oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 10. 06:47,  Buta, igénytelen kelet-európainak hisznek 365 komment

2014. január 10. 06:47 Határátkelő

Buta, igénytelen kelet-európainak hisznek

Egy furcsa (de valami azt súgja: nem egyedi) lakásmizéria története következik Németországból, de Dániel története bármely más országban megtörténhetett volna. A kérdés persze az, hogyan kerülhetők el az ilyen és hasonló esetek, mire érdemes figyelni – mindebben majd segítetek ti a kommentekben.

albérlet.jpgA kép illusztráció

„Elöljáróban szeretnék némi előtörténetet elmesélni, hogy mindenkinek kerekebb legyen a történet. A párommal a húszas éveink közepén járunk, mindketten felsőfokú végzettséggel, és minimális munkatapasztalattal vágtunk neki Németország északi részén egy McDonalds-os munkánk.

A jelentkezés után 2 héttel már itt voltunk, minden gyorsan és korrektül ment, kedvesen fogadtak minket és az elején a hivatalos ügyek elintézésében is segítettek. Nem terveztünk kitelepülni csak egy kis tapasztalatszerzés és nyelvtanulás volt a cél.

A munkába hamar beletanultunk, azzal igazából semmi probléma nem volt. A megállapodásunk úgy szolt, hogy az első hónapban egy kisebb lakásban szállásolnak el, majd utána költözünk egy nagyobb, szebb és a munkahelyhez közelebb lévő lakásba.

Ebben az első lakásban némi kellemetlenséget jelentett, hogy elég rossz környéken volt, sok volt a hangoskodás és, bár azt hiszem ez egyáltalán nem direkt történt így, de az egyik lakótársunk, aki német volt, folyamatosan leskelődött a kedvesem után a zuhanyzóban... tehát vártuk nagyon a költözést.

Kellemetlen fordulat

Sajnos várakozásunk csalódásba ment át, miután megláttuk az új lakást. Egy kb. 25 nm-es tetőtéri szoba, egy olajradiátorral és egy kis tetőablakkal, amin még függöny sem volt, a tulaj ugyanaz volt, mint az előző lakás esetében.

A legnagyobb kellemetlenség mégis az volt, mint ahogy írtam, hogy ez csak egy szoba volt se konyha se fürdőszoba. Mikor megkérdeztem, mégis ezt hogyan gondolták, azt mondták, szemben a folyosón lakik másik két munkatárs, hozzájuk járjunk át konyhába és fürdőbe (mert annak a lakásnak a tulaja is ugyanaz a család volt).

Ezek mellett természetesen más kellemetlenségek is voltak, minthogy az ágyak szétesőfélben voltak, az említett fürdőszobában csak langyos víz volt, de ezek már említésre sem méltóak.

Természetesen jeleztük, hogy nem erről volt szó, amire kaptunk egy ígéretet, hogy várjuk meg a jövő hét elejét, addigra szereznek új szállást. Majd a jövő hétből lett még egy hét, a végére meg másfél hónap, ami decemberben egy rosszul szigetelt tetőtéri szobában egy kis olaj radiátorral, (amit, megjegyezném, nem lehetett teljesen kihasználni, mert az egyik kapcsolója zárlatos volt) elég kemény volt.

Nem beszélve hogy a szóban forgó szobáért a fizetésünkből automatikusan levontak 550 eurót havonta. A főnökasszonyunk felé többször jeleztük a problémáinkat, mivel ő volt a kapcsolattartó a tulajjal.

Fizessünk plusz 200 eurót

Persze el akartunk költözni, kerestünk új lakást, több is szóba jött, de a főnökasszony azt mondta ne keressünk, majd ő elintézi. Az első 3 hétben nem történt semmi, pedig kb. minden 2. nap jeleztük mailben, telefonon, vagy személyesen a problémáinkat.

Majd jött a hír, hogy túl magas a villanyszámla, fizessünk plusz 200 eurót (az 550-en fölül). Természetesen ezt nem hagytam annyiban, folyamatosan figyeltem a villanyórát, illetve kértem, hogy mutassák meg a számlát, amire természetesen nem került sor.

Egyszer csak hívatlanul megjelent a lakásnál a tulajdonos és a férje, és megállapították, hogy azok a problémák, amiket mi felvázoltunk, nem is léteznek és hívták egyből a főnökasszonyt, hogy minden rendben, minden jól működik, nincs hiba a lakásban.

Olyan hideg volt, hogy láttuk a leheletünk

Ezután levélváltások sorozata következett a főnök és köztünk, a főnök és a tulajdonos között, mire megszerveztünk egy közös találkozót, ahol végre a főnökasszony láthatta azt a lakást, amit látatlanba kibéreltetett velünk.

Meglepődött annak állapotán és a körülményeken így kb. két hét múlva, szilveszter előtt, költözhettünk egy másik lakásba. Közben történtek még apróságok, pl. a tulaj elvitte a fűtést a fürdőből arra hivatkozva, hogy elromlott, így olyan hideg volt a fürdőben hogy a saját leheletünket láttuk, plusz még ugye a víz sem volt meleg. Mindemellett vélt károkra hivatkozva próbáltak tovább pénzt kicsikarni tőlünk.

Heten egy irodaépület felső szintjén

Végre átköltöztünk az új lakásba, szó se róla, szebb és felszereltebb az előzőnél. Heten lakunk itt egy régi irodaépület felső szintjén, a bérleti díj olcsóbb, bár a kedvesemmel egy egyszemélyes szobát kaptunk egy egyszemélyes ággyal, ami az első nap eltört, de ez a pechsorozatba beleillik.

Szilveszterkor végre kicsit lazíthattunk, bár én hajnalban már dolgoztam, de végre először kissé felhőtlenebbül tölthetjük napjainkat. Amikor is kapom az üzenetet, hogy az előző házban, a tetőtériben, egy szekrényt, amit arrébb raktam, a költözéskor nem raktam vissza és ezért vissza kell mennem a helyére rakni.

Készenlétben a felmondásom

Mondanom sem kell, egyből ideges lettem, de mondtam magamnak, na, ezt az utolsó dolgot még megteszem, és többet nem kell hallanom efelől a csaló család felől. Munka után, hót fáradtan, a fél városon átbiciklizve visszamentem és a szekrényt arrébb raktam.

Aztán 2 nap múlva jön a telefon a főnöktől, hogy azonnal menjek vissza a régi lakásba és tegyem át a szekrényt máshova, mert még mindig nincs jó helyen, vagy ha nem így teszek, akkor fizetnem kell az előző tulajnak.

Azt azért megjegyezném, hogy semmilyen papírt nem írtunk alá a szállásról, tehát ha minden igaz, jogi kötelezettségünk nincs. Ezt megírtam a főnökömnek is, és ezzel egyidejűleg a felmondásomat is készenlétben tartom, mert sajnos itt azt hiszik, csak buta, igénytelen kelet-európaiak vagyunk."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: albérlet Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr665749410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.10. 16:29:14

@peacefroggg: @nyuszigonosz/D/: Jajó, akkor azért nincs messze...Mentségemre szolgáljon, hogy ennyit tudok kábé németül (sajnos) , meg hogy ich bin strassenbahn... ha jól írom... :D
Esetleg sa13enbahn... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.10. 16:31:44

@bpetya75: Ha nem is számítástechnikainak, de mindenképp elektromos készüléknek... :D Biztos van ennek is primer meg szekunder tekercse... :-))

Azért remélem nem vagy dühös. :-)

DieNanny CH 2014.01.10. 16:31:53

@geegee:

Az a Kirsche. Egy 's'-sel több. Kiejtése "kirse".

nyuszigonosz 2014.01.10. 16:33:07

@geegee: Ich bin Strassenbahn??? :-))
Ezt mikor mondod?
Mert ez azt jelenti, hogy : Én vagyok a villamos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.10. 16:33:22

@Kövérmadár [swe]: Jóvan, lopjál, de az én blogom még kevés lesz hozzá... :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.10. 16:35:03

@Barátusz [UKCaLCM]: Nem nekem az, hanem ugy altalaban a kulfoldiekkel szembe, hisz alap, hogy minden magyar tudja az angol megyeket :DDD

DieNanny CH 2014.01.10. 16:35:40

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Valamelyik szomszédom néha megjelenik ilyen régi autóval. Különbözőekkel. Szerintem felújítja őket, aztán eladja. Nagyon szépeket szoktam látni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.10. 16:35:58

@nyuszigonosz/D/: Igen, tudom. :-))
Valami idióta mesében volt, azóta ezzel dicsexem. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.10. 16:37:22

@DieNanny [SZ,CH]: Mazlista. Regen lattam egy Mininek az atalakulasat jobbrol balkormanyosra. Egy faszi csinalta egy garazsban delutanonkent.

DieNanny CH 2014.01.10. 16:38:42

@Sexual Harassment Panda:

Ebbe a képbe valóban nem lehet belekötni. Köszönd meg geegee-nek a javítást.

BTBTBT 2014.01.10. 16:59:25

@DieNanny [SZ,CH]:
Az egyetlen gond, hogy nem vagyok rajta azokon a kepeken. :)
El tudnam viselni azt a hideget egy hetig.

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ismerek egy francia/angol feka sracot, az kitalalta, hogy megtanul 1000 magyar szot. Kerdeztem tole, hogy biztosan jo nyelvet valasztott-e? Nem tudtam eltantoritani. A koszonomot meg a sziat mar tudja.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.10. 17:02:05

@Barátusz [UKCaLCM]: kezdje a megszentségteleníthetetlenkedeseitekert-tel :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.10. 17:03:39

@Barátusz [UKCaLCM]:
Önként szórakozás eszközlése céljából hidegbe nem megyünk .
Ennyi.

2014.01.10. 17:14:53

@nyuszigonosz/D/: hogy van az nemetul, hogy
"A mernokok, akik az A osztalyt terveztek, azonnali hatallyal ki kell rugni es beajanlani az Audihoz"

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.10. 17:15:10

Végre egy mekis poszt amire a polihisztor burzsujok( inkább csak azok akarnak lenni) fújhatnak örömükre. Én már több mint 1,5 éve mekizek és nagyon szeretem! Nem túl nehéz meló, a társaság szuper, a megélés megoldva. Többre nem is vágyhatna az ember! Gyertek máshová mekizni!

BTBTBT 2014.01.10. 17:15:32

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Kedves megegészségesedésetekre :)

@diggerdriver:
En szivesen mennek 1-2 hetre akar az Antarktiszra is. Na jo, megelegednek az Eszaki sarkkal is, mert az kozelebb van.

BTBTBT 2014.01.10. 17:20:11

@házelőtthinta:
Mekis poszt? Egyszer van megemlitve. Rajtad kivul mas talan nem is hozta szoba. Lakhatasi kuzdelemrol es onhibas szoporollerrol szol a poszt.
Csinald csak tovabb a 10-4-okat, ha neked bejon! De gyorsabban, mert ehesek a vendegek! :)

peacefroggg 2014.01.10. 17:24:39

@Barátusz [UKCaLCM]: egyszer repültem Grönland fölött. Azóta bakancslistás (ha Antarktisz nem jön össze)

BTBTBT 2014.01.10. 17:41:47

@peacefroggg:
Ahhoz minimum be kene vagodni egy kutatoexpedicional.

Bar a hideg itt nem jelentos, de ezt is megneznem. Viszont szinten csak expedicio visz fel a maradvanyokba.

www.google.co.uk/search?q=east+england+sea+forts&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YSLQUtihMIa47Qa1r4HoBg&ved=0CD8QsAQ&biw=1163&bih=849

BTBTBT 2014.01.10. 18:18:00

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
@**mimi**:
Maunsell vedelmi erodok Anglia del-keleti partjainal, a 2. VH-ban voltak hasznalatban.
en.wikipedia.org/wiki/Maunsell_Forts

skylla 2014.01.10. 18:18:31

@nyuszigonosz/D/: kedves nyul, nalunk van egy srac insbruckbol, es szerinte a hochdeutsch blöd. ö mindent, ami ch sch-nak ejt ki. tehat pl: näschte vosche. de az insbruckot is inschbrucknak ejti. ugyhogy ne filozofalj ;)

skylla 2014.01.10. 18:20:28

@diggerdriver: na most szalonképes leszek: úgy érted, kaptyam bé?

nyuszigonosz 2014.01.10. 18:38:37

@charlieharper (UK, de nem London!):
Die Ingenieure, welche die A Klasse entwickelt haben, sollte man fristlos kündigen und bei Audi empfehlen.

nyuszigonosz 2014.01.10. 18:39:16

@skylla: Szörnyü lehet hallgatni. :-)))

nyuszigonosz 2014.01.10. 18:44:46

@házelőtthinta: Nem tudom kinek van baja a "mekizéssel", nekem például egyáltalán nincs azzal bajom.

Csak szerintem egy mekibe is jobb egy civilizált, és föleg nem túlfizetett lakásból dolgozni menni.
Remélem azóta a poszt írója keresett és talált megfelelö lakást is, és nem a a fönöke ismerösei lelakott odújáét fizet ekkora összeget.

bpetya75 2014.01.10. 18:47:06

@geegee:

De igen! Dühös vagyok! Másfél órát takarítottam a házat, és asszony még csak észre sem vette magától. Szóval nagyon dühös vagyok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.10. 19:05:01

@bpetya75:
Vegyél egy jó drága autót a közös pénzből. Ha észreveszi a számlán a változást, mondd bátran, hogy "ha a takarítás nem volt elég fontos, akkor ez miért?" ;)

@geegee:
Jóféle poszt, nem is gondoltam egy csomóra belőlük! :)
Jó lenne gonoszkodni egy jót! :D

morsels (törölt) 2014.01.10. 19:06:04

@bpetya75:
Mert te eszreveszed, amikor uj frizuraja van?
:-)

2014.01.10. 19:06:30

@házelőtthinta: akkor a minapi panaszkodasid, hogy nincsenek barataid es nincs tarsasagod csak egy brain fart volt?

morsels (törölt) 2014.01.10. 19:10:49

@charlieharper (UK, de nem London!):
Hat a munkahelyin (meki) kivul lehet, hogy nincs tarsasaga.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.10. 19:11:29

@skylla:
Én ilyet soha nem mondanék.
Létesíts orális kontaktust a legnemesebb szervemmel.
:))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.10. 19:13:11

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mi van, már megint szar a Merci?
Fogadjanak fel valami rizsaszeműt az majd rendbevágja a céget.
:)))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.01.10. 19:18:23

@morsels:

Azt minden férfi észre veszi. Ilyenkor jönnek a kérdések. Pl.

Na mi van zárva volt a fodrászat?
Ugye nem akarod azt mondani, hogy ezért fizettél is?
Ugye elmondtam már neked anyukám egy párszor, hogy a fodrász nem plasztikai sebész? Mégis mit vársz tőle?

VHB 2014.01.10. 19:30:41

@charlieharper (UK, de nem London!): Amikor kijött az A osztály, sokáig tanakodtunk, hogy akkoreztmostígyhogy.

Aztán ráleltünk a megoldásra:

A als Arbeiterklasse :)

VHB 2014.01.10. 19:34:17

@bpetya75: Az enyém minden apró változást kiszúr. Nem lehetséges, hogy férfi interpretációban "kidolgoztad a beledet", de ő csak azt (nem) látja, hogy kivitted a szemetet? :)

bpetya75 2014.01.10. 19:36:41

@Kövérmadár [swe]:

Abból a közös pénzből, ami jelenleg van a számlán, max egy trabira futná. Vagy egy kispollakra motor nélkül ;-)

@morsels:

Ebből a szempontból piszok mákom van vele. Mivel nem futotta rája, magától leszokott a fodrászról meg a kozmetikusról. Amúgy észre szoktam venni régebben. Majdnem mintaférj vagyok :-P

bpetya75 2014.01.10. 19:38:41

@QUERCUS:

Én még szeretem ám a feleségemet. Meg aztán a saját testi és lelki épségem okán se mondanék ilyeneket.

rezsoatya (törölt) 2014.01.10. 19:51:17

@QUERCUS: Vagy a kozmetikus után... miután a feleség két órát volt bent, kijön, a férj ránéz és megjegyzi: "hát legalább megpróbáltad!" :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.10. 19:52:06

Na szóval...

kepkezelo.com/images/1v67vr32dme7bs8gzhgc.jpg

Mit lehet erre a posztra mondani.
Minden lehetséges hibát elkövettek amit el lehetett.
Mikor idejöttünk mint nyeretlen kétévesek mi is követtünk el hibákat.
Anélkül nincs.

Quercus a favágó 2014.01.10. 19:53:39

@bpetya75:

Az én feleségem sem jár fodrászhoz. Persze nem a spórolás miatt.
Nincs értelme. Kihullott a haja mellettem.

micsoda? 2014.01.10. 20:13:52

Egyébként szép dolog a kitartás (ami a posztból kitűnik), de egy bizonyos határún túl, már nem az.:-) Előbb leléptem volna, ráadásul nem is vagyok egyedül, és ezt nem csak külső szemlélőként irom.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.10. 20:49:01

@Barátusz [UKCaLCM]: "A poszt elejen levo kep akar egy londoni lakasban is keszulhetett. Ugyanaz a szedett-vedett berendezes jellemzo ra." Ezeket a butorokat hivjuk mi starter kit-nek. :-)
Hamär autok, és a gyerekek is szobajöttek: :-)
kinderbettundmoebel.de/supercars-z4-roadster-rennwagen-autobett-bmw.html

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.10. 20:59:07

@Evain: "Ha csak nyelvet akartatok tanulni, még egyetem/fősuli alatt is lehetett volna valami ösztöndíjjal." - és ezt mär Ana Bognaro ota mindenki tudja... :-))))
OFF:
Még tavaly belinkeltél 2 Pringlest. Jelentem, megkostoltam öket. A Pecan Pie-os jo(bb) volt.
ON

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.10. 21:12:19

@Barátusz [UKCaLCM]: Ez nagyon állat, volt egy blogposzt, hogy valami f@szi befészkelte az egyikbe magát a családjával és kikiáltott egy saját államot magának. :D Persze sehol senki nem ismeri el őket, de hatalmas poén lehet...:D Ha megtalálom, belinkelem.

2014.01.10. 21:12:55

@diggerdriver: ezt meg egy sor utan sem tudtam vegignezni. Meg kene innom megegyet? Van benne szo Sziriuszrol meg Illuminatirol? Akkor, talan

kandel 2014.01.10. 21:13:41

Ez a mondat mar mindent elmond rolatok: "A párommal a húszas éveink közepén járunk, mindketten felsőfokú végzettséggel, és minimális munkatapasztalattal vágtunk neki Németország északi részén egy McDonalds-os munkánk."
Mi az a felsofoku vegzettseg? Vagy nyelvet csak a hamburgerek kozott lehet tanulni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.10. 21:20:26

@QUERCUS: "Drágám, ilyen lett, de legalább megpróbáltad..." :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.10. 21:23:21

@rezsoatya(eng): Elnézést, az előbbi kommentnél még nem tartottam itt az olvasásban...

bpetya75 2014.01.10. 21:51:34

@Babette_:

Ki a kicsit ben becsüli...

Quercus a favágó 2014.01.10. 22:31:35

@bpetya75:

"Egyszer minden férfi életében eljön az idő, amikor el kell döntenie, hogy aranyból van-e, vagy vasból. Látszólag ez egy könnyű döntés, de nem minden nőnek kell olyan férfi, aki jobban csillog, mint amennyi haszna van."

Fekete Pestis 2014.01.10. 22:39:08

Hehe, a megoldás a rechtbijstandverzekering ;)

Amikor már vagy 5 éve laktam ugyanabban a lakásban [és a háziúr nem tudott lakbért emelni, csak az inflációnak megfelelöen], emberünk megpróbált kirúgni a lakásból.

Rögtön a jogvédelmi biztosítóhoz fordultam (= ingyen volt az ügyvéd), és az ügyvéddel küldtünk a háziúrnak egy levelet, mely szerint 2 napon belül elköltözök, ha és amennyiben fizet ötezer EUR kárpótlást. Emberünk még csak nem is válaszolt.

Amikor már tudtam, hogy el fogok töle költözni, megkérdeztem töle, hogy hány havi ingyenes lakhatást ér meg neki, hogy elmenjek. Mondta hogy egyet sem. Erre mondtam, hogy akkor maradok, elvégre elég hosszú idö óta állunk kapcsolatban ;). Erre rám nézett és megkérdezte, hogy TËNYLEG el akarok-e menni. Mondom, ha elenged lakbért, akkor igen (egyébként is elmentem volna). Elöször csak egy hónapot akart, de aztán rászóltam, hogy emberelje meg magát. A vége három hónapi ingyenes lakhatás lett ;).

De megszabadult tölem, és másfélszeres áron ad6ta ki a kecót ;)

Herr Géza 2014.01.10. 22:52:26

@rumitom: No azért ennyire nem egyszerü: pont ezek a városok (itteni viszonylatban) rohadt drágák. Münchenre pl. az egyik kedvelt keresö ezért az árért 17 db. kétszobás kecót nyom ki, ennek kb. fele kamu (internetes átb@szás: küldd a lóvét WU-val én meg küldöm a kulcsot, mert éppen Katmanduban dolgozok, bla-bla..) A maradékra bukik darabonként jó esetben "csak" 50-100 polgár és valljuk be: nem a bérbeadók igazi zsánere az "én jönni from Hungary, dolgozni Meki, ide a kecót"-típusú palimadarak. És ha mégis, akkor még ott van a jellemzöen 2-3 hónap kaució + a legtöbbször 2,38 x havibér provízió. Még be sem költöztél, de már tégy ki az asztalra alapágon 3000 eurót. Persze ez máshol, más országokban sincs másképp. Azért alternatíva lett volna nem kevés....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.10. 23:00:02

@charlieharper (UK, de nem London!): @diggerdriver:
Nesztek nektek angol kulon csap. Ma este fotoztam a budiban kocsmazas kozben. Azert nincs vaku, mert tele volt a ferfibudi es ott azert megsem fotozgatunkj csak ugy...
kepfeltoltes.hu/view/140110/IMG_20140110_200419_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ha nem ismeritek fel minden reszet kerdezzetek.

Diggi! Irni akartal nekem valamit, csak nem irtal semmit a nevem utan!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.10. 23:00:29

@tableno: Nyelvet tanulni mentek, bocs.

Lehet 21-23 evesen meg nem feltetlena szakmajukban akarnak rogton, kulfoldon boldogulni.

Tessek, itt egy 2005-os hozzaszolasom a ph anglia topikjabol:

(#118) tildyt2005-02-21 12:33:25
Én is gondolkodtam , hogy nekivágok, de 100 ezer forinttal eselytelen a dolog:(
Mindegy milyen munka lenne, meg a mekibe is elmennek, csak hadd tanulhassak angolul, meg legyne mit ennem es hol aludnom:(

Herr Géza 2014.01.10. 23:13:49

@Alaister Grand: Igen, pont erröl van szó. Csak ebbe jellemzöen nem két "diplomás" ember szokott belefutni... Vagy, ha mégis, hamar észre veszi. És lép valamit. Kezdve ott, hogy ha a föbérlö elviszi a rosszhösugárzót és nem hozza vissza, ha mást nem is tesz, vesz magának egyet...:-), nem blogot ír arról, hogy fázik.

bpetya75 2014.01.10. 23:17:00

@QUERCUS:

Érdekes gondolat. Honnan?

Herr Géza 2014.01.10. 23:27:35

@tableno: "Ha az ember ismeretlen helyre megy, nem mindig egyszerű szállást találni, nem ismered a piacot, ráadásul van ahol magas kaució, sőt helyi referencia is kell. Ilyenkor a munkaadó által biztosított szállás az egyetlen lehetőség,..." Háááát, nem. Jó reggelt! 2014-et írunk. A neten blogok, oldalak százai foglalkoznak (magyarul is) behatóan a témával. Tudtommal még a népmüvelés-ruhatár szakosak is megtanulnak olvasni...(?) Ha meg macerás ennyit olvasni, hát jobb, ha el sem indulnak!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.10. 23:28:50

@Evain: Azt én ugy hallottam, hogy azért irtäk ät, mert Europäban ismeretlen a Taco Bell länc. Ugy emlékszem, hogy hozzänk anno mär Pizza Hut-tal érkezett meg.
@DieNanny [SZ,CH]: De miért takartad ki? :-)
@nyuszigonosz/D/: Ez olyan, mint a helikopter...csak täjszoläsban. :-)
@diggerdriver: És mi van a téli sportokkal? (Nem a Hüttés forraltborozäsra gondolok. :-) )
@bpetya75: A jutalom este szokott jönni... :-) Észrevette mär azota? Vagy segitettél neki? :-)
@morsels: A nöknek ältaläban akkor van uj frizuräjuk, ha vältozäs lép be az életükbe. Régi pasi lapätra tevése, gyerek születése stb. :-)
@VHB: :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.10. 23:29:38

@QUERCUS: Ezért szoktätok polirozni a bohocot? :-)))))

holl gold 2014.01.10. 23:41:21

ha engem csicskaztatnanak hogy menjek vissza az elözö lakasba visszarakni (tolni) a szekrenyt akkor elhajtanam a verbe az egesz zsurit vagy ha mar odamegyek akkor veletlenul kiejtenem az ablakon az ugyis selejt radiatort, tiszta sor hogy a tulaj-fönök osztoztak az uzsoran de hogy ez nem esett le elöbb a fiatal parnak....no itt a problema meg a rutintalansag...

DieNanny CH 2014.01.10. 23:46:21

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):

"De miért takartad ki? :-)"

Mit miért takartam ki?

morsels (törölt) 2014.01.10. 23:53:20

@holl gold:
Namost tenyleg nem kotozkodes; de te hogyan tettel szert rutinra?
Es tenyleg dobaltal ki ablakon selejt dolgokat?

Herr Géza 2014.01.11. 00:03:21

@morsels: Már meg miért is? Kéne ?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 00:05:08

@morsels: Ez a "na nekem szoljon be es szajbaverem" kategoria :D

morsels (törölt) 2014.01.11. 00:14:46

@Herr Géza:
Nem, nem kene, csak kivancsi vagyok :-).

holl gold 2014.01.11. 00:17:31

@morsels:
Fiatalok, nincs elettapasztalatuk, ezert kellett volna utanaolvasni az utazas elött hogy mennyi simlis dolog van amivel atverhetik az embert. Megemlitenem a HA nemetorszagi posztokat, lakasberlesi tapasztalatokat, igy azonnal kiderult volna hogy horror aron akarjak rajuk sozni az albit...

morsels (törölt) 2014.01.11. 00:26:56

@holl gold:
Ohh.. .szobeszed van. Jorol is, meg atveresrol is.
Szemely szerint a HA-t nem tartom igazan jo forrasnak, megmondom azt is, hogy miert.
1. El kene olvasni tobb ev posztjat, abbol kiszurni azt, ami rajuk ervenyes es abbol valami tanulsagot levonni.
2. Kerdezni a HA kozonsegetol, ami... hat sok esetben nem fog segiteni nekik :-).

Volt egy lehetoseg, ami jonak tunt, rabasztak, tanultak belole valoszinuleg. Fiatalok, tul fogjak elni.
Nem szulethet mindenki ugy, hogy tele van tapasztalatokkal. Mindenkinek megvan a maga utja.

Amit nem ertek, hogy aki alapvetoen ilyen pofanveros, az hogyan lett olyan?

morsels (törölt) 2014.01.11. 00:29:29

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Szoval persze, van ilyen is, nade hogy lett ilyen?
Mar az oviban verte a tobbieket? Vagy magansuliban erre tanitottak?
Mert azt elhiszem, hogy most ilyen pofanveros, nadehat o is kezdte valahol, valahogy, nem?
Es persze, erdekel a tortenet :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 00:38:04

@morsels: Nem fejeztem be (nem is ertem miert). Szoval mondja, de amikor odafordul a szajbaverendo, hogy "mivan?" akkor jon a "ja semmi, ize mikor menjek?"

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 00:40:13

@morsels: "Kerdezni a HA kozonsegetol, ami... hat sok esetben nem fog segiteni nekik" Na volt olyan, akit nem osztottunk le, ha kerdezett? :)))) Viccet felreteve, mondunk egy-ket dolgot, ami nem feltetlenul ra van szabva. De mondjuk velemenyt lehet mondani csak, nem tanacsot, vagy orok igazsagot.

morsels (törölt) 2014.01.11. 00:53:37

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ezzel semmi problema, nade gondold vegig.
Ha valaki ugy jon ide, hogy 'hol talalok munkat meg szallast', akkor mit fog itt kapni?
Viszont ha van egy munka-lakhatas csomag, akkor ugy gondolja, hogy kezdesnek jo. Miert ne gondolna?
Persze utana johetne ide es kerdezhetne, hogy ki mit gondol errol a lehetosegrol, nade egyreszt szerinted milyen valaszokat kapna, masreszt szerinted utana azt kene mondania, hogy 'fuck it, I wait for a better one'?

Szoval ja, sokszor nem ertem a reakciokat. De ennek nincs igazan jelentosege :-).

Székely Máté László · http://l4c1.blog.hu/ 2014.01.11. 01:19:31

A túlélők díja
- - - - - - - - - -

A hármas szektorban ott várnak a gyermekek és a babák.
A kettes szektorban láttam küzdeni értük több anyát.
Az egyesben állandóan harcolnak a férfiak,
számukra jutalmul végül csak a kettes és a hármas szektor marad.

Győr, 2014.01.11.

Herr Géza 2014.01.11. 01:42:25

@morsels: "Viszont ha van egy munka-lakhatas csomag, akkor ugy gondolja, hogy kezdesnek jo. Miert ne gondolna?"

Szóval nem akartam öket a földbe döngölni, de: nem a szocializmusban nöttek fel, miért hiszik azt, hogy a munkáltató=vöröskereszt. Munkát ad, etet (a Mekinél ez pont nem mérvadó), szállásról is gondoskodik, stb. Hol látta vajon, hogy ez így müködik? Oké, van kivétel, de miért veszi ezt bárki is magától értetödönek? És ha szar a szállás, miért nem lép ö? Na meg az olajradiátor. 30 €-ért már kap sokfelé. Ha fázik a csajom+én, akkor eldöngetek a legközelebbi boltba és veszek egyet... Ennyi lóvé 2 mekis fizuból csak marad?? És ami abszurd: azt írja, nem volt szerzödés a lakásról, de: "... szobáért a fizetésünkből automatikusan levontak 550 eurót havonta." Azért álljon már meg a hegyimenet: a meki (nem a Jancsi és Juliska Bt.) a fönökasszony által privátbizniszben közvetített, feketén bérelt kérónak a díját a fizuból levonja ?? Na, ilyen nincs. Vagy valaki nagyon nem értett valamit, vagy valahol kamu van a sztoriban. De miért is lenne, ezen nem sok dicsekedni való van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.11. 03:09:08

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Jó, hát oké, férfibudi, de ennek így semmi értelme... mit kéne látni belőle? :D Már bocs... Különbözik a többi angol csapoktól?

bpetya75 2014.01.11. 07:44:10

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):

Egyből szóltam neki. Egyébként meg tudsz valamit ;-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 09:18:02

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Azt csak véletlenül küldtem.

Köszönjük a művészi igénnyel készült fotót, ha lehetne akkor MINDEN részletre rákérdeznénk merthogy a kép hasonlít az "ürgeöntők éjjel" című alkotásra ami egy fekete vászon, keretben és mikor megkérdeztem hol vannak az ürgeöntők azt mondták hogy éjjel van nem látszanak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 09:28:47

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Figyelj, hidegbe csak kényszerből vagy bírósági ítélet (száműzetés Szibériába) hatására megyünk ki.
A téli sport ezek közül egyik sem tehát nem sportolunk.
Melegben sem hidegben meg hatványozottan NEM.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 10:00:15

@diggerdriver: Na akkor leirom, bar egyes reszei kivehetoek voltak a monitoromon.
Ez a fajta angol "csaptelep" kb 1/2"-os rezcsobol all, azok jonnek le parhuzamosan a falon kb 10cm-re egymastol. A veguk par centit ki van hajtva, hogy megse a falon keljen teljesen kezet mosnod, a viz szabalyozasa meg a csobe beleszerelt nyomogombbal tortenik. Kb ez a legalapabb megoldas a kulon csapos szerkezetek kozul...

DieNanny CH 2014.01.11. 10:56:51

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):

Ja, értem. :-)
Az nem én voltam, valamiért előrébb kellett állnia. Ha megint jönne, lekapom jobb szögből. Itt egy kicsit jobban látszódik:
kepfeltoltes.hu/140111/SAM_1719_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
:-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.11. 11:11:26

@charlieharper (UK, de nem London!): nem. tényleg nincsenek. de van egy sejtésem hogy az ide állandóan írogató tagoknak se különösebben vannak fényes emberi kapcsolatai az adott országban, ahol élnek. Ja persze, a kötelező jópofizás a szomszédokkal biztos sokaknál megvan, meg persze azt is lehet hazudni hogy ez elég meg barátság. Természetesen ez nem az ő (mi) hibánk, huszonévesen már a szülőföldön se nagyon alakulnak ki tartós, igazi barátságok szerintem. Idősebb korosztályokról nem is beszélve. 30-40 éves emberek egyszerűen már nem tudnak annyira nyitni mint mondjuk egy tizenéves. A barátságok csírázási ideje fiatalon van. Fényes kivételek biztosan vannak, de tegye a szívére minden hazájától elszakadt a szívét : Vajon hány embert merne őszinte barátjának nevezni a közvetlen környezetében? Amikor a barátság nem arról szól hogy jól keresünk és együtt iszunk meg bohóckodunk, hanem arról hogy nyújtani kell a kezed. Sokszor mélyebbre. Ilyenkor pedig a haverok elfordulnak. A barátok meg nyújtják.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 16:16:13

@Herr Géza: Anno nekünk is levontäk a fizunkbol a szälläst, és nem volt szerzödésünk. Ez ugy lehetséges, hogy a cég ällt szerzödésben, és mi a cégtöl béreltük. Arra viszont mär nem emlékszem kirstäly tisztän, ha agyon versz, akkor sem, hogy volt-e a munkaszerzödésünknek egy külön része ami arrol szolt, hogy a cég biztositja az elsö 2havi szälläst, aminek a dijazäsät a havi fizetésböl a cég automatikusan levonja.

morsels (törölt) 2014.01.11. 16:41:00

@Herr Géza:
Latod, itt nem ertunk egyet.
Mi koze ennek a szocializmushoz????
Nem vartak el semmit, egyszeruen elhittek, hogy van ilyen csomag (munka+szallas).
Es hat ha belegondolsz, akkor helyismeret nelkul es keves nyelvismerettel ez jonak tunhet.

Persze, nem neked, mert te mar rutinos vagy.
Good for you.

2014.01.11. 19:34:07

@házelőtthinta: van igazsag abban, amit mondasz. Felnott korban ritkabb az eletreszolo baratsag. Azert lehet. Teny, hogy baratsagokat, felszibesebb vagy melyebb, a munkahelyen vagy szomszedaival kot az ember altalaban, hiszen e ket helyen toltod a legtobb idodet.
Mi csak 10 eve vagyunk Ukben, vannak brit barataink, van egy-ketto melyebb barat is, de nincs 100 fos brit barati tarsasag. Nincs is ra igenyem, se idom. A legtobb embernek a csalad mellett nincs ideje vagy igenye nagy tarsasagot fenntartani. En legalabbis igy latom.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása