oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 24. 06:44,  A vadas balhé 386 komment

2014. május 24. 06:44 Határátkelő

A vadas balhé

Ma ismét azoknak gondoltam kedvezni, akik némileg tanácstalanul toporognak a hétvége kezdetén a konyhában, azt motyogva magukban, hogy „mit főzzek, mit is főzzek, főleg miből?”, azaz jöhet az elmúlt hetekben megszokottá vált gasztroposzt. Ezúttal Izraelben vadashoz hasonlító valamit készítünk (abból, ami akad, pontosabban, ami beszerezhető), Lengyelországban lecsósszeletet készítünk (annak örömére, hogy végre sikerült tv-paprikát szerezni), majd egészen speciális körülmények között nézzük meg, sikerül-e gulyást készíteni, és lesz fűszeres, lazacos karaj pürével, csemubival.

vadasnak indult2.jpg

„Ez a mi szerzeményünk. Kedvenc ételünk nincs, a nagyon hazai ízeket keverjük hardkórban a keletiekkel.

A történet úgy kezdődik, hogy két emigráns magyar néz a 3. emeleti garzonból (32 négyzetméter - 1000 euró). A tengerparti látvány és a belvárosi nyüzsi csodálatos, annak, aki szereti. Nekik a Duna jön be, meg a nyócker.

A kégli kicsi. Éget a tavaszi nap, a hirtelen jött márciusi nyár a Véndió vendéglő kerti fái alá transzportálja őket...

Tavasz van. Pálinka, kőbányai világos és vadas. Nem beszélnek...

Hazai ízek nyála fut össze a szájban. Egyik kulcsért nyúl, a másik a cipőjét húzza. Indulnak, minden ugyanúgy történik, mint otthon, de az egyetlen helyi magyar étteremben nem kapni vadast. Puff!

Így indult a vadas balhé, aminek a végén került bele Becherovka, gyömbéres pesztó és lőttek az egész idillnek. :) A receptet 50 évre titkosították és levédték a nevet: erős rab vadas.

vadasnak indult.jpg

Két emigráns magyar tömi a fejét a harmadik emeleti garzonban, és arra gondolnak, hogy ezzel az ízzel végre megcsípték a főnyereményt, és már nem is tűnik olyan távolinak a Duna part.

Eredetileg vadasnak indult, de babérlevél és mustár nélkül elkészült a Marhaszelet Rab szósszal nevű kreáció: zsályával, pestóval, szárított paradicsommal, ja, és a maradék Becherovkával. Isteni lett...

Végül desszertnek egy vasárnapi kalóriabomba: nutellás gömböc fehércsoki reszelékkel…

nutellás gombóc.jpg

Lecsósszelet Lengyelországban

A második gasztrokaland Lengyelországból érkezett, ami ugyan földrajzilag és kulturálisan is egész közel van Magyarországhoz, konyha szempontjából azonban már más a helyzet, mint erre Roland is egész gyorsan rájött.

„Olvastam blogodon a „külhoni magyar konyhás” bejegyzést, és mivel van egy egész jó idevágó történetem, gondoltam, megosztom veled.

Lengyelországban élek 4 hónapja és hát nagyon nehéz megszokni az itteni konyhát abból a szempontból, hogy én férfi létemre mindig is nagy konyhakontár voltam odahaza is.

Felkészülve jöttem el otthonról, házi fűszerpaprikával felvértezve, de azért elég sokkoló hiány, hogy itt nincs TV paprika (4 hónap alatt 2-szer tudtam beszerezni).

Nemrég sikerrel jártam, így aztán azonnal megfogalmazódott az ötlet, hogy ebből lecsósszeletet kell csinálni. Be is szereztem hozzá a hagyma, paprika, paradicsom hármast, meg mellé egy szép nagy karajt.

Hozzávalók:
4-5 közepes fej vöröshagyma
4-5 TV paprika
4-5 paradicsom
1-3 doboz paradicsomlé (paradicsommal is helyettesíthető)
1 kg hús (ízlés kérdése én a karajt favorizálom)
kis liszt
olaj
fűszerek ízlés szerint

A lényeg hogy csinálunk egy nagy adag lecsót, mindenki a saját receptje szerint. Én például a hagymát nem vágom apróra és azonnal odateszem mellé a paprikát is.

Olajon kicsit megpirítom, megy rá só, majd jöhet az apróra vágott paradicsom, minél több, annál jobb, mert most ennek kicsit levesesnek kell lennie, ezért lehet felönteni paradicsomlével / pürével, de ha a paradicsom elég leveses, akkor azzal is tökéletes.

Mindeközben, vagy még jobb előtte, a húst felszeljük vékony szeletekre, kiklopfoljuk, majd megpörgetjük egy kis lisztben és egy serpenyőben (a bordázott grill serpenyő a legjobb erre) mindkét oldalát picit megsütjük, csak hogy ne legyen nyers.

Ha készen vannak a hússzeletek, akkor szépen beleengedjük a lecsóba és lassú tűzön főzzük össze, hogy a hús elkészüljön és az ízek is összeérjenek. Köretnek petrezselymes krumplit ajánlanék, de ízlés kérdése, bármivel jó. :)

És a történet csattanója: miközben a húst sütöttem elő elég szép füstöt csináltunk lakásban, szomszédok pedig ezt észrevették. Persze ők pánikba estek és első körben fogták és kihívták a teljes tűzoltóságot, akik teljes harci felszerelésben megszállták a lakást és néztek értetlenül, hogy hol a tűz, miközben én vígan főztem a lecsót. :)

A tűzoltók jót röhögtek, a szomszéd szerintem már nem annyira, főleg ha neki kell kiszállási díjat kifizetnie.

A gulyásnak hívott izé

Végezetül egy rendhagyó kettősrecept, méghozzá Uncle Joe-tól, aki korábban már posztot is küldött ide, most viszont két régebbi történetét osztotta meg velünk, aminek azért is örültem különösen, mert nem hétköznapi körülmények között él.

Az első főszereplője valami, ami akár gulyás is lehetett volna, de… és innentől átadom a szót.

„Először gulyásnak hívta, de gyorsan meggyőztük a lapátnyéllel, hogy ennek köze nincs hozzá. Azt láttam félszemmel, hogy aprít valamit (ugye az irodából belátom az egész konyhát), gondoltam, ha krumpli lesz benne, akkor már nagy baj nem lehet. (…)

Mint kiderült krumpli az speciel nem került bele, ellenben hús sem. Hagyma alapra dobott pár félbevágott paradicsomot, valami grízszerű, rizsnél apróbb szemű tésztafélét vagy mi az ördögöt, kis egész borsot és azt hiszem ez volt minden.

Én vágtam bele hagymát és megcseppentettem Ghost pepperrel (az minden szart feljavít, borzalmasan erős*, szóval a túrósrétestől a babfőzelékig minden egy ízű lesz, amit talán úgy lehetne leírni, hogy „tomboló pokoltűz a szájban”), majd törtem bele száraz kenyeret és megszórtam parmezánnal. Hm... legalább forró volt és csípős.

Lui cukrot szórt rá. Willem szintén Ghost peppert. Cobus bejött, kínáltuk, de amint belenézett a lábasba (vagy fazékba ugye) furcsa képet vágott. Naaaa, ha becsukod a szemed úgy nem is rossz, bíztattam, de nem hatotta meg. :) (A teljes sztorit itt olvashatjátok el.)

Fűszeres, lazacos karaj pürével, csemubival

Vedd ki a mélyhűtőből a tálcás szeletelt karajt és konstatáld, hogy nem kellett volna fagyasztóba rakni. Szedd szét valahogy a szeleteket (véső, kalapács, vakolókanál, bármi megengedett), fektesd falapra, sózd meg és szórj rá az otthon található minden fűszerből kicsit (figyelem, az édesekből NE!).

Fogd a serpenyőt, amelyben még ott az olaj a pár napja sütött lazac alól. Ha finnyás vagy, piszkáld ki a kis haldarabkákat (bár szénné fognak égni, megakadályozva a hasmenést, segítve az emésztésed, esetleg mindkettő), melegítsd föl, hogy füstöljön.

Mehet bele az első hús, ugyanakkor ugorj hátra. A következőt már messzebbről dobd, mert istentelenül serceg és fröcsög az a forró szar. Tekerd a kezed valamibe (a póló a székről tökéletes, úgyis mosni akartad), vedd elő a bbq húsfogó csipeszt, védd a szemed és csúsztasd a többi húst is a serpenyőbe.

Rakj fel vizet egy olyan lábasszerű nyeles izében, tekerj bele tengeri sót találomra, (…) közben fél szemmel lesd a húst, ha már feketedik a széle, akkor fordíts rajta.

Amint a víz felforrt, vedd le a tűzről és adj hozzá 3dl tejet, (…) szedd ki a húsokat, és rakd be a következő adagot a már ismertetett módon. Épp 12 darab, hat-hat kitölti a serpenyőt, ugye milyen mókás?

Öntsd a püré port a víz-tej oldatba, kevergesd, duzzad, krumplipüré formája kezd lenni, most várni kell picit (az írás azt mondja, hogy 2 percet, de az nők számára készült), ahogy a második adag husi kész, jöhet a margarin. 2 deka... túrót: nagyvonalúan!

Szedd ki a húsokat mielőtt visszafordíthatatlanul feketébe fordulna a színük, keverd el a margarint, gyorsan szedj lapos tányérra belőle. Sokat.” (A teljes recept és sztori itt olvasható el.)

Továbbra is várom ám, hogy megírjátok, mi a kedvenc ételetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel, ha belefér a hataratkelo@hotmail.com címre.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Izrael Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr826198475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:44:00

@cougarcat: na, akkor egyetertunk
egyebkent titok h mondjuk azt mikor szulettel?

2014.05.24. 21:45:45

@cougarcat: Meg nalatok talan mas a segelyrendszer is, sokan rakenyszerulnek, hogy dolgozni menjenek, mig itt.... generaciok elnek segelyen.

2014.05.24. 21:45:58

@blackhair-lady: Nem adhatja oda a suli valamelyik hajléktalan szállónak vagy menhelynek?

DieNanny CH 2014.05.24. 21:46:13

@blackhair-lady:

Dianás cukor - az igazi! - még mindig van az Aldiban. Szoktam venni, ha hazamegyek. Egy egész dobozzal! Gyerekkoromban a trafikban darabra adták, pár fillérért, de így is ritkán jutottunk hozzá.

DieNanny CH 2014.05.24. 21:47:35

Na, vár a pihepuha ágyam... Jó éjt!

2014.05.24. 21:47:53

@Jess G: Nem titok, 63-as vagyok, 50 eves. En mar elkovettem regen, a magam csatait, levontam a magam kovetkezteteseit... :)

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:49:52

@Papagály: o, nekem ne mondd h a kepzetlen alulfizetett munkas igenyli a leginkabb h legalabb vmi kis megbecsulest is kapjon, mert ha nem elmegy ker segelyt, aztan nezhetek

Mrs. Clayton 2014.05.24. 21:50:48

@cougarcat: azt gondoltam, h idosebb vagy nalam, mar a hozzaszolasaidbol is, csak nem tudtam mennyivel :-)

2014.05.24. 21:52:41

@házelőtthinta: Alljon meg a menet! :) Te nem ket sorrol irtal, errol ennyit.

Amugy meg, sajnos ez van, amikor nincs penzed, akkor nem alkoholt vasarolsz, es az neked nem "jar", csak akkor, ha megkerested az arat. Amikor en itt egyedulallokent havi 700 dollarbol kellett hogy kijojjek, nem tudtam ilyesmire kolteni. A kabeltevet is lemondtam, stb. A luxus az volt hogy megtartottam a kutyam es a cicam es oket ellattam. Ilyen korulmenyek kozott vegeztem el az egyetemet. Erted-e?

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:55:18

@Jess G:
"rovidebb ideig el, mint az allatkerti oroszlan, aki igaz h be van zarva, de kap rendes kajat, orvosi ellatast, szep hosszu elete van"

hát, én biztosan nem a hosszú, de eseménytelen és értelmetlen életet választanám, de nyilván nem vagyunk egyformák.
inkább legyenek valódi kockázatok és tétek az életemben, mint egy ketrecben vegetáljak százharminc évig, halálra unva magam. :)
sose értettem, hogy a "szép, hosszú élet" önmagában mitől érték. ebben bizonyára van némi nemi determináltság is, evolúciósan a nők inkább biztonságra törekszenek, a férfiak meg mennek felfedezni, kockáztatni, kalandozni. :))

épp ma olvastam, hogy még a helyi lakáspiacon is megfigyelhetők ezek a különbségek: a nők sokkal hajlamosabbak a jobb években felhalmozott pénzt lakásba fektetni, kevésbé fontos nekik a kiemelkedő (de bizonytalanabb) hozam, mint a férfiaknak. :)

2014.05.24. 21:55:31

@Jess G: En tudtam hogy joval fiatalabb vagy - visszafele mindenki fiatalnak tunik, majd meglatod. :)

2014.05.24. 21:56:56

@Pink Petsch: Rosszabb mint nemely drog....

**mimi** 2014.05.24. 21:58:35

@cougarcat:
ez igen :)
nagyon szép :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 22:00:57

@Babette (eper vagyok a jogobellában): "egy férfi ideális súlya 100 felett. pont."

Nade az mégsem mindegy, hogy 100 kg izom vagy 100 kg zsír. ;)

Mrs. Clayton 2014.05.24. 22:01:16

@Papagály: en alapvetoen mindig es mindenben biztonsagi jatekos vagyok, nagyon nehezen szanom ra magamat barmi kockazatosra
mondjuk ez alatt befekteteseket, hitelfelvetelt ertek, mert pl ha ugy van akkor a munkalyemen felmondok ugy h nem tudom mi lesz utana
@cougarcat: lehet, en most meg abban a korban vagyok, h fogalmam sincs ki hany eves lehet, ranezesre sem tudom eldonteni :-)

2014.05.24. 22:01:40

@cougarcat: Nahjah .. a fűnél tuti rosszabb, például.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:03:53

@blackhair-lady:
magyarországon egy időben ment a menzai moslék a disznóknak. aztán az eu-s szabályok szerint kitalálták, hogy az ételmaradék veszélyes hulladék, amit annak megfelelően kell kezelni, még véletlenül se szabad az állatokkal feletetni.
gondolom, valami magyaros megoldás lett és titokban továbbra is megy a disznóknak. :) még abban sem vagyok biztos, hogy ez esetben a buta, értelmetlen szabály megszegése kívánatos, helyeselhető virtus-e, vagy a társadalomra veszélyes magatartás. :))

2014.05.24. 22:09:18

@**mimi**: Koszi. :)
@Jess G: Mert meg mindig fiatal vagy, es ez jo! :)
@Pink Petsch: A fuvet akar legalizalhatnak is, sok kemeny drogosnak, alkoholistanak pont ez segit a leallassal, atallassal.

2014.05.24. 22:12:28

@cougarcat: Előbb-utóbb fogják, szerintem ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 22:18:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Te Don figyelj, jól olvastam tegnap hogy új állatfajt fedeztél fel?
A törpe sivatagi mormotát?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:23:06

@DieNanny [SZ,CH]:
a nyolcadikos osztálykiránduláson elhatároztuk, hogy abból fogunk berúgni. nem sikerült, pedig nagyon sokat vettünk. :)

2014.05.24. 22:24:12

@Papagály: Hm, nem egészen értem a kritériumrendszert ...

2014.05.24. 22:27:36

@Jess G: Igy van, errol probalom meggyozni a mi Maxunkat (mindhiaba) hogy soha nem lesz olyan, amilyet o elkepzelt, hogy 'kiegyenlitodnek' a jovedelmek vilagszerte es mindenki ugy fog elni majd mint most Bulgariaban. Ez egyszeruen ellentmond az emberi termeszetnek. Mindig is voltak, es szerintem mindig is lesznek, gazdagok es szegenyek. Ez lehet hogy igazsagtalan, de igy van.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:32:47

@Pink Petsch:
itt a 16 szempont, ami szerint értékelték és sorbaállították a drogokat a veszélyességük szerint:
medicalmarijuana.procon.org/view.resource.php?resourceID=004477

blackhairlady 2014.05.24. 22:36:04

@DieNanny [SZ,CH]: Nem hiszem, hogy probalkoztak volna, en legalabbis nem hallattam meg ilyenrol. A mi menedzserunknek nagyon jo erzeke van a tervezeshez, de meg igy is a pizzak valamelyike kukaban kot ki, mert egyik nap a pepperonis, a masik nap meg a sajtos megy jobban.
Naponta darabra vezetve van, hogy mibol mennyi fogyott, azt figyelembe szoktak venni, van amit nagyon szeretnek es van amit kevesbe. De legalabb nekunk sok marad es abbol es annyit eszunk amennyit akarunk:)))

blackhairlady 2014.05.24. 22:37:43

@Jess G: Az en lanyom is salatat eszik mindennap, mondjuk o a csirket es a muffint is megeszi belole. A csirke mell igen szaraz (van grilles es panirozott is), de kitalalta, hogy a ranch szoszba martogatja es ugy finomabb es puhabb:)

2014.05.24. 22:38:10

@Papagály: Nem akarlak kiabranditani, de sajnos nagy tomegek elnek olyan kozegben ahol nem becsulik meg azokat akik dolgoznak, sot lenezik oket. Pl. Angliaban van egy olyan szeles tarsadalmi reteg akik generaciokra visszamenoleg nem dolgoztak, egyik ismerosuk sem dolgozik, es semmi koze az o tarsadalmi kozegukben a megbecsulesnek a munkahoz. Sokkal rosszabb a helyzet itt a Kozel-Keleten: a helyiek szamara teljesen eletidegen ez az egesz 'bemegyek reggel valahova, utasitasokat kovetek, 8 orat ott vagyok' stb. koncepcio. Soha nem csinaltak, es pont most eszuk agaban sincs elkezdeni. Szerintuk a 'munka' olyan dolog amit a szolgak / kulfoldiek csinalnak, nem ok. Ahhoz vannak hozzaszokva hogy alanyi jogon jar nekik penz (pont ez az, amit nemelyik elszallt nyugati kormany tervez bevezetni) es emberfeletti kuzdelmet viv a helyi vezetes azert hogy elkezdjenek csinalni is valamit a penzukert, meg ha szimbolikusan is.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:38:38

@Mirjam2:
szerintem ezt ő se hiszi. :)
a tendencia viszont nyilvánvalónak látszik: közeledni fognak egymáshoz a szegény és gazdag országok jövedelmei (mint ahogy már az elmúlt évtizedekben is történt kiegyenlítődés).

blackhairlady 2014.05.24. 22:38:40

@cougarcat: Lehet, nem tudom. en nem hallottam errol a sztrajkrol itt Houstonban (zsuzsit olvastam akkor).

blackhairlady 2014.05.24. 22:40:34

@cougarcat: Latod errol a segely rendszerrol sem hallottam meg, nem tudom, hogy mukodik. Szerencsere meg nem volt ra szuksegunk, igy nem is olvastam, kerdeztem utana.

Igaz Barát 2014.05.24. 22:41:35

Kérdezni szeretnék a Kanadában élőktől, ha nem nagyon OFF.
Valamikor a nyár folyamán megyek ki dolgozni TFW visa-val. Szerintetek a feleségemnek mennyi esélye lesz elhelyezkedni Open Work Permittel? Itthon olaszt tanít, erről van diplomája is.

blackhairlady 2014.05.24. 22:41:36

@Pink Petsch: Nem lehet egeszsegugyi okokbol. Ha barmi megbetegedes tortenne, a sulit azonal beperelhetik. A konyha teruletet sem hagyhatja el, azonnal meg kell semmisiteni.

blackhairlady 2014.05.24. 22:43:03

@DieNanny [SZ,CH]: En benzinkutnal veszek mindig ha otthon vagyok:) A legfinomabb resze a belseje, az a cukros resz ami atitatodik a szesszel:) Ez az egyeduli alkohol az eletemben.

2014.05.24. 22:43:57

@Papagály: Ahham, így már érthetőbb. Köszi.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:45:15

@Mirjam2:
"Angliaban van egy olyan szeles tarsadalmi reteg akik generaciokra visszamenoleg nem dolgoztak, egyik ismerosuk sem dolgozik, es semmi koze az o tarsadalmi kozegukben a megbecsulesnek a munkahoz. "

a szegényekre vagy a gazdagokra gondolsz? a munka a középosztály luxusa. :)

"rosszabb a helyzet itt a Kozel-Keleten"

gondolom az olaj elég rendesen hazavágta az egész értékrendet, motivációkat.
mondjuk attól, hogy nem futószalag mellett és nyugati módon szabályozva, napi 8 órában történt, bizonyára dolgoztak korábban is.

M. Péter 2014.05.24. 22:48:17

@blackhair-lady: A Bill Emerson Good Samaritan Food Donation Act védi az iskolát pont az ilyen perektől.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:49:08

@blackhair-lady:
"Az en lanyom is salatat eszik mindennap, mondjuk o a csirket es a muffint is megeszi belole."

szegény muffin! madár meg ne tudja... ;)

Muscari 2014.05.24. 22:49:09

@blackhair-lady: ez itt is igy van a suliban. Regebben kartyajuk volt, most a gyerekek "ujjan" van a penz. Nem tudom pontosan mi a neve, de a keszulekhez hozzaerinti az ujjat es ugy fizet. Feltolteni is igy lehet egy "automatanal" illetve en is megtehetem online.
Hihetetlen!

Mindig azt mondja: anya, tegyunk az ujjamra penzt:-)

2014.05.24. 22:51:35

@Igaz Barát: Itt semmi nem off, plane nem Kanada. :))

Sajnos nem tudok eselyekrol nyilatkozni. Esetleg egy community college-ban tanithat olasz nyelvtanfolyamot (ha az angol tudasa is megfelelo) - ha elismerik a diplomajat. Amugy sok minden mas allast talalhat maganak, csak valszeg nem a szakmajaban.

Muscari 2014.05.24. 22:52:13

@33621: Oke, gyerekek, de mindehhez milyen magassag tartozik? mert ha 190, akkor rendben, de 170-nel mar csucskos a dolog.

blackhairlady 2014.05.24. 22:53:03

@M. Péter: Ezt nem tudom, nekem ezt a valaszt adta a HR-es holgy amikor beszelgettem vele egyszer a szerzodesemrol, es ez is szoba kerult. akkor lehet, hogy csak egy jo kifogas, plussz koltseg lenne a hutes, tarolas, szallitas, es ezt nem akarjak felvallalni.

2014.05.24. 22:53:34

@blackhair-lady: Hm, gondoltam .. sajnos. Ez tényleg pazarlás, bár az itt is megy. A supermarketek is rengeteg élelmiszert dobnak ki.

blackhairlady 2014.05.24. 22:53:46

@Papagály: Nekem is o jutott az eszembe, de nyuszihusit mar nem eszunk:)

2014.05.24. 22:54:05

@Papagály: Bocs de ezzel nem ertek egyet - az angol gazdagok nagyreszt attol gazdagok, hogy ok es az oseik kemenyen dolgoztak illetve az atlagosnal jobb kepessegeik voltak. En dolgoztam gazdag embereknek / arisztokrataknak Angliaban, meg idos korukban is kemenyen dolgoztak, tanult, kulturalt emberek voltak, a gyerekeiket is munkara es tanulasra neveltek. Nyilvan vannak gazdag emberek akik (mar) nem dolgoznak mert megtehetik, de ettol meg nem kene a gazdagokat elbol lenezni.

Ami a kozel-keletieket illeti, azelott olyan nemes tevekenysegekbol eltek mint pl. rabszolga-kereskedes. Illetve a legtobben nagyon-nagyon szegenyek voltak, annyi volt a motivaciojuk hogy tuleljenek egyik naprol a masikra valahogy a sivatagban. Lehet leszolni a nyugati modon szabalyozott munkat, csak az a nagy helyzet hogy ez a legproduktivabb munka a vilagon. Regen sem lehetett abbol meggazdagodni hogy a sivatagban ulsz es nezed a teveket, meg most sem.

Muscari 2014.05.24. 22:55:39

@cougarcat: nalunk van, hogy a lanyom visz szendvicset, mert van, hogy nincs ideje ebedelni, ha ugy jonnek ki az orai.

Ahogy Jess leirta, a mi iskolank valszeg nagynak szamit. Jo nagy ebedloje van, ott szoltak lenni a "szuloi ertkezletek "is.

blackhairlady 2014.05.24. 22:57:55

@Muscari: En mar nem teszek a szamlajara penzt, mert minden alkalommal levonnak 2 es fel dollart. kp-val fizet. Ok az iskolai ID-t erintik a leolvasohoz. Most mar nem lehet kajalni akkor ha nincs nala az ID, mert tel van a hociponk amikor ugy kell begepelni a vezetekneveket a komputerbe.

2014.05.24. 23:01:44

@Muscari: Ugyanezt csinalom mar hosszu evek ota a munkahelyen. Itthon csinalok egy szep szendvicset es ez az ebedem. Ezt hamar bekapom, es ha jo az ido akkor el tudok menni setalni vagy neha elmegyek vasarolni (van egy fizetetlen egy oram ebedszunetre). Ha egyszer egyszer szulinap unneples van akkor elmegyek a csajokkal etterembe, de veluk ellentetben erre nem akarok tartosan berendezkedni - tul sok ido, tul draga, tul sok kaloria. :)

Muscari 2014.05.24. 23:03:43

@cougarcat: Eveloagyas! Gratulalok, gyonyoru, de tenyleg, nagyon ugyes vagy. Nagyon szeretem az eveloket, a szuleimhez terveztem egyet, de mar a megvalositasra nem kerult sor.

Most irigykedem, remelem, kesobb majd nekem is lesz.

Chamroe 2014.05.24. 23:07:21

kepfeltoltes.hu/view/140524/DSC_0292_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ma csokoládé fesztivál volt a belvárosban, a kölykök imádták.
Én meg a képen látható kalóriaszegény sütit majszoltam :-)

2014.05.24. 23:09:01

@Chamroe: Huhh! Mi az, flódni?

Muscari 2014.05.24. 23:09:15

@blackhair-lady: en a savanyu cukrokat szerettem, mindenfele gyumolcs izut. Hu, ossze is futott a nyal a szamban, ahogy ragondoltam.

**mimi** 2014.05.24. 23:12:48

@Muscari:
én is csak irigykedem...
remélem majd az új helyen lesz lehetőségem valami ilyesmire, bár nagyon ici-pici kert van csak.

**mimi** 2014.05.24. 23:15:16

@Pink Petsch:
háháááá...engem már kiokosítottak flódni ügyben a múltkor :)
tradicionális zsidó étel Zolee felesége nagyon tudja sütni, mákos diós töltelékes...én még nem ettem, de azt mondják nagyon finom

Chamroe 2014.05.24. 23:17:24

@Pink Petsch: Aham :-) Most ettem ilyet először, nagyon jó volt.
2 perc után esett le, hogy a csaj akitől vettem, a tv-ből ismerős.

2014.05.24. 23:17:33

@Muscari: Koszonom, bar latni kellett volna, honnan indultam. :) Ez a kert eppen 10 eves - mar ugy ahogy "kesz" van. Elonytelen helyzetben van - hatalmas juhar es egerfak arnyekaban, lejtos, a kornyeknek van egy szarazabb, mediterran szub klimaja, az oceanrol idenkent jon sos levego, ami lecsapodik, a talaj savas, sziklas, a gaz telen is no, tele vagyunk csigakkal... De imadom, megszallottja vagyok, es nekem ez az egyik stressz oldo. En is remelem hogy tudsz majd kerteszkedni - hat a UK-ban aztan lehet. :)
De sok kertet megcsodaltam mire idaig jutottam - meg most is szivesen megyek garden tour-ra, amikor korbe lehet kukkolni masok szep kertjet...

nyuszigonosz 2014.05.24. 23:19:40

@Chamroe: Akkor szépen telt a névnapod.

2014.05.24. 23:19:53

@Chamroe: Hijnye, de szep peldany :)

2014.05.24. 23:22:23

@**mimi**: @Chamroe: Én pár éve ettem ilyet Pesten egy zsidó péksütisnél. Durván tömény, az már biztos. Csak az a baj, hogy finom is ...

2014.05.24. 23:24:19

@**mimi**: O, es mivel tudom hogy te is nagy allatbarat vagy - kepzeld el hogy egy par napja ujra meglatogatott minket egy folyami vidra. Nem semmi latvany volt ez a kertben, sajnos kep nincs rola, eleg hamar eltunt. A magas zold bokrok mogott egy patak van, onnan jonnek fel. Csak azt nem ertjuk, mi dolguk a kertben azon kivul, hogy egy kis "ajandekot" otthagy a fuvon. :)

Muscari 2014.05.24. 23:26:30

@blackhair-lady: nalunk is borzaszto pazarlas megy, mindent ki kell dobni, ami lejart nap vegen. Mas cegek a hajlektalanoknak adjak ill. a dolgozok is hazavihetnek belole.

Van egy etiop kolleganom, o kifejezetten rosszul van ettol. Eleinte nem is tudta a selejtezest csinalni, meg nezni sem. Nem is olyan regen meg emberek haltak ehen naluk, most is nagyon sok a szegeny, mi meg szorjuk ki a kajat a kukaba :-(

2014.05.24. 23:27:10

@Pink Petsch: En meg soha nem ettem flodnit, de azt hiszem legkozelebb Pesten bepotolom. A Dob utcaban jartam sokszor egy zsido cukraszdaba gyerek koromban - remelem meg mindig megvan ez a cuki es ott biztosan van...

2014.05.24. 23:28:57

@cougarcat: Jaja .. szerintem én abban a cukrászdában voltam.

blackhairlady 2014.05.24. 23:29:56

@Chamroe: ez flodni? Nagyon guszta, es latszik rajta, hogy nagyon kaloriaszegeny:)))

**mimi** 2014.05.24. 23:30:27

@cougarcat:
kedves kis jószág lehetett :)
úgy tudom roppant kiváncsi, körül nézett nálatok :)

Chamroe 2014.05.24. 23:31:57

@Pink Petsch: ezt is egy zsidó csaj csinálta. Van egy műsora, amiben hagyományos zsidó ételeket készít. Holnap lehet nála gyerekekkel sütit csinálni. Szerintem kiviszem Morzsit, biztosan tetszik majd neki.

Muscari 2014.05.24. 23:33:33

@33621: hat nem vagy egy cingar alak:-)

Most mar csak az a kerdes, hogy ebbol mennyi az izom es mennyi a zsir?

Muscari 2014.05.24. 23:37:18

@Chamroe: flodni, ez igen. Megyek haza a jovo heten, a cukraszda latogatas nem maradhat ki, az sosem marad ki, mikor otthon vagyunk.

Boldog nevnapot!

2014.05.24. 23:39:50

@Chamroe: Fenn van a neten? Who is Morzsi?

Muscari 2014.05.24. 23:40:17

@cougarcat: Na, most meg jobban irigyellek. A varos szelen laktok, hogy ennyire kozel a termeszet? Nalunk csak mokusok es rokak vannak, meg sok rigo es seregely, de Pesthez kepest ez is haladas.

Reggelenkent minden madardaltol hangos.

2014.05.24. 23:42:16

@**mimi**: Lehet hogy ujra el kellene olvasnom Fekete Istvan Lutra cimu konyvet, hogy megertsem. :)

@Muscari: Sarga irigyseg! :))))))

Na, ha en mehetnek Pesten cukraszdaba akkor a marcipanos burgonya, parizsi kremmel toltve, nem maradhat ki. Aztan johet az orosz kremtorta....

Chamroe 2014.05.24. 23:46:09

@Pink Petsch: a neve Raj Ráchel.
Morzsi a lányom, morzsányinak született. Na jó, mostanában már inkább kis póniló :-)

2014.05.24. 23:48:33

@Muscari: Varos kozepen lakunk, de nem a belvarosi reszen - itt a telkek nagyobbak es a mienken a szokasosnal tobb fa van, a patak miatt. A patak a mi telkunkon van de a fak vedettek, igy az egesznek van egy kis "kulterulet" jellege. Ez a varos persze csak olyan 80 ezres lakosu, a kornyeken a legnagyobb, megsem nagyvaros...

2014.05.24. 23:49:59

@Chamroe: Ezt ő is tudja? ;)

Chamroe 2014.05.24. 23:56:17

@Pink Petsch: lehet, hogy póniló, de egy oroszlán öntudatával :-)

Muscari 2014.05.25. 00:05:52

@cougarcat: az oroszkrem torta nalam is jatszik, de en most leginkabb somloi utan sovargok. Mar folyik a nyalam:-)

Nagyon szep lehet, a nyolcvanezres varos meg egesz elhetonek hangzik. Hosszu tavon en sem szeretnek Londonban maradni, en azt se banom, ha az uzletek bezarnak hatkor. Egy csendes kertvaros, az valo nekem

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.25. 07:53:31

@Határátkelő: pár napja írtam nekem emailt, kérve, hogy szedj le légyszi egy véletlen nyilvánosba került hozzászólást. a másik érintett dél is írt neked ugyanezzel, úgy tudom. gondoltam nyaralsz vagy nagyon sokat dolgozol, mert nem láttalak pár napig, de ezekszerint itt vagy, utána tudnál nézni légyszi? cserében megígérem, többet nem zaklatlak azért, amikor emberek simán csak kurvaanyázzák egymást és szerintem átléptek valami határt és szerintem nagyon nem kellene. köszönöm.

DieNanny CH 2014.05.25. 07:59:57

@házelőtthinta:

Azt írtad, betegszabadságon vagy. Ebből számomra az következik, hogy gyógyszereket kell szedned. Márpedig gyógyszerszedés közben nem ajánlott alkoholt fogyasztani. Tehát: Igen, ha meg akarsz gyógyulni, akkor ne sört igyál, hanem szedd rendszeresen a gyógyszereidet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.25. 09:05:14

@cougarcat:
Volt szerencsem egy alkoholista szulohoz, nem igazan erzek sajnalatot miatta.
Aki hulye...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.25. 11:19:22

@DieNanny [SZ,CH]:
Ne legyél túl okos. Vérhígítót szedek és nincs rá semmi hatással a csekély mennyiségű alkohol (ami egyébként szintén vérhígító). 1-2 sörnek naponta az égvilágon semmi negatív hatása nincs. Persze tudom egy olyan embernek aki egyáltalán nem iszik ezt talán nehéz megértenie. Mert az emberekbe azt nevelik hogy aki megiszik naponta 1 sört az alkoholista!Nem vagyok betegszabadságon mert a főorvos már kiír 1,5 hónapja. Én viszont még nem szeretnék menni melózni, ennyi a történet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.25. 11:45:53

@cougarcat:
Ha ajándékot hagy ott akkor rendszeresen meg fog jelenni.
A területét jelzi meg.

DieNanny CH 2014.05.25. 11:50:13

@házelőtthinta:

Amíg nem akarsz menni dolgozni, addig ne sírj, hogy milyen drága a kaja a városodban! Ennyi!

Igaz Barát 2014.05.25. 13:17:31

@cougarcat: Köszi, akkor rendben leszünk. Angoljával nincs gond, munkától meg nem fél. Jól értelmeztem régebbi hozzászólásaidból, hogy önkénteskedéssel kelleni kezdenie?

morsels (törölt) 2014.05.25. 14:54:50

@Igaz Barát:
Attol tartok, hogy ha a nejednek nincs engedelye arra, hogy Kanadaban dolgozzon, akkor nem hiszem, hogy ez jarhato ut.

Persze vannak lehetosegek feketen, de suliban tanitani hivatalosan az valoszinuleg nem fog osszejonni.

Igaz Barát 2014.05.25. 15:20:00

@morsels: Elvileg kap Open Work Permit-et, azzal talán menni fog.

morsels (törölt) 2014.05.25. 15:30:15

@Igaz Barát:
Az mas, azzal mar van lehetoseg hivatalosan is munkat kapni.
Amennyiben megkapja.

Igaz Barát 2014.05.25. 17:24:03

@morsels: Július 31. a bedási határidő, kérdés megjön e addig az LMO. Már csúszik pár hónapja :(

2014.05.25. 17:29:05

@diggerdriver: "Ha ajándékot hagy ott akkor rendszeresen meg fog jelenni."

Remelem igy lesz es megtisztel minket a jelenletevel. :) (csak a kertben ne tegyen kart)

@Igaz Barát: Nem szabaly az onkenteskedes - de amig nincs allas es van erre lehetoseg, ido es kedv, nem rossz otlet. Siman munkagyakorlatnak szamit. A helyi lapokban tobbnyire van egy lista, hogy hova varnak embereket - ha erre kerul a sor, probaljon olyan helyet keresni ami jol mutat a resume-n illetve valahogy kapcsolodik azokhoz az allasokhoz amit elvallalna. Nem utolsosorban kapcsolatokat lehet igy szerezni, meg referenciakat, ami egy newcomer-nek plane szukseges. Az nagyon jo ha jo az angolja bar nem tudom hogy a kanadai kiejtessel volt-e mar tapasztalat - a brit kiejtes tanulasa utan eloszor nekem nehez volt megerteni.

A masik amit ajanlanek hogy ne csak a magyar hazba menjetek, hanem a helyi multicultural society-ba, ahol allaskereses ugyben is tudnak tanacsot adni. Igaz a feleseged nem bevandorlo, de nem fogjak elkuldeni.

En is ugy tudom hogy a TFW visa-val a hazastars is dolgozhat.

2014.05.25. 17:31:53

@Igaz Barát: Most balhe van a program korul, talan ezert a keses...

morsels (törölt) 2014.05.25. 17:54:23

@cougarcat:
Azt nem tudtam, hogy TFW-val a hazastars is dolgozhat.

Igaz Barát 2014.05.25. 19:20:38

@cougarcat: Köszi a tanácsokat. Kanadai kiejtéssel még nem volt tapasztalunk, kivéve a skype-os interjúmat, az alapján nem tűnik vészesnek.
Nem nagyon terveztünk magyar házba menést, célunk a minél gyorsabb beilleszkedés, ha összejön, megpróbálkoznánk a letelepedéssel is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása