oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 22. 06:46,  Mintha munkatáborban lettünk volna 780 komment

2014. április 22. 06:46 Határátkelő

Mintha munkatáborban lettünk volna

A raktárban végzett munka kevés ember álma, erről már több poszt szólt ezen a blogon is. A körülmények sokszor nagyon kemények, nem ritkán embertelenek, és nem csak a munkahelyen, hanem a szállásokon is. Ebből már komoly botrány is volt Németországban bő egy évvel ezelőtt. Mai posztunk, melyet Klappol küldött, egy karácsony környéki (azaz csúcs-)időszak tapasztalata.

Németország, Amazon, Trenkwalder.jpg

„Azt gondoltam írok arról, milyen volt az Amazon és az ott töltött keserves időm, még a karácsonyi szezonban. Nem szolgálhatok képekkel, mert tilos volt minden, meg nem is tudtunk bevinni a cég területére semmit, előre is elnézést kérek.

Az egész azzal kezdődött, hogy munkát kerestem, persze idehaza. Reménytelen volt a helyzet, mert már nem vagyok fiatal (57). Egy hirdetésre reagálva, gondoltam, jelentkezem az Amazon nagy online kiszolgáló grabeni telepére.

Budapesten volt a toborzás, ahol 54 dolgozót fel is vettek velem együtt. A némettudásom miatt azonnal csoportvezetői beosztásra soroltak be. Megörültem, hogy október 10.-én kezdődik majd a munka.

A kiutazás egy nagy panorámabusszal, amiért mindenkinek 17.500- forintot ki kellett fizetnie a buszon. A buszos rajtunk ennyit keresett: 945.000.- ft. 13 óra igen kényelmetlen utazás után megérkeztünk a szálláshelyre.

Furcsa szállás

Kis bajor szálloda, kétágyas szobák, 52 km az Amazontól. Reggeli, ebéd minden nap, hétvégén is. Mivel a nevelt fiam is vittem magammal, így mi ketten laktuk be a szobát, szerencsére.

Internet nuku az elején, majd egy hónap múlva a tulaj beszereltetett wifit. Mi hajtottuk a dolgot, jó magyar szokás szerint. :D

A szálloda tulaja egy… na… hogy is mondjam, hasonlított ahhoz az emberhez, aki anno a második világháborút elbukta. Gondolhatjátok mennyire kedvelt minket, de neki a pénz számított, ráadásul ő volt a szakács is.

A céghez másnap vittek be bennünket. Az ottani ügyintézőnk nem jelent meg időben, ezért minket félre tessékeltek és várnunk kellett több mint egy órát. Mondom, ez jól indul.

Komoly biztonsági intézkedések

Végre előkecmergett egy kövér német hölgy nagy Audival, rajta a Trenkwalder logó. Az Amazon biztonsági rendszere komoly, nem lehet csak úgy besétálni. Na, szóval beengedtek minket, majd a papírdolgokat töltögettük.

Az Amazon b@zi nagy

Körbementünk, megmutatták a folyamatot, munkaruhát csak bakancsot és láthatósági mellényt adtak. Átestünk minden fontos okításon, majd beosztottak mindenkit a helyekre. Nekem szerencsém volt a nyelv miatt és a minőségbiztosításhoz kerültem.

Ebben az időben októbertől december végéig irgalmatlan sok munka volt, nap mint nap. Napi 9 óra munka, 40 perc kajaidő, nincs késés. Kicsekkol, becsekkol a birkaterelőknél. Állandó motozás.

Két műszakot toltunk

A délelőttös műszak hajnali kelése, gyors reggeli és az emeletes busszal való egy óra utazás elég fárasztó volt. Megérkezve a sok mindenfelől érkező dolgozókkal, ami olyan ezer főre volt tehető műszakonként, irány a zsúfolt öltözők.

Becsekkolás a karos áteresztőknél, ahol irgalmatlan tömeg várta a beeresztést. Tilos volt bármilyen személyes tárgyat bevinni, csak költőpénzt. Az emberek arcán nem az öröm és jókedv látszott, hanem a lelki felkészülés arra, hogy „csak bírjam ki ezt a napot”. Annyi nemzetiséget és színekben gazdag embereket egy munkahelyen még nem láttam.

A munkaterületen bemutattak a csoportnak, majd hozzám csapott a főnök egy régi dolgozót, hogy a legrövidebb idő alatt tanítsa meg a folyamatokat. Nem írom le részletesen a munkát, mert ahhoz több posztot kellene szerkesztenem.

Magyarul spicli

A beosztásom nem lett csoportvezető, ahogy még Magyarországon mondták az interjún, hanem auditor. Annyit jelent, hogy ellenőriznem kellett azt, hogy a különböző munkaterületeken a dolgozók előírásszerűen dolgoznak-e. Magyarul spicli. Na, én azért nem voltam az, mert van NAGY szívem.

Az 5.78.- eurós nettó fizetésem óránként nagyon kevés volt. Minden nap kaptam egy listát, hogy mit kell ellenőrizni, ezen legalább 20 dolgozó hibáit kellett feltüntetni.

A magyarokat nem ellenőriztem, hisz volt ott rengeteg más nemzetiség. A német nyelvet kevesen beszélték, így nehéz volt elmagyarázni, hogy mit is csinálnak rosszul.

Az állóképesség nagyon kell, mert ha hiszitek, ha nem, a 9 óra munkaidőből csak 40 percet volt szabad ülni, mikor kajáltunk. Külön felügyelők járták a területeket mappával a kezükben, és akit elkaptak, mert lógtak, azokat felírták.

Mintha egy munkatáborban dolgoztunk volna. Három felírás egyenlő kirúgás. Itt most megállok, mert terjedelmes lenne az írás, de folytatom, ha kéritek.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: raktár Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr86067245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2014.04.22. 22:16:49

@diggerdriver: Az lehet, de nem tudom mibe, nem erteeeeeem! (Belso szoke vagyk:))))))))

Mrs. Clayton 2014.04.22. 22:18:18

@charlieharper [home, sweet home]: valójában nem szoktam, egyedül a pohárra vagyok kicsit finnyás, de gondolom nem vizesben szolgálod fel, ebben a sorrendben, akkor h senkit se sértsek meg :-)
kösz, máris jobb
@Pink Petsch: ne, a grinpiszesektől konkrétan agyvérzést kapok, kiírtam, ennyi volt, beteszek egy always betétet :-D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.22. 22:18:40

@Jess G: Ertem. THX!

@Mr Long: Egeszen eddig a pillanatig nem is gondoltam ilyesmire. Most viszont hogy rakerestem es kepeket is neztem... eros kesztetest erzek! :)

Viccet felreteve nem keversz ossze valakivel? Nem terveztem oda turat. :) Egeszen mostanaig. :D

blackhairlady 2014.04.22. 22:18:58

@Pink Petsch: Nem tudom milyen az edesitoszer, meg sosem hasznlatam, amennyi cukrot fogyasztok a kavemban, nagyritkan a teaban attol nem leszek vastagabb bokaban, szoval mellozom a muanyagot:)

2014.04.22. 22:22:06

@Jess G: az enyemnel nem lehet rosszabb napod. 2 kulcsemberem felmondott. A feleseg benzint rakott a diesel automba (nem a 4*4-es babybe!), amit 2 het mulva szeretnek meghirdetni eladasra.
Ha ezt felul tudod mulni, szoljal

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.22. 22:22:44

@Pink Petsch:

Haggyadmá'
Holnap összevesznek Mr Jellemmel és az kiteszi ide az egész háttérlevelezésüket.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.22. 22:23:20

@Jess G: Az emlékek kedvéért?;)))

@blackhair-lady: A dejó-ról jutott eszembe, mert abban az van ... meg még ki tudja mi...
Hűűűű, te a múltkor beleittam, egy zero-s red bullba.. azt a sokkot!!!! Pfejjj!!!!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.22. 22:23:34

@charlieharper [home, sweet home]:
@Jess G:
Ne hisztizzetek itt, mert megint kiveritek a biztosítékot Winnetounál! :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.22. 22:25:59

@blackhair-lady:
Na most figyelj ide.
Csukd be a szemed és gondold azt hogy nekem olyan mocskos a fantáziám ami a te képzelőerődet meghaladja.
Megvan?
Jó, akkor azt szorozd meg tízezerrel.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Akkor már a KÖZELÉBEN jársz az igazságnak.

Mrs. Clayton 2014.04.22. 22:26:58

@charlieharper [home, sweet home]: és ment is vele? mondjuk messzire nem juthatott
egyszer nekünk egy kutas tankolta meg az új dízel Hondát benzinnel, ő még nem hallott dízel hondáról akkor, kb 3 km-re jutottunk a MOL meg fizetett 1,5 milliót, de3 volt a javítás
ha nem ment vele, akkor csakki kell mosni le kell engedni a tankot, különben szétment benne a befecskedezés minden
ok te nyertél
én ma csak baromi fáradt voltam meg alig értünk ki reggel a reptérre mert az M1 szokás szerint Milton Keynestől Lutonig be volt állva, de 20 perccel boarding előtt végül is ott voltunk

2014.04.22. 22:27:11

@diggerdriver: Ne légy már ilyen majom ... ;))))

Mr Long 2014.04.22. 22:28:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem keverlek ossze, valahogy ereztem, hogy csak meg kell emliteni neked :)
Ha lesz kocsid megkerdezem, hogy beferunk e meg az utra :DDDDDDD

Mr Long 2014.04.22. 22:29:48

@charlieharper [home, sweet home]: Borospohharat ket kezzel fogjuk, nehogy elvegyek. Alap szabaly!!!!!

Mrs. Clayton 2014.04.22. 22:30:54

@Pink Petsch: nem, hanem hogy charlienak igaza legyen vagy még inkább h büntessem magamat :-)

2014.04.22. 22:32:47

@Jess G: Te kis mazo, te... ! ;)
Hm, tudtál róla, hogy ezzel rengeteg pénzt kereshetnél??? :DDDD

Mrs. Clayton 2014.04.22. 22:35:02

@Pink Petsch: mivel? h charlienak hagytam h igaza legyen? mondta neked h fizetne ezért? mert akkor írom is a számlát
bár így h tudom h az ágis húzza,mégse venném le max egy prada táska árával :-P

2014.04.22. 22:39:03

@Jess G: Hát, a charlet nem tudom, de vannak új horizontok ezzel a sub hozzáállással... ;)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.22. 22:40:23

A szavakkal az a baj, hogy mindenkinek mást jelentenek.Ezért nincs értelme a vitáknak./bólogat/ Mert csak a szavakon vitázunk és észre sem vesszük, hogy nem is értjük egymást. Csakis az a tiéd, amit megéltél - akár a valóságban, akár a képzeletedben. Ezzel én is így vagyok.
*Vita helyett inkább tanuld meg érteni és tisztelni más ember valóságát./ kuncog/
Na ez az ami itt sokaknak nem nagyon megy ! De hát, mitől is menne?? /vigyorog/........

Mrs. Clayton 2014.04.22. 22:40:54

@Pink Petsch: csak tudd Pinky, h mindig a könnyebb pénz felé húzok, ha azzal lehet pénzt keresni, h másnak legyen igaza vagy h kínozzam magamat mert mások erre élveznek, azt hiszem inkább sosem lesz igazam :-)

blackhairlady 2014.04.22. 22:41:40

@Pink Petsch: Na most ha meg azt is elarulom, hogy csak vizet iszom, se alkohol, se bambi, semmi mas csak hus vizecske...:)

blackhairlady 2014.04.22. 22:42:25

@diggerdriver: Ok. Becsuktam. Es elszornyedtem:))))))))))

Hari Seldon 2 2014.04.22. 22:43:35

@shakti_rom:
Ne húzd fel magad. A magyarnak jó a maffia, akkor megérdemli. Nem ér annyit.

Diggernek volt régebben egy gondolat, amibe ha belegondolok igaza volt.
Ő is Magyarországon maradt volna, ha emelik egy kicsit a bérét, és utólag látja, hogy milyen rosszul döntött volna.

Mi is így vagyunk vele, még én is el lettem volna bruttó 400-ért valami gyárban évekig. Aztán ott ragadtunk volna. Nem vettük figyelembe, hogy a magyar társadalom mennyire beteg. Ha nemnyer Orbán 2010-ben, nyer 14-ben vagy 18-ban. Mindegy a maffiája attól még meg lett volna akkor is. És a birkákat nem zavarja. Elveszik a magánnyugdíjt? nem zavarja. Kiadják a baltás pénzért. Nem zavarja. fejére sz@nak? Kinyitja a száját,mert kap "rezsicsökkentést". Áh, hagyjuk.
Ezért most már én is azt mondom amit digger: nekem jó hogy nyert ez a bűnöző, mert e nélkül a lökés nélkül nem indultunk volna el.

2014.04.22. 22:43:41

@Jess G: Nos, akkor költözz Németországba. Itt legális, és kb. 200 euró/óra alsó hangon ;)

Mrs. Clayton 2014.04.22. 22:47:07

@Pink Petsch: az önkínzás? pályát tévesztettem, az baj ha rosszul tűröm a fájdalmat, ráadásul szeretem magamat így csak egész kis fájdalmat okoznék, úgy értem kiszedem a szemöldököm, na nem teljesen,csak így fazonra, ez azért fájdalmas :-)
mondjuk tükör előtt kis köntösben még lehet valakinek szexi is

2014.04.22. 22:49:44

@blackhair-lady: Édesanya, nincs ezzel baj .. egészséges hulláknak is kell lenniük a végén. Ha nem, értelmét vesztené a donorprogram, mert belőlem legfeljebb a hasnyálmirigyemet hasznosíthatják, plusz a vesémet, meg a szemeket. Ez utóbbival kurvajól jár majd a tulajdonosa, mert fasza világító világoskék, nem az a vízszínű semmilyen, hanem, mint a kifestőkönyvekben ;).

özv. Marx Károlyné 2014.04.22. 22:49:59

Régebben rendszeres olvasója voltam a blognak, ma már csak ritkán. Eddig még sosem kommenteltem. Most is a fb-on megjelent posztajánló hozzászólásainak száma és stílusa hozott ide. Aztán itt is hasonló fogadott. Tegnap olvastam éppen egy cikket :index.hu/tudomany/tortenelem/2014/04/20/szaz_eve_tortent_a_ludlow-i_meszarlas/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index
Elgondolkodtam milyen szörnyű élet lehetett. Mennyit fejlődött azóta a világ!Ugyanakkor miért tartja ma is az emberek többsége elérhetetlennek, hogy méltó körülmények között,tisztességes bérért dolgozzunk? Azt hiszem az emberi munkaerő-érték Gauss-görbéjének csúcsán túljutva, újra lefele csúszunk. Ez válik természetessé és azt szidjuk, aki ez ellen szól.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.22. 22:54:30

@Mr Long: Ja, teny hogy eleg jol behatarolhato az izlesem ilyen teren. :) Es persze, ha autoval megyunk, akkor majd szolunk nektek joelore. :) Bar nem tudom mikor lesz ilyesmi mert a szabadsagok es utazasok mar kb. egy evre elore be vannak tervezve. :P De ami kesik, nem mulik.

Az megvan hogy ha veszel egy uveg Laphroaig single malt-ot, akkor kapsz egy talpalatnyi foldet Islay-n? :) Es a jarandosagodat minden evben behajthatod egy keves whisky formajaban.

www.whiskynet.hu/single-malt/236-laphroaig-10-years-07l-40/?el=1

Nah azt hiszem itt kezdodik a marketing halado szintje. :)

2014.04.22. 22:55:22

@Jess G: Fájdalomtűrés negatívban, az mínusz... no de a elég alázatos vagy, akkor talán lehet kezdeni veled valamit ;))))
Szemöldököt meg nem szedünk, ha nem dzsungel-típus, mert olyan leszel a végén, mint az a szerencsétlen Ábel Anita. ...

Mr Long 2014.04.22. 22:56:18

@Pink Petsch: Es van hozza tuzvoros hajad is?

Mrs. Clayton 2014.04.22. 22:57:43

@Pink Petsch: dzsungel? jézus és mi van a hónaljkutyával meg a bikinivonallal? azt se?
ábel anita milyen? szőrős?

blackhairlady 2014.04.22. 23:00:15

@Pink Petsch: :))))))))) Nem azert nem iszok ilyeneket mert nem egeszseges hanem mert nem kivanom.
A donor programba pedig fliratkoztam amikor a jogsimat kervenyeztem:)))))

2014.04.22. 23:01:13

@Mr Long: Neeem, tűzvörös csak festéssel van :) Természetes állapotában ilyen szín nincs. Az enyém is rézvörös, de mivel pasi vagy, leírom érthetőbben, szőkés-vöröses, mint egy kifejlett, egészséges róka bundája.
Nem, szeplőm nincs. Sehol. Nem, ott sem :P

2014.04.22. 23:01:46

@diggerdriver: 'Még mindig fogalmam sincs mi a rosseb az az Amazon.
Valami csomagküldő cég?'

:)))))))))))))))))

Ami a 9 ora munkat stb. illeti, te fogalmaztad meg a lenyeget: sokszor 'csak' annyi a kulonbseg a rabszolgamunka es mas munka kozott, hogy szereted-e csinalni vagy nem. Gyanitom hogy a raktari csomagolo munkat szinte senki sem szereti. En csinaltam gyarban betanitott munkat, iszonyatosan utaltam, igy valoban szinte 'rabszolgamunkakent' eltem meg. Most hogy olyan munkam van amit szeretek csinalni, sokszor fel sem tunik hogy pl. egesz nap allok, reggel 8-kor kezdek es este 9-kor vegzek stb.

Hari Seldon 2 2014.04.22. 23:02:01

@özv. Marx Károlyné:
Az ő áldozataik is hozzájárultak ahhoz, hogy mostanra a munkásoknak jobbak legyenek a munkakörülményei.

A Gauss-görbe hasonlattal viszont nem értek egyet. Egy hasonló szerepű és tevékenységű cég 100 évvel ezelőtt sokkal jobban kihasználta volna a dolgozókat.

2014.04.22. 23:03:24

@blackhair-lady: :DDDD
Tudod, itt meg, a jó öreg Európában alapból mindenki donor, ha kifejezetten meg nem tiltja.... De ha nem így nem lenne, én is kiváltanék donorkártyát, mert az buli, ha halálom után a szaruhártyám tovább él ;))))

blackhairlady 2014.04.22. 23:09:53

@Mirjam2: Nagyon jol megfogalmaztad, en is igy gondolom. Ha valaki szereti amit csinal akkor napi sok oraban kepes azt vegezni anelkul, hogy feltunne hogy elszallt az ido. Az utalatos melonal meg mar az elso ora is faraszto. szerencses aki megtalalja az alom munkat.

2014.04.22. 23:09:55

@Jess G: Az olyan, mintha az ex-férjedé lenne... szőrös-mackós .. az a szerencsétlen Ábel Anita meg még mindig így néz ki szemöldökügyileg:
www.femina.hu/hazai_sztar/abel_anita_ujra_kepernyon_heti_hetes/abel_anita.jpg
Az a két "csodálkozó vonal"... mnaa, az már akkor gáz volt, amikor a Szomszédokban szerepelt, de gondolom kiirtotta azóta az összes szőrzetét ott, így legfeljebb tetováltathat a helyükre ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.22. 23:10:26

@Pink Petsch:
...és levetíti az új tulajnak amit láttál.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

özv. Marx Károlyné 2014.04.22. 23:11:27

@Hari Seldon 2: Igen. Úgy értettem, hogy visszafele haladunk.

Latcho Rom 2014.04.22. 23:11:28

@Hari Seldon 2: Húzza a rák, egy jó cikk, s ennyi, érdemes elgondolkodni rajta...compris?

blackhairlady 2014.04.22. 23:12:21

@Pink Petsch: Errol lattam egy jo filmet, amikor egy ember megkapta kulonbozo emberek szerveit, es kezde felvenni az o szokasaikat. Termeszetesen nem jut eszembe a cime.

2014.04.22. 23:12:25

Olvasgatom a kommenteket visszafele haladva, nagyon vicces ahogy Max kb. tizszer leirja hogy Mo.on milyen jol elnek az atlagemberek (Nyugaton meg 'tul sok penzuk van', de mar nem sokaig), mig Saman is leirja ugyanennyiszer hogy Mo.on mar majdnem a lakossag fele a letminimum alatt el, mindenki elszegenyedik stb. Kar hogy nem reagalnak egymasra. HA esetleg meghivhatna oket egy nyilvanos vitara Facebook-on, en mindenkeppen szivesen olvasnam! :) (Az persze kulon vicces hogy egyikuk sem el Mo.on legalabb 5 eve.)

2014.04.22. 23:14:04

@diggerdriver: Mnaaaaaaaaaaaaaa, azt azért inkább ne tegye, mert ha korosabb az illető, lehet szívbillentyűre is szüksége lesz, vagy egy tök új szívre ;)))))

2014.04.22. 23:16:00

@blackhair-lady: Természetesen nekem sem, de én is emlékszem halványan valami thrillerre, amikor a donor bal kar önálló életet kezdett élni. Tök buli lehetett ;).

Hari Seldon 2 2014.04.22. 23:17:43

@shakti_rom:
OK. De, aki el tudott, az már évek óta elgondolkodott rajta. Aki meg nem, annak lehet írni ezer ilyen cikket, a felét sem érti meg.
Bocs, hogy most ez nagyon "nagyképűs" lett.

2014.04.22. 23:19:31

@Mirjam2: nem kellett volna elolvasnod. Osszefoglaltam korabban. Megkimelted volna magad

Off
Saudi belepecsetel az utlevelbe vagy kulon papirt ad?
On

Latcho Rom 2014.04.22. 23:29:26

@Hari Seldon 2: Mi egész más világot hagytunk ott, tudod..s az a fojtogató undor most visszjött...tenger nyomortal, szenvedéssel.

Láttad a Hare Krisnások húsvéti étkeztetési képeit?

2014.04.22. 23:29:54

@Mirjam2: És lenne türelmed hozzá? Már végigolvasni? Mert én Sámánt már automatikusan ugrom át ... a sült csirkeszag még erőteljesen kísért, ugyanis ;)))) Max-tól meg alapból nem olvasok el 4 mondatnál többet, mert felesleges, csak önmagát ismétli úgyis ;))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.22. 23:31:47

@Mirjam2: "(Az persze kulon vicces hogy egyikuk sem el Mo.on legalabb 5 eve.)"

Az meg csak tovabb szinesiti a dolgokat hogy bircarol jellemzoen ugy pattannak le az eszervek mintha a csavo 'write-only' uzemmodban mukodne.

2014.04.22. 23:34:25

@shakti_rom: Hagyjál már békén a Krisnásokkal, 20 éve minden sátoros ünnepkor ott vannak kajával... Félre ne értsd én imádom őket, anno 1997-ben több alkalommal is ők mentettek meg a Szigeten az éhenhalástól, mert az összes pénzemet elpiáltam. ;)
De ne basszuk már, a Blahán is mindig ott voltak, csak most a marha politikusok ügyet csináltak belőlük. Marha, disznóbarmok. Pont az országhoz illenek :P

M. Péter 2014.04.22. 23:42:54

@eddie1977: Ha nem fogadják el a személyit, akkor fel kell jelenteni a bankot az EU-nál. De inkább csak egy okosabb pénztárost kell keresni, aki már hallott arról, hogy személyivel is lehet utazni. Pl. az Ulster Bank-nál ezt fogadják el személyazonosság igazolására:
Certified copy of current valid signed Passport,
Certified copy of full Republic of Ireland/Northern Ireland/UK driving licence or provisional licence,
Certified copy of Garda Identification (ML10) form and photograph,
Certified copy of National Identity Card;
Permanent TSB-nél:
Your current valid passport,
Your current valid Irish, UK or European drivers licence (with photo),
Your EU National Identity Card.

morsels (törölt) 2014.04.22. 23:45:07

@charlieharper [home, sweet home]:
Neked meg kuldtem egy linket. Azt sem nezted meg?

montroyal ( CAN qc) 2014.04.23. 00:47:37

@blackhair-lady: donornak nalunk csak ala kell irni az egeszseg kartya hatuljat nem kell feliratkozni sehova .. mar darabolnak is szet .. de azert a rokonok allitolag megakadalyozhatjak ha akarjak ..

montroyal ( CAN qc) 2014.04.23. 00:52:11

@Mirjam2: azt hiszem sokan szeretnenek CSAK 9 orat dolgozni akiknek sajat valalkozasa van ... ha 7re megyek es este 6-7 kor vegzek fel sem tunik.. es termeszetes hogy szombaton is dolgozok igaz csak felnapot...

blackhairlady 2014.04.23. 00:56:43

@montroyal ( CAN qc): Amikor csinaltattam az itteni jogsim, akkor a kitoltendo pairon volt ilyen kerdes, hogy akar-e donor lenni, en beixeltem hogy igen, es a jogsim jobb also sarkaban van egy kis piros szivecske amiben bele van irva, hogy donor. A csladom is tudja, hogy igy akarom ha arra kerul a sor, szoval nincs gond, vihetik a cuccost belolem:)

montroyal ( CAN qc) 2014.04.23. 01:07:40

@blackhair-lady: hat nem azert mondom de .... a vezetesed utan potencialis donort lattak benned?

Hari Seldon 2 2014.04.23. 01:47:49

@Pink Petsch:
Abból is politika lett? (mármint Magyarországon)
Mondom, hogy egyre inkább igaza van diggernek, hogy micsoda szerencsénk volt, hogy mindenkinek volt egy utolsó lökés, hogy elinduljunk. (hogy kinél mi, az most mindegy)

blackhairlady 2014.04.23. 04:04:33

@blackhair-lady: :))))))))) Kb 30 metert kellett vezetni, abba volt 5 stoptabla, a sebesseg 30:)))) Ja, es eloszor rutin: hatrafele beallni ket pozna koze, ennyi, 5 perc tokkal vonoval.
Amugy a papirt meg a vezetes elott kellett kitolteni:)

adg 2014.04.23. 05:28:41

@blackhair-lady: "Amugy a papirt meg a vezetes elott kellett kitolteni:)"
Nyilvan, hisz ott mar realis eselye volt a donorra valasnak. Mi van, ha eltalalod a poznat? :)
Amugy rendesek, hogy megvarjak, amig kinyirod magad valami balesetben, es nem jonnek csak ugy - szukseg eseten - valami kis belsosegert. :D

- Asszonyom, on akart donor lenni?
- Igen.
- Jo, akkor egy tudo, fel maj, egy szaruhartya meg 3x8" bor lenne, tessek velunk faradni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.23. 06:16:03

@Pink Petsch: a valosagban a rokak koszlott szurkes barnas vorosek

2014.04.23. 06:22:02

@morsels: ha abban az 500 kommentben volt benne, akkor nem lattam

tanato 2014.04.23. 08:32:51

@Mirjam2: Egy kis szaudi érdehttp://www.origo.hu/nagyvilag/20140420-megbirsagoltak-egy-szaudi-ferfit-mert-engedte-vezetni-a-feleseget.htmlkesség

tanato 2014.04.23. 08:40:08

@NorthPier: Ilyen eset előfordult egy félig kómában lévő ismerős orvos kollégával is egyik klinikánkon.Hallotta amikor beszéltek az ágya mellett az ott dolgozó orvosok,Találgatták hangosan hogy meddig húzza még,de nem sokat adott arra egyikük sem hogy megéri a másnapot.Szerencsére mint a közmondásban azóta is jó egészségnek örvend.

Quercus a favágó 2014.04.23. 08:47:52

Megnyugtató érzés látni, nem csak a a férfiaknak megy az agyára, ha nincs szex.
Egyébként, ha valaki listát vezet, és eddig nem lett volna egyértelmű, én is egy hülye proli vagyok.

2014.04.23. 08:59:50

@charlieharper [home, sweet home]: 'Saudi belepecsetel az utlevelbe vagy kulon papirt ad?'

Mikor eloszor es / vagy rovid tavon belepsz az orszagba, vizumot kell kerni, amit beletesznek az utlevedbe (egy oldal, rajta van a keped stb.). Kesobb ha 'allando lakos' vagy (van residency card-od / iqama), akkor egy kulon papiron van a vizum, de akkor is pecsetelnek az utlevelbe be- es kilepeskor. Ha izraeli pecset van az utleveledben, nem engednek be az orszagba.

2014.04.23. 09:04:28

@Mirjam2: kosz, a magyarral szandekoztam belepni Ben Gurionon Tel Avivba

2014.04.23. 09:07:01

@tanato: Igen, ez azt mutatja hogy jelentos elorelepes tortent a vezetes teren, vagy csak nagy mazlija volt ennek a hazasparnak. Altalaban bebortonzik a noket ha vezetesen kapjak, de itt ugy tunik a no 'meguszta' es helyette a ferjet birsagoltak meg, raadasul kis osszegre, illetve eltiltottak a vezetestol 7 napra. Az is lehet hogy mivel a ferj magara vallalta a 'buntettet', enyhebb volt az itelet, mivel igy a pasi hibaja es nem a noe (szegeny pasast meg csak nem buntethetik meg komolyan...). Az a 'vicces' hogy ha egy no vezet, jogositvany nelkuli vezetessel vadoljak meg (nok nem kaphatnak jogositvanyt). Kozben teljesen normalisnak szamit az hogy 12 (!) - 14 eves fiuk vezetnek, szinten jogositvany nelkul, mivel a koruk miatt nem lehet meg jogositvanyuk. Oket soha nem tartoztatjak le.

tanato 2014.04.23. 09:17:00

@Mirjam2: Ezek szerint téged is sofőr visz dolgozni,vagy vásárolni esetleg?Vagy külföldi nőkkel kivételt tesznek?

tanato 2014.04.23. 09:34:11

@Mirjam2: Na ezt csak azért kérdeztem mert a régebben itt kommentelő Kuwaitban élő magyar hölgy sofőrt fogadott hogy dolgozni vigye,ellenben a Dubaiban élő ,szintén régen itt jelenlévő hölgy viszont maga vezet.

Latcho Rom 2014.04.23. 10:41:01

@Pink Petsch: Enni adnak éheseknek, nyista politika.
Nem hiszem hogy ennyi embert etettek volna régebben is.

Does not fucking matter.

Latcho Rom 2014.04.23. 10:41:01

@Pink Petsch: Többszázer éhes gyerek, mindig??

Tudom, te gyűlölöd az afrikai gyüjtéseket, de legyen már egy kis eszed baszodalássan! :)

Kaksi Kapitány 2014.04.23. 10:41:01

Eleg sokat cikkeztek rola az ujsagok, tenyleg egy szemet hely lehet. Reszvetem.

eddie1977 2014.04.23. 10:41:01

@M. Péter: Jó, akkor nézzük ennek az életszerűségét!
Megérkezek egy idegen országba, ahol letelepedni készülök. Szerzek egy szállást, onnan egy igazolást és egy számlát, hogy tényleg ott lakok. Aztán besétálok a bankba, és azzal nyitok, hogy ha nem fogadják el a magyar jogsimat [amin egy árva angol kifejezés sem található], akkor megyek, és azonnal feljelentem a bankot az EU-nál.
Nem egyszerűbb otthon besétálni egy okmányirodába, és kérni egy útlevelet?

Papagály (törölt) 2014.04.23. 10:41:01

Maximillian, attól, hogy többször is elmondod a butaságot, nem lesz belőle okosság.

Nem szimmetrikus eloszlás esetén az átlag semmire se jó: semmit sem mond el az "átlagember" jövedelméről. Minél aszimmetrikusabb az eloszlás, annál kevésbé releváns információt hordoz.
Magyarországon a keresők kb. 70%-a átlag ALATTI jövedelemmel rendelkezik.

Nem csak én állítom ezt, olvass utána (ne csak írj)!

www.atv.hu/belfold/20131208-a-magyarok-tobbsege-atlag-alatt-keres
2013-12-08 10:29:00
A magyarok többsége átlag alatt keres
A munkavállalók kétharmada az országos bruttó 225 ezer forintos átlagjövedelemnél 18 százalékkal kevesebbet, bruttó 190 ezer forintot keres havonta, derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett Fizetések.hu legfrissebb felméréséből, írta az MTI.

A portál munkatársai összehasonlították a fizetési átlagokat a medián értékével: míg a fizetési átlag torzított képet mutat a munkaerőpiacról, addig az utóbbi a fizetések valódi középértékét jelenti, mivel az átlagértéknél reálisabban és pontosabban jellemzi a fizetésbeli eloszlásokat.

Az elmúlt egy évben a Fizetések.hu felmérésében részt vevők átlagjövedelme bruttó 225 ezer forint volt, míg a fizetések medián értéke bruttó 190 ezer forint, ez 18 százalékkal kevesebb az átlagnál. (A medián az az érték, amely a sorba rendezett adatokat két egyenlő részre osztja, míg a számtani átlag n darab szám összegének n-ed része. Utóbbi néhány kiugró, magas érték miatt jóval magasabb lehet, mint a medián.)

Tehát hiába a jóval 200 ezer forint feletti átlagérték, 35 százalék havi bruttó jövedelme 90 és 130 ezer forint közötti, azaz messze elmarad az országos átlagtól. A felmérés szerint az alkalmazottak 15 százalékának havi bére a 130–170 ezer forintos sávban található, és mindössze 10 százalékuk keres az átlagnak megfelelően 210 ezer és 250 ezer forint közötti összeget havonta. A medián alapján a munkavállalók mindössze 5 százaléka keres bruttó 400 ezer forint feletti összeget havonta.

vagy:
iksz.beszolunk.hu/wp-content/uploads/2013/07/keresetmegoszlas.jpg

iksz.beszolunk.hu/hanyan-keresik-meg-ebben-az-orszagban-az-atlagbert-lerantottuk-a-leplet-a-kamu-adatokrol-es-az-egykulcsos-adorol/

Papagály (törölt) 2014.04.23. 10:41:01

Aki a deciliseken szeretne borzongani (tény, hogy van miért):

A KSH módszertani megjegyzéséből kitűnik, hogy a magyar lakosság egytizedének (decilis) az éves egy főre jutó nettó jövedelme nem éri el a 392.595 forintot. További egytized nettó jövedelme efölött van, de nincs 521.184 forint. A legfelső, a tizedik decilisbe tartozó egytized népesség egy főre jutó nettó jövedelme 2010-ben már legalább 1.559.439 forint volt.
www.kisalfold.hu/belfold_hirek/a_felso_tizezernek_nagyon_jol_megy_alul_igen_szegeny_a_magyar/2254054/

Azaz: van kétmillió magyar állampolgár, akiknek az egy főre jutó átlagjövedelme nem éri el az 1500 Eurót. Évente.

Persze, ezek 2010-es számok, azóta nyilván sokszorosára nőtt. Kár, hogy nem a jövedelemszint, hanem a mélyszegénységben élők száma.

Statisztikus hozzászólónknak (sámán?), aki az OECD adatokat isteníti a hazug KSH-val szemben, megsúgom: az OECD is a KSH-től kapja az adatokat.
(Ha csak fele annyit olvasnátok, mint amennyit írtok, már jelentősen javulna a blog színvonala. :) )

Ostor Karikás 2014.04.23. 10:41:01

A cikk szóról szóra igaz! Ne gyertek! Németország betelt! Nincs több munka csak szegénység! Higyjetek az otthon acsarkodó tehetelen és telhetetlen majmoknak! :) Na meg a Nagyúr propagandájának!

2014.04.23. 11:45:15

@tanato: Szaudiban szigoruan tilos noknek vezetni, nem erdekli oket hogy kulfoldi vagy-e vagy szaudi. Az egyetem altal biztositott busszal jarunk dolgozni, ha mashova megyek, talalnom kell egy pasit aki vezet - ez altalaban taxisofor, de lehetne akar a ferjem is, azert nem az utobbi mert ugy dontottunk hogy nem berelunk autot az extremen veszelyes korulmenyek miatt (a vilagon az egyik legveszelyesebb hely vezetes szempontjabol). Dubaiban barki vezethet es vezetnek is nok sokan, ugy tudom az egesz vilagon Szaudi az egyetlen hely ahol nem vezethetnek nok.

2014.04.23. 11:57:22

@charlieharper [home, sweet home]: Ki gondolna hogy neha a magyar utlevel is jo lehet valamire! Ha mas kerdesed van, nyugodtan irj illetve szolj ha errefele jarsz, van vendegszobank :). Bar ketlem hogy pont a mi kisvarosunkba vetodnel, sajnos tobb mint ezer km-re vagyunk Rijadhtol / Jeddahtol.

2014.04.23. 12:03:51

@tanato: Szivesen. Ha esetleg erdekelne a tudomanyos magyarazat arra hogy miert nem vezethetnek nok (mint orvos remelem ertekelni fogod!), olvasd el ezt: www.bbc.com/news/world-middle-east-24323934 (szaudi vallasi vezeto szerint a vezetes karositja a nok petefeszket es a rendszeresen vezeto nok gyerekei nem lesznek egeszsegesek).

2014.04.23. 12:14:39

@Papagály: Igen, en sem ertem miert ervel az 'atlagjovedelemmel' Max. Pl. azt mondja hogy az indiai atlagjovedelem 50 euro havonta. Ez statisztikailag ugy tudom stimmel, ugyanakkor a realitas az, hogy a havi 50 euro pl. egy atlagos kisvarosi sofor fizetese, aki jellemzoen a kozepiskolat sem fejezte be es alig tud irni-olvasni. Persze sokan vannak ilyen vagy rosszabb helyzetben. Ugyanakkor ha valaki befejezte az iskolait, foleg ha egyetemet vegzett, az legalabb ugyanannyit vagy tobbet keres mint egy magyar diplomas, mikozben majdnem minden olcsobb mint Magyarorszagon. A vezetok pedig nyugati szinten keresnek. Ennyit az atlagberrol...

M. Péter 2014.04.23. 13:35:56

@eddie1977: A legéletszerűbb az, hogy szükség esetén kinyomtatod a bank honlapjáról, hogy mit fogadnak el, aláhúzod azt, hogy “EU National ID card”, és az ügyintéző orra alá nyomod.

eddie1977 2014.04.23. 14:23:31

@M. Péter: Bár a kérdező pont letojja, hogy mi itt miről beszélgetünk, én még mindig azt modnom, hogy jobb megelőzni a bajt és a vitákat.
Ha valaki a kivándorlás előtt még arra sem képes, hogy besétáljon egy okmányirodába, és igényeljen magának egy útlevelet, az meg is érdemli, hogy [akár felperesként is] bíróságra rohangáljon.

blackhairlady 2014.04.23. 14:39:56

@NorthPier: Hu, ez tiszta Robin Cook sztori:(
En is remelem, hogy nem jarok igy, de megis inkabb lennek donor ha mar ugy alakul a helyzet. Bizom benne, hogy az ilyen esetek igen ritkak, es mint tudjuk, velunk nem tirtenhet meg ilyen remalom, az mindig masokkal tortenik:)

blackhairlady 2014.04.23. 14:42:18

@adg [Au, Darwin]: Jujj de fekete humorja van valakinak mama:))))))))))
Egyebkent jol vezetek mint ninden no, ezt ne is vitasd kerlek!:)

tanato 2014.04.23. 18:27:46

@Mirjam2: Köszi a linket!Tényleg durva.

tanato 2014.04.23. 18:54:38

@Mirjam2: Átlagjövedelem:Én és Max tényleg azon időszakban nevelkedtünk amikor egyazon bért kapott a szemetes,a betanított munkás az orvos ,a tanár a bíró stb.És hellyel közzel ez a kommunista szokás még úgy Bulgáriában mint itthon továbbél valamilyen szinten.Ugye a Horthy rendszerben az volt mint amit most Indiáról írsz,óriási jövedelemkülönbségekkel.Ezt azután politikai okokból nivellálták.Az sem jó persze,meg az egyenlősdi sem.Inkább a széles középső osztály volna az ideális,jelentős ,de nem megalázó jövedelmi különbségekkel pl. a tanult és a kevésbé képzett dolgozók között.Mint pl. a mai téma szerint aktuálisan Norvégiában.

2014.04.23. 21:25:26

@tanato: Bar nem eltem Skandinaviaban (es nem is tervezem), valoban azok a tarsadalmak tunnek szamomra a legidealisabbnak (ez nyilvan szubjektiv). Erdekes egybeeses, hogy egyben a leginkabb jomoduak is, elo pelda arra hogy a tarsadalmi egyenlotlensegek nem kedveznek a gazdasagnak (nyilvan a tulzott mesterseges egyenloseg sem). Szamomra nagyon erdekes hogy a norvegok es a szaudiak mennyire maskepp kezelik a rajuk szakadt penzt / olajat. Kicsit olyan mintha ket, teljesen kulonbozo szemelyisegu, kulonbozo hatteru ember nyert volna a lotton...

LidércFény 2014.04.30. 13:53:31

@zöldeketbeszélek:

scholar.google.com/schhp

Külön beállításokat nem tudok, de próbáld ki a Google Scholar-t.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása