oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 17. 06:48,  A bikának várnia kell 267 komment

2013. december 17. 06:48 Határátkelő

A bikának várnia kell

Ha Portugália, akkor a legtöbbünknek Lisszabon vagy Porto jut az eszébe, a nagyvárosokon kívül, vidéki életről viszonylag kevesebb szó esik. Éppen ezért örültem meg Eszter írásának, aki nemrégiben költözött egy kis településre, és képeket is csatolva számolt be arról, milyen is ott az élet.

cím_80.jpg

„Úgy alakult, hogy most ősszel Coimbrából egy kicsi vidéki településre költöztem. A település Alentejo régióban van. Ez a legnagyobb régió Portugáliában, az óceántól egészen Spanyolországig nyúlik és Lisszabontól délre.

Ezen a vidéken nagyon sok állatot tenyésztenek, főleg húsmarhát, de sok itt a kecske, a juh és a szabadon tartott fekete sertés. Itt van a legtöbb paratölgy, aminek a kérgét levágva lesz a parafa. A legtöbb parafát a világon Portugália exportálja. Van még itt olajfa is, amiből főleg olívaolajat készítenek.

fatörzs.jpg

Mi egy 3000 fős településtől 3 kilométerre élünk egy farmon. A két hálószobás házat annyiért béreljük, amennyiért Coimbrában egy szobát béreltem.

Csillagászati telekárak

A házunk meseszép, a szőlős közepén helyezkedik el és kinézve az ablakon három narancsfát is lehet látni. A házban három különálló lakás van kialakítva. A főbérlő hétvégi háznak használja az egyiket.

Ők egyébként a településen laknak, autószerelő műhelyük van. 30 éve vették ezt a telket, akkor még nagyon kevés pénzért. Manapság már rengeteget kérnek egy kisebb telekért is, nem csoda, hogy csak nagyon gazdag emberek és sok külföldi tudja csak megvenni.

Tőlünk nem messze van egy ökofarm, az egy francia család tulajdona. De laknak itt még Romániából, Hollandiából és Ukrajnából idetelepültek is.

ház_2.jpg

Elvándorló fiatalok

Portugália belső részén a lakosság 10 százaléka él csak, főleg idősek. A fiatalokra jellemző, hogy nem szeretnének a mezőgazdasággal foglalkozni, ezért és a jobb fizetés és munka reményében az óceánpartra költöznek.

Én nagyon szeretek itt élni, mert gyönyörű a táj. Tavasszal rengeteg virág borítja a legelőket, nyáron minden elsárgul a nagy hőségtől, de ősztől megint kizöldül a sok esőtől.

Szinte minden háznál látni legalább 3-4 lovat és marhákat. Az vettem észre, hogy bár óriásiak a földek, még sincsenek kihasználva, mert sokkal több állatot lehetne tartani. Itt ridegtartás van, ami azt jelenti, hogy az állatok egész évben kint vannak, és nem tartják őket istállóban.

A településen van egy agrárszövetkezet, ahol a termelőktől felvásárolják a szőlőt és bort készítenek belőle. Az alentejói bor olcsóbb a többihez képest, mivel itt a nagy területek és a domborzat miatt könnyen lehet gépekkel szedni a szőlőt.

Eltűnőben a kézművesség

A településen az önkormányzat alkalmazza a legtöbb embert, de sokan vannak, akinek kávézója, étterme van. Szinte minden második héten van valamilyen ingyenes rendezvény, népdalest, táncest vagy koncertek. A teniszpályát is például ingyen lehet használni, de a helyi kézműves és bormúzeum is ingyenes.

Nagyon híres ezen a településen a fazekasság. Múltkor beszélgettünk egy mesterrel, aki 70 éve dolgozik már és a műhelyében van egy többszáz éves kemence.

Egy másik műhelyben pedig épp akkor voltunk, amikor a kemencében égették ki az edényeket. Az agyagművesek az itteni agyaglelőhelyeken lévő agyagból készítik azokat a tárgyakat, amiknek nagy hőt kell kibírniuk, a dísztárgyakat pedig ipari agyagból.

Az ötvenes évek elején még 20 műhely volt itt, mára már csak 5-6 van. Mindenkinek megvan az egyedi festési stílusa, de a minták főleg a természettel, a földműveléssel kapcsolatosak.

A helyi általános és középiskolában a tanítás fél 6-kor ér véget, a nap elején és végén az izolált farmokon lakó diákokat sofőrök viszik haza. Itt minden önkormányzatnak van legalább egy busza, amivel például az iskola sportcsapatát viszik a versenyekre, de a fúvószenekarnak is sok fellépése van.

Furcsa uniós szabályozás

Alentejóban szoktak bikaviadalokat is tartani, a településnek saját arénája van. A bikaviadal itt picit máshogyan zajlik, mint Spanyolországban. Először a lovasok fárasztják le a bikát, 4-5 nyilat szúrnak a bika hátába.

Utána jönnek a furkadók, akik a feléjük rohanó bikát fékezik és fogják meg. A bikát ezután kiterelik az arénából egy tehéncsordával. Európai Uniós szabályozások miatt csak a vágóhídon ölhetik meg az állatokat, így ha hétvégén vannak a viadalok, a bikának még hétfőig várnia kell.

bikaviadal.jpg

Alentejo gyönyörű vidék, sok hagyománnyal és különlegeséggel. Sok helyen jártam már Portugáliában, de az Azori-szigetek után ezt a vidéket találtam a legszebbnek. Örülök, hogy úgy alakult a sorsom, hogy lehetőségem van itt élni."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr675695559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2013.12.17. 15:20:59

@Gilda66: Jó meglátás,időnként tényleg átmegy a blog chatprogramba teljesen függetlenül mit ír a cikk írója.

Herr Géza 2013.12.17. 15:23:35

@tanato: Ami nem egy esetben a cikket minösíti...

tanato 2013.12.17. 15:27:28

@Herr Géza: Hiányolom én is a cikkírót,gyakran előfordul hogy nem reagál.,sajnos.Érdekelt volna hogy mit csinálnak abban a portugál faluban.

Herr Géza 2013.12.17. 15:29:23

@tanato: Mert lássuk be, ezt pl. "... 30 éve vették ezt a telket, akkor még nagyon kevés pénzért. " nagyon sok ország, nagyon sok telkéröl le lehet írni anélkül, hogy az ember felállna a piripócs-alsó-i karosszékböl. :-DD

tanato 2013.12.17. 15:33:22

@Herr Géza: 30 éve tényleg olcsóbbak voltak a telkek majd mindenütt.

Herr Géza 2013.12.17. 15:35:27

@tanato: Engem is, pl. Inkább, mint amit éppen fentebb írtam. A bikaviadal meg, sorry, a szememben igencsak barbárság (spanyol-portugál "kultúra" ide vagy oda). Tehát inkább nem szólok hozzá.

Herr Géza 2013.12.17. 15:43:25

@tanato: Ha már lúd, legyen kövér: az "úgy alakult" téma már ki lett itt vesézve... És mit kezdjen az ember az ilyenekkel: "A két hálószobás házat annyiért béreljük, amennyiért Coimbrában egy szobát béreltem." , vagy ezzel a címmel: "Csillagászati telekárak" ? Aztán alatta ott a válasz is: "Manapság már rengeteget kérnek egy kisebb telekért is.." Ezekkel nem sokat tudok kezdeni innen Németországból (sem), akkor mit is reagáljak rá??? Ha itt lenne a szerzö, akkor fel is tenném a kérdést, de így egy kicsit "halott" a poszt.

tanato 2013.12.17. 15:48:01

@Herr Géza: na,este hátha előkerül.

rezsoatya (törölt) 2013.12.17. 15:50:01

@tanato: hát úgy alakult neki... ott van a cikkben! :D

nigara 2013.12.17. 16:13:53

Jó lett volna még olvasni valamicskét - az előző posztja tök jó volt... értem én, hogy a semmi közepéről nehéz sokat beszélni, de mégis. És nem azért írom ezt, hogy lebarmoljam, hanem mert tényleg érdekel :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 16:19:30

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): jo nekunk a kodos albion is, ott is van tenger, meg fu, meg domb :DDD

rezsoatya (törölt) 2013.12.17. 16:24:03

@Mr Long: fazekas bacsi helyett meg itt van Digger... o is sarazik... :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 16:36:18

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): :DDDDDDDDDD
Kaptam aztan logisztikai csomagot most...
Rendeltem amazonrol (igen Baratusz :) egy cabin size backpacket. 55x40x20 cm-es hatizsak. Gyari csomagban kb 1.5 cm vastagsagura ossze van nyomva, de beleraktak egy kb 60x50x20cm-es dobozba, mellette meg kitoltottek csomagolopapirral a levegot... Igy van egy taskam, egy nagy dobozom, meg egy csomo csomagolopapirom :D Nem is rossz uzlet a taska araert. Ja a tanyo csak 660g nehez, igy egy "csomo" cuccot lehet bele pakolni repuleshez es felvihetem kezipoggyasznak.

rezsoatya (törölt) 2013.12.17. 16:39:05

@Mr Long: na, megvan a karacsonyi csomagolo papirod is! :D

vestfyen 2013.12.17. 17:09:30

@macamuca: Igen, az ugy alakultban benne van a sajat dontes es a veletlenek is. Az eletben sem lehet iranyitani es eltervezni mindent, de a tervek es a veletlenek egyuttesen alakitjak ki aztan a donteseinket.

vestfyen 2013.12.17. 17:09:30

@nigara: Sajat magambol kiindulva nem szeretem a tulsagosan hosszu posztokat, ezert a lenyeget probaltam osszefoglalni. Akit pedig bovebben erdekel a tema, az ugyis utanaolvas a blogomon, ha akar.

talján sógor 2013.12.17. 17:09:45

@Mr Long: Na, ha ezt a sok fölösleges csomagolóanyagot DonKartasch meghallja...

macamuca [IHUN] 2013.12.17. 17:11:22

@Mr Long:
logisztika, csomagolás:
A csomagolás fő funkciója a termék védelme = plusz hely a dobozban, áru anyagától függ, hogy milyen kitöltőanyagot használnak mellé (papír, fólia, buborékfólia, stb).
(veszélyes árunál a csomagolás fő funkciója, hogy a környezetet védje meg az áru veszélyes hatásaitól).
Csomagolás, csomagolóanyag (doboz) mérete: szabványos, fix méretűek a felhasznált dobozok/egyebek, azért, hogy lehetséges legyen a leghatékonyabb helykihasználás (=szabványméretű raklapok, konténerek, szállítójárművek rakfelületei, stb) a szállítás során.
Vagyis csomagolásnál kiválasztják a termék méretéhez legközelebb álló méretű dobozt, oszt bedobozolják, a plusz helyet meg kitöltik valamivel.

Ha vegyestüzelésű fűtésed lenne, akkor most egy darabig lenne alágyújtósod :))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 17:14:51

@talján sógor: Elkuldom neki :D

@macamuca: Ezt ugy kell elkepzelni, hogy a taska benne volt egy nejlon zacskoban es ez volt a doboz tetejen. Alatta volt a papir :) Szoval meg csak nem is koze tettek az arut, hanem csak a tetejere.

macamuca [IHUN] 2013.12.17. 17:45:33

@Mr Long:
kényelmes volt a csomagolást végző dolgozó, nem bajlódott a rétegzéssel :))
Ha nem veszik komolyan a gyártónál az ilyesmit (csom. sorrendje, rétegzés, stb), akkor ez előfordulhat.
Nálunk még az is elő van írva, hogy a gyártás+csomagolás során ki mit csinálhat (melyik műveletet/mozdulatot melyik dolgozó a 4-ből /4 fős csoportok vannak/, ha óránként-2 óránként váltják egymást, akkor majd csinálhatja a másik műveletet is, de addig nem), és folyamatosan ellenőrzik is, naponta többször, és szankcionálják a nem előírás szerinti folyamatvégzést.
Persze, nem mindegy, mi is a konkrét termék :)

Herr Géza 2013.12.17. 18:02:28

@vestfyen: Mármint mi 200 ??Telek/m² ??

Bebbi 2013.12.17. 19:44:15

Nem olvastam vissza a kommenteket, de most mi van? Kollektiv sztrajk? :-) Vagy mindenhol elment az internet?

2013.12.17. 19:54:15

Vigyázószemetek a Kúriára vessétek.

www.lb.hu/hu/sajto/kuria-kozlemenye-0

Ezt hívják úgy . adtunk a szarnak egy nagy pofont.

Herr Géza 2013.12.17. 20:02:06

@Bebbi: Igen, van némi blackout 18:02 és 19:43 között. HÁ ???

vestfyen 2013.12.17. 20:05:34

@Herr Géza: A lakas berlese 200 euro egy honapra.

Herr Géza 2013.12.17. 20:08:01

@vestfyen: Úgy nagyon baráti. A telekárra (€/m²) húzós lett volna a portugál pampában...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 20:11:44

@macamuca: a kényszerítő körülmény, hát hogyan is fogalmazzak, kitaláció (persze a szélsőségektől eltekintve)

de egyébként minden rajtad múlik. a dolgok következmények. jelen vagy múltbéli döntések következményei.
igen, a nemdöntés is döntés.

tényleg gondolkozz el rajta, hogyan is értem.
nem tudok filozófiai mélységek menni, túl fáradt az agyam hozzá-...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 20:12:08

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131217/2013-02-28_205612_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nagyon jó leírás volt szívesen megnézném azt a helyet. Igazi kedvcsináló poszt volt.
Nagyon jó lehet ott élni.
Nem érdekel miért "alakult úgy" mert mi közöm hozzá?
Sőt vessetek a mókusok elé de én kedvelem a bikaviadalokat is.
Gratulálok a poszthoz

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 20:12:48

@Cascabel: tudom, hogy te úgy érzed, de igazából mégsem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 20:15:41

@macamuca: de hát te érted, miről beszélek, akkor miért mondasz ellent?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 20:19:56

@vestfyen: nincsenek véletlenek. legfeljebb nem tudod, mi miért történt.

2013.12.17. 20:21:26

@diggerdriver: a spanyol bikaviadallal nincs gondom. A portugallal igen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 20:21:32

@Mr Long: egyszer kaptam úgy csomagot egy cégtől, hogy a buborékfólia apró kis buborékok helyett kb 10*10-es kockákból volt, jól felfújva. még sosem láttam ilyet, és nagyon tetszett.

TilosazA (UK) 2013.12.17. 20:50:15

Akkor én most offolok: angolosok: hallottátok már a 'gay' szót a 'happy', vagy a 'marry' szinonimájaként? Valahol azt olvastam, hogy ez a szó a régi angol nyelvben jelentette ezt, ma már nem használják, csak a másodlagos jelentése lett ez. Ez vajon igaz? Már az, hogy ez ó-angol kifejezés.

Muscari 2013.12.17. 21:01:01

@Babette_: szerinted pl. a volt trafiktulajdonosok is igy gondoljak, akik elvesztettek a megelhetesuket? Minket is padlora kuldott az APEH, megbuntettek olyanert, amiben nem is mi voltunk a hibasak. Ez mennyire sajat dontes szerinted vagy mennyire kenyszerito korulmeny? Vagy ezeket hivod szelsoseges esteteknek?

Igenis vannak rajtunk kivul allo dolgok, amiket nem tudunk befolyasolni. Persze az, hogy hogyan allunk fel egy ilyen utan, az mar rajtunk mulik. Mint ahogy nagyon sok mas dolog, boldogsag, parvalsztas, gyerekek, tanulas, stb, abban igazad van. Azok a mi donteseink.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 21:04:01

@Mr Long: normálisnak tűnt..

@Muscari: mondjuk pl ezeket, igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 21:04:09

@charlieharper:
Igen, végül is igazad van. Bohózatot csináltak belőle.
Ha nem csinálják végig minek kezdik el?

Muscari 2013.12.17. 21:07:35

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): igen. Van itt Londonban a Gay Hussar nevu felig-meddig magyar etterem. Ez kb. boldog vagy vidam huszart jelent.

Muscari 2013.12.17. 21:17:16

@diggerdriver: nagyon szep ez a mostani avatarod, igazi muveszi foto :-)

En sajnos nem birom a bikaviadalt. Meg semmilyen allatkinzast ugy altalaban. Nem kenyeskedesbol, a hust azt nagyon szerertem, de szerintem az etkezesi celra tenyesztett allatokat is ugy kellene levagni, hogyminel kevesebb szenvedest okozzunk nekik. Meg emlekszem, gyerekkoromban sokszor fogtam a csirket, mig anyukam elvagta a nyakat. Semmi kivetni valot nem talaltam benne, de talan nem ez a legkimeletesebb modszer.

@Babette_: Ti hogy vagjatok le a kecskeket?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 21:24:30

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Az rosszabb.De nálam a beste az a zsivány, csirkefogó, nagy franc, huncut, stb jelentése.És örülök neki, hogy ilyenek... :-)

2013.12.17. 21:25:38

Ha jon a poszterina, irhatna a portugal konyharol. Nem sokat tudok rola. Gondolom tengeri dolgok mennek. Mi mas?
Spanyolorszagban az tunik fel, hogy teljesen mas ize van a tejnek, mint UKban. Raneztem a spanyol tejes dobozra es Asturiasbol jott a tej. Gondolom hasonlo a portugal tej is. Masnak is feltunt?

Ott is nemzethalalt emlegetnek amiatt, hogy sok fiatal es nem fiatal elment mas orszagba dolgozni?

2013.12.17. 21:27:32

@geegee: a tegnapi temara, remelhetoleg maradnak jo sokaig a travellerek a svedeknel. Igen, borzasztoan utaljak oket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 21:28:00

@Mr Long: Bróhaha, akkor megtanult egy idegen nyelvet.Vagy előző életében macska volt... ::D Azt a homorítást én úgy hívom, hogy sísánchátú.Ami a macska ébredése 3 stációjának az egyike: sísánc, harmonika, patkómágnes... :D A sorrend cserélődhet...

micsoda? 2013.12.17. 21:40:40

Tetszik a poszt, jó volt olvasni. Irigylésreméltó az irója. Talán egy csöpnyi "közgazdaságtan" még belefért volna:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 21:56:10

@Muscari:
Én egyszer vágtam kecskét meg egyszer birkát.
Csak egyszerűen elvágtam a nyakukat.
Meg leszúrtam már néhány száz disznót.
Egyik sem volt öröm.
Nem tudom megszokni.

Herr Géza 2013.12.17. 21:59:00

@diggerdriver: Na ne má'!!! Egy teljes napig szarakodott az a sok kis digger...? Gyengusz... :DDD
Mondjuk az nagyon tetszett, hogy négy kicsi diggerke (per oldal) felteszi az obligát reklámmolinókat, majd kicsivel késöbb jön a négy nagy digger és elsö dolguk "beleharapni" a molinókba...

2013.12.17. 22:01:25

@Herr Géza: az a 4 kicsi a celtablat tette fel!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 22:07:02

@charlieharper: Pff, köszi. :D
Olyanok, mint a tzig...húúú, majdnem kimontam.Szóval, mint a magyar brazilok?Bűnöznek, óbégatnak? Vagy miért?
Azt nem értem, ennyi pénzből, amennyit egy ilyen szerelvény érhet (vagy százezer ojró) simán kapni vidéken akár házat is.Vagy annyira szeretnek ezek "utazni"?

Szó se róla, mondjuk én is szeretek... :D

Herr Géza 2013.12.17. 22:09:37

OFF.
Na mit találtam már megint?

"...CÉGES LEVELEZÉS, 2012:

Tisztelt IT. csoport!

Ma kezdtem a cégnél és már el is készült a céges e-mail címem, köszönöm a gyors intézkedést!
Értékelem a humorérzéküket, de a számomra kiosztott e-mail cím természetesen nem maradhat. Hogy képviseljem a céget erről: faszi@cégnév.hu?

Köszönettel, Farkas Szilárd

...

Üdvözlöm Szilárd!

Rossz hírem van, ez nem vicc... A mailcímek generálása automatikusan történik a vezetéknév és a keresztnév első betűiből. És sajnos nincs lehetőség a módosítására.
Nekem elhiheti...

Üdvözlettel: Pintér Csaba (picsa@cégnév.hu)"

Nagyon jujj.
ON.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 22:12:03

@Herr Géza:
Azt a négy kicsit itt cherry picker-nek cseresznyeszedőnek hívják.
A kosárból lehet irányítani miközben a kosár legalább fél métereket lengedezik fel-le.
Menne fel rá akinek öt anyja van:)))))))))))))

2013.12.17. 22:15:53

@geegee: rosszabbak. Azert travellerek, mert nincs fix lakheyuk. Lehet, hogy Irorszagban van, de alapvetoen caravanban laknak. Amikor nalunk megjelennwk, be kell jelentenunk a Councilnak, akik 5 munkanapot adnak arra, hogy elhagyjak a kozteruletet. Addig a kornyeken lakok elvezik oket. Ha valamelyik csaladban terhes van, akkor az 5 nap nem el. Gyermek joga, stb, kirakhatatlanok. Volt olyan ev, hogy a keritesemtol 1 meterre laktak egy ideig, 4 lakokocsival. Egesz ejjel bogettrk a quadokat es a zenet.

Herr Géza 2013.12.17. 22:17:42

@charlieharper: Hát ha olyan a diggerek szeme, mint az enyém, akkor tényleg jó, hogy feltették. :-DD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 22:18:21

@geegee: Az hagyjan, itt meg sorozatot is forgattak veluk... Meg jo, hogy a sokat hasznalt Range Roverek is 20k folott vannak, de ugy latszik jol megy az utazo eletmod.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 22:19:48

@charlieharper: Ezek utan feltetelezem, hogy kurva jo ugyveded van, hisz nem ulsz tobbszoros, elore kitervelt gyilkossagert.

2013.12.17. 22:20:21

@Mr Long: mire gondolsz? A big fat gipsy wedding-re? Vagy valami hasonlo cimen ment

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 22:21:47

@Herr Géza:
Neked a 15óra mióta teljes nap?:))))))))))))))))

2013.12.17. 22:26:57

@Mr Long: nem en voltam. Nem tudom mi tortent, de az 5 munkanap elott osszepakoltak es elmentek. Azota a Council kiasott egy jo nagy es mely arkot a mogottem levo zoldterulet vegen, hogy a caravant ne lehessen bevontatni ide.
Azt hiszem (M. Peter, segits!) az a szabaly, hogy egy telepulesnek 15 darab betonozott teruletet kell nyujtania a travellereknek. Ha nincs meg a 15, akkor oda mehetnek kozteruletre a caravanukkal, ahova csak akarnak. Maximum talan 6 caravan lehet egyutt, ha tobb van, azt rendor feloszlathatja.
Termeszetesen council taxot nem fizetnek, hiszen travellerek. Ebbol volt a nagy botrany Essexben, ahol vizagyuval oszlattak fel oket es evekbe telett a kilakoltatas.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 22:30:58

@charlieharper: Mondjuk eleve nem ertem miert engedik nekik ezt. Vagy akkor en is barhol satratverhetek? (Megyek a kerted vegebe) :DDDDD

2013.12.17. 22:37:36

@Mr Long: ha traveller/gypsy vagy, akkor igen
Under UK law, specifically the Race Relations Act 1976, English Romany Gypsies and Irish Travellers are recognised as ethnic minorities who have the right to protection under the law and to be protected from nuisance, harassment, discrimination and harm from others.

This right applies equally to gypsies and travellers, as it does to the settled community. Indeed, gypsies and travellers are at the very least protected from discrimination under the Race Relations Act and the Human Rights Act 1998.

Generally, local authorities have a responsibility to provide space for travellers to camp on permanent sites. However, it is against the law for travellers to occupy land which has not been designated for this purpose.

Can gypsies and travellers occupy any seemingly vacant land?

No, as mentioned above, they cannot simply occupy land because it is vacant, if it has not been designated for this purpose. However, there are sometimes opportunities for temporary encampment for genuine travellers in locations that can cause minimum disruption to other communities.

Gypsies or travellers should contact the local authority in the area in which they wish to camp to find out whether there is any space for them on a permanent, or temporary site.

How can landowners remove gypsies and travellers from their land?

If a landowner discovers unofficial encampment on their property and wants to make use of their land, or simply to ask the travellers to move on, they may do this by agreement, or they may use the legal system.

If the land is privately owned, it is not the local authority’s responsibility for ending the occupation of the land by gypsies and travellers; it is the landowner’s. There are a number of steps that can be taken in doing so:

It if often best for the landowner to initially speak to the travellers to find out how long they intend to occupy the land for and, if possible, try to reach an agreement for when they will move on.
The landowner could contact the local authority for advice. Although the council can only apply for a court order if it owns the land, it may be able to offer advice on preventative measures or occasionally they may be able to find space on their permanent sites
In some (limited) circumstances, the police may be able to assist in moving gypsies and travellers on from a site using their legislative powers.

Muscari 2013.12.17. 22:38:29

@charlieharper: az most volt egy-ket eve, emlekszem, hatalmas botrany volt belole. Mi az, hogy az onkormanyzatnak helyet kell nekik biztositani? Es hogy jarnak a gyerekeik iskolaba? Mibol elnek ezek az emberek egyaltalan?

Ennike (DK) 2013.12.17. 22:41:10

@Herr Géza: Eszmeletlen humorod van, ma hangosan mosolyogtam magamban tobbhetes kihagyas utan.

2013.12.17. 22:43:34

@Muscari: ez a lenyeg a felso szovegbol:
Generally, local authorities have a responsibility to provide space for travellers to camp on permanent sites.

Habar a travellereknek elvileg tilos foglalnia foldet, de, mint irtam, bizonyos korulmenyek kozott nem lehet oket kirakni, pl betegseg, terhesseg. Ha meg elfoglaljak a foldedet, te perelhetsz, hogy kipateroljak oket onnan.

Gyerekeik altalaban 12 eves korig jarnak iskolaba, utana a Council kuld ki tanarokat idonket home schoolingra.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 22:46:22

Na jott ma aposta es kaptam egy levelet egy ingatlankezelo (?) irodatol, hogy fizessek £250 telekberletet a kovetkezo evre jan 24-ig. Ha nem, akkor megbirsagolhatnak £350-ra. Viccesek, mert a tarsashaz menedzsmentnek cimeztek, de az en lakasom szamat irtak ra. Most igy azt varjak, hogy lesz olyan hulye, aki fizet?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 22:47:38

@Mr Long: ja az lemaradt, hogy ez a ceg egy masik, az elozoleg itt ugykodo menedzsment ceg megbizasabol dolgozik, akikkel eppen perben van a mostani menedzsment.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 22:48:22

@charlieharper: de hogy jarnak iskolaba? minden heten mashova?

Muscari 2013.12.17. 22:51:12

@charlieharper: hat szep, nem mondom. Mindez alanyi jogon jar nekik, ott telepszenek le, ahol akarnak...
Vannak itt is erdekes dolgok, ugy latszik.

2013.12.17. 22:52:16

@Mr Long: tippem a home schooling es nem mozognak am olyan gyakran egy designated caravan site-rol. Abban remenykedem, hogy atkoltoznek az irish traveller-ok dagi madarekhoz, Ikeaisztanba.

Kivancsi leszek hogyan fognak konfrontalodni a kelet-europai kisebbseggel. Konkurencia iparagban mozognak. Szomszedunk szerint mar elkezdodott a teruleti harc.

2013.12.17. 22:53:15

@Muscari: igen, londoniak ezeket nem latjak. Videnek kell ehhez lakni :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 22:54:43

@charlieharper: Uhh, akkor nem kltozok videkre. Sem Eszak-Szomaliaba Madarhoz.

Muscari 2013.12.17. 22:55:52

@charlieharper: az most volt egy-ket eve, emlekszem, hatalmas botrany volt belole. Mi az, hogy az onkormanyzatnak helyet kell nekik biztositani? Es hogy jarnak a gyerekeik iskolaba? Mibol elnek ezek az emberek egyaltalan?

Herr Géza 2013.12.17. 22:56:41

@diggerdriver: Jaja, ilyet mi is használunk (klímaszerelés). Amikor elöször voltam ilyennel úgy kb. 5 m magasan, én is rongylábúként jöttem le...A fiaink meg sokszor x kilós légcsatornaelemekkel a vállukon, nyakukban dzsesszelnek ott fenn. Nem piskóta meló, az biztos.

Muscari 2013.12.17. 23:07:12

@Mr Long: mikor altalanos iskolas voltam, egyszer jott az osztalyunkba egy cirkuszos gyerek. Ket hetig jart oda, amik a cirkusz ott allomasozott a faluban.

Szegenykenek az ellenorzoje tele volt egyessel, kepzelhetitek, hogy semmit sem tudott, miutan o tenyleg minden honapban mas iskolaba jart :-(

Muscari 2013.12.17. 23:08:28

@Muscari: ez meg hogy kerult ide meg egyszer?

Herr Géza 2013.12.17. 23:08:32

@diggerdriver: Jól van már, na. Gondolod, hogy tudok egyszerre videót nézni, miközben alatta a szöveget is olvasom ???

Herr Géza 2013.12.17. 23:21:34

@Ennike: Köszi a bókot :-DD ! Már megérte, ha a hangulatodat föl tudtam dobni...
Nálam viszont inkább túlpörgés lehetett, mert egész du.-ig tiszta idegbeteg voltam. Új munkahely van kilátásban és a személyes interjú után (két hete lesz holnap !!) én már behúztam a pipát. Aztán a választ kétszer elnapolta a jövöbéli fönök, majd tegnap este rátett még egy lapáttal, jelezvén, hogy döntés csak ma du. lesz. Az egyébként combos önbizalmam immár romokban hevert és már majdnem kiradíroztam a pipát. Aztán du. megjött a "YES" az ö részéröl. Csütörtökön utolsó részletek tisztázása, szerzödésaláírás és meg is van a "kari-aji" ... :-DDDDDDD

Herr Géza 2013.12.17. 23:29:10

@Mr Long: Jesszus, konzultáltál Eddie-vel ?

Ennike (DK) 2013.12.17. 23:29:14

@Herr Géza: Nagy nagy gratula neked, ez tenyleg szep "kari-aji".

En meg lakast vettem, es koltoztem, pakoltam, festettem(nem en), takaritottam, tele voltam stresszel, fogalmam sem volt mi tortenik itt a blogon, erre ma utolso pakolaszasok kozben olvasgatvan, jo kedvem lett a bejegyzeseidtol, koszi:-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 23:30:31

@Herr Géza: Nem, de az alapmuveltseg resze :DDDDDDDDDDDDDDD

Herr Géza 2013.12.17. 23:41:01

@Mr Long: Nesze nekem önbizalom. Kezdem kapisgálni a fönök dilemmáját. Köszi a gratulát !!!

@Ennike: Köszi Neked is !! És szintén gratula az új kéglihez. Azért az sem rossz "kariaji" ?!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.18. 04:31:05

@charlieharper: Hmm, m@rha jó lehet...Inkább m@rha, mint jó.
:- |
Mondjuk szerencsére tőlünk messze vannak.
@Mr Long: Ha tudnám, hogy hogy mehet ilyen jól, esküszöm, én is belevágnék... :D
Megígérném, hogy nem zajonganék, meg területfoglalnék, hanem kempingben táboroznék.Mondjuk öregkoromra van egy ilyen tervem, hogy lakóautóval télen Spanyolországban állomásozni ideiglenesen, nyáron meg vissza svédbe.:D Majd meglátjuk, ahogy a vak is mondta, meg még azt meg is kell érni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.18. 04:34:50

@charlieharper: Whoa. :-o
Mondjuk nyáron a 40 fokban szívesen kipróbálnék egy ilyen vízágyút, akár ruhában is. :D Aztán persze lehet, hogy hamar menekülőre fognám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.18. 07:57:17

@Herr Géza:
Ugye.
Ehhez képest semmi egy 35tonnás munkagép kezelése.

2013.12.18. 10:32:13

Ez az Irish Travellers dolog beinditotta a fantaziamat, de nagyon!!!:) Hogy en eddig nem tudtam roluk!!! Mindig szimpatizaltam az outcast, underdog tarsadalmi osztalyokkal. Lesz elfoglaltsagom az unnepekre: melyebbre beleasni magam az ir "badogosok" eletebe. Koszonom a hozzaszoloknak, hogy felhivtak a figyelmet rajuk! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása