthon több segítsége lett volna (nagyszülők), minden elismerésem, pedig még alsós a gyerek, ha jól értem. Jót tett a gyerekkel (nyelv, világjárás), és mint anya is letette a bizonyítványt dicséretesre.

FutureFry 2015.01.31. 00:45:43

@geegee: Lehet, hogy tartósak, de szinte mindegyik amerikai házban tapasztaltam recsegést itt-ott. Pláne ha egy kicsit "siet" az ember bennük. Egyébként ez engem nem zavar, a nagyobb gond SZVSZ ott van, hogy nemcsak a családi házakat építik így, hanem a legtöbb apartmant is. Ott pedig a hangszigetelés jobban számít(ana), de egy ilyen konstrukciónál az szinte nulla. Lásd:
www.youtube.com/watch?v=Uhe4BZ2wyic

Mingalány 2015.01.31. 01:00:51

@Herr Géza: igen, teljesen igazad van, hogy sokszor csak kamu amit mondanak. De amikor már az interneten, a hirdetésben így van megadva, hogy csak egy főre, akkor nem tudom személyesre venni a dolgot. Még nem is láttak, hogy gyerekes vagyok...
Egyébkénkt meg fehér kolbászt enni 12:00 után? Micsoda szentségtörés!

FutureFry 2015.01.31. 01:04:53

@M. Péter: @pasztasuta: Csak nehogy valaki elfelejtse a titkosításhoz használt jelszavát az Egyesült Királyságban, ha a rendőrség kéri. Két évre lecsukhatják. Amerikában elvileg (meg néha gyakorlatilag is) megvéd ilyen ellen az Alkotmány 5-ik kiegészítése.

Giddy Lamb 2015.01.31. 01:18:45

@M. Péter: "De van sok állás az utcaseprőtől a szívsebészig, ahol a kutyát sem érdekli, hogy van-e az illetőnek facebookja vagy linkedinje, és ha van, akkor mi van rajta."

Igen, én is közéjük tartozom, meg a balett táncosok, a kőfaragók és a szimbolisták is, de hogy jön ez így ide?

Giddy Lamb 2015.01.31. 01:18:49

Vivien Ward óta tudjuk, hogy a Lambo befekszik a kanyarba, mint cica az ágyba...

a zajtó kzáródnak 2015.01.31. 01:18:53

rendhagyó térkép, amelyen az országok mérete a lakosságukkal arányos:
i.imgur.com/NKiC8gH.png

pl. az ausztrálok és a kanadaiak együtt majdnem harmadannyian vannak, mint a nigériaiak.
vagy:
banglades, pakisztán és nigéria lakossága együtt meghaladja egész európáét.

FutureFry 2015.01.31. 01:20:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @catnip cupcake: Lefedettség amerika (nemcsak) gyéren lakott vidékein: Gyakran, ha van is térerő az nem a szolgáltatótól jön közvetlenül, hanem valamelyik magánházból, egy a szolgáltató által adott "externder" által (ami tkp. egy internetre kötött mini-adótorony). Érdekes, hogy (legalább az általam ismert változatban) a tulaj nem mondhatja meg hogy ne kapcsolódjanak rá a sajátján kívül más telefonok (bár a sajátja prioritást élvez), pedig a tulaj internetkapcsolatát használja. Ráadásul ugyan úgy levonják az "airtime"-t (amerikai módi, hogy bejövő-kimenő hívások is keretet fogyasztanak, mivel nincs külömbség a mobil és rendes telefonszámok között) mintha rendes adótornyhoz kapcsolódna. És megakadályozandó, hogy elhurcolja valaki máshova (pl. Európába), hogy onnan is tudjon így telefonálni, GPS van benne és (elvileg) csak az előre programozott területen belül működik.

adg 2015.01.31. 02:06:23

@FutureFry: nem lattam meg, de felesegem tudott rola. Itt egy rovid cikk rola. m.smh.com.au/national/atm-explosion-attempt-backfires-in-darwin-20141230-12fpub.html
Az a vicc, hogy a hulye egesz jol felrobbantotta az automatat, aztan ott hagyta. Bar lehet, hogy a penzhez nem jutott volna hozza.
Azt hiszem, egy ideig torlesztheti az atm arat.

Es igen, winnellie darwin egyik kulvarosi suburbje, gyakorlatilag nem lakik ott senki, kereskedelmi es ipari ovezet a nagy resze.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.01.31. 02:10:29

@P.Elliot: nekem van egy Lamborghini-m. Igaz, használt, és csak 2 kereke van ;) (bicikli)

adg 2015.01.31. 02:28:37

@Herr Géza: @geegee: mi is konnyuszerkezetes hazban lakunk, es meg tudom erositeni, hogy soha ilyen keveset nem fizettunk meg futesre. :)
Amugy a faszerkezetu hazaknal a vizszigetelesre es a fakezelesre kell odafigyelni, valamint a megfelelo faanyag valasztasara. Ha eloregyartva keszul, mint a kepen, akkor ez meg is van oldva. Hosszutavon meg a megfelelo merevites es a jo kapcsolatok szamitanak, hogy amikor oregszik a haz, ne kezdjen nyekeregni szeles idoben. Plusz a rovarok, mar ahol vannak olyanok, tudnak komoly kart okozni.
Acelszerkezeteknel kb ugyanez, azok tartosabbak altalaban, nem nyekegnek kesobb sem. Rovar sem gond.
Magamnak acelvazasat csinalnek, ha mar konnyuszerkezet.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.01.31. 02:31:19

@Zoole[uk]: én egy Mercedes (...) márkakereskedèsben dolgoztam egy ideig, az egyik srác most privàtban csinàlja az autómat, ha érdekel akkor megadom a számát és ő hátha tud tanácsot adni!

SzZoole 2015.01.31. 02:47:11

@Szilvana1[Bucks, UK]: persze,hogy érdekel,csak kérdés,hogy hol dolgozik a srác?
Amúgy köszi:)

adg 2015.01.31. 03:07:42

@geegee: a domboldalas hazad baja tervezesi/kivitelazesi hiba, meg kell oldani, mert csak rosszBb lesz.
Rezgesnek sokkal jobban ellenall a fa, mert rugalmas, konnyebben tud mozogni, mig a vasbeton rideg, es ha nem eleg eros a rezgesbol eredo erokkel szemben, akkor reped.

A keszhazak nagy elonye, hogy gyarban legyartjak elore, tudjak biztositani a minoseget, a szakszeru technologiat, merteket, stb. Nem lehet osszehasonlitano acs jozsibacsi altal elpitett "olyantot en is tudok epiteni maganak feleannyibul" konnyuszerkezetes hazzal. Az valoban egy kalap szar sok eseteben, es nem csak az ara a fele, hanem az erteke is toredeke.

Temeszetesen - szerkezetileg - egy tegla vagy betonhaz tartosabb, de dragabb is, nehezebben valtoztathato kesobb, es a mai tartossagi igenyeket kielegiti a masik is. Konfortra meg jobb is altalaban. Ma mar altalaban nem kell egy haznak kibirnia 200 evet. 50 evre tervezunk normalisan, addigra ugyis elavul a haz is, a gepeszete mindenestul ezerszer, a helye, minden.

nincs1itt 2015.01.31. 04:00:32

@Mingalány: Szia! Érdekelne, hogy mi az a munka pontosan, amivel annyit lehet keresni, hogy részmunkaidőben, egyedülálló anyukaként még MÜNCHEN-ben lakást is tudjál bérelni, ami alsó hangon ott, főleg a belvárosban kb. 1000 eur!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.31. 04:37:03

@NagyságosSodalisO [eng]: Hät Zürichbe tuti nem fog... :-( Érdekes modon semelyiknek nem éri meg ZRH-BUD-t müködtetni.
Mondjuk nem panaszkodom, mert 188€-ért vettem februär közepére jegyet 2hete.
Tegnap néztem, ZRH-LTN oda-vissza 90€ az easyjettel märcius közepén... Meg is kérdeztem jobbik felem, hogy mit szolna egy londoni hétvégéhez? :-)
@nyuszigonosz(D) ESTP: Az autoszerelö? :-)))
@Mingalány:
"Viszont egyelöre a német és az angol után nem áll rá a szám a franciára, pedig már próbálkozom néhány hónapja. "
Még csak itt tartok, de ilyet, ha jot akarsz magadnak digger és rezsöfater jelenlétében ne mondjäl többet! :-))))
Amugy tetszik a posztod, és én is beälltam a 2. fölvonäst követelök täboräba. ;-)
@Herr Géza: :-)))
Nälam az automatavälto volt. Mert én tudok vältani, az automatavältos auto a "bénäknak" van. Mostmär csak olyan autot keresünk, aminek automata vältoja van. :-)))
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az a baj, hogy sokan csak az "ingyentelot" lätjäk...matekorän meg melegedtek...
Na meg a mäsik az, hogy ki sem tudjäk csöngetni egyben a telo ärät...
@Mirjam2: Félsz mi, hogy a végén még mästol is kapsz pénzt, ugye? :-))))
@Zoole[uk]: És mit szoljon akkor szegény Süti? ;-)

P.Elliot 2015.01.31. 04:48:22

@M. Péter:
Oszinten szolva ritkan olvasok magyar hireket. Jo szam lehetett osszetorni egy ilyen kocsit, nahat!

P.Elliot 2015.01.31. 04:49:32

@Babette .:
Vegre valamiben kulonleges vagyok! Szerintem van meg egy par dolog amirol sejtelmem sincs, hehehe...

P.Elliot 2015.01.31. 04:50:43

@Giddy Lamb: Tenyleg akadnak itt-ott jobb kocsik. De nem itt ahol lakok, abbol nagy botrany lenne!

FutureFry 2015.01.31. 04:55:04

@adg [Au, Darwin]: Esetleg a veszélyeztetett ATM-ekbe rakhatnának festékpatront (ami a pénzt használhatatlanná teszi - de legalább is megjelöli). Persze lehet, hogy volt benne:
www.commbank.com.au/about-us/news/media-releases/2006/010806-news-dyebombs.html

FutureFry 2015.01.31. 05:06:06

@adg [Au, Darwin]: Ja és tetszik, hogy a YouTube videót az "Education" kategóriába rakták fel...

rezsöatya 2015.01.31. 06:33:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): ezt az utalast - kerlek - elmagyaraznad? Mert nem vagyok kepben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 06:56:46

@Herr Géza: Nem ismerem sajnos a technikai részleteket, hogy miért kapott nedvességet/hogyan volt beásva, stb.De én is papundekliháznak hívom, kábé...:D Engem csak akkor fog meggyőzni, ha ötven év múlva is ugyanígy áll, minden gond nélkül... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 07:08:30

@a zajtó kzáródnak: Húú, de jó ez, köszi.Kicsit mondjuk pixeles...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 07:16:22

@adg [Au, Darwin]: Hát ez az. Erre vagyok én is kéváncsi, hogy beletették-e rendesen az anyagot, megfelelően választották-e ki őket, stb...Mindegy, valszeg egy 15 éven belül úgyis költözni kell, mert a gyerek ki fog repülni, kettőnknek meg túl nagy lesz.Addig meg csak nem omlik ránk... :-)

Amúgy errefelé is igen elterjedt a könnyűszerkezet, ami magánház, villa, az tkp mind ilyen.Szinte csak a nagy közösségi épületek vannak kőből.Nekem ez a hatalmas szürke kocka építőanyag tetszik, nem tudom, mi a neve, ami akkora mint két emberfej egymás mellett és ilyen porózusnak látszik.Állítólag könnyű darabolni, és marha haladós vele az építkezés.Szívem szerint ilyenből építenék házat, ha tehetném.Burkolni meg szintén az ilyen négyzetméteres nagyságú csempével burkolnám, az is nagyon tetszetős és valszeg haladós is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 07:23:38

@adg [Au, Darwin]: Értem, köszi.Az a ház nem a mienk, majd megoldja a tulaja, ahogy akarja... :D
Értem én ezeket a megváltozott igényeket, meg hogy csak 50 évre, mert elavul, de akkor kicsikét legyenek már olcsóbbak, az isten ne bökje már meg... :-) Az mégiscsak vicc, hogy egy ilyen papírház 6-8x annyiba kerül, mint egy hasonló méretű kőház(beton vagy tégla) Magyarországon.És az jó 200 évig, ez meg csak 50...Hát hol van ez rendjén?Sehol.Pedig az építőanyagok ára világpiaci mindkét országban.Nekem ez nagyon baxxa a csőrömet.

DieNanny CH 2015.01.31. 07:24:32

@Mirjam2:

Erről volt nemrég Svájcban egy felmérés, hogy míg 60 évvel ezelőtt 35 m2 volt az egy főre jutó lakóterület, ez mára 45 körüli lett (kb!), és hogy ejnyebejnye, a svájciak igazán visszafoghatnák magukat. - Mármint, svájci tudósok vagy kik csinálták, tehát önmagukon csóválták a fejüket.

DieNanny CH 2015.01.31. 07:36:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Én erre azt az egyszerű beállítást alkalmazom, hogy az ismerőseimet többféle kategóriára osztottam: család, jóbarátok, munkakapcsolat, stb. A képeket, hozzászólásokat ugyanígy töltöm fel, mármint, hogy melyik kategória láthatja. Pl, mikor hullarészegen egy szál neglizsében asztalon táncolok, azt csak a legszűkebb barátaim láthatják. Vagy akár az ismerőseim névsorát is beállíthatom, mely kategória láthatja. Tehát ha oda is ültetnének a gép elé, hogy most aztán jelölj be ismerősnek!, az sem lehet túl veszélyes.
Minden beállítás kérdése.
Persze, még mindig van mit tanulnom fb-n.

pasztasuta 2015.01.31. 08:09:46

@FutureFry: oké, de nem állásinterjúkról volt szó?

pasztasuta 2015.01.31. 08:20:32

@M. Péter: örülök, hogy van ahol már törvény tiltja, de ugye elvileg azt sem kérdezhetik meg, hogy tervezel-e mostanában gyereket, aztán mégis..a számítógéppel dolgozókhoz pedig: nekem elég volt elolvasnom a szerződésem meg a cég security policy-ját, és megértettem anélkül, hogy megalázó próbáknak vetettek volna alá az interjún, nahát..

rezsöatya 2015.01.31. 08:50:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Pl, mikor hullarészegen egy szál neglizsében asztalon táncolok, azt csak a legszűkebb barátaim láthatják..."

Majd ok megosztjak nyilvanosan, ne aggodj...! :DDD

**mimi** 2015.01.31. 09:13:16

@nincs_itt:
teljes munkaidőben dolgozik, már írta...

**mimi** 2015.01.31. 09:16:52

@Bonjour:
és lábujjak???? az smafu??? :))

Giddy Lamb 2015.01.31. 09:42:01

@rezsöatya: "csak a legszűkebb barátaim láthatják"

Igen az a legszűkebb 20-30 barát...
Nem értem az embereket, tényleg elhiszik, hogy van 1500 barátjuk?
Mellesleg nekem a legszűkebb barátnőm az csak egy volt, az összes többi már második, harmadik, stb. legszűkebb volt:))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 09:45:00

Na a hr-eseket hagyjuk, a kollegaim normalisak voltak, de amugy nem vagyok nagy velemennyel roluk,
tegnap meg a radioban volt egy musor veluk, meg a "videocévé"-rol.
marott kapartam a kormanyt, amikor azzal kezdtek, milyen nepszeru, es milyen sokat elmond, hiszen latszik, mennyire tudjuk eladni magunkat. Lathatoan nem zavarta oket a teny, hogy pl egy kodolonak, vagy geoize mernoknek kurvara nem kell eladni magat, hanem a szakmajahoz kell ertenie, mindegy, h fiu vagy buzi vagy ket feje van. Utana jottek azzal, hogy egyebkent kulfoldon meg plane igy van, hiszen ott orulnek, ha egy fenykepet kapnak a cevehez.
mindezt egy hr szakerto nyilatkozta.
ugyhogy ugorjunk....

Egy erdekes adatot mondtak, emlitettek egy kutatast, amiben 251ezer cv-t megvizsgalva megallapitottak, hogy52%-ukban van hazugsag,de minimum csusztatas.

adg 2015.01.31. 10:09:12

@Babette .: errefele tilos fenykepet tenni a cv-be, ha teszel, akkor altalanos esetben kihajitjak a szemetbe. Nyilvan mondjuk egy fotomodell eseten mas.
Ugyanigy a szarmazas, vallas, csaladi allapot, gyerek szinten tabu a legtobb esetben.
Mondjuk a szarmazas az eleg vicces, mert ha chiang jiong, vagy nbala mustafa nem irja oda a szarmazasat, attol meg sejtheto.

Ah, gyonyoru pc vilag... :)

2015.01.31. 10:33:39

@Babette .: Angliaban nem tesznek kepet a CV-be. Sajnos lattam magyarok altal angol ceghez bekuldott CV-ket amikben volt fenykep, ettol rogton komolytalannak tunik a jelolt (nem modell munkakorrol volt szo...).

M. Péter 2015.01.31. 10:34:14

@Giddy Lamb: Mert az írtad, hogy sok álláshoz kötelező a facebook.

DieNanny CH 2015.01.31. 10:38:39

@adg [Au, Darwin]:

Gondolom, ez a fénykép-dolog munkafüggő. Pl az én szakmámban a szülőknek fontos a nanny külseje (bár ez tényleg nem mérvadó, ha csak Nanny McFee-re gondolunk... :-DDD), meg egy gyerek is automatikusan a szép (-királylány, -herceg, -gyémántpalota) felé húz. De persze ez idővel változik. Pl egyszer régen egy anyuka mesélte nekem, hogy a gyereke 2 óvónője közül az egyik mint egy Barbie-baba (jó értelemben, tehát szép, hosszú hajú, vékony stb), minden gyerek vele akart lenni, aki, igaz kedves volt, de még pályakezdő, és még csak téblábolt a csoportban, míg aztán 1 hónap után a gyerekek inkább átszoktak a másikhoz, aki tyúkanyó-típus, gömbölyded, idősebb, és tapasztaltabb is volt.

2015.01.31. 10:38:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igy van, 100% lehet kontrollalni hogy ki mit lathat a Facebookodon. Egyszeruen nem ertem ezt a parazast hogy 'mindenki lathatja a fenykepeidet'. Nekem pl. az az alapbeallitasom kepekre hogy csak en lathatom oket feltoltes utan, es aztan egyenkent kivalaszthatom hogy kinek akarom megmutatni, elofordul hogy csak egy bizonyos embernek. Raadasul az egesz profilom rejtett, a nevemen kivul (ami nem a hivatalos nevem) semmit nem lathat belole senki kiveve ha bejeloltem ismerosnek.

Igaz Barát 2015.01.31. 11:07:50

@rezsöatya: Ha magyarázni kell, akkor már késő. :) Sajnálatos, hogy atyám szája se áll már rá a franciára. :P

adg 2015.01.31. 11:19:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: latod a peldad pont ala is tamasztja, hogy miert jobb, ha nincs fenykep a cv-ben. Csak a cv-t megnezve konnyen lehet, hogy tyukanyo a kukaban landolna, holott ha mindkettot elhivjak egy interjura, probanapra, akarmi, akkor kiderulne, hogy valojaban jobb az adott allasra, mint a sokkal szebb barbie. De a kinezete miatt kiesik. Hiaba valasztottak a gyerekek is barbiet eloszor, kesobb csak atpartoltak a masikhoz.

2015.01.31. 11:28:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Persze ha egy csaladnak dolgozol kozvetlenul az mas, ilyen esetben en is ragaszkodnek a fenykephez, kulonosen ha masik orszagbol jon az illeto es nem is lathatom eloben pl. mielott bekoltozik a hazamba, ez teljesen mas helyzet mint mas allasok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.31. 12:19:44

@Mirjam2: 0@adg [Au, Darwin]: igen, en mar tudom (toletek), de o hogyan mondja magat radioban szakertonek, ha ezt sem tudja??

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.01.31. 12:21:59

@Zoole[uk]: helyileg hol vagy melyik garage-ben?

FutureFry 2015.01.31. 13:04:47

@pasztasuta: Meg jelszóelkérésröl. De igazad van, kicsit szabadon asszociáltam.

pasztasuta 2015.01.31. 13:16:22

@FutureFry: No worries, csak előszörre nem tudtam hova tenni. :) De végülis a téma-réma kapcsolat alapján teljesen ok.

FutureFry 2015.01.31. 13:18:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hamár Nanny-filmek, németül úgy tűnik a Nanny lehet nőnemű ("Die Nanny"):
de.m.wikipedia.org/wiki/Die_Nanny
De hímnenű is ("Dér Nanny") (?) :
m.imdb.com/title/tt4201004/

Mondjuk (mint az itt már talán meg lett említve) a "DieNanny"-ről nszerintem nem éppen a német névelő jut eszébe az angol nyelvre állt agynak...

nincs1itt 2015.01.31. 14:35:48

@Dragonlady (now in Thailand): szerénysééééég!!! ugyanis, ismerem a müncheni viszonyokat. elég alaposan! előfordulhat, hogy nem olvastam a válaszát.

szóval, szerényséééég! Mert küldöm Szun Vu Kung-ot!

Mingalány 2015.01.31. 14:47:07

@nincs_itt: Mimi und Dragonlady arra céloztak, hogy egyszerűn a posztban írtam, hogy teljes munkaidőben dolgozom.
De rögtön szólj kérlek, ha tudsz olyat, amivel részmunkaidőben is megy a dolog. Az engem is nagyon érdekelne! :-)

Mingalány 2015.01.31. 14:56:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Mifelénk mindenki fényképes önéletrajzot ad le. A fényképek tök egyformák, fekete-fehérek, az alany hosszúujjú fehér ingben/blúzban van, nyakig begombolva néz ki féloldalasan a képből, nagyon koncentrálva. Bizonyára sokat segít a döntésben.

SzZoole 2015.01.31. 16:10:24

@Szilvana1[Bucks, UK]: Tudod mit,amit tudsz a sracrol,kuldj el mindent emailban.
Koszonom:)

FutureFry 2015.01.31. 16:11:19

@M. Péter: Ah, ezek szerint nem Osvárt Andrea a Nanny...

KissGecihuszár 2015.01.31. 16:41:28

HMMMMM,az ISTENI MIÜNCHEN! Ami engem illet; csak szuperlatívuszokban tudok beszélni az NSZK-ról úgy en bloc és ami Münchent illeti; nos az meg maga az erekció non plus ultrája! Először '89-ben töltöttem 3 hónapot -úgy volt, hogy disszidálunk, de Anyám befosott az arbeitsamtnál, aztán hazajöttünk, mert ő nagyon szerette az országot, mint ez utóbb kiderült...- Stuttgartban, majd '96-ban 2 hónapot Bonnban, úgyhogy van fogalmam arról milyen is az az igazi NSZK feeling. Münchenben eleddig sajnos csak 1-2 hetet töltöttem, de számomra már az is meggyőző volt abban a tekintetben, hogy igen, ezt a várost nekem találták ki. Bájdövéj; igen konkrét terveim közt szerepel, hogy én is "disszidáljak" ebből a k.oszlandből és épp egy Müncheni melólehetőség ügyében fogok a jövő héten konkrét tárgyalásokat folytatni, úgyhogy még az is elképzelhető, hogy akár összefuthatunk, feltéve, hogy van-e szándék?! "Szándék van..." További sok sikert és boldog életet kívánok Neked és más olyan honfitársamnak, aki úgy döntött, hogy az NSZK (GB, NL, CH, USA, CAN, AUS, etc) GDP-jének gyarapodásához kíván hozzájárulni. Minden tisztelet és megbecsülés nekik!!!!

nincs1itt 2015.01.31. 16:42:25

@Mingalány: elolvastam ismét a posztot, csak azt találtam, hogy 2 éves müncheni munkaszerződésed van.

blackhairlady 2015.01.31. 17:11:36

@geegee: Szerintem az Ytong. A mi otthoni hazunk is abbol keszult. Ugy fureszeltek a teglat ha kisebb meret kellett.

2015.01.31. 17:35:22

@nincs_itt: Elarulok egy titkot: control F gomb! Benyomod, beleirod hogy 'teljes', es csodak csodaja, az elso mondat ami feljon az ez: 'jó szervezés és iskolai napközi nélkül, ami már itt Münchenben - gondolom másutt is - nagyon általános, nem tudnék teljes munkaidőben dolgozni.'.

2015.01.31. 17:44:01

@Babette .: Hat lehet hogy nem talalt rendes munkat mert nem tudott egy normalis oneletrajzot osszehozni, igy lett, jobb hijan, szakerto :)

Herr Géza 2015.01.31. 19:32:06

@geegee: Ezt e marhaságot meg honnan vetted, hogy a készház drágább, mint a kő, ráadásul rögtön 6-8 szorosa... Soha, itt speciel kb. pariban vannak...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.01. 00:24:43

@rezsöatya: Ne haragudj, nem akartalak megbäntani, vagy rossz szinben föltüntetni!
Régebben te és diggie rögtön lecsaptätok az ilyen és ehhez hasonlo magas labdäkat. :-)
Most ez @Igaz Barát: -nak sikerült. :-)
Még egyszer elnézést, ha valami rosszat mondtam (irtam)!

DieNanny CH 2015.02.01. 16:48:19

@FutureFry:

Jó kérdés, mint hogy ez előjött itt valamelyik nap a 'nővérke' esetében.
Szerintem csak úgy 15-20 éve jöhetett be a köztudatba, mint az 'óvóbácsi' vagy fiú-au-pair. Igazából, ezt nem is tudom pontosan, mit jelent. Francia szónak tűnik.
Szóval, talán ezért van a 'der Nanny', ami nem is rossz, végül is a 'nanny' szó dadusnak fordítható.
Vagy pl babysitter is lehet fiú.

DieNanny CH 2015.02.01. 16:53:58

@nincs_itt:

A posztból:

"... mert jó szervezés és iskolai napközi nélkül, (...) nem tudnék teljes munkaidőben dolgozni."

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 01:59:17

@Herr Géza: Nem marhaság, ez a való élet....
Itt a svédeknél egy szar papírház 6-8szor annyiba kerül, mint odahaza Magyarországon egy ugyanakkora téglaház...

adg 2015.02.02. 03:48:29

@geegee: de te most a kortet hasonlitod ossze az eti csigaval. Nezd meg az arat egy sved teglehaznak meg egy sved papirhaznak, majd a fentartasi koltsegeit hosszu tavon. Ugy tudod osszehasonlitani.
A te peldadban benne van a magyar komuves nyolcadannyi bere is, osszehasonlitva a sved munkaseval, aki a keszhazat barkacsolja. Arrol nem is beszelve, hogy a keszhazhoz is van egy csomo helyszini munka, mint alapozas, foldmunkak, osszeszerepes, burkolas, mindez sved munkaberekkel szamolva.

Magyarorszagon egy jo minosegu konnyuszerkezetes haz ara kicsivel alatta van egy hasonlo szinvonalu teglahaz aranak, hasonlo muszaki parametereket figyelembe veve. Szoval hotechnika, gepeszet, stb hasonlo. Ide sorolhato a normalis szinvonalu keszhaz is.
Acs jozsi bacsi altal takolt hazak olcsobbak persze. :)

A passziv vagy kozel passziv hazak ara kb 30%-kal magasabb, mint egy hagyomanyos haze. De ezt megint nehez osszehasonlitani, mert az ilyen hazakban neha nagyon durva gepeszet mukodik, hogy minel nagyobb hatasfokkal ki tudja hasznalni a termeszet energiait.

adg 2015.02.02. 03:59:48

@geegee: na meg annyi, hogy jo kozelitessel egy csaladi haznal a teljes koltseg 30-40%-a a szerkezet koltsege, a tobbi a jarulekos marhasagok, mint pl foldmunkak, burkolas, nyilaszarok, beepitett butorok, szaniterek, gepeszet, kozmuvek... Szoval ha ketszer annyiba is kerul egy epulet szerkezete, az is csak kicsit nyomja fel az egesz haz arat.

Amugy erdemes a helyi sajatossagokhoz szabni a hazat. Svedorszagban nem tudom, mit epitenek, mo-n valoszinuleg teglat, nagy tomegkalyhaval, mert az a maniam. Itt pedig acel szerkezetu hazat epitenek magamnak, akar keszhaz formajaban is, hogy sporoljak a munkaberen.
De ezen sajnos nem kell meg gondolkodnom. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 08:51:11

@adg [Au, Darwin]: Hasonlítanám én, de az a baj, hogy nincsen svéd téglaház.Ezért hasonlítottam a svéd papírházat a magyar papírházzal, mert azt még tudom.
De igazad lesz, köszönöm a válaszod.
Nekem a rönkházak tetszenek de qrvára, sajnos nem tudom, hogy fenntartásra, élettartamra mennyire nehézkesek, de kívülről szépek.Odahaza Óbudán is van egy a szülői ház közelében.Gyönyörűen körbeépítettek egy élő fát, útban lett volna, de nem vágták ki.Asszem a tulaj felfogása is lehet skandináv volt, nem csak az építési módszer.Maxiriszpekt az ilyeneknek...

1984. 2015.02.11. 22:42:09

jo a poszt. szivesen olvasnek meg arrol miben volt mas Becsben ,mint Münchenben ?
azt nem ertemm, mi ez a sok teljesen mas temaju hozzaszolas.... de meg uj vagyok...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása