oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 30. 06:40,  Elegem lett az önsajnálatból 385 komment

2013. augusztus 30. 06:40 Határátkelő

Elegem lett az önsajnálatból

Az egyik legelcsépeltebb közhely a külföldi munkavállalást ellenzők körében az, hogy aki másik országban képzeli el a jövőjét, az a könnyebb megoldást választja. Nos, aki elolvassa Erika németországi történetét, aligha gondolja majd ezt, ő ugyanis alaposan megharcolt azért, hogy mostanra elmondhassa: megtalálta a helyét és már tudja, hol a jövője.

szobaasszony.jpg

„Az én történetem még 2005-ben kezdődött, amikor elváltam. Két kamasz gyerekkel maradtam egyedül igen nehéz anyagi körülmények között. S mivel a válás sem volt a legkönnyebb és én nem szeretek vitatkozni, így jobbnak láttam, ha lelépek úgy, hogy nem várom meg a bírósági döntést.

Megtettem, elköltöztem egy másik városba, beléptem egy másik kapcsolatba, de két év után annak is vége lett. Kénytelen voltam a gyerekeimet visszaküldeni a volt férjemhez, mert már annyira veszélyben volt a megélhetésünk.

Nem beszélve arról, hogy a volt férjem egyáltalán nem akarta azt, hogy a közös otthonunkba menjenek vissza a gyerekek. Semmiféle felelősséget nem akart vállalni értük.

Végül mégis visszaköltöztek (így legalább nem tudta eladni az otthonukat a fejük fölül). Ekkor már 18 és 20 évesek voltak a gyerekek, azaz nem voltak kicsik, de még mindketten tanultak. Én pedig visszaköltöztem a szüleimhez és próbáltam munkát keresni.

Három nap múlva indulni kellett

Nagyon hamar rájöttem, hogy Magyarország nem az a hely, ahol újra tudom kezdeni az életem. Elkezdtem nézegetni külföldi munkákat, de mivel a nyelvtudásban hiányosságaim voltak, nem akadt túl sok lehetőség. Tanultam, s küldözgettem az önéletrajzomat, eredménytelenül.

Persze mondtam az ismerősöknek is, hogy ha hallanak valamit, akkor szóljanak. Aztán egy nap jött egy telefon: idősgondozónak kellene kijönni Németországba egy családhoz. Egy feltétel van: három nap múlva indulni kell.

A döntést még a telefonálás közben meg kellett hoznom, s én rábólintottam: igen, megyek. Az indulást megbeszéltük, tudtam, mikor jön értem a busz, nekem most az volt a dolgom, hogy mindent összeszedjek és készen álljak az indulásra.

Borzasztó nagy izgalommal készültem, de a szüleimet nyugtatnom kellett, mert hiába vagyok két gyerekes felnőtt nő, akkor is az ő gyerekük maradok örökké és természetes, hogy aggódnak értem. Ez a kettős álarc pszichikailag nagyon kikészített.

Pár hónap után jöttek a bonyodalmak

Eljött a nap, reggel 7 órára jött értem a busz, egy sporttáskával a kezemben indultam el a nagy idegenbe. Sok óra utazás, fárasztó zötyögés után éjjel 1 órakor megérkeztem a családhoz a Fekete-erdőbe.

Nagyon kedves családhoz kerültem, az idős nénivel hamar megtaláltuk a közös hangot, ő tanította nekem a nyelvet, s nagyon kellemesen töltöttük el az egész napot ketten.

Eltelt pár hónap, s én rákérdeztem a közvetítő hölgynél, hogy tulajdonképpen be vagyok-e jelentve ennél a családnál. És itt kezdődtek a bonyodalmak, mert kiderült, hogy nem, nem vagyok bejelentve.

Ekkor elkezdtem gondolkodni, hogy amilyen gyorsan csak lehet, el kell innen menni, mert ennek előbb-utóbb rossz vége lesz. Augusztusban hazamentem és egy kocsit is sikerült vennem, amivel újra ki tudtam jönni Németországba.

Igen ám, de a család már közel sem volt olyan kedves, amikor meglátta, hogy kocsival jöttem vissza, és önállósodni próbálok. Így nagyon hamar búcsút intettünk egymásnak.

Ki kellett tartanom

Jött két igen kemény hónap, amikor nem volt munkahelyem, és szállásom sem, volt, amikor a hidegben éhesen, szomjasan a kocsiban aludtam. De tudtam, hogy akármilyen nehéz, nekem itt kell maradnom, mert ha hazamegyek, többet nem jutok ki. Tehát ki kell tartanom.

Kétségbeesetten kerestem munkát, először egy építkezésen találtam helyet, napi 12 órát a pincében dolgoztam, rakosgattam a téglát egyik helyről a másikra. Mivel a munkaadó nem fizetett rendesen, így nagyon sokat éheztem, s még karácsonykor is le kellett dolgoznom a napi 12 órát.

Ekkor viszont történt egy érdekes dolog: összeestem az éhségtől és a fáradtságtól, mire megkérdezte a főnök, hogy mi a bajom. Amikor elmondtam neki, hozott ételt, és felkísért egy szobába, s ott lefektetett. Mondta, hogy ne dolgozzak, inkább pihenjek, úgyis ünnep van, majd az ünnepek után beszélünk a továbbiakról.

Nem volt egy szép karácsony, sokat sírtam, egyedül voltam, s néha elkapott a kétségbeesés. Aztán elmúltak az ünnepek, jött a főnök, s közölte velem, hogy nem maradhatok itt, keressek magamnak új munkahelyet azonnal.

Két hét rémálom

Persze a fizetésem elsummantotta az ember, épp annyi pénzt adott, hogy meg tudjam tankolni az autót és kaját tudjak venni magamnak. Egy kollégám elvitt egy lengyel családhoz takarítónőnek. Na, ez volt az életemnek az a két hete, amit rémálmaimban sem kívánok vissza.

A családnál 5 gyerek, egyik kicsi, másik pici, a mosókonyhában kb. 3 hónapja összegyűlt szennyes, egész nap takarítottam, s a család hölgytagja közölte velem, hogy a csecsemőre is vigyáznom kell munka után.

Nem volt elég, hogy egész nap a zsivajt hallgattam, éjjel nem tudtam aludni, mert egy igencsak kényelmetlen kanapén volt a helyem, és még a pár hónapos csecsemőhöz is nekem kellett felkelnem.

Na, két hét után bedobtam a törülközőt. Mondtam nekik, hogy én ezt nem csinálom tovább, elmegyek. Szerencsémre addigra találtam egy másik város egyik hoteljében munkahelyet, így volt hova mennem. Azt gondoltam, talán végre vége ennek a kemény időszaknak, és most végre normális időszak jön.

A barátnőm segített

Két hét után azonban rá kellett jönnöm, hogy ez sem álmaim állása. Szuper idióta tunéziai főnök, aki rabszolgákat keresett és talált is. Délelőtt szobalányként kellett dolgoznom, este a konyhán mosogatni. Na, itt már akkor tudtam, hogy ezt addig csinálom, amíg megkapom az első havi fizetésem.

Így is lett. Megkaptam a fizum és felmondtam. Van egy barátnőm, aki azt mondta, jöjjek ide Bajorországba, itt biztos találok munkát. Lakjak addig nála, ő segít mindenben.

Bár tele voltam kétségekkel, mégis úgy döntöttem, elfogadom a barátnőm ajánlatát. Megkaptam a fizetésem, azonnal felmondtam a munkahelyemen és útnak eredtem.

A barátnőm tényleg mindenben segített, együtt kerestünk munkahelyet, s egy hét elteltével találtam is egy hotelt, ahová azonnal fel is vettek. Kaptam szállást és végre sikerült egy kicsit lenyugodnom.

Betegség és újabb hidegzuhany

Teltek a hónapok és én kezdtem visszakerülni a régi kerékvágásba. Találtam barátokat, jók voltak a kollégák, és megismerkedtem egy fiúval is, akibe szerelmes lettem. Csak egy dolog bolt, ami nem volt a helyén: nagyon sokat fájt a gyomrom. Eltelt egy-két hónap, és ez a gyomorfájás nem akart szűnni.

Már annyit kínlódtam, hogy végül orvoshoz kellett mennem, aki közölte velem, hogy valószínűleg akut gyomorfekélyem van. Egy kicsit kétségbe is estem, mert be kellett feküdnöm a kórházba.

Persze tudtam, hogy ez a betegség az előző hónapok életstílusának a hozadéka. Két hét kényszerpihenő után visszamentem dolgozni, s ekkor jött a hidegzuhany: a főnök közölte velem, hogy nem kellek tovább, azonnal felmond, de két hétig még maradhatok.

Először kétségbeestem, hogy most mi lesz, de aztán elegem lett az önsajnálatból és nekiálltam munkát keresni, ami annyira nem is volt egyszerű, mert nekem szállás is kellett. Ennek ellenére megint nagyon hamar találtam munkahelyet szállással.

Éreztették, hogy külföldi vagyok

2012 júliusát írtuk, azóta ezen a helyen dolgozom. A beilleszkedés nem volt egyszerű, mert a kollégák németek, én vagyok egyedül külföldi. Azt tapasztaltam, hogy a németek szeretnek okoskodni és dirigálni, de a munkához úgy állnak, hogy a másik is hozzáférjen.

Ebből aztán lett egy óriási botrány, mert a tél végén beadtam a felmondásom, amit a főnök nem fogadott el. Megkért, mondjam el, miért akarok elmenni. Elmondtam a kollégáimmal való viszonyomat, hozzátéve, hogy én türelmes ember vagyok, de mindennek van határa és nem tűröm, hogy hülyét csináljanak belőlem, akármennyire is külföldi vagyok.

A főnök erre behívatta a kollégákat és megmondta nekik, hogy ha még egyszer előfordul az ilyen, nem érdekli, ki kezdeményezett, azonnal felmond mindenkinek. Azóta csend és nyugalom van. A kollégák lenyugodtak, s kezdenek a normális emberi szinthez közelíteni és már nem éreztetik velem, hogy külföldi vagyok.

A múltat lezártam. Tanultam a történtekből. Most már a jelenben élek, elfogadtam, hogy itt a helyem Németországban és így is rendezkedtem be. Vannak még fájó pontok a múltamból, de azok is megoldódnak, tudom. Mindent összevetve, akármilyen nehéz helyzetben is voltam, életem legjobb döntését hoztam meg akkor, amikor úgy döntöttem, hogy Németországba költözöm."

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr845484159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zopilote 2013.08.30. 22:33:10

@diggerdriver:
Megadtam az enyemet, felhivott. Egyszeru, nem? :) En meg lattam az o szamat az en telefonomon, visszahivtam, amikor kellett. ( nem vagyok egy telefonorult, textezni nem is szoktam (sms Europaban), 2-3 emberrel beszelek csak telefonon itt, munkaban nincs is nalam, beleesik a gipszesvodorbe) Amugy nezett am a Niki, amikor meglatta a falrendszert, amit csinalunk:) Es ahogy:) Latszott az arcan a dobbenet, raadasul szova is tette:) Europainak szokatlan. Emlekszem egy kommentjere - meg tavalyrol - amiben " ocsarolta " az itteni epitkezesi szokasokat, hogy egy ilyen "fahazat" egy magyar brigad 3-4 nap alatt osszeutne:) Akkor kicsit elmagyaraztam az itteni epiteszet bonyolultsagat es elonyeit:)

zopilote 2013.08.30. 22:36:37

@diggerdriver:
" Észak-Karolinában? "
Ez ovon aluli volt:)))) Neha hianyzik, atmegyek ezert a Homarra, "elvezni" a hozzaszolasait:) Ott is hozza magat:)

Mme.Brioche 2013.08.30. 22:40:52

@morsels: azt hiszem te kevered a Bonjourt velem :-))
én vagyok a mütyürkevarró, fordító orvosfeleség, a Bonjour meg szerintem férfi :-)
Én még azt sem tudom ki az a Toki, lenézni meg aztán nem nézek le senkit :-)

Bonjour 2013.08.30. 22:44:35

@andaluzkutya: en ebbe csak a sajat hulyesegem miatt keveredtem bele, nem kellett volna figyelembe venni, de aztan nem volt belole kiut. E ma sorban alltam egy pofonert tkp :))). Raadasul engem nem is savazott addig. Na mondom, nem volt jo napom :). Kertem, meg is kaptam a pofonom. Mont egy jo papucsferj :).

Azert ilyen meg nem tortent velem :). Hogy hazisarkany modjara leszedjek a fejemet, mikor kedvesen visszakoztam, mert kigyulladt nalam a piros lampa, hogy nem vitakepes az illeto (lehet, hogy csak ma nem volt az, amugy jo fej, nekem is nagyon nyomott napom volt).

Na mindegy, ma is gazdagabb lettem egy tapasztalattal. Ha jo fej, holnap nevetunk vele ezen az egeszen, ha meg nem az, kit erdekel.

zopilote 2013.08.30. 22:44:41

@rezsoatya:
Na, ez is ketertelmu, a Z betu:) Spanyolban Zeta - nak ejtik, es nem egy eletbizositas megemliteni ezt Mexikoban:( Konnyen keresztbe teszik az ember kezet ezert ( 50 m- re a testetol) :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 22:46:40

@zopilote:
Nebbazz. Telefonon?
Számot cseréltetek?
Létezik még ilyen?
Látszik hogy negyven feletti maradi őskövületek vagytok pontosan mint én.
Amit leírtál az trendi helyeken már nem így megy.
Nincs számcsere. Nincs telefonálás.
Egyik fél odamegy a találkozóra aztán vagy megismeri a másikat vagy nem.
Legyen má' egy kis izgalom a dologban vazze.
:)))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2013.08.30. 22:48:23

@zseketto88:
"Mióta szűrik a posztokat azóta mennyivel kevesebb a hulladék hsz:) " - igyekszel betölteni az ürt ???

Más: a fizetés kézhezvétele elött felmondani (pláne a szürke-fekete gazdaságban) meg egetverö amatörség.....

"A németek mindenhol ilyen faszfejek," - mert biztos marhára személyesen ismered mind a ca. 82 milliót....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 22:48:24

@zopilote:
Én sem tudom elfelejteni szerencsétlen faszt.
Ideális homokzsák volt.
Komolyan hiányzik:)))))))))))))))

Bonjour 2013.08.30. 22:49:23

@diggerdriver: te ezt pontosan jol latod :))))). A vulkanikus talaj ugye...
Amugy az arany kozep ut, attol mert sokfele sajtot keszitenek, attol meg az mind tejbol keszult. Igy vagyok a borokkal. Ha toppesztik, mas az ize, mint az ujbornak. Ha cukrosabb, mas lesz. Ha szinte fekete, mas mint a sapadt lilas savanykasnak.

De kb ennyi. A sommelier-k meg hokuszpokuszolnak, amcsiul salesman...de hat valahogy el kell adni a borokat, nagy a verseny.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 22:49:54

@Brioche:
Pedig milyen jó elemzést adott négyőtökről:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 22:52:46

@rezsoatya:
Fater. Ebben a korban ha lehülyéznek azt vedd dícséretnek:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mme.Brioche 2013.08.30. 22:55:27

@diggerdriver: :-)) sajnos nem sikerült teljes mélységében kikódolnom az elemzést, de az a sanda gyanúm, hogy nem bókot kaptam :-)))

morsels (törölt) 2013.08.30. 22:57:36

@Brioche:
Akkor melyikotok volt az, akinek problemaja volt soladissal?

zopilote 2013.08.30. 22:57:39

@Bonjour:
" Ha jo fej, holnap nevetunk vele ezen az egeszen, ha meg nem az, kit erdekel. "
Ezt nevezem, ezt a hozzaallast! Tanitani kellene! Mennyivel szebb es jobb lenne a Vilag, ha az emberek igy gondolkoznanak! Nem is tudom, hogy ez " learned or inherited behaviour "
(epp errol irtam par kommentel korabban, az ilyen hozzaallasrol)
(elnezest az angol kifejezesekert, neha konnyebb, magyarul nem hasznaltam ilyet, mig otthon eltem, csak olyat, hogy stampo, hazmester vagy 2 dekas cserko) :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 22:58:53

@Bonjour:
A vulkanikus hamut azt tufa-nak mondják.
Volt szerencsém vízvezetéket ásni benne a Szépasszony Völgyben.
Én egyébként nem iszom bort.
Egyáltalán. Semennyit.
Nem jó íze van.

morsels (törölt) 2013.08.30. 22:59:53

@diggerdriver:
Te, en elhiszem neked, hogy a ti elemzesetek sokkal jobbak.

De az igazsag az, hogy tenyleg egyfajta csoportot alakitatok ki. Ami persze nem baj; es aki nem fer bele, az nem miattatok van.

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:01:14

@morsels: Bonjournak. Aki férfi, és nem a mütyürkevarró orvosfeleség.
Énszerintem Soladis fényévekre van attól, amit én trollnak gondolok :)
Ennek fényében kaphatok feloldozást? :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:04:30

@morsels:
Áll meg Barátom.
Egy kiváló korrekt abszolút rendben lévő hozzászólást írtál.
Komolyan mondom olyan jó volt hogy mostantól én írtam.
Félre ne érts csak azon polemizálunk hogy összecserélted a neveket.
Teljesen jó volt.

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:04:42

@Brioche:
Ohh... akkor elnezest kerek toled.
Tenyleg.
Bonjour meg egy egy rejtely szamomra :-)

Az mellett, hogy abszolut nem tetszett a stilusa, hozzaallasa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:05:48

@Brioche:
Teljesen jó volt, beajánlottak Tökinek az itt már egy rangot jelent:))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:07:53

@Brioche:
Ja azt meg le kell irnom, hogy egy notol meg elfogadom azt a 'hisztit', amit Bonjour csinalt; talan ezert van az, hogy fel sem merult bennem az, hogy himnemu.

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:08:56

@morsels: semmi baj, hasonlít a nevünk, fátylat rá :-)

@diggerdriver: de ki az a Töki? :-))) áruljátok már el, mert istenuccse kilukad az oldalam, ha nem tudom meg!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:11:30

@Brioche:
Figyelj, Töki szerint Te egy kurva vagy. Ennyi.

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:12:16

@diggerdriver:
Neha nektek is kell egy kis ellenpont. Ami regebben megvolt ugye, mostanra viszont csak egymast tudjatok dicserni hogy, hogy milyen faszan latjatok a vilagot.

Meg Nicki Laura is moderatorkent szolt hozza, mig o szokott az lenni, aki beszol.

Egyebkent en kedvellek teged is, Kovermadart is, meg meg jopar masik nicket. Nade ha csak egymas faszat szopkodjatok, meg neha jon ilyen Bonjour fele, aki melankolikusan sajnalja a vilagot es ingatja a fejet azon, hogy a ferfiak miert akarjak megolni egymast, akkor olvashatnam a Kiskegyedet is. Ugye.

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:12:18

@morsels: áhááá... jól éreztem én, hogy nem volt pozitív kicsengése annak, amit írtál, bár nem értettem teljesen :-) Az a helyzet, hogy én vadiúj, pár napos kommentelő vagyok az oldalon, a felét sem értem annak, amit írtok, a sok visszautalást, összekacsintást, meg az emlegetett személyeket, de azért próbálom kimazsolázni a lényeget.

zopilote 2013.08.30. 23:13:12

@diggerdriver:
Ezzel a tufaval feladtad a lecket:( Tudtommal a tufa meszko, geologiailag. Az angol nyelv megkulonbozteti a kettot, a vulkanikus erdetu neve tuff. A meszko erdedetu tufa angolul is. Magyarban errol nem tudok. A Szepasszonyok Volgyeben tavaly jartam. Huu de sokat beittam ott! (is) :(

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:13:25

@diggerdriver: mármint személyszerint én, vagy minden nőnemű lény?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:16:04

@zopilote:
Wikpédiából:
A tufa vagy darázskő olyan, rendesen lazább összeállású, néha likacsos törmelékkőzet, melynek anyaga mint vulkáni hamu vagy homok került vulkáni kitörések alkalmával a felületre és vagy megkeményedett, összeálló állapotban került eredeti fekvőhelyén reánk, vagy pedig – ami gyakoribb eset – a víz hordta össze és rétegekben lerakta. Úgyszólván mindegyik vulkáni kőzetnek megvan a tufája (trachittufa, bazaltufa, porfirtufa, diabasztufa stb.). A puzzolantufa (Pozzuoliról elnevezve) nem egyéb mint habkő. Tufának szokták nevezni a geológiában, a mineralógiában az édesvízből lerakódó laza, likacsos képződményeit a mészkőnek, meg a kvarcnak is (kovatufa).

zopilote 2013.08.30. 23:18:05

@morsels:
Mi van " honfitars ", rossz napod volt neked is? :) Ma Vilagnap van, a Szeressuk Egymast Gyerekek Napja" :) Cheer Up! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:18:21

@Brioche:
Szerinte minden olyan nő kurva akit a férje tart el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:19:35

@zopilote:
Most ezzel hirtelen mi lett.
Az előbb még normális volt.

Bonjour 2013.08.30. 23:20:05

@morsels: huha, sommas egy velemeny. En ehhez mar semmit nem szeretnek hozzatenni.

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:22:47

@Brioche:
Ohh... Toki egy nick volt, aki a sajat allitasa szerint no, egy magyar elitiskolaban vegszett es most egy nemet befektetesekkel foglalkozo banknal dolgozik. Szerinte ha valaki nem ert el nokent minimum azt, amit o csinalt, az vagy kitartott, vagy ha dolgozik, akkor eleve nem olyan szellemi szinvonalon, mint o; ami onmagaban nem baj, viszont nem is erdekesseg.

Persze valoszinuleg csinalt szemelyiseg volt a nick.

Viszont amilyen hisztit Bonjour csinalt itt, en tenyleg azt hittem hogy no es osszekevertelek vele.
Elnezest megegyszer.

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:25:40

@zopilote:
Nincs semmi bajom. Tenyleg :-)
Az viszont tenyleg megfigyelheto, hogy vannak nickek, akiknek a velemenye tobbet nyom a latban. Ez ertheto, teljesen normalis. Csak altalaban azt is jelenti, hogy torzul a velemeny.

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:27:56

@diggerdriver: jah, értem. Hát pech. Akkor azt hiszem ezentúl Töki (és tsai.) rosszallásának terhével a vállamon leszek kénytelen továbbélni. Nem is tudom hogy sikerül majd, olyan nehéz... talán megkérem a férjemet, hogy vegyen nekem egy motoros talicskát. Vagy elmegyek vécésnéninek, hogy szó ne érhesse a ház elejét.

toll a fületekbe :-)

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:28:52

@diggerdriver:
Ja, az ellentpont nem en lennek, hanem peldaul hagyma, vagy Toki, vagy a regebbi Nicki Laura :-)

En nem szeretem azt, amikor egy tarsalgas tulzott mertekben elmegy abba az iranyba, amikor az embereknek meg kene ertenie egymast; mert ha valaki nem torekszik ra, akkor az alapvetoen rossz.

Bonjour 2013.08.30. 23:29:32

@Brioche: sajnalom Brioche, pedig te nagyon szimpatikus vagy. Epp most akartam sajnalkozni, hogy nem sikerult bekapcsolodnom a posztodhoz, elotte napokban nem is voltam itt. Ejjel olvastam, akkor mar minek hozzatenni.

Annyit akartam hozzatenni, hogy orszgszerte rengeteg esemeny van, amire mutyuroket ki lehet vinni, egy ido utan jegyeznek, es ezeken a kezmuves vasarokon remek emberek vannak. Idealis modja a beilleszkedesnek.

Meg azt, hogy en is imadom Bretagne-t, egyik legjobb baratom breton, lakni nem laknek Bretagne-ban, de misztikus hely, regota elvarazsol.

Nincs bajom salidoval, nem is engem savazott, csak amikor szoltam neki (na ezt nem kellett volna), olyan stilusban rontott nekem, hogy kopni nyelni nem tudtam. Eletem elso szurese volt. De majd holnap megbaratkozom vele. Nehany dologban igaza is lett volna, de olyan vehemensen tamadta a tobbieket, hogy az eltorpult. Pedig baratsagos termeszetu vagyok, allitolag.

Na mindegy, fatylat ra.

Szoval nagyon jo volt a posztod.

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:31:53

@Bonjour:
Hat haver, elnezest, de nonek neztelek a hozzaszolasaid alapjan. Ahogy 'hisztiztel', mert ki milyen velemenyt mond es hogy ez mennyire nem illik hozzad.

Elnezest, dehat a fasznak picsogsz.

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:31:59

@morsels: komoly önértékelési zavarai lehettek Tökinek, ha vadidegen nők életmódjának fikázásával vezette le a feszültségét, nem szeretnék a helyében lenni.

Bonjour 2013.08.30. 23:33:43

@morsels: koszonom a kritikat, el fogok gondolkodni rajta... :).

Abban igazad van, hogy gyakran, sot mindig most mar, elter a hataratkelestol a tema, de nem sokat vagyok en itt jelen, hogy ezt nekem kellene felroni.

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:36:36

@Brioche:
Amennyiben valodi szemely (tehat tenyleg az, akinek mondta magat) es nem egy csinalt virtualis szemely, akkor valoszinuleg nem irigylesre melto. Annak ellenere, hogy szerinte az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:38:07

@morsels:
Nem értem mit akarsz mondani.
A mai nap kúrvára nem abba az irányba ment hogy az emberek megértsék egymást. A tegnapi sem.
Mi a probléma.

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:39:13

@Bonjour: én nem mondtam rád sem semmi rosszat, és nem is gondoltam, nekem is szimpatikus vagy :-) csak arra kérdésre válaszoltam, hogy melyikünknek volt csörtéje soladissal.

ilyen mütyürvásárokról nem is hallottam, de nagyon klassz lehet! Nem tudod véletlenül mi a francia nevük? mármint milyen keresőszóval keressek rá? nekem van egy kicsi webshopom, ott adom el a dolgaimat, de mostanra már nem nagyon készítek oda semmit, mert annyi a megrendelésem, hogy örülök ha azokat bírom szusszal. De ilyen vásárokért én a világ végéig is elmennék. ezer hála ezért az infóért :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:39:16

@Brioche:
A milyenkbe?
Te voltál rá kiváncsi ki az a Töki?
Lehet Te voltál:))))))))))

Bonjour 2013.08.30. 23:39:27

@diggerdriver: te nekem sincs bajom vele.

Bonjour 2013.08.30. 23:40:36

@morsels: ki mondta, hogy ferfi vagyok, vagy no? Vagy ferfi klimax? :)
Amugy ma tenyleg picsogtam. Sajnalom.

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:41:00

@Bonjour:
Azzal semmi baj, hogy elter a tema a hataratkelestol. Sot.

Nade ahogy kezelted a 'problemat' (merthat nem is volt igazan az), az nekem egy nok kozotti balhezasnak tunt. Az mellett, hogy szerintem a masik felnek is volt igaza. Tenyleg ugy kezdodnek a commentek, hogy a torzskommentelok egyfajta 'iteletet' mondanak a posztolorol. Akar ugy, hogy a stilusa nem jott be, akar ugy, hogy milyen hulye volt, akar ugy, hogy tetszett.

Akivel te vitaba keveredtel, ezt emlitette meg igazabol; es ebben igaza volt. Utolag mindenki okos. Hogy hogyan lehetett volna jobban.

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:44:12

@diggerdriver: akarom mondani, toll a fülébe :-) meg azokéba, akik szerint a háztartásbeli nők kurvák. Mi legalább nem vesszük el a munkahelyet a férfiak elől.

Bonjour 2013.08.30. 23:44:18

@Brioche: elarulod a webshopod nevet? Vagy blogon arulsz, akkor annak. Csak puszta kivancsisag. En nem ismerem oket, de a jovo heten megkerdezem attol, aki megy ezekre, uzenj ram (adatlapon az emailcimem), ha nem irnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:44:39

@morsels:
Jó. OK.
Akkor szerinted hogyan kéne kezdődnie a hozzászólások első 30darabjának.

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:47:38

@diggerdriver:
Ohh, problema egy szal sem.
Az meg, hogy az emberek nem ertik meg egymast, az egy dolog. Ami erdekes az az, hogy egy adott kozeg hogyan kezeli az ellentmondasokat.
Ehhez pedig szuksegesek olyan 'karakterek', akik kepesek hosszabb tavon kerdesesse tenni azt, amit a tobbseg elfogad. Ne erts felre, nincs bajom a tobbseggel, de ha visszaolvasod, akkor egy kialakult mag barmikor, csuklobol foldbe dongol egy 'ellenzot'. Es persze ez lenne a kozosseg definicioja. A baj inkabb az, hogy idovel ez reflexe valik. Minden kivulallonak eloszor 'bizonyitania' kell; aminek persze az a kovetkezmenye, hogy amennyiben a kozosseg befogadja, mar nem tudja betolteni azt a szerepet, amire a kozossegnek szuksege van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:48:35

@Brioche:
Tényleg milyen mütyűröket árulsz?
Két hete vettem az egyik Charity shopban egy szépen bekeretezett képet amiben egy kézzel festett madártoll van. Egy kolibri virágokból szívja a nektárt.
Nagyon szép. Dedikálva bekeretezve.

Mme.Brioche 2013.08.30. 23:49:28

@Bonjour: nem szívesen írnám ki ide a nevét, de emailben megírom. Köszönöm előre is az infót :-)

morsels (törölt) 2013.08.30. 23:49:52

@diggerdriver:
En csak azt irtam, hogy kialakult egyfajta sema. Pattern. Szokas.
Es a szokas az, ami idovel korrupta teszi az embereket :-)

Nadehat pont itt, akik nagy resze uj helyen kezdett, ahol a megszokasok nem mukodtek, ott kell elmagyaraznom, hogy miert nem jo az, amikor valami rutinna valik?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.30. 23:53:21

@morsels:
Egyáltalán nem ezt látom amit leírtál.
A tegnapi poszt kiváló példa hogy a törzskommentelők is más véleményen voltak. Én fogalmaztam meg a legmarkánsabb ellenvéleményt és még Anyám is előkerült.
A mai posztnál sem volt egységes törzskommentelői vélemény.
Pontosan ez az oldal jó példa rá hogy a törzskommentelők is gyakran szembemennek a többséggel.

morsels (törölt) 2013.08.31. 00:01:20

@diggerdriver:
Nekem tetszett a tegnapi poszt. Volt hangulata.
Es sokaig ugy nezett ki, hogy a torzskommentelok vannak tulsulyban :-)

Mondjuk a tegnapi posztnak a stilusa volt az, ami megosztonak bizonyult, a mai (es ez az altalanos) meg a temajat illetoen.

Neked is van egy stilusod. Reggel beirsz, aztan este kezded a 'Na szoval' hozzaszolassal. Masoknal is vannak felismerheto jegyek, ertelemszeruen.
Es a 'torzskozonseg' sem jelenti azt, hogy mindenki mindig egyetert. Csak az, amit irnak, masfajta szorzoval ertekelt, mint mondjuk egy uj nick eseteben. Amivel(mint ahogy azt mar irtam korabban is) semmi baj, csak a kozosseg idovel egy bekesen egymas mellett elok faluja lesz, akik a templom mellett kitargyaljak az epp soron kovetkezo posztot :)

Bonjour 2013.08.31. 00:03:59

@morsels: tudod az a gond, hogy ugy olvastad vegig ma este a kommenteket, ahogy en szoktam egy faradt nap utan. :) sehogy. Ezert is kevertel ossze Brioche-sal.

Kulonben lattad volna, hogy "harmatos viragomnak" szolitott salidomajd miutan mondta baratusznak, hogy szamszakilag o mennyivel idosebb, ezaltal bolcsebb, utana serelmezte, hogy o nem oreg. Utana mindenkinek nekiment, pedig nagyon sokan irtak neki, hogy nem korrekt, amit csinal.

Pedig egy velemenyen lettem volna vele a posztolot illetoen, de bantotta a kedvenc kommenteloimet. Dehat a fogadatlan prokatornak ugye...

Eletemben eloszor szurtem ki valakit, de csakhogy ne veszekedjen velem. :) nem szeretem, ha harmatos viragomnak szolitanak, meg dragasagomnak szolitanak. Nnnaaa. Te szeretned? Szolitsalak ugy? :)))
Vagy maradjunk a havernal?

Bonjour 2013.08.31. 00:05:22

@morsels: ebben igazad van, de szerintem nem volt ilyen most. Hat persze, lehet, hogy tevedek.

Mme.Brioche 2013.08.31. 00:06:02

@diggerdriver: hát nem is tudom, mindenfélét készítek, ami adódik. Most pár hete például nagy mennyiségű levendulához jutottam, azóta hülyére varrom magam levendulával töltött párnácskákkal, ezek voltak a prototípusok:
moly.hu/system/statements/original/statements_251873.jpg?1375551178
Tavaly karácsonyra képeslapokat csináltam, az ideire is sokat rendeltek: mdmselle.free.fr/kezimunkak/hardanger_1.jpg
Van szövőkeretem, készítek háztartási szöveteket: mdmselle.free.fr/kezimunkak/szoves_3a.jpg

Ilyesmiket, meg még ezer félét. Tényleg csak mütyürkék, de egyediek, mert saját tervezésűek, és van rá kereslet a női közönség körében. Annyi legalábbis simán összejön belőle mostmár hogy megkeressem a hobbiravalót.

Bonjour 2013.08.31. 00:15:11

@morsels: vigyazz, mert ugy beszelsz, mint egy verbeli szociologus.

Amugy en pl nem vagyok mag. Neha idejarok lazitani. Eredetileg nem is emlekszem, hogy talaltam erre a blogra, de regen volt, mas cimen. Neha hozzaszoltam, aztan soha tobbet.

Aztan volt par honapja egy francia cikk, ami miatt beregisztraltam gyorsan, akkor jutott eszembe a bonjour nev, ez egy instant tejeskave neve, eloszor "idegen" emaillel (munkaemailcimem nem akartam az adataim miatt) majd raktam hozza egy uj sajat emailcimet is. A bonjour amugy egy tejeskave neve, amolyan instant ize, allandoan azt iszom. Itt van az asztalomon.

Szoval en egy regi-uj vagyok. De mag nem. :)))

Bonjour 2013.08.31. 00:19:52

@Brioche: ezek nagyon jok! Lehet, hogy hulyet kerdezek, de ezeket te is himezted?

Mme.Brioche 2013.08.31. 00:22:50

@Bonjour: köszi :-) és persze, minden öltést én hímeztem rajtuk. Máskülönben mi lenne benne a kézimunka? :-))

Bonjour 2013.08.31. 00:27:35

@Brioche: amugy szerencses a ferjed. Ilyen feleseget keres a nyugati pasik fele, de alig talalni.

Bonjour 2013.08.31. 00:29:26

@Brioche: hat megveszed a reszeket es osszevarrod. Tudod, ilyen szettben. Nagymamam horgolt elkepeszto szepeket, sajnos akkor rondanak gondoltam mindent, ami nem khaki szinu :).

Latcho Rom 2013.08.31. 00:29:33

@Brioche: valoban szepek, piszok sok melo lehet egy ilyen parnat, teritot megcsinalni, hm? etsyn is arulsz, van ott egy kedves uveges ekszeres baratom, aki szinten nem orvosfeleseg.

Bonjour 2013.08.31. 00:31:02

Na jo ejt mindenkinek.

Mme.Brioche 2013.08.31. 00:37:17

@Bonjour: köszönöm, nagyon kedves vagy :-)
és nem, szetteket én nem veszek, minden csakis enkezemmel.

@shakti_rom: igen, az Etsy az én walhallám :-)) igen, elbíbelődök velük pár órát, de megéri.

Bonjour 2013.08.31. 00:39:45

@morsels: bocs meg ennyit:

Latod, ez egy vita volt Diggerrel.
Neked is remek a vitakulturad, de nekem legalabbis tetszik.

BTBTBT 2013.08.31. 00:57:30

@andaluzkutya:
Hajaj, nem láttál te még engem veszekedni. Akkor kő kövön nem marad. :)

@morsels:
Már a jó múltkorában is nagyokat nevettünk azon a rettentő sok baromságon, amit összehordtál rólam. Most sincs ez másként.
Mérhetetlenül restellnéd magadat, ha ismernél, és összehasonlítanád azzal, amiket ismeretlenül és "szakértőként" ide böfögtél.
Remélem, még sok vidám percet szerzel a jövőben. :)))

morsels (törölt) 2013.08.31. 01:22:28

@Barátusz:
Kik voltak azok, akikkel nagyott nevettel egyutt?

Latcho Rom 2013.08.31. 01:43:49

@Brioche: tenger kreativ jofej ember etsyzik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.31. 05:54:52

@tildy:): Ok, de jelen esetben Németországról van szó.
:)
Egyébként, akkor fel is merült benneme egy kérdés: UK-ban hogyan tudja ellenőrizni a munkavállaló, hogy be van jelentve,

A "fiút" nem én nehezményeztem.
:)
Nekem az nem jött be, hogy "nyünyörög" a szülők miatt, de a gyerekeit nem említi sehol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.31. 08:03:25

@Brioche:
Gyönyörűek gratulálok.
Egy dolog mindenképp látszik a munkáidon.
Maximalista vagy.

2013.08.31. 09:40:06

@Brioche: akkor nem tudod kik ok a regi kommentelok kozul, mar nem jarnak ide. Vaj mi, Jess, Hagyma, Tokfozelek.
Vaj mi, recepcios (recis) a Nemetorszagi kupiban. O irt posztot is ide. Egyebkent polgari foglalkozasban valami iro, szerkesztofele volt. Csak Madamekent tiszteltuk itt, neha leirta a holgyek arfolyamat is.
Jess: rozsaszin Hondaja van Northamptonshireben lakik. Maga csereli az olajat az autoban.
Hagyma: North Carolina, amerikai magyar.
Tokfozelek: Marx Karoly egyetemet vegzett (elit!), Nemetorszagban elo investment banker holgy. Bar szakmarol soha nem irt, allitolag (elit!) bankban dolgozik sok penzert.

Sajnos mar egyikuk sem irogat ide. Igy lett szerintem joval egyszinubb a commentfolyam.

Mme.Brioche 2013.08.31. 10:26:03

@charlieharper: köszi szépen, így legalább már fogom tudni kiket emlegettek :-)

tanato 2013.08.31. 10:35:37

@charlieharper: Vájmit kitiltották a stílusa miatt,meg időnként rasszista nézeteket is vallott elég durván.Mondjuk velem jóban volt mert sokat beszélgettünk itt a régi erdélyi emlékeimről,utazásaimról/mivel ő brassói magyar/.Hagyma igen bőbeszédű volt,megnyomta a kommentszámot rendesen,mindenhez volt hozzáfűznivalója.Határátkelő megírta hogy ő önként távozott.Tökfőzeléknek meg mindig egyrugóra járt az agya,szidta a munkahelyre nem járó háziasszonyokat,kitartott,értéktelen nőknek nevezte őket.Azt hiszem ő is önként távozott,mert moderálták.Jess nem volt ilyen kirívó figura,nem volt kirívó sem stílusban sem témaválasztásában.
Egyébként igazán egyikük sem régi komentelő,az Origós időkben nem ismertük őket,bár lehet hogy más nicknéven azért itt voltak./Többen is nevet váltottak,az indexre költözéskor./

2013.08.31. 10:44:41

@tanato: igazad van, en sem vagyok regi. Azt sem tudtam, hogy az Originak volt blogja.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.31. 10:56:26

@Bonjour:
most éppen neked írom, de mindenkinek szól:

a tököm tele van azzal, hogy mindenki meg akarja mondani, hogy a társát hogyan kell hívni. felnőtt emberek vagyunk, hadd döntsük már el, hogy páromnak, kedvesemnek, fiúmnak, emberemnek, babámnak óhajtjuk szólítani.
honnan a bánatos faszomból képzeli bárki, hogy egy szó alapján megítéljen másokat?

tanato 2013.08.31. 11:02:00

@charlieharper: Na látod olyan régi már a blog hogy arra sem emlékezem hogy Te mikor léptél a színre.Mondjuk én sem az első perctől hanem az indulástól 3 hónapra.,kezdtem komolyabban foglalkozni a bloggal.Viszont nagyon sok ős kommentelő meg lelépett az indexes váltáskor.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.31. 11:05:13

@charlieharper: Jess itt van, csak más néven. nem mondom meg, mert folyton kinevettek, hogy milyen fixa ideáim vannak

:)

BTBTBT 2013.08.31. 11:33:20

Már csak röhögök azon, hogy még mindig mennyi "felnőtt", "művelt" és "okos" ember tesz egyenlőségjelet a másról véleményt alkotás és az itélkezés közé. :)

DieNanny CH 2013.08.31. 13:21:33

@Bonjour:

Hát, én egyszerűbben elemzek bort: ízlik, vagy nem!

(Nagyra becsülöm a borszakértőket. De komolyan!)

DieNanny CH 2013.08.31. 13:27:10

@Brioche:

Eddig a 3 T-s volt keverve, most már a 2 B-s is lesz?
(tanato-tableno-tukano...)

Bonjour 2013.08.31. 13:33:19

@Babette_: megertem, most szerepelt sokat a nevem, jovo hettol ugysem lesz ilyen hivsagokra sok idom :). Azert lehetne, hogy engem most mar ne idezzetek ebben a butus sztoriban tobbet? Semmi kozom ehhez az egeszhez. Raadasul pozitiv volt a kommentem. Ertem, hogy kenyelmes volt, mert itt alul volt jo par kommentem, de please, peace.

Azert a tenyszeruseg kedveert megjegyeznem - ha mar le lettem 'szabadszellemuzve' - hogy nekem ezzel semmi bajom nem volt. Viszont elgondolkodtatja az embert, hogy mi lehet emogott - minden negativ kritikai el nelkul. Ezt nem tehetik meg Babette? Tok normalis, mindig pozitiv kommentelok? Ugyanmar. Ha megjelent volna a posztolo, akkor a dramaturgia kovetkezo eleme, hogy elmagyarazza, jopofin vagy se nem. De nem jott. Errol nem tehetnek a kommentelok, kivancsian feltettek a kerdest. Es mindenki ezt a salidot helyrerakta, csak a kesonjovok ertelmeztek inkabb felre.

Charlienak van igaza, kamuposzt volt. De tegnap is jot mulattam a 'penzemert'.

Lehetne akkor, hogy engem ez nem erdekel? Mert tenyleg nem erdekel.

Bonjour 2013.08.31. 13:36:38

@DieNanny: na ez jo tema.
E sem hiszek a sommelieknek, viccbol irtam azt a borelemzest, az altalam kedvelt borokra ilyesmiket szoktak irni. Nekem is az iz a lenyeg, ahogy irtam is, a sajtoknal se azt nezzuk, hol legelt a tehen, hanem a vegeredmenyt. Marmint en az egyszeru foldi halando.

De ez legalabb jo tema, ha mar a hataratkelos temak lelohadtak mostansag :).

DieNanny CH 2013.08.31. 13:57:38

@Babette_:

A te fixa ideád volt, hogy Panda egyenlő 'hogyne, persze, igazad van'-nal? (Valaki említette...) Mert osztom a véleményed! Kíváncsi vagyok, arról a Gunay-akármi szigetről - ha igaz -, fog-e írni...

Jess-ről felkeltetted a kíváncsiságomat! Ki ő?

Mme.Brioche 2013.08.31. 14:17:43

@DieNanny: ejha... kicsit túlteng benne az önigazolási kényszer.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.31. 15:51:15

@Bonjour: de megtehetik. szerintem meg.
csak minden másodikban ezt olvastam, egész pszichológiai tényállás rittyentve mellé. ami pedig nyilvánvalóan túlzás.
nekem meg nálad szakadt el a cérnám:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.31. 16:01:07

@DieNanny: nem, az speciel nem az az enyém.

tényleg nem mondom el.

Bonjour 2013.08.31. 18:15:52

@Babette_: pedig most mar en is nagyon kivancsi vagyok

2013.08.31. 19:26:28

@Babette_: Jess stilusa innan kirivna, mindegy milyen neven. Szerintem tenyleg nincs itt. Eleg karakan egyeniseg volt, azt mondta nem fog jonni. Igy nemis jon,

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása