oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 27. 06:50,  Honnan, hova és miért (nem)? 678 komment

2014. március 27. 06:50 Határátkelő

Honnan, hova és miért (nem)?

Ma ismét egy olyan szerző története következik, aki már jó pár éve külföldön él. Berni anno azért vágott neki, mert a magyarországi egyetemen nem ment neki a holland nyelv, és gondolta, a helyszínen könnyebb megtanulni. Igaza lett, más kérdés, hogy az előzetesen eltervezett hónapokat most már években méri.

Hollandia, Utrecht.jpg

„Rengeteget olvasom a blogot, és most én is úgy éreztem – meg az időm is engedte -, hogy végre megosztom veletek kis történetem. Hollandiában élek, már több mint 8 éve.

Szeretem a hazámat, nyugdíjas éveimet csak Magyarországon, esetleg a Karib-tengeren tudom elképzelni, de egyelőre meg sem fordul a fejemben, hogy rövid időn belül visszaköltözzek. Az okokat, gondolom, senkinek nem kell taglalnom, így hát belekezdek, hogyan is kerültem ide.

Nyelvi nehézségekkel kezdődött

Röpke 10 évvel ezelőtt kezdtem meg tanulmányaimat egy otthoni egyetem kommunikáció-holland szakán, és már rögtön az első félévben kiderült, hogy a hollandot nem nekem találták ki.

Küszködtem vele irtózatosan, miközben kommunikációból szárnyaltam, pedig Isten bizony érdekelt a nyelv, kultúra, és még tanultam is, magánórákra is jártam.

Ezeken az órákon nem volt probléma semmivel, a feladatokat jól oldottam meg, de az egyetemen egyetlen nyelvtanár kivételével (holland lektor) mindenki megbuktatott.

Nyelvtanulás a helyszínen

Második évfolyam október környékén elhatároztam, hogy akkor is megtanulom a nyelvet, de bizony ehhez el kell menjek egy kis időre olyan területre, ahol ezt tényleg beszélik is: au pair lettem Hollandiában, 2006. január 29-én repültem Amszterdamba.

Eredetileg 10 hónapra jöttem, ám hamar megszoktam és megszerettem az itteni életformát, így kértem, hogy maradhassak még plusz 6 hónapot. A család, ahol voltam, örült neki, az egyetem otthon kevésbe, kis híján kidobtak, amiért nem mentem vissza (hogy ezt megelőzzem, én magam hagytam őket ott).

Mi lett a nyelvvel? Fél év alatt összeszedtem magam, 12 hónapra rá bárhol-bárkivel elbeszélgettem hollandul, majd levizsgáztam a nyelvből (itteni, spéci vizsga) és 2007 szeptemberében kezdhettem tanulmányaimat az Utrechti Egyetemen, kommunikáció szakon, hollandul.

Magyarországi 2 évem (mikor kijöttem, azt a fél évet távoktatásban csináltam, így jött ki a 2 év) beszámították egy fél évbe, de mindenképp megérte mindent a kezdetektől, újra végigcsinálni.

Az alapképzés után jelentkeztem mesterképzésre, amit 2011-ben be is fejeztem, azóta pedig dolgozom, szerencsére megszakítások nélkül, eddig folyamatosan.

Miért volt jó döntés?

1) Még nem töltöttem be a 20. életévem, amikor elindultam. Fiatalon kell belevágni, amikor még nincs mit, vagy csak keveset tudsz veszíteni. Az ember csak több lesz egy ilyen élménnyel, akár így, akár úgy sül el. Nem lehet mindenkinek szerencséje, de – igaz közhely – ami nem öl meg, az megerősít.

2) Elvégezni egy külföldi egyetemet, igazi élmény. Rajtam kívül csak egy másik, német lány volt az osztályban, neki is más volt a főiránya. Igazi csodabogár vagy az akcentusoddal egy olyan képzésen, ahol a nyelvi helyesség elengedhetetlen.

Kemény munka volt a tökéletességre törekedni, de megérte. Jobb napjaimon senki nem veszi észre, hogy nem holland vagyok. Rosszabb napokon előjön az akcentus, de annak is megvan a maga sármja, főleg, ha nem akcentusnak, hanem dialektusnak hiszik az „őslakosok”.

3) Megismertem jelenlegi páromat. Magyar, nem messze lakott tőlem, mégsem találkoztunk jó ideig. Most már lassan 5 éve együtt, nem tervezzük a hazatelepülést.

4) Köszönöm a holland oktatási rendszernek, hogy lehetővé tette, hogy úgy le tudtam diplomázni, hogy egy fillér diákhitel nem szakadt a nyakamba. Erről bővebben Diána is írt már egy posztot, olvassátok el, ha érdekel valakit, hogy mennek a dolgok.

5) Anyagi biztonság, jólét, és lehetőség, hogy otthon maradt családomat támogassam, ha a szükség úgy hozza.

6) Gyerekeim, ha egyszer lesznek, 2 nyelvet fognak párhuzamosan tanulni. Legalább. És sokat fognak tanulni a feliratos mesékből, filmekből, amit nem minden esetben szinkronizálnak a hollandok.

Mi hiányzik?

Magyarország. A táj változatossága, a magyar beszéd, a család a barátok, anya finom főztje. De nem hiányzik a siránkozás, a kilátástalanság, a rosszindulat, ami bennünk gyökerezik.

Idenkint próbáltam magyarokkal barátkozni, de hamar rájössz, hogy csak addig vagy barát, amíg szükségük van valamire. Amint „elhollandosodnak”, onnantól már ciki nekik nem hollandokkal érintkezni. Tisztelet a határon túli magyaroknak, és legkedvesebb barátnőmnek, Krisztának, Szlovákiából.

Nem kolbászból van a kerítés

Igen, ez tényleg így van. Semmit sem adnak ingyen, és semmi sem megy könnyen. Csak könnyebben. Mint otthon. Ezért még egy darabig maradunk. Vagy lehet, hogy sokáig. Nyugdíjig. De az élet kiszámíthatatlan… ki tudja, mi lesz jövőre?

Köszönöm, hogy olvastatok.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Együnk valami finomat! Arra gondoltam, megkérlek titeket, írjátok meg, mi a kedvenc ételetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel ahataratkeloKUKAChotmail.com címre. Már az első nap után több is érkezett, úgyhogy hajrá!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr405880449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latcho Rom 2014.03.27. 23:04:45

@Sütemény1975: egy nímand.

Te viszont nem cáfoltad meg hogy a kormánypárt az adókból, mutyikból finanszirozza a sajátmagukat ünneplő "békemenetet", miközben tömegek nélkülöznek, elhagyják az országot...

2014.03.27. 23:04:47

@shakti_rom:
A Csendes-oceani oldalon, Ixtapa-Zihuatanejo kornyeken, a fout mellett, egy domboldalon, gyonyoru kilatassal. Zacatecasbol vezettem le Chilpancingoba, Acapulcon keresztul. Az elottem vezeto munkatarsamat megallitotta a rendor, akkor vettem eszre a telkeket reklamozo tablakat.

SzZoole 2014.03.27. 23:10:43

@Cascabel: hat nem tudom a kezdet nekem is kemeny volt,mint mindenkinek,de a csalad kesobb utanam jott,volt egy nagyon komoly balesetem amire az eletem is rament,szoszerint,de visszajottem es bar evekbe telt mire ossze szedtem magam de mar a regi on magam vagyok,sose lattam a vilagot rozsaszin szemuvegen at,inkabb realisztikusan,tudatosan iranyitom az eletem es nem hagyom magam befolyasolni es igaza van a horvat munka adodnak,mert aki mer az nyer,persze tudatosan eszel nem esz nelkul.

MagyarJoe 2014.03.27. 23:11:05

@shakti_rom: ha majd sok ev mulva ... (Hoffit idezve) valtozik a segg Mo-n es a szociknak kell nyalni. Akkor te mit fogsz csinalni? Pontosabban kit fogsz szidni?

tableno 2014.03.27. 23:12:26

@MagyarJoe: ha jól ítélem meg shakti jellemét - a szocikat. Én is azt tenném.

puhacica 2014.03.27. 23:13:11

@mojyo: tenyleg! en balga... :)

2014.03.27. 23:14:00

Ja, amugy a poszt is nagyon tetszett, respekt a hollandert, egyszer majd enis megtanulom :D

MagyarJoe 2014.03.27. 23:14:45

@tableno: na ez az ... en inkabb a fagyit valasztom :)

Latcho Rom 2014.03.27. 23:15:20

@tableno: pontyosan. de ez nem fog bekövetkezni ahogy európát elnézem. ahogy kedvenc maxim irta reggel, a nácik az új liberók.

SzZoole 2014.03.27. 23:16:12

@shakti_rom: ja az elobb neztem 585 komment volt eddig

2014.03.27. 23:16:21

@tableno:
Egyet tudok: ha otthon maradok, belepusztulok az alkoholba:( Mint korosztalyom legtobbje. Vagy nem:) Volt kozepiskolai osztalytarsaim boldog embereknek tuntek, csaladdal, unokakkal, jo munkahelyekkel. De ok mindig is normalisak voltak, nem ugy,mint en:) Az, hogy most negativ vagyok, a hosszura sikeredett telnek is koszonheto. Ma is esett a ho, de csakl -10C volt:)

Latcho Rom 2014.03.27. 23:16:58

@MagyarJoe: sok mindent lehet nyalni joe bácsi :)

2014.03.27. 23:17:23

Szuletett mar megallapodas, hkgy melyik nap lesz panasznap. Mar keszitem a listat UK, London/Cambridgerol:
Kozlekedes
Oktatas
Egeszsegugy
Szemet

Latcho Rom 2014.03.27. 23:19:22

@puhacica: te soha nem vagy fent ilyen későn, whats up macsekom? :)

SzZoole 2014.03.27. 23:21:56

@shakti_rom: ne busulj azt nem vennem a szivemre,itt mar napok ota +7-8 fok van Igaz ma ketszer is jeg esett 1-2percre,de utanna hetagra sutott a nap a hetvegere +17-18 fok es napsutes,ugyhogy keszitem is elo BBQ sutot egy jo kis steak-re:)))

Latcho Rom 2014.03.27. 23:24:01

@Cascabel: sokkal többen megkrepáltak otthon közölünk, ez se semmi, hm?

SzZoole 2014.03.27. 23:24:11

@shakti_rom: ez mit akar jelenteni?4192

MagyarJoe 2014.03.27. 23:29:18

Romikám :) en maradok a fagyinal... szoval 10 eve kint vagyok... a cimboram azota is a mindig aktualis kormanyt szidja, most meg a jobbikot probalja lenyomni a torkomon en meg elem az eletem :)

SzZoole 2014.03.27. 23:31:31

@charlieharper:
Hemel- London reggel kezdetben 4 sav dugo kesobb csak 3 sav nagyobb dugo napkozben jol jarhato 4ora utan szinten dugo.
Oktatas,London academy eros nagy a kovetelmeny.
Egeszsegugy,en az eletem koszonhetem nekik.
Szemet,itt mukodik a szelektiv gyujtes es az utak sem szemetesek.

Mrs. Clayton 2014.03.27. 23:32:29

@charlieharper: nálatok is gond a macskaszar? én a rendőrségen kívül mindenhol voltam, de annál tovább nem jutottam, hogy a macska vadállat, így oda szarik ahová akar, senki nem tehet ellene
az egészben az az érdekes, h ha egér/patkány/róka lenne, akkor az önkormányzat befogná, a háziasított vadmacskára nincs ötletük
eszem megáll

SzZoole 2014.03.27. 23:37:59

@shakti_rom: ja,Te lassan egy eve jarsz ide kommentelni az atlag 12komment/nap en csak 8honapja kezdetem 6 komment/nap atlagban:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.27. 23:41:50

@puhacica: lehet az vagyok, de én nem próbálom többnek beállítani magam mint amennyi vagyok. Hát még ha kiengednék a hosszabb írásaimat! De hát ilyen ez.

2014.03.27. 23:41:55

@Jess G: a hetvegen a halasto mellol takaritottam a macskaszart. Ma reggel a sunyi dog (szomszede) a keritesen ult es nezett be a kertembe. Megeyszer meglatom legpuskat eloszedem

2014.03.27. 23:43:31

@Zoole[uk]: maradjunk annyiban, hogy nagyon mas befolyas er/velemenyunk van.
A forgalom a legkiugrobb, mert azt siman elkepzelem, hogy a korhazakkal es iskolaval mellefogtunk. A vezetest mar nehez.

2014.03.27. 23:47:34

@Zoole[uk]: ja, es mar tobbszor tettem ide be fotot a vonatperon, utcan allomszemetrol
Megegyszer, vonatmegallo mogotti szemet, ami az peron teljes hosszaban all
kepfeltoltes.hu/140327/1213587316image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

SzZoole 2014.03.27. 23:48:40

@charlieharper: persze ezt mindenki maskep eli,iteli meg.
A macskakrol meg annyit,hogy lehet venni egy szert,amivel ha korbe szorod a teruletedet az el riasztja a szagaval a macskakat.

2014.03.27. 23:49:51

@Zoole[uk]: a spray-re gondolsz? Hasznaltam. Semmit nem ert. Valami csapdan gondolkozom inkabb.

SzZoole 2014.03.27. 23:54:12

@charlieharper: nem spray,por,de majd a nejem megkerdezem most alszik,ja meg a kutyat mondanam,de az is teleszarja az udvart ejjel meg ugat.

MagyarJoe 2014.03.27. 23:54:45

@charlieharper: lehet nem erre gondoltal de a sajat macska a tutti megoldas az meg majd mashoz fog szarni

Latcho Rom 2014.03.27. 23:54:46

@MagyarJoe: jól teszed.

itt perkelt, túrórudi, friderikusz, szép az élet nímandéknál :)

Sütemény1975 2014.03.27. 23:54:47

@shakti_rom: tudsz te rendesen is valaszolni.
A fidesz ugyanazt csinalja mint barmely mas, eddig hatalmon levo part. Nem mondom, hogy ez jo, de ez van. Miert, mit gondolsz az mszp gyulesekre, a videkrol felbuszoztatott nyugdijasok utazasat ki fizette?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.27. 23:58:54

@charlieharper: Ez a rajzlapcsipeszes technikaval csak egyetlen egyszer kell utolerned a cicust, tobbet nem. Es van pluszba egy fasza kerti diszed. :)

www.gifbooster.com/pin/1538/cat-stops-moving-when-neck-is-clipped_21

Latcho Rom 2014.03.28. 00:00:45

@Sütemény1975: Már irtam neked hogy fidesz kontrollálja az adókat, törvényhozást s mindent szép hazánkban.

Azokat a szocik fizették, nem a nyomorgók lenyúlt pénzéből.

Ha van mégkérdésed fordulj Madame Pinkyhez, vagy digger örgrófhoz, s rólam kattanj le.

Sütemény1975 2014.03.28. 00:07:29

@shakti_rom: igazad van, szegeny szocik! Amikor ok voltak hatalmon, akkor sajat zsebbol fizettek ilyesmit. Megcsak hozza sem nyultak allami penzekhez!
Kattanjon le rolad az, aki aki radkattant. Tobb erv nincs?

Latcho Rom 2014.03.28. 00:07:32

@Zoole[uk]: Kanadai kollégák. barátok télen is bbq-nak. én is veszek gázt a hétvégén, itt a nyár..+ 10 lesz a jövő héten :))
Ha igaz !

Latcho Rom 2014.03.28. 00:11:48

@Sütemény1975: Jelenről beszélek. Egy hazavágott országról.
Nemzeti ezüsttel, Hungarikumokkal, négymilló szegénnyel.

Jóéjt.

SzZoole 2014.03.28. 00:11:51

@shakti_rom: Te gazost hasznalsz az enyem faszenes a gazos nekem egy kicsit illuzio rombolo,persze konnyebb hasznalni es kenyelmesebb.

eddie1977 2014.03.28. 00:14:38

@diggerdriver: "Egyébként meg.
Nyertes vagy?
Egyetlen pozitív megnyilvánulást még nem olvastam tőled.
Mit nyertél az életben?
Büdös volt a pizzás meló.
Belevágtál az "üzletbe".
Értesz hozzá?
Tanultad?
Végeztél piackutatást vagy csak annyit hogy láttad isznak az Írek?
Most akkor az élet rádcáfolt?
Mégsem isznak?
Rajtadragadt a pia és keresel valakiket akikbe belerúgsz?
Hülye voltál ehhez is?
Szar ügy."

Egyébként meg.
Mit értesz a "nyertes" szó alatt?
Olvass többet, ezek szerint még nem jutott el hozzád minden írásom.
Van egy csodálatos kedvesem, többet nem is kívánhatok.
Igen.
Igen.
Mit értesz az "értesz hozzá" alatt? Kötöttem már üzleteket, amikből nyereséggel szálltam ki.
Nem.
Természetesen.
Igen, előfordult már máskor is.
De, csak nem azt, amit én kínálok nekik.
Igen, nem.
Nem így érzem.
Nem olyan szar ügy, hiszen tanultam belőle.

Elégedett vagy, te nagyképernyős öntelt faszkalap?

Latcho Rom 2014.03.28. 00:16:17

@Zoole[uk]: Jobb a faszenes îze, persze, nyáron a nyaralóban azon sütünk.

Sütemény1975 2014.03.28. 00:16:31

@shakti_rom: jo ejt! Jo volt veled beszelgetni, bar kicsit egyoldalu.

Latcho Rom 2014.03.28. 00:17:39

@Zoole[uk]: megyek vazz. mégegy eddire nincs erőm, bye

eddie1977 2014.03.28. 00:19:13

@eddie1977: És akkor itt a válasz a kérdésedre, te büdös gyökér.
Olvasd vissza a saját kérdéseidet, és látni fogod, hogy ki az, aki ezen a blogon megmondja az embereknek a tutit arról, hogy ki a "nyertes" és a "vesztes".

eddie1977 2014.03.28. 00:19:49

@eddie1977: Ez a kis diggergecinek szólt.

Sütemény1975 2014.03.28. 00:27:13

Hat igen, eddienek azert egy dologban biztosan igaza van. A torzskommentelok kozott vannak igazi nagymellenyu, nagyarcu megmondoemberek. Gusztustalan stilus, eroltetett humor, gyava megfutamodas. Akinek nem inge....

eddie1977 2014.03.28. 00:29:16

Most már csak azt sajnálom, hogy megint előjött belőlem a hazai stílus.

holl gold 2014.03.28. 00:54:24

Idenkint próbáltam magyarokkal barátkozni, de hamar rájössz, hogy csak addig vagy barát, amíg szükségük van valamire. Amint „elhollandosodnak”, onnantól már ciki nekik nem hollandokkal érintkezni.

Miert is nem csodalkozom ezen ????? Sok orszagra raillik ez a bejegyzes es legtöbbetek talan mar belefutott hasonlokba...ha meg nem akkor szerencseseknek erezhetitek magatokat...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.28. 04:50:53

@diggerdriver: egy véleményt megis milyen ervvel kene alátámasztani?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.28. 06:15:46

@holl gold:
Ismeros erzes.

Az en kedvencem viszont az a tipus, amelyik keptelen beilleszkedni (vagy legalabb a latszatot fenntartani) es ciki vele mutatkozni.

DieNanny CH 2014.03.28. 07:05:40

@házelőtthinta:

Itt úgy van a szemétgyűjtés, hogy zacskókban. Ehhez speciális zacskókat lehet venni 17, 35 és 50 literes méretben. A zacskók oldalán nagy betűkkel rá van írva, hogy mely településeken lehet ebbe tenni a szemetet. Valamint az is rá van írva, hogy ez a régió szemeteszacskója. Tehát a piros zacskó egyik oldala tele van fehér betűkkel (Ja, és aki nem tud olvasni, annak meg ráadásul ott van az összes település címere is.)
Ezeket a zacskókat minden üzletben azonos áron lehet megvásárolni.

Vagyis, aki egy másik zacskót tett ki, az szándékosan tette, mert nem lehet őket összetéveszteni.

DieNanny CH 2014.03.28. 07:11:12

@QUERCUS(a favágó): @tableno: :-DDDDD

Szép jó reggelt! Ma is vigyorgósan kezdem a napot?

DieNanny CH 2014.03.28. 07:25:22

@Jess G:

Itt nálam a lósz@r a gond. A lovasiskolák meg szokták járatni a lovakat, ekkor 2-3 lovas végigbattyog a falvakon - a járdán... Aztán a kupacokat meg kerülgethetjük.

2014.03.28. 07:26:45

@diggerdriver: nem, nem assa el. A szomszede biztosan nem. Mar tobbszor lattam.
@MagyarJoe: nem szeretem a hazi macskakat

tableno 2014.03.28. 07:46:27

@DieNanny [SZ,CH]: jó reggelt neked is! Az csakis rajtad múlik! :)

puhacica 2014.03.28. 07:56:03

@shakti_rom: latod, el is aludtam. :)
@házelőtthinta: hol probaltam en valaha tobbnek mondani magam mint ami vagyok? tudod, nincs bennem semmi kulonleges. jo vagyok a szakmamban, van egy szerelmem, akivel ugyanugy gondolkodunk, egyutt elunk egy kis lakasban, amit berlunk, van egy 10 eves autonk es egy puha macskank. nem vagyunk gazdagok, viszont minden nap tudunk egyutt nevetni. mindez Magyarorszagon tortenik. lehet, hogy nem lesz mindig igy, most azonban boldogok vagyunk. neked meg az a bajod, hogy csak almodozol arrol, amit en megelek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 08:08:30

@eddie1977:
:))))))))))))))
Jóóól van.
Talált süllyedt.
Szeretem mikor ez a végső érv.
K.O.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 08:09:38

@charlieharper:
Angok macska.
A szarát sem ássa el.
Különc.
:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 08:11:27

@Babette_:
Mondjuk érvekkel.
Az a véleményem mert...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 08:13:51

@Babette_:
Mert ott a legpuhább a föld.
A macska nem hülye.
A legkedveltebb amúgy a homokozó.

DieNanny CH 2014.03.28. 08:31:36

@Babette_:

Te, figyelj, majdnem kiköptem a teámat! :-DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.28. 08:53:11

Sracok, ez valami siralmas volt a reszetekrol...

Elgondolkoztam rajta, hogy erdemes-e ide jarni es naphosszat ezt a gyerekes "De igen!" "De nem!" vitat. Egyszeruen nevetseges!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.28. 08:59:27

@diggerdriver: ez hülyeség, tantóbácsi.
MERT csak.

Latcho Rom 2014.03.28. 09:14:02

@puhacica: szavamba kerül :) nu akkor alszom még egy órácskát :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 10:01:22

@Babette_:
Aha. Messzire vezet az ilyen kommunikáció.
Csak példaként.
Ha azt mondom hogy egy fapina vagy akkor elég ha azzal indokolom hogy csak?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.28. 10:17:38

@diggerdriver: azt mondasz, amit akarsz. akár példaként is.
amit mondasz, téged minősít.

Evain 2014.03.28. 11:16:43

Na nézd már, kihagytam egy napot, aztán néztem, hogy holland poszt volt, és mennyi a hsz.
Aztán elolvastam. Vazzeg?

Muscari 2014.03.28. 13:32:55

@Evain: en csak reszben olvastam el a kommenteket, meg az elozo napiakat is.

Mit lehet erre mondani? Nagyon csalodott vagyok. Eddig itt ez az anyazas nem volt jellemzo :-(

blackhairlady 2014.03.28. 14:11:42

@Muscari: Nekem nosztalgiam van a regi origos HA irant. Nem lehetne visszamenni, visszakapni a regit? En is hamarosan abbahagyom az olvasast, azt hiszem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 14:33:57

@Muscari: Most sem jellemző. Mindenhol lehet ilyen bolond nap, el kell felejteni és kész, az emberekre időnként rájön az ötperc. :)

@blackhair-lady: Neked is szól a fenti :).

DieNanny CH 2014.03.28. 14:51:13

@blackhair-lady:
@Muscari:

Ne riasszon el semmi! Majd mi továbbra is szépen beszélünk, aztán a többiek is lenyugodnak...

tanato 2014.03.28. 15:03:11

@charlieharper: moly.hu/konyvek/vivian-jeanette-kaplan-sanghaji-fogsag
Ez egy igen érdekes izgalmas könyv egy szintén Kínába menekült osztrák zsidó lány története és kalandjai.

tanato 2014.03.28. 15:04:29

@charlieharper: Nem olvastam még végig csak részleteket belőle,de most hogy felhoztad a témát,elolvasom.

tanato 2014.03.28. 15:07:35

@blackhair-lady: Nekem is jobban tetszett az Origos,postr.-os változat.

Muscari 2014.03.28. 15:10:22

@zöldeketbeszélek: jo, igazad van :-)
En mindenkepp fogom olvasni, mert rengeteg hasznos infohoz jutottam mar itt hozza es ez remelem igy lesz a kesobbiekben is.

Mondjuk a Tildy altal ajanlott internetszolgaltatot mar elkuldtem a busba parszor, mert mar majdnem ket honapja, hogy megrendeltuk a netet es meg mindig nem mukodik, valosznuleg kulonosen balszerencsesek vagyunk. Kedden mar legalabb telefonunk volt, most mar az sincs.

Szovsl nekem, mint kint elonek ilyen gyakorlati dolgokban is sokszor segitett a HA.

blackhairlady 2014.03.28. 15:19:03

@DieNanny [SZ,CH]: Irtam egy jo hosszut, d ekitoroltem. Vegul is nem rolam es nem nekem szol a blog, igy igazabol mar nem erdekel milyen iranyba megy el. Nehanyszor mar eszembe jutott amikor olvastam, hogy ha en lennek HA akkor az lenne az a pont amikor bezarnam az egeszet annyira siralmas volt. De inkabb nem szolok mar, mert tenyleg nekem csak erdekesseg mint segitseg ez a blog. En nem kepzelem azt, hogy az en kattintasom nelkul bezar a blog es nem jonnek reklamozni kivanok:)))

blackhairlady 2014.03.28. 15:19:58

@tanato: Tudom, mert latom, hogy milyen ritkan szolsz hozza, akkor is csak a szkmadba eso temaban.

eddie1977 2014.03.28. 15:53:58

Úgy érzem, hogy a közösség bizonyos részének tartozom egy bocsánatkéréssel!

A véleményemen nem változtatok, hiszen a vak is látja, hogy mi történik itt, hogyan próbálják meg néhányan kisajátítani a hozzászólási felületet, és a saját világuk képére formálni azt, de az tény, hogy van egy szint, amit nem lett volna szabad alulmúlni.

Elnézést kérek mindenkitől, akinek megzavartam a nyugodt szórakozását!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.28. 16:14:39

@Muscari: @tanato: @blackhair-lady:
Mar tobbszor gondoltam arra, hogy kellene csinalni egy forumot. Kulon katrgoria kontinens, majd orszagos bontasban. Orszagon belul kulon topikok az igenyek szerint (kultura, egeszsegugy, akarni).

Moderatorokkal es bekesen. Ha valaki felrugja a szabalyokat, az repul.

Barki olvashat, de csak reggel szolhat hozza.

Minden topkinak lehetne felelose (orszagfelelos).

Posztok a nyitolapon, esetleg linkkel a forum vonatkozo topikjara.

Engem pl. rohadtul irritalnak az "ugyis rabszolga vagy" "szenvedsz" es hasonlo kommentek. Mintha barki is ismerne szemelyesen es tudna, hogy mi a fontos nekem.

Na mindegy...

tanato 2014.03.28. 17:30:07

@blackhair-lady: Nagyon felhígultak a komentek,400-600,de ami lényeges azt nagyon nehéz kihámozni belőle.

Latcho Rom 2014.03.28. 17:51:34

@tanato: Szep konyv tanato, megvolt

Quercus a favágó 2014.03.28. 18:26:22

@Kövérmadár [swe]:

Nekem az járt a fejemben, vajon eddienek biztosan megvan még az a raklap pia?

Mrs. Clayton 2014.03.28. 18:53:25

@diggerdriver: ezt közölnéd a szomszédaim macskáival is? ők nem így tudják sajnos

Mrs. Clayton 2014.03.28. 18:57:44

@charlieharper: komolyan? ezt lehet? én azt vettem tervbe, hogy veszek egy ilyen cage trapet és elviszem valahová 100 milesra innét és elengedem őket, legalább ideig-óráig nem lesz mocskos a ház mellett, míg chip alapján visszahozza őket valami állatvédő

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.28. 20:52:13

@Jess G:
Nyilván nem, kérdés, hogy meglátja-e valaki?

A macska bosszúálló fajta, ha segbedurantod, tuti méginkább oda fog szharni.
Apósom azt csinálta, hogy kifeszített villanypásztort a ház körül (ahol a díszköves rész van) és amikor a macska megpróbált odamenni... mintha ágyúból lőtték volna ki :D

morsels (törölt) 2014.03.28. 21:52:50

Csak ugy mellekesen.
Aki azt hiszi, hogy a group dynamics nem fedezheto fel ezen a blogon, az... naiv.

tucano 2014.03.28. 22:58:02

@Cascabel: Ott is van törvény rá, hogy a lakatlan kecót egy hónap után el lehet foglalni. Egyébk a legolcsóbb arrafelé és a legbiztonságosabb. Csak beteg ne legyél. Van egy csomó nicaraguai ismerősöm, kedves emberek. Nagyon érdemes sztem pár hónapra kiköltözni, aztán ha úgy látja az ember, akkor bérelni egy évre és csak utána vásárolni. Ami még lényeges, hogy a külföldieket úgy csábítják, hogy nem kell jövedelem adót fizetni a külföldön keresett pénz után, ez igen emberbaráti lépés. Nem is értem, hogy miért Costa Ricát hájpolják Nicaragua helyett, kivéve a hullámok miatt, de nem mindenki szörfös azért, aki oda vágyik.

M. Péter 2014.03.29. 02:14:31

@tucano: A közbiztonság sokkal rosszabb Nicaraguában mint Costa Ricában, az infrastruktúra szintén, sok helyre csak földúton lehet eljutni.

tableno 2014.03.29. 07:21:20

@M. Péter: viszont Nica-ban kisebb a bűnözés. Egyébként Panamáról se feledkezzünj meg: costa ricai fejlettség, viszont olcsóbb és kevésbé zsúfolt.

Fekete Pestis 2014.03.29. 10:32:49

@Pink Petsch:

Nem.
A hollandot könnyü [nem nehéz] megtanulni, feltéve ha tudsz németül.
A legelsö napomon NL-ben, amikor Utrechtböl Overijssel-be vonatoztam, már tudtam az otthagyott ujsagokból valamit olvasni. Másfél év múlva [nulla nyelvórával] már megértettem a híreket [NL-ül] a TV-ben.
Mindez arra bizonyíték, hogy nem nehéz.

Ami nehéz, az a DÁN. Az elmondottak fényében kb. 2 évembe [és nyelvórákba!] került, amig megtanultam dánul OLVASNI [mindezt úgy, hogy az NL elég jól megy], de a dán beszédet még csak nyomokban értem. A dán kiejtésem állítólag elég szar, érzödik rajta a holland akcentus ;). Mindezt úgy, hogy a nyelv szintaktikailag nagyon hasonlít a hollandra [jobban, mint a németre], és a szókincsük kb 5%-a közös [vagyis tökugyanaz].

@BernadettSzaboo: Szóval sikerült az NT2 nyelvvizsga letétele, grat. [Gefeliciteerd, akkarom mondani].
Mooi land, lekker krenterige mensen, die Nederlanders, hoor ;)

@Kellemes Zérókomponista:

"Ez nem egyenlő a meggyőzni-akarással. Elnézve a posztot, a valós infók hiányát nem tart még ott a posztoló, hogy szentírásként vehetnénk az ez szar, az szar, amaz jó, emez meg ezért nagyon jó érveit. Lehet, hogy 20 évet élt a kezdeti hazájában, de gyerekként tette azt."

Jó, akkor megteszem helyette én.

-A holland az takarékos, nem pazarló, nem [nagyon] henceg a megszerzett vagyonnal. Magyarországon mindenkinek az volt a legföbb gondja, hogy miért nem cserélem le a 15 éves autómat [lehetöleg BMWre vagy Volvo-ra], mert "lenne rá pénzem".
-A holland az törexik a kompromisszumokra. Ezt ök "polderen" -nek nevezik. A jó fönök tulajdonsága, hogy "meghallgat másokat" [luisteren naar anderen], és hogy nem hierarchikus.
-A hollandok hiszik, hogy a másokra ervekkel lehet hatni [ Erre kifejezésük is van "iemand aanspreken op zijn/haar gedrag" - kb. érvelve megrovás], Most hadd ne mondjam,hogy milyen a magyar fönök [2 is volt belöle] : felfele nyal lefele meg tapos.
-A holland általában racionális. Mindig azt nézi, hogy az adott problémát hogyan lehet a legnagyobb nyereséggel/legkisebb veszteséggel megoldani. A magyar ezzel szemben inkább emocionális, ami nekem ellenszenves.
-A holland igyekszik tervezni. P.l. Delta-plan [hosszútávú árvízvédelem], vagy a nyugdíjalapok.

tehát egy sokkal értékelvübb, kiszámíthatóbb társadalom, az emberek sokkal direktebbek, mint Magyarországon, kevesebb a hierarchia, a vezetök viselkedése rokonszenvesebb, mert nem feudális [annyira].

Fekete Pestis 2014.03.29. 10:33:03

@BernadettSzaboo:

Ik ging aan de slag in een bank om "lekker (mee) te graaien" - zoals het gezegd wordt door de demagogen ;)
Azért demagógia ügyében NLD is ott van a versenyben. "graaiende bankiers", "CAO's versoberen" satöbbi, satöbbi. Nade a magyar demagógia itt is több lóhosszal nyer.

Fekete Pestis 2014.03.29. 12:05:41

@maxval a gondolkodó birca:

jó látom, hogy skandináviában sem voltál még soha.
ott elég nagy nyugi van,
AZ ADÓK ALACSONYABBAN MINT HOLLANDIÁBAN
( ami a "nivelleren is een feest" c. PvdA [=kommunitsa] marhaság miatt van )
és a szociális ellátás jobb ( az ovoda nem 1600 EUR-ba kerül, nekem a "gazdagnak", mert NL-ben ennyi).
Jó, lars van Trier egy kissé nyomasztó, és a beltenyészet érezhetö, de szerintem élhetöbb hely, mint NLD.

Mégis, ha NLD-ben a "roverheid" (= "kúrmány", hollandul) megbukna, és visszaállítanák a Balkenende kormány idején volt adókat ( meg az ovoda levon6ó lenne az adóalapból, nekem a "gazdagnak" is), akkor visszamennék NLD-be. Ahogy egy jó hollandhoz illik ;). nekem az az ország agyon sokat adott, és mentalitásban is az áll hozzám legközelebb (nameg Dánia, de az egy kicsit rosszabb).

Fekete Pestis 2014.03.29. 12:05:41

Ja igen. NLD-ben az ügyfélszolgálat is segítökész.
Az igaz, hogy 2004-óta az Adóhivatallal csak hollandul lehet értekezni [amit furcsálok].
De ha tudsz hollandul, és használod is, akkor az Adóhivataltól kezdve az önkormiig és a bankokig mindenki nagyon segítökész. Külön díjazzák, ha te is probléma-megoldva állsz a dologhoz, mert ök is erre törekednek.
Most ezt hadd ne vessem össze a magyar dolgokkal : bank, TB, satöbbi. Siralmas, no.

tucano 2014.04.02. 19:57:01

@M. Péter: köszi, közbiztonságot illetően statisztikából írtam!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása