oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 25. 06:45,  Szeretnék kutya lenni Németországban 480 komment

2014. július 25. 06:45 Határátkelő

Szeretnék kutya lenni Németországban

Ahhoz képest, hogy milyen sok kutyarajongó él, igaza van a mai poszt szerzőjének, Ritának, hogy egész kevés szó esett eddig itt, a blogon arról, milyen is kutyával külföldre költözni, miként arról is, másként viszonyulnak-e a kedvencekhez külföldön. Amint azt a poszt címe is sugallja, Németországban például egész jó lehet kutyának lenni… Várom a ti tapasztalatotokat is!

cím_Zuzu utazás közben.jpgZuzu utazás közben

„Régen olvasom a Határátkelő blogot, ha az emlékeim jók, akkor még senki nem írt arról, milyen mikor egy négylábú baráttal költözünk külföldre. A mi esetünkben a külföld Németországot jelenti.

Kis statisztika

Németországban körülbelül minden 10. háztartásban él egy kutya, összesen 5,3 millió. Magyarországon minden 4. háztartásban van kutya. Ami számomra meglepő adat, mert Magyarországon 1 km2-re több kutya jut, mint Németországban, de otthon nem vihetem étterembe, plázába stb.

A németek 2010-ben 834 millió €-t költöttek kutyakajára, ezzel szemben bébiételre 556 millió €-t. Havi szinten átlagosan kb. 100 €-t költenek a kutyáikra a németek ez Magyarországon 10.000 HUF (kb 33€).

Az indulás előtt

A kutya, innentől csak Zuzu egy - a költözéskor - 1.5 éves Westie (West Highland Wheit Terrier) lány. Minden védőoltással és chippel rendelkezett, így indulás előtt útlevelet kellett csináltatni neki! Nem, nem kell fotó az útlevelébe!

A férjem költözött először Düsseldorf mellé, ekkor került hozzám Zuzu, mikor eldöntöttük, hogy ideje lenne nekem is kiköltözni bennem fel sem merült, hogy ezt kutya nélkül tegyem meg.

Sajnos pár ismerős csodálkozva fogadta a hírt, hogy „kutyááávaaal külföldreeee????” és látszott nem tartanak teljesen normálisnak. De ezen hamar túllendültem, eldöntöttem, vagy kutyával, vagy sehogy!

Az első meglepetések

A legeslegelső meglepetés az volt, hogy Zuzu jobban bírta a 12 órás autóutat mint a férjem és én. A cuccok tetején végigaludta az utat. Mikor reggel megérkeztünk a végcélhoz, gyors kipakolás után a férjem ment is dolgozni.

Mi ketten maradtunk Zuzuval, persze elindult felfedezni és egyből ki is szökött, a szomszéd csodás kertjében kötött ki, ahonnan persze egyből a nappaliba vezetett az útja.

Mondanom sem kell, hogy lepergett előttem, ahogy kijönnek üvöltve, hogy kié ez a dög és mit keres itt és hívják az állatvédőket, de nem ez történt. A szomszéd csodálkozva, nevetve nyitott ajtót, és engedte ki Zuzut a bejárati ajtón.

Kapott néhány finom falatot, sok- sok simogatást, és azt mondták, jöjjön máskor is! Már akkor tudtam, hogy olyan országba sikerült költöznöm, ahol nem kell szégyenkeznem, azért mert kutyás vagyok, és nem néznek furán emiatt rám!

Hová mehetünk kutyával és hová nem?

Itt további meglepetések értek, az élelmiszerboltokon kívül mindenhová bemehet a kutya. De ha ölben vagy táskában van, akkor bárhová bevihető. Ezért a plázákban is szívesen látott vendégek, Zuzu pl. volt Saturnban bevásárolni!

Az éttermekben általában ki van írva, hogy nem tartózkodhat benn kutya, de megkérdezés után oda is beengedik, sőt tálban vizet is kap! Boltok előtt gyakran látni kutyatálat friss vízzel.

A tömegközlekedésen, abban az esetben, ha a kutya nincs hordozóban, táskában félárú jegyet kell számára venni. Az állatkertek nagy többségébe is be lehet vinni a kutyákat, ahol nem ott tároló boxokban várhatják meg még a gazdik végeznek.

plakát_2.jpg

Adózás

Önkormányzatonként változik, itt 48 €/év. A „harci” kutyákra 240 €/év. („harci”kutyának számít pl. a pitbull terrier, Cane corso) Mentességet élveznek a mentő és segítő kutyák és a menhelyről örökbefogadottak. Ezért sok német fogad örökbe.

Nem csak országon belülről, de van Puszta Hund projekt, ennek keretében egy magyar menhelyről szállítanak kutyákat Németországba. Sok olyan embert ismerek, akinek magyarországi menhelyről lett 4 lábú társa.

Miután bejelentettük a kutyát is az önkormányzatnál a megfelelő formanyomtatványon, postán kapunk egy csekket és egy bilétát, ez bizonyítja, hogy a kutya nyilvántartásba lett véve, ezt mindig a nyakörvén kell viselnie.

Zuzu bilétája.jpgZuzu bilétája

Állatorvosnál

Az állatorvosi rendelők sokkal modernebbek, több alkalmazottal dolgoznak, mint Magyarországon. Zuzu mindig kapott valami finomságot, az orvos úgy bánik vele, mint egy gyerekkel. Ezért sokkal drágább viszont, mint otthon, ivartalanítás lány kutya esetében 360 €, éves oltás 40€. A veszettség elleni oltást itt 3 évre adják, nem kell évente ismételni.

Állatorvosi rendelő, recepció és váró.jpgÁllatorvosi rendelő, recepció és váró

Kutyapanzió és kutya napközi

Ha esetleg nem tudnánk magunkkal vinni kedvencünket vagy sokat dolgozunk, akkor lehetőségünk van napközibe vagy panzióba adni. Zuzu napköziben nem, de panzióban már volt párszor. A legtöbb menhelynek is van ilyen szolgáltatása, ezek persze sokkal olcsóbbak.

Az első panzió, amit kipróbáltunk, a Pfötchenhotel volt. Ez egy elég drága hely, de a kutya folyamatos orvosi felügyelet mellett pihenhet, a gazdik megnyugtatására.

Úszómedence, Pfötchenhotel (KICSI).jpgItt volt úszómedence (a jobb oldali képen látható), naponta képet, videót töltöttek fel a négylábú barátunkról. Innen nem is akart hazajönni Zuzu, sőt mikor megjelent a kísérője „Hallo Zuzu, kommt mit mir?” kérdéssel majdnem rávágta, hogy „ja, natürlich!” és vissza sem nézve eltűnt a medence irányába.

Az új városban sikerült egy olcsóbb helyet találni, itt ugyan nincs medence, de több száz négyzetméteres kerttel, barlanggal és mindenféle kutya jó dologgal várják az ebeket.

Itt Zuzunak magyar „szobatársa” volt, a gazdája sajnos nem talált olyan albérletet ahová vihette magával. A főbérlő előre meg szokta ezt határozni, ha nem, meg kell kérdezni mindenképpen. Ha van a kutyának biztosítása (igen, jól olvastátok, biztosítása!), akkor könnyebb az albérletkeresés is vele. Néhány napköziben vagy panzióban is alapfeltétel ennek megléte.

A biztosítás arra jó, ha elmegyünk vendégségbe és a kutya szétrágja a perzsaszőnyeget, a károkat kifizetik helyettünk. Ennek költsége havonta 4€- 8 € lehet. A napközi vagy óvoda is elég felkapott itt, ahol sokat dolgozik a család, ott leadja délelőtt, majd este felveszi a kutyát. Itt sétáltatják, játszanak vele, esetleg oktatják is, persze mindezt plusz pénzért!

És akkor essen szó itt is a piszkos anyagiakról: a Pfötchenhotel árai 41-46 €/napig, mérettől, időszaktól függően! Az olcsóbb ennek a fele és a második kutya 50% kedvezményt kap! A napközi óránként 2 €.

Kutyaszoba az olcsóbb panzióban.jpgKutyaszoba az olcsóbb panzióban

Saját tapasztalatok

Két év után, egy költözéssel, már két városban éltünk, azt mondhatom, itt sokkal jobban emberszámba veszik a kutyákat. Itt nem fura, ha a kutyán nyaklánc van, vagy VB idején a válogatott mezében feszít az eb.

VB alatt (kicsi).jpgTagja vagyok egy Facebook-csoportnak (Westie gruppe Deutschland), ahol az egyik kutyusnak szívműtétre volt szüksége, pacemakert kapott, a műtét 3000€ volt, a tagok gyűjtést szerveztek, mert a gazdának nem telt rá.

Mindent megtesznek, hogy megmentsék a 4 lábú barátaikat, akár több havi fizetést is képesek rááldozni, hogy pár hónappal vagy évvel meghosszabbítsák az életét! Az öreg kutyák kis buggy-ban, babakocsi szerű járgány, utaznak, ha már nem tudnak járni, de friss levegőre akarja vinni a gazda.

Nem egyszer előfordult, hogy séta közben Zuzu odament valakihez, a legtöbben szeretettel fogadják, simogatják, hagyják, hogy az arcukat nyalja, majd nevetnek, hogy kaptak kutya puszit.

Itt a postás jutalomfalattal a zsebében jár, próbálta egyszer lekenyerezni Zuzut, kevés sikerrel. Nem látni kóbor kutyát az utcákon, persze itt is van menhely, de jobbak a körülmények, mint otthon!

Ritkábban lehet olyannal találkozni, hogy megmérgeznek kutyát vagy rosszul bánnak vele. Nem mondom itt is vannak olyanok, akik nem úgy bánnak velük, mint ahogy megérdemelnék, de hol nincsenek hülyék?!

Voltam kutyás Budapesten, Essen környékén, most Heidelberg mellett, ezek alapján, úgy gondolom, jobb Németországban gazdinak lenni. Találtam még egy olyan területet, amiről tanulhatnánk tőlük!”

Apró szolgálati közlemény: mivel tegnap páran megjegyezték, hogy a szokásosnál lassabban kerülnek ki egyes kommentek (mármint azoktól, akik nem szerepelnek a prémium listán), kénytelen vagyok jelezni (noha nem akartam ezzel dicsekedni...), hogy a következő egy hétben szabadságon vagyok, ezért e csúszás, de igyekszem. Remélem, elnézitek nekem! :)

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutya Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr536523773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.07.25. 22:32:45

@diggerdriver: " liberális emberjogi aktivista."
Ezt nem tudom mit jelent,elmagyaraznad?:)))))

SzZoole 2014.07.25. 22:34:13

@Furos: Te mondod!
En meg tudom:)))

puhacica 2014.07.25. 22:35:47

@Babette.: a vadaszok miatt. orzik az erdot, a vadallomanyt, aztan egyszercsak latnak egy rohangalo kutyat, de nem biztos, hogy a gazdat is latjak, mert mondjuk lemarad, takarasban van, stb. iden eleg sok ilyen volt mar, hogy lepuffantottak a kutyat. nem jo igy ez a rendszer, de en inkabb raknek ra porazt, mintsem olben vigyem haza.

@Chamroe: helyes joszagok! :)

@diggerdriver: de te meg minek hergeled a jonepet? nem mindenki olyan szerencses, hogy szemelyesen is ismerjen! :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:40:11

@tableno:
A levedlett bőrük is különb volt akármelyik fentebb sztárolt ugató-nyávogó dögnél.
:)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:41:22

@zöldeketbeszélek:
Akkor tudod mi az a "corka".
Meséld el itt milyen az mikor az agár "kertel".

wuaaa 2014.07.25. 22:41:41

@Muscari:
Mennyire elterjedt a kutyatartás errefelé? Hát nem nagyon. Még ha talán hihetetlenül hangzik is, itt egyszerűen nem hallani kutyaugatást. Megdöbbentő volt erre ráeszmélni az első egy-két-há´ hónap után. Több határátkelttől is hallottam ugyanezt, egy idő után mindenkinek feltűnik, aki valamilyen szinten kutyás környezetből jött ide. Vannak ugyan a kutyásoknak kijelölt bekerített agility pályák, de ott sincs teltház soha. Kóbor kutya nincs, se kutyaszar a köztereken.

Van viszont egy állami projekt, mégpedig hogy a drogosok kapnak egy kutyát ha szeretnének lejönni a szerről, mert ha majd úgy érzik, hogy gondoskodniuk kell valakiről, akkor magukra is jobban odafigyelnek. A kutyakaját is az állam adja persze (vagy a rávaló pénzt), meg az állatorvosi költségeket is fedezik. A szemmel látható eredménye az, hogy néha látsz az utcán vagy a buszon egy többé-kevésbé beszívott exsittes rosszarcút, valami rottweiler vagy német juhász keverékkel, persze szájkosár nélkül, pórázon.

i got my (törölt) 2014.07.25. 22:41:52

@Babette.: Miért, erdőben kevésbé harapnak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:43:47

@tableno:
Nem ugat, nem szőrözik, nem csipog, nem tollazik, eni is csak ritkán kér, 20x20-as terráriumban leéli az életét.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 22:45:35

@pappito: Vaddö fakk iz "oh, wait" ?? Mire kell várni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 22:45:52

@puhacica:
Elég baj ez nekem...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2014.07.25. 22:46:16

@nyuszigonosz(D): Köszi :) Hát jó soruk volt, az tuti.
Már csak Marci van meg,a többiek az örök vadászmezőkön futkosnak :(

Épp a múlt héten voltunk lent a háznál, elvileg 2 hét szabira mentünk, de az első hét elment egy esküvőre készüléssel, a második héten meg festettük és takarítottuk a lakást (5 szoba, nappali, 2 fürdő... jó móka volt :D ).
Kiadjuk albérletbe, mert nem szeretnénk, ha ezen a télen is üresen állna.
Épp ma néztem a győri albérleteket, egy normálisabb 3 szobás 90-100 ezer + rezsi körül van.
Mi 30e + rezsiért tudjuk ott lent kiadni...

puhacica 2014.07.25. 22:49:17

@diggerdriver: egy elmeny lehet. igazi interaktiv kedvenc! :D

Muscari 2014.07.25. 22:51:32

@wuaaa [nor]: azert szerintem nem rossz az eredeti elkepzeles, csak hat istenem, nem mindig muxik.

A kutyukra visszaterve szerintem az lenne a normalis, ami nyugaton van, otthon egyszeruen tul sok a kutya. Remelem, visszaszorul majd a szamuk, s veluk egyutt a kobor illetve menhelyre beadottak szama is.

Nem birom ki, hogy ne osszam meg a nagyerdemuvel ezt az Arckonyvon talalt remek fotot.

www.facebook.com/djfreehu/photos/a.208156145863660.57857.146462088699733/858479950831273/?type=1&theater

Hozza kell tennem, hogy kivetelek mindig vannak.

Muscari 2014.07.25. 22:53:20

@geegee: hat nem erted? Ez az ironia faktor, utalas az elozo mondatara :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:00:38

@Herr Géza: Na jó, de ez a németeknél van, ugye?Odahaza Magyarországon mikor lesz tizedekkora kultúra, legalább?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:01:42

@Muscari: Nem nagyon értem, de kezd elterjedni és eléggé q idegesítő...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:02:08

@**mimi**:
Ja. A Musu nagyon aranyos.Szalonnával tűzdelve ropogósra sütve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:05:12

@Zoole[uk]:
Amikor Nagyfán voltunk nyaralni nem ezt mondtad.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2014.07.25. 23:06:16

@diggerdriver: és egy kis fokhagymával, nyami :-D

SzZoole 2014.07.25. 23:07:36

@diggerdriver: Te Nagyfan voltal?
En Baracskon voltam,az tudod hol van?Hat a Jobbacsko mellet:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:07:42

@Zoole[uk]: Én vagyok a fehér Nelson Mandela.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:09:09

@puhacica:
Ne irigyeld a balsorsukat.
:)))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:10:19

@tsabus: "kistestű (gülü szem, pálcika láb, zsebbe elfér, macska megeszi ebédre) kutyák kitenyésztőit kegyetlenül keresztre kell feszíteni... :-D"

:-))))))))))))) Van benne igazság, +20

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:12:10

@puhacica:
Az bizony.
Amikor rámar a szopós egérre és az szép lassan elfolyósodik míg a végén marad egy borsónyi száraz csontgolyó...
:)))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:12:51

@puhacica: "szerintem egyébként nincs is akkora kutya, amelyik ekkorát tojik." Lehet, két kutya volt... :-))

SzZoole 2014.07.25. 23:14:22

@diggerdriver: az meg ki vot?
Az a beke nobel dijas faszi,aki utalta a fehereket?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:17:38

@jewel79bp:
A vadászkutya nem CSAK az apportírozó kutya.
Van amelyik a vadásznak segít és van amelyik a vadász helyett öl.
A kópók, az agarak, a kotorékebek nem apportírozó kutyák.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:18:41

@Evain: "egóval rendelkeznek, én meg nem tudok megbékélni egy fröcsögve őrjöngő egérrel."

:-))))))))))))) Bakker, sírok.Igen, sajnos nagyon jó a jellemrajz, undorító férgek ezek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:18:41

@Zoole[uk]:
Igen. Egy köztörvényes bűnöző akit jól menedzseltek.

SzZoole 2014.07.25. 23:24:55

@diggerdriver: akkor tudom,de Te nem lehetsz nagyobb rasszista mint en,mert en magamon kivul mindenkit utalok:))))))))))))))))
Ez cak vicc volt,mielott meg barki belemkotne.

jewel79bp 2014.07.25. 23:26:12

@diggerdriver: kopók: nyomkeresők, sebzett vadat keresik, baromira nem lenne hasznos, ha ő maga akarna a saját kedvéért kinyírni egy vaddisznót mondjuk. Az agár, ha elejti is a nyulat, nem eheti meg, nem tépheti fel, vinnie kell a gazdának. Mondj nekem olyan vadászkutyát, aminek nem az a dolga, hogy az elejtett vadat (akár a kutya, akár a vadász ejti el) épségben vigye oda a vadásznak! Mert azt a vadász akarja megenni, eladni, stb - nem a kutya marcangolha szét. Épp ezért az engedelmesség alapvető. És azért egy kutyának baromira tudnia kell, hogy nyulat ejt el, vagy egy másik kutyát. A kutya se hülye, tudja a különbséget.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 23:29:54

@Chamroe: Istenem, a gingko fa a kedvencem minden fa kozul! Es nem csak azert, mert Goethe is megenekelte. A sarga leveles kep a kedvencem, irigyellek. Nem is lattam meg "magantulajdonban" levot. A Margitszigeten volt egy nagy gingko fa, minden nap eljartam hozza. Osszel meg is latogatom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:40:18

@firg_firg: "Engem az idegesit amikor a macska osszejarkalja a frissen mosott kocsit. My egyeni szoc problem." Igen, ez egy elég idegesítő szokásuk.Dde pár napja meg madárlábnyomokat láttam egy itt parkoló kocsin, frankón, mintha sáros bakancsban sétált volna végig a tetőn.Kár, hogy nem fényképeztem le... :-o

bpetya75 2014.07.25. 23:40:42

@Réka ‎:

Valóban gyönyörű fa. Egyre kell csak vigyázni, ha valaki ilyet szeretne otthonra, hogy hímivarú legyen. Ugyanis a termése iszonyatosan büdös.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.25. 23:44:49

@jewel79bp: A sebzett vadat keresők azok a vérebek.
A kopók azok amiket Angliában rókavadászatra tartanak.
Na azok nem viszik oda a vadásznak. Jó ha a róka farkát feltudja mutatni a vadászmester.
A kotorékebek sem kíméletesek mert a kotorékozást nem télen űzik mikor a róka szőrméje sokat ér.
A rókaállomány ritkítása a cél nem a bőr eladása.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.25. 23:50:27

És ha már ilyen állatos poszt.Mondjon már valaki megoldást lécci: otthon fateroméknál a kert kapuját kívülről a sok bugris agyagedény kutyasétáltató állandóan lepisáltatja a kutyájával.Ezáltal egy idő után mindig lemaródik a festék és elkezd rozsdásodni.Kéne valami anyag, amit kiszór, kitesz az ember, amitől ez a sok tuflák elkerüli a helyet, mert mondjuk zavarja a kutya orrát a szag.De azért nem akarnám elgázosítani a környéket...Szóval olyasmi kéne, ami a kutya nélkül sétálókat pl. nem irritálja.
Létezik ilyesmi dolog?

bpetya75 2014.07.25. 23:51:46

@tableno:

Rozsdamentes acélpatkány sztori. A vége legalább is tisztára Harry Harrison.

bpetya75 2014.07.25. 23:53:38

@geegee:

Paprika spay? Vagy csak simán őrölt borsot oda szórni?

Sütemény1975 2014.07.26. 00:06:59

@diggerdriver: vizualis tipus vagyok... Broaf.. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 00:44:21

@Muscari: Zolee, ez a cafka ez gyönyörűséges.Meggyömöszölném, meg megfociztatnám... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 00:45:58

@bpetya75: Igen, én is ilyesmire gondoltam. Meglátjuk, utánanézek, köszi.Vagy szerzek valami szkunksprét... :D
A görények fognak tolongani a receptért... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 01:16:21

@Zoole[uk]: Lejátszották már a Macskafogó c. filmet huszonhatszor is? :D Még otthon a szülői házban mi is hallgattuk nyaranta a karatézásokat.Illetve némelyik gyereksírósan tud nyarvogni, kegyetlen.Azt hiszi az ember, hogy leraktak egy csecsemőt a balkonra.. Néha mondjuk kicsit túlzásba vitték a pin@ért való harcot és közibük kellett vágni a papucsot...Kurva népség ezek, nem vitás... :D
Gyönyörű a jószágod, grat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 01:40:14

@puhacica: Gyönyörű ez is, a bestéje... :-)
Valamiért nem megy a galéria megtekintése, csak az ikonkép látszódik, vagy letölteni lehet.Ez bug vagy featúre? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 02:08:13

@Herr Géza: Na, jól van, akkor nem csak én nevezem így őket, megnyugodtam...Hát ha egyszer ilyen a mentalitásuk, akkor ez van, cafat népség... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 02:16:08

@Ginix: Igen, az egy kemény este volt, mi is aggódtunk érte, hogy le tud e jönni a szerről... :-))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 03:17:05

@Zoole[uk]: "En eddigi kommentjeid alapjan nem vontam volna le ezt a kovetkeztetest es nem is gondolom rolad ezt."

milyen következtetést és mit nem gondolsz?

rezsöatya 2014.07.26. 07:11:43

@geegee: "... állandóan lepisáltatja a kutyájával"
Azert ez nem ugy mukodik. Egy kutyanak soha nem tudod megmondani, hogy "na most pisilj!". A kutya "felulbelyegzi" egy masik kuya "jeloleset". Mondjuk a gazdaja elhuzhatna onnan, hiszen latszik, amikor a kutya szaglaszas utan "rakeszul".
A legegyszerubb es legolcsobb, ahogy bpetya is irta, az orolt bors. Az elveszi az elozo kuya szagjeloleset. Es eso utan ismetelni kell.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.26. 07:18:25

@diggerdriver: Fogalmam nincs, ezeket a kifejezéseket soha nem hallottam. Mi nem vadászni jártunk az agarakkal, hanem versenyezni a gyáli pályára. Ettől függetlenül persze láttam vadászni is a whippetemet, bár nem célzottan azért mentem vele, de egy whippet stílusa más, mint egy angol vagy magyar agáré. Sokkal fordulékonyabb és akár magasra is ugrik a zsákmányért (mondjuk fácán).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.26. 07:26:29

@skaven: Az én Szellim 1989-ben született, nem emlékszem az akkori standard-re, de azt tudom, hogy belefért, amúgy szuka volt. Az időskori súlyára emlékszem, amikor már egy kicsit leépült egy gerincbetegség miatt, egyébként egy igazi, klasszikus whippet volt, a gyáli pályán is megcsodálták, pedig ott aztán volt pár 'atléta'. Akkor is futtattam, amikor már lakásban tartottam, mert szerintem egy agárnak mindig izmosnak, ruganyosnak kell lennie (már persze, ha egészséges), akármennyire is lusta kutyák egyébként.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.26. 07:29:32

@Muscari: Nekem a whippet után a perzsa agár tetszett nagyon. Lóban meg az arab a kedvencem :). Láttál afgán agarat versenyezni? Nagyon muris látvány, ahogy lobog a szőrük, mint a zászló :))). Persze lassabbak, mint az angolok, de hát valamit valamiért :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.26. 07:33:15

@Muscari: Nekünk a pulink (keverék) volt ilyen. Teljesen jól elvolt lakásban is (talált kutya volt, akkor még építkeztünk), felnőttként is nagyon szeretett játszani és iszonyú okos volt. Sajnos 6 évesen egy húgycsőelzáródás miatt vérmérgezést kapott és már az Állatorvosi Egyetemen sem tudták megmenteni...:(.

Volt gyerekkoromban egy sorozat valami földönkívüli kisfiúról meg a kutyájáról Benji-ről. Na, az én Gubancom szakasztott úgy nézett ki, szórakoztam is azzal, hogy Benjinek szólítottam sétáltatás közben :). Azok a megdöbbent arcok :)))!

puhacica 2014.07.26. 07:48:18

@diggerdriver: ez mennyi ido alatt tortenik meg? egyszer meg meg is neznem, erdekes lehet.

@geegee: hat akkor toltsd le! ez az en egyeni fejlesztesem amugy! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 08:02:51

@puhacica: eg sok vadaszt ismerek, evyuk sem erzi kuldetesenek, hogy vadasgato, ki ol lelodozzon egy rohano , ismeretlen latot. a mutyanak cutas kell, azertviszem ki az udvarrol.
boven eg lenne eoirni nekik egy rikito szinu mellenyt

Disznó Úr 2014.07.26. 08:05:15

Gyerekpótlék. Nem viccelek, őszintén szánom az ilyneket. Sajnos a kutya tényleg csak pótlék, a hiány kínoz és egyre extrémebb magatartásta sarkall.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 08:09:39

..szus, mikor beirtam, meg ertelmesvolt...mi tortent?

puhacica 2014.07.26. 08:27:54

@Babette.: nyugi, megfejtettem! :) en sem azt irtam, hogy ez lenne a vadaszok hobbija, de volt mar ra pelda, hogy kilottek a gazdival setalo kutyat. ez a szines melleny meg tokjo otlet!

rezsöatya 2014.07.26. 08:31:02

@Babette.: van meg abbol a szerbol, amit hasznalsz???

:D

Evain 2014.07.26. 08:31:49

@puhacica: hát egy lovas barátomra a lóháton lőttek rá ezek a drága emberek. Mázlija volt, a lába mellett a nyeregbe csapódott bele a golyó, és megfogta. Namost azért mi kell ahhoz, hogy fényes nappal egy lovast bármilyen vaddal összetévessz?

Nekem is volt lovaglós lövöldözős élményem. Fasza ám, mikor szőrén mész ki terepre, és a hobbista lövész szépen megvára, míg elmész előtte, aztán mögötted egy méterrel durrant egyet. Aztán fogd meg a lovat.

rezsöatya 2014.07.26. 08:32:51

@Babette.: egyebkent en is vallom, hogy a "mutyanak cutas kell"!

:D

rezsöatya 2014.07.26. 08:36:48

@Evain: némi tömény megteszi...

Anno Brezsnyev is dicsekedett afrikai vadaszelmenyeivel: lott egy elefantot, ket oroszlant, egy gazellat es harom noplizt.
Kerdeztek tole, milyen az a nopliz?
-hat alacsony fekete, feltartott kezzel jon ki a bokor mogul es azt mondogatja: no please, no please!

:D

SzZoole 2014.07.26. 09:02:34

@pappito: azt amit cascabel irt rolad,hogy human rights vagy.

skylla 2014.07.26. 09:05:44

@puhacica: "le nem lehetett rólam szedni."

tyüha, ujmagyar :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 09:06:40

@Zoole[uk]: én nem lehet human rights de van nekem olyan

de egyébként hagyjuk a fenébe az egészet, ő nem is akarta érteni mit kérdezek montroyaltól és hát nem is értette.
ő se.

ugorgyunk

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 09:12:52

@zöldeketbeszélek:
A corka az olyan póráz amit a ló nyergében ülve is oldani lehet hogy a felugró nyúl után azonnal startoljon az agár is.
A kertelés az mikor a nyúl cikkcakkban menekül és az agár levágja, lerövidíti a derékszögeket. Az igazi vadászagárnak pontosan le kell követni a nyúl útját, tehát ahol az irányt változtat akkor az agárnak is ott kell.
Ha kertel akkor azonnal kivonják a tenyésztésből.

SzZoole 2014.07.26. 09:31:31

@pappito: arra emlekszem,hogy volt valami szovalatasotok,de arra mar nem,hogy mirol.Mindegy is.
Mikor megyunk egy jot pecazni?:)))

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 09:34:11

@Zoole[uk]: majd ha nem 9 fok lesz odakinn :)

puhacica 2014.07.26. 09:37:06

@Evain: biztosan szornyu lehet atelni egy ilyet, de talan nem minden vadasz viselkedik igy. koztuk is biztos vannak "szakma szegyenei", de ha valaki olvasott mar Fekete Istvant, mondjuk a Vadaszatok erdon-mezon cimut, az tudja, milyen egy vadasz. :)

@rezsöatya: :D

@skylla: segits kerlek, hogy mondjak omagyarul! :)

@diggerdriver: ahhoz kepest, hogy mibol mi lesz, nem is sok. mondjuk a biztonsag kedveert hanyos zacsit vinnek magammal egy ilyen bemutatora. :)

SzZoole 2014.07.26. 09:39:28

@pappito: 9fok?most neztem az elorejelzest 15-16 fokokat mutat,az azert mar nem olyan hideg.

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 09:43:59

most jöttem haza nemrég, akkor már kezdett hüsi lenni
aszondja az irás, hogy 10 fok van odaki, a hőmérő szerint meg 10.3

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 10:04:58

@puhacica: persze persze, en is hallottam torteneteket, egyszeruen abszurd. mondjuk azokat nem is neveznem vadasznak.

(ellenoriztem, mindent jol irtam, temelem, igy is marad submit utan)

SzZoole 2014.07.26. 10:07:06

@pappito: ok,de amit en nezek az a nappali legmagasabbat mutatja,de Te ugyis jobban tudod,hiszen Te vagy ott nem en.
Ilyenkor nem lehet pecazni meg?Mert en pl. telen is jartam mindig pecazni,rablohalazni,fenekezni kis halal,uszusal kis halal vagy kedvencem a pergetes:)

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 10:28:20

@Zoole[uk]: a nappali legmagasabb az hat órája volt, most este fél kilenc van :)

lehet pecázni akármikor, a pecás ösmerőseim szerint hal most is van, csak tudni kell hova kell hajókázni érte. nyáron egyszerűbb, nyárn még én is tudok halat fogni, ha elvisz valaki, akkor sok a halacska.

pergetni (az a legyezős izé a műlegyekkel?) az csak édesvízben van, lenn délebbre a Taupo tónál leginkább, pisztrángot lehet fogni nagyon szépeket, azt nem lehet boltban venni és ahhoz kell valami horgászjegy is, a tengeri halra, kagylóra, rákra nincs semmi ilyesmi, csak mész és fogsz. méretkorlátozások vannak, hogy a nagyon picit ne vigyék haza a népek, hagy nőjön.

www.pappito.com/2009/04/05/peca/
www.pappito.com/2011/03/01/a-pecas-mind-hulye/

SzZoole 2014.07.26. 10:58:06

@pappito: nem a pergetes az nem a mu legyezes(azt en sem szeretem)
A pergetest feeder botal es doborsoval az orsora fonotzsinort csevelnek fel a csali pedig rapala,kanals/forgo villanto vagy gumihal.A technikaja hasonlo mint a mu legyesnek,csak joval tavolabb lehet dobni vele.

SzZoole 2014.07.26. 11:15:46

@pappito: biztos lattal mar ilyet,Mo. csukaztak sulloztek ezzel a modszerel,vekony eros altalaban 3-4 meteres bot az orso vezetojet felcsapjak es jo messzire bedobjak a csalit a vizbe aztan az orso vezetojet vissza csapjak es lassan tekerik felfele a zsinort a csali meg ugy viselkedik a vizben mintha serult hal lenne es a ragadozo halak ra rabolnak,nem hiszem hogy nem lattal meg ilyet.A tengeri horgaszat is hasonlo.

pappito · http://pappito.com 2014.07.26. 12:00:55

@Zoole[uk]: ja igy tudom már

én a tengeren is csak ólom meg horog meg csali oszt kész :) a snapper arra is jön, ilyen okkult trükköket gondolom azok vatnek be akik marlint akarnak vagy valamiféle egyéb szörnyezeteket kifogni

i got my (törölt) 2014.07.26. 12:06:04

Macskolódások, avagy pokoli jó szándék a kövezeten
(Tóth István György gondolatai)

A politikai elitünk sokszor azt a világképet közvetíti, hogy a dolgoknak az a helyes rendje, ha az ember bajba kerül, az állam kimenti. Azt gondolom ez nem vezet egy olyan társadalomhoz, amelyik mikro-alkalmazkodások révén kikerül a kátyúból.

Nálunk leginkább azt hiányolom, azt hogy nincs tényalapú társadalompolitika, hanem hitalapú van, az egymást követő kormányzatok (jobb- és baloldalon egyaránt) ideológiai konstrukciókból vezetik le, hogy milyen a helyes viselkedés.

2008-12 között jelentősen nőtt a szegénység és az egyenlőtlenségek Magyarországon.

Az egymást követő, egyre nagyobb amplitúdójú változások félelmetes mértékben erodálják a bizalmat bármilyen gazdaságpolitikában, aminek következményeként az emberek egyre rövidebb távra kezdenek el tervezni. Így nem lehet hosszú távra tervezni sem mikro, sem makro szinten.

[A kilencvenes évek eleji privatizáció után előálló munkanélküliség kezelésében] nem arra építettek, hogy ezek az emberek minél előbb visszakerüljenek a munkaerőpiacra, hanem arra, hogy őket valahogy meg kell védeni. Ezért a jóléti rendszerek igyekeztek ezt a réteget tehermentesíteni, ami ugyanakkor azzal a hatással is járt, hogy ezek az emberek egyre inkább kiestek a munkaerőpiaci gyakorlatból, egyre jobban berendezkedtek a munkaerőpiacon kívüli vagy a margóján lévő létre.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezert_szakadt_szet_magyarorszag_a_sajat_csapdankba_estunk.580281.html

SzZoole 2014.07.26. 12:14:51

@pappito: igazsag szerint a tengeri horgaszatban meg nem vagyok annyira jartas,meg:)
Edes vizen annal inkabb:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 15:56:45

@pappito: Ez akkor is egy irgalmatlan fasság...ó, várj.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 15:59:25

@rezsöatya: Az anyja p!csáját jelölgesse, ne a kertkaput...Már elnézést...Kösz a tippet, de ha ismételgetni kell, az nem túl hatékony.Meg úgy az isten pénze se elég az őrült borsra.

rezsöatya 2014.07.26. 16:05:02

@geegee: ismetelni csak akkor kell, ha az eso lemosna... amugy meg ez a termeszet rendje! Ezt a kutyaim mondtak nekem: FELUL KELL IRNI!!! :-)
Ugye nem tudhatod, hogy ejjel hany kobor kutya "hagy uzenetet" a kapun. Na ezt olvassa es "kommenteli" a nappal area setalo eb...

jewel79bp 2014.07.26. 16:45:50

@diggerdriver: olvass utána picit részletesebben, hogy ma melyik kutyát mire használnak a vadászok (és melyik országban). Kezdheted az erdélyi kopóval. De tök mindegy. Rájöttem, a lényeg, hogy meggyőzően mondod, amit mondasz, van benne igazság is, de azért nem teljesen vagy képben a vadászkutyákkal kapcsolatban te sem.
www.erdelyikopoalapitvany.eoldal.hu/cikkek/vadaszati-alkalmazas.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 17:33:22

@rezsöatya: Ne haragudj, de az apja f@szát kell felülírni...azt.Akkor lehet jönni festeni is , nem csak összehugyozni mindent...undorító egy felfogás.Majd megkérdezek egy ilyen tuflákot egyszer, hogy ha én is lehugyozom az ő bejárati ajtajukat, majd farokcsóválva odébbállok, akkor az majd milyen jó lesz-e?
Ja és a ház előtt álló autó kerekét is mindegyik összehugyozza, gondolom ugyanilyen "megfontolásból".. Hogy rohadna meg az összes ilyen barom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 18:24:06

@zöldeketbeszélek: @rezsöatya: @geegee: @puhacica: a helyzet az, hogy imadom ezt a telefont, de egyre tobb a szoftveres hibaja:(
ea ujabban szeret forrosodni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 18:25:07

@geegee: a sajat kutyam is fehlurja a sajat kutyamet az udvarban. ezt nem tudod kinevelni belole.

rezsöatya 2014.07.26. 18:41:03

@Babette.: az enyem csak siman meleg (buzi?). Ly-t ir j helyett....

:-P

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.26. 20:38:22

@puhacica: Volt dalmatank. Soha tobbet. Maradok inkabb a macskaknal.

Matula néne 2014.07.26. 22:18:55

@puhacica: Ugyan jól elkéstem a válasszal valószínűleg (nem voltam gépközelben).... de azt én is rühellem. És a drágalátos gyerekre is rászólnék, ill. a kedves szülőre (ha kisebb gyerekről van szó), hogy szíveskedjen a szeme fényét kissé visszafogni.

Ez a dolog idegesítő, viszont kutya az étteremben számomra gusztustalan, nem helyénvaló.

puhacica 2014.07.26. 23:30:12

@tildy[UK]: miert nem szereted oket? onfejuek, de imadnivaloak szerintem. :)

@KukorIca: akkor le se irom, hogy siman lenyulok megsimogatni puhacicat, mikozben ebedelek. :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.27. 00:34:29

@geegee: hát, te ezt nem értetted meg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.27. 04:34:49

@pappito: úgy gondolod? :-))
hát lehet... :D

László Erdős 2014.09.29. 09:23:12

Sziasztok!

A Cikket olvasva felcsillant a remény, hogy a jó példát követve nálunk is jobb sorba kerülhetnek az állatok.
Én speciel egy átmeneti családot képviselek, így próbálva segíteni a családba jutást a gazdátlan kutyáknak. Első sorban Agaraknak, mivel igen közeli kapcsolatba kerültem a Magyar Agár Fajtamentő társasággal, akik a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány keretein belül működnek.
Abuval - az általam átmenetileg befogadott kutyussal a ligetben és a Kálvária téren lehet találkozni, hátha épp Neked szánta a sors ezt a csodás állatot.
Abu albumát itt tekintheted meg:
www.facebook.com/efraim.benisrael/media_set?set=a.1549967278556053&type=3

Kérek szépen mindenkit, hogy aki tud, támogassa az alapítvány működését, mert messze állunk a nyugati országoktól még és néha igen komoly helyzetekkel kell megküzdeni négylábú társainkért.

Akár 1 Kg táp rendelésével is már sokat segítesz, amit az alábbi oldalon tehetsz meg:
www.acanashop.hu/webaruhaz/1kg-szaraztap-adomany-2

A tél beköszöntvel a kidobásra váró paplanoknak és textileknek is nagy hazsnát veszik, így minden segítséget köszönettel fogadunk.!
Keress facebookon vagy írj nyugodtan e-mail, lehet TE leszel az egyik kedves négylábú megmentője!

Üdv, Laci

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása