oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 10. 06:49,  Együtt könnyebb a nehezebb 603 komment

2014. április 10. 06:49 Határátkelő

Együtt könnyebb a nehezebb

Sokan sokféle motivációtól vezérelve vágnak neki a határátkelésnek (ezt ezen a blogon aligha kell bizonygatni), ám nagyon sokan vannak, akik azért indulnak el, hogy a gyermeküknek jobb legyen. Ilyen a mai történet szerzője, Ibolya is, aki Spanyolországba költözött a családjával.

spanyol iskola 2.jpg

„Úgy gondolom, hogy talán egy kicsit más szemszögből is érdemes megközelíteni a külföldre költözés kérdését. A gyermekem szemszögéből, aki most lesz 16 éves, és 6 éve él velünk együtt Spanyolországban.

A döntés, hogy elinduljunk, nem volt könnyű, sokáig tartott meghozni. A legerősebb érv az volt, hogy a gyermekem kitűnő tanuló volt egy nagyváros elit iskolájában, és nekünk két fizetésből már enni sem nagyon jutott.

Előre gondolkozva kicsit: hogyan fogjuk neki megadni a gimi mellett a különórák lehetőségét, a nyelvtanulást, az egyetemet a későbbiekben? Erre hogyan lesz lehetőség, ha akkor (2005 környékén) havi 200 forintot sem tudtunk félretenni? Nem csak erre, másra sem. Kudarc, kudarc hátán, 30 évesen és mi lesz később…

Nem kellett a szokásos forgatókönyv

Teltek az évek, majd adódott egy lehetőség. 2008 márciusában elindultunk Spanyolországba. Pénzünk volt, nem tudtuk, meddig tart, nyelvtudás kevés, majd lesz több.

A felelősségünk súlyát átéreztük, de nem akartuk vállalni a „férj előremegy, majd mi megyünk később” forgatókönyvet. Úgy gondoltuk, együtt könnyebb a nehezebb.

Küzdöttünk, sokat, dolgoztunk, sokat, volt, hogy nem dolgoztunk, válság lett itt is. Ezekről sokan sokféle országból írtak már.

A nyelvekről

A gyerek közben beilleszkedett, 4 hónap alatt megtanult spanyolul, majd pár hónap alatt valenciaiul, és rá egy kis időre katalánul is.

Sokan azt gondolják, hogy ezek a nyelvek olyanok, mint a spanyol és aki beszél spanyolul, az már tudja ezeket a nyelveket is. Ez nem így van. Megérted őket, ha jó a nyelvérzéked, de sokan a spanyolok közül is elismerik, nem beszélnek sem valenciaiul, sem katalánul. A csehek is értik a szlovákot, a lengyelt, de nem beszélik. Talán így érzékeltethető legjobban a különbség.

Az angol nyelvtanítás itt kicsit másabb, plusz az internet is sokat segít, a gyerek angolul is perfekt már. Magyarul sem felejtett el, könyveket olvas, beszélgetünk, igyekszünk a magyar szókincset is az életkorának megfelelően fejleszteni.

Ez szűken számolva is 3 nyelv és 3 másik, ami nem feltétlenül létszükséglet. Csak egy kérdés: mennyibe került volna és egyáltalán meg tudtuk volna neki adni mindezt Magyarországon? Biztosítani tudtuk volna neki, hogy anyanyelvi szinten beszéljen három nyelvet? Nem hinném.

A gyerek kitűnő tanuló, versenyeket nyer több tantárgyból is, még mindig. Az országváltás ellenére sem esett vissza semmiben az eredménye. Ebben is van eltérés: a jó képességű gyerekeknek különórákat adnak a gimi vezető tanárai például matekból, spanyolból, angolból, plusz anyagokat adnak, különlegességeket tanítanak, hogy minél többet kihozzanak a gyerekből. Természetesen korrepetálás is van, ha valakinek arra van szüksége.

Kinyílt a világ

Ami a terveket illeti, a Kanári-szigetekre szeretne menni egyetemre, majd Angliába egy évre, dolgozni pedig egy harmadik országban akar majd. Ő tervezi így, én azért féltem őt.

Szerinte nem kell aggódnom, Európán belül 3-4 óra alatt bárhol ott lehet lenni repülővel. Szerinte már nincs olyan, hogy hova születtünk, hol élünk, bárhol lehet jó a világban. Nyitott, a világ pedig kinyílt a számára. Önálló, nem fél, sem az újtól, sem a váltástól, sem attól, hogy az élet hova sodorja majd.

Lehet, sokat bántanak majd, hogy elvettem a gyermekem magyarságtudatát, a hazaszeretetet, és hasonló dolgokat. Szerintem csak a röghöz kötést vettem el tőle.

Sokkolta Magyarország

Jártunk Magyarországon, öt év ittlét után. Sokkolta őt (és bevallom, engem is), ami ott van. Már egy bevásárlás, buszozás, egyebek program kikészítette. Hazafelé jövet, azaz vissza ide, Spanyolországba, amikor a gépünk leszállt Madridban, ahogy a repülő kerekei földet értek, hatalmasat sóhajtva megszólalt: hazaértünk, innen már bárhogy hazajutunk.

Igen, ez már így van, mi már itt élünk, nekünk már ez az otthon. Nem megyek bele a politikai részébe, sem jobb, sem baloldalról, szerintem bármerről fúj a szél Magyarországon, mi már oda csak ritkán megyünk majd.

Büszkék vagyunk rá, egy kicsit talán magunkra is, de rá legfőképpen. Ha csak ennyit adtunk neki, és a cél az volt, neki adjunk lehetőséget, akkor már megérte.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945996498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2014.04.10. 07:01:48

"Lehet, sokat bántanak majd, hogy elvettem a gyermekem magyarságtudatát, a hazaszeretetet, és hasonló dolgokat. Szerintem csak a röghöz kötést vettem el tőle." - hát ezért nem itt a Határátkelőn fognak bántani... :)

Én meg sem tudnám mondani, hogy a gyerekeimnek milyen identitása lesz...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.10. 07:14:47

Én jobban örültem volna, ha a gyerek írja meg ezt a cikket...
:(
Hogy a szülő mit akar látni, nem minden esetben tükrözi a gyerek érzéseit.

4 hónap alatt hogy lehet megtanulni egy nyelvet?
Erre azért kíváncsi lennék bővebben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 07:20:24

Csak reménykedek hogy nem ír blogot a gyerekröl.
:))))))))))))))))))

Shebelle 2014.04.10. 07:20:37

Kedves Ibolya, gratula a döntésetekhez és a lányodhoz! Elhiszem hogy nem volt könnyű menet.
Szerintem folytathatnád részletesebben, én szívesen olvasnám! :)
A bántásról meg annyit, aki bántani akar az úgyis megtalál,a nyuszi és a sapka esete ugye, aki meg nem, az is! :)

tableno 2014.04.10. 07:20:45

@tanato: "Az említett kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy a migrációt tervezők csupán egy része tekinthető igazán komolyan tervezőnek."

2014.04.10. 07:22:36

4 hónap alatt spanyolul? Egy-egy hónapra rá meg még két olyan nyelvjárást, amit a született spanyolok sem mindegyike ismer? Nyelvzseni az a gyerek, én mondom! Gondolkozott már a szinkrontolmácsságon?

Morgo1229 2014.04.10. 07:26:33

@svájci sapka (ch): 4 honap alatt semmilyen nyelvet sem lehet megtanulni. Es egy gyerek igenis azt erzi, amit a szulo. Ilyen sorskerdesben legalabbis. .

2014.04.10. 07:26:34

@svájci sapka (ch): Mnaaa, látom, neked is feltűnt ;)

tanato 2014.04.10. 07:28:14

@tableno: Hát persze,jó része lemorzsolódik.

tableno 2014.04.10. 07:32:34

@Pink Petsch: de igen, 4 hónap alatt anyanyelvi környezetben gyerekként jó alapszinten meg lehet tanulni egy nyelvet.

2014.04.10. 07:36:09

@tableno: Nem volt már annyira kicsi, 10 évesen már nem "ragadnak" csak úgy a nyelvek. Ha jól emlékszem az olvasmányaimból ez az állapot olyan 3 max. 4 éves korig áll fenn. Tehát, vagy nyelvzseni a kölyök, vagy anyuka istenesen túloz. Persze, biztosan jobban beszélt a gyerek 4 hónap után, mint anyu, és hát ezt úgy s lehet mondani, hogy "megtanult spanyolul".

puhacica 2014.04.10. 07:36:46

"Teltek az évek, majd adódott egy lehetőség. 2008 márciusában elindultunk Spanyolországba." - en igazan nem akarok kotozkodni, de az ilyen mondatokat inkabb le se irjatok. sokan olvassuk ezt a blogot Magyarorszagrol, es gondolom nem vagyok vele egyedul ha azt mondom, pont az erdekel, hogy adodott a lehetoseg. hogy talaltatok munkat, szallast... az evek nekem is telnek, de meg nem adodott semmi, maximum amikor en tettem erte.

2014.04.10. 07:37:49

Spanyolorszagbol csak 5 ev utan ment haza latogatoba? A sleazyjet korszakaban? nahat

tanato 2014.04.10. 07:39:15

@puhacica: Ez jó hozzászólás ezt lájkolom.Pont az sikkadt el a cikkben ami a legtöbbünket érdekel/ne/.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.10. 07:41:29

@Morgo1229: Ezzel vitatkoznék. Pont azért, mert "sorskérdés". Egy kellően intelligens gyerek nem biztos, hogy elkezd rinyálni arról, hogy mennyire sanyarú a sorsa épp. Pontosan azért, mert tekintettel van a szülőre.
@Pink Petsch: :)
@tableno: milyen szinten? megtanulni nekem nem annyit jelent, hogy megérteni a konyhanyelvet...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.10. 07:42:39

@diggerdriver: Nekem egy picit hajaz a múltkori "csodagyerekes" anyukára...

2014.04.10. 07:43:27

@puhacica: Engem mondjuk az is érdekelne, hogy 2008 tavaszán, a válság kezdetén, mi a fenének pont Spanyolországba, ami sosem a stabil gazdaságáról volt híres? Hiszen bevallottan gazdasági okokból hagyták el Magyarországot.
No de, ez a poszt a gyerekről szól ....

puhacica 2014.04.10. 07:48:14

@tanato: igen, pedig ez gyakran kimarad.
@Pink Petsch: en mondjuk azt se ertem, hogy elobb 200 ft-ot se tudtak felrerakni, aztan meg "penzunk volt", de az anyagi helyzetukhoz semmi kozom.

**mimi** 2014.04.10. 07:51:29

@puhacica:
engem is főleg ez érdekelne

tableno 2014.04.10. 07:52:17

@svájci sapka (ch): saját tapasztalat alapján 4 hónap alatt el lehet jutni egy hétköznapokban kommunikációképes szintre. Mondjuk valószínűleg tényleg nyelvtehetség a gyerek, én is az vagyok.

2014.04.10. 07:52:20

@puhacica: Szigorúan véve nincs közünk hozzá, csak azért sok mindent elárul ez anyuka stílusáról, amiben tobzódnak a költői túlzások ;). És még mindig a kínzó kérdés: Miért Spanyolország, ha a gazdasági stabilitás volt a cél?

2014.04.10. 07:52:26

@Pink Petsch: jo a katalan foci. Sean Connery is Spanyoloba koltozott. Csak ez a ket dolog lehet

VHB 2014.04.10. 07:54:20

@Pink Petsch: Az adódott lehetőség miatt. :-) vö.: "hát csak úgy megtörtént"

2014.04.10. 07:56:15

@charlieharper [home, sweet home]: De anyuka szerint azért mentek, mert Magyarországon két fizetésből hárman alig jöttek ki. Erre beválasztják Spanyolországot, aminek egyetlen szerencséje, hogy hamarabb lett EU-tag, mint Magyarország. Egyébként meg gazdaságilag nézve, cseberből vederbe.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.10. 07:58:24

@tableno: "hétköznapokban kommunikációképes szintre".
Ok. így rendben van.
:)
Az én olvasatomban ehhez még marha sokat kell tanulni, mire az valódi nyelvtudás lesz.

2014.04.10. 07:58:49

@VHB: Khm, ezt az egyszeri kislány szokja mondani buli után ;)

2014.04.10. 08:03:30

@tableno: Ahham, csak az még nagyon messze van attól, hogy "megtanult spanyolul". Megértet magát valahogy, mna ez közelebb állna az igazsághoz. És ez még hihető is.

2014.04.10. 08:03:52

@Pink Petsch: ha ugy nezed hogy hol takareskodnal szivesebben; Oroshaza vagy a valenciai tengerpart?

tableno 2014.04.10. 08:05:12

@Pink Petsch: na jó, lehet hogy a mamának már ez is csodának tűnik. Gondolom ő 4 hónap alatt nem jutot tovább a Hola, como estais? - nál...

2014.04.10. 08:07:01

@tableno: Ahham, pontosan erre tippelek ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.10. 08:09:41

@diggerdriver: Mondjuk, az is akkor lett durva, amikor valaki beírta, hogy ugyanolyan suliba járt, mint a gyerek és annyira nem is extra, mint a mama állította.. :D

2014.04.10. 08:09:50

A tenerifei egyetem ingyenes?
Tegye fel a kezet, aki egyetemista koraban nem elt volna egy tenerifei egyetemi evvel

Morgo1229 2014.04.10. 08:13:04

@svájci sapka (ch): en is igy ertettem. En magyaro. imado vagyok es a gyerek is az lett. Persze ez az en tapasztalatom.

2014.04.10. 08:13:41

@charlieharper [home, sweet home]: Hahóóóó!!!! Itt vagyok. :D Nem bírom, a mediterrán klímát, akkor már inkább a göteborgi egyetem ;). Pedig a hidegebb éghajlat sem a szívem csücske ...

firg_firg 2014.04.10. 08:14:09

"kitűnő tanuló volt egy nagyváros elit iskolájában", 2005-ben a gyerek 10 eves volt kb altalanos 3-4. Erre azt mondani hogy hasit egy elit ikolaban es eztan mindig igy lesz kicsit korai meg, de azert orulok hogy meg most is kitart a lendulet.

"dolgozni pedig egy harmadik országban akar majd." -how about Magyaro?

"elvettem a gyermekem magyarságtudatát, a hazaszeretetet, és hasonló dolgokat." - lehetosegeket adtal neki, es jol tetted. Turulbol nem lehet megelni.

tableno 2014.04.10. 08:14:59

@Pink Petsch: Há' neked má' semmise jó?!

tableno 2014.04.10. 08:15:59

@firg_firg: "dolgozni pedig egy harmadik országban akar majd." -how about Magyaro?" - ugye ez irónia volt?

2014.04.10. 08:17:41

@tableno: Ládd, én ilyen kis mérsékelt vagyok ;). Már, ami az éghajlatot illet :D. 21-27 fok között... mna, az a normális ;).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 08:18:32

@tableno: én is erre tippelek. Ráadásul a spanyol az egyik legegyszerűbb nyelv.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 08:21:11

@puhacica: "200 ft-ot se tudtak felrerakni" ez ilyen magyaros sírás, afféle verseny, hogy kivel bánt el jobban az élet. Amikor 200 forintos emeltdíjas SMSben írják fel a reggeli műsor üzenősávjára hogy "mááár kenyérre sincs pénzeeem jaaaj" akkor azért látható, mennyire kóros ez a jelenség.

2014.04.10. 08:23:30

@Zka: Hm, hát magyar anyanyelvűként, angolt tanulva idegen nyelvként, annyira nem is egyszerű. Más a nyelv logikája, a szavak hangzása. Ha román lenne az anyanyelve, vagy valamelyik másik a nyelvcsaládból, akkor igen, egyszerű(bb) lenne.

Mr Long 2014.04.10. 08:23:48

@VHB: Jah, mint a veletlen teherbe eses. Az is csak ugy megtortenik otszor...

2014.04.10. 08:27:12

Ma poszterina szetszedes lesz?
Ha megis jonne a poszterina, akkor a kerdeseim. Mivel foglalkozik, hogy talalt ott munkat, ingyenes a spanyol egyetem es mik a feltetelek a bejutashoz?

Herr Géza 2014.04.10. 08:29:14

@Pink Petsch: Ácsi, ácsi: 2008 kezdetén te már tudtad, hogy összel majd' összedöl a világ ?? Nem kéne neked lottóznod? Miért Spanyolország? Ha nem tudsz egy nyelven sem, ne adj isten, valami vendéglátóipari fronton mozogsz (sejtésem szerint..), bírod a meleget, a napsütést, a tengert, akkor merre indultál volna? Hát én sem Grönland felé.....
De: van kint unokatesóm (szakács) arrafelé. Gyerekkel, élettárssal, anyagilag csak szenvednek. Holland étteremtulajdonosnak dolgozik, fizu ottani szemmel nem rossz, de csak nyáron. Télen csak dolgozgatnak és keresgetnek. De szakmailag abszolút csúcs hely, kiélheti kreativitását, a legminöségibb alapanyagokkal dolgozik, stb. Évek óta agitálom, hogy jöjjön inkább a Svájc-Németország-Ausztria vonalra, itt a fizu is inkább a tudásának megfelelö lenne. Á, ök nem, német környezetbe soha, öket (és a nyelvet) nem komálja, stb. Most megtört a jég, költöznek. Belátták. És most bevallotta az unokatesóm, hogy 100 méterre a tengerparttól dolgozva éveken át annyi jutott neki, hogy az étterem teraszán a cigiszünetben hallotta a tenger zúgását. Kb. évi öt napot tudott konkrétan a parton/strandon eltölteni. Most belátta, hogy inkább dolgozik 11 hónapot az általa nem komált németeknek, de a fizetéséböl megengedheti magának, hogy két hétre, egy hónapra turistaként menjen akár Spanyolországba, ahol ezalatt el sem kell mozdulnia a strandról.

2014.04.10. 08:32:34

@Pink Petsch: na, usd le
@Herr Géza: nem vagyok elajulva a spanyol konyhatol. Teny, hogy jok az alapanyagok

2014.04.10. 08:34:47

@Herr Géza: 2008 elején, már megvolt a pánik, konkrétan emlékszem, hogy áprilisban már az egész magyar sajtó ettől zengett. A poszterina és becses családja, meg éppen gazdasági megfontolásból léptek, nem az ország imádata miatt. Hát gazdasági megfontolásból, egy pénzügyi válságban, nem pont a bizonytalan gazdasággal rendelkező Spanyolországot célozza meg értelmes ember, hanem leginkább a stabilabb országokat, mondjuk Angliát, ha annyira imádják a tengerpartot.

klappol 2014.04.10. 08:41:47

A mai poszt hozzászólásai már beindultak, estére magasan lesz a mutató. Ettöl jó egy poszt :D

Kistitok 2014.04.10. 08:42:14

Engem az érdekelne, hogy ha 200 Ft-ot sem tudtak félretenni, miből volt penz mégis kimenni ("volt penzunk")?

Egyébként 10 évesen simán ragad a nyelv. Én pont 10 évesen voltam kint Németországban, csak 2 hónapot, és nulláról (a danke és a bitte volt a max) bőven kommunikációképes szintre kerültem. El tudom képzelni, hogy dupla ennyi idő alatt meg jobb lesz a helyzet.

klappol 2014.04.10. 08:42:17

Én 18 voltam, mikor kezdtem a németet tanulni, 6 hónap intenzív, majd 3 év és anyanyelvi szint. :)

2014.04.10. 08:42:33

@tanato:

Az igazi szavazás ez, nem ami a szavazófülkében történt. És ebben még nincs benne az idősebb korosztály.

klappol 2014.04.10. 08:42:41

@svájci sapka (ch): A gyerek egy zseni, nem olvastad? a gyerekek nyelv érzéke zseniális, nem különös ez, az én fiam is kb ennyi idő alatt tanulta meg, igaz a konyha nyelvet először.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.10. 08:45:13

@klappol: Nekem "csak" egy átlagos gyerekem van... 5 év után is van mit tanulnia...

Herr Géza 2014.04.10. 08:46:43

Nyelv. Igen, a "tudok egy nyelvet", az igencsak relatív kategória. Szerintem minnél jobban tudsz egy nyelven, annál jobban fel tudod fogni, hogy milyen messze is van még az "anyanyelvi szint". Ugyanakkor az is tény, hogy a gyereknél azért más a mérce: a fiam (szintén nagy nyelvtehetség) 7 évesen kezdte a németet, négy hónap után ö is ott volt, hogy a hétköznapi életben simán értett "mindent" és megértette magát. De ö is pontosan érezte, hogy messze van még a "tudok németül". Viszont két év után már ott tartott, hogy önkéntelenül váltott a németre, otthon is egyre többet beszélt (velünk) németül, majd már önként német könyvet olvasott, német adót nézett a TV-ben, stb. Most pedig bizonyos szempontból elörébb jár a benszülött osztálytársainál. Mivel a nyelvet ö már jóval tudatosabban tanulta,mint ök, így pl. a helyesírása az osztály 90%-ánál jobb... Én már rég nem tudok neki segíteni, mert ha megkérdezi, hogy mit miért kell úgy használni/mondani, tölem már némi erölködés után általában csak azt tudja hallani, hogy "csak", meg "mittudomén, úgy van és kész".

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 08:53:17

Ez jó történet.

Annyit hozzátennék, hogy a valenciai nyelvet egyedüli anyanyelvként eleve csak idős emberek beszélik egyes falvakban.

S bármilyen hivatalos erőfeszítés is van. a fiatalabbak és a gyerekek nem tartják szükségesnek az egészet.

Ottani ismerőstől hallottam "miért zaklatják a gyerekeket az iskolában a valenciaival?", arra utalva, hogy bár Valenciában szinte minden iskolában a spanyol az oktatás nyelve, kötelező tantárgy a valenciai nyelv.

Külön politikai oldala is van a kérdésnek. Nyelvészetileg a valenciai leginkább egy katalán nyelvjárás, közelebb áll a sztendert katalánhoz, mint a sztendert spanyolhoz. Viszont a valenciaiak jellemzően erősen spanyolpártiak és katalánellenesek, s ez is segíti azt, hogy a valenciait a spanyol nyelvjárásaként nézzék.

Viccesek a valenciai nyelvű tévécsatornák. Riporter valenciaiul kérdez, járókelők 99 %-a spanyolul válaszol.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 08:54:22

@svájci sapka (ch):

Gondolom, nem anyanyelvi szintű megtanulásra gondolt a cikkíró...

Herr Géza 2014.04.10. 08:58:05

@charlieharper [home, sweet home]: Nem spanyol classic konyhát visz a rokon (holland a tulaj), hanem amolyan emeltebb szintü nemzetközit. A fiú már itthon is a legmenöbb éttermekben dolgozott, a szörnyü pont az, hogy ott is milyen körülmények között (fizu minimálbér, de lehetöleg az is csak félmunkaidöre számolva, plusz "boríték", meló meg jellemzö módon 9-10-töl du. háromig, majd este öttöl, hattól kb. éjfélig, egyig. Hétvége, ünnepnapok, stb. inkluzíve. Jó esetben heti egy szabadnap. A legrosszabb "kizsákmányolt" státuszban.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 08:58:24

@tableno: @Pink Petsch:

Én annak idején nulla szintről folyékony szintig kb. 3 hónap alatt jutottam el spanyolból. Úgy, hogy már nevettem apám nyelvi hibáin, aki már 10 éve tudott spanyolul, felsőfokú nyelvvizsgája volt. S anyámnak meg tolmácsoltam.

De 3 éves voltam akkoriban...

2014.04.10. 09:00:22

@maxval a gondolkodó birca: Tudjuk, te csodagyerek vagy, minden téren ...
Különben, 3 évesen én is jobban beszéltem románul, mint a székely nagyanyám, de ez most nem az a helyzet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 09:01:24

@Pink Petsch:

Nem, Spanyolország eleve magasabb szinten volt. Ott Franco volt, nem Kádár, ez eleve egyfontos különbség.

S 1986-ban lett EU-tag, amikor még volt hidegháború és akkor az új EU-tagok hatalmas pénzeket kaptak a régi tagoktól. Nem mint a hidegháború utáni EU-bővítésekkor.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 09:02:19

@Pink Petsch:

Nem, ez nem csodagyerekség, ez a normális ebben a korban.

2014.04.10. 09:03:11

@maxval a gondolkodó birca: Ahham, erre mondtam, hogy egyetlen szerencséje, hogy korábban lett EU-tag, mint Magyarország. A válságban viszont csak egy paraszthajszál választotta el a csődtől, mert úgy egyébként ennyire stabil ...

2014.04.10. 09:03:20

@maxval a gondolkodó birca: a barcelonai kollegam a mallorquin nyelven akad ki, hogy az nem nyelv

2014.04.10. 09:04:09

@maxval a gondolkodó birca: Basszus, ezentúl odaírom, hogy irónia volt.

tableno 2014.04.10. 09:05:00

@maxval a gondolkodó birca: hát tudod birka, azért egy 3 éves "anyanyelvi" szintjére nem annyira nehéz eljutni...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 09:05:01

@charlieharper [home, sweet home]:

Ők is katalánellenesek, így a helyi nyelvet nem fogadják el katalán nyelvjárásként, pedig nyelvészetileg leginkább az.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 09:07:35

@tableno:

Nyilván könnyebb.

De a legfontosabb egy nyelv tudásában a helyes kiejtés, a helyes intonáció. Ezen egy felnőtt vért izzad, s úgy sem képes az esetek 95 %-ában célt érni, míg gyereknél ez nemlétező probléma. A kisgyerek gond nélkül elsajátítja a tökéletes kiejtést.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.10. 09:07:50

Bakker, itt mindenki minimum csodagyerek?
El is húzom a belem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 09:08:19

@charlieharper [home, sweet home]:

Nyelvészetileg katalán nyelvjárás, de a beszélői ezt nem fogadják el politikai okokból.

2014.04.10. 09:08:27

@svájci sapka (ch): Maradj, én vagyok az! Becsszóra! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.10. 09:11:29

@firg_firg:
Azt hiszem az ev mondasa villant be:

"Turulbol nem lesz szalonna!@

2014.04.10. 09:13:08

@maxval a gondolkodó birca: akkor ez olyan, mint a "beszelem a londoni angolt, de ertem az aberdeenit is"?

2014.04.10. 09:13:09

@maxval a gondolkodó birca: akkor ez olyan, mint a "beszelem a londoni angolt, de ertem az aberdeenit is"?

La Pantera 2014.04.10. 09:18:05

@tableno: hát ez az. Egy 3 éves az anyanyelvét is "hibásan" beszéli. Mi két éve vagyunk kint, most 4 éves a fiam. Végig bölcsibe / oviba járt. Már megérteti magát, de még kapitális hibákat vét, ahogy hallom a játszótéren egyébként az anyanyelvű gyerekek is (pl. rendhagyó igék "rendesként" való ragozása, stb.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.10. 09:19:30

Megint elojott a ki es mennyire beszel nyelvet, illetve az anyanyelvi szint kerdese.

Bevallom, hogy itt is a praktikussagot tartom szem elott.
Beszelek angolul. Nem anyanyelvi szinten, inkabb kozepfokon. Barhol, barmikor megertetem magam, el tudok beszelgetni szinte mindenrol. Nem oxfordi kiejtessel, nem jol hangsulyozva, velhetoen ordenare akcentussal. Fordithatnek energiat a tokeletesitesere, de most svedul kell tanulnom. Angolul nezek filmet/sorozatot/tvt, ez eleg a szintentartasra, talan pici fejlodeshez is.

Svedul is elboldogulok, de nyilvan az angolhoz kepest meg rosszabbul beszelem, de sokat segit a kornyezet.

Ha elertek itt is a gond nelkuli kommunikaciot, akkor elkezdek mondjuk spanyolul tanulni. Ha ott is elertem a szintet, akkor keresek mast.

Miert?
Szerintem tobbet er 4-5-6 nyelvet egeszen jol beszelni, mint 2-t tokeletesen. Nem vagyok tolmacs, diplomata, csak egy atlagember.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 09:24:25

@Kövérmadár [swe]:

A nyelv az, amit érdemes rosszul is tudni.

Alapvetően minden szint jó, csak más-más célra.

Pont egy diplomatának nem kell az anyanyelvi szint egyébként.

Az anyanyelvi szint pl. egy színésznek kell, eleve ha nincs meg, nem kap munkát. S most ne tessék a külföldi hollywoodi színészeket felhozni ellenpéldának, mert ők eleve külföldit játszanak a filmekben.

2014.04.10. 09:24:51

@La Pantera: Maxval ondiagnosztizalt
Mar varom, hogy 4 evesem Engels levelezeseit olvasta. Eredetiben

2014.04.10. 09:27:16

@maxval a gondolkodó birca: Schwarziról ez azért nem mondható el ;)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.04.10. 09:27:34

Én szeretem a gyerekes posztokat, de itt azért lenne egy kérdésem a poszterinához. Milyen szintet jelent az, hogy 4 hónap alatt megtanult spanyolul, majd hamarosan még 2 nyelvet?
3 nyelv és 3 másik...Mik ezek,? Mert az írás alapján én 5-öt számoltam (magyar, spanyol, katalán, valenciai és angol perfekt).
Természetesen legyetek büszkék magatokra, a gyerekre meg főleg, mert az írás alapján nagyon jól viselte a változást!
Arról is szívesen olvasnék, hogy a spanyol iskolákban a tananyag erősebb, gyengébb vagy kb. ugyanaz, mint például a magyar sulikban.

La Pantera 2014.04.10. 09:32:38

@charlieharper [home, sweet home]: Ja, már azt hittem az én gyerekem béna, hogy nem írt, olvasott németül 2 hónap után :)

Herr Géza 2014.04.10. 09:35:28

@La Pantera: "...de még kapitális hibákat vét, ahogy hallom a játszótéren egyébként az anyanyelvű gyerekek is (pl. rendhagyó igék "rendesként" való ragozása, stb.)"
Na pontosan erröl beszéltem én is, a gyereknél a kornak megfelelöen egészen mást jelent az anyanyelvi szint.... Ami pesze semmit nem von le ennek a tudásszintnek az értékéböl...

Sütemény1975 2014.04.10. 09:37:16

Azert remelem a posztolo minel hamarabb kiheveri a Mo okozta sokkot! en sokk nelkul is tudok otthon bevasarolni :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 09:37:16

@Pink Petsch:

Róla volt annak idején az amerikai vicc:

A Terminátor mindenre képes: időben utazik, nem ejt rajta sebet a gépfegyver, életben marad 5000 fokban. Egyetlen dolog van, ami még a Terminátor képességeit is meghaladja: angolul beszélni német akcentus nélkül.

2014.04.10. 09:39:30

@maxval a gondolkodó birca: De kormányzónak azért megfelelt ;)

nosuti 2014.04.10. 09:51:49

@Sütemény1975:
ja itthon minden nap egy sokk :)
mostanában sok ügyet kell intéznem határátkelési célzattal, és eddig csak kedves segítőkész emberekkel találkoztam

amúgy van akinek tetszik Mo.-Bp

konyves.blog.hu/2014/04/09/alice_zeniter_a_nehez_idok_barkit_nemava_valtoztatnak?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2014_04_10&utm_campaign=index

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 09:54:44

@puhacica: hna ja, en is arra varok, hogy adodjon egy lehetoseg...

2014.04.10. 09:56:02

@Sütemény1975: @nosuti: ja, ez meg a másik, ez a sokkos duma. Csak ebbe már nem akartam belekötni. Turistaként Budapestre látogatni, mi a jó isten öröme az a baszott nagy sokk? Nem a mélyfekete Afrika, könyörgöm!.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 09:57:44

@Pink Petsch:

Amerika tele van angolul hibásan beszélő politikussal, szóval ott ez nem szempont eleve.

Mo-n ez nem menne. A 2010-2014-es parlamentben volt egy szál nem magyar anyanyelvű ember, aki majdnem anyanyelvi szinten beszélt egyébként magyarul, de bizony így is megkapta többször, hogy "tanuljon meg magyarul".

M. Péter 2014.04.10. 09:58:51

@maxval a gondolkodó birca: Ismerek több valenciai anyanyelvű huszonévest is.

2014.04.10. 09:59:31

@maxval a gondolkodó birca: Hm, pedig meg mertem volna esküdni rá, hogy kitettem egy smiley-t. Tényleg mindent komolyan veszel?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 09:59:32

@Pink Petsch: itthon is milyen a gazdasági helyzet, aztán mégis jól élnek sokan.

nosuti 2014.04.10. 10:01:18

@Pink Petsch: sokkolta a sok túrórudi látványa a boltok polcain...5 év hosszú idő

2014.04.10. 10:02:23

@Babette_: Ahham, csak jellemzően nem a frissen bevándoroltak. És most nem a multik odadelegált felsővezetőiről beszélek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 10:02:39

@Herr Géza: te, én imádom a tengert, de sose értettem azokat, akik heteket fekszenek a homokban, mi abban a jó?

2014.04.10. 10:03:02

@maxval a gondolkodó birca: De, csak láthattad, hogy nem hótkomolyan gondoltam ...

2014.04.10. 10:04:01

@nosuti: Ahham, az lehetett az ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 10:06:20

@tableno: az egyik gyerekem 3 évesen annyit beszélt, hogy apa, nem, 'ámpa.
aztán egy hónap alatt megtanult magyarul.
csodagyerek volt, na.

nosuti 2014.04.10. 10:09:38

@Babette_: szóval te is a homoklobbi ellen vagy?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 10:10:04

@Pink Petsch: ne tobzódj, cica, nem vagy te drama queen...

Hari Seldon 2 2014.04.10. 10:10:16

Na, visszatértem.

A magyarságtudat: annyi marad, hogy ha magyarul beszélsz vele,még mindig (és miért ne beszélnél vele magyarul, amikor az a legegyszerűbb, már csak a nevelés miatt is) akkor tudja, hogy az volt az első nyelv amit megtanult. Szerintem ez bőven elég.
Mi is így csináljuk, illetve tervezzük, hogy így fogjuk csinálni. (Aztán hogy az évek folyamán, hogy változnak a dolgok, azt nem tudom)

2014.04.10. 10:11:27

@Babette_: Hm, de még lehet belőlem akármi is ;).

M. Péter 2014.04.10. 10:13:06

@charlieharper [home, sweet home]: A kiejtésben elég nagy a különbség, egy barcelonainak gondja lehet a mallorcai nyelvjárás megértésével.

**mimi** 2014.04.10. 10:16:37

@Babette_:
jó az is.....:)))))))))))

M. Péter 2014.04.10. 10:18:01

@maxval a gondolkodó birca: Nem, a spanyol csak egy idegennyelv, amelyet folyékonyan beszélnek.

Herr Géza 2014.04.10. 10:18:35

@nosuti: Köszi a linket, jó riport.. Nem mellékesen (mint nagy Sinead O'Connor rajongónak) innen kellett megtudnom, hogy a Szomorú Vasárnapot ö is énekelte, nem is akárhogy....

www.youtube.com/watch?v=98LDN37-N3A

Mik vannak... :))

négyzet 2014.04.10. 10:18:52

@puhacica: +1 :) csak a lényeg maradt ki a posztból, na meg aztán mégis lett pénz, bár előtte még 200 forint se maradt hóvégén, nna épp ezért némiképp kamuszagot érzek :)

nosuti 2014.04.10. 10:21:44

@Herr Géza: ja, ezt én sem tudtam és valóban jó feldolgozás.
bár a videó elején csak arra tudtam figyelni, hogy az a szőrös kéz az övé e vagy sem. Na jó csak 2 másodpercig :))

tucano 2014.04.10. 10:26:38

@Morgo1229: dehogynem.
@Pink Petsch: Napi 4 óra tanulással 8 hónap suli után tettem le olasz felsőfokot. Igaz, előtte beszéltem már nagyon portugálul. És 30+ évesen, nem tíz. A nagyobbik külök 4 hónap után kitűnő félévit hozott haza angolból. És itt nem tanult nyelv, hanem hivatalos.

Ha a 21-27 fokot szereted, akkor nyomás Madeirára vagy Azorira, ezeken mindig tavasz van.

@Herr Géza: "2008 kezdetén te már tudtad, hogy összel majd' összedöl a világ ?? Nem kéne neked lottóznod? " Én tudtam 2007-ben. Meg is írtam. Senki sem hitte el, rámszoltak, hogy ilyen baromságokat hogy állíthatok. Az volt, hogy az amerikai kollégák nagyon jól tudták, hogy mi jön és pontosan megmondták, ha akkor hallgatnak rám a cégnél, ma milliárdos mindenki. De inkább rutinosan elmentem a fenébe :D

@maxval a gondolkodó birca: pontosan. Ugyanez portugáloknál. Rászoktak a csecsre, mint mi most és megy a rinya, hogy elapadt az ingyenpénz (pont miattunk). Csak az állam erősödött, mert ugye onnan jött a pénz és visszafejlesztették a magánszektort. Pont úgy mint most Magyarországon, a hülye barmok.

Mr Long 2014.04.10. 10:27:45

Meg jo, hogy egesz nap nem erek ra. Igy lemaradok arrol, hogy bevaljam nem anyanyelvi meg az angolom, sokat kell tanulnom es mi a tokom az a konyhanyelv? Kitchen porter accent?

Torrera (törölt) 2014.04.10. 10:28:30

Sziasztok, megerkezett a poszterina, latom, kapok hideget meleget. Ugy gondolom, minden hozzaszolast elolvastam, es igyekszem minden kerdesre valaszolni.

Volt egy hazreszunk, amit eladtunk 2007-ben, amibol nem tudtunk volna onallo lakast venni, csak kokemeny hitellel. Mar 2006 kornyeken elhataroztuk, hogy elmegyunk Magyarorszagrol. Tehat 2007 decembereben jutottunk a penzunkhoz, es marcius 2-an indultunk. Akkor meg nem volt itt jele a valsagnak, errol majd irok maskor bovebben szivesen. Ez a penz eleg volt elindulni, honapokat elni esetleg munka nelkul. A velemenyunk az volt a ferjemmel, hogy befektethetjuk ebbe, felelhetjuk Magyarorszagon, vehetunk fel hozza hitelt, vagy fekete paratlan a ruletten. Mi ezt valasztottuk.

A nyelvtanulas

2008 aprilisaban kezdte a gyerek itt az iskolat, keszseg orakon a sajat osztalyaval, 4-ik osztalyba tettek. A matematikat kornyezetet ilyesmit egy kulon tanar tanitotta neki, alapfogalmaktol. Juniusra ugy beszelgetett a jatszoteren a gyerekekkel, hogy nem lehetett eszrevenni a kulonbseget. Kovetkezo tanevtol tanulta a valenciait, a harmadeves ertekelesnel szolt az osztalyfonok, hogy mostmar a sajat osztalyaval fog haladni, ami azt jelentette, hogy a fo tantargyakat valenciai nyelven oktatjak nekik, a keszsegtargyak es a spanyol marad spanyol. Tehat nem en mondom, hogy beszelt a gyerek addigra, hanem a tanarainak volt a velemenye, hogy az 5-ik osztalyos kornyezetismeretet fogja tudni tanulni valenciaiul, tud belole dolgozatot irni, felelni.
A katalant Ibizan tanulta meg, ott is laktunk egy evig, de igazan nem errol akart szolni a blog, hogy mi mikor hova mentunk melozni. Az ibizai tanarok mondtak azt nekunk, hogy valenciai akcentussal beszeli a gyerek mar a spanyolt, azt hittek, az egyik szulo valenciai.

Nem, nem dicsekedni akartam, bar igen, jo kepessegu a gyerek, en csak azt szerettem volna, ha tudjatok, hogy nem biztos, hogy attol kell felni, mi lesz a gyerekkel. Nagyon rugalmasak.

Tenerifei egyetem: nem ingyenes, 1000 euro per harmadev korul van, asztrofizikus kepzesre szeretne menni. Ugy tervezi, hogy nyaranta dolgozik, mint pincer, recepcios, barmi, osztondijat kaphat, ugyanugy, mint a spanyol allampolgarok, felveteli ugyanaz mint az ittenieknek, viszont kell tennie egy felmero vizsgat spanyol nyelvbol, ez a jelentkezes egyik feltetele.

Uhh, ne haragudjatok, hosszu lett, ha van meg kerdesetek szivesen valaszolok.

Es nem, nem szandekozom blogot irni a gyerekemrol.

**mimi** 2014.04.10. 10:31:42

@Herr Géza:
én se tudtam...de megnéztem, és igen, borzongtam egyet :))

Herr Géza 2014.04.10. 10:32:00

@Babette_: Ok, na.. Nem a "grillcsirke a homokon - de két hétig, all inclusive" típusú nyaralás üdvözítéséröl lenne szó, ugyanakkor mégiscsak kretén helyzet, ha valaki gyakorlatilag sokak "paradicsomában" dolgozva, annak az elönyeit még véletlenül sem tudja élvezni. Persze, mégsem egy norvég olajfúrótorony kantinjában szakács (igaz, hajón sokat dolgozott) , de attól, hogy a fél rokonság irigyli, még messze nem "álomélet"-röl van szó...Szimplán hibás, közhelyes elképzelések uralkodnak az emberek fejében az ilyen jellegü melókról. Még engem is hülyének néztek, hogy mit agitálom a "kockafejü", hideg-rideg németek felé, amikor milyen jó dolga lehet a spanyol tengerparton. Meg ahogy azt a Móricka elképzeli....

2014.04.10. 10:32:11

@tucano: Ha portugálul beszéltél, akkor nem kunszt. Én egy betűt nem tanultam olaszul, románul viszont tudok, és az olasz konyhanyelvet megértem, ha nem hadarnak, Bár általában hadarnak ;). Igaz, válaszolni, beszélni nem tudok, de mondom, nem is tanultam soha.
Ha a gyerek 0-ról indult, akkor csodagyereked van neked is, mint a posztolónak. Most mi mást mondjak erre?

Jah, nyugdíjas éveimre, addig ezeknél a piszok, rideg németeknél próbálom összeszedni a rávalót ;). Bár az időjárás errefelé sem szélsőséges.

M. Péter 2014.04.10. 10:33:18

@maxval a gondolkodó birca: Tapasztalatom szerint ez Mallorcában nem jellemző, Valenciában van olyan mozgalom, amely szerint valenciai meg a katalán két teljesen különböző nyelv.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 10:34:48

@Herr Géza: értem. de hát ez mindig így van szinte.
hosszú évekig éltem pesten, aztán sehova se jutottam el. még úgy sem, hogy elhatároztuk, költözés előtt elmegyünk mindenhova (pl terrorháza, múzeumok, satöbbi).

négyzet 2014.04.10. 10:38:36

@Pink Petsch: vannak ismerőseim, akik sok év után hazaköltöztek, bár nem Spanyoloból, hanem Svájcból, és volt nekik fordított sokk. Főleg amiatt, hogy mennyire nem változott sok minden, vagy még jobban lerohadt. Lettek persze jobb kocsmák, meg néhány helyet felújítottak, de például nagyságrenddel lett több kéregető az utcákon és hasonló dolgok.

Sütemény1975 2014.04.10. 10:38:54

@Pink Petsch: nekem anno spanyolban az okozott sokkot, hogyaz angollal nem sokra mentem. Neztek bamban a spanyolok, hogy en milyen nyelven probalok veluk kommunikalni.

Herr Géza 2014.04.10. 10:43:15

@tucano: Én nem is rólad beszéltem, hanem egy átlag magyarról, Magyarországon, abban az idöben. Nem akarok senkivel sem kötözködni, de az ilyen jóslatokban mindig az a jó, hogy ha valaki éveken át jósolgat minden okosságot, akkor már a nagy számok alapján is bejön elöbb-utóbb valami. Aztán azt lehet hirdetni még évekig, hogy "na ugye, én megmondtam". A többi kétmillió rossz jóslatot meg elnyeli a feledés diszkréten.Éppen ezért jogos @Mr Long: barátunk kérdése..... Aki tényleg "tudta" és hitt is a saját jóslatában, azoknak a nevét szépen vissza lehet olvasni a nagy válság nyertesei között.

Mr Long 2014.04.10. 10:45:25

A bevasarlasban mi okoz sokkot az embernek? Sot pl a BKV klasszisokkal jobb a manchesteri busz rendszernel. Pl az osszes amcsi (akikkel beszeltem, ismeroseim beszeltek) szeretik es hasznalhato.

2014.04.10. 10:45:37

@Torrera: Ok, a gyerek egy nyelvzseni, ezt már elkönyveltük. De Spanyolország, mint cél, ha pénzügy megfontolások voltak a kiköltözés alapjai? Én úgy gondolnám, hogy -főként- családostól, az ember mérlegel, ha már a pénz a mozgatórugó, és nem az, hogy imádja az adott országot. Spanyolország meg soha nem arról volt híres, hogy valami baszott stabil lenne gazdaságilag, és hű-de-sok-pénzt lehet ott szakítani. Szóval?

tucano 2014.04.10. 10:46:40

@Mr Long: nem, sőt! Nem vagyok pénzember. De válság helyett strandoltam pár évet. Bocsánat, nem múlt idő, most is éppen :) Viszont nem egyszemélyes cég volt és a düntéshozóknak kapcsolnia kellett volna, mi voltunk kb. az egyetlenek a szektorban, akik léphettek volna és a saját javunkra kihasználjuk a válságot.

@Pink Petsch: "Ha a gyerek 0-ról indult, akkor csodagyereked van neked is, mint a posztolónak." Fiam 11 éves. Magyarul tökéletesen, meg rá is erősítettünk egy év magyar sulival. Portugálul tökéletesen, meg rá is erősítettünk 1 év portugál, meg 1 év brazil sulival. Olaszul tökéletesen, mert 1 év olasz suli+ itt csak olaszul jönnek be a rajzfilmcsatornák, illetve olaszul megy az énekóra. Angolul folyékonyan, de még nem tökéletesen és máltai tájszólással. Máltai folyékonyan, mégiscsak játszani kell a gyerekekkel. Pénzem sosem lesz, legalább vmi biztosat adjak nekik az életben :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 10:48:33

@tucano: az olasz az egyik legkönnyebb nyelv, magyar szájnak még fekszik is a kiejtése simán. Tanultam kiskoromban, kb középfokig eljutottam vele, kár, hogy elfelejtettem :)

Az angol addig könnyű, amíg nem akarsz vele a nyökögés fölé menni. Nyelvtana alig van, de óvatos becslések szerint is negyedmillió szó, többezer idióma és persze majdnem minden szónak vannak teljesen eltérő, kontextusfüggő jelentései. Sok szerencsét, ha 1-2 szót nem értesz meg a beszélgetésből és félreérted a kontextust is emiatt.
Szóval aki szerint az angol könnyű az vagy zseni, vagy hülye, vagy csak megelégedett az alapszinttel és nincs képben a valósággal.

Érdekes az amerikai kollegás sztorid. Én 2005 tájt voltam egy szakmai newsgroupban viszonylag aktív. A tagok nagyrésze amcsi volt és egyszer ment egy nagy vita a hitellufiról, amit akkor már javában fújtak. Igaz, világválságot akkor senki se vízionált, de amikor megtörtént, egyből eszembejutott ez a vita.

Herr Géza 2014.04.10. 10:49:44

@Babette_: És biztos irigyelt is titeket a "Pestiségért" mondjuk a kajászóröcsögei rokonok, ismerösök jelentös része.... Bár a helyi, egyébként roppant híres (:DD) színházban még egyikük sem volt, de ugye milyen jó nektek, ti minden nap válogathattok a színházak között. Az ember már csak ilyen, tudod: a szomszéd füje mindig zöldebb....

négyzet 2014.04.10. 10:53:14

@Torrera: nem értem, hogy fontos részleteket miért csak unszolásra, kommentben írnak meg a posztolók, mindenesetre tök jó, hogy jöttél. Engem azért érdekelne még, hogy miért pont Spanyolország lett? Főleg ha a nyelvet sem beszéltetek.

2014.04.10. 10:53:55

@négyzethálós: Hát így jár az, aki skanzenben él. Azért hagyjuk már ezt az örökös nyavalygást, hogy Magyarország mennyire ilyen meg olyan, meg pszichiáter kell egy látogatás után, mert annyira sokkolt. Svájcban sem a lila tehenek legelésznek az alpesi lejtőkön. Szép finom vegyes az is. Spanyolország meg pláne.
Igen, Magyarországon élni és dolgozni, nem haverként vagy sógor komaként, baszott nagy szívás. De turistának odalátogatni, buli. Pláne, ha meg odaköltöztek, akkor olyan hatalmas meglepetés csak nem érte őket. Annyi eszük csak volt, hogy magán környezettanulmányt készítsenek, ha már költöznek.

Mrs. Clayton 2014.04.10. 10:54:06

csak szólok anyukának, hogy először a fizika alapszakot kell elvégezni, aztán specializálódhat a csemete asztro vagy bármilyen más fizikaára, ha még akkor is szereti
tudtommal európában egyedül az orvos és jogász képzés osztatlan, a jogászban nem vagyok feltétlenül biztos,

tucano 2014.04.10. 10:55:27

@Herr Géza: Ez pontosan így van! Nekem kivételes szerencsém volt, mert végigültem pár előadást, ahol ezekről volt szó. Meg a főamerikai főzseni félrevont, elmondta, hogy mennyire sebezhető Magyarország ingatlanszempontból, meg hogy ők mennyire, de mennyire elgyakták és nekünk mit kellene csinálni. Szóval nem volt húúú, de nagy kunszt előrelátni :D

Torrera (törölt) 2014.04.10. 10:55:55

@Pink Petsch: A mozgatorugo a gyerek lehetosegei voltak, es az, hogy napi egyszer tudjunk enni. Nem akartunk meggazdagodni. Elheto orszagot kerestunk, ahova be is tudunk illeszkedni.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 10:57:41

@Jess G: Tisztaban vagyunk vele. Koszonom.

Morgo1229 2014.04.10. 10:58:03

@tucano: " Igaz, előtte beszéltem már nagyon portugálul....... És itt nem tanult nyelv, hanem hivatalos. "

Ezek toled idezett magyar mondatok. Midegyik hibas. Javasolok egy magyar nyelvvizsgat is te kis nyelvzseni !!

2014.04.10. 10:59:05

@Sütemény1975: Hát Spanyolországban az állomáson én román szót hallottam először ;))) (Eltekintve a vasútállomás hangosbemondójától ;) ).

tucano 2014.04.10. 11:00:55

@Zka: Van az a mondás otthon, hogy egy bizonyos életkor után mindenki beszél olaszul :)
Ne is mondd az angolt, megyek előre a Hemingway-é válás útján. Nagyon jól beszélek/írok angolul, de nem vagyok művésze a nyelvnek, ezért Coursera ezerrel, folyamatos tanulás, drámaóra-beszédszakkör, szótárral alvás, jáááááj.

Latcho Rom 2014.04.10. 11:00:56

@Babette_: Próbáld ki egyszer.

A posztról, gratula a tehetséges gyerekhez..jó lenne rólatok is olvasni, ne feledd hogy főleg az otthoniak szeretik a recepteket a határátkeléshez.

Hogy lehet a taknyos, hideg, poroszjellegü környezetet, éghajlatot preferálni a mediterránnal szemben...érthetetlen számomra :)

2014.04.10. 11:01:49

@Torrera: Értem, de mért pont Spanyolország? Miért nem valamelyik német vagy angol nyelvterület? Spanyolul gondolom, nem gazán beszéltetek ... legalábbis nem említetted.
Khm, azért azt légy szíves, ne akard bemesélni az úri közönségnek, hogy nap egyszer étkezésre sem futotta otthon, mert körbe leszel röhögve.

tucano 2014.04.10. 11:02:30

@Morgo1229: ööööö, veled meg mi van?

Ginix 2014.04.10. 11:04:43

@nosuti: istenem, én is ezen ragadtam le, de nekem kb 10 mp-be telt túllépni rajta:)

2014.04.10. 11:05:14

@tucano: Mnaaaa, látod, így mindjárt árnyaltabb ;)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 11:05:44

@négyzethálós: Azert kommentben irtam, mert nem errol akart szolni a poszt. Sok erasmusos diakkal beszeltunk, szemelyes ismerosokkel, hogy ereztek magukat kulonfele orszagokban. A dontes osszetett volt, nyilvan, az elhetosegen kivul, a ferjem diszlexias, nehezen olvas, igy pl a nemet egyaltalan nem ment volna neki. De ezek meg akkori merlegelesek, amikor azt lattuk, hogy ott mar nekunk nem lesz jobb, valtani kell.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 11:06:03

@Jess G: "tudtommal európában egyedül az orvos és jogász képzés osztatlan, a jogászban nem vagyok feltétlenül biztos"

Magyarorszagon az epitesz is az meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.10. 11:06:17

@maxval a gondolkodó birca:
Nem akartam, mert igazat adok neked :)

@Torrera:
Szia!

Nekem tetszett a poszt, kulonosen, hogy nem eroltetitek a gyerekre azt, ami felesleges. Hajra es erezzetek jol magatokat!!!

2014.04.10. 11:08:22

@sátán matskája: Eszed tokja! :DDD Jártál te már Dél-Németországban? Méghogy taknyos! :DDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 11:08:36

Még a választások hangulatában élve,,,

Aki a kevés jó magyar politikusok egyikének nagyszerű elemzését szeretné hallani, annak a www.atv.hu/videok/video-20140410-friderikusz-2014-04-09 videót ajánlom.

Morgo1229 2014.04.10. 11:09:09

@tucano: hagyjuk mar ezt a tokeletesen beszel x nyelven. Konyorgom 11 eves. Teszteld le. Most ha hazamesz kerd meg, hogy beszeljen 5 percig az oskorrol meg az osemberrol mindegyik nyelven. Ugyis most ezt tanuljak a suliban toribol. Aztan meseld el mi volt.

Morgo1229 2014.04.10. 11:12:07

@tucano: besokkaltam a tokeletessegtol meg a 4 honap tokeletesen elegendo nyelvtanulastol.
Most komolyan. Az a sok befektetett melo magamba meg a gyerekembe, a sok szenvedseg. Valaki meg idejon es azt hazudja, hogy 4 honap elegendo.
Te meg biztatod.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 11:12:22

@Pink Petsch: De, ennyire futotta, vagy ennyire sem. De miert a zsebemben kell turkalni?

De akkor tessek: 65.000 forintot kerestem, kozalkalmazottkent, felsofoku vegzettseggel. Ferjem nyaron 80.000-et, (autopalyat epitett) telen 40.000-et. A gazszamlank volt 35.000 forint per ho 2004-2005 kornyeken. A ferjem amikor meg nem volt a ferjem, vett egy autot, hitelre, azt is nyogtuk, havi 25.000 forintjaval, visszaadni nem lehetett, plusz 50 kilometerre jart dolgozni, ahova nem ment kozvetlenul se busz, se vonat. Ez egy hulye dontes kenyszerpalyaja volt. Havi buszberlet gyereknek, nekem, viz, villany, lakasbiztositas, stb. Na, innen lehet szamolni.

2014.04.10. 11:15:20

@Torrera: Mert te hoztad fel a témát.
10 éve volt 35 ezer forint a havi gázszámlátok? Arra nem gondoltatok, hogy kazánt kellene cserélni? Nem, a távhő még ma sem ennyi.

Latcho Rom 2014.04.10. 11:15:59

@Pink Petsch: Már az épitészettől is herótom van, kocka, kocka házak, emberek, s nagyritkán egy Peccs ;)

tucano 2014.04.10. 11:19:12

@Morgo1229: tényleg nem értem mi van veled. Mi bajod van azzal, ha valaki tökéletesen beszél több nyelven? Oké, fiam speckó eset, egyszerűen így jött össze neki és megvan a lehetősége rá, hogy folyamatosan képezze magát. És k. nem az őskort tanulják töriből, Máltán 12 éves kortól van eleve történelem oktatás középiskolában. Brazíliában 7 évesen tanultak az ősemberekről, most a függetlenség kivívásánál tart az osztály. És különbözetivel vizsgázik otthon júliusban, olaszból júniusban, de itt a követségen. Portugáloknál és braziloknál meg nincs is ilyen rendszer, de ha lenne, akkor azokat a különbözetiket is lerakná. Problem? Ja, és ha otthon laksz, akkor menj le az utcára és kérd meg az első embert, hogy 5 percig beszéljen az ősemberről, aztán meséld el, hogy mi volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 11:19:32

@Babette_: Akkor ezt a sutit most elfelezzuk. :)

Erdekes amugy, ezelott nem lattam meg 4 eves alapkepzest.

2014.04.10. 11:19:37

@sátán matskája: Mna, a Peccs a lényeg ;). De kocka házak???? Itt? Kockák??? Akkor Anglia hogy tetszik, ahol egyfajta stílust ismernek csak, és egyfajta építés anyagot? ;)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 11:21:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: azt én se, de 3 évest pécsen igen, jó pár évvel ezelőtt.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 11:21:26

@Pink Petsch: Na, pont ezert nem rolunk szol a poszt, mert osszetett a kerdes, es olyan kerdesekbe kell belemennem, amibe nem akartam. Hazreszunk volt, ket lakas kozos kazanon. A tobbi tulajdonos abba se ment bele, hogy a sajat reszunket levalasszuk a rendszerrol, es onallo kazant rakjunk, mivel ez naluk is atalakitasokkal jart volna. Kerestuk a megoldasokat, hidd el, nem ugy jott ez, hogy sok a gazszamla, lepjunk le. Telen keresett a ferjem kiegeszito munkakat, en vallaltam haznal idosgondozast, takaritast, ami akadt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 11:24:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
gondolom, talán azért van az osztatlan, mert azzal jár az e1 jogosultság....

2014.04.10. 11:24:14

@Torrera: Ok, házrész, idióta tulajtárssal nem leányálom. De eladáson nem gondolkodtatok? Már a végső megoldás előtt.
Azt még mindig nem árultad el, miért pont Spanyolország?

Torrera (törölt) 2014.04.10. 11:25:26

@tucano: Nagyon jo ezt hallani, hogy mas is gondolkodik hasonloan :) Ezeket a nyelveket egymasra lehet epiteni, pikk-pakk ragadnak, es az, hogy valaki pl. olasz kornyezetben tanul portugalul, olyan bevesodest eredmenyez, ami sokkal jobb, mintha a sajat anyanyelvehez kedzene el kotni a nyelvek tanulasat. Es csak igy tovabb :)

Morgo1229 2014.04.10. 11:25:30

@tucano: egy kis alazat. meg szerenyseg.

M. Péter 2014.04.10. 11:26:55

@Sütemény1975: A spanyolok és portugálok idegennyelvtudása kb. ugyanazon a szinten van, mint a magyaroké.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 11:28:41

@Morgo1229: bocsesz, én nem tudnék 5 percig beszélni az őskorról meg az ősemberről. az anyanyelvemen.
bullshitet azt igen, de konkrétat nem.

Mrs. Clayton 2014.04.10. 11:29:34

@Pink Petsch: de dumálj, újabban rájöttek h lehet vakolatot kenni a falra, nem csak téglával burkolni, igaz csak a fehéret fedezték fel, eddig
de 20 év és lesznek színes házak is

2014.04.10. 11:31:55

@Babette_: Pedig én piszkálni fogom vele, mert számomra ez a legérthetetlenebb rész az egész történetből. Aki pénzé teszi mindenét, mert otthon már nagyon nem megy, az jellemzően nem a mediterrán térségbe megy biztos megélhetésért. Hacsak nincs egy jól fizető állásajánlata. És nekik nem volt, különben már említette volna, ahányszor rákérdeztem ...

2014.04.10. 11:33:01

@tucano: en ertek UK angolul, amerikai angolul (mason-dixon felett), kandai angolul, del-afrikai angolul es nagyjabol ausztral angolul

2014.04.10. 11:33:26

@Jess G: És mondd, te nem szoktál ott eltévedni időnként? Mert én kurvára eltévedtem napi kétszer is akár, pár utcán belül ;)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 11:33:50

@Pink Petsch: 5 tulajdonos volt, mint hazresz nem tudtuk eladni, osztatlan kozos tulajdon volt. Szerencsere abban mind az 5-en egyetertettunk, hogy eladjuk. Viszont a reszunk ahoz nem volt eleg, hogy hitel nelkul masik lakast tudjunk venni. Mivel volt az autohitelunk, mar lattuk, hogy meg ha az le is jar, nem fogjuk tudni a lakashitelt fizetni. Kozalkalmazott voltam, akkor meg volt valami kedvezenyes hitel a kozalkalmazottaknak, azzal sem birtunk volna.

Miert pont spanyol: amit az erasmusosok mondtak, befogadoak, elfogadoak (ez a valsaggal tobb helyen megszunt amugy), a nyelv, angol, nemet, spanyol, a ferjemnek a nemet nem ment volna, valoszinuleg az angol sem, es az eghajlat. A futesszamla egy riaszto pont szamomra ezek utan, barhol a vilagban.

A fizetes-megelhetes aranyrol keves infonk volt, de azert mindharom nyelvteruleten talaltunk forumot, internetunk nem volt ezekben az evekben, neha ismerosoknel neteztunk.

tucano 2014.04.10. 11:34:43

@Morgo1229: Alázat? Szerénység???? Te beszólogatsz, meg bírálsz, miközben tanulásról beszéltünk, meg kibaxott sok belepakolt munkáról.
Ne haragudj, inkább hagyjuk abba, minek is válaszoltam neked, gondolhattam volna már az elején, hogy csak kötözködni akarsz :(

Latcho Rom 2014.04.10. 11:36:17

@maxval a gondolkodó birca: Nem rossz maxim, nem rossz.
De mi az a barna kis izé a Tölgy orrán?

gyapotföld, here I go.

2014.04.10. 11:39:53

@Torrera: Ahham, értem, kösz. Legalább egy dologban egyetértettek a több tulajjal.
Hát basszus, kurva nagy szerencsétek volt, hogy mint a vak ló, neki a falnak! ... azaz bele a világba, csak azon az alapon, hogy úgy éreztétek, a spanyolok befogadóbbak, mint például az osztrákok. Mert gondolom, azóta helyrerázódtatok. Mna, és most mivel foglalkoztok?
Tudod, egy poszt így teljes ;)

Hari Seldon 2 2014.04.10. 11:43:01

@maxval a gondolkodó birca:
Aha. Franco alatt 150-200 ezer embert öltek meg, terror cselekményekben, és ebben nincsenek benne a háború áldozatai.

És talán a legaljasabb dolgokról, a csecsemő rablásokról meg ne is beszéljünk:

www.origo.hu/nagyvilag/20120509-gyerekrablasok-kisertik-spanyolorszagot.html

tableno 2014.04.10. 11:43:30

@tucano: ne törődj vele, Hinta 2. Azt hiszi, hogy hogy ha nem megy valami, akkor az kizárt, hogy másnak menjen...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 11:45:34

@Torrera: "ferjem diszlexias, nehezen olvas, igy pl a nemet egyaltalan nem ment volna neki."

Ellenben a spanyolok nem írnak és ezért ott nem kell olvasni? Valamit nem értek.

tableno 2014.04.10. 11:47:05

@Hari Seldon 2: szerintem maxval itt arra gondol, hogy a jobboldali diktátorok (Franco mellett Pinochet is jó példa) minden kegyetlenségük mellett a gazdaságot nem cseszték szét úgy, mint a kommunisták.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 11:48:29

@Torrera: nem akarok bunkó lenni, de nem lett volna egyszerűbb és célravezetőbb pl Pestre költözni az autóvásárlás helyett?

Torrera (törölt) 2014.04.10. 11:49:07

@Pink Petsch: Az osztrak is nemetul beszel, en tanultam 4 evig nemetul, vizsgaztam is belole, aztan mikor a hammert csak siman hamm-nak ejtettek, hat pislogtam. Na mindegy, ezt mar nem reszletezem, szerintem erted.

Igen, mint vak lo, neki a falnak. Ezert is nem akartam errol a reszerol irni, mert senkit nem biztatnek arra, hogy csinalja utanunk.

Szamszakilag tudtuk azt, hogy a penzunkbol meddig futja munka nelkul. Beiratkoztunk nyelviskolaba itt kint, gyartottuk az oneletrajzokat, nehezen indult.

En takaritok egy takarito cegnel dolgozom, ma epp szabadnapos vagyok, ezert erek marhara ra. :) Irodak, raktarak, takaritunk minden felet.

A ferjem most eppen kamionozik. Mikor kijottunk, nem volt csak C-s jogositvanya, igy par evet egy ibizai hotelben dolgozott-dolgoztunk, majd megcsinalta az E kategoriat, es baratok segitsegevel helyezkedett el, mar 3 eve ugyanannal a cegnel dolgozik. Ezek a baratok mar itt "szerzett" baratok.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 11:50:31

@Zka: Az autot a ferjem akkor vette, amikor meg nem volt a ferjem. Amikor osszehazasodtunk, mar 4 eve fizette a hitelt. Meg volt belole 2 ev.

Mrs. Clayton 2014.04.10. 11:51:02

@Pink Petsch: nem, meredt szemekkel néz, kint van minden sarkon az utcanév :-D

2014.04.10. 11:51:08

@Zka: Egy diszlexiásnak a germán nyelvek elég szarul és lassan mennek (már ha nem anyanyelve, ugye). Tapasztalatból tudom, az öcsém is diszlexiás. Magyar-román nyelvű környezetben, logopédus segítségével sikerült a román nyelvet elsajátítania olyan szinten, hogy végül az egyeteme is ment neki románul. A szakember szerint a latin nyelvek a diszlexiások számára valamivel könnyebben elsajátíthatóak. De sokkal lassabban tanulta meg a nyelvet, mint például én, vagy mások, azaz egy átlagos ember. És nem azért, mert szellemi fogyatékos.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 11:54:26

@Pink Petsch: ennek mi az oka? Még ha mondjuk ázsiai írást kellene megtanulni, érteném, de így nem értem. Tényleg, őszintén.
@Torrera: ok, értem, elnézést a tolakodó kérdésért.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 11:55:10

@Pink Petsch:
Igen, ez egy jó kérdés.
Gazdaságilag még Olaszország is jobb (ha már valami nagyobb országot akartak választani, és nem mondjuk Hollandiát).
Merthogy más okot nem látunk, csak azt, hogy elég nagy ország európai értelemben.
Nyelvileg, meg lehet hogy világnyelv, de pont Európában nem igazán jelentős annyira mint Amerikában.

Morgo1229 2014.04.10. 11:55:29

@tableno: most miert vagy ilyen arogans ? Arrol van szo, hogy a tokeletesen beszel 4 nyelven 11 evesen nem megy le a torkomon. Nem kell valaszolj, az unszimpatia kolcsonos.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 11:55:37

@Zka: De, kell olvasni, nyilvan, viszont sokkal egyszerubbek a szavak, mint a nemet nyelvben. Mindket nyelvet tanultam, nekem spec a spanyol egyszerubb nyelv mint a nemet. Mivel fentebb mar irtam, hogy kamionozik, es o is azt mondja, hogy nem boldogult volna a nemettel, sosem tudta volna megtanulni.

Morgo1229 2014.04.10. 11:57:48

@Babette_: nem baj, tucano gyereke mindezt 4 nyelven nyomja.

2014.04.10. 11:59:03

@Torrera: Hát jah, a nyelvjárások ;)

Hm, nem is az "utánatok csinálásra" gondoltam, csak az eredeti poszt valahogy nagyon hiányos volt. Így már kezd kerekedni. És mondhatni, ahhoz képest, hogy mennyire tényleg vaktában költöztetek ki, faszául alakult később, és gondolom, még alakulni fog.

Morgo1229 2014.04.10. 11:59:15

@tucano: belepakolt munkarol en beszeltem. Nezd vissza.

2014.04.10. 11:59:50

@Jess G: Hja, hacsak úgy nem ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 12:00:17

@Torrera: ja az igaz, hogy a németek is szeretnek szép hosszú szavakat összerakni más szavakból. Így érthetőbb.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 12:02:01

@Morgo1229: "Arrol van szo, hogy a tokeletesen beszel 4 nyelven 11 evesen nem megy le a torkomon."

Udvozollek a Fold nevu bolygon, ami azert egy fasza hely mert itt barmi megtortenhet. :)

www.telegraph.co.uk/news/uknews/1567809/Language-genius-boy-who-speaks-11-tongues.html

Morgo1229 2014.04.10. 12:03:10

@Torrera: de nem is mondtal igazat.

2014.04.10. 12:03:25

@Pink Petsch: Őszintén szólva, nem tudom, nem vagyok szakember, de feltételezem ezen nyelvek dallamosabb hangzásával lehet összefüggésben.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 12:04:42

@Pink Petsch: Bizunk benne, hogy alakul, sok "munka" van benne. De, ha igy marad, a celunkat elertuk. A gyereknek adtunk-adunk a kezebe lehetosegeket, es tudunk enni, elni, lakni, jol erezzuk magunkat a kornyezetunkben, ahol elunk.

Es hat mondom, azert nem volt a tortenet kerek, mert nem rolunk akart szolni a poszt. De ezert is jottem, es regisztraltam, mert lattam a sok kerdest, es nem akartam, hogy kamunak legyen kikialtva a poszt, es a blog.

2014.04.10. 12:05:59

@Zka: Ó, basszus, a magamnak írt válasz, neked szólt ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 12:06:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ez a tongue szó, mint language, nekem annyira hihetetlen. Pont mintha egy hunglish félrefordítás lenne, pedig nem :D

Morgo1229 2014.04.10. 12:06:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: natural when it comes to listening to the exact pronunciation and repeating them perfectly

es tokeletesen beszel. Repeat. Az nem beszed. Papagaj is csinalja.

Morgo1229 2014.04.10. 12:08:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hiaba kotekedtek velem. En a szoba kotottem bele: Tokeletes.

2014.04.10. 12:10:30

@Torrera: mit jelent a nick-ed? @Morgo1229: mindket gyerek nalunk harom nyelvet beszel, kulonbozo szinten, de folyekonyan. Es hogy milyen kornyezetben melyik nyelv az erosebb az is valtozik.

Herr Géza 2014.04.10. 12:10:32

@Zka: Jaj de okosak tudunk lenni más helyett is. Költözzél már Pestre egy ötödnyi osztatlan közös házrész eladása után mondjuk Mátészalkáról... Megsúgom,még albérletre sem fogja sokáig futni az árából....

Pernilla 2014.04.10. 12:11:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A BME-n van osztatlan és osztott építész képzés is. Az előbbit építész, az utóbbit építészmérnöki szaknak nevezik.
Egyébként meg Európában még több helyen van osztatlan képzés, ami nem csak orvosi meg jogász. Spanyolországban meg Svédországban pl. építőmérnök is megy osztatlanban (ez az amiről tudok, de feltételezem hogy akkor nem ez az egyetlen szak).

Torrera (törölt) 2014.04.10. 12:11:53

@Morgo1229: "2008 aprilisaban kezdte a gyerek itt az iskolat, keszseg orakon a sajat osztalyaval, 4-ik osztalyba tettek. A matematikat kornyezetet ilyesmit egy kulon tanar tanitotta neki, alapfogalmaktol. Juniusra ugy beszelgetett a jatszoteren a gyerekekkel, hogy nem lehetett eszrevenni a kulonbseget."

Az ev vegi zaro bizonyitvanyt mar ugy kapta, hogy szeptemberben mehet a tarsaival a "rendes" orakra.

Igazad van, tenyleg nem negy honap, hanem csak 3. Koszi hogy szoltal.

2014.04.10. 12:12:09

@Torrera: Valszeg nem marad "így", és a gyerek lassan "kirepül", ahogy nagyanyám szokta volt mondani. Ti meg még nem vagytok elég idősek ahhoz, hogy múzeumba vonuljatok. ;)

Morgo1229 2014.04.10. 12:12:36

@charlieharper [home, sweet home]: errol van szo. Koszi szepen. Ugyanez nalunk is. 4 nyelven beszel folyekonyan de sose mondanam, hogy tokeletesen beszel. Nagyon hosszu meg az ut. Magyarul persze tokeletes. Ezt bizton allithatom.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 12:12:39

Megint ez a probléma jön elő az óceáni éghajlattal?
Folyamatosan azok mondják, akik még soha nem jártak arra.

Sokkal kellemesebb mint a télen szétfagyni, nyáron meg szétfőni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.10. 12:14:12

@Herr Géza: ha Spanyolországba sikerült, Pestre is sikerülhetett volna, de én kérek elnézést :D

Torrera (törölt) 2014.04.10. 12:14:36

@charlieharper [home, sweet home]: Semmit nem jelent :) A tudas hianyat :) Volt regen egy forum, ahol ezzel a nevvel voltam regisztralva, a torrero noi megfeleloje, igy lett torrera, csakhogy ez igy nem helyes, a torero-torera egy R :)

Hari Seldon 2 2014.04.10. 12:15:06

@maxval a gondolkodó birca:
te beszéltél, hogy ott Franco volt és nem Kádár, és hogy nagy különbség. Erre mondtam, hogy tényleg nagy különbség volt, pár példával.
Egy nagy előnye azért volt Kádárral szemben: hamarabb tűnt el a süllyesztőben.

Morgo1229 2014.04.10. 12:16:37

@Torrera: Gratula. Mast nem tudok mondani. Biztos nagyon kompetetiv vagyok. (az vagyok).
Nalunk sok sok honap meg ev volt es sok tanulas.

Mrs. Clayton 2014.04.10. 12:16:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: most akkor mire jutottatok? osztatlan v osztott az építész Mo-n? sztem osztott, de passz

Morgo1229 2014.04.10. 12:17:40

El kell mennem. Oruljetek !

Mrs. Clayton 2014.04.10. 12:17:58

@charlieharper [home, sweet home]: a kisebbik is beszél? úgy emlékeztem, h ő még ilyen nagyon kicsi

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 12:18:01

@Zka: Miota angolul csinalom az egyetemet nagyon sok angol szakmai vagy specifikus szoval talalkozom, amivel elotte csak magyarul. Bizton allithatom hogy az esetek 80%-ban a magyar valtozata egy egyszeru tukorforditasa az angol szakszonak. :) Meg akkor is, amikor magyarul baromi jol es autentikusan hangzik.

En peldaul meg voltam gyozodve rola hogy az "arrugalmatlan termek" az egy krealt magyar szo ami tok jol leirja a jelenseget magat. Aztan amikor szembe jott a "inflexible price" akkor mar tudtam hogy tevedtem. Szamtalan ilyen pelda van. :)

De igen, a "mother tongue", mint a "native speaker" szinonimaja egy nagyon jo pelda erre. :)

Latcho Rom 2014.04.10. 12:18:50

@maxval a gondolkodó birca:
Die Zeit

www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/373289_die_zeit_csak_egyetlen_gazdasagi_agazatnak_nem_az

Bekapcsoltam a duna tv híreit ma reggel..

Magyarország fenntartja a jogát az otthoni pálinkafőzéshez.

Örkény hol vagy? :) Inkább röhögök mint sírok vazze.

Herr Géza 2014.04.10. 12:18:56

@Torrera: Remélem most már mindenki boldog.... És ez nagyon tetszett is:
"Igen, mint vak lo, neki a falnak. Ezert is nem akartam errol a reszerol irni, mert senkit nem biztatnek arra, hogy csinalja utanunk."
Ugye mennyivel jobb, mint az, hogy kijöttem, mint "vakló, neki a falnak", hajrá jöjjön mindenki így is akár, mert nekünk bejött...

De azért csak kiszedtétek belöle a rossz receptet is, még jó, hogy minden szabály alól van kivétel....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 12:19:01

@Jess G: Elerheto mindket opcio. Melyikre irassalak be?

Pernilla 2014.04.10. 12:19:12

@Jess G: Mindkettő létezik :-)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 12:20:11

@Pink Petsch: Sok minden attol fugg, hogy hova es tud e a gyerek egyetemre menni. Es mielott barki belemagyarazna a jaaaj a gyerekert hozott aldozat, nem, nem errol van szo. Asztrofizikus kepzes Madrid es Las Palmas. Obszervatorium csak Las Palmasban van, azert szeretne oda menni a gyerek. De ha Madrid, akkor haza tud jonni hetvegenkent, vonat marha gyors, olcso is viszonylag, nyilvan a mi terveinket is befolyasolja. Ha Las Palmas, akkor ritkabban jon haza, mashogy tervezunk mi is.

Mrs. Clayton 2014.04.10. 12:21:14

@Pernilla: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: és ennek mégis mi az értelme, h van így is meg úgy is?
hát ha kifizeted a tandíjat akkor nekem 8 bármelyikre beirathatsz
van másoddiplomás is? hátha valamit beszámítanak

Herr Géza 2014.04.10. 12:22:32

@Zka: Tudod, ha már lúd, legyen kövér. Vagy: kisebb trutyi helyett nagyobb trutyi ?? Akkor már inkább MÁS trutyi....
Tudok ám még ilyeneket... :)))))

2014.04.10. 12:22:48

@Jess G: be nem all a szaja. Meg van, hogy keveri.

Pernilla 2014.04.10. 12:23:46

@Jess G: hogy több embert felvehessenek, de mégse legyen mindenkiből diplomás mérnök :-)
Egyébként a BME-n belül nagy verseny van mindig talán 2. év után, hogy az osztott képzésből kit vesznek át az osztatlanra (az utóbbira nyilván nehezebb bekerülni).

Hari Seldon 2 2014.04.10. 12:25:42

@sátán matskája:
Most pár napig nem voltam: shaki rom, te vagy új néven?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 12:26:26

@Jess G: @Pernilla: "Az építészmérnöki BSc szakra épülő MSc szakok célja olyan okleveles építészmérnökök képzése, akik ugyanolyan képesítéssel rendelkezzenek, mint az osztatlan ötéves szak végzett hallgatói.

MSc szakjaink: tervező építészmérnök, szerkezettervező építészmérnök, urbanista építészmérnök, ingatlanfejlesztő építészmérnök."

Gondolom az alapotlet hogy ha tudod elore hogy 5 evet raszansz erre akkor osztatlan, de ha nem vagy benne biztos hogy kell neked a mesterszint is vagy csak szunetet akarsz majd tartani koztuk, akkor osztott.

Illetve az osztott eseten MSc szinten lehet szakiranyokat valasztani, amit en az osztatlanban nem lattam.

Ennel tobbet nem tudok a dologrol.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 12:26:49

@Herr Géza: Nem volt celom titkolozni :) Es ha mindenki boldog, lassan elballagok, feladom a lottokat :) Hatha :) De azert meg visszanezek, es szivesen valaszolok, ha van meg kerdes :)

Mrs. Clayton 2014.04.10. 12:27:45

@Zka: főleg hogy németül nem mondják h mutterzunge csak muttersprache
először azt hittem, h hülyéskednek amikor a mother tonguet láttam leírva, de az újságban volt, így elhittem, h így van
német után furcsa volt

Pernilla 2014.04.10. 12:29:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: most lépnem kell egy építkezésre de még később okoskodom a témában ha van rá igény :D

Mrs. Clayton 2014.04.10. 12:31:31

@Pernilla: ó, szerintem ezt megoldják egyébként is
pl nálunk anno mindenkit felvettek azt hiszem 900-an kezdtünk
de a Földi prof fontosnak tartotta megjegyezni már az első alkalommal h most még kicsi a legnagyobb előadó, de mindenkit megnyugtat, hogy következő félévben már egy sokkal kisebb is elég lesz, és afelől is biztosít, hogy az ő tárgya garantálja, hogy 10-nél többen nem végeznek 5 év múlva
Római jogot tanított és valóban nála 1% volt a sikeres vizsgázók arányszáma

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 12:33:46

@Zka: monduk, ha választani kéne, én is spanyolországot választanám:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.10. 12:36:11

@Pernilla: mint írtam, szerintem a jogosultság miatt van, ha jól rémlik, újabban csak az osztatlannal lehet e1 jogosultsága.

Taxomükke (UK) 2014.04.10. 12:37:03

Előre bocsájtom, a kommenteket még nem olvastam el.
Nekem hiányos és helyenként logikátlan volt az írás. Pl.: "... havi 200 forintot sem tudtunk félretenni..." Majd 3 sorral később: "2008 márciusában elindultunk Spanyolországba. Pénzünk volt, nem tudtuk, meddig tart..."
Aztán leírja, hogy "sokkolta" őket Magyarország, egy bevásárlás meg a buszozás. Miért is?
Arról meg inkább ne is vitázzunk, mennyire valószínű, hogy a gyereke "perfekt" lett angolból. Spanyolországban. Szerintem ő is az a típusú szülő, akinek ha a gyereke jobban beszél egy nyelvet, mint ő, akkor már szerinte "perfekt".
OMG.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.10. 12:42:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: kár, hogy nincs like-gomb, ez nagyon tetszett, köszönöm! :D

Torrera (törölt) 2014.04.10. 12:43:13

@Taxomükke: Akkor olvasd el a hozzaszolasokat. Nem, nem ilyen anya vagyok. Igen, perfekt lett angolbol is, teljesen mashogy tanitjak a nyelvet itt nekik, plusz, Ibizan voltak osztalytarsai, belga-spanyol, angol-spanyol, angol-francia hazassagokbol szuletettek, es tok buli volt, hogy ha angolul beszelnek, kevesen ertik, tulkepp kihasznalta a lehetosegeket akaratlanul is. Van jopar levelezo-beszelgeto tarsa amerikabol, akikkel "tudomanyos" forumokon ismerkedtek meg, veluk angolul skypeol, szerintuk perfekt.

De OMG hogy velemenyt nyilvanit valaki, felinformaciokra.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 12:43:17

@Taxomükke:
Olvasd el, megválaszolt jó pár kérdést. :-)

Mrs. Clayton 2014.04.10. 12:43:21

@Taxomükke: asztrofizikus is lesz, mert van obszervatórium La Palmas-ban v hol
na m1 ma genyó vagyok bevallottan

Herr Géza 2014.04.10. 12:50:21

@Taxomükke: Hát a posztot sem olvastad rendesen: ld. lakáseladás.....induló töke. :)))

Herr Géza 2014.04.10. 12:51:52

@Torrera: Ez volt az "elefánt a porcelánboltba" effektus.... :)))

Torrera (törölt) 2014.04.10. 12:53:43

Nos, nem tudom, buszke voltam a fiamra, nagyon. Megirtam ezt a posztot, mert tele voltunk orommel, egy nagyon fontos fizika versenyt nyertek meg a csapatukkal. Ennek az alapja az, hogy beilleszkedett, beszel tobb nyelven, vannak baratai, nem sikkadt el a tudasa, a tanarai figyelnek ra, lehetosegeket kapott-kap.

Nem dicsekedni akartam, meg tokzseni es nala nincs okosabb, es miegymas.

En inkabb ebbol kiszallok, nem akarom, hogy azt az erzest, amikor sirtunk a ferjemmel eredmenyhirdeteskor, elvegyek tolunk.

Ha valaki nem hinne el a versenyt, adok kepet szivesen rola.

Tovabbi szep napot, jo forumozast nektek!

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.10. 13:00:16

@Torrera: Nagyon sajnálom, hogy így érzel!
Köszönöm szépen a posztod, és igen is legyél büszke a gyerekedre!!
Csak Te tudod, mit éltetek át közben, miért hoztátok azokat a döntéseket, amiket, senki más.
Akármi is történt, akárhogy is folyatódik majd, ha a kitűzött célt elértétek (amit úgy tűnik, igen), már megérte.
Sok sikert a jövőben!

Torrera (törölt) 2014.04.10. 13:02:13

@Herr Géza: Nem gondoltam, hogy a "vegere" szar anya leszek, aki szet van ajulva csak siman a semmire, plusz hazudok.. Nem ezt akartam "lattatni", igy sikerult. Sajnalom.

Sütemény1975 2014.04.10. 13:06:15

@Torrera: asszem a sokkolos dologra nem valaszoltal......

bpetya75 2014.04.10. 13:09:16

@tucano:

Érdekelne egy ilyen archív írás. El tudnád küldeni, hogy mit írtál a válságról 2007-ben?

Torrera (törölt) 2014.04.10. 13:17:09

@Sütemény1975: Vallava azt, hogy erre is kapok valami szep: nahat ez nem akkora dolog cimut, leirom:

Teljesen zavarban volt a gyerek attol, hogy mindenki magyarul beszel, egyebkent en is, kapkodtuk a fejunket az utcan, a boltban, mindig azt hittuk, nekunk szolnak, 5 ev alatt megszokva azt, hogy ha magyarul szol valaki, az ritka, es nekunk szol.

Nem Pesten laktunk elotte, de nagyvarosban azert, a gyerek elso kerdese: anya itt mindig ilyen piszkos es szukre volt minden, vagy csak en nem emlekszem ra?

A buszon felt nagyon, tetoig volt saros a busz, nem latott ki, tavolsagi buszon is ugyanez, alig varta hogy leszalljunk.

A vonat budos, itt miert nem budos.

Azert mentunk, hogy meghosszabitsuk a szemelyi igazolvanyokat, utleveleket, az okmanyirodaban kiakadt, hogy miert utalnak itt minket? Mi baja az ugyintezonek velunk?

Nem akart jonni vasarolni, mert az elso vasarlas alkalmaval, amikor kert vanilias karikat es tic-tacot (itt egyik sincs) azt mondta a penztaros, hogy 1100 forint, lefeheredett. Majs odasugta, ez nagyon sok, tegyuk vissza. Mikor eljottunk, 9 eves volt, nem vasarolt onalloan, itt igen, es o mar nem szamolt az euro forint arfolyammal, elment a boltba, mennyit fizetett: 3 eurot, harom es ezeregyszaz, megdobbent. Es utana ahanyszor mentunk a boltba Pesten, lattam rajta a remuletet, hogy mekkora lesz az osszeg, majd a megnyugvast, mikor vissza szamolta euroba.

Ilyen sok-sok aprosagbol jott az, hogy kb 4 nap utan (osszesen voltunk 11 napot) nem akart jonni sehova, se boltba, se sehova, az elso kerdes: muszaj? Nem, nem muszaj, akkor nem megyek anya ha nem baj.

pafff 2014.04.10. 13:22:23

@Torrera:

Szia!

Kedves post volt, mindig jó olvasni ha emberek ennyire jól boldogulnak a váltás után :)
Nem tudom mennyire pofátlan kérés így kommentben, de lenne 1-2 személyesebb jellegű kérdésem az országgal és országváltással kapcsolatban, esetleg megkereshetnélek privátban? :S :)

klappol 2014.04.10. 13:23:55

Már az elején megírtam, hogy a mai poszt ütős lesz, és lásd igaz. Sajnos van sok ember aki még hasonló életképeket nem tudott megélni, ezért van az, hogy kicsit hitetlenkednek, nincs ezzel baj, ez egy emberi tulajdonság. Ez mozgatja a fantázia világát, mert egy mindenki számára frappáns poszton nincs mit kritizálni.

Én régen nemtudtam pénzt félre tenni, sőt adósságaim voltak, mert annyira nem volt pénzünk, nem azért mert szórtuk és a végére nem maradt, ezzel sokan voltunk, sőt még ma is így él sok ember. Ez nem csak a mi szégyenük.

Maradj büszke Torrera :)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 13:28:48

Koszonom a jo kivansagokat, a masfele velemeny igazabol nem zavar, persze vedem a sajatom ez szerintem normalis. Nem mondom hogy vegig mindent jol csinaltunk, van amit maskepp tennek ma mar. Keress pafff privatban, szivesen valaszolok a kerdesekre, ha tudok.

2014.04.10. 13:29:03

@Herr Géza: Ha udvariaskodunk, meg hajrázunk, sose tudjuk meg a részleteket. És ezek téged is érdekeltek, valld csak be! ;)))))

2014.04.10. 13:30:48

@Torrera: Mna, hát kialakul majd az is. ;)

Hari Seldon 2 2014.04.10. 13:46:58

A magyarságtudatról meg annyit, hogy:
Azok az urak találták ki (és erősítik) aki azt akarják, hogy legyen nekik ostoba paraszt a földön, akik nekik termel, és ne menjen sehova.
Így volt ez 5000 éve is, és így van most is. Csak az elnevezés változott, és a módszerek változtak.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 13:52:51

@Pink Petsch:
Talán emléxel rá, hogy a posztomban leírtam, hogy kétharmad részt politikai okok egyharmad részt gazdasági okok voltak a kiköltözésnek. Helyesbítek: 95% volt az előbbi. Pont az ilyenek miatt. Csak nem akartam nagyon borzolni a kedélyeket és eltérni a "PC irányelvtől".

Herr Géza 2014.04.10. 13:53:10

@Pink Petsch: Önmagában persze, hogy érdekel. De amikor harmadik "felszólításra" sem mondta meg, úgy voltam vele, hogy OK, titkos valamiért.
De kipréseltétek, vallott... :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 13:54:11

@Torrera: Nekem nagyon tetszik amugy hogy az asztrofizikat valasztotta. Nem egy szokvanyos hivatas. Ismerek egy magyar csillagasz sracot (tudom hogy nem ugyanaz) aki most Kubaban csinalja a PhD-jat, eleg jo dolga van. :)

Azt lehet tudni hogy egeszen konkretan hol szeretne majd ezzel dolgozni vagy hogy globalisan mennyire van kereslet rajuk?

@Babette_: "11 tongues? ezt tényleg így kell mondani?"

Lehet igy is igen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 13:54:22

@Jess G:

Ez volt a Havannai Egyetemen is. Az évfolyam 70 emberrel indult, a végére lett 30.

Herr Géza 2014.04.10. 13:56:35

@Pink Petsch: A zemberi hülyeség határtalan. Lázáré meg különösen az.

2014.04.10. 13:58:29

@Hari Seldon 2: Nahjah ... gondolom, most a norvégok jól összeszarták magukat, mert Lézer Janinak nem volt meg este az otthon, és a rendelt lány is csak éppen kiverte, cukorfogóval. De komolyan. Veszélyesen hülye szinten nevetséges.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 13:58:43

@Pink Petsch: "Most mondjátok meg, mekkora fasznak kell ehhez lenni?
index.hu/belfold/2014/04/09/igy_igazza_le_magyarorszagot_a_norveg_alap/"

Leforditva koznyelvre: "Kurvak verre folyjon el patakokban hogy van meg olyan kulfoldi tamogatas, ami nem az en kezemen megy at hogy abbol is lecsiphessek kicsit!"

Ha a norveg oldal a helyen tudta kezelni a dolgot, akkor csak elolvasta a level fejlecet es bedobta a SPAM kosarba az akcios pizza kuponok koze. Iktatva! :D

2014.04.10. 14:00:25

@Herr Géza: De ki ám .. mert ojjjanok vagyunk ;).
Mna, de azért így kerekebb lett a történet.

Hát, ja, az egy közveszélyes barom.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 14:00:50

@Hari Seldon 2:
pontosítok:
nem a "magyarságtudat" volt 5000 éve, hanem "xxxxx-tudat". Mert ez bármilyen népnél használható.

tableno 2014.04.10. 14:02:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: szerintem asztrofizikusnak lenni menő szakma. Kutatóintézetekben, egyetemeken, űrhajózási ügynökségekben lehet vele elhelyezkedni.

klappol 2014.04.10. 14:02:56

Torrera, mit dolgoztok ott Spanyolban, ha szabad megkérdezni?

Hari Seldon 2 2014.04.10. 14:03:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ne viccelj, az akciós pizza kuponnal egy lapon említeni?!?
Az ér talán még 1 Euro-t is!

2014.04.10. 14:03:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Remélhetőleg .. de azért a Vtyát nem zavarja, úgy mellesleg, hogy hülyének nézik, aki hülyékkel vesz körül magát? Ha már diktátorkodik, akkor csinálja normálisan. De még erre sem képes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.10. 14:23:35

@Hari Seldon 2:
Ugy erted, hogy ami akkoriban az "ostoba paraszt" volt, az ma a "hazaffy"?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 14:30:48

@charlieharper [home, sweet home]: "cern"

Marmint a Cionista Energetikai Rendszereket Neglegalok tarsasaga? :D

Amugy az eleg meno hely, oda beneznek egyszer egy nyilt nap alkalmaval. :)

Hari Seldon 2 2014.04.10. 14:32:06

@Kövérmadár [swe]: ű
Az elnevezés koronként és népenként változik. :-)
Az "urak" mindenhol ezzel a szöveggel kábítják azokat, akik a jólétükön dolgoznak, vagy esetleg meghalnak értük.

Például, 150 éve Kossuth: "Eger büszke népe, itt nem kell magyaráznom a hazaszeretetet, hanem tanulni..." - És utána kért tőlük valamit, rendszerint pénzt, de lehet, hogy "csak pár életet", a háborúhoz.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 14:32:53

@Hari Seldon 2:
Ja, bocsánat, látom hogy OFF-olok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 14:34:39

@maxval a gondolkodó birca:
Na. Már 3éves korodban annyi eszed volt mint most.
:))))))))))))))))

Bocs ez magas labda volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 14:40:03

@maxval a gondolkodó birca:
Ja. Legszebb példa mikor Burt Lancaster eljátszotta Dzsingisz kánt.
Echte mongol kinézete van:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 14:41:47

@charlieharper [home, sweet home]:
Mé' van aki 13 évesen szabadságharcolt.
:)))))))))))))))))))

bpetya75 2014.04.10. 14:48:22

@Pink Petsch:

Ezt igazán nem kellett volna! Direkt nem akartam elolvasni, hogy ne húzzam fel magam rajta, de későn kapcsoltam...

Bár végül nem idegesítettem fel magam rajta. Csak megerősített az utóítéletemben.

bpetya75 2014.04.10. 14:49:47

@maxval a gondolkodó birca:

Azt akarod mondani, hogy emlékszel a 3 éves Max gondolataira, világnézetére? Ne vadulj már!

2014.04.10. 14:59:18

@bpetya75: Hát, nah, csak én baxxam fel az agyam? Ládd, milyen nagylelkű vagyok? ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 15:05:56

@bpetya75:

A saját öntudatomra. A világnézet az más, s alakul folyton. Ma sem ugyanaz már, mint tegnap volt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 15:06:29

@charlieharper [home, sweet home]:

A személyiség nem fejlődik szinte egyetlen egészséges embernél sem.

bpetya75 2014.04.10. 15:08:29

@charlieharper [home, sweet home]:

Kizárt. Csúnyán előítéletes vagy Max-szal szemben. Helytelen!

@Pink Petsch:

Engem az a pöcs csak akkor tudna meglepni, ha egy épkézláb mondat hagyná el a száját.
Egyébként azért a ballibet se kell félteni, nem kell messzire menniük ha szélsőséges megnyilvánulást keresnének: www.origo.hu/itthon/20140410-schiffer-andras-lenaciznak-lincselessel-fenyegetnek.html

bpetya75 2014.04.10. 15:13:17

@maxval a gondolkodó birca:

Ez hülyeség Max. Én egy sodródó, csupán rövidtávú célok kitűzéséig jutó figura vagyok. De fokozatosan megérett szívemben (vagy hol) a vágy (meg ért némi intenzív behatás is ebbe az irányba), hogy középtávú, 3-5 éves terv is körvonalazódjon végre bennem.

Ha a csúszómászó szárnyra kap, az módosítja a személyiségét is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 15:16:00

@bpetya75:

Na igen, a ballib nem tanul semmit és nem felejt semmit. Az eddigi 25-éves ámokfutás a csődbe vitte őket, de ők folytatják ugyanazt.

Máshol írtam humorként, idézem:

"Két oldal van.

A tökéletes igazság oldala az egyik, ez az amit a mindenkori ballib agytröszt éppen állít. S aki a legkisebb kérdésben is mást mond, az az ellenség oldala, a Sötét Oldal lefizetett gyalázatos alakja.

Schiffer már azzal bizonyította minden kétséget kizáróan, hogy elvetemült antiszemita fasiszta horthysta-putyinista Fidesz-bérenc, hogy nem csatlakozott a ballib összefogáshoz."

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 15:17:27

@bpetya75:

A személyiségedről van szó. Nem a céljaidról, az érdeklődési körödről, kedvenc kajádról, stb.

TilosazA (UK) 2014.04.10. 15:21:44

Senki nem mondta a Lázárnak, hogy ne a Magyar Postával küldje a levelét? :D
index.hu/belfold/2014/04/10/lazar_levele_nem_ert_oda_norvegiaba/

Torrera (törölt) 2014.04.10. 15:23:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Eleg keves asztrofizikus van, nagyon nehez palya kevesen valasztjak, es sokat kell tanulni. A fo cel nala a CERN lenne, ott szeretne dolgozni, es a gravitron (vagy gavitron? istenem, de hulye vagyok ehez) szoval ez, es a fekete lyukak ami ot erdekli. Van egy csomo konyve is ezzel kapcsolatban, hat beleolvastam, nem semmik. Ot leginkabb az elmeleti resz erdekli, szamitasok, bizonyitasok ezekkel kapcsolatban.

Latcho Rom 2014.04.10. 15:28:35

@bpetya75: Akkor buggerolták, nem figyelsz a nagy vallomásokra Petyus.

bpetya75 2014.04.10. 15:30:38

@maxval a gondolkodó birca:

Az nem személyiségjegy, amit sodródásnak nevezek? Ha a sodródó ember idővel tervezőbbé válik, az nem a személyiség változása?

2014.04.10. 15:31:08

@bpetya75: Hűűűű, az az interjú nagyon kínos volt, Már a Kálmánnak, úgy égett, hogy öröm volt nézni. Na de, arra jó volt, hogy a sok barom, aki el volt ájulva Olgicska "objektivitásától" szép tágra nyissa a szemeit.

2014.04.10. 15:32:20

@TilosazA (En/Mum): Hátrafelé nyilazó lovasfutár viszi, biztos, úgy ótentikus ;)))

Mrs. Clayton 2014.04.10. 15:33:34

@maxval a gondolkodó birca: akkor az még egész jó arány, majdem a felének sikerült
tesóméknál matekszakon annyira durván nyomták,h a tanerő névre szóló feladatlappal készült vizsgára, és előre megmondta ki nem fog átmenni

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 15:34:35

@bpetya75:

Én nem így értelmezem. Szerintem az alap marad. A többi felülről lerakódik, tapasztalat, tudás, de az alap marad.

Ha eleve félénk ember voltál, az maradsz. Csak legfeljebb megtanulod leplezni.

bpetya75 2014.04.10. 15:36:19

@sátán matskája:

What does it mean buggerolták?

TilosazA (UK) 2014.04.10. 15:37:32

@Pink Petsch: Azzal már lehet hogy odaért volna. :) Vagy mégsem, hiszen a 2014-et írunk, rég lecsukták csórikámat garázdaságért, valahol útközben.

bpetya75 2014.04.10. 15:39:06

@Pink Petsch:

Eddig csak a cikket olvastam, de meghoztad a kedvemet, hogy megnézzem a műsort is ,-)

SzZoole 2014.04.10. 15:40:29

@sátán matskája: vissza evett a fene ?:)))
Satan matskaja?Inkabb a satan maga:)))
Welcome back:))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 15:41:07

@Jess G:

Havannában - meg eleve Kubában - az a módszer, hogy viszonylag könnyű bejutni az egyetemre. Kell valami pontszám az érettségiről, de nem túl magas. S aztán az első év alatt kiszűrik az embereket, aki nem oda való.

Jellemzően minden szakon van 1-2 olyan vizsga, ami a szűrővizsga.

Ahová én jártam (bölcsészkar) eleve úgy volt, hogy az első 2 évben nem volt szakosodás, hanem mindenki együtt volt.

Nálunk a két szűrőtárgy a spanyol nyelvtan és a latin volt.Spanyol nyelvtanból közepes voltam, azaz éppen megvolt a vizsga a minimális pontszámmal, de a latinból én voltam a legjobb diák, a tanár kedvence, szóval nem volt gondom. Így az sem volt gond, hogy ógörög irodalomból kétszer kaptam elégtelent, s csak harmadszorra sikerült, akkor is csak úgy, hogy a barátnőm súgott.

2014.04.10. 15:41:36

@TilosazA (En/Mum): Csóri, senyved valami fogdában, az értékes küldemény meg oda :( ! :DDDD

bpetya75 2014.04.10. 15:41:42

@maxval a gondolkodó birca:

"A víz szalad, a kő marad", de a kő sem marad...

Bonyolult kérdés ez, nem hiszem, hogy kőalapra épült ház lenne a személyiségünk. Node mindegy is, kicsit csörtéztünk ;-)

2014.04.10. 15:42:18

@bpetya75: Szórakoztató negyedóra lesz! :DDDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 15:43:33

@bpetya75:

Félreértette. Azt hiszi, hogy homokpedó akció áldozata lettem, pedig nem. Egy osztálytársam - azaz velem egyidős - próbált megerőszakolni, hozzáteszem: sikertelenül. Mégpedig az általános iskola első osztályában.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 15:44:41

@klappol: A ferjem kamionozik, en pedig takaritono vagyok egy cegnel.

bpetya75 2014.04.10. 15:47:03

@maxval a gondolkodó birca:

WTF!? 30 évvel ezelőtt? Ez Kubában volt vagy Magyarországon? Valami hierarchiaharc volt, vagy mifene?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 15:52:47

@bpetya75:

Mo-n, 1974 elején.

Én abszolút félénk gyerek voltam, szóba se került, hogy valami harc lett volna. A támadó egyszerűen homokos volt és erőszakhívő is.

Akkoriban a homoszexualizmus még hivatalosan is betegségnek számított, így a gyereket nem csak azonnal kirúgták az iskolából, hanem javító-nevelő intézetbe is utalták.

tucano 2014.04.10. 15:58:28

@charlieharper [home, sweet home]: rámszóltak vizsgán, hogy legyek kedves amerikai angol kifejezéseket használni, mert a kurzus nevében is benne van, felejtsem el az angolokat. Tök feleslegesen magoltam be egy sor szép anglicizmust. Portugálok sokkal okosabbak, megegyeztek a brazilokkal, meg az angolaiakkal és egységesítettek egy nagyot, minek szétszabdalni 1 db. nyelvet? Szóval, igazad van :)

bpetya75 2014.04.10. 16:00:53

@maxval a gondolkodó birca:

Van egy ismerősöm, aki annyira el tudta nyomni magában a hajlamot, hogy még két lánya is született. Később elvált, és ma már egy sráccal él együtt. Nemrég beszélgettem az egyik lányával, azt mondta a csaj, hogy nagyon 9örül neki, hogy az apja csak az után adta át magát a érzésnek, hogy ők megszülettek, hálás neki az életéért. Ahogy elnéztem, nem csak ő lehet hálás ;-)

Mrs. Clayton 2014.04.10. 16:01:54

@maxval a gondolkodó birca: mióta a fejkvóta sokat számít az egyetemek költségvetésében azóta magyarországon sok egyetem így működik, felvesznek mindenkit, indítanak ilyen alibi szakokat is mint vállalkozó manager, aztán meg kivágják a diákokat, azok meg mert 10-20 félévet is el lehet ott melegedn iés szeretnének egy diplomát, hogy a szüleiknek megfeleljenek, ezért szépen elüldögélnek arra felé

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 16:14:01

@bpetya75:

A legtöbb homokos képtelen elfojtani, hiszen nagyon nehéz valamit elfeledni, ami benned van. Nagy erő kell hozzá.

Ismerek én passzív homokosokat, akik elfojtották, azak nem élnek homokos életet, de mindenki bevallja, hogy az érdeklődése attól még ugyanaz maradt.

A kigyógyulás ritka, de az is előfordul.

A XX. sz. egyik legnagyobb ortodox keresztény gondolkodója pl. homokos volt. Sőt nemcsak az volt, de homokos életet is élt, sőt élettársi kapcsolata is volt egy férfivel évekig. Amikor megtért - 28 éves korában -, természetesen felhagyott ezzel, de nem tudható kigyógyult-e, mert szerzetesi fogadalmat tett, ami a normál szexet is kizárja.

Valószínűleg pár éven belül meglesz a szentté avatása is.

NorthPier 2014.04.10. 16:15:30

Sziasztok.
Nem tudom miért, de kínszenvedés volt, mire be tudtam lépni ma. Telefonról pedig egyáltalán nem sikerült.

@charlieharper [home, sweet home]: Mondd csak, Charlie, miért éppen Orosházát dobtad fel?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 16:15:34

@Jess G:

Annak idején Németországban voltak emberek, akik 18 évesen beiratkoztak valahová és 60 éves korukig egyetemi hallgatók voltak. Állítólag a diákoknak járó utazási kedvezmények miatt...

Mrs. Clayton 2014.04.10. 16:19:06

@tucano: ezt már egy csomószor kérdeztem, mert az én angol környezetemben mindenki állítja, h amerikaiul, ha rubbert kérek mindenki a kotont érti alatta, kérjek amerikaiul erasert mondják, ha nem akarok kellemetlen szituba kerülni
bár nem értem ki olyan hülye, hogy egy irodában feltételezi h tényleg a kotonra gondolok
tényleg megmosolyognának, ha véletlenül britül kérnék radírt NY-ban?
mondjuk lehet nem pont tőled kellett volna kérdeznem, de m1

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 16:20:16

@Jess G:

30 éve a Maksának volt egy humoros száma, ahol "magyar-ebédjegy" szakról volt szó. Nem hittem volna, hogy mára ez megvalósul, pl. vannak ilyen média-kommunikáció nevű szakok.

Mrs. Clayton 2014.04.10. 16:24:37

@maxval a gondolkodó birca: mondom ez annak tudható be, hogy pár éve minden szülő úgy gondolta, hogy diploma az muszáj, mert akkor lesz valaki a gyerek, de mert ők maguk fröccsöntősök voltak, ezért nem értették, hogy a vállalkozó manager fiúcskájuk miért nem kap munkát, pedig milyen jó nevű helyen, milyen jól csengő képzésre járt
figyeld meg kb 10 év és annyira fordulni fog a kocka, hogy nem lesz túljelentkezés csak a tényleg menő szakokon
viszont a szakközepek válogathatnak majd a gyerekekben

2014.04.10. 16:31:14

@Jess G: Ja, csak már nem lesz ki oktasson. Már a szakközepekben.

Latcho Rom 2014.04.10. 16:34:46

@bpetya75: Megrontották. Ezt irta..

2014.04.10. 16:43:45

@diggerdriver: read the riot act ... de ha nem akarsz finomkodni, akkor megtesz a fuck is.

klappol 2014.04.10. 16:45:09

@Torrera: Akkor nem könnyű nektek.

tucano 2014.04.10. 16:46:37

@Jess G: na, ez spec portugálul is probléma. Braziloknál az óvszer camisinha (trikócska), portugáloknál preservativo, ami viszont dél-braziloknál még lehet, hogy érthető, viszont feljebb már víztisztító tablettát jelent. És akkor jön a mókás rész a gyógyszertárban,(ahol csak félanalfabéták dolgoznak) amikor a szótáras turista elvörösödve nekiáll illusztriálni.

firg_firg 2014.04.10. 16:50:05

Ismerösünk németekhez tantorgott ki.

A 3 éves gyereke par honap mulva tökéletesen beszélt törökül.

Csak viccelek.

Ginix 2014.04.10. 16:52:02

@tucano: ezt lehetne kompenzálni mondjuk a márkanévvel, de pl ecuadorban a durex az egy hűtőgépmárka:)

2014.04.10. 16:53:34

@Ginix: A London meg egy város ... úgy mellesleg ;)

Mr Long 2014.04.10. 16:54:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Envelem lakik valaki, akinek negy ev volt az alapkepzes. Nem azert, mert raert! :)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 17:02:10

@klappol: Egyaltalan nincs okunk panaszra :)

Herr Géza 2014.04.10. 17:03:11

@TilosazA (En/Mum): Így megy ez már csak nálunk: mindenki hamarabb olvassa, söt az újságban is megjelenik, mielött a címzett megkapná egyáltalán... Na persze nyilván a demokrácia meg a sajtószabadság a hibás... Tanulság: még egy kicsit visszavenni mindkettöböl. :))))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.10. 17:34:26

@Pink Petsch: Nem érted, ez egy nekem szóló személyeskedés, beszólás, és arra utal, amikor Mirjammal vitáztam a német mentalitásról. Én sváb származású vagyok, és azóta is Shakti Sátán a származásomat fikázza, néha nyiltan, néha burkoltan. Épp ezért Troll és épp ezért vették le a listáról. Amúgy Shakti Sátán maga is hideg éghajlaton él, biztosithatlak hogy se az éghajlat, se a mentalitás nem áll közel a mediterránhoz.

2014.04.10. 17:44:28

A poszterina büszke a gyerekére, nincs ebben semmi rossz. Remélem eljutnak arra a szintre amikor már nem nézik olyan kritikus szemmel Magyarországot.

Én több mint húsz év után nem beszélem tökéletesen az angolt pedig kanadai egyetemen is végeztem angol kurzusokat. Egy népszerü tévhit az hogy a tökéletes angol hiányában nem lehet valaki sikeres bizonyos szakmákban. Én pl. akcentussal beszélek és bizonyos igeidőkkel hadilábon állok (past perfect). Néha új szavakba ütközöm és ha nem értek valamit, rá kell kérdeznem. Persze a jó nyelvtudás fontos és állandóan tanulni kell. De ahhoz hogy magas szinten tudj kommunikálni, szükséges egy bizonyos határozott kiállás is.

Herr Géza 2014.04.10. 17:49:23

@cougarcat: Na lassan kezelési útmutató kell a nicknevek mellé. Én már lassan (?) nem bírom követni ezeket a "finom" keresztutalásokat (ki kivel meg ki ki ellen...). :))))))))))))))))

2014.04.10. 17:52:37

@Herr Géza: Mindegyiket én se tudom követni, de némely eléggé nyilvánvaló, főleg azok amelyek már hosszú ideje történnek. :) Nagyon károsnak tartom a blog szempontjából az ilyesmit. Némely napokon, amikor nincs ilyesmi, tök jó beszélgetni...

**mimi** 2014.04.10. 17:56:17

@TilosazA (En/Mum):
besírok ...:))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.04.10. 17:56:31

@kigyószőrecset: Hatalamas bunkow, ahogy irod. S buszke is ra a faszi..

Latcho Rom 2014.04.10. 17:56:35

@Herr Géza: Ugy tudtam hogy szur engem a kugár mami, sajnalatos hogy nem.

De en vagyok a shakti satan kedves gejza :-)))

Latcho Rom 2014.04.10. 17:56:36

@Zoole[uk]: Ma vettél csak észre britek nagy barátja? :-)

Aszittem mar elindultatok hazafele...?

2014.04.10. 17:57:38

@cougarcat: Kissinger egesz jol elboldogult a nem tokeletes angoljaval

2014.04.10. 17:58:27

@cougarcat: Jaaa... hát, akkor nem voltam errefelé fellelhető. Erről lemaradtam.

Herr Géza 2014.04.10. 17:58:49

@cougarcat: Erre utaltam én is még a mai kommentfolyam elején. Minél jobban tudsz egy nyelvet, annál jobban tudod, hogy mi az, amit még nem tudsz... Én is németül végeztem az egyetemet is és sacc per kábé 100 éve élek itt, de mivel müszaki is vagyok, soha nem tennék olyan kijelentést, hogy tökéletesen beszélem a nyelvet. Söt, továbbmegyek, magyarul se beszélek tökéletesen. Mert mi az, hogy tökéletes (ld. filozófia) ??
Ha megkérdezik, hogy mennyire tudok németül, mindig azt mondom, hogy elég jól.... Pedig szerény se vagyok (állítólag)..:)))
Pont azt tapasztalom viszont, hogy aki már dicsekszik vele, hogy milyen jól tud pl. németül, na az az, aki még csak a "zwei Bier, aber schnell" szintre jutott. És ö fogja majd teljes magabiztossággal megkérdezni, hogy "Was ist Zeitung ?" :DDDDD

2014.04.10. 17:59:00

@kigyószőrecset: Hát van egy stílusa, az biztos :DDDD

SzZoole 2014.04.10. 17:59:30

@**mimi**: az a barom mondott egyszer valakikre valami olyasmit,hogy;ki mennyire vitte az anyit is er,vagy valami ilyesmit,nem emlekszem pontosan.

2014.04.10. 17:59:48

@NorthPier: annal tavolabbi videki hely nem jutott eszembe

2014.04.10. 17:59:56

@charlieharper [home, sweet home]: A skót filmeket felirattal nézem :)

2014.04.10. 18:00:27

@**mimi**: Hát, az tény, hogy még ilyen távolról is annak tűnik, közelről meg kifejezetten az lesz az!

Herr Géza 2014.04.10. 18:01:15

@sátán matskája: Azt én pontosan tudom Mister, csak azt nem, hogy kit csípsz, meg kit nem... Egy-két nyilvánvaló néven túl...:))))

SzZoole 2014.04.10. 18:05:24

@sátán matskája: en mindenki baratja vagyok,latod meg veled is beszelgetek:))))))
Csak holnap delben indulunk,nem lesz egy rovid ut 4-re van kompjegyunk az edesanyam meg tejfolos csirkevel es nokedlivel var,ugyhogy ra is fogok allni a gazra:))))

2014.04.10. 18:05:42

@Pink Petsch: Tudom, nem is akarlak középre állitani, nem lenne fair. :)

@Herr Géza: Ez igy van - kell ehhez egy képesség hogy saját magadon is tudj röhögni, meg elfogadd magad a hibáiddal együtt, mert tudod hogy tökéletesen soha az életben nem fogod beszélni a nyelvet. Ehhez hozzátartozik hogy én 27 voltam amikor kijöttem, vagyis túl voltam azon a koron amikor könnyen felvesz valaki egy nyelvet.

2014.04.10. 18:05:49

@Herr Géza: Nem mondod, hogy az utolsó kérdést hallottad élőben is????

**mimi** 2014.04.10. 18:07:36

@Zoole[uk]:
igen...az is nagy baromság volt...pontosan én se emlékszem, de valami olyasmi volt, hogy akinek nincs semmije az annyit is ér...és ilyen idióták vannak ott....hááááát....nem húzom fel magam :))))

2014.04.10. 18:08:36

@charlieharper [home, sweet home]: Na és Jean Chretien??? :))) Iszonyatos jó beköpései voltak, ami abból következett hogy törte az angolt. Jópofa akcentus, stb. Akkoriban ha valaki szóvátette volna a bevándorlók akcentusát, lehetett mondani hogy ugye a miniszter elnök is akcentussal beszél...

SzZoole 2014.04.10. 18:09:38

@cougarcat: "A skót filmeket felirattal nézem :)"

Hat meg akkor ha szemtol szembe probalnal beszelni veluk:))))))

Herr Géza 2014.04.10. 18:11:01

@Zoole[uk]: Csak óvatosan a gázzal... Nekem a St.Pölten-i fix radar a mumusom: tökéletesen tudom, hogy ott van és vigyázni, de minden harmadik úton addigra már bezsibbadok annyira, hogy csak akkor ugrik be, hogy mire is kell vigyázni, amikor villan. :)))) A tarifa meg külföldinek 100 €-ról indul. És a Lajtától nyugatra be is hajtják.... Otthagytam már biztos egy kisebb igényü magyar család fél éves megélhetését az elmúlt 10-15 évben. :DDDDD

SzZoole 2014.04.10. 18:11:41

@**mimi**: nem is azert irtam,hogy fel huzod magad,akkor hogy tudnal majd tantorogni?:)))))

SzZoole 2014.04.10. 18:12:22

@Pink Petsch: szerintem igen,meg hurka-kolbasz is:)))

**mimi** 2014.04.10. 18:12:22

@Zoole[uk]:

de jóóóóóóóóóó:))))))))

2014.04.10. 18:13:12

@cougarcat: es az milyen, amikor alabamait feliratoznak Bostonban?

2014.04.10. 18:13:26

@Zoole[uk]: Nekem is, nekem is, lécííííííííííííííí ;)))))))

Sütemény1975 2014.04.10. 18:13:50

@sátán matskája: mert ha nem lehetne otthon fozni, akkor a majak nem jutnanak palinkahoz,mi? );

**mimi** 2014.04.10. 18:14:03

@Zoole[uk]:
mennyi idő míg ideértek?
gondolom megalszotok valahol....

2014.04.10. 18:19:00

@Zoole[uk]: Igen már próbáltam és az se könnyü :)))

@charlieharper [home, sweet home]: Évekbe telt mire tisztán megértettem minden szót a déli akcentusból....

Beszéltél itt őslakossal? Lehet hogy ez inkább a Nyugati Parton, a Coast Salish-re jellemző, de van egy jellegzetes, nagyon lágy, susogós kiejtésük, amit először nehezen lehet megérteni. Telefonon rögtön lehet tudni hogy olyan őslakossal beszélsz, aki őslakos közösségben nevelkedett.

SzZoole 2014.04.10. 18:20:03

@Herr Géza: csak feletek fogom nyomni neki ahol lehet:)
Az az a trafi ami a hidra/feluljarora van rogzitve?Mert ha igen akkor mar 2eve is villant,semmit nem kuldtek:)

Herr Géza 2014.04.10. 18:20:48

@Pink Petsch: Én magam nem, ez amolyan urban legend, de abszolút kifejezi a (nem)tudás szintjét.
Nekem az volt a legdurvább, amikor ifjú legényként otthon az OMIKK-nak lektoráltam mellékállásként német-magyar oda-vissza müszaki fordításokat. Ott találtam azt a gyöngyszemet, amikor a valószínüleg angolul jobban tudó kollegina úgy fordította szemrebbenés nélkül a németböl a Redox-Verfahren-t, hogy "ú.n. "vörös ökör"" eljárás (a dupla idézöjel szándékos). A nem müszaki-vegyészeknek: a redox eljárás oxigénkivonásos (v.ö. oxigénredukció) folyamatot jelentett... :))) Hát müszaki nyelvben ez verte a Was ist Zeitung-ot simán.... :DDDDDDDDDD

Sütemény1975 2014.04.10. 18:21:27

@Pink Petsch: nem unalmas meg ez a diktatorozas? mar az elmult 8 evnel is unalmasabb....

Herr Géza 2014.04.10. 18:22:55

@Zoole[uk]: Az az. Akkor mázlid lehetett (a hagyományos technikánál ugye nem mindig tiszta a kép...). Ez nekem sajnos soha nem jött össze.... :DD

2014.04.10. 18:25:28

@Herr Géza: Huuuuhhhh! Faja! :DDDDDD

Latcho Rom 2014.04.10. 18:25:32

@Zoole[uk]: :-)) velem is..velem is :-))

napokig hallgatsz mint kaki a fuben ha nem vagyok itt :-)))

Latcho Rom 2014.04.10. 18:25:32

@Pink Petsch: Lejmolos teremtés :-)

disznosajtot vettem a piacon az elobb..hmmm, erzed az illatot?
Most tekerem ra a citromot, na nem sokat, gyun fel a pára..tormám is van :-)

Latcho Rom 2014.04.10. 18:25:32

@charlieharper [home, sweet home]: Olyan nincs Gótika, bar vicces amit irsz.(akar lenni) :-)

2014.04.10. 18:27:31

@Sütemény1975: Mutat némi közös vonásokat a megboldogult Ceau bácsival. Kellemetlen emlékek ...

Sütemény1975 2014.04.10. 18:28:12

@Hari Seldon 2: es persze a te szemedben egy barom az, aki meghalt a hazajaert. gratulalok, ezzel sikerult alulmulnod magad.

2014.04.10. 18:28:17

@sátán matskája: De csak azt, amit szeretek :)))
A disznósajtot pont nem ;).

Torrera (törölt) 2014.04.10. 18:28:38

@Sütemény1975: Szivesen :)

@cougarcat: Hihetetlenek egyebkent erre fele is az akcentusok, orszagon belul is, hat meg ha varialjuk a del-amerikaival, ahol aztan az is becseng, hogy szavak jelentese eltero az itteni spanyoletol. Telefon: ne is mondd, mint egy szappanopera, minden teleoperator del-amerikai, igazi ketrecharc mire vegig megyunk a porbleman :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.04.10. 18:30:09

@svájci sapka (ch):" 4 hónap alatt hogy lehet megtanulni egy nyelvet? Erre azért kíváncsi lennék bővebben. "
Ehhez definialni kell, mit is ertunk nyelvtudas alatt. Ha annyit, hogy kommunikalni tud, es megertetni magat, akkor - egy fiatal eseteben, nyelvi kornyezetben - ez nem is lehetetlen. Az en 5 eves lanyom is kb. ennyi ido alatt tanult meg angolul :)

tucano 2014.04.10. 18:41:08

@Ginix: micsoda perverz egy népség! :D

rezsöatya 2014.04.10. 18:46:20

@Herr Géza: osztalytarsam Lipcseben a rendortol kerdezte, merre van a temeto:
Herr Sicher, wo ist der Kaputtplatz? :-)

2014.04.10. 18:47:58

@Torrera: Eleinte úgy voltam ezzel hogy élőben még jó volt, csak figyelni kellett, hogy mozog a szájuk.:) Persze ez se volt könnyü feladat, mert pont arra döbbentem rá, hogy nemigen mozog, a brit angolhoz képest összeszoritott szájjal beszéltek. :) De a telefon nehezebb dió volt.... meg kellett tanulni kikövetkeztetni, asszociálni. Végül is szerintem a sikeres kommunikáció az, amikor megérted, és megérteted a lényeget, és nem az amikor Oxford szabályainak megfelelően beszélsz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.10. 18:48:41

@Mr Long: "Envelem lakik valaki, akinek negy ev volt az alapkepzes. Nem azert, mert raert! :)"

A pakisztani lakotarsad, akivel egy helyen mosogattok? O.o

Sütemény1975 2014.04.10. 18:51:00

@Zoole[uk]: kamionokat kiegengedni ha elozni akarnak :))

Latcho Rom 2014.04.10. 18:53:08

@Pink Petsch: fuuuuck :-)
masom nincs, csak egy kis turos vargabelesem a sarki zsidotol. Tudom azt se szereted :P

Hari Seldon 2 2014.04.10. 18:58:56

@Sütemény1975:
OFF Nem barom, hanem áldozat akit vagy kényszerből soroztak, vagy ha önként ment az tényleg "átvert" ember volt.
ON

Hari Seldon 2 2014.04.10. 19:01:01

@Hari Seldon 2:
Pontosabban, akit kényszerből soroztak, az áldozat. Aki "önként ment" az csak menjen...
Szerintem meg az múlja alul magát, aki "önként megy".

Torrera (törölt) 2014.04.10. 19:05:41

@cougarcat: Elsonek akkor ijedtem meg marhara, amikor elkezdtuk intezni a papirjainkat a kiutazas elott es azt mondta nekem a no: ezzel a papirral menjen a 35-36 os ablakhoz, aztan onnan a 4-5 os ablak es ha ott elkeszult, akkor a 43-44 es ablaknal adja le az elso ablaknal kapott fittyfenet, es mindezzel osszesen a 2-3 as ablaknal fogja megkapni a vegerdemenyt..... Na itt elgondolkoztam, hogy ha kierunk, es ugyanigy, hatalmas lendulettel ezt rankzuditjak, sosem lesznek meg a spanyol papirjaink :D

tucano 2014.04.10. 19:12:39

@Herr Géza: ez egy nagyon érdekes kérdés és kultúránként eltér a válasz. Ha egy brazil eljön Magyarországra és mondjuk a közértben vagy orvosnál megérteti magát, akkor már büszkén hirdeti, hogy mennyire tud magyarul. Ugyanez fordítva pont az ellenkezője, a magyar a homlokát törülgeti, hogy húú megúsztam, pedig alig vartyogok valamit. Igazság szerint egyik sem igaz, mert gyakorlatban tudták használni a nyelvtudásukat, tehát valahol középen van az igazság, de sem nagyon jól, sem nagyon rosszul nem tudnak. Nekem volt egymás után egy hónapon belül olyan, hogy fordítottam Nyúl Pálnak és gratulált, mert nemcsak ő értette a finomságokat, hanem a vitapartnerén is látta, hogy átmentek az ugratások, kis nyelvi játékok. Két héttel később, meg egy hivatalnok cseszett le, de nagyon, hogy nem a jó sorba írtam valamit a formanyomtatványom és miért nem kérek tolmácsot, ha nem értem a nyelvet. Akkor hol az igazság ? :D

tucano 2014.04.10. 19:17:37

@Hari Seldon 2: mindig is sorozás ellenes voltam. De van olyan helyzet, amikor menni kell. És nem a zászlólobogtató esetben, hanem amikor ott a baj. Teljesen háború és hadsereg, sőt egyáltalán erőszakellenes vagyok, de a valóság sajnos tud roppant kegyetlen tréfákat játszani.

Sütemény1975 2014.04.10. 19:23:56

@Hari Seldon 2: at volt verve mert vedte a hazajat? Mifele kifacsart logika ez?

Sütemény1975 2014.04.10. 19:27:14

@Hari Seldon 2: tehat akkor lenezed kb az osszes magyart, aki anno az orszag szabadsagaert harcolt?

Sütemény1975 2014.04.10. 19:28:49

@diggerdriver: mit ne? Visszafogom magam, de azert minden mellett nem megyek el szo nelkul...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 19:33:05

@Sütemény1975:
Nem kell belemagyarázni semmit.
Kényes téma ez kár ez miatt konfrontálódni.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 19:34:39

@Sütemény1975:
Akit vittek azt sajnálom, mert nem önként ment.
Nem konkrétan a "magyar szabadságharcos"-ról szól a történet.
Minden országban voltak olyanok, akik kitalálták, hogy milyen jó dolog a háború, és ezt rendszerint az "uralkodó osztálynak" hívták.
Ők feltüzelték a népet, és volt akit sikerült is, volt akit vittek.
Egy közös volt, amikor a okosok kitalálták ezt, VÉLETLENÜL sem a saját gyerekeiket vitték a frontra (lásd például: Don kanyar) hanem a szegény parasztok, és cselédek gyerekeit, mert azokért "nem kár". Ilyen volt a szemlélet.
Még egyszer a kedvedért: ez NEM magyar sajátosság, csak most éppen magyar példákat mondtam, mert azokat ismertem a legjobban.

SzZoole 2014.04.10. 19:39:08

@Pink Petsch: mit szeretnel,hogy adjak neked?:))))))

SzZoole 2014.04.10. 19:42:15

@**mimi**: 20-22 ora,forgalomtol fugg.
Nem allunk meg sehol,mindig egysegel nyomom le,csak tankolni,kave,udito wc,ennyi.

SzZoole 2014.04.10. 19:45:15

@Herr Géza: valoszinu,hogy szerencsem volt,mert ide nem kuldtek a csomagot,szerencsere:)

SzZoole 2014.04.10. 19:47:27

@kigyószőrecset: az az elotte levo korszakban is ugy volt,csak akkor burkoltabban fogalmaztak:)

Sütemény1975 2014.04.10. 19:48:06

@diggerdriver: igazad van! nagy levegot veszek es ignoralom

Sütemény1975 2014.04.10. 19:50:01

@Zoole[uk]: 20-22 ora? Mit tokoltok annyit? :) ha nem kene megallnom pihenni, akkor 19 ora alatt bp-calais meglenne. 85-tel :)

2014.04.10. 19:50:08

@Zoole[uk]: Nemetorszagban mekkora reszen nincs sebessegkorlatozas? Vagy mar vegig van?
Melyik utvonalon mesz, Franciao, Belgium, Nemeto,Ausztria gondolom

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.10. 19:50:39

@Hari Seldon 2:
Mi is önként mentünk, nem? Csak mi külföldre... ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 19:50:55

@Hari Seldon 2:
Neked is mondom kényes téma ez kár belemenni.

SzZoole 2014.04.10. 19:51:09

@sátán matskája: veled is beszelgetek,meg mindenkivel:)
Nem mindig tudok hozza szolni a temakhoz.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 19:52:45

@diggerdriver:
Igazad van, valahogy idekeveredtem.
Mondtam is később, hogy úgy látszik OFF-oltam.

2014.04.10. 19:53:21

@Zoole[uk]: Mindeeeeeeeeeeeent :DDDD

SzZoole 2014.04.10. 19:53:40

@Pink Petsch: ja jut eszembe,hazi teperto is lesz:)))

Hari Seldon 2 2014.04.10. 19:55:31

@Kövérmadár [swe]:
Azóta már nem külföld. :-)
(Mint mindenkinek aki szeret ott lenni, ahol van. És amennyire ismerlek így a fórumon te aztán nagyon szeretsz ott lenni)

2014.04.10. 19:55:38

@Zoole[uk]: Egy szadista majom vagy, az! Igenis, majom! :DDD

SzZoole 2014.04.10. 20:01:14

@Sütemény1975: Hemel Hempstead -Dover-Dunkirk-Nyiregyhaza

SzZoole 2014.04.10. 20:09:01

@charlieharper [home, sweet home]: nem tudom,kerdezd sutemenyt O hetente meg teszi ezt az ugat,ahol sebesegkorlstozas van ott mindig lelasitok
Igen franciao.belgium,hollandia,majdnem 700 km nemeto.es ausztria,mo.annak is keleti vege,nyiregyhaza

Sütemény1975 2014.04.10. 20:16:40

@Zoole[uk]: akkor ti dfds-sel hajoztok. Picit hosszabb, viszont kozelebb is rak ki. A harom komp kozul a legragabb, mi ezert nem hasznaljuk ;)

Latcho Rom 2014.04.10. 20:17:32

@Pink Petsch: smucig poroszok azt se árulnak?? hogy birod ott?? :-))

Papagály (törölt) 2014.04.10. 20:17:46

@charlieharper [home, sweet home]: Annyi idősen rendes ember már parabolát ír belőlük, ógörögül.

Papagály (törölt) 2014.04.10. 20:18:02

@maxval a gondolkodó birca: Toleranciában mindig is Amerika előtt járt Magyarország.

Papagály (törölt) 2014.04.10. 20:18:12

@Babette_: Ezt kérdezi Maxval is - naponta.

Papagály (törölt) 2014.04.10. 20:18:16

@diggerdriver: Biztos, hogy ez a jó irány a 3000-es szókincs bővítéséhez?
Angolul csak ötórai teázni lehet - szigorúan csészétől eltartott kisujjal -, káromkodni nem. Four letter words do not exist.

Sütemény1975 2014.04.10. 20:18:27

@Zoole[uk]: bementek hollandiaba is? Nekem annyiban ter el az utam, hogy liege fele megyek es lichtenbuschnal lepek ki belgabol, becsatlakozom achen ala a 44 es nemet palyara.

Sütemény1975 2014.04.10. 20:21:16

@charlieharper [home, sweet home]: szemelygepkicsiknak autopalyan ajanlott 130 van. Ezt aztan varialja. Altalaban autopalya csomopontoknal, lejtos vagy emelkedos szakaszoknal van 120as korlat. Ahol nincs korlatozas, ott annyival
mesz amennyivel akarsz.

2014.04.10. 20:21:41

@sátán matskája: Nincs normális túró = nincs vargabéles :(. Sajttorta az rengetegféle van, de azt meg én nem szeretem annyira. Ilyen ez ;)
Hát, nah, nem válogatok, csak néha ;)

SzZoole 2014.04.10. 20:28:22

@Sütemény1975: nem tudom melyik tarsasagal megyunk,online vettuk a directferries.com oldalan,ez volt a legolcsobb £83.20 oda-vissza,volt mar olcsobban is,de akkor nem school Holliday es husvet egyben,ilyenkor mindig dragabbak.

SzZoole 2014.04.10. 20:30:56

@Sütemény1975: arra visz a sat-nav,szinte vegig autopalya,igy ez a leggyorsabb.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 20:34:24

@Herr Géza: Van egy közös "szälloigénk" a férjemmel:
Én: -Ich möchte, dass es dir gut.
Férj: -Ist.
Én: -Was ist?
És mindezt haläl komolyan elöadva. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 20:35:24

@Zoole[uk]: Csiripöri ubisalival? :-) (Irigy vagyok nagyon! :-) )

Sütemény1975 2014.04.10. 20:39:08

@Zoole[uk]: atvetted mar az angoltol ezt sat navozast? :))) anno olyan bamban nezett az angol, mikor magyaraztam neku, hogy GPS :)))

nyuszigonosz 2014.04.10. 20:39:54

@Zoole[uk]: Akkor jó és biztonságos utat!
Bajor részen merre mentek? Mert majd integethesz esetleg. :-))

Sütemény1975 2014.04.10. 20:40:18

@Zoole[uk]: dover es dunkerque kozott csak a dfds jar. a myferry es p&o calaisban kot ki.

Sütemény1975 2014.04.10. 20:41:24

@nyuszigonosz(D): a 3 ason jonnek lefele. Koln, frankfurt, wurzburg, nurnberg, regensburg :)

SzZoole 2014.04.10. 20:41:57

@Sütemény1975: ne tudom,de szerintem mindegy melyiket hasznalod,Dover-Calais 1.5 ora a komp ut,Calis-Dunkirk 45km fel ora kocsival
Dover-Dunkirk 2 ora komp ut,tehat idoben ugyan ott vagyok,csak 45km-el kevesebbet vezetek,tulajdonkeppen sporolok is egy kis uzemanyagot.

SzZoole 2014.04.10. 20:44:24

@Naschkatze (Mostindien / CH): ne legy irigy,az a gyengek jelleme,inkabb viszek neked:)))

nyuszigonosz 2014.04.10. 20:44:34

@Sütemény1975: Akkor majdnemhogy a kertek alatt. :-))
( gondoltam is )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 20:47:54

@tucano: ...és mindezt azért is mondja büszkén a brazil, mert a nagy ätlag az anyanyelvén kivül semmilyen nyelven nem tud... :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 20:54:18

@Pink Petsch: Én tudnäm (mondjuk nokedli helyett späzli van lustasägbol :-) ), csak a jobbik felem nem értékeli. Nem szereti a magyar konyhät, a tejfölt csak Teufel-nek hivja.(többieknek: ördögöt jelent) A husokat csak sütve szereti, bär "remekmüveimet" nagy duzzogva meg szokta enni. A mostani sztärok a leveseim. Ö, aki velem ellentétben nem leveses, minden nap enné a zöldségleveseimet.
@Zoole[uk]: Köszi! :-) Cimet küldhetem? :-))))

2014.04.10. 20:57:34

@Naschkatze (Mostindien / CH): Úúú, azt a válogatós ..! ;) És a curryket sem eszi ezek szerint?

Sütemény1975 2014.04.10. 21:02:19

@Zoole[uk]: akik tejjel isszak a teat, azoktol egyeb furcsasagok is kitelnek :)))) azert birom oket! :)

SzZoole 2014.04.10. 21:06:41

@Sütemény1975: nekem nem volt furcsa ez a tea tejjel kombo,mar otthon is ismertem eme szokasaikat,nekik az a furcsa,hogy citromal isszuk.

Mr Long 2014.04.10. 21:12:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Fene nagy a szad, miota indiaiakkal butoroztal ossze a lengyel hazbol kikoltozve!

Mr Long 2014.04.10. 21:14:57

@Zoole[uk]: Csak te vezetsz vegig? Vagy csereltek neha?

Mr Long 2014.04.10. 21:17:30

@Herr Géza: Hat ugy kell nyomni, hogy elmosodjon! :)

nyuszigonosz 2014.04.10. 21:18:19

@rezsöatya: Rezsöatya, ilyet még nem hallottam. :-)))))))
Milyen választ kapott?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 21:18:52

Na szóval...

kepkezelo.com/images/30cnri6mo9p2w4hqolg.jpg

Ez egy nagyon jó poszt volt, véleményem szerint méltatlanul bánt vele az úri közönség.
Egy, a fiára méltán büszke anyuka írta akinél ez a büszkeség még a tűréshatáron belül van.
Szar volt otthon gondoltak egy merészet és belevágtak.
Bejött nekik.
Gratulálok.
Tipikus sikertörténet ami mögött kockázatvállalás és sok sok munka van.
Amikor megjelent a blogon értelmesen válaszolgatott és tényleg csak azokra sértődött meg joggal akik bántották.
Abszolút rendben van minden.

nyuszigonosz 2014.04.10. 21:19:14

@Sütemény1975: A két utolsó van közel, azokban elö szoktam fordulni is. :-))

SzZoole 2014.04.10. 21:19:55

@Sütemény1975: mar a nejem pakol,megneztem a kompjegyet,DFDS

SzZoole 2014.04.10. 21:22:40

@Mr Long: nem valtunk,csak en vezetek.

VHB 2014.04.10. 21:25:16

@Zoole[uk]: Átmész Bp-en vagy M0?

Mr Long 2014.04.10. 21:26:51

@Zoole[uk]: Jo utat, mi vasarnap este/ejjel repulunk!

SzZoole 2014.04.10. 21:29:24

@VHB: 2012 augusztusaban arra mentem,mivel osszekoti azM1-et a M3-al,tobb mint 2 ora araszolas volt,azota keresztul a varoson.

2014.04.10. 21:32:15

@Zoole[uk]: jo utat, remelem minden gond nelkul megerkeztek

Mrs. Clayton 2014.04.10. 21:34:51

@tucano: erről az jutott eszembe, hogy egy magyar valóságsó szereplő mondta, h akció előtt bizony ő feladta kicsiénre az öltönyt :-D talán innen jön a trikócska
@sátán matskája: na haggyá, ha érted hogy mondom

2014.04.10. 21:39:34

@morsels: Nem ismertem, jó kis paródia. :)) Egyébként kedvelem a kül. akcentusokat kifigurázó paródiákat, pl. amikor anno Schwarzenegger volt soron az USA-ban. :) De a legjobb az amikor a férjem próbál magyarul beszélni..... muszáj nevetni rajta, persze nem kinevetni, hanem vele együtt nevetni... :)

SzZoole 2014.04.10. 21:48:59

@charlieharper [home, sweet home]: koszi,biztos,hogy biztonsagban meg fogunk erkezni:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 22:05:04

@Zoole[uk]:
Jó utat Zolika.
Nehogy soványabban gyere vissza mint én:)))))))))))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:05:51

@Torrera: Tök jo, hogy megjelentél, megvälaszoltad az égetöen fontos kérdéseket, és légyszi ne sértödj be! :-)
Tudom, hogy a legszarabb az, amikor ismeretleneknek kell "bizonyitanod", hogy neked "igazad" van. :-)
Nem tudom, hogy miért, de egészen addig, amig nem irtad, azt hittem, hogy länyod van. :-)

Hari Seldon 2 2014.04.10. 22:09:03

@Sütemény1975:
Csak van egy olyan szabály, hogy ha 130 fölött baleseted van, akkor a kár 30%-át automatikusan vállalnod kell.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:10:30

@Naschkatze (Mostindien / CH): Koszi, es a tobbieknek is. Ha kerdeznek, nem zavar, valaszolok szivesen, de a "hazudik" az azert kicsit durva :) Bar gondolom, minden blogon, forumon vannak ilyen arcok, akiket ez eltet :D

Azert, a csapat nagy resze eleg realisan latja az eletunk jo es rossz oldalat, es ez megnyugtat, nincsenek illuzioitok, es torz kepetek.

A hazi teperto minden esetre fajt :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:11:26

@Pink Petsch: De, de csak mértékkel. Multkor csinältam vöröslencsefözeléket kokusztejjel és curryvel. Szerintem tök finom lett...szerinte nem. :-))))
De pl a mangos-currys csirkémet szereti, pedig ott is csak az elején sütöm a hust, utäna mär pärolodik a sajät és a mangos-currys lében. Ki érti a férfiakat... :-))))

2014.04.10. 22:18:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ahham, és még ők jönnek a logikával ... :)))))))))))

SzZoole 2014.04.10. 22:18:55

@diggerdriver: koszi Jano:)
Igerem nem fogok,bar ahoz,hogy teged be erjelek jo sok paszulyt kellene ennem:)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:21:03

@Zoole[uk]: Tavaly mär 3sävos volt az M0-äs. Mi ugy szoktuk idöziteni, hogy reggen 6és 8között legyünk Pesten. Juliusban voltunk otthon, és a 0-äson simän lehetett döngetni, az M5-ösön meg a leägazäs utän épitkezés volt, és a kedves török kamionosok ugy gondoltäk, hogy nekik lehet a belsö sävban menni... ugyhogy ott volt 1kis cumi...

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:21:12

@diggerdriver: Neked is koszonom :) Van tepertod? Adok cserebe ooo barmit, ami uszik :D :D Ez az egy, amit sajnos elszamoltunk, roppant modon utaljuk a spanyol konyhat, nagyon keves dolog van, ami bejott toluk.

2014.04.10. 22:22:42

@Torrera: Teljesen igaza van @Naschkatze (Mostindien / CH): -nek! :) Inkabb gyere gyakrabban közénk, vannak itt hozzád hasonló szülők, nekik érdekes lehet az amikor a tapasztalataidról irsz. Olyat meg szinte senki nem tud irni, ami mindenkit egyformán érdekel vagy mindenkinek egyformán tetszik....:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:26:08

@Hari Seldon 2: Mär ha be tudjäk rajtad hajtani... - morbid volt, tudom...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.10. 22:26:21

@Torrera:
Itt a magyar boltban szoktunk tepertőt venni.
Az angoloknak is van de csúzliból kilőve a ház falát áttörné.
Halra bármikor elcserélem.
Keress lengyel boltokat azok jók.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:27:04

@cougarcat: Neked is igazad van :) Jovok meg, igerem.

MagyarJoe 2014.04.10. 22:29:21

Na szoval en most bucsuzok... pusszantas mindenkinek :) ez a kommenteles nekem nem jott be. Nektek tovabbi jo szorakozast :)

Ezuton is gratulalok a Fiuknak a kovetekezo 4 evhez :)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:30:22

@diggerdriver: Van orosz es roman bolt, bar bevallom, annyira dragak, hogy sokszor a ferjemnek irom a listat, es kamionozas kozben vasarol Nemetorszagban, Luxiban, mit hol erdemes, csak jo elore kell tervezni.

Hal, polip, garnela, minden meret minden szin :D Raja is van, borzalom :D Nincs koztetek senki spanyolos? A halas pult ugy nez ki, mintha minden hal sugarfertozott es genetikai hulladek lenne :D De ok ezeket szeretik.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:30:32

@Pink Petsch: Tudod, mi az érdekes? Piacon voltunk anyämmal, és hazafelé vettünk 3db längost. (nem tudom, hogy miért ennyit, mert több volt az otthoni létszäm. :-) ) Jo kis sajtos-tejfölös fokhagymäs, tudod, abbol az 1x élünk fajtäbol. :-) Leülök az asztalhoz, jön a férjem, hogy az mi. Mondom längos, de te ezt ugysem szereted. Erre ö: Probälni.... Hät ugy kiprobälta, hogy csak a papir maradt belöle. :-))) Azota a magyar szokincse bövült a längossal...

nyuszigonosz 2014.04.10. 22:31:42

@Torrera: Nekem tetszett a posztod, Spanyolországot amúgy is szeretem. :-)

2014.04.10. 22:31:44

@Naschkatze (Mostindien / CH): Kókusztejes, currys vöröslencse kombó jól hangzik... A hétvégén csináltam egy csirkés zöldséges jalfrezi curryt először - a második napra csodálatosan összeértek az izek - televolt friss gyömbérrel, cilantroval, natúr joghurt a tetejére.... Nálam curry jöhet minden mennyiségben, főleg a thai jellegü...

Tiz évházasság után jutottam el oda hogy most már belefőzhetek fehérrépát (parsnip) a levesbe. Igazi fehérrépa itt nincs. A férjem gyerekkora óta parsnip "fóbiában" szenved....úgyhogy jelentős eredménynek tartom a dolgot. :)

SzZoole 2014.04.10. 22:32:37

@Torrera: "Azert, a csapat nagy resze eleg realisan latja az eletunk jo es rossz oldalat, es ez megnyugtat, nincsenek illuzioitok, es torz kepetek. "
Azok latjak realisan,akik nem felejtettek el,hogy hol es hogyan kezdtek,vagyunk igy egy paran,de sajnos vannak a masik taborbol is,akik innen is jobban tudjak,hogy mit kellet volna jobban csinalnod,mert ok biztos,hogy mindent jobban csinaltak.
Nem kell veluk foglalkozni.
Tovabbi szerencses folytatast nektek:)))

Ha visszajottem Mo.-rol a hazi tepertorol majd rakok fel kepet:)))

tucano 2014.04.10. 22:34:05

@Torrera: hát nem művészeti szempontból szokták/tuk elemezni az írásokat, az biztos :)
Nagyon szeretnék menni felétek nyáron, ALicantéban vannak nagyon kedves barátaim, remélem összejön és akkor olé :D

2014.04.10. 22:34:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mna, költözhetsz ki az erkélyre lángost sütni ;))))

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:35:02

@Zoole[uk]: Pffff emberkinzo :) De azert varom a kepet, es minden jot addig is :)

SzZoole 2014.04.10. 22:35:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): en valamikor szombat delelott vagy del korul erek oda,nem tudom akkor milyenek a viszonyok az M0-an,majd meg latom a sat nav-om ugyis jelzi,ha dugo van.

2014.04.10. 22:38:21

@Torrera: en tudok egy picit, de tenyleg csak egy picit spanyolul, es jarunk is Spanyolorszagba, Mallorcara, bar az utobbi 2 evben nem voltunk. Nagyon tetszett a halas pult, azthiszem dorada neven ment az egyik hal, ami izlik.

Hari Seldon 2 2014.04.10. 22:38:25

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Igen, mondjuk még ezt én is hozzá akartam tenni, de gondoltam ezt mindenki sejti...

tucano 2014.04.10. 22:38:49

@Jess G: Dolgoztam annó magyar valóságshowkban, jelentősen csökkent az agykapacitásom :D, de fiatal voltam és kellett a pénz. Múltkor belenéztem a jelenlegi VV-be az indexen volt vmi nagybetűs címmel, tanultam egy sor "új" magyar szót.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:41:16

@tucano:
Nyaron jobb helyet valasztani sem lehet, nezzetek el Calp- ra, ha szereted hogy te tudod kivalasztani amit megeszel, mindenki dicseri. Van meg par jo hely a kornyeken, de a barataitok biztos tudjak :)

Mr Long 2014.04.10. 22:41:33

@Torrera: Mondjuk nem csodalom, hogy nem jon be a spanyol konyha. Kolleganom minden nap hozza a hazi spanyol kajajat, hat egyforma kinezetre, csak minden nap mast tesz bele... Minden olyan, mint egy mindentbele leves. Es persze ott aradozik milyen jo a spanyol kaja.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:44:55

@charlieharper [home, sweet home]: A dorada az tenyleg nagyon finom, a nyelvhal-hoz hasonlo, csak nem annyira draga, es elkesziteni is nagyon egyszeru. Valahol beleakadtam itt receptes reszekbe, vagy az a facebookos hataratkelon van? Ha sokan szeretitek a tengeri herkentyus cuccokat, szivesen megosztom, akar kepekkel, majdnem mindent megtanultam megfozni, csak enni nem eszem :D

Papagály (törölt) 2014.04.10. 22:46:31

@Zoole[uk]: Vigyázz, a blogcenzor nekem ennél enyhébb jelző miatt nem engedte tovább a hozzászólásom.
(Hajrá kopasz cenzor, ne aludj!)

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:47:19

@Mr Long: Que rico que rico :D :D Istenem, es neha meg a szaga is borzaszto.

SzZoole 2014.04.10. 22:48:22

@Torrera: en emberkinzo?
Ma mar Te vagy a masodik aki ezzel vadol,igaz pinky?
En egyebkent a hazai szarazkolbaszt spanyol chorizoval szoktam potolni itt,de a spanyol sonka is nagyon izlik.

Torrera (törölt) 2014.04.10. 22:51:33

A chorizobol nekem hianyzik a foghagyma kicsit, de szeretem, mert nem mocsingos, es a spanyol sonkat is. Probaltad mar megsutve? Csak picit, eppen hogy megforgatni, valami isteni.

Hataratkelos gasztro blog, brownies-t is barmikor elfogadok :)

2014.04.10. 22:51:58

@Torrera: johet a recept, szoktam horgaszni. Tengeri horgaszat. Nincs facebookom, ugyhogy, ha idetenned, akar spanyolul is, megkoszonnem.

2014.04.10. 22:52:25

@Zoole[uk]: Én is ezt teszem kolbászügyben, bár ha hozzájutok magyar kolbászhoz, akkor inkább az mint a chorizo.

Bon voyage!

2014.04.10. 22:55:45

@Zoole[uk]: És de milyen igazam volt! Hátnem? Hádde! ;)))

Papagály (törölt) 2014.04.10. 22:56:00

@charlieharper [home, sweet home]: Aligha. Bár, remélem nem tőlem kell megtudnod a rossz hírt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 22:56:16

@Zoole[uk]: Jo utat! És ne feledd a fényképeket HA-nak a gasztrosorozathoz elküldeni! :-)))

2014.04.10. 23:00:09

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): igaz, nem engedtem volna a Sziria posztot megjelenni a gumicsizmaban

Mrs. Clayton 2014.04.10. 23:00:31

@tucano: őszintén mondom, ha a mostani szereplők, butábbak lennének csak egy kicsit, akkor csorogna a nyáluk kontrollálatlanul
csak két szót ismételgetnek egy mondaton belül akár többször is
ezek a dikk, amire még nem jöttem rá mit jelent, és az úgymond
szerintem ők meg ennek a jelentését nem ismerik, mert minden úgymond :-D

2014.04.10. 23:00:41

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): igaz, nem engedtem volna a Sziria posztot megjelenni a gumicsizmaban

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.10. 23:03:33

@cougarcat: :-) Nälunk a kömény és a szegfüszeg tilos. És hiäba magyaräzom neki, hogy a tojäsleves kömény nélkül és az almakompot szegfüszeg nélkül olyan, mint a .... :-)
@Pink Petsch: :-)))) Tegnap ota amugy tényleg ki is költöztünk. Van 2db ilyenünk: www.smoothy.de/outdoor/supreme/60/sitzsack-outdoor-supreme?c=2163 és miutän fölkeltünk (14ora) kv fözés és kitäntorgäs az erkélyre, majd ott még 2ora henyélés...
@Hari Seldon 2: Bizonyos emberek szerint, bizonyos automärkäkban nem esik semmi bajod...

Torrera (törölt) 2014.04.10. 23:03:43

@charlieharper [home, sweet home]: A dorada legegyszerubb sutoben, so agyon, ket fel kilos halhoz 1,5-2 kilo so, minel durvabb, annal jobb, elomelegitett suto, alul felul sutes, 15 percig. Ha kesz, ok leszedik a boret, es ugy talaljak, de mi pl szeretjuk megenni.

Serpenyoben: keno tollal olajozva a serpenyot, a halat irdalas nelkul sutod par percig, mindket oldalat, ehez mar ugyesnek kell lenni, hogy megforditaskor ne tord el a halat, de par alakalom, es sikerul siman :) Grillracson is sutheto, akkor magat a halat kell picit olajozni, nekem ez izlik a legjobban.

Fuszer mindig utolag, pici so, citrom, mas semmi.

artbrigitta 2014.04.10. 23:04:27

@Mr Long: A spanyol kaja tényleg nagyon jó
dehát para gustos hay colores

2014.04.10. 23:09:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hűűűű, de fasza! Az én erkélyem sajna túl kicsi egy ilyenhez, hüpp :(

bpetya75 2014.04.10. 23:10:40

@Pink Petsch:

No, megnéztem. Hihetetlen, hogy a nő mennyire nem vette észre magát. Schifferre viszont lehet, elkezdek figyelni ;-)

SzZoole 2014.04.10. 23:11:51

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): Aaa en torzskommentelo vagyok,engem mar nem cenzuraznak:)))
Amugy ettol sokkal durvabb szavak is leirodnak ide.
Azt amit Lezer Dzsonirol irtam,hogy egy idiota uresfeju barom azt meg fentartom:)

2014.04.10. 23:16:46

@bpetya75: Ugye? Annyira, de annyira kínos, hogy olykor nézőként te érzed hülyén magad. Ugyanakkor végtelenül és szánalmasan nevetséges.

SzZoole 2014.04.10. 23:17:12

@charlieharper [home, sweet home]: Te nem lehetsz,mert amikor a blog indult 2011 augusztusaban,akkor a HA meg csak fontogatta az indulast,Te meg mar itt elsz 11 eve,ha jol emlekszem.

Papagály (törölt) 2014.04.10. 23:19:01

@Jess G: Figyelmetlenül nézed az adást. Csorog.

Papagály (törölt) 2014.04.10. 23:19:01

@charlieharper [home, sweet home]: Úgy látom, kénytelen leszek ezt a gumicsizmát előkeresni. Szinte naponta előkerül, mint valami modern Szomszédok közt. 10 féle ember van, aki olvasta a gumicsizmát és aki nem?

Papagály (törölt) 2014.04.10. 23:19:02

@Pink Petsch: Látom, kapcsolatba lépett veled Hinta. Hajrá Magyaroszlás, hajrá magyarossz!

bpetya75 2014.04.10. 23:21:49

@Pink Petsch:

Talátam egy jól megírt véleményt a témáról. Az utolsó bekezdéssel bötüről bötűre egyetértek.

"Ha van külföldön élő barátod, aki nem érti, hogyan kaphatott ki ilyen megalázóan az ellenzék 4 nyomasztó Orbán-év után, küldd el neki az adás linkjét. Ez a 11 perc jó esetben nemsokára oktatóvideó lehet, amin nevetve fogunk szörnyülködni, hogy Jézus, tényleg volt idő, amikor ezek az emberek alkották Orbán Csendőrőrmester ellenpólusát. Na jó, annyira nem fogunk nevetni, mert ha ilyen az ellenpólus, Orbán örökké uralkodni fog."
cink.hu/a-nap-amikor-kalman-olga-atombombat-dobott-a-magyar-t-1561217667

SzZoole 2014.04.10. 23:23:29

@cougarcat: mar irtam egy parszor,de en egy kicsit szerencses vagyok mivel ide 20 percre van egy jol felszerelt magyar bolt amit hetente frissitenek aru keszletet nem a legolcsobb boltok kozze tartozik,de neha megeri.
Nezd meg.

www.magyarboltlondon.co.uk/

2014.04.10. 23:26:13

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): Na, ne idegesíts már a hülyeségeiddel, így éjfél felé. Köszi.

SzZoole 2014.04.10. 23:26:49

@Naschkatze (Mostindien / CH): koszonom,a nejem mar megtette,persze az O nickjevel.

Sütemény1975 2014.04.10. 23:30:35

@Hari Seldon 2: no ezt nem tudtam. Meg szerencse, hogy az en 450 paripam szelid, es csak 85tel huzzak a szekeret :))

2014.04.10. 23:33:24

@bpetya75: Hát igen.
Mna, azért a teknőst kiraktam volna a kertbe, hogy ott játsszon Picassot, pláne vacsora alatt ;)

SzZoole 2014.04.10. 23:33:35

@Pink Petsch: gyere hozzank,nekem van kertem meg BBQ sutom is,itt suroghetsz foroghatsz,csak vigyaz le ne verj valamit a .....:))))

2014.04.10. 23:34:51

@Zoole[uk]: Fuuu, ezt meg se hallottam ;).

Sütemény1975 2014.04.10. 23:35:56

@Zoole[uk]: mehetsz nyugodtan a nullason! Foleg szombaton. Az M5ig 3 savos, mar az 5osre sem kell ramenni, megcsinaltak az osszekoto szakaszt is.

SzZoole 2014.04.10. 23:37:19

@Sütemény1975: igen igazad volt:)
Nekem csak 235 paripam van,de azok 256-al huzzak a szekeret:)))

SzZoole 2014.04.10. 23:38:46

@Pink Petsch: marmint mit,meg sem szolaltam:)))

2014.04.10. 23:39:45

@Zoole[uk]: Egen, pontosan azt, amit nem mondtál ki ;)))))

SzZoole 2014.04.10. 23:40:48

@Sütemény1975: meg nem tudom hol megyek,majd meg latom,de koszi az infot:)

2014.04.10. 23:40:50

@Zoole[uk]: Sajnos hozzám ez a bolt baromira messze van... Van Vancouverben magyar deli, csak ritkán megyek át a szigetről. A helyi holland deli rendel tőlük kolbász árut. Tepertő - az csak egy álom... majd megnézem a képeket és törölgetem a könnyeimet. :)

@bpetya75: Aha, véleményrendőrség nem kevés hittéritéssel vegyitve. :) Csak ezt a teknős dolgot nem tudom elképzelni, de valszeg jobb is....

SzZoole 2014.04.10. 23:42:13

@Pink Petsch: bar mondhatnam,de ez fizikailag lehetetlen:)))

bpetya75 2014.04.10. 23:43:02

@Pink Petsch:

Na az ilyet én sem értem. Az még hagyján, hogy egy baba összeken a házban ezt-azt ezzel-azzal, de hogy egy állat? Vágnám ki az ajtón vagy az ablakon abban a pilanatban.

SzZoole 2014.04.10. 23:43:50

@cougarcat: ebben a boltban van teperto,mangalica teperto,isteni finom:)))

2014.04.10. 23:44:52

@Zoole[uk]: A vezetésre koncentrálj, Béla! :DDD

Papagály (törölt) 2014.04.10. 23:44:58

@Zoole[uk]: Megvonhatják a jogod, ha az uralkodó udvartartásának tagjait ilyen szavakkal illeted. Azt írtam éppen a blokkolt, úri társaságba nem valónak minősített, minősíthetetlen hozzászólásomban, hogy... (cenzúrázva :) ):
index.hu/belfold/2014/02/04/lazar_tovabb_harcol_a_kommentelovel/
media.mandiner.hu/cikk/20130410_szily_laszlo_exkluziv_lazar_janos_feljelentette_a_kommentelot_egy_teljesen_atlagos_hozzaszolas_miatt

2014.04.10. 23:46:26

@bpetya75: Látod, van, akit nem zavar, és hosszú, hosszú percekig képes gyönyörködni benne. Hacsak a teknős nem váltott hirtelen fénysebességre.

Sütemény1975 2014.04.10. 23:47:01

Jo ejt mindenkinek! Nekem kezdodik a muszak! Reggelre Ászáron kell lennem.

2014.04.10. 23:48:17

@Sütemény1975: Jó utat!

Mna, léptem én is. Elég volt a mai napból.

Sütemény1975 2014.04.10. 23:51:01

@Zoole[uk]: a paripaim mentsegere szolgaljon, hogy most eppen 39700 kg-ot
rangatnak :))

Sütemény1975 2014.04.10. 23:53:12

@Pink Petsch: koszi! Meg azon filozom, hogy mit nezzek kozben. Asszem folytatom a Jedi visszatert :)

SzZoole 2014.04.10. 23:54:21

@Pink Petsch: milyen vezetesre?itthon fekszek a sofan es kozben a resident evil-t nezem felszemel.
Ritka 4 betus noi nev,Bela:))) en Zoltan vagyok:)))

SzZoole 2014.04.11. 00:00:04

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): olvastam en is anno a hirt,sajnos tenyleg az ilyen SZAR Jankok uszak meg.

SzZoole 2014.04.11. 00:02:08

@Sütemény1975: igen,mas kategoria:)
Jo utat.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.11. 01:09:45

@Sütemény1975: Ugye mennyire gäzosak? :-)
@Zoole[uk]: Itt az ideje, hogy most te is megtedd! Mär lätom is a cimét, amit HA adna neki: Nem birtam az egyhangu angol konyhät, haza kellett mennem egy kis hazaiért! :-)))
(Tudjätok mär, hogy mikor jelenik meg?)

Sütemény1975 2014.04.11. 01:55:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): hajjaj, de meg mennyire :)) azert vagyunk, hogy kiakasszuk a szemelyautosokat! :))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.11. 01:59:04

@Sütemény1975: Tudtam! :-)))) Mär az avatarodbol lätszott, hogy te ilyen szadista személyiség vagy! :-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 04:05:54

@Sütemény1975: Szerintem Európa kontinentális részén egyszerűen az angol nyelv felejtős, mint turisztikai kommunikáció.A magam és mások tapasztalataiból egyértelműen ez jön le, valszeg a némettel nagyságrendekkel többre lehet menni... Eddig szinte bárhol próbáltam az angolt turistás helyeken, a gyér tudásommal is jobb voltam, mint a helyiek.Szörnyű... :-/

Sütemény1975 2014.04.11. 04:10:31

@geegee: a spanyolt es a portugalt nem ismerem annyira, de a francia akkor sem szolal meg angolul ha tud. sajnos ezt tobbszor tapasztaltam. A belga, holland, dan, sved es finn meg se lepodik, azonnal valt angolra. A nemet nyelvteruleteken ez mar neccesebb. 30 koruli korosztallyal talalkoztam tobb cegnel, akik hozza se tudtak szagolni az angolhoz. nemetul sok mindent ertek, de beszelni nem tudok. marad az angol :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:14:36

@Torrera: A fekete lyuk az az, ahol isten nullával osztott... D
Majd mondd el neki is. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:19:08

@Sütemény1975: Nekünk a német régióval, Szlovéniával, Észak-Olaszországgal, kicsit franciákkal, csehszlovák bandával van hasonló tapasztalat.Már mint hogy szinte sehol se beszélik az angolt.Esetleg kiírásokban, prospektusokban találni angol verziót is, de nem sűrűn.
Skandináv régióval egyetértek, beneluxxal nincs tapasztalat.Viszont románoknál lehet találni angolul értőket, nem gondoltam volna.
Németet még csak érteni se értem, a kb 20 szavas szókincsem a nullával egyenlő.De majd egyszer ez is fejlődik, remélem.

2014.04.11. 05:28:23

@tanato: Habár az okok érthetőek, de azért ezt illik fenntartásokkal kezelni. Bárki mondhat bármit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:32:56

@firg_firg: :-)))

Durva, de ez sajnos nem vicc, itt a svédeknél is könnyen tudnak ilyen irányba fajulni a dolgok.Szírül, asszírul (vs. inka, még inkább...) szomáliaiul, irakiul simán meg lehet tanulni a svéd helyett... :-o :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:45:52

@Herr Géza: :D
Én mondjuk a városok főterén szoktam úgy fordítani a Rathaus-t, hogy Patkányház...

Amúgy meg simán hallottam már magyarul is így, hogy redoxi-reakció, most nem biztos, hogy a középiskolai kémia-óran, de valahol.De a vörös ökör is szuper... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.11. 05:51:42

@rezsöatya: Jut eszembe, nekem csak mesélték, hogy valaki magyar, nyelvet nem igen tudó ember a németeknél fokhagymát keresett a zahnzwiebel (jól írom?) szó használatával...
És mutogatott is közben a fogára... :-)))))
Bár végül is lehet, hogy csak be voltak bacva rendesen... :-)

rezsöatya 2014.04.11. 06:05:55

@geegee: errol meg nekem jut eszembe a gimnaziumi orosz tankonyvben Gogol, aki gombat akart rendelni egy nemet vendegloben, a pincer nem ertette, amaz lerajzolta es vart... rovidesen a pincer megjelent egy esernyovel...

Meg kellett tanuljuk ezeket a torteneteket, talan el is tudnam mondani meg... (+Lenin esete a bulocskaval, +a professzor es a kutyaja... ilyenek...)

2014.04.11. 07:20:45

@Sár Garépa (Mi Larepa magyar rokona és üzletfele): svajci posztok kozott keresd, tavaly irodott es egy sorozat volt. Anyuka irta a ferjrol es a 3 gyerekrol. Sorban kell oket olvasni. 3felvonasos drama

SzZoole 2014.04.11. 07:39:31

@Naschkatze (Mostindien / CH): ami miatt haza latogatunk azok az idos szulok 39-es es 40-es szuletesuek.
A magyar ennivalo hianya nem annyira haza huzo dolog,itt mindent meg tudunk fozni a magyar kaja teren,de az angolal sincs problemank,valtozatosan fozunk.
Nem tudom mikor jelenik meg a HA-tol fugg.

Taxomükke (UK) 2014.04.11. 08:56:08

@Torrera: Azt ne akard elhitetni velem, hogy négy hónap alatt megtanul valaki egy nyelvet. Megtanulhatja valamennyire vagy akár tűrhetően, de valahogy nem bírom elhinni, hogy három nyelvet megtanult egy év alatt. Mesebeszéd. Az meg hogy az amerikaiak szerint perfekt, nem jelent semmit. Nem szó szerint értik. Mindegy, azt mondasz és írsz, amit akarsz.
@Herr Géza: A lakáseladásról szó sem esett a posztban.

Taxomükke (UK) 2014.04.11. 08:59:07

@Torrera: "De OMG hogy velemenyt nyilvanit valaki, felinformaciokra."
Igen, ezt is írtam, félinformációkat kaptunk.
Mindegy, ne húzd fel magad, biztosan nagyon ügyes a gyereked, és gratulálok hozzá. Peace.

DieNanny CH 2014.04.11. 19:35:05

@Sütemény1975:

Még ez is jobb, mint hogy Svájcban, a Gotthard hágótól délre néznek rám bambán, ha németül beszélek...
(És ne mondja senki, hogy merthát Svájc 3nyelvű ország. Spanyolo. melyik részén beszélnek angolul, hogy ez egyáltalán elvárható?)

DieNanny CH 2014.04.11. 19:47:04

@Torrera:

Minden elismerésem mindhármótoknak, jól csináltátok, így tovább! Sok szerencsét! Terveztek még gyereket?

DieNanny CH 2014.04.11. 20:53:15

@Torrera:

Nem nézte túl sokat a Bárka című sorozatot? Spanyolok csinálták, van benne a Cern-ről is szó, meg a feketelyukról... :-))) Én szerettem azt a sorozatot, nem azért!
Fiadnak minden jót kívánok! Eszes gyerek lehet!

Torrera (törölt) 2014.04.12. 00:45:56

@DieNanny [SZ,CH]: Koszonom a jokivansagokat, a gyerek neveben is!

Hihi, nem, a Barka-t biztos nem nezte, de a Morgan Freeman tudomanyos sorozatat, meg a Hawkins sorozatat unasig. Nagy kedvenc a Big bang theory is :)

Erdekes egyebkent, pont a multkor beszelgettuk egy magyarorszagi ismerossel, hogy itt a foci csatornakert kell pluszban fizetni, ha akarod nezni, Magyarorszagon a tudomanyos csatornak a fizetosek. Ki miert hajlando ugye penzt aldozni, a piac mennyire mas.

Nem, nem tervezunk tobb gyereket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása