oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 25. 06:45,  Szeretnék kutya lenni Németországban 480 komment

2014. július 25. 06:45 Határátkelő

Szeretnék kutya lenni Németországban

Ahhoz képest, hogy milyen sok kutyarajongó él, igaza van a mai poszt szerzőjének, Ritának, hogy egész kevés szó esett eddig itt, a blogon arról, milyen is kutyával külföldre költözni, miként arról is, másként viszonyulnak-e a kedvencekhez külföldön. Amint azt a poszt címe is sugallja, Németországban például egész jó lehet kutyának lenni… Várom a ti tapasztalatotokat is!

cím_Zuzu utazás közben.jpgZuzu utazás közben

„Régen olvasom a Határátkelő blogot, ha az emlékeim jók, akkor még senki nem írt arról, milyen mikor egy négylábú baráttal költözünk külföldre. A mi esetünkben a külföld Németországot jelenti.

Kis statisztika

Németországban körülbelül minden 10. háztartásban él egy kutya, összesen 5,3 millió. Magyarországon minden 4. háztartásban van kutya. Ami számomra meglepő adat, mert Magyarországon 1 km2-re több kutya jut, mint Németországban, de otthon nem vihetem étterembe, plázába stb.

A németek 2010-ben 834 millió €-t költöttek kutyakajára, ezzel szemben bébiételre 556 millió €-t. Havi szinten átlagosan kb. 100 €-t költenek a kutyáikra a németek ez Magyarországon 10.000 HUF (kb 33€).

Az indulás előtt

A kutya, innentől csak Zuzu egy - a költözéskor - 1.5 éves Westie (West Highland Wheit Terrier) lány. Minden védőoltással és chippel rendelkezett, így indulás előtt útlevelet kellett csináltatni neki! Nem, nem kell fotó az útlevelébe!

A férjem költözött először Düsseldorf mellé, ekkor került hozzám Zuzu, mikor eldöntöttük, hogy ideje lenne nekem is kiköltözni bennem fel sem merült, hogy ezt kutya nélkül tegyem meg.

Sajnos pár ismerős csodálkozva fogadta a hírt, hogy „kutyááávaaal külföldreeee????” és látszott nem tartanak teljesen normálisnak. De ezen hamar túllendültem, eldöntöttem, vagy kutyával, vagy sehogy!

Az első meglepetések

A legeslegelső meglepetés az volt, hogy Zuzu jobban bírta a 12 órás autóutat mint a férjem és én. A cuccok tetején végigaludta az utat. Mikor reggel megérkeztünk a végcélhoz, gyors kipakolás után a férjem ment is dolgozni.

Mi ketten maradtunk Zuzuval, persze elindult felfedezni és egyből ki is szökött, a szomszéd csodás kertjében kötött ki, ahonnan persze egyből a nappaliba vezetett az útja.

Mondanom sem kell, hogy lepergett előttem, ahogy kijönnek üvöltve, hogy kié ez a dög és mit keres itt és hívják az állatvédőket, de nem ez történt. A szomszéd csodálkozva, nevetve nyitott ajtót, és engedte ki Zuzut a bejárati ajtón.

Kapott néhány finom falatot, sok- sok simogatást, és azt mondták, jöjjön máskor is! Már akkor tudtam, hogy olyan országba sikerült költöznöm, ahol nem kell szégyenkeznem, azért mert kutyás vagyok, és nem néznek furán emiatt rám!

Hová mehetünk kutyával és hová nem?

Itt további meglepetések értek, az élelmiszerboltokon kívül mindenhová bemehet a kutya. De ha ölben vagy táskában van, akkor bárhová bevihető. Ezért a plázákban is szívesen látott vendégek, Zuzu pl. volt Saturnban bevásárolni!

Az éttermekben általában ki van írva, hogy nem tartózkodhat benn kutya, de megkérdezés után oda is beengedik, sőt tálban vizet is kap! Boltok előtt gyakran látni kutyatálat friss vízzel.

A tömegközlekedésen, abban az esetben, ha a kutya nincs hordozóban, táskában félárú jegyet kell számára venni. Az állatkertek nagy többségébe is be lehet vinni a kutyákat, ahol nem ott tároló boxokban várhatják meg még a gazdik végeznek.

plakát_2.jpg

Adózás

Önkormányzatonként változik, itt 48 €/év. A „harci” kutyákra 240 €/év. („harci”kutyának számít pl. a pitbull terrier, Cane corso) Mentességet élveznek a mentő és segítő kutyák és a menhelyről örökbefogadottak. Ezért sok német fogad örökbe.

Nem csak országon belülről, de van Puszta Hund projekt, ennek keretében egy magyar menhelyről szállítanak kutyákat Németországba. Sok olyan embert ismerek, akinek magyarországi menhelyről lett 4 lábú társa.

Miután bejelentettük a kutyát is az önkormányzatnál a megfelelő formanyomtatványon, postán kapunk egy csekket és egy bilétát, ez bizonyítja, hogy a kutya nyilvántartásba lett véve, ezt mindig a nyakörvén kell viselnie.

Zuzu bilétája.jpgZuzu bilétája

Állatorvosnál

Az állatorvosi rendelők sokkal modernebbek, több alkalmazottal dolgoznak, mint Magyarországon. Zuzu mindig kapott valami finomságot, az orvos úgy bánik vele, mint egy gyerekkel. Ezért sokkal drágább viszont, mint otthon, ivartalanítás lány kutya esetében 360 €, éves oltás 40€. A veszettség elleni oltást itt 3 évre adják, nem kell évente ismételni.

Állatorvosi rendelő, recepció és váró.jpgÁllatorvosi rendelő, recepció és váró

Kutyapanzió és kutya napközi

Ha esetleg nem tudnánk magunkkal vinni kedvencünket vagy sokat dolgozunk, akkor lehetőségünk van napközibe vagy panzióba adni. Zuzu napköziben nem, de panzióban már volt párszor. A legtöbb menhelynek is van ilyen szolgáltatása, ezek persze sokkal olcsóbbak.

Az első panzió, amit kipróbáltunk, a Pfötchenhotel volt. Ez egy elég drága hely, de a kutya folyamatos orvosi felügyelet mellett pihenhet, a gazdik megnyugtatására.

Úszómedence, Pfötchenhotel (KICSI).jpgItt volt úszómedence (a jobb oldali képen látható), naponta képet, videót töltöttek fel a négylábú barátunkról. Innen nem is akart hazajönni Zuzu, sőt mikor megjelent a kísérője „Hallo Zuzu, kommt mit mir?” kérdéssel majdnem rávágta, hogy „ja, natürlich!” és vissza sem nézve eltűnt a medence irányába.

Az új városban sikerült egy olcsóbb helyet találni, itt ugyan nincs medence, de több száz négyzetméteres kerttel, barlanggal és mindenféle kutya jó dologgal várják az ebeket.

Itt Zuzunak magyar „szobatársa” volt, a gazdája sajnos nem talált olyan albérletet ahová vihette magával. A főbérlő előre meg szokta ezt határozni, ha nem, meg kell kérdezni mindenképpen. Ha van a kutyának biztosítása (igen, jól olvastátok, biztosítása!), akkor könnyebb az albérletkeresés is vele. Néhány napköziben vagy panzióban is alapfeltétel ennek megléte.

A biztosítás arra jó, ha elmegyünk vendégségbe és a kutya szétrágja a perzsaszőnyeget, a károkat kifizetik helyettünk. Ennek költsége havonta 4€- 8 € lehet. A napközi vagy óvoda is elég felkapott itt, ahol sokat dolgozik a család, ott leadja délelőtt, majd este felveszi a kutyát. Itt sétáltatják, játszanak vele, esetleg oktatják is, persze mindezt plusz pénzért!

És akkor essen szó itt is a piszkos anyagiakról: a Pfötchenhotel árai 41-46 €/napig, mérettől, időszaktól függően! Az olcsóbb ennek a fele és a második kutya 50% kedvezményt kap! A napközi óránként 2 €.

Kutyaszoba az olcsóbb panzióban.jpgKutyaszoba az olcsóbb panzióban

Saját tapasztalatok

Két év után, egy költözéssel, már két városban éltünk, azt mondhatom, itt sokkal jobban emberszámba veszik a kutyákat. Itt nem fura, ha a kutyán nyaklánc van, vagy VB idején a válogatott mezében feszít az eb.

VB alatt (kicsi).jpgTagja vagyok egy Facebook-csoportnak (Westie gruppe Deutschland), ahol az egyik kutyusnak szívműtétre volt szüksége, pacemakert kapott, a műtét 3000€ volt, a tagok gyűjtést szerveztek, mert a gazdának nem telt rá.

Mindent megtesznek, hogy megmentsék a 4 lábú barátaikat, akár több havi fizetést is képesek rááldozni, hogy pár hónappal vagy évvel meghosszabbítsák az életét! Az öreg kutyák kis buggy-ban, babakocsi szerű járgány, utaznak, ha már nem tudnak járni, de friss levegőre akarja vinni a gazda.

Nem egyszer előfordult, hogy séta közben Zuzu odament valakihez, a legtöbben szeretettel fogadják, simogatják, hagyják, hogy az arcukat nyalja, majd nevetnek, hogy kaptak kutya puszit.

Itt a postás jutalomfalattal a zsebében jár, próbálta egyszer lekenyerezni Zuzut, kevés sikerrel. Nem látni kóbor kutyát az utcákon, persze itt is van menhely, de jobbak a körülmények, mint otthon!

Ritkábban lehet olyannal találkozni, hogy megmérgeznek kutyát vagy rosszul bánnak vele. Nem mondom itt is vannak olyanok, akik nem úgy bánnak velük, mint ahogy megérdemelnék, de hol nincsenek hülyék?!

Voltam kutyás Budapesten, Essen környékén, most Heidelberg mellett, ezek alapján, úgy gondolom, jobb Németországban gazdinak lenni. Találtam még egy olyan területet, amiről tanulhatnánk tőlük!”

Apró szolgálati közlemény: mivel tegnap páran megjegyezték, hogy a szokásosnál lassabban kerülnek ki egyes kommentek (mármint azoktól, akik nem szerepelnek a prémium listán), kénytelen vagyok jelezni (noha nem akartam ezzel dicsekedni...), hogy a következő egy hétben szabadságon vagyok, ezért e csúszás, de igyekszem. Remélem, elnézitek nekem! :)

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutya Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr356523773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 06:50:40

:) klassz

mondjuk en sose tennem panzioba a lolat

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.25. 06:53:05

Bájos poszt. Kár, hogy különösebben nem érdekelnek a kutyák.

(Remélem megjelenik ház előtt hinta és kifejti, hogy az ebtartás nyugaton a burzsoázia úri huncutsága. :) )

Egyébként jó reggelt minden kedves kommentelőnek. :)

2014.07.25. 07:03:45

Lesz itt ma nemulass
Kanadaban futott kutyahaz kell. Ha jol tudom torvenyi eloiras a kinti kutyatartashoz.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 07:08:06

hát nemtrom mit mondjak nem vagyok egy kutyás csávó. amúgy a kutyákat bírom. a rendesen szabályozott kutyatartást is.

szóval minden hepi-csepi!

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 07:10:17

@charlieharper: különben megverevedik az állat, mint a fagyott kutya lába? oh wait... :)

2014.07.25. 07:13:41

@pappito: -30 -40-nek tudnak lenni Ontariobab

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 07:15:29

@charlieharper: csak vicc próbált lenni. csak nem jött be :)

de -30-ban miért tartja valaki kinn a kutyát? ha meg bemehet a házba minek a fűtött kutyaól?

megannyi kérdés!

tanato 2014.07.25. 07:19:37

Csak annyiban egészíteném ki Ritát,hogy egy alkalommal 3 éve már volt egy kutyás költözős akkor éppen Ausztráliába vitték ki a kedvencüket,de arra már nem emlékezem hogy ki volt az érintett,talán Hothead?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.25. 07:25:50

Nagyon jó írás.
:)
Köszi.
Van mit tanulni a rothadó nyugattól. Svájcban is ugyanez a helyzet.
Itt tényleg működik a felelős állattartás.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 07:25:58

@tanato: mintha ide NZ-re is jött volna kutyás posztoló

tanato 2014.07.25. 07:32:35

@pappito: Igen volt már ilyen téma.

2014.07.25. 07:33:42

" A németek 2010-ben 834 millió €-t költöttek kutyakajára, ezzel szemben bébiételre 556 millió €-t. "
No comment:(((((((

2014.07.25. 07:38:08

@Cascabel: a doggie daycare es a pet nutritonist utan ne csodalkozz

Nagyon kedvelem a kutyakat, de a kutya cicomazasban nem hiszek. Az also kep nekem mar sok.

2014.07.25. 07:41:00

" A férjem költözött először Düsseldorf mellé, ekkor került hozzám Zuzu, mikor eldöntöttük, hogy ideje lenne nekem is kiköltözni bennem fel sem merült, hogy ezt kutya nélkül tegyem meg. "
No comment:)))))))

adg 2014.07.25. 07:47:40

Én még Németországban sem szeretnék kutya lenni...

2014.07.25. 07:52:33

@Réka ‎: mert Cas nem helyezi a kutyat a gyerek ele.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 07:55:56

@charlieharper: ezt nem ertem. Ebbol hol lehet azt leolvasni, hogy a kutyat a gyerek ele helyezik? Epp ellenkezoleg. Normalis ember nem vesz rendszeresen kesz bebietelt, hanem otthon puresit. Persze a kesznek is megvannak az elonyei, de ebbol a 2 szambol azt levonni, hogy a nemetek jobban etetik a kutyaikat, mint a gyerekeiket, haaat...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.07.25. 08:04:14

Némelyik országban nem csak szimplán jó kutyának lenni, de sokszor jobb kutyának lenni mint embernek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 08:05:38

Hinnye a fene a jódógukat...
Kutyára költeni?
Azt eszi amit meghagyok márpedig az nem sok.

2014.07.25. 08:07:47

@Réka ‎: hatpedig, en is ugy ertelmeztem. Kutyanak tapot csak kiegeszitonek vennek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 08:13:37

@charlieharper:
Minek?
A csirkecsontban meg a tegnapelötti kelkáposzta fözelékmaradékban minden benne van.
Bár a csirkecsontot én is megeszem.

2014.07.25. 08:22:55

@diggerdriver: csirkecsontot nem adok kutyanak, marhat igen

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.25. 08:25:14

A csirkecsont nem túl szerencsés se kutyának, se macskának.

firg_firg 2014.07.25. 08:26:37

Tetszett a poszt, cuki a kutya, par gondolat:

kutya nem lennek. a kutya let onmagaban nem garantalja azt hogy jo gazdihoz kerulsz.

nemetorszagi gyerekes imerosok meseltek hogy szeritunk a gyerekes csaladokat gyakran kinezik az etterembol, mig a kutyasokat szeretik.

"2010-ben 834 millió €-t költöttek kutyakajára, ezzel szemben bébiételre 556 millió €-t. " - majd a helyi kozgadaszok kielemzik mekkora az osszefugges az allitas ket resze kozott en nem latom a korrelaciot

a kutyakat nalunk ketrecben szallitjak, nem tudom hogy eloiras-e de 99%-ban igy latom. nem hulyeseg. a kutyust a csomagok tetejen szallitani cuki dolog meg aranyos, de egy nagyobb fekezesnel repul elore mint egy szatyot, gonodlom nincs biztonsagi ove.

a zuzu-t nemetul cucu-nak ejtik?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 08:30:09

@Cascabel: Most ezzel mi a baj? Hát csak nem szoptathatja a gazdi a kutyulit 6 hónapos koráig :)))?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 08:33:35

"Már akkor tudtam, hogy olyan országba sikerült költöznöm, ahol nem kell szégyenkeznem, azért mert kutyás vagyok, és nem néznek furán emiatt rám!"

Hát bocsánat, meg minden, de ez ugye eléggé kétoldalú dolog. És ezt úgy mondom, hogy nem olyan régóta vagyok 'kutyátlan'. A városi kutyatartás sajnos itthon még nincs azon a szinten, hogy egy kisgyerekes mondjuk örömében ugráljon, ha látja a kis kedvencet a füvön szaladgálni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 08:34:56

Ezzel együtt inkább lennék budapesti, városi kutya, akár egy panelben, mint falusi házőrző az életem végéig kitartó másfél méteres láncon...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 08:45:53

mi a baj a csirkecsonttal? szilánkos, és ezért veszélyes?
én csak azt tudom, hogy édességet, csokit nem szabad nekik véletlenül sem.
itt egyébként még a kutyák és a macskák is rizst kapnak, ha valamit :-/

Evain 2014.07.25. 08:46:05

Mi speciel a macskánkat utaztattuk 150 km-t pár hetesen. Teljesen jól bírta, a nyakamban aludt végig. :P

A poszhoz csak egy kérdésem van. A kutyagumit összeszedik-e?

Én még nem jártam olyan helyen, ahol tényleg mindenki összeszedte volna. :(

Gyerekként kutyás voltam nagyon, mostanra csak rövidszőrűt tűrök meg a közelemben, mert nem bírom a nem ápolt félhosszú és hosszúszőrű kutyák szagát...

firg_firg 2014.07.25. 08:47:16

jo hallani errol a puszta hund projektrol. hallottam mar rola Mo-n de azt gondoltam (gyanakvo termeszet vagyok) hogy kamu es hogy szegeny kutyusokat valojaban gyogyszerkiserletre vagy valami hasonlo alattomos cel miatt viszik ki, "fogadjak orkobe". jo hallani hogy esetleg tenyleg igaz a tortenet es sok kutya menekul igy meg az elaltatastol.

2014.07.25. 08:52:12

Oooo... izeee... ma se leszek nepszeru... :D

Falusi gyerek vagyok, szoval a kutyanak az udvaron a helye, hogy orizze a hazat, a kertet, az akarmit. Es nem luxuspanzioba meg dzsakuzziba, meg tokom tudja hol... Volt kutyank, imadtam, de a hazba csak akkor johetett be, amikor szilveszterkor petardaztak. Attol nagyon felt szegeny. Es nem hiszem, hogy rossz dolga lett volna, tenyleg nagyon szerettuk. Igaz, az kutya volt, egy kb. 60 kilos kaukazusi-nemet juhasz keverek, nem ilyen 10 centis fajtiszta vandorpatkany... Egyebkent meg sok emberre raferne a kutya helyett 1-2 gyerek, sokan a kutyaval probaljak potolni a gyereket...

Na, itt abba is hagytam, de ezzel a temaval mindig ki lehet boritani, ugyhogy en mara tavoztam...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.25. 08:53:15

@Evain: Gyere ide! Itt összeszedik. :)
Még falun is. Mondjuk, a feltételek is adottak. Minden sarkon van zacskó, meg kuka is.

2014.07.25. 08:54:28

@zöldeketbeszélek: Falun sincs minden kutya masfel meteres lancon, a legtobb szabadon rohangal egy hatalmas udvarban...

**mimi** 2014.07.25. 08:54:33

@pappito:
Igen, Klári aki a földim, bár ő később tudta csak kivitetni a kutyáját, a blogjában részletesen beszámol erről
klarikiwi.blogspot.hu/

én is nagy kutyás vagyok, de jó is lenne egy ilyen klassz kutya napközit, panziót üzemeltetni ...

A poszt nekem érdekes volt, szívesen olvastam!

nyuszigonosz 2014.07.25. 08:57:47

Jó poszt.

@Dragonlady (now in Thailand): Igen, mert szilánkos és ezért veszélyes.

@firg_firg: Hehe, én is azonnal erre gondoltam: Zuzu-Cucu. :-))

Evain 2014.07.25. 08:59:34

@svájci sapka (ch): bakker, a feltételek itt is adottak, itt is van kuka zacsival, és mégse. Esküszöm odafigyeltem, de nem volt olyan alkalom, hogy ne toltam volna véletlenül kutyaszarba a babakocsit anno. :(

Egyébként meg elírtam, 1500 volt az a 150 km.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.25. 09:02:28

@Evain: Utóbbit sejtettem.
Én is hoztam magammal őket.
:)
Nálunk a nagyobbik nem szeret utazni, a kicsi szintén a nyakamban ült.

**mimi** 2014.07.25. 09:03:16

@Evain:
itt nincs minden sarkon se zacskó, se kuka...
de azért mi mindig összeszedjük, úgy indulunk sétálni, hogy papír , zacsi zsebbe...és nem megerőltető, a kutyát meg imádjuk...ez van, családtag, olyan mint a cikkben szereplő Zuzu,csak a miénk Pipi...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 09:05:01

@Ödenburger Wiener Schnitzel: azt hadd döntse el mindenki, hogy kutya vagy gyerek "fer ra", megis honnan gondolod, hogy te ezt naluk jobban tudod? Eleg erdekes feltetelezes...
Egyebkent sem az udvaros, sem a lakasos kutyatartast nem itelem el, mindkettot lehet humanusan csinalni. Egy ideig kovettem a Demeny blogot, ott irta a gazda, hogy szazszor inkabb legyen panellakasban a kutya, mint telepen... es teljesen igaza volt.

Evain 2014.07.25. 09:07:06

@**mimi**: itt olyan szinten durva a helyzet, hogy az egyik környékbeli kutyatartó simán otthagyja a kétökölnyi méretű kupacot az ablakunk alatt. Nagyon NAGYON szeretném egyszer rajtakapni...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 09:07:47

@Ödenburger Wiener Schnitzel: na a jacuzzinál nekem is felakadt a szemöldököm, de van ilyen, ezekszerint :-)

eszembe jut egy régi kollégám, itt Thaiföldön. egy másik kolléga mesélte ebéd közben, hogy állatorvoshallgatók jönnek gyakorlatra az alapítványukhoz, és ivartalanítják a kóbor kutyákat. első kolléga teljesen kiborult, hogy mi az, hogy még tanuló, nem végzett állatorvosok műtik a kutyákat, állatkísérletek, kizsákmányolás, és mikor közbeszóltam, hogy mivan?? akkor nekemjött, hogy mit szólnék én, ha engem sterilizálna egy orvostanhallgató?
na szerencsére ez az a pont, amire én már semmit nem tudtam mondani, azóta se értem, min akadt ki. mégis hgyan kellene egy állatorvoshallgatónak műteni tanulni? nyilván előtte már megtanulta meg kutyahullán is kipróbálta, hogyan kell. ja és szegény kóbor kutyákkal tényleg nem iratott alá senki nyilatkozatot, hogy beleegyeznek a műtétbe....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 09:07:55

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Biztos, amit eddig láttam, nem ez volt. Inkább kivétel volt a szabadon rohangáló kutya. Mert ugye összetúrja a kertet. Pedig egy kis tanítással simán megérti a szerencsétlen dög, hogy hová lehet menni meg hová nem.

2014.07.25. 09:08:38

@Evain: most is kutyas vagyok. A kepen szereplo az noi kutya .

Evain 2014.07.25. 09:11:27

@charlieharper: ezzel egyetértek. Nálam a kutya az doberman méretnél kezdődik. :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.25. 09:11:33

@Ödenburger Wiener Schnitzel: "Sok emberre raferne a kutya helyett 1-2 gyerek, sokan a kutyaval probaljak potolni a gyereket... "
- sok embernek nem lehet gyereke,,,
- sok embernek van gyereke és valamilyen háziállata..

Az szerintem meglehetősen ritka, hogy valaki azért tart állatot, mert nem akar gyereket.
Másrészről, aki állatot tart, az azzal is tisztában van, hogy legalább annyi felelősség/elfoglaltság, mint egy gyerek.
:)

2014.07.25. 09:17:59

@charlieharper: nalam a vizsla. Kedvenc kutya fajtam. Rovidszoru.

2014.07.25. 09:19:39

@Ödenburger Wiener Schnitzel: gyere ki Angliaba. Nehany baromra inkabb kutyat biznek, miny gyereket

2014.07.25. 09:20:34

@zöldeketbeszélek: A masfel meteres lancon tartott kutyanak pont annyi ertelme van, mint az alkoholmentes sornek... :D Ugyanis nem tudja betolteni a kutyanak az alapfunkciojat, hogy ha valaki beugrik a keritesen, azt jol farbaharapja.. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 09:26:43

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Az biztos :). Sajnos sokan riasztóberendezésnek tartják ilyen módon a kutyát...

tanato 2014.07.25. 09:26:56

@zöldeketbeszélek: Sajnos felénk is láncon tartják a kutyákat legtöbb helyen,és legtöbb helyen nagyon borzasztó körülmények között.Moslékon,ételmaradékon,főleg a tanyavilágban.Sokszor van hogy ha ilyen helyre megyek viszek kutyakaját és adok nekik.Egyébként a kocsiban mindig van nálam kutyakaja,mert nagyon sok kóbor kutya benzinkutaknál,élelmiszer áruházaknál szokott jobb szívű vásárlókra várni,hátha leesik valami.Mindig voltak kutyáim amíg szüleimmel laktam kertes házban.Most már, persze lakótelepen nincs.

Herr Géza 2014.07.25. 09:29:20

@svájci sapka (ch): @Evain: Összeszedik Olyan szinten, hogy sokat próbált ex-IX.ker.-i lakosként megdöbbentö. A falunk (kb. 1800-200 lakos) tavalyelötti nagy projektje volt, hogy elláták az egész falut ilyen kis pofás kutyaszarzacskó-adagoló+szemetes kombókkal. És vazze, használják, és két év alatt sem sikerült látnom egyet sem, amiböl éppen kifogyott a zacsi. Ami a csúcs, hogy még azoknak a java is begyüjti a pakkot, aki leviszi a kutyát a mezöre vagy az erdöbe sétálni....Nem akarok hazudni, de nem emlékszem vissza, hogy mikor láttam utoljára itt kutyaszart az aszfalton....
A másik, ami meglepö, hogy falun sincs eszement kutyaugatás 0-24-ben, mert a kutya itt nincs kib@szva az udvarra 1,5 m-es láncon....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 09:33:28

@tanato: :(. Sajnos hiába van állatvédelmi törvényünk, a fejekben kell változást elérni - ezen a téren is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.25. 09:38:10

@Herr Géza: Ez így van...
Itt senki nem tart kutyát az udvaron.
Nem azért tartják, mert bele kell harapjon valaki seggébe.
:)
Az egyik szomszédban van egy nagy kutya, akkor vakkant egyet, ha csengetnek hozzájuk.
A másik szomszédban két közepes van. A hangjukat még soha nem hallottam.
@zöldeketbeszélek: +1

Evain 2014.07.25. 09:43:17

@Herr Géza: No, felénk lenne mit tanulni ebből. Reggelente szoktam futni járni, hát igencsak oda kell figyelnem a parkban is.

@charlieharper: jaj, a vizsla nekem szivem csücske! Van itt a falunkban is egy! Egyszer tuti le fogom szólítani a gazdáját.

tsabus UAE 2014.07.25. 10:00:20

Nagyon olvasmányos és informatív poszt volt. Tetszett.
Sajnos, kutyatartás ügyében vaskalaposabb vagyok mint Max a melegekkel. Nekem a felnőtt kutya 15-20 kg-nál kezdődik (kivéve egyes munkakutyákat), szigorúan kutyaként kell vele bánni, lakásban nincs helye és a kistestű (gülü szem, pálcika láb, zsebbe elfér, macska megeszi ebédre) kutyák kitenyésztőit kegyetlenül keresztre kell feszíteni... :-D

Quercus a favágó 2014.07.25. 10:06:21

@tanato:

A miskolci Auchan-nál is van egy pár kóbor kutya. Már van köztük olyan, aki megismer, ha megyek, és vár a kocsinál. Mindig veszek nekik valami kaját.
Ha sok pénzt nyernék a lottón, az első dolgom egy kutyamenhely létrehozása lenne. Ezzel párhuzamosan a hajléktalanok támogatása is természetesen. Na ezért nem nyerek.

@charlieharper:

Ezt a kutya öltöztetést, cicomázást én sem díjazom. Az ember a kutyájából se csináljon fürdős kurvát.

Na elpályázok haza, Nógrádba.

Quercus a favágó 2014.07.25. 10:07:44

@tsabus:

Azokra a kutyákra gondolsz, akikre fedőt kell tenni, hogy el ne vigye a macska?

puhacica 2014.07.25. 10:19:07

de jó poszt! én mindig azt mondom, hogy következő életemben nálunk szeretnék macska lenni. :)

@Cascabel: @Ödenburger Wiener Schnitzel: azt ugye nem gondoltátok komolyan, hogy az állat a gyerek helyett van? :) biztos vannak ilyenek is, de szerintem nagyon-nagyon kevesen. mi nem akarunk gyereket, viszont van macskánk. de ha nem lenne macska, akkor se akarnánk gyereket.

@Evain: a napokban meg kellett állnom séta közben. egy akkora kupac kula éktelenkedett a járda közepén, hogy nem hittem el. szerintem egyébként nincs is akkora kutya, amelyik ekkorát tojik.

Rita D. 2014.07.25. 10:20:35

@firg_firg: Van biztonsági öve, de azt már nem tudtuk volna hová kapcsolni utazás közben mert tele volt az autó a cuccainkkal.
A kiejtéssel még nem volt probléma, mert Zuzu papírjai magyarok így egyből tudják, hogy Z-vel kell ejteni. Ahol viszont csak a nevét kell megadni ott rendszeresen Susu-nak írják! :)

István Tamasi 2014.07.25. 10:20:54

- A gondos jó gazdi által tartott kutya jól is szocializálódik és sokkal kevesebb vele a probléma, kevésbé kell attól tartani, hogy valakit megharap.
- Kutyaház fűtésére itthon is van lehetőség Pl üsdd be a melegitolap-ot a gugliba.
- Szerintem egy kutya kiváló dolog gyerekneveléshez: pl felelősségtudatra, rendszerességre szoktatja a gyereket.
- Tinédzsereknek szoktam mondani, hogy egy kutya nagyon jól jön pasizáshoz-csajozáshoz. Elegy vele sétálni, tesznek rá egy megjegyzést - de szép, mia neve, stb - és máris megvan a konatkt és elindult a kapcsolat.

Sok emberrel - de persze nem mindenkire- vonatkozik: Minél több embert megismerek annál jobban szeretem a kutyámat.

puhacica 2014.07.25. 10:22:29

egyébként meg a westie nem is kifejezett törpekutya. a miniyorkie az! múltkor láttam egy kölyköt. :D először azt hittem, a csaj csak egy pórázt huzigál, aztán megláttam a végén libegő teniszlabda méretű ebet. :D

Muscari 2014.07.25. 10:27:50

@diggerdriver: csirke combcsontot nem szabad nekik adni, a hata mondjuk mehet.

Itt is joval kevesebb kutyat altok, mint Magyarorszagon, hala istennek a kutyagumi is joval kevesebb az utcan, monhatom, hogy csak elvetve latok.
Itt is van ktya-biztositas, akiket en ismerek, azok az allatorvosi koltsegek miatt kotottek, es lathatoan nagyon jol mukodik. Havi 7-8 fontert alljak az allatorvosi koltsegek nagy reszet, csak egy szerenyebb onreszt kell fizetni. Ez szerintem egy nagyon jo megoldas.

Oltasrol, adorol nem tudok, de ha Taxomukke jon, remelem elmondja.

Azen kis dragasagom (egy foxterrier) sajnos a szuleimnel maradt, mikor kikoltoztunk. Azutan ugy alkult, hogy nagyon jol erzi ott magat, udvar is van, kenyeztetik is rendesen. A legfontosabb azonban, hogy a szuleimnek igazi tarsa lett, ugy el veluk, mint egy gyerek. Mindketten idosek, hatvan folott, sokat is betegeskednek, a kutya jelenlete, szeretete, ragaszkodasa, a rola valo gondoskodas olyan pluszt ad nekik, amit mar egyszeruen nem akarok elvenni toluk.

Azelott is volt ugyan kutyajuk, de soha nem bent a lakasban, igy azok jobbara csak a hazorzo szerepet toltottek illetve toltik be, mert egy nagytestu keverek meg most is megvan.

Evain 2014.07.25. 10:34:16

@puhacica: ja, törpekutyákról jutott eszembe. Sógornőmék menhelyről szerváltak macska helyett valami miniebet a meglévő nagyméretű ebük mellé. Állítólag tacskó-jack russel keverék. Namost külsőre úgy néz ki, mint egy hosszabb testű barna csivava, és csak onnan tudni, hogy nem az, hogy kurva magasakat ugrál, mint egy jack russel. :D

Nekem ezekkel két gondom van:
1. állandóan rálépek, mert nem megy arrébb, mint a macska
2. a méretükkel fordítottan arányos méretű egóval rendelkeznek, én meg nem tudok megbékélni egy fröcsögve őrjöngő egérrel.

Ráadásul jól összeveszett a férjem a sógornőmmel, mivel a férjem (jogosan) lepofozta a kutyát, amikor a gyerekünk keze után kapott, és a sógornőm ezt nehezményezte.

Muscari 2014.07.25. 10:37:22

@zöldeketbeszélek: igen, a varosi kutyatartashoz kell egyfajat kultura. Kene. itt magatol ertetodo, hogy felszedik a vegtermeket, otthon ez sajnos nincs igy.

Sok ember felelotlen, nekem meggyozodesem, hogy tul sok a kutya otthon, a nemet szam lenne az idealis. Meg is lehet nezni, hany kobor kutya van. Nme tudom, a chipezes hozott-e valami eredmenyt, bar meg csak tavaly vezettek be.

Muscari 2014.07.25. 10:40:39

Ezt a Puszta Hund projektet most a leanyzom megerositette. Ismeros vegzett kozmunkat egy kutyamenhelyen az egyik megyeszekhelyen es onnan is vittek ki kutyakat Nemetorszagba. Szoval mukodik.

2014.07.25. 10:42:19

@Muscari:
Off: igertem, teszek fel kepeket San Fransiscorol es Vancouverrol. Feltettem nehanyat. A tobbi varosrol majd kesobb.
www.dropbox.com/sh/g46tg9r987ol03b/AAACCoXNWmZjtGT_SSWxz2RMa

Muscari 2014.07.25. 10:44:40

@Ödenburger Wiener Schnitzel: dehogy nincs, monduk szerencsere egyre ritkabb. Sokan nem veszik a fardsagot, hogy kennelt epitsenek, egyszerobb lancra verni szegeny allatot. Bar az is igaz, hogy ez foleg az idosebb generaciora jellemzo, es ott sem mindenkire.

Valaha, gyerekkoromban nalunk is lancon volt a kutya (a kert ugye), de aztan apukam egyszeruen levalasztotta a kertet egy kis keritessel. Es tadam! Maris lehet a kutya szabadon.

2014.07.25. 10:47:52

@Muscari: UKban egy ideig mindenki lovat tartott. A credit crunch alatt meg vittek oket a vagohidra.
Most megint jon vissza a lo tartasa. Korulottunk az egyik farmernak szep jovedelme van abbol, hogy lovakat enged a telken legelni, futni es istallokat ad berbe

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 10:49:26

@Herr Géza: nem kell ahhoz lanc. az enyemek fel ejjel egy farakas ala bujt sunt ugattak.

Muscari 2014.07.25. 10:51:52

@Réka ‎: annyi igazsag van a dologban, hogy az altalam nagyon tisztelt Csanyi Vilmos etologus szerint a kutya a csaladban a gyerek poziciojat tolti be. Van is egy konyve, aminek az a cime, hogy"A kutyak szoros gyerekek"

Ismertem olyan hazaspart, akiknek nem lehetett gyerekuk, volt viszont ket kutyajuk. Mikor a kutyak meghaltak, nagyon megviselte oket.

Ez termeszetesen nem azt jelenti, hogy a kutya helyettesitene a gyereket, de a legtobb embernek kell valaki, akirol gondoskodhat. Kimutattak, hogy azok az idos emberek, akiknek kutyajuk, macskajuk van, tovabb elnek, mert eletcelt ad nekik a kedvencukrol valo gondoskodas. Idosottonokba is szoktak bevinni kutyakat terapias cellal (bar gondolom nem Magyarorszagon)

Hari Seldon 2 2014.07.25. 10:55:04

Először is, örülök, hogy a posztolónak ilyen jó helyet sikerült találnia kutyával.
Viszont én most ennek a visszásságairól írok.

„A németek 2010-ben 834 millió €-t költöttek kutyakajára, ezzel szemben bébiételre 556 millió €-t.”

Sajnos, ez a jellemző pontosan egyszerre mutatja, hogy mennyire szeretik a kutyákat, és mennyire gyerek ellenesek. Sajnos, meg is látszik a gyerekszámon. Körülbelül ott tartanak mint Magyarország.

„Mondanom sem kell, hogy lepergett előttem, ahogy kijönnek üvöltve, hogy kié ez a dög és mit keres itt és hívják az állatvédőket, de nem ez történt. A szomszéd csodálkozva, nevetve nyitott ajtót, és engedte ki Zuzut a bejárati ajtón.
Kapott néhány finom falatot, sok- sok simogatást, és azt mondták, jöjjön máskor is! Már akkor tudtam, hogy olyan országba sikerült költöznöm, ahol nem kell szégyenkeznem, azért mert kutyás vagyok, és nem néznek furán emiatt rám!”

Igen, itt tényleg tarthatsz anakondát, házi krokodilt, tenyészthetsz tarantulát, semmi gond. Gyerek az már baj, „hangos” „nevetgél”, ha kicsi, akkor „büdös”.

Muscari 2014.07.25. 10:55:28

@charlieharper: na a kutyakat legalabb nem viszik a vagohidra :-(

Matula néne 2014.07.25. 10:57:06

Szeretem a kutyákat, a macskákat is. De a kutya az kutya, a macska az macska stb. Sok éven át laktam családi házban, imádtam a kutyánkat, aki nem volt megkötve, de szigorúan csak az udvaron volt. A maradék kajánkat ette, rengeteget játszottunk vele, 16 éves korában költözött el az "örök vadászmezőkre".
Ha egy kutyát, macskát gyereknek kezelnek, beteg dolognak tartom. A poszterina ugyan nem mondta ezt ki, de igazából ezt teszi. Persze szíve-joga, de mivel mindenki leírhatja a véleményét, én is csak ezt teszem. :)

Attól viszont kimondottan rosszul lennék, ha a családommal étterembe mennék, és a mellettem ülő asztalnál kutya lenne. Tőlem a kedves kutyatulajdonos a saját tányérjából is etetheti a kutyáját, de tegye otthon. Kikérem magamnak, hogy rám kényszerítse, 1 méterre a kutyájától egyek. :(

Hari Seldon 2 2014.07.25. 10:59:32

@pappito:
Ja, már! Most ne mondd, hogy nem tudod...
Így a kutyaól gyártók több extrával magasabb áron tudják eladni az ólt. Mindenki jól jár: a gazdinak megnyugszik a lelkiismerete, hogy vigyáz a kutyájára, a gyártónak több pénz üti a markát, és persze az állam is, mert magasabb árért több adót szed be.

Hát nem nagyszerűen van kitalálva?

Hari Seldon 2 2014.07.25. 11:02:23

@Réka ‎:
Réka, bocs ne vedd személyeskedésnek, de van gyereked?
Ha van, tudod mi a lényegi különbség.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 11:04:23

@Muscari: ez mind egyertelmu, viszont semmi koze nincs ahhoz, hogy egyesek szerint a kutyasokra "raferne inkabb" egy gyerek...

@Hari Seldon 2: itt is elmondom, ez a szam max annyit jelent, hogy egyre tobben - nagyon helyesen - otthon puritenek bebietelt, nem a keszet veszik. Abszolut nem utal gyerekellenessegre, ez hulyeseg.
A gond pedig nem a gyerekkel, hanem a bunko szuleivel van, akik nem kepesek megregulazni, hogy a lakas elotti jatszoteren ne a torka szakadtabol uvoltve jatsszon, az ordito gyereket ne vigyek draga etterembe, ne hagyjak, hogy egesz uton at rugdossa az elotte levo ulest, stb stb stb. Sajnos a nevelesi kultura kihalofelben van az emberekbol, ugyanakkor elvarjak, hogy mindenki toleralja a gyerek minden orjongeset, mivelhogy ugye az egy gyerek. Hat fraszt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 11:06:25

@Hari Seldon 2: gyerekkel es anelkul is teljesen tiszta a lenyegi kulonbseg. :) atomreaktorom sincs, megis tudom, hogy mukodik, nahat...

Hari Seldon 2 2014.07.25. 11:06:35

@firg_firg:
"nemetorszagi gyerekes imerosok meseltek hogy szeritunk a gyerekes csaladokat gyakran kinezik az etterembol, mig a kutyasokat szeretik. "

Ugyanezt mondtam egy korábbi hozzászólásban.
Ugye nálunk egy idegbeteg volt a korábbi szomszédunk, de több ismerős ugyanezt mondta.
Talán nem véletlen, hogy amíg a Rajna innenső (nyugati) oldalán egy nőre 2 gyerek jut, a másik oldalán 1,4-1,5. (jó tudom, hülye statisztikai adat, de valahogy ez tüneti)

puhacica 2014.07.25. 11:08:15

@KukorIca: én például attól vagyok kifejezetten rosszul, amikor a gyerek cipővel mászkál a hotel éttermében az asztalon, széken. vagy amikor sikítozva szaladgálnak és bújócskáznak az asztalok között, alatt. és én még ki se kérhetem magamnak, mivel a gyerekre nem szabad rászólni, mert megsérül a lelke és megáll a fejlődésben.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 11:09:53

@Hari Seldon 2: "Sajnos, ez a jellemző pontosan egyszerre mutatja, hogy mennyire szeretik a kutyákat, és mennyire gyerek ellenesek"

a francokat mutatja :) ez csak két, látványos szám a hangulatkeltés miatt összepárosítva, de nincs köztük semmiféle összefüggés.

már csak azért sem, mert nem tudjuk hány gyerek van és hány kutya. a kutya egész életében tápot zabál a gyerek meg mondjuk egyéves kora után már nem ezeket a bolti pépeket zabálja. nem tudjuk, hogy mennyi olyan költ a kutyájára aki közben a gyerekére is és mennyi költ a gyerekére aki egyébként nem bolti kajával eteti a kutyát (és vica verza)

sidetrack: en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation

eből is a jellmző példaábra: en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation#mediaviewer/File:PiratesVsTemp(en).svg

tsabus UAE 2014.07.25. 11:10:08

@Réka ‎: Amit a gyerekek (nem)neveléséről leírtál, azzal nagyon egyet tudok érteni. +1000

jewel79bp 2014.07.25. 11:10:11

A posztot nagyon aranyosnak találtam, és persze igaznak. Én Hollandiában élek a férjemmel és két kutyával. Igen, sokkal jobb itt kutyásnak lenni, mint keletebbre. Ezért is szeretek itt élni többek között. És ezért nem szívesen megyek Magyarországra nyaralni, mert már zavar, amit ott tapasztalok.
Hogy meglengessem a vörös posztót pár fórumtárs előtt: van a két kutya, gyerek nincs, nem is akarok, és többet költök a kutyákra, mint sokan a gyerekükre. Hogy miért nincs gyerek, ahhoz viszont senkinek semmi köze. That's life. Azt hiszem, senkinek semmi joga ilyen dolgokba beleszólni, addig, amíg a választott kutya, macska, ló, papagáj rendesen el van látva, addig azt csinál az ember, amit akar. Többek között ezért szeretek nyugaton élni, mert ez itt egyszerűen nem probléma.

LyukasBogrács 2014.07.25. 11:15:10

"de otthon nem vihetem étterembe, plázába stb."

Hála Istennek!

2014.07.25. 11:15:17

Ahogy a tapló magyarra is "ráfér" a nyugati szocializálódás, a kutyásokra is. Megtanulják összeszedni a kutyaszart, megtanulják, hogy nincs kertben óbégató kutya (mert azért viszont szólnak), megtanulják, hogy megneveljék a kutyájukat.

firg_firg 2014.07.25. 11:18:16

@svájci sapka (ch): mondjuk ez olyan dolog amit nem ertek. Kutyak lakasba zarva a macskak meg johetnek mehetnek amerre kedvuk tartja

A macska ugyanugy beleszarik mondjuk a gyerekek homolozojaba csak utana nem szedi fel senki mert nincs ott a gazdi.

puhacica 2014.07.25. 11:18:32

@Hari Seldon 2: hát izé. ezt írtam már korábban is, de a mi költözésünknek kb. 70%-ban az volt az oka, hogy a szomszédok játszi helyett a folyosóra engedték ki a gyerekeiket, akik a mi ajtónk előtt őrjöngtek álló nap. hétvégén. hétközben. reggel. délben. este. :( de azt is hozzá kell tennem, hogy laktam már olyan albérletben, ahol egy labrador jellegű kutya lakott a szomszédban és mivel egész napra egyedül hagyták, magányát ugatásba fojtotta. halálos volt az is. de ilyennel kevesebbszer találkoztam eddig.

@Evain: "fröcsögve őrjöngő egér" - :D :D igaz, ezek a zsebkutyák elég nehezen taníthatók.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 11:21:28

@Réka ‎:
Akkor egyrészt, ha van három (de szerintem már egy gyereknél is) gyerek a gyakorlatban már másképp áll az ember a dologhoz. Nincs ideje pépesítgetni, azt az ember szépen eltervezi, amikor várja az első gyereket.
Aztán megjön, itt lesz, éjjel felkelni három óránként, (pontosabban másfél óra ébrenlét másfél óra alvás, aztán megint másfél óra etetés büfiztetés, pelenkázás stb... ezer dolog, amit nem is lehet előresejteni). Aztán másnap megint vörös szemekkel. Na ilyen mondjuk nálunk volt.
Szóval, ilyenkor azért az ember már végig gondolja a szép idilli terveket.
Ráadásul a gyerekélelmezés előírásai a világon mindenhol a legszigorúbbak. (meg lehet nézni, hogy milyen alapanyagokat tartalmaz. Pontosan olyan arányban amiben az életkor szerint a babának kell)
Továbbá: "amiből" csinálnád a pépet, fele ilyen szigorúan nincs ellenőrizve. Tehát simán előfordulhat, hogy pont a piaci bácsi barackja több vegyszert tartalmaz.

puhacica 2014.07.25. 11:22:52

@Rita D.: szia! neten is olvasgattam már róla, de erősíts meg kérlek, hogy a kötelező oltásokon, chipen és útlevélen kívül az eu-n belüli utazáshoz nincs szükség semmi egyébre, ugye? köszi!

2014.07.25. 11:23:10

@firg_firg: Digger szerint a macska elassa a sz@rat. Hat nem. Rajta van a cctv-s felvetelen az egyik szomszed macskaja, amint a kertjnkbe szarik. Bonuszkent jol megijesztette a halakat a halastoban a pecazasaval

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 11:24:18

@jewel79bp: "amíg a választott kutya, macska, ló, papagáj rendesen el van látva, addig azt csinál az ember, amit akar"

izé... szóval összeszeded a kertemből a szarát vagy átdobhatom hozzád a kerítésen? mert nekem a kertemben a gyerek hempereg a a fűben, ha macskaszar van abban meg nem hempereghet

a macskatulaj is felel az állatért aki etetteti magát vele, ugyebár?

Hari Seldon 2 2014.07.25. 11:26:20

@pappito:
Olvashattad: minden tizedik háztartásban van kutya. Azaz van mondjuk 20 millió háztartás Németországban. - tehát hozzávetőlegesen 2 millió kutyáról van szó.
Ilyen 0-2 éves korú gyerek szintén van ennyi (legalábbis remélem van még ennyi gyerek Németországban).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 11:28:07

Kiskezüketcsókolom az aggódó hölgyeknek de az hogy a kutyának mit szabad adni meg mit nem azon hangosan felröhögtem.
A zsírban sült parafától a sürünboxolt melósbakancsig mindent.
A lakásba való bejutás legföbb akadálya nálunk néhány jól irányzott rúgás minden próbálkozáskor.
A kutya haszonállat dolgozzon meg a létért.

Rita D. 2014.07.25. 11:28:29

@puhacica: Szia! A felsoroltakon kívül nem kell semmi. Voltunk már Hollandiában és Ausztriában is Zuzuval, oda sem kellett semmi más.

jewel79bp 2014.07.25. 11:29:36

@pappito: szövegértelmezés... "Rendesen el van látva" - amúgy amiről te beszélsz, az inkább tartozik a normális szomszédok közötti viszony kérdéskörébe. Mindenki élje úgy az életét, hogy az lehetőség szerint ne zavarja a másokét. Ebbe beletartozik, hogy nem bömböktetem a tévét este 11-kor, hogy a szomszéd ne tudjon aludni. És az is, hogy ha valaki macskát tart, az ne szarjon a szomszéd kertjébe. Ha meg ilyen történik, tessék bekopogni a szomszédhoz, és megoldást találni a helyzetre. (Nincs macskám, de tudom, hogy van olyan kerítés, amin meg tudja akadályozni a tulaj, hogy átmenjen rajta a macska.) kulcsszó a párbeszéd...

Evain 2014.07.25. 11:32:29

@puhacica: "fröcsögve őrjöngő egér" - :D :D igaz, ezek a zsebkutyák elég nehezen taníthatók.

Dehogy, ez egyáltalán nem így van. Inkább úgy fogalmaznék, hogy általánosságban aki ilyen kutyát tart, az nem tudja, hogy egy minikutya pont ugyanúgy nevelendő, mint egy normál méretű. Ha normálisan van nevelve, akkor nem lesz belőle fröcsögő egér.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 11:32:52

@diggerdriver:
Látom, te is vidéken nőttél fel! :-)

2014.07.25. 11:33:48

@diggerdriver: az eletben egyik kutyamat se rugtam meg. Mindegyik szotfogadott

@Hari Seldon 2: ja, amikor egy ejjel ketszer hany a gyerek, nem aludtal mar 48 oraja, jo lesz az uveges kaja.

jewel79bp 2014.07.25. 11:33:59

@diggerdriver: pont az ilyen emberi gondolkozásmód miatt költöztem külföldre, mint a tiéd. Ez komoly. Ebből is látszik, hogy milyen sok oka lehet annak, amikor a határátkelés mellett dönt valaki.

tableno 2014.07.25. 11:36:15

Kissé off de érdekes: egy khm... unortodox leírása a határátkelőknek. Hinta imádni fogja!

liget.org/cikk.php?cikk_id=2977

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 11:36:44

@Hari Seldon 2: ettől még nem lesz összefüggés a két adat között, olyan meg pláne nem amiből olyan következtetést lehetne levonni, hogy a népek ottan jobban szeretik a kutyát mint a gyereket (vagy fordítva) pont annyi értelme van öszevetni a két dolgot, mintha azt nézegetnénk, hogy mennyit költenek a németek benzinre és golfütőkre...

firg_firg 2014.07.25. 11:36:44

@charlieharper: igaza van a macska tenyleg elassa tobbnyire meg ha tudja

Az sem is zavar ha elkaparja a bokor alatt

A homokozoba szaras azert gaz mert jon a macska szeretik a puha homokot elassa aztan jon a gyerek es kiassa.

Az is megertem aki nem orul annak ha a macska felturja a gyepet

Engem az idegesit amikor a macska osszejarkalja a frissen mosott kocsit. My egyeni szoc problem.

Evain 2014.07.25. 11:37:03

@Hari Seldon 2: aham, nekem is ez ugrott, be, hogy én is így gondoltam, mielőtt gyerekeim lettek volna. :D Elsőnél még volt pürésítés, másodiknál már "jóleszazüvegesis" :D

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 11:40:36

@jewel79bp: biztos félreérthetően fogalmaztam (meg macskaügyben nem is rajtad kérek számon semmit elhiheted) de az egy szempont, hogy a jószág jól van tartva, itt még nem ér véget a gazda felelőssége, csak erre próbáltam utalni. mondjuk tipikusan a kutyások azok akik vállalják a felelősséget meg a törődést. nálunk gyakorlatilag nincs otthagyott kutyaszar az utcán, parton, mindenki úgy sétáltat, hogy a pórázra rá van kötve a nejlonzacsi. összesen tán kétszer vagy háromszor láttam utcán kutyaszart, ez civilizáltan megy.

na a macskásokról ez nem mondható el. (mondjuk aki macskát tart arról meg is van a véleményem, kivéve azokat akik otthon tartják a jószágot és nem engedik ki)

Evain 2014.07.25. 11:41:23

@firg_firg: csaxólok, hogy hollandiában a publikus játszótereken nem jellemző a homokozó. A saját udvaron tartják, és az esetek 99%-ában lefedhető (az időjárás miatt is).

2014.07.25. 11:41:30

@charlieharper: nem volt meg kaukazusid... :D Azzal vagy meg az elejen lerendezed, hogy ki a falkavezer, vagy annak tekinti magat. Es ezt bizony csak 2-3 kiados veressel lehet lerendezni. Onnatol kezdve viszont rend van, ul, fekszik, jatszik, imad, minden. Ha ezt nem teszed meg, akkor viszont azt csinal, amit o jonak gondol, sot azon se csodalkozz, ha adott esetben kesobb nekedmegy. Ha o a falkavezer, akkor neked kell alkalmazkodnod. Nem en talatam ki, kutyakikepzo mondta. Es ez egy csomo mas KUTYARA is igaz. A szoros macskakajakra nem tudom... :D

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 11:42:46

@charlieharper: abban nagy igazság van, hogy a kész babakaja általában a legdurvábban ellenőrzött motyó

kár, hogy általában semmi ízük nincs :)

Hari Seldon 2 2014.07.25. 11:43:16

@charlieharper:
Pláne ha ezt duóban adják elő.
Lehetőleg másfél óra eltolással, hogy csak 10 percre bírj elaludni.
Mindezt egy héten keresztül.

Evain 2014.07.25. 11:44:46

@pappito: látod a kijáró macskákkal kapcsolatban nagyon egyetértek.

Mondjuk a miénket ha akarnánk se lehetne kiengedni, mert terrorizálja a szomszédék macskáját, de olyan szinten, hogy bemegy a házba, és ott akarja leverni.
(a 3 kilós sziámi harcimacska, lol)

puhacica 2014.07.25. 11:45:37

namost ha a lakásban tartom a macskát, akkor egy idióta vagyok, aki gyerekpótléknak használja az állatot. ha kiengedem az udvarra és a szomszéd kertjébe szarik, akkor is idióta vagyok, mert mi az hogy! döntsétek már el könyörgöm! :D

@diggerdriver: én föl nem fogom, miért kell rugdosni az állatot. hát nem hülye az, hogy ne lehetne megtanítani rá, hogy ne menjen be!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 11:45:39

@diggerdriver: nezd, a kutya nem kerte, hogy hozzad keruljon, epp ezert vagy felelos azert, hogy jol banj vele. Kutyat rugni? Nagyot csalodtam benned...
@Hari Seldon 2: 1. Nemetorszagban is van bio gyumolcs, zoldseg. 2. nem azt mondtam, hogy minden szulo kizarolag hazilag pepesit, ugye? :) 3. igazabol pont leszarom, ki hogyan keszit babakajat: a lenyeg meg mindig az, hogy a ket adat egyaltalan nem mutatja a nemetek gyerekellenesseget a kutyabaratsagossaggal szemben.
@charlieharper: a kertes hazas elet mar csak ilyen. Lakasban mas kihivasok vannak. Nalunk a szulok vettek egy ilyen mozgaserzekelos , a mi fulunkkel alig hallhato pittyegos macskariasztot, allitolag mukodik. Persze akkor is pittyeg, ha mi megyunk el elotte, de mi nem ijedunk meg :)

jewel79bp 2014.07.25. 11:46:56

@pappito: igazad van, ezt kifelejtettem. Csak számomra (már) az ilyesfajta felelőség annyira természetesnek tűnik, hogy már el is felejtem, hogy egy ilyen beszélgetésben hozzá kell tenni. Természetes, hogy a kutyaszart összeszedem, hogy kutyaadót fizetek (évi 84 euro/kutya), minden évben beoltatom, ha baja van, orvoshoz viszem. Ami nem csak a kutya érdeke, hanem a környezetében élő embereké is. Hiszen egészséges kutyától az ember se tud elkapni betegséget. A macskákat nem igazán kedvelem, de tényleg lehet azt is úgy tartani, hogy ne zavarjon másokat.

SzZoole 2014.07.25. 11:47:22

@Evain: ez igy igaz.Nekem van egy 2.4 kg verseny sulyu ki fejlett yorki kan.Parancs szora csinal mindent,ul,fekszik,marad,ha azt mondom neki,hogy szevasz leul es nyujtja a labat,ha ugat es mondom neki,hogy kuss akkor csenben marad leul mellem es figyel.A macskakat is szeretne kergetni,nagy lelkesedesel neki tamad a macskanak,de 1 metere megall a macska elott es onnan ugatja,mivel egy jol fejlett falusi macska 2x nagyobb a kutyamnal.A macska lever egy fulest a kutyanak a kutya felig ugatva felig visitva szalad elfele a macska meg szaladna utanna,csak a rohogestol nem eri utol a kutya szerencsejere.
Ez nem vicc,meg tortent dolog.
Na most mar lehet nevetni.

Evain 2014.07.25. 11:47:54

@Hari Seldon 2: na egen. 3,5 éve nem aludtunk egy igazán jót... Amikor véletlenül mindkettő átalussza az éjszakát, akkor meg magamtól felriadok, mert már hozzászoktam, hogy valami mindig van...
De lesznek még kamaszok is, grrrr!

Hari Seldon 2 2014.07.25. 11:48:42

@Evain:
Nálunk sincs homokozó. Hogy én ennek mennyire örülök!

Nem bírom, ha a gyerek súlya a kétszeresére nő egy kiadós homokozás után. Aztán hazaérve rázhatom ki belőlük a 15 kiló homokot. Magyarországon mindig minden játszótéren megrohanták a homokozót, itt meg mászhatnak mindenféle mászókára. Sokkal jobb.

2014.07.25. 11:49:20

@Ödenburger Wiener Schnitzel: tenyleg nem. Vizsla volt mindig a fo csapasirany, neha egy nemet juhasszal.
A vizslakat meg "velcro dog"nak hivjak, mert mindig a gazdajara tapad.

Az osszes kutya falkara van kitalalva. A Paris Hilton vakarcsatol kezdve a rotiig mindegyik. Az ember kell, hogy dominaljon.

puhacica 2014.07.25. 11:49:22

@Evain: ez is igaz. :)

@Rita D.: köszi szépen!

2014.07.25. 11:50:19

@Evain: "De lesznek még kamaszok is, grrrr! "

Akkor sem fogsz aludni, hanem majd kavet vedelve es a kezeidet tordelve fogsz ulni a konyhaasztalnal es varod, hogy elokeruljenek az ejszakai bulibol... :D

Evain 2014.07.25. 11:52:47

@Zoole[uk]: hát azért ismerd el, ami vicces az vicces. :D

Szoktam nézni Cesar Milant, mert ott igazán látszik, hogy a kutyatartók egy részének mennyire nincs fogalma a kutyatartásról... Esküszöm jobb néha, mint egy sitcom. :)

puhacica 2014.07.25. 11:52:50

@Zoole[uk]: gratulálok a jólnevelt ebhez! :) (ő az első, akiről hallok, hogy ugyanúgy nevelték mint a nagykutyákat.)

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 11:54:30

@puhacica: "namost ha a lakásban tartom a macskát, akkor egy idióta vagyok, aki gyerekpótléknak használja az állatot."

én szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy ilyet nem állítottam.

ha otthon tartod a macskád, tőlem lehet negyven is, nem érdekel, de ha kiengeded és a kertembe szarik, akkor baj lesz. nyilván a dögöt nem bántom (bár ilyen szivacslabdalövő stukival csattintottam rá párat) de alapból az úgy van, hogy ha neked van egy hobbid, akkor gondoskodsz róla, hogy az ne zavarjon másokat. a kiengedős macskaszolgák tipikusan ilyenek, menjen a dög amerre lát, szarjon ahova akar, nem nekem kell almot venni

a házunk domboldalon áll, van alatta szép nagy hely, oda járt a szomszéd macskája részben szarni, részben az eső elől vagy nemtom. befért az ajtó alatt. összejárta a szörfdeszkámat, babakocsit, mindent. úgyhogy kitakarítottam, csináltam téglából küszöböt, nem tud bemenni most már. erre elkezdett a kertembe szarni. Mindez nem a macska hibája, az csak egy állat, de aki eteti az köteles menedzselni a szart is, azt gondolom.

SzZoole 2014.07.25. 11:55:25

@Evain: persze,hogy vicces,en is a hasamat fogtam a rohogestol,csak fel kellet vona venni a telefonal:))

tableno 2014.07.25. 11:55:31

@pappito: az a helyzet, hogy nem csak a statisztika igazolja, amit Hari mond (hasonlítsd csak össze a német és a francia demográfiai mutatókat!), de a tapasztalat is azt mutatja, hogy a németek sokkal kevésbé toleránsak a kisgyerekekkel, mint a latin népek. Bemész egy babával vagy bölcsissel egy akármilyen drága étterembe Párizsban - no problem. 99%-ban etetőszéket is adnak, megmelegítik a hozott bébiételt, általában van gyerekmenü, stb. Ugyanez Németországban már sokkal inkább lutri...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 11:56:30

@Zoole[uk]: pont a minap neztem sikitva ezt a videot, macskas letemre nem kis karorvendessel :)
(de a kutyakat is szeretem am)
www.youtube.com/watch?v=gU2ZPcS-bAk

Evain 2014.07.25. 11:56:37

@Ödenburger Wiener Schnitzel: jó, de miután hazaért, reggel nyolckor tuti neki fogok állni mondjuk szekrényajtót csiszolni. Vagy húst kopfolni. Vagy porszívózni. Vagy falat fúrni. Minimum. :D
Asszem a fúrás a legjobb, az nem állandó zaj, és lehet random csinálni. Igen, azt hiszem ennél maradok. :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 11:59:27

@tableno: én ezt nem vonom kétségbe, viszont nem is erről volt szó, hanem arról, hogy a kutyatáp-gyerektáp költési arányának van-e bármi köze ahhoz, hogy inkább gyerek vagy kutyabarátok a népek, és hát nincs :)

a gyerekre itt is meg ozban is fel vannak készülve, szinezők, babaszék, gyerkmenü mindenhol van. bár ozziban csomó helyen volt kitéve víz a kutyáknak, de ott nagyon meleg is tud lenni, itt nem figyeltem hogy van-e nincs kutyám

SzZoole 2014.07.25. 12:01:06

@puhacica: ennek gyerek jatek volt a nevelese:)
A'90-es evekben volt egy Doberman kanom es egy pitbull terrierem,na azok nevelese volt nagyon nehez,foleg ossze szokatni oket,de sikerult,olyannyira,hogy egy porazon tudtam tudtam setaltatni oket.Mindketto ult fekudt,maradt parancs szora.Csibeszelni is en tanitottam oket,csak a kuldo szo nem az volt,hogy csibesz,hanem az,hogy cigany:)))

puhacica 2014.07.25. 12:01:18

@pappito: nem véletlenül nem linkeltem senkit oda. a különféle vélemények ellentmondásosságára próbáltam felhívni a figyelmet. :) természetesen tudom, hogy te ilyet nem mondtál, meg is lepődtem volna.

és a többiben is igazat adok. @jewel79bp: nagyon szépen megfogalmazta és vele is csak egyet tudok érteni. az állattartásban a felelősség legyen az első és ezt igenis mindenkitől el kell várni. aztán hogy egyébként meg beengedi-e az ágyba, eteti-e az asztalról vagy hogyan él vele a saját lakásában, házában, ahhoz senkinek semmi köze.

Muscari 2014.07.25. 12:01:20

@Ödenburger Wiener Schnitzel: azokra is. Mindig te kell, hogy legyel a falkavezer, mindegy, hogy mekkora a kutya. Egy kis kutya is lehet agressziv, hallottam olyat, mikor valakinek az arcaba harapott bele egy ilyen kis zsebkutya.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 12:01:28

@Evain:
A nagyok most már elmúltak négy évesek, most már csak az egyik szokott átjönni éjfél és kettő között.
Az "éber alvás" meg már egyáltalán nem zavar, sőt furcsa is lenne, ha végig aludnám az éjszakát.

Muscari 2014.07.25. 12:05:33

@Zoole[uk]: azok a pici kutyak nincsenek tudataban a meretuknek. Hallottam olyanrol is, amelyik egy kamaznak ment neki :-)

puhacica 2014.07.25. 12:06:04

@Réka ‎: :D ezen mindig sírva röhögök, ha elém kerül.
ettől meg mindig ellágyulok:
www.youtube.com/watch?v=Sh-zzb5jLLs

@Zoole[uk]: jó kombináció! ha lesz lehetőségünk egyszer kutyát tartani, az uram argentin dogot szeretne, én meg egy bullterriert. :)

2014.07.25. 12:07:09

@Muscari:
Szivesen:) Most toltodik fel kb. 800 kep Mexico Cityrol:) Sajnos lakokocsibol lassu:(

SzZoole 2014.07.25. 12:10:15

@Réka ‎: ezek a videok minden napos temak nalunk:)))
Van egy macskank is 4.5 kilos Ragdoll seal point szinu eg kek szemekel.Ha digger itt van nalunk ugy kell eldugni elole mert nyul porkoltet akar kesziteni belole:))))
Termeszetesen ez csak vicc volt.
Egyebkent ne hidjetek Diggernek mert egyatalan nem olyan mint ahogy itt beallitja magat.Ez viszont nem volt vicc.

puhacica 2014.07.25. 12:10:30

@Hari Seldon 2: amúgy az elmúlt 2,5 évben én is csak akkor aludtam végig egy teljes éjszakát, amikor nyaralni voltunk. és nekem még arra sincs kilátásom, hogy majd megnő aztán önálló lesz. :)

puhacica 2014.07.25. 12:11:49

@Zoole[uk]: de gyönyörű makka lehet! :)

Taxomükke (UK) 2014.07.25. 12:13:53

@Muscari: Jó téma. :)
Itt Angliában ebadóról nem tudok, kötelező oltásról sem szólt az állatorvos, amikor voltunk nála.
Nálunk otthon hatalmas kert volt, de a kutyák élvezték a sétákat. Vittük is Pulcsit (komondor, ld. az avatart) minden este, de egy sokszor kellemetlen volt, mert kertes házas övezet lévén majdnem minden ingatlanon volt kutya, és azok folyamatosan ugattak. Szerencsére közel laktunk a Kis-Dunához, odáig mindig siettünk, ott már le tudtunk lassítani.
Otthon az emberek többsége félve nézte a póráz nélkül közlekedő kutyát, volt, aki 30-40 méterről üvöltött oda, hogy azonnal kössük meg. Namármost Pulcsi annyit csinált, hogy sétált és szaglászgatott. Jól nevelt kutya lévén nem volt vele semmi gond. Az ugatástól tartottunk még kijövetel előtt, de itt alig-alig ugat, mert a többi kutya sem zajong (hiszen javarészt a házban vannak, a miénk a kertben meg a verandán, miszerint conservatory). A tűzijátékot ugatta meg, valamint néhányszor a szomszéd kertben a boxzsákot csépelő srácot.
Itt Angliában imádják az emberek a kutyát, szinte senki nem tart tőle (az indiaiakat kivéve), megszólítanak, hogy milyen fajta, fényképezik, a kocsik lelassítanak és a benne ülők mosolyogva nézik, egyesek megállnak, kiszállnak és odajönnek érdeklődni stb. Érdekes társadalom - fel sem merül senkiben, hogy harapós lenne, hiszen a harapós, aggresszív kutyákat nyilván nem engedik póráz nélkül flangálni.
Jó hosszú volt az ideút, külön csináltatni kellett neki ketrecet, amit betettünk a furgonba, mert ekkora kutyának nem gyártanak (vagy legalábbis mi nem találtunk, meg így olcsóbb is volt).
Sokan azt gondolják, egy vagyonba kerül a tartása; valójában napi 1-2 fontból megússzuk. Csirkenyakat, farhátat, sertésmájat, vesét veszünk neki, főzünk hozzá a legolcsóbb tésztából, plusz a kajamaradékok. Nagy ritkán kap tápot, de fosik tőle. Gondolom, a szója...
Az állatorvos már húzósabb téma, ha gyógyszer vagy injekció kell, Pulcsi súlya miatt (55-56 kg) nagy dózis kell, és az sokba kerül.
Digger, én téged a beírásaid alapján nagyra tartalak, a háziállatokkal kapcsolatos meglátásaidat inkább nem kommentálom... A kutyát meg kell nevelni, nem pedig rugdosni. Ha Pulcsi megfeledkezik magáról, és át akar menni előttem egy kapun vagy átjárón, elég megköszörülnöm a torkomat, és észhez tér. Egyéb kihágás esetén is csak rámordulok, és mindjárt eszébe jut, hogy mit szabad és mit nem.

SzZoole 2014.07.25. 12:16:40

@puhacica: na most tapintottal ra a mondani valomra,ugyanis egy kutyat akarunk venni.
1opcio.Yorki
2opcio hofeher bull kan.
A nejem es a lanyom a Yorkit akarjak.
A fiam es en a bullt.
Mindket kutya kivan mar nezve,de mivel majdnem egesz augusztusban nyaralni fogunk igy ez csak 20.-ka utan dol el.
Lehet,hogy 2 kutyat fogok venni?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 12:17:48

@pappito: mondjuk nemtom, hogy lehet megnevelni egy macskát, hogy ne szarjon más kertjébe, vagy hogy lehetne megoldani a problémát. menni utána árkon-bokron keresztül az alommal, és elkapni, amikor éppen tojik? (simán értem, hogy pláne gyerekkel ez probléma, nem azzal van a bajom, hogy nem érzem át a problémát, csak a megoldást nem látom.)
a tesómnak mindig vannak macskái, volt egyszer egy, akit nem kellett nevelni semmire, magától annyira rákattant az alomra, hogy ha egész nap mászkált a környéken, szarni akkor is hazajárt, hajnali kettőkor alkalomadtán addig nyávogott az ablak alatt, míg be nem engedték, elvégezte a dolgát, aztán megint ment kifele. na tesó próbálta volna megnevelni, hogy kint szarjon, de nem és nem és nem ment a dolog :-)

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 12:23:43

@Dragonlady (now in Thailand): ilyen szarni hazamenős macskára tudok itten példát, de sajnos nem ez az általános. Egyébként van megoldás, nem kell a macskát kiengedni. (amúgy is csak öli a madarakat kint) Ha benn van a lakásban, nincs semmi baj. Ott kell tartani.

jewel79bp 2014.07.25. 12:25:08

@Dragonlady (now in Thailand): megoldás: nekem "igazi" macskás ismerősöknél le van kerítve a kert, ahol vannak. A kerítésen nem tudnak kibújni (nálunk Hollandiában sűrű fakeritések vannak), a kerítés tetején villanypásztor (macska se be, se ki nem tud menni). Vagy olyan speciális, befelé kunkorodó a kerítés teteje, hogy ne tudjon rajta átmenni a macska.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 12:28:04

@Taxomükke: tegnap megálltam a benyakútnál, tankolom a motort, a szomszéd kútfejnél megáll egy kocsi, gyerek bemegy fizetni, a kocsiban meg őrjöng egy kutya. elég massziv jószág volt, kissé üllőszerű fejjel, izmos kis dög, kaparta az ablakot meg ugatott, mint a fene, na, gondoltam, de jó, hogy nem tud kijönni, micsinálnék.... a srác visszajött, látta, hogy fél szemem a kutyán, elkezdett vigyorogni és aszonta, hogy ne aggódjak, nem engem akar megenni a jószág, hanem motorozni akar, mert neki is (a srácnak) van ilyen enduro alkatú motorja és a kutya mindig felugrik mögé, ha megy vele valahova, imádja a dög a motorokat, ha kiengedné a kocsiból le se szarna engem, de úgy kéne lerángatni az ülésről :)

Herr Géza 2014.07.25. 12:28:57

@tableno: Hát én nem ezt tapasztaltam. Föleg, ami a toleránsságukat illeti: übertoleránsak!! "Online" tapasztalom 0-24 órában: szemben velünk egy háromgyerekes pár lakik, a legkisebb kb. 2 éves. A babakocsis gyereket kitolta a mutti rendszeresen a teraszra aludni napközben (ez még önmagában dicséretes), de a gyerek sajna juszt sem akkor akart aludni, amikor a mama azt kitalálta, így folyamatosan teli torokból bömbölt. Nem vagyok híve annak sem, hogy a gyereket minden nyikkanásra fel kell kapni, babusgatni, stb., de ez a másik véglet volt. A kicsi gyakorlatilag egy-másfél órákon keresztül vonyított úgy, hogy ca. kétszer öt perc szünetet tartott e közben. Eközben a mutti az ablakon ki nem dugta a fejét, gyakorlatilag immunis volt a hangjára (nem úgy, mint mi...). És nem volt "tanulás" effektus, most, hogy nagyobbacska, azért vonyít folyamatosan rendületlenül, mert a két nagyobbik testvére szarik vele játszani (a nagyobbak fiúk, a kicsi lány), így ballag utánuk és üvölt, ahogy a torkán kifér. A szülök részéröl semmi reakció.... Mintha ök nem is hallanák. Milyen defektes ember lesz ebböl???
Más. Nagyobb gyerekek (a fiam iskolatársai) a legcsekélyebb tisztelettel nem viseltetnek a felnöttek iránt. Ha megyek be a suliba simán fellöknének az ajtóban (ha nem lennék ilyen massziv), ülnek a tinik a szünetben a folyosón a földön, lábuk kinyújtva, be nem húznák, amikor megpróbálok átgázolni rajtuk. Köszönni még magától egyiket sem hallottam, a szemetet dobják maguk mellé, ahol állnak, a rágót tapossák bele a folyosón a szönyegpadlóba (mondjuk azt is tökön rúgnám, aki egy suliban szönyegpadlót tervez akárhova is), stb-stb. De a tanárok sem szólnak rájuk.... A fiam is hamarabb megtanulta németül a "gyerekek szabadságjoga" kifejezést, mint a "tanulást", "kötelességet" és egyéb hasonlókat....(Igaz neki legalább nem probléma maga körül rendet tartani.)
Csak azt nem értem igazán, hogy lesz aztán ezekböl mégis olyan felnött, aki módszeresen eltakarítja maga után a kutyaszart, véletlenül sem dob újrahasznosítható szemetet a nem arra való gyüjtöbe és viszont, nem borítja le az erdö szélére a régi hütöt, autógumit, törött WC-csészét és így tovább.

Herr Géza 2014.07.25. 12:31:39

@pappito: :DDD Jópofa lett volna, ha kiszabadul, felugrik mögéd és nem lehet levakarni.....

Evain 2014.07.25. 12:33:12

@Zoole[uk]: Na ez borítékolhatóan két kutya lesz, ide látszik. :D

A ragdoll nagyon szép, de az nem igazi állat, csak dísz. :D Direkt passzív viselkedésű vérvonalból tenyésztették ki. :)
A miénk is seal point kék szemmel, de ennek valami zseboroszlán volt az őse, ugyanis a sógornőm három fiát évekig sakkban tartotta minden látogatáskor, annyira őrizte a territóriumát, a srácokat meg nem bírta, mert hangosak voltak. Esküszöm a srácok nem mertek kimenni az előszobába vécére, ha ott volt a macska.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 12:33:21

@Muscari: Egyszer összeszedtem egy játszótéren egy 8 hónapos gyönyörű németjuhász szukát. De azt a régi típust képzeld el, amelyik nem úgy néz ki, mintha a csípőjére rápakoltak volna egy ifát...na szegény borzasztó beteg volt, hónapokba telt, míg kikúráltuk. Utána pedig elajándékoztuk egy idős házaspárnak, akik nem sokkal az előtt veszítették el az öreg kutyájukat. Ott a mi Kormink egy kis szeretettel, odafigyeléssel úgy megtanulta, hogy a kertben csak a köves ösvényeken lehet járni, mintha odaszületett volna :).

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 12:34:28

@Herr Géza: akkor hazahoztam volna és most én is kutyás lennék :)

Herr Géza 2014.07.25. 12:34:58

@Zoole[uk]: El is képzeltem, ahogy Digger két palotapincsivel alszik egy ágyban, csak itt nagy a szája.... :DDDDD

tableno 2014.07.25. 12:36:04

@Herr Géza: Na várjál, nem egészen ugyanarról beszélünk. Az hogy valaki a saját gyerekével "übertoleráns" (azaz nem neveli), még nem jelenti azt, hogy máséval is az...

SzZoole 2014.07.25. 12:36:31

@Taxomükke: nincs ebado.
A kutyat/macskat pedig eves kotelezo oltasra kell vinni,minket mindig hivnak a rendelobol ahol regisztraltattuk a macskat,de a kutya eseteben is hivnak.
Erdemes biztositast kotni az allatokra,mert ha baj tortenik a rendelo rendkivul draga tud lenni(tapasztalat sajnos).
Az elelmezesuk valoban nem draga,pl.egy 6x400gramos butcher markaju kutya konzerv csomag £3.50(1300-1400 forint).Ugyen ez a markaju,csomagulasu otthon 3600-4000 forint kozt van boltoktol valtozoan.
Diggernek meg ne higy,csak hergeli az embereket.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 12:38:19

@Réka ‎:
Köszi a videót, most fél óráig ültek a gép előtt a nagyok.
(Egy csomó dolgot eltudtam intézni.)

Muscari 2014.07.25. 12:39:31

@Zoole[uk]: arra a tojasfeju bullterriere gondolsz? Hat az maga a cukisag :-)

@Dragonlady (now in Thailand): egyszeru: a macskat nem lehet megnevelni sajnos. Tenyleg csak az a megoldas, hogy nem engedjuk ki.

SzZoole 2014.07.25. 12:39:54

@Evain: szerintem is:)))

A mienk rendkivul nyugodt,bekes macska,tennek fel kepeket csak nem tudom kezelni ezt a kepmicsodat.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 12:40:13

emlékszem amikor anyámék vidékre költöztek és végre lett kertjük és anyámnak lehetett kutyája, akkor elhozott a menhelyről valami ilyen kétmaroknyi kis korcsot (kutyabolond volt) na ezt meglátta a szomszéd és jött segíteni a városi népeknek akik mit se tudnak a világról, hozott egy harminckilós betontömböt meg egy két méteres láncot ami vagy 8 kiló volt, hogy akkor itten van e, ehhöz ki lehet kötni az állatot mer a kutyának a láncon a helye. anyám meg nézte, hogy mi a faszról beszél a csávó, a kutya harmic deka volt, tényleg eléfrt a markomban, cuki egy dög volt. Na a szomszéd mindjárt elkezdte magyarázni, hogy akkor most kiláncoljuk és akkor megtanulja, hogy hol a helye... azt inkább nem írom, hogy anya mit válaszolt, de a szomszéd hónapokig nem mert jönni és utána is csak sűrű kezicskolommal kezdett minden mondatot :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 12:41:24

@Herr Géza: azok fakacsák miatt nagyon gyanús nekem is :)

SzZoole 2014.07.25. 12:43:29

@Herr Géza: ez igy igaz:)))
Itt a blogon kakaskodik mint kakas a tyuk udvarban,otthon meg csizma magasagban kozlekedik mint a cirkuszi foka:)))
Amugy digger 180-185 centi magas es kb.130 kilo egy igazi bekes orias:)))

Taxomükke (UK) 2014.07.25. 12:43:59

@Zoole[uk]: Nekünk a biztosításra a kutya mérete miatt elég nagy összeget mondtak, úgyhogy inkább alkalmanként kifizetjük a magasabb összeget.
Digger nekem is gyanús, de nagyon meggyőző tud lenni.
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 12:44:02

@pappito: @jewel79bp: némelyik macska simán bennmaradt állandóan, olyan a természete, de van, amelyik szétszedné a lakást.
sajnos nem olyanok, mint a kutyák, hogy nagyon nevelni lehetne őket. túl függetlenek.
nyilván ha olyan helyen laknék, ahol ez téma, akkor próbálnék mit kezdeni a helyzettel és alkalmazkodni. de ahol macskáink voltak, ott kb mindenki másnál is volt vagy kutya, vagy macska, és nem tudok arról, hogy problémákat okozott volna, hog ymászkáltak mindenfele.
nekem a mindenfele mászkáló kutyákkal is az a legnagyobb bajom, hogy nem tudom, mikor jön nekem az egyikük. elég egy jól irányzott kutyaharapás ahhoz, hogy az ember féljen és pánikoljon. vagyis nekem elég volt.
életemben nem szedtem még össze kutyaszart, de ha olyan helyen lennék, ahol ez a szokásos, meg az elvárás, akkor összeszedném. (város végi mezőre jártam ki még a kutyával ezer éve nagyon régen, nem a belvárosi park járdájának közepére, még mielőtt.) macskakérdés ugyanez, alkalmazkodnék.

Muscari 2014.07.25. 12:44:07

@Taxomükke: Akkor ezek szerint ado nincs, meg ugye veszettseg sincs, igy nem kell oltas. Nagyon jo hirek, azt meg, hogy az allatorvos draga, konnyen ki lehetett sajnos talalni.

@Zoole[uk]: Digger szerintem is cscak provokal. Unalmas lehet a fulkeben egesz nap egyedul :-)

Evain 2014.07.25. 12:44:08

@Herr Géza: egyetértek tablenoval, ennek nem sok köze van a toleranciához.

SzZoole 2014.07.25. 12:45:31

@Muscari: igen arra,olyan csunya szegeny,hogy mar szep:)))
Otthon vagy?Kuldenek kepet a macskarol Te fel tudod rakni?

Herr Géza 2014.07.25. 12:45:46

Élvezettel szemlélem az örökzöld háborút: kutyások vs. macskások, állattartók vs. állatutálók, haszonállat vs. öleb és így tovább. "Ölcsirke"-tartó nincs véletlenül ???

Állásfoglalásom csak ennyi:

www.dropbox.com/sc/48fcodutz64j7x6/AAB1OgIcy0QnUg5OLXHBNGGUa

vontod75 2014.07.25. 12:47:07

@charlieharper: Kedves posztoló, Ön mint kutyás nyilván tudja, hogy a többezer éves együttélésünk eredményeképpen minden fajta egy bizonyos céllal lett kitenyésztve. Meglepően kevés azon kutyáknak a száma ami pusztán társasági kutyának lett kitenyésztve. A képen látható west highland white terrier pont nem ilyen. Az hogy manapság leginkább a külleme miatt tartják az nem a kutya hibája. A westie egyébként is egy skót főnemes, bizonyos Malcolm ezredes "találmánya". A fajta fő feladata a rágcsáló irtás és kotorékmunka. Erre lett kihegyezve és mint ilyen a maga nemében mestermű. Időjárásálló kettős szőrzet, megvastagított erőteljes farok, hogy a megszorult kutya kihúzható legyen a kotorékból, a tömpe orr, hogy verekedés közben a róka ne tudjon ráfogni, az agresszív vérmérséklet mind mind egy terrorier ismérvei. Ehhez képest mondjuk Luis Dobermann kreálmánya egy elnagyolt vázlat. Szóval pusztán méret alapján megítélni egy kutyát egy kicsit erős...
Másrészt próbálj meg egy kangallal kotorékoztatni :D :D :D
youtu.be/pAOkCazJIUo

vontod75 2014.07.25. 12:47:07

@István Tamasi: Itt Németországban a kutyatartóhoz kapcsolódó sztereotípia az az, hogy magasabban kvalifikált, jobb anyagi helyzetben lévő ember az aki kutyát tart. Másrészt külföldiként sokkal könnyebb kutyásként beilleszkedni. A kutyás olyan mint a bagós, egy külön brancs, ahol seperc alatt megvan a közös téma és a közvetlen hang. Egy jól szocializált kutyával sokkal könnyebb a beilleszkedés. Ahol élek sokan tartanak kutyát és rettentően büszkék rá. :) Persze itt nincs kóbor kutya, vagy láncra kötött kutya és teljesen természetes, hogy az összes kutya képzett és szocializált. Öt percre gyalog van itt egy Hundehotel és háty azt kell hogy mondjam luxus körülmények vannak.

vontod75 2014.07.25. 12:47:07

@KukorIca: Senki nem kényszeríti rád azt hogy kutya mellett kelljen étkezned. Pont hogy van választási lehetőséged, vannak olyan éttermek ahová nem lehet bevinni kutyát. A választás a tiéd, hogy hová mész. Pont ebben különbözik a Nyugat kis hazánktól. Nem írják elő Neked, hogy mit tehetsz, hanem hagynak választani.

vontod75 2014.07.25. 12:47:07

@diggerdriver: Féloff! Ez a hozzáállás kísértetiesen hasonlít a Fidesz közmunkás programjára. :D :D :D ON.

jewel79bp 2014.07.25. 12:47:33

@Dragonlady (now in Thailand): te tényleg Thaiföldön vagy? Csak mert ott ugye baromi sok a kóbor kutya, de általában félnek az embertől, vagy semlegesek. De ha nem így tapasztalod, légyszi írd meg, nagyon kíváncsi lennék. Több kutatást olvastam már erről, érdekelne, hogy mi igaz belőle.

2014.07.25. 12:48:39

@Taxomükke: Azert a poraz nelkul setaltatott aranyos kutyakkal van meg egy baj: odaszaladnak a porozan setaltatott nem aranyos kutyakhoz, es amikor az bekapja, mint egy szilvasgombocot, akkor meg te vagy a hulye harcikutyas... Pl. haverom amstaff-ja egyebkent egy tunder, soha senkit nem bantott, de eddig legalabb 3 ilyent szedtek ki a szajabol. Es azoknel ez kimondottan nem konnyu, mert addig kell fojtani, amig mar nem kap levegot, egyebkent nem engedi el. Ergo a sajat kutyadat vagy kenytelen kinozni, mert a masik barom keptelen porazon tartani a torlorongyat... Es persze mondom, mindekozben te vagy az agressziv harcikutyas. En igen orulok, hogy kotelezo a poraz Mo-on.

Muscari 2014.07.25. 12:49:02

@zöldeketbeszélek: az elso kutyank gyerekkoromban egy nemetjuhasz volt, sajnos o meg lancon volt tartva. Gyonyoru, impozans allatok es nagyon okosak, bar enkik mindenkepp udvar kell.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 12:49:12

@Herr Géza: Nem is tudod, milyen divat lett díszbaromfit tartani? Na, az az ölcsirke :).

Szépek a macsekok, gondolom rutinos modellek :).

Evain 2014.07.25. 12:50:55

@pappito: akkor a te anyukád szomszédja = az én anyukám szomszédja. Az is így tartja a kutyáit... Évi átlag három kutya a fogyasztásuk, anyuék teljesen ki vannak akadva rajta. Ráadásul nem tudom honnan szedi a kutyákat, mert ilyen nagyon érdekes, de nagyon szép keverékeket szervál. Pl volt egy vizsla-beagle keverékük (amit anyuék annyira megsajnáltak még kölyökként, hogy megvették tőle inkább), most meg valami fehér németjuhásza van, dettó rövid láncon.

pamacskacska · http://www.soternyelviskola.hu/ 2014.07.25. 12:51:04

Nem csak a kutyusoknak jobb Németországban, de ettől függetlenül még szerethetjük őket ugyan annyira mint ők :) (vagy jobban) mondjuk sajnos találkoztam már olyan esettel ( itt Magyarországon), hogy még mindig úgy bánnak a kutyával, mint régen láncom és csupa mocsok teljesen ledöbbentett, mert már nem ehhez vagyunk hozzászokva.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 12:51:24

@Muscari: Abszolút egyetértek. Mondjuk szerintem semmilyen kutyát nem szabadna láncon tartani, de van pár fajta, amelyik bele is 'bolondul', mint a németjuhász meg a kuvasz....Láttam pár ilyen roncsot gyerekkoromban, szánalmas és félelmetes is egyszerre.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.25. 12:51:55

Zuzu nagyon jól néz ki, édes kis cunkamunka! Imádnivaló!
Kutya, macska, minden szinten jöhet, sosem elég, megunhatatlan , kibeszélhetetlen témakör !
Köszönet a jó istennek, hogy őket is teremtette és velünk lehetnek!
Köszi a posztot, nagyon tetszett!

jewel79bp 2014.07.25. 12:52:40

@Ödenburger Wiener Schnitzel: egyetértek, és én is pórázpárti vagyok, de megjegyezném, hogy egy pitnek is pont kellene tudnia parancsszóra ereszteni (kutyaviadalokban igencsak nehéz lenne szétszedni őket, ha nem eresztenének.) meg számomra alap, hogy a kutya (akármelyik) engedelmes, és szót fogad a gazdájának. És mondjuk nem keveredik verekedésbe , ha a gazdája azt tiltja neki.

Herr Géza 2014.07.25. 12:54:20

@tableno: @Evain: Oké, a példa nem volt akkor jó, de a gyerekekkel szemben is inkább túlzottan toleránsak akkor, ha az nem a saját komfortzónájukat érinti. De én inkább az idösebbek körében tapasztalom azt, hogy levelet írnak meg feljelentenek, mert a gyerek naponta háromszor böfög, pedig a DIN szerint a lakásban tartott példányoknak csak kétszer szabadna... :DDD Egy boltban a nasiért habzó szájjal üvöltö, magát földhöz csapdosó, idióta gyerekre nem szól rá senki, de még csak jellemzöen nem is néznek rájuk csúnyán.....

SzZoole 2014.07.25. 12:55:13

@Taxomükke: pedig megerne,hidd el.
A mi macskank nagyreszt indoor,neha napkozben kimegy a kertbe,ezert is nem kotottunk biztositast ra,utolag mar banjuk.Most a heten is kint boklaszott az egyik este es meg tortent a baj?az uton atszaladt es egy auto elcsapta ugras kozben a macskanak a medenceje serult es a tudeje,egy legures ter keletkezett belul amit kezelni kellett,2 ejszakat volt bent az allat korhazban,ha leirnam,hogy mennyit fizettem a ket ejszakaert es a kezelesert nagyon sokan megbotrankoznanak itt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 12:55:24

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ezzel kapcsolatban rémlik valami sárga kendős kezdeményezés. Még nem láttam egy sárga kendős kutyát, pedig ésszerű lenne ha használnák.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 12:56:09

@jewel79bp:
általában nappal nincs baj velük, a melegtől kidögölve fekszenek valahol, a nagy forgalmat se szeretik, meg tudják, hol a helyük. de éjjelente elég nagy hangú falkákban tudnak meglehetősen agresszíven fellépni, gyalog nem mernék bemenni bizonyos utcákba, motorral se szívesen, mert van, hogy nekiugranak. olykor kitakarítja valami szervezet vagy hatóság az egész bandát, és akkor nyugi van egy ideig. kb 2010 környékén egészen rend volt Chiang Maiban, minimalizálódott a probléma, perpill nem tudom, mi a helyzet.
a veszettségoltás annó nem volt a kedvenc kalandom. (próbálják oltani őket, de még mindig problémás a helyzet.) ráadásul ronda és mély elfertőzödött seb lett belőle, 3 hónap gyógyulás, antibiotikumkúra, stb.
keleten meg (ahol közelebb a vietnámi határ) nagy biznisz, hogy összefogdossák őket, aztán embertelen meg állattalan körülmények között mennek kamionnal a vietnámi éttermekbe, a fele elpusztul, mire odaérnek, mert azért még így is messze van. volt pár elég nagy balhé ezekből asszem tavaly.

2014.07.25. 12:56:22

@jewel79bp: Egy amstaffnak minden masik kutya (minden masik allat) potencialis preda. A vereben van. Soha nem fogod tudni kinevelni belole. Raadasul nem ugat, nem vicsorit, all, figyel, es amikor a masik elerheto kozelsegben van, egyszeruen elkapja. Es eleg eros dog ahhoz, hogy mikozben kezzel-labbal hajtod el a labtorlot, rantson rajtad egy akkorat, hogy pont elkapja.

Evain 2014.07.25. 12:59:13

@Herr Géza: Jó, magyarázkodni fölösleges, mert pontosan értem a jelenséget, amiről beszélsz. Mi a holland szülőkhöz képest az atomszigort képviseljük, mert számomra gyerekesként ugyanúgy elfogadhatatlan az asztalon ugráló gyerek, és gyaníthatóan azt sem egy szóbeli ejnyebejnyével fogjuk elintézni, ha a gyerek az előzetes szólás ellenére direkte nagy ívben a kanálisba dobja az éppen kiürült üdítősdobozt (ala sógornőmék legkisebbik fia).

SzZoole 2014.07.25. 13:02:15

@vontod75: mint ahogy a Yorkshire terriert sem olebnek tenyesztettek ki,hanem a malmokban a patkany fogasra.
Az meg meg kell hagyni,hogy itt Angliaban eleg meretes patkanyok is vannak.En mar talalkoztam kb.40-50 centis peldanyal is termeszetesen a farkaval egyutt volt akkora.

jewel79bp 2014.07.25. 13:02:58

@Dragonlady (now in Thailand): köszi! Hát igen, falkában, meg ha éhesek, az más tészta...
@Ödenburger Wiener Schnitzel: hidd el, ismerem őket. Egy kutyamenhelyen dolgozom... De nem csak olyan staff van, amit te mondasz. Itt Hollandiában azért próbálnak úgy is szelektálni, hogy normális gazda kezében egy szocializálható kutya lesz belőle. Nem mindegyikkel lehet ezt elérni, de van ilyen is.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 13:06:15

@Evain: azt nem értettem sose, hogy minek nekik kutya? erre a faszi se tudott válaszolni, csak annyit mondott, hgoy kutya kell a ház körül. nyomorult jószág meg egész életét láncon élte le, szerintem mi voltunk az elsők akik megsimogatták, szegény nem is értette mi van

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 13:14:18

itt van két tök okos dolog, az egyik, hogy tanítsuk meg a gyerekeinket, hogy hogy okos viselkedni, ha kutyával találkoznak
www.dogsafety.govt.nz/Grownups-Keeping-Children-Safe-Index

a másik meg a cats to go garethsworld.com/catstogo/

itt a szigeten madarak speciális helyzetben vannak, mert nincs természetes ragadozójuk, úgyhogy a földön fészkelnek, a mcsakák meg irtják őket. és amíg a kutyáknak van kiwi aversion training, hogy pl. vadászni/kirándulni elmehess kutyával olyan helyre is ahol vadon él kiwi, a macskákkal ez nem megy, azok mókábol irtják a madárkákat, szóval ez egy kampány NZ macskátlanítására, szerintem civilizált megoldás

most a védett, őshonos, egyedi madárvilág csak a ragadozóktól megtisztított pici szigeteken tud megélni, és persze ez milliókba kerül évente

Evain 2014.07.25. 13:16:43

@vontod75: a teljesség kedvéért tegyük már hozzá, hogy manapság elenyésző kisebbség használja a kutyát arra, amire eredetileg kitenyésztették. Nagyon sok ismert vérvonal ment tönkre amiatt, hogy "divatkutya" lett belőle, pl a korábban emlegetett csapott farú németjuhász. De említhetném az agyontenyésztett csípődiszpláziás golden retrievert is. Vagy a csak császármetszéssel szaporodni képes francia bulldogot is.

A fenti képen látható kutya egy házikedvenc. Függetlenül attól, hogy nem arra lett kitenyésztve. Méretét és vérmésékletét illetően tökéletesen alkalmas a házikedvenc funkció betöltésére is. Kár ezen rugózni.

Herr Géza 2014.07.25. 13:18:43

@zöldeketbeszélek: Egy fenét, sztem nincs is ezen kívül olyan képünk, ahol úgy nagyjából mindkettö a kamera felé néz... Pedig a nejem fotózza öket rendesen.... :DDD

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 13:21:51

@Ödenburger Wiener Schnitzel: es mi ertelme van ilyen allatot tartani? (Megsugom semmi.)
Daniaban igen egyszeruen megoldottak a helyzetet: betiltottak minden harcikutya fajtat. Ha feltunik egy, viszik is elaltatni. Igen helyesen!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 13:22:21

@Evain: Évi három kutya? De hát minek? Még nem esett le nekik, hogy nem a megfelelő módon bánnak a kutyákkal? Vagy teljesen mindegy az egész? De akkor egyáltalán miért tartanak kutyát, hiszen mire felnőne és használható lenne, belepusztul a 'gondozásba'...

Herr Géza 2014.07.25. 13:24:00

@Zoole[uk]: Pont ezért nem is tudnám elképzelni, csak valami palotapincsivel.... :DDDD

Herr Géza 2014.07.25. 13:25:43

@Muscari: A második képen nem az látszik, amikor megjött Digger látogatóba?????

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 13:25:47

@pappito: Na erről a védjük a madárvilágot dologról jut eszembe, hogy kb. 2 hete láttam egy műsort Új-Zéland zöldség-gyümölcstermesztéséről. Ott hangzott el, hogy van egy bizonyos növényvédőszer-hatóanyag (rovarölőszer), amit istennek sem hajlandóak az új-zélandiak kivonni a forgalomból (az EU-ban már rég betiltották), pedig sok káros mellékhatása van. Gondolom, a helyi élővilágra sem hat nagyon pozitívan...

2014.07.25. 13:26:43

@Réka ‎: Ne haragudj, de te egy netto seggfej barom vagy!

2014.07.25. 13:28:00

@Réka ‎: A naci szelsojobbos hozzaalasodra mindenestre jol jellemzo, hogy ami neked nem tetszik, azt vigyuk es oljuk meg...

Evain 2014.07.25. 13:30:07

@zöldeketbeszélek: Ugyanazért, amit Pappito is mesélt. Mer kutya kő' az urvarba'. :(

puhacica 2014.07.25. 13:33:14

@Zoole[uk]: szerintem nyár végére két kutyával bővül a család. :)
tenkeskapitanya.com/uploads/hirek_bull/kep20121128_093155.jpg
haláliak! :D
remélem, digger tényleg olyan, mint amilyennek te állítod be őt! :)

@Taxomükke: de jó neve van! :D

@Herr Géza: ölcsirke! :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 13:36:35

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Annyiban igazat adok Rékának, hogy egyszerűen nem társadalomba való egy ilyen kutya. Engem is a hideg kiráz, ha látok egy ilyen harci dögöt a kislányommal szembe jönni...Amit leírtál, hogy csak áll és figyel, aztán fasírtot csinál a gyanútlan másik fajta kutyából, elég visszataszító kép. Ennél már csak a gazdája visszataszítóbb, aki tudván tudva ezt, nem szájkosárral sétáltatja az egyébként nem emberek - és kedvenceik - közé való harcimarciját.

vontod75 2014.07.25. 13:38:34

@Zoole[uk]: Nekem is volt dobim és terrierem is :) Nem kis kihívás, de szerencsére kitartó munkával és főleg következetességgel minden lehet.

vontod75 2014.07.25. 13:38:34

@zöldeketbeszélek: A sárga kendő az tényleg nagyon jó dolog. Remélem gyorsan elterjed a használata. A sárga kendő jelentése egyébként rehabos vagy nem szocializált kutya. A lényeg, hogy ha ilyet lát az ember akkor nem rohan oda megsimogatni mert nem szabad.
kulturaonline.hu/sarga_szalag_a_kutya_porazon_miert_2370

LyukasBogrács 2014.07.25. 13:38:41

"Szeretnék kutya lenni Németországban"

Ennyire pocsék dolog felétek embernek lenni?

Kiég3tt 2014.07.25. 13:39:06

Hmm... Nekem errol eleg sajatsagos velemenyem van. Azt gondolom, h az emberiseg onmaga szamara eleve elegge lelakja a Foldet es kiaknazza eroforrasait. Hatalmas regiok maradnak megfelelo ellatas nelkul (Lattunk mar ilyet - encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR-RGbj7KBN53YbdQyzEm6OUDgbYZIWVE1VvUnXXwIrcdxRphEQaA). Mindig elszorul a szivem, ha azt latom/olvasom, hogy a fejlett vilag allattarto lakossaga mennyi eroforrast pazarol olyan szolgaltatasokra, amikre az allatnak nincs is valojaban szuksege (velvet.hu/trend/2014/05/23/tul_sok_a_penze_kuldje_hotelbe_a_macskajat/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=action_ids%3D10153474739663532&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582).
Felreertes ne essek, allatbarat vagyok, nekem is volt kutyam, es nem szenvedett hianyt, de eszem agaba sem volt HOTELbe kuldeni es olyan szolgaltatasoknak kitenni, mint amikre az embereknek van igenyuk...
Ennyi erovel szolariumba is jarathatnank kedvencunket, mert az olyan jo!
Meggyozodesem, h egyetlen egy hotelben sem fogja az allat annyira otthonosan erezni magat mint pl itt:
encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTm7X1iBRBTq_ZSdcxWHZFjZM07etwQYWFO03fho_VdMOUdKESQmQ
De persze ez ahogy en latom...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 13:41:16

@vontod75: Igen, erre gondoltam. Jó lenne egy nagyobb kampányt is építeni erre, ismertebbé tenni a módszert. Pár óriásplakát például igazán elférne ezzel a témával is, hasznosabb mint a kampányplakát :).

SzZoole 2014.07.25. 13:41:28

@puhacica: szerintem gyonyoruek:)))
Ha nekem nem hiszel Diggerel kapcsolatban,kerdezd meg Muscarit,vagy Rezsofatert vagy akar furost.

SzZoole 2014.07.25. 13:46:53

@vontod75: hat nem is olyan kicsi volt az a muka,amit rajuk forditottam:)
A terriert NEM arra tartottam,mint amire tenyesztettek,csupan csak kedvtellesbol.
A dobit viszont igen,igazi test or kutya volt,volt olyan mikor bementem a cigany telepre a ket kutyaval,egy porazon,a szajkosarat levettem roluk es az egesz telep sorban allt.

Muscari 2014.07.25. 13:47:56

@Réka ‎: nekem volt staffordom, tobb is. Az egyik az kulonosen jambor volt, a macskaval is nagy haverok voltak. Egy anya meg egy kolyok volt nekunk, a testvere meg anyueknal. A gyerekek veluk egyutt nottek fel, a legidosebb tavaly halt meg 13 evesen. Az anyakutyaval voltak ugyan gondok, egyszer kinyirta a szomszed 13 tyukjat... Azt kifizettuk nekik aztan epitettunk egy tuti biztos kennelt.

Ha a lanyom olvasna, amit irtal, azt hiszem, sirasban torne ki. Nagyon szerettunk mindegyiket, a szuleim is. Egyalatalan nem voltak agressziv vadallatok, ez neveles kerdese is.

SzZoole 2014.07.25. 13:49:35

@Evain: ez tenyleg majdnem olyan,de csak majdnem.Tudod miert,mert az enyem szebb,de csak azert mert az enyem:)))
Termeszetesen szep cica:)))

2014.07.25. 13:50:31

@zöldeketbeszélek: Soha senkit nem bantott. Most 8 eves, 2 kisgyerek van haveromeknal, tepik, szedik szet, megis dobja fel nekik magat. Egyetlen dolgot nem kell csinalni, nem kell eszetlenul csaholva nekirontani. Foleg nem, ha fele akkora vagy, mint o. Ennyi. Az a baj, hogy a legtobb embernek fingja sincs ezekrol. A szoban forgo peldany pl. egy tobbszorosen dijnyertes kutya, nem keves penzbe kerult, raadasul a gazdaja hivatasos kutyakikepzo. Aki most mar szakosarban es porazban viszi csak ki, pont a fentiek miatt, csak abban meg neki van igaz, hogy a francert nem setaltathatja porazon szajkosar nelkul a sajat kutyajat csak azert, mert egyesek keptelenek porazt tenni a portorloikre. Embert soha nem bantott. Nem harcikutya, egyszeruen kutya, akiben venne a vadaszoszton (mint minden normalis kutyaban, mi nem agyontenyesztett labtorlo). Altalaban ezek sokkal kevesebb embert is bantanak, es sokkal fegyelmezettebbek is, mint a macska meretu tarsaik.

Muscari 2014.07.25. 13:51:17

@zöldeketbeszélek: az angol bullterrier mar egyaltalan nem harci kutya, olvass csak utana

www.haziallat.hu/kutya/kutyafajtak/bullterrier/46/

jewel79bp 2014.07.25. 13:55:41

@Ödenburger Wiener Schnitzel: teljesen igazad van. Embert nem bántanak, csak kutyát. Az épp elég. Viszont szerintem az alapvető, hogy egy kutya ne tegyen kárt másik kutyában sem, ne ölje le a csirkéket, ne nyírja ki a macskát, stb. A vadászkutya sem attól vadász, hogy öl ész nélkül, hanem hogy azt a vadat, amit a vadász kér tőle, visszahozza (és leteszi a vadász lába elé, és nem ő zabálja fel, mondjuk).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 13:55:51

@Ödenburger Wiener Schnitzel: ez azert eleg banto volt, kifejtened, hogy ezt miert irtad?
Valamint megjegyzem: en senkit nem utalok a politikai nezetei miatt, sot a sajatjaimat meg a maset sem hozom fel, ha valami masrol szol a vita. Nem latom ertelmet es a HA blogon vegkepp nincs helye ilyenfajta vagdalkozasnak.
A danok is nacik lennenek akkor, hogy bevezettek a harcikutya-tilalmat? En csupan helyeslem a dontesuket. Ez szerintem annyira nem forradalmi vagy felhaborito velemeny, sem az, hogy a leirasod alapjan szuletett es nevelhetetlen gyilkologep haziallatkent valo tartasat nem tartom ertelmes dolognak.
(Azt pedig, hogy a nyilvanossag elott valo lenacizas kimeriti-e a jo hirnevhez valo jog megserteset vagy nem, korantsem tartom annyira fontosnak, mint a szolas-es velemenyszabadsagot. De attol meg nem tul szep dolog.)

puhacica 2014.07.25. 13:56:10

@Zoole[uk]: nagyon szép! és jobbulást neki! :)

@zöldeketbeszélek: ők nagyban is aranyosak. és továbbra is tartom, nincs rossz kutya, csak rossz gazda. egyik barátomnak volt pitbullja, Hentes volt a neve. de ha még láttál ölbebújós kajla nagy bamba kutyát, hát ő olyan volt. :)

@Herr Géza: :D ezen de jót nevettem! :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 13:58:25

@Muscari: uristen, ez gyonyoru! Mindig ilyen szinezesu macskara vagytam. Igazabol egy sima hazimacskanak is rettenetesen orulnek, akkor vegkepp teljes lenne az eletem :)

puhacica 2014.07.25. 13:58:26

@Zoole[uk]: nincs okom kételkedni abban, amit mondasz. :)

@Evain: @Herr Géza: de szép cicák! :)

2014.07.25. 13:59:57

@zöldeketbeszélek: Mellesleg a kislanyom is imadja es nyuzza, alig varja hogy menjunk hozzajuk, es nekem meg egyszer sem volt a legkevesbe sem az az erzesem, hogy a kutya bantani akarna. Ezt a kedvences temat meg hagyjuk, mert nekem meg ettol fordul fel a gyomrom. Es miutan engem is kimondottan zavar, ha egy ilyen portorlo csaholva rohan felem poraz nelkul, teljesen megertem az amstaffot, aki ugyanigy lehet vele.

Herr Géza 2014.07.25. 14:00:18

@puhacica: Tudtam, hogy nálad nyerök lesznek... :DDD

2014.07.25. 14:02:26

@Réka ‎: Emlekezz vissza arra a beszelgetesunkre amikor szeles mellel vedted a Jobbikot es a sved nacikat. Azok utan nem gondolom, hogy magyarznom kellene miert tartalak annak.

Evain 2014.07.25. 14:05:32

@Zoole[uk]: jó, de az enyém nem is ragdoll. :)

Ja várj, most jön az a rész, hogy de az enyém simán leveri a tiédet! Nem? :D

SzZoole 2014.07.25. 14:05:51

@puhacica: koszi:)

Osztom a velemenyed,rossz kutya nincs,csak rossz gazda.Minden neveles kerdese.

Herr Géza 2014.07.25. 14:07:04

@Evain: De az mind semmi, bezzeg..... :DDDDD

2014.07.25. 14:08:11

@Zoole[uk]:
"Csibeszelni is en tanitottam oket,csak a kuldo szo nem az volt,hogy csibesz,hanem az,hogy cigany:))) "
Ezert a hozzaszolasaert miert nem komplenol nagytiszteletu human rights - os olvtarsunk? Montroyalra nagyon beragott hasonlo beszolasert:(
Off: fenn vannak a kepek Mexico Cityrol, San Fransiscorol es Vancouverrol:
www.dropbox.com/sh/g46tg9r987ol03b/AAACCoXNWmZjtGT_SSWxz2RMa

puhacica 2014.07.25. 14:08:41

@jewel79bp: @Ödenburger Wiener Schnitzel: nekünk anno dalmatáink voltak. az udvar két részre volt osztva, hátul a kutyák, elöl a kert és egy nyúlketrec. egy nap, amíg senki nem volt otthon, a fiatalabb kutya valahogy előre szökött és kibirizgálta a nyúlketrec ajtaját. lefojtott tizenpár süldő nyulat, kiteregette őket egymás mellé a bejárati ajtóhoz, majd melléjük ült és büszkén várt minket. egyrészt mivel nem tanítottuk meg neki, hogy ezt tilos, nem is büntettük meg érte. másrészt a dalmata bár konok és akaratos, olykor kicsit agresszív is, nem kifejezetten harcikutya, mégis megölte a nyulakat. ez számomra egyet bizonyít: nem megfelelően neveltük.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 14:09:43

@Ödenburger Wiener Schnitzel: konkretan nem emlekszem a beszelgetesunkre, de abban teljesen biztos vagyok, hogy semmilyen fajta naci eszmeket nem fejtettem ki, ugyanis nem vagyok naci. A sved nacikat sem vedtem egyaltalan - ha a mersekelten szocialkonzervativ Sverigedemokraterna partra gondolsz, szivesen elmondom, ok hol is allnak politikailag - persze nem itt. Es akkor meglatod, hogy nem vagyok naci. Kerlek, ezzel ne vadolj, mert banto es nem igaz!
Arra viszont varom a valaszt hogy mindez hogyan kapcsolodik ahhoz, hogy szerintem a harci kutyanak nincs helye a tarsadalomban, emberek es mas kutyak kozott. Kifejtened nekem?

2014.07.25. 14:10:42

@jewel79bp: Az egyuttelesnek vannak szabalyai. Ezek kozul az egyik szerintem az, hogy kozteruleten a kutyankat porazon setaltatjuk. Valamint ha tomegkozlekedesi eszkozre ulunk vele, vagy olyan helyre megyunk, ahol sok ember van, akkor szajkosarat is teszunk ra. Etzek alapveto dolgok, csak a baj, hogy a "kutyasok" (en akkor sem voltam az, amikor volt kutyam) valamiert keptelenek folfogni, hogy az egyutteles pont attol mukodik, hogy mindenki megteszi a maga reszerol, amit megtehet, es akkor zokkenomentesen mukodik a rendszer. A "kutyasok" nagyresze teljesen elvakult fanatikus, aki ugy gondolja, hogy neki es a "kedvenceinek" nem kell betartani az egyutteles szabalyait, hanem mindenki mas alkalmazkodjon hozzajuk.

Herr Géza 2014.07.25. 14:13:02

@Cascabel: Jók a képek! Látom neked is áldás a digitális technika, különben filmre költenéd a gatyádat is.... :))
Mexico City-ben valami szabadtéri gipszkarton-performance is volt? Mert az utca képei közé "becserkésztél" némi szakmai anyagot is.... :DDDD

SzZoole 2014.07.25. 14:13:30

@Evain: tudom a tied sziami.
Az enyem nagyon bekes a tied a harcos fajta,biztos leverne az enyemet:)))))
A szembe szomszedomnak egy Maine coon-ja van 2x akkora mint az enyem ami 4.5 kilos,na az egy gyonyoru macska,az utca kiralya a macskak kozt az osszeset leverte mar.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 14:14:28

@Ödenburger Wiener Schnitzel:
OK, nem tetszik az elaltatás. De a kérdés továbbra is nyitott: mi értelme van az ilyen harci kutyáknak?

2014.07.25. 14:17:09

@Réka ‎: Elobb-utobb komolyan raszanom egyszer az idot, es visszakeresem, meg ha nagyon sok idot is fog igenybe venni... Csak arra emlekszem, hogy az EP valasztasok kapcsan kerult szoba, es a bpetyat osztottam a Jobbik miatt... Erre jottel te, es a svedorszagi peldak, meg a talan szomaliai bevandorlok(de leht valami mas, nem emlekszem mar pontosan), es hogy mennyire ok az, amit a sved radikalisok tesznek/mondanak. Es egyebkent a Jobbik is teljesen ok, jo hogy vannak, mert kellenek az ilyen radikalis partok, stb. Na, nalam itt elgurult a pottyos. Nem, nem kellenek a radikalis partok, es aki azt mondja, hogy kell es hasznos a Jobbik, az egy nyilvanvaloan neonaci partot propagal.

SzZoole 2014.07.25. 14:17:53

@Cascabel: most oszinten,hany ember szereti itt a putris tyuktovaj tarsasagot,akik szetlopnak mindent?
Egyebkent kire gondoltal a"human right-os" megnevezesel?
A kepek szepek:)

Herr Géza 2014.07.25. 14:18:26

@puhacica: Hát a dalmata az abszolút nem harcikutya. Inkább vadász, ezért is volt büszke tettére. :DD A harci kutya az jellemzöen fajtársai utazik, de mivel agresszivitásra nevelik/tenyésztik, ezért bármire támad, ami mozog. Viszont nem fog terítéket csinálni és nem fog mellette édi-bédin üldögélni és várni a jutalmat.

2014.07.25. 14:18:47

@Hari Seldon 2: Pont barmilyen masik kutyanak. Van akinek a tuzpiros Ford Mustang tetszik van akinek a kis sarga Fiat 500. Ettol szep a vilag. Mi ertelme egy Ford Mustangnak?

puhacica 2014.07.25. 14:20:42

@Evain: mi pont egy ilyen "nem igazi állatot" szerettünk volna, aki nyugis, ölben alvós, dorombolós. többek között ezért is választottunk ragamuffint, ők ragdollból, házimacskából és talán perzsából vannak kitenyésztve, de ez utóbbira nem esküdnék meg. na ehhez képest kaptunk egy dinka picsamacskát, akit ölben eddig kétszer sikerült 2 percnél tovább tartani. először, amikor megfürdettük és utána fázott a valaga, másodszor pedig a kiállításon, ahol le nem lehetett rólam szedni. ezen kívül vannak a reggeli szerelmes 5 percek, amikor purrogva mellémfekszik, aztán egész napra helóka. :D

Gömbivillám 2014.07.25. 14:22:18

Akit érdekel a puszta program, a Debreceni Kutyaházat és a Tierschutz Team Europát keresse meg

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 14:22:56

@Ödenburger Wiener Schnitzel: es ezert annyira megutaltal, hogy ha meglatod egy kommentemet, amivel nem ertesz egyet, leseggfejezel, lenacizol? Ez eleg erdekes azert.
Tovabba sem latom, hogy ez hogy kapcsolodik a kutyas temahoz. Irto taszitonak tartom, ahogy a kis kutyakat (amelyeket amugy en sem szeretek) portorlonek, labtorlonek nevezed - nem ok tehetnek arrol, hogy olyanok, amilyenek. Viszont nem gondolom, hogy mindezek utan seggfej vagy, vagy kommunista diszno, vagy tudomisen, mit divat manapsag az emberek fejehez vagni, te ebben jartasabbnak tunsz.
Azt hiszem, nincs a HA-n olyan kommentelo, akivel mindenben egyezne a politikai felfogasunk, de tudod mit? Nem is erdekel. Attol, hogy te utalod a Jobbikot, en meg jogosnak tartom a letezesuket (anelkul, hogy mindenben egyetertenek veluk), az en vilagomban meg bekesen megfernenk egymassal, jokat beszelgethetnenk, olyan dolgokrol is, amiben nem egyezik a velemenyunk. Mint pl. harcikutya. :)
De ha te ezt nem tartod realisnak, akkor inkabb szurd a kommentjeimet, mindenkinek jobb lesz, ha nem ostorozol, amikor megszolalok. Szerintem neked is. Tovabbi szep napot es remelem, kibekulhetunk.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 14:22:56

@Zoole[uk]: rám gondolt

és pont ezért nem szóltam, mert egybites ostobaságok jönnek válaszul, meg hogy kinek lopták el a biciklijét.

tőlem mindenki akkora paraszt amekkora csak bír lenni, én ugyan meg nem fosztanám a magyar öntudatot a napi betevő cigányozástól, nem az én blogom

Evain 2014.07.25. 14:23:01

@Zoole[uk]: harcos fajta? Na igen, nekünk is visszadumál. Bezavarom az udvarról, és bár üget befelé, közben néz rám, és folyamatosan pofázik.
Jó, mondjuk nem véletlenül választottam ezt a márkát, nekem pont az a szimpatikus benne, hogy nem akárki macskája. Neki én vagyok A macska. Férjem még jó neki esténként kanapénak. Gyerekekre mindent ráhagy, de nem bratyizik velük.

Ja, és hogy valami haszna is legyen, nyáron levadássza esténként a napközben betévedt legyeket. Tiszta bio.

2014.07.25. 14:26:41

@Hari Seldon 2: Egyebkent mit ertunk harcikutyan? Csak mert szerintem ekorul igen nagy zavar van a fejekben... Attol, hogy bizonyos kutyafajtakat harcra is nevelnek (megjegyzem teljesen illegalisan!!), attol meg annak a fajtanak a tobbi egyede nem harcikutya. Barmilyen kutyabol lehet harcikutyat nevelni, csak azert ezeket hasznaljak, mert ezek fizikalisan is eleg erosek ahhoz, hogy birjak a harcot, es mivel baromi kirato kutyak, ha ugy neveled, az utolso leheteig fog kuzdeni, nem fogja feladni. De ettol meg a legtobb, egy igen baratsagos es jofej allat. Pont olyan rasszizmus ez, mint a ciganybunozes. Attol, hogy valakli cigany, meg nem lesz bunozo. A korulmenyei es a nevelese miatt lehet, de ha egy magyar vagy egy sved kerul hasonlo korulmenyek koze, az is ugyanott fogja vegezni.

puhacica 2014.07.25. 14:32:40

@Herr Géza: igen, és nem is a kis kedvenc a 101 kiskutyából. rosszul voltam tőle, amikor sétálni vittük és aki meglátta, ész nélkül rohant hozzá, hogy "de cukiiiiiiiiiiiiii!".

puhacicáról egy kisebb album:
drive.google.com/folderview?id=0B4Q1RWLzb2VAc0hDa21CcGRQaTg&usp=sharing

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 14:35:46

@Evain: ea mi leaz akkor? felhuzod nekik az orat felorankentra bosszubol?

2014.07.25. 14:36:12

@Réka ‎: Sajnalom, de ezzel az elaltatassal tobbszorosen erzekeny helyre szurtal. Tobb szempontbol is: egyreszt mert egy olyan allatrol beszelsz, akit kicsit a sajatomnak is tekintek, meg ha soha nem is volt az enyem, es a lanyom egyik kedvence.

A masik, hogy alapbol fel lehet huzni az ilyen - megjegyzem velemenyem szerint tovabbra is naci (es ez most a gondolkodasmodra altalaban vonatkozik, es szemelyesen nem rad) - gondolkodassal. Azzal, hogy amit nem ismerunk, es ezert felunk tole (a "harcikutyaknal" altalaban ez a jellemzo, fentebb leirtam, hogy miert nem "harcikutya" minden annak tuno kutya), vagy amit nem szeretunk, azt ki kell irtani. Sok allatfaj kihalasahoz vezetett mar ez a fajta naci emberi hozzaallas. Es azt is leirtam fentebb, hogy miert nem kulonbozik ez a hozzaallas a ciganybunozos Jobbiktol vagy a fajelmeletes nacitol.

Sütemény1975 2014.07.25. 14:39:05

@Ödenburger Wiener Schnitzel: neked meg mindenki naci, aki jobboldali...

Herr Géza 2014.07.25. 14:40:16

@Zoole[uk]: A testsúly, a méret, a megjelenés az mind bakfitty. Macskáéknál valami sajátos, általunk kifürkészhetetlen szempontok szerint döl el, hogy ki a király és az jellemzöen nem találkozik a mi véleményünkkel.
Nálunk az utcában van egy "Garfield". Hatalmas, hosszúszörü debella macsek, úgy tud végigvonaglani az utcán, hogy ha csajmacska lennék, összehugyoznám magam a gyönyörtöl. Amikor a házunkhoz ér, akkor a pillanat tört része alatt átmegy lecsapott fülü, kúszó üzemmódba, mert a mi kisebbik macskánk úgy leoltja, hogy öröm nézni, pedig kb. feleakkora. Ugyanez a macskánk, ha mégoly gyakori vendég is jön hozzánk, két napra beássa magát a pincébe, mert az "idegenektöl" meg fél. A másik macsekunk beleül két perc után bárkinek az ölébe, de ha más macska kerül a területre, akkor szabályosan kiküldi a tesóját, majd miután az rendezte az eröviszonyokat, utána ö is pöckösen kivonul.... :DDD Kettöjük közül viszont itthon ö a fönök. Ki érti ezt???

Hari Seldon 2 2014.07.25. 14:40:57

@Ödenburger Wiener Schnitzel:
Hát funkcionálisan semmi. Megfogtál, mert mondhattam volna, hogy kevésbé veszélyes, de mondjuk ha hülye a sofőr és nyomja mint az állat simán lehet az is veszélyes.

OK. Bevallom, gyerekkoromban kétszer is megharapott kutya, ezért nem bírom őket.

2014.07.25. 14:42:07

@Sütemény1975: Na, hogy ezt mibol szurted le...

Sütemény1975 2014.07.25. 14:42:08

@Ödenburger Wiener Schnitzel: pedig, pont, hogy kellenek ilyen partok, az egyensuly miatt. A jobbiknak tobb jo meglatasa is van, mas kerdes, hogy meg is tudna valositani oket.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 14:43:56

@Ödenburger Wiener Schnitzel: nezd, ertem, hogy az ismeros kutya kedves, ezzel semmi gond nincs. De te magad irtal ugy a kutyarol, hogy az egy megfekezhetetlen gyilkologep:

"Egy amstaffnak minden masik kutya (minden masik allat) potencialis preda. A vereben van. Soha nem fogod tudni kinevelni belole. Raadasul nem ugat, nem vicsorit, all, figyel, es amikor a masik elerheto kozelsegben van, egyszeruen elkapja. Es eleg eros dog ahhoz, hogy mikozben kezzel-labbal hajtod el a labtorlot, rantson rajtad egy akkorat, hogy pont elkapja. "

Nem hiszem, hogy egy ilyen allatnak letjogosultsaga van mas allatok, emberek (az ember is allat ugye) kozott letezni. Valoban, nem ismerek minden amstaffot/harcikutyat, sot keveset sem. Sokan allitjak, hogy kedves allatok. De a te leirasod nem eppen segiti hozza a harcikutyatol tarto embert az elfogadashoz. Akarcsak a Terminatorrol olvasnek... az se kene a szomszed kertjebe.

Egyebkent a "felunk tole, irtsuk ki" mentalitas Sverdorszagban a farkasokkal kapcsolatban kelt heves tarsadalmi vitat. Alig par szaz farkas van az orszagban, megis folyamatosan megy a cirkusz, hogy ki kell oket irtani, mert bantjak a vadaszkutyakat, megeszik a juhokat... nem vagyok erintett egyik oldalon sem, de furcsallom, hogy egy ekkora orszagban, aminek tobb mint a fele erdo, ne lehessen fenntartani egy eleteros farkasallomanyt.

Sütemény1975 2014.07.25. 14:45:02

@Ödenburger Wiener Schnitzel: ugy altalanossagban, a hozzaszolasaidbol. A jobbikkal kapcsolatban mindig nacizol, ami rohadtul nem igaz a jobbik nagyobb reszere, csak az elvakult barmokra, abbol meg szerencsere nincs sok.

Herr Géza 2014.07.25. 14:45:36

@puhacica: Szuper macsek !! Az a nyelvkinyújtós portré meg fényképészetileg is bombasztikus. Ki csinálta a képet???
(Bonaparte a hivatalos neve? Telitalálat...) :DDDDD

2014.07.25. 14:49:04

@Réka ‎: Annyit irtam, hogy a vereben van, hogy a masik allat preda. Ez a legtobb kutyanak (de pl. az osszes macskanak) is a vereben van, es ez a normalis. A macskameretu rokonanak is a vereben van, kulonben nem rotana csaholva ra a 3x akkora kutyara. Sokszor sokkal agresszivebbek es kiszamithatatlanabbak, mint a nagyobb kutyak. Mivel nem sok kutyas ismerosom van, igy mas fajtarol nem tudok, de ha anno en kijartam volna a kaukazusival setalni (nem tettem), akkor valoszinuleg az is ugyanigy elkapta volna a masik kutyat. Es ismetlem, ez a normalis. Ezert kell porazt tenni. Vagy ha nem, akkor nem kell csodalkozni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 14:50:05

@puhacica: gyonyoru egy dogh! Harman is itt gugyogtunk neki :) (persze a sved kollegak nemi diszkret megvetest is csempesztek az ungyulibungyulizesbe)

SzZoole 2014.07.25. 14:52:59

@pappito: hat nem pont rad gondoltam,inkabb valamelyik harcos feminicicara:)
En eddigi kommentjeid alapjan nem vontam volna le ezt a kovetkeztetest es nem is gondolom rolad ezt.
Nekem egyebkent a putris ciganyokrol ez a velemenyem nem a normalis,tanult romakrol.

**mimi** 2014.07.25. 14:53:14

@Muscari:
ejj de szép a beste :)))))))

puhacica 2014.07.25. 14:53:36

@Herr Géza: én követtem el a képet, köszi! :) a hivatalos neve: Bonaparte Napoleon of Paw Island. :D és hát valóban, a név kötelez. :) hétköznapokon Boninak, Mapi Úrnak, Mapesznak hívjuk. meg kurvának. :D

@Réka ‎: köszi! viccesek lehettetek! :D

tableno 2014.07.25. 14:54:45

@Sütemény1975: bocs, hogy beleugatok (csak hogy ontopik legyek:), de a Jobbik egyedül a rasszista megnyilvánulásai miatt számít (szélső)jobboldali pártnak. Ha nem cigányoznának és zsidóznának, Thürmerék fő konkurrenciája lehetnének...

Hari Seldon 2 2014.07.25. 14:55:25

@Sütemény1975:
Minden "társaság" arra megy el, amerre a leghülyébb részei viszik.
Vagy másképpen: Egy társaság összteljesítménye mindig a leggyengébb felé konvergál.
Igaz ez a "pártokra" is.

**mimi** 2014.07.25. 14:57:05

@Zoole[uk]:
valamikor az volt a kedvencem...sajnos nem tudtam beszerezni, így mindig valami kis kivert talált cicát fogadtunk be...mondjuk ez a kutyáimnál is mindig így volt...a westiet is találtuk, a gazdája 3 hónap!!! után talált meg minket, pedig plakátoltam mindenhol (5000 fős kisvárosban laktunk)..így aztán megvettem tőle a befogadott, megszeretett kutyát...:)))))

Hari Seldon 2 2014.07.25. 14:58:14

@tableno:
Ismered a "régi céget": benne volt a nevébe minden egyszerre "nemzeti" és "szocialista".
Szóval csak összejön az a Thürmer vonal valahonnan

2014.07.25. 14:58:44

@Sütemény1975: En sokaig nemzeti-liberalisnak tartottam magam, ami ugye Magyarorszagon nem igen letezik mar nagyon regen. Most mar inkabb a zoldek fele huzok (kimondottan nem a magyar politikarol beszelek, hanem az elvekrol es az europai partokrol), ez valoban inkabb mar a paletta bal oldala. De a konzervativokkal sincs bajom, egyedul a radikalis es szelsoseges partokat es megoldasokat utasitom el. Es a Jobbik egyertelmuen az. A masik ilyen a Gyurcsotany fele DK. A szememben egykutya a ketto.

Evain 2014.07.25. 14:59:15

@Babette.: ne már, jobb a te humorérzéked ennél. :) Komolyan feltételezed, hogy megtenném? ^^

Herr Géza 2014.07.25. 15:00:45

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Azért ezzel a "vérében van" szöveggel engem is ki lehet fektetni. Igen, benne van a génjeiben, de a szocializációja (=nevelése) folyamán nem kéne erre ráerösíteni, mintegy direkt kihozni belöle ezt. Sajna nem csak egybites agyú gazdák uszítják rá pl. macskára a kutyájukat, hogy utána a kutyástársaknak csillogó szemmel mesélhessék, hogy hogyan végezte ki a kutya a szerencsétlen macskát. És mindig az a vége, hogy "hja, hát a vérükben van".
Sajna láttam is már ilyet, és legszívesebben ott helyben kitekertem volna a kutyája nyakát, mondván, hogy "sorry, a véremben van", ami végül is igaz, hiszen az ösidökböl ugye kutya=farkas=ellenség.
Csak az tartott vissza, hogy tudom, nem a kutya tehet róla, hogy így nevelték és én a kutyát is szeretem alapágon, tehát soha nem a kutyán állnék bosszút. Ugyanakkor igazán az lenne az ilyen idiótának az igazi lecke, ha ö is érezné egyszer azt, hogy milyen, amikor az ö kedncének törik el a gerincét "hja, a véremben van" felkiáltással..... Brrrrr.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 15:01:54

@Ödenburger Wiener Schnitzel: ezt is irtad: "Raadasul nem ugat, nem vicsorit, all, figyel, es amikor a masik elerheto kozelsegben van, egyszeruen elkapja."

nos amikor elsetalok a helyi kutyafuttato mellett es latom a 3-4-5 fajta kutyat egyutt rohangalni es vihancolni, border collie-tol a yorkshire terrierig, nem eppen az jon le, hogy epp egymas torkanak esnek. A te leirasodbol viszont az derul ki, hogy az amstaff csakis erre hajt. Csoda, ha nem tetszik?

Hari Seldon 2 2014.07.25. 15:01:57

@Hari Seldon 2:
Egyébként vessetek a mókusok elé, de a jobbik-ot inkább "tudomásul veszem" mint a maffiapártot, mert legalább akármilyen hülyék, legalább "elhiszik maguknak" amit mondanak (akármennyire baromság a 99%).
És nem hazudnak (és hülyítik az orkokat) azért, hogy még többet lopjanak.

2014.07.25. 15:02:48

@Herr Géza: Es en errol beszeltem? Elarulom, nem: en az egyutteles szabalyairol es az eloitelekrol beszeltem. Olvasd vissza, miket irtam.

2014.07.25. 15:04:18

@Réka ‎: Pont ez a lenyeg. Nem kell tetszenie. De nem is kell kiirtani. Egyszeruen be kell tartani a szabalyokat, es akkor nincs baj. Lasd: @Ödenburger Wiener Schnitzel: ezt

Herr Géza 2014.07.25. 15:05:26

@puhacica: :DDD A "kurva dög" az univerzális macskanév, nálunk is megy mindkettöre.... Föleg, amikor hanyatt fekve hentereg és úgy dorombol, hogy majd szétcsattan...

2014.07.25. 15:05:51

@Hari Seldon 2: az NSDAP is sokaknak szimpatikus volt. Meg is lett az eredmenye. Sajnos az emberiseg nem tanul a tortenelembol semmilyen szinten. :(

SzZoole 2014.07.25. 15:07:04

@**mimi**: pedig nem ritka Mo. sem csak kicsit huzos az ara.
En ismerek tenyesztot is vilag gyoztesek voltak a macskai,barati aron adta volna nekem 80-90 ezeret kasztralva/ivartalanitva,hogy ne tudjam tovabb tenyeszteni es ez valamikor 2006-07 kornyeken volt,de lattam mar a neten 60-70 ezer kornyeken is hidetni kolykoket.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 15:08:33

@Ödenburger Wiener Schnitzel: "nem tetszik" ebben az esetben = "nem elfogadhato, hogy emberek, allatok kozott eljen".
Ha sajat bevallasod szerint nem lehet kinevelni belole a gyilkos hajlamot.
Tolerans ember vagyok es sok olyan dolgot, jelenseget elfogadok, ami amugy nem tetszik. De az nem oke, hogy potencialis oldoklogepet tartsanak a szomszedban. Ennyi erovel velociraptort is tenyeszthetnenk, valaki azt is biztos cukinak talalna.

Ginix 2014.07.25. 15:11:04

bocs, teljesen off, de 2 hétig nyaraltunk, hétfő óta próbálom a lemaradást behozni, legtöbb posztot olvasom kommentekkel és most járok ott, ahol digger végigüvöltözi a kommentfolyamot "argentína éééáááóóó"-val és ráz a röhögés. már a könnyeim is potyognak...

tableno 2014.07.25. 15:12:02

@Hari Seldon 2: na igen. Ezért nem értem, miért sértődnek meg, ha lenácizzák őket. Inkább tanulmányozni kéne a vonatkozó szakirodalmat, aztán lehetne pipálgatni az egyezéseket és különbségeket...

Ezzel együtt a baj az, hogy sokan JOBB HÍJÁN szavaznak rájuk. És ez nagyon sokmindent elmond a "demokratákról" is, hogy képtelenek bármilyen hihető és vonzó alternatívát kínálni. Pedig elvileg a fasizmusnál jobbat nem lenne nehéz...

Herr Géza 2014.07.25. 15:12:42

@Ödenburger Wiener Schnitzel:
Most kénytelen vagyok ellentmondani:
"Annyit irtam, hogy a vereben van, hogy a masik allat preda. Ez a legtobb kutyanak (de pl. az osszes macskanak) is a vereben van, es ez a normalis."
Igen, értettem, amit addig írtál a témában, és ok is, de te föleg a "harcikutya" kontra "portörlö" témára hegyezted ki a dolgot, itt viszont leírod, hogy "a vérében van...és ez a normális". Ezzel kvázi mégis jóváhagyod, hogy a harcikutya olyan, amilyen.
Nem. Olyan, amilyenné a (hülye) gazdája neveli. Ha a gazda normális, akkor ronda (?) öleb lesz belöle, ha meg hülye, akkor egy ocsmány gyilkológép.

Evain 2014.07.25. 15:13:22

@Herr Géza: nálunk "you suckup" néven fut, amikor a férjem ölében hentereg. :D

puhacica 2014.07.25. 15:16:00

@Réka ‎: biztosan vannak agresszív kutyák, de ők a gazdájuk miatt lettek azok. hidd el, ha jól nevelik őket, nincs velük gond! az uraméknál otthon van egy staffi-pitbull keverék, Roxy. ha bármikor levisszük a Dunára úszni, bohóckodni, soha nem kell pórázra rakni. kivéve, amikor messziről látjuk, hogy a másik kutya neveletlen, rángatja a gazdáját. nem azért, mert széttépné, hanem mert nem akarunk balhét. legutóbb két fiatal golden retriever kajláskodott vele, semmi baj nem lett. futottak egy kört, aztán mindenki ment a dolgára. Roxána egyébként is olyan, hogy ha leülök a macskát simogatni, odaül az ölembe. :D

2014.07.25. 15:17:20

@Réka ‎: Azert nincs igazad, mert a legtobb allatban ez a hajlam benne van. Csak vannak a nagyobb testuek, akik ezt meg is tudjak valositani. Aki egy kaukazusit vagy kuvaszt (hogy lepjunk mar tul az amstaffon, mert van meg kb. 30 masik hasonlo meretu es mentalitasu kutya) beenged a kutyajatszora, az egy felelotlen barom. Mert valszeg az lesz a dolog vege, hogy a tobbe feleakkora meretu jelenlevo joresze nem fog sokaig elni. De pont ekkora felelotlen barom az is, aki poraz nelkul setaltatja a portorlojet. Mert ha az odarohan egy 3-4x akkora kutyahoz, az el fogja kapni. Legyen az amstaff, dobermann, rotweiler, medveolo, parmelyik nagyobb meretu pasztorkutya, kuvasz, stb.

Es a megoldas nem az, hogy irtsuk ki, hanem hogy tartsuk be az egyutteles szabalyait, azert hogy mindenkinek legyen letjogosultsaga es hosszu boldog elete. Kicsit tenyleg unalmas szazadszor is leirni ugyanazt.

2014.07.25. 15:20:20

@Herr Géza:

" Ödenburger Wiener Schnitzel 2014.07.25. 14:26:41

Egyebkent mit ertunk harcikutyan? Csak mert szerintem ekorul igen nagy zavar van a fejekben... Attol, hogy bizonyos kutyafajtakat harcra is nevelnek (megjegyzem teljesen illegalisan!!), attol meg annak a fajtanak a tobbi egyede nem harcikutya. Barmilyen kutyabol lehet harcikutyat nevelni, csak azert ezeket hasznaljak, mert ezek fizikalisan is eleg erosek ahhoz, hogy birjak a harcot, es mivel baromi kirato kutyak, ha ugy neveled, az utolso leheteig fog kuzdeni, nem fogja feladni. De ettol meg a legtobb, egy igen baratsagos es jofej allat. Pont olyan rasszizmus ez, mint a ciganybunozes. Attol, hogy valakli cigany, meg nem lesz bunozo. A korulmenyei es a nevelese miatt lehet, de ha egy magyar vagy egy sved kerul hasonlo korulmenyek koze, az is ugyanott fogja vegezni. "

Tenyleg unalmas ugyanazt szazszor leirni...

tableno 2014.07.25. 15:23:27

@Ödenburger Wiener Schnitzel: én már várom, mikor száll be digger a vitába. Ő madárpókokat tartott házikedvencként... :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 15:23:58

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Elárulom, hogy mi agarásztunk. Sőt, volt egy saját kis whippetem is, aki a 8 kilójával simán kicsinálta a nála alig kisebb macskákat, ha hagytam (nem hagytam, mert a macskákat is szeretem, de amúgy sem hagytam volna). Egyik legnagyobb félelmem volt, hogy messziről meglát valami futkározó kis zsebkutyát és mire rájön, hogy nem macskát ráz, már késő...
Mivel ezt tudtam, nagyon vigyáztam rá sétáltatáskor. Pedig, mint mondtam, ez csak egy kis whippet volt, nem amerikai bullterrier.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 15:24:03

@puhacica: akkor viszont vegkepp nem ertem, mirol hadovalt Sheldon, hogy az amstaff az mar csak olyan, hogy lesben all es hirtelen jol szettep... lehet, tul komolyan vettem?

tableno 2014.07.25. 15:24:45

@tableno: persze az komoly előny, hogy a pók nem ugat, nem karmolja össze a bútort, nem szarja össze a szomszéd kertjét...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 15:25:12

@puhacica: Hát elég pikáns ölbevenni egy hentest :)...

SzZoole 2014.07.25. 15:27:30

@Evain: eleinte a mienk is probalkozott,simogatas kozben ra fogott az egesz alkaromra 4 mancsal + a fogaival,jatekbol,olyan fulest levertem neki,hogy kettot bukfencezett utanna?Egy darabig kerult es rajott,hogy jobb velem joban lenni.Azota ha fekszek a sofan es tevet nezek vagy eppen a HA.irogatok hozzam bujik es ledorombolja a vesemrol a kovet:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 15:28:06

@Muscari: Hát oké, de akkor is inkább vennék egy olyan kutyát a gyerekem mellé, akit nem kellett 'átszelektálni' harci kutyából családi kutyává...

SzZoole 2014.07.25. 15:30:04

@Herr Géza: erdekes dolgok ezek,hogy mi alapjan dontik el,hogy ki a kornyek kiralya,de szerintem az erosebb kutya/macska ba..ik es ahogy irod nem meretfuggo:)

Semper Fidelis 2014.07.25. 15:30:39

A kutyát miért is kellene "emberszámba" venni? A kutyát azt "kutyaszámba" kell venni, azért kutya.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 15:31:24

@puhacica: Erről eszembe jut egy régi sztori. Már vagy 15 éve is van, hogy apu talált egy amerikai staffordshire terriert. Kifejlett, tigriscsíkos kant. Hirdette is, hogy a gazdája nála átveheti. Olyan szelíd volt, mint a bárány. Amíg ki nem mondtad, hogy 'öl'. Mert akkor habzó szájjal ugrott a kennel kerítésének. Addig kenyérre lehetett kenni...Apu a Danger nevet adta neki...már nem emlékszem, mi lett végül a kutyával.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 15:36:54

@pappito: Sajnos nem írtam fel, most meg nem találom :(. De keresem...

Evain 2014.07.25. 15:37:21

@zöldeketbeszélek: ew... most elképzeltem, milyen körülmények között derült ki, hogy mi a parancsszó...

puhacica 2014.07.25. 15:41:58

@Réka ‎: továbbra is tartom, hogy a kutya olyan mint a gazdája. azt is be kell látni, hogy a többségük rámozdul arra, aki nem tartja be a játékszabályokat. de ez az ő társadalmukban normális. a staffi, a bullok úgy lettek kitenyésztve százévekkel ezelőtt, hogy amit egyszer megfognak, ne engedjék el. ők ilyenek a mai napig, ezért veszélyesebbek a többieknél. 1 tonnás szorításuk van és konkrétan szájzárat kapnak, vagyis nem is tudják elengedni, amit megfogtak. a kutyák lerendezik egymás között a konfliktusaikat, és pontosan ezért kell a gazdának felelősen nevelni a kutyáját, mert ha egy neveletlen kutya pont egy ilyen "harci" fajtába köt bele, annak nem mindig van jó vége. de ők ettől nem agresszívebbek másnál, sőt, a legritkább esetben kezdeményeznek balhét. nyugodtabbak annál. csak amíg egy németjuhász vagy egy berni pásztor úgy fenyít, hogy nem lesz belőle nagy gond, addig egy staffi fenyítéséből lehet.

hivatalosan egyébként Magyarországon sem lehet harcikutyát tartani, ha jól tudom. de a pitre és a staffra ráfogták, hogy nem is az, hanem keverék, így elég sokan vannak. az egyik legagresszívebbnek tartott kutyafajta pedig a kuvasz, évekkel ezelőtt volt is egy cikk, abban magyar terminátornak hívták. :)

@zöldeketbeszélek: hát, egy digger méretűvel én se próbálkoznék, elhiheted! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 15:42:16

@Ödenburger Wiener Schnitzel: A kedvenc alatt én nem a portörlőket értem, hanem a nem haszonállatként, hanem társállatként tartott kutyákat. A városi kutyák - főként a lakásban tartottak - nagyobbrészt ilyenek. Ezek a németjuhásztól a spánielen át a máltai selyemkutyáig bármik lehetnek.

Ha zavar a kedvenc kifejezés, mondhatunk társállatot is, a lényeg ugyanaz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 15:43:30

@Evain: Látod, erre már nem is emlékszem. De láttam, hogy működik.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 15:45:31

@Ödenburger Wiener Schnitzel:
Nem mondtam, hogy szimpatikus.
Azt mondtam, azt inkább elfogadom, ha valaki "maga jogán hülye", mint aki haszonszerzésből hazudik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 15:45:59

@Evain: Ja, a félreértések elkerülése végett soha nem uszított sem apám sem más családtagom másik kutyára vagy macskára vagy emberre kutyát. Sőt, jellemző volt, hogy apu akart valami kemény házőrzőt. Vett egy gyönyörű doberman kant. Egy olyan állatot képzelj el, amit mostanában már ritkán látni, hatalmas, erős, izmos, robusztus. Ellopták tőle, olyan szelíd lett :). Próbálkozott rottweilerrel is, na, abból is kezes bárányt nevelt :)))!

puhacica 2014.07.25. 15:49:07

@zöldeketbeszélek: na ez az. hogy miért kell megtanítani arra, hogy "öl"?! lényegében fegyverként használják őket. :( és az időszak, amíg betanítják őket, horror. éheztetik, ütik-verik. mikor már kellőképpen szét vannak esve mentálisan, akkor adnak nekik kisebb kutyákat, macskát, miegymást. de sose annyit, hogy jól lakjanak, csak annyit, hogy ne pusztuljanak el. és közben a fizikai fenyítés megy tovább. képzeld el, min mennek keresztül, mire olyanná válnak, amilyenné a hülye gazdájuk szeretné! börtönbe zárnám az összes ilyen lelki nyomorultat! :(

2014.07.25. 15:52:07

@puhacica: Gyakorlatilag ugyanezt irom folyamatosan kb. fel napja. Vagy az en kommunikacios kepessegeimmel van a baj? :(

Herr Géza 2014.07.25. 15:52:52

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Elvileg ugyanarról beszélünk: a gazda felelösségéröl. Én csak azt próbáltam leírni, hogy felejtsük már el azt, hogy a felelösség alól azzal bújunk (bújnak) ki, hogy mert hát a vérében van. Sajnos maga az ember tenyésztett bizonyos fajtákat "harci" kutyának, nyilván azokban több is volt a hajlam erre a viselkedésmintára.
De: egy palotapincsiböl (vö.: lábtörlö) igencsak meg kéne szenvedned, ha megpróbálnál vérengzö szörnyeteget csinálni. Más (nekem is volt kutyám ugyanis): a németjuhászomat nem is tudtam pórázon sétáltatni, mert az elmebeteg elözö gazdája úgy szabadult meg töle, hogy kikötötte valahova és szimplán otthagyta. Ez csak akkor derült ki, amikor már jó ideje nálunk volt (egyszer csak bejött a kertbe, lepusztultan, csatakosan, éhesen, rám nézett és soha többet nem ment el...) és gondoltam, hogy elviszem már sétálni (falun laktunk, hatalmas kerttel, így egy ideig nem volt téma a sétáltatás). Szegény addigra már azt is elfogadta, hogy ráteszem a pórázt, de a bolthoz érve rendes polgár módjára kikötöttem a biciklitartóhoz. Bementem és ö egy perc múlva szintén bennt volt, magával húzva a komplett biciklitartót :DDD. Aztán a következö alkalommal sétáltatás közben kezemben a póráz végével bementem egy telefonfülkébe, de miközben beszéltem az üvegajtó becsukódott köztünk. Abban a pillanatban az addig tök jámbor kutya úgy rántott ki a fülkéböl, hogy a kezembe lévö kagylót el sem tudtam engedni, az üveg meg millió darabra tört. Akkor jöttem rá, hogy mi a baj. Onnantól nem volt póráz, cserébe magától leült pl. a bolt elött és türelmesen megvárt. Bármeddig.
Farokcsóválva fogadta bármilyen kutya bármilyen szintü közeledését, aztán ha az agyára mentek, a kisebbeket lazán megragadta a nyakuknál és szó szerint elhajította öket, a nagyobbaknál, ha durvultak, visszavágott, de mindig szigorúan védekezés szintjén. Abban a pillanatban elengedte öket, ha bekussoltak.
Élveztem vele sétálni a faluban, az összes idióta kutya ott örjöngött a kerítéseken belül, az enyém meg szabályosan "mosolyogva", zászlós farokkal, ügyet sem vetve rájuk ballagott el elöttük.
Na azt hiszem belöle is igen nehéz lett volna, gyilokgépet csinálni.

Herr Géza 2014.07.25. 15:58:59

@Zoole[uk]: A b.szik az pont nem téma, mert a mieink is kasztráltak..... :DDDD

2014.07.25. 16:00:14

@Herr Géza: Ok, es ha jon szemben porazon egy masik kutya, es a gazdaja rovid porazra fogja, es szol, hogy ne engedd oda, akkor mi van? Megfogod? Vagy visszamegy, ha szolsz neki, hogy labhoz? Mert errol lenne szo! Probalj meg egy csaholva vagtato palotapincsire raszolni, hogy all, labhoz.... Legalabbis amennyire en latni szoktam, azok kimondottan alkalmatlanok az ilyesmire...

2014.07.25. 16:02:56

@puhacica: ezt nem hiszem, hogy igaz lenne. Marmint azt, hogy az osszes fajban egyenlo az aggresszio szint csak a gazdatol fugg, hogy mit hozol elo.
Vannak fajok, amik alapbol toleransabbak masoknal. Ezekre irjak azt, hogy gyerek arat, pl Lab vagy a Golden-ekre.

Es igen, meg a Ceasar is elismerte, hogy bizony talakozott mar kutyaval, ami menthetetlen volt. Eleve aggresszivabb fajta utana kapott egy fura nevelest. Onnan nem lehetett rehabolni. Csak altatni.
Vannak emberre veszelyes fajok, amelyeket azt hiszik a gazdajuk, hogy jol nevel.
Lattam en mar egy 12 eves csajt pitbullt setaltatni. Nem hiszem, hogy a csaj meg tudna allitani a pitbullt, ha az bekattan. En meg nem szivesen mennek el mellette csaladdal.

Az sem igaz, hogy mindig olyan a kutya, mint a gazdaja. Inkabb a gazda nem ugy viselkedik, mint egy pack leader (a la Ceasar) vagyis falka vezer. Nem mozgattja eleget a kutyat, felgyulemlik az energia a kutyaban es ez hozzajon, hlgy a kutya fentebb kepzeli magat a hierarchian.

2014.07.25. 16:05:41

Na, kellemes hetveget, nekem ennyi volt. Otthonrol meg nincs netezes. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 16:06:45

@Herr Géza: ezt megkönnyeztem! Draga kutty... jo elete lett nalatok vegul :)

Muscari 2014.07.25. 16:07:54

@Cascabel: en elsiklottam folotte, es most szeretnek tiltakozni. Nem szeretem az ilyen dolgokkal valo viccelodest, mert nem vicces. Nekem is lehetne okom ciganyozni, mert ahol a szuleim elnek ott eleg sok ronda dolgot elkovettek. De! Mivel nem mindegyikuk ilyen, en nem altalanositok. Raadasul ez egy olyan osszetett problema, amit nem itt es most fogunk megoldani.

Taxomükke (UK) 2014.07.25. 16:16:26

@Ödenburger Wiener Schnitzel: "Azert a poraz nelkul setaltatott aranyos kutyakkal van meg egy baj: odaszaladnak a porazon setaltatott nem aranyos kutyakhoz, es amikor az bekapja..."

Elvileg :) igazad van, gyakorlatilag a mi esetünk más: egyrészt a kutyát nem nagyon engedem oda a másokhoz, ha az pórázon van (méret tökmindegy), másrészt olyan kutyát még nem tenyésztettek ki, ami a komondort csak úgy bekapná. :))))

Az mondjuk a múltkor vicces volt, amikor a Temzeparton összefutottunk két dán doggal meg egy bernáthegyivel, és a komondorom holtversenyben csak a harmadik legnagyobb volt - a bernáthegyivel párban, de az még csak 9 vagy 10 hónapos. :))
Naszóval ezek négyen elkezdtek játszani, kergetőzni, birkózni... nem semmi látvány volt. :O

Taxomükke (UK) 2014.07.25. 16:22:35

@zöldeketbeszélek: "van pár fajta, amelyik bele is 'bolondul', mint a németjuhász meg a kuvasz...."
Igen, erős ez a tévhit, hogy a kuvasz megbolondul öregségére... Basszus, én is megbolondulnék, ha kétméteres láncon tartanának és/vagy egy háromszor két méteres kennelben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 16:23:51

@Evain: najo, de nem erzel semmi kesztetest sem?

SzZoole 2014.07.25. 16:24:00

@Herr Géza: tudod Te mire gondoltam,ne forgasd ki a szavaim:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 16:31:10

csak elore szolok, nagyon rossz kedvem van, nem fogok szmajlizni.

Evain 2014.07.25. 16:31:14

@Babette.: Már miért éreznék? Direkt szivat az a gyerek? Nem. Akkor meg? Ez gőzleeresztés. Majd végigcsinálja ugyanezt a sajátjaival. Én meg addig elpoénkodok rajta.

Az vesse rám az első követ, aki többnapi nem alvás után nem csúnyákat gondolva kászálódott ki az éjszaka kellős közepén az ágyból. :D

Evain 2014.07.25. 16:33:54

@Evain: de én most balra el, mert vár odahaz a csipet csapat.

Herr Géza 2014.07.25. 16:37:00

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Az enyémnél ez nem volt téma, mert olyannyira leszarta a fajtársait, hogy ö nem ment oda magától más kisebb kutyához (föleg nem egy csapat balhézó kisebbhez). Csak nálánál nagyobbakkal, vagy hasonszörüekkel bandázott, de messziröl kiszagolta, hogy ki lehet egyáltalán partner. Egyébként ilyesmire nem kellett tanítani, ha füttyentettem, feltétel nélkül, abban a pillanatban jött vissza magától...
De bevallom, volt azért egy standard "jellemhibája": egyenruhás ember, föleg biciklin...Szegény apám, nem gyözte fizetni a postásnak a fröccsöket..... :DDD Bántani öt sem bántotta, de azért a maga 40 kilójával úgy kapta le a bicikliröl, hogy öröm volt nézni.. Szerencsére edzett, falusi postásunk volt, baj soha nem lett belöle. Na meg a maestro hamar megtanulta, hogy a házunktól jó messze le kell szállni a bicikliröl, ha nincs a ház elött az autó és ha gyalog jött, akkor csak ugatta. :DDD

Taxomükke (UK) 2014.07.25. 16:39:40

@Ödenburger Wiener Schnitzel: "ha az odarohan egy 3-4x akkora kutyahoz, az el fogja kapni. Legyen az amstaff, dobermann, rotweiler, medveolo, parmelyik nagyobb meretu pasztorkutya, kuvasz, stb."
Ez így kategorikusan nem igaz. Az én komondorom inkább elszalad, ha egy kis "portörlő" nekimegy, mert nem veszi komolyan, és inkább kergetőzne vele. A hasonló méretűekkel kiáll, ha okoskodnak. Kisebbel erősködni buzis dolog.
A harci kutyákat nem szeretem.

SzZoole 2014.07.25. 16:54:33

@Herr Géza: mar akartam kerdezni,hogy mit jelent a nagy D betu 4x-er?

Muscari 2014.07.25. 17:01:30

@puhacica: anyueket is Roxannak hivtak :-( RIP

Augustin 2014.07.25. 17:02:58

@Evain:
" A poszhoz csak egy kérdésem van. A kutyagumit összeszedik-e?

Én még nem jártam olyan helyen, ahol tényleg mindenki összeszedte volna. :("

Szintén Németország. Nem. Sajnos rengeteg a kutyaszar. És feltűnő, hogy többnyire a kistestű kutyák tulajai nem szedik. Lehet, hogy azt gondolják, hogy az kevésbé feltűnő, vagy azt nem is kell. Nekem jó nagy kutyusom van, és hát úgy k.b. 300g-ot piszkít egy alkalommal, szóval az is igaz, ha én nem szedném, ez a blöki egy hét alatt telepakolná a parkot. Szóval itt szembeötlő a sok kis minikutyaszarkupac.:(

Muscari 2014.07.25. 17:05:28

@zöldeketbeszélek: itt nagyon sok whippet van, olyan kecsesek es arisztokratikusak. Nagyon tetszenek az agarak egyebkent, itt lattam eloszor afgan agarat. Az ugy vonul az utcan, mint valami kiraly :-)

Muscari 2014.07.25. 17:11:08

@zöldeketbeszélek: mar nem kell, at van.
Mi amikor megvettuk a kis kajlankat, a kovetkezo szempontok szerint valasztottunk: ne legyen nagy testu, mert lakasban lesz, ne legyen "bamba joszag", hanem idosebb koraban is maradjon jatekos, es ne legyen draga. Igy lett foxink. Most negy es fel eves, de a mai napig ugy imad jatszani, hozza a labdajat meg a kotelet allandoan. Meg ket het es latom vegre!

puhacica 2014.07.25. 17:22:35

@charlieharper: persze hogy vannak menthetetlen esetek. de az emberek kozott is vannak kejgyilkosok, elmebetegek. en a normalis, atlagos kutyakrol beszeltem.

az meg, hogy a kislany nem birna visszafogni a kutyat, megintcsak nem az allat hibaja.

fajtajelleg, hogy egy kutya mennyire agressziv. de ok nelkul egyik sem az.

@Herr Géza: sokan szorgalmazzak itthon, hogy ne legyen kotelezo a poraz. a hozzaertok szerint azert, mert a porazon tartott kutya erzi a biztonsagot, a gazdaja erejet a hata mogott es ettol sokkal magabiztosabb, "vaganyabb" lesz egy masik kutyaval szemben. nem tudom, hogy van ez, de lehet benne valami, ha csak a hazai palyan, kapun belulrol acsarkodo kutyat nezzuk, aki nagyon gyorsan elhallgat, amikor hirtelen elfogy a kerites es szemtol-szemben allnak egymassal. :)

puhacica 2014.07.25. 17:25:54

@Muscari: szegeny! :( a mi Roxynk is most labadozik, begyulladtak a belei es a mehet is ki kellett venni. remeljuk, felepul.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 17:26:07

@Babette.: amikor a negyeves hetvegen haromnegyed hetkor megjelenik a haloszobaban, olyankor megszilardul bennem a fogadalom, hogy majd amikor kamasz lesz es az alvas jelenti szamara a legnagyobb kincset, na akkor majd en is beugrok hajnalban az agyaba es kovetelem, hogy foglalkozzon velem. :)

Egyebkent miert van rossz kedved?

montroyal ( CAN qc) 2014.07.25. 17:59:59

@charlieharper: Kanadaban futott kutyahaz kell.

nem tudom videken hogy van de Montrealba meg kertes hazban sem lehet kint kutya allandora, tehat amikor a postas elmegy nincs lancba ugatas vegig az utcan ...

montroyal ( CAN qc) 2014.07.25. 18:10:10

aki nem ismeri egy kutyas pelda a mo-i demokraciarol

most a demokraciaban 1 meterrel hosszabb a lancunk ,tehat messzebre lehet ugatni ... de a kajastal még mindig masfél meterre van ...

Muscari 2014.07.25. 18:22:07

@puhacica: 13 eves volt, o elt legtovabb a testverei kozul.
Remeljuk, a tietek felgyogyul hamar

Muscari 2014.07.25. 18:24:03

@Réka ‎: neked van gyereked? Ez valahogy meg sosem jott le.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.25. 18:28:47

@Cascabel: 1985-ben hoztam nemetbol egy felnott napolyi masztifot es volt kolyok szukam is .. es kannal jartam portaskodni neha pesterzsebetre , bekotottem a ruhatarba . amikor jottek az emlitet nepcsoport tagjai es amikor nem adtak borravalot azt mondtam a kutyamnak : ezek nem akarjak hogy kajat vegyek neked ... persze az ujjal mutatatasra a 80kgs kutyam orjongeni kezdett ...mondhatom volt jatt, csend ,rend, fegyelem ...

polgári kór 2014.07.25. 18:31:30

szlovák-magyar határon a napi bevásárlást kutyával nyomom, senki nem kérdezett semmit már akkor se amikor még nem volt EU azóta meg le se lassítok.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.25. 18:40:43

@Augustin: nalunk van kutya rendorseg es nem lehet a zacsko zsebben a porazra kell tenni hogy messzirol lathato legyen az utcan ... ha nem buntetes de mindenki osszeszedi .viszont talan telen nem mindig es amikor olvad még vannak kiszaradt kutyagumik..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 19:20:31

@pappito: ja, így teljesen érthető a macskátlanítás.

Chamroe 2014.07.25. 19:43:31

@zöldeketbeszélek: Nekünk falun a kertes családi háznál mindig volt 1-2 kutya, nem emlékszem olyan időszakra, hogy ne lett volna.
Egy kis józan paraszti ésszel meg lehetett oldani, hogy a kutya is szabadon legyen, és a kertbe se okozzon kárt.
A veteményes nálunk a telek végében volt, ezért azt eleve lekerítettük, hogy még véletlenül se járja össze.
A virágágyások köré meg a férjem készített apácarácsos kerítést, hogy anyu ágyásai se legyenek letiporva.
Csináltunk még egy kb 30 m2-es boxot is, hogy ha vendégek jönnek, vagy kint sütünk-főzünk, ne legyen velük gond.
Soha nem kellett őket megkötnünk, nyitott kapunál is csak a két szomszédig szaladtak el "jelölni", amíg beálltunk a kocsival.

Sanz 2014.07.25. 20:33:54

Látszik, hogy Németországban a kutyásokra is úgy tekintenek, ahogy kell, nevezetesen: olyan emberek, akik szolgáltatást akarnak venni. Költse a pénzt, és ez a lényeg.
És ezt így kéne csinálni Magyarországon is. Csak amíg az állami mutyi meg a helyi ügyeskedés a nyerő (és persze belső piac sincs), addig bizony minden marad a régiben...

skaven 2014.07.25. 20:33:54

@zöldeketbeszélek: 8 kilos whippet? azt hogy csinaltad? nagyon kis mini maradhatott akkor.
a mienk 16 kg... regebben neha setaltattuk poraz nelkul, ma mar eszembe sem jutna. foleg mert total bekattan a rokaktol es a mokusoktol (vannak cicaink is, ugyhogy az annyira nem para) es meg a vegen siman kimenne a kocsik ele.
de amugy szerintem minden allat utan menne alapvetoen, ami kisebb mint egy lo. a lovak mar nem erdeklik. :)

i got my (törölt) 2014.07.25. 20:33:54

@charlieharper:
Ha valaki az autójára többet költ, mint étkezésre, akkor az az autózást a táplálkozás elé helyezi?

Herr Géza 2014.07.25. 20:38:44

@Zoole[uk]: Gondold tudom? Csak láttam másoknál és gondoltam, hogy az tök trendi... :DDD

blackhairlady 2014.07.25. 20:49:41

En szeretem az allatokat, ezert nem tartok egyet sem. Nem lenne z jo sem nekik sem nekem:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 21:05:47

@Réka ‎: ugye, ugye, csak őszintén be kell vallani:DDD

(nem publikus)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 21:09:14

@Chamroe: óóó, ginkgo fa van az udvaron?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 21:10:46

@puhacica: én nem vagyok a póráz ellen, de az abszurdum, hogy elvileg az erdőben is rá kell tenni

Chamroe 2014.07.25. 21:22:46

@Babette.: Igen. Nagyon imádom, ráadásul rendes kis fa, szinte pár nap alatt dobja le a lombját.
Ez a példány 87-ben került az udvarunkba, amikor elkészült a ház.
Ezeken a képeken nem látszik jól, de már magasabb, mint a ház.
A hozzánk legközelebbi példány (kb 10-15 km) a sellyei arborétumban van, annak 410 cm a körmérete, szóval a miénk csak kis csenevész hozzá képest :)

wuaaa 2014.07.25. 21:42:49

Ritának a poszt szerzőjének gratulálok az íráshoz. Nem tudom, volt-e már itt példa arra, hogy jócskán túl a háromszázadik kommenten is még mindig az adott témáról szól a hozzászólások többsége. Bárcsak gyakrabban így lenne...

**mimi** 2014.07.25. 21:48:41

@Chamroe:
na ha Digger meglátja marcit bent az ágyon...majd kapsz :)))
Musu is nagyon ari :)

Muscari 2014.07.25. 21:55:28

@Chamroe: a Marcis kep is az udvarotokban keszult? Ha jol latom, akkor azok a kepen egy Gingko biloba levelei, az a fa az udvarotokban all?

Muscari 2014.07.25. 21:58:40

@Chamroe: mar latom a valaszt, Babette-nek is eles szeme van :-)

Csak meglepodtem, mert Magyarorszagon nem jellemzo, hogy diszfat ultessenek az udvarba.Olyan gyonyoru impozans fa, nagyon szeretem.

Muscari 2014.07.25. 22:02:15

@wuaaa [nor]: az a helyzet, hogy ezt a temat meg nem nagyon targyaltuk ki. Azon kivul szinte mindenki erintett, hisz a legtobb embernek elete folyaman valamikor van kutyaja.

A norvegoknal mi a helyzet? Mennyire elterjedt a kutyatartas?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:02:27

@Zoole[uk]:
Inkább elittad volna...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2014.07.25. 22:04:18

@Muscari: Igen, az egy ginko fa, most már elég szép nagy :)
Az udvarunkban van, de anno talán nem gondolták át a méreteit, szerintem túl közel lett ültetve a házhoz.

Chamroe 2014.07.25. 22:06:43

@**mimi**: Köszi :)
No igen, Mártonka kicsiszívem lelenc kutya volt, így egy kicsit elkapattuk.
De megnyugtatok mindenkit, hogy gyerek is van, mindjárt kettő, és azért őket is jól tartjuk ám ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:12:35

@Zoole[uk]:
Menjapicsába.
Hosszú szívós munkával felépített harcikutya imázsom lerombolod itt.
Különben is most voltál itt fél órája láttad a macskagereznákat száradni.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.07.25. 22:13:25

@Chamroe: Tetszenek a képeid a kutyusokról meg a nyusziról.

Muscari 2014.07.25. 22:20:00

@Chamroe: na azer am! ;-)

Kicsit tenyleg kozel van a hazhoz, szep nagy fa. A gyerkoc meg nagyon edi, jo moka lehet jatszani a levelekkel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:23:21

@Zoole[uk]: A fazékban megbékélne az is...
:))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.25. 22:23:52

@diggerdriver: en azt is utalom aki iszik,nemhogy a szeszesitalt:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:25:48

@Zoole[uk]:
Kire kire? Énrám bazmeg.
Közismert liberális emberjogi aktivista vagyok.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

Furos 2014.07.25. 22:27:55

@Zoole[uk]: mondom hogy rosszul vagy osszerakva :)

SzZoole 2014.07.25. 22:28:04

@diggerdriver: en eddig azt hittem,hogy a medvekel vagy rokonsagban:)))
En nalatok?Azt sem tudom,hogy hol laksz,meg egyebkent is en az automal be nem mennek pakik lakta kornyekre,meg szetszednek az autom:))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.25. 22:32:45

@diggerdriver: " liberális emberjogi aktivista."
Ezt nem tudom mit jelent,elmagyaraznad?:)))))

SzZoole 2014.07.25. 22:34:13

@Furos: Te mondod!
En meg tudom:)))

puhacica 2014.07.25. 22:35:47

@Babette.: a vadaszok miatt. orzik az erdot, a vadallomanyt, aztan egyszercsak latnak egy rohangalo kutyat, de nem biztos, hogy a gazdat is latjak, mert mondjuk lemarad, takarasban van, stb. iden eleg sok ilyen volt mar, hogy lepuffantottak a kutyat. nem jo igy ez a rendszer, de en inkabb raknek ra porazt, mintsem olben vigyem haza.

@Chamroe: helyes joszagok! :)

@diggerdriver: de te meg minek hergeled a jonepet? nem mindenki olyan szerencses, hogy szemelyesen is ismerjen! :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:40:11

@tableno:
A levedlett bőrük is különb volt akármelyik fentebb sztárolt ugató-nyávogó dögnél.
:)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:41:22

@zöldeketbeszélek:
Akkor tudod mi az a "corka".
Meséld el itt milyen az mikor az agár "kertel".

wuaaa 2014.07.25. 22:41:41

@Muscari:
Mennyire elterjedt a kutyatartás errefelé? Hát nem nagyon. Még ha talán hihetetlenül hangzik is, itt egyszerűen nem hallani kutyaugatást. Megdöbbentő volt erre ráeszmélni az első egy-két-há´ hónap után. Több határátkelttől is hallottam ugyanezt, egy idő után mindenkinek feltűnik, aki valamilyen szinten kutyás környezetből jött ide. Vannak ugyan a kutyásoknak kijelölt bekerített agility pályák, de ott sincs teltház soha. Kóbor kutya nincs, se kutyaszar a köztereken.

Van viszont egy állami projekt, mégpedig hogy a drogosok kapnak egy kutyát ha szeretnének lejönni a szerről, mert ha majd úgy érzik, hogy gondoskodniuk kell valakiről, akkor magukra is jobban odafigyelnek. A kutyakaját is az állam adja persze (vagy a rávaló pénzt), meg az állatorvosi költségeket is fedezik. A szemmel látható eredménye az, hogy néha látsz az utcán vagy a buszon egy többé-kevésbé beszívott exsittes rosszarcút, valami rottweiler vagy német juhász keverékkel, persze szájkosár nélkül, pórázon.

i got my (törölt) 2014.07.25. 22:41:52

@Babette.: Miért, erdőben kevésbé harapnak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:43:47

@tableno:
Nem ugat, nem szőrözik, nem csipog, nem tollazik, eni is csak ritkán kér, 20x20-as terráriumban leéli az életét.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 22:45:35

@pappito: Vaddö fakk iz "oh, wait" ?? Mire kell várni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:45:52

@puhacica:
Elég baj ez nekem...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2014.07.25. 22:46:16

@nyuszigonosz(D): Köszi :) Hát jó soruk volt, az tuti.
Már csak Marci van meg,a többiek az örök vadászmezőkön futkosnak :(

Épp a múlt héten voltunk lent a háznál, elvileg 2 hét szabira mentünk, de az első hét elment egy esküvőre készüléssel, a második héten meg festettük és takarítottuk a lakást (5 szoba, nappali, 2 fürdő... jó móka volt :D ).
Kiadjuk albérletbe, mert nem szeretnénk, ha ezen a télen is üresen állna.
Épp ma néztem a győri albérleteket, egy normálisabb 3 szobás 90-100 ezer + rezsi körül van.
Mi 30e + rezsiért tudjuk ott lent kiadni...

puhacica 2014.07.25. 22:49:17

@diggerdriver: egy elmeny lehet. igazi interaktiv kedvenc! :D

Muscari 2014.07.25. 22:51:32

@wuaaa [nor]: azert szerintem nem rossz az eredeti elkepzeles, csak hat istenem, nem mindig muxik.

A kutyukra visszaterve szerintem az lenne a normalis, ami nyugaton van, otthon egyszeruen tul sok a kutya. Remelem, visszaszorul majd a szamuk, s veluk egyutt a kobor illetve menhelyre beadottak szama is.

Nem birom ki, hogy ne osszam meg a nagyerdemuvel ezt az Arckonyvon talalt remek fotot.

www.facebook.com/djfreehu/photos/a.208156145863660.57857.146462088699733/858479950831273/?type=1&theater

Hozza kell tennem, hogy kivetelek mindig vannak.

Muscari 2014.07.25. 22:53:20

@geegee: hat nem erted? Ez az ironia faktor, utalas az elozo mondatara :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:00:38

@Herr Géza: Na jó, de ez a németeknél van, ugye?Odahaza Magyarországon mikor lesz tizedekkora kultúra, legalább?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:01:42

@Muscari: Nem nagyon értem, de kezd elterjedni és eléggé q idegesítő...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:02:08

@**mimi**:
Ja. A Musu nagyon aranyos.Szalonnával tűzdelve ropogósra sütve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:05:12

@Zoole[uk]:
Amikor Nagyfán voltunk nyaralni nem ezt mondtad.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2014.07.25. 23:06:16

@diggerdriver: és egy kis fokhagymával, nyami :-D

SzZoole 2014.07.25. 23:07:36

@diggerdriver: Te Nagyfan voltal?
En Baracskon voltam,az tudod hol van?Hat a Jobbacsko mellet:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:07:42

@Zoole[uk]: Én vagyok a fehér Nelson Mandela.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:09:09

@puhacica:
Ne irigyeld a balsorsukat.
:)))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:10:19

@tsabus: "kistestű (gülü szem, pálcika láb, zsebbe elfér, macska megeszi ebédre) kutyák kitenyésztőit kegyetlenül keresztre kell feszíteni... :-D"

:-))))))))))))) Van benne igazság, +20

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:12:10

@puhacica:
Az bizony.
Amikor rámar a szopós egérre és az szép lassan elfolyósodik míg a végén marad egy borsónyi száraz csontgolyó...
:)))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:12:51

@puhacica: "szerintem egyébként nincs is akkora kutya, amelyik ekkorát tojik." Lehet, két kutya volt... :-))

SzZoole 2014.07.25. 23:14:22

@diggerdriver: az meg ki vot?
Az a beke nobel dijas faszi,aki utalta a fehereket?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:17:38

@jewel79bp:
A vadászkutya nem CSAK az apportírozó kutya.
Van amelyik a vadásznak segít és van amelyik a vadász helyett öl.
A kópók, az agarak, a kotorékebek nem apportírozó kutyák.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:18:41

@Evain: "egóval rendelkeznek, én meg nem tudok megbékélni egy fröcsögve őrjöngő egérrel."

:-))))))))))))) Bakker, sírok.Igen, sajnos nagyon jó a jellemrajz, undorító férgek ezek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:18:41

@Zoole[uk]:
Igen. Egy köztörvényes bűnöző akit jól menedzseltek.

SzZoole 2014.07.25. 23:24:55

@diggerdriver: akkor tudom,de Te nem lehetsz nagyobb rasszista mint en,mert en magamon kivul mindenkit utalok:))))))))))))))))
Ez cak vicc volt,mielott meg barki belemkotne.

jewel79bp 2014.07.25. 23:26:12

@diggerdriver: kopók: nyomkeresők, sebzett vadat keresik, baromira nem lenne hasznos, ha ő maga akarna a saját kedvéért kinyírni egy vaddisznót mondjuk. Az agár, ha elejti is a nyulat, nem eheti meg, nem tépheti fel, vinnie kell a gazdának. Mondj nekem olyan vadászkutyát, aminek nem az a dolga, hogy az elejtett vadat (akár a kutya, akár a vadász ejti el) épségben vigye oda a vadásznak! Mert azt a vadász akarja megenni, eladni, stb - nem a kutya marcangolha szét. Épp ezért az engedelmesség alapvető. És azért egy kutyának baromira tudnia kell, hogy nyulat ejt el, vagy egy másik kutyát. A kutya se hülye, tudja a különbséget.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 23:29:54

@Chamroe: Istenem, a gingko fa a kedvencem minden fa kozul! Es nem csak azert, mert Goethe is megenekelte. A sarga leveles kep a kedvencem, irigyellek. Nem is lattam meg "magantulajdonban" levot. A Margitszigeten volt egy nagy gingko fa, minden nap eljartam hozza. Osszel meg is latogatom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:40:18

@firg_firg: "Engem az idegesit amikor a macska osszejarkalja a frissen mosott kocsit. My egyeni szoc problem." Igen, ez egy elég idegesítő szokásuk.Dde pár napja meg madárlábnyomokat láttam egy itt parkoló kocsin, frankón, mintha sáros bakancsban sétált volna végig a tetőn.Kár, hogy nem fényképeztem le... :-o

bpetya75 2014.07.25. 23:40:42

@Réka ‎:

Valóban gyönyörű fa. Egyre kell csak vigyázni, ha valaki ilyet szeretne otthonra, hogy hímivarú legyen. Ugyanis a termése iszonyatosan büdös.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:44:49

@jewel79bp: A sebzett vadat keresők azok a vérebek.
A kopók azok amiket Angliában rókavadászatra tartanak.
Na azok nem viszik oda a vadásznak. Jó ha a róka farkát feltudja mutatni a vadászmester.
A kotorékebek sem kíméletesek mert a kotorékozást nem télen űzik mikor a róka szőrméje sokat ér.
A rókaállomány ritkítása a cél nem a bőr eladása.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:50:27

És ha már ilyen állatos poszt.Mondjon már valaki megoldást lécci: otthon fateroméknál a kert kapuját kívülről a sok bugris agyagedény kutyasétáltató állandóan lepisáltatja a kutyájával.Ezáltal egy idő után mindig lemaródik a festék és elkezd rozsdásodni.Kéne valami anyag, amit kiszór, kitesz az ember, amitől ez a sok tuflák elkerüli a helyet, mert mondjuk zavarja a kutya orrát a szag.De azért nem akarnám elgázosítani a környéket...Szóval olyasmi kéne, ami a kutya nélkül sétálókat pl. nem irritálja.
Létezik ilyesmi dolog?

bpetya75 2014.07.25. 23:51:46

@tableno:

Rozsdamentes acélpatkány sztori. A vége legalább is tisztára Harry Harrison.

bpetya75 2014.07.25. 23:53:38

@geegee:

Paprika spay? Vagy csak simán őrölt borsot oda szórni?

Sütemény1975 2014.07.26. 00:06:59

@diggerdriver: vizualis tipus vagyok... Broaf.. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 00:44:21

@Muscari: Zolee, ez a cafka ez gyönyörűséges.Meggyömöszölném, meg megfociztatnám... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 00:45:58

@bpetya75: Igen, én is ilyesmire gondoltam. Meglátjuk, utánanézek, köszi.Vagy szerzek valami szkunksprét... :D
A görények fognak tolongani a receptért... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 01:16:21

@Zoole[uk]: Lejátszották már a Macskafogó c. filmet huszonhatszor is? :D Még otthon a szülői házban mi is hallgattuk nyaranta a karatézásokat.Illetve némelyik gyereksírósan tud nyarvogni, kegyetlen.Azt hiszi az ember, hogy leraktak egy csecsemőt a balkonra.. Néha mondjuk kicsit túlzásba vitték a pin@ért való harcot és közibük kellett vágni a papucsot...Kurva népség ezek, nem vitás... :D
Gyönyörű a jószágod, grat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 01:40:14

@puhacica: Gyönyörű ez is, a bestéje... :-)
Valamiért nem megy a galéria megtekintése, csak az ikonkép látszódik, vagy letölteni lehet.Ez bug vagy featúre? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 02:08:13

@Herr Géza: Na, jól van, akkor nem csak én nevezem így őket, megnyugodtam...Hát ha egyszer ilyen a mentalitásuk, akkor ez van, cafat népség... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 02:16:08

@Ginix: Igen, az egy kemény este volt, mi is aggódtunk érte, hogy le tud e jönni a szerről... :-))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 03:17:05

@Zoole[uk]: "En eddigi kommentjeid alapjan nem vontam volna le ezt a kovetkeztetest es nem is gondolom rolad ezt."

milyen következtetést és mit nem gondolsz?

rezsöatya 2014.07.26. 07:11:43

@geegee: "... állandóan lepisáltatja a kutyájával"
Azert ez nem ugy mukodik. Egy kutyanak soha nem tudod megmondani, hogy "na most pisilj!". A kutya "felulbelyegzi" egy masik kuya "jeloleset". Mondjuk a gazdaja elhuzhatna onnan, hiszen latszik, amikor a kutya szaglaszas utan "rakeszul".
A legegyszerubb es legolcsobb, ahogy bpetya is irta, az orolt bors. Az elveszi az elozo kuya szagjeloleset. Es eso utan ismetelni kell.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.26. 07:18:25

@diggerdriver: Fogalmam nincs, ezeket a kifejezéseket soha nem hallottam. Mi nem vadászni jártunk az agarakkal, hanem versenyezni a gyáli pályára. Ettől függetlenül persze láttam vadászni is a whippetemet, bár nem célzottan azért mentem vele, de egy whippet stílusa más, mint egy angol vagy magyar agáré. Sokkal fordulékonyabb és akár magasra is ugrik a zsákmányért (mondjuk fácán).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.26. 07:26:29

@skaven: Az én Szellim 1989-ben született, nem emlékszem az akkori standard-re, de azt tudom, hogy belefért, amúgy szuka volt. Az időskori súlyára emlékszem, amikor már egy kicsit leépült egy gerincbetegség miatt, egyébként egy igazi, klasszikus whippet volt, a gyáli pályán is megcsodálták, pedig ott aztán volt pár 'atléta'. Akkor is futtattam, amikor már lakásban tartottam, mert szerintem egy agárnak mindig izmosnak, ruganyosnak kell lennie (már persze, ha egészséges), akármennyire is lusta kutyák egyébként.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.26. 07:29:32

@Muscari: Nekem a whippet után a perzsa agár tetszett nagyon. Lóban meg az arab a kedvencem :). Láttál afgán agarat versenyezni? Nagyon muris látvány, ahogy lobog a szőrük, mint a zászló :))). Persze lassabbak, mint az angolok, de hát valamit valamiért :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.26. 07:33:15

@Muscari: Nekünk a pulink (keverék) volt ilyen. Teljesen jól elvolt lakásban is (talált kutya volt, akkor még építkeztünk), felnőttként is nagyon szeretett játszani és iszonyú okos volt. Sajnos 6 évesen egy húgycsőelzáródás miatt vérmérgezést kapott és már az Állatorvosi Egyetemen sem tudták megmenteni...:(.

Volt gyerekkoromban egy sorozat valami földönkívüli kisfiúról meg a kutyájáról Benji-ről. Na, az én Gubancom szakasztott úgy nézett ki, szórakoztam is azzal, hogy Benjinek szólítottam sétáltatás közben :). Azok a megdöbbent arcok :)))!

puhacica 2014.07.26. 07:48:18

@diggerdriver: ez mennyi ido alatt tortenik meg? egyszer meg meg is neznem, erdekes lehet.

@geegee: hat akkor toltsd le! ez az en egyeni fejlesztesem amugy! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 08:02:51

@puhacica: eg sok vadaszt ismerek, evyuk sem erzi kuldetesenek, hogy vadasgato, ki ol lelodozzon egy rohano , ismeretlen latot. a mutyanak cutas kell, azertviszem ki az udvarrol.
boven eg lenne eoirni nekik egy rikito szinu mellenyt

Disznó Úr 2014.07.26. 08:05:15

Gyerekpótlék. Nem viccelek, őszintén szánom az ilyneket. Sajnos a kutya tényleg csak pótlék, a hiány kínoz és egyre extrémebb magatartásta sarkall.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 08:09:39

..szus, mikor beirtam, meg ertelmesvolt...mi tortent?

puhacica 2014.07.26. 08:27:54

@Babette.: nyugi, megfejtettem! :) en sem azt irtam, hogy ez lenne a vadaszok hobbija, de volt mar ra pelda, hogy kilottek a gazdival setalo kutyat. ez a szines melleny meg tokjo otlet!

rezsöatya 2014.07.26. 08:31:02

@Babette.: van meg abbol a szerbol, amit hasznalsz???

:D

Evain 2014.07.26. 08:31:49

@puhacica: hát egy lovas barátomra a lóháton lőttek rá ezek a drága emberek. Mázlija volt, a lába mellett a nyeregbe csapódott bele a golyó, és megfogta. Namost azért mi kell ahhoz, hogy fényes nappal egy lovast bármilyen vaddal összetévessz?

Nekem is volt lovaglós lövöldözős élményem. Fasza ám, mikor szőrén mész ki terepre, és a hobbista lövész szépen megvára, míg elmész előtte, aztán mögötted egy méterrel durrant egyet. Aztán fogd meg a lovat.

rezsöatya 2014.07.26. 08:32:51

@Babette.: egyebkent en is vallom, hogy a "mutyanak cutas kell"!

:D

rezsöatya 2014.07.26. 08:36:48

@Evain: némi tömény megteszi...

Anno Brezsnyev is dicsekedett afrikai vadaszelmenyeivel: lott egy elefantot, ket oroszlant, egy gazellat es harom noplizt.
Kerdeztek tole, milyen az a nopliz?
-hat alacsony fekete, feltartott kezzel jon ki a bokor mogul es azt mondogatja: no please, no please!

:D

SzZoole 2014.07.26. 09:02:34

@pappito: azt amit cascabel irt rolad,hogy human rights vagy.

skylla 2014.07.26. 09:05:44

@puhacica: "le nem lehetett rólam szedni."

tyüha, ujmagyar :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 09:06:40

@Zoole[uk]: én nem lehet human rights de van nekem olyan

de egyébként hagyjuk a fenébe az egészet, ő nem is akarta érteni mit kérdezek montroyaltól és hát nem is értette.
ő se.

ugorgyunk

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 09:12:52

@zöldeketbeszélek:
A corka az olyan póráz amit a ló nyergében ülve is oldani lehet hogy a felugró nyúl után azonnal startoljon az agár is.
A kertelés az mikor a nyúl cikkcakkban menekül és az agár levágja, lerövidíti a derékszögeket. Az igazi vadászagárnak pontosan le kell követni a nyúl útját, tehát ahol az irányt változtat akkor az agárnak is ott kell.
Ha kertel akkor azonnal kivonják a tenyésztésből.

SzZoole 2014.07.26. 09:31:31

@pappito: arra emlekszem,hogy volt valami szovalatasotok,de arra mar nem,hogy mirol.Mindegy is.
Mikor megyunk egy jot pecazni?:)))

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 09:34:11

@Zoole[uk]: majd ha nem 9 fok lesz odakinn :)

puhacica 2014.07.26. 09:37:06

@Evain: biztosan szornyu lehet atelni egy ilyet, de talan nem minden vadasz viselkedik igy. koztuk is biztos vannak "szakma szegyenei", de ha valaki olvasott mar Fekete Istvant, mondjuk a Vadaszatok erdon-mezon cimut, az tudja, milyen egy vadasz. :)

@rezsöatya: :D

@skylla: segits kerlek, hogy mondjak omagyarul! :)

@diggerdriver: ahhoz kepest, hogy mibol mi lesz, nem is sok. mondjuk a biztonsag kedveert hanyos zacsit vinnek magammal egy ilyen bemutatora. :)

SzZoole 2014.07.26. 09:39:28

@pappito: 9fok?most neztem az elorejelzest 15-16 fokokat mutat,az azert mar nem olyan hideg.

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 09:43:59

most jöttem haza nemrég, akkor már kezdett hüsi lenni
aszondja az irás, hogy 10 fok van odaki, a hőmérő szerint meg 10.3

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 10:04:58

@puhacica: persze persze, en is hallottam torteneteket, egyszeruen abszurd. mondjuk azokat nem is neveznem vadasznak.

(ellenoriztem, mindent jol irtam, temelem, igy is marad submit utan)

SzZoole 2014.07.26. 10:07:06

@pappito: ok,de amit en nezek az a nappali legmagasabbat mutatja,de Te ugyis jobban tudod,hiszen Te vagy ott nem en.
Ilyenkor nem lehet pecazni meg?Mert en pl. telen is jartam mindig pecazni,rablohalazni,fenekezni kis halal,uszusal kis halal vagy kedvencem a pergetes:)

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 10:28:20

@Zoole[uk]: a nappali legmagasabb az hat órája volt, most este fél kilenc van :)

lehet pecázni akármikor, a pecás ösmerőseim szerint hal most is van, csak tudni kell hova kell hajókázni érte. nyáron egyszerűbb, nyárn még én is tudok halat fogni, ha elvisz valaki, akkor sok a halacska.

pergetni (az a legyezős izé a műlegyekkel?) az csak édesvízben van, lenn délebbre a Taupo tónál leginkább, pisztrángot lehet fogni nagyon szépeket, azt nem lehet boltban venni és ahhoz kell valami horgászjegy is, a tengeri halra, kagylóra, rákra nincs semmi ilyesmi, csak mész és fogsz. méretkorlátozások vannak, hogy a nagyon picit ne vigyék haza a népek, hagy nőjön.

www.pappito.com/2009/04/05/peca/
www.pappito.com/2011/03/01/a-pecas-mind-hulye/

SzZoole 2014.07.26. 10:58:06

@pappito: nem a pergetes az nem a mu legyezes(azt en sem szeretem)
A pergetest feeder botal es doborsoval az orsora fonotzsinort csevelnek fel a csali pedig rapala,kanals/forgo villanto vagy gumihal.A technikaja hasonlo mint a mu legyesnek,csak joval tavolabb lehet dobni vele.

SzZoole 2014.07.26. 11:15:46

@pappito: biztos lattal mar ilyet,Mo. csukaztak sulloztek ezzel a modszerel,vekony eros altalaban 3-4 meteres bot az orso vezetojet felcsapjak es jo messzire bedobjak a csalit a vizbe aztan az orso vezetojet vissza csapjak es lassan tekerik felfele a zsinort a csali meg ugy viselkedik a vizben mintha serult hal lenne es a ragadozo halak ra rabolnak,nem hiszem hogy nem lattal meg ilyet.A tengeri horgaszat is hasonlo.

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 12:00:55

@Zoole[uk]: ja igy tudom már

én a tengeren is csak ólom meg horog meg csali oszt kész :) a snapper arra is jön, ilyen okkult trükköket gondolom azok vatnek be akik marlint akarnak vagy valamiféle egyéb szörnyezeteket kifogni

i got my (törölt) 2014.07.26. 12:06:04

Macskolódások, avagy pokoli jó szándék a kövezeten
(Tóth István György gondolatai)

A politikai elitünk sokszor azt a világképet közvetíti, hogy a dolgoknak az a helyes rendje, ha az ember bajba kerül, az állam kimenti. Azt gondolom ez nem vezet egy olyan társadalomhoz, amelyik mikro-alkalmazkodások révén kikerül a kátyúból.

Nálunk leginkább azt hiányolom, azt hogy nincs tényalapú társadalompolitika, hanem hitalapú van, az egymást követő kormányzatok (jobb- és baloldalon egyaránt) ideológiai konstrukciókból vezetik le, hogy milyen a helyes viselkedés.

2008-12 között jelentősen nőtt a szegénység és az egyenlőtlenségek Magyarországon.

Az egymást követő, egyre nagyobb amplitúdójú változások félelmetes mértékben erodálják a bizalmat bármilyen gazdaságpolitikában, aminek következményeként az emberek egyre rövidebb távra kezdenek el tervezni. Így nem lehet hosszú távra tervezni sem mikro, sem makro szinten.

[A kilencvenes évek eleji privatizáció után előálló munkanélküliség kezelésében] nem arra építettek, hogy ezek az emberek minél előbb visszakerüljenek a munkaerőpiacra, hanem arra, hogy őket valahogy meg kell védeni. Ezért a jóléti rendszerek igyekeztek ezt a réteget tehermentesíteni, ami ugyanakkor azzal a hatással is járt, hogy ezek az emberek egyre inkább kiestek a munkaerőpiaci gyakorlatból, egyre jobban berendezkedtek a munkaerőpiacon kívüli vagy a margóján lévő létre.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezert_szakadt_szet_magyarorszag_a_sajat_csapdankba_estunk.580281.html

SzZoole 2014.07.26. 12:14:51

@pappito: igazsag szerint a tengeri horgaszatban meg nem vagyok annyira jartas,meg:)
Edes vizen annal inkabb:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 15:56:45

@pappito: Ez akkor is egy irgalmatlan fasság...ó, várj.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 15:59:25

@rezsöatya: Az anyja p!csáját jelölgesse, ne a kertkaput...Már elnézést...Kösz a tippet, de ha ismételgetni kell, az nem túl hatékony.Meg úgy az isten pénze se elég az őrült borsra.

rezsöatya 2014.07.26. 16:05:02

@geegee: ismetelni csak akkor kell, ha az eso lemosna... amugy meg ez a termeszet rendje! Ezt a kutyaim mondtak nekem: FELUL KELL IRNI!!! :-)
Ugye nem tudhatod, hogy ejjel hany kobor kutya "hagy uzenetet" a kapun. Na ezt olvassa es "kommenteli" a nappal area setalo eb...

jewel79bp 2014.07.26. 16:45:50

@diggerdriver: olvass utána picit részletesebben, hogy ma melyik kutyát mire használnak a vadászok (és melyik országban). Kezdheted az erdélyi kopóval. De tök mindegy. Rájöttem, a lényeg, hogy meggyőzően mondod, amit mondasz, van benne igazság is, de azért nem teljesen vagy képben a vadászkutyákkal kapcsolatban te sem.
www.erdelyikopoalapitvany.eoldal.hu/cikkek/vadaszati-alkalmazas.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 17:33:22

@rezsöatya: Ne haragudj, de az apja f@szát kell felülírni...azt.Akkor lehet jönni festeni is , nem csak összehugyozni mindent...undorító egy felfogás.Majd megkérdezek egy ilyen tuflákot egyszer, hogy ha én is lehugyozom az ő bejárati ajtajukat, majd farokcsóválva odébbállok, akkor az majd milyen jó lesz-e?
Ja és a ház előtt álló autó kerekét is mindegyik összehugyozza, gondolom ugyanilyen "megfontolásból".. Hogy rohadna meg az összes ilyen barom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 18:24:06

@zöldeketbeszélek: @rezsöatya: @geegee: @puhacica: a helyzet az, hogy imadom ezt a telefont, de egyre tobb a szoftveres hibaja:(
ea ujabban szeret forrosodni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 18:25:07

@geegee: a sajat kutyam is fehlurja a sajat kutyamet az udvarban. ezt nem tudod kinevelni belole.

rezsöatya 2014.07.26. 18:41:03

@Babette.: az enyem csak siman meleg (buzi?). Ly-t ir j helyett....

:-P

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.26. 20:38:22

@puhacica: Volt dalmatank. Soha tobbet. Maradok inkabb a macskaknal.

Matula néne 2014.07.26. 22:18:55

@puhacica: Ugyan jól elkéstem a válasszal valószínűleg (nem voltam gépközelben).... de azt én is rühellem. És a drágalátos gyerekre is rászólnék, ill. a kedves szülőre (ha kisebb gyerekről van szó), hogy szíveskedjen a szeme fényét kissé visszafogni.

Ez a dolog idegesítő, viszont kutya az étteremben számomra gusztustalan, nem helyénvaló.

puhacica 2014.07.26. 23:30:12

@tildy[UK]: miert nem szereted oket? onfejuek, de imadnivaloak szerintem. :)

@KukorIca: akkor le se irom, hogy siman lenyulok megsimogatni puhacicat, mikozben ebedelek. :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.27. 00:34:29

@geegee: hát, te ezt nem értetted meg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.27. 04:34:49

@pappito: úgy gondolod? :-))
hát lehet... :D

László Erdős 2014.09.29. 09:23:12

Sziasztok!

A Cikket olvasva felcsillant a remény, hogy a jó példát követve nálunk is jobb sorba kerülhetnek az állatok.
Én speciel egy átmeneti családot képviselek, így próbálva segíteni a családba jutást a gazdátlan kutyáknak. Első sorban Agaraknak, mivel igen közeli kapcsolatba kerültem a Magyar Agár Fajtamentő társasággal, akik a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány keretein belül működnek.
Abuval - az általam átmenetileg befogadott kutyussal a ligetben és a Kálvária téren lehet találkozni, hátha épp Neked szánta a sors ezt a csodás állatot.
Abu albumát itt tekintheted meg:
www.facebook.com/efraim.benisrael/media_set?set=a.1549967278556053&type=3

Kérek szépen mindenkit, hogy aki tud, támogassa az alapítvány működését, mert messze állunk a nyugati országoktól még és néha igen komoly helyzetekkel kell megküzdeni négylábú társainkért.

Akár 1 Kg táp rendelésével is már sokat segítesz, amit az alábbi oldalon tehetsz meg:
www.acanashop.hu/webaruhaz/1kg-szaraztap-adomany-2

A tél beköszöntvel a kidobásra váró paplanoknak és textileknek is nagy hazsnát veszik, így minden segítséget köszönettel fogadunk.!
Keress facebookon vagy írj nyugodtan e-mail, lehet TE leszel az egyik kedves négylábú megmentője!

Üdv, Laci

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása