oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 02. 06:41,  Nem hittem el, hogy hó végén is van pénzem 697 komment

2014. április 02. 06:41 Határátkelő

Nem hittem el, hogy hó végén is van pénzem

A mai posztban engem elsősorban az fogott meg, amikor szerzője, Bea Svájcban dolgozva rádöbben: olyan is előfordulhat az emberrel, hogy normális színvonalon élve a hó végén is van még pénze, mi több, vásárolni is tud. Azt hiszem, ezt is meg kell tanulni feldolgozni, akármilyen furcsán is hangzik.

svájci frank és euró.jpg

„Lelkes Határátkelő olvasó vagyok. Talán azért, mert én is egy vagyok a külföldre szakadt hazánk fiai közül. Sokat gondolkoztam írjak, ne írjak? Végül erőt vettem magamon. És megszületett egy háromrészes felvonás első tagja. Hogy lesz-e folytatás rajtatok áll.

Nézzük hát a bevezetést!

1988 nyarán egy eü. szakközepes érettségivel a kezemben meg akkoriban 0 szintű idegen nyelvtudással. Hol máshol, mint Magyarországon próbáltam élni / megélni kórházi dolgozóként. 1992 nyarára sok tanulással és egy pár élet adta pofonnal gazdagabban elértem, hogy műtősnői bizonyítványt nyomjanak a kezembe.

1999 elején kezdtem el németül tanulni, akkor még csak álmaim voltak a külföldi munkáról. Mint például az, hogy külföldön biztosan kolbászból van a kerítés. Na, gondoltam jó nagyot tudok harapni, miért maradjak ki a vacsorából.

Se kolbász, se kerítés

Német nyelvtudásomat felfejlesztendő 1999 őszén csapot-papot-munkát otthagyva kimentem Salzburgba babysitternek. Gondoltam fő a biztonság. Családnál leszek, úgyhogy kaja, lakás meg lesz. Jók lesznek ugródeszkának.

A munkafeltételek csodálatosak voltak…, de nem teljesültek. 24 órában dolgoztam, egy kétévesre meg két újszülöttre vigyáztam, Szabadnap? Az meg mi fán terem? A beígért nyelviskolának a színét sem láttam.

Rájöttem, hogy itt bizony se kolbász, se kerítés. Azért még reménykedtem „majd a kórházban”, ezért lehúztam náluk 8 hónapot és a kevés szabadidőmben tanulgattam a nyelvet. Mégiscsak nyelvi környezet.

Ragadt is rám annyi hogy a 8.-ik hónap vége felé talán a harmadik szabad napomon rászabadultam a városi kórházra és megkérdeztem őket. Sajnos teljesen elutasító választ kaptam.

Mivel Magyarország akkor még nem volt az EU tagja, azt mondták nincs esélyem arra, hogy fölvegyenek. Ekkor döntöttem úgy, hogy akkor nincs értelme ezt tovább csinálni és hazajöttem. Viszont láttam Salzburgot. Gyönyörű város. Akkoriban volt a csúcson egy bizonyos Haider. Sokan lenácizták több mindenért.

Amit én láttam: azt mondta, hogy mostantól nincs végtelen ideig tartó munkanélküli segély. Ha lejárt és valaki pénzt akar, menjen közmunkára. Például itt Salzburgban hidat mosni. A saját szememmel láttam.

Kaptak az emberek vödröt szappanos vízzel meg körömkefét!!! (na jó, nem volt olyan kicsi, de nagy sem volt), aztán adj neki mosd a hidat! Gondoltam is, hogy ezek nem normálisak. 1999-ben mikor már vannak gépek vagy legalább nyeles kefe, ezek körömkefével mossák a hidat!? De lehet, hogy csak szívatás volt.

Magyarországon sem adtam fel

2000-től 2003-ig itthon dolgoztam. De csak nem hagyott nyugodni a gondolat. Bizony csak jobban élnek, akik külföldön dolgoznak. Arról volt szó, hogy odakint lehetett ötről a hatra jutni, míg Magyarországon a jövőképem a nullával volt egyenlő. Úgyhogy nem adtam fel az álmaimat.

2002-ben el kezdtem keresgélni. Fél évembe telt, de láss csodát, egy munkaközvetítő cég műtősnőt keresett Svájcba. A fizetés bruttó 4000 euró volt. Úgy emlékszem erre. Persze én is azt csináltam, mint minden itthoni magyar, átszámoltam. Nem szabad. De aki itthon van, az úgysem érti.

Akkori áron olyan 1 000 000 Ft körül volt, én meg kaptam 100 000 forintot a kezembe havonta? Ügyelettel együtt. Ami 4 hét alatt 6 heti munkát jelentett óraszámban. Még szép hogy elindultam.

Mennyibe kerül elindulni?

Itt kell megjegyeznem, hogy aki külföldre készül, az számítson rá, hogy sok pénzbe kerül az elindulás. A papírok, a fordítások, a repülőjegy, stb. amikor az ember kiért ott is kell villamos, buszjegyet venni, kint megélni addig, amíg az ember fizetést nem kap, és ha valami balul üt ki, akkor annyi pénznek kell lenni, ami elég a hazaútra. Az összeg 6 számjegyű. Nekem nem volt 6 számjegyűm. Szüleim sem gazdagok, de az évek során spóroltak egy kicsit. Meghitelezték hát nekem.

Az első 3 hónap (általában ennyi szokott lenni a próbaidő, még ha az ember nem is felel meg, általában nem küldik haza a próbaidő lejárta előtt) fizetéséből vígan visszajött a pénz.

Öt évet terveztem kint lenni, 1 év lett belőle. Magyarország még mindig nem volt az EU tagja. Na, nem mintha az EU nagy rajongója lennék. De teljesen mások az elismerési eljárások a tagok és nem tagok részére. Nem is fogadták el a végzettségemet.

Hogy akkor hogyan dolgozhattam egy évig? Egy egyéves engedéllyel mentem ki, ami az adott kórház adott pozíciójára szólt. Amikor az lejárt, jönnöm kellett.

Svájc gyönyörű, de…

Mit mondhatnék Svájcról? Gyönyörű! A fű tényleg olyan zöld, mint a filmeken. De amikor az ember leszáll a megállóban a villamosról és a kis táblácskára ki van írva, hogy 600 akárhány méterrel a tengerszint felett… Éreztem. Az éghajlatát pedig a nyirkos hideg jellemzi.

Bern meg szürke. Nem tudtam eldönteni, hogy a házak bepiszkolódtak vagy eleve szürkére meg ronda barnára festették őket.

Gondolom veletek is megtörtént már, hogy nevetséges vagy bosszantó helyzetbe kerültetek külföldön, olyan dolgok miatt, ami a kint élőknek teljesen természetes volt.

Na, itt egy példa: Gümlingenben dolgoztam, 20 perces vonatozásra Berntől. Amikor először utaztam ezzel a vonattal egyedül, bizony megjártam. Addig mindig állt valaki a megállóban. Most meg nem. Jött is a vonat.

Addig mindig kinyílt az ajtaja (gondoltam a vezető kinyitja). Hát nem! Állt a vonat a megállóban, meg álltam én is. Aztán elindult a vonat. Nélkülem! Nekem meg sírhatnékom támadt, mert felfogtam, hogy olyan béna vagyok, hogy még egy vonatra sem tudok felszállni.

Na, a következőnél már nem voltam egyedül. Sasoltam is ezerrel, mit csinálnak a többiek. Valami gombot nyomogattak az oldalán, ami nem volt gomb. Ki a fene gondolta? Egy fotocellás kerek izé, most már a magyar vonatokon is van ilyen. Pedig nem vagyok műszaki analfabéta. De hát a pesti buszok után…

Voltam román, bolgár...

Hát ezt hallanotok kell, mert ilyet még én sem hallottam, azt is ritkán. Úgy kezdődött, hogy kérdezgették, honnan jöttem. Mondtam Magyarországról. Halványlila gőzük sem volt, mi fán terem Magyarország. Ők úgy tanulták, hogy a keleti blokk. Úgyhogy voltam román, bolgár, mindenféle népség, alaposan összekevertek. Bosszantott is.

Aztán a második héten, miközben az ebédlőben ülve a levesem kanalaztam, jött két orvos, akikkel még nem találkoztam. Az egyikük török volt. Ez még fontos lesz. Leültek, ettek és feltették a szokásos udvarias kérdést. „És honnan jött?” Mondom nekik a szokásos választ: „Magyarországról”. Azt mondja a török nekem: „AHA! Maguk gurították ránk azt a nagy malomkövet!”

Nekem meg megállt a kanál a kezemben. Mondom neki: „Egernél?” Azt mondja: „Igen!” Hínye, mondom magamban, mi lesz itt, most kiássuk a csatabárdot? Azért próbáltam óvatos lenni.

Mondom neki: „Az már régen volt!” Erre azt mondja: „Igen, de mi elvittük a malomkereket Isztambulba és ki van állítva a múzeumban, mint a középkor haditechnikai csodája.”

Mint kiderült nem csak gurult, nem csak lángolt, hanem robbant is, méghozzá háromszor. Időzített robbanások voltak. Rögtön elindult a fantáziám. Ahogy János bácsi meg a garabonciás Bornemissza a fészerben összedobják a középkor csodáját.

Persze így már érthető a török meghátrálása. Hiszen rabszolgákat hajtottak előre a janicsárok. Méghozzá ostorral. Gondolom amúgy sem buzgott a rabszolgákban a harci kedv. Aztán az ördög kereke legurult. Félelmetes látvány lehetett. És még robbant is. Mindenki félt. Aztán újra robbant és eluralkodott a pánik, aztán újra robbant.

Szerintem ez volt az a pillanat, amikor a rabszolgák (janicsár ide, janicsár oda) elkezdtek fejvesztve menekülni. És az utóhatás? Éjszaka a táborban egymásnak suttogják: ezek biztos a gonosszal cimborálnak. Lelkileg is megtörték a sereget.

Megbolondulva

Tudnék még írni árakról-bérekről, spórolásról. De azt már megtették előttem egy páran. Úgyhogy erről csak annyit, hogy az első három hónapban teljesen meg voltam bolondulva.

Emlékszem 2002-ben Magyarországon venni akartam egy színes lapos TV-t. De nem volt nagy hirtelen havi 100 000-ből 50-60 ezrem TV-re. Gondoltam, megveszem részletre. De nem kaptam a banktól részletet, azzal indokolták, hogy egyedülálló vagyok, és bármikor megléphetek, de ha nyugdíjas lennék, akkor kapnék. Hogy mik vannak?!

Ezek után el lehet képzelni, hogy amikor megkaptam az első fizetésem Svájcban, beszabadultam egy műszaki boltba, és vettem egy laptopot. És még mindig maradt pénzem. Sőt a második, harmadik hónapban is vásárolgattam. És még mindig maradt pénzem.

Tisztára meg voltam bolondulva. Kellett három hónap, mire lenyugodtam és megértettem, hogy hónap végén, fizetés előtt is van pénzem, miközben jól élek.

Mit tudok még mesélni Svájcról, amit még nem mondtak el itt a blogon? Hát például azt, hogy a svájci posta előtt le a kalappal. Mikor megtudtam, hogy jönnöm kell, mert nem kaptam meg a papírokat, már csak három hónap volt vissza.

Én nem erre számítottam. Be is rendezkedtem. Hát akkor most mi legyen a cuccaimmal? Főtt a fejem. Nézelődtem. Vasút? Kis teherkocsi? Milyen lehetőségeim vannak.

A posta tűnt a legolcsóbbnak. Közel is volt. Hát bizony. 6 darab óriási 23kg-os csomagot küldtem haza. Potom pénzért. Már nem tudom mennyi volt csak arra emlékszem, hogy nem kaptam fel a fejem az ár hallatán. A szüleimnek itthon meg karácsony volt három hónapig.

2004 tavaszán jöttem haza Svájcból. De nem tudtam a fenekemen maradni. Úgyhogy elindultam Svédországba. Nyolc évet voltam kint. Ha érdekel benneteket, írok arról is.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Együnk valami finomat! Arra gondoltam, megkérlek titeket, írjátok meg, mi a kedvenc ételetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel ahataratkeloKUKAChotmail.com címre. Már az első nap után több is érkezett, úgyhogy hajrá!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr415888149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latcho Rom 2014.04.02. 20:38:12

@Pink Petsch: nicht nyelvespuszi :)

az lesz vagy bepótolok egy-két filmet..

Latcho Rom 2014.04.02. 20:39:46

@zöldeketbeszélek: zöld tea lesz ohne szűrő,,s köszönöm! :)

montroyal ( CAN qc) 2014.04.02. 20:40:11

@shakti_rom: nem de azert buktattak meg mert balra egyiranyu utcaba a kozepso savba fordultam mivel az volt szabad a szelsokbe parkoltak .. de nem a balszelsobe kellett volna mennem es a parkolo autonal jelezve savvaltast kozepre menni ... . kulomben ugy is megbuktatnak eloszor ...

2014.04.02. 20:43:12

@shakti_rom: Ha valami unalmasat választasz, akkor hamar összejön az alvás ;)

33621 2014.04.02. 20:48:07

@shakti_rom: Egy kis magyar választási poén neked csak most és csak itt! Te szerintem bírod ezt!
www.youtube.com/watch?v=m4MGpxj6pRw

Latcho Rom 2014.04.02. 20:54:28

@33621: :))
ez nem valami elfuserált szinész eredetileg?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 20:58:48

@Imre apó:
Persze hogy szabad.
Azért mert diggerdriver vagyok Londonban.
Magyarul nehézgépkezelő, munkagépkezelő, markolókezelő.
Itt többet megtudhatsz.

diggerdriver.blog.hu/2014/03/30/szakmai_poszt#comment-form

Latcho Rom 2014.04.02. 21:02:02

@Pink Petsch: én lányom olyan segg vagyok hogy az atv-n az lempés osztolykán csajjal nézek egy beszélgetést..

zöldi! ha szerecc egy kicsit s nem alszol még 22:20-kor légyszives nézd meg Szalai Júlia szociológust Fridivel...ha nem tudod akkor hozom a linket holnap. Please.

ZZZZZ zzzzzzz, alszom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 21:04:32

@Mr Long: Nem, de a diskurzus első részében erről volt szó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:11:08

@Pink Petsch: Értem, de azért még kérdeznék: mondjuk az egyik fél azt állítja, hogy a másik nem fizetett, a másik meg azt, hogy de igen, fizettem.Most ebből a behajtócég hogy tud okos lenni?Illetve érdekli-e annyira ez az egész, hogy kiderüljön kinek is van igaza.
Már csak azért kérdezem, mert volt ilyesmi ügyem még Magyarországon, hogy valami kib@szott parkolócégnek volt valami ex-has követelése, és eladta azt egy behajtónak.Én meg nem nagyon tudtam mit csinálni, hiába nekem volt igazam, és kurv@ra nem volt jogos a parkolócég követelése.A behajtót ez már nem szokta érdekelni, ő megvette a tartozást, tehát behajtja, ahol tudja.
Szóval nem szeretném, ha ezek a dolgok így mennének akár Európa szerte.Azóta az a véleményem, hogy rohadjon meg minden behajtó cég...

Mr Long 2014.04.02. 21:12:24

@shakti_rom: Neked ott a nagy vizen tul nincs jobb dolgod, mint idiota csatornakat nezni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 21:14:37

@geegee: hát aki fizetett, annak azért vannak bizonylatai róla...

2014.04.02. 21:16:37

@geegee: Hát ha fizettél, akár parkolást, akár másvalamit, annak nyoma van, neked meg bizonylatod róla. Nem? A parkolást speciel nem tudom, hogyan működik itt, nincs autóm.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:16:44

@Herr Géza: Értem, neked is köszi. Ez -> @geegee: miatt kérdeztem az egészet, odahaza sajnos elég szemét módon mennek ezek a dolgok...

2014.04.02. 21:17:58

@shakti_rom: Hű ember, te tényleg nagyon beteg lehetsz :( Az a ronda vírus :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 21:19:01

@shakti_rom: Én úgy ájulok el a kiskorú altatása közben, mint akit fejbevertek, bocsi!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:20:19

@Pink Petsch: Az a baj, hogy már elég régen volt, nem emléxem pontosan.De olyasmi volt a lényege, hogy a köcsög parkolócégek sok év után kerestek meg sok autóst, mikorra azok már eldobták a parkolócetlit.Én is eldobtam sajnos.Volt egy pár év otthon, hogy ennek nagy szezonja volt.De nemrég hoztak egy olyan rendelkezést, hogy a rohadék parkoló cég csak asszem fél év csúszással kérhet bármit, az ennél régebbieket bukták.
Ez az egész fizető parkolás azóta a hányingerrel egyenlő nálam, hiszen semmit se kap az ember érte cserébe.Kurva anyjukat, annak is aki kitalálta ezt az egészet...

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

@Mr Long: Néha igen, de inkább nem :) :P értelek

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

@Mr Long: Különben meg ne gondold, hogy öreg vagyok, és így persze hogy csak öregebbek vannak nálam, :D :D de én nem annak örülök ám :D

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

Ha el fogtok itt köztetek engem viselni, dobok nektek egy posztot, ha a Modi megengedi. Hogy is kell jelentkezni a posztírásra?

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

@shakti_rom: de az, vagy is humorista a Comediből....meg...meg
nem bírom a pasit

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

Jó társalgást, jóccakát :D

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

@diggerdriver: én is megnéztem, remélem jól megy kint a sorod és kívánom, hogy úgy legyen. -:) :P

jágör68 2014.04.02. 21:23:38

Ha 10 éve 4.000 EUR volt a műtősnői fizu, érdekelne, mondjuk egy aneszteziológus szakorvos mennyit kereshet...
15.000 EUR?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 21:28:34

Bizonyos okokból nem szívesen teszem ide ezt a linket.
Viszont egy általam hihetetlenül nagyrabecsült ember van benne ezért most kivételt teszek.

www.youtube.com/watch?v=1LGVGekPSzo

2014.04.02. 21:30:45

@Zka: Mindent hamisítanak, amit megrendel az aktuális kormány. Gondolom, te elhiszed azt is, hogy csökkent a munkanélküliség, meg több százezer állás lett létrehozva.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:34:51

@Pink Petsch: Hmm, érdekes, én is köszönöm.És munkaköri kötelesség, hogy erotikusan kell már a telefonban is búgni, hogy ezáltal eladd a szolgáltatást előre, vagy teljesen steril a munka, olyan, mintha porszívókat termékmenedzselnél? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:36:26

Ja, hölgyek, urak, érdemes a tegnapi kommenteket elolvasni?Nincs belőle sok, csak majdnem 900...a poszton magán ugyanis jól felkúrtam az agyam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:37:36

@Pink Petsch: Ja, és mi ez a peccs?A férfi nemi szerv tájszólásos verziója akar lenni? :D Mert a pink is illik/illhet rá... :-)))))))

SzZoole 2014.04.02. 21:39:23

@Kövérmadár [swe]: nem hiszed el ma ket ugyintezes kozt en is beugrottam ket dubla sajtburgere meg egy kolara,de egy oraval kesobb ehes voltam ujra:)

Mrs. Clayton 2014.04.02. 21:45:09

@geegee: azért kicsit lassítsunk, mert ha egy követelésről annak jogosultja úgy ítéli meg hogy behajtható, akkor jogi úton érvényesíti azt, magyarul lesz a kezében a tartozásról egy végrehajtható okirata, ezt mondjuk a bíróság kiadja, aztán megbíz egy bírósági végrehajtót, aki árverez, foglal, letilt kb pont fordítva, de ez m1
az ilyen Instrum Iustitianevű cégek már csak olyan követeléseket vesznek meg jellemzően csomagban a tartozás kb 5-10-15%-áért, amelyről a követelés eredeti jogosultja úgy ítéli meg, h behajthatatlan, így azt átruházza ezekre a Kft-kre, ilyet te is alapíthatsz, és megveheted bárki követelését, aztán telefonálhatsz, meg levelezhetsz az adóssal, ha jól csinálod, akkor valamennyit fizetnek
ugyanakkor ezekkel a tartozásokkal, jogi úton nem érdemes általában foglalkozni, mert csak még több pénzt kell beletenni és kivenni jellemzően nem lehet
ezért könnyen lehet, hogy a tartozás elévült, nincs is jogalapja stb
egy Kft az nem bíróság, nem közjegyző, hogy feltétlenül érdekelje, hogy mi van a háttérben
ugyanis elévült, lejárt, vagy soha fenn nem álló tartozást nem tilos követelni feltéve, ha az ugye nem bűncselekmény egyébként
ezek a behajtócégek épp arra utaznak, hogy az emberek megijednek és inkább fizetnek

2014.04.02. 21:51:19

@geegee: Hm, hát az semmiképp sem előnyös, ha egy recis úgy szól bele a telefonba, mint egy zuppás őrmester. No de, rúfszt mihh án null-ácht-ácht -os műsort sem kell leadni ;). Kedvesen és türelmesen kell beszélni, akkor is, ha az illető egy vadbarom. Bár ez nem túl gyakran fordul elő, szerencsére.
A vendégek (illetve a potenciáls vendégek ;) ) tudják, hogy nem az illető lánnyal, hanem recepcióssal beszélnek.

Ja, a Petsch. Az a pecsét általam rövidített változata. Bár, ha beszúrsz egy "i" betűt, akkor korbács ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:54:33

@Babette_: Én most az én ügyemről beszélve: volt egy cetlim, ami ráadásul hőpapíros volt, tehát pár év alatt teljesen beszürkül.De ezt az egyetlen cetlit is eldobtam, mert ugye ez nem könyvelés, hogy 5 évig őrizgessem.És még így járt pár ezer autós akkoriban.Szóval bachattam a bizonylatom.És jó eséllyel erre gyúrt a g.ciputtony parkolós cég is, meg hogy növekedjenek a kamatok.

És pont ettől félek, hogyha otthon járunk kocsival.Ugyanis Magyarországon extra módon szeretik sz*patni a külföldi rendszámos kocsikat.Olvastam olyat, hogy úgy fotóz a parkolóőr, hogy épp ne látsszon a parkolójegy (lehet, ha így akarja valaki) ráteszi a mikuláscsomagot, majd leveszi róla, nem hagyja ott.Mondván, hogy ez úgyis külföldi, mit érdekli őt.(Nem a kisujjamból szedem, olvastam ilyen ügyeket)Na, most marhára nem szeretnék mindenféle svéd behajtócégekkel vitatkozni, hogy ez Magyarországon nem úgy megy, mint idekint, otthon ez egy ilyen szemét iparág, és én fizettem rendesen otthon.Ha már a svéd behajtó megvette, kifizette "helyettem" akkor már vajmi kevés esélyem lehet...Asszem otthon rendszámforgatóval fogok csak parkolni.Csak az a baj, hogy bele van gravirozva az összes üvegbe... :-( És nem, nem vagyok üldözési mániás, de ha a neten olvasott ilyen témájú ügyeknek csak a harmada is igaz, már az is khurva sok.

Sütemény1975 2014.04.02. 21:55:43

@diggerdriver: ez nagyon ott van a szeren! a szimfonikus zene amúgy is a gyengém.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:56:04

@geegee: Meg aztán ki a lóf.sz őrizget egy parkolócetlit, amiből évente lehet akár ezer is...bár ezek után őrizni kell keményen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:00:08

@Jess G: na, ez utóbbi mondat az, amit én is így sejtettem.Nem tudtam, csak sejtettem.Kösz

2014.04.02. 22:01:59

@geegee: Ja, tényleg, erre a hullámra emlékszem. Tele volt vele a Homár. Itt is fizetni kell a parkolásért, de csak bizonyos időközökben. De a tömbházaknál, többlakásos lakóházaknál az ott lakóknak általában van bérelt parkolóhelyük, vagy a ház alatti mélygarázsokban, vagy a ház belső udvarán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:02:48

@Pink Petsch: null-null-ájnszc-áht-null-nójn-fünf-zex-dráj-firmálinull...jajj de bennem van még, valami ócska szextelefon száma a német retek(klub)ról, az őskorból... :D Ott még keményen búgniuk kellett... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:03:48

@Pink Petsch: ja, értem már, hogy pecsét, oké... :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 22:04:33

@geegee: sajnos vannak joghezagok.de amig behajto meg koveteleskezelo,addig ne felj.
a végrehajtó nevu az igazi mumus.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 22:05:49

@geegee: amikor vidékre költöztünk,nehez volt leszoknom a parkolocetli gyűjtéséről...itt nem kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:06:47

@Pink Petsch: Jaja, a svéd is ilyen rendszer.Én inkább az odahaza, magyar parkolásoktól félek.Meg minden ilyen magyr, jellemzően magát hatóságnak képzelő cégtől.Meg a svédek naivitásától, hogy asziszik (mint a Szent Ferenc, ő is asziszi...) hogy mindenhol korrektség van, mint itt kint, általában.Bár mondjuk ez utóbbi is romlik.

2014.04.02. 22:07:18

@geegee: Hűűű, nagyon meghatározó élmény lehetett! ;). No de, ez nem szextelefon ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:08:24

@Babette_: Elhiszem.A pesti cégek még az országon belül is szemetebbek ilyen értelemben.

2014.04.02. 22:12:34

@geegee: Ne menj be kocsival a városba. Ez a legegyszerűbb. Amúgy is kész idegbaj parkolóhelyet találni a tágabb belvárosban. Szidni szokás a BKV-t, de szerintem rendben van, mindenhova eljutsz, és elég sűrűek a járatok.

Mrs. Clayton 2014.04.02. 22:37:05

@Babette_: ez nem joghézag, miért ne lehetne akár bizonytalan követelést is átruházni, max szólni kell róla h bizonytalan, egyébként felel érte az eredeti jogosult
ha a végrehajtó jön se akkora gáz, csak akkor már a vh költségét is fizetni kell, így némileg drágább, mintha csak a követelést fizetné ki az adós
de mert a végrehajtók lusták sokszor a kamatokat "elfelejtik" végrehajtani, így ezért külön kell cseszegetni őket, szóval, ha a jogosult is trehány még a kamatot is meg lehet úszni

bandigyerek 2014.04.02. 22:41:25

Svájcban euros fizetés?
Egerben guruló malomkő?
2002-ben Magyarországon lapos tv 50 ezerért??
Nagy Münchausen a poszterina...

Határátkelő 2014.04.02. 22:45:55

@Imre apó: nem kell mást tenni, mint elküldeni az írást a hataratkelo@hotmail.com -ra. Olvasom, aztán jelentkezem.

Papagály (törölt) 2014.04.02. 23:15:48

@maxval a gondolkodó birca: A "Jobbik" több mandátumot fog szerezni, mint a "ballibek".

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.02. 23:43:41

@madscientist: Hät nem ismered a mondäst? St. Gallenben Olma-tol Offa-ig van tél (ho). :-)
@Herr Géza: Erre järtäl, és nem szoltäl? :-) A CHF 40 az normälis felénk. :-) Zärovonal ätlépése (épitkezés utän mär nem lehetett balra kanyarodni...) CHF 250 + CHF 250 hogy kiküldték a levelet... de a föllebbezés jogät meghagytäk. :-))))
Mi is kaptunk mär Ausztriäbol ide csekket. Ott még a rendörség IBAN szäma is rajta volt, hogy ha utalni szeretnénk az összeget. :-)
@Bebbi: Észrevetted, hogy a sväjci dialektusban nincs Präteritum? :-)
@charlieharper [seoul, south korea]: @svájci sapka (ch): Szombati posztban 21:29-kor irtam erröl hintänak...de az valahogy elkerülte a figyelmét. :-) Szerintem szop@tja a nagyérdemüt...
@geegee: A fizetések Sväjcban mindig brutto bérek. Ha éves fizetést adnak meg, akkor az 13-szoros.
@eddie1977: Eddie! "S ha már a sulinál tartunk: én világ életemben bukásra álltam matekból, de azért a matematikai alapműveletek [úgy mint összeadás, kivonás, szorzás, osztás és százalékszámítás] nem okoznak gondot." Akkor vedd ugy, hogy Beänak meg nem okoz gondot a kis- és nagybetük kézzel valo leiräsa, valamint ismeri a mondat végi iräsjeleket. Mert kb ugyan az a szint...

Latcho Rom 2014.04.03. 00:11:29

@zöldeketbeszélek: nem volt annyira érdekes mint gondoltam..

Latcho Rom 2014.04.03. 00:12:30

Cas, ha itt ólálkodsz nagyon gyorsan kapcsold be Mezzot!

Latcho Rom 2014.04.03. 00:41:37

@Sütemény1975: Jó is az süti bácsi, jó a léleknek...

Hadd mossam le ezt a giccshuszár Rieux-t igazi muzsikával :)
Jó zenész, népszerű is, nálunk is, de.
:)

www.youtube.com/watch?v=4JbK7k-rZ5E&sns=em

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.03. 01:02:56

@zöldeketbeszélek: Na most vagyok ujra. Igen én kérdeztem, és kaptam is rä välaszt.
A nevem meg: www.google.ch/search?q=naschkatze&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=p4Q8U9bJOo7B7AaKooGABw&ved=0CDwQsAQ&biw=1920&bih=939
Semmi köze nincs az iszäkoshoz. (Alkoholt kb fényévben 1x iszom, nem azért mert nem szeretem az izét vagy vmi ilyesmit szoktak mindig mondani, hanem többek között azért is mert sokat vezetek)
@sbeax: Sejtettem, h vmi ilyesmi volt... :-(
@Imre apó: Hät az olasz vagy a francia részen a német nem igazän menö, de amugy igazad van! :-)
@Pink Petsch: Tedd a neved mögé zärojelbe, mert ezek szerint még mindig vannak olyanok, akiknek nem esett le... :-))))
@tanato: Ezt mär egyszer rég megtärgyaltuk. Maradjunk még mindig annyiban, hogy ha olyan szakmäja volt /van (nälunk pl ez azért volt lehetséges, mert Sväjcban senkinek köze nem volt hozzä) az illetönek, akkor a cég el tudta intézni a munkavällaläsi engedélyt. :-)
@geegee: Cseh volt kolléganömnek Cseläkiäban meg egyszerüen elszällitottäk a szabälyosan parkolo sväjci rendszämu autojät... sok välasztäsa nem volt a fizetésen kivül...

M. Péter 2014.04.03. 01:19:49

@Herr Géza: 6km/h volt az a túllépés, és csak 5-ig nem bírságolnak.

Latcho Rom 2014.04.03. 02:11:29

Picinypofám

Budapest – Bármennyire is hihetetlen: Orbánék nyolc ellenzékben eltöltött év alatt nem készültek fel a kormányzásra. A hatalom megszerzésére és megtartására készültek, ennek menetrendjét mérnöki pontossággal kidolgozták, ám arról, hogy mit kezdjenek a gazdasággal, oktatással, egészségüggyel, fogalmuk sem volt. Félő, most sem tudják, igaz, nem is nagyon érdekli őket.
Bocsika, ha szabad bátorkodnom, de az iránt érdeklődnék, hogy te, Picinypofám, mit méltóztattál csinálni a zemútnyócév alatt? Tudod, amiről annyit beszéltél az elmúlt két évben. Nem bosszantásból kérdezem, nem azért, hogy ki gyere a sodrodból.
Pusztán kíváncsiság a részemről, tudásvágy.
Érdeklődés szintjén, ha szabad bátorkodnom.
Mert jó, a szocik korruptak voltak, meg impotensek. Talicskával tolták ki a Nokiás dobozokat. Hallottuk elégszer, jön már ki a könyökünkön. Mindent lehet rájuk mondani, megteheted, Picinypofám, van hozzá médiád dögivel. Hullámhosszod, csatornád, frekvenciád. Az özönvizet is ők hozták az országra, meg a pestist és a tatárjárást. Ők hívták be az oroszokat, a németeket, a törököket, az IMF-et.
Mindent tudunk, Picinypofám. Csak azt nem tudjuk, hogy te mivel töltötted a zemútnyócévet?
Azon kívül, hogy a hazafiakkal összehugyoztattad a Kossuth teret, mert a haza nem lehet ellenzékben. Ezt nagyon szépen kitaláltad annak idején, Picinypofám. Előremutató gondolat volt, és nagyon felemelő!
Bizisten nem kötözködés, csupán miheztartás végett és tényleg csak zárójelben: tölthetted volna hasznosabban a zemútnyócévet!
Használhattad volna másra is, mint rombolásra. Gondolkodásra, teszem azt.
Hogy mi legyen, amikor majd ti lesztek. Az oktatással, az egészségüggyel, a gazdasággal. Az inflációval, a növekedéssel.
Magyarországgal, Picinypofám.
Építkezni kellett volna. Programokon agyalni, szakértőket megkérdezni, közgazdászokkal konzultálni.
Erre kellett volna használnod a zemútnyócévet.
Ehelyett csak egy Matolcsyra futotta, megalázott közmunkásokra, megvezetett pedagógusokra.
Egy bugyuta, perverz tündérmesére.
Nem sok, tudod azt te is. Kevesebb több lett volna.
Egy dolog foglalkoztatott, Picinypofám, de az nagyon: hogy miként lehet megszerezni a hatalmat. Minél többet.
És megtartani. Az idők végezetéig, de minimum mindörökké.
Ez járt egyedül a fejedben Picinypofám. Ezért kellett lebontani a demokráciát, megbénítani a szakszervezeteket, szárnyaszegetté tenni az alkotmánybíróságot.
Leharcolni mindent: ezt tudtad letenni az asztalra a zemútnyóccévben.
Sajnálom Picinypofám, ezt elkúrtátok. Nem picit, nagyon.
Ha szabad bátorkodnom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 06:17:59

@Jess G: az a joghezag,hogy fényre éltünk bihonyitekod van a befizetesrol,ami nem tart ki az slevules végéig. Bar rémlik,hogy le iteek ezek elevhleset most 1 egy evre

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.03. 06:57:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hát így mindjárt más :). Én csak beütöttem a gugli fordítóba, és csak ilyen iszákos és szinonímái jöttek elő :))). Remélem, nem sértettelek meg, csak nem értettem...

A kézművesen meg elgondolkodtam, különösen, mert azt írtad, hogy idegen számodra. És eszembe jutott, hogy ez egy nagyon régi szó, csak mint míves használták, még személynévként is létezik, pld. Rézmíves, Kőmíves. Nekem van egy faműves végzettségem pld. Viszont amin szoktam mosolyogni nagyokat, az a kézműves lekvár meg a kézműves sör. A házi már nagyon elcsépelt lenne? :)

Bebbi 2014.04.03. 06:58:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): Präteritum? :-) Persze, hogy eszrevettem, csak most azt nem ertem, hogy ez hogyan jon ide. :-) Vagy valamit megint felreertek? :-)

De ha mar nyelvtan, akkor szerintem az is erdekes, hogy nincs Akkusativ es Genitiv sem, illetve a nevelok jo par alkalommal masok, mint a "rendes" nemetben. (pl. a kedvencem: s Mami)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.03. 07:00:44

@Zoole[uk]:
Nem szeretlek!
Jo auto, jo kaja... nekem meg marad a brokkoli 8)

@shakti_rom:
Te jobban ra vagy kattanva a politikara, mint barki mas a blogon ;)
Lehet, hogy nem is Kanadaban elsz? 8)

Hari Seldon 2 2014.04.03. 07:51:29

@shakti_rom:
Nézd, én eddig azt hittem, hogy azt a szellemi bűnözőt jobban senki nem veti meg jobban. De te mostanában nagyon beelőztél.
Jó tanács: fölösleges, mert árt. (igaz, néha engem is elkap a gépszíj)
Mi itt vagyunk. Már elmondtam, hogy miért megyek vissza szavazni, és azért, hogy ne érje el célját (legalábbis nálam) hogy aki ki megy, ne szavazzon. Ezt megteszem, de nem hergelem magam jobban mint kellene.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 08:16:11

@zöldeketbeszélek: a házira nincs kapcsoló kötve az emberek agyában

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.03. 08:27:27

@Babette_: Vagy esetleg a kisipari, 'céhes' jelleget kívánják hangsúlyozni. Olyan finom, mint a nagyié, de profi módon előállítva. (?)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 08:33:53

@zöldeketbeszélek: mire gondolsz profi előállítási módon? kézzel csinálja és kész. ha már gépesít, akkor max kisipari, de semmiképpen nem házi, és nem KÉZműves.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 08:35:42

@zöldeketbeszélek: ezért pl a palackozott kézműves sör önmagában egy hazugság... olyan tételben, ahogy a boltokba kerül, nem tudja kézzel csinálni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.03. 09:08:43

@Babette_: Igen, bár én a kocsmákban (romkocsmákra gondolok, egy késdobálóban ez nem jellemző) kapható ezerféle ízesítésű kézműves sörökre gondoltam, ezeket nem lehet bolti forgalomban megtalálni. Nem tudom, milyen módszerrel csinálják a söröket, mondjuk, ha a lekvárt vesszük példának, akkor mondjuk olyasmit tudnék elképzelni, hogy nem a 15 literes lábasban kavarják a gáztűzhelyen a cuccot, hanem egy 60-100 literes alacsony nyomású üstben fő a leki, amelyhez a cukron kívül nem tesznek még ezerféle E-t.

Latcho Rom 2014.04.03. 10:51:25

@Hari Seldon 2: Ó ne aggódj, szó sincs hergelődésről, akkor lenne esetleg ha én irtam volna ezt a cikket.

Mrs. Clayton 2014.04.03. 11:08:23

@Babette_: ez sem joghézag, mivel a joghézag jogilag nem szabályozott terület, itt pont hogy volt szabály
a problémát az okozta, hogy életszerűtlen volt egy parkoló cetlit 5 évig őrizgetni, most ehhez lett módosítva a szabály és fél év után elévül a követelés
ez persze még mindig nem jelenti azt, hogy ne lehetne követelni és akár bírósági úton érvényesíteni, ráadásul az elévülésre hivatkozni kell, a bíróság nem veszi hivatalból figyelembe
szóval ha fizetsz, vagy ha nem kifogásolod, h elévült, akkor így jártál

Latcho Rom 2014.04.03. 11:09:13

@Kövérmadár [swe]: S mégsem a Nigel csodás Vivaldi interpretációjára reagáltál hanem erre a mérges politikai pamfletre :)

Tudtad hogy határátkelő ő is? Lengyelországban él elég régóta.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.03. 11:15:38

@shakti_rom:
Nem tudom kikrol beszelsz ;)
Illetvi Vivaldit nyilvan tudom kicsoda, de nem szeretem a klasszikus zenet :)
Mar ha egyre gondolunk.

Latcho Rom 2014.04.03. 11:19:11

@Kövérmadár [swe]: Ezt mondom pont, a zenés linket ignoráltad, mert a politikára kattogsz ;)

tanato 2014.04.03. 12:52:56

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ez jogos,ha valakit fel akart venni a svájci munkáltató,elintézte az engedélyt az biztos/én persze csak az eü.-ben vagyok otthon,de én is tudok ilyenekről még a csatlakozás előttről,nagy tudású ,tehetséges szakemberekről volt szó,akiknek volt már híre neve a szakmában./

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 14:13:40

@Jess G: neked az nem joghézag, hogy semmi nem írta elő nekik, hogy olyan bizonylatot adjanak, amin megmarad a befizetés bizonyítéka?
ahogy érzed.

Mrs. Clayton 2014.04.03. 15:23:39

@Babette_: ra van irva a hopapirra, h hogyan kell tarolni
az hulyeseg ha kint hgyod a szelvedo elott akkor a nap kiszivja, mert annyira nem h ne lehetne elolvasni
egyebkent meg a parkolo tarsasagoknak alt van fenykepuk az esetrol, amit a birosag elfogad es erosebb is mint a te kivasalozott fekete cetlid mint olvashatatlan bizonyitek
volt tobb ilyen esetem, a biroknak tele volt a hocipoje az ilyen magyarazkodassal, h megfekedett a papir
volt olyan biro, aki cinikusan rakerdezett h ne haragudjon de bmw v mercedes volt az erintett gepjarmu, ja, akkor meg mit itt tetszik 10000 ft-on okoskodni, aztan elmeszelte a tagot
ez nem joghezag

Papagály (törölt) 2014.04.03. 15:45:16

@Herr Géza: Egy sasszem egy z-vel írja a vigyázzt?

Mrs. Clayton 2014.04.03. 17:09:34

@Babette_: es van kormanyrendelet ami szabalyozza, hogy milyen kovetelmenyeknek kell megfeleljen a bizonylat, ez ra is van/volt nyomtatva a parkolo cetli hatuljara

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.03. 19:08:09

@Babette_:
Ez így van de arra kiváncsi lennék hogy a kenyér honnan számít kézművesnek?

DieNanny CH 2014.04.03. 19:39:58

@La Pantera:

Itt a kezdő óvónő kb 4ezret kap nettóban (diplomás). Mo-on kb 110ezer nettó.

DieNanny CH 2014.04.03. 19:51:13

@házelőtthinta:

Bár nem írta a posztoló, de szerintem ő nővérszállón lakott. Az úgy 10 éve kb 200 frank lehetett havonta.

DieNanny CH 2014.04.03. 19:55:49

@Bebbi:

3000 mekiben??? Én havi kb 100-130 órát dolgozom, 21,5 az órabérem bruttó... Mekiben többet adnak???

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 20:04:17

@diggerdriver: gondolom,addig,mig,habar gep dagasztja, kézzel formálja a veknikt es nincs automatizalva.

2014.04.03. 20:10:33

Jo kis poszt, az tenyleg jo erzes, hogy megengedheted magadnak, hogy vegyel magadnak dolgokat es egyet ertek azokkal akiknek ez elsosorban (tobbek kozt) konvyeket jelentenek. :) Ezzel kapcsolatban ami beszelgetes kialakult az e-konyvrol azt elolvastam. En e-konyv ellenes vagyok, szakmai okokbol imadom a papirt es a gyonyoru illusztraciokat, e-konyvbe nem lehet alahuzni, firkalni, konyvjelzozni, stb stb. De gondolom elkestem, es ez senkit se erdekel amugy mar reg nem itt tart a beszelgetes lol akkor mojyo voltam, szevasztok :D

DieNanny CH 2014.04.03. 20:32:05

@Chang Yai:

Szerintem jó ötlet az e-olvasó. Én megelőlegeztem magamnak szülinapi ajándékként. 6 colos, és ezzel csak annyi a problémám, hogy mivel én rettentő gyorsan olvasok, ezért kb 10 másodpercenként lapoznom kell... Erre már gondoltam vétel előtt is, de nagyobb kijelzősök már túl drágák voltak...
Úgyhogy,szerintem ne sokat vacillálj.

DieNanny CH 2014.04.03. 20:40:58

@morsels:
"A hattervilagitast lehet szabalyozni, mondjuk este a sotetben nem kell annyi, mint nappal a szabadban, napsutesben."

Szerintem ezt fordítva akartad írni... Pont sötétben több háttérvilágítás kell, és a szabadban semennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.03. 21:22:57

@Babette_:
Na látod erre voltam kiváncsi.
A formázás lófasz az igazi munka és a leglényegesebb munkafolyamat a dagasztás.
Ez olyan mintha azt mondanám egy autóra amelyik szalagon nagysorozatban készül de én teszem rá az üléshuzatot hogy az manufakturális kézimunka.

DieNanny CH 2014.04.03. 21:48:21

@mojyo:

Én is csupán praktikussági okokból választottam e-könyvet... Viszont számomra a könyv szent; a nevemen kívül semmi mást nem írok bele!

Papagály (törölt) 2014.04.03. 22:00:11

@eddie1977: Ennek semmi köze a köpönyegforgatáshoz.
@tanato: Hintának neve van a szakmában. Ő mondta!
@Kövérmadár [swe]: ... meg a nyúl! Azzal együtt már nem olyan elviselhetetlen a brokkoli. ;)

BonFire 2014.04.03. 23:09:16

@Morgo1229: „nem tudnal tartani par allatot, meg gyumolcs- zoldseget a kertben esetleg ? Ez regen tok normal dolog volt. Akkor nem kene annyi kajara. Nekem ez regi vesszoparipam, hogy a falusiak is a lidliben veszik a kurva tojast.”

Nyilván nem jó dolgukban teszik, a háztájiból nem tudsz olyan hatékonyan termelni, mint amennyiért a szupermarketben megveszed. A tojás nem magától nő, tojótyúkot kell tartani, etetni gondozni. Egy évig laktam falun, volt kert, csomó dolgot megtermeltünk, de ez már tíz évvel ezelőtt is úri passziónak számított, ugyanis nem tudsz versenyre kelni a nagyipari állattenyésztéssel és növénytermesztéssel. Nem tudsz annyiból kihozni egy kiló húst, mintha boltban vennéd. Természetesen a háztáji munka árát is számold bele az árba. Az pont olyan, mintha még egy műszakot lehúznál a meló után. Jószág mellett meg nincs szabadnap, fizetett ünnep. Ott kelés van hajnalban, ha beteg vagy, ha nem. Ha pedig egy jószág betegszik meg, a gatyád ráköltöd orvosra, ha meg kényszerből levágod, ugrott a télirevaló.

Ma már természetesen nem áll módomban ilyesmivel foglalkozni, visszatértem az urbánus léthez, a harmadik emeleten lakom 50 négyzetméteren.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 00:17:23

@mojyo: Nincs annál szörnyűbb, mikor egy könyvtári könyvben azt látom, hogy valami elvetemült seggfej tollal! aláhúzza az elütéseket, helyesírási hibákat...meg megjegyzéseket tesz. Persze tudom, más egy saját könyv.

Ki kellene találni valami digitális könyvjelzőt az e-book olvasókra és meg lenne oldva a problémád :)

2014.04.04. 10:06:16

@zöldeketbeszélek: Uuu nem nem, konyvtariba sose csinalnam :D Az perverzio, es nem vagyok en Eddie, hogy a helyesirasi hibakkal foglalkozzam :D Altalaban azt huzom ala, amire emlekezni szeretnek vagy kesobb utana akarok nezni, esetleg idegen nyelven ami idegen szo es ki kell keresnem kesobb... De mar en is post-iteket hasznalok, es ott van a konyves polcon, igy tudom hogy kell kinyitnom...

A kezi illusztraciot, kezmuves papirt, stb, viszont nem helyettesiti semmi sem. Leendo gyereknek piroska es farkast felolvasni e-konyvbol? Nemaaaar :D

Mr Long 2014.04.08. 17:29:09

@zöldeketbeszélek: Van konyvjelzo rajuk, kommenteket is lehet irni mellejuk es kikereshetoek, letolthetoek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása