oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 29. 06:45,  Éljünk veszélyesen! 326 komment

2013. december 29. 06:45 Határátkelő

Éljünk veszélyesen!

Ma látszólag három teljesen különböző posztot ajánlok a szokásos vasárnapi blogajánló keretében, ám egy dolog mégiscsak összefűzi a karácsony utáni / alatti svéd leárazások harcosait, a durbani fürdőzőket és az indonéziai hegyi túrázókat – ez pedig a kihívások kedvelése. Lássuk hát!

cím_82.jpg

Kezdjük rögtön Svédországgal, lévén ez a legaktuálisabb, legalábbis Európában. Bandi Republic blogjából ugyanis kiderül, hogy a svédek nem vacakolnak és már december 25-én reggel (!!) kinyitnak az üzletek, megadva a vásárlás és a leárazások őrültjeinek azt, ami a vásárlás és a leárazások őrültjeinek jár.

„A decemberi vásárlás során szerzett háborús sebekre és az abból eredő traumákra azonban van egy csodás gyógyír a fogyasztóknak Svédországban. Nyilván itt is sokan várják a karácsonyi utáni nagy leárazásokat, ami már 26-án kezdődik, mikor is minden üzlet vasárnapi nyitvatartás szerint operál, de a svédek tovább mentek az ügyben.

Azzal maxolták ki a konzumőrületet, hogy minden műszaki áruház már december 25-én reggel 8-kor (!) kinyit, és brutál akciókkal támadja a 23-án a folyószámlákra utalt decemberi fizetéseket, illetve a legyengült "bármit megveszek" – ellenálló képességet.

A választott fegyvernem főleg a LED-es okostv, mobil, laptop / tablet és mosógép / porszívó vonalon mozog, de simán alapból bármire adnak vagy 10% kedvezményt bemelegítésképpen.

Nos, megnéztem magamnak én is az akciót, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy milyen komoly roham volt már korán reggel. A LED tv-k hegyekben álltak, az összes pénztár teljes gőzzel üzemelt. az év végi eredményekre biztosan remek hatással van ez a néhány nap, és az itteni kereskedők nem mennek a véletlenre."

A kereskedők persze nem csak Közép-Európában trükkösek, hanem a jelek szerint Svédországban is – hogy miként, az a posztból és egy-két kommentből kiderül, amit ide kattintva olvashattok el.

A fájdalmas portugál gályák

Az év végi vásárlási rohamnál is komolyabb veszélyeket rejtenek (és ez nem vicc) a dél-afrikai portugál gályák tömegei. Persze nem elszánt kalózokra kell gondolni, bár ezek a vízi élőlények is elég komoly fájdalmat képesek okozni – derül ki az Eközben Afrikában blog legutóbbi posztjából.

„Mivel majdnem 2 hónap folyamatos esőzés után az elmúlt napokban kissé megkegyelmezett nekünk az időjárás, és a napot se csak sűrű felhőrétegek közül látjuk kibukkanni, úgy döntöttünk, leugrunk végre a strandra. Végre úgy néz ki a tengerpart, ahogy kell, tele fürdőzőkkel, napozókkal, egyszóval megtelt a promenád és a homok élettel.

A táblán, ahol az aktuális apály és dagály idejét szokták kiírni, egy plusz felirat figyelmeztetett: Beware of bluebottles! (Vigyázz a medúzákra!) És tényleg, a partot elborították a picike, kékes színű, felfújt testű medúzák tömegei. Köztük pedig békésen pancsoltak a kisebb-nagyobb kölykök.

Én innentől passzoltam az egész vízbe menést, amúgy is a múltkori tengerikígyó már egy életre elvette a kedvem tőle eleve, de a medúzákkal pláne nem szórakozunk, ha nem tudjuk, miféle. Itthon aztán megnéztük, portugál gályák tömegei, amik hemzsegnek a strandon!!

(...)

A helyiek mottója talán mégis inkább az, hogy "Legyünk ostobák, és ne foglalkozzunk semmivel!"

Ha valakit részletesebben érdekelnek a portugál gályák, azoknak őszintén ajánlom Kátya blogját, amit ide kattintva érhettek el (akad jó pár kép is, én is onnan emeltem el a poszt nyitófotóját)!

Egy vulkánmászás története

A medúzákon túl is tudom emelni a tétet, pontosabban nem én, hanem a Zol-Indonézia blog, melynek szerzője Kelet-Jáva legmagasabb csúcsát, a Mahamerut kísérelte megmászni többedmagával, méghozzá az esős évszakban. Ebből a nagyszerű posztból jöjjön most egy kis kedvcsináló!

„A Semeru végigtúrázása az egyik legszebb séta a számos jávai desztináció közül, a természet lenyűgöző. Ennek ellenére nem sokan vállalkoznak a csúcs meghódítására – egyelőre. Bár a közelmúltban megjelent „5 cm" című indonéz tini közönségfilm sikere a Semeru-t behozta valamennyire a köztudatba.

Más kérdés persze, hogy a film hatására a helyi fiatalok állítólag totál felkészületlenül, kb. a „beach"-ről beesve állnak neki a túrának, ami nem kimondottan tesz jót a halálozási / eltűnési statisztikáknak.

(...)

Szóval alaposan megpakolva, egy szép szombat reggelen neki is vágtunk motorral az alaptábornak. Félúton, Tumpang városában már esett az eső, így tettük meg az utat a festői Gubuh Klakah és a még festőibb Ngadas falvak érintésével, seggbosszantó utakon, egészen a mágikus 2000 méteres tengerszint feletti magasságig. Azt, hogy már ezen a ponton ronggyá áztunk, simán feledtette velünk az út szépsége.

Indonézia hegy.jpg

(...)

Hogy miért éppen egy esős decemberi hétvégét választottunk a Semeru megmászására, annak többek közt az is volt az oka, hogy a Ranu Regulo partján ekkor rendezték meg a Regulo Akustik nevű zenei és öko banzájt, ami engem erősen a felvidéki HannaHanna fesztiválra emlékeztetett. A természet lágy ölén, vízparti színpad, családias sátortábor, sárdagonya, boldog hippik.

Napközben faültető akció, délután öreg jávai művészek sörhasfitogtató virtustánccal egybekötött performansza. Ja, a fesztivál ingyenes volt, mi több, még a kaját és a sátrakat is biztosította egy hegymászó klub! Yesss, ingyenélés rulez!

(...)

A nyájas olvasó joggal teheti fel a kérdést: miért szívatjuk magunkat szakadó esőben, szélsőséges időjárási körülmények közt, életveszélyes utakon, ráadásul mindezt a harmadik világban?

De ha láttátok volna azt, amit én láttam hazafelé motorozva – a Tengger félelmetes peremét a mélysége leszakadni az úttól harminc centire, a felhők közül frissen kiszabadult Bromo felett ragyogó szivárványt, a vörös-arany naplementében derengő ültetvényeket Ngadas-ban (amiket nem mellesleg kb 75 fokos lejtőkön művelnek meg a parasztok), akkor azt hiszem ez a kérdés fel sem merült volna senkiben. Ezt a látványt ezúttal nem fényképeztük le – jöjjön el és tapasztalja meg mindenki személyesen."

Mindehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy aki nem tud menni, az legalább a posztot olvassa el (amiből az is kiderül, sikerrel jártak-e Zoliék) és nézze meg a képeket – érdemes!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Dél-Afrika Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615714862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.12.29. 07:54:43

Zoli, nyáron jövök vulkánt mászni innen a szomszédból! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 08:42:02

hát pedig azt a 75 fokos lejtőt megnéztem volna...

2013.12.29. 09:41:39

@www.aonang.hu: A vulkán örülni fog neked,Zolit azt nem tudom...

**mimi** 2013.12.29. 11:58:28

bocsánat az "OFF"-ért, de ezt meg kell osztanom veletek...

www.hir24.hu/bulvar/2013/12/28/beszolt-az-orszagnak-frei-tamas/#comments

kapott Frei Tamás hideget- meleget bőven,értem én mire akarta felhívni a figyelmet, de érdemes elolvasni a kommenteket...és valóban, könnyű teli pénztárcával ilyen tanácsokat osztogatni

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.29. 12:19:35

Azért remélem, hogy a jóléti államokból ezt az idiotizmust (boxing day meg társaik) soha nem vesszük át...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.29. 12:27:01

@**mimi**: Nem teljesen off, mivel itt a HÁ-n is sokszor felmerült már, hogy milyen jó a nyugati jólét és hogy ezt miből is tartják fenn. Én is linkeltem már hasonlókat, nem sok visszhang érkezik rá. Kényelmetlen a dolog, különösen, hogy nem sokat tehetünk ellene.

tucano 2013.12.29. 12:42:26

@diggerdriver: simán kinyír, rohadt egy teremtmény.

@zöldeketbeszélek: mi az a boxing day? Tényleg azt hittem először, hogy vmi rendes meccs lesz végre :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 12:52:21

Nézzük csak.
Sokszor éri az a vád a multikat hogy miért nem adnak nyugati fizetést Magyarországi dolgozóiknak.
Nem vagyok közgazdász de lenne néhány gondolatom.
Mindig az összköltséget kell nézni.
Tegyük fel hogy X termék gyártási költsége 5font. Ebből 2font az összköltség az állam felé és 3font munkabér.
Elviszi a termelést Magyarországra.
A gyártási költség 4fontra csökken.
3fontot fizet az államnak és 1fontot a dolgozónak.
A cégnek nyilvánvalóan megéri egy fonttal olcsóbban gyártatni viszont tök mindegy neki hogy a 4fontot milyen leosztásban kinek fizeti ki.
Tegyük fel hogy álomvilágban élünk és jön egy normális kormány.
Azt mondja a cégnek hogy csökkentem az államkasszába befizetendő terheidet de megemelem a minimálbért duplájára.
Innentől kezdve a cég két fontot fizet az állam felé és két fontot a dolgozónak.
Mi történik?
A nettó minimálbér felmegy 170ezer forintra. Ez még mindig fele az Angliainak de egy fiatal pár esetében óriási esély a jövőre nézve.
A fogyasztás megugrik ami munkaerő keresletet generál. az áfa bevételek az államnak szintén jelentősen nőnek ami részben kompenzálja a kieső egy fontot amivel a cég kevesebbet fizet.
A gazdaság elképesztő növekedésbe kezd mert egyre több cég megy Magyarországra hiszen ott fogyasztanak. Van vásárlóerő.
Nagyon hülyeséget beszéltem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 12:55:17

@tucano:
Hamed-Barrera megvolt annak idején?
Lennox-Holyfield?
Ali-Frazer?

ffüttyfürütty 2013.12.29. 13:14:44

@tucano: Úgy tudom eredetileg karácsony második napja amikor az angolok a háztartásba szolgáltatást nyújtókat megajándékozták (doboz ajándék), pl. kukást, postást, ilyesmit.
Most meg a leárazások kezdetének "ünnepe" lesz. :)

SzZoole 2013.12.29. 13:15:51

@diggerdriver: abszolult realis dolgot irtal,de jo is lenne,ha igy lenne.En Nyiregyhazarol jottem el,mar tobb mint 4 eve.A Lego ott epitett es uzemeltett egy nagy gyarat,es amikor a Lego europai minimalbert akart az ott dolgozoknak fizetni az akkori polgermesterasszony megmondta hogy nem lehet mert az berfeszultseget okozna a tobbi emberek kozt es hogy eleg ezeknek az itteni minimalber is,mert orulnek hogy allando munkajuk van.Az ott dolgozo emberek negy muszakban dolgoznak olyan formaban hogy hat nap reggel,ketto nap piheno,aztan hat nap delutan es ket nap piheno es hat nap ejszaka,ket nap piheno,aztan minden elolrol.A fizetesuk kb.90 ezer netto egy honapban minden potlekal egyut es orulnek,hogy van munkajuk.

**mimi** 2013.12.29. 13:32:38

@diggerdriver: teljesen logikus....:)
vajon miért nem működik így?

2013.12.29. 13:50:04

@diggerdriver: En sem vagyok kozgazdasz, lehet hogy ezert hangzik nekem tok logikusan amit irsz... De biztosan jon majd egy szakerto aki megmagyarazza hogy mi gondoljuk rosszul :(

2013.12.29. 13:51:49

@zöldeketbeszélek: @tucano: A 'boxing day', December 26-a, a karacsony utani nap Angliaban amikor az ajandekokat adjak (amik dobozban vannak, innen jon a 'box'). Mi ezzel a gond?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 14:12:47

@Zoole[uk]: rohadék polgármesterasszony... és akkor még mondjátok, hogy a magyar a magyarnak nem farkasa... dehogynem.Kit érdekel a bérfeszültség, mindenki kapar magának, ahogy tud, ez mindenhol és mindig is így működk, működött.Undorító egy gondolkozás... :-((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 14:14:43

@Mirjam2: Nincs vele gond, csak az egyszeri ember azt hiszi, hogy kesztyűbe bújt emberek mérkőznek meg egymással a szorítóban... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 14:14:56

@**mimi**: @zöldeketbeszélek:
Lehetek oszinte?
De akkor nem er bantani utana...

27 even at eltem ugy, hogy semmire, semmilyen nirmalis kilatasom nem volt. Nem vagyok torteto, nem vagyok vallalkozo, csak dolgozni szerettem volna, emberi berert.

Ez az elso 27 evben senkit sem erdekelt. Senkit!

Aztan jott a jo vilag, atkerultem a szakadek masik oldalara. De addigra mar 27 evemet "elvettek". Honnan tudom? Most latom, hogy egy sved fiatal hogyan no fel. Hogy 17 evesen siman el tud koltozni otthonrol, gondja-baja semmi (csak annyi, amit maganak csinal).

Es a lenyeg: 27 evig le volt szarva az, az en is ember vagyok, hogy volt talan meg 10m tobbre erdemes ember...

Szerintetem ha a kovetkezo 27 evre behunyom a szemem es nem torodom az azsiai berrabszolgakkal, akkor meg mindig kvittek vagyunk a "sorssal".

Viszont igyekszem sved termekeket vasarolni (mar amikor lehet mindjuk sved gazdaktol), mert ez az orszag adott is, nem csak elvett...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 14:16:06

@geegee:
Az...
Gondolom a polgarmester zsebebe is jutott par filler, mint "gazdasagi tanacsado" :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 14:20:24

@diggerdriver:
Segitek: elmegy oda, ahol az allam elker 1,5-t, mig a dolgozonak eleg 0,5 is :)

Amire te gondolsz, az inkabb a D-S gorbere hajazna, ott van ilyen "mindenki jol jar" egyensulyi pont, de az erzeketlen az eloallitasi arra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.29. 14:48:17

na megkérdezem a húgomat erről a gazdasági modellről. vagy inkább nem, mert soha nem értem a magyarázatokat :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 14:49:59

@Kövérmadár [swe]:
Nem értesz Madár.
Az alapeset az hogy már ott van Magyarországon és elégedett a 20%-al olcsóbb gyártási költségekkel.
Arról van szó hogy a cégnek tökmindegy hogy azt a terhet amit kifizet milyen arányban fizeti ki az állam vagy dolgozó viszonylatában.
Nem a cégen van a hangsúly mert ő nem károsodik ergo nem keres olcsóbb országot. Sőt ha a vásárlóerő nagyobb akkor a termékéből a gyártási piacon is többet tud eladni.
Itt arról van szó hogy az állam járna rosszabbul rövidtávon viszont jobban hosszútávon.
Jaaa hogy az már túlnyúlik a négyéves vetésforgón? Az igaz.

SzZoole 2013.12.29. 14:50:52

@Kövérmadár [swe]: errol a polgarmesterasszonyrol tudnek meg cifrab es valos torteneteket mondani,(de nem merek mert a HA kitilt az oldalrol es mar igy is sargalapos vagyok)ismerem szemelyesen Ot es az egesz csaladjat,mikor a polg.hiv.-ban talalkoztunk a dolgozok csak igy koszontek neki:jonapot,hogy van polgarmesterasszony?En meg: csokolom Jutka neni,hogy teszik lenni es a leggkissebb unoka?Mire O;" koszonom Zolikam hat oregesen,de a kisunokam mindig megfiatalit".persze gondoltam En,meg az a 10% amit minden egyes beruhazas utan zsebere teszel az fiatalit teged nem az unokad.Vagy leirjam hogy Bajai Ferenc hogy lett miniszter?Nem azt mar nem,mert ez nem az a forum,igy sokat beszeltem mar,na mindegy....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 14:53:31

@Kövérmadár [swe]:
Igen ez így van.
Senki ne kérje rajtam számon hogy mit adott nekem az az ország.
Ez olyan anomália mintha a felszabadult rabszolga megköszönné volt gazdájának az ételt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.29. 15:07:04

@diggerdriver: "Azt mondja a cégnek hogy csökkentem az államkasszába befizetendő terheidet de megemelem a minimálbért duplájára."

A baj csak az hogy Magyarorszagon hiaba no a minimalber, az bizony onmagaban szart sem er mert kozben a munkaltatora harulo terhek nem csokkennek.

Aminek egyenes kovetkezmenye hogy megint el kell kuldeni par embert a magasabb berkoltsegek es azonos terhek mellett, ergo ugyanazt a munkat kevesebb ember fogja vegezni es ismet csak a frusztracio es a munkanelkuliseg no.

Minimalberre egy gazdasagilag jol mukodo orszagban nincs is szukseg. Szakszervezetek kellenek, a munkaltatora es munkavallalora harulo terhek csokkentese, a bevetelkiesest pedig kompenzalni lehetne a merhetetlen korrupcio legalabb reszleges visszaszoritasaval. Nekem ez lenne a programom igy 1 mondatban ha indulnek. :)

SzZoole 2013.12.29. 15:12:31

@diggerdriver: En "csak"35 eves voltam amikor ki tantorogtam az orszagbol es volt 21 ev le dolgozott munkaviszonyom amit vegig is adoztam,na most azok a jarulekok amiket levotak tolem azt valamikor valamilyen formaban viszont latom szerinted?Es Te? Neked ez meg tobb ev,mert ha jol emlekszem Te 47 voltal mikor le leptel,Te is adtal az orszagnak 47 evet es mennyit kaptal vissza?Vagy mennyit fogsz,mert nyugdijra nem nagyon szamolhatunk,mert azt mar elvettek:(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 15:14:44

@diggerdriver: Értem amit mondasz, én is kérdezgettem már hasonlókat, de nem volt soha senki, aki érthetően elmagyarázta volna, hogy miért helytelen a gondolatmenet.Csak annyit mondtak, hogy ez nem így működik.Pedig szerintem is meg kéne próbálni, hátha mégis. :-s

tucano 2013.12.29. 15:16:15

@diggerdriver: az összes! Bár Ali esetében már csak utólag
@ffüttyfürütty: köszi
@Mirjam2: Semmi az ég világon, csak nem tudtam :) Én is valami ilyesmire gyanakodtam, de ugye annyira kétértelmű a kifejezés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:24:05

@Don Kartasch:
"A baj csak az hogy Magyarorszagon hiaba no a minimalber, az bizony onmagaban szart sem er mert kozben a munkaltatora harulo terhek nem csokkennek."

Az hogy Magyarországon Jelenleg hogy működik nem érdekel.
Én felvázoltam egy lehetséges változatot amiben a munkáltatót terhelő összteher nem változik csak a kifizetett bér a munkavállaló javára.
De tudod mit?
Még engedékenyebb leszek.
Ezt az egész folyamatot le lehetne vezényelni négy év alatt is hogy ne legyen olyan hirtelen nagy az államkassza hiánya.
Minden évben 25%minimálbér növekedés és vele párhuzamosan ugyanannyi cégteher csökkenés.

"Minimalberre egy gazdasagilag jol mukodo orszagban nincs is szukseg."
Ez így van de Magyarország fényévnyi távolságra van egy jól működő gazdaságtól.
Minimálbérre ott nincs szükség ahol munkaerő KERESLET van.
Ott a piac szabályoz miszerint az áru hiánya növeli értékét.
A munkaerő is áru.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 15:24:38

@Kövérmadár [swe]: Így van.Ezeknek az itteni bennszülötteknek fogalmuk sincs, mi az a szegénység, vagy nyomor, nehéz életkörülmények.Ha egy magyar elkezdené mesélni nekik csak az utólsó 24 évet, valszeg nem hinnék el.A Kádár-korszakot meg végképp mesének gondolnák...

Amire még irgalmatlan zabos vagyok, mikor hallok olyat, hogy Nyugat-Európában kommunista, szocialista nézeteket vallanak politikusok, pozícióban lévő emberek.Na ezeket internálnám lexívesebben egy 60-as - 70-es évekbeli keleti országba NDK, Magyarország, Csehszlovákia, stb; hogy élje meg ott azt, hogy mi mellett agitál... Vagy akár a jelenlegi Észak-Korea is játszhat...
}:-[[

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 15:27:08

@diggerdriver: Haha, csak akkor nem maradna annyi muníció a Nokiás-dobozokba...ezért nem érdeke a döntéshozóknak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:27:57

@tucano:
Képzeld el hogy a nagy büdös kommunizmusban a fekete-fehér tv-k meg hétfői adásszünetek korában Magyarországon közvetítette a tv az Ali-Frazer meccset

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 15:29:40

@diggerdriver:
Igy mar ertem.
A problema az, hogy a magyar allam (es talan a tobbi is) akkora veszteseggel mukodik, hogy az eszmeletlen.
Ezt a problemat viszont senki sem akarja megoldani.
A veszteseget minimalizalni pedig csak ugy lehet, ha minel tobbet vesz el.
A megoldas? Par elemet pl. at lehetne venni a sved kozigazgatasbol, de koran sem mindent.
Es mas orszagokbol is. Aztan sporolni olyan dolgokon, mint a Kozgepes mutyi... sok kis tetel, par milliardocska itt es ott mar lehet sokat lenditene a dolgokon.

De ahogy mondtad: ez nem fontos, mi pedig ne osszuk az eszt, mert ok jobban tudjak! En meg igazabol lesz@rom... de ha megkerdeznek, szivesen adok otletet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:30:02

@geegee:
Igen, teljesen igazad van, egyről beszélünk csak akkor miért mondják nekem minduntalan hogy ne felejtsem el mit adott nekem a haza.
Leginkább lófaszt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:32:52

@geegee:
Szerintem ennek nincs köze a korrupcióhoz.
Egy felfelé haladó gazdaságban több jut a zsebbe is.
Miért jobb egy sovány tehenet fejni napi 5lier tejért mint egy kövéret napi 30literért?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:34:26

@Zoole[uk]:
Ezt neked szántam

Igen, teljesen igazad van, egyről beszélünk csak akkor miért mondják nekem minduntalan hogy ne felejtsem el mit adott nekem a haza.
Leginkább lófaszt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 15:38:17

@geegee:
En neha meselek (ha kerdeznek)... nem ertik :)

Sokat segitene a jovobeni donteshozok miralitasan, ha a jelenlegieket a falhoz allitanak.

Soha nem a torveny az, ami visszatart. A kovetkezmenyek tartanak vissza. De ha senki sem fel, mert nincs mitol (politikusokra gondolok), akkor miben remenykednek az emberek?

En sem azert megyek 110-el az autopalyan, mert annyival szabad, hanem azert, mert nem hianyzik az a 2-3-4-5e korona birsag...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:39:19

@Kövérmadár [swe]:
Hogy van az hogy ma amikor a számítógépek korszakát éljük és mindenre van, vagy csinálnak programot ugyanakkora vagy nagyobb az irodai létszám és ugyanakkora vagy nagyobb a bürokrácia?
Hasonlítsd össze egy 70-es évekbeli iroda felszerelését egy maival.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 15:41:21

@diggerdriver: Te is írtad, hogy rövidtávon csökkennének az állami bevételek.Na, hát ezt nem (sem) akarják bevállalni...főleg azok, akik épp hatalmon vannak, és akik épp ezért nem tudnák eléggé mexedni magukat.
De lehet, hogy nincs igazam, majd valaki kiokosít engem is...

tucano 2013.12.29. 15:44:15

@geegee: nem biztos, hogy a nyugati szocialista politikus úgy gondolkodik, mint egy magyar vagy egy észak-koreai. Lásd magyar kereszténydemokratás vs. nyugatiak.

@diggerdriver: nagyon komoly lehetett! Micsoda meccs volt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:44:17

@Kövérmadár [swe]:
Igazad van.
Ez jobban megfogalmazva úgy van hogy nem a büntetés nagysága a visszatartó erő hanem az elkerülhetetlensége.
A halálbüntetést ellenzőknek igazuk van hogy a halálbüntetés nem visszatartó erő.
A büntetés elkerülhetetlensége a visszatartó erő.
Nem azért hajtasz a megengedettel mert x összeg a büntetés hanem mert igen nagy eséllyel elkapnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 15:46:23

@Kövérmadár [swe]: Igazságod vagyon...

Amúgy meg én azt tapasztalom, hogy igencsak sokan mennek gyorsabban az autópályán, erre felénk, a fővároshoz közeli szakaszokon.Én általában betartom, egyrészt, mert 10-20-30 km-en semmi értelme gyorsabban menni, másrészt meg nehezebben dumálom ki magam, mint mondjuk egy svéd.Szóval simán a 70 százalék gyorsabban megy a szabályosnál.Ami persze engem nem idegesít, lehúzódok mindenki elől, mert nem akarok általában véve senkit se feltartani.Csak érdekes.És a pályákon általában télleg nincs sose sebességmérés, se kamerás, se élőerős.Persze azért ezt nem bánom, útálkoztam már eleget a magyarországi gyakorlaton.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 15:48:34

@tucano: Nem látok rá a dolgokra annyira, mint mondjuk a magyar viszonyokra egykoron otthon.Csak remélni tudom, hogy nem pont úgy gondolkodnak.És akkor már sok mindent el lehet nézni nekik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:48:50

@tucano:
Nagyon gyerek voltam még mikor láttam.
Nekem nem tetszett Ali stílusa, mindig fogásba menekült.
A Hamed-Barrera meccs volt igazán jó.
Hamed bevonult mint egy páva aztán Barrera 15meneten keresztül ütötte mint a répát. Na az nagyon jó meccs volt.

SzZoole 2013.12.29. 15:53:14

@geegee: nem tudom hany eves vagy es mennyit eltel a '90-es evek elott,de a Kadari korszakba azert annyira nem volt rossz,kerdezd meg az idosebbeket akik itt vannak.Az en apam 1939-ben szuletett,anyam 1940-ben,apam kozepiskolai tanar volt,anyam meg egy kollegiumban szakacs,mindkettujuknek csak az az egy mukahelyuk volt onnan mentek nyugdijba,de a kettojuk fizetesebol tudtak epiteni egy 10x10-es hazat mellek epuletekel,tudtak venni egy 1200-es ladat HITEL NELKUL.Szerinted ezt meg lehet csinalni mostanaban Mo.-on?Abban az idoben nem volt munkanelkuliseg,mert azt buntettek,kepzeld ell,hogy meg a ciganyok is dolgoztak,erted a CIGANYOKha megis munkakerulesen,vagy netalan lopason erte a rendor a gumibotal ugy el vertek hogy utanna alig birt mozogni es veres kozben nem azt kiabalta hogy neki jogaik vannak hanem azt hogy "draga rendorbacsi ne tessik man bantani,igirem tobbet nem fogok ilyet csinani",de az idosebbek tobbet tudnanak ezekrol az idokrol mondani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 15:56:02

@Zoole[uk]:
Igen, ez így volt.
Minden sorodat csak megerősíteni tudom.

Hogy mi volt a háttér az már bonyolultabb történet.

tucano 2013.12.29. 15:56:39

@diggerdriver: Hamed nagy művész az tuti :) De borzasztó jó bokszoló volt, Barrera is :)

@geegee: Nyugaton általában a szakszervezeti mozgalomból jönnek fel első vonalas politikusnak a baloldaliak. Nálunk meg a Gyáriparosok Szövetségéből :D

DieNanny CH 2013.12.29. 15:58:15

@diggerdriver:
"Nagyon hülyeséget beszéltem?"

Igen, nagyon hülyeséget. Már ha ezt az utópiát Mo-on képzeled el...

SzZoole 2013.12.29. 15:58:29

@diggerdriver: koszi digge,da azt meg nem irtad meg,hogy mikor mehetek el egy didis castingra:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 16:08:56

@diggerdriver:
Errol kerdezd meg a svedeket ;)
Ott mukodik egy eleg jo halozat...

De az is tetszik, hogy nagy hivatalok nem Stockholmban vannak, hanem ki vannak szervezve videkre, munkat adva olyan teruleteknek is, ahol esetleg kevesebb lenne egyebkent.

Teljesen elektronikus ugyintezes...

Befizetett adok helyben maradasa. Csak a jol keresok fizetnek az allamnak is. En pl. csak a jarasnak es megyenek fizetek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 16:11:15

@tucano:
Igaz.
Hamed végig arra játszott hogy egy, igazán nagy ütést be tudjon vinni Barrerának ő pedig tudta ezt és minden próbálkozását keresztbe verte.
Hamednek, hogy be tudja vinni a megrendítő ütést közel kellett engednie Barrerát, Az pedig ezt kihasználva folyamatosan ütötte.
Hamed mindig óriási ütőerejében bízott és fantasztikus ütésállóságában.
Tyson volt alacsonyabb súlycsoportban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 16:15:29

@Zoole[uk]:
Nincs casting. Egyedül vagyok.
Csak Emma van velem:)))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 16:15:30

@diggerdriver:
A halalbuntetesre azert lenne szukseg, mert olcsobb, mint 40 evig fogvatartani valakit. Masreszt nem hiszek a masodik eselyben bizonyos esetekkor. Ha en meg tudom allni, hogy nem molesztalok gyerekeket, eroszakolok noket, olok embert, akkor mas is. Aki nem, annak nincs helye az emberek kozott tobbe.

Aki hisz a masodik eselyben, annak szivbol kivanom, hogy eroszakoljak meg a 15 eves lanyat, aztan fojtsak meg... majd utana nem fog benne hinni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 16:16:53

@geegee:
En is ezt tapasztalom, de meg visszatart a sokezer korona :)
Nalunk inkabb telepitett kamerak vannak az orszagutakon, az meg lutri.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 16:23:23

@Kövérmadár [swe]:
Halálbüntetésre azért van szükség mert az emberek igazságérzete megköveteli.
A többi rizsa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 16:24:26

@Kövérmadár [swe]:
Úgy tudom svédiában a közlekedési bírságokat az elkövető anyagi helyzetéhez mérik.
Igaz ez?

megtürt személy 2013.12.29. 16:30:06

@Zoole[uk]:

20 év magyar járulékfizetés után kapsz nyugdíjat Magyarországon. Akárhol élsz is. Jellemzően többet mint amit befizettél.

A befizetésed egyébként nem a te nyugdíjadra fizetted, hanem az őseid nyugdíjára. A te nyugdíjadat a gyerekeid (unokáid) béréből levont járulékaiból fizetik, persze csak akkor ha Magyarországon fizetik ezeket. Ott fogják?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 16:17
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 16:30:39

"Lego európai minimálbért akart az ott dolgozóknak fizetni az akkori polgármester asszony megmondta hogy nem lehet mert az bérfeszültséget okozna a többi emberek közt és hogy elég ezeknek az itteni minimálbér is,mert örülnek hogy állandó munkájuk van."

Mondjuk aki ezt a hülyeséget elhiszi...

@diggerdriver: igen, nagyon hülyeséget.

A nyugati azért jön ide (Magyarország) mert éhbérért dolgoztathat, de ugyanakkor az uniós határokon belül termel.
Egy közepes bért fizető cégnek havonta 229 eFt-ba (Ł640, €760) kerül egy bérrabszolga (minden fizetendő járulékkal, közteherrel együtt). Ez nem minimál bér!
Ennek kb a felét (51%) kapja kézhez a dolgozó.

Ha annyit kellene fizetnie, mint otthon, nem telepítene ide gyárat, mert minek.

Persze annak is utána nézhetsz, kedvenc angliai munkaadóid, a dolgozók után mennyi társadalombiztosítási járulékot fizetnek ki, nem százalékosan hanem névlegesen (Ft, Ł,€) Britanniában és a keleti végeken.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 16:05
Magyarország

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 16:31:00

@diggerdriver:
Mar nem.
Regebben, ugy tudom, pl. elvehettek az autodat, ha nagyon tullepted a hatart.
Ma mar csak savozott birsag van, illetve jogositvany bevonas bizonyos idore.

Nevezhetjuk igazsagerzetnek is, de van gazdasagi vonatkozasa is a fogvatartasnak, amit azok fizetnek, akik ellen a bunt elkovettek.
Ez nem korrekt velem, adofizetovel szemben.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 16:33:31

:D Mikor is hangzott el, hogy a HÁ egy kocsma, nagyon igaz volt! :) Világmegváltás az van.

@Zoole[uk]: Igen pont ebbe az irányba megyünk, én nem szeretném megvárni amíg ez fel is épül.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 16:35:47

@Kövérmadár [swe]: Azért ilyet szerintem ne kívánj senkinek.

SzZoole 2013.12.29. 16:36:06

Ha mar Frei Tamasrol volt szo,megneztem a neten a konvyveit es ha Mo.-n veszem vagy rendelem akkor A Bankar cimu konyve online rendeles 2974 HUF,ha boltban veszem akkor 3499 HUF,A Megmento cimu konyve ugyan az az ar,a 2015 cimu konyv online 3399 HUF boltban 3999 HUF.Itt a UK-ban ha az Apple store-rol meg veszem mind a harom konyvet akkor £8.99 (kb.3200-3300 HUF)mind a harom konyvet megveszem anyiert mint Mo.-on egyet,erti ezt valaki?????

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 16:38:35

@megtürt személy:
Nem írom le mégegyszer mit írtam.
Nehéz megérteni vagy mi?

ffüttyfürütty 2013.12.29. 16:40:44

@diggerdriver: Szerintem arra célzott hogy senki nem kalkulálta bele a jelenlegi nyugdíj- és oktatási- na meg az egészségügyi rendszert. Mi van ma mindenki ideges? :)

ffüttyfürütty 2013.12.29. 16:42:15

@Zoole[uk]: Nem tudom. Vagy drága az esőerdő, vagy Almáék nagyon tudnak valamit. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 16:43:24

@megtürt személy:
Megneztem, bar nem Anglia:

Brutto ber: 27.816 kr
Munkaado fizet az allamnak tovabbi: 8.740 kr
Ado, amit en fizettem: 7.022 kr
Netto ber, amit a ceg kifizetett: 20.794 kr

Tehat a cegnek osszesen 36.556 kr-ba kerul az en 20.794 kr nettom. Ez 56,88% (amit megkaptam). A fizetesem szerintem atlagos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 16:48:56

@ffüttyfürütty:
Gondolatebresztonek szantam. A fotelbol konnyu filantropiat gyakorolni. A valosag csak akkor jut el az emberek agyaig, ha a borukon tapasztaljak meg azt. Addig sz@rt sem tudnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 16:49:20

@Kövérmadár [swe]:

Nem értek egyet veled most.
Én egy piti zsebtolvajnak sem fizetném a fogva tartás költségeit mert nem érdemli meg. Tehát akasszuk fel.
Ha bűnt követ el SENKI nem érdemli meg hogy akár egy becsületes dolgozó akár egy fillért is ráköltsön.
Ha nincs halálbüntetés akkor viszont ugyanúgy érdemtelenül de a társadalomnak kötelessége eltartani őket is. Ha a halálbüntetésnek gazdasági vonatkozása van akkor a sima büntetésnek is. Ha a társadalom eltörli a halálbüntetést akkor igenis tartsa el őket.
Azért is gusztustalan dolog a politika mert megideologizálja az ilyen materiális dolgokat is.
Valamikor kérdeztek egy magyar politikust hogy miért nem tartanak népszavazást a halálbüntetésről?
Azért mert a nép várhatóan megszavazná.
Figyeled?
A várható eredménytől teszik függővé a szavazat kiírását.
Ilyen alapon ne tartsunk országgyűlési választásokat mert kell tartani egy közvélemény kutatást és az alapján kiosztani a mandátumokat.
Milliárdokat lehetne spórolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 16:52:39

@Zoole[uk]:
A bankárt és a megmentőt megkapod tőlem ingyen.
Itt figyel a polcomon.
Útálom Freit mint a szart erre kaptam tőle két könyvet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 16:57:25

@diggerdriver:
Ez teny, az ideologia gyilkos dolog.

Felolem bovitheto a halalbuntetessel jutalmazhato bunesetek kore, tudom, hogy sem en, sem a csaladom, soha nem fog ilyesmit elkovetni. ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 16:59:33

@diggerdriver:
Miert utalod?

Egyszer mondjuk beleszaladt egy csufos zakoba, de alapvetoen erdekes musorai voltak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 17:00:13

@Kövérmadár [swe]:
Nekem fogalmam sincs a munkavállalót vagy a munkaadót terhelő költségekről és ennek arányáról.
Csak egy elméleti lehetőséget vetettem fel ami felé el lehetne indulni.
A mukaadó állam felé való kötelezettségébe nem csak a munkavállaló ráeső részét gondoltam bele hanem egyéb iparűzési meg a jóég tudja milyen sápokat is.
Egy elméleti felvetés volt háttértanulmány és minden számítás nélkül.
Az ELV a lényeg elvtársak.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:00:27

@Kövérmadár [swe]: Mert még ha az elkövető saját részére (és nem a gyerekének) kívánsz ilyesmit akkor oké, de egyébként nem - szvsz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 17:02:14

@ffüttyfürütty:
Ez nem torpenyul ;)

Egyebkent nagyon odafigyelunk a sulyara, egeszsegere. Valtozatosan etetjuk, nem kap sok nasit. Szeretnenk, ha meg sokaig velunk lenne.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:02:33

@diggerdriver: Nem, a halálbüntetésről azért nem lehet népszavazást tartani mert nemzetközi egyezményben kötelezettséget vállaltunk arra hogy nincs nálunk halálbüntetés.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:03:55

@diggerdriver: Viszont szerintem az a minimum hogy a börtönben a saját eltartását megtermeli, bár szerintem az okozott kárt is ledolgozhatná.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:05:11

@diggerdriver: Elvtárs? Szólítsunk Kim Dzsongnak? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 17:05:33

@ffüttyfürütty:
Nyilvanvalo, hogy senkinek sem kivanok ilyesmit. De ettol meg alomvilagban elnek egyesek.

@diggerdriver:
Ezzel nem vagyok beljebb ;)
Ujsagiro, az ilyen fajta.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:06:14

@Kövérmadár [swe]: Nem szólt még be: "Fater majd ha kockahasad lesz akkor adj nekem is kevesebb répát?" :))

Shanarey 2013.12.29. 17:06:34

@ffüttyfürütty:

Ez így van, de az egyezmény, felmondható, módosítható, mert csak egy egyezmény, ám a népszavazást, nehéz elcsalni.

Igaz a FideSSnek ezt már sikerült megoldania.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:07:07

@diggerdriver: Jesszus! Ki tette ezt veled Füles??? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 17:07:16

@ffüttyfürütty:
Hiba volt.
Ugyan ugy, mint a prostituciot nem allami monopoliumkent adoztatni.

Digger = Kim Dzsongdriver ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 17:08:40

@ffüttyfürütty:
Igen, tudom A New Yorki egyezményben.
Viszont amit írtam az valós dolog talán a 90-es évekből amikor ha jól emlékszem a Kisgazdák kampányoltak a visszaállításával.
Már nem emlékszem melyik politikus mondta azt ami írtam.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:08:42

@Shanarey(SCO): Bár lehet hogy ez még a régi alkotmányban volt. :D Azóta már lehet máshogy is. Volt egy ilyen hogy miről nem lehet népszavazást tartani, na ott volt pl. halálbüntetés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 17:09:12

@ffüttyfürütty:
Nem, de mostanaban hazudik. Azt mondja, hogy meg nem kapott reggelit, pedig igen :)

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:09:53

@diggerdriver: Jellemző, politikus és szart se tud. :)

@ffüttyfürütty: mármint pl. nem lehet népszavazás olyanról ami aláírt nemzetközi egyezménybe ütközik

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:10:51

@Kövérmadár [swe]: Akkor az orrnövekedését is érdemes figyelni, nemcsak a fülét. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 17:11:21

@Kövérmadár [swe]:
Elég ha Kedves Vezetőnek szólítotok
:)))))))))))))))))))))))))

megtürt személy 2013.12.29. 17:12:37

@diggerdriver:
ha Mo.-on is annyi százalék lenne a bér után a járulék, mint Angliában, abból a pénzből egy sebkötözést nem lehetne kihozni egy gyolccsal az ispotályban, nemhogy műtéteket végezni kórházban.
Minden ellenkező híresztelés ellenére, nem azt látom, hogy a drága multik szeretnének otthoni béreket adni a magyar munkavállalóiknak, csak a magyar hatóságok megakadályozzák ebben őket. Jobban érdekeltek ők a jelenlegi rendszer fenntartásában, mint a magyar állam. Abból is van az évvégi bónusz.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 16:45
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 17:12:37

@Kövérmadár [swe]:

Vagyis a te munkád után az állam kap összesen 16 ezer korona befizetést havonta. (kb. 528 ezer forint)

Magyarországon, ha itt dolgoztatna a felét sem fizetné ki teljes bérköltségre, nemhogy járulékokra. Ehhez képest Magyarországon kánaán van.
Ezek után mi a fenét beszélünk százalékokról?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 16:53
Magyarország

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:15:15

@diggerdriver: Pedig te érted is a viccet és szereted is. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 17:17:27

@ffüttyfürütty:
A halalraeheztetes az halalbuntetes vagy egy rossz gazdasai helyzet eredmenye?
Mindent meg lehet oldani ;)

@diggerdriver:
Ugy lesz, Nedves Vezetonk! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 17:18:56

@ffüttyfürütty:
Na jó, viccelhettek velem egy kicsit.
Nem lövetlek le benneteket.
:))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2013.12.29. 17:19:23

@megtürt személy: harom rendszerbe is fizettem,az allami a magan es onkentes penztarba.Nem tudom mi lessz kesobb,de nem nagyon bizok benne hogy En nyugdijat fogok kapni a Magyar allamtol.A gyerekeim se fognak adot fizetni ott mert itt epitik a jovojuket.kepzeld el ha a lanyom itt vegez es szeretne dolgozni a CV-je igy nezne ki Mo.7elemi,UK GCSC.A,B level,SIXTH FORM,history religion,sociologi,english literature A,B level,CAMBRIDGE UNIVERSITY,meg tudni a vegeredmenyt,de remelem az is A.B level lessz.Igy nem tudom hogy Mo.-on el akarna e helyezkedni mert 7 elemivel nehez lenne jo munkat talalnia:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 17:24:17

@megtürt személy:
Mennyi Mo-n a teljes berkoltsege 705.000 nettonak?

A magyar adorendszer a magas keresetueknek kedvez, ha jol tudom. Itt viszont folyamatosan novekszik az adokulcs (kalkulator alapjan).
Egy orvos pl. a magas fizetesebol horror adot fizet. En viszont remekul megelek az atlagberembol.

Magyarorszagon hanyaknak adatik meg, hogy kenyelmesen elhessenek? :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 17:25:24

@diggerdriver:
A golyot bevallalom, de azt nem, hogy te lojj ram ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 17:27:10

@Zoole[uk]:
Szerintem elfogadjak az angol vegzettseget Mo-n... vagy tevedek?

SzZoole 2013.12.29. 17:42:20

@Kövérmadár [swe]: ezt nem tudom,azt tudom hogy van itt egy baratunk O is ezt az utat jarta vegig itt,GCSC,SIXTH FORM CAMBRIDGE UNIVERSITY ,Mo-on probalt csinalni egy Angol-Magyar fordito irodat,de nem sikeult neki mert a honositasnal az iskolai eredmenyeit nem tudtak hova besorolni es azonkivul Mo-on ujjabb nyelvvizsgat kellet volna tennie,amit el is kezdett de nem fogod elhinni a vegeredmenyt:MEGBUKOTT,erted ezt???MEGBUKOTT,!!!Le is tett a magyarorszagi terveirol most a discovery chanelnel dolgozik sajat irodaja es nagyon jo fizuja van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 17:43:24

@Kövérmadár [swe]:
Hátehülyevagy.
Ha én lövök rád 128évig élsz.
Egyszer voltam lövészeten katonakoromban ha azt várják hogy én mikor találom el a bádogembert akkor még mindig ott hasalok.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 17:44:29

@diggerdriver: Éljen és virágozzék a cseresznye! :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 17:46:17

@Zoole[uk]:
Hagyadmá.
A sógornőm húsz évnyi London-New York élet után szintén nyelvvizsgázni akart a Rigóban, simán elmeszelték.
Nem tudta mikor született valamelyik Henrik.

DieNanny CH 2013.12.29. 17:47:41

Na, én is kitűztem a kis zászlócskám a nickem után...

Quercus a favágó 2013.12.29. 17:52:01

Magyarországon az elítéltek 20-25%-a ártatlanul ül. Ezt nem én mondom, ezt az ügyészek szokták nevetgélve mesélni szűk baráti körben.
Akire eben az országban egyszer rányomják a pecsétet, hogy elkövetett valamit, annak az Isten irgalmazzon. Főleg, ha csóró.
Az egész büntetőeljárás arra alapul, hogy egy szinttel lejjebb biztos rendesen dolgoztak.
Az ügyész elhiszi a rendőrnek, hogy alapos munkát végzett(egy lófaszt), a bíró meg elhiszi ugyan ezt, azzal kiegészítve, hogy az ügyész ezt alaposan ellenőrizte(még egy lófasz).
Gyakorlatilag a dolgok a nyomozati szakban dőlnek el. Csakhogy a gyanúsítottak túlnyomó többsége ekkor még nem rendelkezik jogi képviselővel. A zsaruk úgy játszanak vele, mint macska az egérrel. Mire bírósági szakaszba kerül az ügy, nem kevés idő eltelik. Na ott meg már igazán profi ügyvéd kell, hogy esélyed legyen.

Bár egyet értek a halálbüntetéssel, de mindig ott lebeg előttem a mondás: inkább 100 gyilkos maradjon életben, mint egy ember ártatlanul legyen kivégezve.

megtürt személy 2013.12.29. 17:53:15

@Kövérmadár [swe]:

teljesen mindegy, hogy mennyi a magyarországi járuléka 705 ezernek, mert az nem Mo.-i átlagbér. A magyar intézmények fenntartását a magyar bérekből kell beszedni. Épületet építeni, gyógyszert venni, itthon sem sokkal olcsóbb, így más lesz a százalék is.

Egyébként 705 netto az 1384 teljes bérköltség.

"A magyar adorendszer a magas keresetueknek kedvez, ha jól tudom."

Rosszul tudod. Ha valakinek mondjuk havi 6 és fél millió a havi keresete (netto) akkor ez után összesen 6 millió 300 ezer az összes járulék. Ha szerinted ez kedvező...

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 17:45
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 17:53:22

@Zoole[uk]:
Az állami után megkapod a nyugdíjat.
Az önkéntes és a magán sem veszett el, mert gondolom hozzám hasonlóan kitöltötted a papírt, hogy nem adod az államnak.

Szóval nem értem mi a sírás és köpködés tárgya. Sajnálod tán a nagyszüleidtől a nyugdíjukat?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 17:26
Magyarország

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 17:59:37

@Zoole[uk]: Két hónap és 40 leszek, szóval azért sejtek egy-s-mást a 90-es évek előttről is... :D Egy részről igazad van, volt ez a legvidámabb barakk fíling, meg az olcsó árucikkek, ingatlan.Kérdés, hogy nem-e-é ennek issza most az ország a levét vajon...

A másik oldal meg, hogy külföldi utazáshoz engedélyt kellett kérni a munkáltatótól, iskolától, hogy pl az országhatár közelében simán megállítottak gépfegyveresek, kérdezősködni, hogy mit akarunk.Egyáltalán nyugatra is csak 3 évente lehetett menni, meg 50 dolláros volt a valutakeret.de említhetném a megfigyeléseket, besúgórendszert, államvédelmi hatóságot (jó, ez korábban volt, de volt) az illegális Szabad Európa Rádió hallgatását...Ezekre ma miket mondanál...? Minimum azt, hogy WTF, nem?Na, szóval ezekre gondoltam...

SzZoole 2013.12.29. 18:06:59

@megtürt személy: se nem sirok,se nem kopkodok,a szuleimtol sem sajnalom a nyugdijat,mert mindketten tisztesegel le dolgoztak,tobb mint 40 evet bejelentve egy helyen,Magyarorszagtol semmit nem varok az mar a mult es itt epitem a jovomet,nem irtam semmit ala az allamnak,mert mar tobb negy eve eltantorogtam es Magyarorszagon csak hajlektalan vagyok:)))

holl gold 2013.12.29. 18:11:37

@geegee:
Ezeknek az itteni bennszülötteknek fogalmuk sincs, mi az a szegénység, vagy nyomor, nehéz életkörülmények...

Emlekszem arra amikor az itteni TV bemutatta a Tanu majd kesöbb az Angi Vera c.filmeket. Masnap a munkahelyemen szoba kerult a film. A svensonoknak az jött le belöle hogy milyen hangulatos lehetett lavorban mosakodni meg milyen praktikus mikor a lakas nincs telizsufolva butorokkal, a haromajtos szekreny is elnyerte tetszesuket, a konyhai tuzhely (sparhet) amely fut meg föz is romantikusnak iteltetett...Raadasul az Angi Vera film egy reszet Budapesten a Tomori telepen forgattak (ott laktam a 60-as evekben) a Vaci uton a mai Duna-Plazaval szembeni teruleten, ma mar lakotelep van ott mert ledozeroltak a regi hazakat), lenyeg a lenyeg hogy tudtam adalekokat meselni a svensonoknak ezekröl az idökröl meg arrol hogy mit nevezunk szegenysegnek (nem azt ha valakinek nincs autoja meg csak 1 TV van a lakasban meg többen alszanak ugyanabban a szobaban mert nincs mindenkinek kulön szobaja)...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 18:14:33

@Zoole[uk]: ááá, Magyarország ilyen szempontból reménytelen, az a fajta "vállalkozásbarát" rendszer ami otthon van, egy katasztrófa.Szerintem elég lett volna, ha annyit mondasz a barátodnak, hogy el se kezdje, tök fölösleges... :D

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 18:16:02

@Zoole[uk]:,meg az a 10% amit minden egyes beruhazas utan zsebere teszel

erdekes ez a 10% nalunk is mukodott sot a maffianak! is volt szazalaka a varosi beruhazasok utan .. de mar vagy egy eve megy egy kormanybizotsag es egy fuggetlen rendori csoport a korrupcio ellen rengeteg varos polgarmestere es vezetoi ellen indult nyomozas elkobzas levaltas stb vallalatok fekete listara kerultek tomegevel.. csak azt akarom mondani mashol is letezik fu alatt ez kevesebbet hallunk rola igy de viszont elobb utobb komoly felelosegre vonas lesz belole ..
mar 1 ev utan merheto hogy sokkal kevesebbe kerulnek a beruhazasok a collusion ( mestersegesen felduzzasztott egymaskozott megegyezes szerint felosztott palyazasok)hatterbe szoritasaval..

SzZoole 2013.12.29. 18:16:23

@geegee: igen,tisztaban vagyok azokal amit irtal,En augusztusban leszek 40,de akkor is spicli,besugo vilag volt,most is az van,de akkoriban ha az ember dolgozott jobban lehetet elni es hovegen maradt penzuk az embereknek es tudtak gyujteni,es most???

SzZoole 2013.12.29. 18:22:09

@montroyal: igen ertem mirol beszelsz,de ehez Magyarorszag nagyon messze van meg,mert az a 10% felment 20% -ra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 18:22:50

@holl gold: Hmm, elhiszem.Az Angi Vera C. filmet enm ismerem, de majd bepótlom.

azért bízom benne, hogy sikerült neked némi kémiai elváltozást okozni az agyukban, hogy mi is a romantikus, meg a praktikus... :D

Az évszámokból következtetve akkor te már közeledhetsz a nyugdíjkorhatárhoz, nem?Netán el is hagytad?(Nem akarlak feleslegesen öregíteni, remélem nem haragszol... :D )Nem akarsz mesélni arról, hogy mikor jöttél ki, meg akkoriban mi volt idekint?Akár csak privátban...

Shanarey 2013.12.29. 18:24:06

@ffüttyfürütty:

Az alkotmány, a jelenlegi kormány jóvoltából, nem ér többet egy átlag A4-es papírnál, mert bármikor összetéphető és átírható, mint ahogy erre volt is példa az elmúlt pár évben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 18:27:36

@Zoole[uk]: Oké, én értelek.Csak egy kérdés van bennem: az akkori, sok esetben dotált, támogatott, hatósági , stb árak nem lehet, hogy most ütnek vissza?Tudtommal egy csomó hitel ezért (is) olt felvéve.Vagyis minden volt akkoriban, csak nem piaci viszonyok...Most meg persze senki nem dotál semmit, minden szabadáras, épp ezért nem is lehet bármit megengedni.

Nem vagyok gazdasági szakember, szóval ezért is kérdés a kérdés...

holl gold 2013.12.29. 18:28:18

@Zoole[uk]:
de akkoriban ha az ember dolgozott jobban lehetet elni...

Aki kilogott a sorbol mert jobban ment neki anyagilag annak a fejere vertek es visszanyomtak az atlagszintre...
Kaparjal utana a "meggymagos" storynak (Szabo Laszlo, Kek Feny musoraban volt), akkoriban nagy port kavart es az egesz orszag allast foglalt ez ugyben pro es kontra...

ffüttyfürütty 2013.12.29. 18:28:55

@Shanarey(SCO): Azért írtam hogy ez lehet hogy már az újban nincs is benne. Hát a kétharmad az kétharmad.

2013.12.29. 18:36:46

@zöldeketbeszélek: "Azért remélem, hogy a jóléti államokból ezt az idiotizmust (boxing day meg társaik) soha nem vesszük át..."

Nincs ebben semmi idiotizmus, sem az üzletek, sem a vásárlók részéről. Jövő év elején jön be az új technológia, új divat, új modellek, stb. Ilyenkor kiárusitják az előzőt, méghozzá 50-60 %-kal olcsóbban. Boxing Day a kezdet, és addig tart amig a készlet. Ez az az időszak amikor a kereskedők (főleg a kisebbek) meg tudják csinálni az évi hasznot. A vásárlóknak meg nyilván jó hogy olcsóbban tudnak vásárolni. Szerintem jóval kevésbé idiotizmus mint az ünnep környéki felárazás ami Mo-n előfordul. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 18:41:23

@Zoole[uk]: es soha senkit nem fognak felelosegre vonni levaltani lemondatni ..

bar en csak itt olvasok de azert valoszinuleg mindenki benne van also felso szinten

pestisracok.hu/

holl gold 2013.12.29. 18:44:12

@geegee:
Semmi gond, az ember buszken viselje a korat. Igen, par eve mar nyugger vagyok hal`istennek. Nem irigylem a mai dolgozokat meg a munkakeresöket sem mert itt is kemeny vilag lett...
Egyebbkent eleg kesön kerultem ki (tököles, pöcsöles azutan hajra), a 80-as evek elejen de azota nagyon sok minden megvaltozott, hat meg azok szerint akik 56-ban jöttek...

SzZoole 2013.12.29. 18:45:35

@geegee: @holl gold: igen mindkettotknek igaza van azt tudom hogy akkoriban a vallalkozokat(maszekokat)szinte uldoztek ha jobban ment nekik az atlag emberektol,de en csak a szuleimbol tudok ki indulni apam tanar volt anyam szakacs,ha jol emlekszem a hitelt meg Kadar vette fel az USA-tol 2 millio USD es 20- t kellet vissza fizetni,de nem biztos,ha Maxvel itt lenne O biztos jobban tudna,ugy hogy Maxvel ha itt vagy javits ki kerlek,koszi.

SzZoole 2013.12.29. 18:51:08

@montroyal: nem valoszinu hanem biztos,sajnos,mert a fejetol buzlik a hal:(((

Shanarey 2013.12.29. 19:00:55

@megtürt személy:

Érdekesen érvelsz, ha jó akkor a százalékkal operálsz ha nem jó akkor az összegeket forintosítod.

Ráadásul kihagyod a számításból, a pénz reál értékét, amely Svédországban magasabb, persze nyugodtan tegyél úgy mintha ez gyári hiba lenne, és nem pedig a Svéd állam működésének eredménye.

Nos akkor az UK eredmények.
Ezt kaptam írásban a helyi apeh től.
:-)

Minimálbér adó, évi 9440 fontig 0%
Az ez feletti adó, évi 32010 fontig 20%
32011font és 15000 font között 40%
15000 feletti összeg 45%

Ezenkívül van még NHS re levonás, de az szinte semmi.
Ez itt nem szerepel, de a pay slip-en látom.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 19:01:48

@cougarcat: boxing day-on vettem egy fry sutot 40$ al dragabban mint karacsony elotti ar es ma kicsereltem egy masikra amire 30% kevezmenyt kaptam...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 19:06:26

@diggerdriver:
Tudom... különösen, hogy januártól két fizetésből fogunk élni... :)

@megtürt személy:
Na várj egy percet...

Én munkavállaló vagyok. Számomra érdektelen az, hogy a fizetésem után a munkaadó 10 Ft-ot vagy 100.000 Ft-ot fizet be. Engem kizárólag az a része érdekel a fizetésemnek, amit el tudok költeni.

Úgy vagyok ezzel, hogy az én problémám az, hogy a navi nettómból kijöjjek. A munkaadóm problémája az, hogy a havi nettóm neki mennyibe kerül. Az pedig az állam problémája, hogy miből fizeti ki a nyugdíjakat vagy az orvosokat. És ahogyan az államot és a munkaadómat sem érdekli, hogy nekem mennyi marad hó végén, ugyanúgy engem sem érdekel, hogy ők miből és hagyan teremtik meg az én nettómat / nyugdíjamat.

Egyébként értelek, teljes mértékben.

@holl gold:
A világ folyamatosan változik.
De képzeld el, hogy ha a szerinted kemény világ nekünk a kánaán, akkor milyen a magyar valóság a jelenben? (ha nem is mindenkinek, de sokaknak)

Svédek és a szegénység... nagyon-nagyon más világ. 2 lépcsőházzal odébb lakik egy alkoholista. Van egy motorja, iszik, mint az állat. Csak egy nincsen neki: munkája. Ahhoz képest kb. egy átlagos magyar család életszínvonalán tengődik.

@cougarcat:
Nincs abban semmi... miért ne vásárolnánk olcsóbban, ha lehet, nem?
Használtautót is több 10.000 kr kedvezménnyel lehetett venni pár napig. Ezzel én csak nyerhetek :)

@Shanarey(SCO):
Magyarország Alaptörvénye v3.25.112 ;)

@montroyal:
Azt tudtad, hogy a magyar autópálya a legjobb minőségű a világon? Muszáj, hogy az legyen, mert a legdrágább is ;)

Latcho Rom 2013.12.29. 19:07:06

@cougarcat: ma vettuk meg 40% - a dolgokat mexikoba, uszocipoket, mert korallos a part egy resze, trikokat, snorkle wet trikokat, napolajat, nejnek 5 csillagos firlefrancokat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 19:08:19

@Shanarey(SCO):
"32011font és 15000 font között 40%
15000 feletti összeg 45%"

Itt gondolom kimaradt 1-1 db 0.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 19:08:41

@Shanarey(SCO): Minimálbér adó, évi 9440 fontig 0%

super megyunk oda nalunk van minimalbér de adomentesseg nincs .. azt hiszem az elso hatar kb 16000$ es 31% az ado 15 federal 16 provincial..

ma volt a hirekben franciaban a nagy jovedelmekre 75%-ot hagytak jova ..
na oda se mennek milliomosnak

megtürt személy 2013.12.29. 19:09:50

@Zoole[uk]:
"21 ev le dolgozott munkaviszonyom amit vegig is adoztam,na most azok a jarulekok amiket levotak tolem azt valamikor valamilyen formaban viszont latom szerinted?"

Akkor bocs, én vagyok a hülye, mert a fentit siránkozásnak olvastam.
De ezek szerint te is tisztában vagy vele, hogy többet kapsz Magyarországtól, mint amit érdemelsz.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 18:15
Magyarország

Latcho Rom 2013.12.29. 19:11:18

@diggerdriver: en se kedvelem a fazont, eroltetett. Igaz,aztan lett sztar amikor mi ljottunk..

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 19:12:34

@Kövérmadár [swe]: miert akkor mibol epulnek a vezetok hazai ..

de kicsiben; a billencsesek hova adjak el a fuvarokat..

regebben volt egy szamitas ha az osszes fuvart osszeadnak hany gellerthegy jonne ki belole ..

SzZoole 2013.12.29. 19:12:49

@Kövérmadár [swe]: igen,szerintem 150ezret akart irni.

Taxomükke (UK) 2013.12.29. 19:13:31

@Kövérmadár [swe]: " Sokat segitene a jovobeni donteshozok miralitasan, ha a jelenlegieket a falhoz allitanak."
Kicsit radikális vagy.
Én meg egyetértek veled.

2013.12.29. 19:16:27

@montroyal: Az a sütő modell le volt árazva karácsonyra, aztán visszament a rendes árra (gondolom jelezték is, hogy meddig tart erre a modellre a sale). Boxing Day-en meg más modellek voltak leárazva, csak ti nem azt választottátok (de később igen). Ez nem azonos azzal, hogy Mo-n vannak üzletek amelyeknél az akciós ár magasabb mint a rendes ár - ez felárazás, és kihasználja azt, hogy mindenki próbál karácsonyra ajándékot venni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 19:19:07

@ffüttyfürütty:
Ne játssz a tűzzel Odusszeusz.
Ne akard hogy én is feltegyek neked egy hasonló szépséget
:))))))))))))))))))

SzZoole 2013.12.29. 19:20:05

@megtürt személy:" De ezek szerint te is tisztában vagy vele, hogy többet kapsz Magyarországtól, mint amit érdemelsz."hogy mit erdemlek meg nem tudom En nem varok semmit Magyarorszagtol,nem ott elek es mar nem is fogok,ezert szavazni se fogok.mert nem akarok masok eletebe bele szolni,akik ott elnek dontsenek ok a sajat eletukrol.

Quercus a favágó 2013.12.29. 19:20:34

@Zoole[uk]:

1970-ben az ország külföldi hitelállománya 500 millió dollár volt. Ez 1975-re fölment 3,8 milliárd dollárra.
Azt szokták azt mondani, Kádár ezt az életszínvonal fenntartására, a hatalmának megtartására használta. Baromság.
A hitelek jelentős része kormányközi hitel volt. A vasfüggöny idején melyik nyugati kormány adott volna hitelt egy szocialista országnak, azért hogy az életszínvonalat növelje, hogy fenntartsa a rendszert?
A 80-as évektől a Világbank folyósította a hiteleket. Ő sem adott hitelt fogyasztásra.
Miért nőtt akkor meg az ország hitelállománya olyan rendkívüli mértékben?
Mert 1979 nyarán Londonban a háromszorosára emelték a bankközi kamatlábat(LIBOR), majd még ez év decemberében a FED ugyancsak háromszorosára emelte az alapkamatot.
Ez azt jelentette, hogy a hitelfelvevő országok adósságszolgálati terhei oly mértékben megnőttek, hogy törleszteni már csak újabb hitelek felvételével tudtak.

Ahogyan Einstein mondta:

"A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 19:20:50

@megtürt személy:
Ird be hogy havi nettó 200ezernek mennyi az összes járuléka.

puhacica 2013.12.29. 19:21:09

tegnap meglatogatott minket egy volt kollegank, jo baratom a baratnojevel, 3. eve elnek manchesterben. kb. egy hete vannak itthon, de mar mennenek vissza, nem annyira tetszik nekik a "legkor". pedig a srac egy gyarban nyomja, vagni nagyjabol el is felejtett, a lany pedig gyerekekre vigyaz, megis, az o eletuk mar ott alakul, normalisan, az itthoninal sokkal kiszamithatobb jovovel. jo volt latni oket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 19:22:08

@Taxomükke:
Tudom, hogy sok kérdésben radikális vagyok. Valószínű az az oka, hogy ha sokáig megy a szarkenegetés, akkor elfogy a türelmem és aknavetővel lövök a verébre.

A legkorrektebb az lenne nyilván, ha felelősségre lenne vonva minden politikus, aztán minden olyan 1m Ft után, amivel megkárosította az államot ülne egy évet. Ha ez lenne az alapértelmezett és együtt ülhetne az Orbán, a Gyurcsány és tulajdonképpen az összes magyar politikus 99,995%, akkor a következő garnitúra már talán azt csinálná, amit kell.

De ugye a nagy elmúltnyolcévezés után mi lett? A köpködés nagyon ment, MSZP-s politikus azóta sem ül. A mostani brigádra is ráférne egy kis gondolkozás a rácsok mögött, de hiába válták le 4-8-12 év múlva, senki sem fog ülni.

Ilyenkor marad az, hogy a nép bemegy értük és a Dunába lövi őket, majd a következő választáson nyertes párt már abban a tudatban állhat neki a munkának, hogy bizony a saját phöcsükkel is játszanak, nemcsak az adófizetőkével.

Sem az a) sem a b) verzió nem fog soha megvalósulni... gondolom ebből könnyen belátható, hogy miért nem fog soha lábraállni Magyarország (vagy felzárkózni Nyugat Európához -> mert azért csak az lenne a cél hosszú távon, nem?)

2013.12.29. 19:23:00

@Kövérmadár [swe]: @shakti_rom: Basszus valaki ragadja ki a kezemből az egeret! Már megint egy online üzletben vásárolok, miután egyszer egy évben vannak ilyen olcsó árak, nehéz nemet mondani... :)

A Boxing Day sale-nél az az előnyöm, hogy E.T. éjfélkor kezdődik, amikor itt még csak este 9 óra van, igy még lefekvés előtt bevásárolok az ágyból, van bőven a készletből.... Persze csak a legszükségesebb dolgokra utazom, ruhák, cipők, ilyesmi. :)

Shakti Bananaboat 60-t vigyetek, azzal nem lehet leégni...

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 19:24:47

@cougarcat: igen igy volt kivetel hogy 20% ot elfelejtettek adni a doxingday-en es most eszre vettek a szamlanal amit vissza adtunk ... kis felejtes 70$ van ilyen .. vegul is jol jartunk hogy vissza csereltuk egy masikra

SzZoole 2013.12.29. 19:26:57

@QUERCUS: koszi az infot,azert irtam hogy ha van aki jobban tudja javitson ki,mert en pontos szamok tudatan kivul irtam.

Latcho Rom 2013.12.29. 19:29:36

@cougarcat: en nem szoktam leegni, barnabb a borom mint a diggy csocsi vajdanak :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 19:29:52

@cougarcat:
Csináld csak!
Ha boldoggá tesz, akkor csinálni kell! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 19:31:10

@Zoole[uk]:
Nem.
Magyarország a legmegbízhatóbb adós volt a szoc táborban.
Ilyen különbség nem volt.

Az tény hogy az akkori jólétet nem a magyar ember munkája teremtette hanem a nyugati bankok kölcsöne.
Ahogy az általam igen nagyra becsült Vaslady mondta, jó dolog a szocializmus csak az a baj hogy előbb-utóbb elfogy a nyugat pénze.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 19:33:52

@Shanarey(SCO):
Az NHS 10% nem olyan semmi.
Gyakorlatilag egy 2000fontos havi jövedelemmel a költségeket leírva egy vállalkozó teljes terhe 15-20%.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 19:37:01

@diggerdriver: az akkori jólétet nem a magyar ember munkája teremtette hanem a nyugati bankok kölcsöne.

hat ez most is igy van csak most egyes vezetok ,maffiak zsebe duzzad a kolcsonokbol a nép meg fizet es sziv ..

holl gold 2013.12.29. 19:37:21

@shakti_rom:
13 hazak?

Ezen a neven nem ismerös pedig ott laktam 3-4 evig, lehet hogy mashol volt a 13 Haz (Illatos ut, Verseny utca, Hös utca, stb.).

2013.12.29. 19:38:26

@Kövérmadár [swe]: Hozzátartozik hogy minden fizetésből félreteszek egy ezer dollárt. Ennek nagy része le lesz kötve mindenféle számlákon, kisebb része megy ház felújitásra meg utazásra. Ami megmarad azt irgalmatlanul elköltöm. Szegényesen nőttem fel, néha kimondottan rossz körülmények között. Nem tudok ellenállni, és élvezem is. Saját pénzemből teszem, a rezsit és közös kiadásokat megfelezzük. Azért mindig cukkol a férjem, hogy "mennyi üres doboz van megint". Ő kimondottam jólétben nőtt fel, nem érti... :)

@shakti_rom: Nekem is kreol a bőröm de a trópusokon égek... a strandon csak pálmafa alatt birom ki, Bananaboatba burkolva...

2013.12.29. 19:40:36

@tucano: Bennem egy pillanatig sem merult fel, hogy a Boxing Day barmi mast is jelenthet mint az ajandekozas napjat, de most hogy mondtatok, 'boxing' tenyleg bokszolast is jelent. Hat nekem meg sem fordult a fejemben hogy annak valami koze lenne a karacsonyhoz.

SzZoole 2013.12.29. 19:41:02

@diggerdriver: En ezt is elfogadom,mert akkor meg tul fiatal voltam az akkori vilag megertesehez,most meg mindenfelet hal az ember.Ki tudja hogy mi a pontos igazsag.....

Latcho Rom 2013.12.29. 19:42:49

@holl gold: 13 hazak majdnem az arpad hidnal voltak a vaci uton.

2013.12.29. 19:43:05

@montroyal: Legjobbak ilyenkor az amerikai kereskedők. Thanksgiving-nél fordult elő hogy vásárolni akartam a leárazásnál, de a rendszerben valami hiba volt és nem fogadta el a hitelkártyámat, amit már máskor is használtam. Küldtem egy emailt - a válaszban az volt hogy csináltak nekem egy rendelés számot, vegyek bármit, nemcsak a leárazott cuccokat és mindenre megkapom a kedvezményt, plusz 20 dolláros vásárlási utalvány, na meg elnézést, bocsánat. :)

Egyébként én olyan vagyok, ha valami kell, addig várok amig lemegy az ára, vagy csakis olyan modellt veszek ami éppen le van árazva. Telefonom meg csak olyan van amit éppen ingyen adnak a csomaghoz. Igy szépen ellébecolok évről évre, jótékonykodjon az üzletekkel a halál. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 19:44:11

@shakti_rom:
Aki nálam barnább az mind cigány
:))))))))))))))))))))))

holl gold 2013.12.29. 19:46:44

@cougarcat:

Itt eszakon ezek a learazasok arra valok hogy kisöpörjek a szemetet, javitott szarokat, elfekvö keszletet, kimenö modelleket a raktarterböl.Nem igazi learazasok (erdemes figyelemmel kiserni az arakat elötte-utana, plane ha valamit igazan kineztel es akarsz venni). Itt 30 napon belul szabadon visszaviheted a legtöbb cuccot, par kivetellel (meg sem kell indokolnod hogy miert). Visszaadjak a penzt. Gondolj bele ha mindenki visszaöntene a karacsony elött vasarolt TV, VIDEO, szamitogep, elektronikai cuccokat es / vagy visszakerne a kulönbözetet (visszaadjak ha kered), mekkora veszteseg lenne a kereskedelemnek. Az igazi learazasok majd februarban vagy utana jönnek mikor mar reg lejart a 30 napos visszavasarlasi kötelezettseg… Addig is erdemes varni mert akkor kezdenek jönni az ujabb modellek (itt persze nem a kavefözökre, porszivokra meg edenyekre gondolok hanem a komolyabb elektronikara).
www.aftonbladet.se/nyheter/article18083930.ab

Erröl beszeltem (erdemes leforditani, Google Karcsi segit) hogy a learazasnal dragabb volt mint elötte normal aron, ami jo cucc lett volna a hirdetesben az nem is volt. Siba, Mediamarkt, Elgiganten, mindegyik ceg kufarok gyulekezete es banditak egytöl egyig…Nem hiszem hogy ezt meg merik tenni pl. Nemetorszagban.
Ha ez M.O-on törtenik, na bumm, senki nem csodalkozik mert senki nem allitja ott hogy minden perfekt (korruptak, szarul vezetnek, stb, NEM OK…) De itt mindig azzal jönnek hogy milyen tökeletes (korrupciomentes, becsuletes kereskedök, stb.) minden OK, söt ”värdens bästa” (ha ezt hallom akkor mindig felb@ssza az agyam)…

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 19:48:05

@megtürt személy:
Ezekszerint velem jól járt az állam, mert nekem tényleg nem ad majd nyugdíjat, viszont mást sem adott. Így kijövünk nullszaldósra :)

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 19:53:37

@cougarcat: tegnap lattam a canalD egy sorozat ; Super radins ami fosvenyt zsugori kuporgatost jelent .. elkepeszto hogy sporolnak az emberek , nem is akartam elhinni lehet csak a film kedveert csinaltak .. 2 retegi wc papirbol csinal meg egyet szetszedi de van aki egyenesen moshato textilt hasznal , az etterembe megkerdezi az asztaloknal elviheti -e a maradekot ,szemetesbe turkalva porzsakot szetszedi mert mindig van apro penz benne .. ... szoval nekem adtak mintat otleteket jovore kezdem ...DDD

Quercus a favágó 2013.12.29. 19:55:27

Digger!

Ha a minimálbér 170 000 Ft lenne,mennyit kellene fizetni azoknak, akik nem minimálbéresek? A szakmunkásoknak, a középvezetőknek, a felső vezetőknek? Azt mondod ezzel szemben csökkenteni kell a béreket terhelőelvonásokat. Logikus. Azt mondod megugrana a fogyasztás. Logikus. De mit fogyasztanánk?
A magyar piacon található fogyasztási termékek túlnyomó többsége import. Az itthon előállított termékek nagy része importból behozott alkatrészekből épül föl. Az importért fizetni kell. De nem forinttal. Mert azzal a német, angol, stb. beszállító nem sokra megy. Devizával. Tehát a fogyasztási cikkekért kapott forintot át kell váltani devizára. Ez viszont igen magas devizakitettséget jelent az ország számára, ami spekulációs támadásokat generál a forint ellen, és még lehet fojtani.
Az olyan országoknak, mint Magyarország, ahol gyakorlatilag nincs hazai ipar, ahol a termelés, a kereskedelem, a szolgáltatás külföldi érdekeltségek kezében van, kész istenverés a fogyasztás növekedése.

A magyar gazdaság igazi problémái sokkal mélyebbek, és egészen a gengszterváltás idejéig nyúlnak vissza.
Egy idióta, elhibázott neoliberális politika eredménye.

holl gold 2013.12.29. 19:55:39

@shakti_rom:
13 hazak majdnem az arpad hidnal voltak a vaci uton...

Melyik utca lehetett??? Talan a Röppentyu környeke??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 19:55:56

@cougarcat:
Nálunk is hasonló a rendszer.
Vannak a közös kiadások (lakás, villany, TV-adó, net, stb), ezeket fizetjük a nettó fizetéseink arányában. Illetve egy havi fix összeg nyaralásra (ez nekünk is átszámítva 1000 USD).
Ezen kívül mindenki fizeti a maga buliját (autó, telefon, ruhák, miegymás).
A maradék (szintén kb. 1000 USD fejenként) meg megy arra, hogy elverjük (illetve nekem autóalapra :D )

Szerintem ez így a legjobb megoldás, mert mindenki kiveszi a részét a közösből és a nyaralásról, a maradék pedig elverés tárgyát képezi, ha akarjuk.
Nyilván van egy biztonsági alap, de a legvégén megmaradó összeget mire tartogassam? Hogy halálom után az államé legyen?

2013.12.29. 19:57:21

@holl gold: Itt sem a vásárlóért van a leárazás, hanem a kereskedőért. De jól lehet járni, persze csak akkor ha meg vagy elégedve azzal, amit ilyenkor kaphatsz. Én pl. sohasem veszem meg a legújabb technológiát, csinálják ezt a gazdagok, én majd akkor jövök, ha már lejjebb ment az ára. Addigra már a tapasztalatokról is lehet olvasni fórumokon, igy úgy érzem könnyebben lehet választani.

holl gold 2013.12.29. 19:58:18

@geegee:
nyugatra is csak 3 évente lehetett menni, meg 50 dolláros volt a valutakeret....

Emlekszem en is arra az idöre mikor könyörögvenyt kellett bekuldeni a kulföldre valo utazashoz meg utitervet ha veletlenul kocsival mentel…Biztosak akartak lenni hogy visszatantorogsz es biztositekkent esetleg a gyerekedet otthonhagyod.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 19:59:42

@QUERCUS:
Tehát azt mondod, amit én is... reszeltek az országnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:00:52

@holl gold:
Az volt aztán a jó világ!
És ezt sírják vissza néhányan? Tiszta beszharás... :)

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 20:04:19

@Kövérmadár [swe]: es kifele is motozas volt nehogy tobb penzt vigyel ki ..

2013.12.29. 20:04:53

@montroyal: Ide még nem jutottam el, lehet hogy meg kellene néznem? Sváb-skót származású házaspár vagyunk, mit mondjak! :) De nálam úgy müködik, hogy itt-ott megfogom, itt-ott meg eleresztem, a szükségletek, illetve a kivánságoktól függően. Pl. a legfontosabb hogy meglegyen a félretett pénzem, amiből majd kiegészithetem a nyugdijt, illetve korábban mehetek majd nyugdijba.

@Kövérmadár [swe]: Én kéthetente kapok fizetést,és könyörtelenül levonok egy ezrest mindegyik csekkből. Azt tudni kell hogy itt a felújitás egy vagyonba kerül, szóval ha ilyen van, arra kell a pénz. A következő autómra is igy gyüjtök - mindig kp-ra veszek autót, és mindig akciósat.

A férjem sifelszerelésre és siutakra költi a pénzét, én sem szólok bele :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 20:06:28

@shakti_rom:
Gipsy-Klezmer?
Az olyan mint a vaskapufa?
A műanyagüveg?
A betontalpfa?

ffüttyfürütty 2013.12.29. 20:07:16

@Kövérmadár [swe]: Miről beszéltek most lesz focinagyhatalom, erre épülve meg jön a világuralom. :P

holl gold 2013.12.29. 20:09:07

@Kövérmadár [swe]:
Használtautót is több 10.000 kr kedvezménnyel lehetett venni pár napig.

Ez jo de csak ideiglenesen, vagy ha kifulladasig hajtod a kocsit. Ha eladod vagy becsereled akkor abstart bukod a vetelnel nyert 10 rugot...Uj kocsinal is nyersz ha 1 eves 0 kilometeres egy kalap penzt de ez visszaut mikor eladod mert az ev(ek) mennek +1 ev...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:10:09

@cougarcat:
A felújítás itt is horror, nem véletlen, hogy nem akarok sajátot :) Hogy utána azon fájjon a fejem, hogy mi lesz ha tönkremegy a mosógép, a fűtés, ha hidegebb a tél, ha nincs villany, ha csőtörés van, ha, ha, ha...
Most bármi van, felhívom a főbérlőt és pár napon belül jönnek (eddig mindig jöttek).

Autót én nem tudnék kp-ra venni :) Mondjuk rendesen túllőttem az igénnyel a realitáson, de nem érdekel... autóban is lehet aludni, egy házzal viszont nem lehet elköltözni :D

@holl gold:
Azt is mondani szokták, hogy bezzeg akkor vehettél Zsigulit, nem kellett hozzá eladósodni... ez biztosan így volt.

Persze, egy rollert most is vehetnék hitel nélkül... AUTÓt már nehezebb. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:12:02

@holl gold:
Ez így van.
De nekem megéri ez a veszteség. Autóból nehéz jól kiszállni, hacsak nem állítom le egy garázsban 50 évre, tartom karban, majd eladom 0 km-es OT-nek :)

Az autózás nem befektetés... az autózás élmény, ami bármennyi pénzt megér (nekem) :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:13:31

@DieNanny [SZ,CH]:
Te, a kanton nevéből kihagyták a magánhangókat... miért? :D

holl gold 2013.12.29. 20:15:00

@montroyal:
kifele is motozas volt nehogy tobb penzt vigyel ki ..

meg is buktam mint Rottenbiller, igaz nem volt nagyon sokkal több forint es lengyelbe mentem, raadasul megusztam mert komolyabb is lehetett volna (70-es evek)...

2013.12.29. 20:15:03

@shakti_rom: Ha nyertem volna a Lotto Max-on ezt most megvehetném neked ajándékba:

www.anthropologie.com/anthro/product/shopsale-freshcuts/26980383.jsp

Sajnos nem nyertem. :(

(még nem tudtam elszakadni a honlaptól)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 20:17:50

@QUERCUS:
Egyetlen minimálbéremelés sem generált fizetésnövekedést sem a szakmunkásoknál sem a közép-felsővezetésnél.
Pedig már volt hogy duplájára emelkedett.
A fogyasztással az áfabevételek is emelkednének.
Az állam nem vásárol devizáért.
A kereskedők vásárolnak.
Miért félted a devizatartalékokat?
De tudod mit. Hiszek neked. OK. Maradjon minden így ahogy most.
Végül is legalább egy lakosnak már jó. Neked.
Akkor?
Minden nagyon szép, minden nagyon jó.
Mindennel meg vagyok elégedve.
Én itt, te ott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 20:20:24

@Kövérmadár [swe]:
A létbiztonság felülír olyan jelentéktelen dolgokat.

2013.12.29. 20:22:24

@Kövérmadár [swe]: Az hogy a felújitás drága, az annak a jele nálunk, hogy itt nincs sok illegális bevándorló, mint pl. az USA-ban. Tényleg brutális, pedig nekünk van "haver", aki "budget reno-t" csinál, de még igy is gáz... Egy teljes fürdőszoba reno és pár ablak cseréje 16 ezer dollárba került....

Autóra 20 ezernél sohasem költök többet, ebbe bele kell hogy férjen, akármi van. Nincs semmi hitel tartozásom már, persze ez nem volt mindig igy. Voltak évek amikor se félretenni, se költekezni nem tudtam, de igy legalább tudom értékelni, ami most van. Ez sem tart majd örökké, meg ha már idős leszek akkor minek divatozzak. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:23:04

@holl gold:
Te annak idején hogyan jutottál ki Svédországba? Eddig két disszidálós történetet hallottam itteni magyaroktól és érdekelne a tiéd is (akár privát üzenetben is)... már ha nyitott vagy elmesélni :)

@diggerdriver:
Te, a minimálbéremeléssel csak engem szivatsz, mert a diákhitelem törlesztője ahhoz van kötve :D

holl gold 2013.12.29. 20:24:05

@Kövérmadár [swe]:
Azt is mondani szokták, hogy bezzeg akkor vehettél Zsigulit, nem kellett hozzá eladósodni...

persze ha kivartad a kb.3-4-5 evet a sorban es közben jöttek a csekkek hogy meg mennyit kell befizetni hogy allandoan bent legyen a kocsi aranak az 50%-a mert idöközben aremeles az volt es meg nem is lattad a kocsit csak kepen (termeszetesen nyicsta kamat, azt lenyeltek es kassza köszönettel).
Ezt az idöszakot meg a 3,60 Ft-os kalacsot szeretnek vissza???

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 20:26:21

@holl gold: én 88 elott semmilyen utlevelet nem kaptam de az elsovel kint is maradtam ..
@cougarcat: ezzel kapcsolatban beszeltunk a penz beosztasrol , nalunk ez nem mukodik de vettem egy kis naptart es jovore irni fogom ...megfogadtam mint annyiszor ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 20:27:19

@Kövérmadár [swe]:
Jaaa. Vagy úúgy.
Mit is mondtam, duplájára kéne emelni.
Most hogy belegondolok az ötszörösére való emelés sem lenne túlzott.
:)))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:28:51

@ffüttyfürütty:
Basszus, tényleg :D
Kedvelem a magyar válogatott mérkőzéseit... imádom a gólzáporos meccseket :D

@diggerdriver:
Az a létbiztonság olyan volt, ami (szerintem) nem éri meg. Te most pl. veszélyben érzed magad? Én pl. egyáltalán nem.

Nomeg... mióta gyártanak Mercedest? VW-t? Peugeot-t? Volvo-t? Mert a Lada nagyszerű, de azért nem szeretnék létbiztonságot, hogy utána választhassak 4 termék közül...

@cougarcat:
Akkor Svédország a kakukktojás :D
Itt baromi sok a bevándorló, de egyik sem ért semmihez :) Amelyik igen, az nem dolgozik svéd árnál alacsonyabban. Illegálisak vannak, de minimális a számuk.

2013.12.29. 20:32:41

@montroyal: A férjem nyilvántartja hogy mire költi a pénzt, mondjuk ezt már én sem csinálom. :)

A TFSA-t mindenképpen érdemes maximálisan kihasználni, jobb üzlet, mint az RRSP, teljesen adómentes. Csak sajnos jelenleg ha előre akarsz jutni akkor kockázat nélkül nem lehet, vagyis részvényekbe kell fektetni, a GIC alig hoz valamit. Jelenleg költekezésre buzditanak, nem takarékoskodásra, de engem ez se tud eltántoritani. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:33:01

@holl gold:
Nagyon sokan sajnos igen :(
Nem látnak messzebb annál, hogy jajj, a kenyér 3,60 volt vagy forinthúsz...
De világot egyikük sem látott akkoriban, nem ismerhetett meg más rendszereket, más kulturákat, semmit (tekintsünk el a birca és charlieharper féle családoktól, mert az azért nem volt általános)

@diggerdriver:
Hogy nőne köröm a phöcsödre! :)

@montroyal:
Ezt én is meg szoktam fogadni, jó ha egy hónapig megy :D

tucano 2013.12.29. 20:33:48

@Mirjam2: boxing day-en pont edzésen voltunk és fel akartuk tenni a hazai (magyar) sporiknak, hogy ilyenkor sem pihenünk és az lett volna a poszt felirat a fácsén, hogy boxing day training, de aztán rájöttünk, hogy ezt a kutya sem értené, illetve de, csak félre.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.29. 20:34:53

@holl gold: bezzeg akkor vehettél Zsigulit, nem kellett hozzá eladósodni...
a régi tortenet amikor a kanyarba osszetorik a nemet kocsija az amerikai kocsija es sirankoznak hogy 6 honap, 1 év munkaja most oda van .. jott a magyar a trabantal , osszetori , elkezd sirankozni ; most egy élet munkaja oda van ..
mire az amerikai es a nemet ;
- ugy kell neked ! minek veszel ilyen draga kocsit !!!

megtürt személy 2013.12.29. 20:39:43

@montroyal:
"az akkori jólétet nem a magyar ember munkája teremtette hanem a nyugati bankok kölcsöne."

Aha.
1990
Államadósság 1386 millárd forint ebből deviza 37,4 milliárd forint,
a GDP 66,3%-a

2009
Államadósság 21789 millárd forint ebből deviza 8426 milliárd forint,
a GDP 82,7%-a

Ezek alapján, ez a kapitalizmus nem igazán teljesít jobban.

Főleg, ha hozzávesszük, mennyi szegény és éhező, fagyoskodó ember volt akkor, és ma.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 20:30
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 20:39:49

@Kövérmadár [swe]:
"Ezekszerint velem jól járt az állam, mert nekem tényleg nem ad majd nyugdíjat, viszont mást sem adott. Így kijövünk nullszaldósra :) "

Óvoda, iskola, orvos.

Hidd el, nincs ez ingyen.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 20:17
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 20:39:51

@Zoole[uk]:
Korrekt.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 20:12
Magyarország

2013.12.29. 20:39:54

@Kövérmadár [swe]: A legális bevándorló itt sem dolgozhat olcsón - törvény van a minimálbérre, meg miért is dolgozna olcsóbban, ha itt van a családja (ami az illegálisokra nem jellemző) akkor szüksége is van több pénzre. Azért nyomják le a béreket rendesen, ahogy tudják, 08 után nincs már itt se kánaán, főleg az épitőiparban. Talán ha 18-25 dollár órabért fizet egy ilyen kisvállalkozó a munkásnak a városunkban, de pontosan nem tudom....

megtürt személy 2013.12.29. 20:39:57

@diggerdriver:

Nettó 200 000
Az bruttó 305 344
.ebből SZJA 16% - 48 855
.nyugdíjjárulék (10,0%) - 30 534
.egészségbiztosítási járulék (7,0%) - 21 374
.munkaerőpiaci járulék (1,5%) - 4 580

A bruttó béren felül a munkáltató fizet még:
.szociális hozzájárulási adó: (27,0%) - 82 433
.szakképzési hozzájárulás (1,5%) - 4 580

Így összesen egy 200 ezret kereső dolgozó 392 367 forintban van a munkaadónak. Gyakorlatilag ez az igazi bruttó bér.

Fizetés nagyságától függetlenül a bérköltség felét (51%) kapja meg a munkavállaló. Vagy többet, mert a nevelt gyerekek után jár adókedvezmény.
Pl a fenti esetben ha két gyereket nevelne, akkor nem 200, hanem 246 ezer lenne a kézhez kapott fizetése. (20 ezer adókedv. + 26 ezer családi pótlék)

Lehet persze vernyákolni, hogy jaj istenem, az összes bérköltség felét elveszi az állam, de ezzel a hatalmas százalékkal is, az összes munkavállaló fele kevesebbet fizet havonta, mint 130 ezer forintot. (€433, Ł360) (3900 SEK, Kövérmadár kedvéért)

Tehát kevesebb mint 130 ezer forint. Ebben benne van az adó, társadalom biztosítás és a nyugdíjjárulék is.

Ezeket az adatokat egyébként fél perc google-zással te is megszerezhetted volna.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 20:09
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 20:40:10

@Kövérmadár [swe]:
"Én munkavállaló vagyok. Számomra érdektelen az, hogy a fizetésem után a munkaadó 10 Ft-ot vagy 100.000 Ft-ot fizet be."

Majd érdekelne, ha elbocsátanának, mert felvehetnek a helyedre egy hasonló képességű dolgozót, mert utána kapnak olyan járulék kedvezményt, hogy csak na.

A helyzet az, hogy a közintézményeket, (kórház, iskola, stb.) működtetni kell, nyilván ha alacsonyabbak a fizetések, magasabb lesz a százalék amit levonnak belőle.

Azt pedig látni kell, hogy a fizetések azért alacsonyak, mert gyakorlatilag nincs magyar ipar, aki termelő üzemben dolgozik az csak a nyugat-európai cég rabszolgája, ami pont az alacsony bérek miatt költözött ide. És ha Ukrajnában jobb feltételeket talál, már költözik is odébb.

A baj az, hogy a hazaáruló magyar politikusok a Panem et circenses elv értelmében stadionokat építtetnek, ahelyett, hogy az oktatást nyomnák ezerrel.
A valóban termelő vállalkozások helyett a haverok cégét strafírozzák ki állami pénzzel.
Pl. a már említett frei offshore kávézó cége kapott pár tíz, száz milliót.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 19:40
Magyarország

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.29. 20:44:03

@Mirjam2:

A boxing Day jelentése: e napon megverjük azt, aki a "szeretet ünnepe" kifejezést használja.

2013.12.29. 20:46:04

@montroyal: "én 88 elott semmilyen utlevelet nem kaptam de az elsovel kint is maradtam "

Én sem kaptam 88 előtt útlevelet a kanadai rokonaim miatt, de nekem még be kellett fejezni a főiskolát, utána jöttem 90-ben, menekült státuszom már nem volt. Igy először rögtön a világ másik végére mentem Nyugatra, volt is rácsodálkozás meg mindenféle sokk. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:47:58

@Zoole[uk]:
Akkor már ketten vagyunk :)

@megtürt személy:
Tudom, csak vicceltem :)
Egy másik fórumon, mikor bejelentettem, hogy sikerült kijönnöm, egy srác elmondott mindennek, hogy hány millióval károsítottam meg az államot.

Egyrészt akkor munkanélküli voltam (már lassan egy éve), így sokat nem nyert volna az állam, ha ottmaradok.

Másrészt kiszámoltam, hogy állampolgáronként kb. 5 Ft-ba került az én felnevelésem. Ezt akkor nagylelkűen felajánlottam neki, de nem kellett. Így viszont nem értem a problémát ;)

@cougarcat:
Nekem a nettó órabérem kb. 18 CAD... akkor alul vagyok fizetve?

2013.12.29. 20:54:58

@Kövérmadár [swe]: '"32011font és 15000 font között 40%
15000 feletti összeg 45%"

Itt gondolom kimaradt 1-1 db 0.'

Remelem hogy igen, kulonben nagyot szivok az aprilisi adobevallasnal! Menekitem is mindjart a vagyonomat Svajcba, csak Orban Viki meg ne talalja! :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 20:56:19

@Kövérmadár [swe]:
Ok akkor kérdeznék valamit.
Mikor lesz Magyarországon olyan létbiztonság mint Svédországban?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 20:59:35

@megtürt személy:
A járulékok miatti elbocsátás nem igazán jellemző Svédországra. Ha pl. engem kirúgnak és utána felvesznek valakit ugyanarra a helyre, akkor simán mehetek panaszkodni.
Valaki azt is mesélte (nem tudom mennyire igaz), hogy ha leépítés miatt kitesznek, majd újra megszalad a cégnek, akkor ha én is szeretném, engem kell felvegyenek újra és nem egy harmadik valakit. Lehet ez csak legenda, nem tudom.

A többiben teljesen egyetértek veled.

A magyar ipar szétgyalázása megint megérne egy Dunábalövést az elkövetők részére, mert nem 2 embert tettek vele tönkre. Apósom dolgozott az Alsomnál (vagy ABB, nem emlékszem pontosan), illetve előtte még a Láng Gépgyárnál. Azt a munkát csinálhatták volna magyar tulajnak is 90 után szerintem...

Eszméletlen potenciál lett volna abban a gyárban, mert volt saját kikötője és azt a turbinaházat, amit Németországból hoznak a Dunán, nem éri meg elhajókáztatni Kínába.
Részben ezért is van szerencséje annak a cégnek, ahol itt dolgozom. Közel bármit meg tudunk munkálni és a nagyobb darabokat nem éri meg sétáltatni, még a svéd órabérrel is olcsóbb helyben csinálni.
Erre Magyarország, Európa kellős közepén, egy Európán átfolyó Duna partján remek lehetőség lett volna.

A hadiiparról nem is beszélve, mert azért EU így, EU úgy, jajj, de drága, de a Gripenek is elég jól mennek.

Persze, csudajó a rögös túrót levédetni, mert az magyar... de könyörgöm, kb. semmit sem ér, nem egy százmilliárdos üzlet.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 21:00:47

@megtürt személy: "A baj az, hogy a hazaáruló magyar politikusok a Panem et circenses elv értelmében stadionokat építtetnek, ahelyett, hogy az oktatást nyomnák ezerrel."

Ez bizony jó lenne, nem csak néhány sajtótájékoztatón kéne puffogtatni a tudás alapú társadalom szlogent.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez jó. :D

2013.12.29. 21:00:48

@Kövérmadár [swe]: Nem hiszem, ha ebből is jól megtudsz élni, és sztem itt sem gond. Én ennél jóval kevesebből kellett hogy kijöjjek valamikor, és akkor is normális életem volt, persze bizonyos dolgokat el kellett felejteni. Tény hogy itt nincs skandináv féle jóléti állam, mint nálatok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:01:01

@megtürt személy:
Van 100ezer forint havi jövedelmed és ötven ezer adósságod.
Van 500ezer forint havi jövedelmed és 400ezer forint adósságod.
Ha választanod kell melyiket választanád?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:04:17

@megtürt személy:
Tehát akkor aki 6millió forintot keres havonta az arányaiban ugyanannyit fizet be az államkaszába mint aki 200ezret.
Tényleg kurva igazságos rendszer.
Gratulálok.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 21:06:19

@diggerdriver: Ez nekem sem világos hogy a sávos adózást miért kellett eltörölni. A vállalkozások ösztönzését hozták fel talán erre, de én igazságtalannak érzem valahol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:06:21

@Zoole[uk]:
A korrekt szó fölött üss rá a nevedre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:08:12

@Mirjam2:
Magyar állampolgár vagy még? És svájci? ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Mármint mi? Elvesztettem a fonalat, elnézést :)

@diggerdriver:
Nem tudom. Talán a jövőévi választások után, talán soha.
De nem egészen értem a dolgot.

A régi rendszer kb. ennyire volt létbiztonságot nyújtó:
- adunk enni, de azt eszed, amit mi mondunk;
- adunk inni, de azt iszod, amit mi mondunk;
- adunk lakást, de olyat, amilyet mi akarunk;
- bármilyen autót vehetsz, de várni kell rá 5 évet és csak egy modell létezik (viszont jobb, mint a Ford, mert több színben is van);
- külföldre csak akkor mehetsz, ha leadod a gyereked megőrzésre;
- tanulhatsz idegen nyelvet, fetéve, ha az az orosz;
- 4 évente szabadon választhatsz... egy párt közül;

Cserébe ellenőrizzük, hogy:
- mit mondasz;
- mit írsz;
- mit gondolsz.

6 évet éltem a rendszerváltás előtt (vagy csak 5-öt? :) ), nyilván nem tapasztaltam belőle semmit. De az elbeszélések szerint az akkori rendszer vért húgyozott az erölködéstől, hogy fenntartsa a látszatot. Ha minden szép és jó lett volna, akkor nem lett volna vasfüggöny sem...

Ez nem létbiztonság... maximum a halaknak.

2013.12.29. 21:08:50

@cougarcat: Valamikor szuperul megfizették a fizikai dolgozókat, de ma már ilyen fizetésekkel nehezen lehet versenyképesnek maradni. Ezért is csodálom amikor a globalizmust ekézik szegényebb, feltörekvő országokból, hiszen végül is pont ez a folyamat viszi át oda a pénzt. A fizetések persze ott alacsonyak mint Nyugaton (a megélhetés is jóval olcsóbb), de mégis jóval magasabbak, mint ami volt a globalizáció előtt. Nyugaton megrekedtek a jövedelmek, mig a feltörekvő országokban növekednek... folytatódik a kiegyenlitődési folyamat...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:14:28

@Zoole[uk]: Azt mondták hogy korrekt.
Arra mondták amit írtál.
Hogy mit írtál amire azt mondták hogy korrekt azt úgy tudod megnézni ha ráütsz a korrekt szó fölött a nevedre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:17:39

@ffüttyfürütty:
A sávok nem biztos, hogy korrektek voltak akkoriban. De szerintem is kiegyenlítetteb volt a dolog akkor.
Ráadásul lehetett volna 3 sáv helyett mondjuk 10, kisebb lépcsőkkel.

@cougarcat:
Ezt nem értem teljesen :)
Jólléti állam, mégis rosszul keresek... akkor mitől jólléti vagy Kanada mitől kevésbé az?
Mindegy, nem panaszkodok :D

megtürt személy 2013.12.29. 21:17:51

@Kövérmadár [swe]:
"Egy másik fórumon, mikor bejelentettem, hogy sikerült kijönnöm, egy srác elmondott mindennek, hogy hány millióval károsítottam meg az államot."

Így is van, de megértem a döntésedet.
Én is mennék, ha itt nyomorognék, szarnék rá mennyibe fájt a felnevelésem az államnak.
Nem a te szégyened ez, hanem az országé.

Emlékszem, mikor először jutottam Nyugat-Európába, azon lepődtem meg, hogy mennyi kerekesszékest láttam. Magyarországhoz képest.
Nem azért, mert többen voltak, hanem mert számukra is élhetővé tették a környezetet.

Ajánlanék egy videót,
index.hu/video/2013/12/22/mosolyka/
de külföldről úgysem lehet megnézni. Felháborító benne, mikor az 5. perc környékén metrózik a lány. Próbál feljutni a föld alól a kerekes székével, és szólítgatja le az embereket, akik felviszik a lépcsősoron. A magát nemzetinek valló kormány, meg a látszatberuházások helyet, inkább építene liftet minden megállóba, és akadálymentesítené a közintézményeket.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 21:09
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 21:17:56

@Zoole[uk]:
"mire erted azt hogy korrekt?"
Erre
"En nem varok semmit Magyarorszagtol,nem ott elek es mar nem is fogok,ezert szavazni se fogok.mert nem akarok masok eletebe bele szolni,akik ott elnek dontsenek ok a sajat eletukrol. "

Csak mire itt megjelenik egy hozzászólásom, már új poszt van

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 20:48
Magyarország

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 21:18:51

@Kövérmadár [swe]:
Ezt vezesd le annak a 2millió reményvesztett kilátástalanságban élő embernek akiknek soha nem fogják megmondani mit egyen.

Az a rendszer egy hazug fenntarthatatlan nyugati pénzből mesterségesen fenntartott rendszer volt. Nem életképes. Egyetértünk.
Csak azt ne állítsa senki hogy az átlagembernek milyen szar volt.
Mert nem volt az.

ffüttyfürütty 2013.12.29. 21:19:25

@cougarcat: Azt mondod hogy hamarosan egész Kanada Magyarországra jön majd? :))

ffüttyfürütty 2013.12.29. 21:21:41

@Kövérmadár [swe]: Az lehet, de maga a gondolat nekem szimpatikus.

2013.12.29. 21:27:39

@ffüttyfürütty: Azt talán nem, elhervadnának a pesszimizmustól az itteni Sally Sunshine-ok és javithatatlan do-gooders :)

Nem, csak az lesz hogy itt is mindenkinek át kell értékelni a helyzetet, addig nyújtózkodni mig a takarója ér, józanabbul tervezni az életét, esetleg visszavenni a kivánságokból, stb.

2013.12.29. 21:28:47

@cougarcat:

"a megélhetés is jóval olcsóbb"

Te ezt most komolyan gondolod?
Egyszerűen hihetetlen, mennyire nem vagytok tisztába például a magyar árakkal. Miben olcsóbb a megélhetés itthon, mint Kanadában, vagy Nyugat-Európában?

2008-as adat:

"Az Eurostat adati szerint a kelet-európai árak sok szempontból majdnem beérték már a nyugatiakat. Ahogy később látni fogjuk, míg a tényleges bérek felzárkózása lassú volt, és még ma is csak a nyugati bérek harmadára becsülhetők, addig az árak ennél sokkal gyorsabb felzárkózást produkáltak. Mivel az egyes keleti országok között jelentős különbségek vannak, lássuk a Magyaroszágon 2008-ben mért áradatokat az uniós átlaghoz viszonyítva:

- élelmiszer: 83%

- alkohol, dohány: 71%

- ruha: 95%

- cipő: 96%

- energia: 83%

- bútor: 81%

- háztartási cikkek: 87%

- fogyasztói elektronika: 102%

- személygépjárművek: 101%

- közlekedés: 80%

- telekommunikáció: 103%

- étterem, szálloda: 67%."

Az Eurostat az Unio hivatalos adattára.
Nem jobbikos szócső.

2013.12.29. 21:32:31

@QUERCUS:

Itt hiába erőlködsz öreg. Nem találsz értő fülekre.

2013.12.29. 21:33:04

@Kövérmadár [swe]: Attól "jobb léti" a svéd hogy ott többet ad vissza a társadalomnak, itt meg egyre kevesebbet. Aki alul van annak itt egyre nehezebb,ez kétségtelen. Egyre nagyobbak a különbségek a szegényebbek és gazdagabbak között - egyelőre ez a középosztályt nem érdekli, mert ők még nagyon is jól élnek. Itt arra megy rá az állam, hogy serkentse a gazdaságot, kevesebb járulékokkal terhelje a munkáltatót, stb.

Nem hiszem hogy rosszul keresel, hiszen jól élsz....

2013.12.29. 21:36:23

@lexrex: Ööööö, éppen Indiára vagy Braziliára gondoltam, jelentős feltörekvő országokra.... nem minden Mo. körül forog. :)

2013.12.29. 21:36:49

@cougarcat:
Nem akartam ma hozzaszolni - ritkan akarok - de nem tudom megallni:)
" A legális bevándorló itt sem dolgozhat olcsón - törvény van a minimálbérre "
Ez igy van, minimalber eseteben. Ellenben a szerzodeses vendegmunkas 15 % - kal kevesebb fizetest kaphat, mint a kanadai (tavalyi torveny)
En kaptam Jugoszlaviaba utlevelet '74 - ben, bevonulas elott 1 honappal. Banom, hogy akkor nem leptem le Olaszorszag iranyaba, bar akkor kimaradt volna az eletembol 2 ev katonasag es 6 ev geofizikai munka otthon, amit nagyon sajnaltam volna. Nyugatra '83 - ban kaptam utlevelet, vissza sem mentem utana. Az ausztriai menekulttaborba ugy kellett beszoknom, mert a bejaratnal az osztrak csendor elhajtotta a magyarokat azzal, hogy " Mit akartok itt, ti jol eltek Magyarorszagon, menjetek vissza, magyart nem fogadunk be! " Sokan vissza is mentek vagy csak hosszas es tobbszori konyorges utan engedtek be oket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:42:56

@megtürt személy:
Már lassan 1,5 éve nem jártam Magyarországon, ezek szerint nincs lift.
Érdekes egyébként, hogy amik itt rutinná váltak a számomra rövid idő alatt, milyen pofonokat adnak pl. Magyarországon.

Ez a liftes dolog fel sem tűnt, de az igen, mikor kijöttünk, hogy itt mindenhol van.

A másik, amikor fájt a fejem Mo-n és épp a veresi CBA-ban vásároltunk, akartam menni megkeresni a gyógyszeres pultot. Aztán Nóri szólt talán, hogy itt olyan nincs én meg néztem bután, hogy miért nincsen vény nélkül kapható fájdalomcsillapító minden boltban/benzinkúton?
És tényleg, ilyen végtelen ostobaságot, ami egyérletműen az emberek hátrányára van... de a 235. stadion az kell a kutyaütő focistáknak :(

Én csak egyetlen ember vagyok, nem számítok... de az, hogy az ott élő 10 millió érdekeit nem nézik... az valóban szégyen :(

Megnéztem a videót, súlyos :(

@lexrex:
Ezzel kivételesen tisztában vagyok, mert amikor Magyarországon jártunk leesett az állam... gondoltam veszek ezt-azt fillérekből, aztán pillanatok alatt ottmaradt az itteni heti bevásárlásunk összege egy CBA-ban. OK, ez nekem, koronából nem sok. De ott, magyar keresetből horror lehet.

2013.12.29. 21:43:20

@Cascabel: Én bevándorlókról irtam. :) A vendégmunkás nem bevándorló, nem rezidens vagy állampolgár, miért is keresne annyit mint azok akik itt élnek, családokat nevelnek? Sztem ez teljesen jogos - take it or leave it. Ennyi protekcionizmus megbocsátható - és itt még EU-hoz hasonló egyezményekről sincs szó.

2013.12.29. 21:45:55

@Cascabel:
Ja, es ugy kaptam utlevelet, hogy amerikai rokonokkal rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, evente jottek haza hozzank latogatoba '68 - tol. Sot Anyamnak volt kivandorlasi papirja is az USA - ba '57 - ben, de csak azert nem ment, mert engem nem engedtek volna vele, mivel fiu voltam:) Itt kinn ismertem sok not, aki '56 - ban hagyott csapot - papot, ferjet, gyerekeket, huzott ki Nyugatra:(

2013.12.29. 21:47:28

@cougarcat:

20-25 dolláros órabérről beszéltél. Indiában, Brazíliában mennyit fizet ugyan azért a munkáért a globalizált multi?
Miért akarjátok ti folyamatosan elhitetni velünk, hogy a multi a Jézuska, aki csak ajándékot hoz. A multi profitra törekszik. Azért viszi külföldre az alacsony hozzáadott értékű termelési kapacitását, mert otthon már nem gazdaságos. A magas bérek miatt.

Észre kellene már venni, hogy a piaci fundamentalizmust hirdető neoliberális közgazdászok(Joseph Stiglitz, Paul Krugman, stb.) már régen hátraarcot csináltak.

megtürt személy 2013.12.29. 21:48:08

@diggerdriver:

Hülye kérdés, mert nem ismerem a megélhetési költségeket. Ha azonosak, akkor nyilván a magasabb jövedelmet választom, adósságtól függetlenül.

"Tehát akkor aki 6millió forintot keres havonta az arányaiban ugyanannyit fizet be az államkaszába mint aki 200ezret.
Tényleg kurva igazságos rendszer."

Csak annyira, mint, hogy létezik 30 szeres fizetés.
Egyébként igazságos. Szociálisan persze lehet irritáló.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 21:22
Magyarország

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:51:55

@cougarcat:
Ez igaz, tényleg sokat ad, de állítólag itt is egyre kevesebbet. Illetve nagyon lutri, mert ha azt mondom, hogy most dolgozom, majd ha elveszítem a munkámat, akkor ugyan kapom a fizetésem 80%-át, de csak 200 munkanapig, akkor ez kevesebb, mint korábban volt.

Ha azt mondom, hogy az a menekült ismerős, aki azt hiszem 5 gyerekkel menekült ide (és az asszonnyal), 32.000 koronát kap havonta. Nekem nincs ennyi a bruttóm. Akkor mégsem csökkentek a jólléti kiadások csak nem azok kapják, akik megérdemelnék (szerintem).

Ebben talán az a jó, hogy ha majd nagyobb gond lesz, akkor lesz hol megvágni a dolgokat (jobban megvágni).

Igaz, én a menekülteket páros lábbal vágnám ki innen, ha nem kezdenek el dolgozni mondjuk 2-3 év után.
Összehasonlításként egy EU állampolgár CSAK akkor jöhet, ha van munkája. Épp egy lánynak próbálok segíteni a maradásban, jó végzettsége van, de még egy nyomorult nyelvtanfolyamra sem mehet itt el, pedig egyetemen tanul. A menekülteknek meg minden leesik, aztán munkát sosem kapnak, mert ki venne fel egy semmihez sem értő szomáliait?

Mindegy, nem bosszantom magam...

@Cascabel:
Te még tartozol nekem egy 4-6 oldalas beszámolóval a kivándorlásod történetéről, részletekről, érzésekről és a kezdeti időszakokról...

@lexrex:
Dehogynem :)

2013.12.29. 21:52:40

@Cascabel: Hiába kaptál útlevelet, ha mások meg nem kaphattak. Pont ez volt az oltári igazságtalanság abban a rendszerben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 21:53:58

@cougarcat:
Vendégmunkás, bevándorló, menekült, hazaáruló... mi a közös ezekben? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 21:54:13

@holl gold: Értem, köszönöm a választ.

@Kövérmadár [swe]: "Használtautót is több 10.000 kr kedvezménnyel lehetett venni pár napig."
Ezt hogy érted? Az álommergáról beszélsz, vagy általában?Valami infóról lemaradtam?

"együtt ülhetne az Orbán, a Gyurcsány és tulajdonképpen az összes magyar politikus 99,995%, akkor a következő garnitúra már talán azt csinálná, amit kell."

így van, ezt kéne kb.Természetesen vagyonelkobzással, még ha a családja földönfutóvá lesz, akkor is.Én is radikális lennék, de vadul.
De asszem egy kis mentség, hogy a Hagyót meg a (Mürz)Cuschlagot leültették, de hát ez édeskevés.
Én már azt se értettem, hogy Antallék (nem az Imre, a József...)hogy nem ültették le a vérbe az egész komplett MSZMP bagázst...Valszeg benne lehetett az "egyezségben", hogy megkapják a hatalmat, de a régi bandát nem bánthatják.Legalább is szerintem kellett lenni valami alkunak a háttérben...

2013.12.29. 21:56:33

@lexrex: Te valamit rettenetesen összekeversz. Sehol sem irtam hogy a feltörekvő országokban ez az órabér. Ezt irtam:

"Ezért is csodálom amikor a globalizmust ekézik szegényebb, feltörekvő országokból, hiszen végül is pont ez a folyamat viszi át oda a pénzt. A fizetések persze ott alacsonyak mint Nyugaton (a megélhetés is jóval olcsóbb), de mégis jóval magasabbak, mint ami volt a globalizáció előtt. Nyugaton megrekedtek a jövedelmek, mig a feltörekvő országokban növekednek... folytatódik a kiegyenlitődési folyamat..."

2013.12.29. 21:58:21

@Kövérmadár [swe]: Igaz is, elfelejtettem, hogy ki vagyok, bocsánat.:) .

2013.12.29. 21:59:15

@Kövérmadár [swe]:
Arra varhattok:) Ugy szeretnem megirni, hogy ne lehessen belekotni. Sajnos ugy nem tudom, ezert meg sem irom:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:01:10

@Kövérmadár [swe]: "mi lesz ha tönkremegy a mosógép, a fűtés, ha hidegebb a tél, ha nincs villany, ha csőtörés van, ha, ha, ha..."

Télleg nem b@sztatásból, de az nem zavar, hogy éveken át dobod ki az ablakon a bérleti díjat?Amennyi pénzt így kidobsz, ahhoz képest bagatell a mosógépcsere, vagy a csőtörés (főleg, hogy tudtommal azt a förening állja).És most saját lakásról beszélek, nem saját házról.

ehhez képest egy bostad-lakást eladhatsz, amennyit beleraksz, annyit ki is tudsz venni, és egész biztos pluszosan szállsz ki a dologból, mint ha évtizedeken át béreltél volna.

Nem cseszegetlek, csak érdekel, hogy mások hogyan gondolkoznak... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 22:02:54

@megtürt személy:
A kérdés arra vonatkozott hogy mi az akkori és mi a jelenlegi adósságállománya Magyarországnak.
Nem önmagában az adósság nagysága a baj hanem a gazdaság teljesítőképességéhez mért aránya.
Egy szocialista rendszer kőbaltát gyártó gazdaságának 20milliárd dolláros adósságát nem lehet összehasonlítani egy Audi motorokat gyártó ország adósságával.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 22:04:24

@geegee:
Nem tudom, hogy minden autóra érvényes volt-e, de a bytbil-en a már ismert autók ilyen leárazással mentek julrabatt vagy julrea címszóval. Nem is egy, bár lehet azonos cég árulta őket.

Nem akartam jobban belemélyedni, mert csak a szívem fájt volna :D

Igen, leült 2 jelentéktelen figura. De az a banda, amelyik a Közgépnek adja az összes megrendelést? Vagy akik önkényesen buzeráns stadionokra adnak állami pénzt? Az ilyennek a gulágon a helye.

Mikor indult állami tenderen utoljára külfödi cég? Lenne pislogás, amikor a "német autópályaépítő zrt" olcsóbban megcsinálja, mint a magyar, pedig ide is kell jönni... ha a magyar vállalkozó ennél drágábban dolgozik, akkor inkább menjen a németekhez a pénz.

2013.12.29. 22:06:32

@cougarcat:
Igen, ez a random ( vagy tudatos ) kivalasztas igazsagtalan volt. Az nekem sem tetszett, hogy sokan kaptak Nyugatra utlevelet bevonulasuk elott. En a leszereles utan nem kaptam, megmondtak, ne is kerjek 5 evig. Meg sem probaltam, szokni meg nem volt kedvem. Ismertem a nyugati hatart eleg jol, azert:( Mindegy, igy van jol, ahogy van. A multba bele kell nyugodni:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 22:18:42

@cougarcat:
Ezt nemértem :D
Ez mind én vagyok :D

@Cascabel:
Nekem egyszer megígérted...

@geegee:
Nem tudom megmondani, hogy a saját lakás hogyan működik.
De sajnálom rá a pénzt és zavar is (vagy majd fog).

Apósom esetén azt látom (saját ház), hogy most ugyan magának fizeti és nullszaldós minimum lesz a végén, de ameddig fizeti, addig sem utazni nem tud rendesen, mert a ház mellett nincsen rá keret, sem egy rendes autója nem lehet, mert a ház mellett nincsen rá keret.
Persze ők 1,2m-ért vettek egy, az én mércémmel baromi nagy házat (4 háló, 1 nappali, 2 konyha, 2 fürdő, 1 autós garázs). Kérdezhetnéd, hogy mi a f@sznak? Igen, pontosan! :)

Vannak a környéken sorházak, amik azthiszem bostadsrättesek, de nem tudom, hogy hogyan működik. Van hozzájuk garázs, ami mindenképpen +1.

Ugye nincs gyerek/kutya/elásott betörő, nem szempont a kert. Ha lenne, se mennék ki soha, mert minek? Egy kávét szívesen megiszom hajnalban az erkélyen, az lakásban is megoldható.

Ettől függetlenül, ha lesz valami olyan, ami szívünknek és lelkünknek kedves, akkor jó lenne egy saját valami, hogy - ahogy te is írtad - ne pénzkilapátolás legyen az egész, de ebben a pillanatban egy saját ingatlan megfojtaná az álmainkat.

De, hogy mi lesz jövőre... beállítják-e a béremet (az ígértnek megfelelően) technikusi szintre és Nóri is belerázódik a munkájába, majd neki is emelnek kicsit (most még belépőszintű, kezdő bért kap - teljesen jogosan), akkor egészen más lesz a leányzó fekvése. És akkor is, ha valamelyikünk elveszíti a munkáját persze.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:32:18

@lexrex: Igen, tény hogy q-ra elzaladtak az árak odahaza, sok esetben elérték a nyugati szintet.
Én a svéd árakhoz tudom viszonyítani a magyart, íme a te listád:

- élelmiszer: kb egyezik a svéd és a magyar

- alkohol, dohány: nem tudom, nem élek vele se itt, se ott

- ruha: kb hasonló

- cipő: svéd drágább másfélszer-kétszer

- energia: hasonló bár néhány dolog nekünk itt nincs (gáz, vezetékes telefon, így azt nem tudom)

- bútor: svéd valamivel drágább

- háztartási cikkek: svéd valamivel drágább

- fogyasztói elektronika: svéd valamivel drágább

- személygépjárművek: svéd valamivel drágább

- közlekedés: svéd valamivel drágább

- telekommunikáció: hasonló

- étterem, szálloda: svéd sokkal drágább

Illetve a német, osztrák árakat is ismerjük, révén, hogy útbaejtjük hazalátogatáskor kocsival.

És minderre a fizetések: svéd 5-6x több mint a magyar.
Igaz, ingatlanok és szolgáltatás 8-10x drágább mint a magyar.

Hát ilyen ez, ami drága, abból nem kell sokat igénybevenni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 22:40:48

@geegee:
Hányan vagytok, hogy megéri autóval menni?

holl gold 2013.12.29. 22:41:54

@Kövérmadár [swe]:
Te annak idején hogyan jutottál ki Svédországba?

Nem volt jövökepunk (a sokak altal visszasirt, mindenvolt meg 3,60-as kalacs is kadar-idöszakban) es döntened kellett vagy maradsz vagy mesz (de akkor szamolni kellett azzal is ha nem sikerul akkor jo ideig nincs visszaut, nem ugy mint ma, ha elindulsz es plane gyerekkel es ha nem sikerul akkor visszamesz következmenyek nelkul)
Utlevel bead (többszöri sikertelen probalkozas utan)
Vizumok elintez, utvonalterv lead, ök elfogad..UTLEVEL is.
Csalad összepakol az alberletben (feleseg, gyerek)
Kocsi felpakol (malhasszamar, tetöcsomagtarton is campingcuccok), kocsi indit
Hegyes Hataron kiskatona es vamos kerdez mert sok a csomag „csak nem disszidalni akarnak? ”
Mindketten + ök is kacagunk a fergeteges humoron...
Ausztria, ELÖSZÖR nyugaton....
Következik 1 honapos europa körut sok orszag meg több camping hellyel (ha mar kivaltottuk a vizumokat ne menjenek pocsekba)
Meg mindig nincs vegcel hogy hol ragadjunk le, ismerkedunk az orszagokkal, nem surgös mert nyar eleje van es jo idö...Tudtuk hogy a munkahelyen nem fognak mar letolni a meghosszabbitott szabi miatt. Reggelenkent sator összekap, egesz nap autokazas, varosokban es föleg o-varosreszekben seta majd tovabb, sok orszag, sok varos, rengeteg latnivalo (gyereknek is, pl.Svajc sok hago es ho nyaron, Belgium fövarosa meg villamos es Waterlo, Luxemburg es fövarosa, Hollandia Madurodam a minivaros meg muzeumok Amsterdamban es a tengeri gat rajta autout, Dania Knuttenborg Safaripark, Koppenhaga Tivoli es meg sorolhatnam a többi orszagot, varosokat, latnivalot). Estig mentunk azutan ujabb campingkereses es sator le.Minden nap ujabb es ujabb camping.El is ment gyorsan az idö es a kocsival sem volt SEMMI gond (utolag belegondolva piszok nagy szerencsenk volt mert a legkisebb baj is nagyon nagy lett vona ha leall a kocsi utközben radasul megpakolva, meg egy defekt is rendesen atirja az idörendet )
Eljutottunk Svedorszagba, camping erre-arra, nezelödes, fövarosban camping, csavargas legalabb egy hetig azutan mikor mar lejart a vizumunk bementunk a yardra (hozza kell tenni hogy egy kisebb kulvarosi rendörsegre mentunk mert gondoltuk hogy ott több idejuk van rank, igy is volt. Szerencsenk volt az egesz uton es a vegen is...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 22:42:25

@diggerdriver: azert nincs népszavazás, mert unios szinten eltörölték a halálbüntetést.
pont.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:45:17

@Kövérmadár [swe]: Kocsi: jaa, aham.Én most nem figyelem az árakat, nekünk majd talán egy-másfél év múlva lesz aktuális.Bár addig az egyiket el kell adni, szóval csekkolnom kell majd.

Politika: hát ja, az a 2 is csak azért valszeg, mert már nagyon szemet szúrt volna, ha nem.
Asszem rebesgették még pár éve, hogy néhány év múlva (vagyis már meg kellett volna történnie) tervezik liberalizálni a postai szolgáltatásokat.Meg hogy térdeplőrajtban állnak a határon a német, stb postacégek, hogy lenyomhassák ezt a nímand, semmirekellő Magyar Postát.De hát ez is várat még magára...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:53:01

@Kövérmadár [swe]: Na, hát a házat azt már kilőttük közösen, hogy sajnos irreálisan sok.Egyébként nekem is az lenne a legnagyobb baj, hogy nem jut mellette semmire,élni.

Akkor ha jól látom, itt már csak a köztünk lévő 10 év a különbség...Mi már kezdünk lenyugodni, a munka a nejemnek itt Stokiban a legjobb, legmagasabb színvonalú.Nekem sajnos nincs még, de én is itt találok valszeg legkönnyebben.És egyre kevéssé akarunk akár csak egy fillért is kidobni, elég sokat kidobtunk már így is.Illetve az van még, hogy felétek, (kisváros?falu?) valszeg sokkal olcsóbb a bérlés; vagyis nem repül ki annyi mint a főváros környékén.Illetve gondolom sokkal kisebb az ingatlanpiac is és lehet, hogy akár eladni is nehéz, ha kell, szintén szemben Stokival, ahol keresleti a piac.
Úgyhogy simán lehet mindenkinek igaza... :D

megtürt személy 2013.12.29. 22:55:19

@lexrex: szívesen bemutatnék nekik néhány számlát...
Lenne döbbenet a magyar árak láttán.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 22:00
Magyarország

megtürt személy 2013.12.29. 22:55:19

@diggerdriver:
"Egy szocialista rendszer kőbaltát gyártó gazdaságának 20milliárd dolláros adósságát nem lehet összehasonlítani egy Audi motorokat gyártó ország adósságával. "

Ott volt az is.
1990, a GDP 66,3%-a
2009, a GDP 82,7%-a

De szerencsére a rengeteg hitel után, már annyira jól élünk, hogy te is Magyarországon maradtál.

"Akkor vezesd le nekem hogy miért igazságos. "

Mert forgalmi adót is pont akkora százalékot fizetsz, ha egy szakadt Fordot veszel, mintha egy Mercedest. Miért lenne igazságosabb magasabb jövedelemből magasabb százalékot fizetni?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.29 22:21
Magyarország

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 22:56:39

@holl gold:
Biztosan érdekes lehetett a világlátás. Szeretem ezeket a történeteket, biztos valami perverzió nálam :)

Egyik kollégámnak volt hasonló története, ők 80-ban jöttek ki 2 kislánnyal, igaz célirányosan ide, pont Flenbe. Ők annyival jártak talán rosszabbul, hogy nem fizették ki a szabadságra járó pénzt vagy bónuszt vagy nem tudom mit, mert aki kifizette volna sajtette, hogy már nem mennek vissza.
Azért az ilyen mekkora egy tetű? :(

A rendőrségen mi volt? Bementetek és mondtátok, hogy menedékjogot kérnétek, mert otthon gázos a helyzet?

Ez a visszamenés kérdése nem tudom, hogy mennyivel könnyebb ma. Persze, visszamehetünk, ha akarunk, de attól még munkahelyünk nem lenne. Nem lenne hol aludni, mert apám kizárt a házból, így bármi történik is, az ittmaradás a sokkal biztosabb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 22:59:10

@Kövérmadár [swe]: Na, csak egy példa: 1,2 mihályért Stokiban egy leszakadófélben lévő helyen lévő, erősen felújítandó lakást láttunk, olyan 60-70 négyzetméter közt talán két és félszobást...és még valszeg ezt is el lehet adni.

Érdekes, hogy a svéd rendszer nem ismeri, vagy nem kezeli a félszoba kifejezést.Magyarországon a 12 nm-nél kisebb helység az csak félszoba, idekint a 8-ast is szobának mondják...Na mindegy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 22:59:14

@Kövérmadár [swe]: ügye,mennyivel jobb most? Mindenki mehet, amerre lat. Nuzagson, hogy megkajara se telik Nekik,Nemhogy utazásra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:05:39

@geegee:
Biztos vagyok benne, hogy pontosan az a 10 év jelenti a különbséget :)

Feleséged mit csinál? Neked mi a szakmád? Mit szeretnél csinálni (mármint azt a lehetőséget kilőve, hogy nyerni a lottón :) ).

Megnéztem, mert csak ültetgeted a bogarat a fülembe, és 550-750e korona körül már vannak ránézésre elég kellemes házak. Nem tudom Stockholm környékén milyen a helyzet, de itt a fűtésen havi több ezer korona is múlhat, így alaposabb utánajárást igényel.

Flen egyébként tökéletes egy Stockholmban dolgozónak is, mert 1 óra vonattal, ami nagyjából semmi. Itt talán nem lenne gond eladni sem később. Lakást venni itt sajnos nem lehet. Ami lakás van, az biztos, hogy cégé és kiadni akarják, nem eladni. Sorházak is vannak, arról sokat nem tudok.

Ti mennyiért béreltek?
Nekünk most emeltek 4.805 korona havonta (2 rok, 65nm) + kb. 350 villany + 379 net+telefon (nincs kábel) és a 179-es mindenkiálma-adó :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 23:05:44

@Kövérmadár [swe]: Hárman eddig, asszony, gyerek meg én.
Azt nem mondom, hogy "megéri" , bár ha ugyanolyan szintet számolok, mint a saját kocsi kényelme; vagyis bérautót otthonra, akár 2-3 7re is, meg számolom a reptéri parkolást szintén ekkora intervallumra; akkor már totál hasonló a nagyságrend autóval, mint repülővel.Meg imádjuk az Alpokat, repülővel nem lehet félúton megállni egy hétre... :D Meg cuccolósak is vagyunk, megvesszük azt ami otthon olcsóbb és amúgy is kell; illetve kocsit javíttatunk (van bejáratott, megbízható hey).És így meg már majdnem olcsóbb a kocsi, legalább is ezzel nyugtatom magam. :D Csak a 2x2 nap ne lenne olyan q hosszú.Szóval valszeg eztán már csökkenteni fogjuk, nem megyünk minden évben kocsival haza.meg főleg, ha jön a jó kis 100 eurós német autópályadíj a külföldieknek... :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:08:02

@geegee:
Ezen én is meglepődtem már. 120nm 5 szoba... micsoda??? Nézem a képeket és akkor 1 nappali, 1 háló, 1 kutyaól, 1 varrógépnek elég szoba meg egy biciklitároló :D Nesze, 5 szoba :)

@Babette_:
Ezt most nem teljesen értem :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 23:10:41

@megtürt személy:
100ezer forint a havi jövedelmed az adósságod a jövedelmed 50%-a.
500ezer forint a havi jövedelmed az adósságod a jövedelmed 80%-a.
Melyiket választanád?

Nem az az igazságos hogy magasabb jövedelemből magasabb százalékot vonjanak hanem hogy kevesebb jövedelemből kevesebbet.
Az igazságos alap adókulcs például 50%.
Minél kisebb a jövedelem az adókulcs is kisebb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:14:01

@geegee:
Értem... nem tudom, hogy hová valósiak vagytok. Mi Budapest környékén mozogtunk csak, így nem létkérdés a bérautó (bár a múltkor béreltünk valami 30e Ft volt 5 napra - szakadék Opel).

Reptéri parkolás sem játszik, mert vagy kivisz valaki rokon, vagy a busz 200m-re áll meg innen és a Skavstán tesz le.

Eddig csak 2* jártam a távon autóval, mintkétszer csak kifelé menet :) Az első kör 6e sek körül volt, ha jól emlékszem.

A német autópályadíj azért lássuk be már időszerű volt :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 23:14:51

@Kövérmadár [swe]: én viszont mobilon nem tudom visszanézni,mit nem ertesz

holl gold 2013.12.29. 23:17:21

@Kövérmadár [swe]:
..ha valamelyikünk elveszíti a munkáját persze...

Sajnos itt van a kutya elasva, mert 2 fizetesböl a törlesztes az OK, de ha egy kereset kiesik valami miatt akkor jön a gebasz...pedig nem is svajci hitel...de ugy lehet jarni vele mintha...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:18:16

@diggerdriver:
Brrrr... nem nyertél hangszórót! :D
Magyarországon az igazságos alap adókulcs 5%... mert az állam úgyis hülyeségekre b@ssza el a pénzt, a maradékot meg elmutyizzák Vityáék. :)

Én pl. 25% adót fizetek (kb)... bőven elég a svéd államnak, pedig itt is megy a pénzkidobás rendesen. Akkor hová adnál 50%-ot a magyar államnak? Kecskére a káposztát :) Még mit nem?!

Tényleg, azt nem lehet, hogy a bevándorlóktól kevesebb adót vonjanak? Elvégre nem kellett felnevelni minket... mekkora ötlet, majd bedobom az önkormányzati képviselőnknek :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:20:29

@holl gold:
Az már egyszer biztos. Ezért félek házat venni (többek között).
Hiteleink most is vannak, de csak aprók, amiket ki tudok fizetni a megtakarításból, ha bajba kerülünk. De ez egy ház esetén nem megy.

@Babette_:
Ezt írtad:
"@Kövérmadár [swe]: ügye,mennyivel jobb most? Mindenki mehet, amerre lat. Nuzagson, hogy megkajara se telik Nekik,Nemhogy utazásra. "

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.29. 23:24:01

@Kövérmadár [swe]:
Nem érted?
A vita onnan indult hogy igazságos ha valaki 6millio havi jövedelemre ugyanannyit fizet mint 200ezer havi jövedelemre.
Szerintem nem.
Azt mondja hogy miért igazságos ha 6millára magasabb az adókulcs.
Erre mondom én azt hogy fordítsuk meg a kérdést.
Hatmillió havi jövedelem FELETT az ALAP adókulcs legyen 50%.
Lefelé pedig tetszés szerinti de minimum három lépcsőben nulláig.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.29. 23:36:16

@Kövérmadár [swe]: hat azt írtad, milyen gáz, hogy nem lehetett külföldre menni. Hat most lehet. De meg a Balatonra se telik 80%nak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:37:54

@diggerdriver:
Deertemb+! Eniseztmondtam! Nemkellfa! Elvalok! ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 23:38:17

@Kövérmadár [swe]: Haha... :D

Nejem orvos, a lehető legjobb helyen (fejlődőképesség, tapasztalat) dolgozik a Karolinskán.Én elektro ill számtech műszerész-technikus vagyok (nem ítés, mert ahhoz diploma is kell, legalább is az én szememben) és bármi értelmes melót elvállalok, ami nem droidmunka.Legalább is elsőre.(Droidmunka: 3 mozdulatsort ismételgetni 50 ezerszer egy nap, na nekem az nem menne...) Sajnos egy betegség miatt (többek közt) nem könnyű a helyzetem, bár tavaly volt egy műtét, ami javított valamit.

Fűtés: ami drágább lakás, annak olcsóbb a rezsije (fűtésszámla), ami olcsóbb lakás, annak meg drágább.Legalább is errefelé.Párszor számolgattam, hogy mondjuk 20 évre egy fiatal, de drága lakás+az olcsó rezsi kábé ugyanannyiba van, mint egy lepusztult olcsó lakás a drága rezsijével.Csak a fiatal lakásban több pénz áll (bár ez sem biztos) cserében magasabb színvonalú helyen lakik az ember.

Elhiszem, hogy inkább kiadják a lakásokat.Ha nem épülnek újak, akkor télleg nehéz lehet.Stokiban egész komplett városrészek épülnek újjá jelenleg, pl Solna.

Nekünk Sódertálje is 1 óra, pedig csak egy 25 km Huddingétől.Mert csak rendes pendeltág van, nem gyorsvonat.Plusz ugye a séta.Od-vissza az már min kétésfél óra, ami sok hétköznaponta (Nekünk, a gyerek miatt) Itt jön be az, hogy valakinek a pénz a fontosabb, az idő nem számít, másnak meg fordítva. :-) Jövő tavasszal viszont odaköltözünk a kórház mellé, a nejem gyalog is járhat melóba.Kocsi is kevesebb kell, a rezsi is olcsóbb lesz.

Most bérlünk olyan havi 8000 körül ez egy 3 rok, 84 négyzetméter.Plusz 3-400 kr áram, 320 a net meg a tv, 300 a parkolóhely (az egyik mélygarázsban) meg évi 2070 kr a rádiótjánzt (hogy rohadnának meg).

De ez egy 40 éves lakás, amire sz@rik magasról az ingatlankezelő, büdös, dohos a lakás, folynak a csapok, kopott a parketta, húznak az ablakok (bár mostanában van így is 24-25 fok így is...de tavaly fáztunk pl) elég lepusztult a konyha.De mondjuk szép környezetben van a ház, erdős, tavas környék; ahhoz képest tök jó, hogy máshol a házkaputól 1 méterre van a 2x2sávos fűút, buszokkal, teherautókkal, éjfélig forgalommal.

Nálatok mi az a mindenkiálma?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:44:20

@Babette_:
Ertelek mar.

Nem pont erre gondoltal, de volt, amikor Gorogorszagra volt penzem, de a Balatonra nem :)

Ma mar menekultstatuszt sem lehet kerni, pedig lehet itt lenne az ideje :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 23:52:56

@Kövérmadár [swe]: Nekünk Bp-Kecskemét-Nagyvárad-Balaton-Dunakanyar szokott játszani, bár sosem mind.És a drága Volán-Máv-Bkv jó drága, de legalább szar.Már 6-7 évvel ezelőtt is annyiba került egy 50 km-es táv vonattal, mint kocsival.Hát akkor lóf@$z a s*ggükbe.

Nekünk is kb 6000 ft/nap egy szakadék Opel.De legalább nem kell kaució.15-20 nappal számolva már kifizetjük az Opel értékét... :-o

Minket nem visz ki senki, és aflígbusszárna se tudom, hol áll meg, de nem 200 méter, az biztos.A buszjegy kb annyi lenne mint a benzin.A parkolás a reptéren 4-5 napra még vállalható (ennyit megér a kényelem és a gyorsaság nekünk) de 15-20 napra már q sok lenne (rohadt mocskos lehúzós repterek, a szántóföldön kell gyakorlatilag parkolni, őrzés és fedél nélkül, gusztustalan árakért...)

Nekünk egy 10 ezer biztos van az oda-vissza út (benzin+hid vagy komp+ 2 tranzitszállás+autópályadíjak)

Nem kevés, de igyexünk visszahozni belőle az egyéb költségeken.

Most azt olvastam, hogy a német autóklub nagyon pályadíj ellenes, mert hogy sok díjat fizetnek már a németek... amit nem igazán értek, hisz a németeknek visszaadnák...vagy a cikkíró fordította szarul.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.29. 23:55:25

@geegee:
Mindenkiálma-adó? Hát a kedvencetek, a radiotjänst, csak mi 3 havonta fizetünk 519-et (azt hiszem - akkor 173 havonta, elszámoltam az előbb).

Nézzük a svéd TV6-ot, semmi mást, így egy szavam nem lehet miatta. Ha nem néznénk, nem is fizetnék, a kollégák sem fizetik (nem mindenki), le van tojva. Mondjuk az állampolgárság megszerzéséig nem ugrálok :)

Karolinskaban még nem voltam, de a Södersjukhusetet kívül-belül ismerem :)

A mi lakásunkat szerencsére karbantartják rendesen, semmi panaszunk nem lehet. Az előző már neccesebb volt, de nem annyira, de még élhető.

Svéddel hogy állsz? Suliba jársz? Tanulod vagy nem erőlteted? Munkát mióta keresel és hogyan?

Orvos nej? Akkor éhenhalni nem fogtok azért ;) Milyen orvos?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.29. 23:57:20

@geegee: Illetve pontosítok mert a reptéri busz olyan 5-600 korona (asszem 130 a felnőtt, a gyerek kicsit olcsóbb és oda vissza kellene ) ezzel szemben a benzin csak 2x100 oda vissza, szóval még a parkolásból is csomó belefér...pláne nem opció a busz...

holl gold 2013.12.29. 23:58:05

@Kövérmadár [swe]:
„Biztosan érdekes lehetett a világlátás...”

Olyannyira hogy több ev utan ujra vegig campingeztuk (gyerekkel) ugyanezt az utat, nosztalgiabol, de mar innenröl es jobb kocsival es meg alaposabban.
Meg azert is mert 6 evig nem kaptunk beutazo vizumot a magyar követsegtöl (pedig sved utlevelunk volt) igy az egyik evben az volt a szabink.

Igen, bementunk a yardra es elbeszelgettunk veluk (nagyon segitökeszek voltak, ezert volt jo a kisebb körzeti rendörseg).

„Ez a visszamenés kérdése nem tudom, hogy mennyivel könnyebb ma”

Elöször is alberlet felmondva, cuccok eladva, egy honap utan mindkettönk munkahelye kirug, rendörsegre jarkalhatsz (disszidalas kiserlete, stb) vagy elitelnek, leultetnek vagy jol megbuntetnek egy valag penzre, (melyik munkahely vesz fel ezek utan ilyen elit merittel???) meg egyebb szankciok varialodhatnak.
Ma elindulsz azutan ha bejön akkor otthon felszamolsz, ha nem jön be akkor visszamesz de nem lebeg a törveny Damoklesz kardja feletted, ez a kulönbseg az AKKOR meg a MA között, raadasul felelösseggel tartozol a csaladod fele, enni es aludni kell. Mas ha egyedul vagy, elalszol a hid alatt...

Ma van egy lehetöseg hogy a ferj kimegy es helyet csinal a csaladnak akik kesöbb követik, tudod hogy regen ha a ferj lefarolt, mikor kapott volna a csalad utlevelet hogy utana tudjon menni, amikor a leninszobor lepestvalt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 00:01:58

@geegee:
Értem már teljesen az autó indokoltságát. Nem számoltam a 3 héttel :) Mi amikor mentünk mindig 2-3-4 napokra mentünk, ha nekem kellett valami (temetés, tárgyalás), akkor fapadosfordultával mentem. 3 hét egyben maximum a nyári kötelező 4 hetes szabadság alatt jöhetne szóba, de nem tudnánk mit csinálni annyi ideig.
Az összes rokon meglátogatása kb. 3 nap alatt megvan (nekem csak a nővérem játszik, Nórinak csak a nagymamája), a barátaink pedig közösek, még max. 2 nap.

Utóbbiak esetén még kellemetlen is lehet a "hogy vagytok?"-ra a válasz, a helyzetet ismerve. :(

Hozzatok alkoholt és cigit a svédeknek és máris ingyen volt a kör :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 00:08:39

Azt hiszem el kell menjek aludni, mert holnap munkanap :(

Jó éjt mindenkinek!

@holl gold:
Így már értem a dolgot, persze, ebből a szempontból most sokkal könnyebb és kockázatmentesebb.

A kempingezést irigylem ám! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 00:11:02

@Kövérmadár [swe]: Jajó.

Tudtommal nem is olyan egyszerű megszabadulni tőlük.Ha le akarod mondani, akkor kijöhetnek ellenőrizni, hogy nincs e télleg tv-d, internethozzáférésed(!) mert hogy sok műsort lehet nézni a neten is, pofám leszakad.Az nem indok, hogy már nem nézek semmit, tudtommal.Meg "nem szokott életszerű" lenni, hogy valaki abbahagyja a tv-nézést... szerintük.szóval érdekes egy banda.

A kollégáid hogy ússzák meg, télleg nincs tévéjük? (Érdekelnének a lehetőségek... :D )

Én is többet voltan a Sódertyúkhúsban.Hasonló.

A nyelvet tanulom, igyexem újságot is olvasni, tv-t nézni, netet bújni.A műtét után kb 1 év volt a rehabili, még most is tart, de járok megint suliba, SFI; bár elég gyenge a színvonal.Talán most januártól erősebb lesz.Álláskereséshez főleg szóban még nem elég erős a nyelvtudásom, meg a betegségem (süketség) is beleszól.Írásban meg nem szokott elég lenni... :D

Nem mondtam én, hogy éhen akarunk halni, ki hallott ilyet... :D De tény, hogy több adót vonnak tőle mint esetleg két másik ember fizetése...De szerintem még mindig kedvezőbb a bruttó/nettó aránya, mint Magyarországon lenne... :-o

Patológus, lólábakkal, illetve ösvénykutatással foglalkozik. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 00:18:04

@Kövérmadár [swe]: rövid időre persze nekünk is repülő, de mi a nyaralást is ilyenkor tartjuk.Útközben Ch, vagy I, A elvisz egy hetet, marad egy 8-10 nap otthon.Nekünk vannak még barátok, rokonok, meg ügyeket intézni, meg hadd lássák már a nagyszülők az unokát élőben is, és el is telt az egész.de nekünk is egyre fárasztóbb, állandóan úton lenni, csomagokkal logisztikázni, úgyhogy 2014-ben nem lesz kocsis út haza.

az a baj, hogy nem értek a piához, meg a bagóhoz, de ha lesznek ilyen irányú, kiszolgálásra váró igények, akkor megragadjuk... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 00:19:11

Jóéjcakát, én is elkussolok, sok volt mára belőlem így is.

holl gold 2013.12.30. 00:31:05

@geegee:

Ezt a kocsi dolgot mar annyiszor atragtuk ismerösökkel es en ugyanazon a velemenyen vagyok mint Te. Kulönbseg hogy mi nyugat fele megyunk es lefele 3-4 nap, visszafele 4-5 nap, megszallas NEM HOTEL es NEM MOTEL csak ZIMMER... vagy GAST... finom reggeli, varosnezes utközben, nem sietunk, az is nyaralas amikor mesz a nemeteken meg a labancokon keresztul, bemesz gyönyöru varosokba, falvakba, minden olyan rendezett, szep regi hazak es nem beton bunkerek. Ha 1-2 hetre mennenk akkor a repulö jatszik de 1-2 honapra mar kell a kocsi meg hozni-vinni cumokat. BP tömeg közlekedese baromi jo, ott nem is kell a kocsi, de ha varoson kivulre mesz meg videk es orszagjaras akkor viszont jo ha van. Ha berelnek se jönnek ki olcsobban raadasul eleg szar es semmi sincs benne a berlesbe, extra biztositasok kellenek. Költsegben ugyanott leszel de elveszted a hozok-viszek lehetöseget...
Persze a velemenyek megoszlanak es ki-ki maskepp szamolja az utiköltseget, nekunk megeri amig kocsink van es bele tudunk ulni, csak en vezetek es egyenlöre meg nem faraszto ez a 2500 Km oda es ugyanannyi vissza is. Öresundsbro es Rödby-Puttgarden az irany es utana vegig "nyugaton".

nyuszigonosz 2013.12.30. 00:49:41

@geegee: Nem lesz az a pályadij olyan gyorsan még.:-)

holl gold 2013.12.30. 00:52:32

@geegee:

@Kövérmadár:

Karolinska Sjukhus i Huddinge och i Solna (ez utobbi volt az eredeti Karolinska...).
Sokat tudnek meselni roluk, de szerencsere nem mint paciens...

holl gold 2013.12.30. 01:21:21

@geegee:

@Kövérmadár

Ezt a buszozast vagy repteri parkolast mi is eljatszottuk parszor, meg a meregdraga Skavsta parkolast is a szantoföldön (raadasul telen mert regen a Norwegian leallt összel es marc-april-ban indult ujra) igy csak Malev, SAS es Wizz jatszott direkt BP.-re. Persze Arlandan sem ket filler a parkolas (1 honap kb. 1 ezer Skr), raadasul a buzeransok gondolkodnak az arlandai dugodijrol is, nehogy mar ne legyen extra bevetel a varostol tavol levö forgalombol es akkor meg mint hab a tortan bevezetik az Essingen utra is a dugodijat, pedig azt mondtak hogy arra nem lesz mert az NEM a VAROS, hanem csak az eszaki reszt a deli resszel összekötö szakasz.
A röhej csak az hogy a repulöjegy ha szerencsed van oda-vissza 600-800 Skr / szemely (Stoki-BP) es a tetves taxi oda-vissza 1000-1100 Skr (Stoki-Arlanda 2 x 40 Km).

2013.12.30. 01:29:43

@Cascabel: "A multba bele kell nyugodni:)"

Nagyon igaz! Nem szabad a múltban leragadni, akár jó volt vagy rossz, a jelenben kell élni... nekem még van e téren egy kis fejlődni valóm... :)

2013.12.30. 02:18:43

@lexrex: "Miért akarjátok ti folyamatosan elhitetni velünk, hogy a multi a Jézuska, aki csak ajándékot hoz. "

Ezt sem értem miért nekem irod. Hülyeségeket adsz a számba, és az is rejtély, hogy ki az a "ti".

tucano 2013.12.30. 03:44:42

@lexrex: Brazijúban nem fizetnek rosszul. A magyar keresetekhez képest pl. bitang jól, ha van vmilyen végzettség.

M. Péter 2013.12.30. 03:49:55

@Kövérmadár [swe]: "miért nincsen vény nélkül kapható fájdalomcsillapító minden boltban/benzinkúton?"

Erős a patikuslobbi. Ha jól emlékszem, Németországban is hasonló a helyzet.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 04:08:12

@megtürt személy: bocs amit ideztel nem en irtam csak arra reagaltam..

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 04:13:07

@cougarcat: fix fizetessel jo takarekoskodni de en ha valahova penzt rakok ,jon a revenue quebec .. cash!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 07:16:11

@holl gold:
Mi szeretunk az Arlandarol utazni. Vonat fejenkent 139 Stockholmig, onnan kb. Meg ennyi Flygbuss-szal. Haztol-terminalig ennyi.
Ha Mo, akkor kezipoggyasz eleg, messzebbre a sima bodond is kenyelmesen utaztathato ezeken. Nem varialjuk tul, az biztos :)

megtürt személy 2013.12.30. 08:27:48

@holl gold:
"Persze Arlandan sem ket filler a parkolas (1 honap kb. 1 ezer Skr)"

Azért ez nem kibírhatatlanul drága. Emlékszem mikor Ferihegy 2 közelében még csak a mostani business parkoló létezett, 10 napra több mint 30 ezret fizettem.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.12.30 03:45
Magyarország

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:51:31

@Mirjam2: Lehet, hogy rosszul értelmeztem valamit, 26-án néztem az Euronews adót, ott mutatták a londoni boxing day-t. Egész tömegek álltak sorban hajnal óta az áruházak előtt, hogy a leértékelt árukból rommá vásárolják magukat. Szánalmas látvány volt az a roham, amivel a kinyíló kapukat 'bevették'. Örülök, hogy nálunk ez ritka esemény, mondjuk egy nagyáruház megnyitójánál és nem népszokás karácsony második napján.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.31. 13:18:35

@holl gold: Nekem most november végén Skavstáról 258 korona volt Ferkóhegyre, oda-vissza...vicces :D És a durva az, hogy a belföldi járatok sokszor többször annyiba kerülnek, mint egy külföldi városba... Laktunk fent Norbottenben, a Luleå-Arlanda jegy volt 1500-2000 fejenként, az Arlanda-Lisztferihegy meg 800-1000 körül... Az annyjuk úristenit... :-o
Még szerencse, hogy akkor még csak ketten voltunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 13:22:56

@megtürt személy:
Uhh... az bizonyosan mosolyt csal az ember arcára. :(

@geegee:
Ezt már én is láttam.
Innen Göteborgba lehet olcsóbb, ha egy fapadossal meglátogatok közben egy külföldi várost és átszállok, mint lemenni vonattal :)

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.31. 13:40:28

@holl gold: Jajj, de jó, hogy nem csak én gondolom így... :D Mintha én írtam volna ezeket a sorokat...

Az arlandai meg az essingeni dugódíj az nettó köcsögség volna...ez is belefér a "híres" svéd hiperkorrektségbe?? Szomorú lenne... :-(

Mi már csak Skavstáról járunk, mert a wizz azért mindig jeletősen olcsóbb, ezért vállaljuk csak a reptéri parkolási árakat.

@nyuszigonosz/D/: nem bánkódnék, ha késne... de végül is totál érthető lenne, ha bevezetnék.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.01. 04:52:46

@Kövérmadár [swe]: pfffffffff...na bakker. :D Nem normálisak ezek a repülős cégek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 09:54:12

@geegee:
Ne is mondd, a vonaton legalabb nem szamit veszelyesnek egy uveg udito :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása