oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 29. 06:45,  Éljünk veszélyesen! 326 komment

2013. december 29. 06:45 Határátkelő

Éljünk veszélyesen!

Ma látszólag három teljesen különböző posztot ajánlok a szokásos vasárnapi blogajánló keretében, ám egy dolog mégiscsak összefűzi a karácsony utáni / alatti svéd leárazások harcosait, a durbani fürdőzőket és az indonéziai hegyi túrázókat – ez pedig a kihívások kedvelése. Lássuk hát!

cím_82.jpg

Kezdjük rögtön Svédországgal, lévén ez a legaktuálisabb, legalábbis Európában. Bandi Republic blogjából ugyanis kiderül, hogy a svédek nem vacakolnak és már december 25-én reggel (!!) kinyitnak az üzletek, megadva a vásárlás és a leárazások őrültjeinek azt, ami a vásárlás és a leárazások őrültjeinek jár.

„A decemberi vásárlás során szerzett háborús sebekre és az abból eredő traumákra azonban van egy csodás gyógyír a fogyasztóknak Svédországban. Nyilván itt is sokan várják a karácsonyi utáni nagy leárazásokat, ami már 26-án kezdődik, mikor is minden üzlet vasárnapi nyitvatartás szerint operál, de a svédek tovább mentek az ügyben.

Azzal maxolták ki a konzumőrületet, hogy minden műszaki áruház már december 25-én reggel 8-kor (!) kinyit, és brutál akciókkal támadja a 23-án a folyószámlákra utalt decemberi fizetéseket, illetve a legyengült "bármit megveszek" – ellenálló képességet.

A választott fegyvernem főleg a LED-es okostv, mobil, laptop / tablet és mosógép / porszívó vonalon mozog, de simán alapból bármire adnak vagy 10% kedvezményt bemelegítésképpen.

Nos, megnéztem magamnak én is az akciót, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy milyen komoly roham volt már korán reggel. A LED tv-k hegyekben álltak, az összes pénztár teljes gőzzel üzemelt. az év végi eredményekre biztosan remek hatással van ez a néhány nap, és az itteni kereskedők nem mennek a véletlenre."

A kereskedők persze nem csak Közép-Európában trükkösek, hanem a jelek szerint Svédországban is – hogy miként, az a posztból és egy-két kommentből kiderül, amit ide kattintva olvashattok el.

A fájdalmas portugál gályák

Az év végi vásárlási rohamnál is komolyabb veszélyeket rejtenek (és ez nem vicc) a dél-afrikai portugál gályák tömegei. Persze nem elszánt kalózokra kell gondolni, bár ezek a vízi élőlények is elég komoly fájdalmat képesek okozni – derül ki az Eközben Afrikában blog legutóbbi posztjából.

„Mivel majdnem 2 hónap folyamatos esőzés után az elmúlt napokban kissé megkegyelmezett nekünk az időjárás, és a napot se csak sűrű felhőrétegek közül látjuk kibukkanni, úgy döntöttünk, leugrunk végre a strandra. Végre úgy néz ki a tengerpart, ahogy kell, tele fürdőzőkkel, napozókkal, egyszóval megtelt a promenád és a homok élettel.

A táblán, ahol az aktuális apály és dagály idejét szokták kiírni, egy plusz felirat figyelmeztetett: Beware of bluebottles! (Vigyázz a medúzákra!) És tényleg, a partot elborították a picike, kékes színű, felfújt testű medúzák tömegei. Köztük pedig békésen pancsoltak a kisebb-nagyobb kölykök.

Én innentől passzoltam az egész vízbe menést, amúgy is a múltkori tengerikígyó már egy életre elvette a kedvem tőle eleve, de a medúzákkal pláne nem szórakozunk, ha nem tudjuk, miféle. Itthon aztán megnéztük, portugál gályák tömegei, amik hemzsegnek a strandon!!

(...)

A helyiek mottója talán mégis inkább az, hogy "Legyünk ostobák, és ne foglalkozzunk semmivel!"

Ha valakit részletesebben érdekelnek a portugál gályák, azoknak őszintén ajánlom Kátya blogját, amit ide kattintva érhettek el (akad jó pár kép is, én is onnan emeltem el a poszt nyitófotóját)!

Egy vulkánmászás története

A medúzákon túl is tudom emelni a tétet, pontosabban nem én, hanem a Zol-Indonézia blog, melynek szerzője Kelet-Jáva legmagasabb csúcsát, a Mahamerut kísérelte megmászni többedmagával, méghozzá az esős évszakban. Ebből a nagyszerű posztból jöjjön most egy kis kedvcsináló!

„A Semeru végigtúrázása az egyik legszebb séta a számos jávai desztináció közül, a természet lenyűgöző. Ennek ellenére nem sokan vállalkoznak a csúcs meghódítására – egyelőre. Bár a közelmúltban megjelent „5 cm" című indonéz tini közönségfilm sikere a Semeru-t behozta valamennyire a köztudatba.

Más kérdés persze, hogy a film hatására a helyi fiatalok állítólag totál felkészületlenül, kb. a „beach"-ről beesve állnak neki a túrának, ami nem kimondottan tesz jót a halálozási / eltűnési statisztikáknak.

(...)

Szóval alaposan megpakolva, egy szép szombat reggelen neki is vágtunk motorral az alaptábornak. Félúton, Tumpang városában már esett az eső, így tettük meg az utat a festői Gubuh Klakah és a még festőibb Ngadas falvak érintésével, seggbosszantó utakon, egészen a mágikus 2000 méteres tengerszint feletti magasságig. Azt, hogy már ezen a ponton ronggyá áztunk, simán feledtette velünk az út szépsége.

Indonézia hegy.jpg

(...)

Hogy miért éppen egy esős decemberi hétvégét választottunk a Semeru megmászására, annak többek közt az is volt az oka, hogy a Ranu Regulo partján ekkor rendezték meg a Regulo Akustik nevű zenei és öko banzájt, ami engem erősen a felvidéki HannaHanna fesztiválra emlékeztetett. A természet lágy ölén, vízparti színpad, családias sátortábor, sárdagonya, boldog hippik.

Napközben faültető akció, délután öreg jávai művészek sörhasfitogtató virtustánccal egybekötött performansza. Ja, a fesztivál ingyenes volt, mi több, még a kaját és a sátrakat is biztosította egy hegymászó klub! Yesss, ingyenélés rulez!

(...)

A nyájas olvasó joggal teheti fel a kérdést: miért szívatjuk magunkat szakadó esőben, szélsőséges időjárási körülmények közt, életveszélyes utakon, ráadásul mindezt a harmadik világban?

De ha láttátok volna azt, amit én láttam hazafelé motorozva – a Tengger félelmetes peremét a mélysége leszakadni az úttól harminc centire, a felhők közül frissen kiszabadult Bromo felett ragyogó szivárványt, a vörös-arany naplementében derengő ültetvényeket Ngadas-ban (amiket nem mellesleg kb 75 fokos lejtőkön művelnek meg a parasztok), akkor azt hiszem ez a kérdés fel sem merült volna senkiben. Ezt a látványt ezúttal nem fényképeztük le – jöjjön el és tapasztalja meg mindenki személyesen."

Mindehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy aki nem tud menni, az legalább a posztot olvassa el (amiből az is kiderül, sikerrel jártak-e Zoliék) és nézze meg a képeket – érdemes!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Dél-Afrika Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr655714862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:01:01

@megtürt személy:
Van 100ezer forint havi jövedelmed és ötven ezer adósságod.
Van 500ezer forint havi jövedelmed és 400ezer forint adósságod.
Ha választanod kell melyiket választanád?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:04:17

@megtürt személy:
Tehát akkor aki 6millió forintot keres havonta az arányaiban ugyanannyit fizet be az államkaszába mint aki 200ezret.
Tényleg kurva igazságos rendszer.
Gratulálok.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 21:06:19

@diggerdriver: Ez nekem sem világos hogy a sávos adózást miért kellett eltörölni. A vállalkozások ösztönzését hozták fel talán erre, de én igazságtalannak érzem valahol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:06:21

@Zoole[uk]:
A korrekt szó fölött üss rá a nevedre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:08:12

@Mirjam2:
Magyar állampolgár vagy még? És svájci? ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Mármint mi? Elvesztettem a fonalat, elnézést :)

@diggerdriver:
Nem tudom. Talán a jövőévi választások után, talán soha.
De nem egészen értem a dolgot.

A régi rendszer kb. ennyire volt létbiztonságot nyújtó:
- adunk enni, de azt eszed, amit mi mondunk;
- adunk inni, de azt iszod, amit mi mondunk;
- adunk lakást, de olyat, amilyet mi akarunk;
- bármilyen autót vehetsz, de várni kell rá 5 évet és csak egy modell létezik (viszont jobb, mint a Ford, mert több színben is van);
- külföldre csak akkor mehetsz, ha leadod a gyereked megőrzésre;
- tanulhatsz idegen nyelvet, fetéve, ha az az orosz;
- 4 évente szabadon választhatsz... egy párt közül;

Cserébe ellenőrizzük, hogy:
- mit mondasz;
- mit írsz;
- mit gondolsz.

6 évet éltem a rendszerváltás előtt (vagy csak 5-öt? :) ), nyilván nem tapasztaltam belőle semmit. De az elbeszélések szerint az akkori rendszer vért húgyozott az erölködéstől, hogy fenntartsa a látszatot. Ha minden szép és jó lett volna, akkor nem lett volna vasfüggöny sem...

Ez nem létbiztonság... maximum a halaknak.

2013.12.29. 21:08:50

@cougarcat: Valamikor szuperul megfizették a fizikai dolgozókat, de ma már ilyen fizetésekkel nehezen lehet versenyképesnek maradni. Ezért is csodálom amikor a globalizmust ekézik szegényebb, feltörekvő országokból, hiszen végül is pont ez a folyamat viszi át oda a pénzt. A fizetések persze ott alacsonyak mint Nyugaton (a megélhetés is jóval olcsóbb), de mégis jóval magasabbak, mint ami volt a globalizáció előtt. Nyugaton megrekedtek a jövedelmek, mig a feltörekvő országokban növekednek... folytatódik a kiegyenlitődési folyamat...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:14:28

@Zoole[uk]: Azt mondták hogy korrekt.
Arra mondták amit írtál.
Hogy mit írtál amire azt mondták hogy korrekt azt úgy tudod megnézni ha ráütsz a korrekt szó fölött a nevedre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:17:39

@ffüttyfürütty:
A sávok nem biztos, hogy korrektek voltak akkoriban. De szerintem is kiegyenlítetteb volt a dolog akkor.
Ráadásul lehetett volna 3 sáv helyett mondjuk 10, kisebb lépcsőkkel.

@cougarcat:
Ezt nem értem teljesen :)
Jólléti állam, mégis rosszul keresek... akkor mitől jólléti vagy Kanada mitől kevésbé az?
Mindegy, nem panaszkodok :D

megtürt személy 2013.12.29. 21:17:51

@Kövérmadár [swe]:
"Egy másik fórumon, mikor bejelentettem, hogy sikerült kijönnöm, egy srác elmondott mindennek, hogy hány millióval károsítottam meg az államot."

Így is van, de megértem a döntésedet.
Én is mennék, ha itt nyomorognék, szarnék rá mennyibe fájt a felnevelésem az államnak.
Nem a te szégyened ez, hanem az országé.

Emlékszem, mikor először jutottam Nyugat-Európába, azon lepődtem meg, hogy mennyi kerekesszékest láttam. Magyarországhoz képest.
Nem azért, mert többen voltak, hanem mert számukra is élhetővé tették a környezetet.

Ajánlanék egy videót,
index.hu/video/2013/12/22/mosolyka/
de külföldről úgysem lehet megnézni. Felháborító benne, mikor az 5. perc környékén metrózik a lány. Próbál feljutni a föld alól a kerekes székével, és szólítgatja le az embereket, akik felviszik a lépcsősoron. A magát nemzetinek valló kormány, meg a látszatberuházások helyet, inkább építene liftet minden megállóba, és akadálymentesítené a közintézményeket.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 21:09
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 21:17:56

@Zoole[uk]:
"mire erted azt hogy korrekt?"
Erre
"En nem varok semmit Magyarorszagtol,nem ott elek es mar nem is fogok,ezert szavazni se fogok.mert nem akarok masok eletebe bele szolni,akik ott elnek dontsenek ok a sajat eletukrol. "

Csak mire itt megjelenik egy hozzászólásom, már új poszt van

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 20:48
Magyarország

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:18:51

@Kövérmadár [swe]:
Ezt vezesd le annak a 2millió reményvesztett kilátástalanságban élő embernek akiknek soha nem fogják megmondani mit egyen.

Az a rendszer egy hazug fenntarthatatlan nyugati pénzből mesterségesen fenntartott rendszer volt. Nem életképes. Egyetértünk.
Csak azt ne állítsa senki hogy az átlagembernek milyen szar volt.
Mert nem volt az.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 21:19:25

@cougarcat: Azt mondod hogy hamarosan egész Kanada Magyarországra jön majd? :))

ffüttyfürütty 2013.12.29. 21:21:41

@Kövérmadár [swe]: Az lehet, de maga a gondolat nekem szimpatikus.

2013.12.29. 21:27:39

@ffüttyfürütty: Azt talán nem, elhervadnának a pesszimizmustól az itteni Sally Sunshine-ok és javithatatlan do-gooders :)

Nem, csak az lesz hogy itt is mindenkinek át kell értékelni a helyzetet, addig nyújtózkodni mig a takarója ér, józanabbul tervezni az életét, esetleg visszavenni a kivánságokból, stb.

2013.12.29. 21:28:47

@cougarcat:

"a megélhetés is jóval olcsóbb"

Te ezt most komolyan gondolod?
Egyszerűen hihetetlen, mennyire nem vagytok tisztába például a magyar árakkal. Miben olcsóbb a megélhetés itthon, mint Kanadában, vagy Nyugat-Európában?

2008-as adat:

"Az Eurostat adati szerint a kelet-európai árak sok szempontból majdnem beérték már a nyugatiakat. Ahogy később látni fogjuk, míg a tényleges bérek felzárkózása lassú volt, és még ma is csak a nyugati bérek harmadára becsülhetők, addig az árak ennél sokkal gyorsabb felzárkózást produkáltak. Mivel az egyes keleti országok között jelentős különbségek vannak, lássuk a Magyaroszágon 2008-ben mért áradatokat az uniós átlaghoz viszonyítva:

- élelmiszer: 83%

- alkohol, dohány: 71%

- ruha: 95%

- cipő: 96%

- energia: 83%

- bútor: 81%

- háztartási cikkek: 87%

- fogyasztói elektronika: 102%

- személygépjárművek: 101%

- közlekedés: 80%

- telekommunikáció: 103%

- étterem, szálloda: 67%."

Az Eurostat az Unio hivatalos adattára.
Nem jobbikos szócső.

2013.12.29. 21:32:31

@QUERCUS:

Itt hiába erőlködsz öreg. Nem találsz értő fülekre.

2013.12.29. 21:33:04

@Kövérmadár [swe]: Attól "jobb léti" a svéd hogy ott többet ad vissza a társadalomnak, itt meg egyre kevesebbet. Aki alul van annak itt egyre nehezebb,ez kétségtelen. Egyre nagyobbak a különbségek a szegényebbek és gazdagabbak között - egyelőre ez a középosztályt nem érdekli, mert ők még nagyon is jól élnek. Itt arra megy rá az állam, hogy serkentse a gazdaságot, kevesebb járulékokkal terhelje a munkáltatót, stb.

Nem hiszem hogy rosszul keresel, hiszen jól élsz....

2013.12.29. 21:36:23

@lexrex: Ööööö, éppen Indiára vagy Braziliára gondoltam, jelentős feltörekvő országokra.... nem minden Mo. körül forog. :)

2013.12.29. 21:36:49

@cougarcat:
Nem akartam ma hozzaszolni - ritkan akarok - de nem tudom megallni:)
" A legális bevándorló itt sem dolgozhat olcsón - törvény van a minimálbérre "
Ez igy van, minimalber eseteben. Ellenben a szerzodeses vendegmunkas 15 % - kal kevesebb fizetest kaphat, mint a kanadai (tavalyi torveny)
En kaptam Jugoszlaviaba utlevelet '74 - ben, bevonulas elott 1 honappal. Banom, hogy akkor nem leptem le Olaszorszag iranyaba, bar akkor kimaradt volna az eletembol 2 ev katonasag es 6 ev geofizikai munka otthon, amit nagyon sajnaltam volna. Nyugatra '83 - ban kaptam utlevelet, vissza sem mentem utana. Az ausztriai menekulttaborba ugy kellett beszoknom, mert a bejaratnal az osztrak csendor elhajtotta a magyarokat azzal, hogy " Mit akartok itt, ti jol eltek Magyarorszagon, menjetek vissza, magyart nem fogadunk be! " Sokan vissza is mentek vagy csak hosszas es tobbszori konyorges utan engedtek be oket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:42:56

@megtürt személy:
Már lassan 1,5 éve nem jártam Magyarországon, ezek szerint nincs lift.
Érdekes egyébként, hogy amik itt rutinná váltak a számomra rövid idő alatt, milyen pofonokat adnak pl. Magyarországon.

Ez a liftes dolog fel sem tűnt, de az igen, mikor kijöttünk, hogy itt mindenhol van.

A másik, amikor fájt a fejem Mo-n és épp a veresi CBA-ban vásároltunk, akartam menni megkeresni a gyógyszeres pultot. Aztán Nóri szólt talán, hogy itt olyan nincs én meg néztem bután, hogy miért nincsen vény nélkül kapható fájdalomcsillapító minden boltban/benzinkúton?
És tényleg, ilyen végtelen ostobaságot, ami egyérletműen az emberek hátrányára van... de a 235. stadion az kell a kutyaütő focistáknak :(

Én csak egyetlen ember vagyok, nem számítok... de az, hogy az ott élő 10 millió érdekeit nem nézik... az valóban szégyen :(

Megnéztem a videót, súlyos :(

@lexrex:
Ezzel kivételesen tisztában vagyok, mert amikor Magyarországon jártunk leesett az állam... gondoltam veszek ezt-azt fillérekből, aztán pillanatok alatt ottmaradt az itteni heti bevásárlásunk összege egy CBA-ban. OK, ez nekem, koronából nem sok. De ott, magyar keresetből horror lehet.

2013.12.29. 21:43:20

@Cascabel: Én bevándorlókról irtam. :) A vendégmunkás nem bevándorló, nem rezidens vagy állampolgár, miért is keresne annyit mint azok akik itt élnek, családokat nevelnek? Sztem ez teljesen jogos - take it or leave it. Ennyi protekcionizmus megbocsátható - és itt még EU-hoz hasonló egyezményekről sincs szó.

2013.12.29. 21:45:55

@Cascabel:
Ja, es ugy kaptam utlevelet, hogy amerikai rokonokkal rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, evente jottek haza hozzank latogatoba '68 - tol. Sot Anyamnak volt kivandorlasi papirja is az USA - ba '57 - ben, de csak azert nem ment, mert engem nem engedtek volna vele, mivel fiu voltam:) Itt kinn ismertem sok not, aki '56 - ban hagyott csapot - papot, ferjet, gyerekeket, huzott ki Nyugatra:(

2013.12.29. 21:47:28

@cougarcat:

20-25 dolláros órabérről beszéltél. Indiában, Brazíliában mennyit fizet ugyan azért a munkáért a globalizált multi?
Miért akarjátok ti folyamatosan elhitetni velünk, hogy a multi a Jézuska, aki csak ajándékot hoz. A multi profitra törekszik. Azért viszi külföldre az alacsony hozzáadott értékű termelési kapacitását, mert otthon már nem gazdaságos. A magas bérek miatt.

Észre kellene már venni, hogy a piaci fundamentalizmust hirdető neoliberális közgazdászok(Joseph Stiglitz, Paul Krugman, stb.) már régen hátraarcot csináltak.

megtürt személy 2013.12.29. 21:48:08

@diggerdriver:

Hülye kérdés, mert nem ismerem a megélhetési költségeket. Ha azonosak, akkor nyilván a magasabb jövedelmet választom, adósságtól függetlenül.

"Tehát akkor aki 6millió forintot keres havonta az arányaiban ugyanannyit fizet be az államkaszába mint aki 200ezret.
Tényleg kurva igazságos rendszer."

Csak annyira, mint, hogy létezik 30 szeres fizetés.
Egyébként igazságos. Szociálisan persze lehet irritáló.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 21:22
Magyarország

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:51:55

@cougarcat:
Ez igaz, tényleg sokat ad, de állítólag itt is egyre kevesebbet. Illetve nagyon lutri, mert ha azt mondom, hogy most dolgozom, majd ha elveszítem a munkámat, akkor ugyan kapom a fizetésem 80%-át, de csak 200 munkanapig, akkor ez kevesebb, mint korábban volt.

Ha azt mondom, hogy az a menekült ismerős, aki azt hiszem 5 gyerekkel menekült ide (és az asszonnyal), 32.000 koronát kap havonta. Nekem nincs ennyi a bruttóm. Akkor mégsem csökkentek a jólléti kiadások csak nem azok kapják, akik megérdemelnék (szerintem).

Ebben talán az a jó, hogy ha majd nagyobb gond lesz, akkor lesz hol megvágni a dolgokat (jobban megvágni).

Igaz, én a menekülteket páros lábbal vágnám ki innen, ha nem kezdenek el dolgozni mondjuk 2-3 év után.
Összehasonlításként egy EU állampolgár CSAK akkor jöhet, ha van munkája. Épp egy lánynak próbálok segíteni a maradásban, jó végzettsége van, de még egy nyomorult nyelvtanfolyamra sem mehet itt el, pedig egyetemen tanul. A menekülteknek meg minden leesik, aztán munkát sosem kapnak, mert ki venne fel egy semmihez sem értő szomáliait?

Mindegy, nem bosszantom magam...

@Cascabel:
Te még tartozol nekem egy 4-6 oldalas beszámolóval a kivándorlásod történetéről, részletekről, érzésekről és a kezdeti időszakokról...

@lexrex:
Dehogynem :)

2013.12.29. 21:52:40

@Cascabel: Hiába kaptál útlevelet, ha mások meg nem kaphattak. Pont ez volt az oltári igazságtalanság abban a rendszerben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:53:58

@cougarcat:
Vendégmunkás, bevándorló, menekült, hazaáruló... mi a közös ezekben? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 21:54:13

@holl gold: Értem, köszönöm a választ.

@Kövérmadár [swe]: "Használtautót is több 10.000 kr kedvezménnyel lehetett venni pár napig."
Ezt hogy érted? Az álommergáról beszélsz, vagy általában?Valami infóról lemaradtam?

"együtt ülhetne az Orbán, a Gyurcsány és tulajdonképpen az összes magyar politikus 99,995%, akkor a következő garnitúra már talán azt csinálná, amit kell."

így van, ezt kéne kb.Természetesen vagyonelkobzással, még ha a családja földönfutóvá lesz, akkor is.Én is radikális lennék, de vadul.
De asszem egy kis mentség, hogy a Hagyót meg a (Mürz)Cuschlagot leültették, de hát ez édeskevés.
Én már azt se értettem, hogy Antallék (nem az Imre, a József...)hogy nem ültették le a vérbe az egész komplett MSZMP bagázst...Valszeg benne lehetett az "egyezségben", hogy megkapják a hatalmat, de a régi bandát nem bánthatják.Legalább is szerintem kellett lenni valami alkunak a háttérben...

2013.12.29. 21:56:33

@lexrex: Te valamit rettenetesen összekeversz. Sehol sem irtam hogy a feltörekvő országokban ez az órabér. Ezt irtam:

"Ezért is csodálom amikor a globalizmust ekézik szegényebb, feltörekvő országokból, hiszen végül is pont ez a folyamat viszi át oda a pénzt. A fizetések persze ott alacsonyak mint Nyugaton (a megélhetés is jóval olcsóbb), de mégis jóval magasabbak, mint ami volt a globalizáció előtt. Nyugaton megrekedtek a jövedelmek, mig a feltörekvő országokban növekednek... folytatódik a kiegyenlitődési folyamat..."

2013.12.29. 21:58:21

@Kövérmadár [swe]: Igaz is, elfelejtettem, hogy ki vagyok, bocsánat.:) .

2013.12.29. 21:59:15

@Kövérmadár [swe]:
Arra varhattok:) Ugy szeretnem megirni, hogy ne lehessen belekotni. Sajnos ugy nem tudom, ezert meg sem irom:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:01:10

@Kövérmadár [swe]: "mi lesz ha tönkremegy a mosógép, a fűtés, ha hidegebb a tél, ha nincs villany, ha csőtörés van, ha, ha, ha..."

Télleg nem b@sztatásból, de az nem zavar, hogy éveken át dobod ki az ablakon a bérleti díjat?Amennyi pénzt így kidobsz, ahhoz képest bagatell a mosógépcsere, vagy a csőtörés (főleg, hogy tudtommal azt a förening állja).És most saját lakásról beszélek, nem saját házról.

ehhez képest egy bostad-lakást eladhatsz, amennyit beleraksz, annyit ki is tudsz venni, és egész biztos pluszosan szállsz ki a dologból, mint ha évtizedeken át béreltél volna.

Nem cseszegetlek, csak érdekel, hogy mások hogyan gondolkoznak... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 22:02:54

@megtürt személy:
A kérdés arra vonatkozott hogy mi az akkori és mi a jelenlegi adósságállománya Magyarországnak.
Nem önmagában az adósság nagysága a baj hanem a gazdaság teljesítőképességéhez mért aránya.
Egy szocialista rendszer kőbaltát gyártó gazdaságának 20milliárd dolláros adósságát nem lehet összehasonlítani egy Audi motorokat gyártó ország adósságával.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 22:04:24

@geegee:
Nem tudom, hogy minden autóra érvényes volt-e, de a bytbil-en a már ismert autók ilyen leárazással mentek julrabatt vagy julrea címszóval. Nem is egy, bár lehet azonos cég árulta őket.

Nem akartam jobban belemélyedni, mert csak a szívem fájt volna :D

Igen, leült 2 jelentéktelen figura. De az a banda, amelyik a Közgépnek adja az összes megrendelést? Vagy akik önkényesen buzeráns stadionokra adnak állami pénzt? Az ilyennek a gulágon a helye.

Mikor indult állami tenderen utoljára külfödi cég? Lenne pislogás, amikor a "német autópályaépítő zrt" olcsóbban megcsinálja, mint a magyar, pedig ide is kell jönni... ha a magyar vállalkozó ennél drágábban dolgozik, akkor inkább menjen a németekhez a pénz.

2013.12.29. 22:06:32

@cougarcat:
Igen, ez a random ( vagy tudatos ) kivalasztas igazsagtalan volt. Az nekem sem tetszett, hogy sokan kaptak Nyugatra utlevelet bevonulasuk elott. En a leszereles utan nem kaptam, megmondtak, ne is kerjek 5 evig. Meg sem probaltam, szokni meg nem volt kedvem. Ismertem a nyugati hatart eleg jol, azert:( Mindegy, igy van jol, ahogy van. A multba bele kell nyugodni:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 22:18:42

@cougarcat:
Ezt nemértem :D
Ez mind én vagyok :D

@Cascabel:
Nekem egyszer megígérted...

@geegee:
Nem tudom megmondani, hogy a saját lakás hogyan működik.
De sajnálom rá a pénzt és zavar is (vagy majd fog).

Apósom esetén azt látom (saját ház), hogy most ugyan magának fizeti és nullszaldós minimum lesz a végén, de ameddig fizeti, addig sem utazni nem tud rendesen, mert a ház mellett nincsen rá keret, sem egy rendes autója nem lehet, mert a ház mellett nincsen rá keret.
Persze ők 1,2m-ért vettek egy, az én mércémmel baromi nagy házat (4 háló, 1 nappali, 2 konyha, 2 fürdő, 1 autós garázs). Kérdezhetnéd, hogy mi a f@sznak? Igen, pontosan! :)

Vannak a környéken sorházak, amik azthiszem bostadsrättesek, de nem tudom, hogy hogyan működik. Van hozzájuk garázs, ami mindenképpen +1.

Ugye nincs gyerek/kutya/elásott betörő, nem szempont a kert. Ha lenne, se mennék ki soha, mert minek? Egy kávét szívesen megiszom hajnalban az erkélyen, az lakásban is megoldható.

Ettől függetlenül, ha lesz valami olyan, ami szívünknek és lelkünknek kedves, akkor jó lenne egy saját valami, hogy - ahogy te is írtad - ne pénzkilapátolás legyen az egész, de ebben a pillanatban egy saját ingatlan megfojtaná az álmainkat.

De, hogy mi lesz jövőre... beállítják-e a béremet (az ígértnek megfelelően) technikusi szintre és Nóri is belerázódik a munkájába, majd neki is emelnek kicsit (most még belépőszintű, kezdő bért kap - teljesen jogosan), akkor egészen más lesz a leányzó fekvése. És akkor is, ha valamelyikünk elveszíti a munkáját persze.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:32:18

@lexrex: Igen, tény hogy q-ra elzaladtak az árak odahaza, sok esetben elérték a nyugati szintet.
Én a svéd árakhoz tudom viszonyítani a magyart, íme a te listád:

- élelmiszer: kb egyezik a svéd és a magyar

- alkohol, dohány: nem tudom, nem élek vele se itt, se ott

- ruha: kb hasonló

- cipő: svéd drágább másfélszer-kétszer

- energia: hasonló bár néhány dolog nekünk itt nincs (gáz, vezetékes telefon, így azt nem tudom)

- bútor: svéd valamivel drágább

- háztartási cikkek: svéd valamivel drágább

- fogyasztói elektronika: svéd valamivel drágább

- személygépjárművek: svéd valamivel drágább

- közlekedés: svéd valamivel drágább

- telekommunikáció: hasonló

- étterem, szálloda: svéd sokkal drágább

Illetve a német, osztrák árakat is ismerjük, révén, hogy útbaejtjük hazalátogatáskor kocsival.

És minderre a fizetések: svéd 5-6x több mint a magyar.
Igaz, ingatlanok és szolgáltatás 8-10x drágább mint a magyar.

Hát ilyen ez, ami drága, abból nem kell sokat igénybevenni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 22:40:48

@geegee:
Hányan vagytok, hogy megéri autóval menni?

holl gold 2013.12.29. 22:41:54

@Kövérmadár [swe]:
Te annak idején hogyan jutottál ki Svédországba?

Nem volt jövökepunk (a sokak altal visszasirt, mindenvolt meg 3,60-as kalacs is kadar-idöszakban) es döntened kellett vagy maradsz vagy mesz (de akkor szamolni kellett azzal is ha nem sikerul akkor jo ideig nincs visszaut, nem ugy mint ma, ha elindulsz es plane gyerekkel es ha nem sikerul akkor visszamesz következmenyek nelkul)
Utlevel bead (többszöri sikertelen probalkozas utan)
Vizumok elintez, utvonalterv lead, ök elfogad..UTLEVEL is.
Csalad összepakol az alberletben (feleseg, gyerek)
Kocsi felpakol (malhasszamar, tetöcsomagtarton is campingcuccok), kocsi indit
Hegyes Hataron kiskatona es vamos kerdez mert sok a csomag „csak nem disszidalni akarnak? ”
Mindketten + ök is kacagunk a fergeteges humoron...
Ausztria, ELÖSZÖR nyugaton....
Következik 1 honapos europa körut sok orszag meg több camping hellyel (ha mar kivaltottuk a vizumokat ne menjenek pocsekba)
Meg mindig nincs vegcel hogy hol ragadjunk le, ismerkedunk az orszagokkal, nem surgös mert nyar eleje van es jo idö...Tudtuk hogy a munkahelyen nem fognak mar letolni a meghosszabbitott szabi miatt. Reggelenkent sator összekap, egesz nap autokazas, varosokban es föleg o-varosreszekben seta majd tovabb, sok orszag, sok varos, rengeteg latnivalo (gyereknek is, pl.Svajc sok hago es ho nyaron, Belgium fövarosa meg villamos es Waterlo, Luxemburg es fövarosa, Hollandia Madurodam a minivaros meg muzeumok Amsterdamban es a tengeri gat rajta autout, Dania Knuttenborg Safaripark, Koppenhaga Tivoli es meg sorolhatnam a többi orszagot, varosokat, latnivalot). Estig mentunk azutan ujabb campingkereses es sator le.Minden nap ujabb es ujabb camping.El is ment gyorsan az idö es a kocsival sem volt SEMMI gond (utolag belegondolva piszok nagy szerencsenk volt mert a legkisebb baj is nagyon nagy lett vona ha leall a kocsi utközben radasul megpakolva, meg egy defekt is rendesen atirja az idörendet )
Eljutottunk Svedorszagba, camping erre-arra, nezelödes, fövarosban camping, csavargas legalabb egy hetig azutan mikor mar lejart a vizumunk bementunk a yardra (hozza kell tenni hogy egy kisebb kulvarosi rendörsegre mentunk mert gondoltuk hogy ott több idejuk van rank, igy is volt. Szerencsenk volt az egesz uton es a vegen is...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 22:42:25

@diggerdriver: azert nincs népszavazás, mert unios szinten eltörölték a halálbüntetést.
pont.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:45:17

@Kövérmadár [swe]: Kocsi: jaa, aham.Én most nem figyelem az árakat, nekünk majd talán egy-másfél év múlva lesz aktuális.Bár addig az egyiket el kell adni, szóval csekkolnom kell majd.

Politika: hát ja, az a 2 is csak azért valszeg, mert már nagyon szemet szúrt volna, ha nem.
Asszem rebesgették még pár éve, hogy néhány év múlva (vagyis már meg kellett volna történnie) tervezik liberalizálni a postai szolgáltatásokat.Meg hogy térdeplőrajtban állnak a határon a német, stb postacégek, hogy lenyomhassák ezt a nímand, semmirekellő Magyar Postát.De hát ez is várat még magára...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:53:01

@Kövérmadár [swe]: Na, hát a házat azt már kilőttük közösen, hogy sajnos irreálisan sok.Egyébként nekem is az lenne a legnagyobb baj, hogy nem jut mellette semmire,élni.

Akkor ha jól látom, itt már csak a köztünk lévő 10 év a különbség...Mi már kezdünk lenyugodni, a munka a nejemnek itt Stokiban a legjobb, legmagasabb színvonalú.Nekem sajnos nincs még, de én is itt találok valszeg legkönnyebben.És egyre kevéssé akarunk akár csak egy fillért is kidobni, elég sokat kidobtunk már így is.Illetve az van még, hogy felétek, (kisváros?falu?) valszeg sokkal olcsóbb a bérlés; vagyis nem repül ki annyi mint a főváros környékén.Illetve gondolom sokkal kisebb az ingatlanpiac is és lehet, hogy akár eladni is nehéz, ha kell, szintén szemben Stokival, ahol keresleti a piac.
Úgyhogy simán lehet mindenkinek igaza... :D

megtürt személy 2013.12.29. 22:55:19

@lexrex: szívesen bemutatnék nekik néhány számlát...
Lenne döbbenet a magyar árak láttán.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 22:00
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 22:55:19

@diggerdriver:
"Egy szocialista rendszer kőbaltát gyártó gazdaságának 20milliárd dolláros adósságát nem lehet összehasonlítani egy Audi motorokat gyártó ország adósságával. "

Ott volt az is.
1990, a GDP 66,3%-a
2009, a GDP 82,7%-a

De szerencsére a rengeteg hitel után, már annyira jól élünk, hogy te is Magyarországon maradtál.

"Akkor vezesd le nekem hogy miért igazságos. "

Mert forgalmi adót is pont akkora százalékot fizetsz, ha egy szakadt Fordot veszel, mintha egy Mercedest. Miért lenne igazságosabb magasabb jövedelemből magasabb százalékot fizetni?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 22:21
Magyarország

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 22:56:39

@holl gold:
Biztosan érdekes lehetett a világlátás. Szeretem ezeket a történeteket, biztos valami perverzió nálam :)

Egyik kollégámnak volt hasonló története, ők 80-ban jöttek ki 2 kislánnyal, igaz célirányosan ide, pont Flenbe. Ők annyival jártak talán rosszabbul, hogy nem fizették ki a szabadságra járó pénzt vagy bónuszt vagy nem tudom mit, mert aki kifizette volna sajtette, hogy már nem mennek vissza.
Azért az ilyen mekkora egy tetű? :(

A rendőrségen mi volt? Bementetek és mondtátok, hogy menedékjogot kérnétek, mert otthon gázos a helyzet?

Ez a visszamenés kérdése nem tudom, hogy mennyivel könnyebb ma. Persze, visszamehetünk, ha akarunk, de attól még munkahelyünk nem lenne. Nem lenne hol aludni, mert apám kizárt a házból, így bármi történik is, az ittmaradás a sokkal biztosabb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:59:10

@Kövérmadár [swe]: Na, csak egy példa: 1,2 mihályért Stokiban egy leszakadófélben lévő helyen lévő, erősen felújítandó lakást láttunk, olyan 60-70 négyzetméter közt talán két és félszobást...és még valszeg ezt is el lehet adni.

Érdekes, hogy a svéd rendszer nem ismeri, vagy nem kezeli a félszoba kifejezést.Magyarországon a 12 nm-nél kisebb helység az csak félszoba, idekint a 8-ast is szobának mondják...Na mindegy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 22:59:14

@Kövérmadár [swe]: ügye,mennyivel jobb most? Mindenki mehet, amerre lat. Nuzagson, hogy megkajara se telik Nekik,Nemhogy utazásra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:05:39

@geegee:
Biztos vagyok benne, hogy pontosan az a 10 év jelenti a különbséget :)

Feleséged mit csinál? Neked mi a szakmád? Mit szeretnél csinálni (mármint azt a lehetőséget kilőve, hogy nyerni a lottón :) ).

Megnéztem, mert csak ültetgeted a bogarat a fülembe, és 550-750e korona körül már vannak ránézésre elég kellemes házak. Nem tudom Stockholm környékén milyen a helyzet, de itt a fűtésen havi több ezer korona is múlhat, így alaposabb utánajárást igényel.

Flen egyébként tökéletes egy Stockholmban dolgozónak is, mert 1 óra vonattal, ami nagyjából semmi. Itt talán nem lenne gond eladni sem később. Lakást venni itt sajnos nem lehet. Ami lakás van, az biztos, hogy cégé és kiadni akarják, nem eladni. Sorházak is vannak, arról sokat nem tudok.

Ti mennyiért béreltek?
Nekünk most emeltek 4.805 korona havonta (2 rok, 65nm) + kb. 350 villany + 379 net+telefon (nincs kábel) és a 179-es mindenkiálma-adó :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 23:05:44

@Kövérmadár [swe]: Hárman eddig, asszony, gyerek meg én.
Azt nem mondom, hogy "megéri" , bár ha ugyanolyan szintet számolok, mint a saját kocsi kényelme; vagyis bérautót otthonra, akár 2-3 7re is, meg számolom a reptéri parkolást szintén ekkora intervallumra; akkor már totál hasonló a nagyságrend autóval, mint repülővel.Meg imádjuk az Alpokat, repülővel nem lehet félúton megállni egy hétre... :D Meg cuccolósak is vagyunk, megvesszük azt ami otthon olcsóbb és amúgy is kell; illetve kocsit javíttatunk (van bejáratott, megbízható hey).És így meg már majdnem olcsóbb a kocsi, legalább is ezzel nyugtatom magam. :D Csak a 2x2 nap ne lenne olyan q hosszú.Szóval valszeg eztán már csökkenteni fogjuk, nem megyünk minden évben kocsival haza.meg főleg, ha jön a jó kis 100 eurós német autópályadíj a külföldieknek... :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:08:02

@geegee:
Ezen én is meglepődtem már. 120nm 5 szoba... micsoda??? Nézem a képeket és akkor 1 nappali, 1 háló, 1 kutyaól, 1 varrógépnek elég szoba meg egy biciklitároló :D Nesze, 5 szoba :)

@Babette_:
Ezt most nem teljesen értem :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 23:10:41

@megtürt személy:
100ezer forint a havi jövedelmed az adósságod a jövedelmed 50%-a.
500ezer forint a havi jövedelmed az adósságod a jövedelmed 80%-a.
Melyiket választanád?

Nem az az igazságos hogy magasabb jövedelemből magasabb százalékot vonjanak hanem hogy kevesebb jövedelemből kevesebbet.
Az igazságos alap adókulcs például 50%.
Minél kisebb a jövedelem az adókulcs is kisebb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:14:01

@geegee:
Értem... nem tudom, hogy hová valósiak vagytok. Mi Budapest környékén mozogtunk csak, így nem létkérdés a bérautó (bár a múltkor béreltünk valami 30e Ft volt 5 napra - szakadék Opel).

Reptéri parkolás sem játszik, mert vagy kivisz valaki rokon, vagy a busz 200m-re áll meg innen és a Skavstán tesz le.

Eddig csak 2* jártam a távon autóval, mintkétszer csak kifelé menet :) Az első kör 6e sek körül volt, ha jól emlékszem.

A német autópályadíj azért lássuk be már időszerű volt :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 23:14:51

@Kövérmadár [swe]: én viszont mobilon nem tudom visszanézni,mit nem ertesz

holl gold 2013.12.29. 23:17:21

@Kövérmadár [swe]:
..ha valamelyikünk elveszíti a munkáját persze...

Sajnos itt van a kutya elasva, mert 2 fizetesböl a törlesztes az OK, de ha egy kereset kiesik valami miatt akkor jön a gebasz...pedig nem is svajci hitel...de ugy lehet jarni vele mintha...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:18:16

@diggerdriver:
Brrrr... nem nyertél hangszórót! :D
Magyarországon az igazságos alap adókulcs 5%... mert az állam úgyis hülyeségekre b@ssza el a pénzt, a maradékot meg elmutyizzák Vityáék. :)

Én pl. 25% adót fizetek (kb)... bőven elég a svéd államnak, pedig itt is megy a pénzkidobás rendesen. Akkor hová adnál 50%-ot a magyar államnak? Kecskére a káposztát :) Még mit nem?!

Tényleg, azt nem lehet, hogy a bevándorlóktól kevesebb adót vonjanak? Elvégre nem kellett felnevelni minket... mekkora ötlet, majd bedobom az önkormányzati képviselőnknek :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:20:29

@holl gold:
Az már egyszer biztos. Ezért félek házat venni (többek között).
Hiteleink most is vannak, de csak aprók, amiket ki tudok fizetni a megtakarításból, ha bajba kerülünk. De ez egy ház esetén nem megy.

@Babette_:
Ezt írtad:
"@Kövérmadár [swe]: ügye,mennyivel jobb most? Mindenki mehet, amerre lat. Nuzagson, hogy megkajara se telik Nekik,Nemhogy utazásra. "

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 23:24:01

@Kövérmadár [swe]:
Nem érted?
A vita onnan indult hogy igazságos ha valaki 6millio havi jövedelemre ugyanannyit fizet mint 200ezer havi jövedelemre.
Szerintem nem.
Azt mondja hogy miért igazságos ha 6millára magasabb az adókulcs.
Erre mondom én azt hogy fordítsuk meg a kérdést.
Hatmillió havi jövedelem FELETT az ALAP adókulcs legyen 50%.
Lefelé pedig tetszés szerinti de minimum három lépcsőben nulláig.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 23:36:16

@Kövérmadár [swe]: hat azt írtad, milyen gáz, hogy nem lehetett külföldre menni. Hat most lehet. De meg a Balatonra se telik 80%nak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:37:54

@diggerdriver:
Deertemb+! Eniseztmondtam! Nemkellfa! Elvalok! ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 23:38:17

@Kövérmadár [swe]: Haha... :D

Nejem orvos, a lehető legjobb helyen (fejlődőképesség, tapasztalat) dolgozik a Karolinskán.Én elektro ill számtech műszerész-technikus vagyok (nem ítés, mert ahhoz diploma is kell, legalább is az én szememben) és bármi értelmes melót elvállalok, ami nem droidmunka.Legalább is elsőre.(Droidmunka: 3 mozdulatsort ismételgetni 50 ezerszer egy nap, na nekem az nem menne...) Sajnos egy betegség miatt (többek közt) nem könnyű a helyzetem, bár tavaly volt egy műtét, ami javított valamit.

Fűtés: ami drágább lakás, annak olcsóbb a rezsije (fűtésszámla), ami olcsóbb lakás, annak meg drágább.Legalább is errefelé.Párszor számolgattam, hogy mondjuk 20 évre egy fiatal, de drága lakás+az olcsó rezsi kábé ugyanannyiba van, mint egy lepusztult olcsó lakás a drága rezsijével.Csak a fiatal lakásban több pénz áll (bár ez sem biztos) cserében magasabb színvonalú helyen lakik az ember.

Elhiszem, hogy inkább kiadják a lakásokat.Ha nem épülnek újak, akkor télleg nehéz lehet.Stokiban egész komplett városrészek épülnek újjá jelenleg, pl Solna.

Nekünk Sódertálje is 1 óra, pedig csak egy 25 km Huddingétől.Mert csak rendes pendeltág van, nem gyorsvonat.Plusz ugye a séta.Od-vissza az már min kétésfél óra, ami sok hétköznaponta (Nekünk, a gyerek miatt) Itt jön be az, hogy valakinek a pénz a fontosabb, az idő nem számít, másnak meg fordítva. :-) Jövő tavasszal viszont odaköltözünk a kórház mellé, a nejem gyalog is járhat melóba.Kocsi is kevesebb kell, a rezsi is olcsóbb lesz.

Most bérlünk olyan havi 8000 körül ez egy 3 rok, 84 négyzetméter.Plusz 3-400 kr áram, 320 a net meg a tv, 300 a parkolóhely (az egyik mélygarázsban) meg évi 2070 kr a rádiótjánzt (hogy rohadnának meg).

De ez egy 40 éves lakás, amire sz@rik magasról az ingatlankezelő, büdös, dohos a lakás, folynak a csapok, kopott a parketta, húznak az ablakok (bár mostanában van így is 24-25 fok így is...de tavaly fáztunk pl) elég lepusztult a konyha.De mondjuk szép környezetben van a ház, erdős, tavas környék; ahhoz képest tök jó, hogy máshol a házkaputól 1 méterre van a 2x2sávos fűút, buszokkal, teherautókkal, éjfélig forgalommal.

Nálatok mi az a mindenkiálma?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:44:20

@Babette_:
Ertelek mar.

Nem pont erre gondoltal, de volt, amikor Gorogorszagra volt penzem, de a Balatonra nem :)

Ma mar menekultstatuszt sem lehet kerni, pedig lehet itt lenne az ideje :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 23:52:56

@Kövérmadár [swe]: Nekünk Bp-Kecskemét-Nagyvárad-Balaton-Dunakanyar szokott játszani, bár sosem mind.És a drága Volán-Máv-Bkv jó drága, de legalább szar.Már 6-7 évvel ezelőtt is annyiba került egy 50 km-es táv vonattal, mint kocsival.Hát akkor lóf@$z a s*ggükbe.

Nekünk is kb 6000 ft/nap egy szakadék Opel.De legalább nem kell kaució.15-20 nappal számolva már kifizetjük az Opel értékét... :-o

Minket nem visz ki senki, és aflígbusszárna se tudom, hol áll meg, de nem 200 méter, az biztos.A buszjegy kb annyi lenne mint a benzin.A parkolás a reptéren 4-5 napra még vállalható (ennyit megér a kényelem és a gyorsaság nekünk) de 15-20 napra már q sok lenne (rohadt mocskos lehúzós repterek, a szántóföldön kell gyakorlatilag parkolni, őrzés és fedél nélkül, gusztustalan árakért...)

Nekünk egy 10 ezer biztos van az oda-vissza út (benzin+hid vagy komp+ 2 tranzitszállás+autópályadíjak)

Nem kevés, de igyexünk visszahozni belőle az egyéb költségeken.

Most azt olvastam, hogy a német autóklub nagyon pályadíj ellenes, mert hogy sok díjat fizetnek már a németek... amit nem igazán értek, hisz a németeknek visszaadnák...vagy a cikkíró fordította szarul.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:55:25

@geegee:
Mindenkiálma-adó? Hát a kedvencetek, a radiotjänst, csak mi 3 havonta fizetünk 519-et (azt hiszem - akkor 173 havonta, elszámoltam az előbb).

Nézzük a svéd TV6-ot, semmi mást, így egy szavam nem lehet miatta. Ha nem néznénk, nem is fizetnék, a kollégák sem fizetik (nem mindenki), le van tojva. Mondjuk az állampolgárság megszerzéséig nem ugrálok :)

Karolinskaban még nem voltam, de a Södersjukhusetet kívül-belül ismerem :)

A mi lakásunkat szerencsére karbantartják rendesen, semmi panaszunk nem lehet. Az előző már neccesebb volt, de nem annyira, de még élhető.

Svéddel hogy állsz? Suliba jársz? Tanulod vagy nem erőlteted? Munkát mióta keresel és hogyan?

Orvos nej? Akkor éhenhalni nem fogtok azért ;) Milyen orvos?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 23:57:20

@geegee: Illetve pontosítok mert a reptéri busz olyan 5-600 korona (asszem 130 a felnőtt, a gyerek kicsit olcsóbb és oda vissza kellene ) ezzel szemben a benzin csak 2x100 oda vissza, szóval még a parkolásból is csomó belefér...pláne nem opció a busz...

holl gold 2013.12.29. 23:58:05

@Kövérmadár [swe]:
„Biztosan érdekes lehetett a világlátás...”

Olyannyira hogy több ev utan ujra vegig campingeztuk (gyerekkel) ugyanezt az utat, nosztalgiabol, de mar innenröl es jobb kocsival es meg alaposabban.
Meg azert is mert 6 evig nem kaptunk beutazo vizumot a magyar követsegtöl (pedig sved utlevelunk volt) igy az egyik evben az volt a szabink.

Igen, bementunk a yardra es elbeszelgettunk veluk (nagyon segitökeszek voltak, ezert volt jo a kisebb körzeti rendörseg).

„Ez a visszamenés kérdése nem tudom, hogy mennyivel könnyebb ma”

Elöször is alberlet felmondva, cuccok eladva, egy honap utan mindkettönk munkahelye kirug, rendörsegre jarkalhatsz (disszidalas kiserlete, stb) vagy elitelnek, leultetnek vagy jol megbuntetnek egy valag penzre, (melyik munkahely vesz fel ezek utan ilyen elit merittel???) meg egyebb szankciok varialodhatnak.
Ma elindulsz azutan ha bejön akkor otthon felszamolsz, ha nem jön be akkor visszamesz de nem lebeg a törveny Damoklesz kardja feletted, ez a kulönbseg az AKKOR meg a MA között, raadasul felelösseggel tartozol a csaladod fele, enni es aludni kell. Mas ha egyedul vagy, elalszol a hid alatt...

Ma van egy lehetöseg hogy a ferj kimegy es helyet csinal a csaladnak akik kesöbb követik, tudod hogy regen ha a ferj lefarolt, mikor kapott volna a csalad utlevelet hogy utana tudjon menni, amikor a leninszobor lepestvalt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 00:01:58

@geegee:
Értem már teljesen az autó indokoltságát. Nem számoltam a 3 héttel :) Mi amikor mentünk mindig 2-3-4 napokra mentünk, ha nekem kellett valami (temetés, tárgyalás), akkor fapadosfordultával mentem. 3 hét egyben maximum a nyári kötelező 4 hetes szabadság alatt jöhetne szóba, de nem tudnánk mit csinálni annyi ideig.
Az összes rokon meglátogatása kb. 3 nap alatt megvan (nekem csak a nővérem játszik, Nórinak csak a nagymamája), a barátaink pedig közösek, még max. 2 nap.

Utóbbiak esetén még kellemetlen is lehet a "hogy vagytok?"-ra a válasz, a helyzetet ismerve. :(

Hozzatok alkoholt és cigit a svédeknek és máris ingyen volt a kör :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 00:08:39

Azt hiszem el kell menjek aludni, mert holnap munkanap :(

Jó éjt mindenkinek!

@holl gold:
Így már értem a dolgot, persze, ebből a szempontból most sokkal könnyebb és kockázatmentesebb.

A kempingezést irigylem ám! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 00:11:02

@Kövérmadár [swe]: Jajó.

Tudtommal nem is olyan egyszerű megszabadulni tőlük.Ha le akarod mondani, akkor kijöhetnek ellenőrizni, hogy nincs e télleg tv-d, internethozzáférésed(!) mert hogy sok műsort lehet nézni a neten is, pofám leszakad.Az nem indok, hogy már nem nézek semmit, tudtommal.Meg "nem szokott életszerű" lenni, hogy valaki abbahagyja a tv-nézést... szerintük.szóval érdekes egy banda.

A kollégáid hogy ússzák meg, télleg nincs tévéjük? (Érdekelnének a lehetőségek... :D )

Én is többet voltan a Sódertyúkhúsban.Hasonló.

A nyelvet tanulom, igyexem újságot is olvasni, tv-t nézni, netet bújni.A műtét után kb 1 év volt a rehabili, még most is tart, de járok megint suliba, SFI; bár elég gyenge a színvonal.Talán most januártól erősebb lesz.Álláskereséshez főleg szóban még nem elég erős a nyelvtudásom, meg a betegségem (süketség) is beleszól.Írásban meg nem szokott elég lenni... :D

Nem mondtam én, hogy éhen akarunk halni, ki hallott ilyet... :D De tény, hogy több adót vonnak tőle mint esetleg két másik ember fizetése...De szerintem még mindig kedvezőbb a bruttó/nettó aránya, mint Magyarországon lenne... :-o

Patológus, lólábakkal, illetve ösvénykutatással foglalkozik. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 00:18:04

@Kövérmadár [swe]: rövid időre persze nekünk is repülő, de mi a nyaralást is ilyenkor tartjuk.Útközben Ch, vagy I, A elvisz egy hetet, marad egy 8-10 nap otthon.Nekünk vannak még barátok, rokonok, meg ügyeket intézni, meg hadd lássák már a nagyszülők az unokát élőben is, és el is telt az egész.de nekünk is egyre fárasztóbb, állandóan úton lenni, csomagokkal logisztikázni, úgyhogy 2014-ben nem lesz kocsis út haza.

az a baj, hogy nem értek a piához, meg a bagóhoz, de ha lesznek ilyen irányú, kiszolgálásra váró igények, akkor megragadjuk... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 00:19:11

Jóéjcakát, én is elkussolok, sok volt mára belőlem így is.

holl gold 2013.12.30. 00:31:05

@geegee:

Ezt a kocsi dolgot mar annyiszor atragtuk ismerösökkel es en ugyanazon a velemenyen vagyok mint Te. Kulönbseg hogy mi nyugat fele megyunk es lefele 3-4 nap, visszafele 4-5 nap, megszallas NEM HOTEL es NEM MOTEL csak ZIMMER... vagy GAST... finom reggeli, varosnezes utközben, nem sietunk, az is nyaralas amikor mesz a nemeteken meg a labancokon keresztul, bemesz gyönyöru varosokba, falvakba, minden olyan rendezett, szep regi hazak es nem beton bunkerek. Ha 1-2 hetre mennenk akkor a repulö jatszik de 1-2 honapra mar kell a kocsi meg hozni-vinni cumokat. BP tömeg közlekedese baromi jo, ott nem is kell a kocsi, de ha varoson kivulre mesz meg videk es orszagjaras akkor viszont jo ha van. Ha berelnek se jönnek ki olcsobban raadasul eleg szar es semmi sincs benne a berlesbe, extra biztositasok kellenek. Költsegben ugyanott leszel de elveszted a hozok-viszek lehetöseget...
Persze a velemenyek megoszlanak es ki-ki maskepp szamolja az utiköltseget, nekunk megeri amig kocsink van es bele tudunk ulni, csak en vezetek es egyenlöre meg nem faraszto ez a 2500 Km oda es ugyanannyi vissza is. Öresundsbro es Rödby-Puttgarden az irany es utana vegig "nyugaton".

nyuszigonosz 2013.12.30. 00:49:41

@geegee: Nem lesz az a pályadij olyan gyorsan még.:-)

holl gold 2013.12.30. 00:52:32

@geegee:

@Kövérmadár:

Karolinska Sjukhus i Huddinge och i Solna (ez utobbi volt az eredeti Karolinska...).
Sokat tudnek meselni roluk, de szerencsere nem mint paciens...

holl gold 2013.12.30. 01:21:21

@geegee:

@Kövérmadár

Ezt a buszozast vagy repteri parkolast mi is eljatszottuk parszor, meg a meregdraga Skavsta parkolast is a szantoföldön (raadasul telen mert regen a Norwegian leallt összel es marc-april-ban indult ujra) igy csak Malev, SAS es Wizz jatszott direkt BP.-re. Persze Arlandan sem ket filler a parkolas (1 honap kb. 1 ezer Skr), raadasul a buzeransok gondolkodnak az arlandai dugodijrol is, nehogy mar ne legyen extra bevetel a varostol tavol levö forgalombol es akkor meg mint hab a tortan bevezetik az Essingen utra is a dugodijat, pedig azt mondtak hogy arra nem lesz mert az NEM a VAROS, hanem csak az eszaki reszt a deli resszel összekötö szakasz.
A röhej csak az hogy a repulöjegy ha szerencsed van oda-vissza 600-800 Skr / szemely (Stoki-BP) es a tetves taxi oda-vissza 1000-1100 Skr (Stoki-Arlanda 2 x 40 Km).

2013.12.30. 01:29:43

@Cascabel: "A multba bele kell nyugodni:)"

Nagyon igaz! Nem szabad a múltban leragadni, akár jó volt vagy rossz, a jelenben kell élni... nekem még van e téren egy kis fejlődni valóm... :)

2013.12.30. 02:18:43

@lexrex: "Miért akarjátok ti folyamatosan elhitetni velünk, hogy a multi a Jézuska, aki csak ajándékot hoz. "

Ezt sem értem miért nekem irod. Hülyeségeket adsz a számba, és az is rejtély, hogy ki az a "ti".

tucano 2013.12.30. 03:44:42

@lexrex: Brazijúban nem fizetnek rosszul. A magyar keresetekhez képest pl. bitang jól, ha van vmilyen végzettség.

M. Péter 2013.12.30. 03:49:55

@Kövérmadár [swe]: "miért nincsen vény nélkül kapható fájdalomcsillapító minden boltban/benzinkúton?"

Erős a patikuslobbi. Ha jól emlékszem, Németországban is hasonló a helyzet.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 04:08:12

@megtürt személy: bocs amit ideztel nem en irtam csak arra reagaltam..

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 04:13:07

@cougarcat: fix fizetessel jo takarekoskodni de en ha valahova penzt rakok ,jon a revenue quebec .. cash!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 07:16:11

@holl gold:
Mi szeretunk az Arlandarol utazni. Vonat fejenkent 139 Stockholmig, onnan kb. Meg ennyi Flygbuss-szal. Haztol-terminalig ennyi.
Ha Mo, akkor kezipoggyasz eleg, messzebbre a sima bodond is kenyelmesen utaztathato ezeken. Nem varialjuk tul, az biztos :)

megtürt személy 2013.12.30. 08:27:48

@holl gold:
"Persze Arlandan sem ket filler a parkolas (1 honap kb. 1 ezer Skr)"

Azért ez nem kibírhatatlanul drága. Emlékszem mikor Ferihegy 2 közelében még csak a mostani business parkoló létezett, 10 napra több mint 30 ezret fizettem.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.30 03:45
Magyarország

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:51:31

@Mirjam2: Lehet, hogy rosszul értelmeztem valamit, 26-án néztem az Euronews adót, ott mutatták a londoni boxing day-t. Egész tömegek álltak sorban hajnal óta az áruházak előtt, hogy a leértékelt árukból rommá vásárolják magukat. Szánalmas látvány volt az a roham, amivel a kinyíló kapukat 'bevették'. Örülök, hogy nálunk ez ritka esemény, mondjuk egy nagyáruház megnyitójánál és nem népszokás karácsony második napján.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.31. 13:18:35

@holl gold: Nekem most november végén Skavstáról 258 korona volt Ferkóhegyre, oda-vissza...vicces :D És a durva az, hogy a belföldi járatok sokszor többször annyiba kerülnek, mint egy külföldi városba... Laktunk fent Norbottenben, a Luleå-Arlanda jegy volt 1500-2000 fejenként, az Arlanda-Lisztferihegy meg 800-1000 körül... Az annyjuk úristenit... :-o
Még szerencse, hogy akkor még csak ketten voltunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 13:22:56

@megtürt személy:
Uhh... az bizonyosan mosolyt csal az ember arcára. :(

@geegee:
Ezt már én is láttam.
Innen Göteborgba lehet olcsóbb, ha egy fapadossal meglátogatok közben egy külföldi várost és átszállok, mint lemenni vonattal :)

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.31. 13:40:28

@holl gold: Jajj, de jó, hogy nem csak én gondolom így... :D Mintha én írtam volna ezeket a sorokat...

Az arlandai meg az essingeni dugódíj az nettó köcsögség volna...ez is belefér a "híres" svéd hiperkorrektségbe?? Szomorú lenne... :-(

Mi már csak Skavstáról járunk, mert a wizz azért mindig jeletősen olcsóbb, ezért vállaljuk csak a reptéri parkolási árakat.

@nyuszigonosz/D/: nem bánkódnék, ha késne... de végül is totál érthető lenne, ha bevezetnék.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.01. 04:52:46

@Kövérmadár [swe]: pfffffffff...na bakker. :D Nem normálisak ezek a repülős cégek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 09:54:12

@geegee:
Ne is mondd, a vonaton legalabb nem szamit veszelyesnek egy uveg udito :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása