oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 28. 06:45,  Egy embert próbáló ország 351 komment

2014. február 28. 06:45 Határátkelő

Egy embert próbáló ország

Ellen lehet-e állni egy Tádzsikisztánról szóló írásnak? Szerintem nem, nekem legalábbis nem sikerült, így ma Balázs beszámolóját olvashatjátok. Abból a szempontból nem klasszikus Határátkelő-poszt (ez sem, de hát ez egy ilyen hét…), hogy szerzője nem ott él, de megjárta az országot és szerintem rengeteg hasznos és érdekes információt írt meg – nem is beszélve a képekről.

cím_Benzinkút a pamíri főúton.jpgBenzinkút a pamíri főúton

„Rövid bevezetéssel kezdeném, hogy azoknak is meglegyenek az alapok, akik eddig nem is hallottak Tádzsikisztánról. Az ország Közép-Ázsiában található, 1991 előtt a Szovjetunió egyik (egyébként legszegényebb) tagköztársasága volt. Tádzsikisztán szomszédos Kínával és Afganisztánnal is, így stratégiailag elég fontos helyen helyezkedik el.

Az ország nagy részét hegyek borítják, egyedül az ország északi részén a Fergána-medence síkság. Az országban található a világ egyik legmagasabb hegysége a Pamír, ahol több 7000 m-nél is magasabb hegycsúcs található, az ország legmagasabb hegycsúcsa a 7495 m magas Iszmail Szomoni-csúcs (régi nevén Kommunizmus-csúcs).

Tádzsikisztán területe kb. Magyarország másfélszeresére tehető, lakossága 8 millió fő. Főleg tádzsik nemzetiségűek lakják, de élnek még az országban üzbégek, oroszok és pamíriak.

A tádzsikok gyakorlatilag az irániakkal (perzsákkal) egy népcsoportnak tekinthetőek, a nyelvük szinte teljesen megegyezik, annyi a különbség, hogy a perzsát a perzsa abc-vel írják, míg a tádzsikot cirill betűkkel. Én magam 2013-ban jártam Tádzsikisztánban.

1. Üdvözlő szöveg az ország határán, oroszul.jpgÜdvözlő szöveg az ország határán, oroszul

Életszínvonal, bérek

Természetesen Tádzsikisztánban jóval alacsonyabb az életszínvonal, mint Magyarországon. Eleve a lakosság fele munkanélküli (vidéken ez az arány a 80%-ot is elérheti, nagyvárosokban meg természetesen alacsonyabb).

Ha az ember mégis munkához jut, akkor sem lehet túl boldog. Az átlagos (tehát nem a minimum!) jövedelem nagyjából havi 750 tádzsik szomoni, ez kb. 35000 Ft. Persze mindez még semmit nem jelent, ha az árak ehhez igazodnak.

Azt nem tudom, hogy a lakhatásnak milyen költségei vannak, de meglepődnék, ha rezsire nagyon sokat kéne költeni. Az élelmiszerek viszont egyáltalán nem olcsók, nagyjából a magyar árak feléért-harmadáért vásárolhatóak meg az alap élelmiszerek, ami persze nekünk olcsó, és ott sem olyan vészes, ha az embernek van munkája (és ugye inkább ez szokott a probléma lenni). Ami nem alapélelmiszer, az sokszor alig olcsóbb, mint nálunk, pl. egy Mars csoki ott is 110 Ft, ennyiért itthon is meg lehet kapni.

Az ország délkeleti része (Hegyi Badahsán Autonóm Tartomány) kicsit drágább, mint a többi, ez valószínűleg a magas szállítási költségeknek köszönhető. Az utazás kifejezetten drága, de erről lejjebb, a közlekedés résznél külön írok.

Az éttermekben általában 500-700 Ft körüli áron lehet megebédelni. Érdekes, hogy a legtöbb étteremben kihoznak egy étlapot, ami általában egyetlen lap, 10-20 tétellel, de ezek közül leggyakrabban csak egyetlen étel van, ami tényleg kapható.

Ezt persze nem mondják, így a szegény ember fia kér valamit, majd közlik, hogy az most épp nincs, ezután kér egy másik ételt, majd közlik, hogy az sincs, végén kibökik, hogy igazából csak plov van.

A plov a legbiztosabb, ez szinte mindig van (illetve szinte mindig csak ez van :)), ez egy tipikus közép-ázsiai étel, gyakorlatilag rizseshús némi zöldséggel. Minden közép-ázsiai nemzet saját nemzeti eledelének tekinti a plovot.

Mivel a munkanélküliség nagy, a bérek alacsonyak, így természetesen a tádzsikok közül is sokan a kivándorlás mellett döntenek. Az ő céljuk persze nem London, hanem főleg Moszkva.

A szovjet múlt miatt gyakorlatilag a legutolsó faluban is mindenki beszél oroszul, és viszonylag egyszerűen el tudnak jutni Oroszországba (nem kell vízum, ami a tádzsikoknak ritkaság). Az ország összes jövedelmének majdnem 1/3-át teszik ki a hazautalt pénzek. Aki marad, az mind próbál ügyeskedni, rengeteg a taxis és az utcai árus.

Korrupció, bürokrácia, rendőrség, állami szervek

A korrupció egy ilyen szegény országban a mindennapok szerves része. A rendőrök, ha megállítanak egy autót, akkor nem a sofőr papírjait kérik el, hanem csak egy tíz szomonis bankjegyet.

Ez kb. 500 Ft-nak felel meg, ami nem tűnik soknak, de ne feledjük, hogy egyrészt ez sok embernek akár az egynapi jövedelme is lehet, illetve ha az ember hosszabb utat tesz vidékre, nem egyszer fogják megállítani az biztos. Amikor mi 600 km-t mentünk egy kocsival, akkor, ha jól emlékszem 10-szer állítottak meg, és tízszer landolt a 10 szomonis bankjegy a rendőr zsebében.

Az egész műveletet ráadásul meg sem próbálják álcázni, nem kell belecsúsztatni az igazolványba, kézfogást imitálva átadni, semmi. Amint a rendőr intett aktuális sofőrünk már nyúlt is a bankjegyért, majd azt átadta a rend őreinek, akik további kellemes utat kívántak nekünk. Később kiszámoltam, hogy nagyjából egy-egy utazásunk költségének 5-10%-át tette ki ez a fajta díjbeszedés, vagyis a korrupció ennyivel növelte utazásunk árát (hiszen bár a pénzt a sofőr adja, az nyilván bele van kalkulálva az árba).

2. A főutat elmosta a folyó.jpgA főutat elmosta a folyó

Az ország délkeleti részén található a Badahsán Hegyvidék Autonóm Tartomány. Erre a területre külön engedéllyel lehet csak belépni, amit az útlevélben a vízummal átellenes oldalra pecsételnek.

Az engedély meglétét a tartomány nagyobb városainak szélén, illetve a határokon felállított katonai ellenőrző pontokon ellenőrzik. Az ellenőrzés abból áll, hogy ellenőrzik a pecsét meglétét, majd szépen felírják az adatokat egy kis kockás füzetbe, ez 4-ünknél általában 15-20 percet vett igénybe. Persze kenőpénzt fizetni az ellenőrzőpontoknál is kell, de ezt is a sofőr intézi.

A vízum megszerzése meglepően egyszerű, semmi igazolás nem kell hozzá, cserébe borsos, 80 eurós árat kell fizetni, erre jön még rá a badahsáni engedély 20 euróval, és máris ott hagytunk kereken 100 eurót fejenként, viszont ezért cserébe tényleg nem szívóznak az emberrel.

Az ország tejhatalmú ura Emomali Rahmoni elnök. Az ő képe szinte minden sarkon ki van rakva. Iskola, óvoda, kórház, kormányhivatal, bank, útkereszteződés stb. nem lehet meg az ő képe nélkül.

Sokszor magáncégeket reklámozó óriásplakátokon is az elnök szerepel, mellette valami felirat, hogy miért is olyan jó például az a bank. Ha nincs kirakva az elnök képe, akkor valamilyen hazafias szlogen pótolja őt, ezeket tartalmazó táblából legalább annyi van, mint az elnök képéből.

3. Emomali Rahmoni, Tádzsikisztán elnöke egy bank reklámplakátján.jpgEmomali Rahmoni, Tádzsikisztán elnöke egy bank reklámplakátján

A személyi kultusz legelképesztőbb példájával a bécsi tádzsik nagykövetségen találkoztunk, itt ugyanis a nagykövet mögött a falra akasztva egy nagyjából 2X3 méteres perzsaszőnyeg lógott, amibe szintén az elnök arcképe volt beleszőve!

Hudzsandban, az ország második legnagyobb városában megnéztük a helyi történeti múzeumot. Ebben a múzeumban az ország nagy alakjainak sorában külön sarok volt szentelve Emomali Rahmoni elnöknek, ahol különböző képek voltak kirakva, amin az elnök éppen vasutat ad át, gyárat látogat meg, vagy építkezést tekint meg. Közvetlenül Rahmoni mellett Sztálin kapott helyet. Azóta sem tudom igazán eldönteni, hogy ez valami finom irónia a múzeum dolgozóinak részéről, vagy ők még mindig tisztelik és szeretik Sztálint.

5. Emomali Rahmoni elnöknek szentelt fal a hudzsandi múzeumban.jpgEmomali Rahmoni elnöknek szentelt fal a hudzsandi múzeumban

4. Emomali Rahmoni elnök a búzamezőn. Propaganda-fotó az egyik kormányzati épületen. A fotó stílusa erősen az 50-es évek Magyarországát idézi.jpgEmomali Rahmoni elnök a búzamezőn. Propaganda-fotó az egyik kormányzati épületen. A fotó stílusa erősen az 50-es évek Magyarországát idézi

Közlekedés

Egy ilyen szegény, hegyvidéki országban különös gondot jelent a közlekedés. Az infrastruktúra nagy részét még a szovjetek építették ki, azóta leginkább csak visszafejlődés volt.

Az országban 1992-től 1997-ig dúlt egy polgárháború, ami a szovjetek után megmaradt, eleve nem túl jó állapotban lévő infrastruktúrát is tovább amortizálta.

Vasút szinte nincs, ugyan van némi vasútvonal az országban, de az az országon belüli utazásra gyakorlatilag használhatatlan. Belföldön napi egy vonat közlekedik, ami a Dusanbéba való munkába járást segíti, reggel egy vonat megy a fővárosba, délután egy megy vissza. Emellett heti 2 napon van vonat Moszkvába.

Repülőjáratok közlekednek Dushanbe és Hudzsand az ország két legnagyobb városa között, de az árak borsosak, ráadásul pont Hudzsandba még az út is egész tűrhető állapotban van.

Jó idő esetén közlekedik repülőjárat Dushanbéből, a Pamír központjában lévő Khorogba, de ennek a járatnak a közlekedése elég esetleges, a rossz időjárás mellett az egyetlen hadra fogható gép elromlása esetén is szünetel a járat.

17. Murghab az ország legmagasabban fekvő városa 3655m-en található. Annak idején ez a város volt a Szovjetunió legmagasabban fekvő városa.jpgMurghab az ország legmagasabban fekvő városa 3655 m-en található. Anno ez volt a Szovjetunió legmagasabban fekvő városa

Az ország nagy részén még buszközlekedés sincs, Dushanbe környékén vannak „elővárosi” járatok, de azon túl semmi, így az emberek taxival közlekednek a városok között.

Az elővárosi buszok a gyakorlatban 10-12 személyes kisbuszok, az egykori szovjet területeken mindenhol előforduló „marsrutkák”. Menetrend és megálló nincs, akkor indulnak, amikor megtelnek, és ott állnak meg, ahol valaki fel- vagy le akar szállni.

A taxi, mint tömegközlekedés

A taxi Tádzsikisztánban nem számít luxusnak, mert más nincs, gyakorlatilag ez a rendes tömegközlekedési eszköz, ha az ember nagy távolságokra akar utazni. Az utak minősége miatt legtöbbször csak terepjárókkal lehet közlekedni, a legtöbb taxi ennek megfelelően terepjáró. Persze a taxi szó itt kissé megtévesztő lehet, mert ez ott egész mást jelent, mint Európában :).

Aki esetleg az új taxisrendelet életbe lépése óta ült taxiban Budapesten, az láthatott egy (ha jól emlékszem) 10 pontos listát az utas jogairól. Hát ezekből ott egyet sem ismernek.

A taxi tehát általában egy terepjáró. Ezekbe a sofőr 6 utast zsúfol be, oly módon, hogy a csomagtartó részben található egy két személyes pótülés, illetve a hátsó ülésen is elférnek 3-an. Persze ezeket a dzsipeket nem erre tervezték, így a 6 utasból 5-en igen kényelmetlenül utaznak, egyedül az anyósülésen ülő szerencsés élvezheti egy egész felnőtt embernek való hely kényelmét, és a biztonsági öv nyújtotta védelmet. A hátsó ülésen ülő két embernek alig van lábhelye, ott igazából kényelmesen maximum egy 6-8 éves gyerek férne el.

12. Panelház Khorogban.jpgPanelház Khorogban

Ilyen ülésben utaztam 8 órát, amit kétszer szakított meg rövidebb pihenő, nem volt valami kellemes érzés. A középső üléssoron a probléma az, hogy azok is igazából két emberre lettek tervezve, és az ülésben lévő két mélyedés miatt a 3 ember mindegyike kissé féloldalasan kell, hogy üljön, és a lábaknak sincs túl sok hely.

Ha nem kívánunk heringekként összezsúfolódva utazni, akkor persze erre is van lehetőség, csak ki kell fizetnünk azt a pénzt a sofőrnek, amit a többi utas fizetett volna, mi viszont ezzel nem éltünk, mert az utazás így is elég drága volt (erről kicsit később).

A 6 utas mellett persze nem marad hely a csomagoknak a kocsiban, így azokat a tetőcsomagtartóra erősítik kötéllel. Eleinte aggodalommal töltött el ez az eljárás, de ehhez úgy értenek, hogy a csomagokat egy szökőár se tudná leszakítani az autó tetejéről.

Ha mind a hatan megvagyunk, és a csomagok is biztonságban vannak fent, akkor indulhat is az utazás, ami megszakítás nélkül megy egészen az első ismerős házáig (kb. 200 m), ahol még egy kicsi üzletelés megy, felpakolnak ezt-azt (volt minden, dinnye, fél disznó, gyanús bőröndök, benzines kannák) a csomagok mellé, ezt útközben a megfelelő helyeken leadjuk.

Ezzel el is ment az út első fél órája, és ugye még alig párszáz méterre vagyunk kiindulási helyünktől. De semmi gond, indulunk is tovább, és meg sem állunk az első benzinkútig (újabb 500 m, már majdnem 1 km-nél vagyunk), hiszen sofőrünk valószínűleg nem volt képes annyira előre gondolkozni, hogy reggel indulás előtt tankolja tele az autóját.

7. Tankolás tádzsik módra.jpgTankolás tádzsik módra

A tankolás önmagában nem tartana sokáig, de mivel a kutasokat is ismerjük, itt is elbeszélgetünk egy 20-30 percet. Nem baj, utána már csak a katonai ellenőrzőpontnál kell eltölteni fél órát, és tényleg mehetünk. Viszont mivel már lassan két órája úton vagyunk (az most más kérdés, hogy ez alatt 10 km-t tettünk meg), itt az ideje megállni, pihenni egy út menti étteremnél / boltnál, újabb fél órára.

Az első egy-két óra gyötrelmei után viszont tényleg haladunk, már amennyire ezt az útnak tekintett kátyúhalmaz engedi. Néha persze megállunk pihenni, leadni a magunkkal hozott árut, vagy épp egy ellenőrzésre, de azért nem olyan vészes a helyzet.

Katasztrofális állapotú utak

Hogy a kedves olvasóknak legyen valami elképzelése, hogy mégis mennyi időt vesz igénybe egy-egy utazás Tádzsikisztánban, leírom, hogy mi mekkora távokat, mennyi idő alatt tettünk meg: Osh-Murghab, 414 km, 9 óra; Murghab-Khorog, 318 km, 8 óra; Khorog-Dushanbe 607 km, 17 óra (de hallottunk olyanokról, akiknek ez lerobbanások miatt 36 óra volt) és végül Dushanbe-Hudzsand, 307 km, 5 óra.

Ha valaki az ország egyik végéből a másikba akar eljutni (dél-keletről észak-nyugatra), akkor bizony autóval közel két napig tart az út, miközben ne feledjük, Tádzsikisztán alig nagyobb Magyarországnál.

Az utak állapota katasztrofális. Sok főúton még aszfalt sincs, gyakorlatilag földutakon kell haladni akár több 10 km-t is. Ahol van aszfalt, ott is rengeteg a kátyú. A Pamír-hegységben vezető főúton sokszor előfordul, hogy egy-egy útszakasz eltűnik egy sziklaomlás alatt, vagy épp elmossa egy folyó, ilyenkor is földúton kell kerülni.

10. A pamíri főút, az ország egyik legfontosabb főútja látható a képen, akármilyen hihetetlen is ez.jpgAkármilyen hihetetlen, a pamíri főút, az ország egyik legfontosabb főútja látható a képen

Láttunk olyan utat is, amit felújítottak, de ezt is olyan furcsán oldották meg, hogy felújítottak 200 m-t, kihagytak 300 m-t, felújítottak 50 m-t, kihagytak 100 m-t, felújítottak 200 m-t, kihagytak 50 m-t, és így tovább kilométereken át.

Az ország legkomolyabb főútja a Dusanbe-Hudzsand főút, ez az ország fővárosát köti össze a második legnagyobb várossal. Ez az út Dusanbében elég bíztatóan kezdődik, először egy autópálya-tábla van kirakva, majd egy fizetőkapu jön.

Itt az ember azt hiheti, hogy innen legalább egy darabon autópályán lehet suhanni, de bizony tévedünk. Az autópályából csak a fizetőkapu és a tábla készült el, utána ugyanolyan sima 2x1 sávos főúton lehet haladni, bár igaz, hogy ez a legtöbb szakaszon elfogadható állapotban van.

8. A Dusanbe_Hudzsand autópálya egyetlen megépült eleme, a fizetőkapu.jpgA Dusanbe-Hudzsand autópálya egyetlen megépült eleme, a fizetőkapu

A taxikért nagyjából annyit kell fizetni, amennyit Magyarországon fizetnénk egy hasonló távolságú vonatútért, teljes áron. Tehát pl. a kb. 600 km-es Khorog-Dushanbe út 12000 Ft-nyi szomoniba került.

Ez egyébként nem olyan sok egy ilyen hosszú taxi-útért, de ugye azért a körülmények finoman fogalmazva sem ideálisak, és a helyi fizetésekhez képest ez igen magas összeg.

A Moszkvicstól a luxusautókig

Az autópark is elég vegyes. Van még pár szovjet időkből megmaradt autó (Ladák, Zaporozsecek, Moszkvicsok stb.), vannak aztán a nagyvárosi elit luxusautói, hogy ezekhez mennyire legálisan jutnak hozzá, azt illusztrálja az a közelmúltbeli eset, amikor kiderült, hogy a tádzsik elnök, Emomali Rahmoni is Németországból lopott autóval jár.

A harmadik, és a hegyvidéki régiókban legnagyobb kategóriát az útviszonyok miatt a terepjárók alkotják, ezek között különösen népszerűek a távol-keleti márkák, mint pl. a Mitsubishi Pajero, vagy a Toyota Land Cruiser, és végül a 4. kategóriát a 15-20 éves nyugati autók alkotják, ezekkel főleg nagyvárosokban közlekednek az emberek.

Ezek az autók persze sose újonnan kerülnek Tádzsikisztánba, hanem használtan, a legtöbbet már csak a Szentlélek tartja össze. Mi 4 utat tettünk meg az országban, ezen a 4 autó közül kettő megadta magát, bár a Khorog-Dushanbe úton a sofőr még annyi életet lehelt az autóba, hogy valahogy bejutottunk, de az is egy kínszenvedés volt, a végén sűrű feketefüst eregetése mellett 20-25-el gurultunk.

A tádzsikok vezetési stílusa finoman fogalmazva is hagy némi kívánnivalót maga után. Valamiért például a tádzsikok (de más közép-ázsiaiak is) előszeretettel vezetnek az út rossz oldalán. Persze ha mindenki az út másik oldalán menne, azzal nem lenne baj, de azért vannak, akik pedig az út jó oldalán haladnak, így állandóan félre kell húzódni.

Az előzéseknél legtöbbször nem fontos, hogy belátható útszakasz legyen előttünk, ennek meg is van az eredménye, az utak mellett sokszor látni „friss” autóroncsokat, emlékeztetve az utazót arra, hogy a helyi vezetési stílus bizony áldozatokkal jár.

Valamiért a tádzsik sofőrök előszeretettel vezetnek 1-2 cm-re a szakadékok szélén. A sok hegyvidék miatt sok olyan út van, aminek egyik oldalán egy sziklafal magasodik, másik oldalán pedig akár több száz méter mély szakadék tátong.

9. A pamíri főút itt épp az afgán-határon halad, a folyó túl oldala már Afganisztán.jpgA pamíri főút itt épp az afgán-határon halad, a folyó túl oldala már Afganisztán

Valamilyen számomra rejtélyes okból a tádzsik sofőrök jobban szeretnek az út szakadék felőli oldalán menni, ezért még a szembe sávban való autózás örömét is hajlandóak feláldozni. Persze ennek csak ott van értelme, ahol az út eléri a 2 sáv szélességet, mert bizony, sokszor ez nincs meg, 1-1,5 sáv széles utakon kell haladni.

Az ilyen helyeken, ha jön szembe valami (mondjuk egy kamion, az a legjobb…), akkor bizony tényleg centikre megyünk a szakadéktól, vagy a sziklafaltól.

Viszont gyorshajtással nem lehet vádolni a sofőröket, igaz ez gyanúm szerint inkább annak köszönhető, hogy az utak még a megengedett sebesség elérésére sem alkalmasak. A sofőrök előszeretettel dohányoznak és telefonálnak vezetés közben, néha a kettőt egyszerre, ami eléggé életveszélyes mutatvány.

16. Karakul, az ország egyik legmagasabban fekvő faluja, 4000m-en található.jpgKarakul, az ország egyik legmagasabban fekvő faluja, 4000m-en található

A trolibusz mint komédia

Dushanbe az ország egyetlen igazán nagy városa a maga közel 700 000 lakosával, így itt helyi tömegközlekedés is van, ami legalább annyira érdekes, mint a távolsági közlekedés.

A városban van egy egész kiterjedt trolibusz-hálózat, amit még a szovjetek építettek ki. A dushanbei trolibusz működése is igen érdekes, ugyanis a felsővezeték nagyon sok helyen nagyon rossz állapotban van. Emiatt a trolibusz nem is tudna ezeken a szakaszokon az áramszedőjével átmenni, ezért az ilyen szakaszok előtt a trolibusz megáll, a kalauz pedig leszáll, hátramegy, és megfogja az áramszedőre erősített kötelet.

Ezután a trolibusz felgyorsít egy olyan tempóra, amit a kalauz még futva bír, a kalauz ekkor lerántja az áramszedőt, majd felugrik a trolibusz hátára szerelt létrára, fél kézzel kapaszkodva a létrába, fél kézzel pedig fogja a köteleket, amik az áramszedőhöz vannak kötve. Ezután a trolibusz eszeveszett dudálással halad, hiszen nem szabad megállnia, addig, amíg újra használható vezeték alá nem érnek. Persze így legfeljebb 100-200 m-t haladnak a járművek, többet nem.

11. Trolibusz hátulján menet közben kapaszkodó kalauz, jobb kezében az áramszedőre kötött kötelek.jpgTrolibusz hátulján menet közben kapaszkodó kalauz, jobb kezében az áramszedőre kötött kötelek

A trolibuszokon szolgálatot teljesítő kalauzok legtöbbször 12-15 éves melegítős gyerekek, akik a pénzt beszedik, jegyet nem adnak. A jegy egyébként 1 szomoniba vagyis kb. 50 forintba kerül.

A trolibuszhálózatot autóbuszjáratok egészítik ki, de olyan lassan mennek, hogy ha csak az ember nem nagyon fáradt, akkor nem éri meg felszállni rá. Általában 10-15km / órás sebességgel száguldoznak a város utcáin. Ez egyébként teljesen érthetetlen volt számomra, mert egyébként nem olyan nagyon öreg járművekről van szó, és Dushanbe útjai is általában jó állapotban voltak, tehát semmi sem indokolta ezt az idegtépő cammogást.

A buszoknak és trolibuszoknak lehet, hogy van menetrendje, de erre semmi nem utal a megállóban, még az sincs kiírva, hogy egy-egy helyen milyen járatok állnak meg. Azért éjszaka érezhetően ritkábban járnak a buszok és trolibuszok, szóval valami rendszer azért biztos van, még ha az földi halandók számára nem is hozzáférhető.

Ezt a két közlekedési módot egészítik ki az autóbuszok. Nem, nem elírás, még csak nem is ellentmondás, a harmadik közlekedési módot az autóbuszok jelentik. Ugyanis a tádzsikok ezt az oroszban ugyanígy meglévő szóösszetételt („Avtobusz”) szó szerint értelmezték, így a buszvonalakon autók is közlekednek autóbuszokként. A lényeg, hogy egy személyautó szélvédője mögé ki van rakva egy tábla rajta egy számmal, ennek a busznak az útvonalán közlekedik az adott autó.

Autóbusz Dusanbéban.jpgAutóbusz...

Egyébként gyakorlatilag egy taxi szolgáltatásról van szó, ami annyiban kötött, hogy csak egy adott busz vonalán visz el valahova, cserébe jóval olcsóbb, mint a hagyományos taxi, viszont a gyorsasága miatt kissé drágább, 3 szomoniba, vagyis 150Ft-ba kerül egy utazás. Ezt hívják a helyiek autóbusznak.

Egyéb apróságok

Működő közvilágítás csak Dushanbében volt, igaz nem jártuk be az egész országot éjszaka. Mindenesetre az ország negyedik legnagyobb, kb. 100 000 lakosú városában pont este jártunk, és vaksötét volt.

Áram egyébként volt, mert a házak ablakaiból fény szűrődött ki, de az utcákat csak az elhaladó autók fényszórói világították meg. Elég kísérteties volt, hogy az utcákon teljes sötétség honol, viszont az élet rendesen zajlott, emberek jöttek-mentek, gyalog, kocsival vagy épp biciklin (kb. este 9 óra volt).

Áram mindenhol van az országban, még az utolsó 4000 m magasan fekvő faluba is elérnek a vezetékek. A vezetékes vizet ugyan nem ajánlják ivásra, de nekem semmi bajom nem lett tőle.

A tádzsikok nagyon kedves emberek általában, bár néha kicsit együgyűnek tűntek. Nem próbálnak átverni, itt nem fordul elő, hogy a taxisnak félúton a pusztában jut eszébe, hogy ő igazából kétszer annyiért akar elvinni (sajnos máshol volt rá példa Közép-Ázsiában).

A táj lenyűgözően gyönyörű, főleg a Pamír az ország dél-keleti részén lélegzetelállító. A városok kevésbé látványosak, inkább a természet az, ami miatt érdemes Tádzsikisztánba utazni. A táj szépsége mindig kárpótol az út megpróbáltatásaiért.

13. Pamíri táj.jpgPamíri táj

A Khorog-Dushanbe úton jó 400 km-t a tádzsik-afgán határon tettünk meg (a két országot egy kb. 100 m széles folyó választotta el), és érdekes volt látni, hogy mennyivel jobbak a körülmények Tádzsikisztánban, mint Afganisztánban, pedig már Tádzsikisztán sem egy Svájc.

Afganisztánban alig volt út, a forgalom nagyrészt gyalog, vagy szamárháton zajlott, nagyon ritkán jött valaki motorral, autót meg talán ha kettőt láttunk. Áram egy-két kisebb városban volt, de oda is a tádzsik oldalról ment át a vezeték.

14. Afgán kisváros a tádzsik határon.jpgAfgán kisváros a tádzsik határon

Mobil-adótornyot sem láttunk, és néha kíváncsiságból megnéztük, hogy van-e afgán hálózat, de egyszer sem találtunk, ezzel szemben tádzsik hálózatunk szinte mindig volt. A házak sokszor inkább csak kőrakások voltak, mintha egy Flinstone-család filmhez készült díszlet lett volna.

Tádzsikisztánban a szovjet korszakkal nem igazán számoltak le, a legtöbb jelkép még érintetlenül a helyén van, sőt sok helyen a frissen felújított épületekre is frissen fel van festve a vörös csillag.

Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy Tádzsikisztán azon kevés helyek egyike a világon, amiknek jót tett a szovjet hatalom, és ahol azóta csak pusztulnak a dolgok, így az emberek érthető nosztalgiával gondolnak vissza azokra az időkre.

14. Szovjet katona emlékműve Badahsán-Hegyvidék fővárosában, Khorogban.jpgSzovjet katona emlékműve Badahsán-Hegyvidék fővárosában, Khorogban

15. Sztálin szobra a hudzsandi múzeumban.jpgSztálin szobra a hudzsandi múzeumban

Összességében Tádzsikisztán egy nagyon érdekes és szép, ám embert próbáló ország. Ki nem költöznék természetesen, de bátran tudom ajánlani azoknak, akik szeretik a kalandokat, és nyitottak arra, hogy megismerjenek egy teljesen más világot.”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Tádzsikisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr715836141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.28. 22:10:02

@diggerdriver: Digger, az en ertekrendemmel ez nem fer ossze. A fel arca kilatszik ennek az erkolcstelen noszemelynek az avatarodon! Kerlek hogy haladektalanul csereld le valami hasonlora: susiesbigadventure.blogspot.com/2013/03/the-misnomer-of-bride-price-in.html

Ellenkezo esetben mindketten hamarosan a Pokol tuzeben vegezzuk. Megertesedet koszonom.

2014.02.28. 22:15:00

@Babette_: Na megprobaltam feltolteni egy kepet a kenyerrol: [url=http://kepfeltoltes.hu/view/140228/P1010712_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

Mas: nalunk is vannak neha erdekes kepek a hazfalakon, errol is megprobalok feltenni egy kepet: [url=http://kepfeltoltes.hu/view/140228/P1010682_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.28. 22:18:02

@QUERCUS:
Ugye hogy mennyire átjön a képen a túlfűtött erotika?
A vadítóan duzzadt ajkak a pisze orr, a tartás mind mind azt sugalmazza hogy...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.28. 22:22:03

@QUERCUS:
Az ívesen szedett szemöldök alól kivillanó szemek méltán teszik Marilyn Monroe örökösévé.

Muscari 2014.02.28. 22:24:39

@diggerdriver: rohogni fogsz, de a holgy a kepen egy a vilagon egyedulallo dolgot kepvisel. Monobrow vagy unibrow a neve, tradicionalis tadzsik "viselet". Halal komoly, a National Geographicban olvastam rola, unnepi alkalmakra mindenki csinal maganak ilyen egybeszemoldokot.

Sehol a vilagon nem el mar ez a hagyomany, csak Tadzsikisztanban.

**mimi** 2014.02.28. 22:25:27

@Mirjam2:
kicsit érdekes lett a formája, de jól néz ki :))

blackhairlady 2014.02.28. 22:26:48

@Mirjam2: Szoval a recept:
2.7 dl viz
1, 1 es fel teaskanal so
2 evokanal olaj
50dkg liszt
2 dkg eleszt
Ez az eredeti recept. nekem itt az usaban nincs friss elesztom, csak szaraz, de ezt is fel kell futtatni mint a frisset. Ezt 1 dl vizben, egy kaveskanal cukorral felfuttatom letakarva. 7 g-os ez az eleszto.

A kovetkezo kepepn csinalom.
Eloszor is felfuttatom a z elesztot. Majd amikor mar jo habos, akkor kimerem a fel kilo lisztet a talban amiben keleszteni fogom. Jo ha van teteje, abban jobban megkel Nekem van egy tuperware keleszto talam, amirol lepattan a teteje amikor megkelt a teszta. De nem fontos ez, amig nem volt addig konyharuhaval takartam le,
Szoval a kimert lisztbe belerakod az 1, masfel kaveskanal sot, a kb 2 evokanal etolajat, a felfuttatott elesztot es a 2.7 dl vizet.
Ezt osszekevered es kidagasztod egy kicsit. En megmondom oszinten, nem szoktam sokaig, csak addig amig egy kicsit elvalik az edeny falatol. Ezt a reszt lehet a kenyersutogepben is csinalni akinek van. En valoszinuleg kidobtam a kest a a kenyerrel egyutt egyszer, azota kezzel dagasztok.
Amikor ez megvan, a teszta alatt es a a tetejt is egy picit belisztezem. Lefedem (vagy letakarom), es 40 percig kelesztem. be szoktam allitani a suto idomerojet, mert nehanyszor mar elfeledkeztem rola, es volt hogy 3 orat is kelt szegeny:)
Kozben az edenyt amiben sutom, kicsit kiolajozom es kilisztezem mint a piskotanal szokas. a felesleges lisztet ki kel razni belole.
A tesztat kicsit atgyurom, eppen csak par moszdulattal, egy kis format adok neki, es beleteszem a talba. Van aki Pataki talba suti, en a fentebb mar belinkelt ovalis jenai talat hasznalom.
Rateszem a tetejet, es 30 percig kelesztem ebben. Itt is beallitom az idot, de 25 percre, mert akkor kezdem elomelegiteni a sutot 420 F-re ami kb 210-220 C. Amikor felmelegedett, a tal tetejet bespriccelem vizzel jo alaposan, visszateszem, es 40 percre berakom sutni. ezt is jo beallitani, mert nem jo ha tul sul.
Amikor lejart a 40 perc akkor leveszem a tetejet, es anelkul sutom tovabb meg 10 percig. Ha kesz van akkor racsra boritom, es sokszor a felet felfaljuk meg forron, mert nincs is jobb a gozolgo feher kenyernel:) Jo etvagyat hozza!

A magokhoz, aszalt dolgokhoz nem tudok hozzaszolni, mert mi azt nem szeretjuk, nem is probalkoztam vele soha.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.28. 22:27:42

@Muscari:
Nekem mondod?
Azért izgultam rá.
Azóta se tudok leízgulni róla.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

adg 2014.02.28. 22:30:54

@diggerdriver: Jajjajj, bocsanat. Fiatal vagyok meg, meg szerencsetlen varosi gyerek. Ismerem a szot, de itt valahogy az ejszaka kozepen nem parosodott a jelentesevel. :))
De azt remelem ertekeled, hogy mindezek dacara tudok kenyeret sutni. Bar itt vilagvegen meg nem probaltuk, mert nincs nyers eleszto, meg masok a lisztek is, meg mashogy kel. De sutemenyeket lassankent sikerul hozzailleszteni a helyi viszonyokhoz, sorra kerul a kenyer is.

Van egy kedves tanitoneni ismerosom, es amikor megkerdezte a kicsiket a suliban, hogy mi boritja a csirke testet, egy kislany azt talalta valaszolni, hogy nylon. :)

blackhairlady 2014.02.28. 22:44:48

@Zsuzsi65: Szia Zsuzsa! Reg lattalak, remelem jol vagy:)
En is lattam a ezt a cikket, es en is megjegyeztem, hogy a toltott paprikat nem igy kell csinalni. En egyebkent ezek kozul szinte mindegyiket fozom, sutom, mert mi szeretjeuk az otthon megszokott izeket is, de az ittenit is, sikerult megtalalnom az egyensulyt koztuk.

M. Péter 2014.02.28. 22:51:09

@Babette_: Se Tenerifét, se Mallorcát nem járod körbe egy nap alatt. Mindkét helyen lehet a strandoláson és evés-iváson kívül is sokféle dolgot csinálni, pl. a Kanári-szigeteken La Laguna, a Teide és a Garajonay Nemzeti Park a UNESCO világörökség része, Mallorcán a hegyekben remekül lehet túrázni.

Latcho Rom 2014.02.28. 22:58:24

@ruba: erdekes munkakore van az aramszedot toszogato kartarsnak :)

morsels (törölt) 2014.02.28. 22:59:26

@Mirjam2:
Saudiban futotestre kell tenni a tesztat, hogy megkeljen???
:-)

ruba 2014.02.28. 23:00:45

@shakti_rom: Mióta láttam, hogy van ilyen, nekem is ez a munkahelyek netovábbja... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 23:03:24

@tanato: Ez az Uj Péter egy állat, ennek még a sz@r is keserű...Mitől lenne kommunista egy hortobágyi palacsinta...?
Valahogy nem érzem humorosnak az írást, pedig szeretem a hülyeséget.Na mindegy.
A kis félfeka magyar beste haja, az meg döbbenet, az ilyen gyapjas haj ellen hatástalan az olló, csak a petróleum, meg a gyufa segíthet... :D

morsels (törölt) 2014.02.28. 23:11:35

@ruba:
Ez a trolis szenzacios :-))
Elkepzelem egy nyugati orszagban...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 23:16:33

@geegee:
Ez így a jó:
"Mitől lenne kommunista,
egy hortobágyi palacsinta?"

M. Péter 2014.02.28. 23:19:40

@Kövérmadár [swe]: Akkor térjünk át a Morse-abc-re, ahhoz csak 2 jel kell.

blackhairlady 2014.02.28. 23:19:43

@Mirjam2: Itt is csak befottkent van olyan 3/4 l-es kb 5$-ert, frisset meg nem talaltam.

morsels (törölt) 2014.02.28. 23:23:02

@geegee:
Na, ez szalonrasszizmus. (talan nem is annyira szalon)
Csak hogy a kulonbsegre felhivjam a figyelmet.

Persze a vicces az, hogy nem is tartod annak, meg nem is neked irtam, hanem a burmai holgynek.

morsels (törölt) 2014.02.28. 23:24:54

@blackhair-lady:
Ja, Eszak-Amerikaban nincs meggy.
Bar mostanaban mar lattam rendes meggyet nyaron a boltban, nem tudom honnan hoztak, de hogy nem elterjedt, az biztos.
Nem tudjak, hogy mire jo, gyanitom csak ez az oka.

A meggylevest valoszinuleg szeretnek itt.

blackhairlady 2014.02.28. 23:29:19

@charlieharper: Ez egy turkiz szin, legalabbis az en gepemen. lehet keknek es zoldnek is latni, a szemunk szinetol fuggoen (Na jo, a vege csak vicc volt:))

blackhairlady 2014.02.28. 23:32:22

@Mirjam2: Jol nez ki, remelem finom is. Viszont ha magasabb kenyeret akarsz, akkor keskenyebb talba kell sutnod, hogy felfele keljen ne szeltere.

blackhairlady 2014.02.28. 23:36:55

@morsels: Ezek szerint Kanadaban sincs? En is arra gondolok, hogy nem tudjak mire jo. Bezzeg a kaktuszokat aruljak a zoldsegesnel, meg ilyen szaraz labdarozsa valamiket, ezeket meg en nem tudom mire valo:)
A kompot meggy sem amerikai hanem nemet, a kulfoldoi polcoknal van csak.

morsels (törölt) 2014.02.28. 23:41:47

@blackhair-lady:
Ugy ertem, hogy valoszinuleg meggyfa van, csak egyszeruen nem aruljak. Mert ugysem vennek.
Ez meg azert van, mert nem tudjak, hogy hogyan es mire hasznaljak.
De iden mar lattam rendes meggyet a boltban. Ugy ertem, hogy a szaras, rendes meggyet, nem a befottest :-)

De emlekszem, olyan 20 eve peldaul nem lehetett csulkot venni, csak nagyon ritka esetben. Sot, amikor azt kertem a pultnal, a srac meg is kerdezte a masiktol, hogy ki az, aki ezt keri? Merthat ok ilyet ugye nem esznek :-)
Mostanra mar viszont lehet kapni csulkot, csirke zuzat, szivet, meg egy csomo dolgot, amit 20 eve nem lehetett.

Mondjuk most mar van egy kinai superstore is, ahol aztan tenyleg minden van. Mondjuk egy kocsonyahoz :-)

morsels (törölt) 2014.02.28. 23:43:04

@morsels:
Ja a masik meg az, hogy 20 eve ha volt csirke sziv, zuza, akkor azt 80 centert adtak kilojat, most meg 9 dollar :-)

blackhairlady 2014.03.01. 00:01:13

@morsels: Nekem is mondtak, hogy itt nem lehte semmi belsoseget, csirkelabat, kocsonyahust kapni, ezzel szemben tele vannak az uzletek ilyen hentesaruval. Tenyleg, kene is egy jo kocsanyat fozni.

Latcho Rom 2014.03.01. 00:14:13

van meggy neha a farmer marketen, itt terem ontarioban. Fincsi, igaz ez a kis kosar 9 dollar volt.

kepfeltoltes.hu/140228/1366750935image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A belole keszult meggyleves sajnos csak baratoknak publikus :))

Latcho Rom 2014.03.01. 00:14:13

@ruba: majdnem olyan tokeletes mint az egykori kabelnyomvonal bejaro allasom volt :)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.01. 00:49:05

@blackhair-lady: meggy nincs nalunk nem arulnak BC be hallottam van sok

montroyal ( CAN qc) 2014.03.01. 00:52:05

@morsels: cerise bordeaux.. csak fagylaltot lattam szoktam is venni 2kg dobozban meggy darabokkal ..

Latcho Rom 2014.03.01. 01:07:44

@montroyal ( CAN qc): menj ki a farmer marketre, mult nyaron haromszor volt, kiscsaj kerdezte mit lehet ebbol fozni, felirta a meggyleves a la Djuri receptet :)

Latcho Rom 2014.03.01. 01:07:44

@blackhair-lady: Ugy tunik hogy nalatok, hozzad nem annyira messze, Arkansasban talalsz meggyet..

boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=678709

Latcho Rom 2014.03.01. 01:18:03

@montroyal ( CAN qc): Nem kell olyan messze menni..

www.vinelandgrowers.com/index.php?p=Our_Fruit

s nem is draga, egyszer nyaron torontoban voltam biznicen, le kellett mennem a niagara pennisulara is, vettem 1 kilo cserit, 1 kila meggyet, hazafele vezetve vigan felzabaltam az egeszet, magot kikopve az ablakon, jo volt :) nagyon finomak a gyumolcsok arrafelé, sok magyar ostermelo is van arra

nyár, ha emlekszel ra mi az :))

M. Péter 2014.03.01. 01:41:02

@morsels: Pedig termelnek az USA-ben is meggyet, úgy évi 100000t körüli mennyiségben, csak a legnagyobb részéből konzerv lesz vagy lefagyasztják.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.01. 01:46:10

@shakti_rom: Nem kell olyan messze menni..le kellett mennem a niagara ...
na azért gyalog nem indulnék el ....DDD

blackhairlady 2014.03.01. 02:38:10

@M. Péter: Pedig kerestem a farmer's marketban is egy kis meggyes pitehez, de nem talaltam. Igaz, csak Houstonban neztem:)
Na majd az iden jobban korul nezek.

blackhairlady 2014.03.01. 02:41:15

@shakti_rom: Azert nem utaznek olyan messzire, annyit nem er meg egy pite:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.01. 04:27:46

Sajnos a svédeknél sincs igazi meggy, pedig úgy z@bálnám nyáron, hogy a fülemen jönne vissza... :D Cseresznye még akad, laza tízszeres áron, mint akármelyik másik gyümölcs... :-(
Valszeg nem nagyon bírhatja a szállítást, nem olyan, mint a banán.

2014.03.01. 04:55:14

Ha már zabálunk, nagy probléma volt hogy Szudánban ha volt is sajt, akkor az büdös. Erre mit találtunk: magyar Hajdú sajt. Állítólag ők is ezt szeretik: panaszkodjunk.blog.hu/2013/12/10/fogyaszd_a_zsirt

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.01. 08:34:46

@morsels: én éppen olyan hangulatban vagyok, hogy nyeltem egyet és kussoltam, mert még úgyis nekem lesz belőle bajom.
köszi.

Latcho Rom 2014.03.01. 09:00:50

@blackhair-lady: elutazik az texasba is, trader joenak nincs?

lavór 2014.03.01. 09:00:50

Korrupcióért nekünk sem kell kölcsönkérni senkitől. Lepusztulásban sem vagyunk nagyon lemaradva, csak el kell menni a nyugati határszéltől és Budapesttől 50 kilométernyit. Romos falvak, járhatatlan utak, '70-es évekbeli pillanatképekkel gazdagodik, aki épp átdöcög egy-egy falun, már ha fel van egy pillanatnyi ideje nézelődni a kátyúk kerülgetése közben.

Latcho Rom 2014.03.01. 09:00:51

@montroyal ( CAN qc): mi az neked, felkotod a negy nejed a hatadra, befogod a kutyakat a szan ele, 4 nap alatt odaertek :))

Latcho Rom 2014.03.01. 09:00:51

@M. Péter: tart cherry pie-ba kerulnek, ami egy istentelenul finom pite, vetekszik a magyar meggyessel..

2014.03.01. 09:03:27

@blackhair-lady: Koszonom szepen a reszletes leirast! Meg egy kerdes: a 7 gram eleszto-por az mennyi? Ket kaveskanal? En szerintem ott szurtam el az enyemet hogy nem tudtam kiszamolni mennyi eleszto-por kell bele. Nekem egy nagy muanyag dobozban van a por, ebbol hogyan veszek ki 7 gramot?(Elnezest a hulye kerdesert.)

2014.03.01. 09:07:38

@morsels: 'Saudiban futotestre kell tenni a tesztat, hogy megkeljen?'

Igen. Tegnap mar este volt mire a kelesztesig jutottam es itt nagyon lehul ejjel. Vastag paplan + meleg takaro alatt alszunk, es telikabatban indulok reggel 7-kor dolgozni, delutan meg mar bikiniben lehet napozni a medence mellett a lakoparkban. Fura idojaras, nem hiszem hogy tul egeszseges a szervezetnek.

ruba 2014.03.01. 09:08:44

@lavór: Azért mi fényévekre vagyunk előrébb ennél. Mert persze nálunk is vannak romos utak, elmaradott települések, és magas munkanélküliségtől szenvedő kistérségek, de azért Tádzsikisztánban ez országos szintű. Itt is láthatsz lepusztul kátyús utat, csak míg itt ez ma már azért inkább csak a kis vidéki bekötő utakra jellemző, addig Tádzsikisztánban az ország legfontosabb főútjai is ilyenek. Azért (is) jó ilyen országokba utazni, mert utána az ember nagyon tudja értékelni azt is, ami Magyarországon van:) .

2014.03.01. 09:12:11

@blackhair-lady: Jo tipp, sajnos nincs keskenyebb talam jelenleg. Szerintem a tobb eleszto lesz a megoldas. Mindenesetre a fele elfogyott mar, ugyhogy annyira nem rossz, de tenyleg nem nagyon kelt meg. Az is lehet hogy nem dagasztottam eleget.

2014.03.01. 09:27:20

@blackhair-lady: Itt befott sincs. Sot altalaban nem lattam meg egy befottet sem. Egy magyar vallalat megprobalhatna bevezetni, lehet hogy sikeruk lenne - nem lehetetlen, Orban V. mar ketszer jart itt szemelyesen kapcsolatokat epiteni es pl. az itt kaphato egzotikus 'tehen-sajtok' nagy resze Hajdu. (Itt nem a kecskesajt szamit egzotikusnak, hanem a tehensajt, nagy betukkel ala van irva hogy 'COW CHEESE'). Bar nem tudom mennyire vennek a befotteket, sajnos az itteniek nagy resze meg mindig a nomad-stilusu konyhara van raallva, gyumolcs, zoldseg nem tul nepszeru.

Muscari 2014.03.01. 10:29:04

@Mirjam2: de jo, akkor ezek szerint a lakoparkon belul eleg szabadon elhettek. Igy mar ertem, hogy tetszik, delutan a medence mellett napozni :-)

Nem szol ak bele a hatosagok, hogy ti mit csinaltok a lakoparkban? Gondolom szigoruan el van keritve es csak europaiak lakhatnak ebben a "fertoben"

lavór 2014.03.01. 10:29:16

@ruba:

Semmi gond, néhány év és utolérjük őket. Már a főútvonalaink is romosodnak.. Lesz egy-két "kirakatvárosunk", majd azt lehet mutogatni a kutyaszarral fugázott díszburkolataikkal.

guma 2014.03.01. 10:29:16

gratulálok!

élvezet olvasni a blogot (szinte mindig!).
viszont amiért rászántam magam, hogy hsz-t írjak az a hozzászólók miatt van...

szeretlek benneteket. :)
kellemes perceket szereztek...
néha még irigy is leszek, mert nekem nem adatott meg az utazás lehetősége csak nagyon pici mértékben.
"öreg" fejjel, pár éve ismerkedem a háló világával és én aki örökké mentem volna: veletek, általatok kicsit csavaroghatok a világban...

kösz ezt a posztot és ezt a "csapat munkát"...
jó "veletek" kalandozni a világban! :)
(vegyétek megtiszteltetésnek, hogy szokásomtól eltérően "szóba állok" veletek. :-DDDDD)

M. Péter 2014.03.01. 11:06:36

@blackhair-lady: Találtam egy cikket a meggyről: www.latimes.com/features/food/la-fo-farmers-market-online-20130720,0,1549969.story

Mivel fagytűrő, ezért főleg északon termesztik, Michigan a legnagyobb meggytermelő állam. Lehet, hogy úgy gondolják, hogy Houstonban nincs elég kereslet, nem éri meg odavinni a meggyet. Los Angelesbe Utahból viszik. Esetleg közel-keleti boltban lehet még keresni. Annyi magyar vonatkozása van még a cikknek, hogy Utahban a Balaton nevű fajtát termesztik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.01. 12:50:56

@Mirjam2: épp a minap hallottam a rádióban, hogy meg is állapodott nagymennyiségű odatelepítéséről...

Latcho Rom 2014.03.01. 13:08:56

@Mirjam2: teáskanálnyi..attol fugg hogy milyen a porod, tobb picit, kevesebb, kisérletezz..

2014.03.01. 13:30:20

@shakti_rom: Koszi! 1 teaskanalnyit tettem bele, de ugy latszik nem volt eleg. Kisse osszevesztunk a ferjemmel, mivel mar 2/3-at megette a kenyernek, kozben azt terjeszti compound-szerte hogy tegla-szeru kenyerrel probalom etetni :) Most hallottam vissza a szomszed csajtol.

2014.03.01. 13:38:21

@Muscari: Itt minden el van keritve, tehat maganhazak korul is magas falak vannak. A lakoparkunk korul is. A falon belul minden kozossegnek / csaladnak a sajat dontese hogy nekik mi oke. A mi lakoparkunkban kisebb reszt nyugatiak laknak, nagyobb reszt nem-szaudi kulfoldiek, tehat pl. egyiptomiak, szudaniak, pakisztaniak stb. A szemelyzet afghan / pakisztani / indiai, mint a legtobb helyen. A falon belul barmit lehet viselni, a mi kozossegunkben ez a 'szabaly', de mindenhol mas szabalyok vannak. A tulajdonos szaudi, o is be szokott jarni, nem zavarja milyen ruhaban vagyunk stb. Sok gazdag szaudi csalad van akiknek nagy birtokaik vannak, elkeritve, es a keritesen belul mindenki azt hord amit akar, a nok autot vezetnek stb. Persze vannak olyan csaladok is ahol a nok meg az erkelyre sem mehetnek ki ha nincsenek teljesen eltakarva (sot neha meg akkor sem...). Alapvetoen hagyjak hogy a csaladok, kozossegek alakitsak ki a sajat szabalyaikat, a lenyeg hogy kozteruleten be kell tartani az 'allam' altal hozott szabalyokat es ezt szigoruan ellenorzi is a vallasi rendorseg.

otomatik portakal 2014.03.01. 13:50:31

Tetszik az írás. Autó-buszt Pristinában is lehet látni, bár ott a számot nem teszik ki a szélvédő mögé, hanem a megállóhoz érkezve a sofőr a kezével mutatja.

Latcho Rom 2014.03.01. 14:01:36

@Mirjam2: 1/4-el tobbet probalj, s talan kicsit melegebb vizzel futtasd fel..

2014.03.01. 14:09:36

@shakti_rom: Oke. Vajon szamit hogy mennyi cukrot hasznalok a felfuttatashoz? Fel lehet futtatni cukor nelkul?

2014.03.01. 14:35:51

@Babette_: Oke (csak azert kerdezem mert a ferjem egeszseges-etel manias es arra probal kenyszeriteni hogy ne hasznaljak cukrot - sebaj, majd titokban csinalom mikor nem latja!).

Latcho Rom 2014.03.01. 14:37:07

@Mirjam2: Van aki nem tesz bele..az attol fugg hogy milyen a liszted, ha eleg termesztes cukor van benne, akkor megkel a teszta szepen.

Amikor en peket jatszottam itthon a nyolcvanas evekben, egy csipet cukrot tettem az elesztobe..

2014.03.01. 14:55:56

@shakti_rom: Ugy erted hogy tenyleg pekkent dolgoztal?!

Latcho Rom 2014.03.01. 15:54:09

@Mirjam2: Nem kotelezo a cukor ..jatszani kell, minden szamit, eghajlat, paratartalom, liszt, eleszto milyensege..nincs "bevalt" recept a jo hazi kenyer kesziteshez..
aktiv elesztot hasznalsz?

Latcho Rom 2014.03.01. 15:54:19

@Mirjam2: Nem, mileott ramjott a komputer mania, s penzunk se volt sok az elso kanadas evekben, csinaltam itthon pizzatesztat, kenyereket, s akkor meg nemigen volt ennyi jo "fancy" kenyer a varosban....

Ezt a notat tedd fel dagasztas kozben, segiteni fog :))

www.youtube.com/watch?v=VvZkozpQ-Lw&sns=em

Sent from my iPad

Latcho Rom 2014.03.01. 15:54:26

@Mirjam2: Ezt most lattam facebookon, lehet hogy kiprobalom, ezer eve ettunk langost...

www.mindenegybenblog.hu/finom-receptek/lusta-langos-recept

morsels (törölt) 2014.03.01. 16:38:19

@M. Péter:
Csak azt irtam, hogy nem aruljak.
Ennek pedig csak az lehet az oka, hogy kicsi ra a kereslet, ami azt jelenti, hogy az itteniek nemigen tudjak, hogy mit csinaljanak vele :-).

morsels (törölt) 2014.03.01. 16:46:07

@Chang Yai:
Hogy oszinte legyek, en attol tudok kiakadni, amikor valaki azt irja, hogy 'feka'.
Szerintem derogatory, dehat Magyarorszagon ez elterjedt, igy nem is szoktam szolni erte.

Azt viszont most is allitom, hogy szerintem charlie semmi szalonrasszizmust nem csinalt. Csak erre probaltam a figyelmet felhivni.
Az, hogy a blogon elofordul szalonrasszimus, az igaz. De az nem charlie volt.

morsels (törölt) 2014.03.01. 16:50:56

@morsels:
Ja, ezt lefelejtettem.

I didn't send it from iPad.

2014.03.01. 17:40:16

A toleranciának mondjuk kétirányúnak kellene lennie. Hiába panaszkodik valaki a tolerancia hiánya miatt a blogon, ha közben ugyanolyan intoleráns másokkal szemben, mint az általuk joggal kritizált rasszisták. Hol van az megirva, hogy csak szinesbőrüekkel szemben kell toleránsnak lenni? Talán ez mindenkire vonatkozna, nem?

morsels (törölt) 2014.03.01. 17:53:17

@cougarcat:
Tudod, az "egyenloseg, testeriseg, szabadsag" jelszavat kitalalo francia forradalmarok egyik csoportja a jakobinusok voltak.

Szoval a tolerancia kerdese komoly filozofia csapdat rejt magaban :-)

Latcho Rom 2014.03.01. 18:06:58

@cougarcat: Igen, s értem honnan jossz.

Amikor eljottunk, anyam sirva konyorgott hogy menjunk nemetorszagba, minden papirunk megvolt nemetesitsunk, heidelbergben eltek az oseimk. Nem akartam, nem volt szimpatikus a nemet eletszemlelet, mentalitas, pedig joreszt abban nevelt a nagyanyam...Nem lettunk franciak, senki nem lesz azzá, s leptunk tovabb. Lehet hogy szeretnek a laza Berlinben élni, nem tudom...

En azt gomdolom hogy Mirjam nem a nemeteket nem szereti, hanem ahogy elnek...s ez nem feltetlenul intolerancia.

Szerintem mind a ketten tulzasba viszitek ezt a dolgot, ideje lenne megbékélni.

2014.03.01. 18:20:29

@shakti_rom: Ugyan már, véded a védhetetlent. A németek rendszeretetét a nácizmussal összekötni qrvára toleráns.
Elfogult vagy, ennyi. Alakitsatok klubot ahol fikázhatjátok a németeket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.01. 18:29:45

@Mirjam2: egy kávéskanál elég.
@shakti_rom: lisztben nincs cukor. a lisztben szénhidrát van, amit a szervezet alakít át cukorrá.

Latcho Rom 2014.03.01. 18:47:42

@cougarcat:

Ok, sajnalom hogy beleszoltam, biztos csak a zsido felem ugázik :(

Latcho Rom 2014.03.01. 18:47:50

@Babette_: eleszto a szervezet ebben az esetben, az alakitja at, cukorral, liszttel karbanöltve. Figyeled az ö-t? ezt is tudja az ipad

òöó beon :)

2014.03.01. 18:58:47

@morsels: Ez nem vitás, ezért is bátorkodtam előállni az én értelmezésemmel. Könnyü elfelejteni, hogy a másik is emberből van.

2014.03.01. 20:59:44

@cougarcat: Szeretnem ha abbahagynad a 'bullying' kampanyt ellenem. A velemenyemet fejeztem ki normalis formaban. Semmi rasszista dolgot nem irtam. Nem jo erzes hogy megprobalsz eroszakosan arra kenyszeriteni hogy ne merjem leirni a velemenyemet kulturalt formaban a blogon, csak azert mert neked mas a velemenyed.

2014.03.01. 21:02:35

@shakti_rom: 'aktiv elesztot hasznalsz?'

'Instant natural yeast'. Koszi a zenet! :)

2014.03.01. 21:14:51

@Mirjam2: Mondjuk tovabbra is inkabb vicces az egesz, mint szomoru, mivel Cougarcat megnyilvanulasai pontosan olyanok mint amik Nemetorszagban tortentek velem. Pont ez idegesitett halalra! :) Sertett harag, rendreutasitas, feljelentes, bullying, mint konfliktuskezelesi modszerek. Humoros, baratsagos megoldas, masik fel nezopontjanak esetleges figyelembe vetele? Meg veletlenul sem.

Hat orulok hogy kikerultem abbol a helyzetbol, az biztos. Nem hinnem hogy bennem van a hiba, mert se elotte, se utana nem fordult elo velem soha sehol. A nemet stilusu gondolkodasmod meg az enyem nem osszeferheto, amint a mellekelt abra is mutatja.

2014.03.01. 21:17:53

@Mirjam2: A fenti hozzászólásom általánosságban szólt, de érdekes hogy magadra veszed, és ráadásul most már személyeskedsz. Én sem irtam neked semmi bántót, mégsem tudtad abbahagyni a mondókádat. Már több mint fél éve olvasom a németekről alkotott negativ véleményedet ezen a blogon - meguntam, és hangoztattam erről a véleményem. Természetesen folytathatod a németekkel kapcsolatos ellenérzésed kifejezését, senki nem mondja, hogy ne merd leirni. Én egy ezzel kapcsolatos ellentmondásra világitottam rá, amit te nem veszel észre. Igen, nekem más a véleményem. Remélem nem baj.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.01. 21:22:16

a hogyan lehetne felvirágoztatni ezt a reménytelen országot? kérdésre azért van egy olyan válasz, hogy nem is olyan rég még az egész közel-kelet ilyen kopár tájon tengődő, teveszarral tüzet rakós, sátrakban lakós törzsi társadalom volt, aztán hirtelen hopp. szóval akármi lehet. ki tudja, lehet, hogy a következő nagy technológiai ugrás még felfedezetlen ásványkincse pont a tadzsik hegyek alatt nyújtózik.
nehezen lehet elfelejteni pl, ahogy Malukun áll az ember egy vulkán alatt és nézi a pecásokat, és várja a kéthetente egyszer közelekedő kompot, hogy bakker párszáz éve ez volt a világ közepe, itt taposta egymást a világ összes flottája a fűszerekért, amitől hülyére gazdagodták magukat. ott az a kis lakatlan sziget pálmafákkal, amiért elcserélték a hollandok Manhattant, csak nézed, és nem érted, mert annyira a világ vége lett mára az egész. ahogyan az arab sivatag is az volt nemrég. ahogyan a tadzsik puszta most az - habár alighanem a selyemút pezsgése akkoriban azt az egész régiót is másképpen mozgatta. egyszer fent,máskor lent.
szóval ki tudja, mi jön nemsokára, vagy pár száz év múlva mi lesz a civilizáció közepe, meg a legújabb gazdagok játszótere.

2014.03.01. 21:25:44

@Mirjam2: Fokozd még egy kicsit, hátha ettől jobb lesz...

2014.03.01. 22:31:12

@Mirjam2: Én nem jelentettelek fel sehol, ha nem vetted volna észre, rendszeresen támogattam a hozzászólásaidat. EGYSZER nem értettem veled egyet, próbáltam megértetni veled, hogy milyen elfogult és igazságtalan vagy, és hogy kettős mérce szerint gondolkodsz, mert ha az arabokról van szó, akkor semmiféle kritikát nem vagy képes elviselni. Semmi humort és barátságosságot nem mutattál ki irántam, úgyhogy nem tudom, hogy tőlem mit vársz cserébe? Amit rólam és a származásommal kapcsolatban irtál meg téged minősit. Nem, benned nincs hiba, te tökéletes vagy...

morsels (törölt) 2014.03.02. 02:40:39

Ugy belebeszelnek, de tudom, hogy az nagyon nem lenne jo :-)

blackhairlady 2014.03.02. 17:22:31

@Mirjam2: Megmertem, 2 puposabb teaskanal a 7 g. Cukor kell bele egy kis kaveskanlanyi, anelkul nem fog igazan mukodni, szerintem.
A kello mennyisegu elesztotol sem lesz magasabb a kenyer ha lapos tepsiben sutod. A kelt tesztaknak megvan az a tulajdonsaguk, hogy arra kelnek amerre az edeny engedi oket.

Latcho Rom 2014.03.02. 17:52:00

@Babette_: igazad van, s ami ezzel jár :))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása