oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 23. 06:45,  Norvégia, ahol van jövőkép 593 komment

2014. április 23. 06:45 Határátkelő

Norvégia, ahol van jövőkép

Harmadik részéhez érkezik ma Bea története, aki ápolónőként megjárta már Ausztriát, Svájcot (a történetet ide kattintva olvashatjátok el), valamint Svédországot (itt pótolhatja, aki elmulasztotta). Ma maradunk Skandináviában, de országot váltunk, azaz jöjjön a harmadik felvonás: Norvégia!

A kikötő a tengerről nézve.jpg

„Az előzményeket már ismeritek. 2011-ben kezdett el foglalkoztatni a váltás gondolata. 2011 decemberében beszéltem egy közvetítő irodával. Norvég ápolónőit kértek. Beküldtem a svéd ápolónőit a norvég engedélyezési hivatalhoz és 2 hét múlva a kezembe volt a papír.

Van ugyanis egy megállapodás az északi országok között (Norvégia, Svédország, Finnország), így egy az egyben elfogadják a végzettséget. Sőt a 2012-ben végzetteknek már úgy adták ki az ápolónői papírt, hogy svéd és norvég ápolónő.

Így történt, hogy egy fél év fizetés nélküli szabadságot kértem a munkahelytől és 2012. április végén elindultam Oslóba.(Aztán mikor láttam, hogy jól megy, felmondtam mindent Svédországban)

Csak dolgozni kellett

Az iroda mindent intézett. Ingyen repülőjegy, ingyen lakás, csak dolgozni kellett. Nem is értettem, hogyan éri ez meg az irodának? De egyszer láttam egy fizetési papírt, amit a kórháznak küldtek.

A kórházzal fizettették meg a repülőt, a lakást, a fizetésemet meg az iroda díját. Hát jó vastagon fogott a ceruzájuk. A kórház meg fizetett, mint a köles, mert szerintük ez teljesen természetes. Ez az iroda Norvégia egész területére közvetít.

Nekem olyan szerencsém volt, hogy nem csak egy jó helyre kerültem, hanem hosszútávra kerestek embert. Azóta is ott vagyok, kisebb-nagyobb megszakításokkal. De ha máshová kell majd mennem, az sem lesz baj.

Mit gondoltok, milyen nyelven beszélek? Svédül természetesen. Kb. 90%-ban értik a svédet, én meg 90%-ban a norvégot. De azért tanulom a nyelvet, mert a kettő nem ugyanaz. Sőt egyes részeken olyan akcentussal beszélik a norvégot, hogy azt még egy született svédnek is nehéz megérteni.

A kórház mellett egy 10 emeletes házban kaptam egy szobát, ami 17 négyzetméteres. Amikor valaki ezt meghallja, a fejéhez kap. De nézzétek, meg hogy néz ki egy nővérszálló Norvégiában.

Egy svéd ápoló filmezte, aki szintén ennél a közvetítőnél dolgozott. Arra kért, hogy a videóért cserébe tegyem ide a blogját, amit itt érhettek el.

A ház tetőterében bérelt az iroda egy hatalmas lakást is, hatalmas erkéllyel, és internet hozzáféréssel. Ahhoz mindenkinek van kulcsa. Ott jöttünk össze. Ha meg egyedül akartunk lenni, lement mindenki a szobájába.

Az első hétvégén elmentem hajókázni

Oslót kicsi szigetek veszik körül ahol laknak.jpgAz Oslót körülvevő kicsi szigeteken is laknak

Sőt itt is laknak.jpgSőt, itt is

Van olyan kis sziget is ahol csak egyetlen ház van.jpgVan olyan kis sziget, ahol csak egyetlen ház van

Ezek most már hétvégi házak, de anno tiltott szeszkereskedelem folyt itt.jpgEzek most már hétvégi házak, de anno tiltott szeszkereskedelem folyt itt

Operaház.jpgAz Operaház

Nagyon büszkék voltak rá. Na, nekem ez nem jött be. Egy kisebb vitorláshajóval kirándultam, de sajnos a képek a hajóról nem lettek túl jók. Kárpótlásul viszont itt a norvégok büszkesége, a Christian Radich.

Christian Radich.jpg

Én nem jártam rajta, de ha valaki szereti az aktív pihenést és szeretne egy vitorláson matrózkodni a nyaralása alatt, egy két hetet, akkor itt az oldala. A következő hétvégén meg elmentem múzeumokat nézegetni. Van egy sziget 15 percre hajóval, úgy hívják Bygdøy, rajta négy múzeummal.

A Viking hajó múzeum.jpgA Viking hajó múzeum

Norvég népi múzeum.jpgA Norvég népi múzeum

Ez olyan, mint Stockholmban a Skanzen. A régi történelmi házakat lebontották, elhozták egy helyre, és felépítették. Így az emberek meg tudják nézni, hogyan éltek a norvégok anno.

A harmadik az Előre múzeum (ahol az a hajó van kiállítva, amivel az Északi-sarkra mentek). Be lehet menni a hajóba, aminek több szintje van és valami különleges technikával készült, így nem ragadt bele a jégbe.

Előre múzeum.jpgElőre múzeum

Kon-tiki múzeum.jpgKon-tiki múzeum

Amíg egyik múzeumból a másikba sétáltam, nézelődtem a szigeten. Aztán hétfőn megkérdeztem a kollégákat. A Bygdøy a gazdagok szigete? Csodálkozva néztek rám. Mondom: a hétvégén ott jártam és a kertes házak teteje (de az összes!!!), gyönyörű, új, sötétkék mázas cseréppel volt megcsinálva. (Gondolom, ez azért még Norvégiában sem tartozik az olcsó mulatság kategóriába.) Erre azt mondták: Az a sziget a gazdag negyed.

Metróval szánkózni

Ami Oslót illeti tiszta, élhető város. Sok parkja van. Erről is tudnék mesélni. Itt is történt egy érdekes epizód a télen. Van egy hely (persze több is…) Oslóban, ahová elmennek az emberek síelni. Úgy hívják, hogy Frognerseteren. Egy hegy tetején van, a síugró sánc felett.

Van ott egy faház, ami étteremként funkcionál. A metró megy oda fel. Kipróbáltam. Lélegzetelállító a pályája. Gyönyörű és félelmetes. Épp azon filóztam, mikor zuhan bele a metró a semmibe, amikor kinyílt az ajtó és elkezdtek betódulni az emberek. Ez olyan félúton lehetett. Aztán még mindig jöttek, meg még mindig jöttek… Szánkóval, bukósisakban. Gyerekek, felnőttek vegyesen.

Mikor becsukódott az ajtó, olyanok voltunk, mint a heringek a konzervdobozban. Na, mondom, nesze neked kilátás. Amikor elmeséltem a munkahelyemen, jót nevettek. Elmondták, hogy a hegyre fel félúton van egy szánkókölcsönző. Az emberek kikölcsönzik, beszállnak a metróba, felmennek a hegyre és visszacsúsznak a kölcsönzőhöz.

Mit mondjak még Oslóról? Kényelmes a villamoshálózata, a metrója, és a buszok természetesen biogázzal mennek. Mint írtam, az állam nagyon támogatja a villanyautó használatát.

Mindenféle kedvezményeket ad azoknak, akiknek ilyen autójuk van. Ingyenes parkolás, ingyen kocsi töltés, és közlekedhetnek a villamossíneken is.

Norvég diák Magyarországon

Meg kell mondjam, hogy a norvég orvosok megleptek. Az elsővel akkor találkoztam, amikor Svédországból indultam. Akkor kezdett nálunk (Svédországban).

Erdélyi magyar volt a felesége, akivel a Semmelweis Egyetemen találkozott, mivel Magyarországon tanult. Ekkor még egyedi esetnek gondoltam. De rá kellett jönnöm, hogy rengeteg norvég orvos tanult és tanul a magyar egyetemeken. Persze az angol szakon, de azért tudnak egy két szót magyarul is.

Az egyik érdekes történetet mesélt. Azt mondta ő 1989-ben érkezett Magyarországra, és mivel tudta, hogy 6 évig marad, vett egy lakást, ami az ő elmondása szerint akkor még nem volt drága. Az Andrássy úton volt és több külföldi diák is lakott a házban. És milyen jó környék volt, mert egy évben csak háromszor törtek be, ebből egyszer hozzá. :-))))))))))))

Feszültségek

Különben a norvégok nagyon jóindulatúak. Ez az életszínvonalukból adódik. Ez egy teljesen más hozzáállást eredményez, ami sok konfliktus forrása. Sokan jönnek szerencsét próbálni a szegényebb országokból. Jönnek Afrikából, az arab országokból, vagy akár a legutóbb Romániából.

Ha végigmennek este hétkor egy villamoson, mit látnak? Az emberek 90%-ának iPhone van a kezében. Ki zenét hallgat, ki SMS-ezik, ezeknek a szegény külföldieknek ez maga a Kánaán. Persze hogy megbolondulnak és el akarják lopni. A norvégoknak meg eszébe sem jut, hogy valaki ki fogja kapni a kezükből a telefont.

A jó múltkor volt egy cikk az egyik újságban erről. A károsult elmesélte, hogy éppen befejezte a telefonálást, amikor oda jött hozzá két ember. Azt mondták, hogy lemerült a telefonjuk és kölcsön tudná-e adni az övét, mert sürgős telefonálni valójuk van. A kedves norvég meg kölcsönadta. Azok meg elszaladtak vele.

Amikor a munkahelyen beszélgettem erről a kollégáimmal azt mondták: Igen, mert mi naivak vagyunk. Mire én azt feleltem: Nem naivak, csak jóhiszeműek. Hiszen nekik is megvan a magukhoz való eszük, csak egy kicsit kevesebb félelemmel és előítélettel rendelkeznek, mint mi.

Hogyan él az átlag norvég?

Mit is írjak még? Talán az örök témát, ami mindenkit érdekel: a pénz. Itt kell megjegyeznem, hogy körülbelül megegyezik a svéd és norvég életszínvonal. Amennyivel jobban keresnek Norvégiában, annyival drágább is az élet itt.

A lakás általában elviszi a fizetés negyedét. A víz, gáz, villany, kábel TV, internet, mobil számla, stb. elvisz egy újabb negyedet. Akinek van gyereke, kocsija stb. az elvisz egy újabb negyedet. Szórakozásra és takarékoskodásra marad az utolsó negyed.

Amit látok

• Rengeteg fiatal szül.
• 2-3-4 gyerekes családok.
• Egy családban minimum egy kocsi.
• Lakás vagy ház. (Mindegy hogy bérli vagy a sajátja, de a szülőktől külön él.)
• A havi megélhetés nem probléma.
• Az éttermekben, kávézókban mindig vannak.
• Az emberek nem nyúzottak vagy rosszkedvűek.
• Rengetegen futnak, bicikliznek nagyon sportosak.

Persze vannak szegényebb és gazdagabb családok is. Én csak az átlagról beszélek.

Azért itt sem minden tökéletes. A fiatalok nem saját lakással kezdik az életüket. Vannak kiadó lakások, ahol a fiatal tanulók (főiskola / egyetem) egy szobát bérelnek, és közös a fürdőszoba meg a konyha.

Aztán elkezdenek dolgozni, gyűjtenek egy kis pénzt, hitelt vesznek fel a banktól és elköltöznek. De még ha így is kezdik, van jövőképük. Én emiatt indultam el 33 évesen. Nekem nem volt.

Lehet, hogy, a posztom egy kicsit „turistásra” sikeredett, de kérlek, nézzétek el nekem, hiszen itt még csak 2012 tavasza óta élek kisebb nagyobb megszakításokkal.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr926070904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.23. 22:33:12

@QUERCUS(a favágó): Khm, nem akarlak elkeseríteni, de ha egyébként lenne is esélyed, most tuti nem, mert megint terhes ;).

**mimi** 2014.04.23. 22:34:09

@diggerdriver:
:)))))))))))))))))))))))))))))

küggyek képet??? :P

2014.04.23. 22:34:28

@**mimi**: Jaaaaa... hát én olyat csak a régi takarék-reklámokban láttam ;)

2014.04.23. 22:35:19

@QUERCUS(a favágó): Hááát.. játszd le a Hajassal ;))))

**mimi** 2014.04.23. 22:35:34

@diggerdriver:

akkor már te is inkább csak beszélni szeretsz róla??? :)))))

Muscari 2014.04.23. 22:35:58

@diggerdriver: na, itt nem konnyu olyan kenyeret venni, aminek rendes heja van. Vagy ha van is, becsomagoljak aztan meg megpuhul :-(
Majd megprobalok sutoben is sutni kesobb.

2014.04.23. 22:36:43

@Muscari: No, nem szereti a ponyvát?

2014.04.23. 22:37:17

@morsels: Mondtam én, hogy kíváncsi vagyok rá? ;))))

2014.04.23. 22:37:27

@diggerdriver:
" A meleg kenyér megviccelt már néhány embert "
Ezt tanusithatom: tobbszor rosszul lettem a peksegben melegen vett kenyertol. Nem tudtam ellenallni az illatanak, a frissessegenek, mire hazaertem, egy veknit megettem es irany a furdoszoba:( Kb. 25 alkalommal.
" Okos ember a mas karabol tanul, magyar a sajatjaebol sem" :)
A friss, meleg kenyer libazsirral nalam egyenlo a menyei oromokkel:) Friss palacsintatol is lettem mar rosszul katonakoromban. A kecskemeti katonai korhazban kotottem ki:( De megerte!!!!

**mimi** 2014.04.23. 22:37:45

@Pink Petsch:
hogy kerül oda a Hajas???

nem az a jóképű fotós az apa?
a Nánási Pali

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:37:49

@Cascabel:
Nem érzem, hogy kulturálisan kiszakadtam volna a megszokottból. De az is lehet, hogy könnyű volt megszokni ezt, mert alapvetően ilyesmi mentalitásom van (bár Európán belül nem hiszem, hogy óriási lenne a különbség -> a vadbalkánt mondjuk nem próbáltam, nem is szeretném).

Elégedetlen vagy az életeddel?
A képek és történetek alapján a többségnek fele annyira sem volt érdekes élete, mint neked és azért még ne is temessünk, messze a vége :)

Időben annyiban változik (szerintem), hogy neked nem volt visszaút + nem tudom, hogy milyen 10.000km-re lenni. Itt, nekem ajtótól ajtóig 4,5-5 óra alatt megvan és kb. 135 CAD-ba kerül egy oda-vissza út. Ha akarom, egy hétvégére (bármelyikre) átugorhatok. De ez akkoriban nem így ment (azt hiszem), illetve ma sem ennyibe kerül egy retour jegy tőletek.

Ebből arra következtetek, hogy azonos lelki beállítottság mellett is sokkal kevésbé visel meg egy EU-ban élő emigránst ez az egész, mint egy kanadait vagy ausztrált.

OK, mi csak 3 éve vagyunk itt és eddig csak felfelé ívelt az életünk (majd elmúlik :) ). Te mióta vagy ott? 30 éve? Azért az jelentős különbség.

Muscari 2014.04.23. 22:37:58

@diggerdriver: Koszi. Akkor majd holnap megkostolom.

2014.04.23. 22:41:15

@**mimi**: Ja, tényleg. De. A franc, aki követni tudja ezeknek a celebeknek a kapcsolat hálóját.
Hát akkor majd vele játssza le a favágónk ;)

**mimi** 2014.04.23. 22:42:50

@Pink Petsch:

pssszt...azzal én is lejátszanám....:))

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:44:06

@Pink Petsch:
Nem, de barmikor jol johet egy ilyen informacio :-)

Ismered a viccet?
Mikor a nyuszika becsonget a szomszedjahoz, a medvehez ejjel 2-kor, hogy van-e piros festeke.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:45:12

@Cascabel:
Az ételtől való rosszullevés (feltéve, hogy zabálás és nem mérgezés eredménye) csak mennyei érzés lehet és mindig megéri... ezt a nők pl. sosem fogják átérezni :)

@QUERCUS(a favágó):
:D
Egyébként igazad van... sétálni szoktam mostanában (tempósan, 6-8km).

2014.04.23. 22:45:16

@Papagály:
Csak egyet csinalnek maskepp: nem innam at a fiatalsagomat:) De akkor meg nem az lennek, aki ma vagyok:) Ordogi kor:)

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:45:21

@Pink Petsch:

Várjuk meg az eredmény hirdetést. Ha először egy motorfűrész bújik ki, aztán a gyerek, lebuktam.

Shanarey 2014.04.23. 22:45:47

@Cascabel:

Nekem még egyik sem jött össze, pedig mindkettőt ettem többször frissen.

Quercus a favágó 2014.04.23. 22:46:50

@Cascabel:

Vagy itthon nősülnél meg kolléga. Akkor tényleg lenne okod menekülni.

nyuszigonosz 2014.04.23. 22:46:54

@Kövérmadár [swe]:
" Utoljára Németországban ettem rendes kenyeret."

Mert itt millióféle finom kenyér van. Amúgy, ahol már él három német, ott a negyedik biztosan német pékséget nyit, hát lehethogy a közeledben is van valahol.

2014.04.23. 22:47:03

@**mimi**: Mna, ezt akkor fel is osztottátok egymás között ;)

@morsels: Próbálom elképzelni azt az élethelyzetet. Hm, valahogy nem megy ;).
Nem ismerem.

Muscari 2014.04.23. 22:47:49

@Pink Petsch: nem igazan. Szakkonyveket olvas, a fizika nagyon erdekli, azon kivul pszichologiai, szociologiai konyveket es hasonlokat. Lassan olvas, azt mondja, hogy nem akarja az idejet szorakoztato konyvekkerl vesztegetni, mikor valami hasznosat is olvashat. Ez most igy eleg nagykepuen hangzik, de tenyleg csak ez az oka.

Most elkezde a Rational Optimist-ot Matt Ridley-tol, amit itt ajanlott valaki,talan Tableno. Utolag is koszonet erte.

Shanarey 2014.04.23. 22:48:24

@Cascabel:

Ne azon görcsölj mit hagytál ki, mert az vagy aki, és ha bármit kihagytál volna, más lennél, más problémákkal.

Azon görcsölj inkább mi jöhet még, mit lehetne még megtenni.
Tudod: Bucket list.

nyuszigonosz 2014.04.23. 22:48:51

@Cascabel: Ettem már még meleg kenyeret, meg még forró, friss palacsintát is és semmi bajom nem lett.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:49:05

@Zoole[uk]:
A világuralom!

Jah, nem... 70-72kg (173 alacsony vagyok). A 72kg jelentenek kb. 10%-os testzsír%-ot, amivel már kiegyeznék :)

SzZoole 2014.04.23. 22:49:40

@shakti_rom: csa' tezsokam:)
Az ut rendben volt oda-vissza az otthoniakal minden rendben.
Paszulyt azt nem hoztam,csak egy csomo fustolt arut,a pazsulyhoz,szerintem szombatra osszerittyentunk egy jo kis fustolt csulkos habart paszulyt:)))

2014.04.23. 22:49:50

@Muscari: Majd elmúlik. Nekem is volt egy időszakom, amikor csak szépirodalmat olvastam. Elmúlt.

morsels (törölt) 2014.04.23. 22:50:32

@Pink Petsch:
Szoval a medve mondja a nyuszikanak, hogy es ezt ejjel kettokor kerdezed? Nincs piros festekem. Bebassza az ajtot, visszamegy aludni.
Egy ora mulva nyuszika meg dorombol az ajton, medve kinyitja es kerdezi, hogy nyuszika, mi a bubanatot akarsz most?
Mire nyuszika; hoztam piros festeket.

2014.04.23. 22:50:44

@Kövérmadár [swe]:
" Elégedetlen vagy az életeddel?
A képek és történetek alapján a többségnek fele annyira sem volt érdekes élete, mint neked és azért még ne is temessünk, messze a vége :) "
Nem vagyok elegedett az eletemmel, az a bajom. Az elet celja ill. lenyege szerintem nem a kalandok, erdekessegek kergetese. ( ha van egyaltalan celja az eletnek)

SzZoole 2014.04.23. 22:53:07

@Kövérmadár [swe]: hajra,akkor mar nem sok van hatra:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 22:55:04

@nyuszigonosz(D):
Így még sosem jutott eszembe, hogy keressek. Eddig Eskilstunában találtam ilyet, az 80km kb.
Köszönöm a tippet!

@Shanarey(SCO):
Biza, a bucket list sokat segít azon, hogy a jövőt kémleljük, várakozásokkal telve és ne a múltat. Mi is vezetjük a sajátunkat és sajnos (vagy szerencsére) nagyon-nagyon messze a vége.

2014.04.23. 23:00:12

@nyuszigonosz(D):
1 kg-os gozolgo meleg kenyeret 10 perc alatt behalozni nem egeszseges dolog. Vagy 30 palacsintat, 20 perc alatt, az orgovanyi erdoben, egy kis katonai taborban, ahol a szakacs csak neked suti a palacsintat, soron kivul, mert foldid es nincs mas dolga, amig a gulyasagyuban keszul a menyei babgulyas fustolt csulokkel, 1975 nyaran:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.23. 23:01:28

@eddie1977: "akkor a náci szó is megérdemelné a moderációt."

LOL.
Múltkor valamelyik nagyon okos nem értette, hogy a féreglyuk szót nem itt és nem mi találtuk ki és nem jelent semmi negatívat. Te most valami nagyon hasonlót adsz elő a nyelvtannácival :)

2014.04.23. 23:04:14

@nyuszigonosz(D):
Csak itt Calgaryban tudok 4 nemet peksegrol:) Magyar is van, de oda nem merek menni:) Igaz, a nemetbe se, rosszulet:)

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:04:51

@Cascabel: Ja, hát így már egész más a dolog. :-)
A rosszullét ilyen intenzív zaba után garantált.

Más: ne azon gondolkozz, mit csináltál volna valamikor másképp.
Az már volt, megtörtént és az is te voltál/ vagy.
A holnapon, holnap utánon és általában a távolabbi jövön törd a fejed: mit szeretnél még látni, megélni, hová szeretnél elutazni... ilyeneken.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 23:05:22

@Cascabel:
Szerintem ahány ember, annyiféle "élet értelme" van. Számomra pl. nincsen neki értelme. Megszülettem, mert a szüleim gyereket akartak és ennyi. Nem valami megfoghatatlan erő vagy magasztos cél eredménye vagyok, hanem apám egy "jól sikerült" orgazmusának végterméke.

Ettől persze, ha valaki úgy érzi, hogy céllal született erre a világra, akkor biztosan úgy is van.

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:06:07

@Cascabel: Nem kell az egész kenyeret frissen egészben lenyelni. :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 23:06:36

@Zoole[uk]:
Ez relatív :)
Kg-ban nem sok. Kitartásban most jön a java és attól tartok, hogy munkában is :)

SzZoole 2014.04.23. 23:10:14

@Kövérmadár [swe]: csak kitartas.
Akkor nem kuldok neked kepeket,hogy mit hoztam otthonrol:)))))))

Muscari 2014.04.23. 23:12:36

@Pink Petsch: de o sosem olvasott ponyvat. Ken Follett-et is szigoruan angolul, nyelvtanulasi cellal hangos konyvkent volt hajlando. Mondjuk tetszett neki.

2014.04.23. 23:12:58

@nyuszigonosz(D):
" A holnapon, holnap utánon és általában a távolabbi jövön törd a fejed: mit szeretnél még látni, megélni, hová szeretnél elutazni... ilyeneken. "
Ahhoz (nem voltam benne biztos, hogy 2 h-val kell-e irni, ezert csaltam, kigugliztam) 3 elet is keves lenne, amit szeretnek csinalni az elkovetkezo 30 evben:)

2014.04.23. 23:13:32

@Muscari: Akkor már repedezik a páncél ;)

Muscari 2014.04.23. 23:16:53

@Cascabel: milyen filozofikus hangulatban vagy. Mi az elet ertelme? Szerintem mindenkinek mas. Neked kell eldonteni, celokat kituzni, vagy egyszeruen csak jol erezni magad.

Nem tort rad kicsit a magany?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.23. 23:22:46

@Shanarey(SCO):
Láttuk már, nagyon jó film!
Különösen a cibetmacska és a kávé kapcsolata :)

2014.04.23. 23:23:40

@Muscari:
" Nem tort rad kicsit a magany? "
A magany mar regen ramtorte az ajtot, azota jol elvagyunk egymassal. Csak kezdem unni:)

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:23:54

@Cascabel: Akkor még sok minden érdekes és jó van elötted.
Ez a betegség is átmegy, aztán irány a következö 30 érdekes év!

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:24:39

@Shanarey(SCO): Ez jó. Tetszett.
Majd újra meg fogom nézni.

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:26:07

@Muscari: Melyiket a Ken Follett-töl?

Muscari 2014.04.23. 23:47:26

@nyuszigonosz(D): Szinte mind megvan, vagy husz konyv. Neki legjoibban a magyarul Vadmacskak cimmel megjelent Jackdaws es a Code to Zero tetszett, ez utobbi lehet, hogy meg sem jelent magyarul, mert nem talalom a neten.

Az en kedvencem az Egy ferfi Szentpetervarrol es Kaland Afganisztanban.

Te is szereted?

nyuszigonosz 2014.04.23. 23:53:19

@Muscari: Igen. Azthiszem az összes könyvét olvastam, a két utoljára kiadotton kivül.

Muscari 2014.04.24. 00:03:56

@nyuszigonosz(D): azokat en sem, tul hosszunak talaltam oket. Ha tobb szabadidom lesz, lehet, hogy belevagok.

blackhairlady 2014.04.24. 00:45:08

@**mimi**: Biztos azert nem emlitett meg Kovermadar bennunket a multkor, mert mi nem illeszkedtunk be:))))))) Valyon mikor fognak mar egyszer bennunket is megdicserni, hogy befernenk a csapatba?:))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.04.24. 00:46:04

Uff! Du. 5 óta nem voltam itt, erre közben lezajlott egy többfelvonásos Eddie-féle Nagy Halál.... Most mondjam azt, hogy sajnálom ? Nem. De azt sajnálom, hogy nincs ma itt Svájcisapka, azt hiszem lett volna némi hozzáfüzni valója... Én az ö blogján futottam bele Eddie egyik legnagyobb ámokfutásába. Olyan szinten megdöbbentett a primitívsége, hogy azóta sem tudok napirendre térni fölötte, így aztán ma sem tudott igazán meghatni. Szánalmas vergödése két fö emberi gyengeségre vezethetö vissza:
1. Mérhetetlen irigység: gyanítom, az ö blogját összesen nem látogatták annyian, mint ahányan itt egy hét alatt kommentelnek...
2. Beteges rangkórság: permanensen az országfelelösi titulus izgatta, a mások ekézésének is gyakori apropója volt ez a helyesírás mellett, vagy azzal rögtön elegánsan össze is kötve.
Most veszem észre, hogy már múlt idöben írok róla, pedig gyanúm szerint lesz még részünk fönyelvöri kommentjeiben...

Sütemény1975 2014.04.24. 01:36:03

@Kövérmadár [swe]: dehogy fog kapni. Az ide kommentelok 95%-a szerint, mindenhol jobb mint Magyarorszagon. Ebbol is latszik, hogy a tegnapi erdelyi lany posztjaval nem tudtatok mit kezdeni. Nem fikazta a hazankat. Innentol kezdve megallt a torzskommenteloi tudomany.

Sütemény1975 2014.04.24. 01:43:23

@Aye aye: azert nezd meg majd eloben is. nem lett csunya.

Herr Géza 2014.04.24. 02:50:53

@Sütemény1975: Hát de. Tudom, váltottunk már szót róla, és persze tiszteletben tartom a véleményedet, mivel az ízlés ugye szubjektív dolog. Ráadásul tudom azt is, hogy személyesen is érintett vagy...
Visszatérve a témához: amikor a Makovecz az elsö házait tervezte, még nekem is nagyon tetszett, újszerü volt, meghökkentö, tetszett a fa alkalmazása, a derékszögek eltüntetése, stb. Csak sajna öt is elérte az átok: trendi lett, menö, így abszolút lejáratódott a müvészete és föleg az egyedisége. Egy idö után az újgazdag susogós macis jóemberek már a Makovecz-utánzat kutyaólaikkal kérkedtek, na valahol ott vált filléressé a mester müvészete. És az a szomorú, hogy arról nem is ö tehetett (még). Majd késöbb ö is beállt a sorba szépen, csendben, politikai marionettként adta a nevét szinte mindenhez. Na ennek megkoronázása ez a stadion. Szerintem az organikus építészet nagyon passzol a falusi/kertes családi házakhoz, kisebb középületekhez, müvházakhoz, templomokhoz, de rohadtul nem egy felhökarcolóhoz, gyárépülethez és horribile dictu: egy stadionhoz. Kb. az a képzetem támadt, mintha a Burj-Khalifa tetején egy túlméretes aranyozott hagymakupola trónolna... (Fordított példa: keress rá a dunaújvárosi rk. templomra...)
Egyszerüen egy zanzás gagyi az egész és nekem az ugrik be rögtön (tényleg mellözve minden politikai aspektust), hogy "..van az a pénz, amiért..." Remélem érted, hogy mire gondolok.....

blackhairlady 2014.04.24. 04:03:21

@Muscari: @diggerdriver: Sutoben kell sutni a kenyeret, akkor nagyon finom ropogos heja lesz. Nagy nagy kunszt, csak elsore tunik annak.

Hari Seldon 2 2014.04.24. 04:20:58

@shakti_rom:
Na, most éjjel megint van internet. nap közben nem mindig volt:

Nem tudom miről beszélsz a francia étkezési normákkal kapcsolatban.
Gyakorlatban én azt látom, hogy változatosan esznek a gyerekek. Előétel, főétel, és gyümölcs/sajt (ilyesmi). Persze, átviszik őket az iskolai kantinba, ami mellettük van. Hallottam, hogy Magyarországon is kíváncsiak voltak a gyerekek étkezésére, ha tudok valami cikket berakom majd valamikor. (Holnap legfeljebb a menüt tudom begépelni. :-)
A gyerekek mindig megeszik az egészet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 06:21:54

@Sütemény1975:
Azert vannak sokkal rosszabb helyek is :) Gondolom a tobbseg a jobb iranyaba probal evickelni (abbol is van sok) es itt is ez kap nyilvanossagot.

Vilag eletemben kover voltam. Ha mindig ahhoz mertem volna magam, hogy vannak koverebbek is, akkor soha nem jelenik meg az igeny a fogyasra. Miota fogyni es sportolni kezdtem, olyan celokat tuztem ki, amik kozel elerhetetlenek es megis, szepen lassan araszolok elore.

Egy orszag lakossaga is egyenekbol all, megis joforman csak azoknal latni a fejlodesi, jobbulasi igenyt, akik tavoztak (vagy tervezik) es felre tudtak tenni a "hazam" kerdeskort. Valoszinu ennek az egyik termeke az emigracio.
Ez egy emigrans blog igy adodik a gondolat: megmondjuk, ha valami valahol jobb es nem fogjuk azt mondani, hogy a haza mindenek elott.

Objektiv dolgokban nehez vitatkozni az itteni velemenyekkel, meg akkor is, ha fajnak... a tobbseg pedig jobban el kint, ha nem igy lenne, nem lennenk itt.

Kerdes: Magyarorszagrol nezve, szerinted Ukrajnaban elni jo dolog? Vagy enyhen szolva is egy rettenet az ukran politika es gazdasag?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 06:28:45

@diggerdriver: langyos sercli jeghideg kecsketejjel....

Sütemény1975 2014.04.24. 06:30:28

@Herr Géza: szerencsere meg a kritikak sem teged igazolnak. persze izlesrol vitatkozni butasag.

Sütemény1975 2014.04.24. 06:38:26

@Kövérmadár [swe]: nem tudom megitelni, milyen ukrajnaban elni, sosem voltam arra. nyilvan az utobbi idoben nem lehet tul jo.
itt inkabb arrol van szo, hogy sokan szeretunk otthon elni. ezt a blogot meg az elteti, hogy mennyire szar otthon. Kb fel eve olvasom rendszeresen, es mindegy is mi az aktualis napi poszt, a kommentek vegere, osszessegeben csak az jon le, hogy Mo szar hely. aztan kaptok egy korrekt irast arrol, hogy itthon is lehet elni, de mar az elso kommentek nem tudnak vele mit kezdeni. mintha hihetetlen lenne.

Sütemény1975 2014.04.24. 06:42:12

@Herr Géza: meg a folyamatosan fikazo index is megallapitotta, hogy a stadion mentes a Makoveczre jellemzo felesleges csiricsarektol. persze azt is tudni kell, hogy az oregurnak semmi koze sincs a vegleges muhoz. teljes egeszeben egy tanitvanya tervezte.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 07:06:35

@Sütemény1975:
A "szeretunk ott elni" es az "eletszinvonal a nyugatihoz kepest" nem ugyanaz.

Szeretni, ragaszkodni lehet a nem annyira jo, sot meg a kifejezetten rossz dolgokhoz is, ha erzunk erzelmi kotodest. Pl. a szuleim peldajan at a foldkerekseg legrosszabb hazassagahoz.

Sokakban nincs ilyen kotodes. Ott van pl. charliharper, aki sajat bevallasa szerint is oda megy, ahol tobb penzt kereshet. De ilyen vagyok en is, csak kb. ket db 0-val kevesebbert :)

Merre jarsz eppen?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 07:11:42

@blackhair-lady:
Itt lehet kapni alapanyagot csak vizet kell hozzátenni megdagasztani keleszteni és sütöben kisütni.
Egyik barátom csinált kiváló lett.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 07:52:22

@Sütemény1975: igazán megdöbbentő, hogy egy olyan blogon, ahol többségében az országot elhagyó emberek beszélgetnek, nem túl népszerű az ország. Sose gondoltam volna.

Latcho Rom 2014.04.24. 07:55:20

@Zoole[uk]: Ne kínozz :))

Irj az útról ha lesz időd..

Latcho Rom 2014.04.24. 07:55:31

@Sütemény1975:

Nem marad így a hazánk. Lesznek még jobb napjaink.

2014.04.24. 08:11:39

@Sütemény1975: Hm, az még véletlenül sem jutott az eszedbe, hogy mondjuk voltak, akik nem akarták szétszedni sem a posztot, sem a posztolót? Mint például én is. Hogy miért? Részemről azért, mert megpróbálta a pro és kontra érveket egybegyúrni, és az ilyesmit értékelni szokás jobb helyeken, pláne az előző "mindenki, hülye, aki marad" vs. "mindenki hülye, aki elmegy" posztok fényében. Hát így barátocskám, nem olyan szemét disznó azért itt a banda....

2014.04.24. 08:13:08

@Babette_: Jaja, az ... mimi közben felvilágosított, és egyben le is stipi-stopizta a faszit ;).

bpetya75 2014.04.24. 08:38:55

@Cascabel:

Ezek szerint a palacsintás rosszulléted nyarán láttam meg a napvilágot :-D

Azt hiszem, szívesen leülnék veled, meg még jó néhány arccal innen egy tűz köré, és hallgatnálak benneteket.

SzZoole 2014.04.24. 11:20:05

@shakti_rom: mi van,Te nem tudsz aludni?Nalatok meg csak hajnali 3 van.
Az ut viszonylag hosszu es faraszto volt,de sikerult egy segel lenyomni.Innen fel egykor indultunk,fel haromra mar Doverben voltunk.A komp negykor indult es hatra azaz hetre erkeztunk meg Dunkirk-be.Levezettem Brusselig ott pihentunk,ettunk egy kicsit aztan tovabb Nurnbergig ott tankoltam,pisi frissito majd Passauig meg sem altam,ott osztrak matrica,pisi frissito es tovabb Nickeldorfig ott magyar matrica,tankolas,mert az osztrak gazolaj lenyegesen jobb a magyarnal es arban kozel ugyan annyi,utanna mar Mo.-on a Horti piheno helyen alltunk meg cola,kave wc.Delre mar anyameknal voltunk es vart a tejfolos csirke nokedlivel meg a hurka-kolbasz.
Vissza du.kettokor indultunk az autopalyakon szinte senki nem nyomtam neki a navi reggel 6:40-re tervezte az erkezest Dunkirk-be a komphoz,nekunk meg du.2-re volt jegyunk,ugyhogy ketszer is megalltam pihenni,az elso pihenon 2 orat sikerult aludnom a masodikon 1 orat,majd tovabb,Brussel elott szinten megaltam ott eltankoltam az utolso eurot,hogy ne keljen vissza valtani fontba,reggeliztunk,majd irany Dunkirk,ott voltunk fel 11-kor,szerencsere fel engedtek a deli kompra,2-re vagyis 1-re mar Doverben voltunk,majd 3-kor mar itthon.Ennyi:)

Latcho Rom 2014.04.24. 12:56:57

@Zoole[uk]: Á..délután öt felé irtam amit, csak késve került ki..

Mit tapasztaltál otthon, a nagy kajázásokon kivül?

Sütemény1975 2014.04.24. 13:30:14

@Kövérmadár [swe]: hat, jah.
belgiumban, wetteren mellett allok

blackhairlady 2014.04.24. 14:40:57

@diggerdriver: Nem kell ahhoz kesz alapanyag, fel kilo lisztet, egy kaveskanal sot, 1 dl olajat 3 dl vizet es a felfuttatott elesztot osszekevered (nem ios kell nagyon kidagasztani, kb 2-3 perc). Ennyi aztan johet a kelesztes az edenyben 40 percig, abban az edenyben amiben sutot 30 percig. Majd az elomelegitett sutoben sutes 40 perc, fedo nelkul 10 perc. A vegeredmeny olywn mint a friss, peknel vett kenyer.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 14:55:13

@blackhair-lady:
Na várjál. Amiben keleszted annakk oldala van (szakajtó).
Sütni oldal nélkül kell akkor lesz jó héja.
Ha edényben sütöd olyan lesz minha kenyérsütöben sütnéd.

SzZoole 2014.04.24. 18:35:04

@shakti_rom: nem fogod elhinni,de a tetovalos baratomon es a vadasparkon kivul sehol nem voltunk.

diridongo 2014.06.11. 19:02:04

Gratulálok, ügyes vagy!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása