oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 07. 09:36,  Nem téma a végleges hazatérés 281 komment

2014. január 07. 09:36 Határátkelő

Nem téma a végleges hazatérés

Ma folytatódik Andi írországi története, aki nem csak reagál a múltkori posztjához érkezett hozzászólásokra, hanem kicsit mélyebben bepillanthatunk az ottani életbe: lesz szó albérlet- és munkakeresésről, árakról és ügyintézésről is. (A képekért külön köszönet.)

cím_84.jpg

„Végigolvasva a rengeteg hozzászólást az előző írásomhoz – amit nagyon köszönök – úgy érzem, sokakban rengetek kérdés maradt, amit most igyekszem megválaszolni.

Tisztáznám a munkakeresésem részleteit, ami lehet, megtévesztő volt sokak számára.

Anno a főiskolát (művelődésszervező szak) diákhitelből végeztem el egy benzinkutas állás mellett, úgyhogy pontosan tudom, milyen az éjszakai műszak, a hétvége-ünnepnap nélküli munka. Nem csak a szakmámban kerestem állást, hanem bármi olyan munkát elvállaltam volna, ahova nem kell nyelvvizsga.

Mindent megtettem, hogy legyen munkám

A munkanélküliségem alatt dolgoztam két hétig a Tescónál telefonos munkakörben is, ami csak egy alkalmi munka volt. Próbáltam magam bedolgozni, de nem volt rá igény. Az egyik barátnőm segítsége révén felajánlottak egy asszisztensi állást, amit természetesen elvállaltam, mert örültem, hogy van munkám, de az érzés, hogy többre lennek képes, és mégsem kellek, nem tett boldoggá.

Szóval az én ítéletem szerint mindent megtettem, hogy legyen munkahelyem. Tényleg a „jó fizetés" relatív mindenkinek, ezért számosítom a dolgokat, amik nettóban értendők. Én 85 ezer forintot kerestem pénzügyi asszisztensként.

A párom kereskedő, területi képviselőként dolgozott és dolgozik most is egy francia cégnél. A magyarországi fizetése 210 es 280 ezer forint között mozgott, ami a havi teljesítésétől függött.

Fiatal kezdő házasként nem sok mindenünk volt, így a félreértések elkerülése végett, nem wellness hétvégére, éttermekre és plazmatévére költöttük a pénzünket, hanem hűtő hitelre, bútor hitelre, diákhitelre, albérletre, rezsire stb.

Tudom, hogy vannak nálunk sokkal rosszabb helyzetben élő családok otthon több százezrével, de azért nem fogok elnézést kérni, mert többre vágytunk-vágyunk és itt nem féltetlen az anyagiakról van szó, hanem a stabil jövőképről, célokról, amik elérhetők, a LEHETŐSÉGEKRŐL! Mert valljuk be őszintén, ma Magyarországon az átlagembernek milyen lehetősége van a jobb, nyugodtabb, korrektebb életre???

Egyikünk sem szeretne visszamenni

Sokan írták, hogy úgy tűnik, céltalanul indultunk neki külföldnek, ami egyrészt igaz, másfelől viszont nem. Azt nem kötöttük ki, hogy hol fogunk élni 10 év múlva, mert ha sikerül itt megállnunk a helyünket, és nem lesz óriási honvágyunk, akkor itt maradunk, vagy egy új lehetőségként tovább megyünk más országba.

A végleges hazamenetel nálunk egyelőre nem téma, egyikünk sem szeretne visszamenni, mert mint említettem már, nem csak az anyagiak miatt vágtunk neki, hanem az otthoni kilátástalanságból és közhangulatból is rettenetesen elegünk lett.

A célunk az, hogy kifizessük az otthoni tartozásainkat és azután gyűjtsünk egy saját lakásra valót, vagy legalább az indulót hozzá. Mire ez sikerül, addigra szerintem tudni fogjuk, hogy hol szeretnénk élni.

Számos kommentelő írta, hogy miért nem mondtam az állásinterjúk alatt a gyerekkérdésre azt, hogy meddő vagyok? Nekem is megfordult a fejemben akkoriban. Ezt tényleg szeretem magunkban, magyarokban, hogy minden helyzetben feltálaljuk magunkat, és így vagy úgy, de átslisszolunk a kiskapun!

Viszont talán éppen ebből lett elegem, hogy elénk magyar emberek elé folyamatosan gördítik csak a jogtalan akadályokat, és azt nézik, hogyan ugorjuk át... Nem akartam elfogadni – lehet ez az én hülyeségem – hogy olyan országban élek, ahol meddőnek kell hazudjam magam ahhoz, hogy felvegyenek egy munkahelyre.

Amit tudtunk, eladtunk

Még egy megválaszolatlan kérdés, amit sokan feltettek: az albérlet.

Semmi különös oka nincs, amiért sokat költöztünk, egyszerűen csak annyi, hogy nem egyszer külföldön élő magyaroktól béreltünk lakást, és egy idő után hazajöttek, vagy a család, akitől béreltünk, valamelyik tagja oda akart költözni.

Kiutazásunk előtt fél évvel a párom letette az IELTS középfokú nyelvvizsgát angolból, és az írországi interjú előtt magántanárhoz is elment 2 alkalommal, hogy felkészüljön az interjúra. Hogy miből finanszíroztuk a magántanárt, és a repülőjegyet? A Vatera csodákra képes!

Amit tudtunk, mindent meghirdettünk és eladtuk a Vaterán a feleslegessé vált ruháktól kezdve a toast sütőig. Az interjún sokat nyomott a latba az, hogy a párom 5 éve dolgozott ennél a cégnél és minden évet sikeresen zárt.

Az időjárás nem olyan vészes

A cégnél Dublinban dolgozik egy magyar kolléga, aki sokat segített nekünk az első időkben. Például azt, hogy a céges autót, amivel a párom dolgozni fog, már a kiutazásunk másnapján átvehettük, így tehát az első bal oldali vezetés élményünk is meglett!

A szállásunkhoz vezető 20 perces utat 2.5 óra alatt ugyan, de sikerült megtennünk. :) Az első benyomásunk a városról az volt, hogy minden olyan kicsi, tiszta Hobbit föld; az épületek, az emberek, viszont december lévén az időjárás nagyon kedvező volt, 12 fok, napsütés. Csak januárban kezdett el esni az eső.

Egy év távlatából azt mondhatom, hogy az időjárás nem is olyan szörnyű, mint azt hittük. Sokszor süt a nap, a nyár például kifejezetten meleg és napos volt – igaz mondták az itteniek, hogy ez nem általános.

park_2.jpg

Viszont sosincs akkora hőingadozás, mint otthon, a nappalok és éjszakák közti különbség legrosszabb esetben 5-8 fok és az évszakok közti változás is szépen-fokozatosan történik. A kertek minden ház előtt olyan takarosak és rendezettek, mintha kertész csinálta volna. Az írek nagy gondot fordítanak a kertészkedésre.

Kedvesek az eladók

Ami nagy újdonság volt nekünk a magyar viszonylatokhoz képest az a bolti eladók, kiszolgálók es egyéb dolgozókkal való kommunikáció. Itt rettentő kedvesek az emberek.

Történt olyan, hogy kerestem egy gyógyteát, elmentünk egy bevásárlóközpont üzletébe, ami már éppen zárt, a roló félig lehúzva. Néztük, hátha ki van írva a nyitvatartási idő, amikor odajött az eladó, felhúzta a rolót, és 10 percig beszélgettünk, hogy hol találhatjuk meg ezt a fajta teát, és hol kapjuk meg akár olcsóbban is! Cáfoljon meg valaki, hogy ilyen Magyarországon is van egy bevásárlóközpontban!

A másik ilyen eset akkor történt velünk, amikor munkaruhát kellett beszereznem. Elmentünk a Dunnes Stores nevű áruházba, ami az otthoni Tesco, Auchan-nak felel meg. Az áruház emeletén volt a ruházat és háztartási részleg, a földszinten pedig az élelmiszer.

Nem tudtuk, hogy az emelet egy órával hamarabb zár, de amikor érdeklődtünk, hogy van-e ilyen üzlet még nyitva valahol, akkor odajött a menedzser és azt mondta, nyugodtan menjünk fel, válasszuk ki a ruhát, ami kell, és a lenti pénztárak valamelyikében ki tudjuk fizetni...

Mindenféle biztonsági őr nélkül felengedtek kettőnket ruhát válogatni egy Tesco méretű emeletre. Majd amikor fizettünk a pénztárnál, láttuk, hogy egy vásárló, aki végzett, kifelé menet leejtett egy üveg bort, ami szétfolyt.

A menedzser ott termett, megfogta a vásárló többi cuccát, és mondta neki, hogy hozzon magának egy másik bort, addig ő vigyáz a holmijára és nem csak kötelességből, hanem eredendő kedvességből! Én ilyen hozzáállást nem tapasztaltam otthon egy egyszerű bevásárlásnál, maximum magánorvosnál, akinek fizettem nem keveset.

Munkakeresés

Januárban kezdtem el munkát keresni és küldözgetni az önéletrajzomat (jobs.ieirishjobs.ie, és fas.ie). Szétszórtam a lakhelyünktől nem messze lévő összes boltba, hotelbe, ahová csak lehetett. Végül csak márciusban tudtam elhelyezkedni egy magyar lány segítségével, aki beajánlott a főnökénél az egyik ilyen hotel recepciójára.

Óriási félsz volt bennem, mert igaz, otthon tanultam előtte két évig angolul, de a tudásom kifejezetten passzív volt. Szerencsém volt nagyon, mert az állásinterjú csak 10 perces volt, amire őszintén szólva bemagoltam mindent a bemutatkozásomtól kezdve az önéletrajzomig, így a menedzsernek nem tűnt úgy, mintha nem beszelnek angolul. :)

Ráadásul az első percben leöntött egy bögre kávéval, így kellőképp zavarban volt ő is... Sokáig lelkiismeret furdalásom volt, de tudtam, hogy csak úgy juthatok előre, ha beleugrom a mélyvízbe. A fizetésem az otthoni négyszerese lett!

Leírnék 1-2 olyan dolgot, ami segítséget nyújthat azoknak, akik szeretnének ide jönni, vagy akár csak tervezik.

Egy kis ügyintézés

Ahhoz, hogy Írországban dolgozhass első körben PPS számot kell, hogy igényelj. Hogy megkaphasd ezt a számot, vinned kell egy igazolást onnan, ahol laksz. Mi a B&B tulajdonosától kaptunk is egyet, amivel kérhettük (revenue.ie) és egy héten belül meg is kaptuk a számot. Ez volt a könnyebbik fele.

Itt Írországban a feketén dolgozókat inkább a bankszámla hiányával szűrik ki, amit nem olyan egyszerű megnyitni. A bankszámlához vinni kell igazolást a munkahelyedről (ha van) és egy közüzemi számlát, ami a nevedre szól. Ami persze csak az albérlet megtalálása után lehetséges, hiszen addig nincs a neveden semmi. Ahhoz, hogy valaki el tudjon helyezkedni, mindenképpen szükséges bankszámla.

Az albérlet

A lakhatás itt nagyon drága az otthoni árakhoz képest, jellemző a sharing vagyis megosztott lakás, ahol van az embernek egy saját szobája, jó esetben saját fürdőszobája és a konyha-nappali közös. Ezeket inkább fiatal egyedülállók bérlik.

Ezek a lakrészek 350 eurótól akár 1000 euróba is kerülhetnek egy hónapra plusz rezsi. Az összeg függ a lakás minőségétől, és hogy mennyire van közel a belvároshoz. Ha valaki párban él, könnyebben ki tud fizetni egy egész lakást. A lakásárak 800 eurótól több ezer euróig is elmehetnek. Ajánlott oldal például a daft.ie, és a let.ie.

kutya.jpg

A rezsi

Ha azt mondom, hogy szinte hasonló áron van, mint otthon..., nekünk elég jó, de az otthoniakra nézve elég szomorú! Hogy mondjak egy példát, most fizettünk be KÉT havi gázszámlát, amiben van bőven fűtésszezon és 160 euro volt. Írországban nincs vízdíj!

Bevásárlás

Az ételek hasonló vagy sokszor olcsóbb áron vannak, mint otthon. A számunkra legkedveltebb bolt J & C nevű élelmiszerüzlet, ahol szinte mindig vannak akciók és megtalálunk olyan húsárut is, amit máshol nemigen.

Például az írek a csirkének csak a mellét, a combját és a szárnyát eszik meg, úgyhogy nagyon örültünk, amikor ebben a boltban kaptunk farhátat, májat es egyebeket. Karácsonykor átszámolva 70 forintért vettük az ananász darabját, és amit otthon nem engedhettünk meg magunknak, mivel 6000 Ft kilója, az a füstölt lazac, itt 3 euro, azaz 900 Ft fél kiló..., nem mindegy!

Legközelebb szeretnék beszámolni az egy év alatt összegyűjtött tapasztalatainkról, a fordított kultúrsokkról, ami hazalátogatásunkkor ért, hogy hogyan álltuk a sarat az elején a munkahelyeinken, és hogy hogyan éljük meg azt, hogy távol vagyunk a szeretteinktől, de mégis nyugodtabbak a mindennapjaink.

Köszönöm a figyelmeteket!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr455740831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ffüttyfürütty 2014.01.07. 20:54:39

@charlieharper (UK, de nem London!): Hát a látóizma (szemmozgató izom) így vagy úgy de rögzülve van. Gondold végig. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.07. 20:55:32

@diggerdriver: arra gondolsz, ami U alaku ers egy szarat dugsz a ket vegebe es egy D formaban lezarod? Kotozeshez hasznaljak daruzaskor foleg lancokon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 20:55:41

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nem azt mondtam, hogy a kancsalok nem értelmesek, hanem azt, hogy az autóbalesetek többsége az idióták és/vagy betegek, egyszóval az alkalmatlanok miatt történik és nem azért, mert egy autópályán 200-al hajt az ember.

@diggerdriver:
Az azért már eléggé fuxosnak hangzik :D
Lelked rajta, de ahhoz tarrkopasz fej is jár ám! :)

Herr Géza 2014.01.07. 20:56:29

@Cascabel: Nagy a család... Az SZTK pápaszem sincs arrafelé valami nagy választékban. :-DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 20:59:18

@DieNanny [SZ,CH]:
Ezt egy főiskolai tanáromnál már egyszer besz@ptam! Láttam, hogy kancsal, de a rossz szemére figyeltem... aztán mikor "elémállt" ZHnál és kérte a személyimet, nem adtam, mert azt hittem, hogy nem rám néz.
Ezt megkontrázta azzal, hogy erőteljesebben rámszólt, de még mindig nem tudtam, hogy mi van... aztán végül kiszúrta a személyit a padon és elvette maga én meg sokaig haraptam a nyalvemre, hogy ne röhögjek fel (nem igazán bírtuk, infó tanár volt, és amikor a html kódok kapcsán kijelentette, hogy azt bódi-nek kell mondani... hát... OK :D )

2014.01.07. 21:03:34

@diggerdriver: ja, megvan
@Muscari: a mi regionkban, az Asda nagyon rossz minosegu. Egyszer betevedtem egy bournemouthiba. El se hittem, hogy az is Asda, annyival jobb miniseget adnak el Delen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.07. 21:04:48

@charlieharper (UK, de nem London!): Nalunk foleg arab es karibi kajakkal van tele. Mondjuk a kornyek is :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 21:05:42

@ffüttyfürütty:
Aztakurva mennyi nagy tarjagos picsa:))))))))))))))))))))))))))))

ffüttyfürütty 2014.01.07. 21:09:46

@diggerdriver: Tessék ez itten művészet, pláne hogy aszongyák rá. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 21:10:54

@ffüttyfürütty:
Nem, a kancsalság oka hogy a sok izom közül ami a szemet mozgatja néhány erősebb mint a többi és behúzza a szemet.
Az én Anyám volt így aztán gyerekként még a 30-as években megműtötték a szemét ami azt jelenti hogy néhány izmot elvágnak.
Túl jól sikerült mert úgy élte le az életét hogy kifelé kancsalított.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.07. 21:11:32

@charlieharper (UK, de nem London!): De a bolt valami iszonyat mocskos hatast kelt, nem is vasarolunk ott. :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 21:14:28

@Mr Long [northerner]:
Mostantól szólíthatunk Mr Simlédernek?
:))))))))))))))

lenoardo999 2014.01.07. 21:15:51

Mondjuk nem értem a posztolót, miért gondolta, hogy mindezt le kéne írnia és posztolnia. Az írás pontosan nulla információt és nulla értéket hordoz. Ha valaki nem értené a különbséget, akkor olvassa el a tegnapit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.07. 21:19:32

@diggerdriver: Hugom csak annyit kerdezett, amikor meglatott benne, hogy elviszem-e a golf klubba, ha meglatogat, mert szeretne egy ilyen helyen szetnezni :DDDDDDDDD

ffüttyfürütty 2014.01.07. 21:22:19

@diggerdriver: Több okból is lehet 'kancsal' valaki. Amire a köznyelv rámondja hogy kancsal az nem biztos hogy születetten erősebben húz (mondjuk rövidebb) egyes szemmozgató izma. Pl. lehet hogy súlyos látásélességi problémája van, mondjuk az egyik szeme jóval rosszabb mint a másik. Ilyenkor lehet hogy a rosszabbik szemét próbálja korrigálni a jobbik, ez lehet megtévesztő hogy azt hiszed a kevésbé kancsalító szemére lát jobban pedig pont fordítva. :)
(meg van aki rejtett kancsal és van aki tényleg duplán lát)
Na de a végén beír ide egy szemész is mindjárt. :)))

ffüttyfürütty 2014.01.07. 21:23:49

@diggerdriver: Nekem is van ismerősöm akit műtöttek ilyesmivel, de neki mindig visszaáll a szeme.

morsels (törölt) 2014.01.07. 21:26:24

@charlieharper (UK, de nem London!):
Rogzul az, csak nem hasznalja. Nem veletlenul hivjak angolul lazy eye-nak :-).

2014.01.07. 21:26:43

@Mr Long [northerner]: elobb koltoznek Libanonba, mint Manchesterbe

2014.01.07. 21:31:04

@morsels: a meetingen az egyik szemebe neztem vegig, de nagyon kellemetlen volt vegig koncentralni. Quercus szerint a masik szemnek nincs terlatasa. Akkor jol csinaltam.
Mindjart ranezek a google- on az okoknak.

Egyebkent, orvosi temarol jut eszembe, van egy dan baratunk. O suketen szuletett es nem ismerte a jelbeszedet. Hangok alapjan tanult meg valamennyire danul kommunikalni, aztan 13 evesen mutottek a fulet es azota kivaloan hall. Elorol kellett neki kezdenie danul tanulni es allitolag ugy beszel danul, mint egy kulfoldi, mert ugye nem gyerekkent tanulta meg az anyanyelvet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 21:41:25

@charlieharper (UK, de nem London!):
Tudomásom szerint nem az egyik szemnek nincs térlátása, hanem magának az embernek.
A térlátáshoz az kell, hogy ugyanazt a pontot két különböző helyről lásd (aka két szemmel).

Ha az egyik máshová néz, akkor a nézett tárgyról nem tud 3D-s kép kialakulni, csak 2D-s, amiből értelemszerűen a "mélység" vész el, így olyan, mintha minden egyetlen síkban lenne.

De ha jól tudom, akkor olyannak, akinek korábban jó volt mindkét szeme valamelyest kompenzál az agy (lehet amúgy is). De az igazi nem lesz soha.
Horror pl. megállni a bólya előtt pr centire az autóval.

morsels (törölt) 2014.01.07. 21:43:26

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ez igy van. A suketek azert nem tudnak megtanulni beszelni (pontosabban hangokat kepezni), mert nem halljak magukat.

A kancsalsaghoz (legalabbis az egyik valfaja).
Biztos lattal valamikor gyerekkorodban olyat, hogy egy gyereknek (altalaban altalanos iskola elott, vagy nagyon az elejen) olyan szemuvege volt, ahol az egyik uveg le volt ragasztva ragtapasszal '-).
Az pont azert volt, hogy a 'lazy eye-t' kenyszeritsek mukodesre. Ez az esetek nagy reszeben mukodott is. Felnott korban ez mar nem megy mutot nelkul.
Gyakorlatilag egyfajta izomsorvadashoz vezet, az agy meg alkalmazkodik hozza.

Nem tudom, hogy probaltal-e bifokal, vagy progressziv szemuveget. Azt is meg kell szokni, eloszor nagyon fura es rossz :-). Szoval egy kancsalnak is lehet tokeletes terlatasa.

BTBTBT 2014.01.07. 21:46:05

@Mirjam2:
Abból az összegből, amit Muscariék költenek, teljesen jól lehet vásárolni a nagy hipermarketekben.

@Mr Long [northerner]:
Nagyon ángliusul fogsz kinézni ebben a kalapban. :)))
A Jubilee Market-et, a Covent Gardennél van egy sapkás gyerek, az árul ilyeneket. Ja, hogy az Londonban van? Bocs.

Most faltam be két szelet zsíros kenyeret, erős paprikával megszórva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 21:48:11

@morsels:
Térlátás külső segítséggel vagy úgy, hogy kétfelé néz? Utóbbit kétlen, de tévedhetek. Korrekcióval viszont természetes, hogy lehet.
Most akkor megint én vagyok a helikopter? :D

2014.01.07. 21:50:04

@Barátusz [UKCaLCM]: zsiros kenyert bun lilahagyma nelkul enni!

Mi nem tudunk £100-ert vasarolni, de nem is ugralok a csirkeert. Hal, marha, kacsa, liba, barany, mindenfele vad (facan, de azt vadasztol). Neha csirke is, de nem gyakran.

svajcineger 2014.01.07. 21:52:58

Ajánlom nektek az itteni 40 frankos csirkemellet. Na, az ám a sviccerkvalitét! :)))

BTBTBT 2014.01.07. 21:57:16

Ki evett régebben olyat reggelire, hogy főtt krumpli-lila hagyma-főtt tojás-kenyér-kombó? Eszméletlen finom! :)

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nagyon éhes voltam, és nem tertveztem hogy ezt fogok enni. Hagymám nem volt itthon. De a zsír jóféle, disznóvágásból való. Az erős paprika meg nagyapámtól.

Az igaz, hogy ha az ember rendszeresen hozzácsap néhány üveg bort is a heti bevásárlásához, akkor már egy családnak szükös lehet a havi 400 fontos bevásárlás.

ffüttyfürütty 2014.01.07. 22:00:10

@Kövérmadár [swe]: Lehet hogy az a szem ami szerinted máshova néz pont a másik szem látószögét korrigálja. :)

Ő megvan? (Harry Potter) :) egész jól elvolt evvel is :)
harrypotter.uw.hu/extrak/szereplok/alastor_mordon.JPG

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 22:05:43

@morsels:

Én szemüveges vagyok és rövidlátó.
Ez azt jelenti hogy szemüveg nélkül a legapróbb betűt is el tudom olvasni viszont távolra nem látok.
Nekem ahogy öregszek javul a szemem. Már most is sokszor szemüveg nélkül olvasok.
Igen, meg kell szokni a szemüveget.
Mikor először megkaptam és rakodtam egy ZIL-t elsőkanállal határozottan úgy láttam hogy túlöntöm a platón a földet holott tudtam hogy lehetetlen mert nem ér túl rajta a kanál.

morsels (törölt) 2014.01.07. 22:11:17

@Kövérmadár [swe]:
Az, hogy egy szem merre all es hol van a fokusza az egy dolog, de mint emlitettem, az agy teszi ossze az informaciot.
Szoval igen, lehet egy kancsalnak is terlatasa.
Az agy csodakra kepes :-).

(mondjuk nem vicc, amikor ilyesmit szamitogepen akarnak modellezni (peldaul facial recognition software), akkor jonnek ra, hogy kozelebe nem tudnak kerulni annak, amire az agy kepes.

Csak te leragadsz a szemnel, pedig az csak interface. Lehet, hogy nem tokeletes az input, de az agy kepes korrigalni hibakat.

Egyebkent meg gondolj bele. A ket szem fokusza kb. 8cm-re van egymastol, amitol terlatasunk van. Szerintem aprobb hibak (es a kancsalsag annak szamit) nem befolyasolja ezt kulonosebben. Talan nem tudja ugyanolyan pontosan megbecsulni a tavolsagokat, de terlatasa attol meg lehet.

Aztan persze lehetsz helikopter tolem, de nekem inkabb ugy tunik, hogy mindenkepp okot akarsz talalni arra, hogy 200-zal menni normalis, a balesetet okozoknak meg eleve semmi keresnivalojuk nem volt az uton; es a kancsalsag egy jo apropo volt ehhez :-).

morsels (törölt) 2014.01.07. 22:14:37

@diggerdriver:
Nekem meg olvasashoz kell a szemuveg... bar most mar egyre messzebbre is :-)
Ezert van progresszive.
Legalul a konyv olvasasa, apro betus reszek, feljebb a szamitogep monitorja, aztan feljebb mondjuk a kocsi muszerfala, meg feljebb a tv, aztan meg feljebb hogy mar messzebbrol is el tudjam olvasni az utcatablat :-).

De ido kellett hozza, mig megszoktam. Mondjuk vezeteshez nem is szeretem hasznalni, meg kiveszem azt, ami a muszerfalon van es a szemuveg csokkenti a periferikus latast.

De hozza lehet szokni.

Persze elhiszem, hogy madar szerint nekem nem volna szabad vezetni, plane autopalyan, dehat... neha muszaj :-).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 22:16:30

@morsels:
Teljesen igazad van.
Hogyne tudna korrigálni olyan kis eltérést mint a kancsalság mikor olyat tud hogy a szembe érkező fordított képet megfordítva helyesen értelmezi.
Ha valaki olyan szemüveget hordana ami megfordítja a képet fejjel lefelé akkor néhány nap múlva helyesen látna mert az agy visszafordítaná.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 22:21:16

@morsels:
Azért remélem érzed, hogy félremagyarázol rendesen :D

Nem vagyunk egy hullámhosszon, semmi baj; képzeld el azt, ha együtt kellene élnünk ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 22:22:19

@morsels:
Ugye az ideális ha a szem gömb alakú.
Ez a legtöbb embernél így van de idősebb korban a gömbölyűség módosul és egy álló tojás formába megy át.
Ezért kell olvasáshoz szemüveg.
A mi szemünk az alapból fekvő tojás formájú és ugyanolyan irányba deformálódok mint a tiétek vagyis a jó irányba a gömb forma irányába módosul a korral.
Ezért javul a szemünk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 22:23:59

@diggerdriver:
Kis eltérés az, amikor full másik irányba néz az egyik szem? Nem egy kis kancsalságról beszélek, a tanárom egyik szemével majdnem oldalra és kicsit lefelé nézett, míg a másikkal rendesen.

morsels (törölt) 2014.01.07. 22:25:10

@Kövérmadár [swe]:
Inkabb nem :-)

De te hoztad fel azt, hogy 200-zal menni az normalis, csak vannak beteg (kancsal) emberek, meg idiotak.
Nem hiszem, hogy en barmit is felremagyaraztam volna.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 22:25:25

@ffüttyfürütty:
A többieknek nem hiszek, de a HP mindenről meggyőzött :D

@diggerdriver:
Rassziszta vagy!
Mi az, hogy a mi szemünk és a ti szemetek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 22:26:24

@Kövérmadár [swe]:
A szem a beérkező képet fejjel lefelé vetíti a retinára. Az agy megfordítja.
Hol van ehhez egy kancsalság?
Akármekkora is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 22:29:02

@Kövérmadár [swe]:
Hárman vagyunk testvérek, Apámtól örököltük a szembetegséget én meg a nővérem. A bátyám kiválóan lát.
De attól még rasszista vagyok:))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.01.07. 22:29:10

@diggerdriver:
Hat nem ertek hozza, de egy csomo oka lehet; de alapvetoen a ruganyossag es regeneracios kepesseg csokken, ez nem kerdes.
Persze ezt nehez elhinni 30 evesen. Azok mar oregek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 22:29:29

@morsels:
A sebességkorlátozásról az autópályán nincs mit beszélni. Van, aki szerint a melegek ne házasodhassanak, szerintem meg a pálya arra való, hogy minimális idő alatt a lehető legnagyobb távolságot tegyük meg. Ezért nincs olyan iskola, aminek a kapuja a pályára néz.

Iskola mellett nincs gond egy 30-as, de még egy 10-es táblával sem.

2014.01.07. 22:33:32

Eszak-Amerikaban lako olvasoinknak.... Az jegesmedvenek tul hideg volt Chicago. CNN-rol
edition.cnn.com/2014/01/07/us/winter-weather/index.html?hpt=hp_t1
Fotok sem utolsok.

morsels (törölt) 2014.01.07. 22:38:33

@Kövérmadár [swe]:
Az utak (es az autopalyak is ide tartoznak) mindenki szamara hasznalhatoak.
A mindenkibe sajnos olyanok is tartozna, akiknek nem olyan jo az autojuk, esetleg nem akarnak olyan gyorsan haladni, viszont az o penzuket is felhasznaltak ahhoz, hogy megepitsek oket.
Innentol kezdve 2 megkozelites letezhet.

1. Autopalyan mindenki ugy megy, ahogy akar. Ehhez persze kulon engedely kell, mint mondjuk ahhoz, hogy F1 autot vezessen az ember (szandekosan tuloztam). Nyilvanvalo modon azok penzen kene ezt megepiteni, akik hasznalhatjak.
Meg kene melle meg autopalya csak kamionoknak, meg ilyesmi.

2. Kialakitanak egy nagy atlagot, ami neked nem jo, masnak meg lehet, hogy meg gyors is, de alapvetoen azert teszik, hogy minimalizaljak a lehetseges halalos aldozatokat a karambolokbol. Vilagos, a sebessegkorlatozas nem mindenre megoldas, vannak mas technikai megoldasok is, csak azok penzbe kerulnek, amit (ujfennt) valakinek meg kell fizetnie.

Innentol kezdve feltetelezem te sem talalod igazan kivitelezheto otletnek azt, hogy van egy 'super highway' olyanoknak, mint te, meg utak masoknak. Mert gyakorlatilag 2-3 kulonbozo uthalozatot kene fenntartani, aminek semmi ertelme.
A masik megoldas meg az lenne, hogy a letezo uthalozatot csak azok hasznalhatjak, akik atmennek joval szigorubb teszten, mint most. Ez megint problema(k)ba utkozik, bar gyanitom szerinted nem :-).

vundergraf (törölt) 2014.01.07. 22:39:25

.. .érdekelne milyen lakásban és mennyiért lakik a posztíró?

rumitom 2014.01.07. 22:42:56

@nigara: tegnap steaket ebedeltem, ma seabasst, a kinait szeretem, de irorszagban meg nem ettem jot. thai valamivel jobb. ismerni kell az ettermeket, pubokat ;)

morsels (törölt) 2014.01.07. 22:44:01

@Kövérmadár [swe]: @charlieharper (UK, de nem London!):
A -15 az Fahrenheitben van, szoval -26 fok Celsius.

Mifelenk az meg nem rekord :-).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.07. 22:59:42

@Kövérmadár [swe]: Milyen az ido feletek?
Ma megvettem a jegyet, febr 7-9 , Stockholm, Svedorszag... Alig varom, remelem lesz ho :D

morsels (törölt) 2014.01.07. 23:07:11

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mondjuk New York tenyleg nem szokott ilyesmibe belefutni surun.
Kozelebb a kanadai hatarhoz mar mas kerdes. Minnesota, Michigen eszaki resze eleg kemeny tud lenni.

De azokhoz kepest New York tenyleg 'softies' :-).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 23:08:35

@morsels:
Itt most +6 Celsius van (23:00).
Kb. egy bizonyos Juneau várossal vagyunk egy "magasan", de itt van Golf-áramlat, az sokat segít :)

Azt nem tudom te melyik városban élsz.

Autópálya: örök vesszőparipám: Németország. Nem haltak ki a németek, gondolom régebben nem volt ekkora forgalom és ki lehetett használni a korlátozás nélküli szakaszokat.
Svédország népsűrűsége 20 fő/nkm, Németországé 225 fő/nkm. Lenne hely erre bizonyos szakaszokon, ha nem is mindenhol.

Párszor már jártam erre-arra, érdekes hangulata van a fényes nappal teljesen kihalt svéd pályának. Különösen 110 km/h sebességgel :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 23:11:32

@tildy[UK]:
Pont most írtam :D
Jelenleg itt +6, de a hétvgére -12-t ígérnek és havazást.
Stockholmban 20-ig nem látom, hogy lenne havazás, de bármi megtörténhet :)

Pont elkerüljük egymást, így mindenképp egy békésebb és lassabban közlekedő Svédországot fogtok látni ;)

Mi az úticél? Csak Stockholm?

Érezzétek jól magatokat!

2014.01.07. 23:12:53

@Kövérmadár [swe]: belso sav lehetne legilasan gyorsabb, akar 180-- fele.
Eszak-Amerikaban letezik az express lane, Morsels is biztosan ismeri. A palya belso resze fizikailag el van hatarolva es csak minden harmadik kijaratnal van rola kijarat es ra bejarat. Na, azokban is jellemzoen gyorsabban mennek az autok, mint a sima palyan.

rumitom 2014.01.07. 23:24:09

@charlieharper (UK, de nem London!): ja, ott mar a 90mph-t is meglehet kozeliteni, az 5 savnyi 100km egyenesen… madarral vagyok ezen a teren. 180, nyitott teto, nyar, es lehet haladni, kevesbe monoton, a kanyarok hirtelen kanyarokka valnak.

meg 10 eve otthon, foleg motorral, bp szekesfehervar 12 perc, bp-siofok 35 perc, mindjart nincsenek olyan messze a dolgok :)

morsels (törölt) 2014.01.07. 23:26:54

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nade az sem 180 :-)

Az express lane, collectors meg inkabb a varosokon athalado autopalyakra ervenyes, nem a varosok kozotti autopalyakra.

Mifelenk a freewayen (az europai autopalyanak megfelelo) 100km/h a limit. USA-ban vannak helyek, ahol 80-85 mph, ami 130-135 km/h-nak felel meg kb.

De ez gondolom sok minden mastol is fugg. En megertem a madarat, hogy o gyorsan szeretne haladni, de a sebessegkorlatozas megallapitasa sok mindentol fugg. Azt is tanult mernokok hatarozzak meg, nem otletszeruen tortenik tobbnyire :-).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.07. 23:27:48

@Kövérmadár [swe]: En mennek mindenfele, de ki tudja, hogy fer bele az idobe. Elso otletem az volt, hm, fogjunk ki egy ejszakai vonatot - sporolva a szallason, amde latva eszakot is - menjunk fel eszakra, bar parom nem annyira rajongott az otletert. Amugy szivesen latok barmi otletet mit erdemes megnezni, es merre.
Konkret terv meg nincs.

rumitom 2014.01.07. 23:31:52

@tildy[UK]: a viking hajo muzeumot. elfelejtettem a nevet. must see. szerintem erdemes biciklit berelni ha stockholmban akartok roamingolni

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 00:01:27

@charlieharper (UK, de nem London!): Ezzel egy baj van. Amikor valaki elozni akar es nem tud, mert bent mennek ezerrel a kocsik, de o nemkepes "allorajtbol" besorolni kozejuk. Es itt most nem 80km/h-ra gondolok, hanem 110km/h mogul a legtobb auto nem bir 160-as tempojuak koze begyorsitani. Bar altalaban nem tomottek ennyire a palyak, max az M7 nyaron.
Karacsony utan akkora kodben mentem a palyan, hogy a kamionok is csak 60-70 km/h-val siettek. Ket osztast lehetett latni az elvalaszto vonalbol...

blackhairlady 2014.01.08. 01:07:13

@DieNanny [SZ,CH]: Nem a magyar kave, hanem a Starbucks kave. annak kb. minden orszagban ugyanannyi az ara. aztan ez van ahol olcsonak, van ahol meg igen igen draganak szamit.

blackhairlady 2014.01.08. 01:19:00

@Mr Long [northerner]: Nekem a Caffe Mocha jon be egyedul, sem cukor, sem tej vagy cream nem kell bele, isteni kave aromaja van.

blackhairlady 2014.01.08. 01:27:20

@charlieharper (UK, de nem London!): Ugy, hogy nem vesznek arany kremet:))))))))))))
(Bocsi, ezt nem tudtam kihagyni, meg mindig emlekszem a sztorira:))))

blackhairlady 2014.01.08. 01:30:49

@Mirjam2: "illetve nem felek, de nem szeretem a felesleges konfliktusokat es neha ugy erzem, ha olyasmit mondok amivel sokan nem ertenek itt egyet, esetleg vitat provokalhatok, azt meg szeretnem elkerulni."
En is igy vagyok, es szerintem emg eleg sokan itt a forumon.

blackhairlady 2014.01.08. 01:46:41

@charlieharper (UK, de nem London!): Az en lanyomat 1 evesen mutottek meg (mindket fulere siketen szuletett), rola nem mondod meg, hogy siket, magyarul es angolul is akcentus nelkul beszel. Akiket mar 2 eves kora korul vagy kesobb mutottek ismeroseinket, azoknal mind eszlelheto, hogy hallaskarosult.

blackhairlady 2014.01.08. 01:50:11

@Barátusz [UKCaLCM]: "Ki evett régebben olyat reggelire, hogy főtt krumpli-lila hagyma-főtt tojás-kenyér-kombó? "
En! De a fott krumplira egy kis olvasztott zsirt szoktam locsolni:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 05:29:59

@nyuszigonosz/D/:
Mint a viccben:

Vevő a kancsal henteshez:
-Maga mindig odaüt, ahova néz?
-Igen.
-Akkor várjon, helyet cserélek a marhafelsállal...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 06:19:19

@tildy[UK]: Jelenleg egy csepp sincs, kábé.Szerintem csak akkor lesz, ha hozol... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 06:22:43

@Kövérmadár [swe]: hahh, fenyegetőznek.Hiszem, ha látom, meg ha benne állok a fél méter hóban...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 06:27:22

@tildy[UK]:
Irok majd PUt... ha nem banod ;)

@Mr Long [northerner]:
Svedorszagrol beszelek. Biztos, hogy kb. szakaszonkent es palyankent eltero a max. sebesseg, pl. geegee az eletben nem fog 130-al bemenni Stockholmba.
De ezert vannak azok a piros karikas tablak. Itt vannak olyan szakaszok, hogy meg a madar sen surun latott dolog, varos majd csak 150km mulva lesz. Oda felesleges a 110-es korlat. (E4 es E20 egyes szakaszai).

Vannak olyan vicces szakaszok, ahol a palyan van egy 110-es, aztan 90, 70, 50. Aztan 1x1 savossa valik, vegul egy keresztezodes es par haz. Majd ujra 70-90-es tabla :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 06:29:49

@rumitom: @tildy[UK]: Vasamuséet. Magyarosan csak Váza.. :D
Mondjuk hóban, fagyban (már ha télleg lesz) nem biztos hogy egészséges bringázni, főleg, ha a bérbringákon nincs szöges gumi...

Stokiban mit érdemes megnézni?Hát, attól függ mit szeret az ember.Városközpontot kívülről, néhány múzeumot belülről, Skansent (bár az szebb nyáron, szerintem) Vagy felmenni északra sarkifényt nézni, Kiruna, Abisko, Tromsö, Lofoten játszhat.Utóbbi kettő az már Norvégia

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 06:37:46

@Kövérmadár [swe]: "Itt vannak olyan szakaszok, hogy meg a madar sen surun latott dolog, varos majd csak 150km mulva lesz. Oda felesleges a 110-es korlat. "

Hát ja, még fent Norbottenben gurulgattunk ilyen helyeken néha 160-nal is... :D Na jó télleg nem sűrűn.Anyósnak mondtam is, hahó, most 160-nal haladunk.Erre jól összerezzent, mivan, mivan??
Kérdeztem tőle, mér' sok? Kicsit megnyugodva válaszolt, hogy nem is... :D Mondjuk télleg vannak hosszú, belátható egyenesek, még erdő sincs, hogy kilépjen egy bumburnyák álg... :D De azért nem ez a sebesség a jellemző, mielőtt valaki nekem esik.Max egy +10-15 kmh sebességtúllépést szoktam tartani, azt is csak ha hosszabban megyek.Illetve ha van előttem "nyúl", akkor követem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 06:55:42

@geegee:
A remeny hal meg utoljara.
Remelem azert pont megusszuk majd a leghidegebbet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 07:00:01

@geegee:
Verestorok, verestoroooook!!! ;)

Nekem nem hianyzik a böter. Annyival megyek gyorsabban, amennyi az auto orajanak a hibaja +1-2. Ez 110-nel az auto szerint 116-118, a gps szerint 112.

Palyara azert ritkan tevednek älgek, en meg sosem lattam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 07:48:09

@Kövérmadár [swe]: Ilyen a 4-es ut is Szolnok utan, ha Bp felol mesz. :) Helyenkent 2*2 sav, de par helyen sarga terelolampak, mert 2*1 savos lesz, majd betonelemek lezarjak a megszuno savot...
Ami viszont tetszett, vagy Szlovakiaban, vagy Csehorszakban (inkabb a csehetnel szerintem) az autopalyan a pihenoknel, felhajtoknal a becsatlakozokat segiteni sebessegkorlat volt a szelso savban. A belsoben mehettel a maxxal. Mondjuk azt csak halkan jegyzem meg, hogy a palya olyan szar volt, mint a regi M7... Betontablas es asszfaltszonyeges. A C1 ott bukdacsolt rajta...

DieNanny CH 2014.01.08. 07:52:49

@svajcineger:

Hát, igen. Gondolom a csirkeól a hegyoldalban volt, üvegfallal, hogy az a barom(fi) gyönyörködhessen a panorámában...
Nem vicc! Egyszer egy ilyen sertéstelepről volt cikk egy újságban!

2014.01.08. 08:21:14

@blackhair-lady: jogos
@morsels: Uk-ben notoriusan rosszul vezetnek, tele "lane hoggers"-szel

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 09:13:33

@Kövérmadár [swe]: Igen, én se pályára értettem.Országúton mentem 160-nal... :-) De mondom, télleg csak néhány 10 másodpercig.Amúgy nem vagyok ilyen izgága, főleg mióta megvan a kis beste.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.08. 09:36:14

@Herr Géza: azért, hogy te annyiból vásárolva nem nézed az árakat, nekem meg itthon úgy annyi, hogy nézem az árakat
karácsony előtt bevásároltam (hozzáteszem, ki voltunk fogyva tisztítószerből meg ilyenekből is), amúgy egy normál nagybevásárlás, amiből egy hónapban 1, esetleg kettő van (és nincs benne hús meg kenyérfélék, mert azt én csinálom és a lisztet malomban veszem),
viszont volt benne szaloncukor, egy kis marcipán, meg tejszín és gesztenye (ezek nem szokásosan vannak benne).
metro, fressnapf, müller, összesen kb 70ezret fizettem.

múltkor sparban egy hétvégi ebédhez vettem alapanyagokat, nem volt kedvem a fagyasztóban lévő kajákhoz, 12ezer. csak kaja, és megnéztem az árukat alaposan.

és ketten vagyunk két kutyával.

úgyhogy nekem ne mondja senki, hogy németországban meg
írországban drága a kaja, amikor az átlagkereset kb a itthoni átlag 3-4szerese.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.08. 09:39:49

@ffüttyfürütty: nekem a belsők gyengék, ezért nem tudok rendesen közelre fókuszálni. addig nem volt gond, amíg a látásélességem jó volt, de már úgy vagyok vele, hogy közelre nem tudok fókuszálni, messzebbre meg nem látok el:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 12:29:46

@Kövérmadár [swe]: reggelente simán 5-6 fokok tudnak lenni a hegyekben, de a városban is sokszor 10 körül. nagyon csúnyán át lehet fázni a motoron, és persze az ember nem szórakozik olyanokkal, hogy bundabugyi stb egyéb felszerelése legyen. mondjuk nekem tényleg volt kesztyűm, sálam és sapkám, a két évvel ezelőtti újévi Phu Chi Fah (érdemes google) felmotorozás kapcsán.
de tudom, sokak szerint még az is vicces, hogy ebben a 10 fokban ugye aludni is kell haha. sokan az egész telet át szokták betegeskedni, mi a gyerekek között főleg. de persze messze nem olyan rossz, mint Portugália stb ahol a hasonlóan huzatos házakban nulla fűtés mellett nyirkos hideg hónapokig brrrr. de a tajvani tél is sokkal durvább volt persze, állandóan a szomszéd uszoda forró medencéjében próbáltunk átmelegedni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 12:55:33

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Nem hittem volna, nagyon erdekes.
Majd otthonrol megguglizom :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 13:05:01

@Kövérmadár [swe]: dehogy érdekes :-) csak bosszant, hogy sokak szerint itt midnig meleg van. én nem szerettem hetekig 10 fokos szobában aludni. szerencsére itt lement a tél most, mire visszajöttem, de azért kell egy pokróc még mindig.

BTBTBT 2014.01.08. 14:39:30

@blackhair-lady:
Izlesek es...
Kar lenne azt a finom fott krumplit elrontani a zsirral. :)

eddie1977 2014.01.10. 00:41:42

Most jutottam ide.

Engem meg pont a napokban keresett meg egy hölgy azzal a kérdéssel, hogy bizonyos dolgok hogyan működnek Írországban, mert egy kicsit mást kapott, mint amit az ismerősök beszámolója alapján várt.
A külföldön élő magyarok rengeteget hazudnak, úgyhogy jobb vigyázni azzal, kinek a tanácsát fogadjuk meg.

Az egyik hozzászólással azonban tökéletesen egyetértek: Dublin egy nagy putri. Lehet szépíteni, de ezt még a helyiek se nagyon tagadják.
Tényleg ocsmány város. Ha rajtam múlna, simán elvenném Dublintól a főváros címet.
elonnan.wordpress.com/2013/11/07/az-ir-fovarosnal-meg-budapest-is-jobb/

És igen: a lakhatás egyre drágább. Brutál árakon mérik a „one bedroom” lakásokat, ami pedig „olcsó”, az olyan is.

Asur2013 2014.01.10. 21:13:49

@eddie1977:
Jó napot.
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Érdeklődni szeretnék, hogy kb mennyi euróval érdemes nekivágni Írországnak. Én olyan 1500 Euróra gondoltam. Hozzá teszem nem Dublinba tervezek menni elsőre legalábbis. Valami kissebb csendesebb városba.
Nos végzettségemet tekintve Banki ügyintéző, Park gondozó végzettségeim vannak. Angolt nemrég kezdtem el tanulni. Nem tudja, hogy az IELTS nyelvizsgát elfogadják-e Írországban. Persze tudom, hogy ott is az érdekli öket, hogy hogyan megy ez élőben de hát ártani nem árthat gondolom.
Kezdetben biztos, hogy vendéglátás ill. bolti eladó állás érdekelne)persze meg szinte ami jön).
Diploma nélkül gondolom elég nehéz kint . És vannak-e tovább képzésre lehetőségek(pl Ír nyelv tanulására illetve szakma, főiskola diploma megszerzésére lehetőség).
Mihamarabbi megtisztelő válaszát köszönöm.
Tisztelettel: Asur.
Ha megoldható lenne akkor a csetealexanderasur@gmail.com ra legyen szives válaszolni.
Köszönöm.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása