oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 30. 06:45,  Elindulni, a hidakat épen tartva 465 komment

2014. október 30. 06:45 Határátkelő

Elindulni, a hidakat épen tartva

Egy minisorozat újabb része következik, pár hete jelent meg József írása, gondolatai pedig sokakat megihlettek, akár kommentekben, akár posztban. Múlt héten Opcsi története jelent meg, most Efem válaszát adom közre.

panoráma_6.jpg(fotó: Ákos)

„Régi, habár nem rendszeres olvasója vagyok a Határátkelő blognak. József története késztetett arra, hogy billentyűt ragadjak, mivel annyira hasonló cipőben járunk. Igaz, én csak utólag jöttem rá bizonyos dolgokra melyeket ő már korábban is lát. Mégis úgy gondolom, hogy a mi történetünk talán segítségére lehet Józsefnek és másoknak.

Szóval kezdjük az elején! Én is azok között vagyok, azaz voltam, akik nem anyagi indokok miatt gondolkodtak az elköltözésen. Pontosabb inkább nem a sürgős anyagi gondok miatt, mivel abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy ilyenek nem voltak. De nem voltam róla egyáltalán meggyőződve, hogy ez mindig így is lesz.

Senki sincs biztonságban

Jómagam ugyanis csodálkozva látom, hogy az emberek mennyire nem képesek egyfelől a történelemből tanulni, másrészt a közelmúlt eseményeiből a közeljövőre következtetni. Talán nem akarnak szembenézni a valósággal?

A történelemben nem egyszer fordult elő, hogy egyes népek, vagy népcsoportok szabadságát, lehetőségeit apránként korlátozták. Sokan azok közül is, akik még időben el- avagy megmenekülhettek volna, úgy álltak hozzá, hogy, hát kicsit ugyan rosszabb lett ezen a héten is mint múlt héten volt, de hát ezt azért kibírjuk. Abba pedig nem akartak belegondolni, hogy jövő héten mi lesz? Mígnem egyszer csak ott találták magukat a marhavagonokban.

A mai Magyarország helyzetét is hasonlóan látom, szerencsére nem a marhavagonokat, hanem a szépen kirajzolódó tendenciát illetően, miszerint senki sincs biztonságban. Még maga Nemoligarcha Lajos sem. A kisgömböc sorra kebelezi be, ami csak az útjába akad. Az, hogy éppen tőled még nem vették el a pénzedet / megélhetésedet nem jelenti azt, hogy holnap sem fogják! A nyugdíjadat már megvédték (most már ezután tényleg nem lopja el senki), mit fognak megvédeni legközelebb?

Ezzel nem akarok politikai propagandát folytatni, akinek van szeme látja, aki meg nem akarja, az úgysem fogja, az én írásomtól legalábbis biztosan nem. Azért írom csak le ezeket, hogy érthető legyen a motiváció. Ennyit az anyagiakról.

A politikusok csak tünet

József ezt írja: „egyszerűen nem látom, hogy nemhogy rövidtávon, de hosszútávon jobbra fordulnának itthon a dolgok."

Ezzel sajnos teljesen egyet tudok érteni. Lehet a politikusokat szidni, de tudnunk kell, hogy ők csak a tünet. Egyértelműen látszik, hogy a társadalom egy jelentős részének bejön a jelenlegi populista politika (gyakorlatilag nincs is nem populista párt az országban) a maradék pedig nem képes magából kitermelni egy komolyan vehető alternatívát, például mert már rég Londonban mosogat, vagy esetleg hülyére keresi magát a Cityben. Ezt tette velünk a történelem, mint sok más hirtelen demokratizálódó országgal ahol nem volt meg az emberekben az önmagukról gondoskodás kultúrája.

Aztán ott van az állandó magyaros ügyeskedés, rasszizmus, bizalmatlanság stb. Nagyon mélyen gyökereznek ezek a társadalomban, nem is látszik, hogy mitől változna ez meg. Továbbá Józsefhez hasonlóan magam is IT területen dolgozok, csak nekem a végzettségem is ehhez a területhez köthető.

(Mivel nem ez a blog témája, ezért nem fejtem ki, hogy milyen tapasztalataim vannak nem IT-végzettségű, de kimondottan intelligens, emberek által írt programkódokkal kapcsolatban. :) ) Szóval az IT keresett terület hazánkban is, de szinte bárhol máshol is, így tehát nincs közvetlen ösztönzés a távozásra, viszont annál nagyobb a lehetőség.

Aztán ott van a gyerek. Akit szeretnénk egy normális társadalomban, normális iskolába járatva felnevelni. Ne azok kényszerítsék rá az erkölcstant, akiknek napról napra „rugalmasan” változik a véleményük a világ dolgairól és százmilliós ingatlanjaik nőnek a földől egyik napról a másikra.

Maradt lehetőségként Európa

Mindezt összevetve mi a távozás mellett döntöttünk. Úticélként Európát, annak is a nyugati felét szemeltük ki. USA-ba annyira nem vágytunk, meg messze is van, Ausztráliába vágytunk (voltunk már ott hosszabb ideig), de sajnos az is nagyon messze van, diktatúrákat, egzotikumokat, szélsőséges klímájú helyeket eleve kizártuk, így maradt tehát Európa.

Én mentem volna északra is, hitvesemnek azonban nincsenek ínyére a hosszú sötét téli esték, így a lehetőségeket figyelembe véve Spanyolországban kötöttünk ki. Ez kezdetben annyiból is jó ötletnek tűnt, hogy mivel a spanyol nyelvet sem én, sem feleségem nem beszélte, jó alkalomnak tűnt az elsajátítására.

A kinti tapasztalatok

Egy sokkal nyitottabb, vidámabb, közvetlenebb társadalmat találtunk, mint amit Magyarországon elhagytunk. Ez jó volt. Anyagi gondjaink nem voltak. Ez is jó volt. Még az időjárás is sokkal kiegyensúlyozottabb volt, mint Magyarországon, nem voltak 40 fokok nyáron, sem -20 télen. (Barcelonában legalábbis ahol mi voltunk.). Ezt is el tudtuk viselni.

Na, de akkor mégis mi a nem jó, ha ennyi minden meg jó? Hát a beilleszkedés! Nehezen ment a gyereknek. Mindenkinek az a hit él a fejében, hogy a gyereknek a legkönnyebb, mivel pikk-pakk megtanulja a nyelvet. Nálunk sajnos nem így volt.

A gyerek (4 éves) nagyon nehezen barátkozós fajta. Neki az idegen környezet egyáltalán nem segítette a beilleszkedést. Nehezen ment kedves páromnak is. Habár kezdetben nem dolgozott, igazából nem is lett volna sok esélye nyelvtanárként elhelyezkedni.

Egy ilyen multikulturális európai városban nincs olyan kiváltságos helyzetben az ember, mint mondjuk Tajvanon, ahol minden fehér ember rögvest angoltanár, legalábbis a helyiek szerint. Ehhez képest, itt az anyanyelvi tanárok sem kapnak mind munkát, annyian vannak. Egyszerűen tehát vannak szakmák, melyeknek művelői nehezen vagy talán sehogy sem érvényesülhetnek más országban. Ezt például nem gondoltuk át előre, úgy gondoltuk, hogy majd csak lesz valami.

Természetesen más szakmában is el lehet helyezkedni, pl. adminisztratív munkakörben. De tekintve, hogy kedves párom ehhez nem érzett elhivatottságot, dolgozni pedig nem a pénzért, hanem hivatás miatt szeretett volna, ennek sok értelmét nem láttuk. (Nem kaptam az ország színvonalához mért extra fizetést, de nem is voltak extra igényeink, így kényelmesen kijöttünk belőle.)

Szóval visszajöttünk

Gyerek szépen beilleszkedett az óvodába, hitvesem is talált olyan elfoglaltságot, amiben hittel tud részt venni, és végül jómagam is találtam munkát idehaza, amiből meg tudunk élni. És elhatároztuk, hogy megtanítjuk a gyereket legalább egy, de inkább több idegen nyelvre. Legyen meg neki a választási lehetősége még fiatalon, amikor nincs annyi kötöttsége, mint egy családos embernek.

Az ország jövőjéről alkotott képünk cseppet sem lett jobb, inkább beigazolódtak a félelmek, miszerint folytatjuk a megkezdett utat, teljes gőzzel hátra, hogy visszatérjünk oda, ahonnan 89-ben elindultunk egy kócos hajú, borostás, liberális, fiatal demokratával az élen.

Mi ebből a tanulság? Hogy nem érdemes elmenni? Szerintem nem. Sokkal inkább, hogy érdemes, de nem szabad elvágni a hidakat sem felégetni a köteleket. :) Az ott töltött idő sok kérdésre választ ad.

Bónusz tanulság

Érdemes úgy kimenni egy országba, hogy van valamilyen szintű közös nyelvismereted az ott lakókkal. Északon az angol tökéletesen megteszi. De nekem azért nagyon durva volt az elején, hogy egy mukkot nem tudtam spanyolul és autodidaktán próbáltam felszedni.

Erős gagyogásig eljutottam, de attól nagyon messze vagyok, ami egy huzamosabb idejű tartózkodáshoz kell, például megérteni egy adásvételi szerződést, vagy megbeszélni a szakival, hogy milyen műszaki megoldást javasol a fal nedvesedésének megszüntetésére, stb.

Az ország jó része nem beszéli az angolt, amelyik pedig igen, azt meg nehéz volt rávenni, hogy a kedvemért próbálkozzunk a spanyollal, hadd gyakoroljak biztonságos környezetben.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr706845265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleG (uk) 2014.10.30. 07:04:11

Az örök alap, hogy beszéld annak az országnak a nyelvét, ahova mész... Legalább valamilyen szinten.

Nyelvtudással másként alakulhatott volna a kaland.

Ha az országról, annak jövőjéről alkotott képetek nem változott, mi a további tervetek? Ti már nem mentek sehova, de majd a gyerek, ha akar? (és még kiengedik)

Amúgy hogy tetszett Barcelona? Az emberek hogy álltak hozzátok?

NIKI LAURA 2014.10.30. 07:09:48

Kicsit szaraz iras kora reggel...
Megint a demagok politikai pufogtatasok.

Csak elnel kicsit ATLAGOS feketekent afrikaban,erdelyikent ro maniaban,v indiaikent indiaba,v akar ukrankent,oroszkent az ex oroszorszagba...utana mindenki aldana az otthoni demokraciat,szocialis halot...

A "magyar" illetve K- europai ex eletunk egy valamire nagyon jo volt,aminek mindennap hasznat veszem!

Megtanultuk- mert kenyszeritve voltunk- mindent a semmibol megoldani,mindent helyrehozni,javitani.
Az angolok( is) hulyek magyar szemmel.
Itt nem javitanak,cserelnek!

A magyar az kiszedi,zsirozza,beallitja,helyrehozza.
Mert 100eve erre rakenyszerultunk.Megtanultuk a semmibol valamit csinalni,es ami van,arra vigyazni.
Ezert( is) szeretik jobban a magyart,legalabb is itt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.30. 07:11:02

Hát ez nagyon zagyva volt, egy elejtett szóval utal rá homályosan, hogy esetleg hazajött (Barcelonából?), de hogy a kiccsalád jött-e vagy maradt, nem egyértelmű. Ahhoz képest, hogy nem akart politizálni, a poszt nagy része mégis politikai sirám. A magyar nép kollektív lerasszistázása pedig magában elég rasszista dolog, szóval remélem, posztoló önmagát is értette ez alatt és nem abban a hitben ringatózik, hogy ő a tolerancia száműzött bajnoka egy országnyi begyepesedett zugnáci között.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.10.30. 07:17:09

@Réka ‎: bocsi, mert nem tudom bemasolni, de elég érthetően benne van hogy hazajöttek, abban a bekezdésben taglalja, aminek a címe: Szóval visszajöttünk ( vastagon szedve).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.30. 07:19:27

@petrasp: jogos, a címeket soha nem olvasom (az én posztjaimhoz mindig HÁ írja őket), a szövegben viszont továbbra is egy szó van erről, a miértekről már semmi.

rumitom 2014.10.30. 07:45:12

Nem volt sem erthetetlen sem nagyon sirankozos szerintem. Koszonom h megirtad.
A tanulsag szerintem inkabb, hogy egy orszagvaltasnal tobb minden szerepet jatszik mint a jo allas meglete vagy az eghajlat... Szamomra pl a helyi tarsadalom sokkal jobban meghatarozo. Bar erre csak evek es orszagok soran jottem ra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 07:55:29

@Réka ‎:
Egész Magyarország rasszista.
Élen a vérliberálisokkal.
Ez tény.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 08:05:00

"milyen tapasztalataim vannak nem IT-végzettségű, de kimondottan intelligens, emberek által írt programkódokkal kapcsolatban. :)"

Mégis milyen? Te tényleg elhiszed, hogy meg lehet tanulni kódolni iskolában? Aki szarul kódol az nem azért kódol szarul, mert nem járt hivatalos képzésre, csak találtál valamit, amibe bele lehet kötni.

"a maradék pedig nem képes magából kitermelni egy komolyan vehető alternatívát"

Ennek kizárólag az igény hiánya az oka. Itt valóban csak a mélysötét populizmusra van igény. Hogy vegyük el a gazdagtól, űzzük ki a multit, kössük fel a cigányt meg a zsidót, stb. Értelmes gondolattal politikai népszerűséget és befolyást nyerni nem lehet.

Shebelle 2014.10.30. 08:09:10

Sajnálom, hogy így alakult! Kicsit a gyerekre lett fogva ismét a hazajövetel, az elsőként említett ok. Szerintem csak érezte a szülők bizonytalanságát. Vagy csak egyszerűen Spanyolország nem nektek való. Mindenkép hiba volt nulla nyelvtudással elindulni, már csak a gyerek miatt is. Szerintem még nincs veszve minden, de ne csak próbáljátok, de tegyétek is, már ha ez a cél. Mert ez aspanyol kiruccanás is csak aféle próbálkozás, terv nélkül, cél nélkül. Na nem volt átgondolva rendesen.
Szóval ha nem jó itthon, akkor hajrá tervezésre fel. vagy csak elkéne dönteni mit is akartok. és tényleg sok volt a politika benne.
Azért sok sikert, bárhogy is lesz!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.30. 08:12:00

Nem tudom...

Amin fennakadtam, nem is kicsit:
"De tekintve, hogy kedves párom ehhez nem érzett elhivatottságot, dolgozni pedig nem a pénzért, hanem hivatás miatt szeretett volna, ennek sok értelmét nem láttuk."

Ezt ugy hivjak, hogy budos a munka. A kedves par kedves parjat pedig papucsnak.

De lehet en vagyok a hulye, amiert azt gondolom, hogy a semminel a barmi tobb / jobb. Aztan ha mar van akarmi, lehet nezelodni es talalni hivatasnak megfelelo munkat.

A tanulsagok... erre mit mondjak? Mennyi idos a posztolo? De azert jo latni, hogy teljesen egyedul rajott a nyilvanvalora. Ez mindenkeppen pozitiv ;)

Giddy Lamb 2014.10.30. 08:13:06

@NIKI LAURA: @diggerdriver:
Persze, szerelő és munkagépes szemszögből nézve így van ez, de mi legyen azokkal akik nem "olajos ronggyal óvják a tárgyi világot"?

NIKI LAURA 2014.10.30. 08:30:52

@Giddy Lamb: a magyar " mentalitas-" mindenhol kell,hogy ervenyesuljon.
Mi,a " gep" szemszogebol nezzuk,de minden szakmanak megvan a megfeleloje.
Fejben,mentalitasban,hozzaalasban,megoldo kepessegben kell hogy jelentkezzen...
Tudod a regi mondast,hogy az amerikai magyar utanad megy be,es elotted megy ki a forgoajton..persze,jo kerdes: mi van,ha ket magyar lep be egyszerre?!:)
Na leptem galyazni,50£ emeltek hetente,ezert nyomni kell a melot!
( konkluzio: ha ketszer ennyit kapnek,nem fogok/tudok 2x tobbet dolgozni)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 08:33:02

@Giddy Lamb:
Kemmi.
Ök azok akik kicserélnek mindent.
attól pörög a gazdaság.

Sütemény1975 2014.10.30. 08:33:17

Erre mar csak legyinteni tudok.... Nem is olvastam vegig...

2014.10.30. 08:36:14

Jaj! Maradjunk annyiba, hogy jó hogy megtalálta Mo-on a nyugalmát...

Pont a napokban beszélgettem egy haverral, akinek vállalkozásai vannak ( és egyáltalán nem politika közeli), és ő mondta, hogy jól meg lehet élni Mo-on is, ha megtalálod a piaci rést (egy jól fizető hiányszakma is az), ha vállalkozóként nem csak a magyar piacra építesz, hanem exportra is, és ha úgy szervezed a dolgaimat, hogy mindig legyen egy kinti EU-s számlán annyi pénzed, ami elég arra, hogy bármikor nyugodtan dobbants és új életet kezdj kint. És ha tudomásul veszed, hogy annyi nyugdíjas lesz, amennyit félreteszel magadnak. Az a baj csak, hoz a magyar társadalom max. 5%-nak adatik meg, és akkor szerintem már bőven fölé lőttem. :(

Ami az egyetemet végzett vs. autodidakta IT-s témát illeti, én a suliban szinte semmit nem tanultam, nagyjából mindent utána az életben tanultam meg. Pl. Egy programtervezőnél biztosan fontos az analízis és a lineáris algebra (nem hiszem, hogy az lenne), de nekem rendszergazdaként még egyszer sem volt rá szükségem....

Hari Seldon 2 2014.10.30. 08:37:38

Ez a hapsi nem semmi. Elmegy egy olyan országba, aminek nem beszéli a nyelvét. Csak azért mert jó az idő!?!
AZ időjárás alapján keresni országot!?! Ez kész.

Annyi alapnak nem nézett utána, hogy Spanyolország nem éppen olyan hely, ahol csak úgy dobálják a munkát az új ember után? Eléggé ismert, hogy súlyos munkanélküliséggel küzd.
Ennyi erővel elmehetne, még délebbre.
Legkézenfekvőbb Anglia. Ott sokkal jobb a klíma mint Magyarországon. (legalábbis kiegyenlítettebb)

Saját tapasztalat, egy 4 éves gyereknek nagyjából két év kell, hogy felvegye a nyelvet. (most kezdik a második évet a lányok, és mostanra kezdenek napi szinten is beszélni, ha szükséges. De még nem teljesen, a tendenciából azt gondolom még fél év kell, hogy készség szinten kezeljék a nyelvet)

A politika szintjén még érteném a szempontjait, de erre nem az a válasz, hogy keresünk egy jó meleg országot. Hanem keresünk egy olyan országot, aminek a politikai "klímáját" bírják. - Még szerencse, hogy Olaszországba mentek. (ott tíz évente jön egy Berlusconi vagy más hasonló)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 08:39:02

Nosztalgikus cikk. Emlékeztet arra a sok butaságra, melyet a magyar ballib elit a 90-es évek elején ismételgetett.

Csak pár emlék:
- Antall diktatúrát fog bevezetni, s 1994-ben már nem lesznek választások,
- a kormány antiszemita, rasszista gazemberekből áll,
- aki nem ért egyet azzal, amit a ballib elit gondol, az náci, antiszemita, fasiszta, de a legjobb esetben is múltba révedő, modernitásellenes barom.

Vajon miért támogatja a nagy többség Orbánt, annak nyilvánvaló hibái ellenére? Az ok egyetlen: nem szeretnék hatalmon a ballib agytrösztöt, melynek pont ez a szövege.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 08:39:26

A magyar politikatörténet meg pofonegyszerű.

A rendszerváltozásra Mo-n nem létezett sosem tömeges igény, ellentétben Romániával, Csehszlovákiával, az NDK-

val vagy Lengyelországgal. A többségnek jó volt Kádár, csak annak egyes korlátozásai zavartákm (cenzúra, utazási

korlátozások, nemkonvertibilis forint). De a fő ok az volt, hogy az emberek osztrák-német életszínvonalra vágytak.

1990-ban a többség nem a radikális SZDSZ-re, hanem a mérsékelt MDF-re szavazott. (A fiataloknak ez furcsa lehet, de igen, akkor az SZDSZ volt a radikális antikommunista párt, s az MDF volt a mérsékelt.)

Aztán az MDF nem hozta el az osztrák életszínvonalat, így az emberek a Kádár-rendszer visszahozására szavaztak, azaz az MSZP-re.

De az MSZP sem hozta vissza kádárizmust.

Akkor elkezdődött a harc: ki nyugatiasabb és ki képes nyugati életszínvonalat hozni. Miután se a baloldal, se a jobboldal nem tudta ezt elhozni, az emberek rádöbbentek az igazságra: nem lesz nyugati életszínvonal.

Ezt az érzést a Fidesz érezte meg időben, ők kezdtek hamarabb nyugat-kritikus álláspontot kialakítani. Ez a siker oka. Egyébként ma a Jobbik lenne kormányon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.30. 08:41:05

Nem igazán értem.
Ez a politikai maszlag minek az elejére?
Ha jól értem ugyanott vannak, ahonnan elindultak.
Miért pont Spanyolország, ahol még azoknak sincs munkája, akik beszélik a nyelvet?
Nekem egy kicsit "nem akarásnak nyögés a vége" az egész kiruccanás.
Ilyen hozzáállással az lett volna csoda, ha minden klappol.
Ám, ha nekik így jó, akkor ennyi.
:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 08:42:27

@maxval birca hozzászóló: de jó, hogy nem kell ezt a szöveget hallgatni, cserébe kilopják a szemünket is. Tökre megérte.

Hari Seldon 2 2014.10.30. 08:42:42

@Hari Seldon 2:
Legkézenfekvőbb, hogy elmegy Angliába, igaz az nem délen van.
(pontatlanul fogalmaztam az előzőt)

Hari Seldon 2 2014.10.30. 08:43:39

@maxval birca hozzászóló:
Most megint baromságot mondtál, ugye tudod.

Határátkelő 2014.10.30. 08:46:52

Most nem azért, de azért szerintem egy páran (hogy is mondjam?), átsiklottak a poszt bizonyos részletei felett. Monduk például ott van ez a mondat: "Nem kaptam az ország színvonalához mért extra fizetést, de nem is voltak extra igényeink, így kényelmesen kijöttünk belőle." Magyarul, ha kijöttek kényelmesen belőle, akkor miért is lenne olyan borzalmas dolog, hogy a felesége nem akart olyan munkát végezni, amihez nem érzett elhivatottságot???

Nyilvánvaló, hogy a poszt szerzője kapott munkát, amiből meg tudtak élni, és miért is ne akartak volna megtanulni egy olyan nyelvet, amit nem beszéltek?

Nekem az is teljesen egyértelmű volt, hogy elsősorban a gyerek miatt tértek haza, miként az is, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ez így is marad.

Szóval nem teljesen értem az iránta felhorgadó indulatokat. Ha nekem most felajánlanának egy állást egy olyan országban, melynek nem beszélem a nyelvét (de a munkahelyemen mondjuk angolul kellene beszélni), akkor simán lehet, hogy igent mondanék, mert miért ne próbálnám ki?

Hari Seldon 2 2014.10.30. 08:48:28

@maxval birca hozzászóló:
"- a kormány antiszemita, rasszista gazemberekből áll,"
Csak meg kellett hallgatni a sok Horty újratemető barmot.
Raffay nevű elmebeteg, ismerős? Ugyanazok a sötét alakok ülnek most a maffiapártban is.
Másrészt meg aki nem volt hülye, az tudta, hogy az MDF tele volt olajmaffiózóval. Lezsákék szépen megcsinálták maguknak a maffia elődjét. Most csak szépen oda ültek ahonnan elindultak.

Abban azért igazad van, hogy a nép többségének nincs szüksége demokráciára.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 08:51:10

@Hari Seldon 2:
Baszod én emlékszem olyanra aki a konnektorok magassága alapján választott országot.
:)))))))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.10.30. 08:51:43

@maxval birca hozzászóló:
Dehogy lenne a Jobbik kormányon. A szokásos fideszes önigazolás, hogy "örüljünk, hogy ők vannak, mert helyette jönne a jobbik"
A fenét, lenne egy 20%-a aztán azzal mehetne a levesbe. Ahogy mindenhol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.30. 08:53:43

@Hari Seldon 2:
Felreertetted!

Elmegy egy olyan orszagba, aminek nem beszeli a nyelvet, MERT anyu azt mondta.
Aztan anyunak NINCS kedve dolgozni.
Vegul hazamennek...

Anyunak nem lett volna teljesen mindegy, hogy melyik orszagban nem dolgozik?

Felreertes ne essek, nincs azzal baj, ha egy no nem dolgozik... azzal van a baj,,amikor eloirja, hogy hol tartsak el.

Hari Seldon 2 2014.10.30. 08:56:27

@Határátkelő:
Hát éppen ez az, a gyerek miatt kellett volna olyan országot választani, hogy be tudjon illeszkedni. A gyerek az első pár hónapban panaszkodik (időnként, időnként nem)
Pont az lett volna a cél, a leírásuk szerint, hogy a gyerek jobb körülmények között nőjön fel. Ehhez meg olyan ország kellett volna, ahol meg tudnak maradni.

2014.10.30. 08:56:28

@maxval birca hozzászóló:

Ritkán értek egyet veled, de most nagyon jól leírtad nagyvonalakban, mi a baj Mo-on. Ennél persze azért kicsit komplexebb a dolog, de amit leírtál az sajnos nagyon sok baj gyökere. Sajnos lehetne ma nyugati életszínvonal, 25 év elég is lehetett volna, ha nem minden kormány, beleértve a jelenlegit is, csak arra koncentrál, hogy minél többet lopjon és minél tovább hatalmon maradjon, és tesz magasan az ország érdekeire.

Hari Seldon 2 2014.10.30. 08:58:17

Na, jó befeleztem én is politizálást. Rohadjon meg az összes lekvárom.
Este még visszanézek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.30. 08:58:22

@Határátkelő:
"Nekem az is teljesen egyértelmű volt, hogy elsősorban a gyerek miatt tértek haza, "

Az, hogy a gyerek hogyan érzi magát, azt a szülő nagyban tudja befolyásolni.
:)
Ha nyünyörgést, picsogást hall, akkor még egy nyitotabb jellem is depressziós lesz.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.30. 09:08:40

@Határátkelő: +1
Mi is egy fizetésből vagyunk most, elvagyunk belőle, nem fogom a feleségem elküldeni pl. takarítani, csak azért, hogy több legyen. Majd ha lesz olyan, amit szívesen csinál, akkor oké. Ez van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.30. 09:10:40

@Hari Seldon 2:
Nekunk diggerrel mindig igazunk van! Ez a Hataratkelo elso szabalya :)

2014.10.30. 09:12:31

@maxval birca hozzászóló: A többség 2 millió ember. De Mo.-n 10 millióan élnek. A többség. Hahaha. :D

adg 2014.10.30. 09:13:07

@Kövérmadár [swe]: pont hogy anyunak nem lett volna mindegy. Ha nem dolgozik, akkor io klimaju orszag kell. Legalabb jol rrezze magat a szabadidejeben.

------
Mindegy is, a marhavagonnal megszunt az erdeklodesem.

fhdgy 2014.10.30. 09:16:47

@Efem: "(Mivel nem ez a blog témája, ezért nem fejtem ki, hogy milyen tapasztalataim vannak nem IT-végzettségű, de kimondottan intelligens, emberek által írt programkódokkal kapcsolatban. :) )",

szeretném, ha ezt bővebben kifejtenéd, akár privátban is! Nekem is van véleményem erről a dologról. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Te mit gondolsz róla!

kék madár 2014.10.30. 09:17:15

osszefoglalom az eddigi hozzaszolasokat a posztolo kovetkezo fatalis jellemhibaira, elvarasaira, munkamoraljara, donteseire:
[kiment-probalkozott-nem erezte jol magat-lassan jott bele a nyelvbe-hazajott-kozben Magyarorszag se lett jobb]
rasszista eloiteletes paraszt
utal dolgozni
nem tudja mit akar
mindenert mast okol
nyelvi analfabeta

Din Serpahis 2014.10.30. 09:17:32

@Határátkelő: Igazabol en sem ertem ezt a nem beszeljuk az orszag nyelvet hisztit - es akkor megis mi van...

A teamunkben van cirka 30 ember, ennek szerintem ugy a 75 szazaleka egy kukkot nem beszel nemetul (foleg amerikaiak meg britek, nem csoda) aztan megis marha jol elvannak itt. (Svajc)

Vagy pl amikor meg 2005-ben az eszteknel voltam kinn fel evig, az ottani teamben sem tudott senki egy kukkot se esztul, de hatranyunk az egy pillanatig nem szarmazott belole.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 09:17:56

@Zka:

Amikor csak 2 dolog között lehet választani, az emberek a kisebbik rosszat választják.

A korrupció Mo-n eleve nem szempont, az emberek tudják: mindegyik kormányon lévő párt korrupt, Így az, hogy X korrupt nem zavarja X híveit.

Nézz meg egy átlagos vitát FB-on vagy blogokban.

Kiderül, hogy XY ballib politikus korrupt.
Ballib reakció: igen, de a fideszesek többet lopnak.
Fideszes reakció: fújj, korrupt ballibek!

Kiderül, hogy QZ fideszes politikus korrupt.
Fideszes reakció: igen, de a ballibek többet lopnak.
Ballib reakció: fújj, korrupt fideszesek!

vivike22 2014.10.30. 09:18:25

Hogy megvedjem a posztolot, en sem dolgozok. Nem budos a munka, a ferjemmel igy lattuk jonak. Megelunk az o fizetesebol, es meg felre is tudunk tenni, a kettonk munkajat nem kell osszeeegyeztetni a szabadido tekinteteben (eleg nehez lenne az o munkajat barmivel is osszeegyeztetni).

Nem tudom hova mentek a posztoloek Barcelonaba, de ez a baj sokszor a nagyvarosokkal, hogy elveszett az ember. Mi ezert valasztottunk Valencia mellett egy kis falut, ami metroval 2 autopalyan es 2 alsobbrendu uton 15 perc alatt eri el Valenciat.

A tobbieknek: a posztiro legalabb talalt munkat, es dolgozott. Napi szinten van a spanyolos facebook oldalakon egy egy bejegyzes, hogy munkat keres, most erkezett, semmilyen nyelven nem beszel, de igyekszik, valaki ha tud valamit szoljon.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 09:18:42

@Hari Seldon 2:

A korai MDF - mint ahogy a korai SZDSZ, sőt a korai MSZP is - frakciókból, szárnyakból állt, sokszor homlokegyenesen ellentétes nézetekkel.

Igen, ott volt a későbbi MIÉP elődje is, mely alapvetően horthysta - de nem náci! - volt, ez volt az MDF népi szárnya. Raffay is ott volt például.

S az elentét is ott volt, a nemzeti liberális szárny.

De a meghatározó, mainstream szárny Antallé volt, melytől abszolút távolt állt pl. Raffay stílusa és mondandója.

Az MSZP-ben is ott volt két szárny, s az SZDSZ-ben legalábbi 3.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 09:19:00

@Hari Seldon 2:

Ha a Fidesz nem ment volna el nyugatkritrikus irányba, a Jobbik nagyon megerősödött volna.

A rendszerkritikusság fő eszme lett. Nemcsak Mo-n, de egész Európában is. Gondoljunk csak arra, hogy Angliában és Franciaország egy-egy rendszerkritikus párt a legnépszerűbb párt, s csak az erősen aránytalan választási rendszer miatt nem tudnak hatalomra kerülni.

A rendszerkritikus pártok vagy jobbosak, vagy balosok. Mo-n a balos nem jöhet számba, történelmi okok miatt. Így marad a Jobbik, ill. már a Fidesz is.

kék madár 2014.10.30. 09:19:09

@Határátkelő: szerintem meg alapbol (nincs rajta sapka) szokak nekiesni paran a posztolonak, amitol faraszto tud lenni a blog. Elkepeszto mennyi zseni gyult itt ossze.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 09:19:21

@Hari Seldon 2:

"Abban azért igazad van, hogy a nép többségének nincs szüksége demokráciára."

Mármint liberális demokráciára.

Mely elev egy helyhez és időhöz kötött rendszer, s nem tudott elterjedni. Sőt, ma már őshazájában is bukdácsol.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 09:19:31

@Határátkelő:

Eddigi összes bulgáriai munkahelyemen egy rakás külföldi (nem-bolgár) kollégám volt, aki nem tudott bolgárul, s csak a munka miatt jött. Magyarok is.

Nem számolom ide a más ok miatt jötteket, pl. a partner miatt jött embereket, mert az más kérdés.

Kaksi Kapitány 2014.10.30. 09:19:43

Valahogy olyan követhetetlen, hagymázas ide oda csapongó stílusa van az írásnak, nagyon nehéz volt olvasni.

Az egyik legrosszabb kódot amivel eddig találkoztam egy könyvelő írta. Több ezer soros, lineáris olvashatatlan szkript. A végén rájöttem hogy olyan volt az egész mint egy végtelen hosszú számológéppel nyomtatott mérlegegyenleg...

Din Serpahis 2014.10.30. 09:20:13

@Ödenburger [Hu/At]: Alapvetoen nem a lopas itt a lenyeg, igazabol minden kormany lop. Amikor Becsben voltam, az osztrak kollegak folyamatosan azon sirtak, hogy mekkora a korrupcio Ausztriaban.

A fo problema a nyugger szocializmus, ami nagyjabol ugy fordithato le, hogy van Magyarorszagon egy eleg komoly reteg, aminek mindig is budos volt a munka. A szocializmus eveiben ezeket a kapun beluli munkanelkuliseg kezelte, azota meg a szocialis rendszerekbe lettek betolva. Rohej pl hogy a nyugdijasoknak alig 20 szazaleka rendelkezik 40 ledolgozott evvel.

Nagyjabol a Horn Gyuszi volt az, aki rajott, hogy ezeket milyen frankon meg lehet vasarolni kulonfele jo kis akciokkal. Ekkor indult az ingyen utazgatas biznisz ugye - ehhez pedig az anyagi hatteret az aktiv gazdasagi aktorok adoterhelesenek kimaxolasaval teremtettek elo. Kialakult az a tipikusan kommunista struktura, hogy dolgozni tulkeppen nem eri meg, transzferekbol eloskodni meg igen. Es itt veget is er a tortenet.

Masok mas utat valasztottak (Balti allamok pl) meg is lehet nezni hol tartanak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 09:20:26

@svájci sapka (ch): nekem van ismerősöm, akik kimentek spanyolországba. soook gyerekkel. egyelőre nem látom, hogy visszajönni terveznének.
a vicc az, hogy a csaj is angoltanár:D a poszt elején azt hittem, ők írtak.

fhdgy 2014.10.30. 09:20:31

@Zka: Én nem szeretem se az "IT"-t, se az "informatika" szót. Mindegyik olyan mint az anyaföld, bár ápol, de eltakar! A kivülálló szempontjából az látszik, mindent beleértünk, amit ő nem ért! Ez olyan, mint a "műszaki", ha ebbe beleértenénk, az olajos ronggyal szaládgáló, gépeket tisztogató emberkétől kezdve, az atomreaktor, rakéta stb. tervező csúcsmérnökig mindenkit. Sajnálom, ha valaki egy kalap alá veszi a rendszergazda vagy a programozó, programtervező munkáját. Itt is megszólalt szerintem egy rendszergazda, hogy neki nincs szüksége a lineáris algebrára, de szerinte a programtervezőnek sem! Bár ne szólalt volna meg!

Din Serpahis 2014.10.30. 09:20:44

@Lex D'Arquebus: Azert vedd figyelembe, hogy ez Svajc :) En se fogom elkuldeni a felesegemet takaritani, amig egy fizubol is felreteszunk 4000 CHF-et.

De mondjuk Spanyolorszag szerintem nagyon mas teszta, egy fizubol ott nyugos lehet. Mar Ausztriat is csucskosnek ereztem egy fizetessel, aztan ha meg gyerek is van meg neccesebb.

puhacica 2014.10.30. 09:21:23

mi lenne, ha legalabb itt a blogon elfelejtenenk a verliberalisozast meg a nacizast? szerintem intelligensebb a kozosseg ennel. en legalabbis biztosan.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 09:22:27

@Határátkelő:
"Ha nekem most felajánlanának egy állást egy olyan országban, melynek nem beszélem a nyelvét (de a munkahelyemen mondjuk angolul kellene beszélni), akkor simán lehet, hogy igent mondanék, mert miért ne próbálnám ki?"

Mint ahogy Mao tele van ilyen expatokkal..

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 09:26:14

aztat akarom kérdezni, hogy ma nem-e lehetne-e hanyagolni-e a a politikai elemzéseket.
e.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.30. 09:26:14

@Babette.: Nekem is van. :)
Nem is annyira az ország választása a baj, bár azért ennél lett volna jobb is.
Nekem az nem szimpatikus, hogy a bevezetőben leírja, hogy Mao. egy fostalcsika.
Aztán kimennek, majd a gyerekre hivatkozva vissza a fostalicskába.
Hm...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 09:35:20

@fhdgy: biztos vannak olyan feladatok, ahol bármiféle algebrára szükség van. Én eddig ügyviteli és adatbázisos témákban dolgoztam, oda a 4 alapművelet ismerete is sok néha. Biztosan elengethetetlenek a matematikai ismeretek, ha pl 3D enginet vagy fizikai szimulációt kell kódolni, de a szakma legnagyobb része ilyesminek soha a közelébe nem megy.
Őszintén szólva én sem értem, hogy mi köze az algebrához a programtervezőnek. Jó lenne, ha konkretizálnád, szerinted kinek mit kéne tudnia és miért.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.30. 09:35:39

ja meg még az éghajlathoz: teljesen megértem, hogy valakinek nem smakkolnak a hosszú téli esték (bár ha kekec akarok lenni, akkor az este, mint napszak, egész évben pontosan ugyanolyan hosszú), csak azért vicces, hogy az erre panaszkodóknak valahogy soha nem jut eszébe, hogy ugyanitt hihetetlenül hosszú és álomszép tavaszi-nyári nappalok is vannak. De ez az apróság is ékes jelensége annak, hogy van, aki szívesebben látja negatív fényben a világ dolgait.
Én személy szerint imádom, amikor korán sötétedik, mert már egészen korántól lehet mécseseket meg hangulatvilágítást gyújtani, meg forró teával melegedni a fotelben egy jó könyv mellett <3

tableno 2014.10.30. 09:37:13

@Lex D'Arquebus: Általában érdemes az "eltartott" félnek is valamilyen munkát vállalnia (bármit, amit nem kifejezetten utál), mert úgy sokkal gyorsabban megy a nyelvtanulás és a beilleszkedés is. Nekem a feleségem először csokoládét csomagolt, aztán recepciós lett, végül elhelyezkedett a saját szakmájában mérnökként. Másképp nem ment volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 09:38:09

@Kövérmadár [swe]:
Ha pedig mégsem lenne igazunk akkor az első számú szabály lép életbe.
:))))))))))

tableno 2014.10.30. 09:39:14

@Din Serpahis: igen, de Svájcban és Észtországban el lehet boldogulni angollal, Spanyolországban meg nem.

nosuti 2014.10.30. 09:41:29

@Határátkelő: szerintem sem fontos beszélni a helyi nyelvet, mármint nem minden országra igaz, hogy csak azzal tudsz boldogulni. Tavaly Dániában is jól elvoltam az angollal, most Genfben vagyok es sem franciául sem németül es pláne olaszul nem beszélek.
Persze ez nem azt jelenti, hogy nem tanulok franciát, de inkább azért mert érdekel es nem azért mert elvárás.

nosuti 2014.10.30. 09:45:24

@nosuti: viszont a feleség nekem egy hercegnőnek tűnik. Nem akart, vagy nem volt elég önbizalma elhelyezkedni es inkább kifogás hogy ott nem akar dolgozni ahol nem annyira tetszik. Nem a pénz miatt lett volna fontos hanem a beilleszkedés, ismerkedés szempontjából
Es ez volt a minta a gyereknek, így nem csodálkozom.

tableno 2014.10.30. 09:46:01

@maxval birca hozzászóló: az expat nem ugyanaz a kategória, mint a bevándorló.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.30. 09:48:16

@Réka ‎:
Te Reka... kepzeld, nalunk meg a villanyt is bevezettek es van vilagitas. Az utcan is, a lakasban is.
A futesrol mar nem is beszelve :D

Hat nalatok? ;)

@diggerdriver:
Igen, az a masodik szabaly :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 10:01:57

@tableno:

Alapvetőn a határ vékony.

A bevándorló is lehet utólag expat. S az expat is bevándorló.

DieNanny CH 2014.10.30. 10:03:53

Nekem nagyon tetszett a poszt. Leírta a Mo-i helyzetet - ami rájuk vonatkozott! - tényként, realitásként, majd azt is, külföldön miért nem jött össze a dolog. Van ilyen is, úgyhogy ezzel semmi gond nincs. Beismeri, hogy a nyelvtudás hiánya volt a fő ok. Volt 'A' terve, de 'B' is, a hidakra utalva. Szerintem jól csinálta. Sok mindent ki kell próbálni, hogy az ember saját maga tapasztalhassa meg, ha kudarcot vall. (Az ember ugye leginkább csak a saját hibájából tanul...)

Jó ötletnek tarom, hogy a gyereke nyelvtudását előtérbe akarja hozni.
Erre van egy ötletem.
(Vagy, a mai posztoló sem fog megjelenni, és "hiába jártatjuk a szánkat"?)

Egy osztrák ismerős családnál az anyuka az iskolás gyerekét külföldi táborba küldte nyáron. Az ő esetében Csehországba. Semmi kapcsolódás nincs hozzájuk, anya osztrák, apa olasz. Legfeljebb annyi, hogy cseh volt az au-pair-je a gyereknek.
Ha @Efem megteheti, próbálkozzon ilyen módon. Nem Mo-i angol-német-akármilyen táborba, hanem határon kívülibe. Azidő alatt anya-apa a közelben nyaralhatna... Kellemeset a hasznossal!

Chamroe 2014.10.30. 10:09:02

@Babette.: Köszi! Ez most nagyon jól jön nekem. Legalább valami hasznos dolog miatt csesztetem ezentúl a telefonomat :D

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.10.30. 10:12:21

Bár nekem semmi közöm az IT-hez, de azért érdekelnének a vélemények a posztban megfogalmazott felvetéssel kapcsolatban.

És hogy ne csak ködösítés legyen, én bizony a magam részéről nem hiszek a papírban. Láttam olyat állásinterjún, hogy két diplomás, Phd-s, mindenféle Microsoft akkreditált fószer a legalapabb kérdésekre sem tudott válaszolni. Az állásra végül felvették az építészből autodidakta módon lett informatikust.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 10:19:23

@Sütemény1975: rendkívül fájdalmasan buta. Ezt komolyan vágtad be ide, vagy hogy röhögjünk?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 10:28:35

@Babette.: nem tudom, nincs róla statisztikám. Ismerek minimum 50 fejlesztő vagy tervező informatikust (ha a munkatársaimat nem számolom), van köztül 2-3 olyan aki ilyesféle matek-intenzív területen dolgozik. Az összes többi meg nem. A programozásnak NINCS sok köze a matematikához. Egyes programozói és mérnöki feladatoknak van. De ez szinte minden mérnöki szakmával pont így van.

bpetya75 2014.10.30. 10:31:54

@Zka:

Szerintem ez hasonló lehet, mint nálunk, erdőmérnököknél az egyetemi matek. Ahhoz, hogy a kitermelendő vagy kitermelt faanyag mennyiségét meghatározzuk vagy kerítés folyómétert, esetleg csemeteszámot adjunk meg, nincs szükség deriválásra, integrálásra, pláne differenciál geometriára. Ezek szűrőként funkcionáltak, illetve ezekre lehetett később ráépíteni egy kis műszaki gondolkodást. Közvetlen haszna nem volt, de áttételesen mégis hasznos.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.30. 10:32:43

@Kövérmadár [swe]: ja és a közterületen történő jegesmedvetámadások száma is csökkenőben van.

fhdgy 2014.10.30. 10:33:49

@Zka: Szerinted egy programozó tud programozni algebrai ismeretek, szemlélet nélkül? Ha azt mondod, hogy igen, akkor nem tudom, hogy Te ki vagy, de azt tudom, hogy biztos nem programozó.

Én nem tekintem programozónak azt a valakit, aki le tud írni egy pár soros programot és még véletlenül működik is! A programozás ott kezdődik, ahol sok programsor van, sok programmal, sok funkcionalitással és az egész együtt is működik.

Láttam nagy "rendszerek" forrásait, amit jellemzően elektromérnökök követtek el. Olyan volt, mint amikor én tákolnék össze egy panelt.

Ha ennél konkrétabb dolgokra is kíváncsi vagy, akkor folytassuk inkább privátban!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.30. 10:33:58

@Réka ‎:
Hiaba na, mar Svedorszag sem a regi :)

@Zka:
Ez csak komoly lehet, mert viccnek tul durva :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 10:41:52

@fhdgy:
" egy programozó tud programozni algebrai ismeretek, szemlélet nélkül? "

emlékeim szerint igen. maximum egy kis logika kell hozzá. legalábbis az én időmben így volt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 10:44:13

@fhdgy: az említett szemléletre kb születni kell és nem lehet megtanítani. Nem hiszem, hogy algebra ismeretekkel pótolni lehetne. A legtöbb programozói feladat önmagában hihetetlenül egyszerű, ami bonyolult, az a rengeteg apró feladat korrekt együttműködésének biztosítása, az ügyfél követeményeinek való megfelelés, karbantartható, stabil, bővíthető kód létrehozása. Ennek se látom, mi köze van az algebrához, sokkal inkább józan paraszti ész, szakmai tapasztalat és előrelátás.

Tákolni valóban mindenki tud.

Programozni szoktam, de nem nagyon tekintem már magam programozónak, mert a legtöbb nyelv, amit ismerek, kimúlt már alólam és nincs sok kedvem újat tanulni. A szemléletem és szakmai tapasztalatom viszont adott és a piacon hasznosítható, méghozzá jó pénzért.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 10:46:05

@Nelossel: ez akár az én sztorim is lehetne, papíron magasépítész vagyok, de valójában autodidakta ITs :)

Thargoid 2014.10.30. 10:46:07

@Babette.: Kicsit naív az a hirdetés... nem tudják mi kell nekik, csak találgatnak.
Én rengeteg ilyen embert ismerek (magamat is beleértve), de szinte kizárt, hogy az a cég amelyik így hirdet meg is tudja fizetni azt akire szüksége lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 10:50:58

@bpetya75:
hát mi is tanultunk közgazdaságtant egy félévig. akkor tuti biztos lettem benne, miért nem akartam sose közgazdász lenni.

Kaksi Kapitány 2014.10.30. 10:55:57

@fhdgy: Teljesen egyetértek. A legtöbb ember azt hiszi ha valaki a szoftveriparban dolgozik, akkor kötelezően minden kérdésre tudnia kell a választ. Pl desktop supportnak kb. annyi köze van a szoftver-fejlesztéshez mint nekem a hold túlsó oldalához.

Olyan mint az otthon előszeretettel használt informatikus képesítés a gyakorlatban szerintem nem létezik...

fhdgy 2014.10.30. 10:56:06

@Babette.: Megnézném azt a programozót, aki "maximum egy kis logikával" meg tud oldani, mondjuk csak egy kis lineáris programozási feladatot, pl. duál simplex feladványt.

2014.10.30. 11:00:39

@maxval birca hozzászóló: Csak arra, hogy nem kell úgy beállítani, mintha egész Mo. felsorakozott volna OV mögött. Mert ez faszság.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 11:05:45

@fhdgy: ismét felteszem a kérdést: milyen IT szakterületen van szükség ilyen megoldásokra?

fhdgy 2014.10.30. 11:05:57

@Zka: az algebrai tudást, szemléletet igen is lehet tanítani, csak nem mindenkinek! Amikor ilyeneket képeznek, azt úgy hívják, hogy matematikus képzés!

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 11:07:36

@fhdgy: nem tudom, én olyat nem tanultam. utánaolvastam, de túl kevés volt benne az értelmes szó:D

DieNanny CH 2014.10.30. 11:07:50

@fhdgy:

Hát, pedig ez engem jobban érdekel, mint a politikai hitvita...
(Igaz, egyikhez sem értek...)

swGuru 2014.10.30. 11:08:44

"(Mivel nem ez a blog témája, ezért nem fejtem ki, hogy milyen tapasztalataim vannak nem IT-végzettségű, de kimondottan intelligens, emberek által írt programkódokkal kapcsolatban. :) ) Szóval az IT keresett terület hazánkban is, de szinte bárhol máshol is, így tehát nincs közvetlen ösztönzés a távozásra, viszont annál nagyobb a lehetőség."

No, akkor kezdjuk azzal, hogy en 1983 ota programozok aktivan, amikor meg nem lehetett igazan IT vegzettseget szerezni. A felsofoku IT vegzettsegemet 2013-ban szereztem meg, ezzel unnepelve 30 eves szakmai multamat :-)

Az IT valoban keresett terulet Magyarorszagon, kiveve, ha az ember elmult 40. Akkor mar a kutyanak sem kellesz. Ha megis kellettem volna valahol, azt mondtak, attol fugg, mennyit kereske, hogy mennyit tulorazok. Pedig amit 8 oraban nem tudsz megoldani, azt mar utana sem, viszont masnap, friss fejjel pillanatok alatt.

Mostani munkahelyemen Angliaban a tapasztalatokbol kiindulva kimondottan az idosebb, tapasztalt embereket keresik.

Esetemben tehat volt osztonzes a tavozasra, evekig tanultam az angolt, tekintve, hogy a UK volt a celorszag. Immar tobb, mint egy eve elek itt, es mivel minden hidat felegettem magam mogott, nem motival egy esetleges hazateres, muszaj maradni, ez pedig elore visz.

swGuru 2014.10.30. 11:11:16

@fhdgy: Megneznem, hany szazaleka a programozoknak talalkozik egyaltalan ilyen dual simplex feladattal...
Tobbsegeben egyszeru algoritmusokra van szukseg, valamint felhasznaloi feluletekre. Ha te minden nap ilyeneket irsz, nagyon sajnallak.

fhdgy 2014.10.30. 11:12:42

@Kaksi Kapitány: Én sem tudom, hogy milyen a hold túlsó oldala!

Azt viszont látom, hogy nem csak a software-iparban dolgozóktól várják el, hogy mindent tudjon. Ismerek cégeket, akik a lehető legtermészetesebb dolognak tartják, hogy egy rendszergazdának vagy hardware-esnek is mindent kell tudni, amiről ők azt hiszik, hogy "informatika". Teljesen felháborodnak, amikor azt mondom, hogy nem vagyok rendszergazda, nem vagyok webdesigner, nem vagyok számítógépes grafikus, nem tudok számító géppel ( sem ) zenét szerezni. Napestig folytathatnám.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 11:17:13

@fhdgy: ez tipikus probléma. Az összes rokon gépét és szar vírusos oprendszerét nekem kell javítgatnom, pedig nem értek hozzá és még utálom is :) Pedig hát nagyon sok IT szakterület van és sokuknak semmi közük egymáshoz. Valószínűleg azért sem értem, hogy neked mire kell a matek a programozáshoz, te meg azért nem érted, hogy nekem miért nem kell.

fhdgy 2014.10.30. 11:18:36

@Zka: Szerinted pl. a fordítókba az Isten teremtette bele a legkülönbözőbb matematikai függvényeket?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 11:21:44

@fhdgy: nem értem a kérdést. Én pl nem írok fordítókat, ahogy a programozók 99%a sem. Ügyviteli alkalmazásokat írok. Matematikai szempontból csúcsnak számít, ha törteket kell összeszorozni.

Thargoid 2014.10.30. 11:23:04

Az, hogy valaki egy adott speciális feladat programkódját meg tudja-e írni fejből teljesen lényegtelen és hiteltelen információ - biztosan találnék valamit, ami már nem menne, mert kívül esik a mindennapi rutinon, hobbi, érdeklődési körön stb.
Viszont ahhoz, hogy valaki egy bonyolultabb feladatot és folyamatot egyáltalán megértsen, ami le van írva, pl. formálisan Z-ben, igenis kellenek a megfelelő szakismeretek, pl. matematika, halmazelmélet, mátrixok, statisztika stb. Geometria és társai inkább 3D, de ott sem mindenhez. A lényeg, hogy legyen feleleveníthető és fejleszthető tudás, nem az, hogy az most ebben a pillanatban elérhető-e. "Good Will Hunting" csak a mesében létezik - onnan indul a dolog, hogy el kell tudni olvasni és értelmezni a jelöléseket...

bpetya75 2014.10.30. 11:30:03

@Babette.:

Hehe. Nekünk volt egy félév építéstan, egy félév vízépítéstan, két félév útépítéstan (ebből szigorlatoztunk is, egyetlen beírt uv-m :-P), aztán 1-1 félév makro- és mikroökonómia. Visszatekintve egyedül az építéstant gondolom nettó baromságnak, a többinek a minimálistól a nagyon kevésig terjedő haszna azért volt.

Thargoid 2014.10.30. 11:31:07

@fhdgy: Ezek nagyrésze a beépített lebegőpontos feldolgozóegységére épít a processzornak, már rég nincs sok köze a fordítóhoz, gyakorlatilag függvények behelyettesítése közel azonos hardver műveletekkel. A könyvtári függvényeket pedig 2-3 cég csinálja összesen az összes létező fordítóprogramba, pl. Dinkumware és Rogue Wave, meg egy két cég saját back-endet biztosít, pl. Intel és ARM.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 11:34:29

@Philosoraptor:

A politikailag aktívak mellette állnak ki többségükben. Ezek egy része eleve fideszes, más résznek meg a Fidesz a kisebbik rossz.

A passzívaknak meg jól van ez így,

fhdgy 2014.10.30. 11:34:29

@swGuru: A duál simplexet példaként írtam! De mint matematikus, aki számítástechnikával ( nem véletlen, hogy nem informatikát írok ) , programozóként ( nem véletlenül nem informatikust írok ) foglalkozom! Ha olyanokat írsz, hogy sajnálod azt, aki ilyenekkel foglalkozik, akkor nem tudom, nem értem miért swGuru ( gondolom software guru akarna lenni ) a neved.

Egyszer egy üveg konyakért írtam egy programot duál simplexre. Meg tudtam csinálni! Ettől kevesebb lennék?

A program ( software ) írásban az a szép, hogy amikor leülsz, még nincs semmi, mire felállsz, már elmondtatod Bólyai János által is elmondottakat: semmiből, egy új világot teremtettem!

Napi szinten rá vagyok kényszerülve, hogy egyszerű, kis össze-vissza adogatós programokat írjak! Nekem akkor van ünnepnap, amikor olyan programot kell csinálnom, amiért Te sajnálni akarsz!

Ne sajnálj, különben nekem kell sajnálni Téged!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 11:37:05

@fhdgy: tehát matematikus vagy, aki tud programozni. Lehet, hogy ez neked új, de a legtöbb programozó nem matematikus. Ahogy nem biológus, nem fizikus és nem is ápolónő.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.30. 11:39:55

Sracok, kitarto munkaval elertetek, hogy hianyozzon hinta...

Programozas es politika... sikitofraszt kapok :D

bpetya75 2014.10.30. 11:40:46

@Zka:

Mert a programozó, illetve programtervező matematikusokon kívül kik számítanak programozónak? A műszaki informatikusok?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 11:41:39

@swGuru: akkor te meg emleksze, milyen napokat toltenibogaraszassal, h az a szar miert nem fordult le:D

Thargoid 2014.10.30. 11:42:09

@Zka: És ne feledkezzünk meg a Software Engineeringről sem, amihez, hogy valaki matematikai vagy akár programozói ismerettel is rendelkezik csak kiindulási pont, mert teljesen más készségeket igényel - a programozás vagy éppen a matematika csak alap amire lehet építeni egy személeletet.

DieNanny CH 2014.10.30. 11:42:57

@bpetya75:

Húgomnak az egészségügyi szakközépiskolában fizikából is érettségiznie kellett... Bár nem tanultak holmi "emberi elektrolitokról"... Mindenki hülyeségnek tartotta. És még most sem érzi - 20 év után -, hogy bármit is felhasznált volna belőle.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 11:44:47

@bpetya75: "egyedül az építéstant gondolom nettó baromságnak, "

miert?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 11:46:59

@bpetya75: nem tudom, szerintem aki tud működő, üzletileg is értékelhető programot írni az programozó. Aztán nyilván vannak minőségi fokozatok (értsd: kontár vagy tehetséges) és szakterületek is ezen belül.

bpetya75 2014.10.30. 11:47:09

@Kövérmadár [swe]:

Cseszd meg Madár, neked semmi se jó?! Beszéljünk inkább a zenéről? ;-)

@DieNanny [SZ,CH]:

Szerintem nem tudjuk igazán felmérni, hogy mi az, aminek valamikor hasznát láttuk/látjuk az életünk során.

Din Serpahis 2014.10.30. 11:47:17

@fhdgy: A legtobb fejlesztesi projektben ilyesmire, hogy dual simplex nincs szukseg... manapsag szerintem a fejlesztok 90 szazaleka valamilyen uzleti rendszeren dolgozik, ami matek oda kell az az alapveto halmazelmelet, ami az sql ertelmezesehez szukseges, de igazabol meg az se.

Vannak marhara matek igenyes teruletek, mint pl a quant. dev melo penzugyi teruleteken meg hasonlok, de ide eleve matematikusokat szoktak felvenni. Viszont UI meg XML hegesztesre teljesen felesleges ilyen embereket elpazarolni.

Din Serpahis 2014.10.30. 11:47:30

@swGuru: 40 felett akkor nem kellesz, ha sima software developer vagy - nagyjabol az a HRes allaspont, hogy a fejlesztessel jaro gyros technologiai valtozasokhoz a fiatalok jobban idomulnak.

Ilyen korban igazsag szerint mar valamifele senior consultant, architect, PM etc, melokban erdemes lubickolni, azokra boven van kereslet itt is.

vivike22 2014.10.30. 11:47:44

@maxval birca hozzászóló: Nem lehetne ezt itt befejezni? A 444-en vagy a fidesz ponthu-n lehet errol vitatkozni, ott vannak elegen pro es kontra.

Kedves HA kerdezem, van e olyan megoldas, hogy veglegesen szurjek valakit? Vagy nalam nem mukodik rendesen? Kattintok a szuresre, es ha kilepek innen, majd ujra be megjelennek a hozzaszolasai.

adg 2014.10.30. 11:50:28

@Babette.: sôt, azmiaz? Még nem is hallottam ilyet...

bpetya75 2014.10.30. 11:50:30

@Babette.:

Mert semmit se tanultam belőle. A félév alatt el kellett készíteni két beadandót, na ennyi haszna volt, hogy teszteltem, mennyit számít a leadott papírkupacon lévő név. Az alattunk lévő évfolyamban az egyik srác megkért, hogy csináljam meg helyette őket. Tök ugyanaz lett leadva. Az enyémet 4-4-re, az "övét" 4/5-5-re értékelték.

Thargoid 2014.10.30. 11:51:40

@bpetya75: Programozó (akárminek is hívjuk) az alap szint, ahhoz valóban kell készség, akár hobbi szinten, kitartás és sok idő. Lehet valaki nagyon jó ebben úgy, hogy rendszertervezésre nem igazán alkalmas, vagy nem tud kommunikálni megfelelően a felhasználók nyelvén stb.
Egy szoftver mérnöki ismeretekkel rendelkező fejlesztő képes megismételhető és tervezhető fejlesztési és minőségbiztosítási menetet létrehozni ami elengedhetetlen (lenne!) komolyabb projektekhez. A valóság persze, a szinte teljesen ad-hoc szoftverfejlesztés a mai napig, utólag ledokumentálva, ha egyáltalán...
Tudtom az angolszász országokban valóban mérnöki ismeretekkel rendelkező szoftver mérnök szinte nem ismert vagy létezik MO-n (itt is ritka, mint a fehér holló), leginkább valóban programozót értenek alatta...

bpetya75 2014.10.30. 11:53:40

@adg [Au, Darwin]:

Melyik szót nem érted Hombre? A nettót vagy a baromságot? :-P

@Zka:

Fene tudja. Asszony előző munkahelyén elég sok szívás volt abból, hogy nem volt eléggé rendszerszemléletű a fejlesztés. Bár asszem inkább befogom, nem értek hozzá.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 11:56:12

@adg [Au, Darwin]: en nem tudom. de szerintem a vizepites is a vizilok ak valo, h tudjak, hogyan kell feszket rakni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 11:57:01

@bpetya75: attol meg nem biztos, hogy baromsag...

adg 2014.10.30. 11:59:44

@bpetya75: az epitestant, hombre. Sose hallottam ezt meg. Ez ilyen "hogyan kell epitkezni" targy? Hol tanultal ilyet, ha publikus?

bpetya75 2014.10.30. 12:02:06

@Thargoid:

Köszi a választ!

Tök laikus vagyok, annyit "tudok" az egészről, amennyit feleségem panaszaiból felfogtam. Nagyon meglepett, hogy a rendszertervezést mennyire hanyagolták az előző helyén.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 12:02:36

@bpetya75: igencsak nem egyszerű dolog ez a rendszerszemléletű fejlesztés, a klasszikus comic jól összefoglalja:
keremkosaner.files.wordpress.com/2008/04/softwaredevelopment.gif

Itthon ehhez hozzájön a folyton és logikátlanul változó jogi környezet is. 8 év vállalatirányítási rendszer fejlesztés után én azt mondom, hogy lehetőleg bottal nem piszkálok többé olyan témát, ami a magyar közigazgatás és jogalkotás hülyeségeitől függ.

adg 2014.10.30. 12:03:36

@Babette.: a vizepites mar eleve marhasag. Hazepites, utepites, negyesmetroepites, stb, de ki epit vizet? :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 12:04:32

@adg [Au, Darwin]: ha a vonatállomás az a hely, ahol megáll a vonat, a buszállomáson megáll a busz, mi történik vajon a munkaállomáson?

Thargoid 2014.10.30. 12:05:06

@bpetya75: Ez sajnos teljesen "normális"...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 12:10:55

@Ödenburger [Hu/At]: Így van.Ott vannak pl az észtek, egy kis nyúlfarknyi nép, rettenetes szovjet "örökséggel". Asszem 2006-ban majdnem becsődöltek (nem 25 éve volt, hanem még 10 se...), viszont össze tudtak fogni és mára egy euróval fizető kis bezzegállam lett belőlük.10 év sem kellett...Ott is q nagy mexorítások voltak, de nem zavarták el a kormányt, valszeg azért, mert lehetett hinni nekik...
Ezt kéne valahogy utólérni, legalább nyomokban.Ha lesznek ilyen jelek, akkor az azt jelenti, hogy Magyarország megindul a sz@rból fölfelé.De addig...

Golf2 2014.10.30. 12:11:24

@vivike22: Nem úgy lenne korrekt hogy pár évig az eggyik dolgozik pár évig a másik? Igy is korábban halnak a férfiak

Kaksi Kapitány 2014.10.30. 12:11:24

@Din Serpahis: Ellentmondok!

Minden a mentalitás kérdése. Negyven évesen is lehetsz adaptív ha úgy állsz hozzá. A siker kulcsa szerintem az hogy nyitottnak kell lenni az új technológiákra, és nem szabad bedobozolni magad egy adott nyelvcsaládhoz. Hiszen ha így tennénk mai napig BASIC-ben programoznánk.

bpetya75 2014.10.30. 12:25:10

@Babette.:

Nem. Az építéstan nem baromság. Erdőmérnököknek oktatni, mikor még egy gravibudit se tervezhetünk, az a baromság.

@adg [Au, Darwin]:

Sopronban, kérlek alássan. Az Erdészeti és Faipari, majd Soproni, végül Nyugat-magyarországi Egyetem erdőmérnöki karán.

Amit az építészek mitudomén hány félévben tanulnak, annak egy végtelenül lebutított változatát adták elő nekünk. hogy minek, azt nem tudom. Persze vízépítéstanból se volt sok értelme a hídtervezés feladatnak, mert biztonságtechnikai okokból vagy 30 éve elkapált hídtípust kellett "terveznünk", de ott legalább csináltunk valami mérnököset. Az építéstan meg óvoda volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 12:25:12

@Réka ‎: +216

Én se értem ezt a nagy sötétségfélést.Magyarországtól kétezer km-re északra is csak annyi van, hogy kb +1,5-2 órával kevesebb a világosság.Fent Lappföldön már érthető, ha valaki nem szereti a sötétet.De bakker, kb 2-3 hónap van, amit ki kell bírni, és utána tavasztól őszig 100x-osan kárpótol érte a földrajzi fekvés.Vagyis sokkal több a világosság, mint a sötétség a kontinentális Európához képest...Lassan írok már erről egy posztot és akkor nem kell ennyit gépelni, hanem csak linkelgetni... :-|

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 12:27:29

@adg [Au, Darwin]: mo dom, a vizilo.

miert hordja a vizet a sarokba? feszkep epit.

bpetya75 2014.10.30. 12:29:18

@Kövérmadár [swe]:

Akkor beszéljen inkább a zene. Kezdetnek egy ébresztő: www.youtube.com/watch?v=CaBzi4T6h78

2014.10.30. 12:30:05

@maxval birca hozzászóló: Ezen sajnos nincsen mit cáfolni, tényleg így van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 12:31:05

@Sütemény1975: Hátőőő, ja, nem kevés igazsága van...

2014.10.30. 12:32:00

@Kövérmadár [swe]: Nem kell a politikától hidegrázást kapnod, amíg bizonyos határokon belül mozognak az emberek. Az más kérdés, hogy az összes híroldalon ezt az emberek nem tudják betartani, és átharapják egymást torkát.

2014.10.30. 12:32:35

@fhdgy: En lettem volna az a rendszergazda... Es hogy miert gondolom? Elmeselek egy sztorit. Anno sok-sok evvel ezelott sikerult majdnem 2 felevet eltoltenem az ELTE progmat szakan. 4 felev analizis, 2 felev numerikus analizis, es Isten tudja, meg hany felev linearis algabre, aopku, valszam es hasonlok. Megkerdeztem, hogy minek ez nekunk? Az volt a valasz, hogy ha olyan kornyezetben kell tesztelned, amit csak elmeletben tudsz szimulalni, nincs lehetoseg semmifele gyakorlati tesztkornyezet felallitasara, akkor nagyon hasznos lesz. Es hol van ilyen feladat? Pl. a NaSA, hangzott a valasz. Es ezen kivul? Hat, pl. a NASA... Sokan keszultunk a NASA-hoz dolgozni, ugyhogy en a masodik felev kozepen ott is hagytam a francba az egeszet... Az mar csak a hab a csucson, hogy programozasi nyelvkent az ADA-t tanultuk, a Unix/Linux rendszerekkel alig foglalkoztunk, viszont egesz elso felevben VMS-eztunk. Eljen a magyar gyakorlatorientalt informatikuskepzes...

bpetya75 2014.10.30. 12:32:36

@Zka:

Köszi, ezt elküldöm asszonynak. :-D

@Thargoid:

Ez vajon mennyivel csökkentheti a hatékonyságot? Mert szerintem nem kicsit.

adg 2014.10.30. 12:34:18

@bpetya75: ez igy tenyleg nem hagzik jol, pedig biztos lehetne ertelmesen is csinalni.

2014.10.30. 12:34:45

@vivike22: Miért kelllene befejezni? Nem írt semmi rosszat. A politika is az emberek életének a szerves része, az más kérdés, hogy Mo.-n a politika megosztja az embereket, és ugyanolyan pitiáner csatározások folynak, mint a pártok között. Egymás ellen, megosztva lehet igazán uralkodni egy népen.

"Kedves HA kerdezem, van e olyan megoldas, hogy veglegesen szurjek valakit? Vagy nalam nem mukodik rendesen? Kattintok a szuresre, es ha kilepek innen, majd ujra be megjelennek a hozzaszolasai."

Nincsen, minden oldal frissítésnél is ugyanúgy kell kattintanod a szűrésre.

vivike22 2014.10.30. 12:43:46

@Golf2: Ha ebbol a szempontbol nezzuk, a 10 ev hazassagunk alatt en dolgoztam tobbet, egy eve nem dolgozok. De mi nem igy nezzuk.
A ferjem szerint az, hogy en itthon vagyok, a szabadidonket egyutt tudjuk tolteni, barmikor jon haza tud meleg etelt enni es tud elvinni, neki tobbet er, mint az hogy dolgozzak.

Mighty Duck 2014.10.30. 12:43:46

@geegee: Ebben a témában akkor ítélkezzen bárki, ha már élt ott. Nem mindenkinek bírja a szervezete és bármilyen hihetetlen, nemcsak a sötét, de a nappal is tud probléma lenni. És nem csak a sarkkörön.

vivike22 2014.10.30. 12:43:46

@Philosoraptor: Mert szerintem ez az oldal nem errol szol. Ezert csak.

Egy felhasznalomat mar torolnom kellett a HA blog miatt, hat egyszeru, nem kell ide jonnom azt hiszem. Mar hinta miatt tartottam eleg hosszu szunetet, jobb lesz, ha tenyleg nem is nezek vissza.

Tanatonak nagyon koszonom a privat segitseget igy a nyilvanossag elott is!

Tovabbi szepeket mindenkinek.

bpetya75 2014.10.30. 12:53:44

@adg [Au, Darwin]:

Nincs értelme. Ezelőtt 20-30 évvel egy okleveles erdőmérnök még tervezhetett erdészeti feltáróutat, meg talán egyszerűbb vadászházakat is. Ilyen opció már egy jó ideje nincs. Meg kéne reformálni itt is a képzést, mint annyi más egyetemi karon. Az értelmetlen tárgyak helyett mondjuk gyakorlatiasabbá lehetne tenni az oktatást. Nem is beszélve a kutatásról, amivel jóval többet kéne foglalkozni az ország egyetlen ilyen jellegű karral "büszkélkedő" felsőoktatási intézményében.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 12:55:47

@Mighty Duck: Egyetértek, én éltem ott családostul.Semmi baj nem volt se a sötéttel se a világossal.Már úgy értem, hogy minden ellen lehet védekezni...De tény, lehet olyan ember, akinek egészségileg nem megfelelő.Viszont nem ez szokott lenni a jellemző, hanem sokkal inkább az általános szűklátókörűség...

adg 2014.10.30. 12:57:32

Na vegre valami jo is tortent ma. Sikerult eltuntetnem ezt a nyomi fuzetlapot a kepernyo szelerol. Micsoda boldogsag. :)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.30. 13:01:31

@adg [Au, Darwin]: bocs, ha elrontom, de szerintem központilag tűnt el, mert én nem csináltam semmit és mégsincs már ott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 13:01:33

Akkor már sokkal érthetőbbnek mondanám, ha a hidegtől tart valaki az északi országokban.Az télleg igaz, hidegebb van télen is, jelentősen is akár és a nyár is csak egy max. 3-7, 1 hónap; a magyar 4-5 hónappal ellentétben.Én 25 fok felett már nyárnak számítom, az meg odahaza simán lehet már május elejétől egészen szeptember végéig.Még ha nem is folyamatosan...

2014.10.30. 13:01:51

Annyi kiegeszites hogy Tajvanon nem konnyu angoltanarkent elhelyezkedni, bar lehet hogy konnyebb mint Spanyolorszagban. Errol talan Chang tudna tobbet meselni. Kina egyes reszein (pl. Eszak) vagy Thaifoldon lehet allitolag konnyen elhelyezkedni csak azert mert feher vagy, de ott a fizetesek is nagyon alacsonyak. (Ugy ertem azoknak akik nem anyanyelvuek es / vagy nem kepzett tanarok, csak azert veszik fel oket mert feherek. Kepzett / tapasztalt / anyanyelvu tanarok kereshetnek jobban.)

fhdgy 2014.10.30. 13:03:01

@Ödenburger [Hu/At]: Sajnálom, hogy nem volt szerencséd az ELTE-vel! Én Szegeden végeztem "matematikus / programtervező /"-ként ( istókzöccs, így van a diplomámban!!!) , már nagyon régen, az első fecskék között. Akkor még nem is volt programozó matematikus képzés, csak egységes, öt éves egyetemi képzés.

Igen, sok mindenre megtanítottak bennünket, ami szerintem igen is, szükséges volt. Arra is megtanítottak bennünket, hogy akár egy "üres" ( no, majdnem üres ) gépből is elindulva, ha kell fordítót, szerkesztőt ( nem szövegszerkesztőre gondolok ) is csináljunk!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 13:03:37

@adg [Au, Darwin]: Van olyan is, ahol pingvin volt.
Nem értem én se, ez bug vagy featúre? :D

Oké, van ez a követés dolog, de had döntsem már el én, hogy követem-e vagy se, nem tukmálják már az emberre.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 13:06:38

@geegee:

Az észteknél hatalmas nemzeti egység van, mégpedig xenofób, kisebbségellenes alapon. Náluk nincsenek is valójában különböző pártok, a fő pártok mind nagyjából ugyanazt mondják, apró másodlagos különbségekkel.

Mivel a lakosságnak csak a kétharmada észt, így a fő közös pont a kisebbségellenesség (ez oroszellenesség a gyakorlatban, hiszen a kisebbségiek 90 %-a orosz).

Szóval náluk minden megtehető oroszellenes szólamokkal.

bpetya75 2014.10.30. 13:06:52

@Lex D'Arquebus:

Gonosz vagy :-P

@fhdgy:

Asszony is ott végzett, igaz nem olyan nagyon régen.

adg 2014.10.30. 13:06:53

@bpetya75: hat a tervezoi jogosultsagok korul volna mit reformalni, az biztos. Szivnak a foiskolat vegzett mernokok is, azok sem igen trrvezhetnek egy kerti budit sem. A masik oldalon viszont jo volt ez nekunk, tobb munkank volt. De ha rajtam mulna, nem lenne eloirva egyetemi vegzettseg kisebb epitmenyek tervezesehez. De ez mar nem mulik rajtam...

@Babette.: ez eleg faraszto :)

2014.10.30. 13:07:28

@vivike22: Szerintem erősen túlreagálod a dolgot. Még egyszer mondom, a politika fontos, mert befolyásolja a jövődet (is). Az, hogy Mo.-n a politizálás abban merül ki, hogy egymást ocsárolják a pártok és az emberek, még nem jelenti egyben azt is, hogy ennek így is kell működnie. A teljes elzárkózást, a Mo.-i tapasztalatok alapján megértem. Ha csak a poszttal kapcsolatban lehetne írni, fele ennyi hsz. sem születne. Ha csak a határátkeléssel kapcsolatban születne hsz., akkor is kevesebb hozzászólás érkezne. Szerintem ez egy közösség, és mindenki másról szeret beszélni.

Hintát nem kell komolyan venni, vagy esetleg szűrőd minden egyes alkalommal. :)

tucano 2014.10.30. 13:07:47

@Thargoid: ööö, büszkén jelenthetem ki, hogy ebből a kommből egy büdös szót sem értettem, pár kötőszón és ragon kívül.

tanato 2014.10.30. 13:08:40

@vivike22: Nagyon szívesen ,máskor is adok netes "elsősegélyt".
Persze politika az minden blogon van majdnem,csak nem szabad hogy eltérítsék tartósan a témát arrafelé.Hogy Hinta meg kicsoda valójában azt csak a nagy ég tudja.

Igaz Barát 2014.10.30. 13:11:08

@fhdgy: Minket annó, még középiskolában, halálra kínoztak a struktogramokkal. Senki nem értette, mi a búbánatért kell egy egyszerű feltételt vagy hátultesztelő ciklust lerajzolni kódolás helyett.
Sokkal később jöttem rá, hogy valószínű ennek köszönhetem, hogy készség szinten jönnek az alapvető kódolási technikák, nem kell gondolkodnom fél órát alapdolgokon. De ugyan ilyen volt a Boole algebra is.
Valami hasonló lehet a helyzet a komolyabb algebrai dolgokkal is. Nem látni az értelmét, csak nagyon sokat tud segíteni a munkádban.

adg 2014.10.30. 13:11:41

@Lex D'Arquebus: unnepronto. Pedig hogy orultem mar...

@Zka: na ez mindjart jobb hozzaallas. :)

m.youtube.com/watch?v=sDSud7vAH_0

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 13:18:24

@Kövérmadár [swe]: naaa, te se szereted annyira azt a hideget.
a buszmegállóba is bevezették a fűtést? :-)
nekem nagyon erős emlékem az, hogy fázom. állandóan, megállás nélkül, remény nélkül, hónapokig, egyik betegségből a másikba vergődve. és Pest még csak nem is Svédország. :-)
egyébként van sapkám itt is. este kell a motoron, van vagy 15 fok. van valahol kesztyűm is, valamelyik táska mélyén, mindig meg akarom keresni, de valahogy mindig elfelejtem napközben. szerencsére nem kell este nagyon messze menni általában. de nemrég a naplementenézés valamelyik vulkán tetején (csakis az jöhet szóba, amire fel lehet döngetni motorral, és sokra fel lehet, a mobiltornyok miatt) iszonyatos vacogásba fulladt, és még vissza is kellett jönni. na ennél ne legyen hidegebb, olyan 10-13 fok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 13:23:07

@Dragonlady (now in Indonesia): fura, én pont a 10-15 fokot nem bírom. 0 alatt nem nagyon szoktam lebetegedni, csak az átmeneti időben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 13:33:15

@Zka: de nappal ne legyen 10-15 fok nekem!
szerintem az az időszak azért necces, mert általában hirtelen jön, és olyan nyúlós, nyálkás, kicsit esik, kicsit mégsem tud lenni. ráadásul szerintem a bacik jobban tobzódnak benne, mint a mínuszokban. de ez lehet, hogy nem is igaz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 13:43:50

@puhacica: wazz úgy röhögök, hogy magamra borítottam majdnem a forró gyömbérteámat :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 13:50:44

@adg [Au, Darwin]: a múltkori beszélgetés után kicsit utánanéztem, olyan baromság van most, hogy ha főiskolai végzettséggel valami miatt kiesel a kamarai tagságból, nem kapod meg simán újra. valami homályos egyenértékűségi vizsgálatnak vetik alá a diplomádat, és esetleg utána.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 13:59:43

@bpetya75: gravibudi?? :-)
ez az, amire tippelek?

qkuc 2014.10.30. 14:04:46

@Ödenburger [Hu/At]: Bár nem programozó vagyok, de az ami az egyetemen tananyag és a valóság között voltak széles repedések, :D. De azért hazudnék, ha azt állítanám nem tett hozzá a tudásomhoz sokat, csak hát itt is eltérés van a katedra és a való vilg között ...

bpetya75 2014.10.30. 14:11:35

@Dragonlady (now in Indonesia):

Szerintem kellően jó fantáziával megáldott női hölgy vagy, szóval: igen :-P

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.30. 14:14:36

@Igaz Barát: ugyanez, így ugyanis nem egyes programnyelveket tanítottak meg, hanem egy problémamegoldó, programozói gondolkodást. Könnyebben adoptálsz új nyelveket, mert az elvek megvannak, csak rá kell fektetni az adott nyelvre, és időközben kiismerni annak baromságait, meg adottságait. Persze később aztán jött az OOP, amit külön bele kellett ágyazni az elvrendszerbe. Ez egy készség, hogy tudsz-e így látni, vagy megtanulod, hogy 10 print "hello" 20 goto 10. :)

négyzet 2014.10.30. 14:14:43

Így kezdődhet egy kozmopolita élet.
Elmegyünk egy másik országba, ahol adnak munkát. Megtanuljuk valamelyest a nyelvet, ha tetszik, maradunk, ha nem tovább pattanunk. Ha úgy van kedvünk, hazajövünk. Itthon is nyelvet tanulunk, nyelvet tanul a gyerek. Legközelebb bátrabbak leszünk, és nem gondolkodunk úgy, hogy ahova most megyünk, annak mindenképpen az új választott hazánknak kell lenni. Szerintem nincs ezzel semmi baj. Azzal sem, ha végül maradnak. Vagy majd mennek, ha a gyerek iskolás lesz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 14:20:24

@bpetya75: mindenhol ez a baj, a gyakorlatiasság teljes hiánya. tanárképzés dettó. de elméleti faszságok minden mennyiségben. persze, az olcsóbb, meg "egyszerűbb".

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 14:21:18

@bpetya75: van olyan budi, a Mír űrállomás kivételével, ami nem gravitációs alapon működik? :-D

négyzet 2014.10.30. 14:27:34

@vivike22: én megértelek. Szűrök minden nap, amikor ide feljövök, aki annak a két tagnak válaszolgat (valójában értelmetlen, végetérhetetlen vitákat folytat), azon hozzászólásokon túlgörgetek... nekem erre nincs időm, se kedvem, hogy időelbaszó, újra és újra ismétlődő topikokat olvassak. Így nem marad sok, legalábbis a hsz-ek között. Kár, szerintem is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 14:27:35

@Mirjam2: Tajvanról csak 13 évvel ezelőttről vannak tapasztalataim, akkor elég könnyű volt, de az egész iparág illegalitásban működött. fogalmam sincs, mi a helyzet azóta, nem mentem vissza soha látogatóba.
alacsony fizetés Thaiföldön, igen, a nyugatiak egy része röhög rajta, de simán duplája a magyar fizetésnek, és még nyugatiaknak is sikerül eltartani belőle családot, két gyereket, ha nem is olyan egetverően magas szinten, de teljesen normális körülmények között. ha egyedül van az ember, simán futja belőle minden nap étteremre (rendes étteremre, nem kifőzdére), nyaralásra. itt az a gáz, hogy állandóan szigorítják a szabályokat, és elég macerás munkavállalásit szerezni, költséges az iskolák számára, és ezért sok helyen megpróbálják megkerülni, és illegalitásba szorítani az embert (ie. turistavízummal dolgozzon - na ezt most úgy sikerült megszigorítani, hogy már az igazi turistáknak is ártanak a procedúrával)

Sütemény1975 2014.10.30. 14:31:39

@Zka: ha neked ez vicces, akkor röhögjél rajta.

Din Serpahis 2014.10.30. 14:33:12

@Dragonlady (now in Indonesia): Nemileg ambivalens elmenyekrol tudok beszamolni... Maga az orszag fantasztikus, nekem nagyon tetszett, Tallinn is pazar... A tengerparttol nem messze laktam egy jacuzzis apartmanban, az utca vegeben volt egy klassz sorozo, szoval alapvetoen minden meg lett volna ahhoz, hogy jol erezzem magam :)
Angolul kb mindenki beszelt akivel talalkoztam, az emberek nagyon nytitottak es hogyismondjam jovoorientaltak. Tehat tudjak hova akarnak eljutni, es azert milyen aldozatokat kell meghozni. Elismeresre melto, na.

A bibi az atkualis projekttel es csapattal volt, attol meg mindig a hideg raz, ha visszagondolok ra :)

négyzet 2014.10.30. 14:35:37

Egyébként posztoló: ha egyenesben vagytok már, menjetek utazni egyet Skandináviába, eloszlatni a téves sztereotípiákat :) Ha a gyerek inkább introvertált, az a környezet lehet, hogy jobban bejön neki.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.30. 14:37:25

@Dragonlady (now in Indonesia): Nézd meg egyszer a repülő vagy modernebb vonat/hajó WC-jét, hogy működik és miért olyan "zajos".

Azok dekompresszió elvén működnek, nem a gravitáció miatt. ;) Igaz, ez már nagyon messze van az építőmérnökök asztalától... Szó szerint és átvitt értelemben is. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 14:39:54

@Sütemény1975:
Te figyu azért gusztustalan amit feltettél mert annak idején pártod és kormányod telipofával kampányolt a 300forintos vizitdíj ellen.

Quercus a favágó 2014.10.30. 14:40:32

@vivike22:

Ha valakinek a véleménye nem érdekel, miért olvasod el?
Aki a szűrést használja, az egyrészt intoleráns, másrészt akaratgyenge.

Igaz Barát 2014.10.30. 14:41:20

@Lex D'Arquebus: Az OOP az külön vicc volt, arra magamtól jöttem rá, mert a tanáraim se igen értették.
Erről jut eszembe, hogy mi szoktunk a kocsmában rekurzívan inni. Mindenki magát hívta meg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 14:42:27

@Din Serpahis: jacuzzis apartman? hű. lehet, hogy azért én bármilyen projektet elviselnék. najó, egy hétig biztosan :-)
bocs, hogy megragadtam a lényeget.....
szomorú, hogy ezekszerint a posztszovjet árnyékból is sokkal jobban sikerült kijönni egyeseknek, mint nekünk a privát kis legvidámabb barakkunkból.
vagy pont itt van a kutya elásva, hogy nekik sokkal nyomorultabb sorsuk volt a szovjet érában (fogalmam sincs....), és ezért nem volt kérdéses, hogy teljesen hátat kell fordítani neki?

Igaz Barát 2014.10.30. 14:42:44

@diggerdriver: Plusz volt valami internet adó ellenes megnyilatkozásuk is. Bár arra már ki emlékszik :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 14:44:25

Nekem nincs bajom vele ha másról megy a beszélgetés.
Akkor sem ha nekem érdektelen téma.
El kéne fogadni ezt a fajta ''másságot''is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 14:45:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ok, gondolom, a házi vécében sem szimplán a gravitáció viszi le az anyagot, miután eltűnik szem elől, hanem meg kell tervezni rendesen a lejtésszöget meg vízmennyiséget meg mittudomén.
csak valahogy azt képzeltem el, hogy az anyag világra hozása során nem kap szerepet a gravitáció, és ez ragadta meg néhány pillanatig az infantilis fantáziámat :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 14:48:02

@QUERCUS:
Ugyanmár.
Ez a szürés elég gyerekes dolog.
Sokkal kiváncsibbak az emberek annál hogy szürjenek.
Na most attól hogy azt mondja szür valakit még nem lesz több semmilyen téren.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 14:48:02

@Igaz Barát: internetadó. naigen. furcsa, hogy pont ezen telt be a pohár sokaknál. cinikusan mondhatnám azt is, hogy nem baj, hogy elveszik a megtakarításokat, a jövőt, az oktatást, az egészségügyet, a biztonságérzetet, a kiszámíthatóságot, csak a napi pornóhoz ne nyúljon hozzá senki. :-)

Quercus a favágó 2014.10.30. 14:51:33

@Dragonlady (now in Indonesia):

Soha ne higgy a látszatnak. Teljesen másról van szó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 14:53:02

@Dragonlady (now in Indonesia):
A lejtés is gravitáció.
Tudni kell a megfelelő lejtés százalékát.
Ha kics a lejtés ott marad az aranyhal ha nagy a lejtés akkor meg gyorsan kiszalad alóla a víz és szintén ottmarad.
Az ideális ha lebegve úszik.
Az kb a 3-5% közötti lejtés vagyis egy méterben 3tól 5milliméterig legyen a lejtésszög.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 14:53:03

@QUERCUS: simán lehet, de a látszat akkor is vicces :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.30. 14:55:11

@Dragonlady (now in Indonesia): Jól látod, a házi angol WC-ben a víz lendülete dolgozik, nem a gravitáció. De nem is ezt hívjuk "gravibudi"-nak, hanem a pottyantóst. Ott tényleg csak gravitáció van... meg bűz. :)

(Abbahagytam a szőrszálhasogatást. :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 14:56:11

@QUERCUS:
Mindenki tudja valójában miröl van szó.
a posztkommunista baliberálbolsevik ármány...
:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 14:58:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Aztán mi a lómáj ad lendületet a víznek?
A részecskegyorsító?
:)))))))))))))

Igaz Barát 2014.10.30. 14:58:36

@QUERCUS: @Dragonlady (now in Indonesia):
Ma olyant hallottam egy ismerősömtől, hogy az USA küldött ide 7000 zsoldost, akiknek az a feladata, hogy fellázítsa a tömeget.

Nem tudom, mennyi valóságtartalma van, nem szoktam az ilyen agymenésekkel foglalkozni. Csak azért írom le ide, mert tényleg furcsa, hogy mennyien kezdtek el kombinálni ezen az érdekességen, hogy pont az internetadó borítja ki a bilit.

négyzet 2014.10.30. 15:00:02

@Dragonlady (now in Indonesia): lehet persze nem emlékezni, de 2011-ben és 2012-ben is voltak tömegtüntetések (sajtószabadságért, alaptörvény ellen). Csak akkor a kormány zseniális populizmussal és megosztó politikával elérte, hogy az emberek ne akarjanak kimenni többet, vagyis hogy feladják. Ezt láthattuk a választási részvételi eredményeken is. Az internetadó elleni első tüntetésről is sokan úgy gondolták, hogy úgyis csak az a 200 ember megy majd el, és meglepődtek, hogy nem. Illetve felbátorodtak, így lehetett jóval több ember két nap múlva az utcán. És nem a pornóért. A magyar az egyik legkishitűbb és legpesszimistább nép, és a politika ügyesen játszik rá erre. Most lehet, hogy melléfogtak, de már biztos dolgoznak rajta, hogyan korrigálják a hibát...

Na ennyit a politikáról részemről.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 15:01:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ja. Nem azért hullik a hajad mert kopaszodsz hanem az a fránya gravitáció.
Ne csüggedj a padló megállítja a hajhullást.
:))))))))))))))))

négyzet 2014.10.30. 15:01:32

@Igaz Barát: figyelj, ha ilyen baromságot hallasz, nyugodtan röhögd ki.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 15:02:16

@diggerdriver: erről jut eszembe, amit mi szippantóskocsinak ismerünk, az itt a vízszállító. nincs mindenhol rendes vízvezeték, sok helyre ezek a nagy szivattyúsok visznek vizet a patakokból, otthon nagy betonmedencékben tárolják az emberek fürdéshez és minden máshoz. sok helyen a hegyekben bambuszból építettek az emberek komplett vízvezetékrendszert, hogy pl egy patak vize lejusson a faluba pár kilométerrel lejjebb. na ez is egy mekkora mérnöki munka, gravitációval mindennel együtt, még ha nem is egyetemen tanult.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.30. 15:04:14

@diggerdriver: Már amikor leírtam tudtam, hogy te leszel az, aki beleköt ebbe. Mindkettő kell hozzá, víz is és helyzeti energia is. Egyik sem ér szart se a másik nélkül... vagyis de, ebben az esetben pont azt ér.
Szerintem írj erről is egy posztot. :)

Igaz Barát 2014.10.30. 15:04:19

@négyzet: Áááá, nem röhögök. Hangosan semmiképpen. Bólintottam és tereltem a témát, nehogy meg kelljen hallgatni hozzá az ideológiát is. Öreg vagyok én már bohócnak, hogy mindenféle agymenést hallgassak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 15:07:10

@négyzet: bocs, ez a pornós beszólás részemről tényleg cinikus volt, talán túl messze mentem.
nem tudom, ha otthon lennék még, lenne-e még energiám, kedvem, stb tüntetni menni akármiért is. simán megértem a belefásulást is valahol. és nagyon pesszimista tudok lenni.

2014.10.30. 15:07:13

@Sütemény1975: Páran már rebesgetik, hogy itt aztán micsoda nagy forradalom lesz. Nah ez a vicc. :D

2014.10.30. 15:08:16

@Dragonlady (now in Indonesia): Koszi az infokat, persze relativ hogy kinek mennyi penz sok / keves. Mikor mi nezegettunk, nekunk az atlagos kinai / thai berek nagyon kevesnek tuntek; voltak mindket helyen jobban fizetett allasok, de azokhoz mar vegzettseg, gyakorlat stb. kellett. Az itteni ukran kolleganom (mellesleg ma volt az utolso munkanapja, visszakuldtek, nem tudtak meghosszabitani a vizumat) azt mondta hogy o 6 evig dolgozott egy kinai egyetement ezer dollarert havonta, viszont szallast kapott ingyen ami a kampuszon volt igy kozlekedesre alig kellett koltenie es csak heti 14 orat dolgozott. Mindenki maga tudja eldonteni hogy neki az ezer dollar sok vagy keves.

Tajvanon neztunk sok hirdetest, egyreszt kimondottan amerikaiakat kerestek vagy amerikai akcentust, masreszt nagyon kompetitivnek tunt, gondolom mivel jobban fizetnek mint Kina nagy reszen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 15:08:22

@diggerdriver: nyitok egy padloaruhazat es igy fogom arulni...

2014.10.30. 15:11:27

@Dragonlady (now in Indonesia): Mi lenne, ha az alkoholt akarnák megadóztatni még jobban? :O

bpetya75 2014.10.30. 15:13:04

@Igaz Barát: @Dragonlady (now in Indonesia):

Mindig van egy utolsó csepp. Ha külső befolyásra történtek a dolgok, az úgyis kiderül, mert akkor nem lesz tartós a hevület szerintem.

Szóval el lehet ütni olyan faszságokkal, amit süti belinkelt, de nem a fészbukról van szó, meg az ilyen-olyan játékokról. Kicsit túlnyerték magukat a fiúk az idei három választáson, és azt hitték, hogy most aztán simán átmegy minden. Nem voltak erre felkészülve, látszik a szánalmas makogásukon. "Ez nem internetadó, hanem a távközlési adó kibővítése. A szolgáltatók nem fogják átterhelni, különben is levonhatják a társasági adó 1/12-éből(?). A bevételt az internet szélesebb körű elterjesztésére fogjuk fordítani. Illetve nem is, mert a rendvédelmiek bérfejlesztésére. Vagy mégis inkább az internetre. Vagy izé..."

bpetya75 2014.10.30. 15:14:43

@Dragonlady (now in Indonesia):

Nagyon jól tudod, hogy mire gondoltam, kis hamis ;-)

Quercus a favágó 2014.10.30. 15:16:05

@Dragonlady (now in Indonesia):

A minap leírtam Gyöngyikének, miről van szó. Az internet adó is ennek a része.
Magyarországon balhé(tüntetés) mindig akkor van, mikor valamilyen gazdasági érdek azt megkívánja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 15:17:47

@Mirjam2: naigen. valahol te is röhögsz az ezer dolláron, mert átszámolva kevés, de Thaiföldön simán jól lehet élni belőle. még Magyarországon is jól lehetne (245 ezer ft, ha tényleg ennyi kézbe mármint). simán fenntartható a dolog, lehet megtakarítani, nem kell megszakadni, nem kell hatalmas kompromisszumokat kötni, szar helyen lakni, túl sokat nyelni, lehet élvezni. nem spórolásra való, ennyi. nem az van, mint Tajvan volt, hogy az embert halálra dolgoztatják, egy évig ki lehet bírni, mert annyi sokat lehet spórolni. inkább az a gáz, hogy ez kb 8 éve ugyanennyi mint kezdőfizetés, közben azért volt egy kis infláció.

bocs, muszáj aludnom, további kellemes szarakodást és pornózást :-D

qkuc 2014.10.30. 15:20:37

@Kövérmadár [swe]: Van igazságod, bár engem "érint" a téma, de a szabadnapomon nem akarok egy centit se a munkámról még érintőlegesen sem beszélni. Inkább beszéljünk a helyi karácsonyi sütikről, :D.

Quercus a favágó 2014.10.30. 15:23:22

@bpetya75:

Gyurcsányék 2006-ban rábólintottak a Déli Áramlatra, pár nap múlva kiszivárgott az öszödi beszéd, és volt egy kis balhé.
Orbánék egy pár hete rábólintottak a Déli Áramlatra, pár nap múlva kiderült, az USA szerint a magyar politikusok korruptak, na meg volt egy kis balhé(tüntetés).

Az újságíróknak alapból nem szabad hinni. Egy részük ugyan is a titkosszolgálatoknak dolgozik. Mindenütt a világon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 15:24:56

@Philosoraptor: mennyi adó van perpill az alkoholon és a cigarettán? áfa, jövedéki bizbaszok meg minden?
mennyire jön ki egyébként egy átlagos csomaggal vagy mobilnettel egy gigabájt ára Mo-n? egyáltalán nem vagyok képben, hogy ez mekkora baromság úgy objektívan. mert azt számoltam csak úgy magamnak, hogy a mobilnettel itt perpill én egy gigáért 3 dollárt fizetek a cégnek, 10% áfa.
szerintem esetleg annak lenne értelme, hogy mittudoménhány gigabájt korlát után legyen valami plusz adó (az úgyis tényleg torrent vagy pornó....)
tényleg alszom :-(

2014.10.30. 15:25:02

@Din Serpahis: Itt jon be az amit mar parszor megbeszeltunk a blogon, hogy az expat, valaki aki ideiglenesen lakik egy orszagban mert ott dolgozik, az nem ugyanaz mint egy bevandorlo aki ott tervez letelepedni. Mi pl. expatok vagyunk most a Kozel-Keleten, mi sem es a kollegaink 99%-a sem beszel vagy tanul arabul, mivel nem tervezunk itt maradni. Viszont ha az a terved hogy integralodni fogsz egy tarsadalomba, helyi ovodaba fogod jaratni a gyereket, munkat keresel ott stb., akkor nagyon is alapveto hogy tanuld a nyelvet - foleg ha olyan orszagrol van szo ahol koztudottan kevesen beszelnek angolul.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 15:26:16

@vivike22:

S mi a gond? Ez valami kádári örökség, hogy a politika csúnya dolog és rendes emberek nem "piszkolják" be vele magukat.

Csinálj egy blogot, csak te szólhass hozzá, s nem kell szűrnöd aztán.

vivike22 2014.10.30. 15:26:16

@Philosoraptor: Nem hinnem, hogy tulreagalom a dolgot. Nap mint nap ugyanezt olvasni, sok blogon mar kozoltek bircaval, hogy huzzon vissza a sajat blogjara inkabb, mindenhol eleguk van belole. Ha ilyen szintu politikai eszmefuttatasokra lennek kivancsi, politikai blogokat olvasnek, ill olvasok is. A haratatkelore kikapcsolodni jovok, akkor is, ha neha itt is elfajulnak a dolgok.

Nem tudom, hogyan reagalna le a tarsasag, ha minden nap 15-szor beirnam hogy a fidesz egy rablobanda, lezer jani meg plane, gyurcsany meg mar jo hogy elment a picsbe libas gordonnal egyutt, csak ezt kicsit kulturaltnak hangzo kontosbe bujtatnam.

Mert itt errol van szo, nem masrol birca eseteben. Es mar ezt marhara unom.

Nem is pazarlok bircara tobb gondolatot sem, nem is erdemes.

Nigro notanda lapillo 2014.10.30. 15:26:22

@négyzet: ezt én is pontosan így gondolom.
van valamilyen mód egy nick véleges szűrésére, az összes blog összes posztjàban?

qkuc 2014.10.30. 15:28:56

@Zka: Ezek voltak 5 évig a mindennapjaim, még mindig fetrengek ettől a képvicctől, :D.

2014.10.30. 15:32:08

@Dragonlady (now in Indonesia): Ooo... Jelentem, ritkan nezek internet-pornot (oke, remelem nem nekem szantad az utolso megjegyzesedet :)). Foleg azota nem nezek miota olyan helyen elek ahol minden ilyesmi le van tiltva az interneten.

Nem akarom barkinek az erzeseit megbantani, de igen, kisse rohejesnek tartom az ezer dollar fizetest... Ertem hogy meg lehet elni belole Kinaban vagy Thaifoldon, de ennek csak akkor van ertelme ha kifejezetten ezekben az orszagokban akarsz elni. Ha azert dolgozol kulfoldon hogy penzt tegyel felre, akkor nyilvan inkabb olyan orszagba mesz ahol jobban megeri anyagilag. Ha nekem az lenne a celom hogy eppen csak kijojjek a fizetesembol, akkor mar inkabb visszamennek Londonba, ahol otthon erzem magam es ahol a barataim vannak. Gondolom ezzel a legtobb nyugati ember igy van, ezert tartjak alacsonynak az ezer dollar fizetest. De termeszetesen ha kimondottan jol erzed magad Kinaban vagy Thaifoldon az mas.

bpetya75 2014.10.30. 15:33:13

@QUERCUS:

A bolgároknál, szerbeknél nem tudok hasonló botrányról. Görögöknél se. Persze lehet, hogy ebben az esetben is az épp betelő pohárról van szó.

2014.10.30. 15:35:20

@Dragonlady (now in Indonesia): Úgy ahogy mondod.

Fogalmam sincsen, itt nem a pénzről van szó, hanem az elvről. Két dolgot tudok ezzel kapcsolatban mondani: így is eleget adózik mindenki, aki dolgozik bejelentve valahol. A másik, ezt is ugyanúgy elfogják majd lopni, mint a többi adóbevételt. Hányhatnékom van a magyar politikai elittől.

Határátkelő 2014.10.30. 15:35:24

@maxval birca hozzászóló: Ha megkérhetlek, a saját blogodon adj tanácsokat a hozzászólóknak, hogy ki mit csináljon. Itt ne.

Emellett arra is megkérlek, hogy a jövőben lehetőség szerint tartózkodj a "haldokló Nyugat, csodás Kelet" kezdetű mantráktól, mert tényleg baromi unalmas minden nap ezt olvasni. Én tiszteletben tartom a világnézeted, te meg azt tartsd tiszteletben, hogy ez NEM egy politikai blog, még ha akad is rajta szó politikáról.

Magyarul: arra kérlek, hogy próbálj az aznapi poszt tartalmi részéhez, illetve a kialakult beszélgetés menetéhez hozzászólni.

Köszönöm.

Határátkelő 2014.10.30. 15:36:13

@Nigro notanda lapillo: Nincs, pedig ahogy elnézem, igény lenne rá.

puhacica 2014.10.30. 15:36:48

@Dragonlady (now in Indonesia): pedig szerintem semmi vicceset nem irtam. de orulok, ha jokedvre deritettelek. :)

2014.10.30. 15:39:48

@vivike22: Pedig túlreagálod. Birca mostanság jobban tudja kontrollálni saját magát. Legalábbis én alapvetően kevesebb hsz.-t látok tőle, és azok sem csak a politikáról szólnak. Hogy régen mi volt, az megint egy másik dolog. Abban igazad van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.30. 15:39:56

@bpetya75:
Egy kis reggeli zuzas? :))))

@morsels:
Ezt kinyomtatom, bekeretezem es kiteszem a falra ;)

@Philosoraptor:
En mar annyitol labrangast kapok es okolbe szorul az arcom, hogy "polit...", vegig sem kell mondani a szot ;)

Ezert is szerettem uj orszagba koltozni. Semmit, ismetlem semmit, mutatom is, semmit nem tudok a helyi politikarol. Es az elkovetkezo 200 evben ez igy is fog maradni.
Legalabb akkora marhasag, mint az idojarasrol beszelni. Attol, hogy elmondom, szeretem a havat, te meg a nyarat meg ugyanugy osz van es szakad... egyszer lehet rola beszelni, megismerni a masikat, de basszus, hogy naponta ujra megbeszelni, hogy nem ertunk egyet...

2014.10.30. 15:42:15

@QUERCUS: És volt olyan, aki meglepődött ezen a felfedezésen? Mármint, hogy korruptak a magyar politikusok? Nem semmi....

Mondok rosszabbat. Egész Mo. korrupt. Sokak állításával szemben nemcsak a hal feje bűzlik, de a farka is.

2014.10.30. 15:45:00

@Kövérmadár [swe]: Ezt azért teheted meg, mert egy normális országban élsz. Érted, hogy miről beszélek, biztos vagyok benne. Nekünk azonban van egy olyan politikai elitünk, akik a szopatáson kívül máshoz nem értenek. Ne csodáld, hogy sok embernél napi téma a politika.

Thargoid 2014.10.30. 15:46:16

@tucano: Gondolom ez pont olyan, mint amikor én olvasom a röppentyűs fogyantyú előnyeit a Mercedes XYZ v Coupe-ról szóló eszmefuttatásokban :)

négyzet 2014.10.30. 15:46:34

@QUERCUS: Gyurcsány 2008-ban bólintott rá a Déli Áramlatra, nem?

Nigro notanda lapillo 2014.10.30. 15:47:13

@QUERCUS: elnézést, de ez együgyüség. A szűrés egy funkció, szelekciós lehetőség. Felettébb időkímélő. A tévében sem nézel válogatás nélkül minden marhaságot csak azért mert ott van, sőt urambocsá' még egy regényben is "szabad" àtlapozni a szàmodra kevésbé érdekes részeket...

négyzet 2014.10.30. 15:49:59

@QUERCUS: te voltál újságíró? én igen. elég sokat ismerek. mindig érdeklődve olvasom az ilyen, hogy is mondjam, érdekes gondolatokat.

Quercus a favágó 2014.10.30. 15:50:26

@bpetya75:

A bolgárok gyakorlatilag "titokban" építik a Déli Áramlatot. Tavaly februárban előrehozott választások voltak, amit tömegtüntetések előztek meg.
A görögöknél ugye megint voltak gondok.
A szerbek történelmi tradícióiknál fogva oroszbarátok.

Magyarországon meg egy dolgot kell megérteni: nincs olyan, hogy függetlenség, harmadik út. Vagy az egyik, vagy a másik nagyhatalmi érdekövezethez tartozunk. Pont. Rövidesen el fog dőlni, hogy váltunk-é.

DieNanny CH 2014.10.30. 15:56:23

@QUERCUS:

"Aki a szűrést használja, az egyrészt intoleráns, másrészt akaratgyenge."

Sajnos nálam az a probléma, hogy ha megszólítanak, akkor - mivel így neveltek - válaszolok... Ezzel tudom, magam alatt vágom a fát. Kéregetőknek, meg egyéb "megszólító emberkéknek" is nehezen állok ellent... Ha telefonon közvéleményt kutatnak, vagy el akarnak adni valamit, még én sajnálom az illetőt, mire a kb 5. mondatommal elbúcsúzom tőle... Tehát, igen, akaratgyenge vagyok, hogy nem küldöm el az ilyeneket a fenébe. De pont ezzel az intoleráns ellentéte is... ???

Emiatt szűrök. Hogy az időmet és agyamat értékes dolgokra használhassam.

Quercus a favágó 2014.10.30. 16:05:24

@négyzet:

2006-ban tárgyaltak erről Putyinnal.

Udo Ulfkotte könyve: Megvásárolt újságírók. A Frankfurter Allgemeine Zeitung haditudósítója volt. Sajnos magyarul még nem jelent meg.

négyzet 2014.10.30. 16:08:51

@QUERCUS: én 2008-ról tudok. Hogy meglepetés volt ez akkor, erre úgy emlékszem.

Ulfkottét.. hagyjuk.

2014.10.30. 16:09:03

@Dragonlady (now in Indonesia): 'a buszmegállóba is bevezették a fűtést? :-);

Erre nem tudok valaszolni leven kozeleben sem voltam meg Svedorszagnak, de azt tudom hogy Dubaiban legkondicionalt buszmegallok vannak! Egyebkent en is ugy vagyok vele pont mint te: egyik legelenkebb elmenyem gyerekkorombol (Mo.rol) a borzalmas hideg es hogy mennyire fazok megallas nelkul. Vannak ilyen emberek mint mi akik nem birjak a hideget.

négyzet 2014.10.30. 16:10:34

@négyzet: aláírni biztos, hogy 2008-ban írták alá. És utána volt valami drámai? Jah, biztos azért ment csődbe a Lehman Brothers :D

Muscari 2014.10.30. 16:14:17

@Dragonlady (now in Indonesia): na akkor csak egy rövid mondat erejéig idézem a fiamat: ha így marad az adó, akkor olcsóbb lesz kurvához járni mint pornót nézni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 16:29:28

@QUERCUS: neked is konteogenerator van a fejedbe epitve?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 16:30:37

@Dragonlady (now in Indonesia): "az úgyis tényleg torrent vagy pornó....)"

a grafikusok hangosan sikoltoz ak...

2014.10.30. 16:34:57

@tanato: Nem tudom mi lehet ennel gazabb - a felnott lanyat kiseri Svajcba tanulni a feltehetoen adofizetok penzebol finanszirozott MBA kepzesre. Kozben nevezett adofizetok jelentos resze az utcakon van orszagszerte, meg tobb ertelmetlen adofizetes ellen tuntetve. Ha ezek utan ra szavaznak az emberek, akkor tenyleg megerdemlik. Azt hiszem ez eddig a leghosszabb hozzaszolasom magyar politikaval kapcsolatban es nem szeretnek jobban belemenni ebbe a temaba, de tenyleg szomoru hogy idaig jutott a helyzet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 16:35:16

@Mirjam2: en nagyjabol aug. kozepe ota fazom. majus vegeig igy lesz.

Muscari 2014.10.30. 16:35:28

@Philosoraptor:) @négyzet: azkiaz? Ez is valami konteó elmélet?

2014.10.30. 16:37:01

@Mirjam2: Mondjuk ezert a Fidesz ellenzeke legalabb annyira hibas mint O.V., hogy nem kepesek osszeszedni magukat mar evek ota. Remenytelen, komolyan.

Muscari 2014.10.30. 16:37:17

@Philosoraptor: az előbbi szmájli véletlenül ment neked. Sajnos semmi vicces nincs abban, amit irsz...

Muscari 2014.10.30. 16:40:16

@tanato: én nem látom a kommenteket, hol vannak?

2014.10.30. 16:40:35

@Babette.: En is igy voltam vele annak idejen, az angol idojaras pl. sokkal jobban bejon nekem (persze a legjobb ilyen szempontbol Europan kivul elni). Sokan emlegetik az angol hideget, de ok vagy a kozep-europai idojarast nem ismerik, vagy az angolt nem... Messze nincs olyan hideg mint Kozep-Eu.ban, igaz hogy olyan meleg sem nyaron, de inkabb ez legyen mint hogy az ev nagy reszeben szetfagyjak.

2014.10.30. 16:44:23

@Muscari: 'csak egy rövid mondat erejéig'

Miert nem mered hosszabban idezni? :)

Mas: ma mondtad valamire hogy 'pathetic', es erre megprobaltam utananezni az eredetenek mert errol beszeltunk tegnap, es talaltam egy mai temahoz (IT) illo weboldalt: 'Pathetic Geek Stories' www.patheticgeekstories.com/ :)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.30. 16:44:42

@Nigro notanda lapillo: van.
userscripts-mirror.org/scripts/show/55919
lényegében feltelepíted a greasemonkey bovitményt a Firefoxra, majd futtatod ezt a scriptet. Úgy kell beprogramozni, hogy a szurni kivant user nevére rákattintasz és kimásolod a userid-jét (kb hatjegyu szám), majd ezt az id-t bemásolod a tiltólistára.
Évek óta nem használtam, nem tudom, még mukodik-e, este letesztelem. Havaj lesz, ha jó :)

tanato 2014.10.30. 16:45:15

@Muscari: Elvileg rajta vannak amit elküldtem,de ha nem megtalálod az eduline.hu-n a cikket.

2014.10.30. 16:52:39

@Babette.: A szopatást v. a politikát? Esetleg mindkettőt? :D

Muscari 2014.10.30. 16:52:45

@Babette.: lányok nagyon áyérzem a helyzeteteket. Itt ma mondjuk 19 fok volt, devpár nap és itt a lehűlés :-(

Én is fázom általában szeptembertől májusig, de most a munkahelyemen jó. Hűtő-fűtő klíma van, de elment belőle a gáz, így most 25 fokban dolgozunk. Ráadásul a főnököm kijelentette, hogy nem csináltatja meg, mert jó ez így. Még jeges italt is képes vagyok inni, ami csodaszámba megy nálam, hacsak nincs kint harminc fok.

2014.10.30. 16:54:26

@Mirjam2: Igen, de tegyük hozzá, hogy ők sem kínálnak alternatívát.

2014.10.30. 16:59:33

@Réka ‎: "A script "Lényegtelen" szöveggel helyettesíti a számunkra zavaró, lényegtelen kommentelők kommentjeit."

Szimpatikus. :D

morsels (törölt) 2014.10.30. 17:00:21

@Muscari:
Hat, az, hogy a CIA hasznal ujsagirokat, sot komplett ujsagokat, hirugynokesegeket, az domunetalt teny.
US Congress vizsgalta a dolgok 1976-ban, ha rakeresel a kulcsszavakra (Mockingbird CIA), akkor olvasgathatsz rola.

Mondjuk erosen ketlem, hogy azota feladtak volna eziranyu tevekenyseguket.

Aztan hogy tenyleg nyugati penzugyi hatalmak dolgoznak a CIA segitsegevel azon, hogy haborut robbantsanak ki... hat... elvileg belefer, mint ahogy egy jo konteotol ez elvarhato, de attol meg az. Konteo.

Mrs. Clayton 2014.10.30. 17:11:21

@Mirjam2: azert ne lassunk mar bele olyat ami nincs is ott
OH svajci maganegyetemen tanul, ahol a tandij kva magas
az hogy apuka, aki tortenetesen a miniszter elnok ne latogathassa meg a lanyat az kicsit vicces, az egy masik kerdes, h epp akkor kell-e latogatni, amikor epp tuntetesek vannak apuka intezkedesi ellen
a masik fele meg, h miert olyan biztos, h az adofizetok fizetnek OH tandijat, nyilvan nincs igy szerintem, az meg egy kovetkezo kerdes h a szuleinek honnan van ennyi penze erre, illetve hogy milyen osztondijat kap a kisholgy, ha kap egyaltalan
de tenykent kezelni kepzelgeseket nem kellene

qkuc 2014.10.30. 17:13:14

@Mirjam2: Ú, nem szaroztak, a szak legjobb iskolája. Neki biztosan nem lesz gond ebben a szakmában elhelyezkedni ...

puhacica 2014.10.30. 17:30:33

@Philosoraptor: napi tema, persze. de mindenhonnan ez omlik, te, aki itthon elsz, plane tapasztalhatod. es annyi blog, forum, kozossegi oldal van, ahol politizalni lehet! itt azert is jo, mert akarmekkora hulyesegekrol/barmilyen temakrol is szoktunk itt beszelgetni, amik nem kotodnek szorosan a napi poszthoz, nem mindennapos a nacizas meg libsibolsizas.

Quercus a favágó 2014.10.30. 17:32:09

@négyzet:

"Ulfkottét.. hagyjuk."

Miért is?

2014.10.30. 17:33:24

@Jess G: Persze, biztosan pont o kapott osztondijat, es ha nem (elegge valoszinu...) akkor o gyujtotte ossze a tandijra valot az elmult par evben, kemeny munkabol? Ha nem, akkor nyilvan a csaladtol van a penz, es nekik honnan van penzuk, hiszen Orban eleteben nem dolgozott, kiveve politikuskent, tehat honnan van penze... Az adofizetok penzebol. Akiknek a jelentos resze eppen az utcakon tuntet, mikozben Orban ugy ertekeli hogy most van egy kis szabad ideje igy meglatogatja a felnott lanyat Svajcban. Ha ez teged nem zavar, jo neked.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.30. 17:34:15

Van egy kedves barátom. Egyszer leírta a blogjában, hogy mivel O.V. ezt és ezt mondta ő úgy eljön Magyarországról, hogy vissza sem néz. Ennyi kész elég volt. Jó múltkorjában mint egy mellesleg megemlítette, hogy a doktorátusára otthon fog felkészülni, mert egyrészt a zenei képzés messze menőkig jobb Budapesten, mint Bécsben más részt meg csak magyarul van, ami kényelmesebb.

Egy másik barátom, aki ha kérdezik, ha nem általában a sátán birodalmának festi le Magyarországot (ha jobboldali párt van hatalmon, ha baloldali, akkor csak csökött hülyéknek a magyarokat, akiket meg kell menteni saját maguktól, hiszen genetikailag nácik, akik persze képtelenek szembe nézni a múltjukkal) és mostanában persze nagyon szégyelli, hogy magyar és undorodik mindentől, ami otthon van. Ő pedig nem rég mellesleg azt közölte, hogy az eddig mindenféle veszélyes, gusztustalan maradi és hülyék lakhelyének titulált Magyarországon vesz lakást mert az mégiscsak olcsóbb.
És itt a mai posztunk hőse. Mint valami önjelölt Ady Endre közli a nagy szavakat és próféciákat, amiből persze elmaradhatatlan a marhavagonok megemlítése. Nagy csinnadrattával-hejehujával lelép, majd megállapítja, hogy nyelvtudás nélkül nem jut semmire. És mi történik? Visszatér a kiindulási pontra, de természetesen előtte még jó hangosan megállapítja, hogy amiért elment az még mindig fennáll.

Persze ezt mindegyikük mindig megállapítja, és ha megállapította, akkor megállapítja még egyszer. Itt a Határátkelőn, a Facebook megfelelő topikjaiban, társaságban (na persze, hogy magyarok között) és a legkülönfélébb portálokon, a magyar interneten. De persze ha a magyarságukból anyagi vagy másmilyen előnyük származna, akkor felfüggesztik az undorukat pár percre.

Én meg hányok, hogy ennyire nyíltan kérkednek a gyökértelenségükkel, hogy a saját magyarságuk iránti undorukat képesek aktuálpolitikai köntösbe burkolni és az ember azon tűnődik, hogy ha nem lennének magyarok akkor mire okádnának.

Quercus a favágó 2014.10.30. 17:34:53

@Muscari:

Hát persze. A világ tele van konteo elméletekkel. Aztán jön egy Wikileaks, egy Snowden, és máris nem az a hülye,aki annak látszott.

Quercus a favágó 2014.10.30. 17:37:38

@flash.gordon:

"ha nem lennének magyarok akkor mire okádnának."

Mondjuk arra, mikor meglátják magukat a tükörben.

Nigro notanda lapillo 2014.10.30. 17:45:27

@Réka ‎: Köszönöm szépen, megpróbàlom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.30. 17:47:03

Hát ez fura volt...a kommenteket nem olvastam, szóval lehet, hogy közben kiderült, de nem értem egészen, hogy mennyi ideig voltak kinn, miből éltek meg addig, egyáltalán volt-e valamelyiküknek munkája (vagyis a posztolónak, mert ugye a kedves párjának nem), a gyerek járt-e közben helyi oviba vagy hasonlóba, miért éppen Spanyolország (a klímát leszámítva), aminek a nyelvét semmilyen szinten nem beszélik, itthonról próbáltak-e munkát keresni, vagy csak már ott...

Ja és mi szükség volt egy fél posztnyi politikai nyavalygásra erőltetett és kínos hasonlatokkal...

Quercus a favágó 2014.10.30. 17:54:15

@Muscari:

Egyébként Udo Ulfkotte a Frankfurter Allgemeine Zeitung haditudósítója volt 17 évig. Könyvet írt arról hogyan hogyan befolyásolták a titkosszolgálatok a különböző újságírókat. Hogyan írták meg helyettük a cikkeket, hogyan látták el őket "információkkal". Nekik csak a nevüket kellet ehhez adni.
Persze ez mind szemenszedett hazugság. Bár érdekes, hogy miután konkrét nevekkel, cikkekkel érvel a könyvében, még senki nem jelentette föl Németországban.

Ugyan ilyen hazugság, konteo az is, hogy a La Monde szerkesztősége a tavasszal lemondással fenyegetőzött, mert nem hagyták nekik leírni a hiteles információkat az Ukrajnai helyzetről.
A világ nyugati részén mindenkitisztességes, becsületes, szavahihető. Bezzeg keleten!

2014.10.30. 18:01:07

@Határátkelő: Letezik szuperszuro, a Homaron eletbe leptettek par honapja. Lecsekkoltam most, meg mindig mukodik (maradt vagy 10 hozzaszolas a poszt alatt, hehe). Ha ismeros vagy ott akkor tudod hogy ott egy idiota csetklub hazavagta a blogot - erre lepett az uj bloggazda, kozkivanatra. Minden posztnal latni a szurt kommenteloket, igaz nem nick nevvel, hanem csak azonosito szammal...

______________________

Quercus fenti kommentjere (bocs, nincs kedvem gorgetni):

A szuresnek semmi koze az intoleranciahoz. Te automatikusan azt feltetelezed hogy az ember politikai es vilagnezeti okokbol szurne. Akkor en coming out-olok: en a buta embereket szurnem, de nagyon, igaz csak akkor ha az egesz napot vegigcsetelik, vagyis ha tuladagolassal mergeznek. Csodalkoznal ha tudnad, kiket. :) Mindenesetre jo lenne ide is egy szuperszuro, csak akkor kerdeses hogy mi maradna, ugyanis a hataratkelesrol egyre kevesebb szo esik... Engem spec. a politika nem zavar, de nem vagyunk egyformak...

Quercus a favágó 2014.10.30. 18:02:42

@Nigro notanda lapillo:

": elnézést, de ez együgyüség."

Az együgyűség szerintem az, mikor valaki elkezd itt hisztizni a szűrésen. Ha nem kíváncsi egy nick véleményére, ne olvassa.
Ha itt mindenki kiutálhatná azt, aki neki nem tetszik, csak mimi maradna egyedül kommentelő.

2014.10.30. 18:06:02

@puhacica: Itt sem mindennapos, mert ide értelmesebbek járnak.

2014.10.30. 18:11:57

@QUERCUS: Ja persze, vannak akik itt nem "hisztiznek", hanem megteszik a hatterben, magan blogokon, mint pl. te meg Sodalis, vagy Hinta es Lukas Meier (ami sztem egy es ugyanaz). ;) De ha en szolok valamit itt, akkor jon hogy "klimaxolsz", "megsertodsz", meg "mi van, nem jo Kanada"? Na es persze ez nem kiszoritas, ugye? Mert szemelyeskedni nekem nem szabad, csak masnak, de megsertodni se szabad nekem, csak masnak. Na ne vicceljunk mar.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 18:12:36

@Határátkelő:

Ez eléggé pofátlan "kérés" volt, ugye te is érzed?

Fruka1 2014.10.30. 18:12:36

Ez a poszt nekem nagyon rózsaszín valahogy......
Kimegyek nulla (spanyol) nyelvtudással Spanyolországba, ott minden szuperül alakul, megérte, jófejek a spanyolok, munkám is van,de hát a gyerek nem tudott beilleszkedni ezért visszajöttünk hogy majd választhasson. Mi van??????
Spanyolországban (is) óriási a munkanélküliség, hagyjuk már.....ha nem tud a gyerek ott beilleszkedni , akkor itthon sem tud majd, de ne legyen igazam.
Bocsi, de ez a poszt valahogy nekem nincs rendben sehogy sem....

2014.10.30. 18:13:36

@flash.gordon: Erősen eltúlozzák a dolgot, azonban van alapja annak, amit mondanak. A mostani Mo.-ra valahogy én sem tudok büszke lenni. Bocs. De úgy látom, hogy a büszkeség helyett tanulni kellene egy kis alázatot meg tisztelet a másik iránt. Mert az nagyon hiányzik a magyar társadalomból.

Quercus a favágó 2014.10.30. 18:16:30

@cougarcat:

Én nem szűrök senkit. Van viszont legalább egy tucat ember, akinek a kommentjébe bele sem olvasok. Nem érdekel. (biztos vagyok benne, velem is vannak így sokan). De ettől még nem hisztizek itt, hogy az illető minek jár ide. Főleg nem úgy, hogy előtte kifejtettem, milyen kurva nagy liberális vagyok.. Én konzervatív vagyok, mégsem akarok innen kiutálni egy liberálist sem. Ez még Jani haverjára is érvényes, pedig tőle agytrombózist kapok.

2014.10.30. 18:17:41

@cougarcat: Eljön az az idő, amikor már nincsen mit beszélni a határátkelésről. Aki kint van, az már megoldotta magának, aki meg itthon, az meg beszerzi más forrásból az infókat. Még szerencse, hogy nincsen megszabva, hogy miről lehet írni. Épp ezért jó ez a blog.

Quercus a favágó 2014.10.30. 18:20:18

@cougarcat:

Én azt hittem már tisztáztuk,hogy semmilyen bántó dolgot nem mondtam rólad. Sem itt, sem a volt blogomon.

2014.10.30. 18:25:28

@Philosoraptor: Ez csak a belterjes csetklubnak jo, az olvasoknak nem. En olvaso vagyok, szoval...

@QUERCUS: Hat ha az hogy en "hazakopkodok", "kodositek" meg "erolkodok a beilleszkedesemmel" nem banto, akkor ja. Ha meg nem, akkor meg lofaxt. ;)

Na ja, az emocios szurot en is hasznalom. De van egy par aki soha nem ir olyat ami erdekelne, raadasul kobuta ember. Nem, nem hinta, es nem birka, meg mielott... :) Egyebkent miert zavarna az teged hogy valaki szurne masokat, esetleg veglegesen? Toleransnak kell lenni a szurokkel szemben is, nem? ;)

2014.10.30. 18:34:13

@cougarcat: Jaj jaj. Ne csináljunk úgy, mintha alapból nem ilyen lett volna az új HÁ. A régiről viszont tényleg elmondható, hogy több volt az on, mint az off. Viszont ott sokkal kisebb volt a létszám, azért az elég sokat számít. Itt sokkal többen vannak, viszont sokkal több az off is. A belterjes meg akol meleg dumát már más is ellőtte előtted, uncsi.

Miről kellene beszélgetni, de tényleg, mondd meg. Hogy hol olcsóbb Londonban a tej v. miről? :P

2014.10.30. 18:47:29

@Philosoraptor: Miert veszed magadra ennyire? :) Tudod pont ez a problema, ha valaki jon es mashogy gondolkodik mint a "torzs", akkor rogton jon a "meggyozes". Nem azert irtam amit irtam hogy meggyozzel, hanem hogy egy mas szemszoget kepviseltessek, ami ugye nem a "torzs" szemlelete. Es tudod ez a "mirol beszeljunk" nagyon demagog,mondhatnam egy gyerek erzelmi szinvonala. Ja es sertodes. :) Elnezest hogy leirtam a velemenyem es megzavartam az erot. ;)

tanato 2014.10.30. 18:48:02

Az Orbán Ráheles cikket nem azért linkeltem be természetesen,mert nem szabadna egy miniszterelnök lányának tanulnia akármelyik magánegyetemen,milliós összegekért,Természetesen általában a miniszterelnökök gyermekei jó iskolákban tanulnak mindenütt a világon.
Azért linkeltem be mert ő is keleti nyitást mond,viszont saját családja meg nyugat felé nyit.Itt ellentmondást érzek.

2014.10.30. 18:53:10

Teljesen aterzem a posztolo helyzetet. Mi a szep videki zold hazunkat hagytuk a UKben, mert az asszony boldogtalan volt, borzasztonak talaltam a UK politikat (Reka is nemsokara annak fogja a svedet), a UK oktatast. Helyette a beton dzsungelbenben vagyunk. Ha 2 ev mulva nem jon ge, akkor tovabbmegyunk.
Tetszik, hogy tett egy olyasmiert, amiben nem ereztek jol magukat es nem a konyha agyban varta a depressziot.

@QUERCUS: a konzervativ en vagyok. En is szurok. Nem Hintat es nem Maxvalt.

2014.10.30. 18:55:00

Mi a konkluzio? A sokmillio angol hulye, hogy Franciaorszagba meg Spanyolorszagba koltoznek zero nyelvtudassal?

SzZoole 2014.10.30. 18:55:19

@tanato: Kim Dzsung Un is svájci maganiskolaba jart,amíg az apja volt hatalmon.

Muscari 2014.10.30. 19:05:43

@morsels: na igen, szerintem is eddig igaz és nem tovább. Persze ott vannak, súgnak, segítenek bizonyos embereknek és köröknek. Az oroszok is ezt csinálják, nne hogy azt higyje valaki, hogy nem

2014.10.30. 19:06:07

@cougarcat: Nem veszem magamra, csak mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy feltalálták a spanyol viaszt, és még büszkén hirdetik is. Én sem azért írtam, hogy meggyőzzelek.

"Es tudod ez a "mirol beszeljunk" nagyon demagog,mondhatnam egy gyerek erzelmi szinvonala. Ja es sertodes. :) Elnezest hogy leirtam a velemenyem es megzavartam az erot. ;)"

Pedig én komolyan kérdeztem. Sajnálom, hogy te olyan magas IQ-val rendelkezel, hogy mi, alattvalók, csak sűrű hajlongások közepette szólhatunk hozzád. Az arroganciád eléggé gáz, főleg hogy okot nem adok rá. Nem kell ez a leereszkedő duma. Szánalom.

2014.10.30. 19:11:12

@tanato: Nem te vagy az egyetlen aki erzi az ellentmondast.

2014.10.30. 19:12:04

@tanato: Náluk nem kell ellentmondást feltételezni, ezek alapból így születnek.

2014.10.30. 19:18:32

@charlieharper: Hat vannak kozottuk akik hulyek, nem veletlenul ment a BBC radion evekig a brit kormany fizetett hirdetese hogy 'ne menj Spanyolorszagba spanyol nyelvtudas nelkul mert rafaragsz' (nagyjabol ez volt az ertelme). Es nemreg lattam egy cikket teljesen elszallt brit csaladokrol akik eheztek Franciaorszagban mert odakoltoztek nyelvtudas nelkul es aztan meglepodtek mikor nem talaltak munkat, mindenki atvagta oket, a gyerekeik szenvedtek az iskolaban stb. Persze biztosan vannak sokan olyanok is akik jol elvannak nyelvtudas nelkul, foleg ha nyugdijasok vagy jo allasuk van egy nemzetkozi cegnel.

2014.10.30. 19:22:08

@Philosoraptor: Oh, OK most mar csak siman bunko vagy, ocsi! A kisebbrendusegi erzesedet esetleg kezeltesd.

Az ironiat meg ugy latszik nem erted, illetve az erre hasznalatos szimbolumokat nem ismered fel. Az hogy arroganciat olvastal bele a kommentembe, a lelkiallapotodrol tobbet mond, mint rolam....

NEM volt szo offolasrol, te teritetted el ide a "beszelgetest", en a szuperszurorol irtam, de ugy latszik mindenaron belem akartal kotni. Amugy meg ugy latszik ratrafaltam valamire, kulonben nem gorombultal volna be ennyire....

Quercus a favágó 2014.10.30. 19:24:12

@tanato:

Doki, Te is alanyi jogon kapál praxisjogot?

tanato 2014.10.30. 19:39:26

@QUERCUS: Persze,21 éve még így volt,én még közalkalmazott voltam akkor.

2014.10.30. 19:40:50

@cougarcat: Öcsi? Szerencséd, hogy jól nevelt vagyok, és nem küldelek el a picsába. A többire meg nem is reagálok. Most már értem, hogy miért húztál el innen anno. És én még azt hittem, hogy Quercus meg a többiek üldöztek el innen.

Quercus a favágó 2014.10.30. 19:46:36

@tanato:

Ha azok, akik így kaptak praxisjogot, elhagyják azt a körzetet, ahol az Öotv. hatályba lépésekor dolgoztak, és egy másik körzetben tevékenykednek tovább, el kellett adni az alanyi jogon kapott praxisjogot?

montroyal ( CAN qc) 2014.10.30. 19:53:28

@Kövérmadár [swe]: Ezt ugy hivjak, hogy budos a munka. A kedves par kedves parjat pedig papucsnak.

ez tetszik ... meg akkor is . ha nem tudhatjuk igazan ...

meg ugy is hivjak hogy palimadar .. de a holgyek szempontjabol; szereto ferj es jo csaladapa ...

tanato 2014.10.30. 19:53:52

@QUERCUS: Persze,egyszerre nem lehet 2 körben,vagy körben és más állásban.

2014.10.30. 19:56:09

@Philosoraptor: A pimaszkodast gondoltad csak ugy szo nelkul le fogom nyelni??? :) Gondoltad majd megkoszonom amiert szemelyeskedni kezdtel velem? :) Vicces!

A gond az hogy te nem ertesz semmit, butasagokat beszelsz es gyerekes, agressziv modon viselkedsz. Probalj elkuldeni a "picsaba" aztan majd meglatod mi jon vissza neked. ;)

Tudod az tortent hogy a sajat orvossagodat kaptad vissza - te nem egyszer felrottad nekem (a hatam mogott is) hogy en "sertodos" vagyok. Nem veletlen hogy TE vetted magadra azt amit irtam - Freudian slip. Hat nezd meg most magad. Merev vagy mint a beton. Na es ez masokkal is megtortent, de azert maradjunk annyiban hogy Quercus hozzad kepest egy uriember.

Amugy jo kis probalkozas a kiszoritasra, eluldozesre. Mikor jon a haveri felmentosereg teged vedeni es Cougarcat-et fikazni? Kosz hogy bebizonyitottad milyen a belterjes klub itt... :)))

Mindezt a szuperszuro otlet miatt....

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 19:56:11

@Mirjam2: en alig varom azt a par nap jo kis meleget:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 19:57:32

@Philosoraptor: akkor ugyanazt kapjuk, ahonnan indultunk, nem?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 20:01:05

@QUERCUS: csakhogy en pl nem olvasom el az elejen a nicket altalaban...es nem is szandekozom.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.30. 20:03:35

@Ödenburger [Hu/At]: ez is jo ... Mo-n jol meg lehet elni DE legyen elegeleg penze kint hogy barmikor le tudjon lepni ... super letbiztonsag ..akkor ma kell gyarapitani mert ki tudja holnap mi lesz .. Mo igy szeretlek ..

Quercus a favágó 2014.10.30. 20:07:22

@tanato:

Ezt tudom, csak azért kérdezem, mert olvasgatom a Kúria ítéleteket, és megint ráakadtam egy pár praxisjog perre.
A mai napig nem értem, miért mondja azt az AB, és ennek alapján a bíróságok, hogy a praxisjog egy országos licenc, ami nem köthető körzethez. Ha ez így van, miért kell eladnod, ha elhagysz egy körzetet, és megvenned ha egy másik körzetben akarsz praktizálni. Mert ezt még egyetlen ítéletben sem olvastam.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.30. 20:11:10

@Hari Seldon 2: mert jó az idő!?!
AZ időjárás alapján keresni országot

mert jo ferj es jo csaladapa...irt a felesege akarta .. akinek nem a munka volt az elsodleges .. nem erzett ra hivatast ..

tanato 2014.10.30. 20:11:15

@QUERCUS: Pedig az adott körzethez kötődik a gyakorlatban akármit ír a törvény,nem személyhez kötődik.Gondolom azért hogy a praxisjogok és körzetek száma ne térjen lel egymástól.

morsels (törölt) 2014.10.30. 20:13:09

@Muscari:
A baj ezekkel a dolgokkal az, hogy valaki vagy elhiszi, vagy nem, merthat bizonyitek nincs.
Az, hogy valami lehetseges es hogy logikai osszefuggeseket lehet 'felfedezni', amiket aztan megfeleloen csoportositva egyfajta bizonyiteknak hasznalni az elkepzeles tamogatasara, meg nem bizonyitek ugye.

Persze ez azt sem jelenti, hogy elkepzelhetetlen, hogy nem lehet es igy tovabb.
Az egyik legjobb pelda az Iran-Contra ugy volt, ott is a media segitsegevel, komoly ujsagirok bizonygattak, hogy az lehetetlen, aztan mekkora botrany lett belole. Szoval az ilyesmik erthetoen 'tamogatjak' a konteo elmeleteket.

Azt hiszem az konteo, amikor az, aki felvazol valamit, az mar tenyszeruen adja elo, nem pedig csak mint egy lehetseges variaciot.

SzZoole 2014.10.30. 20:14:16

@montroyal ( CAN qc): sejtem mire gondolsz.
Apu azt csinál amit akar,csak anyu mondja meg neki,hogy mit akar.

morsels (törölt) 2014.10.30. 20:14:32

@charlieharper:
Lassan erdekes lenne egy olyan lista, amiben mindenki leirja, hogy kit szur :-)

i got my (törölt) 2014.10.30. 20:16:21

@Réka ‎:
"Én személy szerint imádom, amikor korán sötétedik, mert már egészen korántól lehet mécseseket meg hangulatvilágítást gyújtani, meg forró teával melegedni a fotelben egy jó könyv mellett <3 "

ajánlom figyelmedbe kirunát! ott az év egyes részein akár egész nap lehet melegedni a mécses mellett. éjjel-nappal lehet égetni, mert a nap biztonságos mélységben, a horizont alatt marad. :)

i got my (törölt) 2014.10.30. 20:21:53

@charlieharper:
oh, azt hittem, a karrier szele repített új yorkig.
és az asszony hiszi, hogy manhattenben boldogabb lesz? vagy mi határozta meg a helyváltoztatás irányát?

"Ha 2 ev mulva nem jon ge, akkor tovabbmegyunk."
merre? melyik országban lakik a boldogság?
sokan godot-ra várnak. ti ge-re?

montroyal ( CAN qc) 2014.10.30. 20:26:16

@Határátkelő: felesége nem akart olyan munkát végezni, amihez nem érzett elhivatottságot???

tenyleg Te most no vagy .. miert erzed olyan fontosnak azonnal megvedeni az otthon inkabb unatkozo expat holgyeket .... OK akkor forditjuk meg : ha a pali nem erzi hivatottnak magat hogy barmi munkat elvegezzen akkor az mi ...lusta, felelotlen ,csaladjat nem szereto stb .. persze ez nem allna fent, mert a holgyek hamarosan kirugnak , vagy eselye se lenne semelyik holgynel ...

i got my (törölt) 2014.10.30. 20:26:20

@Dragonlady (now in Indonesia): nem-e lajtoskocsi lesz az?
kaposváron venni is lehet (bár valószínűleg kicsit rosszabb állapotban van, mint az átlag ázsiai lajtoskocsi):
olx.hu/hirdetes/lajtoskocsi-t961-IDLx7L.html

pesten meg rendelni:
vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/uzleti-ugyfelek/vizvetelezes_engedelyek/ideiglenes_vizvetelezes

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.30. 20:31:56

@montroyal ( CAN qc): femináci vagy? Mert ha nem, akkor teljesen belefér, hogy a férj elsődleges dolga a családfenntartás, a nőé pedig az otthonteremtés. Semmi kivetnivalót nem látok ezekben a szerepekben, amennyiben mindkét fél önként vállalja őket.

i got my (törölt) 2014.10.30. 20:38:45

@Din Serpahis: @swGuru:
"Az IT valoban keresett terulet Magyarorszagon, kiveve, ha az ember elmult 40. Akkor mar a kutyanak sem kellesz. Ha megis kellettem volna valahol, azt mondtak, attol fugg, mennyit kereske, hogy mennyit tulorazok."

cáfolnám, 40 év felett is keresett. a jó fizetés = sok túlóra meg általános magyar sajátosság, nem 40 feletti IT-s specifikum.

"40 felett akkor nem kellesz, ha sima software developer vagy - nagyjabol az a HRes allaspont, hogy a fejlesztessel jaro gyros technologiai valtozasokhoz a fiatalok jobban idomulnak."

ismerek olyat, aki 40 felett kezdte a szoftverfejlesztést (mostanában), és azóta az első számú szakértő lett a területén a cégnél, ahol dolgozik, és részben a nála sokkal régebben óta ezen a pályán lévőket tanítja a legújabb technológiákra.

i got my (törölt) 2014.10.30. 20:42:37

@montroyal ( CAN qc):
"ha a pali nem erzi hivatottnak magat hogy barmi munkat elvegezzen akkor az mi ...lusta, felelotlen ,csaladjat nem szereto stb .. persze ez nem allna fent, mert a holgyek hamarosan kirugnak , vagy eselye se lenne semelyik holgynel ... "

kissé régimódi módon gondolkodsz. én el tudom képzelni, s valószínűleg sok példa is van rá, hogy a nő tartja el a férjet. sőt, szerintem itt a blogon is van törzsolvasó, ahol ez a helyzet.
egy modern férfi simán elmegy gyesre, és otthon marad a gyerekekkel. remélem, olyan világ felé haladunk, ahol a nők számára is egyre inkább adott a karrierre a lehetőség, s ezzel arra, hogy ők legyenek a családfenntartók (ha mindkét fél úgy akarja).

2014.10.30. 20:46:03

@Réka ‎: Ha meg arról van szó, hogy a nők csak takarítani vannak meg gyereket nevelni, akkor meg azért kapják fel a vizet az arra érzékenyebbek.

i got my (törölt) 2014.10.30. 20:49:39

@tanato: a szélkakas már rég elárulta: nem érdemes odafigyelni, mit mond.

Pl.:
' "A tettek beszélnek" - ezzel kommentálta Orbán Viktor kedden, lovasberényi sajtótájékoztatója után az [origo] kérdésre azt, hogy a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai táviratok szerint a 2006-os országgyűlési választások előtt azt mondta külföldi diplomatáknak, hogy ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond.'
www.origo.hu/itthon/20110906-orban-viktor-reagalt-a-wikileaks-iratokban-szereplo-kijelenteseire.html

33621 2014.10.30. 20:53:11

A legszabadabb világjáró és határátkelő ember, aki természetesen magyar!

www.origo.hu/utazas/europa/20141014-motorral-a-feroer-szigeteken.html

Quercus a favágó 2014.10.30. 20:55:38

@tanato:

Hát nemigazán akarnak rendet tenni a praxisjog területén. Persze amíg az önkormányzatok kormány közeliek, ez érthető.
Gyulától egyébként most a praxisengedélyt akarják visszavonni. Ami neki ugye nincs. Mint ahogy Neked sem. De ez az ANTSZ-t nem zavarja.

2014.10.30. 20:56:46

@Babette.: Szerintem poén. És nem ugyanazt kapod.

2014.10.30. 21:01:29

@Philosoraptor: Oh, latom folytatod a duhrohamot... :)

Tevedsz, en nem vagyok "beteg", legfeljebb hulyesegekkel toltom az idom ma. Neked "beteg" az ha valakinek mas a velemenye, kritizal valamit vagy reagal szemelyeskedesre. Ez a te dolgod. A valo vilagban viszont ez nem igy van, szoval ne nevettesd ki magad.... :)

Amugy tenyleg vicces ahogy folytatod az agressziot, es gondolod (ami sajnos igy van) hogy neked, mint "oskommentelonek" mindent lehet, mig mastol ugyanazt kikered magadnak. ;)

Magadat minositetted megint.... varom hogy milyen engem fikazo jelzovel vagsz vissza duhodben, ha gondolod hogy attol jobb lesz... ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 21:04:20

@cougarcat: @Philosoraptor:
namost mar aztan szetultetlek benneteket, aztamacskabajszat!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 21:06:00

Ezt a szűrés dolgot én nem értem. Körülbelül olyan ez mint hogy annak idején senki nem nézte a Győzike show-t aztán mindenki naprakész volt belőle.
Ez a "megválogatom mit nézek vagy kit olvasok" hozzáállásnak van egy felsőbbrendűségi felhangja. Pláne hogy sokan ki is nyilvánítják naponta harminckétszer.
Ez egy olyan dolog amit meg lehet tenni csendes magányban is de valamiért fontosnak érzik egyesek hogy a homlokukra legyen írva.
Én nem szűrök senkit. Ha nem érdekel mint például a mai IT-s beszélgetés akkor lejjebb pörgetem. Merthogy az is egy opció.
Eszembe nem jutna felemelni a szavam számomra érdektelen dolgok megbeszélése ellen. Másoknak lehet az építőipar vagy az autók érdektelenek.
A másik bődületes ostobaságnak azt tartom mikor egyesek rá akarják kényszeríteni a kommentelőket hogy a témánál(a posztnál) maradjanak.
Miért?
Én olvasni járok ide. Beszélgetni vitatkozni ismereteket, és nem utolsósorban barátokat szerezni.
Kinek jó ha van egész nap 50komment az viszont a posztról?
Egész nap dolgozok. Mikor két köbméter föld között felkeresem az oldalt nincs nagyobb csalódás mintha még ugyanazt a kommentet látom utolsónak amit már olvastam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.30. 21:06:01

@Philosoraptor: hat azt irja, lenyegtelen szoveggel helyettesiti...

Fruka1 2014.10.30. 21:09:19

Tisztelt Határátkelő!
Nem lehetne egy kicsit ezt a rengeteg offoló hozzászólást be sem engedni megjelenni?
Elég unalmas hogy egymással vannak itt az emberek elfoglalva, az eredeti posztról hébe-hóba esik szó. Vagy ez csak nekem zavaró?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 21:10:30

@i got my:
Most nem azért mondom de Hari Seldon ugye otthon van három gyerekkel.
Kutyakemény meló az kéremszépen.
A belem lógjon ki a gödörásásban minthogy azt csináljam.
Az ilyen férfiembernek minden elismerésem.
Komolyan.

Határátkelő 2014.10.30. 21:12:49

@Fruka1: Nem tartanám jó ötletnek. Ez egy közösség, amelynek tagjai sokat beszélgetnek itt, ami egy idő után óhatatlanul oda vezet, hogy nem csak a posztról van szó. Lassan 1200 poszt jelent meg itt, egész egyszerűen nem lehet minden angliai, németországi vagy ausztriai posztnál ugyanazokat a dolgokat megbeszélni, mert akkor az lenne az unalmas.

Quercus a favágó 2014.10.30. 21:18:30

A Cougar, és a sárkánygyík csávó belharcától eltekintve, melyik komment volt ma OFF?

2014.10.30. 21:20:07

@cougarcat: Nem mentálisan vagy beteg, nem úgy értettem. Az a félelmetes, hogy te megmondod interneten keresztül, hogy ki milyen a való életben, és mindent belemagyarázol a másik mondókájába, Számomra ez a beteg. Ha cinikus vagy lekezelő vagy mással, te is ezt fogod visszakapni, aztán meg lehet játszani a mártírt meg engem nem szeret senki brühühü. De nekem aztán mindegy. Kurvára nem érdekel a véleményed, és ez kölcsönös szerintem, szóval ne keressük egymást a jövőben. Idővel majd begyógyulnak a sebeim, amit okoztál. :)))

2014.10.30. 21:20:16

Járt már erre a poszt írója? Igazából akkor lehetne a témánál maradni hosszabb ideig ha van kitől kérdezni és aki válaszol is.

2014.10.30. 21:22:40

@diggerdriver: "Ez egy olyan dolog amit meg lehet tenni csendes magányban is de valamiért fontosnak érzik egyesek hogy a homlokukra legyen írva."

Ilyen a külföldre fogok menni fenyegetőzés is? :D

Quercus a favágó 2014.10.30. 21:24:28

@Turchi:

Te olvastad a posztot? Miről szól?

2014.10.30. 21:25:08

@Fruka1: Akkor meghalna a blog. A megoldás még mindig az lenne, hogy lenne külön OFF gomb, ami mondjuk szürkévé tenné a hátteret és nem krémszínű lenne, mint most. Akkor a káposzta is megmarad és a kecske is jól lakik.

2014.10.30. 21:27:17

@Határátkelő: Nincsen olyan opció a blog motorjában, hogy valahogy nem a témához kapcsolódóvá lehessen tenni az adott hozzászólást? Tényleg hasznos lenne, mert nem mindenki akarja elolvasni a sok "hülyeséget". (No offense). ;)

qkuc 2014.10.30. 21:28:24

@charlieharper: Hm, nincs valami kertvárosi rész, ahol "zöldben" lehettek, vagy az már a angyon drága kategória? Igaz, nekem az a kertváros hát nem nagyon vetekszik a mondjuk angol vidékkel, :).

morsels (törölt) 2014.10.30. 21:29:46

@Philosoraptor:
Mondjuk en azt nem ertem, hogy cougarcat miert foglalkozik veled eyaltalan.
Nem ersz te annyit.
Sot.

2014.10.30. 21:31:32

@Philosoraptor: "Nem mentálisan vagy beteg, nem úgy értettem. "

Oh "koszonom", ertem, nem mentalisan vagyok "beteg", most akkor hatodjak meg, b+? :))

Nezd, te cinikussagot es lekezelest olvasol bele oda, ahol ironia volt. Ezt nem tudod feldolgozni es azota is vadaskodsz, fikazol es ossze-vissza beszelsz. Amugy meg NEM szoltam hozzad ma, te talaltal meg engem. ;)

2014.10.30. 21:33:07

@QUERCUS: Igen olvastam, sőt még a kommenteket is. Te nem? Igaz hogy mindig csak az utolsó 20 kommentet olvasom amit a radar mutat, csak akkor nézek bele a többibe ha valami jobban érdekel mint általában. Ugye nem várod el hogy leírjam miről szól? Amúgy is mindenki másképpen értelmezi.

2014.10.30. 21:33:53

@diggerdriver: Én senkit. Csak éreztem egy kis párhuzamot a kettő között.

2014.10.30. 21:35:14

@morsels: Húha, most aztán jól megmondtad. :DDD

Sütemény1975 2014.10.30. 21:35:15

@diggerdriver: ennel azert ertelmesebbnek gondoltalak...

qkuc 2014.10.30. 21:35:43

@qkuc: Ú most esett le, hogy New York, hááát ott a zöld az olyan ritka kincs, vagy olyan messzi van, hogy költözni kell a Centra Parkba/hoz, :D.

2014.10.30. 21:37:27

@Sütemény1975: Mit vártál? Amikor azt mondtad, hogy tényleg olyan nagy dolog 700 forintot fizetni? Ebből csak egy dologra lehet következtetni. Aztán lehet, hogy tévedett.

i got my (törölt) 2014.10.30. 21:39:33

@bpetya75:
"Cseszd meg Madár, neked semmi se jó?! Beszéljünk inkább a zenéről? ;-)"

az már volt valamelyik nap. hogy melyik autónak milyen hangja van... ;))

2014.10.30. 21:40:10

@morsels: Ez egy demonstracio. Mert ugye ha nem szolok vissza es elmegyek akkor "magamra veszem". Ha visszaszolok es elmegyek akkor "martirkodom". Ha kovetkezetesen visszaszolok akkor "cinikus, lekezelo es arrogans" vagyok. :) Es tulajdonkeppen ma csak azert jottem hogy felhivjam ra HA figyelmet, letezik szuperszuro.... a tobbi nem az en dolgom, hiszen o a bloggazda.

morsels (törölt) 2014.10.30. 21:46:05

@Fruka1:
:-)
En meg azt vettem eszre, hogy az esetek nagy reszeben (foleg, amikor komoly kritikakat kap a poszt) akik egy posztra reagalnak, foleg az elejen, azok 80%-a olyasmi informaciot hianyol, ami ott van a posztban.

En szemely szerint azokat szoktam eleg gyorsan atgorgetni.
Azokat a kommenteket is atgorgetem, aki a sajat habitusa, tapasztalata alapjan ertetlenkedik egy poszttal kapcsolatban.
Azokat is at szoktam gorgetni, akik teljesen odaig vannak a poszt pozitiv kisugarzasatol.

De kivancsi lennek, hogy te meg mit szerettel volna beszelni a posztrol?

Vilagos, ha a posztot iro itt van, akkor tovabb tart az 'on' beszelgetes, bar ez sincs mindig igy.
Merthat nem ugy mukodik ez, hogy multiple choice kerdesek vannak, mindenkinek ki kell pipalnia a neki megfelelot, aztan majd HA a vegen ertekeli a valaszokat, hanem szoba kerulnek dolgok.

Ilyen hulye asszociacios jatek. Amibe sokszor ugyanazok tudnak belekapcsolodni, neha masok is, neha meg csak masok.
Ez egy ilyen mufaj.

i got my (törölt) 2014.10.30. 21:48:53

@Igaz Barát:
"Ma olyant hallottam egy ismerősömtől, hogy az USA küldött ide 7000 zsoldost, akiknek az a feladata, hogy fellázítsa a tömeget.
Nem tudom, mennyi valóságtartalma van,"

igaz. csak a szám nem stimmel. 2 millió lesz az. mind fidesz szavazó. :))

Quercus a favágó 2014.10.30. 21:49:01

@Turchi:

Posztot olvasni? Minek. A kommenteket kell olvasni. Abból mindent megtudsz a posztról. Beidézik a lényeges dolgokat. Többféle aspektusból megközelítve a témát.
Minek terheljem az amúgy is szűkös agykapacitásomat a poszt olvasásával, és értelmezésével.

morsels (törölt) 2014.10.30. 21:56:50

@QUERCUS:
Na, ebben nagyot tevedsz.
Tobbszor volt mar pelda arra, hogy itt orakon keresztul ekeztek a poszt irojat olyasmiert, ami benne volt a posztban, csak epp senki nem olvasta el. Vagy atsiklottak rajta, mert egy aprosagot felnagyitottak.
Arrol nem beszelve, hogy adott dolgot (mert azert itt sokszor szubjektiv velemenyek, erzesek, hangulatok kerulnek leirasra) maskepp ertelmeztek.

Szoval szerintem hiba csak a kommentekbol leszurni azt, hogy mirol szolt a poszt.

Kiveve persze digger kritikajat, amit viszont mostanaban nem csinal :-)

Quercus a favágó 2014.10.30. 21:58:55

@Turchi:

Na jó, van amikor erőt veszek magamon, és elkezdek olvasni egy posztot. Aztán mikor az elején szembejön a szokásos "nem az anyagiak miatt döntöttem a határátkelésről" duma(mint pl. ma is), akkor kiszállok.

Én kurvára szeretnék egy ilyen életérzést magamnak. Hogy ne legyenek anyagi gondjaim, legyen normális munkám, csak az legyen a gondom, hogy ez a sok hülye birka itt béget körülöttem.
Persze ezt egyszerűen megoldanám: vennék egy pár pulit.

Quercus a favágó 2014.10.30. 22:08:15

@morsels:

Ez olyan, mint a verselemzés. Mit akart kifejezni a költő?
Itt a költő a posztoló, a verselemzők meg mi.
Na én inkább lepihenek. Kezd megfájdulni a fejem. Ez valószínűleg a külső, és a belső levegő közötti nyomáskülönbségnek köszönhető.

Jóccakát.

2014.10.30. 22:08:58

@QUERCUS: Ritkán mondok ilyet, de most baromira igazad van.

Quercus a favágó 2014.10.30. 22:09:13

@qkuc:

Nem. Terelni azt a sok hülye magyar birkát.

morsels (törölt) 2014.10.30. 22:16:46

@QUERCUS:
:-)

Es te csak a verselemzeseket olvasod el, a verset meg nem.
Erdekes.

morsels (törölt) 2014.10.30. 22:21:49

@diggerdriver:
Tegnap letartoztattak itt egy szaudi diplomatat ittas vezetes miatt.
Persze azota kiengedtek, valoszinuleg megy haza, nadehat egy szaudi diplomata reszegen vezet?

Hat ez meg milyen dolog mar.

qkuc 2014.10.30. 22:23:11

@QUERCUS: Nem éri meg, nincs annyi puli, mindig felbukkan legalább egy, :D. Inkább menj pihenni, ha esetleg migrén, akkor őszinte részvétem és együttérzésem, :).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.30. 22:30:08

@Philosoraptor: Nézd én akikkel eddig találkoztam és azt mondták, hogy nem büszkék azok húsz évvel ezelőtt sem voltak rá csak erre már nem szívesen emlékeznek. Itt most nem rád gondoltam.

Az alázat az egy másik téma lehetne. 90-ben úgy indultunk, hogy a térség vezető állama leszünk és ehhez meg volt minden adottság. Persze ez azzal járt együtt, hogy az osztrákon kívül mindenkit lenéztünk magunk körül.

Shanarey 2014.10.30. 23:12:01

A posztról jót vagy semmit.

Jót nem tudok.

Ám látom valami gyógyszer gurító verseny is van, mert sok fura komment is akad, és vita is van.

Felesleges.

Ajánlok egy jobb témát.
:-))))))))))))))))))

www.szabadfold.hu/csalad/kutyaposta_bla_bla_bodri_bla_bla_bodri_bla_bla_bla

2014.10.30. 23:17:41

@flash.gordon: Ez nekem kicsit megint olyan dolog, minthogy páran kiemelik, hogy mi magyarok vagyunk. Mintha valami kiváltság lenne ez. Szerintem ugyanolyan nemzetiség, mint a többi. Én így vagyok az ország témával is. Nem tartom annyira fontosnak, hogy ki büszke meg ki nem. Az fontosabb, hogy milyen ember. És különbözőek vagyunk szerencsére. De persze nem szabad átesni a ló túloldalára sem, az sem jó. Én már kezdek lassan megbékélni ezzel az országgal. De persze ettől függetlenül még elakarok innen menni. Csak csökken a dühöm. :)

2014.10.30. 23:18:54

@flash.gordon: "Persze ez azzal járt együtt, hogy az osztrákon kívül mindenkit lenéztünk magunk körül."

Ezt sajnos nem mindenki nőtte még ki...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.30. 23:59:15

@QUERCUS: valahogy a sok háttérhatalom elmélet, chemtrail, gyíkemberek és ki tudja még hány idótábbnál idiótább hülyeség nem esett még ki a szekrényből, csak csupa pórias dolog.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 01:32:01

@Mirjam2: nagyon lenézed a témát még mindig. persze, ha az a célod, hogy összespórolj egy lakásra valót Angliában, akkor "röhejes" ezer dollár. de ahogy ezt így megfogalmaztad, azzal lenézel engem és mindenki mást, aki ezt csinálja/csinálta és így él és jól elvan. ez kb olyan, mint leröhejesezni egy magyarországi 350 ezres nettó fizetést (szerintem kb ennek felel meg az értéke, amennyire képben vagyok). annak ellenére, hogy tudom, hogy nem nézel le senkit, és hogy te is kijössz ennél jóval kevesebből is, amikor Indiában élsz. a Te életcéljaidhoz röhejes fizetés, nem önmagában az :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 01:37:45

@Babette.: akkor azt javasolnám, hogy a grafikusok egy külön bizottság (sőt, Bizottság) előtt bizonyítsák, hogy nem pornóra vagy torrentre használják a gigabájtjaikat, és amennyiben megfelelő eredménnyel zárul a vizsgálat, mentesüljenek az adó alól ;-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 01:49:05

@Zoole[uk]: a thai király is Svájcban nőtt fel, ott járt iskolába, igaz, ez már elég régen volt. mindig is odajárt tanulni a gazdag elit, nem?
(de tényleg, miért nem Moszkvába küldte apuka a kislányát? bár a moszkvai elit gyerekei is alighanem Svájcban vannak....)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 01:57:15

@morsels: én próbáltam szűrni korábban (a szokásos gyanusítottakat), de egyszerűen idegesített, hogy a hozzászólásaik nélkül nem értettem a válaszokat, a többiek reagálását. :-/
mostanság inkább felületesen átszaladok mindent.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 02:01:06

@i got my: mondom, úgy néz ki, mint egy szippantóskocsi, teljesen. csövekkel mindennel. csak ilyeneket nem szoktam fényképezni. pedig már megtaláltam, honnan hozzák a vizet.
nekünk a csapból jön, de csak minden másnap.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 02:11:05

@i got my: ráadásul nem kell bebetonozni örökre, hogy ki foglalkozik a családdal ("nem dolgozik", "láblógat"), és ki tolja haza a pénzt. ez simán változhat is pár év alatt.
én se küldeném el a (fiktív) férjem takarítani, ha x külföldi országban jól megélünk csak az én fizetésemből, és neki nincs esélye jobb munkát találni, viszont tud tanulni, a (fiktív) gyerekekkel foglalkozni, és összességében kiegyensúlyozott a helyzet. aztán lehet, hogy két év múlva minden másképpen lesz, mondjuk ő addigra kitanulja a mozdonyvezetést, és melózni kezd, én meg idegösszeomlást kapok a neveletlen gyerekektől és egy évig "láblógatok" inkább.
közelről ismerek sajnos olyat, nem egyet, ahol a pasi tényleg láblógat egész nap, míg a nő dolgozik, a pasi arra se képes, hogy betolja az edényeket a mosogatógépbe, dolgozni nem szeretne, pedig tudna mit, tanulni nem szeretne, gyerek nincs, na ez viszont tényleg páros lábbal kirúgás esélyes (hacsak tényleg nincs valami egészségügyi vagy ilyesmi oka).

montroyal ( CAN qc) 2014.10.31. 02:15:56

@Réka ‎: teljesen belefér, hogy a férj elsődleges dolga a családfenntartás, a nőé pedig az otthonteremtés. Semmi kivetnivalót nem látok ezekben a szerepekben, amennyiben mindkét fél önként vállalja őket. @i got my: kissé régimódi módon gondolkodsz.

most akkor hogy van ez mi a ferfi elsodleges dolga .. es hogy ezt o onkent vallalja (mert ha nem nincs p..@)... es en gondolkodok regimodin ...
OK.. ki hogy csinalja nem zavar engem ... még ha csipkelodok is..
reszemrol soha nem engedtem meg egyik felesegemnek(4) sem hogy otthon meressze a ....megengedhettem volna barmikor anyagilag ... de moralisan nem...pont azert mert nem gondolkodok regimodin .. egyenloseget akartatok tehat semmi elojogotok az eltartottsagra .. respect ahol gyerekek vannak , foleg nem belokve bolcsibe, isibe mig a szappan operak mennek es a tracs a baratnokkel ,anyukaval ,hugival, mert valszeg ez hianyzot a felesegnek , ezert mentek haza ...
nem szandekom megbantani egy eletrevalo dolgos szorgos not sem ugy hogy nem altalanositok ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 02:34:52

@QUERCUS: tényleg nem tudod elképzelni, hogy valaki nem a pénz miatt lép le? :-( kár.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.31. 02:40:59

@Dragonlady (now in Indonesia): osztom... van benne valami ... reszemrol a lablogatast egyik feltol sem fogadom el, mert a munka ugye nemesit (neha nemesik jol) es amig dolgozunk, nincs idonk rosszalkodni .. a nejem annyit keres egy nap, mint en egy oraban, de elfogadom ugyanolyan ember (asszony) mint en, tehat dolgozzon ..
van sajat jovedelme , gazdalkodik vele, tamogatja gyerekeit Mo-on es belead a kozos koltsegbe... a nagy kiadasok ,nyaralas ,hutovasarlas auto ugy is az en penzembol megy ( igen en penzem te penzed kozos penzunk )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 03:18:33

@montroyal ( CAN qc): mondjuk a te háttereddel semmit nem csodálok :) közös kassza is simán érthető, ha külön-külön is van a két embernek családja. de az a lényeg, hogy közös megegyezés kérdése, ha ő is jónak látja így, akkor persze, senki másnak köze nincs hozzá.
azt nagyon nem szeretem, amikor kívülről megmondóemberek jönnek és leélősködőznek meg mindenféle más olyanokat, akiknek az életéről kb semmit nem tudnak.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.31. 03:47:22

@Dragonlady (now in Indonesia): épp ezert nem tévedhetetlenek a megmondoemberek sem .. en sem ...csak a sajat helyzetunkbol , sajat fejunkbol tapasztalatunkbol mondjuk meg , de az nem altalanos es kobe vesett,..

2014.10.31. 04:06:59

@QUERCUS: Szeretném a régi éned olvasni amiket még a családnak is elmeséltem

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 04:22:21

nol.hu/belfold/diagnosztika-a-halo-rabsagaban-1495465
most találtam netadóval kapcsolatban, hogy mekkora terheket róna ez az egészségügyi ágazatra. pl nagyon sok helyen nem helyben elemzik a CT vagy MRI felvételeket, hanem elküldik más kórházakba, és ezek darabja lehet simán egy gigabájtos tétel + az összes többi adatforgalom is a betegekkel kapcsolatban durván összeadódik.
azon meg hadd röhögjek jót, hogy a szolgáltatókról húzzák le, nem lesz olyan, hogy a felhasználók fizetik meg. aha. a "gonosz multik", meg a szerencsétlen épphogy nyereséges kisebb vállalkozók, akiket egyébként is agyonsújtanak mindenféle adókkal, járulékokkal és illetékekkel, majd pont örömujjongással reagálnak a teljesen váratlan hatalmas plusztételekre. nade sebaj, úgyis minden vsszajön a rezsicsökkentésen!! sokszorosan! hajrá Magyarország!
áááá.
(bocs.)

FutureFry 2014.10.31. 07:59:12

@Mirjam2: Speciel - bár sok helyen laktam - bennem csak Angliáról maradt meg, hogy fázom, nem is kicsit. Köszönhetően pl. a "single glazed" ablaktechnológiának a (télen) hideg-nyirkos időjárással való ötvözésével. Máshol én hasonlót nem tapasztaltam (pedig volt nedvesebb/hidegebb is).
De ez azt hiszem már ki lett beszélve elégszer itt a blogon...

tanato 2014.10.31. 08:13:40

@QUERCUS: Gyula barátunk mostanában újra aktív a Webdokin és vígan dolgozik engedély nélkül is.

tanato 2014.10.31. 08:22:03

@i got my: Pontosan a tettek és a szavak egysége nagyon fontos.Bort iszik vizet prédikál,ez sem éppen egy mai kifejezés.

Muscari 2014.10.31. 08:39:11

@montroyal ( CAN qc): Hari Seldon sem erez elhivatottsagot, hogy elmenjen takaritani es nem zavarja, hogy az gyerekorvos felesege tartja el. O "csak" vigyaz a harom gyerekre.

Erre mit szolsz?

bpetya75 2014.10.31. 09:02:20

@morsels:

Én szívesen megadom a szűrési listámat:

:-P

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 09:25:45

@Nigro notanda lapillo: kipróbáltad? működött? Kíváncsi vagyok :)

LaoHu 2014.10.31. 09:34:51

Felesleges ez a hiszteria a szuressel. Szurj vagy ne szurj de ez a nyavalygas amit egyesek koritenek melle az mar eleg komikus. En csak olvasgatok mert nem igazan van idom/kedvem irni is(csak nagy ritkan) de szurni nem szurok senkit. Ha valami/valaki nem jon be csak tovabb gorgetek. Csendben :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.31. 09:40:39

@LaoHu: legjobb lesz, ha írsz egy listát, hogy miről beszélgethessenek a kommentelők :)
(majd max csendben átgörgetünk rajta)

2014.10.31. 09:50:28

@FutureFry: Persze, ez szubjektiv, van aki pl. a paras hideget / meleget birja jobban, mas a szarazat. En a szaraz hideget (ami Kozep-Europaban van pl.) egyszeruen nem birom, pl. ha az utcan vagyok, kesztyuben (kesztyu nelkul nekem nem opcio) szo szerint bekekulnek az ujjaim, kb. fel ora utan nem tudom mozgatni oket, raz a hideg (telikabatban) stb. Angliaban ez soha nem fordult elo velem, pl. emlekszem egyszer a 'hatalmas' (kb. 2 centis) ho miatt leallitottak Londonban a tomegkozlekedest igy 2-3 orat gyalogoltam hazafele nem tul meleg ruhazatban (irodabol jottem, szoval nem igazan anorak meg sifelszereles volt rajtam a kabat alatt) es egyaltalan nem volt traumatikus elmeny, meg viccelodtem is egy csomo emberrel az uton, nem voltam messze annyira atfagyva mint sokkal kevesebb ido utan Kozep-Eu-ban lettem volna. Ami az ablakokat illeti, egyszeruen olyan hazba kell koltozni ahol van double glazing; a lakasok tobbsege ilyen. Egyebkent nem egeszseges a kinti es benti homerseklet kozotti oriasi kulonbseg sem, ami Mo.on gyakran elofordul. Nekem jobban bevalt az hogy a lakasban sincsen tul meleg, igy nem kap akkora sokkot a szervezetem mikor kimegyek.

2014.10.31. 10:01:59

@Dragonlady (now in Indonesia): Azért a többség amiatt lép le. Ezt kár lenne megpróbálni meghazudtolni. De szerintem ezzel nincsen semmi baj, mindannyian pénzből élünk, hazaszeretetből meg nem lakik jól senki sem. Az a baj, hogy páran megpróbálják anyagiasként feltüntetni azt, aki esetleg nem elégszik meg a magyar alamizsnával.

LaoHu 2014.10.31. 10:07:43

@Réka ‎: barmirol, ez lett volna a lenyeg. De ne azzal probaljon valaki kulonleges lenni, hogy o bizony szuri xy-t. Engem atgorgetni nem nagy erofeszites mert szerintem osszesen nem irtam ide meg tizszer sem :-)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.31. 10:08:22

@Fruka1: Nem szeretnem...
En is olvasni karok ide...
Es ,, tanulni,,, ...
Az autokat is elolvasom bar ffi létemre nem nagyon érdekelnek...
De fantasztikus átéléssel irnak rola...
Az IT is olvasom bar lövésem sincs rola... Néha mar kerdezek a 15 eves gyerektol... (nem is néha)...
Szoval szerintem jo igy ahogy van..
Szep napot mindenkinek...

2014.10.31. 10:22:04

@Dragonlady (now in Indonesia): Mar megbantam hogy hozzaszoltam ehhez a temahoz... De megprobalom megmagyarazni hogy mire gondolok: nem arrol van szo hogy en, vagy barki, lenez valakit aki ezer dollart keres egy honapban. Hanem arrol van szo hogy a legtobb ember olyan helyen szeret elni ahol van egy aktiv szocialis elete, tartos kapcsolatokat, baratsagokat tud kialakitani, ott tudja felnevelni a gyerekeit, ott vannak adott esetben a csaladtagjai stb. Es az is fontos a legtobb embernek hogy idos korara, amikor mar nem tud dolgozni, legyen egy minimalis biztonsaga, lakasa / jovedelme. Na most ha Mo.on dolgozik egy atlag magyar ember havi ezer dollarert, az ertheto hiszen ott a szocialis aspektus megvan es tobbe-kevesbe szamithat arra hogy oreg korara lesz hol laknia hiszen ossze tud sporolni egy lakasra valot, jo esetben nyugdija is lesz, lesznek korulotte csaladtagok / baratok.

Viszont egy tipikus nyugati ember - es persze vannak kivetelek, de atlagos emberrol beszelek - ha Kinaban vagy Thaifoldon dolgozik ezer dollarert, az teljesen 'elveszti' ezeket az eveket abbol a szempontbol hogy leepiti a sajat szocialis eletet - nem igazan tud a helyi tarsadalomba integralodni, nincs ott a csaladja, nem tud tartos kapcsolatokat, baratsagokat kialakitani, kulturalis programokban reszt venni, gyereket nevelni az o normai szerint stb. - es nem 'nyer' igazan semmit. Ezert egy atlagos nyugati ember szempontjabol ez nem eri meg. Pl. az en szempontombol nem. Ha mar felaldozom a szocialis eletemet, nincsenek korulottem a barataim akik fontosak nekem, olyan helyen vagyok ami nekem nyelvileg, kulturalisan idegen, ahol nem vehetek reszt kulturalis programokban amik fontosak nekem, akkor mar kapni szeretnek cserebe valamit, pl. tobb penzt mint amit 'otthon' keresnek. Es havi ezer dollar nem tobb, hanem sokkal kevesebb. En szeretek elore tervezni, es szeretnem lehetosegeim szerint biztositani hogy oreg koromban legyen mibol es hol elnem, barpedig a kinai vagy thai allam tutira nem fog nekem pl. nyugdijat fizetni. Szerintem a legtobb nyugati ember elgondolkodik ezen mielott hosszu tavu donteseket hoz.

Persze vannak olyan emberek akik erosen kotodnek egy olyan orszaghoz ahol legalisan nem tudnak tartosan letelepedni, mint pl. en Indiahoz. De en is rajottem hogy jelenleg nem engedhetem meg magamnak hogy Indiaban dolgozzak egy atlagos nyugati fizetes toredekeert, mert ez hosszu tavon nem vezet sehova. Ezert szeretnek eloszor egy anyagi hatteret felepiteni mashol, hogy megengedhessem magamnak hogy idot toltsek ott. Meg egyszer: nem nezem le azokat akik akarmennyi penzert dolgoznak akarhol (altalaban nem nezek le embereket, kulonosen dolgozo embereket) de megertem hogy egy nyugati miert erzi ugy hogy neki nem eri meg havi ezer dollarert evekig Kinaban dolgozni. Ez a legtobb embernek anyagilag es emberileg nem eri meg. Ha neked igen az oke, de szerintem be kell latnod hogy kivetel vagy, nem veletlenul nem valasztjak emberek tomegesen ezt az utat. En pl. nem sertodok meg azon hogy velem ellentetben a legtobb nyugati embernek nem az az alma hogy egy indiai faluban telepedjen le. Nem hiszem hogy masok leneznek engem ha azt mondjak hogy ebbol ok koszonik szepen nem kernek. Belatom hogy en vagyok a kivetel, nem ok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 10:31:25

@Philosoraptor: persze, és nekem sincs semmi bajom ezzel, sőt, de nem _mindenki_ , csak ezt akartam mondani. elég szomorú, ha valaki azért nem olvas el egy posztot, mert az elején azt írja a posztoló, hogy nem anyagi okok miatt ment el. mert akkor biztos már hazug / politikai szélsőséges / stb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 10:37:19

@Mirjam2: egyébként értelek és értem a szempontjaidat. csak a "röhejes" jelzőt nem értettem, és sértőnek találtam. mert nem a saját helyzetedre mondtad, hanem általánosságban. és még egyébként, tíz és százezerszám vannak nyugatiak, akik nem kényszerből vannak ezekben az országokban, ott akarnak élni, ott élnek a gyerekei, nem áldozat neki szociálisan, kulturálisan, (sőt, akár még jobban is érzik magukat), stb stb. úgy, ahogyan neked Indiába menni se áldozat.

Igaz Barát 2014.10.31. 10:48:40

@Zka: Ajd valami ftp elérhetőséget, töltök fel neked két üveg befőttet. :) Valami hasonló szépet akartam írni neki. :)

2014.10.31. 10:55:12

@Dragonlady (now in Indonesia): Persze hogy vannak ilyen nyugatiak, de nyilvan te is tudod hogy ezek az emberek kivetelek. Vannak sok ezren valoban, de ez az osszes nyugati embernek akkor is a toredeke, es nem veletlenul. Es meg en is meg a ferjem is belattuk peldaul hogy ha tovabb maradunk Indiaban / Azsiaban most, akkor kesobb elegge nehez helyzetbe fogunk kerulni mert nem lesz nyugdijunk, nem lesz jovedelmunk idos korunkban, es ez nekunk szamit valamit, tehat megprobalunk most tenni az ugy erdekeben. Persze semmi sem biztos es lehet hogy a Fold elpusztul holnap atomtamadas kovetkezteben, de probalunk felkeszulni a legvaloszinubb eshetosegre, miszerint mindketten leszunk oregek es szuksegunk lesz egy helyre ahol lakunk meg penzre, akkor is amikor mar nem tudunk dolgozni.

Nem hiszem hogy mi vagyunk az egyetlenek akiket foglalkoztat ez a gondolat, megkockaztatom hogy a legtobb ember nem csak egyik naprol a masikra el 'majd lesz valahogy' alapon, hanem pl. 30 eves kora felett legkesobb elgondolkodik a hosszu tavu tervein, nem eleg neki hogy most eleg jol elvan Kinaban. Hiaba akar egy nyugati Kinaban elni egesz eleteben, sajnos Kina leszarja hogy az illeto mit akar, idos koraban nem fognak neki nyugdijat fizetni, se lakast, se egeszsegugyi ellatast ingyen, es meg lehet hogy vizumot sem hogy belepjen az orszagba. Azert a legtobb embernek ez szempont.

Sajnalom ha teged sert a rohejes jelzo, de ha mar szoba kerult, nem fogok erte bocsanatot kerni mert egy atlag nyugati szempontjabol valoban rohejes fizetes ezer dollar expatkent. Egyreszt azert mert a sajat orszagaban sokkal tobbet kereshetne, masreszt azert amit fentebb elmondtam, hogy egy atlagos nyugati ember elvesziti a szocialis eletet, csaladjat, baratait azzal hogy Kinaba koltozik (expat eletforma), es mindezt ezer dollarert vallalni tenyleg rohejesnek tunik. De nyilvan ez az atlagra vonatkozik, mindenkinek mas szempontjai vannak. Pl. en Indiaban annak idejen havi 130 dollarert (plusz szallas) dolgoztam, ami valoban rohejes osszeg, de egy evig csinaltam mert imadtam ott lenni. Egy ev utan elgondolkodtam rajta hogy hogyan tovabb. Pl. van egy nemet pasi akivel egyutt dolgoztam ott aki azota is ott van, o ugy erzi hogy megeri neki. Nem nezem le, neki mas szempontjai vannak mint nekem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.31. 11:16:51

@Mirjam2: vannak olyan nyugatiak is, akiknek ez előrelépés. ahogyan gondolom, te is ismersz ilyeneket. és vannak olyan nyugatiak is, akik nem érzik úgy, hogy elvesztik a barátaikat, társasági életüket, kultúrájukat, ahogyan te is ismersz ilyeneket.
nyugdíjat nekem, nekünk semmilyen állam nem fog fizetni, nem tudom, tán még Anglia sem.
és nem mindenkinek opció nyugat-európa vagy szaudi.
nem kellene egymás választásait, élethelyzetét, fizetését leröhejesezni. mindennek sok oldala van. de ezeket pontosan tudod te is, és meghoztál te is hasonló választásokat, csak belenyúltál egy olyan szóba, ami szerintem ebben a helyzetben megalázza a másikat. vagy akkor mondjam azt, hogy aki egy szobáért meg ellátásért au pairként dolgozik, az milyen röhejes? mert ha objektíven nézem, akár az is lehet akár. mér nem maradt otthon a mamahotelben inkább, anyagilag jobban megéri.
nemár :-(

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.10.31. 11:17:35

@Zka: lehet, hogy éppen te voltál. :D

bpetya75 2014.10.31. 11:26:19

@LaoHu:

Egész pontosan hatszor írtál ide eddig ;-)

2014.10.31. 11:51:14

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, rohejes evekig au pairkent dolgozni szerintem, mivel ez nem munka, nem karrier, rohejesen keves penzt kapsz, nincs maganeleted. Eppen ezert nagyon keves angol vallalja el, es eppen ezert az EU elott ez volt az egyetlen lehetosegem kelet-europaikent Nyugat-Europaban elni. Es szanalmasnak tartanam ha meg mindig au pair lennek, vagy ha evekig az lettem volna az EU csatlakozas utan is. Itt a lehetosegekrol van szo. Ha valaki kereshetne ezer dollarnal sokkal tobbet, akkor miert keresne csak ezer dollart. Minden nyugat-europai vagy amerikai kereshetne tobbet. Az o szemukben ez rohejesen alacsony havi fizetes. Ne haragudj de te hiaba nem fogadod ezt el, attol meg teny. En magam is rohejesen alacsony fizetesnek tartottam a sajat indiai fizetesemet.

Az meg egy dolog hogy te tudsz igy nyugodtan aludni hogy nem lesz nyugdijad oreg korodban - en nem tudnek. Lehet anarchista modon ezt hajtogatni hogy 'senkinek nem lesz nyugdija', de akkor mi lesz, mibol es hogyan fogsz elni jovedelem, lakas, egyeszsegugyi ellatas nelkul idos korodban? Semmit nem lehet garantalni, de en a lehetosegeimhez merten szeretnek felkeszulni a tovabbi evekre.

bpetya75 2014.10.31. 11:52:50

@diggerdriver:

Teljesen egyetértek. Meg még maximálisan is.

Muscari 2014.10.31. 11:57:25

@tanato: ezt nem ertem, hogy miert kellett. Senki nem varja el egy miniszterelnoktol, hogy masodosztalyon utazzon szerintem. A 15 millios tandijat ezzel ugysem tudja kompenzalni, szoval tok felesleges volt.

tanato 2014.10.31. 12:40:04

@Muscari: El akarta kerülni a feltűnést,de nem sikerült

montroyal ( CAN qc) 2014.10.31. 15:04:32

@Muscari: majd ha mindenkinek a felesege orvos, ugyved super magas keresetu lesz akkor talan lehet otthon maradni nem dolgozni ( irtam nem vonatkozik egyik nemre sem ha 2-3 gyerek mellett marad otthon)

addig parasitanak talalom, aki kihasznalja a masikat( foleg ha kell a masik keresete is de a lablogatas sem elfgadhato ) aki megteszi hogy eltart valakit ,vagy rabszolga , vagy egyes esetekben idiota feltekeny ... vagy szerelembol csinalja de ez surolja a hulyeseg hatarat .. jol van Édese , TE csak lustalkodj TV net , baratnok vasarlas.... mas kerdes aki igy tud egy not megtartani az is idiota ...

de ez az en velemenyem mindenki ugy csinalja ahogy akarja . de én nem vagyok hajlando erre mert ez is prosti
www.hir24.hu/bulvar/2014/10/29/kelemen-anna-nem-prosti-csak-szereti-a-szexet-es-a-penzt/

Nigro notanda lapillo 2014.10.31. 15:29:42

@Réka ‎: sajnos nem, de holnap még egyszer megpróbàlom:)
teljesen elképesztő indulatokat gerjesztett ez a kérdés, nem tudom mire vélni...

2014.10.31. 16:03:32

@LaoHu: Ha te is naponta irnal 20-30 idiota hozzaszolast akkor megnyugodhatsz hogy teged is emlegetni fognak szures gyanant. :) Amugy meg nem ertem hogy miert zavarna barkit az hogy masok szurnek. Ne szurj, de ne dontsd el masok helyett hogy mit csinalnanak, nem vagyunk dedosok (legalabbis nem mindenki). Az meg hogy ki mit jelent be.... persze, jogos, hogy neked nem tetszik a szures bejelentese. Nekem se tetszik sok minden amit itt mondanak, ez ilyen. Ha nem tetszik hogy bejelentik a szurest, akkor szurd... :)

Szoval nem a szuressel van problema, es nem annak a bejelentesevel, hanem az idiota, provokalo, vagy szemelyeskedo hozzaszolasokkal, amit HA-nak nincs ideje moderalni. Es tulajdonkeppen nem is kellene, a legjobb lenne ha nem lenne elomoderacio, es mindenki a sajat felelossegere hasznalna a szuperszurot. Ami itt a HA-n nincs.

2014.10.31. 16:23:04

@LaoHu: "Ha valami/valaki nem jon be csak tovabb gorgetek. Csendben :-) "

Ja es ugye ez. :) Ha valoban tovabb gorgetnel, csendben, akkor ezt a kommentet se irtad volna a szuressel kapcsolatos problemadrol. Akkor szep csendben atgorgettel volna rajta es nem jelentel volna meg csak ezert a blogon. De a peldad is bizonyitja hogy az atgorgetes nem mindig mukodik.

En pl. azert is utalok atgorgetni mert a Csendes ocean mellol irok, 9 ora az idoeltolodas, es mire ide jutok, mar 3-400 vagy tobb kommenten kene atgorgetnem. Nekem sokkal jobb lenne ha mar egy eleve letisztult valtozatot tudnek kinyitni reggel.

FutureFry 2014.10.31. 18:46:43

@Mirjam2: Talán https://en.wikipedia.org/wiki/Raynaud's_phenomenon
?

i got my (törölt) 2014.10.31. 19:04:36

@Mirjam2: lehetőség szerint én is (na ja, ki nem?) az anyagi biztonság híve vagyok. de azért érdemes elgondolkodni, mennyit áldoz be az ember az ügy érdekében. az egész életed végigrobotolni, azért, hogy öregen valamivel jobb esélyeid legyenek a csirkefarhát (yummi!) vagy a homárlevesre? persze, egyénenként más és más a tűréshatárunk és a kockázatvállaláshoz való viszonyunk.

de vajon nem érdemesebb fullgázon olyan életet élni, amilyet szeretnénk, és dolgozni a halálunkig (illetve - legrosszabb esetben - meghalatni magunkat amikor már nem tudunk dolgozni), mint félszívvel rossz kompromisszumokat kötni, elpazarolni az egész életünket, 40 évig készülve öregkorunkra, azon aggódva, hogy mi lesz, ha már a mosdóig se tudunk egyedül elmenni?
csupán azért áldozzuk fel az egész cselekvő életszakaszunkat, hogy amikor az élet már egyébként is csak teher, mesterségesen életben leheseen bennünket tartani, és a felhalmozott vagyonunkból még két évtizedig tudjunk fizetni havi 2000 euróért egy "idősgondozót"?

én nem szeretnék nagy áldozatot hozni egy (számomra) értéktelen életszakasz prolongálásáért. főleg nem akkorát, hogy az értékes életszakaszt is értéktelenné tegyem általa. aligha hiszem, hogy sok örömem lenne az életben, amikor már nem tudom magam fenntartani. amikor már nem tudok se magam számára élelmiszert termelni, se a társadalomnak olyan szolgáltatást nyújtani (adótanácsadástól gyerekvigyázásig bármi), amiért "megérje" neki engem eltartani.

tanato 2014.10.31. 21:30:54

@i got my: 60-70 éves korodban pont ellenkezőleg fogsz gondolkodni és eszed ágában sem lesz meghalni még ha nem is tudsz majd mozogni.Az utolsó stádiumban lévő totál fekvő ember is ha tiszta a tudata ragaszkodik az életéhez.Kivéve persze az öngyilkosságra gondoló depressziósok.

i got my (törölt) 2014.10.31. 21:54:10

@tanato: készséggel elhiszem, hogy az ember ragaszkodik az életéhez, a tudat csodás trükkökre képes, az ösztönök erősek.
(bár, arra is emlékszem, hogy a nagymamámnak élete végén olyan fájdalmai voltak, hogy várta és kívánta a halált.)

ezzel együtt az én értékrendemben rossz döntésnek minősül az élet utolsó, örömökben igencsak szegény időszakának meghosszabbításáért lemondani az élet javáról. ez nem az élet meghosszabbítása, hanem a lerövidítése. ezzel csak azt garantáljuk, hogy már élve meghalunk - jóval előbb, minthogy bekerülnénk a halottak könyvébe.

szerintem amikor már nem leszek munkára, önellátásra képes (ha aktív, egészséges életmódot folytatok, ez lehet, hogy csak 80 vagy 90 éves korom felett következik be), akkor az örömök csupán a fájdalmak, testi kényelmetlenségek csekélyebb szintjét fogják jelenteni. ezekért az "örömökért" mondjak le bármiről? amikor az jelenti majd az örömöt, ha csak ötféle panaszom van reggel a szokott nyolchoz képest?

tanato 2014.10.31. 22:00:05

@i got my: Nem kell lemondani az élet javáról,Isten őrizz,csak egy kicsit előre is kell gondolni valamilyen szinten.De az igaz, idős beteg korban az is nagy örömöt jelent ha két utcával többet tudsz majd sétálni,és ez kevésbé fog fájni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.01. 05:27:04

@Kövérmadár [swe]: Sajnos nem értek veled egyet . Nem gondoljak hülyének , de ha valaki megteheti , hogy ne vállaljon el bármi munkát bármi áron , tegye. Nem a munka a büdös, de én spec soha nem állnék be kitchen porternek , vagy mennek el megint takarítani . Nem. Ha meg tudjuk anélkül oldani, meg ha csorobban is, akkor se.

2014.11.01. 06:45:56

@i got my: Nem tudom mennyi idos vagy, de erdekes elkepzelesed van az elet masodik felerol... Nem ilyen egyszeru az elet szerintem hogy ameddig elsz, dolgozol es ha mar nem tudsz dolgozni, akkor az azt jelenti hogy oreg vagy, szendvedsz es nincs szukseged penzre mert ugyis inkabb meg akarsz halni. Eloszor is, sajnos barmennyi idos korodban elofordulhat hogy nem tudsz tovabb dolgozni, peldaul egy betegseg vagy baleset miatt. Ha nincsen semmi tartalekod, ez nagyon nehez helyzetet jelenthet. Masreszt bizonyos kor felett - nem kell oreg korra gondolni, mondjuk 40 vagy 50 felett - sok ember mar nem akar vagy tud elmenni pincernonek, takaritani, segedmunkasnak stb. ha eppen munkanelkuli peldaul, es ha elveszited a munkadat es nincs egy keresett szakmad es ertekes munkatapasztalatod, eleg nehez lesz uj munkat talalni.

Ezen kivul nagyon is elkepzelheto hogy 60 vagy akar 70 felett nem vagy meg beteg sot nagyon is aktiv eletet tudnal elni, de munkat ekkor mar nem vagy nagyon nehezen fogsz talalni, viszont penzre es lakhelyre meg szukseged lesz akar 20-30 evig. Peldaul az anyosom 80 felett van de nagyon aktiv tarsadalmi eletet el, evente tobbszor utazik, minden heten etterembe jar, uj ruhakat vesz, stb. Ha nem lenne penze, hol lakna, mit enne? Nem hinnem hogy szeretne felkotni magat mert mar nem tud dolgozni. Ezt egyebkent meg azok sem szeretnek akik nala sokkal rosszabb allapotban vannak egeszsegileg es mentalisan. Ennel sokkal osszetettebb a helyzet hogy 'ha mar nem tudok dolgozni, akkor elni sem erdemes'.

DieNanny CH 2014.11.01. 06:51:02

@tanato:

Nem nagy kunszt a másodosztály... Ugyanis nincsenek elsőosztályú kocsik... :-)
Az árkülönbözetet az adja, hogy ülőjegyet vesz, 6 fekvőhelyeset, vagy 4 fekvőhelyeset, vagy hálókocsit...

DieNanny CH 2014.11.01. 06:59:04

@Muscari:

Fentebb írtam, nincs első osztály.

DieNanny CH 2014.11.01. 07:17:00

@Muscari:

A legolcsóbb a Sparticket:

*
"Globalpreis EuroNight Schweiz - Ungarn
Die Platzreservierung im EuroNight Schweiz - Ungarn ist obligatorisch und in den unten aufgeführten Preisen bereits inbegriffen.
SparNight-Tarife im EuroNight können weder umgetauscht noch erstattet werden, aus diesem Grund sind Buchungen für diesen Tarif nur am Bahnhof oder beim Rail Service 0900 300 300 (CHF 1.19/Min. vom Schweizer Festnetz) möglich.

Ein Schlafwagen-Abteil darf nur von Personen des gleichen Geschlechts gemeinsam benützt werden, ausgenommen es handelt sich um Kinder unter 10 Jahren oder es wird das ganze Abteil gebucht.
Kinder unter 6 Jahren, die keinen eigenen Sitz-, Liege-, oder Bettplatz beanspruchen, reisen in Begleitung Erwachsener kostenlos. Wünschen Sie für Ihr Kind einen eigenen Platz, ist für die entsprechende Strecke ein Billet mit Reservierung/Zuschlag erforderlich.
EuroNight-Preise pro Person und Weg (Preise in CHF inklusive Angebotszuschlag, Reservierung und Billet):

Erwachsene
Ülőjegy, 2. osztály: 110.00
Fekvőkocsi, 6 személyes: 135.00
Fekvők. 4 szem.: 147.00
Hálókocsi 3 személyes: 171.00
Hálók., 2 szem.: 184.00
Hálók. 1 személyes: 245.00
"
*

tanato 2014.11.01. 09:45:07

@DieNanny [SZ,CH]: Csak így jobban hangzik,a "nép gyermeke" az ország mindenese 2. osztályon utazik

tanato 2014.11.01. 09:55:19

@Mirjam2: Az élet különböző szakaszaiban az ember gondolkodása erősen változik.Nagyon egyszerűen egy fiatal nem gondol sem a halálra, sem a betegségre,rokkantságra/velem ez úgyse történhet meg/ sem a nyugdíjra/az valami nagyon távoli,ködös/.Az idősnek meg pont ezen dolgok a legfontosabbak.de ezen belül is vannak szakaszok persze,van ugye gyermeki gondolkodás,van kamaszkori/enyém lesz a világ/ifjúkori/én máshogy élek majd amint az őseim/,azután van a házasságkötés utáni az már kissé komolyabb,még komolyabb a gyermekek születése utáni/én már nem csak magamért vagyok/azután a felnőtt középkori/szeretnék magamnak,de főleg a gyermekeimnek egy jobb jövőt,lehetőleg jobbat mint ami nekem van./Még később az időskori/szeretnék egy boldog nyugdíjaskort,családdal,unokákkal./és még később sajna az hogy jó volna még felmenni a másodikra lift nélkül,meg ne őrüljek meg a derék meg térd fájdalomtól egy Duna parti séta közben.Legutoljára meg az hogy igaz már ágyban fekvő vagyok de azért még szeretnék élni egy két hónappal tovább is.

Muscari 2014.11.01. 10:28:46

@DieNanny [SZ,CH]: ja úgy más. De akkor nem értem, hogy ez meg miért volt hír.

DieNanny CH 2014.11.01. 13:51:33

@Muscari:

Gondolom, ezzel is azt mutatja, hogy ő nem költi holmi repülőjegyre az ország pénzét... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.01. 21:00:02

@maxval birca hozzászóló: Elhiszem.GOndolom, az utóbbi 40-50 évben eléggé tele volt a fa... a tökük a ruszkikkal, és simán elképzelem, hogy ez átfordult egy durva gyűlöletbe...
Az a szörnyű, hogy most lehet, hogy egy csomó ártatlan ruszkin töltik ki az esetleges bosszújukat...

Viszont az összefogásuk egyébként maximálisan dícséretes dolog, elvonatkoztatva ettől a kisebbséggyűlölettől.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.03. 07:12:45

@Philosoraptor: Hát én a kiváltáság és az elfogultságot el tudom egy bizonyos szintig fogadni hiszen a hazaszeretet nem egy racionálisan mérhető dolog. De, hogy valaki a benne lévő a téma felé érzelmi "húzást" ellenkező előjelűvé alakítja és fennen hirdeti, hogy milyen látványosan szarul érzi magát csak azért mert magyar, majd amikor előnye származik belőle hirtelen magyar lesz - nos ezt már kevésbé.

Ilyen a posztoló is.

Thargoid 2014.11.03. 11:46:41

@FutureFry: Azt hiszem én inkább felhívom azokat az ismerőseimet akik ott dolgoznak, ha valaha is a Google-nél akarnék dolgozni :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása