oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 31. 06:45,  Homecoming 436 komment

2014. október 31. 06:45 Határátkelő

Homecoming

Homecoming, azaz hazatérés, avagy az amerikai iskolév második legfontosabb eseménye a mai poszt témája (mert nem akartam megint a Halloween-nel foglalkozni, akit az érdekel, ide kattintva elolvashatja a tavalyi posztot…). A Homecoming Európában talán kevésbé ismert, ugyanakkor az amerikai iskolai élet egyik kiemelkedő pontja, lássuk tehát, mit is rejt – Susan írása következik.

cikk_1.jpg

„A globalizáció átka vagy áldása, hogy egyre több olyan kulturális hagyománnyal, szokással ismerkedik meg kis hazánk, amely a múltban ismeretlen volt számunkra. Gondoljunk csak Valentin-nap vagy a Halloween „megünneplésére”.

Ezeket az angolszász tradiciókat nem kell bemutatnom, viszont van egy olyan, tipikusan amerikainak mondható hagyomány, amelyről úgy gondoltam, érdemes lenne szót ejteni, hogy a médiában közvetített kliséken túl valamivel többet is megtudjunk róla.

Az átlag amerikai számára az ősz beköszöntével sűrűsödni kezdenek a programok, amelyek kezdete valahol Halloween tájára tehető, és Újévig tart. Egymást érik a partik, családi összejövetelek, majd az őrült vásárlások időszaka, ami a Karácsony előtti utolsó pillanatokban kulminál. Míg ezek az ünnepek főleg a felnőtteket „hozzák lázba”, addig a homecoming a fiatalság privilégiuma.

De mi is ez a homecoming?

A prom mellett az amerikai iskolai évnek talán a másik legfontosabb eseménye. Ilyenkor a diákok (főleg középiskolákban, de némely egyetemen is) tulajdonképpen az iskolájukat, az alma materhez tartozásukat ünneplik.

Ez a fajta lojalitás egyébként is jellemző rájuk, se szeri, se száma az alumni (öregdiák) egyesületeknek, kluboknak, sok autómatricán büszkélkedik a tulajdonos volt középiskolájának, egyetemének a neve.

Az első ilyen jellegű programokat még az 1800-as évek végén kezdték el szervezni nagynevű egyetemek, mint pl. a Harvard. Írásos dokumentumok szerint a University of Missouri volt az első, ahol 1911-ben az öregdiákokat arra kérte az egyetem vezetősége, hogy „látogassanak haza” az alma mater-ükbe (innen a „homecoming” elnevezés) és tegyék emlékezetessé az intézmény új futball pályájának felavatását. Ennek keretében került sor egy látványos felvonulásra, és természetesen futballmérkőzésre.

Napjainkban a homecoming-ra, ami legtöbb esetben valamikor kora ősszel van, az intézmények többfajta programmal rukkolnak elő. Az egyik legelterjedtebb hagyomány az ún. Spirit Week, amikor a hét minden egyes napján valamilyen „téma” alapján különböző „jelmezbe” lehet öltözni, és úgy menni iskolába.

Idén például a lányoméknál volt „80-as évek” (elővettük a régi kötött pulóvereimet, és az „aerobickos” lábszárvédőket), „business casual nap” (szolid eleganciával lehet öltözni), „patriotic day” (természetesen az amerikai színeket lehet viselni, ill. bármit, ami ebbe a kategóriába belefér), „school spirit day” (az iskola színeit reprezentálandó).

Azokban az iskolákban, ahol az év többi napján egyenruha kötelező, ez a pár nap kellemes felüdülést jelent az egyhangúságból. :) Nemrég a témában kisebb „közvéleménykutatást” tartottam az USA-ban élő ismerősök körében, és valaki elmesélte, friss emigránsként valamikor a 80-as évek végén milyen „sokként” érte, amikor azt látta, hogy a középiskolában egyik nap mindenki TÓGÁBAN jelent meg!

Fel nem fogta ésszel, vajon mi történt, és sajnos az osztálytársai francia tudása csekély volt hozzá, hogy elmagyarázzák neki, lévén az angollal akkor még hadilábon állt. :)

A Pep Rally és a futballmeccs

A homecoming hét folyamán kerül sor a Pep Rally-ra is, amikor az iskola diákjai összegyűlnek, és együtt szurkolnak az iskolai sport csapat(ok)nak, ilyenkor a cheerleader-ek, iskolai tánccsoportok stb. látványos műsorral fokozzák a hangulatot.

A mi 12 osztályos iskolánkban a legnagyobb sikere a cheerleader ruhába bújt focisták produkciójának szokott lenni.

Mielőtt a várva várt futballmeccsre kerülne sor, sok iskolában rendezik meg az ún. Powderpuff-ot, ahol a harmadéves, ill. végzős lányok mérik össze tudásukat flag futball-ban. Ez az amerikai futballnak a „könnyített” változata (nem vagyok szakértő, így csak az egyszerűség kedvéért nevezem ennek). Természetesen a legnagyobb attrakció az iskola futball csapatának a meccse, ahol öregdiákok, és jelenlegiek, na meg nagy tömeg biztatja a hazai csapatot.

Király és királynő

A homecoming hét másik fontos eseménye a Homecoming Court (amelyet előzetesen választanak meg) bemutatása. A Homecoming királyt, királynőt és udvartartásukat (herceg és hercegnő) iskolánként némileg eltérő módon, de közel azonos elvek alapján, demokratikus szavazással választják meg a diákok.

Ki is lehet király ill. királynő? Wikihow szerint ezt a 13 jótanácsot érdemes követni annak, aki szeretné, hogy Homecoming királynőnek válasszák: :)

1. Legyél nagyon kedves mindenkihez (mivel a Homecoming királynőt a diákok választják, így ha mindenkivel kedves vagy, de tényleg, és nem csak tetteted, akkor jó esélyed van, hogy megválasszanak)
2. Legyél vonzó, és jól ápolt
3. A külsődre adj, de legyél természetes, ne látszódjon, hogy nagy erőfeszítést kell tenned érte (túl sok make-up nem fog használni)
4. Viselkedj természetesen
5. Flörtölj. Te akarsz az a lány lenni, akit MINDENKI kedvel, a fiúkat is beleértve 
6. A tanulmányi eredményed is fontos, szóval ne hanyagold el a tanulást (ne felejtsd, ahhoz, hogy a választásig eljuss, legfontosabb a tanulmányi eredmény. Sokan ezt értékelik a legjobban, tudod, a „looser”-ek nem szoktak népszerűek lenni)
7. Legyél önmagad
8. Érezd kényelmesen magad, bárhol is vagy (ne legyél feszélyezett)
9. Ismertesd meg magad minél több emberrel. Vegyél részt annyi programban, amennyiben csak tudsz
10. Tölts időt minél több emberrel
11. Legyél barátságos, és udvarias mindenkivel
12. Ahhoz, hogy Homecoming királynő legyél, nincs feltétlenül szükséged egy „királyra”. Ha éppen nincs barátod, semmi gond, ettől függetlenül lehetsz magabiztos :)
13. Kampányolni! Az iskolatársak szavazatai nélkül nem mehetsz semmire, így tegyél valamit a szavazóid érdekében: egy kitűző, egy baseball sapka „szavazz rám” felirattal jól jöhet.

Homecoming királynak és királynőnek lenni mindig dicsőség, és a büszke szülők, rokonok mindenkinek mutogatják a csemetéjükről készült Homecoming Court képeket. Csak illusztrációként itt van egy… :)

cikkbe_1.jpg

A mi iskolánk valamivel kevésbé formálisan oldotta meg a fényképezkedést, egy népszerű kínai étterem előtt fotózkodtak (aki kicsit furcsállja a rózsaszín lovakat a háttérben, azoknak csak infó, hogy októberben, a mellrák elleni küzdelem kampányaként festették be őket, egyébként nem ilyen színűek…)

Az elmaradhatatlan tánc

Az ünneplésre a koronát némelyik iskolában a hétvégi Homecoming Dance teszi fel, erre az elegáns bálra a ruhákat majdnem olyan gonddal illik válogatni, mint a prom-ra. Hogy legyen fogalmunk a dologról, ide kattintva egy kis ízelítő

Aki még ezek után is bírja cérnával, az a tánc cipellőit elteheti a promra, amire nem sokkal az iskolaév vége előtt, május környékén kerül sor. Addig én is pihenek egy kicsit, és gyűjtöm az infókat, hogy majd időben beszámolhassak róla…”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: iskola Egyesült Államok Homecoming

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr416849557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.31. 07:32:24

Érdekes írás, köszi szépen.
:)
A magam részéről nem tudok mit kezdeni ezekkel az "átvett" szokásokkal.
Vannak nekünk szép -saját- szokásaink, inkább azokat kellene preferálni.

NIKI LAURA 2014.10.31. 07:37:56

Suzy or Susan?
Az angolok be fogjak szuntetni az NI number kiadast,aki akar/tud most jojjon,v igenyeljen!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 07:48:18

@svájci sapka (ch):
Teljesen egyetértek. Mi a faszért kell nekünk átvenni az angolszász ūnnepeket?
Ök sem vesznek át tölūnk semmit.
na ez a tipikus nyugatmajmolás.
Mondom ezt úgy hogy a fiam fel van szerelve minden Halloweeni szúró és vágóeszközzel.
Na de az itt van.
Nem láttam még húzvétkor locsolkodó angolokat.
Meg olyat aki úgy ūnnepelné a karácsonyt mint mi.

puhacica 2014.10.31. 07:53:26

@NIKI LAURA: egy hivatalos forrast linkelj mar kerlek!

jo, hogy ilyen eros kozossegek vannak a suliban! es azok a ruhaaaak! nem vagyok egy barbie alkat es a ruhataramban sincs semmi ilyesmi, de egy-ket darabon megakadt a szemem. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 08:01:31

Azért azoknak, akik nem tudják, mondd már el, hogy a prom az mi:)

(a végzősök bálja,ha jól tudom, amiről sok film szól)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.31. 08:01:47

@diggerdriver: Erre gondoltam. :(

Itt Svájcban is megy a majmolás. Minden szart el lehet adni, ami amerikai.
:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 08:02:07

@NIKI LAURA: vagy Susie65, hogy pontosak legyünk:D

honnan jött ez a hír?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 08:02:38

Csokolom, szerintem a posztban sehol sem szerepelt, hogy nekunk at kellene venni barmilyen szokast. Egy erdekes leiras volt, hogy Amerikaban hogy csinaljak. Nekem bejovos, hogy nem csak a naci magyarokrol meg a husgomboc ararol szolnak a posztok. A tobbiek lapozzanak. :)

NIKI LAURA 2014.10.31. 08:06:40

@Babette.: most neztem a BBC nyuuuuzt,abba mondtak,hogy LEHET...de neten nezem z MTV-t,ott meg azt mondtak,hogy Orban visszavonta a net adot..a vegen maga sztarolasara forditja azt,amit tul keppen O javasolt.

Barmi lehet,es annak az ellenkezoje is..

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.31. 08:10:21

@Réka ‎: Nem mondtam, hogy az író tett volna utalást arra, hogy mit kell vagy nem kell tennünk.
:)
Az írás, jó. Ezt le is írtam.

Szerintem nem vittem el a történetet sem politika, sem más irányba.
Arról miért ne lehetne beszélgetni, hogy ez a tendencia jó vagy nem?
Peace.

HardPötty 2014.10.31. 08:22:20

Azt hiszem elég diplomatikusan oldom meg az ünnepeket. Mivel Anglia az otthonom most így a beilleszkedés része hogy az ünnepeiket is velük ünneplem. Ahogy háborús hősök napján megemlékezünk (miért ne tenném hisz nekik is köszönhető hogy uk ott tart ahol) úgy felveszem a kokárdát is. Húsvétkor mi magyarok itt helyben szoktunk locsolkodni. A tököket kifaragtam és várjuk a gyerekeket de nem felejtek el gyertyát gyújtani és imádkozni a halott szeretteimért. December 6 jön Mikulás. Szenteste csak a családé de a karácsony teljesen angolos hangulatú. Stb stb. Nálam elférnek az ünnepek egymás mellett a naptárban. :)

DieNanny CH 2014.10.31. 08:30:39

Köszi, nagyon érdekes volt! Mert bár rengeteg amerikai filmet láttam már, de csak néztem értetlenül a különböző program-elnevezésekre.
Azért hadd bújjon ki belőlem az anyagias kisördög: mi van azzal, aki ezt nem engedheti meg magának? Vagy ő eleve nem is ilyen suliba íratja a gyerekét? Viszont akkor a szegény környék iskoláiban meg nincs ilyen program? Vagy hogy van ez? (Bár gondolom, neked nincs nagy rálátásod más iskolákra.)
Mint amikor egy magyar középiskolai osztály kitalálja, hogy külföldre megy osztálykirándulásra. Mert oké, a suli ingyenes, de nagy különbségek vannak a diákok között.

Jól gondolom, hogy ez a 12 év a magyar nagycsoportnak megfelelően kezdődik, és a magyar középiskola 3. osztályával ér véget? Tehát 17 évesen végeznek, ekkor jelentkeznek főiskolára, ahol megkapják a magyar érettségizettnek megfelelő tudást (talán 2 év alatt?), és azután mehetnek egyetemre?
Érdekel ez a dolog nagyon...

Az amúgy nagyon tetszik, hogy mennyire büszkék a sulijukra. Bár én is az vagyok az enyémre, de ezt sehol nem hangoztatom...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 08:31:53

@Réka ‎:
Félreértesz.
kiváló poszt egy valóban jó és támogatandó szokásról.
Egy szóval sem mondtuk hogy benne van bármi amit át kéne venni.
Csak mint jelenséget említettük meg a nyugatmajmolást.
Ennek a posztnak magyar megfelelöje talán az évfolyamtalálkozók.
Mégegyszer mondom a poszt egy remekül megírt érdekes írás.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 08:32:24

@svájci sapka (ch):

Bulgáriában sokkal rosszabb a helyzet. Oda könnyedén megy be minden marhaság. Ezt a mai Hellónapot vagy mi a fene a neve is túl sokan ünneplik.

Emlékszem mekkora szégyen volt Bp-en 10 éve, a normál magyar iskolák nem ünnepelték, nem hellónapoztak, bezzeg a budapesti bolgár iskola igen.

A magyar nép jobban áll ellen ezeknek a dolgoknak, ez dicséretnek szántam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 08:40:38

@diggerdriver: évfolyamtalálkozó? itthon?
olyan nincs. osztálytalálkozó van, de csak az iskola befejezése után 5 évvel az első.
ez pedig arról szól itt fenn, hogy pl egyetemen már visszamész ünnepelni a középiskolába.

tanato 2014.10.31. 08:53:23

Köszönjük Zsuzsi,ez is egy nagyon jó színvonalú poszt volt,politikamentes,leíró, nálunk ismeretlen szokásokat bemutató.Ha jól tudom te vagy a legtermékenyebb író itt a blogon már 3 éve,te írtad ide a legtöbb posztot,már jóval fölötte vagy a tíznek.Így kell ezt csinálni.Mások meg félnek beküldeni akár egyet is,pedig szintén érdekes helyeken laknak.Egyébként az öregdiák-találkozókat már itthon is kezdik divatba hozni.Az én gimimben is rendszeres már vagy 5 éve,minden szeptember utolsó szombatján.Mindig hívnak egy híressé lett volt diákot aki előadást tart.Ebben az évben egy volt kormányszóvivő és egy Bristolban tanító professzor/orvos,neuropathológiát tanít/ tartott előadást.utána meg egy nagy közös főzés és ebéd volt,/marhapörkölt/ bőven locsolva házipálinkával meg háziborral/szintén egykori diákok termései.

tanato 2014.10.31. 08:55:36

@diggerdriver: Nem egészen,az évfolyamtalálkozók egy szűkebb csoport,az öregdiák találkozó az meg egy nagyon tág,nálunk is volt 98 éves meg 20 éves egykori gimis is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 09:15:23

@HardPötty: én is pont így :)
sőt fuzionálom is az ünnepeket, pl. nem csak karácsonyra, de Halloweenre is készítek mézest, igaz az idén nem írókáztam, mert rákattantam a Diablo III-ra :D de a tavalyiak ilyenek lettek:

photos-d.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfa1/1389514_179796368875875_1422660916_n.jpg

szerintem a különféle ünnepek sokasága és sokszínűege az egyik legjob dolog a multikulturális életben.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.31. 09:16:04

@maxval birca hozzászóló: Itt is már napok óta másról sem hallani.
:(
Ok, tegyünk ki egy tököt, de az a hiszti...

Mrs. Clayton 2014.10.31. 09:28:28

igaz nem unnepek keveredese, de eletemben eloszor rendelek turo rudit a magyar boltbol, mert a csalad angol tagjai szeretik, es a Magyarorszagrol hozott 3 orias csomag meg azelott elfogyott, h mindenkinek jutott volna
de abban is biztos vagyok, h a fiuknak a locsolas is be fog jonni
szoval csak lassan h ki mit es honnan vesz vagy nem vesz at

2014.10.31. 10:12:34

@Babette.: Nah jól van, nem csalódtam vezérünkben de a népben sem. Ugyanolyan hülyék, mint eddig. :DDD

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 10:15:31

@tanato:

Voltam pár éve általános iskolám öregdiák találkozóján.

Marha vicces volt. Az iskola (Budapest, V., Szent István tér) a rendszerváltozás után közeli kapcsolatot épített ki a katolikus egyházzal. Ennek kapcsán, az ünnepség ügy kezdődött, hogy az igazgatónő felkérte XY atyát, hogy adja áldását az iskolára. Ekkor felállt egy katolikus pap és elindult a mikrofon felé.

Ebben a pillanatban én megjegyeztem a közelettem ülő többi öregdiáknak:
- Hiába, változnak az idők, a mi időnkben még a munkásőr osztott áldást...

Erre határozott röhögés tört ki körülöttem. A szerencsétlen kisdiákok meg kikerekedett szemmel nézték vajon mi a fenén röhöghetnek ezek a 40 év körüli komolytalan bácsik.

Golf2 2014.10.31. 10:16:13

a felsö képen a 14emberből 4 ázsiai...

2014.10.31. 10:18:06

@tanato: "Mások meg félnek beküldeni akár egyet is,pedig szintén érdekes helyeken laknak."

Azt nem is csodálom...

2014.10.31. 10:21:27

@Réka ‎: Diablo 3? Az komoly. :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.31. 10:46:53

Jó írás, tetszett! Le vagyok maradva, de mikor mentek így össze a báli ruhák? :-))

morsels (törölt) 2014.10.31. 10:53:13

@Babette.:
Meg ilyenkor adomanyoznak penzt a regi iskolanak :-)

morsels (törölt) 2014.10.31. 10:54:44

@Jess G:
Karikas ostor?
Csikoboros kulacs?
Demizson?
Cegledi kanna?

:-)

Thargoid 2014.10.31. 11:09:46

@Babette.: Innen:
www.bbc.co.uk/news/uk-politics-29838024

"There have been reports that the coalition could seek an "emergency brake" to stop EU migration after it reached a certain level or to limit the number of National Insurance numbers issued to new arrivals from the EU"

Hari Seldon 2 2014.10.31. 11:11:28

"A globalizáció átka vagy áldása, hogy egyre több olyan kulturális hagyománnyal, szokással ismerkedik meg kis hazánk, amely a múltban ismeretlen volt számunkra. Gondoljunk csak Valentin-nap vagy a Halloween „megünneplésére”."

Ezek nekem is szokatlanok voltak. Tavaly Halloween este az utcákat ellepték a kis boszorkányok, vámpírok, meg csontvázak. Mind kisebb volt mint 140 centi és egy két nagyobb vámpír kíséretében csoportokban vonulgattak.
Szóval most már nem lesz szokatlan.
Kíváncsi vagyok ma este itt milyen lesz.

Thargoid 2014.10.31. 11:13:30

@Babette.: Csak hogy érthető legyen NI szám nélkül csak fekete munka van és semmilyen szociális vagy egészségügyi ellátásra nem jogosult senki se, csak fizetés ellenében.
Magyarul ha nem kap valaki NI számot semmi értelme ide jönnie, csak nagyon rosszul jöhet ki belőle...
Ezúttal csak megerősíteni tudom amit Niki írt: ha valaki jönni akar még, ideje lefoglalnia az NI interjú időpontját, mert itt NI szám nélkül semmilyen jól, de akár csak minimálbéren fizető munkája nem lesz.

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.10.31. 11:14:20

@ChristineK: Biztos a globális felmelegedés hatása, melegebbek az őszi napok. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 11:18:13

Namost itt van ez a kiváló poszt.
Jól megírt informatív.
Olyan dologról ír amiröl nem hallottam idáig.
csak halkan tenném fel a kérdést mi a bánatot lehet erről beszélgetni mondjuk 500 kommenten keresztül.
Szeretném ha megjelennének akik reklamálnak az offolások miatt és elbeszélgetnének a témáról mondjuk 300 komment erejéig.

Sütemény1975 2014.10.31. 11:20:34

@svájci sapka (ch): igen, errol eszembe jut a facebookos kep:
Lany: - Nem koszontottel fel Valentin napon!
Fiu: - Miert, Balint vagy, b+?!? :)))))))

Hari Seldon 2 2014.10.31. 11:22:56

@svájci sapka (ch):
Nem hiszem, hogy feltétlenül angolszász.
Szerintem például a Halloween teljesen bevett dolog Franciaországban is. Pedig, ha valakik nem szeretik "majmolni" Amerikát, akkor ők azok. Ennek ellenére (vagy pont miatta) szokásuk részévé vált.
Ráadásul azt hiszem ez nem is angolszász, hanem inkább Skandináv eredetű, és még kereszténység előtti szokásokból eredhet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 11:23:06

@Hari Seldon 2: nekem azért tetszik ez az egész Halloween-koncepció, mert nagyon kell a gyerekek lelkének az, hogy igen, létezik félelem, de ezt ki tudjuk vetíteni, legyőzni, és nem valami megfoghatatlan, gomolygó, sötét izé, amivel nem lehet mit kezdeni. nagyon szépen fel lehet építeni a témát. (nyolcszor csináltam végig óvodában, nagyon sok mese, dal, történet könnyen elérhető hozzá, egyik kedvencem tényleg.)
egyébként végig lehet nézni a magyar ünnepeken, hááát rájuk fér egy kis vérfrissítés, bocs.... de az is tetszik, ahogyan pl a Waldorfban visszahozzák a régi magyar ünnepeket, nem akarok én semmiféle erőszakos kulturális gyarmatosítást, nem érdekel ez a része, az érdekel, hogy bármiféle ürügy jó szerintem ünnepelni, lazítani, valami mást csinálni, mint a hétköznapokon.

2014.10.31. 11:24:24

@NIKI LAURA: @Thargoid: +1, igaza van Nikinek, csak a magyarokat ismerve nem hiszem hogy sokan hallgatnanak ra. Majd inkabb akkor kezdenek el panikolni amikor mar keso lesz, es akkor lehet tovabb szidni a korulmenyeket - oroszokat, torok megszallast, tatarokat, marslakokat, zsidokat, ciganyokat, EU-t, rasszista angolokat stb. - hogy miert nem lett valakinek idoben NI szama. A magyarok mindig mindenrol pont lemaradnak, lasd pl. masodik vh.-bol valo kiugras, vagy UK-be emigralas. Akkor jutott eszebe a legtobb embernek hogy milyen jo lenne Londonba menni, mikor a lengyelek mar regen visszafele mentek, mert ok jol bedolgoztak magukat meg a valsag elott amikor rengeteg munka volt es kitartassal rendes, jol fizeto allasokat lehetett talalni; aztan megvettek otthon a hazat, elinditottak a vallalkozast, visszakoltoztek, a magyarok nagy resze meg most megy ki mikor mar mosogatoi allast is alig talalni, aztan szidja az egeszet hogy mekkora sz*r. Tudom hogy mindez altalanositas es szamos kivetel van, de a nagy atlagra igaz szerintem.

Sütemény1975 2014.10.31. 11:24:45

@diggerdriver: akkor most mennyi is a tescoban a paradicsomis bab? :))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.31. 11:24:46

@diggerdriver: Hát ez az!! Jó poszt, érdekes, új infókkal!
De! Sem kötözködni nem tudok, sem jól belepofázni a témába, most itt vagyok megfürödve, szabadnap, jöttem, hogy okoskodjak, megmondjam a tutit, harsánykodjak Babett nagy örömére !! Erre ???
Itt vagyok ....oszt teljesen el vagyok tanácstalanodva...mitévő legyek most ?
:-DD

Sütemény1975 2014.10.31. 11:25:54

varjuk hintat, majd feldobja a temat vmivel :)))

Hari Seldon 2 2014.10.31. 11:27:03

@NIKI LAURA:

"Nem vagyunk kommunisták, a néppel együtt akarunk kormányozni",

mondta ma reggel az állami rádióban Orbán Viktor, és visszavonta az internetadót – írta Somogyi a Facebook-oldalán, majd egy Kádár-mondatot idézett:

"Kommunisták vagyunk, a néppel együtt akarunk kormányozni",
mondta Kádár János az állami rádióban

Így hangzott el! - Szó szerint! No Comment.

tanato 2014.10.31. 11:27:07

@maxval birca hozzászóló: Változnak az idők,mi már felnőtt fejjel éltük meg az előző rendszert is,így van hasonlítási alapunk.Tényleg elképzelhetetlen lett volna megjósolni ezt a NATO meg Közös Piac tagságunkat meg az UNIO /szovjet/ felbomlását.

2014.10.31. 11:30:53

Basszus en mar azt sem tudom mi volt a kozepiskolam neve,,,erdekes az altalanos iskolahoz sokkal tobb emlek fuz abbol mindenre emlekszem,,,nagyon jol megirt poszt,ezek olyan tradiciok amit mindig irigyeltem tolluk mikor neztem az amerikai filmeket regebben,de jo lett volna ha nalunk is ilyen hagyomanyokkal mukodnek az iskolak,,szerimntem ezek a dolgok sokkal jobban osszekovacsoljak az fiatalokat kesobb is hasznukra vallhat..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 11:30:58

@Sütemény1975:
Biztos lehetsz benne hogy olcsóbb mint Magyarországon.

Thargoid 2014.10.31. 11:35:39

@Hari Seldon 2: Legalább tudod, hogy művelt és tájékozott :)

Mr Long 2014.10.31. 11:36:13

@diggerdriver: @Sütemény1975: Minden olcsobb itt, ez alapszabaly ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 11:38:34

@diggerdriver: nem megosztó poszt, ezért kevés ontopic komment lesz, ez mindig így van :)
nekem személy szerint nincs gondom az offolással, viszont jobban szeretem azokat az - on vagy off - kommenteket, amelyeket nem csak 1-2 ember ért.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.31. 11:38:51

@Sütemény1975: :D
@Hari Seldon 2: Ok, nem tudom milyen eredetű.
De!
Az rendben van, hogy átveszünk innen-onnan, ilyen-olyan szokásokat, a mieink meg "cikik", sok teljesen feledésbe merül?
Én ezzel nem értek egyet.

Mr Long 2014.10.31. 11:43:24

@diggerdriver: Kulonben is, forintben, vagy fizetes aranyban olcsobb?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 11:43:30

@Réka ‎: neked mi a kedvenc svéd ünneped?
csak hogy legyen on-topic is.
egyébként érdekelne ilyesmi mindenféle más országból is.
már ha akárki mást is esetleg....

Mrs. Clayton 2014.10.31. 11:51:52

@morsels: nem, ezek gazok, ilyenek nem kellenek, nem birom a folklort
egyebkent nem tudtam rendelni, mert nem szallitanak ki vagy csak horror aron, igy kenytelen voltam litvan turo rudit venni a csaladnak
amiben az a jo, hogy az oroszoknak, meg most mar tudom, hogy a litvanoknak is bejon a makos
korabban mar probaltam es en is szeretem
pluzs multkor sutottem retest es a makos volt a kedvenc, arra is neztett nagyokat az angol szekcio, h elegge undorito a kulleme, de finomnak talatak es kertek repetat, vagyis mind megettek

DieNanny CH 2014.10.31. 11:52:48

@Dragonlady (now in Indonesia):

Igen, kb 2 éve kezdtem el játszani a neveltjeimmel, hogy ősz-téli délutánokon, mikor már villany nélkül a lakásban is sötét van, bújócskázunk. Sokkal jobb így, ráadásul a lakásban akár becsukott szemmel is tájékozódnak, tehát semmilyen sérülés nem érheti őket.
Imádják!
A pici alig volt fél éves, mikor elkezdtük játszani. Hát, semennyire nem fél a sötétben. Eleinte inkább csak az volt a problémája, hogyha én bújtam, akkor nem látott engem, és emiatt sírt. De, ha vele számoltam, akkor a keresést élvezte. Most már, mint egy versikét, megtanulta a számolást is. Ráadásul a 2 nagy így tanult meg 20-ig számolni...

2014.10.31. 11:53:41

@Jess G: "h elegge undorito a kulleme"

Hogy mondhatnak ilyet... Ejnye. :D

2014.10.31. 11:55:11

@Hari Seldon 2: Ja, meg a vegen pampogott valamit arrol hogy meg kell tudni hova kerul az internet-szolgaltatok altal termelt 'extraprofit': 444.hu/2014/10/31/orban-szerint-nem-lehet-bevezetni-a-netadot/

Ez a 'kedvenc' Fidesz-ujbeszel-szavam, az 'extraprofit'. Mindent elmond roluk. Akik ezekre szavaznak, magukra vessenek...

2014.10.31. 11:56:27

@Hari Seldon 2: A vér nem váli vízzé.

Rájöttem, hogy nagyon jók ezek a magyar közmondások. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 11:58:41

@Dragonlady (now in Indonesia): hú spontán a karácsonyt akartam írni, de aztán utánagondolva mégis a midsommar (szentivánéj) lenne a befutó. Akkor kezdődik a nyár és a midsommarhoz tartozó könnyedebb ételek is jobban bejönnek.

ha érdekelnek a szokások, akkor az idei ünneplésről írtam egy meglehetősen bő lére eresztett posztot, képekkel:
blog.rekafoto.com/2014/07/szabadsag-epik-elso-napok-es-midsommar.html

adg 2014.10.31. 12:03:14

6635-os szamu kada elek uttorocsapat viiiiiiiiigyazzzz, kozepre nezz. Zaszlobehozatal baaaalrol. Zaszlonak tiszteeeeelegj.

Bezzeg a mi idonkbe, akkor meg volt benne anyag. Fu, de gyuloltem. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 12:04:28

@svájci sapka (ch): szerintem is tragikus, amikor valaki szerint ciki a "saját" ünnep, csak azért, mert hazai... de ez kizárólag az egyénen múlik, hogy egy-egy hagyományt megünnepelnek-e vagy megtartanak a családban.
Amitől sikítófrászt kapok, az az új trend, hogy divatos lett utálni a karácsonyt, húsvétot, locsolkodást, bármit, ami hagyományos. Mindig van valami ürügy, hogy miért indokolt utálni: büdös a kölni (a locsolóknak nyomj a kezébe egy szép kis sprayflakon vizet, probléma megoldva), tömeg van a boltokban (talán nem december 23-án kéne bevásárolni), stb stb. Lassan én vagyok a különc, hogy szeretek készülődni az ünnepekre és átélni a közös hagyományok által teremtett hangulatot. De nem adom fel! :)

adg 2014.10.31. 12:06:08

Ja igen, azt akartam irni, hogy a mienk kevesbe volt kozossegepito, mint a fenti irasban bemutatott. Az iskolata is marha buszke voltam. Egy osztalytalalkozonk sem volt soha. Nem epult fel a lozosseg valahogy.

DieNanny CH 2014.10.31. 12:06:59

@adg [Au, Darwin]:

Mi Kállai Éva úttörőcsapat voltunk, de valami párszázas számmal. Talán háromszáz-valamennyi...
Lehet, mert Pest-megye volt?

DieNanny CH 2014.10.31. 12:11:49

@adg [Au, Darwin]:

Ha biztos vagy a névben, írhatnál ide, hogy kiegészíthessék az archívumot:
www.gekarma.x3.hu/muultnak_kuutja/csapatok.htm

2014.10.31. 12:12:45

jut eszembe nalunk is pontokba szedtek hogy hogyan lehetsz iskolaelso ,5.osztalyig 6 pontban utanna meg12 pontba az egyik kisdobos a masik uttoro ,es nem kioralyt es kiralylanyt valasztottak hanem rajparancsnokot meg kisz titkart,,,,nekunk is megvoltak a tradicioink amik osszeboronaltak a fiatalokak))))),csak az a baj ebbol nehany mostani politikus a mai napig nem notte ki magat.)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 12:12:48

@Réka ‎: kicsit költői kérdés volt, mert emlékszem erre a posztodra, annyira jó volt :-)
karácsony mennyire más? mi az, amit magyar szokások szerint csináltok, mi az, ami inkább svéd?

nekem hiányoznak nagyon a thai ünnepek, mindig van valami őrültség, most egy hét múlva lesz a kedvencem, és mostmár háromszor kimaradtam belőle :-( nagyon szeretnék csak erre a pár napra ott lenni :-( ebből is külön szerettem a sokmindenfélét, amit a gyerekekkel lehetett csinálni, kézműveskedni.
itt van a youtuberól az egyik tradicionális ének angol változata sok képpel. természetesen a teljesen kretén petárdázást nem örökítették meg :-)
www.youtube.com/watch?v=NSkriTLhM7A

2014.10.31. 12:14:28

@Dragonlady (now in Indonesia): Kedvenc unnep mas orszagokbol: jo tema! Szaudiban hivatalosan harom unnep van minden evben, a ket kulonbozo Eid illetve a 'nemzeti nap', annak a napnak az evforduloja amikor az orszagot alapitottak. Eid idejen eddig mindig szabadsagon voltunk, viszont a 'nemzeti napon' mindketszer itt voltunk es nagyon jo hangulatu.

Zold-feher a nemzeti szin, igy mindent ezekkel a szinekkel diszitenek es a ferfiak probalnak ezekbe a szinekbe oltozni. A gyerekek mind zold-feher ruhaban vannak, sot a kisebbeken zold paroka szokott lenni :). A legtobb helyi este a legaktivabb (az eghajlat miatt), igy estefele elenkul meg igazan a varos: a parkok, tengerpart, es persze foleg a bevasarlokozpontok tele vannak unneplo csaladokkal. Utobbiakat nem csak vasarlasra hanem kozossegi terkent hasznaljak. Egyedulallo ferfiakat nem engednek be az unnepek alatt, ok viszont sokszor autokban cirkalnak celtalanul a belvarosban, kilognak a kocsi ablakabol (es kilogatjak a gyerekeket...), konfettit dobalnak, stb.

Termeszetesen mindenhol az uralkodo csalad kepei vannak kirakva es nemzeti zaszlok, az osszes fout fel van diszitve ezekkel es zold fenyekkel stb.

Iden mi voltunk egyeduli kulfoldiek a belvaros legnagyobb bevasarlokozpontjaban, es iszonyu kedves volt velunk mindenki, tobben odajottek es 'Happy National Day'-t kivantak nekunk angolul, megdicsertek a fejkendomet (:))) stb. Nagyon vidam, felszabadult hangulat volt. Termeszetesen mindenki ebren volt egesz ejjel, a gyerekeket is beleertve, pedig masnap munkanap / iskola, csak egy szabadnapot adnak.

pasztasuta 2014.10.31. 12:24:33

@Dragonlady (now in Indonesia): Olaszorszag januar 6 (Vizkereszt): Befana, azert szeretem mert karpotol az elmaradt Mikulasert, amugy nagyon hasonlit is ra: reggelre mindenfele csiki-csokival megrakott harisnya var az ablakban ha jo voltal, ha pedig rossz akkor szen.
Azt viszont nem szeretem, hogy itt december 8-an csaladi program a karacsonyfa es a betlehem felallitasa. :( Mire tenyleg eljon a karacsony mar teljesen hozzaszoksz es nincs mar benne semmi extra, raadasul nem is az angyalkak/Jezuska hozza.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 12:24:34

@tanato:

Ez így van.

Sok mindent képzeltem a jövőről a 80-as években.

Volt eleve egy ezoterikus ízű elmélet, hogy 12 évenként van egy nagy antikommunista felkelés.
1956 - 1968 - 1980, így 1992-ben kellett volna lennie a következőnek. Nos, helyette egy nappal 1992 előtt megszűnt a SZU. Mindenre gondoltam, de arra nem, hogy forradalom helyett a SZU megszünteti saját magát.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 12:24:34

@Sütemény1975:

Ennél csak az jobb, amikor felköszöntötték egy Bálint Károly nevű ismerösömet Bálint-napon.

Muscari 2014.10.31. 12:32:35

@diggerdriver: @svájci sapka (ch): Gyerekek, Zsuzsiek Amerikaban elnek. Az amerikai iskolaban csak kovethetik az amerikai szokasokat, nem?

Biztos vagyok benne, hogy jopar magyar szokast is megoriztek, ahogyan a legtobben teszik.

adg 2014.10.31. 12:34:54

@DieNanny [SZ,CH]: vagy regebbi iskola volt. A mienk egy tok uj suli volt, masodikos voltam amikor megnyilt, igy sajnos csak 7 evig elvezhettem. Sok szep emlek fuz oda. Pl amikor attettek c osztalyba, mert hulye vagyok az a osztalyhoz. Oda ugyanis okosok jartak, meg akiknek az apukajuk megfelelo helyen dolgozott es igy kierdemeltek.
De legalabb igy lett normalis osztalyfonokom.

A nevben halalbiztos vagyok. Ilyen baromsagokat orokre meg tudok jegyezni. Aminek ertelme lenne, pl egy verset, vagy egy kepletet, amit mindennap hasznalok, na azt nem. De a pi-t, a gyokkettot, gyokharmat, rendszamunkat a nyolcvanas evekbol, anyosom telefonszamat, na azt igen.

Szoval lehet, hogy tenyleg nem birtam volna az a osztalyt. :)

Muscari 2014.10.31. 12:38:21

@svájci sapka (ch): igen, de ugy irtad az elso kommentet, mintha a posztban lett volna szo arrol, hogy mas orszagban tartjak ezeket az amcsi szokasokat, pedig nem.

Az egyebkent nekem sem nagyon tetszik, a Halloweent sem erzem a magamenak, meg sok mast sem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.31. 12:39:11

@Muscari: Hello!
Nem magyarul írok?
Az írás NAGYON jó. Ezt le is írtam.
Az írás kapcsán jutott eszembe, amit megjegyeztem.
Az velük semmilyen kapcsolatban SINCS.
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 12:39:22

@Mirjam2: facebookon válaszoltam privátban a másik topikban felmerült dolgokra.
Eid-kor van egy egész hét szabadság? itt Indonéziában úgy tűnik a naptárból. ja mert persze mindenki hazamegy, és az egy logisztikai rémálom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 12:40:58

@Réka ‎:
Nekem azzal sincs bajom ha nem értem.
Elfogadom.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 12:45:45

@Dragonlady (now in Indonesia): ha hiszed, ha nem, van karácsonyi írásom is, azt hiszem az itt a HÁ-n jelent meg :D

én mindig hazamegyek a szüleimhez karácsonyozni, és mi eléggé magyar karácsonyt tartunk, magyar énekekkel, ami ugye inkább zsoltár. A svéd karácsonyi énekek többnyire szekulárisak. A karácsonyi asztalon van pár svéd specialitás is, bár a bejgli meg a töltött káposzta adott. De minden évben sütök svéd karácsonyi sáfrányos kalácsot és világító papírcsillagot teszek az ablakba. Ha a munkaadóm épp nem sóher, akkor meghívják a csoportot egy karácsonyi lakmározásra, ami nagyon-nagyon jó dolog :) amelyik cég ezt elmulasztja, soha többet nem mossa le magáról a fukar bélyeget.

Ázsiában nagyon tetszenének a forgatagos, hatalmas utcáravonulós ünnepek, nem olyan visszafogott a dolog, mint itt... no meg a teljesen valószínűtlenül gyönyörű viseleteket is megnézném IRL.
A klipben is mutatott rizspapír lampionok errefelé is divatba jöttek petárdázás helyett, mert nem zajonganak. Nekem nagyon tetszenek, jobban, mint a hagyományos tűzijáték, meg a vízre bocsátott mécsesek is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 12:46:36

@pasztasuta: ebből a december 8-as karácsonyfaállításból ki tudja vonni magát az ember, ha akarja, vagy nem, vagy sehogy nem lehet jól kijönni belőle úgysem?

@maxval birca hozzászóló: nagyon vicces :-(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 12:46:58

@diggerdriver: mindenki elfogadja, max lesz akinek nem tetszik. Amit szintén mindenki elfogad, lévén hogy mást nemigen tehet. :)

HardPötty 2014.10.31. 12:47:43

@Réka ‎: meg tudlak érteni. Eddig demo voltam de megfertőzött a crusader... rohadt egy lélekrabló game ez :)

firg_firg 2014.10.31. 12:51:05

Van ennek a kiralynozesnek valami kezzelfoghato haszna is, mittomen, be lehet irni oneletrajzba, kapnak osztondijat, segit a tovabbtanulasnal?

Vagy csak olyan onnmagaert valo dolog fontoskodo gyerekeknek es szuleiknek.

Amugy erdekes volt, koszonjuk a cikket.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 12:51:28

@HardPötty: én wizard lánnyal játszom, de már látom előre, hogy minden karakterrel végig fogom nyomni :)
az meg milyen már, hogy a templar követőm elkezdett flörtölni egy másik karakterrel és ezen frankón bepipultam :D

2014.10.31. 12:52:12

@Dragonlady (now in Indonesia): Nalunk a kiraly jelenti be minden evben hogy mennyi szabadsag van pontosan Eid-kor, igy kiszamithatatlan. De a Ramadan vegen levo Eid kb. 3-4 nap, a Hajj idoszak vegen levo kb. 6-7 nap (ebben elvileg maga a Hajj is benne van, ha valaki menni szeretne). Eddig mindketszer a nyari szunet idejere esett az elso Eid, igy nem voltunk itt, a masodikra pedig az egyetemek altalaban tiz nap szunetet adnak kb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 12:55:12

@Réka ‎: na erre a posztra viszont nem emlékszem :-)
most akartam egy hosszabbat írni, de minek, túl sokat beszélek állandóan :-(

2014.10.31. 12:59:48

@Dragonlady (now in Indonesia): Gondolom ha magyar a csalad es ragaszkodnak a 24-ei karacsonyfa-allitashoz akkor senki nem fog pisztolyt tartani a fejukhoz es kenyszeriteni oket hogy allitsanak fat ket hettel korabban :). En / mi nem unnepeljuk a karacsonyt de kimondottan szeretem UK-ben ezt a szokast hogy feldiszitik a lakasokat / hazakat az unnepekre, pl. az indiai csaladdal akikkel laktam mindig korbejartunk estenkent a kornyeken a gyerekekkel hogy megnezzuk a 'keresztenyek' hazait, jo volt latni a sok kinti dekoraciot es a karacsonyfakat az egokkel az utcara nezo 'living room'-okban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 13:00:22

@svájci sapka (ch):
Mondjuk el még harmincszor a gyengébbek kedvéért...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 13:05:55

@Mirjam2: nem is pisztoly, hanem egyszerűen pl pszichológiai hadviselés a gyerekek részéről, hogy de ők úgy akarják, ahogy a barátaiknál látták otthon, ilyesmik.
szerintem elég nehéz lehet pl angolszász országban betartani a Mikulást meg az angyalkázást, kész skizofrén állapot lehet belőle a gyerekek részéről.
csak ilyesmikre gondoltam.
én nagyon nem szeretem a mindenhol már novemberben karácsonyi dekoráció és tolják az ember arcába ezerrel, ez még Thaiföldön is elviselhetetlenségig tud fajulni, el se akarom képzelni, mi van otthon. tán emlékszel, hogy tavaly a facebookon számoltam a Yangonban karácsony előtt látott karácsonyfákat és Jingle Bells-eket, na az úgy ott pont jó volt :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.31. 13:10:58

@Muscari: Sorry, ha félreérthető voltam. Korán volt még, és a rádióban épp a "hellovinről" papoltak.
:)
Azzal nincs gond, ha minden ország megünnepli a maga ünnepeit, megtartja hagyományait, de hogy más országok szokásai miatt az adott ország hagyományai elsikkadjanak az gáz.
Na, ezt akartam írni.
:)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 13:11:48

@stef55:

Én már az enyhe későkádári 70-es években voltam úttörő.

Eleve a kezdet már jó volt. Avatás nélkül lettem úttörő. Ugyanis elfelejtettem elmenni az avatásra.

Aztán megalakult a raj. A raj - a fiatalok kedvéért - egyenlő volt az osztállyal, azaz az egy azonos osztályban lévő tanulók egy rajt alkottak. A rajok csapatokba tömörültek, egy csapat egyenlő volt egy iskolával.

A raj alakuló gyűlésen már érezhető volt a felszabadult hangulat. Felmerült a kérdés: mi legyen a raj neve. Itt a diákok szabadra engedték fantáziájukat, elhangzott többek között a Horthy Miklós Raj és a Richard Nixon Raj is mint javaslat. A legtöbben a John Koenig Kapitány Raj névre szavaztak, ez egy akkor ment brit sci-fi sorozat főszereplője volt. Fél óra hülyeség után az osztályfőnök lezárta a vitát és kihirdette, hogy a raj egyhangúan a Ságvári Endre Raj nevet választotta magának.

A csapat és a raj vezetőit felülről választották ki a tanárok, igyekeztek a komolyabb diákokat kinevezni.

Viszont az örsök terén már nagy szabadság volt. Az örsök a rajok alegységei voltak. Ezek jellemzően haveri allapon szerveződtek. Egy raj jellemzően 2-4 örsre oszlott.

A mi rajunk 3 örsre oszlott. Két örs két barári kör alapján lett, az egyikben csak lányok voltak, a félénkebb lányok. A másikba kerültek a vagányabb csajok + a népszerű fiúk. Akit egyik csoport sem akart tagnak (a lúzer fiúk), belőlük lett a harmadik örs. Lehet találgatni én melyikbe kerültem!

Minden örsnek volt csapatjelvénye. A miénk egy Playboy-nyuszi lett, levakarva róla a Playboy-szöveget. Ezt az egyik haver nyerte egy lövöldében, s mindenkinek tetszett.

Örsünk első ülésen kiosztottuk a tisztségeket: örsvezető, helyettese, pénztáros, naplóvezető, mókamester. Maradt 4 ember tisztség nélkül. Én felvetettem, ők legyenek az "örsi ellenzék", ez 1977-ben volt, szóval dicséretes és meglepő újdonságnak számított akkoriban.

Hari Seldon 2 2014.10.31. 13:34:22

@svájci sapka (ch):
Na most tényleg utána néztem:
Kelta eredetű. Azok meg leginkább a Brit szigeteken és Bretagne-ban éltek (élnek a mai napig)
(tehát ezek szerint ha így vesszük nálunk is "őshonos" szokás)

Azt nem tudom mi a "ciki", és miért változnak meg szokások.

Nekem még egészen kisgyerek koromban is nagyon utált szokás volt a "locsolkodás". Ki nem állattam, hogy megyünk a szomszédba "szerepelni", és a néni megsimogatja a fejemet, mert elmondtam egy hülye versikét. Stb... Szóval nekem az volt nagyon rossz. Nem azt mondom, hogy a Halloween jobb, vagy ilyesmi. Számomra indifferens dolog, mindössze miután új, érdekes.

Szóval arra akarok kilyukadni, hogy egy szokás csak úgy tud könnyen elterjedni, mert az embereket nem zavarja, vagy egy részük kifejezetten kedveli, plusz természetesen van neki egy nagy kereskedelmi/média támogatása.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.31. 13:35:11

@Réka ‎: "De minden évben sütök svéd karácsonyi sáfrányos kalácsot."

Ez hasonló a norvég "lussekatt"-hoz? Ha esetleg a recept nem a párod generációkon átívelő, családi titkos receptje, amit már Ragnar Lodbrok is készített a családjának, akkor elkérhetem? :D Privátban is tökéletes, hogy ne offuljuk szét a falat ezzel. :)
Norvégiában kóstoltam a helyi változatot, nagyon izlett, szívesen megpróbálnám elkészíteni idén Karácsonykor. :)

DieNanny CH 2014.10.31. 13:37:02

@firg_firg:

Ez jó kérdés, eszembe sem jutott! Nálunk általánosban farsang előtt volt király és királynő-választás. De az ugyebár nem számított bele az önéletrajzba...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 13:37:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem hasonló, hanem az :)
A receptem pedig az áltisk háztartástan-könyvből van és este átküldöm :))

Hari Seldon 2 2014.10.31. 13:37:59

@Mirjam2:
igen, ilyet egy tősgyökeres komcsi tud mondani.
A profit az profit. A nagysága a gazdálkodó szervezeti egység hatékonyságán, és a verseny erősségén múlik.

Muscari 2014.10.31. 13:41:14

@Jess G: ez nagyon jó. A lányom barátja is odavan a paprikás csirkéért meg a rakott krumpliért, meg úgy általában szeret mindent, amit főzünk.
Húsvétkor kicsit csodálkozott a főtt sonkán meg a tormán, de simán bevágta.

Az olasz kolléganőm meg a pörköltért van oda, amit persze gulash-nak hiv, de tudjuk miről van szó.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 13:58:17

@Muscari: a fiam a minap paprikas krumplit csinalt azt a Simon nagyon szerette, de legjobban az uborka salata jott be neki, azt szinte minden nap kerdezi, hogy mikor csinalok megint, viszont nem ertette, hogy hogyan kell egyutt enni a porkolttel, illetve a csemege uborkat a paprikas krumplival, szoval szepen megette mindet kulon

ezek alapjan viszont meg van rola gyozodve, h a magyar etelek nagyon finomak, amiben van is nemi igazsag

Mrs. Clayton 2014.10.31. 13:59:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ugyan biztosan fent van googlen de engem spec nem zavarna, ha nyilvanosan is elerheto lenne a recipe

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 14:00:37

Az angolok többségének a nagy magyar kedvenc a rakott krumpli.

2014.10.31. 14:01:28

@Dragonlady (now in Indonesia): Nincs feltetlenul problema ebbol, en ismerek kozelrol indiai es zsido csaladokat pl. UK-ben es teljesen megertik a gyerekek hogy naluk mas unnepek vannak karacsony 'helyett', pl. Eid, Diwali, Hanuka. Ok ezeket unneplik, a kereszteny / europai barataik meg a karacsonyt.

Bar az indiai csalad vett a gyerekeknek egy mini muanyag, sok szinben vilagito karacsonyfat amig veluk laktam; ez arrol emlekezetes nekem hogy ennek kapcsan tanultam meg a 'fiber optic' szot :). A kisebbik naponta szazszor ramutatott a fara es kozolte velem hogy 'it's fibre optic'. Aztan kovetkezo evben nem volt fa, mondtak a szulok hogy rajottek, a gyerekek ugysem ertettek mirol szolt az egesz karacsonyosdi ugyhogy nem fogjak eroltetni tobbet. Maradtak a Diwalinal. Azzal kapcsolatban meg a z a legviccesebb emlekem hogy egyszer pont akkor csinaltuk a Diwali tuzijatekot a kertben amiko a zsido satoros unnep volt, es az egyik tuzijatek atesett az ortodox zsido szomszed kertjebe es majdnem felgyujtotta a satrat :). Szerencsere bekes uton megoldodott a helyzet, a tuzijatekkal atvonultunk a kert masik vegebe, a szomszedok kaptak diwali edessegeket, es mi is kaptunk toluk valami zsido kajat.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.31. 14:05:49

@Hari Seldon 2:

Igen, az 5 milliárd dolláros meki profit is jól hangzik. Az meg már senkit nem érdekel hogy munkások "vére" tapad hozzá. A lényeg hogy a profit margin meglegyen és akkor minden jó.

pasztasuta 2014.10.31. 14:05:50

@Dragonlady (now in Indonesia): Volt egy ev amikor au-pairkedtem, akkor persze reszt vettem benne, habar nagyon furcsa volt, de most pl egyedul lakom, es bojkottalni is fogom ezt a szokast :)) es amikor az unnepekre hazamegyek, majd jol meg fogok lepodni 24en, hogy karacsony van. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.31. 14:07:50

@Réka ‎: Köszönöm szépen előre is! :)

@Jess G: Igen, vannak receptek a neten. Angol nyelven is (saffron bun), mivel a csúnya viking hódítók hozták magukkal a receptet és Cornwallban meg is honosodott mint tradicionális sütiféle. :)
De az autentikus receptek terén szeretek régimódi lenni és inkább egy helyi őslakos receptjét másolom le, minthogy belefussak a neten valami Jamie Oliver által újragondolt, megreformált receptbe. :)

**mimi** 2014.10.31. 14:12:50

@diggerdriver:
a lányomnak is...pedig nem is angol :)

a poszt jó, érdekes, bár nekem kicsit távoli...

**mimi** 2014.10.31. 14:15:07

ja,és legalább megtudtam mi a prom...igaz Babette-től :)

Mrs. Clayton 2014.10.31. 14:18:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hat epp ezert mondtam h en szivesen llatnam itt reka receptjet habar svedul sem lehet bonyolult kigugliznon :-)

2014.10.31. 14:20:31

@házelőtthinta: Tenyleg, miert nem irsz a Viktornak es javaslod hogy adoztassak meg az extraprofitot termelo Mekit? Erdekli az emberek velemenye, pont most olvastam hogy egy 'Nemetorszagban elo magyar levele' adta neki az otletet a kozmunka kiterjesztesehez. Ha szerencsed van, meg fel is figyelhet rad, allamtitkar lehetsz Mo.on. Annyi belvarosi lakasod lehet amennyit csak akarsz, dolgozni se kell, es dolni fognak utanad a csajok!

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.31. 14:21:22

@Mirjam2: Akkor te most mar rajta vagy a zsidó állam terroristáinak a listáján...

2014.10.31. 14:23:05

@Hari Seldon 2: Én azt nem értem, hogyha ilyen rohadékok a multik, akkor miért van ennyi multi gyáravatás. Számomra ez felfoghatatlan. Most valamit vagy utálok, vagy nem. Vagy amíg ideadod a pénzed, addig szeretlek, ha nem, akkor már nem?

2014.10.31. 14:25:13

@vityo641(AT): A, ezek haszid zsidok voltak, ok kozismerten ellenzik Izraelt :). De ne politizaljunk...

2014.10.31. 14:30:33

@DieNanny [SZ,CH]: Nem tudom, csak feltetelezem, hogy helyi cegek szponzoraljak ezt a kiralyno-valasztast es esetleg toluk kap dijakat a nyertes, vagy osztondijat peldaul.

pasztasuta 2014.10.31. 14:32:39

@Dragonlady (now in Indonesia): Szoval igen, nincs gyerek, ugyhogy csak az en lelki vilagom serul. :)) Nekem nagyon ugy tunik, hogy Olaszorszagba jelenleg gyerekkel csak nyaralni erdemes jonni...lehetoleg nyugat/eszak europai fizetessel, of korsz.
De szivesen hallanek olyan velemenyt, aki ezt meg tudna cafolni. :)

2014.10.31. 14:36:56

Jo poszt Zsuzsirol, mint mindig. Annyiban kiegeszitem, hogy a regi diakok csak a hetvegen jonnek. Es akkor van a tanc, amire a flancos ruhakat veszik meg limoval mennek, stb.
A kiralynes kiralyno a felsosek kozul kerul ki, az "udvartartas" meg az alsosok kozul.
A lanyomnak mar mondtam, hogy a ruhara, ami altalaban egy feneket epphogy eltakaro selyemize, egy fillert nemfog kapni. Ha olyat akar majd felvenni, akkor a nagyanyjatol kunyeral, aki ugyse tud elllenallni, vagy elmegy dolgozni.

2014.10.31. 14:37:52

@vityo641(AT): te is vitorlazol, ugye?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 14:39:39

Gyalázatosan hideg esös idö van ma Londonban...
:))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 14:40:58

@Thargoid: és ezt hogyan egyeztetik össze a szabad munkavállalással?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 14:43:13

@Thargoid: köszönöm, így van. csak ez egyáltalán nincs összhangban az EU jogszabályaival.

2014.10.31. 14:46:17

@vityo641(AT): Semmi gond, es veletlenul tenyleg haszidok voltak a szomszedok. (Akik tenyleg ellenzik Izraelt.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 14:48:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Jess G:

Lussekatt avagy svéd sáfrányos kalács
Hozzávalók:
200 gr vaj
1-1.5 gr sáfrány (attól függ, mennyire szereti az ember)
5 dl 3%-os tej
½ dl tejszín
50 gr élesztő
2 tojás
2 dl cukor
csipet só
16-17 dl rétesliszt vagy normál liszt
Sütéshez: 1 felvert tojás + 1 ek tejszín
Díszítéshez: mazsola

A vajat a sáfránnyal megolvasztjuk egy lábosban. Amikor felforrt, hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a tejet és tejszínt.
A langyos folyadékot egy nagyobb keverőtálba öntjük, hozzáadjuk az apróra morzsolt élesztőt és egy kicsit elkevergetjük. Hozzáadjuk a tojást és a cukrot.
Apránként adagolva hozzáadjuk a lisztet és robotgéppel, mixergép dagasztóvillájával vagy kézzel 10-15 percig dagasztjuk.
Amikor a tészta sima és elenged a táltól, a tálat lefedve 45-60 percig kelesztjük.
Lisztes deszkán körkörös mozdulatokkal, gyorsan átgyúrjuk a tésztát. A cipót először 4 darabra osztjuk, majd minden negyedet további 6-8 darabra.
A sütőt 225 fokra melegítjük (légkeveréses sütő: 200 fok)
A kis cipókat tetszés szerint formázzuk, sütőpapíros tepsire tesszük és konyharuha alatt további 45-60 percig kelesztjük.
Kelesztés után a tejszínes tojással megkenjük a tetejüket, mazsolával díszítjük. (Minimum félig bele kell nyomni a mazsolaszemeket, másképp sülés közben megszöknek!)
225 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütő: 200 fok) 8-10 percig sütjük.

Formázáshoz egy rövid videó:
www.youtube.com/watch?v=VPyt8vN7o1k&

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 14:49:02

Szep jo napot/delutant mindenkinek:) nalunk is felkelt a nap, majd jovok nemsokara, es reagalok a kommentekre:) koszonom az eddigi hozzaszolasokat, nem baj, ha offoltok, ez a tema nem olyan, ami rengeteg kommentet general, nem is az a celom:) a pedagogus venam miatt van, hogy szeretem masokkall megosztani is "ismereteket":) ez esetben kis amerikai hagyomanytan:))

2014.10.31. 14:50:05

@Babette.: Persze, csakugy mint a magyar foldtorveny, meg meg egy masik csomo dolog. Egyebkent nem azt javasoltak a britek hogy ne adjanak ki uj szamokat, hanem hogy ezek ne szoljanak orokre mint jelenleg, hanem korlatozott idore. Ezzel szemet modon azt probalnak elerni hogy akik ujonnan erkeznek, dolgozzanak es ne segelyekre jelentkezzenek. Micsoda szemetseg...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 14:54:19

@Mirjam2:

A haszidok NEM ellenzik Izraelt. Kevered őket a haredikkel, melyek ellenzik Izraelt valóban. Hozzáteszem: a haredik nagy többsége is csak passzív módon ellenzi Izraelt (azaz nem fogadja el a cionizmust, azt antijudaista eszmének tekinti, ugyanis a zsidó vallás szerint majd a zsidó messiás fogja létrehozni Izrael Államot, korábban ezt nem szabad megtenni politikai alapon), s csak egy apró haredi kisebbség ellenzi aktívan Izraelt, azaz kifejezetten Izrael ELLEN harcol. A többség elfogadja, hogy most már van Izrael Állam és békében él vele, bár hibának tartja, hogy létre lett hozva.

2014.10.31. 15:01:25

@Babette.: Ez tenyleg nagyon ijeszto. Egy 'Munchenben elo honfitarsunk levele'... En is elkezdek neki leveleket irni, csak figyeljetek a kovetkezo nyilatkozatait, ha mondja hogy 'egy Riyadban elo honfitarsunk levelei alapjan' bevezettek a csak ferfiakra kiterjedo valasztojogot, tudni fogjatok kinek legyetek halasak! :)

Ja es a gazdasag meg a penzugy ket kulonbozo dolog, aha... Es a 'tavkozlesi ado' is milyen sikeres volt, mikor legutobb Mo.on voltam, kiderult hogy olcsobb az angol mobilomat hasznalni mintha helyi feltoltos sim-kartyat vennek. Sokkal dragabb a telefonalas Mo.on mint Angliaban, ez is biztos amiatt van mert a szolgaltatok nem haritjak at az adokat a fogyasztokra, de nem am. Meg a bankok sem, ezert is van az hogy Angliaban egy csomo banki dolog ingyenes amiert Mo.on fizetni kell.

Mo. tok jo hely lehet ha egy tanyan akarsz elni elzartan, magadnak termelsz kajat, nincs bankszamlad, nem telefonalsz, nem hasznalsz internetet es nem erdekel az oktatas meg a politika.

2014.10.31. 15:04:10

@maxval birca hozzászóló: Nem fogok ebbe a vitaba belemenni, maradjunk annyiban hogy azok a haszid zsidok akiket en ismerek ellenzik (es van egy par ilyen).

artbrigitta 2014.10.31. 15:06:41

@Hari Seldon 2: Én úgy tudom kelta eredetû

Spanyolorszagban, Galiciaban és Asturiasban, (mely ugyebar e hét kelta tartomány egyike) is van hagyománya a Halloweennek.
Itt úgy hivják Samain, kissé feledésbe merült már, de most az amarikai hatásra újra felfedezték.

i230.photobucket.com/albums/ee17/tinaserpon/samhuin.jpg

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.31. 15:07:20

@maxval birca hozzászóló: Hát én ezt élvezem ezekben a kommentekben...
Mindig tanulok vmit...
Köszi...
Bár ha faji kerdes...
Most kérdezte meg egy vevőm honnan Vannak a csirkék...
Es nekem is hasonlo magyarázatot kell adnom...

tanato 2014.10.31. 15:13:03

@maxval birca hozzászóló: De hiszen volt antikommunista felkelés majdnem az előrelátott időben,két nagyon véres.1989-ben,Kínában/sikertelen/ és Romániában/sikeres/.Jó volt a megérzésed.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 15:17:02

@Mirjam2:

Ilyen bizony még Mo-n is létezett, a zsidók szinte teljes kiirtása előtt (1944).

Az egyik dédnagymamám - aki színnémet és a 20-as évek elejétől a háború végéig Kárpátalján élt - mesélt erről. Ez volt a történelmi Mo-n a kevés helyek egyike, ahol a zsidók egyértelműen egy idegen kisebbség volt, azaz nem voltak asszimiláltak és a magyart csak idegen nyelvként beszélték.

A vidék lakossága zsidó, magyar és ruszin volt kb. egyenlő arányban, voltak még kisebb számban szlovákok és románok is. (Az én dédnagymamám bevándorló, határáttörő volt ott.)

Ismerték a emberek egymás szokásait, ünnepeit, sokszor a nyelvet is, de mindenki tartotta a saját szokásait közben.

Dédnagymamám mondta: sosem kellett tojást venni, mert a zsidó szomszéd mindig hozta át a rossz tojást, azaz az
olyan tojást, mely tréflinek bizonyult, így már alkalmatlan volt zsidó használatra, de ugyanakkor sajnálták a zsidók
kidobni, így átvitték ajándékba a nem zsidó szomszédnak, hiszen neki meg még jó volt.

Aztán április közepén az összes zsidó szomszédot gettóba vitték, ahonnan pár napon belül jött a Kassába szállítás, onnan meg Auschwitz.

Dédnagymamám még jiddisül is megtanult. A gettósítás idején elment meglátogatni az egyik zsidó szomszédot. Mesélte, ez amolyan erősen szürreális élmény volt. Odament a kerítéshez jiddisül beszélgetni. Persze a csendőr azonnal hitte, ez valamilyen össze nem szedett zsidó, így igazoltatta. Ő meg mutatta a német papírjait, szép nagy horogkereszttel, amitől kikerekedett a csendőr szeme: erre nem számított...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 15:17:02

@Mirjam2:

Akkor ez egyedi eset, de ez semmiképpen sem jellemző.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 15:17:02

@Mirjam2:

Mind a magyar földtörvény, mind a brit vacakolás EU-ellenes.

A különbség: a földtörvényt könnyedén EU-konformmá lehet tenni, csak azt kelle beletenni, hogy helyben lakás kell, állampolgárságtól függetlenül. Így már oké. Csak az EU-ellenes, ha a magyarokat előnyben részesíti. Ha a magyarokat is korlátozza, akkor már megfelel az EU-nak.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 15:17:02

Az ünnephez kapcsolódóan. Íme az egyik új, népszerű helloweeni öltözet: ebolakutatónak öltözni, ez nem vicc a57.foxnews.com/global.fncstatic.com/static/managed/img/U.S./880/558/EbolaCostume.jpg?ve=1&tl=1

2014.10.31. 15:17:39

@vityo641(AT): Mondjuk en a helyedben mas forrasokbol is utananeznek ha erdekel a tema, nem hagyatkoznek 100%-ig a Max kommentjeire. Foleg azt birom benne mikor megmagyarazza nekem, nagy betukkel, hogy nem tudom mit elleneznek a sajat ismeroseim... Persze, ha nagybetuket hasznal akkor rogton inkabb neki fogok hinni mint nekik.

puhacica 2014.10.31. 15:19:42

@Thargoid: @Mirjam2: szerintem nincs egy hónapja, amikor téma volt ez itt a blogon. akkor arról kérdeztem a nagyérdeműt, hogy érdemes-e itthonról kérni időpontot interjúra, aztán arra a napra kiutazni. voltak itt páran, akik mondták, hogy nyugi, nem eszik olyan forrón a kását, meg hogy nem is biztos, hogy olyan jó ötlet azt mondani, hogy már ott vagyok hetek óta, miközben nem is. (ebben tökéletesen igazuk is van.) de akkor most újra felteszem a kérdést: szerintetek megoldható, hogy itthonról intézzünk magunknak NI számot? mert a terveink szerint csak kb. egy év múlva tudnánk kiköltözni. igaz, most beszéltünk a napokban róla, hogy lehet, hogy hamarabb kellene lépnünk.

2014.10.31. 15:21:46

@maxval birca hozzászóló: Igen, szomoru hogy ez a harmonia, soknyelvuseg gyakorlatilag kiveszett Mo.on a haboru utan.

Thargoid 2014.10.31. 15:22:06

@Babette.: Hát úgy, hogy mindenkinek szabad munkát vállalni, akinek van NI száma ;)
Fel lehet állítani többéves várólistát pl... és hivatkozni a hivatal leterheltségére, és biztos van még számos "megoldás".
Mivel választási év jön a mostani meg a következő kormány is sok mindent hajlandó bevállalni, hogy megnyerje a UKIP és BNP szavazókat...

2014.10.31. 15:24:32

@puhacica: Oszinte leszek, fogalmam sincs hogy milyen papirok kellenek erre az NI-interjura; en meg a regi rendszerben kaptam, nem volt ilyen interju, az elso munkaltatom intezte nekem. Ha mostanaban terveznek munkat keresni, tuti hogy megprobalnek szamot szerezni amilyen gyorsan csak lehet. Hogy ez gyakorlatilag hogyan oldhato meg arrol azok tudnak nyilatkozni akik nemreg kaptak szamot.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 15:24:38

@puhacica: ha nem akarsz hazudni arrol, hogy hol vagy, akkor nem, amennyiben azt hazudod h mar kint vagy, akkor adnak idopontot es kiutazhatsz, de el fogjak kerni a cimedet, h hova kuldjek az ertesitot illetve meg fogjak kerdezni h mikor erkeztel az orszagba valamint hogy miert kell a szam

Thargoid 2014.10.31. 15:25:40

@puhacica: Csak ha villámgyorsan ki tudsz utazni véletlenszerűen kijelölt időpontra, van angol telefonszámod, és postai címed ahol vállalják, hogy a levelezést intézik. Lehet, hogy az utóbbi elkerülhető (még 10 éve mindenképp kellett az email és a telefon mellé). Lakcím mindenképp kell legkésőbb az interjú időpontjára és lakcím igazolás is kétfajta, pl. nevedre szóló közüzemi számla és lakásbérleti szerződés.

Thargoid 2014.10.31. 15:27:46

@Mirjam2: én is csak a tíz évvel ezelőttit tudom, azt leírtam - szokásos kétféle igazolás a lakcímről, plusz útlevél és valós levelezési cím.
Hogy most épp mi van...? Talán Niki tudja, elvileg ő neki most volt.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.31. 15:29:50

@Mirjam2: Akkor a tanulás helyett azt írnám, hogy tágult a vilagnezetem...

2014.10.31. 15:33:03

@Babette.: A kommentek jobban szórakoztatnak, mint a Vezérünk dumája. A sok hülye birkára mindig rátudok csodálkozni.

2014.10.31. 15:33:28

@Thargoid: Orulok neki hogy ebbol kimaradtam, tolem senki nem kert semmit. Mikor megkaptam az elso legalis munkamat, kerdeztek van-e NI szamom, mondtam nem, erre az HR elintezte es en kaptam postan egy kartyat a szammal.

2014.10.31. 15:34:22

@vityo641(AT): Mondjuk az enyem is, meg leginkabb a tolerancia-szintem no, legalabbis remenyeim szerint...

Thargoid 2014.10.31. 15:36:10

@Mirjam2: Nekem még a WRS-t is be kellett mutatni, az előfeltétel volt... mikor voltál előszőr UK-ben, iskolák, munkahely, család miegyéb és szorgosan jegyzetelt az interjúztató... persze lehet, hogy csak unatkozott...

puhacica 2014.10.31. 15:38:58

@Mirjam2: @Jess G: @Thargoid: köszi mindenkinek a gyors választ! a múltkor is ezen buktam be a nagy ötletem, hogy nincs cím. vagyis olyan van, aki pár napra/hétre befogad, de hivatalosan igazolni nem tudnám, hogy van hol laknom. :(

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 15:40:20

@Mirjam2:

Ez 4 lépésben zajlott

1920: Trianon megszüntette a legtöbb kisebbséget, külföldre kerültek. Maradtak a zsidók és a németek.

1944: zsidók kiirtása, Budapestet leszámítva.

1947: németek kétharmadának kiüldözése.

1963: Kádárék megszüntetik az össze kisebbségi iskolát, mindből kétnyelvű lett, a magyar egyre nagyobb súlyával (a gyakorlatban minden tárgy magyarul, csak a nyelv és irodalom maradt kisebbségi). A nemzetiségi iskolák a 80-as években lettek újraengedélyezve, Így a maradék kisebbségek is asszimilálódtak.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 15:40:20

@Babette.:

Igen, kis tálban. Feltörés nélkül nem lehet tudni kóser-e.

Mr Long 2014.10.31. 15:43:16

@Mirjam2: @puhacica: Utlevel es a kikuldott leveluk kellett hozza. Asszony januarban intezte maganak es ennyit vitt. Nem kerdeztek miert kell neki.

Mr Long 2014.10.31. 15:44:08

@Mr Long (UK): Lakcim igazolas nem kellett.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 15:47:17

@puhacica: olvastam olyat, hogy panzióba jelentkeztek be,,,

Mrs. Clayton 2014.10.31. 15:47:36

@puhacica: hivatalosan tudtommal nem kell igazolni, de majusban az ocsemnek kellett vinnie igazolast arrol, hogy van vagy lesz munkaja, magyarul egy levelet a leendo munkaltatotol vagy a szerzodeset

Mrs. Clayton 2014.10.31. 15:49:19

@Thargoid: nem hinnem, hogy unatkozott csak kitotltotte a szokasos formanyomtatvanyt, itt vegzettseget, csaladi allapotot magyar TAJ szamot minden szir-szart felvesznek

Herr Géza 2014.10.31. 15:51:48

@Mirjam2: "Münchenben élö honfitársunk..." Nono, az nem egy "hazaáruló" ??? :))))))
Mellesleg a német ítélet tök más tészta: a bíróság arra kötelezett (eddig) egy bankot, hogy egy konkrét ügyben fizesse vissza az ügyfélnek az áruvásárlási hitelre felszámított kezelési költséget, mivel megállapították, hogy a banknak saját üzleti érdeke a kölcsönkihelyezés, aminek az összes "költségét" csakis a felszámított kamat mértékében érvényesítheti, külön díjat az ügyféltöl nem kérhet, hiszen a saját üzleti érdekében cselekszik. Ezt az ítéletet hagyta jóvá a legfelsöbb bíróság. N.o.-ban nincs precedensjog, tehát elvileg az összes többi ügyfélnek is külön-külön kéne pereskednie, na persze a mostani ítélet alapján nem lenne sok esélyük, tehát vagy elémennek a dolognak, vagy majd pl. a fogyasztóvédelem bepereli öket az összes károsult nevében, ami nyilván hasonlóan végzödik.
Egy kicsit teljesen más tészta, de nem baj. Viszont OV talán utánanézethetett volna a tényeknek, vicces ez a "honfitársi levél", mint forrásmegjelölés.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 15:54:11

@Babette.: egyebkent ha valaki eleve hazudik akkor tok m1 milyen cimet mond be, mert eleve amikor idopontot ker meg fogja mondani az ugyintezo h melyik nap mikorra kapott, amirol kesobb kuldenek egy levelet
emlekeim szt a level nem kell viszont nev es telefonszam alapjan ellenorzik, h az illetonek tenyleg akkorra van-e idopontja
habar az olyanok mint en idopont nelkul is intezhetnek szamot csak be kell valaki melle furakodni es allitani h egyutt vagyunk
amikor az embert nem talaljak a rendszerben, akkor a masikra kell fogni a hibat, hiszen o rosszul beszel angolul, vagy az ugyintezo nem ertette mit is akarunk

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 15:55:40

@Babette.:

Nyilván ez csak jó barátságban lévő szomszédok között működik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.31. 15:56:41

@Réka ‎: Köszönöm a receptet. :) Most már biztos, hogy karácsonykor lussekatt is lesz a mákos bejgli és a christmas pudding mellett. Nálunk példaértékű a kulturális tolerancia... Ha gasztronómiáról van szó. :D

@Mirjam2: "en meg a regi rendszerben kaptam, nem volt ilyen interju, az elso munkaltatom intezte nekem."

Ez még létezik a mai napig is. Én legalábbis másfél éve érkeztem. Céges HR első napon kezembe nyomott egy lapot, kitöltöttem, elvették és modták a többit ők intézik, ne is törődjek vele. Vagy 2 hét múlva kaptam postán a számot, sosem voltam ilyen NI "interjún" vagy mi a szöszön. :)
Szóval szerintem nagyobb cégek még mindig el tudják intézni a dolgozóiknak az NI-t belsőleg. Az a gyanúm, hogy ez a lehetőség a jövőben is megmarad, még a legszigorúbb bevándorlási korlátozások közepette is, hogy a hiányszakmákat ki tudják szolgálni. :)

puhacica 2014.10.31. 15:59:40

@Mr Long (UK): @Jess G: de azt lehet tudni, hogy hol, mit kérnek? vagy van egy "doboz", aztán az egyik helyen ilyen kérdést "húznak ki belőle", a másik helyen meg olyat?
az a baj, hogy jelenleg semmink nincs (cím, ajánlat...), csak terveink. mint nagyon sok minden, a váltás is pénz kérdése.

@Babette.: de akkor ez alapján a kint élő ismerősöm címére is bejelentkezhetek. legalábbis ez lenne logikus. hm.

puhacica 2014.10.31. 16:01:18

@Jess G: :D én nem vagyok ilyen tökös. :D

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:04:03

@puhacica: amennyire en tudom job center plusai valogatjak, itt volt olyan akitol nem kertek munkaszerzodest Londonban, de tolunk meg kertek Bedfordban, volt aki vitte az ertesitot tolunk nem is kertek, sot kesobb jott csak meg postan, mert masnapra kaptunk idopontot mint ahogy telefonaltam

raadasul itt nincs olyan hogy bejelentkezel egy cimre, hanem csak bekoltozol es ott laksz
meg lehet csinalni Mo-rol, de mindenkep "hazudni" kell, de legalabbis nem a teljes igazat mondani minden kerdesre

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:06:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: meg szep hogy el tudjak intezni, az angol gyerekek 16. szulinapjuk alkalmaval automatikusan megkapjak postan, ok se jarnak igenyelni

Mr Long 2014.10.31. 16:10:17

@puhacica: En amikor jelentkeztem interjura aznap koltoztem be az albimba. Nem kell semmi lakcimigazolas, csak a level, amit kuldenek. En mar meloztam, amikor volt az interjum, pikk-pakk kesz volt (kolleganomnek a ceg intezte, a hr szart ram...).
Asszony nem melozott, akkor meg nem is keresett melot, felhivta oket es ket het mulva ment az interjura.
Telefonszamot kernek, de nem ellenoriztek (hogyan is tudnak, nem volt a nevemen a simkartya, kp-re vettem).

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:13:40

@Mr Long (UK): en ugy ertettem a telefonszamos azonositast, h megkerdezik, h 01234567-e a telefonszmod

puhacica 2014.10.31. 16:16:56

@Jess G: ez már biztatóan hangzik, köszönöm! akkor van csak bibi, ha úgy kapunk időpontot mint ti, vagyis másnapra.

@Mr Long (UK): meg ez is. neked is köszi! ti Manchesterben laktok?

Mr Long 2014.10.31. 16:17:14

@Jess G: jah, nem tudom, hogy ilyet kerdeztek-e. Meg voltam illetodve, hogy angolul beszelek :)

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:18:37

@puhacica: akkor kell mondani, h bocs masnap nem jo, nezzen kesobbre, mondjuk jovo hetre, mert mittomen, meg kell buszt nezned, meg a terkepet, h hova kell menni :-D

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:20:26

@Mr Long (UK): en folyamat zavarban vagyok, de a korulottem eloket mar beidomitpttam, h magyar kiejtessel beszeljenek hozzam angolul, igy sokkal konnyebb :-D

2014.10.31. 16:20:28

@maxval birca hozzászóló: en is akkorul lettem uttoro,ha akartal ha nem bar mi ezt akkor nem ertettuk ,nem tudtunk elveket rakni ez moge,csak egy kotelezo doloig volt szamunkra ,emlekszem versenyeztunk egymassal mokus ors meg a ady ors stb,de megkondom oszinten ilyen reszletesen mint te en nem tudnek rola beszamolni,ugylatszik benned mely nyomot hagyott.

puhacica 2014.10.31. 16:21:01

@Jess G: ja, csak én egy olyan őszinte barom vagyok, hogy magyarul se tudok nagyon megnyikkani, ha "hazudni kell", nemhogy angolul. :D

@Mr Long (UK): az egyik "szálláslehetőség" ott lenne, azért kérdeztem.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:23:01

@puhacica: akkor marad a becsuletes ut, egyebkent NI nelkul el lehet kezdeni dolgozni es max 6 honapig lehet is, annyi a bibi h emergency tax codot fogsz kapni, de kesobb visszafizetik a kulonbozetet
egyebkent nem gondolom, h teljesen felfuggesztenek a szam kiadast, max sokat kell varni, s igy lesznek majd cegek, ahol buta vagy lusta a HR es nem akar majd az ilyen jelentkezokkel foglalkozni

Mr Long 2014.10.31. 16:24:16

@puhacica: Nem nalam, remelem :DDDDD Madar mar beprobalkozott, amikor itt jart. :DDDDDDDDD

puhacica 2014.10.31. 16:24:36

@Jess G: én is ebben bízom. ha más nincs, akkor meg trenírozok kicsit a kamuzásra. :)

2014.10.31. 16:25:01

@maxval birca hozzászóló: rosszul. Mondtam en akkor 1977 korul mentem iskolaba 1 be csak 82 -83 korul lehettem uttoro

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:25:34

@Jess G: ugy ertettem az emergency tax codot h az a szuletesi eved lesz ha jol emlekszem, viszont a magasabb adoval tevedtem, mert ha mindent jol tolt ki a HR akkor jo adokodot is fogsz kapni, szoval hatrany nem er, amikor meg kapod a rendes NI szamot utana a HMRC osszevezeti a kettot es rendben leszel

puhacica 2014.10.31. 16:25:39

@Mr Long (UK): :D neeeeem! de most, hogy mondod... :D

Mr Long 2014.10.31. 16:26:45

@puhacica: Jah, itt tuti nem kapsz masnarpra idopontot. Tele volt anno magyarokkal, lengyelekke, mindenfelekkel a job centre. Mondjuk lakcim alapjan en eleg szines kornyekhez tartozok. Ami erdekes nem a legkozelebbi, hanem egy tavolabbi centerbe kuldtek, amit nem tudom miert, de nekem igy is jo volt.

Sanz 2014.10.31. 16:28:39

@Mirjam2:

"Mo. tok jo hely lehet ha egy tanyan akarsz elni elzartan, magadnak termelsz kajat, nincs bankszamlad, nem telefonalsz, nem hasznalsz internetet es nem erdekel az oktatas meg a politika."

Hát megy a népbutítás az tuti. Én most voltam Magyarországon egyetemistákkal beszélgetni (angol szakra járnak), és sokkolt, hogy felük azt mondta, hogy "megkapom a diplomám, aztán irány külföld". Kíváncsi leszek, ki marad még az országban 10 év múlva, ha a jelenlegi tendencia és kontraszelekció fennmarad.

Amúgy várom azt is, mikor találja ki Orbán a "külföldi magyarok adóját" ("magyaradót"), ami arról szólna, hogy a külföldön élő magyarok a fizetésük X%-át utalják haza az államnak. Állítom, be fognak vezetni valami ilyesmit 2018 előtt.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:33:06

@Sanz: persze, ilyenektol kell es szabad is rettegni, foleg hogy megis hogy a banatomban hajtjak be tolem, ha egyreszt azt sem tudjak hogy hol vagyok, es azt sem h mennyit keresek

beszelgettunk tobb ismerosommel egyebkent errol a net adorol, az itteniek el voltak szornyulkodve, h ezt hogy lehet, volt aki elmeselte, h regen a council taxot is fore lebontva kellett fizetni, igy nagyon draga volt, majd az emberek tiltakozasul egyszeruen nem fizettek, igy meg is valtoztattak a rendszert

szoval nem ertem mi a gond a netadoval, a kormany roppant okosan kitalalta, az emberek nagyon helyesen felhaborodtak es tuntettek ellene, erre a kormany meghatralt, ez szerintem baromira igy van rendjen

2014.10.31. 16:34:46

@Sanz: adot mar most is kell fitetni aki olyan orszagban szerez jovedelmet ami nincs benne a kett adoztatasrol szolo egyezmenybe ,nekem meg is van ez a lista a szamitogepembe valahol de az interneten utanna lehez nezni

Sanz 2014.10.31. 16:38:27

@Jess G:
Ha EU-n belül vagy, ott azért elég könnyű kikérni az éves jövedelmed, az HMRC legalábbis a TB befizetéseket kiadja az OEP-nek (hogy tudják, máshol fizetsz TB járulékot).
Szóval nem lenne nehéz megcsinálni.

@stef55:
Tudom, engem egyedül a tőke- és osztalékjövedelem érint. Azt kivéve szinte minden csak az adott országban adózik (pl. munkajövedelem, lakáskiadásból származó jövedelem, stb.).

Thargoid 2014.10.31. 16:38:48

@Mr Long (UK): Mivel a lakcímedre kapod a levelet, ergo ha nálad van valószínűleg ott laksz... persze vannak találékony népek. Régen éberebbek voltak :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 16:40:53

@Sanz:

Az USA-ban van ilyen: a külföldön élő amerikaik adókötelesek az USA-ban.

Ha Mo-n is így lenne, az a gyakorlatban semmin sem változtatna, hiszen a legtöbb ember olyan országban van, mellyel van kettős adóztatást kizáró egyezmény. Azaz az adókötelezettség bevezése a gyakorlatban csak azt jelentené, a magyar NAV-nak is kellene adóbevallást küldeni évente, de adót nem kellene fizetni.

Mr Long 2014.10.31. 16:42:50

@maxval birca hozzászóló: Ha van az USA-val kettos adozast kizaro egyezmeny, akkor a Mon elo usakoknak is kell adozniuk? Szerintem nem adokotelesek ekkor, max be kell vallaniuk, de nem fizetni.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:43:50

@Sanz: ez egy marhasag, megis a HMRC honnan a tokbol azonosit engem be, es mi a feneert is tenne
igen adnak ki adatt az en felhatalmazasom alapjan, vagy buncselekmeny gyanuja miatt

de meg ha ki is deriti valaha a magyar NAV h dr. X.Y kikoltozott az Egyesult Kiralysagba, mit csinalnak, kijonnek es pisztolyt fognak a fejemhez, h marpedig a jovedelmem 20%-t utaljam haza?
es mi van ha addigra ferjhez megyek es hirtelen dr. Z.SZ lesz a nevem? vagy allampolgar leszek es dr J.G-re valtoztatom?
ugyan mar, olvass sci-fit, vagy horror konyvet, bar ha szeretsz hulyesegen agyalni felolem, ilyeneket is kepzeleghetsz

Thargoid 2014.10.31. 16:44:03

@Sanz: Nem, az 2018 választás után lesz, csakúgy, mint a mostani adó ötletbörze...

SzZoole 2014.10.31. 16:46:21

@Jess G: Nem csak az angol gyerekek kapjak meg 16.szuletes napjukra,az en lanyom is meg kapta es ahogy irod,interju nelkul,egyszeruen csak postan kuldtek.

2014.10.31. 16:46:34

@maxval birca hozzászóló: en uhy tudom hogy kell adot fizetni annak az orszagnak amelyiknek allapolgara vagy ha nem olyan orszagban keresed amelyik nincs benne az egyezmenyben meghozza a netto jovedelmed utan ,

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:47:49

@maxval birca hozzászóló: igen de o arra gondolt, hogy SS tisztek keresik fel a kulfoldre tavozott magyarokat es testi fenyegetessel raveszik oket az ado megfizetesere
mondjuk ez azert is jo lenne, mert igy a kozmunkasokat at lehetne ilyen adobehajtova kepezni es mindjart meglenne a 100% foglalkoztatottsag is

Thargoid 2014.10.31. 16:48:28

@Sanz: Már várom mikor jelennek meg a plakátok MOn és az újságcikkek melyben elmagyarázzák, hogy aki külföldön dolgozik egy cégnél, az extraprofitot termelő cégnél dolgozik és az extrapforitból kap fizetést, tehát nyilvánvaló, hogy abból MOn a "zembereknek" vissza kell abból juttatni, mert csak így lesz egységes a magyar és a külföldi fizetés... és amúgy is csak a cég extraprofitját kell az ott dolgozó magyaroknak leadniuk MOra, tehát ez tök igazságos.
Előszőr 99% lesz, majd a követségek felgyújtása utáni konzultáció eredményeként, mindössze 75%.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:49:13

@Zoole[uk]: hm, az enyem volt interjuk, sot addig nem is adtak neki idopontot amig nem volt 16, szo nem volt arrol, h kuldenek, de ettol meg elhiszem, ha ti kaptatok

DieNanny CH 2014.10.31. 16:50:07

@Babette.:

Úgy tudom, elég átvilágítani egy lámpával...

SzZoole 2014.10.31. 16:50:23

@Sanz: mar 2 eve is volt szo rola,hogy kulfoldon dolgozok fizessenek adot,szolidaritasi ado neven.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 16:51:01

@Mr Long (UK):

Pontosan így van. Adóbevallást kell kitölteni, de nem kell fizetni semmit az egyezmény miatt. De ha egy amerikai olyan országban él, mellyel nincs ilyen egyezmény, akkor bizony fizetnie is kell.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 16:51:01

@Jess G:

Ez komolytalan. Ez ugyanaz, mint a diktatúrázás, semmi alapja.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 16:51:01

@stef55:

Országfüggő ez. Pl. Mo-nem NEM KELL, ha nem élsz az országban.

Thargoid 2014.10.31. 16:51:29

@Jess G: Ha csak az emberek felétől be lehet szedni, már kész haszon. A másik fele meg igyekszik majd eltűnni nyomtalanul, az is kész haszon... win-win.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:53:11

@maxval birca hozzászóló: hat ezt mondom en is :-)

@Thargoid: szerintem meg nevetseges

Mr Long 2014.10.31. 16:53:19

@Zoole[uk]: Lehet kiderul majd, jol tettem, hogy kijelentkeztem az orszagbol XD

SzZoole 2014.10.31. 16:53:57

@Jess G: ez 2 eve decemberben tortent.A fiam viszont a kovetkezo ev aprilisaban lesz 16,majd meg irom ,hogy O is automatikusan megkapta e.

2014.10.31. 16:54:35

@Thargoid: Lehet hogy teged az MI5 interjuztatott? Wrong address? :)

tanato 2014.10.31. 16:55:27

@maxval birca hozzászóló: 73 nevezetes év volt,én meg akkor a gimit kezdtem. Amikor kezdtük akkor volt Pinochet chilei puccsa ahol megölték a a szovjetbarát Allendét.Ennek okán a gimisek ki voltak rendelve tüntetni vesszen a Junta/annak volt a vezetője Pinochet generális/ jelszóval,azt kellet kiabálnunk a felvonulás közben.Végig masíroztunk a kisváros főbb utcáin,ordibálva.Az idősebb gimisek meg végig graffitizték a a nagyobb házak falait és kerítéseit,Le Pinochettel,vesszen a Junta feliratokkal.Szerencsétlen lakosok legnagyobb mérgére,még hónapok múlva is sok helyen ott virítottak a feliratok.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:55:51

@Zoole[uk]: ok, de gondold mar vegig, megis mi lesz az ado alapja? a kulfoldi fizetes? ok. takarito vagyok napi 2 orat dolgozom 6.5-ert
szted ebbol mennyit lehet szolidarisan hazautalni? na ugye, hogy semennyit, mivel szarabbul elek mint otthon a 54.000 ft-bol

ez egy marhasag ilyen adot bevezetni, foleg mert ellenorizhetetlen, beszedhetetlen es nem hinnem h lenne egy ember aki onkent befizetne, na jo Tildy talan

Thargoid 2014.10.31. 16:55:52

@Jess G: Persze, az... most még.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 16:57:58

@Thargoid: es mindorokke az is marad, na mentem sielni, MIlton Keynesben fedett palyan esik a ho :-)

Thargoid 2014.10.31. 16:58:27

@Mirjam2: Végülis elég közel lakom az MI6-hez, ami valóban az az épület ami pl. a Skyfall-ban volt látható... ideje költözni most már.
Lehet hogy rivalizálás a szolgálatok között :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 16:59:25

@Jess G: ah, pont most olvastam, h ezen dolgoznak, h tudjanak egymastol adatot kerni.

2014.10.31. 17:00:45

@maxval birca hozzászóló: Hihetetlen hogy egy-ket generacio alatt hogy eltuntek a kisebbsegi nyelvek, pl. nemetul is alig tud valaki Mo.on folyekonyan, kiveve paran akik iskolaban tanultak. Illetve kialakult ez a magyar hozzaallas hogy csodaszamba megy ha jol beszel valaki egy idegen nyelvet, itt a forumon is rendszeresen megkerdojelezik hozzaszolok hogy egy idegen nyelvet magas szinten, valasztekosan meg lehet tanulni. Pedig a vilag nagy reszen a ket- vagy tobbnyelvuseg termeszetes, es nem olyan regen Mo.on is az volt.

SzZoole 2014.10.31. 17:00:45

@Jess G: Nem,nem felre ertesz,ezt nem en mondom,hanem valamelyik okos az otthoni felso vezetok kozul talalta ki ezt a szolidaritasi adot,talan Rogan vagy Lazar,mar nem emlekszem pontosan.
100%-ig igazad van az egesz egy oriasi baromsag lenne,en legalabb is egy fillert sem adnek nekik.

2014.10.31. 17:02:33

@Sanz: "Kíváncsi leszek, ki marad még az országban 10 év múlva, ha a jelenlegi tendencia és kontraszelekció fennmarad."

Érdekel ez bárkit is? :(

Mr Long 2014.10.31. 17:02:50

@Jess G: Azert ez vicces a kettovel feljebbi hozzaszolasod utan :D

Mrs. Clayton 2014.10.31. 17:02:57

@Babette.: kerjenek, nyugodtan, sot ha engem levelben telefonon megkeresnek meg is mondom h mennyit keresek, aztan kenjek a hajukra, es mit csinalnak, hogy rabirjanak h fizessek? megfenyegetnek, h a fiamat kicsapjak az iskolabol, azt a..., legalabb visszajon ide

2014.10.31. 17:04:34

@Jess G: Hat tolem tutira semmi ilyen adatot nem kerdeztek annak idejen az NI-hez, foleg nem TAJ-szamot. Igaz hogy az HR intezte az egeszet, de tolem semmi ilyet nem kerdezett es nem voltak meg neki ezek az adataim.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 17:04:51

@Zoole[uk]: meg en se, meg mas se, innen meg lehet az ado 50000% is akkor se kapnak egy forintot sem belole
@Mr Long (UK): miert is? vicces is marad ez az ado otlet szamomra orokre, nem fogok mas nezoponton lenni, akkor sem, ha egyszer tenyleg vki bevezeti, de ennek kb 0 az eselye

Sanz 2014.10.31. 17:05:12

@Jess G: Bocsánat, rosszul fogalmaztam. Feltételeztem, hogy a HMRC és az OEP/APEH (NAV) között fennállhat ilyen kapcsolat.

Más esetben nem tudom, az OEP honnan tudná, hogy nem kell fizetnem, mégis működik a magyar TAJ számom.
De akkor rosszul gondoltam.

DieNanny CH 2014.10.31. 17:05:36

@maxval birca hozzászóló:

Ezt nem értem. Ha van adókötelezettség, akkor miért nincs adófizetés?

Amúgy, amelyik országgal nincs megegyezés, akkor az ott dolgozó magyar a fizetése 36%-át (vagy mennyi is az adósáv?) Mo felé el kellene utalnia?
Akkor ebből a szempontból az egykulcsos adó előny.
Mert, ha bevezetik a többkulcsosat, a legtöbb külföldön dolgozó magyar valószínűleg még a külföldi minimálbérével is a legmagasabb adósávba fog tartozni.
Nagyon nem értem ezt az egészet.
Ahogy pár hete is írta valaki: ha nem élek Mo-on, miért fizetnék oda adót???

Mrs. Clayton 2014.10.31. 17:06:34

@Mirjam2: akkor mar tudod, h mostanaban kitoltenek egy kerdoivet, a TAJ szammal, minden letezo korabbi csaladi es utoneveddel, vegzettsegeddel stb-vel, bar nem teljesen ertem, h a te 15 eves tapasztalatod miert kellene h relevans legyen ma, ettol meg elhiszem, h akkor ugy ment, de kb semmi jelentosege ma mar

Mrs. Clayton 2014.10.31. 17:08:08

@Sanz: az OEP onnan tudja, h te kitoltesz nekik egy formanyomtatvanyt amin megadod a kulfoldi biztositod nevet cimet es kinti biztositasi szamodat, ennek hianyaban keresni fogjak a befizeteseidet

Mr Long 2014.10.31. 17:08:12

@Jess G: Arra gondoltam, hogy napi ket oraban takaritasz 6.5-ert, es rosszabbul elsz,, mint 54.000 ft-bal. Es lelepsz sielni :)

Mrs. Clayton 2014.10.31. 17:09:57

@Mr Long (UK): ja, hat ize, ez csak figyelem eltereles a fidesz kormany fizetett berenceinek, egyebkent gazdag angolhoz megyek felesegul, aztan igy futja a ket oras berletre a 40 font :-)

Mr Long 2014.10.31. 17:10:44

@Jess G: Taj szamot nem kertek tolem sem (nem is tudom), bar vegzetseget kerdeztek, de annyit mondtam electrical engineer es jo volt, meg a szintjet sem firtattak.

Thargoid 2014.10.31. 17:11:20

@Zoole[uk]: Elég egyszerűen megoldható lenne, pl. határátlépés feltételévé tenni, vagy ingatlanra terhelni, vagy inkasszózni MOn lévő családtagokon. Vagy nem tudsz ki-be utazni, vagy elveszted ingatlanodat vagy bármi.
A magyar gyakorlat az, hogy neked kell bizonyítani, hogy nem volt annyi bevételed, mint amennyit az adóhivatal megsaccol, és nem az, hogy nekik kell bizonyítani, hogy volt.
A feladat nem bonyolult, néhány hónapi informatikai fejlesztéssel megoldható, HA van rá akarat - az pedig attól függ, hogy a vezír éppen melyik lábával kel fel...

Mr Long 2014.10.31. 17:11:25

@Jess G: Nem baj a kitartottsag, kemeny melo az is :DDDDDDD

Sanz 2014.10.31. 17:11:46

@Jess G:
Azt kitöltöttem. De hogyan ellenőrzik, hogy az igaz is?

Vagy mi van akkor, ha X időre megszűnik az itteni biztosítási jogviszonyom? Szóval nekem ez kicsit furcsa, hogy a magyar állam bemondásra elfogadja, hogy máshol fizetsz járulékot.

SzZoole 2014.10.31. 17:11:57

@Sanz: Nem tudom,hogy mennyire van kapcsolatban a ket hivatal,azt tudom,hogy van egy par magyar csalad akiket ismerek(sajnos)minket orszagbol igenybe veszik a csaladi potlekot a gyerekek utan,mar evek ota.

Mr Long 2014.10.31. 17:12:22

@Thargoid: Nyitott hatarokkal nem igen tudnak kizarni az orszagbol.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 17:13:26

@Mr Long (UK): en kifejezetten emlekszem, mert nem igazan volt vilagos h most akkor adoszamot, vagy taj szamot kernek, mert itt ugye az NI mindegyik egyben, vegul abban maradtunk, h en a TAJ szamomatadtam meg, mikor a gyerekeimmel mentunk egy ev mulva, akkor mar le volt nekik forditva, hogy a TAJ szam kell, meg azt hiszem egy kepuk is volt a kartyarol, azoknak akik nem beszelni idegen nyelv, de latni meg latnak a szemukkel :-)

na tenyleg megyek mert elolvad a 21 fokban a ho :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 17:14:35

Sziasztok, ismet gepkozelben vagyok:) latom, idokozben egeszen jol elbeszelgettetek :))
Szoval, altalanossagban regalva par dologra:
1. ami kesik, nem mulik: a promrol majd irok, ugy latom, tobben kerdeztetek :) Bar Babette, ha jol emlekszem, nagy vonalakban elmondta, mirol van szo :)(most nem akartam igazan belemenni, mert kitesz egy teljes posztot:)
2. Valaki kerdezte, mi van ott, ahol nem tudjak maguknak megengedni a ruhavasarlast. Ez kb. olyan, mint Mo-n a kozepiskolai ballagas - a jarulekos koltsegek altalaban a szulok penztarcajatol fuggnek, de mindenki probalja lehetosegeihez merten fizetni. Nem kell feltetlenul $100 feletti ruhat venni :)
3. Kozepiskola: igen, van,aki mar 17 evesen vegez, de nem mindenki. Az ovoda, bar az iskola resze, 5 evesen kezdodik, utana ugyanugy 12 osztalyt vegeznek, igy a nagy tobbseg valahol 17 es 18 kozott van. Aki utana foiskolara megy, bachelor fokozatot alt. 4 ev alatt szerzi meg (esetleg 3, ha nagyon ugyes, es a crediteket ossze tudja szedni hamarabb. Pl. kozepiskolai emelt szintu tantargyak beszamithatnak. A nagyobbik lanyomnak pl. a gimnaziumi emelt szintu europai tortenelmet es angolt beszamitottak, igy ha minden igaz, megsporolt egy szemesztert, aminek mindannyian orulunk :)
Vissza az OFF-hoz :)) oh, most latom, valaki Milton Keynes-t emlegette:) ott dolgoztam egy honapot, a fedett sipalyara en is emlekszem :)

Thargoid 2014.10.31. 17:15:21

@Mr Long (UK): Így igaz most. És 4 év múlva?

Mr Long 2014.10.31. 17:15:43

@Jess G: Hat akkor lehet kertek toled, tolen me. Nem is tudtam volna megmondani, anyam vigyaz az ilyen papirjaimra. En tavaly aprilisban inteztem, nem tudom mikor mit valtoztattak.

Mrs. Clayton 2014.10.31. 17:15:43

@Mr Long (UK): most ezerrel tanulok az international legal english vizsgara, es mar az ember almodozik arrol h majd o lesz house husband, szoval meg kerdes ki kit fog eltartani

SzZoole 2014.10.31. 17:15:48

@Thargoid: Nem irtad a vegere,hogy ez csak vicc volt:)))

Mr Long 2014.10.31. 17:17:08

@Thargoid: Akkor, ha meg itt leszek leadom a magyar utlevelem londonba es mint brit allampolgart nem baszogathatnak ezzel.

2014.10.31. 17:21:45

@Herr Géza: Az a szomoru hogy annyian tisztelik ezt az embert es hisznek neki, a honfitarsi levellel, meg az extraadoval, meg minden mas marhasaggal egyutt. Nem vagyok mar igazan kepben Mo.-gal mint regota 'tavolra szakadt honfitarsno', de arra gondoltam ennek az egesznek a kapcsan hogy lehet hogy a Fidesz-szavazok jo resze nyugdijas akik uri huncutsagnak vagy luxusnak tekintik pl. az internetet, a telefont, a legtobb banki szolgaltatast, viszont a rezsicsokkentes, na az aztan nagy szam nekik. Nekik biztosan hiheto a honfitarsi level koncepcio, mikozben a valo eletben pl. senki sem ir mar levelet, hanem e-mailt maximum, es ket perc alatt utana lehet nezni online a 'levelben' foglalt informacionak.

En egyebkent irtam nemreg egy udvarias honfitarsi e-mailt Andor Laszlonak egy Angliaval kapcsolatos nyilatkozata kapcsan, de sajnos nem jott valasz - lehet hogy nem telik nekik internetre Brusszelben.

Thargoid 2014.10.31. 17:22:32

@Zoole[uk]: Most még az, de ha nekem megfordul a fejemben, hogy milyen minimális informatikai befektetéssel megoldható lenne (és csak a tíz évvel ezelőtti magyar rendszereket ismerem!), akkor lehet, hogy nem én vagyok az egyetlen... szóval: "most még csak vicc volt" :)

SzZoole 2014.10.31. 17:26:52

@Mr Long (UK): egy jo par evnek el kell meg telnie ahoz,hogy Te Brit allampolgar legyel:)

SzZoole 2014.10.31. 17:31:10

@Thargoid: Te csak adjal tippeket annak szedet-vetett tarsasagnak:)

M. Péter 2014.10.31. 17:34:08

@Mirjam2: Az EU-n belül a roamingdíjakat korlátozták. A brit telefonommal olcsóbb egy EU-n belüli nemzetközi hívás, ha az Egyesült Királyságon kívülről kezdeményezem a hívást.

Thargoid 2014.10.31. 17:35:12

@Zoole[uk]: Nem hiszem, hogy rámszorulnának... teljesen mindegy, hogy éppen kik :)

2014.10.31. 17:40:00

@Jess G: Siman el tudom kepzelni hogy nem brit allampolgaroknak korlatozott idore fognak adni NI-t a mostani gyakorlattal ellentetben. Ennek tobbfele kovetkezmenye lehet: egyik a segelyek visszaszoritasa, masik hogy ha pl. evek mulva tenyleg korlatozzak a munkavallalok szamat akkor megszivjak azok akiknek 'lejar' a szamuk ervenyessege es ujat kell kervenyezni (amit lehet hogy csak korlatozott szamban fognak adni addigra, vagy bizonyos feltetelekhez kotik). De ez mind csak tiszta spekulacio reszemrol.

FutureFry 2014.10.31. 17:40:22

@maxval birca hozzászóló: Igen, amerika a világon bárhol szerzett jövedelmedet (ha amerikai állampolgár vagy "zöldkártyás" vagy) "beszámítja", és azt (kétoldalú egyezmények függvényében) "jelenteni" kell. Ha amerikának nincs is kétoldalú egyezménye egy adott országgal, az ott dolgozó USA állampolgár akkor is:
(1) Kb. évi százezer dollár ott (munkából) szerzett jövedelmet le tud írni az amerikai adóalapból:
www.irs.gov/Individuals/International-Taxpayers/Foreign-Earned-Income-Exclusion
(2) Levonhatja az ott fizetett adót az amerikai adóalapból vagy adóból (általábban az utóbbi előnyösebb).
www.irs.gov/Individuals/International-Taxpayers/Foreign-Tax-Credit

Persze ha olyan országban dolgozik (mint. pl. Szaud-Arábia), ahol nincs személyi jövedelemadó, akkor csak az (1)-es pont segít valamennyire.

DieNanny CH 2014.10.31. 17:40:41

@Jess G:

Igen, ilyen gondolataim vannak nekem is ezzel kapcsolatban...

DieNanny CH 2014.10.31. 17:42:13

@Babette.:

Én úgy tudtam, azért nézték meg anno is a parasztok, hogy az ilyen tojást tegyék a kotlós alá. Akkor mit néznek lámpával?

DieNanny CH 2014.10.31. 17:44:06

@Mr Long (UK):

Ugyanmár! Takarítók és mosogatók is egyaránt jól keresnek! Nem tudtad? Még fedett sípályára is futja.

Mr Long 2014.10.31. 17:45:22

@Zoole[uk]: Azt tudom, de nem holnap zarjak be a hatarokat.

2014.10.31. 17:49:06

@Jess G: Ez mind oke akkor ha tenyleg alkalmazni akar a ceg, engem is NI szam nelkul vettek fel annak idejen. Viszont akkor munkaerohiany volt. Manapsag a legtobb allasra tuljelentkezes van, igy nagyon is hatrany lehet ha nincs valakinek NI szama jelentkezeskor. Siman lehet hogy az HR nem akar vele foglalkozni, hiaba azert mert lusta vagy tudatlan, ez nem vigasztal teged ha az a vegeredmeny hogy nem alkalmaznak.

Sanz 2014.10.31. 17:50:05

@Mirjam2: "Siman el tudom kepzelni hogy nem brit allampolgaroknak korlatozott idore fognak adni NI-t a mostani gyakorlattal ellentetben."

Vagy nyer a Labour 2015-ben, és 5 évig nem változik semmi. Mert mindig ez van; a hagyományosan véve jobboldali pártok mindent meg akarnak változtatni, társadalmat nevelni, államháztartási hiányt csökkenteni, stb... a baloldal meg nem csinál semmit, jó a status quo... esetleg ad egy kis pénzt a szegényeknek, hátha nyer újra.
Ez most kicsit le lett egyszerűsítve, de szerintem nagyjából ez szokott történni Európában.

Szóval hajrá Labour, maradjon az eddigi policy.

SzZoole 2014.10.31. 17:52:47

@Thargoid: rad,biztos,hogy nem.Nem egy okost fognak megkerdezni:)))

M. Péter 2014.10.31. 17:52:56

@maxval birca hozzászóló: Ha nincs is egyezmény, külföldön élő amerikiaiknak munkával szerzett jövedelem után 100000$-ig nem kell szövetségi jövedelemadót fizetni, de pl. nyugdíj után már igen. A külföldi jövedelemadót egy részét is le lehet vonni, Ezen kívül van állami jövedelemadó is, és egyes államok úgy tekintik, hogyha valaki nem az USA valamelyik másik államába vagy Kanadába költözik, akkor továbbra is annak az államnak a lakosa marad, és ott köteles adót fizetni. Az állami adókra a nemzetközi egyezmények nem terjednek ki.

SzZoole 2014.10.31. 17:56:07

@Mr Long (UK): szerintem sem,de Mirjamnak lesz igaza es az egesz a jovo evi valasztasokra van kielezve,ha valasztasoknak vege,majd ez a tema is lecsendesedik.

2014.10.31. 17:56:38

@stef55: Igy van, es ez akkor is igaz ha nincsen Mo.on lakcimed es soha nem eltel ott pl. - elvileg siman amiatt kene fizetned mert magyar allampolgar vagy. Szerencsere kettos allampolgarokra nem vonatkozik.

Thargoid 2014.10.31. 17:57:06

@Zoole[uk]: Na, pont ettől félek én is :)

2014.10.31. 18:05:17

@stef55: Ez csak a magyar jog szerint van igy. Pl. brit allampolgaroknak nem kell fizetni. Nekem fizetnem kene az itteni (szaudi) jovedelmem utan a magyar adohivatalnak ha csak magyar allampolgar lennek, de szerencsere mivel brit allampolgar is vagyok, ez nem vonatkozik ram. A briteknek sincsen a szaudiakkal adoegyezmenyuk, de ha nem vagy tax resident UK-ben akkor nem kell a brit kormanynak adot fizetned a mashol keletkezett jovedelem utan. Ami mellesleg igy lenne logikus es emberi mas orszagokban is.

Quercus a favágó 2014.10.31. 18:06:44

@DieNanny [SZ,CH]:

Ha olyan országban szerzel jövedelmet, akivel Magyarországnak nincs adóegyezménye, Itthon adóbevallást kell benyújtanod, és a jövedelmed után 16% szja-t kell fizetned. Ebből levonhatod a külföldön befizetett adó 90%-át.

2014.10.31. 18:10:44

@maxval birca hozzászóló: Dehogynem, nagyon is kell. Nezz utana. Akkor is ha nincs Mo.on lakcimed es soha nem is jartal az orszagban, kiveve ha mas allampolgarsagod is van a magyar mellett. Pl. tavalyig a Dubaiban elo es dolgozo magyaroknak elvileg mind fizetniuk kellett volna adot Mo.nak az ott szerzett jovedelmuk utan.

2014.10.31. 18:13:38

@Jess G: Nem tudtam hogy kitoltetnek egy ilyen kerdoivet, es mint az itt megjelent kommentekbol lathatod, sokan masokkal sem toltettek ki ilyet, tehat nyilvan Jobcenterenkent valtozik. Nem hiszem hogy teljesen irrelevans a 15 evvel ezelotti tapasztalatom, bar belatom - es mondtam is - hogy a friss tapasztalatok sokkal fontosabbak azoknak akik most terveznek jelentkezni.

M. Péter 2014.10.31. 18:22:36

@Jess G: "volt aki elmeselte, h regen a council taxot is fore lebontva kellett fizetni, igy nagyon draga volt, majd az emberek tiltakozasul egyszeruen nem fizettek, igy meg is valtoztattak a rendszert"

Ez úgy volt, hogy eredetileg volt a "rates" nevű ingatlanadó, amelyet az ingatlan becsült bérleti díja alapján vetettek ki a helyi tanácsok. Észak-Írországban még mindig ez van. Margaret Thatchernek volt az a remek ötlete, hogy sokkal igazságosabb, ha minden felnőtt ugyanannyit fizet, csak a diákoknak és a munkanélkülieknek járt 80% kedvezmény, ez volt a community charge. Ezzel a gazdagok jártak jól általában, akik nagyobb valószínűséggel szavaztak a konzervatívokra. A bérlők különösen rosszul jártak, mert azelőtt a tulajdonos fizette az adót, ezután pedig a bérlőknek kellett, és természetesen nem csökkentették a lakbért. Mivel nincs lakcímbejelentés, ezért nehéz volt behajtani az adót azokon, akik nem akartak fizetni, és az egész baloldal összefogott az adó ellen.

A teljes összeomlást elkerülendő bevezették a jelenlegi council tax-et, és 15%-ról 17.5%-ra emelték az áfát, hogy a council tax ne legyen olyan magas.

2014.10.31. 18:23:06

@DieNanny [SZ,CH]: Nem adofizetesi kotelezettsege van az amerikaiaknak, hanem arra kotelezik oket hogy minden evben adjanak be adobevallast, fuggetlenul attol hogy hol laknak / dolgoznak. Ha bevalljak hogy pl. Mo.on dolgoznak de a ket allamnak van adoegyezmenye, akkor nem kell tobb adot fizetniuk, az adobevallas csak tajekoztato jellegu dolog az amerikai adohivatalnak.

DieNanny CH 2014.10.31. 18:24:52

@QUERCUS:

Ez "vicces" svájci viszonylatban (Tudom, S-cal van egyezmény).
Mondjuk a jövedelmem 2000 frank, aminek 1,87% az adója. Ez 37 frank.
2000 16%-a 320 frank. Ebből levonom a 37-et, az 283 frank. 71.316.- forint. Ennyi "lenne" Mo felé az adóm... De mire fel...!
:-((((

Jajj, most nézem, nem a 90%-ot vontam le, hanem 100%-ot... Már nem számolom újra.

2014.10.31. 18:26:09

@stef55: Koszi de en mar utananeztem, csak azert irtam hogy hatha mast is erdekel / erint a tema.

SzZoole 2014.10.31. 18:26:47

@Mirjam2: 5 evel ezelott sem volt kerdoiv,a szokasos adatokat vettek fel.
Emlekszem,mig a holgy toltotte ki az adatlapot,meg kerdezte,hogy meddig tervezem az itt letem,en mondtam,hogy egy eletre,ez kulon tetszet neki.(ez nem hivatalos kerdes volt,csak kotetlen beszelgetes.)

qkuc 2014.10.31. 18:27:47

Erről még nem is hallottam, :))).

Apropó, más országok szokásai, nosnálunk lett faragott tök és "halloween-os" sütik, mert a gyereknek tetszik eza felhajtás és addig is elfoglalja magát, :D.

DieNanny CH 2014.10.31. 18:27:56

@Mirjam2:

Az a fura, hogy ezt Amerikáról el is tudom hinni! Mármint, hogy csak tájékozódás jellegű az adóbevallás.
Sajnos a magyar kormánytól semmi ilyen ártatlan dolgot már nem vennék be.

2014.10.31. 18:29:45

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, de kevesbe vicces pl. kozel-keleti viszonylatban ugyanis itt egyaltalan nem letezik szemelyi jovedelem-ado, igy elviekben az itt dolgozo magyar allampolgarok fizetesenek minimum 16%-a automatikusan menne a NAV-nak. Es meg sokkal rosszabb volt a helyzet az egykulcsos ado bevezetese elott, ugyanis az itteni legalacsonyabb jovedelmek is brutalisan magas adosavban voltak Mo.on.

DieNanny CH 2014.10.31. 18:31:00

OFF

Na, itt úgy 10 perce zajlik az őrület, visítozik minden utcán járó... Redőnyeimet lehúztam, csengőm hál'istennek nincs, úgyhogy nincs abajgatás...
(Ausztriában egy családomnál a gyerekeket és barátaikat én kísértem ezekre a "túrákra". Részt venni jópofa volt.)

2014.10.31. 18:32:56

@qkuc: :))) Ez a jo hozzaallas szerintem :)

DieNanny CH 2014.10.31. 18:33:09

@Mirjam2:

Hát pont ez az! Mert aki Mo-on él 1 millióból, az a magyar olcsóbb infrastruktúrát, lakhatást, egyebet használja. Adófizetés után is jól él. Viszont külföldön - bár pont Dubai-t nem tudom - ezek magasabbak.

DieNanny CH 2014.10.31. 18:34:40

@stef55:

Szerintem ezt majdnem mindenki tudja... És majdnem mindenki NEM ezt teszi... ;-)))

M. Péter 2014.10.31. 18:38:43

@Mirjam2: Bizonyos jövedelemszint alatt nem kötelező az adóbevallás, ez függ a családi állapottól és az életkortól, egyedülálló 65 év alattinak 2013-ban kereken 10000$ volt ez a határ.

2014.10.31. 18:38:52

@Sanz: Hat igen, azoknak akik most terveznek UK-be koltozni a Labour lenne jo, viszont a mar ott lakoknak meg altalaban a briteknek nem, mivel tenyleg semmi szukseg nincs tobb kepzetlen emigransra meg benefiteken elokre. De ne politizaljunk...

qkuc 2014.10.31. 18:39:50

@Mirjam2: Tiszta lázban volt, életében először farigcsálhatott (találtam fajin Tschibos! :D tökfaragó szettet, amivel nem henteli szét a kezét). Holnap meg gyújtjúk a gyertyákat a temetőben.

Aztán jöhet a karácsonyi dili, már tegnap azon zsongott, hogy karácsonyi dalokat énekeljünk ..., :D.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 18:40:20

@DieNanny [SZ,CH]: "Na, itt úgy 10 perce zajlik az őrület, visítozik minden utcán járó... Redőnyeimet lehúztam, csengőm hál'istennek nincs, úgyhogy nincs abajgatás.."

Elkezdodott a Halloween orulet? :))
mi is azt csinaltuk az elso evekben, mikor idekoltoztunk, hogy minden villanyt lekapcsoltunk a lakasban, mutatva, hogy nem vagyunk itthon:)).
Egyebkent itt most tobzodni lehet (penztarcatol fuggoen) a partikban...:) clubzone.com/los-angeles/halloween-parties/

Sütemény1975 2014.10.31. 18:44:41

Ma este a Halloween filmekbol kellene maratont tartani, nem deutschlandban vezetni ;)

Quercus a favágó 2014.10.31. 18:46:10

@maxval birca hozzászóló:

Adóügyi illetőséget kell megállapítani. Nem keverendő össze az állampolgársággal.

qkuc 2014.10.31. 18:48:08

@Hari Seldon 2: Háhh, aranyosak lehetnek a gyerkőcök beöltözve, :).

2014.10.31. 19:07:58

@DieNanny [SZ,CH]: hat nem tajekozodas jelleggel adsz le adobevallast.
Egyebkent Europabol nezve furcsa, de elmeselem, hogy nekunk van epuletunk NYon kivul is, kozeli varosokban. Nem akarnak bejonni az emberek a NYi epuletbe dolgozni, ugysem, hogy heti 1 napra vagy havi 1 napra, mert ado kovetkezmenye van. NY lekeri a belepo rendszert es aki megis idonkent itt dolgozik, fizettetik vele a NYi adot.

Hari Seldon 2 2014.10.31. 19:09:39

@artbrigitta:
Igen, később én is utána néztem.
A lényeg, hogy nem "angol-szász" eredetű.

Quercus a favágó 2014.10.31. 19:16:40

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem az adózás az igazán érdekes, hanem a nyugdíjszámítás. Nagy biztonsággal elmondható, hogy a határátkelők magasabb nyugdíjat fognak kapni, mint az ugyan annyi biztosítási jogviszonnyal rendelkező magyar, vagy az adott uniós országbeli polgárok.

2014.10.31. 19:22:16

@QUERCUS: Mo-i nyugdíjról beszélünk? :DDD

Mrs. Clayton 2014.10.31. 19:24:42

@Mirjam2: bocsanat, akkor rosszul mondtam, ez egy formanyomtatvany, maga a szam igenylese zajlik a papir ugyintezo altali kitoltesevel, mindenkivel es minden jobcenterben kitoltik, ugyanazokkal a kerdesekkel, a vegen leszakitanak egy fecnit rola, ami a nyomtatvany szamat tartalmazza es azt aadjak azzal a delikvensnek, ha nem jon meg a szam 6 heten belul a rajta levo szamon erdeklodhet

belteri sizni nem nagy elmeny, de legalabb ezt is kiprobaltuk a teke szorakoztatobb :-)

Mrs. Clayton 2014.10.31. 19:28:13

@Mirjam2: a cegnek teljesen mindegy hogy van-e vagy nincs-e NI szama a munkavallalonak, ez pusztan a HR-es hulyesegen vagy ertelmessegen mulik
mint mondtam, ha nincs emergency tax code-t kap a munkavallalo ami a neve meg szuletesi datuma azt hiszem, amikor megvan az NI akkor osszevezeti az adohatsag
europaiaknak soha nem leszmas adoszama mint briteknek, legalabbis amig UK az EU tagja

qkuc 2014.10.31. 19:33:34

@Zsuzsi65: Nekem ez tetszik, :). Bár hogy a folyamatos csöngetéstől megőrülnék az biztos, :D.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 19:53:19

@Mirjam2:

Budapest csak 1945-ben lett egynyelvű város.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 19:53:19

@DieNanny [SZ,CH]:

Minden országban másképp van ez. Amerikában az állampolgárság az alap, Mo-n meg a lakóhely.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 19:53:19

@QUERCUS:

Így igaz, de Amerikában az állampolgárság az alap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 19:58:23

@maxval birca hozzászóló:
Takonypóc...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.31. 20:04:18

@maxval birca hozzászóló: nem igaz. Tudom, te az USA Apehhevel is vitatkoznal. De itt van, a zold kartyasoknak is kell

SzZoole 2014.10.31. 20:16:24

Na most volt itt vagy 8-10 gyermek kulombozo ijeszto jelmezben oltozve,becsengetek es korusban kiabaltak,hogy trick or treat!!!
Nagyon aranyosak voltak.

Hari Seldon 2 2014.10.31. 20:17:57

@DieNanny [SZ,CH]:
Mi is találkoztuk az utcán kis zombikkal, meg hasonló kreatúrákkal.
Hozzánk nem jönnek.
Nem tudom köze van-e ahhoz, hogy nem rakunk ki tököt? Lehet, hogy csak oda mennek, ahol van tök? A fene tudja.

Quercus a favágó 2014.10.31. 20:19:06

@maxval birca hozzászóló:

Az USA-val is van adóegyezményünk. Gyakorlatilag minden adóegyezmény 4.cikke rendelkezik a a belföldi illetékesség megállapításáról. Az egyezmény alapján a magánszemély tényleges illetőségét az állandó lakhely, életvitel központja, szokásos tartózkodási hely, állampolgárság alapján kell meghatározni. Ebben a sorrendben. Tehát az állampolgárság az utolsó meghatározó tényező.

Egyébként a 2010-ben kötött adóegyezmény az USA-val a mai napig nem lépett életbe Rand Paul republikánus szenátor miatt.
Így még mindig az 1979-es megállapodás érvényes.

tucano 2014.10.31. 20:31:06

@Muscari: meg kell mondani az olasz kolléganőnek, hogy spazzatino és mindent tudni fog :D
@charlieharper: húúú milyen szezont zártunk. Talán sosem vitorláztam annyit, mint idén nyáron. Sajnos most már annyira parás az idő, hogy nem merünk nekindulni sem, pedig lehetne. Meg bejött 1-2 nagyon horror sztori, le sem merem írni.
@Mr Long (UK): De igen. Pont most írok cikket abból, hogy emiatt IS 5,5 millió amerikai gondolkodik azon, hogy dobja az útlevelet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 20:33:02

@puhacica:
Nem kell ezen görcsölni.
Belelentkezel vagy bejelent valaki aztán megadod az én címemet és kész.
Megjön a levél kiutazol eljössz érte, elmész az interjúra és ha jön a szám én emailben elköldöm. Öröm és bóbottáá...

nyuszigonosz 2014.10.31. 20:38:24

@DieNanny [SZ,CH]: Itt meg már volt jópár boszorkány, szellem meg varázsló és mind kaptak csokit. :-)
Örültek. :-)

SzZoole 2014.10.31. 20:51:01

@Hari Seldon 2: itt en sehol nem lattam tokot kiteve,a gyerekek minden hova becsengettek es mindenhol kaptak edeseget.

nyuszigonosz 2014.10.31. 21:04:43

@Hari Seldon 2: Szerintem meg nem ismernek benneteket, talán azért nem csöngettek nálatok. Talán ha te is járkáltál volna a gyerekekkel, ahová te becsöngetsz és gyerek van ott, azok meg hozzátok is mentek volna.

Ide is azok a gyerekek jönnek, akiket amúgy is ismerek.
De, ezt csak gondolom, lehethogy ott másképp van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 21:06:52

@DieNanny [SZ,CH]: á, rájöttem, csak kevered.
amire gondolsz, az a fias/szemes tojás. azt nézik lámpával.
de több ezer tojás keltetésén túl azt mondom, aki a kotlós alá tétel előtt látja, az varázsló:)
nagyjából a keltetés kezdetétől számított 4-5. napon lehet látni, melyik szemes.

a tréfli mást jelent. a tréfli a kóser ellentéte. a tréfli a tojás esetében azt jelenti, hogy vércsepp van benne, és ez csak feltörés után látható.

DieNanny CH 2014.10.31. 21:26:21

@Hari Seldon 2:

Egy filmben láttam, hogy oda mennek, ahol ég a bejáratnál a lámpa.

DieNanny CH 2014.10.31. 21:28:15

@Babette.:

Köszi szépen! Ma is okosabb lettem kicsivel... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 21:30:10

@Babette.:

Jó, de mitől kóser a tojás? Azt hogy mitől nem azt értem.

morsels (törölt) 2014.10.31. 21:30:51

@Hari Seldon 2:
Altalaban oda mennek, ahol jelzik, hogy mehetnek. Ez a jelzes lehet toklampas, vagy csak egy ego gyertya, kivilagitott bejarati ajto...

Nezd meg, hogy mi van a szomszedoknal.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 21:32:50

@DieNanny [SZ,CH]: :)

@diggerdriver: akkor kóser, ha nincs benne vér.
a kóservágásról biztosan hallottál már. annak nem csak az a lényege, hogy az végzi, aki, hanem hogy teljesen kivéreztetik az állatot.
ez is az étkezési szabályokkal van kapcsolatban, tej-hús elkülönítése, stb.

morsels (törölt) 2014.10.31. 21:33:30

@diggerdriver:
En azt nem tudom, hogy mitol koser.
Naivan azt hittem, hogy ha azt tudom, akkor tudom azt is, hogy mitol nem.

Szoval mitol koser egy tojas?

morsels (törölt) 2014.10.31. 21:35:01

@Babette.:
En meg nem lattam olyan tojast, ami feltorve veres lett volna.
Vagy valamit nem ertek.

Taxomükke (UK) 2014.10.31. 21:35:37

A "looser" az valójában "loser".
Csaxólok.
Na, lássuk a kommenteket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 21:36:33

@morsels: pedig előfordul, hogy van benne egy vércsepp.
majd fényképezek neked egyet, ha találkozom vele, bár most a tyúkjaim igen fain tojásokat tojnak.

morsels (törölt) 2014.10.31. 21:38:37

@Babette.:
Benne a tojasban vercsepp?
Attol lesz nem kosher?

(mert mint irtam, en azt sem tudom, hogy mitol lesz koser egy tojas)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 21:46:18

@morsels: igen, akkor kóser, ha nincs benne vér.

2014.10.31. 21:48:24

@morsels: @diggerdriver: uraim, segitek.
A tojas az parve, mas neven pareve.

Lehet enni mind tejeshez es husoshoz. Ezert parve.

Igen, van a vercsepp mizeria, de olyannal az eletben nem talalkoztam, csak hallottam rola.

morsels (törölt) 2014.10.31. 21:49:07

@Babette.:
Hat, en meg csak koser tojast ettem.
Lehet, hogy zsido vagyok?

morsels (törölt) 2014.10.31. 21:51:39

@charlieharper:
Hat.. en is feltortem mar par tojast, latni meg nem lattam ilyet.
Sot, nem is hallottam ilyenrol.
De innentol betudom a neveltetesem hianyossagai koze.

2014.10.31. 21:57:51

@morsels: 2 kriterium van, hogy kosher legyen. Kosher allatbol jojjon; tyuk, liba, stb. A strucc tojas nem kosher.
Es ne legyen benne ver. Ha veletlenul van es belement a tobbi tohasba belole, akkor peched van, mert a tobbit is dobhatod ki, mert belejuk ment a treflis tojasbol. Ezert szoktak egyenkent torni mindig kulon tal felett. Mondom, en meg nem lattam verpottyos tojast.

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:01:40

@charlieharper:
Ez igy van a rossz tojassal is. Ezert a tapasztaltak minden tojast egy edenybe tornek fel, onnan ontik at a jo tojasok koze.

De en tenyleg nem tudtam, hogy lehet ver a tojasban. Nekem ez uj.
Persze az is uj, hogy a strucc tojasa nem koser, de eddig meg nem futottam strucc tojasba, szoval meg minding koser vagyok.

Mar ami a tojast illeti.

Taxomükke (UK) 2014.10.31. 22:09:15

@charlieharper: Én már láttam.
Mondjuk nem vagyok zsidó.
:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 22:10:56

ezt nem hiszem el. a legújabb metro(!) katalógusban 100 éves remy martin van majd' 600ezerért....

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:11:13

3 Mózes 11:16

11 Szóla ismét az Úr Mózesnek és Áronnak, mondván nékik:

2 Szóljatok Izráel fiainak, mondván: Ezek azok az állatok, a melyeket megehettek minden barmok közül, a melyek vannak e földön:

3 Mindazt, a minek hasadt a körme, és egészen ketté hasadt körme van, és kérõdzõ a barmok közt, megehetitek.

4 De a kérõdzõk és a hasadt körmûek közül ne egyétek meg ezeket: A tevét, mert az kérõdzõ ugyan, de nincs hasadt körme; tisztátalan ez néktek.

5 A hörcsököt, mert kérõdzõ ugyan, de nem hasadt a körme; tisztátalan ez néktek.

6 A nyulat, mert kérõdzõ ugyan, de nem hasadt a körme; tisztátalan ez néktek.

7 És a disznót, mert hasadt körmû ugyan és egészen ketté hasadt körme van, de nem kérõdzik; tisztátalan ez néktek.

8 Ezeknek húsából ne egyetek, és holttestöket se illessétek; tisztátalanok ezek néktek.

9 Mindazokból, a melyek a vizekben élnek, ezeket ehetitek meg: A minek úszószárnya és pikkelye van a vizekben, tengerekben és folyóvizekben, azokat mind egyétek meg.

10 A minek pedig nincsen úszószárnya és pikkelye a tengerekben és folyóvizekben, legyen az akármely vízben nyüzsgõ, és akármely vízben élõ állat; mind útálatos az néktek.

11 De legyenek [is] útálatosak néktek; azoknak húsából ne egyetek, és holttestöket is útáljátok.

12 A minek nincs úszószárnya és pikkelye a vizekben, mind útálatos az néktek.

13 A szárnyas állatok közül pedig ezeket útáljátok; meg ne egyétek, útálatosak ezek: a sas, a saskeselyû és a halászó sas.

14 A sólyom és a héja az õ nemével.

15 Minden holló az õ nemével.

16 A strucz, a bagoly, a kakuk és a karvaly az õ nemével.

17 A kuvik, a hattyú és a füles bagoly.

18 A bölömbika, a pelikán és a gém.

19 Az eszterág és a szarka az õ nemével, a büdös banka és a denevér.

20 Minden szárnyas féreg, a mely négy lábon jár, útálatos néktek.

21 Csak azt ehetitek meg a négylábú szárnyas férgek közül, a melynek lábain felûl [szökõ-]szárai vannak, hogy szökdécselhessen azokkal a földön.

22 Ezeket egyétek meg azok közül: az arbé-sáskát az õ nemével, a szolám- sáskát az õ nemével, a khargol-sáskát az õ nemével és a khagab-sáskát az õ nemével.

23 Minden egyéb négylábú szárnyas féreg pedig útálatos legyen néktek.

www.biblegateway.com/passage/?search=3+M%C3%B3zes+11&version=KAR

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 22:11:36

@morsels: nem, nem hiszem, hogy a strucc google.

qkuc 2014.10.31. 22:13:41

@i got my: A sáska kóser? Nyami ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:15:06

@Taxomükke: A "looser" az valójában "loser".
Igen, meglooodult az o betu a gepeleskor :))) mikor most elolvastam, vettem eszre :)))

qkuc 2014.10.31. 22:15:16

@Babette.: Mert csak! :D Egy részéről azt tanultam anno a gimiben, hogy történelmi eredetű szabályok, a disznó például sok betegséget terjeszthet, de vannak extrém esetek, amiben nem látok rációt, :D.

2014.10.31. 22:16:47

@diggerdriver: @Babette.: ez egy jo kerdes es nem egyszeru a valasz.
A 4labuaknal es a halaknal egyettelmu definicio van. Parosujju patas+kerodzon, vizinel meg pikkelyes+uszonyos.

A madaraknal ilyen nincs. Ott valami 20 koruli madarra van tiltas. Viszont, mivel a heberben a struccra a szo nem az ami engedelyezve van, bar azt is struccnak forditjak mas nyelven, de a hebberben a mai ismert strucc mas szo, igy "tilto listas".
@i got my: legnagyobb hiba a forditast nezni. A heber nyelv ertelmezese miatt.

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:17:09

@Babette.: nem hát. a zsidóknak azért nem kóser, mert a biblia azt mondja. punktum. az úr szólt, indoklási kötelezettség nem keletkezett.

ami viccesebb, hogy az új bibliafordítás szerint már lehet struccot enni:
13-19 A madarak közül a következő fajokat kerüljétek el, mivel tisztátalanok. Ezeket ne egyétek, mert utálatosak: minden ragadozó madár: sas, sólyom, kánya, héja, ölyv, és ezek rokonai, minden dögevő madár: keselyű-félék, holló, minden bagoly-féle, a halevő vízimadarak: gém, gólya, pelikán, sirály, kormorán, íbisz, és ezek rokonai, ezeken kívül a szarka, a búbos banka, valamint a denevér[a]. Ezeket nem szabad megennetek.
www.biblegateway.com/passage/?search=3+M%C3%B3zes+11&version=ERV-HU

sőt, itt van indoklás is: azért ne edd, MERT ÚTÁLATOS. :)

2014.10.31. 22:18:22

@charlieharper: marmint 20 koruli madar engedelyezett

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:18:51

@Babette.:
Ha minden egyertelmu lenne, akkor nem kene google.
Vagy rabbi.

rezsöatya 2014.10.31. 22:20:34

@morsels: @Babette.:
Ha mar ver... es haloween van... egy kis konnyu vacsi (most csinaltam. Kedvesem ertekelte!)

kepfeltoltes.hu/141031/2014-10-31_20.54.12_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:22:08

@charlieharper:
Azert az mar jo valasztast ad, erosen ketlem hogy az emberiseg nagyobb resze olyasmit enne, ami az engedelyezett 20 madaron kivul van :-)

Kiveve ha el lehet szivni :-)

2014.10.31. 22:22:51

@morsels: el vagy tevedve :))) a rabbi csak "discussion point"-ot ad, igen/nem vagy egyertelmu valaszt ritkan ad :)

qkuc 2014.10.31. 22:23:10

@rezsöatya: Jajj és még kis ketchupvér is van rajta, éééédi, :D. Rácsapta a kezére a seprűnyelet a banya, akinek a hercig ujjai landoltak a tányéron? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:23:14

Ugyan leírtam már többször de leírom mégegyszer.
A disznó tiltott mind a muszlimoknak mind a zsidóknak.
Egyszerűen azért mert a zsíros hús azon a klímán néhány óra alatt megromlik.
A kecskét a birkát a legnagyobb melegben is ki lehet akasztani mert azonnal megszárad a hús felülete és még a légy sem tudja beköpni.
Persze a hal is könnyen romlik de azt az ingyen ételt már nem volt bátorságuk betiltani mert úgysem tartotta volna be senki.

NIKI LAURA 2014.10.31. 22:23:24

@diggerdriver: wazzeg,poloba csereltem a porlasztocsucsokat,23 fok volt...)

2014.10.31. 22:24:31

@morsels: 20 +- kb 10%. Nem emlekszem a pontos szamra.
Sok evvel ezelotti talmudot kerdezel

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:25:09

@i got my: van egy konnyebben olvashato forditas a Karolyi helyett :)
(mondjuk azt nem tudtam, hogy a nyul es horcsog kerodzo:)) valoszinuleg nem rendszertani szempontbol, hanem maskent csoportosit a Biblia :)
3 Mózes 11 Hungarian New Translation (NT-HU)

A tiszta és tisztátalan állatok megkülönböztetése
11 Ismét beszélt az Úr Mózeshez és Áronhoz, és ezt mondta nekik:
2 Így szóljatok Izráel fiaihoz: Ezek azok az élőlények, amelyeket megehettek a különféle földi állatok közül:
3 megehettek minden kérődző állatot, amely hasított körmű, mégpedig egészen kettéhasadt körmű.
4 De nem ehetitek meg a kérődzők és a hasított körműek közül ezeket: a tevét, mert kérődző ugyan, de nem hasított körmű, ezért nektek tisztátalan.
5 A hörcsög kérődző ugyan, de nem hasított körmű: tisztátalan.
6 A nyúl kérődző ugyan, de nem hasított a körme: tisztátalan.
7 A disznó hasított körmű ugyan, mégpedig egészen kettéhasadt körmű, de nem kérődzik: tisztátalan.
8 Ne egyetek a húsukból, sőt még a tetemüket se érintsétek! Ezek nektek tisztátalanok.
9 Mindabból, ami a vízben él, ezeket ehetitek meg: megehetitek a vízben, a tengerekben és a folyókban élők közül mindazt, aminek uszonya és pikkelye van.
10 De legyen utálatos a tengerekben és folyókban mindaz, aminek nincs uszonya és pikkelye, akármilyen vízben nyüzsgő és akármilyen vízben élő lény is az.
11 Utálatosak ezek, ne egyetek a húsukból, még a tetemüket is tartsátok utálatosnak!
12 Utálatos legyen minden olyan vízben élő, amelynek nincs uszonya és pikkelye.
13 A madarak közül ezeket tartsátok utálatosnak, és meg ne egyétek, mert utálatosak: a sas, a keselyű és a halászsas,
14 a sólyom és a héjafélék,
15 minden fajta holló,
16 a strucc, a bagoly, a sirály és a karvalyfélék,
17 a kuvik, a vöcsök és a fülesbagoly,
18 a bölömbika, a pelikán és a dögkeselyű,
19 a gólya és a szarkafélék, a búbos banka és a denevér.
20 Utálatos legyen minden négy lábon járó szárnyas rovar.
21 Csak azt ehetitek meg az összes négylábú szárnyas rovar közül, amelyiknek a lábain felül lábszárai is vannak, hogy szökdécselhessen velük a földön.
22 Ezeket ehetitek meg közülük: a vándorsáskafajtát, a kövisáskafajtát, a szöcskeféléket és a marokkói sáskafajtát.
23 Minden egyéb négylábú szárnyas rovar utálatos.
24 Ezekkel tisztátalanná teszitek magatokat. Mindaz, aki a tetemüket érinti, tisztátalan lesz estig.
25 Mindaz, aki fölveszi a tetemüket, mossa ki a ruháját, de tisztátalan lesz estig.
26 Minden állat, amelynek a körme hasított, de nem egészen kettéhasadt és nem kérődzik, tisztátalan. Mindenki tisztátalan lesz, aki érinti őket.
27 A négy lábon járók közül is tisztátalan minden olyan élőlény, amely a talpán jár. Aki csak a tetemüket is érinti, tisztátalan lesz estig.
28 Aki fölveszi tetemüket, mossa ki a ruháját, de tisztátalan lesz estig. Tisztátalanok ezek.
29 A földön csúszó és mászó állatok közül ezek a tisztátalanok: a menyét, az egér és a gyíkfélék;
30 a gekkó, a kaméleon, a tarkagyík, a csiga és a vakondok.
31 Ezek tisztátalanok a csúszómászó állatok közül. Tisztátalan lesz estig, aki a hullájukat érinti.

NIKI LAURA 2014.10.31. 22:25:52

@diggerdriver: na,na...a Zsidoknak azert,mert tisztatlan allat a diszno.
A rakottkrumplihoz: viszem a kis muanyag dobozkaba,tejfolosen,kolbasszal....nyaljak a szajukat,ugy nezik mnt ha homart ennek:)))

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:25:57

@charlieharper:
persze, így értettem én is (csak a gyengébbek kedvéért másoltam be magyarul) :
יג וְאֶת-אֵלֶּה תְּשַׁקְּצוּ מִן-הָעוֹף, לֹא יֵאָכְלוּ שֶׁקֶץ הֵם: אֶת-הַנֶּשֶׁר, וְאֶת-הַפֶּרֶס, וְאֵת, הָעָזְנִיָּה.
www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0311.htm

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:29:53

@charlieharper: igy van, sokszor a forditasban elofordul pontatlansag, ezert pl. aki komolyabban akarja tanulmanyozni a szoveget, azoknak szoktak ajanlani, hogy nezzenek utana, milyen szot hasznal az eredeti. Erre pl. nagyon jo a Biblegateway is.

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:29:58

@Zsuzsi65: szerintem jobb a károli! :)
amúgy a denevéreket is a madarak között említi a biblia. hát, biológia tankönyvnek még kevésbé jó szerintem, mint táplálkozási tanácsadónak. (bár struccot én is ritkán eszem.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:31:31

@NIKI LAURA:
Ja. Az a havaseső azért nem kellett volna...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.31. 22:33:19

@i got my: nahat, ki van pontozva :)))
@Zsuzsi65: emlekszem mekkora vitak voltak nalunk regen, mert, hogy az eredeti szovegben Mozes nem a Voros tengert valasztja szet, hanem valami Sas-tengert. Nade, hol van az a Sas-tenger?

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:34:30

@charlieharper:
En nem talmudot kerdeztem :-)
Csak azt mondtam, hogy en szemely szerint talan 10 madarat tudnek felsorolni (es nem kapasbol), amit en enni szoktam (de szerintem nincs annyi) es nagy valoszinuseggel ezek a madarak az altalanosan evo madarak a vilagon, szoval ha csak 18 van a talmud listajan, az is nagy valoszinuseggel egyezik a nepesseg 98%-val (+- 10%)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:34:43

@charlieharper: haha, ilyenrol nem hallottam :)) tenyleg, mere van az a Sas-tenger? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:34:52

@NIKI LAURA:
Persze, de azért tisztátalan mert egészségügyi okra vezethető vissza. A tisztátalan nem azért tisztátalan mert a sárban fürdik. A házibivaly legalább annyit fürdik sárban és mégsem tisztátalan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:36:07

@i got my: "amúgy a denevéreket is a madarak között említi a biblia"
Gondolom azert, mert repul, ilyen alapon szamitja kozejuk :) (lehet, hogy az eredetiben is csak ugy szerepelt, hogy "repulo allat", ki tudja :)

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:36:34

@charlieharper:
Hat, utakat, tereket at lehet nevezni, tengereket miert ne lehetne :-)
(meg hat elotte nem volt voros)

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:37:59

@Zsuzsi65:
Valoszinuleg Saas tenger volt.
:-)

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:38:59

betérni kívánóknak hasznos olvasmány:
Széfer Kdusá - Hilchot Máchálot Ászurot

az is kiderül belőle, hogy a lódarázsméz kóser-e! :)

zsido.com/konyv/94/1526/Misne_Tora_-_a_zsido_jogtar/A_szentseg_konyve__tiltott_etelek_szabalyai_

2014.10.31. 22:39:50

@Zsuzsi65: eredetileg ezt a szot hasznaljak a struccra: בַּת הַיַּעֲנָה
-direkt visszaneztem. Ejtes kb: bàt hàjànàh. Na, ezt nem hasznaljak az afrikabol ismert struccra.

2014.10.31. 22:41:46

@morsels: alfajokat is soroltak nekem anno. De egy rabbi, akik az allatvilagban nincs nagyon otthon, ugyhogy take it with a pinch of salt

@diggerdriver: a liba miert kosher es miert nem halal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:42:09

@morsels:
A Kék Duna keringőt is át kéne már nevezni.
:)))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:44:59

@charlieharper:
Charlie, engem nem fog nagyon zavarni, hogy az a rabbi, akit te ismertel, mit mond :-)
Ugy ertem, hogy en megeszem azt, ami nekem jo, aztan ha nem kosher, akkor rabasztam.
Ja nem, mert nem vagyok zsido. Legalabbis azt mondtak a szuleim.

De mivel Istenben sem hiszek, igy azt hiszem tok mindegy, hogy miert kerulok a pokolra :-)

2014.10.31. 22:46:15

@diggerdriver: tudtommal igen.

Most viszont felveszem vegre a csontvaz jelmezt. Majd legkozelebb

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:46:35

@charlieharper:
"Ejtes kb: bàt hàjànàh."
vitatom. sokkal inkább: bát hájááná.
;))))

טז וְאֵת בַּת הַיַּעֲנָה, וְאֶת-הַתַּחְמָס וְאֶת-הַשָּׁחַף; וְאֶת-הַנֵּץ, לְמִינֵהוּ.

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:52:48

@diggerdriver:
Ugy erted ujra?
Mert az eredetileg ez volt: An der schönen blauen Donau
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:57:30

@morsels:
Szerinted kék Duna a kék Duna?
Az amerikai indiánok nevét is meg kéne változtatni mert semmi közük Indiához.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 23:00:50

@charlieharper:
Az a helyzet hogy én elég hiteltelen lennék csontváz jelmezben.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.11.01. 00:13:06

@Jess G: szia, az en lanyomnak sem volt NI interjuja. Ugyan neki elfelejtettek kuldeni, de telefonalt nekik es erre osszekaptak magukat. Szerintem ez ugy nez ki hogy minden UK rezident megkapja az NI szamot automatikusan, amikor 16 eves lesz.

Muscari 2014.11.01. 00:14:15

@Jess G: Visszajott a fiad? Mintha ot emlitetted volna a paprikas krumplival kapcsolatban. Befejezte a sulit?

Muscari 2014.11.01. 00:15:43

@tanato: 73 nevezetes ev volt nekem is, meg anyukamnak is :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.01. 00:18:59

mondjuk én meg ott ragadtam le, hogy a sáskák és egyéb szárnyas repülő izék mióta négylábúak?

2014.11.01. 00:22:43

@Zsuzsi65: Uhh, ez sokkal jobban üthet, mint a sima édesség. :DDD

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 00:37:47

@firg_firg:
Kb annyi kézzelfogható haszna van a királynőzésnek, mint mondjuk a pünkösdi király-választásnak, vagz a füredi Anna-bál bálkirálynóválasztásának....
Szokás, szeretik, csinálják és élvezik.
Pedig még az önéletrajzba se lehet beírni...
Érthetetlen, ugye...

Muscari 2014.11.01. 00:42:47

@Jess G: ja latom nem :-(

@morsels: en azt nem ertem, hogy kerul a tojasba ver. A tojas az a petesejt, nem?
Na megneztem es sok oka lehet a vernek, egy weboldalon kimerito valaszokat talaltam. Azt irjak, hogy esetenkent akar 10 % ver is lehet a tojasban. Brrr.

@charlieharper: hihi, es azert tortem regen kulon poharba a tojasokat, hogy ha valamelyik zap, de kelljen mindet kidobni

@Babette.: :-)))

Muscari 2014.11.01. 00:43:27

@macamuca [IHUN]: mikor indulsz, csajszi? Izgulsz?

M. Péter 2014.11.01. 01:10:10

@i got my: Pedig finom a strucchús. Alacsony zsírtartalmú marhahúsra emlékeztet, egyáltalán nincs madárhús jellege.

rezsöatya 2014.11.01. 01:29:03

@Dragonlady (now in Indonesia): miert? Emberek kozott is van egylabu...!

(Mondjuk praktikus, mert barazdaban is lehet futni...!)

Esetleg falabu...

(Az is jo, mert mezitlab is lehet diot torni...!)

:D

M. Péter 2014.11.01. 01:32:46

@qkuc: Ha jól tudom, csak a jemeni zsidók eszik, mert ott megvan a bibliai időkig visszamenő hagyománya, így tudják, hogy melyik fajta sáska kóser.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 04:37:48

@diggerdriver:
"mert a zsíros hús azon a klímán néhány óra alatt megromlik."

ez igy nem pontos

a disznohus nem kelko ho- vagy tartosito kezeles eseten betegsrvet okozhat.
a kecske marha nem, azt szabad nyersrn is enni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 07:37:35

@Babette.:
Szerinted mikor ezt a tiltást megalkották akkor pontosan tudták hogy milyen mikrobiologiai okozatai lehetnek a disznóhús fogyasztásának.
Aha.

puhacica 2014.11.01. 08:04:52

@diggerdriver: :) koszi szepen! meg az is lehet, hogy szavadon foglak.

i got my (törölt) 2014.11.01. 08:31:00

@M. Péter: na, akkor már te se jutsz a zsidó paradicsomba!
vagy mi a a strucchúsfogyasztás büntetési tétele a talmudban?

i got my (törölt) 2014.11.01. 08:32:43

@M. Péter: mindig tudtam, hogy taxonómusnak kell menni, ha az ember a paradicsomba készül. :)

i got my (törölt) 2014.11.01. 08:38:02

@diggerdriver: te most biztosra akarsz menni, akár a zsidóknak, akár a muszlimoknak van igaza?

Shebelle 2014.11.01. 08:46:29

Én gyerekként emlékszem, hogy így halottak napja táján a töklámpás mellett volt "ijesztgetős események" is nálunk felvidéken. Rémtörténeteket meséltek esténként a kályha mellett. De nem volt szabad nagyon "reklámozni", gondolom a kommunizmus miatt?! A másik meg december 5. -én este járt nálunk a Télapó(akkor még nem MIkulásnak Hivták), de járt az ördög is. Ezért maszkot öltve fiatalok járták a falut, hogy elriasszák azt hiszem. Másnap reggelre mindig történt valami csintalanság, pl. leszedték az iskola kertkapuját,és csak ledobták a földre stb. Mi gyerekek ilyenkor kiváncsian és izgatottam kerestük az eféle csinyeket.

Muscari 2014.11.01. 09:05:04

@M. Péter: igen, ráadásul vörös és nem fehér a húsa, steak - nek nagyon finom.

Muscari 2014.11.01. 09:11:34

@diggerdriver: azt persze nem, ez mind tapasztalat útján alakult ki.

Az sem véletlen, hogy az indiaiak olyan rengeteg fűszert használnak, meg borzasztó erősre csinálják az ételeket. Azon az éghajlaton nagyon könnyen megromlik minden, a fűszerek meg némileg fertőtlenítenek illetve akadályozzák a bacik szaporodását.

tanato 2014.11.01. 10:10:58

@Muscari: Na,miért?Ha nem nyilvános,írd meg priviben.Érdekel.Nekem ugye a gimikezdés,meg a chilei puccs jutott eszembe.Szerencsére családi rossz esemény nem volt abban az évben./Igaz születés sem/Éltük a mindennapi életünket a Kádár rendszerben,nyáron meg kirándultunk akkori szokás szerint a Bükkben,Mátrában meg néhány napot a Magas-Tátrában.Ha akkor valaki azt mondja hogy 20 év múlva nincs Szovjetúnió meg nincs szocialista diktatúra,szovjet hadsereg nélkül itthon, van viszont NATO és Közös piac a magyaroknak,valószínű bezárták volna/vagy börtönbe vagy diliházba./73-ban még javában üzleteltünk a városban állomásozó szovjet katonákkal.

Muscari 2014.11.01. 10:25:45

@tanato: nem titok, akkor születtem.

DieNanny CH 2014.11.01. 10:28:56

@tanato:

Ha akarsz egy kicsit nosztalgiázni, érdemes ezt a sorozatot megnézni:
www.imdb.com/title/tt0478942/?ref_=nv_sr_1
A '73-as Angliában játszódik, de 2006-ban készült - tehát mai szemmel.
Nagyon jó! És jobban hasonlít a Mo-i '73-ra, mint egy akkori amerikai sorozat vagy film.

tanato 2014.11.01. 10:32:19

@Muscari: Ja,így már mindjárt más.Azért akkor még ha gyerekfejjel is de emlékezel még a Kádár rendszer mindennapjaira.

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 10:49:22

@Muscari:
Most látom, hogy amit tegnap éjjel válaszoltam neked, annak nagy részét ""megette"" a blogmaci, és csak az első 2 szót hagyta meg.
Ez meg így olyan kurta-furcsa....

Szóval, hétfőn indulás, és igen, izgulok, de egyre kevesebb aggódnivalóm van, egyre jobb híreket kapok (nem akarom elkiabálni.........).
Egyrészt szeretnék már 1 héttel idősebb lenni, másrészt meg nem....
Dr. Andalúz felbukkanhatna :))))))))

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 11:19:19

@tanato:
Neeeem, orvosilag gyámolgathatna :))))
Skócia.
Hideg+tenger+olaj, végül is, majdnem.... hmmm, lehet, hogy kérek egy időpontot egy konzultációra....
:))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.11.01. 11:59:25

@Muscari: epp most viszem ki a repterre, csak az oszi szunetet toltotte itt nalunk, sajnos

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 15:53:13

@diggerdriver: nem volt rá szükségük, hogy pontosan tudják. épp elég volt látniuk, hogy páran belehalnak a disznúhós-evésbe.

Muscari 2014.11.01. 16:16:18

@macamuca [IHUN]: ne izgulj, minden rendben lesz. Azért meleg ruhát vigyél bőven.
Az út meg nagyon hosszú lesz, arra készülj fel, még hosszabb, mint azt előre elképzeled.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:23:05

@i got my:
Nem tudom miről van szó. Belinkelsz egy angol nyelvű szöveget.
Én nem tudok angolul. Sokat segítettél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:44:15

@Muscari: @Babette.:
Ne haragudjatok de elképesztő butaságot beszéltek.
Milyen betegséget terjeszt a disznó amitől meg lehet halni?

www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130228-a-vaddisznohus-valos-veszelyei.html

Egy kicsit próbáljatok belegondolni.
Jóval kétezer évvel ezelőtti korról beszélünk.
A fenti betegség esetleg talán 2-7 hét után lesz halálos.
Egy akkoriban élt ember soha nem találna összefüggést a disznóhús evés és a haláleset között.
Gondoljatok bele.
A patkányok sokezer év óta az ember kísérői. Betegségeket terjesztenek amik embertömegeket öltek meg.
Érdekes módon mégis csak a középkor végén találtak összefüggést a járványok és a patkányok között.
Persze a patkányokat addig is írtották de nem a betegségek miatt hanem mert megették a termést.
Évezredekig nem láttak összefüggést a a jelenlétük és a betegségek között.
Hogy gondoljátok hogy egy akkori ember megeszi a disznóhúst aztán egy hónap múlva meghal és a többiek a disznóhúsra vezetik vissza a halálát.
A mérgesgomba a szalmonellás tojás néhány óra múlva hat. Nyilvánvaló az összefüggés.
Egész egyszerűen arról van szó hogy a vallási előírások gyakran vezethetők vissza egészségügyi okokra.
Aki volt már nyáron nagy melegben disznóvágáson az tudja hogy
a test melegének kihűléséig nem lehet fagyasztóba tenni.
Rendkívül körültekintően hűvös árnyékos helyen legyektől mentesen kell megvárni míg kihűl és végig fennáll a megromlás veszélye.
Semmi köze ennek a betegségekhez.
Nem beszélve arról hogy az emberiség valamiért mégis háziasította a disznót nem tartva a betegségeitől.
A másik meg hogy a marha a birka a kecskehússal szemben pont a disznóhús az aminek kialakult a nyersen fogyasztásának a kultusza.
Egész egyszerűen meleg égövön veszélyes disznót vágni míg mérsékelt vagy hűvös égövön kialakult a tartásának a hagyománya.
A betegség mindenhol betegség. Meleg égövön hűvös égövön.
Mégis a meleg égövön tíltja két teljesen különböző vallás.
Miért?

i got my (törölt) 2014.11.01. 22:17:51

diggerdriver · diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:44:38
@charlieharper:
A muszlimoknál tiltott a liba?

i got my 2014.10.31. 22:52:37
@diggerdriver:
nem tiltott. a liba halal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 23:34:11

@i got my:
Vadászkutya legyek ha értek belőle valamit.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 08:59:06

@diggerdriver: szerintem nem kéne azt gondolnod, hogy régen az emberek ostobák voltak, vagy ostobábbak, mint ma.
péteranna helyett pedig inkább állatorvossal konzultálj a betegségek felől ;)

pharmasoft.hu/morbus/disease.jsp?id=41756&page_id=2&letter=C&search=

az igaz, hogy manapság gyakorlatilag nem létezik ez a betegség, pont a hapci szabályok miatt.

i got my (törölt) 2014.11.02. 09:03:18

@diggerdriver: a halal szó "nem tiltott"-at jelent. a muszlimoknál nem tiltott a liba (fogyasztása).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 09:57:25

@Babette.:
Amit belinkeltél pont azt támasztja alá amit írtam.
Nem ostobaságról van szó.
Egy mai ember sem találna összefüggést egy vacsora és egy hetekkel későbbi megbetegedés között.
A laborvizsgálatok megállapítanák hogy mitől van.
Még egyszer kérdem, miért népszerű a disznó északabbra és miért tiltott a két legnagyobb meleg égövi vallásnál?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 10:08:57

@diggerdriver: nem tudom, de nem is érdekel, mert nem erről beszélünk. itt szeretném elmondani, egy előző hozzászólásodhoz, hogy a marhát és a kecskét ugyanúgy beköpi a légy melegben:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 10:20:32

@Babette.:
Igen, ezen a párásabb klímán.
Arab országokban megszokott gyakorlat hogy kiakasztják a bolt eresze alá a birkát kecskét és perceken belül beszárad a felülete.
Lepik a legyek de belepetézni nem tudnak.
Végig azt próbáltam magyarázni hogy a zsíros hús nem tud beszáradni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.03. 08:33:48

@Philosoraptor: tudod, hogy mi az igazán komoly? Erről a válaszodról és még 11 bloghus válaszról érkezett az éjjel az e-mail visszajelzés.
Hiába mondja Orbán, hogy nem lesz internetadó. Ezeket a maileket a NAV tartotta vissza, lemérendő a bennük rejlő adatmennyiséget. Aztán majd jön a sárgacsekk a HÁ-nak, a bloghunak, meg nekünk :D

2014.11.03. 12:58:55

@Réka ‎: Ne mondj ilyeneket. Amúgy ha nem lesz netadó (mert OV ugye a nép barátja blablabla), akkor lesz majd más fajta...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása