oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 25. 06:50,  Határátkelés Ausztráliában – elintézendő ügyeink 421 komment

2014. november 25. 06:50 Határátkelő

Határátkelés Ausztráliában – elintézendő ügyeink

Ma azoknak próbálunk a kedvébe járni, akik Ausztráliát szemelték ki életük színterének, vagy legalább már egyszer eljátszottak a gondolattal (és vagyunk így egy páran szerintem). Van, aki nem csak eljátszott a gondolattal, hanem meg is lépte, ők az Ausztrália A-tól Z-ig blog szerzői, akik a praktikus információkat összegereblyéző sorozat legújabb részét vállalták be és írták is meg (ami nem pontos benne, az szinte biztosan az én művem). A mai kicsit talán más lesz, mint a korábbi hasonló írások Németországról, Nagy-Britanniáról és Ausztriáról, sokkal szubjektívabb, de azért a hasznos linkek sem hiányoznak. A kiegészítéseket, pontosításokat természetesen ma is várom és szívesen fogadom, hiszen közös érdek, hogy a lehető legpontosabb tájékoztatással szolgáljunk így, közösen.

DSC_0005-W1200.jpg

„Amikor 2013-ban elindultunk hátizsákkal Ázsiába fél évre, azt gondoltuk, hogy ennyi utazás meg világlátás biztosan hosszú időre elég lesz. Nem így lett, Ausztrália keresztülhúzta a számításainkat. Az ázsiai utazásunk végén csupán 3 hetet töltöttünk el Sydneyben, de ez elég volt ahhoz, hogy rögtön azon kezdjünk gondolkozni, hogyan tudnánk ide visszajönni.

Hamar meg is találtuk a módját, a tanulói vízum mellett döntöttünk. Egy MBA végzettség már korábban is a tervek között szerepelt Zolinak, úgyhogy összekötöttük a kellemeset a hasznossal, és a Sydney-i Holmes Institute-ot választottuk a képzésre.

Tavaly október közepén érkeztünk meg Sydney-be, így immár több mint egy éve vagyunk itt. Úgyhogy itt az idő egy kis visszatekintésre, mi is történt velünk ezalatt az egy év alatt, és hogyan látjuk most Ausztráliát, azon belül is Sydney-t.

Ezen felül igyekszünk pár tippet is megosztani az itteni élettel kapcsolatban azoknak, akik szintén egy hasonló kalandot terveznek Ausztráliába. (Figyelem, ez egy igencsak hosszú, és SZUBJEKTÍV bejegyzés lesz, mi szóltunk… :))

Habár korábban már mindketten több országban is eltöltöttünk hosszú hónapokat, először vagyunk távol otthonunktól egy huzamban 1 évig. Ráadásul fizikailag ennél messzebbre már szinte nem is nagyon lehetnénk a családunktól, barátainktól (na jó, Új-Zéland még messzebb van…).

Már az elindulásunkkor tisztában voltunk azzal, hogy habár Ausztrália és azon belül is Sydney a világ egyik legélhetőbb országa, városa (Sydney egészen pontosan a 7. a világon), azért az otthoniaktól való óriási távolság és az itteni beilleszkedés valószínűleg nem lesz zökkenőmentes. Igazunk lett… :)

Fontos link
Bevándorlási ügynökségek hivatalos listája

DSC_0063-W1200.jpg

Munkalehetőségek

Talán ez az egyik legfontosabb tétel, hiszen otthonról azt hallani, hogy húúú, Ausztráliában (Sydneyben) aztán csak az nem tud dolgozni, aki nem akar. Röviden: ez tényleg így van. Munka az van rengeteg.

Mi az elmúlt évben padlókat csiszoltunk és építettünk, felszolgáltunk, kisegítettünk konyhákban, építkezéseken dolgoztunk, kerteket gondoztunk, hétvégi piacokat építettünk és bontottunk, TV-t és antennát szereltünk, bolti eladók voltunk, költöztettünk és szórólapoztunk. Úgy, hogy korábban sohasem végeztünk még csak hasonlókat sem, így tapasztalatunk sem volt egyikben sem. Mégis elég volt annyi, hogy akartunk dolgozni.

A munkák nagy részét eleinte itteni magyarokon keresztül szereztük, de sokszor az is elég volt, ha végiglátogattunk pár kávézót munka iránt érdeklődve, és rögtön fel is vettek.

Az egyértelmű, hogy a vendéglátás és az építőipar elképesztő ütemben pörög, és gyakorlatilag mindig szükség van új emberre, akár tapasztalattal, akár anélkül. Természetesen azért csodákra senki se számítson, tapasztalat nélkül a minimálbér dukál (~16 AUD / óra), de munkától függően olyan ~20 AUD-ot is meg lehet keresni óránként.

A problémát általában az szokta okozni, hogy nehéz egy fix, teljes idős, konstans állást találni, mindig 2-3 különböző munkáltató között kell libikókázni, hogy kinél mikor van éppen munka. Ez hosszú távon nagyon stresszes és macerás.

Rengeteg új dolgot tanultunk az egy év alatt, alázatot, tiszteletet, kitartást, alkalmazkodást, amiket nagyon hasznosnak tartunk. Viszont ami negatív, hogy azért tanuló vízummal és a hozzá járó munkavállalási engedéllyel a képzettségünknek és tapasztalatunknak megfelelő pozíciót nem könnyű szerezni, az ilyeneknél már az ausztrálok egyértelműen előnyben részesítik a saját nemzetükhöz tartozókat.

IMG_20131102_102911-W1200.jpg

Azt látjuk, hogy ha már PR (Permanent Residency, kb. letelepedési engedély) státuszban van itt valaki, annak jó pár fokkal könnyebb a helyzete, de ha nincs valami nagyon speciális tudása, akkor őt is csak alsóbb pozícióba veszik fel első körben.

Itt is igaz, hogy kitartó és kemény munkával vagy egy jó szakmával (jó azt jelenti, hogy amire itt szükség van) kitermelhető egy nagyon kellemes életszínvonal, de érdemes az elvárásokból eleinte visszavenni, hisz többnyire végig kell járni a ranglétrát itt is.

Az számít elsősorban, hogy milyen és mennyi ausztrál munkatapasztalata van az embernek, az otthoni referencia szinte egyáltalán nem érdekes, itt újra lentről kell kezdeni, egyértelműen ezt a lépcsőfokot a legnehezebb megugrani. Andinak kb. fél évbe telt megszereznie egy duty manageri pozíciót, Zolinak pedig majdnem egy évbe, hogy felvegyék egy IT céghez mobil applikáció üzletágvezetőnek.

TIPP: Ha valamilyen építkezéshez közel álló szakmád van (gipszkartonos, vízvezetékszerelő, padlócsiszoló, stb.), szinte biztosan el fogsz tudni helyezkedni 16-25 dollár/óráért. Ha esetleg vendéglátós végzettséged, tapasztalatod van (szakács, felszolgáló, barista, stb.) azzal is viszonylag hamar menni fog a munkavállalás 16-20 dollár/óráért. Menedzseri, irodai munkákat sokkal nehezebb találni, az még komoly otthoni tapasztalattal is akár 4-8 hónap lehet, mire felveszik az embert.

Fontos linkek
Ausztrál Bevándorlási Hivatal
Ausztrál kormányhivatalok
Hiányszakmák listája
Jobsearch
CareerOne
Seek
MyCareer
Careersonline

Árak

Sydney iszonyú drága. Pont. Habár az előbb említett 16-20 AUD / óra bér elsőre nagyon jól hangzik, azonban az is tény, hogy ebből gyakorlatilag éppen hogy csak megélni lehet.

Egy egy hálószobás lakás Sydney-ben 300-500 AUD hetente, a bevásárlást ritkán lehet megúszni alkalmanként 100 AUD alatt, és ha egy autót is fenntart az ember, akkor annak az évenkénti regisztrációja, vizsgáztatása minimum 1500 AUD.

A helyi bkv bérlet heti ~50 AUD, gyorskajáldában is minimum 10-15 dollár egy étel. Ha pedig néhanapján valami szórakozásra is van igény, az bizony 50 dollár alatt ritkán jön ki fejenként, pláne a 6-10 dolláros pohár sörrel.

DSC_0001-W1200.jpg

Mindehhez pedig a diákvízumnál hozzátartozik a kifejezetten drága oktatási költség, amit valahogy ugye ki kell termelni, félre kell tenni. Mindezek egyértelművé teszik, hogy Sydney-be valami megtakarítás nélkül elindulni nem tanácsos, ilyen szempontból ez itt nem a szerencsevadászok országa. (Nyílván vannak kivételek, de azok csak ezt a szabályt erősítik)

TIPP: Érdemes a szupermarketek heti reklámmagazinjait nézni, mert ott elég jó kis ajánlatokat lehet találni. Ezen kívül a bevásárlóközpontok „foodcourt” részein fél 4 körül 50%-os akciókat csinálnak, hogy az aznap megmaradt ételeket kiszórják, így a szokásos 10-15 dollár helyett 5-8 dollárért lehet nagyon korrekt kajákat enni. És a legtutibb dolog a rendszeres hétvégi lomtalanítás a gazdagabb környékeken, ahol pl. mi a kanapénkat, a szekrényeink nagy részét, és az LCD TV-nket (!!) találtuk. Fogyasztói társadalom van itt, kérem szépen, annak minden szépségével és visszásságával.

Fontos linkek
Property
RealEstate

Üzleti lehetőségek

A véleményünk egyértelműen az, hogy Ausztrália az új Amerika. Ha valaki elszántan, bátran, kis üzleti gógyival megáldva idejön, és nem fél vállalkozni, akkor az előbb vagy utóbb, de megtalálja a számítását. Már természetesen ha kibírja az előbb említett nagy távolságból és drágaságból adódó nehézségeket.

Rengeteg példa található az ismeretségi körünkben, akik valamilyen végzettséggel idejöttek, majd két év múlva egy totál más szakmában elhelyezkedve alapozták meg a jólétüket. Legyen az költöztetés, TV-, és antennaszerelés, takarítás, szökőkút-építés vagy akár padlócsiszolás.

Ausztrália nagyon nagy mókamester, hiába érkezel meg egy jól végiggondolt tervvel ide, nagyjából 2 hét múlva szinte biztos, hogy a terved a kukában, és valami olyan dolgot csinálsz, amit 1 éve még kiröhögtél volna.

Ez abból is adódik, hogy rendkívül könnyű elkezdeni egy vállalkozást. A magánvállalkozói engedély megszerzése nagyjából 10 perc az interneten, az adózásnál meg rengeteg leírható kedvezményt lehet igénybe venni, akár számla nélkül is.

Ha már a számlánál tartunk: szigorú számadású számlatömb? Hahahahaha, na az meg mi, ugyanmár! Fogsz egy sajtfeclit, ráírod a Te meg az ügyfél adatait, az összeget, és csókolom, kész is számla. Sőt, ha kártyáról vásárolsz valamit, akkor még a kapott számlát sem kell megtartanod feltétlen, ott a kártyán a vásárlás bizonyítéka.

Habár a nyereségadó nem kevés (30%), viszont az áfa csak 10%, és ahogy írtuk, sok lehetőség adódik a költségek elszámolására. Ebből adódóan az adófizetési hajlandóság kifejezetten magas, mert egyszerűen nem éri meg a büntetést megkockáztatni…

TIPP: ha egy párként jöttök ki, akkor érdemes partnership-et létrehozni, mivel ebben az esetben az adómentes jövedelem határa dupla akkora (~36.000 AUD / év)

Fontos linkek
Minden, amit egy üzlet indításához tudni érdemes
Ausztrál Üzleti Szám (ABN)
Adóhivatal

IMG_20131206_071754-W1200.jpg

Társadalombiztosítás, nyugdíj

Az ausztrál társadalombiztosítási rendszer különbözik a legtöbb fejlett ország társadalombiztosítási rendszerétől. Az ausztrál kormány általános alapból folyósítja minden személy nyugdíját, és azt nem egyéni és munkaadói hozzájárulásokból kialakított társadalombiztosítási alapból fedezi. Ennek következtében az ausztrál nyugdíj a jövedelmi és vagyoni viszonyoktól függ.

Az egyének számára az ausztrál társadalombiztosítási kifizetéseket a Department of Human Services (DHS) folyósítja. Nyilatkozni kell a teljes jövedelmi és vagyoni helyzetünkről, ha ausztrál nyugdíjat akarunk igényelni.

Az Ausztrália és Magyarország közötti megállapodás értelmében összeadhatjuk az Ausztráliában töltött tartózkodási időt és a magyar társadalombiztosítási rendszerben felhalmozott időszakot.

Amennyiben Ausztráliában vagy Magyarországon élünk, a két ország közül bármelyikben benyújthatjuk az ausztrál Age Pension iránti igényt, ha elértük a korhatárt, és az Ausztráliában töltött tartózkodás és/vagy a magyarországi társadalombiztosítási rendszerben szerzett évek összege meghaladja a 10 évet.

Fontos linkek
Human Services
Társadalombiztosítási megállapodás Magyarország és Ausztrália között (magyarul)
Egészségügyi Biztosítás

Közlekedés

Sydney belvárosában az autót el kell felejteni, mivel a parkolás akár 30-40 AUD is lehet óránként. A tömegközlekedéssel nincs problémánk, kiszámítható, kiterjedt, általában pontos. Viszont az óriási távolságok miatt adott esetben akár 1,5 órát is simán el lehet buszozni, vonatozni.

Ha csak tehetjük, inkább a hajót választjuk, mivel a hajózás is a közlekedés szerves része, és egyszerűen imádnivaló. Mi csak úgy hívjuk magunk között a hajós utazásainkat, hogy „komp-enzálunk”: legyen bármilyen rossz kedvünk is, a kis tengeri kompok ringatózása a Sydney öbölben az Operaház előtt minden bút és bánatot elmulaszt. Örök kedvenc.

IMAG0105-W1200.jpg

Viszont ha autóba kell szállnunk, bizony az sem jelenti egyből, hogy fel kell hogy menjen a pumpa a fejünkben. Habár az autós forgalom nagyon zsúfolt tud lenni, ennek ellenére elképesztő budapesti szemmel, hogy mennyire lazán, intelligensen, a szabályokat betartva vezetnek itt az emberek.

A zippzár elvet mindenhol betartják, nem kell harcolni, hogy beengedjenek valahova, dudálás ritkán hallható, egymásra anyázást meg mutogatást pedig talán ha 2x láttunk az elmúlt évben. Nem volt könnyű megszokni ezt a mentalitást, de most már nagyon élvezzük, és nekünk is sikerült belelazulni a helyi viszonyok közé.

Valószínűleg ez a mentalitás azért annak is köszönhető, hogy nagyon betartatják a szabályokat a rendőrök, és ha valamit áthág az ember, az azonnal súlyos dollár százasokba kerül. Egyszerűen nem éri meg szabálytalannak lenni.

A sok autó viszont sok közlekedési dugót jelent, türelmes araszolással. Csúcsidőkben nem érdemes autóba ülni és a városból való kiutat is jobb előre tervezni a hétvégén, ahogy otthon az M7-esen a Balcsira jutást nyári péntek délután, különben ugyanúgy órákig tart az. Ami viszont nagyszerű, hogy ittlétünk alatt nagy balesetet nem láttunk, az összekoccanásokat is egy kezünkön meg tudjuk számolni.

TIPP: még ha valaki student vízumon is van itt, sajnos még az sem kap diákkedvezményt a közlekedési bérletekre. Viszont általában az üzleti iskoláktól lehet igényelni egy kedvezményes kódot, amivel negyedéves kombinált bérletet lehet venni elég nagy kedvezménnyel. Ez egy nagyobb befektetés (~400 AUD), de ezzel a kedvezménnyel a heti bérlet olyan 30-35 dollárra jön ki heti szinten a szokásos 50-55 helyett. Ez már azért nagyon jó... Ezen felül ha van gyereked, akkor vasárnaponként 2.5 dollár/főért korlátlanul utazhatsz (family funday sunday - minimum egy felnőtt és egy gyerek).

Sydney

Egy csodálatos város, fantasztikus adottságokkal, gyönyörű partszakaszokkal, öblökkel, karbantartott parkokkal és kellemes klímával és változatos kerületekkel. A város óriási mintegy 150 km átmérővel rendelkezik. A kiterjesztett Sydney régió mintegy 12,000 négyzetkilométer terület jelent, ebből a kormányzati negyed csak 25 négyzetkilométer.

A kerületek bizonyos esetekben annyira eltérőek az adott természeti adottságoknak vagy az ott lakó embereknek köszönhetően, hogy olyan érzés, mintha más országban járnánk. Például jártunk olyan McDonalds-ban, ahol a kitett helyi kerületi lap szigorúan arabul volt.

A város utcái zömmel tiszták, a parkok pedig mind gyönyörűen karbantartottak. Ezeket az emberek előszeretettel használják is, hétvégente hatalmas nyüzsgés, családi evés-ivások vannak a fák árnyékában és persze előszeretettel használják a sok felé megtalálható ingyenes (!!!) barbecue sütőhelyeket.

TIPP: a múzeumok egy része (Museum of Contemporary Art, New South Wales Art Gallery) ingyenes!

Természet

Ausztrália flórája és faunája lenyűgöző. Nem lehet nem imádni. Az, hogy a Sydney belvárosától 20 percre levő, 6. emeleti kecónkban rendszeresen papagájok és kakaduk rikácsolására ébredünk, egyszerűen megfizethetetlen.

Valamint az is, hogy másik 20 perces autózással akár már egy vadregényes őserdőben sétálhatunk többek között a Ku ring gai nemzeti parkban, vagy hogy akár minden hétvégén más-más lélegzetelállító tengerparton futhatunk a homokban. Tényleg megunhatatlan.

De ne menjünk el szó nélkül a szokásos kérdés mellett: mi van a pókokkal, cápákkal, kígyókkal és egyéb „gyilkos” álatokkal?!?!?! Nos, akinek arachnophóbiája van, az kétszer gondolja meg, hogy kijön-e ide. Pókokkal egészen biztosan találkozni fog, kicsikkel, nagyokkal, mérgezőkkel. Akár a lakásban is. Ez van, ezt csak megszokni lehet.

TIPP: A Blue Mountains-ba megy egy nagyon kényelmes vonat a Centralból, kifejezetten olcsó, minőségi és gyors! Ezen felül érdemes még vonattal Kiamába is elutazni, mesés tengerparti tájakon vezet keresztül az út.

Ételek és termeik :)

Köszönhetően a kultúrák őrült egyvelegének szinte minden ízvilág fellelhető. Viszonylag korrekt pénzből is lehet jó kaját kapni és nyilván az árhatár a csillagos ég. Ahogy említettük szolgáltatni tudnak, hát vendéglátni is.

Az éttermekben a felszolgálók kedvesek, a csapvíz kis kancsóból alap felszereltség a menü mellé, azt automatikusan hozzák, avagy önkiszolgáló módon tölthet magának az ember a kikészített kis tartályból a poharakba. Sok helyen friss szeletelt gyümölcsökkel is ízesítik a vizet, ami isteni.

Az alapanyagok általában frissek, a tálalás gusztusos. A tengeri ketyerék pedig a frissességből adódóan isteniek. Vannak egyszerű, olcsó, utcai árusok is ahol szintén jó minőséghez lehet jutni megfizethető áron.

A véges ellenpontként pedig persze számtalan olyan étterem is van a kis öblökben vagy apró szigeteken, ahol aranyáron lehet vacsorázni, ahol a legjobb bort kapja a betévedő vendég, aki nyilván hidroplánnal vagy magánjachttal érkezik. Na, ilyen helyen még nem jártunk belül, csak kívülről csurgattuk a nyálunkat. Még. :)

A másik fantasztikus „találmány” a B.Y.O., azaz „bring your own”. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a ilyen felirattal ellátott éttermekbe magaddal viheted a saját sörödet, borodat, tudatmódosító alkoholos italodat. Ilyenkor „pohár” díjat számítanak csak fel (1-4 dollár), viszont így jóval olcsóbban ki lehet hozni az esti vacsorát, és azt ihatsz, amit szeretsz... Hát nem zseniális?

Helyi arcok

Eddigi tapasztalataink alapján a kép vegyes. Kezdjük a pozitív meglátásokkal. Kedves, mosolygós és alapvetően nyitott, beszédes és hangos szavú emberek. Érdeklődőek, kíváncsiak és többnyire meghallgatnak. Határozott kiállásúak kortól függetlenül.

Már egész fiatal gyerkőcök is magabiztosak, határozottak és tisztelettudóak, ami nagyon szimpatikus. Ingalj gyűrögető, szégyenlősködő, zavarban lévő gyereket még talán nem is láttunk. Szinte hihetetlen, de többek állítása szerint a gyerekek a sulit imádják. Imádni az iskolát, na azt meg hogy? :)

Az emberek azonnali visszajelzést adnak, ha valami tetszik nekik, avagy ha valami nem. Nincs susmogás, meg elfojtás, meg orr alatt morgolódás. Kiteszi az asztalra bármit is gondol, akár kritika vagy dicséret, azonnali visszajelzést kapsz. Ezt szintén a nyitottságuknak tudjuk be, nagyon könnyű kapcsolódni hozzájuk és egyszerű csevegésbe fogni.

A felületességük ugyanakkor nehézség is, hisz barátságokat kötni nem egyszerű. Számunkra egyelőre úgy tűnik, hogy nem nagyon járnak össze a régi osztálytársakból lett barátok vagy kollégák. Nincsenek kiterjedt baráti köreik. Van egy határ, amit kőkeményen be is tartanak.

IMG_20140224_155805-W1200.jpg

Nekünk össz-vissz egy nagyon jó igazi ausztrál barátunk lett egy év alatt, pedig ismeretségek kötődtek, de nem mozdultak tovább barátsággá. Ez a barátunk viszont inkább nemzetközi figura, mintsem törzsgyökeres helyi, ő világlátott és nagyon nyitott személyiség, nem tipikus ausztrál.

Ami viszont egy kellemes meglepetés, hogy az itteni magyar közösség nagyon összetartó, és segítőkész. Már rögtön a megérkezésünkkor rátaláltunk egy magyar ingatlanügynökségre, akik sokat segítettek nekünk abban, hogy mindenféle referencia nélkül jó lakásba tudjunk költözni.

Többek között rajtuk keresztül is sok más magyarral ismerkedtünk meg az elmúlt évben, akikkel kétheti rendszerességgel találkozunk egy vacsora keretében. Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy itt a magyarok segítenek egymásnak ötletekkel, tapasztalatokkal, munkalehetőségekkel. Le a kalappal előttük, nagyon sokat számít ez a mindennapi nehézségek legyőzésében!

Az ausztrálok kedvenc kifejezése a „no worries” (talán „sima ügy”, „semmi gond”, vagy „minden ok”), egy nap minimum 30x elhangzik egy ember szájából. Eleinte furcsa volt nekünk, hogy miért hangoztatják ezt ennyiszer, de mára megszoktuk és meg is szerettük. Gyakorlatilag ez szinte egy pozitív, megerősítő mantraként működik itt. Minél többször mondod, hogy semmi gond, annál inkább el is hiszed már a végén.

TIPP: használd a no worries-t ahányszor csak tudod. És köszönj a buszvezetőnek… :)

Multikulturalitás

Hogy vagy az ázsiaiakkal? Ausztrália tobzódik az ázsiaiakban, rengeteg kínai, indiai, pakisztáni, maláj, thai, indonéz, ésatöbbi nemzet képviselteti itt magát. Ha nem figyelsz oda, és véletlenül egy megállóval később szállsz le a vonatról a tervezettnél, simán Kis-Kínában találod magad, angol feliratok nélkül. Egyébként mi inkább élvezzük ezt a rendkívüli sokszínűséget.

Tetszik vagy sem, Ausztrália szerintünk egy modern rabszolgatartó társadalom. Az igazi „ozzik” nagy része irodában csücsülve kortyolgatja a kávéját és kényelmesen dolgozgat, amíg a bevándorló ázsiaiak, európaiak, stb., fizikailag építik és működtetik az országot.

Azonban ezt még így is inkább win-win helyzetnek érezzük, hiszen aki idejön, az valóban kap lehetőséget arra, hogy dolgozzon és kitörjön a szegénységből. Mondjuk az is tény, hogy igazán meggazdagodni azért nem könnyű a nulláról itt sem, mivel az ingatlanárak annyira elszálltak, hogy egy brutál hitel nélkül szinte lehetetlen lakást vásárolni, addig viszont az elképesztően magas lakásbérleti árak miatt jóval nehezebb félretenni.

Viszont ha már valakinek van egy-két háza (mondjuk örökségből), akkor arra terhelve már simán tud még kettőt-hármat venni, és kiadni azokat, ezáltal folyamatos passzív jövedelemre szert tenni. Ráadásul nem is kevésre…

Sok magyar ismerősünktől hallottuk, hogy az ideérkező első generációnak nagyon nehéz, majd a gyerekeknek már jó lesz. Nyílván itt is kivétel erősíti a szabályt, de azért van benne igazság, ezt érdemes figyelembe venni, ha valaki belevág ebbe a kalandba.

TIPP: vegyülj és figyelj! Ide Ausztráliába a különböző nemzetekből azok jönnek, akik akarnak tenni, dolgozni, fejlődni, érdemes az erősségeiket ellesni, és magadévá tenni, érdemes tőlük tanulni!

IMG_20140301_190835-W1200.jpg

Távolság

Na, ez nagyon nagy. Az itteni téli időszámítás szerint +8 óra a különbség, nyáron pedig +10 (mivel ugye a téli és nyári időszámítás otthonhoz képest pont fordítva van). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amikor otthon elkezdenek felkelni az emberek, akkor mi itt pont kezdünk lefekvéshez készülődni, alig van olyan időszak, ami megfelelne egy jó kis skype-os beszélgetésre. És ez bizony tényleg nehézzé teszi az ittlétet.

Mind az otthoni barátokkal, mind a családtagokkal előre meg kell szervezni az időpontokat a beszélgetésekhez, és azok is vagy már lecsukódó szempillák mögül történnek, vagy még szinte félálomban kora hajnalban. Ez viszont a legjobb szándék ellenére is azt okozza, hogy bizony kimaradunk az otthoni történésekből, élményekből, sztorikból.

Arról pedig nem is beszélve, hogy nincs olyan, hogy „na jó, hazaugrok egy hosszúhétvégére”, mivel ugye minimum 26-30 órás repülőút és nem kevés pénz szükséges egy hazalátogatáshoz. Ebből kifolyólag 2-3 hét alatti hazautazás teljességgel értelmetlen, mivel 4-5 nap csak az oda meg visszautazással telik.

Ez már önmagában is komolyan hangzik, és bizony megtapasztalni sem egy hejehuja élmény. A jetlag még rádob másik 4-5 napot, amikor tényleg csak nagyjából tudod, hogy éppen melyik időzónában is vagy, és éppen hogy is kéne érezned magad, plusz a lehető legváratlanabb időpontokban mondja be az unalmast a szervezeted, és alszol el bármilyen helyzetben.

Ja, és ugyebár az évszakok is pont ellentétesen járnak, úgyhogy pl. innen a hűvös télből hazamész a tikkasztó nyárba, majd vissza. Ember legyen a talpán, aki lebetegedés nélkül kibírja ezt a nagy különbséget.

TIPP: na, itt nincs, ez az ausztrál csomag része, megszoksz vagy megszöksz. :)

Canberrai Magyar Nagykövetség
17 Beale Crescent, Deakin ACT 2600
Telefon: (+61) (2) 6282 3226
Fax: (+61) (2) 6285 3012
E-mail: consulate.cbr@mfa.gov.hu

Ausztrália bécsi nagykövetsége
Mattiellistrasse 2-4, 1040 Vienna
Telephone: (+43) 1 506 740
Fax: (+43) 1 504 1178

Ha érdekel Ausztrália és jókat szeretnél olvasni, akkor ne hagyd ki az Ausztrália A-tól Z-ig blogot!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat ügyintézés Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr536930291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 07:24:32

hát ebből úgy tűnik, hogy nagyon könnyű kijutni és dolgozni
miközben nem is

rezsöatya 2014.11.25. 07:28:30

@Babette .: viszont vannak kenguruk! (Az mar majdnem kecske...!)
:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.25. 07:52:44

Ez egy nagyon jó írás.
:)
A képek önmagukért beszélnek.
Köszi.
Jó lenne, ha lenne még folytatása itt is.
Ja, és a blog is jó.
:)

tableno 2014.11.25. 07:56:30

Nagyon remek írás, köszönjük! Azt hiszem, ha megkérdezném, a világ melyik szegletében élnék a legszívesebben, habozás nélkül rávágnám Sydneyt...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 08:08:21

@rezsöatya: hú, azoknál föléjük is kéne villanypásztor:D
meg a fejés se lenne egyszerű. mire az ember kikotorja a kis erszényében, ötször lebokszolják.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 08:09:10

@tableno: én valami mellette levő kisvárosban.
esetleg város nélkül, min 5 hektáron.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 08:17:21

@svájci sapka (ch): az mindegy, de a szomszéd akár 250 méterre is lehet:D

Aye aye 2014.11.25. 08:27:37

"az adófizetési hajlandóság kifejezetten magas, mert egyszerűen nem éri meg a büntetést megkockáztatni…"
óóó, mintha hájjal kenegetnének, ez a hely biztos maga a mennyország. Menjország :D
Na ha megugrottuk az első célállomást akkor majd onnan esetleg..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.25. 08:31:33

Jo reggelt! :)

Remek poszt, gyonyoru kepek, mennek en is ;)

Udv Magyarorszagrol :D

2014.11.25. 08:43:53

Kívülről mindig azt látom, hogy nagyon sok pénz és nagyon jó szakma kell, hogy megugord a pontrendszerben támasztott feltételeket. És a nyelv! :)

Mr Long 2014.11.25. 08:50:14

@Kövérmadár [swe]: Koltozomadar?

" Zolinak pedig majdnem egy évbe, hogy felvegyék egy IT céghez mobil applikáció üzletágvezetőnek"
Most ha azt jelenti a vosszalepes, hogy nem egybol gore az ember akkor inkabb kussolok most...

adg 2014.11.25. 09:02:18

Jo iras, szepen osszeszedte.
Kimaradt, hogy a diakvizummal heti husz orat lehet max dolgozni. Ez egy nagyon komoly hatrany. Ebbol kovetkezik, hogy sok helyen elonyben reszesitik a helyieket, akiket nem kot ez a limit, sem az iskola idobeosztasa. Ugyanis be is kell jarni az iskolaba, tul sok hianyzas eseten siman torlik a vizumot, aztan hello. Nyilvan a fentiek miatt sem adnak komolyabb fizetest. A 16 dollar az kb molyfing, plane heti husz ora munka mellett. Ennyibol nem lehet megelni.
Egyebkent szerintem lehet szerezni vegzettsegnek es szakmai tapasztalatnak megfelelo allast is, hallottam mar ilyet. Persze ehhez jellemzoen nem tanulovizum kell. A tanulo vizum altalaban egy netto szivas, kiveve, ha valoban tanulni akarsz. Ha az ittmaradas is cel, akkor ez nagyon draga, es rendkivul bizonytalan modja. Senkinek sem ajanlom, mert bar gyorsan meg lehet kapni, de borzaszto sok hatranya van.

Aztan a menedzseri allasokhoz szerintem helyi ismeretek is szuksegesek, csak kellene tudni, hogy mit merre, hogyan kell intezni, esetleg kapcsolatok, stb. Ezekkel egy frissen erkezett nem rendelkezik, nyilvan elonye van a helyinek. Viszonyt az elony gyorsan olvad.

Szoval jo volt az iras, erdekes, es sok hasznos linkkel tuzdelt. Talan erdemes lenne egy kiegeszitest irni a munkavallaloi/letelepedesi vizumokhoz szukseges teendokrol is.
Ott kezdodik a buli, ha valaki kivandorlasban gondolkodik, az egy teljesen mas tema az ugyintezest tekintve.

NIKI LAURA 2014.11.25. 09:06:14

Jo ,leiras.

Mikor az itteni angol (ottani) fonokom sajtcetlire irja a szamlat....a magyar NAV kikelne a hitebol!
Igy nez ki: gyerek fuzetebol kitepett kockas papir,anyag: 20£, labor 20£, plusz tax.....alairas,es a ceg neve olvashatatlanul
Itt ez megy,es mindenkiek jo.

rezsöatya 2014.11.25. 09:06:41

@Babette .: Babette, Babette... nem illo mas erszenyeben kotoraszni...! :-)

Golf2 2014.11.25. 09:09:31

Miket kitalálnak: Pohárdíj., Pechjükre füstadót nem tudnak kérni a meleg miatt,az majd itthon lesz.

Mr Long 2014.11.25. 09:10:17

@NIKI LAURA: legalabb tudsz okoskodi. ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 09:10:34

Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel, de már a tegnapi posztnál is feltűnt ez a kukázási hajlandóság a mások kidobott holmijában...Szerintem ez visszataszító. Az meg még visszataszítóbb, hogy emögött a mások munkájának teljes lebecsülése áll. Persze nem tudatosan, hiszen ez egy 'fogyasztói társadalomban' természetes...

NIKI LAURA 2014.11.25. 09:13:27

TIPP: vegyülj és figyelj! Ide Ausztráliába a különböző nemzetekből azok jönnek, akik akarnak tenni, dolgozni, fejlődni, érdemes az erősségeiket ellesni, és magadévá tenni, érdemes tőlük tanulni!

Hey,micsoda gagyi szoveg....a magyar,az dorzsolt,ra lett kenyszeritve az evszazadok alatt hogy gondolkozzon.

A majmot is meg lehet tanitani biciklizni,de lancot cserelni SOHA!
Hiba futkos korulottem kinai,paki,feka...meg az angol is keves.

Rarakni a diagnosztikai gepet a kocsira tudja.Meg be is tudja azonositani,a hibat torolni,
De aztan a hiba rendszerint visszajon,es ott mar esz kellene kistestver,az ok- okozat,a logikai lancolatokat,hogy mi miert van....es hova kell nyulni,hogy a folyamat reven megjavuljon.

Erre a legtobbje keptelen,igy evtizedekig kuli marad.

adg 2014.11.25. 09:17:13

@Golf2: cserebe viheted a sajat piadat. Az etteremnek is vannak kiadasai, ha csak ugy beulnek az emberek a sajat motyojukmal ingyen, akkor abbol nem lesz pozitiv merleg ev vegen.

Pernilla 2014.11.25. 09:23:35

@Babette .: Egyetertek. Erdekes poszt, de nekem eleg sokat levett az ertekeböl, hogy ugy van beallitva, hogy hülye aki meg nincs ott, mert annyira könnyü munkat talalni. Kicsit jobban kellett volna hangsulyozni, hogy a legalis uton kijutas a nagy lepcsöfok, nem a munkaszerzes.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 09:27:04

úgy tudom, hogy a diákstátusz után messze nem automatikus a permanent residency, sőt.... hiába tanult ott valaki 4-5-6 évig, utána is simán kipenderítik a többséget. úgy tudom, pluszpontok járnak érte ugyan, de ugyanúgy végig kell vinni a bevándorlási procedúrát, mintha kívülről kezdené az ember, kell a hiányszakma része a dolognak (skilled migration program). persze ha ott van az ember évekig, könnyebb állást találni, aki megszponzorál (ez úgy tudom, nagyon fontos), de messze nem automatikus a dolog.
nekem is van olyan ismerősöm, aki évekig küszködött - pedig ő az ausztrál másoddiplomája után már ottani egyetemen is tanított, és mégis évekig dobálták ide-oda a papírjait. kb egy éve kapta meg végül residencyt, és most költözött ki "végleg" végre.

adg 2014.11.25. 09:27:42

@Pernilla: a posztolo tanulovizumon van, azt nagyon konnyen meg lehet kapni. De cserebe komoly hatranyai vannak, egy csalad esetne pl marha nehez tanulovizumon elni.

Rendes vizumot loni viszont tenyleg nehez es draga es sokaig tart, es meg megfelo parameterek is kellenek hozza.

NIKI LAURA 2014.11.25. 09:28:15

@Philosoraptor: a mai kolkok mind tanulnak egy- ket nyelvet,a holland,norveg,sved ovodasok beszelik az angolt....ez csak a 40-es magyaroknak ujdonsag hogy nyelvet kell tudni....na meg a NAV vezer,Ildiko draga....
Lattatok,mikor az amerikai ugyvivo mellett kiabalt," hozzatok egy tolmacsot", hihetetlen...mikor a legpitibb NAV beosztashoz kell nyelvvizsga,es a NAV vezer semmit sem tud...botrany,ez eg ilyen orszag b+

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 09:30:42

@adg [Au, Darwin]: na, jól megelőztél, és ráadásul te még pontosan tudod is, hogy miről beszélsz ;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 09:39:34

@zöldeketbeszélek: "emögött a mások munkájának teljes lebecsülése áll" ezt speciel nem értem.
Aztán simán előfordul, hogy az ember talál valami haszosat a lomok között és azt spontán hazaviszi, ebben semmi kivetnivalót nem látok, tök jó az újrahasznosítás. De hobbit, életmódot nem csinálnék belőle.

Határátkelő 2014.11.25. 09:40:36

@adg [Au, Darwin]: Ha esetleg le tudnád írni, akkor szívesen beletenném a posztba. Akár kommentben is jó.

Kösz szépen!

Pernilla 2014.11.25. 09:43:15

@adg [Au, Darwin]: ezt ertem, de ez sincs igazan hangsulyozva, szerintem. Kesöbb a tanulovizumrol mennyire nehez valtani "rendes" munkavallalo vizumra?

Pernilla 2014.11.25. 09:46:42

@zöldeketbeszélek: nem szoktam ugyan "kukazni", de nem latok ebben semmi rosszat. Föleg, ha tenyleg ennyire hasznalhato dolgokat talalnak, miert ne? Meg szerintem ezt nem ugy kell elkepzelni, mint az otthoni guberalo-maffiat :-)

adg 2014.11.25. 09:48:15

@Dragonlady (now in Indonesia): Mar nem pontosan, sok minden megvaltozott.

A tanulovizummal az is baj, hogy meg ha megfelelo szakmat is tanulsz, akkor is megvaltozhatnak a kovetelmenyek, mire befejezed, aztan ott vagy az uj szakmaddal, ami mar nem alkalmas bevandorlasra.
Aztan hol lesz a szakmai gyakorlat? Az nem gyulik kozben, marpedig kene a bevandorlashoz.
Ha eleve van bevandorlasra alkalmas szakmad, gyakorlattal, csak nem birod kivarni a folyamatot, vagy angolt akarsz elotte tanulni tanulovizumon, akkor meg elvesz a mar meglevo gyakorlatod, mert az ugy van meghatarozva, hogy az elmult x evben y ev gyakorlat kell.

Aztan tanulovizumhoz nem jar TB, fizetni kell az iskolaert ha van gyerek, semmifele allami penz nem jar, de a munkalehetoseg erossen korlatozott.

Altalanos esetben tanulovizumrol nem lehet cask ugy rendesre valtani. Direkt igy van kitalalva, mert nem az a celja.
Szponzort lehet keresni, ha sikerul, az sokszor megoldas, de a szponzoralt vizumokbol is van tobb fajta. A jobbakat nem annyira szeretik a munkaltatok adni, mert nem koti oda a munkavallalot. Az altalanosan elterjedt 457-es vizumok konnyebbek, de az megint egy ideiglenes vizum, mindenert fizetni kell, nem kapsz semmilyen allami penzt, es ha kirugnak, azonnal kell talalnod masik szponzort, vagy mehetsz haza. Es ezt is nagyon nehez permanens vizumra valtani.

Szoval ez egy igen szetagazo, bonyolult procedura, erdemes raszanni a penzt egy job ugynokre.

adg 2014.11.25. 09:50:33

@Határátkelő: Jo, majd este esetleg egy par gondolatot osszeszedek. A tavalyi posztomban a mienket erintettem, de majd ha hazaertem, irok kicsit meg rola.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 09:52:58

@adg [Au, Darwin]: köszi a részleteket, ezek nagyon fontosak....
ügynök: Bertók Zoltán még mindig? vagy vannak már mások is?
( www.bertok.com/ )

2014.11.25. 09:53:38

@adg [Au, Darwin]: Ez egy nagyon jo rendszer, UK-ben is pont ez kene. Tobbszori probalkozas ellenere a brit hatosagok meg mindig keptelenek felszamolni a kamu diakvizumokat.

adg 2014.11.25. 09:54:22

@Pernilla: Altalanos esetben borzaszto nehez. Es erdemes azzal kalkulalni, hogy egy ev ausztraliaban egy embernek kb 4-6 million forint, plusz a tanfolyam koltsege meg az utazas. Es mondom, nagyon korlatozott a munkavallalas tanulokent.

Amugy ismerunk itt egy csaladot, akik igy kezdtek szinten sydneyben, ma mar allampolgarok, de horror penzbe kerult. Igaz, azota boven megterult, nagyon ugyes a srac.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 09:57:23

@adg [Au, Darwin]:
nem nagyon értettem, mit jelent angolul a "molyfing".

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 09:58:08

ja, azt elfelejtettem hozzátenni, hoyg az ő oldalán nagyon szépen és pontosan le vannak írva a követelmények magyarul, mi mennyibe kerül, mennyi időbe telik, stb, ráadásul totál bullshittelés nélkül.

2014.11.25. 09:58:24

Nagyon jo poszt a mai, nem akarok offolni, remelem belefer egy rovid uzenet Jess-nek: a Guardian (nem) meglepo modon velunk ert egyet a magyar rendorsegi oktatofilmek ugyeben! Eskuszom nem en hivtam fel a figyelmuket a videora...

'Hungarian police accused of victim-blaming in safety video'

www.theguardian.com/world/2014/nov/24/hungary-police-victim-blaming-safety-video

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.25. 10:02:05

Itt én is élnék, de nem tűnik egyszerűnek. Építőipari végzettségem van de 0 munkatapasztalat és nem is szeretem annyira csinálni, mint az IT-t :)
Páromnak van egy ausztráliába emigrált barátnője, pont ma jön haza 2 gyerekkel másfél hónapra családlátogatóba. Bizony nincs értelme rövidebb időre jönni.

adg 2014.11.25. 10:04:00

@Dragonlady (now in Indonesia): Vannak sokan, magyarok talan 2-3, marmint aki regisztralt is. A zoli az egyik legregebbi ugynok. A honlapja egy bevandorlasi biblia, kiegeszitve az immi.gov.au-val, minden megtalalhato. Csak a buktatok nem annyira, meg a belso szabalyok. :)

@Babette .:
Butterfly fart? A molyfing jobban hangzik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.25. 10:05:46

@diggerdriver: @Mr Long (UK):
Nem koltozok sehova :)
Szalagavatora jottem, igaz jovo hetfoig itt leszek :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 10:07:13

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: @Pernilla: A mások munkájának lebecsülése alatt azt értem, hogy a kidobott tárgyakat valakik valahol elkészítették. Legtöbbször filléreket kaptak érte, a vevő pedig elhanyagolható összegért jut hozzájuk - sokszor szinte utána hajítják, mint némely bank a mobiltelefont - így persze nem probléma akár néhány hét, hónap után kidobni. Így a kis bérrabszolgák Kínában, Indiában stb. persze tovább gyárthatják a gyorsan elévülő cuccokat, megint csak fillérekért, amit aztán a jómódú nyugati a szemétbe hajíthat. Vagy exportálja a szemetet valamelyik fejlődő országban...Ördögi kör.

Az újrahasznosítás jó dolog, ha mondjuk ugyanezeket a 'kacatokat' egy garázsvásáron szerezné be a delikvens, nem is akadnék fenn rajta. Mert az még feltételez valamilyen tiszteletet a tárgy és azok készítői felé.

2014.11.25. 10:11:12

@zöldeketbeszélek: A lomizasra gondolsz? Ha igen, akkor en azt Pesten is csinaltam, semmi kivetnivalot nem latok benne. Nem volt penzem uj butorokra, miert ne hasznalnam ami masnak mar nem kell? Vagy nem igy ertetted?

Sütemény1975 2014.11.25. 10:11:27

@adg [Au, Darwin]: kar, hogy ilyen nehez hozzatok kijutni. vezetnek ott is kamiont szivesen...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 10:12:16

@adg [Au, Darwin]: lehet, hogy elég, ha a buktatókat ő maga tudja, és elkerüli a klienseknek?
az ő lapján találtam
"Ha már itt vagy helyben, akkor drámaian csökkennek a bevándorlási lehetőségeid. Számolj arra, hogy azt fogom mondani, hogy menj vissza Magyarországra. Nagyon keveseknek adódik meg az a lehetőség, hogy helyben pályázhatnak egy jobb vízumra. Aki itt van és nem tudja előre, hogy milyen szigorúan kiszabott kényszerpályára került, az magára vessen."
ja és erre azért emlékeztem, mert kb 6-7 éve engem is nagyon foglalkoztatott a dolog, és uánanéztem Ausztráliának. (angoltanári diplomával ugye, hm.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.25. 10:14:41

@Sütemény1975:
En is birnam a kengurukat kerulgetni a szarvasok helyett :)

qkuc 2014.11.25. 10:15:04

@rezsöatya: Atyám, sok a misebor, :D. Messzi van még az a kecskétől, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 10:15:18

@zöldeketbeszélek: @Mirjam2: de hát aki összeguberálja és még használja, az pont megtiszteli azokat a rabszolgákat azzal, hogy még használ valami régit, ahelyettt, hogy új szemetet venne. nem?
szerencsére a mindenféle közösségi eladó-vásárló-cserebere oldalakkal már egyszerűbb ez ma, mint régen az apróhrdetésekkel meg guberálással. (Magyarországon szokott valaki is garázsvásározni? még soha nem hallottam, inkább feldobja a cuccot a vaterára, nem?)

rumitom 2014.11.25. 10:16:35

@adg [Au, Darwin]: a legkonyebben cegen beluli athelyezessel lehet kijtni. Egy nagyon kozeli spanyol baratom ment egy ITs ceg dublini eu kozpontjabol a ceg OZ irodajaba. Egy honap sem volt a vizum. Neki mindossze egy angol vizsgat kellett tennie.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 10:16:36

@Mirjam2: A lomizásra gondoltam, de nem a fogadó oldala zavar nagyon (bár azt sem tudom megérteni), hanem a kiadó oldala.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.25. 10:17:04

@zöldeketbeszélek: nem értem, azt gondolnám, hogy a termék továbbhasznosítása - bármilyen formában - épp hogy megbecsüli a munkát. A környezetnek biztos jót tesz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 10:28:19

@Zka: De a kihajítása is? Vajon mennyit hasznosítanak újra a lomizók vagy bárkik és mennyi kerül 'szemétexportba' vagy a saját szemétlerakóikba? Mennyire becsülik meg azoknak a munkáját, akik ezeket az 'egyszer használatos' használati vagy dísztárgyakat gyártják tonnaszámra?

Oké, a lomizáshoz való viszonyom tényleg elég szubjektív. Nekem ez a kukázás szinonímája, de tudom, hogy voltaképpen divatos is.

Pernilla 2014.11.25. 10:35:40

@zöldeketbeszélek: na, de akkor most meg mindig nem ertem, hogy azzal mi bajod van, ha masok "lomiznak". A kidobo oldal nekem sem szimpatikus, de annal jobbnak tartom, ha valaki inkabb "ujrahasznosit", mint hogy vegyen egy masik hasonlo eldobhato dolgot.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 10:37:26

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, az újrahasznosítók tényleg jó dolgot művelnek. Csak nekem a tárgyak beszerzésének formája nem smakkol. De már leírtam, miért.

Pernilla 2014.11.25. 10:46:56

@zöldeketbeszélek: igy mar erthetöbb, de en ezt meg mindig pozitivnak latom, hiszen az is a kidobo oldal sara, hogy nem egy garazsvasaron adjak el a dolgaikat, hanem kirakjak az utcara. Akkor meg meg mindig jobb, ha valaki elviszi öket, mintha menne egyböl a szemettelepre.
A magyarorszagi modit viszont, hogy a napbarnitott csaladok naphosszat kint ülnek a szemetdombon, en sem tamogatom. Ezert is szüntettek be a hagyomanyos lomtalanitast. Elvileg.

adg 2014.11.25. 10:50:34

A cim nem jo. Ausztraliaban nem lehet hataratkelni, max az allamok kozt, de az nem nagy kunszt. :)

Herr Géza 2014.11.25. 10:51:06

@zöldeketbeszélek: Szerintem te alaposan túlspirázod ezt a kérdést. Ha a lomizók csak egyetlen használati tárgyat kiemelnek és azt továbbhasználják, már nyerö oldalon vagyunk. Alapágon az a tárgy a szemétbe kerülne, ahol ideális esetben legalább alapanyagként (jellemzöen jelentös munka/energia ráfordításával !) újrahasznosulhat. Akkor most vajon ökológiai szempontból melyik a jobb ? Szerintem én a "kiskínaiak" munkáját jobban megbecsülöm akkor, amikor kiteszem a cuccot a ház elé rajta a cetlivel, hogy "ingyen elvihetö", mint ha lazán behajítom a szemétbe.
A lomizás pedig klasszikusan nem a mások szemetében való szó szerinti turkálást jelenti. Ezeket a dolgokat ugyanis direkt e célból teszik ki a ház elé, nem a kukásedényböl kell kitúrni, levakarva róla a tegnapi ételmaradékot.... (Söt, itt megértem azt is, hogy a snájdig német szomszéd a kipakolás elött letakarította a cuccról a több éves pincei port.....!!) Nevezhetnénk úgy is, hogy házhoz jövö bolhapiac, ahol még fizetni sem kell az áruért. Akkor hol itt a gond???

qkuc 2014.11.25. 10:51:39

@Pernilla: Elvileg, ennek ellenére idén is volt központi lomtalanítás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 11:00:02

@Kövérmadár [swe]:
Te Madár, az elöbb kaptam egy smst egy ismerősömtöl hogy a tegnapi poszt hatására megvilágosodtál és hazaköltözöl söt már egy szektába is beléptél.
Nem mondom meg ki volt az a jóindulatú...
:)))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.11.25. 11:00:15

@adg [Au, Darwin]: Az nem hataratkeles? :) BTW meyik orszagban lehet hataratkelni orszagon belul? UK ok, de meg?

Pernilla 2014.11.25. 11:01:02

@qkuc: Igen, tudom. Összel vegigsetaltam Pesten a Raday utcan, eleg döbbenten figyeltem, hogy az egyik legfelkapottabb etteremnegyed es setaloutca közepen ott ülnek a lomisok. Kiabrandito latvany volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 11:06:53

@zöldeketbeszélek: ja így már értem, valahogy az jött le, hogy az összeszedőkre érted, hogy nem becsülik más munkáját :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 11:07:16

@NIKI LAURA:
Megint egyet kell hogy értsek.
nem gyözöm elégszer hangsúlyozni hogy a magyar ember egyetlen behozhatatlan elönye az több lépéssel elöre gondolkodás ès az összefüggések felismerése .
Naponta találkozom ezek hiányával.

Pernilla 2014.11.25. 11:08:44

@Dragonlady (now in Indonesia): szüleim voltak egyszer-ketszer garazsvasaron a környekükön mostanaban, de igazad van, annyira meg mindig nem divat ez Magyarorszagon (valoszinüleg).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 11:09:49

@Pernilla:
Valóban így jött le.
Teljesen más posztot vártam teljesen más megközelítési irányból.
Attól még ez jó csak nem segít szinte semmiben a linkeken kívül.

Herr Géza 2014.11.25. 11:09:53

Snájdig német, reloaded: a nyolcvanas évek végén, amikor kikerültem ide (még kiküldöttként) huszonévesen, akkor otthon egy ótvar színes TV kb. két-háromhavi nettómból jött (volna) ki. Itt a lomtalanításnál minden második kupac szélén ott állt egy dögös méretü TV, legtöbbször gondosan a tetejére helyezett távirányítóval, söt sokszor originál kezelési útmutatóval. "Plug & play" a javából. Csak hogy mennyire nem szemételtakarításként kezelte a dolgot még a "kipakolók" többsége sem.
Mellesleg lengyelek és magyarok versenyszerüen, profi módon gyüjtötték be a használható cuccokat, komoly másodlagos piacot teremtve ezeknek a tárgyaknak az országukban, nem mellesleg ebböl részben vagy egészben meg is éltek.

M. Péter 2014.11.25. 11:13:25

@Herr Géza: Csak másodkézből való információm van, de olyanokat hallottam, hogy a lomizók iszonyatosan nagy rendetlenséget hagynak maguk után, pl. összetörtek egy tv-t, és üvegcserép volt mindenütt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 11:14:09

@Mirjam2:
Irtam a blogomra posztot mindkét témában. Olvasd el.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 11:14:45

Ja erről eszembe jutott egy kis történet. Egy barátnőm lakását béreltem pár hónapig, amíg az enyémre vártam. Eljött a kiköltözés ideje, kibéreltem egy furgont a cuccaimnak. Barátnő rámcsörög, hogy ha belefér a napomba, nem vinném el a kanapéját a szeméttelepre? Próbálta eladni, de nem talált rá vevőt. El is vittem, úgyis volt arra dolgom. De a csaj külön megkért, hogy amikor kidobom a kanapét, hasogassam fel, nehogy valaki elvihesse. Nekem ez iszonyúan visszatetsző volt. Azt hazudtam, hogy felhasogattam a kanapét (fekete bőr volt, teljesen jó állapotban), hátha valaki el tudta vinni, bár a telepről elvileg tilos kivinni dolgokat.
ilyen szeméttelepről van szó egyébként, szóval kutlurált:
www.eem.se/bilder/%C3%85tervinning/lillanyby.jpg

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 11:18:31

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: na ez viszont milyn aljas. vagy nem is tudom milyen. szemét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 11:22:00

@zöldeketbeszélek:
Mi a tökömet kéne még az elkészítése után évekkel megbecsülni?
Megkapta a fizetését. Ennyi.
Ész megáll.
Részt veszek a házad építésében de jól becsüld meg mert én építettem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 11:22:46

@Dragonlady (now in Indonesia): Szerintem is :(
Szerintem arra pöccent be a csaj, hogy nem vették meg, amikor hirdette, és bekapcsolt a szomszédtehene-reflex.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.25. 11:27:07

@diggerdriver:
Sejtem ki lehetett ;)
Mindenesetre barmikor, barmi megtortenhet :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 11:27:28

@Herr Géza:
Én a saját szememmel láttam Magyarországon hogy a kitett tvre rávolt irva hogy müködik és a lomizó cigány elmenve mellette belevágott a képernyöbe egy vasat majd ballagott tovább.
Én is legszivesebben belevágtam volna egy vasat....

Pernilla 2014.11.25. 11:27:44

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: nalatok a roman koldusmaffia kukazik is, vagy ott erre annyira nincs lehetösegük?

Herr Géza 2014.11.25. 11:28:09

@NIKI LAURA:
"Hey,micsoda gagyi szoveg....a magyar,az dorzsolt,ra lett kenyszeritve az evszazadok alatt hogy gondolkozzon.
A majmot is meg lehet tanitani biciklizni,de lancot cserelni SOHA!
Hiba futkos korulottem kinai,paki,feka...meg az angol is keves."

Na, azért annyira nem kéne elszállnunk saját magunktól. Afrikában, Ázsiában üzemel pár tíz-százmillió jármü anélkül, hogy valaha is járt volna arra egy MAGYAR AUTÓSZERELÖ MÁGUS.
Ugyanakkor én legalább ennyit tudnék mesélni impotens/idióta "magyar" mesterekröl is.
Az angol (német, svájci, stb.) szerelöknél persze igazad van, de ha az élömunka drágasága miatt a "szétszedem-kipucolom-megforrasztom-megbuherálom-összerakom" müvelet lényegesen drágább, mint a "kidobom és teszek bele egy újat" akció, akkor törvényszerüen kinevelödik az a generáció, aki már csak erre képes (=ez az igény). Sajnos otthon is egyre inkább errefelé tart a tendencia.

Hari Seldon 2 2014.11.25. 11:29:47

"A zippzár elvet mindenhol betartják, nem kell harcolni, hogy beengedjenek valahova"

Hát igen a zippzár elv nem működik... - Mindig az a sáv megy SOKKAL gyorsabban amelyik MEGSZŰNIK.

OFF
Egy kérdés a Határátkelő-höz:
Az új felületen lesz lehetőség dőlt betűre, vagy vastag betűre? Nagyon kellemetlen NAGYBETŰVEL írni, csak időnként jó kiemelni a mondanivaló lényegét. (esetleg itt a blogon?)
ON

Herr Géza 2014.11.25. 11:30:25

@diggerdriver: Na igen, ez egy másik "fejezet", inkább ne merüljünk bele a témába..... :))))))

adg 2014.11.25. 11:31:00

@Dragonlady (now in Indonesia): @Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:
Egy ismerosunk meselte elhulve a kovetkezot. Erkezett egy uj magyar csalad a varosba, es o tudta, hogy epp lomtalanit egy masik magyar, mivel uj butorokat vett. Kerdezte tole, hogy mi lesz a regi cuccal. Hat kiviszi a szemettelepre. Mondta neki, hogy ugyan ne vigye mar ki, pont most jon egy uj csalad egy tok ures lakasba, sokat segitene nekik az a nehany butor, plane, hogy ilyen jo allapotuak.
Csajszi szettarta a kezet: "hat igen, tudom, nekunk is nehez volt a kezdet" Es minden ment a szemetbe.

Mr Long 2014.11.25. 11:31:45

@Herr Géza: Suliban volt ilyen tanarom. Szarakodott valamivel 3-4 hetig a szabadidejeben, majd buszken meselte, hogy ezzel sporolt 20e forintot. Semmi bajom ezzel, ha ez a hobbija, vagy nem tudta volna kifizetni a penzt. De ettol okosabbnak tartotta magat mindenkinel, mert O megsporolta, nem kellett ujat vennie, igaz annyi ido alatt ennek a penznek a tobbszoroset is megkereste volna maszekban...

Mr Long 2014.11.25. 11:34:02

@Kövérmadár [swe]: nagyon sejteto vagy! leszunk szomszedok pesten? ;)

qkuc 2014.11.25. 11:35:30

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Egy használható kanapét tönkretenni ... Valaki lehet elvitte volna örömmel ingyen. Fölösleges pazarlás, :(.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 11:37:12

@Herr Géza: Hű, de belefutottunk több ilyen magyar mekkmesterbe az évek alatt...és amellett még pofátlanok voltak a végtelenségig...

adg 2014.11.25. 11:37:15

@diggerdriver: Igen. Ez a Te Zamana-d.
:)

Mr Long 2014.11.25. 11:40:43

@zöldeketbeszélek: Az osszes autoszerelo/karosszerias pofatlan. Ajtocsere 150e forintert??? Ez csak a munkadij, egy elektomos csatlakozo bekotese van benne, az ablakemeloe. Semmit nem kell csinalni, csak felszerelni. Meg a tukorrel sem kell bajlodni, resze lenne az uj ajtonak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 11:40:53

@Pernilla: alumíniumdobozokat kukáznak, abban utaznak en gros. Ezzel még nem lenne baj. A bolt melletti automatához viszont már nem megyek a jól megtermett pasim nélkül, annyira aggresszív módon kérik el a dobozokat.
@adg [Au, Darwin]: na ez viszont kompakt genyóság :(((
@qkuc: remélem, valaki el is vitte :)
Mondjuk ha az enyém lett volna és nem tudom eladni, akkor nem a szeméttelepre, hanem valami pl. hajléktalanszállóra v hasonló helyre vittem volna, pont emiatt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 11:41:27

@Pernilla: Dehogy szüntették be, most is egy nappal a lomok elszállítása előtt ki kell tenni a kukák mellé a cuccot. De már aznap reggel kiülnek a cigány asszonyok a műanyag kempingszékeken 'foglalni a helyet'.

@diggerdriver: Mivel egy jó tízessel idősebb vagy nálam, csodálkozom, hogy az a szemlélet, hogy a tárgyainkat megbecsüljük, ennyire érthetetlen számodra. És megkérnélek, hogy ne minősítgess, én sem teszem veled, pedig néha kikívánkozna.

Véleményem talán még lehet nekem is.

rezsöatya 2014.11.25. 11:41:40

@qkuc: persze, hogy messze, mert a kecske Babette-nel van, a kenguru meg Ausztraliaban!
:D

Herr Géza 2014.11.25. 11:43:22

@M. Péter: Igen, ez is az egyik oka volt annak, hogy már nincsenek itt sem ilyen központilag szervezett évi egy-kétszeri generális lomtalanítások. Helyette mifelénk a szemétdíj megfizetésekor adnak két kupont, amivel egyedileg rendelhetjük meg a felesleges cuccok elszállítását, de már olyan szinten megy a szemét szétválogatása, hogy gyakorlatilag a használt bútorokon kívül mást már nem is nagyon visznek el lomként. Minden mást nekünk kell szigorúan szétszortírozni és a gyüjtöudvarokban leadni, jó esetben ingyen, de sokmindenért már fizetni is kell (pl. hütöszekrény, használt gumi, akkumulátor, festékmaradványok, stb. fizetös). Komoly tortúra lett az egész.
A beköltözéskor pl. hoztuk magunkkal a saját beépített fürdöszobai mosdópultunkat, így az elözö lakó pár éves mosdóját leszereltem és el akartam veszejteni. Az például építési törmeléknek számít, de olyan leadótelep csak egy van az egész járásban, tölünk uszkve 40 km-re, oda kell vinni és még fizetni is érte. Azóta is rakosgatom, kerülgetem a pincében.....

Pernilla 2014.11.25. 11:44:50

@zöldeketbeszélek: De volt erre tervezet, söt, tavaly el is kezdtek osztogatni olyan kuponfelesegeket, amivel evente azt hiszem 2x ingyen leadhatod a hulladekudvarba a lomjaidat, esetleg kiszallitanak neked egy kontenert a hagyomanyos lomtalanitas kivaltasara, mar nem emlekszem pontosan (Budapesten legalabbis). De ugy latszik ez befuccsolt.

adg 2014.11.25. 11:46:37

@Mr Long (UK): Hat ha ez pl egy Dacia, olyan regebbi fajta, akkor ugye meretre is kell igazitani azt az ajtot. :)

qkuc 2014.11.25. 11:46:55

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: A kollégám hirdette ingyen a cuccait, el is vitték. Egy vicces eset volt, amikor az új potenciális gazdija még fuvart is kért volna az ingyen bútorhoz, :)))).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 11:50:54

@Mr Long (UK): Mondanám, hogy a szakértelmet meg kell fizetni, ez igaz is, csak ez egy kicsit aránytalan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 11:51:25

@Herr Géza: @adg [Au, Darwin]:
ezekről az jut eszembe, hogy Burmában milyen szintű tökélyre fejlesztették a mindent megjavítást. vannak egész kis utcák, ahol sorban mindenki cipőt talpal (autógumiból nagyon jó kis tlpakat vágnak). aztán odébbmész, a következő utcában mindenki táskát és ruhát varr. esernyőt javít. természetesen az autók egy külön műfaj (habár az elmúlt 2 évben irdatlan mennyiségű új autó lett). és olyan rádiókat, varrógépeket, stb lehet látni működni, amikre tán még a nagymamám is rácsodálkozna.
és persze mostanra már Yangonban is vannak facebookon 2-3 ezres olyan expat közösségek, ahova mindenki feldobálja a használt dolgait, mielőtt továbbköltözik. illetve hát, ki tudja, nyilván nem mindenki. ilyen gyökerek biztos mindenhol vannak. egyébként kár, hogy ennyire nem tanult semmit az illető Ausztráliából, még mindig úgy üt, rúg és csíp, mintha soha nem ment volna el Magyarországról (szomszéd tehene stb).

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 11:51:43

@Mr Long (UK): az emberem is egy csomószor azzal jön, hogy majd ő megcsinálja ezt vagy azt.
kezemen lábamon nem tudom megszámolni, hányszor magyaráztam el neki, hogy
nincsen hozzá szerszáma
nincsen rá ideje
abban az időben a mesterember díjának többszörösét keresi meg, ráadásul a mester gyorsabban dolgozik a rutinjából kifolyólag

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 11:54:10

@Pernilla: itt felénk 30ezer egy konténer, a recycling vállalkozó bármit elvisz, ami beleteszel. majd eladja jó pénzért.

puhacica 2014.11.25. 11:57:49

@Dragonlady (now in Indonesia): garázsvásározni nem szoktam, de benne vagyok facebookon egy "ingyen elvihető" csoportban. ha valami nem kell, felpattintom, aztán egy órán belül általában el is viszik. most viszont egy olyannal próbálkozom, hogy polcot bérelek egy turkáló jellegű boltban, mert van egy-két cuccom, ami nem két fillér volt új korában és ingyen nem kótyavetyélném el. ez úgy néz ki, hogy van egy üzlethely bérelhető polcokkal, oda elviszed a motyókádat, kirakod, és amit eladnak, az az összeg a tiéd. 2000 ft egy polc egy hétre. van könyv, kávéfőző, cipő, ruha, szerszámok... jó ötletnek tartom, csak az a baj, hogy kevesen ismerik az ilyen lehetőségeket, így még nem pörögnek az ilyen boltok annyira.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 12:01:34

Én ezt nem értem.

"Talán ez az egyik legfontosabb tétel, hiszen otthonról azt hallani, hogy húúú, Ausztráliában (Sydneyben) aztán csak az nem tud dolgozni, aki nem akar. Röviden: ez tényleg így van"

"A problémát általában az szokta okozni, hogy nehéz egy fix, teljes idős, konstans állást találni, mindig 2-3 különböző munkáltató között kell libikókázni, hogy kinél mikor van éppen munka. Ez hosszú távon nagyon stresszes és macerás."

Most akkor könnyű dolgozni vagy nem? Mert aki melós és hónapról hónapra él annak nagyon fontos hogy legyen stabil muinkája...neki nem működik az hogy 3 hónapig nincs meló de megélünk a megtakarításokból...ugyanis nem igazán lesz masszív megtakarítása...

Ausztriában (pl Grazban) azért lehet egyszerű melót találni ha az a lényeg hogy dolgozzon az ember, nincs ilyen amit leír a posztoló hogy ugrálni kéne. Elég megnézni az én példámat. Persze nem könnyű, mivel rengeteg a beömlő elem, de amit leír én azt itt nem érzékelem. Aztán lehet csak azért nem mert ez egy kisebb város.

Tetszik az is hogy a posztoló le meri írni hogy nem igazán lehet dőzsölni a magasnak tűnő minimálbérből. Mert ezeknél a misztikus országoknál (Svájc,Norvégia,Ausztrália) csak be szokták lengetni hogy nahát itt milyen sokat keres a takarító is, aztán arról "elfelejtenek" beszélni hogy ez mire is elég..Zseniális hogy le meri írni a nyers valóságot, hogy bizony ebből csak megélhetés van. Tetszik! Lerántja kicsit a rózsaszín cukormázat az egészről, nem csak arról szól végre a történet hogy a takker is annyit keres mint egy német mérnök.

Az is tetszik hogy a poszter látja hogy a dolgos kisemberek bérszolgaságba taszítva építik szépítik az országot, vagyis alapvetően a dal ott sem más, legfeljebb a díszlet eltérő kicsit. Szeretem az ilyen írásokat, kicsit felrázzák a népet.

A többi rész is tetszett, bár a mindenki happy és kiegyensúlyozott résznél kicsit csömöröm volt már, de túlélhető a poszt :)

A legélhetőbb város pedig évek óta a császárváros, tehát Bécs. (legalábbis a mercer felmérései szerint). És itt van a szomszédban! Nem feltétlenül kell óceánokat átutazni annak aki kicsit jobban szeretne élni!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 12:01:52

@Herr Géza:

Az még egy másik világban volt Géza...persze hogy kevés volt a vásárlóereje Nyugaton a szocialista bérednek...nem is összehasonlítható a kettő..a nyugati társadalmak ugye arról szólnak meg szóltak mindig is hogy a fogyasztás az Isten, a szocialista berendezkedés meg arról hogy keveset, de az legalább mindenkinek meglegyen.Nyilván hatalmasnak tűnt ezért a kontraszt mikor kitántorogtál a 80as években. Egyébként hol kezdtél? NDKban? Vagy pontosan mikor volt ez? 89ben gondolom már ömölhetett mindenki Nyugatra, a fal lerombolva, géppuskák elrakva...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 12:02:26

@zöldeketbeszélek:

Engem mennyire becsülnek meg??? Vagy csak a tv gyártó melós a király akit meg kéne becsülni? :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 12:02:26

Lomtalanításhoz annyi : Én "kukáztam" már magamnak itt egy fasza asztalt. Ki volt vágva valahol egy teljesen korrekt íróasztal:)Nekem meg akkor nem volt asztalom, jól jött.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 12:02:26

@zöldeketbeszélek:

Nincs mindenkinek helye. Elhiszem hogy te minden kacatot meg tudsz "becsülni" a családi házban a portával, mert elfér minden, de van aki pl egy panellakásban kucorog...és jobb esetben is csak egy kis pincéje van...Nekünk pl alig alig van helyünk. A lakásban konkrétan szinte semmi (úgy értem pl nincs még egy kialakított spájz/raktár szerű valami se), a pince meg egy kis lyuk, ahová kb berakhatod a téli gumikat ha van autód. Úgyhogy szerintem ez nem ilyen egyszerű, hogy aki kidobálja a cuccait az nem becsüli meg őket...nem abból kell kiindulni hogy te miben élsz...otthon nálunk is elfér minden a családi hodályban. Itt meg nem. Ennyi.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 12:02:26

@Mr Long (UK):

Szerintem is szarházi az összes. Egyszer nővérem pasija bent felejtette a kocsiban a kulcsát(rácsapta az ajtót,az meg bezáródott), kihívta az öamtct, körülbelül 1 perces! munkával kibűvészkedte a kulcsot a csóka, aztán repült érte a 140 eurós csekk. Ez mennyire arányos...majdnem 3 napi melósbért elkérni egy ócska 1 perces munkáért. Szerintem teljesen lehúzás. És ne magyarázza meg nekem senki hogy kiszállás költsége meg hasonló baromságok. Egy normális világban nem szinte 3 napi béremet kérik el azért amiért 1 perc alatt kiveszik a kulcsomat a kocsimból.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 12:05:15

@puhacica: ez nagyon tetszik, helyileg hol van?
juteszembe, igaz az, hogy az apeh rászállt a vaterázó kismamákra?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 12:07:33

@házelőtthinta: ennyire rossz érzés, hogy amit te csinálsz, az nem áll el évtizedekig, hanem megeszik és aztán másnap kiszarják az emberek?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 12:07:41

@Pernilla: Nem is tudtam róla, egész Bp-en látom tavasszal és ősszel a szeméthalmokat. Mert a másik baromság, hogy nem csak a lomokat rakják ki, hanem - bár tilos - szemetet is. Persze elég egy kis szél, meg a 'szelektív válogató személyek' közreműködése és már úszik is minden a papírhulladékban, koszos zacskókban stb.

@puhacica: Ez egy remek ötlet.

puhacica 2014.11.25. 12:08:09

@Dragonlady (now in Indonesia): Szentendrén. de Pesten is van, a 13. kerületben. én erről a kettőről tudok. hát, hogy a nav mire szállt rá, azt nem tudom, viszont 800ezer forintig adómentes a magánemberek közötti cuccok adás-vétele. így tudnak működni ezek a polcbérlős boltok is. ettől még bármi előfordulhat...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 12:08:11

@házelőtthinta: ennyire rossz érzés, hogy amit te csinálsz, az nem áll el évtizedekig, hanem megeszik és aztán másnap kiszarják az emberek?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 12:10:58

@puhacica: köszi. végülis ez a 800ezer nem is olyan durva, lehet, hogy azoknak mentek csak utána, akik bizniszt csinálnak abból, hogy mondjuk ebayen vesznek bálában használt ruhát Angliában, és darabra adják el Magyarországon, stb stb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 12:14:57

@Dragonlady (now in Indonesia): Ebben csak az a vicces, hogy ugyanoda jut az aranyfüsttel dekorált kaviáros bélszín szarvasgombás pappardelle tésztával sztárséf keze által elkészítve, mégis 100x annyit kap érte :).

puhacica 2014.11.25. 12:15:34

@zöldeketbeszélek:
ezt kb. két-három éve fotóztuk az erkélyről (13. ker.):
kepfeltoltes.hu/view/141125/lomi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
a kis kék autót jól össze is karcolták.
emlékszem, hogy anyut kísértem ki a Nyugatiba és valami hajnali 4-kor mentünk ki, a lomisok meg ott aludtak a szemétkupacok mellett matracokon.

@Dragonlady (now in Indonesia): még az is lehet. :(

Muscari 2014.11.25. 12:17:16

@zöldeketbeszélek: itt sokszor van, hogy kitesznek valamit a haz ele, amit aztan el lehet vinni. Butor, borond, akarmi, ez itt termeszetes. Ugyanugy a charity shopok, mi peldaul egy csomo butorunkat onnan vettuk, fillerekert. Miert van ebben benne a masok munkajanak lebecsulese?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 12:19:33

@puhacica: uhh, Budapesten az Irányi utcában láttam ilyet, azt hiszem, Bolhapalota volt a neve, sajnos nem volt időm benézni, de nagyon tetszett az ötlet.

Muscari 2014.11.25. 12:22:05

Nagyon hasznos iras, foleg igy linkekkel teletuzdelve, koszonet erte.

adg 2014.11.25. 12:23:43

@házelőtthinta: "Zseniális hogy le meri írni a nyers valóságot, hogy bizony ebből csak megélhetés van. Tetszik! Lerántja kicsit a rózsaszín cukormázat az egészről, "

Na most finoman remeg a szad széle, fuled hegye, orgazmus a javabol.

Csak par dolog mellett mentel el veletlenul:
- nem melosokrol van szo, hanem diakokrol (bar ez explicit nem derul ki a szovegbol), akik ez mellett dolgoznak, legalisan max felallasban, hogy fedezzek a koltsegeiket.
- emlitette a PR vizumosok helyzetet, meg a helyieket, amivel mondjuk nem ertek egyet.
- ki mondja mindig es hol, hogy az ozi takarito annyit keres, mint egy nemet mernok? Keresd meg, es szolj neki, hogy marhasagokat beszel. Meg nominalisan sem keres annyit.

Tulreagaltam, megyek is megenni a befotteket, mielott megromlik.

Mr Long 2014.11.25. 12:26:19

@házelőtthinta: "A legélhetőbb város pedig évek óta a császárváros, tehát Bécs. (legalábbis a mercer felmérései szerint). És itt van a szomszédban! Nem feltétlenül kell óceánokat átutazni annak aki kicsit jobban szeretne élni!"
A tavolsag alapjan legkozelebbi orszag Mohoz ahol tudnek dlgozni UK, majd Szaud-Arabia, Katar, majd ugras Vietnam, Singapur, Ausztralia, US. Nemetbe is biztos lenne melo, meg az osztrakoknal, de nem beszelem a nyelvet csak par szot. Igy cseszhetem, hogy becs a legelhetobb, ha meg burisutest sem tudnak vegezni, mert nem ertenem a nemet instrukciokat...

Mr Long 2014.11.25. 12:28:37

@Herr Géza: Azt hallottam en is, hogy erdemes Morol vinni mosdot, mint lisztet, hagymat, vagy pirospaprikat... :)

Mr Long 2014.11.25. 12:40:37

@adg [Au, Darwin]: Mi van ezzel, ha mar ott vagy marha nehez maradni dologgal?

2014.11.25. 12:42:15

Digger, egy C63 tervezojet megbecsulsz. Beteszed a garazsba, 10 evvel kesobb is meg orgazmusod lesz, ha beinditod.

Coming outolok. A PS2 pl ki lett dobva mar reg. Mit csinaljon vele a gyerek, nezegesse s vitrinben? Sot a regebbi 42 inches plazmat is leseljteztem, mikor mast vettem helyette. Nem ertem mit/kit kellene tisztelbem. Vegyek Samsung reszvenyt, akkor jobban tisztelem?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 12:42:27

@puhacica: csodás. én is hasonló képeket tudnék fotózni évente egyszer :(.
@Muscari: nem akarok most már ezen rugózni (fene sem gondolta volna, hogy egyáltalán foglalkoztok a kommentemmel), de nem az a lebecsülés, hogy lomiznak, hanem, hogy simán lazán bármit és bármikor kidobnak az emberek. Most az mindegy, hogy szépen tisztán bedobozolva, vagy a kuka mellé. Akkor is kidobják, ha még teljesen működőképes, ha kutya baja nincs, csak éppen megunták, vagy már nem tetszik a színe. Ingyen, vagy fillérekért el lehet vinni. Hol becsülsz meg valamit, ha ingyen, vagy fillérekért jutsz hozzá? Lehet, hogy rohadtul konzervatív vagyok, de nem engedtem a páromnak, hogy új mobilt vegyen nekem, mert még nagyon is jó a régi, semmi olyan problémája nincs, ami miatt meg kellene tőle szabadulnom. Az újabbnak nagyobb lenne a kijelzője, meg háromszor annyi funkciója lenne. Na és, még ennek a lehetőségeit sem használom ki, mert nincs rá szükségem. Régen egy bútor évtizedekig szolgált, most a lapraszerelt világban Magyarországon pár évet, nyugaton meg mint az ábra mutatja, még ennyit sem. És mint írtam, ez egy ördögi kör, az apró pici kínaiak 'szemetet' termelnek, fillérekért, mi szemetet vásárolunk fillérekért és becsapjuk magunkat ezzel a DIY divattal. Aminek van is értelme, de csepp a tengerben.

adg 2014.11.25. 12:44:09

@Mr Long (UK): Az ki van zarva, mer' en nem tudom. Vagyis mit tetszik kerdezni? Keso van mar, tompul az agyam. :)

2014.11.25. 12:45:37

@házelőtthinta: az afghan curry house szakacsat annyira megbecsultem, hogy meg is hivtam hozzank, hogy tanitson meg afghan curryt fozni. Amikor kiderult, hogy annyi a nyitja, hogy nem.szabad elmosni a fozoedenyt, akkor lemondtam a curry sajat fozesrol, OCD-s asszonh mellett ilyet nem lehet

Mr Long 2014.11.25. 12:46:26

@adg [Au, Darwin]: Azt irtak itt valahol, ha kimesz valami vizummal, akkor lmajdnem lehetetlen jobbat szerezni onan. pl tanulobol rendeset.

Mr Long 2014.11.25. 12:47:36

@charlieharper: Es azota visszajarsz enni? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 12:51:40

@charlieharper: Volt egy mondás, hogy abban a csárdában a legfinomabb a birkapörkölt, ahol a kondérból sosem fogy ki az. Na ezt értelmezd máshogy, mint a curry-s hagyományt :).

Herr Géza 2014.11.25. 12:52:24

@Mr Long (UK): Jaj de hüje (sic!) vagy. Nem M.o.-ról vittem ki, hanem a régi német lakásunkból vittem tovább a fürdöszobaszekrénybe épített mosdót.... You know ??? :)))))))

Mr Long 2014.11.25. 12:52:52

@charlieharper: BTW "C63 tervezojet megbecsulsz. Beteszed a garazsba" Hat ha beteszed egy garazsba a tervezot es bezarod akkor marhara nem fog orulni neki :)

2014.11.25. 12:53:32

@Mr Long (UK): NYbol Cambridgebe egy curryert? Nem. De a fozoiskola ota termeszetesen ettem onnan etelt. Engem nem zavar. Sot azt sem, hogy a mosogatoknak igy kevesebb a munkajuk

Mr Long 2014.11.25. 12:54:07

@Herr Géza: OK, persze. Mondjuk most ezt elhittem :P

qkuc 2014.11.25. 13:02:15

@puhacica: Ez a megoldás tetszik, egy ilyen boltról hallottam itthon a tv-ben. Mindenki jól jár és nem generálódik újabb "szemét", :).

adg 2014.11.25. 13:02:40

@Mr Long (UK): attol fugg, milyen vizumrol akarsz milyet.
A tanulo vizum tanulasra van, a munkavallalasi munkavallalasra, a turista meg turistaskodni.
Ennek megfeleloen egy turistavizomrol masmilyenre valtani nagyon nehez, mert nem az a celja. Ugyanigy a tanulovizum is arra van, hogy tanulsz aztan elmesz haza. Persze elofordulhat, hogy kozben talalsz valami jo munkat, vagy maradni akarsz, es ezt ha nem is egyszeru, de meg lehet neha oldani, ha egyebkent alkalmas vagy a megpalyazando vizumra. De ez szakmai kerdes, van-e megfelelo szakmad, gyakorlatod, korod, stb. De mivel a tanulovizum nem erre van, ezert ezt a kaput igyekeznek szuken tartani.
Ha viszont van valami kozepszar munkavallalasi vizumod, mint az enyem pl, akkor arrol lehet konnyebben tovabblepni. Mi most ideiglenes lakosok vagyunk, es epp most jelentkezek allando vizumra, itt van megnyitva a masik fulon, epp befejeztem a zurlap kitolteset. Ez pl nem bonyolult, ezek a vizumok pont igy, es pont erre vannak kitalalva.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 13:07:16

@adg [Au, Darwin]:

Várj, szerintem én másokra gondolok melósok alatt mint te..nem a szupermenő hegesztőkre gondolok akik 4-5 ezer dollárokat keresnek és álomszerűen élnek, hanem a pakolófiúkra...segédmunkásokra. Szerintem ők a melósok.És ha 16 dollár a minimálbér, akkor bizony ők is többet kapnak nominálisan mint pl a legtöbb kezdő német mérnök Németországban. Meg is szokták gyakran szólni Németországot hogy alacsony a bérszínvonal. Van benne valami...Reálértéken tényleg nem növekedtek a német bérek időtlen idők óta. De legalább 15-20 éve nem.

Ki mondja? Rengetegen! Nagyon sok helyen olvastam hogy pl Skandináviában egy takarítónak is rengeteg pénze marad a megélhetés után, míg Németországban ez pl scifi.

Golf2 2014.11.25. 13:07:17

szerintem az menjen étterembe akinek van pénze rá.

catnip cupcake 2014.11.25. 13:07:17

@Mr Long (UK): ezen én is megütköztem. Egy "mezei" (= nem főnök) mobil app fejlesztő is elég jó fizetést szokott kapni a világ civilizáltabb felén, ne legyünk már ilyen telhetetlenek:)
Általában a külföldre költözéssel az ember kicsit lejjebb viszi az karrier elvárásait, még akkor is, ha szakmán belül marad.

Herr Géza 2014.11.25. 13:07:57

@házelőtthinta: Te barátom igen rövidtávú emlékezettel bírsz. Neked is írtam már, hogy az NDK-ban tanultam (81-86) és itt Stuttgart mellett kezdtem "nyugati" pályafutásomat. A fal az ugyan ledölt 89-ben, de én még munkavállalói vízummal jöttem ki és egészen 2011-ig kellett a tartózkodási és munkavállalási engedély. Az utolsót egy hónappal a ránk vonatkozó kötelezettség eltörlése elött kaptam meg....

".. a fogyasztás az Isten, a szocialista berendezkedés meg arról hogy keveset, de az legalább mindenkinek meglegyen."
Na ez meg pont rossz összefoglalása a "kidobott" TV esetének (mármint a második fele..) A "keveset, de mindenkinek" elvbe éppen nem fért bele, hogy egy ótvar TV-ért két-háromhavi nettómat kellett volna otthagynom a boltban a dicsö cocilizmusban.....

qkuc 2014.11.25. 13:08:39

@házelőtthinta: Ezzel speciel nekem nincs semmi bajom, pazarlás lett volna egy jó asztalt kidobni rohadni a szeméttelepre.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.25. 13:10:32

@zöldeketbeszélek: Én értem, és megértem miről beszélsz, mert hasonlóan gondolkodom. De még mindig jobb, hogy az utcára teszik ki, hogy még más is használhassa, mint hogy a szemétbe. És mivel a világ boldogabbik felén az emberek jó része a fogyassz és herdálj szemlélet alapján él, ezért ez egyre inkább így lesz. Meg akkor egyébként is mit csinálnának a kínaiak? :)

Herr Géza 2014.11.25. 13:12:15

@Herr Géza: Ja: itt akkor a kezdö havi nettóm alig több, mint egyharmadáért kaptam volna TV-t. Nem mellesleg a "kukázott" darab (békebeli dél-koreai gyártmány !!) a mai napig megvan a családban és müködöképes....

pasztasuta 2014.11.25. 13:19:59

@Mr Long (UK): hat itt mondjuk van pl egy Vatikan meg egy San Marino. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 13:20:40

@házelőtthinta: meg kellett volna csinálnod azt az 1 perces munkát. látod látod.

pasztasuta 2014.11.25. 13:22:21

@Mr Long (UK): @pasztasuta: erre ment az elozo, csak a blog.hu epp megint elcsusztatta

adg 2014.11.25. 13:24:01

@Golf2: Szerintem felreerted ezt egy kicsit. Ezek az ettermek kozossegi terkent is funkcionalnak, osszejonnenk tarsasagok, ott neznek meccset, stb, rendelnek kajat, piat, vagy hozzak a maguket. Igy nem kell valakinek a lakasara menni, ott egy etterem, van minden ami kell, elmosogatnak utanuk, megteritenek nekik, kitakaritanak, stb. Vagy pl szulinapi bulira viszed a sajat tortadat.

Nem arrol szol, hogy meghivod a baratnodet "etterembe", majd a zsebedbol elohuzott hambival es hp-val bevagodsz.

@házelőtthinta: A szupermeno hegeszto lazan megeresi a duplajat is.
De a lenyeg, hogy nem azert sasszeznak a szerzok tobb munkahely kozt, mert ilyen a kulimelos rabszolgak elete ausztraliaban. Azert a tipikus melosnak, akarmit is jelentsen ez, fix munkaideje van egy cegnel. Pl tologatja a kocsit az aldiban 8-4ig. Nem ugral 8 munkahely kozt. Persze lehet kulonbozo helyeken is mas-mas muszakban nyomni...

mindegy

Herr Géza 2014.11.25. 13:24:46

@házelőtthinta: Jaj, vazze. Már megint a nyomorgó német kezdö mérnökök....
16 x 160 ozzi dollár = ca. 1800 euró. Az a kezdö német mérnök, aki ennyiért megy el dolgozni, az meg is érdemli. (Na persze mérnök és mérnök között is van némi különbség..., de ez akkor is kevés...)
Na meg a buriforgató ausztrál barátod ennyivel is fog nyugdíjba menni, míg a német mérnök egy kis gyakorlattal, egy-két célzott munkahelyváltással még gyengébb üzletágban is hamar felülröl vigyorog a 3000 €-ra.
De ha gondolod, létrehozhatsz egy alapítványt a nyomorgó német mérnökök támogatására... :))))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 13:30:01

@Herr Géza:

Ma is csak azért kapsz "fillérekért" tv-t, mert a távol keleti pocsolyában álló lány fillérekért rakja össze. Ha német munkások raknák össze akkor megfizethetetlen lenne. Ahogy megfizethetetlen pl egy új bmw is, még egy középosztálybelinek is.Az én 120 eurós nadrágom is egyetlen dolog miatt 120 euró : MADE IN GERMANY.

off:

A német sas nem igazán dübörög továbbra sem...

www.portfolio.hu/gazdasag/lassan_evickel_nemetorszag.4.206958.html

Mr Long 2014.11.25. 13:35:23

@Herr Géza: Mondjuk semmi sem biztosit jobb megelhetest, mint egy kamu alapitvanyt vezetni!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.25. 13:37:39

@Mr Long (UK):
HA (es most nem a Hataratkelore gondolok ;) ) ugy hozna az elet, persze, barmikor :D

De lehetunk szomszedok Aruban is ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 13:42:45

@Herr Géza:
írhtnál a régi NDK-ról posztot, ha még emlékszel a dolgokra. engem nagyon érdekelne, milyen volt. sajnos még elég gyerek voltam, amikor kint laktam egy ismerős családnál 3 hétig (Erfurt), rendszerváltás előtt közvetlenül, akkor nekem nagyon tetszett, nem tűnt lepukkadtnak. külön tetszett, hogy az iskolásokat hazaküldték, ha 25 fok fölé ment a hőmérséklet :-)
nálunk egy NDK-s mosógép (nem levehető ajtajú ;-) ) 20 évig bírta. alkalomadtán a műszakis nagypapám szétkapta és megszerelte, amit kellett. szerintem botrány, hogy az újabbak tönkremennek kb két hónappal a garancia lejárta után, és egy-egy gagyi alkatrészt kicserélni bennük lehetetlen olykor, vagy nagyon drága (elektronika, nem egyszerűen mechanikus az egész, gondolom, ezért). kapitalizmus meg GDP ide vagy oda, döbbenetes pazarlás. nem is szimplán a munkás semmibe vételéről van szó, hanem az egész bolygóéról, amikor új dolgok repülnek a szemétdombra.
én Thaiföldön két és fél napi fizetésből vettem meg egy szimpla éppen leárazott félautomata mosógépet (külön mosó, külön centrifuga hengerrel). tévém az nem volt :-) nem tudom, működik-e még, amikor eljöttem, odaadtam egy olyan kollégának, akiknek elúszott a sajátjuk a legutóbbi árvízben. de láttam szétszerelve, nagyon szimpla kis szerkezetnek tűnt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 13:47:48

@Th's child: ugye? bezzeg én ha megtanítok egy gyereket olvasni, azzal kitörölhetetlenül megváltoztatom a világ folyását. (vagy majdnem, na.)
:-)
juteszembe, aki minden nap rántott husit süt nekem és krumplipürét főz hozzá a kedvenc éttermemben, na az is megmenti az életemet. ki tudja, másnak lehet, hogy a hamburger ilyen fétis ;-)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.25. 13:50:33

@Dragonlady (now in Indonesia): Csatlakozom, engem is érdekelne. Én is voltam anno Erfurt mellett egy úttörőtáborban (régi szép idők :) ), és mentünk Erfurtba is kirándulni (akkor volt a nemzetközi virágkiállítás), meg Berlinbe. Jó volt, nekem is tetszett.

Mr Long 2014.11.25. 13:51:23

@Dragonlady (now in Indonesia): Egy telefonban nem latom a munkas munkajat igazan,mert nem ad hozza semmit. Tudom mirol beszelek, voltam mar telefon gyarban. Ellenben egy kezzel keszitett asztal (nem csak siman tablabol kivagott), egy heggesztett femszerkozet teljesen mas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 14:00:53

@Babette .:
Az autószerelés csúcsa az Kuba.
Azt nem lehet felülmúlni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 14:08:15

@puhacica:
Nem is mondtad hogy laktál Indiában.
:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 14:16:32

@charlieharper:
Nem tudom mi az hogy megbecsülni.
Nekem ez a szó mást jelent.
A C63as építöjének rajta van a szignója a blokkon. Azt sem tudom kicsoda.
Lehet hogy egy kellemetlen ember.
Attól még nem fogom megbecsülni hanem elismerem a munkáját.
Civic Type R ugyanúgy orgazmus aztán a franc se tudja ki a tervezöje.
Valószínűleg egy team.

puhacica 2014.11.25. 14:18:57

@diggerdriver: hát kérdezted? :D mit dicsekedjek... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 14:20:14

@charlieharper:
Sok étel van aminek ez a trükkje.
A bográcsot sem mossák el.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.25. 14:22:51

@házelőtthinta:

Pont ez a nyugat hanyatlásának az egyik oka. A fizetések felmentek olyan szintre, hogy az már finanszírozhatatlan.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 14:23:05

@tanato:

"A dolgozóknak nem járt éjszakai, hétvégi vagy ünnepnapi pótlék"

Mintha rólunk írták volna! Egy az egyben ez van itt is. Isten hozott Nyugat-Európában!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 14:23:20

@adg [Au, Darwin]:

Dupláját simán? 10 ezer dollárt nettóban egyedülállóként? Érdekes..Kíváncsi lennék hány európai hegesztő keres ennyit..

Figyelj, engem az átlagos emberek életszínvonala izgat(igen, nekem ők a melósok...mert ők vannak a legtöbben). És mivel Ausztrália is részese a misztikus körnek amiről ódákat szoktak zengeni, így engem nagyon izgat milyen lehet a megélhetése pl egy buris fiúnak. Lehet beteges hogy mindig ezen pörgök, de ez van.

@Herr Géza:

Egyetlen embert se ismerek akinek megközelítené a nettója az 1800 eurót. Persze én leginkább melósokat ismerek, de van egy két úgynevezett értelmiségi melót végző ismerősöm is. Közelében nincsenek az 1800 nettónak. Szóval nem értem hogy mi ez a duma hogy 1800 euróért csak a lúzerek mennek el dolgozni. Én teljesen mást látok...

Amúgy wuaa is írta hogy szerinte SOKKAL magasabb pl a norvég életszínvonal mint a német. Valaki leírhatná már végre az átlagos norvég költségeit!

Határátkelő 2014.11.25. 14:27:02

@házelőtthinta: Esküszöm, ha ma még egyszer leírod azt, hogy melós, nem is tudom, mit csinálok. Nem akarlak csak ezért nem beengedni, de az lesz a vége.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 14:27:50

@puhacica:
Na az aztán nagy dicsőség:))))))))))))))

Mr Long 2014.11.25. 14:30:07

@házelőtthinta: Nekem meg tolora potlek sem jar. Annyit kapok a 12. oramra is, mint az elsore.

tableno 2014.11.25. 14:33:15

@házelőtthinta: Hát "úgynevezett" értelmiségi melóért lehet, hogy 1800 alatt keresnek. Valódi értelmiségi melóért ennél sokkal többet adnak...

tableno 2014.11.25. 14:33:49

@Határátkelő: a melós az új homoklobbi! :))))

morsels (törölt) 2014.11.25. 14:38:35

@tableno:
Hinta eseteben a melos definicioja a kovetkezo:
Havi netto 1200 euro alatt melos, felette mar nem igazan melos, mert olyan vagy nincs is, vagy annyira ritka, hogy nem szamit.

Mr Long 2014.11.25. 14:40:40

@morsels: A melos az, aki csak a kajara es lakhatasra (londonban csak a kajara) kap penzt. Folotte hazudozok vannak, vagy rasszista helyiek...

2014.11.25. 14:45:20

@Mr Long (UK): Engem ennek az a valtozata irrital amikor buszke ra valaki hogy nem jar etterembe mert otthon is tud fozni; elmegy hetente ot kulonbozo boltba hogy mindent akciosan vegyen meg, stb. Megertem ha muszajbol csinalja ezt valaki mert nincs sok penze, vagy egyszeruen nem szeret etterembe jarni, de minek ra kulon buszkenek lenni hogy ezzel mennyit sporolt?

Herr Géza 2014.11.25. 14:46:20

@házelőtthinta: Akkor az utakon szaladgáló vadiúj (mondjuk max. 3 éves) BMW-k számát elosztva kettövel (mert a fele céges autó), egy olyan magas számot kapok, ami alapján itt minden BMW-s a felsöbb osztályokba tartozik ??? (És a többi nem elhanyagolható -pl. Mercedes, Audi, etc.márkáról még nem is beszéltem...)
Az akkor király !!!!

tableno 2014.11.25. 14:52:21

@Mr Long (UK): igen, valamint nyugati csaj SOHA nem jön össze kelet-európai sráccal. Ha mégis, az elenyészően ritka kivétel. Akkor is, ha amúgy mindenki tud rá minimum három példát az ismeretségi köréből.

Mr Long 2014.11.25. 14:56:25

@Babette .: Ha valaki hobbibol csinal ilyeneket, azt megertem. Azt nem, aki valaki utana felvag, hogy de okos voltam, mert engem nem huztak le.

Mr Long 2014.11.25. 14:58:43

@tableno: Dolgozik itt egy angol csavo, akinek megtudtam, hogy magyar a felesege, meg sosem beszeltem vele, de lehet megalapozom a baratsagunkat azzal, hogy megkerdem "Milyen erzes atb@szva lenni?" :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 15:00:39

@Mirjam2:

Ugyanazért amiért te is büszke vagy arra hogy milyen sokat spórolsz egy arab országban.

@Herr Géza:

Figyelj, ez egyszerű matek. Egy új bmw legább 30-40 ezer euró. A legkisebb modellek is. Tehát 30-40...értelemszerűen erre annak van pénze aki keres legalább 4-5 ezret.Nettóban. Miért? Mert akkor tudja viszonylag könnyen megvásárolni...az évekig való hitelnyögés az nem a van pénzem új bmwre kategória... Na most akkor hány ember is keres ennyit? A társadalom felső 5 %a ez kivétel nélkül. Az átlagos középosztálybelinek jó ha fele ennyi jövedelme van.

morsels (törölt) 2014.11.25. 15:00:55

@Mr Long (UK):
A helyinek azert dolgoznia sem kell.

2014.11.25. 15:02:57

@zöldeketbeszélek: Ez szomoru ha szemetelessel es rongalassal parosul a 'lomizas'; Angliaban, Nemetorszagban tenyleg csak azokat a hasznalati targyakat - foleg butorokat - rakjak ki amikre mar nincs szukseg, ezzel nem fejeznek ki semmilyen tiszteletlenseget a keszito irant, egyszeruen nincs mar szukseguk a targyra de masnak meg lehet, ennyi. En igy jutottam mar hatalmas, jo allapotban levo borondhoz amit evekig hasznaltam, gyonyoru szekhez, polchoz stb. Nem tudom mi lehet ezzel a gond.

rezsöatya 2014.11.25. 15:03:56

@Mirjam2: nos: en azert nem megyek etterembe, mert otthon is tudok fozni! :-P

De!
Fokent azert, mert tudom, hogy mi van a tanyeromon, mibol van, mikori es persze teljesen a sajat izlesem szerinti. Es meg egy: szeretek alkotni!
Es mindez "fuszerezve" azzal, hogy olcsobb.

morsels (törölt) 2014.11.25. 15:04:55

@Herr Géza:
Hat speciel a BMW (meg ugy altalaban a nemet autok) mifelenk felsokategoria minimum.
Mondjuk errefele nem is szaladgal annyi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 15:05:56

@morsels: kösziiiii nap kommentje :-))))

@Mirjam2: tényleg, jártok étterembe, vannak egyáltalán érdekes / jó éttermek? milyen helyekre tudtok együtt elmenni a szabadidőtökben? annyira semmit nem tudok arról, milyen is a mindennapi élet felétek. (ok, láttam a legutóbbi képeket, lehetne több ilyen!)

2014.11.25. 15:06:42

@NIKI LAURA: Jaj, ne mondj ilyeneket. Mindenki csak úgyis ideiglenesen van kint, mert a szerető Mo. visszavár mindenkit, hogy adózzon az adózott fizetése után is. Még egy ilyen ország nincsen, mint a miénk. Ezt mondjuk cinikusan mondom, nem dicséretként. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 15:06:43

@Mirjam2: hagyjuk, már így is túl sok karaktert pazaroltam a témára :).

Herr Géza 2014.11.25. 15:07:26

@házelőtthinta: Jaj pajtás, most már az 1800 a nettó.... Tanuld már meg végre, hogy N.o.-ban (ha már annyira itthon vagy...) mindig bruttóról beszélünk, mivel az itteni adórendszer mellett még az ugyanakkora bruttóval bíró Hinta I.-nek és Hinta II.-nek sem ugyanannyi a nettója. És mielött reklamálsz, nem feltétlenül +/- 10 € a differencia, hanem akár 20-30 % is lehet.
Gyanítom, hogy az ausztrál 16 AUD órabér is bruttó.

Képzeld, én meg egyetlen osztrákot sem ismerek, aki csak ezeregynéhány eurót keres , tehát olyan nincs is ! Te sem vagy. (Úgy nagyjából ezt állítottad fentebb...)

Mr Long 2014.11.25. 15:10:56

@házelőtthinta: Hmmm... az azt jelenti, ha fejenket keresnek 200euro, akkor egy par vehet maganak egy bmwt viszonylag konnyen. Matek megoldva.

Mr Long 2014.11.25. 15:11:50

@Mr Long (UK): Termeszetesen 2000eurot akartam irni

morsels (törölt) 2014.11.25. 15:14:04

@Mr Long (UK):
Nade az mar nem melos, aki annyit keres.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 15:15:13

@Mirjam2: hm, mondjuk erről a spórolósdiról az jut eszembe, hogy volt egy kollégám, aki olykor hülyének nézett a közepesen szigorú spórolásért (ötféle boltot én soha nem voltam hajlandó végigjárni, hetente egy teszkó, kész, de nem is dorbézoltam minden vacsorára másik étteremben), ja mert ők az utolsó fillérig elverik minden hónapban a fizetésüket, minden áldott nap étterem, persze sör, daiquiri a kedvenc, buli, billiárd. biztosítás az nem volt, semmiféle tartalék semmilyen vészhelyzetre, akár annyi se, hogy hirtelen kell egy új mezítlábas mobil, ja a motorbiztosítást is elfelejtette, 11 hónapig, amiért aztán engem kaszáltak le, amikor kölcsönadta. aztán amikor a férje súlyos beteg lett, és jött egy négyezer dolláros kórházi számla, akkor körbekalapozták az iskolát (na nem ők, hanem a nő nevében / részére egy másik kolléga), nem is tudom, mi lett a vége, honnan kerített egyáltalán pénzt végül, valszeg a családjától kért kölcsön. de én vagyok a hülye, hogy volt biztosításom, meg spóroltam is.

Herr Géza 2014.11.25. 15:15:30

@Herr Géza: Mellesleg 1800 nettóból egyedül sem nyomorogsz N.o.-ban, söt.... Még egy szolídabb BMW 200 €-s törlesztöje is belefér, ha éppen ez a hepped. Ja és a biztosítása is.
Történetesen éppen most vettem egy (nem mai) 5-ös BMW-t, 170 LE-s motorral. Adó: évi 120 €, felelösségbiztosítás és rész-casco havi 60 € és nincs is igazán bónuszom a céges autók miatt.
Ugye, hogy kijön akár az 1800 nettóból is ???

morsels (törölt) 2014.11.25. 15:16:51

@Mr Long (UK):
Mondjuk egy 40ezer euros kocsi havi torlesztese nem lehet olyan keves... persze nem mondom azt, hogy nem lehet kigazdalkodni, bar en speciel nem ertem, hogy miert kolt valaki ennyi penzt autora ilyen jovedelem mellett.

2014.11.25. 15:23:02

@zöldeketbeszélek: És százszor olyan jó szakember, mint a buriforgató, és nem pótolható 1 nap alatt... :)

adg 2014.11.25. 15:24:36

@Határátkelő: - 1 -

Kiegeszites a poszthoz, ha valakit inkabb munkavallalasi/letelepedesi vizum erdekelne.
A szabatos elnevezes szakkepzett munkavallaloi vizum. Ebbol kovetkezoen szakkepzett jelentkezoknek szol mindegyik, es rengeteg fajta van belole. Kozos jellemzojuk, hogy valamilyen szakmaval es hozza tartozo szakmai gyakorlattal kell rendelkezni.
A kerdes roppant szerteagazo, aki komlyan gondolja, hogy ilyen vizumot akar szerezni, es nincs benne jogasz ver massziv angoltudassal parositva, az inkabb kerjen meg egy bevandorlasi ugynokot, jobban jar.
Az ausztral bevandorlasi rendszer pontozasos moka, pontokat kapsz a vegzettsegedre, gyakorlatodra, nyelvtudasodra, meg meg egy par dologra. Ennek lenyege, hogy a menekulteken kivul Ausztralia azokat szeretne beengedni elsosorban, akikre szukseg van, es akik jo esellyel el tudnak helyezkedni. Van egy hianyszakmak listaja nevu lista a hianyszakmakrol, azon rajta kell legyel. Valojabban tobb ilyen lista is van. Ez jo az orszagnak, meg megkapja a hianyzo munkaerot, a vele erkezo penzzel egyutt. Jo a helyieknek, legalabbis indifferens, mert a frissen erkezo tomegek nem veszik el a munkajat, valamint nem segelyken ucsorognek otthon. Es persze jo a bevandorlonak is, mert ha beengedik, akkor valoszinuleg talal majd munkat is. Ausztralia egy rendkivul kevert multikulti tarsasag, Albaniatol Zambiaig mindenhonnan van mindenfele ember, es ehhez kepest meg lehet nezni, mennyi etniai eredetu villongas van. Nagyon keves ilyen fordul elo. Szerintem ez a bevandorlasi rendszernek koszonheto.
A rendszer sajatossaga meg, hogy keves kiveteltol eltekinte 2 evig nem kapsz segelyt, a vizumkerelemkor ezt ala is kell irnod, es vallanod kell, hogy rendelkezel fedezettel a kezdeti idoszakra.
Diohejban. Vannak ideiglenes es allando vizumok.
Az ideigleneseket altalaban konnyebb megszerezni, kevesebb pont kell hozza, esetleg gyorsabb is, es neha at lehet valtani kesobb allandora viszonylag konnyen. Hatranya, hogy altalaban nem jar hozza Medicare, vagyis TB, sem semmilyen csaladi benefit.
Az allando vizum az majdnem allampolgarsag, nem lehet szavazni, nem lehetsz eskudt es katona, meg egy ket aprosag meg, de amugy teljesen azonos jogaid vannak mint egy allampolgarnak.
Az allampolgarsaghoz 4 evet kell itt elni, abbol egye allando lakoskent.
A fenti ket kategorian belul vannak a fuggetlen, es a szponzoralt vizumok.
Fuggetlent a legnehezebb szerezni, es lassabb is sokszor, regebben ez volt a csucs, semi megkotese nem volt. Ma sincs, cask ma mar a szponzoralt vizumok jobbak, gyorsabbak.
Szponzor lehet egy munkaltato, vagy egy allam. Lehet maganszemely is, de az nem sokat er.
A munkaltato sima liba, ha talalsz egy ceget, aki radizgul kellokeppen, es alkalmas szponoralalsra, akkor o keresztulveri a vizumkerelmet a bevandorlai hivatalon, altalaban fizeti a szamlat, es egesz gyorsan megvan a vizum. Ha viszont kirugnak kesobb, akkor nagyon hamar kell egy uj szponzor, meg torlik a vizumot, aztan mehetsz haza. Ha a ceg tudja igazolni, hogy nem talal rajtad ivul senkit, akkor meg a hianyszakman sem kell rajtalenned, cask egy masik listan, a bevandorlasra alkalmas szakmak listajan. Es van par egyeb konnyites is, gyengebb angol is eleg lehet pl.
Ha allam szponzoral, az fuggetlenebb. Minden allamnak van egy sajat hianyszakma listaja, meg a szponzoralasert cserebe elvart plusz tulajdonsagok. Pl meg jobb angol, meg tobb szakmai gyakorlat, vagy megfelelo anyagi fedezet. Kotottsegkent altalaban elvarjak, hogy az adott allamban maradj ket evig, es egy evig a szakmadban dolgozz teljes munkaidoben. Ilyen vizumunk van nekunk is.
Na most, nagyon leegyszerusitve, ha fuggetlen vizumod van, akkor bedobnak egy kalapba. Meg van hatarozva, hogy milyen szakmara mennyi vizumot adnak ki egy evben, es ha van meg hely, akkor kiveszik a kalapbol a legjobb jelolteket, akiknek a legtobb pontjuk van. Ha – talan- harom evig nem kerulsz sorra, akkor kuka.
Ha szponzoralt vizumot igenyelsz, akkor amint megvan a szponzoralasod, meg is kapod a vizumot altalaban. Magyarul elorevesznek. Ugye, aki szerzett szponzort, arra nyilvan jobban szukseg van.

2014.11.25. 15:24:51

@Dragonlady (now in Indonesia): Persze, de en teljesen masrol irtam. Abbol hogy idonkent etteremben eszel es nem mesz el minden szupermarketbe kulon kikeresni az akcios termekeket, nem kovetkezik hogy minden penzedet elvered, nincsen biztositasod es nincsen tartalekod. En egy embertipusra utaltam akik buszkek ra / felsobbrendunek erzik magukat attol hogy jelentektelen osszegeket sporolnak nagy erofeszitesek aran.

adg 2014.11.25. 15:25:11

@Határátkelő: - 2 -

Mi kell a vizumhoz?
Ugye kell a szakma es a gyakorlat. A szakmat legtobbszor el kell ismertetni, erre megvannak a megfelelo szervezetek. En cask a sajatomat tudom, masoknak mashogy is lehet. Szoval mernokok az Engineers Australiahoz nyujtanak be egy tobb esszebol allo kis eletmuvet par szaz dollar es nehany papir kisereteben, majd nehany honap alatt elbiraljak, hogy elfogadjak-e a vegzettsegedet es a gyakorlatodat. Neked kell megmondani, hogy milyen szakmanak kivanod elfogadtatni magad, nem mindig fedi a magyar fogalom az ausztralt. De van minden szakmarol pontos leiras, meg kell keresni a megfelelot, es pontosan betakarni minden kovetelmenyet. Ez az egesz folyamatban a legmunkaigenyesebb lepes.
Kell egy IELTS nyelvi felmero. Legalabb 6-os szintet kell elerni, neha eleg az 5-os. Ha pontot is akarsz kapni, akkor 7 vag jobb kell. 45000 forint.
Ha ezek megvannak, akkor lehet kerni az allami szponzoralast, ez csak papirmunka, nehany nyomtatvany, igazolni ezt azt, ilyesmi. A mi allamunk kert meg egy fel oldalas kis dolgozatot, hogy miert akarunk pont ide jonni, es mit tudunk az allamrol, berekrol, ingatlanokrol, megelhetesi koltsegekrol. Vagyis, hogy tudjuk, hova megyunk, mi var rank. Ez nekunk ingyen volt, fel ev alatt el is biraltak. Ha fuggetlen vizumot akarsz, ez a lepcso kiesik.
Ha ez is megvan, akkor be lehet adni a vizumkerelmet, megint csak papirmunka, urlapok, million csatolando dokumentum, forditasok, stb. Es kb 4000 dollar a kerelmezonek, a csaladtagoknak meg kevesebb, de egy csalad kalkulalhat 5-7000 dollarral.
Egyszercsak szolnak hogy lehet menni orvosi vizsgalatra, par ezer forint Pesten, pisi, aids, tbc meg egy altalanos kikerdezes. Megmondjak, hova kell menni.
Ezutan meg is jon a vizum par nap alatt, es az orvosi vizsgalattol szamitva egy even belul kell belepni az orszagba, aztan megy az egesz a szemetbe.
Mivel millionyi vizum van, sok elteres is lehet. Ma mar elfogadnak talan mas nyelvvizsgat is, meg mas szakmak eseten mas az elismeretetes. Ketkezi szakmaknal nem tudom, hogy megy, ott is megvan a hasonlo procedura. Ha ceg szponzoral, akkor az maskepp megy, es sokkal porgosebb.
Az arakat nagyjabol irtam. Ha ugynokot is valaszt az ember, akkor meg par ezer dollart hozzatesz a szamlahoz, cserebe tudja, mit hogyan, mikor, milyen modon, kapcsolatban van a bev hivatallal, stb. Szerintem megeri. Csak regisztralt ugynokot erdemes valasztani, van nekik egy kamarajuk (www.mara.gov.au/), as minden ugynoknek van egy szama. Ok felelosseget vallanak a munkajukert, ha elcseszik, es ugrik a vizum, akkor visszadjak a beruket. Ez is valami. Ebbol kovetkezoen bizonytalan, vagy elore zuros ugyeket nem nagyon vallalnak.
Ausztralia nagyon draga orszag, meg nyugat europai szemmel is altalaban. Szinte minden nagyon draga, tehat sok penzzel kell jonni, ha nincs munka. Egy csalad visszafogott de vallalhato szinvonalu fentartasahoz, berelt lakas eseten havi 1 millioval kell szamolni kb. Ugy erdemes jonni, hogy esetleg nem lesz munka par honapig, akkor is legyen fedezet. Ez nem Europa, nem lehet csak ugy visszaroppenni, vagy segelyt kerni. Lasd fent.
A bevandorlasi hivatal honlapja a www.immi.gov.au, itt minden vizumrol le van irva minden szinte, meg az egesz folyamat is. Szinten leirja, hogy mit mere kell intezni utana, elotte. Meg vizum varazslo is van, kerdeseket tesz fel, es kiszuri a lehetseges vizumokat.
Tobb es konkretabb reszletet nem gondoltam irni, csak egy kis bemutatast a rendszerrol. Egy ilyen kaland eleg nagy ahhoz, hogy aki akarja a baltat belevagni, az maga utananezzen alaposan, es ne mendemondakbol meg hallomasokbol tajekozodjon. Mindegy mit mondanak masok, utana kell nezni, mert sok mulhat rajta, es minden gyorsan valtozik. Raadasul nem akarok veletlenul sem felrevezetni senkit, mi ket eve csinaltuk, azota voltak valtozasok, egy reszerol tudok, mas reszerol nem. Amiben nem vagyok majdnem biztos, azt kihagytam.

adg 2014.11.25. 15:26:22

@Határátkelő: - 3 -

Az erkezes utani elintezendokrol par szo.
Kehet otthonrol ausztral bankszamlat nyitni neten. Nem kell NI szam, munkahely, lakcim, meg ilyen eu-s marhasagok, hanem 5 perc alatt online nyitsz egy szamlat Magyarorszagrol, attolod ra indulas elott a penzed, aztan itt meg beballagsz a bankba, igazolod magad, kapsz egy kartyat hozza, es Welcome to OZ.
Persze itt is lehet nyitni, az sem bonyolultabb.
Be kell jelentkezni a Medicarehez – mar akinek jar, ugye. Ha jol tudom, minden benefit jellegu dolgot szinten ott kell intezni, gyerekek utan jaro penzek, lakbertamogatas, stb. Ott megneznek, es elmondjak, mi jar.
Jogsi, egy forditas jo ha van, de neha nem kell az sem. Kell egy latasvizsgalat, amit helyben, ott a pultnal megcsinalnak. Meg esetleg valami papir, amivel igazolod a lakcimedet. Pl berleti szerzodes. Nekunk bemondasra elfogadtak, nem kerte. Ha ezek megvannak, 10 perc alatt kezedbben ay ausztral jogsi (es a magyar is megmarad), es innentol embernek szamit valaki. Ugye ez az egyetlen szemelyazonosito okirat van, meg az utlevel. Nincs otvenfele kartya.
Iskola, csak siman be kell menni, es felveszik a gyereket. Altalaban korzetes a rendszer, ahol laksz, oda jarsz, vagy magansuliba. Darwinban ajanlott az angolul nem beszelo gyerekeket egy kijelelolt suliba vinni, ott intenziven nyomjak belejuk az angolt.
Magannyugdij, csak kivalasztod, aztan onlajn vagy szemelyesen, par perc.
Ingatlan berles. Ez a legnehezebb. Szertenek referenciat kerni, ami neked nem lesz. Igy hatranybol indulsz. Nehez rogton jo helyet talalni. Ugy, jo helyen, szep hazat, olcson. E feltetelekbol akar kettot is valaszthatsz. Otthonrol gyakorlatilag nem lehet lakast berelni, szemelyesen meg kell nezni. Szabaly is, meg erdemes is, mert a 15 eves, halszemoptikas, szethuzott es kiszinezett fenykep mar nem feltetlenul takarja a valosagot. Elso szallasnak en nagyon ajanlom a holiday apartment-eket. Kb nem sokkal dragabb, mint egy backpacker szallas, de ezerszer jobb. A szalloda megfizethetetlen hosszabb tavra, a kempingen meg a vilag vegen vannak, onnan nem lehet konnyen bejarni munkat meg lakast keresgelni. A holiday apartmentek altalaban nagyon jo helyen vannak, full felszerelt lakasok, erdemes egy ilyet fogni 1 honapra, annyi ido eleg talani egy lakast.
Nekunk ennyi inteznivalo volt, nem egy hivatalfetisiszta orszag.

Akkor most ennyi jutott eszembe hirtelen, ha valakiben felmerul valami kerdes, akkor szivesen valaszolok, ha tudok.

- FIN -

Mr Long 2014.11.25. 15:28:20

@morsels: Mennyi kb a torlesztoje egy ilyen kocsinak? A Vauxhallet tudom, az kb£ 250-330pm.

Kulonben eddig azokat a nadragokat melosnadragoknak hivtam, amibe dolgozni jarok.Remelem nem kovettem el istenkaromlast ezzel. Igaz egyik sem tobb £40nal. :)

2014.11.25. 15:31:28

@Dragonlady (now in Indonesia): Van nagyon sok etterem, a helyiek szeretnek etterembe jarni. En alapvetoen sokat jarok / jartam etterembe mas orszagokban, de itt nem szeretek mert egyreszt szinte nincsenek vegan opciok, masreszt szinte mindenhol rossz minosegu a kaja, harmadreszt pocsek a kiszolgalas ami engem nagyon tud irritalni. A masik nagy problemam meg az hogy ha egyaltalan beengednek noket, akkor tobbnyire elkulonitett, ablaktalan helyisegben kell ulni ami engem bortoncellara emlekeztet es tele van siro gyerekekkel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 15:32:28

@Mirjam2: tudom, hogy másról írtál, csak egyszerűen eszembe jutott a másik véglet "spórolás" témában, ahogy írtam is, afféle "juteszembe...." volt. bocs, néha lóugrásban mennek a gondolataim, ráadásul ma egészen jó napom van, és ezért még hiperaktív is vagyok :-)

@zöldeketbeszélek: na azért a hangya az egy másik véglet, nem az, amit én csinálok. (sajnos? szerencsére? hm, mondjuk olyan kolléga is volt pár éve, hát érdekes volt, mennyire kijöttek egymással mégis.)

morsels (törölt) 2014.11.25. 15:33:00

@Mr Long (UK):
Es mennyi idore?
Nezd, nem tudom. En biztos nem koltenek (illetve nem koltok) havonta ennyi penzt nem tudom hany evig egy autora.

Nemigen tudom megengedni magamnak.

2014.11.25. 15:33:48

@morsels: Kivagyiságnak hívják. Amiért Mo.-n is megvette a hülye a 3 milliós autót meg a 10 milliós lakást hitelre, a lófaszt sem kereső emberek többsége.

adg 2014.11.25. 15:34:04

@házelőtthinta: Jo hegeszto, jo helyen. Nem Johnny bacsi a sufniban, hanem mondjuk valami jol kepzett, specialis hegeszto egy gazos, olajos beruhazasnal, kontraktorkent.
Az ilyenek mindenhol nagyon jol keresnek.
A 4-5 ezer dollar meg nettoban egy eleg atlagos fizetes errefele.

A buriforgatok nem ilyen keresettek sajnos. Modtam mar neked, itt foleg diakok vannak a mekiben. Nem palya.

Mr Long 2014.11.25. 15:35:27

Az engineers australia elfogadja, ha titulusos tagja vagy a brit, us es talan kanadai mernoki kamaranak. Azonos titust kapsz naluk is es csak papirmunka meg parszaz dolcsi.

2014.11.25. 15:35:33

@zöldeketbeszélek: Akkor ennyi erővel te is pótolható vagy 1 nap alatt, ha azt mondanám, hogy semmit sem ér a végzettséged? :)

Neked fogalmad sincsen arról, hogy mennyit kell tanulnia és dolgoznia egy szakácsnak, hogy jó legyen a szakmájában, és elismerjék.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.25. 15:36:43

@Babette .: Nocsak, kicsi a világ. :) Az a tábor Strausberg-ben volt, csak nem Te is ott?

Mr Long 2014.11.25. 15:38:13

@morsels: Kb 4 ev. Multkor neztem.meg hinta miatt, mert pl ebben az esetben a kulonbsegvaz egyben kifizetni 14k-tvagy reszletben 4 evig az kb 200 font kulonbseg. Annal azert jobban meg lehet 4 ev alatt forgatni ezt az osszeget. Szerinte csak az vegyen autot, aki egyben kitudja fizetni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 15:42:36

@adg [Au, Darwin]:

Sejtem hogy diákok, mivel nézegettem hogy az ausztrál mekik árszínvonala hasonló a miénkhez. Furcsállottam hogy hogy lehet ez mikor sokkal többet keresnek. Na így lehet. Diákokat foglalkoztatnak 7-8-9 dollárokért, ennyi az egész.Ti meg vitatkoztatok azon hogy hogyan termelik ki vajon az álomszerű 16 dolláros órabéreket európai árakkal.

2014.11.25. 15:42:42

@Dragonlady (now in Indonesia): Ugy latszik hulyen fejeztem ki magam a kommentben. Nem a sporolas zavar, sot egyaltalan nem zavar, amig 'csendben' csinalja valaki. Az zavar ha felelotlennek allit be masokat akik pl. etterembe jarnak vagy nem mennek el a varos masik vegere egy szupermarketbe az akcios vecepapirert. Pl. en nem koltok muszaki cikkekre mert engem nem erdekel a technologia; ezereves 'nem okos' telefonom van, akkor veszek uj laptopot ha a regi mar nem mukodik, nincs tabletem vagy e-readerem stb. De erre nem vagyok buszke meg nem szoktam beszelni rola, egyszeruen igy alakult.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 15:43:11

@Philosoraptor:

Nagyon halkan megjegyezném hogy Nyugaton többet adózol általában mint otthon. Ausztriában egy JOBB fizetésből pl 40 % megy is a "levesbe". Otthon nem megy el ennyi egy jobb fizetésből sem. Inkább az a gond hogy az alacsonyabb fizetéseknek viszonylag nagyok a terhei. A havi bruttó 101 ezres minimálbérből 66 rongy marad az egyedülálló munkásnál(direkt így írtam!:D). Elég sok a levonás. Ha adómentes lenne akkor pl elérné a létminimum szintjét simán. Bár neked akkor se lenne jó, mert miért nem 200 ezret kapsz, ugye.

@Herr Géza:

200 as törlesztő új kocsinál? Ember, akkor fizetheted 15 éven át! Nekem ez egyáltalán nem tűnik nagy bulinak..

@morsels:

Éppen erről beszélek, hogy egyszerűen nincs pénze rá. Úgyhogy hiába a német sas, új bmwvel ugyanúgy csak a gazdagok szaladgálnak mint otthon, a SZAKMUNKÁSOK nem.De a mérnökök se igazán...A realitás az hogy a többség csak egy szakadt 10 éves roncsot tud megvásárolni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 15:43:20

@adg [Au, Darwin]: hűűűű ez nagyon részletes volt, köszönöm, habár nem készülök épp Ausztráliába :-)
ha valakinek nincs jogsija, mert nem tud vezetni, és nem is nagyon akar, akkor 1, hogyan lesz belőle mégis ember? 2, egyáltalán életben tud maradni pl Darwinban? (habár ha belegondolok, jogsim van - ezer éve lejárt ugyan - de vezetni nem mernék, újra kellene tanulni.
tényleg, tudja valaki, mit kell csinálni egy kb 8 éve lejárt, még régi formátumú magyar jogsival, hogy megint érvényes legyen, sose lehet tudni alapon?)

adg 2014.11.25. 15:45:52

@Herr Géza: "Gyanítom, hogy az ausztrál 16 AUD órabér is bruttó."
Persze, hogy brutto. 16000-ig adomentes egy evben.

Igaz Barát 2014.11.25. 15:46:43

@Dragonlady (now in Indonesia): Szerintem nincs különbség, ugyanúgy hosszabítják, mint a két hete lejártat, azaz csak orvosi vizsgálat kell hozzá.

Mr Long 2014.11.25. 15:47:31

@házelőtthinta: Lehet igazsagosabb az elosztas es nem sut annyi pecsenyet a tulaj a melosok zsirjaban! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 15:48:40

@Mirjam2: nahát, pont ezt tippeltem volna, ha muszáj valamit.
a szaudi konyháról semmit nem tudok, azt tudom csak, hogy a libanoni/török/perzsa vonalat majdnem mindenki szokta szeretni, de tudom, másik ország teljesen, éghajlat is más teljesen, van egyáltalán tradicionálisan a szárított tevehúson kívül bármi étel? ;-)
(najó, ez csúnya komment volt, de pl azt se tudom, hogy van-e egyáltalán szaudinak olyan része, ahol tudnak zöldséget, gyümölcsöt, gabonát stb termeszteni - mármint ez mára már mindegy, nyilván van sokkal több import, de a tradicionális étkezést valszeg befolyásolja.)

adg 2014.11.25. 15:50:04

@Dragonlady (now in Indonesia): 1. Attol meg van jogsija, csak nincs rajta semmi jarmukategoria, vagyis az a resz ures. A kepd, cimed, meg a szuletesi datumod rajta van. Ilyenko talan valami nagykorusagi kartyanak hivjak, nem emlekszem a nevere.
2. Eletben. Van busz. En is azzal jarok, mert nekem eleg egyszeru es olcso. Es nem kell parkolohely, benzin.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 15:51:42

@Philosoraptor: Te figyu, ennyire azért nem vagyok félreérthető. Vagy megsérült az iróniadetektorod? Pont, hogy elismerem a szaktudást, mielőtt még itt személyeskedve nekem esel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 15:53:17

@Philosoraptor: Egyébként igen, pótolható vagyok, mint ezt az életem bizonyítja. Mint ahogy mindenki más is. Nagyjából 1 ÉV alatt lettem pótolható, addig segítettem az utódomat tanácsokkal.

adg 2014.11.25. 15:53:40

@házelőtthinta: kik vitatkoztak, es hol vannak europai arak?

Megyek aludni, tovabbi kellemes erdekkepviseletet es mantrazast.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 15:55:11

@Philosoraptor: Ja, és nagyon is érdekel a szakács szakma, szakács-cukrász képzésre is jelentkeztem (fel is vettek), csak máshogy alakult végül. Remek könyveim is vannak és főzök is, nem csak olvasok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 15:55:55

@Mirjam2: az e-reader nekem nagyon bejött, képzelheted, mit csinálnék nélküle most, hogy kétnaponta legyalulok egy könyvet. de ennek ellenére nagyon szeretnék beszabadulni egy könyvesboltba is.
@adg [Au, Darwin]: ja értem, akkor nem is jogosítvány igaziból, hanem egy személyi-szerű valami, amire helyspórolás céljából felrakják a vezetői engedély adatokat is, ha vannak ilyenek.

2014.11.25. 15:55:56

@házelőtthinta: Jo lenne ha leszallnal rolam es nem tennel szemelyeskedo megjegyzeseket. NEM vagyok buszke ra hogy mennyit penzt teszunk felre itt - magadbol indulsz ki gondolom... Penzt felretenni nem ugyanaz mint sporolni egy olyan dolgon amit minden tovabbi nelkul megengedhet maganak az ember. Tudom hogy te mindig sirsz itt hogy a 'melos' nem tud etterembe jarni, aztan kiderul hogy havi tobb mint 500 eurot sporolsz, amibol minden tovabbi nelkul jarhatnal etterembe, de nem, te inkabb azt szamolgatod betegesen hogy mennyivel olcsobb a banan meg a kifli Mo.on mint Grazban. En nem nezegetem a blokkokat vasarlas utan, nem fogok azert nem elmenni etterembe hogy meg legyen extra 20 euro a bankban. Engem ilyen szintu kiadasok sosem erdekeltek, inkabb tobbet dolgozom, es / vagy magasabb kepzettseget szerzek, hogy ne kelljen a fillereket szamolgatnom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 15:57:00

@Dragonlady (now in Indonesia): Nekem a kuponozók a nagyon fura hangyák. Az már tényleg extrém.

Pernilla 2014.11.25. 15:58:37

@házelőtthinta: na hat pont ez is azt tamasztja ala, hogy nyugaton jobb a melosnak (en leirhatom?:))
Ausztriaban az 1300 euro körüli melosberböl szinte semennyit nem adozol (amit levonnak, az szinte mind a biztositonak megy). Nem tudom, a többi nyugati orszagban hogy vannak ezek az aranyok.

morsels (törölt) 2014.11.25. 15:58:54

@Dragonlady (now in Indonesia):
Ugye mondtam, hogy a Kindle jo, nem ordogtol valo es konnyu cipelni a konyvtarat :-)

En is odzkodtam tole :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 15:59:52

@Mirjam2: bingó. nyilván ha átmennétek hangya üzemmódba, akkor még össze lehetne spórolni párezer plusz dollárt évente (se nyaralás, se étterem, se jó minőségű kaja, se továbbtanulás, minek minden, amitől az ember életminősége javul, vagy a közeljövőben javulni fog), csak akkor aztán mi értelme lenne az egész szenvedésnek.
muszáj valami egyensúly.

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:00:10

@Philosoraptor:
Namost a hitel nem szuksegszeruen rossz, csak konnyu nagy pofonokba futni.

adg 2014.11.25. 16:00:20

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem nem, forditva. Ez egy jogositvanyszeru ize, amire nem teszi ra vezeteshez szukseges adatokat, ha nem vezethetsz. :)
Itt termeszetes, hogy mindenkinek van jogositvanya kb. Kiveve vakok, nagyon fiatalok, ilyesmi. Meg a melosoknak is lehet.

2014.11.25. 16:01:27

@házelőtthinta: Szégyellem is magamat érte, hogy nem azért akarok élni, hogy tudjak mit enni, és lakni valahol. :(

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:02:03

@Mr Long (UK):
Najo, nem akarok matekozni, vegulis mindenki maganugye, hogy mire kolti a penzet.
Nekem az 500 dollaros havi reszlet (mondjuk 5 evre) huzos, en nem vallalom be.

2014.11.25. 16:02:48

@morsels: Pénzügyi analfabétáknak nem kellene hitelt adni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 16:03:33

@zöldeketbeszélek: extreme couponing? láttam pár részt... van, aki főállásban csinálja. na az durva.

@morsels: tényleg praktikus. ráadásul egy volt kollégától kaptam sokezer könyves gyűjteményt. két külön öröm nekem, hogy óriási betűkre állítva buszon/vonaton is tudok olvasni (a kisbetűktől hányingerem lett mindig, mert ugrálnak), és hogy ha elalszom a könyvvel, kb minden este, akkor nincs probléma a lámpaoltással.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 16:04:50

@Philosoraptor:

egyébként annyira pótolhatóak a mekisek, hogy sorra rúgják ki az új embereket tőlünk. Kevesen bírják a 40 fokban való izzadást a grill mellett.. ennyire pótolhatóak. Nagy a szátok, hogy kulimunkás, meg nem teremt értéket(ettől is falnak megyek, akkor mégis mit teremtek? Előállítok valamit, amiért fizetnek emberek. Ez nem érték?) de kíváncsi lennék hány ember lenne képes innen lehúzni ott egy keményebb műszakot a forró grill mellett.

2014.11.25. 16:07:27

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, az ilyenfajta 'sporolas' az amit sosem ertettem. Termeszetesen az altalad emlitett konnyelmuseg a masik veglet, az sem jo, sot ha mar valasztani kell rosszabb mint a tulzott sporolas hiszen felelotlenseg.

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:08:03

@Philosoraptor:
Ez nem egeszen igy mukodik...
Hidd el nekem, te is penzugyi analfabeta vagy, ha kulonbozo hitelkonstruckiokrol, egyebekrol van szo.
Az meg ugye elvileg a bank erdeke, hogy ha kihelyezi a penzet, akkor jo esellyel vissza is kapja azt, a kamatokkal egyutt.
Igy neki is fel kell mernie a kockazatot, amibe ugye az is benne van, hogy valaki mennyire hulye.

A baj inkabb az volt, hogy a bankok is tul vakmeroek lettek, ami egyfajta onbizalmat adott a leendo ugyfeleknek is, akik mint medvebocsok, sorban potyogtak a mezesobodonbe...
Mint kesobb kiderult, inkabb legyfogo papir volt, de ez mar tobb hiba egyuttes hatasanak eredmenye.

Igaz Barát 2014.11.25. 16:08:29

@házelőtthinta: Azért csak alászaladsz néha.
Kirugdossák az alkalmatlanokat, és vesznek fel helyettük újakat. Azaz, pótolhatóak.

Megyek eszek két üveg körtekompótot, meg a biztonság kedvéért egy üveg uborkát is.

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:09:34

@Dragonlady (now in Indonesia):
Meg tenyleg olyat, mintha papirra nyomtatott szoveget olvasnal, ugye?
Persze, vannak hatranyai is, de szerintem tobb elonye :-)

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:11:12

@házelőtthinta:
Ne haragudj, de mit allitasz elo pontosan? :-)

Kapsz egy huspogacsat, rateszed a grillre, megforditod, leveszed a grillrol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 16:13:39

@Philosoraptor: egyik haverom szerint csak annak szabadna kölcsönt adni, aki ki tudja számolni magának a kamatos kamatokat ott helyben papíron :-)

@adg [Au, Darwin]: jó, de akkor miért/mitől driving licence, ha a neved stb van rajta, de vezetni azt pont nem tudsz vele?
ok, ez csak szőrszálhasogatás, az a lényeg, hogy értem, miről van szó.
egyébként az ismerős helyzet, hogy mire jó. én évekig jogsi nélkül vezetettm Thaiföldön (mint kb mindenki, nem nagy ügy, párhavonta lekaszálnak 6 dollár büntetésre - nem akartam szabit kivenni egy egész napra a vizsgázáshoz), aztán azért mentem el végülis, mert semmi más hivatalos iratot nem ad ki külföldieknek a thai állam, és valami okmány mégis jó, ha van, elfogadják a bankban, légitársaságok, stb. (útlevelet kellene ugyan hurcolni mindig, de soha nem mertem, a munkavállásit meg a főnök megtartja.)

Mr Long 2014.11.25. 16:16:56

Szerintem hinta valojaban Spongya Bob. O is elvezi amit csinal, igaz egy ananaszban lakik. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 16:17:43

@házelőtthinta: blablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
hű most én is előállítottam valamit.
nem, nem bírnék ki egy napot a forró grill mellett, viszont nekem nem is kell. te meg ezt választottad, akkor csináld. ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.25. 16:19:42

@morsels:
Magas vernyomast allit elo a tobbi kommenteloben... ez a szuperhos-kepessege ;)

Mr Long 2014.11.25. 16:21:04

@morsels: A bankok vakmeroseget azert az is tamogatta, hogy nekik kevesebb veszteni valojuk volt, mint az ugyfelnek. Ha szarban volt egy bank az allam kisegitette. Ha szarban van egy ember az allam nem segiti ki.

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:24:06

@Kövérmadár [swe]:
Gondolod valami gyogszergyarral all kapcsolatban?
Kineznem beloluk.
A blogos es McDonaldos tevekenysege is egyertelmuen az o profitjukat noveli.
Azt mondjuk meg mindig nem tudom, hogy o milyen erteket allit elo.
Azt, hogy izzad, az nem tekintem erteknek :-)

Mr Long 2014.11.25. 16:25:33

@Dragonlady (now in Indonesia): Ez helyesen:
blablablablablamelosblablablablablablakonyhablablablahazugsagblablablablablablablablablablablablablaeletszinvonalblablablablablablablazsiroskapitalistablablablablablablablablablablahambiblablablablablablablablablablablaausztraliablablablablablablablablablaosztozkodasmassallakasonblablablablablablablablabla120euroblablablablablablablablabla

Mr Long 2014.11.25. 16:26:13

@morsels: Az a titkos izesito a mekis buriban!

qkuc 2014.11.25. 16:27:08

@házelőtthinta: Mert szerinted itthon mennyi megy a fizetésedből a pénznyelőbe? Hm? Kb. 40%-tól könnyes búcsút vehetek, mert ilyen-olyan adó, járulék formájában szépen leolvad a béremből.

Te itthon nem dolgoztál vagy fekete munkás voltál?

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:27:08

@Mr Long (UK):
Najo, nem is vakmerot akartam irni eloszor, hanem kapzsit (es meg akkor is finoman fogalmaztam, hisz gyakorlatilag egy fasza piramisjatekot vezettek le), aztan jol atbasztak egymast es csak az volt a kerdes, hogy kit hagynak meg bunbaknak.

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:28:47

@Mr Long (UK):
Akkor o lenne a McDonalds Jamie Oliverje? :-)

2014.11.25. 16:33:14

@Dragonlady (now in Indonesia): A szaudi konyha nem befolyasolja az etterem-kinalatot, mivel van itt rengeteg indiai (!), kinai, torok, libanoni, 'olasz' etterem; 'szaudi' ettermet meg nem igazan lattam. A legfontosabb helyi etel a kabsa, ez egy rizs alapu etel, van zoldseges, csirkes, kecskehusos stb. valtozata. Tevehus is van, de emellett a kecskehus- es tej, valamint a birkahus, csirkehus tipikus kaja.

A hagyomanyos konyhanak nem igazan resze a zoldseg / gyumolcs, kiveve a datolyat amit oriasi mennyisegben termelnek es fogyasztanak. Ezen kivul olivabogyot is termelnek es az olivaolaj hihetetlenul olcso itt (hiaba, olcso olajert erdemes ide jonni...). De most hogy ontozoberendezeseket hasznalnak mar minden megterem, pl. voltunk egy hatalmas farmon tavaly ami a helyi szupermarket-halozatot latja el, es ott volt mindenfele zoldseg-gyumolcs. A lakoparkunkban is volt citrom, mango, narancs a fakon es mellettunk pont narancsultetveny volt. Persze ez mind viz-fuggo, iszonyatos penzekbe kerulhet nekik az ontozes. Egyebkent pont ma meg tegnap volt 'az' esos nap. Mindket nap esett par oraig az eso. Ez itt hihetetlenul nagy esemenynek szamit, pl. a diakok jo resze nem jon iskolaba. Minden evben van par ilyen esos nap, aztan az ev tobbi reszeben semmi.

qkuc 2014.11.25. 16:35:15

@Mr Long (UK): És a Rozsdás Rákollóban melózik valójában? :D

qkuc 2014.11.25. 16:44:28

@házelőtthinta: Mindenki pótolható, csak az a kérdés mennyi időbe telik pótolni és többek között ez is befolyásolja, hogy mennyi havi betevőre számíthat. Ahogy látom a mekibe még bőven van kipróbálandó képzetlen emberanyag, mert még nem omlott össze a cég és gyakorlatilag sorban állnak a potenciális munkavállalók.

Milyen nélkülözhetetlen értéket állítasz elő, mint junkfood gyártó buriforgató?

Most egyébként sajnálni kellene?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 16:45:17

@Mr Long (UK): hopp, bocsánat, nem szúrta ki a helyesírásellenőrző a hibákat.
@Mirjam2: desalination, vagy hogyan lesz általában a víz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.25. 16:46:34

@morsels:
Nem tartom lehetetlennek a gyogyszergyari kapcsolatot :)

De azt sem tudhatjuk, hogy mit izzad. Mondjuk a hambihusbol kiparolgo gozok es az izzadtsaga olyan elegyet kepez, ami a gorog mondakban szereplo nektart kepes reprodukalni?! Ezt palackozza es arulja...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 16:47:05

@qkuc: (ha beleszámolod a 27% áfát is, alighanem több lesz az....)

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:49:19

@Mr Long (UK):
Egyebkenyt ez a FIFA korrupcios botrany a Quatari vilagbajnoksaggal...

Azon rohogok, mintha mondjuk nem Magyarorszagon lenne a foci VB, hanem csak Felcsuton. A fel falunak lenne egy-egy stadion a hatso udvarban :-)

2014.11.25. 16:50:13

@diggerdriver: Most lattam ezt, mindjart olvasom. Egyben hadd emeljelek ki kovetendo peldanak: ha az itteni posztokhoz / kommentekhez kapcsolodo tartalmat kozolsz a blogodon, szolsz nekunk, es nem a hatunk mogott irkalsz 'egyesekkel' ellentetben.

2014.11.25. 16:52:28

@morsels: Én is az vagyok, de nem szégyellnék tanácsot kérni, és nem rábízni egy olyan emberre a jövőmet, akinek érdeke, hogy hitelt vegyek fel...

morsels (törölt) 2014.11.25. 16:53:11

@Kövérmadár [swe]:
Ha azt palackozna es arulna, akkor mar a sajat kastelyaban lenne egy hazi McDonalds, ahol izzadhatna :-)

En inkabb hajlok a pharmacy konteo fele. Realisabb.
:-))

2014.11.25. 16:53:13

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, allitolag desalination, bar en nem ertek hozza. Az biztos hogy kikesziti az ember boret a csapviz, es nem ihato, bar tisztanak latszik ranezesre.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 16:56:51

@adg [Au, Darwin]:

A mekikben...legalábbis a big mac index 4,81 usdt ír az ausztrál big macre. Ez egy az egyben nyugat-európai árszínvonal. Vagy átverés lenne az economist részlege erről?:D

www.economist.com/content/big-mac-index

Norvégiában a legdrágábbak a mekik.

@Pernilla:

Jelenleg 1349 euró a tipikus bruttó jellemző munkás bér Ausztriában vollzeit foglalkoztatásban(tartományonként van egy kis eltérés, de nem releváns). Jellemzően ennyit kap a mosogató, takker, meg a társai.Egyedülállóként ez 1087 nettóban. Mivel nem sokat adózol belőle(én pl 43 eurót havonta, most néztem meg) a 13-14 havi is hasonló összeg lesz(ami adókedvezményes ugye valamennyire, magasabb bruttónál látványosan több a 13-14 havi). Szóval igen, a magyar viszonyokhoz képest mindenképpen jóval kevesebb a levonás alacsonyabb fizetéseknél. Az életszínvonal viszont szerintem nem feltétlenül csak ezért jobb.Egyszerűen azért mert a melós bér is meghaladja a létminimumot. Ennyi az egész...Ennek is lehetne keresni az okait. De ebbe ne menjünk bele most...mert HÁ infarktust kap hogy megint erről van szó:))

AZ mondjuk tényleg röhejes hogy a magyar minimálbéresnek nominálisan több az adója mint nekem. (ezt is most néztem meg.16240 huf, egyedülállóként). Nekem nincs ennyi...a 13-14 havival se. Többet adózik a magyar mekis mint hinta Nyugat-Európában. Ezzel zárom is a témát és megyek kiszellőztetni a fejemet.

@morsels:

Értéket. Fizetnek érte. Vagy a sajtos royalnak nincs értéke? Ha nincs értéke minek fizetnek érte az emberek?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 16:56:59

@Dragonlady (now in Indonesia):

Nyugodtan sajnáld le a munkásokat. Megszoktam. Ilyen az értékrend. De az urak ugyanúgy szeretik a tisztaságot, a mosogatók munkájának az eredményét, meg persze ugyanúgy bejárnak kajálni is pl egy mekibe. (Itt most nem a mekiről van szó, bemehet ugye bárhová, ugyanúgy ott lesz a mosogatófiú stb)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 16:57:18

@Dragonlady (now in Indonesia):

egyébként meg attól hogy valami viszonylag egyszerűen megtanulható munka, még nem lesz egyszerű munka. A mosogatás is egy nagyon kemény meló.

@morsels:

Ételt csinálok, eladják pénzért. A pénzből meg hízik tovább a papa meg ugye az anyacég. Végső soron a meki 5-6 milliárd dolláros éves profitjában bizony ott van az én vérem is. Az már csak érték, gondolom? Vagy szerinted ki lapátolja össze ha nem mi?

@qkuc:

Hát beírtam a kalkulátorba most 200 ezret és levont nagyjából 35 %ot. Szóval helytálló volt a kijelentésem hogy kevesebb mitn az osztrák levonás (magasabb béreknél).

2014.11.25. 16:58:13

@morsels: Igen, teljesen olyan. Mikor eloszor lattam, nem akartam elhinni. Elkezdett esni, kirohantak a diakok a terembol, es uvoltve tancoltak az udvaron az esoben :). Most mar megszoktam, ez a normalis reakcio errefele. Ma is kikoveteltek hogy kimenjunk az udvarra ora kozben, mivel 'olyan gyonyoru ido van kint'. Nem csoda hogy imadnak Londonba menni a szaudiak, nekik ez ilyen mesevilag, folyton esik az eso es hideg van...

2014.11.25. 16:58:54

@házelőtthinta: Mindenki pótolható, csak az a nem mindegy, hogy mennyi idő alatt. Ez csak az ember végzettségétől és tapasztalatától függ. Ha egy könnyen pótolható fogaskerék vagy a gépezetben, akkor hamar találnak helyetted fiatalabb, strapabíróbb alkatrészt. Mondom ezt úgy, hogy én is olyan munkát végzek, amit legtöbbször betanítással szoktak kezdeni, és nem olyan szörnyen nehéz, tehát bármikor találnak helyettem is embert, ha nem úgy végzem a munkámat, ahogy elvárnák.

Azonban én próbálok tenni a helyzetem ellen, és nem sírom tele ezt a fórumot minden nap, hogy milyen rossz élete van a bolti eladóknak. Te kint vagy, neked már a legfontosabb lépcsőfok megvolt, ideje lenne valamit kezdeni az életeddel, ha ennyire frusztrált vagy.

morsels (törölt) 2014.11.25. 17:00:46

@Philosoraptor:
Nalatod, itt ment el nagyon rossz iranyba az egesz.
Merthat az a bank adott rossz tanacsot. Es en is, mint penzugyi analfabeta kinek higyjek, ha a banknak nem?

Mert ugye alapvetoen a banknak az az erdeke, hogy te is prosperalj. Nem azert, mert jotekonykodik, hanem mert akkor tud meg tobb penzt csinalni.
Egy bank nem akarja, nem tud mit kezdeni egy hazzal, nyaraloval, autoval, nem is erdekli, neki nem az kell, hanem penz.

Es ezert meg is bizunk bennuk, mert elvileg ok is adott torvenyek, jogi szabalyozok mellett mukodnek. Ha az emberek nem bizhatnak a bankokban, akkor az adott tarsadalom mukodesi kepessegenek a lehetosege szunik meg, vagy csokken a nullara.

2014.11.25. 17:00:51

@morsels: Amúgy az a baj az volt, hogy a zemberek azt hitték, eljött a nyugat. Ehhez megkapták a bankok és az állam támogatását. Most látjuk az eredményét.

morsels (törölt) 2014.11.25. 17:04:31

@házelőtthinta:
A sajtos royalnak ara van es a profit abbol szarmazik, hogy valaki kitalalta a rendszert.
Olcson beszerezni az emberi fogyasztasra alkalmatlan maradekokat, abbol olyan huspogacsat csinalni, amiben kb. annyi a hus, mint a virsliben es eladni tomegevel.

Amit te csinalsz, az nem ertek. Nem adtal hozza semmit.
Csak egyelore olcsobb vagy, mint egy robot.

morsels (törölt) 2014.11.25. 17:09:19

@Philosoraptor:
Nezd, en nem akarok Szoci-Fidesz vitat ebbol, mert szerintem ha a Fidesz lett volna hatalmon, akkor is ez lett volna. Ok sem lattak elore, hogy mi tortenik es a bankok szabalyozasat most is elegge sajatosan ertelmezik (gyakorlatilag partbanknak kezelik).

De hogy ez mennyire nem magyar sajatossag volt arra az a legjobb pelda, hogy a devizahitel mukodhetett volna tokeletesen, ha az USA bankok nem mergezik meg egymast, ha nem kell tobb trillio dollarert kivaltani oket es ha ez nem okozza okoz egyfajta penzugyi cunamit.
Szoval en alapvetoen nem fogadom el azt, hogy direkt es szandekosan dontottek nyomorba Magyarorszagot, mert ez hulyeseg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 17:11:25

@házelőtthinta: nem a munkásokat sajnálom le, hanem az állandóan nyavalygó és elégedetlenkedő munkást, aki még ráadásul jól is él, de úgy sajnáltatja magát, mintha bangladeshi varrónő lenne.

morsels (törölt) 2014.11.25. 17:11:57

@Mirjam2:
Najo, itt a snow day nem azt jelenti, hogy a diakok kirohannak unnepelni a havat, hanem azt, hogy el sem jutnak a suliba, de a gyerekek orulnek annak is :-)

Csak elkepzeltem es tenyleg, nekik az eso egy kulonleges elmeny lehet :-)
Sosem gondoltam volna, pedig hat ertheto.

Igaz Barát 2014.11.25. 17:13:47

@házelőtthinta: Na, megint terelsz, beszélsz mindenről, nyomod a búcsús dumát, arról meg szép csöndben megfeledkezel, hogy megvédd az állításodat, hogy te pótolhatatlan munkaerő vagy.

A sok marha meg megint veled vitatkozik, velem együtt.
Te vagy a király!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 17:16:39

@Igaz Barát: nekem nincsenek befőtteim, az anyukám befőttjei ugye nem számítanak?
ma éppen szórakoztat a blabla. ez van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 17:16:44

@morsels: Egy jófajta virsliben 90 % hústartalom van, szerintem ezekben a 'húspogácsákban' ennyi sem. Múlt héten beugrottam egy mekibe, pont sajtos mcroyalt vettem. Ugye ezeknek van egy szavatossága, ha jól emlékszem talán 5 perc, amit a melegítőn tölthet. Na, én megkaptam az utolsó perces royalt a melegítőről, hát olyan volt a pogi, mint a fűrészpor...Most egy darabig megint csak kávézni megyek be.

Herr Géza 2014.11.25. 17:17:03

@házelőtthinta: Barátom, mint általában erröl sincs fogalmad. Igen, söt van kevesebbért is. Minimális befizetés, havi 1-2-300 € mondjuk 4-5 évig és a végén van egy utolsó nagyobb "részlet" Ha odajutsz, vagy kifizeted és tiéd az autó, (az utolsó részletet egy másik kölcsönböl is kifizetheted akár), vagy eladod, abból kicsengeted az utolsó részletet és beszállsz egy újba. Mellesleg úgy hívják, hogy Zielfinanzierung, Ausztriában is müxik, utánanézhetsz.

morsels (törölt) 2014.11.25. 17:18:32

@házelőtthinta:
Ne tulozz, te nem csinalsz etelt :-)
Te egy elore megcsinalt huspogacsat sutsz meg a grillen.
Semmit nem adsz hozza.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 17:19:17

@Igaz Barát: nekem nincsenek befőtteim, az anyukám befőttjei ugye nem számítanak?
ma éppen szórakoztat a blabla. ez van.

morsels (törölt) 2014.11.25. 17:22:35

@Herr Géza:
"Minimális befizetés, havi 1-2-300 € mondjuk 4-5 évig és a végén van egy utolsó nagyobb "részlet""

Ez a leasing, nem?
Igy persze hogy olcsobb a havi reszlet, de itt meg mas dolgok vannak. Ez altalaban azoknak elonyos megoldas, akik le tudjak irni a kocsi hasznalatat az adojukbol (legalabbis mifelenk), vagy egyszeruen csak havi 300 dollarert 'berelnek' egy autot 3 evig.

Igaz Barát 2014.11.25. 17:23:09

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem hiszem, hogy visszamenőleges törvényt hozott volna Digger barátunk :)

Egyébként engem se idegesít a csávó, jókat röhögök rajt, ritka, amikor belefolyok a beszélgetéseibe.
Bár, igazat adok az ősi mondásnak, hogy aki egyszer beszélt Hintával, az mindig beszélt vele. Ha nem pontosan idéztem, akkor bocs. :)

2014.11.25. 17:23:50

@morsels: "Szoval en alapvetoen nem fogadom el azt, hogy direkt es szandekosan dontottek nyomorba Magyarorszagot, mert ez hulyeseg."

Pedig vannak, akik az ellenkezőjét hiszik. :)

morsels (törölt) 2014.11.25. 17:24:02

@zöldeketbeszélek:
Hat egy jofajta hamburgerben is annyi a hustartalom, de azt nem a McDonaldsban lehet venni es nem is annyiba kerul, mint ott :-)

Herr Géza 2014.11.25. 17:33:41

@házelőtthinta: Maradj Grazban, egyszerüen nem igaz, amit írsz. Nézd már meg a német autóállományt, hol van itt mindenkinek csak 10 éves fostalicskája ? Éppen ellenkezöleg, az átlag középosztálybeli családnál minimum két normális autó van, amiböl az egyik minimum Passat kategória. És átlagban 5 évente cserélik. Úgy szereted a statisztikákat, nézd meg pl. az újautó-eladásokat. Golftól fölfelé az autók kb. 1/3-a, fele céges vétel (a német autóké elsösorban).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 17:34:13

@Dragonlady (now in Indonesia): Na akkor jót ebédeltem...de legalább a sajttortájuk finom (nem akarom tudni, az miből van :))).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.25. 17:41:13

@zöldeketbeszélek: megkeressem? :-))))
(inkább megyek aludni mostmár.)

qkuc 2014.11.25. 17:47:38

@Dragonlady (now in Indonesia): Bizony, a kb 40% a közvetlen levonások mértéke a havi bruttóból. Ha rossz kedvem lesz kiírom a tételeket és a százalékokat. És akkor az ÁFA az még fasorban sincs ...

Herr Géza 2014.11.25. 17:48:26

@morsels: Nem ez nem leasing...Szimplán csak egy kicsit fejre fordított hitelkonstrukció. Nem a kezdö befizetés (="elsö részlet") a nagy, hanem az utolsó, ami kb. megfelel az autó prognosztizált majdani piaci értékének. A hitel teljes ideje alatt fizeted az autó komplett árára (természetesen a befizetések arányában csökkenö mértékben) a kamatot, ami viszont a mai akciós 0,99 %-os kamatlábak mellett nem igazán tragikus :))) Itt egy példa:

kepfeltoltes.hu/view/141125/BMW_Zielfinanzierung_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

qkuc 2014.11.25. 17:49:31

@házelőtthinta: Ja bocs, én nem 200 ezret keresek. Használgasd a kalkulátort és meglepődsz.

qkuc 2014.11.25. 17:52:05

@morsels: Szeretnék egy ilyen napot ....., :D. Leginkább havat szeretnék már, :D.

qkuc 2014.11.25. 17:56:24

@zöldeketbeszélek: Me glehet kövezni, de nem az élelmiszeripar Csimborasszója a Meki/Burger/satöbbi. Hazudnék, ha azt mondanám nem járok be, de észben tartom, hogy nem éppen egészséges és minőségi ételt nyammogok épp ... (Ez is csak hülye kényelmi szokás nálam, abszolút nélkülözhető faktor lenne az életemből. Lehet jövőre felveszem újévi fogadalomnak, hogy kevesebbszer inkább minőségi burit tolok, :D.)

2014.11.25. 18:10:35

@morsels: En arra gondoltam hogy gyerekek es fiatalok altalaban kirohannak az elso hoba, hogolyoznak, szankoznak, stb. Persze igazad van, a 'snow day' elsosorban azt jelenti hogy a hoakadalyok miatt nem jutnak el az iskolaba - ami egyben remek alkalom a hogolyozasra stb. :). Egyebkent Indiaban is unneplik az emberek a monszunesot az elejen, pedig ott aztan osszessegeben nem szokatlan az eso... De a gyerekek pont ugyanugy jatszanak az esoben mint a nyugati gyerekek a hoban. Ezt sose tudtam megszokni az iskolaban ahol dolgoztam, hogy en probalok ketsegbeesetten fedezeket keresni, a gyerekek meg direkt kirohannak hogy borig azhassanak...

qkuc 2014.11.25. 18:17:35

@házelőtthinta: Jut eszembe, ott van tranzakciós illeték, ami a kis pénzecskéd terheli? És az egyéb iyen-olyan nyomorult különadók, amiket kifizetsz, mert a te nyakadba rakták? Ó, vagy ortodox földön nincs 27%-os ÁFA? Nahát ...

Tudod hinta, örülhetsz, hogy itt "csak" 35%, csak tudod én nem rugózom ezen, mert bár szar érzés, hogy azt a sok pénzt nagyjából a semmire lehúzza az állam havonta, de csak eléldegélek. Te viszont az itthoni bérszínvonalból éhen is döglenél. Tehát becsüld meg a helyed, ahol még kényszerpályán mozogva is félre tudsz tenni valamit. Hasnoló képzettséggel hasonló szinten az éhenhaláshoz is kevés lenne a havi kereseted.

Ehhez képest ott a dölgődő nyugaton még egész jó dolgod van, azt hiszem.

morsels (törölt) 2014.11.25. 18:21:18

@qkuc:
Aztan ha kapnal annyit, mint most Buffalo, azt hiszem eleged lenne par evre :-)

morsels (törölt) 2014.11.25. 18:24:57

@Mirjam2:
A gyerekek (marmint azt hiszem a legtobb) kirohannak mindenbe :-)
Legyen az ho, eso... emlekszem, amikor a viharban mentunk a Balatonba :-)

qkuc 2014.11.25. 18:26:36

@morsels: Nyáháháhá, lehet, :))). Nem irigylem őket, én már mondtam, hogy adják fel postán a havat és küldjék ide, :D.

morsels (törölt) 2014.11.25. 18:29:37

@qkuc:
Hidd el nekem, hobol is lehet sok.
:-)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.25. 18:41:11

felvetodott a gondolat Sydneybe tolteni az unnepeket .. vannak ismeroseink ellehetnenk naluk mindig hivnak .. na itt az alkalom gyorsan repjegyek ... mi? 4600$ per fo .... oh no.. talan nem az unnepek alatt.. megneztuk .. mar 2600$ is van nem sezonba ....

OK talan varunk vele ... addig is szorgalmasan lottozunk ...

qkuc 2014.11.25. 18:51:26

@morsels: Tényleg, mi történik ilyenkor? Pótolni kell a kiesett napokat az iskolában/munkahelyen?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.25. 19:07:53

@házelőtthinta:

"Nagyon halkan megjegyezném hogy Nyugaton többet adózol általában mint otthon."

Sajnos ez nem igaz. Az EU-ban jelenleg Mo-n a legmagasabb az adószint. Ne csak az SZJA-t nézd!

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.25. 19:08:07

@házelőtthinta:

Más megoldás nincs. A gazdaság kapitalizmus nélkül nem működik. Vedd észre: az antiliberális eszméjű államok is kapitalisták (oké, Kuba és Észak-Korea kivételével): lásd Kínát, Oroszországot, Iránt, Brazíliát, stb.

A kapitalizmust onnan kellene megreformálni, hogy visszatérünk pár klasszikus kapitalista eszközhöz. Pl. a mai nagy probléma az, hogy a pénzek egy nagy része nem adózik az offshore területek miatt. Ha ezt megoldjuk, hatalmas mennyiségű többletadó lenne az államok részére.

De semmiképpen nem szabad a kapitalizmust a nyereség oldalon korlátozni, ez katasztrófát okozna.

morsels (törölt) 2014.11.25. 19:13:37

@qkuc:
Ez egy jo kerdes, de az igazsag az, hogy fogalmam sincs. Fugg munkalyetol, iskolatol..
Azt hiszem az iskolaknak van par napjuk ilyesmikre, az emberek tobbsege meg probal bejutni a munkahelyere.
Ha nem tud, akkor kivesz egy szabadnapot, amit minden tovabbi nelkul ki is adnak.

qkuc 2014.11.25. 19:15:12

@maxval birca hozzászóló: Nocsak, valamiben egyetértek veled.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 19:22:25

@Dragonlady (now in Indonesia):

a sarki hamburgeres meg gondolom 100 % minőségi marhahúst árul(mekis áron persze). csak a gonosz meki etet szeméttel!!!

@morsels:

csak éppen az időmet és az energiámat adom hozzá. Mi ez a hülye szöveg hogy a munkás nem ad hozzá semmit?

@zöldeketbeszélek:

Ti jártok mekibe? Még én se járok civilként oda! Semmi szükségem a junk foodra! Vicces hogy pont ti osztotok ki a mekiről, meg a mekis húsról, akik járnak mekibe..Azzal együtt meg külön ironikus hogy a blogodról a bio kajákról írogatsz.

@Philosoraptor:

Kint vagyok, és? Azt hiszed ez jelent valamit? Ez szerinted valami lépcsőfok? Nem élek különbül mint te. Vagy te talán egy kis garzon konyhájában laksz hogy tudj spórolni? Na ugye hogy nem...

@qkuc:

AKkor otthon elég sokan éhenhalnak...szerintem hasonló életvitellel (konyhában élve egy nyomorék lakásban) otthon is ki tudnék jönni a pénzemből. Komolyan, ki lakik szerintetek ilyen körülmények között? Nagyon sok helyen amúgyis osztogatnak otthon pl kajautalványt meg bérletet is kapsz meg minden. Nem kamuzom, közvetett tapasztalat, egyik ismerősöm lidlben(budapesten) nyomja és kapja ezeket! Pont amiatt mert alacsony a bér és segít megélni! Erről valahogy senki nem ír! Pedig kap nagyjából 20 ezret kajautalványban, meg kifizetik neki a 10 ezres bérletet!

@Herr Géza:

baszki, 5 év alatt ki se tud fizetni egy új autót... miből? Az 1500-2000 eurós nettó jövedelemből? Mert a középosztály ők.

Határátkelő 2014.11.25. 19:23:56

Megkérek mindenkit, hogy ezt a teljesen terméketlen, értelmetlen, sehová sem vezető, végtelenül unalmas, és a poszthoz a legkevésbé sem kötődő vitát fejezze be.

Immáron órák óta megy megint a szokásos őrület Hinta mekijével és melósaival, és most már borzasztóan unalmas.

Köszönöm.

qkuc 2014.11.25. 19:26:05

@Határátkelő: Igenis kapitány! Karácsonyi menüről lehet offolni? :D

tanato 2014.11.25. 19:36:52

@Határátkelő: Hintának éppen az a célja,ellehetetleníteni a munkádat.Hogy ez saját ötlete vagy súgnak e neki arról még lehet gondolkodni.

morsels (törölt) 2014.11.25. 19:56:27

@Határátkelő:
Most nezek egy erdekes filmet, az a cime, hogy Predestination.
Mondjuk ez sem kapcsolodik a posthoz :-).

Határátkelő 2014.11.25. 19:58:50

@tanato: Amiben nagyban segítik mindazok, akik ennyi idő után is képesek reagálni rá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 20:10:40

Törölt hozzászólásomat akit érdekel elolvashatja a blogomon.

tanato 2014.11.25. 20:13:10

@tanato: Az új ausztrál útlevél,lebegő képes a cikk szerint.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 20:19:41

@diggerdriver: Aki téged még egyszer jó fejnek, humorosnak és úriembernek titulál itt a blogon, azt én biztosan körberöhögöm. A korrektség jegyében talán a kommentjeimet is felrakhattad volna, hogy legyen miről eldönteni, hogy a szemétkedésed mennyire jogos.

Te Grál lovag.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 20:23:48

@Mirjam2: "Most lattam ezt, mindjart olvasom. Egyben hadd emeljelek ki kovetendo peldanak: ha az itteni posztokhoz / kommentekhez kapcsolodo tartalmat kozolsz a blogodon, szolsz nekunk, es nem a hatunk mogott irkalsz 'egyesekkel' ellentetben."

A példaképed? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.11.25. 20:26:01

@Kövérmadár [swe]: de basszus, meg ebben sem jo. hetvegen mertuk a vernyomasom, 100/70 volt. azt hittem, nem is elek mar.

morsels (törölt) 2014.11.25. 20:27:36

@puhacica:
Szoval neked is kell gyogyszer.
:-))

Határátkelő 2014.11.25. 20:27:44

@zöldeketbeszélek: Miután levettem a kommentet, kérlek, te se tegyél ezzel kapcsolatban megjegyzéseket. Amennyiben arról szeretnél beszélni, ajánlom a szerző blogját. Itt ezt a vitát ne folytassátok. Köszönöm.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 20:30:10

@Határátkelő: Csupán azért húztam fel magam, mert Digger miután levetted a kommentjét, külön felhívta rá ITT a figyelmet, hogy az ő blogján elolvasható. De hagyom, mert te kéred.

qkuc 2014.11.25. 20:33:29

@puhacica: Jój, felvillanyozzunk? Ja, az nem jó, :D. Akkor felrázzunk, mint a párnát? :D

Szegény anyukámnak volt ilyen vérlötyögése, 90/60, :). Azóta sajnos feljebb kúszott neki, mint a talajvíz ...

puhacica 2014.11.25. 20:41:43

@morsels: lehet, hogy kellene. de azt a gyogyszert meg nem talaltak fel... :)

@qkuc: nekem eszembe se jutott, hogy barmi ilyesmi bajom lehet, csak pentek ota kicsit erzeketlen a jobb kezemen a huvelykujjam es mivel csak egy vernyomasmero es egy lazmero volt fellelheto a rokonoknal, jobb hijjan megmertuk a vernyomasom. :D sokra nem mentunk vele, mert az ujjam olyan, mint elotte.

qkuc 2014.11.25. 20:45:41

@puhacica: el kéne csattogni dottoréhoz, ez azért nem hangzik mókásan, :(.

2014.11.25. 20:46:06

@Határátkelő: Megfigyelted gondolom, hogyha nincsen Hinta, nincsen több száz komment sem. Szóval ő egy olyan szükséges rossz a blog életében. :)

Határátkelő 2014.11.25. 20:47:38

@Philosoraptor: Nekem semmi örömöt nem okoz több száz komment, ha annak a harmada ugyanarról szól minden egyes nap. Szóval inkább ne legyen.

2014.11.25. 20:52:04

@Határátkelő: Két opció van erre a helyzetre.

A) Kitiltod, de azzal cenzúrát követnél el, neki is joga van elmondani a véleményét, még ha nagyon beszűkült látásmóddal teszi is.

B) Az emberek nem reagálnak a hülyeségeire, és el fog menni magától. De szerintem akkor sem menne el, ha holnaptól senki sem válaszolna neki. Ő jól érzi itt magát, csak nem azért, amiért mi.

puhacica 2014.11.25. 20:53:42

@qkuc: meg varok kicsit. (hatha leszarad az egesz kezem. :D ) valoszinuleg az lehet a bibi, hogy penteken masfel oran keresztul nyirbaltam egy feliratot a diszlethez es az olloval megnyomhattam egy bizonyos ideget. ha nem mulik el, akkor jovo heten erot veszek magamon es elmegyek dokihoz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 20:54:05

@VPBA: ez valami ...kindern nevu helyseg volt, majd ha gépnél leszek, kikereaem a terkepwn.

Taxomükke (UK) 2014.11.25. 20:58:48

@diggerdriver: Erről a hozzászólásodról jut eszembe: mi van Zolikával?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 21:02:07

@házelőtthinta: de azert biztos tudod, h a bigmac imdex nem a hamburger arlistaja, ugye?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 21:06:31

@Taxomükke:
Zolika dolgozik mint a güzü.
Hálistennek van sok munkája.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 21:08:58

nagyanyám mondta az ilyenekre h jódógába' megveszett.
@qkuc:

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 21:09:37

@qkuc:
Meg nekem.
Bármikor bárhol egy percen belül alszok.
A gépben munka közben már többször elaludtam.
Brutális kávémennyiség tart ébren.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 21:10:04

@maxval birca hozzászóló: nem igaz. Magyarország az EU-ban a 9. helyen áll a GDP-hez viszonyított adóteher listáján. Veled ellentétben én forrást is tudok mutatni, nem a levegőbe beszélek.
Nemrég jegyeztem meg, hogy ahányszor utánanézek egy-egy kommented valóságtartalmának, mindig kiderül, hogy téves.
m.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/meglepo_teny_magyarorszagrol_itt_nott_a_leginkabb_az_adoteher.582697.html

puhacica 2014.11.25. 21:10:16

amugy meg vegre egy lista, ahol legalabb emlitest tesznek a videovagokrol. mindig csak az apolok, it-sek, autoszerelok es orvosok vannak porondon. es most vegre! kar, hogy nincs par ezer dollarunk Ausztraliahoz. :) de egyszer azert csak eljutunk oda vagy Uj-Zelandra, mert a "no worries" eletmod nagyon csabito es sehol mashol nem elnek igy a nepek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 21:11:01

@házelőtthinta: "20 ezret kajautalványban"
kizart, annak sokkal kisebb a maximuma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 21:13:37

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:
Ebben benne van a munkáltató által a munkavállaló után fizetett összeg is?
Szerintem nincs.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 21:13:54

@Philosoraptor: joga van elmondani a véleményét - otthon a tükör előtt. De egy blogon kommentelni nem jog, hanem a blogger által opcionálisan engedélyezett lehetőség. Ha én előírom, hogy az én blogomon kizárólag a tengeri leguánok tojásrakási szokásairól lehet kommentelni, azzal senki jogait nem sértem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 21:14:15

@Határátkelő: most olvastam vegig az utolsó 150et. tenyleg unalmas.

qkuc 2014.11.25. 21:20:00

@Babette .: Bözsi max 8 e/hó, SZÉP kártya kaja szekció max 12,5 e lehet/hó, ofkorsz ehhez elég combos cafeteria keret kell. Tehát egészséges módon kételkedem a 20 e tényleges kajautalványban, :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 21:25:57

@Babette .:
Légyszives írd meg hogy nettó 150ezer forintnak mennyi az összes terhe munkaadó+munkavállaló részéről.
Köszi.

2014.11.25. 21:29:14

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Meg van engedve neki a hozzászólás, mint láthatjuk...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 21:31:43

@Babette .:

Pedig ezt mondta. Mindegy. Erről sose ír itt senki.Pedig egyáltalán nem smafu szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 22:32:02

@diggerdriver: ra tudsz ksresni gugliban egy brurto netto kalkulatorra, mindegyik megmondja neked.
en most mobilrol vagyok.azzt se latom, amit irok

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 22:36:11

@Philosoraptor: kihivasokban gazdag
ma 10 percig nem tudtak eldonteni, melyik kasszat nyissak meg. kozben vagy 30 ember allt egy sorban
(jelentsm, itt is mukodik a zaras elotti learazas, ma lattam)

utazasi ktgbsn nagyvonaluak.
bar a vasarnPpi potlek nem stimmel, dd kicsire nem adunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 22:38:08

@házelőtthinta: engsm az jobban efdekelne, h a fizetesebol felre tud e tenni 45%ot, mint te, te kis melos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 22:44:54

@Babette .:
Köszi megtaláltam.
Igaza van Rékának a táblázat mindent tartalmazott.
150ezer forint összes bérköltsége 294 273 Ft.
Majdnem 50%.

Keleti Szél 2014.11.25. 22:52:13

@tanato: "Hintának éppen az a célja,ellehetetleníteni a munkádat."

Neked ez a rögeszméd. :) Csak azt felejted el, hogy ehhez az "ellehetetlenítéshez" a blog szerkesztőjének / moderátorának aktív közreműködése is szükséges. Tehát egy lanyha kézmozdulattal bármikor ellehetetleníthetné azt, aki szerinted az ő munkáját akarja ellehetetleníteni.
Tényleg komolyan gondolod, hogy van olyan őrült, aki ilyen egyenlőtlen versenyfeltételekkel "tör" a blog életére és van olyan épeszű ember, aki a moderátor munkáját akarja ellehetetleníteni? (Ha igen, azt kell feltételeznem, nem érted, mit jelent a moderáció: a szerkesztő mindegy egyes hintabejegyzésre aktívan rábólint. Ha tehát úgy gondolja, hogy az pusztán "munkájának ellehetetlenítésére" irányul, nyilvánvalóan nem fog rábólintani, s te nem is fogod olvasni ezeket a hozzászólásokat. Azaz egy moderált blogon, mint ez is, esélye sincs az "aknamunkásnak".)

Din Serpahis 2014.11.25. 22:52:18

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Az adóteher önmagában nem sokat mond. A teljes újraelosztási rátát kell nézni, azaz hogy az állam a GDP hány százalékát folyatja át magán - ez nemcsak adó, hanem minden lehetséges elvonás. Ebben tuti, hogy dobogósok vagyunk, talán az official statisztikákban pár skandináv megelőz minket, de ha ebbe belveszem, hogy a ksh trükközik az adatokkal, bőven lehetünk elsők.

Keleti Szél 2014.11.25. 22:52:27

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:
Nem az a baj, hogy tévedéseket állít. Errare bircanum est, mint tudjuk. A gond az, hogy forrást, érvet hallomásból sem ismer.
Ezért célszerűbb ignorálni. Vitatkozni így nem érdemes.

2014.11.25. 22:54:58

@Babette .: Pedig ott be vannak erre tanítva a dolgozók, ahogy az aldiban v. a penny-ben is. X ember után nyitni kell új kasszát.

Határátkelő 2014.11.25. 22:56:50

@Keleti Szél: Ezt azért erősen leegyszerűsíted. Ugyanis alapelvem, hogy a moderációt csak arra használom, hogy a másokat sértő kommenteket ne engedjem be ill. kivegyem. Az egymillió dolláros kérdés: mikor jön el az a pont, amikor egy mantraszerűen ismétlődő kommentet nem engedsz be? Hol húzódik ez a határ? Ha csak azért nem engedem be, mert úgy gondolom, hogy nem értek vele egyet, akkor az cenzúra, ha azért nem engedem be, mert másokat sért, vagy mert egyértelműen a trollkodás a célja, akkor próbálom megőrizni a blog épségét. A határ viszont rendkívül bizonytalan és egyebek mellett ez a blogszerkesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy naponta X esetben kell feltenni ezeket a kérdéseket és döntést hozni bennük.

2014.11.25. 22:59:07

@Din Serpahis: Igen, és ugye a sok okos magyar érvelő mindig felhozza, hogy van ahol, nagyobb az elvonás mértéke. Csak az a nem mindegy, hogy mennyiből vonnak el mennyit, és mit kapsz cserébe a sok adódért. Mo.-n nem sok mindent kapsz a sok adóból. Ha lenne normális eü, oktatás, utak, infrastruktúra, akkor érteném, hogy mire kell ez a sok adó. De ezekre "nincsen pénz". :)

morsels (törölt) 2014.11.25. 23:05:34

@Keleti Szél:
Ne viccelj.
En mar lattam, amikor vitas esetben a sajat irasat linkelte be a sajat blogjarol, mint forrast.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 23:24:42

@Keleti Szél:
Na ezért nem válaszolok neki.
Nem lehet vele érdemben beszélgetni.

pappito · http://pappito.com 2014.11.26. 00:14:43

@Határátkelő: "ha azért nem engedem be, mert másokat sért, vagy mert egyértelműen a trollkodás a célja, akkor próbálom megőrizni a blog épségét. A határ viszont rendkívül bizonytalan és egyebek mellett ez a blogszerkesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy naponta X esetben kell feltenni ezeket a kérdéseket és döntést hozni bennük."

azért hinta esete nem ennyire komplex, egy határozott közösségrombolót nyugodtan elzavarhatsz a francba. tekintve, hogy hónapok óta ugyanazt játssza _mminden_ posztnál, nehéz nem azt gondolni, hogy te hagyod

rezsöatya 2014.11.26. 00:35:16

@pappito: Hinta pont nem "hatarozott kozossegrombolo", hiszen eppen hogy osszehozza azokat az embereket (90%), akik elbol ellene vannak. Tehat azt is mondhatjuk, hogy kivalo csapatepitesi munkat vegez!

pappito · http://pappito.com 2014.11.26. 00:41:20

@rezsöatya: hát ja. csak a blogot teszi olvashatatlanná

csomóan nincsenek itt akiket régebben nagyon szívesen olvastam, mára a sztenderd, hogy pörgetem a kommenteket, mert harminc kommentből 25-öt ez a troll csicskáztat ki a népből, szóval hiába szűröm a trollt

a kocsmába se jársz, ha minden nap ugyanazok verekszenek a szomszéd asztalnál

na mindegy, ha erre van igény, akkor erre

Határátkelő 2014.11.26. 00:42:11

@pappito: Mondjuk állati sokat segítene, ha nem reagálnátok rá. Akkor mondhatnám, hogy elsütheti a napi 1 "melós nyomorog" mantráját, de abban a pillanatban, ahogy elkezdtek rá reagálni, akkor engem is kényszerhelyzetbe hoztok.

Ez az, amit Digger után szabadon "rohadt befőtt effektusnak" nevezek. Szóval ti legalább annyit tehetnétek ellene, ha már közösségromboló.

strekdo 2014.11.26. 00:42:45

bakker, mi egy hazban lakunk veletek szerintem :))))
Legalabb is a kep alapjan ami a kakaduval keszult :D
Szurke kombi + Mosman street?

pappito · http://pappito.com 2014.11.26. 00:59:08

@Határátkelő: én nem reagálok rá már nagyon régen, minden nap azzal kezdem a kommenteket, hogy kidobom a trollt, mégis százával van komment ami rá reagál.

de én legalább nem fogok erről a blogomban írni, jó? :)

2014.11.26. 01:54:29

@Határátkelő: Tiltsd ki, ha közösségromboló.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 07:07:31

@Din Serpahis: ez teljesen igaz. De kevésbé mérhető sajnos. Ahogy az is, hogy milyen minőséget kapsz az újraelosztás során - ezt érezzük azért mindannyian. :)
@Keleti Szél: bár csak mindenki így látná. De láttam olyat nem is egyszer, hogy leborulnak a "tudása" előtt és minden témában szaktekintélynek nézik. Persze ez nem kellene hogy érdekeljen, de néha felborzolom a tollam a sok, tévedhetetlen igazságként csomagolt tévedést olvasva.

adg 2014.11.26. 07:44:43

@Határátkelő: HA! Ha gondolod, szerintem beszurhatod a kis kiegeszitesemet a poszt ala, mert igy elegge elveszett a melosok problemai kozt. Nem sokan fognak odaig jutni a kommentekkel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 07:44:59

@Határátkelő: az se segit egyebkent, hogy mar tobbszor megfenyegetted, ha meg egy melosozas,akkor repul, de ez meg mindig nem tortent meg. Az ures fenyegetesekre meg ennyi ido alatt egy atlag 3eves is megtanulja,h akkor lehet randalirozni es masok fejen ugralni

puhacica 2014.11.26. 07:50:37

@Határátkelő: ezt te irtad hinta posztja alatt:
"Holnaptól viszont arra szeretnélek kérni, hogy csak akkor szólj hozzá, ha érdemi mondanivalód van. Azokat természetesen beengedem, de a szokásos mantrákból őszintén szólva nagyon elegem van. Hosszú hónapok óta ismételgeted ugyanazokat, és úgy látom, nem sok esély van arra, hogy ebből a helyzetből elmozduljunk, ellenben a blogot egyre jobban leterheled, és nekem fontosabb a Határátkelő annál, mint hogy ezt végignézzem." - ebbol arra kovetkeztettem, hogy a szokasos, unasig ismert hulyesegeket tobbe nem engeded ki. fel is csillant a remeny, par napig alig volt tole komment a posztja utan, de aztan megint jott az amokfutas. :( (egyebkent meg mi van akkor, ha cenzurazod a blogot? par nick beszol majd. na es?)

tanato 2014.11.26. 08:46:04

@Határátkelő: @Keleti Szél: Nekem sajnos az az érzésem,hogy egész egyszerűen a blog ellehetetlenítése a célja és ugyanúgy mint Birca egyáltalán nem azt írogatja le mint amit ténylegesen gondol a világ dolgairól.Csak Birca egy mókamesteri köntösben csinálja, Hinta meg egy depressziós "melós" köntösében.

fotengelyszimering 2014.11.26. 09:48:27

Éltem Új-Zélandon 10 hónapig, voltam Ausztráliában (Melbourne - Victoria) egy hétig munkaügyben ("customer visit"). Mindkettő csodás ország, de a honvágyam, azaz pontosabban a családomhoz való kötődésem felülírta mindkettőt.
Most az Egyesült Királyságban vagyok, ami nem olyan elképesztően szép mint Zéland volt, de a repülőút csak 2,5 óra Gatwickből, nem 2,5 nap (pl: Wellington-Auckland-Bangkok-Zürich/Bécs/Bp) és nem évente egyszeri hazalátogatás van, hanem 3 havonta én, félidőben engem látogatnak...

Kinek a pap, kinek a papné, kinek a pap-LAN... :)

u.i.: Nálam mindkét fentebb említett távoli ország bakancslistás, de csak turistaként...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 09:48:27

@Határátkelő:

Na, ezért nem kell moderáció. Éppen a moderáció tesz tönkre mindent.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 09:48:47

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:

Ki mondta, hogy én GDP-arányosan nézem az adóterhet? Almát hasonlítasz körtéhez.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 09:59:53

@Határátkelő:
Nos, ez kicsit hosszú lesz.

Ha deklaráltan látod, hogy valami közösségromboló, akkor neked kell tenni érte, mint a "hatalom" letéteményesének.
A te blogod.

És most vonatkoztassunk a konkrét személytől.
Nyilván mindenki válaszolni fog, és nem fogja vissza magát, ha vérlázító hülyeségeket olvas, ténybeli tévedéseket olvas
Ha ennek a blognak a nem titkolt célja a közösségépítés, a korrekt információk közzététele, akkor gondoskodni kell róla, hogy a céloknak megfeleljen.
Persze, a dolgoknak van pozitív oldala is, de ha a romboló hatás erősebb, akkor tenni kell ellene.

Fognak szidni, meg csúnyákat mondani, de minden döntésnek vannak vesztesei.
Ha viszont a nyertesi többen vannak, akkor el kell gondolkodni.

Amit most csinálsz. az egy közepesen népszerű viselkedés, szélsőségektől mentes.
Ám ha valami ennyire idegesít, akkor lehet, hogy érdemesebb elmenni a szélsőségek felé.
A kérdés, mennyit vesztesz, és mennyit veszítesz.
Aztán dönts. Most kissé határozatlannak tűnsz.
Lehet ilyen populistán is blogot vezetni (vagy bármit), de akkor tudni kell, hogy ez a döntésed, és nem "siránkozni" amiatt, ami történik.

Ha ez egy probléma, akkor oldd meg. Ez a feladatod. Ne terheld az olvasókra.

-----------------------------
Az én szimpátiámat mindenképpen bírod, úgy mindezt nem ellened írtam.

2014.11.26. 10:27:52

@Határátkelő:

Én nem kommentelek itt túl sokat, úh nem tudom mennyit számít, de én is hinta kitiltására szavaznék.

Vitaképtelen, provokatív, személyeskedő, és mindig mindenhova ugyanazt írja. Ha meggondoljuk, egészen pontosan ez a troll definíciója.

Diverlaci 2014.11.26. 11:59:59

Nagyon jó beszámoló, élveztem minden sorát és nagyon hiteles, korrekt leírást kaptam. Köszönet érte!!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 12:30:05

@Babette .: nagyjabol +1

De nem mindenki reagal tenybeli tevedesekre es verlazito hulyesegekre meg szemelyes erintettsegnel sem. Nem muszaj beszallni a jatekba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 13:00:46

@Th's child: ez nagyon erdekes. Megneztem a wiki cikket, hat hinta meg egesz artalmatlan.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 14:05:33

@maxval birca hozzászóló: tehát nincs forrásod. Levegőbe beszélsz. Minő véletlen, hogy utánanéztem s téves volt.
Az "adószint" ráadásul nem létező, nem mérhető fogalom. A GDP-hez mért adóteher viszont igen. Te még csak nem is definiáltad az "adószint" fogalmát. Nem tudod, miről beszélsz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 16:02:35

@maxval birca hozzászóló: az az szja, nem az adóteher. Utóbbit kiszámolták a forrásomban. A többi kamuduma.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 16:10:29

ez annyira jó, amikor az emberek még tapsolni is tudnak ahhoz, hogy brutál szinten megkopasztják, kifosztják, letapossák őket :-)
alighanem még egy közepes szintű diktátor is sikongatna örömében, hogy ennyire ügyesen átbaszta a népet.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 16:47:43

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:

Gondolom nem számoltak se ÁFA-t, se szuperbruttót, anélkül meg az egész nem ér semmit. Én kiszámoltam ezt is.

kardio1 2014.11.26. 17:40:03

@adg [Au, Darwin]: Egyébként megnéztem, hogy a szakmàm rajta van-e a hiànyszakmàk lisàjàn. Jelenleg WA, SA, ACT és TAS fogadna... Persze IELTS 7 kellene minimum. Es akkor még csak vizumom van, ha minden klappol, àllàs még nincs...

adg 2014.11.26. 22:23:03

@kardio1: igen, ez igy mukodik alapesetben. Korhazak egyebkent gyakran szponzoralnak orvosokat, akkor van allas is, meg koltoztetes, lakas, stb.
En a 7-es ieltsen kicsit csodalkozom, en lehet, hogy tobbet varnek el ebben a szakmaban. Eleg kritikus lehet laikuskent, hogy az orvos megertse az alig elo beteg nyoszorgeset is. Aztan lehet, hogy nincs igazam...

kardio1 2014.11.26. 23:08:58

@adg [Au, Darwin]: Nekem az IELTS 7 nem tûnik olyan gyenge szintnek. Egyébként az alig élô beteg nyöszörgését magyarul is alig értjük meg sokszor :)
Egyébként a dolgok menete az lenne, hogy kellene talàlni egy korhàzat, aki alkalmazna, majd elinditani egy szponzoràlt vizumkérelmet? Es akkor ebben az esetben a vizum a munkahelyhez kapcsolodik, ugye? Neked ùj vizumot kellett kérned, amikor a munkahelyed vàltozott?
Melyek a "népszerûbb" àllamok? Nekem mondjuk furcsa lenne pl. Western Australia, ami elfoglalja Ausztràlia harmadàt, aztàn van rajta egyetlen jelentôsebb vàros, Perth.

adg 2014.11.27. 08:35:20

@kardio1: igen, ha talalsz egy korhazat ami hajlando szponzoralni, akkor az a legegyszerubb, es leggyorsabb. Es igen, oda vagy kotve akkor. Ha kirugnak, vagy felmondasz, akkor van egy nagyon rovid idod uj szponzort talalni. De a legjobb, ha allando vizumra szponzoralnak, akkor nem vagy odakotve, pont ezert nem is szeretik ezt a munkaltatok. Hiszen kifizet par ezer dollart a szponzoralasert a bevandorlasi hivatalnak, estleg neked a koltozesert, intez szallast, stb, aztan te meg mehetsz ahova akarsz rogton. Persze probalkozhat szerzodesbe foglalni, hogy ott kell maradnod, de mi van ha nem maradsz? Tul nagy a kockazata.

ezekben az a jo, hogy van munkad rogton.

Nekem az allam volt a szponzorom, igy nem vagyok munkahelyhez kotve. Ott dolgozok, ahol akarok. Viszont nekem meg ebben az allamban kell elnem ket evig, es a sajat szakmamban dolgozni egy evig. Ezt kellett vallalnom cserebe a szponzoralasert. Mindketto teljesitve lett azota. Viszont nekem nem volt munkam, igy eleg kockazatos volt azert. De szerencsere talaltam.

Szoval egyiknek ez az elonye, a masiknak meg az.

Szerintem messze a legjobb, ha a munkaltato hajlando allando vizumra szponzoralni, megha nem is rogton, de mondjuk x ido utan. A masodik meg ha allamilag szponzoralt allando vizumod van. Orvoskent konnyen lehet munkat talalni.

Ha kalandvagyo fajta vagy, akkor rural teruleteken horror fizetesekkel, teljes ellatassal szoktak orvosokat keresni. Foleg gp-t, nem nagyon tudom, hogy ez hogy mukodik. Csaladdal nem opcio.

kardio1 2014.11.27. 08:48:15

@adg [Au, Darwin]: Azért megnéztem Bertok oldalàn az orvosokra vonatkozo részt. En kb. consultant lennék a szakmai mùltam alapjàn, de Au-ban vsz. ismét a ranglétra aljàrol kellene kezdeni, ùjra vizsgàzgatni horror pénzekért, hogy elismerjék a végzettségeimet. Kivéve esetleg valoban, ha a bushba mennék valahovà. Ezt, hogy elküldenek vkit a bùsba (gy.k. bushba), nem a magyarbol vették àt ? :))

kardio1 2014.11.27. 08:51:49

@adg [Au, Darwin]: Ha jol értem, akkor te màr mehetnél màsik àllamba is, ha akarnàl?
A Northern Territoryban Darwinon és mondjuk Alice Springsen kivül van jelentôsebb vàros? Mennyire divat az orszàgon (nem az àllamon) belüli utazgatàs? Egy Melbourne környéki ismerôsöm campervannal ment a lànyàt meglàtogatni Perthben...

adg 2014.11.27. 09:42:52

@kardio1: Jol tetted, hogy megnezted, semmit nem tudok az orvosok szakmaelismerteteserol. Ezt lehet, hogy irtam is fentebb, hogy csak a sajatomat tudom, mas szakmaknal tok mas.
Nem tudom, hogy mennek a vizsgazgatasok. Nekem is kellett ilyenekkel bohockodni, meg most sem tervezhetek onalloan, mert kellene valami palyazatot gyartani a mernokkamaranak, de nincs kedvem. Otthon vezeto tervezo voltam, barmit tervezhetek magyarorszagon. Mondjuk itt mas a rendszer, ha egy ember alairhat a cegnel, az eleg, es ez nekem megfelel most. Majd kesobb megcsinalom a regisztraciomat. Lusta vagyok.

Igen, mehetnek masik allamba is. Most adtam be tegnap az ujabb vizumkerelmemet, mert teljesitettuk ezeket a felteteleket, es igy jogosultak vagyunk allando vizumra. Ha ezt megkapjuk, az mar majdnem allampolgarsag.
Furcsa a szabaly amugy. Nekem a szponzoralasert azt kellett vallalnom, hogy itt maradok. De a torveny azt mondja, hogy tavoli videken kell laknom ket evig. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb varosokan kivul barhol. (Adelaide es Darwin is tavoli videk ebbol a szempontbol, de nem mehetnek Sydneybe mondjuk.) Szoval most az uj palyazaton ez volt a kerdes, hogy toltottem-e ket evet tavoli videken. Vagyis koltozhettem volna eddig is. Csak megfelelo helyre. Mert ez a torveny, amit NT kert tolem, az meg egy keres. Ezt sokan ki is hasznaljak.
De en szeretek itt lenni, nekem tetszik ez a hely, meg annyi munka van, hogy hulye lennek elmenni. Es ennel nyugodtabb, relaxaltabb varos nincs az orszagban, de szerintem a civilizaltabb vilagban mashol sem sok.

Nt-ben nincs darwinon kivul jelentosebb varos, Darwin is eleg kicsi, kisebb mint Debrecen. kb 250.000 ember lakik az allamban, ebbol itt lakik 140-160.000, a szomszed palmerstonban meg vagy 35-40.000. Szoval a maradek meg szetoszlik azon a 1.4 million km2-en.
Alice alig 20 ezres varos, fele aboriginal. Gyakorlatilag semmi nincs ott, csak az Uluru.

Az ozik nagyon menosek, eleg sokan jonnek hozzank is a szaraz evszakban, amikor faznak otthon. Altalaban a fiatalok elennek backpackerelni egyetem alatt, mellett, helyett, utan, aztan nyugdijasok is folyton csavarognak. Karacson korul is megy mindenki mindenhova, orszagon belul is, kivul is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.27. 13:29:46

@maxval birca hozzászóló: de igen. úgy fest, jó párszor még neki kell futnod ennek a számolásnak, míg az EU közgazdászainak szintjét eléred, még akkor is, ha saját magad szerint sokkal ügyesebb vagy náluk :))

tucano 2014.11.27. 21:47:56

@maxval birca hozzászóló: sztem inkább csökkentsék az adókat, az sokkal jobb megoldás, mint kiküldeni az adószedőt, hogy elvegyen mindent.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 01:20:54

Szemét, qrva mamagájok és kakaduk! :D Ezek az aussi galambok.Mennyire jók lennének itt Európában is.Ha ott kint élnék, valszeg az összeset úgy megtanítanám káromkodni, hogy a sydneyi kikötői lumpenprolik a korcsmában elszégyellnék magukat utánuk...
:-)))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 01:44:23

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Hmm, ez érdekes, nálunk van egy konténer, ahová a direkt jó állapotú cuccokat lehet betenni, amik még sokkal jobbak annál, mintsem bedarálja a sredder.De mondjuk nem tudta eladni a tulaj, vagy nem akart vele vesződni...
És valszeg megy a tartalom a Vöröskereszthez, Myrornához, tudomisén.Aszittem, ez általános.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 02:26:32

@diggerdriver: Hát ja, ez igaz.Amikor a '69-es Sevroletben kelyeg a Moszkvics motor, az télleg felülmúlhatatlan. :-)
Szerencsétlen ördögök...bár ők magukat boldognak tartják. :-(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.28. 06:16:30

@geegee: itthon ez úgy megy, hogy van egy konténer, amire a cég vöröskeresztes designnal írja, hogy gyűjti a ruhákat,
majd eladja őket.
és mindenki azt hiszi, jót cselekszik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 09:07:24

@Babette .: Na jah, el tudom hinni.Itt se biztos, hogy másképp megy, de legalább "talán"...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 09:08:34

Ja, és a poszt tolóéknak, bár már úgysem olvassa senki: az az első kép az nagyon atom, a felhők alatt-feleltti házakkal.Grat, ha saját kép.Bár biztos, hogy valakinek a sajátja...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 09:16:37

@Babette .: Illetve bocsánat, helyesbítek, nagyon reggel van még. :-)
Szóval itt biztos hogy eladják a cuccokat, mi is rengeteg holmit vettünk már a 'Vörösből.És a gempát adják a szegényeknek.Hisz mit is csinálna egy éhező egy használt íróasztallal...

Genevier (törölt) 2014.12.02. 07:34:03

Kengu@Kövérmadár [swe]: Sajnos a kegurukat elutik nem kerulgetik.Csak elore tudnak menni.Szivorito latvany egy haldoklo kenguru.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása