oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 23. 06:45,  Norvégia, ahol van jövőkép 593 komment

2014. április 23. 06:45 Határátkelő

Norvégia, ahol van jövőkép

Harmadik részéhez érkezik ma Bea története, aki ápolónőként megjárta már Ausztriát, Svájcot (a történetet ide kattintva olvashatjátok el), valamint Svédországot (itt pótolhatja, aki elmulasztotta). Ma maradunk Skandináviában, de országot váltunk, azaz jöjjön a harmadik felvonás: Norvégia!

A kikötő a tengerről nézve.jpg

„Az előzményeket már ismeritek. 2011-ben kezdett el foglalkoztatni a váltás gondolata. 2011 decemberében beszéltem egy közvetítő irodával. Norvég ápolónőit kértek. Beküldtem a svéd ápolónőit a norvég engedélyezési hivatalhoz és 2 hét múlva a kezembe volt a papír.

Van ugyanis egy megállapodás az északi országok között (Norvégia, Svédország, Finnország), így egy az egyben elfogadják a végzettséget. Sőt a 2012-ben végzetteknek már úgy adták ki az ápolónői papírt, hogy svéd és norvég ápolónő.

Így történt, hogy egy fél év fizetés nélküli szabadságot kértem a munkahelytől és 2012. április végén elindultam Oslóba.(Aztán mikor láttam, hogy jól megy, felmondtam mindent Svédországban)

Csak dolgozni kellett

Az iroda mindent intézett. Ingyen repülőjegy, ingyen lakás, csak dolgozni kellett. Nem is értettem, hogyan éri ez meg az irodának? De egyszer láttam egy fizetési papírt, amit a kórháznak küldtek.

A kórházzal fizettették meg a repülőt, a lakást, a fizetésemet meg az iroda díját. Hát jó vastagon fogott a ceruzájuk. A kórház meg fizetett, mint a köles, mert szerintük ez teljesen természetes. Ez az iroda Norvégia egész területére közvetít.

Nekem olyan szerencsém volt, hogy nem csak egy jó helyre kerültem, hanem hosszútávra kerestek embert. Azóta is ott vagyok, kisebb-nagyobb megszakításokkal. De ha máshová kell majd mennem, az sem lesz baj.

Mit gondoltok, milyen nyelven beszélek? Svédül természetesen. Kb. 90%-ban értik a svédet, én meg 90%-ban a norvégot. De azért tanulom a nyelvet, mert a kettő nem ugyanaz. Sőt egyes részeken olyan akcentussal beszélik a norvégot, hogy azt még egy született svédnek is nehéz megérteni.

A kórház mellett egy 10 emeletes házban kaptam egy szobát, ami 17 négyzetméteres. Amikor valaki ezt meghallja, a fejéhez kap. De nézzétek, meg hogy néz ki egy nővérszálló Norvégiában.

Egy svéd ápoló filmezte, aki szintén ennél a közvetítőnél dolgozott. Arra kért, hogy a videóért cserébe tegyem ide a blogját, amit itt érhettek el.

A ház tetőterében bérelt az iroda egy hatalmas lakást is, hatalmas erkéllyel, és internet hozzáféréssel. Ahhoz mindenkinek van kulcsa. Ott jöttünk össze. Ha meg egyedül akartunk lenni, lement mindenki a szobájába.

Az első hétvégén elmentem hajókázni

Oslót kicsi szigetek veszik körül ahol laknak.jpgAz Oslót körülvevő kicsi szigeteken is laknak

Sőt itt is laknak.jpgSőt, itt is

Van olyan kis sziget is ahol csak egyetlen ház van.jpgVan olyan kis sziget, ahol csak egyetlen ház van

Ezek most már hétvégi házak, de anno tiltott szeszkereskedelem folyt itt.jpgEzek most már hétvégi házak, de anno tiltott szeszkereskedelem folyt itt

Operaház.jpgAz Operaház

Nagyon büszkék voltak rá. Na, nekem ez nem jött be. Egy kisebb vitorláshajóval kirándultam, de sajnos a képek a hajóról nem lettek túl jók. Kárpótlásul viszont itt a norvégok büszkesége, a Christian Radich.

Christian Radich.jpg

Én nem jártam rajta, de ha valaki szereti az aktív pihenést és szeretne egy vitorláson matrózkodni a nyaralása alatt, egy két hetet, akkor itt az oldala. A következő hétvégén meg elmentem múzeumokat nézegetni. Van egy sziget 15 percre hajóval, úgy hívják Bygdøy, rajta négy múzeummal.

A Viking hajó múzeum.jpgA Viking hajó múzeum

Norvég népi múzeum.jpgA Norvég népi múzeum

Ez olyan, mint Stockholmban a Skanzen. A régi történelmi házakat lebontották, elhozták egy helyre, és felépítették. Így az emberek meg tudják nézni, hogyan éltek a norvégok anno.

A harmadik az Előre múzeum (ahol az a hajó van kiállítva, amivel az Északi-sarkra mentek). Be lehet menni a hajóba, aminek több szintje van és valami különleges technikával készült, így nem ragadt bele a jégbe.

Előre múzeum.jpgElőre múzeum

Kon-tiki múzeum.jpgKon-tiki múzeum

Amíg egyik múzeumból a másikba sétáltam, nézelődtem a szigeten. Aztán hétfőn megkérdeztem a kollégákat. A Bygdøy a gazdagok szigete? Csodálkozva néztek rám. Mondom: a hétvégén ott jártam és a kertes házak teteje (de az összes!!!), gyönyörű, új, sötétkék mázas cseréppel volt megcsinálva. (Gondolom, ez azért még Norvégiában sem tartozik az olcsó mulatság kategóriába.) Erre azt mondták: Az a sziget a gazdag negyed.

Metróval szánkózni

Ami Oslót illeti tiszta, élhető város. Sok parkja van. Erről is tudnék mesélni. Itt is történt egy érdekes epizód a télen. Van egy hely (persze több is…) Oslóban, ahová elmennek az emberek síelni. Úgy hívják, hogy Frognerseteren. Egy hegy tetején van, a síugró sánc felett.

Van ott egy faház, ami étteremként funkcionál. A metró megy oda fel. Kipróbáltam. Lélegzetelállító a pályája. Gyönyörű és félelmetes. Épp azon filóztam, mikor zuhan bele a metró a semmibe, amikor kinyílt az ajtó és elkezdtek betódulni az emberek. Ez olyan félúton lehetett. Aztán még mindig jöttek, meg még mindig jöttek… Szánkóval, bukósisakban. Gyerekek, felnőttek vegyesen.

Mikor becsukódott az ajtó, olyanok voltunk, mint a heringek a konzervdobozban. Na, mondom, nesze neked kilátás. Amikor elmeséltem a munkahelyemen, jót nevettek. Elmondták, hogy a hegyre fel félúton van egy szánkókölcsönző. Az emberek kikölcsönzik, beszállnak a metróba, felmennek a hegyre és visszacsúsznak a kölcsönzőhöz.

Mit mondjak még Oslóról? Kényelmes a villamoshálózata, a metrója, és a buszok természetesen biogázzal mennek. Mint írtam, az állam nagyon támogatja a villanyautó használatát.

Mindenféle kedvezményeket ad azoknak, akiknek ilyen autójuk van. Ingyenes parkolás, ingyen kocsi töltés, és közlekedhetnek a villamossíneken is.

Norvég diák Magyarországon

Meg kell mondjam, hogy a norvég orvosok megleptek. Az elsővel akkor találkoztam, amikor Svédországból indultam. Akkor kezdett nálunk (Svédországban).

Erdélyi magyar volt a felesége, akivel a Semmelweis Egyetemen találkozott, mivel Magyarországon tanult. Ekkor még egyedi esetnek gondoltam. De rá kellett jönnöm, hogy rengeteg norvég orvos tanult és tanul a magyar egyetemeken. Persze az angol szakon, de azért tudnak egy két szót magyarul is.

Az egyik érdekes történetet mesélt. Azt mondta ő 1989-ben érkezett Magyarországra, és mivel tudta, hogy 6 évig marad, vett egy lakást, ami az ő elmondása szerint akkor még nem volt drága. Az Andrássy úton volt és több külföldi diák is lakott a házban. És milyen jó környék volt, mert egy évben csak háromszor törtek be, ebből egyszer hozzá. :-))))))))))))

Feszültségek

Különben a norvégok nagyon jóindulatúak. Ez az életszínvonalukból adódik. Ez egy teljesen más hozzáállást eredményez, ami sok konfliktus forrása. Sokan jönnek szerencsét próbálni a szegényebb országokból. Jönnek Afrikából, az arab országokból, vagy akár a legutóbb Romániából.

Ha végigmennek este hétkor egy villamoson, mit látnak? Az emberek 90%-ának iPhone van a kezében. Ki zenét hallgat, ki SMS-ezik, ezeknek a szegény külföldieknek ez maga a Kánaán. Persze hogy megbolondulnak és el akarják lopni. A norvégoknak meg eszébe sem jut, hogy valaki ki fogja kapni a kezükből a telefont.

A jó múltkor volt egy cikk az egyik újságban erről. A károsult elmesélte, hogy éppen befejezte a telefonálást, amikor oda jött hozzá két ember. Azt mondták, hogy lemerült a telefonjuk és kölcsön tudná-e adni az övét, mert sürgős telefonálni valójuk van. A kedves norvég meg kölcsönadta. Azok meg elszaladtak vele.

Amikor a munkahelyen beszélgettem erről a kollégáimmal azt mondták: Igen, mert mi naivak vagyunk. Mire én azt feleltem: Nem naivak, csak jóhiszeműek. Hiszen nekik is megvan a magukhoz való eszük, csak egy kicsit kevesebb félelemmel és előítélettel rendelkeznek, mint mi.

Hogyan él az átlag norvég?

Mit is írjak még? Talán az örök témát, ami mindenkit érdekel: a pénz. Itt kell megjegyeznem, hogy körülbelül megegyezik a svéd és norvég életszínvonal. Amennyivel jobban keresnek Norvégiában, annyival drágább is az élet itt.

A lakás általában elviszi a fizetés negyedét. A víz, gáz, villany, kábel TV, internet, mobil számla, stb. elvisz egy újabb negyedet. Akinek van gyereke, kocsija stb. az elvisz egy újabb negyedet. Szórakozásra és takarékoskodásra marad az utolsó negyed.

Amit látok

• Rengeteg fiatal szül.
• 2-3-4 gyerekes családok.
• Egy családban minimum egy kocsi.
• Lakás vagy ház. (Mindegy hogy bérli vagy a sajátja, de a szülőktől külön él.)
• A havi megélhetés nem probléma.
• Az éttermekben, kávézókban mindig vannak.
• Az emberek nem nyúzottak vagy rosszkedvűek.
• Rengetegen futnak, bicikliznek nagyon sportosak.

Persze vannak szegényebb és gazdagabb családok is. Én csak az átlagról beszélek.

Azért itt sem minden tökéletes. A fiatalok nem saját lakással kezdik az életüket. Vannak kiadó lakások, ahol a fiatal tanulók (főiskola / egyetem) egy szobát bérelnek, és közös a fürdőszoba meg a konyha.

Aztán elkezdenek dolgozni, gyűjtenek egy kis pénzt, hitelt vesznek fel a banktól és elköltöznek. De még ha így is kezdik, van jövőképük. Én emiatt indultam el 33 évesen. Nekem nem volt.

Lehet, hogy, a posztom egy kicsit „turistásra” sikeredett, de kérlek, nézzétek el nekem, hiszen itt még csak 2012 tavasza óta élek kisebb nagyobb megszakításokkal.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr336070904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.04.23. 07:12:10

Ugy tudom, Norvegiaban nincs is orvoskepzes. Kulfoldre (Mo-ra) kuldik a diakokat. Jol teszik.
Off:
egy kis reggeli angol kodos taj:
kepfeltoltes.hu/140423/20140423_060240_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ezt meg Kovermadarnak, csak neki, csak most!:
kepfeltoltes.hu/140423/croissant_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 07:14:59

Szokasos remek poszt! :)

A nepi muzeumot es a viking hajo muzeumot mi is lattuk, mikor Osloban voltunk.

Nem irigylem a posztolot, fog kapni rendesen, mert olyannem lehet, hogy valahol jobb, mint Magyarorszagon. Ezt sok egybites (jol mondom, morsels? ;) ) keptelen feldolgozni.

Hajra!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 07:22:08

Vékony jégen szaladgál az a norvég jövőkép! Csak annyival stabilabb a norvég jövő Skandinávia többi részéhez képest, hogy van egy hatalmas olajkincs, mely még akkor is ki fog tartani, amikor a nyugat látványosan zuhanni kezd. Így valószínűleg Norvégia az utolsók között fog csatlakozni az általános hanyatláshoz.

Hari Seldon 2 2014.04.23. 07:38:13

Már vártuk a korábbi poszt után.

" De rá kellett jönnöm, hogy rengeteg norvég orvos tanult és tanul a magyar egyetemeken. Persze az angol szakon, de azért tudnak egy két szót magyarul is."

Igen, a feleségem évekig tanította őket (gyakorlaton). Azt mondta, hogy nagyon igyekvő, és tanulni akaró diákok voltak.

"Amit látok
• Rengeteg fiatal szül.
• 2-3-4 gyerekes családok."

Erről beszéltem már néhányszor: kezd megváltozni az "őslakosok" gyerekvállalási szokása.
(Persze, ez országonként, változó. És nem Magyarországon jellemző, hanem ahol biztos jövőt éreznek az emberek.)

tanato 2014.04.23. 07:42:39

@rezsöatya: De van,csak relatíve keveset képeznek.De ez mondjuk Mo.-ra is jellemző.

tanato 2014.04.23. 07:45:25

@maxval a gondolkodó birca: Mindig ez a hanyatlás elmélet.Régen elporladunk mi már amikorra jobban fogja magát érezni magát egy kínai vagy egy orosz paraszt mint egy német vagy egy francia társa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 07:48:10

@maxval a gondolkodó birca:
Köszönjük, akkor megállapítom hogy ma is menetrendszerüen lehanyatlott a nyugat.
Talán ma már nem hanyatlik tovább.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 08:02:40

@maxval a gondolkodó birca:
Való igaz. Mély árkot fogok ma ásni.
:))))))))))))))
Jól van Max te vagy a hanyatlásfelelös nehogy kihagyj akár egy napot is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 08:04:19

pont ma reggel gondoltam arra a napsuteses repcefoldek kozott autozva, hogy ennel eszakabbra nem tudnek elni...
"nesze neked kilátás"
miert nem alltal ablakhoz?

Evain 2014.04.23. 08:05:06

Hú, ezek a múzeumok nagyon jók! Már alig várom, hogy a gyerekek abba a korba érjenek, amikor tudjuk ilyen helyre vinni őket. :)

Sportolásról eszembe jutott a hétvége. Szabadidőparkba mentünk a családdal, és béreltünk biciklit. Hát én ennyi versenybringás edzőt eddig egész életemben nem láttam. Kábé ötpercenként húzott el mellettünk egy mérges méhecskerajként zúgó kerekű biciklis.
A nyugat már annyira hanyatlik, hogy fél Hollandia bringára gyúr, ha már nem lesz benzin.

Apropó, mekkora a realitása, hogy magyarországon egy jobb szabadidőparkban gyerektandem bringát és gyereküléses bringát tudjak bérelni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 08:06:08

@maxval a gondolkodó birca: de a lenyeg, hogy hanyatlim, es ez megnyugtato szamodra, maxi.

tanato 2014.04.23. 08:07:17

@maxval a gondolkodó birca: Nem azt mondtam hogy nem lehet igazad a későbbiekben,de mikorra ez eljön/hogy a keleti ,orosz,kínai indiai stb. paraszt,de akár egy orvos vagy mérnök is jobban éljen,jobban érezze magát mint egy svájci vagy német társa/addigra a mi sírhelyünkre már mást fognak temetni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 08:07:39

@rezsöatya:
Tudod-e hogy ilyet mutogatni egy dietazonak olyan, mint bircanak leggingses not? 8)

Mindenesetre koszonom! :)

@maxval a gondolkodó birca:
Koszonjuk Emese! :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 08:07:48

@Babette_:

Nekem ez semleges.

Ha látod a közelgő esőt és azt mondod "esni fog", akkor az megnyugtat téged?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 08:10:14

@tanato:

Ez sok mindentől függ. Én egy 40-50 éves folyamatot tartok valószínűnek. Azaz igazad van: érdemes kitántorogni Norvégiába.

Eleve Mo-ról valószínűleg mindig érdemes lesz, mert Mo. - mint a nyugat hátsó udvara - a nyugattal együtt fog zuhanni. Nem látok politikai akaratot Mo. elszakítására a nyugattól.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 08:11:52

@Kövérmadár [swe]:

Lehet legginset rosszul is viselni. Önmagában nem érdekes.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 08:12:40

@maxval a gondolkodó birca: negd
1 nem foglalkozom a 2100as esovel
2 nem foglalkozom a szomszed esojevel (ertsd mi keleten elunk, nem erint a nyugat hanyatlasa)
es foleg 3 nem mondom el naponta szazszor, hogy a szomszednal 100 ev mulva esni fog

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 08:15:15

@Babette_:

Nagyon fontos szem előtt tartani a nagy összefüggéseket.

Herr Géza 2014.04.23. 08:16:10

@Evain: "Apropó, mekkora a realitása, hogy magyarországon egy jobb szabadidőparkban gyerektandem bringát és gyereküléses bringát tudjak bérelni?"
Kb. annyi, mint ha rózsaszín ürhajót szeretnél bérelni.... :)))

2014.04.23. 08:17:39

@maxval a gondolkodó birca: te meg melle analuzalsz. Ez onmagaban nem gond. Az a gond, hogy nem tudsz rola.

Madar, hogy ejted az athuzott "o" betut? Belehallgattam a videoba, nem egy szep nyelv ez a sved. A hollandnal jobb.

Herr Géza 2014.04.23. 08:17:58

A poszt OK, de:
"...A Bygdøy a gazdagok szigete? Csodálkozva néztek rám. ... Erre azt mondták: Az a sziget a gazdag negyed."
Csak én nem értem, hogy mi itt a pláne ?

tanato 2014.04.23. 08:19:02

@maxval a gondolkodó birca: A kérdés az hogy Oroszországból,Kínából,Indiából lesz e érdemes kitántorogni mondjuk Angliába vagy az USA-ba vagy éppen Japánba/őt én keleten fekvő nyugati államnak számolom,csakúgy mint /dél/Koreát és Taiwant vagy éppen a furcsa Hong.Kongot/Vagy az Usa-ból,Angliából,Japánból Kínába Indiába,Oroszországba,százezres nagyságrendben.

2014.04.23. 08:26:27

Mirjam tegnap jol osszefoglalta a lenyeget. Maxval leirta 10-szer, hogy Mon az emberek jol elnek, Saman meg leirta 10-szer, hogy a magyarok eheznek.
Mikozben evek ota egyik sem el Mon

Herr Géza 2014.04.23. 08:38:27

OFF.
Ma a könyv ilágnapja van. Az elöbb melóba jövet hallgatom a rádióban, hogy ezen jeles alkalomból minden baden-württembergi 4.-5. osztályos gyerek kap egy könyvutalványt, amit a helyi könyvesboltokban lehet egy bizonyos könyvre beváltani. Aranyos gesztus....
Közben megtudtam, hogy ez az akció már 1997 óta rendszeres, Kíváncsi lettem, milyen könyveket kapnak így a gyerekek. (Nem, nem a "Már az oviban tudtam, hogy ha felnövök, kancellár leszek" címü, Angela Merkel nehéz gyermekkorát feldolgozó 16 kötetes sorozatról van szó... :XDDD) Direkt e célból jelenik meg az "Egy történet ajándékba" sorozatnak minden évben egy újabb kötete, melyet ismert német gyerekkönyvszerzök írnak a korosztály érdeklödésének megfelelö dolgokról. Van benne minden a kimondott meséktöl a soft-sci-fi-n át a valós idejü sztoriig (nincsenek viszont eröltetett, szájbarágós, nagy erkölcsi tanulságok, pláne nincs semmiféle politikai áthallás). Túl azon, hogy x-szer többet keresek, mint otthon, kiszámítható jövöképem van (Birca magasröptü jóslatai ellenére is... :DD), valamint kolbászból építik a kerítést (sic!), én az ilyen apróságok miatt is szeretek itt élni.....
ON.

**mimi** 2014.04.23. 08:43:07

tetszett a poszt...
szeretnék egyszer eljutni északra, arra a környékre is, és megnézném ezeket a múzeumokat, a viking hajó különösen tetszik..:)

nyuszigonosz 2014.04.23. 08:50:37

Szép képek és a poszt is tetszik.

Hari Seldon 2 2014.04.23. 08:52:14

@Herr Géza:
Nálunk az óvodában minden szerdán, tehát ma is, "könyvtári nap van", ami azt jelenti, hogy szerdánként elmennek az óvodában levő könyvtárba és választanak maguknak egy könyvet. Minden szerdán ez van.
Ebből két dolog ami érdekes: egy VAN az óvodában könyvtár.
Kettő: Négy éveseknek! Nem szépirodalomra kell gondolni, de így a könyv szeretetére szoktatják a gyerekeket.
... a hanyatló nyugaton...

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 08:59:27

@Herr Géza: Sziasztok.
Szia. A Bygdøy-el kapcsolatban. Azért néztek rám meglepődve mert a kérdés mögött meghúzódó gondolkodásmód lepte meg őket. Pénz témáról nem nagyon beszélnek. Maguktól egyáltalán nem, kérdésre esetleg válaszolnak.

2014.04.23. 09:07:02

@maxval a gondolkodó birca: your words postulate ineffable wisdom.
Majd Mirjam fordit

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 09:07:10

Ahhh, mar citromsarga vagyok az irigysegtol. :) Alomorszag.
Oslo is nagyon-nagyon szuper hely, de remelem Bea megnezte a videki Norvegiat is.
Norvegia igazi "nagy durranasa" a kepeslapszeru tajak, ami nem Osloban van. De ezt biztos o is tudja. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 09:14:29

@charlieharper [home, sweet home]:
Nem ejtem sehogy, mert a svedben nincs ilyen betu :)

Sved "specialis" karakterek:
ä - mint a magyar "e"
å - mint a magyar "o"
ö - ua mint Magyarorszagon

Norveg betuk:
æ - ez az ottani ä megfeleloje
å - ua, mint a svedben
ø - ez a sved ö megfeleloje

Elmeletileg! Tapasztalatom nincs, fonetikai szempontbol a svedet mongol-orosz akcentussal beszelem :)

Ha nem tetszik a sved, ne probalkozz a dannal :)
A dan olyan, mint a svedet nagyon eros nemet akcentussal beszelni. Hozza kepest a sved francias lagysagu :)
Norvegot nem tudom.

Aye aye 2014.04.23. 09:14:45

@charlieharper [home, sweet home]:
a " ø " kb a magyar " ö ", ez a svédben nincs, csak a norvégban. A svédben van viszont ö (írásban), az feltételezem kiejtve is "ö" lehet? Madár?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 09:16:59

@maxval a gondolkodó birca: igazad van, attól olcsóbb lesz a kenyér a boltban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 09:21:44

@maxval a gondolkodó birca: "Így valószínűleg Norvégia az utolsók között fog csatlakozni az általános hanyatláshoz."

Ne izgulj, mindjart folytatom a menetrendszerinti szuresedet a baromsagaiddal egyutt, de azert 1 dolog.

Amikor Norvegia elkezdi a hanyatlasat majd akkor Bulgrariara mar senki nem fog emlekezni...

Norvegianak eppen csak annyi bevetele van az szenhidrogenekbol hogy jelenleg mar nem is kell a befolyo penzeket elkolteniuk ugyanis mindossze ezen osszegek kamataibol fenntartjak az orszagot. A kamatokbol maxval! Nem tudom hogy erted-e... ketelkedem...

A norveg olajalap a vilag egyik legnagyobb befektetesi alapja. Jelenleg mar akkorara duzzadt, olyan mintha a vilag osszes tozsden levo cegenek 1%-a az ovek lenne.

Miert? Mert a norveg ugy gondolkodik hogy fantasztikus ajandek az olaj, de nem lenne fair ha mindet mi elnenk fel. Az utodaink ugyanigy jogosultak erre. Nah ez az a mentalitas amit nem nagyon fogsz megtalalni sok helyen a Foldon. Tobbek kozott az imadott (es amugy valoban hanyatlo) Balkanodon sem.

Es mit jelent midnez? Hogy ha egyszer el is fogynak a szenhidrogenek (lesz vagy 60-100-200 evvel kesobb, kitudja, de nem a kozeljovoben), akkor meg mindig tobb szaz evre elegendo penzuk lenne, akkor is ha nem lenne beveteluk, de renteget penzt fektetnek kulonfele uk technologiak fejlesztesebe tehat en a bevetel miatt sem aggodok. Pl. vilagelsok az uszo szelturbinak fejleszteseben, ami egy teljesen uj technologia.

Attol mert bemagoltad a vilagterkepet es nyelveszkedsz kicsit szabadidodben meg nem fogsz erteni mindenhez a vilagon. Tobbek kozott lathatoan ehhez sem. Nah, orommel folytatom a szuresed. :)

Quercus a favágó 2014.04.23. 09:22:58

@maxval a gondolkodó birca:

Az úgynevezett északi modell országait nem a kapitalizmus hanyatlása hanem a hülye, liberális migrációs politikájuk fogja a padlóra küldeni.
Oroszország fénykora meg addig tart, amíg az olaj hordónkénti ára 118 dollár fölött lesz.
Persze én ehhez nem értek, ezt is csak hallottam.

Herr Géza 2014.04.23. 09:23:01

@sbeax: Szia Bea! Ó, bocs, így már értem :DDD. Mentségemre szóljon, még kávé elött voltam... És köszi a választ. :)))

Aye aye 2014.04.23. 09:24:00

amúgy csípem a norvégot, az 'a'-t többnire o-nak ejtik, az 'o'-t ú-nak, az 'u'-t ü-nek.. a 'g' az néha j, de nem mindig, az 's' medig néha s, máskor sz. A kj is valami shj szerű képződmény..
NYelvtanulás első hónapjaiban követhetetlen őskáosznak tűnik az egész...
Norvégiából hazatelepült ismerős aszondta, hogy az angolhoz képest milyen egyszerű, mert közelebb áll a magyarhoz. Hát lehet, de akkor én eléggé mutánsnak érzem magam..
(persze tudom, minden csak megszokás kérdése..)

Aye aye 2014.04.23. 09:28:39

@Kövérmadár [swe]:
ja most olvasom,
a norvég æ az a magyar 'á' inkább, nem e.

Mr Long 2014.04.23. 09:31:31

@maxval a gondolkodó birca: A rovidlancos gazdak elveszik az okostelefonjainkat? Ja, bocs, az hinta elmelete...

szuperkrumpli 2014.04.23. 09:38:04

Ez a hanyatló Nyugat....cö cö cö...! Még szerencse, hogy mi időben csatlakoztunk a Kelethez és megkezdtük a stadionok átadását a jövőbeni kivégzések helyszíneihez!

Mr Long 2014.04.23. 09:38:37

@Babette_: Itt delutan fog esni... A BBC nagyon ezt mondja.

Herr Géza 2014.04.23. 09:39:13

@Hari Seldon 2: Igen, nálunk is volt ilyen a falusi 4 osztályos alsó tagozatos iskolában is. Komoly projekthetük is volt a könyvtárral, olvasással összefüggésben. És a "kötelezö irodalom" úgy nézett ki, hogy mindenki annyi könyvet választott az év folyamán, amennyit akart (volt rövid teszt is, hogy tényleg elolvasta-e), és év végén az elolvasott könyvek száma alapján hirdettek gyöztest, másodikat, stb., természetesen könyvutalvány díjazással. A fiam akkor kezdte az itteni iskolát, és hát németül olvasni még annyira nem ment neki, de mivel a versenyben természetesen részt akart venni, így megengedték, hogy a min. egy német mellett magyar könyvet is olvashat (!!). El is kellett mesélnie (!), hogy miröl szólt, és ö is megkapta a pontokat érte. Úgy meghozta a kedvét ez az apró siker az olvasáshoz, hogy el is kezdte falni a könyveket elöször magyarul, majd egyre inkább németül is (pont mint én gyerekkoromban, ö is olvasott "takarodó" után zseblámpánál a paplan alatt tovább...)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 09:48:21

@Aye aye:
Igen, az :)

A svedben is megvannak ezek a neha mashogy ejtodik. Az egyik kedvencem:
kil (síl) - èk
Kille (kille) - sràc
Ugyanaz az elso 3 betu es megis. Gyanus, hogy a hangsulyos/hangsulytalan szotag donti el, nem tudom.

@QUERCUS(a favágó):
Bizom benne, hogy megjon az eszuk es megoldodik ez a problema is.
Ha nem, majd osszeallunk es kirugdossuk az elhetetlen szomaliaiakat :)

Mr Long 2014.04.23. 09:49:27

Vajon a miniszterelnoksegi paholy az uj stadionban akkor is hasznalhato lesz a miniszterelnokseg altal, ha az elnokseg nem narancs szinben fog tundokolni?

Ennike (DK) 2014.04.23. 09:49:29

Rendszeresen jarnak a dan kollegaim Norvegiaba "vikar"-nak azaz helyettesitonek, dolgozni akar csak egy 3 napos hetvegere, vagy egy hetre. Elmondasuk szerint meg kevesebb beteg jut egy apolora, es azert nalunk Daniaban kisse lazabbak vagyunk, de ez szerintem helye valogatja, szeretik a norveg fizetest, de Daniaban akarnak elni, es lehetoleg dolgozni, en ezt latom, es igen, fizetik a repulojegyet, szallast, es friss adat kolleganom 3 ejszakai muszakra tisztan 9000 norveg koronat kapott, ami kb 1000 euro, nos, 3 ejszaki muszak... hol van ez a tegnapi amazonos eszmefuttatastol...
Azt viszont megjegyzem, hogy az elelmiszerek nagyon, nagyon dragak, jo baratom vitte a borond kajat a 6 honapig orvosi gyakorlatot tolto fianak, fel eszakra Tromsøbe.

**mimi** 2014.04.23. 09:54:42

@szuperkrumpli:

"Még szerencse, hogy mi időben csatlakoztunk a Kelethez és megkezdtük a stadionok átadását a jövőbeni kivégzések helyszíneihez!"

na bakker...mondasz valamit....

**mimi** 2014.04.23. 09:57:20

@Mr Long:
szerintem úgy gondolja, hogy miniszterelnöksége örökre szól.....bebetonozták magukat

Aye aye 2014.04.23. 09:59:42

@Mr Long: szerintem akkor már Felcsútra sem léphet be senki az új kormányból. De ez ooooooolyan távoli, hogy meg sem tudom saccolni, mikor lesz. Talán addigra már a stadion sem fog állni :))))

Aye aye 2014.04.23. 10:03:38

A POSZTRÓL!!!
elfelejtettem írni, hogy köszönöm Bea, nagyon tetszett a poszt! Féltem, hogy nagyrészt csak az eüs témában írsz Norvégiáról, de kellemesen csalódtam. Az is érdekelne persze, de más méginkább.
És most is ott dolgozol vagy hazajöttél azóta?
Hogy vagy egészségileg?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 10:04:52

@Aye aye: "a norvég æ az a magyar 'á' inkább, nem e."

A magyar elnyujtott e-hoz hasonlit az æ. Kb. mint az angol "bad" szovol a maganhangzo.

Aye aye 2014.04.23. 10:05:48

@**mimi**: megkezdtük a stadionok átadását a jövőbeni kivégzések helyszíneihez!"
Röhögtök, de itt van a kutya elásva.
Nézzétek meg az új Kossuth teret (guglin, ha más nincs), mér írtották ki a bokrokat, fákat??? Egy nagy rusnya betonplacc az egész, kitudjahánymilliárból...
Naná, hogy könnyedén célba lehessen venni a hőzöngőket, ha arra kerülne a sor..

Mr Long 2014.04.23. 10:09:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Kb. mint az angol "bad" szovol a maganhangzo." Melyik akcentussal? Most nem a magyarra es a lengyelre gondolok. De itt marha sokan csak bad-nak mondjak.

Aye aye 2014.04.23. 10:09:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Biztos?
Én eddig nem így vettem észre..
bár nincs akkora óriási különbség, vannak ángilusok (north yorkshire talán?) ahol a bad-et is bád nak mondják... :)))))
De a "Vær så god" az "vársogu", ez jutott elsőnek az eszembe :))

Aye aye 2014.04.23. 10:12:02

Mondjuk nem létezik standard Norvég kiejtés, ez tény, kb annyi dialektus van, mint égen a csillag, és hivatalosan mind egyenértékű.

**mimi** 2014.04.23. 10:12:35

@Aye aye:
Egyáltalán nem röhögtem!!! SŐŐŐt!!!!!
egy darab smájlit sem tettem ki...nem véletlenül....

Aye aye 2014.04.23. 10:12:38

A két írott nyelvről nem is beszélve.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 10:13:46

@Herr Géza: Az a baj maxvallal is mint altalaban a vilagban, hogy a szimpla hulyesegnel 100X veszelyesebb amikor az szorgalommal parosul...

Aye aye 2014.04.23. 10:15:00

@**mimi**: ja bocs, igaz, én képzeltem oda.
én sokszor rötyöhök... kínomban és cinikusan... ezen a birkanépen..

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 10:16:43

@Aye aye: De a bogyosgyumolcsok (xyz-bær) kiejtesenel en nekem ugy tunt kozelebb van az e-hez. De abban igazad van hogy nem sima e hang, van benne egy ilyen á-s keveredes. :)

Aye aye 2014.04.23. 10:16:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Bizony, mindig azzal az "ellenféllel" van a gond, aki nem téged figyel állandóan, hanem teszi a "dolgát"..
(úgy értem, hogy akik megszállottak)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 10:18:54

@Mr Long: Termeszetesen Queen's English. Miert, te nem azt beszeled? :DDDD

Mr Long 2014.04.23. 10:20:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Azt ne feszegessuk, hogy en mit beszelek :DDDDD

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 10:26:43

@Aye aye: Most itthon vagyok, azért van időm írni. Június közepe vége felé kezdek újra dolgozni.Egészségileg? Köszönöm a kérdésedet. Most már egész jól vagyok. Január végén jöttem haza. Nem részletezem hogy voltam. Tulajdonképpen ezért váltottam. Hogyha beüt a hullámvölgy az egészségembe akkor ne kelljen izgulnom az idő és a pénzfaktor miatt.

**mimi** 2014.04.23. 10:30:07

@Aye aye:
na jahh...de ez "véresen" komoly is lehet...
:)))))

Quercus a favágó 2014.04.23. 10:33:00

Tény, hogy mikor Norvégia 1905-ben kivívta függetlenségét, a népesség fele, több mint 1 millió ember már emigrált. Ma Észak-Amerikában ugyan annyi norvég származású ember él, mint Norvégiában. Akik maradtak, okosan gazdálkodtak. Magukénak vallották Jante törvényét. Miután a hollandok hatalmas gázmezőket fedeztek föl a part menti vizeikben, a norvégok is úgy döntöttek megkezdik a kutatást. Először nem jártak sikerrel(60'-as évek közepén). Aztán 1969 szeptemberében sikerrel jártak. Megtalálták a "kincset". Tanultak viszont mások hibájából, hogyan nem szabad bánni a váratlan ajándékkal. Az olajbevétel nem a költségvetést gazdagítja, hanem egy független alapba kerül. Jelentős része a jövő nemzedékének van félretéve.

Csak tanulni lehet tőlük.

Aye aye 2014.04.23. 10:33:31

@sbeax: Örülök, hogy jobban vagy!
Nem vagyok otthon a témában, ezért lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de ott nem tudának ugyanígy (jobban) ellátni? (tudom, írtad, hogy komoly)
Ha itthon az ember nem fizeti a tb-t tehát nincs eu-s egészségbiztosítási kártyája, akkor mi a teendő? Gondolom, ott lehet fizetni? Mik a feltételek?
Te itthon fizeted még a tb-t vagy hogy működik ez nálad?
Persze gondolom a család miatt (is) jöttél haza ideiglenesen. Feltételezm, hogy ne legyél ott egedül ha be kell feküdni?
Ha idegesítő vagyok, ne válaszolj, no problem :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 10:34:32

@Mr Long: Nyilvan en is vicceltem, azert a sok smiley. Olyan messze vagyok a Queen's Englishtol mint az anyanyelvi szankszrittol. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 10:36:24

@sbeax: Idod, egeszseged szokta engedni hogy videkre is utazgass Norvegiaban? :)

rezsöatya 2014.04.23. 10:40:27

@Kövérmadár [swe]: azt nem tudtam, hogy diétázol... egészségügyi okai vannak, vagy csak fogyni akarsz? mert a képtől nem lehet hízni...!
Amúgy hajnal tájt nemigen futkosnak leggingses nők, fácánok igen, de azokon meg nincs leggings... :-(
Bircának a hanyatló nyugatot akarom lencsevégre kapni, mindig reménykedem, hogy a következő kanyar után csak jön szembe egy... de nem...!!!

Aye aye 2014.04.23. 10:40:50

OFF

repülőjegy foglalásnál miért van értelme gyerkként feltüntetni a 2-14 évest? Külön ülésben ül, és minden más is ugyanaz, az utazást tekintve, mint egy felnőttnél, nem?
Most foglalok, ha valaki tud segíteni, írjon, köszi!

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.23. 10:41:01

Azok a kicsi, egyházas szigetek nagyon szépek. A mázas cserepes tetőről pedig kerestem képet, mert nem tudtam elképzelni. Jól néz ki az is. Szép ez a Norvégia.

Excsimóta (törölt) 2014.04.23. 10:41:01

@sbeax: Heló!

Engem az érdekelne, hogy mennyire lehet barátkozni a norvégokkal? Hamar befogadnak?

És mit mondanál általában egy átlagos norvégról? Mennyiben mások, mint mi? Hogy jellemeznéd őket?

Én sokfelé mehetnék, de a legtöbb hellyel a világban az a baj, hogy az integrálódás nagyon nehéz, barátokat találni és őszintén jól érezni magam, ez az igazi kihívás számomra.

Azoknak a válaszát is várom, akik skandináv országokban laknak.

Mr Long 2014.04.23. 10:41:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Majd Max biztos ad nekunk angol orakat skypeon keresztul! ;)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.04.23. 10:42:15

Egyszer csináltunk egy közös blogot a Svédségek blog szerzőjével. Ő rengeteg esetpéldát hozott arról, hogy miként épült fel ennek a demokrácia, meg jóléti társadalom része.

Nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy meglássa a kulturális alapjait vagy a szerkezet születésének körülményeit.

Ezek az országok hihetetlen kulturális teljesítményt nyujtottak társadalmi kontroll és részvételi demokrácia ügyben.

Egy elképesztően nagy állami újraelosztással / szolidaritással felépítették a nyugat európainál magasabb bért.

Az ő konstrukciójukat gyakorlatilag nem érintette a gazdasági válság.

Ők nem csináltak olyat, mint az angolok vagy a franciák, hogy elkezdjék a bért leértékelni.

Nekik bejött.

Két ország van, amely határozottan szembe fordult ezzel. Görögosrszág és Magyarország a társadalmi gondoskodás ilyen irányú fokozása helyett bevezette a taigetosz modellt, mi nem akarunk törődni senkivel, akinek csak lehetséges, amennyire csak lehetséges levágtuk a szociális ellátását.

Meg is lett a rendszerkorrekciós átszervezés eredménye:

a nagy semmi

Evain 2014.04.23. 10:47:07

@Ennike (DK): De jó, hogy látlak! Mennyire vagy ismerős Ribe környékén?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 10:57:45

@Mr Long: a ma reggeli kommentem utan? Addig alljal fellabon! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 10:59:17

@Aye aye: Honnan tanuljatok amugy a norvegot? NoW-rol?

Ennike (DK) 2014.04.23. 11:01:01

@Evain: Egyaltalan nem :( Jyllandot meg nem barangoltam be.

Ennike (DK) 2014.04.23. 11:04:35

@Evain: De ha van kerdesed, tudok erdeklodni, vannak ismeroseim, barataim :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 11:04:59

@Mr Long: "...ha az elnokseg nem narancs szinben fog tundokolni?"

Csak szolok, hogy a TEK-es Audi Q7-esek most huztak el az ablak alatt. Keszulj mert nemsokara odaernek hozzad Manchesterbe...

Aye aye 2014.04.23. 11:05:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Az emberem a på vei könyveket vette végig, most asszem már csak dumálnak, de ő tanárhoz jár. Én a på vei 1-est csinálom és igen a NoW-t is, de én itthon egyedül.
Meg sok anyag van még fönn elszórva és a youtube-on rengeteg video. Nagyon kis aranyosak ezek a nordmennek szívesen tanítják a nyelvüket :)
NRK is megy neten keresztül, most is azt hallgatom.

Quercus a favágó 2014.04.23. 11:05:51

@rezsöatya:

Köszi. Az asszony meg az udvart, és a kertet fotózta nekem. Szerintem arra céloz, le kellene vágni a füvet.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 11:05:56

@Aye aye: Ugyan így? Igen. Jobban? Nem A lényeg hogy nincs lakásom csak ameddig dolgozom. Ha megfázom ( pár nap egy hét ) nincs baj. De hónapokat munka nélkül nem enged a közvetítő. Arról nem is beszélve, hogy ott is hosszú a várakozási idő. Viszont Magyarországon megfizethető ( nekem ) árban vannak a maszek orvosok. Így nem kell várakoznom egy egy vizsgálatra. Ezért is fizetem a Magyar TB-t. Nem lenne szükséges, de így egyszerűbb. És az is igaz hogy nem szeretek egyedül lenni mikor beteg vagyok.
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Vagy időm nincs, vagy kedvem nincs ( nem érzem úgy magam ). De ez megváltozik ahogy vége az Oslo-i munkámnak. A közvetítőirodának egész Norvégia területén van munkája. Arra gondoltam hogy majd eltöltök egy-két hetet itt, egy-két hetet ott ( munka mellett ). A Norvég természet gyönyörű.

Evain 2014.04.23. 11:06:47

@Ennike (DK): Mennénk júniusban egy hétre oda, leltem ott egy szabadidőparkot, és csak 1 órányira van Legolandtól. De a térkép szerint van ott valami nemzeti park is. De ez nagyon off, inkább küldök mailt!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 11:06:54

@Sanyi9:

A zajló folyamatok, a napi történések, s ami mögöttük van.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 11:09:35

@Aye aye: akkor gozerovel rajta vagytok a norveg projekten, ezt orommel latom. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 11:09:55

@szuperkrumpli:

Pont az a baj, hogy Mo. kitart a nyugat mellett. De nincs menekvés.

Mr Long 2014.04.23. 11:13:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Csodalom, hogy a tekesek kepesek az ut masik ldalan vezetni...

Muscari 2014.04.23. 11:13:15

Nagyon tetszett a poszt, gratulalok.

Egyre jobban tetszenek a skandinav orszagok, csak ne lenne ott olyan hideg :-( Azt szerintem nem tudnam megszokni, ugyanez all Kandara is.

Aki szereti vagy legalabb elviseli a hideget, annak nagyon jo lehet ott elni.

Kedves Bea, tovabbi sok sikert es jo egeszseget kivanok.

Norvegiaban hogy lehet munkavallalasi engedrlyhez jutni? Csak annak adnsk, akinek specialis tudasa van, vagy hianyszakmaban dolgozik?

Ennike (DK) 2014.04.23. 11:13:26

@Evain: ok, irj nyugodtan, ma es holnap delutan dolgozok de hetvegen boven raerek, es akkor valaszolok is

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 11:14:45

@QUERCUS(a favágó):

Alapvetően az olajár ebben nem oszt, nem szoroz.

Itt alapvető törvényszerűségekről van szó. A globalizáció hatásáról.

A bevándorlási politika csak mellékes elem ebben.

adg 2014.04.23. 11:15:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jó olvasni, hogy az Ausztráliával határos Norvégia (bizony, nem csak Fr.o.) hogy gondolkodik. Van az Antarktiszon határellenőrzés, vagy könnyen át lehet lógni a "zöld"határon? Egyszer még jól jöhet... :)

De szerintem majd bedől a tőzsde jól, és Norvégia sütheti a jövőjét a megmaradt szénhidrodénjein. Szívás lesz ez, szívás. :D

Muscari 2014.04.23. 11:17:53

@Aye aye: ti is Norvegiaba keszultok? Mivel foglalkoztok?

rezsöatya 2014.04.23. 11:21:19

@QUERCUS(a favágó): talan nem latja a futol az erdot... :-)

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 11:21:52

@Excsimóta: Nos, a Norvégok elég nyitottak. Legalábbis amit én eddig tapasztaltam. És ha van munkád és beszéled a nyelvüket, akkor nem nagyon fogják éreztetni veled, hogy külföldi vagy. Szerintem nem nehéz integrálódni.

Quercus a favágó 2014.04.23. 11:23:14

@maxval a gondolkodó birca:

A neoliberális gazdaságpolitika bukott meg, de az csúfosan. A kérdés az, tudnak-é váltani az ezt alkalmazó országok. Lehetőség van. Északi modell rajnai modell, stb.
A másik. Képesek lesznek-é a világ országai megállapodni a globális vagyonadóról.

Quercus a favágó 2014.04.23. 11:24:01

@rezsöatya:

Elég ha annyit mondok: a zsiráfnak csak a füle van ki.

Aye aye 2014.04.23. 11:24:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Abszolút rajta vagyunk. De még így is homályos előttem a következő lépés.. :)
De majd ha már többet értek norvégul, biztos kitisztul.
Könnyebben megy majd az álláshirdetések böngészése, levelezés, kontaktálás, ilyesmi.
Tényleg mindenki tud angolul, de egyelőre nem szeretnék ezzel kezdeni, hnem csak norvéggal, hogy lássák a szándékot és az igyekvést :))))))

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 11:24:27

@Muscari: Hogy általánosságban, hogy lehet munkavállalási engedélyhez jutni, nem tudom. Én csak az Eü. vonallal vagyok tisztába.

2014.04.23. 11:25:15

Mna, látom a Nyugatot sikerült ma is eltemetni .. @adg [Au, Darwin]: Te meg tanulj meg úszni ;)))))

adg 2014.04.23. 11:25:53

@Herr Géza: Ja, ráadásul majdnem kerek évforduló. 450 év. Megéljül az 500-at? Szeretném még látni a hanyatlást.

Aye aye 2014.04.23. 11:26:26

@Muscari:
sajnos semmi hiányszakmát nem tudunk felmutatni, csak a szokásos: közgáz-bölcsész kombó van. Úgyhogy ráfeküdtünk a nyelvre, hogy legyen valami..

adg 2014.04.23. 11:28:14

@Pink Petsch: Mié'? Hanyatlás jön, nem merülés. :)

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 11:32:41

@Saman: Szoktam a Svédekkel viccelni. Mindig azt mondom nekik nálatok kommunizmus van. Csak néznek rám. Hiszen te jöttél egy volt kommunista országból. Mire én azt mondom. Az sok minden volt csak éppen nem kommunizmus. Ti meg nem is tudjátok, de megvalósítottátok az eredeti elképzelést. :)

2014.04.23. 11:33:49

@adg [Au, Darwin]: Hogy eljuss a varázslatos Keletre, te, azért! ;))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 11:34:10

@QUERCUS(a favágó):

Igen, ez így van, bár nem csak gazdasági a probléma. Alapvetően a szocdem alapú jóléti állam került válságba. Ez kapcsolódik a neoliberalizmus tarthatatlanságával. S hozzájön a liberalizmus mint társadalmi eszme bukása.

Mr Long 2014.04.23. 11:35:49

@maxval a gondolkodó birca: Es mit tegyenek a liberalizmus eszmejenek helyere?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 11:36:25

@sbeax:

Ez teljes tévedés. Ez marxista propaganda.

A skandináv jóléti modellnek SEMMI köze a marxizmushoz.

adg 2014.04.23. 11:36:40

@Aye aye: Olyan sokszor látok ilyesmiket leírva. Komolyan kérdezem, hogy ti valóban ilyenek miatt aggódtok, akasztás, örök uralom, halomralövés? Élőben még nem sikerült soha senkivel találkoznom, aki így gondolná. Nem tudom egyszerűen elhinni...

Mindegy,

Repülőjegy: Sokszor valamivel kevesebbet fizet a gyerek. Cserébe kisebb/másabb kaját kap, meg valószínűleg kevesebbet fogyaszt az ingyenes dolgokból is, pl sör. Meg reklámnak is megéri.
A csecsemő meg csak akkor olcsó csak, ha nem foglal helyet, hanem anyuka ölében van, vagy kosárban lóg a falon, ha van ilyen lehetőség. Hogy anyuka öle hogy lehet biztonságos vészhelyzetben, azt elképzeni sem tudom.

2014.04.23. 11:38:14

@Sanyi9: a leggings es a smink kozottit

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 11:38:53

@Mr Long:

Társadalmi értelemben? Vagy gazdasági értelemben?

Gazdaságilag a liberalizmusnak nincs alternatívája, azaz nincs miért felváltani mással. Egyes neolib túlzásokat kell csak lenyesni.

Társadalmilag a liberalizmus a fasizmus előszobája. Már ma láthatóak ennek első jelei. A normalitásnak kell felváltania a liberalizmust.

adg 2014.04.23. 11:42:30

@Pink Petsch: Jaa, hát ez momentán már kelet. Elég körbenézni az utcán, a populáció legalább fele ázsiai. Itt nem lesz gond. :)
Ha mégis, akkor megyek a fülöp szigetekre, az már tényleg kelet, ott jó lesz. Annyit csak tudok úszni. Kell kés a krokodilok ellen.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 11:47:08

@maxval a gondolkodó birca: Nem vagyok egy nagy politikus. Én csak azt tudom hogy nagyon erősek a szakszervezetek Svédben és a dolgozókat igen sok jog védi. Nem ez volt a Marxizmus lényege?

2014.04.23. 11:49:05

@adg [Au, Darwin]: Ne reménykedj, a kicsi sárgák úgyis lelépnek, ha gond van, szóval gyakorold csak a gyorsúszást ;))))))

adg 2014.04.23. 11:51:59

@Pink Petsch: Oké, meggyőztél. Max, mikor kezdjek neki? :)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 11:58:09

A mondatszerkesztésen lehetne még csiszolni, rettenetesen széttördelt, rengeteg helyen van vessző helyett pont. Amúgy érdekes poszt, de nehezen olvastam, bár a végén már automatikusan helyettesítettem a megfelelő írásjelet.
Például:
"Ami Oslót illeti tiszta, élhető város. Sok parkja van. Erről is tudnék mesélni. Itt is történt egy érdekes epizód a télen. Van egy hely (persze több is…) Oslóban, ahová elmennek az emberek síelni. Úgy hívják, hogy Frognerseteren. Egy hegy tetején van, a síugró sánc felett."

Helyette:
"Ami Oslót illeti tiszta, élhető város, sok parkja van, erről is tudnék mesélni. Itt is történt egy érdekes epizód a télen: van egy hely (persze több is…) Oslóban, ahová elmennek az emberek síelni, úgy hívják, hogy Frognerseteren. Egy hegy tetején van, a síugró sánc felett.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 11:58:47

@sbeax:

Nagyon nem!

A kommunizmus lényeg:
- a bérmunka kizsákmányolás,
- a magántulajdon kevésbé hatékony a közös tulajdonnál,
- a polgári demokrácia valójában bújtatott diktatúra,
- meg kell dönteni a kapitalizmust és a polgári demokráciát.

A szociáldemokrácia lényeg:
- a kapitalizmus szükséges rossz,
- a polgári demokrácia jó,
- a társadalmi igazságtalanságok megoldása az állam növekvő elosztó szerepe, azaz a gazdagok erősebb adóztatásával a nagyobb egyenlőség elérése.

Mind a 2 megbukott, más-más okokból.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 12:02:30

@rezsöatya:
Kover vagyok, az nem tudom mennyire szamit egeszsegugyi oknak :)
Igaz ez mar a dieta hajraja, meg 5-7 kg minusz es kesz vagyok (89 magasan kezdtem odafigyelni, 86-tol tudatosan csinalom. Most 76-77 vagyok es 70-72 a cel).

2014.04.23. 12:02:51

@Lex D'Arquebus: Te, nem ismered Eddiet véletlenül?

nyuszigonosz 2014.04.23. 12:11:09

@Lex D'Arquebus: Aki tud olvasni, az nem olvas semmit sem nehezen.
Akinek meg nincs saját élete, az a máséba szeret belejavítgatni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.04.23. 12:21:39

@sbeax: Ez találó! Én is szoktam ezzel szivatni az angolokat! Moindogatom nekik, hogy ez itt kommunizmus.

Itt egy elég nagy körnek ingyen van a busz. Szinte teljesen ingyenes az egészségügy, az oktatás jelentős része. Hatalmas közösségi kontroll alatt lévő lakásvagyont kezelnek!

Atekintetben is közelebb állnak a Marxi elkpzeléshez, hogy itt kismillió ponton ki lehet mutatni az "ember = érték" megközelítést, szemben a mi társadalompolitikának álcázott népirtó vajákolásainkkal.

Még egy szempont:

"A neoliberális gazdaságpolitika bukott meg, de az csúfosan. A kérdés az, tudnak-é váltani az ezt alkalmazó országok. Lehetőség van."

A műveletlen magyarok úgy szidják a liberalizmust, mint ha erre születtek volna. A kormányon lévő ideológus érdekcsoport ezt antiszemitizmusként jól belesütötte az agyakba. Miközben ....

De a magyar rendszer nem-e a létező legdurvább liberalizmus-e?

Nem-e nálunk vágták vissza durván a szociális ellátásokat! Megüzenve ezzel, hogy vagy megkeresed a piacon a munkádat, vagy megdöglesz!

Nem-e nálunk vezették be azt az egykucsos adórendszert, amely úgy hatott a társadalmi berendezkedésre, hogy ha decilisekre osztjuk a magyarokat, akkor 9 db egymilliós kosárka szereplői vesztettek, reálbér csökkenést kaptak a nyakukba ezzel és 1 db decilis nyert csak!

Két eset van ezzel. Vagy hazudik a KSH amikor azt mondja, hogy az egy decilis jövedelem növekedése ellensúlyozza a 9 millió elszegényedését, vagy ha tényleg így van, akkor ideje menekülni, mert akkora kataklizmát Ti még nem láttatok!

Az északiak totál ennek az ellenkezőjét nyomják! Ők nem hisznek abban, hogy egy embernek kellene Napoleont játszani! Ők együtt építkeznek! Nálunk ahol lehetséges, élő társadalmi kontroll épül! Nálunk még a kormánypárton belül sem lehetséges, hogy akárki akármit meg akarjon beszélni!

A jövedelmi egyenlőtlenségeket náluk durva adóelvonás ellensúlyozza.

És mi megy nálunk?

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 12:22:41

@Lex D'Arquebus: Igaz. A mondat szerkesztésem pocsék. Itt nem a tartalomra inkább a nyelvtanra gondolok. Ezért már elnézést kértem az előző posztokban. Különben a World vesszőzte meg így. Én meg mint jó kislány követtem. Mindig csodáltam azokat akik tudtak helyesen írni.

@maxval a gondolkodó birca: Akkor most tanultam valamit. Nekem úgy jött le az iskolába ez az egész, hogy Marx jókat gondolt csak sajnos nem lehetett megvalósítani. Aztán Svédbe az egyik nyár elején mikor munkaerőhiánnyal küzdöttünk, azt mondja a kolléganőm, hogy ő úgy döntött, hogy ezen a nyáron csak 70%-ot dolgozik. Néztem nagyokat. Megcsinálhatja? És igen. Amíg a legkisebb gyereke be nem tölti a 12. élet évét, annyit dolgozik amennyit akar. Ha 20 órát akkor annyit. És a főnök egy árva szót sem szólhat. Elbocsájtani nem lehet. Vagy például a főnököket 3 évente felülvizsgálják. Megkérdezik a dolgozókat, hogy meg vannak-e elégedve vele. A szakszervezet is erős. Mi ez ha nem a dolgozó osztály uralma? És itt nem a politikára vagy államformára gondolok. Csak az alap eszmére. Hatalmat a nép kezébe. Félreértés ne essék. Nem vagyok kommunista párti. Bár már magam sem tudom minek nevezzem ezeket a volt kommunistákat. Sőt azt sem tudom milyen párti vagyok. Én csak szeretek jól ( normálisan ) élni és szeretem ha a körülöttem lévők is így élnek.

adg 2014.04.23. 12:25:50

@Lex D'Arquebus: A tied sem helyes. Érdemes a mondanivalót figyelni, nem "Édes anyanyelvünk" esszéíró versenyen vagyunk.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 12:28:58

@sbeax:

Mindenki a lehető legjobban akar élni.

Azonban ha nincs fedezet, akkor nincs mit tenni. A szocdem modell alól egyszerűen kiment a fedezet. A leghosszabb ideig Norvégia fogja bírni, ez biztos, a természeti kincsek miatt.

Marx nem gondolt jókat. A marxi elképzelés alapjaiban tévedésekre lett alapozva,

A fő tévedése: a közös tulajdon hatékonyabb a magántulajdonnál, s a tervgazdélkodás megoldja a piacgazdaság hibáit. Egyik sem igaz.

Amit írsz, az a szocdem modell, mely lassan megy a szakadékba. Tudod, hiába jár valami, ha nincs.

2014.04.23. 12:28:58

@sbeax: Mondjuk, az aktuális magyar kormánynak... már, hogy annak nevezheted a volt kommunistákat ;)))))))

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.04.23. 12:32:37

@maxval a gondolkodó birca:

Ha szétszedjük erre a gazdasági liberalizmus / társadalmi liberalizmus dimanzióra, akkor is szép egy eset a magyaroké.

A gazdasági liberalizmusból épp tegnap leckéztette a zorbán a magyarokat. Megkérdezték tőle, hogy a cégek, akik az adókedvezményükből építettek stadiont a kertje hátsó kiskapujához, akkor megfelelő felelősséggel bántak-e az adó nevezetű közpénzzel.

Erre orbánnak menten a marxista okádhatnék jutott eszébe és közölte, hogy ez nem közpénz. Ez a végek magánpénze, ha ők úgy tartják, hogy ezt csinálják a magánpénzükkel, akkor mindenkinek kuss!

Másik oldalról a magyarok a Horthy korszkban voltak a legliberálisabb rendszer. A tized és kilenced adórendszert felváltotta az 5%-os adóelvonás.

A mai adórendszerünk ennek az ellenkezője. Kb 80%-os elvonással próbálkozunk, ami egy nagyon érdekes szociál pszichológiai kísérlet. Talán az a kérdés, hogy a kísérleti alanyok túlélik-e.

Ha a liberalizmus az szekularizáció és demokráciára és emberi jogokra, jogállamiságra épülő rendszer, ahhoz Magyarországnek ehhez semmi köze!

Etekintetben mi kereszténykedő ideológus érdekcsoport vallásos fundamentalista terrorja alatti kultúra vagyunk. Ott tiporjuk sárba az emberi jogokat, ahol csak érjük!

Igaz, hogy az oroszok még előrébb tartanak ezen a piacon, mint mi, de azért az se semmi, amit mi elértünk EU tagországként!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 12:34:01

@Sanyi9: "milyen nagy osszefuggesek?"

Ne vedd komolyan a csavot. O a blog hazitrollja. Bar mi igazabol neha felunk tole, hogy komolyan gondolja amit mondd, de ez legyen az o baja. :)

@Excsimóta: "Engem az érdekelne, hogy mennyire lehet barátkozni a norvégokkal? Hamar befogadnak?

És mit mondanál általában egy átlagos norvégról? Mennyiben mások, mint mi? Hogy jellemeznéd őket?"

Ha dolgozol es erdeklodsz az orszaguk, kulturajuk irant, tehat jelet adod annak hogy te itt integralodni akarsz es nem egy magyar gettot letrehozni, akkor nagyon hamar be fognak fogadni.

De arra azert keszulj hogy azert skandinav nemzet, a magyar meg szocialisan kozelebb all szerintem a mediterran stilushoz. Tehat nincs puszilkodas, olelkezes, ha kiveszel egy nap szabadsagot mert orvoshoz mesz, akkor a kollegad nem kerdezi meg hogy mi bajod, megvarja hogy te akarsz-e rola beszelni vagy sem.

De ezek a dolgok nem a bevandorlas ellen szolnak, egymassal szemben is ilyenek, vegtelenul tisztelik a maganszferat. Aztan vannak emberek, akik ezt nem birjak es menekulnek, meg olyanok is akiknek ez a Kanaan. :)

@Mr Long: " Csodalom, hogy a tekesek kepesek az ut masik ldalan vezetni..."

Nem tudnak. Jobb oldalon kozlekednek itt is, csak bekapcsoljak a veszvillogot...

@adg [Au, Darwin]: "Jó olvasni, hogy az Ausztráliával határos Norvégia (bizony, nem csak Fr.o.) hogy gondolkodik. Van az Antarktiszon határellenőrzés, vagy könnyen át lehet lógni a "zöld"határon? Egyszer még jól jöhet... :)"

Antarktiszon hatarellenorzes? Nem biztos hogy ertem mit akarsz mondani. :) Ha elindulsz Norvegiabol eszaknak, akkor a sarkon tul Kanadaba erkezel meg. Vagy tudsz valami fereglyukat a 2 polus kozott? :)

@sbeax: "Vagy időm nincs, vagy kedvem nincs ( nem érzem úgy magam ). De ez megváltozik ahogy vége az Oslo-i munkámnak. A közvetítőirodának egész Norvégia területén van munkája. Arra gondoltam hogy majd eltöltök egy-két hetet itt, egy-két hetet ott ( munka mellett ). A Norvég természet gyönyörű."

Fantasztikusan szep. Oslo is gyonyoru, de messze van az igazan utos reszektol. En anno More og Romsdal-ban voltam es azon belul utaztam sokat, alomszep videk. De peldaul Trondheim is nagyon jo hely. :)

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 12:35:00

@maxval a gondolkodó birca: De nekik miből van? És náluk miért működik? Nálunk miért nincs miből, amikor anno elvették a nagy vagyonokat? Én most már semmit sem értek.

Aye aye 2014.04.23. 12:44:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"nincs puszilkodas, olelkezes, ha kiveszel egy nap szabadsagot mert orvoshoz mesz, akkor a kollegad nem kerdezi meg hogy mi bajod, megvarja hogy te akarsz-e rola beszelni vagy sem."
hogy nekünk ebből a szempontból kánaán lesz-e vagy sem, azt nem tudom, mindenesetre szimpatikus a dolog :)
isztambulban első nap majdnem visítógörcsöt kaptam mert mindenki behajolt az arcomba és úgy próbált valamit eladni, magyarázni, stb (ok, fáradt is voltam, de sokkolt is).

Aye aye 2014.04.23. 12:46:55

nem indultunk el személyit csináltatni a kölköknek, mert a kerültben található 5-10 kormányablak közül nem derült ki, hogy melyikben csinálnak ilyet :)))
holnap megyünk a szomszéd kerületbe, az ő honlapjuk érthető :))))

Mr Long 2014.04.23. 12:48:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "ha kiveszel egy nap szabadsagot mert orvoshoz mesz"
12 het 100%-on fizetett betegszabim van. Nem kell rendesz szabira mennem, ha dokihoz megyek :DDDD

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 12:49:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nekem is tervbe van véve az utazás. A Norvég mentalitást nagyon jól leírtad. Jött hozzánk egy nagyon kedves Iráni nő dolgozni. Amikor beszélt nagyon közel ment a másikhoz. Még engem is zavart. De a Norvégok! Pedig udvariasak, de három lépést hátra léptek. Beszéltek is erről vele. Szegény azt hitte hogy nem szeretik. Ami a kérdezősködést illeti. Megjártam egyszer kétszer, de gyorsan tanulok. Nem kell kíváncsiskodni.

Herr Géza 2014.04.23. 12:50:22

@sbeax: "....és szeretem ha a körülöttem lévők is így élnek."
De hát akkor....te nem is vagy magyar ???? :)))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.04.23. 12:56:07

off

Zep rajongók, két ismeretlen nóta jött ki..:)

www.bbc.com/news/entertainment-arts-27113416

on

Latcho Rom 2014.04.23. 12:56:16

@maxval a gondolkodó birca: Nem-e?

Nézd meg az ottawai benzinárakat, jó? Igen ...alacsonyabb mint az európai árak, de vedd számitásba hogy mekkora az ország, s mennyit kell vezetnünk minden nap.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.23. 12:56:57

Ennike (DK): Mi az hogy hol van ettől az amazonos eszmefuttatás? Ha többet keresel egyből jobb az életed? Hogy lehettek ennyire anyagiasak? Bár megértem, 20-30 milliós adóssággal talán én is oda mennék ahol a legtöbb pénzem megmarad. De biztos nem mennék fel fagyoskodni az északi robotemberek közé. A pénz nem minden.

Azon kívül tényleg nagyon merész állandóan Ny-Európa felé helyezni ezeket az északi országokat. Az áltagember élete ott is ugyanaz a fos. Bejár egy helyre mert meg kell élni valamiből. Kíváncsi lennék a nagy norvég mániások és ott élők hányszor járnak pl étterembe Norvégiában. Vagy sörözgetni, a 50 koronás sörárakkal a kocsmákban. Az nem éleszínvonal hogy főzünk magunkra állandóan meg a munkahelyről kapunk rántott húst és azt rágcsáljuk. Hónap végén meg diadalittasan jelentjük hogy megmaradt 6 ezer koronánk és akkor ez a világ legjobb helye mert Lándonban meg Dojcslándban nem maradt ennyi. Ez pont ugyanaz mint egy áltagos nyugati ország meg Magyarország esete. Hiába marad 150 ezer dojcslándban az álomszerű bérünkből, az nem ér annyit mint a magyarországi 150 ezres megtakarítás, amennyiben valóban kilépünk a paprikás krumpli - rántott hús- tejivás szentháromságból és élünk is egy kicsit. Ha megélsz a fizetésedből akkor az bizony nyugati életszínvonalat jelent. Legalábbis nálunk pl azt jelenti, mivel az élet többi része nagyjából egyforma : infrastuktúra egy az egyben nyugati és lehetne sorolni. A szolgáltatások színvonala is nyugati. Pénzt összehasonlítani különböző árfekvésű országokban enyhén szólva is hülyeség. Ezért se szeretem hogy krákogják mindig hog y de bezzeg Norvégiában, de bezzeg Svájcban...közben meg pont ugyanúgy élnek mint pl én itt a csóri Ausztriában. Sajnos a kapitalizmus ilyen. Dolgozunk azért hogy élhessünk ,de élni meg nem marad idő, azért mert dolgozunk...

Quercus a favágó 2014.04.23. 12:57:25

@sbeax:

Ebbe már egy párszor belementünk itt a blogon. Én pl. röviden leírtam mi az északi modell lényege. Meg azt is, miért jutott a magyar gazdaság oda, ahol most tart. Lexrex, meg még egy páran szintén megpróbáltak erről értekezni. Nem nyerő. Ez a blog nem erről szól.
A válasz tehát röviden arra, nekik miért jó, és nekünk miért szar: AZÉRT MERT CSAK.

négyzet 2014.04.23. 13:02:17

@Muscari: amennyire én tudom, nem kell már külön munkavállalási engedély, vannak rá egyezmények, így bár nem eu-s tagállam, ha van állásajánlat, automatikusan megadják mellé a munkavállalásit.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 13:02:58

@nyuszigonosz(D): Ebből hogy jön le, hogy nincs saját életem? Elmagyaráznád?

@adg [Au, Darwin]: Igazad van, nem esszéíró verseny, és a tartalmat is figyeltem, mint azt olvashattad a hozzászólásomban. Neked is oda kéne figyelni.

Érdekes, hogy akármilyen fórumban, ha szóbakerül a helyesírás téma, egyből támadják az illetőt, és most pont nem arról volt szó, hogy j-ly, pusztán annyi, hogy a rengeteg tördelés nem tesz jót a szöveg lendületének, olvashatóságának.
Azt már nem is mondom, hogy vajon miért ne írhatnám le a véleményem, hogy szerintem a poszt nehezen olvasható. Vagy mert nem állok be a sorba, már takarodjak?

Aye aye 2014.04.23. 13:03:25

@négyzethálós:
Muscari,
ha eus országból jössz akkor tuti nem kell munkavállalási norvégiába.

Aye aye 2014.04.23. 13:05:36

ill egt-s országból sem, gondolom

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 13:06:39

@sbeax: azt írtad, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal élsz Norvégiában. Állandóra nem tudsz, vagy nem akarsz menni?

adg 2014.04.23. 13:08:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jaja, így utólag elég zöldnek tűnik már.
Azzal akkartam itt villogni, hogy a déli sarkon van egy csekély 2,5 millió km2-es területe Norvégiának, ami pont határos az Ausztráliához tartozó területtel. Így lett szomszédos a két ország.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 13:10:36

@QUERCUS(a favágó): Én is csak azért feszegettem a témát mert próbáltam lépést tartani másokkal. De a politika nem nekem való. Én csak azt látom ami körülöttem történik. Úgyhogy szívesen leteszem a lantot és sosem volt kardomat ebben a témában. Beszéljünk másról.

Mr Long 2014.04.23. 13:13:37

@házelőtthinta: Az angliai fizunkbol bejarjuk europa es marad penzunk. Igaz, mi minimalkiadassal tervezzuk ezeket az utakat, DE siman elkolthetunk mondjuk £300-ot ilyenre egy honapban ugy, hogy mellette meg marad ho vegen megtakaritas is.
Mernok+pedagus fizu. Probald meg ezt Mo-n! Nem vitatkozom, mert parttalan.
Itt nem para, ha a szerzodesben foglalt 7.5 oramat lehuzom az irodaban es utana hazamegyek.
A legutobbi munkahelyemen kozolte a fonokom, ha nem sietos a munkaido letelte utan hazamenni (vagyis nem kell a gyerekert mennem a suliba), akkor maradjak mar bent, mert a tobbiek is itt vannak. Megkerdeztem ez ugye fizettett tulora es kozolek, hogy nem, majd a bonuszba beszamitjak (ennek a szamitasi modja persze szigoruan titkos volt...)
Vajon miert jobb nyugaton elni? Ok, lehet ketkezi melosnak nem nagy kulonbseg (majd k elmondjak), de nekunk igenis az.

Mr Long 2014.04.23. 13:15:21

@adg [Au, Darwin]: Szoval a vizumoddal elutazol az Antarktiszra, majd atsielsz a Norveg teruletre es az elso pingvintol menekult statuszt kersz? Azok meg elvisznek majd a szarazfoldre, mert a hoban megsem hagyhatnak a nemzetkozi egyezmenyek alapjan megfagyni?

Herr Géza 2014.04.23. 13:16:21

@Aye aye: Kormányablak? Személyi igazolvány? Fatal error.... Az az okmányiroda, amire te gondolhatsz, bár az szerintem kerületenként csak egy van.....
Kormányablak = nemtudommiaf@sznak-iroda. Jellemzöen van benne egy nagy díszes asztal, az alaptörvény..., bocs: Az Alaptörvény magyarszürkemarha-börbe kötött , nemzetiszín-pántlikás díszkiadásával, 3-4, egyébként jószándékú alkalmazott, akik bármire válaszolnak (ha tudnak), szóval amolyan öskori offline-tudakozó..... :DD
Nekem tulajdonlap kellett volna iziben, de miután a Földhivatal januárban "túlterhelés" miatt 3 hétre a nagyközönség számára lazán zárva volt (igen, 2014., Magyarország), ezért az Önkormányzattól kapott tájékoztatás alapján ("Ott is lehet ilyet kérni.") mentem hozzájuk. Az Önkormányzat jól informált engem, ugyanis kérni tényleg lehetett, de adni nem adtak... :DDD Mégpedig azért nem, mert bár a hölgy a PC-n le tudta ugyan hívni -na persze az én sk. Ügyfélkapus hozzáférésemmel-, de kinyomtatni annak ellenére nem tudta, hogy a háta mögött egy ruhásszekrény méretü high-tech nyomtató tornyosult. A "Minisztérium" ugyanis ukázba adta nekik, hogy az ügyfelek számára nem nyomtathatnak ki semmit.... (merthogy a papír az drága, vagy a tököm tudja...). Kultúrált voltam és kedves, ígérhettem én neki füt-fát-virágot-bonbont, ezt az egetverö rizikót nem merte bevállalni.... No (more) comment.
Még mielött tömegesen kapom a tanácsokat: nekem a tulajdonlap ott és akkor kellett papíron, az okokat hadd ne részletezzem, direkt ezért volt minden gondosan arra a délelöttre leszervezve, csak hát úgy indult, hogy lepattantam az elvileg nyitva lévö Földhivatal kapujáról.
A megoldás amolyan jó magyaros lett: átmentem a szomszéd boltba, vettem egy USB-sticket, vissza, arra ö kimásolta, majd a két házzal távolabbi fénymásolóban kinyomtatták... (A gonosz kisördög kérdése pedig: biztos, hogy a Stick-bolt és a Fénymásoló pont tök véletlenül volt a szomszédban? A boltok vajon kinek az érdekeltségi körébe tartoznak? Csak úgy hangosan gondolkozom...... :))) )

Quercus a favágó 2014.04.23. 13:18:42

@sbeax:

Kelet-Európa gazdasági fölzárkózása senkinek nem érdeke. Szó szerint. Nem azért kellettünk az uniónak. Hogy mégis miért, azt többé-kevésbé mindenki tudja. Van aki ezt nyíltan kimondja, és van aki ezeket a véleményeket letorkolja. Ami nincs: értelmes vita a dologról. Vita, nem vitatkozás.

andaluzkutya 2014.04.23. 13:26:17

Röviden a "gazdagnegyed" témához.
A városban, ahol lakok lakik Norvégia egyik leggazdagabb embere, aki örökölte a vagyonát. Egyébként tanárként dolgozik a helyi egyetemen. Háza egy teljesen átlagos környéken van, átlagos emberek között. Minden nap biciklivel jár a munkahelyére, mert szeret biciklizni és mert szerinte egészséges. Nem divat errefelé a rongyrázás. A státuszszimbólum szó itt értelmezhetetlen fogalom.
És még fontos tudni, hogy itt ténylegesen létezik középosztály, ami lefedi szinte az egész lakosságot. Aki dolgozik, az meg is él belőle. És van lehetősége továbblépni, továbbfejlődni, utazni, akármit. Sorolhatnám még, de dolgom van, úgyhogy további jó beszélgetést a hanyatlásról :)

Herr Géza 2014.04.23. 13:26:35

@házelőtthinta: Köszönjük Emese, leülhetsz! Ha már elfelejtettük volna, hogy nekünk milyen rossz itt nyugaton, akkor most megint ráébredhettünk.
Tudod, nálam a "Dójcslánd" és társai írásmód egy jól behatárolható szellemi színvonalat képvisel, tehát nyugodj meg, rajtad a pénz sem segít....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 13:27:03

@házelőtthinta: Azert szerethetem meg azt az orszagot amelyiket en akarom? Vagy hogy legyen? Kapok sorszamot es amikor sorra kerulok, akkor majd valaki kisorsolja nekem hogy ezentul melyik fog tetszeni es melyik nem?

En szemely szerint leginkabb a tajai es az emberek mentalitasa miatt imadom Norvegiat meg ahogy harmoniaban tudnak elni a termeszettel (egyszeru lelek vagyok, nekem ennyi eleg). Eltem is mar ott es visszavagyom azota is. De ezzel neked nem kell egyet ertened. Semmi baj. Csak ne csinalj ugy mintha mindenki hulye lenne, aki mashogy gondolkodik mint te.

Aye aye 2014.04.23. 13:29:15

@Herr Géza:
egy ideje a kormányablakban (whatever that means) lehet intézni a személyit, útlevelet.
idáig értem a bevezetőt a honlapon.
ezután következik kb 8 kormányablaki helyszín felsorolása egymástól földrajzilag jó távol.
felhívás nagybetűkkel: okmányügyeket nem mindenhol lehet intézni.
telefont nyilván nem veszik fel..
na itt adtam fel a dolgot...

folyt köv

M. Péter 2014.04.23. 13:29:40

@rezsöatya: Ezt a marhaságot honnan hallottad és miért terjeszted? Norvégiában legalább 4 helyen van orvosképzés, Oslóban már 200 éve.

Quercus a favágó 2014.04.23. 13:30:04

@andaluzkutya:

Erről szól a fentebb említett Jante törvénye. Amit a norvégok, dánok, a mai napig megtartanak.

1. Nehogy azt hidd, hogy vagy valaki.

2. Nehogy azt hidd, hogy egyenrangú vagy velünk.

3. Nehogy azt hidd, hogy okosabb vagy nálunk.

4. Nehogy azt képzeld, hogy jobb vagy nálunk.

5. Nehogy azt hidd, hogy többet tudsz nálunk.

6. Nehogy azt hidd, hogy több vagy nálunk.

7. Nehogy azt hidd, hogy érsz valamit.

8. Ne merészelj nevetni rajtunk.

9. Nehogy azt hidd, hogy bárki is töri magát érted.

10. Nehogy azt hidd, hogy te nekünk bármit is megtaníthatsz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 13:30:43

@adg [Au, Darwin]: Ohhh, ezt nem is tudtam. :) Igy mar ertem. Akkor ha eppen menekulsz mondjuk a gyilkos csaszarpingvinek rohama elol es elersz az ausztral zonahoz az Antarktiszen, akkor otthoni felsegteruleten vagy? Megmenekultel? Ott mar nem banthatnak a csaszarpingvinek? Bevedenek a helyi ausztral rozmarok?

Aye aye 2014.04.23. 13:31:51

folyt köv
a sztorit most olvastam, mert közben tömöm a kölköt
hát ennek olyan xxi sz-i Mo szaga van, teljesen szokványos.. :)))

peacefroggg 2014.04.23. 13:31:56

@sbeax: egyszer csináltak erről egy kísérletet, különböző nemzetiségű embereket összeeresztettek egy terembe, akik persze elkezdtek egymással aztán társalogni. Visszanézve a felvételt úgy tűnt, mintha a dán fickó végig menekülne a szobában a beszélgetőpartnere elől, akinek nyilván sokkal kisebb volt a személyes zónája (most nem tudom milyen nemzetiségű volt az illető) és ugyanazt csinálta mint az iráni kollégád

négyzet 2014.04.23. 13:33:33

A poszthoz:

Egyszer jártam Norvégiában, azóta is visszavágyom... akkor csak Oslo volt, most Bergenbe mennék és Trondheimbe, minimum, vagy valami jó kis fjord környékén kirándulni (*sóhaj*)

Aye aye 2014.04.23. 13:33:39

Ja bocs, asszem az útlevelet nem ott kell.

áááá tudja a tököm!!

négyzet 2014.04.23. 13:36:05

Mindig belementek ebbe a "hanyatló nyugat" vitába maxszal, tök feleslegesen...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 13:37:02

@házelőtthinta: "Dolgozunk azért hogy élhessünk ,de élni meg nem marad idő, azért mert dolgozunk..."

Heti 37 orat dolgozom rugalmas munkarendben, ritkan tulorazom. Mindennel egyutt van evi 40 nap szabadsagom. Altalaban 7:20 korul zarom otthon a lakasajtot, de 16:30 mar haza is ertem. Eleg sok szabadidom van szerencsere (kell is az egyetemhez mondjuk). :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.04.23. 13:38:29

.@QUERCUS(a favágó):
Kelet-Európa gazdasági fölzárkózása senkinek nem érdeke. Szó szerint. Nem azért kellettünk az uniónak. Hogy mégis miért, azt többé-kevésbé mindenki tudja. Van aki ezt nyíltan kimondja, és van aki ezeket a véleményeket letorkolja. Ami nincs: értelmes vita a dologról. Vita, nem vitatkozás.

Norvégia vagy Svédország vagy Japán tudatosan használták arra az amerikában élő honfitársaikat, hogy minél szorosabb gazdasági jelenlétet érjenek el azon a piacon.

A kormányközi megállapodásokban is olyanokat műveltek, hogy pl zenei téren egyenlősdire törekvő megállapodást kötöttek. Lehet eladni amerikai szellemi termékeket a mi piacunkon, olyan mértékben, ahogyan a svéd szellemi termék /érts ABBA/ teljesít az amerikai piacon.

Ennek mi az alternatívája Magyarországon?

A zsidózás! Az a világkép, hogy "bennünket agyonnyomnak a nagyhatalmak"! Bennünket senkinek nem érdeke újjáépíteni!

A Svédségek blog szerzője bemutatja annak az országnak a történelmét, sokszor egy-egy esetpéldán keresztül. Például egy balatoni ingatlan vásárlási háztűznézőben megírja a svéd vásárló, hogy "jé ezen a portán van disznóól!". Na hát ez nálunk kiveszett a 60-as években.

Ilyen kis morzsákon látszik, hogy az északi országok tudástársadalom teljesítménye nem évezredekre, vagy évszázadokra van a mi helyzetünktől. Egyetlen emberöltő és kb ugyan onnan startolunk!

Az egy jó kérdés, hogy ki merre tart!

A magyarok a társadalmi kirekesztést akarták az egekig fokozni és ebben óriási sikereket értek el!

A skandináv modell az arccal háttal el ennek a jövőképnek. Értelmetlennek tarják a rablást.

Aye aye 2014.04.23. 13:38:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: és tényleg erről a NoW-ról honnan tudsz?
Én aszittem felfedeztem a spanyolviaszkot, teljesen véletlenül bukkantam rá pár hete, meglepett, hogy más is hallott róla :)))

Herr Géza 2014.04.23. 13:40:03

@Aye aye: Miután az Ügyfélkapus online lakcímátjelentés úgy "müködik", hogy gondosan kitöltöd az ott található online kérdöívet (minden pontra, vesszöre stb. gondosan ügyelve, mert a beépített, Big Brother-ral rokon Mindenható Központi Nyilvántartó azonnal ellenörzi is a beadott adatokat, és ha te ugyan úgy tudod 20 éve, hogy az X.Y. utca 8/a szám alatt laksz, de szerintük az 8a., akkor hibát jelez és tovább se enged lépni..), majd ha mindezt sikeresen teljesítetted, akkor megjelenik egy elegáns üzenet, hogy a kívánt ügyfajta csak személyesen intézhetö az Okmányirodában... WTF? És elegánsan fel is ajánlja, hogy a megjelenö Button-ra kattintva hipp-hopp idöpontot is foglalhatsz. Amiröl persze majd az adott okmányirodában nem fognak tudni, de ez már egy másik fejezet...
Szóval, ha jót akarsz magadnak, akkor rögtön az Okmányirodában kezdd a dolgot...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.23. 13:44:15

@házelőtthinta: "Ha többet keresel egyből jobb az életed?"
Igen. Főként, ha előtte nagyon keveset keresett az ember.

"A pénz nem minden."
Ez is igen.

Nagyon butának kell lenni ahhoz, hogy ezt a kettőt egymást kizáró dolognak fogja fel valaki.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 13:44:26

@QUERCUS(a favágó): @Mr Long: "Kirekesztoek?"

Ezt ugy kell ertelmezni hogy senki sem jobb a masiknal. Se te, se o, se en. Ezt egymasra is vonatkozik, nem csak bevandorlokkal szemben. Nem erdekli a rendszert hogy te utcasepro vagy a masik meg a miniszterelnok, ha neked van igazad akkor neked van igazad. Tulajdonkeppen minimalis es jelkepes a hierarchia. Mindenki egyenlo.

Nagyjabol ez a video osszefoglalja hogy milyenek a skandinavok.

www.youtube.com/watch?v=SX1rQdUl8-M

Es az a legszebb benne hogy ez nem vicc. :D

Aye aye 2014.04.23. 13:44:42

@sbeax:
értem, és logikus is.
Gondolom, a munkavállalással együtt fizeti az ember amúgy a helyi "tb"-t, (tudom, ott is ingyenes az ellátás bizonyos szintig), szóval gondolom, majd én is Mo-on fizetem a tb-t eleinte. S ez esetben ott is ellátnak, ugye (eu-s kártyával)?

rezsöatya 2014.04.23. 13:45:03

@M. Péter: "te Jeno! Azt irjajaz ujsag..."

"Norvégia például már teljes egészében külföldi, köztük magyar  egyetemekre bízza orvos utánpótlását"

m.nol.hu/belfold/20090613-ki_fizesse_a_diplomat_-337038

Szoval olvastam...
Lujza

Quercus a favágó 2014.04.23. 13:47:14

@Mr Long:

Nem, bár nekünk kívülállóknak félreérthető.
A dolog arról szól, hogy nem dicsekszenek a tudásukkal a vagyonukkal. Ez ott nevetséges. Másrészt a puritanizmusról szól, ami ezeknek az országoknak egy erős gyökere. Tudják, hogy a szerencsének óvatossággal kell párosulnia. Egyszer fent, egyszer lent, ahogy mi mondjuk.

Persze a mai világban ezek a dolgok sokat változtak. De ez a gondolkodásmód még mindig jellemző az északi népekre.

Aye aye 2014.04.23. 13:47:25

@Herr Géza:
:))))))))
kösz a tippet.
Nálam az ügyfélkapu dolog ott úszott el, hogy miután nemrég lejárt a jelszavam (?? vagy valami), s erről küldtek egy kedves emlékeztető mélt, gondoltam megújítom, csakhogy már a felhasználónevemre sem emlékeztem. Jelszóemlékeztetés nyet.
Ugyanahhoz a névhez meg nem engedett új emailt regisztrálni.
Itt bezárult a kör.
:))))))

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 13:47:52

@Lex D'Arquebus: Bocsi! Bővebben. Egy kicsit dolgozom Norvégiában. A szabadidőmben meg Magyarországon költöm a pénzem. Persze nem az egészet csak egy részét. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 13:50:17

@Lex D'Arquebus: az illeti utan vesszo kell.
ha mar...

Herr Géza 2014.04.23. 13:51:19

@Aye aye: Na azt is ott tudod elintézni (mármint új felhasználónév regisztráció és új jelszó), kb. 3 perc. De szigorúan csak személyesen... :))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 13:51:47

@Aye aye: "és tényleg erről a NoW-ról honnan tudsz?
Én aszittem felfedeztem a spanyolviaszkot, teljesen véletlenül bukkantam rá pár hete, meglepett, hogy más is hallott róla :)))"

Egy Norvegiaban elo, odahazasodott magyar lany mutatta a linkjet a NoW-nak. Meg amugy atkuldte a teljes Ny i Norge konyv + hanganyagot. Nagyon kedves volt tole. :) Utobbit atkuldom szivesen, ha erdekel. :)

"mit tanulsz?" MSc Offshore Oil and Gas Engineering

Aye aye 2014.04.23. 13:51:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"neked van igazad akkor neked van igazad. Tulajdonkeppen minimalis es jelkepes a hierarchia. Mindenki egyenlo."
kezdem érteni a "mintha hájjal kenegetnének" szólásmondást :))))
mingyá veszem a hátizsákom és nekiindulok. mit tökölök még én itt??
komolyan.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.23. 13:52:50

@M. Péter: ezt a faszságot valami fideszes majom mondta, talán pont a főmajom. Nem gondoltam volna, hogy bárki is komolyanveszi.

Mr Long 2014.04.23. 13:54:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @QUERCUS(a favágó): Ez igy nem jo! Sokkal jobban hangzana, hogy mindig csak egy jottment leszel es kuss a neved. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 13:54:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: milyen 2 polus?? norvegia vagy kanada kerult a delire?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 13:56:08

@Babette_: pláne, de, amint említettem, nem a helyesírást jegyeztem meg, hanem, hogy a rengeteg kijelentő mondat a hosszabb, összetettebb mondatok helyett, túlságosan széttöredezi a mondanivalót. Emlékszem, mikor novellapályázat volt a suliban, pont ezt mondta nekem az irodalomtanárom, hogy jobban járnék, ha inkább összetettebb kifejezésekben gondolkodnék. Kivéve, ha a tagoltság a művészi kifejezés eszköze. :)

Herr Géza 2014.04.23. 13:56:10

@Aye aye: Csigavér. Otthon mindent el lehet intézni... Csak ott az online jelentése néha: on-line = vonalon, azaz ott kell állnod az ügyfelek várakozási területének határát jelentö padlóra festett vonalon (ld. még diszkréció). :))))))))))))))))))))))))))))))

Aye aye 2014.04.23. 14:00:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
a "ny i norge" nekünk is megvan, de az nem tankönyv csak eligazító a "mit, hol, hogy intézzünk, stb"-ről, nem?
legalábbis a 2011-es verzió, nekünk az van meg.
azóta csatoltak hozzá nyelvi anyagot? hasznos lenne..
lécci küldd át!! hú de jó! nagy nagy köszi!!
ide jöhet: heydriz kukac gmail punkte com

Aye aye 2014.04.23. 14:02:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
MSc Offshore Oil and Gas Engineering
be van célozva nálad is Norvégia? :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 14:03:49

@Lex D'Arquebus: akkor megnyugtatlak: ez itt nem novellapalyazat.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 14:05:17

@Aye aye: Ha fizeted Magyarországon akkor kapsz Magyar E111-et ezzel ( amíg nincs munkád) ellátnak Norvégiában. Baleseti ellátás, (meg fájdult a torkod, a hasad, vesegörcsöd van vagy elestél stb).
Ha hivatalos munkát kapsz kint, akkor automatikusan vonják a nyugdíjt és a TB-t kint. Ezzel mindenre jogosult vagy. Sőt Norvég E111 kártyát is kapsz ha akarsz. De ez elég nehezen működik itt Magyarországon. Én próbáltam. De nagy a tudatlanság és a káosz a fejekben. Ezért fizetem itthon is, bár hivatalosan nem kellene. Az igazság az, hogy a két TB nem nagyon beszélget egymással. A Norvég még tudna, angolul kérdezni, de szerinted a Magyar TB-ben ki az aki értené és válaszolna? :) Nem egy eget verő összeg a Magyar TB. Most éppen 6810Ft/hó. Azt a kinti fizetésedből meg se érzed.

Aye aye 2014.04.23. 14:06:20

@Herr Géza:
még ezt is elviselné az ember, ha biztosan tudná, hogy mire lemegy a nap, el lesz intézve az ügye. de mikor 3 napi borostával (értsd ahol akarod) jövök el úgy, hogy semmivel sem jutottam előrébb... no akkor arra gondolok, hogy "antomot nekik"...

lehet, hogy valami nem stimmel velem, de ilyenkor válogatott kínzásokon töröm a fejem..
amit többnyire már otthon próbálok ki ... a férjemen...

klappol 2014.04.23. 14:06:46

Jó reggelt :D:D

Nem olvastam, hogy mit írtatok, .......majd

Norvégia is és az írás is teccik. Szép hely nagyon, a képek magukért beszélnek.

Gratula:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 14:08:24

@Aye aye: Oks, delutan atkuldom. Megmondom oszinten en a konyvet meg nem is kezdtem el, csak NoW-ozok, amikor van meg arra is egy kis folos energiam. :)

"MSc Offshore Oil and Gas Engineering
be van célozva nálad is Norvégia? :)))"

Jaja. De az erdeklodesi kor mar megvolt korabban. Ez nalam nagyjabol ugy nez ki mondjuk Venn-diagramon abrazolva hogy egyik halmazban vannak a Skandinav orszagok, a masikban az olajipar es akkor igy a 2 halmaz metszete kidobta a norveg nyugati partot. :D

Aye aye 2014.04.23. 14:08:29

@sbeax: A Norvég még tudna, angolul kérdezni, de szerinted a Magyar TB-ben ki az aki értené és válaszolna? :)
asszem, ha tudna, sem akarna válaszolni.. :)))
köszi az infót,
szorgalmasan jegyzetelek a kis "költözős" füzetkémbe :))))

**mimi** 2014.04.23. 14:09:44

@klappol:
reggelt??? ember hol élsz?? :)))))))
én mára már lefáradtam...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 14:10:14

@Babette_: "milyen 2 polus?? norvegia vagy kanada kerult a delire?"

Nem. Eszaki- es Deli-sarki polusok. De ha megmagyarazom az egeszet akkor mar messze nem lesz vicces. :)

Aye aye 2014.04.23. 14:10:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hát rá kellett h keressek a Venn-diagramra :))))

Herr Géza 2014.04.23. 14:12:36

Most kaptam: :XDD

" Ha valaki 24 év alvás után 2014-ben ébred fel, a következőket tapasztalhatja:

-Az egykori KISZ és MSZMP tagok, ifjúkommunisták vezetik az országot.
-Pártunk, és kormányunk győzelmes harcot vív a hanyatló nyugati imperializmus ellen.-Miniszterelnökünk Moszkvába utazik és megállapodik az egykori KGB főtiszt örökös pártfőtitkárral Paks bővítéséről.
-A modern Hazafias Népfront ( CÖF ) felvonulást szervez a megbonthatatlan orosz-magyar barátság mellett,-államosítunk és központosítunk.
-A PÁRT kongresszusa döntött az újabb rezsicsökkentésről, már csak egy gondolatnyira vagyunk a 3.60-as kenyértől.
-A vidéki időközi választáson fekete autókból kamerázzák az ellenzéki jelöltet.-stb, stb.
Felkel, és megnyugszik: nem változott semmi."

Nyelvtan-helyesírás hozott anyagból átvéve! :))))))))))
Apropó, azt ismeritek, hogy:
"Aki a fenti szövegben helyesírási hibát talál, az nyugodtan megtarthatja magának...." ? :)))

Aye aye 2014.04.23. 14:12:53

monnyuk ha aszondod, hogy diagram, abból is erre gondolok... persze nem kötekedni akarok, meg nem arra célzok, hogy nagy az arcod...

:)))

klappol 2014.04.23. 14:18:06

@Lex D'Arquebus: Remek, van itt 1 írásszaki.

Neked is gratula. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 14:18:27

@Aye aye: Nem. Bocs. Tenyleg neha szakbarbar vagyok es elragadtatom magamat. :)

klappol 2014.04.23. 14:19:25

@**mimi**: Látod látod :))))))))))))))))))))

Aki későn fexik az másnap későn ébred. :)))))))))))))))))))9

eddie1977 2014.04.23. 14:22:59

"...a videóért cserébe tegyem ide a blogját..."
Mennyi önzetlen ember él ezen a földön?

eddie1977 2014.04.23. 14:23:31

Tegnap a másik poszt alatt már reagáltam az egyik hozzászóló útlevéllel kapcsolatos kérdésére. Aztán valaki más is.
Hogy kiről van szó, azt felesleges említeni, mert a közösség úgyis meg fogja védeni a mundér becsületét.
A kérdező annyit nem írt vissza, hogy "köszönöm".
Hát EZÉRT nem segítek én egyetlen magyarnak sem.

enrobag 2014.04.23. 14:23:45

Madár reggel 7-kor ezt írta:
"Nem irigylem a posztolot, fog kapni rendesen, mert olyannem lehet, hogy valahol jobb, mint Magyarorszagon. Ezt sok egybites (jol mondom, morsels? ;) ) keptelen feldolgozni. "
Eddig eltelt 7 óra, de inkább az megy, hogy Norvégiát csak Magyarországot taposva lehet dicsérni:-)))

M. Péter 2014.04.23. 14:28:34

@rezsöatya: Ha kb. 30 évnél idősebb vagy, akkor igazán tudhatnád, hogy nem szabad mindent elhinni, amit a Népszabadság ír.

klappol 2014.04.23. 14:28:37

@Lex D'Arquebus: Volt egy nyelvtan tanárom, kb olyan mint te. Eccer(direkte így eccer) megkért pár tanulót, hogy segítsenek neki a költözködésnél. Én is ott voltam, mert rendes gyerek vagyok.

Mikor a képeit akarta a falaira kiaggatni, nem ment neki. kérdeztem, hogy segíthetek? igen azj ó lenne, mondta. Kértem kalapácsot a szegek beveréséhez, tudod mit hozott?? Egy húskloffolót. Írjam tovább??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 14:29:16

@eddie1977:
Minek meg tobb onzetlenseg, mikor itt vagy nekunk te? ;)

@enrobag:
Ugy fest tevedtem, bar birca hozta az elvartat :)

Aye aye 2014.04.23. 14:33:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
csak kötözködtem persze. Nehéz beismerni, hogy újat mondtál.
:)))))

@klappol:
ne írd tovább. ÍGY. ugyanis az húskloPfoló.
:))))) én is beszállok a kötözködésbe, viva la grammarnaziism!!!

Aye aye 2014.04.23. 14:34:18

@klappol:
a félreértések elkerülése végett engem nem zavar a helyesírási hiba. egy ideje a többség fel sem tűnik. a mondanivaló átjön annak, aki akarja.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 14:36:01

@klappol: fogalmad sincs, milyen vagyok.

Úgy látom, manapság már tényleg ciki a helyesírás, és sajnos nemcsak itt, hanem más fórumokon is. Ráadásul a poszter el is ismerte, hogy valóban így ír, és tudja is magáról, részéről a téma letudva (és nem helyesírás, hanem központozási téma). A többiek meg vesszőhibákon, meg egyszer-eccer dolgokon rugóznak. Arra sem veszik a fáradságot, hogy elolvassák, amit írtam, egyből jön, hogy nincs életem, hogy nem tudom, mi a különbség a húsklopfoló és a kalapács között.
Szerintem egy jó kis rasszista megjegyzés nem generál ilyen támadást valaki felé, mert elmondja a véleményét (és direkt nem írtam négerezést vagy zsidózást).
Nem furcsa?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 14:36:30

@QUERCUS(a favágó):
Es a tortenetet is tudod (hatteret, miertet es mi volt a vonzata a kozelmultig)?

Aye aye 2014.04.23. 14:37:55

@eddie1977:
Te vagy a híres "eddie", akit emlegetnek?
Találomra beleolvastam a blogodba: "Én olyan helyen nőttem fel, ahol megtanultam, hogy a szép szó néha kevés. Olykor ütni kell. Lehetőleg minél nagyobbat."
helyes :)
keresem az előzményeket.

a rádióban valami rave-tech óra lehet...

a szomszédban valszeg füvet termesztenek, mert olyan szag jön át a kamrán keresztül, hogy beszédültem
csak odamegyek és már vidám vagyok

szép nap ez a mai... :)))

klappol 2014.04.23. 14:40:08

@Lex D'Arquebus: Nem furcsa. Akkor meg sz@rd le, és csak olvass, nem akartalak megsérteni, na...elnézést :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 14:41:13

@Lex D'Arquebus: Az avatarodban az Warhammer 40K? Jatszol is?

Mr Long 2014.04.23. 14:43:56

@Lex D'Arquebus: Engem az emberek matek hianyossagaik jobban zavarnak. Az is flusztral? Ha valaki nem ert a kozpontozashoz, maris javitgatni kell, de az meg elnezendo, hogy nem tud integralni...
Szerintem majd mindenki eldonti neki mi a fontos, a tobbiek meg belenyugodhatnak a valasztasba.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 14:44:20

Szó sincs sértődésről, csak elgondolkodtató.
Azok, akik Magyarországon kívül élnek, mit fognak átadni a gyerekeiknek a magyar nyelvből? Vagy nem is akarnak átadni?
Például, apróhirdetési csoport, svájci, és nem egyedi eset, hogy hirdet valamit "Zürickben." Most komolyan, tényleg olyan bonyolult megjegyezni? Budapest sem Budapeszt.
Mindegy, én megpróbálom a gyerekemnek átadni azért a helyesírást is majd, mert ez az anyanyelve, és ne szégyellje.

Mr Long 2014.04.23. 14:45:03

@Kövérmadár [swe]: Na mondjad mester! :) Engem erdeke!

Mr Long 2014.04.23. 14:47:53

@Lex D'Arquebus: A magyar nyelvet azert tartjuk szuksegesnek, hogy a nagyszuleivel tudjon majd beszelgetni.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 14:49:00

@Mr Long: rátapintottál, mert emberek arra is büszkék, nem egyszer, hogy "én hülye vagyok a matekhoz/számítógéphez," és ez ugyanúgy elgondolkodtat. Minden másban szégyellik, hogy nem értenek hozzá, de a matek és a számítógép valahogy nem tartozik ezek közé, és még hangoztatják is.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy még tudnék integrálni, mert nem valószínű, de azért elég sokmindenre emlékszem még a matematika-analízis dolgaimból. Néha még használom is. :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem, csak olvasom. Sosem jutottam el a játékig anno, most meg már valahogy másra megy az időm. Majd ha a fiam kicsit nagyobb lesz, megmutatom neki, és vele elkezdem. :)

klappol 2014.04.23. 14:50:46

@Lex D'Arquebus: Na ez abeszéd, akkor tántoroghat a napunk tovább :D:D

A fiam most másodikos, jól beszéli a nyelvet, de a nagyobbik.....hűűűűűűűűűűű az aztán sokat felejtett, pedig Pesten járta az elsőt, másodika, harmadikat A többit már németben. El lehet felejteni, ha nem gyakorlod intenzíven, de ezt az egyénnek is akarnia kell.

Mr Long 2014.04.23. 14:51:05

@Lex D'Arquebus: " Majd ha a fiam kicsit nagyobb lesz, megmutatom neki, és vele elkezdem." Gepen, vagy a festegetos, tologatos valtozatot?

Mr Long 2014.04.23. 14:51:36

@Lex D'Arquebus: " Majd ha a fiam kicsit nagyobb lesz, megmutatom neki, és vele elkezdem." Gepen, vagy a festegetos, tologatost?

Aye aye 2014.04.23. 14:52:40

@sbeax:
még egy kérdés: gyereknél ez hogy működik (ő ugye nem dolgozik), alanyi jogon jár neki az eü ellátás?
ez az E111 ez egy kártya vagy formanyomtatvány?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.23. 14:52:47

Jó kis posz volt.Hát ja, ilyen ez a popszakma itt a skandiknál...
Magyarországnak kb már csak 500 év kell, hogy itt tartson.És ez a szomorú...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 14:54:55

@Mr Long: Naná, hogy festegetős, tologatóst. Imád rajzolni, meg festeni, igaz, még csak 5 éves, szóval nem gondolom, hogy pont a W40k elborult, depresszív, pszichedelikus világára van szüksége jelenleg. :)

blackhairlady 2014.04.23. 14:56:26

Nagyon jo poszt, en elvezettel olvastam. Nem baj ha turistas, olyan is kell.
Az egyik kepen az Elore muzeum pont ugy nez ki mint itt Houstonban a Nasa, csak itt egy mas tipusu hajo van kiallitva, egy urhajo:)))
A video utana elso kepen meg az a haziko olyan mint egy mezeskalacs haziko, nagyon kis szepecske:) (mint Fonyodon aSzunyog sziget:)))
A saknzent gondolatban osszehasonlitottam a Szennai Falumuzeummal. Hat meg egy aprocska hasonlosagot sem tudtam felfedezni a hajdani epitkezesi kulturaban:))))
Koszi a posztot, tenyleg nagyon tetszett, bar sosem koltoznek oda, de legalabb igy a kepeken keresztl micsit megismerhettem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 14:56:40

@Lex D'Arquebus: Meg anno tinikent picit kacerkodtam vele hobbi szinten mert tetszett, egesz osszetett strategia jatek. Igaz, en a fantasy oldalaval ismerkedtem, nem a 40k-val. :)

Csak meglattam most a kepet es beugrott rola egy tonna regi emlek. :)

Mr Long 2014.04.23. 14:58:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Feletek nincsen games workshop? Oda nezz ell es egybol bevasarolsz! Nyolcadika kozeledik, szabad kenyeztetni magad :D

Quercus a favágó 2014.04.23. 14:59:18

@Kövérmadár [swe]:

Aksel Sandemose dán-norvég író könyvében olvasható, amely egy kisfiúról szól. Ett flykting krysser sit spor („A menekült, aki átlépi saját nyomát"). 1933-ban írta. A családja által elnyomott kisvárosi fiúról szól. A tízparancsolat a kisfiúval szemben felállított elvárásokról szól.

Aye aye 2014.04.23. 15:02:02

@Mr Long: aham, idáig stimmel, csak nem mindegyikra van ráütve az hogy e111 és érdekelt volna, hogy mi a különbség.
a mieinken nincs rajta.

Aye aye 2014.04.23. 15:03:29

@Mr Long:
de lehet, h a wikin rajta lesz a válasz csak azóta még nem sikerült megnyitni.

Jaffar 2014.04.23. 15:04:00

@Lex D'Arquebus:
Látod ez egy jó kérdés. 11 hónapos a fiam és bár mindketten magyarul beszélünk hozzá, már most biztos vagyok benne, hogy a magyar nyelvet nem fogja tökéletesen beszélni. Írni meg pláne nem fog tudni magyarul. Persze eröltetni fogom, amennyire lehet, de nem feltétlenül ez lesz a legfontosabb. Sokkal fontosabb lesz nekem és neki is, hogy az itteni nyelvet (német) tanulja meg tökéletesen, s ha emelett még a magyar is belefér, akkor én annak csak örülni fogok.
Anno voltam egy német kurzuson és ott találkoztam egy 50-es magyar növel, akinek már itt születtek a gyerekei és már túl voltak az érettségin. A nö alap dolgokkal nem volt tisztában 20 év után, gyakorlatilag bevásárolni serm tudott németül, de a gyerekeit extrában leérettségiztette magyarból, Magyarországon. WTF?
A gyereke meg azután a postán dolgozott.... No comment.
Kicsit túl van dramatizálva ez a magyarkodás. Persze meg kell örizni az identitást, de nem kell túlzásba vinni, mert az csak árt.

Mr Long 2014.04.23. 15:05:45

@Aye aye: Az en uk-somra sincsen rautve. Sot itt nem is e111-nek hivjak, hanem ehic-nek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 15:05:58

@Mr Long: Arghhh, ez inkabb csak ilyen nosztalgikus elmerenges volt, nem annyira erdekel mar ilyesmi. Nincs ennyi mindenre idom/energiam. :) Most is itt cseszem el az idomet pedig mennem kene vizsgara keszulni. Tobb extremsporttal is igy vagyok amugy, hogy olyan szivesen csinalnam, dehat nem lehet ennyi mindent csinalni egyszerre. :)

blackhairlady 2014.04.23. 15:06:28

@Hari Seldon 2: Ez a konyvtarlatogatas otthon is megvolt a gyerekeim iskolajaban. Minden masodik heten elmentek a megyei konyvtarba, es ott tartottak a magyar orat, direkt ezert ezeken a napokon dupla magyar volt, hogy kello idejuk legyen. Meg is lett az eredmenye, mindharman nagyon szeretnek olvasni.
Itt a mi iskolai korzetunkben pedig minden iskolanak (altalanos, junior es gimi) sajta konyvtara van (es szinhazterme, enekkar es hangszer szoba igen jo akusztikaval(.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.23. 15:06:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na hát ez az.Nekem ez nem fér a fejembe, hogy hogy a p!csába van az, hogy ezek a drága norvég politikusok nem kezdenek el zsebre gyúrni, nokiás dobozozni, mutyisztán-államformát játszani?Vagy megfordítva, mikor fog mexületni Magyarországon az első korrekt politikus?Valszeg soha.
Akkor viszont be kéne honosítani norvég honatyákat a parlamentbe.Vagy becsatlakozni alájuk gyarmatnak.Vagy nem tudom...(inkább ez utóbbi).
De ez eccerüen hihetetlen, hogy egy ekkora pénzvagyon nem kezd el elmutyizálódni, megvédődni... :-OOO

andaluzkutya 2014.04.23. 15:08:05

@QUERCUS(a favágó):
azt nem teljesen értem, hogy hogyan kapcsolódik ez a példámhoz. Nem azért nem jár kocsival a milliárdos, hogy ne tűnjön ki, hanem azért, mert szeret biciklivel járni. Itt egy kocsi nem az önmegvalósítás csúcsa. Mint ahogy egy palota se. És lényegében nem igazán szólnak bele abba, hogy ki mit akar csinálni, vagy ki milyen akar lenni. Én még nem tudtam annyira provokatív lenni itt, hogy azt érezzem, hogy feszegetem a határokat :)

Mr Long 2014.04.23. 15:08:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Te nem dolgozol ma? Meg van idod negyig itt lenni, majd munkaido utan nyugodtan tudsz tanulni :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 15:12:13

@Mr Long: Sick leave volt tegnap, meg meg ma is az van. De holnap mar megyek. :)

@diggerdriver: Igen, az energiapolitika teren kulonosen el tudom ragadtatni magam. Nezd el nekem. :) Ez a munkam, a tanulmanyaim, a hobbim, fel eletem. :) Dehat nem kell mindenben egyet ertenunk, remelm azert nincs ori-hari. :D

Aye aye 2014.04.23. 15:12:31

@geegee: hihetetlen, hogy egy ekkora pénzvagyon nem kezd el elmutyizálódni, megvédődni...
ugye, hogy magyar fejjel elképzelhetetlen?
az is, hogy félre akarnak tenni a jövőre és nem gyorsan befektetni "okosba"
nekem is értehtetlen.

Aye aye 2014.04.23. 15:15:58

@Mr Long:
az E111 illusztrációjaként is olyan van fönn a neten (youtube), amire nincs ráütve. De láttam márolyat, amire rá van.
Szóval nemtom.
ha valaki tudja, szóljon. köszi.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.23. 15:17:20

@Aye aye: ha ez megnyugtat, nem csak a magyarok ilyen marhák. Nézzétek meg Venezuelát, ugyanúgy csomó olajuk van, mint a Norvégoknak, oszt' mire mentek vele. Csináltak belőle kommunista diktatúrát, de legalább 20ft a benzin.

Mr Long 2014.04.23. 15:18:49

@Aye aye: Nem tudom, en tavaly tavasszal kaptam, de majd 1-2 heten belul megjon asszony kartyaja is, majd megnezem.

Mr Long 2014.04.23. 15:20:31

@Zka: Hehe! Nem is sejtik mekkora penztol esnek el, hogy nincs normalis (200 ft) ado a benzinen!

klappol 2014.04.23. 15:20:47

@geegee: Született már olyan ember MO-on, csak más a foglalkozása.

A mutyi ment korábban is ebben az országban, mindig.

Egy politikusnak kellene példát mutatni, Ha már egy politikust úgy nevez a nép, hogy miszter 20%, akkor mit??? és ez csak polgármajesztró.

Mr Long 2014.04.23. 15:23:06

@Aye aye: A wikis linkben ezt irja:
E110 - For international road hauliers
E111 - For tourists
E119 - For unemployed people/job seekers
E128 - For students and workers in another member state.

Gondolom azert az E111 nev terjedt el, mert az kell a turistaknak. Meg magyarabban hangzik, mint az EHIC :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 15:23:34

@geegee: Hogy mennyire szovi at az olajalapot a korrupcio azt nem tudom. Gondolom annyira nem lehet jelentos mert ugyebar a transzparencia miatt hamar kiderulne, ha nagyban csinaljak.

Az viszont erdekes hogy van az olajalap befektetesi politikajanak egy "no corruption policy" resze. Ami azt jelenti hogy nem fektetnek be korrupciogyanus cegekbe. (Bar ilyen biztosan sok mas befektetesi alapnal is van, nem tudom, nem ertek hozza).

Ez azert volt erdekes mert amikor az horvat INA nemzetkozileg perre ment a MOL-al szemben a horvat botranyok miatt, akkor a norveg olajalap rogton jelezte hogy ha nem tisztazzak a helyzetet nagyon gyorsan, akkor ok kiszallnak a MOL-bol. Szoval ugy nez ki komolyan veszik ezt a dolgot.

(Most az mas kerdes hogy ezt a MOL mar ugy kommunikalta le, hogy oket most bizony eszak-nyugatrol spekulacios tamadas erte :D)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 15:25:49

@Lex D'Arquebus:
Ha veletlenul lenne gyerekem, nem tanitanam meg magyarul...

@geegee:
Nem szomoru ez. Igy tudjuk, milyen melyrol jottunk es tudjuk ertekelni azt, amit a helyiek nemigazan. ;)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Sick leave Husvet utan?
Mar masnapossagra is adnak ilyet?

Mr Long 2014.04.23. 15:27:29

@Kövérmadár [swe]: " Igy tudjuk, milyen melyrol jottunk es tudjuk ertekelni azt, amit a helyiek nemigazan."
Ezert nem ertik a helyiek miert szeretek itt lakni :D Csodalkozva neznek ram, h amondom milyen reg ota tervben van, hogy egyszer itt eljek.

Mr Long 2014.04.23. 15:28:07

@Mr Long: termeszetesen a regota egy szo!

blackhairlady 2014.04.23. 15:29:41

@Aye aye: Ismerek egy norveg csaladot, novemberben koltoztek ide Houstonban, az apuka valami fejes egy olaj cegnel. Nagyon jofejek, kedvesek, szeretnek beszelgetni.
A nagyobbik lanyuk az en lanyommal van egy focicsapatban, es szombatonkent a meccseken norvegul szurkol. Igen erdekes nyelv, nekem annyira nem tetszik, de van egy kulonleges feelingje:)
Az a legjobb amikor a mexikoi csalad spanyolul, a norveg norvegul, az amerikai angolul, az angol brit angolul, en meg magyarul ordibalok. Kesz multikulti:)))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 15:30:23

@Kövérmadár [swe]: En dolgoztam Husvetkor, tucsokbogar! :) Penteken is, hetfon is. Utana adtam be a derekam. :D

Mr Long 2014.04.23. 15:32:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Bank holidayen mi a turot dolgoztal??? Ennyire hatarido van? Vagy ennyire unatkozol otthon?

blackhairlady 2014.04.23. 15:33:03

@rezsöatya: Fentrol vard a hanyatlo nyugatot. Mint derult egbol a villamcsapas:)

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.23. 15:33:56

@Aye aye: Én úgy intéztem a Magyar E111-et, hogy bementem a helyi TB-be, szerencsére odajött a biztonsági őr és megkérdezte mit szeretnék,majd eligazított, hogy melyik nyomtatványt kell kitöltenem, így nem kellett kétszer végig várnom a sort. Szerintem minden TB-ben ki vannak téve ezek a nyomtatványok. Ha jól emlékszem a nyomtatványon szerepel egy gyerek rész is, hiszen a te munkád után van biztosítva. Aztán kivárod a sorodat, majd az ügyintézőnek beadod a nyomtatványt az E111-et szeretnék, felkiáltással. :) Ő pedig ott helyben csinál egy kis kártyát neked. Nálam így zajlott le. Hogy a Norvégot hogy kell kérni? Fogalmam sincs. Én ott a munkám után vagyok biztosítva automatikusan. A Norvég TB oldala. www.nav.no

andaluzkutya 2014.04.23. 15:37:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
ezeket a morális dolgokat eléggé komolyan veszik ezen a szinten. Nem fektethetnek be korrupciógyanús ügyletekbe, nem vehetnek olyan cégek részvényeit ahol pl. gyerekmunka folyik, stb. stb. Ezzel együtt úgy tudom, hogy a Statoil pl. messze van a patyolattisztaságtól :)
Érdekes volt beszélgetnem a helyi norvégtanárommal. Elmondta, hogy sok norvégnak szinte lelkiismeretfurdalása van, hogy nekik milyen jól megy, miközben a többi országnak meg nem. Mert ugye van egy csomó olajuk, pénzük, vizük, nincs egy rendes természeti katasztrófa se errefelé (leszámítva a hideget), míg máshol mennyi szörnyűség történik. Ezért van, hogy rengetegen adakoznak, vagy aktívan részt vesznek mindenféle karitatív munkában szerte a világon. Teljesen szokványos, hogy egy középiskolai osztály nyáron egész évben azért dolgozik önszorgalomból, hogy pl. Kolumbiában egy iskolát hozzanak létre, vagy hasonlók.
És pl. a többség olcsó populizmusnak tartja, ha valaki azt pedzegeti, hogy több pénzt kéne felhasználni most az olajpénzekből. Úgy vannak vele, hogy most is jól élnek, jó lenne, ha ebből jutna az unokáknak is :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 15:38:14

@Mr Long: Nem figyelsz latod. Pedig ezt Husvet elott targyaltuk. :) Nalunk minden unnepnap 'floating holiday', ami azt jelenti hogy nem muszaj aznap kivenned. Ha akarod, akkor bemesz dolgozni es kiveszed maskor. En meg tobb ertelmet latom annak, hogy akkor mar legyen hosszabb par nappal a nyaralas/teleles, mintsem hogy 1-1 bank holiday-eket otthon toltsek. Hat igy.

rezsöatya 2014.04.23. 15:39:34

@blackhair-lady: na, most megkevertel... elottem van Eszak, hatam mogott Del, felulrol hanyatlik Nyugat... vagy valami ilyesmi...:D

Mr Long 2014.04.23. 15:42:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Errol lemaradtam. Nalunk mindenki rohan holidayre, nem csinalnak ilyet :D A spanyolok, meg azon jajgatnak, hogy nincs bank holiday osszel, csak a karacsony a kovetkezo a nyari utan :)
(Hetvegen lehet megy beszamolo, ha kivancsiak vagytok. Majd surgetem a dolgot.)

Mr Long 2014.04.23. 15:44:44

@rezsöatya: De kozben ne csak felfele figyelj, hanem a labad ala is. Mert onnan meg a Balkan tor fel, mint egy gejzir!

33621 2014.04.23. 15:46:16

@klappol: Igen a mi kedves Lajosunk! Valamikor a kezdet kezdetén csak 6-os Lajos volt a neve, de hát az infláció öt is utolérte így lett mostanra 20-as Lajos!

blackhairlady 2014.04.23. 15:48:12

@adg [Au, Darwin]: Anyuka ole a legbiztonsagosabb veszhelyzetben. ha kulon ulesen ul vagy a fali kosarban, fel es leszallasnal akkor is olbe kell venni a gyereket (csecsemot, kisbabat, azt hiszem 2 eves korig) es egy megnagyobbitott biztonsagi ovvel bekotni magukat. Sajat tapasztalat, a lanyom 2 eves koraig 5szor tettuk meg a Budapest_Houston utat oda-vissza, mivel itt volt egy mutetje.

Evain 2014.04.23. 15:50:04

@Kövérmadár [swe]: ismét muffin jutott eszembe, és hogy miért nem lesz gyereketek. Muffin mellé minek?
d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/a44m1Qw_460s.jpg

:D

Mr Long 2014.04.23. 15:50:05

@rezsöatya: Az mar balkan, vagy a rothado nyugat szele?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 15:54:34

@Mr Long:
Igen, ezek a helyiek sem ertik. Neha elmondjak, hogy ez sem jo, az sem jo en meg csak vigyorgok vagy elmondom, hogy Magyarorszag milyen csudajo :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ezt en is csinaltam, mig lehetett. Ma mar kevesebb a munka, ezert ezeket kivetetik. :(
Bar 2 ev utan eloszor csak 2 hetes a nyari kenyszerpiheno.

@andaluzkutya:
Furcsa egy nep :)
A felsorolasbol (termeszeti katasztrofak) kimarad Kover elvtars bajusza es a komondor ;)

Aye aye 2014.04.23. 15:57:50

@Mr Long: hú akkor ezek szerint ha nincs ráírva hogy e111 az univerzális? akkor a mienk jó. ha rá lenne, akkor talán újat kellene igényelni kivándorláskor. de országa/állampolgári státusza válogatja, hogy ki milyet kap.

Aye aye 2014.04.23. 16:00:59

@sbeax: köszi, az egész családnak van ilyen kék eu-s tb kártyája, az 1 évesnek is :))) csak azt nem értettem, mire utal az E111. Mert a mienken nincs ráütve ez hátul (?) de van, ahol rávan. De már megfejtettük. Asszem.

Mr Long 2014.04.23. 16:02:39

@Aye aye: "de országa/állampolgári státusza válogatja, hogy ki milyet kap."
Nem hinnem. Az E111-est turistaskodashoz kapod. Az E128-ast meg ha tanulni mesz ki. Gondolom alapban 111-est adnak, neked kell masik fajtat kerni, ha pl tanulo vagy, bar lehet tanulosat alapban kapsz, ha tanulsz, hisz ezt a szamitogepben latja a kiallito, mivel ilyenkor a suli fizeti utanad a biztositast.

M. Péter 2014.04.23. 16:02:42

@Mr Long: Ezek a különböző számú kártyák vagy nyomtatványok már rég megszűntek. Az E111 már csak egy narancsszínű ételszínezék, az egészségügyi kártya pedig csak EHIC.

Mr Long 2014.04.23. 16:04:28

@Aye aye: Rosszul irtam. "Az E128-ast meg ha tanulni mesz ki." Helyett, ha tanulokent mesz ki.

Mr Long 2014.04.23. 16:06:04

@M. Péter: Lehet, nem tudom, en sosem kertem ilyen kartyat, haverom hozta nekem mindig az oepbol. Itt meg neten rendeltem az nhs-tol es mar ehic-kent neveztek itt.
A szamokat en is most olvastam eloszor a wikin :D

klappol 2014.04.23. 16:07:48

@33621: Az v@zze, ezt nem tudom, hogy viseli Lala? csak visszahallja?? nem?

blackhairlady 2014.04.23. 16:12:40

@Herr Géza: Azt nem a NAV-nal kell intezni? Mert en ott kaptam ezt az ugyfelkapus jelsozmicsodat, es amikor elfelejtetetm akkor ott adtak ujat is.

blackhairlady 2014.04.23. 16:20:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem nyugodtan ragadtassad el magad. Jo az ha valaki ert valamihez igen magas fokon, es azt meg is meri mutatni. Szerintem egyaltalan nem tunik nagykepu dolognak.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.04.23. 16:28:02

@Kövérmadár [swe]: én megtanítom. Van kollégám, akinek az apja magyar, a nagybátyja még ott is lakik, és mondta, hogy kár, hogy nem tanult meg magyarul. Mármint a kollégám. Legalább értené, amikor szentségelek meló közben. :)

Herr Géza 2014.04.23. 16:32:47

@blackhair-lady: Lehet, hogy ott is lehet még, ezt nem tudom... Annak idején, amikor bevezették, akkor még csak APEH ügyintézésre volt használható, ezért kaptuk akkor ott. Azóta ugye már sokminden másra is jó, így az Okmányiroda a fö gazdája a dolognak. Én ott intéztem most a jelszóhosszabbítást, nagyobb irodákban egy ablak csak ezzel foglalkozik. Nekem már mindegy, de ugye az ember a NAV-hoz csak akkor megy önként, ha nagyon muszáj... :DD

Mr Long 2014.04.23. 16:35:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jut eszembe! Adtal le magyar adobevallast?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.23. 16:37:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A sok ostoba b@rom...

@Aye aye: ezt a magyarosch gondolkodást már valszeg nem fogjuk tudni levetkőzni.Ami a nagyobbik baj, hogy az odahaza lévő döntéshozók se nagyon...

@klappol: talán még esetleg Széchenyi volt az utolsó ilyen mohikán.Bár nem vagyok biztos benne, az 1800-as években még nagyon kicsi voltam... :-)

@Kövérmadár [swe]: Ez mondjuk így van, sok mindenben.

blackhairlady 2014.04.23. 16:38:58

@rezsöatya: Bizony bizony, egy ujabb gyongyszeme a poem(n)kodasodnak:)))))))))))))))

Torrera (törölt) 2014.04.23. 16:50:51

@Mr Long: Ne csodalkozz, hogy hisztiznek a spanyolok, evente 35 nemzeti unnepnap van, plusz a varosd-falud unnepe, es vedoszentjeik unnepe, ami siman ki ad meg 4-5 napot, valamint a 30 nap eves szabadsag :) Ha ehez meg hozzaadjuk a hetvegeket, az meg durvan 100 nap, vegeredmenyben a spanyolok majdnem 5 honapot nem dolgoznak :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 17:00:44

@sbeax:

A modell működött évtizedeken keresztül, manapság vagyunk a végén. Mo. számára ez nem alternatíva, az EU-nak nem érdeke a jóléti modell bevezetése Keleten, sőt nyugaton is szeretnék leépíteni.

Nincs magyar párt mely ezt elmondaná. Mindegyik félrebeszél, más-más hülyeséget...

Mr Long 2014.04.23. 17:01:12

@Torrera: Mikor dolgoznak? Mert en azt is hallottam, hogy szeretik csutortokon kezdeni ahetveget es igy pentekenkent sokszor csak ott vannak, de nem dolgoznak tulzottan :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 17:07:43

@blackhair-lady: :)

@Mr Long: Nem. Nem is fogok. Nem volt 2013-ban semmifele jovedelmem Mo.-n.

A beszamolot meg varjuk. :)

Torrera (törölt) 2014.04.23. 17:29:08

@Mr Long: Hehe, hetfon felgozzel, kedden szerdan muszajbol, de dolgoznak, szigoruan betartva a sziesztat, es a kajalasi idoket, amibol sok van am :D Csutortok mar medio-fin de semana azaz felig hetvege, penteken meg 2-kor ugy huznak ki a melohelyrol, mintha kigyulladt volna :D

M. Péter 2014.04.23. 17:32:51

@Torrera: Inkább kb. 14 az a 35, országos és tartományi ünnepnapokat is számolva.

Torrera (törölt) 2014.04.23. 17:34:03

@M. Péter: A fonokom mondta, hogy ennyi a hivatalos unnepnap, fiesta nacional. Ha o hazudott, en is hazudok, sosem lapoztam vegig a naptarat, hogy megszamoljam. Ennyi fizetett unnep van, azt mondta.

Torrera (törölt) 2014.04.23. 17:39:27

@M. Péter: HOzzateszem azt is, hogy pl most aprilis 21 husvet volt, ezert siman atraktak egy valenciai unnepnapot, ami aprilis 21-ike lett volna, es az ha jol emlekszem Sagunto varos napja is egyben, de emiatt azt a napot szinten elpakoltak, lehet o egybe vette a valenciai tartomanyi unnepekkel.

Muscari 2014.04.23. 17:50:49

@sbeax: @négyzethálós: koszi nektek, nem hiszem, hogy nagyon tovabb mozdulnank innen, de azert sosem art tudni, hogy mukodik a munkavallalas.

Ugy latszik, erdemes a kivandorlast tervezoknek komolyan megfontolni Norvegait

klappol 2014.04.23. 17:59:36

@geegee: Abban az időben igen csak nagyon kicsi lehettél, de jól gondolod.

Latcho Rom 2014.04.23. 18:02:16

@Hari Seldon 2: Csudákat hallok a gyerekétkeztetesi normakrol FR-ban. I
Igy tapasztalod, s mibe kerul?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 18:02:57

Egy magyar srac eletkepei az indiai tengerpartrol, ahol zatonyt epitenek. Nagyon szorakoztato stilusa van szerintem. :)

karmageddon.blog.hu/2014/04/22/mi_van_velem_549?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2014_04_23&utm_campaign=totalcar

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.04.23. 18:03:38

Sajnálom, hogy mindenki ellép külföldre. Csak látom mennyi a kommentek száma itt a határátkelőn ez azt jelenti egy halom álmodozik róla.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 18:06:56

@maxval a gondolkodó birca:
Az, hogy a nyugat probalja elnyomni keletet es ezzel vedene a sajat joletet teljesen ertheto.
Azt viszont nem ertem, miert lenne jo a sajat joletet leepiteni.
Szerinted?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 18:12:53

@Lex D'Arquebus:figyu, nalam nagyobb helyesidas-maniast kevesst hord a haran a fold.
csakhogy: nem kell mindenkit kijavitani. nem mindenki kepes helyesen irni.
nuzagson,mi meg nem tdunk pl. venas injekciot beadni.
nemtom,erted-e,..

2014.04.23. 18:14:37

@Babette_: ezt kinyomtatom. Epic

2014.04.23. 18:15:50

@Kövérmadár [swe]: Te, miért mész bele ilyesmikbe, max-al? Ennyire unatkozol? ;)

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.04.23. 18:16:04

@Kövérmadár [swe]: Nem vagyok nacionalista, s én is tervezek egy két hónapos angol fundraising utat, de akkor is kár, hogy ez így van...

Itt ne az államról van szó csak.

2014.04.23. 18:17:28

@Robiekin: Elsősorban az államról van szó .. Persze, attól te még sajnálkozhatsz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 18:40:49

@charlieharper [home, sweet home]: mert? bena vagyik telefonon, elmondtam sokszor. de most mR legalabb olvashato szavakat irok, nem javitja ertelmetlenre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 18:59:02

@Pink Petsch:
Csak erdekelnenek vegre a miertek. Mert az "ezek folyamatok" nem valasz.

@Robiekin:
Mi masrol lehet szo?
Mikor mi eljottunk eppen nem volt rank szukseg. Azota nem lett tobb munkahely, sem magasabb letbiztonsag.

Akkor semmibe sem vettek. Most hirtelen hianyzunk. Ha visszamegyunk, mit kapunk erte? Kb. azt, hogy "Jajj de jo, hogy ujra itt vagytok, de most mar oldjatok meg egyedul a megelheteseteket".

Hidd el, a loteri kutyat sem erdekli, hogy ott vagyunk-e... leirva jol hangzik, pont ugy, mint a valasztasok elotti "Szuksegunk van ratok!" szlogen. De en meg emlekszem a "Sz@runk mi ratok!" mondokara is.

2014.04.23. 19:04:09

@Kövérmadár [swe]: Hát pedig max-tól többre nem számíthatsz. Neki egyetlen érve van: "csak" ;). Ezért is kár a fixa ideáit érintő kérdésekben akár hozzá is szólni, hát még vitatkozni vagy kérdezni...

Torrera (törölt) 2014.04.23. 19:07:03

@M. Péter: Ebbol hianyzik csak szolok, de en elhiszem neked is, nem volt okom ot sem ketsegbe vonni.
Es a velemenyem akkor is tartom, hogy borzalmasan keveset dolgoznak, (keves kivetellel) es ezert nem birnak mozdulni az orszagbol, vagy csak nagyon kevesen.

Fiesta fiesta hatan, es ez mashol nincs igy. Ahogy pl a poszterina jol megallta a helyet tobb orszagban, es nem irt hosszadalmasan arrol, hogy mennyit kell dolgozni, hany beteg jut egy noverre, mert hozza van szokva, sot szerintem sokkal kemenyebbhez van szokva, mint amit Norvegiaban tapasztalt a munka vilagaban.

Papagály (törölt) 2014.04.23. 19:20:54

@tanato: bajnokok reggelije? nem mondod, hogy vonnegut is magyar?? (a cikket nem olvastam, a cím elég volt.)

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.04.23. 19:21:23

@Pink Petsch: De remélem nem gondolod, h a jobb/bal/közép csodát tud csinálni. Én az egyének változásában hiszek, s így történhet globális változás. Fő pont kell egyéni inspiráció

Papagály (törölt) 2014.04.23. 19:21:23

@Babette_: felénk ezt úgy mondják: mindenki tudatlan, csak más-más témában. :)

Latcho Rom 2014.04.23. 19:21:23

@tanato: Jo ilyeneket olvasni...koszonet a linkert.

blackhairlady 2014.04.23. 19:22:48

@tanato: De azert koszi, hogy belinkelted:)

2014.04.23. 19:31:43

@Robiekin: Némi tervezhető jövő és törvény biztonság sem ártana, na ez nincs meg otthon. Többek között ....

M. Péter 2014.04.23. 19:41:06

@Torrera: Még hozzájön két helyi ünnepnap, amely városonként változik, ezekről is van hivatalos lista, csak egy kicsit hosszú: www.docv.gva.es/datos/2013/12/12/pdf/2013_11436.pdf

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 19:45:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Drága barátom, az életemre esküszöm hogy a második szünet végén bealudtam a gépben miközben a hozzászólásokat olvastam és véletlenül neked küldtem egy üres üzenetet. itthon néztem meg hogy mire és akkor láttam hogy álmomban is tudok találóan reagálni:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Te vagy az egyik legjobb fej itt a blogon abszolút elfogadom a mániádat még ha vitatkozni is szoktunk róla.
Ez teljesen rendben van, vitatkozzunk még sokáig itt az elektromos autók haláláról:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 19:46:07

@klappol:
Persze, Diggerdriver.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 19:54:19

@diggerdriver: Amig nem jaro motor mellett alszol el a munkagepben, addig semmi gaz. :)

eddie1977 2014.04.23. 19:56:34

Csak jelzem, hogy Határátkelővel leveleztem, és ebből kiderült, hogy kettős mércét alkalmaz a blogon.
Van itt nagyjából 20 ember, akik bármit megengedhetnek maguknak [akár az egyes hozzászólók távollétében is tehetnek gúnyos megjegyzéseket], de ha az érintett szeretné megvédeni magát a közösséggel szemben, akkor azt Határátkelő "túlzottan személyeskedőnek" ítéli meg.
Elmondása szerint az sem érdekel senkit, hogy a hozzászólók jelentős része olyan szinten nem tud helyesen írni a saját anyanyelvén, hogy azzal az elemi iskola szintjét sem ütik meg.
Állítólag ezt már sokszor elmondtam, így nem kell újra és újra megjelennie egy ilyen hozzászólásnak.
Továbbá ha valakinek a közösségtől eltérő véleménye van, akkor sem juthat szóhoz.
Érdekes.
Az elmúlt két napban három magánlevelet is kaptam, amelyben az olvasók ugyanezekre a problémákra panaszkodtak [ebből egyet el is küldtem Határátkelőnek, természetesen a feladó személyét diszkréten kezelve], de nem hatotta meg túlzottan.
Van itt egy kialakult klikk, akik kisajátították maguknak az oldalt, a többieknek pedig kuss a nevük.
Gratulálok!
Szép munka volt!

Papagály (törölt) 2014.04.23. 19:56:49

ez most vicc, vagy begorombult a kopasz cenzor?

klappol 2014.04.23. 19:58:57

@diggerdriver: Ha ezt előre nem gondoltam, akkor itt dögöljek meg, majdnem írtam, de inkább kihagytam, kicsit utaltam rá.

Nem gondolod, hogy az állam irányítása kicsit, picit magas labda lenne? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Határátkelő 2014.04.23. 20:19:01

@eddie1977: Pár apróságot hadd tegyek hozzá ehhez a valamihez, amit ide leírtál, csak azért, hogy egyértelmű legyen mindenki számára.

Azt írtam neked, hogy egyes kommentjeidet azért nem engedtem be (és nem is fogom), mert mindenki tisztában van azzal, hogy te az itt kommentelők egy részének helyesírásával (hogy is fogalmazzak finoman) nem vagy elégedett. Ez nem egy nyelvészeti blog, tehát nem érzem helyénvalónak, hogy ennek a véleményednek egy nap többször is hangot adj. Ha szerinted ez kettős mérce, ám legyen. Szerintem nem az, de ezen nem fogok vitatkozni veled. Ha nem tetszik, sajnálom.

Nem gondolom azt sem, hogy az eltérő vélemények itt ne kaphatnának helyet, kivéve, ha azok kifejezetten személyeskedő, másokat megalázó stílusban íródtak.

Azt az apróságot "elfelejtetted" megemlíteni, hogy azt is írtam neked: amennyiben olyan komment van, amit zavarónak, esetleg téged személyedben támadónak, megalázónak érzel, küldd el nekem a pontos koordinátákkal együtt, és akkor (ha úgy ítélem meg) leveszem.

Ja, hogy így a prekoncepciód a gonosz Határátkelőről már nem működne? Sajnálom.

Ezen a blogok ezek a szabályok. Ha elfogadod őket (és képes vagy eltekinteni attól a sértettségtől, amit amiatt érzel, hogy levettelek a listáról), akkor nagyon örülök, ha maradsz. Ha ezek számodra nem elfogadható szabályok, akkor dönts belátásod szerint.

Még egyszer, mindenki kedvéért hangsúlyoznám: ha valaki valamelyik hozzászólásról úgy érzi, hogy az őt vagy bárkit emberi méltóságában sért, akkor a hataratkelo@hotmail.com címen jelezze, lehetőleg a megjelenés pontos időpontjával.

A listáról ugyanis lekerülni is lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 20:21:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Micsodaaa? Volt már hogy munka közben.
Fordulás közben.
Szerencsére nem volt a közelbe semmi:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 20:24:21

@klappol:
Akkor rend lenne.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.04.23. 20:29:40

@eddie1977:
Csak jelzem, hogy Határátkelővel leveleztem, és ebből kiderült, hogy kettős mércét alkalmaz a blogon.

ő mondta? ehhez a felismeréshez neked levelezni kell vele? többet vártam tőled!

Továbbá ha valakinek a közösségtől eltérő véleménye van, akkor sem juthat szóhoz.

ez hülyeség, igen gyakran kapnak hangot "eltérő" vélemények.

Van itt egy kialakult klikk, akik kisajátították maguknak az oldalt, a többieknek pedig kuss a nevük.

őszintén, miért zavar ez téged? miért nem állsz tovább, ha nem "tecik a rencer"? :) bántás nélkül kérdezem. miért fontos neked, hogy zavard a vizet ebben a beltenyészetben?

nekem is lefogta néhány - szerintem teljesen ártalmatlan, senkire nézve sem bántó megjegyzésem, közben egy másik - sokak számára nemkívánatos júzer személyeskedései bőven áradnak, mérgezik a levegőt. de engem ez nem zavar. megunom, továbbállok (mint minden rendes troll). javaslom, tégy te is így (és ezt halálkomolyan javaslom, élcelődés és bántás nélkül).

hacsak nem fogja le ezt az üzenetet is a kopasz cenzor. kiszámíthatatlan.
olvass inkább valami értelmest, többet érsz vele, mint az itteni vitával.

klappol 2014.04.23. 20:29:49

@diggerdriver: Mert bevetnéd a b@zi nagy gépeid?? :D:D:D

Lehet jó pár egyént egy mélyreásott aknába kellene gyömöszölni, akkor rend is lehetne. Politikus eltársakra gondolok. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Te ugye nem "Mutyizol"?? :D:D:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 20:44:23

Na szóval...

kepkezelo.com/images/f2ew74dt0otolectrp55.jpg

A poszthoz nincs mit hozzáfűzni. A megszokott kiváló írás.
Viszont a belinkelt blog.
Kérem szépen az egy páratlanul olvasmányos érdekfeszítő kalandregény.
A párbeszédek szófordulatai.
A mondatszerkezetek.
A poénok megfelelő adagolása.
Femomenális.
A norvég nyelv szépségei briliánsként csillannak meg benne.
Az a dallamosság...
Mintha egyszerre hallanám a busmanok és a jivaro indiánok nyelvét.
A csettegő és a pöszögő szöszögő magánhangzóhajlítások arra ösztönöznek hogy azonnal norvég nyelvleckéket vegyek.
Hiába na.
A skandik tudnak valamit.
Ők már a jávorszarvassal is sikerrel harcoltak a Mercedes ellen.
Csak ajánlani tudom mindenkinek a blogot.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.04.23. 20:45:35

@diggerdriver: Egyszer kitalalja valami ceg, hogy villanyos markolok legyenek es teged beleultetnek egy ilyenbe, hst a kovetkezo vonattal megyek londonba es visitva fogok rajtad rohogni a munkateruleten!
Isten vedje a munkagepeket a hosszabbitozastol!

eddie1977 2014.04.23. 20:48:38

@Határátkelő: Köszönöm a tisztességes eljárást!

A problémát abban látom, hogy a hozzászólásom mondanivalója pont azokhoz nem fog eljutni, akiknek valójában szólt.
Az igazság az, hogy ezeket az embereket szavakkal nem, csak kalapáccsal lehetne meggyőzni, így én a továbbiakban eltekintek attól, hogy itt okítsam a népet. Van nekem jobb dolgom is.

Azt a véleményemet továbbra is fenntartom, hogy ennek a blognak a színvonala [sajnos] óriásit zuhant, ami természetesen nem a kezdeményező hibája, hanem azé az olvasó közönségé, akik a kirekesztő, gúnyolódó, másokat semmibe vevő, azokat szó szerint csapatosan leugató magatartásukkal lehetetlenné teszik az objektív információ-áramlást.

Ami a helyesírást illeti: kéne lennie egy úgynevezett belső igénynek, de a legtöbb ember ezzel sajnos nem rendelkezik. Így fordulhat elő, hogy sokan egyáltalán nem érzik szégyennek, ha valaki [esetleg tanultan, több diplomával a zsebében] képtelen a saját anyanyelvén helyesen írni. Számomra ez furcsa, de az látható, hogy kisebbségben vagyok a véleményemmel, így kár is erőltetni ezt a vonalat.

Szeretném megkérni az itt jelenlévőket, hogy a hátam mögött ne tegyenek rám megjegyzéseket! Köszönöm!

Az elérhetőségem mindenki számára nyilvános. Ha valakinek gondja van velem, magánlevél útján bármikor megtalálhat, és elsírhatja a bánatát.

Szép estét!

klappol 2014.04.23. 20:51:28

@diggerdriver: Kezdésnek nem is rossz, hogy politikus légy!!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
megmagyarázni már te is tudsz, vagy hogy is mondjam, pontokba szedni a tapasztalataid valamiről, mint most :D:D:D :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
De reklám szaki is lehetnél
nekem teccik. :)

inkább így mint bunyózni.

A kép is csini, az most imádkozik? miért?? :)))))))))))))))))))))

**mimi** 2014.04.23. 20:52:23

@klappol:
sztem jógázik...Teeee:))))

andaluzkutya 2014.04.23. 20:53:22

@eddie1977: nekem erről annyi a véleményem, hogy rossz helyesírással is lehet valakinek értékes véleménye, akkor meg minek ragadjunk le a helyesírásnál, amikor egy hozzászólásnál alapvetően a "mit" a fontos, nem a "hogyan". De lehet, hogy tévedek :)

klappol 2014.04.23. 20:55:52

@**mimi**: Mond csak, asszed nem láttam, csak a vicc kedvéért, vagy kedvéjért? nem tudom, ezen mások is vitáznak.

:D:D:D látom te is lekukkoltad :))))))))))))))))))))))) a képet.

Határátkelő 2014.04.23. 20:57:07

@eddie1977: Ha már itt tartunk: a magam részéről nagy híve vagyok a nyelvhelyességnek (amennyire szerény képességeim engedik, ennek mindig igyekszem is megfelelni), de nem gondolom azt, hogy például ennek a blognak nyelvőri szerepe lenne. Nyilván örvendetes, ha valaki helyesen használja az anyanyelvét, de ez egy ilyen környezetben nem előfeltétel.

Azt sem tartom gondnak, ha valaki erre felhívja a figyelmet, de annak semmi értelmét nem látom, hogy ezt napjában többször megtegye. (Ugyanez a helyzet például Hintával, és az ő naponta sokszor ismétlődő kirohanásaival.)

Ami viszont nem tetszik, hogy itt "kirekesztő, gúnyolódó, másokat semmibe vevő" kommentelőkről beszélsz, de nem nevezed meg őket. Ne is haragudj, de ezzel nem tudok mit kezdeni.

Már többször írtam, és ezt vállalom most is, hogy munkám és családom van, egyszerűen képtelenség minden nap minden kommentet elolvasni. Tehát ha nem tetszik valamelyik hozzászólás, akkor írd meg! De nagy általánosságban fogalmazni szerintem nem helyes.

klappol 2014.04.23. 21:04:38

@eddie1977: Írd meg, hogy ki-kik az illetők. Ha én is benne vagyok, akkor tudni fogom, hogy mihez tartsam magam. Ennyire egyszerű.......................nekem.

Ezt teljesen jóhiszeműen írom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 21:09:19

@eddie1977:
Segítek felnyitni picikét a szemedet, hátha...

1) A blogon rengeteg, egymástól eltérő vélemény lát napvilágot. Ami nem mindegy, az a körítés. Ha valaki csak kötekedni tud, az ne csodálkozzon, arra semmilyen közösségben nincsen szükség.

Többen járnak ide, akik Magyarországon élnek és nem is szándékoznak elmenni. Mégis képesek kulturáltan kifejezni önmagukat.

Vannak páran, akik szerint rothad a nyugat és szintén páran vagyunk, akiket ez nem nagyon érdekel.

És még sorolhatnám.

2) Ha valakinek az összes témája a helyesírás, az ne csodálkozzon rajta, hogy idővel minden megunnnnnya ;)

3) Időről időre feltűnnek új kommentelők, új véleménnyel és első körben mindenkit örömmel fogadunk. Az már nem az itt kialakult társaság hibája, hogy utána gyorsan megutáltatja magát.

4) Mindenki volt itt "kezdő". Mindenkinek volt itt első kommentje, sokaknak posztja is megjelent már (van, akinek több is). Ezekből az elsőkből kovácsolódott össze ez a társaság, még akkor is, ha szerinted mi 3.250 hozzászólással a zsebünkben születtünk, "Határátkelő kegyeltje rangban".

Az elfogadásért meg kell harcolni (mint minden közösségben). Ha valaki nem tudja elfogadtatni magát, az lehet, hogy nem a már meglévő közösség hibája.

@Papagály: véleménye pl. erősen eltérő a többség véleményéhez képest (szerintem) és mégis, szemmel láthatóan máris többre jutott, mint te, elfogadottság terén.

Szerintem gondold át... volt egy rövid időszak, amikor egészen márként viselkedtél. Aztán mintha megilyedtél volna és újra ezt az arcodat mutatod. Te tudod, a te döntésed...

Kívánom, hogy érezd jól magad vagy itt vagy bárhol máshol.

2014.04.23. 21:10:20

@eddie1977: 'Szeretném megkérni az itt jelenlévőket, hogy a hátam mögött ne tegyenek rám megjegyzéseket! Köszönöm!

Az elérhetőségem mindenki számára nyilvános. Ha valakinek gondja van velem, magánlevél útján bármikor megtalálhat, és elsírhatja a bánatát.'

Figyelj, Eddie, tudod mi nyilvanos? Ez a blog. Amit itt irunk az nem a 'hatad mogott' tortenik. Nehogymar itt mindennek elmondd a blog kozosseget, aztan kikosd hogy ha neked akar mondani valaki valamit, az 'maganlevelben' keressen meg. Nem tudom ki fog neked maganleveleket irogatni, en inkabb leirom itt, hogy teljesen egyetertek HA-val: semmi szukseg nyelvtannaci megjegyzesekre a blogon. Ha zavar a helyesirasa valakinek, ne olvasd a kommentjeit.

morsels (törölt) 2014.04.23. 21:16:47

@Mirjam2:
Vagy elkuldhetne privat uzenetben az illetonek, hogy zavarja a helyesirasa :-)

Mr Long 2014.04.23. 21:17:07

@Kövérmadár [swe]: "megilyedtél volna" B+!!! :DDDDDDDDDDD

morsels (törölt) 2014.04.23. 21:19:04

@Mirjam2:
Egyebkent egy ir kocsmaba is bemehetne es elmondhatna a kozonsegnek, hogy szerinte igenytelenek, meg ugyis csak abbol ertenek, hogy ha jol pofanbasszak oket; de nem, helyette a sajat blogjara irja le.

2014.04.23. 21:21:03

@eddie1977: Édes, egyetlen fiam, Eddie.
A gondokat te generálod magad körül a hülye stílusoddal. A helyesírás valóban fontos dolog, de nem ártana néha a stílusra is figyelni. Pláne neked.
Nézd meg a mi max-unkat, tud olyan blődségeket írni hót komoly arccal, hogy ihajj! De ha már népszerűségi problémát csinálsz itt a személyedből, akkor elárulom, inkább max., mint egy olyan kötekedő alak, mint te. A hátad mögött meg igen nehéz lenne megjegyzéseket tenni, mivel a blog nyilvános. Ez a blog az. A tied m lyen is volt? Ahham! Na ugye ...
Nos, elmész is, járj békével.
Ölel
Anyád.

klappol 2014.04.23. 21:23:59

"Ajjaj.......................bumm ajtócsapódás.
Hát neked mi a bajod?

Ajtó nyílik.

Haggyál..................bumm ajtó megint".

Quercus a favágó 2014.04.23. 21:25:48

Nincs gond eddie-vel. Végül is mindenki jó valamire. Ha másra nem, elrettentő példának. Egyébként meg mi itt mindannyian hajszoljuk a tudást. De ő gyorsabb.

2014.04.23. 21:26:04

Ez a mai kommentaradat eleg gyenge lett. Honnan tudjam igy, hogy Jess most menszeszel es milyen tampont hasznal???
Megyek is inkabb vacsorazni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 21:27:29

@charlieharper [home, sweet home]:
Mi lesz a vacsora?

@QUERCUS(a favágó):
Most kérte, hogy ne beszéljünk róla a háta mögött... mi lesz így?!

2014.04.23. 21:28:45

@charlieharper [home, sweet home]: Nem olvastál figyelmesen tegnap ;) Ő már ezeken rég túl van ;)
Jó étvágyat! :)

2014.04.23. 21:28:51

Meg egy gyors kerdes, majd holnap megnezem a valaszt. A HAval kotelezo levelezni? Eddig nem irtam neki es nem volt szandekomban

2014.04.23. 21:29:16

@morsels: :))) Az is egy megoldas ha azok akik szeretnek ha ellenoriznek a helyesirasukat, feliratkozhatnanak egy listara. A listan szereplo nickek kommentjeit Eddie onzetlen munkaval, idot es faradtsagot nem kimelve atnezne es kijavitva visszakuldene. A listan nem szereplo kommentelok meg elhetnenek tovabb boldog tudatlansagban.

klappol 2014.04.23. 21:30:31

Rejtő:
"Kicsoda ez az alak?

- A hatvanhármas. Mást itt nem tudnak az emberekről.

Ez igaz volt. Mi lehet itt még egy fogoly azonfelül, hogy száma van?

A hegedűszó azonban hirtelen félbeszakadt.

- Hé! Káplár! -kiáltotta az ablakból Sirone. -Ezt a gazembert... kikötni...!

Erted? De úgy... hogy... a csontja törjön!

·

2.

Mi történt?

Mindössze annyi, hogy a fiatalember bemutatkozott. Egy perccel élőbb még semmi

sem jelezte a hirtelen bekövetkező változást.

A 63-as valami csintalan slágert hegedült.

És közben egy fehér csík húzódott az ég és a sivatag közé, körben, a látóhátár

alatt. - Mennyi időre ítéltek téged... te hatvanhármas? - Eletfogytiglani

kényszermunkára.

- És miért ítéltek el életfogytiglanra?

- Kétszeres gyilkosság, rablás, hazaárulás és kémkedés miatt.

A kapitány elfehéredett, felállt, és nagy szemekkel nézett rá. Minden átmenet

nélkül egy dráma indúlt itt, ahogy szinte érezhetően összesűrűsödött a hajnali

irodában valami megne- vezhetetlen, lecsapásra kész, feszült irtózat."
Gondoltam szeretitek Rejtőt?:)))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.04.23. 21:31:09

@charlieharper [home, sweet home]: írjál privátban készségesen tájékoztatlak, bár már elmondtam mi a helyzet

zobod 2014.04.23. 21:31:47

Más olajmonarchiákban is van perspektívája a helyi fiataloknak...

eddie1977 2014.04.23. 21:31:50

Most kezdjem előlről?

A hozzászólások esetében a legritkábban fogalmaztam meg a helyesírással kapcsolatos kétségeimet.
A problémát mindig akkor hoztam fel, ha például egy tanult ember által írt posztot olvashattunk elég komoly nyelvi hibákkal teletűzdelve.
A mai napig az a véleményem, hogy egy tanártól, orvostól, mérnöktől, ügyvédtől, esetleg más diplomával rendelkező embertől elvárható a nyelv helyes használata.

Hogy ezek után valaki [vagy valakik] rám ragasztották a "nyelvtannáci" jelzőt, különösen érdekes, már csak a "náci" szóhoz kapcsolódó érzelmek miatt is. Szerintem ez simán eléri azt a szintet, ami miatt valakit jogosan ki lehetne moderálni az oldalról, ez mégsem történt meg.

Felesleges neveket említenem, az érintettek magukra ismernek.

És még valami: sosem mondtam, hogy Határátkelő felelős a megjelenő tartalomért, hacsak annyiban nem, hogy "mindenki vagy senki" alapon kéne hagynia a hozzászólások megjelenését.
Nem hiszem, hogy egy családra és egyéb elfoglaltságokra hivatkozó blog-gazda helyesen teszi, ha öntörvényűen próbál igazságot szolgáltatni, vagy ha mégis, akkor ezt tegye meg mindenkivel szemben.
Én belátom, hogy ez nagy munka lenne, és ez senkitől sem elvárható, ebben az esetben viszont vállalni kell a nagy nézettségnek örvendő oldallal párhuzamosan járó problémákat is, jelesül a személyeskedő megjegyzéseket.

Meg lehet tenni azt is, hogy nincs több megjegyzés, csak a történetek önmagukban. Talán ez lenne a legtisztább megoldás, és akkor nem fordulhatna elő az sem, hogy bizonyos posztolókat "darabokra szednek" az olvasók.

Milyen jogon tehetik ezt meg?

Ha valaki leírja az élettörténetét [vagy annak egy részét], akkor arra maximum annyit lehet mondani, hogy: köszönjük, hogy megosztottad velünk!
De itt mi történik? Néhányan okosnak gondolják magukat, és az emberi érzelmeket figyelmen kívül hagyva leugatják a posztolót.

Erre írtam, hogy a blog színvonala [kizárólag az ilyen hozzászólások miatt] hatalmasat zuhant.

2014.04.23. 21:32:35

@charlieharper [home, sweet home]: 'A HAval kotelezo levelezni? Eddig nem irtam neki es nem volt szandekomban'

De hat tudjuk hogy te vagy a HA, Charlie! A case of split personality, vagy mi? :)

Muscari 2014.04.23. 21:32:55

@diggerdriver: Sul az elso kenyerem :-)

Ami a helyesirast illeti, en nagyon is tisztaban vagyok vele, hogy jo helyesironak szuletni kell. Sok mindent meg lehet persze tanulni, de rengeteg dolgot erezni kell (rovid, hosszu maganhangzok, massalhangzok stb.)
Raadasul felejteni is lehet, ezt magamon is eszreveszem.

Szoval, kedves Eddie, le lehetne szallni a temarol, mert itt senki nem fog a kedvedert megvaltozni es kezdesz egy kicsit unalmas lenni. Irjal inkabb Irorszagrol, az sokkal jobban erdekel.

morsels (törölt) 2014.04.23. 21:34:17

@Mirjam2:
:-))
Mondjuk lehetne ezt meg fejleszteni, de kezdesnek nagyon jo otlet szerintem :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 21:35:07

@eddie1977: a nyelvtannaci szo miatt sopankodni olyan, mint a ciganypecsenye szo miatt antiszemitizmust kialtani.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 21:36:52

@klappol: szeretem, de nem vagyok olyan jo benne, mint vonnegutbol:)

klappol 2014.04.23. 21:37:15

@eddie1977: Engem szétkaphatnak.
1: nem fáj (fizikailag).
2: tudok védekezni, ha tudok
3: vállalom a felelőséget azért amit ide írok.
4: jól érzem itt magam, mint újonc.
5: tudok elnézést is kérni.
6: viccelni jobban szeretek.

2014.04.23. 21:38:10

@eddie1977: A nyelvtannáci, grammarnazi kifejezések eléggé elterjedtek a netes nyelvezetben, nem a te kedvedért alkották őket, nyugi. Annyira nem vagy fontos. Ja, és szívesen.
Ha nem tetszik a blog színvonala, költözz arrébb virtuáliában, az internet nagy hely.

morsels (törölt) 2014.04.23. 21:38:33

@Jess G:
Ezt is valoszinuleg mar csak holnap fogja elolvasni :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 21:38:36

@Papagály: mondjuk a te nickeddel biztosan nem vennek reszt helyesirasi vitaban:D:D:D

klappol 2014.04.23. 21:38:38

@Babette_: Te egy jó ember vagy, elnézést, Hölgy :)))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 21:39:41

@klappol: pedig egy vesszot te is kihagytal.
ejnye.

Mrs. Clayton 2014.04.23. 21:40:54

@morsels: egy fenét :-) meg mér érdekli a menzeszem, gyereket akar? de hát van neki is :-P

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 21:41:10

@Muscari: szuletni? meg vagyok rola gyozodve, hogy sok-sok konyv kell hozza.
de meggyozheto vagyok...

klappol 2014.04.23. 21:41:53

@Babette_: Hu azanyjátat :D:D bocsi, nagyon felkavart? sajnálom. Jöhetek hozzátok kiskecske simogatóra?? :D:D

Muscari 2014.04.23. 21:42:18

@klappol: jaj, en imadom! Arra viszont nem emlekszem, hogy ez az idezet melyik konyvebol valo. En most a Nevada szellemet hallgatom hangos konyvkent, nem tartozik a legismertebb konyvei koze.
Valaki irta tegnap, hogy az Eloretolt helyorseg a kedvence, az enyem is az, legalabb tizszer olvastam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 21:44:16

@klappol: nem fogok tudni aludni. irok is egy levelet HA-nak.

sietned kell, mielott mind megesszuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 21:44:41

@Muscari:
Tartsd szemmel.
Én sokféle kenyeret próbáltam
Az jött be a legjobban amibe egy evőkanál füstölt szalonna zsírt tettem.

morsels (törölt) 2014.04.23. 21:45:04

@Jess G:
Azt nem tudom :-)
De altalaban par dolog van, amit erdekesnek talal. Tobbnyire nokkel kapcsolatos dolgokrol van szo :-)

2014.04.23. 21:45:06

@Mirjam2:
" Ha zavar a helyesirasa valakinek, ne olvasd a kommentjeit. "
Hogy lehet valakit komolyan venni, akinek alapveto helyesirasi problemai vannak? Szova nem teszem, hiszen nincs jogom hozza es megserteni sem akarok senkit. Raadasul en is kovetek el helyesirasi hibakat, trehanysagbol, feluletessegbol. A helyesiras azonban az alap intelligencia resze, az alapjan is ertekeljuk embertarsainkat (nem csak a penzuk, beosztasuk, stb. alapjan) Sajnos a mai vilagban helyesirasunk is slamposodik, vele mi is:( Jobban oda kellene figyelnunk erre is.

klappol 2014.04.23. 21:45:12

@Muscari: Ez pl, a Csontbrigád 1 rövid része. Sok könyve van, én se tudom az összest betéve, de a polcra betéve azt tudom.:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.04.23. 21:45:44

A nacival mi a baj? Meggyozodedes kommunista lehet az ember, de a naci valami felnivalo? Ehh.

@morsels: Kosz a tegnapi dicseretet, probalom okosban megoldani.

Mrs. Clayton 2014.04.23. 21:46:27

@morsels: á, az más, hát én érdekes vagyok valóban, mint azt te is tudod :-)

klappol 2014.04.23. 21:46:28

@Babette_: Még nem ettem kecskét, finom? Jó nem a picikre gondoltam.

2014.04.23. 21:46:47

@eddie1977: Ha nyelvhelyessegrol beszelunk, nem eleg a helyesirasra / nyelvtanra koncentralni, olyan dolgok is fontosak mint pl. szovegkornyezet, arnyalatok helyes ertelmezese stb. Egyszeruen nem hiszem el hogy pont te ne tudnad / erezned: a 'nyelvtannaci' kifejezessel semmilyen ertelemben nem arra utaltam, hogy te 'naci' vagy. De nyugodtan irkald csak, hogy szerinted engem most ki kene tiltani a blogrol, mert 'lenaciztalak' teged. Most megyek aludni, de azt hiszem almatlan ejszaka lesz, folyamatosan attol fogok rettegni hogy ki leszek-e moderalva...

Mr Long 2014.04.23. 21:47:37

@diggerdriver: En azt a kenyeret szereten, amiben egy jo adag sult kolbasz van mustarral! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 21:47:41

@klappol:
Öreg. Csíkoshátú vadmalac vagy itt és jól beilleszkedtél.
Üdv a fedélzeten.
Azért a közelmúlt történéseiből okulva szárazon tartjuk a puskaport...
:))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 21:48:10

@Mr Long: az a baj, hogy sokan a fasiszta szinonimajakent hasznaljak. es ma mar legtobbszor igy is ertik.

Shanarey 2014.04.23. 21:49:25

A poszt nekem bejön bár arrafelé sem épp a napfény a divat ám azért egyszer oda is elmennék.
Az hogy "turistás" lett az nem baj,aki ennél többet akar tudni az kérdezzen, vagy ahogy a mondás tartja Google is your friend.

Micsoda buli van itt.
:-))))

@eddie1977:
Te tényleg elhiszed azt a sok badarságot amit összehordtál?

Nos a te dolgod, és örülhetsz is mert megjelent itt egy újabb "nyelvtan náci" ha ez így megy tovább alapíthattok klubot, de nem itt.
Hiszen mi kirekesztőek vagyunk.
:-)

Igazából, az érdekelne, mi is a te problémád valójában ?
Mert az igen hülyén néz ki, hogy idejössz beszólsz majd megkapod az ennek megfelelő választ, netán többet is. Ezután pedig panaszkodsz, hogy itt mindenki olyan de olyan.......

Nos akkor ezúton kérdeznék minden jelenlegi és leendő "nyelvtan nácit" Ha tényleg ennyire zavar titeket az írásokban és a kommentekben szereplő hiba, akkor mi a rossebnek olvassátok el?

E nélkül is lehet kommentelni, van aki így csinálja, még sincs ebből gond.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 21:49:52

@klappol:
Azt mondja Babette hogy bármit csinálhatsz velük.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.04.23. 21:50:22

Bele kell nyugodni, hogy senki sem tökéletes. Például belőlem is hiányzik a hiba.
Szerintem eddie, az a gond, hogy Te nyakig vagy a szarba. Ha ez megnyugtat,nem vagy egyedül. Viszont ilyenkor nem csapkodni kell, hanem imádkozni: Köszönöm Istenem, hogy legalább nem hullámzik.

klappol 2014.04.23. 21:51:19

@diggerdriver: Ha te mondod neked elhiszem, ha a többiek is ezen a véleményen vannak, akkor örülök.

Nehéz a mai világban beilleszkedni, de azt megtartani is nehéz, Majd igyekezem :D:D :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.23. 21:52:31

@diggerdriver: Hehe, az nagy kiterjedésű fogalom.:D:D:D

morsels (törölt) 2014.04.23. 21:52:58

@Shanarey(SCO):
Hat ha nem olvassa el az ember, akkor honnan tudhatna, hogy hibas?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 21:53:27

@eddie1977: Tenyleg nagyon sok posztot szetszednek/szetszedunk (nem tudom hogy most akkor tag vagyok-e az 'inner circle'-ben vagy sem). Ezt mar en is szova tettem mert tenyleg lelombozo lehet neha a szerzo szemszogebol. Ebben speciel egyetertunk.

Ugyanakkor vannak dolgok, amikre neha en is ugrok, pedig nem kene. Szoval azt hiszem magam sem vagyok kulonb. Ugyanakkor azzal az allitasoddal nem ertek egyet hogy sokat esett a szinvonal ebbol a szempontbol. En csak olyan 2013 elejen lettem rendszeres olvasoja ennek a blognak (es vagy csak fel evvel kesobb kommenteloje).

En anno voltam olyan buzgomocsing, hogy visszamenoleg is elolvastam az osszes posztot. Meg a regi honlapon is (munkanelkulikent az ember marhara raer :))! Az kommentelok akkor ugyanugy megmondtak a tutit minden egyes bejegyzes alatt, mint most. Csak kozben kicserelodtek a nick-ek.

Sot, ha jobban belegondolok szerintem meg javult is a helyzet. Emlekszem, anno ha csak annyit mereszelt valaki leirni a tortenetebol, hogy o egy zsido peksegben dolgozik Londonban, akkor arra rogton megerkezett a menetrendszerinti "zsidoberenc"-ezes, "mocskos cionista diszno"-zas.

En elhiszem, hogy neha kenyelmetlen es szenvedos ez az eloszures, de gondolhatod hogy Hataratkelonek is konnyebb lenne, ha ezeket nem kene kulon ellenorizgetnie. Szoval igazabol o tesz nekunk szivesseget azzal, hogy ezt megjatszotta. Lehet nem voltal itt, tavaly osz vegen rengeteg troll jelent meg es tenyleg marha zavarova valt az egesz blog par perc alatt.

Mindazonaltal azzal sem ertek egyet, hogy itt mindenki egy kovet fujna es kirekesztik azt, aki nem ert ezzel egyet. Ha megnezed nagyon sok teruleten eltero velemenyeket kepviselunk. Sokan Mo.-rol kommentelnek, joparan kozulok nem is terveznek emigralni, vannak akik az egesz kulfoldi eletet ellenzik (hinta), vannak akik csak a Nyugatot rohasztjak ("tudjukki"). Megis, latod elfernek itt. Szoval nem hiszem, hogy neked ne lenne hely. Szerintem ez a blog annal szinesebb, minel tobb eltero velemeny kepviselteti magat.

Mrs. Clayton 2014.04.23. 21:54:05

@morsels: nem véletlenül mondom én!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 21:54:07

@klappol:
Ezt így kell csinálni! :)

@diggerdriver:
Egy evőkanál füstöltszalonna zsír??? Bele a kenyérbe??? Hogy én most mennyire haragszom rád! :)
Ilyet én is szeretnék!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 21:54:36

@Babette_:
Sőt...
A rántott kecskegida...
Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni.

klappol 2014.04.23. 21:55:04

@Shanarey(SCO): Az a jó ezekben a könyvekben, hogy tele vannak helyesírási hibákkal, de csinált hibákkal, és még is lehet rajtuk mulatni :)))))))))))))

Shanarey 2014.04.23. 21:56:02

@eddie1977:

A múltkor már jeleztem hogy túl nagy az arcod.

Nos akkor Google és a nyelvtannáci:

www.google.co.uk/search?q=nyelvtann%C3%A1ci+blog&oq=nyelvtann%C3%A1ci&aqs=chrome.2.69i57j0l3.10232j0j8&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8

Eddie, ideje vagyon az okulásnak, nem te vagy az első, és nem is te leszel az utolsó. Ám a közös benned és elődeidben, na meg a leendő utódokban. Ha ebben a témában nyomultok, akkor nem vagytok népszerűek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 21:56:38

@klappol:
Rád csak egy nagyon SZŰK része vonatkozik.
:))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.04.23. 21:57:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Jaja... van akit egy varrogeppel ki lehet hozni a sodrabol :-)

Muscari 2014.04.23. 21:57:13

@Babette_: en a ferjem peldajat latom, akar magyarul, akar angolul eleg rossz helyesiro, pedig olvas rendszetesen. De maskepp olvas, mint en: en pl. tobb szot atfogok a szememmel egyszerre es nagyon gyorsan olvasok, o meg szigoruan szavanket.

Az angolt ugy tanulom, hogy egyszeruen megjegyzem a szavak kepet, nem sok olyan szo van, amit kifejezetten hallas utan tanultam meg, es nem tudom, hogy kell leirni. Ha kimondom a szot, akkor is szinte mejelenik lelki szemeim elott a leirt alakja. Biztos, hogy ez osszefugg a helyesirassal.

Na, a Dragamnal ez nem igy mukodik, mikor ezt elmondtam neki, csak nezett :-) Maskepp mukodik az agyunk, ezert irtam, hoigy ez reszben vele szuletett dolog lehet.

Shanarey 2014.04.23. 21:57:18

@klappol:

Nem csak ez a jó.
"A levél feladója: gebedj meg"

Mr Long 2014.04.23. 21:57:56

@Kövérmadár [swe]: Lattam Mon Vodafon reklamot, ahol az uj s5hoz adtak pulzusmeros karorat. Elvileg a telohoz valo. Erdemes lenne megnezned a honlapjuk, hatha van rola tobb info, ha meg aktualis szamodra.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 21:58:07

@QUERCUS(a favágó): "Szerintem eddie, az a gond, hogy Te nyakig vagy a szarba. Ha ez megnyugtat,nem vagy egyedül. Viszont ilyenkor nem csapkodni kell, hanem imádkozni: Köszönöm Istenem, hogy legalább nem hullámzik."

:)))
Viccen kivul, olyan eletbolcsessegeid vannak amugy, hogy ha jobban belegondolok neked tanitanod kene, nem pedig az erdot roni. Aztan megjobban belegondolok, beugrik a tobbi idezeted is... es rajovok hogy jobb, hogy az erdoben vagy. :DDD

Muscari 2014.04.23. 21:58:51

@Pink Petsch: o, persze. Mentsegemre legyen mondva, utoljara vagy husz eve olvastam.

eddie1977 2014.04.23. 21:59:18

Azt hiszem, hogy itt valami nagyon félrement.

Nekem nincs bajom a náci szóval.
Mint ahogy anyám is meghalt már, mégis lehet szidni nyugodtan. Belém is lehet rúgni, ha itt vagyok, hogy visszarúghassak.

A náci szóval arra próbáltam utalni, hogy ha én elküldök valakit a gecibe, mint ahogy tettem azt diggerrel, és ezért moderáció jár [noha az előzményeket figyelembe véve talán még igazam is volt, hiszen elég tenyérbemászó stílusa van a jópofi gyereknek], akkor a náci szó is megérdemelné a moderációt.

A blog szabályai szerinti szűrésről beszélek, nem konkrétan arról, hogy engem megbántott-e valaki.

Ha nagyon finoman kéne fogalmaznom, akkor is azt mondanám, hogy leszarom, mit gondoltok rólam. Nem ismertek, én sem ismerlek titeket, így a rólam alkotott véleményetek annyit sem ér, mint egy kalap szamóca.

SzZoole 2014.04.23. 21:59:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Emlekszem, anno ha csak annyit mereszelt valaki leirni a tortenetebol, hogy o egy zsido peksegben dolgozik Londonban, akkor arra rogton megerkezett a menetrendszerinti "zsidoberenc"-ezes, "mocskos cionista diszno"-zas."
Ez epp az en felesegem posztja volt.

klappol 2014.04.23. 21:59:53

@diggerdriver: Na az pont nem kell, inkább megeszem sütve, lehet finom? :D:D

2014.04.23. 22:00:16

@Shanarey(SCO):
" Igazából, az érdekelne, mi is a te problémád valójában ? "
Identitas valsagban van, ami termeszetes jelenseg az emigracioban. Sokan atmentunk ezen, tobbszor is. Meg kell bekelni a vilaggal, de elsosorban onmagunkkal. Ugy sem lesz konnyebb, de elviselhetobb.

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:00:33

@Jess G:
Es nem is ellenkeztem. Merek en? :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 22:00:54

@Kövérmadár [swe]:
A kenyérbe kell zsiradék.
Vajat-zsírt-margarint szoktak beletenni.
Én annak idején vettem füstölt kenyérszalonnát azt kisütöttem és annak a zsírját tettem bele.
Nekem az ízlett a legjobban.

Shanarey 2014.04.23. 22:01:43

@Cascabel:

Vagy ez vagy egyéb de akkor miért itt dühöng?

Ahogy Hofi is mondta: Haragudj arra aki kinevezett.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 22:02:51

@Babette_: "...mint a ciganypecsenye szo miatt antiszemitizmust kialtani."

Amivel viccelsz, de amugy mar megtortent... :(

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:06:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Egy ilyen duplacsavar?
Mert ilyet meg nem hallottam :-)

2014.04.23. 22:07:23

@Shanarey(SCO):
" Vagy ez vagy egyéb de akkor miért itt dühöng? "
Inkabb itt duhongjon, mint az utcan, kessel a kezeben:) (ne adj Isten Kalasnyikovval) :)

2014.04.23. 22:07:25

@morsels: Hé, hé, hé!!! Itt vagyok ám! ;))))

@Muscari: Mnaa, mindegyikre én sem emlékszem, de a Csontbrigád az egyik kedvencem.

Mrs. Clayton 2014.04.23. 22:08:00

@morsels: ezt egyszer már megbeszéltük :-)

**mimi** 2014.04.23. 22:08:00

én is szeretnék beilleszkedni....

vagy már utáltok????????

:))))))))))))

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:08:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Döntsd már el vaze!

Más.
Fogadjunk, hogy Reál Madrid meccs van a tv-ben. Az asszony már egy órája szentségel az étkezőben.

Shanarey 2014.04.23. 22:09:28

@morsels:

Ha szerinte itt nem írnak helyesen akkor ne olvasson el semmit, csak írja le mi a baja.

Amúgy én erről azt gondolom ha írok valamit és hibázok akkor az a hiba is én vagyok.

SzZoole 2014.04.23. 22:09:35

@diggerdriver: meg biz'a:)
Hoztam egy borond hazi sonkat ,szalonnat fustolt csulkot,kolbaszt es tepertot meg egy nagy tal hazi zsirt,ugyhogy egy darabig nem lesz gondunk:)))))))))))
Ja es 84 kg mentem haza es 89.8kg jottem vissza:))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.23. 22:10:07

@morsels: Tavalyi esemeny volt, igaz nem Mo.-n. Azota meg nem tudtam eldonteni hogy sirjak vagy nevessek inkabb... a sved gombasalatat mar csak korulirni merem azota...

www.origo.hu/itthon/20131010-magyar-romak-velemenye-a-ciganypecsenye-atkereszteleserol.html

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:10:24

@eddie1977:
Az igazsag az, hogy mikor utolag magyarazod, akkor tenyleg olyan, mintha igazad lenne. El is hiszem, hogy te errol meg vagy gyozodve :-)
Nade altalaban csak meg kell nezni a belepodet. Es azert volt par :-).
Mostanra meg mar ugy mukodik a dolog, mint egy automata. Te irod, hogy milyen helyesiras, vagy mindenki hazudik, masok meg kirohognek, hogy na mar megint.

Szoval ezt barmikor csinalhatod, az eredmeny ugyanaz lesz.

2014.04.23. 22:10:36

@eddie1977: Te, nem arról volt szó, hogy mész, mert a blog színvonala, meg blablabla, meg az egód. Főleg az egód, ugye ...

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:11:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Na varj egy kicsit. Babette nem azt irta, hogy a ciganypecsenye rasszista, hanem azt, hogy antiszemita.

Erre irtam azt, hogy duplacsavar :-)

SzZoole 2014.04.23. 22:11:55

@Pink Petsch: rovid,meg egy hetet kibirtam volna,de majd augusztusban:)))

Shanarey 2014.04.23. 22:12:58

@Cascabel:

Tőlem dühönghet, de akkor ne nyöszörögjön, se nekünk se a HA nak. Netán viselkedjen felnőtt ember módjára.

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:14:01

@Pink Petsch:
A hatad mogott nem is mertem volna irni :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:14:11

@Mr Long:
A Gear2-re gondolsz?
Még nem vettem semmi ilyesmit, tervben van, de előbb egy fényképezőgépet szeretnék venni, mert a régi megadta magát (öreg volt már).

Köszönöm, hogy gondoltál rám!

@diggerdriver:
Biztos vagyok benne, hogy annál nemigen lehet jobbat sütni! Nem kizárt, hogy egyszer benevezek egy ilyen kenyérsütőgép-tanfolyamra is és kitanulom a mesterséget.

@Zoole[uk]:
Hol jártál? Mi újság a futrinka utcában?

@Cascabel:
Mesélj erről!
A mai kivándorlók nem emigrációban élnek, hanem 2-4-6 órányira a szüleiktől. Reálisan nézve, a fiatalabb generáció (mint eddie vagy én is) az égvilágon semmiről sem mondtunk le, semmit sem hagytunk a hátunk mögött muszájból (ráadásul bármikor vissza is mehetünk).

Az, hogy egy 56-os átmegy egy ilyen válságon, még érthető. De mi, akik szabad akaratunkból, üldöztetést hírből sem ismerve keltünk útra, ugyan milyen válságon mehetünk keresztül?

Vagy már megint az én készülékem a túl egyszerű és csak én találtam meg végre önmagam külföldön?

A múltkor is kérdeztem, hogy honnan ez a mérhetetlen depresszió benned? Komolyan érdekel!
Mindig is volt vagy csak az utóbbi idők szüleménye?
Ha ott nem jó, miért nem próbálod meg Magyarországot?
Mit várnál egy ottani újrakezdéstől?
Mit csinálnál, hogy ott is ugyanilyen depressziós lennél?

Akár írhatsz PÜ-t is, ha úgy érzed, hogy megosztod ezeket velem, de itt mégsem szeretndé... ha akarod, semmi sem erőszak.

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:15:07

@morsels:

Na hallod! Mi van ha zsidó a séf?

2014.04.23. 22:16:08

@**mimi**: Fasza kis történet ;). Mondjuk nekem a légiós történetei jönnek be leginkább, majd az egyebek, mint a Piszkos Fred, és a vadnyugati történetei a legkevésbé.

@Zoole[uk]: Te élvezethalmozó, te! ;)))

2014.04.23. 22:17:35

@morsels: Akkor téged szeret Eddie. Te szegény ... :DDD

SzZoole 2014.04.23. 22:18:12

@Kövérmadár [swe]: csak egy kis csalad latogatason,semmi extra.
Neked sikerult mar le dobni par kilot?
En 8 nap alatt majdnem 6 kg szedtem fel:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:18:49

@**mimi**:
:D
Ha csak kicsit szeretnél beilleszkedni, akkor diggernek kell utalni 120 fontot. Ha közepesen, akkor én szedem a sápot, 150 fontot.
Nagyon még senkinek sem sikerült beilleszkedni, mert többségünk még önmagát is utálja (hiszen tudod, külföldön magyarral ne kezdj... így reggelente elmondom magam mindennek a tükör előtt :) ).

@Zoole[uk]:

Ha mindehhez 175 centi vagy, akkor nem volt jó kör :)

eddie1977 2014.04.23. 22:18:58

Azt hiszem, Határátkelőnek tartozom annyival, hogy az itt összegyűlt tömeg néhány tagjánál intelligensebb legyek, és ismételten elnézést kérjek azoktól, akiknek a szórakozását ilyen-olyan módon elrontottam!

Ez nem azt jelenti, hogy tetszik, ami ebben a közösségben zajlik, hiszen az valójában röhejes, csak annyit, hogy ha a többség megnyugvásához ez kell, akkor én felemelem a kezem, és kihátrálok a buliból.

Muscari 2014.04.23. 22:20:07

@diggerdriver: meddig kell varni a kenyerrel mielott szeletelni lehet? Jo barna lett, mert dark-ra allitottam, az illata az isteni.

2014.04.23. 22:20:22

@Shanarey(SCO):
O ilyen, igy kell elfogadni. Nem vagyunk egyformak:) Neki ez okoz oromet, igy vezeti le a sok feszultseget, ami benne van. Valaki alkohollal, valaki droggal, o ezzel. Megertem ot. Empatia kerdese csupan:)

Shanarey 2014.04.23. 22:21:31

@Cascabel:

Én is talán megérteném ha legalább elmondaná, mi a fene a valódi ok.

SzZoole 2014.04.23. 22:22:19

@Kövérmadár [swe]: 180 vagyok,de nem gond mert egy het alatt le dolgozom es ujra 84 leszek:)))
Nekem ez konnyen megy:)))

**mimi** 2014.04.23. 22:22:48

@diggerdriver:
se nem róka se nem nyúl
komámasszony meg egy úr
ugrott ki a zöld leveles csipkebokorból....:))

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:23:14

@eddie1977:

Nebazd! Legalább 100 kommentet generáltál 1 óra alatt! Itt a helyed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 22:23:43

@Kövérmadár [swe]:
Az az igazság hogy mindenki hatalmas lelkesedéssel beleveti magát a kenyérsütésbe aztán szép lassan leszokik róla.
A kenyérsütőgép felkerül a polcra a szamovár meg a fondutál mellé.
Nekem egyetlen egy bajom volt vele bár évekig sütöttem hogy nincs igazi kenyérhéja.
Ragaszkodom a serclihez.

**mimi** 2014.04.23. 22:23:57

@Kövérmadár [swe]:
de nekem cak occó pici kici pénzecke van...akko most mi lecc????

2014.04.23. 22:24:19

@morsels: Viccelsz? Asse tudom, hogy néz ki ;)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:24:21

@Zoole[uk]:
Most tartok 76 és 77 között, úgyhogy elég jól halad a project. Szerintem most jön a neheze, ráadásul bújkál is bennem valami, amitől eléggé el vagyok gyengülve :(
De nem adom fel, pár nap pihenő és folytatom!

2014.04.23. 22:25:15

@**mimi**: Feltöröd a malacperselyt.

**mimi** 2014.04.23. 22:25:38

@diggerdriver:
ahammm..pontosan így van... a legfelső polcon pihen nálunk is

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 22:25:54

@Muscari:
Jobban jársz ha hagyod kihűlni langyosra és még akkor sem eszel belőle mert kórház lesz a vége.
A meleg kenyér megviccelt már néhány embert.

2014.04.23. 22:26:38

@Kövérmadár [swe]:
A mai kivándorlók nem emigrációban élnek, hanem 2-4-6 órányira a szüleiktől. "
De bizony emigransok vagytok ti is, en is, mindenki, aki nem a megszokott kulturalis, anyanyelvi, stb. kornyezetben el. Az emigracio mertekegysege nem hiszem, hogy az ido lenne. Annal komplexebb valami.
BTW: nem vagyok depresszios, csak probalok elszamolni onmagammal, az eletemmel. Nem konnyu:(

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:27:02

@**mimi**:

Tündérem,tudod, hogy én hová szeretnék beilleszkedni? Ördög Nóra, meg a lepedő közé.

**mimi** 2014.04.23. 22:27:15

@Pink Petsch:
milyen malac???
nekem csak olyan kutyás volt kiskoromban...tudod ami kidugta a nyelvét, aztán elnyelte a pénz...vagy valami ilyesmi

Latcho Rom 2014.04.23. 22:28:09

@Zoole[uk]: Na...hoztál nekem paszujt kistesvérem?m:)

Milyen vót, úton semmi gond, ide-oda, otthoniak megvannak jól?

**mimi** 2014.04.23. 22:28:30

@QUERCUS(a favágó):
nah...arra lenne gusztusod mi???? :)))
most mondjam azt, hogy vén kecske is megnyalja a sót? :))))

Shanarey 2014.04.23. 22:29:13

@diggerdriver:

Jó az ami a kenyérsütő gépből kijön, de az igazság az hogy frissen jó, amikor még langyos.

Anno vettem egy masinát az asszonynak, és amíg én is ott laktam addig használatban volt, de a válás óta egy kenyér sem került elő belőle. Naná ha elzavarják a gép kezelőjét.
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:29:22

@Zoole[uk]:
:)

@**mimi**:
Picipénzecke isz pénzecke... :)
Teccen rátenni édesszavanú szúszt + ety viszlfület és márisz remek fiszetőeckösz lesz belűle!

@diggerdriver:
Teljesen megértem. Régen nem szerettem, de mióta szeletelt műanyagot eszünk, visszasírom.
Van nagy, rendes-szerű kenyér is, de annak is puhább a széle :(
Utoljára Németországban ettem rendes kenyeret.

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:29:45

@Kövérmadár [swe]:

Fogyókúránál úszással ne próbálkozz. Semmit nem használ. Nézd meg a bálnákat.

**mimi** 2014.04.23. 22:30:33

@Cascabel:
hmmmmm....
feltétlenül el kell számolni?
nem lehet inkább megbékélni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 22:30:40

@**mimi**:
Természetben is lehet fizetni.
40alattiak nálam 60felettiek Kövérmadárnál.
A kettő közöttiekből én döntöm el hogy hány évesek.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.04.23. 22:31:18

@Pink Petsch: en is azokat szetetem a legjobban. De peldaul a Vesztegzar a Grand Hotelban is nagyon ott van a szeren. De jo, hogy ennyi rajongoja van, viszont kepzeljetek, a ferjem egy konyvet sem olvasta es ra sem tudom venni. Hiaba mondom,hogy nem tudja, mit hagy ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.23. 22:33:08

@**mimi**:
A nyelvem én is ki tudom dugni, sőt már inkább csak azt:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.23. 22:33:12

@QUERCUS(a favágó): Khm, nem akarlak elkeseríteni, de ha egyébként lenne is esélyed, most tuti nem, mert megint terhes ;).

**mimi** 2014.04.23. 22:34:09

@diggerdriver:
:)))))))))))))))))))))))))))))

küggyek képet??? :P

2014.04.23. 22:34:28

@**mimi**: Jaaaaa... hát én olyat csak a régi takarék-reklámokban láttam ;)

2014.04.23. 22:35:19

@QUERCUS(a favágó): Hááát.. játszd le a Hajassal ;))))

**mimi** 2014.04.23. 22:35:34

@diggerdriver:

akkor már te is inkább csak beszélni szeretsz róla??? :)))))

Muscari 2014.04.23. 22:35:58

@diggerdriver: na, itt nem konnyu olyan kenyeret venni, aminek rendes heja van. Vagy ha van is, becsomagoljak aztan meg megpuhul :-(
Majd megprobalok sutoben is sutni kesobb.

2014.04.23. 22:36:43

@Muscari: No, nem szereti a ponyvát?

2014.04.23. 22:37:17

@morsels: Mondtam én, hogy kíváncsi vagyok rá? ;))))

2014.04.23. 22:37:27

@diggerdriver:
" A meleg kenyér megviccelt már néhány embert "
Ezt tanusithatom: tobbszor rosszul lettem a peksegben melegen vett kenyertol. Nem tudtam ellenallni az illatanak, a frissessegenek, mire hazaertem, egy veknit megettem es irany a furdoszoba:( Kb. 25 alkalommal.
" Okos ember a mas karabol tanul, magyar a sajatjaebol sem" :)
A friss, meleg kenyer libazsirral nalam egyenlo a menyei oromokkel:) Friss palacsintatol is lettem mar rosszul katonakoromban. A kecskemeti katonai korhazban kotottem ki:( De megerte!!!!

**mimi** 2014.04.23. 22:37:45

@Pink Petsch:
hogy kerül oda a Hajas???

nem az a jóképű fotós az apa?
a Nánási Pali

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:37:49

@Cascabel:
Nem érzem, hogy kulturálisan kiszakadtam volna a megszokottból. De az is lehet, hogy könnyű volt megszokni ezt, mert alapvetően ilyesmi mentalitásom van (bár Európán belül nem hiszem, hogy óriási lenne a különbség -> a vadbalkánt mondjuk nem próbáltam, nem is szeretném).

Elégedetlen vagy az életeddel?
A képek és történetek alapján a többségnek fele annyira sem volt érdekes élete, mint neked és azért még ne is temessünk, messze a vége :)

Időben annyiban változik (szerintem), hogy neked nem volt visszaút + nem tudom, hogy milyen 10.000km-re lenni. Itt, nekem ajtótól ajtóig 4,5-5 óra alatt megvan és kb. 135 CAD-ba kerül egy oda-vissza út. Ha akarom, egy hétvégére (bármelyikre) átugorhatok. De ez akkoriban nem így ment (azt hiszem), illetve ma sem ennyibe kerül egy retour jegy tőletek.

Ebből arra következtetek, hogy azonos lelki beállítottság mellett is sokkal kevésbé visel meg egy EU-ban élő emigránst ez az egész, mint egy kanadait vagy ausztrált.

OK, mi csak 3 éve vagyunk itt és eddig csak felfelé ívelt az életünk (majd elmúlik :) ). Te mióta vagy ott? 30 éve? Azért az jelentős különbség.

Muscari 2014.04.23. 22:37:58

@diggerdriver: Koszi. Akkor majd holnap megkostolom.

2014.04.23. 22:41:15

@**mimi**: Ja, tényleg. De. A franc, aki követni tudja ezeknek a celebeknek a kapcsolat hálóját.
Hát akkor majd vele játssza le a favágónk ;)

**mimi** 2014.04.23. 22:42:50

@Pink Petsch:

pssszt...azzal én is lejátszanám....:))

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:44:06

@Pink Petsch:
Nem, de barmikor jol johet egy ilyen informacio :-)

Ismered a viccet?
Mikor a nyuszika becsonget a szomszedjahoz, a medvehez ejjel 2-kor, hogy van-e piros festeke.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:45:12

@Cascabel:
Az ételtől való rosszullevés (feltéve, hogy zabálás és nem mérgezés eredménye) csak mennyei érzés lehet és mindig megéri... ezt a nők pl. sosem fogják átérezni :)

@QUERCUS(a favágó):
:D
Egyébként igazad van... sétálni szoktam mostanában (tempósan, 6-8km).

2014.04.23. 22:45:16

@Papagály:
Csak egyet csinalnek maskepp: nem innam at a fiatalsagomat:) De akkor meg nem az lennek, aki ma vagyok:) Ordogi kor:)

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:45:21

@Pink Petsch:

Várjuk meg az eredmény hirdetést. Ha először egy motorfűrész bújik ki, aztán a gyerek, lebuktam.

Shanarey 2014.04.23. 22:45:47

@Cascabel:

Nekem még egyik sem jött össze, pedig mindkettőt ettem többször frissen.

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:46:50

@Cascabel:

Vagy itthon nősülnél meg kolléga. Akkor tényleg lenne okod menekülni.

nyuszigonosz 2014.04.23. 22:46:54

@Kövérmadár [swe]:
" Utoljára Németországban ettem rendes kenyeret."

Mert itt millióféle finom kenyér van. Amúgy, ahol már él három német, ott a negyedik biztosan német pékséget nyit, hát lehethogy a közeledben is van valahol.

2014.04.23. 22:47:03

@**mimi**: Mna, ezt akkor fel is osztottátok egymás között ;)

@morsels: Próbálom elképzelni azt az élethelyzetet. Hm, valahogy nem megy ;).
Nem ismerem.

Muscari 2014.04.23. 22:47:49

@Pink Petsch: nem igazan. Szakkonyveket olvas, a fizika nagyon erdekli, azon kivul pszichologiai, szociologiai konyveket es hasonlokat. Lassan olvas, azt mondja, hogy nem akarja az idejet szorakoztato konyvekkerl vesztegetni, mikor valami hasznosat is olvashat. Ez most igy eleg nagykepuen hangzik, de tenyleg csak ez az oka.

Most elkezde a Rational Optimist-ot Matt Ridley-tol, amit itt ajanlott valaki,talan Tableno. Utolag is koszonet erte.

Shanarey 2014.04.23. 22:48:24

@Cascabel:

Ne azon görcsölj mit hagytál ki, mert az vagy aki, és ha bármit kihagytál volna, más lennél, más problémákkal.

Azon görcsölj inkább mi jöhet még, mit lehetne még megtenni.
Tudod: Bucket list.

nyuszigonosz 2014.04.23. 22:48:51

@Cascabel: Ettem már még meleg kenyeret, meg még forró, friss palacsintát is és semmi bajom nem lett.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:49:05

@Zoole[uk]:
A világuralom!

Jah, nem... 70-72kg (173 alacsony vagyok). A 72kg jelentenek kb. 10%-os testzsír%-ot, amivel már kiegyeznék :)

SzZoole 2014.04.23. 22:49:40

@shakti_rom: csa' tezsokam:)
Az ut rendben volt oda-vissza az otthoniakal minden rendben.
Paszulyt azt nem hoztam,csak egy csomo fustolt arut,a pazsulyhoz,szerintem szombatra osszerittyentunk egy jo kis fustolt csulkos habart paszulyt:)))

2014.04.23. 22:49:50

@Muscari: Majd elmúlik. Nekem is volt egy időszakom, amikor csak szépirodalmat olvastam. Elmúlt.

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:50:32

@Pink Petsch:
Szoval a medve mondja a nyuszikanak, hogy es ezt ejjel kettokor kerdezed? Nincs piros festekem. Bebassza az ajtot, visszamegy aludni.
Egy ora mulva nyuszika meg dorombol az ajton, medve kinyitja es kerdezi, hogy nyuszika, mi a bubanatot akarsz most?
Mire nyuszika; hoztam piros festeket.

2014.04.23. 22:50:44

@Kövérmadár [swe]:
" Elégedetlen vagy az életeddel?
A képek és történetek alapján a többségnek fele annyira sem volt érdekes élete, mint neked és azért még ne is temessünk, messze a vége :) "
Nem vagyok elegedett az eletemmel, az a bajom. Az elet celja ill. lenyege szerintem nem a kalandok, erdekessegek kergetese. ( ha van egyaltalan celja az eletnek)

SzZoole 2014.04.23. 22:53:07

@Kövérmadár [swe]: hajra,akkor mar nem sok van hatra:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:55:04

@nyuszigonosz(D):
Így még sosem jutott eszembe, hogy keressek. Eddig Eskilstunában találtam ilyet, az 80km kb.
Köszönöm a tippet!

@Shanarey(SCO):
Biza, a bucket list sokat segít azon, hogy a jövőt kémleljük, várakozásokkal telve és ne a múltat. Mi is vezetjük a sajátunkat és sajnos (vagy szerencsére) nagyon-nagyon messze a vége.

2014.04.23. 23:00:12

@nyuszigonosz(D):
1 kg-os gozolgo meleg kenyeret 10 perc alatt behalozni nem egeszseges dolog. Vagy 30 palacsintat, 20 perc alatt, az orgovanyi erdoben, egy kis katonai taborban, ahol a szakacs csak neked suti a palacsintat, soron kivul, mert foldid es nincs mas dolga, amig a gulyasagyuban keszul a menyei babgulyas fustolt csulokkel, 1975 nyaran:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.23. 23:01:28

@eddie1977: "akkor a náci szó is megérdemelné a moderációt."

LOL.
Múltkor valamelyik nagyon okos nem értette, hogy a féreglyuk szót nem itt és nem mi találtuk ki és nem jelent semmi negatívat. Te most valami nagyon hasonlót adsz elő a nyelvtannácival :)

2014.04.23. 23:04:14

@nyuszigonosz(D):
Csak itt Calgaryban tudok 4 nemet peksegrol:) Magyar is van, de oda nem merek menni:) Igaz, a nemetbe se, rosszulet:)

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:04:51

@Cascabel: Ja, hát így már egész más a dolog. :-)
A rosszullét ilyen intenzív zaba után garantált.

Más: ne azon gondolkozz, mit csináltál volna valamikor másképp.
Az már volt, megtörtént és az is te voltál/ vagy.
A holnapon, holnap utánon és általában a távolabbi jövön törd a fejed: mit szeretnél még látni, megélni, hová szeretnél elutazni... ilyeneken.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 23:05:22

@Cascabel:
Szerintem ahány ember, annyiféle "élet értelme" van. Számomra pl. nincsen neki értelme. Megszülettem, mert a szüleim gyereket akartak és ennyi. Nem valami megfoghatatlan erő vagy magasztos cél eredménye vagyok, hanem apám egy "jól sikerült" orgazmusának végterméke.

Ettől persze, ha valaki úgy érzi, hogy céllal született erre a világra, akkor biztosan úgy is van.

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:06:07

@Cascabel: Nem kell az egész kenyeret frissen egészben lenyelni. :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 23:06:36

@Zoole[uk]:
Ez relatív :)
Kg-ban nem sok. Kitartásban most jön a java és attól tartok, hogy munkában is :)

SzZoole 2014.04.23. 23:10:14

@Kövérmadár [swe]: csak kitartas.
Akkor nem kuldok neked kepeket,hogy mit hoztam otthonrol:)))))))

Muscari 2014.04.23. 23:12:36

@Pink Petsch: de o sosem olvasott ponyvat. Ken Follett-et is szigoruan angolul, nyelvtanulasi cellal hangos konyvkent volt hajlando. Mondjuk tetszett neki.

2014.04.23. 23:12:58

@nyuszigonosz(D):
" A holnapon, holnap utánon és általában a távolabbi jövön törd a fejed: mit szeretnél még látni, megélni, hová szeretnél elutazni... ilyeneken. "
Ahhoz (nem voltam benne biztos, hogy 2 h-val kell-e irni, ezert csaltam, kigugliztam) 3 elet is keves lenne, amit szeretnek csinalni az elkovetkezo 30 evben:)

2014.04.23. 23:13:32

@Muscari: Akkor már repedezik a páncél ;)

Muscari 2014.04.23. 23:16:53

@Cascabel: milyen filozofikus hangulatban vagy. Mi az elet ertelme? Szerintem mindenkinek mas. Neked kell eldonteni, celokat kituzni, vagy egyszeruen csak jol erezni magad.

Nem tort rad kicsit a magany?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 23:22:46

@Shanarey(SCO):
Láttuk már, nagyon jó film!
Különösen a cibetmacska és a kávé kapcsolata :)

2014.04.23. 23:23:40

@Muscari:
" Nem tort rad kicsit a magany? "
A magany mar regen ramtorte az ajtot, azota jol elvagyunk egymassal. Csak kezdem unni:)

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:23:54

@Cascabel: Akkor még sok minden érdekes és jó van elötted.
Ez a betegség is átmegy, aztán irány a következö 30 érdekes év!

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:24:39

@Shanarey(SCO): Ez jó. Tetszett.
Majd újra meg fogom nézni.

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:26:07

@Muscari: Melyiket a Ken Follett-töl?

Muscari 2014.04.23. 23:47:26

@nyuszigonosz(D): Szinte mind megvan, vagy husz konyv. Neki legjoibban a magyarul Vadmacskak cimmel megjelent Jackdaws es a Code to Zero tetszett, ez utobbi lehet, hogy meg sem jelent magyarul, mert nem talalom a neten.

Az en kedvencem az Egy ferfi Szentpetervarrol es Kaland Afganisztanban.

Te is szereted?

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:53:19

@Muscari: Igen. Azthiszem az összes könyvét olvastam, a két utoljára kiadotton kivül.

Muscari 2014.04.24. 00:03:56

@nyuszigonosz(D): azokat en sem, tul hosszunak talaltam oket. Ha tobb szabadidom lesz, lehet, hogy belevagok.

blackhairlady 2014.04.24. 00:45:08

@**mimi**: Biztos azert nem emlitett meg Kovermadar bennunket a multkor, mert mi nem illeszkedtunk be:))))))) Valyon mikor fognak mar egyszer bennunket is megdicserni, hogy befernenk a csapatba?:))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.04.24. 00:46:04

Uff! Du. 5 óta nem voltam itt, erre közben lezajlott egy többfelvonásos Eddie-féle Nagy Halál.... Most mondjam azt, hogy sajnálom ? Nem. De azt sajnálom, hogy nincs ma itt Svájcisapka, azt hiszem lett volna némi hozzáfüzni valója... Én az ö blogján futottam bele Eddie egyik legnagyobb ámokfutásába. Olyan szinten megdöbbentett a primitívsége, hogy azóta sem tudok napirendre térni fölötte, így aztán ma sem tudott igazán meghatni. Szánalmas vergödése két fö emberi gyengeségre vezethetö vissza:
1. Mérhetetlen irigység: gyanítom, az ö blogját összesen nem látogatták annyian, mint ahányan itt egy hét alatt kommentelnek...
2. Beteges rangkórság: permanensen az országfelelösi titulus izgatta, a mások ekézésének is gyakori apropója volt ez a helyesírás mellett, vagy azzal rögtön elegánsan össze is kötve.
Most veszem észre, hogy már múlt idöben írok róla, pedig gyanúm szerint lesz még részünk fönyelvöri kommentjeiben...

Sütemény1975 2014.04.24. 01:36:03

@Kövérmadár [swe]: dehogy fog kapni. Az ide kommentelok 95%-a szerint, mindenhol jobb mint Magyarorszagon. Ebbol is latszik, hogy a tegnapi erdelyi lany posztjaval nem tudtatok mit kezdeni. Nem fikazta a hazankat. Innentol kezdve megallt a torzskommenteloi tudomany.

Sütemény1975 2014.04.24. 01:43:23

@Aye aye: azert nezd meg majd eloben is. nem lett csunya.

Herr Géza 2014.04.24. 02:50:53

@Sütemény1975: Hát de. Tudom, váltottunk már szót róla, és persze tiszteletben tartom a véleményedet, mivel az ízlés ugye szubjektív dolog. Ráadásul tudom azt is, hogy személyesen is érintett vagy...
Visszatérve a témához: amikor a Makovecz az elsö házait tervezte, még nekem is nagyon tetszett, újszerü volt, meghökkentö, tetszett a fa alkalmazása, a derékszögek eltüntetése, stb. Csak sajna öt is elérte az átok: trendi lett, menö, így abszolút lejáratódott a müvészete és föleg az egyedisége. Egy idö után az újgazdag susogós macis jóemberek már a Makovecz-utánzat kutyaólaikkal kérkedtek, na valahol ott vált filléressé a mester müvészete. És az a szomorú, hogy arról nem is ö tehetett (még). Majd késöbb ö is beállt a sorba szépen, csendben, politikai marionettként adta a nevét szinte mindenhez. Na ennek megkoronázása ez a stadion. Szerintem az organikus építészet nagyon passzol a falusi/kertes családi házakhoz, kisebb középületekhez, müvházakhoz, templomokhoz, de rohadtul nem egy felhökarcolóhoz, gyárépülethez és horribile dictu: egy stadionhoz. Kb. az a képzetem támadt, mintha a Burj-Khalifa tetején egy túlméretes aranyozott hagymakupola trónolna... (Fordított példa: keress rá a dunaújvárosi rk. templomra...)
Egyszerüen egy zanzás gagyi az egész és nekem az ugrik be rögtön (tényleg mellözve minden politikai aspektust), hogy "..van az a pénz, amiért..." Remélem érted, hogy mire gondolok.....

blackhairlady 2014.04.24. 04:03:21

@Muscari: @diggerdriver: Sutoben kell sutni a kenyeret, akkor nagyon finom ropogos heja lesz. Nagy nagy kunszt, csak elsore tunik annak.

Hari Seldon 2 2014.04.24. 04:20:58

@shakti_rom:
Na, most éjjel megint van internet. nap közben nem mindig volt:

Nem tudom miről beszélsz a francia étkezési normákkal kapcsolatban.
Gyakorlatban én azt látom, hogy változatosan esznek a gyerekek. Előétel, főétel, és gyümölcs/sajt (ilyesmi). Persze, átviszik őket az iskolai kantinba, ami mellettük van. Hallottam, hogy Magyarországon is kíváncsiak voltak a gyerekek étkezésére, ha tudok valami cikket berakom majd valamikor. (Holnap legfeljebb a menüt tudom begépelni. :-)
A gyerekek mindig megeszik az egészet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 06:21:54

@Sütemény1975:
Azert vannak sokkal rosszabb helyek is :) Gondolom a tobbseg a jobb iranyaba probal evickelni (abbol is van sok) es itt is ez kap nyilvanossagot.

Vilag eletemben kover voltam. Ha mindig ahhoz mertem volna magam, hogy vannak koverebbek is, akkor soha nem jelenik meg az igeny a fogyasra. Miota fogyni es sportolni kezdtem, olyan celokat tuztem ki, amik kozel elerhetetlenek es megis, szepen lassan araszolok elore.

Egy orszag lakossaga is egyenekbol all, megis joforman csak azoknal latni a fejlodesi, jobbulasi igenyt, akik tavoztak (vagy tervezik) es felre tudtak tenni a "hazam" kerdeskort. Valoszinu ennek az egyik termeke az emigracio.
Ez egy emigrans blog igy adodik a gondolat: megmondjuk, ha valami valahol jobb es nem fogjuk azt mondani, hogy a haza mindenek elott.

Objektiv dolgokban nehez vitatkozni az itteni velemenyekkel, meg akkor is, ha fajnak... a tobbseg pedig jobban el kint, ha nem igy lenne, nem lennenk itt.

Kerdes: Magyarorszagrol nezve, szerinted Ukrajnaban elni jo dolog? Vagy enyhen szolva is egy rettenet az ukran politika es gazdasag?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 06:28:45

@diggerdriver: langyos sercli jeghideg kecsketejjel....

Sütemény1975 2014.04.24. 06:30:28

@Herr Géza: szerencsere meg a kritikak sem teged igazolnak. persze izlesrol vitatkozni butasag.

Sütemény1975 2014.04.24. 06:38:26

@Kövérmadár [swe]: nem tudom megitelni, milyen ukrajnaban elni, sosem voltam arra. nyilvan az utobbi idoben nem lehet tul jo.
itt inkabb arrol van szo, hogy sokan szeretunk otthon elni. ezt a blogot meg az elteti, hogy mennyire szar otthon. Kb fel eve olvasom rendszeresen, es mindegy is mi az aktualis napi poszt, a kommentek vegere, osszessegeben csak az jon le, hogy Mo szar hely. aztan kaptok egy korrekt irast arrol, hogy itthon is lehet elni, de mar az elso kommentek nem tudnak vele mit kezdeni. mintha hihetetlen lenne.

Sütemény1975 2014.04.24. 06:42:12

@Herr Géza: meg a folyamatosan fikazo index is megallapitotta, hogy a stadion mentes a Makoveczre jellemzo felesleges csiricsarektol. persze azt is tudni kell, hogy az oregurnak semmi koze sincs a vegleges muhoz. teljes egeszeben egy tanitvanya tervezte.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 07:06:35

@Sütemény1975:
A "szeretunk ott elni" es az "eletszinvonal a nyugatihoz kepest" nem ugyanaz.

Szeretni, ragaszkodni lehet a nem annyira jo, sot meg a kifejezetten rossz dolgokhoz is, ha erzunk erzelmi kotodest. Pl. a szuleim peldajan at a foldkerekseg legrosszabb hazassagahoz.

Sokakban nincs ilyen kotodes. Ott van pl. charliharper, aki sajat bevallasa szerint is oda megy, ahol tobb penzt kereshet. De ilyen vagyok en is, csak kb. ket db 0-val kevesebbert :)

Merre jarsz eppen?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 07:11:42

@blackhair-lady:
Itt lehet kapni alapanyagot csak vizet kell hozzátenni megdagasztani keleszteni és sütöben kisütni.
Egyik barátom csinált kiváló lett.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 07:52:22

@Sütemény1975: igazán megdöbbentő, hogy egy olyan blogon, ahol többségében az országot elhagyó emberek beszélgetnek, nem túl népszerű az ország. Sose gondoltam volna.

Latcho Rom 2014.04.24. 07:55:20

@Zoole[uk]: Ne kínozz :))

Irj az útról ha lesz időd..

Latcho Rom 2014.04.24. 07:55:31

@Sütemény1975:

Nem marad így a hazánk. Lesznek még jobb napjaink.

2014.04.24. 08:11:39

@Sütemény1975: Hm, az még véletlenül sem jutott az eszedbe, hogy mondjuk voltak, akik nem akarták szétszedni sem a posztot, sem a posztolót? Mint például én is. Hogy miért? Részemről azért, mert megpróbálta a pro és kontra érveket egybegyúrni, és az ilyesmit értékelni szokás jobb helyeken, pláne az előző "mindenki, hülye, aki marad" vs. "mindenki hülye, aki elmegy" posztok fényében. Hát így barátocskám, nem olyan szemét disznó azért itt a banda....

2014.04.24. 08:13:08

@Babette_: Jaja, az ... mimi közben felvilágosított, és egyben le is stipi-stopizta a faszit ;).

bpetya75 2014.04.24. 08:38:55

@Cascabel:

Ezek szerint a palacsintás rosszulléted nyarán láttam meg a napvilágot :-D

Azt hiszem, szívesen leülnék veled, meg még jó néhány arccal innen egy tűz köré, és hallgatnálak benneteket.

SzZoole 2014.04.24. 11:20:05

@shakti_rom: mi van,Te nem tudsz aludni?Nalatok meg csak hajnali 3 van.
Az ut viszonylag hosszu es faraszto volt,de sikerult egy segel lenyomni.Innen fel egykor indultunk,fel haromra mar Doverben voltunk.A komp negykor indult es hatra azaz hetre erkeztunk meg Dunkirk-be.Levezettem Brusselig ott pihentunk,ettunk egy kicsit aztan tovabb Nurnbergig ott tankoltam,pisi frissito majd Passauig meg sem altam,ott osztrak matrica,pisi frissito es tovabb Nickeldorfig ott magyar matrica,tankolas,mert az osztrak gazolaj lenyegesen jobb a magyarnal es arban kozel ugyan annyi,utanna mar Mo.-on a Horti piheno helyen alltunk meg cola,kave wc.Delre mar anyameknal voltunk es vart a tejfolos csirke nokedlivel meg a hurka-kolbasz.
Vissza du.kettokor indultunk az autopalyakon szinte senki nem nyomtam neki a navi reggel 6:40-re tervezte az erkezest Dunkirk-be a komphoz,nekunk meg du.2-re volt jegyunk,ugyhogy ketszer is megalltam pihenni,az elso pihenon 2 orat sikerult aludnom a masodikon 1 orat,majd tovabb,Brussel elott szinten megaltam ott eltankoltam az utolso eurot,hogy ne keljen vissza valtani fontba,reggeliztunk,majd irany Dunkirk,ott voltunk fel 11-kor,szerencsere fel engedtek a deli kompra,2-re vagyis 1-re mar Doverben voltunk,majd 3-kor mar itthon.Ennyi:)

Latcho Rom 2014.04.24. 12:56:57

@Zoole[uk]: Á..délután öt felé irtam amit, csak késve került ki..

Mit tapasztaltál otthon, a nagy kajázásokon kivül?

Sütemény1975 2014.04.24. 13:30:14

@Kövérmadár [swe]: hat, jah.
belgiumban, wetteren mellett allok

blackhairlady 2014.04.24. 14:40:57

@diggerdriver: Nem kell ahhoz kesz alapanyag, fel kilo lisztet, egy kaveskanal sot, 1 dl olajat 3 dl vizet es a felfuttatott elesztot osszekevered (nem ios kell nagyon kidagasztani, kb 2-3 perc). Ennyi aztan johet a kelesztes az edenyben 40 percig, abban az edenyben amiben sutot 30 percig. Majd az elomelegitett sutoben sutes 40 perc, fedo nelkul 10 perc. A vegeredmeny olywn mint a friss, peknel vett kenyer.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 14:55:13

@blackhair-lady:
Na várjál. Amiben keleszted annakk oldala van (szakajtó).
Sütni oldal nélkül kell akkor lesz jó héja.
Ha edényben sütöd olyan lesz minha kenyérsütöben sütnéd.

SzZoole 2014.04.24. 18:35:04

@shakti_rom: nem fogod elhinni,de a tetovalos baratomon es a vadasparkon kivul sehol nem voltunk.

diridongo 2014.06.11. 19:02:04

Gratulálok, ügyes vagy!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása