oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 06. 06:45,  Tél a spanyol tengerparton 207 komment

2015. január 06. 06:45 Határátkelő

Tél a spanyol tengerparton

Ember nincs, akinek a spanyol tengerpartról ne a nyár, a napsütés és a fürdőzés jutna az eszébe (esetleg az esti bulikkal fűszerezve). De mi a helyzet télen? Erről szól spanyol országfelelősünk, Roxi a Costa Braváról érkezett írása, aminek aktualitását egyebek mellett az is adja, hogy január 6. a spanyoloknál nagyobb ünnep, mint a karácsony.

karneval.jpg

„Nagyon furcsa egy olyan helyen lakni, ahol nyáron minden tele van turistával, aztán szeptember végétől gyakorlatilag megáll az élet. Gondolom, aki Magyarországon a Balaton környékén lakik, tudja, miről beszélek…

Itt június közepétől szeptember közepéig 100% pörgés van, hétvégén egy percet sem tudsz pihenni, aztán szeptember közepén szó szerint egyik napról a másikra minden kiürül.

Aki télen jön ide, meglehetősen unalmasnak fogja találni a helyet, valóban nincs sok minden, amit csinálni lehetne, nincs sok ember, nincs semmi… azért ez mondjuk nem igaz.

Itt Sant Feliu-ben, és a szomszédos Platja D’Arón, bár sok üzlet szezonálisan van nyitva, azért szerencsére van egy „365 días” (365 nap) program, ami arra hivatott, hogy azok az üzletek, melyek vállalják, hogy az év minden napján nyitva tartanak, adókedvezményekben részesülnek. Így vásárolgatni, étterembe menni mindig lehet, hiszen az üzletek, bárok, éttermek nagy része télre sem zár be (és vasárnap is nyitva van!).

Na, de mi történik ezekben a napokban?

December elején középkori fesztivál van Vicben, csak a legbátrabbaknak ajánlom, mi idén visszafordultunk, mert gyakorlatilag annyian voltak, hogy be sem lehetett jutni a városba.

Mindenképpen érdemes decemberi karácsonyi vásárokat keresni, hiszen ha nem Vicben, akkor Palson is van, vagy rá lehet guglizni az interneten, és a kisebb vásárokra elmenni, ott esélyesebb, hogy látunk is valamit a tömegen kívül.

Karácsony környéken megélénkül az élet. Katalóniában december 25. mellett 26. is ünnep, meg persze január 1. és január 6. is (három királyok, erről később), így ha valaki ügyesen sáfárkodik a szabadságával, akkor pár napot kivéve akár két hétig szabadságon lehet. Nagyon sokan ki is használják ezt, és lejönnek ide „telelni”.

Tél 16 fokban

A tél azért idézőjeles, legalábbis a hazai viszonyokhoz hasonlítva. Általában 6-8 fok van reggel, délutánra 15-16 fokig kúszik fel a hőmérséklet, szóval azért nem sokszor vannak itt mínuszok, tavaly télen talán egy hétig volt rajtam a téli dzsekim, idén volt egy alkalom, amikor a kocsim szélvédője picit deres volt, de kapargatni nem kellett…

A dél körüli órákban simán lehet kint üldögélni a teraszokon és kávézni. Mindezek ellenére azért sokan nem merészkednek ide ilyenkor, mert nagyon sok házban / lakásban nincsen fűtés.

Régen egyszerűen nem volt rá lehetőség, itteni kolléganőim mesélték, hogy gyerekkorukban nem volt fűtés, jó esetben egy kandalló az egész házra, de jól beöltöztek, így el lehetett viselni a hideget.

Ma is sok ház van, ahol csak egy kandalló van, így természetes, hogy ezek inkább nyaralók. Persze ma már az újabb építésű házakban kötelező a fűtés, és sok helyen utólag is beépítették.

Az év első fürdése

Visszatérve a téli programokra, a karácsony vásárt követően az újév első napján szinte minden tengerparti településen van „primer bany del any” vagyis az év első fürdése, amikor a bátrak megmártóznak a tengerben (ami 12-14 fokos kb.)

Január 5-én este pedig jön a 3 királyok felvonulása. Spanyolországban január 6-a talán nagyobb ünnep is, mint a karácsony, karácsonykor a gyerekek inkább csak kisebb ajándékokat kapnak, ha megütögetik Papa Tíót (ez egy farönk), de az igaz nagy ajándékokat a három királyok hozzák: Gáspár, Menyhért, Boldizsár, akik minden falu főutcáján végigvonulnak cukorkákat szórva a gyerekeknek.

A gyerekek itt nem a Mikulásnak, hanem a 3 királyoknak írnak levelet, hogy mit szeretnének, és ha rosszak voltak, nem virgácsot, hanem szenet kapnak (ez persze csoki…).

Leárazások minden mennyiségben

Január 6. után minden lecsendesedik… elcsendesedne, ha nem kezdődnének a leárazások (és itt a leárazások TÉNYLEG leárazások, nagyon komolyan veszik!).

Mivel Katalóniában a vasárnap zárva tartós nap, de itt mifelénk az imént említett adókedvezmények miatt ez nincs így, hát a gironaiak és a barcelonaiak is felkerekednek és vasárnap átruccannak egy jó kis bevásárlásra – elképesztő, hogy vasárnap este 6-kor mennyien vannak itt, szinte nyári a forgalom! Ettől eltekintve tényleg eléggé üres minden, ami azért sokszor kicsit hervasztó, de itt tényleg csak az unatkozik, aki unatkozni akar.

Mozi van, bárok, éttermek vannak, és szinte megszámlálhatatlan szabadtéri sportot lehet űzni! Nagyon jó túraútvonalak vannak a környéken, kezdő sétálgatós szinttől a komoly túrákig nagy szintkülönbséggel, nagyon jól kiépített kerékpárútvonalakkal.

Van polideportivo (sportközpont) mindenféle sportolási lehetőséggel (tenisz- foci pálya, konditermek, uszoda stb. - egy részük akár ingyenesen is!), bowling, és persze a nagyvárosi nyüzsgéshez sem kell messze menni, Barcelona 50 perc, Girona 30, Franciaország alig egy órányira van.

Februárban pedig kezdődik a Carneval, ami pedig már a tél temetését, a tavasz kezdetét jelzi. A húsvéti hétvégén indul az előszezon, hiszen ekkor lehet először kitenni a telt ház táblát, majd a nyári szezon a május elsejei hétvégével indul.

Eleinte csak hétvégente lesz tele minden, majd a nyári szünet beköszöntével újra megtelnek a nyaralók, a strandok, és újra „panaszkodunk” (már aki), hogy tömeg van…”

Roxi blogját itt érhetitek el.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr317045265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pasztasuta 2015.01.06. 18:12:04

@P.Elliot: most belegondoltam és a reggeli kekszen meg a nyári fagyin kívül nem is szoktam itt nagyon édeset enni. Najó ha valaki hoz a munkába házi tiramisut még az is lecsúszik.

Muscari 2015.01.06. 18:18:39

@diggerdriver: jo, van az a custardos szelet, de mi nem szerjuk annyira a leveles tesztat, azt meg mindig abba toltik. A custard viszont az almas pite melle nagyon finom.

@Zoole[uk]: . Az, hogy egy nyolcmillios varosban van nehany jo cukraszda nem lehet a magyar helyzettel osszehasonlitani, ahol meg nemi tulzassal minden saron van egy. De hagyjuk inkabb szerintem is.

Regebben olvastam valahol a magyar cukraszat hirnevevel kapcsolatban, hogy meg Izraelben is az a hir jarta, hogy ha valaki finom sutit akar enni, akkor keressen magyar cukraszt, mert ok a legjobbak, ok csinaljak a legfinomabb sutemenyeket.

**mimi** 2015.01.06. 18:19:19

@pasztasuta:
hmmmm...mondjuk egy jó kis pasztasutáért én is becserélnék bármilyen sütit...a lázánnyáról nem is beszélve :))))

kardio1 2015.01.06. 18:19:33

@M. Péter: régen itt is babszemet tettek bele, a figuràk neve màig az (fève)

**mimi** 2015.01.06. 18:21:03

@Muscari:
és mi az a custard ?

bocsi...tudatlan vagyok :)

P.Elliot 2015.01.06. 18:31:17

@geegee: En csak leirtam hogy miert nem vennek hazat az orszagomon kivul sehol...Meg en olyan nyugtalan tipus is vagyok. Menni, menni, erre-arra, nekem a nyugdijaskori fotel nem felel meg. Meg annyi szep hely van a vilagon, inkabb elnezelodnek, itt is, ott is...

P.Elliot 2015.01.06. 18:31:21

@**mimi**: En is! A lassagnat neked adom, nem igazan szeretem, de egy jo spagetti! Aldja meg az Isten azt aki kitalalta!

pasztasuta 2015.01.06. 18:32:34

@**mimi**: nekem mondod? :)))
Amikor még délebbre laktam, egyetem alatt dolgoztam étteremben; a fostalicska fizetést a vacsora legalább valamennyire kárpótolta. :)

P.Elliot 2015.01.06. 18:33:28

@pasztasuta: Tudod miert vadulok meg? A mortadellaert! Aminek olyan enyhe fokhagymas ize van, Velenceben ettem, De finom is volt! Itt is veszek hetente, de az ittenitol mindig meg kell kerdeznem hogy tenyleg rokona az ottaninak? Biztos nem teved?
A tiramisut nem szeretem mert kremes, laza, de szoktam csinalni a ferjemnek.

Muscari 2015.01.06. 18:37:00

@kardio1: biztosan nem elnenek meg onalloan, itt is ez a helyzet. A peksegeken kivul a kavezok kinalnak meg sutiket, de mar nem ragozom, hogy milyeneket. A fo szemont az, hogy sokaig elalljanak :-)

Aminek viszont nagyon orulok, hogy szinte mindenhol lehet kapni friss croissant-t es pain aux chocolat-ot. Ezek nagyon finomak, reggelire tokeletes egy kaveval. Magyarorszagon en egyetlen egy helyen ettem igazi croissant-t, egy francia peksegben, de mar az reg bezart.

Muscari 2015.01.06. 18:39:48

@**mimi**: a custard olyan, mint a vaniliasodo, de annal sokkal zsirosabb, mert tejszin is van benne. Nagyon finom! www.bbcgoodfood.com/recipes/2554644/homemade-custard

pasztasuta 2015.01.06. 18:42:16

@**mimi**: Hú a lasagne pont az egyik kedvencem. A másik meg a parmigiana. Mmmm

pasztasuta 2015.01.06. 18:55:56

@P.Elliot: Ha már felvágott akkor részemről prosciutto cotto & crudo, de azért a mortadella is megjárja.
Hú hogy be fogok vásárolni holnap. :))

blackhairlady 2015.01.06. 19:05:11

@P.Elliot: Ezek nem habosak, finom kremesek. Es picike poharak, pont eleg egy ebed utan. nezd meg a honlapjukon, nagyon ngayon finomak.
sweets.seriouseats.com/2013/11/we-try-all-the-desserts-at-the-olive-garden-recommendation-best-dessert.html
En Houston kulvarosaban lakom.

2015.01.06. 19:15:11

Erdekes hogy milyen kulonbozo izlesuk van az embereknek, meg sosem gondolkodtam ezen a kerdesen, de most hogy igen, rajottem hogy en kremes, habos sutemenyeket keptelen vagyok megenni, messze tul nehezek nekem. Ha mar mindenkeppen valami edeset akarok enni (ritkan) akkor boven eleg egy chocolate chip cookie vagy muffin. Teljesen el is felejtettem hogy letezik ilyen hely mint 'cukraszda'.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 19:28:51

@Mariannita:

A keleti és az osztrák-olasz cukrászattal nehéz versenyezni, ez tény. Az angolszász és a spanyol cukrászat kifejezetten egyhangú ezekhez képest.

Kubában meg csak az amerikai cukrászat volt, ott a spanyol hagyományok is kihaltak. Így aztán minden kubai tortának tök ugyanaz a tejszíníze van, csak a szín más. A spanyol cukrászatból szinte csak a flan maradt.

S van egy egyedi kubai deszert, ez annyira kubai, hogy még a "honnan lehet tudni, hogy kubai vagy?" amerikai viccsorozatba is belekerült. Ez az édesség: egy szelet normál zsíros sajt, rajta guayavalekvár, kb. 1:1 arányban. A legtöbb külföldi, amikor először látja, azt hiszi, ez valami vicc. Pedig nem, a kubaiak marha büszkék erre az édességre. A sűrű lekvár szuperédes, de sok kubai még meg is cukrozza.

Az átlag kubai számára a "nem kérek rá/bele cukrot" kifejezés értelmezhetetlen, ezt nyelvbotlásnak hiszi. A kávét eleve cukorral főzik, így ha valaki nem tesz bele cukrot, az kb. olyan 3 kanálnyit jelent csészénként. Az átlag kubai ezután még beletesz 5-6 kanálnyit.

Nekem, érdekes módon, mind a két verzió - keleti és az osztrák-olasz cukrászat is - tetszik, pedig a legtöbb ember csak az egyiket szokta szeretni a kettő közül.

Én meg a baklavát és a Sacher-tortát egyformán szeretem.

Hari Seldon 2 2015.01.06. 19:40:02

@kardio1:
Jól van. Nehogy már azt hidd, hogy megsértődtem. :-)
Úgyis tudom, hogy délen minden jobb...
Ja, kivéve az időjárást. Mert ott felétek iszonyatos meleg van. Szinte már trópusok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.06. 19:47:03

ennek a blognak az írója nincs közöttünk?
bodnarcsalad.blogspot.hu/

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.06. 19:54:00

@Mirjam2: krémes habos akkor jó, ha könnyű mint a lebbenő függöny.
ahhoz képest egy muffin vasmacska.

**mimi** 2015.01.06. 19:54:33

@pasztasuta:
a parmi...micsodáról még nem is hallottam...eszik vagy isszák ? :)))

**mimi** 2015.01.06. 19:55:54

@P.Elliot:
megegyeztünk :)

@Muscari:
nyammi...jó lehet...

hűűűű...de éhes lettem...

**mimi** 2015.01.06. 20:01:12

@Babette .:
bekukkantottam...láttam ketten is odanéztünk a határátkelőről.....

2015.01.06. 20:09:10

@Babette .: Lehet, de engem mar a krem gondolatatol is kiraz a hideg... Valahogy az allaga zavar, meg tul edes nekem.

blackhairlady 2015.01.06. 20:57:02

@Mirjam2: A krem nagyon sok fele lehet. Nem mind nehez, edes. Az allaga pedig attol fugg mibol keszul.

pasztasuta 2015.01.06. 21:01:00

@**mimi**: @Babette .: neeeem,amit Babette te írsz az -o ra végződik. :) Amiről én beszélek az egy padlizsános-paradicsomszószos-sajtos-tepsis food porn.

2015.01.06. 21:10:44

@Babette .: Neked is inkább kifele kellene készülnöd az ilyen vérnyomásnövelő cikkek olvasása helyett. :D :)

tanato 2015.01.06. 21:46:16

@Philosoraptor: Raptor neked van családod?Feleséged ,gyermekeid?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.06. 21:52:36

Na akkor én is belevaú...

Ha így végignézek magamon akKor nem úgy tűnik hogy nincsenek jó cukrászatok Londonban. Sőt...
Pontosan az a jó hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt.
Én úgy vagyok vele hogy a keleti édességek a baklavát kivéve ehetetlenek. Tömény cukor az egész. Képesek a fánkot cukorsziruppal átitatni.
A magyar cukrászat pont ott nyer mindenkivel szemben hogy a süteményeknek íze és állaga van. A krém az krém a hab az hab.
A süteményeket még egy ponton lehet elrontani. A krém és a tészta arányánál.
Egy fullasztó piskótánál csak a tömény krémes a rosszabb.
Egyensúly, ízek és mérsékelt cukor a lényeg. Ha bármerre eltolódnak az arányok már csalódás az egész.
A cukrászat kényes téma. A sütemény a látványával csábít. A látványa az egy ígéret. Ezért ha nem megfelelő akkor nagyobbnak érezzük a csalódást. Úgy érezzük becsaptak. A probléma az hogy mindenki más gasztronómiai élményt társít a látványhoz.
Pontosan ezért csak az egyszerűbb és ezáltal kevesebbet ígérő sütemények szélesebb körben népszerűek.
Egy egyszerűbb almáspite sokkal több embernek ízlik mint mondjuk a máglyarakás.
A cukrászat viszont nem az almáspitéről szól.
A cukrászat felerészben konyha és felerészben művészet.
Egy csodálatosan kimunkált fatörzstorta dióspiskótából és vajaskrémmel az egy esztétikai élmény.
Olyan mint egy költemény. Mint egy szimfónia. Mint egy estélyi ruhás nő az első randevún. Udvarolni kell neki mielőtt beleharapunk. Elfogyasztása egy orgazmus. Ráadásul gyerektartást sem kell neki fizetni.
:)))))))))))))))))))))))))

2015.01.06. 22:06:24

@diggerdriver: sutemeny definicioja. Legalabb az egyiknek kell bennelennie: turo, mak, dio
Ezek nelkul nincs suti
Baklava ehetetlen ragacs.
Cupcake cukrozott liszt fantazia nelkul

Azt hittem a tengerparti epitkezes, so maras, para temakorben adod hozza a 2 centedet

SzZoole 2015.01.06. 22:11:18

@diggerdriver: na mar ehez is értesz,kész ezer mester vagy:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.06. 22:20:16

@charlieharper:
Jó hozzáteszem.
Úgylátszik az én fizikai ismereteim hiányosak.
Mi az hogy sós pára?
A pára az elpárolgott víz. Természetes úton desztillálódott víz.
Hogy lehet benne só?
Az esőben miért nincs?
A tenger felől jönnek a felhők és semmi só az esőben.
Hogy van ez?

2015.01.06. 22:23:32

@Mirjam2: Nahat, ez erdekes. Nem akartam ma irni mert errol a posztrol semmi ertelmes nem jut eszembe, de erre a kommentre akkor reagalok, ha mar itt vagyok, bar valoszinuleg nem tul erdekes a hozzafuznivalom :D Csak mert en pont forditva vagyok igy es a muffint meg ezeket vagyok keptelen megenni mert nekem meg ezek tul szarazak, es amiben nincs krem azt nem birom lenyelni csak fel liter vizzel, a kekszeket is utalom. Mondom, nem tul erdekes, csak ugy megjegyeztem :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.06. 22:26:58

@charlieharper:
Ezen kívül még számtalan sütemény létezik.
Meg néhány alapvetés.
Süteménybe a mazsolán kívül kétféle gyümölcs elképzelhető.
Az alma és a meggy. Az alma viszont elképzelhetetlen fahéj nélkül mint ahogy a túró citromhéj nélkül és mák mazsola nélkül.
Ezek alapvető párosok.

A baklavában igazad van én fogalmaztam rosszul a LIDL-is baklava az ehető.

Shanarey 2015.01.06. 22:35:58

Spanyol tengerpart majd egyszer.

Sütemények túrós, lekvàros, citromos, csokis,na meg anyàm vaniliàs citromos krémből csokikrémes tetejű sütije a nyerő.

Na megérkeztem a Heathrow-ra, a taxi amit rendeltem, pedig sehol. Most vàrhatok egy óràt, amig ide ér :-(

kardio1 2015.01.06. 22:38:03

@Muscari: A pain au chocolat x nélkül van (az a többes szàm jele lenne itt). Egyébként itt chocolatine-nak hivjàk. En nem nagyon tudtam megszokni az édes francia reggelit. Jobban szeretem valami sossal inditani a napot.

kardio1 2015.01.06. 22:39:34

@Hari Seldon 2: Minden biztosan nem jobb. de amilyen furcsa volt nekem elsôre, megszerettem ezt a vidéket.

Muscari 2015.01.06. 22:40:36

@diggerdriver: basszus, úgy megkívántam egy kis finom sütit! Holnap csinálok almás pitét, az fix, már elkértem anyukámtól a receptet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.06. 22:40:47

@Shanarey(England) ISTP:

Valami komolyabb embert is rendelhettél volna a Zolikánál...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.01.06. 22:42:38

@diggerdriver: a kerdest nem ertem. Azt nem erted, hogy miert van sotartalna a paranak (vizben oldodo so)? Meg durva delutanom lesz, ugyhogy erre holnap

Sutemenybol nagyjsbol ugyanaz; meggy es alma. Mazsola kizarva. Lidles baklavat nem ismerem

@kardio1: nekem majdnem barmi johet a Le Notre cukraszdabol

Muscari 2015.01.06. 22:42:47

@kardio1: bocsika. Mikor először láttam, azt sem tudtam hogy kell kimondani :-) Nálam abszolút kedvenc, minden nap tudnék enni.

2015.01.06. 22:44:05

@mojyo: Ja igen, megis van hozzafuznivalom a poszthoz is, hogy a januari learazas, hat az egy nagyon jo dolog, igaz, hogy emiatt mindig buntudattal es anyagi csoddel kezdem az ujevet (#firstworldproblem), cserebe minden evben ki kell pakolnom a ruhasszekrenyt, hogy atrendezzem, hogy legyen hely az uj cuccoknak es ilyenkor fetrengek abban, hogy mennyi mindenem van, mint amikor a felnottek ruhaival jatszottam 3 evesen, es ezert az erzesert tokre megeri az egesz :D Nem vagyok buta liba amugy es az ev tobbi reszeben hanyok a fogyasztoi tarsadalomtol de a divat... az maaaaaas... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.06. 22:47:28

@charlieharper:
Charli, a párában elvileg nem szabadna sónak lenni.
Ha vizet forralsz a víz elpárolog de a só az edényben marad.
Nem értem a sós pára fogalmát.

kardio1 2015.01.06. 22:48:17

@diggerdriver: Elég szûkös a repertoàron a sütemény-gyümölcs pàrositàsra...

Shanarey 2015.01.06. 22:49:05

@diggerdriver:

Ebben igazad van, de nem Zolee az elkövető, mert ő nem ért rà. Biztos sok rosszat meséltél rólam, így kerestem màs megoldàst.
A màs megoldàs pedig egy Ungarische taxis cég itt Londonban, àm azt elfelejtették közölni, hogy kevés autóval rendelkeznek. :-( Na közben a sofőr hívott, hogy 25 perc és itt van.

kardio1 2015.01.06. 22:54:18

@Muscari: (Most fonetikusan irom) A sokolatint könnyebb kimondani, mint a pê o sokola-t (az e-n a ^jel a nazàlis hangot akarta jelölni :)

kardio1 2015.01.06. 22:58:23

@charlieharper: Az én kevenceim a Saint-Honoré, a Paris-Brest, de a macaron-ok is nagyon jok. De egy jo charlotte is jöhet bàrmikor. Van még több kedvencem is...

enrobag 2015.01.06. 23:05:04

@diggerdriver:
"a tengerparti "pára" nem azonos a
vizparolgassal kepzodo levego paratartalommal. A hullamveres miatt a hullamok
tarajan ill. a sziklas partokhoz csapodo hullamokkal nagymennyisegu finoman
PORLASZTOTT tengerviz kerul a levegobe. Ez a porlasztas - ellentetben a
parolgassal - atviszi a sotartalmat is a levegobe. Ezeket a par mikron meretu
folyadekcseppeket erzi az ember a tengeri levego belelegzesekor, termeszetesen
a sotartalmat az arra nagyon erzekeny izlelobimbok azonnal detektaljak.

A porlasztott tengerviz a parttol tavolabbra juto legaramlatokban ulepedni
kezd ill. elobb utobb "kiszarad" es soszemcsekke valik, amiket egy darabig
lebego allapotban tart a legmozgas, majd szelcsendes helyeken kiulepszik
es igy a tavolabbi videkeken mar nem erzodik a levego tengerparti sossaga.

Meggondolast erositi az hogy tenylegesen nem telitodott a Fold legkore
a tengeri soval.

Dr.CserfalviTamas
okl.vegymernok
c.egy.docens
BME Vegym.Kar"
Ha már témánál vagyunk, eljutottál már a tengerhez?

morsels (törölt) 2015.01.06. 23:08:10

En nem irok semmit, mert az az elo faba valo belekotes lenne.

nyuszigonosz 2015.01.06. 23:13:01

Nekem tetszik a spanyol poszt, mert ismerem a környéket.
Meg szeretem is.
Csak már régen nem jártam arra. Majd egyszer.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.06. 23:15:07

@enrobag:
Na. Ezt nem tudtam. Köszi a szakszerű magyarázatot.

Igen, tavaly láttam a tengert. Tényleg sós.:))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.01.07. 00:10:20

@Shanarey(England) ISTP: itt vagyok épp a T5-on,de nem a te neved van a megrendelon:(

SzZoole 2015.01.07. 00:12:22

@diggerdriver: en mindig pontos vagyok,inkabb várok 20 percet,minthogy kessek 1-et:)))

SzZoole 2015.01.07. 00:18:15

@Shanarey(England) ISTP: ez hülye duma,hogy kevés az autójuk.az AirPort £6 fizet ki egy parkolásért es ha csak 15 percet parkolsz az csak £3.
Igy sakkoznak ezek a hiénák
Minden parkolásnál keresnek £3-ot.az utas meg had várjon a terminalban addig.leggtobben igy csináljak
En öltönyös vagyok,komoly autóval es nem vicc

Muscari 2015.01.07. 00:51:51

@enrobag: na ez minden igényt kielégítő magyarázat volt, még én is meg vagyok elégedve vele :-) . Köszi, hogy leírtad, honnan ástad elő ilyen hirtelen?

P.Elliot 2015.01.07. 06:36:48

@pasztasuta: A tobbifele szaraz olasz szalamit is szeretem de a mortadella a szivem csucske.
Merrefele laksz Olaszorszagban?

P.Elliot 2015.01.07. 06:36:57

@maxval bircaman szerkesztő: Nem akartam elhinni es utananeztem hogy mifelek a kubai desszertek! 2 fajta szaraz kis sutemenyt emlitenek, a tobbi mind az amit irtal! Nahat!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.07. 07:15:54

@charlieharper: sütemény definíciója, krem es tejszinhabi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.07. 07:29:41

@Zoole[uk]:
Ki beszélt itt pontosságról?
Én komolyságról beszéltem.
::)))))) '

2015.01.07. 07:51:37

@tanato: Koszi a linket, ez erdekes hir. En kimondottan orulnek ha vegre elkulonitenek a ferfiakat a noktol ezeken a jaratokon, mivel valoban rengeteg idot vesz igenybe es feszultseget okoz az utasok 'ultetese'. Nem normalis dolog hogy az egesz orszagban szigoru szegregacio van, aztan hirtelen egy kis zart terben megprobalnak ferfiakat es noket egymas melle ultetni. Sokkal egyszerubb lenne a szegregalt gep, legalabb belfoldi jaratokon (kulfoldi jaraton gondolom emberi jogi eloirasokba utkozne?). Eddig minden alkalommal helyet kellett cserelnem felszallas elott (altalaban egyedul utazom, igy konnyen lehet velem 'sakkozni'), es sok veszekedes is kialakul az utasok plusz a szemelyzet kozott az ultetes miatt.

2015.01.07. 07:53:14

@blackhair-lady: Elhiszem, de semmi kedvem kiserletezni, mar ranezesre sem szimpatikusak nekem a kremes-habos dolgok.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.07. 07:54:38

@**mimi**: köszi!!! :)

@qkuc: hát valami olyasmi :D

@pasztasuta: :D:D még egy kicsit tanulmányozhatom a térséget nem?

az mégis csak jobban hangzik, mint ilyen kamu környezetvédelem a la Áder

@diggerdriver: köszi :)

@Mirjam2: olimpia is? jesszusom ... azt még nem is néztem

2015.01.07. 07:56:42

@mojyo: De nagyon is erdekes es fontos tema! :))) Elemezzuk tovabb: nekem a muffinon kivul a 'ready made' sutik jonnek be amiket UK-ben lehet kapni, mint pl. Mr Kipling's 'exceedingly good cakes' :) www.mrkipling.co.uk/.

2015.01.07. 07:58:27

@DavidToth: Hat pedig jobb ha felkeszulsz lelekben: www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/olimpia-2024-magyarorszag-jo-esellyel-palyazik-a-rendezesre-2365697

Anyagiakban is felkeszulhetsz, mert nem lesz olcso, de megeri!

pasztasuta 2015.01.07. 10:11:57

@P.Elliot: Toszkán Nagyhercegség :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.07. 10:20:10

@Mirjam2: nekem errol az jutott eszembe, h baromi konnyu lenne egy olyan szoftvert csinalni,ami a foglalasok alapjan kisakkozna az ulohelyeker.persze en nem tudnam megcsinalni de elegge tetris.szeru problemanaj hangzik. (udv a bangkoki repterrol)

2015.01.07. 10:20:59

@DavidToth: Idezet a cikkbol: 'Magyarország igazi sportnagyhatalom'. Hat erre azert buszke lehetnel!

2015.01.07. 10:23:32

@Dragonlady (now in Indonesia): Wow, you made it!!! :))) Szuper, nagyon orulok. Sajnos most nem tudok FB-ozni mert 5 perc mulva kezdodik az oram es fel kezzel ebedelni probalok, de ez nagyon jo hir rolad. A szoftverrel kapcsolatban valoszinuleg igazad van, kitalalhatnanak valamit, mondjuk az egesz szaudi legitarsasag egy nagy kozepkori sz*r, csak azert repul veluk barki mert muszaj, monopoliumuk van belfoldi jaratokon.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.07. 10:29:58

@Mirjam2: van ilyen, én például nem szeretem a sötét színű sütiket, meg a sötét színű fagyikat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.07. 10:47:26

@Mirjam2: nem vagyok meglepve....
Off: vmelyik indiai jarat utasai allnak sorban itt elottem, kb mindegyiknek van a kocsijan egy samsung laposteve. Modrn Mariahilferstrasse? :-)

adg 2015.01.07. 11:18:54

@Mirjam2: fene ezt a nyugati liberalizmust, erkolcsi nihilt. Egyaltalan minek utazhatnak nok repulon? Vagy ha mar megis, miert az utasterben? Minden problema meg lenne oldva, szegregalni sem kene.
Apropo, a repules nem okoz mehnyakcseppkovet, mint a vezetes?

P.Elliot 2015.01.07. 11:37:41

@pasztasuta: Szep arrafele! Szerencses vagy!

Muscari 2015.01.07. 12:05:53

@Mirjam2: hát neked már totál angol ízlésed van, az biztos :-) Viennese whirls-t szoktam időnként én is venni, de a többi az annyira mű.

Muscari 2015.01.07. 12:07:06

@Dragonlady (now in Indonesia): szuper, jól vagy? Ezek szerint nem zuhant le a gép :-)

2015.01.07. 12:34:23

@Babette .: Sotet szinu fagyi??? Most gondolkodom, hogy szeretem-e vagy nem... Ooo... Fogalmam sincs! :)

2015.01.07. 12:38:03

@Dragonlady (now in Indonesia): Samsung laposteve? :) Indiaban relative dragak az elektronikai eszkozok, aki teheti kulfoldrol hozza, mondjuk inkabb kamerat / telefont / laptopot szoktak, lapostevet meg nem lattam, nem semmi! Egyszer kerte valaki tolem hogy legkozelebb vigyek neki Angliabol egy hutot mert ott olcsobb :))). Ezen akkor nevettem, de a tevebol kiindulva lehet hogy nem is volt annyira elszallt otlet. Az biztos hogy Bangkok tele van kozeposztalybeli indiai turistakkal, en rengeteggel talalkoztam az osszel.

Off: tenyleg szuper hogy ott vagy! :)))

2015.01.07. 12:40:32

@Muscari: En igy szulettem, az egyik elso dolog ami megfogott Angliaban az a Mr Kipling's cherry bakewell volt, mar rogton az elso par napban. Sosem ertettem miert jarnak az emberek cukraszdaba, de most valamennyire megvilagitottatok a kerdest!

2015.01.07. 12:47:56

@adg [Au, Darwin]: Igaz, meg az a szerencse hogy nem vezethetik a gepet, kulonben tenyleg minden osszeomlana! (Bar az Emiratusokban mar van egy noi pilota, oda mar beferkozott a Gonosz: www.theguardian.com/world/video/2014/sep/28/mariam-al-mansouri-uaes-first-female-fighter-pilot-video). A noket tenyleg legegyszerubb lenne tevehaton a pasik utan inditani egy kulonitmenyben.

Kulonben ez annyiban nem vicces hogy rendszeresen latom: pasik a 'pickup truck' legkondicionalt utastereben ulnek (hiszen ok vezetnek...) es hatul a 'csomagtartoban', a tuzo napnak kiteve (termeszetesen jo meleg fekete zsakokban) zotykolodnek a noi csaladtagok :(

Mariannita 2015.01.07. 14:36:30

@M. Péter: a baszk neve pedig errege erroskoa, de ez nem egy helyspecifikus étel/szokás, így nem gondoltam, hogy katalánul kellene megneveznem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.07. 16:42:32

@svédnyugger: Nem is merem személyesen, csak róla tudtam, hogy egy svéd "nyugger" mármint régóta kint élő magyar.És egy ideje eltűnt innen.Aszittem csak nikket váltott valamiért.De kösz a választ. :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.07. 21:31:10

@Mirjam2: de, rohadt büszke vagyok, igazad van ... de ha mégsem, akkor dolgozom rajta hogy büszke legyek :)

2015.01.07. 23:18:18

@tanato: Ahhoz még túlságosan fiatal vagyok. :)

Családos emberek még nem költöztek ki külföldre eddig, csak egyedülállók? Én azt értem, hogy családdal sokkal nehezebb (rengeteg pénz, mi lesz a gyerekkel), azt nem értem, hogyha nekem szar valahol (és ezt be is ismerem magamnak, ami fontosabb), akkor miért nem változtatok. Mire v. miért várnak ezek az emberek, ha úgysem lesz jobb Mo.-n élni? Nyugodtan utálhat bárki, de nekem ez kiveri a biztosítékot, amikor valaki azt mondja, hogy ő már 40 éves, minek tanuljon nyelvet, meg hogy a családja... De ettől függetlenül ezt is elfogadom. Amit nem tudok elfogadni, és már tele van a hócipőm ezzel, az az állandó nyivákolás, de mindenért. Itt vissza is érünk ahhoz, hogy akkor miért nem akar valamit tenni a helyzete ellen. Az szörnyű egy családban is, meg párkapcsolatban is, hogy az egyik fél kint van, a másik meg nem. Szóval ilyen helyzetben tényleg csak az lehet a megoldás, hogy mindenki megy.

2015.01.07. 23:21:09

@Babette .: Nem mintha rám tartozna, ha nem vagy boldog (nah nem a párkapcsolatra értem), akkor nem jó helyen laksz. Nyilván mondani könnyű, csinálni már nehezebb. :)

kardio1 2015.01.07. 23:32:45

@Philosoraptor: Arra, hogy fiatal vagy még a csalàdhoz: Ma volt nàlam egy hàzaspàr, a férj 78 éves. Idén ünneplik a 60. hàzassàgi évfordulojukat. Es szemmel làthatoan szerették egymàst. Nem semmi!

2015.01.08. 00:21:29

@kardio1: Vannak ilyenek is. :) Szerencsére nem vagyunk egyformák. Nekem most sokkal fontosabb céljaim vannak, "mint" a család. Majd annak is el fog jönni az ideje. De lehet, hogy nem, és örökké agglegény maradok! :D

Shanarey 2015.01.08. 01:21:45

@Zoole[uk]:

Sajnos nem hülye duma, mert ezt ők nem mondták, ezt én találtam ki, abból hogy nem ér oda a taxi csak sokkal később.
Na meg elkérték a járatszámot hogy lássák, mikor száll le a gép.
A gép korábban szállt le, és már várt az SMS a telefonomon, amint bekapcsoltam, hogy késni fognak. Na de több mint egy órányi késés az nem magyarázható mással.

tanato 2015.01.08. 07:44:59

@Philosoraptor: Barátnőd van ,aki veled fog tartani?jelenleg a szüleiddel laksz még?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 09:24:02

@Philosoraptor: nem is azzal van a gond, hanem egy házasságban nem egyszemélyi a döntés...az emberem ilyen szempontból nehéz eset...

2015.01.08. 10:23:00

@tanato: Nincsen és nem. De ez nálam nem befolyásol semmit. Ha lenne, akkor is mennék. Mert érzem a zsigereimben, hogy meg kell próbálni. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása