oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 10. 06:49,  Együtt könnyebb a nehezebb 603 komment

2014. április 10. 06:49 Határátkelő

Együtt könnyebb a nehezebb

Sokan sokféle motivációtól vezérelve vágnak neki a határátkelésnek (ezt ezen a blogon aligha kell bizonygatni), ám nagyon sokan vannak, akik azért indulnak el, hogy a gyermeküknek jobb legyen. Ilyen a mai történet szerzője, Ibolya is, aki Spanyolországba költözött a családjával.

spanyol iskola 2.jpg

„Úgy gondolom, hogy talán egy kicsit más szemszögből is érdemes megközelíteni a külföldre költözés kérdését. A gyermekem szemszögéből, aki most lesz 16 éves, és 6 éve él velünk együtt Spanyolországban.

A döntés, hogy elinduljunk, nem volt könnyű, sokáig tartott meghozni. A legerősebb érv az volt, hogy a gyermekem kitűnő tanuló volt egy nagyváros elit iskolájában, és nekünk két fizetésből már enni sem nagyon jutott.

Előre gondolkozva kicsit: hogyan fogjuk neki megadni a gimi mellett a különórák lehetőségét, a nyelvtanulást, az egyetemet a későbbiekben? Erre hogyan lesz lehetőség, ha akkor (2005 környékén) havi 200 forintot sem tudtunk félretenni? Nem csak erre, másra sem. Kudarc, kudarc hátán, 30 évesen és mi lesz később…

Nem kellett a szokásos forgatókönyv

Teltek az évek, majd adódott egy lehetőség. 2008 márciusában elindultunk Spanyolországba. Pénzünk volt, nem tudtuk, meddig tart, nyelvtudás kevés, majd lesz több.

A felelősségünk súlyát átéreztük, de nem akartuk vállalni a „férj előremegy, majd mi megyünk később” forgatókönyvet. Úgy gondoltuk, együtt könnyebb a nehezebb.

Küzdöttünk, sokat, dolgoztunk, sokat, volt, hogy nem dolgoztunk, válság lett itt is. Ezekről sokan sokféle országból írtak már.

A nyelvekről

A gyerek közben beilleszkedett, 4 hónap alatt megtanult spanyolul, majd pár hónap alatt valenciaiul, és rá egy kis időre katalánul is.

Sokan azt gondolják, hogy ezek a nyelvek olyanok, mint a spanyol és aki beszél spanyolul, az már tudja ezeket a nyelveket is. Ez nem így van. Megérted őket, ha jó a nyelvérzéked, de sokan a spanyolok közül is elismerik, nem beszélnek sem valenciaiul, sem katalánul. A csehek is értik a szlovákot, a lengyelt, de nem beszélik. Talán így érzékeltethető legjobban a különbség.

Az angol nyelvtanítás itt kicsit másabb, plusz az internet is sokat segít, a gyerek angolul is perfekt már. Magyarul sem felejtett el, könyveket olvas, beszélgetünk, igyekszünk a magyar szókincset is az életkorának megfelelően fejleszteni.

Ez szűken számolva is 3 nyelv és 3 másik, ami nem feltétlenül létszükséglet. Csak egy kérdés: mennyibe került volna és egyáltalán meg tudtuk volna neki adni mindezt Magyarországon? Biztosítani tudtuk volna neki, hogy anyanyelvi szinten beszéljen három nyelvet? Nem hinném.

A gyerek kitűnő tanuló, versenyeket nyer több tantárgyból is, még mindig. Az országváltás ellenére sem esett vissza semmiben az eredménye. Ebben is van eltérés: a jó képességű gyerekeknek különórákat adnak a gimi vezető tanárai például matekból, spanyolból, angolból, plusz anyagokat adnak, különlegességeket tanítanak, hogy minél többet kihozzanak a gyerekből. Természetesen korrepetálás is van, ha valakinek arra van szüksége.

Kinyílt a világ

Ami a terveket illeti, a Kanári-szigetekre szeretne menni egyetemre, majd Angliába egy évre, dolgozni pedig egy harmadik országban akar majd. Ő tervezi így, én azért féltem őt.

Szerinte nem kell aggódnom, Európán belül 3-4 óra alatt bárhol ott lehet lenni repülővel. Szerinte már nincs olyan, hogy hova születtünk, hol élünk, bárhol lehet jó a világban. Nyitott, a világ pedig kinyílt a számára. Önálló, nem fél, sem az újtól, sem a váltástól, sem attól, hogy az élet hova sodorja majd.

Lehet, sokat bántanak majd, hogy elvettem a gyermekem magyarságtudatát, a hazaszeretetet, és hasonló dolgokat. Szerintem csak a röghöz kötést vettem el tőle.

Sokkolta Magyarország

Jártunk Magyarországon, öt év ittlét után. Sokkolta őt (és bevallom, engem is), ami ott van. Már egy bevásárlás, buszozás, egyebek program kikészítette. Hazafelé jövet, azaz vissza ide, Spanyolországba, amikor a gépünk leszállt Madridban, ahogy a repülő kerekei földet értek, hatalmasat sóhajtva megszólalt: hazaértünk, innen már bárhogy hazajutunk.

Igen, ez már így van, mi már itt élünk, nekünk már ez az otthon. Nem megyek bele a politikai részébe, sem jobb, sem baloldalról, szerintem bármerről fúj a szél Magyarországon, mi már oda csak ritkán megyünk majd.

Büszkék vagyunk rá, egy kicsit talán magunkra is, de rá legfőképpen. Ha csak ennyit adtunk neki, és a cél az volt, neki adjunk lehetőséget, akkor már megérte.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr305996498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.10. 22:22:42

@Torrera: Teljesen igaza van @Naschkatze (Mostindien / CH): -nek! :) Inkabb gyere gyakrabban közénk, vannak itt hozzád hasonló szülők, nekik érdekes lehet az amikor a tapasztalataidról irsz. Olyat meg szinte senki nem tud irni, ami mindenkit egyformán érdekel vagy mindenkinek egyformán tetszik....:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:26:08

@Hari Seldon 2: Mär ha be tudjäk rajtad hajtani... - morbid volt, tudom...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 22:26:21

@Torrera:
Itt a magyar boltban szoktunk tepertőt venni.
Az angoloknak is van de csúzliból kilőve a ház falát áttörné.
Halra bármikor elcserélem.
Keress lengyel boltokat azok jók.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:27:04

@cougarcat: Neked is igazad van :) Jovok meg, igerem.

MagyarJoe 2014.04.10. 22:29:21

Na szoval en most bucsuzok... pusszantas mindenkinek :) ez a kommenteles nekem nem jott be. Nektek tovabbi jo szorakozast :)

Ezuton is gratulalok a Fiuknak a kovetekezo 4 evhez :)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:30:22

@diggerdriver: Van orosz es roman bolt, bar bevallom, annyira dragak, hogy sokszor a ferjemnek irom a listat, es kamionozas kozben vasarol Nemetorszagban, Luxiban, mit hol erdemes, csak jo elore kell tervezni.

Hal, polip, garnela, minden meret minden szin :D Raja is van, borzalom :D Nincs koztetek senki spanyolos? A halas pult ugy nez ki, mintha minden hal sugarfertozott es genetikai hulladek lenne :D De ok ezeket szeretik.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:30:32

@Pink Petsch: Tudod, mi az érdekes? Piacon voltunk anyämmal, és hazafelé vettünk 3db längost. (nem tudom, hogy miért ennyit, mert több volt az otthoni létszäm. :-) ) Jo kis sajtos-tejfölös fokhagymäs, tudod, abbol az 1x élünk fajtäbol. :-) Leülök az asztalhoz, jön a férjem, hogy az mi. Mondom längos, de te ezt ugysem szereted. Erre ö: Probälni.... Hät ugy kiprobälta, hogy csak a papir maradt belöle. :-))) Azota a magyar szokincse bövült a längossal...

nyuszigonosz 2014.04.10. 22:31:42

@Torrera: Nekem tetszett a posztod, Spanyolországot amúgy is szeretem. :-)

2014.04.10. 22:31:44

@Naschkatze (Mostindien / CH): Kókusztejes, currys vöröslencse kombó jól hangzik... A hétvégén csináltam egy csirkés zöldséges jalfrezi curryt először - a második napra csodálatosan összeértek az izek - televolt friss gyömbérrel, cilantroval, natúr joghurt a tetejére.... Nálam curry jöhet minden mennyiségben, főleg a thai jellegü...

Tiz évházasság után jutottam el oda hogy most már belefőzhetek fehérrépát (parsnip) a levesbe. Igazi fehérrépa itt nincs. A férjem gyerekkora óta parsnip "fóbiában" szenved....úgyhogy jelentős eredménynek tartom a dolgot. :)

SzZoole 2014.04.10. 22:32:37

@Torrera: "Azert, a csapat nagy resze eleg realisan latja az eletunk jo es rossz oldalat, es ez megnyugtat, nincsenek illuzioitok, es torz kepetek. "
Azok latjak realisan,akik nem felejtettek el,hogy hol es hogyan kezdtek,vagyunk igy egy paran,de sajnos vannak a masik taborbol is,akik innen is jobban tudjak,hogy mit kellet volna jobban csinalnod,mert ok biztos,hogy mindent jobban csinaltak.
Nem kell veluk foglalkozni.
Tovabbi szerencses folytatast nektek:)))

Ha visszajottem Mo.-rol a hazi tepertorol majd rakok fel kepet:)))

tucano 2014.04.10. 22:34:05

@Torrera: hát nem művészeti szempontból szokták/tuk elemezni az írásokat, az biztos :)
Nagyon szeretnék menni felétek nyáron, ALicantéban vannak nagyon kedves barátaim, remélem összejön és akkor olé :D

2014.04.10. 22:34:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mna, költözhetsz ki az erkélyre lángost sütni ;))))

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:35:02

@Zoole[uk]: Pffff emberkinzo :) De azert varom a kepet, es minden jot addig is :)

SzZoole 2014.04.10. 22:35:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): en valamikor szombat delelott vagy del korul erek oda,nem tudom akkor milyenek a viszonyok az M0-an,majd meg latom a sat nav-om ugyis jelzi,ha dugo van.

2014.04.10. 22:38:21

@Torrera: en tudok egy picit, de tenyleg csak egy picit spanyolul, es jarunk is Spanyolorszagba, Mallorcara, bar az utobbi 2 evben nem voltunk. Nagyon tetszett a halas pult, azthiszem dorada neven ment az egyik hal, ami izlik.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 22:38:25

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Igen, mondjuk még ezt én is hozzá akartam tenni, de gondoltam ezt mindenki sejti...

tucano 2014.04.10. 22:38:49

@Jess G: Dolgoztam annó magyar valóságshowkban, jelentősen csökkent az agykapacitásom :D, de fiatal voltam és kellett a pénz. Múltkor belenéztem a jelenlegi VV-be az indexen volt vmi nagybetűs címmel, tanultam egy sor "új" magyar szót.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:41:16

@tucano:
Nyaron jobb helyet valasztani sem lehet, nezzetek el Calp- ra, ha szereted hogy te tudod kivalasztani amit megeszel, mindenki dicseri. Van meg par jo hely a kornyeken, de a barataitok biztos tudjak :)

Mr Long 2014.04.10. 22:41:33

@Torrera: Mondjuk nem csodalom, hogy nem jon be a spanyol konyha. Kolleganom minden nap hozza a hazi spanyol kajajat, hat egyforma kinezetre, csak minden nap mast tesz bele... Minden olyan, mint egy mindentbele leves. Es persze ott aradozik milyen jo a spanyol kaja.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:44:55

@charlieharper [home, sweet home]: A dorada az tenyleg nagyon finom, a nyelvhal-hoz hasonlo, csak nem annyira draga, es elkesziteni is nagyon egyszeru. Valahol beleakadtam itt receptes reszekbe, vagy az a facebookos hataratkelon van? Ha sokan szeretitek a tengeri herkentyus cuccokat, szivesen megosztom, akar kepekkel, majdnem mindent megtanultam megfozni, csak enni nem eszem :D

Papagály (törölt) 2014.04.10. 22:46:31

@Zoole[uk]: Vigyázz, a blogcenzor nekem ennél enyhébb jelző miatt nem engedte tovább a hozzászólásom.
(Hajrá kopasz cenzor, ne aludj!)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:47:19

@Mr Long: Que rico que rico :D :D Istenem, es neha meg a szaga is borzaszto.

SzZoole 2014.04.10. 22:48:22

@Torrera: en emberkinzo?
Ma mar Te vagy a masodik aki ezzel vadol,igaz pinky?
En egyebkent a hazai szarazkolbaszt spanyol chorizoval szoktam potolni itt,de a spanyol sonka is nagyon izlik.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:51:33

A chorizobol nekem hianyzik a foghagyma kicsit, de szeretem, mert nem mocsingos, es a spanyol sonkat is. Probaltad mar megsutve? Csak picit, eppen hogy megforgatni, valami isteni.

Hataratkelos gasztro blog, brownies-t is barmikor elfogadok :)

2014.04.10. 22:51:58

@Torrera: johet a recept, szoktam horgaszni. Tengeri horgaszat. Nincs facebookom, ugyhogy, ha idetenned, akar spanyolul is, megkoszonnem.

2014.04.10. 22:52:25

@Zoole[uk]: Én is ezt teszem kolbászügyben, bár ha hozzájutok magyar kolbászhoz, akkor inkább az mint a chorizo.

Bon voyage!

2014.04.10. 22:55:45

@Zoole[uk]: És de milyen igazam volt! Hátnem? Hádde! ;)))

Papagály (törölt) 2014.04.10. 22:56:00

@charlieharper [home, sweet home]: Aligha. Bár, remélem nem tőlem kell megtudnod a rossz hírt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:56:16

@Zoole[uk]: Jo utat! És ne feledd a fényképeket HA-nak a gasztrosorozathoz elküldeni! :-)))

2014.04.10. 23:00:09

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): igaz, nem engedtem volna a Sziria posztot megjelenni a gumicsizmaban

Mrs. Clayton 2014.04.10. 23:00:31

@tucano: őszintén mondom, ha a mostani szereplők, butábbak lennének csak egy kicsit, akkor csorogna a nyáluk kontrollálatlanul
csak két szót ismételgetnek egy mondaton belül akár többször is
ezek a dikk, amire még nem jöttem rá mit jelent, és az úgymond
szerintem ők meg ennek a jelentését nem ismerik, mert minden úgymond :-D

2014.04.10. 23:00:41

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): igaz, nem engedtem volna a Sziria posztot megjelenni a gumicsizmaban

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 23:03:33

@cougarcat: :-) Nälunk a kömény és a szegfüszeg tilos. És hiäba magyaräzom neki, hogy a tojäsleves kömény nélkül és az almakompot szegfüszeg nélkül olyan, mint a .... :-)
@Pink Petsch: :-)))) Tegnap ota amugy tényleg ki is költöztünk. Van 2db ilyenünk: www.smoothy.de/outdoor/supreme/60/sitzsack-outdoor-supreme?c=2163 és miutän fölkeltünk (14ora) kv fözés és kitäntorgäs az erkélyre, majd ott még 2ora henyélés...
@Hari Seldon 2: Bizonyos emberek szerint, bizonyos automärkäkban nem esik semmi bajod...

Torrera (törölt) 2014.04.10. 23:03:43

@charlieharper [home, sweet home]: A dorada legegyszerubb sutoben, so agyon, ket fel kilos halhoz 1,5-2 kilo so, minel durvabb, annal jobb, elomelegitett suto, alul felul sutes, 15 percig. Ha kesz, ok leszedik a boret, es ugy talaljak, de mi pl szeretjuk megenni.

Serpenyoben: keno tollal olajozva a serpenyot, a halat irdalas nelkul sutod par percig, mindket oldalat, ehez mar ugyesnek kell lenni, hogy megforditaskor ne tord el a halat, de par alakalom, es sikerul siman :) Grillracson is sutheto, akkor magat a halat kell picit olajozni, nekem ez izlik a legjobban.

Fuszer mindig utolag, pici so, citrom, mas semmi.

artbrigitta 2014.04.10. 23:04:27

@Mr Long: A spanyol kaja tényleg nagyon jó
dehát para gustos hay colores

2014.04.10. 23:09:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hűűűű, de fasza! Az én erkélyem sajna túl kicsi egy ilyenhez, hüpp :(

bpetya75 2014.04.10. 23:10:40

@Pink Petsch:

No, megnéztem. Hihetetlen, hogy a nő mennyire nem vette észre magát. Schifferre viszont lehet, elkezdek figyelni ;-)

SzZoole 2014.04.10. 23:11:51

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): Aaa en torzskommentelo vagyok,engem mar nem cenzuraznak:)))
Amugy ettol sokkal durvabb szavak is leirodnak ide.
Azt amit Lezer Dzsonirol irtam,hogy egy idiota uresfeju barom azt meg fentartom:)

2014.04.10. 23:16:46

@bpetya75: Ugye? Annyira, de annyira kínos, hogy olykor nézőként te érzed hülyén magad. Ugyanakkor végtelenül és szánalmasan nevetséges.

SzZoole 2014.04.10. 23:17:12

@charlieharper [home, sweet home]: Te nem lehetsz,mert amikor a blog indult 2011 augusztusaban,akkor a HA meg csak fontogatta az indulast,Te meg mar itt elsz 11 eve,ha jol emlekszem.

Papagály (törölt) 2014.04.10. 23:19:01

@Jess G: Figyelmetlenül nézed az adást. Csorog.

Papagály (törölt) 2014.04.10. 23:19:01

@charlieharper [home, sweet home]: Úgy látom, kénytelen leszek ezt a gumicsizmát előkeresni. Szinte naponta előkerül, mint valami modern Szomszédok közt. 10 féle ember van, aki olvasta a gumicsizmát és aki nem?

Papagály (törölt) 2014.04.10. 23:19:02

@Pink Petsch: Látom, kapcsolatba lépett veled Hinta. Hajrá Magyaroszlás, hajrá magyarossz!

bpetya75 2014.04.10. 23:21:49

@Pink Petsch:

Talátam egy jól megírt véleményt a témáról. Az utolsó bekezdéssel bötüről bötűre egyetértek.

"Ha van külföldön élő barátod, aki nem érti, hogyan kaphatott ki ilyen megalázóan az ellenzék 4 nyomasztó Orbán-év után, küldd el neki az adás linkjét. Ez a 11 perc jó esetben nemsokára oktatóvideó lehet, amin nevetve fogunk szörnyülködni, hogy Jézus, tényleg volt idő, amikor ezek az emberek alkották Orbán Csendőrőrmester ellenpólusát. Na jó, annyira nem fogunk nevetni, mert ha ilyen az ellenpólus, Orbán örökké uralkodni fog."
cink.hu/a-nap-amikor-kalman-olga-atombombat-dobott-a-magyar-t-1561217667

SzZoole 2014.04.10. 23:23:29

@cougarcat: mar irtam egy parszor,de en egy kicsit szerencses vagyok mivel ide 20 percre van egy jol felszerelt magyar bolt amit hetente frissitenek aru keszletet nem a legolcsobb boltok kozze tartozik,de neha megeri.
Nezd meg.

www.magyarboltlondon.co.uk/

2014.04.10. 23:26:13

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): Na, ne idegesíts már a hülyeségeiddel, így éjfél felé. Köszi.

SzZoole 2014.04.10. 23:26:49

@Naschkatze (Mostindien / CH): koszonom,a nejem mar megtette,persze az O nickjevel.

Sütemény1975 2014.04.10. 23:30:35

@Hari Seldon 2: no ezt nem tudtam. Meg szerencse, hogy az en 450 paripam szelid, es csak 85tel huzzak a szekeret :))

2014.04.10. 23:33:24

@bpetya75: Hát igen.
Mna, azért a teknőst kiraktam volna a kertbe, hogy ott játsszon Picassot, pláne vacsora alatt ;)

SzZoole 2014.04.10. 23:33:35

@Pink Petsch: gyere hozzank,nekem van kertem meg BBQ sutom is,itt suroghetsz foroghatsz,csak vigyaz le ne verj valamit a .....:))))

2014.04.10. 23:34:51

@Zoole[uk]: Fuuu, ezt meg se hallottam ;).

Sütemény1975 2014.04.10. 23:35:56

@Zoole[uk]: mehetsz nyugodtan a nullason! Foleg szombaton. Az M5ig 3 savos, mar az 5osre sem kell ramenni, megcsinaltak az osszekoto szakaszt is.

SzZoole 2014.04.10. 23:37:19

@Sütemény1975: igen igazad volt:)
Nekem csak 235 paripam van,de azok 256-al huzzak a szekeret:)))

SzZoole 2014.04.10. 23:38:46

@Pink Petsch: marmint mit,meg sem szolaltam:)))

2014.04.10. 23:39:45

@Zoole[uk]: Egen, pontosan azt, amit nem mondtál ki ;)))))

SzZoole 2014.04.10. 23:40:48

@Sütemény1975: meg nem tudom hol megyek,majd meg latom,de koszi az infot:)

2014.04.10. 23:40:50

@Zoole[uk]: Sajnos hozzám ez a bolt baromira messze van... Van Vancouverben magyar deli, csak ritkán megyek át a szigetről. A helyi holland deli rendel tőlük kolbász árut. Tepertő - az csak egy álom... majd megnézem a képeket és törölgetem a könnyeimet. :)

@bpetya75: Aha, véleményrendőrség nem kevés hittéritéssel vegyitve. :) Csak ezt a teknős dolgot nem tudom elképzelni, de valszeg jobb is....

SzZoole 2014.04.10. 23:42:13

@Pink Petsch: bar mondhatnam,de ez fizikailag lehetetlen:)))

bpetya75 2014.04.10. 23:43:02

@Pink Petsch:

Na az ilyet én sem értem. Az még hagyján, hogy egy baba összeken a házban ezt-azt ezzel-azzal, de hogy egy állat? Vágnám ki az ajtón vagy az ablakon abban a pilanatban.

SzZoole 2014.04.10. 23:43:50

@cougarcat: ebben a boltban van teperto,mangalica teperto,isteni finom:)))

2014.04.10. 23:44:52

@Zoole[uk]: A vezetésre koncentrálj, Béla! :DDD

Papagály (törölt) 2014.04.10. 23:44:58

@Zoole[uk]: Megvonhatják a jogod, ha az uralkodó udvartartásának tagjait ilyen szavakkal illeted. Azt írtam éppen a blokkolt, úri társaságba nem valónak minősített, minősíthetetlen hozzászólásomban, hogy... (cenzúrázva :) ):
index.hu/belfold/2014/02/04/lazar_tovabb_harcol_a_kommentelovel/
media.mandiner.hu/cikk/20130410_szily_laszlo_exkluziv_lazar_janos_feljelentette_a_kommentelot_egy_teljesen_atlagos_hozzaszolas_miatt

2014.04.10. 23:46:26

@bpetya75: Látod, van, akit nem zavar, és hosszú, hosszú percekig képes gyönyörködni benne. Hacsak a teknős nem váltott hirtelen fénysebességre.

Sütemény1975 2014.04.10. 23:47:01

Jo ejt mindenkinek! Nekem kezdodik a muszak! Reggelre Ászáron kell lennem.

2014.04.10. 23:48:17

@Sütemény1975: Jó utat!

Mna, léptem én is. Elég volt a mai napból.

Sütemény1975 2014.04.10. 23:51:01

@Zoole[uk]: a paripaim mentsegere szolgaljon, hogy most eppen 39700 kg-ot
rangatnak :))

Sütemény1975 2014.04.10. 23:53:12

@Pink Petsch: koszi! Meg azon filozom, hogy mit nezzek kozben. Asszem folytatom a Jedi visszatert :)

SzZoole 2014.04.10. 23:54:21

@Pink Petsch: milyen vezetesre?itthon fekszek a sofan es kozben a resident evil-t nezem felszemel.
Ritka 4 betus noi nev,Bela:))) en Zoltan vagyok:)))

SzZoole 2014.04.11. 00:00:04

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): olvastam en is anno a hirt,sajnos tenyleg az ilyen SZAR Jankok uszak meg.

SzZoole 2014.04.11. 00:02:08

@Sütemény1975: igen,mas kategoria:)
Jo utat.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.11. 01:09:45

@Sütemény1975: Ugye mennyire gäzosak? :-)
@Zoole[uk]: Itt az ideje, hogy most te is megtedd! Mär lätom is a cimét, amit HA adna neki: Nem birtam az egyhangu angol konyhät, haza kellett mennem egy kis hazaiért! :-)))
(Tudjätok mär, hogy mikor jelenik meg?)

Sütemény1975 2014.04.11. 01:55:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): hajjaj, de meg mennyire :)) azert vagyunk, hogy kiakasszuk a szemelyautosokat! :))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.11. 01:59:04

@Sütemény1975: Tudtam! :-)))) Mär az avatarodbol lätszott, hogy te ilyen szadista személyiség vagy! :-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 04:05:54

@Sütemény1975: Szerintem Európa kontinentális részén egyszerűen az angol nyelv felejtős, mint turisztikai kommunikáció.A magam és mások tapasztalataiból egyértelműen ez jön le, valszeg a némettel nagyságrendekkel többre lehet menni... Eddig szinte bárhol próbáltam az angolt turistás helyeken, a gyér tudásommal is jobb voltam, mint a helyiek.Szörnyű... :-/

Sütemény1975 2014.04.11. 04:10:31

@geegee: a spanyolt es a portugalt nem ismerem annyira, de a francia akkor sem szolal meg angolul ha tud. sajnos ezt tobbszor tapasztaltam. A belga, holland, dan, sved es finn meg se lepodik, azonnal valt angolra. A nemet nyelvteruleteken ez mar neccesebb. 30 koruli korosztallyal talalkoztam tobb cegnel, akik hozza se tudtak szagolni az angolhoz. nemetul sok mindent ertek, de beszelni nem tudok. marad az angol :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:14:36

@Torrera: A fekete lyuk az az, ahol isten nullával osztott... D
Majd mondd el neki is. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:19:08

@Sütemény1975: Nekünk a német régióval, Szlovéniával, Észak-Olaszországgal, kicsit franciákkal, csehszlovák bandával van hasonló tapasztalat.Már mint hogy szinte sehol se beszélik az angolt.Esetleg kiírásokban, prospektusokban találni angol verziót is, de nem sűrűn.
Skandináv régióval egyetértek, beneluxxal nincs tapasztalat.Viszont románoknál lehet találni angolul értőket, nem gondoltam volna.
Németet még csak érteni se értem, a kb 20 szavas szókincsem a nullával egyenlő.De majd egyszer ez is fejlődik, remélem.

2014.04.11. 05:28:23

@tanato: Habár az okok érthetőek, de azért ezt illik fenntartásokkal kezelni. Bárki mondhat bármit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:32:56

@firg_firg: :-)))

Durva, de ez sajnos nem vicc, itt a svédeknél is könnyen tudnak ilyen irányba fajulni a dolgok.Szírül, asszírul (vs. inka, még inkább...) szomáliaiul, irakiul simán meg lehet tanulni a svéd helyett... :-o :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:45:52

@Herr Géza: :D
Én mondjuk a városok főterén szoktam úgy fordítani a Rathaus-t, hogy Patkányház...

Amúgy meg simán hallottam már magyarul is így, hogy redoxi-reakció, most nem biztos, hogy a középiskolai kémia-óran, de valahol.De a vörös ökör is szuper... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:51:42

@rezsöatya: Jut eszembe, nekem csak mesélték, hogy valaki magyar, nyelvet nem igen tudó ember a németeknél fokhagymát keresett a zahnzwiebel (jól írom?) szó használatával...
És mutogatott is közben a fogára... :-)))))
Bár végül is lehet, hogy csak be voltak bacva rendesen... :-)

rezsöatya 2014.04.11. 06:05:55

@geegee: errol meg nekem jut eszembe a gimnaziumi orosz tankonyvben Gogol, aki gombat akart rendelni egy nemet vendegloben, a pincer nem ertette, amaz lerajzolta es vart... rovidesen a pincer megjelent egy esernyovel...

Meg kellett tanuljuk ezeket a torteneteket, talan el is tudnam mondani meg... (+Lenin esete a bulocskaval, +a professzor es a kutyaja... ilyenek...)

2014.04.11. 07:20:45

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): svajci posztok kozott keresd, tavaly irodott es egy sorozat volt. Anyuka irta a ferjrol es a 3 gyerekrol. Sorban kell oket olvasni. 3felvonasos drama

SzZoole 2014.04.11. 07:39:31

@Naschkatze (Mostindien / CH): ami miatt haza latogatunk azok az idos szulok 39-es es 40-es szuletesuek.
A magyar ennivalo hianya nem annyira haza huzo dolog,itt mindent meg tudunk fozni a magyar kaja teren,de az angolal sincs problemank,valtozatosan fozunk.
Nem tudom mikor jelenik meg a HA-tol fugg.

Taxomükke (UK) 2014.04.11. 08:56:08

@Torrera: Azt ne akard elhitetni velem, hogy négy hónap alatt megtanul valaki egy nyelvet. Megtanulhatja valamennyire vagy akár tűrhetően, de valahogy nem bírom elhinni, hogy három nyelvet megtanult egy év alatt. Mesebeszéd. Az meg hogy az amerikaiak szerint perfekt, nem jelent semmit. Nem szó szerint értik. Mindegy, azt mondasz és írsz, amit akarsz.
@Herr Géza: A lakáseladásról szó sem esett a posztban.

Taxomükke (UK) 2014.04.11. 08:59:07

@Torrera: "De OMG hogy velemenyt nyilvanit valaki, felinformaciokra."
Igen, ezt is írtam, félinformációkat kaptunk.
Mindegy, ne húzd fel magad, biztosan nagyon ügyes a gyereked, és gratulálok hozzá. Peace.

DieNanny CH 2014.04.11. 19:35:05

@Sütemény1975:

Még ez is jobb, mint hogy Svájcban, a Gotthard hágótól délre néznek rám bambán, ha németül beszélek...
(És ne mondja senki, hogy merthát Svájc 3nyelvű ország. Spanyolo. melyik részén beszélnek angolul, hogy ez egyáltalán elvárható?)

DieNanny CH 2014.04.11. 19:47:04

@Torrera:

Minden elismerésem mindhármótoknak, jól csináltátok, így tovább! Sok szerencsét! Terveztek még gyereket?

DieNanny CH 2014.04.11. 20:53:15

@Torrera:

Nem nézte túl sokat a Bárka című sorozatot? Spanyolok csinálták, van benne a Cern-ről is szó, meg a feketelyukról... :-))) Én szerettem azt a sorozatot, nem azért!
Fiadnak minden jót kívánok! Eszes gyerek lehet!

Torrera (törölt) 2014.04.12. 00:45:56

@DieNanny [SZ,CH]: Koszonom a jokivansagokat, a gyerek neveben is!

Hihi, nem, a Barka-t biztos nem nezte, de a Morgan Freeman tudomanyos sorozatat, meg a Hawkins sorozatat unasig. Nagy kedvenc a Big bang theory is :)

Erdekes egyebkent, pont a multkor beszelgettuk egy magyarorszagi ismerossel, hogy itt a foci csatornakert kell pluszban fizetni, ha akarod nezni, Magyarorszagon a tudomanyos csatornak a fizetosek. Ki miert hajlando ugye penzt aldozni, a piac mennyire mas.

Nem, nem tervezunk tobb gyereket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása