oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 14. 06:47,  Szerelemből Dél-Afrikába 474 komment

2014. május 14. 06:47 Határátkelő

Szerelemből Dél-Afrikába

Van-e szebb dolog, mint a szerelmünket követve költözni egy országba, vagy (mint Zsófi esetében) visszatérni oda? Más kérdés, hogy bár kívülről, turistaszemmel nézve csodás, Dél-Afrika nem feltétlenül az a hely, ahol az ember a gyerekeit fel szeretné nevelni.

kilátás a Drakensberg oldaláról.JPGKilátás a Drakensberg oldaláról

„Munkámból kifolyólag az utóbbi években sok országot megjártam, szinte nem volt olyan hónap, hogy ne mentünk volna a kollégákkal valahova pár hétre a cég „jóvoltából”.

2012 novemberétől azonban 8 hónapra a johannesburgi leányvállalat főhadiszállására kerültem többedmagammal. 4-6 hetente látogattunk haza 1-1 hetekre, azt a kevés szabadidőnket pedig, amink volt, azt a helyiek és egymás körében töltöttük.

Az első benyomás igen katasztrofális, mintha aranykalitkában lenne az ember. Johannesburgban nem lehet csak úgy az utcán sétálgatni, a boltba gyalog elugrani, tömegközlekedni a siralmas közbiztonság miatt.

Mindenhova csak autóval szabad menni, abban is csak felhúzott ablakkal, belülről bezárva, cuccok szigorúan a csomagtartóban, stb. Ha például sétálni szerettem volna akkor sétálhattam a szobámban, haha, a szállodához kapcsolt bevásárlóközpontban vagy az épületen belüli edzőteremben a futópadon. Vagy, minimum fél órás autóútra, belépőjegy ellenében egy botanikus kertben vagy állatos parkban...

Nem így terveztem

A karácsonyi „szünet” után már ismerősként tértünk vissza és a szabályokat betartva mentünk mindenfelé ahova csak tudtunk és kevéske időnk a munka mellett engedte. Márciusban az egyik kolléga hosszas unszolására beleegyeztem, hogy elkísérem a fiacskáját a srác munkahelyének éves céges rendezvényére.

Az amúgy igen elegáns partin ismerkedtem meg Andréval, akivel pár hetes whatsappozás és egy rövidke hazalátogatás után 2013. április elején összejöttünk. Természetesen egy helyi társ egyáltalán nem volt a terveim között, elvégre a kiküldetésem június végén lejár, meg az AIDS-fertőzöttség is igen magas, de aztán mégis így alakultak a dolgok.

Andréval viszonylag sokat, majdnem minden hétvégén láttuk egymást, pedig eleinte 5 órányira dolgozott tőlem, júniusban azonban még messzebbre, 7 órányira vitte tőlem a munkája. Ekkor már elég tiszta volt mindkettőnknek, hogy ezt a kapcsolatot nem kéne csak a távolság miatt megszakítani, olyannyira, hogy amikor a projektem befejeződik, vissza kéne költöznöm hozzá.

A gondolatból elhatározás, majd valóság lett. Június végén beadtuk a vízumkérelmemet, hazautaztam, felmondtam és 2013. augusztus 25-én visszatértem Dél-Afrikába.

cikászok a Pretoria Botanikus Kertben.JPGCikászok a Pretoria Botanikus Kertben

Az első időszak nem volt egyszerű

Kemény munkából a hirtelen semmittevésbe, szabad mozgásból a bezártságba, kellemes nyárból a hideg és száraz télbe kerültem. Mivel napközben párom dolgozott, nekem a falak bámulása, a blogom írása, olvasgatás és háziasszonykodás jutott.

Bár egy kellemesebb környezetbe költöztünk, magunkhoz vettük André két kutyáját, szereztünk nekem egy autót, elkísértem ahova csak tudtam, és a tél is nyárba fordult, a semmittevés komoly ellenfélnek bizonyult.

Kínomban már naponta edzettem és még falat festeni is beálltam a lakásunk tulajdonosa mellé. Mindeközben persze a bankszámlám egyenlege, a legnagyobb óvatosság mellett is, hónapról hónapra csökkent.

A megpróbáltatások ellenére nagyon boldogan éltük / éljük minimalistára szabott életünket. Nagyon sok szempontból összeillünk, hasonlóan vesszük az akadályokat és értékeljük a sikereket. A nagy összhang idén januárban lánykérésben, majd áprilisban esküvővel teljesedett ki.

Szeptemberben irány haza!

Februárban, „alig” 8 hónapos várakozás után (melyből az utolsó 4 hónap az elsőre rosszul kiállított vízum javításával telt) végre kézhez kaptam a vízumomat.

Az éppen 1 oldalas útlevélbejegyzés kinyitotta előttem a munkalehetőségek kapuját, és hatalmas szerencsémre a leányvállalatnál tárt karokkal alkalmaztak ismét. A korábbival azonos pozícióban töltött első 3 hónapos szerződésem most május végén jár le, de már meghosszabbítottuk újabb 3 hónappal.

elefántok a Krüger NP-ban.JPGElefántok a Krüger NP-ban

További hosszabbításokért nem erősködöm, szeptemberben ugyanis hazaköltözünk. Mert bár most anyagilag minden rendben van, nem szeretnénk itt családot alapítani. Igaz, hogy otthon sincs kolbászból a kerítés, de itt aztán végképp nem abból van. Hogy miért mondom ezt?

A táplálkozási lánc legalján

Majd 35%-os a munkanélküliség, és bizonyos törvények miatt a munkáltatók csak 1. helyi állampolgárokkal, 2. származást tekintve bizonyos kritériumokat teljesítőkkel (értsd feketékkel) vagy 3. érvényes vízummal rendelkezőkkel állnak szóba.

Vízum nincs állásajánlat nélkül, állásajánlat nincs vízum nélkül, az enyém pedig jövő szeptemberben lejár. A fehérek a táplálkozási lánc legalján vannak, ha álláskeresésről van szó. Igaz, most van munkánk, de ez bármikor megváltozhat és a felsoroltak miatt szinte lehetetlen lesz gyorsan új állást találnunk.

Nem könnyű anyagilag sem. Az itteni élet, még akkor is, ha luxusokat nélkülöz, az otthonihoz viszonyítva sokba kerül. Nagyjából 20.000 Rand (kb 400.000 Ft) megy el lakásra, élelmiszerekre, biztosításokra, autóra, stb. 2 fő esetében.

Bár ennyi egy kis család bevételigénye, a 20.000 Randos fizetés nagyon jónak számít, akkor is, ha 2 fő együtt keresi meg. Egy cseléd 1500 Randot kap, az alapfizetés 3000 R körül kezdődik, és aki 10.000-t kap, mínusz adók, az már igazán elégedett.

Csak hogy pár dolgot említsek:

- Itt az autó alapkellék, lehetőleg személyenként 1-1 szükséges. Nekünk is 2 van, hogy munkába tudjak menni. Havi 3500-t költünk a kocsikra (70.000 Ft), plusz minimum 400 Rand tankolásonként, és mivel mindenhova autóval kell menni, és minden távol van egymástól, havonta legalább 1 tankolással számolhatunk csak az én esetemben. Párom külön tészta, ő a munkájából adódóan sokat utazik, de el is tudja számolni.

- A lakást rezsivel igen kedvezően 4500 Randért (90.000 Ft) béreljük. Ebben egy 55 m2-es lakás foglaltatik egy nagyméretű szobával, egy kicsit nagyobb, mint panel méretű konyhával és fürdővel. Egy 2 szobás lakás rezsi nélkül, rendes környéken 7000 Rand alatt nehezen található, akár bérleményről, akár saját tulajdonról van szó. Igazán szerencsések vagyunk az albérletünkkel, mind ár mind tulajdonosok tekintetében.

- Élelmiszerekre és egyéb boltban vehető, alapvetőnek mondható dolgokra kb. 6000 Randot (120.000 Ft) költünk havonta, ruhaneműk nélkül számolva.

- Egy fapados biztosításért legalább 800 Randot kérnek, egy normálisabb az már 1400 Rand (30.000 Ft) felett van, szintén havonta. Állami biztosítás nincs, anélkül pedig hagynak meghalni az utcán, vagy a közkórházban.

Bűnözés, korrupció

A munkanélküliség és a magas életköltségek miatt a bűnözési ráta is az egeket verdesi. Mindennaposak a betörések, támadások, gyilkosságok, a piros lámpánál történő lopások.

Nappal sem, este pedig végképp nem biztonságos az utcán sétálni, a tömegközlekedés, a taxizás pedig pár kivételtől és várostól eltekintve tilos kategória.

pingvinek Fokvárosban.JPGPingvinek Fokvárosban

Este nem tanácsos egyedül autózni, balesetnél nem szabad megállni segíteni, stopposokat kerülni kell, még akkor is, ha a saját cég saját biztonsági őre kéri, hogy vidd el egy sarokkal odébb.

A korrupció óriási méreteket ölt, a rendőröket akár egy csomag gumimacival is le lehet kenyerezni. Mindenhol beton vagy szögesdrót vagy elektromos kerítések, biztonsági őrök, rendőrök vesznek körbe.

Iskola aranyáron

A gyerekek iskolázása külön lottónyereményt igényel, ugyanis aki nem az állami pocsék minőségű oviba / iskolába / gimnáziumba szeretné a gyerekét íratni, az mélyen a pénztárcájába kell nyúljon.

Az 1000 Randos (20.000 Ft) havidíj olcsónak számít, kollégáim 1500-3000 Randot fizetnek gyerekenként az iskoláknak. Ebben csak a tanítás és pár foglalkozás van benne, a könyvek, az étkezés, messzi iskola esetében a bentlakás, és az iskolába szállítás nincsen. A tulaj pont a héten említette, hogy májusra a két lányára 10.000 Randot, vagyis 200.000 Ft-ot fizetett be az iskolának.

Az emberek egymáshoz való különleges és néha rémisztő kapcsolatáról hosszasan lehetne mesélni. Első blikkre minden rendben van, de ha csak egy kicsit is megkapargatjuk a felszínt, akkor az apartheid idejéből vagy még korábbról származó (törzsi / szín / bevándorlási eredet / származási) ellentétek ma is könnyen felfedezhetőek.

Bár mindenki nagyon barátságos és mosolygós, pillanatok alatt olyan beszélgetésbe csöppenhetünk, hogy csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi van??

A külcsín nem minden

Igaz, hogy csodálatos ez az ország, turistáknak hetekre elegendő elfoglaltsággal, fantasztikusan gazdag és európaiak számára különleges flórával és faunával, változatos geomorfológiával, ősi kultúrákkal megpakolva, és olyanokat láthatunk, ehetünk, tapasztalhatunk, amiket sokan álmodni sem mernek, sajnos a külcsín nem minden. A fentiek fényében úgy gondoljuk, hogy jobb lesz nekünk Magyarországon, de legalábbis Európában.

ősembercsont lelőhely a Sterkfontein barlangnál.JPGŐsembercsont lelőhely a Sterkfontein barlangnál

Hogy egy kollégámat idézzem, „szép ez az ország, gyönyörű, sok mindent lehet bányászni és pont jó helyen van a hajós világkereskedelemhez, de a gyerekeket máshol kéne felnevelni”.

Az Afrikaland blogon a teljes történet kibontakozik a néha unalmas néha meglepő mindennapokkal, különleges eseményekkel, gondolatokkal, látnivalókkal és újabban sok képpel fűszerezve.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr456158882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long 2014.05.14. 21:11:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az alagut resze mar nagyon regi terv. Csak meg nem talat senki hozza eleg penzt!

mayree 2014.05.14. 21:16:37

@diggerdriver:
turbó

Itt munka közben hallod a hangjukat, nagy fordulaton:
dl.dropboxusercontent.com/u/59397155/vibrok.mp4

mayree 2014.05.14. 21:19:54

@diggerdriver:
A két olajszűrő fölött van a turbó, a motor mögött az a karcsú fehér nyulvány a hidraulika szivattyú: első hátsó tengelyt hidromotorok hajtják, meg az egész hóbelevanc elektrohidraulikus módon működik.

klappol 2014.05.14. 21:20:03

@mayree: Értem most már, de utánna is nézek.

@diggerdriver: Magát a mocit igen, írtam is neked, de azt a dugattyús vackot nem tudtam. Nem tudok én illeneket.

Szégyen ide, vagy oda. Most nézem meg.

mayree 2014.05.14. 21:25:26

@diggerdriver:
Volt egy tengerész barátom (már nyugdíjas), ő még hajózott az utolsó magyar tengerjárókon, sőt utána is egy ideig hogy megszűnt a hajózás.
Na ott vannak firnyákos gépek, csuklós hajtókar meg ilyenek. Persze lövésem sincs azokhoz, a legnagyobb motor amit láttam meg mosogattam a dugattyúit az kb. 1976-ban egy Deutz fúróberendezés motor volt a kanizsai gépgyárban, ahol átvizsgálták meg felújították a fúrás berendezéseit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 21:25:37

@Cascabel:
A VIII. kerület Budapesten rezervátumnak számít? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:26:15

@mayree:
Igen, látom.
Nagyon régen voltak a kéttengelyes szovjet honvédségi áramfejlesztők.
Talán ismerted őket.
Négyhengeres kétütemű dízel ROOTS fúvóval.
Olyan hangja colt mintha szét akarna pörögni közben a valós fordulat 1600volt.
Mivel kétütemű 3200-nak hallatszott.

klappol 2014.05.14. 21:27:10

@diggerdriver: De Apumnak a régi Danuvia 125-ös paramétereit, amit 63-ban vett azt ismertem, belülről is. Lehet még ma is :))))))))))

2014.05.14. 21:29:09

@mayree:
En nem tudok ketutemu diesel motorrol a vibrokon. Kettot ismerek, a HEMI-t es az IO-t (a Western Geo utodja), mindketto negyutemi Caterpillar vagy Detroit Diesellel mukodik. A Sercelen (CGG) is Caterpillar motor van. Ettol fuggetlenul elkepzelheto, hallottam 2 motoros vibrorol is, kulon a mozgasra es kulon a razasra.

2014.05.14. 21:33:30

@diggerdriver:
Emlekszel meg a regi MIA motorokra? Ketutemu dieselek, el sem lehetett rontani oket, olyan egyszeruek voltak:) Azt hiszem, volt a MIB vagy valami hasonlo is.

mayree 2014.05.14. 21:34:07

@diggerdriver:
Tüzér voltam, nem hallottam én semmit :))))
Ezek is olyan 1600-on mentek, azt hiszem az a high, 1200 pedig a low, a normál gurulás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:35:23

@mayree:
A Lanz Bulldognak meg a hoffernek volt egy darab vödörnyi dugattyúja.
izzókúpos úgynevezett féldízel volt.
Meg kellett melegíteni a hengerfejben az izzókúpot és az gyújtotta be a gázolajat.

www.youtube.com/watch?v=Qm6nHPcRT-A

klappol 2014.05.14. 21:35:44

@diggerdriver: Te aztán összeszedel mindent :D:D:D,

hogy lehet ilyet találni, most őszintén? :))))))))))))))))))

mayree 2014.05.14. 21:36:44

@Cascabel:
Sokféle motor van, a legelső amiről hallottam a Westernnél Szíriában, az kétütemű volt, meg is lepődtem.
Szerintem a mieinken is négyütemű van, sima mezei Volvo meg caterpillar.
Elképzelhető hogy régen olyan volt, mostanság pedig négyütemű? Gőzöm sincs, de megkérdem a vibetech-et amint itt lesz :)
(Egyiptomban három tengelyes Maraudereink voltak, azóta pedig csak Sercel.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:37:29

@Cascabel:
Igen, azok stabilmotorok voltak.
Terménydarálót vagy valamilyen eszközt hajtottak.
A Csonka féle 750-es boxer benzinmotorra emlékszel?
Az is stabilmotor volt.

2014.05.14. 21:38:54

@mayree:
Van nekem is egy videom, igaz 15 eve csinaltam, a 4:30 perctol vibrok razas kozben es a vegefele elakadas sarban, valahol Saskatchewan deli reszen, kozel az USA hatarhoz:
www.dropbox.com/s/stpf8a0n5uon8w6/beaver-vibes.mp4

klappol 2014.05.14. 21:40:19

@diggerdriver: Ezen a videon nem te vagy azon a trakesszon? :))))))))))))))))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.14. 21:40:35

@diggerdriver:
Hoffert még láttam, körmös kerékkel. :)

A faluban élt egy fűrészes, az MIA motort eszkábált a szerkentyűre. Amikor leállította, másnap egy hosszűra tekert és meggyújtott újságpapírt dugott a hengerbe, betekerte a dúgót, aztán meg kellett húzni a laposszíjjat ami megforgatta a motort :)

Fúrási gyakorlaton Sztalinyeccel dolgoztunk, ott egy kis kurblis kéthengeres benzinmotort rántottunk be, az indította el a dízelt a traktoron :)
A nagy fúróberendezésen pedig valami harckocsi motorok berregtek, az csudás volt ahogy indították sűrített levegővel :)

mayree 2014.05.14. 21:43:10

@Cascabel:
Beugrott, a Detroit dízelek voltak kétüteműek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 21:43:32

@Mr Long: "Csak meg nem talat senki hozza eleg penzt!"

Ezek nem hallottak meg a Kickstarter-rol? :DDDD

2014.05.14. 21:43:54

@diggerdriver:
Emlekszem gyerekkorombol a kormos Hoffere (Hazaarulo volt a beceneve) amit egy ego piros gyertyaval izitottak inditaskor, be kellett dugni a hengerbe:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:45:21

@klappol:
Te figyu haver, ha ez a csaj rászorítana a combjaival a füledre úgy roppanna össze a fejed mint a mogyoró a mókus fogai között.
:))))))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/udy4047ku5j1a3s16kh.jpg

mayree 2014.05.14. 21:45:59

@diggerdriver:
Hú, nekem nagy élmény a Nílus deltájában valami szivattyú stabil motorja... vagy 2-3m átmérőjű lendkerék, talán 120-as fordulat, egy vagy két dugattyú... nagy légcilinder... csak álltam ott és hallgattam. 1908-ban gyártották :)

2014.05.14. 21:47:27

@mayree:
Kanizsara jartal suliba? A Csulok is, bar o regebben. Ismered? Muszakvezeto volt az E-1-nel, kesobb karbecslo a szeizmikanal. 3-4 eve talalkoztam vele is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:48:13

@mayree:
Igaz, a Detroit dízelei voltak kétüteműek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:50:40

Mérnök urak, jól kötöttem be az égőt?
:))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/g2rg5o8k0jciwhiy85dz.jpg

klappol 2014.05.14. 21:52:12

@diggerdriver: Remélem nem találkozok vele,

ha ez még a nők közé sorolható 1-általán, de egy erőjenőnek biztos bejönne.

Nem guszta, egy Nő, de elég férfias muszklikkal rendelkezik azt + kell hagyni:))))))))))

a Nő, legyen nőies :))..........

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 21:54:35

@diggerdriver: Persze, igy a legjobb! A spiralisan osszetekert kabelek egy mini elektromos-tornadot hoznak letre a vezetek belsejeben, ami aztan az ego teljesitmenyet ketszeresere noveli! ;)
Osi indian villanyszerelo trukk. :D

mayree 2014.05.14. 21:55:12

@Cascabel:
hehe, második nejem első férje, persze hogy ismerem, dolgotunk is együtt :)

mayree 2014.05.14. 21:57:43

@diggerdriver:
Ha robbantani akarsz akkor tökéletesen :D

klappol 2014.05.14. 21:59:05

@diggerdriver: Mert az égőt "bekötik"?? :D:D:D

mayree 2014.05.14. 22:00:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Csak nem szabad a bekapcsolás közben nagy fehér elefántra gondolni, mert különben nem működik a tornádó :)

klappol 2014.05.14. 22:01:48

@mayree: :D:D:D a filmed nem nézed tovább? :)))))))))))))) az illatost.

Na én menek

Csőváz :))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.14. 22:01:54

@diggerdriver: ez igy nem jo Digge,a masik iranyba kellet volna tekerned,ugy jobb a hatasfoka:)))

mayree 2014.05.14. 22:03:07

@klappol:
nem is kezdtem el, elfoglaltatok :)

klappol 2014.05.14. 22:03:26

@Zoole[uk]: Szerintem is, meg esztékialig is szebb lenne :)))))))))))))

klappol 2014.05.14. 22:04:07

@mayree: Te is ittragdtál, ne kend ránk :D:D:D

mayree 2014.05.14. 22:06:03

@klappol:
ezel a baromi lassú nettel nem is csoda... Cascabel videója másfél óra múlva ér le :)

SzZoole 2014.05.14. 22:06:40

@klappol: az biztos:)))
Meg egy kad vizben probalja ki ugy meg biztosabban vezeti a zaramot:)))

2014.05.14. 22:08:25

@mayree:
Akkor nem hiszem, hogy egy Csulokrol beszelunk. A. Tamas a neve, de mar nyugdijas. Vagy nem hallottam rola, hogy elvalt. Az o felesege programozo volt, de nem a geonal. Akkor a Kalman Mikit is ismerted?

SzZoole 2014.05.14. 22:08:36

@mayree: 'Cascabel videója másfél óra múlva ér le'
Csodalkozol,hany ezer kilometerre laktok egymashoz?:)))

2014.05.14. 22:10:09

@mayree:
Annyit nem er az a video, kar ra pocsekolni az idot.

Mr Long 2014.05.14. 22:13:39

@diggerdriver: Ha égôt akarsz, akkor igen. Ha izzot, skkor nem.

mayree 2014.05.14. 22:15:23

@Cascabel:
Szerintem pedig egyről beszélünk, Tamás, pápai, alacsony srác, háta közepéig ért a szőke haja a '90-es években még... 1 évig voltak fiatalon házasok, azt tudom hogy újra nősült...
Igen :)

SzZoole 2014.05.14. 22:16:18

@Kövérmadár [swe]: nem az olyan mint Vatikan Olaszorszagban,allam az allamban:)))
Meg papaja is van Szava Kopasz Lajos szemelyeben a gardistak meg a nepes rokonsagabol valok:)))

rezsöatya 2014.05.14. 22:16:49

@mayree: mi az osszefugges az elefanttal???

mayree 2014.05.14. 22:17:32

@Zoole[uk]:
Meg a cenzúra :D

@Cascabel: nem kerül semmibe, és tuti jó :)

SzZoole 2014.05.14. 22:19:24

@mayree: miert,most epp melyik orszagban vagy?

mayree 2014.05.14. 22:22:25

@rezsöatya:
Régi dolog... egyszer valaki varázsolni akart és a mester elmondta szépen hogy mit csináljon, de nagyon ügyeljen arra, hogy közben nem gondol nagy fehér elefántra....
Másnap jött az ember, a mester kérdezte, na, sikerült?
- Nem.
- De hát miért nem? Ugye nem gondoltál a nagy fehér elefántra, azt megtiltottam.
Az ember lehajtotta a fejét és azt mondta:
- De, sajnos véletlenül rágondoltam.

Na, eért nem tudnak aranyat csinálni az alkimisták sem :)))))

mayree 2014.05.14. 22:24:10

@Zoole[uk]:
Irak/Kurdisztán... de ez már inkább külön állam.

2014.05.14. 22:24:32

@mayree:
Az a Tamas a Yoyo:) Amikor ismertem, meg notlen volt. Most a Aquaticnal eszlelo, ugy tudom. En a Csulokrol erdeklodtem, o is Tamas:)

mayree 2014.05.14. 22:30:41

@Cascabel: Ismerős, de nem ugrik be... az a baj hogy én csak 2 hónapot voltam Pápán '8-ben, aztán húztam az alföldre a Wegához és ott is ragadtam :)

mayree 2014.05.14. 22:31:14

(hogy én mennyire utálom ezt a billentyűzetet!!!!)

rezsöatya 2014.05.14. 22:32:21

Ez jo...

Es azt tudod, hogy hazilag is lehet elefantot csinalni? :-))))

kepfeltoltes.hu/140514/hazilagos_elefant_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

SzZoole 2014.05.14. 22:33:15

@mayree: az nagyon jo hely,mennyire vagytok biztonsagban?
Az meg van hogy egy muszlim egy zsido es egy kurd menekulnek a haboru elol es melyik mit visz magaval?
A muszlim a korant.
A zsido a torat.
A kurd meg a kutyat.
:))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.14. 22:35:53

@rezsöatya: atyam,ezt a fotot ott a Temze partjan loted hajnalban?:)))

2014.05.14. 22:35:57

@Cascabel: Hat nagyon erdekesen gondolkodsz, az biztos. Nem tudom milyen leisure class-ra gondolsz, mert meg a gazdag emberek is a munkajukbol elnek meg. Az mas dolog hogy te nem vagy kepes felfogni, hogy az miert munka, vagy mert a kommunista nezeteid (vagy mit tudom en milyen szelsoseges ideologia) nem egyeznek vele.

Jogot az kovetelhet maganak, aki reszt vesz a tarsadalomban. Az indianoknak meg mar eleve tobb joguk van, mint a tobbieknek, de ezert cserebe ok nem sokat adnak. De ha mar vetkesnek erzed magad, hiszen te is feher ember vagy, miert nem dolgozol egesz evben, es akkor nyugodtan szetosztogathatod kozottuk a penzedet? :) Te mastol varnad el amit magad nem vagy kesz megtenni....

Amugy meg, a gyakori "pakizasod" es "rizsaszemuzesed" miatt kotve hiszem hogy te birnad oket, ha igazan ismerned a napi eletviteluket. De fotelbol konnyu beszelni. :)

Egyebkent a "feher ember" es "urigyerek" kritikan kivul konkretan te mit teszel a tarsadalomban az indian (vagy mas) helyzet javitasan? Aktiv vagy politikaban, vagy advokalsz ertuk, vagy esetleg onkenteskedsz a kozossegeikben? En a tettek embere vagyok, az ideologia csak addig hasznos nekem amig ki nem probaltuk a gyakorlatban. Egeszen nyugodtan csinald amit jonak tartasz hogy te magad megvaltoztasd az indianok helyzetet - en tamogatom az ilyesmit. ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 22:37:35

@mayree: Igen. Itt kovetik el nagyon sokan a hibat. Ugyanis ha kozben a nagy feher elefantra gondolsz, akkor rovidzarlat lesz belole. Sajnos 10-bol 9 embernel ez a trukk rovidzarlattal vegzodik... az elefant miatt! :)

mayree 2014.05.14. 22:37:54

@Zoole[uk]:
Te meg tuti degeci vagy :D

Itt nem lőnek, csak átjárunk az arab térfélre is, az kicsit miazmás. (Múlt év októberében rontottak neki a belügyminisztériumnak vagy 4-5 öngyilkos autóval, meg most pár napja lőttek le valakit itt de hát ugye választások voltak. Londonban több ember hal meg egy nap)
Mindig vigyáznak ránk security népek, többnyire ex SAS, SF, Delta Force, de Afganisztánban volt két ex specnazos srác is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 22:37:56

@Zoole[uk]:
Állaaaaaaaat:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 22:38:54

@Zoole[uk]:
Ő gyártja a kiegészítőket:))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.14. 22:40:59

@diggerdriver: ja nem veletlenul kezmuves a szakmaja:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 22:41:52

@Zoole[uk]:
Kézműves???
Köcsögös:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.14. 22:45:12

a nepesseg novekedes az utolso 30 evben Afrikaban volt?

SzZoole 2014.05.14. 22:46:59

@mayree: I'm not Londoner.
Egy igazoltatasnal is a rendor ezt kerdezte; szuletesi helye?mire en;
Degec.A kovetkezo kerdese;es mondja Zoltan mibol tellik maganak egy ilyen autora?mire en;10 eves korom ota lopni jarok:)))

2014.05.14. 22:48:59

@Cascabel: Hat sajnos en meg mar megirtam a valaszom, mielott ezt lattam hogy "befejezted a temat". Neha ugy erzem hogy csak provokalsz mert nehez elhinni hogy tenyleg ennyire egyoldaluan latod a dolgot. Megmondom oszinten rosszul esik hogy akarhanyszor irsz nekem, probalod ereztetni velem hogy moralisan felettem allsz, es hogy en valami "gonosz" reteg kepviseloje vagyok. Pedig ha mar arrol van szo, en bizony onkenteskedtem a kozossegben, aktivista is voltam (bevandorlo ugyekben) es evekig dolgoztam indian csaladokkal. Na mindegy, en is befejeztem.

2014.05.14. 22:50:35

@cougarcat:
Latod, ettol feltem, a szemelyeskedestol, mar banom is, hogy belementem ebbe az indian vitaba.
Peace! :)

SzZoole 2014.05.14. 22:53:02

@diggerdriver: nem kocsogos O,mondom,hogy kezmuves be is bizonyitom:napkozben egyedul dolgozik otthon ily modon,szamol,szazkilecvennyolc,szazkilecvenkilenc,keeeezvaltas.
Ketszaztizennyolc,ketszaztizenkilenc,ketszazhuuuuuuu de jo vot:)))))))))))))))

mayree 2014.05.14. 22:53:40

@Zoole[uk]:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.05.14. 22:55:17

@diggerdriver: te milyen oldalakon szorfolsz ma???

2014.05.14. 23:12:03

@cougarcat:
Elnezest, ha megbantottalak. Ahogy a hozzaszolasaidbol megismertelek, biztosan tudom, hogy rendes, becsuletes ember vagy. En nem, bevallom. Lehet, hogy a kissebbsegi erzesem hozza ki belolem azokat, amiket irok, de ezt most tenyleg komolyan irom. Szeretek provokalni, de nem embereket, hanem nezeteket. Neha olyanokat is, amikkel egyetertek. Megprobalom magam visszafogni ezekutan. Megegyszer bocsanat.

montroyal ( CAN qc) 2014.05.15. 00:31:24

@Mr Long: nem volt fegyverem de pl 2 lany is hozzank csatlakozott a kb 300m-es uton , akik mint kiderult helyiek voltak , szoval csak csapatba lehet 2 utcasarkot menni ..

Papagály (törölt) 2014.05.15. 01:16:04

@cougarcat:
érződik a szavaidból, hogy személyes támadásnak veszed Cascabel szavait. szerintem nem kéne, mert egyáltalán nem annak szánja.
biztos vagyok benne, hogy ő sem ítél el téged a legkevésbé (mint ahogy én sem). sőt!
a kritikája (és az én kritikám) saját magunk ellen LEGALÁBB annyira irányul, mint ellened. sőt, valószínűleg magunk ellen még jobban, mert elhiszem (és nagyra tartom), hogy a szócséplés helyett valóban teszel a magad eszközeivel az egyenlőbb világért.
biztos vagyok benne, hogy sem Cascabel, sem én nem érezzük magunkat morálisan felsőbbrendűnek. az egyetlen különbség közted és köztünk, hogy te nem érzed úgy, hogy mi mind a hárman 'valami "gonosz" reteg kepviseloi' vagyunk, mi ketten meg igen. nekünk van némi bűntudatunk, neked meg nincs.
a 'világrenddel' van baja neki is, meg nekem is. mi nem fogadjuk el az adott kereteket érvényesnek, igazságosnak, tiszteletreméltónak és fenntartandónak. ennyi a különbség, ami tehát csupán "filozófiai".

sokszor nem is szólalunk meg, mert valóban két világnézet ütközik, és sokszor bebizonyosodott, hogy egyszerűen felesleges újra meg újra elmondanunk a változatlan véleményünk egymásnak. ha mégis ezt tesszük, akkor a legrosszabb hagyományokat követjük (igen, a blogon hagyománya vannak annak, hogy az emberek a saját véleményüket újra meg újra, nap mint nap szajkózzák, annak dacára, hogy láthatólag semmi és senkinek a véleménye sem változik tőle a legcsekélyebb mértékben).

talán ezért is a tényszerű közlések azok, amik igazán érdekesek, megkockáztatom, hogy ez - talán azért, mert nem a másik véleményének direkt megváltoztatása igényével lép fel - még akár véleményváltozást is indukálhat a többiekben. mert a valódi véleményét az ember maga formálja meg saját magának, ehhez viszont - normális esetben - a külvilág eseményei, benyomásai, tapasztalatai szolgálnak alapul.

(remélem, Cascabel kijavít, ha - már megint - hülyeségeket beszéltem. :) )

montroyal ( CAN qc) 2014.05.15. 01:42:52

7. match elet-halal... 1-0 ... eddig jo montreal- boston

2014.05.15. 03:05:02

@Papagály:
a 'világrenddel' van baja neki is, meg nekem is. mi nem fogadjuk el az adott kereteket érvényesnek, igazságosnak, tiszteletreméltónak és fenntartandónak. ennyi a különbség, ami tehát csupán "filozófiai".
Azt hiszem, ez a lenyeg. Az en reszemrol meg annyi a kulonbseg, hogy nem is teszek semmit, ugy is mondhatnam, hogy " fotelrebellis" vagyok, csak a szam jar:) De sohasem egyenek ellen, meg a Diggernek is nekimegyek neha, bar sokszor nem merek:) Erosebb mint en, nem csak fizikailag, szellemileg is:)
Az jovoben megprobalom visszafogni magam, nekem se jo, ha akaratlanul is, de megsertek masokat. Nem csak itt, de a valos eletben is sikerul megsertenem nem csak idegeneket, hanem haverokat, kozelihozzatartozoimat is pillanatnyi "elmezavaromban". Lehet, hogy Aspergeres vagyok en is, csak nem tudok rola?:))))
Neked Papagaly igy ismeretlenul is koszonom a "segitseget". En igy nem tudtam volna leirni, ahogy te.

2014.05.15. 05:05:57

@Cascabel: Rad nem lehet haragudni, szoval semmi gond - felotlott bennem hogy talan azert nekem irod ezeket a dolgokat, mert tudod hogy nem vagyok kozombos iranta. :) Azzal viszont nagyon nem ertek egyet hogy te nem vagy rendes, becsuletes ember. Ne legyel igazsagtalan magadhoz..... a vilag bajait a lelkeden hordod en meg azt kivannam neked hogy hagyd a fenebe, legyel boldog. :) (Diggernek nyugodtan nekimehetsz, az mas, ahhoz keszitek pattogatott kukoricat :))

@Papagály: Miert lenne a vilag attol jobb ha en boldogtalan vagyok? Buntudatom pedig van, a sajat baromsagaimmal kapcsolatban...

@montroyal ( CAN qc): Nahat! :))

2014.05.15. 05:28:48

@cougarcat:
Koszonom. De ne gondold, hogy csak neked irom ezeket a dolgokat. Vannak temak, amire erzekenyebb vagyok: az indianok, a feketek, a fasizmus, a diktaturak, a velt igazsagtalansagok. De ezentul hanyagolni fogom itt ezeket. Tudom mi a legerdekesebb, amit te is eszrevettel: vannak nepek, amelyek kevesbe szimpatikusak nekem:( Tudom, nem helyes, de a tapasztalataim, es nem a jozan eszem dont sokszor:)
Megegyszer koszonom. Hidd el, nagyon bantott, hogy kellemetlenseget okoztam. Latom, igazi, verbeli "islander" vagy, meg tudsz bocsatani:)

2014.05.15. 06:45:03

@Cascabel: Ne szabadkozz es nehogy bankodj emiatt! :) En is csak erzekeny vagyok bizonyos dolgokra, meg benyomodik a gomb nalam, aztan lejatszodik a "musor". Csak nyugodtan ird le a velemenyed.... legfeljebb kettonknek nem szukseges vitatkozni mindenrol - en ugy sem vagyok jo ehhez. A masodik kor utan nyulok az atomfegyverert, nincs hozza turelmem. :)

Papagály (törölt) 2014.05.16. 00:45:25

@cougarcat:
nem lenne jobb. nem szándékom bűntudatot kelteni senkiben, még kevésbé szeretném, ha boldogtalan lennél.

a bűntudat akkor tolerálható, ha cselekvésre ösztönöz, de akkor is csupán szükséges - vagy szükségtelen - rossz.

a bűntudatot nem magunk választjuk, a helyzetünk elemzése után jut az ember a lelkiismeretével ilyen vagy másmilyen eredményre. sem jogom, sem szándékom bárkin számonkérni, mit mond a saját lelkiismerete. ha tartozunk valakinek, hát - az én értelmezésemben - csakis saját magunknak. magunkkal kell elszámolnunk, isten nem fog bennünket elszámoltatni (vagy ha mégis, hát tévedtem :) ).

nézőpontom szerint amúgy a bűntudat nem fontos elem ebben a történetben. inkább azt mondanám: kiábrándító látni, hogy az a közösség, amibe beleszülettem, etikátlan és megvetendő.
erre a problémára nem várok megoldást, sőt együttérzést sem, csupán jelezni akartam, hogy egyáltalán nem veled van gondom, hanem a körülöttünk lévő társadalommal. bűntudatom annyiban van, hogy mindannyian alakítjuk, és közösen TOTÁLIS felelősséget viselünk a tetteiért. csakúgy mint a demokráciában: kb. 1/30.000.000 arányban TE vagy a felelős azért, amit ma kanada elkövet (jót és rosszat egyaránt). együtt a 30 millió kanadai teljes felelősséget visel az országban történő dolgokért.
ugyanez persze rám is igaz, bár jelenleg nem is tudom, hogy melyik ország történéseiért vagyok arányosan felelős. :)

a te alapállásod az, hogy a rendszer jó, de legalábbis a kívánt (kiegyenlítő) hatások a rendszeren belül elérhetők.
mi azt gondoljuk, hogy a rendszer velejéig romlott, a kívánt hatás a rendszer megbuktatásával érhető el.

egy analógiával: a "vitánk" ahhoz hasonlít, mint a 80-as évek reformkommunistái (pozsgayék) és a demokratikus ellenzék (beszélő, szamizdatosok, pl. solt ottília) vitája, hozzáállása az akkori idők szocializmusához.
nem hiszem, hogy erkölcsi értelemben pozsgay felett álltak volna azok, akik szerint "kádárnak mennie kellett". mindkét oldal egyfelé igyekezett, csak az egyik hitt abban, hogy a rendszer belülről, reformokkal megváltoztatható, a másik oldal meg úgy gondolta, valódi változás csak a rendszer lebontásával, megbuktatásával érhető el.
a magam részéről a határokat feszegető reformkommunistákat sokkal többre tartom, mint a langyos fűben lapító többség konformizmusát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.16. 00:49:51

@Kövérmadár [swe]: Nem.Pedig lehet, hogy annak kellene lennie...
:D

2014.05.16. 01:44:41

@Papagály: Nem arrol van szo, hogy en a rendszert "jonak" tartom - de elhetonek, hasznalhatonak tartom es oszinten csodalkozom hogy te ennyire rossznak latod. Mennyi ideig eltel Kanadaban hogy ugy erzed, a rendszert meg kellene buktatni? Milyen rendszer az, ami neked megfelelo lenne es hol letezik ilyen a gyakorlatban? Es ami a lenyeg: mit teszel konkretan azert, hogy mas legyen a vilag? Mert ugye a cselekvest mindig attol varna el az ember, aki panaszkodik valamire, nem attol, aki meg van elegedve. :)

Ami a felelossegvallalast illeti - persze, a tarsadalomban mindenki vallaljon felelosseget, nemcsak a feherek, hanem mindenki mas is.

2014.05.16. 07:33:15

@cougarcat:
Olyat leirni, hogy megbuktatni barmilyen rendszert, rendkivul konnyelmu, meggondolatlan es veszelyes dolog:(((((
Ilyennek sulyos kovetkezmenyei is lehetnek.

2014.05.16. 07:46:59

@Cascabel: Nem tudom hogyan gondolta pontosan Papagaly, azert tettem fel kerdeseket. De itt pl. amugy se lehetne megdonteni a rendszert, viccesen azt lehetne mondani hogy "a rendszer megdontese erdeklodes hianya miatt hatarozatlan idore elmarad". A kanadaiak maguk is elismerik hogy milyen kenyelmesek es onelegultek amikor politikarol van szo. :) En a kollaboracio hive vagyok - gyakorlati kerdesekben kulonbozo vilagnezetu emberek is kepesek egyutt mukodni. Tobbet ersz el mezesmadzaggal mint eroszakkal, szerintem.

2014.05.16. 08:47:54

@cougarcat:
" En a kollaboracio hive vagyok - gyakorlati kerdesekben kulonbozo vilagnezetu emberek is kepesek egyutt mukodni. Tobbet ersz el mezesmadzaggal mint eroszakkal, szerintem. "
Pontosan. En a legvadabb almaimban sem gondolnek arra, hogy egy rendszert megdonteni:) Nem is lehet, nincs is ertelme. Kritizalni lehet, ami nem tetszik, vagy ha annyira nem tetszik, el lehet menni:)

2014.05.16. 19:36:25

@Cascabel: Hat sokszor gondolok ra, amikor kritizalom a mi kis rosszul mukodo miniszteriumi rendszerunket (amit sajnos tenyleg joggal kritizal a kozvelemeny), hogy ha majd nyugdijba mentem, irok egy tenyfeltaro blogot. Angolul, hogy azok nezzenek szembe ezzel, akiknek inge lenne. Sajnos mi "frontline worker"-ek nem tudunk sokat tenni a rendszer megvaltoztatasara. Kitoltunk kerdoiveket, osszel volt egy kis picketing, aktivak vagyunk a szakszervezetben, gyulesekre jarunk, elmentunk az MLA-hez, stb. De a jelenlegi BC kormany nagyon eros kezu, semmi valtozas. Bar nem engem karositanak meg, de azt is latom nap mint nap hogy milyen problemakat okoz a kulonbozo szocialis programok drasztikus csokkentese, az ures igergetes es a kozvelemeny felrevezetese. Legalabb ismernek el hogy egesz egyszeruen nem tudunk tobbet tenni mert nincs ra penz .... de inkabb a demagogiat valasztjak, ezert rajtunk, dolgozokon csattan az ostor. Persze ez nem szemelyes panasz, nekem igazan nincs okom panaszra. :)

Papagály (törölt) 2014.05.16. 20:21:05

@cougarcat: nem a kanadai rendszert kritizálom (semmi gondom vele, a létező "világok" - értsd: országok - közül az egyik legkevésbé rossz), hanem a világban lényegében mindenütt uralkodó "rendet". az igazi problémák sokkal mélyebben vannak, a politika csak a felszín.
nagyon röviden azt mondanám: az emberiség "küldetését" illető (természetesen soha ki nem mondott) metanarratívák szintjén vannak szerintem a gondok, ill. Mother Culture erről szóló tanításaival nem tudok azonosulni.

semmit sem teszek, de érlelem magamban, hogy kivonulok a társadalomból. szerintem a legtöbb, amit tehetünk az az, hogy megpróbálunk egy alulról szerveződő, működő közösséget létrehozni, ami a lehető legfüggetlenebb az agresszív, elnyomó és igazságtalan politikai világrendtől, a bűnöző országoktól, az olyan agyrémektől, mint tulajdon, jog és pénz.

ha van valami csekély esély e doomed faj továbbélésére (amit jelenleg inkább nemkívánatosnak tartok), akkor az alulról szerveződve, kisközösségekből fog megszületni.
ha valahol, hát egyedül a kisközösségekben a jövő, ez a varázsigém. :)

a tagadás önmagában sehová sem vezet, és haszontalan a kritika is. akinek nem tetszik, ki kell lépnie, és egy újat, szebbet, jobbat, élhetőbbet létrehozni, ezzel mutatva pozitív alternatívát.

2014.05.16. 20:56:48

@Papagály: O, ertem. :) Itt nagyon sok ember azt a megoldast valasztja, hogy kivonul a tarsadalombol. Most olyanokra gondolok akik vesznek egy nagy acreage-et kulteruleten, tavol a varostol es ott a vilag zajatol elszigetelve elnek. Zoldseget, gyumolcsot termesztenek, allatot tartanak. Hasonszoruekkel kis, nagyon is jol mukodo kozossegeket alkotnak. Eleguk lett a gyors lepteku, sokszor igazsagtalan, globalis vilagbol. Pl. itt Errington ilyen vagy egyes szigetek a Gulf szigetcsoportban (kedvencem Hornby). Vagy elmennek Mexikoba es ott elnek egy joval egyszerubb, fosodortol tavoli eletet. Nekem tulajdonkeppen ez szimpatikus eletforma, de ha azt akarom hogy nyugdijam legyen, akkor egyelore nem tudom ezt megtenni.

Papagály (törölt) 2014.05.16. 22:22:01

@cougarcat: @Cascabel:
visszatérve az indiánokra, mit szóltok ehhez a történethez?
(mese arról, hogy miért "táncolunk" többet, mint amennyit muszáj lenne)
www.emorywilder.org/uploads/3/2/1/8/3218149/ishmael_dancers.pdf

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása