oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 31. 06:45,  Homecoming 436 komment

2014. október 31. 06:45 Határátkelő

Homecoming

Homecoming, azaz hazatérés, avagy az amerikai iskolév második legfontosabb eseménye a mai poszt témája (mert nem akartam megint a Halloween-nel foglalkozni, akit az érdekel, ide kattintva elolvashatja a tavalyi posztot…). A Homecoming Európában talán kevésbé ismert, ugyanakkor az amerikai iskolai élet egyik kiemelkedő pontja, lássuk tehát, mit is rejt – Susan írása következik.

cikk_1.jpg

„A globalizáció átka vagy áldása, hogy egyre több olyan kulturális hagyománnyal, szokással ismerkedik meg kis hazánk, amely a múltban ismeretlen volt számunkra. Gondoljunk csak Valentin-nap vagy a Halloween „megünneplésére”.

Ezeket az angolszász tradiciókat nem kell bemutatnom, viszont van egy olyan, tipikusan amerikainak mondható hagyomány, amelyről úgy gondoltam, érdemes lenne szót ejteni, hogy a médiában közvetített kliséken túl valamivel többet is megtudjunk róla.

Az átlag amerikai számára az ősz beköszöntével sűrűsödni kezdenek a programok, amelyek kezdete valahol Halloween tájára tehető, és Újévig tart. Egymást érik a partik, családi összejövetelek, majd az őrült vásárlások időszaka, ami a Karácsony előtti utolsó pillanatokban kulminál. Míg ezek az ünnepek főleg a felnőtteket „hozzák lázba”, addig a homecoming a fiatalság privilégiuma.

De mi is ez a homecoming?

A prom mellett az amerikai iskolai évnek talán a másik legfontosabb eseménye. Ilyenkor a diákok (főleg középiskolákban, de némely egyetemen is) tulajdonképpen az iskolájukat, az alma materhez tartozásukat ünneplik.

Ez a fajta lojalitás egyébként is jellemző rájuk, se szeri, se száma az alumni (öregdiák) egyesületeknek, kluboknak, sok autómatricán büszkélkedik a tulajdonos volt középiskolájának, egyetemének a neve.

Az első ilyen jellegű programokat még az 1800-as évek végén kezdték el szervezni nagynevű egyetemek, mint pl. a Harvard. Írásos dokumentumok szerint a University of Missouri volt az első, ahol 1911-ben az öregdiákokat arra kérte az egyetem vezetősége, hogy „látogassanak haza” az alma mater-ükbe (innen a „homecoming” elnevezés) és tegyék emlékezetessé az intézmény új futball pályájának felavatását. Ennek keretében került sor egy látványos felvonulásra, és természetesen futballmérkőzésre.

Napjainkban a homecoming-ra, ami legtöbb esetben valamikor kora ősszel van, az intézmények többfajta programmal rukkolnak elő. Az egyik legelterjedtebb hagyomány az ún. Spirit Week, amikor a hét minden egyes napján valamilyen „téma” alapján különböző „jelmezbe” lehet öltözni, és úgy menni iskolába.

Idén például a lányoméknál volt „80-as évek” (elővettük a régi kötött pulóvereimet, és az „aerobickos” lábszárvédőket), „business casual nap” (szolid eleganciával lehet öltözni), „patriotic day” (természetesen az amerikai színeket lehet viselni, ill. bármit, ami ebbe a kategóriába belefér), „school spirit day” (az iskola színeit reprezentálandó).

Azokban az iskolákban, ahol az év többi napján egyenruha kötelező, ez a pár nap kellemes felüdülést jelent az egyhangúságból. :) Nemrég a témában kisebb „közvéleménykutatást” tartottam az USA-ban élő ismerősök körében, és valaki elmesélte, friss emigránsként valamikor a 80-as évek végén milyen „sokként” érte, amikor azt látta, hogy a középiskolában egyik nap mindenki TÓGÁBAN jelent meg!

Fel nem fogta ésszel, vajon mi történt, és sajnos az osztálytársai francia tudása csekély volt hozzá, hogy elmagyarázzák neki, lévén az angollal akkor még hadilábon állt. :)

A Pep Rally és a futballmeccs

A homecoming hét folyamán kerül sor a Pep Rally-ra is, amikor az iskola diákjai összegyűlnek, és együtt szurkolnak az iskolai sport csapat(ok)nak, ilyenkor a cheerleader-ek, iskolai tánccsoportok stb. látványos műsorral fokozzák a hangulatot.

A mi 12 osztályos iskolánkban a legnagyobb sikere a cheerleader ruhába bújt focisták produkciójának szokott lenni.

Mielőtt a várva várt futballmeccsre kerülne sor, sok iskolában rendezik meg az ún. Powderpuff-ot, ahol a harmadéves, ill. végzős lányok mérik össze tudásukat flag futball-ban. Ez az amerikai futballnak a „könnyített” változata (nem vagyok szakértő, így csak az egyszerűség kedvéért nevezem ennek). Természetesen a legnagyobb attrakció az iskola futball csapatának a meccse, ahol öregdiákok, és jelenlegiek, na meg nagy tömeg biztatja a hazai csapatot.

Király és királynő

A homecoming hét másik fontos eseménye a Homecoming Court (amelyet előzetesen választanak meg) bemutatása. A Homecoming királyt, királynőt és udvartartásukat (herceg és hercegnő) iskolánként némileg eltérő módon, de közel azonos elvek alapján, demokratikus szavazással választják meg a diákok.

Ki is lehet király ill. királynő? Wikihow szerint ezt a 13 jótanácsot érdemes követni annak, aki szeretné, hogy Homecoming királynőnek válasszák: :)

1. Legyél nagyon kedves mindenkihez (mivel a Homecoming királynőt a diákok választják, így ha mindenkivel kedves vagy, de tényleg, és nem csak tetteted, akkor jó esélyed van, hogy megválasszanak)
2. Legyél vonzó, és jól ápolt
3. A külsődre adj, de legyél természetes, ne látszódjon, hogy nagy erőfeszítést kell tenned érte (túl sok make-up nem fog használni)
4. Viselkedj természetesen
5. Flörtölj. Te akarsz az a lány lenni, akit MINDENKI kedvel, a fiúkat is beleértve 
6. A tanulmányi eredményed is fontos, szóval ne hanyagold el a tanulást (ne felejtsd, ahhoz, hogy a választásig eljuss, legfontosabb a tanulmányi eredmény. Sokan ezt értékelik a legjobban, tudod, a „looser”-ek nem szoktak népszerűek lenni)
7. Legyél önmagad
8. Érezd kényelmesen magad, bárhol is vagy (ne legyél feszélyezett)
9. Ismertesd meg magad minél több emberrel. Vegyél részt annyi programban, amennyiben csak tudsz
10. Tölts időt minél több emberrel
11. Legyél barátságos, és udvarias mindenkivel
12. Ahhoz, hogy Homecoming királynő legyél, nincs feltétlenül szükséged egy „királyra”. Ha éppen nincs barátod, semmi gond, ettől függetlenül lehetsz magabiztos :)
13. Kampányolni! Az iskolatársak szavazatai nélkül nem mehetsz semmire, így tegyél valamit a szavazóid érdekében: egy kitűző, egy baseball sapka „szavazz rám” felirattal jól jöhet.

Homecoming királynak és királynőnek lenni mindig dicsőség, és a büszke szülők, rokonok mindenkinek mutogatják a csemetéjükről készült Homecoming Court képeket. Csak illusztrációként itt van egy… :)

cikkbe_1.jpg

A mi iskolánk valamivel kevésbé formálisan oldotta meg a fényképezkedést, egy népszerű kínai étterem előtt fotózkodtak (aki kicsit furcsállja a rózsaszín lovakat a háttérben, azoknak csak infó, hogy októberben, a mellrák elleni küzdelem kampányaként festették be őket, egyébként nem ilyen színűek…)

Az elmaradhatatlan tánc

Az ünneplésre a koronát némelyik iskolában a hétvégi Homecoming Dance teszi fel, erre az elegáns bálra a ruhákat majdnem olyan gonddal illik válogatni, mint a prom-ra. Hogy legyen fogalmunk a dologról, ide kattintva egy kis ízelítő

Aki még ezek után is bírja cérnával, az a tánc cipellőit elteheti a promra, amire nem sokkal az iskolaév vége előtt, május környékén kerül sor. Addig én is pihenek egy kicsit, és gyűjtöm az infókat, hogy majd időben beszámolhassak róla…”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: iskola Egyesült Államok Homecoming

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr96849557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2014.10.31. 22:09:15

@charlieharper: Én már láttam.
Mondjuk nem vagyok zsidó.
:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 22:10:56

ezt nem hiszem el. a legújabb metro(!) katalógusban 100 éves remy martin van majd' 600ezerért....

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:11:13

3 Mózes 11:16

11 Szóla ismét az Úr Mózesnek és Áronnak, mondván nékik:

2 Szóljatok Izráel fiainak, mondván: Ezek azok az állatok, a melyeket megehettek minden barmok közül, a melyek vannak e földön:

3 Mindazt, a minek hasadt a körme, és egészen ketté hasadt körme van, és kérõdzõ a barmok közt, megehetitek.

4 De a kérõdzõk és a hasadt körmûek közül ne egyétek meg ezeket: A tevét, mert az kérõdzõ ugyan, de nincs hasadt körme; tisztátalan ez néktek.

5 A hörcsököt, mert kérõdzõ ugyan, de nem hasadt a körme; tisztátalan ez néktek.

6 A nyulat, mert kérõdzõ ugyan, de nem hasadt a körme; tisztátalan ez néktek.

7 És a disznót, mert hasadt körmû ugyan és egészen ketté hasadt körme van, de nem kérõdzik; tisztátalan ez néktek.

8 Ezeknek húsából ne egyetek, és holttestöket se illessétek; tisztátalanok ezek néktek.

9 Mindazokból, a melyek a vizekben élnek, ezeket ehetitek meg: A minek úszószárnya és pikkelye van a vizekben, tengerekben és folyóvizekben, azokat mind egyétek meg.

10 A minek pedig nincsen úszószárnya és pikkelye a tengerekben és folyóvizekben, legyen az akármely vízben nyüzsgõ, és akármely vízben élõ állat; mind útálatos az néktek.

11 De legyenek [is] útálatosak néktek; azoknak húsából ne egyetek, és holttestöket is útáljátok.

12 A minek nincs úszószárnya és pikkelye a vizekben, mind útálatos az néktek.

13 A szárnyas állatok közül pedig ezeket útáljátok; meg ne egyétek, útálatosak ezek: a sas, a saskeselyû és a halászó sas.

14 A sólyom és a héja az õ nemével.

15 Minden holló az õ nemével.

16 A strucz, a bagoly, a kakuk és a karvaly az õ nemével.

17 A kuvik, a hattyú és a füles bagoly.

18 A bölömbika, a pelikán és a gém.

19 Az eszterág és a szarka az õ nemével, a büdös banka és a denevér.

20 Minden szárnyas féreg, a mely négy lábon jár, útálatos néktek.

21 Csak azt ehetitek meg a négylábú szárnyas férgek közül, a melynek lábain felûl [szökõ-]szárai vannak, hogy szökdécselhessen azokkal a földön.

22 Ezeket egyétek meg azok közül: az arbé-sáskát az õ nemével, a szolám- sáskát az õ nemével, a khargol-sáskát az õ nemével és a khagab-sáskát az õ nemével.

23 Minden egyéb négylábú szárnyas féreg pedig útálatos legyen néktek.

www.biblegateway.com/passage/?search=3+M%C3%B3zes+11&version=KAR

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.31. 22:11:36

@morsels: nem, nem hiszem, hogy a strucc google.

qkuc 2014.10.31. 22:13:41

@i got my: A sáska kóser? Nyami ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:15:06

@Taxomükke: A "looser" az valójában "loser".
Igen, meglooodult az o betu a gepeleskor :))) mikor most elolvastam, vettem eszre :)))

qkuc 2014.10.31. 22:15:16

@Babette.: Mert csak! :D Egy részéről azt tanultam anno a gimiben, hogy történelmi eredetű szabályok, a disznó például sok betegséget terjeszthet, de vannak extrém esetek, amiben nem látok rációt, :D.

2014.10.31. 22:16:47

@diggerdriver: @Babette.: ez egy jo kerdes es nem egyszeru a valasz.
A 4labuaknal es a halaknal egyettelmu definicio van. Parosujju patas+kerodzon, vizinel meg pikkelyes+uszonyos.

A madaraknal ilyen nincs. Ott valami 20 koruli madarra van tiltas. Viszont, mivel a heberben a struccra a szo nem az ami engedelyezve van, bar azt is struccnak forditjak mas nyelven, de a hebberben a mai ismert strucc mas szo, igy "tilto listas".
@i got my: legnagyobb hiba a forditast nezni. A heber nyelv ertelmezese miatt.

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:17:09

@Babette.: nem hát. a zsidóknak azért nem kóser, mert a biblia azt mondja. punktum. az úr szólt, indoklási kötelezettség nem keletkezett.

ami viccesebb, hogy az új bibliafordítás szerint már lehet struccot enni:
13-19 A madarak közül a következő fajokat kerüljétek el, mivel tisztátalanok. Ezeket ne egyétek, mert utálatosak: minden ragadozó madár: sas, sólyom, kánya, héja, ölyv, és ezek rokonai, minden dögevő madár: keselyű-félék, holló, minden bagoly-féle, a halevő vízimadarak: gém, gólya, pelikán, sirály, kormorán, íbisz, és ezek rokonai, ezeken kívül a szarka, a búbos banka, valamint a denevér[a]. Ezeket nem szabad megennetek.
www.biblegateway.com/passage/?search=3+M%C3%B3zes+11&version=ERV-HU

sőt, itt van indoklás is: azért ne edd, MERT ÚTÁLATOS. :)

2014.10.31. 22:18:22

@charlieharper: marmint 20 koruli madar engedelyezett

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:18:51

@Babette.:
Ha minden egyertelmu lenne, akkor nem kene google.
Vagy rabbi.

rezsöatya 2014.10.31. 22:20:34

@morsels: @Babette.:
Ha mar ver... es haloween van... egy kis konnyu vacsi (most csinaltam. Kedvesem ertekelte!)

kepfeltoltes.hu/141031/2014-10-31_20.54.12_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:22:08

@charlieharper:
Azert az mar jo valasztast ad, erosen ketlem hogy az emberiseg nagyobb resze olyasmit enne, ami az engedelyezett 20 madaron kivul van :-)

Kiveve ha el lehet szivni :-)

2014.10.31. 22:22:51

@morsels: el vagy tevedve :))) a rabbi csak "discussion point"-ot ad, igen/nem vagy egyertelmu valaszt ritkan ad :)

qkuc 2014.10.31. 22:23:10

@rezsöatya: Jajj és még kis ketchupvér is van rajta, éééédi, :D. Rácsapta a kezére a seprűnyelet a banya, akinek a hercig ujjai landoltak a tányéron? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:23:14

Ugyan leírtam már többször de leírom mégegyszer.
A disznó tiltott mind a muszlimoknak mind a zsidóknak.
Egyszerűen azért mert a zsíros hús azon a klímán néhány óra alatt megromlik.
A kecskét a birkát a legnagyobb melegben is ki lehet akasztani mert azonnal megszárad a hús felülete és még a légy sem tudja beköpni.
Persze a hal is könnyen romlik de azt az ingyen ételt már nem volt bátorságuk betiltani mert úgysem tartotta volna be senki.

NIKI LAURA 2014.10.31. 22:23:24

@diggerdriver: wazzeg,poloba csereltem a porlasztocsucsokat,23 fok volt...)

2014.10.31. 22:24:31

@morsels: 20 +- kb 10%. Nem emlekszem a pontos szamra.
Sok evvel ezelotti talmudot kerdezel

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:25:09

@i got my: van egy konnyebben olvashato forditas a Karolyi helyett :)
(mondjuk azt nem tudtam, hogy a nyul es horcsog kerodzo:)) valoszinuleg nem rendszertani szempontbol, hanem maskent csoportosit a Biblia :)
3 Mózes 11 Hungarian New Translation (NT-HU)

A tiszta és tisztátalan állatok megkülönböztetése
11 Ismét beszélt az Úr Mózeshez és Áronhoz, és ezt mondta nekik:
2 Így szóljatok Izráel fiaihoz: Ezek azok az élőlények, amelyeket megehettek a különféle földi állatok közül:
3 megehettek minden kérődző állatot, amely hasított körmű, mégpedig egészen kettéhasadt körmű.
4 De nem ehetitek meg a kérődzők és a hasított körműek közül ezeket: a tevét, mert kérődző ugyan, de nem hasított körmű, ezért nektek tisztátalan.
5 A hörcsög kérődző ugyan, de nem hasított körmű: tisztátalan.
6 A nyúl kérődző ugyan, de nem hasított a körme: tisztátalan.
7 A disznó hasított körmű ugyan, mégpedig egészen kettéhasadt körmű, de nem kérődzik: tisztátalan.
8 Ne egyetek a húsukból, sőt még a tetemüket se érintsétek! Ezek nektek tisztátalanok.
9 Mindabból, ami a vízben él, ezeket ehetitek meg: megehetitek a vízben, a tengerekben és a folyókban élők közül mindazt, aminek uszonya és pikkelye van.
10 De legyen utálatos a tengerekben és folyókban mindaz, aminek nincs uszonya és pikkelye, akármilyen vízben nyüzsgő és akármilyen vízben élő lény is az.
11 Utálatosak ezek, ne egyetek a húsukból, még a tetemüket is tartsátok utálatosnak!
12 Utálatos legyen minden olyan vízben élő, amelynek nincs uszonya és pikkelye.
13 A madarak közül ezeket tartsátok utálatosnak, és meg ne egyétek, mert utálatosak: a sas, a keselyű és a halászsas,
14 a sólyom és a héjafélék,
15 minden fajta holló,
16 a strucc, a bagoly, a sirály és a karvalyfélék,
17 a kuvik, a vöcsök és a fülesbagoly,
18 a bölömbika, a pelikán és a dögkeselyű,
19 a gólya és a szarkafélék, a búbos banka és a denevér.
20 Utálatos legyen minden négy lábon járó szárnyas rovar.
21 Csak azt ehetitek meg az összes négylábú szárnyas rovar közül, amelyiknek a lábain felül lábszárai is vannak, hogy szökdécselhessen velük a földön.
22 Ezeket ehetitek meg közülük: a vándorsáskafajtát, a kövisáskafajtát, a szöcskeféléket és a marokkói sáskafajtát.
23 Minden egyéb négylábú szárnyas rovar utálatos.
24 Ezekkel tisztátalanná teszitek magatokat. Mindaz, aki a tetemüket érinti, tisztátalan lesz estig.
25 Mindaz, aki fölveszi a tetemüket, mossa ki a ruháját, de tisztátalan lesz estig.
26 Minden állat, amelynek a körme hasított, de nem egészen kettéhasadt és nem kérődzik, tisztátalan. Mindenki tisztátalan lesz, aki érinti őket.
27 A négy lábon járók közül is tisztátalan minden olyan élőlény, amely a talpán jár. Aki csak a tetemüket is érinti, tisztátalan lesz estig.
28 Aki fölveszi tetemüket, mossa ki a ruháját, de tisztátalan lesz estig. Tisztátalanok ezek.
29 A földön csúszó és mászó állatok közül ezek a tisztátalanok: a menyét, az egér és a gyíkfélék;
30 a gekkó, a kaméleon, a tarkagyík, a csiga és a vakondok.
31 Ezek tisztátalanok a csúszómászó állatok közül. Tisztátalan lesz estig, aki a hullájukat érinti.

NIKI LAURA 2014.10.31. 22:25:52

@diggerdriver: na,na...a Zsidoknak azert,mert tisztatlan allat a diszno.
A rakottkrumplihoz: viszem a kis muanyag dobozkaba,tejfolosen,kolbasszal....nyaljak a szajukat,ugy nezik mnt ha homart ennek:)))

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:25:57

@charlieharper:
persze, így értettem én is (csak a gyengébbek kedvéért másoltam be magyarul) :
יג וְאֶת-אֵלֶּה תְּשַׁקְּצוּ מִן-הָעוֹף, לֹא יֵאָכְלוּ שֶׁקֶץ הֵם: אֶת-הַנֶּשֶׁר, וְאֶת-הַפֶּרֶס, וְאֵת, הָעָזְנִיָּה.
www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0311.htm

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:29:53

@charlieharper: igy van, sokszor a forditasban elofordul pontatlansag, ezert pl. aki komolyabban akarja tanulmanyozni a szoveget, azoknak szoktak ajanlani, hogy nezzenek utana, milyen szot hasznal az eredeti. Erre pl. nagyon jo a Biblegateway is.

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:29:58

@Zsuzsi65: szerintem jobb a károli! :)
amúgy a denevéreket is a madarak között említi a biblia. hát, biológia tankönyvnek még kevésbé jó szerintem, mint táplálkozási tanácsadónak. (bár struccot én is ritkán eszem.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:31:31

@NIKI LAURA:
Ja. Az a havaseső azért nem kellett volna...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.31. 22:33:19

@i got my: nahat, ki van pontozva :)))
@Zsuzsi65: emlekszem mekkora vitak voltak nalunk regen, mert, hogy az eredeti szovegben Mozes nem a Voros tengert valasztja szet, hanem valami Sas-tengert. Nade, hol van az a Sas-tenger?

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:34:30

@charlieharper:
En nem talmudot kerdeztem :-)
Csak azt mondtam, hogy en szemely szerint talan 10 madarat tudnek felsorolni (es nem kapasbol), amit en enni szoktam (de szerintem nincs annyi) es nagy valoszinuseggel ezek a madarak az altalanosan evo madarak a vilagon, szoval ha csak 18 van a talmud listajan, az is nagy valoszinuseggel egyezik a nepesseg 98%-val (+- 10%)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:34:43

@charlieharper: haha, ilyenrol nem hallottam :)) tenyleg, mere van az a Sas-tenger? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:34:52

@NIKI LAURA:
Persze, de azért tisztátalan mert egészségügyi okra vezethető vissza. A tisztátalan nem azért tisztátalan mert a sárban fürdik. A házibivaly legalább annyit fürdik sárban és mégsem tisztátalan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.31. 22:36:07

@i got my: "amúgy a denevéreket is a madarak között említi a biblia"
Gondolom azert, mert repul, ilyen alapon szamitja kozejuk :) (lehet, hogy az eredetiben is csak ugy szerepelt, hogy "repulo allat", ki tudja :)

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:36:34

@charlieharper:
Hat, utakat, tereket at lehet nevezni, tengereket miert ne lehetne :-)
(meg hat elotte nem volt voros)

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:37:59

@Zsuzsi65:
Valoszinuleg Saas tenger volt.
:-)

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:38:59

betérni kívánóknak hasznos olvasmány:
Széfer Kdusá - Hilchot Máchálot Ászurot

az is kiderül belőle, hogy a lódarázsméz kóser-e! :)

zsido.com/konyv/94/1526/Misne_Tora_-_a_zsido_jogtar/A_szentseg_konyve__tiltott_etelek_szabalyai_

2014.10.31. 22:39:50

@Zsuzsi65: eredetileg ezt a szot hasznaljak a struccra: בַּת הַיַּעֲנָה
-direkt visszaneztem. Ejtes kb: bàt hàjànàh. Na, ezt nem hasznaljak az afrikabol ismert struccra.

2014.10.31. 22:41:46

@morsels: alfajokat is soroltak nekem anno. De egy rabbi, akik az allatvilagban nincs nagyon otthon, ugyhogy take it with a pinch of salt

@diggerdriver: a liba miert kosher es miert nem halal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:42:09

@morsels:
A Kék Duna keringőt is át kéne már nevezni.
:)))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:44:59

@charlieharper:
Charlie, engem nem fog nagyon zavarni, hogy az a rabbi, akit te ismertel, mit mond :-)
Ugy ertem, hogy en megeszem azt, ami nekem jo, aztan ha nem kosher, akkor rabasztam.
Ja nem, mert nem vagyok zsido. Legalabbis azt mondtak a szuleim.

De mivel Istenben sem hiszek, igy azt hiszem tok mindegy, hogy miert kerulok a pokolra :-)

2014.10.31. 22:46:15

@diggerdriver: tudtommal igen.

Most viszont felveszem vegre a csontvaz jelmezt. Majd legkozelebb

i got my (törölt) 2014.10.31. 22:46:35

@charlieharper:
"Ejtes kb: bàt hàjànàh."
vitatom. sokkal inkább: bát hájááná.
;))))

טז וְאֵת בַּת הַיַּעֲנָה, וְאֶת-הַתַּחְמָס וְאֶת-הַשָּׁחַף; וְאֶת-הַנֵּץ, לְמִינֵהוּ.

morsels (törölt) 2014.10.31. 22:52:48

@diggerdriver:
Ugy erted ujra?
Mert az eredetileg ez volt: An der schönen blauen Donau
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:57:30

@morsels:
Szerinted kék Duna a kék Duna?
Az amerikai indiánok nevét is meg kéne változtatni mert semmi közük Indiához.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 23:00:50

@charlieharper:
Az a helyzet hogy én elég hiteltelen lennék csontváz jelmezben.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.11.01. 00:13:06

@Jess G: szia, az en lanyomnak sem volt NI interjuja. Ugyan neki elfelejtettek kuldeni, de telefonalt nekik es erre osszekaptak magukat. Szerintem ez ugy nez ki hogy minden UK rezident megkapja az NI szamot automatikusan, amikor 16 eves lesz.

Muscari 2014.11.01. 00:14:15

@Jess G: Visszajott a fiad? Mintha ot emlitetted volna a paprikas krumplival kapcsolatban. Befejezte a sulit?

Muscari 2014.11.01. 00:15:43

@tanato: 73 nevezetes ev volt nekem is, meg anyukamnak is :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.01. 00:18:59

mondjuk én meg ott ragadtam le, hogy a sáskák és egyéb szárnyas repülő izék mióta négylábúak?

2014.11.01. 00:22:43

@Zsuzsi65: Uhh, ez sokkal jobban üthet, mint a sima édesség. :DDD

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 00:37:47

@firg_firg:
Kb annyi kézzelfogható haszna van a királynőzésnek, mint mondjuk a pünkösdi király-választásnak, vagz a füredi Anna-bál bálkirálynóválasztásának....
Szokás, szeretik, csinálják és élvezik.
Pedig még az önéletrajzba se lehet beírni...
Érthetetlen, ugye...

Muscari 2014.11.01. 00:42:47

@Jess G: ja latom nem :-(

@morsels: en azt nem ertem, hogy kerul a tojasba ver. A tojas az a petesejt, nem?
Na megneztem es sok oka lehet a vernek, egy weboldalon kimerito valaszokat talaltam. Azt irjak, hogy esetenkent akar 10 % ver is lehet a tojasban. Brrr.

@charlieharper: hihi, es azert tortem regen kulon poharba a tojasokat, hogy ha valamelyik zap, de kelljen mindet kidobni

@Babette.: :-)))

Muscari 2014.11.01. 00:43:27

@macamuca [IHUN]: mikor indulsz, csajszi? Izgulsz?

M. Péter 2014.11.01. 01:10:10

@i got my: Pedig finom a strucchús. Alacsony zsírtartalmú marhahúsra emlékeztet, egyáltalán nincs madárhús jellege.

rezsöatya 2014.11.01. 01:29:03

@Dragonlady (now in Indonesia): miert? Emberek kozott is van egylabu...!

(Mondjuk praktikus, mert barazdaban is lehet futni...!)

Esetleg falabu...

(Az is jo, mert mezitlab is lehet diot torni...!)

:D

M. Péter 2014.11.01. 01:32:46

@qkuc: Ha jól tudom, csak a jemeni zsidók eszik, mert ott megvan a bibliai időkig visszamenő hagyománya, így tudják, hogy melyik fajta sáska kóser.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 04:37:48

@diggerdriver:
"mert a zsíros hús azon a klímán néhány óra alatt megromlik."

ez igy nem pontos

a disznohus nem kelko ho- vagy tartosito kezeles eseten betegsrvet okozhat.
a kecske marha nem, azt szabad nyersrn is enni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 07:37:35

@Babette.:
Szerinted mikor ezt a tiltást megalkották akkor pontosan tudták hogy milyen mikrobiologiai okozatai lehetnek a disznóhús fogyasztásának.
Aha.

puhacica 2014.11.01. 08:04:52

@diggerdriver: :) koszi szepen! meg az is lehet, hogy szavadon foglak.

i got my (törölt) 2014.11.01. 08:31:00

@M. Péter: na, akkor már te se jutsz a zsidó paradicsomba!
vagy mi a a strucchúsfogyasztás büntetési tétele a talmudban?

i got my (törölt) 2014.11.01. 08:32:43

@M. Péter: mindig tudtam, hogy taxonómusnak kell menni, ha az ember a paradicsomba készül. :)

i got my (törölt) 2014.11.01. 08:38:02

@diggerdriver: te most biztosra akarsz menni, akár a zsidóknak, akár a muszlimoknak van igaza?

Shebelle 2014.11.01. 08:46:29

Én gyerekként emlékszem, hogy így halottak napja táján a töklámpás mellett volt "ijesztgetős események" is nálunk felvidéken. Rémtörténeteket meséltek esténként a kályha mellett. De nem volt szabad nagyon "reklámozni", gondolom a kommunizmus miatt?! A másik meg december 5. -én este járt nálunk a Télapó(akkor még nem MIkulásnak Hivták), de járt az ördög is. Ezért maszkot öltve fiatalok járták a falut, hogy elriasszák azt hiszem. Másnap reggelre mindig történt valami csintalanság, pl. leszedték az iskola kertkapuját,és csak ledobták a földre stb. Mi gyerekek ilyenkor kiváncsian és izgatottam kerestük az eféle csinyeket.

Muscari 2014.11.01. 09:05:04

@M. Péter: igen, ráadásul vörös és nem fehér a húsa, steak - nek nagyon finom.

Muscari 2014.11.01. 09:11:34

@diggerdriver: azt persze nem, ez mind tapasztalat útján alakult ki.

Az sem véletlen, hogy az indiaiak olyan rengeteg fűszert használnak, meg borzasztó erősre csinálják az ételeket. Azon az éghajlaton nagyon könnyen megromlik minden, a fűszerek meg némileg fertőtlenítenek illetve akadályozzák a bacik szaporodását.

tanato 2014.11.01. 10:10:58

@Muscari: Na,miért?Ha nem nyilvános,írd meg priviben.Érdekel.Nekem ugye a gimikezdés,meg a chilei puccs jutott eszembe.Szerencsére családi rossz esemény nem volt abban az évben./Igaz születés sem/Éltük a mindennapi életünket a Kádár rendszerben,nyáron meg kirándultunk akkori szokás szerint a Bükkben,Mátrában meg néhány napot a Magas-Tátrában.Ha akkor valaki azt mondja hogy 20 év múlva nincs Szovjetúnió meg nincs szocialista diktatúra,szovjet hadsereg nélkül itthon, van viszont NATO és Közös piac a magyaroknak,valószínű bezárták volna/vagy börtönbe vagy diliházba./73-ban még javában üzleteltünk a városban állomásozó szovjet katonákkal.

Muscari 2014.11.01. 10:25:45

@tanato: nem titok, akkor születtem.

DieNanny CH 2014.11.01. 10:28:56

@tanato:

Ha akarsz egy kicsit nosztalgiázni, érdemes ezt a sorozatot megnézni:
www.imdb.com/title/tt0478942/?ref_=nv_sr_1
A '73-as Angliában játszódik, de 2006-ban készült - tehát mai szemmel.
Nagyon jó! És jobban hasonlít a Mo-i '73-ra, mint egy akkori amerikai sorozat vagy film.

tanato 2014.11.01. 10:32:19

@Muscari: Ja,így már mindjárt más.Azért akkor még ha gyerekfejjel is de emlékezel még a Kádár rendszer mindennapjaira.

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 10:49:22

@Muscari:
Most látom, hogy amit tegnap éjjel válaszoltam neked, annak nagy részét ""megette"" a blogmaci, és csak az első 2 szót hagyta meg.
Ez meg így olyan kurta-furcsa....

Szóval, hétfőn indulás, és igen, izgulok, de egyre kevesebb aggódnivalóm van, egyre jobb híreket kapok (nem akarom elkiabálni.........).
Egyrészt szeretnék már 1 héttel idősebb lenni, másrészt meg nem....
Dr. Andalúz felbukkanhatna :))))))))

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 11:19:19

@tanato:
Neeeem, orvosilag gyámolgathatna :))))
Skócia.
Hideg+tenger+olaj, végül is, majdnem.... hmmm, lehet, hogy kérek egy időpontot egy konzultációra....
:))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.11.01. 11:59:25

@Muscari: epp most viszem ki a repterre, csak az oszi szunetet toltotte itt nalunk, sajnos

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 15:53:13

@diggerdriver: nem volt rá szükségük, hogy pontosan tudják. épp elég volt látniuk, hogy páran belehalnak a disznúhós-evésbe.

Muscari 2014.11.01. 16:16:18

@macamuca [IHUN]: ne izgulj, minden rendben lesz. Azért meleg ruhát vigyél bőven.
Az út meg nagyon hosszú lesz, arra készülj fel, még hosszabb, mint azt előre elképzeled.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:23:05

@i got my:
Nem tudom miről van szó. Belinkelsz egy angol nyelvű szöveget.
Én nem tudok angolul. Sokat segítettél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:44:15

@Muscari: @Babette.:
Ne haragudjatok de elképesztő butaságot beszéltek.
Milyen betegséget terjeszt a disznó amitől meg lehet halni?

www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130228-a-vaddisznohus-valos-veszelyei.html

Egy kicsit próbáljatok belegondolni.
Jóval kétezer évvel ezelőtti korról beszélünk.
A fenti betegség esetleg talán 2-7 hét után lesz halálos.
Egy akkoriban élt ember soha nem találna összefüggést a disznóhús evés és a haláleset között.
Gondoljatok bele.
A patkányok sokezer év óta az ember kísérői. Betegségeket terjesztenek amik embertömegeket öltek meg.
Érdekes módon mégis csak a középkor végén találtak összefüggést a járványok és a patkányok között.
Persze a patkányokat addig is írtották de nem a betegségek miatt hanem mert megették a termést.
Évezredekig nem láttak összefüggést a a jelenlétük és a betegségek között.
Hogy gondoljátok hogy egy akkori ember megeszi a disznóhúst aztán egy hónap múlva meghal és a többiek a disznóhúsra vezetik vissza a halálát.
A mérgesgomba a szalmonellás tojás néhány óra múlva hat. Nyilvánvaló az összefüggés.
Egész egyszerűen arról van szó hogy a vallási előírások gyakran vezethetők vissza egészségügyi okokra.
Aki volt már nyáron nagy melegben disznóvágáson az tudja hogy
a test melegének kihűléséig nem lehet fagyasztóba tenni.
Rendkívül körültekintően hűvös árnyékos helyen legyektől mentesen kell megvárni míg kihűl és végig fennáll a megromlás veszélye.
Semmi köze ennek a betegségekhez.
Nem beszélve arról hogy az emberiség valamiért mégis háziasította a disznót nem tartva a betegségeitől.
A másik meg hogy a marha a birka a kecskehússal szemben pont a disznóhús az aminek kialakult a nyersen fogyasztásának a kultusza.
Egész egyszerűen meleg égövön veszélyes disznót vágni míg mérsékelt vagy hűvös égövön kialakult a tartásának a hagyománya.
A betegség mindenhol betegség. Meleg égövön hűvös égövön.
Mégis a meleg égövön tíltja két teljesen különböző vallás.
Miért?

i got my (törölt) 2014.11.01. 22:17:51

diggerdriver · diggerdriver.blog.hu 2014.10.31. 22:44:38
@charlieharper:
A muszlimoknál tiltott a liba?

i got my 2014.10.31. 22:52:37
@diggerdriver:
nem tiltott. a liba halal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 23:34:11

@i got my:
Vadászkutya legyek ha értek belőle valamit.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 08:59:06

@diggerdriver: szerintem nem kéne azt gondolnod, hogy régen az emberek ostobák voltak, vagy ostobábbak, mint ma.
péteranna helyett pedig inkább állatorvossal konzultálj a betegségek felől ;)

pharmasoft.hu/morbus/disease.jsp?id=41756&page_id=2&letter=C&search=

az igaz, hogy manapság gyakorlatilag nem létezik ez a betegség, pont a hapci szabályok miatt.

i got my (törölt) 2014.11.02. 09:03:18

@diggerdriver: a halal szó "nem tiltott"-at jelent. a muszlimoknál nem tiltott a liba (fogyasztása).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 09:57:25

@Babette.:
Amit belinkeltél pont azt támasztja alá amit írtam.
Nem ostobaságról van szó.
Egy mai ember sem találna összefüggést egy vacsora és egy hetekkel későbbi megbetegedés között.
A laborvizsgálatok megállapítanák hogy mitől van.
Még egyszer kérdem, miért népszerű a disznó északabbra és miért tiltott a két legnagyobb meleg égövi vallásnál?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 10:08:57

@diggerdriver: nem tudom, de nem is érdekel, mert nem erről beszélünk. itt szeretném elmondani, egy előző hozzászólásodhoz, hogy a marhát és a kecskét ugyanúgy beköpi a légy melegben:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 10:20:32

@Babette.:
Igen, ezen a párásabb klímán.
Arab országokban megszokott gyakorlat hogy kiakasztják a bolt eresze alá a birkát kecskét és perceken belül beszárad a felülete.
Lepik a legyek de belepetézni nem tudnak.
Végig azt próbáltam magyarázni hogy a zsíros hús nem tud beszáradni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.03. 08:33:48

@Philosoraptor: tudod, hogy mi az igazán komoly? Erről a válaszodról és még 11 bloghus válaszról érkezett az éjjel az e-mail visszajelzés.
Hiába mondja Orbán, hogy nem lesz internetadó. Ezeket a maileket a NAV tartotta vissza, lemérendő a bennük rejlő adatmennyiséget. Aztán majd jön a sárgacsekk a HÁ-nak, a bloghunak, meg nekünk :D

2014.11.03. 12:58:55

@Réka ‎: Ne mondj ilyeneket. Amúgy ha nem lesz netadó (mert OV ugye a nép barátja blablabla), akkor lesz majd más fajta...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása